Kisko-Kalle. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kisko-Kalle. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE"

Transkriptio

1 Kisko-Kalle Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Lokakuu 2010

2 Sarjan sisältö Messinkilevy Hytti Ovet (2kpl) Etuseinän luukut (2 kpl) Katto Porrasaskelmat (4 kpl) Etupään merkit (4 kpl) Ikkunatiivisteet (jokaiseen ikkunaan) Puskinpalkin kannatin Työntötangon kannatin Kaidejigi Tunkin ohjain (2 kpl) Messinkivalut Tunkki (2 kpl) Lamput (4 kpl) Siirtokuvat (vihreä versio ja punavalkoinen versio) Valmistajalaatat (2 kpl) Ikkunakalvoa Uushopealankaa Kokoamiseen tarvittavat työkalut Terävät kynsisakset tai kapeakärkinen taltta Koukkupäinen kaapiva veitsi tai kolmioviila Neulaviila Juotoskolvi, tinalyijylankaa ja juoksutetta Sivuleikkurit ja sileäleukaiset lattapihdit Pinsetit osien käsittelyyn Ruuvipuristin ja L-profiilipari taivutuksien tekemiseen Suorakulma Pikaliimaa tai kaksikomponenttiepoksiliimaa Yleistä rakennussarjan kokoamisesta Kisko-Kalle on ns. muunnossarja. Se on suunniteltu sopivaksi Hornby/Rivarossin Kisko-Kallen alustalle. Rivarossin sarjasta käytetään alustan lisäksi puskinpalkki ja haluttaessa NEM-kytkin. NEM-kytkimen voi korvata sirommalla NEM-korkeudelle asennettavalla kytkinkoukulla, joka taivutetaan 0,8 mm:n messinkilangasta (ei sisälly sarjaan). Maaleiksi soveltuvat Suomen Rautatiemuseon myymä VR-maalit. Esikuvasta Sarja perustuu Tampellan alkuperäisiin piirustuksiin. Malli esittää Kisko-Kallen sellaisena kuin se alunperin rakennettiin vuonna Aikojen saatossa Kisko- Kalleen on tehty erilaisia ulkoisia muutoksia, esimerkiksi lamput siirrettiin korin etuseinästä korin sivuille ja etupäänmerkit eli tikkarit poistettiin. Kisko-Kallen historiasta on julkaistu laaja artikkeli Resiina-lehden numerossa 2/2006. Kisko-Kallesta löytyy kuvia myös www-osoitteesta vaunut.org. Valmistus ja suunnittelu: Mestarimallit.

3 Veturin vihreä, Rautatiemuseon VR-värit Agama Dieselin keltainen, Blue Angels Yellow, esim. XtraColor Vaalean harmaa Koristeraidat: valkoinen Tumman harmaa, mahdollisesti lähes musta Veturin kerma, Rautatiemuseon VR-värit Agama Ikkunatiivisteet ja pyyhkimet: musta Veturin punainen, Rautatiemuseon VR-värit Agama Katto: mahdollisesti alumiini tai veturin kerma (?) Turvalaitekeltainen

4 1 Syövyteosien irrottaminen Syövyteosat irrotetaan kehyksestään katkaisemalla osia paikoillaan pitelevät kannakset. Teräväksi teroitettu kapea puutaltta on kätevä työväline. Aseta lasilevyn päälle kolme tulostimen paperiarkkia päällekäin, aseta syövytelevy papereiden päälle ja paina varovasti kannas poikki. Papeon hyvä alasin, joka antaa leikkausterälle hivenen joustoa. Myös pieniä kynsisaksia voi käyttää irrottamiseen, mutta pienten ja hentojen osien irroittamiseen sakset tai pihdit eivät ole kovin hyvä ratkaisu sakset tai pihdit voivat vääntää leikattavan osan mutkalle. HUOM! Ikkunatiivisteiden irrottaminen edellyttää erityistä huolellisuutta ja varovaisuutta; niitä ei voi irrottaa saksilla tai pihdeillä. Poista kannaksen jämä lopuksi osan reunasta terävillä sivuleikkureilla ja siisti leikkauspinta hienolla viilalla. Syövytetty taivutusura jää aina taivutuksen sisäpuolelle, ellei toisin ole mainittu. 2 Ohjausluukkujen asentaminen Irrota ohjausluukkukokonaisuus syövytearkilta, siisti se ja kiinnitä tinaamista varten puiselle alustalle maalarinteipillä nurja puoli ylöspäin. Tinaa pinta ohuesti. Levitä pinnoille aluksi runsaasti juoksutetta (nestemäinen on parempaa kuin pasta), jonka jälkeen sulata pinnoille tinaa vältä kokkareiden syntymistä. Kokkareet voi poistaa juottamisen jälkeen viilalla. Taivuta luukkujen ohjainkiskojen päät 90 asteen kulmaan taittouria pitkin. Pujota ohjainkiskojen taivutetut päät seinässä olevien reikien läpi. Jos käytät juottamiseen pastamaista juoksutetta, niin levietä pastaa tinatuille pinnoille ennen osan asentamista paikoilleen. Nestemäisen juoksutteen voi levittää pensselillä osan asentamisen jälkeen. 3 Ohjausluukun juottaminen Lämmitä ohjausluukkua päältä käsin kolvilla, jonka kärki on puhdistettu tinasta tinaimulangalla tai pyyhkäisellä kärki huolellisesti puhtaaksi juotosaseman puhdistussieneen. Paina kolvin kärjellä ja puutikulla luukkuja, jotta ne tarttuisivät tiiviisti seinään. Juottamisen jälkeen katkaise kohdistustapit seinän takaa ja hio pinnat sileäksi viilalla. Korin seinän sisäpinnoille ei saa jää epätasaisuuksia, jotka estäisivät korin asentamisen alustaan. Pese pinnat puhtaaksi vedellä ja astianpesuaineella. Siisti kuivuneen osan pinnat lasikuituharjalla (=raapeharja, lasiharja; myynti Helsingissä: Kellonosat Oy ja SarTrading). Aloita korin taittourien siistiminen. Olfan muovilaminaattiveitsi P-800 on taittourien siistimiseen kätevä työkalu ns. kaapiva veitsi. Noin viisi vetoa uraa kohti on sopiva määrä. Uran siistiminen varmistaa sen, että kulmasta tulee terävä. Myös kolmioviila soveltuu taittouran siistimiseen.

5 4 Korin taivuttaminen Aloita kori taivuttaminen sisäpuolisista eteisen seinistä. Käytä taivuttamiseen sileäleukaisia lattapihtejä. Jos osa ei lähde taipumaan vaivatta, ohenna taittouraa lisää kaapivalla veitsellä. Varmista erikseen, että ikkunan vieressä oleva kapea kannas taipuu samaan kulmaan kuin muu seinä. Tavoiteltava taivutuskulma on 45 astetta. Uloimmat eteisen seinät on helppo taivuttaa ruuvipuristimessa. Kun osa asetetaan ruuvipuristimeen, jää koko taittouraa aina näkyville leukojen yläpuolelle. On tärkeää, että uran reuna on suorassa linjassa taivutustyökalun leukoihin nähden. Taivutettavaa kohdetta on syytä painaa tasaisesti taivutettavan kohteen läheisyydestä. Tässä voi käyttää apuna suoran kulmaan sivua, lattaraudan pätkää tai muuta vastaavaa suorareunaista kappaletta. 5 Korin taivuttaminen Korin taivuttaminen aloitetaan sisäpuolisesta nurkasta. Taivutettavan sauman vierestä otetaan kiinni sileäleukaisilla lattapihdeillä. Taivutettavan seinän taipumista autetaan lattaraudan pätkällä. Taivutuksissa taivutusvoimaa kannattaa aina kohdistaa sauman viereen. Kuvissa näkyvä kapea suuntaispuristin on erinomainen työkalu tällaiseen työhön. Taivuta molemmat nurkat 90 asteen kulmaan. 6 Korin avoimen nurkan liitos Avointa nurkkaa taivutettaessa pujotetaan seinän reunassa olevat ohuet suikaleet vastakkaisen seinän silmukoiden läpi. Suikaleet taivutetaan spiraaliksi samalla varovasti vetäen kovin montaa kierrosta suikaleet eivät kestä katkeamatta. Tällä tavoin avoin nurkka lukittuu tiukaksi ja nurkkasauma voidaan helposti juottaa sisäpuolelta. Juottamisen jälkeen suikaleet ja silmukat poistetaan ja sauma siistitään viilalla. Ennen juottamista korin nurkkien suoruus tarkistetaan suorankulman avulla. Juotettu kori on tukeva, joten nurkkia voi taivuttaa myös juottamisen jälkeen varovasti.

