PYSÄKÖINTI JOENSUUN KESKUSTA-ALUEELLA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PYSÄKÖINTI JOENSUUN KESKUSTA-ALUEELLA"

Transkriptio

1 PYSÄKÖINTI JOENSUUN KESKUSTA-ALUEELLA Maaliskuu 2015

2 PYSÄKÖINTI JOENSUUN KESKUSTA-ALUEELLA Ramboll Finland Oy Kirjastokatu KUOPIO T

3 ESIPUHE Pysäköintiratkaisuilla on suuri vaikutus siihen, kuinka houkuttelevana ja viihtyisänä alue koetaan asumisen, asioinnin ja työ- tai opiskelupaikkojen sijoittumisen kannalta. Alueen ja toimintojen saavutettavuus ja toisaalta liikenneympäristön turvallisuus ja viihtyisyys ovat pysäköintijärjestelyjen keskeisiä tavoitteita. Pysäköinnistä aiheutuvaa liikennettä ja sen aiheuttamia haittoja pyritään aina vähentämään tarkoituksenmukaisesti. Pysäköinti vaatii runsaasti tilaa. Suuri osa autoista vaatii kaksi autopaikkaa pelkästään työmatkapysäköinnin vuoksi. Lisäksi tarvitaan runsaasti pysäköintipaikkoja eri asiointikohteissa. Yksityiskäytössä olevat henkilöautot ovat pysäköityinä yli 95 % käyttöajastaan. Tässä suunnitelmassa on tarkasteltu pysäköintiä Joensuun keskustassa ja Niinivaaralla lähialueineen. Suunnitelman pohjaksi on kuvattu pysäköinnin nykytila ja kehittämistarpeet. Suunnitelmassa on käyty läpi, miten pysäköintitarve otetaan huomioon kaavoituksessa. Pysäköintijärjestelyjen kehittämistä on käsitelty alueittain sekä erilaisten käyttäjäryhmien kannalta. Suunnitelmassa on otettu kantaa pysäköinnin maksujärjestelmien ja opastuksen kehittämiseen sekä uusien älyliikenneratkaisujen hyödyntämismahdollisuuksiin. Lisäksi on käsitelty kaupungin pysäköintiyhtiön ja pysäköinninvalvonnan tehtäviä ja toimintaa. Suunnitelma on laadittu Joensuun kaupungin kaupunkirakenneyksikön toimeksiannosta. Ohjausryhmän työskentelyyn ovat osallistuneet Jarmo Tihmala, Ari Varonen ja Juha-Pekka Vartiainen Joensuun kaupungilta sekä Pertti Dahl Joensuun Pysäköinti Oy:stä. Ryhmä on pitänyt 5 kokousta. Suunnitelmaa laadittaessa on kuultu Joensuun pysäköinninvalvojia. Suunnitelman työohjelmaa on käsitelty kesäkuussa 2014 Joensuun vammaisneuvostossa, joka on evästänyt suunnittelua. Suunnitelman on laatinut Ramboll Finland Oy, jossa työhön ovat osallistuneet Olli Mäkelä, Jukka Räsänen, Tuomas Lehteinen, Mikko Ruokolainen, Pilvi Lesch ja Susanna Kukkonen. Joensuussa maaliskuussa 2015 Joensuun kaupungin kaupunkirakenneyksikkö

4 SISÄLTÖ 1. Työn sisältö ja tavoitteet Suunnittelualue ja -kohteet Pysäköinnin nykytila ja kehittämistarpeet Autojen määrä ja autotiheys Pysäköintipaikkojen lukumäärä Kiinteistöjen pysäköintipaikat Kadunvarsipysäköinti Pysäköintitalot Pysäköintialueet Maksullinen katupysäköinti Asukaspysäköintijärjestelmä Pysäköintiluvat Pysäköintipaikkojen käyttöasteet Pyörä- ja mopopysäköinti Linja- ja kuorma-autojen pysäköinti Huoltoliikenne Liikuntarajoitteisten pysäköinti Pysäköinnin ohjaus Pysäköinnin tavoitteet (pysäköintipolitiikka) Pysäköintiratkaisut kaavoituksessa Autopaikkanormit Pyöräpysäköintinormit Erityiskysymyksiä Pysäköinnin kehittämismalleja Katujen käyttö pysäköintiin Suosituksia Pysäköinnin kehittämisperiaatteet Pysäköintilaitokset Pysäköinnin säätely Pysäköinnin maksullisuus ja hinnoittelu Mobiilimaksaminen käyttöön Kadunvarsipysäköinnin rajoitukset Asukaspysäköintijärjestelmän uusiminen Erityisryhmien pysäköinti Linja- ja kuorma-autojen pysäköinti Huoltoliikenteen pysäköinti Liikuntarajoitteisten pysäköinti Pyöräpysäköinti Varautuminen erityispalveluihin Autojen yhteiskäyttö Sähköautojen lataus Pysäköinnin järjestäminen eri alueilla Ydinkeskusta Muu ruutukaava-alue Mehtimäen urheilupuisto - Tiedepuisto - yliopistokampus Otsola Penttilänranta - Aittaranta - Itäranta Niinivaara Kaupungin pysäköintiyhtiön asema Nykytila Pysäköintiyhtiön kehittäminen Pysäköinnin valvonta Pysäköinnin opastus Älykkäät pysäköintipalvelut Toimenpideohjelma... 70

5 LÄHTÖAINEISTO LIITTEET Liite 1. Liite 2. Pysäköintialueet. Pysäköintipaikkanormit eri kaupungeissa.

6 KÄSITTEET Asiointipysäköinti Asukaspysäköinti Asukaspysäköintijärjestelmä Autotiheys Erityisryhmien pysäköinti Liityntäpysäköinti LPA-alue Työpaikkapysäköinti Pysäköintialue Pysäköintilaitos Pysäköintinormi Pysäköintitalo Vuoropysäköinti Vuorottaispysäköinti, autopaikkojen yhteiskäyttö Kaupoissa ja toimistoissa sekä työpaikoilla vierailevien asiakkaiden pysäköinti. Asukkaiden ja heidän vieraidensa pysäköinti omalla asuinalueellaan. Maksulliseen lupaan perustuva järjestelmä, jossa luvan lunastaneille asukkaille tai yrityksille annetaan vapautuksia pysäköintirajoituksista. Alueen autojen määrä asukasta kohti (yleensä autoa/1000 as.). Liikuntavammaisten, tilauslinja-autojen, kuorma-autojen ym. erikoisajoneuvojen pysäköinti Pysäköinti joukkoliikenneaseman tai -pysäkin yhteyteen järjestetyllä pysäköintipaikalla siksi aikaa, kun autoilija tai pyöräilijä käyttää joukkoliikenteen palvelua. Asemakaavassa autopaikkojen korttelialueeksi osoitettu alue. Työpaikan työntekijöiden pysäköinti. Yleiseen pysäköintiin tarkoitettu merkitty kattamaton alue. Yleiseen pysäköintiin tarkoitettu pysäköintialue tai -talo. Asemakaavassa ilmoitettu autopaikkojen tai pyöräpaikkojen määrä paikkaa/asunto tai paikkaa/kerros-m 2. Yleiseen pysäköintiin tarkoitettu talo tai muu katettu rakenne. Liikennemerkein osoitettu pysäköintikielto vuoropäivin kadun eri puolilla. Autopaikkojen yhteiskäyttö eri käyttäjäryhmien kesken esim. päiväaikaan työntekijöiden ja muulloin asukkaiden käytössä.

7 1 1. TYÖN SISÄLTÖ JA TAVOITTEET Työssä selvitetään Joensuun keskusta-alueen pysäköinnin nykytila ja kehittämistarpeet sekä tehdään esitykset pysäköinnin kehittämiseksi. Pysäköintijärjestelyjen kehittämistä tarkastellaan osaalueittain. Työssä käsitellään sekä autojen että polkupyörien pysäköintiä. Kaavoitusta varten arvioidaan nykyisten autopaikkanormien sopivuus. Pyöräpysäköinnin osalta selvitetään, miten pyöräpysäköintiä on tarpeen kaavoituksessa ohjata. Yhtenä selvityskohteena on, millä periaatteilla lisääntyvä pysäköintitarve voidaan ratkaista, kun ruutukaavan asuntokortteleiden rakentamistehokkuutta nostetaan. Työ sisältää pysäköinnin hallinnan ja valvonnan nykytilan ja kehittämistarpeiden tarkastelun. Pysäköinnin hinnoittelu, maksuvyöhykkeet ja maksutekniikat kuuluvat selvitykseen. Lisäksi työssä arvioidaan pysäköinnin ohjauksen kehittämistarvetta. Pysäköinnin tavoitteet on koottu esitykseksi Joensuussa noudatettavasta pysäköintipolitiikasta. Pysäköintipolitiikalla pyritään tukemaan kaupungin kehittämistavoitteita, jotka on kuvattu mm. kaupunkistrategiassa, kaupunkirakenneohjelmassa ja Symmetrisen kaupungin kehitysvisiossa. Kuva 1-1. Pysäköintilaitosten ja kadunvarsipysäköinnin käyttöastetutkimusten perusteella arvioidaan uusien pysäköintilaitosten tarvetta. Kuvalähde: Fonectan helikopterikuvat.

8 2 2. SUUNNITTELUALUE JA -KOHTEET Suunnittelualue käsittää Joensuun keskeisen kaupunkialueen (kuva 2-1). Suunnittelualueeseen sisältyvät: - ruutukaavakeskusta - Mehtimäen urheilupuiston, yliopiston ja Tiedepuiston alue - Linnunlahti Yliopistokadun vaikutusalueelta (yliopistokampuksen pysäköinnin vaikutukset) - Otsola (yliopiston ja ammatillisen oppilaitoksen pysäköinnin vaikutukset) - Penttilän - Aittarannan - Itärannan alueet sekä rautatie- ja linja-autoasemat - Niinivaaran läntiset alueet. Oppilaitosten osalta tässä selvityksessä on käsitelty Karelia-ammattikorkeakoulun Tikkarinnekampuksen ja Wärtsilä-kampuksen pysäköintiä. Yliopistokampusta on käsitelty v tehdyn Mehtimäen liikennesuunnitelman perusteella. Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän Peltolan ja Otsolan kampusalueita ei ole tarkemmin käsitelty, koska pysäköintiongelmia ei ole ilmennyt. Kuva 2-1. Pysäköintisuunnitelman suunnittelualue. Pysäköintijärjestelyjen osalta suunnittelu koskee lähinnä katuja ja yleisiä pysäköintialueita. Yksittäisten kiinteistöjen pysäköintipaikkojen määrää tai riittävyyttä ei ole tätä suunnitelmaa laadittaessa inventoitu, vaan niiltä osin on tukeuduttu aikaisempien selvitysten tietoihin. Tässä suunnitelmassa ei oteta kantaa yksityisten kiinteistöjen tai pysäköintitalojen sisäisiin pysäköintijärjestelyihin.

9 3 3. PYSÄKÖINNIN NYKYTILA JA KEHITTÄMISTARPEET 3.1 Autojen määrä ja autotiheys Koko Joensuun kaupungin autotiheys asukasta kohti vastaa valtakunnan keskiarvoa. Ruutukaavakeskustassa autotiheys on selvästi keskimääräistä pienempi eli 73 % koko kaupungin keskiarvosta (taulukko 3-1). Ydinkeskustassa ja Niinivaaran kerrostaloalueella henkilöautotiheys jää alle 400 autoon/1000 asukasta, mutta matalamman asukastehokkuuden alueilla henkilöautotiheys on yleensä suurempi (kuva 3-1). Taulukko 3-1. Henkilöautotiheys eri alueilla v lopun tilanteessa. Henkilöautotiheys (autoa/1000 asukasta) Koko maa Pohjois-Karjala Joensuu Joensuun keskusta (I - IV kaupunginosat) Kuva 3-1. Henkilöautotiheys Joensuun keskusta-alueella 250x250 m ruuduissa. Autonomistukseen yleensä ja keskustan alhaisempaan autotiheyteen vaikuttavat monet seikat. Keskustassa palvelut ovat jalankulkuetäisyydellä, mikä mahdollistaa autottomuuden. Pienten ruokakuntien, opiskelijoiden ja iäkkäiden eli vähemmän autoja omistavien ryhmien osuus on keskustassa suuri. Runsaammin autoja omistavat lapsiperheet asuvat keskustan ulkopuolisilla asuntoalueilla. Haja-asutusalueella asuville auto on lähes välttämätön (kuva 3-2). Keskustan jalankulkuvyöhykkeellä autottomien asuntokuntien osuus 45 % on selvästi muuta kaupunkia suurempi ja moniautollisten asuntokuntien osuus 10 % taas selvästi keskimääräistä pienempi. Pitkän aikavälin kehitystrendinä keskustan autottomien asuntokuntien osuus on hitaasti vähentynyt ja moniautollisten asuntokuntien osuus hieman kasvanut (kuva 3-3).

10 4 Kuva 3-2. Autonomistus ja yhdyskuntarakenteen vyöhykkeet Joensuussa (Ristimäki ym. 2013). Kuva 3-3. Moniautoisten ja autottomien asuntokuntien osuudet eri vyöhykkeillä Joensuussa (Ristimäki ym. 2013).

