Varsinais-Suomen maakuntamuseo/jaana Salmi/Paula Saarento Löytäne mainitaan keskiaikaisissa lähteissä ensimmäisen kerran vuonna 1422.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Varsinais-Suomen maakuntamuseo/jaana Salmi/Paula Saarento 31.5.2010. Löytäne mainitaan keskiaikaisissa lähteissä ensimmäisen kerran vuonna 1422."

Transkriptio

1 LÖYTÄNEENTIEN JA LADVONTIEN YMPÄRISTÖN RAKENNUSTEN RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS Varsinais-Suomen maakuntamuseo/jaana Salmi/Paula Saarento LÖYTÄNE Löytäne mainitaan keskiaikaisissa lähteissä ensimmäisen kerran vuonna Perinnöksi Löytäneen taloista toinen ostettiin vuonna 1790 ja toinen vuonna Välillä Löytäneen tila on ollut talonpoikaistalona ja välillä säätyläisomistuksessa. 1 Löytäneen kylätie kulki jo 1800-luvun alussa kylän peltoja pohjoisessa reunustavan mäen reunamilla. Vanha kylätontti sijaitsee niin ikään tällä alueella. Isojaossa v Löytäneen yksinäistalo jaettiin kahteen taloon; kartalla näkyy Ylistalon ja Alistalon tontit sekä Ylistalon talouspiha. Talon tonttien ympärillä oli useita kasvimaita. Koko kylämäellä oli paljon rakennuksia. Raja Ylistalon ja Alistalon talojen välillä kylämäessä kulki kaakosta luoteeseen yhtyen kylätiehen luoteessa. Yläpuoli kylämäestä kuului Ylistalolle (Öfvergård) ja alapuoli Alistalolle (Nedergård). Kylämäellä oli lisäksi oletettavasti kolme mäkitupaa. Kuva Ladvontieltä kaakosta Löytäneen kylätontille, kylätontin edessä kylän rintapeltoja ja metsän reunassa keskellä näkyy pieni nurkkaus nykyisestä punaiseksi maalatusta Löytäne II - tilan asuinrakennuksesta.(kuva J. Salmi 2010) Kylän rintapeltoalue aukeaa kylätontin eteläpuoleisella alavalla maalla ja pieni peltoalue on ollut myös nykyisen Maskuntien itäreunalla olevan 1970-luvun omakotitaloalueen kohdalla. Lisäksi kylän pohjoisosassa on pieni peltokaistale nykyisen Maskuntien itäreunan ja kunnanrajan välissä. Muuten kylätontin pohjoispuolinen alue on pelkästään kallioita ja metsää, hieman myös suoaluetta. Vanhoja niittyalueita on ollut lähinnä nykyisen Maskuntien länsipuolella (nykyisin peltoja). Entisiä haka-alueita oli nykyisen Maskuntien itäreunalla sekä kylämäen luoteispuolella että etelässä Haanvuoren alueella. Ladvontie on rakennettu myöhemmin kulkemaan Löytäneen peltoalueiden halki. Löytäne ja Ladvo olivat yhdysviljelyksessä (ilmeisesti 1890-luvun lopulta alkaen) pitkälle luvun puolelle.

2 2 LÖYTÄNE II Ylistalon talotontti sijaitsi kylätien eteläpuolella, nykyisten navetan perustusten takana idässä. Talon omisti Michael Mattsson Öfvergård. Ylistalon talouspihan tontti oli keskemmällä kylämäkeä talojen välisessä rajassa kiinni. Nykyisen navetan perustusten paikkeilla osin on ollut jo tuolloin jokin pitkä rakennus samansuuntaisena. Useita pieniä rakennuksia on lisäksi kylämäessä Ylistalon alueella, tien eteläpuolella 2-3 rakennusta ja pohjoispuolella 4-5 rakennusta. Niitä ei enää myöhemmissä kartoissa tavata. Nykyisen päärakennuksen kohdalla ei vielä tuolloin ole ollut rakennusta. Tilan navettarakennus on sijainnut tien vieressä. Se näkyy vielä vuoden 1945 kartassa, mutta ei enää 1990-luvun peruskartassa, harkkokiviperustus ja ajosilta itäreunalla ovat kuitenkin yhä jäljellä. Tien vieressä on ollut pieni rakennus (ehkä aitta), joka näkyi 1945 kartassa, mutta samalla paikalla ei nykyään enää ole rakennusta. Vuonna 1926 tilasta lohkottiin ensimmäinen vuokra-alue erilleen; Nikkilä (torppa). Alistalon talontontti oli alempana keskellä kylämäkeä. Talon omisti 1814 Michael Andersson Nedergård. Alistalon puolella oli isojakoaikaan vielä 1990-l puolivälin paikkeilla näkynyt kellari talon tontista itään, kylämäen reunalla (luonnonkiviholvattu kellari 1800-luvun alusta). Nykyään sitäkään ei enää näy. Samalla Alistalon puoleisella alueella näkyy isojakokartassa vielä 3-4 pientä rakennusta. Myöhemmin niistä mitään ei enää näy kartoissa. Kylämäellä tien vieressä oli vuoden 1945 kartassa pieni rakennus, joka on mahdollisesti ollut aitta. Nykyään samalla paikalla on Kesäheinän tontin ulkorakennus. Saman vuoden kartassa näkyy Löytäneentien alkupäässä ollut isohko rakennus pellon reunalla, ehkä lato. Paikalla on yhä rakennus, mutta pienempi ja se kuuluu Ponderosan tontille. Vuonna 1923 Alistalosta lohkottiin erilleen ensimmäinen vuokra-alue, Mäkilä Kustaa Lindqvistille. Löytäneen talot ovat olleet vuodesta 1898 lähtien yhdysviljelyksessä Ladvon kanssa (yhdistetty Ladvoon tuolloin), jolloin omistajaksi tuli K. J. Mäkelä. Hänen vaimonsa suvulla oli ollut tilat omistuksessaan jo 70 vuotta. (Suomen maatilat III, 1932) Lohkomisasiakirjojen mukaan vuonna 1923 molemmat talot omisti Johan ja Aleksandra Mäkelä, vuodesta 1944 alkaen tilat olivat siirtyneet perilliselle Pekka Juhani Mäkelälle (s. 1909). Vuoteen 1994 mennessä Löytäne oli taas erotettu Ladvon tiloista. Löytäneen kylätontti etelästä v (Kuva S. Kupila 1994, TMK)

3 3 Rakennus 1 lännestä ja idästä kylätieltä (kuvat J. Salmi 2010) 1 Asuinrakennus Ylistalon entinen asuinrakennus on inventointitietojen mukaan rakennettu Vuoden 1814 kartan mukaan aivan samalla paikalla ei vielä näy rakennusta. Ylistalon tonttikin on entisen navetan perustusten itäpuolella. Rakennuksessa on lyhytnurkkainen hirsirunko (hakanurkat) ja kuusiruutuiset ikkunat, jotka on uudistettu 2000-luvulla. Perustus on tehty luonnonkivestä ja laastista. Katto on satulanmallinen ja katteena tiili 1994, 2010 profiloitu pelti. Vuorauksena on nyt pysty peiterimalaudoitus. Rakennus on maalattu punaiseksi valkoisin listoin. Vuonna 1994 rakennuksessa on vielä savupiippu näkyvissä, mutta 2010 mennessä on hormi ilmeisesti purettu pois. Rakennuksen uudistustyö on ilmeisesti vielä hieman kesken. Rakennuksen ulko-oven eteen on tehty avokuisti 2000-luvulla. Rakennus on pohjakaavaltaan eteiskamarillinen tupa, johon on lisätty toiseen päätyyn kamari, mikä viittaa torppa-asumukseen. Lyhytnurkkainen hirsirunko tuli muotiin vasta 1840-luvun paikkeilla tekniikan kehityksen myötä, joten tämäkään rakennus on tuskin vanhempi. Kooltaan rakennus on talonpoikaistaloksi myös pienehkö. Vuoden 1814 kartassa näkyvä rakennus lähellä tätä nykyistä rakennusta lienee ollut talousrakennus, sillä kun talojen tontit piirrettiin isojakokarttaan, olivat niiden ulkopuolelle piirretyt rakennukset yleensä talousrakennuksia. Rakennus lienee tehty 1800-luvun puolivälin paikkeilla tai sen jälkeen ja se on todennäköisesti ollut pienasumus alkujaan. Rakennus on kuulunut Ylistalon tilan puolelle kylämäessä. Suomen maatalouden järjestöväkeä kirjassa (1965) kerrotaan tontilla olleen 1850-rakennetun asuinrakennuksen lisäksi 2-huoneisen torpparakennuksen. Tämä viimemainittu tarkoittanee ilmeisesti juuri jäljellä olevaa rakennusta? Vuoden 1963 Suuressa maatilakirjassa (osa I) mainitaan hirsinen päärakennus v ja siinä kaksi huonetta. Vuoden 1965 teoksessa mainitaan tontilla olleen lisäksi (1960-luvun alussa) vielä v.1904 Nousiaisista siirretty hirsisen karjarakennus, vilja-aitta 1850-luvulta, puimala vuodelta 1870 ja puuvaja kirjassa mainitaan hirsinen karjarakennus, sauna ja vilja-aitta. Nämä rakennukset ovat kaikki hävinneet tai puretut pois, ainoastaan joitakin kivijalkoja on jäljellä. Alistalon vanhaa luonnonkiviholvattua kellariakaan ei enää näy kartoissa. Löytäneen asuinrakennus (1) pihalta ja tieltä (Kuva S. Kupila 1994, TMK)

