HUS:n HALLITUKSEN LÄNSI-UUDENMAAN SAIRAALAN SYNNYTYSTOIMINTAA KOSKEVAN PÄÄTÖKSEN TOTEUTTAMINEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HUS:n HALLITUKSEN LÄNSI-UUDENMAAN SAIRAALAN SYNNYTYSTOIMINTAA KOSKEVAN PÄÄTÖKSEN TOTEUTTAMINEN"

Transkriptio

1 HUS:n HALLITUKSEN LÄNSI-UUDENMAAN SAIRAALAN SYNNYTYSTOIMINTAA KOSKEVAN PÄÄTÖKSEN TOTEUTTAMINEN 1 Lastentautitoimintojen ryhmä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallitus päätti lopettaa Länsi-Uudenmaan sairaalan synnytystoiminnan mennessä. Konsernin johtajaylilääkäri Juha Tuominen on nimittänyt Synnytysten ja gynekologisen toiminnan ryhmän, Lastentautitoimintojen ryhmän ja henkilöstösiirtotyöryhmän selvittämään päätöksen toteuttamisen edellyttämiä toimintojen ja henkilöstön uudelleenjärjestelyjä. Lastentautitoimintojen ryhmän jäseniksi nimettiin ylilääkäri Markku Turpeinen (pj.) LUS, apulaisosastonhoitaja Nina Nuutinen LUS, ylilääkäri Pirjo Tynjälä Lohjan sairaala, osastonylilääkäri Martti Hirn LUS, klinikkaryhmän johtaja Eero Jokinen HYKS, sekä henkilöstön edustajina pääluottamusmies Eva-Maria Sundström TEHY ja apulaisylilääkäri Thomas Dahllund LUS JUKO. Seuraava esitys on muotoutunut työryhmän keskinäisissä tapaamisissa 19.1., 10.2, ja HUS hallituksen päätöstä liitteineen, Käypä hoito / Duodecim , Sosiaali- ja Terveysministeriön (STM) suositusta hoidon järjestämisestä (STM:n hanke Yhtenäiset päivystyshoidon perusteet, STM 058:00/2009; ss 46-49) sekä Lohjan ja Länsi-Uusimaan sairaaloiden lastenyksiköiden ylilääkäreiden tekemään selvitykseen yksiköidensä nykytoiminnasta. Neonatologisissa kysymyksissä apulaisylilääkäri Thomas Dahllund on konsultoinut dosentti Martin Renlundia /Naistenklinikka/HYKS. Lojo sjukhus Västra Nylands sjukvårdsområde Raseborg Sjukvårdsområden och sjukhus 2009 Lojo sjukvårdsområde Karislojo Nummi- Pusula Ingå Lojo Hyvinge sjukhus Högfors Vichtis Sjundeå Kyrkslätt Hyvinge sjukvårdsområde Kellokoski sjukhus Nurmijärvi Jorvs sjukhus Hyvinge Vanda Esbo Grankulla Mäntsälä Träskända Borgnäs Tusby Kervo Helsingfors HUCS sjukvårdsområde Sibbo Pejas sjukhus Askola HUCS sjukhus i Helsingfors Borgå Pernå Liljendal Lappträsk Lovisa Borgå sjukhus Borgå sjukvårdsområde Hangö Ekåsens sjukhus Västra Nylands sjukhus Johdanto Työryhmä on pyrkinyt ratkaisuun, jossa Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeiden mukaisesti taattaisiin vastasyntyneiden turvallinen hoito Lohjan sairaalassa sekä lasten terveyspalveluiden saanti Länsi- Uudenmaan ja Lohjan sairaaloiden vastuualueilla kustannustehokkaasti. Työryhmä kiinnittää huomiota siihen, että lapsi saa palveluita äidinkielellään pienet lapsethan ovat käytännössä yksikielisiä.

2 2 Potilashoidon joustavuuden kannalta Lohjan ja Länsi-Uudenmaan sairaaloiden lastenyksiköiden hyvä yhteistyö on tärkeää. Länsi-Uudenmaan sairaala 1. Nykytilanne 1.1 Väestötilastoja. Länsi-Uudenmaan ja Lohjan sairaanhoitopiirit, lapset ja nuoret Lastenosasto on sekaosasto: 8 paikkaa on varattu pediatrisille potilaille ja kaksi paikkaa korva-, nenäja kurkkutautien potilaille, jotka yleensä ovat leikkauspotilaita. Korva-, nenä- ja kurkkutautien potilaissa on myös aikuisia. Länsi-Uusimaa (LUS-alue) on muuttovoittoinen alue. Asukkaita v <17 v. <19 v. Länsi-Uusimaan alue (LUS) % 21% Lohjan sph:n alue (LAS) ** (v.2009) 22% Väestöennuste 0-14 vuotiaat ** LAS LUS Tilastokeskus 1.2. LUS. Lasten erikoissairaanhoidon palvelut Kaaviossa on esitetty potilaiden sijoittuminen lastenyksikössä v. 2008: Barnpkl totalt 4669, varav: 753 som jour Specialpkl Barnkirurgi 65 Kardiologi 40 Barnneurologi 190 Akutklinikens barnpat. 488 ll % till avdelningen (=100/år) Barn- och Ungdomsavd. totalt 909, varav: pediatriska 735 ÖNH pat. 209 ÖNH ped pat. 147 Jour 406 (=55.2 %) kl Nyfödda från BB till barnavd. 29 (varav 7 till BUS) Vårddygn totalt 1604, varav 241 patienter från andra HNS sjukhus = 15 % Längsta vårdperioden / trauma: 54 dygn Längsta vårdperioden / prematur: 35 dygn Från BUS till barnavd. totalt 32, varav: 6 prematura

3 Pediatristen hoitojaksojen määrät ovat olleet viime vuosina vähäisessä kasvussa, kun taas KNKpotilaiden määrä on vakiintunut 200:n potilaan tasolle: 3 VÅRDPERIODER / BARNSJUKDOMAR 1000 Antal Totalt enl. Oberon Pediatriska enl. Oberon ÖNH År=11 månader Henkilökunta: Lastenyksikössä on kolme erikoislääkärin virkaa (ylilääkäri, apulaisylilääkäri ja osastonlääkäri). Kahdessa virassa on erikoislääkäri (ylilääkäri 100%, apulaisylilääkäri 81%) Osastonlääkärin virka on täyttämättä. Lisäksi yksikössä on yksi lastentauteihin erikoistuva sairaalalääkärin koulutusvirka vuoden kerrallaan. Sairaalalääkäri valitaan Lastenklinikan yhteishaussa. Jatkokoulutus tapahtuu yhteistyössä lastenklinikan kanssa. Kaksi lääkäreistä työskentelee poliklinikalla, yksi osastolla. Lastenyksikön hoitohenkilökuntaan kuuluu yksi osastonhoitaja, jonka virka on jaettu synnytys- ja lastenosaston välillä, 10,5 lasten erikoissairaanhoitajan ja yksi lastenhoitajan sekä 1,5 osastosihteerin virkaa. Tilanteen mukaan poliklinikalla toimii 1-2 lasten erikoissairaanhoitajaa ja yksi osastosihteeri %:sti. Päivystys: Kyseessä on takapäivystys. Sopimuksen mukaan hälytysvalmius on 30 minuuttia. Kokenut henkilökunta synnytys- ja lastenosatolla sekä päivystyspoliklinikalla ilmoittavat hyvissä ajoin akuuttitilanteista, jolloin lyhyt hälytysvalmius on tarpeen. Yksikön kaksi erikoislääkäriä päivystää arkipäivinä, 8-10 päivystystä kuukaudessa, mikä on suuri päivystysrasitus. Ulkopuolisten lastenlääkäreiden päivystysrinki on kattanut lähes kaikki viikonloput. Päivystystapa on tällöin sama kuin arkisin. Pediatrit hoitavat lasten elvytys- ja akuuttitilanteet LUS:ssa. Anestesialääkäri kutsutaan apuun komplisoituneissa tilanteissa, esimerkiksi elektiiviseen intubaatioon. Vuonna 2008 syntyi sairaalassa 669 lasta joista 7 (1%) siirettiin jatkohoitoon LNS:aan Potilaat: Lastenosastolla hoidettiin 735 pediatrista potilasta vuonna Näistä 406 lasta (55%) olivat päivystyspotilaita. Lapsipotilaiden kokonaismäärä oli = 882, kun otetaan huomioon osastolla hoidetut KNK-lapsipotilaat (147). KNK-potilaita oli osastolla yhteensä 209, kun lasketaan mukaan aikuispotilaat. Pediatristen potilaiden kohdalla keskimääräinen hoitoaika on vakiintunut 2 vrk:n tasolle (v. 2008: 1,9 vrk). Kaikkien hoitojaksojen lukumäärä oli 919 v Kokonaiskuormitus v.2008: 919 (hoitojaksoa x 1,9 vrk / 10 (hoitopaikkaa) x 334 (vrk/11kk) = 52% Todellinen kuormitus osastolla on ollut viime vuosina tasaisesti 60%:n luokkaa. Kuormitusta laskettaessa on otettava huomioon, että lastenosasto on suljettu 31 vrk vuosittain kesälomien vuoksi.

