Matkaraportti University of Adelaide Kevät 2012 k93547

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Matkaraportti University of Adelaide Kevät 2012 k93547"

Transkriptio

1 Matkaraportti University of Adelaide Kevät 2012 k93547

2 Valmistautuminen vaihtoon Kun tieto vaihtoon pääsemisestä tuli maaliskuussa, alkoi pitkä odotus. University of Adelaide otti ilmoittautumisia vastaan vasta syksyllä; vahvistaminen tuli suorittaa viimeistään mennessä. Olin lähettänyt omat paperini hyvissä ajoin, mutta vastausta ei kuulunut. Ymmärrettävästä syystä paniikki hiipi takaraivoon, olivatko tietoni edes menneet perille (sähköisen järjestelmän varmennuksessa oli joitain ongelmia). Yliopisto kuitenkin vastasi sähköposteihini nopeasti, etenkin kun käytin tärkeyttä suuri, ja asiat saatiin hoidettua. Acceptance formin saatuani maksoin Overseas Student Healthcare Cover OSHC -maksun joka oli 197 dollaria. Alunperin minulle oli tullut väärä paperi, jonka mukaan olisin vuoden vaihdossa ja minun olisi tullut maksaa kaksinkertainen vakuutus. Pyysin yliopistolta uuden, joten sain maksun menemään oikein. OSHC kattaa vain osan sairaskuluista, mutta itse en tarvinnut sitä kertaakaan. Lisäksi on hyvä muistaa ottaa oma matkavakuutus, jotta tapaturman sattuessa tai matkatavaroiden hävitessä ei tarvitse jäädä puille paljaille. OSHC:n maksettuani hain viisumia. Lähin suurlähetystö on Saksassa, Berliinissä, joten hakupaperit tuli lähettää sinne. Lopuksi yliopisto lähetti vielä Confirmation Letterin, jonka avulla pystyin hakemaan viisumia (CoE-koodi on pakollinen). Confirmation Letteriä ei siis voi saada ennen kuin OSHC-maksu on maksettu. Viisumihakemuksen täyttäminen vie aikaa, mutta se kannattaa tehdä huolella, jotta välttyy turhilta viivästyksiltä. Viisumi saapuikin sähköpostiin jo seuraavana päivänä, joten sen vuoksi ei tarvinnut menettää yöuniaan. Viisumi oli erittäin kallis, 565 aussidollaria, joten näin eurojeni hupenevan kovaa vauhtia ennen kuin olin edes päässyt Austalian maan kamaralle. Lennot olin varannut jo ennen paikan varmistamista, sillä ajattelin sen olevan lähinnä muodollisuus. Ennen kaikkea ajattelin, että lennot tulisivat maksamaan pienen omaisuuden ja mitä kauemmin odottaisin sitä korkeammaksi hinnat pääsisivät kohoamaan. Menopaluuni tilasin Kilroyn kautta ja se tuli maksamaan noin 1500 euroa, mikä on ihan sievoinen summa rahaa. Menomatkani oli tammikuun lopussa ja paluu heti tenttiviikon jälkeen heinäkuussa, sillä ajattelin rahavarojeni ehtyvän siihen mennessä. Koska kv-opiskelijoiden orientaatioviikko alkoi vasta helmikuun puolessa välissä, päätin matkustaa aluksi Melbourneen viikoksi ja Adelaidessakin ehdin pyöriä viikon ennen orientaatiota. Olin varannut Annie's Place -nimisen hostellin, joka sijaitsi aivan keskustan tuntumassa ja hintaan sisältyi aamupala ja nettiyhteys (tosin erittäin hidas sellainen..) Adelaidessa olon aikana tosin teimme Great Ocean Roadin toisen suomalaisen vaihtarin kanssa ja hankimme itsellemme asunnot.

