Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusopas järjestöille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusopas järjestöille"

Transkriptio

1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusopas järjestöille

2

3 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto 2. Laki 3. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus opiskelussa ja opetuksessa 4. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus järjestöissä Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kartoittaminen Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus osana järjestön toimintaa Tapahtuman järjestämisen check-list 5. Häirintä, kiusaaminen ja väkivalta Häirintä Kiusaaminen Väkivalta Varhainen puuttuminen Apua ja tukea 6. Liitteet

4 1. JOHDANTO Ylioppilaskunnan ja yliopiston tehtävä on kasvattaa opiskelijoita yhteiskunnallisesti aktiivisiksi toimijoiksi ja kannustaa osallistumaan opiskelijatoimintaan. Ylioppilaskunnan tehtävänä on vaalia ja edistää opiskelijakulttuuria. Ylioppilaskunnan piirissä toimivat järjestöt ovat usein opiskelijan ensimmäinen kosketus yliopistomaailmaan, ja niiden kautta opiskelija integroituu yliopistoyhteisöön. Opiskelijajärjestöjen toiminnan on otettava huomioon opiskelijoiden moninaisuus ja yhdenvertaisuus sekä vastattava opiskelijoiden erilaisiin kiinnostuksen kohteisiin ja tarpeisiin. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus huomioimalla OYY ohjaa opiskelijakulttuuria suuntaan, jossa ihmisten erilaisuus ja jäsenistön moninaisuus tulee arvostetuksi ja kunnioitetuksi yhdenvertaisesti. OYY:n piirissä toimivien kiltojen, aine- ja harrastejärjestö jen sekä edustajistoryhmien rooli tasa-arvoisen ja yhdenvertaisen yli oppilaskunnan toteutumisessa on merkittä vä. Siksi OYY on koonnut järjestö jen käyttöön oppaan, jonka tarkoituksena on keskittyä konkreettisiin asioihin, joita järjestöt voivat käyttää hyödyksi omassa toiminnassaan, omien sääntöjensä ja toi mintaperiaatteidensa puitteissa. OYY kehottaa piirissään toimivia järjestöjä entistä yhdenvertaisempaan järjestötoimintaan. Käytännössä tämä toteutetaan koulutuksilla, ohjeistuksilla sekä sosiaalipoliittisen asiantuntijan neuvontapalveluilla. Jakaessaan avustuksia OYY kiinnittää huomiota järjestöjen toiminnan ja tapahtuman yhdenvertaisuuteen. OYY:n sosiaalipoliittinen asiantuntija auttaa tarvittaessa kaikkia opiskelijoita ja järjestöjä yhdenvertaisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Tässä oppaassa käytettävät lainaukset on poimittu OYY:n toteuttamasta tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselystä vuodelta 2015.

5 2. LAKI Suomen perustuslain 6 :n mukaan ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Tasa-arvolaki (609/1986) sisältää sukupuolten välisen tasa-arvolainsäädännön, kun taas yhdenvertaisuuslakiin (1325/2014) on kirjattu muita syrjintäperusteita. Tasa-arvolain (609/1986) tarkoituksena on estää sukupuoleen perustuva syrjintä ja edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa sekä tässä tarkoituksessa parantaa naisten asemaa erityisesti työelämässä. Lain tarkoituksena on myös estää sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä. Yhdenvertaisuuslain (1325/2014) tarkoituksena on edistää yhdenvertaisuutta ja ehkäistä syrjintää sekä tehostaa syrjinnän kohteeksi joutuneen oikeusturvaa lain soveltamisalaan kuuluvissa syrjintätilanteissa. Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen.

6 3. TASA-ARVO JA YHDENVERTAISUUS OPISKELUSSA JA OPETUKSESSA Yliopistolla on velvollisuus huolehtia opiskelun ja opetuksen yhdenvertaisuudesta. Yhdenvertaisuutta voidaan edistää esim. siten, että avoimessa opetuksen suunnitteluprosessissa huomioidaan opetustyön tarkoituksenmukaisuus, tasa-arvoisuus ja yhdenvertaisuus. Tasa-arvolain 5 :n mukaan koulutuksen järjestäjän on arvioitava yhdenvertaisuuden toteutumista toiminnassaan ja ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin yhdenvertaisuuden toteutumisen edistämiseksi. Koulutusta ja opetusta järjestävien yhteisöjen menettelyä pidetään syrjintänä, jos henkilö asetetaan opiskelijavalinnoissa, opetusta järjestettäessä, opintosuoritusten arvioinnissa tai oppilaitoksen tai yhteisön muussa varsinaisessa toiminnassa sukupuolen perusteella muita epäedullisempaan asemaan. Koulutusta ja opetusta järjestävän yhteisön on annettava kirjallinen selvitys menettelystään opiskelijalle, joka katsoo joutuneensa syrjityksi. Opiskelun yhdenvertaisuuteen nivoutuu myös esteettömyys, jota voidaan terveydellisin perustein (esim. aistivamma, oppimisvaikeus, mielenterveysongelmat) parantaa erityisjärjestelyin, kuten tentin lisäajalla, suullisella tentillä tai häiriöttömällä tilalla. Mikäli opiskelija tarvitsee erityisjärjestelyjä, tulee hänen olla yhteydessä yliopiston esteettömyysyhdyshenkilöön. Lisätietoja esteettömästä opiskelusta ja estettömyysyhdyshenkilön yhteystiedot löytyvät yliopiston nettisivuilta: Opiskelijalla on lakisääteinen oikeus edistää opintojaan yliopistolain määrittelemässä aikataulussa. Jokaisella opiskelijalle tulee olla nimettynä omaopettaja ja jokaisen opiskelijan tulee saada asianmukaista opinnäytetöiden ohjausta. Opintosuorituksien ja opinnäytetöiden arvioinnissa voi joskus tulla erimielisyyksiä opettajan tai ohjaajan kanssa. Arvosanaansa tyytymätön opiskelija voi hakea oikaisua tutkintolautakunnalta 14 päivän kuluessa. Epätasa-arvoista tai epäyhdenvertaista opetusta ja ohjausta ei tarvitse tai kuulu sietää. Mikäli tällaisia tilanteita kuitenkin esiintyy, on hyvä toimia seuraavien ohjeiden mukaisesti: 1.Ilmaise/ilmaiskaa opetusta antavalle henkilölle selvästi ja yksiselitteisesti, että koet/-te opetuksen epätasa-arvoisena tai epäyhdenvertaisena. Myös asiallisen sähköpostin kirjoittaminen on hyvä vaihtoehto. 2. Mikäli asia ei huomautuksesta huolimatta korjaannu, tai mikäli henkilökohtainen yhteydenotto tuntuu liian vaikealta, ota/ottakaa yhteys OYY:n koulutuspoliittiseen asiantuntijaan. 3. Säilytä mahdolliset todisteet epäyhdenvertaisesta opetuksesta. Näin autat asian jatkokäsittelyssä. Ylioppilaskunnan koulutuspoliittinen asiantuntija (kopoasiantuntija@oyy.fi, puh ) on tarvittaessa opiskelijan tukena epäyhdenvertaisissa opetustilanteissa.

7 4. TASA-ARVO JA YHDENVERTAISUUS JÄRJESTÖISSÄ 4.1. TASA-ARVON JA YHDENVERTAISUUDEN KARTOITTAMINEN Jatkuvaan toimintaan vakiintuu usein tiettyjä käytäntöjä, jotka voivat estää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista järjestössä. Monet tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta heikentävät tekijät ovat näkymättömiä, epäsuoria ja totuttuja, minkä vuoksi niiden tunnistamiseen ja tiedostamiseen on aktiivisesti kiinnitettävä huomiota. Tiedättekö, millainen on tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tilanne omassa järjestössänne? Tasa-arvoinen ja yhdenvertainen opiskelijayhteisö rakentuu sen tiedon pohjalle, millaisia jäseniä kyseiseen järjestöön kuuluu. Järjestön tuleekin huomioida erilaisten opiskelijoiden tarpeet toiminnassaan. Miten esim. eri sukupuolta olevat, kansainväliset, eri-ikäiset, perheelliset, liikuntarajoitteiset, raittiit ja eri taloudellisissa tilanteissa olevat opiskelijat on huomioitu järjestön toiminnassa? Onko kaikkien jäsenten mahdollista osallistua järjestön toimintaan? Perustutkinto-opiskelijat ovat lähtökohtaisesti joko suoraan tai muutaman välivuoden jälkeen yliopistoon tulleita. Vanhemmat opiskelijat, joilla on jo joko muuta yliopistokokemusta tai muu (korkeakoulututkinto) ja työkokemusta, ovat joskus tämän joukon ulkopuolella. Pääsääntöisesti yliopistolla ei ole niinkään tapahtunut suoraa syrjintää, mutta ainejärjestöjen vapaa-ajalla järjestämissä toiminnoissa huomaa kuuluvansa ulkopuolelle, ja siitä onkin iän puolesta minulle mainittu. Harmi, sillä haluaisin osallistua joihinkin vapaa-ajan toimintoihin, mutta on osoittautunut, etten kuulu joukkoon. Yliopistossa ei ole yläikärajaa, ja siellä opiskelee hyvin eri-ikäisiä ihmisiä. Tämän soisi ihmisten ymmärtävän, mutta käytännössä se on mahdotonta. Onneksi olen kuitenkin löytänyt opiskelukavereita sekä nuoremmista että vanhemmista opiskelijoista. Ovatko järjestön tapahtumat keskittyneet ilta-aikaiseen juhlimiseen? Onko järjestön liikuntavuoro aina samaa lajia? Näkyvätkö kv-opiskelijat tai perheelliset opiskelijat mukana järjestön toiminnassa? Järjestötoimijoiden on hyvä yhdessä miettiä oman jäsenistön erityispiirteitä ja muodostaa selkeät ohjeet, kuinka omassa toiminnassa huomioidaan kaikki jäsenet yhdenvertaisesti. Järjestön omat erityispiirteet vaikuttavat siihen, mihin suuntaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta järjestössä kannattaa lähteä edistämään. Joskus helpointa on päästä alkuun kysymällä suoraan jäsenistöltä näkemyksiä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tilasta järjestössä. Kyselyllä saadaan kartoitettua tilastoja ja lukuja sekä käytännön kokemuksia, jotka eivät suoraan kerro totuutta, mutta auttavat tilanteen kuvaamisessa ja kehittämisessä. Napakka kysely on helppo liittää osaksi järjestön muuta toimintaa koskevaa kyselyä.

