KIRJASTO MAHDOLLISTAJANA, IHMISET TEKIJÖINÄ Keskustakirjaston pelisäännöt

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KIRJASTO MAHDOLLISTAJANA, IHMISET TEKIJÖINÄ Keskustakirjaston pelisäännöt"

Transkriptio

1 KIRJASTO MAHDOLLISTAJANA, IHMISET TEKIJÖINÄ Keskustakirjaston pelisäännöt Keskustakirjaston kaverit/ Teemaryhmä 2 Keskustakirjasto yhteisöjen yhteinen kirjasto

2 Keskustakirjaston halutaan olevan paitsi tila, myös väline, alusta ja julkaisukanava kaupunkilaisten yksilöllisille ja erilaisten kollektiivien tekemiselle. Vapaata tilaa juuri sinulle, teille, yhdistyksellenne, järjestöllenne, yhteisöllenne, porukallenne. Tulkaa täyttämään tila, tehkää siitä elävä, ottakaa omaksenne, antakaa toisillenne, olkaa yhdessä. Ehkä keskustakirjasto voisi mainostaa esimerkiksi näin sitä mahdollisuutta, mitä julkinen kaupunkitila tarjoaa kansalaisille, käyttäjille, tekijöille ja kokijoille.

3 Keskustakirjaston kavereiden mielestä esimerkiksi Kalasataman alue toimii esikuvana siitä, miten julkinen sektori voi tarjota alustan kaupunkilaisten tuottamille mielenkiintoisille sisällöille (placemaking), vaikka siellä tekemisen reunaehdot ovatkin toisenlaiset kuin keskustakirjastossa.

4 Keskustakirjaston kaverit asiakaskehittäjäyhteisö/ KIRJASTO MAHDOLLISTAJANA, IHMISET TEKIJÖINÄ Keskustakirjasto-hankkeessa luvassa on yli m2 kansalaisten uutta olohuonetta, toimintaa kolmessa kerroksessa Helsingin paraatipaikalla, kymmeniä tuhansia kävijöitä, useita kumppaneita ja kymmeniä kirjastotyöntekijöitä - miten koordinoida eri toimijoiden synnyttämiä sisältöjä ja toimintaa? Kavereiden mielestä alusta saakka tulisi löytää hyvä tasapaino sen välille, miten paljon kirjasto ohjailee sisältöjä ja kuinka paljon valtaa jätetään asiakkaille ja kumppanitoimijoille. Tasapainon löytyminen edellyttää kokeiluja ja pilotteja sekä valmiutta suunnata toimintaa niistä saatujen kokemusten perusteella. Kaverit korostivat, että kirjaston ja kaupunkilaisten kannattaa tehdä yhteistyötä, koska molemmilla on jotain, mitä toiselta puuttuu: ruohonjuuritasolla on ennakkoluulottomia ideoita ja toimintaenergiaa, kirjastolla taas pysyvyyttä ja vakautta. Näiden yhdistelmästä, luovuudesta ja luotettavuudesta löytyvät ainekset tulevaisuuden kukoistavaan kirjastoon.

5 Keskustakirjaston kaverit asiakaskehittäjäyhteisö/ KIRJASTO MAHDOLLISTAJANA, IHMISET TEKIJÖINÄ TEEMAKYSYMYKSIÄ TYÖSKENTELYN AIKANA OLIVAT: Miten keskustakirjastosta rakennetaan hengeltään avoimesti ympäristönsä kanssa kommunikoiva, erilaista tekemistä mahdollistava paikka? Millaiset reunaehdot ja pelisäännöt kannattaisi laatia kirjaston ja muiden tekijäyhteisöjen välille, jotta toiminta pääsisi kasvamaan täyteen kukoistukseensa? Millaiset selkeät ja helpot toimintamallit luodaan asiakkaiden ja tekijäyhteisöjen omaehtoisen toiminnan, tapahtumien ja tilaisuuksien järjestämiselle? Miten erilaisten toimijoiden yhteistyö koordinoidaan ja miten kirjasto omaksuu uuden roolinsa mahdollistajana? Millaisia painopistealueita kirjaston tulisi valita? Miten pelisäännöistä viestitään hyvässä hengessä? Miten varmistetaan, ettei mikään asiakasryhmä tai toimijayhteisö dominoi tiloja tai työvälineiden käyttöä?

6 Kirjasto on sydämen asiq kampanja ALUSTAVAA HAHMOTTELUA

7 Nyt olisi aika tehdä näkyväksi se, että kirjasto on ihmisille sydämen asia. Se toisi esiin uudesta näkökulmasta millainen urbaani jokamiehenoikeus kirjasto voi olla nykypäivän kaupungissa

8 Enemmistöllä helsinkiläisistä ja suomalaisista on kirjastoon henkilökohtainen suhde - jokin kirjaston tunnelmaan ja palveluihin liittyvä läpieletty kokemus tai omakohtainen tarina. Annetaan siis asiakkaille ääni ja valtaa toimia kirjaston sanansaattajina. Kirjaston asiakkaiden kokemuksista viestitään kampanjan muodossa keskustakirjaston tiloissa esim. nk. tapauskertomuksina asiakkaiden suulla (puhekuplat, omilla kasvoilla esiin jne.)

9 Kirjasto on sydämen asiq kampanja ESIMERKKI/ Erään asiakkaan puhekupla-/ tapauskertomus

10 Kirjasto on suomalaisen sivistyksen rakentaja, ja Suomessa sivistys on ollut selviytymisstrategia. Siihen on kuulunut kaikki mukaan -henki eli koko väestöllä on ollut pääsy tietoon ja kulttuuriin, kun kirjastopalvelut ovat alusta alkaen olleet avoinna kaikille. Kirjasto on maassamme kaikkein käytetyin kulttuuripalvelu ja rakastettu toimija.

11 Kirjastojulistus/ DIY Manifestit ALUSTAVAA HAHMOTTELUA

12

13

14

15

16 Keskustakirjaston kaverit asiakaskehittäjäyhteisö/ DIY MANIFESTEISTA MALLIA KIRJASTOON Keskustakirjaston kaverit näkivät paljon samankaltaisuuksia DIYkulttuurin ja keskustakirjaston välillä: Yhteisöllisyyden mahdollistaminen ja vahvistaminen Kaikille avointa, konkreettista ja helppoa Kokeilevaa ja uutta luovaa, tavoitteena synnyttää tekoja parempaan yhteiskuntaan Tuo yhteen erilaisia osaajia nörteistä marttoihin Kansalaisaktiivisuutta edistävää, perustuu ihmisten toimintavapauteen Yhteistoiminnallisuus & vertaisuus (me)/ itse-tekeminen & yksilöllisyys (minä) Kavereiden mielestä keskustakirjaston pelisäännöistä pitäisi viestiä DIY manifestien tyylillä. Maailma muuttuu tekemällä. Alustan sille tarjoaa keskustakirjasto. DIY Manifesto is a vivid portrait of those who build the society of tomorrow

17 ESIMERKKI/ KIRJASTOJULISTUKSEN ALKU Me asiakkaat päätimme ryhtyä tuumasta toimeen ja kirjoittaa kirjastojulistuksen. Kuka ikinä keksikään kirjaston mahtava juttu! Kuten Albert Einstein sanoo All you need to know is the location of the local library. Huomisen helsinkiläisillä on halu tehdä kaupungistaan maailman paras ja kirjasto voi auttaa meitä siinä. Uusi kirjasto on osoitus siitä, että myös byrokratian sisällä on ymmärretty eri-ikäisten ja taustaisten ihmisten merkitys kaupungille. Kirjastoon voimme kokoontua sekä virkamiehet että kaupunkilaiset ja tuoda mukanamme tietomme, taitomme ja tarinamme, testata ideoitamme ja oppia toinen toiseltamme

18 Tee kirjastoarjesta kivaa ja kieltokyltit tarpeettomiksi / Periaatteet TOP 4 ALUSTAVAA HAHMOTTELUA

19 TOP 4 ( 1 ) Keskustakirjasto on paljon muutakin kuin rakennuksen kuoret ja sisustus sen tunnelman muodostamme me, kaupungin asukkaat. Hyvän kaupunkilaisuuden pelisäännöt alkavat meidän jokaisen omasta sydämestä ja niitä voi treenata täällä. Tämä on paikka, jossa voit kohdata yli puoli miljoonaa kotikaupunkilaistasi ja tehdä kanssaeläjiesi kirjastoarjesta kivaa. Kirjasto haluaa olla mahdollistava, palveleva ja auttava miten sinä voisit auttaa muita ja ottaa heidät huomioon kaikessa tekemisessäsi?