4 4 Nikkilän asuinrakennus nro 1 Löytäneentieltä kohti itää (kuva J. Salmi 2010) ja mustavalkoinen kuva samasta rakennuksesta kohti länttä (kuva S. Kupila 1994, TMK) NIKKILÄ Vuonna 1926 Nikkilän tila (ilm. entinen torppa) lohkottiin erilleen Ylistalosta Emil ja Anna Aaltoselle. Vuoden 1814 isojakokartassa paikalla ei vielä ole asutusta. Vuoden 1945 kartassa näkyy vain kaksi rakennusta, jotka sijaitsivat nykyisten rakennusten itäpuolella, pohjoiseen menevän polun länsireunassa. Vanhemmassa peruskartassa (1980-l?) näkyvät kaikki 5 rakennusta, joten nykyisin jäljellä olevat rakennukset eivät voi olla tilan aiempia rakennuksia uuteen sijaintiin siirrettyinä. Nykyiset Nikkilän 3 rakennusta on siis ehkä tehty vuoden 1945 jälkeen? Vuoden 1994 rakennusinventoinnin aikaan tontilla olivat enää nämä 3 rakennusta: jo tuolloin käyttämätön asuinrakennus nro 1 inventoitiin, arveltiin rakennetun 1800-l lopussa. Haastattelutietoja ei ole. Näitä rakennuksia on 2000-luvulla jatkettu ja osin uusittu. Tila sijaitsee Löytäneentien perällä ja sen ympärille on rakennettu lisää. Osa uusista rakennuksista sijaitsee Kettukallion tontilla (lohkottu 1994 Löytäneestä). MUU RAKENNUSKANTA Löytäneentien varressa on uudempaa, 1970-luvulla rakennettua omakotitaloasutusta. Nikkilän viereisellä (eteläpuolisella) Kettukallion tontilla on 1990-luvun rakennuskantaa.

5 5 LADVO eli LATVO Ladvon yksinäistalo mainitaan keskiaikaisissa lähteissä ensimmäisen kerran vuonna1512. Vuoden 1699 ruotujakorullan mukaan Ladvo oli ratsutila nro 13, jonka augmentteina eli aputiloina olivat Nousiaisten Pankilan Alakylä, Maskun Pakkainen ja Kaarinan Ravattula sekä Pöytyän Kylläinen. Ladvon omistajina ovat olleet toisinaan talonpojat ja toisinaan säätyläiset. Vuonna 1898 Kaarlo Juho Mäkelästä tuli Ladvon isäntä naituaan talon tyttären Aleksandra Kylénin. Edellinen omistaja oli J. F. Kylén. Vuonna 1898 Ladvoon liitettiin myös Löytäneen talo (talot olivat yhdysviljelyksessä). Tila oli ollut jo 70 vuotta Aleksandra Kylénin suvulla (siis noin alkaen?) luvulla Löytäne ei enää kuulunut Ladvoon. Ladvon tilukset mitattiin vuonna 1897 ja niistä laadittiin kartta vuonna Ensimmäisen kerran tilasta lohkottiin vuokra-alue v.1923 (merkitty 1926, Nummilan torppa) ja seuraava 1927 (merkitty 1929, Hakalan torppa). Ladvon kylän itäosa liitettiin jossakin vaiheessa Raisioon ja näin mm. Nummilan tila jäi Raision puolelle. Ladvon kylässä ei ole tänä päivänä enää muita asuttuja tiloja kuin Ladvo, vanha kantatila. Härkäsuo (lohkottu 1955) kylän pohjoisrajalla ja Kotila (lohkottu 1945) kantatalon eteläpuolella asutettiin lohkomisensa jälkeen, miltä ajalta niiden rakennuksetkin olivat peräisin. Nyt näiden kummankin tilan rakennukset ovat hävinneet. Isosuon kaatopaikka-alue ja jätteenkäsittelylaitos sijaitsevat kylän pohjoisosassa Raision ja Maskun kuntien rajalla. Ladvo Ladvon kantatilan talouskeskus sijaitsee vanhalla tontillaan. Kartta tiluksista on vuodelta 1898: siinä näkyvät päärakennus v.1874 (1), kammio v.1880 (2), navetta v.1879 (3) ja riihi 1800-l lopulta (6); kaikki samoilla paikoilla kuin nykyäänkin. 7-9 muuta rakennusta on pihapiiristä kadonnut ja joitakin vielä kauempaa peltoalueilta. Asuinrakennuksen ja kammion rakennusvuodet on merkitty rakennusten päätyihin kurkihirren alle (ulkopuolelle). Muita rakennuksia edustaa konehuone 1900-l alusta (5). Siinä on konesuoja luvuilta päädyssä kiinni. Rakennus 5 on samalla paikalla kuin vuoden 1898 kartassa oleva jokin talousrakennus. Muuta uudempaa rakennuskantaa ovat uusi navetta v.1969 (8) ja kuivuri v.1967 (7). Lisäksi pihan keskellä on Vahdon kirkon mallinen puucee 1900-l alusta (4) luvulla pihaan on tullut pieni vaja. Tilan rakennukset ovat enimmäkseen 1800-luvun lopulta. Päärakennus oli varustettu vesijohdolla jo ennen 1930-luvun alkua. Tilaan on kuulunut ainakin 1930-luvun alussa vielä vesijohdolla varustettu talli, joka oli rakennettu (Suomen maatilat III, 1932) Vanhempien rakennusten käyttötarkoitus on ajan mittaan hieman muuttunut.

6 6 Rakennus 1 tieltä (Kuva J. Salmi 2010) 1 asuinrakennus Rakennus on rakennettu v Siinä on lyhytnurkkainen hirsirunko, perustus on tehty luonnonkivestä ja laastista. Rakennuksen alla on kivestä holvattu kellari. Rakennus on 1½ -kerroksinen; 1- kerroksista rakennusta on korotettu (luultavasti 1900-luvun alussa) ullakkokerroksella. Vuorauksena on alaosassa pystyä peiterimalaudoitusta ja yläosassa pystylaudoitusta. Kerrosten välissä on koristeellinen hammastettu kerroslista, jonka hammas päättyy aina alaosan vuorauksen peiteriman päähän. Ikkunat ovat kuusiruutuiset ja niiden vuorilaudat ovat hieman profiloidut. Yläkerrassa on talon päädyissä ullakoiden kohdalla pieniruutuiset neliskulmaiset ikkunat. Näiden ikkunoiden alareunan tasolla on kummassakin päädyssä vielä yksinkertainen vaakalista. Laudoituksen alareunan alla perustuksen päällä on vielä jalkalista. Katto on satulanmallinen ja päällystetty aaltopellillä, joka on maalattu punaiseksi. Rakennuksen muu väritys on kauttaaltaan valkoinen, perustuksen harmaata kiviväriä lukuun ottamatta. Pohjakaavaltaan rakennus on leveärunkoinen (n 10 m levyinen ja noin 20 m pituinen). Tupa ja sali sijaitsevat kulmittain vastakkaisissa päädyissä. Tupa on pihan puoleisessa kulmassa kammiota vastapäätä. Sen vieressä puutarhan kulmassa on kamari, samoin on salin vieressä pihanpuolella kamari. Lisäksi näiden kahden päädyn välissä keskellä rakennusta on puutarhasivulla kamari. Sen edessä talon sisällä on kylpyhuone ja wc ja niiden edessä pihan puolella eteinen, jonka edessä on vielä kuisti. Tämä nykyinen kuisti on rakennettu vuonna Aiemmin kuisteja oli kaksi, mutta peruskorjauksen yhteydessä on tehty vain yksi uusi kuisti. Uunit on poistettu rakennuksesta, mutta yksi pellitetty piippu kuitenkin kohoaa rakennuksen keskiosasta. Talon alla oleva kellari sijaitsee puutarhasivulla tuvan viereisen kamarin alla. Rakennus 1 itäkaakosta (Kuva S. Kupila 1994, TMK)

7 7 Rakennus 2 tieltä (Kuva J. Salmi 2010) Rakennus 2 pihan puolelta (Kuva S. Kupila 1994 TMK) 2 Kammio Kaksikerroksisessa rakennuksessa on aiemmin ollut ruokakammiot, kärryvaja ja mankelihuone. Ainakin 1990-luvulla rakennusta on käytetty autotallina ja varastona. Rakennuksessa on lyhytnurkkainen hirsirunko ja se on vuoraamaton, punamullalla maalattu valkoisin listoin. Katto on satulanmallinen ja katettu aaltopellillä. Perustuksessa on osin luonnonkiveä ja laastia, osin pelkkiä luonnonkiviä (pääty). Rakennuksen pihatien puoleisessa päädyssä on vellikello, joka on asetettu paikalleen v. 1901/1910. Vellikellon katos on metallinen. Rakennuksessa on kolme osaa, kussakin osassa on toisessa kerroksessa pieniruutuiset pikkuikkunat pitkillä sivuilla sekä edessä että takana. Pihan puoleisella sivulla on päätyosissa alakerrassa yksi ovi ja keskimmäisessä osassa pariovet. Navetan puoleisessa päädyssä on lisäksi ulkopuoliset puuportaat 2. kerrokseen. Sillä kohdalla onkin pikkuikkunan tilalla ovi. Rakennus 3 idästä (Kuva S. Kupila 1994, TMK) 3 Entinen navetta Vanha navetta on rakennettu luonnonkivestä ja laastista perustusta myöten vuonna Myöhemmin navetan pohjoispuolelle on tehty lisäsiipi ja etupuolelle sauna. Rakennus on kaksikerroksinen, katto on satulanmallinen ja katteena aaltopelti. Päätykolmiot ja muut puuosat on vuorattu pystylaudalla ja maalattu punaisiksi, listat valkoisiksi luvulla rakennusta käytettiin kalustovajana.