8 4.2. TASA-ARVO JA YHDENVERTAISUUS OSANA JÄRJESTÖN TOIMINTAA Järjestön puheenjohtajalla on erityinen vastuu järjestön ilmapiiristä ja jäsenistön hyvinvoinnista. Toimijoille pitää antaa mahdollisuuksia oppia uutta ja tehdä asioita yhdessä. Puheenjohtajan tulee puuttua epäasialliseen kohteluun järjestössä. Esim. jos puheenjohtaja tai joku muu huomaa jotakuta kiusattavan, tulee asia ottaa asianosaisen kanssa esille. Vaikka keskustelu voi tuntua kiusalliselta tai epämiellyttävältä, puhdistaa se yleensä ilmaa. Ihmiset eivät aina hahmota oman toimintansa vaikutuksia ja pienetkin havahtumiset helpottavat usein tilannetta. Yleisesti ottaen tuntuu, että on jonkin verran klikkejä /sisäpiirejä, joiden takia ei tunnu luontevalta mennä mukaan kaikkeen mihin periaatteessa haluaisi mennä, esim. ainejärjestön tapahtumiin. Uuden järjestöaktiivin voi olla vaikea tulla mukaan toimintaan, jos muut toimijat ovat jo vahvasti kiinnittyneet omaksi porukakseen. Tulee muistaa, että ilman uusien toimijoiden mukaantuloa ja aktiivisuutta, järjestö menettää jatkuvuutensa. Uudet toimijat on tärkeää myös perehdyttää järjestötoimintaan, jotta kaikilla on yhtäläiset osallistumismahdollisuudet ja järjestön toimintatavat ovat selvillä. Jokaisen toimintavuoden aluksi olisi hyvä käydä läpi periaatteet, joita järjestö noudattaa. Esim. kaikilla on oikeus ilmaista mielipiteensä ja kaikkia kuunnellaan tasapuolisesti sekä kunnioitetaan toisten ajatuksia, eikä mennä asioissa henkilökohtaisuuksiin. Yleensä epäasiallinen kohtelu tulee esille asenteissa ja yleisessä käytöksessä taustalla, ei juurikaan suoraan päin kohteen kasvoja kohdistuvana. Esimerkiksi tiedän järjestöistä tapauksia joissa erikoisten tai muuten poikkeavien henkilöiden mukaanottoa eri aktiviteetteihin on pyritty välttämään joidenkin kovaäänisempien aktiivitoimijoiden toimesta. Vanhat aktiivit omalla möykkäämisellään ja käytöksellään pitävät vanhoja, huonoja toimintamalleja ja asenteita helposti pinnalla. Vaikeahan tällaiseen on puuttua. Järjestämällä erilaisia tapahtumia järjestö tavoittaa monipuolisesti jäseniään. Yksi ei pidä bileistä, toinen taas ei lautapeleistä, kun taas kolmas opis kelija tahtoisi osallistua sellaiseen tapah tumaan, johon voi ottaa lapsen mukaan. Järjestö ei voikaan kaikessa toiminnassaan miellyttää kaikkia, mutta kunhan toiminta on monipuolista, voi jokainen löytää jotain itseään kiinnostavaa. Eriarvoista kohtelua ja syrjintää olen itse kokenut järjestötoiminnassa, kun alkoholinkäyttöni ei yltänyt muiden tasolle ja sitä pidettiin outona. Kun lähdin juhlista tästä syystä ajoissa kotiin, jatkossa minua kohdeltiin kuin ilmaa. Vähintäänkin kaikessa tiedotuksessa tulisi ottaa huomioon opiskelijoiden moninaisuus mm. iän, perheellisyyden, elämäkatsomusten ja vakaumusten, seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin sekä huumorintajun suhteen. Erityisesti nettisivujen päivittämisen ja tuottamisen suhteen kannattaa kiinnittää huomiota esteettömyyteen, jotta sivut olisivat kaikkien saatavilla.

9 Esim. näkövammaisille tärkeitä ovat selkeät värit ja fontit ja pdf-tiedostoja kannattaa yhteensopimattomuuden vuoksi välttää. Joillekin internetin käyttö voi olla täysin kuulemisen varassa, jolloin he käyttävät apuvälineenä ruudunlukuohjelmia. Vinkkejä nettisivujen esteettömyyteen löytyy täältä: appro.mit.jyu.fi/www/luennot/luento10/. Discrimination in a slightest level is felt when you don t speak the local language. For an example in certain events held by guilds or some sort of associations, everything is promoted in Finnish and international students who don t speak or understand the language feels left out and unwelcomed. Kansainvälisten opiskelijoiden voi olla erityisen vaikea integroitua ainejärjestötoimintaan. Kielimuurin poistaminen on yksi suurimmista ja vaikeimmista haasteista niin OYY:ssa kuin järjestöissä. Järjestöjen tulee viestiä toiminnastaan ja tapahtumistaan myös englanniksi. OYY suosittelee järjestöjä nimeämään järjestön aktiivitoimijoista kansainvälisten opiskelijoiden yhteyshenkilön, joka huolehtii siitä, että toiminta on avointa myös kansainvälisille opiskelijoille. Kansainvälisistä opiskelijoista saatetaan vitsailla kiltahuoneilla stereotypioin ja ennakkoluuloin. Suomalainen opiskelijakulttuuri ja -perinteet eivät ole tuttuja kansainvälisille opiskelijoille, joten järjestöjen olisi hyvä kertoa niistä hieman kansainväliselle jäsenistölleen (esim. sitsit, mölkky...). Se, ettei tunne eikä ymmärrä paikallista kulttuuria voi lisätä syrjäytymisen tunnetta. Esim. Aasian maasta tulevalle opiskelijalle suomalaisten opiskelijoiden kovaääninen juhlimiskulttuuri voi tuntua jopa uhkaavalta. Siksikin olisi hyvä järjestää erilaisia tapahtumia. There are a lot of activities that are only in Finnish language so it s hard to keep up with everything that s going around you. Yliopistoyhteisössä on järjestöjä, joiden jäsenistöä leimaa vahvasti toisen sukupuolen yliedustus johtuen kyseisen opiskelualan sukupuolijakaumasta. Järjestöissä eräs kompastuskivi tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta voi olla liiallinen sukupuolinormien ruokkiminen. Kannattaa pohtia, miltä järjestön toiminta näyttäytyy myös vastakkaisen sukupuolen näkökulmasta ja onko molemmilla sukupuolilla yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua järjestön kaikkeen toimintaan. Teekkaripiireissä sukupuoli vaikuttaa miten suhun ihmisenä suhtaudutaan. Yllätytään hyvistä arvosanoista esimerkiksi. Olen saanut usein kommentteja liittyen opintoalaani ja siihen että olen nainen, esim. ei taida olla paljon naisia sinun alallasi tai olet varmaan tosi fiksu naiseksi. Ainejärjestöt ja killat pyrkivät kokoamaan saman alan opiskelijoita yhteen sekä luomaan heidän välilleen yhteisöllisyyttä ja erityistä me-henkeä. Tämä me-hengen syntyminen voi samalla luoda myös me vastaan muut -asetelmia. OYY kannustaa järjestöjä keskustelemaan keskenään ja järjestämään tapahtumia myös poikkitieteellisesti. Tällä tavoin voidaan murtaa ennakkoluuloja ja stereotypioita tiettyjä opiskelualoja sekä niiden opiskelijoita kohtaan.