20 TOP 4 ( 2 ) Yhteisöllisyys, yhteinen omaisuus ja yhteiset tilat eivät ole itsestään selviä asioita. Tilat, työvälineet ja laitteet ovat meitä kaikkia varten: älä vahingoita niitä vahingoitat samalla ystäviesi, muiden kaupunkilaisten ja omia mahdollisuuksiasi. Toisten huomiointi on oikeastaan aika simppeliä. Siisti jälkesi, jotta seuraava voi nauttia työskentelystä yhtä paljon kuin sinä. Tee tilaa viereesi työskentelypisteessä, jos käsillä on ruuhkahuippu. Hymyile jonossa tai laula vaikka laulu..

21 TOP 4 ( 3 ) Ajatella, että kirjastossa käyvät kaikki vauvasta vaariin ja sinäkin olet täällä. Jokaisella kävijällä on mielessään erilaisia odotuksia ja toiveita, joiden he haluaisivat täyttyvän tässä samassa osoitteessa, yhteisessä olohuoneessamme. Yksi saapuu etsimään työskentelyn rauhaa, toinen vilkkaita tapahtumia. Kunnioita siis eri tilojen tunnelmia ja yhteiseloa. Kirjaston katon alle mahtuu ääntä ja hiljaisuutta, piippailevaa tekniikkaa ja vanhoja klassikoita, lasten puuhailua ja työssäkäyvien aherrusta meidän tekemää joka päivä muotoaan muuttavaa kuhinaa..

22 TOP 4 ( 4 ) Ota selvää, mitä kirjasto voi tarjota ja ehdota uusia toimintamuotoja rohkeasti. Tule mukaan vaikuttamaan kirjaston sisältöihin keskustakirjaston asiakaskehittäjiin. Tuo esiin, mitä voisimme tehdä uudella tavalla, tai kuinka parantaa palveluitamme. Pelisäännöt ovat meitä kaikkia varten ja meidän kaikkien parhaaksi. Säännöistä voidaan keskustella ja niitä voidaan yhteisellä päätöksellä muuttaa..

23 Näillä asioilla täytämme keskustakirjaston / Painopistealueet ja prioriteetit ALUSTAVAA HAHMOTTELUA

24 JOKAINEN VOI OLLA LUOVA, OPPIA JA OSATA Keskustakirjastossa on helppo olla luova ja oppia. Jokainen kävijä tuo omat ideansa mukanaan yhteisölliseen taitojen, tietojen ja tarinoiden taloon. Vahvuus on erilaisten ihmisten yhdessä tekemisessä. Keskustakirjastossa käyttäjien luomasta sisällöstä jalostuu ratkaisuja toimivampaan yhteiskuntaan...

25 KIRJAN UUSI ELÄMÄ Keskustakirjasto tiivistää erilaisten kirjallisten yhteisöjen toimintaa yksien seinien ja kansien sisään, yhdistävänä tekijänä on kiinnostus kirjaan, kirjoittamiseen ja kirjallisuuteen. Monille kirjallisuus tarkoittaa rauhaa ja hiljaisuutta. Keskustakirjastossa se saisi myös äänen. Siellä kritiikillä, monenlaisella fiktiolla, tutkimuksella ja kirjallisella taidolla on tilaa olla vuorovaikutuksessa keskenään..

26 KULTTUURIN AARRESAARI Keskustakirjaston sijaitsee entisen saaren päällä se on hyvä pohja tälle keskustasta löytyvälle kulttuurin aarresaarelle. Näyttelyt, elokuvat, kaupunki- ja kirjallisuustapahtumat, työpajat, keskustelut ja luennot ovat suurimmaksi osaksi avoimia kaikille. Keskustakirjasto on myös hyvä ponnahduslauta aloitteleville luoville kyvyille ja haluamme nostaa nuoria taiteilijoita esille

27 KESKUSTAKIRJASTO NÄYTTÄÄ VIHREÄÄ Keskustakirjasto on ekotehokas nollaenergiatalo. Haluamme olla mukana tekemässä Helsingistä vihreämpää ja ympäristöystävällisempää kaupunkia. Kirjasto ei tuota mitään fyysistä kulutettava tai ostettavaa, vaan toimii pikemminkin kulutusta hillitsevänä voimana ja tavaran omistamisen vaihtoehtona.

28 RAKKAUDELLA HELSINKI KESKUSTAKIRJASTO EDISTÄÄ TASA-ARVOA JA SUVAITSEVAISUUTTA Kirjasto yhdistää ja eheyttää - se on tasa-arvoinen erilaisten ihmisten avoin kohtaamispaikka, joka kannustaa keskusteluun, kohtaamiseen ja erilaisuuden ymmärryksen lisäämiseen..

29 HAUSKA HELSINKI ON YHTEISÖLLINEN Helsingissä nautitaan asukaslähtöisistä, arkea rikastuttavista tapahtumista ja tempauksista. Kaupunkikulttuuri haastaa hauskalla tavalla ajattelemaan julkista tilaa uusiksi. Keskustakirjasto haluaa olla mukana tukemassa kaupunkikulttuurin tekijöitä lainaa meiltä tilaa, välineitä tai osaamista...

30 VAPAATA JÄLKEÄ - ASUKASLÄHTÖISTÄ TOIMINTAA KAUPUNKIIN Keskustakirjasto on aktiivisen kaupunkilaisuuden toimintakeskus, missä erilaiset yksilöt ja ryhmät toteuttavat monipuolista, kaikille avointa ohjelmaa. Täällä kehitetään yhdessä parempaa lähiympäristöä, kaupunkia ja yhteiskuntaa

31 Reunaehtoja ja toimintatapaehdotuksia ALUSTAVAA HAHMOTTELUA

32 Reunaehtoja ja toimintatapaehdotuksia ALUSTAVAA HAHMOTTELUA Tilojen, välineiden ja laitteiden käyttöä ohjaavat varausjärjestelmään kytkeytyvät kysymykset: Kuinka pitkiksi ajoiksi voi tehdä varauksia tiloihin ja työkaluihin? Voiko joku varata studio-tilaa viikoksi putkeen? Miten pitkiä toistuvia varauksia voi tehdä? Miten varmistetaan, että kaikki asiakasryhmät huomioidaan tasapuolisesti? Miten varmistetaan, ettei missään tilassa ole yhden ikäluokan/asiakasryhmän dominanssia? Voiko kirjasto priorisoida ja depriorisoida varauksia (jopa peruuttaa asiakkaan tekemiä varauksia force majeure-tapauksissa)? Kuinka aikaisin pitää/voi varata tiloja/laitteita? Milloin varauksensa menettää jos ei ole paikalla sen alussa/ siihen mennessä? Sakotetaanko siitä? Ovatko kaikki tilat ja laitteet maksuttomia kaikille toimijoille?