8 8 Rakennus 4 pihalta (Kuva S. Kupila 1994, TMK) 4 Ulkohuone Entinen 1900-luvun alussa rakennettu ulkohuone on ainakin jo 1990-luvulla otettu leikkimökkikäyttöön. Rakennuksesta on tehty Vahdon kirkon pienoismalli ja se on siis ristinmuotoinen. Ulkohuoneeseen on kaksi sisäänkäyntiä ja käymäläosat sijaitsivat ristin sakaroissa. Rakennus on yksikerroksinen, rankorunkoinen ja perustuksena ovat nurkkakivet. Katto on myös ristinmallinen satulakatto ja katteena on pelti. Vuorauksena on vaakaa ponttilautaa ja ulkoväritys on valkoinen. Rakennuksessa on keskeltä ylöspäin suippoon kärkeen kaartuvat ovet ja oviaukot ja pieniruutuiset pikkuikkunat. Ylempänä ovat pienet pyöreät ikkunat. Rakennukset 7, 5 ja 6 Ladvontieltä kohti länttä. (Kuva J. Salmi) 5 Konehuone + konesuoja Pienempi rakennusosa 5-rakennuksessa on entinen konehuone 1900-luvun alusta. Myöhemmin 1900-luvun loppupuolella sen päätyyn on lisätty konesuoja.1990-luvulla pienempi rakennus on ollut varasto- ja makasiini käytössä. Rakennukset on rakennettu samoille paikoille kuin vuoden 1898 kartassa oleva rakennus. Ne ovat yksikerroksisia. Katot ovat satulanmallisia ja katteena on pienemmässä osassa ollut aiemmin tiiltä, nykyisin kummassakin on aaltopeltiä. Perustuksena pienemmässä rakennuksessa on lohkokiveä. Pienemmän rakennusosan runko on tiiltä ja se on rapattu luonnonvalkoiseksi/harmaaksi. Konesuoja on myös rankorunkoinen ja sen vuorauksena on pystylomalautaa tai sitä jäljittelevää peltiä. Väriltään se on ruskea.

9 9 Rakennus 6 itäkaakosta (Kuva S. Kupila 1994, TMK) 6 Riihi Entinen riihirakennus, joka ainakin 1990-luvulla oli jo muussa käytössä: konesuojana. Rakennus on rakennettu 1800-luvun lopulla. Se on yksikerroksinen ja perustuksena ovat nurkkakivet. Runko on pitkänurkkainen hirsi (päät koteloitu). Katto on satulanmallinen ja katteena aaltopelti. Rakennus on vuorattu pystylaudalla ja maalattu punaiseksi valkoisin listoin. Rakennuksessa on kaksi osaa, ja kahdet isot ovet tien puoleisella sivulla. Riihestä on poistettu välilattiat ja kiuas. Rakennus 8 lounaasta puutarhan reunalta. (Kuva J. Salmi 2010) Lyhenteet: TMK = Turun museokeskus Lähteet: Innamaa Kerttu, Naantalin historia III Kuvat 2010 Naantalin Löytäne ja Ladvo, kuvaaja Jaana Salmi/Turun museokeskus, Varsinais- Suomen maakuntamuseo Maarekisteriasikirjat ja kartat mikrofilmeinä, Varsinais-Suomen maanmittaustoimisto, Turku. Naantalin Ladvon ja Löytäneen arvokartat , Turun museokeskus, Varsinais-Suomen maakuntamuseo Naantalin Ladvon ja Löytäneen maisemahistoriakartat , Turun museokeskus, Varsinais- Suomen maakuntamuseo Rakennusinventointikortit 1994, Turun museokeskus, Varsinais-Suomen maakuntamuseo Suomen maaseudun järjestöväkeä, 1965 Suomen maatilat III, 1932 ja Suuri maatilakirja I, 1963

10 LÖYTÄNEEN JA LADVON KULTTUURIHISTORIALLISET ARVOT 10 Kohteet ja aluekokonaisuudet on arvotettu kulttuurihistoriallisin perustein. Arvottamistyössä on käytetty rakennushistoriallisiin, historiallisiin ja ympäristöllisiin arvoihin pohjautuvia kriteereitä, jotka on jaettu useisiin alaluokkiin, ja joiden pohjalta rakennetut ympäristöt on Suomessa melko vakiintuneesti luokiteltu valtakunnallisesti, maakunnallisesti / seudullisesti ja paikallisesti arvokkaiksi. Varsinais-Suomen maakuntamuseossa on näiden lisäksi käytössä myös luokat maisemallinen ja historiallinen. Ne täydentävät edellä mainittua kolmea luokkaa, jotta voidaan tuoda esille kohteita, jotka eivät ehkä yksinään yltäisi mihinkään noista kolmesta vakiintuneesta luokasta, mutta joilla kuitenkin on joko maisemallisia tai historiallisia tai molempia arvoja ja jotka osana suurempaa kokonaisuutta muodostavat arvokkaan kulttuuriympäristön. Löytäne Löytäneen kylätontilla entisen Ylistalon alueella sijaitsevan Löytäne II-tilan asuinrakennus on historiallisesti merkittävä. Vanha kylätontti on sinällään asutushistoriallisesti arvokas ilman jäljellä olevia rakennuksiakin. Löytäneen asuinrakennus ei ole talonpoikaistalo vaan luultavimmin torppa, jota on käytetty Ylistalon päärakennuksena 1900-luvun puolella. Sitä on myös uudistettu 2000-luvulla. Nikkilän rakennuksilla ei ole merkittävää rakennushistoriallista arvoa. Kylän muu rakennuskanta on uudempaa, luvuilta. Liite Löytäneen kulttuurihistorialliset arvot kartta. Ladvo Ladvon kantatila sijaitsee vanhalla tontillaan ja sen useimmat 1800-luvun lopulta peräisin olevat rakennukset ovat säilyneet hyvin. Ladvon talon puutarha oli jo 1800-luvun lopulla samalla paikalla. Muiden Ladvon kylän 1900-luvun lohkotilojen rakennukset ovat hävinneet. Rintapellot sijaitsevat talouskeskuksen eteläpuolella sekä idässä ja kaakossa. Osa myöhemmin raivatuista pelloista sijaitsee pohjoisessa Isosuontien alueella, jossa on kunnan rajalla entisiä soista pelloiksi raivattuja alueita. Siellä on myös nykyisin jätteenkäsittelyä ja kaatopaikka. Ladvon kantatalo rakennuksineen ja rintapeltoineen muodostaa arvokkaan talonpoikaismaiseman, joka on paikallisesti merkittävä. Liite Ladvon kulttuurihistorialliset arvot kartta.

koivuranta-895-472-0007-0003 1/13

koivuranta-895-472-0007-0003 1/13 koivuranta-895-472-0007-0003 1/13 Uusikaupunki (895) Vohdensaari (472) Koivuranta 895-472-0007-0003 1 001 Talonpoikaistalo 002 Navetta 003 Sauna 004 Vaja Osoite: Postinumero: Postitoimipaikka: Historia

Lisätiedot

RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS SUOVUOREN TILAKESKUKSEN RAKENNUKSISTA Tontti 529-22-12-1 (529-425-1-32)

RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS SUOVUOREN TILAKESKUKSEN RAKENNUKSISTA Tontti 529-22-12-1 (529-425-1-32) RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS SUOVUOREN TILAKESKUKSEN RAKENNUKSISTA Tontti 529-22-12-1 (529-425-1-32) Varsinais-Suomen maakuntamuseo/jaana Salmi/Paula Saarento 31.5.2010 1 Suovuori mainitaan keskiajalla

Lisätiedot

1(36) SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO. 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 1A 2. Kunta Kokkola

1(36) SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO. 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 1A 2. Kunta Kokkola SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 1A 2. Kunta Kokkola RAKENNUS 7 (s) 4. Kylä/rekisterinumero 5. Kaup.osa/kortteli/talo

Lisätiedot

Kalliola /10

Kalliola /10 Kalliola- 1/10 Uusikaupunki (895) Kuivarauma (482) Kalliola 1 001 Muu asuinrakennus 002 Kellari, kellarivaja 003 Navetta 004 Muu karjarakennus 005 Sauna Osoite: Postinumero: Postitoimipaikka: Historia

Lisätiedot

Uusikaupunki (895) Kukkainen (483) Koivuniem

Uusikaupunki (895) Kukkainen (483) Koivuniem Uusikaupunki (895) Kukkainen (483) Koivuniem 895-483-0001-0051 1 001 Torppa 002 Vaja Postinumero: Postitoimipaikka: Historia ja ympäristö Aluetyyppi: Historiallinen tilatyyppi: Asutushistoria: Lähiympäristö:

Lisätiedot

1(54) SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO. 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 5A 2. Kunta Kokkola

1(54) SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO. 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 5A 2. Kunta Kokkola SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 5A 2. Kunta Kokkola RAKENNUS 5 4. Kylä/rekisterinumero 5. Kaup.osa/kortteli/talo 6.

