Yleistä. Kilpailutehtävät: Tehtävä 1. Nokian Label Jigin kasaus (29.01 klo ) Ohjeen laatija Olavi Lähteinen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yleistä. Kilpailutehtävät: Tehtävä 1. Nokian Label Jigin kasaus (29.01 klo 11.30 17.30) Ohjeen laatija Olavi Lähteinen"

Transkriptio

1 Kilpailutehtävät: Tehtävä 1. Nokian Label Jigin kasaus (29.01 klo ) Ohjeen laatija Olavi Lähteinen Yleistä Tehtävän tarkoituksena on koota ja testata Nokian kännykkätuotantoon kuuluva ns. Label Adapteri. Kuva 1 esittää adapteria edestä ja takaa. Tarkempi kuva varsinaisessa koontiohjeessa. Kuva 2 esittää koko testausjärjestelmää. Kuva 1. Nokia Label Jig Järjestelmän toimintakuvaus: Nokian Label Jig on testiadapteri, jossa mekaanisia ja elektronisia osia. Laite tarvitse toimiakseen sekä paineilmaa että sähköä. Laitteen toiminnalliset pääosat ovat takakansi, jossa kaikki liitännät ja osa elektroniikasta sekä laitteen keskiosassa oleva ns. rafteri. Rafteri on yksikkö, jossa valmiiksi kasattuna kännykän liitäntäistukka, jota testausvaiheessa liikutellaan paineilmasylintereillä. Istukan keskellä on ns. neulaprintti, joka muodostaa kontaktin itse kännykkään. Kännykän testaustilanteessa (katso kuva 3) adapteri liitetään varsinaiseen testipenkkiin, jonka kautta se saa jännitesyötön ja paineilman. Kun adapteri nostetaan testipenkin liitäntäalueelle se aktivoituu ja kännykän testaus voi alkaa. Kun kännykkä laitetaan liitäntäpisteeseen se vedetään paineilmalla automaattisesti kiinni testipiikkeihin. Testipenkin tietokone lukee signaalikaapeleita pitkin tiedot kännykästä. Kun testaus valmis, testijärjestelmä tulostaa tietokoneeseen kytketyn printterin kautta tarkistustarran, joka kiinnitetään testin läpäisyn merkiksi adapteriin. Varsinaista kasausohjetta Nokia ei anna julkaista!

2 Kuva 2. Nokian testausjärjestelmä Kuva 3. Testausjärjestelmän lohkokaavio

3 Laitteen kasaus Itse laite kootaan mukana seuraavan asennusohjeen mukaan. Asennuksessa on seuraavat päävaiheet, joita arvioidaan tässä yhteydessä määritellyillä kriteereillä. Koko adapterin mekaniikan yksityiskohdat käsittää parhaiten kuvasta K Takakannen kasaus (asennusohjeen kohdat 1-7, katso koontikuva K ) 2. Etukannen kasaus (kohta 8) 3. Rafterin kasaus ( kohdat 9-14, koontikuva K ) Rafteri muodostaa adapterin ytimen, joka on pääosin valmiiksi kasattu. Rafterissa on kännykän kiinnitysistukka, jota ohjaa paineilmasylinteri. Sinun tulee kasauksessa kiinnittää siihen korkeusmikrokytkin (ohje 9) sekä koota neulaprintti (ohje 10 ja rakennekuva K60-564) sekä myös kiinnittää se rafteriin (ohje 11). Rafterin runkoon kiinnitetään myös mikrokytkinalusta (ohje 12). 4. Loppukasaus (kohdat 15-20) Loppukasauksessa kiinnitetään valmis rafteri pohjalevyyn, tehdään takakannen alustava kiinnitys, jonka jälkeen asennetaan paineilmaletkut takakannen syöttöjen ja rafterissa olevien sylintereiden välillä. Paineilmakaapelointia varten erillinen ohjeistus kohdassa 17, jossa kerrotaan vastusventtiilien toiminnasta ja esitetään pelkistettynä, kuinka paineilmakaapelit kytketään. Lopuksi kytketään kiinni signaalikaapelit ja laitetaan takakansi ja etukansi lopullisesti paikoilleen. 5. Testaus Kun laite valmis se testataan kohdassa 21 kerrotun ohjeen mukaan. Arvioinnin perusteet: Kokoonpanon arvioinnissa kiinnitetään huomiota työn huolellisuuteen ja viimeistelyyn. Tämä näkyy mm. mekaanisten kiinnitysten toteutuksessa (tiukka, löysä) ja johtimien kytkemisessä ja kiinnityksessä. Kaikki juotokset arvioidaan. Laitteen lopullinen toimivuus selviää vasta lopputestauksessa, joten kautta linjan huolellinen työ ja osien oikea asentaminen on keskeistä. Jos ensimmäinen testaus epäonnistuu joko osin (paineilma ei toimi, akkusähköt ei toimi tai testisignaali ei kulje) tai kokonaan, kilpailija saa jatkaa vianetsintää ja palata uudelleen testauspaikalle menettämättä pisteitä. Virhepisteitä annetaan, jos tarvitaan uusia osia (alkuperäinen rikottu asennuksen tai korjauksen yhteydessä). Pääkohdista A-D saa pisteet seuraavasti: A. Takakannen kasaus 8 pistettä B. Etukannen kasaus 3 pistettä C. Rafterin kasaus 9 pistettä D. Loppukasaus 5 pistettä E. Testaus Virheet vähentävät kokonaispistemäärää, joka 25.

4 Arviointikaavake Kilpailijan nimi: Tehtävä, Nokia Label Jig Jyväskylä Kohde Pistearvo Arviointikriteeri A1. Takakannen kasaus 8 1. Asenna paineilmaliittimet 1 Oikeellisuus, kiinnityksen laatu 2. Paineilmaliitinpaneelin asennus 1 Ruuvien oikea sijoitus, seurataan takakanteen asennustilanteessa! 3. Aikareleen kaapelin valmistus 1 Oikeellisuus, johtojen valmistus 4. Aikareleen asennus 1 Kiinnityksen tiukkuus 5. Piirilevyn asennus / juottaminen D25 1 Asennukset ja juotokset naaras liittimeen 6. IC piirinvaihto 2 Vaihtotyön laatu, toiminta 7. D-liittimien asennus takakanteen 1 Oikeellisuus, juotokset A2. Etukannen kasaus 3 8. Led piirilevyn kokoonpano ja 3 Kytkentä oikein, juotokset kiinnitys etukanteen A3. Rafterin kasaus 9 9. Korkeusmikrokytkimen asentaminen 2 Johtimien teko, juottaminen 10. Neulaprintin kasaus 3 Asennus ja juotokset 11. Neulaprintin kiinnitysalustan 0 Arviointi kohdassa 14 asennus 12. Mikrokytkinalustan asennus 1 Toimivuus 13. Tuki levyn asennus 0 Ei arviointia 14. Neulojen kohdistus 3 Arviointi paikanpäällä! Tarkista! A4. Loppukasaus Pohjalevy, asennuslevy ja pohjalevy 0 Ei arviointia on valmiiksi kasattu moduuli 16. Takakannen alustava kiinnitys 0 Ei arviointia 17. Letkujen asennusohje 2 Yleinen siisteys ja toimivuus 18. Kaapelien kytkennät 2 Oikeellisuus 19. Etukannen kiinnitys 1 Oikeellisuus 20. Takakannen kiinnitys 0 Ei arviointia A5. Testaus 0 Miinuspisteitä, jos virheitä! Pisteet yhteensä 25 Kilpailijan Pisteet! Arvioitsijat: Tehtävä 2: Vianhaku Tehtävän laatija: Jari Mansikkaviita

5 10 W AUDIOVAHVISTIN JA DIGITAALINEN ÄÄNENVOIMAKKUUDEN SÄÄTÖYKSIKKÖ Vikaantunut laite on 10 W audiovahvistin, jossa on lisäksi perinteisellä digitaalitekniikalla toteutettu äänenvoimakkuuden säätö. Laitteissa on kaikkiaan neljä toisistaan riippumatonta vikaa, jotka kilpailijan tulee löytää. Koska tämä on kilpailutehtävä, vika voi olla missä tahansa kytkennän osassa, eikä se ole ko. laitteen tyypillisin vika. Testaa laitteet, jotta voit todeta miten se toimii vikaantuneena. Kun olet selvittänyt vian ilmenemisen, voit ryhtyä mittaamaan kytkentää tarkemmin vikaantuneen komponentin löytämiseksi. Löydettyäsi vikaantuneen komponentin kutsu tuomari paikalle. Tuomari antaa sinulle ehjän komponentin viallisen tilalle. Arviointi Tehtävän kokonaispistemäärä on 25 pistettä Kaikki viat löydetty 20p (5p/vika) Komponenttien vaihtotyön siisteys 2p Työn joutuvuus * kaikki löydetty <1,5h 3p * kaikki löydetty <2,0h 2p * kaikki löydetty <2,5h 1p * joku vika löytymättä 0p Vikaa ei löydy Väärän komponentin pyyntö - 5p - 2p Toimintaselostus Vahvistimena on normaali 10W transistoreilla toteutettu vahvistinkytkentä. Esivahvistimena toimii transistorit T1 ja T2 ja tasajännitekytkettynä päätevahvistimena transistorit T3 T8. Esivahvistimen jännitevahvistus on n. 10* ja päätevahvistimen jännitevahvistus on n. 3. Vahvistimen maksimilähtöjännite n. 27Vpp (9,5Vrms) saavutetaan tulojännitteellä 1Vpp (0,34Vrms). Pääteasteen lepovirta säädetään trimmerillä Tr2 ja tasapaino (vastusten R17 ja R18 välinen jännite) säädetään trimmerillä Tr1. Vahvistimen äänenvoimakkuuden säätö on toteutettu digitaalisesti kahdeksankanavaisella analogisella multiplekserillä 74HC4051. Säädinkortilta saatavalla ohjauksella (D2 D0) valitaan yksi multiplekserin lähtö aktiiviseksi, jolloin valitun vastuksen (R19 R25) ja ensimmäisen transistoriasteen tuloimpedanssin muodostama jännitteenjako muuttaa audiosignaalin vaimennusta. Vahvistinkortilla reguloidaan myös säädinkortin tarvitsema 5V:n jännite.