33 Reunaehtoja ja toimintatapaehdotuksia ALUSTAVAA HAHMOTTELUA Kavereiden kehittelyä ja vastauksia (1): Mikä on mahdollista tekniikan avulla? Kuinka joustavasti tilavarausjärjestelmään voi rakentaa sisään rajoituksia/ mahdollisuuksia? Mitkä ovat kerralla varattavat aikaslotit per tila? Esim. onko hyvä käytäntö, että studiotilojen kohdalla mahdollisuus varata puolikkaita päiviä, työpajatiloja 2 h kerrallaan, monitoimisalia maksimissaan yhdeksi päiväksi? Yksi toimija ei voi tehdä pitkiä, yhtäjaksoisia varauksia, järjestelmän pitäisi toimia niin, että siihen voi syöttää vain jonkin tietyn maksimimäärän varauksia kerrallaan Kuinka viime tingassa tiloja ja laitteita voi varata? Tai kuinka paljon ennakkoon ne pitää olla varattuina? Onko tämä koodattu sisään tilavarausjärjestelmään? Miten huomioidaan ne asiakkaat, jotka eivät osaa käyttää tila/laitevarausjärjestelmää? Saavatko he henkilökohtaista opastusta?

34 Reunaehtoja ja toimintatapaehdotuksia ALUSTAVAA HAHMOTTELUA Kavereiden kehittelyä ja vastauksia (2): Miten toimitaan, jos johonkin tilaan ei ole varauksia? Voiko sen siinä tapauksessa saada käyttöönsä tavallista pidemmäksi ajaksi? Tilojen ja laitteiden tarve vaihtelee varmasti paljon vuodenaikojen ja päivärytmin mukaan, esim. 3D-printterit voivat helposti olla vapaina keskellä päivää ennen kuin työssäkäyvät varaavat ne käyttöönsä virka-ajan jälkeen Entä miten toimitaan, jos joku yhteisö haluaa varata tietyn tilan toistuvasti esim. joka torstai-ilta koko kevätkauden ajaksi? Kulkevatko nämäkin varaukset tilavarausjärjestelmän kautta, vai haetaanko niitä erikseen? Vrt. Toimintakeskus Hapen käytäntö: missä vakituinen vuoro tulee hakea sovittuun päivämäärään mennessä syys- ja kevätlukukaudeksi Kirjaston pitäisi pystyä suosimaan ja valitsemaan sisältöjä ja toimijoita omien painopistealueidensa ja arvojensa mukaan, onko myös tämä näkökulma mahdollista tuoda osaksi tilavarausjärjestelmää, vai tarvitaanko kirjastohenkilökunnan erillistä panosta/ moderointia?

35 Reunaehtoja ja toimintatapaehdotuksia ALUSTAVAA HAHMOTTELUA Kavereiden kehittelyä ja vastauksia (3): Tilavarausjärjestelmään tarvitaan myös selkeä infopaketti sen sisältämistä toiminnoista/ rajoituksista/ mahdollisuuksista sekä niistä teemoista ja sisällöistä, jotka ovat kirjaston prioriteetteja/ painopistealueita Kirjasto voi valikoida ja painottaa sisältöjä, jos asiakkaille on kerrottu prioriteetit/ painopisteet/ arvot avoimesti etukäteen (ks. aiemmat slidet). Jos tulee ruuhkaa tai kiperiä tilanteita, tilaisuuksia ja työpajoja voi asiakkaan suostumuksesta siirtää tilasta toiseen, mutta peruminen voi horjuttaa luottamusta liikaa. On tärkeää, että tekijät ja toimijayhteisöt pystyvät luottamaan kirjastoon toimijana ja yhteistyökumppanina. Myöhästymistapauksissa: vartti aikaa myöhästyä, sitten varaus raukeaa Peruutukset: jos iso tila jää käyttämättä sanktio 50 euroa Porrastetaan maksuja, eri hinnat erityyppisille toimijoille: Pienet yleishyödylliset yhdistykset ja toimijat ilmainen Keskisuuret toimijat vähän kalliimpi Isot yritykset ja kaupalliset toimijat - kallein

36 Reunaehtoja ja toimintatapaehdotuksia ALUSTAVAA HAHMOTTELUA Miten tilojen varauskäytön pitäisi suhteutua tilojen spontaaniin käyttöön? Case pelitilat Osan tiloista ja laitteista tulisi olla varausjärjestelmän ulkopuolella, ikään kuin walk-in - periaatteella Pelitiloissa ongelmat saattavat helposti kärjistyä, monta eri käyttäjäryhmää ja suhteellisen pienet tilat Pelitiloissa tulisi olla käytössä systeemi, jossa myös muut voivat seurata paljonko pelaajalla on vielä peliaikaa jäljellä, esim. liikennevalo-tyyppinen varausjärjestelmä Pelitiloissa voisi olla eri aikoina erilaisia toistuvia slotteja/teemakokonaisuuksia: Perheet pelaa ilta (perjantai) Tule pelaamaan yhdessä perheen kanssa! Näissä illoissa kukaan ei ole liian nuori tai liian vanha Game Jam/ Tee oma pelisi (torstai) Luo oma pelisi! Illassa työskennellään pienryhmissä ammattitaitoisten ohjaajien opastuksella Demokerho (keskiviikko) Tule tekemään demoja, eli tietokoneella ohjelmoituja visuaalisia taideteosohjelmia. Demoja luomalla oppii ohjelmointia vauhdilla. Rails Girls/ Tyttöjen ja naisten peli- ja koodausklubi (maanantai) Ohjelmointitaito on tulevaisuudessa yhtä tärkeää kuin luku- ja kirjoitustaito. Tule opettelemaan sitä naisille ja tytöille tarkoitettuun koko illan työpajaan, jossa voit kokeilla verkkosovellusten tekemistä. Pelitiloihin syntyy hyvää tunnelmaa kannustamalla eri ryhmiä (myös nuorten) järjestämään itse tapahtumia ja jakamalla vastuuta suoraan tekijöille.

37 Reunaehtoja ja toimintatapaehdotuksia ALUSTAVAA HAHMOTTELUA Millaista apua tarvitset kirjaston henkilökunnalta? Case tapahtumanjärjestäminen (1) Tässä on paljon aste-eroja, vrt. satunnainen käyttäjä tai kokenut järjestäjätaho, joka tuo tapahtumansa keskustakirjastoon Keskustakirjastoon tarvitaan selkeä tapahtumajärjestäjän ohjeistus, vrt. Kirjasto 10:n ohjeistus FI/Kirjastot_ja_palvelut/Kirjasto_10/Palvelut/Jarjesta_tapahtuma_Kirjasto_10ssa(297 66) Ohjeistuksen lisäksi on tärkeää huolehtia siitä, että tapatumajärjestäminen on helppoa jos käytäntö takkuaa, kumppanitoimijoiden kiinnostus lopahtaa nopeasti, vaikka tilat olisivat miten hienot Onko tarkoituksena, että keskustakirjastolla on Tapahtuma-aivot -tiimi, joka huolehtii tapahtumakokonaisuuksista (tekniikka, roudaus, tilojen hallinta, markkinointi & tiedotus)? Osa tapahtumajärjestäjistä on kokeneita, osa vasta keltanokkia tämä tulisi huomioida Kirjasto voisi järjestää esim. kerran kuukaudessa Sparrausilta tapahtumajärjestäjälle infon, jossa keltanokkien olisi mahdollista kuulla kaikki perusinfo ja tavata kirjaston tapahtumatoiminnasta vastaava työntekijä Kokeneemmat tapahtumajärjestäjät eivät tarvitse vastaavaa kädestäpitämistä, vaan heille riittää, että he saavat tietää käytännön asiat (esim. tekniikka, saapuminen, varastotilat, markkinointi kirjaston kanavissa)

38 Reunaehtoja ja toimintatapaehdotuksia ALUSTAVAA HAHMOTTELUA Millaista apua tarvitset kirjaston henkilökunnalta? Case tapahtumanjärjestäminen (2) Ulkopuoliset tapahtumajärjestäjät tarvitsevat myös jonkinlaiset kulkuluvat kirjaston tiloihin, myös lukittavat kaapit/ lokerikot olisivat plussaa Kaikkien henkilökunnan jäsenien tulisi joka päivä tietää, mitä kirjaston tapahtumakalenteri sisältää, jotta keneltä tahansa voisi kysyä perusasiat Useimmat tapahtumajärjestäjät haluavat vähimmäisvaatimuksena, että tapahtumien markkinointi kirjaston kanavissa toimii tehokkaasti IDEOITA: Voisiko keskustakirjastossa järjestää Tuotantosparraus -iltoja kansalaisjärjestöjen ja muiden toimijoiden tapahtumille/ projekteille? Näin hyvistä ideoista saataisiin hiottuja timantteja myös toteutukseltaan ja järjestelyiltään Voisiko keskustakirjasto toimia kansalaisjärjestöjen ja muiden toimijoiden tapahtumajärjestämisen välinelainaamona (keskustakirjastossa järjestettävien tapahtumien osalta)? Tapahtumien järjestämisessä tarvitaan mikkejä, mikkitelineitä, rollup banderolleja, liikuteltavaa valkokangasta, myyntikylttejä, fläppitauluja, tusseja etc.