3 Puhelinliittymä+pankkitili Puhelinliittymän hankin aluksi Optukselta. 30 dollarin latauksella sain ekstra-creditiä 270 dollaria. Sisäiset tekstarit olivat ilmaisia, tekstarit Suomeen maksoivat 0,35 euroa/kpl. Niin sisäiset kuin ulkoisetkin puhelut olivat erittäin kalliita, joten vaihtareiden kesken läheteltiin enimmäkseen tekstareita. Eräs vaihtarikavereistani oli kuitenkin huomannut Woolworthsin tarjouksen, jossa Optuksen pre-paidin+sim-kortin sai yhteishintaan 15,50 dollaria. Paketti kesti 45 päivän ajan, ja siihen sisältyi 500 dollaria creditiä (250 dollaria Optuksen liittymiin ja toinen samanmoinen kaikkiin muihin liittymiin ja ulkomaan tekstareihin/puheluihin) + 5 G:n netti. Sisäiset tekstarit olivat about samanhintaisia kuin Optuksen omassa pre-paid -liittymässä. Tarjous kesti vain helmikuun puoliväliin, mutta fiksuna ostin itselleni liittymät koko vaihdon ajaksi ja samalla säästin sievoisen summan rahaa kaikkea muuta kivaa varten. Kannattaa siis pitää silmällä muitakin tarjouksia kuin pelkästään operaattoreiden ilmoituksia! Pankkitilin avasin Commonwealth Bankiin, sillä kyseisellä pankilla on eniten nostoautomaatteja ympäri Australiaa. On hyvä huomata, että jos nostaa jonkin toisen pankin ATM:stä rahaa, siitä veloitetaan parin dollarin lisämaksu. Lisäksi kun liittyi Commonwealthiin ja käytti sieltä saamaansa pankkikorttia 5 kertaa ennen maaliskuun puoliväliä, pankki antoi 50 dollaria tilille. Tämä summa itsessään kattoi rahojen siirtokustannukset kotimaan pankista. Koska tili ei ollut varsinaisesti opiskelijoille tarkoitettu, tililtäni oli veloitettu useamman kuukauden ajalta palvelumaksuja, jotka pankki hyvitti myöhemmin, kun asiasta mainitsin. Ruokaostokset Heikon euron vuoksi, kaikki tuntuu kalliilta Australiassa. Mitä useammin tekee ruuat itse sitä enemmän rahaa saa säästettyä. Esimerkiksi koulusta ostettavat lounaat maksoivat helposti yli 6 dollaria, mikä kirpaisee erityisesti edulliseen opiskelijalounaaseen tottunutta suomalaisopiskelijaa. Ruokakaupoissa oli päivittäin vaihtuvia special offereita, jolloin tuotteita kuin tuotteita sai normaalihintoja huomattavasti edullisemmin. Kunkin kauden vihannekset/hedelmät ovat myös huomattavasti edullisempia, joten niitä kannattaa ostaa (jos vain suinkin tykkää). Esimerkkinä mainittakoon tomaatit: kun ei ollut tomaattien aika, hinta Colesissa oli 9 dollaria/kilo. Vaikka tomaateista pidänkin, en aivan noin paljon. (Kansiksen opiskelija osaa punnita rajahyötyjä ja - kustannuksia.) Seuraavalla viikolla tomaatit olivat erikoistarjouksessa 2,50 dollaria/kilo. Erot voivat olla siis aivan järjettömiä.

4 Vihanneksia ja hedelmiä kannattaa ostaa edullisesti Central Marketista erityisesti lauantaiiltapäivisin. Tori on kiinni sunnuntaisin ja maanantaisin, joten myyjät haluavat päästä tuotteistaan eroon ja klo välillä voikin saada viikon ruuat huomattavan halvalla. Laatu ei välttämättä ole aina parhaimmasta päästä ja väkijoukko voi hieman ahdistaa, mutta jos budjetti on erittäin tiukalla kannattaa torille suunnata kyseisenä aikana. Itse kävin yleensä aikaisemmin lauantaisin, jolloin jäljellä oli paljon hyviä vihanneksia ja hedelmiä ja hinnat olivat edullisia, vaikka ne eivät olleetkaan superhalpoja. Liikkuminen paikasta toiseen Julkinen liikenne ei ole aivan yhtä sujuvaa kuin Helsingissä. Itse asuin Fitzroyssa, Go Zone - alueella, jossa busseja olisi pitänyt mennä ruuhka-aikoina vähintään 15 minuutin välein. Välillä busseja joutui kuitenkin odottamaan 30 minuutin ajan ja sitten niitä saattoikin tulla kolme peräkanaa. Matkat olivat myös suhteellisen kalliit: Adelaidessa ei tunneta käsitettä kuukausilippu, joten ihmisten piti ostaa aina 10 kerran -lippuja. Mustia (halvempia) lippuja käytettiin klo 9-15 (off peak) aikana ja muulloin punaista lippua. Musta kymmenen kerran lippu maksoi hieman päälle 8 dollaria ja punainen lippu päälle 15 dollaria. Yksi matka oli voimassa kaksi tuntia. Itse kyllästyin jatkuvaan bussien odotteluun, joten ostin polkupyörän. Löysin pyöräni gumtree.com.au:n kautta, mutta myös CashConverterseissa, yliopiston ilmoitustaululla tai muilla vaihtareilla saattaa olla pyöriä myytävänä. Olin päätökseeni enemmän kuin tyytyväinen, sillä säästin paljon aikaa (ja hermoja), kun ei tarvinnut viettää aikaa bussipysäkillä busseja odotellessa. Kämpältäni yliopistolle kertyi matkaa reilu kolme kilometriä, joten se ei ollut paha matka pyöräillä päivittäin. Kaikki kaverini tosin asuivat Etelä-Adelaidessa, joten lähestulkoon joka päivä tuli pyöräiltyä huomattavasti enemmän, kun jouduin pyöräilemään kampukselta etelään ja takaisin pohjoiseen päivän päätteeksi. Bussit lakkaavat operoimasta puolen yön tienoilla, joten senkin takia pyörä oli erittäin kätevä vaihtoehto liikkua. Varoituksen sanana Australiassa on kypäräpakko ja toisin kuin Suomessa, poliisit itse asiassa sakottavat, jos ilman kypärää erehtyy pyöräilemään. Lisäksi hämärän hiipiessä pyörässä tulee olla sekä etu- että takavalot. Muussa tapauksessa voi helposti räpsähtää sakko. Erityisesti alkuaikoina luotin kaupungin alueella oleviin pyörävuokraamoihin, joista sai henkkareita vastaan polkupyörän maksutta lainaksi koko päiväksi. Pyöräillen kaupunki tuli nopeasti tutuksi ja maisemia tuli katseltua aivan eri tavalla kuin bussin ikkunasta. Googlaamalla Adelaide free city bikes löytyy kaikki pyörävuokraamoiden osoitteet.