11 5 Autojen määrän ja autotiheyden kehitysennuste Autojen määrän kehitysnäkymiä on käsitelty mm. useissa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin selvityksissä, mutta numeerisia kehitysennusteita ei ole laadittu. Yleisen käsityksen mukaan autojen määrä Suomessa tulee vielä kasvamaan, joskin kasvu hidastuu kyllästymisasteen lähestyessä. Pysäköintipaikkatarpeen kannalta oleellista on suhteuttaa autojen määrä rakennetun kerrosalan tai asukkaiden määrään. Pysäköintipaikkatarpeen suhteen on nähtävissä kaksi toisiaan kompensoivaa trendiä: autotiheyden kasvu asukasta kohti lisää autojen määrää, mutta toisaalta asumisväljyyden kasvu vähentää asukkaiden määrää asuntoa tai kerrosneliömetriä kohti. Suomen kaupunkiseuduilla asumisväljyys on vuosina noussut yli 30 % runsaasta 28 neliömetristä yli 37 neliömetriin/asukas. Kasvutahti on kuitenkin hidastunut 2000-luvun loppupuolella, erityisesti keskustojen jalankulkuvyöhykkeillä (kuva 3-4). Tulotason lisäksi asumisväljyyden kasvu liittyy asuntokuntien keskikoon pienenemiseen. Kuva 3-4. Asumisväljyys Suomen kaupunkiseuduilla yhteensä vuosina (Ristimäki ym. 2013). Vaikka sekä autotiheyden kasvu että asumisväljyyden lisääntyminen näyttävät olevan tasaantumassa, voidaan olettaa, että nämä kehityskulut jatkossakin kompensoivat toisiaan. Tällöin pysäköintipaikkojen määrässä/asumiskerrosala ei ole tarvetta varautua kasvuun. Eli nykyisen rakennuskannan osalta ei ole tarvetta varautua autopaikkanormin kasvattamiseen. Joensuun keskusta-alueella tavoite rakentamistehokkuuden kasvattamiseen lisää uusien autopaikkojen tarvetta. Lisäksi autopaikkojen tarpeeseen vaikuttaa se, kuinka pysäköintipaikkojen saatavuudella halutaan vaikuttaa alueelle suuntautuvan ostos-, asiointi- ja työpaikkaliikenteen määrään. Autokannan määrään vaikuttavia ilmiöitä ovat autojen yhteiskäytön yleistyminen ja pitkällä aikavälillä automaattisesti ohjattavien ns. robottiautojen tulo markkinoille. Sähköautojen ja tulevaisuudessa mahdollisesti myös vetyä polttoaineenaan käyttävien autojen yleistyminen vaikuttavat pysäköintiratkaisuihin.

12 6 Kun joukko toisistaan riippumattomia ihmisiä käyttää yhtä tai useampaa autoa yhteisten sääntöjen ja korvausten mukaisesti, puhutaan autojen yhteiskäytöstä. Pääkaupunkiseudulla on useampia yhteiskäyttöä tarjoavia yrityksiä. Yksi yhteiskäyttöauto korvaa eri tutkimusten mukaan 8-10 yksityisautoa ja yksi yhteiskäyttöautopaikka lähes 20 yksityisautopaikkaa. Ilman kuljettajaa liikkuvat robottiautot mahdollistavat varsinkin kaupungeissa luopumisen omasta autosta. Tällä on dramaattinen vaikutus pysäköintipaikkatarpeeseen. Kysymyksessä on kuitenkin hyvin pitkän aikavälin visio, joka vaikuttaa vasta usean vuosikymmenen päästä. 3.2 Pysäköintipaikkojen lukumäärä Erilaisten pysäköintipaikkojen määrät osa-alueittain on esitetty kuvassa 3-5 ja liitteessä 1. Rakentamisen ja muiden muutosten myötä pysäköintipaikkojen määrä muuttuu koko ajan. Kuva 3-5. Pysäköintipaikkojen määrä kadunvarsilla ja tonteilla osa-alueittain sekä pysäköintialueilla ja pysäköintitaloissa. Tonttipaikkojen määrä perustuu v tehtyyn inventointiin.

13 7 Ruutukaavakeskustan alueella on noin asukasta ja pysäköintipaikkaa. Näistä on - maantasaisilla pysäköintialueilla runsaat 1000 paikkaa - pysäköintitaloissa n paikkaa - kadunvarsilla n paikkaa - tonteilla n paikkaa (v tilanne). Mehtimäen urheilupuiston alueella on runsaat pysäköintipaikkaa. Näistä 504 paikkaa on Hallitien pysäköintitalossa ja 232 paikkaa Kenttämiehentien maksullisella pysäköintialueella. Raviradan kahdella sorapintaisella pysäköintialueella on yhteensä noin 410 paikkaa. Alueella ei ole juurikaan kadunvarsipaikkoja. Tiedepuiston työpaikkapysäköintiä ja alueen suurten tapahtumien pysäköintiä tapahtuu Länsikadulla ja muilla lähikaduilla. Tiedepuistossa on noin työpaikkaa ja noin opiskelijapaikkaa. Muutoin Mehtimäen pysäköinti liittyy siellä olevien urheilulaitosten käyttöön ja erilaisten tapahtumien liikenteeseen. Yliopistokampuksen alueella on noin työpaikkaa. Opiskelijoita on kirjoilla noin 8 000, joista noin on aktiiviopiskelijoita. Metsäntutkimuslaitos mukaan lukien alueella on yhteensä noin 780 pysäköintipaikkaa. Näistä noin 290 paikkaa on Siltakadun ja Tulliportinkadun välisellä alueella ja noin 490 paikkaa Siltakadun ja Urheilupuiston välisellä alueella. Paikoista noin 220 on vapaan pysäköinnin käytössä. Pääosa on lupapaikkoja alueella työskentelevien käyttöön. Yliopiston paikoista noin 150 on lämmitystolppapaikkoja. Yliopistorakennusten osalta on käynnissä rakennusten saneerausta ja yksiköiden muuttoja, mikä heijastuu myös pysäköintijärjestelyihin. Yliopistoalueelle laaditaan kehitysvisiota, joka voi tuoda muutostarpeita alueelle. Yliopistokampuksen alueella ei ole kadunvarsipaikkoja. Työpaikkapysäköinnin estämiseksi on lähimpänä yliopistoa, sen pohjoispuolella sijaitseville asuntokaduille asetettu päiväaikaisia pysäköintirajoituksia. Toisaalta yliopistoalueen vapaan pysäköinnin paikoilla on havaittu vähäistä alueen ulkopuolisten työpaikkapysäköintiä. Niinivaaran asukasluku on noin henkeä. Alueella ei ole tehty kattavaa pysäköintipaikkojen inventointia. Keskussairaalan pysäköinti tapahtuu kahdessa yhteensä runsaat paikkaa sisältävässä pysäköintitalossa sekä osittain sairaalan piha-alueilla. Suvikadun liikekeskuksen alueella on noin 150 pysäköintipaikkaa, joista osa on henkilökunnan käytössä. Karelia-ammattikorkeakoulun Wärtsilä-kampuksen alueella on noin 170 pysäköintipaikkaa ja Tikkarinteen kampusalueella runsaat 200 pysäköintipaikkaa. Lisäksi alueella on joitakin pieniä pysäköintialueita. Pääosin asukaspysäköinti on tonteilla, mutta pohjoisosan kerrostaloalueella on myös kadunvarsipysäköintiä. Penttilän - Aittarannan alueen asukasluku oli v noin henkeä, mutta kasvaa asuntorakentamisen myötä jatkuvasti. Asukas- ja työpaikkapysäköinti on pääosin kiinteistökohtaisena tonttipysäköintinä. Jokikadulla on 94-paikkainen pysäköintitalo, jonka paikat on tarkoitettu lähikiinteistöjen sopimuskäyttöön. Penttilän ratapihan tuntumassa Suvantosillan alla on pienehkö yleinen pysäköintialue. Rautatie- ja linja-autoasemien alueella on maksullinen 74-paikkainen pysäköintialue sekä lyhytaikaisia pysäköintipaikkoja saattoliikenteelle. 3.3 Kiinteistöjen pysäköintipaikat Ruutukaava-alueen kiinteistöjen pysäköintipaikkoja (kuva 3-5 edellä) on selvitetty v tehdyssä opinnäytetyössä (Timo Ritala: Joensuun keskustan pysäköintiselvitys). Kiinteistöjen pysäköintipaikat selvitettiin inventoimalla piha-alueet ja laskemalla kellaripaikat rakennusluvista. Tonttikohtaisia autopaikkamääriä verrattiin tontille rekisteröityjen autojen määrään. Vertailu tehtiin pelkästään kerrostalotonteilla. Rekisteröityjen autojen määrä ylitti autopaikkojen määrän 33 tontilla 264 tontista, joten 13 %:lla kiinteistöistä oli vajausta autopaikoista tonteilla. Korttelikohtaisesti tarkasteltuna autopaikoista oli puutetta kolmessa korttelissa ruutukaava-alueen eteläosassa (korttelit 56, 69 ja 71). Kokonaisuudessaan tonttien autopaikkatilanne ei vuonna 2006 vaikuta kovin hankalalta. Tosin osa autoista on rekisteröity yritysten nimiin, jolloin ne eivät välttämättä kohdistu käyttäjän osoitteen mukaisesti.

14 8 Tilanne vuodesta 2006 lienee jonkin verran muuttunut. Ruutukaava-alueen omakotitonteille on rakennettu kerrostaloja, mutta autopaikkoja on samalla toteutettu autopaikkanormin mukaisesti. Autokanta on kasvanut, joskaan autotiheys (autoa/asukas) ei keskustassa ole välttämättä lisääntynyt samassa suhteessa. 3.4 Kadunvarsipysäköinti Keskustan ruutukaava-alueella on noin pysäköintipaikkaa kadunvarsilla. Paikkojen määrä osa-alueittain on esitetty edellä kuvassa 3-5. Ruutukaava-alueen pysäköintirajoitukset käyvät ilmi kuvasta 3-6. Pääkaduilla ja kokoojakaduilla pysäköinti on yleensä kielletty. Ydinkeskustassa kadunvarsipaikat ovat maksullisia. Pysäköintikieltoa aikarajoituksin on käytetty lähinnä katuosuuksilla, joilla halutaan estää työpaikkapysäköinti, mutta mahdollistaa ostos- ja asiointipysäköinti. Kuva 3-6. Ruutukaava-alueen pysäköintirajoitukset. Pysäköinnintarkastajien haastattelussa tuli esiin joitakin kadunvarsipysäköinnin aikarajoituksiin liittyviä kehittämistarpeita. Saman kadun eri puolilla aikarajoitusten tulisi mielellään olla yhtenäisiä (esimerkiksi Torikadun pohjoisosa). Pysäköintipaikkojen niukkuus johtaa siihen, että aikarajoitettuja pysäköintipaikkoja käytetään työpaikkapysäköintiin ja käydään kääntämässä pysäköintikiekkoja useaan kertaan työpäivän mittaan, esimerkiksi Kauppakadun pohjoisosassa. Ympärivuotinen vuoropysäköinti on laajalti käytössä asuntokaduilla erityisesti kaupunginosissa I (ruutukaavan luoteisosa) ja IV (ruutukaavan lounaisosa). Vuoropysäköinti helpottaa ja sujuvoittaa talvikunnossapitoa. Joensuussa on totuttu pitkään käytössä olleeseen vuoropysäköintiin (kuva 3-7) eikä siitä juurikaan tule negatiivista palautetta. Suuri osa kaduista on niin kapeita, ettei vuoropysäköintiä ole tarkoituksenmukaista poistaa kesäajaksi. Vuoropysäköinti estää pitkäaikaisen pysäköinnin, koska autoa on siirrettävä pysäköintipaikalta päivittäin.

15 9 Kuva 3-7. Ruutukaavakeskustassa laajalti käytössä oleva vuoropysäköinti helpottaa katujen talvikunnossapitoa. Varsinkin etelä-pohjoissuuntaiset asuntokadut ovat niin kapeita, että vuoropysäköinti on tarpeen pitää ympärivuotisena. Kuva Sepänkadulta. Eteläkaupungissa Kalastajankadulla, Malmikadulla ja Koulukadulla on käytössä pysäköintikielto talvikauden huoltopäivinä (kuva 3-8). Tämä helpottaa ja nopeuttaa lumen poistoa ja muuta talvihoitoa. Kokemukset ratkaisusta ovat hyviä. Kuva 3-8. Pysäköintikielto talvikauden huoltopäivinä. Kuva Malmikadulta.

16 10 Kadunvarsipysäköintiä ajoradan ja jalkakäytävän välisellä istutuskaistalla on toteutettu mm. Länsikadun pohjoisosassa (kuva 3-9), Koulukadun eteläosassa ja Yläsatamakadulla. Kapeilla asuntokaduilla tämä on pysäköinnin kannalta ja ulkonäöllisesti hyvin toimiva ratkaisu, mutta talvikunnossapidon kannalta työläs ja hankala. Pohjoiskadulla kadunvarsipysäköinti on lyhyellä osuudella siirretty korotetulle pysäköintikaistalle (kuva 3-10). Kuva 3-9. Kadunvarsipysäköintiä ajoradan ja jalkakäytävän välisellä istutuskaistalla. Kuva Länsikadun pohjoisosasta. Kuva Kadunvarsipysäköintiä korotetulla pysäköintikaistalla. Kuva Pohjoiskadulta.

17 Pysäköintitalot Joensuussa on 12 pysäköintitaloa, joista 7 sijaitsee ruutukaava-alueella (kuva 3-5 edellä ja taulukko 3-2). Pysäköintitaloissa on yhteensä noin pysäköintipaikkaa, joista ruutukaavaalueella on noin paikkaa. Taulukko 3-2. Joensuun pysäköintitalot. Pysäköintitalo Osoite Autopaikat Haltija Huomautukset Anttilan pysäköintitalo Torikatu 29b 406 Joensuun Pysäköinti Oy Kauppakadun pysäköintitalo (P-Ykkönen) Kauppakatu Joensuun Ykköspaikoitus Oy Sisäänajo Kirkkokadulta. P-Centrum Kirkkokatu P-talo Kirkkokatu 26 B Oy Iso Myyn parkki Torikatu Kauppakeskus Iso Myy Sokoksen pysäköintitalo Torikatu Pohjois-Karjalan Osuuskauppa Carlsonin pysäköintikellari Torikatu Tavaratalo Carlson Citymarketin pysäköintitalo Kauppakatu K-Citymarket Joensuu Ruutukaavakeskusta yhteensä 1727 Hallitien pysäköintitalo Hallitie Joensuun Pysäköinti Oy Tiedepuiston P-talo. Tikkapysäköinti-pysäköintitalo Tikkamäentie Tikkamäen Palvelut Oy Keskussairaalan asiakkaille 352 ap ja henkilökunnalle 159 ap. Pysäköintitalo PH Tikkamäentie Tikkamäen Palvelut Oy Keskussairaalan henkilökunnalle. Prisman pysäköintitalo Voimatie 760 P-Karjalan Osuuskauppa Rantaparkin pysäköintitalo Jokikatu 5 94 Joensuun Rantaparkki Oy Vain sopimuskäyttäjille. Keskustan ulkopuolella yhteensä 2369 Kaikki yhteensä 4096 Suurin osa pysäköintitaloista on kauppaliikkeiden yhteydessä ja tarkoitettu lähinnä niiden asiakaspysäköintiin. Tiedepuiston pysäköintitalo on tarkoitettu työpaikka- ja asiakaskäyttöön. Keskussairaalan pysäköintitalo PH on tarkoitettu pelkästään henkilökunnalle, joiden paikkoja on myös Tikkapysäköinnissä. Rantaparkin pysäköintitalo Jokikadulla on pelkästään lähikiinteistöjen asukas- ja työpaikkapysäköintiin. 3.6 Pysäköintialueet Suunnittelualueella on noin pysäköintipaikkaa erilaisilla pysäköintialueilla. Näistä runsaat paikkaa sijaitsee ruutukaava-alueella. Pysäköintialueiden sijainti on esitetty edellä kuvassa 3-5 ja tietoja pysäköintialueista löytyy liitteestä 1. Pääosa pysäköintialueista on yleisiä kaikille avoimia paikkoja, mutta osa alueista tai niiden pysäköintipaikoista on varattu lähikiinteistöille tai työpaikkapysäköintiin. Pysäköintialueiden paikoista on maksullisia ruutukaava-alueella noin 460 paikkaa. Lisäksi maksullisia ovat Kenttämiehentien ja rautatieaseman pysäköintialueet.