10 Toivoisin ettei eri tiedekuntien/ainejärjestöjen välillä olisi me ollaan parempia kuin te asennetta, vaan enemmän kattojenalaista toimintaa. Poikkitieteellisiin stereotypioihin törmää usein poikkitieteellisyyttä harrastettaessa, eivätkä ne kaikki suinkaan tunnu olevan vain vitsejä (esim. että humanistit eivät osaa laskea) TAPAHTUMAN JÄRJESTÄMISEN CHECK-LIST 1. Saavuttaako tiedotus kaikki jäsenet yhdenvertaisesti?» Sähköpostilistan kautta menevät viestit kannattaa kirjoittaa erityisellä huolella. Pohdi, miten ilmaiset tapahtuman luonteen sekä kaikki tapahtumaan liittyvät asiat, jotta järjestö koetaan yhdenvertaiseksi, saavutettavaksi ja osallistumisen mahdol listavaksi.» Mitä isompi asia tai tapahtuma on, sitä enemmän se koskee myös kansainvälisiä opiskelijoita ja sitä varmemmin se kannattaa kääntää myös englanniksi.» Kannattaa muistaa, että tiedotuksella voi tavoittaa myös sellaisia ihmisiä, joita tiedotuksella ei ole ollut tarkoitus alunperinkään tavoittaa.» Mikäli tapahtumaan vaaditaan etukäteisilmoittautuminen, pyydä osallistujia ilmaisemaan erityisjärjestelytarpeensa (esim. esteettömyys, ruokavalio, tulkkauksen tarve tms.). Mainitse esteettömyydestä/esteellisyydestä, varsinkin mikäli tila voi olla osallistujille tuntematon. 2. Millä kielellä tapahtuma järjestetään?» Kielen valinta vaikuttaa itse tapahtumaan sekä tiedotukseen. Jos tapahtumaan on myös kansainvälisten opiskelijoiden mahdollisuus osallistua, kirjoita kaikki tiedotus myös englanniksi.» Jos tapahtuma (esim. luento) on kokonaan suomeksi, mainitse siitä tapahtumassa. 3. Onko kaikilla fyysisesti pääsy avoimeen tapahtumaan tai tilaisuuteen?» Esteetön pääsy tarkoittaa pääsyä pyörätuolilla ja inva-wc:tä.» Isoissa tilaisuuksissa/luennoilla salissa on hyvä olla käytettävissä induktiosilmukka. Ohjeista puhujia myös puhumaan kyseiseen mikrofoniin, jotta silmukasta ja akustiikasta on hyötyä.» Opastukset oikeaan tilaan olisi hyvä olla selkeällä tummalla fontilla vaalealla pohjalla.» Tilojen esteettömyydestä voi aina kysyä tilojen omistajalta.

11 4. Ovatko tarjoilut sellaiset, että kaikille löytyy jotain syötävää ja juotavaa?» Liharuoan lisäksi tarjolla tulee olla myös kasvisvaihtoehto. Ruoan olisi myös hyvä olla vähintäänkin vähälaktoosinen. Tarpeen mukaan huomiota kannattaa kiinnittää myös erilaisiin etnisiin ja uskoon liittyviin ruokavalioihin.» Alkoholittomana juomana tulisi olla muutakin kuin hanavettä. Alkoholiton juoma tulee olla tarjolla kuten alkoholillinenkin, jotta sitä ei tarvitse erikseen etsiä tai kysyä. Vinkkejä alkoholittomiin booliresepteihin löydät täältä: Holittomat_2000.pdf 5. Voivatko kaikki halukkaat saunoa vapaasti?» Saunavuorot tulisi järjestää siten, että aina on sekä naisten että miesten vuorot että sekasauna/yleinen vuoro. Vuorot olisi hyvä olla yhtä pitkiä ja niiden järjestystä kannattaa myös vaihdella.» Huolehdi, että joku järjestäjistä on aina myös heidän kanssaan, jotka eivät halua saunoa. 6. Kuka tapahtumasta on vastuussa?» Järjestäjä on vastuussa tapahtumasta ja ratkaisevassa roolissa siinä, että kaikki viihtyvät tapahtumassa ja tulevat mielellään toistekin.» Katso, että kaikki pääsevät osallistumaan, saavat halutessaan äänensä kuuluviin ja ketään ei jää ulkopuolelle.» Jos tapahtumassa ilmenee epäasiallista käytöstä, puutu siihen heti. Epäasiallista käytöstä ovat esim. juomaan painostaminen, sovinistiset vitsit ja häiritsevä lähentely.

12 5. HÄIRINTÄ, KIUSAAMINEN JA VÄKIVALTA 5.1. HÄIRINTÄ Häirintä on ei-toivottua käytöstä, jolla loukataan henkilönarvoa ja luodaan uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai hyökkäävä ilmapiiri. Esim. henkilöiden väliset suhteet ja aiemmat kokemukset vaikuttavat siihen, mikä koetaan häirinnäksi. Olennaista on, että häirinnän kohde itse kokee käytöksen epämiellyttäväksi. Seksuaalinen häirintä voi olla esim. fyysistä koskettelua tai epäsopivia ehdotuksia. Kaksimieliset ja ronskit vitsit voivat joidenkin mielestä olla hauskoja, mutta toiset voivat kokea ne epämiellyttävinä. Usein rajan löytäminen ronskin ja sopimattoman huumorin välillä voi olla häilyvä. Esim. bilemainokset voivat olla esimerkkejä siitä, että huumoriksi tar koitettu mainos voi ylittää hyvän maun rajan ja olla jopa loukkaava. OYY:n tasa-arvoja yhdenvertaisuuskyselyn mukaan yliopistolla havaittu häirintä on usein sukupuolittunutta, miehen naiseen kohdistamaa ahdistelua. Usein häirintää kokeneet pyrkivät aluksi vähättelemään omia tunteitaan ja selittelemään itselleen, että tilanne ei ole erikoinen. Tunne on luonnollinen, mutta häirintää kokeneen kannattaa rohkeasti ilmaista tunteensa, jotta asiaan voidaan kiinnittää jatkossa huomiota KIUSAAMINEN Kiusaamisella tarkoitetaan sitä, että henkilö joutuu toistuvan loukkaamisen, vahingoittamisen ja/tai syrjimisen kohteeksi yhden tai useamman henkilön taholta pystymättä vaikuttamaan saamaansa kohteluun. Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimukseen (2012) vastanneista lähes puolet oli kokenut kiusaamista kouluaikanaan. Opiskeluaikana muiden opiskelijoiden kiusaamisen kohteena koki olleensa 5 prosenttia ja henkilökunnan kiusaamisen kohteena 6,5 prosenttia vastanneista opiskelijoista. Kiusaaminen korkeakouluissa on yleisimmin opintoihin liittyvää perusteetonta arvostelua, vähättelyä tai nolaamista. Myös verbaalista hyökkäämistä, henkilökohtaisiin ominaisuuksiin liittyvää pilkkaamista tai arvostelua sekä kaverisuhteiden vahingoittamista tai sosiaalista eristämistä esiintyy myös korkeakouluissa. Olen yliopistolla nähnyt, että muutaman henkilön ryhmä on nauranut pilkallisesti vammaiselle henkilölle. Valitettavasti en mennyt tilanteessa väliin, mikä harmittaa vieläkin. Häiritylle tai kiusatulle häirintä ja kiusaaminen voivat aiheuttaa mm. psyykkisiä ongelmia, ahdistuneisuutta, masentuneisuutta, syömishäiriöitä, uupumusta, välttämiskäyttäytymistä ja/tai sosiaalisen tuen puutetta ja siitä johtuvaa yksinäisyyttä. Myös kiusaaja voi kokea esim. psyykkisiä ongelmia, peliriippuvuutta, päihteiden sekakäyttöä sekä ongelmia kiinnittymisessä opiskelijaryhmiin.

13 5.3. VÄKIVALTA Väkivallan kokemukset voivat vaihdella lievästä väkivallasta uhkailuun tai vakaviin fyysisen koskemattomuuden loukkauksiin esim. raiskaukseen. Väkivaltakokemukset voivat olla yhteydessä myös mm. alkoholinkäyttöön ja mielenterveysongelmiin. Väkivaltakokemukset ovat aina niin vakavia, että ne useimmiten vaativat yhteydenottoa poliisiin ja kriisiapua. Väkivaltaan ja sen epäilyihin on aina ulkopuolelta puututtava tiukasti VARHAINEN PUUTTUMINEN Varhai nen puuttuminen on varhaista vastuunottoa omasta toiminnasta toisten tukemiseksi. Varhaisen puuttumisen laiminlyönti voi pahimmillaan johtaa jopa negatiiviseen toimintakulttuurin muutokseen: vallitsevasta tilanteesta ja epäkohdasta tu lee yhteisössä sosiaalisesti hyväksyttävää. Esim. mikäli kiusaamistapauksiin ei puututa välittömästi, voi kiusaaminen ajan kuluessa näyttäytyä yhteisön piirissä jopa sosiaalisesti hyväksyttävänä. Häirintä- ja kiusaamistapausten selvittäminen on tärkeää koko järjestön hyvinvoinnin kannalta, sillä yleisen ilmapiirin huononemisesta kärsii koko yhteisö. Kaikki yhteisön jäsenet voivat omalla toiminnallaan ehkäistä ja vastustaa häirintää ja kiusaamista. Häirintää on helpointa estää puuttumalla heti häiritsevään tilanteeseen ja kertoa sen epämiellyttävyydestä. Yleisimpiä häirinnän ja kiusaamisen muotoja ovat pahan puhuminen selän takana, mitätöinti, tiedon panttaaminen ja huomiotta jättäminen. Tiedän selkeitä kiusaamistapauksia ainejärjestömme sisältä. Ihmiset alkavat kuulopuheista tekemään suurempia ja suurempia tarinoita ja puhumaan pahaa selän takana ihmisistä, joita eivät edes itse tunne. Tiedän että hallitusten kokouksissa on nimeltä puhuttu ihmisistä ja asioista, jotka eivät ainejärjestön (joka on kaikkien ainejärjestö) pöydälle kuulu. Asiaan on onneksi puututtu ja hoidettu alta pois lisäämällä tietoisuutta. Lain mukaan oppilaitoksella eli yliopistolla on velvollisuus ryhtyä toimenpiteisiin, kun se saa tietoonsa, että jotakuta on häiritty. Yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman mukaan yksiköiden johtajien on aina välittömästi puututtava kuulemiinsa häirintätapauksiin, joutuipa niiden kohteeksi henkilökunnan tai opiskelijayhteisön jäsen. Tiedekunnilla on myös omat häirintäyhdyshenkilöt. Esim. kurssin vetäjältä, omaopettajalta tai muulta luotettavalta henkilökunnan jäseneltä voi kysyä apua tilanteen selvittämiseen. Opiskelijajärjestö voi tukea kiusattuja levittämällä tietoisuutta kiusaamisen tuomitsemisesta, vaikuttamalla asenteisiin sekä puuttumalla kiusaamistapauksiin välittömästi. Tällä tavalla kiusaajia voidaan herätellä sekä ilmaista, että kiusaaminen ei ole hyväksyttävää toimintaa järjestön kulttuurissa. Kiusattuja voidaan auttaa myös tukemalla heidän kiinnittymistään opiskeluyhteisöön huomioimalla erilaisuus sekä tarjoamalla vertaistukea.

