Kisko-Kalle. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kisko-Kalle. Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE"

Transkriptio

1 Kisko-Kalle Mittakaava 1:87 KOKOONPANO- OHJE Lokakuu 2010

2 Sarjan sisältö Messinkilevy Hytti Ovet (2kpl) Etuseinän luukut (2 kpl) Katto Porrasaskelmat (4 kpl) Etupään merkit (4 kpl) Ikkunatiivisteet (jokaiseen ikkunaan) Puskinpalkin kannatin Työntötangon kannatin Kaidejigi Tunkin ohjain (2 kpl) Messinkivalut Tunkki (2 kpl) Lamput (4 kpl) Siirtokuvat (vihreä versio ja punavalkoinen versio) Valmistajalaatat (2 kpl) Ikkunakalvoa Uushopealankaa Kokoamiseen tarvittavat työkalut Terävät kynsisakset tai kapeakärkinen taltta Koukkupäinen kaapiva veitsi tai kolmioviila Neulaviila Juotoskolvi, tinalyijylankaa ja juoksutetta Sivuleikkurit ja sileäleukaiset lattapihdit Pinsetit osien käsittelyyn Ruuvipuristin ja L-profiilipari taivutuksien tekemiseen Suorakulma Pikaliimaa tai kaksikomponenttiepoksiliimaa Yleistä rakennussarjan kokoamisesta Kisko-Kalle on ns. muunnossarja. Se on suunniteltu sopivaksi Hornby/Rivarossin Kisko-Kallen alustalle. Rivarossin sarjasta käytetään alustan lisäksi puskinpalkki ja haluttaessa NEM-kytkin. NEM-kytkimen voi korvata sirommalla NEM-korkeudelle asennettavalla kytkinkoukulla, joka taivutetaan 0,8 mm:n messinkilangasta (ei sisälly sarjaan). Maaleiksi soveltuvat Suomen Rautatiemuseon myymä VR-maalit. Esikuvasta Sarja perustuu Tampellan alkuperäisiin piirustuksiin. Malli esittää Kisko-Kallen sellaisena kuin se alunperin rakennettiin vuonna Aikojen saatossa Kisko- Kalleen on tehty erilaisia ulkoisia muutoksia, esimerkiksi lamput siirrettiin korin etuseinästä korin sivuille ja etupäänmerkit eli tikkarit poistettiin. Kisko-Kallen historiasta on julkaistu laaja artikkeli Resiina-lehden numerossa 2/2006. Kisko-Kallesta löytyy kuvia myös www-osoitteesta vaunut.org. Valmistus ja suunnittelu: Mestarimallit.

3 Veturin vihreä, Rautatiemuseon VR-värit Agama Dieselin keltainen, Blue Angels Yellow, esim. XtraColor Vaalean harmaa Koristeraidat: valkoinen Tumman harmaa, mahdollisesti lähes musta Veturin kerma, Rautatiemuseon VR-värit Agama Ikkunatiivisteet ja pyyhkimet: musta Veturin punainen, Rautatiemuseon VR-värit Agama Katto: mahdollisesti alumiini tai veturin kerma (?) Turvalaitekeltainen

