2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa?"

Transkriptio

1 Ulkomaisen työssäoppimisjakson raportit Autoala Opiskelijan nimi: Paavo Heiskanen Opiskeluala: Autoala, asentaja. Kohdemaa: Saksa Kohdepaikkakunta: Dortmund Isäntäoppilaitos: Leopold-Hoesch-Berufskollege, Dortmund To-paikka: Mercedes Benz, Daimler AG, Dortmund To-jakson ajankohta: Työtehtäviini kuului: Henkilöautojen huoltaminen ja korjaaminen. Huoltotarkastukset sekä vikakoodien lukeminen. 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? To-paikassa autot olivat paljon uudempia ja paljon teknisesti monimutkaisempia kuin koulussamme. Huollot teimme tarkemmin kuin koulussa. Osien tilaaminen ja nesteiden sekä työkalujen lainaaminen/ottaminen oli vaikeampaa kuin Suomessa. 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Paikkakunta oli Dortmund. Kaupunki oli kaunis ja mukava. Autoja ei ollut keskustassa samalla tavalla kuin suomessa. Liikkuminen oli helppoa Metrolla tai junalla työpaikan ja asuntolan välillä. Kouluun oli lyhyt matka, kaupat lähellä jne. Mielenkiintoisinta olivat ehkä autokaupat ja virityspajat joissa kävimme, myös moottoripyörä liikkeet olivat upeita. Kätteleminen työpaikalla aamuisin, Suomessa tätä ei harrasteta oikeastaan ollenkaan. Loppujen lopuksi suurempia kulttuurieroja ei ollut.

2 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Käykää kiinnostavissa paikoissa, niitä kannattaa jo etsiä netin välityksellä ennen vaihtoon menoa. Ei tule iltaisin tylsää jos on järjestänyt tekemistä jo etukäteen, samalla näkee uusia juttuja uudessa ympäristössä. Hiusala Opiskelijan nimi: Ida Piispa Opiskeluala: Hiusala Kohdemaa: Iso-Britannia Kohdepaikkakunta:Lontoo Isäntäoppilaitos: Newham college To-paikka: The Salon To-jakson ajankohta: Työtehtäviini kuului siivoaminen, hiustenpesu, asiakkaan vastaanottaminen (takin laittaminen naulakkoon) ja hoitojen/värien levittäminen. 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Suomessa pystyn tekemään omatoimisesti kaikkia parturi-kampaajan hommia, mutta Lontoossa minun ei annettu tehdä mitään. He eivät kai uskoneet että pystyn hoitamaan asiakkaan alusta loppuun itse, sillä heillä siellä on niin erilaiset tavat tehdä. Heille on ihan normaalia että on erikseen tyttöjä jotka hoitaa ns. helpot hommat, kuten siivoamisen ja hiustenpesun, kun taas täällä Suomessa tekee yksi ihminen asiakkaan alusta loppuun.

3 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Asuin Lontoossa East Hamissa, jossa on paljon maahanmuuttajia (mm. intialaisia oli palon). Oli outoa asua niin suuressa kaupungissa, sillä matkoihin kului yllättävän paljon aikaa Ja 20min työmatka kävellen tuntui siellä super lyhyeltä. Kotkassa ei tuntuisi. Ihmiset siellä olivat paljon avoimempia ja ulospäinsuuntautuneempia kuin suomalaiset. 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Reissuun pitää lähteä ilman mitään ennakkoluuloja ja odotuksia. Lontoo ei tosiaan ole vaan sitä mitä turistina siellä käydessä näkee. Kannattaa myös varautua että talojen sisälämpötilat on huomattavasti matalampia kun mihin Suomessa on tottunut, eli villasukkia vaan mukaan! Ja kannattaa myös ottaa selvää ennen lähtöä nähtävyyksistä ja jutuista mitä haluaa Lontoossa tehdä ja mahdollisesti varailla jo lippuja niihin kotoa. 6. Vapaa sana Jokaisen, jolle mahdollisuus ulkomaanvaihtoon annetaan niin kannattaa siihen tarttua. Kokemus oli upea ja antoi paljon itsevarmuutta. Kielitaito paranee ja alkaa näkemään maailmaa ihan eri tavalla. Itse ainakin opin arvostamaan Suomea ihan eri tavalla. Kiinteistöpalveluala Opiskelijan nimi: Artturi Korttila Opiskeluala: Kiinteistöpalvelujen perustutkinto Kohdemaa: Saksa Kohdepaikkakunta: Hampuri Isäntäoppilaitos/Isäntäorganisaatio: Handwerkskammer Lübeck To-paikka: Stapelfedlt Haustechnik To-jakson ajankohta:

4 Lämmitysjärjestelmien asennuksia, kylpyhuoneen remonttia, sekä asiakaskäyntejä asiakkailla (hanojen korjauksia, pattereihin termostaattien vaihtoa jne) 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Eipä niissä nyt niin hirveästi eroavaisuuksia ollut. 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Erityisen mielenkiintoista oli Hampurin keskusta, sekä vilkas yöelämä. Minun mielestäni ihmiset olivat ehkä hieman ystävällisempiä ja muutenkin paljon auttavaisempia. 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille?

5 Kannattaa opiskella hieman saksaa etukäteen, yleisimpiä sanontoja ja ottaa hieman etukäteen selvää paikasta minne on menossa (paikkakunnasta ja firmasta) jne... Avoimin mielin vain liikenteeseen, tosi upea reissu. 6. Vapaa sana Hieno reissu ja todella mahtava työharjoittelujakso kaiken kaikkiaan. Kulttuuriala Opiskelijan nimi: Marjo Girsén Opiskeluala: Tekstiili, artesaani Kohdemaa: Iso-Britannia Kohdepaikkakunta: Lontoo Isäntäoppilaitos: Newham College, East Ham Campus To-paikka: Newham College, East Ham Campus To-jakson ajankohta: Tutustuin kyseisen oppilaitoksen Fashion Department-osaston opiskelijoiden ja opettajien työskentelyyn ja yhteistyöhön. Sain opastusta erilaisiin metodeihin ja tekniikoihin sekä opettelin monipuolisempaa tapaa ilmaista itseäni ja suunnitelmiani; käyttämällä mm. erilaisia toistoja kangasta tai työtä suunnitellessani.

6 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Opin uudenlaisia menetelmiä ja rohkaistuin ilmaisemaan itseäni ja suunnitelmiani toisin, rohkeammin. Suunnitelmien ei aina tarvitse olla alkuvaiheessa täydellisiä tai suunniteltuja; vapaalla assosiaatiollakin on oma paikkansa ideoita etsiessä. Paikassa myös jaettiin ideoita ja ajatuksia rohkeammin ja innokkaammin kanssatyöskentelijöiden kesken. Tähän myös rohkaistiin vahvasti, koska parhaan opin saa yleensä ohi kirjojen ; toistemme virheistä ja onnistumisista oppien. Totesin kuitenkin, että Suomessa teoriaopinnot sekä työskentelypaikan siisteyden ylläpito sekä turvallisuuden huomioonottaminen työskenneltäessä ovat aivan omaa luokkaansa. 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Lontoo on tulvillaan kauniita yksityiskohtaisia rakennuksia. Sen tarjontaan kuuluu myös paljon erilaisia museoita ja gallerioita sekä puistoja, sekä maksullisia että maksuttomia. Tekemistä ja tutkimista riittäisi vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Kulttuuria kokee myös museoitten ulkopuolella, ympäristöä ja sen ihmisiä tarkkaillessa. Britit ovat hyvin kohteliaita ja pieniä sanoja kuten anteeksi ja kiitos viljellään ahkerasti. Joskus kuitenkin sanat verhoavat taakseen aivan toisenlaisen merkityksen. Kannattaa tarkkailla myös puhujan ilmeitä ja elekieltä. Myös lapset käyttäytyvät mielestäni yleisesti paljon kohteliaammin kuin Suomessa. Kouluissa opettajia puhuteltaessa käytetään nimityksiä miss ja sir. Luokat saattavat kuitenkin olla paljon rauhattomampia kuin Suomen vastaavanlaisessa oppilaitoksessa. Paikalliset ihmiset ovat työskentelytavoiltaan sekä itsensä ilmaisussa hyvin erilaisia suomalaisiin verrattuna. Elehdintä ja kuvaavat ilmaukset tuntuvat olevan paljon voimakkaampia.

7 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Lontooseen kannattaa tutustua etukäteen mahdollisimman paljon. On järkevää myös katsoa reittiohjeet kiinnostaviin paikkoihin ja niputtaa samalla suunnalla olevia kohteita samalle päivälle. Näin aikaa ei tuhlaannu turhaan haahuiluun, etsimiseen ja suunnitteluun. Jätä kuitenkin myös aikaa päämäärättömään kulkemiseen, jolloin saatat nähdä ihan yllättäviäkin asioita. Muista, että vieraassa paikassa kaikkiin toimiin, mm. aamulla, menee aluksi paljon enemmän aikaa kuin tutussa paikassa. Älä siis laske aikataulujasi liian tiukalle. Myös julkisilla kulkuneuvoilla liikkuessa saattaa reitin valintaan tulla yllättäviä muutoksia. Hanki paikallinen sim prepaid-kortti, jos tarvitset nettiä ja soittelet paikallisiin numeroihin. Jos teitä lähtee suurempi porukka, kannattaa kaikkien hankkia paikallinen liittymä yhteydenpidon helpottamiseksi ja puhelinkustannuksien pienentämiseksi. Asiaan kannattaa perehtyä jo kotimaassa ennen lähtöä: suorittaa hintavertailuja ja etsiä majoitus- tai työpaikan läheltä sopiva liike. 6. Vapaa sana Kiitos mahdollisuudesta tutustua Lontooseen aivan uudesta näkökulmasta. En valitettavasti saanut kaipaamaani uutta ammatillista oppia, mutta taideopinnot sekä tulevien töiden suunnittelu sai todennäköisesti lisää sisältöä ja syvyyttä. Muutenkin reissu oli kokemuksineen, itkuineen ja nauruineen, mielenkiintoinen ja monellakin tavalla rikas. Tutustuin, ja myös ystävystyin, matkalla ihmisten kanssa, joita ei muuten ehkä olisi tullut tavattuakaan. 7. Kuvia (voit liittää raporttiisi muutaman sähköisen valokuvan)

8 Opiskelijan nimi: Neea Hodju Opiskeluala: Vaatetus Kohdemaa: Iso-Britannia Kohdepaikkakunta: Lontoo Isäntäoppilaitos: Newham College Of Further Education_ To-paikka: Fashion & Textile Museum ja Newham College Of Further Education (Eastham) To-jakson ajankohta: Toukokuuta 2013 Museolla tehtäviini kuului puolet päivästä museotilan vahtiminen, sekä puolet päivästä olin toimistossa, jossa etsin läheisten koulujen yhteystietoja.

9 Koululla taas olin tailoring-puolella oppilaana muiden joukossa, eli tein ompelu- sekä kaavaharjoituksia kolmen eri ryhmän kanssa. 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Koululla ollessani käytin ompelemiseen erilaisia tekniikoita kuin Suomessa olen käyttänyt. 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Lontoo oli erittäin monipuolinen paikka. Pidin paljon paikallisesta kohteliaisuudesta ja avuliaisuudesta, vaikka minulla olikin niitä tuttuja tyhmiä kysymyksiä. Myös museot (varsinkin V&A) olivat enemmänkin kuin käymisen arvoisia. Ihmiset olivat paljon avoimempia kuin täällä Suomessa, missä kaikki ovat hissukseen. Jollakin tavalla heidän käytöksensä oli myös rohkeampaa ja tuttavallisempaa. 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Suosittelen ottamaan etukäteen selvää liikkumistavoista (esim. tarvitseeko travel cardin tai Oysterin), sekä mahdollinen prepaid simkortti (mahdollisten ulkomaanestojen yms takia). Kiinnostavat nähtävyydet kannattaa kirjoittaa ylös jo valmiiksi, mutta täytyy ottaa huomioon, että kaikkia niistä ei välttämättä kerkeä nähdä. 6. Vapaa sana Suosittelen matkaa kaikille, ketkä ovat vähänkään kiinnostuneita. Tiedän, että olisin itse katunut, ellen olisi hakenut mukaan. Kolme viikkoa on samalla yllättävän lyhyt, mutta myös pitkä aika. Kotiin lähdettäessä oli jo hirmuinen ikävä vaikka tuntui siltä, että ei olisi ehtinyt tehdä ja nähdä vielä mitään. Lontoo on suuri kaupunki, johon tulen varmasti joskus palaamaan uudelleen.

10 Leipomoala Opiskelijan nimi: Pauliina Knuuttila Opiskeluala: Elintarvike ala Kohdemaa: Englanti Kohdepaikkakunta: Leeds Isäntäoppilaitos: Leeds City College To-paikka: Grange Park Bakery To-jakson ajankohta: Erilaisten leipomotuotteiden valmistus leipomon yritysidean mukaisesti. 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Ei ollut mitään isoja eroja, laitteet ja raaka-aineet olivat tuttuja. Tuotteissa oli jonkin verran eroja; värejä ei käytetty läheskään niin paljon kuin Suomessa. 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Leeds vaikutti todella kivalta. Suhteellisen suuri kaupunki, mutta silti kotoisa. Oli jännä huomata, kuinka siistiä kaupungin keskustassa oli. Pisteet siitä. Myös kaksikerroksiset bussit olivat mukava lisä harmi vain kun ne eivät olleet niitä punaisia..

