Matkaraportti University of Adelaide Kevät 2012 k93547

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Matkaraportti University of Adelaide Kevät 2012 k93547"

Transkriptio

1 Matkaraportti University of Adelaide Kevät 2012 k93547

2 Valmistautuminen vaihtoon Kun tieto vaihtoon pääsemisestä tuli maaliskuussa, alkoi pitkä odotus. University of Adelaide otti ilmoittautumisia vastaan vasta syksyllä; vahvistaminen tuli suorittaa viimeistään mennessä. Olin lähettänyt omat paperini hyvissä ajoin, mutta vastausta ei kuulunut. Ymmärrettävästä syystä paniikki hiipi takaraivoon, olivatko tietoni edes menneet perille (sähköisen järjestelmän varmennuksessa oli joitain ongelmia). Yliopisto kuitenkin vastasi sähköposteihini nopeasti, etenkin kun käytin tärkeyttä suuri, ja asiat saatiin hoidettua. Acceptance formin saatuani maksoin Overseas Student Healthcare Cover OSHC -maksun joka oli 197 dollaria. Alunperin minulle oli tullut väärä paperi, jonka mukaan olisin vuoden vaihdossa ja minun olisi tullut maksaa kaksinkertainen vakuutus. Pyysin yliopistolta uuden, joten sain maksun menemään oikein. OSHC kattaa vain osan sairaskuluista, mutta itse en tarvinnut sitä kertaakaan. Lisäksi on hyvä muistaa ottaa oma matkavakuutus, jotta tapaturman sattuessa tai matkatavaroiden hävitessä ei tarvitse jäädä puille paljaille. OSHC:n maksettuani hain viisumia. Lähin suurlähetystö on Saksassa, Berliinissä, joten hakupaperit tuli lähettää sinne. Lopuksi yliopisto lähetti vielä Confirmation Letterin, jonka avulla pystyin hakemaan viisumia (CoE-koodi on pakollinen). Confirmation Letteriä ei siis voi saada ennen kuin OSHC-maksu on maksettu. Viisumihakemuksen täyttäminen vie aikaa, mutta se kannattaa tehdä huolella, jotta välttyy turhilta viivästyksiltä. Viisumi saapuikin sähköpostiin jo seuraavana päivänä, joten sen vuoksi ei tarvinnut menettää yöuniaan. Viisumi oli erittäin kallis, 565 aussidollaria, joten näin eurojeni hupenevan kovaa vauhtia ennen kuin olin edes päässyt Austalian maan kamaralle. Lennot olin varannut jo ennen paikan varmistamista, sillä ajattelin sen olevan lähinnä muodollisuus. Ennen kaikkea ajattelin, että lennot tulisivat maksamaan pienen omaisuuden ja mitä kauemmin odottaisin sitä korkeammaksi hinnat pääsisivät kohoamaan. Menopaluuni tilasin Kilroyn kautta ja se tuli maksamaan noin 1500 euroa, mikä on ihan sievoinen summa rahaa. Menomatkani oli tammikuun lopussa ja paluu heti tenttiviikon jälkeen heinäkuussa, sillä ajattelin rahavarojeni ehtyvän siihen mennessä. Koska kv-opiskelijoiden orientaatioviikko alkoi vasta helmikuun puolessa välissä, päätin matkustaa aluksi Melbourneen viikoksi ja Adelaidessakin ehdin pyöriä viikon ennen orientaatiota. Olin varannut Annie's Place -nimisen hostellin, joka sijaitsi aivan keskustan tuntumassa ja hintaan sisältyi aamupala ja nettiyhteys (tosin erittäin hidas sellainen..) Adelaidessa olon aikana tosin teimme Great Ocean Roadin toisen suomalaisen vaihtarin kanssa ja hankimme itsellemme asunnot.

3 Puhelinliittymä+pankkitili Puhelinliittymän hankin aluksi Optukselta. 30 dollarin latauksella sain ekstra-creditiä 270 dollaria. Sisäiset tekstarit olivat ilmaisia, tekstarit Suomeen maksoivat 0,35 euroa/kpl. Niin sisäiset kuin ulkoisetkin puhelut olivat erittäin kalliita, joten vaihtareiden kesken läheteltiin enimmäkseen tekstareita. Eräs vaihtarikavereistani oli kuitenkin huomannut Woolworthsin tarjouksen, jossa Optuksen pre-paidin+sim-kortin sai yhteishintaan 15,50 dollaria. Paketti kesti 45 päivän ajan, ja siihen sisältyi 500 dollaria creditiä (250 dollaria Optuksen liittymiin ja toinen samanmoinen kaikkiin muihin liittymiin ja ulkomaan tekstareihin/puheluihin) + 5 G:n netti. Sisäiset tekstarit olivat about samanhintaisia kuin Optuksen omassa pre-paid -liittymässä. Tarjous kesti vain helmikuun puoliväliin, mutta fiksuna ostin itselleni liittymät koko vaihdon ajaksi ja samalla säästin sievoisen summan rahaa kaikkea muuta kivaa varten. Kannattaa siis pitää silmällä muitakin tarjouksia kuin pelkästään operaattoreiden ilmoituksia! Pankkitilin avasin Commonwealth Bankiin, sillä kyseisellä pankilla on eniten nostoautomaatteja ympäri Australiaa. On hyvä huomata, että jos nostaa jonkin toisen pankin ATM:stä rahaa, siitä veloitetaan parin dollarin lisämaksu. Lisäksi kun liittyi Commonwealthiin ja käytti sieltä saamaansa pankkikorttia 5 kertaa ennen maaliskuun puoliväliä, pankki antoi 50 dollaria tilille. Tämä summa itsessään kattoi rahojen siirtokustannukset kotimaan pankista. Koska tili ei ollut varsinaisesti opiskelijoille tarkoitettu, tililtäni oli veloitettu useamman kuukauden ajalta palvelumaksuja, jotka pankki hyvitti myöhemmin, kun asiasta mainitsin. Ruokaostokset Heikon euron vuoksi, kaikki tuntuu kalliilta Australiassa. Mitä useammin tekee ruuat itse sitä enemmän rahaa saa säästettyä. Esimerkiksi koulusta ostettavat lounaat maksoivat helposti yli 6 dollaria, mikä kirpaisee erityisesti edulliseen opiskelijalounaaseen tottunutta suomalaisopiskelijaa. Ruokakaupoissa oli päivittäin vaihtuvia special offereita, jolloin tuotteita kuin tuotteita sai normaalihintoja huomattavasti edullisemmin. Kunkin kauden vihannekset/hedelmät ovat myös huomattavasti edullisempia, joten niitä kannattaa ostaa (jos vain suinkin tykkää). Esimerkkinä mainittakoon tomaatit: kun ei ollut tomaattien aika, hinta Colesissa oli 9 dollaria/kilo. Vaikka tomaateista pidänkin, en aivan noin paljon. (Kansiksen opiskelija osaa punnita rajahyötyjä ja - kustannuksia.) Seuraavalla viikolla tomaatit olivat erikoistarjouksessa 2,50 dollaria/kilo. Erot voivat olla siis aivan järjettömiä.