4 1 Syövyteosien irrottaminen Syövyteosat irrotetaan kehyksestään katkaisemalla osia paikoillaan pitelevät kannakset. Teräväksi teroitettu kapea puutaltta on kätevä työväline. Aseta lasilevyn päälle kolme tulostimen paperiarkkia päällekäin, aseta syövytelevy papereiden päälle ja paina varovasti kannas poikki. Papeon hyvä alasin, joka antaa leikkausterälle hivenen joustoa. Myös pieniä kynsisaksia voi käyttää irrottamiseen, mutta pienten ja hentojen osien irroittamiseen sakset tai pihdit eivät ole kovin hyvä ratkaisu sakset tai pihdit voivat vääntää leikattavan osan mutkalle. HUOM! Ikkunatiivisteiden irrottaminen edellyttää erityistä huolellisuutta ja varovaisuutta; niitä ei voi irrottaa saksilla tai pihdeillä. Poista kannaksen jämä lopuksi osan reunasta terävillä sivuleikkureilla ja siisti leikkauspinta hienolla viilalla. Syövytetty taivutusura jää aina taivutuksen sisäpuolelle, ellei toisin ole mainittu. 2 Ohjausluukkujen asentaminen Irrota ohjausluukkukokonaisuus syövytearkilta, siisti se ja kiinnitä tinaamista varten puiselle alustalle maalarinteipillä nurja puoli ylöspäin. Tinaa pinta ohuesti. Levitä pinnoille aluksi runsaasti juoksutetta (nestemäinen on parempaa kuin pasta), jonka jälkeen sulata pinnoille tinaa vältä kokkareiden syntymistä. Kokkareet voi poistaa juottamisen jälkeen viilalla. Taivuta luukkujen ohjainkiskojen päät 90 asteen kulmaan taittouria pitkin. Pujota ohjainkiskojen taivutetut päät seinässä olevien reikien läpi. Jos käytät juottamiseen pastamaista juoksutetta, niin levietä pastaa tinatuille pinnoille ennen osan asentamista paikoilleen. Nestemäisen juoksutteen voi levittää pensselillä osan asentamisen jälkeen. 3 Ohjausluukun juottaminen Lämmitä ohjausluukkua päältä käsin kolvilla, jonka kärki on puhdistettu tinasta tinaimulangalla tai pyyhkäisellä kärki huolellisesti puhtaaksi juotosaseman puhdistussieneen. Paina kolvin kärjellä ja puutikulla luukkuja, jotta ne tarttuisivät tiiviisti seinään. Juottamisen jälkeen katkaise kohdistustapit seinän takaa ja hio pinnat sileäksi viilalla. Korin seinän sisäpinnoille ei saa jää epätasaisuuksia, jotka estäisivät korin asentamisen alustaan. Pese pinnat puhtaaksi vedellä ja astianpesuaineella. Siisti kuivuneen osan pinnat lasikuituharjalla (=raapeharja, lasiharja; myynti Helsingissä: Kellonosat Oy ja SarTrading). Aloita korin taittourien siistiminen. Olfan muovilaminaattiveitsi P-800 on taittourien siistimiseen kätevä työkalu ns. kaapiva veitsi. Noin viisi vetoa uraa kohti on sopiva määrä. Uran siistiminen varmistaa sen, että kulmasta tulee terävä. Myös kolmioviila soveltuu taittouran siistimiseen.

5 4 Korin taivuttaminen Aloita kori taivuttaminen sisäpuolisista eteisen seinistä. Käytä taivuttamiseen sileäleukaisia lattapihtejä. Jos osa ei lähde taipumaan vaivatta, ohenna taittouraa lisää kaapivalla veitsellä. Varmista erikseen, että ikkunan vieressä oleva kapea kannas taipuu samaan kulmaan kuin muu seinä. Tavoiteltava taivutuskulma on 45 astetta. Uloimmat eteisen seinät on helppo taivuttaa ruuvipuristimessa. Kun osa asetetaan ruuvipuristimeen, jää koko taittouraa aina näkyville leukojen yläpuolelle. On tärkeää, että uran reuna on suorassa linjassa taivutustyökalun leukoihin nähden. Taivutettavaa kohdetta on syytä painaa tasaisesti taivutettavan kohteen läheisyydestä. Tässä voi käyttää apuna suoran kulmaan sivua, lattaraudan pätkää tai muuta vastaavaa suorareunaista kappaletta. 5 Korin taivuttaminen Korin taivuttaminen aloitetaan sisäpuolisesta nurkasta. Taivutettavan sauman vierestä otetaan kiinni sileäleukaisilla lattapihdeillä. Taivutettavan seinän taipumista autetaan lattaraudan pätkällä. Taivutuksissa taivutusvoimaa kannattaa aina kohdistaa sauman viereen. Kuvissa näkyvä kapea suuntaispuristin on erinomainen työkalu tällaiseen työhön. Taivuta molemmat nurkat 90 asteen kulmaan. 6 Korin avoimen nurkan liitos Avointa nurkkaa taivutettaessa pujotetaan seinän reunassa olevat ohuet suikaleet vastakkaisen seinän silmukoiden läpi. Suikaleet taivutetaan spiraaliksi samalla varovasti vetäen kovin montaa kierrosta suikaleet eivät kestä katkeamatta. Tällä tavoin avoin nurkka lukittuu tiukaksi ja nurkkasauma voidaan helposti juottaa sisäpuolelta. Juottamisen jälkeen suikaleet ja silmukat poistetaan ja sauma siistitään viilalla. Ennen juottamista korin nurkkien suoruus tarkistetaan suorankulman avulla. Juotettu kori on tukeva, joten nurkkia voi taivuttaa myös juottamisen jälkeen varovasti.