6 7 Nurkan juottaminen Korin nurkka juotetaan sisäpuolelta. Tämän jälkeen suikaleet ja silmukat katkaistaan sivuleikkureilla ja jäysteet poistetaan viilalla. Lopputuloksena on huomaamaton ja siisti sauma. 8 Oviseinän taivuttaminen A B Ulkonevassa oviseinässä on useita taivutuksia. Taivuttaminen aloitetaan oven alapuolelta keskimmäisestä taivutuksesta (A). Toinen taivutus tehdään teräsviivaimen avulla heti oven alapuolella olevasta taivutusurasta (B), jonka jälkeen taivutetan alin porrasaskelman muotoonsa (C). Lopuksi taivutetaan ikkunan yläpuolinen taivutus. HUOM! Kaikki taivutuksen tehdään 90 asteen kulmaan. C D 9 Portaiden juottaminen Ylin porrasaskelma asetetaan paikoilleen ja sitä pidetään pinseteillä paikoillaan juottamisen ajan. Juotos tehdään nurjalta puolelta. Tämän jälkeen keskimmäinen askelma puristetaan pinseteillä paikoilleen ja juotos tehdään nurjalta puolelta. Jos askelma ei tullut aivan 90 asteen kulmaan, voidaan se taivuttaa suoraan lattapihdeillä. Tinatut pinnat siistitään ehdottoman sileiksi viilalla, jotta oviseinä istuisi vaivatta koriin kylkeen.

7 10 Oven juottaminen paikoilleen Ovi juotetaan paikoileen sauman sisäpuolelta. Tässä vaiheessa juotetaan vain ovisaumat. Sovita ovea paikoilleen ja tarkista, että etisen kapea seinät ovat oikeassa kulmassa. Seuraavaksi varmistetaan, että porrasosuus on tiukasti korin seinää vasten. Sen pitäminen paikoillaan onnistuu hyvin teräksinen hiuspinnin avulla. Juotos tehdään alimman porrasaskelman alapuolelta. Jos porraslevyn sivusaumojen ja seinän väliin jäi rako, täytetään se varovasti tinalle. Kun ovet ovat paikoillaan, tarkistetaan oven ikkunan yläpuolisen lipan taivutuskulma lippa ei saa näkyä ikkunoista. Oven ja eteisen seinien välinen sauma siistitään viilalla. Jos saumaan jäi rako, voidaan rako paikata tinalla tai pienoismallikitillä. 11 Korin viimeistely Kääntyvän puskinpalkin (otetaan Hornbyn mallista) kiinnitin taivutetaan ja juotetaan paikoilleen. Samoin Hornbyn kytkintä kannattelevien tankojen silmukkamainen kiinnitin. Silmukan päässä oleva kannas on helpointa poistaa vasta juottamisen jälkeen. Tuulilasinpyyhkijän kiinnitysakseli on helppo juottaa ylipitkänä balsariman avulla paikoilleen. Toinen tapa on juottaa akseli itse tuulilasinpyyhkijään, mikä on helpompi tapa. Tuulilasinpyyhkijä liimataan paikoilleen vasta valmiiksi maalattuun ja lakattuun koriin. Kuvassa tuulilasinpyyhkijän akseli juotetaan koriin. 12 Katon kiinnitys Manklaa kattopelti kaarevaksi vaikkapa lasisella Pilttipurkilla pehmeähköä alusta vasten stryrox-levy tai oma reisi on sopiva alusta. Taivuta katon säde mielellään vähän tavoitesädettä jyrkemmäksi. Aseta taivutettu katto lasilevyn päälle ja paina jollain suoralla esineellä säde oikeaksi tai lähelle oikeaa. Katto kohdistuu koriin seinien yläreunassa olevien tappien avulla; ne sopivat katon reunassa oleviin reikiin. Teippaa katto kiinni maalarinteipilla. Katto juotetaan korin ulkopuolelta katon lipan alta aloita juottaminen katon keskeltä ja etene reunaa kohti. Pidä toisessa kädessäsi hansikasta, jotta sormet eivät pala. Jos käytät paksua puuvillahansikasta, voi sen lisäksi kastella. Katto juotetaan koriin vain pitkien seinien kohdalta oven yläpuolelta kattoa ei tarvitse juottaa.

8 13 Etupään merkki eli tikkari Dieselveturin etupäätä osoittava merkki kootaan kahdesta tikkukaramellia muistuttavasta osasta. Osat asettuvat toisiaan vasten ristikkäin 90 asteen kulmaan. Osat liitetään toisiinsa pienellä tinanokareella ja toisesta päästä katkaistaan ylimääräinen varsi. Ristikkäisliitos muodostuu hahloista, jotka joskus voivat olla syövyttämisen jäljiltä tiukat. Mikäli osat eivät solahda toisiinsa vaivatta, voidaan osiin syövytettyjä hahloja avartaa varovasti lehtisahan terällä tai vesihiomapaperin palasella. Etupään merkkien varsi taivutetaan 90 asteen pyöreään kulmaan ja ne asennetaan maalauksen jälkeen veturin etuseinissä oleviin reikiin. Merkit maaltaan valkoisella mattamaalilla. Maalin kuivuttu punaiset raidat värjätään punaisella geelikynällä, joka tarttuu hyvin mattaiseen pintaan. HUOM! Maalauksen kannalta on helpompaa maalata ja raidoittaa osat ensin ja koota merkki liimalla vasta maalauksen jälkeen. 14 Otetankojen taivuttelu Otentangot taivutetaan uushopealangasta. Sarja sisältää myös taivutusjigin, jonka avulla langasta taivutetut kaiteet sopivat hyvin korissa oleviin asennusreikiin. Taivuta aluksi langan pää 90 asteen kulmaan. Aseta taivutettu langanpää taivutusjigissä olevaan reikään ja aseta lanka lappeelleen jigiin syövytettyyn uraan. Purista lattapihdeillä lanka jigiä vasten ja taivuta lanka 90 asteen kulmaan jigin päätyreunaa vasten. 15 Pyöreäkulmaiset otetangot Kisko-Kallen otetangot ovat esikuvassa pyöreäkulmaiset. Taivutujigillä ei saa tarpeeksi pyöreäkulmaisia taivutuksia. Pyöreäkulmaiset otetangot syntyvät jigillä, joka on rakennettu puupalikasta ja kahdesta 2 mm:n vahvuisesta vaunun akselista. Uushopealanka taivutetaan akseleita vasten lattaraudan tai sileäpintaisen suorankulman avulla. Otentankoja ei tarvitse maalata, koska uushopea on esikuvansa väristä. Otetankoja sovitetaan koriin paikoilleen, mutta ne liimataan paikoilleen vasta valmiiksi maalattuun koriin.

