MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ PÄÄTÖS Nro 40/1999

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ PÄÄTÖS Nro 40/1999"

Transkriptio

1 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ PÄÄTÖS Nro 40/1999 Pvm Dnro /563/99 Voimaantulo- ja voimassaoloaika alkaen Valtuutussäännökset Rehulaki (396/1998) 5 ja 20 Vastaavat EY-säädökset 1 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN PÄÄTÖS REHUAINEISTA Maa- ja metsätalousministeriö on päättänyt 5 päivänä kesäkuuta 1998 annetun rehulain (396/1998) 5 ja 20 :n nojalla: 1 Soveltamisala Tämä päätös koskee rehuaineiden valmistamista liikkeeseen laskemista varten, liikkeeseen laskemista, käyttämistä rehuvalmisteiden valmistukseen ja eläinten ruokintaan sekä maahantuontia. 2 Määritelmät Tässä päätöksessä tarkoitetaan: 1) rehuaineilla erilaisia rehuseosten valmistukseen tai esiseosten kantaja-aineiksi tarkoitettuja, joko suoraan sellaisenaan tai jalostuksen jälkeen eläinten ruokintaan käytettäväksi tarkoitettuja kasvi- tai eläinperäisiä tuotteita tuoreena tai säilöttynä ja niiden teollisia johdannaisia sekä orgaanisia tai epäorgaanisia tuotteita, jotka voivat sisältää myös lisäaineita; sekä 2) liikkeeseen laskemisella tuotteiden hallussapitämistä niiden myyntiä varten, mukaan lukien tarjoaminen, tai muuta kolmansille osapuolille joko ilmaiseksi tai korvausta vastaan tapahtuvaa siirtoa varten sekä myyntiä ja muita siirtomuotoja. 1 ETA-sopimuksen liite I: neuvoston direktiivi 79/372/ETY, komission direktiivi 79/797/ETY, komission direktiivi 80/510/ETY, komission direktiivi 82/937/ETY, komission direktiivi 83/87/ETY, neuvoston direktiivi 86/354/ETY, komission direktiivi 87/234/ETY, neuvoston direktiivi 96/25/EY ja komission direktiivi 98/67/EY.

2 2 3 Yleiset laatuvaatimukset Liikkeeseen laskemista varten valmistettavien, liikkeeseen laskettavien, rehuvalmisteiden valmistukseen ja eläinten ruokintaan käytettävien sekä maahantuotavien rehuaineiden on täytettävä rehulain 5 :ssä sekä tämän päätöksen liitteissä säädetyt vaatimukset. Rehuaineiden liikkeeseen laskemisessa on lisäksi voimassa mitä haitallisista aineista, tuotteista ja eliöistä annetussa maa- ja metsätalousministeriön päätöksessä (158/1998) on säädetty. 4 Rehuaineluettelo Tämän päätöksen liitteessä 2 olevaan rehuaineluetteloon merkittyjä rehuaineita saa valmistaa liikkeeseen laskemista varten, laskea liikkeeseen, käyttää rehuvalmisteiden valmistukseen tai eläinten ruokintaan sekä maahantuoda ainoastaan luettelossa käytetyllä nimellä ja edellytyksellä, että rehuaine vastaa luettelossa olevaa kuvausta. Muita kuin liitteessä 2 lueteltuja rehuaineita saa laskea liikkeeseen vain, jos niistä käytetään eri nimeä ja kuvausta kuin kyseisessä liitteessä olevaa siten, että ostaja, muu luovutuksensaaja tai käyttäjä ei voi erehtyä luulemaan hänelle tarjottua tuotetta toiseksi. 5 Tuoteselostemerkinnät Rehuaineita saa laskea liikkeeseen vain sillä edellytyksellä, että seuraavat tiedot on merkitty näkyvästi, selvästi ja pysyvästi tuoteselosteeseen tai saateasiakirjaan, taikka tarvittaessa pakkaukseen tai säiliöön tai säiliöön kiinnitettyyn tuoteselosteeseen: 1) ilmaisu "rehuaine"; 2) rehuaineen nimi ja tarvittaessa muut 4 :ssä tarkoitetut tiedot; 3) liitteen 2 rehuaineluettelon neljännessä sarakkeessa esitetyt tiedot; 4) muiden kuin liitteen 2 rehuaineluettelossa lueteltujen rehuaineiden osalta liitteen 3 taulukon toisessa sarakkeessa esitetyt tiedot; 5) tarvittaessa liitteessä 1 esitetyt tiedot; 6) rehuaineen nettomäärä, joka kiinteiden tuotteiden osalta ilmaistaan painoyksikkönä ja nestemäisten tuotteiden osalta paino- tai tilavuusyksikkönä; sekä 7) tässä momentissa tarkoitetuista tiedoista vastaavan toiminnanharjoittajan nimi tai toiminimi sekä osoite tai kotipaikka. Tuoteselosteen ohessa voidaan antaa muita tietoja, jos ne koskevat objektiivisia tai mitattavissa olevia seikkoja, jotka ovat perusteltavissa, ja jos ne eivät voi johtaa kuluttajaa harhaan. Jos tuoteselosteella varustetuista pakkauksista myydään loppukäyttäjälle enintään 10 kilogramman irrallisia eriä, edellä 1 ja 2 momentissa tarkoitetut tiedot voidaan antaa ostajalle myyntipisteessä esillä olevassa asianmukaisessa tuoteselosteessa. Jos jokin liikkeeseen laskettu myyntierä jaetaan osiin, on kunkin osaerän tuoteselosteeseen merkittävä 1 momentissa määrätyt tiedot ja viittaus alkuperäiseen erään.