6 7 Nurkan juottaminen Korin nurkka juotetaan sisäpuolelta. Tämän jälkeen suikaleet ja silmukat katkaistaan sivuleikkureilla ja jäysteet poistetaan viilalla. Lopputuloksena on huomaamaton ja siisti sauma. 8 Oviseinän taivuttaminen A B Ulkonevassa oviseinässä on useita taivutuksia. Taivuttaminen aloitetaan oven alapuolelta keskimmäisestä taivutuksesta (A). Toinen taivutus tehdään teräsviivaimen avulla heti oven alapuolella olevasta taivutusurasta (B), jonka jälkeen taivutetan alin porrasaskelman muotoonsa (C). Lopuksi taivutetaan ikkunan yläpuolinen taivutus. HUOM! Kaikki taivutuksen tehdään 90 asteen kulmaan. C D 9 Portaiden juottaminen Ylin porrasaskelma asetetaan paikoilleen ja sitä pidetään pinseteillä paikoillaan juottamisen ajan. Juotos tehdään nurjalta puolelta. Tämän jälkeen keskimmäinen askelma puristetaan pinseteillä paikoilleen ja juotos tehdään nurjalta puolelta. Jos askelma ei tullut aivan 90 asteen kulmaan, voidaan se taivuttaa suoraan lattapihdeillä. Tinatut pinnat siistitään ehdottoman sileiksi viilalla, jotta oviseinä istuisi vaivatta koriin kylkeen.

7 10 Oven juottaminen paikoilleen Ovi juotetaan paikoileen sauman sisäpuolelta. Tässä vaiheessa juotetaan vain ovisaumat. Sovita ovea paikoilleen ja tarkista, että etisen kapea seinät ovat oikeassa kulmassa. Seuraavaksi varmistetaan, että porrasosuus on tiukasti korin seinää vasten. Sen pitäminen paikoillaan onnistuu hyvin teräksinen hiuspinnin avulla. Juotos tehdään alimman porrasaskelman alapuolelta. Jos porraslevyn sivusaumojen ja seinän väliin jäi rako, täytetään se varovasti tinalle. Kun ovet ovat paikoillaan, tarkistetaan oven ikkunan yläpuolisen lipan taivutuskulma lippa ei saa näkyä ikkunoista. Oven ja eteisen seinien välinen sauma siistitään viilalla. Jos saumaan jäi rako, voidaan rako paikata tinalla tai pienoismallikitillä. 11 Korin viimeistely Kääntyvän puskinpalkin (otetaan Hornbyn mallista) kiinnitin taivutetaan ja juotetaan paikoilleen. Samoin Hornbyn kytkintä kannattelevien tankojen silmukkamainen kiinnitin. Silmukan päässä oleva kannas on helpointa poistaa vasta juottamisen jälkeen. Tuulilasinpyyhkijän kiinnitysakseli on helppo juottaa ylipitkänä balsariman avulla paikoilleen. Toinen tapa on juottaa akseli itse tuulilasinpyyhkijään, mikä on helpompi tapa. Tuulilasinpyyhkijä liimataan paikoilleen vasta valmiiksi maalattuun ja lakattuun koriin. Kuvassa tuulilasinpyyhkijän akseli juotetaan koriin. 12 Katon kiinnitys Manklaa kattopelti kaarevaksi vaikkapa lasisella Pilttipurkilla pehmeähköä alusta vasten stryrox-levy tai oma reisi on sopiva alusta. Taivuta katon säde mielellään vähän tavoitesädettä jyrkemmäksi. Aseta taivutettu katto lasilevyn päälle ja paina jollain suoralla esineellä säde oikeaksi tai lähelle oikeaa. Katto kohdistuu koriin seinien yläreunassa olevien tappien avulla; ne sopivat katon reunassa oleviin reikiin. Teippaa katto kiinni maalarinteipilla. Katto juotetaan korin ulkopuolelta katon lipan alta aloita juottaminen katon keskeltä ja etene reunaa kohti. Pidä toisessa kädessäsi hansikasta, jotta sormet eivät pala. Jos käytät paksua puuvillahansikasta, voi sen lisäksi kastella. Katto juotetaan koriin vain pitkien seinien kohdalta oven yläpuolelta kattoa ei tarvitse juottaa.