39 Reunaehtoja ja toimintatapaehdotuksia ALUSTAVAA HAHMOTTELUA Millaista roolinottoa toivot henkilökunnalta? Kaverit muotoilivat asian näin: Kun perinteinen kirjasto toimii kirjan ja ihmisen välisenä foorumina, keskustakirjastosta on tulossa ihmisten kohtaamispaikka. Työntekijät ovat silloin se fasilitoiva voima, joka mahdollistaa erilaisten ihmisten kohtaamisen ja tekee minusta me. Mikä on henkilökunnan palveluasenne ja rooli? Työntekijöiltä pitää edellyttää aktiivista asennetta, he ovat kätilöitä sille, että kirjastosta tulee rikastamo sille, että ihmiset jakavat tietojaan, taitojaan ja tarinoitaan. Työntekijöiden näkyvät työasut tärkeitä, sillä silloin he erottuvat mutta ennen kaikkea toivottavaa on se, että työntekijät ovat lähestyttäviä ja ottavat kontaktia Benchmarkkaus: monissa yrityksissä/liikkeissä on otettu se käytäntö, että asiakasta tervehditään iloisesti hänen astuessaan sisään, sitten hänelle annetaan vapaus tutustua ja etsiä haluamaansa, ja jonkin ajan päästä lähestytään vielä aktiivisesti kysyen esim. Voinko auttaa, etsitkö jotakin tiettyä? - > tämän soisi tapahtuvan myös kirjastossa Joka kerroksessa voisi olla yksi kiinteä asiakaspalvelutiski, mutta muuten paljon panostusta liikkuvaan ja mobiiliin asiakaspalveluun. Kiinteillä tiskeillä voisi olla jokin nappi tai muu käyttöliittymä, jolla saisi hälytettyä kirjastonhoitajan paikalle. Olisi hyvä, ettei henkilökunnan tarvitsisi jatkuvasti päivystää asiakaspalvelutiskeillä.

40 Tule mukaan! keskustakirjasto.fi Facebook.com/keskustakirjasto Twitter.com/keskustakirj

Kirjasto updated yhteiskehittäminen

Kirjasto updated yhteiskehittäminen Helsingin kaupunginkirjasto & Demos Helsinki Kirjasto updated yhteiskehittäminen Kirjasto treenaa nuoria -hanke 1) PARANNUKSIA PALVELUKULTTUURIIN Nuorilla oli kirjastosta huonoja asiakaspalvelukokemuksia

Lisätiedot

Auditointiajot, Vaasa 28.-29.10.2014

Auditointiajot, Vaasa 28.-29.10.2014 Auditointiajot, Vaasa 28.-29.10.2014 Auditointiverkoston haastattelut Haluttiin selvittää mallin nykyistä käyttöä ja kehittämistarpeita panostaminen oikeisiin kehittämiskohteisiin Haastattelut touko-elokuussa

Lisätiedot

Jaa ja rikastu keskustakirjastossa YHDISTÄMO Vertaisoppimisen sovellus

Jaa ja rikastu keskustakirjastossa YHDISTÄMO Vertaisoppimisen sovellus Jaa ja rikastu keskustakirjastossa YHDISTÄMO Vertaisoppimisen sovellus Keskustakirjaston kaverit/ Teemaryhmä 1 Keskustakirjasto osaamisen ja tekemisen tilana Yhdistämö vertaisppimisen sovellus TAUSTAA

Lisätiedot

Keskustakirjasto kansalaisosallistumisen ja vaikuttamisen paikkana PALVELUPALETTI

Keskustakirjasto kansalaisosallistumisen ja vaikuttamisen paikkana PALVELUPALETTI Keskustakirjasto kansalaisosallistumisen ja vaikuttamisen paikkana Keskustakirjaston kaverit/ Teemaryhmä 2 Keskustakirjasto yhteisöjen yhteinen kirjasto Keskustakirjastosta halutaan tehdä kansalaisosallistumisen

Lisätiedot

STRATEGIA 2020. Pieniä kosketuksia, pysyviä vaikutuksia

STRATEGIA 2020. Pieniä kosketuksia, pysyviä vaikutuksia STRATEGIA 2020 Pieniä kosketuksia, pysyviä vaikutuksia 1 Sisällysluettelo Visio s. 3 Edistämme kaupunkilaisten hyvinvointia kulttuurikosketuksilla Viemme kulttuuria ja taidetta keskelle kaupunkilaisten

Lisätiedot

Palveluverkkotyöryhmä. Viestintä

Palveluverkkotyöryhmä. Viestintä + Palveluverkkotyöryhmä Viestintä + Sisältö n Ymmärrämmekö sidosryhmiä? n Ymmärretäänkö meitä? n Mistä sidosryhmät saavat tietoa palveluverkkoasioista ja keneltä? n Mikä voi mennä pieleen jos viestintävastuu

Lisätiedot

NUORET JA VERKKOVAIKUTTAMINEN UHKA VAI MAHDOLLISUUS JÄRJESTÖTOIMINNALLE?

NUORET JA VERKKOVAIKUTTAMINEN UHKA VAI MAHDOLLISUUS JÄRJESTÖTOIMINNALLE? NUORET JA VERKKOVAIKUTTAMINEN UHKA VAI MAHDOLLISUUS JÄRJESTÖTOIMINNALLE? Anne Ilvonen innovointipäällikkö, OK-opintokeskus 1 ESITYKSEN RAKENNE 1. Järjestöt lähidemokratian tukena -hanke 2. Nuoret ja verkko(vaikuttaminen)

Lisätiedot

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Jos suunnittelet muuttoa, on hyödyllistä pohtia etukäteen, millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä

Lisätiedot

Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana

Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana Vertaistuki Samassa elämäntilanteessa olevat tai riittävän samankaltaisia elämänkohtaloita kokeneet henkilöt jakavat toisiaan kunnioittaen kokemuksiaan. Vertaisuus

Lisätiedot

Uudistuva kylä kaupungissa

Uudistuva kylä kaupungissa Uudistuva kylä kaupungissa Uudistuva kylä kaupungissa hankkeessa etsitään uusia tapoja lasten ja nuorten palveluiden kehittämiseen käyttäjälähtöisesti ja perinteisiä sektorirajoja rohkeasti ylittäen. Pilottialueina

Lisätiedot

Miten me teemme arjesta antoisampaa?