4 Vihanneksia ja hedelmiä kannattaa ostaa edullisesti Central Marketista erityisesti lauantaiiltapäivisin. Tori on kiinni sunnuntaisin ja maanantaisin, joten myyjät haluavat päästä tuotteistaan eroon ja klo välillä voikin saada viikon ruuat huomattavan halvalla. Laatu ei välttämättä ole aina parhaimmasta päästä ja väkijoukko voi hieman ahdistaa, mutta jos budjetti on erittäin tiukalla kannattaa torille suunnata kyseisenä aikana. Itse kävin yleensä aikaisemmin lauantaisin, jolloin jäljellä oli paljon hyviä vihanneksia ja hedelmiä ja hinnat olivat edullisia, vaikka ne eivät olleetkaan superhalpoja. Liikkuminen paikasta toiseen Julkinen liikenne ei ole aivan yhtä sujuvaa kuin Helsingissä. Itse asuin Fitzroyssa, Go Zone - alueella, jossa busseja olisi pitänyt mennä ruuhka-aikoina vähintään 15 minuutin välein. Välillä busseja joutui kuitenkin odottamaan 30 minuutin ajan ja sitten niitä saattoikin tulla kolme peräkanaa. Matkat olivat myös suhteellisen kalliit: Adelaidessa ei tunneta käsitettä kuukausilippu, joten ihmisten piti ostaa aina 10 kerran -lippuja. Mustia (halvempia) lippuja käytettiin klo 9-15 (off peak) aikana ja muulloin punaista lippua. Musta kymmenen kerran lippu maksoi hieman päälle 8 dollaria ja punainen lippu päälle 15 dollaria. Yksi matka oli voimassa kaksi tuntia. Itse kyllästyin jatkuvaan bussien odotteluun, joten ostin polkupyörän. Löysin pyöräni gumtree.com.au:n kautta, mutta myös CashConverterseissa, yliopiston ilmoitustaululla tai muilla vaihtareilla saattaa olla pyöriä myytävänä. Olin päätökseeni enemmän kuin tyytyväinen, sillä säästin paljon aikaa (ja hermoja), kun ei tarvinnut viettää aikaa bussipysäkillä busseja odotellessa. Kämpältäni yliopistolle kertyi matkaa reilu kolme kilometriä, joten se ei ollut paha matka pyöräillä päivittäin. Kaikki kaverini tosin asuivat Etelä-Adelaidessa, joten lähestulkoon joka päivä tuli pyöräiltyä huomattavasti enemmän, kun jouduin pyöräilemään kampukselta etelään ja takaisin pohjoiseen päivän päätteeksi. Bussit lakkaavat operoimasta puolen yön tienoilla, joten senkin takia pyörä oli erittäin kätevä vaihtoehto liikkua. Varoituksen sanana Australiassa on kypäräpakko ja toisin kuin Suomessa, poliisit itse asiassa sakottavat, jos ilman kypärää erehtyy pyöräilemään. Lisäksi hämärän hiipiessä pyörässä tulee olla sekä etu- että takavalot. Muussa tapauksessa voi helposti räpsähtää sakko. Erityisesti alkuaikoina luotin kaupungin alueella oleviin pyörävuokraamoihin, joista sai henkkareita vastaan polkupyörän maksutta lainaksi koko päiväksi. Pyöräillen kaupunki tuli nopeasti tutuksi ja maisemia tuli katseltua aivan eri tavalla kuin bussin ikkunasta. Googlaamalla Adelaide free city bikes löytyy kaikki pyörävuokraamoiden osoitteet.