3 3 Jos rehuaineen koostumus muuttuu sen liikkeessä ollessa, 1 momentissa tarkoitetut tiedot on vastaavasti muutettava. 6 Tuoteselostemerkintöjä koskevat poikkeukset Edellä 5 1 momentin 3 ja 4 kohdassa sekä liitteen 1 osan V otsikkokohdan 2 ja 3 alakohdassa tarkoitettuja tietoja ei vaadita seuraavissa tapauksissa: 1) jos ostaja on ennen kutakin ostotapahtumaa kirjallisesti ilmoittanut, ettei hän vaadi näitä tietoja; tai 2) jos eläin- tai kasviperäisiä rehuaineita lasketaan liikkeeseen tuoreina tai säilöttyinä, mahdollisesti yksinkertaisen fysikaalisen käsittelyn jälkeen, enintään 10 kilogramman erinä, ja ne on tarkoitettu lemmikkieläimille ja tuotettu Suomessa, ja ne toimitetaan suoraan Suomessa olevalle loppukäyttäjälle. Jos kysymyksessä ovat eläin- tai kasviperäiset rehuaineet, jotka ovat luonnollisessa olomuodossaan, tuoreena tai säilöttynä, mahdollisesti yksinkertaisesti fysikaalisesti käsiteltyinä, lisäaineettomina mahdollisia säilöntäaineita lukuun ottamatta, ja jotka suomalainen viljelijä-tuottaja luovuttaa suomalaiselle karjankasvattaja-käyttäjälle, ei 5 :n 1 momentissa tarkoitettuja tietoja vaadita merkittäväksi tuoteselosteeseen. Jos liikkeeseen lasketaan maatalouteen liittyvän teollisuuden tuotantoprosessista saatuja kasvi- ja eläinperäisiä sivutuotteita, joiden vesipitoisuus on yli 50 prosenttia, ei 5 :n 1 momentin 3-6 kohdassa sekä liitteessä 1 tarkoitettuja tietoja vaadita merkittäväksi tuoteselosteeseen. 7 Kolmansista maista peräisin olevia rehuaineiden tuoteselosteita koskeva poikkeus Jos kolmannesta maasta peräisin olevasta rehuaineesta, joka lasketaan ensimmäistä kertaa liikkeeseen Suomessa, ei ole voitu antaa 5 :n 1 momentissa tarkoitettuja koostumustietoja sen vuoksi, että kyseisessä kolmannessa maassa ei ole keinoja suorittaa tarvittavia määrityksiä, voi kasvintuotannon tarkastuskeskus hyväksyä 5 :n 1 momentin kohdassa 7 tarkoitetun vastuuhenkilön antamat alustavat koostumustiedot seuraavin edellytyksin: 1) kasvintuotannon tarkastuskeskukselle on ilmoitettu ennakolta rehuaineen saapumisesta; 2) lopulliset koostumustiedot toimitetaan ostajalle ja toimivaltaiselle viranomaiselle 10 työpäivän kuluessa siitä, kun rehuaine saapui yhteisöön; ja 3) koostumustietojen lisäksi asiakirjoissa on seuraavat, lihavalla kirjasinlajilla tehdyt merkinnät: "nämä alustavat tiedot näytteestä... (analysoitavan näytteen nro) vahvistaa (määrityksen suorittavan valtuutetun laboratorion nimi ja osoite)... (päivämäärä) mennessä)". 8 Rehuaineen rehuarvon ilmoittaminen Rehuaineen energia- ja valkuaisarvoina saadaan ilmoittaa vain Maatalouden tutkimuskeskuksen julkaisemat energia- ja valkuaisarvot tai Maatalouden tutkimuskeskuksen julkaisemien laskentaperusteiden mukaisesti lasketut arvot. 2 2 Rehuaineiden energia- ja valkuaisarvot ja niiden laskentaperusteet on julkaistu kirjassa " ",.