14 5.5. APUA JA TUKEA Mitään häirintää ja kiusaamista ei tarvitse tai kuulu sietää. Mikäli koet tulleesi häirityksi tai kiusatuksi, on hyvä toimia seuraavien ohjeiden mukaisesti: 1. Ilmaise häiritsijälle selvästi ja yksiselitteisesti, ettet pidä hänen sinuun tai johonkin muuhun kohdistamasta toiminnasta. 2. Jos et uskalla yksin mennä häiritsijälle kertomaan, voit pyytää avuksesi ystävän tai OYY:n häirintäyhdyshenkilön. Myös esim. kirjeen kirjoittaminen on yksi vaihtoehto. 3. Jatkuvan häirinnän tapauksissa ota ylös kaikki häirinnän tapahtumapaikat ja -ajat, sekä se, ketä on ollut läsnä tätä häirintää todistamassa. 4. Pidä tallessa myös muut todisteet häirinnästä, kuten teksti- tai sähköpostiviestit. Näin autat asian jatkokäsittelyä. 5. Ota yhteys OYY:n häirintäyhdyshenkilöön, joka auttaa sinua selvittämään tapausta täysin luottamuksellisesti. OYY:n häirintäyhdyshenkilöt tukevat ja neuvovat häirintää kohdanneita opiskelijoita. Häirintäyhdyshenkilöt on koulutettu tehtäväänsä, heillä on vaitiolovelvollisuus ja heidän kanssaan käydyt keskustelut ovat ehdottoman luottamuksellisia. Häirintäyhdyshenkilön tehtävänä ei ole rangaista häirinnästä syytettyä, vaan auttaa tilanteen selvittämisessä. Voit ottaa yhteyttä OYY:n häirintäyhdyshenkilöihin kaikkiin sähköpostitse oyy.fi) tai yksilöllisesti. Yksi häirintäyhdyshenkilöistä on aina OYY:n sosiaalipoliittinen asiantuntija puh ). Muiden häirintäyhdyshenkilöiden ajantasaiset yhteystiedot löydät OYY:n nettisivuilta ( opiskelijana-yliopistolla/kiusaaminen-ja-hairinta/). ULKOPUOLISTA APUA JA TUKEA YTHS: Puh ma-to klo 8-15, pe klo Akuuttiasioissa ota mieluiten yhteyttä aamupäivisin klo 8-9. Nyyti ry edistää ja tukee opiskelijoiden henkistä hyvinvointia ja elämänhallintaa: Oulun SETA ry on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen etuja ajava kansalais- ja ihmisoikeusjärjestö: Setan Transtukipiste tuottaa psykososiaalisia tukipalveluja transihmisille ja heidän läheisilleen sekä toimii sukupuolen monimuotoisuuden asiantuntijana: transtukipiste.fi Nimettömät alkoholistit on järjestö, jossa jaetaan kokemuksia alkoholismista ja tavoitellaan raittiutta:

15 Oulun kriisikeskus: Puh ma-pe klo Tukinainen antaa apua, tukea ja neuvontaa seksuaalista väkivaltaa koskevissa asioissa: Puh , ma-to klo 9-15, la-su klo 15-21, pyhinä ja niiden aattoina klo Mikäli epäilet, että on tapahtunut rikos, voit tehdä rikosilmoituksen poliisille:

16 6. LIITTEET OYY:n tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusunnitelma ( Tasa-arvo-%20ja%20yhdenvertaisuussuunnitelma.pdf) Yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusuunnitelma (notio) Yliopiston opas häirintä- ja kiusaamistilanteiden ehkäisyyn (notio) Tasa-arvovaltuutetun tietopankki tasa-arvosta: Tieto- ja materiaalipankki yhdenvertaisuudesta ja syrjimättömyydestä kiinnostuneille henkilöille ja organisaatioille:

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Rauman musiikkiopisto

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Rauman musiikkiopisto Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Rauman musiikkiopisto Sivistysvaliokunta, kesäkuu 2018 SISÄLTÖ 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoitus. 3 2. Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvä

Lisätiedot

Raahen lukion tasa-arvoja. yhdenvertaisuussuunnitelma

Raahen lukion tasa-arvoja. yhdenvertaisuussuunnitelma Raahen lukion tasa-arvoja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017-2020 Raahen lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Johdanto Raahen lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on laadittu yhteistyössä

Lisätiedot

LAITILAN LUKION TOIMINNALLINEN TASA- ARVOSUUNNITELMA JA YHDENVERTAISUUDEN EDISTÄMISSUUNNITELMA

LAITILAN LUKION TOIMINNALLINEN TASA- ARVOSUUNNITELMA JA YHDENVERTAISUUDEN EDISTÄMISSUUNNITELMA LIITE 7 LAITILAN LUKION OPETUSSUUNNITELMA LAITILAN LUKION TOIMINNALLINEN TASA- ARVOSUUNNITELMA JA YHDENVERTAISUUDEN EDISTÄMISSUUNNITELMA 2016-2018 Laadittu 26112015/mnh Hyväksytty 18042016 sivistyslautakunta

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN KUNNAN ESI- JA PERUSOPETUKSEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

LEMPÄÄLÄN KUNNAN ESI- JA PERUSOPETUKSEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA LEMPÄÄLÄN KUNNAN ESI- JA PERUSOPETUKSEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2016-2019 SISÄLTÖ 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma ja sen tarkoitus 2. Tasa-arvoinen ja yhdenvertainen koulu

Lisätiedot

YHDENVERTAISUUS JA TASA-ARVO ETSIVÄSSÄ NUORISOTYÖSSÄ. Lotte Heikkinen Nuorisotyön koordinaattori Seta ry

YHDENVERTAISUUS JA TASA-ARVO ETSIVÄSSÄ NUORISOTYÖSSÄ. Lotte Heikkinen Nuorisotyön koordinaattori Seta ry YHDENVERTAISUUS JA TASA-ARVO ETSIVÄSSÄ NUORISOTYÖSSÄ Lotte Heikkinen Nuorisotyön koordinaattori Seta ry 27.4.2016 Seta Valtakunnallinen ihmisoikeus- ja sosiaalialanjärjestö Perustettu vuonna 1974 24 jäsenjärjestöä

Lisätiedot

Tasa arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Mustasaaren kunta 2016 2018

Tasa arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Mustasaaren kunta 2016 2018 Tasa arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma Mustasaaren kunta 2016 2018 Käsittelyt: Työsuojelutoimikunta 20.10.2015 Yhteistyötoimikunta 16.11.2015 Henkilöstöjaosto 24.11.2015 Kunnanhallitus 19.1.2016 Kunnanvaltuusto

Lisätiedot

Vaasan kaupungin toisen asteen koulutus TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA. Oppilaitosten toiminnan kehittäminen

Vaasan kaupungin toisen asteen koulutus TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA. Oppilaitosten toiminnan kehittäminen Pvm 18.4.2011 Muodollinen tarkistus Pvm 18.4.2011 Suunnitelman hyväksyntä Pvm 18.4.2011 Hyväksytty toisen asteen koulutuslautakunnassa Pvm 18.4.2011 Laatija Hillevi Kivelä Hillevi Kivelä Kehittämispäällikkö

Lisätiedot

TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ

TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ Koulutus työelämän asiantuntijoille 14.4.2015 Hallitussihteeri Projektipäällikkö Outi Viitamaa-Tervonen Tasa-arvolain syrjintäkiellot työelämässä Terhi Tullkki 15.4.2015 Suomen

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSKYSELY

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSKYSELY TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSKYSELY 1. Sukupuoli nmlkj Nainen nmlkj Mies nmlkj Ei yksiselitteisesti määriteltävissä 2. Ikä nmlkj alle 31 vuotta nmlkj 31 40 vuotta nmlkj 41 0 vuotta nmlkj yli 0 vuotta 3.

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITTELU EDISTÄMINEN

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITTELU EDISTÄMINEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITTELU EDISTÄMINEN 11.9.2015 Satu Valtere @satuvaltere 2 MIKÄ TASA-ARVO? TASA-ARVO Tasa-arvolla viitataan useissa yhteyksissä miesten ja naisten väliseen tasa-arvoon.