9 16 Tunkin ohjain Tunkki asennetaan alustan päälle pyörien väliin. Esikuvassa tunkki on kiinnitetty veturin runkoon keskeltä nivelöidyllä rautalevyllä kääntyvän nivelen avulla tunkkia on voitu esikuvassa liikutella alustan päällä. Mallissa tunkkia ei voi kuitenkaan liikutella eikä rautalevyssä ole niveltä. Taivuta rautalevyn puoliskot vastakkain osan keskellä olevan leveän taivutusuran avulla taivutusura jää taitoksen ulkopuolelle. Juota osat yhteen sivusaumasta. HUOM! Tunkin jalan yksi sivu on viilattava suoraksi, jotta tunkin saisi liimattua kiinnit ohjaulevyn päätyyn. 17 Messinkivaluosien viimeistely Lamput ja tunkit on valettu messingistä. Metallivaluosat on helppo viimeistellä maalausta varten pienoisporakoneen ja lasikuituharjan (=raapeharja, lasiharja) avulla. Maalauksen ajan osat pysyvät kätevästi balsalevyssä. HUOM! Lamppuihin saadaan siroutta, jos niiden sisus avarretaan poranterällä. Tunkit ja lamput asennetaan malliin vasta maalattuina, kun kori on täysin valmis ja maalattu. Hornbyn alkuperäisen kytkimen voi asentaa malliin samalla periaatteella kuin se oli Hornbyn mallissa. Mustasta teräslangasta valmistettuja kytkimen kannattimia on kuitenkin lyhennettävä ja niihin on tehtävä uudet taivutukset kiinnittämistä varten. Itse kytkimen voi suomalaiseen tapaan korvata messinkilangasta taivututulla kytkinkoukulla, jonka pää asettuu samalle korkeudelle kuin itse kytkin. 18 Maalaus (punavalkoinen versio) Valtionrautatiet otti punavalkoisen maalauksen käyttöön vetureissaan vuoden 1958 lopussa, jonka jälkeen valmistuneet Kisko-Kallet toimitettiin punavalkoisina. Maalauksen periaate on yleensä vaaleasta tummaan. Siksi koko kori maalataan aluksi valkoisella tai oikeammin kermalla. Maaleina sopivat hyvin Agaman VR-sävyt, joita on saatavilla Rautatiemuseon myymälästä (sävyt: veturin kerma ja veturin punainen). Kun maali on kuivunut pari päivää, maskataan malli punaisen värin maalaamista varten Tamiyan maskiteipillä, jonka jälkeen punainen voidaan maalata. Kun punainen maali on kuivunut, maskataan korin alareuna, joka maalataan viimeiseksi harmaalla.tämä jälkeen maskataan katto, joka voidaan maalata alumiinin väriseksi tai harmaaksi. Alustan maalausta varten moottori ja pyörät suojataan maskiteipillä. Alusta maalataan samalla harmaalla kuin korin alaosa.

10 19 Alkuperäinen vihreäkeltainen maalaus Vihreäkeltainen maalaus toteutetaan samalla tavalla maskaamalla kuin punavalkoinenkin. Alkuperäisen maalausversion haasteena on oven ikkunoiden ympärille maalattu valkoinen kehys. Sen toteuttamiseksi valmistetaan ohuesta polystyreenimuovista leikkausmaski, jonka avulla lasilevyn päälle liimattuun Tamiyan maskiteppiin leikataan aukko hyvin terävällä veitsellä. Tämän jälkeen maski astetaan mallin päälle. Maskeilla on taipumus vuotaa, joten ruiskulla sumutetaan valkoista maalia kohteeseen useampi hyvin ohut kerros. Kerrosten välillä odosteaan joitakin minuutteja, jotta jo ruiskutettu kerros ei olisi enää valuvassa muodossa. Maalista riiippuen valkoista on ruiskutettava 3-5 kertaa, koska alla oleva veturinvihreä tuppaa kuultamaan valkoisen läpi. Tällaisessa maalauksessa saattaa olla paikallaan valita valkoiseksi väriksi mattamaali, joka ei ominaisuuksiltaan ole yhtä juoksevaa kuin kiiltävä maali. 20 Korin viimeistely Siirtokuvat kiinnitetään kiiltävän maalin pinnalle. Apuna käytetään siirtokuvapehmennintä. Tämän jälkeen kori lakataan satiininkiiltoisella lakalla. Kun lakka on kuivunut, liimataan ikkunatiivisteet. Tiivisteuraan annostellaan muutama tippa pikaliimaa, jonka jälkeen mustaksi maalatut tai mustaksi kemiallisesti tummutetut tiivisteet asetetaan paikoilleen. Tämän jälkeen kiinnitetään ikkunaruudut. Aloita siltä seinältä, johon olet ajatellut kiinnittää etupään merkit. Ruutua asennettaessa on pidettävä huoli siitä, että ruutu ei peitä etupäänmerkkien asennusreikiä. Aseta kori alustalle, jonka jälkeen voit liimata lamput ja otetangot. Tämä varmistaa sen, että otetankojen tai lamppujen varret eivät ota kiinni voimansiirron osiin. Lamppujen sisukset maalataan valkoisella. Linssin voi valaa epoksiliimatipasta tai kiiltävästä lakasta. 21 Valmistajalaatat Kiinnitä maskiteippiä levynpalaselle liimapuoli ylöspäin. Painat siistityt valmistajalaatat liimapintaa vasten ja maalaa ne punaisella maalilla. Anna kuivua pari päivää, jonka jälkeen pinnan voi hioa vesihiomapaperilla (nro 1000) veden kera. Tämä poistaa maalin kohollaan olevasta messinkipinnasta. Liimaa valmistajalaatat varovati paikoilleen.

Mansardikattoinen tupa. Mittakaava 1:160 KOKOONPANO- OHJE

Mansardikattoinen tupa. Mittakaava 1:160 KOKOONPANO- OHJE Mansardikattoinen tupa Mittakaava 1:160 KOKOONPANO- OHJE Maaliskuu 2014 1 Sarjan sisältö Kokoamiseen tarvittavat työkalut Uushopeasyövytteet Seinäelementtipelti Kattopelti Valuosat 2 savupiippua 1 kivijalka

Lisätiedot

Sauna. Mittakaava 1:160. Kokoonpanoohje

Sauna. Mittakaava 1:160. Kokoonpanoohje Mittakaava 1:160 Kokoonpanoohje Heinäkuu 2014 1 Sarjan sisältö Kokoamiseen tarvittavat työkalut Uushopeasyövytteet: Seinäelementtipelti ja katto Valuosat: 1 kivijalka savupiippu Muut osat 0,13 mm kirkas

Lisätiedot

Mansardikattoinen talo. Mittakaava 1:160 KOKOONPANO- OHJE

Mansardikattoinen talo. Mittakaava 1:160 KOKOONPANO- OHJE Mansardikattoinen talo Mittakaava 1:160 KOKOONPANO- OHJE Maaliskuu 2014 1 Sarjan sisältö Kokoamiseen tarvittavat työkalut Uushopeasyövytteet Seinäelementtipelti Kattopelti Valuosat 2 savupiippua 1 kivijalka

Lisätiedot

A6-, A7-, A11-, K4-telit. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE

A6-, A7-, A11-, K4-telit. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE A6-, A7-, A11-, K4-telit Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Toukokuu 2013 Sarjan sisältö: Uushopeasta syövytetyt telirungot (0,3 mm uushopea) Valkometalliset A7-telisivut (4 kpl) RP25-pyöräkerrat (4 kpl)

Lisätiedot

M-soravaunu, pitkä. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE

M-soravaunu, pitkä. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE M-soravaunu, pitkä Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Helmikuu 2013 1 Sarjan sisältö: Syövytetty uushopeapelti (0,3 mm uushopea) Valkometallivaluosat Varsipuskimen puskintuppelot (4 kpl) Laakeriboxin jousi

Lisätiedot

3-ovinen liiteri. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE

3-ovinen liiteri. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE 3-ovinen liiteri Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Huhtikuu 2015 1 Sarjan sisältö Kokoamiseen tarvittavat työkalut Uushopeasyövytearkki Hartsivaluosat 1 kivijalka 2 sivuseinää 2 päätyseinää 2 väliseinää

Lisätiedot

Asemakioski. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE

Asemakioski. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Asemakioski Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Huhtikuu 2011 Sarjan sisältö Kokoamiseen tarvittavat työkalut Messinkisyövytteet Seinäelementti Katon kohdistuspelti 3 ikkunaa 1 myyntitiski 1 nimikyltti Valuosat

Lisätiedot

Resiinavaja. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE

Resiinavaja. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Resiinavaja Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Helmikuu 2011 Sarjan sisältö Kokoamiseen tarvittavat työkalut Messinkisyövytteet 2 resiinavajan ovea + ovenkarmit 1 varaston ovi + ovenkarmit Valuosat Etu-