4 4 Lisäksi Oberon-tilastoissa kirurgiset tai gynekologiset potilaat eivät tule esiin lastenosaston tilastoissa; ne kirjataan joko kirurgisen tai gynekologisen osaston suorituksiksi. Osastolla hoidetaan tavanomaisiin infektioihin sairastuneita lapsia, lasten hengityvaikeudet, ripuli- ja nestehoito-ongelmat, vastatodetut diabetes-potilaat, vastasyntyneiden akuutit adaptaatio-ongelmat, akuuttia kirurgista hoitoa vaativat lasten traumat, appendisiitit etc.). Vuonna 2008 osastolla hoidettiin 36 sairasta vastasyntynyttä, joista 7 lähetettiin LNS:n vastasyntyneiden teho-osastolle jatkohoitoon. Suuri osa ei-akuuteista potilaista on kasvavia keskosia, diabetespotilaiden tasapainotukset ja pumppuhoitojen aloitukset, traumojen jälkitilat, erilaiset allergiset ongelmat, ruoka-aine-altistukset, (myös kaksoissokko-altistukset), neurologista seurantaa ja selvittelyä vaativat lapset, ja sokotettuun Ritalin-hoitokokeeseen tulevat ADHD-syndroomaa sairastavat lapset, ekshaustiossa olevat perheet ja vauvat, joilla on uni- ja valverytmin häiriöitä ja anoreksia nervosaa sairastavat nuoret, ja erityisesti ruotsinkieliset nuoret, joita ei ole voitu hoitaa pääkaupunkiseudun syömishäiriö-keskuksissa. Lastenosastolla on hoidettu maligniteettejä, verisairauksia ja autoimmuunisairauklsia i,v-infuusiolla välikontrolleissa Helsingissä laaditun kaavion mukaan. ALL-hoidon muuttuessa porrastetuksi sairauden vaikeuden mukaan, lievemmät sairaudet hoidetaan 1,5 vuoden alkuhoidon jälkeen paikallisissa sairaaloissa. Tämä tulee lisäämään kuormitusta myös LUS:n lastenosastolla. Pienten lasten astmaselvittelyt tehdään osastolla ml. oskillometria-tutkimukset. Lasten poliklinikka toimii arkisin sekä ajanvaraus- että akuuttipoliklinikkana Vuonna 2008 poliklinikalla oli 4669 käyntiä, joista akuutteja 753. Allergiaa, astmaa ja diabetestä sairastavat lapset muodostavat suurimmat yksittäiset potilasryhmät. Lasten vastaanotolla toimivat myös seuraavat erikoispoliklinikat ulkopuolisten subspesialistien voimin: lastenneurologinen, - kardiologinen ja kirurginen vastaanotto. Poliklinikan toiminta on pysynyt hoitotakuun aika-rajojen sisällä. Kuten osastolla, myös poliklinikalla hoidetaan lapsia ja < 18-vuotiaita nuoria. Potilasvirta on ollut varsin vakaa viime vuosina: POLIKLINIKBESÖK / Barnsjukdomar Antal telefonb. pkl besök År (11 månader) Länsi-Uudenmaan sairaalan alueella ruotsinkielisen väestön osuus on 66%. Pienet lapset ovat käytännössä yksikielisiä. Tämän vuoksi on tärkeää, että lapsille voidaan taata hoito omalla äidinkielellään.

5 5 Lohjan sairaala 1. Nykytilanne 1.2 Lohjan sairaanhoitopiiri, lapset ja nuoret Lohja on HUS-piirin muuttovoittokuntia, ja tarve lasten ja nuorten palveluihin on kasvava. Vuonna 2009 Lohjan sairaanhoitoalueella oli noin asukasta, joista alle 17-vuotiaita oli 22.2%. Lohjan sh-alue Asukkaita < 17 v osuus < 17 v lkm Karjalohja - Karislojo ,0 % 316 Karkkila - Högfors ,5 % Lohja - Lojo ,4 % Nummi-Pusula ,6 % Siuntio - Sjundeå ,4 % Vihti - Vichtis ,1 % Yhteensä ,2 % Lohja sh-alue: 48% Hyvinkään <17v väestöstä. Lohjan ja Raaseporin sh-alueet: alle 17v 2/3 (67%) Hyvinkään sh-alueesta väestöennuste 0-14 vuotiaat * LAS LUS yht Tilastokeskuksen väestöennuste 1.2 Lohjan sairaala, Lasten erikoissairaanhoidon palvelut Lastenpoliklinikalla on kolme lastenlääkärin virkaa. Tällä hetkellä lastenlääkäri ei päivystä. Virkalääkäreiden vaihtuvuus on ollut suurta. Sijaisina on toiminut sekä lastentautien erikoislääkäreitä että runkokoulutusvaiheen sairaalalääkäreitä. Runkokoulutusvaiheen sairaalanlääkärin palveluita hyväksytään 6 kk lastentautien erikoislääkärin koulutukseen. Yksikön lastenlääkäreillä oli vuonna 2009 yhteensä 7 EVO-tutkimuskuukautta lisäten sijaistarvetta. 9/2008-8/2009 ja 1/2010 alkaen kolme lastenlääkärin virkaa on ollut täytettyinä, muuten täytettyjä virkoja on ollut 1-2. Kolmen lastenlääkärin viikkotyöajasta 8.5 tuntia per viikko (7%) on varattu vastasyntyneiden tarkastuksiin sekä synnytysosaston konsultaatioihin, ja loput (93%) viikkotyöajasta kuluu poliklinikkatyöhön. Täällä hetkellä kolmen lääkärin työpanos riittää em. toimintoihin, mikäli synnytys- tai poliklinikkatoiminnan määrä ei kasva Lohjan sairaalassa toimii lastentautien ajanvarauspoliklinikka. Poliklinikalla hoidetaan valtaosin alle 16-vuotiaita potilaita, jotka tulevat hoitoon kiireellisyysluokan II- ja III-lähetteillä. Mahdollisuudet kiireellisyysluokan I hoitoon ovat rajoitetut. Päivystyksellistä hoitoa vaativat ohjataan pediatripäivystykseen Jorviin tai Lastenklinikalle. Lastenpoliklinikalla oli vuonna 2009 ensikäyntejä 656 kpl, uusintakäyntejä 1606 kpl, hoitokirjeitä tai hoitopuheluita 1072 kpl, muita käyntejä 336 kpl, ja soittoja 106 kpl; yhteensä tapahtumia oli 4288 kpl. Uusinta- ja ensikäyntien suhde oli 2.4. Lähetteiden määrä ja polikliinisten aikojen tarve on kasvava. Päivystyspotilaiden vastaanottoa ei ole, ei myöskään lasten vuodeosastoa.

6 Poliklinikalla toimii kolme lasten sairaanhoitajaa, joista kaikilla on pitkä kokemus lasten erikoissairaanhoidosta (Jorvi, HYKS LNS, OYS). Vuonna 2009 sekä aiempina vuosina medisiinisen tulosyksikön diabeteshoitaja on toiminut kahtena päivänä pediatrisen yksikön diabetespotilaiden hoitajana. Osastonsihteeriä ei ole. Lohjan NaLan osastonhoitajan taustakoulutus on kätilösairaanhoitajan. Pediatrisia sairaanhoitajia toimii lapsivuodeosastolla s2 yksi. 6 Valtaosa poliklinikan uusintakäyntipotilasta sairastaa astmaa ja/tai allergioita tai 1-tyypin diabetesta. Muita suuria potilasryhmiä ovat erittäin lihavat lapset ja nuoret, lastenreuma- ja nivelkipupotilaat, yö- ja päiväkastelijat, päänsärky- ja vatsakipupotilaat, ja kasvun ja kehityksen tai murrosiän kehityksen häiriöiden takia seurattavat lapset. Lastenkardiologi käy ostopalveluna 1-2 kertaa kuukaudessa konsultoimassa, joten kiireettömät sydänultraäänitutkimukset järjestyvät sairaalassa. Lastenneurologista seurantaa vaativat lapset hoidetaan joko Jorvin sairaalassa (polikliiniset kontrollit) tai Lastenlinnassa (osastohoito, moniammatillista osaamista vaativa kuntoutus ja sen suunnittelu, oppimishäiriöt). Poliklinikalla käyvistä lastenneurologian alan potilaista tehdään yleensä ainakin puhelinkonsultaatio (hankalat päänsärky- ym. potilaat). Fysioterapeutin, toimintaterapeutin, puheterapeutin, eikä neuropsykologin palveluita ole Lohjan sairaalassa resurssoitu lapsille ja nuorille. Näiden ammattiryhmien palvelut hoidetaan Lohjan shp:n alueella ostopalveluina. Maksusitoumukset sekä terapeuttien valinnan tekevät Lohjan sairaalan pediatrit, ellei esim. lastenneurologialta tule erityistä suositusta. Erityisesti lasten fysioterapeutille ja lastenneurologipalveluille on suuri tarve jo nyt sekä lisääntyvästi lapsiväestömäärän kasvaessa. Vastasyntyneitä hoitavassa yksikössä tulee olla mahdollisuus välittömään fysioterapeutin ohjaukseen Vuonna 2009 Lohjan sairaalassa syntyi 694 lasta, joista valtaosa oli perusterveitä, 97% täysiaikaisia (H37+0 tai yli), ja 99% painoi yli 2500g syntyessään. Synnyttäjät seulotaan ennalta kiinnittäen huomio riskitekijöihin sekä synnyttäjän että syntyvän lapsen kannalta (synnyttäjän diabetes, verenpainetauti, sosiaaliongelmat, infektiot; vastasyntyneen ei tule olla ennenaikainen, ei kaksosraskauksia jne). Jos synnyttäjän painoindeksi (BMI) on yli 40, pyydetään etukäteen anestesialääkärin konsultaatio ja riskiarvio. Lastenlääkäri käy tutkimassa lapsivuodeosastolla (2s) joka arki-aamu vastasyntyneet, tekee kotiinlähtötarkastukset, ja ohjelmoi alkututkimukset ja -seurannan mahdollista tarkkailua vaativille lapsille. Lastenlääkärin ympärivuorokautista tarkkailua ja osastoseurantaa vaativat lapset siirretään vastasyntyneiden osastolle Jorvin sairaalaan, ja tehotarkkailua ja hoitoa vaativat Lasten ja nuorten sairaalaan. Suonensisäistä nestehoitoa tai glukoosia, hengitystukea ja kiireellisiä neonatologisia perusselvittelyjä vaativat lapset siirtyvät näin ollen aina Lohjan sairaalasta yksikköön, joka on lastenlääkärin ympärivuorokautisessa valvonnassa. Siirrosta päättää arkipäivisin virka-aikaan lastenlääkäri ja päivystysaikana sairaalassa aktiivipäivystävä anestesialääkäri. Siirtokuljetuksesta huolehtii anestesialääkäri. Arkipäivisin virka-aikaan lastenlääkäri on vastuussa vastasyntyneen siirtokuntoon saattamisesta, muuna aikana päivystävä anestesialääkäri. Vuonna 2009 Lohjalla syntyneestä 694:sta lapsesta 35 (5%) siirtyi osastohoitoon muihin sairaaloihin, 24 Jorviin, 1 Tammisaareen (Jorvin paikkatilanteen vuoksi) ja 10 Lastenklinikalle. Vauvavastuussa päiväsaikaan oleva lastenlääkäri huolehtii neonatologisten ohjeiden päivittämisestä mukaan lukien myös päivystysajan vastasyntyneen elvytysohjeet. 1.3 Lohjan sairaala, anestesialääkärin ja gynekologin päivystysaikaiset palvelut Anestesialääkäreillä on aktiivipäivystys. Anestesialääkäriringissä toimii sairaalassa 5 lääkäriä, ja yksi virka on täyttämättä Gynekologeilla on muu, tai vapaamuotoinen päivystys, ja sairaalaan saapumisaika on määritetty 15 minuutiksi. Gynekologin/obstetrikon virkoja on sairaalassa 5kpl (kaikki täytetty). 1.4 Lohjan sairaala, päivystysaikaiset kuvantamis- ja laboratoriopalvelut