11 Kyllä! Englannissa on todella ystävällistä populaa. Kun kerran eksyin kaupungissa, hihkaisin ensimmäiselle vastaantulevalle naiselle ja kysyin apua. Hän näytti miltei kädestä pitäen mistä pysäkiltä minun pitää jatkaa matkaa. Hän jopa jätti menemättä (myöhästyi) omaan bussiinsa, kun näytti minulle reitin. o_o Ei sellaista Suomessa tapahdu. Myös useimmat bussinkuljettavat olivat todella avuliaita. Outoa oli kyllä se, ettei monikaan tiennyt ihan tuttuja paikkoja. Missä on Leedsin College?! En tiedä. Hyvin outoa, kyllä Suomessa edes jotenkin kuljettajat tietävät missä sijaitsee mikäkin suuri rakennus. Englantilaiset todella pukeutuivat miten halusivat; oli sää mikä tahansa eikä kukaan katsonut mitenkään erikoisesti. Se oli normaalia. 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? 1. Pyydä ulkomaanvaihdostasi hoitavaa opettajaa hankkimaan sellainen lentolippu jossa kerrotaan, että voit ottaa koneeseen kaksi matkalaukkua. : DD TAI VAIHTOEHTOISESTI 2. Älä pakkaa puoliakaan niistä vaatteista joita ensin meinasit. Keskustassa on todella hyvä (ja ennen kaikkea halpa) vaateliike, josta saa kyllä edullisesti täydennettyä vaatevarastoa. 3. Kannettava tietokone on kätevä, ja ainakin omassa isäntäperheessä oli järjestetty langaton netti, joten on helppo olla yhteydessä kotiin (halutessa tietenkin). 4. Vaikka olet kuinka hyvä englannissa, kannattaa silti ottaa se sanakirja mukaan. Varsinkin ammattisanaston tarkistaminen käy helpommin. 5. Ei todellakaan kannata jännittää! Ja vaikka olisit kuinka ujo, kannattaa miettiä tarkkaan miksi ei haluaisi lähteä vaihtoon. Todella rikastuttava kokemus! 6. Vapaa sana Todella hyvä kokemus näin jälkeenpäin harmittaa kun en edellisellä kerralla hakenut ulkomaan vaihtoon :/ mutta onneksi nyt pääsin. Englanti, tai ainakin Leeds tuntuu nyt kuin toiselta kodilta. Toivottavasti pääsen sinne vielä joskus uudestaan (: Enpä taida noita kuvia nyt tähän liittää, koska suurin osa niistä näkyy kuitenkin jo tuolla blogin puolella eli osoitteessa:

12 Liiketalous Opiskelijan nimi: Anna Karhu Opiskeluala: Liiketalouden perustutkinto, asiakaspalvelu Kohdemaa: Englanti Kohdepaikkakunta: Lontoo Isäntäoppilaitos: New Ham college To-paikka: Lontoo, East Ham To-jakson ajankohta: Papereiden arkistointi, Word-dokumenttien teko ja muut toimistotyöt. 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? En ole ennen tehnyt toimistotöitä, olen työskennellyt vain asiakaspalvelun parissa. 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkaunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Kiinnostava kaupunki, jossa mielettömän paljon nähtävää. Lontoossa on paljon museoita, kauppoja, nähtävyyksiä ja puistoja. Joka päivällä riitti tehtävää ja silti jäi paljon näkemättä. Ihmiset olivat ystävällisempiä ja huomaavaisempia.

13 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Jätä matkalaukkuun tilaa ostoksille. 6. Vapaa sana Vaihto oli mahtava kokemus kaikin puolin, ja aika meni erittäin nopeasti! Opiskelijan nimi: Maikki Kiilavuo Opiskeluala: Liiketalous Kohdemaa: Mallorca Kohdepaikkakunta: Palma Isäntäoppilaitos: IES Berenguer d Anoia To-paikka: Unicefin toimisto To-jakson ajankohta: Tein tutkimusta Baleaarien saarille muuttavista ihmisistä, raporttia hyödynnettiin tukimainonnan tekemisessä myöhemmin 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Kieli, ehkä myös tapa työskennellä, oltiin todella iloisia ja kohteliaita

14 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Paikka oli hieno, ajankohta ehkä väärä, oli vielä hieman kylmää. Paljon historiallista nähtävää, mutta myös shoppailumahdollisuudet, ranta lähellä, paljon ihania ruokapaikkoja! Ihmiset yleisesti rennompia, iloisempia 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Avoin mielin ja iloisena matkaan! 6. Vapaa sana Kokemuksena aivan mahtava! Todella harmi, ettei kaikki pääse/edes tahdo kokea. itselle jäi paljon upeita muistoja ja kielitaito parani Opiskelijan nimi: Veera Vanhala Opiskeluala: Liiketalous ja kauppa Kohdemaa: Englanti Kohdepaikkakunta: Lontoo Isäntäoppilaitos: Newhan College To-paikka: Newhan College To-jakson ajankohta:

15 Toimistoyöt (mm. Power pointin, Excelin ja Wordin käyttö, asiakirjojen järjestely) 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Työtehtävät olivat melko samanlaisia, kuin Suomessakin. Työpaikkana oli koulu, Suomessa olen työskennellyt kaupoissa. 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Kohdepaikkakuntana oli Lontoo, missä oli paljon nähtävää ja koettavaa. Mielenkiintoisinta oli kaupungin monimuotoisuus, sillä eri kaupungin osat erosivat paljon toisistaan. Suosikki paikkani oli Camden. Itse en huomannut suuria eroja. Jossain tilanteissa puhuttiin muodollisemmin kuin Suomessa (esim. puhelimeen puhuminen). 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Pitää puhua rohkeasti, vaikka ei aina täydellisesti osaisikaan, asiat selviävät kyllä. Kannattaa varautua monenlaisiin säätiloihin. Logistiikka Opiskelijan nimi: Jukka Olavi Helminen Opiskeluala: Logistiikan perustutkinto/autonkuljettaja Kohdemaa: Saksa Kohdepaikkakunta: Essen Isäntäoppilaitos: Etelä-kymenlaakson ammattiopisto To-paikka: Köppen Tankcontainer service

16 To-jakson ajankohta: Ajoonlähtötarkastukset ajoneuvoihin, tehdasalueilla asiointi/toimiminen, lastaus/purku tapahtumissa käytettävien työkalujen sekä liittimien käyttö, ADR tarrojen oikeaoppinen sijoittaminen säiliöihin. 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? koulussa emme juurikaan käyneet läpi säiliöautokuljetuksia tai niihin liittyviä asioita, joten melkein kaikki kuljetustapahtumat ulkomaisessa to-paikassani oli minulle uutta. Työntekijät olivat mielestäni yllättävän positiivisia sekä vieraanvaraisia verrattuna siihen, että töitä tehtiin n10h-15h päivässä. 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Asuimme n 30 min kävelymatkan päässä Essenin keskustasta Frohnhausenissa, pientä maksua vastaan pääsi keskustaa myös ratikalla. Frohnhaus oli rauhallinen paikka asua, ja kaikki tarvittavat kaupat ym olivat hostellimme vieressä. Essenin keskustaan en juurikaan ehtinyt kunnolla tutustumaan, koska työpäivän olivat pitkiä ja to-paikalle meno että tulomatka kesti n 45 min. Kyllä. Ihmiset olivat paljon sosiaalisempia, vieraanvaraisia sekä ystävällisempiä kuin suomessa. Tietysti tähän voi vaikuttaa se, että tulimme Suomesta ja olimme uusia ihmisiä heille. 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Jos majoitus ja to-paikka ovat samat kuin meillä, niin kehotan varautumaan pitkiin työpäiviin sekä työmatkoihin.

17 Matkailuala Opiskelijan nimi: Eevi Virtanen Opiskeluala: Matkailuala Kohdemaa: Espanja Kohdepaikkakunta: Madrid Isäntäoppilaitos: I.E.S Maria de Zayas y Sotomayor To-paikka: Dantours To-jakson ajankohta: Työpaikalla ei ollut mahdollisuutta antaa paljoa tehtäviä, mutta etsin hotelleita matkatoimistoille ja etsin sekalaisia matkailuun liittyviä uutisia matkatoimiston mainoksiin. 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Ulkomailla ei tietenkään voinut tehdä samoja asioita kuin Suomessa, koska ei ollut kielitaitoa. Aika monet asiat siis erosivat. 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Kiva, siisti ja viihtyisä paikka. Ihmisiä oli aika paljon ja suurin osa oli ystävällisiä. Välillä unohti olevansa vieraassa maassa. Joissakin tapauksissa oli, mutta kuitenkin yllättävän vähän loppujenlopuksi.

18 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Kieltä kannattaa opiskella edes vähän. Jo muutaman sanan muistamisen jälkeen pärjää maassa. Kannattaa olla avoin uusille asioille ja muistaa hymyillä. 6. Vapaa sana Vaihtoon lähtöä kannattaa miettiä etukäteen tarkkaan, varsinkin jos on ensimmäinen kerta ulkomailla yksin. Matka saattaa olla rankka, mutta positiivisella asenteella pärjää pitkälle! Metalliala Opiskelijan nimi: Antti-Pekka Johannes Airaksinen Opiskeluala: Kone- ja metallialan perustutkinto Kohdemaa: Saksa Kohdepaikkakunta: Dortmund Isäntäoppilaitos: DSW-21 To-paikka:DSW-21 To-jakson ajankohta: Ensimmäisenä viikkona olimme paikallisessa koulutuskeskuksessa harjoittelemassa käsityö-taitoja (viilaus, sahaus, teräksen esikäsittely). Viimeiset kaksi viikkoa olimme raskaskalusto korjaamolla, missä toimimme lähinnä apulaisina (vaihdoimme renkaita, öljyjä yms perushuoltoa). 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Periaatteessa emme olleet oman alamme töissä, joten työt erosivat melko paljon.

19 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Kohdepaikkakuntamme oli todella hyvä. Mielenkiintoisinta oli ehkä suuri koko ero verrattuna Kotkaan. Kaupungissa oli suuri keskusta, johon oli keskittynyt paljon kauppoja. Julkiset kulkuvälineet toimivat todella hyvin. He olivat ehkä hieman puheliaampia kui9n suomalaiset. Työpaikalla kaikki työt tehtiin erittäin rauhassa, kellon ajasta riippumatta, ja työaikoja noudatettiin todella tarkasti. Siinä oli ehkä suurin ero suomalaisiin verrattuna. 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Ottakaa omat haalarit mukaan. Älkää ujostelko kysyä apua paikallisilta esim. julkisten käytöstä. 6. Vapaa sana Reissu oli erittäin onnistunut ja antoisa. ehkä parannettavaa ensi kerralle olisi, että joku olisi lentokentällä vastassa ja neuvomassa hotelliin yms. Opiskelijan nimi: Alexei Boluev Opiskeluala: Kone- ja metalliala Kohdemaa: Saksa Kohdepaikkakunta: Dortmund Isäntäoppilaitos/Isäntäorganisaatio: DSW21 To-paikka:DSW21

20 To-jakson ajankohta: Ensimmäiset puolitoista viikkoa olimme koulussa. Siellä opeteltiin viilaamaan kappalaita erilaisiin mittoihin ja toleransseihin. Seuraavat puolitoista viikkoa olimme bussi/auto korjaamossa. Siellä mm. vaihdettiin autojen renkaita, tehtiin pieniä huoltoja autojen moottoreihin, yhdestä autosta vaihdettiin iskunvaimentimet. 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Saksassa 1 kurssin opiskelijat viilaavat ensimmäiset puoli vuotta joten päästiin viilaamaan heidän kanssaan. Suomessa taas pääsee heti tosi hommiin esimerkiksi sorvaamaan tai jyrsimään. Myöskin oli hyvin outoa se, että porukka sorvasi ilman suojalaseja ja hitsasi kaasulla ilman suojahanskoja. 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Kaupunki oli rauhallinen ja varsinkin keskusta oli helppo oppia. Myös julkisten liikenne neuvojen käyttäminen ei ollut vaikeaa. Mielenkiintoista oli, että silloin. kun oli jalkapallomatsit, niin koko kaupunki oli sekaisin. Jotkut itkivät kun oman kaupungin joukkue voitti. Saksalaiset ovat paljon sosiaalisempia, vieraanvaraisempia ja rohkeampia, kuin suomalaiset. Myöskin opettaja ja oppilaat ovat hyvissä väleissä ja heittävät läppää keskenään. Saksalaiset ovat myöskin hyvin kohteliaita. 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Kannattaa tutustua kulttuuriin ja etsiä uusia kavereita. 6. Vapaa sana Reissu oli kaikin puolin mukava kokemus sekä töissä että vapaa ajalla. Myöskin oppi tulemaa toimeen ulkomailla.

21 Opiskelijan nimi: Jenna Hanski Opiskeluala: Kone- ja metalliala Kohdemaa: Saksa Kohdepaikkakunta: Dortmund Isäntäoppilaitos/ Isäntäorganisaatio: DSW21 To-paikka: DSW21 To-jakson ajankohta: Ensimmäisen viikon vietimme ns. yrityksen koulussa. Viilasimme (paljon), porasimme reikiä ja kaikenlaista pikkuhommaa mitä teimme ensimmäisellä luokalla amiksessa. Seuraavat kaksi viikkoa menikin sitten bussikorjaamolla: vaihdoimme jarrulevyjä, laturin hihnoja yms. Ei siis oikeastaan oman alan töitä mutta mukavaa ja yleishyödyllistä. 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Taukoja oli vähemmän kuin Suomessa koulussa tai töissä. Työmoraalikin vaikutti yleisellä tasolla korkeammalta, töitä tehtiin lähes minuutintarkkaan taukoon asti eikä työaikanakaan pahemmin lusmuiltu. Työtehtävistä en osaa sanoa, sillä ne eivät olleet omaa alaa. 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkaunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Dortmund on puolen miljoonan asukkaan, melko tavanomainen suurkaupunki. Ei mikään erityisen kaunis paikka eikä oikeastaan mitään erikoista nähtävää. Suurkaupungeissa on tietysti aina puolensa, sillä vaikka varsinaisia nähtävyyksiä ei löytyisi, niin koettavaa senkin edestä. Paljon kivoja pikkukauppoja ja baareja. Joskus oli hauskaa mennä random tramin kyytiin ja hypätä pois kun siltä tuntuu ja tutkia paikkoja, jonne ei muuten tulisi mentyä. Myös jalkapallokulttuuri oli vahvasti näkyvillä kaupungissa, sillä Dortmundilla on menestyvä joukkue. Fanikauppoja oli paljon ja niistä löytyi lähes tulkoon mitä tahansa Dortmund Borussiaan liittyvää. Mielestäni saksalaiset ovat samantyyppistä kansaa kuin suomalaiset. Melko ujoja, mutta ehdottomasti ystävällisiä. Kielen takia oli välillä vaikea sanoa, oliko joku sinulle vihainen vai puhuiko vaan normaalisti niitä näitä.

22 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Käykää katsomassa jalkapalloa joko baarissa tai vielä parempi, menkää katsomaan paikan päälle jos mahdollista. Vaikkei jalkapallo uppoaisikaan, tunnelma on käsin kosketeltava Dortmundilaisten riemuitessa (tai hävitessä..) omasta joukkueestaan. Käykää Hövels-nimisessä olutravintolassa juomassa bisset. (Oma panimo!) Seikkailkaa. 6. Vapaa sana Todella hyvä reissu ja jäi ehdottomasti positiivinen fiilis kaikesta. Järjestelyissä oli pieniä puutteita mutta tosiaan vaan pieniä, ei jäänyt pahaa makua suuhun mistään. Vaikka töissä käytiin niin silti tuntui lomalta koko kolme viikkoa :D Opiskelijan nimi: Ville Peri Opiskeluala: Kone- ja metalliala Kohdemaa: Saksa Kohdepaikkakunta: Dortmund Isäntäoppilaitos/Isäntäorganisaatio: DSW21 To-paikka: DSW21 To-jakson ajankohta: Linja-autojen huoltoa. Vaihdettiin jarruosia, suodattimia, kaikenlaisia letkuja ja haitaribussien haitareita. 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Työpaikka oli enemmänkin autonasentajille, mutta tauot olivat lyhempiä, säännöllisempiä ja niitä oli vähemmän. Työilmapiiri oli paljon rennompi ja mukavampi, mutta töitä tehtiin tiukemmin. En

23 ole Suomessa autonasentajan töitä tehnyt, joten se oli uutta minulle mutta niistä suoriutui hyvin ja saatiin tehdä ihan oikeita töitä. 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Dortmund oli iso ja vanha teollisuuskaupunki. Ei paljoa nähtävää koska historiassa se pommitettiin maan tasalle. Kaupunki oli yllättävän hiljainen ja kauppoja löytyi keskustasta reilusti. Mielenkiintoisinta oli jalkapallokulttuuri ja kaupungin historia. Ei oikeastaan. Kättely oli paljon yleisempää kuin Suomessa. 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Kaupungista saa parhaan kuvan junasurffaamalla eli ottaa sattumalta junan ja menee niin pitkälle kuin pääsee. Sama juna tulee aina takaisinpäin ja siinä näkee eniten kaupunkia ja paikkoja. Ja minuun saa ottaa yhteyttä jos on kysyttävää. Rakennusala Opiskelijan nimi: Joonas Pentti Opiskeluala: Rakennus-ala Kohdemaa: Viro Kohdepaikkakunta: Pärnu Isäntäoppilaitos: Ekami To-paikka: Korsten Korda To-jakson ajankohta: Muurausta, lattian eristystä, raudoitusta, lattian valamista, katon tekoa

24 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Kulttuuri, vieras maa, eri kieli 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Siisti paikka, Kiintoisin oli ranta Paljon kohteliaampia 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Pitäkää hauskaa Opiskelijan nimi Ville Salin Opiskeluala Rakennusala Kohdemaa Liettua Kohdepaikkakunta Klaipeda Isäntäoppilaitos/Isäntäorganisaatio Klaipedos Siuvimo ir paslaugu Verslo Mokykla To-paikka ylempänä oleva koulu To-jakson ajankohta

25 Seinien tasoitus ja pinnoitus hommia 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Eri merkkiset materiaalit sekä työturvallisuus 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Suuri kauppakeskus miellytti totta kai ja mukava kaupunki muutenkin Ehkä hieman kohteliaampaa porukkaa kuin Suomessa 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Ei sinne sen kummoisempia ohjeita tarvitse hyvin pärjää maalaisjärjellä Ravintola-ala Opiskelijan nimi: Eetu Holopainen Opiskeluala: Hotelli,-ravintola- ja catering alan pt Kohdemaa: Espanja Kohdepaikkakunta: Madrid Isäntäoppilaitos: IES Maria de Zayas y Sotomayor To-paikka: Restaurant Gasterea

26 To-jakson ajankohta: Työtehtäviini kuului tehdä perus keittiöapulaisen askareita. Tein myös kiireisinä päivinä annos-salaatteja asiakkaille yhden keittiön henkilökunnan jäsenen kanssa. 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Työpaikalla käsiteltiin erilaisia raaka-aineita kuin suomessa. 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Kohdepaikkakunta oli mukava ja ihmiset olivat mukavia ja ystävällisiä. Kohdepaikkakunnalla kiinnostavinta oli paikalliset nähtävyydet ja maisemat. Eipä juuri ollenkaan mitään merkittävää mainitsemisen arvoista. 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Opetelkaa käyttämään paikallisia kulkuvälineitä ja nauttikaa reissusta. 6. Vapaa sana Reissu oli kaikin puolin mukava ja suosittelen sitä tulevillekin vuosille. Opiskelijan nimi Hedwig Suvi Opiskeluala Tarjoilija