4 4 9 Tuoteselosteessa käytettävä kieli Yhteisössä liikkeeseen lasketun, Suomessa liikkeessä olevan tuotteen saateasiakirjaan, pakkaukseen, säiliöön tai mukaan liitettyyn etikettiin painetut tiedot on laadittava suomen ja/tai ruotsin kielellä. 10 Voimaantulo Tämä päätös tulee voimaan 21 päivänä huhtikuuta Tällä päätöksellä kumotaan rehujen valkuaisarvon ilmoittamisesta 12 päivänä kesäkuuta 1996 annettu maa- ja metsätalousministeriön päätös (81/1996), sekä rehuista 1 päivänä maaliskuuta 1994 annettu maa- ja metsätalousministeriön päätös (180/1994), lukuunottamatta sen 5 :ää, jota sovelletaan toistaiseksi. Helsingissä 14 päivänä huhtikuuta 1999 Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä Ylitarkastaja Päivi Mannerkorpi

5 5 YLEISTÄ I SELITYKSET 1. Rehuaineet luetellaan ja nimetään tämän päätöksen liitteen 2 rehuaineluettelossa seuraavien perusteiden mukaisesti: - tuotteen/sivutuotteen alkuperä, esim. kasvi-, eläin- tai kivennäisperäinen, - tuotteesta/sivutuotteesta käytettävä osa, esim. kokonaan, siemenet, juurimukulat, luut - tuotteelle/sivutuotteelle suoritettu käsittely, esim. kuoriminen, uuttaminen, kuumentaminen ja/tai syntyvä tuote/sivutuote, esim. hiutaleet, leseet, pulppa, rasva, - tuotteen/sivutuotteen ikä ja/tai laatu, esim. 'vähäglukosinolaattinen', 'rasvapitoinen', 'vähäsokerinen'. 2. Liitteen 2 rehuaineluettelo jakautuu 12 lukuun: 1. Viljojen jyvät, niistä saatavat tuotteet ja sivutuotteet 2. Öljykasvien siemenet, öljypitoiset hedelmät, niistä saatavat tuotteet ja sivutuotteet 3. Palkokosvien siemenet, niistä saatavat tuotteet ja sivutuotteet 4. Juurimukulat ja juurekset, niistä saatavat tuotteet ja sivutuotteet 5. Muut siemenet ja hedelmät, niistä saatavat tuotteet ja sivutuotteet 6. Nurmirehut, mukaan lukien korsirehut 7. Muut kasvit, niistä saatavat tuotteet ja sivutuotteet 8. Maitotuotteet 9. Maaeläimistä peräisin olevat tuotteet 10. Kalat, muut vesieläimet, niistä saatavat tuotteet ja sivutuotteet 11. Kivennäiset 12. Muut ainekset II KASVITIETEELLISTÄ JA KEMIALLISTA PUHTAUTTA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET 1. Rehuaineissa ei asianmukaisten valmistuskäytäntöjen sallimissa rajoissa saa olla kemiallisia epäpuhtauksia, jotka johtuvat niiden valmistuksen yhteydessä käytetyistä, maa- ja metsätalousministeriön päätöksessä nro 125/1998 rehun lisäaineista tarkoitetuista teknologisista lisäaineista, jos tämän päätöksen liitteen 2 rehuaineluettelossa ei vahvisteta tietyn rehuaineen osalta erityistä enimmäispitoisuutta. 2. Jollei liitteissä 2 ja 3 toisin säädetä, niissä lueteltujen tuotteiden ja sivutuotteiden kasvitieteellisen puhtauden on oltava vähintään 95 prosenttia. Kasvitieteellisinä epäpuhtauksina pidetään: a) luonnollisia, mutta vaarattomia epäpuhtauksia (esim. olki ja olkijäte, muiden viljelykasvien tai rikkakasvien siemenet), b) muiden öljypitoisten siementen tai hedelmien vaarattomia jäämiä, jotka ovat peräisin edeltävästä valmistusprosessista, sillä edellytyksellä, että niiden pitoisuus on enintään 0,5 %. 3. Ilmoitetut pitoisuudet viittaavat tuotteen ja sivutuotteen luonnonpainoon. III NIMIÄ KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET Jos liitteen 2 rehuaineluettelossa esiintyvän rehuaineen nimi sisältää yhden tai useamman sulkeissa olevan ilmaisun, sulkeissa oleva(t) ilmaisu(t) voidaan vapaasti joko mainita tai jättää pois; esim. soija(papu)öljystä voidaan käyttää muotoa soijapapuöljy tai soijaöljy.

