Pelin materiaalit 1 pelilauta 12 rakennusmestaria (kolme jokaisella neljällä värillä)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pelin materiaalit 1 pelilauta 12 rakennusmestaria (kolme jokaisella neljällä värillä)"

Transkriptio

1 Pelin materiaalit 1 pelilauta 12 rakennusmestaria (kolme jokaisella neljällä värillä)

2 4 isoa työntekijää (1 jokaisella värillä) 28 pientä työntekijää(7 jokaisella värillä) 4 pientä harmaata työntekijää 1 pieni musta työntekijä 82 rakennus kuutioita (23 jokaista: kivi(harmaa), puu (ruskea), hiekka (kerma); 13 metallia (sininen)) 8 puista kiekkoa (2 jokaista väriä) 1 musta kustannuskivi (puinen kiekko) 36 käsityöläistä 9 rakennuskorttia 16 etukorttia 10 tapahtumakorttia 4 pelin yleiskuvausta (toisella puolella pelin kierroksen eteneminen; toisella puolella säännöt käsityöläisille) 1 verotus noppa (numeroilla 2,3,3,4,4,5) 1 katedraali joka on tehty seuraavista osista:

3 1. runko 4. ja 5. torni 2. käytävä 6. katto 3. alttarikomero 1. kangaspussi Pelin alkuvalmistelut Aseta pelilauta keskelle pöytää Jokaiselle pelaajalle jaetaan yhden väriset (sininen, punainen, vihreä tai keltainen) 3 rakennusmstaria ja 12 työmiestä (7 pientä ja yksi iso (=5 työmiestä)) Pelaajat asettavat heidän työntekijänsä eteensä varastoon; esimies rakentajat laitetaan kangaspussiin, joka asetetaan pelilaudan viereen Lisäksi jokainen pelaaja saa 3 käsityöläiskorttia (pelaajan väri on kääntöpuolella): 1 laastin sekoittajan, 1 puusepän ja 1 kivenhakkaajan. Nämä asetetaan kuvapuoli ylöspäin pelaajan eteen. Jokainen pelaaja saa omanvärisen pelin yleiskuvauksen Pelaaja joka on viimeksi nähnyt katedrraalin aloittaa pelin ensimmäisellä kierroksella ja saa ensimmäisen osan katedraalista (runko)

4 Jokainen pelaaja asettaa yhden puisista kiekoista voittopiste laskurille kohtaan 2 Toinen puinen kiekko asetetaan kulta laskurille pelilaudan alaosaan hyvän omaisuus merkiksi. Jotta aloittava pelaaja käyttää alkavan pelaajan etunsa niin hän asettaa hänen omaisuus merkkinsä kohtaan 20. Toiset pelaajat saavat myötäpäivään kiertäen 1 ylimääräisen kullan tarkoittaen että he asettavat omaisuusmerkkinsä kohtiin 21, 22 ja käsityöläiskorttia on jaoteltu kierroksittain milloin ne ilmestyvät pelissä (numerot 1-6 kortin toisella puolella). Jokaisella kierroksella 4 uutta käsityöläistä otetaan peliin. Jokaisen kierroksen käsityöläiset sekoitetaan ja asetetaan erilliseen pinoon. Sekoita yhdeksän rakennusmateriaalikorttia Poista kaksi viimeisen kierroksen etukorttia (niissä on pieni ikkuna kulmissa) ja aseta ne pelilaudan viereen. Sekoita loput 14 etukorttia, sitten poista niistä neljä (pidä nämä piilossa, älä katso niitä). Loput kymmenen korttia asetetaan kuvapuoli alaspäin pinoon 2 viimeisen kierroksen kortin päälle. Poista kaksi viimeisen kierroksen etukorttia (niissä on pieni ikkuna kulmissa) ja aseta ne pelilaudan viereen. Sekoita loput 14 etukorttia, sitten poista niistä neljä (pidä nämä piilossa, älä katso niitä). Loput kymmenen korttia asetetaan kuvapuoli alaspäin pinoon 2 viimeisen kierroksen kortin päälle.

5 Sekoita kymmenen tapahtumakorttia. Poista neljä pelistä (pidä nämä piilossa, älä katso niitä). Loput kuusi korttia asetetaan kuvapuoli alaspäin pelilaudan oikeaan yläkulmaan. Aseta rakennusmateriaalit (puiset kuutiot) rakennusmateriaali paikkoihin pelilaudalle. Puu (ruskea) sijoitetaan metsään, kivi (harmaa) louhokseen ja hiekka (beige) hiekkakuoppaan. Aseta neljä kiveä, 4 puuta ja neljä hiekkaa niille kuuluville paikoille rakentajan markkinoille Aseta 1 metalli (sininen) kuninkaan hoviin (iso teltta kahden sinisen teltan välissä). Loput metallit asetetaan pelilaudan viereen. Aseta 4 harmaata työntekijää linnaan Aseta yksi musta työntekijä pelilaudan viereen. Se otetaan peliin ainoastaan etukortin kautta

6 Aseta musta kustannus merkki numeron 7 viereen kustannus kehälle Aseta loput 5 katedraalin osaa ja verotus noppa pelilaudan viereen Pelin tarkoitus Pelin tarkoituksena on kerätä eniten voittopisteitä. Pelaaja joka on päässyt pisimmälle voittopiste laskurilla pelin lopussa on voittaja. Suurin osa voittopisteistä saadaan käyttämällä työmiehiä rakentamaan katedraalia rakennusmateriaalien avulla jokaisen kierroksen lopussa. Pelin kulku Peli kestää kuusi kierrosta. Jokainen kierros edustaa monen vuoden rakennustyötä. Pelin lopussa katedraali on valmis. Jokainen kierros jaetaan kolmeen osaan. Vaikka se kuulostaa vaikealta ja pitkältä, niin itse peli tapahtuu vaiheissa I ja II. Vaihe III ei vie paljon aikaa. Vaiheet auttavat hahmottamaan pelin kokonaisuuden ja selkeyttää peliä. Koska kohdat 1-14 seuraa pelin tapahtumia myötäpäivään kulkien, niin ei ole tarvetta katsoa mitä tapahtuu seuraavaksi. I. Rakennusmateriaalin sekä käsityöläiskorttien valinta II. Esimies rakentajien asettaminen III. Pelilaudan tapahtumat (myötäpäivään kiertäen): 1. Tapahtumat 2. Piispan valtaistuin: Suojautuminen eri tapahtumilta 3. Tulot tuulimyllystä 4. Kingsbridge: Ota etukortti 5. Luostari: Voittopisteet 6. Metsä: Rakennusmateriaalien tuotto 7. Louhos: Rakennusmateriaalien tuotto 8. Hiekkakuoppa: Rakennusmateriaalien tuotto 9. Kuninkaan hovi: Vero armahdus (ensimmäinen pelaaja saa yhden ylimääräisen metallin) 10. Shiring: Palkkaa käsityöläinen 11. Shiring linna: 2 työmiestä seuraavalle kierrokselle 12. Kingsbridge rakentajan markkinat: Osta ja myy rakennusmateriaalia / myy metallia 13. Katedraali: Voittopisteet käsityöläisistä 14. Seuraava pelaaja aloittaa Vinkki: Kun pelaat peliä ensimmäistä kertaa niin ei ole syytä lukea kaikkia pelin sääntöjä ennen kuin aloittaa pelin. Lue jokaisen pelivaiheen alussa kunkin vaiheen säännöt ja pelaa se läpi ja jatka sääntöjen lukemista tällä tavoin.