6 Säädinkortti on toteutettu perinteisiä digitaalitekniikan komponentteja käyttäen. Äänenvoimakkuus lisääntyy askel kerrallaan painonapista UP ja vähenee vastaavasti painonapista DOWN. Painonappien värähtelynesto on toteutettu NAND-portein ja painonapit syöttävät pulsseja laskuripiirille 74HC193. Laskurin lähdöstä saadaan kolmebittinen (D0 D2) ohjaus vahvistinkortin multiplekserille liittimen L1 kautta. Äänenvoimakkuuden taso ilmaistaan säädinkortilla olevalla LED-pylväsnäytöllä ja 7- segment näytöllä. Äänen voimakkuus on maksimissa kun näytöllä on numero 7 (D2, D1, D0 = 111) ja minimissään kun näytöllä on numero 0 (D2, D1, D0 = 000). Kun äänenvoimakkuus on säädetty maksimiin, estää kooderipiiriltä 138 tehty takaisinkytkentä lisäpulssien pääsyn laskurille, vastaavasti on toteutettu äänenvoimakkuuden minimiasento. Kun säädinkorttiin kytketään virta, ladataan laskurin sisällöksi aina nolla, jotta äänenvoimakkuus olisi minimissään. Lataus on toteutettu laskuripiirin lataustuloon kytketyllä RC-piirillä. Pylväsnäytön kaksi alinta lediä on kytketty palamaan jatkuvasti.

7

8 Tehtävä 3: Sulautetun järjestelmän ohjelmointi Laatija: Jari Koskinen, Tietomyrsky Oy, Kouvola Tehtävän kuvaus Tehtävänä on askelmoottorin liittäminen mikro-ohjaimen lähtöliitäntöihin sekä moottorin ohjaamiseen (pyörittämiseen) tarvittavan ohjelman laatiminen C-kielellä. Tätä tietoa ei saa vuotaa julkisuuteen ennen kilpailutehtävän jakoa. Kilpailijoille voidaan paljastaa etukäteen (esim. kilpailukutsussa, yleisessä tehtävä määrittelyssä tms.): Kilpailutehtävänä on komponentin tai erillisen ohjattavan laitteen liittäminen mikrotietokonekortin (mikro-ohjaimen) tulo- ja/tai lähtöliitäntöihin ja sen ohjaamiseen tarvittavan ohjelman laatiminen C-kielellä. Viimevuotisen taitajakilpailun (2002) tehtävämäärittely oli täysin sama. Viimevuotisen kilpailun tehtävää voidaan hyvin käyttää tutustumis- ja valmentautumisesimerkkinä tämänvuotiseen tehtävään. Kilpailijoiden on tuotava mukanaan seuraavat välineet (Kannettava-) mikrotietokone, jossa on levykeasema Mikrotietokoneessa on valmiiksi asennettuna CodeVision AVR C-kääntäjä. Ohjelman demo-versio kelpaa. Se on ladattavissa osoitteesta: EXB2313-mikrotietokonekortti. Korttiin tarvitaan myös ohjelmointijohto ja sähkölähde, josta saadaan vähintään 300 ma:n virta. Työkalut kytkentäjohtojen leikkaamista ja kuorimista varten. Valmiiksi katkottuja ja kuorittuja erivärisiä kytkentäjohdon pätkiä saa myös tuoda mukanaan. Sanomattakin on selvää, että kilpailijan kannattaa tutustua ohjelmointiympäristöön ja välineidensä toimivuuteen hyvissä ajoin ennen kilpailua. Tehtävä on laadittu siten, että kilpailijan ei tarvitse osata mitään EXB2313-kortilla olevan mikro-ohjaimen (AT90S2313) erityisominaisuuksia (ei ajastimien, sarjaliikenteen tms. toimintaa). Tehtävä voidaan suorittaa periaatteessa millä hyvänsä muulla mikrotietokonekortilla ja ohjelmointiympäristöllä. Ympäristön vapaa valinta saattaa kuitenkin aiheuttaa yllättäviä ongelmia kilpailutilanteen aikana ja tuloksen arvioinnissa. Kilpailijan ei tarvitse osata ennestään tehtävän aiheena olevan askelmoottorin toimintaa. Kaikki tehtävän suorittamiseen tarvittava teoriatieto jaetaan tehtäväpaperissa. Kilpailijan on osattava laatia ohjelmia C-kielellä tunnettava ja osattava käyttää edellä määriteltyä ohjelmointiympäristöä osattava suunnitella ja rakentaa tarvittava liitäntäelektroniikka mikro-ohjaimen lähtöliitäntöjen ja ohjattavan laitteen/komponentin välille.

9 Kilpailija selviytyy tehtävästä esimerkiksi oppikirjan Mikrotietokonetekniikka, sulautetut järjestelmät, Jari Koskinen, Otava ja minkä hyvänsä laiteläheisen C-kieliohjelmoinnin perusteiden oppimateriaalin sekä em. ohjelmointiympäristön ja mikrotietokonekortin käyttöoppaiden tietojen perusteella. Kilpailupaikalla jaettavat välineet Kilpailijan tunnuksella (nimi, numero, tms.) varustettu levyke. Erivärisiä yksisäikeisiä kytkentäjohtoja 1 kpl mikropiiri ULN kpl yleiskäyttöisiä NPN-pientaajuustransistoreja esim. BC547, 8, 9 tai BC kpl yleiskäyttöisiä Si-diodeja esim. 1N4148, 1N4007 tms. 4 kpl vastuksia 2,2 k 4 kpl vastuksia, joiden arvo on merkittävästi suurempi kuin ed. esim. 470 k 1 kpl elektrolyyttikondensaattori pystymalli 1 10 uf. Komponenteista löytyy mahdollisuus askelmoottorin liittämiseen kahdella vaihtoehtoisella tavalla. Molemmat ratkaisut ovat saman arvoisia. Tosin toinen niistä saattaa olla hieman työläämpi. Komponenteissa on myös 4 ylimääräistä vastusta, joiden käyttö todennäköisesti johtaa ongelmiin. Komponenteista mainitaan, että niiden avulla askelmoottori voidaan liittää mikro-ohjaimen lähtöliitäntöihin. Kaikkia komponentteja ei tarvitse käyttää. Kilpailupaikalla jaettava lisämateriaali Moottorin liitäntäelektroniikan kytkentäkaavio Jos kilpailija ei osaa laatia kytkentäkaaviota tarvittavasta liitäntäelektroniikasta, hänelle annetaan tarvittava kytkentä kilpailun aikana. Tällöin häneltä vähennetään osiosta saatavat pisteet. Kilpailun valmentautumiseen sopivia materiaalilähteitä Oppikirja: Mikrotietokonetekniikka, sulautetut järjestelmät, Jari Koskinen, Otava CodeVision AVR C-kääntäjän käyttöopas (englannin kielinen), ladattavissa kautta. Ohjelmaesimerkit www-tietomyrsky.fi - sivuilla. EXB2313-mikrotietokonekortin toimintaseloste, ladattavissa -sivuilta.

10 Askelmoottorit Askelmoottori ei ole samanlainen moottori kuin tavallinen DC-moottori. DC-moottorissa on yksi käämi ja moottori pyörii, kun siihen kytketään käyttöjännite. Askelmoottorissa on sen sijaan useita käämejä, joihin kytketään jännite tietyssä järjestyksessä. Jokaisella jännitteen kytkentähetkellä moottorin akseli kääntyy yhden askeleen verran. Kahden peräkkäisen askeleen välillä pitää olla riittävä taukoaika, jotta moottorin roottori ehtii asettua askelta vastaavan asentoon. Moottorin askelpituus riippuu moottorin rakenteesta. Kuvan 1 moottorin askelpituus on 7,5 O, jolloin moottorin akseli pyörähtää täyden ympyrän (360 O ) 48 askeleella. Unipolaarinen askelmoottori Unipolaarisella askelmoottorilla on yleensä (5 tai) 6 liitäntäjohtoa, jotka on kytketty kuvan 1 mukaisesti kahteen keskiulosotolla varustettuun käämiin. Joissain malleissa molempien käämien keskiulosotot voi olla yhdistettynä toisiinsa. Kuva 1. Tehtävässä käytettävän askelmoottorin data-tiedot. Käytännössä molempien käämien keskiulosotot (Red, kuvassa 1) kytketään positiiviseen syöttöjännitteeseen ja molempien käämien päät (Black, Brown, Orange ja Yellow) kytketään vuorotellen syöttöjännitteen maahan (negatiiviseen napaan). Kuvassa 2 esitetään unipolaarisen askelmoottorin periaatteellinen rakenne. Moottorin roottorissa on kiinteä magneetti, jossa on 3 pohjoisnapaa (N) ja 3 etelänapaa (S). Moottorin käämi 1 on sijoitettu staattorin napojen ylä- ja alapuolelle. Käämi 2 on sijoitettu vastaavasti vasemmalle ja oikealle puolelle.