7 1.4.1 Kuvantaminen. Röntgenissä päivystää arkisin 1 röntgenhoitaja klo sekä lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä klo Yöaikaan (21-08) ei ole röntgenhoitajan virallista varallaoloa, minkä vuoksi esim. thorax-rtg kuvaa ei saa yöllä Laboratoriopalvelut. Laboratoriohoitajalla on kotivarallaolopäivystys klo arkisin ja viikonloppuisin (kokeilu, aiemmin viikonloppuisin 16-07). Kotivaroillaolo edellyttää hoitajan paikallaoloa hälytyksestä 30 min kuluessa, mikä saattaa muutamalla pitkämatkalaisella ylittyä talvikelillä. Työryhmän esitys: A) Lohjan sairaala Työryhmä käsitteli neljää eri vaihtoehtoa (Liite 1.) 1) Lastenlääkärin aktiivipäivystys (ns. etupäivystys, lastenlääkäri talossa 24/7). (Lasten 10- paikkainen osasto sisältäen tilat 2-4 vastasyntyneelle) ja päivystyspoliklinikka (ppkl) 2) Lastenlääkärin varallaolopäivystys (max 30 min). Pieni vastasyntyneiden osasto (2-4 paikkaa) 3) Lastenlääkärin varallaolopäivystys (max 60 min). Pieni vastasyntyneiden osasto (2-4 paikkaa) 4) Ei lastenlääkäripäivystystä, Lohjan sairaalan ja Länsi-Uudenmaan sairaalan synnytysten siirto Jorviin ja Naistenklinikalle. Keskustelun jälkeen työryhmä totesi, että vaihtoehto 1) olisi ideaalinen lasten akuuttihoidon ja lähipalveluiden saatavuuden kannalta, mutta muokattu vaihtoehto 3 (ks. tarkemmin alla) on realistisempi vaihtoehto tällä hetkellä. Ehdotus perustuu Lohjalla vallalla olevaan lastenlääkäritilanteeseen. Muokattu vaihtoehto 3. Lastenlääkärin varallaolopäivystys (30-60 min) Pieni vastasyntyneiden osasto (2-4 paikkaa) Edellytykset - Lastenlääkäreille riittävä virkapohja; 5-6 virkaa (2-3 lisää LASiin), sekä viikonloppuina & pyhinä ulkopuolinen päivystysrengas. - Anestesiologi ensisijaisesti vastuussa vastasyntyneen elvytyksestä - Virkalääkäreiden päivystysrasitus 3-4 per kuukausi min varoillaoloaika (kotipäivystys) - Takapäivystäjän taksimatkat öisin kotoa sairaalaan onnettomuuksien välttämiseksi (sopimus hälytyskeskuksen tms. kanssa, että taksin saa myös ruuhkahuippuina) - Vastasyntynyttä valvomaan jäävälle päivystäjälle majoitustilat sairaalassa - Laboratoriohoitaja: viikonloppuisin varoillaolo alkaen klo 21 (1 lisätoimi) - 24/7 röntgenhoitajan varallaolo, kolmivuorotyön järjestäminen (2 lisätointa) - Säännöllinen elvytyskoulutus lastenlääkäreille ja anestesialääkäreille neonatologin koordinoimana - Lastenlääkäreille virkakierto HYKS sairaaloissa - Henkilökuntaa lisää: osaston lastensairaanhoitajat 6-7 kpl + pkl 1 kpl, osastonsihteerit 1 kpl, osaston koordinointiin pediatrinen osastonhoitaja (jolla pitkä kokemus sairaiden vastasyntyneiden osastohoidosta), joka vastuulla on laajeneva lastenpoliklinikka ja osasto - Poliklinikan laajennus, 2-3 lääkärinhuonetta ja uudet osastonsihteerin, 1 hoitajan, ja 1 osastonhoitajan tilat, sekä lasten valvontaosaston tilat & laitteet - Synnyttäjät seulotaan ennalta kiinnittäen huomio riskitekijöihin sekä synnyttäjän että syntyvän lapsen kannalta (synnyttäjän diabetes, verenpainetauti, sosiaaliongelmat, infektiot; vastasyntyneen ei tule olla ennenaikainen, ei kaksosraskauksia jne). Jos synnyttäjän painoindeksi (BMI) on yli 40, pyydetään etukäteen anestesialääkärin konsultaatio ja riskiarvio.

8 8 Edut - Kuluiltaan edullisempi kuin aktiivipäivystyksen järjestäminen, jos virkalääkäreitä riittävästi - LASin & LUSin alueen synnyttäjien kannalta keskimääräinen matka-aika lyhyempi synnytyssairaalaan, kuin jos synnytykset siirrettäisiin Jorviin - Päivystys houkuttelevampi, jos seuraava päivä on aktiivivapaa Haitat - Tunnin matkan päässä päivystävä lastenlääkäri ei ehdi paikalle vastasyntyneen elvytykseen - Vastasyntyneen virvoittelun päävastuu edelleen anestesiapäivystäjillä, jotka tulee täydennys kouluttaa vastasyntyneen elvytykseen - Riski äidin ja lapsen tai päivystyspoliklinikan/osaston potilaan samanaikaisesta elvytys- tai hoitotarpeesta (yksi päivystävä anestesialääkäri) - Tila- ja materiaalikustannusten kasvu: lastenosaston perustamiskulut, laitehankinnat, poliklinikan laajentaminen, päivystäjän majoitustilat - Henkilöstökulujen kasvu: 2-3 lastenlääkäriä, 7-8 kpl sairaanhoitajia, yksi pediatrinen osastonhoitaja jonka vastuulle myös laajeneva lastenpoliklinikka - Lastenlääkäreiden saatavuusongelmat mahdollisia (sekä virkalääkärit että päivystysrengas). Ulkopuolisia päivystäjiä tarvitaan kaikissa muissakin HYKS ja HUS alueen sairaaloissa, ja lähes kaikissa keskussairaaloissa HUS alueen ulkopuolella. - Vapaamuotoinen päivystys on virassa olevalle lastenlääkärille epäedullinen. Päivystyksen aktiivityötä vähän. Päivystyskorvaus suhteessa työpaikkasidonnaisuuteen pieni. Muutoksen aiheuttamat kokonaiskustannukset ilman kiinteistökuluja ovat noin B) Länsi-Uudenmaan sairaala Lohjan ja Länsi-Uudenmaan sairaaloiden lastenyksiköt tehostavat yhteistyötään, varsinkin lastenpolikliinisten potilaiden osalta. Työryhmä käsitteli neljää eri vaihtoehtoa (Liite 2.) 1) Ei muutoksia, toiminta jatkuu entisellään Lastenlääkärin takapäivystys (max 30min), osasto on avoinna arkipäivisin10-paikkaisena ja viikonloppuisin 8-paikkaisena. 2) Toiminta jatkuu viikko-osastona, pediatrinen takapäivystys järjestetään ½ tunnin hälytysajalla maanantai-torstai. Viikonloppuisin pediatrisesta toiminnasta vastaa päivystyspoliklinikan etupäivystäjä tukenaan anestesialääkäri ja takapäivystäjänä Lastenklinikan päivystäjä (puhelimitse). 3) Normaali toiminta arkisin. Viikonloppuisin supistettu toiminta 4-paikkaiseksi osastoksi jolloin ei akuuttia hoitoa vaativia potilaita. Pediatrinen takapäivystys järjestetään ½ tunnin hälytysajalla maanantai-torstai. Viikonloppuisin pediatrisesta toiminnasta vastaa päivystyspoliklinikan etupäivystäjä tukenaan anestesialääkäri ja takapäivystäjänä Lastenklinikan päivystäjä (puhelimitse). 4) Päiväosasto-toiminta. Ei lastenlääkäripäivystystä. Keskustelun jälkeen työryhmä totesi, että vaihtoehto 1) olisi yksittäisen potilaan kannalta ideaalinen, mutta ei ole kustannustehokas. Vaihtoehto 2) ei ole viikonloppuina turvallinen lapsipotilaille, koska pediatrinen takapäivystys puuttuu sairaalasta. Vaihtoehto 4) ei ole pediatrisen hoidon kannalta turvallinen eikä tarpeeksi kattava. Suurin osa osastohoitoa vaativista lapsista jouduttaisiin siirtämään pääkaupunkiseudulle.

9 Länsi-Uudenmaan sairaalassa vaihtoehto 3) on realistinen vaihtoehto tällä hetkellä, kun otetaan huomioon pitkät välimatkat, potilaiden saama palvelu äidinkielellä ja hoidon jatkuvuus, vaikka HYKS: lastenyksiköissä olisi resursseja hoitaa mainitut yhteispäivystyksen potilaat. 9 Tämä ratkaisu säästää päivystyskustannuksissa vuodessa noin ja supistetusta toiminnasta /v. Apulaisylilääkäri Thomas Dahllund haluaa korostaa, että lastenlääkärin min. varallaoloaika on osoittautunut LUS:ssa tärkeäksi huonokuntoisen vastasyntyneen hoidon onnistumisessa ja turvallisuuden takaamisessa. Samaa mieltä olivat: pääluottamusmies Eva-Maria Sundström, apulaisosastonhoitaja Nina Nuutinen ja apulaisylilääkäri Martti Hirn. Länsi-Uudenmaan sairaanhoitopiirin edustajat hyväksyvät tämän selvitystyön, mutta jättävät ratkaisun Lohjan sairaalan lastenlääkärin päivystyksen varallaoloajasta Lohjan sairaalan johdon päätettäväksi, joka tuntee parhaiten paikalliset olosuhteet ja, joka tarvittaessa konsultoi Naisten- ja Lastenklinikan vastaavia neonatologeja. Tammisaaressa Markku Turpeinen (pj.) LUS apulaisosastonhoitaja Nina Nuutinen LUS ylilääkäri Pirjo Tynjälä Lohjan sairaala osastonylilääkäri Martti Hirn LUS klinikkaryhmän johtaja Eero Jokinen HYKS pääluottamusmies Eva-Maria Sundström TEHY apulaisylilääkäri Thomas Dahllund LUS JUKO.

Työryhmäraportti SYNNYTYSTOIMINNAN JÄRJESTÄMINEN HUS:SSA 2009-2011

Työryhmäraportti SYNNYTYSTOIMINNAN JÄRJESTÄMINEN HUS:SSA 2009-2011 1 Työryhmäraportti SYNNYTYSTOIMINNAN JÄRJESTÄMINEN HUS:SSA 2009-2011 2 Sisällys 1. Selvityksen kohde...3 2. Synnytystoiminnan resurssit ja kustannukset Länsi-Uudenmaan sairaalassa...4 3. Väestönkehitys

Lisätiedot

HAKEMUS RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄN PERUSTERVEYDENHUOLLON YMPÄRIVUOROKAUTISEN PÄIVYSTYKSEN JÄRJESTÄMISEEN 1.6.