Miten me teemme arjesta antoisampaa? Miten me teemme arjesta antoisampaa? Varhaiskasvatuksen johtajuusfoorumi Jyväskylä 25.-26.3.2015 Rinnakkaissessio 26.3.2015 Hanna Rousku / varhaiskasvatuksen esimies, Masku kasv.. kandidaatti (KM-opiskelija),

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

2000-luvun kansalaistaidot TOISEN KERROKSEN PALVELUPALETTI. Keskustakirjaston kaverit/ Teemaryhmä 1 Keskustakirjasto osaamisen ja tekemisen tilana

2000-luvun kansalaistaidot TOISEN KERROKSEN PALVELUPALETTI. Keskustakirjaston kaverit/ Teemaryhmä 1 Keskustakirjasto osaamisen ja tekemisen tilana 2000-luvun kansalaistaidot TOISEN KERROKSEN PALVELUPALETTI Keskustakirjaston kaverit/ Teemaryhmä 1 Keskustakirjasto osaamisen ja tekemisen tilana Keskustakirjasto Toinen kerros on työskentelyn, tekemällä

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä!

Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä! Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä! Innostu ja innosta viestintä on kivaa! Viestintä ei ole pakollinen paha, vaan huikea mahdollisuus. Pienillä askelilla eteenpäin, hyvä viestintä sujuvoittaa

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN

SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN Ohessa osa-alueittain alueittain taulukot, joihin on jo täytetty riittävän tason kuvaus kaikista osa-alueista. Taulukon perässä ovat kysymykset,

Lisätiedot

Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle. Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013

Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle. Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013 Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013 Tämä on esimerkki tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutuksesta.

Lisätiedot

Miksi oppijoiden osallistamista Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa tarvitaan? MALLI: OPPIJOIDEN OSALLISTAMINEN AIKUISOPPIJAN VIIKON TOTEUTTAMISESSA

Miksi oppijoiden osallistamista Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa tarvitaan? MALLI: OPPIJOIDEN OSALLISTAMINEN AIKUISOPPIJAN VIIKON TOTEUTTAMISESSA Oppijan osallistamisen malli Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa Miksi oppijoiden osallistamista Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa tarvitaan? Aikuisoppijoiden osallistuminen Aikuisoppijan viikon (AOV)

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat:

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat: Maailma muuttuu - miten koulun pitäisi muuttua? Minkälaista osaamista lapset/ nuoret tarvitsevat tulevaisuudessa? Valtioneuvosto on päättänyt perusopetuksen valtakunnalliset tavoitteet ja tuntijaon. Niiden

Lisätiedot

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen!

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Käyttöönoton vaiheet Yrityksen liiketoimintatavoitteet Yhteisöllisen toimintatavan käyttöalueet Työkalut Hyödyt yritykselle Hyödyt ryhmälle Hyödyt itselle Miten

Lisätiedot

Tiedotus & markkinointi,

Tiedotus & markkinointi, Tiedotus & markkinointi, kiertuetoiminnassa TEKIJÄ: V KOULUTUSJAKSO 30.- 31.1.2012 Kouvolan Teatteri Leena Björkqvist 2012 Ma 30.1.2012 Onnistuneen markkinoinnin peruspilareita kiertuetoiminnassa Klo 12.00-12.10

Lisätiedot

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta Järjestäjän opas Kuvaus Mitä? Tervetuloa meille -viikko on osa Suomalaisen Työn Liiton Suomi 100 -juhlavuoden Made by Finland -kampanjaa. Tavoitteena on innostaa mukaan suomalaiset yritykset ja yhteisöt

Lisätiedot

MITÄ PROJEKTI ANTOI MUKANA OLLEILLE KIRJASTOLAISILLE? Palautetta fasilitaattoreilta

MITÄ PROJEKTI ANTOI MUKANA OLLEILLE KIRJASTOLAISILLE? Palautetta fasilitaattoreilta MITÄ PROJEKTI ANTOI MUKANA OLLEILLE KIRJASTOLAISILLE? Palautetta fasilitaattoreilta Keskustakirjaston kaverit asiakaskehittäjäyhteisö Pilotti/ Marraskuu 2014 helmikuu 2015 Minulle fasilitaattorina toimisella

Lisätiedot

Monimuotoinen vapaaehtoistyö

Monimuotoinen vapaaehtoistyö Monimuotoinen vapaaehtoistyö 2.8.2017 1 Mielikahvila Mielikahvila on auki torstaisin klo 17-21, osoitteessa Sorinkatu 4 C 1.krs Mielikahvila on sekä vapaaehtoistoiminnan keskus että avoin kohtaamispaikka

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Eötvös-Cup 16.8.-22.8.2015 7.12.2015 7.12.2015 2 1 Jyväskylän ystävyyskaupunkijoukkue Korpilahden Pyrintö Korpilahden yhtenäiskoulu Korpilahden Pyrintö Joukkueen

Lisätiedot

Monitoimijaisena yhteistyönä alueen lasten ja nuorten kanssa toimivien eri ammattiryhmien, kolmannen sektorin tahojen sekä nuorten kanssa

Monitoimijaisena yhteistyönä alueen lasten ja nuorten kanssa toimivien eri ammattiryhmien, kolmannen sektorin tahojen sekä nuorten kanssa Monitoimijaisena yhteistyönä alueen lasten ja nuorten kanssa toimivien eri ammattiryhmien, kolmannen sektorin tahojen sekä nuorten kanssa 1 Aluksi esittäytymiskierros ja nimilista kiertämään Valintojen

Lisätiedot

Mitäs peliä sitä oikein pelataan? Susanna Snellman Vyyhti-hanke

Mitäs peliä sitä oikein pelataan? Susanna Snellman Vyyhti-hanke Mitäs peliä sitä oikein pelataan? Case: Vyyhtipeli Susanna Snellman Vyyhti-hanke Pelillisyys vai peli? - Pelillistäminen tarkoittaa toiminnon tai menetelmän pelillistämistä (joskus se voi olla myös leikillistämistä)

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot

OpenIDEO on avoin innovaatioalusta, jonka globaaliin, netissä toimivaan yhteisöön voit liittyä ratkaisemaan suuria ongelmia yhteisen hyvän vuoksi.

OpenIDEO on avoin innovaatioalusta, jonka globaaliin, netissä toimivaan yhteisöön voit liittyä ratkaisemaan suuria ongelmia yhteisen hyvän vuoksi. OpenIDEO on avoin innovaatioalusta, jonka globaaliin, netissä toimivaan yhteisöön voit liittyä ratkaisemaan suuria ongelmia yhteisen hyvän vuoksi. Olit sitten kuka tahansa, sinulla on aina uniikki ja arvokas

Lisätiedot

Useasti Kysyttyä ja Vastattua

Useasti Kysyttyä ja Vastattua 1. Miksen ostaisi tykkääjiä, seuraajia tai katsojia? Sinun ei kannata ostaa palveluitamme mikäli koet että rahasi kuuluvat oikeastaan kilpailijoidesi taskuun. 2. Miksi ostaisin tykkääjiä, seuraajia tai

Lisätiedot

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä Märsky 29.10.2012 Heikki Pajunen Novetos Oy Luomme menestystarinoita yhdessä Aamun ajatus By Positiivarit: Maanantai 29.10.2012 AAMUN AJATUS Elämä on 10-prosenttisesti sitä miten elää ja 90-prosenttisesti

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

Tulevaisuusverstas. Toiminnallinen tehtävä

Tulevaisuusverstas. Toiminnallinen tehtävä Toiminnallinen tehtävä Tulevaisuusverstas Tulevaisuusverstaassa pohditaan omaa roolia ja toimintaa kestävän kehityksen edistämisessä. Lisäksi tavoitteena on oppia tulevaisuusajattelua: ymmärtää, että nykyiset

Lisätiedot

Kunnat ja yhdistykset yhdessä kuntalaisen asialla

Kunnat ja yhdistykset yhdessä kuntalaisen asialla Kunnat ja yhdistykset yhdessä kuntalaisen asialla Yhdistystoiminnan tulevaisuus uudessa Päijät-Hämeessä 24.4.2018 Merja Olenius, kunnanjohtaja 24.4.2018 Kunnan toiminta ja yhteistyö yhdistysten kanssa

Lisätiedot

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO YHTEENVETO 5.9.2013 VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO Taustaa Aikuisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin 17 vastaanottokeskuksessa loppukeväällä 2013. Vastaajia

Lisätiedot

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa.