11 Kuva 2. Unipolaarisen askelmoottorin periaatteellinen rakenne. Kuvassa 2 on esitetty, miten moottorin staattori pyörähtää neljä askelta. Tänä aikana esimerkkimoottorin akseli kääntyy 4 * 7,5 O = 30 O. Kun moottoria pyöritetään myötäpäivään, kuvan 2 käämeihin pitää kytkeä jännite seuraavassa järjestyksessä: 1a, 2b, 1b, 2a, 1a, 2b, 1b, 2a, 1a, Kuvan 1 moottorin liitäntäjohtojen värien mukaan jännite kytketään seuraavassa järjestyksessä: Musta, oranssi, ruskea, keltainen, musta, oranssi, ruskea, keltainen, musta, Normaalisti, kun askel on suoritettu, aktiivinen käämi jätetään jännitteelliseksi. Tällöin moottori pitää asentonsa. Jos käämiä ei jätetä jännitteelliseksi, moottorin akseli pyörii vapaasti, jos sitä esimerkiksi pyöritetään. Askelmoottori siis kuluttaa virtaa, vaikka se on pysähtyneenä.

12 Kilpailutehtävä 1. Piirrä askelmoottorin tarvitseman liitäntäelektroniikan kytkentä liitteenä olevalle kytkentä-kaavion pohjalle. Askelmoottoria ohjataan EXB2313-kortin PB0 PB3 lähtöliitännöillä. Valitse tarvittavat komponentit jaettujen komponenttien joukosta. Huomaa, että kaikkia jaettuja komponentteja ei tarvitse käyttää. Esitä kytkentäkaavio tuomarille ja pyydä lupaa jatkaa tehtävää eteenpäin. max. 10p 2. Kytke tarvittavat komponentit ja askelmoottori EXB2313-kortin koekytkentäalustalle. Esitä kytkentä tuomarille ja pyydä lupaa jatkaa tehtävää eteenpäin. max 3p 3a. Tee askelmoottorin pyörittämiseen tarvittava ohjelma siten, että Kun S1-näppäintä pidetään alhaalla moottori pyörii vastapäivään Kun S2-näppäintä pidetään alhaalla moottori pyörii myötäpäivään Esitä ohjelman toimivuus tuomarille ja pyydä lupaa jatkaa ohjelman B-osaan. max 8p 3b. Lisää edelliseen ohjelmakoodiin seuraavat toiminnot Kun S3-näppäintä painetaan kerran, moottori pyörii vastapäivään yhden koko kierroksen Kun S4-näppäintä painetaan kerran, moottori pyörii myötäpäivään yhden koko kierroksen Esitä ohjelman B-osan toimivuus tuomarille. max 4p Laadi ohjelma siten, että se on kommentoitu ja muotoiltu oikein. Käytä hyvän ohjelmointitavan mukaisia vakiomäärittelyjä, mikäli ohjelmassa esiintyy vakioita. Arviointi Arviointiohje on laadittu siten, että oikein suoritetuista osioista on annettu maksimipisteet (osat 1, 2, 3a ja 3b yhteensä 25 p). Ohjeissa on pyritty ennustamaan, mitä tyypillisempiä

13 virheitä kilpailijat saattavat tehdä. Jos virhe on havaittu, siitä vähennetään määritelty pistemäärä. Mistään osiosta ei voi saada alle 0 pistettä. 1 Kytkentäkaavio, max 10 p kytkentä on täysin oikein (10p) mikropiirillä toteutetusta kytkennästä puuttuu COM-nastan kytkentä (induktiivisen kuorman vaatimat suojadiodit on kytkemättä) tai transistoreilla toteutetusta kytkennästä puuttuu diodit tai ne ovat väärin kytketty (-2 p) kytkennästä puuttuu suotokondensaattori tai se on väärin kytketty (-2 p) transistorikytkennän kantavastukset ovat vääränkokoiset (-2 p) kytkennässä on jokin pieni virhe, esim. väärä piirrosmerkki elko/tavallinen kond. tai transistorin piirrosmerkki on väärä NPN/PNP (-2 p) kytkentä on väärä tai sitä ei ole osattu ollenkaan = 0 p Kytkentä on syytä tarkistaa tässä vaiheessa. Siinä olevat puutteet voi olla vaikea havaita myöhemmin ja lisäksi työ suoritus tästä eteenpäin voi olla mahdotonta. Jos oppilas ei osaa laatia kytkentää tai hänen laatimassa kytkentä ei ole toimiva, hänelle annetaan oikea vastaus ja hän saa 0 pistettä tästä osiosta. 2 Kytkentä, max 3 p kytkentä on suoritettu oikein (3p) kytkennässä on jokin pieni vika tai se on muuten huolimattomasti tehty (-1 p tai -2p) kytkentä on tehty väärin, tuomari joutuu avustamaan kilpailijaa siten, että kytkentä saadaan toimimaan = 0 p 3 Ohjelma, max 12p ohjelmassa on kaikki tehtävän määrittelyssä A vaadittavat ominaisuudet ja se toimii oikein (8 p) ohjelmassa on lisäksi kaikki tehtävän määrittelyssä B vaadittavat ominaisuudet ja se toimii oikein (12 p) ohjelman kommentointi on puutteellista (-1 p tai 2 p) ohjelman muotoilu on puutteellista, esim. sisennykset puuttuvat tai ovat epäjohdonmukaisia (-1 p tai -2 p) ohjelma on toimiva, mutta sen rakenne ei ole järkevä tai toteutus on jotenkin kömpelö tai turhan pitkästi toteutettu (-1-4 p) o esim. askelmoottoria ohjaavat bitit asetellaan yksi kerrallaan o tai ohjelmassa esiintyy tarpeetonta toistoa, jota ei ole osattu koota esim. fortai while-lauseeksi o on tehty kaksi erillistä if-lausetta, jotka olisi voitu tehdä yhdellä if-elselauseella ohjelmassa on käytetty vakioita, joita ei ole määritelty vakiomäärittelyksi (-1 p tai 2 p) Tehtävä 4: Analogiaelektroniikan mittaustehtävä Laatija: Jari Mansikkaviita

14 Mittaustehtävässä mittaat eilen korjaamasi 10 W audiovahvistimen ominaisuuksia: 1. Säädät vahvistimen pääteasteen toimintapisteen. 2. Mittaat vahvistimen ylä- ja alarajataajuudet 3. Mittaat digitaalisen äänenvoimakkuuden säätimen vaimennukset eri asennoissa 4. Pohdit miten pääteasteen vahvistusta voi lisätä muuttamatta toimintapistettä. 5. Teet käsin ruutupaperille mittauspöytäkirjan tekemistäsi mittauksista (kohdat 2 ja 3) Kaikki mittaukset suoritetaan ilman kuormaa (kaiutin tai keinokuorma), jotta pitkät jännitteen syöttö- tai mittausjohdot eivät aiheuta värähtelyjä. Tehtävän kokonaispistemäärä on 25p 1. Säädä pääteasteen lepovirta 5mA:iin ja pääteasteen tasapaino siten, että vastusten R17 ja R18 välinen jännite maata vastaan on 15,0V. Selosta mittauspöytäkirjaan, miten mittasit pääteasteen lepovirran. Kutsu tuomari tarkastamaan arvot. Lepovirta säädetty oikein (4,8.5,2 ma) 2p Tasapaino säädetty oikein (14,7 15,3V) 2p Selvitys lepovirran mittauksesta 1p 2. Mittaa vahvistimen taajuuskaista ja määritä 3dB:n ylä- ja alarajataajuudet äänenvoimakkuuden ollessa maksimissa. Mittaa referenssijännite taajuudella 1000Hz = 0 db. Piirrä läpäisykäyrä liitteenä olevalle puolilogaritmipaperille. Näytä löytämiesi rajataajuuksien mittaustilanne tuomarille. Jos et muista dblaskusääntöjä, niin voit pyytää tuomarilta asiaa koskevan monisteen. Tällöin kokonaispistemääräsi vähenee 3 pistettä (tämän kohdan ensimmäinen kohta 1p ja kohdan kolme toinen kohta 2p). -3dB tulkittu oikein jännitteenalenemana 1p alarajataajuus oikein (tuomari tarkastaa) 1,5p ylärajataajuus oikein (tuomari tarkastaa) 1,5p Liitteen läpäisykäyrä oikein (siisteys) 1p 3. Mittaa äänenvoimakkuuden säätimen vaimennukset (f = 1000Hz) kaikissa asennoissa (0 7). Esitä tulokset sekä mitattuina jännitteinä että db:nä mittauspöytäkirjan taulukossa. Taulukon jännitearvot mitattu oikein 3p Jännitearvot muutettu db:ksi 2p Kytkentä on sama kuin vianhakutehtävässä.

Taitaja 2003, Elektroniikka

Taitaja 2003, Elektroniikka 1 Taitaja 2003, Elektroniikka Tehtävä 1. Nokian Label Jigin kasaus Ohjeen laatija Olavi Lähteinen Yleistä Tehtävän tarkoituksena on koota ja testata Nokian kännykkätuotantoon kuuluva ns. Label Adapteri.

