SISÄLLYSLUETTELO. 1 DW Alkon - ruostumaton CE-hyväksytty elementtihormisto. 2 Hormiston ominaisuudet ja materiaalit ESIMERKKI- ASENNUKSIA:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SISÄLLYSLUETTELO. 1 DW Alkon - ruostumaton CE-hyväksytty elementtihormisto. 2 Hormiston ominaisuudet ja materiaalit ESIMERKKI- ASENNUKSIA:"

Transkriptio

1 CE-hyväksytty

2 SISÄLLYSLUETTELO 1 yleistä 2 ominaisuudet ja materiaalit 3 säännöt, määräykset, ohjeet 3.1 rakennuslupa 3.2 suojaetäisyydet 3.3 liittäminen useampiin tulisijoihin 3.4 piipun korkeus katonharjan yläpuolelle 3.5 paloturvallisuus - yleistä 3.6 paloturvallisuus - yhdyskanava tulisijaan, jonka savukaasujen enimmäislämpötila on 350 o C 3.7 työtaso, tikkaat ja tuenta 4 asennus ja kokoonpano 4.1 tarvikkeiden vastaanotto 4.2 asennus rakennuksen sisällä 4.3 asennus rakennuksen ulkopuolelle 4.4 piipun kannatus ja tuenta 4.5 elementtien ja osien yhteenliittäminen 5 käyttö ja huolto 6 osaluettelo 7 EY-vaatimustenmukaisuusvakuutus ja tuoteseloste 8 CE-hyväksyntä 9 Asennusraportti 1 DW Alkon - ruostumaton CE-hyväksytty elementtihormisto DW Alkon -hormisto on testattu (standardi EN ) ja hyväksytty tulisijoille joiden savukaasujen lämpötila on korkeintaan 600 o C. Hormisto on testattu 1000 o C lämpötilassa nokipalonkestäväksi. Voidaan asentaa sekä päältäettä takaaliitettäviin tulisijoihin. Hormisto on tehty kaasun, kevytöljyn, puun ja pellettien polttamisesta tuleville savukaasuille - sekä kostealle (kondenssi hormistossa) ja kuivalle vedolle. Se on luokiteltu nokipalon kestäväksi pitävällä tiiviydellä. 2 Hormiston ominaisuudet ja materiaalit Tämä asennusohje koskee alipaineisten savukaasujen hormistoja. Tiettyjen lisäosien avulla hormistoa voidaan käyttää myös ylipaineella. (suuri osa kaasupolttimista ja -moottoreista, paineistetut öljykattilat, dieselmoottorit ja -turbiinit sekä muut tulisijat, joissa käytetään ylipainetta) CE-hyväksyntä: Tuoteseloste, vaatimustenmukaisuustodistus ja EY-vaatimustenmukaisuusvakuutus NRO (DIN EN : ) materiaali, savukanava haponkestävä teräs, EN / EN ainevahvuus, savukanava Ø > 0,5 mm Ø > 0,6 mm materiaali, eriste mineraalivillakouru nimellistiheys 120 kg/m 3 30 mm eriste (puolieristetty), 60 mm eriste (täyseristetty) materiaali, ulkokuori ruostumaton teräs, EN , ainevahvuus 0,5 mm elementin pituus 75, 120, 280, 480, 1020 mm sisähalkaisija, elementti mm sallitut savukaasut sekä yli-, että alipaine (P1, N1, H1) ESIMERKKI- ASENNUKSIA: Liitostavasta riippumatta asennus voidaan aloittaa puolieristetyllä hormilla ja jatkaa ensimmäisen läpiviennin kohdalla huippuun asti täyseristetyllä hormilla. Väli- ja yläpohja täytyy tällöin eristää lisäksi 100 mm mineraalivillalla. HUOM! Piippu kannatetaan aina alaosastaan esim. tulisijan, konsolikannakkeen tai betonilaatan varaan

3 3 Säännöt, määräykset, ohjeet 3.1 rakennuslupa Varmista, että asennus vastaa rakennusluvan vaatimuksia. Ilmoita aina suunnitelluista asennuksista kuntasi rakennuslupaviranomaiselle. 3.4 piipun korkeus katonharjan yläpuolelle 3.2 suojaetäisyydet Varmista, että hormin pituus ja savukanavan halkaisija ovat tulisijan ohjeiden mukaiset. Tarkista ennen läpiviennin tekoa, etteivät kattopalkit estä tulisijan paikan valintaa. Valitse asennusohjeen tuoteselosteesta kohteeseen sopivat suojaetäisyydet ja lämpötilaluokat. Suojaetäisyys palaviin materiaaleihin riippuu: 1. tulisijan tms. laitteen luovuttamasta savukaasujen nimellislämpötilasta esim. T 400 (jatkuvakestoinen lämpötila). Varmista tulisijan nimellislämpötila laitteen valmistajalta. 2. onko kyseessä märkä (W) vai kuiva (D) käyttöolosuhde (kondenssinkestävyys) 3. nokipalonkestävyysvaatimuksesta, G: vaaditaan, O: ei vaadita. Esim. kun vaaditaan nokipalonkestävyys G(60), suojaetäisyys palava-aineisiin materiaaleihin on 60 mm (tuuletettuna) Kun ei vaadita nokipalonkestävyyttä, esim. O(20), suojaetäisyys on 20 mm, kun savukaasujen lämpötila on T200 Nimellislämpötilasta, käyttöolosuhteesta ja nokipalonkestävyydestä riippuen suojaetäisyys palava-aineisiin materiaaleihin on tuuletettuna vähintään mm. Palava-aineisten väli- ja yläpohjan kohdalle pitää asentaa palonkestävää eristettä piipun ulkokuoren ympärille vähintään 100 mm/dw-alkon 60, 150 mm/dw-alkon 30 (mineraalivilla tms. nimellistiheys väh. 100 kg/m 3 ). Palava-aineisten seinien läpivienneissä eristepaksuudet ovat vastaavasti 100 mm ja 200 mm. Rakennuksen muissa osissa piipun ulkokuoren pitää olla tuuletettu (Huom! koteloinnit, ullakkotilat, ym) 3.3 liittäminen useampiin tulisijoihin Hormisto voidaan liittää useampiin tulisijoihin, mikäli ne ovat samassa kerroksessa eikä siitä aiheudu kasvanutta paloriskiä. Varmista asia etukäteen paikkakuntasi rakennuslupaviranomaiselta. VESIKATON ALUSPELLIN ASENNUS 3.5 paloturvallisuus - yleistä Rakennusosien ja helposti syttyvän kiinteän sisustuksen pintalämpötila ei saa ylittää 80 o C. Listojen, paneelien ym. palava-aineisten rakennusosien sijoittaminen puolieristettyyn hormistoon (DW-Alkon 30) on kielletty. Näiden osien pitää olla vähintään ohjeissa mainittujen suojaetäisyyksien (20, 40, 60, 100 mm riippuen asennustavasta) päässä piipun ulkokuoren pinnasta mitattuna. Täyseristetyn hormiston (DW-Alkon 60) ulkokuoreen voi koskettaa alle 30 mm:n palavatarvikkeinen rakennusosa (lauta, lista tms.) VESIKATON JUURIPELLIN ASENNUS paloturvallisuus - yhdyskanava tulisijaan, jonka savukaasujen enimmäislämpötila on 350 o C Eristämättömän yhdyskanavan etäisyys helposti syttyvistä materiaaleista pitää olla vähintään 350 mm. 3.7 työtaso, tikkaat ja tuenta Jos hormin korkeus on katonharjan yli enemmän kuin 1,5 m, pitää siihen mahdollisesti asentaa puhdistusluukku, tikkaat ja työtaso nuohoojaa varten. Varmista asia paikkakuntasi rakennuslupaviranomaiselta tai nuohoojalta.

4 4 Asennus ja kokoonpano 4.1 tarvikkeiden vastaanotto Tarkista, että toimitus on lähetteen/tilauksen mukainen. Tutki toimitettu tavara kuljetusvaurioiden varalta. Mikäli havaitset kuljetusvaurioita, tee niistä merkintä rahtikirjaan ja ilmoita asiasta toimittajalle. 4.2 asennus rakennuksen sisälle (liitos tulisijan päältä) Puolieristetty hormisto (DW-Alkon 30) voidaan asentaa samaan huonetilaan tulisijan kanssa savukaasujen lämpötilan jäädessä alle 350 o C. Tilan täytyy olla tuuletettu. Tässä asennuksessa vähimmäisetäisyys tulenarkoihin rakennusmateriaaleihin pitää olla 60 mm *. Puolieristetty hormisto voidaan asentaa rakennuksen sisätiloihin seuraavin ehdoin: - väli- ja yläpohjien kohdalle pitää asentaa 150 mm palamaton eriste - muiden osien piipusta pitää olla tuuletettu! - savukaasujen lämpötilan pitää olla alle 350 o C Jos tämä asennustapa ei ole mahdollinen, rakennuksen yläpuolisissa osissa pitää käyttää täyseristettyä hormistoa (DW- Alkon 60) välittömästi esim. välipohjaan siirryttäessä (kuva) Täyseristetty elementti voidaan asentaa kaikkiin sisätiloihin! 4.3 asennus rakennuksen ulkopuolelle (liitos tulisijan takaa/sivulta) Rakennuksen ulkopuoliseen asennukseen voidaan käyttää kokonaisuudessaan puolieristettyä hormistoa (DW- Alkon 30). Jos hormi asennetaan tulenarasta materiaalista tehtyyn ulkoseinään, asennusetäisyys on 60 mm *. Julkisivun ollessa palamatonta materiaalia, pienin asennusetäisyys on 20 mm *. Seinäkiinnikkeiden suurin etäisyys toisistaan on 4 m ja suurin hormin vapaa korkeus viimeisen kiinnityskohdan yläpuolella on 3 m. Kun puolieristetty hormisto (DW Alkon 30) asennetaan palava-aineisen seinän läpi, pitää läpiviennin kohdalle, piipun ympärille asentaa 200 mm palamaton eriste. Kiinnitysosat kuten seinäläpivientipelti, seinäkaulus, - kiinnike ja -konsoli voidaan kiinnittää myös palonarkoihin materiaaleihin. 4.4 piipun kannatus ja tuenta Piipun sivuttaistuenta ulkokuoresta seinään metallipannoilla enintään neljän (4) metrin välein. Vesikatolla vapaa asennuskorkeus ilman haruksia kolme (3) metriä, jolloin liitokset pitää varmistaa kiristysvanteilla. Mutkien/käyrien liitoskohdat on varustettava kiristysvanteilla. Käyrien yläpuolelle on asennettava seinäkiinnike tai vastaava tuki. 4.5 elementtien ja osien yhteenliittäminen Ylemmän elementin ulkokuori tulee alemman elementin ulkokuoren päälle ja ylempi sisäputki alemman sisäputken sisäpuolelle. Näin vältetään kosteuden vuotaminen eristeisiin. (ks. kuva) *) DW-Alkon hormiston suojaetäisyys riippuu tulisijan tuottamien savukaasujen lämpötilasta. Nämä mitat ovat minimietäisyyksiä, jotka on mainittu CE-hyväksynnän tuoteselosteessa Elementit kiinnitetään toisiinsa yksi kerrallaan napauttamalla niitä kevyesti vasaran ja asennuslevyn (ei sis. toimitukseen) tai laudan avulla vastakkain siten, että sisä- ja ulkokuoret limittyvät tiiviisti toisiinsa kiinni ja eristeet painuvat vastakkain. Naputtamista jatketaan kunnes elementit eivät enää painu enempää kiinni. (kuva)

5 ASENNUKSESSA HUOMIOITAVAA - ei tiivistemassoja liitoskohtiin (poislukien mahdollinen tulisijan ja adapterin liitos) - suurin viistoasennus omakotitaloissa 4 m - mikäli asennus tehdään yli 45 asteen kulmassa pystylinjaan nähden, täytyy hormi voida nuohota ylemmän taitteen alapuolelta. - muista aina ennen asennusta ottaa yhteyttä rakennuslupaviranomaiseen/palotarkastajaan. ESIMERKKIASENNUS RAKENNUKSEN SISÄLLE HUOM! Sadekauluksen (17b) tiivistys saumausmassalla! 5 Käyttö ja huolto - roskien, kostean puun ja korkearikkipitoisen öljyn polttaminen on kielletty - piipun tarkastus, valvonta, nuohous ja puhdistus täytyy olla mahdollista. DW-Alkon elementtien puhdistukseen tai nuohoukseen on AINA käytettävä RST- tai muovinuohousharjaa. HUOM! Tavallisesta teräksestä valmistettua harjaa EI saa käyttää. - jos piipussa on ollut nokipalo, sen kunto pitää tarkastaa ennen uudelleen käyttöönottoa HUOM! Jaloteräksisten putkien käsittelyssä saa käyttää vain tarkoitukseen sopivia työkaluja. Kosketuskorroosion estämiseksi ruosteeton jalometalli ei saa joutua kosketuksiin muiden metallien kanssa. Kiristysvanteen käyttö Kiristysvannetta käytetään ainoastaan sivuttais- ja vaaka-asennuksien liitoskohdissa. Leveää kiristysvannetta (22b) käytetään ylimmän seinätuen ylä- ja alapuolella vain, jos piippu yltää korkeammalle kuin 1,5 m ylimmästä kiinnityskohdasta

6 6 Osaluettelo / -kuvaus 1a pohjakappale kondenssinpoistoputkella, DHFT SEINÄN ULKOPUOLINEN seinä/lattia-asennus ESIMERKKIASENNUS 1b avoin välituki DHFOZ 1c liitoskappale / adapteri takalle, pyöreä/kulmikas, DHFOK päältä liitettävät takat 1d noki/kondenssiastia DHRT 1e säädettävä pohjaosa kondenssinpoistolla DHFSTØR 1f käyrä välituella 87 o DHW8D 1h kulmikas teleskooppituki Tele-DTS 2 puhdistusluukku DHROU 2x T-yhde puhdistusluukulla sileä DHKTS 2y T-yhde puhdistusluukulla DHKT 3 haara-kulmajakso 87 o alaosa umpinainen DHW8S 4a/b T-yhde 87 o DHF90 4c T-yhde 90 o DHF9090 4d/e haara-kulmajakso 45 o DHF45 5c adapteri DW-Alkon muhvi / EW/FU sileä DHAUD FE 5x muutososa puoli-/täyseristetty hormi DW30/DW60 6 putkielementti DHR 7a käyrä 15 o DHW15 7b käyrä 30 o DHW30 7c käyrä 45 o DHW45 8 päätekappale DHAST 9a käyrä 90 o DHW90 9b käyrä 90 o tarkastus/puhdistusluukulla DHW9RUNIV 9c käyrä 87 o DHW87 9d käyrä 90 o tarkastus/puhdistusluukulla, sileä DHW9S 10 teleskooppijatko vaaka-asennuksiin mm DHRAU 11 putkielementti mittausaukolla DHRM 11x kondenssinpoistoelementti DHRK 12 seinäkonsoli DWK 13 seinätuki kiinteä DWB 14a seinätuen pidentäjä, sääd mm DWBV 14b seinätuen pidentäjä, sääd mm DWBV 15a seinätuki säädettävä 0-70 o DSH 15b tukipanta L, kiinnitys esim. kattokannattajiin DSHL 16a vesikaton juuripelti/tasakatto DDF 16b vesikaton juuripelti/vino katto DD 17a seinäkaulus DRO 17b sadekaulus, tiivistys saumausmassalla DRK 18 seinän kaksoisläpivientipellit DMD 19a/b läpivientipelti 0-90 o kulmikas / pyöreä DBB 20 harustuki DASR 21a/b sadehattu/sadehattu kipinäsuojalla DRH/DRHF 22a kiristysvanne (vain sivuttais- ja vaakaosissa) DHKLB 22b kiristysvanne, leveä DHAKL AP 25 savupeltimoduuli SPM 27a yleiskannake / tukijalka HSF 27b 1000 mm jatko, yleiskannakkeen / tukijalan HSV NPY nelikulmainen piipun yläosa NPY LPV läpivientieriste LPV AA aluskate, aluskatteen tiiviste AA NPY AP aluspelti aluskatteelle AP AA UK uunikitti UK HS höyrynsulkuelementti HS UK HS - 6 -

7 - 7 -

8 7 EY-vaatimustenmukaisuusvakuutus ja tuoteseloste Neuwield Valmistaja: Joseph Raab GmbH &Cie KG Gladbacher Feld 5 D Neuwield ilmoittaa EY:n rakennustuotteita koskevan direktiivin 89/ 106/ETY mukaisesti, että ruostumattomasta teräksestä valmistetut eristetyt savupiippurakennuselementit DW-ALKON valmistajana Joseph Raab GmbH &Cie KG on DIN (Saksan normitusinstituutti) EN :2003-9:n määräysten mukainen ja täyttää DIN EN :2003-9:n liitteen ZA ehdot CE-merkintää varten. Yhdenmukaisuuden arvioimiseksi tehtiin taulukossa ZA.4 mainitut menettelyt. Tehtaan oman tuotevalvonnan sertifioimisen suoritti ilmoitettu laitos: MPA NRW Materialprüfungsamt Nordrhein-Westfalen (materiaalintestausvirasto) Marsbruchstrasse 186 D Dortmund (tunnus-nro 0432) Tehtaan oman tuotevalvonnan sertifikaatti on myönnetty rekisterinumerolla ja on voimassa 5 vuotta. 8 CE-hyväksyntä - 8 -

9 9 Asennusraportti - 9 -

NVI 2000 moduulisavupiippujen ASENNUSOHJEET

NVI 2000 moduulisavupiippujen ASENNUSOHJEET 1.4.2005 5. painos NVI 2000 moduulisavupiippujen ASENNUSOHJEET SISÄLLYSLUETTELO : - tekniset tiedot ja CE-merkinnät 2-3 - takuu- ja toimitusehdot 3 - yleisimmät asennustavat 4-6 - asennuspaketti 7 - asennus

Lisätiedot

Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi

Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi Asennusohjeet Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi Valmispiippu Kerastar on tarkoitettu lähtemään tulisijan päältä. Siinä on haponkestävä, keraaminen sisähormi.

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet. SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R

Asennus- ja käyttöohjeet. SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R FI Asennus- ja käyttöohjeet SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R 00000000 00000000 0809 Misa-järjestelmäsavupiippu on testattu standardin EN 1856-1:2009 mukaisesti käytettäväksi

Lisätiedot

Jalotakan teräshormit

Jalotakan teräshormit Jalotakan teräshormit Tuoteluettelo 2010-2011 25 Jalotakan teräshormit ovat CE-merkittyjä tuotteita. Tämä takaa tuoteiden korkean laadun sekä turvallisuuden. Aluskatteen tiiviste Savupiipun eristetyn osan

Lisätiedot

DW-ALKON ASENNUSOHJE. Sisällysluettelo. 1 yleistä. 2 ominaisuudet ja materiaalit

DW-ALKON ASENNUSOHJE. Sisällysluettelo. 1 yleistä. 2 ominaisuudet ja materiaalit DW-ALKON ASENNUSOHJE Sisällysluettelo 1 yleistä 2 ominaisuudet ja materiaalit 3 säännöt, määräykset, ohjeet 3.1 rakennuslupa 3.2 paloturvallisuus, suojaetäisyydet ja läpiviennit 3.3 liittäminen useampiin

Lisätiedot

PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT Osa 1: Perustietoa laitteiden hankkimiseen ja käyttöön 26.5.2014 1

PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT Osa 1: Perustietoa laitteiden hankkimiseen ja käyttöön 26.5.2014 1 PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT Osa 1: Perustietoa laitteiden hankkimiseen ja käyttöön 1 Paloturvalliset tulisijan ja savuhormin yhdistelmät Tässä ohjeistuksessa annetaan hyödyllistä

Lisätiedot

Kartiohattu. Myrskykaulus Läpivientipelti

Kartiohattu. Myrskykaulus Läpivientipelti Suojattuhattu Kartiohattu Sadehattu Tukivanne Piippujakso Myrskykaulus Läpivientipelti Aluskatteen läpivienti Piippujakso Seinätuki Seinäkulmatuki Säädettävä jakso Mittausjakso 22,5 o Käyrät 135 o T-jakso

Lisätiedot

SAVUPIIPPU. Asennusohjeet sisällä oleva savupiipulle

SAVUPIIPPU. Asennusohjeet sisällä oleva savupiipulle SAVUPIIPPU Asennusohjeet sisällä oleva savupiipulle 1 HÄLLSTRÖMS PLÅT & CO HÄLLSTRÖMS PLÅT & CO Hällströms Plåt valmistaa suvunpiippuja huviloihin, omakotitaloihin ja lämpökeskuksiin, yrityksille ja kasvihuoneille.

Lisätiedot

Asennuksen perusasioita

Asennuksen perusasioita tt Asennuksen perusasioita Ennen kuin liität takkaa hormiin, olisi hyvä tarkistaa seuraavat asiat: - Piipun kunto (nuohooja) - Piipun vetoisuus (nuohooja) - Tarvittava turvaväli (palotarkastaja) - Turvallisuus

Lisätiedot

PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet

PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet ENERGIA-sydämet Yleistä Energia-sydämmellä tehdyt tulisijat ovat tehokkaita ja vievät vähemmän tilaa kuin perinteisesti muuratut tulisijat. Energiasydän takka voidaan

Lisätiedot

IKI T600 piippupaketti

IKI T600 piippupaketti IKI T600 piippupaketti 07/2016 1 Kolmevaippainen Ilmajäähdytteinen terässavupiippu järjestelmä. IKI-PIIPPU T600 CE 1450- CPR- 0007 EN 1856-1 T600-N1-D-Vm-L99080-G(50) Lämpötilaluokka T600 Suojaetäisyys

Lisätiedot

Asennusohje PELLITYSSARJA

Asennusohje PELLITYSSARJA 22.05.2014 Asennusohje Asennusohje Tämä ohje liittyy SCC-pellityssarjojen asentamiseen. Vakiokokoinen pellityssarja on tarkoitettu 1,75 m, erikoistilauksesta saatavissa jopa 2,3 m, korkean (C-mitta) tai

Lisätiedot

SAVU HORMISTOT. Valmispiippu Rondo

SAVU HORMISTOT. Valmispiippu Rondo SAVU HORMISTOT Valmispiippu Rondo 2005 Valmispiippu Rondo hyvä veto kaikenlaisiin tulisijoihin Perinteisesti ammattitaitoa vaativasta piipun muurauksesta voi nyt selviytyä helposti ja nopeasti. Valmispiippu

Lisätiedot

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Käyttötarkoitus: ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Hormex T600 liekki piippu on lämpöä kestävä, kaksoisseinäinen savupiippujärjestelmä, joka on valmistettu 1.4828 lämpöä kestävästä teräksestä (ulkokuori - 1.4301)

Lisätiedot

IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 10/2016

IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 10/2016 IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 10/2016 1 IKI T600 KIUASPIIPPU ASENNUSOHJE ENNEN ASENNUSTA Tarkista että kaikki piipun osat ovat laatikossa osaluettelon mukaisesti (s. 3 5). Varmista ennen kiukaan kivitystä

Lisätiedot

IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 5/2019

IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 5/2019 IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 5/2019 1 2 3 IKI T600 KIUASPIIPPU ASENNUSOHJE ENNEN ASENNUSTA - Tarkista että kaikki piipun osat ovat laatikossa osaluettelon mukaisesti (s. 3-5). - Varmista ennen kiukaan

Lisätiedot

Asennusohje C 780. www.contura.eu

Asennusohje C 780. www.contura.eu Asennusohje C 780 www.contura.eu 74 SERTIFIKAATTI EC-vaatimustenmukaisuusvakuutus www.contura.eu Valmistaja Nimi Osoite Valmistuspaikka NIBE AB/NIBE STOVES Box 134, Skulptörvägen 10, SE-285 23 Markaryd

Lisätiedot

Asennusohje C 586. www.contura.eu

Asennusohje C 586. www.contura.eu Asennusohje C 586 www.contura.eu 74 SERTIFIKAATTI SUORITUSTASOILMOITUS Nr. C586-CPR-130601-SE-1 TUOTE Tuotetyyppi Kiinteillä biopolttoaineilla lämmitettävä takka Tyyppimerkintä Contura 586 Valmistusnumero

Lisätiedot

ASENNUSOHJE ECO AIR T600 KIUASPIIPPU

ASENNUSOHJE ECO AIR T600 KIUASPIIPPU 04122014 ASENNUSOHJE ECO AIR T600 KIUASPIIPPU TUOTTEEN TUNNUS JA CE-MERKINTÄ Metallinen 0.1 järjestelmäsavupiippu EN 1856-1 T600 N1 D/W Vm-L50060 G26* Tuotekuvaus Standardin numero Lämpötilaluokka Paineluokka

Lisätiedot

JÄSPI SOLAR 300(500) ECONOMY VEDENLÄMMITIN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET

JÄSPI SOLAR 300(500) ECONOMY VEDENLÄMMITIN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET JÄSPI SOLAR 300(500) ECONOMY VEDENLÄMMITIN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET KAUKORA OY 2(10) SISÄLLYSLUETTELO Tärkeää... 4 Takuu... 4 Solar 300 (500) Economy... 5 Toimintakuvaus... 5 Yleiset asennusohjeet... 5

Lisätiedot

Asennusohje C 510. www.contura.eu

Asennusohje C 510. www.contura.eu Asennusohje C 510 www.contura.eu 74 SERTIFIKAATTI SUORITUSTASOILMOITUS Nr. C510-CPR-130601-SE-2 TUOTE Tuotetyyppi Kiinteillä biopolttoaineilla lämmitettävä takka Tyyppimerkintä Contura 510 Valmistusnumero

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET. Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi

ASENNUSOHJEET. Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi ASENNUSOHJEET Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi SISÄLLYS Yleistä... 2 Vastaanotto ja säilytys... 2 Tasaannuttaminen... 3 Asennusolosuhteet...

Lisätiedot

Eristetyt putkistot. Uponor -eristetyt putkistojärjestelmät

Eristetyt putkistot. Uponor -eristetyt putkistojärjestelmät 1.3.2012 Eristetyt putkistot Uponorin eristetyt putkistojärjestelmät on tarkoitettu kylmän ja lämpimän käyttöveden ja lämmön siirtoon. Putkistot voidaan asentaa suoraan kiepiltä kaivantoon jopa 200 metrin

Lisätiedot

Tulisijojen, savupiippujen ja -hormien aiheuttamien tulipalojen torjunta

Tulisijojen, savupiippujen ja -hormien aiheuttamien tulipalojen torjunta Turvaohje 6/2007 Tulisijojen, savupiippujen ja -hormien aiheuttamien tulipalojen torjunta SISÄLLYSLUETTELO 1. Turvaohjeen tarkoitus 2. Turvaohjeen velvoittavuus 3. Viranomaismääräykset 4. Määritelmiä 5.

Lisätiedot

EU-vaatimustenmukaisuus vakuutus

EU-vaatimustenmukaisuus vakuutus 1 Tekniset tiedot -Paloluokka T600 -Suojaetäisyys eristetystä modulista 26mm piipun ollessa näkyvissä tuulettuvassa tilassa -Suojaetäisyys eristetystä modulista 26mm alle 400mm välipohjissa -Suojaetäisyys

Lisätiedot

Valmispiippu ISOKERN. Asennusohjeet

Valmispiippu ISOKERN. Asennusohjeet Valmispiippu ISOKERN Asennusohjeet Schiedel on Euroopan johtava piippuvalmistaja Valmispiippu Isokern Valmispiippu Isokern valmistetaan islantilaisesta hohka- eli laavakivestä. Sen elementit ovat kevyitä

Lisätiedot

ASENNUSOHJE 2. AMU-YLITYSPALKKI ja BISTÅL-TIKASRAUDOITE. sivu MATERIAALITIETO 1 TOIMITUSSISÄLTÖ 1 TÄRKEÄÄ 2

ASENNUSOHJE 2. AMU-YLITYSPALKKI ja BISTÅL-TIKASRAUDOITE. sivu MATERIAALITIETO 1 TOIMITUSSISÄLTÖ 1 TÄRKEÄÄ 2 2009 ASENNUSOHJE 2 AMU-YLITYSPALKKI ja BISTÅL-TIKASRAUDOITE sivu MATERIAALITIETO 1 TOIMITUSSISÄLTÖ 1 TÄRKEÄÄ 2 AMU-YLITYSPALKKI 1. Perustietoa 3 2. Älä pätki! 3 3. Asennus 4 1. kaksi tapaa 4 2. palkin

Lisätiedot

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI 1 Perinteinen valesokkelirakenne Termotuote korjattu rakenne Asennus 2 Ennen työn aloittamista on aina tarkistettava päivitetyt viimeisimmät suunnitteluohjeet valmistajan kotisivuilta. Eristämisessä on

Lisätiedot

Huom! Kaikki puuosat ovat käsittelemättömiä ja näin ollen tarvitsevat puunsuojakäsittelyn ulko- ja sisäpuolelta ennen asennusta.

Huom! Kaikki puuosat ovat käsittelemättömiä ja näin ollen tarvitsevat puunsuojakäsittelyn ulko- ja sisäpuolelta ennen asennusta. Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni Huom! Asennusohjeissa olevat kuvat viittaavat monissa kohdin isoon Albatrossiin mm. seinäelementtien ja listojen osalta. Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Lisätiedot

Materiaalien yleisiä ominaisuuksia on esitetty TalotekniikkaRYL:n taulukossa G2-T4. Tarkemmat ominaisuudet on esitetty valmistajan oppaissa.

Materiaalien yleisiä ominaisuuksia on esitetty TalotekniikkaRYL:n taulukossa G2-T4. Tarkemmat ominaisuudet on esitetty valmistajan oppaissa. 7.2 Mallityöselitys Geberit Silent-PP Tämä mallityöselitys on laadittu edesauttamaan kohteen LVI-työselityksen laatimista. Mallityöselityksessä on esitetty Geberit Silent-PP -kiinteistöviemärijärjestelmän

Lisätiedot

ASENNUSOHJE UNIQUE T600

ASENNUSOHJE UNIQUE T600 c ASENNUSOHJE UNIQUE T600 Tekniset tiedot UNIQUE T600 10/2013 -Paloluokka T600 -Suojaetäisyys eristetystä moduulista 26mm piipun ollessa näkyvissä tuulettuvassa tilassa -Suojaetäisyys eristetystä moduulista

Lisätiedot

turvalliset savupiiput kaikkiin taloihin Talosi turvaksi 25 VUOTTA TAKUU VALMISTETTU MARKARYDISSÄ VUODESTA 1965

turvalliset savupiiput kaikkiin taloihin Talosi turvaksi 25 VUOTTA TAKUU VALMISTETTU MARKARYDISSÄ VUODESTA 1965 turvalliset savupiiput kaikkiin taloihin Talosi turvaksi 25 VALMISTETTU MARKARYDISSÄ VUODESTA 1965 25 VALITSE VARMAN PÄÄLLE Kun olet löytänyt takan, josta tulee lämmittävä ystävä moniksi päiviksi ja illoiksi,

Lisätiedot

KATTILAPIIPUT. Valmispiiput lämmityslaitteisiin

KATTILAPIIPUT. Valmispiiput lämmityslaitteisiin KATTILAPIIPUT Valmispiiput lämmityslaitteisiin Suunniteltu ja valmistettu Suomessa Härmä Air on 100% suomalainen valmistaja, joka kantaa Avainlippumerkkiä osoituksena Suomalaisesta laadusta. Tuotteidemme

Lisätiedot

Halton Zen Corner ZCO - syrjäyttävä tuloilmalaite

Halton Zen Corner ZCO - syrjäyttävä tuloilmalaite Halton Zen Corner ZCO - syrjäyttävä tuloilmalaite Laaja ilmavirran säätöalue Tasainen ilmavirran virtauskuvio saadaan aikaan pienillä rei'illä, jotka muodostavat optimaaliset virtausolosuhteet hajottimen

Lisätiedot

TONA. Taloudellinen ja ekologinen keraaminen savupiippujärjestelmä CERAMIC GUARANTEE

TONA. Taloudellinen ja ekologinen keraaminen savupiippujärjestelmä CERAMIC GUARANTEE TONA Taloudellinen ja ekologinen keraaminen savupiippujärjestelmä CERAMIC GUARANTEE TONA Johtava eurooppalainen keraamisten savupiippujen toimittaja TONA aloitti keraamisten tuotteiden valmistuksen vuonna

Lisätiedot

Valmispiippu RONDO PLUS

Valmispiippu RONDO PLUS Valmispiippu RONDO PLUS Valmispiippu Rondo Plus hyvä veto kaikenlaisiin tulisijoihin Perinteisesti ammattitaitoa vaativasta piipun muurauksesta voi nyt selviytyä helposti ja nopeasti. Valmispiippu Rondo

Lisätiedot

NÄIN KOKOAT GT-KATOKSEN TARVITTAVAT TYÖKALUT # kaksi 17mm kiintoavainta, rautaviila # kahdet tikkaat # ruuvin väännin/porakone

NÄIN KOKOAT GT-KATOKSEN TARVITTAVAT TYÖKALUT # kaksi 17mm kiintoavainta, rautaviila # kahdet tikkaat # ruuvin väännin/porakone GT-KATOS Siisti ympäristöön istuva katos suojaa autot, veneet ja työkoneet ilmansaasteilta, puiden oksilta, lehdiltä ja sateilta. Katoksia voidaan jatkaa 2500mm moduleilla tai tarpeen muuttuessa myös lyhentää

Lisätiedot

Kerabit Dual - asennusohjeet

Kerabit Dual - asennusohjeet Kerabit Dual - asennusohjeet Lue ohjeet huolellisesti ennen asennusta. Yleistä Alustaksi sopii raakaponttilaudoitus tai tarkoitukseen soveltuva rakennuslevy, esim. Kerabit OSB-kattolevy. Katon kaltevuus

Lisätiedot

NORMAALI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet

NORMAALI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet ENERGIA-sydämet Yleistä Energia-sydämmellä tehdyt tulisijat ovat tehokkaita ja vievät vähemmän tilaa kuin perinteisesti muuratut tulisijat. Energiasydän takka voidaan asentaa suoralle seinälle tai nurkkaan!

Lisätiedot

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 1 Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova -levyllä Julkisivujen uusimisen yhteydessä

Lisätiedot

Esikasattu LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS

Esikasattu LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS Esikasattu LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS Rakenne LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS LK Sekoitusryhmäkaappia LL VS käytetään, kun halutaan peittää LK Jakotukki RF ja LK Jakajasekoitusryhmä

Lisätiedot

INNOVATIIVISET TUOTTEET ATENA RUNNER NOPEA ASENNUS. laatukatot

INNOVATIIVISET TUOTTEET ATENA RUNNER NOPEA ASENNUS. laatukatot ATENA INNOVATIIVISET TUOTTEET RUNNER NOPEA ASENNUS laatukatot ` päällekkäin tai puskuun antikorroosiokäsittely antibakteerinenkäsittely sertifioitu järjestelmä korkealuokkaiset materiaalit erittäin kestävät

Lisätiedot

HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET. Uponorumpisäiliö. 10 m 3

HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET. Uponorumpisäiliö. 10 m 3 HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET Uponorumpisäiliö 10 m 3 1 Monta huolta vähemmän luotettavilla Uponor-ratkaisuilla Teit hyvän ratkaisun valitessasi luotettavan Uponorjätevesijärjestelmän.

Lisätiedot

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN Turmalin-savikattotiili Minster-betonikattotiili ASENNUSOHJE Päivitetty 14.12.2012 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 9 Alkulause

Lisätiedot

Virtaustekniset suoritusarvot ja s

Virtaustekniset suoritusarvot ja s Virtaustekniset suoritusarvot ja s VTT:n testausseloste Nro VTT-S-661-12 3 2 23V ine p t, Pa 2 1 1 18V 16V 14V 12V 1V 8V 6V 1 2 3 4 6 7 8 9 1 11 12 7 6 6 4 23VMX-ilmanvaihtotuotteet Tekninen esite MX-ilmanvaihtotuotteet

Lisätiedot

Valmis 8 m alumiinitelinepaketti

Valmis 8 m alumiinitelinepaketti Valmis 8 m alumiinitelinepaketti Ota peräkärry hinaukseen! www.ramirent.fi www.ramirent.fi Peräkärryn sisältö Telinepaketti koostuu Instant Span 300 7,9 m korkeasta alumiinitelineestä, joka on valmiiksi

Lisätiedot

Leca. Multi-/Basic-pellityssarja. Asennusohje / korvaa esitteen 7-14/

Leca. Multi-/Basic-pellityssarja. Asennusohje / korvaa esitteen 7-14/ Leca Multi-/Basic-pellityssarja Asennusohje 7-14 / 19.7.2011 korvaa esitteen 7-14/10.11.2011 www.e-weber.fi LECA MULTI/BASIC PELLITYSSARJA ASENNUSOHJE Tämä ohje liittyy Leca Multi- ja Basic-pellityssarjan

Lisätiedot

Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009 51016

Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009 51016 U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A U p o n o r - P a i n e p u t k i - j ä r j e s t e l m ä P V C Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009

Lisätiedot

Nova. nordic. Asennusohje. Carrybox

Nova. nordic. Asennusohje. Carrybox Nova nordic Carrybox Asennusohje ver. 2.2014 Nova nordic Carrybox Johdanto Perävaunun käyttäjänä olet huomannut, että sidontaliinat, rukkaset ja varoitusliput yleensä ovat siellä, mistä niitä ei osata

Lisätiedot

Tuoteseloste PELLITYSSARJA neliskanttiseen valmispiippuun

Tuoteseloste PELLITYSSARJA neliskanttiseen valmispiippuun 1.11.2011 Tuoteseloste Asennusohje Tämä ohje liittyy PETE -pellityssarjojen asentamiseen. Vakiokokoinen pellityssarja on tarkoitettu 1,75 m, erikoistilauksesta saatavissa jopa 2,3 m, korkean (C-mitta)

Lisätiedot

Piipunhattu. Saatavana lisävarusteena. Kevytsorabetonikuori Palamaton kiviainesmateriaali. Luokka A1, paksuus 30 mm. Kasettipelti, ruostumaton teräs

Piipunhattu. Saatavana lisävarusteena. Kevytsorabetonikuori Palamaton kiviainesmateriaali. Luokka A1, paksuus 30 mm. Kasettipelti, ruostumaton teräs Aito valmispiippu onpiippu - elementti LATTIAsTA LÄHTEVÄ Piipunhattu SAVUKAASUImuri Saatavana lisävarusteena Liukuholkki Ruostumaton teräsputki Mahdollistaa hormiputken lämpölaajenemisen Kevytsorabetonikuori

Lisätiedot

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Lue koko asennusohje, ennen kuin aloitat asennuksen. Tämä on näkyvällä vesikourulla varustetun Santex-huoneen 81 ohjeellinen asennusohje.

Lisätiedot

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27 9 LIITE 5. s. 1 1 RAKENNNESELVITYS 1.1 TEHTÄVÄN MÄÄRITTELY Selvitys on rajattu koskemaan :ssa olevan rakennuksen 1. ja 2. kerroksen tiloihin 103, 113, 118, 204 ja 249 liittyviä rakenteita. 1.2 YLEISKUVAUS

Lisätiedot

Kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2014. Aidon lämmön lähteillä.

Kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2014. Aidon lämmön lähteillä. Kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2014 Aidon lämmön lähteillä. Perinteikäs & moderni Aina ajankohtainen ja jäljittelemätön Aito vie saunojan aidon lämmön lähteille. Aito-kiukailla saunotaan

Lisätiedot

PUTKIALAN URAKKAMITTAUSPÖYTÄKIRJA

PUTKIALAN URAKKAMITTAUSPÖYTÄKIRJA PUTKIALAN URAKKAMITTAUSPÖYTÄKIRJA Välimittaus Loppumittaus Työmaa: Asentaja: Urakkalaskelma lämpö-, vesi- ja viemärilaitoksia varten Työ nro Aika 1.6.2014 annettu ensimmäinen urakkatarjous Niko Räsänen

Lisätiedot

Halton Zen Circle ZCI - syrjäyttävä tuloilmalaite

Halton Zen Circle ZCI - syrjäyttävä tuloilmalaite Halton Zen Circle ZCI - syrjäyttävä tuloilmalaite Laaja ilmavirran säätöalue Tasainen ilmavirran virtauskuvio saadaan aikaan pienillä rei'illä, jotka muodostavat optimaaliset virtausolosuhteet hajottimen

Lisätiedot

SERTIFIKAATTI Nro VTT-C- 4735-09 Myöntämispäivä 30.11.2009 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY

SERTIFIKAATTI Nro VTT-C- 4735-09 Myöntämispäivä 30.11.2009 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY SERTIFIKAATTI Nro VTT-C- 4735-09 Myöntämispäivä 30.11.2009 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA Vuorivillaverkkomatot, Vuorivillalevyt sekä Vuorivillakourut ja niistä valmistetut eristysosat Paroc Oy Ab Läkkisepäntie

Lisätiedot

Elementtihormin pystytysohjeet

Elementtihormin pystytysohjeet Elementtihormin pystytysohjeet TONA savuhormistot Yrjönalhontie 13, 21420 Lieto Puh. 020 7413 123 Fax (02) 4870 305 e-mail: tona@smidson.com Sisällys 1 Yleistä... 2 1.1 Hormin tekniset tiedot... 2 1.2

Lisätiedot

Paradise 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja 2.2.2015 1

Paradise 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja 2.2.2015 1 Asennusohjeet Huvimajoille Paradise 6K ja 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), TORX-ruuvipääsarja, poranterä 4 mm ja

Lisätiedot

FI 10 KÄYTTÖ. 650 mm min.

FI 10 KÄYTTÖ. 650 mm min. OHJEET JA SUOSITUKSET Nämä käyttöohjeet koskevat useita tuuletintyyppejä. On mahdollista, että tekstissä on yksityiskohtia, jotka eivät koske valitsemaasi tuuletinta. ASENNUS Valmistaja ei vastaa virheellisestä

Lisätiedot

METALLISAVUHORMIEN SOVELTUVUUS SUOMALAISIIN KÄYTTÖOLOSUHTEISIIN

METALLISAVUHORMIEN SOVELTUVUUS SUOMALAISIIN KÄYTTÖOLOSUHTEISIIN 20.01 1 (5) 20.01.2011 METALLISAVUHORMIEN SOVELTUVUUS SUOMALAISIIN KÄYTTÖOLOSUHTEISIIN Turvatekniikan keskus TUKES on kiinnittänyt huomiota CE-merkittyjen elementtirakenteisten metallisavuhormien soveltuvuuteen

Lisätiedot

ECO AIR ASENNUSOHJE 30.7.2015

ECO AIR ASENNUSOHJE 30.7.2015 ECO AIR ASENNUSOHJE 30.7.2015 Onneksi olkoon, sinulla on käsissäsi Suomalainen, avainlippua kantava laatutuote. Haluamme että olet tyytyväinen valintaasi ja siksi toivomme että luet huolellisesti myös

Lisätiedot

LK Jakotukkikaappi UNI

LK Jakotukkikaappi UNI LK Jakotukkikaappi UNI LK Kaappiläpivienti 25 suojaputkeen, Tuote nro 187 44 83 (Tilattava erikseen) LK Jakotukkikaappi UNI 350, Tuote nro 187 44 77 LK Jakotukkikaappi UNI 550, Tuote nro 187 44 78 LK Jakotukkikaappi

Lisätiedot

FINN-suorat portaat 7.0. 7.1-7.2 Rakenne Sivupalkit Askelmat Poistumistasot/lepotasot Kaiteet Teräslaadut Pintakäsittely 7.

FINN-suorat portaat 7.0. 7.1-7.2 Rakenne Sivupalkit Askelmat Poistumistasot/lepotasot Kaiteet Teräslaadut Pintakäsittely 7. FINN-suorat portaat 7.0 7.1-7.2 Rakenne Sivupalkit Askelmat Poistumistasot/lepotasot Kaiteet Teräslaadut Pintakäsittely 7.3 Tilausohjeet FINN-SUORAT PORTAAT RAKENNE SIVUPALKIT B 7.1 Sivupalkit valmistetaan

Lisätiedot

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

METALLISAVUPIIPPUJEN PALOTURVALLINEN KÄYTTÖ EPS-/PIR-YLÄPOHJISSA

METALLISAVUPIIPPUJEN PALOTURVALLINEN KÄYTTÖ EPS-/PIR-YLÄPOHJISSA TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO PALOLABORATORIO TUTKIMUSSELOSTUS NRO PALO 2405/2015 METALLISAVUPIIPPUJEN PALOTURVALLINEN KÄYTTÖ EPS-/PIR-YLÄPOHJISSA Tampere 2015 1 /(61) 61 sivua Rahoittajat Palosuojelurahasto

Lisätiedot

LK Hanakulmarasia. Rakenne. 16 mm:n PEX-ja PAL-putkille. 16 mm:n puserrusliittimellä tai PressPex-liittimellä

LK Hanakulmarasia. Rakenne. 16 mm:n PEX-ja PAL-putkille. 16 mm:n puserrusliittimellä tai PressPex-liittimellä LK Hanakulmarasia Rakenne 16 mm:n PEX-ja PAL-putkille 16 mm:n puserrusliittimellä tai PressPex-liittimellä 20 mm:n PEX-putkelle puserrusliittimellä* * 20 mm:n putki vaatii tarkastusluukun huoltoa varten

Lisätiedot

SAVUPIIPPU. Tekniset tiedot

SAVUPIIPPU. Tekniset tiedot SAVUPIIPPU Tekniset tiedot HÄLLSTRÖMS PLÅT & CO HÄLLSTRÖMS PLÅT & CO Hällströms Plåt valmistaa suvunpiippuja huviloihin, omakotitaloihin ja lämpökeskuksiin, yrityksille ja kasvihuoneille. Tuotetta on valmistettu

Lisätiedot

Asennuskuvat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Asennuskuvat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Asennuskuvat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Suojaetäisyydet Suojaetäisyydet tulenarkoihin rakenteisiin sivulle verkosta taakse verkosta eteen luukusta ylös kattoon poistoputkesta 100mm 100mm 500mm 1000mm Suojaetäisyydet

Lisätiedot

Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Asennusohjeet Huvimajalle Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä

Lisätiedot

BENDERS seinäelementit. Seinäelementit ja perustukset. Lisää Bendersistä: www.benders.fi

BENDERS seinäelementit. Seinäelementit ja perustukset. Lisää Bendersistä: www.benders.fi BENDERS seinäelementit Seinäelementit ja perustukset Lisää Bendersistä: www.benders.fi 2 Sisältö Seinäelementit 4-10 Seinäelementtien tarvikkeet 11 Perustukset 12-15 Perustustarvikkeet 15 3 Seinäelementti

Lisätiedot

Suoritustasoilmoitus

Suoritustasoilmoitus Suoritustasoilmoitus No. 9174 009 DOP 2014-01-27 Declaration of Performance (DOP) 1. Tuotetyypin yksilöllinen tunniste: Moniseinämäinen metallijärjestelmäsavupiippu DW-VISION, joka on standardin mukainen.

Lisätiedot

vakioilmamääräjärjestelmiin Malli RN

vakioilmamääräjärjestelmiin Malli RN 5/9/FI/9 Ilmamääräsäätimet vakioilmamääräjärjestelmiin Malli RN Maahantuoja Oy Teknocalor Ab Puhelin 010 820 1100 Faksi 010 820 1101 Sinikellonkuja 4 sähköposti teknocalor@teknocalor.fi 01300 Vantaa www.teknocalor.fi

Lisätiedot

Taiter Oy. Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje

Taiter Oy. Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje Taiter-pistoansaan ja Taiter-tringaliansaan käyttöohje 17.3.2011 1 Taiter Oy Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje 17.3.2011 Liite 1 Betoniyhdistyksen käyttöseloste BY 5 B-EC2: nro 22

Lisätiedot

MUOVIPUTKIEN ASENNUS

MUOVIPUTKIEN ASENNUS MUOVIPUTKIEN ASENNUS Putkijaoston julkaisu no 36 TASKUOPAS Tässä taskuoppaassa esitetyt asennusohjeet noudattavat Suomen Rakennusinsinöörien liitto ry:n julkaisussa RIL 77-2005 Maahan ja veteen asennettavat

Lisätiedot

Annettu: 29.3.2007. Voimassa: 31.12.2010

Annettu: 29.3.2007. Voimassa: 31.12.2010 Dno: YM276/6221/2006 1 (6) Annettu: 29.3.2007 Voimassa: 31.12.2010 Ympäristöministeriö on maankäyttö ja rakennuslain 148 :n (231/2003) nojalla sekä huomioon ottaen rakennustuotteiden hyväksynnästä annetun

Lisätiedot

NENTUOTETUKIp.0400244780

NENTUOTETUKIp.0400244780 PÄÄTÄI STUMAKORKEUSENNENASENNUSTA! TEKNI NENTUOTETUKIp.0400244780 SCHWAB ASENNUSOHJE Ennen asennusta: Tarkista, ettei tuotteessa ole kuljetuksen aikana tulleita halkeamia tai kolhuja. Märkätilassa elementti

Lisätiedot

TUOTTEEN NIMI EDUSTAJA/ VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. Myönnetty 1.10.2013. Alkuperäinen englanninkielinen

TUOTTEEN NIMI EDUSTAJA/ VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. Myönnetty 1.10.2013. Alkuperäinen englanninkielinen TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATTI VTT-C-10100-13 Myönnetty 1.10.2013 Alkuperäinen englanninkielinen Xella kattoelementit Xella lattiaelementit EDUSTAJA/ VALMISTAJA Xella Danmark A/S Helge Nielsen Allé 7 DK-8723

Lisätiedot

www.sheikki.fi KATTOSILLAN ASENNUSOHJEET

www.sheikki.fi KATTOSILLAN ASENNUSOHJEET www.sheikki.fi KATTOSILLAN ASENNUSOHJEET PISKO -KATTOSILLAT Kattosiltoja käytetään seinä- ja lapetikkaiden jatkeena turvallisten kulkuteiden rakentamiseen katoilla sijaitseville huoltokohteille esim. savupiipulle.

Lisätiedot

Miksi Valmistuli? Valmistuli huolehtii kaikesta. Kattavin valikoima. Kerralla valmiiksi

Miksi Valmistuli? Valmistuli huolehtii kaikesta. Kattavin valikoima. Kerralla valmiiksi + = Kontio 1 Miksi Valmistuli? Valmistuli huolehtii kaikesta Valmistulen henkilökunta huolehtii kaikista talotoimitukseen liittyvistä tulisij a-asioista. Laadukkaaseen palveluun kuuluu sinulle sopivan

Lisätiedot

NVI 2000. moduulisavupiipun ASENNUSOHJEET

NVI 2000. moduulisavupiipun ASENNUSOHJEET 01 01 2002 NVI 2000 moduulisavupiipun ASENNUSOHJEET 60/200 Tutustu piipun Rostfria asennusohjeisiin NVI 2000 huolellisesti ennen kan du asennusta både kröka och bygga utan schakt NVI 2000 moduulipiippu

Lisätiedot

HH-JUDOTATAMIN RAKENNUSOHJEET

HH-JUDOTATAMIN RAKENNUSOHJEET HH-JUDOTATAMIN RAKENNUSOHJEET 50 mm50 mm 1 2 3 4 400 mm 200 mm 400 mm 200 mm 400 mm 200 mm 200 mm 45 mm 5 6 50 mm 9 mm 9 mm 95 mm Rakenneselitys Joustotatami / koko esim.. 12 000 * 12 000 mm. Mitta höylätyn

Lisätiedot

Kattamisohjeet. SBS-kumibituminen pintahuopa, 10 m x 0,7 m

Kattamisohjeet. SBS-kumibituminen pintahuopa, 10 m x 0,7 m Kattamisohjeet Katepal Oy PL 33, 37501 LEMPÄÄLÄ Palvelupuhelin (03) 375 9111 Fax (03) 375 0974 E-mail: katepal@katepal.fi www.katepal.fi Kuljetus ja varastointi Kuljetettava ja varastoitava pystyasennossa.