7 Pelikierroksen eteneminen Aloittava pelaaja kääntää kaksi ylintä korttia etukorttipakasta ja asettaa ne kuvapuoli ylöspäin tähän osoitettuun tilaan Kingsbridgeen. Ota neljä käsityöläiskorttia ensimmäisellä kierroksella ja käännä näistä kaksi ylintä. Aseta ne kuvapuoli ylöspäin Shiringiin. Aseta kaksi jäljelle jäänyttä käsityöläiskorttia kuvapuoli ylöspäin pelilaudan alareunan viereen. Nyt aseta seitsemän ylintä rakennusmateriaali korttia jaoteltuna tyypin mukaan kuvapuoli ylöspäin näiden kahden käsityöläisen viereen. Kaksi jäljelle jäänyttä rakennusmateriaalilaattaa ei tulla käyttämään tällä kierroksella. Nämä 9 kuvapuoli ylöspäin olevaa korttia muodostaa ensimmäisen kierroksen pakan.

8 Vaihe 1: Rakennusmateriaalikorttien ja käsityöläiskorttien valinta Aloittavasta pelaajasta lähtien pelaajat valitsevat myötäpäivään kiertäen kortin laudan vierestä olevasta avoimesta pakasta. Kun jokainen pelaaja on valinnut kortin aloittava pelaaja ottaa toisen jne. Pelaaja voi valita olla ottamatta korttia vuorollaan ja tällöin vuoro siirtyy seuraavalle. Kun pelaaja ei halua ottaa lisää kortteja hän ei voi ottaa enää lisää kortteja pakasta tällä kierroksella. Vaihe yksi loppuu kun kaikki yhdeksän korttia on otettu pakasta tai kun kukaan pelaaja ei halua ottaa enää lisää kortteja. Kaikki jäljelle jääneet rakennusmateriaali kortit siirretään yhdelle sivulle seuraavaa kierrosta varten. Valitsematta jääneet käsityöläiset poistetaan pelistä. Korttien valinta Metsät (Wald) tuottavat puuta, louhokset (Steinbruch) tuottaa kiveä ja hiekkakuopat (Kiesgrube) tuottavat hiekkaa. Jokaista rakennusmateriaalia kohden on kolme korttia, jotka tuottavat 2n, 3n, tai 4n edestä rakennusmateriaali kuutioita. Pakassa on aina seitsemän näistä yhdeksästä kortista jokaisella kierroksella. Lisäksi pakassa on aina kaksi käsityöläistä. Pelaaja joka valitsee rakennusmateriaalikortin pakasta ottaa kortin ja asettaa sen kuvapuoli ylöspäin. Pelaajan täytyy asettaa vaadittu määrä työmiehiä (kuten kortin vasemmassa yläkulmassa näkyy) louhokseen, metsään tai hiekkakuopalle. Tämä määrä vaihtelee kahdesta (pieni hiekkakuoppa) aina kymmeneen (suuri louhos). Pelaaja ei saa valita rakennusmateriaalikorttia mikäli hänellä ei ole riittävä määrä työmiehiä miehittämään sitä. Pelaaja joka valitsee käsityöläiskortin ottaa kortin ja asettaa sen kuvapuoli ylöspäin toisten käsityöläisten viereen. Käsityöläisen valinta maksaa yhden kullan; se kuinka paljon käsityöläisen palkkaaminen maksaa näkyy kortin vasemmassa yläkulmassa. Valittu käsityöläinen osallistuu nyt pelaajan rakennusporukkaan ja omaisuus merkki siirretään takaisin oikealle kohdalle. Pelaajat eivät voi valita käsityöläiskorttia mikäli heillä ei ole tarpeeksi rahaa palkata käsityöläistä.

