Saunojen saneeraus: (selvitys, saneerauksen suunnittelija Martti Remes)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Saunojen saneeraus: (selvitys, saneerauksen suunnittelija Martti Remes)"

Transkriptio

1 Saunojen saneeraus: (selvitys, saneerauksen suunnittelija Martti Remes) Isännöitsijän tekemät rahantarve-esitykset yhtiökokouksille: yhtiökokous => (puheenjohtaja: Arnberg tekee saunat) Yhtiökokous => , korotettiin yhtiökokous => (kustannusarvio ilman perusteita) Yhtiökokous ( ,12 ilman hyvitystä) yhteensä ,12 Ylimääräisessä yhtiökokouksessa ( ) hallituksen puheenjohtaja kertoi: isännöitsijä eikä hallitus ole tietoisia A rakennuksen remonttikustannuksista eivätkä he pysty sanomaan kustannuksista mitään ennen koko saunaremontin valmistumista (epäillään, että mopo on jo karannut käsistä) urakoitsija ei ole antanut mitään pyydettyjä hintoja lisätöistä eikä myöskään mitään hintoja hyvityksiin liittyvistä töistä (aivan uskomatonta. Isännöitsijän ja valvojan vastuu?) Kaikki lisätyöt pitäisi olla hanskassa? Valvontatyö , 47 Urakkasopimus ja sen pätevyysjärjestys: (tarvitaan huoltokirjaan) * Tarjouspyyntö (isännöitsijän tekemä) * Urakkaohjelma (urakkaohjelma ja työselitys, Martti Remes) * Tarjous (Remonttipartio Oy) * Sopimuspiirustukset (koonnut Martti Remes) * Urakkaneuvottelupöytäkirja (puheenjohtaja/isännöitsijä)?

2 Puoli vuotta myöhässä (päivätty ) kartoitus Delete, asbestin poisto? Starttiraha Pukuhuoneen penkit urakassa Tyrmistyttävä hinta Tyrmistyttävä hinta 150 tuntia lisätyötä Tyrmistyttävä hinta Tyrmistyttävä kokonaishinta

3 Ei ole urakkasopimuksen mukainen kustannus (missä on urakkasopimus)? Tarjouksen mukainen urakkahinta , alv 24% Asbesti- ja lattioiden purkutyöt ,80 = ,80 Asbestityöt on ilmoitettu , ei kuulu remonttipartion urakkaan Lauteet ovat urakassa, työn osuus 80% pukuhuoneen penkit ( ilmaa)? (valaistus ja lattialämmitys yhteensä) vastaa työtä 68 tuntia naulakot kuuluvat urakaan, myös kiulut ja kauhat Isännöitsijän esitys ei ole uskottava mitä on hyvitetty, työt ovat kesken? tyrmistyttävä hinta, mitä on valvottu? Tyrmistyttävää, ( ,12 ilman hyvitystä) yhteensä ,12

4 Urakkamuoto: Kokonaishintaurakka Hinta: Hinnat annetaan arvonlisäveroineen eriteltyinä: Kaikki rakennustekniset työt, kun laatoituksiin käytetään Ardexin tuotteita ja tarvittavat maalaustyöt. Lisäksi annetaan rakennusteknisistä töistä hinta, kun laatoituksiin käytetään vastaavia Kiillon tuotteita. (hintaa Kiillon tuotteista ei annettu, miksi)? Vesikalusteet asennustöineen Sähkökiuas ja ohjauskeskus asennuksineen ja johdotuksineen Urakkasumma yhteensä arvonlisäveroineen, kun laatoituksiin käytetään Ardexin tuotteita: Rakennus A, Rakennus B ja Rakennus C sekä kaikki yhteensä. Tarjouspyyntö ei sisällä kalusteita (paitsi pukuhuoneet) Ilmanvaihtoventtiileiksi asennetaan entiset venttiilit. Lisäksi annetaan yksikköhinnat lvv-veroineen: Urakan ulkopuolinen tuntihinta Liuskekivetys kiukaan taakse /m² (liuskekivetys kuului urakkaan) Laatoitukset, hinta /m² laattakoolle 10x10 cm, 25x33 cm ja 30x30 cm Laatat Pukkilan laattoja (mallilaattojen mukaisia)

5 1. Kokouksen avaus (hallitus, kokous , laadittu pöytäkirja 8/12) Kokouksen avasi hallituksen puheenjohtaja Mika Aalto. 2. Laillisuus ja päätösvaltaisuus Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. 3. Edellisen kokouksen pöytäkirja Hyväksyttiin ja allekirjoitettiin pöytäkirja 7/ Saunojen korjaus Käytiin läpi saunojen urakkatarjouspyyntöä (Remes). Isännöitsijä pyytää 2-3 tarjousta saunatilojen sisustussuunnittelusta. Huom! Hallituksen pöytäkirjassa 8/12 ei ole mainintaa, että saunojen urakkatarjouspyynnöt tehtäisiin allekirjoittaneen suunnitelmilla, vaikka näin tehtiin. Miksi?

6 1. Kokouksen avaus (hallitus, kokous , laadittu pöytäkirja 9/12) Kokouksen avasi hallituksen puheenjohtaja Mika Aalto. 2. Laillisuus ja päätösvaltaisuus Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. 3. Edellisen kokouksen pöytäkirja Hyväksyttiin ja allekirjoitettiin pöytäkirja 8/ Taloudellinen tilanne Taloyhtiön taloudellinen tilanne on hyvä, tilien saldot olivat Sampopankki. Käytiin läpi taloyhtiön talousarviovertailu. 5. Saunojen saneeraus Tarjouksia saunojen saneeraukseen saatiin 4 kpl. Urakkaneuvottelut päätettiin pitää kahden edullisimman tarjoajan kanssa. Neuvottelut pidetään tai Hallituksen kokouksessa 9/12 isännöitsijä kertoi: tarjouksia saunojen saneeraukseen saatiin 4 kpl. (Hallituksen kokoukseen isännöitsijä ei tuonut yhtään sisustussuunnitelmaa.)

7 Toinen tarjous oli tehty työselityksen mukaisesti, mutta oli huomattavan puutteellinen. Tarjouksesta puuttui yksikköhinnat: Ram 50,84 /h Putki- ja sähkömies 53,32 /h Artex/Kiilto, hyvitys , lvv 24%, tarjous lvv 23% Urakkatarjous oli puutteellinen eikä siinä ollut pyydettyjä tuntihintoja eikä hintaeroa Ardexlaastien ja Kiillon välillä. Laattojen hinnat /m² puuttuivat. Millä laattojen /m²hinnoilla ja tuntihinnoilla urakkasopimus tehtiin?? Liuskekivetys /m², oli urakassa!

8 AS OY RUDOLFINTIE 15 RUDOLFINTIE 15, HELSINKI NEUVOTTELU saunojen saneerauksesta. (Käytiin läpi urakkaohjelma ja työselitys sekä urakkatarjous) (Martti Remes). Neuvottelussa olivat mukana taloyhtiön puolesta: Hallituksen puheenjohtaja Mika Aalto Hallituksen jäsen Martti Remes, puheenjohtaja neuvottelussa Isännöitsijä Tuomo Jokela, sihteeri YLEISET ASIAT ( Martti Remeksen tekemä asialista) A. Urakoitsijan liikkeen liikevaihto/vuosi, henkilökunta ja kokemus vastaavista töistä. B. Urakan aikataulu (työaikataulu) C. Urakoitsijan taloudellinen tilanne, verot, sos.turv. vakuudet ym. muut maksut? (Onko saatu työaikainen vakuus?) D. LV-työt, IV-työt ja sähkötyöt (kiukaan ja ohjauskeskuksen kytkentäjohdot) ( Mikäli joudutaan vetämään Cu johtoja näkyvissä, ne oltava kromattuja) E. Urakoitsijan mahdollisuudet urakasta suoriutumiseen, perustana tarjouspyyntö?

9 Pukkilan laatat Laattojen koot ja värit määritetään mallilaattojen perusteella. Janne Arnbergin mallilaatat (hallituksen kokouksessa). Näillä laatoilla piti laatoitustyöt tehdä. Onko isännöitsijällä näistä neuvotteluista pöytäkirjaa/muistiota? Minä en ole sitä saanut. Tarjouksesta puuttui tuntihinnat: Ram 50,84 /h Putki- ja sähkömies 53,32 /h, hintaero Artex/Kiilto-tuotteet (4 226 ) laattojen hinta /m², kiukaan taustaseinän liuskekivetyksen kokonaishinta ja /m²- hinta sekä alv-vero 23%/24%) Saunan paneelien käsittely kahteen kertaan parafiiniöljyllä molemmin puolin. Sisustusyksityiskohtia määritetään myöhemmin (Anita Rantala)

10 TYÖMAAJÄRJESTELYT 1. Työ- ja varastotilat? 2. Materian varastointi ja työmaan suojaukset? 3. Työmaan tarvitsema sähköenergia? 4. Työmaan tarvitsema vesi, myös lämmin vesi? 5. Muut esille tulevat asiat Helsinki 18. päivänä joulukuuta 2012 Asunto Oy Rudolfintie 15 Martti Remes (Martti Remes ei ollut enää mukana varsinaisissa urakkaneuvotteluissa, minun tieni katkaistiin)

11 Isännöitsijällä on näyttötaakka, että olen vastaanottanut kuittausta vastaan isännöitsijältä jotain taloyhtiön materiaa, joka minun pitäisi luovuttaa takaisin (oliko hallituksen päätös)? Isännöitsijä vaatinee luovutettavaksi yli sivua taloyhtiötä koskevaa materiaa (tekijänoikeus); kolme tietokonetta, kaksi ulkolevyä, kymmenen muistitikkua. Avaimia; autotalli, pesuhuone, kylmäkellari, varasto, ylimääräinen varasto, rengasvarasto, kuntohuone, askarteluhuone, sauna, kerhohuone yhteensä 11 avainta? Viranomaisena, poliisi (epäilty tarkoitus: En pääsisi suunnittelijana seuraamaan saunojen rakentamista)!

12 Pukkilan tuote n:o x30, 32 /m², seinä Pukkilan Natura, tuote n:o PNM30023DD 68 /m² (10x10), lattia (Tuomo Jokelan lyhennelmä toimenpiteistä, olin huolestunut suunnittelun tilanteesta tuossa vaiheessa)

13 Tuomo Jokela kirjoitti kello 09:46: Moi, K-raudassa olisi tällainen suunnittelupalvelu Eli hallitus voisi miettiä materiaalit ja ulkonäön suht valmiiksi ja K-raudasta saisi sitten kuvat siitä, miltä saunatilat näyttäisivät. Valmiisiin kuviin olisi sitten helppo tehdä muutoksia tarpeen mukaan. T: Tuomo Mika Aalto: Hei Tero! (Tero Kuivaniemi, Kesko) Olemme tutustuneet tarjoukseesi ( ei näyttänyt ainakaan minulle) olemme kuitenkin suunnitelleet toteuttavamme lattialaatoituksen vanhan laatoituksen päälle (asia selvitetty eli siis mahdollinen). Toisin sanoen, paljonko kokonaishinta laskisi tällä tavoin toteutettuna? Terveisin, Mika Aalto (Tero Kuivaniemi ilmoitti, että hinta laskisi ) (Saunasuunnittelu oli mennyt farssiksi (allekirjoittaneen huomautus) (0lin laatinut kaikessa hiljaisuudessa saunasuunnitelmat). (Puheenjohtajakin oli ilmoittanut väsäävänsä saunasuunnitelmat).

14 Olin esittänyt tarjouspyyntöjen tekemistä suunnitelmillani

15 Tarjouspyyntöjä ei oltu vieläkään lähetetty!

16 (Lyhennelmä Helka Uzalin sähköpostista) Tämän jälkeen tarjouspyynnöt lähti liikkeelle!

17 Deleten asbestikartoitus, Asunto Oy Rudolfintie 15, Asbestikartoituksessa Delete esittää, että seuraavat materiat on tutkittu: *näkyvät lvi-eristeet, kanavat ja laitteet (ei tutkittu) *keraamisten laatoitusten kiinnitysmateriaalit *muovimaton liima/tasoite *seinä- ja kattolevyt (ei tutkittu) *seinätasoite Dammega Oy, pyydettiinkö tältä tarjousta? Asbestia sisältävät (Delete, ei ollut uskottava): *alkuperäisten keraamisten kaakelilaatoitusten kiinnityslaasti (kyllä) *kellarin käytävällä ja varastossa on näkyvissä putkissa asbestieristeet (ei tutkittu) *kiukaan ympärillä ja yläpuolella on käytetty asbestia sisältäviä levyjä (ei tutkittu) (Vaikka ei tutkitakaan, tutkintahintaa voi nostaa) Varaston putkissa ei ole asbestia. Käytävän putkissa ei ole asbestia. Saunan levyissä ei ollut asbestia (Minerit levyä, 2000).

18 Kuvassa on Rudolfintie 15 A talon pesuhuoneen puretun lattian betonin koostumus. Kuva on otettu Tehtiinkö lattian purkutyö valvojan hyväksymillä tuntilistoilla? ( ) Montako työtuntia on työhön käytetty?