Lisätiedot

Tavaramakasiini lämminvarastolla. Mittakaava 1:160 KOKOONPANO- OHJE

Tavaramakasiini lämminvarastolla. Mittakaava 1:160 KOKOONPANO- OHJE Tavaramakasiini lämminvarastolla Mittakaava 1:160 KOKOONPANO- OHJE Syyskuu 2014 1 Sarjan sisältö Kokoamiseen tarvittavat työkalut Uushopeasyövytteet: Seinäelementtipelti Kattopelti Valuosat: 1 kivijalka

Lisätiedot

Vahtitupa. Mittakaava 1:160 KOKOONPANO- OHJE

Vahtitupa. Mittakaava 1:160 KOKOONPANO- OHJE Vahtitupa Mittakaava 1:160 KOKOONPANO- OHJE Helmiikuu 2015 1 Sarjan sisältö Kokoamiseen tarvittavat työkalut Uushopeasyövytteet: Seinäelementtipelti Kattopelti Valuosat: 1 kivijalka 1 savupiippu Muut osat

Lisätiedot

Laiturirakennus. (Airaksela, Sääskiniemi, Tani) Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE

Laiturirakennus. (Airaksela, Sääskiniemi, Tani) Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Laiturirakennus (Airaksela, Sääskiniemi, Tani) Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Maaliskuu 2010 Sarjan sisältö Messinkilevy Ulko-ovet ja ovien puitteet Ikkunanpuitteet ja ikkunaristikot Katon lipan ristikot

Lisätiedot

Riihimäki-Pietari-radan III luokan asemarakennus Nurmi mittakaava 1:160 KOKOONPANO- OHJE

Riihimäki-Pietari-radan III luokan asemarakennus Nurmi mittakaava 1:160 KOKOONPANO- OHJE Riihimäki-Pietari-radan III luokan asemarakennus Nurmi mittakaava 1:160 KOKOONPANO- OHJE Kesäkuu 2015 1 Sarjan sisältö Pelti: 0,3 mm:n uushopealevy Hartsista valettu kivijalka 4 kpl hartista valetut savupiiput

Lisätiedot

Vaihdekoju. Mittakaava 1:160 KOKOONPANO- OHJE

Vaihdekoju. Mittakaava 1:160 KOKOONPANO- OHJE Vaihdekoju Mittakaava 1:160 KOKOONPANO- OHJE Maaliskuu 2011 Sarjan sisältö: Kokoamiseen tarvittavat työkalut: Messinkisyövytteet: Seinäelementti Katto 2 päätyjen tuulilautaa 2 sivujen tuulilautaa 3 ikkunaa

Lisätiedot

Rintamamiestalo. Mittakaava 1:160 KOKOONPANO- OHJE

Rintamamiestalo. Mittakaava 1:160 KOKOONPANO- OHJE Rintamamiestalo Mittakaava 1:160 KOKOONPANO- OHJE Marraskuu 2013 1 Sarjan sisältö: Kokoamiseen tarvittavat työkalut: Uushopeasyövytteet 2 arkkia Hartsivaluosat 2 katonlapetta 1 savupiippu 1 kivijalka 1

Lisätiedot

Vahtitupa. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE

Vahtitupa. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Vahtitupa Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Heinäkuu 2009 Sarjan sisältö Kokoamiseen tarvittavat työkalut Messinkisyövytteet 8 ikkunapokaa + vuorilaudat ovi + karmikehikko Valuosat 2 katonlapetta + harjatiilirima

Lisätiedot

Mittakaava 1:87. Spk-, Goa-, Ssosäiliövaunu KOKOONPANO- OHJE

Mittakaava 1:87. Spk-, Goa-, Ssosäiliövaunu KOKOONPANO- OHJE Mittakaava 1:87 Spk-, Goa-, Ssosäiliövaunu KOKOONPANO- OHJE Lokakuu 2011 Sarjan sisältö: Syövytetty uushopeapelti (0,3 mm uushopea) Goa ja Sso (2 arkkia/sarja) Spk (3 arkkia/sarja) Hartsivaluosat Säiliö

Lisätiedot

Gmz-säiliövaunu. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE

Gmz-säiliövaunu. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Gmz-säiliövaunu Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Heinäkuu 2011 Sarjan sisältö Säiliö (harmaasta hartsista valettu) Telisivut 4 kpl (messinkivalu) Varsipuskin 4 kpl (messinkivalu) Jarrusäiliö 1 kpl (messinkivalu)

Lisätiedot

Asemakioski. Mittakaava 1:160 KOKOONPANO- OHJE

Asemakioski. Mittakaava 1:160 KOKOONPANO- OHJE Asemakioski Mittakaava 1:160 KOKOONPANO- OHJE Marraskuu 2013 Sarjan sisältö Kokoamiseen tarvittavat työkalut Uushopeasyövytteet Seinäelementti Katon kohdistuspelti 3 ikkunaa 1 myyntitiski 1 nimikyltti

Lisätiedot

Rintamamiestalo A19. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE

Rintamamiestalo A19. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Rintamamiestalo A19 Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Helmikuu 2013 1 Sarjan sisältö Kokoamiseen tarvittavat työkalut Messinkisyövytearkki ikkunapokat + vuorilaudat ovet tuuletusritilät portaiden kaiteiden

Lisätiedot

ARVOISA MALLINRAKENTAJA

ARVOISA MALLINRAKENTAJA 1 ARVOISA MALLINRAKENTAJA Mestarimallit kiittää Sinua hyvästä ja asiantuntevasta ostopäätöksestä. Toivomme Sinun näin edesauttavan suomalaisen pienoisrautatie- ja pienoismallirakentamisen leviämistä ja

Lisätiedot

Leivintupa/Asuinrakennus. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE

Leivintupa/Asuinrakennus. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Leivintupa/Asuinrakennus Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Maaliskuu 2011 Sarjan sisältö Kokoamiseen tarvittavat työkalut Messinkisyövytteet Katon pääty- ja sivutuulilaudat 1 ovi + karmit 3 ikkunapokaa

Lisätiedot

Dieselveturi Sv12/Dv12 numerot Mittakaava 1:87. Täydentävät kokoonpano-ohjeet

Dieselveturi Sv12/Dv12 numerot Mittakaava 1:87. Täydentävät kokoonpano-ohjeet Dieselveturi Sv12/Dv12 numerot 2600-2619 Mittakaava 1:87 Täydentävät kokoonpano-ohjeet Huhtikuu 2018 1 Dv12 2603 Sv12 2604 Sv12 2609 2 Sv12 2614 Sv12 2615 Dv12 2617 3 1 Käymäsillan nostokahvat Aluskehyksen

Lisätiedot

Vesitorni. Mittakaava 1:160. Kokoonpano-ohje

Vesitorni. Mittakaava 1:160. Kokoonpano-ohje Vesitorni Mittakaava 1:160 Kokoonpano-ohje Lokakuu 2014 1 Sarjan sisältö Kokoamiseen tarvittavat työkalut Uushopeasyövytteet: Seinäelementtipelti (0,3 mm) Tiilielementtipelti (0,2 mm) Kattopelti (0,3 mm)

Lisätiedot

Saunarakennus. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE

Saunarakennus. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Saunarakennus Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Heinäkuu 2010 Sarjan sisältö Kokoamiseen tarvittavat työkalut Messinkisyövytteet Ikkunapoka + vuorilaudat Ovi + karmikehikko Räystäskouru Valuosat 2 katonlapetta

Lisätiedot

Puukon valmistaminen. terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu

Puukon valmistaminen. terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu Puukon valmistaminen terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu Terän takominen kuumenna taottava rauta ahjossa keltaiseksi pidä rauta hehkuvan hiilikasan sisällä älä

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Bodykit. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 18

Installation instructions, accessories. Bodykit. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 18 Installation instructions, accessories Ohje nro 30664734 Versio 1.0 Osa nro Bodykit Volvo Car Corporation Bodykit- 30664734 - V1.0 Sivu 1 / 18 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 A0000165 A0000214 A0000177

Lisätiedot

Skidplate, takapuskuri

Skidplate, takapuskuri Installation instructions, accessories Ohje nro 31265633 Versio 1.3 Osa nro 31265630, 30756290, 31316484, 31316485, 31316074, 31316075 Skidplate, takapuskuri IMG-340000 Volvo Car Corporation Skidplate,