9 Vinkki: Jokaisella kierroksella neljä käsityöläistä tulevat koko ajan kalliimmiksi. Mutta heidän kykynsä ja mahdollisuus tuottaa voittopisteitä kasaa myös. Tärkeää: Jokaisella pelaajalla on ainoastaan viisi paikkaa käsityöläisilleen. Kolme niistä on jo varattu pelin alussa. Jos pelaaja ottaa käsityöläisen, mutta hänellä ei ole paikkaa tälle, hänen täytyy luopua käsityöläiskortistaan. Tämä käsityöläinen poistetaan pelistä. Pelaaja voi luopua käsityöläisestään jonka hän juuri sai (ja jonka maksoi). (Tämä on järkevää ainoastaan mikäli pelaaja haluaa estää toista pelaajaa saamasta tätä käsityöläistä). Jokainen pelaaja jolla on vielä työmiehiä varastossaan vaiheen I lopussa asettaa ne tuulimyllyyn. Kierroksen lopussa ne tuottavat tuloa. Huomio: Pelaaja joka saa vähän rakennusmateriaalia on paljon pelaajia asetettavakseen tuulimyllyyn. Täten he saavat enemmän tuloja kuin muut pelaajat. Mahdollisuus lähettää työmiehiä tuulimyllyyn tulisi aina olla osa suunnitelmaasi, koska kulta on todella harvassa tässä pelissä. Vaihe II: Rakennusmestareiden asettaminen Sen jälkeen kun kaikki rakennusmateriaalit ja käsityöläiset on jaettu, aloittava pelaaja ottaa kassin jossa on jokaisen pelaajan 3 rakennusmestaria. Aloittava pelaaja poistaa katsomatta ensimmäisen rakennusmestarin pussista ja asettaa sen kustannuslaskurille. Se pelaaja jonka rakennusmestari valittiin voi asettaa tämän rakennusmestarin tai olla asettamatta. Tärkeää: Aloittava pelaaja voi yhden kerran kierroksessa palauttaa valitsemansa rakennusmestari takaisin pussiin ja valita rakennusmestari uudestaan. Rakennusmestarin voi asettaa moneen eri paikkaan: Piispan istuimelle: Suojautuminen eri tapahtumilta Kingsbridge: Ota etukortti Kingsbridge luostari: Voittopisteet Kuninkaan hovi: Vero armahdus (ensimmäinen pelaaja saa yhden ylimääräisen metallin) Shiring: Palkkaa käsityöläinen Shiring Castle: Ota 2 työmiestä seuraavalle kierrokselle Kinsbridge rakentajan markkinat: Osta ja myy rakennusmateriaalia /myy metallia Seuraava aloittava pelaaja Rakennusmestarit asetetaan pyöreisiin esimiesrakentajien paikkoihin pelilaudalle haluttuihin paikkoihin. Vain yksi rakennusmestari voi olla yhdessä paikassa. Joissakin kohteissa on vain yksi paikka rakennusmestarille (kuten Shiring linna). Muissa paikoissa voi olla useita rakennusmestareita (kuten rakentajien markkinat). Maksaa seitsemän kultaa asettaa ensimmäinen rakennusmestari pelilaudalle. Tämä on määritelty kustannuskiven mukaan kustannuslaskurilla.

10 Pelaaja jonka rakennusmestari valittiin ensimmäiseksi voi valita tahtooko hän asettaa rakennusmestarin (maksaa 7 kultaa) tai ohittaako tämän mahdollisuuden (ja menettää ensimmäisen vuoronsa) Jos pelaaja päättää asettaa rakennusmestarin, hän asettaa rakennusmestarin haluttuun kohtaan ja siirtää omaisuusmerkin takaisin seitsemän askelta. Seuraavaksi kustannuskivi siirretään yhden askeleen taaksepäin kustannuslaskurilla; toisen rakennusmestarin asettaminen maksaa nyt kuusi kultaa. Sitten seuraava rakennusmestari valitaan pussista (tämä voi myös kuulua samalla pelaajalle). Vuorossa oleva pelaaja voi valita asettaa rakennusmestarin kyseisellä hinnalla tai ohittaa. Kustannusmerkki siirretään yksi askel alaspäin mikäli pelaaja asettaa rakennusmestarin laudalla tai ohittaa siirtovuoronsa. Täten ensimmäisen rakennusmestarin asettaminen maksaa 7, toisen 6, sitten 5, 4, 3, 2 ja yhden kullan seitsemästä rakennusmestarista. Kahdeksannesta rakennusmestarista eteenpäin rakennusmestarien asettaminen on ilmaista. Tärkeää: Jos pelataan kahdella pelaajalla, kustannuskivi siirretään kohtaan 0 kun kaikki kuusi rakennusmestaria on valittu pussista. Mikäli pelaaja jonka rakennusmestari valittiin pussista päättää ohittaa vuoronsa, niin tämä rakennusmestari asetetaan kustannuslaskurille kyseisen hinnan kohdalle. Esimerkki: Punainen pelaaja ohitti vuoronsa laskurin ollessa 7 kullassa. Kustannuskivi siirrettiin kuuteen ja punainen rakennusmestari asetettiin kohdan seitsemän viereen. Sen jälkeen kun kaikki rakennusmestarit on otettu pussista, niin ne rakennusmestarit jotka on ohitettu (ovat siis kustannuslaskurilla tässä vaiheessa) asetetaan rakennusmestarien paikkoihin pelilaudalle. Pelaajan jonka rakennusmestari on eniten vasemmalla kustannuslaskurilla aloittaa (siis se joka ohitti ensimmäisenä). Sen jälkeen vuorossa seuraava rakennusmestari asetetaan pelilaudalle jne. Esimerkki: Punainen pelaaja on ohittanut ensimmäisenä, sitten sininen pelaaja ja sitten punainen uudestaan. Nyt punainen pelaaja voi asettaa rakennusmestarinsa ennen sinistä ja sitten taas punainen uudestaan. Huomio: Tapahtumakortti voi osoittaa, että jokainen pelaaja voi asettaa vain kaksi rakennusmestaria kierroksella. Siinä tapauksessa mikäli jonkun pelaajan kolmas rakennusmestari valitaan pussista, niin tällöin sitä ei huomioida tällä kierroksella ja asetetaan pelilaudan viereen.

11 Vaihe III: Pelilaudan tapahtumat (myötäpäivään kiertäen) Tässä vaiheessa pelaajat suorittavat tehtävät pelilaudalla. Tapahtumat suoritetaan myötäpäivään kiertäen aloittaen numerojärjestyksessä ja rakennusmestarit palautetaan takaisin pussiin kun kyseisen rakennusmestarin kohde on suoritettu. 1. Tapahtumat Sen jälkeen kun kaikki rakennusmestarit on asetettu pelilaudalle, aloittava pelaaja kääntää ylimmän tapahtumakortin ja lukee sen ääneen. Tämä tapahtuma arvioidaan välittömästi. On olemassa positiivisia (sinetöity) ja negatiivisia (ilman sinettiä) tapahtumia. Tapahtumat koskevat periaatteessa kaikkia pelaajia. Negatiivinen tapahtuma koskee kaikkia muita pelaajia paitsi niitä jotka ovat lähettäneet rakennusmestarin piispan luo tällä kierroksella. Näiden pelaajilla on mahdollisuus suojautua pahoja tapahtumia vastaan (katso alla). Vain pelaajat jotka suojaavat itsensä ovat turvassa. Tärkeää: Yksi tapahtumakortti velvoittaa pelaajia maksamaan neljä kultaa. Mikäli pelaaja ei voi maksaa neljää kultaa, niin heidän pitää maksaa niin paljon kuin mitä heillä sillä hetkellä on. Pelaaja menettää yhden voittopisteen jokaista kahta kultaa vastaa mitä he eivät voi maksaa (pyöristetään alaspäin pelaajan eduksi). 2. Piispan valtaistuin: Suojautuminen eri tapahtumilta Mikäli pyydät hengellisten voimien apua sinun ei tarvitse pelätä. Voit jopa saada tukea suunnitelmillesi. Pelaaja joka on lähettänyt rakennusmestarin piispan luo voi joko valita suojellusta ikävien tapahtumien varalle tai ottaa yhden haluamansa rakennusmateriaalin rakentajien markkinoilta. 3. Tulot tuulimyllystä Jokainen pelaaja saa tulonsa tuulimyllystä. Jokainen työntekijä joka pelaajalla on tuulimyllyssä vaiheen yksi jälkeen tuottaa pelaajalle yhden kullan (siirrä omaisuusmerkkiä tarvittava määrä eteenpäin omaisuuslaskurilla). Tämän jälkeen työntekijät palautetaan takaisin pelaajalle. Tärkeää: Pelaajalla ei voi olla enemmän kuin 30 kultaa; pelaaja menettää kaikki ylimääräiset tulot.