Lisätiedot

KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA. Vuosille

KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA. Vuosille KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA Vuosille 2017-18 1 KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Tasa-arvolaki koulussa 3. Yhdenvertaisuuden

Lisätiedot

Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun

Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun Tasa-arvosuunnitelma Ammattikorkeakoulun hallitus hyväksynyt 1.2. 7a Tavoitteena tasa-arvoinen Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu Tasa-arvolaki velvoittaa oppilaitoksia tekemään

Lisätiedot

UUSI YHDENVERTAISUUSLAKI SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON ASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA

UUSI YHDENVERTAISUUSLAKI SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON ASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA UUSI YHDENVERTAISUUSLAKI SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON ASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA ASIAKAS YTIMESSÄ, AMMATTILAISET YHTEISTYÖSSÄ AJANKOHTAISSEMINAARI 27.5.2015 27/05/2015 Pirjo Kruskopf, ylitarkastaja 2 Yhdenvertaisuusvaltuutettu

Lisätiedot

KURIKAN KAUPUNGIN LUKIOIDEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA

KURIKAN KAUPUNGIN LUKIOIDEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA KURIKAN KAUPUNGIN LUKIOIDEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA 2017-2020 Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain 5 a :n mukaan (609/1986, muutettu lailla 1329/2014) koulutuksen järjestäjä

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Tervon yhtenäiskoulu

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Tervon yhtenäiskoulu Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017-2019 Tervon yhtenäiskoulu Sisällys 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laadintavelvoite... 2 2. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tavoite...

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA VIEREMÄN KUNNAN PERUSOPETUS JA VIEREMÄN LUKIO

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA VIEREMÄN KUNNAN PERUSOPETUS JA VIEREMÄN LUKIO TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2017-2019 VIEREMÄN KUNNAN PERUSOPETUS JA VIEREMÄN LUKIO 1 LÄHTÖKOHDAT Tämä suunnitelma on osa Vieremän kunnan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa. Tasa-arvoa

Lisätiedot

KAUHAJOEN LUKION TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA

KAUHAJOEN LUKION TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA KAUHAJOEN LUKION TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA 2016 2019 Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain 5 a :n mukaan (609/1986, muutettu lailla 1329/2014) koulutuksen järjestäjä vastaa

Lisätiedot

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma 2018-2020 Hyväksytty hallituksen kokouksessa 12/2017 Hyväksytty edustajiston kokouksessa 1/2018 1. Yhdenvertainen ja tasa-arvoinen LYY Lapin yliopiston ylioppilaskunnan

Lisätiedot

Suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä

Suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Sisällys Johdanto Epäasiallinen kohtelu ja häirintä opiskeluyhteisössä Kiusaaminen Häirintä Sukupuoleen perustuva häirintä

Lisätiedot

Kuopion Tanssistudion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Kuopion Tanssistudion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Kuopion Tanssistudion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Johdanto Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta velvoittaa oppilaitoksia laatimaan tasa-arvosuunnitelman. Yhdenvertaisuuslaki edellyttää,

Lisätiedot

Miksi oppilaitoksen tulee edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta?

Miksi oppilaitoksen tulee edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta? Miksi oppilaitoksen tulee edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta? Mitä on se suunnitelmallinen tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävä työ, jota oppilaitosten odotetaan tekevän? Miko Lempinen, ylitarkastaja

Lisätiedot

Miksi opettajan tulee edistää tasa-arvoa?

Miksi opettajan tulee edistää tasa-arvoa? Miksi opettajan tulee edistää tasa-arvoa? Mikä on se suunnitelmallinen tasa-arvoa edistävä työ, jota oppilaitosten odotetaan tekevän? Miko Lempinen, ylitarkastaja tasa-arvovaltuutetun toimisto Pojat ovat

Lisätiedot

Mitä velvoitteita syrjinnän kielto ja tasapuolisen kohtelun vaatimus asettavat työnantajalle? MaRan Marraspäivä 19.11.2014

Mitä velvoitteita syrjinnän kielto ja tasapuolisen kohtelun vaatimus asettavat työnantajalle? MaRan Marraspäivä 19.11.2014 Mitä velvoitteita syrjinnän kielto ja tasapuolisen kohtelun vaatimus asettavat työnantajalle? MaRan Marraspäivä 19.11.2014 MaRa-koulutuspalvelut Suvi Lahti-Leeve Syrjintäkielto ja tasapuolinen kohtelu

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Puumalan yhtenäiskoulu

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Puumalan yhtenäiskoulu Hyvinvointilautakunta 20.3.2017 19 LIITE NRO 1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017-2019 Puumalan yhtenäiskoulu Sisällys 1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma... 3 1.1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman

Lisätiedot

Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin

Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka

Lisätiedot

SUURET POHJALAISET KOTOUTUMISPÄIVÄT

SUURET POHJALAISET KOTOUTUMISPÄIVÄT SUURET POHJALAISET KOTOUTUMISPÄIVÄT 23 24.10.2018 Näe minut Näen sinut Academill/Åbo Akademi, Rantakatu 2, Vaasa Janette Grönfors, Suomen Punainen Risti SINUT ON LEIMATTU- harjoitus Sinut on leimattu harjoitus

Lisätiedot

LIMINGAN KUNTA. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma

LIMINGAN KUNTA. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma LIMINGAN KUNTA Tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2015 2019 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO... 3 2. OIKEUDELLINEN PERUSTA... 3 2.1. Tasa-arvolaki... 3 2.2. Yhdenvertaisuuslaki... 4 3. JOHDON JA ORGANISAATION

Lisätiedot

Ei kai taas kaappiin?

Ei kai taas kaappiin? Ei kai taas kaappiin? Sateenkaariseniorit asiakkaina Yhdenvertainen vanhuus II -projekti Seta ry Setan Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki www.seta.fi/yhdenvertainen-vanhuus www.facebook.com/yhdenvertainen-vanhuus

Lisätiedot

KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA

KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA Hyvä ja turvallinen oppimisympäristö on sekä perusopetuslain että lastensuojelulain kautta tuleva velvoite huolehtia oppilaiden sosiaalisesta,

Lisätiedot

TOIMINTAMALLI OPISKELUSSA ESIINTYVIIN EPÄASIALLISEN KOHTELUN JA HÄIRINNÄN TILANTEISIIN ITÄ-SUOMEN YLIOPISTOSSA

TOIMINTAMALLI OPISKELUSSA ESIINTYVIIN EPÄASIALLISEN KOHTELUN JA HÄIRINNÄN TILANTEISIIN ITÄ-SUOMEN YLIOPISTOSSA TOIMINTAMALLI OPISKELUSSA ESIINTYVIIN EPÄASIALLISEN KOHTELUN JA HÄIRINNÄN TILANTEISIIN ITÄ-SUOMEN YLIOPISTOSSA MITÄ EPÄASIALLINEN KOHTELU ON? Epäasiallinen kohtelu on toistuvaa kiusaamista, häirintää,

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2011 Päivitetty 5.11.2010 (KY Lappian yhteistyötoimikunta) 2 (14) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 3 2 TAUSTA JA TARKOITUS... 4 3 YLEISET TAVOITTEET... 5 4 TASA-ARVON

Lisätiedot

Keravan Opiston TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

Keravan Opiston TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Keravan Opiston TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Päivitetty 14.12.2018 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Taustaa 4 2. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman yhdistäminen 4 3. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotilanteen

Lisätiedot

HÄIRINNÄN JA EPÄASIALLISEN KOHTELUN HALLINNAN TOIMINTAMALLI

HÄIRINNÄN JA EPÄASIALLISEN KOHTELUN HALLINNAN TOIMINTAMALLI HÄIRINNÄN JA EPÄASIALLISEN KOHTELUN HALLINNAN TOIMINTAMALLI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1.JOHDANTO 3 2.LAINSÄÄDÄNTÖ 3 3.TERVEYDELLE HAITALLISEN HÄIRINNÄN JA EPÄASIALLISEN KOHTELUN HALLINNAN TOIMINTAMALLI 3 3.1

Lisätiedot

OLL:N YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA JOHDANTO YHDENVERTAISUUS OLL ORGANISAATIONA JA YHDENVERTAISUUS OLL:SSA

OLL:N YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA JOHDANTO YHDENVERTAISUUS OLL ORGANISAATIONA JA YHDENVERTAISUUS OLL:SSA 1 OLL:N 2 3 JOHDANTO 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 YHDENVERTAISUUS Yhdenvertaisuuslaissa yhdenvertaisuudella tarkoitetaan sitä, että kaikki

Lisätiedot

Sukupuolen ilmaisu ja sukupuoli-identiteetti

Sukupuolen ilmaisu ja sukupuoli-identiteetti Sukupuolen ilmaisu ja sukupuoli-identiteetti Tapio Bergholm, erikoistutkija, SAK Tasa arvolain laajennus HE 19/2014 sivu 1 Sukupuoleen perustuvan syrjinnän kiellot laajennettaisiin koskemaan myös sukupuoli

Lisätiedot

Tasa-arvokysely 2012 oppilaat ja lukio-opiskelijat n=389

Tasa-arvokysely 2012 oppilaat ja lukio-opiskelijat n=389 Tasa-arvokysely 212 oppilaat ja lukio-opiskelijat n=389 Helsingin normaalilyseo Tasa-arvotyöryhmä: Kristiina Holm Elina Mantere Kirsi Naukkarinen Antero Saarnio 1. Sukupuoli vaikuttaa koulussamme oppilaiden

Lisätiedot

Yksi univormu, monta erilaista suomalaista. yhdenvertaisuusasiaa varusmiehille

Yksi univormu, monta erilaista suomalaista. yhdenvertaisuusasiaa varusmiehille Yksi univormu, monta erilaista suomalaista yhdenvertaisuusasiaa varusmiehille Yhdenvertaisuus ja tasaarvo varusmiespalveluksessa Taustoiltaan erilaisten varusmiesten yhdenvertaisuudessa ja tasa-arvossa

Lisätiedot

Rauman Lyseon lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma V

Rauman Lyseon lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma V Rauman Lyseon lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017 2019 V15.12.2016 1 Rauman Lyseon lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 1. Johdanto... 3 2. Lainsäädäntö... 3 2.1. Tasa-arvolaki...