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Kattokiskot. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro

Installation instructions, accessories. Kattokiskot. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro Ohje nro Versio Osa nro 8685942 1.0 Kattokiskot J8401014 Sivu 1 / 10 Varuste A0000162 A0000161 J8401006 Sivu 2 / 10 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset ja varoitustekstit

Lisätiedot

Kaivomestarin talo. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE

Kaivomestarin talo. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Kaivomestarin talo Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Lokakuu 2016 1 Sarjan sisältö Kokoamiseen tarvittavat työkalut 0,3mm uushopeasyövytearkki Hartsivaluosat 1 kivijalka 2 sivuseinää 2 päätyseinää 2 savupiippua

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy 1 Yhteen (avain)kaulakoruun tarvitset: 1-2 m 0,6 tai 0,8 mm metallilankaa (valitse paksuus helmien reikäkoon mukaan) erilaisia ja kokoisia helmiä, riipuksia, korunosia, renkaita kalotteja, mikäli käytät

Lisätiedot

Kantokisko, ruuvit ja riippukiskot

Kantokisko, ruuvit ja riippukiskot Asennusvinkkejä Asennusvinkkejä Varo poraamasta sähköjohtoihin, kanaviin, putkiin tai muihin vahingoittuviin osiin. Jos olet epävarma näiden johtojen ja putkien sijainnista, ota yhteyttä sähköasentajaan

Lisätiedot

Kerabit Dual - asennusohjeet

Kerabit Dual - asennusohjeet Kerabit Dual - asennusohjeet Lue ohjeet huolellisesti ennen asennusta. Yleistä Alustaksi sopii raakaponttilaudoitus tai tarkoitukseen soveltuva rakennuslevy, esim. Kerabit OSB-kattolevy. Katon kaltevuus

Lisätiedot

A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat

A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat Onnittelut uusiin ikkunoihin! Toivomme että tulet olemaan tyytyväinen uusien ikkunoiden kanssa monta vuotta eteenpäin. Tästä neuvoja PVC-ikkunoiden asentamiseen ja huoltoon.

Lisätiedot

A s. Asennusohjeet. Pvc-ikkunat ja terassinovet

A s. Asennusohjeet. Pvc-ikkunat ja terassinovet A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat ja terassinovet Onnittelut uusiin ikkunoihin! Toivomme että tulet olemaan tyytyväinen uusien ikkunoiden kanssa monta vuotta eteenpäin. Tästä neuvoja PVC-ikkunoiden asentamiseen

Lisätiedot

JUSSI-parviportaiden kokoamisohjeet

JUSSI-parviportaiden kokoamisohjeet MSJ-WOOD OY JUSSI-parviportaiden kokoamisohjeet Kokoamisohjeet suorille parviportaille MSJ-Wood 15.5.2010 www.jussi-portaat.fi Teit erinomaisen valinnan ostaessasi JUSSI-portaan. Ohjeen sisältö: Sisällysluettelo

Lisätiedot

Hdk-yleisvaunu. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE

Hdk-yleisvaunu. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Hdk-yleisvaunu Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Lokakuu 2011 Sarjan sisältö Syövytetty messinkilevy (0,3 mm messinki) Messinkivalut Varsipuskimet (4 kpl) Laakeriboxin jousi ja kansi (4 kpl) Jarrusäiliö

Lisätiedot

Ohjeet puukon lestallisen tupen tekemiseen. Varaa aikaa riittävästi. Saatat tarvita opettajan ohjeita lisäksi. Kuvien kohdalla mainittu, mistä

Ohjeet puukon lestallisen tupen tekemiseen. Varaa aikaa riittävästi. Saatat tarvita opettajan ohjeita lisäksi. Kuvien kohdalla mainittu, mistä Ohjeet puukon lestallisen tupen tekemiseen. Varaa aikaa riittävästi. Saatat tarvita opettajan ohjeita lisäksi. Kuvien kohdalla mainittu, mistä lähteestä ne on lainattu. Viitaniemen koulu / Hintsa 2017

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2012/2013 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2012/2013 VilliHelmi Oy 1 Yhteen isoon varsiruusuun tarvitset: 20 g tsekkiläisiä tai japanilaisia siemenhelmiä 10/0 HS punainen 20 g tsekkiläisiä tai japanilaisia siemenhelmiä 11/0 HS tumma oliivi/vihreä 0,16 0,30 mm taipuisaa

Lisätiedot

Tynnyrisaunan asennusohje (1013)

Tynnyrisaunan asennusohje (1013) Tynnyrisaunan asennusohje (1013) 1 Asenna tynnyri suoralla alustalla Huom: Osa no: 1 ei kuulu toimitukseen. Asenna saunan tukiosa, osat sopivat jyrsittyihin uriin. Ruuvaa kiinni osat (ruuvien reijät merkittyinä,

Lisätiedot

system 16 mm / 25 mm ASENNUSOHJEET

system 16 mm / 25 mm ASENNUSOHJEET 16 mm / 25 mm ASENNUSOHJEET Sivuprofiili Koontiprofiili Seinäprofiili (valinnainen) Klick!! Ennen kuin aloitat uuden lämpökaton asentamisen, tulee sinun tarkistaa, että olet vastaanottanut kaikki osat,

Lisätiedot

Liukuosan asennusohje

Liukuosan asennusohje Liukuosat asennetaan suorakulmaiseen aukkoon, jonka mitta on sama kuin osan mitta. Tarkistusmittaa aukko viistosti. Varmista, että luukut eivät ole vääntyneet kuljetuksessa. Osia voi säätää naputtamalla

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy 1 Yhteen kaulakoruun tarvitset: 40 cm makeanvedenhelminauha TAI vastaava/haluttu määrä irtohelmiä 2 m valmiiksi neuloitettu helmisilkki 0,6 0,65 mm TAI paksuutta, joka mahtuu kerran helmien läpi helmilukko,

Lisätiedot

Asennusohje SureStep PUR, SafeStep, SafeStep Grip & SafeStep R12

Asennusohje SureStep PUR, SafeStep, SafeStep Grip & SafeStep R12 Kaikkein paraskaan lattiapäällyste ei ole hyvännäköinen tai toimiva, jos sitä ei asenneta ja hoideta oikein tai jos alusta ei ole ihanteellinen. Lue tämän vuoksi asennusohje huolellisesti, ennen kuin aloitat

Lisätiedot

Door View Cam -ovisilmäkamera

Door View Cam -ovisilmäkamera Door View Cam -ovisilmäkamera Malli: G63R9A Lataa mukana toimitettu akku. Lataa akku ensin täyteen. Akku löytyy Door View Kit -pakkauksesta, jossa on mukana myös sovitin ja kiristysmutteri. Liitä se USB-virtalähteeseen

Lisätiedot

LYHYT JÄRJESTELMÄKUVAUS DIESSNER eristerappaus soveltuu julkisivujen ja muiden seinäpintojen eristykseen niin korjaus kuin uudisrakentamisessa.