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Ulkomaan jakson raportti

Ulkomaan jakson raportti Ulkomaan jakson raportti Kauneudenhoitoala Zolero www.zolero.co.uk Bishop Street 146C Londonderry Pohjois-Irlanti 5 viikkoa Työpaikalla minulle aluksi esiteltiin kauneushoitolaa, jonka yhteydessä oli myös

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot

Johdanto. Järjestelyt

Johdanto. Järjestelyt Johdanto Olin työssäoppimassa yksin Irlannissa 4.4-17.5.2017. Työskentelin hostellissa Killarneyssa ja työkuvaani kuului hostellin respassa työskentely, aamupalasta huolehteminen sekä siivoaminen. Olen

Lisätiedot

VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN

VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN 15.1-12.2.2017 TYÖNI Työskentelin Sokos Hotel Olympia Gardenissa respassayhden kuukauden Työkuvaani kuului: Asiakkaiden palveleminen Asiakkaiden laskutus Passien kopioiminen ja

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa Miro Loisa & Niko Hämäläinen Den Butter techniek Den butter techniek yrityksenä pieni, mutta loistava tilaisuus tutustua hollantiin ja hollantilaisiin ihmisiin

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Pietarin matka. - Sinella Saario -

Pietarin matka. - Sinella Saario - Pietarin matka - Sinella Saario - Matkakuumetta, kirjaimellisesti. Kun astuin Pietariin vievästä junasta ulos, oli tunnelma epätodellinen. Ensimmäinen ulkomaanmatkani oli saanut alkunsa. Epätodellisuutta

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

-Me kuljimme taksilla työpaikkaamme ja se maksoi joka kerta noin 3-4 meidän työmatka oli noin 2-3km.

-Me kuljimme taksilla työpaikkaamme ja se maksoi joka kerta noin 3-4 meidän työmatka oli noin 2-3km. Matkaraportti (Espanja 28.9-26.10) Sirelyn Kuldmets Hotelli-, ravintola- ja catering-ala Restaurante Casa Solla Avda. Sineiro, 7, 36005 San de Poio Pontevedra www.restaurantesolla.com Vastasiko työpaikka

Lisätiedot

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ?

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? 1 Kpl 3 MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? Rinaldo: Minun ammatti on kokki. Olen työssä ravintolassa... sen nimi on Omena. Minulla on vuorotyö. Omenassa teen usein iltavuoroa.

Lisätiedot

KIINA. Työssäoppiminen 2018

KIINA. Työssäoppiminen 2018 KIINA Työssäoppiminen 2018 MIKSI HALUSIN KIINAAN? Täysin erilainen kuin Suomi Todella suuri valtio Talous kasvaa huimaa vauhtia Onnistunut luomaan laajan ja aktiivisen markkinaverkoston ympäri maailman

Lisätiedot

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Johdanto Aloimme etsimään työssäoppimispaikkaa ulkomailta, koska olimme kiinnostuneet mahdollisuudesta

Lisätiedot

TOP-jakso Isle of Wight saarella

TOP-jakso Isle of Wight saarella TOP-jakso Isle of Wight saarella Matkamme alkoi torstaina 6.10, jolloin lähdimme yöjunalla Helsingin lentokenttää kohti. Lentomme lähti klo 8.10 ja perillä Lontoossa olimme klo 9.15. Gatwickin lentokentältä

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

ESSCA Budapest Kevät 2011

ESSCA Budapest Kevät 2011 1.8.2011 ESSCA Budapest Kevät 2011 Teuvo Heikkinen TUTA Sisältö 1 JOHDANTO... 3 2 UNKARI, BUDAPEST & ESSCA... 4 3 OPISKELU... 5 4 YHTEENVETO... 6 1 JOHDANTO Lähdin opiskelijavaihtoon aikaisemman vaihtokokemukseni

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Työssäoppipaikka, Fade Out Label Fade Out Label on v. 2015 perustettu yritys, joka valmistaa vanhoista kierrätetyistä farkuista unisex-mallisia vaatteita. Koko tuotanto tapahtuu

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Irlanti Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Lähdin Irlantiin 2.3.2015 suorittamaan työssä oppimistani. Lähteminen pois suomesta jännitti jonkun verran

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Eötvös-Cup 16.8.-22.8.2015 7.12.2015 7.12.2015 2 1 Jyväskylän ystävyyskaupunkijoukkue Korpilahden Pyrintö Korpilahden yhtenäiskoulu Korpilahden Pyrintö Joukkueen

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan.

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Lämmittely Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Miksi? On tosi helppo saada suomalaisia ystäviä. Suomalaiset eivät käy missään vaan ovat aina

Lisätiedot

Matkaraportti : Hollanti

Matkaraportti : Hollanti Matkaraportti : Hollanti Opiskeluala: Turvallisuusala Vaihtoajan kesto : 5 viikkoa Koulu: Rjin Ijssel; Arnehm Olin Hollannissa vaihto-opiskelijana luokkatoverini kanssa viisi viikkoa Arnhem nimisessä kaupungissa.

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

Ulkomaan vaihtoon hakeutuminen. Ekami Opiskelijat lukuvuosi 2014-2015

Ulkomaan vaihtoon hakeutuminen. Ekami Opiskelijat lukuvuosi 2014-2015 Ulkomaan vaihtoon hakeutuminen Ekami Opiskelijat lukuvuosi 2014-2015 Taustatietoa EU:n Elinikäisen oppimisen ohjelma, lyhenne LLP = Lifelong Learning Programme (2007 2013) Uusi ohjelma Erasmus+ (2014 2020)

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

Nova Gorica, Slovenia

Nova Gorica, Slovenia Nova Gorica, Slovenia 5.11.-4.12.2018 Nova Gorica Nova Gorica on Slovenian ja Italian rajalla sijaitseva kaupunki, jossa on 36 540 asukasta. Lähdin työssäoppimiseeni yhden toisen lähihoitajaopiskelijan

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

Kosmetologi/kosmetiikkaneuvoja Eesti Iluteeninduse Erakool, Lootsi 10, Tallinna, Viro.

Kosmetologi/kosmetiikkaneuvoja Eesti Iluteeninduse Erakool, Lootsi 10, Tallinna, Viro. Työssäoppiminen Virossa 13.8.2017-22.10.2017 Kosmetologi/kosmetiikkaneuvoja Eesti Iluteeninduse Erakool, Lootsi 10, 10151 Tallinna, Viro. Www.iluteeninduskool.ee Työpaikka Työtehtävinämme oli jalkahoidot,

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksassa 24.10.-16.12.2011. Viivi Nybacka Korusuunnittelu ja valmistus

Työssäoppiminen Saksassa 24.10.-16.12.2011. Viivi Nybacka Korusuunnittelu ja valmistus Työssäoppiminen Saksassa 24.10.-16.12.2011 Viivi Nybacka Korusuunnittelu ja valmistus Työssäoppimisjaksoni Saksassa Farbglashütte Lauschassa kesti kahdeksan viikkoa. Farbglashütte Lauscha on lasitehdas,

Lisätiedot

Valencia Espanja ITACA-instituutti. Juhani Lahdenperä HYV7SN

Valencia Espanja ITACA-instituutti. Juhani Lahdenperä HYV7SN Valencia Espanja ITACA-instituutti Harjoitteluvaihdon suunnittelu alkoi syksyllä 2008 Puerto Ricon lomareissun seurauksena Espanja oli alun alkaen selvä kohdemaana, koska olemme lomailleet vaimoni kanssa

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville Alankomaat, Groningen Selviytymisopas vaihtoon lähteville Topi Dahlström & Janne Väänänen (LVI4SN) 2007 Matkat Helpoiten pääsee lentämällä Amsterdamiin ja sieltä junalla (n.2h) Groningeniin. Halvimmalla

Lisätiedot

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi Brno Tsekin 2. suurin kaupunki, noin 400 000 asukasta Opiskelijoita lähes neljäsosa asukkaista (80 000) Kaupungissa kolme yliopistoa: Masaryk

Lisätiedot

PIETARI Anu Kopra Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Hienopuusepäntyö

PIETARI Anu Kopra Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Hienopuusepäntyö PIETARI 15.1.-25.2.2017 Anu Kopra Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Hienopuusepäntyö 15.1. alkoi ensimmäinen matkani Pietariin, ja samalla ensimmäinen matkani Venäjälle. Junassa tapasin itselleni

Lisätiedot

St.Petersburg. Sami Julkunen, Leila Jokelainen, Anni Pöllänen, Emmi Vainikainen ja Marianne Honkonen. Savon ammattiopisto

St.Petersburg. Sami Julkunen, Leila Jokelainen, Anni Pöllänen, Emmi Vainikainen ja Marianne Honkonen. Savon ammattiopisto St.Petersburg Sami Julkunen, Leila Jokelainen, Anni Pöllänen, Emmi Vainikainen ja Marianne Honkonen Savon ammattiopisto Mitä, Missä ja Milloin? Kävimme vierailemassa Venäjällä, Pietarissa. Tarkoituksena

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen Pamplonassa, Espanjassa. Elisa & Amanda

Kansainvälinen työssäoppiminen Pamplonassa, Espanjassa. Elisa & Amanda Kansainvälinen työssäoppiminen Pamplonassa, Espanjassa Elisa & Amanda Hello Buztintxuri Suoritin kuuden viikon kansainvälisen työssäoppimisen Hello Buztintxuri nimisessä päiväkodissa. Työmatka kesti noin

Lisätiedot

RANSKA, NIORT 10.3-4.4.2014

RANSKA, NIORT 10.3-4.4.2014 Catarina Collin, Autoalan perustutkinto RANSKA, NIORT 10.3-4.4.2014 Opiskelen automaalariksi Stadin ammattiopistossa Haagassa. Suoritin kuukauden pituisen työssäoppimisen Ranskassa, kaupungissa nimeltä

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

SASKY koulutuskuntayhtymä. Saskyn poijjaat ja tyttelit Pietarissa

SASKY koulutuskuntayhtymä. Saskyn poijjaat ja tyttelit Pietarissa SASKY koulutuskuntayhtymä Saskyn poijjaat ja tyttelit Pietarissa SASKY koulutuskuntayhtymä N. 3000 ammatillista opiskelijaa, henkilöstöä 560 9 eri ammatillista oppilaitosta, 11 eri kampuksella, lisäksi

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

TANSKASSA TYÖSSÄ OPPIMASSA

TANSKASSA TYÖSSÄ OPPIMASSA TANSKASSA TYÖSSÄ OPPIMASSA Tammikuun lopulla Aalborgin lentokentälle laskeutui kone, josta astui ulos kaksi aikuisopiston lähihoitajaopiskelijaa. Jännittyneenä ja mielenkiinnolla he odottivat, mitä seuraavan

Lisätiedot

BARCELONA. Työssäoppimisen seurantamatka

BARCELONA. Työssäoppimisen seurantamatka BARCELONA Työssäoppimisen seurantamatka 4.-8.4.2016 HOLIDAY INN EXPRESS MOLINS DE REI Kalajoen ammattiopiston opiskelija Heikki Huhtala lähti työssäoppimisjaksolle Espanjan Barcelonaan Holiday Inn Express

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Gnesta, Ruotsi. Työharjoittelu Skeppsta Hyttassa 8.10.-20.12.2014. Saara Sirkeoja lasinpuhallus 2013-2015

Gnesta, Ruotsi. Työharjoittelu Skeppsta Hyttassa 8.10.-20.12.2014. Saara Sirkeoja lasinpuhallus 2013-2015 Gnesta, Ruotsi Työharjoittelu Skeppsta Hyttassa 8.10.-20.12.2014 Saara Sirkeoja lasinpuhallus 2013-2015 Lähdin suoritamaan työssäoppimistani maaseudun rauhaan Ruotsin Gnestaan. Gnesta on noin 10 000 asukkaan

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Arki on melko samanlaista kuin suomessakin. Tietysti täällä ollaan huomattavasti kohteliaampia ja ehkä hiemaan kiireisempää on kuin mitä suomessa.

Arki on melko samanlaista kuin suomessakin. Tietysti täällä ollaan huomattavasti kohteliaampia ja ehkä hiemaan kiireisempää on kuin mitä suomessa. Matkaraportti Heti kun koulun infotilaisuudessa sain tietää, että on mahdollista päästä ulkomaanvaihtojaksolle, aloin miettimään asiaa. Vaikka olinkin vasta miettimisvaiheessa, tiesin saman tien mihin

Lisätiedot

TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT

TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT Vilma Mäkelä TYÖHARJOITTELU ULKOMAILLA 2012 Saneeraus- ja sisustusala, ARSA09 Art In Tanzania P.O. Box 23333, Dar es Salaam Tanzania www.artintanzania.org 16.3-8.4.2012 TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT Työskentelin

Lisätiedot

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa 22.-29.4.2018 Su 22.4.2018 Matka lähti Kuopiosta, Rissalan lentoasemalta. Morotettiin porukat ja hypättiin myöhässä olevaan koneeseen. Eväät syötiin suomalaisella