19 Miksi C talossa laatat poistettiin erikseen ja sen jälkeen betoni? Kuka työt teki? (Tuntityötäkö?) Mitä tämä hölmöily maksoi jos näin toimittiin? Asbestiako? (Tarvitaan selvitys!) Rudolfintie 15 A talon pesuhuoneen lattian betoni, C talossa laatat poistettiin erikseen. Jäljelle jäänyt betoni oli tarkoitus hyödyntää mutta turhaan? Työtä toimenpide tuplasi! Betoni oli poistettava kuitenkin laattojen poistamisen jälkeen!

20 Katot oli määrätty purettavaksi (urakkatyöselitys), asbestin poisto olisi ollut helpompaa ja halvempaa, eikä sitä olisi jäänyt kattokannakkeiden taakse saasteeksi. Asunto Oy Rudolfintie 15 A rakennus. Pesuhuoneen seinästä on otettu seinälaattojen kiinnityslaastinäytteet helmikuun 6. päivänä 2013 kello Näytteiden ottajat Pekka Suomi ja Martti Remes. ( 97,96 ja 117,18 )

21 Asunto Oy Rudolfintie 15 A rakennus. Pesuhuoneen (pohjoispää) seinästä on otettu seinälaattojen kiinnityslaastinäytteet maaliskuun 6. päivänä 2013 kello Näytteiden ottajat Pekka Suomi ja Martti Remes. (Seiniin oli jäänyt vanhaa kiinnityslaastia varsin paljon). Laasti sisältää asbestia.

22 Asbestin poistaminen on tehtävä määräysten mukaisesti. Taloyhtiö on vastuussa siitä, että asbestin poistamisessa ei lyödä laimin yhtiölle kuuluvia velvoitteita. Niitä lyötiin merkittävästi laimin. Ilmoitus aluehallintovirastoon? Selvittämättä jäi muun muassa asbestikuitujen ilmassa oleva määrä. Laattojen poiston jälkeen ilman asbestikuitujen määrän tulee olla < 0,01 kuitua cm³:ssä. Asbestin poistaminen tehtiin säännösten vastaisesti, joten jälkitutkimuksilla pyrittiin paikkaamaan taloyhtiössä tapahtuneita laiminlyöntejä aluehallintoviraston kanssa. Allekirjoittaneen kanssa oli sovittu saunaremontin valvontatyö, ilmainen, nyt ,12, tein ilmaiset saunasuunnitelmat, Uskomaton valvontahinta (vastaa yhtäjaksoista n. viittä työviikkoa)! otetut asbestinäytteet (+ CD-levy) toimitettiin tutkittavaksi Mikrofokukselle Viikkiin. Helsinki 6. päivänä maaliskuuta 2013 Martti Remes Rudolfintie 15 E 45, Helsinki mr.remes@luukku.com Toiminnantarkastaja Pekka Suomi Rudolfintie 15 A 7, Helsinki pekka.suomi@fonet.fi Puhelin Puhelin

23 Martti Remes maksoi Mikrofokuksen tutkimuslaskun 97,96

24

25 Martti Remes maksoi Työterveyslaitoksen tutkimuslaskun 117,18

26 A talon pesuhuoneen seinien vedeneriste, Kiilto ( ).

27 A talon saunaosasto, Kiillon tasoitetta,

28 A talon saunaosasto, Kiillon saneerauslaasti,

29 Lattialaattoja, Italia. Miksi Pukkilan laatat eivät kelvanneet, kun Turkin laatatkin kelpaavat? Mikä oli laattojen hinta /m²? Hinnan hyväksyntä ennen laattojen hankintaa työmaakokouksen pöytäkirjaan? Urakkaan on määrätty Pukkilan laatat?

30 Kiukaan takaseinään on määrätty liuskekivetys, hinta yhteensä n , onko hyvitetty? Kiukaan taustaseinä, Indonesia , Mikä on näiden laattojen hinta /m²? Onko hinta sovittu ennen laattojen hankintaa? Mikä on valvojan rooli laattojen hankinnassa? Suunnittelijalta ei ole kysytty mitään!

31 Pukkilan Natura, tuote n:o PNM30023DD 68 /m² (10x10), lattia B- talon pesuhuoneen lattialaattoja , Turkki. Mikä on näiden laattojen hinta /m²? Onko hinta sovittu ennen laattojen hankintaa? Korvaako laatu Pukkilan laatat?

32 Pukkilan Natura, tuote n:o PNM30023DD 68 /m² (10x10), lattia B talo pukuhuoneen lattialaatta, Remonttipartion tarjouksessa ei ollut pyydettyjen laattojen hintoja /m².

33 B- talon laattoja , Turkki. Laatat piti olla italialaisia, jotka ovat nostaneet kustannuksia. Mikä on näiden laattojen hinta /m²?

34 B- talon laattoja , Made in TURKEY?

35 B- talon seinälaattoja 30x , Made in TURKEY? Mikä on näiden valkoisten seinälaattojen hinta /m²?

36 B- talon seinälaattoja 30x , ISTANBUL TURKIYE?

37 A talon pesuhuoneen lattialle oli asennettu cm polystyreenilevyä. Hyväksyttävät tuntilistat lattioiden teosta ja tarvikelaskut. Nämä ovat urakkasopimuksen mukaisia lisätöitä! Kuuluvat valvojalle!

38 A talon pesuhuoneen lattialle oli asennettu teräsverkko. Teräsverkon asennuskin on urakkasopimuksen mukaista tuntilaskutuksella tehtävää lisätyötä. Verkkoteräs laskutetaan työtarvikkeena. Valvojan tehtäviin kuuluva homma!

39 A talon saunan vanhoja ja uusia putkistoja. Lattialämmitysputki (valkoinen komposiittiputki) Lattialämmitys oli luultavasti tarkoitus liittää lämminvesiverkostoon.

40 Päällystettyä kupariputkea (komposiittiputkea) lattialämmitykseen (Putkea jostain syystä ei asennettu?)

41 Kuka päätti järjettömästä hankinnasta? Saunaosaston lattioihin asennettiin Enston Tassu lattialämmityskaapeli (20W/m). Sovittiinko lattialämmitykselle hinta ennen töiden aloittamista? Millä perusteella lattialämmitys päätettiin asentaa? Asennustyö sähkömiehen tuntihinnoilla ja Tassu- kaapelit tuotehinnalla. Valvoja hyväksyy tuntilistat ja isännöitsijä maksaa laskun.

42 Lattialämmitys ei toimi, jos huonetilassa on päällä samanaikaisesti lämpöpatterin lämpöteho ja kiukaan lämpöteho Termostaatti Lattiatuntoelin on lähellä lattian pintaa Rakennusten lämmöneristys: A talon pesuhuoneen lämpöpatteri. Hoitaa pesuhuoneen lämmityksen. Suomen rakentamismääräyskokoelman C3 mukaan maanvaraisen lattian U-arvo tulee olla 0,16 W/m²K => 20 cm polystyreenieristystä (koskee myös korjausrakentamista). Haettiinko rakennuslupa (D-tunnuksella) Rudolfintielle? (kuka päätti hankinnasta)?

43 Saunaosastojen lattialämmitys Pitoarvo + 33ᵒC, päällä jatkuvasti, lattia + 26,4ᵒC, tuntoelin on lattian pinnassa A ja C talo: merkittävästi maan uumeniin (eristys 2 cm, mitä sanoo rakennuslupaviranomainen) Energiaa B talo: paljon maan uumeniin (ei mitään eristystä) 2: Lämpöeristystä (polystyreeniä) olisi pitänyt olla vähintään 10 cm, häviö maahan on tässäkin tapauksessa olisi 5%)

44 Esimerkki A ja C talossa saunaosaston uudessa lattiassa on vain 2 cm polystyreenieristettä. B talossa ei ole eristystä lainkaan. Rudolfintie 15 lattialämmityksessä sähköenergiasta menee lattian maakerrosten uumeniin (A ja C talo) huomattavasti ja hyödyksi saadaan huomattavan vähän. B talossa menee vielä enemmän maakerroksiin. Hukkainvestointeja, järjetöntä touhua, kuka korvaa? (Sähköenergia voi maksaa jatkuvassa käytössä jopa vuodessa - maan uumeniin menee merkittävä osa (U => 0,6-0,8) Kuka korvaa hukkainvestoinnit, 6 600?

45 Lattialämmityksessä betonin (Tm) likimääräinen lämpötila lattialämmitys-kaapelin rajapinnassa ulkolämpötilan funktiona.

46 Laskennallinen lämpötila (Tm) lattialämmityskaapelien rajapinnassa ulkolämpötilan funktiona. (Menetelmän laatinut Martti Remes) Tm = 10/(Ts-Tum)x(Ts-Tu) + ( ((Ts-Tu)/(Ts-Tum))) +10 Ts = huoneen sisälämpötila (ºC) (esimerkkitapauksessa + 22 ºC) Tu = ulkolämpötila (ºC) Tum = maksimi ulkolämpötila - 29 ºC ulkolämpötila - 29 ºC, Tm = + 38,0 ºC ulkolämpötila - 20 ºC, Tm = + 36,6 ºC ulkolämpötila - 10 ºC, Tm = + 32,9 ºC ulkolämpötila - 0 ºC, Tm = + 29,3 ºC ulkolämpötila +10 ºC, Tm = + 25,1 ºC ulkolämpötila +15 ºC, Tm = + 22,5

47 Lämpöjohtopumpuille hankittiin taajuusmuuttajat, jotta voidaan säästää sähköenergiaa! Kaikki säästöt menetettäisiin moninkertaisesti lattialämmityksessä!

48 Rakennuslupa (D-tunnus), Asunto Oy Rudolfintie 15 saunaosastojen saneeraus. (Rakennusluvassa määrätään myös valvoja). Luvanvaraisia toimenpiteitä ovat 1) rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen olennainen muuttaminen sekä 2) sellainen korjaus- ja muutostyö, jolla ilmeisesti voi olla vaikutusta käyttäjien turvallisuuteen tai terveydellisiin oloihin. Edellä todetun toimenpiteen luvanvaraisuus riippuu toimenpiteen seurausvaikutuksista. Harkinnan suorittaa viimekädessä rakennusvalvontaviranomainen. Tällaisia korjaus- tai muutostoimenpiteitä voivat olla kantaviin rakenteisiin, rakennusfysikaalisiin (esim. lattialämmitys) ominaisuuksiin, paloturvallisuuteen, poistumisteihin tai lvi- laitteisiin (saunan ilmanvaihto) kohdistuvat toimenpiteet. (Pääsuunnittelijana edellytän, että korjaustoimenpiteille haetaan rakennuslupa). Kehotus: Ota rakennuslupahankkeen ajanvaraukseen ja myöhemmin lupien etenemiseen liittyen yhteyttä omaan alueesi lupasihteeriin. Lupasihteerit tavoittaa parhaiten puhelinaikana ma - pe klo 8.30?12.00 Lupasihteerit alueittain ovat: Alue 4 Ullanlinna (7), Kaivopuisto (9), Suurmetsä (41), Herttoniemi (43), Tammisalo (44), Vartiokylä (45), Mellunkylä (47), Vartiosaari (48), Laajasalo (49), Villinki (50), Santahamina (51), Ulkosaaret (53), Vuosaari (54), Östersundom (55), Salmenkallio (56, Talosaari (57), Karhusaari (58), Ultuna (59) (Pääsuunnittelijan vastuut)

49

50 A talon pesuhuone, (eteläinen) , kello Mittauksen jälkeen lattialämmitys ei ole enää päällä. Miksi sähkölämmityksellä korvattaisiin halvempaa kaukolämpöä, koska lattialämmitys olisi päällä 85 % koko vuodenajasta, jolloin ei saunota ja energiasta (n ) menisi maan uumeniin Mittaukset Sisäilma Lämpötila Suhteellinen kosteus % Absoluuttinen kosteus g/kg Mittauksien keskiarvo 23,1 ºC 20,4 % 3,6 g/kg Vesihöyryn osapaine 5,8 hpa Lämpötila/ ºC lattia Suhteellinen kosteus Absoluuttinen kosteus g/kg 26,7 ºC 23,4 % 5,1 g/kg Vesihöyryn osapaine 8,1 hpa Mittaukset Lämpötila / C Ulkoilma Suhteellinen kosteus % Absoluuttinen kosteus g/kg -1,3 ºC 58,0 % 2,0 g/kg Vesihöyryn osapaine 3,2 hpa

51 ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Maan pinnasta 5-7 metrin syvyydessä on ympäri vuoden n. +5 ºC lämpötila. Tänne kerrokseen mahtuu lämpöenergiaa (Δt = 20ºC)

52 Sähkölaitteistojen asennusten vastuunalainen työnjohtaja, TUKES- N:o, sähkötöistä, käyttöönottotarkastus ja pöytäkirja siitä, sähköpiirustukset? Sähköpääkeskus. A-talon sulakelähtö saunaosaston lattialämmityskaapeleille.

53 C- talon saunaosaston lattialämmitystermostaatit ECO16FJW (30 ma vikavirtasuoja) on sijoitettu saunaosaston ulkopuolelle siivous- komeroon? Virtapiirien sulakelähtöjä sähköpääkeskuksesta ei löydetty?