HAKEMUS RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄN PERUSTERVEYDENHUOLLON YMPÄRIVUOROKAUTISEN PÄIVYSTYKSEN JÄRJESTÄMISEEN 1.6. Sosiaali- ja terveysministeriö Lääkintöneuvos Timo Keistinen Hallintoneuvos Anne Koskela Viitteet: Asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä (annettu 23.9.2014)

Lisätiedot

Toiminta- kertomus 2015. Lasten kotisairaanhoito Anu Usvasalo

Toiminta- kertomus 2015. Lasten kotisairaanhoito Anu Usvasalo Toiminta- kertomus 2015 Lasten kotisairaanhoito Anu Usvasalo Sisällysluettelo Yksikön esittely... 1 Lasten kotisairaanhoito... 2 Erityistarpeisten lasten hoitoringit... 2 Akuuttikotisairaala... 3 Potilasturvallisuus

Lisätiedot

Anna-Maija Koivusalo 26.4.16

Anna-Maija Koivusalo 26.4.16 Anna-Maija Koivusalo 26.4.16 X Kivuton sairaala Kivun arviointi projekti Kivuton sairaala toteutettiin kymmenennen ja viimeisen kerran syksyllä 2015 viikolla 42. Idean kivun arvioinnin valtakunnallisesta

Lisätiedot

Diabetesliiton asiantuntijaryhmän raportti: T1DM hoidosta, hoitojärjestelyistä ja kehittelytarpeista 2014

Diabetesliiton asiantuntijaryhmän raportti: T1DM hoidosta, hoitojärjestelyistä ja kehittelytarpeista 2014 Mikä muuttui Diabeteskeskuksen myötä? Suvimarja Aranko, erikoislääkäri Espoon Diabeteskeskuksen vastuulääkäri Diabetesliiton asiantuntijaryhmän raportti: T1DM hoidosta, hoitojärjestelyistä ja kehittelytarpeista

Lisätiedot

HYKS-SAIRAANHOITOALUE HYKS-sairaanhoitoalueen lautakunta 10.11.2015

HYKS-SAIRAANHOITOALUE HYKS-sairaanhoitoalueen lautakunta 10.11.2015 HYKS-sairaanhoitoalueen lautakunta 10.11.2015 LIITE 2 HENKILÖSTÖSUUNNITELMAN 2016 VAKANSSIMUUTOKSET LIITE 2a LIITE 2b LIITE 2c Perustettavat ja lakkautettavat virat (nimikemuutokset) Perustettavat ja lakkautettavat

Lisätiedot

Lastentautien tulevaisuuden näkymät. Pekka Lahdenne, osastonylilääkäri HYKS, Naisten- ja lastentautien tulosyksikkö 9.4.2013

Lastentautien tulevaisuuden näkymät. Pekka Lahdenne, osastonylilääkäri HYKS, Naisten- ja lastentautien tulosyksikkö 9.4.2013 Lastentautien tulevaisuuden näkymät Pekka Lahdenne, osastonylilääkäri HYKS, Naisten- ja lastentautien tulosyksikkö 9.4.2013 HYKS Lastenklinikka toiminnallisesti Maan ainoa täyden palvelun lastensairaala

Lisätiedot

HUS Saattohoitostrategia. Tiina Saarto, yl Palliatiivisen lääketieteen professori HYKS Syöpäkeskus

HUS Saattohoitostrategia. Tiina Saarto, yl Palliatiivisen lääketieteen professori HYKS Syöpäkeskus HUS Saattohoitostrategia Tiina Saarto, yl Palliatiivisen lääketieteen professori HYKS Syöpäkeskus Hanko Lohjan sha Lohja Hospital Paloniemi Hospital Raasepori Karjalohja Nummi- Pusula Tammiharju Hospital

Lisätiedot

H E L S I N G I N J A U U D E N M A A N S A I R AA N H O I T O P I I R I

H E L S I N G I N J A U U D E N M A A N S A I R AA N H O I T O P I I R I HYKS Nuorisopsykiatria Helsinkiläisiä nuoria on vuoden 2014 aikana tutkittu ja hoidettu HYKS Nuorisopsykiatrian Avohoidon, Osastohoidon ja Erityispalvelujen klinikassa. Organisaatio on sama, mutta yksikkömuutosten

Lisätiedot

KYS ERVA JOHTORYHMIEN KOKOUS 21.-22.8.2014 Jyväskylä. Päivystysasetus. JYL Vesa Kataja

KYS ERVA JOHTORYHMIEN KOKOUS 21.-22.8.2014 Jyväskylä. Päivystysasetus. JYL Vesa Kataja KYS ERVA JOHTORYHMIEN KOKOUS 21.-22.8.2014 Jyväskylä Päivystysasetus Hyvä Timo, missä mennään? VS: PäivystysasetusKeistinen Timo (STM) [timo.keistinen@stm.fi]lähetetty:18. elokuuta 2014 22:42 Vastaanottaja:Kataja

Lisätiedot

Lasten sairaanhoito nyt ja tulevaisuudessa. Heikki Lukkarinen, ylilääkäri, toimialuejohtaja

Lasten sairaanhoito nyt ja tulevaisuudessa. Heikki Lukkarinen, ylilääkäri, toimialuejohtaja Lasten sairaanhoito nyt ja tulevaisuudessa Heikki Lukkarinen, ylilääkäri, toimialuejohtaja Lasten ja nuorten klinikka tänään Tarjoamme palveluita viidellä eri vastuualueella: Lasten ja nuorten veri- ja

Lisätiedot

HYKS-SAIRAANHOITOPIIRI 18.5.2010 HYKS lautakunnan kokous 15.6.2010 OHEISMATERIAALI F

HYKS-SAIRAANHOITOPIIRI 18.5.2010 HYKS lautakunnan kokous 15.6.2010 OHEISMATERIAALI F HYKS-SAIRAANHOITOPIIRI 18.5.2010 HYKS lautakunnan kokous 15.6.2010 OHEISMATERIAALI F Investointiesitykset 2011-2013 ja investointiohjelma vuosille 2010-2012 (huomioitu investointiohjelmaan 2010-2012 hyväksytyttyjen

Lisätiedot

Ketjulähettien jaksosisällöt lääkäreille Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri

Ketjulähettien jaksosisällöt lääkäreille Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri Ketjulähettien jaksosisällöt lääkäreille Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri Päiväys 19.11.2014 Merita Kautonen /SA-T merita.kautonen@hameenlinna.fi 2(6) Sisällys HÄMEENLINNAN YKSIKKÖ 1 Ensiapu... 3 2 Ihosairaudet...

Lisätiedot

LASTEN JA NAISTEN SAIRAALA

LASTEN JA NAISTEN SAIRAALA LASTEN JA NAISTEN SAIRAALA Kati Ojala Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri LT, perinatologi Projektipäällikkö LaNa-hankkeen toiminnallinen suunnittelu ESITYKSEN SISÄLTÖ Mikä on Lasten ja naisten

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus 1 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä Annettu päivänä kuuta 2013 Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

29 28.01.2016. Kaikki osastonylilääkärin virkaa hakeneet täyttivät vaaditut kelpoisuusehdot ja ovat naistentautien ja synnytysten erikoislääkäreitä.

29 28.01.2016. Kaikki osastonylilääkärin virkaa hakeneet täyttivät vaaditut kelpoisuusehdot ja ovat naistentautien ja synnytysten erikoislääkäreitä. LOHJAN SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA 29 28.01.2016 HANNA ROUHEN OIKAISUVAATIMUS NAISTENTAUTIEN JA SYNNYTYSTEN OSASTONYLILÄÄKÄRIN VIRKAVALINTAAN LOHLTK 29 Erikoislääkäri, LT Hanna Rouhe on tehnyt oikaisuvaatimuksen

Lisätiedot

GEROPSYKIATRIAN SUUNNITELMAT RISTO VATAJA CAMILLA EKEGREN 30.4.2015 1

GEROPSYKIATRIAN SUUNNITELMAT RISTO VATAJA CAMILLA EKEGREN 30.4.2015 1 GEROPSYKIATRIAN SUUNNITELMAT RISTO VATAJA CAMILLA EKEGREN 30.4.2015 1 GERO-NEURO-PÄIHDEPSYKIATRIAN LINJA VASTAA Tertiäärisestä päihdepsykiatriasta mm kaksoisdiagnoosipotilaiden ja opioidikorvaushoitojen

Lisätiedot

Etelä-Karjalan keskussairaala Syöpähoitoyksikkö

Etelä-Karjalan keskussairaala Syöpähoitoyksikkö Etelä-Karjalan keskussairaala Syöpähoitoyksikkö www.eksote.fi Syöpähoitoyksikkö Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri eli Eksote yhdistää koko alueen erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon, vanhustenpalvelut

Lisätiedot

Jari Petäjä. Naisten ja lasten toiminnan teknologiset ja hoidolliset haasteet

Jari Petäjä. Naisten ja lasten toiminnan teknologiset ja hoidolliset haasteet Jari Petäjä Naisten ja lasten toiminnan teknologiset ja hoidolliset haasteet Hyks, Naisten- ja lastentautien tulosyksikkö Naistentaudit ja synnytykset, Lastentaudit, Lastenkirurgia, Lastenneurologia, Lastenpsykiatria

Lisätiedot

Hoitotyön katsaus. Hallituksen seminaari 26.-27.2.2015. Merja Miettinen hallintoylihoitaja Kirsi Leivonen pa-ylihoitaja Arja Sistonen pa-ylihoitaja

Hoitotyön katsaus. Hallituksen seminaari 26.-27.2.2015. Merja Miettinen hallintoylihoitaja Kirsi Leivonen pa-ylihoitaja Arja Sistonen pa-ylihoitaja Hoitotyön katsaus Hallituksen seminaari 26.-27.2.2015 Merja Miettinen hallintoylihoitaja Kirsi Leivonen pa-ylihoitaja Arja Sistonen pa-ylihoitaja 16.2.2015 1 Esityksen sisältö Hoitotyön palveluyksikön

Lisätiedot

Sairaaloiden tuottavuus 2014. Pirjo Häkkinen

Sairaaloiden tuottavuus 2014. Pirjo Häkkinen Sairaaloiden tuottavuus 2014 Pirjo Häkkinen 4.3.2016 Sairaaloiden tuottavuus 2014 Tilastoraportti 3/2016 1 Sairaanhoitopiirien sairaaloiden tuottavuus 2014; sairaanhoitopiirien keskimääräinen tuottavuusluku

Lisätiedot

Nimi nimike klo lisätiedot

Nimi nimike klo lisätiedot Pöytäkirja TPD-KOKOUS Lohjan sairaanhoitoalue, NaLa henkilökunta Aika: 24.3.2010 klo 7.30 8.40 Paikka: Lohjan sairaala, os. 2 taukotila Osallistujat: Nimi nimike klo lisätiedot Liisa Astala henkilöstöpäällikkö