Lisätiedot

Länsi-Suomen ympäristökeskus Teuvan keskustan ja kauppilan OYK-inventointi

Länsi-Suomen ympäristökeskus Teuvan keskustan ja kauppilan OYK-inventointi Kohderaportti Länsi-Suomen ympäristökeskus n keskustan ja kauppilan OYK-inventointi Säntintien varrella koivukuja Pihapiirin ulkopuolella sijaitsee riihikartano karjarakennus maakellari hirsirunkoinen

Lisätiedot

LIITE 1 RAKENNUSINVENTOINTIKOHTEET

LIITE 1 RAKENNUSINVENTOINTIKOHTEET LIITE 1 RAKENNUSINVENTOINTIKOHTEET Page 1 of 2 kohderaportti Pohjois-Pohjanmaan liitto Hailuodon rakennusinventointi HAILUOTO KIRKONKYLÄ RUONALA Ruonalan porakivinavetta on komealla paikalla Rantatien

Lisätiedot

RAKENNUS 4 (sr) 4. Kylä/rekisterinumero 5. Kaup.osa/kortteli/talo 6.

RAKENNUS 4 (sr) 4. Kylä/rekisterinumero 5. Kaup.osa/kortteli/talo 6. SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 4E 2. Kunta Kokkola RAKENNUS 4 (sr) 4. Kylä/rekisterinumero 5. Kaup.osa/kortteli/talo

Lisätiedot

LIITE 1 DOKUMENTOINTI RAKENTEET. Yleistä

LIITE 1 DOKUMENTOINTI RAKENTEET. Yleistä 1 DOKUMENTOINTI LIITE 1 RAKENTEET Yleistä Rakenteet arvioitiin silmämääräisesti 19.3.2009. Asiantuntija-apuna arvioinnissa olivat mukana Pälkäneen kunnan rakennusmestari Asko Valkama ja Pirkanmaan maakuntamuseon

Lisätiedot

VT18 JA MT621 OSAYLEISKAAVA

VT18 JA MT621 OSAYLEISKAAVA Vastaanottaja KEURUUN KAUPUNKI Asiakirjatyyppi Selvitys Päivämäärä 1.9.2012, tark. 24.6.2014 VT18 JA MT621 OSAYLEISKAAVA RAKENNUSKANNAN SELVITYS Tarkastus 1.9.2012 Päivämäärä 1.9.2012, tark. 24.6.2014

Lisätiedot

1800-luvun pitäjänkartat. Vuoden 2014 peruskartta

1800-luvun pitäjänkartat. Vuoden 2014 peruskartta 356 Isojakokartat 1800-luvun pitäjänkartat 1950-luvun peruskartta Vuoden 2014 peruskartta 357 Kihniö Virrat YLÖJÄRVI Mutalan kulttuurimaisema Parkano Mänttä-Vilppula Ruovesi Ikaalinen Ylöjärvi Juupajoki

Lisätiedot

K O H D E I N V E N T O I N T I L O M A K E

K O H D E I N V E N T O I N T I L O M A K E InventointiNro: M200 Sava Kylä / Kaup Osa, Rek Nro: 789-40-0002 Koordinaatit: P: 6737425 Postiosoite Katu: Muurolantie 85A Kohteen kuvaus: Yhteisökodin asuinrivitalo ja hoitolaitos Asuinrakennus / hoitolaitos

Lisätiedot

Turtosen alueen säilynyt rakennuskanta

Turtosen alueen säilynyt rakennuskanta Liite raporttiin Turtosen tilan inventointi Turtosen alueen säilynyt rakennuskanta Turtosen pihapiirissä on tällä hetkellä viisi rakennusta - päärakennus - aittarakennus - entinen sikala - kalustovaja

Lisätiedot

LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22

LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22 LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22 Rakennukset, kulttuurihistoria Korpelan tilan entisessä talouskeskuksessa sijaitsevat asuinrakennus,

Lisätiedot

Asemanseudun arvoalue=punainen rasteri. Punaiset renkaat viittaavat alueen kiinteistöinventoihin.

Asemanseudun arvoalue=punainen rasteri. Punaiset renkaat viittaavat alueen kiinteistöinventoihin. ARVOALUE: ASEMAN SEUTU Asemanseudun arvoalue=punainen rasteri. Punaiset renkaat viittaavat alueen kiinteistöinventoihin. Kuvaus Arvoalueeksi on rajattu aseman seudulta alue, johon kuuluu Vammalan rautatieaseman

Lisätiedot

SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO. 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 6A 2. Kunta Kokkola

SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO. 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 6A 2. Kunta Kokkola SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 6A 2. Kunta Kokkola RAKENNUS 8 (s) 4. Kylä/rekisterinumero 5. Kaup.osa/kortteli/talo

Lisätiedot

Miljöö, rakennettu ympäristö sekä vanha rakennuskanta ja rakennetun ympäristön suojelukohteet

Miljöö, rakennettu ympäristö sekä vanha rakennuskanta ja rakennetun ympäristön suojelukohteet 1 Virttaan asemakaava Liite 2 Kyläalueen kuvaus Miljöö, rakennettu ympäristö sekä vanha rakennuskanta ja rakennetun ympäristön suojelukohteet Sr- ja/tai /s-merkityt kohteet ovat luokitukseltaan paikallisesti

Lisätiedot

RAKENNUS 15 (s) 4. Kylä/rekisterinumero 5. Kaup.osa/kortteli/talo 6.

RAKENNUS 15 (s) 4. Kylä/rekisterinumero 5. Kaup.osa/kortteli/talo 6. SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 3A 2. Kunta Kokkola RAKENNUS 15 (s) 4. Kylä/rekisterinumero 5. Kaup.osa/kortteli/talo

Lisätiedot

RAKENNUSINVENTONTI 13.09 2013. Hangon kantakaupungin kortteli 518. Johanna Laaksonen. Korttelin 518 sijainti opaskartalla.

RAKENNUSINVENTONTI 13.09 2013. Hangon kantakaupungin kortteli 518. Johanna Laaksonen. Korttelin 518 sijainti opaskartalla. RAKENNUSINVENTONTI 13.09 2013 Hangon kantakaupungin kortteli 518 Johanna Laaksonen Korttelin 518 sijainti opaskartalla. 1 2 16 15 4 11 12 5 7 17 18 20 19 14 13 Korttelin 518 nykyinen tonttijako kantakartalla.

Lisätiedot

RAUMAN SATAMAN LAAJENNUSALUEEN RAKENNUSINVENTOINTI Hanna Partanen syyskuu 2008 Maanpään asemakaava-alueen kohdelistaus

RAUMAN SATAMAN LAAJENNUSALUEEN RAKENNUSINVENTOINTI Hanna Partanen syyskuu 2008 Maanpään asemakaava-alueen kohdelistaus RAUMAN SATAMAN LAAJENNUSALUEEN RAKENNUSINVENTOINTI Hanna Partanen syyskuu 2008 Maanpään asemakaava-alueen kohdelistaus 11. Kesäranta 684-403-1-50 1 Tila on perustettu 1940-luvun puolivälissä kesänviettopaikaksi.

Lisätiedot

Pihassa on samoin paikallisesta liuskeisesta kivestä rakennettu navetta (ikä? mahdollisesti 1920-30-luku?).

Pihassa on samoin paikallisesta liuskeisesta kivestä rakennettu navetta (ikä? mahdollisesti 1920-30-luku?). SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Lääni Kuopio 3. Kohde 2. Kunta Iisalmi 4. Kylä/rekisterinumero Pörsänmäki 21:3 5. Kaup.osa/Kortteli/Talo 6. Kohdetyyppi MUSEOVIRASTO TUHKAKANGAS

Lisätiedot

Anjalankatu, asemakaavan muutos, rakennusinventointi Karttaliite. Alueen historia

Anjalankatu, asemakaavan muutos, rakennusinventointi Karttaliite. Alueen historia Karttaliite Alueen historia Salon kauppala 1943 Vuoden 1943 kartassa Anjalankadun (Anjalantie) varrella on rakennuksia, jotka sijoittuvat katulinjaan. Tontin takaosassa on talousrakennuksia. Terhinkadun

Lisätiedot

Lempäälä Maisenranta, tila 2:11 koekuopitus 2011

Lempäälä Maisenranta, tila 2:11 koekuopitus 2011 1 Lempäälä Maisenranta, tila 2:11 koekuopitus 2011 Timo Jussila Timo Sepänmaa Kustantaja: Muistokivi Oy M. Kaila 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Tutkimus... 3 Tutkimuskartat... 5 Vanhat kartat...

Lisätiedot

1800-luvun pitäjänkartat. Vuoden 2014 peruskartta

1800-luvun pitäjänkartat. Vuoden 2014 peruskartta 304 Maakirjakartat 1800-luvun pitäjänkartat Karttaa ei ole saatavilla 0 0,5 1 km 1950-luvun peruskartta Vuoden 2014 peruskartta 0 0,5 1 km 0 0,5 1 km 305 Virrat Kihniö Mänttä-Vilppula Parkano Ruovesi Ikaalinen

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOS, RAIVAAJANKATU. Asemakaavan muutos koskee Lukkarinmäen (12) kaupunginosan kortteleita 2 ja 19 sekä katualuetta.