12 4. Kingsbridge: Ota etukortti Ylitsevuotava tuki on luvassa niille jotka etsivät sitä maalliselta vallalta. Pelaaja joka on asettanut rakennusmestarinsa Kingsbridgeen saa etukortin joka on asetettu sen rakennusmestarin paikalle (lisätietoja etukorteista alla). Mikäli yksi tai molemmat paikat Kingsbridgessä ovat tyhjiä, niin tällöin etukortit poistetaan pelistä. 5. Luostari: Voittopisteet Erityistä huomiota saavat ne, jotka pitävät huolta luostarista. Pelaaja joka on asettanut pelaajansa ensimmäiseen ruutuun luostarin edessä saa 2 voittopistettä; toisesta ruudusta saa yhden voittopisteen. Pelaajan voittopiste laskuria siirretään eteenpäin Rakennusmateriaalien tuottaminen (metsä, louhos sekä hiekka) Jokainen pelaaja saa joko 2, 3 tai 4 rakennusmateriaalia rakennusmateriaalikorteistaan mitä heillä on edessään. Pelaajat ottavat rakennusmateriaalit kyseisiltä alueilta pelilaudalta. Rakennusmateriaalikortit lisätään tällöin kortteihin mitä jäi ylimääräiseksi vaiheessa 1 ja laitetaan sivuun seuraavaa kierosta varten. Pelaajat ottavat työntekijänsä takaisin itselleen. (Rakennusmateriaalien määrä on avointa informaatiota kaikille). Vihje: On olemassa yksi etukortti niin puulle, kivelle kuin hiekallekin antaen ylimääräistä tuloa yhden rakennusmateriaalin verran materiaalivarastosta.

13 9. Kuninkaan hovi: Vero armahdus (ensimmäinen pelaaja saa yhden ylimääräisen metallin) Todista itsesi lojaaliksi ja pidä kuninkaasta huolta, niin sinua ei kohtaa epätoivotut verot. Ole aktiivinen ansaitaksesi kuninkaan suosion, ja voit jopa saada metallia kuninkaallisista kaivoksista. Kuningas vaatii pelaajia maksamaan veroa. Veron suuruus vaihtuu kierroksesta toiseen riippuen kuninkaan mielialasta. Aloittava pelaaja heittää noppaa. Tulos määrää verojen suuruuden. Veron määrä vaihtelee 2-5n välillä. Kaikki pelaajat maksavat veroa (2-5 kultaa) kuluneelta kierrokselta ja siirtävät omaisuus kiekkoa taaksepäin kyseisen kultamäärän mukaan. Poikkeus: Pelaajat jotka asettivat rakennusmestarin kuninkaan alueelle ovat vapautettuja verosta tällä kierroksella. Ensimmäinen pelaaja joka asettaa kuninkaan alueelle rakennusmestarin (paikka metallin vieressä) saa metalli rakennusmateriaalin ja asettaa sen eteensä. Tärkeää: Jos pelaaja ei pysty maksamaan veroja, niin heidän tulee maksaa veroja kuitenkin niin paljon kuin heillä on rahaa. Pelaaja menettää yhden voittopisteen jokaista kahta kultaa kohti joita hän ei pysty maksamaan (pyöristetään alaspäin pelaajan eduksi). 10. Shiring: palkkaa käsityöläinen Shiringissa voit hankkia käsityöläisen omiin tarkoitusperiisi. Pelaaja jolla on rakennusmestari Shiringissa saa yllä olevan kortin (kts. kuva) ja asettaa sen kuvapuoli ylöspäin omien käsityöläisten joukkoon. Toisin kuin käsityöläisten hankkimisvaiheessa 1, pelaajan ei tarvitse maksaa hankkimisesta mitään. Mikäli yksi tai molemmat rakennusmestarien paikoista Shiringissa ovat tyhjiä, niin tällöin kyseiset kortit poistetaan pelistä.

14 11. Shiring linna: 2 työmiestä seuraavalle kierrokselle Linnassa voit palkata uusia työntekijöitä. Pelaajalla jolla on rakennusmestari Shiringin linnassa saa kaksi harmaata työntekijää itselleen pelattavaksi seuraavalle kierrokselle käytettäväksi joko rakennusmateriaalikorttien tai tuulimyllyn työntekijöinä. Seuraavan kierroksen päätyttyä nämä harmaat työntekijät palaavat linnaan. 12. Kingsbridge rakentajan markkinat: Osta ja myy rakennusmateriaalia / myy metallia Vinkki: Mikäli et aseta rakennusmestaria rakentajien markkinoille et pysty ostamaan yhtään rakennusmateriaaleja etkä voi myydä yhtään rakennusmateriaaleja täyttääksesi kultavarantojasi. Pelaajat toteuttavat toimintojaan siinä järjestyksessä kuin mitä he ovat paikoissa 1-4. Tämä jatkuu kunnes kukaan pelaajista ei halua tehdä toimintoja rakentajien markkinoilla (esim. jokainen pelaaja voi käyttää monta vuoroa). Tapahtuma on joko rakennusmateriaalin ostamista tai myymistä. Ostaakseen rakennusmateriaalia pelaaja ottaa niin monta yhdenlaista resurssi kuutiota markkinoilta ja asettaa kuutiot pelaajan omiin rakennusmateriaalivarantoihin hänen eteensä. Koskaan ei ole minkäänlaista materiaalia enempää kuin neljä resurssi kuutiota saatavilla. Seuraavaksi pelaaja siirtää hänen omaisuuslaskuria tarvittavan määrän taaksepäin kultalaskurilla. Jokainen kivi maksaa 4, jokainen puu 3 ja jokainen hiekka maksaa 2 kultaa. Tärkeää: Metallia ei voi ostaa rakentajien markkinoilta. Myydäkseen rakennusmateriaalia pelaaja antaa niin monta resurssikuutiota kuin hän haluaa ja asettaa ne asianmukaisille paikoille (metsä, louhos, hiekka, metalli kartan viereen). Sitten pelaaja siirtää hänen omaisuuslaskuria tarvittavan verran eteenpäin kultalaskurilla niiden arvon mukaan: Metalli 5, kivi 4, puu 3 ja hiekka 2. Kun pelaaja ei enää halua tehdä yhtään toimintoa rakentajien markkinoilla hän ottaa rakennusmestarin pois pelilaudalta ja laittaa sen takaisin pussiin.