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa. Lämmittely KIRJASTO Puhutaan kirjastosta! 1. Käytkö sinä usein kirjastossa? Miksi / miksi et? 2. Mitä mieltä olet suomalaisesta kirjastosta? 3. Onko kirjasto sinulle tärkeä paikka? Miksi / miksi ei? 4.

Lisätiedot

MARKO SAARINEN marko.saarinen@solita.fi 040 740 1711. Solita Oy esittäytyy 30.1.2014

MARKO SAARINEN marko.saarinen@solita.fi 040 740 1711. Solita Oy esittäytyy 30.1.2014 MARKO SAARINEN marko.saarinen@solita.fi 040 740 1711 Solita Oy esittäytyy 30.1.2014 Seuraavat 15 20 minuuttia Me Digitalisoituminen Elämys Matkaopas Matkailun neuvontapalvelut tulevaisuudessa Aloituspalaveri

Lisätiedot

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Palvelun tuottavat yhteistyössä oikeusministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö ja Koordinaatti - Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Nuorten vaikuttamispalvelu

Lisätiedot

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus!

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Onneksi olkoon odottava isä! Missä olit kun kuulit että sinusta tulee isä? Mitä toiveita / odotuksia / haaveita / pelkoja sinulla on lapseen liittyen? Millainen

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

SÄÄTIÖIDEN MERKITYKSESTÄ YHTEISKUNNASSA LIISA SUVIKUMPU SÄÄTIÖIDEN JA RAHASTOJEN NEUVOTTELUKUNTA

SÄÄTIÖIDEN MERKITYKSESTÄ YHTEISKUNNASSA LIISA SUVIKUMPU SÄÄTIÖIDEN JA RAHASTOJEN NEUVOTTELUKUNTA SÄÄTIÖIDEN MERKITYKSESTÄ YHTEISKUNNASSA LIISA SUVIKUMPU SÄÄTIÖIDEN JA RAHASTOJEN NEUVOTTELUKUNTA SISÄLTÖJÄ, EI VAIN VÄLINEITÄ SISÄLTÖJÄ, EI VAIN VÄLINEITÄ Säätiölakiuudistuksen tarkoituksena oli VAHVISTAA

Lisätiedot

Jalkapallojaoston tiedote 2/2014

Jalkapallojaoston tiedote 2/2014 Jalkapallojaoston tiedote 2/2014 1 SISÄLTÖ 1) Uudet seura-asut 3 2) Yhteistyösopimus Aito Säästöpankin kanssa 3 3) Perjantaipalaverit 4 4) Varainhankintaa 5 5) Ajankohtaiset pelaaja- ja joukkueasiat 5

Lisätiedot

KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUT. Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå

KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUT. Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUT Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå KULTTUURIFOORUMI - KULTURFORUM 12.3.2015 TEEMARYHMÄT 1. Luovan alan yrittäjyys 2. Kolmannen sektorin yhteistyö 3. Kulttuuri- ja

Lisätiedot

KIRJASTO & MARKKINOINTI Kito 2015 24.8.2015

KIRJASTO & MARKKINOINTI Kito 2015 24.8.2015 KIRJASTO & MARKKINOINTI Kito 2015 24.8.2015 Helsingin kaupunginkirjasto 27.8.2015 OHJELMA & TAVOITE Lyhyt esittely - mitä markkinointi on Miten markkinointi eroaa viestinnästä? Esimerkkejä kirjastomarkkinoinnista

Lisätiedot

PALVELUPALETTI TURISTEILLE JA MAAHANMUUTTAJILLE. Keskustakirjaston kaverit/ Teemaryhmä 4 Keskustakirjasto kaiken maailman helsinkiläisille

PALVELUPALETTI TURISTEILLE JA MAAHANMUUTTAJILLE. Keskustakirjaston kaverit/ Teemaryhmä 4 Keskustakirjasto kaiken maailman helsinkiläisille PALVELUPALETTI TURISTEILLE JA MAAHANMUUTTAJILLE Keskustakirjaston kaverit/ Teemaryhmä 4 Keskustakirjasto kaiken maailman helsinkiläisille Helsinki monikulttuuristuu arvioidaan, että vuonna 2020 maahanmuuttajien

Lisätiedot

Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin

Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin Hyvää Ikää Kaikille seminaari Seinäjoella 18.9.2014 Marjut Mäki-Torkko Vammaispalvelujen johtaja, KM Mitä ajattelet ja sanot minusta Sitä luulet minusta Sinä olet

Lisätiedot

SEURA. Mihin Sinettiseurassa kiinnitetään huomiota? RYHMÄ YKSILÖ YHTEISÖLLISYYS HARJOITTELEMINEN YKSILÖLLISYYS KILPAILEMINEN OHJAAMINEN VIESTINTÄ

SEURA. Mihin Sinettiseurassa kiinnitetään huomiota? RYHMÄ YKSILÖ YHTEISÖLLISYYS HARJOITTELEMINEN YKSILÖLLISYYS KILPAILEMINEN OHJAAMINEN VIESTINTÄ Mihin Sinettiseurassa kiinnitetään huomiota? SEURA YHTEISÖLLISYYS JA YKSILÖLLISYYS RYHMÄ YKSILÖ HARJOITTELEMINEN JA KILPAILEMINEN Omien motiivien mukaista kasvua ja kehitystä tukevaa toimintaa VIESTINTÄ

Lisätiedot

RAHA EI RATKAISE. Nuorisotutkimuspäivät 2015 Työryhmä: ALUEELLISET JA TILALLISET NÄKÖKULMAT

RAHA EI RATKAISE. Nuorisotutkimuspäivät 2015 Työryhmä: ALUEELLISET JA TILALLISET NÄKÖKULMAT RAHA EI RATKAISE Nuorisotutkimuspäivät 2015 Työryhmä: ALUEELLISET JA TILALLISET NÄKÖKULMAT Anna Anttila & Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus Hyvä vapaa-aika -hanke

Lisätiedot

Kohtaamisen taito. Aito kohtaaminen. Saara Hanhela, LAPE Etelä-Savo. LAPE-päivät , Tampere

Kohtaamisen taito. Aito kohtaaminen. Saara Hanhela, LAPE Etelä-Savo. LAPE-päivät , Tampere Kohtaamisen taito Aito kohtaaminen Saara Hanhela, LAPE Etelä-Savo LAPE-päivät, Tampere Aidon kohtaamisen kampanja Olemme kuulleet paljon lapsia, nuoria ja perheitä. Kohtaamisen merkitys nousee koko ajan

Lisätiedot

Ohjevihko on tuotettu YVI- hankkeessa.