8 13 Etupään merkki eli tikkari Dieselveturin etupäätä osoittava merkki kootaan kahdesta tikkukaramellia muistuttavasta osasta. Osat asettuvat toisiaan vasten ristikkäin 90 asteen kulmaan. Osat liitetään toisiinsa pienellä tinanokareella ja toisesta päästä katkaistaan ylimääräinen varsi. Ristikkäisliitos muodostuu hahloista, jotka joskus voivat olla syövyttämisen jäljiltä tiukat. Mikäli osat eivät solahda toisiinsa vaivatta, voidaan osiin syövytettyjä hahloja avartaa varovasti lehtisahan terällä tai vesihiomapaperin palasella. Etupään merkkien varsi taivutetaan 90 asteen pyöreään kulmaan ja ne asennetaan maalauksen jälkeen veturin etuseinissä oleviin reikiin. Merkit maaltaan valkoisella mattamaalilla. Maalin kuivuttu punaiset raidat värjätään punaisella geelikynällä, joka tarttuu hyvin mattaiseen pintaan. HUOM! Maalauksen kannalta on helpompaa maalata ja raidoittaa osat ensin ja koota merkki liimalla vasta maalauksen jälkeen. 14 Otetankojen taivuttelu Otentangot taivutetaan uushopealangasta. Sarja sisältää myös taivutusjigin, jonka avulla langasta taivutetut kaiteet sopivat hyvin korissa oleviin asennusreikiin. Taivuta aluksi langan pää 90 asteen kulmaan. Aseta taivutettu langanpää taivutusjigissä olevaan reikään ja aseta lanka lappeelleen jigiin syövytettyyn uraan. Purista lattapihdeillä lanka jigiä vasten ja taivuta lanka 90 asteen kulmaan jigin päätyreunaa vasten. 15 Pyöreäkulmaiset otetangot Kisko-Kallen otetangot ovat esikuvassa pyöreäkulmaiset. Taivutujigillä ei saa tarpeeksi pyöreäkulmaisia taivutuksia. Pyöreäkulmaiset otetangot syntyvät jigillä, joka on rakennettu puupalikasta ja kahdesta 2 mm:n vahvuisesta vaunun akselista. Uushopealanka taivutetaan akseleita vasten lattaraudan tai sileäpintaisen suorankulman avulla. Otentankoja ei tarvitse maalata, koska uushopea on esikuvansa väristä. Otetankoja sovitetaan koriin paikoilleen, mutta ne liimataan paikoilleen vasta valmiiksi maalattuun koriin.

9 16 Tunkin ohjain Tunkki asennetaan alustan päälle pyörien väliin. Esikuvassa tunkki on kiinnitetty veturin runkoon keskeltä nivelöidyllä rautalevyllä kääntyvän nivelen avulla tunkkia on voitu esikuvassa liikutella alustan päällä. Mallissa tunkkia ei voi kuitenkaan liikutella eikä rautalevyssä ole niveltä. Taivuta rautalevyn puoliskot vastakkain osan keskellä olevan leveän taivutusuran avulla taivutusura jää taitoksen ulkopuolelle. Juota osat yhteen sivusaumasta. HUOM! Tunkin jalan yksi sivu on viilattava suoraksi, jotta tunkin saisi liimattua kiinnit ohjaulevyn päätyyn. 17 Messinkivaluosien viimeistely Lamput ja tunkit on valettu messingistä. Metallivaluosat on helppo viimeistellä maalausta varten pienoisporakoneen ja lasikuituharjan (=raapeharja, lasiharja) avulla. Maalauksen ajan osat pysyvät kätevästi balsalevyssä. HUOM! Lamppuihin saadaan siroutta, jos niiden sisus avarretaan poranterällä. Tunkit ja lamput asennetaan malliin vasta maalattuina, kun kori on täysin valmis ja maalattu. Hornbyn alkuperäisen kytkimen voi asentaa malliin samalla periaatteella kuin se oli Hornbyn mallissa. Mustasta teräslangasta valmistettuja kytkimen kannattimia on kuitenkin lyhennettävä ja niihin on tehtävä uudet taivutukset kiinnittämistä varten. Itse kytkimen voi suomalaiseen tapaan korvata messinkilangasta taivututulla kytkinkoukulla, jonka pää asettuu samalle korkeudelle kuin itse kytkin. 18 Maalaus (punavalkoinen versio) Valtionrautatiet otti punavalkoisen maalauksen käyttöön vetureissaan vuoden 1958 lopussa, jonka jälkeen valmistuneet Kisko-Kallet toimitettiin punavalkoisina. Maalauksen periaate on yleensä vaaleasta tummaan. Siksi koko kori maalataan aluksi valkoisella tai oikeammin kermalla. Maaleina sopivat hyvin Agaman VR-sävyt, joita on saatavilla Rautatiemuseon myymälästä (sävyt: veturin kerma ja veturin punainen). Kun maali on kuivunut pari päivää, maskataan malli punaisen värin maalaamista varten Tamiyan maskiteipillä, jonka jälkeen punainen voidaan maalata. Kun punainen maali on kuivunut, maskataan korin alareuna, joka maalataan viimeiseksi harmaalla.tämä jälkeen maskataan katto, joka voidaan maalata alumiinin väriseksi tai harmaaksi. Alustan maalausta varten moottori ja pyörät suojataan maskiteipillä. Alusta maalataan samalla harmaalla kuin korin alaosa.

10 19 Alkuperäinen vihreäkeltainen maalaus Vihreäkeltainen maalaus toteutetaan samalla tavalla maskaamalla kuin punavalkoinenkin. Alkuperäisen maalausversion haasteena on oven ikkunoiden ympärille maalattu valkoinen kehys. Sen toteuttamiseksi valmistetaan ohuesta polystyreenimuovista leikkausmaski, jonka avulla lasilevyn päälle liimattuun Tamiyan maskiteppiin leikataan aukko hyvin terävällä veitsellä. Tämän jälkeen maski astetaan mallin päälle. Maskeilla on taipumus vuotaa, joten ruiskulla sumutetaan valkoista maalia kohteeseen useampi hyvin ohut kerros. Kerrosten välillä odosteaan joitakin minuutteja, jotta jo ruiskutettu kerros ei olisi enää valuvassa muodossa. Maalista riiippuen valkoista on ruiskutettava 3-5 kertaa, koska alla oleva veturinvihreä tuppaa kuultamaan valkoisen läpi. Tällaisessa maalauksessa saattaa olla paikallaan valita valkoiseksi väriksi mattamaali, joka ei ominaisuuksiltaan ole yhtä juoksevaa kuin kiiltävä maali. 20 Korin viimeistely Siirtokuvat kiinnitetään kiiltävän maalin pinnalle. Apuna käytetään siirtokuvapehmennintä. Tämän jälkeen kori lakataan satiininkiiltoisella lakalla. Kun lakka on kuivunut, liimataan ikkunatiivisteet. Tiivisteuraan annostellaan muutama tippa pikaliimaa, jonka jälkeen mustaksi maalatut tai mustaksi kemiallisesti tummutetut tiivisteet asetetaan paikoilleen. Tämän jälkeen kiinnitetään ikkunaruudut. Aloita siltä seinältä, johon olet ajatellut kiinnittää etupään merkit. Ruutua asennettaessa on pidettävä huoli siitä, että ruutu ei peitä etupäänmerkkien asennusreikiä. Aseta kori alustalle, jonka jälkeen voit liimata lamput ja otetangot. Tämä varmistaa sen, että otetankojen tai lamppujen varret eivät ota kiinni voimansiirron osiin. Lamppujen sisukset maalataan valkoisella. Linssin voi valaa epoksiliimatipasta tai kiiltävästä lakasta. 21 Valmistajalaatat Kiinnitä maskiteippiä levynpalaselle liimapuoli ylöspäin. Painat siistityt valmistajalaatat liimapintaa vasten ja maalaa ne punaisella maalilla. Anna kuivua pari päivää, jonka jälkeen pinnan voi hioa vesihiomapaperilla (nro 1000) veden kera. Tämä poistaa maalin kohollaan olevasta messinkipinnasta. Liimaa valmistajalaatat varovati paikoilleen.

Vesitorni. Mittakaava 1:160. Kokoonpano-ohje

Vesitorni. Mittakaava 1:160. Kokoonpano-ohje Vesitorni Mittakaava 1:160 Kokoonpano-ohje Lokakuu 2014 1 Sarjan sisältö Kokoamiseen tarvittavat työkalut Uushopeasyövytteet: Seinäelementtipelti (0,3 mm) Tiilielementtipelti (0,2 mm) Kattopelti (0,3 mm)

Lisätiedot

Lennokkitieto Tapio Polamo

Lennokkitieto Tapio Polamo Tapio Polamo Petteri Patolinna LENNOKKITOIMINNAN OPAS Lennokkitieto Tapio Polamo 69 LUKU 6 SIL-copter SIL-copter Välineet ja tarvikkeet Rakentaminen Lennätys 70 Lennokkitoiminnan opas SIL-COPTER Sil-Shop

Lisätiedot

Pinkopahvi KORJAUSKORTISTO. Sisältö. Museovirasto

Pinkopahvi KORJAUSKORTISTO. Sisältö. Museovirasto Museovirasto KORJAUSKORTISTO Sisältö Yleistä... 2 n historiaa... 2 Nykyinen pinkopahvi... 3 pintojen kuntoarvio... 3 Vaurioiden korjaaminen... 3 Seinäpahvin kiristäminen... 4 Kattopahvin kiristäminen...

