Vastaus kirjalliseen kysymykseen E 11/2018 maasta vietävän ja maahan tuotavan jätteen määrästä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vastaus kirjalliseen kysymykseen E 11/2018 maasta vietävän ja maahan tuotavan jätteen määrästä"

Transkriptio

1 M2017/03187/Kl Ympäristö- ja energiaministeriö Ruotsin ympäristöministeri Karolina Skog Pohjoismaiden neuvosto Ved Stranden 18 DK-1061 København K Tanska Vastaus kirjalliseen kysymykseen E 11/2018 maasta vietävän ja maahan tuotavan jätteen määrästä Pohjoismaiden neuvoston Kestävä Pohjola -valiokunta toivoo jäsenehdotuksen A 1758/hållbar käsittelyn yhteydessä saavansa yleiskatsauksen maastaviennin ja maahantuonnin kehityksestä sekä vihreiden (ei-vaarallisten) että vaarallisen jätteiden osalta ja esittää siksi seuraavat kysymykset Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin hallituksille: 1. Maasta viedyn ja maahan tuodun kotitalous- ja teollisuusjätteen määrät, seuraavasti eriteltyinä: a) Kokonaisjätemäärä (tonnia/vuosi) b) Vaarallisen jätteen kokonaismäärä (tonnia/vuosi) c) Vaarallisen jätteen vienti EU- ja ETA-alueelle (tonnia/vuosi) d) Vaarallisen jätteen vienti EU- ja ETA-alueen ulkopuolelle (tonnia/vuosi) e) Maahan tuodun vaarallisen jätteen määrä (tonnia/vuosi) f) Maasta viedyn ei-vaarallisen jätteen määrä (tonnia/vuosi) g) Maahan tuodun ei-vaarallisen jätteen määrä (tonnia/vuosi) 2. Kohtaan 1g) liittyen, mikä on pääasiallinen syy siihen, että ei-vaarallista jätettä tuodaan Pohjoismaihin? 3. Kohtaan 1f) liittyen, mitkä ovat perustelut ei-vaarallisen jätteen maastaviennille Pohjoismaista? 4. Kuinka paljon ei-vaarallista jätettä siirretään Pohjoismaiden välillä ja mikä on pääasiallinen syy näihin siirtoihin? 5. Mikä on pääasiallinen syy vaarallisen jätteen viennille? Puhelinvaihde: Faksi: Verkkosivusto: Postiosoite: SE Stockholm Käyntiosoite: Malmtorgsgatan 3 Sähköposti: m.registrator@regeringskansliet.se

2 6. Pitävätkö Pohjoismaiden hallitukset ei-vaarallisen ja vaarallisen jätteen maastaviennin ja maahantuonnin nykytilaa pitkällä aikavälillä kestävänä ratkaisuna ilmaston kannalta? Pohjoismaiden hallitusten vastaukset: 1. Maasta viedyn ja maahan tuodun kotitalous- ja teollisuusjätteen määrät, seuraavasti eriteltyinä: a) Kokonaisjätemäärä (tonnia/vuosi) RUOTSI: Ilmoitusmenettelyn piiriin kuuluva kokonaisjätemäärä tonneina (Ilmoitusmenettelyn piiriin kuuluva jäte koostu vaarallisesta ja tietystä muuntyyppisestä jätteestä; vuodelta 2017 ei vielä ole lukuja) TUONTI/MAAHANTUONTI VIENTI/MAASTAVIENTI ISLANTI: Ilmoitusmenettelyn piiriin kuuluva kokonaisjätemäärä tonneina Islannissa ei ole koottu tietoa vuosilta Vuoden 2016 tiedot perustuvat hyväksyttyjä ilmoituksia vaarallisten jätteiden siirroista koskeviin määriin liitteessä 1a. Maasta vietävä jäte on vaarallista (sekä vaaratonta) jätettä. Kotitalousjätettä, sekajätettä tai muuta jätettä ei viedä maasta, koska maastavienti on kallista. TUONTI/MAAHANTUONTI VIENTI/MAASTAVIENTI (19)

3 NORJA: Ilmoitusmenettelyn piiriin kuuluva kokonaisjätemäärä tonneina (Ilmoitusmenettelyn piiriin kuuluva jäte koostu vaarallisesta ja tietystä muuntyyppisestä jätteestä) TUONTI/MAAHANTUONTI VIENTI/MAASTAVIENTI SUOMI: Ilmoitusmenettelyn piiriin kuuluva kokonaisjätemäärä tonneina (Ilmoitusmenettelyn piiriin kuuluva jäte koostu vaarallisesta ja tietystä muuntyyppisestä jätteestä; vuoden 2017 luvut ovat epäviralliset) TUONTI/MAAHANTUONTI VIENTI/MAASTAVIENTI (19)

4 TANSKA: Vuosi Tyyppi Vienti Tuonti FÄRSAARET: Ilmoitusmenettelyn piiriin kuuluva kokonaisjätemäärä tonneina (Ilmoitusmenettelyn piiriin kuuluva jäte koostu vaarallisesta ja tietystä muuntyyppisestä jätteestä; vuodelta 2017 ei vielä ole lukuja) TUONTI/MAAHANTUONTI VIENTI/MAASTAVIENTI (19)

5 Vaarallisen jätteen kokonaismäärä (tonnia/vuosi) RUOTSI: TUONTI/MAAHANTUONTI VIENTI/MAASTAVIENTI ISLANTI: Islannissa ei ole koottu tietoa vuosilta Vuoden 2016 tiedot perustuvat hyväksyttyjä ilmoituksia vaarallisten jätteiden siirroista koskeviin määriin liitteessä 1a. TUONTI/MAAHANTUONTI VIENTI/MAASTAVIENTI NORJA: TUONTI/MAAHANTUONTI VIENTI/MAASTAVIENTI SUOMI (mukaan lukien Y46 ja Y47): TUONTI/MAAHANTUONTI VIENTI/MAASTAVIENTI (19)

6 TANSKA: Vaarallinen jäte Tyyppi Vienti Tuonti FÄRSAARET: VIENTI/MAASTAVIENTI c) Vaarallisen jätteen vienti EU- ja ETA-alueelle (tonnia/vuosi) RUOTSI: (19)

7 ISLANTI: NORJA: SUOMI: (19)

8 TANSKA: Vaarallinen jäte vastaanottaja EU/ETAmaa FÄRSAARET Katso b) d) Vaarallisen jätteen vienti EU- ja ETA-alueen ulkopuolelle (tonnia/vuosi) RUOTSI: ISLANTI: (19)

9 NORJA: SUOMI: TANSKA: Vaarallinen jäte vastaanottaja muut FÄRSAARET: ei vientiä EU- ja ETA-alueen ulkopuolelle 9 (19)

10 e) Maahan tuodun vaarallisen jätteen määrä (tonnia/vuosi) RUOTSI: EU-/ETA-alueelta Ruotsiin tuodun vaarallisen jätteen määrä (tonnia) EU-/ETA-alueen ulkopuolelta Ruotsiin tuodun vaarallisen jätteen määrä (tonnia) ISLANTI: EU-/ETA-alueelta Islantiin tuodun vaarallisen jätteen määrä (tonnia) EU-/ETA-alueen ulkopuolelta Islantiin tuodun vaarallisen jätteen määrä (tonnia) (19)

11 NORJA: EU-/ETA-alueelta Norjaan tuodun vaarallisen jätteen määrä (tonnia) EU-/ETA-alueen ulkopuolelta Norjaan tuodun vaarallisen jätteen määrä (tonnia) SUOMI: EU-/ETA-alueelta Suomeen tuodun vaarallisen jätteen määrä (tonnia) (19)

12 EU-/ETA-alueen ulkopuolelta Suomeen tuodun vaarallisen jätteen määrä (tonnia) TANSKA: Vaarallinen jäte tuontimaa EU/ETAmaa f (19)

13 Vaarallinen jäte tuontimaa muut FÄRSAARET: Ei jätteen maahantuontia. f) Maasta viedyn ei-vaarallisen jätteen määrä (tonnia/vuosi) RUOTSI: Ruotsilla ei ole lukuja tästä. Huom.: Lainsäädäntö ei sisällä määräyksiä siitä, että näitä lukuja tulee raportoida erikseen meille tai jollekin muulle viranomaiselle. Ruotsin luonnonsuojelulaitoksen (Naturvårdsverket) raportissa Avfall i Sverige mainitaan lyhyesti sivulla 90, että ilmoitusmenettelyn piiriin kuuluva (vihreä) jäte ei sisälly lukuihin. Siinä kerrotaan myös, kuinka suureksi kyseinen osuus arvioidaan Ruotsin tilastokeskuksen SCB:n ulkomaankauppaa koskevien lukujen perusteella. 4.pdf?pid= ISLANTI: Islannilla ei ole lukuja tästä. Huom.: Tullin tiedot määristä, jotka on rekisteröity jätteeksi määritellyllä tullinumerolla voivat antaa yleiskuvan vihreän jätteen maahan tuonnista ja maasta viennistä. 13 (19)

14 Näihin lukuihin sisältyy kuitenkin aina kaikki ilmoitusmenettelyn piiriin kuuluva jäte sekä osa väärällä tullinumerolla rekisteröidystä maahantuonnista ja maastaviennistä. NORJA: Norjalla ei ole lukuja tästä. SUOMI: Suomella ei ole lukuja tästä. Shipments of green-listed waste / a Nordic survey (2016): Shipments of green-listed waste are controlled at the borders and afterwards with the aid of data reported and maintained in the environmental administration s compliancemonitoring system, called Vahti (currently: Ylva). In Finland, amounts of both notification-subject and green-listed shipments are reported yearly by the exporting companies, and supervising environmental authorities approve the reports. The reported data are maintained in the environmental administration s Vahti compliance-monitoring system. Regrettably, it is not comprehensive, because not all companies exporting waste are obliged to make Vahti reports. This effect is especially strong for relatively small companies, for which permission and supervision are handled by municipal environmental authorities. TANSKA: eivaarallinen Vienti (19)

15 FÄRSAARET: MAASTA VIENTI/MAAHANTUONTI, ei-vaarallinen jäte g) Maahan tuodun ei-vaarallisen jätteen määrä (tonnia/vuosi) RUOTSI: Ruotsilla ei ole lukuja tästä. Huom.: Lainsäädäntö ei sisällä määräyksiä siitä, että näitä lukuja tulee raportoida erikseen meille tai jollekin muulle viranomaiselle. Ruotsin luonnonsuojelulaitoksen (Naturvårdsverket) raportissa Avfall i Sverige mainitaan lyhyesti sivulla 90, että Ilmoitusmenettelyn piiriin kuuluva (ei-vaarallinen) jäte ei sisälly lukuihin. Siinä kerrotaan myös, kuinka suureksi kyseinen osuus arvioidaan Ruotsin tilastokeskuksen SCB:n ulkomaankauppaa koskevien lukujen perusteella. 4.pdf?pid= Lukuja raportissa ei kuitenkaan esitetä. ISLANTI: Islannilla ei ole lukuja tästä. Todennäköisesti tämän luvun pitäisi olla 0 tonnia/vuosi. Huom.: Tullin tiedot määristä, jotka on rekisteröity jätteeksi määritellyllä tullinumerolla voivat antaa yleiskuvan vihreän jätteen maahan tuonnista ja maasta viennistä. Näihin lukuihin sisältyy kuitenkin aina kaikki ilmoitusmenettelyn piiriin kuuluva jäte sekä osa väärällä tullinumerolla rekisteröidystä maahantuonnista ja maastaviennistä. NORJA: Norjalla ei ole lukuja tästä. 15 (19)

16 SUOMI: Suomella ei ole lukuja tästä. TANSKA: eivaarallinen Tuonti FÄRSAARET: Ei jätteen maahantuontia. 2. Kohtaan 1g) liittyen, mikä on pääasiallinen syy siihen, että ei-vaarallista jätettä tuodaan Pohjoismaihin? Jätettä pidetään resurssina ja sen vuoksi luonnollisena rajat ylittävän kaupankäynnin kohteena voimassa olevan lainsäädännön puitteissa. EU:n jätedirektiivissä (2008/98/EY) todetaan, että EU:lla tulee olla yhteistä jätteenkäsittelykapasiteettia, minkä vuoksi kullakin jäsenmaalla ei aina tarvitse olla omia laitoksia jätteen käsittelemiseksi parhaalla mahdollisella tavalla (artikla 16). Asian luonteen mukaisesti tavoitteena on paras jätehierarkian mukainen käsittely, ja sen vuoksi jätteitä lähetetään maihin, joilla on esimerkiksi laitoksia materiaalien hyödyntämistä varten. 16 (19)

17 Ruotsissa on muun muassa paperia ja metallia hyödyntäviä laitoksia. Jätteen vienti voi olla taloudellisesti edullista eikä viejämaalla itsellään ole mahdollisuuksia jätteiden hyödyntämiseen. Meillä ei ole selkeää kokonaiskuvaa siitä, miltä ilmoitusmenettelyn piiriin kuuluvat tai ei-vaaralliset/vihreät jätevirrat näyttävät. 3. Kohtaan 1f) liittyen, mitkä ovat perustelut ei-vaarallisen jätteen maastaviennille Pohjoismaista? Jätettä pidetään resurssina ja sen vuoksi luonnollisena rajat ylittävän kaupankäynnin kohteena voimassa olevan lainsäädännön puitteissa, vrt. kysymys nro 2. Selityksenä voi olla, että materiaalille on kysyntää, että se on taloudellisesti edullista tai että maalla ei itsellään ole mahdollisuuksia hyödyntää jätteitä. Meillä ei ole selkeää kokonaiskuvaa siitä, miltä ilmoitusmenettelyn piiriin kuuluvat tai ei-vaaralliset/vihreät jätevirrat näyttävät. 4. Kuinka paljon ei-vaarallista jätettä siirretään Pohjoismaiden välillä ja mikä on pääasiallinen syy näihin siirtoihin? Jätettä pidetään resurssina ja sen vuoksi luonnollisena rajat ylittävän kaupankäynnin kohteena voimassa olevan lainsäädännön puitteissa, vrt. kysymys nro 2. Selityksenä voi olla, että materiaalille on kysyntää, että se on taloudellisesti edullista tai että maalla ei itsellään ole mahdollisuuksia hyödyntää jätteitä. Meillä ei ole selkeää kokonaiskuvaa siitä, miltä ilmoitusmenettelyn piiriin kuuluvat tai ei-vaaralliset/vihreät jätevirrat näyttävät. Norjan ja Ruotsin välisissä rajatarkastuksissa on havaittu, että ei-vaarallista jätettä kuten paperia ja metallia viedään materiaalien hyödyntämistä varten Ruotsiin. Vuonna 2016 Tanska toi tonnia jätettä Norjasta ja tonnia Ruotsista. Kyse oli sekä ilmoitusmenettelyn piiriin kuuluvasta että eivaarallisesta jätteestä. Ilmoitusmenettelyn piiriin kuuluvan ja ei-vaarallisen 17 (19)

18 jätteen vienti Tanskasta Norjaan oli tonnia Ruotsiin tonnia vuonna Mikä on pääasiallinen syy vaarallisen jätteen viennille? Vaarallisen jätteen vienti EU:n, OECD:n ja ETA:n ulkopuolisiin maihin on kielletty. Selityksenä vaarallisen jätteen viennille muihin EU-/ETA-maihin on todennäköisesti esimerkiksi taloudellinen etu tai ettei maalla ole omia jätteenkäsittelymahdollisuuksia tai että tarvitaan varajärjestelmä jätemäärien tilapäisten huippujen käsittelyyn. Vuonna 2008 julkaisussa raportissa, joka käsitteli rajat ylittäviä jätesiirtoja EU:ssa, ( 20of%20waste%20in%20the%20EU/wp/tech_1_2008) haettiin selityksiä muun muassa lisääntyneille jätteiden siirroille ja havaittiin useita tärkeitä tekijöitä, jotka vaikuttivat sekä ilmoitusmenettelyn piiriin kuuluvien jätteiden että vaarattomien/vihreiden jätteiden siirtoihin. Nämä tekijät ovat suurimmaksi osaksi edelleen samat. Ilmoitusmenettelyn piiriin kuuluvan jätteen osalta jätteen käsittelykustannuksen todettiin olevan tärkein tekijä. Vihreän jätteen osalta mainittiin parempi hinta sekundäärisestä jätteestä kansanvälisillä markkinoilla, alhaiset kuljetuskustannukset ja lisäksi käsiteltävän jätteen määrän kasvu EU:n markkinoilla. 6. Pitävätkö Pohjoismaiden hallitukset ei-vaarallisen ja vaarallisen jätteen maastaviennin ja maahantuonnin nykytilaa pitkällä aikavälillä kestävänä ratkaisuna ilmaston kannalta? Pidämme EU:n jätteensiirtoasetusta tehokkaana välineenä, jonka avulla voidaan valvoa vaarallisten jätteiden virtoja, vaikka se edellyttääkin riittävien resurssien saamista tarkastuksia ja valvontaa varten. EU:n jätteensiirtoasetuksen tarkistaminen on myös tulossa ja työ on jo käynnistynyt komissiossa ja EU:n jäsenmaissa. Vaarallisten jätteiden vientikielto EU:n, ETA:n ja OECD:n ulkopuolisiin maihin on tärkeä, jotta voidaan estää jätteiden siirto maihin, jotka eivät pysty käsittelemään niitä sopivalla tavalla. Sen sijaan vihreiden jätteiden virtoja on hyvin vaikea seurata ja valvoa. Parempaa valvontaa tarvitaan tiettyjen jätelajien kohdalla, joita saatetaan käsitellä väärällä tavalla vastaanottomaassa tai joiden käsittely muuten voi aiheuttaa ongelmia ympäristölle tai ihmisten terveydelle. Arviomme mukaan kyse on esimerkiksi tietyistä muovijätevirroista, joihin 18 (19)

19 tällä hetkellä liittyy isoja ongelmia viennissä ja jotka aiheuttavat ongelmia ympäristölle ja ihmisten terveydelle, muun muassa merien roskaantumista. Muovialalla tarvittavista toimenpiteistä keskustellaan parhaillaan vaarallisten jätteiden maanrajan ylittävien siirtojen ja loppukäsittelyn valvontaa koskevan Baselin yleissopimuksen puitteissa. Norja on ehdottanut yleissopimuksen liitteen muuttamista, jotta muovijätteen vientiä pystyttäisiin valvomaan paremmin. Norja, Kanada, Uruguay ja Sveitsi ovat myös ehdottaneet uutta muovialan kumppanuutta Baselin yleissopimuksen puitteissa. Hallitukset katsovat, että kysymykseen on nyt vastattu. Karolina Skog 19 (19)

Kansainvälisten jätesiirtojen valvonta. Jätehuoltopäivät 2012

Kansainvälisten jätesiirtojen valvonta. Jätehuoltopäivät 2012 Kansainvälisten jätesiirtojen valvonta Jätehuoltopäivät 2012 Jätteiden siirtoja maasta toiseen valvotaan, koska jätteet saattavat sisältää aineita, jotka ovat haitallisia ihmisten terveydelle ja ympäristölle

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO YMPÄRISTÖASIOIDEN PÄÄOSASTO TIEDONANTO

EUROOPAN KOMISSIO YMPÄRISTÖASIOIDEN PÄÄOSASTO TIEDONANTO EUROOPAN KOMISSIO YMPÄRISTÖASIOIDEN PÄÄOSASTO Bryssel, 8. marraskuuta 2018 (REV1 - Korvaa 8. helmikuuta 2018 julkaistun tiedonannon) TIEDONANTO YHDISTYNEEN KUNINGASKUNNAN ERO EUROOPAN UNIONISTA JA EU:N

Lisätiedot

1 Artikla. Sopimuksen tarkoitus

1 Artikla. Sopimuksen tarkoitus Liite Sopimusteksti SUOMEN TASAVALLAN JA RUOTSIN KUNINGASKUNNAN VÄLINEN SOPIMUS TIETTYIHIN JÄTEVIRTOIHIN KUULUVIEN JÄTTEIDEN SIIRROISTA MAIDEN RA- JA-ALUEILLA 1 Artikla Sopimuksen tarkoitus Tämän sopimuksen

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 19. syyskuuta 2011 (21.09) (OR. en) 14391/11 ENV 685 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 19. syyskuuta 2011 (21.09) (OR. en) 14391/11 ENV 685 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 19. syyskuuta 2011 (21.09) (OR. en) 14391/11 ENV 685 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 14. syyskuuta 2011 Vastaanottaja: Euroopan unionin neuvoston pääsihteeristö

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE

KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.8.2012 COM(2012) 448 final KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE Euroopan yhteisössä, Euroopan yhteisöön ja Euroopan yhteisöstä tapahtuvien jätteiden siirtojen

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.12.2015 COM(2015) 660 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE jätteiden siirrosta 14 päivänä kesäkuuta 2006 annetun asetuksen (EY) N:o 1031/2006 täytäntöönpanosta

Lisätiedot

Vaarallisten kemikaalien vienti ja tuonti

Vaarallisten kemikaalien vienti ja tuonti Vaaralliset kemikaalit 1 Vaarallisten kemikaalien vienti ja tuonti Taustaa Vaarallisten kemikaalien kansainvälistä kauppaa säädellään kahdella kansainvälisellä sopimuksella: Rotterdamin sopimuksella ja

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1994 vp - HE 144 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi hevostalouslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi hevostalouslakia siltä osin kuin se koskee hevosten

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. joulukuuta 2015 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. joulukuuta 2015 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. joulukuuta 2015 (OR. en) 15475/15 ENV 805 MI 817 RELEX 1063 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 17. joulukuuta 2015 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia: Euroopan komission

Lisätiedot

Jätehuoltosäädökset ja -tavoitteet. Ympäristökeskus / Ympäristönsuojelutoimisto Tuula-Anneli Kinnunen

Jätehuoltosäädökset ja -tavoitteet. Ympäristökeskus / Ympäristönsuojelutoimisto Tuula-Anneli Kinnunen 1 Jätehuoltosäädökset ja -tavoitteet Ympäristökeskus / Ympäristönsuojelutoimisto Tuula-Anneli Kinnunen 30.11.2010 2 JÄTELAINSÄÄDÄNNÖN TAVOITTEET Ehkäistä jätteen syntymistä, edistää jätteen hyödyntämistä

Lisätiedot

Sopimus. 1 artikla. Sopimuksen nimi ja johdanto-osa kuuluvat muutettuina seuraavasti:

Sopimus. 1 artikla. Sopimuksen nimi ja johdanto-osa kuuluvat muutettuina seuraavasti: Sopimus Tanskan, Suomen, Islannin, Norjan ja Ruotsin välillä eräiden terveyden- ja sairaanhoidon henkilöstöryhmien sekä eläinlääkäreiden yhteisistä pohjoismaisista työmarkkinoista 14 päivänä kesäkuuta

Lisätiedot

L 86/6 Euroopan unionin virallinen lehti (Säädökset, joita ei tarvitse julkaista) KOMISSIO

L 86/6 Euroopan unionin virallinen lehti (Säädökset, joita ei tarvitse julkaista) KOMISSIO L 86/6 Euroopan unionin virallinen lehti 5.4.2005 II (Säädökset, joita ei tarvitse julkaista) KOMISSIO KOMISSION PÄÄTÖS, tehty 22 päivänä maaliskuuta 2005, tietokantajärjestelmään liittyvien taulukoiden

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2015. 31.8.2015 TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2015. 31.8.2015 TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2015 31.8.2015 TULLI Tilastointi 1 VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2011-2015 7 Mrd. e 6 5 4 3 2 1 0-1 -2 2011 2012 2013 2014 2015 Vienti Tuonti Kauppatase 31.8.2015

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-7) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 28.9.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-5) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 31.7.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-1) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 29.3.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-3) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 31.5.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-2) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 30.4.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-10) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 31.12.2018 1/23 SUOMEN

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2019 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2015-2019(1-2) Mrd. 7 6 5 4 3 2 1 0-1 2015 2016 2017 2018 2019 Kauppatase Vienti Tuonti 30.4.2019 1/23 SUOMEN

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2019 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2015-2019(1-3) Mrd. 7 6 5 4 3 2 1 0-1 2015 2016 2017 2018 2019 Kauppatase Vienti Tuonti 31.5.2019 1/23 SUOMEN

Lisätiedot

Jalkineiden vienti ja tuonti

Jalkineiden vienti ja tuonti Jalkineiden vienti ja tuonti Jalkineiden tavaravienti ja -tuonti / sisältö Tekstiilin ja muodin tavaraviennin tuoteryhmät...3 Jalkineiden vienti ja tuonti 1987-017..........4 Suurimmat jalkineiden vientimaat

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 15. huhtikuuta 2013 (OR. en) 8033/13 Toimielinten välinen asia: 2013/0055 (NLE) ENV 254 OC 177

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 15. huhtikuuta 2013 (OR. en) 8033/13 Toimielinten välinen asia: 2013/0055 (NLE) ENV 254 OC 177 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 15. huhtikuuta 2013 (OR. en) 8033/13 Toimielinten välinen asia: 2013/0055 (NLE) ENV 254 OC 177 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS vaarallisten jätteiden

Lisätiedot

Euroopan unionin virallinen lehti

Euroopan unionin virallinen lehti L 32/6 6.2.2018 KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2018/172, annettu 28 päivänä marraskuuta 2017, vaarallisten kemikaalien viennistä ja tuonnista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.10.2015 C(2015) 6823 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 12.10.2015, kaksikäyttötuotteiden vientiä, siirtoa, välitystä ja kauttakulkua koskevan yhteisön valvontajärjestelmän

Lisätiedot

Pohjola numeroina 2004

Pohjola numeroina 2004 Pohjola numeroina 2004 Pohjola numeroina 2004 Pohjoismaiden ministerineuvosto Kansi: Kjeld Brandt Grafisk Tegnestue ApS, Kööpenhamina Paino: Scanprint, Århus Painos: 4 000 Pääasialliset tietolähteet: Kansalliset

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2017 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2013-2017(1-3) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 2013 2014 2015 2016 2017 Kauppatase Vienti Tuonti 31.5.2017 2 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2017 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2013-2017(1-6) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 2013 2014 2015 2016 2017 Kauppatase Vienti Tuonti 31.8.2017 2 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2017 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2013-2017(1-9) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 2013 2014 2015 2016 2017 Kauppatase Vienti Tuonti 30.11.2017 2 SUOMEN

Lisätiedot

BAT JA JÄTTEIDEN TUOTTEISTAMINEN

BAT JA JÄTTEIDEN TUOTTEISTAMINEN BAT JA JÄTTEIDEN TUOTTEISTAMINEN BIOTALOUSPÄIVÄT 2018 ULLA-MAIJA LISKI AIHEET Jätteenkäsittelyn BAT Ketä koskee Aikatauluja Jätteiden tuotteistaminen Tuotteistamispotentiaalin tunnistaminen ja hyödyt End

Lisätiedot

Jalkineiden vienti ja tuonti. Toukokuu 2017

Jalkineiden vienti ja tuonti. Toukokuu 2017 Jalkineiden vienti ja tuonti Toukokuu 2017 Jalkineiden vienti ja tuonti / sisällysluettelo Tekstiili- ja muotialan tuoteryhmät viennin ja tuonnin tilastoissa Keskeiset huomiot 1. Vaatteiden vienti ja tuonti

Lisätiedot

Vaarallisten kemikaalien vienti ja tuonti

Vaarallisten kemikaalien vienti ja tuonti Vaaralliset kemikaalit 1 Vaarallisten kemikaalien vienti ja tuonti Taustaa Vaarallisten kemikaalien kansainvälistä kauppaa säädellään kahdella kansainvälisellä sopimuksella: Rotterdamin sopimuksella ja

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2014. 27.2.2015 TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2014. 27.2.2015 TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 214 27.2.215 TULLI Tilastointi 1 TUONTI, VIENTI JA KAUPPATASE 199-214 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 Kauppatase Tuonti

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D045714/03.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D045714/03. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. lokakuuta 2016 (OR. en) 13167/16 AGRILEG 146 DENLEG 76 VETER 96 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 11. lokakuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D045714/03

Lisätiedot

Tekstiilien vienti ja tuonti. Toukokuu 2017

Tekstiilien vienti ja tuonti. Toukokuu 2017 Tekstiilien vienti ja tuonti Toukokuu 2017 Tekstiilien vienti ja tuonti / sisällysluettelo Tekstiili- ja muotialan tuoteryhmät kansainvälisen kaupan tilastoissa Keskeiset huomiot 1. Tekstiilien vienti

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. heinäkuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. heinäkuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. heinäkuuta 2017 (OR. en) 11435/17 AGRILEG 141 DENLEG 57 VETER 64 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 17. heinäkuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro:

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2016 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2012-2016(1-9) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 2013 2014 2015 2016 Kauppatase Vienti Tuonti 30.11.2016 2 SUOMEN JA SUOMEN

Lisätiedot

Koulutus ensisaapumistoimijoille Eläinperäisten elintarvikkeiden tuonti EU:sta Kirsi Sarkkinen

Koulutus ensisaapumistoimijoille Eläinperäisten elintarvikkeiden tuonti EU:sta Kirsi Sarkkinen Koulutus ensisaapumistoimijoille 14.3.2019 Eläinperäisten elintarvikkeiden tuonti EU:sta Kirsi Sarkkinen tarkastaja ensisaapumisvalvonta Ensisaapumistoiminta ja -valvonta Eläinperäisten elintarvikkeiden

Lisätiedot

ITÄVALLAN JA TŠEKIN TASAVALLAN YHTEINEN LAUSUMA

ITÄVALLAN JA TŠEKIN TASAVALLAN YHTEINEN LAUSUMA Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. kesäkuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0010 (NLE) 9425/2/17 REV 2 ADD 1 ENV 523 COMPET 424 ILMOITUS: A-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 215 29.2.216 TULLI Tilastointi 1 TUONTI, VIENTI JA KAUPPATASE 199-215 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 Kauppatase Tuonti

Lisätiedot

11609/12 HKE/phk DG C2

11609/12 HKE/phk DG C2 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 17. heinäkuuta 2012 (OR. en) 11609/12 Toimielinten välinen asia: 2012/0157 (NLE) EEE 82 AGRILEG 94 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS ETA:n sekakomiteassa

Lisätiedot

Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta

Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta Euroopan parlamentti 2014-2019 Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta 8.5.2017 2017/0013(COD) TARKISTUKSET 6-11 Mietintöluonnos Adina-Ioana Vălean (PE602.843v04-00) tiettyjen

Lisätiedot

GMP päivä Kari Lönnberg

GMP päivä Kari Lönnberg GMP päivä 12.1.2016 Kari Lönnberg Vaikuttavien aineiden valmistus Vaikuttavien aineiden valmistukseen sovelletaan vaikuttavia aineita koskevaa hyvää tuotantotapaa riippumatta siitä, onko vaikuttavat aineet

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /,

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.7.2017 C(2017) 5056 final ANNEX 1 asiakirjaan KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, fluoratuista kasvihuonekaasuista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU)

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena toisinto asiakohdassa mainitusta asiakirjasta, jonka turvallisuusluokitus on poistettu.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena toisinto asiakohdassa mainitusta asiakirjasta, jonka turvallisuusluokitus on poistettu. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. helmikuuta 2018 (OR. en) 9694/01 DCL 1 CATS 20 COPEN 25 TURVALLISUUSLUOKITUKSEN POISTAMINEN Asiakirja: Päivämäärä: 7. kesäkuuta 2001 Muuttunut jakelu: Julkinen Asia:

Lisätiedot

Ympäristöministeriö E-KIRJE YM LYMO Hyvärinen Esko(YM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta

Ympäristöministeriö E-KIRJE YM LYMO Hyvärinen Esko(YM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Ympäristöministeriö E-KIRJE YM2014-00024 LYMO Hyvärinen Esko(YM) 23.01.2014 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Asia Ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan unionin liittymisestä luonnonvaraisen eläimistön

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en) 11130/15 ASIM 62 RELEX 633 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat Ed. asiak. nro: 10830/2/15 REV 2 ASIM

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 216 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-216 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 Kauppatase Tuonti Vienti 28.2.217

Lisätiedot

liikennettä. Tässä liikenteessä olevilta ajoneuvoilta ei kannettaisi tullia tai muita veroja ajoneuvojen tullessa harjoittamaan Suomen sisäistä

liikennettä. Tässä liikenteessä olevilta ajoneuvoilta ei kannettaisi tullia tai muita veroja ajoneuvojen tullessa harjoittamaan Suomen sisäistä 1994 vp- HE 77 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi eräiden väliaikaisesti maahan tuotujen ajoneuvojen tullittomuudesta annetun lain 1 ja 6 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM EUR-10 Mäkinen Mari(UM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM EUR-10 Mäkinen Mari(UM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM2013-00602 EUR-10 Mäkinen Mari(UM) 13.05.2013 JULKINEN VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Suositus neuvoston päätökseksi komission valtuuttamisesta aloittaa

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.2.2017 COM(2017) 73 final 2017/0027 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin puolesta omaksuttavan kannan vahvistamisesta osapuolten konferenssissa Rotterdamin yleissopimuksen

Lisätiedot

VALTSU:n painopistealueetsähkö- elektroniikkalaiteromu (SER)

VALTSU:n painopistealueetsähkö- elektroniikkalaiteromu (SER) VALTSU:n painopistealueetsähkö- ja elektroniikkalaiteromu (SER) Tarja-Riitta Blauberg /YM VALTSUn sidosryhmätilaisuus 23.9.2015 SYKEssä 1 VALTSUn painopistealueet Yhdyskuntajäte Biohajoava jäte Rakennusjäte

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.7.2017 COM(2017) 374 final 2017/0156 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EU Turkki-assosiaationeuvostossa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta maataloustuotteiden kauppajärjestelmästä

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. heinäkuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. heinäkuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. heinäkuuta 2017 (OR. en) 11367/17 AGRILEG 137 VETER 61 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 17. heinäkuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D050237/03

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 215 8.2.216 TULLI Tilastointi 1 TUONTI, VIENTI JA KAUPPATASE 199-215 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 Kauppatase Tuonti

Lisätiedot

Puolustustarvikkeiden vienti, siirto ja kauttakuljetus

Puolustustarvikkeiden vienti, siirto ja kauttakuljetus Puolustustarvikkeet 1 Puolustustarvikkeiden vienti, siirto ja kauttakuljetus Yleistä Puolustustarvikkeiden viennistä annettu laki (282/2012) sisältää säännökset puolustustarvikkeiksi määriteltävän materiaalin

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 216 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-216 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 Kauppatase Tuonti Vienti 7.2.217

Lisätiedot

HE 30/2007 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi jätelain ja rikoslain 48 luvun 1 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 30/2007 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi jätelain ja rikoslain 48 luvun 1 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 30/2007 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi jätelain ja rikoslain 48 luvun 1 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi jätelakia ja rikoslain ympäristön

Lisätiedot

JÄTTEIDEN ENERGIAHYÖDYNTÄMINEN SUOMESSA Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari HAUS kehittämiskeskus Oy, Helsinki Esa Sipilä Pöyry

JÄTTEIDEN ENERGIAHYÖDYNTÄMINEN SUOMESSA Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari HAUS kehittämiskeskus Oy, Helsinki Esa Sipilä Pöyry JÄTTEIDEN ENERGIAHYÖDYNTÄMINEN SUOMESSA Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 28.1.2016 HAUS kehittämiskeskus Oy, Helsinki Esa Sipilä Pöyry Management Consulting JÄTTEENPOLTON KAPASITEETTI Jätteiden

Lisätiedot

Vientivalvonta, siviiliaseet. Poliisihallitus Asehallinto

Vientivalvonta, siviiliaseet. Poliisihallitus Asehallinto Vientivalvonta, siviiliaseet Poliisihallitus Asehallinto Asehallinnon tehtävät Poliisihallitus vastaa ampuma-aselaissa Poliisihallituksen tehtäväksi määrätyistä asioista, näiden tehtävien ohjauksesta ja

Lisätiedot

1994 ~ - HE 113 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT

1994 ~ - HE 113 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT 1994 ~ - HE 113 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kemikaalilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kemikaalilakia muutettavaksi siten, että laissa säädettäisiin Euroopan

Lisätiedot

Rajat ylittävä jäterikollisuus LEILA SUVANTOLA, YLIOPISTOTUTKIJA, YMPÄRISTÖOIKEUDEN DOSENTTI (UEF), KIHLAKUNNANSYYTTÄJÄ (VV.)

Rajat ylittävä jäterikollisuus LEILA SUVANTOLA, YLIOPISTOTUTKIJA, YMPÄRISTÖOIKEUDEN DOSENTTI (UEF), KIHLAKUNNANSYYTTÄJÄ (VV.) Rajat ylittävä jäterikollisuus LEILA SUVANTOLA, YLIOPISTOTUTKIJA, YMPÄRISTÖOIKEUDEN DOSENTTI (UEF), KIHLAKUNNANSYYTTÄJÄ (VV.) 13.11.2018 Jätevienti / -tuonti = ympäristön turmeleminen (RL 48:1) 4) tuo

Lisätiedot

Jätteiden kansainvälisiä siirtoja koskeva EU-lainsäädäntö. Lainsäädäntökatsaus. Hannele Nikander Suomen ympäristökeskus

Jätteiden kansainvälisiä siirtoja koskeva EU-lainsäädäntö. Lainsäädäntökatsaus. Hannele Nikander Suomen ympäristökeskus Jätteiden kansainvälisiä siirtoja koskeva EU-lainsäädäntö Lainsäädäntökatsaus Ympäristörikosten torjunnan koulutusohjelma 13.11.2018 Hannele Nikander Suomen ympäristökeskus Jätteiden kansainväliset siirrot

Lisätiedot

SUOMEN TASAVALLAN JA RUOTSIN KUNINGASKUNNAN VÄLINEN SOPIMUS TIETTYIHIN JÄTEVIRTOIHIN KUULUVIEN JÄTTEIDEN SIIRROISTA MAIDEN RAJA-ALUEILLA 1 ARTIKLA

SUOMEN TASAVALLAN JA RUOTSIN KUNINGASKUNNAN VÄLINEN SOPIMUS TIETTYIHIN JÄTEVIRTOIHIN KUULUVIEN JÄTTEIDEN SIIRROISTA MAIDEN RAJA-ALUEILLA 1 ARTIKLA SUOMEN TASAVALLAN JA RUOTSIN KUNINGASKUNNAN VÄLINEN SOPIMUS TIETTYIHIN JÄTEVIRTOIHIN KUULUVIEN JÄTTEIDEN SIIRROISTA MAIDEN RAJA-ALUEILLA 1 ARTIKLA Sopimuksen tarkoitus Tämän sopimuksen tarkoituksena on

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Jean-François Jalkh ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Jean-François Jalkh ENF-ryhmän puolesta 8.3.2017 A8-0034/244 244 Johdanto-osan 6 kappale 6) Jotta voidaan varmistaa, että kierrätystavoitteet perustuvat luotettaviin ja vertailukelpoisiin tietoihin, ja jotta mahdollistettaisiin näiden tavoitteiden

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2016. 31.5.2016 TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2016. 31.5.2016 TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2016 31.5.2016 TULLI Tilastointi 1 VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2012-2016(1-3) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 2012 2013 2014 2015 2016 Kauppatase Vienti Tuonti 31.5.2016

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en) 6936/17 ADD 4 JAI 189 ASIM 22 CO EUR-PREP 14 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 2. maaliskuuta 2017 Vastaanottaja: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET 15.10.2014 L 297/1 II (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o 1078/2014, annettu 7 päivänä elokuuta 2014, vaarallisten kemikaalien viennistä

Lisätiedot

VIENTIHINTOJEN LASKU VETI VIENNIN ARVON MIINUKSELLE VUONNA 2013 Kauppataseen alijäämä 2,3 miljardia euroa

VIENTIHINTOJEN LASKU VETI VIENNIN ARVON MIINUKSELLE VUONNA 2013 Kauppataseen alijäämä 2,3 miljardia euroa 28.2.214 VIENTIHINTOJEN LASKU VETI VIENNIN ARVON MIINUKSELLE VUONNA 213 Kauppataseen alijäämä 2,3 miljardia euroa Suomen tavaraviennin arvo laski vuonna 213 Tullin ulkomaankauppatilaston mukaan kaksi prosenttia

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 218 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-218 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 18 Kauppatase Tuonti Vienti

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 218 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-218 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 18 Kauppatase Tuonti Vienti

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 217 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-217 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 Kauppatase Tuonti Vienti

Lisätiedot

Suomen ympäristökeskuksen julkisoikeudelliset päätökset, todistukset ja muut julkisoikeudelliset suoritteet, joista peritään maksut.

Suomen ympäristökeskuksen julkisoikeudelliset päätökset, todistukset ja muut julkisoikeudelliset suoritteet, joista peritään maksut. 4246 Liite MAKSUTAULUKKO Suomen ympäristökeskuksen julkisoikeudelliset päätökset, todistukset ja muut julkisoikeudelliset suoritteet, joista peritään maksut. 1 Kemikaalilain (744/1989) ja sen muuttamisesta

Lisätiedot

POP-aineet jätteissä; katsaus lainsäädäntöön. Else Peuranen, ympäristöministeriö SYKE, Helsinki

POP-aineet jätteissä; katsaus lainsäädäntöön. Else Peuranen, ympäristöministeriö SYKE, Helsinki POP-aineet jätteissä; katsaus lainsäädäntöön SYKE, 29.-30.10.2013 Helsinki POP-ainelainsäädäntö ja kv.sopimukset Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) 850/2004 pysyvistä orgaanisista yhdisteistä

Lisätiedot

Kemiallisen aseen kieltosopimus. Kemikaalikysely. vuoden 2005 toiminta. Yrityksen nimi: Postiosoite: Asema: Sähköposti:

Kemiallisen aseen kieltosopimus. Kemikaalikysely. vuoden 2005 toiminta. Yrityksen nimi: Postiosoite: Asema: Sähköposti: Kemiallisen aseen kieltosopimuksen valvontalaitos Verifikationsinstitutet för konventionen mot kemiska vapen Finnish Institute for Verification of the Chemical Weapons Convention VERIFIN Kemikaalikysely

Lisätiedot

Tekstiilin ja muodin vienti ja tuonti Toukokuu 2017

Tekstiilin ja muodin vienti ja tuonti Toukokuu 2017 Tekstiilin ja muodin vienti ja tuonti Toukokuu 2017 Tekstiili- ja muotialan vienti ja tuonti / sisällysluettelo Tekstiili- ja muotialan tuoteryhmät viennin ja tuonnin tilastoissa Keskeiset huomiot 1. Tekstiilin

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elävien eläinten eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elävien eläinten eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta Luonnos 1.12.2015 Maa- ja metsätalousministeriön asetus elävien eläinten eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta

Lisätiedot

KVALITATIIVINEN TUTKIMUS VÄÄRENNÖSTEN KULUTTAJILLE AIHEUTTAMISTA RISKEISTÄ

KVALITATIIVINEN TUTKIMUS VÄÄRENNÖSTEN KULUTTAJILLE AIHEUTTAMISTA RISKEISTÄ KVALITATIIVINEN TUTKIMUS VÄÄRENNÖSTEN KULUTTAJILLE AIHEUTTAMISTA RISKEISTÄ KVALITATIIVINEN TUTKIMUS VÄÄRENNÖSTEN KULUTTAJILLE AIHEUTTAMISTA RISKEISTÄ 2 KVALITATIIVINEN TUTKIMUS VÄÄRENNÖSTEN KULUTTAJILLE

Lisätiedot

OUKA/10235/ /2017

OUKA/10235/ /2017 Rekisterin tiedot 1. Henkilörekisterin nimi Oulun kaupungin kiinteistöjen vikailmoitusten rekisteri 2. Rekisterin pitäjä, Liikelaitosten johtokunta Usean viranomaisen yhteisrekisteri Rekisterinpitäjät

Lisätiedot

Ympäristöministeri Jan-Erik Enestam

Ympäristöministeri Jan-Erik Enestam Valtioneuvoston kirjelmä Eduskunnalle ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi jätteiden siirrosta (jätteensiirto) Perustuslain 96 :n 2 momentin perusteella lähetetään eduskunnalle Euroopan

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 29.7.2010 KOM(2010)399 lopullinen KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE Ruotsin kuningaskunnan soveltamista tarpeellisista toimenpiteistä sen takaamiseksi, että suussa käytettäväksi

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.6.2013 COM(2013) 427 final 2013/0198 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS neuvoston asetuksen (EY) N:o 2368/2002 muuttamisesta Grönlannin ottamiseksi mukaan

Lisätiedot

Ohjeita API:en tuontiin EU alueelle. GMP tilaisuus FIMEA

Ohjeita API:en tuontiin EU alueelle. GMP tilaisuus FIMEA Ohjeita API:en tuontiin EU alueelle GMP tilaisuus FIMEA 19.11.2013 Euroopan komissio on julkaissut uusia ohjeita API:ien (Active Pharmaceutical Ingredients) tuontiin EU-alueelle. Uudet ohjeet tulevat voimaan

Lisätiedot

TTIP-tutkimuksen tulokset: Pohjoismaiden kansalaisten näkemyksiä vapaakaupasta ja TTIP:stä Heinä-elokuu 2015

TTIP-tutkimuksen tulokset: Pohjoismaiden kansalaisten näkemyksiä vapaakaupasta ja TTIP:stä Heinä-elokuu 2015 TTIP-tutkimuksen tulokset: Pohjoismaiden kansalaisten näkemyksiä vapaakaupasta ja TTIP:stä Heinä-elokuu 2015 Tutkimuksen toteutus Tutkimus kattoi 5 Pohjoismaata, joissa haastateltiin yhteensä 4586 yksityishenkilöä

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.11.2011 KOM(2011) 704 lopullinen 2011/0310 (COD) C7-0395/11 Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS kaksikäyttötuotteiden vientiä, siirtoa, välitystä ja kauttakulkua

Lisätiedot

ESP osaksi Oiva-valvontaa vuonna 2020

ESP osaksi Oiva-valvontaa vuonna 2020 ESP osaksi Oiva-valvontaa vuonna 2020 Jaostopäällikkö Annukka Markkula Elintarvikemikrobiologian jaosto Elintarviketurvallisuusosasto Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät Rovaniemi 25.9.2019

Lisätiedot

Syntypaikkalajittelu Siirtoasiakirjat. Keräysvälineet

Syntypaikkalajittelu Siirtoasiakirjat. Keräysvälineet Syntypaikkalajittelu Siirtoasiakirjat Keräysvälineet Valtioneuvoston asetus jätteistä 179/2012 Rakennus- ja purkujätteen määrän ja haitallisuuden vähentäminen Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. elokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. elokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. elokuuta 2017 (OR. en) 11711/17 AGRI 434 AGRIORG 82 DELACT 143 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 21. elokuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (26/2010)

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (26/2010) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Oikeudellisten asioiden valiokunta 11.11.2010 ILMOITUS JÄSENILLE (26/2010) Asia: Ruotsin Riksdagenin lausunto perusteluineen muutetusta ehdotuksesta Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. helmikuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. helmikuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. helmikuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0353 (NLE) 6501/17 SCH-EVAL 70 COMIX 142 ILMOITUS Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 21. helmikuuta

Lisätiedot

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi jätehuoltolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi jätehuoltolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1991 vp - HE 47 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi jätehuoltolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan jätehuoltolakia muutettavaksi siten, että ympäristöministeriön

Lisätiedot

Istuntoasiakirja LISÄYS. mietintöön

Istuntoasiakirja LISÄYS. mietintöön EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Istuntoasiakirja 29.1.2014 A7-0467/2013/err01 LISÄYS mietintöön ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi neuvoston asetuksen (EY) N:o 2368/2002 muuttamisesta

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO ILMASTOTOIMIEN PÄÄOSASTO TIEDONANTO

EUROOPAN KOMISSIO ILMASTOTOIMIEN PÄÄOSASTO TIEDONANTO EUROOPAN KOMISSIO ILMASTOTOIMIEN PÄÄOSASTO Bryssel 19. joulukuuta 2018 Rev1 TIEDONANTO YHDISTYNEEN KUNINGASKUNNAN ERO EUROOPAN UNIONISTA JA FLUORATTUJA KASVIHUONEKAASUJA KOSKEVAT EU:N SÄÄNNÖT Yhdistynyt

Lisätiedot

Venäjän vientivaatimukset -seminaarit 12.02. ja 16.02.2010. Kyösti Siponen

Venäjän vientivaatimukset -seminaarit 12.02. ja 16.02.2010. Kyösti Siponen Venäjän vientivaatimukset -seminaarit 12.02. ja 16.02.2010 Kyösti Siponen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Suomen elintarvikeviennin osuus = 0,16 % koko maailman elintarvikkeiden viennistä World Trade

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.12.2018 C(2018) 8376 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 11.12.2018, vaarallisten kemikaalien viennistä ja tuonnista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätystavoitteet. Biolaitosyhdistyksen ajankohtaisseminaari, Lahti 29.10.2014 Markku Salo JLY

Yhdyskuntajätteen kierrätystavoitteet. Biolaitosyhdistyksen ajankohtaisseminaari, Lahti 29.10.2014 Markku Salo JLY Yhdyskuntajätteen kierrätystavoitteet Biolaitosyhdistyksen ajankohtaisseminaari, Lahti 29.10.2014 Markku Salo JLY Arvio yhdyskuntajätteen koostumuksesta (2012) Lähde: Tilastokeskus 2012, Jätelaitosyhdistys

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja COM(2017) 595 final.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja COM(2017) 595 final. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. lokakuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0259 (NLE) 13354/17 N 36 EEE 39 AGRI 560 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 17. lokakuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 16.12.2015 COM(2015) 659 final 2015/0300 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ETA:n sekakomiteassa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta ETAsopimuksen liitteen IX (Sähköinen

Lisätiedot