Ohjevihko on tuotettu YVI- hankkeessa. Kuvat ClipArt Yrittäjyyskasvatus oppimisen perustana -ohjevihkonen on tarkoitettu yleissivistävän opettajankoulutuksen opiskelijoiden ja ohjaajien käyttöön. Materiaali on mahdollista saada myös PowerPoint

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

"Emme voi ratkaista ongelmia ajattelemalla samalla tavalla kuin silloin, kun loimme ne. Albert Einstein

Emme voi ratkaista ongelmia ajattelemalla samalla tavalla kuin silloin, kun loimme ne. Albert Einstein "Emme voi ratkaista ongelmia ajattelemalla samalla tavalla kuin silloin, kun loimme ne. Albert Einstein Maarit Kairala Sosiaalityön e- osaamisen maisterikoulutus Lapin yliopisto/ Oulu 18.4.2013 Lähtökohtiani:

Lisätiedot

Lapset palveluiden kehittäjiksi! Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 29.9.2011

Lapset palveluiden kehittäjiksi! Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 29.9.2011 Lapset palveluiden kehittäjiksi! Maria Kaisa Aula Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 29.9.2011 1 YK-sopimuksen yleiset periaatteet Lapsia tulee kohdella yhdenvertaisesti eli lapsen oikeudet kuuluvat

Lisätiedot

Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana. Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013

Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana. Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013 Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013 Vanhempien Akatemia toimivia kasvatuskäytäntöjä vanhemmuuden tueksi Toteuttaja Nuorten Ystävät ry RAY:n tuella Vuosille

Lisätiedot

TEATTERILLISET MENETELMÄT TYÖNOHJAUKSEN VÄLINEENÄ: Kokemuksia Sopimusvuori Ry:stä ja Tredea Oy:stä

TEATTERILLISET MENETELMÄT TYÖNOHJAUKSEN VÄLINEENÄ: Kokemuksia Sopimusvuori Ry:stä ja Tredea Oy:stä 1 TEATTERILLISET MENETELMÄT TYÖNOHJAUKSEN VÄLINEENÄ: Kokemuksia Sopimusvuori Ry:stä ja Tredea Oy:stä Teatteri-ilmaisun ohjaajat Riku Laakkonen & Arttu Haapalainen 2 SOPIMUSVUORI RY Sosiaalipsykiatrisia

Lisätiedot

Mikä on osaamisen ydintä, kun tavoitteena on asiakkaan osallisuuden vahvistaminen lastensuojelussa?

Mikä on osaamisen ydintä, kun tavoitteena on asiakkaan osallisuuden vahvistaminen lastensuojelussa? Mikä on osaamisen ydintä, kun tavoitteena on asiakkaan osallisuuden vahvistaminen lastensuojelussa? Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikön päätösseminaari 30.10.2009 Mirva Makkonen 1 Miksi osallisuus?

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi

Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi VAHVAT VANHUSNEUVOSTO ääni kuuluviin ja osaaminen näkyväksi Tampere projektijohtaja Mari Patronen Tampereen hankkeet 1. Asiakas- ja palveluohjaus 2. Henkilökohtainen

Lisätiedot

Aito HSO ry. Hyvä sijoitus osaamiseen

Aito HSO ry. Hyvä sijoitus osaamiseen Aito HSO ry Hyvä sijoitus osaamiseen Aidossa elämässä tarvitaan oikeaa kumppania Työelämä on iso osa elämäämme. Se kulkee aivan samoin periaattein kuin muukin meitä ympäröivä maailma. Siellä on haasteita,

Lisätiedot

HALOO huomaako kukaan? seminaari 18.12.2012. Kehrä II Monitoimijainen yhteistyö perheen, lastensuojelun ja yhteiskumppanin kanssa Tiina Muukkonen

HALOO huomaako kukaan? seminaari 18.12.2012. Kehrä II Monitoimijainen yhteistyö perheen, lastensuojelun ja yhteiskumppanin kanssa Tiina Muukkonen HALOO huomaako kukaan? seminaari 18.12.2012 Kehrä II Monitoimijainen yhteistyö perheen, lastensuojelun ja yhteiskumppanin kanssa Tiina Muukkonen 12/2012 1 Monitoimijainen yhteistyö Monitoimijaista lastensuojelun

Lisätiedot

Nainen ja seksuaalisuus

Nainen ja seksuaalisuus Nainen ja seksuaalisuus Kun syntyy tyttönä on Kela-kortissa naisen henkilötunnus. Onko hän nainen? Millaista on olla nainen? Naisen keho Kun tytöstä tulee nainen, naiseus näkyy monella tavalla. Ulospäin

Lisätiedot

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ!

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! Nuortenillan toiminta-ajatus ja tavoite Kahden eri seurakunnan nuoret kohtaavat toisiaan ja tutustuvat seurakuntien nuorisotoimintaan, jakavat kokemuksia, ideoita,

Lisätiedot

naisille, jotka (työ)elämän neuvotteluissa.

naisille, jotka (työ)elämän neuvotteluissa. Pieni neuvottelutaitojen työkirja naisille, jotka (työ)elämän neuvotteluissa. Neuvottelutaidot ovat (työ)elämän ydintaitoja Neuvottelutaidot muodostuvat erilaisten taitojen, tietojen, toimintatapojen ja

Lisätiedot

Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona?

Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona? Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona? Kyselyä koskevia ohjeita Lähettäjä. Tämän kyselyn tekevät Ruotsinsuomalaisten Keskusliitto ja Ruotsinsuomalaisten Naisten Foorumi. Rahoittajana

Lisätiedot

Palvelualueiden palvelulupausten koonnit valmis / / TiK. Kuva 4

Palvelualueiden palvelulupausten koonnit valmis / / TiK. Kuva 4 Palvelualueiden palvelulupausten koonnit valmis / 170112 / TiK Kuva 4 MEILLÄ LAPSIA KUULLAAN JA HE SAAVAT IKÄTASONSA MUKAISESTI OLLA OSALLISIA ITSEÄÄN KOSKEVISSA ASIOISSA. 1 Lapsi osallistuu oman esiopetussuunnitelmansa

Lisätiedot

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen 28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen Monikulttuurinen työpaikka? Mitä se merkitsee? Onko työyhteisömme valmis siihen? Olenko minä esimiehenä valmis siihen?

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA

LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA Susanna K. Lehto. Lasten ja nuorten taidekeskuksen arkisto Tervetuloa Villa Artun näyttelyihin, työpajoihin ja tapahtumiin! Pelattava näyttely

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN!

TERVETULOA RIPPIKOULUUN! TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Mikä ihmeen ripari? Edessäsi on nyt ainutkertainen elämän jakso, jolloin sinulla on mahdollisuus osallistua rippikouluun yhdessä ikätovereidesi kanssa. Rippikoulussa eli riparilla

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille Ilves 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana 0 1 2 3 4 5 6 7 8 Ringettekoulu F E D C B 2. Vastaaja isä 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Lisätiedot

KYSELY ANTAA KATTAVAN KUVAN.

KYSELY ANTAA KATTAVAN KUVAN. JÄSENKYSELY Mistä vastaajat ovat? Minkä kokoinen on edustamasi yritys? (liikevaihto) KYSELY ANTAA KATTAVAN KUVAN. Saimme yhteensä 250 vastaajaa, ja jokaisesta piiriyhdistyksestä vastattiin. Vastaukset

Lisätiedot

OVET AUKI! Toimi vapaaehtoisena keskustakirjastossa. Keskustakirjaston kaverit/ Teemaryhmä 2 Keskustakirjasto yhteisöjen yhteinen kirjasto

OVET AUKI! Toimi vapaaehtoisena keskustakirjastossa. Keskustakirjaston kaverit/ Teemaryhmä 2 Keskustakirjasto yhteisöjen yhteinen kirjasto OVET AUKI! Toimi vapaaehtoisena keskustakirjastossa Keskustakirjaston kaverit/ Teemaryhmä 2 Keskustakirjasto yhteisöjen yhteinen kirjasto Sinäkin voit olla Kirjastokaveri! Ryhdy vapaaehtoiseksi. Tee lupaus

Lisätiedot

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin.