LYHYT JÄRJESTELMÄKUVAUS DIESSNER eristerappaus soveltuu julkisivujen ja muiden seinäpintojen eristykseen niin korjaus kuin uudisrakentamisessa. LYHYT JÄRJESTELMÄKUVAUS DIESSNER eristerappaus soveltuu julkisivujen ja muiden seinäpintojen eristykseen niin korjaus kuin uudisrakentamisessa. Järjestelmän rakenne sisältäpäin on seuraava: 1. Sisäseinärakenne

Lisätiedot

ASENNUSOPAS KATON JAKO SEINÄPROFIILIN ASENTAMINEN RIPUSTIMET PRIMÄÄRIPROFIILIT. Merkinnät:

ASENNUSOPAS KATON JAKO SEINÄPROFIILIN ASENTAMINEN RIPUSTIMET PRIMÄÄRIPROFIILIT. Merkinnät: ASENNUSOPAS Kuva 1 E A G B F C D H Merkinnät: Seinälista UD 28/27 Ruuvi SN 3,5 x 30 CD profiili 60/27 A = Maks. 300 mm B = Maks. 333 mm C = Maks. 900 mm D = Maks.900 mm Nonius-ripustimen (tyyppi riippuu

Lisätiedot

Kota 8-k / 6-k. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja. Lattia. Asennusohjeet Huvimajalle

Kota 8-k / 6-k. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja. Lattia. Asennusohjeet Huvimajalle Asennusohjeet Huvimajalle Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), TORXruuvipääsarja, poranterä 4 mm ja 3 kpl

Lisätiedot

Vetokoukku, irrotettava, EU

Vetokoukku, irrotettava, EU Ohje nro Versio Osa nro 8682344 1.2 30763398 Vetokoukku, irrotettava, EU IMG-219257 Sivu 1 / 11 Varuste A0000162 A0000161 A0000165 J8903469 Sivu 2 / 11 IMG-219256 Sivu 3 / 11 IMG-213320 Sivu 4 / 11 JOHDANTO

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Skidplate, takana. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden

Installation instructions, accessories. Skidplate, takana. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden Ohje nro Versio Osa nro 30796998 1.2 30764994, 31213014 Skidplate, takana IMG-271924 Sivu 1 / 13 Varuste A0000162 IMG-240693 IMG-239660 IMG-239681 IMG-239940 M0000232 IMG-271784 Sivu 2 / 13 IMG-213320

Lisätiedot

E G. Asennus: Levyjen huolellinen käsittely estää vaurioita ja pinnan epäpuhtauksia ennen maalausta ja varmistaa näin hyvän lopputuloksen.

E G. Asennus: Levyjen huolellinen käsittely estää vaurioita ja pinnan epäpuhtauksia ennen maalausta ja varmistaa näin hyvän lopputuloksen. STRATOPANEL Kuva 1 E A G B F C D H Merkinnät: Seinälista UD 28/27 Ruuvi SN 3,5 x 30 CD profiili 60/27 Ristilukitsin Nonius-ripustimen (tyyppi riippuu asennussyvyydestä Levyn reuna A = Maks. 300 mm B =

Lisätiedot

Vetokoukku, irrotettava

Vetokoukku, irrotettava Installation instructions, accessories Ohje nro 31269488 Versio 1.5 Osa nro 31269508, 31269514, 31269512, 31269510, 31269516, 31269539 Vetokoukku, irrotettava IMG-260235 Volvo Car Corporation Vetokoukku,

Lisätiedot

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Lue koko asennusohje, ennen kuin aloitat asennuksen. Tämä on näkyvällä vesikourulla varustetun Santex-huoneen 81 ohjeellinen asennusohje.

Lisätiedot

Saab 9-3 4D M Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault.

Saab 9-3 4D M Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault. SCdefault 900 Asennusohje SITdefault Takaspoileri MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces 12

Lisätiedot

Asennusohjeet FIX Road system

Asennusohjeet FIX Road system Asennusohjeet FIX Road system Ennenkuin aloitat: FIX Road systeemin asennus pitää tehdä kahden henkilön voimin, jotta vaurioilta vältytään ja työn jälki on parempi. Kiskot on asennettava niin ylös kuin

Lisätiedot

system 16 mm / 25 mm ASENNUSOHJEET

system 16 mm / 25 mm ASENNUSOHJEET 16 mm / 25 mm ASENNUSOHJEET Sidoprofil Sideprofil Sivuprofiili Samleprofil Monteringsprofil Koontiprofiili Murprofil Seinäprofiili (tilvalg) (tillval) (valinnainen)!! Ennen kuin aloitat uuden lämpökaton

Lisätiedot

Pinkopahvin kiinnitys seinään

Pinkopahvin kiinnitys seinään Pinkopahvin kiinnitys seinään työnäytös Tammelassa 13.4.2010 Niko Palonen Juhani Korpinen SataEDU Nakkilan toimipiste Kahden ajan maailmanperinnöt projekti 2010 Pinkopahvin kiinnitys seinään työnäytös

Lisätiedot

Saab 9-3 CV M Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault.

Saab 9-3 CV M Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault. SCdefault 900 Asennusohje SITdefault Takaspoileri MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces 12

Lisätiedot

M-soravaunu, lyhyt. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE

M-soravaunu, lyhyt. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE M-soravaunu, lyhyt Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Syyskuu 2012 1 Sarjan sisältö: Syövytetty uushopeapelti (0,3 mm uushopea) Hartsivaluosat Jarrusylinterin apuilmasäiliö (1 kpl) Valkometallivaluosat Varsipuskimen

Lisätiedot

SCdefault. 900 Asennusohje. Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces :84-15 Oct Mar 02

SCdefault. 900 Asennusohje. Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces :84-15 Oct Mar 02 SCdefault 900 Asennusohje SITdefault Takaspoileri MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces 12

Lisätiedot

SIVU 1. laittaa mikä tahansa geeli tai akryyli. TrendyNailWraps kynsikalvot ovat erittäin kestäviä ja saatavilla 50 erilaisena mallina.

SIVU 1. laittaa mikä tahansa geeli tai akryyli. TrendyNailWraps kynsikalvot ovat erittäin kestäviä ja saatavilla 50 erilaisena mallina. TrendyNailWraps kynsikalvot on valmis- tettu Yhdysvalloissa erityiselle laminoidulle pinnalle, joka on niin kestävä että sen pintaa voidaan karhentaa. TrendyNailWraps kynsikalvojen päälle voidaan laittaa

Lisätiedot

ja lukitse lanka sormien väliin, näin lanka ei pääse löystymään työn sisällä ja työstä tulee napakka.

ja lukitse lanka sormien väliin, näin lanka ei pääse löystymään työn sisällä ja työstä tulee napakka. 1 Yhteen korvakorupariin tarvitset: 24 kpl PRECIOSA Twin helmiä tai PRECIOSA Twin siemenhelmiä 5 g 10/0 siemenhelmiä 2 väriä 2 kpl 6 mm pyöreä helmi 24 kpl 4 mm pyöreä helmi tasselit / tikarihelmiä / pisarahelmiä

Lisätiedot

Valmistasoitteet. Kiillon valmistasoitteet tarjoavat laajan valikoiman tuotteita erilaisiin kodin tasoitustarpeisiin.

Valmistasoitteet. Kiillon valmistasoitteet tarjoavat laajan valikoiman tuotteita erilaisiin kodin tasoitustarpeisiin. Valmistasoitteet Kiillon valmistasoitteet tarjoavat laajan valikoiman tuotteita erilaisiin kodin tasoitustarpeisiin. VIIMEISTELYSILOTE Kiilto Fine HIENO, KEVYTTÄYTTEINEN VALKOINEN VIIMEISTELYTASOITE KUIVIIN

Lisätiedot

74 cm - 89 cm ASENNUSOHJEET KOMPACT

74 cm - 89 cm ASENNUSOHJEET KOMPACT 74 cm - 89 cm Suomi ASENNUSOHJEET KOMPACT KOMPACT - www.arke.ws Ennenkuin ryhdyt asennustyöhön, pura portaiden kaikki osat pakkauksistaan. Aseta kaikki osat tilavalle alustalle ja tarkista osien lukumäärä

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Handsfree, Bluetooth. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 41

Installation instructions, accessories. Handsfree, Bluetooth. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 41 Installation instructions, accessories Ohje nro 31310099 Versio 1.2 Osa nro 31285547 Handsfree, Bluetooth Volvo Car Corporation Handsfree, Bluetooth- 31310099 - V1.2 Sivu 1 / 41 Varuste IMG-242205 A0000162

Lisätiedot

Kirjanen. TAKE-hanke. Kirsi Träskelin

Kirjanen. TAKE-hanke. Kirsi Träskelin Kirjanen TAKE-hanke Tarvikkeet: kierrätyspahvia, paperia, ohutta aaltopahvia, kierrätyskangasta tai tapettia yms. suttupaperia suojaukseen liimaa ja liimapensseli Sakset, mattoveitsi sekä leikkausalusta

Lisätiedot

HUOMAA! ON TÄRKEÄÄ, ETTÄ VÄLIT TIIVISTETÄÄN SILIKONILLA. MUUTEN VESI VOI TUNKEUTUA RAKENTEISIIN. Asennusohjeet Vinter-liukuovet

HUOMAA! ON TÄRKEÄÄ, ETTÄ VÄLIT TIIVISTETÄÄN SILIKONILLA. MUUTEN VESI VOI TUNKEUTUA RAKENTEISIIN. Asennusohjeet Vinter-liukuovet Lue asennusohjeet läpi ennen töiden aloittamista. Jotta kehykset eivät vaurioituisi kuljetuksen aikana, ne toimitetaan osina. Olemme kuitenkin testanneet koko järjestelmän paneeleineen ennen toimitusta

Lisätiedot

Wallgard asennusohje 2014

Wallgard asennusohje 2014 Wallgard asennusohje 2014 1. Alusta 1.1 Alustan on oltava luja, puhdas, kuiva ja tasainen, imukykyinen, eikä halkeamia ei saa esiintyä. Kiinnitystä heikentävät maali- ja öljytahrat sekä pöly poistetaan.