Lisätiedot

Yhteistyöseminaari TK:n johtavat viranhaltijat ja Ppshp

Yhteistyöseminaari TK:n johtavat viranhaltijat ja Ppshp Yhteistyöseminaari TK:n johtavat viranhaltijat ja Ppshp Ajatuksia strategiasta ja hoidonporrastuksesta 08.10.2009 Päivi Tapanainen Lasten ja nuorten klinikka, OYS Keskitymme Vaikeat pitkäaikaissairaudet

Lisätiedot

Operatiivisen hoidon tulosalue kir.yl/ taj. Kyösti Haataja

Operatiivisen hoidon tulosalue kir.yl/ taj. Kyösti Haataja Operatiivisen hoidon tulosalue kir.yl/ taj. Kyösti Haataja TULOSYKSIKÖT MEDISIININEN HOITO sisätaudit ja ihotaudit OPERATIIVINEN HOITO SAIRAANHOID.PALVELUT kirurgia patologia keuhkosairaudet neurologia

Lisätiedot

HYKS-SAIRAANHOITOALUE HYKS-sairaanhoitoalueen lautakunta

HYKS-SAIRAANHOITOALUE HYKS-sairaanhoitoalueen lautakunta HYKS-sairaanhoitoalueen lautakunta 22.11.2016 Liite 2 HENKILÖSTÖSUUNNITELMAN 2017 VAKANSSIMUUTOKSET Liite 2a Liite 2b Liite 2c Liite 2d Perustettavat ja lakkautettavat toimet (nimikemuutokset) Perustettavat

Lisätiedot

Muutokset ja toiminnan rajaukset Kainuun soten palvelupisteissä kesällä 2015

Muutokset ja toiminnan rajaukset Kainuun soten palvelupisteissä kesällä 2015 Hallitus 91 06.05.2015 Muutokset ja toiminnan rajaukset Kainuun soten palvelupisteissä kesällä 2015 H 91 1. Terveyden ja sairaudenhoitopalvelut Aikuisten mielenterveyspalveluiden ja riippuvuuksien hoito:

Lisätiedot

Selkäleikkausta edeltävä esikäynti Töölön sairaalan Monitoimipoliklinikalla. Sairaanhoitaja Toni Broman, HUS Töölön sairaala

Selkäleikkausta edeltävä esikäynti Töölön sairaalan Monitoimipoliklinikalla. Sairaanhoitaja Toni Broman, HUS Töölön sairaala Selkäleikkausta edeltävä esikäynti Töölön sairaalan Monitoimipoliklinikalla Sairaanhoitaja Toni Broman, HUS Töölön sairaala Töölön sairaalan osasto 2 on 25- paikkainen vuodeosasto, jonka erikoisalana on

Lisätiedot

Päivystystoiminta Keski- Suomessa nyt ja tulevaisuudessa. Johanna Tuukkanen ylilääkäri, toimialueen johtaja KSKS Päivystys

Päivystystoiminta Keski- Suomessa nyt ja tulevaisuudessa. Johanna Tuukkanen ylilääkäri, toimialueen johtaja KSKS Päivystys Päivystystoiminta Keski- Suomessa nyt ja tulevaisuudessa Johanna Tuukkanen ylilääkäri, toimialueen johtaja KSKS Päivystys Kaikki tiet johtavat päivystykseen.. Päivystys osana kokonaisuutta Lääketieteen

Lisätiedot

HELSINGIN JA UUDENMAAN Hallitus 8.2.2010, LIITE 8 SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

HELSINGIN JA UUDENMAAN Hallitus 8.2.2010, LIITE 8 SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ Hallitus 8.2.2010, LIITE 8 PAIKALLINEN SOPIMUS LÄÄKÄREIDEN NS. KLIINISEN LISÄTYÖN JA MUUN HENKILÖSTÖN TÄHÄN LIITTYVÄN TAI RINNASTETTAVAN TYÖN KORVAUSPERUSTEET 1 Sopimuksen tarkoitus Sopimuksen tarkoituksena

Lisätiedot

PERHEPESÄ Jorvin sairaala

PERHEPESÄ Jorvin sairaala PERHEPESÄ Jorvin sairaala Tervetuloa Perhepesään ONNEA UUDESTA VAUVASTA JA TERVETULOA PERHEPESÄÄN! Perhepesässä koko perhe saa olla yhdessä ja tutustua rauhassa toisiinsa ympäri vuorokauden. Perhepesässä

Lisätiedot

TERVETULOA LASTEN- JA NUORTEN OSASTOLLE! VÄLKOMMEN TILL BARN- OCH UNGDOMSAVDELNINGEN!

TERVETULOA LASTEN- JA NUORTEN OSASTOLLE! VÄLKOMMEN TILL BARN- OCH UNGDOMSAVDELNINGEN! TERVETULOA LASTEN- JA NUORTEN OSASTOLLE! VÄLKOMMEN TILL BARN- OCH UNGDOMSAVDELNINGEN! Osaston esittely Lasten- ja nuortenosastolla hoidetaan 0-16 vuotiaita erilaisia sairauksia sairastavia lapsia ja nuoria.

Lisätiedot

Lastenreumaa sairastavien hoito ja kuntoutus Kelan yhteistyökokous 7.9.2010

Lastenreumaa sairastavien hoito ja kuntoutus Kelan yhteistyökokous 7.9.2010 Lastenreumaa sairastavien hoito ja kuntoutus Kelan yhteistyökokous 7.9.2010 Eija Piippo-Savolainen LT, erl KYS/ lastenreumapkl Lastenreuman esiintyvyys Suomessa: n. 2 400 lastenreumaa sairastavaa lasta

Lisätiedot

Päivystysasetus. STM:n asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä - Voimaan 1.1.2015 / 1.1.

Päivystysasetus. STM:n asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä - Voimaan 1.1.2015 / 1.1. Päivystysasetus STM:n asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä - Voimaan 1.1.2015 / 1.1.2017 Yleiset säännökset Kiireellistä hoitoa oltava saatavilla

Lisätiedot

Kaikki alkaa oikeastaan ovesta

Kaikki alkaa oikeastaan ovesta Kaikki alkaa oikeastaan ovesta Psykiatrian palvelutoiminnan muutos laitospaikoista avohoitoon 7.4.2016 Mielen terveyttä asiakas vai potilas terveydenhuollossa Hyvinkään sairaanhoitoalueen alueellinen koulutus

Lisätiedot

Henkilöstökertomus 2014

Henkilöstökertomus 2014 Henkilöstökertomus 2014 Sairaanhoitopiirin valtuusto 8.6.2015 Juha Jääskeläinen Henkilöstöjohtaja Henkilöstökertomus 2014 Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän 17. henkilöstökertomus henkilöstökertomuksen

Lisätiedot

CASE II: Mitä opittiin lastentautien Tyks Tays tuottavuusvertailusta

CASE II: Mitä opittiin lastentautien Tyks Tays tuottavuusvertailusta CASE II: Mitä opittiin lastentautien Tyks Tays tuottavuusvertailusta Lääk. yo., tekn. yo. (Aalto yliopisto) Susanna Siitonen Toimialuejohtaja Jussi Mertsola, Tyks Tuottavuus Suomen Lastenklinikoilla 2011

Lisätiedot

AKUUTTI- JA KONSULTAATIOPSYKIATRIAN- LINJA. Pekka Jylhä Linjajohtaja

AKUUTTI- JA KONSULTAATIOPSYKIATRIAN- LINJA. Pekka Jylhä Linjajohtaja AKUUTTI- JA KONSULTAATIOPSYKIATRIAN- LINJA Pekka Jylhä Linjajohtaja Akuutti- ja konsultaatiopsykiatrian linja LINJAESIKUNTA: Linjajohtaja Pekka Jylhä, Ylihoitaja Tuula Rajala, Professori Tiina Paunio Johtava

Lisätiedot

PÄIHDEPOTILAS PÄIVYSTYKSESSÄ JA OSASTOLLA

PÄIHDEPOTILAS PÄIVYSTYKSESSÄ JA OSASTOLLA PÄIHDEPOTILAS PÄIVYSTYKSESSÄ JA OSASTOLLA Psykososiaalisten interventiomallien ja hoitoonohjauskäytäntöjen kehittäminen. Pilottina Hyvinkään sairaala SOCCA, Helsinki 10.02.2015 Sisko Vierimaa Linjaesimies/vastaava

Lisätiedot

VUOSI 2012 Tilinpäätöksen yhteenveto

VUOSI 2012 Tilinpäätöksen yhteenveto VUOSI 2012 Tilinpäätöksen yhteenveto Hoitopalvelut Tilinpäätös 2012 11.2.2013 Tuotettujen palvelujen määrä kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna, lukuun ottamatta hoitopäiviä, joiden määrä väheni suunniteltua

Lisätiedot

SYDÄNPOTILAAN sekundaaripreventio ja kuntoutus HOITOPOLKU TAMPEREEN TERVEYSKESKUKSESSA / 2009 Sari Torkkeli

SYDÄNPOTILAAN sekundaaripreventio ja kuntoutus HOITOPOLKU TAMPEREEN TERVEYSKESKUKSESSA / 2009 Sari Torkkeli LIITE 5 SYDÄNPOTILAAN sekundaaripreventio ja kuntoutus HOITOPOLKU TAMPEREEN TERVEYSKESKUKSESSA / 2009 Sari Torkkeli TAYS Sydänkeskus TULPPA/Fysioterapia Epikriisi potilaalle, HASA, tk, tth, sydänyhdyshenkilölle

Lisätiedot

Psykiatriset kriisipotilaat terveyskeskussairaalan suojassa

Psykiatriset kriisipotilaat terveyskeskussairaalan suojassa Työssä raportti JAANA RAJAKANGAS psykiatrian erikoislääkäri, apulaisylilääkäri Lempäälän terveyskeskus, psykiatrian yksikkö TAINA HELLSTEN LT, geriatrian erikoislääkäri, apulaisylilääkäri Lempäälän terveyskeskus

Lisätiedot

POTILAIDEN TERVEYDEN EDISTÄMINEN SAIRAALASSA - Kysely kirurgian klinikan hoitohenkilökunnalle. Taustatiedot. 1) Sukupuolesi?