5 Asuminen Löysin asuntoni yliopiston asuntotietokannasta. Asuminen ei sujunut aivan ongelmitta, sillä paikan päällä oli mielenkiintoiset asumisjärjestelyt omistajan sukulaisten välillä. Parhaimmillaan meitä oli yhdeksän ihmistä ja kuusi henkilöä käytti yhtä kylpyhuonetta. Asunnon omistaja oli asuntoa näyttäessään sanonut, että asunnossa on kaksi kylpyhuonetta, mutta jostain syystä sitä toista ei saanut käyttää laisinkaan. Lisäksi omistajalla oli usein erimielisyyksiä vuokralaisten kanssa, joten vaikka muut vuokralaiset olivat mukavia, tunnelma talossa ei ollut mitä parhain. Kannattaa siis yrittää tehdä mahdollisimman hyvä tilannearvio, kun asuntoa käy katsomassa, jotta välttyisi ikäviltä yllätyksiltä. Vuokrani oli 150 dollaria/viikossa sisältäen netin (joka välillä kaatuili turhan usein), sähkön ja veden. Kuukaudessa maksettavaa kertyi siis 600 dollaria, joka silloisella kurssilla oli noin 500 euroa. Asuntoni oli halvimmasta päästä, mutta suurin osa vuokrista oli pari kymppiä suuntaan tai toiseen per viikko, joten päätä huimaavista eroista ei voi puhua. Talven tullen kannattaa varautua siihen, että asunnot ovat erittäin kylmiä. Itsekin heräsin muutamana aamuna siihen, että tunsin olevani jäässä ja huomasin ikkunoiden olevan huurteessa. Kannattaa siis varmistaa, että asunnossa on kahdensuuntainen ilmastointi (kesällä saa kämpän viileäksi ja talvella lämpimäksi). Jos ilmastointia ei ole, lämpöpatteri tai kuumavesipullo on must. Ellei sitten halua olla jäässä aivan koko aikaa. Talvi Adelaidessa muistuttaa meidän syksyä, mutta koska talojen rakennus ei vastaa suomalaisia standardeja, sisällä ei ole lämmin. Vinkkeinä siis: yritä päästä selville omistajan mielenliikkeistä, jottei jälkeenpäin tarvitse harmitella ja sijainnin olisi hyvä olla muutaman kilometrin säteellä kampuksesta, jotta liikkuminen olisi helppoa ja nopeaa. Opiskelu University of Adelaidessa Kauppakorkeaan verrattuna Adelaiden-yliopiston kampus vaikuttaa jättimäiseltä: yliopistossa opiskelee noin opiskelijaa useista eri tiedekunnista. Vaihtareita oli luonnollisesti myös useilta eri aloilta, joten ns. Aalto-henki toteutui ainakin meidän vaihtariporukassa. Lukuvuosi polkaistiin käyntiin maaliskuussa. Ulkomaalaisille opiskelijoille suunnattu orientaatio alkoi maanantaina Viikolla järjestettiin ohjelmaa joka ilta: oli quiz nightia ja rentoa yhdessä hengailua. Vaikka ohjelma ei välttämättä häikäissyt loistokkuudellaan, oli se hyvä tapa tutustua vaihtareihin laajemmalti. Viikolla järjestettiin myös erilaisia tietoiskuja, joissa annettiin hyödyllisiä vinkkejä muun muassa budjetissa pysymiseen, asunnon metsästykseen ja pikainen katsaus

6 australialaiseen kulttuuriin. Luennot eivät olleet pakollisia, mutta hyödyllisiä ja siksi suositeltavia. International Orientation Weekin jälkeen alkoi O-week (eli orientation week), joka oli suunnattu lähinnä yliopisto-opiskelut aloittaville opiskelijoille. Viikon ohjelma ei vaikuttanut jo useamman vuoden yliopistossa opiskelleille kohdennetulta, joten päätimme lähteä muutamaksi päiväksi vaeltamaan Flinders Rangesille, joka sijaitsee Adelaidesta pohjoiseen päin. Onneksi saimme vasta jälkikäteen kuulla, että alueella vilisee myrkyllisiä käärmeitä.. Me olimme iloisesti vaellelleet shortseissa ja lenkkareissa, pahimmat kesähelteet kun sattuivat juuri meidän reissumme ajaksi. Kurssit alkoivat ma ja jatkuivat aina toukokuun loppuun saakka. Tenttikausi alkoi la ja sitä ennen oli kahden viikon lukuloma, jonka jokainen käytti parhaakseen katsomalla tavalla. Heinäkuussa järjestettiin myös varatenttejä niille, joiden läpipääsy oli jäänyt muutamasta pisteestä kiinni. Kukaan tuntemistani vaihtareista ei kuitenkaan jäänyt Adelaideen varatenttien takia, joten kaikilla taisi olla suuri luotto siihen, että kurssit menisivät läpi. Australiassa täysi työmäärä lukukautta kohden on neljä kurssia, joista jokainen on kolmn opintopisteen arvoinen. Meillä tämä 12 op:tä vastaa kandidaatin sivuopintokokonaisuuden työmäärää, 30 opintopistettä. Kaupallisen alan kursseja ei kandidaatin tutkinnon (UG) alla ollut kovinkaan montaa, maisterikursseja olisi kyllä ollut huomattavasti enemmän. Taloustiedettä pääaineena lukeneena en voinut kansiksen kursseja valita, joten päädyin markkinoinnin ja johtamisen kursseihin. Aluksi olin suunnitellut käyväni johdatus kurssin australialaiseen politiikkaan, mutta kurssiaikataulua oli muutettu edellisvuodesta, ja kurssi tarjottiinkin vasta semester 2:n aikana. Loppujen lopuksi valitsin kolme markkinoinnin kurssia ja yhden johtamisen kurssin, joista hieman enemmän infoa alla. Introduction to Marketing MARKETNG 2500, UG, 3 credits Luennoitsija: Jody Conduit Nimensä puolesta tämä kurssi muistuttaa Kauppakorkean markkinoinnin perusteet kurssia. Tosiasiassa vaikka sisältö osin olikin samanlainen, toteutus oli täysin toisenlainen. Luennoitsijan tausta oli moninainen, joten hän osasi antaa kuvailevia esimerkkejä paljon. Lisäksi opetuksen tukena käytettiin runsaasti Youtube-klippejä, jotka omalta osaltaan valottivat käsiteltiäviä aiheita. Kurssin aikana tehtiin yksi itsenäinen essee (10 sivua) ja kaksi ryhmässä tehtävää työtä (10 sivun essee ja 15 sivun loppuraportti). Arvosteluasteikko tuntui aika tiukalta, joten töihin tulee panostaa