18 Maksullinen katupysäköinti Ydinkeskustassa kadunvarsipysäköinti on maksullista. Maksulliset ja aikarajoitetut kadunvarsipaikat ovat lähinnä lyhytaikaista asiointipysäköintiä varten. Maksullisia kadunvarsipaikkoja oli v keskustassa 495 paikkaa (kuva 3-11). Alue on jaettu kolmeen maksuvyöhykkeeseen. Maksuvyöhykkeet ja taksat on tarkistettu alkaen. Suhteessa eräisiin vertailukaupunkeihin taksat ovat näitä vastaavalla tasolla (taulukko 3-3). Kuva Pysäköinnin maksuvyöhykkeet ja pysäköintitaksat keskustassa alkaen. Taulukko 3-3. Kadunvarsipysäköinnin taksat eräissä kaupungeissa v Vyöhyke Joensuu Kuopio Jyväskylä Mikkeli Helsinki I 2,00 /h 2,40 /h 2,00 /h 1,00 /h 4,00 /h II 1,50 /h 1,60 /h 2,00/1,00/0,50 /h - 2,00 /h III 1,30 /h ,00 /h

19 13 Pysäköintimaksut kerätään lipukeautomaateilla, joita on yleensä yksi kadun kortteliosuudella. Lipukeautomaattien hankinnasta ja ylläpidosta vastaa Joensuun Pysäköinti Oy, joka ostaa automaattien huollon ja puhtaanapidon ulkopuolisilta palvelutuottajilta. Kaupungin pysäköinnintarkastajat seuraavat automaattien toimintaa ja tekevät korvausta vastaan pieniä huoltotoimenpiteitä, kuten lipukepaperinauhan vaihtoa. Joensuun Pysäköinti Oy:llä on yhteensä 36 lipukeautomaattia kadunvarsilla ja pysäköintialueilla. Automaatit toimivat kolikoilla. Kolmessa automaatissa (rautatieasema, tori ja Pienteollisuustalon edusta Kirkkokadulla) pysäköinti voidaan lisäksi maksaa matkapuhelimella. Tällöinkin laite tulostaa pysäköintilipukkeen, joka viedään näkyville auton tuulilasin taakse. Muissa kaupungeissa yleinen korttimaksumahdollisuus lipukeautomaateissa edellyttää tietoliikenneyhteyksiä, jotka ovat häiriöalttiita ja vaativat enemmän huoltoa. Joensuussa ei toistaiseksi ole käytössä mobiilimaksamista, jossa maksaminen ja maksuvalvonta tapahtuvat sovellusohjelmilla matkapuhelimen tai muiden mobiilisovellusten avulla ilman pysäköintilipuketta. 3.8 Asukaspysäköintijärjestelmä Joensuun keskustan asuntokortteleiden alueella on käytössä asukaspysäköintijärjestelmä. Järjestelmä palvelee ensisijaisesti vanhoja kiinteistöjä, joille ei asemakaavassa ole velvoitetta autopaikkojen rakentamisesta tai velvoite on hyvin pieni. Kiinteistö voi hakea pääsyä asukaspysäköinnin piiriin kaupunkirakenneyksiköltä. Asukaspysäköintipaikkoja voidaan käyttää vain nykyisen autopaikkanormin vähimmäispaikkamäärän saavuttamiseen. Normin ylittävää pysäköintitilaa on hankittava muualta, esimerkiksi vuokraamalla lisäpaikkoja pysäköintilaitoksista. Asukaspysäköinnin piiriin hyväksytyn kiinteistön asukkaat voivat lunastaa pysäköintitunnuksen. Tunnuksia luovutetaan kiinteistökohtaisesti enintään normia vastaava määrä ja korkeintaan yksi tunnus huoneistoa kohden. Tunnus oikeuttaa pysäköimään liikennemerkein merkityllä, tunnusta vastaavalla asukaspysäköinnin alueella. Asukaspysäköintiluvan hinta v oli 25,42 /vuosi. Ruutukaavakeskustan asuntokorttelit on jaettu kuuteen asukaspysäköintipiiriin, joista kahdessa ei nykyisellään ole lainkaan asukaspysäköintiä (kuva 3-12). Vuonna 2013 asukaspysäköintijärjestelmän piirissä oli 17 tonttia. Asukaspysäköintiä oli seitsemällä katuosuudella. Alkuvuonna 2013 lunastetut 42 lupaa jakautuivat siten, että alueella A oli 20, alueella B 4, alueella C 14 ja alueella D 4 lupaa.

20 14 Kuva Nykyinen asukaspysäköintijärjestelmä. Nykyisellään asukaspysäköintijärjestelmän käyttö Joensuussa on vähäistä. Sillä on merkitystä ainoastaan muutamien kortteleiden pysäköinnin helpottamisessa. Vuonna 2006 tehdyn selvityksen mukaan rekisteröityjen autojen määrä ylittää autopaikkojen määrän vain 13 % tonteista, mikä selittää asukaspysäköinnin vähäistä kysyntää. Joensuussa asukaspysäköinnin piiriin pääsy edellyttää kiinteistökohtaista sopimusta. Sopimusmahdollisuus on vain kiinteistöillä, jotka eivät voi toteuttaa vähimmäisautopaikkavaatimusta omalla tontillaan. Muissa kaupungeissa yleisenä käytäntönä on, että kaikilla asukaspysäköintialueen asukkailla ja yrityksillä on mahdollisuus lunastaa rajoitettu määrä pysäköintitunnuksia. Kiinteistöjen kanssa ei yleensä tehdä sopimuksia.

21 15 Kuva Asukaspysäköintitunnus oikeuttaa pysäköimään pysäköintirajoituksista välittämättä. Kuva Kirkkokadun pohjoispäästä. Joensuussa asukaspysäköintitunnuksen hinta 25,42 /vuosi on halpa verrattuna muihin kaupunkeihin (taulukko 3-4). Nykyinen hinta ei vastaa edes lupakäsittelyn kustannuksia. Esimerkiksi Helsingissä asukas- ja yrityspysäköinnin hintaa on päätetty nostaa, ja laajentaa sitä uusille alueille. Taulukko 3-4. Kaupunkien asukaspysäköintilupien hinnat sekä pysäköintitunnusalueiden määrät keskustoissa keväällä Taulukon oikeanpuoleisin sarake kuvaa, monelleko autolle yhdellä luvalla saadaan pysäköintitunnus (Karhula ym. 2013). Nykyisellään asukaspysäköintijärjestelmän merkitys Joensuussa on pieni. Järjestelmän tulevaisuus tulisi ratkaista osana muita pysäköintiratkaisuja.

22 Pysäköintiluvat Pysäköintiä varten on käytössä erilaisia maksullisia pysäköintilupia: - Yleispysäköintilupa oikeuttaa pysäköimään maksutta keskustan yleisillä pysäköintipaikoilla ja maksullisilla kadunvarsipaikoilla. - Yritysten huoltoautojen pysäköintilupa oikeuttaa pysäköimään yrityksen huoltoajossa olevan huoltoauton keskustan maksullisella kadunvarsipaikalla yhden tunnin ajaksi. - Asukaspysäköintilupa oikeuttaa pysäköimään asukaspysäköintijärjestelmän piirissä olevilla katuosuuksilla. Pysäköintitunnuksen voivat lunastaa asukaspysäköinnin piiriin hyväksyttyjen kiinteistöjen asukkaat. - Poliisi voi myöntää vaikeasti vammaiselle henkilölle tai vaikeasti vammaisen henkilön kuljettamista varten pysäköintiluvan. - Kaupunki myöntää ilmaisen pysäköintiluvan Joensuun alueella asuville sotaveteraaneille. Kaupungin pysäköintilupapalvelu on keskitetty kaupungin palvelupisteeseen Carelicumiin. Vammaisten pysäköintiluvat myöntää poliisi. Taulukko 3-5. Kaupungin myöntämien pysäköintilupien hinnat ja määrät vuonna Pysäköintilupatyyppi Luvan hinta v Lupamäärä v Yleispysäköintiluvat - vuosiluvat - kuukausiluvat 545,60 /vuosi 65,10 /kk 244 kpl 129 kpl Yritysten huoltoautojen pysäköintiluvat 322,40 /vuosi 128 kpl Asukaspysäköintiluvat 25,42 /vuosi 43 kpl Uusia veteraanien ilmaispysäköintilupia ei enää juuri haeta. Myönnettyihin lupiin tehdään muutoksia 3-5 kpl/vuosi mm. rekisteritunnuksen vaihdon vuoksi. Asukaspysäköintiluvat tilitetään kaupungille ja lupien myyntitulo v oli noin Muiden lupien myyntitulot tilitetään Joensuun Pysäköinti Oy:lle ja näistä Carelicumin palvelupiste saa 10 % myyntiprovision. Muiden lupien myyntitulot v olivat noin Pysäköintipaikkojen käyttöasteet Joensuussa on tehty vuosien mittaan runsaasti pysäköintilaskentoja katupysäköinnistä, pysäköintilaitoksista ja keskustan polkupyöräpysäköinnistä. Tutkimukset on tehty yleensä ns. partiomenetelmällä, jolloin pysäköityjen ajoneuvojen määrä on laskettu tietyn ajankohdan kertalaskentana, päivälaskentana yleensä kahden tunnin välein (tuntivaihtelu) tai laajimmillaan viikon mittaisena laskentana (viikonpäivä- ja tuntivaihtelu). Koska laskennat on yleensä tehty kesäkaudella, tämän selvityksen yhteydessä tehtiin katu- ja pysäköintilaitoslaskennat talvikaudella huhtikuussa Kuvaan 3-14 on koottu katupysäköinnin käyttöasteita eri pysäköintilaskennoista. Kuvan 3-15 kartoissa on kuvattu kaduille pysäköityjen autojen sijainti tarkemmin kahtena työpäivänä. Käyttöasteet ovat suurimpia ydinkeskustaa ympäröivillä osa-alueilla, joilla katupaikat alkavat paikoin olla käytännössä täyskäytössä. Erityisen kuormitettuja ovat ruutukaavan kaakkoisosassa Kauppakatu, Torikatu ja Kalastajankatu, ruutukaavan koillisosassa Kauppakatu, Torikatu, Sairaalakatu ja Pohjoiskatu (alueen virastotalojen pysäköinti) sekä Tiedepuiston lähistöllä Länsikatu ja sen poikkikadut. Ruutukaavan ulkopuolisilla pientaloalueilla katupysäköinti on vähäistä. Pysäköintilaitosten keskimääräiset käyttöasteet käyvät ilmi kuvasta Käyttöasteiden tuntivaihtelu pysäköintitaloissa on kuvassa 3-17 ja pysäköintialueilla kuvassa Korkeimmat käyttöasteet ovat Kanavarannan, Niskakadun, Sokoksen ja kauppakeskus Iso Myyn pysäköintilaitoksissa. Joidenkin pysäköintilaitosten käyttöasteet ovat kovin matalia. Suurimmat käyttöasteet ovat yleensä alkuiltapäivästä, mutta tuntivaihtelussa on laitoskohtaisia eroja. Yleensä laitoksissa on tilaa; ainoastaan Kanavaranta on loppuiltapäivästä täynnä. Tuntivaihtelun suhteen muista poikkeaa Rantaparkki Jokikatu 5:ssä, jossa pysäköintitalon omistavien kiinteistöjen sopimuspysäköinti on hallitseva käyttötapa.

23 17 Kuva Kadunvarsipaikkojen käyttöasteet osa-alueittain eri pysäköintilaskennoissa vv Laskennat ovat olleet kertalaskentoja keskipäivällä. Käyttöasteessa on otettu huomioon vuoropysäköinnin paikkamäärää vähentävä vaikutus. Kuva 3-15 Kadun varteen pysäköidyt autot (piste/auto) kortteleittain ja suunnittain alkuiltapäivästä torstaina ja keskiviikkona

24 18 Kuva Pysäköintitalojen ja -alueiden keskimääräiset käyttöasteet arkipäivisin. Kuva Pysäköintitalojen käyttöasteiden tuntivaihtelu keskiviikkona

25 19 Kuva Pysäköintialueiden käyttöasteiden tuntivaihtelu keskiviikkona Pysäköintilaitosten alhaiset käyttöasteet mahdollistaisivat keskusta-alueella ahtaaksi käyvän kadunvarsipysäköinnin ohjaamisen pysäköintilaitoksiin kadunvarsipaikoituksen aikarajoituksia tiukentamalla ja maksullisuutta laajentamalla. Myös Tiedepuiston ympäristössä kadunvarsipysäköintiä tulisi pyrkiä siirtämään Hallitien pysäköintitaloon. Mehtimäen urheilupuisto ja yliopistokampus Mehtimäen urheilupuiston ja yliopistokampuksen (Siltakadun eteläpuoli) alueella on kaikkiaan runsaat 2100 pysäköintipaikkaa (kuva 3-19): paikkaa Mehtimäen urheilualueen pysäköintialueilla (sis. Kenttämiehentien ja Vesikon pysäköintialueet) paikkaa Hallitien pysäköintitalossa paikkaa raviradan pysäköintialueilla paikkaa yliopistorakennusten ja Metsäntutkimuslaitoksen pysäköintialueilla Länsikadun kadunvarsipaikkoja. Hallitien pysäköintitaloa lukuun ottamatta pysäköintipaikat ovat avopaikkoja. Raviradan pysäköintialueet ovat sorapintaisia, mutta muut paikat ovat päällystettyjä.