5 Asuminen Löysin asuntoni yliopiston asuntotietokannasta. Asuminen ei sujunut aivan ongelmitta, sillä paikan päällä oli mielenkiintoiset asumisjärjestelyt omistajan sukulaisten välillä. Parhaimmillaan meitä oli yhdeksän ihmistä ja kuusi henkilöä käytti yhtä kylpyhuonetta. Asunnon omistaja oli asuntoa näyttäessään sanonut, että asunnossa on kaksi kylpyhuonetta, mutta jostain syystä sitä toista ei saanut käyttää laisinkaan. Lisäksi omistajalla oli usein erimielisyyksiä vuokralaisten kanssa, joten vaikka muut vuokralaiset olivat mukavia, tunnelma talossa ei ollut mitä parhain. Kannattaa siis yrittää tehdä mahdollisimman hyvä tilannearvio, kun asuntoa käy katsomassa, jotta välttyisi ikäviltä yllätyksiltä. Vuokrani oli 150 dollaria/viikossa sisältäen netin (joka välillä kaatuili turhan usein), sähkön ja veden. Kuukaudessa maksettavaa kertyi siis 600 dollaria, joka silloisella kurssilla oli noin 500 euroa. Asuntoni oli halvimmasta päästä, mutta suurin osa vuokrista oli pari kymppiä suuntaan tai toiseen per viikko, joten päätä huimaavista eroista ei voi puhua. Talven tullen kannattaa varautua siihen, että asunnot ovat erittäin kylmiä. Itsekin heräsin muutamana aamuna siihen, että tunsin olevani jäässä ja huomasin ikkunoiden olevan huurteessa. Kannattaa siis varmistaa, että asunnossa on kahdensuuntainen ilmastointi (kesällä saa kämpän viileäksi ja talvella lämpimäksi). Jos ilmastointia ei ole, lämpöpatteri tai kuumavesipullo on must. Ellei sitten halua olla jäässä aivan koko aikaa. Talvi Adelaidessa muistuttaa meidän syksyä, mutta koska talojen rakennus ei vastaa suomalaisia standardeja, sisällä ei ole lämmin. Vinkkeinä siis: yritä päästä selville omistajan mielenliikkeistä, jottei jälkeenpäin tarvitse harmitella ja sijainnin olisi hyvä olla muutaman kilometrin säteellä kampuksesta, jotta liikkuminen olisi helppoa ja nopeaa. Opiskelu University of Adelaidessa Kauppakorkeaan verrattuna Adelaiden-yliopiston kampus vaikuttaa jättimäiseltä: yliopistossa opiskelee noin opiskelijaa useista eri tiedekunnista. Vaihtareita oli luonnollisesti myös useilta eri aloilta, joten ns. Aalto-henki toteutui ainakin meidän vaihtariporukassa. Lukuvuosi polkaistiin käyntiin maaliskuussa. Ulkomaalaisille opiskelijoille suunnattu orientaatio alkoi maanantaina Viikolla järjestettiin ohjelmaa joka ilta: oli quiz nightia ja rentoa yhdessä hengailua. Vaikka ohjelma ei välttämättä häikäissyt loistokkuudellaan, oli se hyvä tapa tutustua vaihtareihin laajemmalti. Viikolla järjestettiin myös erilaisia tietoiskuja, joissa annettiin hyödyllisiä vinkkejä muun muassa budjetissa pysymiseen, asunnon metsästykseen ja pikainen katsaus

6 australialaiseen kulttuuriin. Luennot eivät olleet pakollisia, mutta hyödyllisiä ja siksi suositeltavia. International Orientation Weekin jälkeen alkoi O-week (eli orientation week), joka oli suunnattu lähinnä yliopisto-opiskelut aloittaville opiskelijoille. Viikon ohjelma ei vaikuttanut jo useamman vuoden yliopistossa opiskelleille kohdennetulta, joten päätimme lähteä muutamaksi päiväksi vaeltamaan Flinders Rangesille, joka sijaitsee Adelaidesta pohjoiseen päin. Onneksi saimme vasta jälkikäteen kuulla, että alueella vilisee myrkyllisiä käärmeitä.. Me olimme iloisesti vaellelleet shortseissa ja lenkkareissa, pahimmat kesähelteet kun sattuivat juuri meidän reissumme ajaksi. Kurssit alkoivat ma ja jatkuivat aina toukokuun loppuun saakka. Tenttikausi alkoi la ja sitä ennen oli kahden viikon lukuloma, jonka jokainen käytti parhaakseen katsomalla tavalla. Heinäkuussa järjestettiin myös varatenttejä niille, joiden läpipääsy oli jäänyt muutamasta pisteestä kiinni. Kukaan tuntemistani vaihtareista ei kuitenkaan jäänyt Adelaideen varatenttien takia, joten kaikilla taisi olla suuri luotto siihen, että kurssit menisivät läpi. Australiassa täysi työmäärä lukukautta kohden on neljä kurssia, joista jokainen on kolmn opintopisteen arvoinen. Meillä tämä 12 op:tä vastaa kandidaatin sivuopintokokonaisuuden työmäärää, 30 opintopistettä. Kaupallisen alan kursseja ei kandidaatin tutkinnon (UG) alla ollut kovinkaan montaa, maisterikursseja olisi kyllä ollut huomattavasti enemmän. Taloustiedettä pääaineena lukeneena en voinut kansiksen kursseja valita, joten päädyin markkinoinnin ja johtamisen kursseihin. Aluksi olin suunnitellut käyväni johdatus kurssin australialaiseen politiikkaan, mutta kurssiaikataulua oli muutettu edellisvuodesta, ja kurssi tarjottiinkin vasta semester 2:n aikana. Loppujen lopuksi valitsin kolme markkinoinnin kurssia ja yhden johtamisen kurssin, joista hieman enemmän infoa alla. Introduction to Marketing MARKETNG 2500, UG, 3 credits Luennoitsija: Jody Conduit Nimensä puolesta tämä kurssi muistuttaa Kauppakorkean markkinoinnin perusteet kurssia. Tosiasiassa vaikka sisältö osin olikin samanlainen, toteutus oli täysin toisenlainen. Luennoitsijan tausta oli moninainen, joten hän osasi antaa kuvailevia esimerkkejä paljon. Lisäksi opetuksen tukena käytettiin runsaasti Youtube-klippejä, jotka omalta osaltaan valottivat käsiteltiäviä aiheita. Kurssin aikana tehtiin yksi itsenäinen essee (10 sivua) ja kaksi ryhmässä tehtävää työtä (10 sivun essee ja 15 sivun loppuraportti). Arvosteluasteikko tuntui aika tiukalta, joten töihin tulee panostaa