7 kunnolla. Lopuksi ryhmät pitivät esitelmän tuloksista ja tentti järjestettiin tenttiviikolla. Kurssi sisälsi myös viikoittaiset tutoriaalit, joihin opiskelijoiden tuli valmistaa vastaukset muutamaan kysymykseen, jotka käsittelivät edellisen luennon aihepiiriä. Marketing Communications MARKETNG 3500, UG, 3 credits Luennoitsija: Steve Goodman Kurssi keskittyi markkinointiviestinnän eri osa-alueisiin ja nähtiin kurssilla myös useiden eri medioiden parissa työskentelevien asiantuntijoiden vierailijaluentojakin. Luennoitsija kehotti meitä kiinnittämään huomiomme kaikkeen mainontaan, johon törmäämme joka päivä ja pohtimaan, mitä yritykset yrittävät mainonnallaan saavuttaa, keille mainokset on suunnattu ja mikä on keskeisin viesti. Täytyy myöntää, että nykyään suhtaudun mainontaan kriittisemmin kuin aikasemmin, mikä oli myös yksi kurssin oppimistavoitteista. Myös tällä kurssilla oli viikottaisia tutoriaaleja, jotka olivat mielenkiintoisia case-tapauksia tosielämästä. Lisäksi kurssilla tehtiin kaksi ryhmätyötä presentaatio ja essee. Aiheen tuli olla jokin asia, jota on mainostettu paljon eri medioissa. Lisäksi meidän tuli kurssin loppupuolella kirjoittaa itsenäinen essee. Tenttiviikolla järjestettiin myös tentti. Management of Brands MARKETNG 3505, UG, 3 credits Luennoitsija: Dr. Cullen Habel Käymistäni kursseista mielenkiintoisin. Vaikka Cullen olikin luennoilla hieman all over the place ja tuntui, ettei hän kestänyt hiljaisuutta, vaan piti väkisin keksiä jotakin sanottavaa, hän oli asialleen erittäin omistautunut. Kurssi koostui kahden tunnin viikottaisista luennoista ja tutoriaaleista, joille tuli valmistaa vastaukset muutamaan kysymykseen. Kurssilla oli kolme esseetä ja yksi presentaatio, jonka aikana opiskelijoiden tuli esitellä omaa brändi-suunnitelmaansa. Kurssilla oli tarkoitus brändätä itsensä. Cullen rohkaisi opiskelijoita pitämään blogia, aloittamaan twiittaamisen ja olemaan muutenkin esillä sosiaalisessa mediassa. Kurssi pakotti ajattelemaan, millä tavalla minun tulisi myydä tulevaisuudessa itseni potentiaalisille työntekijöille. Human Resource Management COMMGMT 3502, UG, 3 credits Luennoitsija: Dr. Marilyn Clarke

8 Ajattelin HRM-kurssin olevan mielenkiintoinen, mutta harmi vain että toteutus jäi lähinnä luennoitsijan yksinpuheluksi. Kurssin aikana käytiin läpi kaikki HR:n osa-alueet ja tutoriaaleissa tehtiin case-tutkimuksia. Caset tuli lukea etukäteen kotona läpi, tehdä niihin vastaukset, joiden pohjalta keskusteltiin tutoriaaleissa. Tutoriaalin vetäjä painotti useaan kertaan, että avainasemassa on keskusteluun osallistuminen, jotta tutoriaaleista saisi pisteet haalittua kasaan. Kurssilla kirjoitettiin yksi essee itsekseen, valittavana oli kaksi aihetta. Esseen pohjaksi tuli tehdä suhteellisen paljon taustatutkimusta, jotta pystyisi tarjoamaan moniulotteista evidenssiä pohdintansa tueksi. Lisäksi kurssiin kuului ryhmätyö, joka koostui esseestä, PowerPoint-slaidien tekemisestä, lähteiden vahvuuksien ja heikkouksien pohtimisestä sekä ryhmäarvioinnista. Lopuksi järjestettiin vielä tentti. Vapaa-aika ja matkustelu Adelaide tuntuu pieneltä ja kompaktilta kaupungilta, vaikka lähistöt ulottuvatkin laajalle alueelle ja asukkaitakin siellä on enemmän kuin Helsingissä, n. 1,3 miljoonaa. Koska keskusta on pieni ja useat vaihtarit päätyvät asumaan jonnekin 5 kilometrin säteellä keskustasta, kavereita on helppo tavata. Kaupungissa on lukuisia pieniä mukavia kahviloita ja ravintoloita. Mainitsemisen arvoista on 6 dollarin pizzat Union Hotellissa joka maanantai! Adelaiden lähistöllä on kivoja viikonloppureissukohteita kuten Flinders Ranges, Port Elliot ja Mount Gambier, jossa en valitettavasti itse ehtinyt käydä. Etelä-Australia on myös maailman kuuluisa viineistään, joten Barossa Valley, McLaren Vale ym. ovat ehdottomasti koettava. Viinitiloille voi käydä itse kavereiden kanssa tai lähteä järjestetylle matkalle, jolloin pääsee tutustumaan myös viinin valmistusprosessiin. Matkustelin myös muualla kuin Adelaiden lähistössä: tein Great Ocean Roadin ennen koulun alkua. Pääsiäisloman pyhitin itärannikolle, jolloin näin Sydneyn, Brisbanen, Noosan ja Whitsunday Islandsit. Ennen tenttejä olleen kahden viikon lukuloman puolestaan hyödynsin tehokkaasti Uuden- Seelannin eteläsaarta kierrellen. Täytyy sanoa, että ikimuistoisia reissuja olivat kaikki edellä mainitut, niin kuin koko vaihtoaika Adelaidessa. Vaihdosta tarttui mukaan paljon kokemuksia, elämyksiä, uusia ystäviä ja ihmisenä kasvamista. Jos vielä epäröit, suosittelen erittäin lämpimästi ottamaan askeleen kohti tuntematonta ja hyppäämään elämäsi seikkailuun!