POTILAIDEN TERVEYDEN EDISTÄMINEN SAIRAALASSA - Kysely kirurgian klinikan hoitohenkilökunnalle. Taustatiedot. 1) Sukupuolesi? POTILAIDEN TERVEYDEN EDISTÄMINEN SAIRAALASSA - Kysely kirurgian klinikan hoitohenkilökunnalle Taustatiedot 1) Sukupuolesi? Nainen Mies 2) Mikä on ikäsi? vuotta 3) Mikä on nykyinen tehtävänimikkeesi? apulaisosastonhoitaja

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2010

Toimintasuunnitelma 2010 Kympin Lapset - HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät r.y. 20.3.2010 Toimintasuunnitelma 2010 www.hyksinsyopalapset.com KYMPIN LAPSET - HYKSIN LAPSISYÖPÄPOTILAIDEN VANHEMMAT JA YSTÄVÄT R.Y.

Lisätiedot

Toiminnan ja talouden ennusteita kliinisissä hoitopalveluissa vuonna 2016. Leena Setälä, paj 23.2.2016

Toiminnan ja talouden ennusteita kliinisissä hoitopalveluissa vuonna 2016. Leena Setälä, paj 23.2.2016 Toiminnan ja talouden ennusteita kliinisissä hoitopalveluissa vuonna 2016 Leena Setälä, paj 23.2.2016 Esityksen sisältö palvelujen kysynnän kehitys ja ennuste sen muutoksista 2016 tuotannon tarpeet, hoitotakuutilanne

Lisätiedot

LAADUKKAILLA PALVELUILLA PERUSTERVEYDENHUOLLON KUSTANNUSSÄÄSTÖIHIN

LAADUKKAILLA PALVELUILLA PERUSTERVEYDENHUOLLON KUSTANNUSSÄÄSTÖIHIN SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJA PIA NURME PORVOON KAUPUNKI Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå LAADUKKAILLA PALVELUILLA PERUSTERVEYDENHUOLLON KUSTANNUSSÄÄSTÖIHIN Sosiaali- ja terveysjohtaja Pia Nurme

Lisätiedot

LEIKO Leikkaukseen kotoa kulma

LEIKO Leikkaukseen kotoa kulma LEIKO Leikkaukseen kotoa - uusi näkökulman kulma Operatiiviset päivät 2005 Ulla Keränen Kirurgiylilääkäri HUS, Hyvinkään sairaala Taustan suunnittelu,, Mikko Keränen Hyvinkään sairaala : väestöpohja 170

Lisätiedot

Medisiinisen hoidon tulosalue. 10.4. 2013 Valtuustoseminaari

Medisiinisen hoidon tulosalue. 10.4. 2013 Valtuustoseminaari Medisiinisen hoidon tulosalue 10.4. 2013 Valtuustoseminaari Medisiinisen hoidon tulosalue Toiminta-ajatus Tulosalue vastaa fysiatrian, ihotautien, keuhkosairauksien, kuntoutuksen, kliinisen neuro-fysiologian,

Lisätiedot

Sairaaloiden lääkärien työvoimatilanne

Sairaaloiden lääkärien työvoimatilanne Sairaaloiden lääkärien työvoimatilanne 7.10.2015 Kyselyyn vastasivat kaikki 20 sairaanhoitopiiriä - Yhdestä vastauksesta puuttuu erikoistuvien lääkärien osalta tiedot Sairaanhoitopiirien lääkärien työvoimatilanne

Lisätiedot

Sairaaloiden lääkärien työvoimatilanne

Sairaaloiden lääkärien työvoimatilanne Sairaaloiden lääkärien työvoimatilanne 5.10.2016 Kyselyyn vastasivat kaikki 20 sairaanhoitopiiriä - Yhdestä vastauksesta puuttuu erikoistuvien lääkärien osalta tiedot Sairaanhoitopiirien lääkärien työvoimatilanne

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysvaliokunta Anne Mykkänen Toimialajohtaja HUS-Kuvantaminen

Sosiaali- ja terveysvaliokunta Anne Mykkänen Toimialajohtaja HUS-Kuvantaminen HUS-KUVANTAMINEN 24.05.2018 Sosiaali- ja terveysvaliokunta Anne Mykkänen Toimialajohtaja HUS-Kuvantaminen HUS-KUVANTAMINEN UUDELLAMAALLA JA KYMENLAAKSOSSA SAIRAALOISSA JA TERVEYSASEMILLA NOIN 60 TOIMIPISTETTÄ,

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä

Valtioneuvoston asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä LUONNOS 19.5.2016 Valtioneuvoston asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty sosiaali- ja terveysministeriön

Lisätiedot

Henkilöstövoimavarojen hallinta osahankkeen (VeTeHH) polikliinisen aineiston HUS:n aineiston kuvaukset

Henkilöstövoimavarojen hallinta osahankkeen (VeTeHH) polikliinisen aineiston HUS:n aineiston kuvaukset VeTe Vetovoimainen ja terveyttä edistävä terveydenhuolto Henkilöstövoimavarojen hallinta osahankkeen (VeTeHH) polikliinisen aineiston HUS:n aineiston kuvaukset Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki 1 (5) Sosiaali- ja terveysvirasto 21.11.2013

Helsingin kaupunki 1 (5) Sosiaali- ja terveysvirasto 21.11.2013 Helsingin kaupunki 1 (5) Kaupunginhallitus PL 1 00099 HELSINGIN KAUPUNKI n esitys kaupunginhallitukselle uusista viroista ja virkanimikkeistä 1.1.2014 lukien HEL 2013-013716 T 01 01 00 esittää, että kaupunginhallitus

Lisätiedot

MITEN LEIKO -TOIMINTA MUUTTAA

MITEN LEIKO -TOIMINTA MUUTTAA MITEN LEIKO -TOIMINTA MUUTTAA LEIKKAUSSALIN TOIMINTAA SUOMEN ANESTESIOLOGIYHDISTYKSEN KEVÄTKOKOUS 23.04.2010 JYVÄSKYLÄ FROM HOME TO OPERATION Harri Tohmo, LT, MBA Ylilääkäri, Anestesiologian ja tehohoidon

Lisätiedot

Tyypin 1 diabeetikoiden hoitomalli Tampereella

Tyypin 1 diabeetikoiden hoitomalli Tampereella Tyypin 1 diabeetikoiden hoitomalli Tampereella LL Susanna Aspholm Tampereen Diabetesvastaanotto Tiimiklubi 25.10.2013 Aitolahti Tampereen Diabeetikot 2012 Tampereen väestö 217 579 henkeä 12 200 diabeetikkoa

Lisätiedot

JÄRVI-POHJANMAAN TERVEYSKESKUS / JÄRVISEUDUN SAIRAALAN TOIMIPISTE, VIMPELI

JÄRVI-POHJANMAAN TERVEYSKESKUS / JÄRVISEUDUN SAIRAALAN TOIMIPISTE, VIMPELI JÄRVI-POHJANMAAN TERVEYSKESKUS / JÄRVISEUDUN SAIRAALAN TOIMIPISTE, VIMPELI Vimpelin kunnan omistamassa, Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen ylläpitämässä Järviseudun sairaalassa toimii 16-paikkainen psykiatrinen

Lisätiedot

Anna-Maija Koivusalo 26.5.15

Anna-Maija Koivusalo 26.5.15 Anna-Maija Koivusalo 26.5.15 Kivuton sairaala projekti vuonna 214 Kivun arviointi projekti Kivuton sairaala toteutettiin yhdeksännen kerran syksyllä 214 pääosin Euroopan kipuviikolla (viikko 42). Mukana

Lisätiedot

24 19.03.2013 KUNTALAIN 51 :N MUKAISTA OTTO-OIKEUSMENETTELYÄ VARTEN SAAPUNEET PÄÄTÖKSET

24 19.03.2013 KUNTALAIN 51 :N MUKAISTA OTTO-OIKEUSMENETTELYÄ VARTEN SAAPUNEET PÄÄTÖKSET HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA 24 19.03.2013 KUNTALAIN 51 :N MUKAISTA OTTO-OIKEUSMENETTELYÄ VARTEN SAAPUNEET PÄÄTÖKSET 650/00/02/00/02/2012 HYKS 24 HYKS-sairaanhoitoalueen johtajan päätökset 28, 21.2.2013

Lisätiedot

JÄRVI-POHJANMAAN TERVEYSKESKUS/ JÄRVISEUDUN SAIRAALAN TOIMIPISTE, VIMPELI

JÄRVI-POHJANMAAN TERVEYSKESKUS/ JÄRVISEUDUN SAIRAALAN TOIMIPISTE, VIMPELI JÄRVI-POHJANMAAN TERVEYSKESKUS/ JÄRVISEUDUN SAIRAALAN TOIMIPISTE, VIMPELI Vimpelin kunnan omistamassa, Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen ylläpitämässä, Järviseudun sairaalan toimipisteessä on kaksi psykiatrista

Lisätiedot

Henkilöstövoimavarojen hallinta osahankkeen (VeTeHH) HUS:n vuodeosastoaineiston kuvaukset

Henkilöstövoimavarojen hallinta osahankkeen (VeTeHH) HUS:n vuodeosastoaineiston kuvaukset VeTe Vetovoimainen ja terveyttä edistävä terveydenhuolto Henkilöstövoimavarojen hallinta osahankkeen (VeTeHH) HUS:n vuodeosastoaineiston kuvaukset Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, HUS hoitotyö

Lisätiedot

OSASTON HOITOMUODOT 14.3.2016 KOKOVUOROKAUSIOSASTO S1, HYKS SYÖMISHÄIRIÖYKSIKKÖ SH ULLA-KAISA.KETTUNEN@HUS.FI

OSASTON HOITOMUODOT 14.3.2016 KOKOVUOROKAUSIOSASTO S1, HYKS SYÖMISHÄIRIÖYKSIKKÖ SH ULLA-KAISA.KETTUNEN@HUS.FI OSASTON HOITOMUODOT 14.3.2016 KOKOVUOROKAUSIOSASTO S1, HYKS SYÖMISHÄIRIÖYKSIKKÖ SH ULLA-KAISA.KETTUNEN@HUS.FI OSASTO S1 12 + 2 potilaspaikkainen avo-osasto syömishäiriöyksikkö on yli 13-vuotiaiden nuorten

Lisätiedot

PÄIVYSTYSASETUKSEN VAIKUTUKSET. Aino-Liisa Oukka johtajaylilääkäri

PÄIVYSTYSASETUKSEN VAIKUTUKSET. Aino-Liisa Oukka johtajaylilääkäri PÄIVYSTYSASETUKSEN VAIKUTUKSET Aino-Liisa Oukka johtajaylilääkäri / merkittävät kohdat 1. Luku Yleiset säännökset 2 Kiireellisen hoidon antaminen ja päivystyksen järjestäminen Kunnan tai kuntayhtymän on

Lisätiedot

Tays:n selkäydinvammakeskuksen toiminta ja yhteistyötyks:n kanssa. Sosiaalityöntekijä Kaarina Eskola Tays/Neku 17.5.2016