7 kunnolla. Lopuksi ryhmät pitivät esitelmän tuloksista ja tentti järjestettiin tenttiviikolla. Kurssi sisälsi myös viikoittaiset tutoriaalit, joihin opiskelijoiden tuli valmistaa vastaukset muutamaan kysymykseen, jotka käsittelivät edellisen luennon aihepiiriä. Marketing Communications MARKETNG 3500, UG, 3 credits Luennoitsija: Steve Goodman Kurssi keskittyi markkinointiviestinnän eri osa-alueisiin ja nähtiin kurssilla myös useiden eri medioiden parissa työskentelevien asiantuntijoiden vierailijaluentojakin. Luennoitsija kehotti meitä kiinnittämään huomiomme kaikkeen mainontaan, johon törmäämme joka päivä ja pohtimaan, mitä yritykset yrittävät mainonnallaan saavuttaa, keille mainokset on suunnattu ja mikä on keskeisin viesti. Täytyy myöntää, että nykyään suhtaudun mainontaan kriittisemmin kuin aikasemmin, mikä oli myös yksi kurssin oppimistavoitteista. Myös tällä kurssilla oli viikottaisia tutoriaaleja, jotka olivat mielenkiintoisia case-tapauksia tosielämästä. Lisäksi kurssilla tehtiin kaksi ryhmätyötä presentaatio ja essee. Aiheen tuli olla jokin asia, jota on mainostettu paljon eri medioissa. Lisäksi meidän tuli kurssin loppupuolella kirjoittaa itsenäinen essee. Tenttiviikolla järjestettiin myös tentti. Management of Brands MARKETNG 3505, UG, 3 credits Luennoitsija: Dr. Cullen Habel Käymistäni kursseista mielenkiintoisin. Vaikka Cullen olikin luennoilla hieman all over the place ja tuntui, ettei hän kestänyt hiljaisuutta, vaan piti väkisin keksiä jotakin sanottavaa, hän oli asialleen erittäin omistautunut. Kurssi koostui kahden tunnin viikottaisista luennoista ja tutoriaaleista, joille tuli valmistaa vastaukset muutamaan kysymykseen. Kurssilla oli kolme esseetä ja yksi presentaatio, jonka aikana opiskelijoiden tuli esitellä omaa brändi-suunnitelmaansa. Kurssilla oli tarkoitus brändätä itsensä. Cullen rohkaisi opiskelijoita pitämään blogia, aloittamaan twiittaamisen ja olemaan muutenkin esillä sosiaalisessa mediassa. Kurssi pakotti ajattelemaan, millä tavalla minun tulisi myydä tulevaisuudessa itseni potentiaalisille työntekijöille. Human Resource Management COMMGMT 3502, UG, 3 credits Luennoitsija: Dr. Marilyn Clarke