MATKARAPORTTI Sheffield Hallam University Syksy 2017

MATKARAPORTTI Sheffield Hallam University Syksy 2017 MATKARAPORTTI Sheffield Hallam University Syksy 2017 Sanna Ruusunen Sheffield Sheffield on Englannin viidenneksi suurin teollisuuskaupunki Pohjois-Englannissa, Etelä- Yorkshiressä. Asukkaita mäkisessä

Lisätiedot

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Bremenistä bussi Groningeniin (Public Express), joka maksaa

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk.

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk. Vaihtoraportti Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka sampsa.t.veijalainen@tkk.fi Miksi ja minne? Itselleni vaihtoon lähtö oli oikeastaan jonkinlainen

Lisätiedot

North2north Winnipeg Kanada

North2north Winnipeg Kanada North2north Winnipeg Kanada WINNIPEG Manitoba provinssin pääkaupunki Kanadan 7. suurin kaupunki Väkiluku 634 000 asukasta Kaupungissa on kaksi yliopistoa University of Winnipeg (n. 9000 opiskelijaa) ja

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

ITALIA, Torino. Syksy 2009

ITALIA, Torino. Syksy 2009 ITALIA, Torino Harri Aaltonen Ville Veijola Syksy 2009 KOT7SN2 KOT7SN2 Torino Asukkaita 909 000 Sijaitsee Po-joen varrella Piemonten maakunnassa Pohjois- Italiassa. Torino tunnetaan erityisesti Fiat-autotehtaasta.

Lisätiedot

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011 Bond University KTA Henkilötiedot Koulutusohjelma: Kiinteistötalous Vaihtoyliopisto: Bond University Sijainti: Gold Coast, Queensland, Australia Ajankohta: 1.9.2010 30.4.2011

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot

Raportti TESP 2013 kurssista Sendaissa Elektroniikan ja sähkötekniikan koulutusohjelma Olli Törmänen, olli.tormanen@aalto.fi, 07.10.

Raportti TESP 2013 kurssista Sendaissa Elektroniikan ja sähkötekniikan koulutusohjelma Olli Törmänen, olli.tormanen@aalto.fi, 07.10. Raportti TESP 2013 kurssista Sendaissa Elektroniikan ja sähkötekniikan koulutusohjelma Olli Törmänen, olli.tormanen@aalto.fi, 07.10.2013 Osallistuin Tohokun yliopiston järjestämälle TESP-kurssille (Tohoku

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Matkaraportti. Noora Äijälä

Matkaraportti. Noora Äijälä Matkaraportti Noora Äijälä Vietin syyslukukauden 2012 Copenhagen Business School:ssa. CBS on yksi Euroopan suurimmista yliopistoista yli 19 000 opiskelijan määrällä ja yliopistolla on pitkä historia aina

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus kohteesta. Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa. Käytännön asiat vaihtokohteessa. Opinnot

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus kohteesta. Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa. Käytännön asiat vaihtokohteessa. Opinnot Vaihtoraportti Koulutusohjelma: Materiaalitekniikka Vaihtoyliopisto: KU Leuven Ajankohta: 15.9.2014-8.2.2015 Vaihto-ohjelma: Erasmus Opetuskieli: englanti S-posti: michael.saulny@aalto.fi Julkaisuoikeus:

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

Mikko Niemelä & Jonne Roppola

Mikko Niemelä & Jonne Roppola Mikko Niemelä & Jonne Roppola Tietoa Japanin vaihtokohteista Kv- toimistosta. Kumamoto National College Of Technologyyn voi hakea Tietotekniikan, Automaatiotekniikan ja Hyvinvointitekniikan opiskelijat.

Lisätiedot

Matkaraportti. University of Adelaide Timopekka Hakola Kevät 2013

Matkaraportti. University of Adelaide Timopekka Hakola Kevät 2013 Matkaraportti University of Adelaide Timopekka Hakola Kevät 2013 Valmistautuminen vaihtoon Suoritin vaihtoni University of Adelaidessa (UoA), Australiassa kevätlukukaudella 2013. Adelaide on Australian

Lisätiedot

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi).