Lisätiedot

Sulautettujen järjestelmien kilpailutehtävä

Sulautettujen järjestelmien kilpailutehtävä Sulautettujen järjestelmien kilpailutehtävä Tehtävän laatija: Jari Koskinen, Tietomyrsky Oy Taitaja 2003/Jyväskylänkoulutuskuntayhtymä Taitajat esiin! Käyntiosoite: Sepänkatu 3, Jyväskylä Puh (014) 444

Lisätiedot

TAITAJA 2006, Elektroniikka (19.1-06/OL) Hakkurivirtalähteen kokoaminen ja testaaminen, Nokia

TAITAJA 2006, Elektroniikka (19.1-06/OL) Hakkurivirtalähteen kokoaminen ja testaaminen, Nokia TAITAJA 2006, Elektroniikka (19.1-06/OL) Hakkurivirtalähteen kokoaminen ja testaaminen, Nokia Tehtävän tarkoituksena on koota Nokian tuotannossa käytetyn testiyksikön virtalähdeyksikkö. Kokonainen yksikkö

Lisätiedot

lomake 6 Taitaja 2007 Lajinumero: 06 Kilpailijanumero: 41 Kilpailijan nimi Anonyymi Kilpailija41 Allekirjoitukset

lomake 6 Taitaja 2007 Lajinumero: 06 Kilpailijanumero: 41 Kilpailijan nimi Anonyymi Kilpailija41 Allekirjoitukset lomake 6 Kilpailijanumero: 41 Kilpailijan nimi Anonyymi Kilpailija41 Annetut pisteet Osio Osion kuvaus uus Päivä 1 Päivä 2 Päivä 3 Päivä 4 Yhteensä A Piirilevyn suunnittelu 14.00 8.00 8.00 B Teollisen

Lisätiedot

Tehtävä 8. Jännitelähteenä käytetään yksipuolista 12 voltin tasajännitelähdettä.

Tehtävä 8. Jännitelähteenä käytetään yksipuolista 12 voltin tasajännitelähdettä. Tehtävä 8 1. Suunnittele Micro-Cap-simulaatio-ohjelman avulla kaistanpäästösuodin, jonka -alarajataajuus f A = 100 Hz @-3 db -ylärajataajuus f Y = 20 khz @-3 db -jännitevahvistus A U = 2 Jännitelähteenä

Lisätiedot

1. Mittausjohdon valmistaminen 10 p

1. Mittausjohdon valmistaminen 10 p 1 1. Mittausjohdon valmistaminen 10 p Valmista kuvan mukainen BNC-hauenleuka x2 -liitosjohto. Johtimien on oltava yhtä pitkät sekä mittojen mukaiset. 60 100 mm 1 000 mm Puukko ja BNC-puristustyökalu ovat

Lisätiedot

A. SMD-kytkennän kokoaminen ja mittaaminen

A. SMD-kytkennän kokoaminen ja mittaaminen A. SMD-kytkennän kokoaminen ja mittaaminen Avaa tarvikepussi ja tarkista komponenttien lukumäärä sekä nimellisarvot pakkauksessa olevan osaluettelon avulla. Ilmoita mahdollisista puutteista tai virheistä

Lisätiedot

Sähköautoprojekti Pienoissähköauto Elektroniikan kokoonpano Moottoriohjain. http://www.elwis.fi

Sähköautoprojekti Pienoissähköauto Elektroniikan kokoonpano Moottoriohjain. http://www.elwis.fi Sähköautoprojekti Pienoissähköauto Elektroniikan kokoonpano Moottoriohjain http://www.elwis.fi Sisällys Elektroniikan osalista... 3 Tarvittavat työkalut... 3 Elektroniikan rakentaminen... 4 1. Piirilevyn

Lisätiedot

Elektroniikkalajin semifinaalitehtävien kuvaukset

Elektroniikkalajin semifinaalitehtävien kuvaukset Elektroniikkalajin semifinaalitehtävien kuvaukset Kilpailija rakentaa ja testaa mikrokontrollerilla ohjattavaa jännitereferenssiä hyödyntävän sovelluksen. Toteutus koostuu useasta elektroniikkamoduulista.

Lisätiedot

1 YLEISTÄ. Taitaja2002, Imatra Teollisuuselektroniikkatyö Protorakentelu 1.1 PROJEKTIN TARKOITUS

1 YLEISTÄ. Taitaja2002, Imatra Teollisuuselektroniikkatyö Protorakentelu 1.1 PROJEKTIN TARKOITUS Taitaja2002, Imatra Teollisuuselektroniikkatyö Protorakentelu 1 YLEISTÄ 1.1 PROJEKTIN TARKOITUS Tämä projekti on mikrokontrollerilla toteutettu lämpötilan seuranta kortti. Kortti kerää lämpöantureilta

Lisätiedot

S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset. Laboratoriotyö, kevät 2010

S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset. Laboratoriotyö, kevät 2010 1/7 S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset Laboratoriotyö, kevät 2010 Häiriöiden kytkeytyminen yhteisen impedanssin kautta lämpötilasäätimessä Viimeksi päivitetty 25.2.2010 / MO 2/7 Johdanto Sähköisiä

Lisätiedot

602 Elektroniikka. Kilpailutehtävä 1. Asiakirjan nimi 1(2) 7.2.2014. LEDeillä toteutetun nuolimoduulin kokoaminen ja testaus (10p)

602 Elektroniikka. Kilpailutehtävä 1. Asiakirjan nimi 1(2) 7.2.2014. LEDeillä toteutetun nuolimoduulin kokoaminen ja testaus (10p) 602 Elektroniikka Kilpailutehtävä 1 LEDeillä toteutetun nuolimoduulin kokoaminen ja testaus (10p) Tehtävänä on kalustaa valmis nuolimoduulin piirikortti dokumentaation mukaisesti. Piirikortille asennettavat

Lisätiedot

Lajikuvaus, Elektroniikka, 2006

Lajikuvaus, Elektroniikka, 2006 Lajikuvaus, Elektroniikka, 2006 Osanotto Osanotto on avoin kaikille niille ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa (ammatilliseen perustutkintoon johtava tai valmistava koulutus oppilaitoksessa tai oppisopimuskoulutus)

Lisätiedot

Taitaja2004/Elektroniikka Semifinaali 19.11.2003

Taitaja2004/Elektroniikka Semifinaali 19.11.2003 Taitaja2004/Elektroniikka Semifinaali 19.11.2003 Teoriatehtävät Nimi: Oppilaitos: Ohje: Tehtävät ovat suurimmaksi osaksi vaihtoehtotehtäviä, mutta tarkoitus on, että lasket tehtävät ja valitset sitten

Lisätiedot

Sääasema Probyte 2003

Sääasema Probyte 2003 Sääasema Probyte 2003 Yleistä Probyte SÄÄASEMA W2003 on sään mittaukseen tarkoitettu ulkoanturi, joka mittaa tuulen nopeutta, tuulen suuntaa, ulkolämpötilaa ja valoisuutta reaaliaikaisesti. Mittaukset

Lisätiedot

Taitaja2008, Elektroniikkalajin semifinaali 24.1.2008

Taitaja2008, Elektroniikkalajin semifinaali 24.1.2008 Taitaja2008, Elektroniikkalajin semifinaali 24.1.2008 Kilpailijan nimi: 1) Oheisen kytkennän kokonaisresistanssi on n. 33 Ohm 150 Ohm a) 70 Ohmia b) 100 Ohmia c) 120 Ohmia 120 Ohm 2) Oheisen kytkennän

Lisätiedot

OPERAATIOVAHVISTIN. Oulun seudun ammattikorkeakoulu Tekniikan yksikkö. Elektroniikan laboratoriotyö. Työryhmä Selostuksen kirjoitti 11.11.

OPERAATIOVAHVISTIN. Oulun seudun ammattikorkeakoulu Tekniikan yksikkö. Elektroniikan laboratoriotyö. Työryhmä Selostuksen kirjoitti 11.11. Oulun seudun ammattikorkeakoulu Tekniikan yksikkö Elektroniikan laboratoriotyö OPERAATIOVAHVISTIN Työryhmä Selostuksen kirjoitti 11.11.008 Kivelä Ari Tauriainen Tommi Tauriainen Tommi 1 TEHTÄVÄ Tutustuimme

Lisätiedot

Semifinaalin ennakkotiedot Ohjelmat

Semifinaalin ennakkotiedot Ohjelmat Page 1 of 7 Semifinaalin ennakkotiedot Ohjelmat Elektroniikkalajin semifinaalitapahtuma järjestetään 26-27.1.2010 Iisalmessa Ylä-Savon ammattiopistolla, Asevelikatu 4,74100 IISALMI. http://map5.centroid.fi/ylasavonseutu/default.aspx?

Lisätiedot

Tehtävä 6. MIAC-pohjainen valo/moottoriohjaus

Tehtävä 6. MIAC-pohjainen valo/moottoriohjaus Tehtävä 6. MIAC-pohjainen valo/moottoriohjaus Tehtävänä on rakentaa MIAC pohjainen ohjausjärjestelmä, jossa kaksi MIAC yksikköä on kytketty yhteen CAN väylän kautta. Toinen MIAC yksikkö toimii sensorina

Lisätiedot

KYTKENTÄOHJEET. MicroMax370

KYTKENTÄOHJEET. MicroMax370 KYTKENTÄOHJEET ROTAATIOLÄMMÖNVAIHTIMEN OHJAUSYKSIKKÖ MicroMax370 Tarkistettu 04-12-13 1.1 F21037902FI Valmistajan seloste Valmistajan vakuutus siitä, että tuote on EMC-DIREKTIIVIN 89/336/EEG ja sen lisäysten

Lisätiedot

S12-11. Portaalinosturi AS-0.3200. Projektisuunnitelma 2012. Oleg Kovalev

S12-11. Portaalinosturi AS-0.3200. Projektisuunnitelma 2012. Oleg Kovalev S12-11 Portaalinosturi AS-0.3200 Projektisuunnitelma 2012 Oleg Kovalev Sisällys 1. Työn tavoite... 3 2. Projektin osa-alueet... 3 2.1. Suunnittelu... 3 2.2. Komponenttien hankinta... 3 2.3. Valmistus...

