TermoLog Oy Kiinteistön rakennetutkimukset.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TermoLog Oy Kiinteistön rakennetutkimukset. www.termolog.fi"

Transkriptio

1 TermoLog Oy

2 Kattava palvelutarjonta kiinteistön kunnon valvontaan tarkastusmenetelmä hyödyntää uusinta laiteja ohjelmistoteknologiaa. Menetelmään kuuluu lämpökuvauksen tukena myös lämpötila- ja painekartoitus jonka tulokset tilaaja saa käyttöönsä huoneistokohtaisesti ilman eri veloitusta. Tarkastukset suoritamme aina kiintein hinnoin, ilman muita kuluveloituksia, kaikkialla Suomessa. Muita palvelujamme ovat mm. tiiviysmittaukset, kosteuskartoitukset, päällystettävyysmittaukset sekä ilmanvaihdon mittaus ja säätötyöt. Seuraavilla sivuilla esittelemme tarkemmin TermoLog Oy:n palvelutarjontaa. 1. Lämpökuvaukset 2. Tiiviysmittaukset 3. Kosteuskartoitukset 4. Lattiapintojen päällystettävyysmittaukset 5. IV-mittaus ja säätöpalvelut

3 1. Standardin mukainen lämpökameratutkimus Kiinteistökuvauksissa noudatetaan aina rakennusten lämpökuvaus RATU 1213-S ja RT ohjetta. Lämpökameratutkimuksen raportointikynnys perustuu pistemäisen pintalämpöindeksin automaattiseen laskentaan. Laskennan parametreina käytetään huoneen sisäilman lämpötilaa (mitattuna oleskeluvyöhykkeeltä), ulkolämpötilaa, ja pistelämpötilaa. Korjaavina parametreina käytetään lisäksi paine-eroa, tuulipainetta sekä T lämpötilaa (- 24h). Automatiikka yhdistettynä älykkään raportointiohjelmiston käyttöön mahdollistaa nopeat ja luotettavat tulokset, jotka antavat mahdollisimman hyvän arvion rakenteiden lämpöfysikaalisesta käyttäytymisestä kuvaushetkellä. Jos standardit ja työmenetelmät tuntuvatkin vaikeaselkoisilta, saa asiakas aina käteensä laadukkaan, selkeän ja helposti ymmärrettävän raportin lämpökuvauksen tuloksista. Lämpökuvaajamme ovat VTT-sertifioituja.

4 Tietoa lämpötilaindeksin käytöstä Lämpötilaindeksillä voidaan arvioida rakennuksen vaipan lämpöteknistä toimivuutta. Lämpötilaindeksi määritellään seuraavasti: TI = (Tsp To)/(Ti To)x100 [%] TI = lämpötilaindeksi Tsp =sisäpinnan lämpötila, C Ti = sisäilman lämpötila, C To = ulkoilman lämpötila, C Lämpötilaindeksin laskemiseksi on määritettävä huoneilman lämpötila, ulkoilman lämpötila ja sisäpinnan (seinä tai lattia) lämpötila. Seinän välttävän tason lämpötilaindeksi on 81 % ja hyvän tason lämpötilaindeksi on 87 %. Vastaavasti lattian välttävän tason lämpötilaindeksi on 87 % ja hyvän tason lämpötilaindeksi on 97 %. Seinän ja ulkovaipan liitoskohtien sekä läpivientien pistemäistä lämpötilaa kuvaava välttävän tason lämpötilaindeksi on 61 % ja hyvän tason 65 %. Sijoittamalla mitatut suureet edellä mainittuun kaavaan ja ratkaisemalla siitä lämpötilaindeksi, voidaan seinän lämpöteknillinen kunto arvioida lämpöviihtyvyyden ja terveyshaitan kannalta.

5 Lämpökuvausraportointi Lämpökuvauksen tärkein tuotos on asiakkaalle luovutettava raportti. Lämpökuvan on oltava selkeä, ja osoitettava ongelmakohdat tarkasti. Vastuullisen ja sertifioidun lämpökuvaajan tehtävä on kommentoida jokainen raportoimansa lämpökuva : mitä kuvassa tapahtuu, miksi tapahtuu ja missä nimenomaisessa rakennekohdassa. Kommentit: Yläkerran makuuhuone numero 4. Parvekeoven kynnyksen ja vasemman karmin saumasta purkautuu lattialle erittäin kylmää ilmavuotoa. Karmisauman alueen uretaanitäyttö tulee tarkistaa. Myös oven vasemmassa alakulmassa on tiivistevuotoa, ovi säädetään uudelleen ilmavuotojen ehkäisemiseksi. Korjausluokitus 1.

6 2. Tiiviysmittaukset Ilmatiiviyden mittaamisella pyritään a. toteamaan ja b. paikallistamaan (savukokeet & lämpökuvaus) rakennuksen hallitsemattomat ilmavuodot, jotka saattavat aiheuttaa ongelmia energiankulutuksessa, rakenteissa (kosteus- ja mikrobivauriot) sekä myös asumisviihtyvyydessä (vetoisuus, sisäilman laatu). Vaateet rakennusten kokonaisenergiakulutuksen vähentämiseksi kiristyvät jatkuvasti. Suurin yksittäinen tekijä kasvaneeseen energiankulutukseen ovat nimenomaan ilmavuodot. TermoLog Oy suorittaa ilmatiiviyden mittauksia kaikissa kokoluokissa : kerrostaloasunnoista aina laajoihin toimistorakennuksiin asti. Tiiviysmittaajamme ovat VTT-sertifioituja. Retrotec mittauslaitteisto asennuskehyksessään huoneiston ulko-ovessa.

7 Tiiviysmittauksen raportointi n50 mitattu q50 mitattu V50 mitattu n50 marginaali *) R 8B 2,53 2, ,41-2,65 S 9B 1,82 3, ,73-1,91 S 12A 2,45 3, ,33-2,57 Tiiviysmittauksen tuloksena asiakas saa käyttöönsä VTT-sertifioidun tiiviysmittaajan allekirjoittaman raportin josta ilmenee selkeästi useita eri mittaustuloksia. Rakennusvalvontaa, rakennuttajia ja urakoitsijoita kiinnostava arvo on ns. ulkovaipan ilmavuotoluku, eli q50. q50 on tulos joka saadaan ilmavuotolitroista jaettuna rakennuksen ulkovaipan pinta-alalla. Ilmavuotolitrat mitataan -50 pascalin alipaineessa. Tiiviysmittaukseen voidaan liittää myös lämpökuvaus, jolloin tilaajalle voidaan ilmavuotoluvun lisäksi osoittaa myös yksittäiset rakennuksen vuotopisteet. Blowerdoor-ohjelmiston generoima vuotokäyrä, käyrällä osoitetaan rakennuksen ilmavuotomäärä eri alipainetilanteissa.

8 3. Kosteuskartoitus Pintamittaukset eli kosteuden tunnistaminen (pinta-anturit) Mittaukset rakenteiden sisältä (rakennekosteusanturit, betonianturit, painokosteusanturit) Sisäilman lämpötila- ja kosteusmittaukset Pintakosteusmittaukset ovat aina suuntaa antavia kosteusmittausmenetelmiä, joihin liittyy epävarmuustekijöitä. Pintamittauksilla voidaan tunnistaa kosteuseroja, mutta niillä ei voida luotettavasti varmistaa rakenteen kosteuspitoisuutta. Rakennekosteuden mittausmenetelmillä sen sijaan voidaan luotettavasti todeta tilanne, oli kyse sitten kevytrakenteisesta väliseinästä tai paksusta kylpyhuoneen lattiavalusta. VTT-sertifioidut kosteusmittaajamme työskentelevät sekä kosteudenhallintatehtävissä että kosteusvauriotyömailla.

9 Kosteusmittausraportti Pintakosteustulokset Rakennekosteustulokset Vallitsevat olosuhteet Digikuvat selvityksineen Hyvä raportointi pitää sisällään paljon muutakin kuin maallikolle epäselvät mittausarvot. Raportoinnin tulee selkeästi esittää tilaajalle vallitseva tilanne, sen syntysyyt sekä vaihtoehdot tilanteen korjaamiseksi. Raportoinnin todistaa oikeaksi VTT-sertifioitu kosteudenmittaaja omalla allekirjoituksellaan.

10 4. Betonivalun päällystettävyysmittaukset Betonivalujen päällystettävyyden arviointi on tarkkaa työtä : Uudis- tai korjausrakennustyömaalla ei ole varaa ylipitkiin valukuivatusaikoihin. Toisaalta liian aikaisin päällystetty valu aiheuttaa kiinnitysaineiden kemiallista hajoamista, ja aiheuttaa ylimääräisiä materiaali- sekä työkustannuksia. Betonin porareikä- tai koepalamittauksilla varmistetaan oikea-aikainen päällystystyö, valitusta pintamateriaalista riippuen. VTT-sertifioidut kosteusmittaajamme työskentelevät sekä uudisrakennustyömailla että korjausrakennustyömailla.

11 5. Ilmanvaihdon mittaus- ja säätöpalvelut Asuinhuoneiston ilmanvaihdon tehtävänä on poistaa sisäilman kosteutta ja epäpuhtauksia, jotta hengitettävä sisäilma on puhdasta ja terveellistä. Rakentamismääräysten mukaan asunnon ilman täytyy vaihtua vähintään kerran kahdessa tunnissa. Hyvä ilmanvaihto poistaa sellaisetkin epäpuhtaudet, joiden lähteitä ei voida välttää. Nämä epäpuhtaudet johtuvat ihmisen omasta aineenvaihdunnasta, rakennusmateriaaleista tai rakennuksessa olevista koneista ja laitteista. Keskeisin ilmanvaihtoa vaativa epäpuhtaus on yleensä asumisesta aiheutuva kosteus. Meiltä saat asianmukaiset palvelut kaikkiin ilmanvaihdon mittaus- ja säätötöihin. TermoLog Oy on Suomen LVI-liiton jäsenyritys.

12 TermoLog Oy tuottaa sertifioituja palveluja TermoLog Oy:n lämpökameratutkimuksia, tiiviysmittauksia ja rakennekosteusmittauksia tuottavat VTT:n henkilösertifioimat asiantuntijat. Sertifiointi on voimaa myös tulkintaa vaativissa tilanteissa : asiantuntijan puolueettomuus ja todennettu osaaminen, kaluston ajanmukaisuus ja kalibrointitodistukset yhdessä SFS standardin mukaisesti laaditun raportin kanssa ovat painava kokonaisuus missä tahansa tilanteessa. Rakennetutkimuksien tekijällä on kannettavanaan suuri vastuu. TermoLog Oy kantaa vastuun ja vastaa haasteeseen. Kiitos mielenkiinnostasi! TermoLog Oy Pekka Toivonen Puh Internet : TermoLog Oy Pekka Silvennoinen Puh Internet :

Lämpökuvauksen mittausraportti

Lämpökuvauksen mittausraportti Sivu 1 Lämpökuvauksen mittausraportti Mallitie 01600 Vantaa Tämä mittausraportti on kuvattu FLIR Systemsin ThermaCam E4-lämpökameralla (sarjanumero 21503438, 45 asteen linssi). Kuvauksen suoritti Pekka

Lisätiedot

PALONIITTY OY SIVU 1/8 LÄMPÖKUVAUS LIITE. Ohjeet ja määräykset. PALONIITTY OY 040-5524245 Pikku-Leheentie 45 14870 TUULOS www.paloniitty.

PALONIITTY OY SIVU 1/8 LÄMPÖKUVAUS LIITE. Ohjeet ja määräykset. PALONIITTY OY 040-5524245 Pikku-Leheentie 45 14870 TUULOS www.paloniitty. PALONIITTY OY SIVU 1/8 Ohjeet ja määräykset PALONIITTY OY 040-5524245 Pikku-Leheentie 45 14870 TUULOS www.paloniitty.fi PALONIITTY OY SIVU 2/8 JOHDANTO LÄMPÖKUVAUKSEEN Yleistä Rakennusten sisäpinnat eivät

Lisätiedot

Tietoa lämpökuvauksesta

Tietoa lämpökuvauksesta SIVU 1/7 Tietoa lämpökuvauksesta Lämpökuvauksesta... 2 Lämpökuvauksen suorittaminen... 3 Ulkoilman olosuhteet... 4 Sisäilman olosuhteet lämpökuvauksen aikana... 4 Tulosten esittäminen... 5 Raja-arvot ja

Lisätiedot

Asumisterveysohje. Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2003:

Asumisterveysohje. Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2003: Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2003: Asumisterveysohje Asuntojen ja muiden oleskelutilojen fysikaaliset, kemialliset ja mikrobiologiset tekijät Valtuutussäännös: Terveydensuojelulaki (763/94)

Lisätiedot

Harri Kaartinen ja Timo Laajoki. Fysikaalisten mittalaitteiden käyttö rakennusten kunnon arvioinnissa

Harri Kaartinen ja Timo Laajoki. Fysikaalisten mittalaitteiden käyttö rakennusten kunnon arvioinnissa Harri Kaartinen ja Timo Laajoki Fysikaalisten mittalaitteiden käyttö rakennusten kunnon arvioinnissa Opinnäytetyöt, rakennusterveys 2012 HARRI KAARTINEN TIMO LAAJOKI Fysikaalisten mittalaitteiden käyttö

Lisätiedot

2011-2012 RAKENNUSTEN LÄMPÖKUVAUSPALVELUT. VTT- sertifioitua tutkimusta

2011-2012 RAKENNUSTEN LÄMPÖKUVAUSPALVELUT. VTT- sertifioitua tutkimusta 2011-2012 RAKENNUSTEN LÄMPÖKUVAUSPALVELUT VTT- sertifioitua tutkimusta Sisällys Sisällys... 2 LÄMPÖKUVAUS... 3 Johdanto... 3 Mittausten tarkoitus... 3 Lämpökamera... 3 Milloin olisi aihetta tilata lämpökuvaus?...

Lisätiedot

Tekijä: Lämpökuvausmittausraportti Sivu 1/14 15.11.2011

Tekijä: Lämpökuvausmittausraportti Sivu 1/14 15.11.2011 Tekijä: Lämpökuvausmittausraportti Sivu 1/14 Kuvauksen suorittaja: Puhelin: Osoite: Postitoimipaikka: Tilaaja: Uudenmaanliitto Osoite: Esterinportti 2 B Postitoimipaikka: 00240 Helsinki Kohde: Omakotitalo

Lisätiedot

TIIVEYSKORJAUS KUINKA TIIVIITÄ TALOT OVAT?? Vanhan rakennuksen lämmitysenergiasta jopa 25 % poistuu vuotoilman mukana.

TIIVEYSKORJAUS KUINKA TIIVIITÄ TALOT OVAT?? Vanhan rakennuksen lämmitysenergiasta jopa 25 % poistuu vuotoilman mukana. 1.2.2013 Energiakorjaus Tekninen kortti kortti 9 TIIVEYSKORJAUS pientalot TIIVIS RAKENNUS ON ENERGIATEHOKAS JA VIIHTYISÄ Uudet rakennukset rakennetaan erittäin ilmatiiviiksi. Ilmatiiveyden edut on ymmärretty