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi). Vaihtoraportti Koulutusohjelma: Rakenne- ja rakennustuotantotekniikka Vaihtoyliopisto: KAIST Korean Advanced Institute of Science and Technology Vaihto-ohjelma: Kahdenvälinen vaihtokohde Opetuskieli: Englanti

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA 20.12.2014 Tuotantotalouden tiedekunta HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA SYKSY 2014/LIETTUA Katja Nuutilainen, 0400205 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 2 2 LÄHTÖVALMISTELUT... 2 3 SAAPUMINEN LIETTUAAN... 3 4

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 Ville Rantanen Kemiantekniikka Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Lähtövalmistelut ja

Lisätiedot

Matkaraportti Kevät 2013

Matkaraportti Kevät 2013 Matkaraportti Kevät 2013 University of Strathclyde Business School Duke of Wellington - patsas K93614 1 Sisällysluettelo 1. Valmistautuminen vaihtoon.... 3 2. Opiskelu vaihtokohteessa...4 2.1 Yleistä kursseista

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä SISÄLLYS 1. Saapuminen... 3 2. Orientaatioviikko... 3 3. Koulunkäynti ja kurssit... 4 3.1. Innovation and Technology Management...

Lisätiedot

Vaihtoraportti The University of Adelaide Kevät 2013 Iida Lehikoinen

Vaihtoraportti The University of Adelaide Kevät 2013 Iida Lehikoinen Vaihtoraportti The University of Adelaide Kevät 2013 Iida Lehikoinen 1. Valmistautuminen vaihtoon Tieto vaihtopaikan saamisesta tulee Aallolta jo maaliskuun alussa, mutta valmisteluja ei voi käytännössä

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville Alankomaat, Groningen Selviytymisopas vaihtoon lähteville Topi Dahlström & Janne Väänänen (LVI4SN) 2007 Matkat Helpoiten pääsee lentämällä Amsterdamiin ja sieltä junalla (n.2h) Groningeniin. Halvimmalla

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ

UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ European Project Semester 2008 Eeva Siuruainen (TTE5SN2) ENNEN LÄHTÖÄ Minulla oli suuri halu päästä tekemään työharjoitteluni ulkomailla ja muu

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi Brno Tsekin 2. suurin kaupunki, noin 400 000 asukasta Opiskelijoita lähes neljäsosa asukkaista (80 000) Kaupungissa kolme yliopistoa: Masaryk

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Vaihtokohde. Vaihtoon lähtö

Vaihtokohde. Vaihtoon lähtö Erasmus Vaihtoraportti Grazin teknillinen yliopisto, Graz, Itävalta Syyslukukausi 2011/2012 Opetuskielet: saksa ja englanti Opiskelen Kemian tekniikan korkeakoulussa. Vaihtoon lähtiessäni olin opiskellut

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

MATKARAPORTTI. Vaihto- oppilaana Mannheimin yliopistossa Saksassa Ilari Lyytikäinen. Kati 4

MATKARAPORTTI. Vaihto- oppilaana Mannheimin yliopistossa Saksassa Ilari Lyytikäinen. Kati 4 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO MATKARAPORTTI Vaihto- oppilaana Mannheimin yliopistossa Saksassa 1.2.2013-14.6.2013 Ilari Lyytikäinen Kati 4 Mannheim ja yliopisto Mannheim sijaitsee Saksan Baden- Würtembergin

Lisätiedot

Elie Kopaly, Automation and Electrical Engineering. University of Wisconsin-Madison, Syksy Kahdenvälinen vaihtokohde

Elie Kopaly, Automation and Electrical Engineering. University of Wisconsin-Madison, Syksy Kahdenvälinen vaihtokohde Elie Kopaly, elie.kopaly@aalto.fi Automation and Electrical Engineering University of Wisconsin-Madison, Syksy 2015 Kahdenvälinen vaihtokohde Valitsin UW-Madisonin, koska halusin parantaa englannin kielen

Lisätiedot

Coventry Tuomas Fordell AUT3SN

Coventry Tuomas Fordell AUT3SN Coventry 2007-2008 Tuomas Fordell AUT3SN Yleistä Coventry on Englannin keskiosassa sijaitseva noin 300 000 asukkaan kaupunki Perinteinen teollisuuskaupunki. Lähialueella mm. Jaguarin, Aston Martinin sekä

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Ulkomaan jakson raportti

Ulkomaan jakson raportti Ulkomaan jakson raportti Kauneudenhoitoala Zolero www.zolero.co.uk Bishop Street 146C Londonderry Pohjois-Irlanti 5 viikkoa Työpaikalla minulle aluksi esiteltiin kauneushoitolaa, jonka yhteydessä oli myös

Lisätiedot

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68 Palaute orientaatioviikosta 19.9.1 Vastauksia yhteensä: Hakukohteeni on 1 1 1 11 Informaatioverkostot Teknillinen fysiikka ja matematiikka Tietotekniikka Tuotantotalous Mikä oli parasta orientaatioviikossa?