54 A talon pesuhuoneen seinien vedeneristys ja laatoitus oli menossa

55 Näistä se korkea hinta muodostuu! Allekirjoitukset puuttuvat (13 675,12 Juha Räisänen, onko käynyt paikalla) A talon vedeneristyksen tarkastus seinät ja lattia , lattian kaatokorjaukset eivät ole lisätyötä, vaikka urakoitsija on esittänyt ne lisätyönä tehtäväksi. Ne kuuluvat urakkaan! Missä on valvojan allekirjoitus?

56 Märkätilatyön tarkastuslomake Märkätila-asentajan nimi Työnjohtajan/tarkastajan nimi Työtä edeltävä laadunvarmistus (työnjohtaja) Suunnitelmat, ohjeet ja turvallisuustiedotteet asentajilla Läpiviennit ja kalustetuet paikoillaan Kallistukset: kaivon lähellä 1:50. muualla 1:100 Alustan puhtaus ja tasaisuus Alusta lujuus naulatestillä Alustan kosteus <=8 g/kg (kuivaa ilmaa), arvo: Alustan ja ilman ja lämpötila ºC Materian virheettömyys Pinta-alat: seinää m ², lattiaa m² Tarkastanut/pvm Kaatokorjaus, lisätyönäkö)? Tehtiinkö?, hyvitys! Tehtiinkö?, hyvitys! Huom.

57 Vedeneristykset Seinien kosteussulkukäsittely Tarkastanut pvm Huom! Saumojen, nurkkien ja kulmien tiivistäminen vedeneristysmassalla ja kuitukankaalla Seinien vedeneristysmassakäsittelyt: kulutus l/m² Lattian kosteussulkukäsittelyt Lattiakaivon, läpivientien, seinän ja lattianrajan sekä kynnysten tiivistäminen Lattian vedeneristysmassakäsittelyt: kulutus l/m² Vedeneristeen kunnon ja tiiveyden tarkastus

58 Laatoitus Laattojen kiinnitys, tartuntapinta >80%, tarkistettu ajoittain Saumaus Silikonisaumaus Laadun varmistus työn jälkeen (työnjohtaja ja asentaja) Tarkastanut/pvm Pinnat täyttävät niille asetetut laatuvaatimukset Kallistukset ovat suunnitelmien mukaiset Ruuvien reiät ja muut lävistykset tiivistetty saniteettisilikonilla Huom. Muuta huomioitavaa Kalusteiden ja vesijohtojen asennuksessa tulee noudattaa Suomen rakentamismääräyskokoelman D1 määräyksiä ja ohjeita. Urakkasopimuksen työselitys, sivut 5-8 urakoitsijan täyttämänä huoltokirjaan! (asiakirja toimitettava ennen remonttityön vastaanottoa)

59 Käytettävät materiat Seinät Runko ja laatoitusalusta: Tasoite: Kosteussulku (nimi ja suunniteltu merkki): l/m² Vedeneristysmassa (nimi ja suunniteltu merkki): Kuitukangas: l/m² Lattiat Runko ja laatoitusalusta: Primeri: Tasoite/lattiamassa: Kosteussulku (nimi ja suunniteltu merkki): l/m² Vedeneristysmassa (nimi ja suunniteltu merkki): l/m² Kiinnityslaasti: Laatat: Saumauslaasti: Saumasilikoni: Kuitukangas: Kiinnityslaasti: Saumauslaasti: Saumasilikoni:

60 Sopimusasiakirjoissa määritellyt laatuvaatimukset Yleiset Laatuvaatimukset: *RakMK C2 Kosteus, määräykset ja ohjeet *RT , Märkätilojen rakenteet *RIL , Rakennusten veden- ja kosteudeneristysohjeet *SisäRYL2000, 632 Rakennusten sisäpuolinen vedeneristys *Hankekohtaiset laatuvaatimukset: Rakennuttajan on oltava tarkkana, että urakoitsija ei vedä vastapuolta, kuin pässiä narusta

61 A talon pesuhuoneen seinien laatoitustilanne

62 A talon saunaosasto, IV- kanavien suojauksia Ruosteinen kylmävesiputki jäi käyttöön! Olisi pitänyt ehdottomasti tulpata.

63 B talon saunan putkia Ruosteinen kylmävesiputki jäi käyttöön! Mistä maksetaan valvojalle (13 675,47 ) Entä isännöitsijälle?

64 Putki voi puhjeta koska tahansa. Tehtiinkö painekoetta? Missä olivat isännöitsijä ja valvoja? Valvontapalkkio ,47? B talon saunan putkia Miksi ei tulpattu ruosteista kylmävesiputkea pois käytöstä. Kylmävesiputken olisi voitu tuoda siivouskomeron puolelta. Putkisaneerauksen yhteydessä saunoissa on tehtävä jälleen mittavat remontit tai vuodon yhteydessä! (allekirjoittanut saunasuunnittelijana en saanut puuttua mihinkään seikkaan!)

65 Paloeristetty kanava B talo Lautasventtiili Saunan kattoon sijoitettu poistoilmakanava on paloeristetty. Tähän kanavaan on liitetty myös saunan Ilmanpoistokanava, joka tulee olla paloeristetty. Saunan poistoilmaventtiili on vääränlainen. Lautasventtiiliä ei saa asentaa yhteiskanavajärjestelmään. Seinän sisällä poistoilmakanavassa ei ole paloeristettä? Pukuhuoneen poistoilmaventtiili, joka on samalla palonrajoitin. Samanlainen venttiili olisi asennettava myös saunaan, kuten oli aikaisemminkin. Suunnitelmissa entiset venttiilit määrättiin puhdistettavaksi ja asennettavaksi takaisin entisiin kanaviin. Näin toimien ilmanvaihtolaitteet olisivat määräysten mukaisia. Saunan ilmanvaihto muutettiin. Minä en ota pääsuunnittelijana muutoksista vastuuta. Rakennusluvan hakeminen on välttämätöntä. Onko haettu lupaa? (Kari Pettersen)

66 B talon saunan Ф 100 poistoilmakanava, joka liittyy seinäeristeen takana olevaan 150x50 peltikanavaan. Kanava on ilman paloeristystä. Muissa saunoissa on vastaava toteutus. Rakennuslupaviranomaisesta riippuu, mikä on hänen ratkaisunsa. Allekirjoittanut, saunojen suunnittelijana ei ota tästä vastuuta. Kuka muutti suunnitelmat? Missä on ollut valvoja? (Saunojen käyttökielto)?

67 B talon saunan viemäriputken ja korokerenkaan asentaminen (lisäkustannuksista on oltava tarkka selvitys: tuntimäärä, tuntihinta ja tarvikkeet laskun mukaan, laskuun valvojan hyväksyntä, tästähän valvojalle maksetaan!)

68 Kaivo ja korokerengas käsitellään sisäpuolelta vesitiiviillä esim. New Tube Foam kiinnitysvaahdolla (Testausnumero VVT-S ). Tämä kuului suunnitelmaan (sivu 8) ja tarjouksen mukaiseen hintaan. Onko työtä laskutettu?

69 Lattiat pestään havumäntysuopa-liuoksella sekä hankaamalla nylonharjalla (kuurausharja) puhtaaksi ja huuhtelemalla tämän jälkeen kahteen kertaan haalealla vedellä. Onko työtä hyvitetty (600 )?

70 Tuloilmakanava olisi tullut jatkaa lähelle lattiaa ja poistoilmaventtiili asentaa saunan yläosaan, kuten oli aikaisemminkin. Kanava tulisi lämpöeristää (kondessia?) A talon saunaosasto. Saunan tuloilmakanava, poisto lauteen alta, On lisätyötä, työtuntimäärä tuntilistaan ja tarvikkeet laskun mukaan, valvojalle kuuluva homma?

71 Eristystyö on tehty 1000x mm:n vahvuisesta polystyreenilevystä, eristysvahvuudessa vajausta 20% tarjoukseen nähden. Hyvitys yhteensä (työ + materia) Saunan ja märkätilojen lämmöneristys Levykoot: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Lämmönjohtavuus: λd 0,023 W/mK Pontti: Levyt ympäri täyspontattu Pinnoite: Alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin Saunan seinään ja kattoon asennetaan 2x 30 mm:n SPU Sauna Satu eriste. Levyt asennetaan seinään ja kattoon siten, että saumat tulevat eri kohtiin.

72 B talon saunan eriste SPU 50 mm. Saunaurakassa eristeenä on 2x30 mm SPU. Lämmöneristyskyvyn heikennys 20%. Kuka valvoo rakentamista? Entä hyvitys (3 000)? Lisää sähköenergian käyttöä (30 vuotta)!

73 B talon saunan eriste SPU 50 mm 1000x2000, rikkinäisiä levyjä. Onko tämä hyväksyttävää laatutasoa, valvoja ja isännöitsijä?

74 B talon saunan eriste SPU 50 mm 1000x2000 ( ). Eristeeksi määrätty SPU 2x30 mm 600x1200.

75 Kanavassa on paloeristys B talon saunan valmiustilanne , eristepaksuus seinissä ja katossa vain 50 mm 2x30 mm:n sijasta, 20%:n vajaus eristekyvyssä!

76 B-talo, pesuhuoneen katto Ilmanvaihtokanavat pudottavat pesuhuoneen kattoa. Vanhoja kattokannakkeita ei uusittu! (poikkeuksena ovat saunat) Jos katto romahtaa alas, pääsuunnittelija on lain mukaan vastuussa, mutta mitenkäs tässä tapauksessa? Kattokiinnikkeet? Kuusi pesu- ja pukuhuonetta, kattokannakkeiden hyvitys yhteensä 4 500

77 B talon pesuhuoneen (eteläinen) vanhoja katon kannakerakennelmia Katot määrättiin purettavaksi. Kestävätkö rakenteiden 45 vuotta vanhat kannakkeet ja kattokiinnikkeet toiset 45 vuotta? Kuka vastaa, jos katto putoaa ihmisten päälle? Juha Laaninen oli katon rakentamisen aikaan hallituksen puheenjohtajana. Rakennuslupa jätettiin hakematta, vaikka rakennustarkastaja Kari Pettersenin mielestä se oli haettava.

78 A talon saunaosasto, kupariputkien veto on menossa saunasta pesuhuoneeseen Kattosoiron taakse on jäänyt seinälaastia (laasti sisältää asbestia).

79 A talon pesuhuone, vanhat kattokannakkeet jätettiin kattoon ( ) Urakkaohjelmassa ne on purettava ja uusittava. Kannakkeiden hyvitys? (yhteensä ) Pukuhuoneissa on sama tilanne.

80 A-talon sauna Vanhojen lauteiden tukijalkojen ruosteen pudistus ja uusintamaalaus on yhtä kuin uudet jalat. Valaisimet ja LED- valosarja kuuluivat urakaan, onko ne laskutettu? Saunoissa työn hinta on yli 80%, puutavara alle 20%

81 Urakkaohjelmassa on saunoista ym. mm. seuraavia vaatimuksia: Uudet lauteet ja selkänoja 28x90 tervalepästä, käsitellään ennen asennusta molemmin puolin puristetulla ruokaöljyllä (katso jäljempänä olevaa saunakuvaa). Lauteiden puiset jalat, jotka tukeutuvat lattiaan, varustetaan lattiapäästään RST- täkkiruuveilla. Lauteen molempiin päihin käsinojat RST kiinnikkeillä, ylä- ja alalauteen välitilaan sekä selkänojaksi asennetaan jäljempänä olevan saunakuvan mukaiset ritilät 28x90 tervalepästä, käsittely kuten seinäpaneeleille (isännöitsijä, lauteet laskutetaan toiseen kertaan) Huom! Teholtaan yli 10 kw kiukaat CV 31-ohjauskesella tarvitsevat kaksi syöttökaapelia ryhmäkeskukselta ohjauskeskukselle ja ohjauskeskukselta kaksi syöttökaapelia kiukaalle. Kiukaille ja ohjauskeskukselle on käytetty vanhoja kaapeleita (Innova Controls), missä ovat hyvitykset, 3 000? Urakassa on saunojen valaisimien uusimiset ja lisäksi kattoon kuitu-valosarjat (LED). Saunojen valaisintyypit valitaan urakoitsija ja tilaajan kesken? Valokatkaisijat ovat pintaasennustyyppiä. Valaistuksen hinta on isännöitsijän mukaan 4 260,00. On lisätty pesuhuoneisiin 36 halogeenilamppua a 167 yhteensä x250 = Huom! Urakoitsijan tulee tutustua kohteeseen paikan päällä, jotta kaikki yksityiskohdat voidaan saada selville. Merkittävä velvoite urakoitsijalle annettuun tarjoukseen liittyen.

82 Kalusteet (penkit, pöydät, lauteet) ,05 Urakkaan kuuluu saunan valaisimien uusiminen ja lisäksi kattoon kuituvalosarja (LED), urakkaohjelmassa ovat myös kiulu ja kauha Urakkaan kuuluuvat lauteet, millä perusteella lauteet laskutetaan? Suunnitelman mukainen sauna, saunoista ei juuri lisähintaa?

83 A-talon kiuas Suunnitelmassa saunan nykyisen kiukaan takana olevaan tiiliseinään urakassa on tehosteeksi liuskekivetys, josta annetaan myös neliöhinta liikevaihtoveroineen. Onko laskutettu erikseen seinän laatoitusta?