26 Kuva Mehtimäen urheilupuiston ja yliopistokampuksen pysäköintialueiden sijainti, paikkamäärät ja käyttörajoitukset sekä pysäköintitutkimuksen suuralueet. 20

27 21 Vuonna 2013 alueelle laaditun liikennesuunnitelman yhteydessä tehtiin pysäköintitutkimus. Yhteenveto pysäköintipaikkojen käyttöasteista osa-alueittain on kuvassa Kuva Yliopistokampuksen (alue A) ja Mehtimäen urheilupuiston (alue B) pysäköintipaikkojen keskimääräiset käyttöasteet normaalina työpäivänä syyskuussa Yliopistokampuksen (alue A) pysäköintialueiden, jotka pääosin ovat erillisluvilla alueen työntekijöiden käytössä, käyttöaste työpäivän aikaan klo 8-16 on korkea. Aurora-rakennuksen edustapaikat ovat lähes täynnä ja useat muutkin pysäköintipaikat ovat yli 80 %:sesti täynnä. Kenttämiehentien maksullinen pysäköintialue on kuitenkin vain %:sesti käytössä huolimatta alhaisesta tuntihinnasta. Urheilupuiston (alue B) pysäköintialueiden käyttöaste työpäivinä on selvästi yliopistokampusta alhaisempi keskimäärin vain 30 %. Jäähallin eteläpuolinen vapaa pysäköintialue on puolillaan, mutta muut eteläosan urheilurakennusten pysäköintipaikat ovat päiväaikaan melko vähällä käytöllä. Raviradan pysäköintialue on lähes tyhjä. Länsikadun kadunvarsipaikat erityisesti Tiedepuiston läheisyydessä ovat varsin kuormitettuja, mutta Hallitien pysäköintitalo on vain puoliksi täynnä. Urheilupuiston pysäköintipaikoille on tyypillistä, että niiden käyttö on vilkkaampaa iltaisin ja viikonloppuisin. Pysäköintipaikkojen mitoituksessa on otettu huomioon ottelutapahtumien pysäköintitarpeet. Normaalisti alueen pysäköintipaikat ovat tällöinkin riittäviä, mutta päällekkäiset ottelut tai messut ja muut erityistapahtumat ylittävät joskus alueen pysäköintikapasiteetin Pyörä- ja mopopysäköinti Joensuussa pyöräilyn osuus on perinteisesti suuri. Tähän vaikuttavat mm. kaupungin pyöräilylle sopiva koko, tasainen maasto, hyvät pyöräilyolosuhteet ja väestön opiskelijapainotteisuus. Pysäköityjä pyöriä on runsaimmin Kauppakadun kävelykadulla välillä Siltakatu - Niskakatu ja Siltakadun pohjoislaidalla välillä Rantakatu - Kauppakatu (kuvat 3-21 ja 3-22). Muutoinkin ydinkeskustassa on pyöräpysäköintiä runsaasti, mutta se jakautuu tasaisemmin. Keskustan ulkopuolella pyöräpysäköintiä on runsaasti rautatieasemalla ja yliopistokampuksella. Vaikka pyörätelineitä on ydinkeskustassa runsaasti, sesonkiaikaan pysäköidyt pyörät eivät mahdu telineisiin. Myös rautatieasemalla on tarpeen järjestellä runsasta pyöräpysäköintiä (kuva 3-23). Mopoille on varattu pysäköintipaikat Keskuskujalta ja Siltakadun varrelta Vapaudenpuiston laidalta. Näistä jälkimmäinen on tarkoitettu myös moottoripyörien pysäköintiin (kuva 3-24). Mopoautoja on Joensuussa 118 kpl (tilanne ), kun mopoja on noin kpl. Pysäköidessään mopoautot käyttävät henkilöautolle merkittyjä pysäköintipaikkoja. Mopoautojen pysäköintiin on tarpeen varautua joidenkin koulujen pihoilla, mutta mopoautojen pysäköinti ei toistaiseksi ole Joensuussa erityinen ongelma.

28 22 Kuva Pysäköityjen pyörien määrä perjantaina klo Kuva Sesonkiaikaan eivät runsaat pyörätelineet riitä Kauppakadun kävelykadulla (kuva) tai Siltakadulla.

29 23 Kuva Rautatieasemalla on selvää tarvetta parantaa pyöräpysäköinnin olosuhteita. Kuva Moottoripyörien ja mopojen pysäköintipaikka Siltakadulla Vapaudenpuiston kohdalla on tehokkaassa käytössä.

30 24 Kuva Liikuntarajoitteisten invapaikat, linja-autojen, kuorma-autojen, matkailuajoneuvojen sekä mopojen ja moottoripyörien pysäköintipaikat keskustassa Linja- ja kuorma-autojen pysäköinti Torikadulla torin itälaidalla on paikka tilauslinja-autojen lyhytaikaista pysäköintiä varten (kuva 3-26). Koskikadulla Koulukadun ja Kirkkokadun välillä on paikka linja-autojen ja kuorma-autojen lyhytaikaiselle pysäköinnille. Kalevankatu välillä Siltakatu - Koskikatu on varattu matkailuajoneuvojen ja linja-autojen enintään 3 tunnin pysäköinnille. Kaupungintalon lähistöllä on tullut esiin tarve teatterikävijöiden tilauslinja-autojen pysäköintipaikalle. Torikauppiaille on varattu pysäköintimahdollisuus Urheilutalon pysäköintialueelta. Markkinakauppiaiden pysäköinti on järjestetty Rantakadulle ja Koivuniemen kentälle. Kuva Torikadulla torin reunalla on pysäköintipaikka tilauslinja-autoille.

31 Huoltoliikenne Huoltoliikenteen pysäköinti on ongelma erityisesti Kauppakadun kävelykadulla, Siltakadun joukkoliikenneosuudella ja muualla torin ympäristössä. Kauppakadun kävelykadulla huoltoajo on rajoitettu klo 6-10 väliseen aikaan (kuva 3-27). Kävelykatu-liikennemerkin mukaan moottoriajoneuvon pysäköinti ja pysäyttäminen kävelykadulla on kielletty lukuun ottamatta huoltoajoon liittyvää pysäyttämistä silloin, kun huoltoajo on sallittu. Pysäyttäminen tarkoittaa ajoneuvon lyhytaikaista seisottamista siihen nousemista tai siitä poistumista tahi ajoneuvon kuormaamista tai kuorman purkamista varten. Siltakadun joukkoliikenneosuudella on aluepysäköintikielto, joka mahdollistaa huoltoajon pysäyttämisen, mutta kieltää pysäköinnin. Kuva Kauppakadun kävelykadulla huoltoajo on rajoitettu klo 6-10 väliseen aikaan. Kävelykatu-liikennemerkki kieltää moottoriajoneuvon pysäköinnin ja pysäyttämisen lukuun ottamatta huoltoajoon liittyvää pysäyttämistä silloin, kun huoltoajo on liikennemerkin mukaan sallittu. Kauppakadun kävelykadulla huoltoliikenne ei noudata sille asetettua aikarajoitusta eikä myöskään kävelykatu-merkkiin sisältyvää pysäköintikieltoa. Siltakadulla huoltoliikenne pysäyttää jalkakäytävälle tai pyöräkaistalle tukkien ja haitaten muuta liikennettä. Huoltoajoneuvot saattavat viipyä pysäköintikieltoalueilla selvästi pitempään kuin ajoneuvon purkamiseen tai kuormaamiseen tarvittavan ajan Liikuntarajoitteisten pysäköinti Poliisin myöntämällä vammaisen pysäköintiluvalla saa pysäköidä (tieliikennelain 28b ): vammaisten pysäköintiin erikseen merkityllä invapaikalla maksullisella pysäköintipaikalla ilman maksua alueella, jossa pysäköinti on liikennemerkein kielletty (pysäköinti kielletty- ja pysäköintikieltoalue-merkit), mutta tällöin auto ei saa olla esteenä muulle liikenteelle ilman aikarajoitusta pysäköintipaikalla, jossa pysäköinnin enimmäisaikaa on liikennemerkein rajoitettu.

32 26 Kadunvarsilla liikuntarajoitteisten invapaikkoja on eri puolilla keskustaa (kuva 3-25 edellä). Invapaikkoja on myös pysäköintitaloissa ja -alueilla eri puolilla kaupunkia. Joidenkin yksittäisten invapaikkojen osalta on ongelmana niiden käyttäminen jatkuvaan pysäköintiin. Tällöin nämä lähellä asiointikohteen ulko-ovea sijaitsevat paikat eivät ole alkuperäisen tarkoituksen mukaan käytettävissä liikuntarajoitteisten asiointipysäköintiin Pysäköinnin ohjaus Pysäköintipaikkojen tehokas käyttö edellyttää informaatiota autoilijoille sekä ennakkoon että matkan aikana kohdetta lähestyttäessä. Hyvin järjestetyllä pysäköinnin ohjauksella parannetaan liikenteen sujuvuutta ja vähennetään tarpeetonta pysäköintipaikkojen hakuliikennettä katuverkossa. Keskustan kehä Suvantokatu - Koulukatu - Yläsatamakatu - Rantakatu toimii pysäköintikehänä, jolta yksittäisiin pysäköintilaitoksiin opastetaan sekä viittaopastuksena että portaaliopastein (kuva 3-28). Keskustan kehän sisällä on opasteita yksittäisiin pysäköintilaitoksiin (kuva 3-29). Keskustan kehältä alkavaa pysäköintiopastusta on v parannettu, kun Yläsatamakadulle on tehty Sirkkalan sillan valmistumiseen liittyviä muutoksia. Kuva Keskustan kehältä Suvantokatu - Koulukatu - Yläsatamakatu - Rantakatu opastetaan yksittäisiin pysäköintilaitoksiin sekä portaaliopastein että viittaopastein. Kuva Suvantokadulta.

33 27 Kuva Pysäköintilaitosten opastusta katuverkolla. Pysäköintitaloissa on sisäänajon yhteydessä Tilaa/Täynnä -vaihtuvat opasteet (kuva 3-30). Keskussairaalan uudessa henkilökunnan pysäköintitalossa on myös talon sisäinen vapaiden paikkojen opastus. Kuva Pysäköintitaloissa on sisäänajon yhteydessä Tilaa/Täynnä -vaihtuva opastus. Joensuun kaupungin internet-sivuilla on omat sivunsa pysäköinnille. Näillä on lueteltu pysäköintilaitokset ja niiden pysäköintitaksat. Kadunvarsipysäköinnistä taksavyöhykkeineen on oma karttansa. Samoin on omat karttansa invapaikkojen sijainnista, mopo- ja moottoripyöräparkeista sekä linja-autojen pysäköintipaikoista.

34 28 4. PYSÄKÖINNIN TAVOITTEET (PYSÄKÖINTIPOLI- TIIKKA) Lähtökohdat Pysäköintiratkaisuilla pyritään tukemaan Joensuun kaupungin kehittämistavoitteita. Pysäköinti liikennejärjestelmän osana ei sinänsä ole kenenkään tavoitteena vaan keino muiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Pysäköintipaikkojen järjestämisvelvollisuudet on määritelty maankäyttö- ja rakennuslaissa (MRL 156 ). Tontin omistaja vastaa tontilla olevien toimintojen tarvitsemien pysäköintipaikkojen rakentamisesta, ja kunta vastaa yleiseen pysäköintiin tarvittavien pysäköintipaikkojen järjestämisestä. Joensuun kaupungin strategian neljä kriittisintä strategista päämäärää ovat tuetaan kaupungin kasvua ja vetovoimaa tuetaan asukkaiden hyvinvointia uudistetaan toimintatapoja luodaan edellytyksiä yritysten menestymiselle ja työpaikkojen lisäämiselle. Strategiaan sisältyvä täydennysrakentamisen tavoite edellyttää uusia pysäköintiratkaisuja. Pysäköintiratkaisuilla pyritään tukemaan täydennysrakentamista ja kaupungin vetovoimaa kaupallisten ja muiden palveluiden ja työpaikkojen saavutettavuuden osalta, jolloin luodaan edellytyksiä yritysten menestymiselle ja työpaikkojen lisäämiselle. Symmetrisen kaupungin kehitysvisiossa (kaupunginvaltuusto ) asia esitettiin näin: Kaupunkikeskustaan on helppo tulla kaikkina vuodenaikoina, liikkuipa millä tahansa. Joensuu on siltojen kaupunki, jossa on houkuttelevia kävely-ympäristöjä, kattava pyörätieverkosto, hyvin toimiva joukkoliikenne, älykäs pysäköintijärjestelmä ja toimiva logistiikka. Joensuun keskustan osayleiskaava on hyväksytty kaupunginvaltuustossa Osayleiskaavan yksi keskeinen tavoite on mahdollistaa asumisen merkittävää täydennysrakentamista ruutukaavakeskustan alueella. Toinen tärkeä tavoite on jäsentää keskustan katuverkko uudelleen siten, että ajoneuvoliikenne ohjautuu pää- ja kokoojakaduille, jolloin asuntokatuja voidaan rauhoittaa läpiajavalta liikenteeltä. Samalla tavoitellaan kevyen liikenteen olosuhteiden merkittävää parantamista. Osayleiskaavan liiteaineistossa ovat mm. Joensuun keskustan liikennesuunnitelma ja täydennysrakentamisen viitesuunnitelmat. Oheisaineistona kaavaan liittyy esiselvitys Joensuun kaupungin keskustan asuntokatujen pysäköinnin tehostamisesta. Nämä ovat keskeisiä pysäköinnin järjestämistä ohjaavia aineistoja. Yleistavoite Joensuun keskustaa kehitetään vetovoimaisena kaikilla kulkutavoilla hyvin saavutettavana palvelukeskuksena. Pysäköintiratkaisuilla tuetaan keskusta-alueen elinvoimaisuutta asumisen, palveluiden ja työpaikkojen osalta. Pysäköintijärjestelyt toteutetaan kaupunkiympäristöä ja viihtyisyyttä parantavilla ratkaisuilla mm. vapauttamalla katutilaa pysäköinniltä kävelyn ja pyöräilyn käyttöön. Riittävällä ja käyttäjäystävällisellä pyöräpysäköinnillä suositaan tätä kulkumuotoa. Pysäköintiratkaisuissa otetaan huomioon erityisryhmien tarpeet (invapaikat, huolto- ja jakeluliikenne). Asukaspysäköinti Keskustan asemakaavojen autopaikkanormilla mahdollistetaan auton omistus ja sitä kautta keskustan houkuttelevuus asuinpaikkana. Autopaikkanormin riittävällä tiukkuudella pyritään lisäämään jalankulkua, pyöräilyä ja joukkoliikenteen käyttöä. Keskustassa ei edellytetä autopaikan järjestämistä jokaiselle asunnolle. Asumisväljyyden kasvu kompensoi autoistumiskehitystä, joten autotiheyden kasvuun ei ole tarpeen varautua. Ydinkeskustassa (keskustakehän sisäpuolella) asukaspysäköintiä ohjataan pysäköintilaitoksiin. Kaavoissa hyväksytään pienempi autopaikkamäärä, mikäli pysäköintiä sijoitetaan pysäköintilai-