ASEMAKAAVAN MUUTOS, RAIVAAJANKATU. Asemakaavan muutos koskee Lukkarinmäen (12) kaupunginosan kortteleita 2 ja 19 sekä katualuetta. ASEMAKAAVAN MUUTOS, RAIVAAJANKATU Asemakaavan muutos koskee Lukkarinmäen (12) kaupunginosan kortteleita 2 ja 19 sekä katualuetta. Asemakaavan muutoksella muodostuu Lukkarinmäen (12) kaupunginosan korttelit

Lisätiedot

PIRTTIKOSKEN RANTAOSAYLEISKAAVA

PIRTTIKOSKEN RANTAOSAYLEISKAAVA PIRTTIKOSKEN RANTAOSAYLEISKAAVA PAIKALLISESTI ARVOKKAIDEN RAKENNUSKOHTEIDEN TARKISTUSINVENTOINTI 2018 Arvoluokitus Suositusten värikoodit R = rakennushistoriallinen = Suositellaan suojeltavan kaavassa

Lisätiedot

Lausuntopyyntö asemakaavoituksen edellytyksistä korttelissa 8093

Lausuntopyyntö asemakaavoituksen edellytyksistä korttelissa 8093 YMPÄRISTÖPALVELUT Kaavoitus Lausuntopyyntö 7.11.2016 Pohjois-Pohjanmaan museo Pohjois-Pohjanmaan liitto Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Lausuntopyyntö asemakaavoituksen edellytyksistä korttelissa 8093 Kempeleen

Lisätiedot

asutushistoria, sosiaalihistoria maisemallisesti keskeinen sijainti

asutushistoria, sosiaalihistoria maisemallisesti keskeinen sijainti 2. LEHTINEN KIINTEISTÖLOMAKE Kaupunginosa / kylä Stormi Kiinteistö id 2 Kunta Sastamala Kiinteistötunnus 2-11 / Lehtinen Osoite Soukontie Alue Aluetyyppi mäkitupa-alue Peruskartta Kohdetyyppi asuinrakennus

Lisätiedot

Alavus Härkösen alueelle suunnitellun uuden tielinjan muinaisjäännösinventointi 2009

Alavus Härkösen alueelle suunnitellun uuden tielinjan muinaisjäännösinventointi 2009 1 Alavus Härkösen alueelle suunnitellun uuden tielinjan muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Hannu Poutiainen Kustantaja: Alavuden kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Historiallinen

Lisätiedot

Uusikaupunki (895) Lokala (508) Niemi 895-508-0002-0021

Uusikaupunki (895) Lokala (508) Niemi 895-508-0002-0021 Lokala (508) Niemi 895-508-0002-002 2 00 Muu asuinrakennus 002 Seurakuntatalo Osoite: Historia ja ympäristö Aluetyyppi: Historiallinen tilatyyppi: Lähiympäristö: Pihapiiri: Other history: Kulttuurihistorialliset

Lisätiedot

kesämökki X X X 2X X X 7 nuorempia 4 1950-l 1+1 Jälleenrakennusajan omakotitalo X X 2 Käyttämätön 5 X X X X X X 6 lopussa torppa) ja liiveri

kesämökki X X X 2X X X 7 nuorempia 4 1950-l 1+1 Jälleenrakennusajan omakotitalo X X 2 Käyttämätön 5 X X X X X X 6 lopussa torppa) ja liiveri 1 VALTAALAN, ORISMALAN JA NAPUENKYLÄN VANHAN RAKENNUSKANNAN ARVOTUSLUONNOS v. 2002 RAKENNUSKANNAN ARVOTUS/ KAJ HÖGLUND, POHJANMAAN MUSEO JA TIINA LEHTISAARI, INVENTOIJA 29.05.2007 määrä 1 1953 1+1 Jälleenrakennusajan

Lisätiedot

Kunta Sastamala Kiinteistötunnus Lehtimäki / 7-33. Nykyinen tilatyyppi Inventointi pvm. 2.8.2012

Kunta Sastamala Kiinteistötunnus Lehtimäki / 7-33. Nykyinen tilatyyppi Inventointi pvm. 2.8.2012 Stormin kyläosayleiskaava Kohdeinventoinnit 37-61 37. LEHTIMÄKI KIINTEISTÖLOMAKE Kaupunginosa / kylä Stormi Kiinteistö id 37 Kunta Sastamala Kiinteistötunnus Lehtimäki / 7-33 Osoite Käärmeenmaantie Alue

Lisätiedot

ARK 2006-11-10..2007-01-04 1 ( 10 )

ARK 2006-11-10..2007-01-04 1 ( 10 ) ARK 2006-11-10..2007-01-04 1 ( 10 ) HINKABÖLEN KOTISEUTUMUSEO - MUNAPIRTTI K O R J A U S S U U N N I T E L M A I I - K U V A L I I T T E E T - T U P A R A K E N N U S ARK 2006-11-10..2007-01-04 2 ( 10

Lisätiedot

alun ulkoasunsa. Pihassa talousrakennus. 1554854 6729249

alun ulkoasunsa. Pihassa talousrakennus. 1554854 6729249 NRO KYLÄ KIINTUNNUS KIINTEISTÖ KULTHISTAR ARVOTUS PERUSTELU KOORDX KOORDY Suurikokoinen kolmilaivainen harmaakivikirkko, jonka länsipäässä tornin jalusta. Runkohuone ja holvaus noin vuodelta 1300, tornin

Lisätiedot

Kirkkonummi Öfvergård kiinteistöjen 2:94, 2:8 ja 3:34 muinaisjäännösinventointi 2016

Kirkkonummi Öfvergård kiinteistöjen 2:94, 2:8 ja 3:34 muinaisjäännösinventointi 2016 1 Kirkkonummi Öfvergård kiinteistöjen 2:94, 2:8 ja 3:34 muinaisjäännösinventointi 2016 Timo Jussila Tilaaja: TENGBOM ERIKSSON ARKKITEHDIT OY 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Vanhat

Lisätiedot

YLÄNE KAPPELNIITTU rautakautisen ja historiallisen ajan muinaisjäännösalueen pohjoisosan kartoitus 2004

YLÄNE KAPPELNIITTU rautakautisen ja historiallisen ajan muinaisjäännösalueen pohjoisosan kartoitus 2004 YLÄNE KAPPELNIITTU rautakautisen ja historiallisen ajan muinaisjäännösalueen pohjoisosan kartoitus 2004 Päivi Kankkunen ja Sirkku Pihlman Museovirasto - arkeologian osasto - koekaivausryhmä 1 '' 1 Yläne

Lisätiedot

2. Kohde RANTALAN PAPPILA JA MAASEURAKUNNAN VIRASTO- JA ASUINTALO. 5. Kohdetyyppi

2. Kohde RANTALAN PAPPILA JA MAASEURAKUNNAN VIRASTO- JA ASUINTALO. 5. Kohdetyyppi SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Kunta Iisalmi 2. Kohde RANTALAN PAPPILA JA MAASEURAKUNNAN VIRASTO- JA ASUINTALO 3. Numero 204 4. Kiinteistötunnus 140-407-18-339

Lisätiedot

Onks tääl tämmöstäki ollu?

Onks tääl tämmöstäki ollu? Onks tääl tämmöstäki ollu? Liedon kulttuuriympäristön dokumentointihanke Nautelankosken museo Kulttuuriympäristö on ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta syntynyt kokonaisuus Dokumentointihanke tallettaa

Lisätiedot

NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET

NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET ITÄ-TAMMISTO RAKENNUSTAPAOHJEET KORTTELIT 24-27 NAANTALI 18.08.2010 NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET A R K K I T E H T I T O I M I S T O T A R M O M U S T O N E N O Y LEHMUSTIE 27 A 20720 TURKU

Lisätiedot

Lahden kaupungin Paavolan kaupunginosan korttelissa 401 sijaitsevan tontin nro 22:n vuokraoikeus sekä sillä olevat rakennukset

Lahden kaupungin Paavolan kaupunginosan korttelissa 401 sijaitsevan tontin nro 22:n vuokraoikeus sekä sillä olevat rakennukset MYYNTIESITE v.181 Asuntokauppa J. Valtonen LKV Kalliomaankatu 18, 15150 Lahti 0400 715 668, jsvaltonen@gmail.com www.vaihtoasunnot.com Lahden kaupungin Paavolan kaupunginosan korttelissa 401 sijaitsevan

Lisätiedot

Kirkkonummi Överkurk Kurkgårdin ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2011

Kirkkonummi Överkurk Kurkgårdin ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2011 1 Kirkkonummi Överkurk Kurkgårdin ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2011 Timo Jussila Kustantaja: Seppo Lamppu tmi 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi...

Lisätiedot

Kaupungin tilat Kauklahden alueella Tilannekatsaus. Kauklahti-Foorumi 30.1.2014 Carl Slätis Tilakeskus-liikelaitos

Kaupungin tilat Kauklahden alueella Tilannekatsaus. Kauklahti-Foorumi 30.1.2014 Carl Slätis Tilakeskus-liikelaitos Kaupungin tilat Kauklahden alueella Tilannekatsaus Kauklahti-Foorumi 30.1.2014 Carl Slätis Tilakeskus-liikelaitos Asialista 30.1.2014 Kohteiden esittelyjä Keskustelua 2 Koulut Hansakallion koulu Vanttilan

Lisätiedot

NOUSIAINEN LIITE 5 KESKUSTAN JA KIRKONSEUDUN OSAYLEISKAAVA VANHA RAKENNUSKANTA. 1. Valtakunnallisesti arvokkaat kohteet

NOUSIAINEN LIITE 5 KESKUSTAN JA KIRKONSEUDUN OSAYLEISKAAVA VANHA RAKENNUSKANTA. 1. Valtakunnallisesti arvokkaat kohteet NOUSIAINEN LIITE 5 KESKUSTAN JA KIRKONSEUDUN OSAYLEISKAAVA VANHA RAKENNUSKANTA 1. Valtakunnallisesti arvokkaat kohteet Pappila 435 1 6 PAPPILA SRV 24 Hirsirunkoinen ja tasanurkkainen pappilarakennus on

Lisätiedot

Sastamala Hyrkin asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2010

Sastamala Hyrkin asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2010 1 Sastamala Hyrkin asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2010 Timo Jussila Tapani Rostedt Kustantaja: Sastamalan kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Valokuvia... 4 Maastokartat...

Lisätiedot

Asemakaavan suojelumääräykset Villingissä ja suojelukohteet. Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Asemakaavan suojelumääräykset Villingissä ja suojelukohteet. Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto Asemakaavan suojelumääräykset Villingissä ja suojelukohteet Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto SUOJELUMÄÄRÄYKSEN PERUSTELUT - rakennustaiteellinen arvo - kulttuurihistoriallinen arvo - maisemakulttuurin

Lisätiedot

KUORTANEENJÄRVEN POHJOISOSAN OYK- RAKENNUSKULTTUURIKOHTEIDEN ARVOLUOKITUS - ARVOLUOKITUSNEUVOTTELU

KUORTANEENJÄRVEN POHJOISOSAN OYK- RAKENNUSKULTTUURIKOHTEIDEN ARVOLUOKITUS - ARVOLUOKITUSNEUVOTTELU LIITE 6-1 (6) LUKUMÄÄRÄT YHTEENSÄ 46 24 4 Keski-Seppälä 300-401-43-69 1890/RHR. Keski-Seppälän tilan asuinrakennus on perinteistä kaksifooninkista tyyppiä. rakennusentointi 2016-17, Seppälän asutus) Se

Lisätiedot

Paltamon kunta Oulujärven rantayleiskaava 22.4.2008. Suojeltavat rakennukset ja pihapiirit

Paltamon kunta Oulujärven rantayleiskaava 22.4.2008. Suojeltavat rakennukset ja pihapiirit Paltamon kunta Oulujärven rantayleiskaava.4.008 Suojeltavat rakennukset ja pihapiirit Suojeltaviksi rakennuksiksi tai pihapiireiksi (sr) on kaavassa merkitty seuraavat rakennustaiteellisesti, kulttuurihistoriallisesti

Lisätiedot

Sisaruspohjan osayleiskaava-alueella sijaitsevat Tampereen aitolahden ja Teiskon rakennuskultturi 2008 julkaisun mukaiset rakennuskulttuurikohteet

Sisaruspohjan osayleiskaava-alueella sijaitsevat Tampereen aitolahden ja Teiskon rakennuskultturi 2008 julkaisun mukaiset rakennuskulttuurikohteet Liite 4 Sisaruspohjan osayleiskaava-alueella sijaitsevat Tampereen aitolahden ja Teiskon rakennuskultturi 2008 julkaisun mukaiset rakennuskulttuurikohteet PIRILÄ 1122 Piriläntie 54, Värmälä-2-268 RM II:

Lisätiedot

TEIJON VOIMALAITOS & RETKEILYALUE

TEIJON VOIMALAITOS & RETKEILYALUE T arkastusraportti TEIJON VOIMALAITOS & RETKEILYALUE Perniö, SALO 1 METSÄHALLITUS Mia Puotunen 2008 T ARKASTUSRAPORTTI 13.11.2008 TEIJON VOIMALAITOS JA RETKEILYALUE Teijon retkeilyalue, Perniö VOIMALAITOS

Lisätiedot

Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011

Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011 Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011 Joulukuu 2011 Juha Rajahalme, rakennusarkkitehti AMK RakennusArkki RA Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011 Inventoinnin tausta Juankosken keskustaajamassa

Lisätiedot

Karkkila Nuijajoen ranta-asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi 2014

Karkkila Nuijajoen ranta-asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi 2014 1 Karkkila Nuijajoen ranta-asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Tilaaja: UPM-Kymmene Oyj / Karttaako Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Muinaisjäännökset... 4 1 KARKKILA

Lisätiedot

Nurmijärven rakennettu kulttuuriympäristö, alueet. 16 Ojakkala

Nurmijärven rakennettu kulttuuriympäristö, alueet. 16 Ojakkala Nurmijärven rakennettu kulttuuriympäristö, alueet 16 Ojakkala RKY 1993 5.4.86, osa-alue. Poikkeuksellisen hyvin säilynyt, vuonna 1783 perustettu Kruunun uudistila edustaa uusmaalaista maatilakokonaisuutta

Lisätiedot

Onks tääl tämmöstäki ollu?

Onks tääl tämmöstäki ollu? Onks tääl tämmöstäki ollu? Liedon kulttuuriympäristön dokumentointihanke Nautelankosken museo Kulttuuriympäristö on ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta syntynyt kokonaisuus Dokumentointihanke tallettaa

Lisätiedot

KOHTEEN INVENTOINTIRAPORTTI Kiinteistö Oy Rauman Burger, Hesburger Hampurilaisravintola

KOHTEEN INVENTOINTIRAPORTTI Kiinteistö Oy Rauman Burger, Hesburger Hampurilaisravintola KOHTEEN INVENTOINTIRAPORTTI Kiinteistö Oy Rauman Burger, Hesburger Hampurilaisravintola Kunta: Rauma Kylä/kosa: (Tarvonsaari) Sijainti: Nortamonkatu 3, Tallikedonkatu 1, 26100 RAUMA Kohdetyyppi: liike-elämä

Lisätiedot

PORIN KIVINILLÄ SIJAITSEVAN LATOLUODON UITTOTUVAN JA SEN YMPÄRISTÖN KUNNOSTUS Maastokatselmus ja neuvottelu 13.11.2015

PORIN KIVINILLÄ SIJAITSEVAN LATOLUODON UITTOTUVAN JA SEN YMPÄRISTÖN KUNNOSTUS Maastokatselmus ja neuvottelu 13.11.2015 Muistio 1 (5) PORIN KIVINILLÄ SIJAITSEVAN LATOLUODON UITTOTUVAN JA SEN YMPÄRISTÖN KUNNOSTUS Maastokatselmus ja neuvottelu 13.11.2015 Paikalla: Tiedottaja Paula Gröhn, Melamajavat Hallituksen jäsen Jussi

Lisätiedot

Etappi 02. Hulluksen metsä Framnäsin rustholli puolustusvarusteita

Etappi 02. Hulluksen metsä Framnäsin rustholli puolustusvarusteita Etappi 02. Hulluksen metsä Framnäsin rustholli puolustusvarusteita Kulkiessaan Masalantieltä polun ensimmäiseltä etapilta Framnäsin puistotietä pitkin luoteeseen huomaa kävelytien vievän ylös puistomaiselle

Lisätiedot

5. Kaup.osa/kortteli/talo 6.Kohdetyyppi

5. Kaup.osa/kortteli/talo 6.Kohdetyyppi SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde 2. Kunta Kristiinankaupunki 5:197 4. Kylä/rekisterinumero Dagsmark / 5:197 5. Kaup.osa/kortteli/talo

Lisätiedot

5. Kaup.osa/kortteli/talo 6. Kohdetyyppi asuintontti

5. Kaup.osa/kortteli/talo 6. Kohdetyyppi asuintontti SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde 2. Kunta Kristiinankaupunki Tila 3:120 4. Kylä/rekisterinumero Dagsmark / 3:120 5. Kaup.osa/kortteli/talo

Lisätiedot

HALSUANJÄRVEN OSAYLEISKAAVA

HALSUANJÄRVEN OSAYLEISKAAVA LIITE 2 HALSUANJÄRVEN OSAYLEISKAAVA 20.2.2019 Osayleiskaavan alueella ei ole valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittäviä rakennetun kulttuuriympäristön alueita tai yksittäisiä rakennuksia. Osayleiskaava-alueen

Lisätiedot

Erityispiirteet säilytetty alkuperäisasussaan, kansallisromanttisessa tyylissä 8. Kuvat

Erityispiirteet säilytetty alkuperäisasussaan, kansallisromanttisessa tyylissä 8. Kuvat 1 Meijeri 7. Rakennuksen kuvaus Vanha meijeri Nykyinen käyttö Ei käytössä Alkuperäinen käyttö Meijeri Rakentamisaika 1907 Kerrosluku 2 Kivijalka luonnonkivi/betoni Runko luonnonkivi Katemateriaali pelti

Lisätiedot

https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/sa/sa_alue_inventointiraportti.aspx?alu...

https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/sa/sa_alue_inventointiraportti.aspx?alu... Sivu 1/7 PAKKI - SATAKUNNAN MUSEO / ALUEEN INVENTOINTIRAPORTTI Kreulanrannan inventointialue Merjalan rakennushistoriallisesti, maisemallisesti ja elinkeinohistoriallisesti merkittävä tontti jokirannassa

Lisätiedot

PÖYTYÄN KUNTA K Y R Ö N T A A J A M A KYRÖN ASEMANSEUDUN ASEMA- KAAVAN MUUTOS Selvitys Kyrön rautatieaseman alueen liikennejärjestelyistä selvitys liikennejärjestelyistä, sivu 1 SELVITYKSEN LÄHTÖKOHDAT