Lisätiedot

Matkaraportti Syylukukausi 2016 Simo Pöysä Tokyo Institute of Technology, Japani

Matkaraportti Syylukukausi 2016 Simo Pöysä Tokyo Institute of Technology, Japani Matkaraportti Syylukukausi 2016 Simo Pöysä 5.2.2017 Tokyo Institute of Technology, Japani 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 1.1 Orientaatio ja koulun alkaminen... 3 1.2 Lomat ja tentit... 4 1.3 Koulun

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Automaatio- ja systeemitekniikka. Valter Sandström. valter.sandstrom@gmail.com

Vaihtoraportti. Automaatio- ja systeemitekniikka. Valter Sandström. valter.sandstrom@gmail.com Vaihtoraportti Automaatio- ja systeemitekniikka Valter Sandström valter.sandstrom@gmail.com Vaihto-ohjelma: Freemover Ajankohta: 11.07.2014-21.07.2014 Kohde: Stellenbosch University, Western Cape, South

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010. Riikka Heikkilä, RAT7SN2

HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010. Riikka Heikkilä, RAT7SN2 HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010 Riikka Heikkilä, RAT7SN2 Tšekin tasavalta Pinta-ala: 78 866 km² Asukasluku: 10 230 000 Pääkaupunki: Praha (1 172 975 as.) Muut suuremmat kaupungit: Brno (367 396 as.),

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

06/07 Darmstadt, Saksa

06/07 Darmstadt, Saksa 06/07 Darmstadt, Saksa Darmstadt Darmstadt sijaitsee Hessenin osavaltiossa, noin 30km päässä Frankfurtista Darmstadt on keskikokoinen kaupunki, jossa on noin 200 000 asukasta Hochschule Darmstadt Vaihtareita

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Johdanto. Järjestelyt

Johdanto. Järjestelyt Johdanto Olin työssäoppimassa yksin Irlannissa 4.4-17.5.2017. Työskentelin hostellissa Killarneyssa ja työkuvaani kuului hostellin respassa työskentely, aamupalasta huolehteminen sekä siivoaminen. Olen

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Kansainvälinen harjoittelu. Jukka Inget TTE8SN2 Jaakko Hartikka TTE9SNL

Kansainvälinen harjoittelu. Jukka Inget TTE8SN2 Jaakko Hartikka TTE9SNL Kansainvälinen harjoittelu Jaakko Hartikka TTE9SNL Vaihtoon hakeminen ja alkujärjestelyt Minulla oli kauan ollut sellainen etäinen haave vaihdosta ja usein ajattelin, että olisi mukava lähteä mutta se

Lisätiedot

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007 MAANANTAI 9.7.2007 N. Klo 8.00 startti Huttulasta ja sen jälkeenvesilahdelta Koskenkylästä kohti Vantaata, keli pilvinen ja vesikuurojen mahdollisuus ilmassa Yöpyminen vaimon serkun luona mistä aamulla

Lisätiedot

MATKARAPORTTI SYKSY 2016 KASETSART UNIVERSITY OF TECHNOLOGY. Toni Leppänen

MATKARAPORTTI SYKSY 2016 KASETSART UNIVERSITY OF TECHNOLOGY. Toni Leppänen MATKARAPORTTI SYKSY 2016 KASETSART UNIVERSITY OF TECHNOLOGY Toni Leppänen 1. Hakeminen ja valmistautuminen matkaan Hain vaihto-opiskelemaan Aasiaan, sillä olin aikaisemmin kiertänyt vain Eurooppaa, ja

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

MATKARAPORTTI. Griffith University Gold Coast, Australia Syksy 2009. sari.pakkanen at tkk.fi

MATKARAPORTTI. Griffith University Gold Coast, Australia Syksy 2009. sari.pakkanen at tkk.fi MATKARAPORTTI Griffith University Gold Coast, Australia Syksy 2009 sari.pakkanen at tkk.fi Opiskelen Aalto yliopiston teknillisessä korkeakoulussa kemian tekniikan koulutusohjelmassa neljättä vuotta. Olin

Lisätiedot

Vaihtoraportti Singapore NTU

Vaihtoraportti Singapore NTU Vaihtoraportti Singapore NTU Kemian, bio- ja materiaalitekniikka Nanyang Technological University Kahdenvälinen vaihtokohde 07.01.2016 06.05.2016 SINGAPORE Singapore on hyvin pieni ja tiheästi asuttu viisikymmentä

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

1 JOHDANTO 2 ENNEN MATKAA 3 MATKA 4 IRLANTI

1 JOHDANTO 2 ENNEN MATKAA 3 MATKA 4 IRLANTI SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 ENNEN MATKAA... 2 3 MATKA... 2 4 IRLANTI... 2 4.1 DUBLIN... 2 4.2 NÄHTÄVYYDET... 3 4.3 LIIKKUMINEN... 3 5 KOULU... 3 5.1 KOULU... 3 5.2 KOULUSSA KÄYNTI... 4 6 ASUMINEN... 4 6.1

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense. Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B

Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense. Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B Valmistelut ja hakeminen Haku Etelä-Tanskan yksikköön tehtiin kokonaisuudessaan yliopistosivuilta löytyvällä lomakkeella kv-toimiston

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Johdanto Aloimme etsimään työssäoppimispaikkaa ulkomailta, koska olimme kiinnostuneet mahdollisuudesta

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

University of Queensland - Kevät 2013

University of Queensland - Kevät 2013 University of Queensland - Kevät 2013 k93594 Brisbanen keskusta, näkymä Kangaroo Pointin kallioilta Vaihtoon valmistautuminen Vaihtoon valmistautuminen lähti virallisesti käyntiin vaihto-paikan vahvistamisesta

Lisätiedot

Yönyli vaelluksella Karwendelissa.