35 29 toksiin. Yhteistyössä Joensuun Pysäköinti Oy:n ja muiden pysäköintilaitosrakentajien kanssa varmistetaan riittävä pysäköintipaikkatarjonta. Pyöräilyä suositaan siten, että asuntotonteilla pyörien pysäköintipaikkojen määrään ja laatuun panostetaan sekä pihoilla että sisätiloissa. Taajama-asemakaavoissa asetetaan normi pyöräpysäköintipaikkojen määrälle. Pyöräpysäköintiratkaisujen toimivuus varmistetaan rakennuslupavaiheessa. Asiointipysäköinti Keskustan kilpailukykyisyys kaupallisten ja muiden palveluiden tarjoajana varmistetaan riittävillä pysäköintimahdollisuuksilla. Joensuu on laajan alueen kaupallinen ja hallinnollinen keskus, mikä näkyy liikenteessä ja pysäköintitarpeessa. Kaupat ja muut palveluntuottajat ovat ensisijaisesti itse vastuussa riittävästä pysäköintipaikkatarjonnasta. Kaupunki mahdollistaa pysäköintipaikkojen toteuttamisen kaavoituksella ja muilla toimilla. Keskustassa asiointipysäköinti ohjataan ensisijaisesti pysäköintitaloihin. Lyhytaikaista asiointipysäköintiä varten varataan tarvittaessa kadunvarsipaikkoja. Maksullisessa kadunvarsipysäköinnissä suositaan lyhytaikaista asiointipysäköintiä mm. progressiivisella hinnoittelulla, jolloin pysäköinnin minuuttihinta kasvaa pysäköinnin keston myötä. Tällaisen hinnoittelun järjestäminen on helpointa mobiilimaksamiseen perustuvissa järjestelmissä, mutta on toteutettavissa myös perinteisillä maksuautomaateilla. Monipuolisella pysäköinninohjauksella helpotetaan erityisesti asiointipysäköintiä. Pyöräilyä suositaan siten, että riittävät ja tasokkaat pyöräpysäköintipaikat sijoitetaan rakennusten sisäänkäyntien läheisyyteen. Työpaikkapysäköinti Työpaikkapysäköinti on työpaikkakiinteistöjen vastuulla. Pysäköinti pyritään keskittämään pysäköintilaitoksiin ja tonttipysäköintiin. Kadunvarsipaikat varataan ensisijaisesti lyhytkestoisempaan asiointipysäköintiin ja asukaspysäköintiin. Työpaikkapysäköinnissä vältetään nimikkopaikkojen käyttöä, koska nämä lisäävät pysäköintipaikkatarvetta keskimäärin 20 %. Pysäköintipaikoilla tämä edellyttää yhteiskäyttöisiä lämpötolppia. Työpaikkojen pysäköintitalojen toteuttamisessa Joensuun Pysäköinti Oy:llä on aktiivinen rooli, mikä mahdollistaa useiden työpaikkakiinteistöjen yhteisratkaisut ja edistää pysäköintipaikkojen yhteiskäyttöä. Pyöräilyä suositaan siten, että työpaikkojen ja erityisesti oppilaitosten pyöräpysäköinnille järjestetään sijainniltaan ja tasoltaan hyvät ratkaisut. Keskitetyn pysäköinnin ja pysäköintipaikkojen vuorottaiskäytön edistäminen Keskusta-alueilla edistetään keskitettyjä pysäköintiratkaisuja ja pysäköintipaikkojen vuorottaiskäyttöä. Koska vuorottaiskäyttö vähentää autopaikkatarvetta %, kaavoissa mahdollistetaan pienempi autopaikkojen kokonaismäärä, mikäli osa paikoista sijoitetaan pysäköintilaitoksiin. Joensuun Pysäköinti Oy:n avulla ja yhteistyössä muiden pysäköintilaitosrakentajien kanssa kaupunki varmistaa riittävän pysäköintipaikkatarjonnan keskustan keskitetyn pysäköinnin alueella ns. rasitepaikkojen sijoittamiseksi. Autopaikkojen enimmäisetäisyytenä pidetään metriä asunnosta. Työpaikka- ja vapaa-ajan pysäköinnin vuorottaiskäyttöä edistetään kaikilla työpaikka-alueilla, erityisesti Mehtimäen urheilupuiston, Pohjois-Karjalan Ammattikorkeakoulun kampusten ja yliopistokampuksen alueella. Asukaspysäköintijärjestelmä uusitaan Kadunvarsipaikat varataan lyhytaikaiseen pysäköintiin, mutta pysäköintitunnusjärjestelmällä varmistetaan asukkaiden ja myös alueen työpaikkojen työntekijöiden pysäköintimahdollisuudet siellä, missä pysäköintipaikkoja muutoin ei ole riittävästi. Asuntokaduilla, joilla on työpaikkojen tai oppilaitosten pysäköintiin liittyviä ongelmia, kielletään pitempiaikainen yli 2 tunnin pysäköinti muilta kuin pysäköintitunnuksen haltijoilta. Näin ohjataan työpaikka- ja oppilaitospysäköintiä py-

36 30 säköintilaitoksiin sekä suositaan jalankulkua, pyöräilyä ja joukkoliikennettä työ- ja koulumatkojen kulkumuotona. Uusittu pysäköintitunnusjärjestelmä toteutetaan katukohtaisesti suunniteltuna ruutukaavaalueella ydinkeskustaa lukuun ottamatta sekä Tikkamäellä. Alueella asuvat voivat saada yhden vyöhykekohtaisen pysäköintitunnuksen/asunto ja alueella työssäkäyvät voivat saada yhden vyöhykekohtaisen pysäköintitunnuksen/työntekijä. Pysäköintitunnuksen hinta sisältää korvauksen katualueen käytöstä ja järjestelmän ylläpidosta. Työntekijöiden tunnukset ovat asukastunnuksia kalliimpia. Lupahallinta annetaan Joensuun Pysäköinti Oy:lle. Tavoitteena on, että pysäköintitunnuksen voi hankkia ja maksaa verkkopalveluna. Asuntokortteleiden pysäköintiratkaisut Ruutukaavakeskustassa asuntokatujen aluetta voidaan käyttää osana kiinteistöjen pysäköintiratkaisuja samalla huolehtien, että kadut säilyvät riittävästi liikennöitävinä, kevyen liikenteen olosuhteet paranevat, katutila on viihtyisä ja ratkaisun kustannukset kohdentuvat autopaikkojen tarvitsijoille (Joensuun keskustan osayleiskaava 2012). Merkittävän täydennysrakentamisen mahdollistamiseksi autopaikkojen järjestämisen tapaa muutetaan. Mahdollisia keinoja autopaikkojen määrän lisäämiseksi tinkimättä vapaaksi jäävien kortteliviheralueiden määrästä voivat olla nykyisiä ratkaisuja täydentäen seuraavat: - asuinrakennusten ensimmäisten kerrosten käyttäminen tehokkaasti pysäköintiin esim. avoimina pysäköintikerroksina, - autopaikkojen sijoittaminen nykyisille katualueille (vain asuntokadut) ja - rakenteelliset pysäköintiratkaisut (pysäköintikannet, pysäköintitalot, pysäköintikellarit). Asuntokatujen pysäköintikäytön tehostamiselle asetetaan reunaehtoja useasta näkökulmasta (mm. liikenteen järjestäminen, kaupunkikuva ja viihtyisyys, katujen talvikunnossapito, teknisten verkkojen toteuttamismahdollisuus ja kustannusvaikutukset). Pääsääntöisesti asuntokaduista muodostetaan asukaspysäköintikatuja ainoastaan niissä tilanteissa, joissa asemakaavan muutoksella mahdollistetaan merkittäviä täydennysrakentamishankkeita asuntokatuun rajautuvissa kiinteistöissä. Alustavan ratkaisumallin mukaan asuntokadut säilytetään katuina ja pidetään kaupungin omistuksessa ja hallinnassa. Toteutukseen tulevista katuväleistä perustetaan kiinteistöteknisesti erillisiä yleisiä alueita, joille autopaikkarasitteet kohdistetaan. Kaupunki vastaa alueiden suunnittelusta ja toteutuksesta sekä sopii kustannusten korvauksista autopaikkoihin oikeutettujen kiinteistöjen kanssa. Katupysäköinnin hinnoittelu sekä maksutekniikat Katupysäköinnin aikarajoituksilla ja pysäköintimaksuilla suositaan liikekeskustan kadunvarsipysäköinnissä asiointipysäköintiä ja varmistetaan lyhytaikaisten paikkojen riittävyys. Hinnoittelulla ohjataan kadunvarsipysäköintiä pysäköintilaitoksiin. Kadunvarsipysäköinnissä mobiilimaksaminen otetaan lipukeautomaattien rinnalla kattavasti käyttöön. Pysäköintilupien hankinta ja maksaminen internetin kautta mahdollistetaan. Pysäköintiopastus Tehokkaalla kiinteällä pysäköintiopastuksella vähennetään turhaa pysäköintipaikan hakuliikennettä. Ydinkeskustan kiinteä pysäköintiohjaus toteutetaan keskustan kehältä alkavalla yhtenäisellä liikennemerkki- ja portaaliohjauksella. Mehtimäen urheilupuiston ja yksittäisten pysäköintilaitosten kiinteää opastusta parannetaan käyttämällä P-tunnusta viitoissa ja portaaleissa. Pysäköintitalojen ja -alueiden opastukseen tarvitaan ajantasainen informaatiopalvelu, joka kertoo pysäköintilaitoskohtaisesti vapaiden autopaikkojen määrän. Tietopalvelua varten kootaan pysäköintilaitosten ajantasaiset käyttäjämäärätiedot yhteen avoimeen tietojärjestelmään. Tämän pohjalta palveluntuottajat voivat toteuttaa informaatio- ja opastusjärjestelmiä internetiin, navigaattoreihin ja muihin mobiililaitteisiin. Tietojärjestelmän toteuttamis- ja ylläpitovastuu osoitetaan Joensuun Pysäköinti Oy:lle.

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 122 24.06.2015. 122 Asianro 8060/08.00.00/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 122 24.06.2015. 122 Asianro 8060/08.00.00/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ 1 (1) 122 Asianro 8060/08.00.00/2013 Lehtoniemi ja Peikkometsän alue, vuoropysäköintikysely Suunnittelujohtaja Tapio Räsänen Kaupunkiympäristön suunnittelun tukipalvelut

Lisätiedot

Salon osayleiskaavan liikenneselvitys

Salon osayleiskaavan liikenneselvitys Salon osayleiskaavan liikenneselvitys Salon osayleiskaavan liikenneselvitys Pysäköintitutkimukset Kulkutapajakaumat Katuverkon jäsentäminen Pysäköinnin järjestelyt Liikennemäärät Isot kehityshankkeet (Itäinen

Lisätiedot

NYKYTILA JA LÄHTÖKOHDAT

NYKYTILA JA LÄHTÖKOHDAT KUOPION KESKUSTAPYSÄKÖINNIN YLEISSUUNNITELMA NYKYTILA JA LÄHTÖKOHDAT SUUNNITTELUALUE 1) Ei sisällä Juankoskea 2) Rekisterissä olevat autot 3) Kiinteistöjen autopaikkatarkasteluun Trafista hankittujen tietojen

Lisätiedot

Asuintonttien pysäköintipaikkamäärien laskentaohjeilla on seuraavat Helsingin pysäköintipolitiikasta johdetut tavoitteet:

Asuintonttien pysäköintipaikkamäärien laskentaohjeilla on seuraavat Helsingin pysäköintipolitiikasta johdetut tavoitteet: ASUINTONTTIEN PYSÄKÖINTIPAIKKAMÄÄRIEN LASKENTAOHJEET Laskentaohjeen tavoitteet Asuintonttien pysäköintipaikkamäärien laskentaohjeilla on seuraavat Helsingin pysäköintipolitiikasta johdetut tavoitteet:

Lisätiedot

POHJOISKATU 15 KAAVAMUUTOS LUONNOSVAIHEESSA

POHJOISKATU 15 KAAVAMUUTOS LUONNOSVAIHEESSA POHJOISKATU 15 KAAVAMUUTOS LUONNOSVAIHEESSA Natalia Musikka Maankäytön suunnittelija 26.6.2019 KAAVAHANKKEEN LÄHTÖTIETOJA Tontti sijaitsee Koulukadun ja Pohjoiskadun risteyksessä Kaavamuutoksen hakijana

Lisätiedot

Tampereen Sokoksen asemakaavan muutos

Tampereen Sokoksen asemakaavan muutos 1 (6) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Tampere / J.Mäkelä 3.4.2007 TÄMÄ OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ON OLLUT NÄHTÄVILLÄ 13.4.-4.5.2007 Yhdyskuntalautakunnan kuulutuksella 12.4.2007 Asemakaavan

Lisätiedot

VALTIMON KESKUSTA LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA

VALTIMON KESKUSTA LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA Vastaanottaja Valtimon kunta Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 11.10.2011 VALTIMON KESKUSTA LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA Päivämäärä 11/10/2011 Laatija Jouni Mikkonen Tarkastaja

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/1 1 a KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA 22.10.2009

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/1 1 a KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA 22.10.2009 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/1 1 a 1 PYSÄKÖINTITAKSOJEN SEKÄ ASUKASPYSÄKÖINTITUNNUKSEN LUNASTUSHINNAN TARKISTAMINEN Kslk 2009-1325 hankenro 0902 EHDOTUS Kaupunkisuunnittelulautakunta päättänee esittää

Lisätiedot

HAMINAN KAUPUNKI Tekninen toimi 4.10.2012

HAMINAN KAUPUNKI Tekninen toimi 4.10.2012 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 1(8) ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELIN 54 TONTEILLA 3 JA 4 (PURSIMIEHENKATU 3 JA 5) 1 SUUNNITTELUALUE Suunnittelualue sijaitsee Saviniemen kaupunginosassa korttelin

Lisätiedot

HARAVA kyselyn tulokset. Pyöräilystä ja kävelystä potkua Mikkelin kulmille!