Lisätiedot

Akaa Tipuri (Kurisniemi) Tipurintien valaistuslinjan maanrakennustyön arkeologinen valvonta 2011

Akaa Tipuri (Kurisniemi) Tipurintien valaistuslinjan maanrakennustyön arkeologinen valvonta 2011 Akaa Tipuri (Kurisniemi) Tipurintien valaistuslinjan maanrakennustyön arkeologinen valvonta 2011 Tiina Vasko 2011 Pirkanmaan maakuntamuseo Kulttuuriympäristöyksikkö 2 Sisällysluettelo Arkisto- ja rekisteritiedot

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN RÄISÄLÄN JA SUOMUN RAKENNETTU KULTTUURIYMPÄRISTÖ

KEMIJÄRVEN RÄISÄLÄN JA SUOMUN RAKENNETTU KULTTUURIYMPÄRISTÖ KEMIJÄRVEN RÄISÄLÄN JA SUOMUN RAKENNETTU KULTTUURIYMPÄRISTÖ TMI LAURI PUTKONEN 25.11.2009 1 Kannen kuvat: Ylhäällä Suomutunturin kotaravintola ja Suomulinnan seuratalo, keskellä Ala-Kumpulan vanhan ulkorakennuksen

Lisätiedot

LIITE 5 VIKARHOLMENIN ASEMAKAAVAN LAAJENNUKSEN VANHAN HUVILARAKENNUSKANNAN RAKENNUSINVENTOINTI

LIITE 5 VIKARHOLMENIN ASEMAKAAVAN LAAJENNUKSEN VANHAN HUVILARAKENNUSKANNAN RAKENNUSINVENTOINTI LIITE 5 VIKARHOLMENIN ASEMAKAAVAN LAAJENNUKSEN VANHAN HUVILARAKENNUSKANNAN RAKENNUSINVENTOINTI RANTATIE 68 (RNr 7:116) Hirsirunkoinen kesämökki on rakennettu 1930-luvun lopulla, todennäköisesti vuonna

Lisätiedot

LOIMIJOEN MAISEMA JA TEOLLISUUS HISTORIASTA TULEVAAN

LOIMIJOEN MAISEMA JA TEOLLISUUS HISTORIASTA TULEVAAN MAISEMALLINEN SELVITYS LINIKKALAN OSAYLEISKAAVA FORSSAN KAUPUNKI MAANKÄYTÖN SUUNNITTELU LOIMIJOEN MAISEMA JA TEOLLISUUS HISTORIASTA TULEVAAN MAAKIRJAKARTAT 1660-70-LUKU Linikkalan osayleiskaava-alueen

Lisätiedot

ILOLA / T A I K A P U I S T O 3 Rakentamisohjeet kaupungin omistamille ao-tonteille Taikurintiellä ja Loitsukujalla kortteleissa 71200-71202

ILOLA / T A I K A P U I S T O 3 Rakentamisohjeet kaupungin omistamille ao-tonteille Taikurintiellä ja Loitsukujalla kortteleissa 71200-71202 ILOLA / T A I K A P U I S T O 3 Rakentamisohjeet kaupungin omistamille ao-tonteille Taikurintiellä ja Loitsukujalla kortteleissa 71200-71202 Taikapuisto 3 käsittää 19 omakotitonttia, joille kullekin saa

Lisätiedot

1/1. Yleiset Id: 3042 Kemiönsaari (322) 498 Kasnäs. Kylänumero: Nimi:

1/1. Yleiset Id: 3042 Kemiönsaari (322) 498 Kasnäs. Kylänumero: Nimi: / Yleiset Id: Kunta: Kylänumero: Nimi: 3042 498 Kasnäs Backas-322-498-000-009 /7 Backas 322-498-000-009 3 2 4 00 Talonpoikaistalo 002 Luhti 003 Muu ulkorakennus 004 Sauna Osoite: Historia ja ympäristö

Lisätiedot

Vesilahti Rautiala. Arkeologinen valvonta 26.10.2015. Eva Gustavsson/ Pirkanmaan maakuntamuseo/ Kulttuuriympäristöyksikkö

Vesilahti Rautiala. Arkeologinen valvonta 26.10.2015. Eva Gustavsson/ Pirkanmaan maakuntamuseo/ Kulttuuriympäristöyksikkö Vesilahti Rautiala Arkeologinen valvonta 26.10.2015 Eva Gustavsson/ Pirkanmaan maakuntamuseo/ Kulttuuriympäristöyksikkö Tiivistelmä: Vesilahdella Rautialassa suoritettiin 26.10.2015 arkeologinen valvonta

Lisätiedot

p/1 (29) PETÄJÄ Petäjän asuinrakennus pihapiireineen luvulta. Pihapiirissä useita, osin huonokuntoisia rakennuksia.

p/1 (29) PETÄJÄ Petäjän asuinrakennus pihapiireineen luvulta. Pihapiirissä useita, osin huonokuntoisia rakennuksia. PAIKALLISESTI ARVOKKAAT RAKENNUSKULTTUURIKOHTEET Liite 8 Numerointi osayleiskaavan mukainen, suluissa inventointinumero (Lapin kulttuuriympäristöt tutuiksi hankkeen inventointitulokset, Lapin ympäristökeskus,

Lisätiedot

5. Kaup.osa/kortteli/talo 6. Kohdetyyppi asuintontti

5. Kaup.osa/kortteli/talo 6. Kohdetyyppi asuintontti SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde 2. Kunta Kristiinankaupunki Tila 1:93 4. Kylä/rekisterinumero Dagsmark / 1:93 5. Kaup.osa/kortteli/talo

Lisätiedot

VALKEAKOSKI Vallon asemakaava. Rakennustapaohjeet

VALKEAKOSKI Vallon asemakaava. Rakennustapaohjeet Korttelit 9, 10 ja 11 Teema: MODERNI Erityispiirteet Rakennuspaikat sijoittuvat avoimelle peltoaukealle kaupungin sisääntuloväylän varrelle. Rakennuksiin haetaan modernia muotokieltä. Rakennuksen sijoitus

Lisätiedot

rakennushistoriallinen: kylän rakentamistavalle tyypillinen hyvin säilynyt eteiskamaritupa

rakennushistoriallinen: kylän rakentamistavalle tyypillinen hyvin säilynyt eteiskamaritupa 122 89. Rakennuksen nimi: Hermannas Verneras Rnr: 49948700050096S Osoite: Sommarösundsv.476 Rakennustyyppi: pientila Rakennusvuosi: 1850 Korjausvuodet: ei tiedossa Kerrosluku: päärakennus: 1 ½, piharakennukset:

Lisätiedot

1800-luvun pitäjänkartat. Vuoden 2014 peruskartta

1800-luvun pitäjänkartat. Vuoden 2014 peruskartta 274 Isojakokartat 1800-luvun pitäjänkartat 0 0,5 1 km 1950-luvun peruskartta Vuoden 2014 peruskartta 0 0,5 1 km 0 0,5 1 km 275 Taivallahden-Löytänän kulttuurimaisema Järvenpää Paksula 1) Historiallisesti

Lisätiedot

Ulasoorin asemakaavan muutosalueen rakennus- ja maisemahistoriallinen selvitys. Olli Joukio 2015

Ulasoorin asemakaavan muutosalueen rakennus- ja maisemahistoriallinen selvitys. Olli Joukio 2015 Ulasoorin asemakaavan muutosalueen rakennus- ja maisemahistoriallinen selvitys Olli Joukio 2015 Sisällys Inventointityön vaiheet 2 Alueen historiaa 3 Alueen nykytila 10 Rakennuskulttuuri kaava-alueella

Lisätiedot

Historialliset rakennukset ja kehittyvä kaupunkikuva - Espoon rakennusperinnön vaaliminen

Historialliset rakennukset ja kehittyvä kaupunkikuva - Espoon rakennusperinnön vaaliminen Historialliset rakennukset ja kehittyvä kaupunkikuva - Espoon rakennusperinnön vaaliminen Espoon kaupunginmuseo Tutkimuksen ja kulttuuriympäristön vastuualue 3.11.2015 2 Rakennuskannan ikä Suomessa 2010

Lisätiedot

Rakennushistoriallinen selvitys

Rakennushistoriallinen selvitys 67070550.BT LIITE 4 15.10.2008, TARK. 30.8.2010 VELKUAN KUNTA Velkuanmaan osayleiskaava Rakennushistoriallinen selvitys 15.10.2008, TARK. 30.8.2010 Pöyry Environment Oy 2 Esipuhe Tämä rakennushistoriallinen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/2011 1 (7) Kiinteistölautakunta To/8 15.12.2011

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/2011 1 (7) Kiinteistölautakunta To/8 15.12.2011 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/2011 1 (7) 668 Kiinteistöjen ostaminen Östersundomista (Östersundom, 91-442-1-145, 91-442-1-154) HEL 2011-009034 T 10 01 00 Kiinteistökartta L7 T1, Rödje-Fantsin tie 7

Lisätiedot

RAAHE - MIKONKARIN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

RAAHE - MIKONKARIN KEHITTÄMISSUUNNITELMA RAAHE - MIKONKARIN KEHITTÄMISSUUNNITELMA RAKENNUSINVENTOINTI 04.04.2006 RAPORTTILIITE 30.06.2005 RAAHEN KAUPUNKI 2005 RAKENNUSINVENTOINTI 07.09.2004, 03.03.2005 2(7) ALUE 1 1. Kalamaja/varasto b = 62/1