8 Ajattelin HRM-kurssin olevan mielenkiintoinen, mutta harmi vain että toteutus jäi lähinnä luennoitsijan yksinpuheluksi. Kurssin aikana käytiin läpi kaikki HR:n osa-alueet ja tutoriaaleissa tehtiin case-tutkimuksia. Caset tuli lukea etukäteen kotona läpi, tehdä niihin vastaukset, joiden pohjalta keskusteltiin tutoriaaleissa. Tutoriaalin vetäjä painotti useaan kertaan, että avainasemassa on keskusteluun osallistuminen, jotta tutoriaaleista saisi pisteet haalittua kasaan. Kurssilla kirjoitettiin yksi essee itsekseen, valittavana oli kaksi aihetta. Esseen pohjaksi tuli tehdä suhteellisen paljon taustatutkimusta, jotta pystyisi tarjoamaan moniulotteista evidenssiä pohdintansa tueksi. Lisäksi kurssiin kuului ryhmätyö, joka koostui esseestä, PowerPoint-slaidien tekemisestä, lähteiden vahvuuksien ja heikkouksien pohtimisestä sekä ryhmäarvioinnista. Lopuksi järjestettiin vielä tentti. Vapaa-aika ja matkustelu Adelaide tuntuu pieneltä ja kompaktilta kaupungilta, vaikka lähistöt ulottuvatkin laajalle alueelle ja asukkaitakin siellä on enemmän kuin Helsingissä, n. 1,3 miljoonaa. Koska keskusta on pieni ja useat vaihtarit päätyvät asumaan jonnekin 5 kilometrin säteellä keskustasta, kavereita on helppo tavata. Kaupungissa on lukuisia pieniä mukavia kahviloita ja ravintoloita. Mainitsemisen arvoista on 6 dollarin pizzat Union Hotellissa joka maanantai! Adelaiden lähistöllä on kivoja viikonloppureissukohteita kuten Flinders Ranges, Port Elliot ja Mount Gambier, jossa en valitettavasti itse ehtinyt käydä. Etelä-Australia on myös maailman kuuluisa viineistään, joten Barossa Valley, McLaren Vale ym. ovat ehdottomasti koettava. Viinitiloille voi käydä itse kavereiden kanssa tai lähteä järjestetylle matkalle, jolloin pääsee tutustumaan myös viinin valmistusprosessiin. Matkustelin myös muualla kuin Adelaiden lähistössä: tein Great Ocean Roadin ennen koulun alkua. Pääsiäisloman pyhitin itärannikolle, jolloin näin Sydneyn, Brisbanen, Noosan ja Whitsunday Islandsit. Ennen tenttejä olleen kahden viikon lukuloman puolestaan hyödynsin tehokkaasti Uuden- Seelannin eteläsaarta kierrellen. Täytyy sanoa, että ikimuistoisia reissuja olivat kaikki edellä mainitut, niin kuin koko vaihtoaika Adelaidessa. Vaihdosta tarttui mukaan paljon kokemuksia, elämyksiä, uusia ystäviä ja ihmisenä kasvamista. Jos vielä epäröit, suosittelen erittäin lämpimästi ottamaan askeleen kohti tuntematonta ja hyppäämään elämäsi seikkailuun!

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk.

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk. Vaihtoraportti Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka sampsa.t.veijalainen@tkk.fi Miksi ja minne? Itselleni vaihtoon lähtö oli oikeastaan jonkinlainen

Lisätiedot

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011 Bond University KTA Henkilötiedot Koulutusohjelma: Kiinteistötalous Vaihtoyliopisto: Bond University Sijainti: Gold Coast, Queensland, Australia Ajankohta: 1.9.2010 30.4.2011

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA 20.12.2014 Tuotantotalouden tiedekunta HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA SYKSY 2014/LIETTUA Katja Nuutilainen, 0400205 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 2 2 LÄHTÖVALMISTELUT... 2 3 SAAPUMINEN LIETTUAAN... 3 4

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 Ville Rantanen Kemiantekniikka Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Lähtövalmistelut ja

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä SISÄLLYS 1. Saapuminen... 3 2. Orientaatioviikko... 3 3. Koulunkäynti ja kurssit... 4 3.1. Innovation and Technology Management...

Lisätiedot

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville Alankomaat, Groningen Selviytymisopas vaihtoon lähteville Topi Dahlström & Janne Väänänen (LVI4SN) 2007 Matkat Helpoiten pääsee lentämällä Amsterdamiin ja sieltä junalla (n.2h) Groningeniin. Halvimmalla

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

Coventry Tuomas Fordell AUT3SN

Coventry Tuomas Fordell AUT3SN Coventry 2007-2008 Tuomas Fordell AUT3SN Yleistä Coventry on Englannin keskiosassa sijaitseva noin 300 000 asukkaan kaupunki Perinteinen teollisuuskaupunki. Lähialueella mm. Jaguarin, Aston Martinin sekä

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

Matkaraportti Syylukukausi 2016 Simo Pöysä Tokyo Institute of Technology, Japani

Matkaraportti Syylukukausi 2016 Simo Pöysä Tokyo Institute of Technology, Japani Matkaraportti Syylukukausi 2016 Simo Pöysä 5.2.2017 Tokyo Institute of Technology, Japani 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 1.1 Orientaatio ja koulun alkaminen... 3 1.2 Lomat ja tentit... 4 1.3 Koulun

Lisätiedot

HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010. Riikka Heikkilä, RAT7SN2

HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010. Riikka Heikkilä, RAT7SN2 HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010 Riikka Heikkilä, RAT7SN2 Tšekin tasavalta Pinta-ala: 78 866 km² Asukasluku: 10 230 000 Pääkaupunki: Praha (1 172 975 as.) Muut suuremmat kaupungit: Brno (367 396 as.),

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

1 JOHDANTO 2 ENNEN MATKAA 3 MATKA 4 IRLANTI

1 JOHDANTO 2 ENNEN MATKAA 3 MATKA 4 IRLANTI SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 ENNEN MATKAA... 2 3 MATKA... 2 4 IRLANTI... 2 4.1 DUBLIN... 2 4.2 NÄHTÄVYYDET... 3 4.3 LIIKKUMINEN... 3 5 KOULU... 3 5.1 KOULU... 3 5.2 KOULUSSA KÄYNTI... 4 6 ASUMINEN... 4 6.1

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Johdanto Aloimme etsimään työssäoppimispaikkaa ulkomailta, koska olimme kiinnostuneet mahdollisuudesta

Lisätiedot

Kevään 2010 fysiikan valtakunnallinen koe

Kevään 2010 fysiikan valtakunnallinen koe 120 Kevään 2010 fysiikan valtakunnallinen koe 107 114 100 87 93 Oppilasmäärä 80 60 40 20 0 3 5 7 14 20 30 20 30 36 33 56 39 67 48 69 77 76 56 65 35 25 10 9,75 9,5 9,25 9 8,75 8,5 8,25 8 7,75 7,5 7,25 7