15 Esimerkki: Vihreä pelaaja haluaa ostaa puuta. Koska hänellä on vain 7 kultaa jäljellä, niin hän ostaa 2 puuta ja siirtää hänen omaisuusmerkkinsä takaisin kuusi askelta. Sitten punainen pelaaja jolla on 2 kultaa, 1 kivi myy tämän kiven saaden neljä kultaa siirtäen omaisuus merkkiään neljä eteenpäin. Tämän jälkeen vihreä myy yhden metallin ja saa 5 kultaa. Nyt on punaisen vuoro taas. Hän ostaa 2 puuta kuudella kullalla nyt puu on loppuunmyyty. Vihreä ostaa 3 hiekkaa ja maksaa siitä 6 kultaa. Punainen lopettaa ja siirtää rakennusmestarin pussiin. Vihreä lopettaa myös. Tärkeää: Sinä et voi ostaa yhden tyyppisiä resursseja ja myydä niitä samalla kertaa (jotta voisit ostaa kaikki tietyntyyppiset ennen vastustajaasi) 13. Katedraali: Voittopisteet käsityöläisistä Kierroksen loputtua kaikki pelaajat rakentavat katedraalia. Samalla käsityöläiset muuttavat rakennusmateriaalin voittopisteiksi, riippuen heidän taidoistaan. Kuinka monta ja mitkä rakennusmateriaalit muuttuvat voittopisteiksi riippuu siitä mitä käsityöläisiä pelaajalla on (katso käsityöläiset ). Ensiksi aloittava pelaaja valitsee minkä rakennusmateriaalin hän haluaa käyttää rakentaakseen katedraalia. Sitten aloittava pelaaja asettaa kaikki käytetyt rakennusmateriaalit takaisin pelilaudan työmaille ja siirtää hänen voittopiste merkkiään voittopistelaskuria pitkin eteenpäin hänen käsityöläisten työosuuden mukaan. Muut pelaajat seuraavat myötäpäivään kiertäen. Esimerkki: Pelaajalla on seuraavat rakennusmateriaalit: 5 hiekkaa, 3 kiveä ja 1 metalli. Keramiikkataitajalla (Töpfer) hän vaihtaa kaksi hiekkaa yhdeksi voittopisteeksi, laastinsekoittajalla (Mörtelmischer) tekee kolme hiekkaa yhdeksi voittopisteeksi. Kivenleikkaaja (Steinmetz) muuttaa kaksi kiveä yhdeksi voittopisteeksi, rakennusinsinööri (Statiker) tuottaa yhden voittopisteen ja pelaaja ansaitsee kaksi kultaa työkalujen tekijälle (Werkzeugmacher) koska hänellä on metallia. Hänen ei tarvitse luopua metallista. Pelaaja on koonnut yhteensä viisi voittopistettä. Jäljelle jääneet käyttämättömät kivi ja metalli pelaaja voi siirtää seuraavalle kierrokselle.

16 Mikäli pelaajan pelimerkki ohittaa voittopistelaskurin ruudun kuusikymmentä, niin tällöin pelaajan pelimerkki siirtyy kuudenkymmenen jälkeen ruutuun yksi tarkoittaen, että hänellä on 61 pistettä jne. Tärkeää: Jokaisen kierroksen päätyttyä jokainen pelaaja voi säästää maksimissaan 5 rakennusmateriaalia oman valintansa mukaan. Ylimääräiset rakennusmateriaalit täytyy palauttaa pelilaudalle ilman korvausta. Viimeisenä kierroksen aloittanut asettaa katedraalirakennuksen palasen rakennustyömaalle. Pelin lopussa kun kuusi osaa katedraalista on rakennettu niin mahtava katedraali on valmis. 14. Seuraava pelaaja aloittaa Vinkki: Aloittavalla pelaajalla on etu, koska hän pääsee valitsemaan rakennusmateriaalikortit sekä kerran vuoronsa aikana halutessaan siirtämään rakennusmestarin takaisin pussiin. Mikäli pelaaja on asettanut rakennusmestarin tänne, hän tulee olemaan seuraavan kierroksen aloittava pelaaja. Mikäli rakennusmestari paikka on tyhjä, niin tällöin seuraava pelaaja myötäpäivään tulee olemaan pelin aloittaja. Uusi aloittava pelaaja ottaa katedraalin seuraavan rakennuspalikan eteensä. Ennen seuraavaa kierrosta: Ennen seuraavaa kierrosta pelaajien tulee: Täyttää rakentajien markkinat: 4 kiveä, 4 puuta, 4 hiekkaa Asettaa metalli kuninkaan hoviin Palauttaa harmaat työntekijät joita on käytetty asettamalla ne Shiringin linnaan Palauttaa kustannusmerkki asentoon 7 kustannuslaskurilla Asettaa kaksi uutta etukorttia kuvapuoliylöspäin Kingsbridgeen Asettaa kaksi ylintä käsityöläistä kuvapuoli ylöspäin Shiringiin. Kaksi muuta asetetaan avoimeen pakkaan. Sekoittaa yhdeksän rakennusmateriaalikorttia ja asettaa seitsemän ylintä avoimeen pakkaan kahden käsityöläiskortin viereen. Pelin loppu Peli loppuu kuudennen kierroksen jälkeen. Pelaaja joka on kerännyt eniten voittopisteitä on voittaja. Tasapelin sattuessa pelaaja jolla on eniten kultaa voittaa. Käsityöläiset Jokaisen kierroksen päätteeksi käsityöläiset rakentavat katedraalia. Käsityöläisten korttien alaosassa voit nähdä mitä rakennusmateriaaleja tämä käsityöläinen voi muuttaa voittopisteiksi. Numero rakennusmateriaali symbolin kohdalla (vasemmalla) näyttää kuinka monta kuutiota kyseistä rakennusmateriaalia tarvitaan. Numero oikealla alhaalla näyttää kuinka monta voittopistettä materiaaleista saa. Numerot nuolissa kuvaavat käsityöläisen kapasiteettia. Kapasiteetti kuvaa kuinka usein käsityöläistä voi käyttää jokaisella kierroksella (tämä on maksimi).