Lisätiedot

PAJAKATU 2. Rakennushistoriaselvitys. Tampereen Infratuotanto Liikelaitos Suunnittelupalvelut Asemakaavasuunnittelu 26.9.2009

PAJAKATU 2. Rakennushistoriaselvitys. Tampereen Infratuotanto Liikelaitos Suunnittelupalvelut Asemakaavasuunnittelu 26.9.2009 PAJAKATU 2 Rakennushistoriaselvitys Tampereen Infratuotanto Liikelaitos Suunnittelupalvelut Asemakaavasuunnittelu 26.9.2009 1 Pajakatu 2 rakennushistoriaselvitys Inventointi Yleistiedot osoite Pajakatu

Lisätiedot

https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/kk/kk_alue_raportti.aspx?alue_id=10...

https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/kk/kk_alue_raportti.aspx?alue_id=10... Page 1 of 2 alueraportti Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Purmojärven rantayleiskaavaan liittyvä inventointi KAUHAVA PURMOJÄRVI (KORTESJÄRVI) PURMOJÄRVEN KYLÄNRAITTI pohjakartta Maanmittauslaitos lupanro 001/HTA/08

Lisätiedot

MUSEOVIRASTO 1 SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO

MUSEOVIRASTO 1 SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 2. Kunta Kristiinankaupunki 4. Kylä/rekisterinumero 5. Kaup.osa/kortteli/talo Lapväärtti / 4:43 Holmberg 3. Kohde

Lisätiedot

Pernajan Björkbackan asemakaavaluonnosalueen historiallisen ajan kiinteiden muinaisjäännösten tarkastus 8.5.2009

Pernajan Björkbackan asemakaavaluonnosalueen historiallisen ajan kiinteiden muinaisjäännösten tarkastus 8.5.2009 Pernajan Björkbackan asemakaavaluonnosalueen historiallisen ajan kiinteiden muinaisjäännösten tarkastus 8.5.2009 Johanna Enqvist/V.-P. Suhonen Museovirasto/RHO Kuva 1: Edesby kuvattuna idästä. Museoviraston

Lisätiedot

Lapin kirkonkylän asemakaavamuutosalueen

Lapin kirkonkylän asemakaavamuutosalueen Lapin kirkonkylän asemakaavamuutosalueen rakennusinventointi Olli Joukio 2014 Inventointialue sekä inventoidut kohteet. 2 Inventointityön vaiheet Lapin kirkonkylän taajama-alueella ei ole aiemmin toteutettu

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OTE AJANTASA-ASEMAKAAVASTA (KAAVA-ALUEEN RAJAUS) JA ILMAKUVA 1 UUSIKYKÄ III A ASEMAKAAVAN MUUTOS Kohde Asemakaavamuutok-sen tarkoitus Kaavoitus tilanne Asemakaava ja asemakaavan muutos: Uusikylä III A:

Lisätiedot

0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.04 Erillispientalojen korttelialue.

0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.04 Erillispientalojen korttelialue. Määräysnumero Ulkoasu selitys 0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.04 Erillispientalojen korttelialue. 5.01 Puisto. 5.02 Lähivirkistysalue. 7.09

Lisätiedot

RAAHE TOKOLA TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS

RAAHE TOKOLA TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS RAAHE TOKOLA TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS Asemakaava-alueella on 11 asuttua pihapiiriä, jotka ovat tyypiltään seuraavia: 1 kpl Maatilakeskus, rakennukset 1940-60 -luvulta

Lisätiedot

pälkäne Kuuliala. Vesalan tilan rakennetun ympäristön inventointi 2008

pälkäne Kuuliala. Vesalan tilan rakennetun ympäristön inventointi 2008 pälkäne LIITE 10 Kuuliala. Vesalan tilan rakennetun ympäristön inventointi 2008 Miia Hinnerichsen Pirkanmaan maakuntamuseo Kulttuuriympäristöyksikkö 2008 Pälkäne. Kuuliala. Vesalan tilan rakennetun ympäristön

Lisätiedot

KIURUVEDEN RAUTATIEASEMA

KIURUVEDEN RAUTATIEASEMA SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Lääni Itä - Suomi 3. Kohde 2. Kunta Kiuruvesi KIURUVEDEN RAUTATIEASEMA 4. Kylä/rekisterinumero 263-871-0002-0001 Kiuruveden

Lisätiedot

Historia. 1 Asuinrakennus. Kylänojan Vanhatalo Karviansalmen. suunnasta nähtynä. Ilmakuva vuodelta 1990 Mikko Nurminen ja Längelmäen

Historia. 1 Asuinrakennus. Kylänojan Vanhatalo Karviansalmen. suunnasta nähtynä. Ilmakuva vuodelta 1990 Mikko Nurminen ja Längelmäen Kylänojan Vanhatalo Karviansalmen rannalla. Pohjoisen suunnasta nähtynä. Ilmakuva vuodelta 1990 Mikko Nurminen ja Längelmäen kunta. Historia Kylänojan yksinäistalo, perintötalo no 1, Karvia halottiin isojaon

Lisätiedot

Pyhännän kirkonkylän yleiskaavan kulttuuriympäristöselvitys

Pyhännän kirkonkylän yleiskaavan kulttuuriympäristöselvitys 30.10.2017 Pyhännän kirkonkylän yleiskaavan kulttuuriympäristöselvitys Kulttuuriympäristöselvitys on laadittu yleiskaavatasoisena selvityksenä alueen paikallisesti arvokkaiden rakennuskohteiden ja kulttuuriympäristöjen

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKI Ympäristölautakunta

TAMPEREEN KAUPUNKI Ympäristölautakunta IX KAUPUNGINOSAN KORTTELIN NO 144 TONTIN NO 66 ASEMAKAAVAN MUU TOSEHDOTUS. KARTTA NO 7264, JOTA EI TARVITSE ALISTAA YMPÄRISTÖMI NISTERIÖN VAHVISTETTAVAKSI. (SILTAKATU 17) Asemakaavan muutoksen selostus,

Lisätiedot

RAKENTAMIS- JA KORJAAMISTAPAOHJEET ASEMANSEUTU I:N ASEMAKAAVA-ALUE

RAKENTAMIS- JA KORJAAMISTAPAOHJEET ASEMANSEUTU I:N ASEMAKAAVA-ALUE Akaan kaupunki Myllytie 3 PL 34, 37801 Toijala Kaavoitus ja maankäyttö kaupunginhallitus 21.6.2011 26.4.2011 Lasse Majuri vs. kaavoituspäällikkö RAKENTAMIS- JA KORJAAMISTAPAOHJEET ASEMANSEUTU I:N ASEMAKAAVA-ALUE

Lisätiedot

SELVITYS RANTALAN PAPPILAN ALUEEN MAANKÄYTÖN EDELLYTYKSISTÄ

SELVITYS RANTALAN PAPPILAN ALUEEN MAANKÄYTÖN EDELLYTYKSISTÄ RANTALAN PAPPILAN ALUE SELVITYS RANTALAN PAPPILAN ALUEEN MAANKÄYTÖN EDELLYTYKSISTÄ 1 1. Kaavatilanne 1.1 Maakuntakaava Pohjois-Savon maakuntakaava 2030 on vahvistettu YM:ssä 7.12.2011. Terveyskampuksen

Lisätiedot

Janakkala, Sauvala, RATALAHTI

Janakkala, Sauvala, RATALAHTI !jo / '1/2. 20/2.. Janakkala, Sauvala, RATALAHTI 26.9.2007, Kaija Kiiveri-Hakkarainen, Anu Laurila Yleiskuva Ratalahden torpasta 26.9.2007. Ratalahden sijainti Renko ja Janakkalan rajan tuntumassa. Kohde:

Lisätiedot

Säilyneisyys ja arvottaminen

Säilyneisyys ja arvottaminen Raahen 5. kaupunginosan korttelin 18 rakennushistoriallinen selvitys ja arvottaminen 4465-4288 Raahe 5. kaupunginosan korttelin 18 rakennushistoriaselvitys. Suunnittelukeskus Oy 1 Säilyneisyyden kriteerit

Lisätiedot

Kälviä lievealue eteläosa. Peltokorpi

Kälviä lievealue eteläosa. Peltokorpi 11 Kälviä lievealue eteläosa Peltokorpi 12 Kohdeluettelo Kohdeluettelossa kohteet 1-98 ovat isojakokartoilta paikannettuja tonttimaita (myös torppia), myllynpaikkoja sekä mestauspaikka ja tunnistamaton

Lisätiedot

AK 471b Haikon kartanon ympäristö Selvitys 2 Selvitys rakennuskannasta ja rakennusaloista

AK 471b Haikon kartanon ympäristö Selvitys 2 Selvitys rakennuskannasta ja rakennusaloista AK 471b Haikon kartanon ympäristö Selvitys 2 Selvitys rakennuskannasta ja rakennusaloista 1. Asuintonttien rakennukset 1-519 135 k-m² (tieto citygisistä) 1964 Kuvat eteläisestä julkisivusta ja huoltotiestä,

Lisätiedot

Kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten inventointi Kolmikannan ja Koirniemen osayleiskaava-alueella

Kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten inventointi Kolmikannan ja Koirniemen osayleiskaava-alueella LIITE 2. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten inventointi Parikkalan kunta Kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten inventointi Kolmikannan ja Koirniemen osayleiskaava-alueella Ramboll

Lisätiedot