84 C- talon sauna , Miksi C talon sauna tehtiin erilaiseksi, kuin A talon sauna. Mikä oli peruste? Onko laskutettu lisäkustannuksia? Suunnitelmissa selkänojassa on kahdeksan 28x90 tervalepästä tehtyä tukea, tässä saunassa vain kaksi.

85 Seinän taustaseinän lämpötila on ollut vuorokausi saunan lämmittämisestä + 28ᵒC lattialämmitystä ei tarvita. Liuskekivetys Urakassa? Onko huomioitu? Saunan nykyisen kiukaan takana olevaan tiiliseinään asennetaan tehosteeksi liuskekivetys, josta annetaan neliöhinta liikevaihtoveroineen A-talon Iki-kiuas , teho 15 kw, kivien määrä 250 kg, kuivaa saunan kylpemisen jälkeen! Lisänä on lämmityspatteri Lv- verkossa. Kiukaan ympärille on vaadittu tervalepästä 28x90 tehty suojarakenne, kiinnitetään RST- kulmilla RST ruuveilla (6mm, 4kpl) seiniin. Lattiatukien päihin RST- täkkiruuvit. Onko valvoja lukenut urakkatyöselitystä!

86 Patteriventtiili oli kiinni vielä , valvojan homma, mitä valvoja on projektin hyväksi tehnyt? (pohjoispuolen pesuhuoneen patteriventtiili avattiin aikaisemmin) A talon sauna Saunatilaa pitää kuivana myös kesällä Lv- verkkoon liitetty lämmityspatteri. Lattialämmitystä ei tarvita!

87 3. Estä lasten pääsy kiukaan läheisyyteen. Kuinka estetään?

88 Eräs sauna, kiukaan suojaus (arkkitehdin suunnitelma?)!

89 Sähkökiukaan ohjauskeskus, kytkentäkaapelit? Suunnitelma: Ryhmäkeskukselta ohjauskeskukselle ja ohjauskeskukselta kiukaalle kaksi syöttökaapelia (2x5x6). (Asia käytiin läpi neuvottelussa ).On käytetty vanhoja kaapeleita, onko kaapeleita hyvitetty?

90 Marraskuun 25. päivä, sähkökiukaan kytkentäkaappi, A talo. Kiukaan sähkösyötöissä on käytetty vanhoja kaapeleita uusien sijasta!

91 Lisäkontaktori Ondal CV 31 ohjauskeskukseen, jos kiukaan teho on yli 10,5 kw. Riittää 20 kw:iin asti. Mahdollisuus liittää myös isompiin kiukaisiin. Tässä tapauksessa ota yhteys tekniseen tukeen Mitat: Leveys: 25 cm Korkeus: 22,5 cm Syvyys: 7,5 cm Huom! Teholtaan yli 10 kw kiukaat CV 31-ohjauksella tarvitsevat kaksi syöttökaapelia ryhmäkeskukselta ohjauskeskukselle ja ohjauskeskukselta kaksi syöttökaapelia kiukaalle.

92 C talon sähköpiirustus. Saunan kiukaan sähkökaapelit 2x 5x6 MMJ- johdinta. On käytetty hyväksi vanhoja sähkökaapeleita MK 4x6. Kun tehdään myöhemmin sähkölaitteistojen saneeraukset, saunan kaapelitkin joudutaan uusimaan ja repimään saunan rakenteita auki. Mitä valvoja on tehnyt? Kaapeleiden hyvitykset yhteensä Voidaan epäillä, että nämäkin kaapelit ovat laskutushinnoissa mukana.

93 Saunan valokuituvalaistussarja VP33-L114 projektori + 11 kuitua kuuluivat sähkötöineen urakkaan. CARIITTI VP 39-projektori, saunan LED- valot, kuuluivat suunnitelmaan, onko laskutettu?

94 CARIITTI VP 39-projektori, saunan LED- valot, ovat urakassa! Samoin valaistus.

95 Valaisin ja valaisimen sähkötyöt kuuluvat urakkaan sekä katkaisin, hyvitys? Valaisin kuului suunnitelmaan Halogeenilamppu kuumenee Pesuhuoneen valaisin kuului suunnitelmaan, lisäyksenä kuusi halogeenilamppua (valmistus loppunee kymmenen vuoden kuluessa).

96 Katkaisimien kytkentärasiat Upotettavat kattovalaisimet pesuhuoneisiin ja pukuhuoneisiin, Allasvalo Aberdeen 2x23W E27 valkoinen. Valokatkaisijat on määrätty pinta-asennustyyppiä.

97 Kalusteet (penkit, pöydät, lauteet) ,05, muutama penkin nyssäkkä! A-talon pesuhuoneen penkki ?

98 C-talon pesuhuoneen penkki , lattiassa erilaiset laatat?

99 Päätyseinälle penkki 28x90 tervalepästä, joka kiertää koko ikkunaseinälle. Koko päätyseinälle ja ikkunaseinälle tehdään neljästä 28x90 tervalepästä tehty selkänoja (kuusi pukuhuonetta) Isännöitsijä: ei mukamas kuulu urakkaan! Kalusteet (penkit, pöydät, lauteet) ,05 Tyrmistyttävä hinta, samoin kuin saunan lauteiden + penkkien laskutus? Noin ehkä euroa ylimääräistä? C-talon pukuhuoneen penkki , lattiassa tammikuvioiset laatat? Miksi tällaiset laatat? Mitkä ovat lisäkustannukset?

100 C-talon pukuhuoneen seinä ns. sormipanelia, mitä järkeä? Pölynpesä

101 Toinen A talon pukuhuone, pöytä oven edessä! Kalusteet (penkit, pöydät, lauteet) ,05, kuinka monta tuhatta on pöydän hinta. Kuka tämän pöydän on tilannut. Käytetyt rahat ovat osakkeenomistajien rahoja. A-talon peilipöytä , mitähän pöydät maksoivat? Kuka päätti ja kuka ne tilasi osakkeenomistajien rahoilla?

102 C talon peili, asianmukainen (myös hinta) A-talon pukuhuoneen erikoispeili , Mitä erikoispeili maksoi? Sukopistoke parranajoa varten? Parranajohan ei kuulu saunaan!

103 Norwesco-turvakytkin IP 54 C-talon pukuhuoneessa 5 kpl on sukopistorasioita. Mihin näitä kaikkia sukoja tarvitaan? Kuka ne tilasi?

104 A talossa ruostumatonta terästä Suunnitemassa on seinälle kuusi messingistä riittävän tukevaa vaatekoukkua, muovitulpat ja messinkiruuvit. (Yht. 36 koukkua, ) C-talon pukuhuoneessa olevat vaatekoukut, urakkaohjelmassa messinkiset 36 koukkua?

105 Lisäsuihkut 2 870, sekoittajien hyvitys =1 370 Onko seikoittajia hyvitetty a 250? A talon pesuhuoneen kaksi suihkua, toinen suihku on lisätty, mutta yksiotesekoittajaa ei asennettu. Sekoittajien hyvitykset yht

106 C talon pesuhuoneen seinälaatat ja suihkun tausta erilainen esimerkiksi A taloon verrattuna. Mitä erilaisuus on maksanut?

107 Isännöitsijän esittämä kustannuslaskelma, sen sisältö sekä suunnittelijan näkemykset isännöitsijän tekemästä kustannuslaskelmasta/saunaurakasta: ( ) = isännöitsijän esitys * (A)urakkasopimuksen mukainen kustannus ( ) ,80 ( ) (sisältäen asbesti- ja lattioiden purkutyöt n. ( ) => ,80 * (B)urakkasumma (tarjoushinta) * (C)asbestityöt ( ) * (D)lattioiden purkutyöt ( )9 171,80 * (E)lisäkustannus lattiavalusta ja laatoituksen muutoksista ( )18 564,60, laattojen muutoksista ei tule lisähintaa, lattioiden valut tuntityönä, valvojan hyväksymät tuntilistat + tarvikkeet ( )7 000 * (F)lattialämmitys yhteensä 6 000, kuka maksaa, hukkainvestointi? * (G)kalusteet (penkit, pöydät, lauteet ( )16 613,05 => 6 513,05 pukuhuoneiden penkit ja lauteet olivat urakkaohjelmassa, kaksoislaskutus lisäsuihkut ( ) sekoittajat (a 250, 6 kpl, => * (H)LVIS- työt ( )13 825,40 käyttövesiputket/lämpöjohdot tuntityönä, valvojan hyväksymät tuntilistat + tarvikkeet (140 m a 35 /metri, sisältää purut) n saunojen ilmanvaihto tuntityönä, valvojan hyväksymät tuntilistat + tarvikkeet n

108 * (I)lattiakaivojen kororenkaat * (J)valaisimien muutos pesuhuoneissa halogeenilampuiksi tuntitöinä, valvojan hyväksymät tuntilistat + tarvikkeet, 36 halogeenilamppua a 167 sähköjohtoineen, yhteensä n kolme Aberdeen E 27 valaisinta a 250 ( 6 kpl, asennuksineen) => ( )4 260,00 * (K)ylimääräiset sukopistorasiat tuntitöinä, valvojan hyväksymät tuntilistat + tarvikkeet, 24 kpl a 100 johtoineen * (L)muutaman rapistuneen MMJ- johtimen uusinta tuntitöinä, valvojan hyväksymät tuntilistat + tarvikkeet, yhteensä * (M)pienet lisätyöt yhteensä (I) 3 592, valvojan hyväksymät tuntilistat + tarvikkeet? * (N)sisustus (peilit, naulakot, kiulut ym.) (I) 2 654,80, naulakot 1 000, kiulut ja kauhat 200 ovat urakassa, 1 454,80 * (O)valvonta ( ) ,47 kohtuullinen hinta 5 000? Edellä olevat yhteensä ,60 Hyvitykset: * (A1)hyvitys sähköjohtojen asennuksesta sähköpääkeskuksesta ohjauskeskukseen ja kiukaalle (MMJ 2x5x6 mm²) a 1 000, yhteensä * (B1)Artex/Kiilto - tuotteen hintaero * (C1)laattojen puhdistus (kuuraharjausharjalla) 600 * (D1)saunojen eristyshyvitys 50mm/2x30mm, yhteensä 3 000

109 * (F1)kattokannakkeista, hyvitys (pesu- ja pukuhuoneet) yhteensä * (G1)kiukaan taakse liuskekivetys menee päikseen laatoituksen kanssa. * (H1)kiukaan suojaus 450, liuskekivetys taustaseinälle yht * (I1)millä tuntihinnoilla on tehty lisätöitä? Ram 50,84 /h alv (Ammattimies) Putki- ja sähkömies 53,32 /h alv (Ammattimies) * (J1)onko laskutettu erikseen lattioiden kaadot? * (K1)valvonta, epäillään ala-arvoiseksi, mistä pitäisi maksaa? Epäillyistä merkittävistä vahingoistako? Isännöitsijän toiminta: epäillään, että heikommin ei olisi voinut mennä! Hyvitykset yhteensä Kustannukset yhteensä ( ) ,12, oikeudenmukaiset kustannukset ovat ,60 ja erotus ,52 Kustannuksethan ovat ( ) ,12, josta hyvitystä on ,00 => ( ) ,12 Millä (( )päivätty ) perusteella isännöitsijä voi esittää saunojen saneerausten kustannukset sentin tarkkuudella, kun B talon sauna on pahasti kesken. Voidaan epäillä silmän lumetta mutta ei uskottavuutta? Vastaanottotarkastus ja taloudellinen loppuselvityshän on pitämättä!

110 Yhteenveto: Rudolfintie 15:n urakkatyön ja työn valvonnan asianmukainen eteneminen: * urakkaneuvottelut, josta laadittu pöytäkirja liitetään urakkasopimukseen * aloituskokous, jossa urakoitsija luovuttaa tilaajalle työaikataulun * nimetään molemminpuoliset vastuulliset henkilöt * tilaaja kutsuu kokoon työmaakokoukset (valvoja vastuuhenkilönä, ,47?) * työmaakokouksessa muutokset ja niiden kustannukset ja hyvitykset kirjataan pöytäkirjaan (myös tuntihinnoin tehdyt työt) * pöytäkirja allekirjoitetaan molempien vastuuhenkilöiden toimesta * oleelliset kustannusten muutokset tuodaan taloyhtiön ylimääräisen yhtiökokouksen vahvistettavaksi * työn lopputarkastuksessa todetut virheet ja puutteet kirjataan puutelistaan * sovitaan virheiden korjaamiseen varattu aika * tehdään lisätarkastus ja hyväksytään kahden vuoden takuuaika alkaneeksi * urakoitsija luovuttaa tilaajalle vastuuvakuuden * laaditaan taloudellinen loppuselvitys kustannusten lisäyksistä ja hyvityksistä * allekirjoitetaan taloudellinen loppuselvitys ja asiakirja liitetään taloyhtiön tilinpäätökseen * luovutetaan tilaajalle sähkötöiden käyttöönottotarkastuspöytäkirja ja piirustukset

111 Juttu Kiinteistölehdessä

112

113 Taloyhtiöllä oli tuolloin osaava isännöitsijä, Jouko Aho (vasemmalla). Urakan koko oli yli kymmenkertainen saunaremonttiin verrattuna. Kustannukset jäivät alle arvion.