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! VilliHelmi Oy 1 Alku syntyy vaikkapa näistä: Lajitelma erilaisia helmiä makusi mukaan joustolankaa ranteen pituus + 10 cm jousiklipsi riipushelmi ja maskotti/riipus tai korupiikki tarvittaessa 1 kpl avattava välirengas

Lisätiedot

TapeToinTi easyup-tapeteilla 1 1

TapeToinTi easyup-tapeteilla 1 1 Tapetointi EasyUp-tapeteilla 1 23 Sisältö Kuinka paljon tapettia tarvitaan? 4 Mitä tarvikkeita tarvitaan? 4 Valmistelut 6 EasyUp-tapetin asentaminen 10 Kiinnittäminen 10 Ulkokulmassa 12 Sisäkulmassa 13

Lisätiedot

ASENNUSOPAS SEINÄPROFIILIN ASENTAMINEN KATON JAKO RIPUSTIMET PRIMÄÄRIPROFIILIT

ASENNUSOPAS SEINÄPROFIILIN ASENTAMINEN KATON JAKO RIPUSTIMET PRIMÄÄRIPROFIILIT ASENNUSOPAS Kuva 1 E A G B F C Seinälista UD 28/27 H D Ruuvi SN 3,5 x 30 CD profiili 60/27 A = Maks. 300 mm B = Maks. 333 mm Ristilukitsin C = Maks. 900 mm D = Maks.900 mm Nonius-ripustimen (tyyppi riippuu

Lisätiedot

Gdl-eläinvaunu. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE

Gdl-eläinvaunu. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Gdl-eläinvaunu Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Elokuu 2013 1 Sarjan sisältö: Kokoamiseen tarvittavat työkalut: Syövytetty uushopeapelti: 0,3 mm (2 arkkia) Valkometallivaluosat Varsipuskimen tuppelo (4

Lisätiedot

Asennussuosituksia nora -porrasratkaisut

Asennussuosituksia nora -porrasratkaisut Asennussuosituksia nora -porrasratkaisut Sopivia alustoja ovat puu-, kivi-, tasoite- (pohjustettu) ja metallipintaiset portaat sekä muut kovat, kiinteät pohjat. Alustan tulee olla tasainen, sileä ja puhdas.

Lisätiedot

E III luokan päivävaunu KOKOONPANO- OHJE. N-vankivaunun täydentävät kokoonpano-ohjeet alkavat sivulta nro 40. Mittakaava 1:87

E III luokan päivävaunu KOKOONPANO- OHJE. N-vankivaunun täydentävät kokoonpano-ohjeet alkavat sivulta nro 40. Mittakaava 1:87 E III luokan päivävaunu KOKOONPANO- OHJE N-vankivaunun täydentävät kokoonpano-ohjeet alkavat sivulta nro 40 Mittakaava 1:87 Elokuu 2017 1 Sarjan sisältö: E-III.luokan päivävaunu, kaasuvalaistu: Syövytetty

Lisätiedot

Rakenna kasvilava. yksi tai kaksi kuormalavan kaulusta. Lasiluukun koon voi tällöin muuntaa kaulukseen sopivaksi.

Rakenna kasvilava. yksi tai kaksi kuormalavan kaulusta. Lasiluukun koon voi tällöin muuntaa kaulukseen sopivaksi. Rakennusprojekti Rakenna kasvilava Kasvilava on kuin pieni kasvihuone, jossa kasveja voi viljellä hiukan aiemmin ja suojaisemmin kuin avomaalla. Tämä kasvilava on mitoitettu Ikean Billy-kirjahyllystä yli

Lisätiedot

IRROITA SYDÄN. Pulmapeli. BLÄUER 2003 versio ja laita takaisin jos osaat...

IRROITA SYDÄN. Pulmapeli. BLÄUER 2003 versio ja laita takaisin jos osaat... IRROITA SYDÄN ja laita takaisin jos osaat... Pulmapeli BLÄUER 2003 versio 1.05 WWW.KASITYO.COM 1. TYÖN TAVOITE Valmistamme metallisen pulmapelin, jossa tarkoituksena on ottaa sydän pois ja laittaa se takaisin

Lisätiedot

Asennusohjeet ammattilaisille

Asennusohjeet ammattilaisille Asennusohjeet ammattilaisille Tämän ohje on tarkoitettu ammattilaisille mahdollistamaan paras mahdollinen lopputulos. Ei loppukäyttäjille. Valmistajan suosittelema kitti: Gyproc Promix Lite https://www.youtube.com/watch?v=blchabm0j9a

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Vetokoukku, kiinteä. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro

Installation instructions, accessories. Vetokoukku, kiinteä. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro Ohje nro Versio Osa nro 30756782 1.3 30660691 Vetokoukku, kiinteä IMG-218040 Sivu 1 / 14 Varuste A0000162 A0000161 A0000165 IMG-217920 IMG-308223 Sivu 2 / 14 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen

Lisätiedot

Solukumit. Asennusopas

Solukumit. Asennusopas Solukumit Asennusopas Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1 Yleistä 3 2 Käytännön tietoa 3 Työskentely solukumisukilla 3 Työskentely solukumimatoilla 3 Yleistä liimauksesta 4 3 Putkien ja liittimien eristäminen

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Vetokoukku, kiinteä. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden

Installation instructions, accessories. Vetokoukku, kiinteä. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden Ohje nro Versio Osa nro 31265459 1.4 31265663, 31265673, 31265668 Vetokoukku, kiinteä J8903199 Sivu 1 / 11 Varuste A0000162 IMG-281883 IMG-239664 IMG-240693 IMG-261183 Sivu 2 / 11 IMG-262084 Sivu 3 / 11

Lisätiedot

Spoileri, takaluukku

Spoileri, takaluukku Ohje nro Versio Osa nro 30763557 1.2 39838432, 39839011, 39820254, 39820251, 39813508, 39812259, 39887612, 39887610, 39887608, 39887606, 39887602, 39887600, 39887596, 39887604, 39887594, 39887588, 39887584,

Lisätiedot

Katolle asennettu GSM-antenni

Katolle asennettu GSM-antenni Ohje nro Versio Osa nro 30660777 1.0 Katolle asennettu GSM-antenni Sivu 1 / 10 Varuste A0000162 A0800872 A0000214 A0000177 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset ja varoitustekstit

Lisätiedot

Päädyillä varustettu. Soravaunu Mp. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO-OHJE

Päädyillä varustettu. Soravaunu Mp. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO-OHJE Päädyillä varustettu Soravaunu Mp Mittakaava 1:87 KOKOONPANO-OHJE Marraskuu 2017 Päädyillä varustettu soravaunu Mp Tavaravaunuista oli pulaa 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Samalla kuljetustarpeet kasvoivat,

Lisätiedot

E G H D. Asennus: Levyjen huolellinen käsittely estää vaurioita ja pinnan epäpuhtauksia ennen maalausta ja varmistaa näin hyvän lopputuloksen.