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

Opiskelijan motivaation rakentuminen ja ylläpitäminen virtuaaliympäristössä

Opiskelijan motivaation rakentuminen ja ylläpitäminen virtuaaliympäristössä Opiskelijan motivaation rakentuminen ja ylläpitäminen virtuaaliympäristössä Esimerkkinä Palvelujen markkinointi kurssin verkkototeutus Virpi Näsänen 16.11.2016 Lähtökohtatilanne Sovimme Aalto-yliopiston

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Työharjoittelu Edinburghissa

Työharjoittelu Edinburghissa Työharjoittelu Edinburghissa 11.4.2016 6.5.2016 Skotlannin matkani alkoi mukavasti lomaviikolla, koska olin varannut matkaan viisi viikkoa joista työharjoittelu tulisi kestämään neljä viikkoa. Lomaviikon

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

YHTEISÖLLISYYTTÄ. OSALLISUUTTA, HYVINVOINTIA

YHTEISÖLLISYYTTÄ. OSALLISUUTTA, HYVINVOINTIA YHTEISÖLLISYYTTÄ. OSALLISUUTTA, HYVINVOINTIA Kiipulassa toteutuvia hyviä opetuksen käytänteitä ja opiskelijahyvinvointia opiskelijanäkökulmasta Yhteisöllisyys ja osallisuus on Ammattiopiston toiminnan

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10 Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012 Veera Helander arva10 Työpaikka Manuel & Ariana on pieni yritys jossa tehdään juhlavaatteita, hääpukuja, mittatilaustöitä sekä couture

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry Tässä kyselyssä järjestötoiminta = Rauman Friski Tuult ry:n toiminta Kyselyitä lähetettiin marraskuussa yhdistyksen jäsenkirjeen mukana kappaletta. Kyselyn vastausprosentti oli, % JÄRJESTÖTOIMINTAAN OSALLISTUMINEN

Lisätiedot

Vaihtoraportti Singapore NTU

Vaihtoraportti Singapore NTU Vaihtoraportti Singapore NTU Kemian, bio- ja materiaalitekniikka Nanyang Technological University Kahdenvälinen vaihtokohde 07.01.2016 06.05.2016 SINGAPORE Singapore on hyvin pieni ja tiheästi asuttu viisikymmentä

Lisätiedot

Kanada 2015. Gea Schumann Merkonomi

Kanada 2015. Gea Schumann Merkonomi 1 Kanada 2015 Gea Schumann Merkonomi 2 Perustietoa Lähdin 31.12 kuukauden kestävälle matkalle Kanadaan. Olimme osallisena FinAl 2.0 projektissa ja pääsimme mukaan muutamiin isoihinkin tehtäviin. Majoituksena

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009 Työssäoppimispaikkamme oli Fuengirolassa. (Costa del sol) Kaupunki: Fuengirola Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Lähin lentokenttä: Málaga

Lisätiedot

Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa

Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa Vaihtoraportti Graz 2011 1 Anna Erasmuskohde: Graz Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa Yleistä Päätin lähteä hieman tavallista myöhemmin vaihto-opiskelemaan: viimeisenä opiskeluvuotenani. Tiesin,

Lisätiedot

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa Leimaus 2011 Kisakeskuksessa ma 6.6. Lähdimme perinteisesti Lappia talolta kimpsuinemme klo 12 kohti etelää. Martti ja Mauri otettiin kyytiin Keminmaasta. Onneksi autossa oli DVD laite ja ilmastointi,

Lisätiedot

PHYS-A3132 Sähkömagnetismi (ENG2) ( )

PHYS-A3132 Sähkömagnetismi (ENG2) ( ) PHYSA Sähkömagnetismi (NG) (060 0600). Yleisarvioni kurssista kokonaisuutena =i perusteita vastata, =Välttävä, =Tyydyttävä, =Hyvä, =rittäin hyvä, =rinomainen Number of respondents: 0 6 8 0 6 8 0 6. Tapa,

Lisätiedot

Vaihtoraportti Massey University Auckland / Wellington, Uusi-Seelanti 07/2006 06/2007 Antti Maunula Informaatioverkostot

Vaihtoraportti Massey University Auckland / Wellington, Uusi-Seelanti 07/2006 06/2007 Antti Maunula Informaatioverkostot Vaihtoraportti Massey University Auckland / Wellington, Uusi-Seelanti 07/2006 06/2007 Antti Maunula Informaatioverkostot Sisällysluettelo 1 Yleiskuvaus...2 2 Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa...4 3 Opinnot...5

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA Tapani Takalo Lapin korkeakoulukirjasto, yliopisto, taide 17.11.2011 1. Johdanto Lapin yliopiston taidekirjastossa on selvitetty taidekirjaston kokoelmiin

Lisätiedot

Baarit & kahvilat WW.SIGNALPARTNERS.FI

Baarit & kahvilat WW.SIGNALPARTNERS.FI Baarit & kahvilat WW.SIGNALPARTNERS.FI Signal WiFillä saatat tehokkuuden ja hyvän asiakaskokemuksen yhteen Signal WiFi sopii esimerkiksi vierailijaverkoksi tai mobiilien maksupäätteiden yhteydeksi. Raportointityökalun

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA. Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3.

TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA. Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3. TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3.2008 Olimme työssäoppimassa Prahassa, jota kutsutaan kaikkien kaupunkien

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Matkaraportti: RWTH Aachen, Winter Semester 2013/2014

Matkaraportti: RWTH Aachen, Winter Semester 2013/2014 Lappeenrannan teknillinen yliopisto Teknillinen tiedekunta Energiatekniikan koulutusohjelma Vaihto-opiskelujakso Saksa 2013-2014 Matkaraportti: RWTH Aachen, Winter Semester 2013/2014 01.06.2014 Timo Hakkarainen

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Alppilan lukio on järjestänyt yhdessä Espoonlahden ja Kauhavan lukioiden sekä Europaschule Langerwehen kanssa yhdessä Opetushallituksen osin tukeman kurssin

Lisätiedot

Vaihtoraportti NTU Singapore

Vaihtoraportti NTU Singapore Vaihtoraportti NTU Singapore Mikko Poranen, Aalto-yliopisto, Sähkötekniikan Korkeakoulu mikko.poranen@aalto.fi Lukuvuosi 2015/2016 Minun kriteerini vaihtokohteelle oli päästä jonnekin lämpimään, suurempaan

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

KASVATUSTIETEELLISET PERUSOPINNOT

KASVATUSTIETEELLISET PERUSOPINNOT KASVATUSTIETEELLISET PERUSOPINNOT Opiskelijan nimi Maija-Kerttu Sarvas Sähköpostiosoite maikku@iki.f Opiskelumuoto 1 vuosi Helsinki Tehtävä (merkitse myös suoritusvaihtoehto A tai B) KAS 3A osa II Tehtävän

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

25 responses. Summary. Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? Perustele edellisen kohdan vastauksesi. Edit this form

25 responses. Summary. Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? Perustele edellisen kohdan vastauksesi. Edit this form herttaoksanen@gmail.com 25 responses Edit this form View all responses Publish analytics Summary Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? 16% 28% 36% 20% Ei sovi. 5 20% Sopii melko hyvin. 9 36% Sopii hyvin.

Lisätiedot

Vaihtojärjestelyt. Terveydenhuolto ja hintataso

Vaihtojärjestelyt. Terveydenhuolto ja hintataso Vaihtokohde: Baselin yliopisto (Universität Basel), Sveitsi Ajankohta: huhti - syys-/lokakuu 2012 Vaihto-ohjelma: itse hankittu paikka Raportin saa julkaista www-sivuilla Vaihtokohde Kulttuurillisesti

Lisätiedot

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu Kiveen hakattu 2/2013 Aleksis Kiven peruskoulu Sisällysluettelo Pääkirjoitus Minun proggikseni 3 Proggislogokilpailu 2013 5 Sarjakuvia 6 Koulu alkoi ja musiikki soi 10 Koululehti sai nimen 12 Lomatoivoituksia

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

MATKARAPORTTI INSTITUT TEKNOLOGI BANDUNG. Kevätlukukausi 2013. Eero Salenius

MATKARAPORTTI INSTITUT TEKNOLOGI BANDUNG. Kevätlukukausi 2013. Eero Salenius MATKARAPORTTI INSTITUT TEKNOLOGI BANDUNG Kevätlukukausi 2013 Eero Salenius 1. Valmistautuminen vaihtoon Ei voi muuta kuin onnitella, jos sinut on valittu Bandungiin vaihtoon. Jos kaipaat vaihdoltasi muutakin

Lisätiedot

Omat rajat ja turvaohjeet

Omat rajat ja turvaohjeet Omat rajat ja turvaohjeet Jokaisella ihmisellä on oikeus omaan kehoonsa. Se tarkoittaa, että myös sinä päätät itse, kuka saa koskettaa sinua. Sinä saat myös päättää, mihin paikkoihin toinen ihminen saa

Lisätiedot

Työelämäjakso Saksan Klevessä

Työelämäjakso Saksan Klevessä Työelämäjakso Saksan Klevessä Yhteenveto Ulkomailla tapahtuvan työelämäjakson tarkoituksena itselläni oli kartuttaa ammattitaitoani autotekniikan opettajana, tutustua toisen maan opetusjärjestelmään ja

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Vaihtoraportti - Stuttgart

Vaihtoraportti - Stuttgart Vaihtoraportti - Stuttgart (Raporttini saa julkaista www-sivuilla) Konetekniikka, Aalto Universität Stuttgart, Saksa Erasmus-ohjelma, Sommer Semester 2015 Ennen vaihtoa Ennen vaihtovuottani joutui täyttelemään

Lisätiedot

Uusi opiskelukokemus

Uusi opiskelukokemus Uusi opiskelukokemus Mikä on elukio? 19 kunnan välinen verkosto = nettikoulu toiminnassa mukana 100 opettajaa mahdollisuus koulun hallinnolle, opettajille ja opiskelijoille Oulun aikuislukion OPS ja oppikirjat

Lisätiedot

Virtuaaliammattikorkeakouluopintojen. Sari Mettiäinen

Virtuaaliammattikorkeakouluopintojen. Sari Mettiäinen Virtuaaliammattikorkeakouluopintojen keskeyttäminen Sari Mettiäinen 6.5.009 Miksi tällainen kysely? Arviolta noin 9 % VirtuaaliAMK:n opintojaksoille vuonna 008 hyväksytyistä opiskelijoista jäi ilman opintosuoritusta

Lisätiedot

VAIHTORAPORTTI. Czech Technical University in Prague. Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering. Vaihto-ohjelma: Erasmus