Lisätiedot

Tehtävään on varattu aikaa 8:30 10:00. Seuraavaan tehtävään saat siirtyä aiemminkin. Välipalatarjoilu työpisteisiin 10:00

Tehtävään on varattu aikaa 8:30 10:00. Seuraavaan tehtävään saat siirtyä aiemminkin. Välipalatarjoilu työpisteisiin 10:00 LUE KOKO OHJE HUOLELLA LÄPI ENNEN KUIN ALOITAT!!! Tehtävä 1a Tehtävään on varattu aikaa 8:30 10:00. Seuraavaan tehtävään saat siirtyä aiemminkin. Välipalatarjoilu työpisteisiin 10:00 MITTAUSMODULIN KOKOAMINEN

Lisätiedot

JYRSIN SISÄLLYSLUETTELO:

JYRSIN SISÄLLYSLUETTELO: JYRSIN OH6MP 1 JYRSIN SISÄLLYSLUETTELO: -Mikä jyrsin? -Tekniset tiedot. -Asetukset. -Tiedostomuodot: --Jyrsimen JYR-muoto. --Muunnos-ohjelmat. --PCX-tiedosto. --DXF-tiedosto. --PIC-tiedosto. --JYRVIRI-ohjelma.

Lisätiedot

Mark Summary. Taitaja2015. Skill Number 602 Skill Elektroniikka. Competitor Name

Mark Summary. Taitaja2015. Skill Number 602 Skill Elektroniikka. Competitor Name Summary Skill Number 602 Skill Elektroniikka ing Scheme Lock 04-05-2015 14:54:52 Final Lock 07-05-2015 12:11:00 Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C D E Piirilevysuunnittelu

Lisätiedot

EVTEK/ Antti Piironen & Pekka Valtonen 1/6 TM01S/ Elektroniikan komponentit ja järjestelmät Laboraatiot, Syksy 2003

EVTEK/ Antti Piironen & Pekka Valtonen 1/6 TM01S/ Elektroniikan komponentit ja järjestelmät Laboraatiot, Syksy 2003 EVTEK/ Antti Piironen & Pekka Valtonen 1/6 TM01S/ Elektroniikan komponentit ja järjestelmät Laboraatiot, Syksy 2003 LABORATORIOTÖIDEN OHJEET (Mukaillen työkirjaa "Teknillisten oppilaitosten Elektroniikka";

Lisätiedot

Joka päivän alussa, asentaja saa ohjeistuksen päivän töille.

Joka päivän alussa, asentaja saa ohjeistuksen päivän töille. Taitaja 2011 kilpailutehtävän kuvaus. 26.4.2011 Viitetarina Prosessilaitokseen tulee uusi pullotusjärjestelmä tuotteen näytteistykseen. Pullotusyksikkö tulee ottamaan näytteitä prosessin säiliön 1 nesteestä.

Lisätiedot

Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje

Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje 9234594 2. painos Nokia, Nokia Connecting People ja Pop-Port ovat Nokia Oyj:n rekisteröityjä tavaramerkkejä. Copyright 2005 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Johdanto

Lisätiedot

Lajikuvaus, Turku Taitaja2005

Lajikuvaus, Turku Taitaja2005 Lajikuvaus, Turku Taitaja2005 Elektroniikka Taitaja 2005 lajinumero 6 WSC lajinumero 16 Lajisponsori, saadaan myöhemmin! Osallistuja Osanotto on avoin kaikille niille ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa

Lisätiedot

Sähkökeskus. Sähkökeskus. Sähkökeskus on sijoitettu matkustajan puolelle kojetaulussa säilytyslokeron alle. Avaa se seuraavasti:

Sähkökeskus. Sähkökeskus. Sähkökeskus on sijoitettu matkustajan puolelle kojetaulussa säilytyslokeron alle. Avaa se seuraavasti: on sijoitettu matkustajan puolelle kojetaulussa säilytyslokeron alle. Avaa se seuraavasti: 1. Avaa kojetaulussa oleva säilytyslokeron luukku. Luukku on sijoitettu matkustajan istuimen eteen. 2. Irrota

Lisätiedot

Operaatiovahvistimen vahvistus voidaan säätää halutun suuruiseksi käyttämällä takaisinkytkentävastusta.

Operaatiovahvistimen vahvistus voidaan säätää halutun suuruiseksi käyttämällä takaisinkytkentävastusta. TYÖ 11. Operaatiovahvistin Operaatiovahvistin on mikropiiri ( koostuu useista transistoreista, vastuksista ja kondensaattoreista juotettuna pienelle piipalaselle ), jota voidaan käyttää useisiin eri kytkentöihin.

Lisätiedot

Taitaja semifinaali 2010, Iisalmi Jääkaapin ovihälytin

Taitaja semifinaali 2010, Iisalmi Jääkaapin ovihälytin Taitaja semifinaali 2010, Iisalmi Jääkaapin ovihälytin Ohjelmointitehtävänä on laatia ohjelma jääkaapin ovihälyttimelle. Hälytin toimii 3 V litium paristolla ja se sijoitetaan jääkaapin sisälle. Hälyttimen

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE JA TUOTETIEDOT LUE KOKO KÄYTTÖOHJE ENNEN KÄYTTÖÄ -Säilytä ohje myöhempää käyttöä vartenv.1.0

KÄYTTÖOHJE JA TUOTETIEDOT LUE KOKO KÄYTTÖOHJE ENNEN KÄYTTÖÄ -Säilytä ohje myöhempää käyttöä vartenv.1.0 KÄYTTÖOHJE JA TUOTETIEDOT LUE KOKO KÄYTTÖOHJE ENNEN KÄYTTÖÄ -Säilytä ohje myöhempää käyttöä vartenv.1.0 Mitat P x L x K 480x289x100 DC / AC INVERTTERI 12V 2500W 230V AC 50Hz 1702-8571 Matkailuautot Husbilar

Lisätiedot

Asennusohje aurinkopaneeliteline

Asennusohje aurinkopaneeliteline Asennusohje aurinkopaneeliteline Sisällysluettelo 1. Kehikon kokoonpano ja kiinnitys kattoon...3 2. Aurinkopaneelien asennus...4 3. Aurinkopaneelien sähköinen kytkentä...7 3.1 Kytkentä pienjänniteverkkoon...7

Lisätiedot

1 Muutokset piirilevylle

1 Muutokset piirilevylle 1 Muutokset piirilevylle Seuraavat muutokset täytyvät olla piirilevylle tehtynä, jotta tätä käyttöohjetta voidaan käyttää. Jumppereiden JP5, JP6, JP7, sekä JP8 ja C201 väliltä puuttuvat signaalivedot on

Lisätiedot

OUM6410C4037 3-pisteohjattu venttiilimoottori 24 VAC

OUM6410C4037 3-pisteohjattu venttiilimoottori 24 VAC OUM6410C4037 3-pisteohjattu venttiilimoottori 24 VAC TUOTETIEDOT YLEISTÄ OUM6410C venttiilimoottori soveltuu hitaiden säätöprosessien ohjaamiseen, esim. lämmityspiirien säätöön. Venttiilimoottori ei tarvitse

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6. puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi. PL 163 87101 Kajaani

KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6. puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi. PL 163 87101 Kajaani KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6 PL 163 87101 Kajaani puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi SISÄLLYSLUETTELO 1. TEKNISIÄ TIETOJA 2. ELTRIP-R6:n ASENNUS 2.1. Mittarin asennus 2.2. Anturi-

Lisätiedot

Tehtävä 5. ECIO dataloggeri lämpötila-anturilla

Tehtävä 5. ECIO dataloggeri lämpötila-anturilla Tehtävä 5. ECIO dataloggeri lämpötila-anturilla Tehtävänä on rakentaa lämpötilamittausjärjestelmän prototyyppi verolevylle ja yhdistää se tietokoneen sarjaterminaaliohjelmaan. Käytettävissä on mikro-ohjaimen

Lisätiedot

VIANETSINTÄ - MICROMAX JA VVX-MOOTTORIT

VIANETSINTÄ - MICROMAX JA VVX-MOOTTORIT VIANETSINTÄ - MICROMAX JA VVX-MOOTTORIT SISÄLLYSLUETTELO SIVU VIANETSINTÄ MICROMAX, MICROMAX180, MICROMAX370, MICROMAX750 OHJAUSYKSIKKÖ ON LAUENNUT KIERTOVAHDIN JOHDOSTA MAGNEETTIANTURIN TARKISTUS (KOSKEE

Lisätiedot

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje Aurinko-C20 laitetelineen asennus ja käyttö Laitetelineen osat ja laitteet:. Kääntyvillä pyörillä varustettu laiteteline. Laitteet on kiinnitetty ja johdotettu telineeseen (toimitetaan akut irrallaan).

Lisätiedot

FI.LPINST.101104 ASENNUSOHJE GOLD LP. Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi. Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1

FI.LPINST.101104 ASENNUSOHJE GOLD LP. Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi. Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1 ASENNUSOHJE GOLD LP Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1 1. ASENNUS 1.4 Koneen asennus 1.1 Yleistä Henkilöstön on tutustuttava näihin ohjeisiin ennen koneelle

Lisätiedot

Liikennevalot. Arduino toimii laitteen aivoina. Arduinokortti on kuin pieni tietokone, johon voit ohjelmoida toimintoja.