HARAVA kyselyn tulokset. Pyöräilystä ja kävelystä potkua Mikkelin kulmille! HARAVA kyselyn tulokset Pyöräilystä ja kävelystä potkua Mikkelin kulmille! Vastaajat Vastaajat Yhteensä 252 vastausta Vastaajista 68 % naisia, 32 % miehiä Suurin osa vastaajista oli 18 64 vuotiaita, työikäisiä

Lisätiedot

Kortteli 114 asemakaava Liikennetarkasteluja ja vaikutuksia. Liikenneinsinööri Sari Piela

Kortteli 114 asemakaava Liikennetarkasteluja ja vaikutuksia. Liikenneinsinööri Sari Piela Kortteli 114 asemakaava Liikennetarkasteluja ja vaikutuksia Liikenneinsinööri Sari Piela 05.11.2015 LIIKENNELASKENNAT ST1 LÄHEISYYDESSÄ 5.11.2015 2 Liikennelaskennat JUHOLANKADUN JA URHEILUKADUN RISTEYS

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2016 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 94 08.06.2016. 94 Asianro 4183/10.03.01.01/2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2016 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 94 08.06.2016. 94 Asianro 4183/10.03.01.01/2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2016 1 (1) 94 Asianro 4183/10.03.01.01/2016 Savilahti - Keskusta (Niiralankatu - Tulliportinkatu) yleissuunnitelmaperiaatteiden hyväksyminen nähtävillä oloa varten Va. suunnittelujohtaja

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 210 02.12.2015. 210 Asianro 8005/02.05.00.00/2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 210 02.12.2015. 210 Asianro 8005/02.05.00.00/2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/2015 1 (1) 210 Asianro 8005/02.05.00.00/2015 Pysäköinnin taksatarkistukset 2016 alkaen Kaupungininsinööri Ismo Heikkinen Rakentamisen ja kunnossapidon tukipalvelut Pysäköintitaksojen

Lisätiedot

LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS

LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS Naantalissa Luolalan kaupunginosassa on korttelissa 7 tontit 4, 5 ja 6 osoitettu liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi kaavamerkinnällä (K-1). Korttelialueelle

Lisätiedot

Muuttuva vähittäiskauppa yhdyskuntarakenteessa. Antti Rehunen Urban Zone 2 -loppuseminaari 13.6.2014

Muuttuva vähittäiskauppa yhdyskuntarakenteessa. Antti Rehunen Urban Zone 2 -loppuseminaari 13.6.2014 Muuttuva vähittäiskauppa yhdyskuntarakenteessa Antti Rehunen Urban Zone 2 -loppuseminaari 13.6.2014 Näkökulmia vähittäiskauppaan ja yhdyskuntarakenteen vyöhykkeisiin 1 Vähittäiskaupan toimipaikkojen sijoittuminen

Lisätiedot

Vaasan keskustan liikenneselvitys Pyöräily ja pysäköinti

Vaasan keskustan liikenneselvitys Pyöräily ja pysäköinti Vaasan keskustan liikenneselvitys Pyöräily ja pysäköinti Maiju Lintusaari Tero Rahkonen 8.10.2015 Sito Parhaan ympäristön tekijät Suunnittelualue Vaasa ja pyöräily 3 Keskustan saavutettavuus pyörällä 4

Lisätiedot

Jyväskylän kaupallinen palveluverkko 2030

Jyväskylän kaupallinen palveluverkko 2030 Jyväskylän kaupunki Kaupallinen palveluverkkoselvitys Jyväskylän kaupallinen palveluverkko 2030 Tiivistelmä, kesäkuu 2010 Selvityksen sisältö 1. Kaupan sijainnin ohjaus 2. Kaavoitustilanne ja yhdyskuntarakenne

Lisätiedot

Pikku Huopalahti. Kaupallinen mitoitus

Pikku Huopalahti. Kaupallinen mitoitus Pikku Huopalahti Kaupallinen mitoitus 24.9.2014 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Pikku Huopalahden kaupallinen rakenne 2014... 3 2. Pikku Huopalahden kehittäminen... 7 3. Pikku Huopalahden markkinoiden

Lisätiedot

IT2010 Korkeakoulujen IT-päivät Joensuussa 12. 13.10.2010

IT2010 Korkeakoulujen IT-päivät Joensuussa 12. 13.10.2010 IT2010 Korkeakoulujen IT-päivät Joensuussa 12. 13.10.2010 TIETOA KÄYTÄNNÖN JÄRJESTELYISTÄ Järjestäjä Korkeakoulujen vuoden 2010 valtakunnalliset IT-päivät toteutetaan Itä-Suomen yliopiston, Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

III LPA. jk-6. py-5 4800 +102.8 III III III. 35 dba III. jk-6 III III III III

III LPA. jk-6. py-5 4800 +102.8 III III III. 35 dba III. jk-6 III III III III 0 0 V V V V V V V V V V V V 9 kt kt 9 0 9 0 00 0 0 0 0 0 0 lt V 00 +0. dba jk- jk- py- 900 00 9900 00 LPA ASEMAKAAVAMERKNNÄT JA -MÄÄRÄYKSET LPA 00000 Autopaikkojen korttelialue. 00000 m kaava-alueen rajan

Lisätiedot

HELSINGIN YLEISKAAVA - Seminaari 22.4.2013 Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus

HELSINGIN YLEISKAAVA - Seminaari 22.4.2013 Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus HELSINGIN YLEISKAAVA - Seminaari 22.4.2013 Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus 22.4.2013, Helsinki, Laituri Pekka Normo, Ympäristöministeriö VÄHITTÄISKAUPAN PALVELUT - KESKUSTA-ALUEET, LÄHIKAUPAT,

Lisätiedot

Hämeenlinnan keskustan pysäköintivaihtoehtojen vertailu

Hämeenlinnan keskustan pysäköintivaihtoehtojen vertailu Hämeenlinnan keskustan pysäköintivaihtoehtojen vertailu 4.3.2015 Juha Mäkinen, Sito Oy When infrastructure counts. 2 Keskustan pysäköintipaikkojen tilanne nyt Nykyisistä autopaikoista suurin osa on lyhytaikaisia

Lisätiedot

SEPÄNKYLÄN OSAYLEIS- KAAVAN LIIKENNESELVITYS

SEPÄNKYLÄN OSAYLEIS- KAAVAN LIIKENNESELVITYS Sepänkylän osayleiskaava, Mustasaari 2014, päivitetty 02/2016 (liikenne-ennuste, tienimet) SEPÄNKYLÄN OSAYLEIS- KAAVAN LIIKENNESELVITYS 1. SELVITYKSEN SISÄLTÖ JA TAVOITE Tämä liikenneselvitys on osa Sepänkylän

Lisätiedot

Alustavia havaintoja seudun liikkumisvyöhykkeistä

Alustavia havaintoja seudun liikkumisvyöhykkeistä Seutufoorumi 9.6.2011, Pauli Korkiakoski Alustavia havaintoja seudun liikkumisvyöhykkeistä ja yhdyskuntarakenteesta Kaakon suunta -hanke Mistä vyöhyketarkastelussa on kyse? Suomen ympäristökeskuksen (SYKE)

Lisätiedot

NEULANIEMEN OSAYLEISKAAVA. Rakennemallivaihtoehtojen vertailu LUONNOS. Strateginen maankäytönsuunnittelu 3.2.2015 TK

NEULANIEMEN OSAYLEISKAAVA. Rakennemallivaihtoehtojen vertailu LUONNOS. Strateginen maankäytönsuunnittelu 3.2.2015 TK NEULANIEMEN OSAYLEISKAAVA Rakennemallivaihtoehtojen vertailu LUONNOS Neulaniemen rakennemallien kuvaus VE1 Vuoristotie Malli pohjautuu kahteen tieyhteyteen muuhun kaupunkirakenteeseen. Savilahdesta tieyhteys

Lisätiedot

PERINTEISTÄ PALAUTETTA KAUPPAHALLISTA JA VÄHÄN MUUSTAKIN

PERINTEISTÄ PALAUTETTA KAUPPAHALLISTA JA VÄHÄN MUUSTAKIN PERINTEISTÄ PALAUTETTA KAUPPAHALLISTA JA VÄHÄN MUUSTAKIN Kauppatorin ja ympäristön kaavamuutos ja OAS-vaiheen palaute Antti Rissanen I kaavoitusarkkitehti I 1.3.2019 OAS-VAIHEEN PALAUTE Oas oli nähtävillä

Lisätiedot

Lepänkorvan silta kaavan muutos kaava nro 488 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA 30.9.2015

Lepänkorvan silta kaavan muutos kaava nro 488 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA 30.9.2015 30.9.2015 Lepänkorvan silta kaavan muutos kaava nro 488 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA V a l k e a k o s k e n k a u p u n k i K a u p u n k i s u u n n i t t e l u S ä ä k s m ä e n t i e 2 3

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKI. Lahdesjärven yleissuunnitelma. Liikenneselvitys. Työ: 24946. Tampere 27.10.2011

TAMPEREEN KAUPUNKI. Lahdesjärven yleissuunnitelma. Liikenneselvitys. Työ: 24946. Tampere 27.10.2011 TAMPEREEN KAUPUNKI Lahdesjärven yleissuunnitelma Liikenneselvitys Työ: 24946 Tampere 27.10.2011 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001 www.airix.fi Toimistot:

Lisätiedot

1:1000 1596. 2443 m2. 2514 m2. 2678 m2 MITTAKAAVA ASEMAKAAVA MUODOSTUMINEN

1:1000 1596. 2443 m2. 2514 m2. 2678 m2 MITTAKAAVA ASEMAKAAVA MUODOSTUMINEN ntie Kettuvaa Tiluskaari Pihaportintie Lypsytarha Lohkotie Palstatie Ahorannantie Aholaidantie Pikkutilantie Saviahonkatu Peltotilkuntie AKR AKR W 7 8 9 0 as s as as as as as as as as e=0. e=0. TONTTIJAKOLASKELMA

Lisätiedot

Kaupunkisuunnittelulautakunta Muutoksenhakuohje Sivu 1 / 1. 8 Matinmetsä, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue 310218, 23. kaupunginosa Matinkylä

Kaupunkisuunnittelulautakunta Muutoksenhakuohje Sivu 1 / 1. 8 Matinmetsä, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue 310218, 23. kaupunginosa Matinkylä Kaupunkisuunnittelulautakunta Muutoksenhakuohje Sivu 1 / 1 3425/10.02.03/2012 Kaupunkisuunnittelulautakunta 116 2.10.2014 8 Matinmetsä, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue 310218, 23. kaupunginosa

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma s. 1 / 6 Alue 150713 Lippajärvi Asemakaavan muutos Asianumero 4737/10.02.03/2015 18.4.2016 Asemakaavan muutoksen tavoitteena on lisätä alueen rakennusoikeutta, nostaa kerroslukua ja sallia myös rivitalojen

Lisätiedot

Ote ja tiivistelmä Lohjan keskustan pysäköintiselvityksestä 2006. Lohjan keskustan pysäköintiselvitys

Ote ja tiivistelmä Lohjan keskustan pysäköintiselvityksestä 2006. Lohjan keskustan pysäköintiselvitys Ote ja tiivistelmä Lohjan keskustan pysäköintiselvityksestä 2006 Lohjan keskustan pysäköintiselvitys Syyskuu 2006 14 Kuva 2. Maksimikäyttöasteet. Lohjan keskustan pysäköintiselvitys Lohjan keskustan pysäköintiselvitys

Lisätiedot

Kaavin koulukeskuksen liikennesuunnitelma OLLI MÄKELÄ PILVI LESCH

Kaavin koulukeskuksen liikennesuunnitelma OLLI MÄKELÄ PILVI LESCH Kaavin koulukeskuksen liikennesuunnitelma OLLI MÄKELÄ PILVI LESCH 10.10.2013 Sisältö 1 Lähtökohdat... 7 2 Nykytila... 9 3 Suunnitelman sisältö... 14 3.1 Toimenpiteet... 14 3.2 Liikennejärjestelyt: nykyiset

Lisätiedot

SIPOON MASSBYN RATSASTUSKESKUKSEN JA OMAKOTIALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS, LIIKENNE

SIPOON MASSBYN RATSASTUSKESKUKSEN JA OMAKOTIALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS, LIIKENNE 4.8.2015 SIPOON MASSBYN RATSASTUSKESKUKSEN JA OMAKOTIALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS, LIIKENNE LIIKENNE Tarkastus 01 Päivämäärä 4/8/2015 Laatija Mari Kinttua Tarkastaja Jukka Räsänen Hyväksyjä Tuomas Lehteinen

Lisätiedot

Ennen kaavaehdotuksen hyväksymistä kaupunki tekee maankäyttösopimuksen hakijoiden kanssa MRL 91 a ja b edellytysten mukaisesti.

Ennen kaavaehdotuksen hyväksymistä kaupunki tekee maankäyttösopimuksen hakijoiden kanssa MRL 91 a ja b edellytysten mukaisesti. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KAPERNAUMI KORTTELI 43 (OSA) TEKNIIKKAKESKUS Suunnittelualueen sijainti alue sijaitsee Seinäjoen kaupungin n korttelissa 43. Alue sijaitsee Ruukintien varressa Kaasumestarinkadun

Lisätiedot

Asemakaavamuutos koskee kortteleita 9, 10, 16 ja 17 sekä katu- ja puistoaluetta

Asemakaavamuutos koskee kortteleita 9, 10, 16 ja 17 sekä katu- ja puistoaluetta LOIMAAN KAUPUNKI 29.4.2016 1( 5) Asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma AK 0183 Torin ympäristö, 1. (Keskusta) kaupunginosa Asemakaavamuutos koskee kortteleita 9, 10, 16 ja 17 sekä katu-

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Alavuden kaupungin RITOLA 16. kaupunginosan kortteli 16005 ja siihen liittyvä suojaviheralue

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Alavuden kaupungin RITOLA 16. kaupunginosan kortteli 16005 ja siihen liittyvä suojaviheralue OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Alue Alavuden kaupungin RITOLA 16. kaupunginosan kortteli 16005 ja siihen liittyvä suojaviheralue / Ympäristöpalvelut 27.01.2015 2 1 n sisältö ja tarkoitus Maankäyttö-

Lisätiedot

JALASJÄRVEN KUNTA KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSAKORTTELI 215. Vastaanottaja Jalasjärven kunta

JALASJÄRVEN KUNTA KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSAKORTTELI 215. Vastaanottaja Jalasjärven kunta Vastaanottaja Asiakirjatyyppi Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Päivämäärä JALASJÄRVEN KUNTA KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSAKORTTELI 215 JALASJÄRVEN KUNTA KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSAKORTTELI

Lisätiedot

ASUNTO-OHJELMA VUOSILLE 2016-2018. Kärsämäen kunta Tekninen lautakunta

ASUNTO-OHJELMA VUOSILLE 2016-2018. Kärsämäen kunta Tekninen lautakunta ASUNTO-OHJELMA VUOSILLE 2016-2018 Kärsämäen kunta Tekninen lautakunta Joulukuukuu 2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. MAANHANKINTA JA KAAVOITUS - Maanhankinta - Kaavoitus 3. ASUNTOTUOTANTO - Uusi tuotanto

Lisätiedot

Agroreal Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Agroreal Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Dnro 634/2013 9:15 Agroreal Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Asemakaavan muutos Riihimäen kaupunki Kaavoitusyksikkö 9.8.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. TEHTÄVÄ... 1 2. SUUNNITTELUALUE... 1 3. ALOITE...