Lisätiedot

Asennusohjeet. Tiilikuviokatteet Katto- ja seinäprofiilit Sadevesijärjestelmät

Asennusohjeet. Tiilikuviokatteet Katto- ja seinäprofiilit Sadevesijärjestelmät Asennusohjeet Tiilikuviokatteet Katto- ja seinäprofiilit Sadevesijärjestelmät Sisältö Johdanto, Katon osat... 4 Kattoasennuksen valmistelut... 6 Plannjan tiilikuviokatteiden asentaminen... 10 Plannjan

Lisätiedot

Muotin ja valukappaleiden valmistuksen opas

Muotin ja valukappaleiden valmistuksen opas 1 Muotin ja valukappaleiden valmistuksen opas Kun alkuperäisestä mallista valmistetaan joustava muotti, antaa se mahdollisuuden tehdä yhden tai useamman jäljennöksen alkuperäisestä mallista nopeasti. Jotkut

Lisätiedot

Asennusohje NVI2000 Combi

Asennusohje NVI2000 Combi Asennusohje NVI2000 Combi 123-023 2010-07-01 Utgåva: 1 Sisällysluettelo Piippuyksikön asennus... sivut 3-5 Peitepellin asennus... Sivu 6 Tuloilmakanavan asennus... Sivu 7 Väli- ja yläpohja... Sivu 8 Nelikulmaisen

Lisätiedot

PERINTEISEN KOLMIORIMAHUOPAKATTEEN ASENNUS

PERINTEISEN KOLMIORIMAHUOPAKATTEEN ASENNUS PERINTEISEN KOLMIORIMAHUOPAKATTEEN ASENNUS Kolmiorimahuopakate kuuluu Museoviraston ja Suomen ympäristökeskuksen hyväksymiin perinteisiin rakenneratkaisuihin. Lisääntynyt kiinnostus kolmiorimahuopakatteeseen

Lisätiedot

AKVAARION HUOLTO JA UUDEN TEKEMINEN

AKVAARION HUOLTO JA UUDEN TEKEMINEN AKVAARION HUOLTO JA UUDEN TEKEMINEN Näkökohtia itse tekemisestä - Itse tekemällä saa sellaisen akvaarion kuin haluaa ja haluamillansa paksuuksilla, vaikkakin akvaarioliikkeistä voi myös tilata haluamillansa

Lisätiedot

Rakennustuotteet. Katot, Sadevesijärjestelmät, Kattoturvatuotteet

Rakennustuotteet. Katot, Sadevesijärjestelmät, Kattoturvatuotteet Rakennustuotteet Katot, Sadevesijärjestelmät, Kattoturvatuotteet Omakotitaloihin, vapaa-ajan rakennuksiin, autotalleihin ja halleihin. Uudisrakentamiseen, lisärakentamiseen ja saneeraamiseen. Plannjan

Lisätiedot

1.9.2008 8-70. Korvaa työohjeen 8-70 / 1.11.2007. Vetonit Vedeneristys. Työohjeet. www.maxit.fi

1.9.2008 8-70. Korvaa työohjeen 8-70 / 1.11.2007. Vetonit Vedeneristys. Työohjeet. www.maxit.fi Vetonit Vedeneristys Työohjeet 8-70 1.9.2008 Korvaa työohjeen 8-70 / 1.11.2007 www.maxit.fi Terve Märkätila Sisällysluettelo Useimmat kosteusvauriot johtuvat rakenne- ja työvirheistä, vääristä materiaalivalinnoista

Lisätiedot

VERTEX G4 ITSEOPISKELUMATERIAALIA. Juho Anttila

VERTEX G4 ITSEOPISKELUMATERIAALIA. Juho Anttila VERTEX G4 ITSEOPISKELUMATERIAALIA Juho Anttila Sisällysluettelo 1. Johdanto 1.1 Vertex yrityksenä ja ohjelmana 1.2 Opiskelijalisenssi 2. Perusharjoitteita 2.1 Jyrsittävä kappale 2.2 Sorvattava kappale

Lisätiedot

Asennusohje. Savupiippujärjestelmä. www.premodul.eu LEK

Asennusohje. Savupiippujärjestelmä. www.premodul.eu LEK Asennusohje Savupiippujärjestelmä www.premodul.eu 56 EC-vaatimustenmukaisuusvakuutus www.premodul.eu Valmistaja Nimi Osoite Valmistuspaikka NIBE AB/NIBE STOVES Box 134, Skulptörvägen 10, SE-285 23 Markaryd

Lisätiedot

Onduline vesikatteen asennusja huolto-ohje

Onduline vesikatteen asennusja huolto-ohje 1 Onduline vesikatteen asennusja huolto-ohje Asennus ruoteille Vanhojen kattojen valmistelut Magnus Hagelstam 9.6.2014 www.onduline.fi info@onduline.fi 040 173 7833 SISÄLLYSLUETTELO Sopivat kattotyypit