VAIHTORAPORTTI. Czech Technical University in Prague. Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering. Vaihto-ohjelma: Erasmus VAIHTORAPORTTI Czech Technical University in Prague Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Vaihto-ohjelma: Erasmus Ajankohta: 12.09.2013-5.2.2014 Yleiskuvaus Praha on kaupunkina erittäin

Lisätiedot

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013 BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013 Titta Lumiaho 25.07.2013 JOHDANTOA Minun yksi unelmista on ollut se, että pääsen ulkomaille työharjoitteluun. Tämä unelma toteutui, kun opettajani ilmoitti, että Espanjassa

Lisätiedot

Lukuvuosi Moskovan valtiollisessa teknillisessä yliopistossa eli Baumanissa

Lukuvuosi Moskovan valtiollisessa teknillisessä yliopistossa eli Baumanissa MATKARAPORTTI Henry Huusko Lukuvuosi 2015-16 Moskovan valtiollisessa teknillisessä yliopistossa eli Baumanissa 1. JOHDANTO Valitsin vaihtokohteekseni Baumanin teknillisen yliopiston Moskovassa ja vietin

Lisätiedot

MATKARAPORTTI University of Surrey Syyslukukausi 1.10.2013-31.1.2014

MATKARAPORTTI University of Surrey Syyslukukausi 1.10.2013-31.1.2014 MATKARAPORTTI University of Surrey Syyslukukausi 1.10.2013-31.1.2014 Joonas Remes SäTe 5 23.3.2014 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 3 2. LÄHTÖVALMISTELUT... 4 2.1. Hakeminen... 4 2.2. Muut valmistelut...

Lisätiedot

MAMEKAM 4 Työssäoppimassa 11.11.-20.12.2010 Fuengirola, Espanja

MAMEKAM 4 Työssäoppimassa 11.11.-20.12.2010 Fuengirola, Espanja 1 MAMEKAM 4 Työssäoppimassa 11.11.-20.12.2010 Fuengirola, Espanja Taru Markkula ja Janina Leino Aurinkorantojen Fuegirola tai Fuge, kuten paikalliset suomalaiset sitä kutsuvat, on todella viihtyisä paikka.

Lisätiedot

Kohteen yleiskuvaus. Järjestelyt Suomessa

Kohteen yleiskuvaus. Järjestelyt Suomessa VAIHTORAPORTTI Kemian tekniikka Technische Universität München Kesälukukausi 2011 Erasmus ohjelma heta-kaisa.koivupuro@aalto.fi Raportin saa julkaista www-sivuilla. Palaute opiskelijapalveluista: Vaihtoon

Lisätiedot

Numeeriset arviot. Opintojaksolla vallinnut ilmapiiri loi hyvät puitteet oppimiselle. Saavutin opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet

Numeeriset arviot. Opintojaksolla vallinnut ilmapiiri loi hyvät puitteet oppimiselle. Saavutin opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet Tämä asiakirja sisältää opiskelijoiden antaman palautteen opettajan Metropoliassa vuoteen 2014 mennessä opettamista kursseista. Palautteet on kerätty Metropolian anonyymin sähköisen palautejärjestelmän

Lisätiedot

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton.

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. AIKAMUODOT PLUSKVAMPERFEKTI JA AIKAMUOTOJEN KERTAUSTA Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. PLUSKVAMPERFEKTIN KÄYTTÖ PLUSKVAMPERFEKTI kertoo, mitä oli tapahtunut,

Lisätiedot

Tausta Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö Tekes PPSHP

Tausta Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö Tekes PPSHP 7.6.2012 Tausta Kuusi haastateltavaa, joista viisi osallistui keskusteluun jollain tasolla Ikähaarukka 70-83 vuotiaita Aktiivisia ikäihmisiä, käyvät säännöllisesti ikäihmisille suunnatuissa toiminnoissa

Lisätiedot

18 Mallisivut putkiremontti paketissa_2016_a5_48s.indd

18 Mallisivut putkiremontti paketissa_2016_a5_48s.indd 18 100 ja 1 kysymystä putkiremontista 19 Putkiremontti voidaan nykyisin TOTEUTTAA useilla eri tavoilla. Yleisimmät näistä ovat perinteinen putkiremontti, sukitus ja pinnoitus tai edellisten yhdistelmä.

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Työssäoppimisjakso Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Kobe? Kobe - yksi Japanin suurkaupungeista (~1,6 milj. asukasta) ja tärkeä satamakaupunki, joka sijaitsee Hyogon prefektuurissa

Lisätiedot

Odense, syksy 2006. Valmistelut

Odense, syksy 2006. Valmistelut Odense, syksy 2006 Valmistelut Kun valmistumiseni rupesi häämöttämään, tajusin että viimeinen mahdollisuus asua ulkomailla läheni samalla. Perheellisellä miehellä kun ei ole juuri mahdollisuuksia työskennellä

Lisätiedot

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Lähdimme Essin kanssa sunnuntai aamuna 27.3 kohti länsisatamaa, josta suuntasimme laivalla kohti Tallinnaa.

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

ALUEELLISEN KYSELYN TULOKSET KEMI-TORNIO

ALUEELLISEN KYSELYN TULOKSET KEMI-TORNIO ALUEELLISEN KYSELYN TULOKSET KEMI-TORNIO VASTAAJIEN TAUSTATIEDOT 149 vastaajaa (tilanne 25.1.2016) Koko organisaation osalta 77 vastausta Oman matkustuksen osalta 72 vastausta Kaikista vastaajista 76,5

Lisätiedot