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin. Yhdessä enemmän Ei jätetä ketään yksin. Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Vapaaehtoistoiminta ja auttaminen tuottavat iloa ja tekevät onnelliseksi Onnelliseksi voit tehdä monella tavalla. Yksi tapa on tulla

Lisätiedot

Liite 2. KEHITYSKESKUSTELU

Liite 2. KEHITYSKESKUSTELU Liite 2. KEHITYSKESKUSTELU Yleistä Kehityskeskustelut ovat yksi suunnittelun, arvioinnin ja kehittämisen väline. Näitä keskusteluja esimiehen ja alaisen välillä kutsutaan myös tavoite-, tulos-, arviointi-,

Lisätiedot

Seinäjoen kaupungin Työllisyyspalvelut & AVANTI-HANKE Työllisyyden kuntakokeiluhanke

Seinäjoen kaupungin Työllisyyspalvelut & AVANTI-HANKE Työllisyyden kuntakokeiluhanke 10.4.2015 Seinäjoen kaupungin Työllisyyspalvelut & Avanti-hanke AVANTIBOOK Nro 6 Seinäjoen kaupungin Työllisyyspalvelut & AVANTI-HANKE Työllisyyden kuntakokeiluhanke Kaupungin Työllisyyspalvelut Seinäjoki

Lisätiedot

Keskitettyihin hankinta- ja metadatapalveluihin tulijat ryhmiytyvät ja suunnittelevat

Keskitettyihin hankinta- ja metadatapalveluihin tulijat ryhmiytyvät ja suunnittelevat Keskitettyihin hankinta- ja metadatapalveluihin tulijat ryhmiytyvät ja suunnittelevat Posted on 6.11.2009 by e-library - EP / HULib Ihan pieni sali ei riittänyt, kun vuonna 2010 toimintansa aloittavaan

Lisätiedot

SeAMK / Frami: E kirjasto

SeAMK / Frami: E kirjasto E aineistopäivä 1.10.2014 Työpaja 2. E aineistojen markkinointi ideointia Työpajatyöskentelyn purku: Anna Laakkonen Työpajaan osallistui 19 henkilöä, jotka jaettiin neljään pienempään ryhmään. Ennen E

Lisätiedot

Esityslista Kestävä kehitys

Esityslista Kestävä kehitys Esityslista Kestävä kehitys Tasa-arvo, Integraatio ja Moninaisuus Ympäristö Saamen kielen käyttö Yhteenveto Kestävä kehitys Kehitys, joka huolehtii meidän tarpeistamme vaarantamatta tulevien sukupolvien

Lisätiedot

Itse tekeminen ja yhdessä oppiminen museossa Kokemuksia Avara museo -hankkeesta

Itse tekeminen ja yhdessä oppiminen museossa Kokemuksia Avara museo -hankkeesta Itse tekeminen ja yhdessä oppiminen museossa Kokemuksia Avara museo -hankkeesta Pauliina Kinanen Suomen museoliitto AKTIIVI Plus -loppuseminaari 19.11.2014 Vuonna 2010 - Avara museo -hanke alkaa Meillä

Lisätiedot

SURF IDEA BOOK 2013. www.surfaces.fi YOUR IDEA. OUR SURFACES.

SURF IDEA BOOK 2013. www.surfaces.fi YOUR IDEA. OUR SURFACES. SURF IDEA BOOK 2013 Arkkitehti: Ota yhteyttä saat 15 itunes App Store -lahjakortin käytettäväksi iphone ja ipad -applikaatioihin! Linkki sisällä 1 2 Vapaus keskittyä arkkitehtuurin suunnitteluun Puucomp

Lisätiedot

Verkostoista voimaa ergonomiaosaamiseen

Verkostoista voimaa ergonomiaosaamiseen Verkostoista voimaa ergonomiaosaamiseen Eija Mämmelä, Oulun Ammattikorkeakoulu Fysioterapian tutkintovastaava, Potilassiirtojen ergonomiakorttikouluttaja Hyvät ergonomiset käytänteet vanhusten hoitotyön

Lisätiedot

Neljä pöydänjalkaa elämän tasapainoilua. Anja Saloheimo, pari- ja seksuaaliterapeutti, FK Perheverkko

Neljä pöydänjalkaa elämän tasapainoilua. Anja Saloheimo, pari- ja seksuaaliterapeutti, FK Perheverkko Neljä pöydänjalkaa elämän tasapainoilua Anja Saloheimo, pari- ja seksuaaliterapeutti, FK Perheverkko 21.8.2013 Neljän pöydänjalan malli o Minä itse o Parisuhde o Kodin ulkopuolinen elämä o Vanhemmuus Mutta

Lisätiedot

Otos 1. Otoksen sisältö:

Otos 1. Otoksen sisältö: Tekijät: Hanne Cojoc, Projektipäällikkö, Hyvinvointiteknologia Taneli Kaalikoski, Projektityöntekijä, Apuvälinetekniikka Laura Kosonen, Projektityöntekijä, Vanhustyö Eija Tapionlinna, Kontaktivastaava,

Lisätiedot

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla.

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. VISIO Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. MISSIO (TOIMINTA-AJATUS) Nuorten Suomi on palvelujärjestö, joka edistää nuorten toimijuutta

Lisätiedot

Nuorten Akatemia. Työpaja, Nuorten Suomi

Nuorten Akatemia. Työpaja, Nuorten Suomi Nuorten Akatemia Työpaja, Nuorten Suomi 2.11.2018 1 Nuorten Akatemia Nuorten Akatemian nuorten osallisuutta edistävä yhteistyöorganisaatio, joka törmäyttää nuoria ja nuorten näkemyksistä kiinnostuneita

Lisätiedot

Espoon Avoimen osallisuuden malli

Espoon Avoimen osallisuuden malli Espoon Avoimen osallisuuden malli Avoimen osallisuuden malli - mistä on kysymys? Kaupunkien kilpailukyky perustuu yhä tiiviimpään kumppanuuteen sekä alueen toimijoiden että muiden kaupunkien välillä.

Lisätiedot

laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2015!

laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2015! laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2015! Rippikoulu on ajankohtainen asia sinulle, joka täytät 15 vuotta vuonna 2015. Tässä asiassa et ole yksin, joka vuosi n. 90 % laukaalaisista ikäisistäsi

Lisätiedot

Uudet opetussuunnitelman perusteet ja vanhempien osallisuus kouluissa

Uudet opetussuunnitelman perusteet ja vanhempien osallisuus kouluissa KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖN PARHAAT KÄYTÄNNÖT Yhteenveto 14.11.2016 osallisuusiltapäivästä Uudet opetussuunnitelman perusteet ja vanhempien osallisuus kouluissa - miten voimme vahvistaa kodin ja koulun

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - egroupjr - Villihiiret - Karttaketut (aloittelijat) - Karttaketut - Karttaketut aloittelevat - Karttaketut

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

TAIDEKASVATUS YHTEISÖLLISYYDEN VAHVISTAJANA

TAIDEKASVATUS YHTEISÖLLISYYDEN VAHVISTAJANA TAIDEKASVATUS YHTEISÖLLISYYDEN VAHVISTAJANA Siellä sai olla yhdessä Sai tehdä porukassa erityisopettaja 1 TAIDEPAJALAISTEN POSITIIVISIA KOKEMUKSIA TAIDEPAJOISSA Yhdessä tekeminen oli kaikkein tärkein t

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Jokainen lapsi on rikkaus ja arvokas omana itsenään. Kuuntelemme ja kohtaamme lapset ja perheet

Lisätiedot

Aikuisten lukemista edistävä toimintamalli

Aikuisten lukemista edistävä toimintamalli Oulun kaupunginkirjasto maakuntakirjasto, Pudasjärven kaupunginkirjasto ja Iin kunnankirjasto Lukuiloa kaikille hanke, Isa Kotilaine 2016 Aikuisten lukemista edistävä toimintamalli Toimintamallin lähtökohdat

Lisätiedot

Nuoret ovat toivon sanansaattajia

Nuoret ovat toivon sanansaattajia Nuoret ovat toivon sanansaattajia Maria Kaisa Aula 23.3.2011 Minä selviydyn - foorumi aikuisille 1 YK:n lapsen oikeuksien sopimus (1991) Suojelu Protection Palvelut ja toimeentulo Riittävä osuus yhteisistä

Lisätiedot

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 LASTEN JA NUORTEN KUULEMISJÄRJESTELMÄ Syyslukukausi Arviointi ja kehittäminen Teemojen valinta Kuntayhteistyö Etenemissuunnitelma

Lisätiedot