Yönyli vaelluksella Karwendelissa. Alku Tuntui, että elämä oli jotenkin rullannut samalla urallaan jo tovin. Vaikka kaikki oli toisaalta hyvin oli duunia, koulu, kavereita ja tyttöystävä tuntui minusta siltä, että jotain uupui. Kaipasin

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Kemian tekniikan koulutusohjelma. Queensland University of Technology. Kevät Kahden välinen kohde. Raporttini saa julkaista

Vaihtoraportti. Kemian tekniikan koulutusohjelma. Queensland University of Technology. Kevät Kahden välinen kohde. Raporttini saa julkaista Kemian tekniikan koulutusohjelma Vaihtoraportti Queensland University of Technology Kevät 2014 Kahden välinen kohde Raporttini saa julkaista Valitsin vaihtokohteekseni Australian koska isäni on kotoisin

Lisätiedot

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina Tästä se alkoi Tiinan talli 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina 2 Tässä se kauan odotettu kirjoitus, mitä joskus vuosia sitten lupasin ja itse asiassa jo aloitinkin. Eli mistä kaikki alkoi. Vuosi -85

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Opiskelijan motivaation rakentuminen ja ylläpitäminen virtuaaliympäristössä

Opiskelijan motivaation rakentuminen ja ylläpitäminen virtuaaliympäristössä Opiskelijan motivaation rakentuminen ja ylläpitäminen virtuaaliympäristössä Esimerkkinä Palvelujen markkinointi kurssin verkkototeutus Virpi Näsänen 16.11.2016 Lähtökohtatilanne Sovimme Aalto-yliopiston

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

MATKARAPORTTI Brno University of Technology Faculty of Business and Management (http://www.vutbr.cz)

MATKARAPORTTI Brno University of Technology Faculty of Business and Management (http://www.vutbr.cz) MATKARAPORTTI Brno University of Technology 1.2.2006 30.6.2006 Faculty of Business and Management (http://www.vutbr.cz) Kimmo K. kimmo.kokkila (at) tkk.fi K Opiskelu Vaihto-opiskelijoiden lukukausi Brnossa

Lisätiedot

Matkaraportti : Hollanti

Matkaraportti : Hollanti Matkaraportti : Hollanti Opiskeluala: Turvallisuusala Vaihtoajan kesto : 5 viikkoa Koulu: Rjin Ijssel; Arnehm Olin Hollannissa vaihto-opiskelijana luokkatoverini kanssa viisi viikkoa Arnhem nimisessä kaupungissa.

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry Tässä kyselyssä järjestötoiminta = Rauman Friski Tuult ry:n toiminta Kyselyitä lähetettiin marraskuussa yhdistyksen jäsenkirjeen mukana kappaletta. Kyselyn vastausprosentti oli, % JÄRJESTÖTOIMINTAAN OSALLISTUMINEN

Lisätiedot

Työharjoittelu Edinburghissa

Työharjoittelu Edinburghissa Työharjoittelu Edinburghissa 11.4.2016 6.5.2016 Skotlannin matkani alkoi mukavasti lomaviikolla, koska olin varannut matkaan viisi viikkoa joista työharjoittelu tulisi kestämään neljä viikkoa. Lomaviikon

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10 Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012 Veera Helander arva10 Työpaikka Manuel & Ariana on pieni yritys jossa tehdään juhlavaatteita, hääpukuja, mittatilaustöitä sekä couture

Lisätiedot

Kevään 2010 fysiikan valtakunnallinen koe

Kevään 2010 fysiikan valtakunnallinen koe 120 Kevään 2010 fysiikan valtakunnallinen koe 107 114 100 87 93 Oppilasmäärä 80 60 40 20 0 3 5 7 14 20 30 20 30 36 33 56 39 67 48 69 77 76 56 65 35 25 10 9,75 9,5 9,25 9 8,75 8,5 8,25 8 7,75 7,5 7,25 7

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

Kanada 2015. Gea Schumann Merkonomi

Kanada 2015. Gea Schumann Merkonomi 1 Kanada 2015 Gea Schumann Merkonomi 2 Perustietoa Lähdin 31.12 kuukauden kestävälle matkalle Kanadaan. Olimme osallisena FinAl 2.0 projektissa ja pääsimme mukaan muutamiin isoihinkin tehtäviin. Majoituksena

Lisätiedot

University of San Diego

University of San Diego Matkaraportti Kevät 2012 University of San Diego Anu Koivistoinen k93581 San Diego on kaunis kaupunki Etelä-Kaliforniassa aivan Yhdysvaltojen ja Meksikon rajan tuntumassa, sitä ei turhaan kutsuta lempinimellä

Lisätiedot

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 1.päivä Maanantaiaamuna (22.9) koko luokka kokoontui yhdeksältä kellotornille. Jännitys oli ilmassa, lähdemme tänään leirikouluun Saksaan! Tatu oli jakanut meidät edellispäivänä

Lisätiedot

YHTEISÖLLISYYTTÄ. OSALLISUUTTA, HYVINVOINTIA

YHTEISÖLLISYYTTÄ. OSALLISUUTTA, HYVINVOINTIA YHTEISÖLLISYYTTÄ. OSALLISUUTTA, HYVINVOINTIA Kiipulassa toteutuvia hyviä opetuksen käytänteitä ja opiskelijahyvinvointia opiskelijanäkökulmasta Yhteisöllisyys ja osallisuus on Ammattiopiston toiminnan

Lisätiedot

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Työssäoppipaikka, Fade Out Label Fade Out Label on v. 2015 perustettu yritys, joka valmistaa vanhoista kierrätetyistä farkuista unisex-mallisia vaatteita. Koko tuotanto tapahtuu

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot