2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa?"

Transkriptio

1 Ulkomaisen työssäoppimisjakson raportit Autoala Opiskelijan nimi: Paavo Heiskanen Opiskeluala: Autoala, asentaja. Kohdemaa: Saksa Kohdepaikkakunta: Dortmund Isäntäoppilaitos: Leopold-Hoesch-Berufskollege, Dortmund To-paikka: Mercedes Benz, Daimler AG, Dortmund To-jakson ajankohta: Työtehtäviini kuului: Henkilöautojen huoltaminen ja korjaaminen. Huoltotarkastukset sekä vikakoodien lukeminen. 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? To-paikassa autot olivat paljon uudempia ja paljon teknisesti monimutkaisempia kuin koulussamme. Huollot teimme tarkemmin kuin koulussa. Osien tilaaminen ja nesteiden sekä työkalujen lainaaminen/ottaminen oli vaikeampaa kuin Suomessa. 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Paikkakunta oli Dortmund. Kaupunki oli kaunis ja mukava. Autoja ei ollut keskustassa samalla tavalla kuin suomessa. Liikkuminen oli helppoa Metrolla tai junalla työpaikan ja asuntolan välillä. Kouluun oli lyhyt matka, kaupat lähellä jne. Mielenkiintoisinta olivat ehkä autokaupat ja virityspajat joissa kävimme, myös moottoripyörä liikkeet olivat upeita. Kätteleminen työpaikalla aamuisin, Suomessa tätä ei harrasteta oikeastaan ollenkaan. Loppujen lopuksi suurempia kulttuurieroja ei ollut.

2 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Käykää kiinnostavissa paikoissa, niitä kannattaa jo etsiä netin välityksellä ennen vaihtoon menoa. Ei tule iltaisin tylsää jos on järjestänyt tekemistä jo etukäteen, samalla näkee uusia juttuja uudessa ympäristössä. Hiusala Opiskelijan nimi: Ida Piispa Opiskeluala: Hiusala Kohdemaa: Iso-Britannia Kohdepaikkakunta:Lontoo Isäntäoppilaitos: Newham college To-paikka: The Salon To-jakson ajankohta: Työtehtäviini kuului siivoaminen, hiustenpesu, asiakkaan vastaanottaminen (takin laittaminen naulakkoon) ja hoitojen/värien levittäminen. 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Suomessa pystyn tekemään omatoimisesti kaikkia parturi-kampaajan hommia, mutta Lontoossa minun ei annettu tehdä mitään. He eivät kai uskoneet että pystyn hoitamaan asiakkaan alusta loppuun itse, sillä heillä siellä on niin erilaiset tavat tehdä. Heille on ihan normaalia että on erikseen tyttöjä jotka hoitaa ns. helpot hommat, kuten siivoamisen ja hiustenpesun, kun taas täällä Suomessa tekee yksi ihminen asiakkaan alusta loppuun.

3 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Asuin Lontoossa East Hamissa, jossa on paljon maahanmuuttajia (mm. intialaisia oli palon). Oli outoa asua niin suuressa kaupungissa, sillä matkoihin kului yllättävän paljon aikaa Ja 20min työmatka kävellen tuntui siellä super lyhyeltä. Kotkassa ei tuntuisi. Ihmiset siellä olivat paljon avoimempia ja ulospäinsuuntautuneempia kuin suomalaiset. 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Reissuun pitää lähteä ilman mitään ennakkoluuloja ja odotuksia. Lontoo ei tosiaan ole vaan sitä mitä turistina siellä käydessä näkee. Kannattaa myös varautua että talojen sisälämpötilat on huomattavasti matalampia kun mihin Suomessa on tottunut, eli villasukkia vaan mukaan! Ja kannattaa myös ottaa selvää ennen lähtöä nähtävyyksistä ja jutuista mitä haluaa Lontoossa tehdä ja mahdollisesti varailla jo lippuja niihin kotoa. 6. Vapaa sana Jokaisen, jolle mahdollisuus ulkomaanvaihtoon annetaan niin kannattaa siihen tarttua. Kokemus oli upea ja antoi paljon itsevarmuutta. Kielitaito paranee ja alkaa näkemään maailmaa ihan eri tavalla. Itse ainakin opin arvostamaan Suomea ihan eri tavalla. Kiinteistöpalveluala Opiskelijan nimi: Artturi Korttila Opiskeluala: Kiinteistöpalvelujen perustutkinto Kohdemaa: Saksa Kohdepaikkakunta: Hampuri Isäntäoppilaitos/Isäntäorganisaatio: Handwerkskammer Lübeck To-paikka: Stapelfedlt Haustechnik To-jakson ajankohta:

4 Lämmitysjärjestelmien asennuksia, kylpyhuoneen remonttia, sekä asiakaskäyntejä asiakkailla (hanojen korjauksia, pattereihin termostaattien vaihtoa jne) 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Eipä niissä nyt niin hirveästi eroavaisuuksia ollut. 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Erityisen mielenkiintoista oli Hampurin keskusta, sekä vilkas yöelämä. Minun mielestäni ihmiset olivat ehkä hieman ystävällisempiä ja muutenkin paljon auttavaisempia. 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille?

5 Kannattaa opiskella hieman saksaa etukäteen, yleisimpiä sanontoja ja ottaa hieman etukäteen selvää paikasta minne on menossa (paikkakunnasta ja firmasta) jne... Avoimin mielin vain liikenteeseen, tosi upea reissu. 6. Vapaa sana Hieno reissu ja todella mahtava työharjoittelujakso kaiken kaikkiaan. Kulttuuriala Opiskelijan nimi: Marjo Girsén Opiskeluala: Tekstiili, artesaani Kohdemaa: Iso-Britannia Kohdepaikkakunta: Lontoo Isäntäoppilaitos: Newham College, East Ham Campus To-paikka: Newham College, East Ham Campus To-jakson ajankohta: Tutustuin kyseisen oppilaitoksen Fashion Department-osaston opiskelijoiden ja opettajien työskentelyyn ja yhteistyöhön. Sain opastusta erilaisiin metodeihin ja tekniikoihin sekä opettelin monipuolisempaa tapaa ilmaista itseäni ja suunnitelmiani; käyttämällä mm. erilaisia toistoja kangasta tai työtä suunnitellessani.