Lisätiedot

EDISTYKSELLINEN PUTKITUKI NOPEAA ASENNUSTA JA KOSTEUDEN TIIVISTYMISEN ESTÄMISTÄ VARTEN AF/ARMAFLEX-LIIMALLA

EDISTYKSELLINEN PUTKITUKI NOPEAA ASENNUSTA JA KOSTEUDEN TIIVISTYMISEN ESTÄMISTÄ VARTEN AF/ARMAFLEX-LIIMALLA EDISTYKSELLINEN PUTKITUKI NOPEAA ASENNUSTA JA KOSTEUDEN TIIVISTYMISEN ESTÄMISTÄ VARTEN AF/ARMAFLEX-LIIMALLA Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Turvallinen euroluokka B/ BL-s3,d0 ja hyvä vesihöyryn kestävyys

Lisätiedot

SSAB keskikaide SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE. Keskikaide SSAB 210x130/4

SSAB keskikaide SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE. Keskikaide SSAB 210x130/4 SSAB keskikaide SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE Keskikaide SSAB 210x130/4 Sisältö: Sovellusalue...2 Asennus...2 Kaiteiden käsittely...2 Kaiteen rakenne ja osat...3 Kaiteen aloitus ja lopetuskohdat...4 Kaiteen

Lisätiedot

Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä.

Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä. Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä. Tarkasta aina ennen asennuksen aloittamista, että toimitus sisältää oikean määrän tarvikkeita. Katso tarvikeluettelo seuraavalta sivulta. HUOM! Ruuvit ovat Torx-ruuveja.

Lisätiedot

KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3

KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3 KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3 Kuivakäymäläkomero täyttää sisäasiainministeriön antamissa määräyksissä esitetyt vaatimukset. VTT on myöntänyt kuivakäymäläkomerolle sen vaatimusten mukaisuuden osoittavan tuotesertifikaatin

Lisätiedot

YM asetus pienille savupiipuille. Paloseminaari Antti Koponen

YM asetus pienille savupiipuille. Paloseminaari Antti Koponen YM asetus pienille savupiipuille Paloseminaari 6.2.2018 Antti Koponen Rakentamismääräyskokoelman uusiminen Perustuu Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) säädösvaltuuksiin Määräykset annetaan pykälämuotoon

Lisätiedot

Näin lisäeristät 2. Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 2. Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 2 Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova levyllä Puurunkoinen, purueristeinen talo,

Lisätiedot

- tavalliset joustavat seinät 100 mm: - tavalliset joustavat katot 150 mm:

- tavalliset joustavat seinät 100 mm: - tavalliset joustavat katot 150 mm: Firetect SUORITUSTASOILMOITUS CPR--sealpad (DoP) versio 17/2 1. Tuotetyypin yksilöllinen tunniste Firetect Seal pad -palokatko 2. Aiottu käyttötarkoitus muovisten pistorasianpohjien palokatko läpivientien

Lisätiedot

Suoritustasoilmoitus (DOP)

Suoritustasoilmoitus (DOP) 1. Tuotetyypin yksilöllinen tunniste: Suoritustasoilmoitus (DOP) No. 9174 006 DOP 2014-01-27 Declaration of Performance (DOP) Yksiseinämäinen metallijärjestelmäsavupiippu EW-FU joka on standardin mukainen.

Lisätiedot

WENDA-30kW KAMIINAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET

WENDA-30kW KAMIINAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET Sivu 1/8 WENDA-30kW KAMIINAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET Puh: 02-4870258, Web: www.wenda.fi, E-Mail: sales@wenda.fi Sivu 2/8 Kamiinan perustiedot: Kamiina on valmistettu merivettä kestävästä alumiinista,

Lisätiedot

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut SISÄLLYSLUETTELO Paloturvallisuutta PAROC -kivivillatuotteilla... 3 PAROC Hvac Fire Mat pyöreille kanaville... 4 PAROC Hvac Fire Mat suorakaidekanaville...

Lisätiedot

FINPILAR - ASENNUS JA LISÄVARUSTEET

FINPILAR - ASENNUS JA LISÄVARUSTEET 34 FINPILAR - ASENNUS JA LISÄVARUSTEET Finpilarin asennustavat Kytkentäliittimet HLAK 25 Nro 2080505 (Cu5x25 /5x16) HLAK 35 Nro 2080507 (Cu 5x35 /5x25) FINPILAR-pistorasiapilarissa on vakiona syöttöliitin

Lisätiedot

Ilmahormien paloeristyksenä käytettävät tarvikkeet

Ilmahormien paloeristyksenä käytettävät tarvikkeet Paroc Oy Ab Liite 4 1(5) Rakennuseristeet Ilmahormien paloeristyksenä käytettävät tarvikkeet 4.1 Päällystämättämät Vuorivillatuotteet Tuoteryhmä Nimellistiheys Vähintään kg/m3 Hehkutushäviö Enint. paino-%

Lisätiedot

Näin lisäeristät 3. Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 3. Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 3 Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristäminen PAROC extralla ja PAROC WPS 3n -levyillä Oikein tehty

Lisätiedot

SERTIFIKAATTI Nro 143/00 Myöntämispäivä 15.12.2000 Päivitetty 25.10.2007 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA/EDUSTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY

SERTIFIKAATTI Nro 143/00 Myöntämispäivä 15.12.2000 Päivitetty 25.10.2007 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA/EDUSTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY SERTIFIKAATTI Nro 143/00 Myöntämispäivä 15.12.2000 Päivitetty 25.10.2007 TUOTTEEN NIMI MORDAX horminkorjausmassa VALMISTAJA/EDUSTAJA EsKon Oy Finnoonniitty 3 FIN 02270 ESPOO TUOTEKUVAUS MORDAX horminkorjausmassa

Lisätiedot

Asennusta koskevia ohjeita. Sisältö

Asennusta koskevia ohjeita. Sisältö Sisältö Liitäntämahdollisuudet kuivausrummussa Asennusta koskevia ohjeita Asennusmahdollisuudet Turvallisuusohjeet...1 Liitäntämahdollisuudet kuivausrummussa... 2 Asennusta koskevia ohjeita... 3 Asennusmahdollisuudet...

Lisätiedot

PALAMATON RAKENTAMINEN

PALAMATON RAKENTAMINEN KASIL FINLAND PALAMATON RAKENTAMINEN WWW.KASIL.FI PALOLUOKITUS A1 - DIN 4102 - Material Testing Institute Dresden, test.nro. 05-6-3610 K rakennuslevy on kova, täysin palamaton (A1) ja kosteudenkestävä

Lisätiedot

TUOTE & ASENNUS OPAS 2011

TUOTE & ASENNUS OPAS 2011 TUOTE & ASENNUS OPAS 2011 1 一 Asennusopas ulkolattiat 1 Malli: Asennus FINA021 1.1 Tuotteen lyhyt johdanto: 1.1.1 Tuotteen muoto: Kiillotettu 1.1.2 Tuoteen profiili: Sileä 1.1.3 Tuotteen soveltaminen:

Lisätiedot