114 Viemäreiden saneeraus 2012, urakan kustannusarvio oli , toteutus Säästettiin, kun isännöitsijä ei palkannut ulkopuolista valvojaa, eikä tullut mokia!

115 Lämpörappausurakan vastaanottopöytäkirjan sivu 2/15. Valvontatyön suoritti rakennusvalvonnan hyväksymä valvoja (ihan oikea valvoja). Saunojen saneerauksista on vastaava pöytäkirja liitettävä huoltokirjaan.

116 Hyväksymisen ehtona on ollut, että saamme yksityiskohtaisen selvityksen saunaremontin kustannuksista:

117 Yhteistyössä Pekka Suomi ja Martti Remes Laati Helsinki 12. päivänä joulukuuta 2013

Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 1(13) Tiedote 4.12.2010, Jouko Aho, Martti Remes

Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 1(13) Tiedote 4.12.2010, Jouko Aho, Martti Remes Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 1(13) Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 2(13) Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus

Lisätiedot

Asunto Oy Rudolfintie 15, urakkatarjouspyyntö, saunat, pesu- ja pukuhuoneet 1(30) Martti Remes

Asunto Oy Rudolfintie 15, urakkatarjouspyyntö, saunat, pesu- ja pukuhuoneet 1(30) Martti Remes Asunto Oy Rudolfintie 15, urakkatarjouspyyntö, saunat, pesu- ja pukuhuoneet 1(30) Asunto Oy Rudolfintie 15 Isännöinti Neliapila Tuomo Jokela Kirkkosalmentie 3 C 39 00840 Helsinki Puhelin 045-124 9332 isannointi.neliapila@gmail.com

Lisätiedot

TAAR GROUP OY SISUSTUSREMONTTI- KOHTEITA KERROSTALOISSA

TAAR GROUP OY SISUSTUSREMONTTI- KOHTEITA KERROSTALOISSA KERROSTALOISSA Kellonsoittajankatu, Turku: - Yhteistyössä Laattapiste Turku Oy:n kanssa valmistui helmikuussa 2014 kerrostalo kolmion kylpyhuone. - Purettiin vanhasta KPH:sta ns. piian eteisen ja suihkun

Lisätiedot

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin SPU Sauna-Satu soveltuu saunan seinien ja kattojen sekä kosteiden tilojen

Lisätiedot

OSAKKAAN ILMOITUSVELVOLLISUUS MUUTOSTYÖN HYVÄKSYNTÄ MUUTOSTYÖN VALVONTA ILMOITUKSEN TOIMITTAMINEN, KULUT JA LUPA-ASIAT NEUVONTA

OSAKKAAN ILMOITUSVELVOLLISUUS MUUTOSTYÖN HYVÄKSYNTÄ MUUTOSTYÖN VALVONTA ILMOITUKSEN TOIMITTAMINEN, KULUT JA LUPA-ASIAT NEUVONTA MUSTIKKAHAAN HUOLTO OY Versio 2016 OSAKKAAN ILMOITUSVELVOLLISUUS Asunto-osakeyhtiölaki 5. luku 2, osakkeenomistajan on ilmoitettava muutostyöstä etukäteen kirjallisesti hallitukselle tai isännöitsijälle,

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 29.07.13 7809 Joensuu Henri 0458814141 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27511 Eura Rantanen Markus 044 4224882 TYÖKOHDE Euran kunta Kotivainiontie 3 27400

Lisätiedot

Suihku: -Laatoitus seinät/lattia sekä nurkkaan tulevan kulmahyllykön teko ja laatoitus. Laattojen toimitus.

Suihku: -Laatoitus seinät/lattia sekä nurkkaan tulevan kulmahyllykön teko ja laatoitus. Laattojen toimitus. Saunan/suihkun saneeraus avaimet käteen periaatteella. Tehtävät työt: Suihku: -Laatoitus seinät/lattia sekä nurkkaan tulevan kulmahyllykön teko ja laatoitus. Laattojen toimitus. -Lattialaatta: II XENO

Lisätiedot

ILMOITUS HUONEISTON MUUTOS- TAI KUNNOSSAPITOTYÖSTÄ

ILMOITUS HUONEISTON MUUTOS- TAI KUNNOSSAPITOTYÖSTÄ ILMOITUS HUONEISTON MUUTOS- TAI KUNNOSSAPITOTYÖSTÄ Yleisiä ohjeita Asunto-osakeyhtiölain (1599/09) 4 luvun mukaan osakkeenomistajan on pidettävä kunnossa osakehuoneistonsa sisäosat. Osakkeenomistajan on

Lisätiedot

HB SISÄILMATUTKIMUS OY 1 HÄMEENTIE 105 A 04.03.2009 00550 HELSINKI 09-394852 ASBESTIKARTOITUS. AS OY MÄKÄRÄ Hakamaankuja 1 02120 Espoo

HB SISÄILMATUTKIMUS OY 1 HÄMEENTIE 105 A 04.03.2009 00550 HELSINKI 09-394852 ASBESTIKARTOITUS. AS OY MÄKÄRÄ Hakamaankuja 1 02120 Espoo HB SISÄILMATUTKIMUS OY 1 HÄMEENTIE 105 A 04.03.2009 00550 HELSINKI 09-394852 ASBESTIKARTOITUS AS OY MÄKÄRÄ Hakamaankuja 1 02120 Espoo HB SISÄILMATUTKIMUS OY 2 HÄMEENTIE 105 A 04.03.2009 00550 HELSINKI

Lisätiedot

INFRASAUNAN ASENNUSOHJE. Lisätiedot: HL-Heat Oy Vesijärvenkatu 4 M 3 15100 Lahti 0400 871 611 03-734 5830 www.hl-heat.fi e-mail: info@hl-heat.

INFRASAUNAN ASENNUSOHJE. Lisätiedot: HL-Heat Oy Vesijärvenkatu 4 M 3 15100 Lahti 0400 871 611 03-734 5830 www.hl-heat.fi e-mail: info@hl-heat. INFRASAUNAN ASENNUSOHJE Lisätiedot: HL-Heat Oy Vesijärvenkatu 4 M 3 15100 Lahti 0400 871 611 03-734 5830 www.hl-heat.fi e-mail: info@hl-heat.fi INFRASAUNA + YHDISTELMÄSAUNA INFRASAUNAN ASENNUS JA KÄYTTÖOHJEET

Lisätiedot

Tutkimusraportti Työnumero: 051121200197

Tutkimusraportti Työnumero: 051121200197 Vastaanottaja: Kimmo Valtonen Sivuja:1/7 Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Taipalsaaren sairaala Os. 13 huone 2 Kirjamoinkaari 54915 SAIMAANHARJU Kosteuskartoitus Tilaaja: Kimmo Valtonen 14.4 Läsnäolijat:

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY Pesuhuoneremontit Tero Pyykkönen Oulu 2.9. 2010 Oulu Märkätila tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu tilan käyttötarkoituksen vuoksi vedelle alttiiksi ja jonka seinäpinnoille voi roiskua tai

Lisätiedot

Urakkaohjelma. Pvm. 14.11.2014. Projekti nro Projekti 1649V01. Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus. Kittilä VESIJOHTOJEN SANEERAUS

Urakkaohjelma. Pvm. 14.11.2014. Projekti nro Projekti 1649V01. Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus. Kittilä VESIJOHTOJEN SANEERAUS Laatija Rauno Huuki Urakkaohjelma Pvm. 14.11.2014 Sivu 1(9) Projekti nimi, Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus Projekti nro Projekti 1649V01 Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus Kittilä

Lisätiedot

K-S Tili ja Isännöinti Oy

K-S Tili ja Isännöinti Oy K-S Tili ja Isännöinti Oy Asunto Oy:n valvontavastuu huoneiston kunnossapito- tai muutostöissä Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakas on velvollinen ilmoittamaan kirjallisesti taloyhtiölle kaikista huoneistonsa

Lisätiedot

ASBESTI JA HAITTA- AINEKARTOITUS

ASBESTI JA HAITTA- AINEKARTOITUS Tutkimuspalvelut Hämeentie 105 A 00550 Helsinki RAPORTTI ASBESTI JA HAITTA- AINEKARTOITUS SVEITSIN UIMALA HYVINKÄÄ Hiomotie 19 00380 Helsinki Puh. 010 656 1000 etunimi.sukunimi@delete.fi www.delete.fi

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA Katuvalaistuksen uusiminen 2016 HEINÄVESI

HEINÄVEDEN KUNTA Katuvalaistuksen uusiminen 2016 HEINÄVESI HEINÄVEDEN KUNTA Katuvalaistuksen uusiminen 2016 HEINÄVESI Muutos Pvm/Tarkastanut Pvm/Hyväksynyt Pvm/Julkaissut Huomautukset 10.02.2016 / HM 1 Katuvalot 2 Piirustukset Heinäveden kunta uusii nykyisiä elohopeahöyrylampuilla

Lisätiedot

MÄRKÄTILAREMONTTI HANKKEEN KULKU

MÄRKÄTILAREMONTTI HANKKEEN KULKU MÄRKÄTILAREMONTTI HANKKEEN KULKU JA TEKNISET VAATIMUKSET FinnBuild 7.10.2006 Atte Stambej ESITYKSEN SISÄLTÖ Kylpyhuoneen korjaushanke Sopimukset Voimassa olevat määräykset 1 KORJAUS- TARVE SUUN- NITTELU

Lisätiedot

Asunto osakeyhtiössä suoritettavat korjaus ja muutostyöt. Esko Lindblad Valvontapäällikkö, rakennusterveysasiantuntija Suomen Sisäilmakeskus Oy

Asunto osakeyhtiössä suoritettavat korjaus ja muutostyöt. Esko Lindblad Valvontapäällikkö, rakennusterveysasiantuntija Suomen Sisäilmakeskus Oy Asunto osakeyhtiössä suoritettavat korjaus ja muutostyöt Esko Lindblad Valvontapäällikkö, rakennusterveysasiantuntija Suomen Sisäilmakeskus Oy 1 Yhteystiedot Joensuun seutu Etelä Suomi, pääkaupunkiseutu

Lisätiedot

Viemäreiden sisäpuolinen korjaus

Viemäreiden sisäpuolinen korjaus Viemäreiden sisäpuolinen korjaus Ennen remonttia Remontin aikana Remontin jälkeen Jari Virta, Kiinteistöliitto Korjausedellytysten selvittäminen Hankesuunnittelu Suunnittelu Ennen remonttia Korjausedellytysten

Lisätiedot

8-80 / 1.11.2015. Weber Superflex D2. Vedeneristysjärjestelmä. www.e-weber.fi

8-80 / 1.11.2015. Weber Superflex D2. Vedeneristysjärjestelmä. www.e-weber.fi * because välitämme you care 8-80 / 1.11.2015 Weber Superflex D2 Vedeneristysjärjestelmä www.e-weber.fi 1 Hyvällä suunnittelulla ja huolellisella toteut uksella syntyy terve ja kes tävä märkätila Weberin

Lisätiedot

02.06.16 10729 Markku Viljanen 050 9186694 PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE

02.06.16 10729 Markku Viljanen 050 9186694 PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 02.06.16 10729 Markku Viljanen 050 9186694 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto PL 44 28101 Pori pia.hirvikoski@oikeus.fi TYÖKOHDE Tattarantie 288 29250 Nakkila

Lisätiedot

RIL 107-2012 Rakennusten veden- ja kosteudeneristysohjeet -julkistamisseminaari 13.11.2012

RIL 107-2012 Rakennusten veden- ja kosteudeneristysohjeet -julkistamisseminaari 13.11.2012 RIL 107-2012 Rakennusten veden- ja kosteudeneristysohjeet -julkistamisseminaari 13.11.2012 Julkaisun tavoitteet ja yleiset periaatteet Pekka Laamanen 14.11.2012 1 RIL 107-2012 Julkaisu sisältää veden-

Lisätiedot

Pesutilakunnostus (täytetään myös pesutilailmoituskortti, liite 2) Muu muutostyö / korjaus lyhyesti (tarkemmin liitteissä):

Pesutilakunnostus (täytetään myös pesutilailmoituskortti, liite 2) Muu muutostyö / korjaus lyhyesti (tarkemmin liitteissä): HUONEISTON MUUTOSTYÖ TAI PESUTILAKUNNOSTUS RAKENNUSSUUNNITELMA JA OSAKKEEN OMISTAJAN SITOUMUS Päiväys / 20 Taloyhtiö Osoite Huoneisto Osakkeenomistaja Puhelin Sähköposti KORJAUSHANKKEEN SISÄLTÖ: Pesutilakunnostus

Lisätiedot

NAKKILAN KUNNAN KIINTEISTÖJEN ILMANVAIHTOKANAVIEN PUDISTUSURAKKA 2015

NAKKILAN KUNNAN KIINTEISTÖJEN ILMANVAIHTOKANAVIEN PUDISTUSURAKKA 2015 1 TARJOUSPYYNTÖ Rakennusosasto 10.2.2015 NAKKILAN KUNNAN KIINTEISTÖJEN ILMANVAIHTOKANAVIEN PUDISTUSURAKKA 2015 Tilaaja Työkohteet Urakan sisältö Nakkilan kunnan rakennusosasto pyytää tarjoustanne Kirkonseudun

Lisätiedot

Urakkatarjouspyyntö Vaarankyläntie 7 88300 Paltamo 1(5)

Urakkatarjouspyyntö Vaarankyläntie 7 88300 Paltamo 1(5) 88300 Paltamo 1(5) 1. TAUSTA Palamon kunta rakennuttaa uutta ja saneeraa olemassa olevaa kaukolämpöverkostoa kesän 2016 aikana lämmönjakelu alueellaan. Kaukolämmön piiriin liitetään kaksi uutta asiakasta.