Lisätiedot

ASEMAKAAVAMUUTOKSEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA HEINOLAN TYÖPAIKKA-ALUEEN ETELÄOSA JA KOPPISENTIE

ASEMAKAAVAMUUTOKSEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA HEINOLAN TYÖPAIKKA-ALUEEN ETELÄOSA JA KOPPISENTIE KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD KAAVOITUSPALVELUT ASEMAKAAVAMUUTOKSEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA HEINOLAN TYÖPAIKKA-ALUEEN ETELÄOSA JA KOPPISENTIE ASEMAKAAVATYÖN SUUNNITTELUALUE Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Kirkkokatu 9. Asemakaavan muutos, 689. Tontin viitesuunnitelma / Asemakaavan valmisteluvaiheen kuulemisaineisto (Kaavaluonnos) 1.6.

Kirkkokatu 9. Asemakaavan muutos, 689. Tontin viitesuunnitelma / Asemakaavan valmisteluvaiheen kuulemisaineisto (Kaavaluonnos) 1.6. Kirkkokatu 9 Asemakaavan muutos, 689 Tontin viitesuunnitelma / Asemakaavan valmisteluvaiheen kuulemisaineisto (Kaavaluonnos) 1.6.2015 Tontin sijainti Heinolan keskustassa Lähtökohdat Korttelin 20 tontille

Lisätiedot

MYLLYLÄ, MYLLYLÄN PÄIVÄKOTI 156

MYLLYLÄ, MYLLYLÄN PÄIVÄKOTI 156 ORIMATTILAN KAUPUNKI MYLLYLÄ, MYLLYLÄN PÄIVÄKOTI 156 ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS Asemakaavaehdotuksen selostus, joka koskee 8.9.2011 päivättyä asemakaavakarttaa. Asemakaavaehdotus koskee Myllylän

Lisätiedot

TAIDEMUSEON YMPÄRISTÖ ASEMAKAAVAN MUUTOS YLEISÖTILAISUUS

TAIDEMUSEON YMPÄRISTÖ ASEMAKAAVAN MUUTOS YLEISÖTILAISUUS TAIDEMUSEON YMPÄRISTÖ ASEMAKAAVAN MUUTOS YLEISÖTILAISUUS Sanna Seppänen I maankäytön suunnittelija I 4.2.2019 SISÄLTÖ Tavoitteet Lähtötiedot Kaavaluonnos Kaavaprosessi ja vaikuttaminen TAVOITTEET Tavoitteet:

Lisätiedot

Tampereen pysäköintipolitiikka (2016) Pysäköintinormin päivitys (2018) Pysäköintiseminaari

Tampereen pysäköintipolitiikka (2016) Pysäköintinormin päivitys (2018) Pysäköintiseminaari Tampereen pysäköintipolitiikka (2016) Pysäköintinormin päivitys (2018) Pysäköintiseminaari 1.11.2018 Toimenpiteiden aikataulutus ja vastuut 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 Päävastuu Pysäköintitoimiensuunnittelu

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNKI Kaupunkisuunnittelukeskus Asemakaavayksikkö 14.10.2003 6034/503/2002. asemakaavan muutos, alue 132201

ESPOON KAUPUNKI Kaupunkisuunnittelukeskus Asemakaavayksikkö 14.10.2003 6034/503/2002. asemakaavan muutos, alue 132201 ESPOON KAUPUNKI Kaupunkisuunnittelukeskus Asemakaavayksikkö 14.10.2003 6034/503/2002 KILONPUISTO IA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. SUUNNITELMAN NIMI JA SUUNNITTELUALUE ASEMAKAAVA KILONPUISTO

Lisätiedot

Vaasan keskustastrategia Kysely kaupunkilaisille rakennemallivaihtoehtoihin liittyen 2.-27.5.2012. Vaihtoehtojen esittely kyselyn taustaksi

Vaasan keskustastrategia Kysely kaupunkilaisille rakennemallivaihtoehtoihin liittyen 2.-27.5.2012. Vaihtoehtojen esittely kyselyn taustaksi Vaasan keskustastrategia Kysely kaupunkilaisille rakennemallivaihtoehtoihin liittyen 2.-27.5.2012 Vaihtoehtojen esittely kyselyn taustaksi 2.5.2012 Keskustastrategian rakennemallivaihtoehdot 3 kpl maankäytön

Lisätiedot

REIJOLAN ALUEEN OSAYLEISKAAVA

REIJOLAN ALUEEN OSAYLEISKAAVA Tekninen virasto Kaavoitus 19.05.2010 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA REIJOLAN ALUEEN OSAYLEISKAAVA Kuva 1. Suunnittelualue OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMAN TARKOITUS Uuden rakennus- ja maankäyttölain

Lisätiedot

HANGON KAUPUNKI HANGÖ STAD

HANGON KAUPUNKI HANGÖ STAD HANGON KAUPUNKI HANGÖ STAD 14.4.2016 8.3.2016 12 Lainvoimainen Kaupunginvaltuusto Kaupunginhallitus 15.2.2016 33 4.8. 4.9.2014 Kaavaehdotus nähtävillä MRL 65, MRA 27 11.6.2014 Ympäristölautakunta 28.4.2014

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ RYHMÄTÖISTÄ

TIIVISTELMÄ RYHMÄTÖISTÄ SALON KAUPUNKI KESKUSTASEMINAARI 2.12.2010 Salon lukio RYHMÄT 1. Keskusta nuorison ja lasten toimintaympäristönä 2. Terveellisyys, turvallisuus ja esteettömyys sekä keskusta seniorin toimintaympäristönä

Lisätiedot

1. Suunnittelukohteen sijainti ja nykytila Katuverkko ja liikennemäärä Jalankulku ja pyöräily Joukkoliikenne...

1. Suunnittelukohteen sijainti ja nykytila Katuverkko ja liikennemäärä Jalankulku ja pyöräily Joukkoliikenne... Sisältö 1. Suunnittelukohteen sijainti ja nykytila... 1 Katuverkko ja liikennemäärä... 1 Jalankulku ja pyöräily... 2 Joukkoliikenne... 3 2. Nykyinen ja tuleva maankäyttö... 4 Kortteli 60... 6 3. Asemakaavan

Lisätiedot

AHLMANIN KOULUN SÄÄTIÖN PIENTEOLLISUUSALUEEN JA PUISTOALUEIDEN OSIEN MUUTTAMINEN PIENTALOALUEEKSI ASEMAKAAVA 8153

AHLMANIN KOULUN SÄÄTIÖN PIENTEOLLISUUSALUEEN JA PUISTOALUEIDEN OSIEN MUUTTAMINEN PIENTALOALUEEKSI ASEMAKAAVA 8153 AHLMANIN KOULUN SÄÄTIÖN PIENTEOLLISUUSALUEEN JA PUISTOALUEIDEN OSIEN MUUTTAMINEN PIENTALOALUEEKSI ASEMAKAAVA 8153 LIIKENTEELLISET VAIKUTUKSET EHDOTUSVAIHEEN TARKASTELU (päivitetty 23.3.2007) 1. NYKYINEN

Lisätiedot

ASEMAKAAVA 691/AKM MARJATIE Pyhättömän (13) kaupunginosan korttelin 31 tontit 3 ja 10 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1.9.

ASEMAKAAVA 691/AKM MARJATIE Pyhättömän (13) kaupunginosan korttelin 31 tontit 3 ja 10 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1.9. 691/AK LIITE 1 ASEMAKAAVA 691/AKM MARJATIE Pyhättömän (13) kaupunginosan korttelin 31 tontit 3 ja 10 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1.9.2015 1. SUUNNITTELUALUE Suunnittelualue sijaitsee Heinolan

Lisätiedot

Teille osallisena on varattu tilaisuus lausua mielipiteenne kaavamuutoksesta.

Teille osallisena on varattu tilaisuus lausua mielipiteenne kaavamuutoksesta. VANTAAN KAUPUNKI Kaupunkisuunnittelu Asemakaavoitus 25.9.2006 Maanomistaja / rajanaapuri Asukkaat ja työntekijät Viranomaiset ja yhteisöt Viite: Uusinta ilmoitus kaavoituksen vireilletulosta Asia: ASEMAKAAVAN

Lisätiedot

Liikennepoliittiset linjaukset

Liikennepoliittiset linjaukset Liikennepoliittiset linjaukset 2013 20.12.2012 kh 9.5.2011 kv 16.5.2011 Sisältö Johdanto... 1 LAHDEN KAUPUNGIN STRATEGIA 2025 (KV 11.4.2011)... 2 LIIKENNEPOLIITTISET PÄÄMÄÄRÄT... 5 LIIKENNEPOLIITTISET

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 73. 73 Kerrostalotontin määräosan myynti Tapiolasta VVO Kodit Oy:lle, korttelin 12220 tontti 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 73. 73 Kerrostalotontin määräosan myynti Tapiolasta VVO Kodit Oy:lle, korttelin 12220 tontti 1 31.08.2015 Sivu 1 / 1 2478/02.07.00/2015 73 Kerrostalotontin määräosan myynti Tapiolasta VVO Kodit Oy:lle, korttelin 12220 tontti 1 Valmistelijat / lisätiedot: Laura Schrey, puh. 040 536 1739 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Kasvunäkymät väestönkasvua seutukuntansa keskus, palvelee noin asukasta

Kasvunäkymät väestönkasvua seutukuntansa keskus, palvelee noin asukasta Kasvunäkymät Hämeenlinnan seudulle ja kantakaupunkiin on arvioitu tulevaisuudessa suuntautuvan väestönkasvua Hämeenlinna on seutukuntansa keskus, palvelee noin 95 000 asukasta tulisi turvata palveluiden

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelman sisällysluettelo

Osallistumis- ja arviointisuunnitelman sisällysluettelo Osallistumis- ja arviointisuunnitelman sisällysluettelo 0 YLEISTÄ... 2 1 SUUNNITTELUALUE... 2 2 SUUNNITTELUN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET... 2 3 KAAVATILANNE... 2 4 MAANOMISTUS... 2 5 VAIKUTUSTEN ARVIOINTI...

Lisätiedot

LIITE 1. Ote Päijät-Hämeen maakuntakaavasta. Lainvoimainen maakuntakaava 2006, Päijät-Hämeen liitto.

LIITE 1. Ote Päijät-Hämeen maakuntakaavasta. Lainvoimainen maakuntakaava 2006, Päijät-Hämeen liitto. LIITE 1. Ote Päijät-Hämeen maakuntakaavasta. Lainvoimainen maakuntakaava 2006, Päijät-Hämeen liitto.. LIITE 2. Sysmän kirkonseudun kulttuurimaisema. RKY aluerajaus, Museovirasto 2009. LIITE 3. Asukaskyselyn

Lisätiedot

Servinniemen ja Otarannan pysäköintitutkimus 2016 Ksk/liikennesuunnittelu

Servinniemen ja Otarannan pysäköintitutkimus 2016 Ksk/liikennesuunnittelu Servinniemen ja Otarannan pysäköintitutkimus 2016 Ksk/liikennesuunnittelu 28.11.2016 Rajaus: Kuva 1. Autopaikat laskettiin päivälaskentana yhden kerran sekä ilta-/yölaskentana 1-2 kertaa: Päivälaskennat:

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA KH 316/2006 LIITE 3 Ydinkeskustan osayleiskaavan 2002-2015 muutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA KUUSANKOSKEN KAUPUNKI TEKNINEN VIRASTO KAAVOITUS 2008 Kuusankosken kaupunki Kuusankosken kaupungin

Lisätiedot

SASTAMALAN KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 6 ASEMAKAAVANMUUTOS

SASTAMALAN KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 6 ASEMAKAAVANMUUTOS VAMMALAN KAUPUNKI TEKNINEN LAUTAKUNTA 1/7 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SASTAMALAN KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 6 ASEMAKAAVANMUUTOS ALUEEN SIJAINTI Asemakaavamuutos koskee Sastamalan kaupunginosan korttelia

Lisätiedot

alue, jolle kaavahankkeella saattaa olla vaikutuksia

alue, jolle kaavahankkeella saattaa olla vaikutuksia OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Raksilan kaupunginosan korttelia 2 tonttia nro 2 koskeva asemakaavan muutos (Teuvo Pakkalan katu) AM2025 asemakaavan muutosalue alue, jolle kaavahankkeella

Lisätiedot

Hatanpään sairaala-alueen pysäköintiselvitys

Hatanpään sairaala-alueen pysäköintiselvitys Hatanpään sairaala-alueen pysäköintiselvitys Nykytila-analyysi Luonnos 8.6.2017 Sito Parhaan ympäristön tekijät Pysäköintiselvityksen tarkastelualue Tarkastelualue, joka jakautuu kahteen selvitysosaan:

Lisätiedot

VALINTATALON KORTTELI 43

VALINTATALON KORTTELI 43 VALINTATALON KORTTELI 43 Asemakaavan muutos Vireilletulovaiheen yleisötilaisuus pääkirjaston Muikku-Sali ti 2.2.2016, klo 18.00 Kaavoitusarkkitehti Simo Vaskonen VUOROVAIKUTUS ASEMAKAAVOITUKSESSA Maankäyttö-

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA(MRL 63 )18.11.2009/tark.21.2.2012