Lisätiedot

Radonjärjestelmä Suunnittelu- ja asennusohje

Radonjärjestelmä Suunnittelu- ja asennusohje Radonjärjestelmä Suunnittelu- ja asennusohje Sisällysluettelo Radonjärjestelmä...4 A. Suojautuminen radonin haitoilta...4 Radonpitoisuuden mittaaminen... 4 B. Uponor-radonjärjestelmän edut ja hyödyt uudis-

Lisätiedot

SISUSTUSkuvasto. Raikkaita ja rohkeita valintoja tapetointiin. Piristä huonetta maalaamalla erilaisia pintoja. Tyylikkäät kodinkoneet keittiöön

SISUSTUSkuvasto. Raikkaita ja rohkeita valintoja tapetointiin. Piristä huonetta maalaamalla erilaisia pintoja. Tyylikkäät kodinkoneet keittiöön SISUSTUSkuvasto 2010 www.agrimarket.fi Raikkaita ja rohkeita valintoja tapetointiin 6 14 44 Piristä huonetta maalaamalla erilaisia pintoja Tyylikkäät kodinkoneet keittiöön Rautakauppa Asiakasomistajan

Lisätiedot

Rakennustuotteet. Katot, Sadevesijärjestelmät, Kattoturvatuotteet

Rakennustuotteet. Katot, Sadevesijärjestelmät, Kattoturvatuotteet Rakennustuotteet Katot, Sadevesijärjestelmät, Kattoturvatuotteet Omakotitaloihin, vapaa-ajan rakennuksiin, autotalleihin ja halleihin. Uudisrakentamiseen, lisärakentamiseen ja saneeraamiseen. 2 Sisältö

Lisätiedot

Panelointi ja listat. tee itse puusta

Panelointi ja listat. tee itse puusta Panelointi ja listat tee itse puusta Missä saa paneloida Omakotitalossa voi paneloida rajoituksetta, mutta paloluokiteltuja tiloja kuten autotallia ei ole syytä paneloida. Useamman asunnon talossa voi

Lisätiedot

TURVALLISUUSMÄÄRÄYKSET HUOMIO TURVALLISUUSSYISTÄ KAKSOISERISTETTYJEN LAITTEIDEN HUOLTO SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET! Turvallisuusmääräykset

TURVALLISUUSMÄÄRÄYKSET HUOMIO TURVALLISUUSSYISTÄ KAKSOISERISTETTYJEN LAITTEIDEN HUOLTO SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET! Turvallisuusmääräykset Turvallisuusmääräykset 1 TURVALLISUUSMÄÄRÄYKSET Kun käytät sähkölaitetta, noudata perusturvallisuusmääräysten lisäksi seuraavia ohjeita: Tutustu kaikkiin ohjeisiin huolella ennen koneen käyttöä. Noudata

Lisätiedot

Pihla ikkunat ja parvekeovet. Käyttö ja huolto

Pihla ikkunat ja parvekeovet. Käyttö ja huolto Pihla ikkunat ja parvekeovet Käyttö ja huolto Pihla ikkunan käyttö ja huolto Hyvä Pihla-tuotteiden uusi omistaja, Pihla-tuotteet ovat esimerkki suomalaisesta tuotekehityksestä ja hyvästä puunkäsittelytaidosta.

Lisätiedot

Vetonit. vedeneristys. Työohje. www.e-weber.fi. 8 70 / 10.6.2011 korvaa esitteen 8 70/6.10.2010

Vetonit. vedeneristys. Työohje. www.e-weber.fi. 8 70 / 10.6.2011 korvaa esitteen 8 70/6.10.2010 Vetonit vedeneristys Työohje 8 70 / 10.6.2011 korvaa esitteen 8 70/6.10.2010 www.e-weber.fi TERVE MÄRKÄTILA Useimmat kosteusvauriot johtuvat rakenne- ja työvirheistä, vääristä materiaalivalinnoista tai

Lisätiedot

Pienrakentajan käsikirja. Marraskuu 2008

Pienrakentajan käsikirja. Marraskuu 2008 Pienrakentajan käsikirja Marraskuu 2008 Gyproc-kipsilevy on luonnonmukainen rakennusmateriaali. Pääraaka-aineet ovat puhdas kipsikivi ja vesi. Pinta on uusiokartonkia. Gyproc-levy ei sisällä terveysriskejä

Lisätiedot

PELTOLAN KORJAUSLEIRI 2006. ARKKITEHTIOSASTON JULKAISUSARJA N:O 94 Kallion Savo-seura Arkkitehtuurin historia, Puurakentaminen

