Toimintamalli naisopiskelijoiden yrittäjyyden tukemiseen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toimintamalli naisopiskelijoiden yrittäjyyden tukemiseen"

Transkriptio

1 Toimintamalli naisopiskelijoiden yrittäjyyden tukemiseen

2 rittäjyyttä ja yrittäjyysaikomuksia on mahdollista tukea opintojen aikana, etenkin naisopiskelijoiden osalta. Opiskelijalla voi olla ajatus yrittäjyydestä jo opintojen alussa tai aikomus voi syntyä opintojen aikana. Aikomuksia voidaan vahvistaa antamalla roolimalleja, tukemalla yrittäjyyteen liittyviä suunnitelmia sekä kasvattamalla kokemusta pystyvyydestä toimia yrittäjänä. Vuosien aikana Seinäjoen ammattikorkeakoulussa testattiin mallia, jossa yrittäjyydestä kiinnostuneet naisopiskelijat toimivat yhdessä naisyrittäjien kanssa. Työpajojen avulla osallistujille annettiin tietoa mm. johtajuudesta, ennakoinnista, omistajanvaihdoksista ja teknologisista valmiuksista. Tietopohjan laajentamisen lisäksi opiskelijoiden kannalta suuri merkitys oli verkostoitumisella ja yrittäjien kanssa käydyillä keskusteluilla. Naisyrittäjät toimivat usein yksinyrittäjinä. Verkostoituminen opiskelijoiden, muiden naisyrittäjien ja korkeakoulun kanssa antaa heille uusia ajatuksia, valmiuksia ja uskoa oman liiketoimintansa kehittämiseen. Tästä syystä testatussa mallissa hyötyä saavat opiskelijoiden lisäksi myös yrittäjät. Kuinka naisopiskelijoiden tukeminen yrittäjyyteen voisi käytännössä toimia? Oheisen esimerkin malli on testattu ja kehitetty Seinäjoen ammattikorkeakoulussa, ESR-rahoitteisessa hankkeessa Smart Ladies in Digital World naisten yrittäjyyden ja johtajuuden tukeminen digitaalisessa maailmassa.

3 Miksi vain naisille? Yrittäjien ja opiskelijoiden välinen yhteistyö on mielekästä ja molemmin puolin hyviä tuloksia antavaa toimintaa. Useissa SeAMKin yrittäjyysaikomustutkimuksissa on todettu, että juuri naisopiskelijat hyötyvät enemmän opintojen aikana saamastaan tuesta kohti yrittäjyyttä. Naisryhmä puoltaa olemassa oloaan siksi, että naisten keskinäisessä ryhmässä luottamuksellinen ilmapiiri on helpompi löytää kuin molempia sukupuolia edustavassa ryhmässä. Naisyrittäjyyteen liittyy kiinteästi myös kysymys perheen ja muun arjen sovittamisesta työnkuvaan sekä miesten yrityksistä eroavat tavat esim. mitata menestystä. Näin ollen vain naisia sisältävä ryhmä edesauttaa luottamuksellisen keskustelun syntymistä aiheista ja näkökulmista, jotka ovat tyypillisiä naisyrittäjille. Naisille vertaisryhmän ja tukiverkon saaminen sekä verkostoituminen on tärkeää. Samalla ne ovat asioita, jotka usein mietityttävät myös naisopiskelijoita, jotka harkitsevat yrityksen perustamista. Mikään ei tietenkään estä mallin soveltamista muihinkin kohderyhmiin.

4 Vaihe 1: Osallistujien löytäminen Yrittäjiä voidaan etsiä mukaan toimintaan esimerkiksi yrittäjien jäsenjärjestön kautta. Yrittäjiin kannattaa ottaa lisäksi yhteyttä suoraan. Yrityksiä voi olla eri aloilta. Yrittäjyydessä on paljon teemoja, jotka eivät ole alasta riippuvaisia, vaan koskevat yrittäjyyttä yleensä. Johtajuus, tulevaisuuden ennakointi, kasvuyrittäjyys, digitaalisuus, palvelullistuminen, teknologiset valmiudet, tuotteistaminen ja omistajanvaihdokset ovat esimerkkejä asioista, joita voidaan hedelmällisesti käsitellä ilman toimialarajauksia. Opiskelijat ovat omien yrittäjyyssuunnitelmiensa kanssa hyvin eri vaiheissa. Toiset ovat jo opiskelemaan tullessaan harkinneet yrittäjyyttä ja heillä voi olla jo selviä suunnitelmia asian suhteen. Sen sijaan toiset saattavat vasta heräillä ajatukseen. Osalla on jo olemassa yritys. Omaan yritykseensä opinnäytetyötä tai harjoittelua tekevälle tällaisesta toiminnasta on erityisesti hyötyä. Tällöin he saavat uusia näkemyksiä yhteistyöstä muiden yrittäjyydestä kiinnostuneiden ja yrittäjinä toimivien kanssa. Näiden opiskelijoiden löytämisessä avainasemassa on harjoittelusta vastaava henkilö, joka hyväksyy harjoittelupaikat. Yrittäjyysaikomusten suhteen eri asteilla olevia opiskelijoita löytyy eri vuosikursseilta ja opinto-ohjelmista. Opiskelijoita voidaan tavoittaa opiskelijoiden omien yrittäjyysyhteisöjen tai yrityshautomoiden ja -kiihdyttämöjen kautta. Näistä löytyy opiskelijoita, jotka haluavat kehittää omaa yritysideaansa eteenpäin opintojen aikana. Toiminnasta kannattaa käydä kertomassa suoraan opetusryhmille. Tiedotusta kannattaa kohdentaa myös opettajiin, jotka ovat tekemisissä opiskelijoiden kanssa yrittäjyyden tiimoilta. He voivat löytää asiasta kiinnostuneita osallistujia. Osallistujia kannattaa siis etsiä aktiivisesti eri paikoista: yrittäjäjärjestöt, suorat kontaktit, tiedotus kursseilla ja yrittäjyyteen liittyvien opiskelija-aktiviteettien kautta. Lisäksi opiskelijoilta kannattaa kysyä henkilökohtaisesti kiinnostusta.

5 Vaihe 2: Toiminnan rakenteesta tiedottaminen Osallistujille tulee jo alussa kertoa toiminnan rakenne. Opiskelijoille painotetaan, että heidän näkemyksensä ja uudet tiedot ovat kiinnostavia yrittäjien kannalta. Näin heitä rohkaistaan olemaan aktiivisia ja korostetaan, että heilläkin on annettavaa yhteisessä toiminnassa. Yrittäjille tarjottavana on verkostoitumismahdollisuuksia, uutta tietoa ja nuoremman sukupolven näkemyksiä. Mentorointi: Alussa tarjotaan mahdollisuutta muodostaa opiskelija-yrittäjäpari. Jatkossa yhteistyö perustuu parin omaan aktiivisuuteen. Parilla pitäisi olla jotakin, mikä yhdistää yritystä ja yritysideaa: menetelmä (esim. verkkokauppa), ala, toimintatapa tms. Mentoroinnissa ensimmäisenä tehtävänä on se, että opiskelija haastattelee yrittäjän. Näin päästään yhteisen keskustelun alkuun ja saadaan hieman kartoitettua sitä, millaiset asiat kumpaakin kiinnostavat. Haastattelurunko voi olla täysin vapaasti opiskelijan laadittavissa, tai sitten voidaan antaa tehtävänannoksi esimerkiksi yritystarinan kirjoittaminen. Mikäli opiskelijoille halutaan antaa mahdollisuus suorittaa myös opintopisteitä, on oppimispäiväkirjan laatiminen hyvä menetelmä suorituksen todentamiseen. Oppimispäiväkirjaa voidaan pitää sähköisenä esim. Workseed-työkalulla, jolloin ohjaaja pystyy halutessaan ja tarvittaessa tutustumaan opiskelijan oppimispäiväkirjaan prosessin aikanakin. Tällöin kirjoitusprosessin aikana voidaan päästä vuorovaikutukseen. Tämä menettely vaatii tietenkin vastuuopettajan nimittämisen.