Tays:n selkäydinvammakeskuksen toiminta ja yhteistyötyks:n kanssa. Sosiaalityöntekijä Kaarina Eskola Tays/Neku 17.5.2016 Tays:n selkäydinvammakeskuksen toiminta ja yhteistyötyks:n kanssa Sosiaalityöntekijä Kaarina Eskola Tays/Neku 17.5.2016 Keskittämisasetuksen voimaanastumisen (5/2011) jälkeen Taysiin on ohjautunut potilaita

Lisätiedot

Selkäydinvammapotilaiden hoidon keskittäminen. OYS:iin, TAYS:iin ja HYKS:iin. Mauri Kallinen, LT, dosentti, vs.kuntoutusylilää OYS, lääl

Selkäydinvammapotilaiden hoidon keskittäminen. OYS:iin, TAYS:iin ja HYKS:iin. Mauri Kallinen, LT, dosentti, vs.kuntoutusylilää OYS, lääl Selkäydinvammapotilaiden hoidon keskittäminen OYS:iin, TAYS:iin ja HYKS:iin Mauri Kallinen, LT, dosentti, vs.kuntoutusylilää ääkäri, OYS, lääl ääkinnällinen kuntoutus 18.10.2012 Keskittämisen perusteet

Lisätiedot

Anna-Maija Koivusalo 16.4.2014. Kivuton sairaala projekti vuonna 2013

Anna-Maija Koivusalo 16.4.2014. Kivuton sairaala projekti vuonna 2013 Anna-Maija Koivusalo 16.4.214 Kivuton sairaala projekti vuonna 213 Kivun arviointi projekti Kivuton sairaala toteutettiin kahdeksannen kerran syksyllä 213 pääosin viikolla 42. Mukana oli niin erikoissairaanhoidon

Lisätiedot

Sopimusohjauksen aluetilaisuus Jyväskylä

Sopimusohjauksen aluetilaisuus Jyväskylä Liite 8 Sopimusohjauksen aluetilaisuus 24.09.2014 Jyväskylä Päivystystoiminnan järjestäminen KSSHP:ssa TAUSTAA (1) Asetus perustuu Terveydenhuoltolakiin (2010) sekä hallituksen rakennepoliittiseen ohjelmaan

Lisätiedot

Lahden kaupunginsairaalan jaksosisältölista

Lahden kaupunginsairaalan jaksosisältölista 1 Lahden kaupunginsairaalan jaksosisältölista 24.3.2014 2 SISÄLLYS 1 L21 AKUUTTI PERUSTERVEYDENHUOLLON VUODEOSASTO JA AGAY (AKUUTTI GERIATRINEN ARVIOINTIYKSIKKÖ) 3 2 L31 - GERIATRIAN ARVIO-, TUTKIMUS-

Lisätiedot

KUNTALAIN 51 :N MUKAISTA OTTO-OIKEUSMENETTELYÄ VARTEN SAAPUNEET PÄÄTÖKSET

KUNTALAIN 51 :N MUKAISTA OTTO-OIKEUSMENETTELYÄ VARTEN SAAPUNEET PÄÄTÖKSET HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA 31 07.05.2013 KUNTALAIN 51 :N MUKAISTA OTTO-OIKEUSMENETTELYÄ VARTEN SAAPUNEET PÄÄTÖKSET 650/00/02/00/02/2012 HYKS 31 HYKS-sairaanhoitoalueen johtajan päätökset 59, 14.3.2013

Lisätiedot

HYKS alueen saattohoitotyöryhmän 12.10.2011

HYKS alueen saattohoitotyöryhmän 12.10.2011 HYKS alueen saattohoitotyöryhmän muistio 12.10.2011 Tiina Saarto, pj. HYKSSyöpätautien Syöpätautien klinikan vt. ylilääkäri, Tampereen yliopiston vt. palliatiivisen lääketieteen professori Työryhmän asettaminen

Lisätiedot

HUS/HYKS SELKÄYDINVAMMAKESKUS JA VAATIVAN KUNTOUTUKSEN VUODEOSASTO

HUS/HYKS SELKÄYDINVAMMAKESKUS JA VAATIVAN KUNTOUTUKSEN VUODEOSASTO HUS/HYKS SELKÄYDINVAMMAKESKUS JA VAATIVAN KUNTOUTUKSEN HYKS LAUTAKUNNAN KOKOUS 25.08.2015 Harri Hämäläinen ylilääkäri, kuntoutuksen linjajohtaja HYKS Sisätaudit ja kuntoutus HUS/HYKS SELKÄYDINVAMMAKESKUKSEEN

Lisätiedot

MILLOIN JA MITEN PALLIATIIVISEEN HOITOON ERIKOISTUNUT LÄÄKÄRI VOI PARHAITEN AUTTAA POTILAITAAN?

MILLOIN JA MITEN PALLIATIIVISEEN HOITOON ERIKOISTUNUT LÄÄKÄRI VOI PARHAITEN AUTTAA POTILAITAAN? MILLOIN JA MITEN PALLIATIIVISEEN HOITOON ERIKOISTUNUT LÄÄKÄRI VOI PARHAITEN AUTTAA POTILAITAAN? LL Kaisa Rajala, Palliatiivinen yksikkö, HUS Syöpäkeskus Geriatrian ja yleislääketieteen EL Palliatiivinen

Lisätiedot

HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA 43 04.05.2010 NAISTENKLINIKAN JA JORVIN SAIRAALAN LISÄRAKENNUSTEN HANKESELVITYKSET

HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA 43 04.05.2010 NAISTENKLINIKAN JA JORVIN SAIRAALAN LISÄRAKENNUSTEN HANKESELVITYKSET HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA 43 04.05.2010 NAISTENKLINIKAN JA JORVIN SAIRAALAN LISÄRAKENNUSTEN HANKESELVITYKSET HYKS 43 Vuosien 2010-2012 investointiohjelmassa, jonka kuntayhtymän hallitus vahvisti

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2013 1 (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/16 01.10.2013

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2013 1 (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/16 01.10.2013 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2013 1 (6) 324 Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Tuomo Valokaisen ym. aloitteesta koskien kaupunginsairaalan ja terveyskeskuksen

Lisätiedot

Päivystysosasto. Ylilääkäri Jari Nyrhilä, EPSHP

Päivystysosasto. Ylilääkäri Jari Nyrhilä, EPSHP Päivystysosasto Ylilääkäri Jari Nyrhilä, EPSHP Potilaat Päivystysosastolle päivystyspoliklinikan kautta tarkkailuosasto A11, A31, A32 A12, A21, A21 A42 Miksi päivystys osasto aikaa vievä diagnostiikka

Lisätiedot

1. Sisällön muutoksia (diagnostiikka, hoito, potilasryhmät jne.)

1. Sisällön muutoksia (diagnostiikka, hoito, potilasryhmät jne.) 1 Naistentaudit ja synnytykset 2010-2018 Seppo Heinonen, toimialajohtaja Ajanjaksoa 2010-2018 voisi HUS alueen naistentautien ja synnytystoiminnassa kutsua mullistusten vuosikymmeneksi. Syntyvyyden valitettava

Lisätiedot

GEROPSYKIATRIAN SUUNNITELMAT RISTO VATAJA GERO-NEURO-PÄIHDEPSYKIATRIAN LINJAJOHTAJA 30.10.2015 1

GEROPSYKIATRIAN SUUNNITELMAT RISTO VATAJA GERO-NEURO-PÄIHDEPSYKIATRIAN LINJAJOHTAJA 30.10.2015 1 GEROPSYKIATRIAN SUUNNITELMAT RISTO VATAJA GERO-NEURO-PÄIHDEPSYKIATRIAN LINJAJOHTAJA 30.10.2015 1 NEUROPSYKIATRIAN OSASTO 21 MUUTTO PSYKIATRIAKESKUKSEEN MARRASKUUSSA 2016 Neuropsykiatrisia potilasryhmiä:

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/2012 1 (5) Kaupunginvaltuusto Stj/15 07.11.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/2012 1 (5) Kaupunginvaltuusto Stj/15 07.11.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/2012 1 (5) 366 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän perussopimuksen muuttaminen HEL 2012-013867 T 00 01 06 Päätös päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen

Lisätiedot

Sairaaloiden tuottavuus Pirjo Häkkinen

Sairaaloiden tuottavuus Pirjo Häkkinen Sairaaloiden tuottavuus 2015 Pirjo Häkkinen 23.3.2016 Sairaaloiden tuottavuus 2015 Tilastoraportti 6/2017 1 Sairaanhoitopiirien sairaaloiden tuottavuus 2015, sairaanhoitopiirien keskimääräinen tuottavuusluku

Lisätiedot

LeTe Leikkaus- ja tehohoito 2009. Kari Haukipuro, yl, tyj

LeTe Leikkaus- ja tehohoito 2009. Kari Haukipuro, yl, tyj LeTe Leikkaus- ja tehohoito 2009 Kari Haukipuro, yl, tyj 21: LeTe 3 vastuualuetta 210 Tutkimus- ja kehitys Infektiontorjunta Tietopalvelut Kokeellinen kirurgia 211 Anestesia Anestesia (koko talon anestesia

Lisätiedot

SSTY/Toiminnallisen jaoston tutustumismatka Ruotsiin 25 27.8.2013

SSTY/Toiminnallisen jaoston tutustumismatka Ruotsiin 25 27.8.2013 SSTY/Toiminnallisen jaoston tutustumismatka Ruotsiin 25 27.8.2013 Lundin yliopistollinen sairaala, lasten ja sädehoidon rakennusosat sekä Malmön akuuttisairaala Lundin yliopistollinen sairaala Lundin yliopistollinen

Lisätiedot

PSYKIATRIAN ESH JA TYÖKYVYN TUKEMINEN

PSYKIATRIAN ESH JA TYÖKYVYN TUKEMINEN PSYKIATRIAN ESH JA TYÖKYVYN TUKEMINEN Juhani Ojanen Erikoissairaanhoidon rooli Erikoissairaanhoidon rooli on sairauksia ja oireita korjaava ja hoitava toiminta. Lähde: Eläketurvakeskus 05/2011 Keskustelualoitteita

Lisätiedot

MITEN TIETOTURVAONGELMIEN AIHEUTTAMAT RISKIT KONKRETISOITUVAT SAIRAALAN ARJESSA? EERO HIRVENSALO LÄÄKINTÄPÄÄLLIKKÖ, YLILÄÄKÄRI 30.5.

