Asennus- ja huolto-ohje

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Asennus- ja huolto-ohje"

Transkriptio

1 Asennus- ja huolto-ohje ENREGIS/X-Box -hulevesikasettijärjestelmä ja ENREGIS/Controlbox -tarkastuskanava

2 Yleistä ENREGIS/X-Box -hulevesikasetti on yksi markkinoiden kestävimmistä kaseteista. ENREGIS/X-Box -kasetteja on saatavana cm:n korkuisina 5 cm:n välein. Tämän lisäksi on saatavana erilaisia tarkastus- ja huuhtelukanavia. 170 mm:n kanava 500 mm:n kanava Hulevesikasettien suunnittelussa, mitoituksessa ja asennuksessa on noudatettava lakisääteisiä määräyksiä, lupamenettelyitä sekä asianmukaisten standardien ja työohjeistusten määräyksiä (Saksassa esim. DWA-A 138). Tämän lisäksi on noudatettava seuraavia ohjeita: Hulevesikasettiryhmä on asennettava vähintään 1,0 metrin etäisyydelle pohjaveden keskimääräisestä yläpinnasta. Alustan on oltava riittävän kantava (min. kimmomoduuli (E vd ) 25 MN/m 2 ) ja imeytyskäytössä riittävän hyvin vettä läpäisevä. Vedenläpäisevyys on riittävä, kun vedenläpäisevyyskerroin on suurempi kuin kf = m/s. Näin on vain, jos maaperä on sitomatonta tai sekarakeista standardin DIN mukaisesti. Tästä johtuen on yleensä teetettävä asiantuntijan suorittama maaperätutkimus, jonka avulla selvitetään maa-aineksen kf-arvo (ks. myös DWA-A 138). Mikäli pohjamaa on sitomatonta ja kasvillisuutta sisältävää tai sekarakeista maa-ainesta, kantavuus on yleensä riittävän hyvä. Hulevesiä imeytettäessä vedenläpäisevyysarvo ei saa olla suurempi kuin kf = m/s, koska pohjaveden etäisyyden ollessa pieni sadevesi imeytyisi pohjaveteen niin nopeasti, että se ei pysyisi vedellä kyllästyneessä vyöhykkeessä riittävän kauan ja maaperässä tapahtuvat kemialliset ja biologiset prosessit eivät siten puhdistaisi vettä riittävästi.

3 Varastointi ja kuljetus ENREGIS/Controlbox- ja 600 x 600 x 600 mm:n kokoiset ENREGIS/X-Box-kasetit pakataan kuljetusta varten yleensä siten, että yhdellä kuormalavalla on 16 kasettia (yhden 600 mm kasetin paino on n. 10 kg). Kuormalavojen purkuun ja siirtoon voidaan käyttää tarkoitukseen sopivaa haarukkatrukkia tai pyöräkuormaajaa. Jos nostossa käytetään kaivinkonetta tai nosturia, niiden tulee olla hyväksyttäjä kyseiseen käyttöön. HUOMIO: Kasetteja ei saa käsitellä alle +5 C:een lämpötilassa. Kasettien putoamista tai iskeytymistä toisiaan vasten on vältettävä! Välivarastoitaessa alustan tulee olla riittävän kiinteä ja tasainen, ja onnettomuuksien välttämiseksi kasettien varastointikorkeus ei saa ylittää 3 metriä. Kuormalavat on tuettava tuulen ja myrskyn varalta. Kasetteja ei saa varastoida ulkona yli vuotta pidempään. Kasetteja ei saa varastoida suorassa auringonpaisteessa vaan niiden tulee olla varastoinnin ajan varjoisassa paikassa ja/tai peitettynä vaalealla, valoa läpäisemättömällä muovilla. Kasettien kuumentumista tulee välttää. Kasetit saa asentaa vasta niiden jäähdyttyä (esim. aikaisin aamulla). Ennen asennusta kasetit on tarkistettava vaurioiden varalta. Vaurioituneita kasetteja ei saa asentaa. Rakennustöitä koskevia turvallisuusmääräyksiä on noudatettava.

4 Asennuskaivannon kaivaminen ja pohjan tasoitus Kaivantotöissä on noudatettava asianmukaisia työturvallisuusohjeita ja viranomaismääräyksiä. Työalueena toimivan kaivannon pituuden ja leveyden on oltava vähintään 1 metriä hulevesikasettijärjestelmän pituutta ja leveyttä suurempi. Asennuskaivannon syvyys saadaan laskemalla yhteen kasettien korkeus, täyttömaan paksuus ja kasettien alle tulevan hienojakoisen soran paksuus. Asennuskaivannon pohjan on oltava vaakatasossa ja tasainen, ja painaumia ja pehmeitä kohtia tulee välttää. Asennuskaivannon pohjan niihin kohtiin, joihin vajo- tai sadevesi kasautuu, on vaihdettava paremmin vettä läpäisevä maa-aines. Imeytyslaitteistoja käytettäessä asennuskaivannon tiivistetyn pohjan vedenläpäisevyyden on oltava vähintään suunnitellun läpäisevyysarvon mukainen. Mikäli tarpeellista, kaivannon pohjalle on levitettävä tasoituskerros hiekasta, soraisesta hiekasta tai hienojakoisesta sorasta (raekoko 2 8 mm). Pinta tiivistetään kevyellä tärylevyllä esimerkiksi ohjeistuksen DWA-A 139 mukaisesti ja tasataan vesivaa'an ja oikolaudan avulla. Tasoitetun kerroksen päällä saa kulkea tämän jälkeen vain lankkuja tai muottilevyjä pitkin.

5 Asentajan on varmistettava, että pohjan tiivistysaste on väh. 97 % ja min. kimmokerroin (E vd ) 25 MN/m 2. Suodatinkankaan asennus Tasauskerroksen päälle levitetään tasaisesti riittävän suuri maanrakennuskangas (väh. käyttöluokan 3 suodatinkangas) ja imeytyskasetit asennetaan kankaan päälle valmistajan ohjeiden mukaan. Maanrakennuskangas estää pohjamaan huuhtoutumisen. Myös hulevesikasettien ulkoreunat ympäröidään kokonaan ja tasaisesti maanrakennuskankaalla. Saumakohdissa kankaan on oltava limittäin vähintään 0,50 m.

6 Putkien läpivientikohtiin kankaaseen leikataan ristit putken koon mukaan. Kasettien ja kankaan väliin ei saa jäädä maa-ainesta. Kangas on asennettava koko järjestelmän ympärille eikä kankaassa saa olla aukkoja. Kasettien asennus Kasetit sijoitetaan suunnittelijan ohjeiden mukaisesti vierekkäin ja peräkkäin kerros kerrokselta. Huuhtelukanava sijoitetaan normaalista järjestelmän keskelle alimpaan kerrokseen. Huuhtelukanavien sijainnit voidaan myös sovittaa tuloputkien mukaan Kasettien liitokset:

7 Liittimet on kuvattu seuraavassa taulukossa: Ristiliittimet ENREGIS/X-kasettien liittämiseksi toisiinsa Kiinnitä asennustyökalun avulla, kunnes liitin lukittuu. Jokaiselle liitossivulle kiinnitetään kaksi liitintä Klipsiliittimet Controlbox-tarkastuskanavan ja X-Box-kasetin liittämiseksi toisiinsa. Jokaiselle liitossivulle kiinnitetään kaksi liitintä Pistoliittimet päällekkäisten kerrosten liittämiseksi toisiinsa Kerrosten väliin kiinnitetään yksi pistoliitin jokaisen kasetin keskelle

8 Valinnainen Enregis/Special Filter Stage -sisäinen suodatin Toimitukseen sisältyvä PE/PP-suodatinkangas levitetään huuhtelukanavan alle. PE/PP-kangas asennetaan suodatinkasetin/huuhtelukanavan ympärille ja kiinnitetään paikoilleen esim. nitojalla.

9 Kangas nostetaan n. 15 cm kasetin reunan yli ja seuraava kasettijono asennetaan paikalleen. Suodatin sidotaan paikoilleen liittämällä loput kasetit rakenteeseen.

10 ENREGIS/Controlbox-tarkastuskanavan sahausmatriisilla varustettu peitelevy putkiliitännälle ENREGIS/Controlbox-tarkastuskanavan päätylevy lukittuu paikoilleen klipsien avulla. Peitelevyyn sahataan pistosahalla sopivan kokoinen aukko putkelle.

11 Lähes valmis imeytysjärjestelmä Huuhtelukaivon asennus

12 Huuhtelukaivon liittäminen Controlbox- huuhtelukanavaan

13

14 Hulevesijärjestelmän tuuletus Jotta ilma pääsisi ulos säiliöstä sen täytön aikana on järjestelmään asennettava tuuletus. Tuuletusjärjestelmien on oltava sellaisia, etteivät pienet eläimet voi kulkeutua hulevesijärjestelmään

15 Asennuskaivannon täyttö Hulevesijärjestelmän ja asennuskaivannon reunojen välinen tila täytetään sitomattomalla, pyöristetyllä soralla (maksimiraekoko 32 mm) siten, että täyttömaa tulee aivan maanrakennuskankaaseen kiinni. Hulevesijärjestelmän ja kaivannon reunan välisen alueen on oltava vähintään 1/4 hulevesijärjestelmän korkeudesta, kuitenkin vähintään 0,50 m. Järjestelmästä kauempana olevat alueet voidaan täyttää myös maanrakennusalalla hyväksyttyjen sääntöjen mukaisella sekarakeisella maa-aineksella. Täyttömaan k-arvon on oltava kaikilla alueilla suurempi kuin maaperän k-arvo. Täyttömaaksi soveltuvat kaikki maanrakennusalalla hyväksyttyjen sääntöjen mukaiset tiivistettävät maa-ainekset. Vedenpitävän ulkokuoren vaurioitumisen välttämiseksi reunojen pinnat on peitettävä mekaanisesti suojaavalla maanrakennuskankaalla, jolla on mahdollisesti myös kuivaava ja suodattava vaikutus. Täyttömaa tulee asentaa kaikkialle mahdollisimman samanaikaisesti ja täyttömaakerroksen paksuuden tulee olla hulevesijärjestelmän sivuilla mahdollisimman yhtäläinen (korkeintaan 0,30 m). Täyttömaa tiivistetään kevyellä tai keskipainavalla tärylevyllä esimerkiksi ohjeistuksen DWA-A 139 mukaisesti. Hulevesijärjestelmän pinnan päälle levitetään jo asennetun suodatinkankaan lisäksi vielä toinen kerros maanrakennuskangasta tai tasauskerros hiekasta, soraisesta hiekasta tai hienojakoisesta sorasta. Molemmissa tapauksissa on varmistettava, että kerroksen eristys- ja suodatusominaisuudet ovat riittävät. Ensimmäisessä täyttökerroksessa (> 30 cm; renkaiden jälkiä ja kääntöliikkeitä vältettävä) tulee käyttää sitomatonta tai sekarakeista maa-ainesta, jonka maksimiraekoko on dmax = 32 mm ja jonka sisältämä sora on pyöristettyä. Ajoneuvolla ei saa ajaa

16 hulevesijärjestelmän päälle. Käyttötarkoituksesta riippuen kerros levitetään joko kaivinkoneella tai etukuormaajalla. Tiivistyksessä käytetään esimerkiksi ohjeistuksen DWA-A 139 mukaista kevyttä tai keskipainavaa tärylevyä. Tiejyrän käyttö on kielletty. Seuraavissa täyttökerroksissa voidaan käyttää mitä tahansa, maanrakennusalalla hyväksyttyjen sääntöjen mukaista tiivistettävää maa-ainesta. Tiivistykseen voidaan käyttää mitä tahansa maantiivistyskonetta, jonka kokonaispaino on korkeintaan 6 tonnia. Tiivistystä koskevat vaatimukset määräytyvät maanpinnan käytön mukaan. Jos maanpintaa tullaan käyttämään liikennetarkoitukseen, on noudatettava tienrakennusta koskevia viranomaismääräyksiä. Tiivistysasteen on oltava todistettavasti vähintään DPr = 97 %. Rakenteen päälle saa ajaa raskaalla työkoneella (maks. pyöräkuorma 5 tn; 30 tonnin raskas ajoneuvo) yleensä vasta sitten, kun täytön paksuus on yli 0,80 m. Täytön jälkeen rakenteen kimmokertoimen on oltava E v2 45 MN/m 2. Hulevesijärjestelmiä ei tule asentaa pakkasella. Hulevesijärjestelmissä täyttömaana saa käyttää vain routimattomia maalajeja. Muuta huomioitavaa Juurien tunkeutuminen järjestelmään tulee estää (ainoastaan matalajuuristen kasvien istutus sallittua; hulevesijärjestelmän etäisyys puista vähintään puolet puun latvuksen läpimitasta). Hulevesijärjestelmä, tuloputki ja sisäinen suodatin on tarkistettava ja huollettava

17 säännöllisin väliajoin. Painepesussa voidaan käyttää korkeintaan 100 barin painetta. ENREGIS/X-Box-kasetin ja ENREGIS/CONTROLBOX-tarkastuskanavan asennussyvyydet ENREGIS/X-Box-kasettien hyväksytyt asennuskriteerit koskevat saksalaisen RStO 01- ohjeen mukaista rakennusluokkaa V ja VI ja standardin DIN 1072 mukaista 60 tonnin raskaan ajoneuvon kuormitusta: ENREGIS/X-Box-kasetin minimipeittosyvyys: 0,8 m ENREGIS/X-Box-kasettien maksimiasennussyvyys: 4,5 m ENREGIS/X-Box-kasettijärjestelmän maksimikorkeus: 1,8 m ENREGIS/Controlbox-tarkastuskanavan asennusehdot: ENREGIS/Controlbox-elementin minimipeittosyvyys: 1 m ENREGIS/Controlbox-elementin maksimiasennussyvyys: 3,5 m ENREGIS/Controlbox-elementtijärjestelmän maksimikorkeus: 1,8 m Näiden asennusta koskevien raja-arvojen ylittäminen edellyttää ENREGIS GmbH:n kirjallista hyväksyntää. Tässä ilmoitetut käyttötekniset ohjeet ovat sitomattomia. Ne perustuvat omaan kokemukseemme ja ne on laadittu parhaan tietämyksemme mukaan. Vaikutuksemme ulkopuolisista työolosuhteista sekä erilaisista käyttöolosuhteista johtuen tässä ilmoitettuja tietoja ei voi käyttää vaatimuksen perusteena. ENREGIS-tuotteen soveltuvuus kulloiseenkin käyttötarkoitukseen on tarkistettava. Emme voi valvoa näiden tuotteiden käyttöä, soveltamista tai käsittelyä ja siksi tuotteiden käyttö, sovellus ja käsittely tapahtuu asiakkaan vastuulla. Vastuu määräytyy ainoastaan toimitusja maksuehtojen mukaisesti (katso Ne sisältävät myös mahdolliset takuuehdot, joiden edellytyksenä on, että ilmoittamiamme tuoteominaisuuksia ei ole muutettu.

Uponor-hulevesikasetit ja -tunnelit

Uponor-hulevesikasetit ja -tunnelit Uponor-hulevesikasetit ja -tunnelit S u u n n i t t e lu - j a a s e n n u s o h j e Sisältö Yleistä...3 Suunnittelu...3 Yleistä...3 Yleiset hulevesien käsittelyyn liittyvät määräykset...3 Maaperätutkimus...3

Lisätiedot

Hulevesien k ä sittely, Hulevesik a setit ja -tunnelit. Uudet ympäristöystävälliset ja tehokkaat ratkaisut hulevesien käsittelyyn

Hulevesien k ä sittely, Hulevesik a setit ja -tunnelit. Uudet ympäristöystävälliset ja tehokkaat ratkaisut hulevesien käsittelyyn Hulevesien k ä sittely, Hulevesik a setit ja -tunnelit Uudet ympäristöystävälliset ja tehokkaat ratkaisut hulevesien käsittelyyn Hulevesien käsittely syntypaikalla vähentää ympäristön kuormitusta Ilmastonmuutoksen

Lisätiedot

Stormbox hulevesien imeytys / viivy-

Stormbox hulevesien imeytys / viivy- Asennusohje Stormbox - hulevesien viivytys / imeytysjärjestelmä Stormbox hulevesien imeytys / viivy- Stormbox yksikön asennusohjeet Asenna STORMBOX hulevesikasetit näitä asennusohjeita, kuntakohtaisia

Lisätiedot

Wavin Q-Bic -hulevesikasetti

Wavin Q-Bic -hulevesikasetti www.wavin-labko.fi WAVIN-LABKO OY Labkotie 1 FIN-36240 KANGASALA Tel: +358 (0)20 1285 210 Fax: +358 (0)20 1285 280 email: tanks@wavin-labko.fi 06/11 Wavin Q-Bic -hulevesikasetti Asennusohje Sisällysluettelo

Lisätiedot

MUOVIPUTKIEN ASENNUS

MUOVIPUTKIEN ASENNUS MUOVIPUTKIEN ASENNUS Putkijaoston julkaisu no 36 TASKUOPAS Tässä taskuoppaassa esitetyt asennusohjeet noudattavat Suomen Rakennusinsinöörien liitto ry:n julkaisussa RIL 77-2005 Maahan ja veteen asennettavat

Lisätiedot

Uponor-mökkituotteet. Toimintaperiaate. Mökeille ja rantasaunoille:

Uponor-mökkituotteet. Toimintaperiaate. Mökeille ja rantasaunoille: Uponor-mökkituotteet Toimintaperiaate Uponor-mökkituotteet on suunniteltu erityisesti pienten pesuvesimäärien käsittelyyn matalavarusteisilla kesämökeillä ja rantasaunoilla. Mökeille ja rantasaunoille:

Lisätiedot

WAVIN-LABKO OY Labkotie 1 36240 KANGASALA Tel: +358 (0)20 1285 210 Fax: +358 (0)020 1285 280 email: tanks@wavin-labko.

WAVIN-LABKO OY Labkotie 1 36240 KANGASALA Tel: +358 (0)20 1285 210 Fax: +358 (0)020 1285 280 email: tanks@wavin-labko. www.wavin-labko.fi WAVIN-LABKO OY Labkotie 1 36240 KANGASALA Tel: +358 (0)20 1285 210 Fax: +358 (0)020 1285 280 email: tanks@wavin-labko.fi 04/10 Labko Saunakaivo 300 Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet

Lisätiedot

Mökkipaketti 2. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet. Ohjeversio 08/11

Mökkipaketti 2. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet. Ohjeversio 08/11 Mökkipaketti 2 Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet Ohjeversio 08/11 1 Sisältö 1 Käyttötarkoitus... 3 2 Asentaminen... 4 2.1 Imeytyskaivon asentaminen... 5 3 Huolto... 6 2 1 Käyttötarkoitus Mökkipaketti

Lisätiedot

FLAAMING OY. Smart Syväsäiliöt. Asennusohje Smart- syväsäiliöille. Onneksi olkoon!

FLAAMING OY. Smart Syväsäiliöt. Asennusohje Smart- syväsäiliöille. Onneksi olkoon! - Jätehuollon laitteet FLAAMING OY Smart Syväsäiliöt Asennusohje Smart- syväsäiliöille. Onneksi olkoon! Olette ostaneet Smart Syväsäiliö tuotteen, joka on tehokas jätteenkeräysjärjestelmä. Lue tämä ohje,

Lisätiedot

Varastointi. Flex Putket. Flex putket voidaan varastoida joko pysty-tai vaaka-asentoon. Varastoalueella ei saa olla. teräviä kappaleita esim kiviä.

Varastointi. Flex Putket. Flex putket voidaan varastoida joko pysty-tai vaaka-asentoon. Varastoalueella ei saa olla. teräviä kappaleita esim kiviä. Varastointi 2 Flex Putket Flex putket voidaan varastoida joko pysty-tai vaaka-asentoon. Varastoalueella ei saa olla teräviä kappaleita esim kiviä. Putkipäät ovat syytä suojata päätysuojin ennen asennusta.

Lisätiedot

Asennusohje. Viivytys- / sadevesisäiliö

Asennusohje. Viivytys- / sadevesisäiliö Asennusohje Viivytys- / sadevesisäiliö Viivytys- / sadevesisäiliön asentaminen Olet tehnyt erinomaisen valinnan valitessasi Pipelife viivytyssäiliön. Tutustu huolellisesti viivytyssäiliön asennusohjeisiin

Lisätiedot

Asennusohje Sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3

Asennusohje Sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3 Asennusohje Sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3 Uponor-sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3 5 1 3 2 4 1. Sadevesiputki (tuloputki). - 2. Suojaputki vesiletkulle. - 3. Huoltokaivo. - 4. Ylivuotoputki. - 5. Vesiposti

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL ASENNUSOHJEET 24 / 36 EL Näin saavutetaan paras ääneneristys Betonielementit ja betoniset ontelolaatat Betonisten välipohjien ääneneristys riippuu paljolti siitä, millaisia kantavat rakenteet ovat. Laatta-

Lisätiedot

Yleiset ohjeet, ulkosovitus EUBA-20/53, EUBB- 60/84

Yleiset ohjeet, ulkosovitus EUBA-20/53, EUBB- 60/84 Toimitus EUB(A,B) toimitetaan yhtenä yksikkönä, ts. palkkialustalle kokoonpantuna koneena, jossa on katto, ks. kuva 1. Vaihtoehtoisesti kone voidaan toimittaa myös lohkoina, joissa on katto ja palkkialusta

Lisätiedot

Biopuhdistaja 4 - harmaavesipuhdistaja. Harmaavesipuhdistajan Asennus-, käyttö- ja huolto-ohje

Biopuhdistaja 4 - harmaavesipuhdistaja. Harmaavesipuhdistajan Asennus-, käyttö- ja huolto-ohje Biopuhdistaja 4 - harmaavesipuhdistaja Harmaavesipuhdistajan Asennus-, käyttö- ja huolto-ohje SISÄLTÖ 01 Biopuhdistaja 4 - ominaisuudet 02 Turvallisuus 03 Toimintaperiaate 04 Mitä tarvitset asennuksessa

Lisätiedot

Vuototiivis jakokeskuskaappi

Vuototiivis jakokeskuskaappi Vuototiivis jakokeskuskaappi Ominaisuudet ja käyttötarkoitus Vuototiiviitä jakokeskuskaappeja käytetään lämmitysja käyttövesijärjestelmien jakeluputkistojen asennuksissa. Kaapin vuototiiveys saavutetaan

Lisätiedot

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Käyttötarkoitus: ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Hormex T600 liekki piippu on lämpöä kestävä, kaksoisseinäinen savupiippujärjestelmä, joka on valmistettu 1.4828 lämpöä kestävästä teräksestä (ulkokuori - 1.4301)

Lisätiedot

ASENNUSOHJE. Bender L- ja T-tuet

ASENNUSOHJE. Bender L- ja T-tuet Vakiovalmisteisissa Benders tukimuurielementeissä on harmaa telattu pinta. Valikoimassamme on myös sileäpintaisia, graafisesti pintamuotoiltuja tai matriisiin valettuja malleja. Elementit valmistetaan

Lisätiedot

Lokasäiliö l Asennusohje 4/2015

Lokasäiliö l Asennusohje 4/2015 Lokasäiliö 5 000 l Asennusohje 4/2015 Onnline-lokasäiliö Onnline lokasäiliö on jätevesien ja lietteen varastoimiseen tarkoitettu säiliö. Säiliön suunnittelussa on otettu huomioon sen käyttökohteiden ja

Lisätiedot

MolokClassic Syväkeräys -säiliön (5 m³, 3 m³, 1.3 m³, 800l ja 300 l) ASENNUSOHJE

MolokClassic Syväkeräys -säiliön (5 m³, 3 m³, 1.3 m³, 800l ja 300 l) ASENNUSOHJE MolokClassic Syväkeräys -säiliön (5 m³, 3 m³, 1.3 m³, 800l ja 300 l) ASENNUSOHJE SÄILIÖIDEN KULJETUS JA KÄSITTELY Käsittele Syväkeräys -säiliöitä varoen. Säiliötä ei saa vierittää eikä pudottaa. Nosta

Lisätiedot

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan.

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan. 1 Tässä luvussa käsitellään johtokaivantojen eli johtojen, kaapeleiden, salaojien, putkien ja kaivojen alkutäyttöjä. Tässä luvussa alkutäytöllä tarkoitetaan myös rumpujen ympärystäyttöjä. 22332.1 Alkutäyttöjen

Lisätiedot

Allround-silta. ARS-asennusohje LAYHER -TELINEJÄRJESTELMÄ RAKENNAMME TURVALLISET TYÖOLOSUHTEET

Allround-silta. ARS-asennusohje LAYHER -TELINEJÄRJESTELMÄ RAKENNAMME TURVALLISET TYÖOLOSUHTEET Allround-silta LAYHER -TELINEJÄRJESTELMÄ ARS-asennusohje RAKENNAMME TURVALLISET TYÖOLOSUHTEET 1 1. JOHDANTO Asennuksessa on käytettävä ainoastaan Layherin alkuperäisosia. Ennen asennusta tarkasta huolella

Lisätiedot

Ohjeet Wavin Q-Bic Plus -järjestelmän asennukseen

Ohjeet Wavin Q-Bic Plus -järjestelmän asennukseen Ohjeet Wavin Q-Bic Plus -järjestelmän asennukseen Kesäkuu 2016, versio 7 2/28 Sisällys 3/28 1. Q-BIC PLUS 1.1. YLEISKUVAUS 1.2. OSAT 1.3. MITAT 1.4. PAKKAUKSEN PURKU ja KÄSITTELY 2. ASENNUSOHJEET 3. KUVALLINEN

Lisätiedot

Kiviaines Vaatimus Suodatinkerroksessa käytetään hiekkaa, jonka rakeisuus on kuvan 22342:K1 mukainen.

Kiviaines Vaatimus Suodatinkerroksessa käytetään hiekkaa, jonka rakeisuus on kuvan 22342:K1 mukainen. 1 22342 Suodatinrakenteet 22342.1 Suodatinrakenteen materiaalit, yleistä Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään.

Lisätiedot

Raita PA bio ja biokem puhdistamot - ASENNUSOHJE

Raita PA bio ja biokem puhdistamot - ASENNUSOHJE PA puhdistamon asennus, hoito, huolto. K Kiitos, että valitsit PA puhdistamon puhdistamaan kiinteistösi jätevettä. Vaikka PA on helppo asentaa ja ylläpitää, se tarvitsee muutamia toimenpiteitä toimiakseen

Lisätiedot

MolokClassic Syväkeräys -säiliön ASENNUSOHJE

MolokClassic Syväkeräys -säiliön ASENNUSOHJE MolokClassic Syväkeräys -säiliön ASENNUSOHJE SÄILIÖIDEN KULJETUS JA KÄSITTELY Käsittele Syväkeräys -säiliöitä varoen. Säiliötä ei saa vierittää eikä pudottaa. Nosta säiliötä vain siinä olevista nostolenkeistä,

Lisätiedot

KUMPPANINA PARAS PIPELIFE ASENNUSOHJE. Matala 5000 umpisäiliö

KUMPPANINA PARAS PIPELIFE ASENNUSOHJE. Matala 5000 umpisäiliö KUMPPANINA PARAS PIPELIFE ASENNUSOHJE Matala 5000 umpisäiliö KUMPPANINA PARAS PIPELIFE Matala 5000 umpisäiliö Matala 5000 umpisäiliö on jätevesien ja lietteen varastoimiseen tarkoitettu säiliö. Säiliön

Lisätiedot

BENDERS seinäelementit. Seinäelementit ja perustukset. Lisää Bendersistä: www.benders.fi

BENDERS seinäelementit. Seinäelementit ja perustukset. Lisää Bendersistä: www.benders.fi BENDERS seinäelementit Seinäelementit ja perustukset Lisää Bendersistä: www.benders.fi 2 Sisältö Seinäelementit 4-10 Seinäelementtien tarvikkeet 11 Perustukset 12-15 Perustustarvikkeet 15 3 Seinäelementti

Lisätiedot

OMAKOTITALON POHJATYÖT. Maaperä ratkaisee mitä pohjatöitä tontilla pitää tehdä

OMAKOTITALON POHJATYÖT. Maaperä ratkaisee mitä pohjatöitä tontilla pitää tehdä Ennen omakotitalon paikka valittiin sen mu kaan, missä pohjatöiden tekeminen oli mahdollisimman helppoa. Nykyisin rakennuspaikan valintaa ohjaavat kaavamääräykset, tontin sijainti ja hinta. OMAKOTITALON

Lisätiedot

Muottiharkot työohje 17/11/2015

Muottiharkot työohje 17/11/2015 Muottiharkot työohje 17/11/2015 Sisällysluettelo Toimitukseen valmistautuminen..sivu.3 Harkkojärjestelmä ja mitoitus...sivu.4 Harkkojen ladonta ja raudoitus sivu.6 Harkkojen valaminen.sivu.8 Aukkopielet

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoTank 300/310. Providing sustainable energy solutions worldwide

Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoTank 300/310. Providing sustainable energy solutions worldwide 161 502 30-2 Providing sustainable energy solutions worldwide Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoTank 300/310 TÄRKEÄÄ LUE HUOLELLISESTI ENNEN KÄYTTÖÄ SÄILYTÄ MYÖHEMPÄÄ KÄYTTÖÄ VARTEN 2016-04-25 Asennus-

Lisätiedot

ASENNUSOHJE Carat S säiliöt 2700-6500 ltr Viivytyssäiliöt Umpisäiliöt

ASENNUSOHJE Carat S säiliöt 2700-6500 ltr Viivytyssäiliöt Umpisäiliöt ASENNUSOHJE Carat S säiliöt 2700-6500 ltr Viivytyssäiliöt Umpisäiliöt Versio 130122 1 Sisältö 1 Carat S säiliö ----------------------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

Normit TUOTETTA KOSKEVAT NORMIT JA MÄÄRÄYKSET

Normit TUOTETTA KOSKEVAT NORMIT JA MÄÄRÄYKSET Normit TUOTETTA KOSKEVAT NORMIT JA MÄÄRÄYKSET Suihkukaapit on valmistettu seuraavien direktiivien mukaisesti: Matalajännite 2006/95/EEC Yhdenmukaisuus kyseisen direktiivin kanssa taataan seuraavilla harmonisointinormeilla:

Lisätiedot

TYCROC SUIHKUALLAS JA LATTIAKAIVO

TYCROC SUIHKUALLAS JA LATTIAKAIVO TYCROC SUIHKUALLAS JA LATTIAKAIVO Tycroc suihkualtaat toimitetaan aina asianmukaisella lattiakaivolla varustettuina. Komponentit on kehitetty yhdessä käytettäväksi eivätkä sovi asennettavaksi muiden valmistajien

Lisätiedot

2232 Rakennuksen täytöt

2232 Rakennuksen täytöt 1 22321 Rakennuksen ulkopuoliset täytöt Rakennuksen ulkopuolinen täyttö sisältää rakennuskaivannon täytöt rakennuksen sokkeli- /anturalinjan ulkopuolella. 22321.1 Rakennuksen ulkopuolisten täyttöjen materiaalit

Lisätiedot

GRUNDFOS KÄYTTÖOHJEET. Pumppaamon asennus ja käyttöönotto

GRUNDFOS KÄYTTÖOHJEET. Pumppaamon asennus ja käyttöönotto GRUNDFOS KÄYTTÖOHJEET Pumppaamon asennus ja käyttöönotto SISÄLLYSLUETTELO Sivu 1. YLEISTÄ...2 1.1 Tärkeää... 2 1.2 Varoituksia... 2 2 SÄILIÖ...2 2.1 Kuljetus ja nostaminen... 3 2.2 Säiliön vastaanottotarkastus...

Lisätiedot

InfraRYL, Päivitys / SHV 1 TK242 TR8 RTS 17:52

InfraRYL, Päivitys / SHV 1 TK242 TR8 RTS 17:52 InfraRYL, Päivitys 21.11.2017 / SHV 1 14352 Teräsrummut Määrämittausohje 1434. 14352.1 Teräsrumpujen materiaalit 14352.1.1 Aallotettujen teräsrumpujen materiaalit Kierresaumatun, sinkityn teräsputken tulee

Lisätiedot

Uponor G12 -lämmönkeruuputki. Asennuksen pikaohje

Uponor G12 -lämmönkeruuputki. Asennuksen pikaohje Uponor G12 -lämmönkeruuputki Asennuksen pikaohje poraajille Uponor G12 -lämmönkeruuputken asennus neljässä vaiheessa Uponor G12 -putket asennetaan periaatteessa samalla menetelmällä kuin tavanomaiset keruuputket.

Lisätiedot

ASENNUSOHJE. ErgoFloor-kumilaatat. sivu 1 / 5 VARASTOINTI

ASENNUSOHJE. ErgoFloor-kumilaatat. sivu 1 / 5 VARASTOINTI ASENNUSOHJE ErgoFloor-kumilaatat sivu 1 / 5 VARASTOINTI Kumilaatat tulee säilyttää kuivassa tilassa, jonka lämpötila on yli +10C. Jos kumilaattoja säilytetään alle +10C lämpötilassa, tulee ne siirtää asennettavaan

Lisätiedot

ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS

ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS Asennusohje 1 (6) ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS ASENNUSOHJE YLEISTÄ Elementit asennetaan runkotyövaiheessa kerros kerrallaan asennussuunnitelman mukaisessa järjestyksessä. Tilaaja/työmaa

Lisätiedot

CSEasyn toimintaperiaate

CSEasyn toimintaperiaate CSEasyn toimintaperiaate Pultti (6x) Rajoitinkappale Tavallinen vanne CSEasy-rengas CSEasy-sovitin Puristuslevy Sisäsovitin koostuu kolmesta esiasennetusta lohkosta ja yhdestä esiasennetusta kumisesta

Lisätiedot

Herkules sadevesisäiliö 1600 litraa

Herkules sadevesisäiliö 1600 litraa Herkules sadevesisäiliö 1600 litraa Herkules säiliö asennettavaksi maan päälle ja maan alle ASENNUS- JA HUOLTO-OHJEET VERSIO 100727 1 Sisältö Yleisiä huomioita... 3 Turvallisuus... 3 Pakolliset merkinnät...

Lisätiedot

Vala hiekkakerroksen päälle ankkurointilaatta (2200x1800x150) mm.

Vala hiekkakerroksen päälle ankkurointilaatta (2200x1800x150) mm. 10 ASENTAMINEN 10.1 Panospuhdistamon kuljetus ja käsittely Kuljetusherkkien laitteiden takia BioKem Panospuhdistamoa ja sen osia on käsiteltävä varoen. Sido panospuhdistamon osat kuljetuksen ajaksi siten,

Lisätiedot

Teräsrakenteiden palosuojaus

Teräsrakenteiden palosuojaus Teräsrakenteiden palosuojaus Vers. 0-05 PROMATECT-L on palamaton levy, jota käytetään teräs- ja betonirakenteiden suojaamisen tulipaloilta. Levy on valmistettu epäorgaanisesta kalsiumsilikaatista, joka

Lisätiedot

Vestelli Dolphin 600 harmaavesipumppaamo. Asennus-, käyttö- & huolto-ohje

Vestelli Dolphin 600 harmaavesipumppaamo. Asennus-, käyttö- & huolto-ohje Vestelli Dolphin 600 harmaavesipumppaamo Asennus-, käyttö- & huolto-ohje SISÄLTÖ 01 02 03 04 05 Turvallisuus Tyyppikuva Mitä tarvitset asennuksessa Asennus Huolto, takuu & yhteystiedot Turvallisuus 150-500

Lisätiedot

Betonielementtidetaljit

Betonielementtidetaljit Betonielementtidetaljit Matti Turunen, rakennusinsinööri Osastopäällikkö, Finnmap Consulting Oy matti.turunen@finnmapcons.fi Artikkelissa käsitellään asuinrakennusten kiinnitysdetaljeja, mutta samat periaatteet

Lisätiedot

UTU Mirri Kuljetus- ja asennusohje

UTU Mirri Kuljetus- ja asennusohje UTU Mirri Kuljetus- ja asennusohje SISÄLLYSLUETTELO: 1) EU-VAATIMUKSENMUKAISUUSVAKUUTUS CE 3 2) VASTAANOTETUN TAVARAN TARKASTUS 4 3) YMPÄRISTÖOLOT 4 4) KESKUKSIEN SIIRTÄMINEN 4 5) KENTTIEN LIITTÄMINEN

Lisätiedot

Manual. Swim & Fun Scandinavia, Fagerholtvej 16, 4050 Skibby www.swim-fun.dk 1

Manual. Swim & Fun Scandinavia, Fagerholtvej 16, 4050 Skibby www.swim-fun.dk 1 Manual Dansk Svensk Suomi Norsk English Polish Nedgravning af pool...2 Nergrävning av pool...5 Tietoja uima-altaan kaivamisesta maahan...8 Nedgraving av bassenget...10 In-ground use of pool...13 Informacje

Lisätiedot

TYTON JA STANDARD TT PE PE pintaisen SG putken asentaminen

TYTON JA STANDARD TT PE PE pintaisen SG putken asentaminen TYTON JA STANDARD TT PE PE pintaisen SG putken asentaminen SISÄLTÖ 1. VARASTOINTI 2. ASENTAMINEN - DN 300 - DN > 300 3. KATKAISU 4. KAIVANTO Saint-Gobain Pipe Systems Oy Nuijamiestentie 3A, 00400 HELSINKI

Lisätiedot

Alpex-duo paineputkijärjestelmän putki on kerrosrakenteinen komposiittiputki, jonka sisä- ja ulkopinta on PEX-muovia ja välikerros alumiinia.

Alpex-duo paineputkijärjestelmän putki on kerrosrakenteinen komposiittiputki, jonka sisä- ja ulkopinta on PEX-muovia ja välikerros alumiinia. Alpex-duo Asennusohjeet 1.1 Yleistä Alpex-duo paineputkijärjestelmän putki on kerrosrakenteinen komposiittiputki, jonka sisä- ja ulkopinta on PEX-muovia ja välikerros alumiinia. Järjestelmän liittimet

Lisätiedot

Honnin padon korjaaminen

Honnin padon korjaaminen Honnin padon korjaaminen Pato puhki säätökaivon vierestä Säätökaivon putken ympäriltä syöpynyt maata ja kaivo kallistunut Patorakenteeseen jääneen puunrungot ja onkalot sekä liian kapea pato perimmäiset

Lisätiedot

Asennus Hiekan- ja lietteenerotin PITUMAX P

Asennus Hiekan- ja lietteenerotin PITUMAX P Sivu 1 (7) Asennus Hiekan- ja lietteenerotin PITUMAX P Sisältö: J Rakenne ja osat... 1 Käyttö... 2 Henkilöstö, päiväkirja, tekniset muutokset... 2 Tuotekuvaus... 2 Lisävarusteet... 2 Toiminta... 2 D C

Lisätiedot

HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET. Uponorumpisäiliö. 10 m 3

HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET. Uponorumpisäiliö. 10 m 3 HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET Uponorumpisäiliö 10 m 3 1 Monta huolta vähemmän luotettavilla Uponor-ratkaisuilla Teit hyvän ratkaisun valitessasi luotettavan Uponorjätevesijärjestelmän.

Lisätiedot

Järjestelmä. Monotec on n. 3 kertaa kestävämpi Koroosionsuoja koostuu 350g/m 2 galfaanipinnoitteesta,

Järjestelmä. Monotec on n. 3 kertaa kestävämpi Koroosionsuoja koostuu 350g/m 2 galfaanipinnoitteesta, Järjestelmä Monotec antaa optimaalisen lopputuloksen Periaate käyttää ristikkoa joka kiinnittyy erikoispistolukoilla antaa optimaalisen lopputuloksen jossa mm. tarkasti rajatut kulmat. Monotec on n. 3

Lisätiedot

Ohje Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. Viitteet 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1.

Ohje Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. Viitteet 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1. 1 21110 Suodatinkerrokset Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1. 21110.1 Suodatinkerroksen materiaalit Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti

Lisätiedot

MH-KIVI OY SIIKAKANKAAN SORA-ALUE RUOVESI SUUNNITELMA POHJAVEDEN SUOJAAMISEKSI TANKKAUS- JA MURSKAUSTOIMINTOJEN YHTEYDESSÄ

MH-KIVI OY SIIKAKANKAAN SORA-ALUE RUOVESI SUUNNITELMA POHJAVEDEN SUOJAAMISEKSI TANKKAUS- JA MURSKAUSTOIMINTOJEN YHTEYDESSÄ MH-KIVI OY SIIKAKANKAAN SORA-ALUE RUOVESI SUUNNITELMA POHJAVEDEN SUOJAAMISEKSI TANKKAUS- JA MURSKAUSTOIMINTOJEN YHTEYDESSÄ 15.1.2016 1 (5) YLEISTÄ Suunnitelma on laadittu MH-Kivi Oy:n tiloille 702-416-1-194

Lisätiedot

PIPELIFE YMPÄRISTÖ UMPISÄILIÖ MATALA

PIPELIFE YMPÄRISTÖ UMPISÄILIÖ MATALA Asennusohje PIPELIFE YMPÄRISTÖ UMPISÄILIÖ MATALA 5000l Hyvä Rakentaja, Kiitos kun valitsi Pipelife Ympäristö jätevesijärjestelmän ratkaisuksesi. Pipelife Ympäristö järjestelmät on suunniteltu huolettomiksi:

Lisätiedot

Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje

Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje Keskikaide Ruukki 210x130/4 Sisältö Sovellusalue... 2 Asennus... 2 Kaiteiden käsittely... 2 Kaiteen rakenne ja osat... 3 Kaiteen aloitus ja lopetuskohdat... 4 Kaiteen

Lisätiedot

Teräsrakenteiden palosuojaus

Teräsrakenteiden palosuojaus PROMATECT -H Teräsrakenteiden palosuojaus Vers. 0-05 PROMATECT -H PROMATECT-H on palonkestävä levy, jolla voidaan suojata teräs- ja betonirakenteita kosteudelle altistuvissa ympäristöissä PROMATECT-H-levyjä

Lisätiedot

Biopuhdistaja 4 - harmaavesipuhdistaja asennus-, käyttö ja huolto ohje

Biopuhdistaja 4 - harmaavesipuhdistaja asennus-, käyttö ja huolto ohje Biopuhdistaja 4 - harmaavesipuhdistaja asennus-, käyttö ja huolto ohje BIOPUHDISTAJA 4 Henkilömitoitus Harmaavesimäärä Hetkellinen ylikuorma Puhallin - 1 kpl Materiaali: Painot Korkeus Halkaisija Viemäri

Lisätiedot

Bender Megawall. BENDERS Pihakivet. www.benders.fi

Bender Megawall. BENDERS Pihakivet. www.benders.fi megawall GARDEN Bender Megawall Kaunis muuri, jolla voidaan rakentaa 1,05 m korkea tukimuuri. Sen mahdollistaa ainutlaatuinen rakenne ja geoverkkojärjestelmä. Muurikivet toimitetaan valmiiksi lohkottuina,

Lisätiedot

Vuototiiviit jakokeskuskaapit käyttövesi- ja lämpöasennuksiin

Vuototiiviit jakokeskuskaapit käyttövesi- ja lämpöasennuksiin Vuototiiviit jakokeskuskaapit käyttövesi- ja lämpöasennuksiin Ominaisuudet ja käyttötarkoitus Vuototiiviitä jakokeskuskaappeja käytetään käyttövesi- ja lämpöjärjestelmien jakeluputkistojen asennuksissa.

Lisätiedot

Uponor-saunakaivo ja -mökkikaivo Asennusohjeet H A JA-A S U T U S A LU E E N JÄT E V E D E N K Ä S I T T E LY A S E N N U S O H J E E T

Uponor-saunakaivo ja -mökkikaivo Asennusohjeet H A JA-A S U T U S A LU E E N JÄT E V E D E N K Ä S I T T E LY A S E N N U S O H J E E T H A JA-A S U T U S A LU E E N JÄT E V E D E N K Ä S I T T E LY A S E N N U S O H J E E T Uponor-saunakaivo ja -mökkikaivo Asennusohjeet 10 I 2007 30712 Sisältö Yleisohjeita YLEISTÄ sivu 2 Pakkauksen purkaminen

Lisätiedot

18370 Johtokaivantojen virtaussulut RTS 09:17

18370 Johtokaivantojen virtaussulut RTS 09:17 1 RTS 09:17 Johtokaivantojen virtaussulut ovat rakenteita, joiden tarkoitus on rajoittaa tai sulkea kokonaan veden luonnollinen juoksu tai häiriintyneen maa-aineksen liikkuminen huonosti vettä läpäisevissä

Lisätiedot

TYÖSELOSTUS. Ähtärin kaupunki MOKSUNNIEMEN LP-ALUE

TYÖSELOSTUS. Ähtärin kaupunki MOKSUNNIEMEN LP-ALUE TYÖSELOSTUS 7693 Ähtärin kaupunki MOKSUNNIEMEN LP-ALUE 7.8.2017 MOKSUNNIEMEN LP-ALUE 7693 SISÄLLYSLUETTELO 1. ESITYÖT... 3 1.1. Yleiset työselitykset... 3 1.2. Asetuksia ja määräyksiä... 3 2. KUIVATUSTYÖT...

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohje. Kuormalavahylly

Asennus- ja käyttöohje. Kuormalavahylly Asennus- ja käyttöohje Kuormalavahylly PÄÄDYN KOKOAMINEN Kiristysmomentti, ruuviliitos Ruuvi M0 8.8 Maks. kiristysmomentti 7 Nm Ruuviliitoksiin on käytettävä lukitusmuttereita M0 luokka 8 Taptite M6 Maks.

Lisätiedot

Tikli-Alumiinioven asennusohje

Tikli-Alumiinioven asennusohje Tikli Group Oy Yhdystie 40, 62800 Vimpeli ALUMIINIOVET OVI TOIMITUKSEN SAAVUTTUA Tarkista ovien laatu ja määrä heti saatuasi tuotteet. Toimitukseen liittyvät huomautukset on tehtävä 8 päivän kuluessa tuotteen

Lisätiedot

ACO. Linjakuivatus. Asennusohjeet ACO DRAIN

ACO. Linjakuivatus. Asennusohjeet ACO DRAIN ACO Linjakuivatus Asennusohjeet ACO DRAIN Sisältö Käyttöalueet EN 433 -standardin mukaan 3 Symbolit ja kaatotyypit 4 Tärkeitä suunnittelu- ja asennusohjeita Yleiset ja erityiset asennusohjeet 5 ACO DRAIN

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä olevaan

Lisätiedot

TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO

TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO TOIMITUKSEN VASTAANOTTO Tarkista ovien laatu ja määrä heti saatuasi tuotteet. Toimitukseen liittyvät huomautukset on tehtävä 8 päivän kuluessa tuotteen myyjälle.

Lisätiedot

Lautaparketin. alustaanliimausjärjestelmä

Lautaparketin. alustaanliimausjärjestelmä Lautaparketin alustaanliimausjärjestelmä Lautaparketin alustaanliimausjärjestelmä Lautaparketin alustaanliimaus edellyttää tekijältä erityisosaamista sekä erikoistyökaluja. Alustaanliimaukseen soveltuvan

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1 Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä

Lisätiedot

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Lue koko asennusohje, ennen kuin aloitat asennuksen. Tämä on näkyvällä vesikourulla varustetun Santex-huoneen 81 ohjeellinen asennusohje.

Lisätiedot

BENDERS SOKKELIELEMENTIT SOKKELIELEMENTIT. Kunnon perustus. Lisätietoja Bendersistä www.benders.fi

BENDERS SOKKELIELEMENTIT SOKKELIELEMENTIT. Kunnon perustus. Lisätietoja Bendersistä www.benders.fi BENDERS SOKKELIELEMENTIT SOKKELIELEMENTIT Kunnon perustus Lisätietoja Bendersistä www.benders.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO INFO 2 TAUSTATIETOA SOKKELIELEMENTTI 4 BENDER L-SOKKELIELEMENTTI 7 BENDER I-SOKKELIELEMENTTI

Lisätiedot

Maveplan Oy Hajajätevesihuolto-hanke Hajajätevesihuolto hankkeen työnäytös Juuassa

Maveplan Oy Hajajätevesihuolto-hanke Hajajätevesihuolto hankkeen työnäytös Juuassa Maveplan Oy Hajajätevesihuolto-hanke Hajajätevesihuolto hankkeen työnäytös Juuassa Työnäytösraportti 1 (2) HAJAJÄTEVESIHUOLTO HANKE JÄRJESTI TYÖNÄYTÖKSEN SUODATUSKASETTIVAAKAVIRTAUSMAASUODATTIMEN RAKENTAMISVAIHEESSA

Lisätiedot

KAPU-istutuslaatikko 5-15. Sisällysluettelo:

KAPU-istutuslaatikko 5-15. Sisällysluettelo: 5-15 KAPU-istutuslaatikko Sisällysluettelo: KAPU-istutuslaatikot s. 2 KAPU Mellan 1500 x 1500 x 960 s. 3 KAPU Maxi 1500 x 2900 x 960 s. 4-5 KAPU Jumbo 1500 x 2900 x 960/720 s. 6-7 Maaritilät ja puiden

Lisätiedot

Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3

Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3 Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3 Toimintaperiaate Uponor-umpisäiliö soveltuu erityisesti WC-jäteveden keräilyyn. WC-jätevedet johdetaan 5,3 m 3 säiliöön, jonka loka-auto tyhjentää ja vie jätevedet puhdistettavaksi.

Lisätiedot

Seinäjoen kaupunki. Roveksen alueen hulevesiselvitys ja alueellinen maaperätutkimus. Perustamistapa- ja pohjatutkimuslausunto

Seinäjoen kaupunki. Roveksen alueen hulevesiselvitys ja alueellinen maaperätutkimus. Perustamistapa- ja pohjatutkimuslausunto 943 Seinäjoen kaupunki Roveksen alueen hulevesiselvitys ja alueellinen maaperätutkimus Päivitys 30.9.2016 HKM Infra Oy Nikolaintie 6 A 62200 KAUHAVA (06) 434 2300 www.hkminfra.fi Sisällysluettelo ROVEKSEN

Lisätiedot

Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Puh. (03) 872 200, Fax (03) 872 2020 www.anstar.fi anstar@anstar.fi Käyttöohje

Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Puh. (03) 872 200, Fax (03) 872 2020 www.anstar.fi anstar@anstar.fi Käyttöohje Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Erstantie 2, 15540 Villähde 3 SISÄLLYSLUETTELO Sivu 1 TOIMINTATAPA... 4 2 MATERIAALIT JA RAKENNE... 5 2.1 MATERIAALIT... 5 2.2 RAKENNEMITAT... 5 3 VALMISTUS... 6 3.1 VALMISTUSTAPA...

Lisätiedot

Kattamisohjeet. SBS-kumibituminen pintahuopa, 10 m x 0,7 m

Kattamisohjeet. SBS-kumibituminen pintahuopa, 10 m x 0,7 m Kattamisohjeet Katepal Oy PL 33, 37501 LEMPÄÄLÄ Palvelupuhelin (03) 375 9111 Fax (03) 375 0974 E-mail: katepal@katepal.fi www.katepal.fi Kuljetus ja varastointi Kuljetettava ja varastoitava pystyasennossa.

Lisätiedot

SIUNTION KUNTA PALONUMMENMÄKI PALONUMMENKAARI K 180 T 1-6, K 179 T 4, K 181 T 1-2 Siuntio POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 4204/13

SIUNTION KUNTA PALONUMMENMÄKI PALONUMMENKAARI K 180 T 1-6, K 179 T 4, K 181 T 1-2 Siuntio POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 4204/13 SIUNTION KUNTA PALONUMMENMÄKI PALONUMMENKAARI K 180 T 1-6, K 179 T 4, K 181 T 1-2 Siuntio POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 4204/13 UUDENMAAN MAANRAKENNUSSUUNNITTELU OY PL 145 gsm 0400 472 059 gsm 0400 409 808

Lisätiedot

Asennusohje PIPELIFE YMPÄRISTÖN SUODATUSKASETIT

Asennusohje PIPELIFE YMPÄRISTÖN SUODATUSKASETIT Asennusohje PIPELIFE YMPÄRISTÖN SUODATUSKASETIT 1 TOIMITUSSISÄLTÖ 6 kpl s uodatuskasetti 5 kpl Ø 110mm kokoomaputki 5 kpl Ø 110mm liitosputki 1 kpl Ø 110mm T-haara 2 kpl tuuletusputki ja hattu 2 kpl Ø

Lisätiedot

1 l Hulevesijärjestelmät

1 l Hulevesijärjestelmät IQ on älykäs ratkaisu hulevesien viemäröintiin. Järjestelmä kattaa koot 110 mm:stä 1 200 mm:iin. Yksinkertainen asennus, mukautuvuus ja kestävät ominaisuudet ovat IQ -järjestelmän avainasioita. Weholite

Lisätiedot

EAB Built to last Tarkkuus ja laatu ovat mukana kaikessa toiminnassamme, raakamateriaalin valinnassa,

EAB Built to last Tarkkuus ja laatu ovat mukana kaikessa toiminnassamme, raakamateriaalin valinnassa, KUORMALAVAHYLLY EAB KUORMALAVAHYLLY 1 EAB:n kuormalavahylly kattaa vakiona laajan valikoiman eri levyisiä, syvyisiä ja korkuisia hyllyjä. Monipuolisilla lisävarusteilla rakennetaan tehokas ja toimiva varasto.

Lisätiedot

Betonielementtien käsittelyohjeet

Betonielementtien käsittelyohjeet Betonielementtien käsittelyohjeet Seinäelementit, kampafakki... 2 Eristetyt elementit, A-pukki... 3 Väliseinä- ja kuorielementit, A-pukki... 4 Laattaelementit... 5 Pilari-ja palkkielementit... 6 Nosto-ohjeet...

Lisätiedot

VAAKASÄILIÖT ASENNUS KÄYTTÖ HUOLTO TAKUU

VAAKASÄILIÖT ASENNUS KÄYTTÖ HUOLTO TAKUU VAAKASÄILIÖT ASENNUS KÄYTTÖ HUOLTO TAKUU HYVÄ ASIAKKAAMME! Kiitos, että olette valinnut Eccuan valmistaman laadukkaan säiliön. Eccuan vaakasäiliöt on valmistettu kestävästä lasikuitumateriaalista, joka

Lisätiedot

227 l Hulevesijärjestelmät

227 l Hulevesijärjestelmät IQ on älykäs ratkaisu hulevesien viemäröintiin. Järjestelmä kattaa koot 110 mm:stä 1 200 mm:iin. Yksinkertainen asennus, mukautuvuus ja kestävät ominaisuudet ovat IQ -järjestelmän avainasioita. Weholite

Lisätiedot

227 l Hulevesijärjestelmät

227 l Hulevesijärjestelmät IQ on älykäs ratkaisu hulevesien viemäröintiin. Järjestelmä kattaa koot 110 mm:stä 1 200 mm:iin. Yksinkertainen asennus, mukautuvuus ja kestävät ominaisuudet ovat IQ -järjestelmän avainasioita. Weholite

Lisätiedot

ASENNUSOHJE SISÄPUOLINEN PARVEKEVEDENPOISTO

ASENNUSOHJE SISÄPUOLINEN PARVEKEVEDENPOISTO VESISET Plus + ASENNUSOHJE SISÄPUOLINEN PARVEKEVEDENPOISTO 50/ 75/ 100 mm SANEERAUS Kaivon asennus laattaan s.2 Kaivon asennustuurna s.3 Muhvin ja putken asennus s.4 Ylin kerros ja mutkat s.6 Seinäkiinnikkeet

Lisätiedot

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 30.5.2014 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 2 SISÄLLYSLUETTELO 1-50 Yleiset perusteet... 3 10 Maaperä... 3 50 Mittaustyöt... 3 1000 Maa-,

Lisätiedot

Valmis 8 m alumiinitelinepaketti

Valmis 8 m alumiinitelinepaketti Valmis 8 m alumiinitelinepaketti Ota peräkärry hinaukseen! www.ramirent.fi www.ramirent.fi Peräkärryn sisältö Telinepaketti koostuu Instant Span 300 7,9 m korkeasta alumiinitelineestä, joka on valmiiksi

Lisätiedot

MAAKAUHAT LUMIKAUHAT

MAAKAUHAT LUMIKAUHAT FIN 2012 MAAKAUHAT Maakauha 400 400 1400 155 365 Maakauha 600 600 1700 215 455B Maakauha 850 850 1800 335 655C Maakauha 1000 1000 2100 365 655C Maakauha 1300 1300 2300 450 855C - Erilaisten maalajien kuormaukseen

Lisätiedot

PUTKITUKIEN UUSINTA UUTTA

PUTKITUKIEN UUSINTA UUTTA PUTKITUKIEN UUSINTA UUTTA Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Estää kylmäsiltojen muodostumisen luotettavasti PET-muovista valmistetut ympäristöystävälliset ja kevyet kantavat lohkot Itseliimautuva kiinnitys

Lisätiedot

Lue tämä käyttöohje turvallisuusohjeineen huolellisesti ja tarkista, että ramppi on moitteeton ennen quick2go rampin käyttöönottoa.

Lue tämä käyttöohje turvallisuusohjeineen huolellisesti ja tarkista, että ramppi on moitteeton ennen quick2go rampin käyttöönottoa. Lue tämä käyttöohje turvallisuusohjeineen huolellisesti ja tarkista, että ramppi on moitteeton ennen quick2go rampin käyttöönottoa. KÄYTTÖTARKOITUS quick2go alumiiniramppi mahdollistaa esteettömän kulun

Lisätiedot

Rasvanerotin LIPUMAX P-B

Rasvanerotin LIPUMAX P-B sivu 1 (7) Asennusohje Rasvanerotin LIPUMAX P-B L M Sisältö: Rakenne ja osat... 1 Käyttö... 2 Henkilöstö, päiväkirja, tekniset muutokset... 2 Tuotekuvaus... 2 Lisävarusteet... 2 Toiminta... 2 Asennus:

Lisätiedot

ASENNETUILLE IKKUNOILLE ULKOPUOLELLE KAIKILLE RAKENNETYYPEILLE. 1 TIIVISTALO - Ikkunoiden tiivistäminen rakennuksen ulkokuoreen

ASENNETUILLE IKKUNOILLE ULKOPUOLELLE KAIKILLE RAKENNETYYPEILLE. 1 TIIVISTALO - Ikkunoiden tiivistäminen rakennuksen ulkokuoreen ASENNETUILLE IKKUNOILLE ULKOPUOLELLE KAIKILLE RAKENNETYYPEILLE TIIVISTYSJÄRJESTELMÄT RAKENTAMISEEN BETONISEEN ULKOSEINÄÄN Liitospintojen tulee olla puhtaita, pölyttömiä, kuivia ja hyvin kiinni alustassaan.

Lisätiedot

KIILTO TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN

KIILTO TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN KIILTO TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN Ennen Tycroc TWP rakennuslevyjen asennusta täytyy varmistaa, että alusta on kuiva, luja, jäykkä ja vakaa sekä puhdas pölystä, öljystä, rasvoista

Lisätiedot

PROMATECT -200 Asennusohje

PROMATECT -200 Asennusohje 1.1. Teräspilari 1. Teräspilari. 2. PROMATECT -200 levy. 3. PROMATECT -200 levy. 4. Kiinnitys hakain-nauloilla. 1.2. Levyjen asennusvaihtoehdot PROMATECT -200 levypaksuudet eri teräsprofiileille mitoitetaan

Lisätiedot

Taiter Oy. Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje

Taiter Oy. Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje Taiter-pistoansaan ja Taiter-tringaliansaan käyttöohje 17.3.2011 1 Taiter Oy Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje 17.3.2011 Liite 1 Betoniyhdistyksen käyttöseloste BY 5 B-EC2: nro 22

Lisätiedot

Nestekaasuputkistot LPG. Asennusohje. LPG-liitin teräsvahvistenauhojen 8.04.01 kiinnityksellä 04.08

Nestekaasuputkistot LPG. Asennusohje. LPG-liitin teräsvahvistenauhojen 8.04.01 kiinnityksellä 04.08 SISÄLTÖ 1.0 Johdanto 1.1 Yleisohjeita 1.2 Putkityypit 1.3 Liittimet 2.0 Putken pään valmistelu 2.1 Putken pään oikaisu 2.2 PE-vaipan poistaminen 2.3 Terässidosnauhan lyhentäminen 2.4 Kiristyslaipan asettaminen

Lisätiedot