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA(MRL 63 )18.11.2009/tark.21.2.2012 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA(MRL 63 )18.11.2009/tark.21.2.2012 Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa voidaan tarkistaa kaavatyön aikana tarpeen mukaan. TORPANTIE 33 Asemakaavan ja tonttijaon

Lisätiedot

Alue Pihlajarinne Asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Alue Pihlajarinne Asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma s. 1 / 5 Alue 630410 Pihlajarinne Asemakaavan muutos Asianumero 471/10.02.03/2014 13.4.2014 Asemakaavan muutoksen tavoitteena on asuinkorttelin 63001 täydennysrakentaminen sallimalla enemmän asuntoja ja

Lisätiedot

Viher-Nikkilä. A-36.1152 Yhdyskuntasuunnittelun perusteet, MaKa2

Viher-Nikkilä. A-36.1152 Yhdyskuntasuunnittelun perusteet, MaKa2 Viher-Nikkilä 00 A-36.115 Yhdyskuntasuunnittelun perusteet, MaKa SELOSTUS Suunnittelemamme alueen valintaan vaikuttivat monet tekijät. Päädyimme alueeseen, joka sijaitsee lähellä Nikkilän keskustaa ja

Lisätiedot

Mäskälän alueen kaavarunko

Mäskälän alueen kaavarunko S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HÄMEENLINNAN KAUPUNKI Mäskälän alueen kaavarunko Liikennetarkastelu FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 23.10.2012 P17620 Liikennetarkastelu 1 (10) Miettinen Tuomas 23.10.2012

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN KESKUSTA LIIKENNE- JA PYSÄKÖINTISELVITYS 02/2016 LEMPÄÄLÄN KESKUSTA 2016/02/23

LEMPÄÄLÄN KESKUSTA LIIKENNE- JA PYSÄKÖINTISELVITYS 02/2016 LEMPÄÄLÄN KESKUSTA 2016/02/23 LEMÄÄLÄN KESKUSTA LIIKENNE- JA YSÄKÖINTISELVITYS 02/2016 LEMÄÄLÄN KESKUSTA SISÄLTÖ 1. Lähtökohdat 1.1 Suunnittelualue 3. Kaava-alueen pysäköinnin mitoitus 3.1. Asemakaavaluonnoksissa käytetyt pysäköintinormit

Lisätiedot

Liike- ja toimistorakennusten korttelialue.

Liike- ja toimistorakennusten korttelialue. Ulkoasu selitys ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: Asuinkerrostalojen korttelialue, jolle saa sijoittaa liike- ja toimistotiloja enintään 10 prosenttia kerrosalasta. Asuin-, liike- hotelli- ja toimistorakennusten

Lisätiedot

Y-TONTTI TOIVONTIE Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Y-TONTTI TOIVONTIE Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Dnro 1454/2014 14:15 Y-TONTTI TOIVONTIE Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Asemakaavan muutos Riihimäen kaupunki Kaavoitusyksikkö 11.1.2015 päivitetty 9.11.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. TEHTÄVÄ... 1 2.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 41. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 41. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 02.03.2016 Sivu 1 / 1 5171/2015 10.02.03 41 Itä-Suviniitty, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue 613302, 40. kaupunginosa, Espoon keskus Valmistelijat / lisätiedot: Minna

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelman sisällysluettelo

Osallistumis- ja arviointisuunnitelman sisällysluettelo Osallistumis- ja arviointisuunnitelman sisällysluettelo 0 YLEISTÄ... 2 1 SUUNNITTELUALUE... 2 2 SUUNNITTELUN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET... 2 3 KAAVATILANNE... 2 4 MAANOMISTUS... 3 5 VAIKUTUSTEN ARVIOINTI...

Lisätiedot

Alueen asemakaava ja yleissuunnitteluohjeet

Alueen asemakaava ja yleissuunnitteluohjeet 2 Sijainti Siirin tontit sijaitsevat n. 5 km keskustasta itään. Alue sijaitsee aivan Harvoilanmäen asuntomessualueen vieressä. Asuntomessualue avasi Siirin uuden asuinalueen. Kaikkiaan Siirin alueelle

Lisätiedot

ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET Yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alue.

ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET Yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alue. ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET AKR AP AO AO-33 YL VL VL-7 ET W 0020500 Asuinkerros- ja rivitalojen korttelialue. 0030000 Asuinpientalojen korttelialue. 0050000 Erillispientalojen korttelialue. 0050033

Lisätiedot

Matkustustottumukset Lahden seudulla - kävellen, pyöräillen vai autolla?

Matkustustottumukset Lahden seudulla - kävellen, pyöräillen vai autolla? Matkustustottumukset Lahden seudulla - kävellen, pyöräillen vai autolla? Päijät-Hämeen liikenteen tulevaisuus 15.11.2110 erikoistutkija Hanna Kalenoja Tampereen teknillinen yliopisto A Henkilöhaastattelut

Lisätiedot

Lahti. Perustietoa Lahdesta. Suunnittelualue: Karisto. Karisto

Lahti. Perustietoa Lahdesta. Suunnittelualue: Karisto. Karisto Lahti Karisto Perustietoa Lahdesta Asukasmäärä 1.1.2009 yhteensä 100 080 henkilöä asukastiheys on 741,0 asukasta per km 2 henkilöautotiheys on 471 ajoneuvoa/1000 asukasta kohden Suunnittelualue: Karisto

Lisätiedot

Lausunto Rajamäen kaupan mitoituksesta

Lausunto Rajamäen kaupan mitoituksesta Asemakaavan muutos Rajamäki, Kylänpää Lausunto Rajamäen kaupan mitoituksesta 29.9.2015 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Johdanto... 3 2. Kaupan nykytilanne Rajamäellä... 4 3. Kaupan liiketilatarve

Lisätiedot

Pysäköinti Turussa mitä, missä, milloin?

Pysäköinti Turussa mitä, missä, milloin? Pysäköinti Turussa mitä, missä, milloin? 4.12.2017 Liikenneinsinööri Jaana Mäkinen, Turun kaupungin ympäristötoimiala: Pysäköinnin linjaukset mitä kaikkea ne käsittelevät? TkT Kalle Vaismaa, WSP Finland

Lisätiedot

ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS Klaukkala, Kiikkaistenkuja

ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS Klaukkala, Kiikkaistenkuja Kaavatunnus: 3-331 Asianumero: 507/10.2.03/2012 ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS Klaukkala, Kiikkaistenkuja Asemakaavanmuutos koskee korttelin 3086 tonttia 2 Asemakaavanmuutoksella muodostuu osa korttelista

Lisätiedot

1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT

1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT ASEMAKAAVAN SELOSTUS LUONNOS 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot Jyväskylän kaupungin 3. kaupunginosan korttelin 54 tontin 12 sekä katualueen asemakaavan muutos, Rauhankatu 2-4, ns. virkamiestalo.

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015 TYÖNUMERO: E27370 SIIKAJOEN KUNTA RUUKIN ASEMANSEUDUN ASEMAKAAVAMUUTOS YH KORTTELIN 20 AJONEUVOLIITTYMÄÄ VARTEN SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU JOHDANTO Maankäyttö-

Lisätiedot

Janakkalan kunta Turenki 25.4.2014

Janakkalan kunta Turenki 25.4.2014 Janakkalan kunta Turenki 25.4.2014 1 Taimistotie Asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma ALUEEN SIJAINTI Alue sijaitsee Turengin keskustassa, Turengintien pohjoispuolella, rautatien molemmin

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA LEVIN KORTTELIN 33 TONTTIEN 1 JA 6 SEKÄ KORTTELIN 35 TONTIN 5 ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS. Vastaanottaja KITTILÄN KUNTA

KITTILÄN KUNTA LEVIN KORTTELIN 33 TONTTIEN 1 JA 6 SEKÄ KORTTELIN 35 TONTIN 5 ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS. Vastaanottaja KITTILÄN KUNTA Vastaanottaja KITTILÄN KUNTA Asiakirjatyyppi KAAVASELOSTUS, KAAVAEHDOTUSVAIHE Päivämäärä 28.03.2014 / 04.08.2014 Hyväksymispäivämäärä ja -pykälä 25.8.2014 31 Kaavatunnus 261V250814A 31 KITTILÄN KUNTA LEVIN

Lisätiedot

Erityisasumisen toimeenpano-ohjelma 2016-2019 Päivitys 8.10.2015

Erityisasumisen toimeenpano-ohjelma 2016-2019 Päivitys 8.10.2015 Erityisasumisen toimeenpano-ohjelma 2016-2019 Päivitys 8.10.2015 Ikääntyvien asumispalvelut Pitkäaikaisen laitoshoidon vähentäminen aloitettiin, kun Senioripihan tehostetun asumispalvelun yksikkö valmistui.

Lisätiedot

http://sr512201/webmap/content/result.htm

http://sr512201/webmap/content/result.htm Määräysnumero Ulkoasu selitys 1.02 ASUINPIENTALOJEN KORTTELIALUE 1.04 ERILLISPIENTALOJEN KORTTELIALUE. 3.01 LIIKERAKENNUSTEN KORTTELIALUE, JOLLE SAADAAN RAKENTAA KASVIHUONERAKENNUKSIA SEKÄ TÄHÄN TARKOITUKSEEN

Lisätiedot

Sujuvaa pysäköintiä Helsingissä

Sujuvaa pysäköintiä Helsingissä Sujuvaa pysäköintiä Helsingissä Tässä oppaassa kerrotaan, missä ja miten Helsingissä voi pysäköidä, kuka päättää pysäköintipaikoista, miksi pysäköintiä valvotaan ja mistä pysäköintilupia saa. Yhteisten

Lisätiedot

JOENSUUN KESKUSTAN LIIKENNESUUNNITELMA 21.8.2012

JOENSUUN KESKUSTAN LIIKENNESUUNNITELMA 21.8.2012 JOENSUUN KESKUSTAN LIIKENNESUUNNITELMA 21.8.2012 Pyöräilyseminaari 9.5.2014 ESITYKSEN SISÄLTÖ Liikennesuunnitelman päätavoitteet ja esimerkkejä liikenneratkaisuista ja muutosten perusteita. TAVOITTEISTA

Lisätiedot

Yhdyskuntatekniikan lautakunta 78 10.12.2014

Yhdyskuntatekniikan lautakunta 78 10.12.2014 Yhdyskuntatekniikan lautakunta 78 10.12.2014 Sarvvikinportin (ent. Kurkiranta) asemakaava (hanke 34500), osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkistaminen ja hyväksyminen MRL 62 :n ja 63 :n mukaisesti

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OTE AJANTASA-ASEMAKAAVASTA JA KAAVA-ALUEEN RAJAUS 1 ALUEEN ORTOKUVA 2011 2 Kohde Hakija/ Aloite Asemakaavan muutos: Keskusta IV F: Keskustan kaupunginosan korttelit

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Lapijoen päiväkodin asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Työ: 25177

EURAJOEN KUNTA. Lapijoen päiväkodin asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Työ: 25177 EURAJOEN KUNTA Lapijoen päiväkodin asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Työ: 25177 Turussa 19.3.2012, tark. 5.6.2012, tark. 4.9.2012, tark. 9.11.2012 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701

Lisätiedot

Kivenlahti I A, muutos 34. kaupunginosa Espoonlahti Kortteli 34040 Asemakaavan muutos

Kivenlahti I A, muutos 34. kaupunginosa Espoonlahti Kortteli 34040 Asemakaavan muutos 1 (8) Asianumero 5070/10.02.03/2013 Aluenumero 411450 Kivenlahti I A, muutos 34. kaupunginosa Espoonlahti Kortteli 34040 Asemakaavan muutos Asemakaavan muutoksen selostus Asemakaavan muutoksen selostus,

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAMUUTOS KOKKOLAN PRISMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAMUUTOS KOKKOLAN PRISMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAMUUTOS KOKKOLAN PRISMA Kokkolan kaupunki Tekninen palvelukeskus Kaupunkiympäristön vastuualue Kaavoituspalvelut PL 43, 67101 Kokkola Puh. (06) 828 9111 Faksi

Lisätiedot

HAMINAN KAUPUNKI Tekninen toimi 5.12.2012, PÄIVITETTY 6.2.2013

HAMINAN KAUPUNKI Tekninen toimi 5.12.2012, PÄIVITETTY 6.2.2013 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 1(9) KORTTELIN 86 JA 87 ASEMAKAAVAN MUUTOS (TORVENSOITTAJANKADUN JA KELLONSOITTAJANKADUN VÄLINEN ALUE) 1 SUUNNITTELUALUE Suunnittelualue sijaitsee Alakaupungin

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS. AsOy Snellmanin kartano

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS. AsOy Snellmanin kartano ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS AsOy Snellmanin kartano 2 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS / ASUNTO OY SNELLMANINKARTANO 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot Asemakaavan muutos koskee 9. kaupunginosan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 32/2012 1 (7) Yleisten töiden lautakunta Ko/1 02.10.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 32/2012 1 (7) Yleisten töiden lautakunta Ko/1 02.10.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 32/2012 1 (7) 441 Gunillankallion alueen kadut, katusuunnitelmien hyväksyminen, Laajasalo HEL 2012-009067 T 10 05 02 Päätös päätti hyväksyä Gunillantien katusuunnitelman välillä

Lisätiedot

Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys Page 1

Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys Page 1 Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys 31.3.2014 Page 1 Kaupan palveluverkkoselvityksessä: Selvitettiin Kainuun kaupan palvelurakenteen ja yhdyskuntarakenteen kehitys, nykytilanne ja kehitysnäkymät Laadittiin

Lisätiedot

Nahkurintorin alueen kehittämisen kumppanuushaku

Nahkurintorin alueen kehittämisen kumppanuushaku Nahkurintorin alueen kehittämisen kumppanuushaku Kumppanuushaun kaavalliset lähtökohdat ja alueen käytön tavoitteet Nahkurintorin alue sijaitsee Lohjan kaupunkikeskustan kaupallisella ydinalueella. Kehittämisalue

Lisätiedot

Joensuun keskustan osayleiskaava. Kohtuusliike http://www.kohtuusvaarassa.com

Joensuun keskustan osayleiskaava. Kohtuusliike http://www.kohtuusvaarassa.com 1 n keskustan osayleiskaava Luonnosvaihe LAUSUNTO 13.2.2012 Kohtuusliike http://www.kohtuusvaarassa.com Kohtuusliike kiittää mahdollisuudesta lausua mielipiteensä n keskustan osayleiskaavan luonnosvaiheessa.

Lisätiedot