Lisätiedot

Osaamisalan harjoittelujakso

Osaamisalan harjoittelujakso Osaamisalan harjoittelujakso Ympäristö Plymouth sijaitsee Lounais-Englannissa ja on vanha merenranta kaupunki Asukasluku kaupungissa on n. 256 000 Maasto on hyvin mäkistä, kaupunki sijoittuu kahden joen

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Oulunsalon kesänuokkari Oulunsalon nuorisotalolla järjestettiin 6. - 23.6.2016 klo 11-19 nuorisotalon avoimen toiminnan lisäksi kursseja ja kerhoja yhteistyössä

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Joulukuun pakkaset jäivät taakse, kun laskeuduin kuuden tunnin lentomatkan jälkeen Las Palmasin lentokentälle. Kenttäpalvelut toimivat

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S PAIKALLA OLI ASIANTUNTIJOINA TOIMENSA PUOLESTA PAIKALLA OLIVAT HELI MANTILA A- KLINIKKA, TERO RÖNKKÖ

Lisätiedot

HARJOITTELU MÁLAGASSA AT4WIRELESS-YRITYKSESSÄ. Mikko Hökkä TTE4SN5Z

HARJOITTELU MÁLAGASSA AT4WIRELESS-YRITYKSESSÄ. Mikko Hökkä TTE4SN5Z HARJOITTELU MÁLAGASSA AT4WIRELESS-YRITYKSESSÄ Mikko Hökkä TTE4SN5Z HARJOITTELUN SUUNNITTELU Aloin suunnitella vaihtoharjoittelua jo tammikuussa 2008, kun sain tiedon harjoittelusta omalta opettajaltani.

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

HOTELLI- RAVINTOLA- JA CATERINGALAN PERUSTUTKINTO, kokin osaamisala

HOTELLI- RAVINTOLA- JA CATERINGALAN PERUSTUTKINTO, kokin osaamisala HOTELLI- RAVINTOLA- JA CATERINGALAN PERUSTUTKINTO, kokin osaamisala OPISKELIJAN NIMI: Tämä arviointikaavake on tarkoitettu opiskelijan itsearvioimistaitojen vahvistamiseen ja työpaikkaohjaajan käyttöön:

Lisätiedot

Kansainvälinen harjoittelu. Jukka Inget TTE8SN2 Jaakko Hartikka TTE9SNL

Kansainvälinen harjoittelu. Jukka Inget TTE8SN2 Jaakko Hartikka TTE9SNL Kansainvälinen harjoittelu Jaakko Hartikka TTE9SNL Vaihtoon hakeminen ja alkujärjestelyt Minulla oli kauan ollut sellainen etäinen haave vaihdosta ja usein ajattelin, että olisi mukava lähteä mutta se

Lisätiedot

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8. Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.2014 10:31:45 2014 TULOKSET N=18, vastausprosentti keskimäärin 60,

Lisätiedot

Zirc. Työssäoppiminen Unkarissa 31.3.-12.5.2015. Unkari

Zirc. Työssäoppiminen Unkarissa 31.3.-12.5.2015. Unkari Työssäoppiminen Unkarissa 31.3.-12.5.2015 Unkari Unkari on sisämaavaltio jonka pinta-ala on noin 93 000 km². Maan asukasluku on noin 10 miljoonaa. Unkarin pääkaupungissa Budapestissä asuu noin 1,7 miljoonaa

Lisätiedot

1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 30

1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 30 Koulukysely oppilaille 1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 30 1/16 2/16 N Prosentti Hirvijärvi 0 0% Jurvan yhtenäiskoulu 0 0% Kangas 0 0% Keskikylä 30 100% Kirkonkylä 0 0% Koivisto 0 0% Koskue 0

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Brasil - Sempre em meu coração!

Brasil - Sempre em meu coração! Brasil - Sempre em meu coração! (Always in my heart) Pakokauhu valtasi mieleni, enhän tiennyt mitään tuosta tuntemattomasta latinomaasta. Ainoat mieleeni kumpuavat ajatukset olivat Rio de Janeiro, pienempääkin

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Väkiluku 48,5 miljoonaa Pinta-ala 99 313 km 2 Kieli Korea Valuutta Won Aikavyöhyke GMT +8 Pääkaupunki Seoul Presidentti Lee Myung-bak Etelä-Korea University

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Raportti ulkomaanjaksosta

Raportti ulkomaanjaksosta Raportti ulkomaanjaksosta Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja, mielenterveys- ja päihdetyö Harjoittelupaikka: ACLAD, La Coruña http://www.xn--acladcorua-19a.es/ jakson kesto: 1.10-26.10.2018

Lisätiedot

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Ty össäoppimi nen Tuula Pekkala LHM11 Kalajoen ammattiopisto Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Gran Canaria on Espanjalle kuuluva

Lisätiedot

Hyvän elämän iltakahvit Oppiva kahvila ryhmäkeskustelun kooste

Hyvän elämän iltakahvit Oppiva kahvila ryhmäkeskustelun kooste Hyvän elämän iltakahvit Oppiva kahvila ryhmäkeskustelun kooste 26.1.2011 Suomussalmi Ämmänsaaren seurakuntatalo Illan ohjelma Ilmoittautumiset ja iltakahvit Illan teemojen ja keskustelumenetelmän esittely

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla Minulta kysytään usein "Miksi Suomi" ja jos sanon totuuden - Suomi oli minun 3 valitsenut. Mun ensimmäinen oli Holland ja toinen oli Belgia. - Halusin

Lisätiedot

Mainiot matkailukysymykset

Mainiot matkailukysymykset Mainiot matkailukysymykset Tulosta, leikkaa suikaleiksi, valitse parhaat, keksi uusia ja pyydä osallistujia nappaamaan Mainio matkailukysymys. Kannusta keskustelemaan matkailuaiheesta ja aiheen vierestä.

Lisätiedot

KIVISTÖN VISIOPAJA. Aurinkokiven koulu tulokset

KIVISTÖN VISIOPAJA. Aurinkokiven koulu tulokset KIVISTÖN VISIOPAJA Aurinkokiven koulu 30.5.2017 tulokset Kivistön visio ja kaavarunko 021600 I Kivistön asemakaavayksikkö I Vantaan kaupunkisuunnittelu ESITTELYKIERROS KERRO NIMESI JA MIKÄ ON KIVOINTA

Lisätiedot

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE Sanasto ja lämmittely Perhe-alias YKSIN ISOÄITI ERONNUT RASKAANA SINKKU ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

Lisätiedot

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013 BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013 Titta Lumiaho 25.07.2013 JOHDANTOA Minun yksi unelmista on ollut se, että pääsen ulkomaille työharjoitteluun. Tämä unelma toteutui, kun opettajani ilmoitti, että Espanjassa

Lisätiedot