17 Esimerkki: Puuseppä, jolla pelaajat aloittavat pelin voi vaihtaa kaksi puuta yhdeksi voittopisteeksi. Hänen kapasiteetti on 4 tarkoittaen, että hän voi vaihtaa enimmillään 8 puuta neljäksi voittopisteeksi. Kun peli etenee, niin parempia käsityöläisiä ilmaantuu, jotka voivat muuttaa rakennusmateriaaleja tehokkaammin ja/tai suuremmalla valmistuskapasiteetilla. Esimerkki: Pelin alussa pelaajilla on kivenleikkaaja., mikä vaatii 2 kiveä tuottaakseen yhden voittopisteen. Muurari vaatii ainoastaan yhden kiven yhtä voittopistettä vastaan ja kivenveistäjä voi peräti muuttaa yhden kiven kahdeksi voittopisteeksi. Sen lisäksi, että normaalit käsityöläiset voivat muuttaa rakennusmateriaaleja voittopisteiksi, niin on olemassa muutamia erikoistuneita käsityöläisiä joita voi käyttää kierroksen lopussa: Kultaseppä (Goldschmied) muuttaa kolme kultaa yhdeksi voittopisteeksi Esimerkki: Pelaaja siirtää omaisuuslaskuri Työkalujen tekijä (Werkzeugmacher) tuottaa kaksi kultaa niin kauan kuin pelaajalla on metallia varastossaan. Tämä ei kuluta metallia kuitenkaan. Vinkki: Pelaaja voi ensin käyttää metallia työkaluihin ja myöhemmin jonkin rakentamiseen. Rakennusinsinööri (Statiker) tuottaa yhden voittopisteen. Vinkki: Saadakseen tämän hän ei tarvitse yhtään rakennusmateriaaleja. Hän kuitenkin vie yhden käsityöläispaikan, jonka takia joku toinen käsityöläinen ei voi tienata vieläkin enemmän. Erikoistunut puuseppä (spezielle Schreiner) voi muuttaa yhden puun neljäksi kullaksi. Hän oi tehdä tämän korkeintaan kaksi kertaa saman vuoron aikana, joten hän voi tuottaa korkeintaan 8 kultaa. Puuta käytetään tähän prosessiin.

18 Kellontekijä (glockengieber), lasinpuhaltaja (glasbläser) sekä arkujentekijä (orgelbauer) vaativat metallia heidän kuluviin rakennusmateriaaleihin. Lasinpuhaltaja sekä urkujentekijä tarvitsee lisäksi hiekkaa / puuta. Käsityöläiskorttien ominaisuuksista Pelin alussa olevat kolmenlaiset käsityöläiset eivät ole kovin hyviä muuttaakseen rakennusmateriaaleja voittopisteiksi kuin ne käsityöläiset, jotka rakentavat katedraalia pelin myöhäisemmissä vaiheissa. Koska kukin pelaaja voi palkata ainoastaan viisi käsityöläistä, niin niitä usein vaihdetaan toisiin käsityöläisiin. Heillä on erityisiä ominaisuuksia: Ilman laastisekoittajaa (mörtelmischer) pelaaja ei voi ansaita yhtään voittopistettä muurarilla Ilman kivenleikkaajaa (steinmetz) pelaaja ei voi myydä kiveä rakentajien markkinoilla Ilman puuseppää (schreiner) pelaaja ei voi ostaa puuta rakentajien markkinoilla Vinkki: Pelaajan tulisi miettiä tarkoin kenestä käsityöläisestä hankkiutuu eroon tehdessään tilaa paremmille käsityöläisille. Etukortit Etukortit joita pelaaja saa Kingsbridgessä ovat yleensä itsensä selittäviä. Niitä on kolmenlaisia: Kortit jotka pätevät pelin loppuun saakka toistuvasti. Nämä kortit kuvaavat suojelijaa, joka auttaa pelaajaa (esimerkiksi saat yhden ylimääräisen puun joka vuorolla ). Ne asetetaan näkyville sen omistajan eteen koko loppupelin ajaksi. (In jeder runde = joka kierroksella) Kortit joita voi käyttää kerran niin halutessaan (esimerkiksi: saat verovapautuksen haluamallasi kierroksella ). Ne asetetaan näkyville niiden omistajan eteen kunnes ne käytetään. Käytön jälkeen ne poistetaan pelistä. (In einer beliebigen runde = haluamallasi kierroksella) Kertakäyttöiset kortit jotka pitää käyttää välittömästi (esimerkiksi: saat kahdeksan kultaa välittömästi ). Nämä kortit poistetaan saman tien pelistä niiden käytön jälkeen. (Sofort = välittömästi) Tärkeää: Ennen kuudetta kierrosta kaksi etukorttia tätä kierrosta varten asetetaan Kinsbridgeen: saat välittömästi yhden metallia (Du erhältst sofort 1 metall) ja saat yhden kiven ja puun välittömästi (Du erhältst sofort 1 stein und 1 holz)

La Città. Esittely. Pelin valmistelu

La Città. Esittely. Pelin valmistelu La Città Esittely Olet Italialainen prinssi ja pelin alussa perustat kaksi kaupunkia. Molempien kaupunkien ensimmäinen rakennus on linna. Aluksi molemmissa linnoissa asuu 3000 ihmistä, joita kuvastaa kolme

Lisätiedot

Power grid. Tavoite. Sisältö. Voimalakortit. Pelin suunnittelija: Friedemann Friese

Power grid. Tavoite. Sisältö. Voimalakortit. Pelin suunnittelija: Friedemann Friese Power grid Pelin suunnittelija: Friedemann Friese Tavoite Pelaajat edustavat yhtiöitä, jotka omistavat voimaloita ja tuottavat kaupungeille sähköä. Pelin aikana pelaajat tekevät tarjouksia voimaloista

Lisätiedot

Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat

Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat PELIOHJE 1 (14) Pelaajat: 2-4 pelaajaa Ikäsuositus: 6+ SISÄLTÖ / PELIVÄLINEET 1 kääntyvä satataulu 100 lukukorttia (sis. luvut 1-100) 6 jokerikorttia 2 noppaa (sis.luvut 1-10) 30 pelimerkkiä PELI OPETTAA

Lisätiedot

Lautapeli - 2 - neljälle pelaajalle.