6 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Opin uudenlaisia menetelmiä ja rohkaistuin ilmaisemaan itseäni ja suunnitelmiani toisin, rohkeammin. Suunnitelmien ei aina tarvitse olla alkuvaiheessa täydellisiä tai suunniteltuja; vapaalla assosiaatiollakin on oma paikkansa ideoita etsiessä. Paikassa myös jaettiin ideoita ja ajatuksia rohkeammin ja innokkaammin kanssatyöskentelijöiden kesken. Tähän myös rohkaistiin vahvasti, koska parhaan opin saa yleensä ohi kirjojen ; toistemme virheistä ja onnistumisista oppien. Totesin kuitenkin, että Suomessa teoriaopinnot sekä työskentelypaikan siisteyden ylläpito sekä turvallisuuden huomioonottaminen työskenneltäessä ovat aivan omaa luokkaansa. 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Lontoo on tulvillaan kauniita yksityiskohtaisia rakennuksia. Sen tarjontaan kuuluu myös paljon erilaisia museoita ja gallerioita sekä puistoja, sekä maksullisia että maksuttomia. Tekemistä ja tutkimista riittäisi vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Kulttuuria kokee myös museoitten ulkopuolella, ympäristöä ja sen ihmisiä tarkkaillessa. Britit ovat hyvin kohteliaita ja pieniä sanoja kuten anteeksi ja kiitos viljellään ahkerasti. Joskus kuitenkin sanat verhoavat taakseen aivan toisenlaisen merkityksen. Kannattaa tarkkailla myös puhujan ilmeitä ja elekieltä. Myös lapset käyttäytyvät mielestäni yleisesti paljon kohteliaammin kuin Suomessa. Kouluissa opettajia puhuteltaessa käytetään nimityksiä miss ja sir. Luokat saattavat kuitenkin olla paljon rauhattomampia kuin Suomen vastaavanlaisessa oppilaitoksessa. Paikalliset ihmiset ovat työskentelytavoiltaan sekä itsensä ilmaisussa hyvin erilaisia suomalaisiin verrattuna. Elehdintä ja kuvaavat ilmaukset tuntuvat olevan paljon voimakkaampia.

7 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Lontooseen kannattaa tutustua etukäteen mahdollisimman paljon. On järkevää myös katsoa reittiohjeet kiinnostaviin paikkoihin ja niputtaa samalla suunnalla olevia kohteita samalle päivälle. Näin aikaa ei tuhlaannu turhaan haahuiluun, etsimiseen ja suunnitteluun. Jätä kuitenkin myös aikaa päämäärättömään kulkemiseen, jolloin saatat nähdä ihan yllättäviäkin asioita. Muista, että vieraassa paikassa kaikkiin toimiin, mm. aamulla, menee aluksi paljon enemmän aikaa kuin tutussa paikassa. Älä siis laske aikataulujasi liian tiukalle. Myös julkisilla kulkuneuvoilla liikkuessa saattaa reitin valintaan tulla yllättäviä muutoksia. Hanki paikallinen sim prepaid-kortti, jos tarvitset nettiä ja soittelet paikallisiin numeroihin. Jos teitä lähtee suurempi porukka, kannattaa kaikkien hankkia paikallinen liittymä yhteydenpidon helpottamiseksi ja puhelinkustannuksien pienentämiseksi. Asiaan kannattaa perehtyä jo kotimaassa ennen lähtöä: suorittaa hintavertailuja ja etsiä majoitus- tai työpaikan läheltä sopiva liike. 6. Vapaa sana Kiitos mahdollisuudesta tutustua Lontooseen aivan uudesta näkökulmasta. En valitettavasti saanut kaipaamaani uutta ammatillista oppia, mutta taideopinnot sekä tulevien töiden suunnittelu sai todennäköisesti lisää sisältöä ja syvyyttä. Muutenkin reissu oli kokemuksineen, itkuineen ja nauruineen, mielenkiintoinen ja monellakin tavalla rikas. Tutustuin, ja myös ystävystyin, matkalla ihmisten kanssa, joita ei muuten ehkä olisi tullut tavattuakaan. 7. Kuvia (voit liittää raporttiisi muutaman sähköisen valokuvan)

8 Opiskelijan nimi: Neea Hodju Opiskeluala: Vaatetus Kohdemaa: Iso-Britannia Kohdepaikkakunta: Lontoo Isäntäoppilaitos: Newham College Of Further Education_ To-paikka: Fashion & Textile Museum ja Newham College Of Further Education (Eastham) To-jakson ajankohta: Toukokuuta 2013 Museolla tehtäviini kuului puolet päivästä museotilan vahtiminen, sekä puolet päivästä olin toimistossa, jossa etsin läheisten koulujen yhteystietoja.

9 Koululla taas olin tailoring-puolella oppilaana muiden joukossa, eli tein ompelu- sekä kaavaharjoituksia kolmen eri ryhmän kanssa. 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Koululla ollessani käytin ompelemiseen erilaisia tekniikoita kuin Suomessa olen käyttänyt. 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Lontoo oli erittäin monipuolinen paikka. Pidin paljon paikallisesta kohteliaisuudesta ja avuliaisuudesta, vaikka minulla olikin niitä tuttuja tyhmiä kysymyksiä. Myös museot (varsinkin V&A) olivat enemmänkin kuin käymisen arvoisia. Ihmiset olivat paljon avoimempia kuin täällä Suomessa, missä kaikki ovat hissukseen. Jollakin tavalla heidän käytöksensä oli myös rohkeampaa ja tuttavallisempaa. 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Suosittelen ottamaan etukäteen selvää liikkumistavoista (esim. tarvitseeko travel cardin tai Oysterin), sekä mahdollinen prepaid simkortti (mahdollisten ulkomaanestojen yms takia). Kiinnostavat nähtävyydet kannattaa kirjoittaa ylös jo valmiiksi, mutta täytyy ottaa huomioon, että kaikkia niistä ei välttämättä kerkeä nähdä. 6. Vapaa sana Suosittelen matkaa kaikille, ketkä ovat vähänkään kiinnostuneita. Tiedän, että olisin itse katunut, ellen olisi hakenut mukaan. Kolme viikkoa on samalla yllättävän lyhyt, mutta myös pitkä aika. Kotiin lähdettäessä oli jo hirmuinen ikävä vaikka tuntui siltä, että ei olisi ehtinyt tehdä ja nähdä vielä mitään. Lontoo on suuri kaupunki, johon tulen varmasti joskus palaamaan uudelleen.

10 Leipomoala Opiskelijan nimi: Pauliina Knuuttila Opiskeluala: Elintarvike ala Kohdemaa: Englanti Kohdepaikkakunta: Leeds Isäntäoppilaitos: Leeds City College To-paikka: Grange Park Bakery To-jakson ajankohta: Erilaisten leipomotuotteiden valmistus leipomon yritysidean mukaisesti. 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Ei ollut mitään isoja eroja, laitteet ja raaka-aineet olivat tuttuja. Tuotteissa oli jonkin verran eroja; värejä ei käytetty läheskään niin paljon kuin Suomessa. 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Leeds vaikutti todella kivalta. Suhteellisen suuri kaupunki, mutta silti kotoisa. Oli jännä huomata, kuinka siistiä kaupungin keskustassa oli. Pisteet siitä. Myös kaksikerroksiset bussit olivat mukava lisä harmi vain kun ne eivät olleet niitä punaisia..

11 Kyllä! Englannissa on todella ystävällistä populaa. Kun kerran eksyin kaupungissa, hihkaisin ensimmäiselle vastaantulevalle naiselle ja kysyin apua. Hän näytti miltei kädestä pitäen mistä pysäkiltä minun pitää jatkaa matkaa. Hän jopa jätti menemättä (myöhästyi) omaan bussiinsa, kun näytti minulle reitin. o_o Ei sellaista Suomessa tapahdu. Myös useimmat bussinkuljettavat olivat todella avuliaita. Outoa oli kyllä se, ettei monikaan tiennyt ihan tuttuja paikkoja. Missä on Leedsin College?! En tiedä. Hyvin outoa, kyllä Suomessa edes jotenkin kuljettajat tietävät missä sijaitsee mikäkin suuri rakennus. Englantilaiset todella pukeutuivat miten halusivat; oli sää mikä tahansa eikä kukaan katsonut mitenkään erikoisesti. Se oli normaalia. 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? 1. Pyydä ulkomaanvaihdostasi hoitavaa opettajaa hankkimaan sellainen lentolippu jossa kerrotaan, että voit ottaa koneeseen kaksi matkalaukkua. : DD TAI VAIHTOEHTOISESTI 2. Älä pakkaa puoliakaan niistä vaatteista joita ensin meinasit. Keskustassa on todella hyvä (ja ennen kaikkea halpa) vaateliike, josta saa kyllä edullisesti täydennettyä vaatevarastoa. 3. Kannettava tietokone on kätevä, ja ainakin omassa isäntäperheessä oli järjestetty langaton netti, joten on helppo olla yhteydessä kotiin (halutessa tietenkin). 4. Vaikka olet kuinka hyvä englannissa, kannattaa silti ottaa se sanakirja mukaan. Varsinkin ammattisanaston tarkistaminen käy helpommin. 5. Ei todellakaan kannata jännittää! Ja vaikka olisit kuinka ujo, kannattaa miettiä tarkkaan miksi ei haluaisi lähteä vaihtoon. Todella rikastuttava kokemus! 6. Vapaa sana Todella hyvä kokemus näin jälkeenpäin harmittaa kun en edellisellä kerralla hakenut ulkomaan vaihtoon :/ mutta onneksi nyt pääsin. Englanti, tai ainakin Leeds tuntuu nyt kuin toiselta kodilta. Toivottavasti pääsen sinne vielä joskus uudestaan (: Enpä taida noita kuvia nyt tähän liittää, koska suurin osa niistä näkyy kuitenkin jo tuolla blogin puolella eli osoitteessa:

12 Liiketalous Opiskelijan nimi: Anna Karhu Opiskeluala: Liiketalouden perustutkinto, asiakaspalvelu Kohdemaa: Englanti Kohdepaikkakunta: Lontoo Isäntäoppilaitos: New Ham college To-paikka: Lontoo, East Ham To-jakson ajankohta: Papereiden arkistointi, Word-dokumenttien teko ja muut toimistotyöt. 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? En ole ennen tehnyt toimistotöitä, olen työskennellyt vain asiakaspalvelun parissa. 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkaunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Kiinnostava kaupunki, jossa mielettömän paljon nähtävää. Lontoossa on paljon museoita, kauppoja, nähtävyyksiä ja puistoja. Joka päivällä riitti tehtävää ja silti jäi paljon näkemättä. Ihmiset olivat ystävällisempiä ja huomaavaisempia.

13 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Jätä matkalaukkuun tilaa ostoksille. 6. Vapaa sana Vaihto oli mahtava kokemus kaikin puolin, ja aika meni erittäin nopeasti! Opiskelijan nimi: Maikki Kiilavuo Opiskeluala: Liiketalous Kohdemaa: Mallorca Kohdepaikkakunta: Palma Isäntäoppilaitos: IES Berenguer d Anoia To-paikka: Unicefin toimisto To-jakson ajankohta: Tein tutkimusta Baleaarien saarille muuttavista ihmisistä, raporttia hyödynnettiin tukimainonnan tekemisessä myöhemmin 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Kieli, ehkä myös tapa työskennellä, oltiin todella iloisia ja kohteliaita