PELTOLAN KORJAUSLEIRI 2006. ARKKITEHTIOSASTON JULKAISUSARJA N:O 94 Kallion Savo-seura Arkkitehtuurin historia, Puurakentaminen PELTOLAN KORJAUSLEIRI 2006 ARKKITEHTIOSASTON JULKAISUSARJA N:O 94 Kallion Savo-seura Arkkitehtuurin historia, Puurakentaminen 1 2 RAPORTTI PELTOLAN KORJAUSLEIRISTÄ 17. 27.5.2006 Rakennuttaja: Luhangan

Lisätiedot

Elegantti Asennusohje

Elegantti Asennusohje Elegantti Asennusohje 2/2014 Tämän asennusohjeen rakenneratkaisut ovat ohjeellisia ja saneerauskohteessa toteutukset voivat olla niistä poikkeavia. Poikkeavilla rakenneratkaisuilla tulee olla rakennesuunnittelijan

Lisätiedot

SUIHKUTILAKALUSTEET VALINTAOPAS

SUIHKUTILAKALUSTEET VALINTAOPAS 2015 Voimassa 1.10.2014 alkaen SUIHKUTILAKALUSTEET VALINTAOPAS World of Finnish De 2 showers sign and Innovations 3 4 Sisällysluettelo Suihkutilaratkaisun valinta 6 INFINIA -tuotevalikoima 16 Infinia 100

Lisätiedot

Ulkomaalaus. Puun pintakäsittely. on tarkoitettu seinille, seuraava vuorilaudoille

Ulkomaalaus. Puun pintakäsittely. on tarkoitettu seinille, seuraava vuorilaudoille Ulkomaalaus Puun pintakäsittely Puun pintakäsittelyn tarkoituksena on suojata puuta ympäristörasituksilta: kosteudelta, auringonvalolta, sinistäjä-, home- ja lahottajasieniltä. Suojaamisen ohella yhtäläisen

Lisätiedot

Mikäpä sen hienompaa kuin uusilla suksilla sujuttelu. Niitä on vielä tehtaan jäljiltä vielä tuunattu

Mikäpä sen hienompaa kuin uusilla suksilla sujuttelu. Niitä on vielä tehtaan jäljiltä vielä tuunattu Suksihuolto PIMP MY SKIES Mikäpä sen hienompaa kuin uusilla suksilla sujuttelu. Niitä on vielä tehtaan jäljiltä vielä tuunattu lisää: kantit viimeistelty timantilla, annettu pohjille vähän fiinimpää rasvaa

Lisätiedot

Rakusu-ohje. Toivomme että tämä lyhyt esittely luo sinulle syvemmän tunnesuhteen rakusuasi ja sen edustamaa rikasta traditiota kohtaan.

Rakusu-ohje. Toivomme että tämä lyhyt esittely luo sinulle syvemmän tunnesuhteen rakusuasi ja sen edustamaa rikasta traditiota kohtaan. Rakusu-ohje Rakusu on pienennetty kesa, kaapu, jota bhiksut ja bhiksunit ovat käyttäneet Buddhan ajoista lähtien. Kesa on suunnilleen lakanan kokoinen kangas, jota pidetään siten, että se riippuu vasemmalla

Lisätiedot

NIKO PALONEN / www.suorakon.com HUOKOISEN PUUKUITULEVYN ASENTAMINEN JA PINTAKÄSITTELY VANHASSA RAKENNUKSESSA

NIKO PALONEN / www.suorakon.com HUOKOISEN PUUKUITULEVYN ASENTAMINEN JA PINTAKÄSITTELY VANHASSA RAKENNUKSESSA NIKO PALONEN / www.suorakon.com HUOKOISEN PUUKUITULEVYN ASENTAMINEN JA PINTAKÄSITTELY VANHASSA RAKENNUKSESSA 13.12.2014 JOHDANTO Tämän oppaan tarkoitus on kertoa vanhan hirsirakennuksen seinärakenteen

Lisätiedot

Ikkunoiden ja parvekeovien

Ikkunoiden ja parvekeovien Ikkunoiden ja parvekeovien käyttö- ja huolto-ohjeet SÄILYTÄ nämä ohjeet Fenestra Oy, oikeudet muutoksiin pidätetään. Sisällysluettelo Olemme asentaneet uudet ikkunat kotiisi. Haluamme varmistaa, että kaikki

Lisätiedot

Platon-lattiajärjestelmä

Platon-lattiajärjestelmä Platon-lattiajärjestelmä Terveellinen ja pysyvästi hyvä sisäilma Ja talosi voi hyvin! Betonilattiassa voi Rakennuskosteuden kuivuminen kestää pitkään, jopa useita vuosia. Betonista voi nousta kosteutta

Lisätiedot