Lisätiedot

RT 80285 TALOUDELLISEN LOPPUSELVITYKSEN PÖYTÄKIRJA. Hanke Nro. Rakennuskohde Naantalin sataman laiturin nro 20 ramppien peruskorjausurakka

RT 80285 TALOUDELLISEN LOPPUSELVITYKSEN PÖYTÄKIRJA. Hanke Nro. Rakennuskohde Naantalin sataman laiturin nro 20 ramppien peruskorjausurakka elokuu 2001 korvaa RT 80233 1 (5) TALOUDELLISEN LOPPUSELVITYKSEN PÖYTÄKIRJA Hanke Nro Rakennuskohde Naantalin sataman laiturin nro 20 ramppien peruskorjausurakka Tilaaja Naantalin kaupunki, Ympäristövirasto

Lisätiedot

Ranuan jäähalli LVI-työselostus LVI-TYÖSELOSTUS. IV-urakka KOHDE

Ranuan jäähalli LVI-työselostus LVI-TYÖSELOSTUS. IV-urakka KOHDE LVI-TYÖSELOSTUS IV-urakka KOHDE Ranuan jäähalli 24.4.2015 1 Sisältö LVI-TYÖSELOSTUS... 1 1. Yleistä rakennuskohteesta... 3 1.1 Rakennuskohteen tiedot... 3 1.1.1 Rakennuttaja... 3 1.1.2 Käyttäjän edustaja...

Lisätiedot

TAAR GROUP OY SISUSTUSREMONTTI -KOHDE OMAKOTITALOSSA

TAAR GROUP OY SISUSTUSREMONTTI -KOHDE OMAKOTITALOSSA - Yhteistyössä Laattapiste Turku Oy:n kanssa valmistui maaliskuussa 2014 omakotitalon pesutilat. Alakertaan uudistettiin sauna ja suihkutilat sekä yläkertaan WC/suihkun uudistus. - Vierellä kuvissa olevat

Lisätiedot

40700 Jyväskylä etunimi.sukunimi@prosolve.fi

40700 Jyväskylä etunimi.sukunimi@prosolve.fi 1(5) KOSTEUSMITTAUSTARKASTUS ASUNTOKAUPPAA VARTEN 2(5) 1 YLEISTIETOA TARKASTUKSESTA Kohde Pienkerrostalohuoneisto Osoite Rakennusvuosi 1989 Käyttötarkoitus Asuinhuoneisto Tarkastuksen tilaaja(t) Tarkastuksen

Lisätiedot

Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VANTAA. Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa

Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VANTAA. Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa Lattiarakenteen kuntotukimus Tarkastuskohde: Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VNT Tilaaja: Mikko Krohn Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa Vahinkonumero: Tarkastaja:

Lisätiedot

RT 80272 VASTAANOTTOTARKASTUKSEN PÖYTÄKIRJA. syyskuu 2000 korvaa RT 80209

RT 80272 VASTAANOTTOTARKASTUKSEN PÖYTÄKIRJA. syyskuu 2000 korvaa RT 80209 syyskuu 2000 korvaa RT 80209 1 (8) VASTAANOTTOTARKASTUKSEN PÖYTÄKIRJA Tämä pöytäkirjalomake ja lomake RT 80275 Virheluettelo liittyvät toisiinsa ja niissä on otettu huomioon Rakennusurakan yleiset sopimusehdot

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 16/2016 1 (15) RAKENNUSVALVONTAVIRASTO TALOTEKNIIKKAYKSIKÖN VIRANHALTIJAT HENKILÖTIEDOT POISTETTU 19.4.

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 16/2016 1 (15) RAKENNUSVALVONTAVIRASTO TALOTEKNIIKKAYKSIKÖN VIRANHALTIJAT HENKILÖTIEDOT POISTETTU 19.4. 16/2016 1 (15) TALOTEKNIIKKAYKSIKÖN VIRANHALTIJAT HENKILÖTIEDOT POISTETTU 19.4.2016 Talotekniikkayksikön muiden viranhaltijoiden 19.4.2016 tekemät rakennuslupapäätökset: 70 74 Päätökset annetaan julkipanon

Lisätiedot

PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE. Välikarintie 62 29100 Luvia

PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE. Välikarintie 62 29100 Luvia PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 13.11.15 10185 Markku Viljanen 050 9186694 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto PL44 28101 Pori sari.merivalli@oikeus.fi TYÖKOHDE Välikarintie 62 29100 Luvia

Lisätiedot

AITO VERKKO 6kW ja 9kW ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

AITO VERKKO 6kW ja 9kW ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE FI AITO VERKKO 6kW ja 9kW ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE FI ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE AITO VERKKO 6kW 907228 AITO VERKKO 9kW 907229 1. SÄHKÖKIUASPAKETTIIN KUULUU: 1. Kiuas ohjauslaitteineen 2. Kiinnityslevy + kiinnitysruuvit

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 4605/2016 1/7

KK-Kartoitus RAPORTTI 4605/2016 1/7 KK-Kartoitus RAPORTTI 4605/2016 1/7 Venetie 2, 63100 Kuortane Omakotitalon katselmus 1.6.2016 klo 09.00 KK-Kartoitus RAPORTTI 4605/2016 2/7 Tilaus 23.5.2016: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Laskutusosoite:

Lisätiedot

TAAR GROUP OY SISUSTUSREMONTTI -KOHDE OMAKOTITALOSSA

TAAR GROUP OY SISUSTUSREMONTTI -KOHDE OMAKOTITALOSSA - Yhteistyössä Laattapiste Turku Oy:n kanssa valmistui toukokuussa 2014 omakotitalon pesutilat. - Urakan perustana on aina asiakkaan ja Laattapisteen yhteisesti hyväksymä suunnitelma valmiista muutoksesta.

Lisätiedot

Lisä- ja muutostyöt 9.10.2015. Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Paavo Mattila

Lisä- ja muutostyöt 9.10.2015. Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Paavo Mattila Lisä- ja muutostyöt Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Tehtävä Tilaajan suunnittelemassa kokonaishintaisessa maanrakennusurakassa urakoitsijan työsuoritukseen kuului mm. louhepenkereen rakentaminen. Käyttäjän

Lisätiedot

RAJA-KARHUN REMONTTIOHJE

RAJA-KARHUN REMONTTIOHJE RAJA-KARHUN REMONTTIOHJE Tässä asunto-osakeyhtiö Raja-Karhun huoneistoremontteja koskevat pelisäännöt. Ohjeita noudattamalla varmistat onnistuneen remontin niin huoneiston, taloyhtiön kuin naapureidenkin

Lisätiedot

Aito kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2015. Aidon lämmön lähteillä.

Aito kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2015. Aidon lämmön lähteillä. Aito kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2015 Aidon lämmön lähteillä. Perinteikäs & moderni Aina ajankohtainen ja jäljittelemätön Aito vie saunojan aidon lämmön lähteille. Aito-kiukailla saunotaan

Lisätiedot

Kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2014. Aidon lämmön lähteillä.

Kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2014. Aidon lämmön lähteillä. Kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2014 Aidon lämmön lähteillä. Perinteikäs & moderni Aina ajankohtainen ja jäljittelemätön Aito vie saunojan aidon lämmön lähteille. Aito-kiukailla saunotaan

Lisätiedot

Kiilto Keramix vedeneriste. Kohdassa 9 määritellyt kaivot ja niiden liitostarvikkeet

Kiilto Keramix vedeneriste. Kohdassa 9 määritellyt kaivot ja niiden liitostarvikkeet TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA SERTIFIKAATTI Kiilto Keramix vedeneristysjärjestelmä Kiilto Oy PL 250 FI 33101 Tampere TUOTEKUVAUS Nro VTT-C-690-06 Myönnetty 18.8.2006 Päivitetty 7.11.2011 Kiilto Keramix vedeneristysjärjestelmä

Lisätiedot

VS3 VS3. S + PH 5.8 m2 VS3. HK 2300 mm D9X21. PUKUHUONE JA VAATESÄILYTYS 14.8 m2 VS2 D7X20. HK 2080 mm VS1 VS1 VS1. PORSTUA 8.

VS3 VS3. S + PH 5.8 m2 VS3. HK 2300 mm D9X21. PUKUHUONE JA VAATESÄILYTYS 14.8 m2 VS2 D7X20. HK 2080 mm VS1 VS1 VS1. PORSTUA 8. VS3 4370 PUKUHUONE JA VAATESÄILYTYS 14.8 m2 VS3 D9X21 S + PH 5.8 m2 1905 HK 2300 mm VS2 D7X20 1366 VS3 1900 3380 HK 2080 mm 1415 1755 VS1 610 1980 VS1 4500 VS1 PORSTUA 8.55 m2 TYÖPIIRUSTUS - POHJAPIIRUSTUS

Lisätiedot

TEHOYKSIKKÖ. Innova Ohjauskeskusten Esittely. Onnittelut uudesta Innova-ohjauskeskuksestasi

TEHOYKSIKKÖ. Innova Ohjauskeskusten Esittely. Onnittelut uudesta Innova-ohjauskeskuksestasi TEHOYKSIKKÖ Innova Ohjauskeskusten Esittely Onnittelut uudesta Innova-ohjauskeskuksestasi Innova-ohjauskeskus on kehitetty tekemään saunomisesta mahdollisimman nautinnollista. Voit säätää saunasi lämpötilaa,

Lisätiedot

Remonttisuunnitelma 1 (12) Kohde

Remonttisuunnitelma 1 (12) Kohde Remonttisuunnitelma 1 (12) 1 Kohde As Oy yhtiön Huoneisto sijaitsee Tahmelassa,Tamperella. Taloyhtiön rakennukset ovat otettu käyttöön vuonna 1980-1981. Yhtiöjärjestyksen mukaan huoneisto on 3. Kerroksinen

Lisätiedot

RAKENNUTTAMINEN PIMA-HANKKEISSA

RAKENNUTTAMINEN PIMA-HANKKEISSA ENVIRONMENT PETRA PIHLAINEN RAKENNUTTAMINEN PIMA-HANKKEISSA Sisältö Yleistä rakennuttamisesta Suunnittelu Urakan kilpailutus Eri osapuolien vastuista ja velvoitteista Vastaanotto Viestintä Yleistä rakennuttamisesta

Lisätiedot

Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija) vers 2.1

Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija) vers 2.1 Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija) vers 2.1 Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija), (Rakentaminen-sisäänosto), (Rakentaminen tuotanto), (-tarjous) ja (tuotanto) PINNAN TASAISUUSVAATIMUKSET Vastaako

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET. Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi

ASENNUSOHJEET. Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi ASENNUSOHJEET Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi SISÄLLYS Yleistä... 2 Vastaanotto ja säilytys... 2 Tasaannuttaminen... 3 Asennusolosuhteet...

Lisätiedot

Hyvä rakennustapa huoneistoremonteissa

Hyvä rakennustapa huoneistoremonteissa Hyvä rakennustapa huoneistoremonteissa Märkätilaremontti Kiinteistöiltapäivä 1.4.2010, Oulu TkT Jari Virta kehityspäällikkö Suomen Kiinteistöliitto ry Hyvä rakentamistapa (ei virallinen luokittelu) 1.

Lisätiedot

29.5.2013 Delete Tutkimus Oy Hämeentie 105 A 00550 Helsinki RAPORTTI ASBESTIKARTOITUS Osmola-rakennus Vanha Porvoontie 3 04600 Mäntsälä

29.5.2013 Delete Tutkimus Oy Hämeentie 105 A 00550 Helsinki RAPORTTI ASBESTIKARTOITUS Osmola-rakennus Vanha Porvoontie 3 04600 Mäntsälä 29.5.2013 00550 Helsinki RAPORTTI ASBESTIKARTOITUS Osmola-rakennus Vanha Porvoontie 3 04600 Mäntsälä 00550 Helsinki Puh. 010 656 1000 etunimi.sukunimi@delete.fi www.delete.fi Alv. rek. Y-tunnus: 1438692-8

Lisätiedot

RAJAKYLÄN KOULUI, 1-vaihe, PERUSKORJAUS AV-HANKINTAAN LIITTYVIÄ MUITA VAATIMUKSIA

RAJAKYLÄN KOULUI, 1-vaihe, PERUSKORJAUS AV-HANKINTAAN LIITTYVIÄ MUITA VAATIMUKSIA OULUN KAUPUNKI 1 (5) RAJAKYLÄN KOULUI, 1-vaihe, PERUSKORJAUS AV-HANKINTAAN LIITTYVIÄ MUITA VAATIMUKSIA Yleistä Av-laitetoimittaja sitoutuu suorittamaan sovittua urakkasummaa vastaan tämän asiakirjan, tarjouspyynnön

Lisätiedot

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet HYDROCORK Pressfit asennusohjeet Lue nämä asennusohjeet tarkasti ennen asennuksen aloittamista. Asennuksessa tulee myös noudattaa SisäRYL 2013 ohjeistuksia. KULJETUS, VARASTOINTI JA SOPEUTTAMINEN OLOSUHTEISIIN

Lisätiedot

Laukkarinne 4 01200 VANTAA. Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA

Laukkarinne 4 01200 VANTAA. Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA Kosteusvauriokartoitus ja pintakosteusmittaus Tarkastuskohde: Hakunilan nuorisotila Laukkarinne 4 01200 VANTAA Tilaaja: Mikko Krohn Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA Vahinkonumero: Tarkastaja:

Lisätiedot

Ohje ja malliraportti:

Ohje ja malliraportti: Oulun läänin Kiinteistöyhdistys Ohje ja malliraportti: Pesuhuoneremontin valvonta ja vedeneristystarkastus Asunto-osakeyhtiölaki velvoittaa yhtiön järjestämään osakkeenomistajan remonttien valvonnan. Koska

Lisätiedot

Saunaremontti ja uuden saunan rakentaminen yhdistelmäsauna ja infrasauna

Saunaremontti ja uuden saunan rakentaminen yhdistelmäsauna ja infrasauna Saunaremontti ja uuden saunan rakentaminen yhdistelmäsauna ja infrasauna Kun kiuassaunaan asennetaan myös infrapunalämpö, tulee ottaa huomioon muutamia näissä ohjeissa olevia tärkeitä seikkoja. Seuraavat

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA Aika Keskiviikko 4.5.2016 klo 17:27-18:20 Seurakuntakeskus Saapuvilla olleet Reinikainen Kimmo puheenjohtaja. Itämetsä Risto Järvinen Kaija

PÖYTÄKIRJA Aika Keskiviikko 4.5.2016 klo 17:27-18:20 Seurakuntakeskus Saapuvilla olleet Reinikainen Kimmo puheenjohtaja. Itämetsä Risto Järvinen Kaija KIRKKONEUVOSTO 3/2016 1 (6) Aika Keskiviikko 4.5.2016 klo 17:27-18:20 Paikka Seurakuntakeskus Saapuvilla olleet Reinikainen Kimmo puheenjohtaja Alanen Nina varapuheenjohtaja Itämetsä Risto Järvinen Kaija

Lisätiedot

Kevät 2017 TkT Jari Virta. Asuntojen märkätilojen korjaus

Kevät 2017 TkT Jari Virta. Asuntojen märkätilojen korjaus Kevät 2017 TkT Jari Virta Asuntojen märkätilojen korjaus Korjaus- ja ylläpitotarpeet 2016-2020 Kyllä-vastausten %-osuus 0 5 10 15 20 25 30 35 Piharakenteet, ml. salaojat Julkisivut Ikkunat ja ulko-ovet

Lisätiedot

Kårkulla Samkommun. BARNENS BY Vålaxvägen 553, Vålax RUOKALARAKENNUS MUUTOSTYÖT H U O N E S E L O S T E Sivua

Kårkulla Samkommun. BARNENS BY Vålaxvägen 553, Vålax RUOKALARAKENNUS MUUTOSTYÖT H U O N E S E L O S T E Sivua Kårkulla Samkommun BARNENS BY Vålaxvägen 553, 07450 Vålax RUOKALARAKENNUS MUUTOSTYÖT H U O N E S E L O S T E 12 Sivua Kohde: BARNENS BY, R U O K A L A Osoite: VÅLAXVÄGEN 553 laadittu: 2 TAMBUR tv h=n.2500

Lisätiedot

Omakotitalon perusparantaminen. Toimenpide- ja kustannusluettelo YM 33a 1/5. Hakija: Osoite:

Omakotitalon perusparantaminen. Toimenpide- ja kustannusluettelo YM 33a 1/5. Hakija: Osoite: Omakotitalon perusparantaminen Hakija: Toimenpide- ja kustannusluettelo YM 33a Osoite: Kustannustaso 1/2014 (ALV 24%) (rak.kust.indeksi 106,9 (2010=100)) 1.Vaippaan kohdistuvat toimenpiteet 1.1 Vesikatto

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI

HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI KATUVALAISTUS b 12.5.2015 / HM a 7.4.2015 / HM Muutos Pvm/Tarkastanut Pvm/Hyväksynyt Pvm/Julkaissut Huomautukset 03.12.2013 / HM 1 Katuvalaistus 2 Piirustukset

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 63 13.06.2013. 63 Asianro 1749/10.03.00/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 63 13.06.2013. 63 Asianro 1749/10.03.00/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (1) 63 Asianro 1749/10.03.00/2013 Rakennustyön keskeyttäminen / 11-6-1 / Pohjolankatu 18 / käyttövesiputkiston korjaustyö Vs. rakennustarkastaja Ilkka Korhonen Alueellinen

Lisätiedot

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana KUOPION KAUPUNKI RAKENNUSSIIVOUSOHJE 1(5) Tilakeskus Siivoustoimi 8.2.2006 raksiivohj.doc RAKENTAMISEN AIKAINEN SIIVOUS - Urakoitsijoiden vastuut rakennussiivouksesta ja jätteiden lajittelusta määritellään

Lisätiedot

Pyydän tarjoustanne kylpyhuoneen muutostyöstä tässä tarjouspyynnössä ja liitteissä esitetyn mukaisesti.

Pyydän tarjoustanne kylpyhuoneen muutostyöstä tässä tarjouspyynnössä ja liitteissä esitetyn mukaisesti. KYLPYHUONEEN MUUTOSTYÖ Muutostyön kohde Pyydän tarjoustanne kylpyhuoneen muutostyöstä tässä tarjouspyynnössä ja liitteissä esitetyn mukaisesti. Muutostyön kohteen on vuonna 2003 valmistuneen kerrostaloasunnon

Lisätiedot

MAAKELLARIN VOITTANUTTA EI OLE

MAAKELLARIN VOITTANUTTA EI OLE MAAKELLARI RATKAISEE SÄILYTYSONGELMASI Maakellari on ihanteellinen ratkaisu vihannesten, mehujen, säilöttyjen tuotteiden jne. pitkäaikaiseen varastointiin. Säilyvyyden takaavat maakellarin luontaiset ominaisuudet:

Lisätiedot

s I s u s t u s a r k k i t e h t i t o i m i s t o l e n a o h r n b e r g m u s e o k a t u 9 0 0 1 0 0 h e l s i n k i

s I s u s t u s a r k k i t e h t i t o i m i s t o l e n a o h r n b e r g m u s e o k a t u 9 0 0 1 0 0 h e l s i n k i s I s u s t u s a r k k i t e h t i t o i m i s t o l e n a o h r n b e r g m u s e o k a t u 9 0 0 1 0 0 h e l s i n k i KOTI KIVEKÄS R A K E N N U S T A P A S E L O S T U S 25.03.2008 I ESITIEDOT RAKENNUSKOHTEESTA

Lisätiedot

OSAKASREMONTTIEN OHJEET

OSAKASREMONTTIEN OHJEET OSAKASREMONTTIEN OHJEET Asunto Oy Lähtökuoppa-Startgroppen Bostads Ab Asunto Oy Maaliviiva-Mållinjen Bostads Ab Yleistä 1.7.2010 astui voimaan uusi asunto-osakeyhtiölaki. Lain myötä osakkaiden huoneistoremonttien

Lisätiedot

Isännöitsijätoimisto Tili-Kiinti Oy ISA Haarniskatie 6 D, 00910 Helsinki, puh. (09) 325 6221, faksi (09) 328 1696 isannointi@tili-kiinti.inet.

Isännöitsijätoimisto Tili-Kiinti Oy ISA Haarniskatie 6 D, 00910 Helsinki, puh. (09) 325 6221, faksi (09) 328 1696 isannointi@tili-kiinti.inet. 1 ( 6 ) ILMOITUS HUONEISTON KORJAUSTÖISTÄ pvm. / 201 Ilmoitus on jätettävät isännöitsijätoimistoon hyvissä ajoin ennen suunnitellun korjaustyön aloittamista (vähintään 2 viikkoa ennen töiden aloitusta

Lisätiedot

Märkätilojen katselmukset Raportti

Märkätilojen katselmukset Raportti Märkätilojen katselmukset Raportti Oulaisten Amiraali Oy Ravikuja 1 86300 Oulainen 18.1.2018 Widetek Puh. 044-7415171 etunimi.sukunimi@widetek.fi Ratakatu 14 Fax. 08 424528 www.widetek.fi 84100 YLIVIESKA

Lisätiedot

Max Stop. Vedeneristysmassa. Helppo levittää Tuplasti tiiviimpi Riittoisampi. Tätskikt Membrane

Max Stop. Vedeneristysmassa. Helppo levittää Tuplasti tiiviimpi Riittoisampi. Tätskikt Membrane Max Stop Vedeneristysmassa Tätskikt Membrane Helppo levittää Tuplasti tiiviimpi Riittoisampi MaxStop-Telattava vedeneristysjärjestelmä koostuu seuraavista osista: 1. MaxStop Primer tai MaxStop kosteussulku

Lisätiedot

Lassila &Tikanoja Oyj Vahinkosaneeraus Martti Kuosmanen, 050-385 7090, martti.kuosmanen@lassila-tikanoja.fi Vahinkokartoittaja

Lassila &Tikanoja Oyj Vahinkosaneeraus Martti Kuosmanen, 050-385 7090, martti.kuosmanen@lassila-tikanoja.fi Vahinkokartoittaja Vahinkokartoitus Kohdetiedot Kiinteistön nimi As Oy Vantaan Rajakorpi Osoite Moreenikuja 8 B 01700 Vantaa Vahinkotapahtuma Vesivahinko Tilauspvm 12.9.2013 Kartoitus / mittaukset 16.9.2013 Raportti 16.9.2913

Lisätiedot

Sähköasennukset 2. Kenelle. Sisältö. Tuotenumero: 411163. 68,00 (+ alv 10%) normaalihinta 51,00 (+ alv 10%) jäsenhinta

Sähköasennukset 2. Kenelle. Sisältö. Tuotenumero: 411163. 68,00 (+ alv 10%) normaalihinta 51,00 (+ alv 10%) jäsenhinta Sähköasennukset 2 Tuotenumero: 411163 68,00 (+ alv 10%) normaalihinta 51,00 (+ alv 10%) jäsenhinta Sähköasennukset-kirjasarja käsittelee rakennusten sähköasennuksia koskevia määräyksiä, ohjeita ja käytännön

Lisätiedot

Näytesivut. 2.1. Märkätilat - Kylpyhuone ja asuntosauna

Näytesivut. 2.1. Märkätilat - Kylpyhuone ja asuntosauna 2 Seuraavaksi voidaan katsoa tulevaan ja nähdä, mitä remonttiin uppoavilla euroilla voidaan saada. Suunnittelijat antavat lähtökohdat onnistuneelle remontille. Asuntoosakeyhtiö hyväksyy suunnitelmat tietyin

Lisätiedot

Materiaalivalintalomakkeen sekä tarjouspyynnön viimeinen palautuspäivä. V1: 2, 4, 6 30.10.2008 V20: 117, 119, 121,123 30.10.2008

Materiaalivalintalomakkeen sekä tarjouspyynnön viimeinen palautuspäivä. V1: 2, 4, 6 30.10.2008 V20: 117, 119, 121,123 30.10.2008 Helsinki 09.10.2008 Sivu 1/5 Kohde: AS Oy Liusketie 6 Omistaja/omistajat: Osoite: Liusketie 6, 00710 Helsinki Porras/Asunto: Osoite: Väliaikainen osoite: Puh: Sähköposti: Asunnossa asutaan rakennustöiden

Lisätiedot

VIRKAMIEHENKADUN SANEERAUS VÄLILTÄ KOSKELANKATU - VIRTASALMENTIE

VIRKAMIEHENKADUN SANEERAUS VÄLILTÄ KOSKELANKATU - VIRTASALMENTIE 1/5 MÄNTTÄ - VILPPULAN KAUPUNKI TEKNINEN PALVELUKESKUS Seppälän puistotie 15 35800 Mänttä TARJOUSPYYNTÖ VIRKAMIEHENKADUN SANEERAUS VÄLILTÄ KOSKELANKATU - VIRTASALMENTIE 1 Tarjouspyynnön kohde Mänttä -

Lisätiedot

Materiaalien yleisiä ominaisuuksia on esitetty TalotekniikkaRYL:n taulukossa G2-T4. Tarkemmat ominaisuudet on esitetty valmistajan oppaissa.