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRIN

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRIN VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRIN HENKILÖSTÖPOLIITTINEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2015 2017 Hyväksytty hallintojaostossa 17.8.2015. 2 (6) 1. Johdanto Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin

Lisätiedot

Yhdenvertaisuus järjestötoiminnassa

Yhdenvertaisuus järjestötoiminnassa Yhdenvertaisuus järjestötoiminnassa tyy-sopo@utu.fi 5.3.2018 Olli-Pekka Paasivirta Koulutuksen sisältö Diasarja Ryhmätehtävä Ryhmätehtävän purku Lopetus Miksi yhdenvertaisuutta on tärkeää edistää järjestöissä?

Lisätiedot

Syrjinnän sääntely ja työelämä

Syrjinnän sääntely ja työelämä 1 Syrjinnän sääntely ja työelämä Esiteteksti heinäkuu 2004 (vain sähköisenä) Sisällysluettelo Lainsäädäntö... 2 Suomen perustuslaki (731/1999)... 2 Yhdenvertaisuuslaki (21/2004)... 2 Työsopimuslaki (55/2001)...

Lisätiedot

Apollon Yhteiskoulun toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Hyväksytty Apollon Yhteiskoulun johtokunnassa 20.9.

Apollon Yhteiskoulun toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Hyväksytty Apollon Yhteiskoulun johtokunnassa 20.9. 1 Apollon Yhteiskoulun toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2016 Hyväksytty Apollon Yhteiskoulun johtokunnassa 20.9.2016 2 Sisällys 1. Tasa-arvon käsite ja tasa-arvolaki 2. Yhdenvertaisuuden

Lisätiedot

1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Lahden Rudolf Steiner - koulun lukiossa 1.1 Johdanto

1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Lahden Rudolf Steiner - koulun lukiossa 1.1 Johdanto Lahden Rudolf Steiner -lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Tämän suunnitelman on hyväksynyt koulun opettajainkokous. Päiväys: 26.5.2016 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Lahden Rudolf

Lisätiedot

T-110.460 Henkilöstöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04

T-110.460 Henkilöstöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 T-110.460 Henkilöstöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 Ilkka Kouri Henkilöstöturvallisuus 22.3.2005: Työyhteisön fyysinen ja henkinen turvallisuus Työyhteisön riskejä Fyysinen turvallisuus ei

Lisätiedot

Keskusteluja tasa-arvosta ja tasa-arvolaista oppilaitoksissa

Keskusteluja tasa-arvosta ja tasa-arvolaista oppilaitoksissa Keskusteluja tasa-arvosta ja tasa-arvolaista oppilaitoksissa Tarkoitus: Keskustelun tavoitteena on selkiyttää tasa-arvolain ymmärtämistä sekä sitä, kuinka itse voi vaikuttaa lain toteutumiseen. Tarkoituksena

Lisätiedot

1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoitus

1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoitus Sisällysluettelo 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoitus... 3 2. Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvä lainsäädäntö... 4 2.1 Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (609/1986)

Lisätiedot

Lahden Rudolf Steiner -koulun perusopetuksen tasaarvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat

Lahden Rudolf Steiner -koulun perusopetuksen tasaarvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat Lahden Rudolf Steiner -koulun perusopetuksen tasaarvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat Tasa-arvo Johdanto Lahden steinerkoulun perusasteen toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma perustuu lakiin naisten ja

Lisätiedot

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä LASTEN OIKEUDET Setan Transtukipiste Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä >> SUKUPUOLEN MONINAISUUS ON JOIDENKIN LASTEN OMINAISUUS Joskus lapsi haluaa olla välillä poika ja välillä tyttö.

Lisätiedot

Ammattiliitto Nousu ry

Ammattiliitto Nousu ry Ammattiliitto Nousu ry Nordeassa työpaikkakiusaamista ei hyväksytä Pankin ohjeiden mukaan työpaikkakiusaamiseen on puututtava heti, kun sitä ilmenee Jokaisella on velvollisuus puuttua kiusaamiseen ja epäasialliseen

Lisätiedot

Tampereen kesäyliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Tampereen kesäyliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Tampereen kesäyliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2018-2020 Johdanto... 2 Lait suunnitelman taustalla... 2 Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (8.8.1986/609)... 2 Yhdenvertaisuuslaki

Lisätiedot

JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TASA-ARVO- ja YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TASA-ARVO- ja YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TASA-ARVO- ja YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Hyväksytty hallituksessa 30.05.2013 43 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 3 2 TASA-ARVOSUUNNITELMAN TARKOITUS JA TAVOITE... 3 3 TASA-ARVOKYSELYN

Lisätiedot

YHDENVERTAISUUSKYSELY

YHDENVERTAISUUSKYSELY YHDENVERTAISUUSKYSELY Hyvä oikeusministeriöläinen, Tervetuloa vastaamaan ministeriön yhdenvertaisuuskyselyyn! Vastaukset annetaan ja niitä käsitellään anonyymisti. Vastaamalla olet mukana kehittämässä

Lisätiedot

TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO

TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO KOULUTUKSEN TAVOITTEET JA SISÄLTÖ Tavoitteet: Ymmärtää keskeinen lainsäädäntö sukupuolten välisestä tasa-arvosta organisaation näkökulmasta Ymmärtää sukupuolten välisen tasa-arvon

Lisätiedot

Lapin yliopiston ylioppilaskunnan. yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma vuosille 2014 2016

Lapin yliopiston ylioppilaskunnan. yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma vuosille 2014 2016 Lapin yliopiston ylioppilaskunnan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma vuosille 2014 2016 Hyväksytty LYY:n hallituksen kokouksessa 21/2013 16.10.2013 Hyväksytty LYY:n edustajiston kokouksessa 7/2013

Lisätiedot

Kuinka tunnistaa syrjintä?

Kuinka tunnistaa syrjintä? Kuinka tunnistaa syrjintä? Pirkko Mahlamäki Pääsihteeri, Vammaisfoorumi ry Uutta lainsäädäntöä Nykytilanne Uudistettu yhdenvertaisuuslaki voimaan 1.1.2015 Käytäntöjä YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia

Lisätiedot

Piirrä monta kiloa perunaa lattialla

Piirrä monta kiloa perunaa lattialla Piirrä monta kiloa perunaa lattialla Tunnistaen ja tukien nuorten moninaisia tarpeita ja identiteettejä. Yhdenvertaisuuden edistäminen osana nuorten tieto- ja neuvontapalveluja. Moodi2017, Turku Riikka

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely luokat

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely luokat Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely 7.-9. luokat Perustietoja vastaajasta 1. Sukupuoli * i poika tyttö muu en halua vastata 2. Luokka * i 7. luokka 8. luokka 9. luokka 3. Koulusi * Anttolan yhtenäiskoulu

Lisätiedot

Ohjeistus kouluille ja päiväkodeille toiminnallisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laadintaan

Ohjeistus kouluille ja päiväkodeille toiminnallisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laadintaan Kalajoen kaupunki 2017-2019 Toiminnallinen tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma Ohjeistus kouluille ja päiväkodeille toiminnallisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laadintaan Kalajoen kaupungin

Lisätiedot

TASA- ARVOSUUNNITELMA

TASA- ARVOSUUNNITELMA TASA- ARVOSUUNNITELMA Kaupunginhallituksen 2.10.2012 165 hyväksymä Haapajärven kaupungin tasa-arvosuunnitelma Tasa-arvolain 6a.n mukaan tasa-arvosuunnitelma on selvitys työpaikan tasaarvotilanteesta ja

Lisätiedot

1. TASA-ARVO SUUNNITELMA

1. TASA-ARVO SUUNNITELMA 1 Liite 1: Tasa-arvo suunnitelma 1. TASA-ARVO SUUNNITELMA Sisällys 1. Tasa-arvo suunnitelma... 1 1.1. Tasa-arvosuunnitelman tavoitteet... 1 1.2. Erkko-lukion henkilömäärät... 2 2. Tasa-arvoon liittyvä

Lisätiedot

Etnisen syrjinnän pikakurssi. Ylitarkastaja Yrsa Nyman

Etnisen syrjinnän pikakurssi. Ylitarkastaja Yrsa Nyman Etnisen syrjinnän pikakurssi Ylitarkastaja Yrsa Nyman 8.9.2010 Suomen perustuslaki Perustuslain 6, yhdenvertaisuus Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta

Lisätiedot

Sukupuolten tasa-arvon edistäminen

Sukupuolten tasa-arvon edistäminen Sukupuolten tasa-arvon edistäminen Mitä on suvaaminen?, ylitarkastaja Tasa-arvoyksikkö 1 Esityksen rakenne Tasa-arvolaki ja yhdenvertaisuuslaki Peruskäsitteitä Sukupuolinäkökulman valtavirtaistamisesta

Lisätiedot

Yhdenvertaisuussuunnittelun tarkoituksena on tunnistaa ja poistaa käytäntöjä, jotka aiheuttavat ja ylläpitävät eriarvoisuutta.

Yhdenvertaisuussuunnittelun tarkoituksena on tunnistaa ja poistaa käytäntöjä, jotka aiheuttavat ja ylläpitävät eriarvoisuutta. Suomen Sulkapalloliiton yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma Hyväksytty liittohallituksessa 9.12.2015 Yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta heidän sukupuolestaan,

Lisätiedot

Seurakuntatyö ja #metoo Papiston päivät. Tanja Auvinen Etunimi Sukunimi

Seurakuntatyö ja #metoo Papiston päivät. Tanja Auvinen Etunimi Sukunimi 11.10.2018 Seurakuntatyö ja #metoo Papiston päivät Tanja Auvinen SEKSUAALINEN HÄIRINTÄ JA SEN EHKÄISEMINEN SUOMESSA Seksuaalinen häirintä lainsäädännössä Mitä on seksuaalinen häirintä? Seuraukset Mitä

Lisätiedot

KAUTTUAN KOULUN TASA ARVOSUUNNITELMA (YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA) KAUTTUAN KOULUN TASA-ARVOSUUNNITELMA

KAUTTUAN KOULUN TASA ARVOSUUNNITELMA (YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA) KAUTTUAN KOULUN TASA-ARVOSUUNNITELMA KAUTTUAN KOULUN TASA ARVOSUUNNITELMA (YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA) KAUTTUAN KOULUN TASA-ARVOSUUNNITELMA Sisällys: 1. Johdanto 2. Tasa-arvoon liittyvä lainsäädäntö 3. Tasa-arvosuunnitelman tavoitteet 4.

Lisätiedot

Ihmisoikeudet haltuun nuorisotyössä: Oikeuksilla syrjintää vastaan. Matti Jutila

Ihmisoikeudet haltuun nuorisotyössä: Oikeuksilla syrjintää vastaan. Matti Jutila Ihmisoikeudet haltuun nuorisotyössä: Oikeuksilla syrjintää vastaan Matti Jutila #ihmisoikeudet #nuorisotyö @ihmisoikeus @JutilaMatti Tarjolla tänään o Mitä oikeuksia puolustamme, kun vastustamme vihapuhetta?

Lisätiedot

T-110.460 3.3.2004. Työyhteisön riskejä. T-110.5610 Henkilöstöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus. Syitä mm. Riskit liittyvät. Seurauksia mm.

T-110.460 3.3.2004. Työyhteisön riskejä. T-110.5610 Henkilöstöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus. Syitä mm. Riskit liittyvät. Seurauksia mm. T-110.5610 Henkilöstöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus Ilkka Kouri Henkilöstöturvallisuus 16.4.2007: Työyhteisön fyysinen ja henkinen turvallisuus Työyhteisön riskejä Fyysinen turvallisuus työpaikalla

Lisätiedot

Hyvinvointikysely oppilaille

Hyvinvointikysely oppilaille Hyvinvointikysely oppilaille Haluaisimme kuulla, mitä sinä ajattelet kouluhyvinvointiin liittyvistä asioista. Kyselyyn vastataan nimettömästi ja vastaukset käsitellään luottamuksellisesti. Jos et osaa

Lisätiedot

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Yhtä jalkaa - Ratsastuksen Reilu Peli Mitä on Reilu Peli? Jokaisen oikeus harrastaa iästä, sukupuolesta, asuinpaikasta, yhteiskunnallisesta asemasta,

Lisätiedot

Hankasalmen lukion toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Hankasalmen lukion toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Hankasalmen lukion toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Tämä suunnitelma korvaa aikaisemman vuonna 2015 tehdyn suunnitelman. Hyväksytty Hankasalmen kunnan sivistyslautakunnassa 14.6.

Lisätiedot

Asiallinen käytös sallittu. Työympäristöseminaari

Asiallinen käytös sallittu. Työympäristöseminaari Asiallinen käytös sallittu Työympäristöseminaari 28.5.2019 1 Häirintä ja epäasiallinen kohtelu työturvallisuuslaissa Työntekijän pitää välttää sellaista epäasiallista kohtelua ja häirintää, joka voi aiheuttaa

Lisätiedot

Oppilaitosten yhdenvertaisuussuunnittelu ja opinto-ohjauksen kehittäminen: Mitä muutoksia uusi yhdenvertaisuuslainsäädäntö tuo tullessaan?

Oppilaitosten yhdenvertaisuussuunnittelu ja opinto-ohjauksen kehittäminen: Mitä muutoksia uusi yhdenvertaisuuslainsäädäntö tuo tullessaan? Oppilaitosten yhdenvertaisuussuunnittelu ja opinto-ohjauksen kehittäminen: Mitä muutoksia uusi yhdenvertaisuuslainsäädäntö tuo tullessaan? Erityisasiantuntija Panu Artemjeff, OM Yhdenvertaisuuslaki on

Lisätiedot

Vastaus Laakin ponteen. Edustajiston kokous

Vastaus Laakin ponteen. Edustajiston kokous Vastaus Laakin ponteen Edustajiston kokous 15.10. Alkuperäinen ponsi Tämän ponnen hyväksyessään edustajisto velvoittaa hallituksen tuomaan edustajiston tietoon selvityksen siitä, millä tavoin... AYY taloudellisesti

Lisätiedot

SUKUPUOLI IKÄ ALKUPERÄ KAN- SALAISUUS KIE- LI USKONTO VAKAUMUS MIE-

SUKUPUOLI IKÄ ALKUPERÄ KAN- SALAISUUS KIE- LI USKONTO VAKAUMUS MIE- 1 SUKUPUOLI IKÄ ALKUPERÄ KAN- SALAISUUS KIE- LI USKONTO VAKAUMUS MIE- LIPIDE TASA-ARVO- POLIITTI- JA NEN YHDENVERTAISUUS- TOIMINTA AMMATTIYHDIS- TYSTOIMINTA OPAS JÄRJESTÖILLE PERHESUHTEET TERVEYDENTILA

Lisätiedot

YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA. Viitasaaren kaupunginhallitus Pihtiputaan kunnanhallitus

YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA. Viitasaaren kaupunginhallitus Pihtiputaan kunnanhallitus YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Viitasaaren kaupunginhallitus Pihtiputaan kunnanhallitus Sisällys Yhdenvertaisuussuunnitelma... 1 1 Johdanto... 1 2 Sisältö ja tavoitteet... 1 3 Positiivinen erityiskohtelu...

Lisätiedot

Toiminnan arvoperiaatteet

Toiminnan arvoperiaatteet Sivu 1/5 1 Yleistä Teologian Ylioppilaiden Tiedekuntayhdistyksen arvoperustana on luovuttamaton yleismaailmallinen ihmisarvo ja kaiken elämän arvokkuus itsessään. Yhdistys sitoutuu toiminnassaan yhdenvertaisuuteen,

Lisätiedot

Toimintamalli kiusaamistilanteisiin

Toimintamalli kiusaamistilanteisiin Kiusaaminen ei lakkaa itsekseen vaan pahenee jatkuessaan. (Hamarus 2012) Toimintamalli kiusaamistilanteisiin Ennaltaehkäisevä toiminta ja akuutti tilanne Koulutuskuntayhtymä Brahe 2016, päivitys 22.11.2016

Lisätiedot

Vammaisjärjestöjen naisverkosto 10 vuotta 17.10.2013. Teema : Vammaisiin naisiin kohdistuva väkivalta. Kommentti opaskirjasta: Kiitokset:

Vammaisjärjestöjen naisverkosto 10 vuotta 17.10.2013. Teema : Vammaisiin naisiin kohdistuva väkivalta. Kommentti opaskirjasta: Kiitokset: Heli Heinjoki Kriisityön kehittämispäällikkö Tukinainen ry Vammaisjärjestöjen naisverkosto 10 vuotta 17.10.2013 Teema : Vammaisiin naisiin kohdistuva väkivalta Kommentti opaskirjasta: Kiitokset: Hyvät

Lisätiedot

Lopen kunnan suunnitelma oppilaan suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä

Lopen kunnan suunnitelma oppilaan suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Lopen kunnan suunnitelma oppilaan suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Sivistyslautakunta 17.5.2018 ( 68 ) Sisällys 1. Kiusaaminen ja häirintä... 3 2. Ennaltaehkäisevä työ oppilaiden

Lisätiedot

Mitä on sukupuolivaikutusten arviointi ja miten sitä tehdään? Helsingin kaupunki 27.11.2013 Sinikka Mustakallio WoM Oy www.wom.fi

Mitä on sukupuolivaikutusten arviointi ja miten sitä tehdään? Helsingin kaupunki 27.11.2013 Sinikka Mustakallio WoM Oy www.wom.fi Mitä on sukupuolivaikutusten arviointi ja miten sitä tehdään? Helsingin kaupunki 27.11.2013 Sinikka Mustakallio WoM Oy www.wom.fi Tasa-arvon edistämisen kohteet 1. Henkilöstöpoliittinen tasa-arvo kohteena

Lisätiedot

Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi.

Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Kysymys: Kuka voi olla sellainen henkilö, joka täyttää seksuaalinen kaltoinkohtelijan määritelmän? Kysymys: Kenen vastuulla seksuaalinen kaltoinkohtelu on? Kuka vaan. Naapuri, sukulainen, tuttu, tuntematon,

Lisätiedot

Tämä dokumentti on hyväksytty Suomen Psykologian Opiskelijain Liiton yhdistyksen kokouksessa YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

Tämä dokumentti on hyväksytty Suomen Psykologian Opiskelijain Liiton yhdistyksen kokouksessa YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Suomen Psykologian Opiskelijain Liitto ry Yhdenvertaisuussuunnitelma Tämä dokumentti on hyväksytty Suomen Psykologian Opiskelijain Liiton yhdistyksen kokouksessa 10.4.2018 YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 1.

Lisätiedot

Hollolan yläasteen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus- suunnitelma

Hollolan yläasteen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus- suunnitelma Hollolan yläasteen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus- suunnitelma Hollolan yläasteen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma sivu 1 Sisällys 1. Johdanto... 2 2. Tasa-arvosuunnitelman tavoitteet... 3 3. Tasa-arvoselvitys

Lisätiedot

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta 5.10.201 Mitä on yhdenvertaisuus? Yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia ja ettei ketään saa syrjiä

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusopas JYYn piirissä toimiville järjestöille. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuusopas JYYn piirissä toimiville järjestöille

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusopas JYYn piirissä toimiville järjestöille. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuusopas JYYn piirissä toimiville järjestöille Tasa-arvo ja yhdenvertaisuusopas JYYn piirissä toimiville järjestöille 1/19 JYY 2012 Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Tasa-arvo...4 2.1. Tasa-arvolaki...4 3. Yhdenvertaisuus...4 3.1. Yhdenvertaisuuslaki...4

Lisätiedot

O Diakon yhdenvertaisuusopas

O Diakon yhdenvertaisuusopas O Diakon yhdenvertaisuusopas SISÄLLYS SISÄLLYS... 2 1 JOHDANTO... 3 2 ELÄMÄNKATSOMUS, VAKAUMUS JA MIELIPIDE... 4 3 ETNINEN TAUSTA, KANSALLISUUS JA KIELI... 5 4 IKÄ JA ELÄMÄNTILANNE... 6 5 SEKSUAALISUUS

Lisätiedot

Laki naisten ja miesten välisestä tasa- arvosta ( Tasa- arvolaki ) ja Yhdenvertaisuuslaki

Laki naisten ja miesten välisestä tasa- arvosta ( Tasa- arvolaki ) ja Yhdenvertaisuuslaki Laki naisten ja miesten välisestä tasa- arvosta ( Tasa- arvolaki ) ja Yhdenvertaisuuslaki Luottamusmieskurssi A evankelis- luterilaisen kirkon luottamusmiehille Perustuslain 6 (2 ja 4 mom.) Ketään ei saa

Lisätiedot

sukupuoli a) poika b) tyttö c) muu d) en halua vastata luokka a) 7 b) 8 c) 9 B Viihtyvyys, turvallisuus ja koulun toimintakulttuuri

sukupuoli a) poika b) tyttö c) muu d) en halua vastata luokka a) 7 b) 8 c) 9 B Viihtyvyys, turvallisuus ja koulun toimintakulttuuri Tasa-arvokysely Tasa-arvotyö on taitolaji - Opas sukupuolen tasa-arvon edistämiseen perusopetuksessa. Opetushallitus. Oppaat ja käsikirjat 2015:5. www.oph.fi/julkaisut/2015/tasa_arvotyo_on_taitolaji Kyselyn

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusopas järjestöille

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusopas järjestöille Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusopas järjestöille Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYY Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Tasa-arvo... 4 2.1. Tasa-arvolaki... 4 3. Yhdenvertaisuus... 5 3.1. Yhdenvertaisuuslaki...

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2017-2019 Yhteistyötoimikunta 19.09.2017 Kunnanhallitus 16.10.2017 1. JOHDANTO 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman taustaa Yhdenvertaisuuslaki 1325/2014

Lisätiedot

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan toimintasuunnitelma vuodelle 2016

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan toimintasuunnitelma vuodelle 2016 Oulun yliopiston ylioppilaskunnan toimintasuunnitelma vuodelle 2016 1 Johdanto Tämän toimintasuunnitelman on valmistellut Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallitus yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Valmistelussa

Lisätiedot

1. Lainsäädäntö ja ylioppilaskunnan yhdenvertaisuustyö Yhdenvertaisuuden edistämisen toimialueet 4

1. Lainsäädäntö ja ylioppilaskunnan yhdenvertaisuustyö Yhdenvertaisuuden edistämisen toimialueet 4 Sisällysluettelo 1. Lainsäädäntö ja ylioppilaskunnan yhdenvertaisuustyö 3 2. Yhdenvertaisuuden edistämisen toimialueet 4 2.1. Alkuperä, etnisyys, kansalaisuus & kieli 4 2.2. Uskonto, elämänkatsomus ja

Lisätiedot

Palvelujen saavutettavuus yhdenvertaisuus ja tasa-arvo

Palvelujen saavutettavuus yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Palvelujen saavutettavuus yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Kalvomateriaali: Sinikka Mustakallio ja Inkeri Tanhua Sukupuolivaikutusten arviointi säädösvalmistelussa opetus- ja kulttuuriministeriössä 14.4.2015

Lisätiedot

VALKEALAN LUKION TOIMINNALLINEN TASA- ARVO-SUUNNITELMA

VALKEALAN LUKION TOIMINNALLINEN TASA- ARVO-SUUNNITELMA VALKEALAN LUKION TOIMINNALLINEN TASA- ARVO-SUUNNITELMA 2016-2018 Tasa-arvosuunnitelmassa kerrotaan asiaan liittyvä lainsäädäntö sekä kuvataan koulun tapaa toimia tasa-arvoon liittyvissä asioissa Juha Malinen

Lisätiedot

Lapin yliopiston opiskelun ja opetuksen esteettömyyssuunnitelma

Lapin yliopiston opiskelun ja opetuksen esteettömyyssuunnitelma Lapin yliopiston opiskelun ja opetuksen esteettömyyssuunnitelma Sisällys 1. Esteettömyystyön tausta 2. Mitä on esteettömyys 3. Mihin esteettömyydellä pyritään 4. Opiskelun ja opetuksen esteettömyys Oppimisympäristöjen

Lisätiedot

ELIMÄEN LUKION TOIMINNALLINEN TASA-ARVOSUUNNITELMA Hyväksytty Elimäen lukion tasa-arvotyöryhmässä

ELIMÄEN LUKION TOIMINNALLINEN TASA-ARVOSUUNNITELMA Hyväksytty Elimäen lukion tasa-arvotyöryhmässä 1 ELIMÄEN LUKION TOIMINNALLINEN TASA-ARVOSUUNNITELMA Hyväksytty Elimäen lukion tasa-arvotyöryhmässä 12.10.2011 SISÄLLYS 1. Johdanto 2 2. Lukion tehtävät tasa-arvolain mukaan 3 3. Tasa-arvon toteutumisen

Lisätiedot

https://www.youtube.com/watch?v=i_smgwpdcbg 12/10/2017 Aija Salo 2

https://www.youtube.com/watch?v=i_smgwpdcbg 12/10/2017 Aija Salo 2 https://www.youtube.com/watch?v=i_smgwpdcbg 12/10/2017 Aija Salo 2 Palvelumme syrjintää kokeneille Yhteydenotot (kantelut) verkkolomakkeen kautta, sähköpostitse tai puhelinpäivystykseen (ma-pe klo 10-12)

Lisätiedot

KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA

KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA YPÄJÄN KUNTA VARHAISKASVATUS 2016 KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA 1. KOKO HENKILÖKUNTA ON SAANUT KOULUTUSTA VARHAISLAPSUUDESSA TAPAHTUVASTA KIUSAAMISESTA sekä sen havainnoimisesta: pedagoginen palaveri

Lisätiedot

Rovaniemen ammattikorkeakoulun tasa-arvosuunnitelma 2012

Rovaniemen ammattikorkeakoulun tasa-arvosuunnitelma 2012 Rovaniemen ammattikorkeakoulun tasa-arvosuunnitelma 2012 Sisällysluettelo 1. Johdanto 2 2. Tasa-arvosuunnittelun lähtökohdat 3 3. Tavoitteet ja toimenpiteet tasa-arvon toteuttamiseksi 4 4. Tasa-arvosuunnitelman

Lisätiedot

LAUKAAN KANSALAISOPISTON TASA-ARVO JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

LAUKAAN KANSALAISOPISTON TASA-ARVO JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA LAUKAAN KANSALAISOPISTON TASA-ARVO JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2017-2019 Sisällysluettelo JOHDANTO... 1 LAUKAAN KANSALAISOPISTO... 2 KYSELYN ARVIOINNIN YHTEENVETO... 3 OPINTO-OHJELMAN ARVIOINTI... 5

Lisätiedot