MITEN TIETOTURVAONGELMIEN AIHEUTTAMAT RISKIT KONKRETISOITUVAT SAIRAALAN ARJESSA? EERO HIRVENSALO LÄÄKINTÄPÄÄLLIKKÖ, YLILÄÄKÄRI 30.5. MITEN TIETOTURVAONGELMIEN AIHEUTTAMAT RISKIT KONKRETISOITUVAT SAIRAALAN ARJESSA? EERO HIRVENSALO LÄÄKINTÄPÄÄLLIKKÖ, YLILÄÄKÄRI 30.5.2017 1 HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN LÄÄKINNÄN VALMIUSSUUNNITELMA

Lisätiedot

NÄIN KEHITÄMME INTEGRAATIOTA HUS PORVOON SAIRAANHOITOALUEELLA

NÄIN KEHITÄMME INTEGRAATIOTA HUS PORVOON SAIRAANHOITOALUEELLA NÄIN KEHITÄMME INTEGRAATIOTA HUS PORVOON SAIRAANHOITOALUEELLA Leena Koponen HUS valtuuston seminaari 7-9.5.2018 HUS Porvoon sairaanhoitoalue 1 INTEGRAATION MAHDOLLISUUKSIA Erikoissairaanhoidon keskitettävät

Lisätiedot

Verohallinto 24.8.2015 Oikaisulautakunta PL 705 33101 TAMPERE. Jakelukohdassa mainitut kunnat. Jäsenen ehdottaminen verotuksen oikaisulautakuntaan

Verohallinto 24.8.2015 Oikaisulautakunta PL 705 33101 TAMPERE. Jakelukohdassa mainitut kunnat. Jäsenen ehdottaminen verotuksen oikaisulautakuntaan Verohallinto 24.8.2015 Oikaisulautakunta PL 705 33101 TAMPERE SaeP Anl. Jakelukohdassa mainitut kunnat Kåvit. Behand. Jäsenen ehdottaminen verotuksen oikaisulautakuntaan Verohallinnossa toimivaan Verotuksen

Lisätiedot

Selkäpotilas TYKS:ssa Lähetteen vaatimukset ja potilaan hoito. Alueellinen koulutus 21.4.2016 Katri Pernaa

Selkäpotilas TYKS:ssa Lähetteen vaatimukset ja potilaan hoito. Alueellinen koulutus 21.4.2016 Katri Pernaa Selkäpotilas TYKS:ssa Lähetteen vaatimukset ja potilaan hoito Alueellinen koulutus 21.4.2016 Katri Pernaa Vuonna 2015 n 5000 poliklinikkakäyntiä degeneratiivisten selkäsairauksien vuoksi Näistä viidennes

Lisätiedot

SELVITYS LOHJAN JA LÄNSI-UUDENMAAN

SELVITYS LOHJAN JA LÄNSI-UUDENMAAN 1 Valtuusto 15.12.2009, LIITE 3 SELVITYS LOHJAN JA LÄNSI-UUDENMAAN SAIRAANHOITOALUEIDEN YHDISTYMISMAHDOLLISUUKSISTA 26.11.2009 2 Sisällys 1. Selvityksen kohde 3 2. HUSin sairaanhoitoalueorganisaation taustahistoria

Lisätiedot

KESKUSSAIRAALASSA. Anestesiahoitaja Piia Hämäläinen K-SKS

KESKUSSAIRAALASSA. Anestesiahoitaja Piia Hämäläinen K-SKS A N E S T E S I A H O I TA JA N T Y Ö K E S K I SUOMEN KESKUSSAIRAALASSA Anestesiahoitaja Piia Hämäläinen K-SKS T YÖPISTEET v Leikkaussalit (3 leikkausosastoa) v Kiertohoitajuus v Heräämöt x 3 v Silmäyksikkö

Lisätiedot

MITEN KIRURGIAN TYÖNJAKO TULISI TOTEUTTAA?

MITEN KIRURGIAN TYÖNJAKO TULISI TOTEUTTAA? MITEN KIRURGIAN TYÖNJAKO TULISI TOTEUTTAA? JUKKA-PEKKA MECKLIN Ylilääkäri, professori Keski-Suomen sairaanhoitopiiri 17.10.2008 KIRURGIAN EDISTÄMISSÄÄTIÖN SEMINAARI Sitra, Helsinki Työnjaon ohjeistus STM

Lisätiedot

Hoitotyö. Vt. Hallintoylihoitaja Tarja Kainulainen-Liiti Valtuustoseminaari

Hoitotyö. Vt. Hallintoylihoitaja Tarja Kainulainen-Liiti Valtuustoseminaari Hoitotyö Vt. Hallintoylihoitaja Tarja Kainulainen-Liiti Valtuustoseminaari 16.8.2017 Esityksen sisältö Hoitohenkilökunta ja työn luonne Hoitohenkilökunnan riittävyys ja rekrytointi Rafaela-hoitoisuusluokitusjärjestelmä

Lisätiedot

Yleislääketieteen erikoislääkärikoulutuksen jaksot Hyksin sairaanhoitoalueella 2019

Yleislääketieteen erikoislääkärikoulutuksen jaksot Hyksin sairaanhoitoalueella 2019 Yleislääketieteen erikoislääkärikoulutuksen jaksot Hyksin sairaanhoitoalueella 2019 ERIKOISALA/PAIKKA JAKSON KUVAUS JAKSOON KUULUVA PÄIVYSTYS MUUTA HUOMIOITAVAA YHTEYSHENKILÖ FYSIATRIA Jakson aikana erikoistuja

Lisätiedot

TERAPIANURKKA Toiminta-alueena Länsi-Uusimaa, ja asiakasperheitä 215 asiakaskohtaamisia 4628

TERAPIANURKKA Toiminta-alueena Länsi-Uusimaa, ja asiakasperheitä 215 asiakaskohtaamisia 4628 TERAPIANURKKA 2015 TERAPIANURKKA 2015 Toiminta-alueena Länsi-Uusimaa, ja asiakasperheitä 215 asiakaskohtaamisia 4628 Terapianurkassa oli alkuvuonna 2015 seitsemän terapeuttia, ja elokuusta 2015 alkaen

Lisätiedot

Moniresistenttien mikrobien kantajien/altistuneiden hoito ja viljelynäytteet akuuttisairaanhoidon osastoilla ja poliklinikoilla

Moniresistenttien mikrobien kantajien/altistuneiden hoito ja viljelynäytteet akuuttisairaanhoidon osastoilla ja poliklinikoilla 1(5) Moniresistenttien mikrobien kantajien/altistuneiden hoito ja viljelynäytteet akuuttisairaanhoidon osastoilla ja poliklinikoilla Yleistä Sairaalaympäristössä mikrobien keskeisin tartuntareitti on kosketustartunta.

Lisätiedot

Potilashoidon vuosikertomus 2015 Naistenklinikka

Potilashoidon vuosikertomus 2015 Naistenklinikka Potilashoidon vuosikertomus 2015 Naistenklinikka Naistenklinikka 1. TAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN Naistenklinikka vastaa synnytysten ja naistentautien hoidosta VSSHP:n alueella. Erityisvastuualueeseen kuuluvat

Lisätiedot

6.3.7. Naistenklinikka

6.3.7. Naistenklinikka TAULUKO 6.3.7.1. NAISTENKLINIKALLE SAAPUNEET LÄHETTEET VASTUUALUEITTAIN VUONNA 2013. Toimintaluvut vastuualueittain vuodelta 2013 on kuvattu taulukossa 6.3.7.2. TAULUKKO 6.3.7.2. NAISTENKLINIKAN TOIMINTALUVUT

Lisätiedot

HOIDON SAATAVUUDEN EROT JA KEINOT NIIDEN POISTAMISEKSI HUS:SSA PETRI BONO VS. JOHTAJAYLILÄÄKÄRI HUS VALTUUSTON SEMINAARI

HOIDON SAATAVUUDEN EROT JA KEINOT NIIDEN POISTAMISEKSI HUS:SSA PETRI BONO VS. JOHTAJAYLILÄÄKÄRI HUS VALTUUSTON SEMINAARI HOIDON SAATAVUUDEN EROT JA KEINOT NIIDEN POISTAMISEKSI HUS:SSA PETRI BONO VS. JOHTAJAYLILÄÄKÄRI HUS VALTUUSTON SEMINAARI 7.5.2018 MIKSI HUS SAIRAANHOIDON ORGANISAATIOTA JA JOHTAMISTA ON SYYTÄ KEHITTÄÄ?

Lisätiedot

Potilashoidon vuosikertomus 2015 Turunmaan sairaala

Potilashoidon vuosikertomus 2015 Turunmaan sairaala Potilashoidon vuosikertomus 2015 Turunmaan sairaala Turunmaan sairaala (TMS) Sairaala on toiminut sairaanhoitopiirin liikelaitoksena vuoden 2006 alusta alkaen. Se tarjoaa erikoissairaanhoidon palveluita

Lisätiedot

Kiljavan Sairaala - Toimintakykyä kuntoutuksella

Kiljavan Sairaala - Toimintakykyä kuntoutuksella Kiljavan Sairaala - Toimintakykyä kuntoutuksella Kiljavan Sairaala Alueellinen kuntoutussairaala Sijaitsee Nurmijärvellä Sisältönä vaativa moniammatillinen kuntoutus ja hoito Tavoitteena kuntouttaa potilaat

Lisätiedot

Raskaudenkeskeytykset tilastojen valossa

Raskaudenkeskeytykset tilastojen valossa Raskaudenkeskeytykset tilastojen valossa Naistentautien alueellinen koulutus 7.11.2016 Erikoisuunnittelija Anna Heino anna.heino@thl.fi 13.11.2016 1 Raskaudenkeskeytysrekisteri Tilastoja kerätty 1950-luvulta,

Lisätiedot

6.3.2. Sydänkeskus KAAVIO 6.3.2.1. SYDÄMEN VARJOAINEKUVAUKSET TYKSISSÄ VUOSINA 2011 2013.

6.3.2. Sydänkeskus KAAVIO 6.3.2.1. SYDÄMEN VARJOAINEKUVAUKSET TYKSISSÄ VUOSINA 2011 2013. 6.3.2. Sydänkeskus Sydänkeskus muutti keväällä 2013 uusiin yhtenäisiin tiloihin T-sairaalaan. Toimialue muodostettiin Tyksin kardiologisesta toiminnasta sekä sydän- ja rintaelinkirurgiasta. Uusi organisaatiomalli

Lisätiedot

K-HKS PÄIVYSTYKSEN NÄKÖKULMASTA. Veli-Pekka Rautava

K-HKS PÄIVYSTYKSEN NÄKÖKULMASTA. Veli-Pekka Rautava K-HKS PÄIVYSTYKSEN NÄKÖKULMASTA Veli-Pekka Rautava 15.2.2016 K-HKS LUKUINA VUONNA 2014 Poliklinikkakäyntejä 240 275 (suunnite 217 870) Hoitopäivät 99 808 Hoitojaksot 25 644 Leikkaus- ja muut toimenpiteet

Lisätiedot