Materiaalien yleisiä ominaisuuksia on esitetty TalotekniikkaRYL:n taulukossa G2-T4. Tarkemmat ominaisuudet on esitetty valmistajan oppaissa. 7.2 Mallityöselitys Geberit Silent-PP Tämä mallityöselitys on laadittu edesauttamaan kohteen LVI-työselityksen laatimista. Mallityöselityksessä on esitetty Geberit Silent-PP -kiinteistöviemärijärjestelmän

Lisätiedot

VESI- JA VIEMÄRIJOHTOJEN PERUSKORJAUKSEN (LINJASANEERAUS) LUPAPROSESSIKUVAUS

VESI- JA VIEMÄRIJOHTOJEN PERUSKORJAUKSEN (LINJASANEERAUS) LUPAPROSESSIKUVAUS HELSINGIN KAUPUNKI LUPAPROSESSIKUVAUS 1 (6) VESI- JA VIEMÄRIJOHTOJEN PERUSKORJAUKSEN (LINJASANEERAUS) LUPAPROSESSIKUVAUS HELSINGIN KAUPUNKI LUPAPROSESSIKUVAUS 2 (6) 00099 HELSINGIN KAUPUNKI Helsinki 53

Lisätiedot

Proj. nro 3318 Asunto Oy Jyväskylän Tavintie Tavintie 8 A 1 40400 JYVÄSKYLÄ

Proj. nro 3318 Asunto Oy Jyväskylän Tavintie Tavintie 8 A 1 40400 JYVÄSKYLÄ Proj. nro 3318 Asunto Oy Jyväskylän Tavintie Tavintie 8 A 1 40400 JYVÄSKYLÄ Raportti Kuntotarkastus asuntokauppaa varten 17.06.2013 Laukaantie 4, Fax 0 10 322 0909 pts@pts.fi www.pts.fi Tekijä: Juhana

Lisätiedot

Saunan rakentaminen ja remontointi

Saunan rakentaminen ja remontointi Saunan rakentaminen ja remontointi Suomessa saunan rakentamisen tapoja on todennäköisesti yhtä monta kuin on tekijöitäkin. Seuraavat saunan rakennusohjeet perustuvat 20 vuoden kokemukseemme saunojen rakentamisesta

Lisätiedot

Asunto Oy Rudolfintie 15 perustietoja.

Asunto Oy Rudolfintie 15 perustietoja. Asunto Oy Rudolfintie 15 perustietoja. Asunto Oy Rudolfintie 15 sijaitsee Helsingin kaupungin 49. kaupunginosassa, korttelissa N:o 49 075, tontilla N:o 4. Rakennusten yhteinen tilavuus 38150 m³. Kaupparekisterinumero

Lisätiedot

PROTECTA FR BOARD ASENNUSOHJEET

PROTECTA FR BOARD ASENNUSOHJEET PROTECTA FR BOARD ASENNUSOHJEET SISÄLLYS Kaapelit ja kourut kipsi-, kivi- tai betoniseinässä s. 2 kipsi-, kivi- tai betoniseinässä s. 2-3 Kupariputket kipsi-, kivi- tai betoniseinässä s. 3 Alupex-putket

Lisätiedot

Työpaikkojen radonkorjauksista

Työpaikkojen radonkorjauksista Radonkorjauskoulutus Lahti 26.3.2015 Työpaikkojen radonkorjauksista Olli Holmgren Holmgren 26.3.2015 1 TYÖPAIKAT Samat perusmenetelmät, kuin asunnoille Imureiden tehot pinta-alojen mukaan Tiivistettävät

Lisätiedot

Lisä- ja muutostyöt 6.5.2014. Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Paavo Mattila

Lisä- ja muutostyöt 6.5.2014. Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Paavo Mattila Lisä- ja muutostyöt Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Lisä- ja muutostyöt Keskeisin riidanaihe rakennusurakassa Suorittamistarve aiheuttavat suunnitelmien muutokset virheelliset, ristiriitaiset tai puutteelliset

Lisätiedot

Talotekniikan toiminnanvarmistus. Säätö ja toiminnanvarmistus ohjekortti alustus Tomi Jäävirta Mikko Niskala

Talotekniikan toiminnanvarmistus. Säätö ja toiminnanvarmistus ohjekortti alustus Tomi Jäävirta Mikko Niskala Talotekniikan toiminnanvarmistus Säätö ja toiminnanvarmistus ohjekortti alustus Tomi Jäävirta Mikko Niskala Tarkoitus Osa Kuivaketju10 projektia Sisältöä talotekniikan toiminnanvarmistus ohjekorttiin.

Lisätiedot

ULKOTILAT. Keramix VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET

ULKOTILAT. Keramix VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET Keramix ULKOTILAT VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET KYLMILLEEN JÄÄVÄT MÄRKÄTILAT 1. Seinäpinnat kostutetaan vedellä ennen tasoitusta. 2. Tasoita seinäpinta tarvittaessa Kiilto SK Märkätilatasoitteella,

Lisätiedot

MAANRAKENNUSTYÖT, TARJOUSPYYNTÖ

MAANRAKENNUSTYÖT, TARJOUSPYYNTÖ 11.4.2014 Sivu 1/6 Tilaaja: Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230 13101 Hämeenlinna Hanke: Mustiala Uusi Navetta MAANRAKENNUSTYÖT, TARJOUSPYYNTÖ Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen kuntayhtymä

Lisätiedot

PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS

PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS Vaatehoitotila kuuluu tärkeänä osana kiinteistöön. Laitteet ja varusteet on määriteltävä ja sijoitettava tilaan siten, että niiden käyttö on mahdollisimman helppoa ja esteetöntä.

Lisätiedot

VERKKOON LIIMATTU MOSAIIKKI (1/5) 1. VERKKOON LIIMATTU MOSAIIKKI 1. Levitä Pukkila Saneerauslaastia tai Pukkila Vaaleaa Saneerauslaastia (~3 mm kerros) joko yhdellä tai kahdella työstökerralla. Huom! Laastipetin

Lisätiedot

SÄHKÖLÄMMITTIMET PEHMEÄÄ LÄMPÖÄ KOTIIN

SÄHKÖLÄMMITTIMET PEHMEÄÄ LÄMPÖÄ KOTIIN SÄHKÖLÄMMITTIMET PEHMEÄÄ LÄMPÖÄ KOTIIN RAUTAKESKO 1 Mukavaa lämpöä - miten ja miksi? Lämpö on yksi ihmisen perustarpeista. Lämpöä tarvitaan asuinhuoneissa: kotona ja vapaa-ajanasunnoissa, mökeillä, puutarhassa,

Lisätiedot

SANEERAUSKAAPELIN PST-C 10W/m asennusohje

SANEERAUSKAAPELIN PST-C 10W/m asennusohje SANEERAUSKAAPELIN PST-C 10W/m asennusohje Saneerauskaapelin PST-C 10 asennusohje Tuotetiedot: Kaksijohtiminen lämpökaapeli, sis. 5 m:n kylmäkaapelin. Teho 10 W/m, 230 V AC C-luokan kaapeli, soveltuu myös

Lisätiedot

LUTAKON SATAMAN SAANEERAUS, RANTALAITURIRAKENTEIDEN JA KEVYENLIIKENTEEN VÄYLIEN URAKKATARJOUSPYYNTÖ

LUTAKON SATAMAN SAANEERAUS, RANTALAITURIRAKENTEIDEN JA KEVYENLIIKENTEEN VÄYLIEN URAKKATARJOUSPYYNTÖ JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI TARJOUSPYYNTÖ 1/6 Kaupunkirakennepalvelut Yhdyskuntatekniikka Seuranen 9.4.2010 rantalaituri_tarjouspyynto.doc LUTAKON SATAMAN SAANEERAUS, RANTALAITURIRAKENTEIDEN JA KEVYENLIIKENTEEN

Lisätiedot

Tapetointi. Korjausrakentaminen TYÖOHJEET MÄRKÄTILAT LINJASANEERAUKSET RT 84-11093

Tapetointi. Korjausrakentaminen TYÖOHJEET MÄRKÄTILAT LINJASANEERAUKSET RT 84-11093 Tapetointi Korjausrakentaminen TYÖOHJEET Tapetointijärjestelmä paperitapetin, vinyylitapetin, non-woven-tapetin, maalaustapetin ja lasikuitutapetin kiinnitykseen. MÄRKÄTILAT LINJASANEERAUKSET RT 84-11093

Lisätiedot

OMAKOTI-, PARI- TAI RIVITALON RAKENNUSTYÖN TARKASTUSASIAKIRJA

OMAKOTI-, PARI- TAI RIVITALON RAKENNUSTYÖN TARKASTUSASIAKIRJA Ylä-savon rakennusvalvonnat Iisalmi, Pohjolankatu 14, 74100 Iisalmi, 017-272 3338 Kiuruvesi, Harjukatu 2, 74701 Kiuruvesi, 017-272 900 Lapinlahti, Asematie 4, 73100 Lapinlahti OMAKOTI-, PARI- TAI RIVITALON

Lisätiedot

KORJAUS- RAKENTAMINEN MÄRKÄTILAT LINJASANEERAUKSET RT

KORJAUS- RAKENTAMINEN MÄRKÄTILAT LINJASANEERAUKSET RT KORJAUS- RAKENTAMINEN MÄRKÄTILAT LINJASANEERAUKSET RT 84-11093 Saneerauskohteet suunnitellaan ja toteutetaan aina tapauskohtaisesti. Tässä ohjeessa on koottuna järjestelmiemme tuotteet, joista voidaan

Lisätiedot

AS OY ULVILANTIE 29 ALUSTAVIEN SUUNNITELMIEN INFOTILAISUUS 10.2.2016. Tomas Andersson (LVI) Arto Heikkilä (sähkö) Marja Heikinheimo Heiskanen `(ARK)

AS OY ULVILANTIE 29 ALUSTAVIEN SUUNNITELMIEN INFOTILAISUUS 10.2.2016. Tomas Andersson (LVI) Arto Heikkilä (sähkö) Marja Heikinheimo Heiskanen `(ARK) AS OY ULVILANTIE 29 ALUSTAVIEN SUUNNITELMIEN INFOTILAISUUS 10.2.2016 Tomas Andersson (LVI) Arto Heikkilä (sähkö) Marja Heikinheimo Heiskanen `(ARK) VESIJOHTOJEN, VIEMÄREIDEN JA LÄMMITYSJÄRJESTELMIEN SEKÄ

Lisätiedot

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Näin lisäeristät 4 Sisäpuolinen lisäeristys Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Tammikuu 202 Sisäpuolinen lisälämmöneristys Lisäeristyksen paksuuden määrittää ulkopuolelle jäävän eristeen

Lisätiedot

AURINKOSÄHKÖN YHTEISTILAUKSEN TARJOUSPYYNTÖ

AURINKOSÄHKÖN YHTEISTILAUKSEN TARJOUSPYYNTÖ AURINKOSÄHKÖN YHTEISTILAUKSEN TARJOUSPYYNTÖ 30.10.2014 Yleistä: Olemme keräämässä yhteistilausta johon osallistuu yksityisiä omakotitalon omistajia ja yrityksiä Iistä ja sen ympäristökunnista, sekä myös

Lisätiedot

VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN

VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN Koulukatu 19 Skolhusgatan PL 2 PB, Vaasa 65101 Vasa faksi/fax (06) 325 3629, www.pikipruukki.com Pvm TÄYTÄ JA TULOSTA. Palauta allekirjoitettuna osoitteeseen: Koy Pikipruukki,

Lisätiedot

Töiden arvioitu aloitus on ja arvioitu kestoaika viikkoa. Töiden päätoteuttajana toimii: ja yhteyshenkilönä toimii : Sähköurakoitsija: Y-tunnus

Töiden arvioitu aloitus on ja arvioitu kestoaika viikkoa. Töiden päätoteuttajana toimii: ja yhteyshenkilönä toimii : Sähköurakoitsija: Y-tunnus 1 ASUNTO-OSAKEYHTIÖLAIN MUKAINEN ILMOITUS TEHTÄVISTÄ KUNNOSSAPITOTÖISTÄ MUUTOSTÖISTÄ Asunto-osakeyhtiö Osoite Huoneistossa tehtävistä kunnossapito- ja muutostöistä on esitetty toimenpiteet liitteenä olevassa

Lisätiedot

YHTEINEN KUNNALLISTEKNINEN TYÖMAA ENEMMÄN KUIN SOPIMUS

YHTEINEN KUNNALLISTEKNINEN TYÖMAA ENEMMÄN KUIN SOPIMUS YHTEINEN KUNNALLISTEKNINEN TYÖMAA ENEMMÄN KUIN SOPIMUS VESIHUOLTO 2016 8.6.2016 HÄMEENLINNA 1 YHTEINEN TYÖMAA > Yhteisellä rakennustyömaalla tarkoitetaan työpaikkaa, jolla samanaikaisesti tai peräkkäin

Lisätiedot

LUONNOS. Ylöjärven kaupunki / Yhdyskuntatekniikka Räikäntie 3 / PL 22 33471 Ylöjärvi

LUONNOS. Ylöjärven kaupunki / Yhdyskuntatekniikka Räikäntie 3 / PL 22 33471 Ylöjärvi toukokuu 1998 1 (11) URAKKASOPIMUS Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998 RT 16-10660, LVI 03-10277, Ratu 417-T, KH X4-00241. Hanke No Rakennuskohde 1 SOPIJAPUOLET

Lisätiedot

RIMATEX OY VESIVAHINKOJEN KOSTEUSKARTOITUS "#$%&'(!)*! +++,"#$%&'(,-#!

RIMATEX OY VESIVAHINKOJEN KOSTEUSKARTOITUS #$%&'(!)*! +++,#$%&'(,-#! RIMATE OY VESIVAHINKOJEN KOSTEUSKARTOITUS "#$%&'()* +++,"#$%&'(,-# "#$%&'()* +++,"#$%&'(,-# "#$%&'(&%)*(+++ +++ KARTOITUKSEN TILAAJA Nimi: Osoite: Kimmo Laipio Kruununtie 5 B 3, 02180 Espoo Puhelin: 0407798309

Lisätiedot