Liikennevalot. Arduino toimii laitteen aivoina. Arduinokortti on kuin pieni tietokone, johon voit ohjelmoida toimintoja. Liikennevalot Laite koostuu Arduinokortista ja koekytkentälevystä. Liikennevalon toiminnat ohjelmoidaan Arduinolle. Ledit ja muut komponentit asetetaan koekytkentälevylle. Arduino toimii laitteen aivoina.

Lisätiedot

Mark Summary. Taitaja 2013. Skill Number 602 Skill Elektroniikka. Competitor Name

Mark Summary. Taitaja 2013. Skill Number 602 Skill Elektroniikka. Competitor Name Summary Skill Number 602 Skill Elektroniikka ing Scheme Lock 14-05-2013 09:16:27 Final Lock 16-05-2013 12:26:59 Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C D E F Raspberry-tietokoneen

Lisätiedot

Semifinaalin aikataulu ja paikka. Semifinaalikoordinaattori. Kilpailijamäärä. Elektroniikkalajin semifinaalitehtävien kuvaukset

Semifinaalin aikataulu ja paikka. Semifinaalikoordinaattori. Kilpailijamäärä. Elektroniikkalajin semifinaalitehtävien kuvaukset Semifinaalin aikataulu ja paikka 15.1.2014 (varapäivä 16.1.2014) Salon seudun ammattiopisto Venemestarinkatu 35 24240 SALO Semifinaalikoordinaattori Raimo Mäkelä Salon seudun ammattiopisto raimo.makela

Lisätiedot

MOOTTORIVENTTIILI. Käsikirja

MOOTTORIVENTTIILI. Käsikirja MOOTTORIVENTTIILI Käsikirja Tutustu käsikirjaan huolella ennen järjestelmän käyttöönottoa. Ainoastaan valtuutettu huoltohenkilökunta on oikeutettu suorittamaan säätöja korjaustoimenpiteitä. Korjauksessa

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Dokumentin tiedot

Sisällysluettelo. Dokumentin tiedot Käyttöohje Sisällysluettelo Dokumentin tiedot... 2 Esittely... 3 Varoitukset... 3 Valmistaja... 3 Yleiskuvaus... Asennus... Asettelu... Ongelmanratkaisu... 11 Tekniset tiedot... 12 Liittyy laitteisiin:

Lisätiedot

X-TRE Power Box. 1. Asennus

X-TRE Power Box. 1. Asennus X-TRE Power Box Asennus ja käyttöohje Malli XT-S01 Tuote käy seuraaviin SUZUKIN moottoripyöriin: GSX-R600 (2006-2010), GSX-R750 (2006-2010), GSX-R1000 (2005-2010), GSX1300R Hayabusa (2008-2010), B-King

Lisätiedot

Hegetest Wire Detector Pulssitesteri

Hegetest Wire Detector Pulssitesteri Hegetest Wire Detector Pulssitesteri Toiminta- ja käyttöohje: Hegetest Wire Detector on uusi laite johtimien tutkimiseen. Tällä laitteella voit yhdellä kytkennällä todeta kaapelista kuusi sen eri tilaa:

Lisätiedot

TAITAJA 2007 ELEKTRONIIKKAFINAALI 31.01-02.02.07 KILPAILIJAN TEHTÄVÄT. Kilpailijan nimi / Nro:

TAITAJA 2007 ELEKTRONIIKKAFINAALI 31.01-02.02.07 KILPAILIJAN TEHTÄVÄT. Kilpailijan nimi / Nro: KILPAILIJAN TEHTÄVÄT Kilpailijan nimi / Nro: Tehtävän laatinut: Hannu Laurikainen, Deltabit Oy Kilpailutehtävä Kilpailijalle annetaan tehtävässä tarvittavat ohjelmakoodit. Tämä ohjelma on tehty laitteen

Lisätiedot

Tällä ohjelmoitavalla laitteella saat hälytyksen, mikäli lämpötila nousee liian korkeaksi.

Tällä ohjelmoitavalla laitteella saat hälytyksen, mikäli lämpötila nousee liian korkeaksi. Lämpötilahälytin Tällä ohjelmoitavalla laitteella saat hälytyksen, mikäli lämpötila nousee liian korkeaksi. Laite koostuu Arduinokortista ja koekytkentälevystä. Hälyttimen toiminnat ohjelmoidaan Arduinolle.

Lisätiedot

Harjoitustyö - Mikroprosessorit Liikennevalot

Harjoitustyö - Mikroprosessorit Liikennevalot Saku Chydenius tammikuu 2004 Asko Ikävalko Harjoitustyö - Mikroprosessorit Liikennevalot Työn valvoja: Kimmo Saurén RAPORTTI 1(8) 1. Alkuperäinen tehtävänanto 2. Määritelmä valojen vaihtumiselle Muodosta

Lisätiedot

Omistajan käsikirja. Endura C2 Endura Max

Omistajan käsikirja. Endura C2 Endura Max Omistajan käsikirja Endura C2 Endura Max Käyttöohje Twist Tiller -ohjauskahva: virtakytkin, nopeus, eteen/taakse ja ohjaus 180 käännettävä ohjauspää Säädettävä syvyyskaulus Quick Release kallistusvipu

Lisätiedot

BNP sähkölämmitin ohje 01/2015 sivu 1/6

BNP sähkölämmitin ohje 01/2015 sivu 1/6 BNP sähkölämmitin ohje 01/2015 sivu 1/6 BNP-sähkölämmitin Takuutodistus Arvoisa asiakkaamme, Ostamasi tuote täyttää korkeat esteettiset ja käytännön vaatimukset. Olemme ottaneet tuotteen suunnittelussa

Lisätiedot

Samsung tarakka-akku Asennusohje

Samsung tarakka-akku Asennusohje Samsung tarakka-akku Asennusohje (voidaan soveltaa myös muihin tarakka-akkuihin) Kiinnitysosat: Asennus: Huom. Koska pyöriä on erilaisia, on nämä ohjeet suuntaa antavia. Lue ohjeet läpi ennen asennusta.

Lisätiedot

Versio 5 FIN 06-2015 ROHS. Sähkönumero 71 660 10. teknisen tukkukaupan asiantuntija

Versio 5 FIN 06-2015 ROHS. Sähkönumero 71 660 10. teknisen tukkukaupan asiantuntija Asennus- ja käyttöohje vuoto- ja kosteushälytin Vahinkovakuutusyhtiöiden hyväksymä 2 ROHS Vakuutusyhtiöt suosittavat sekä voivat antaa maksu- tai muita etuja. Sähkönumero 71 660 10 teknisen tukkukaupan

Lisätiedot

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Teknillinen korkeakoulu Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt CeilBot 2DoF camera actuator Antti Riksman Sisältö 1 CeilBot 3 2 Projektin tämän

Lisätiedot

ONE 118 OHJELMOITAVA PÄÄVAHVISTIN

ONE 118 OHJELMOITAVA PÄÄVAHVISTIN 10 ohjelmoitavaa UHF- kanavanippua 3 erillistä UHF tuloa; UHF1 UHF2 UHF3 Laajakaistatulo VHF I +ULA Laajakaistatulo VHF III + DAB UHF filtteri 1 5 kanavan levyinen; 8-40 MHz Automaattinen skannaus UHF-

Lisätiedot

ELEC-C6001 Sähköenergiatekniikka, laskuharjoitukset oppikirjan lukuun 10 liittyen.

ELEC-C6001 Sähköenergiatekniikka, laskuharjoitukset oppikirjan lukuun 10 liittyen. ELEC-C6001 Sähköenergiatekniikka, laskuharjoitukset oppikirjan lukuun 10 liittyen. X.X.2015 Tehtävä 1 Bipolaaritransistoria käytetään alla olevan kuvan mukaisessa kytkennässä, jossa V CC = 40 V ja kuormavastus

Lisätiedot

KOHINASALPAKORTTI BX58 JA RX58

KOHINASALPAKORTTI BX58 JA RX58 KOHINASALPAKORTTI BX58 JA RX58 Pekka T. Pussinen, OH8HBG Tämä dokumentti käsittelee Nokia/Mobira B- ja R-58 -sarjan radiolaitteisiin soveltuvan kohinasalpakortin valmistamista ja asentamista. Radioamatöörikäytössä

Lisätiedot

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1 Lue käyttö- ja asennusohjeet huolellisesti. Niitä noudattamalla varmistat laitteellesi pitkän käyttöiän ja luotettavantoiminnan. Kospel Oy pidättää oikeuden tehdä pieniä muutoksia laitteen rakenteeseen

Lisätiedot

Kamstrup 162LxG -sähköenergiamittarin asennusohje

Kamstrup 162LxG -sähköenergiamittarin asennusohje 1(11) Kamstrup 162LxG -sähköenergiamittarin asennusohje Ohje koskee mittarimallia 162LxG (686-18B-L1-G3-084) 1. Merkinnät ja ulkopuoliset osat 1. LCD-näyttö 2. Optinen liitäntä 3. Mittarin numero 4. Mittarin

Lisätiedot

M2A.2000. Suomenkielinen käyttöohje. www.macrom.it

M2A.2000. Suomenkielinen käyttöohje. www.macrom.it M2A.2000 Suomenkielinen käyttöohje www.macrom.it Vahvistimen säätimet ja liitännät 2 3 5 6 7 8 9 0 2 3 5 6 7 8 9 2 3 5 6 7 8 9 0 2 3 5 6 7 8 9 RCA-tuloliitäntä matalatasoiselle signaalille High Level -kaiutintasoinen

Lisätiedot

Piirikaavion piirto ja piirilevyn suunnittelutehtävä

Piirikaavion piirto ja piirilevyn suunnittelutehtävä Piirikaavion piirto ja piirilevyn suunnittelutehtävä Piirikaavion piirto ja komponenttien mitoitus Osiossa piirretään vapaavalintaisella piirikaavio-ohjelmistolla piirikaavio. Annettu piirikaavio on lähes

Lisätiedot

CleanuX-järjestelmään on myös mahdollista liittää kemia, jolloin puhdistusjärjestelmä kykenee poistamaan tehokkaasti myös fosforin jätevedestä.