E G H D. Asennus: Levyjen huolellinen käsittely estää vaurioita ja pinnan epäpuhtauksia ennen maalausta ja varmistaa näin hyvän lopputuloksen. SOLOPANEL Kuva 1 E A G B F C Seinälista UD 28/27 H D Ruuvi SN 3,5 x 30 CD profiili 60/27 Ristilukitsin A = Maks. 300 mm B = Maks. 333 mm Nonius-ripustimen (tyyppi riippuu asennussyvyydestä) C = Maks. 900

Lisätiedot

Radio-ohjattavan F2007:n runko

Radio-ohjattavan F2007:n runko ASENNUS Radio-ohjattavan F2007:n runko Lehden nro 7 liitteenä on ominaisuuksiltaan ja mitoiltaan tärkeä osa. Se on pienoismallisi pohjalevy eli runko. Runko on suorakaiteen muotoinen, kärjestään kapeneva

Lisätiedot

Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus 15.11.13 1. Ison Albatrossin pohja

Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus 15.11.13 1. Ison Albatrossin pohja Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni Huom! Asennusohjeissa olevat kuvat viittaavat monissa kohdin isoon Albatrossiin mm. seinäelementtien ja listojen osalta. Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Lisätiedot

Kuva1. Tyypillinen katevaurio.

Kuva1. Tyypillinen katevaurio. Tässä artikkelissa käsitellään suurien muovikatehalkeamien korjaamista kotikonstein ja ilman muovihitsaamista. Menetelmä sopii hyvin pitkien katehalkeamien korjaamiseen. Mikäli esimerkiksi kiinnikekannakkeita

Lisätiedot

Matkustamon pistorasia 230 V

Matkustamon pistorasia 230 V Installation instructions, accessories Ohje nro 8688353 Versio 1.0 Osa nro Matkustamon pistorasia 230 V Volvo Car Corporation Matkustamon pistorasia 230 V- 8688353 - V1.0 Sivu 1 / 22 Varuste A0000162 A0000161

Lisätiedot

Polyesterivanua DESIGN & OHJE Kerstin Arvelind SÄHKÖPOSTI SUOMENNOS. Irma Sinerkari

Polyesterivanua DESIGN & OHJE Kerstin Arvelind SÄHKÖPOSTI SUOMENNOS. Irma Sinerkari 91967 SOFT COTTON Versio 1 91967 ELÄIMELLISET REPUT LANGAT Soft Cotton (100 % puuvillaa. Noin 50 g = 80 m) VIRKKAUSTIHEYS Noin 16 ks x 19 krs virkkuukoukulla 4 mm = 10 x 10 cm LANKAVAIHTOEHTO Lankaryhmä

Lisätiedot

P-postivaunu KOKOONPANO- OHJE. Mittakaava 1:87

P-postivaunu KOKOONPANO- OHJE. Mittakaava 1:87 P-postivaunu KOKOONPANO- OHJE Mittakaava 1:87 Marraskuu 2018 1 Sarjan sisältö: P-postivaunu: Syövytetty uushopeapelti: 0,3 mm (1 arkki) 0,4 mm (1 arkki) Syövytetty ruostumaton teräspelti: 0,2 mm (1 arkki)

Lisätiedot

Moottorin takakansi, tiiviste, ruuvi ja käynnistinakseli

Moottorin takakansi, tiiviste, ruuvi ja käynnistinakseli RAKENNUSOHJE Moottorin takakansi, tiiviste, ruuvi ja käynnistinakseli 295 Lehden nro 69 mukana sait seitsemän uutta osaa, jotka kuuluvat mittakaavan 1:7 F2007 autosi GX-21-moottorin mekaaniseen kokonaisuuteen.

Lisätiedot

1. Juota vastukset R1 (47ohm tai 33ohm) ja R3 (15ohm) paikoilleen.

1. Juota vastukset R1 (47ohm tai 33ohm) ja R3 (15ohm) paikoilleen. Asennusohje. Jarrunsäätökytkimen valmistelut: 0. Avaa kytkimen kiinnitysmutteri, poista prikka ja aseta rajoitin kynsi asentoon 10. Varmista, että kytkin ei ole siinä asennossa. Nyt kytkimestä tulisi löytyä

Lisätiedot

Näin asennat. suihkukulman: SK-850

Näin asennat. suihkukulman: SK-850 Näin asennat suihkukulman: SK-850 Huomioithan että tuote on ehjä. kokoamisessa tarvittavia osia ei joudu pakkauksen mukana roskiin. tuotteen lasiosat on huolellisesti suojattava kokoamisen yhteydessä.

Lisätiedot

MASADOOR. autotallinovet. Asennusohje

MASADOOR. autotallinovet. Asennusohje MASADOOR autotallinovet Asennusohje Tämä asennusohje on tehty ammattitaitoisen asentajan käyttöön. Ohjeessa on piirroksia, joissa on komponentteja, joita ei aina oveen asenneta. Ennen asennuksen aloittamista

Lisätiedot

KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3

KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3 KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3 Kuivakäymäläkomero täyttää sisäasiainministeriön antamissa määräyksissä esitetyt vaatimukset. VTT on myöntänyt kuivakäymäläkomerolle sen vaatimusten mukaisuuden osoittavan tuotesertifikaatin

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! VilliHelmi Oy 1 Yhteen (avain)kaulakoruun tarvitset: S-Lon mikromakrameelankaa n. 2,5-3 m 80 kpl 8 mm tsekkiläisiä helmiäislasihelmiä 6 kpl 6 mm kristallistrassirondellia 2 kpl 2x2 mm putkenmuotoisia kiinnityshelmiä

Lisätiedot

Kynän valmistusohje Pekka Pikkarainen 2014

Kynän valmistusohje Pekka Pikkarainen 2014 Kynän valmistusohje Pekka Pikkarainen 2014 Persoonallisen puisen kynän valmistaminen on helppoa kynänsorvaussarjoja käyttäen. Tarvitset: 1. Sorvin 2. Sorviin sopivan kynänvalmistussarjan (kuvissa MT2 kartiolla

Lisätiedot

Kiia Kimalainen. 2. krs: (2 ks samaan s:aan) 6 x (12). Päättele ja jätä riittävästi lankaa kiinnitykseen. Kiinnitä turvasilmät 2. ja 3. krs väliin.

Kiia Kimalainen. 2. krs: (2 ks samaan s:aan) 6 x (12). Päättele ja jätä riittävästi lankaa kiinnitykseen. Kiinnitä turvasilmät 2. ja 3. krs väliin. Kiia Kimalainen Materiaali Puuvillalanka: Mayflower Cotton 8/4: V. keltainen (1404) Valkoinen (1402) Musta (1443) Luomu hiekka (25) Turvasilmät: 2 kpl (8 mm.) Virkkuukoukku: Ohjeessa käytetty virkkuukoukku

Lisätiedot

Haa-autojenkuljetusvaunu. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE

Haa-autojenkuljetusvaunu. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Haa-autojenkuljetusvaunu Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Lokakuu 2017 1 Sarjan sisältö: Haa-autojenkuljetusvaunu: Syövytetty uushopeapelti: 0,3 mm (1 arkkia) 0,4 mm (1 arkki) Valkometallivaluosat: jousipakka/laakeripesä

Lisätiedot

2. Pujota alkuun 2 siemenhelmeä ja kiinnityshelmi niiden väliin kuvan mukaan.

2. Pujota alkuun 2 siemenhelmeä ja kiinnityshelmi niiden väliin kuvan mukaan. 1 Säihkyvän kaulakorun teet näistä: Putkihelmiä 20-30 mm (mallikorussa 25 mm pituisia putkia 24 kpl mustia ja 24 kpl kullanvärisiä) alle 5 g 8/0 siemenhelmiä (mallikorussa 48 kpl opaakkeja mustia) 0,35

Lisätiedot

Oikea takarengas, vanne ja vaahtokumitäyte

Oikea takarengas, vanne ja vaahtokumitäyte RAKENNUSOHJE Oikea takarengas, vanne ja vaahtokumitäyte 311 Lehden nro 73 mukana sait kolme osaa, joita tarvitset mittakaavan 1:7 F2007-autosi neljännen pyörän kokoamiseen. Uudet osat ovat oikea takarengas

Lisätiedot