6

7 Vaihe 3: Työpajojen suunnittelu Työpajojen aiheiden tulee olla ajankohtaisia. Teemoja voi löytää esim. korkeakoulujen TKI-toiminnasta. TKI-toiminnassa kehitetään usein erilaisia työkaluja yritysten käyttöön. Näitä on mahdollista hyödyntää työpajoissa. Osallistujien apua kannattaa hyödyntää ennakolta valittujen aiheiden tarkennukseen. Aiheiden tarkennukseen liittyviä kysymyksiä, apua näkökulman valintaan ja tarkentamiseen voi hakea esimerkiksi ensimmäisellä tapaamiskerralla. Näin osallistujat tulevat kuulluksi. Lisäksi kun saa vaikuttaa aiheeseen ja ehkä myös puhujan valintaan, sitoutuvat osallistujat paremmin mukaan toimintaan. Kyselyiden toteuttamisessa voi hyödyntää digitaalisia työkaluja. Sopivan ajankohdan löytäminen ei välttämättä ole aivan helppoa. Sen eteen kannattaa kuitenkin nähdä hieman vaivaa, sillä mikäli ajankohta ei ole sopiva, ei tule osallistujiakaan. Osallistujille kannattaa tehdä kysely, jossa esitetään vaihtoehtoisia ajankohtia. Näistä valitaan se, joka sopii useimmille. Tapaamisten ajankohdat tulee sopia pitkälle etukäteen, jotta yrittäjät voivat varautua niihin jo hyvissä ajoin. Yksi teema per tapaaminen mahdollistaa aiheeseen pureutumisen hieman syvemmin. Aihe kannattaa rajata hyvin, jotta sen käsittely on mahdollista sovitun ajan puitteissa. Tapaamiset on hyvä aloittaa yhteisellä verkostoitumislounaalla, jonka jälkeen on yhdestä teemasta toteutettu noin kolmen tunnin työpaja.

8 Vaihe 4: Toiminta Kun suunnitelmat ja osallistujat ovat selvillä, on toiminnan aika. Eniten osallistujat saavat hyötyä sellaisesta toiminnasta, jonka seurauksena heillä on jokaisesta tapaamisesta kotiin lähtiessään mukanaan joku käytäntöön sovellettava ajatus, työkalu, malli, ohje tai tieto. Tällöin he ovat motivoituneita tulemaan myös uudelleen. Opiskelijoiden rooli: Opiskelijoilla on alan tuoreinta tietoa, jonka avulla he voivat peilata muuta saamaansa tietoa. Eri yritystarinoita ja näkökulmia kuulemalla oma idea kehittyy eteenpäin. He ovat usein eri sukupolven edustajia kuin yrittäjät. Mahdollisesti he ovat myös asiakkaita. Heidän näkemyksensä, ajatuksensa ja asioihin suhtautumisensa voi antaa yrittäjille hyvää tietoa siitä mihin suuntaan omaa yritystoimintaa voisi kehittää. Yrittäjät ovat hyvin kiinnostuneita kuulemaan nuoremman sukupolven näkökulmaa. Yrittäjien rooli: Yrittäjät ovat opiskelijoille roolimalleja. Opiskelijoille on rohkaisevaa nähdä yrittäjiä, kuulla heidän arjestaan ja päästä keskustelemaan ja kysymään asioista. Samalla kun yrittäjä vastaa opiskelijalta tulleisiin kysymyksiin, hän joutuu pohtimaan omaan yritykseensä liittyviä kysymyksiä. Työpajojen teemat voivat olla yrittäjille enemmän tai vähemmän tuttuja. Siitä riippuen niistä opitaan uutta tai ne toimivat ikään kuin muistilistana siihen mitä kaikkea tulee ajoittain käydä lävitse. Mallia kehiteltäessä on testattu työpajoja, jotka alkavat ruokailulla. Ruokailu antaa mahdollisuuden vapaaseen jutusteluun ja verkostoitumiseen. Työpajoja on järjestetty eri paikoissa, ympäri maakuntaa. Asiaosuus on usein aloitettu sillä, että yrittäjä on esitellyt paikkaa ja yritystoimintansa kehittymistä. Tämän jälkeen on noin tunnin luento päivän aiheesta, jonka jälkeen aihetta on ohjatusti työstetty keskustellen tai työpajoissa. Luennon tehtävänä on inspiroida. Luento-osuus voi helposti venyä innokkaan luennoitsijan ja hänelle esitettyjen kysymysten vuoksi. Tätä voi pyrkiä välttämään antamalla luennoijalle tarpeeksi hyvin rajatun aiheen, jotta sen ennättää esittää tunnissa. Päivä vaatii myös henkilön, jonka vastuulla on huolehtia ajan käytöstä. Työpaja on tärkeä osuus ja siihen tulee jättää aikaa. Päivän sisältö ja sen anti on vielä lopuksi hyvä lyhyesti koota yhteen, vaikka vain muutaman minuutin puheenvuorolla. Työpajoihin voidaan liittää ennakkotehtäviä tai yhteistehtäviä. Tehtävien tavoitteena on joko viritellä aihealueeseen jo etukäteen tai auttaa asian jatkotyöstämisessä. Esimerkkejä tehtävistä löytyy oppaan lopusta. Toimintamallissa voidaan hyödyntää blogia. Blogi toimii vuorovaikutuksen kanavana, jonne voidaan kerätä yrittäjätarinoita, tehtäviä, työpajojen materiaaleja ja mahdollisia tallenteita. Sen kautta voi jakaa tietoa muista alueen naisyrittäjiä hyödyttävistä tapahtumista ja seminaareista. Jokaiselle osallistujalle voidaan antaa mahdollisuus kirjoittaa omia ajatuksiaan yrittäjyydestä blogiin.

9 Vaihe 5: Palautteen kerääminen ja toiminnan kehittäminen Palautetta voidaan kerätä kevyellä menettelyllä jokaisen tapaamisen jälkeen. Haluttaessa palautteen kerääminen voidaan organisoida laajempana pidemmän ajanjakson jälkeen. Toiminnan kehittämisen kannalta on hyvä haastatella osallistujia säännöllisesti. Palautteesta saatujen tulosten avulla toimintaa voidaan kehittää eteenpäin. Osallistujilta kannattaa kysyä millaisia asioita he haluaisivat käsiteltävän ja olisiko heillä mielessä joku sopiva asiantuntija. Vaikutusmahdollisuudet auttavat ihmisiä sitoutumaan toimintaan paremmin. Toiminnassa mukana olleet yrittäjät kertovat asiasisältöjen, tiedon ja tapaamisten vahvistaneen heidän yrittäjyyttään ja antaneen rohkeutta kasvamiseen sekä aktivoineen kehittämistä. Uudet näkökulmat ovat auttaneet miettimään omaa liiketoimintaa eri puolilta. Opiskelijoilla on alan viimeistä tietoa, joka välittyy heiltä yrittäjille yhteisen toiminnan ohessa. Opiskelijat ovat kokeneet työskentelyn käytännönläheiseksi ja se on antanut heille naisyrittäjyyden näkökulmaa. Verkostoituminen naisyrittäjien kanssa on koettu mukavaksi ja hyödylliseksi. Toimintamalli auttaa kytkemään opittuja asioita käytännön tekemiseen.

10 hdessä työstettävien aiheiden tulee nousta ajankohtaisista teemoista. Niistä tulee löytyä näkökulmia ja hyödynnettävää sekä opiskelijoille että yrittäjille. Teemoissa voidaan hyödyntää esimerkiksi korkeakoulujen TKI-toiminnasta nousevia aiheita. Alla esimerkkinä Smart Ladies hankkeessa toteutetut työpajat ja niihin liittyviä tehtäviä: Työpajat 2 kertaa kevätlukukaudella, 2 syyslukukaudella: I. Aloitustyöpaja (asiaan virittäytyminen ja tutustuminen) II. Teknologiset valmiudet: esimerkki sähköisestä liiketoiminnasta, ilmaisia sähköisiä työkaluja III. Sähköinen markkinointi IV. Tulevaisuuden ennakointi ja muutokset V. Kasvuyrittäjyys ja sen edellytykset VI. Omistajanvaihdokset ja omistajanvaihdospalvelut VII. Omistajanvaihdokset osana yrityksen strategiaa VIII. Johtajuus: volitio (toimeenpanemisen taito) IX. Digitalisaatio muuttaa liiketoimintaa X. Työhyvinvointi ja tuottavuus XI. Lopputyöpaja

11 Tehtäviä oli mahdollista pohtia kasvokkain kohtaamisen lisäksi erilaisin digitaalisin apuvälinein. Esimerkkejä ennakkotehtävistä: Esimerkki 1: Opiskelijoiden yrittäjätarinan kirjoittaminen Mikä on yritysideasi, mistä se on syntynyt? Mikä sai sinut innostumaan kyseisestä asiasta? Millaisia ajatuksia sinulla on yleensä yrittäjyydestä, millaisena näet yrittäjänä toimimisen vaihtoehdon verrattuna palkattuun työhön? Millaisia mahdollisuuksia näet tulevaisuudessa yrityksesi suhteen? Millaisia yrittäjäominaisuuksia itselläsi on? / Mitä mielestäsi yrittäjältä vaaditaan ja miten suhteutat itsesi näihin vaatimuksiin? Miten uskot onnistuvasi yrittäjänä? Millaisia tukiverkostoja itselläsi on, jos ryhdyt yrittäjäksi? / Mikä vaikutus näillä verkostoilla on? Esimerkki 3: Johtajuuteen liittyvä ryhmätehtävä Voitte käyttää mitä tahansa alustaa työskentelynne pohjaksi (esim. google docs). Pohtikaa ryhmässä seuraavia asioita: 1. Mitä asioita pystytte hyödyntämään volitio-työpajaan liittyvistä teemoista? Mitä ajatuksia työpaja herätti? 2. Seuraavalla kerralla aiheena on digitalisaatio muuttaa liiketoimintaa. Jos teillä on aiheeseen liittyviä kysymyksiä, voitte lähettää niitä etukäteen. Esimerkki 2: Tulevaisuuden ennakointiin liittyvä ennakkotehtävä 1. Pohtikaa, mitkä alat sivuavat jollakin tavoin omaa alaa? Näkökulmana, minkä alojen muutokset heijastuvat tavalla tai toisella, vähän tai paljon omalle alallekin. 2. Millä tavoin käynnissä olevat suuret muutokset voivat heijastua alaan (kaupungistuminen, jännitteinen maailma, luonnonvarojen kestävyyskriisi )? Tähänastisesta käydään parin / ryhmän kanssa ajatustenvaihtoa. Keskustellaan ryhmän edustamien alojen kannalta ja kirjataan pääkohdat ylös. Tämän jälkeen siirrytään seuraavaan kysymykseen. 3. Olette nyt tiedostaneet sellaiset alat jotka voivat vaikuttaa omiin aloihinne, sekä pohtineet millaisia seurauksia suurilla ehkä maailmanlaajuisillakin muutoksilla on. Pidä nämä asiat mielessä kun seuraat lehtiä, uutisia ja muuta mediaa. Kuulostele löydätkö ehkä jotakin uusia nousevia asioita, jotka mahdollisesti nousevat suuriksi ja merkittäviksi (=hiljaisia signaaleja)? Osuuko silmiin villejä ideoita, joissa on kuitenkin hyvä ydin? Kirjatkaa ohuiltakin tuntuvat ajatukset ylös. Seuraavan tapaamisen aikana käydään lävitse mitä kukakin on löytänyt.

12 Lisätietoja toimintamallista: Sanna Joensuu-Salo, puhelin Kuvat: Päivi Aila Taitto: Piia Koivuporras Kustantaja: Seinäjoen ammattikorkeakoulu Hankkeen rahoitus: Euroopan sosiaalirahasto (ESR), Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Tekijät: Sanna Joensuu-Salo ja Salla Kettunen ISBN (painettu) ISBN (PDF)

PROJEKTIKATSAUS SMART LADIES IN DIGITAL WORLD Työpaja Seinäjoen ammattikorkeakoulu

PROJEKTIKATSAUS SMART LADIES IN DIGITAL WORLD Työpaja Seinäjoen ammattikorkeakoulu PROJEKTIKATSAUS SMART LADIES IN DIGITAL WORLD Työpaja 24.11.2016 Seinäjoen ammattikorkeakoulu HANKKEEN SUUNNITELLUT JA TOTEUTUNEET TOIMENPITEET (1) Naisyrittäjien rekrytointi ja kumppanien etsiminen opiskelijoille

Lisätiedot

Matka yrittäjyyteen AMKopiskelijanaisten. suunnitelmat oman yrittäjäuran aloittamisessa

Matka yrittäjyyteen AMKopiskelijanaisten. suunnitelmat oman yrittäjäuran aloittamisessa Sanna Joensuu-Salo, Kirsti Sorama, Salla Kettunen ja Anmari Viljamaa YKTT-päivät Jyväskylä 2016 Matka yrittäjyyteen AMKopiskelijanaisten polut ja suunnitelmat oman yrittäjäuran aloittamisessa Taustaa Korkeakouluopiskelijoiden

Lisätiedot

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea?

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Maarit Mykkänen, Savon Vammaisasuntosäätiö Kehitysvammaliiton opintopäivät 2015 Tuetusti päätöksentekoon -projekti Projektin toiminta-aika: 2011-31.7.2015

Lisätiedot

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus Kokemuksia perhehoidosta Kuudes tapaaminen Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus Kokemuksia perhehoidosta KeVa perhehoidon valmennuksen kuudes tapaaminen toteutetaan joko 1) paneelina tai 2) tutustumiskäyntinä

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Saarijärven elinkeinostrategia.

Saarijärven elinkeinostrategia. Saarijärven elinkeinostrategia www.ssypkehitys.fi Sisällys 1. Strategian iso kuva 2. Visio 3. Asiakkaat 4. Toiminnan tärkeimmät fokukset 5. Toimintatapa 6. Isot strategiset muutokset 7. Strategian sisällölliset

Lisätiedot

Opiskelijasta jatkaja yritykseen!

Opiskelijasta jatkaja yritykseen! Opiskelijasta jatkaja yritykseen! ari.lindeman@xamk.fi Tutkimuspäällikkö, luova talous ja kaupallistaminen XAMK TKI - Luovat alat Yrityksen omistajanvaihdos muutos ja mahdollisuus 18.4.2018 Sokos Hotel

Lisätiedot

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio Ikäihmisten perhehoidon valmennus

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio Ikäihmisten perhehoidon valmennus Kokemuksia perhehoidosta Kuudes tapaaminen Kouluttajakansio Ikäihmisten perhehoidon valmennus Copyright Perhehoitoliitto ry Ilmarisenkatu 17 A 40100 Jyväskylä p. 040 310 1440 toimisto@perhehoitoliitto.fi

Lisätiedot

Metsänhoitoyhdistysväen hyvinvointi ja hallittu muutos hanke. Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen metsänomistajain liitot

Metsänhoitoyhdistysväen hyvinvointi ja hallittu muutos hanke. Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen metsänomistajain liitot Metsänhoitoyhdistysväen hyvinvointi ja hallittu muutos hanke Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen metsänomistajain liitot Metsänhoitoyhdistysväen hyvinvointi ja Tavoitteet: hallittu muutos -hanke 1. Toimihenkilöiden

Lisätiedot

Työssäoppiminen yrittäjänä. Leonardo da vinci hankkeiden päätösseminaari 14.5.2012

Työssäoppiminen yrittäjänä. Leonardo da vinci hankkeiden päätösseminaari 14.5.2012 Työssäoppiminen yrittäjänä Leonardo da vinci hankkeiden päätösseminaari 14.5.2012 TOY työssäoppiminen yri äjäna TOYn idea on tarjota opiskelijoille mahdollisuus kehi ää omaa yritysideaansa ja toteuttaa

Lisätiedot

Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista

Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista Aula Research Oy toteutti Pelastakaa Lapset ry:n toimeksiannosta kyselytutkimuksen lasten ja nuorten kanssa työskenteleville

Lisätiedot

Yrittäjyys Sampossa. Päivi Ovaska Yrittäjyyden lehtori, projektipäällikkö

Yrittäjyys Sampossa. Päivi Ovaska Yrittäjyyden lehtori, projektipäällikkö Yrittäjyys Sampossa Päivi Ovaska Yrittäjyyden lehtori, projektipäällikkö paivi.ovaska@edusampo.fi Menossa olevat yrittäjyyden kehittämishankkeet Yrittäjäksi ammatillisesta koulutuksesta (ESR) Sampon ja

Lisätiedot

Tietotekniikan opintojen aktivointi

Tietotekniikan opintojen aktivointi Tietotekniikan opintojen aktivointi 8.6.2011 Auri Kaihlavirta Päivän agenda HOPSien käsittelyä Päättötyön kirjoittamisen keinoja Opponoinnista Kirjoitustehtävä 1 1 Ryhmätehtävä: HOPSin jälkeen Kirjaa paperille

Lisätiedot

Tervetuloa Yrityssaloon. Salon kaupungin omistama elinkeinoyhtiö, Örninkatu 15 A

Tervetuloa Yrityssaloon. Salon kaupungin omistama elinkeinoyhtiö, Örninkatu 15 A Tervetuloa Yrityssaloon Salon kaupungin omistama elinkeinoyhtiö, Örninkatu 15 A Armi Metsänoja Armi Metsänoja Yrityssalo lyhyesti Salon kaupungin omistama 1.1.2009 perustettu oy, elinkeinoyhtiö, Yrittäjyyden

Lisätiedot

SoteNavi - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke. Työpaja 5.9.

SoteNavi - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke. Työpaja 5.9. SoteNavi - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke Työpaja 5.9. Miten vastaamme sote-muutoshaasteeseen? Tarkentamalla yhdessä ja itsenäisesti, mitkä ovat juuri meidän osaamistarpeita

Lisätiedot

TU-A Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille!

TU-A Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille! TU-A1140 - Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille! Kurssin avaus 5.1. 2017 Eerikki Mäki eerikki.maki@aalto.fi Opiskelijapalautetta aiemmilta kursseilta Oman olemisen ja tietoisten valintojen

Lisätiedot

MPS Cross-Company Mentoring. Hallitusammattilaiset ry 8.4.2014 Minna Hirsimäki ja Maaret Kulo

MPS Cross-Company Mentoring. Hallitusammattilaiset ry 8.4.2014 Minna Hirsimäki ja Maaret Kulo MPS Cross-Company Mentoring Hallitusammattilaiset ry 8.4.2014 Minna Hirsimäki ja Maaret Kulo MPS Cross-Company Mentoring Mitä: Mentorointi perustuu kahden tasa-arvoisen ihmisen luottamukselliseen vuorovaikutukseen,

Lisätiedot

Päivi Kipinoinen

Päivi Kipinoinen YRITYKSEN OMISTAJANVAIHDOSKOULUTUS 8.2.2016 Päivi Kipinoinen YRITYKSEN OMISTAJANVAIHDOSKOULUTUS Työvoimakoulutuksena toteutettava mestari-kisälli toimintamalliin perustuva koulutuskokeilu Toteutusaika

Lisätiedot

A! PEDA INTRO (5 op)

A! PEDA INTRO (5 op) A! PEDA INTRO (5 op) LP 1: Minä yliopisto-opettajana Oppimispalvelut Yliopistopedagoginen koulutus Miia Leppänen (SCI) ja Päivi Kinnunen (BIZ) 3.2.2016 Ohjaajat ja yhteystiedot Miia Leppänen Asiantuntija

Lisätiedot

Digijohtajaksi! Digijohtaminen ja työhyvinvointi pk-yrityksissä

Digijohtajaksi! Digijohtaminen ja työhyvinvointi pk-yrityksissä Digijohtajaksi! Digijohtaminen ja työhyvinvointi pk-yrityksissä 14.3.2016-13.3.2019 Toimintalinja: 3. Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus Erityistavoite: 7.1. Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantaminen

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

Hyrian yrityspalvelut & Vaihtoaskel -hanke Asiakasvastaava Kirsi Niskala p. 0400 398 480, kirsi.niskala@hyria.fi

Hyrian yrityspalvelut & Vaihtoaskel -hanke Asiakasvastaava Kirsi Niskala p. 0400 398 480, kirsi.niskala@hyria.fi Hyrian yrityspalvelut & Vaihtoaskel -hanke Asiakasvastaava Kirsi Niskala p. 0400 398 480, kirsi.niskala@hyria.fi 1 HYRIA KOULUTUS 4.9.2014 Hyrian tarjoamat koulutukset & palvelut Yrittäjän ammattitutkinto

Lisätiedot

YTYÄ YRITTÄJYYTEEN! Ytyä yksinyrittämiseen! -tutkimus. Professori Ulla Hytti & projektitutkija Lenita Nieminen YTYÄ YRITTÄJYYTEEN!

YTYÄ YRITTÄJYYTEEN! Ytyä yksinyrittämiseen! -tutkimus. Professori Ulla Hytti & projektitutkija Lenita Nieminen YTYÄ YRITTÄJYYTEEN! YTYÄ YRITTÄJYYTEEN! Ytyä yksinyrittämiseen! -tutkimus Professori Ulla Hytti & projektitutkija Lenita Nieminen YTYÄ YRITTÄJYYTEEN! Tutkimus yhteisön synnystä ja yhteisön merkityksestä yksinyrittäjille yrittäjänä

Lisätiedot

Pedagoginen mentorointi (4 op)

Pedagoginen mentorointi (4 op) Pedagoginen mentorointi (4 op) 2012 Esittelyt ja alkutunnelmia Kuka olen, mistä ja millaisesta opistosta tulen ja mitä siellä teen työkseni? Tuntemukset tällä hetkellä/odotukset tälle koulutukselle? Miten

Lisätiedot

Naisyrittäjät ja maaseutumatkailu. Sivu 1 / 7

Naisyrittäjät ja maaseutumatkailu. Sivu 1 / 7 Olemme erittäin kiitollisia, jos osallistut tähän kyselyyn. Kysely koskee maaseutumatkailun, käsityön ja elintarviketuotannon alalla jo työskentelevien naisyrittäjien ja näillä aloilla liiketoimintaa suunnittelevien

Lisätiedot

Esimiestyö muutoksessa - oppimisverkosto

Esimiestyö muutoksessa - oppimisverkosto Esimiestyö Kevan Kaari-työpaja & Kunteko2020 14.4.2016 Helsinki, Paasitorni Oppimisverkosto Open space työskentelyn tulokset Kokemuksia verkostoista: olen ollut Hyödyllisissä verkostoissa Hyödyttömissä

Lisätiedot

Ohjelma. 0 Alustus LiVo hankkeesta sosiaaliohjauksen

Ohjelma. 0 Alustus LiVo hankkeesta sosiaaliohjauksen Foorumin tavoitteet, osallistujat ja kohderyhmä 0 Foorumiin kutsuttiin sosiaaliohjaajia ja kaikkia sosiaaliohjauksen kehittämisestä kiinnostuneita, myös kouluttajia. 0 Kutsun mukaan tavoitteena oli kokoontua

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 03/2017 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

Inkubion opintokysely 2015 * Required

Inkubion opintokysely 2015 * Required Inkubion opintokysely 2015 * Required 1. Sukupuoli * Mies Nainen 2. Vuosikurssi * 1 After the last question in this section, skip to question 5. 2 After the last question in this section, skip to question

Lisätiedot

JOHTAMISEN SUUNNANNÄYTTÄJÄ JOKO. Vahvista tulevaisuuden johtajuutta

JOHTAMISEN SUUNNANNÄYTTÄJÄ JOKO. Vahvista tulevaisuuden johtajuutta JOHTAMISEN SUUNNANNÄYTTÄJÄ JOKO Vahvista tulevaisuuden johtajuutta 2018 Mikä on JOKO? JOKO on vuoden pituinen liikkeenjohdon valmennusohjelma asiantuntijoille ja johtajille, jotka haluavat kehittää omaa

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Oona osaamista ja onnistumisen tukea yrittäjänaisille

Oona osaamista ja onnistumisen tukea yrittäjänaisille Oona osaamista ja onnistumisen tukea yrittäjänaisille Sirkka-Liisa Kolehmainen 5.6.2017 Oona osaamista ja onnistumisen tukea yrittäjänaisille Päämääränä naisvetoisten yritysten kasvu lisääntyy Uudellamaalla

Lisätiedot

Tukea ja kumppanuutta yrittäjille

Tukea ja kumppanuutta yrittäjille Pieksämäen mentorifoorumi Tukea ja kumppanuutta yrittäjille Useat pieksämäkeläiset yrittäjät ja yrittäjähenkiset ovat kouluttautuneet mentoreiksi tarkoituksena antaa kokemustaan ja verkostojaan muiden

Lisätiedot

Miksi oppijoiden osallistamista Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa tarvitaan? MALLI: OPPIJOIDEN OSALLISTAMINEN AIKUISOPPIJAN VIIKON TOTEUTTAMISESSA

Miksi oppijoiden osallistamista Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa tarvitaan? MALLI: OPPIJOIDEN OSALLISTAMINEN AIKUISOPPIJAN VIIKON TOTEUTTAMISESSA Oppijan osallistamisen malli Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa Miksi oppijoiden osallistamista Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa tarvitaan? Aikuisoppijoiden osallistuminen Aikuisoppijan viikon (AOV)

Lisätiedot

Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa

Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa Liiketoiminta kehittyy kehity sinäkin. Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa Tieturi Oy / Arja Sipola HTC Santa Maria, Tammasaarenkatu 5, 00180 Helsinki, Finland www.tieturi.fi (09) 431 551

Lisätiedot

Jamk Innovointipäivät

Jamk Innovointipäivät Keskiviikko3 Asiakastutkimuksien suunnittelu Jamk Innovointipäivät Miksi asiakastutkimukset? Olemme nyt saaneet toimeksiannon kehitystehtäväämme ja tarkentaneet sen jälkeen tiimissämme mitä meidän halutaan

Lisätiedot

Paranna työnhakutaitojasi netissä!

Paranna työnhakutaitojasi netissä! Paranna työnhakutaitojasi netissä! te-palvelut.fi/jobitti CV-netti anna työnantajan löytää sinut Laita oma työnhakuilmoitus nettiin ilmaiseksi. CV-netin käyttöön tarvitset vain verkkopankkitunnukset ja

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen ELO-toiminnan suuntaaminen (ELO-kyselyn vastauskooste) Kaakkois-Suomen ELO-yhteistyöryhmän kokous

Kaakkois-Suomen ELO-toiminnan suuntaaminen (ELO-kyselyn vastauskooste) Kaakkois-Suomen ELO-yhteistyöryhmän kokous Kaakkois-Suomen ELO-toiminnan suuntaaminen (ELO-kyselyn vastauskooste) Kaakkois-Suomen ELO-yhteistyöryhmän kokous 8.3.2016 Vapaamuotoinen palaute ELO-kyselyyn Kokouksien järjestelyt hyviä Asiat ovat sujuneet

Lisätiedot

Tukea ja kumppanuutta yrittäjille

Tukea ja kumppanuutta yrittäjille Pieksämäen mentorifoorumi Tukea ja kumppanuutta yrittäjille Useat pieksämäkeläiset yrittäjät ja yrittäjähenkiset ovat kouluttautuneet mentoreiksi tarkoituksena antaa kokemustaan ja verkostojaan muiden

Lisätiedot

Johdon mentoripohjainen koulutus- ja valmennusohjelma

Johdon mentoripohjainen koulutus- ja valmennusohjelma Digitaalinen Polku Johdon mentoripohjainen koulutus- ja valmennusohjelma Yritysjohdon tukena Digitaalinen Polku pilottiohjelma alkaa! Kilpailukyky 2014 Digitaalinen Polku 2014 Osallistuminen ja kriteerit

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Pienyrittäjien työhyvinvointi Esimerkkinä Naisyrittäjien työhyvinvoíntihanke Työhyvinvointi fokukseen seminaari 7.3.2012, Kasnäs Helena Palmgren, kehittämispäällikkö, Työterveyslaitos

Lisätiedot

TU-A Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille!

TU-A Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille! TU-A1140 - Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille! Kurssin avaus 7.1. 2016 Eerikki Mäki eerikki.maki@aalto.fi Opiskelijapalautetta vuoden 2015 kurssista Kurssi poikkesi todella paljon verrattuna

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 2015 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

GREEN CARE TUNNETUKSI ETELÄ-POHJANMAALLA GREEN CARE TUNNETUKSI ETELÄ-POHJANMAALLA

GREEN CARE TUNNETUKSI ETELÄ-POHJANMAALLA GREEN CARE TUNNETUKSI ETELÄ-POHJANMAALLA GREEN CARE TUNNETUKSI ETELÄ-POHJANMAALLA 29.9.2016 1 Tavoite Edistää Green Care-toimintaa ja sen toimintaedellytyksiä Etelä-Pohjanmaalla: tukea palveluiden kehittymistä, edistää alan yrittäjyyttä tuoda

Lisätiedot

ARENEN YRITTÄJYYSSUOSITUKSET

ARENEN YRITTÄJYYSSUOSITUKSET ARENEN YRITTÄJYYSSUOSITUKSET Yrittäjyyssuositukset Arenen verkkosivuilla Arene ry Suomen Yrittäjät Riikka Ahmaniemi (JAMK), Kari Ristimäki (SeAMK), Lauri Tuomi (HAAGA-HELIA), Mika Tuuliainen (Suomen Yrittäjät),

Lisätiedot

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Tutkimus- ja kehittämishanke 2018 2019 Tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

Akateemiset taidot. 2. tapaaminen

Akateemiset taidot. 2. tapaaminen Akateemiset taidot 2. tapaaminen kurssin vastuuopettaja on Lauri Ylinen sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@helsinki.fi huone C435 seuratkaa kurssin verkkosivua (courses.helsinki.fi/fi/mat20005/125180298)

Lisätiedot

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet 1. Kysy Asiakkaalta: Tunnista elämästäsi jokin toistuva malli, jota et ole onnistunut muuttamaan tai jokin ei-haluttu käyttäytymismalli tai tunne, tai joku epämiellyttävä

Lisätiedot

Satakunnan ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö. Hanna Rautava-Nurmi

Satakunnan ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö. Hanna Rautava-Nurmi Satakunnan ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö Hanna Rautava-Nurmi Innovatiivinen pedagoginen ratkaisu Satakunnan ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö 1996 1997 1998-2000 2001 2002 2004 2005 1996, Yrityskiihdyttämö

Lisätiedot

Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op

Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op 0 Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op TAMK EDU Ammattikorkeakoulujen erikoistumiskoulutus 1 Erikoistumiskoulutus on uusi koulutusmuoto tutkintoon johtavan

Lisätiedot

Yritysvierailut: verkostoitumista ja tietoa nuorille

Yritysvierailut: verkostoitumista ja tietoa nuorille Yritysvierailut: verkostoitumista ja tietoa nuorille Nuorten työelämätaidot ja syrjimätön työelämä koulutus 9.11.2012 Yritysvierailut eri tarkoituksiin Kysy pois! Tutustutaan yrityksen kokonaisvaltaiseen

Lisätiedot

1000 uutta työpaikkaa - alueellinen kokeilu lyhyt esittely

1000 uutta työpaikkaa - alueellinen kokeilu lyhyt esittely 1000 uutta työpaikkaa - alueellinen kokeilu lyhyt esittely Yhteenveto 24.11.2017 KICK ON tilaisuus Kimmel Joensuu Alueellisen kokeilun tavoitteet Luodaan 1000 uutta työpaikkaa Vaikutus aluetalouteen +

Lisätiedot

Taide, terveys ja hyvinvointi osallisuutta taiteen ja kulttuurin keinoin Verkostoiva yhteistyöseminaari Tampereella

Taide, terveys ja hyvinvointi osallisuutta taiteen ja kulttuurin keinoin Verkostoiva yhteistyöseminaari Tampereella Taide, terveys ja hyvinvointi osallisuutta taiteen ja kulttuurin keinoin Verkostoiva yhteistyöseminaari Tampereella Työpajatyöskentelyä Aika: pe 9.10.2015, klo 10 15, Paikka: Kumppanuustalo Artteli ry.,

Lisätiedot

Suomen Yrityskummit ry - Business Mentors Finland. YRITYSKUMMI Yrittäjän luotettava tuki

Suomen Yrityskummit ry - Business Mentors Finland. YRITYSKUMMI Yrittäjän luotettava tuki - YRITYSKUMMI Yrittäjän luotettava tuki - on valtakunnallinen yrityskummien kattojärjestö jonka verkostoon kuuluu yli 700 yrityskummia. Tavoitteenamme on yrittäjyyden ja elinkeinoelämän tukeminen ja edistäminen.

Lisätiedot

Rakennettu ympäristö sosiaalisessa mediassa

Rakennettu ympäristö sosiaalisessa mediassa Rakennettu ympäristö sosiaalisessa mediassa Verkkokyselyn tulosyhteenveto RYM Oy 2013 Sosiaalisen median ammatillinen hyötykäyttö vielä vähäistä Neljä viidestä rakennetun ympäristön kehityksestä kiinnostuneesta

Lisätiedot

Järjestöt kotoutumista tukemassa 1.3.2016. Mina Zandkarimi Monikulttuurisuuden asiantuntija mina.zandkarimi@vaestoliitto.

Järjestöt kotoutumista tukemassa 1.3.2016. Mina Zandkarimi Monikulttuurisuuden asiantuntija mina.zandkarimi@vaestoliitto. Järjestöt kotoutumista tukemassa 1.3.2016 Mina Zandkarimi Monikulttuurisuuden asiantuntija mina.zandkarimi@vaestoliitto.fi Puh:0503256450 4.3.2016 Maahanmuutto on siirtymä Valtava sosiokulttuurinen muutos,

Lisätiedot

Verkkoviestintäkartoitus

Verkkoviestintäkartoitus Verkkoviestintäkartoitus 9.2.2015 Minna Helynen minna.helynen@tampere.fi http://www.tyollisyysportti.fi/seutunuotta https://www.facebook.com/seutunuotta @seutunuotta http://takuullatekemista.blogspot.fi/

Lisätiedot

Miten tulevaisuuteen ohjataan? ZOOMI Sujuvat siirtymät yhdessä saa aikaa enemmän

Miten tulevaisuuteen ohjataan? ZOOMI Sujuvat siirtymät yhdessä saa aikaa enemmän Miten tulevaisuuteen ohjataan? ZOOMI Sujuvat siirtymät yhdessä saa aikaa enemmän 3. 5.5.2017 Sari Miettinen, projektipäällikkö Nina Pietikäinen, projektipäällikkö Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto

Lisätiedot

Yrittäjäpolvenvaihdos

Yrittäjäpolvenvaihdos Yrittäjäpolvenvaihdos Koulutuksen toteutussuunnitelma Yrittäjäpolvenvaihdos Koulutuksen toteutussuunnitelma Oppimistulokset (lähijakson tavoitteet osaamisena) Osallistuja oppii tarkastelemaan sekä yrittäjäksi

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016

Toimintasuunnitelma 2016 Pörssin Alumnit ry www.porssinalumnit.fi Yleistä Yleistoiminta Jäsenhankinta Kokoukset Opinto ja koulutustoiminta JSBE:n luennot Helsingissä Yritysvierailut/ esittelyt Yhteistoiminta Jyväskylän yliopiston

Lisätiedot

Opetusharjoittelun tuntisuunnitelma

Opetusharjoittelun tuntisuunnitelma Opetusharjoittelun tuntisuunnitelma Minna Kuivalainen Haaga-Helia, ammatillinen opettajakorkeakoulu Opetusharjoittelu: Suomen Diakoniaopisto, SDO Sote-koulutus 16.1-20.1.2017 Opetusharjoittelupaikka ja

Lisätiedot

Taivas+Helvettikirjan. opetuksessa. Opettajan ohje. One on One Publishing Oy, Henry Fordin Katu 6, 00150 Helsinki www.taivasjahelvetti.

Taivas+Helvettikirjan. opetuksessa. Opettajan ohje. One on One Publishing Oy, Henry Fordin Katu 6, 00150 Helsinki www.taivasjahelvetti. Taivas+Helvettikirjan käyttäminen opetuksessa Opettajan ohje Taivas+Helvetti Taivas+Helvetti Vol. 1 julkaistiin vuonna 2013 ja sen suosio ylitti kaikki odotukset. Lukijat inspiroituivat kirjan rehellisistä

Lisätiedot

Onko sinulla hyvinvointialan yritys tai oletko suunnittelemas sa yrityksen perustamista? Kiinnostaako liiketoiminnan vastuul li suus?

Onko sinulla hyvinvointialan yritys tai oletko suunnittelemas sa yrityksen perustamista? Kiinnostaako liiketoiminnan vastuul li suus? Lykky Onko sinulla hyvinvointialan yritys tai oletko suunnittelemas sa yrityksen perustamista? Kiinnostaako liiketoiminnan vastuul li suus? Oulun seudun ammattikorkeakoulun (Oamk) Sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

Data-analytiikan osaamiskeskittymä. Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla Porin yliopistokeskus

Data-analytiikan osaamiskeskittymä. Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla Porin yliopistokeskus Data-analytiikan osaamiskeskittymä Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla Porin yliopistokeskus Janne Harjamäki, Projektitutkija, DI Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Pori 31.1.2018

Lisätiedot

TAUSTA JA TARVE. VALOA-hankkeen keskiössä Suomessa korkeakoulututkinnon opiskelevien ulkomaalaisten työllistyminen Suomeen

TAUSTA JA TARVE. VALOA-hankkeen keskiössä Suomessa korkeakoulututkinnon opiskelevien ulkomaalaisten työllistyminen Suomeen VALOA Ulkomaalaiset korkeakouluopiskelijat suomalaisille työmarkkinoille Milja Tuomaala ja Tiina Hämäläinen - VALOA-hankkeen esittely Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan Edutool- maisteriohjelmalle,

Lisätiedot

TYÖHAASTATTELU- OPAS

TYÖHAASTATTELU- OPAS TYÖHAASTATTELU- OPAS Työhaastattelu Työhaastattelu on työnhakijan ja rekrytoivan tahon vuorovaikutteinen kohtaaminen. Haastattelussa käydään yleensä läpi sekä työnhakijan persoonaan että ammattitaitoon

Lisätiedot

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle Päivitetty

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle Päivitetty Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle 2019 Päivitetty 8.2.2019 Toiminta-ajatus Edistää Suomen kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista kansainvälisessä

Lisätiedot

Yrittäjäksi ammatillisesta koulutuksesta ESR

Yrittäjäksi ammatillisesta koulutuksesta ESR Yrittäjäksi ammatillisesta koulutuksesta ESR Kaakkois-Suomen ELO-seminaari 26.3.2015 Päivi Ovaska Yrittäjyyden lehtori, projektipäällikkö Projektin tavoitteet Projektin tavoitteena on rakentaa Saimaan

Lisätiedot

TEATTERILLISET MENETELMÄT TYÖNOHJAUKSEN VÄLINEENÄ: Kokemuksia Sopimusvuori Ry:stä ja Tredea Oy:stä

TEATTERILLISET MENETELMÄT TYÖNOHJAUKSEN VÄLINEENÄ: Kokemuksia Sopimusvuori Ry:stä ja Tredea Oy:stä 1 TEATTERILLISET MENETELMÄT TYÖNOHJAUKSEN VÄLINEENÄ: Kokemuksia Sopimusvuori Ry:stä ja Tredea Oy:stä Teatteri-ilmaisun ohjaajat Riku Laakkonen & Arttu Haapalainen 2 SOPIMUSVUORI RY Sosiaalipsykiatrisia

Lisätiedot

Hyvinkää Järvenpää Kerava Mäntsälä Nurmijärvi Pornainen Sipoo Tuusula. PARKKI Nuorten työllistymisen edistämiseksi

Hyvinkää Järvenpää Kerava Mäntsälä Nurmijärvi Pornainen Sipoo Tuusula. PARKKI Nuorten työllistymisen edistämiseksi Hyvinkää Järvenpää Kerava Mäntsälä Nurmijärvi Pornainen Sipoo Tuusula PARKKI Nuorten työllistymisen edistämiseksi Keski-Uudenmaan nuorisotakuun kuntakokeilu 2016 Sisällys PARKKI -kokeilu... 3 Suunnittelu

Lisätiedot

Ammatillisen verkoston kehittämisen hyvät käytännöt

Ammatillisen verkoston kehittämisen hyvät käytännöt Ammatillisen verkoston kehittämisen hyvät käytännöt Tuettu Oppisopimus Itä-Uudenmaan oppisopimuskeskus SISÄLLYS 1 AMMATILLISEN VERKOSTON KEHITTÄMISEN PROSESSI 1 2 HYVÄT KÄYTÄNNÖT 2 2.1 Yritysten kanssa

Lisätiedot

Esko Valkeala Alueyrityskummi, puheenjohtaja Pääkaupunkiseudun Yrityskummit ry +358 50 586 2288 esko.valkeala@yrityskummit.fi

Esko Valkeala Alueyrityskummi, puheenjohtaja Pääkaupunkiseudun Yrityskummit ry +358 50 586 2288 esko.valkeala@yrityskummit.fi Esko Valkeala Alueyrityskummi, puheenjohtaja Pääkaupunkiseudun Yrityskummit ry +358 50 586 2288 esko.valkeala@yrityskummit.fi MITÄ MENTOROINTI TARKOITTAA Mentorointi keskittyy yrittäjien liiketoiminnan

Lisätiedot

Yhteenveto ennakkotehtävästä. LARK6-hankkeen workshop

Yhteenveto ennakkotehtävästä. LARK6-hankkeen workshop Yhteenveto ennakkotehtävästä LARK6-hankkeen workshop 20.4.2017 Opiskelijoiden, henkilöstön tai sidosryhmien osallistamisen tapoja Opiskelijoiden osallistuminen palautekyselyn uudistamiseen (SLK) Strategiatyöpajat,

Lisätiedot

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Sana kampanja on peräisin ranskalaisesta sanasta campagne ja tarkoittaa että, pyritään vaikuttamaan

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 2014 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

Opiskelijabrunssi. Materiaalipaketti sisältää: - mainoskirjepohjat opiskelijoille ja työnantajille - ohjeet opiskelijoille - nimikorttipohjat

Opiskelijabrunssi. Materiaalipaketti sisältää: - mainoskirjepohjat opiskelijoille ja työnantajille - ohjeet opiskelijoille - nimikorttipohjat 1 (5) Opiskelijabrunssi Materiaalipaketti sisältää: - mainoskirjepohjat opiskelijoille ja työnantajille - ohjeet opiskelijoille - nimikorttipohjat Opiskelijabrunssin kuvaus Opiskelijabrunssi on vapaamuotoinen

Lisätiedot

Verkostot ja työnhaku

Verkostot ja työnhaku Verkostot ja työnhaku Työpaja Jonna Heikkilä & Essi Hillgren Turun ammattikorkeakoulu Verkostotyöpaja Tavoite Tunnistaa osallistujan olemassa olevat verkostot ja pohtia miten niitä voi hyödyntää työnhaun

Lisätiedot

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja HALLINNON MUUTTUVA ROOLI JA UUDET TOIMINTATAVAT TULEVAISUUDEN KUNTA INNOSTAA TOIMIMAAN Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja www.vaala.fi

Lisätiedot

Hyvien käytäntöjen dokumentoiminen Ja Arjen arkin menetelmäpankki

Hyvien käytäntöjen dokumentoiminen Ja Arjen arkin menetelmäpankki Hyvien käytäntöjen dokumentoiminen Ja Arjen arkin menetelmäpankki Zoomi-hanke Zoomi-hanke toimii koordinoivana ESRhankkeena opetus- ja kulttuuriministeriön Sujuvat siirtymät -osiossa. Hanke tukee, ohjaa

Lisätiedot

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen!

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Käyttöönoton vaiheet Yrityksen liiketoimintatavoitteet Yhteisöllisen toimintatavan käyttöalueet Työkalut Hyödyt yritykselle Hyödyt ryhmälle Hyödyt itselle Miten

Lisätiedot

Vakuuta vastapuoli Vinkkejä oman työn esittelemiseen ja markkinointiin

Vakuuta vastapuoli Vinkkejä oman työn esittelemiseen ja markkinointiin Vakuuta vastapuoli Vinkkejä oman työn esittelemiseen ja markkinointiin Heljä Franssila Kulttuuriyrittäjyysluento: Kuvataiteilijat ja tuottajat kohtaavat. 27.10.2014 Frame vahvistaa suomalaisen nykytaiteen

Lisätiedot

Töitä! Osaaminen käyttöön

Töitä! Osaaminen käyttöön Turun Ammattikorkeakoulu Töitä! Osaaminen käyttöön Projektin kesto 1.11.2015-30.4.2018 Toiminta-alue Alueellinen Kumppanit Koordinaattori Turun yliopisto Brahea-keskus Åbo Akademi Tampereen yliopisto Turun

Lisätiedot

Sovellusidea Nexus-kyselyn käyttöä varten

Sovellusidea Nexus-kyselyn käyttöä varten Sovellusidea Nexus-kyselyn käyttöä varten Tämän materiaalipaketin avulla voit käsitellä Nexus-kyselyn teemoja ja tuloksia esimerkiksi hopsryhmässä. Ohje: Tulosta tämä tiedosto yksipuoleisena joko A4-koossa

Lisätiedot

Erillisopintooikeuslomake. Täyttäkää ja antakaa kouluttajille Jos et muista opiskelijanumeroasi, niin henkilötunnus riittää

Erillisopintooikeuslomake. Täyttäkää ja antakaa kouluttajille Jos et muista opiskelijanumeroasi, niin henkilötunnus riittää Erillisopintooikeuslomake Täyttäkää ja antakaa kouluttajille Jos et muista opiskelijanumeroasi, niin henkilötunnus riittää A! PEDA INTRO (5 op) LP 1: Minä yliopisto-opettajana Yliopistopedagoginen koulutus

Lisätiedot

POLKU OSAAMISEN YTIMEEN

POLKU OSAAMISEN YTIMEEN OSAAMISMATKA POLKU OSAAMISEN YTIMEEN MIKSI OSATA? Ohjauksen ja opetuksen roolin tulee muuttua siten, että se tukee oppijan osaamisidentiteetin kehittymistä ja antaa valmiuksia rakentaa omia yksilöllisiä

Lisätiedot

Moduuli 8 Tapausesimerkki, osa I: Katsaus verkko-observatorioon - Parhaat käytännöt

Moduuli 8 Tapausesimerkki, osa I: Katsaus verkko-observatorioon - Parhaat käytännöt 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Moduuli 8 Tapausesimerkki, osa I: Katsaus verkko-observatorioon - Parhaat käytännöt Hanke on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tästä julkaisusta (tiedotteesta) vastaa ainoastaan

Lisätiedot

Prosessin seuranta. Tuulikki Venninen, tutkijatohtori

Prosessin seuranta. Tuulikki Venninen, tutkijatohtori Prosessin seuranta tutkimuspäiväkodeissa, tutkijatohtori Prosessinseurannan tarkoitus Kaikki kerätty tieto pyritään palauttamaan vastaajille hyödynnettäväksi omassa kehittämistyössään (siksi nimellisenä)

Lisätiedot

Harjoittelu P. Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto-ohjelma. Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu

Harjoittelu P. Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto-ohjelma. Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu . Harjoittelu 724100P Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto-ohjelma Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu 2019 Harjoittelu (724100P, 5 op) opintojakson kuvaus Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto-ohjelmassa

Lisätiedot

Usean selittävän muuttujan regressioanalyysi

Usean selittävän muuttujan regressioanalyysi Tarja Heikkilä Usean selittävän muuttujan regressioanalyysi Yhden selittävän muuttujan regressioanalyysia on selvitetty kirjan luvussa 11, jonka esimerkissä18 muodostettiin lapsen syntymäpainolle lineaarinen

Lisätiedot

Yrittäjyys HAAGA-HELIAn liiketalouden opinnoissa (Helsinki) Tarja Jokinen & Tarja Römer-Paakkanen

Yrittäjyys HAAGA-HELIAn liiketalouden opinnoissa (Helsinki) Tarja Jokinen & Tarja Römer-Paakkanen Yrittäjyys HAAGA-HELIAn liiketalouden opinnoissa (Helsinki) Tarja Jokinen & Tarja Römer-Paakkanen Yrittäjyysopintojen kokonaisuus 1. Lukukausi Yrittäjyys ja yritystoiminta 6 op - tiimi- ja projektityötaidot

Lisätiedot

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start 2. painos 2019 Julkaisija ja kustantaja: Varsinais-Suomen Yrittäjät Tekijät: Johanna Vainio ja Hanna Tarvainen / Varsinais-Suomen Yrittäjät Valokuvat: Emmi

Lisätiedot

Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset

Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset Fasilitointi: Kati Korhonen-Yrjänheikki, TEK; Dokumentointi työpajassa: Ida Mielityinen, TEK; Fläppien dokumentointi tulosraporttia varten:

Lisätiedot

Green Entrepreneurship Training - Underpinning Prosperity

Green Entrepreneurship Training - Underpinning Prosperity Jatkuvan ammatillisen kehittymisen koulutusohjelma Moduuli 8 tapaustutkimus osa I: Katsaus GET UP - observatorioon parhaat käytännöt (2,16 tuntia) (lähiopetus) Projektin nimi: Lyhenne: Projektin nro: Green

Lisätiedot

YES INFO. YRITTÄJYYSKASVATUKSEN TEEMAKOULUTUS Oppilaitoksen työelämäyhteistyön kehittäminen, 2 pv NY OHJELMA- KOULUTUS YES-MALLIT KÄYTTÖÖN

YES INFO. YRITTÄJYYSKASVATUKSEN TEEMAKOULUTUS Oppilaitoksen työelämäyhteistyön kehittäminen, 2 pv NY OHJELMA- KOULUTUS YES-MALLIT KÄYTTÖÖN YRITTÄJYYS TEEMA Oppilaitoksen työelämäyhteistyön kehittäminen, 2 pv Ajankohta: 1. päivä 20.3.2012 ja 2. päivä 29.3.2012 Turku Kouluttaja: Tarja Nieminen, Villinikkarit Oy 15-20 opettajaa Sisältö: - Työelämäyhteistyö

Lisätiedot

It-Peda - verkosto TieVie - Turku. Lauri.Saarinen

It-Peda - verkosto TieVie - Turku. Lauri.Saarinen It-Peda - verkosto 6.9.2002 TieVie - Turku Lauri.Saarinen Lauri.Saarinen@hkkk.fi Mikä IT-Peda? IT-Peda -verkosto on Suomen yliopistojen opetusteknologiayksikköjen (tai vastaavien) verkosto, joka on aloittanut

Lisätiedot

Maaseudun parhaat hankkeet tulevat Hämeestä! Ke Hämeenlinna

Maaseudun parhaat hankkeet tulevat Hämeestä! Ke Hämeenlinna Matkalla kasvuun yhteistyöhanke 1.9.2016 31.12.2018 Maaseudun parhaat hankkeet tulevat Hämeestä! Ke 22.3.2017 Hämeenlinna Hankerahoitus Hankkeen kokonaisbudjetti 450 000 Hämeen ELY-keskus, 70 %, 315 000

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT

HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT Tähän korttipakkaan on koottu apukeinoja opinto-piirityöskentelyä varten. Voitte noudattaa ohjeita järjestelmällisesti tai soveltaa niitä vapaasti haluamallanne

Lisätiedot