CleanuX-järjestelmään on myös mahdollista liittää kemia, jolloin puhdistusjärjestelmä kykenee poistamaan tehokkaasti myös fosforin jätevedestä. Asennusohje CleanuX Simple on järjestelmä jolla voit muuttaa olemassa olevat sakokaivosi toimimaan täysiverisen puhdistamon tavoin toimivaksi ja puhdistamaan jätevetesi toimivaksi todetulla tavalla. Puhdistus

Lisätiedot

TURVAVALAISTUSKESKUKSET TK31 JA TK41 ASENNUS- JA TESTAUSOHJE

TURVAVALAISTUSKESKUKSET TK31 JA TK41 ASENNUS- JA TESTAUSOHJE 03.10.-94 VR TURVAVALAISTUSKESKUKSET TK31 JA TK41 ASENNUS- JA TESTAUSOHJE Kun keskus on asennettu paikalleen ja verkkojännite 230V 50Hz kytketty liittimiin L,N ja PE, voidaan akut kytkeä niille varattuihin

Lisätiedot

NOOX xperio herätyskello valvontakamera

NOOX xperio herätyskello valvontakamera NOOX xperio herätyskello valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, ruudulla lukee nyt "2010" Aseta oikea aika UP ja DOWN näppäimillä ja paina SET uudelleen vahvistaakseni

Lisätiedot

DC-moottorin pyörimisnopeuden mittaaminen back-emf-menetelmällä

DC-moottorin pyörimisnopeuden mittaaminen back-emf-menetelmällä 1 DC-moottorin pyörimisnopeuden mittaaminen back-emf-menetelmällä JK 23.10.2007 Johdanto Harrasteroboteissa käytetään useimmiten voimanlähteenä DC-moottoria. Tämä moottorityyppi on monessa suhteessa kätevä

Lisätiedot

Energianhallinta. Energiamittari. Malli EM10 DIN. Tuotekuvaus. Tilausohje EM10 DIN AV8 1 X O1 PF. Mallit

Energianhallinta. Energiamittari. Malli EM10 DIN. Tuotekuvaus. Tilausohje EM10 DIN AV8 1 X O1 PF. Mallit Energianhallinta Energiamittari Malli EM10 DIN Luokka 1 (kwh) EN62053-21 mukaan Luokka B (kwh) EN50470-3 mukaan Energiamittari Energia: 6 numeroa Energian mittaukset: kokonais kwh TRMS mittaukset vääristyneelle

Lisätiedot

1. Tasavirtapiirit ja Kirchhoffin lait

1. Tasavirtapiirit ja Kirchhoffin lait Kimmo Silvonen, Sähkötekniikka ja elektroniikka, Otatieto 2003. Tasavirtapiirit ja Kirchhoffin lait Sähkötekniikka ja elektroniikka, sivut 5-62. Versio 3..2004. Kurssin Sähkötekniikka laskuharjoitus-,

Lisätiedot

TAITAJA 2006 ELEKTRONIIKKAFINAALI

TAITAJA 2006 ELEKTRONIIKKAFINAALI TUOMARIN KAPPALE TEHTÄVÄ 1 Tehtävän kuvaus: Osio 1, 20 p Rakentelu veroboard (nauha) -koekytkentälevylle Tehtävän maksimipisteet: 25p Rakenna piirikaavion mukainen jännitetasojen ilmaisinkytkentä (kuva

Lisätiedot

DYNAPAC UF50/51 TAAJUUDENMUUTTAJAT KÄYTTÖOHJEET & VARAOSALUETTELO UF 50/51 - IS - 10521-1 - FI

DYNAPAC UF50/51 TAAJUUDENMUUTTAJAT KÄYTTÖOHJEET & VARAOSALUETTELO UF 50/51 - IS - 10521-1 - FI DYNAPAC UF50/51 TAAJUUDENMUUTTAJAT KÄYTTÖOHJEET & VARAOSALUETTELO UF 50/51 - IS - 10521-1 - FI 2 TURVALLISUUSOHJEET - KONEET : Voimanlähteet: sähkö-, paineilma-, bensiini- tai dieselöljymoottori. - MERKIT

Lisätiedot

Työhön kuuluu sähköistää kuvien mukainen asennus täyteen käyttökuntoon. Työssä ei saa tehdä jännitetyötä eikä lähialueella työskentelyä.

Työhön kuuluu sähköistää kuvien mukainen asennus täyteen käyttökuntoon. Työssä ei saa tehdä jännitetyötä eikä lähialueella työskentelyä. TYÖSELOSTUS Kohde Taitaja 2015 sähköasennus, semifinaali. Laajuus ja työskentelytavat Työhön kuuluu sähköistää kuvien mukainen asennus täyteen käyttökuntoon. Työssä ei saa tehdä jännitetyötä eikä lähialueella

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. M2M Point - to - Point

KÄYTTÖOHJE. M2M Point - to - Point KÄYTTÖOHJE M2M Point - to - Point M2M Paketti SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ 1 KÄYTTÖÖNOTTO 1.1 LAITTEISTON ASENNUS 2 TULOJEN JA LÄHTÖJEN KYTKENTÄ 2.1 TILATIETOKYTKENNÄT 2.2 ANALOGIAKYTKENNÄT 3 KANAVANVAIHTO

Lisätiedot

Aurinko-R10 asennus ja käyttöohje

Aurinko-R10 asennus ja käyttöohje EI NÄIN ESIM NÄIN Aurinko-R10 Aurinkopaneelin asennus ja kytkentä Asenna aurinkopaneeli avoimelle paikalle kohti etelää (välillä itä länsi) ja kallista kohti keskipäivän aurinkoa. Tuoton kannalta 25..

Lisätiedot

IDH 125-250-E1. Asennusohje IDH 125-250-E1 / PUHZ Ulkoyksiköt IDH 125-250

IDH 125-250-E1. Asennusohje IDH 125-250-E1 / PUHZ Ulkoyksiköt IDH 125-250 -E1 Asennusohje -E1 / PUHZ Ulkoyksiköt Tämä asennusohje on täydennys ulkoyksiköiden PUHZ ja lämpöpumppukonvektoreiden -yhdistelmille. Järjestelmän kuvaus Ulkoyksikkö: PUHZ-ZRP125 PUHZ-SHW112 PUHZ-RP200

Lisätiedot

Asennus ja käyttöopas

Asennus ja käyttöopas Asennus ja käyttöopas EKRUCBS Asennus ja käyttöopas Suomi Sisällysluettelo Sisällysluettelo Käyttäjälle 2 1 Painikkeet 2 2 Tilakuvakkeet 2 Asentajalle 3 3 Yleiskuvaus: Asentaminen ja määrittäminen 3 4

Lisätiedot

LABORAATIOSELOSTUSTEN OHJE H. Honkanen

LABORAATIOSELOSTUSTEN OHJE H. Honkanen LABORAATIOSELOSTUSTEN OHJE H. Honkanen Tämä ohje täydentää ja täsmentää osaltaan selostuskäytäntöä laboraatioiden osalta. Yleinen ohje työselostuksista löytyy intranetista, ohjeen on laatinut Eero Soininen

Lisätiedot

KOMPONENTIT JA ERIKOISKAAPELIT 9

KOMPONENTIT JA ERIKOISKAAPELIT 9 HÄLYTYS- LAITTEET KOMPONENTIT JA ERIKOISKAAPELIT 9 SKS-automaatio Oy Martinkyläntie 50, PL 122, 01721 Vantaa, sähköposti: automaatio@sks.fi, faksi 852 6820, puh. *852 661 Etelä-Suomi Martinkyläntie 50

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Haswing W-20

KÄYTTÖOHJE. Haswing W-20 KÄYTTÖOHJE Haswing W-20 Omistajalle Kiitos, että valitsitte Haswing- sähköperämoottorin. Se on luotettava ja saastuttamaton sekä helppo asentaa ja kuljettaa. Tässä käyttöohjeessa on tietoja laitteen asennuksesta,

Lisätiedot

GSRELE ohjeet. Yleistä

GSRELE ohjeet. Yleistä GSRELE ohjeet Yleistä GSM rele ohjaa Nokia 3310 puhelimen avulla releitä, mittaa lämpötilaa, tekee etähälytyksiä GSM-verkon avulla. Kauko-ohjauspuhelin voi olla mikä malli tahansa tai tavallinen lankapuhelin.