Lautapeli - 2 - neljälle pelaajalle. Juha Salmijärvi Suomi Valmistaudu, sillä Neljäs Valtakunta on laskeutumassa pöydällesi Lautapeli Vuonna 45 ensimmäiset Valtakunnan avaruusalukset laukaistiin salaisesta Antarktikselle rakennetusta tukikohdasta

Lisätiedot

PIKAPELI NOPEA MONOPOLY

PIKAPELI NOPEA MONOPOLY PIKAPELI Jos osaat pelata MONOPOLY-peliä ja haluat pelata pikapelin: 1. Pankkiiri sekoittaa aluksi lainhuudatustodistukset ja jakaa niistä kaksi jokaiselle pelaajalle. Pelaajat maksavat pankkiirille saamiensa

Lisätiedot

1.0 Johdanto. 1.1 Dyynin esittely. 1.2 Pelin esittely

1.0 Johdanto. 1.1 Dyynin esittely. 1.2 Pelin esittely 1.0 Johdanto "Siinä se on, Piter - historian suurin ihmisansa. Ja herttua on menossa sen rautoihin. Enkö minä, paroni Vladimir Harkonnen, teekin suurenmoisen teon?" 1.1 Dyynin esittely Paroni Vladimir

Lisätiedot

48285i09 22/10/2003 17:01 Page 12

48285i09 22/10/2003 17:01 Page 12 48285i09 22/10/2003 17:01 Page 12 MAAILMAN IHMEET 2003 Hasbro. Kaikki oikeudet pidätetään. Distributed in the Nordic region by Hasbro Nordic, Ejby Industrivej 40, DK-2600 Glostrup, Denmark. www.hasbro.com

Lisätiedot

YHTEEN- JA VÄHENNYSLASKU lukualue 0-5

YHTEEN- JA VÄHENNYSLASKU lukualue 0-5 YHTEEN- JA VÄHENNYSLASKU lukualue 0-5 Yhteen- ja vähennyslasku, lukualue 0-5 ThinkMath 2014 YHTEEN- JA VÄHENNYSLASKU, lukualue 0 5 Yhteen- ja vähennyslasku, lukualue 0 5 -osio sisältää 15 opetustuokiota

Lisätiedot

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47 Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia! Jokainen meistä on jollain tavalla erilainen kuin muut: yhdellä on valtava punainen kiharapehko, toisella tumma iho, kolmannella hörökorvat, iso peppu tai jotain

Lisätiedot

SÄÄNTÖ: SET muodostuu 3 nopasta, joiden kaikki aiheet ovat samanlaisia TAI kaikkien 3 nopan aiheet ovat erilaisia.

SÄÄNTÖ: SET muodostuu 3 nopasta, joiden kaikki aiheet ovat samanlaisia TAI kaikkien 3 nopan aiheet ovat erilaisia. SET CUBED A Curious Game of Clever Connections Ohjeet Para instrucciones en Español por favor visiten www.setgame.com Pour des instructions en Français veuillez visiter www.setgame.com Für Spielanleitungen

Lisätiedot

Bonaparte At Marengo

Bonaparte At Marengo Bonaparte At Marengo Säännöt 1. Pika-aloitus 2 2. Pelitarvikkeet. 2 3. Esittely... 2 4. Pelinappulat 2 5. Pelilauta.. 3 6. Pelivalmistelut 4 7. Pelijärjestys.. 5 8. Liikkuminen... 5 9. Manööverihyökkäys

Lisätiedot

- 20-sivuista arpakuutiota käytetään vain, kun varastetaan Smaugilta tai käydään sen kimppuun. Aseta arpakuutio vuorelle sille tarkoitettuun koloon.

- 20-sivuista arpakuutiota käytetään vain, kun varastetaan Smaugilta tai käydään sen kimppuun. Aseta arpakuutio vuorelle sille tarkoitettuun koloon. Hobitti Eli sinne ja takaisin (tai: Pahan lohikäärme Smaugin kukistaminen) Säännöt Peli-idea Sinun ja ryhmäsi tulee turvallisesti löytää tieyksinäiselle Vuorelle pelilaudan kuuden osion läpi. Jokaisessa

Lisätiedot

Näppituntuma. 2.lk. Alkuopetuksen matematiikkaa toiminnallisesti. Tekijät: Janne Junttila ja Kerttu Ristola

Näppituntuma. 2.lk. Alkuopetuksen matematiikkaa toiminnallisesti. Tekijät: Janne Junttila ja Kerttu Ristola Näppituntuma 2.lk Alkuopetuksen matematiikkaa toiminnallisesti Tekijät: Janne Junttila ja Kerttu Ristola Oulun Matikkamaa 2012 Oppimisympäristöhanke 1. Näppituntuma ja toiminnallinen matematiikka... 3

Lisätiedot

Second Life Rakentaminen 1

Second Life Rakentaminen 1 Second Life Rakentaminen 1 Tämän oppaan tarkoituksena on opettaa rakentamisen perusteet Second Life virtuaalimaailmassa. Oppaan lukemisen jälkeen sinulla pitäisi olla taidot luoda rakennelmia käyttäen

Lisätiedot

Monopoly-Eurooppa -erikoispainoksen peliohjeet

Monopoly-Eurooppa -erikoispainoksen peliohjeet 15283i09 8/4/03 17:28 Page 2 Monopoly-Eurooppa -erikoispainoksen peliohjeet Nyt voit pelata maailman suosituinta lautapeliä, ostaa ja myydä kiinteistöjä eri puolilla Euroopan unionia ja käyttää maksuvälineenä

Lisätiedot

sisältö NÄPPÄINKOMENNOT PÄÄVALIKKO...5 AluEESI...34 ALT + F Rikollisuus päällä/pois

sisältö NÄPPÄINKOMENNOT PÄÄVALIKKO...5 AluEESI...34 ALT + F Rikollisuus päällä/pois sisältö NÄPPÄINKOMENNOT...2 TERVETuLOA kaupunkiin...5 PÄÄVALIKKO...5 KaupuNGIN rakentaminen...9 ELÄMÄÄ suurkaupungissa...33 AluEESI...34 NÄPPÄINKOMENNOT Yleiset komennot Kameran hallinta W/A/S/D/numeronäppäimet/