Lisätiedot

Rakennusten lämpökuvaus

Rakennusten lämpökuvaus Rakennusten lämpökuvaus Timo Kauppinen, DI Erikoistutkija, VTT, Rakennusten teknologiat ja palvelut timo.kauppinen@vtt.fi Rakentajain kalenteri 2012 Rakennustietosäätiö RTS, Rakennustieto Oy ja Rakennusmestarit

Lisätiedot

Rakennusten tiiviysmittaus

Rakennusten tiiviysmittaus Rakennusten tiiviysmittaus Sauli Paloniitty, RI YAMK Lehtori, HAMK sauli.paloniitty@hamk.fi Rakentajain kalenteri 2013 Rakennustietosäätiö RTS, Rakennustieto Oy ja Rakennusmestarit ja insinöörit AMK RKL

Lisätiedot

Lähes nollaenergiatasoinen vanhusten palvelutalo. Hankinta, suunnittelu ja toteutus

Lähes nollaenergiatasoinen vanhusten palvelutalo. Hankinta, suunnittelu ja toteutus SEARCH 173 O HL I G H T S VI S I Mari Sepponen Pekka Tuominen Antti Ruuska Antti Knuuti Jarmo Laamanen Timo Kauppinen Teemu Vesanen G Hankinta, suunnittelu ja toteutus HI NS SC I E N CE T RE Lorem ipsum

Lisätiedot

Lähes nollaenergiatasoinen vanhusten palvelutalo. Hankinta, suunnittelu ja toteutus

Lähes nollaenergiatasoinen vanhusten palvelutalo. Hankinta, suunnittelu ja toteutus S VISIONS SCIENCE TECHNOLOGY RESEARCH HIGHLIGHT 173 Lähes nollaenergiatasoinen vanhusten palvelutalo Hankinta, suunnittelu ja toteutus Mari Sepponen Pekka Tuominen Antti Ruuska Antti Knuuti Jarmo Laamanen

Lisätiedot

Rakentamisprosessin kosteudenhallinta. - rakennuttajan laatuvalinnat, suunnittelu, työmaatoteutus ja ylläpito

Rakentamisprosessin kosteudenhallinta. - rakennuttajan laatuvalinnat, suunnittelu, työmaatoteutus ja ylläpito Rakentamisprosessin kosteudenhallinta - rakennuttajan laatuvalinnat, suunnittelu, työmaatoteutus ja ylläpito Pekka Seppälä laatupäällikkö Oulun yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut/ rakennusvalvonta 11.11.2013

Lisätiedot

TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN TOIMIALA. Rakennustekniikka INSINÖÖRITYÖ LÄMPÖKUVAUS LAADUNVARMISTUSTYÖKALUNA TALONRAKENTAMISESSA

TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN TOIMIALA. Rakennustekniikka INSINÖÖRITYÖ LÄMPÖKUVAUS LAADUNVARMISTUSTYÖKALUNA TALONRAKENTAMISESSA TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN TOIMIALA Rakennustekniikka INSINÖÖRITYÖ LÄMPÖKUVAUS LAADUNVARMISTUSTYÖKALUNA TALONRAKENTAMISESSA Työn tekijä: Kai Kuusisto Työn valvoja: Tapani Järvenpää Työn ohjaaja: Jari Valo

Lisätiedot

Koulurakennuksen sisäilman terveellisyyden selvittäminen

Koulurakennuksen sisäilman terveellisyyden selvittäminen Hannu Tiitto Koulurakennuksen sisäilman terveellisyyden selvittäminen Aducate Reports and Books 17/2011 Aducate Centre for Training and Development HANNU TIITTO Koulurakennuksen sisäilman terveellisyyden

Lisätiedot

Lämpökuvaus tilaajan laadunvarmistusmenetelmänä

Lämpökuvaus tilaajan laadunvarmistusmenetelmänä Tampereen ammattikorkeakoulu, ylempi AMK-tutkinto Rakennustekniikan koulutusohjelma Jenni Pitkänen Opinnäytetyö Lämpökuvaus tilaajan laadunvarmistusmenetelmänä Työn ohjaaja lehtori, diplomi-insinööri Heikki

Lisätiedot

Ilmatiiveys ja vuotokohdat pientaloissa

Ilmatiiveys ja vuotokohdat pientaloissa Energia- ja LVI-tekniikan koulutusohjelma Heikki Jussila Ilmatiiveys ja vuotokohdat pientaloissa Diplomityö, joka on jätetty tarkistettavaksi diplomi-insinöörin tutkintoa varten. Helsinki 31.3.2015 Valvoja:

Lisätiedot

SISÄILMAONGELMAISTEN KOULURAKENNUSTEN KORJAAMINEN

SISÄILMAONGELMAISTEN KOULURAKENNUSTEN KORJAAMINEN SISÄILMAONGELMAISTEN KOULURAKENNUSTEN KORJAAMINEN OSA 1 Kiinteistön omistajan opas sisäilmaongelmaisten koulurakennusten kunnon tutkimiseen ja korjaushankkeisiin Vesa Asikainen (toim.) Opetushallitus ja

Lisätiedot

Painesuhteet rakennuksen ulkovaipan yli

Painesuhteet rakennuksen ulkovaipan yli Kim Seppänen Painesuhteet rakennuksen ulkovaipan yli Aducate Reports and Books 9/2010 Aducate Centre for Training and Development KIM SEPPÄNEN Painesuhteet rakennuksen ulkovaipan yli Aducate Reports and

Lisätiedot

Valmistuu sovituna päivänä sovituun hintaan

Valmistuu sovituna päivänä sovituun hintaan Valmistuu sovituna päivänä sovituun hintaan Laadukkaasti rakennetu ja sisustetu Sievitalo on helppo & turvallinen ratkaisu ylivoimaisella toimitussisällöllä. Taloissa on toimivat pohjaratkaisut, kauniit

Lisätiedot

PIENTALON EKOMITTARIT

PIENTALON EKOMITTARIT ESPOO 2006 VTT TIEDOTTEITA 2354 PIENTALON EKOMITTARIT 1. VAIPAN JOHTUMISHÄVIÖLUKU 2. PIENTALON LÄMMÖNTARVE 3. ENERGIATEHOKKUUDEN HINTA 4. ILMAVUOTOLUKU 5. ENERGIATEHOKKUUDEN JA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN LAATUTÄHDET

Lisätiedot

Kaikki rakentajan kopiopalvelut yhdestä osoitteesta.

Kaikki rakentajan kopiopalvelut yhdestä osoitteesta. Kaikki rakentajan kopiopalvelut yhdestä osoitteesta. Paino- ja tulostuspalvelut Asiakasviestinnän palvelut Suurkuvapalvelut Teknisen alan palvelut Tallenne- ja arkistointipalvelut Käännöspalvelut Kirkkokatu

Lisätiedot

SISÄOLOSUHTEISIIN JA KOULUISTA JA PÄIVÄKODEISTA. Kauppinen, Timo 1, Siikanen, Sami 1, Rissanen, Juho 2, Partanen, Hannu 2, Räisänen, Mervi 3

SISÄOLOSUHTEISIIN JA KOULUISTA JA PÄIVÄKODEISTA. Kauppinen, Timo 1, Siikanen, Sami 1, Rissanen, Juho 2, Partanen, Hannu 2, Räisänen, Mervi 3 ILMAVUOTOJEN VAIKUTUS SISÄOLOSUHTEISIIN JA ENERGIATEHOKKUUTEEN - KENTTÄTULOKSIA KOULUISTA JA PÄIVÄKODEISTA Kauppinen, Timo 1, Siikanen, Sami 1, Rissanen, Juho 2, Partanen, Hannu 2, Räisänen, Mervi 3 1

Lisätiedot

SISÄILMATEKNINEN TUTKIMUSRAPORTTI ANTTILAN PÄIVÄKOTI, VANAMO

SISÄILMATEKNINEN TUTKIMUSRAPORTTI ANTTILAN PÄIVÄKOTI, VANAMO Sivu 1 / 21 SISÄILMATEKNINEN TUTKIMUSRAPORTTI ANTTILAN PÄIVÄKOTI, VANAMO Mikkolantie 5, 04600 Mäntsälä 29.5.2013 TILAAJA: Pasi Santala, työpäällikkö, kiinteistöpalvelut, Mäntsälän kunta TUTKIJA: Jari Järveläinen,

Lisätiedot

OPAS 2015. RAKENTAJAN www.jita.i. Jita-tuotteilla onnistut! Sastamala Huittinen Kokemäki Harjavalta. Jätevesijärjestelmät.

OPAS 2015. RAKENTAJAN www.jita.i. Jita-tuotteilla onnistut! Sastamala Huittinen Kokemäki Harjavalta. Jätevesijärjestelmät. RAKENTAJAN www.jita.i OPAS 2015 3. 5. 4. 2. 1. Jita-tuotteilla onnistut! ät 1. Jätevesijärjestelmät 4. Sadevesikaivot Jätevesijärjestelmät laajasta valikoimasta niin pieneen kuin suureenkin kohteeseen.

Lisätiedot

Asunto-osakeyhtiöissä tehtävät märkätilojen sekä putkistojen kuntoarviot ja -tutkimukset

Asunto-osakeyhtiöissä tehtävät märkätilojen sekä putkistojen kuntoarviot ja -tutkimukset Asunto-osakeyhtiöissä tehtävät märkätilojen sekä putkistojen kuntoarviot ja -tutkimukset Marko Leskinen, RI (AMK) Asiantuntija, Vahanen Oy Rakennusfysikaaliset asiantuntijapalvelut marko.leskinen@vahanen.com

Lisätiedot

TEEMALEHTI HELSINGIN. Rakennusmestarit ja -insinöörit 2009. teema. Energiatehokas rakentaminen

TEEMALEHTI HELSINGIN. Rakennusmestarit ja -insinöörit 2009. teema. Energiatehokas rakentaminen TEEMALEHTI HELSINGIN Rakennusmestarit ja -insinöörit 2009 Energiatehokas rakentaminen SISÄLTÖ 6B 2009 Toimittajalta Viimeistään tämän Energiatehokas rakentaminen -erikoisnumeron aineiston kokoaminen osoitti

Lisätiedot

Rakennusvalvonta Oulu. Pekka Seppälä 29.10.2013

Rakennusvalvonta Oulu. Pekka Seppälä 29.10.2013 Rakennusvalvonta Oulu Pekka Seppälä 29.10.2013 TULEVAISUUDEN TALON LAATUPOLKU PERUSTANA ENERGIAVIISAS MAANHANKINTA, KAAVOITUS JA YHDYSKUNTARAKENNE Energiankulutusta voidaan pienentää huomioimalla valintoja

Lisätiedot

Rakennekosteusmittausten laatu ja sen kehittäminen

Rakennekosteusmittausten laatu ja sen kehittäminen Kemian tekniikan korkeakoulu Materiaalitekniikan tutkinto-ohjelma Jyri Lehtoranta Rakennekosteusmittausten laatu ja sen kehittäminen Diplomityö, joka on jätetty opinnäytteenä tarkastettavaksi diplomiinsinöörin

Lisätiedot

RAKENNETEKNINEN KUNTOTUTKIMUS

RAKENNETEKNINEN KUNTOTUTKIMUS RAKENNETEKNINEN KUNTOTUTKIMUS Korjausrakentaminen PÄIVÄYS PROJEKTI Kiinteistön rakennetekninen kuntotutkimus TILAAJA Helsingin Kaupungin rakennusvirasto KOHDE Puistolan ala-aste (alakoulu),, 00760 Helsinki

Lisätiedot