Lisätiedot

Säätökeskus RVA36.531

Säätökeskus RVA36.531 Säätökeskus Asennusohje 1. Johdanto Tämä ohje koskee säätökeskusta joka on tarkoitettu lämmönsäätöön pientaloissa jossa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä.ohje tulee säilyttää lähellä säädintä.. Säätökeskus

Lisätiedot

Elektroninen ohjausyksikkö

Elektroninen ohjausyksikkö Elektroninen ohjausyksikkö MALLI CITY Käyttäjän käsikirja Asennus Toiminnot Vasatherm Finland Oy Puh: +358 (0)9 4730 6190 Pihatörmä 1 A Fax: + 358 (0)9 4730 6201 02240 Espoo E-mail: etunimi.sukunimi@vasatherm.fi

Lisätiedot

Semifinaalitehtävän tehtäväpohja Taitaja2015_Huonekalupuuseppä_401_FI ( kieli) Tekijät: Nimi: Teemu Luoma Oppilaitos: Koulutuskeskus Sedu

Semifinaalitehtävän tehtäväpohja Taitaja2015_Huonekalupuuseppä_401_FI ( kieli) Tekijät: Nimi: Teemu Luoma Oppilaitos: Koulutuskeskus Sedu Semifinaalitehtävän tehtäväpohja Taitaja2015_Huonekalupuuseppä_401_FI ( kieli) Tekijät: Nimi: Teemu Luoma Oppilaitos: Koulutuskeskus Sedu Päiväys: 23.10.2014 1 Sisällysluettelo Johdanto / tehtävän yleiskuvaus

Lisätiedot

FI Asennusohjeet. devireg 120

FI Asennusohjeet. devireg 120 FI Asennusohjeet devireg 120 Ž Käyttökohteet: devireg 120 on lattialämmityssäädin. Toiminta: Termostaatissa on anturijohto, jonka avulla valvotaan lattian lämpöä pysymään säädetyssä lämpötilassa. Termostaatissa

Lisätiedot

Sikahalpa varkaudenestolaite / tehokas releohjattu vilkku

Sikahalpa varkaudenestolaite / tehokas releohjattu vilkku Sikahalpa varkaudenestolaite / tehokas releohjattu vilkku Uudemmissa autoissa alkaa pääsääntöisesti jo olla varkaudenestolaitteet. Vanhempiin autoihin niiden asentaminen saattaa tulla maksamaan enemmän

Lisätiedot

Serie 750. Käyttöohje. 110009942 09/2009_B Technische Änderungen vorbehalten. FIN

Serie 750. Käyttöohje. 110009942 09/2009_B Technische Änderungen vorbehalten. FIN 1100099 09/009_B Technische Änderungen vorbehalten. Käyttöohje Serie 70 max. m max. 1 m Tipp! normal/ not dimmable dimmable (all dimmers) 1 sec. 0 min. Watt-o-matic 0 0 % Soft 0 100 % Halogen min. min.

Lisätiedot

DIODIN OMINAISKÄYRÄ TRANSISTORIN OMINAISKÄYRÄSTÖ

DIODIN OMINAISKÄYRÄ TRANSISTORIN OMINAISKÄYRÄSTÖ 1 IOIN OMINAISKÄYRÄ JA TRANSISTORIN OMINAISKÄYRÄSTÖ MOTIVOINTI Työ opettaa mittaamaan erityyppisten diodien ominaiskäyrät käyttämällä oskilloskooppia XYpiirturina Työssä opetellaan mittaamaan transistorin

Lisätiedot

IBC control Made in Sweden VIANETSINTÄ MICROMAX- JA VVX-MOOTTORIT

IBC control Made in Sweden VIANETSINTÄ MICROMAX- JA VVX-MOOTTORIT IBC control Made in Sweden VIANETSINTÄ MICROMAX- JA VVX-MOOTTORIT Sisällysluettelo Sivu Vianetsintä MicroMax, MicroMax180, MicroMax370, MicroMax750 Ohjausyksikkö on lauennut kiertovahdin vuoksi Magneettianturin

Lisätiedot

Quha Zono. Käyttöohje

Quha Zono. Käyttöohje Quha Zono Käyttöohje 2 Virtakytkin/ merkkivalo USB-portti Kiinnitysura Tervetuloa käyttämään Quha Zono -hiiriohjainta! Tämä käyttöohje kertoo tuotteen ominaisuuksista ja opastaa laitteen käyttöön. Lue

Lisätiedot

VIM RM1 VAL0123136 / SKC9068201 VIBRATION MONITOR RMS-MITTAUSJÄRJESTELMÄLLE KÄSIKIRJA. VIM-RM1 FI.docx 1998-06-04 / BL 1(5)

VIM RM1 VAL0123136 / SKC9068201 VIBRATION MONITOR RMS-MITTAUSJÄRJESTELMÄLLE KÄSIKIRJA. VIM-RM1 FI.docx 1998-06-04 / BL 1(5) VIM RM1 VAL0123136 / SKC9068201 VIBRATION MONITOR RMS-MITTAUSJÄRJESTELMÄLLE KÄSIKIRJA FI.docx 1998-06-04 / BL 1(5) SISÄLTÖ 1. KOMPONENTTIEN SIJAINTI 2. TOIMINNAN KUVAUS 3. TEKNISET TIEDOT 4. SÄÄTÖ 5. KALIBROINTI

Lisätiedot

Tekniset tiedot. Kontaktorit ja moottorikäynnistimet CI-TI TM Aikareleet ATI, BTI, MTI 520B11309

Tekniset tiedot. Kontaktorit ja moottorikäynnistimet CI-TI TM Aikareleet ATI, BTI, MTI 520B11309 Kontaktorit ja moottorikäynnistimet CI-TI TM Elokuu 2002 DKACT.PD.Coo.J2.20 520B11309 Johdanto MTI: - päästöhidastus - vetohidastus - Pulssitoiminnot - Tähti/kolmio vaihtokytkentä Toimintojen valinta AV

Lisätiedot

Stratomaster Smart Single TC-1

Stratomaster Smart Single TC-1 Stratomaster Smart Single TC-1 Yhdestä neljään kanavainen lämpöpari lämpömittari Käyttöohjekirja & asennusopas Tämä ohje on käännetty 2002-12 luodusta tehtaan tekemästä ohjeesta. Epäselvissä kohdissa katso

Lisätiedot

A11-02 Infrapunasuodinautomatiikka kameralle

A11-02 Infrapunasuodinautomatiikka kameralle A11-02 Infrapunasuodinautomatiikka kameralle Projektisuunnitelma AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Lassi Seppälä Johan Dahl Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1. Projektityön tavoite

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ aaro.leikari@hotmail.com TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 25.01.2016 SISÄLLYS 1. Käyttöjärjestelmän asentaminen... 1 1.1 Windowsin asettamia laitteistovaatimuksia... 1 1.2 Windowsin asentaminen...

Lisätiedot

Äänellä vauhtia robottiin

Äänellä vauhtia robottiin Äänellä vauhtia robottiin Tehtävä Rakentaa ja ohjelmoida Lego Mindstorms NXT-sarjalla robotti, joka väistää esteitä ja kulkee sitä nopeampaa mitä kovempi ääni sen lähistöllä on. Robotti tunnistaa esteet

Lisätiedot

MIKROAALTOMITTAUKSET 1

MIKROAALTOMITTAUKSET 1 MIKROAALTOMITTAUKSET 1 1. TYÖN TARKOITUS Tässä harjoituksessa tutkit virran ja jännitteen käyttäytymistä gunn-oskillaattorissa. Piirrät jännitteen ja virran avulla gunn-oskillaattorin toimintakäyrän. 2.

Lisätiedot

TIMCO X w Moottorin esilämmittimen asennus- ja käyttöohje

TIMCO X w Moottorin esilämmittimen asennus- ja käyttöohje TIMCO X10 1000w Moottorin esilämmittimen asennus- ja käyttöohje LUE TÄMÄ OHJE HUOLELLISESTI ENNEN KÄYTTÖÄ JA NOUDATA OHJEITA TARKASTI! TIMCO moottorinlämmitin on suunniteltu moottoriajoneuvojen moottorin

Lisätiedot

MSnS-extra PCB v1.0. Kevyt käyttöohje

MSnS-extra PCB v1.0. Kevyt käyttöohje MSnS-extra PCB v1.0 Kevyt käyttöohje Liittimet 9-napainen pyöreä liitin Tällä liittimellä kytketään kaikki isompaa virrankestoa vaativat signaalit. Liitin on AMP:in valmistama CPC-sarjan vesitiivis versio.

Lisätiedot

PALOVAROITINKESKUS ICAS. Käyttö- ja asennusohje ICAS. Zone 1. Zone 2. Relay/Siren. Mains. BL-Palontorjunta Oy. Snro: 71 231 40.

PALOVAROITINKESKUS ICAS. Käyttö- ja asennusohje ICAS. Zone 1. Zone 2. Relay/Siren. Mains. BL-Palontorjunta Oy. Snro: 71 231 40. ver.1/9.11.2001/ms PALOVAROITINKESKUS IMC-M Käyttö- ja asennusohje Snro: 71 231 40 BL-Palontorjunta Oy PALOVAROITINKESKUS IMC-M ovi ovi YLEISTÄ IMC-M palovaroitinkeskus on kaksisilmukkainen palovaroitinkeskus

Lisätiedot

PR 3100 -SARJA ASENNUS JA KYTKENTÄ

PR 3100 -SARJA ASENNUS JA KYTKENTÄ PR 3100 SARJA ASENNUS JA KYTKENTÄ 3100V105 3114V101 FIN Yksiköitä voi syöttää 24 VDC ± 30 % jännitteellä suoraan johdottamalla tai johdottamalla maks. 130 yksikköä rinnakkain toisiinsa. 3405tehonliitäntäyksikkö

Lisätiedot