Lisätiedot

Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012

Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012 Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012 Palautetta voi lähettää osoitteeseen: moodletuki@turku.fi Sisällysluettelo 1 Kasvatus- ja opetustoimen moodlet...1

Lisätiedot

Savalanche-käyttöohje

Savalanche-käyttöohje Savalanche-käyttöohje Perusta verkkokauppa ja hyödynnä uudet jakelukanavat Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Savalanche-palvelun pikaohje... 3 3. Savalanche-palveluun rekisteröityminen... 5 4. Kauppiaaksi

Lisätiedot

Teemme työtä myös kaupan ja jakelun kanssa, ja muodostamme yhteistyösuhteita kuluttajamarkkinoilla sekä ammattilaismarkkinoilla.

Teemme työtä myös kaupan ja jakelun kanssa, ja muodostamme yhteistyösuhteita kuluttajamarkkinoilla sekä ammattilaismarkkinoilla. Hyvä Forcen omistaja Onnittelemme Force-vastaanottimen valinnasta. Uusi Force-vastaanottimesi edustaa parhaimpia ja kehittyneimpiä ominaisuuksia, mitä uusi digitaalinen DVB-teknologia tarjoaa. Helposti

Lisätiedot

KuntaVaaliPeli. Tuomo Pekkanen / 2012

KuntaVaaliPeli. Tuomo Pekkanen / 2012 KuntaVaaliPeli Tuomo Pekkanen / 2012 Mistä oikein on kyse? Kuntavaalipelissä koitetaan selvittää mikä neljästä puolueesta onkaan seuraavien vaalien jälkeen se suuri puolue. Jokainen puolue kamppailee kolmesta

Lisätiedot

Näppituntuma. Alkuopetuksen matematiikkaa toiminnallisesti. Tekijät:Janne Junttila ja Kerttu Ristola. Oulun Matikkamaa

Näppituntuma. Alkuopetuksen matematiikkaa toiminnallisesti. Tekijät:Janne Junttila ja Kerttu Ristola. Oulun Matikkamaa Näppituntuma Alkuopetuksen matematiikkaa toiminnallisesti Tekijät:Janne Junttila ja Kerttu Ristola. Oulun Matikkamaa 2011 Sisältö 1. Mikä on Näppituntuma... 3 1.1. Matemaattisten valmiuksien kartoitus...

Lisätiedot

AVOIN MATEMATIIKKA 7 lk. Osio 1: Lasketaan reaaliluvuilla

AVOIN MATEMATIIKKA 7 lk. Osio 1: Lasketaan reaaliluvuilla Marika Toivola ja Tiina Härkönen AVOIN MATEMATIIKKA 7 lk. Osio : Lasketaan reaaliluvuilla Sisältö on lisensoitu avoimella CC BY.0 -lisenssillä. Tervetuloa opiskelemaan Avoimen Matematiikan pariin Yläkoulun

Lisätiedot

1. Johdanto... 4. 2. Pähkinälista... 5 2.1. Luokka 3... 5 2.2. Luokka 4... 5 2.3. Luokka 5... 5 2.4. Luokka 6... 6

1. Johdanto... 4. 2. Pähkinälista... 5 2.1. Luokka 3... 5 2.2. Luokka 4... 5 2.3. Luokka 5... 5 2.4. Luokka 6... 6 1. Johdanto... 4 2. Pähkinälista... 5 2.1. Luokka 3... 5 2.2. Luokka 4... 5 2.3. Luokka 5... 5 2.4. Luokka 6... 6 3. Pähkinöiden sisältö... 6 3.1. Kaikille luokille yhteisiä pähkinöitä... 6 3.1.1. Järjestä

Lisätiedot

Mendor Balance Personal Käyttöopas

Mendor Balance Personal Käyttöopas Mendor Balance Personal Käyttöopas Sähköpostituki: support.balance@mendor.com Puhelintuki: +358 45 145 1200 2015 Mendor Ltd. Kaikki oikeudet pidätetään Mikä on Mendor Balance? Mendor Balance Personal on

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

http://moodle.tokem.fi/

http://moodle.tokem.fi/ http://moodle.tokem.fi/ eoppimiskeskus Copyright eoppimiskeskus 2 SISÄLTÖ Johdanto 3 Aloitus 5 Kurssin ylläpito 6 Varmuuskopiointi ja Palauta-toiminto 7 Asteikot 7 Arvioinnit 8 Tapahtumat 8 Tiedostot 8

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 7 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

VERSOT työryhmä AUTO- JA KULJETUSALA Materiaalin laatijan nimi / nimet: Materiaalin nimi: 1.3. Timo Hyvönen Kyösti Kangas Satu Kallio

VERSOT työryhmä AUTO- JA KULJETUSALA Materiaalin laatijan nimi / nimet: Materiaalin nimi: 1.3. Timo Hyvönen Kyösti Kangas Satu Kallio Materiaalin nimi: 1.3 Paikallisliikenne ja ExpressBus-liikenne. TEHTÄVÄTYYPIT Kenelle materiaali on tarkoitettu: VERSOT työryhmä AUTO- JA KULJETUSALA Materiaalin laatijan nimi / nimet: Timo Hyvönen Kyösti

Lisätiedot

PIKAOPAS. 1 Ohjeita käsikirjan lukijalle. 1.1 Miten käsikirjat saa esille

PIKAOPAS. 1 Ohjeita käsikirjan lukijalle. 1.1 Miten käsikirjat saa esille Ohjeita käsikirjan lukijalle 1 PALKANLASKENNAN PIKAOPAS 1 Ohjeita käsikirjan lukijalle Luetpalkanlaskentaohjelmiston pikaopasta, jossa käsitellään palkanlaskennan perustoimintoja. Varsinaisessa palkanlaskennan

Lisätiedot

HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO

HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO Hinnastojen käsittely Sisällys i Sisällys HINNASTOJEN PÄIVITTÄMISESTÄ YLEISESTI... 1 YLEISTÄ... 1 HINNASTOJEN MUOTO... 1 OSTOHINNAT HINNASTOSSA TULEVILLE TUOTTEILLE...

Lisätiedot