14 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Paikka oli hieno, ajankohta ehkä väärä, oli vielä hieman kylmää. Paljon historiallista nähtävää, mutta myös shoppailumahdollisuudet, ranta lähellä, paljon ihania ruokapaikkoja! Ihmiset yleisesti rennompia, iloisempia 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Avoin mielin ja iloisena matkaan! 6. Vapaa sana Kokemuksena aivan mahtava! Todella harmi, ettei kaikki pääse/edes tahdo kokea. itselle jäi paljon upeita muistoja ja kielitaito parani Opiskelijan nimi: Veera Vanhala Opiskeluala: Liiketalous ja kauppa Kohdemaa: Englanti Kohdepaikkakunta: Lontoo Isäntäoppilaitos: Newhan College To-paikka: Newhan College To-jakson ajankohta:

15 Toimistoyöt (mm. Power pointin, Excelin ja Wordin käyttö, asiakirjojen järjestely) 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Työtehtävät olivat melko samanlaisia, kuin Suomessakin. Työpaikkana oli koulu, Suomessa olen työskennellyt kaupoissa. 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Kohdepaikkakuntana oli Lontoo, missä oli paljon nähtävää ja koettavaa. Mielenkiintoisinta oli kaupungin monimuotoisuus, sillä eri kaupungin osat erosivat paljon toisistaan. Suosikki paikkani oli Camden. Itse en huomannut suuria eroja. Jossain tilanteissa puhuttiin muodollisemmin kuin Suomessa (esim. puhelimeen puhuminen). 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Pitää puhua rohkeasti, vaikka ei aina täydellisesti osaisikaan, asiat selviävät kyllä. Kannattaa varautua monenlaisiin säätiloihin. Logistiikka Opiskelijan nimi: Jukka Olavi Helminen Opiskeluala: Logistiikan perustutkinto/autonkuljettaja Kohdemaa: Saksa Kohdepaikkakunta: Essen Isäntäoppilaitos: Etelä-kymenlaakson ammattiopisto To-paikka: Köppen Tankcontainer service

16 To-jakson ajankohta: Ajoonlähtötarkastukset ajoneuvoihin, tehdasalueilla asiointi/toimiminen, lastaus/purku tapahtumissa käytettävien työkalujen sekä liittimien käyttö, ADR tarrojen oikeaoppinen sijoittaminen säiliöihin. 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? koulussa emme juurikaan käyneet läpi säiliöautokuljetuksia tai niihin liittyviä asioita, joten melkein kaikki kuljetustapahtumat ulkomaisessa to-paikassani oli minulle uutta. Työntekijät olivat mielestäni yllättävän positiivisia sekä vieraanvaraisia verrattuna siihen, että töitä tehtiin n10h-15h päivässä. 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Asuimme n 30 min kävelymatkan päässä Essenin keskustasta Frohnhausenissa, pientä maksua vastaan pääsi keskustaa myös ratikalla. Frohnhaus oli rauhallinen paikka asua, ja kaikki tarvittavat kaupat ym olivat hostellimme vieressä. Essenin keskustaan en juurikaan ehtinyt kunnolla tutustumaan, koska työpäivän olivat pitkiä ja to-paikalle meno että tulomatka kesti n 45 min. Kyllä. Ihmiset olivat paljon sosiaalisempia, vieraanvaraisia sekä ystävällisempiä kuin suomessa. Tietysti tähän voi vaikuttaa se, että tulimme Suomesta ja olimme uusia ihmisiä heille. 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Jos majoitus ja to-paikka ovat samat kuin meillä, niin kehotan varautumaan pitkiin työpäiviin sekä työmatkoihin.

17 Matkailuala Opiskelijan nimi: Eevi Virtanen Opiskeluala: Matkailuala Kohdemaa: Espanja Kohdepaikkakunta: Madrid Isäntäoppilaitos: I.E.S Maria de Zayas y Sotomayor To-paikka: Dantours To-jakson ajankohta: Työpaikalla ei ollut mahdollisuutta antaa paljoa tehtäviä, mutta etsin hotelleita matkatoimistoille ja etsin sekalaisia matkailuun liittyviä uutisia matkatoimiston mainoksiin. 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Ulkomailla ei tietenkään voinut tehdä samoja asioita kuin Suomessa, koska ei ollut kielitaitoa. Aika monet asiat siis erosivat. 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Kiva, siisti ja viihtyisä paikka. Ihmisiä oli aika paljon ja suurin osa oli ystävällisiä. Välillä unohti olevansa vieraassa maassa. Joissakin tapauksissa oli, mutta kuitenkin yllättävän vähän loppujenlopuksi.

18 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Kieltä kannattaa opiskella edes vähän. Jo muutaman sanan muistamisen jälkeen pärjää maassa. Kannattaa olla avoin uusille asioille ja muistaa hymyillä. 6. Vapaa sana Vaihtoon lähtöä kannattaa miettiä etukäteen tarkkaan, varsinkin jos on ensimmäinen kerta ulkomailla yksin. Matka saattaa olla rankka, mutta positiivisella asenteella pärjää pitkälle! Metalliala Opiskelijan nimi: Antti-Pekka Johannes Airaksinen Opiskeluala: Kone- ja metallialan perustutkinto Kohdemaa: Saksa Kohdepaikkakunta: Dortmund Isäntäoppilaitos: DSW-21 To-paikka:DSW-21 To-jakson ajankohta: Ensimmäisenä viikkona olimme paikallisessa koulutuskeskuksessa harjoittelemassa käsityö-taitoja (viilaus, sahaus, teräksen esikäsittely). Viimeiset kaksi viikkoa olimme raskaskalusto korjaamolla, missä toimimme lähinnä apulaisina (vaihdoimme renkaita, öljyjä yms perushuoltoa). 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Periaatteessa emme olleet oman alamme töissä, joten työt erosivat melko paljon.

19 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Kohdepaikkakuntamme oli todella hyvä. Mielenkiintoisinta oli ehkä suuri koko ero verrattuna Kotkaan. Kaupungissa oli suuri keskusta, johon oli keskittynyt paljon kauppoja. Julkiset kulkuvälineet toimivat todella hyvin. He olivat ehkä hieman puheliaampia kui9n suomalaiset. Työpaikalla kaikki työt tehtiin erittäin rauhassa, kellon ajasta riippumatta, ja työaikoja noudatettiin todella tarkasti. Siinä oli ehkä suurin ero suomalaisiin verrattuna. 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Ottakaa omat haalarit mukaan. Älkää ujostelko kysyä apua paikallisilta esim. julkisten käytöstä. 6. Vapaa sana Reissu oli erittäin onnistunut ja antoisa. ehkä parannettavaa ensi kerralle olisi, että joku olisi lentokentällä vastassa ja neuvomassa hotelliin yms. Opiskelijan nimi: Alexei Boluev Opiskeluala: Kone- ja metalliala Kohdemaa: Saksa Kohdepaikkakunta: Dortmund Isäntäoppilaitos/Isäntäorganisaatio: DSW21 To-paikka:DSW21

20 To-jakson ajankohta: Ensimmäiset puolitoista viikkoa olimme koulussa. Siellä opeteltiin viilaamaan kappalaita erilaisiin mittoihin ja toleransseihin. Seuraavat puolitoista viikkoa olimme bussi/auto korjaamossa. Siellä mm. vaihdettiin autojen renkaita, tehtiin pieniä huoltoja autojen moottoreihin, yhdestä autosta vaihdettiin iskunvaimentimet. 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Saksassa 1 kurssin opiskelijat viilaavat ensimmäiset puoli vuotta joten päästiin viilaamaan heidän kanssaan. Suomessa taas pääsee heti tosi hommiin esimerkiksi sorvaamaan tai jyrsimään. Myöskin oli hyvin outoa se, että porukka sorvasi ilman suojalaseja ja hitsasi kaasulla ilman suojahanskoja. 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Kaupunki oli rauhallinen ja varsinkin keskusta oli helppo oppia. Myös julkisten liikenne neuvojen käyttäminen ei ollut vaikeaa. Mielenkiintoista oli, että silloin. kun oli jalkapallomatsit, niin koko kaupunki oli sekaisin. Jotkut itkivät kun oman kaupungin joukkue voitti. Saksalaiset ovat paljon sosiaalisempia, vieraanvaraisempia ja rohkeampia, kuin suomalaiset. Myöskin opettaja ja oppilaat ovat hyvissä väleissä ja heittävät läppää keskenään. Saksalaiset ovat myöskin hyvin kohteliaita. 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Kannattaa tutustua kulttuuriin ja etsiä uusia kavereita. 6. Vapaa sana Reissu oli kaikin puolin mukava kokemus sekä töissä että vapaa ajalla. Myöskin oppi tulemaa toimeen ulkomailla.

21 Opiskelijan nimi: Jenna Hanski Opiskeluala: Kone- ja metalliala Kohdemaa: Saksa Kohdepaikkakunta: Dortmund Isäntäoppilaitos/ Isäntäorganisaatio: DSW21 To-paikka: DSW21 To-jakson ajankohta: Ensimmäisen viikon vietimme ns. yrityksen koulussa. Viilasimme (paljon), porasimme reikiä ja kaikenlaista pikkuhommaa mitä teimme ensimmäisellä luokalla amiksessa. Seuraavat kaksi viikkoa menikin sitten bussikorjaamolla: vaihdoimme jarrulevyjä, laturin hihnoja yms. Ei siis oikeastaan oman alan töitä mutta mukavaa ja yleishyödyllistä. 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Taukoja oli vähemmän kuin Suomessa koulussa tai töissä. Työmoraalikin vaikutti yleisellä tasolla korkeammalta, töitä tehtiin lähes minuutintarkkaan taukoon asti eikä työaikanakaan pahemmin lusmuiltu. Työtehtävistä en osaa sanoa, sillä ne eivät olleet omaa alaa. 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkaunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Dortmund on puolen miljoonan asukkaan, melko tavanomainen suurkaupunki. Ei mikään erityisen kaunis paikka eikä oikeastaan mitään erikoista nähtävää. Suurkaupungeissa on tietysti aina puolensa, sillä vaikka varsinaisia nähtävyyksiä ei löytyisi, niin koettavaa senkin edestä. Paljon kivoja pikkukauppoja ja baareja. Joskus oli hauskaa mennä random tramin kyytiin ja hypätä pois kun siltä tuntuu ja tutkia paikkoja, jonne ei muuten tulisi mentyä. Myös jalkapallokulttuuri oli vahvasti näkyvillä kaupungissa, sillä Dortmundilla on menestyvä joukkue. Fanikauppoja oli paljon ja niistä löytyi lähes tulkoon mitä tahansa Dortmund Borussiaan liittyvää. Mielestäni saksalaiset ovat samantyyppistä kansaa kuin suomalaiset. Melko ujoja, mutta ehdottomasti ystävällisiä. Kielen takia oli välillä vaikea sanoa, oliko joku sinulle vihainen vai puhuiko vaan normaalisti niitä näitä.

22 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Käykää katsomassa jalkapalloa joko baarissa tai vielä parempi, menkää katsomaan paikan päälle jos mahdollista. Vaikkei jalkapallo uppoaisikaan, tunnelma on käsin kosketeltava Dortmundilaisten riemuitessa (tai hävitessä..) omasta joukkueestaan. Käykää Hövels-nimisessä olutravintolassa juomassa bisset. (Oma panimo!) Seikkailkaa. 6. Vapaa sana Todella hyvä reissu ja jäi ehdottomasti positiivinen fiilis kaikesta. Järjestelyissä oli pieniä puutteita mutta tosiaan vaan pieniä, ei jäänyt pahaa makua suuhun mistään. Vaikka töissä käytiin niin silti tuntui lomalta koko kolme viikkoa :D Opiskelijan nimi: Ville Peri Opiskeluala: Kone- ja metalliala Kohdemaa: Saksa Kohdepaikkakunta: Dortmund Isäntäoppilaitos/Isäntäorganisaatio: DSW21 To-paikka: DSW21 To-jakson ajankohta: Linja-autojen huoltoa. Vaihdettiin jarruosia, suodattimia, kaikenlaisia letkuja ja haitaribussien haitareita. 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Työpaikka oli enemmänkin autonasentajille, mutta tauot olivat lyhempiä, säännöllisempiä ja niitä oli vähemmän. Työilmapiiri oli paljon rennompi ja mukavampi, mutta töitä tehtiin tiukemmin. En

23 ole Suomessa autonasentajan töitä tehnyt, joten se oli uutta minulle mutta niistä suoriutui hyvin ja saatiin tehdä ihan oikeita töitä. 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Dortmund oli iso ja vanha teollisuuskaupunki. Ei paljoa nähtävää koska historiassa se pommitettiin maan tasalle. Kaupunki oli yllättävän hiljainen ja kauppoja löytyi keskustasta reilusti. Mielenkiintoisinta oli jalkapallokulttuuri ja kaupungin historia. Ei oikeastaan. Kättely oli paljon yleisempää kuin Suomessa. 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Kaupungista saa parhaan kuvan junasurffaamalla eli ottaa sattumalta junan ja menee niin pitkälle kuin pääsee. Sama juna tulee aina takaisinpäin ja siinä näkee eniten kaupunkia ja paikkoja. Ja minuun saa ottaa yhteyttä jos on kysyttävää. Rakennusala Opiskelijan nimi: Joonas Pentti Opiskeluala: Rakennus-ala Kohdemaa: Viro Kohdepaikkakunta: Pärnu Isäntäoppilaitos: Ekami To-paikka: Korsten Korda To-jakson ajankohta: Muurausta, lattian eristystä, raudoitusta, lattian valamista, katon tekoa

24 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Kulttuuri, vieras maa, eri kieli 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Siisti paikka, Kiintoisin oli ranta Paljon kohteliaampia 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Pitäkää hauskaa Opiskelijan nimi Ville Salin Opiskeluala Rakennusala Kohdemaa Liettua Kohdepaikkakunta Klaipeda Isäntäoppilaitos/Isäntäorganisaatio Klaipedos Siuvimo ir paslaugu Verslo Mokykla To-paikka ylempänä oleva koulu To-jakson ajankohta

25 Seinien tasoitus ja pinnoitus hommia 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Eri merkkiset materiaalit sekä työturvallisuus 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Suuri kauppakeskus miellytti totta kai ja mukava kaupunki muutenkin Ehkä hieman kohteliaampaa porukkaa kuin Suomessa 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Ei sinne sen kummoisempia ohjeita tarvitse hyvin pärjää maalaisjärjellä Ravintola-ala Opiskelijan nimi: Eetu Holopainen Opiskeluala: Hotelli,-ravintola- ja catering alan pt Kohdemaa: Espanja Kohdepaikkakunta: Madrid Isäntäoppilaitos: IES Maria de Zayas y Sotomayor To-paikka: Restaurant Gasterea

26 To-jakson ajankohta: Työtehtäviini kuului tehdä perus keittiöapulaisen askareita. Tein myös kiireisinä päivinä annos-salaatteja asiakkaille yhden keittiön henkilökunnan jäsenen kanssa. 2. Mitkä seikat ulkomaisessa to-paikassasi ja työtehtävissäsi erosivat vastaavista asioista Suomessa? Työpaikalla käsiteltiin erilaisia raaka-aineita kuin suomessa. 3. Kerro lyhyesti kohdepaikkakunnasta? Mikä oli erityisen mielenkiintoista? Kohdepaikkakunta oli mukava ja ihmiset olivat mukavia ja ystävällisiä. Kohdepaikkakunnalla kiinnostavinta oli paikalliset nähtävyydet ja maisemat. Eipä juuri ollenkaan mitään merkittävää mainitsemisen arvoista. 5. Mitä ohjeita antaisit seuraaville samaan maahan ja samalle paikkakunnalle lähteville opiskelijoille? Opetelkaa käyttämään paikallisia kulkuvälineitä ja nauttikaa reissusta. 6. Vapaa sana Reissu oli kaikin puolin mukava ja suosittelen sitä tulevillekin vuosille. Opiskelijan nimi Hedwig Suvi Opiskeluala Tarjoilija

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Tässä yhdeksännessä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset 2005 2006 vihkosessa esitellään

Lisätiedot

Tämä kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia.

Tämä kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia. Palaako mielesi maailmalle? Käsissäsi on jo kahdeksas ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset kirjanen. Tähän on koottu Vaasan yliopiston opiskelijoiden vaihtokertomuksia akateemiselta vuodelta 2004-2005,

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2009-2010 esitellään

Lisätiedot

Varia Tennistien opiskelijoiden lehti. Nro. 2 2014

Varia Tennistien opiskelijoiden lehti. Nro. 2 2014 Varia Tennistien opiskelijoiden lehti Nro. 2 2014 Sisällysluettelo Toimitus... 4 Kasvot lehden takana Pääkirjoitus... 5 Toivotamme viihtyisiä lukuhetkiä! Varia valistaa Vantaalla... 6 Missä kaikkialla

Lisätiedot

Toivomme, että tämä kooste ensikäden kokemuksista opiskelusta maailmalla on sinulle avuksi, kun valitset omaa vaihtopaikkaasi!

Toivomme, että tämä kooste ensikäden kokemuksista opiskelusta maailmalla on sinulle avuksi, kun valitset omaa vaihtopaikkaasi! Käsissäsi on kolmas kooste Vaasan yliopiston opiskelijoiden kokemuksista vaihtoajalta. Tämä kirjanen sisältää kertomuksia akateemiselta vuodelta 2000-2001, ja mukana on 41 korkeakoulua 17 eri maasta. Tarinat

Lisätiedot

SILENT REPORTAGE. Mielikuvia Suomen matkailumarkkinoista Saksassa

SILENT REPORTAGE. Mielikuvia Suomen matkailumarkkinoista Saksassa SILENT REPORTAGE Mielikuvia Suomen matkailumarkkinoista Saksassa Saksalaisten matkailijoiden haastatteluja Berliinissä ja Düsseldorfissa huhtikuussa 2011 ISBN 978-952- 6632-00- 1 (nid.) ISBN 978-952- 6632-01-

Lisätiedot

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 Tässä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa esitellään Vaasan yliopiston opiskelijoiden vaihtokokemuksia lukuvuoden 2010-2011. Mukana on kertomuksia

Lisätiedot

Unohtumaton kevät Ranskassa 2009

Unohtumaton kevät Ranskassa 2009 Unohtumaton kevät Ranskassa 2009 Leonardo Da Vinci - Projekti Legta Charles Baltet Ranska 14.4-5.5.2009 Iina Hulkko Maaseutuopisto Kannus Johdanto Sähköpostia tutkiessani osui heti silmääni otsikko Ranskaan!!!

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN AMMATTI- JA AIKUISOPISTO NOVIDAN TOIMINTAKERTOMUS

UUDENKAUPUNGIN AMMATTI- JA AIKUISOPISTO NOVIDAN TOIMINTAKERTOMUS 2012 2013 UUDENKAUPUNGIN AMMATTI- JA AIKUISOPISTO NOVIDAN TOIMINTAKERTOMUS on profiloitunut aktiiviseksi toimijaksi työelämän kanssa. Tässä lehdessä: Rehtori 2 Alaesittelyt 3-11 Liiketalouden perustutkintoa

Lisätiedot

Sisällys. Johdanto. Case: Tiina Piipponen. Case: Anu Ojaranta Tehtävä: Paikoillaan! Valmiina? Nyt! Tutkintojen tunnustaminen

Sisällys. Johdanto. Case: Tiina Piipponen. Case: Anu Ojaranta Tehtävä: Paikoillaan! Valmiina? Nyt! Tutkintojen tunnustaminen Suuntana maailma Sisällys Johdanto Valmiina lähtöön? Millä eväin maailmalle? Ilmari lähtee vapaaehtoistyöhön Sofia lähtee harjoitteluun Tehtävä: Kansainvälisyys ja minä Kaisla lähtee opiskelemaan Marko

Lisätiedot

Kansainvälistyvä lukio

Kansainvälistyvä lukio Kansainvälisyysteema 12.10.2002 2 / 2 0 0 2 TOIMITUS: Projektiryhmä Heidenheim: OPISKELIJAT: Juha Ojala Ari Luoma Lasse Lehtinen Maiju Kärjä Eeva-Maija Kippola Lotta Jääskelä Janne Henriksson Jani-Matti

Lisätiedot

Toimitus Projektivastaava Ari Jokinen

Toimitus Projektivastaava Ari Jokinen Toimitus Projektivastaava Ari Jokinen Toimitussihteerit Johannes Eret Teemu Toivanen Tommi Lauslehto Toimittajat Anna Granqvist Marikki Mattila Telma Tähkiö Ulkoasu Teemu Toivanen Kannet Johannes Eret

Lisätiedot

Haalarit niskaan. Helppari. Muistilista. YLÖS, ULOS JA ULKOMAILLE Matkailusta ammatti. Rennosti Saikulla. Listasimme Porin pikaiset ruokapaikat

Haalarit niskaan. Helppari. Muistilista. YLÖS, ULOS JA ULKOMAILLE Matkailusta ammatti. Rennosti Saikulla. Listasimme Porin pikaiset ruokapaikat SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN HAKIJALEHTI PALVELULIIKETOIMINTA 2015 Rennosti Saikulla Helppari Parhaat kumisaappaat, Muistilista apua uudelle opiskelijalle Listasimme Porin

Lisätiedot

Selvitys opintojen keskeyttämisestä. Vantaan ammattiopisto Varia Anu Arponen-Aaltonen Joulukuu 2012

Selvitys opintojen keskeyttämisestä. Vantaan ammattiopisto Varia Anu Arponen-Aaltonen Joulukuu 2012 Selvitys opintojen keskeyttämisestä Vantaan ammattiopisto Varia Anu Arponen-Aaltonen Joulukuu 2012 1. Taustaa: - Kohderyhmänä laskentapäivästä toisen jakson loppuun mennessä opintonsa keskeyttäneet opiskelijat

Lisätiedot

Työssäoppiminen ulkomailla, matkaraportti

Työssäoppiminen ulkomailla, matkaraportti Työssäoppiminen ulkomailla, matkaraportti Hain työssäoppimaan ulkomaille jo aikaisin keväällä 2011. Kiina oli ensimmäinen vaihtoehtoni listassa jota seurasivat Englanti ja Kreikka. Tarkoituksena oli ensiksi,

Lisätiedot

RIIHIMÄEN LUKIO VUOSIKERTOMUS

RIIHIMÄEN LUKIO VUOSIKERTOMUS RIIHIMÄEN LUKIO VUOSIKERTOMUS 2014 2015 1 SISÄLLYSLUETTELO Rehtori Kari Jukaraisen tervehdys 3 Uudet kasvot 4 Opiskelijakunta 6 Tutorit toimivat 8 Uuden ylioppilaan puhe ja Syksyn ylioppilaat 10 Opetusharjoittelijat

Lisätiedot

KILTALEHTI KANSAINVÄLISYYDEN ERIKOISPAINOS. Man@gerin 10-vuotisjuhlat lähestyvät. Man@gerin tapahtumarikas syksy pähkinänkuoressa

KILTALEHTI KANSAINVÄLISYYDEN ERIKOISPAINOS. Man@gerin 10-vuotisjuhlat lähestyvät. Man@gerin tapahtumarikas syksy pähkinänkuoressa KILTALEHTI Tietojohtajakilta Man@gerin virallinen uutislehti 2/2009 0 Excursiot, Vaihto-opiskelu, Kv-työelämä, Estiem... KANSAINVÄLISYYDEN ERIKOISPAINOS Lisäksi: Man@gerin tapahtumarikas syksy pähkinänkuoressa

Lisätiedot

JOHDANTO. - Henri Liljeroos, Digivallankumous.fi

JOHDANTO. - Henri Liljeroos, Digivallankumous.fi JOHDANTO Haluatko matkustella? Viettää enemmän aikaa perheesi kanssa? Muuttaa maailmaa? Auttaa muita muuttamaan maailmaa? Ehkä haluat tarjota omille vanhemmillesi mukavat eläkepäivät. Haluatko kirjoittaa

Lisätiedot

Pääkirjoitus. Väitän, että lopputulos on varsin onnistunut. Minun on turha jaaritella enempää. Nauttikaamme nuorten toimittajien töistä.

Pääkirjoitus. Väitän, että lopputulos on varsin onnistunut. Minun on turha jaaritella enempää. Nauttikaamme nuorten toimittajien töistä. Pääkirjoitus Koska tämä on Murros lehden ensimmäinen numero, en voi välttyä pohtimasta otsikon merkitystä. Onhan kyseessä hyvinkin konkreettisesti uusi alku, murroskausi. Kouluja fuusioituu, henkilökunta

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2008-2009 esitellään

Lisätiedot

Matkapäiväkirja. Bogotasta, Sasaimasta, Calista ja Santa Martasta sekä lastenkotityöstä Kolumbiassa

Matkapäiväkirja. Bogotasta, Sasaimasta, Calista ja Santa Martasta sekä lastenkotityöstä Kolumbiassa Matkapäiväkirja Bogotasta, Sasaimasta, Calista ja Santa Martasta sekä lastenkotityöstä Kolumbiassa Teksti, kuvat ja kuvatekstit: jorma.soini@in105.fi Päiväkirjan tekstit on poimittu lähes sellaisenaan

Lisätiedot

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT ISBN 978-952-457-405-1 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT RAPORTIN LAATIJA: EIJA SEPPÄNEN, FOUNTAIN PARK OY HELSINKI 2008 SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE 5 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

OPTIMI RY:N VIRALLINEN ÄÄNENKANNATTAJA 8. VSK NRO 4 MARRASKUU 2010. Pete Parkkonen Jyrki Kalaja Daniel Yli-Seppälä

OPTIMI RY:N VIRALLINEN ÄÄNENKANNATTAJA 8. VSK NRO 4 MARRASKUU 2010. Pete Parkkonen Jyrki Kalaja Daniel Yli-Seppälä bátäâoá ~tàátâá OPTIMI RY:N VIRALLINEN ÄÄNENKANNATTAJA 8. VSK NRO 4 MARRASKUU 2010 dg Pete Parkkonen Jyrki Kalaja Daniel Yli-Seppälä Pääkirjoitus Lasken sitten puuteria Alpeilla tai lampaita himassa, päähäni

Lisätiedot

Sini Sabotage Nollasopimukset Heikki Kuula. Next Step Muodin merkonomi Chile. Antroposofia Rentoa meininkiä Tanskassa

Sini Sabotage Nollasopimukset Heikki Kuula. Next Step Muodin merkonomi Chile. Antroposofia Rentoa meininkiä Tanskassa MUUTOS Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto -SAKKI ry Sini Sabotage Nollasopimukset Heikki Kuula Next Step Muodin merkonomi Chile Antroposofia Rentoa meininkiä Tanskassa Sisältö S. 3 / Pääkirjoitus, Puheenjohtajan

Lisätiedot

YRITYSHYVÄ 2014. voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt

YRITYSHYVÄ 2014. voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt YRITYSHYVÄ 2014 voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt YRITYS HYVÄ 2014 voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt Toimitus ja taitto Annika Jokinen, Kehittämiskeskus Opinkirjo Kirjoitusten luonnehdinnat Anne Helttunen,

Lisätiedot

RiSLO 1/2014 LAPSUS CALAMI. aesculapius.fi

RiSLO 1/2014 LAPSUS CALAMI. aesculapius.fi LAPSUS CALAMI aesculapius.fi RiSLO 1/2014 Pääkirjoitus Taas on pyörähtänyt puoli vuotta ajan rattaassa eteen päin ja on aika julkaista Lapsus Calamin huikea toinen numero! Edesmenneisiin noin kuuteen kuukauteen

Lisätiedot

Matkaraportti Toulouse Business School Kevät 2013

Matkaraportti Toulouse Business School Kevät 2013 Haraholma Noora Kontiola Julius Riekkola Peppiina Yli-Opas Riikka Matkaraportti Toulouse Business School Kevät 2013 Valitsimme Toulouse Business Schoolin vaihtoyliopistoksemme ranskan kulttuuria ja kieltä

Lisätiedot

Sanna Joutsimies Työssäoppimisen raportti 1 (8) 2.6.2011

Sanna Joutsimies Työssäoppimisen raportti 1 (8) 2.6.2011 Sanna Joutsimies Työssäoppimisen raportti 1 (8) Työssäoppimassa Suzhoussa, Kiinassa, syyslukukaudella 2010 Tausta Ensivaikutelma En vuosi sitten osannut edes kuvitella, että kirjoittaisin nyt, vuotta myöhemmin,

Lisätiedot

Rauno Vääräniemi. Hotelli Nafsika Rodoksen kaupungissa.

Rauno Vääräniemi. Hotelli Nafsika Rodoksen kaupungissa. Kreikka Rodos 2013 Tämä matkakertomus / kuvallinen matkapäiväkirja on kirjoitettu viikon Rodoksen lomalta. Matkan ajankohta oli 28.8. 4.9.2013. Kirjoittaja oli reissussa yksin. Majoituin Rodoksen kaupungissa

Lisätiedot

HISTORIAN LEHTI H 1/2013 TAMPEREEN YLIOPISTON HISTORIAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖLEHTI

HISTORIAN LEHTI H 1/2013 TAMPEREEN YLIOPISTON HISTORIAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖLEHTI HISTORIAN LEHTI H 1/2013 TAMPEREEN YLIOPISTON HISTORIAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖLEHTI Historian Lehti - Sisällys 01/2013 Tampereen yliopiston historian opiskelijoiden ainejärjestölehti 41. vuosikerta

Lisätiedot