6 6 IV SANASTOA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET Seuraavassa sanastossa kuvataan pääasialliset menetelmät, joita käytetään tämän päätöksen liitteissä 2 ja 3 mainittujen rehuaineiden valmistuksessa. Jos näiden aineiden nimet sisältävät tässä yleisnimen tai laatumääritteen, käytetyn valmistusmenetelmän on vastattava sille tässä sanastossa annettua määritelmää. Valmistusmenetelmä Määritelmä Yleisnimi/laatumäärite (1) (2) (3) (4) 1 Väkevöiminen Tuotteen tiettyjen ainesten pitoisuuksien Tiiviste lisääminen vettä tai muita aineksia poistamalla 2 Kuoriminen Jyvien, siementen, hedelmien, pähkinöiden ja muiden tuotteiden uloimpien kerrosten poistaminen osittain tai kokonaan. Kuorittu, osittain kuorittu 3 Kuivaaminen Kuivaaminen keinotekoisesti tai luonnollisesti 4 Uuttaminen Rasvojen tai öljyjen poistaminen tietyistä aineista orgaanisella liuottimella tai sokerin tai muiden vesiliukoisten ainesten poistaminen vesiliuoksella. Käytettäessä orgaanisia liuottimia saatavan tuotteen on oltava teknisesti vapaa tällaisesta liuottimesta. 5 Ekstruusio Aineen puristaminen tai pursottaminen paineella suuttimien läpi (katso myös paisuttaminen) 6 Hiutaloiminen Kostean, lämpökäsitellyn tuotteen valssaaminen 7 Myllytys Fysikaalinen käsittely, jolla pienennetään partikkelikokoa ja edistetään jyvän erottumista eri jakeiksi (erityisesti jauhoksi, leseiksi ja rehujauhoksi) 8 Kuumentaminen Yleisnimitys tietyissä erityisolosuhteissa suoritetuille erilaisille lämpökäsittelyille, joiden tarkoituksena on vaikuttaa aineen ravintoarvoon tai sen rakenteeseen. 9 Hydraaminen Tyydyttämättömien glyseridien muuntaminen tyydytetyiksi glyserideiksi (öljyn ja rasvojen kovettaminen). 10 Hydrolyysi Hajoittaminen yksinkertaisiksi kemiallisiksi yhdisteiksi soveltuvalla vesikäsittelyllä ja mahdollisesti joko entsyymeitä, happoja tai emäksiä käyttäen. 11 Puristaminen Mekaanisen paineen (ruuvi- tai muu puristin) ja mahdollisesti vähäisen lämmön avulla tapahtuva rasvan tai öljyn poistaminen öljypitoisista aineista tai mehun erottaminen hedelmistä tai muista kasvituotteista. 12 Rakeistaminen Tuotteen puristaminen kokoon tiettyyn muotoon. Kuivattu (auringossa tai keinotekoisesti) Uutetut (öljypitoiset aineet) Melassi, pulppa (sokeria ja muita vesiliukoisia aineita sisältävät ainekset) Ekstrudoitu Hiutaleet Jauhot, leseet, rehujauho, rehu Paahdettu, kypsennetty, lämpökäsitelty Kovetettu, osittain kovetettu Hydrolysoitu Kakku/puriste (öljypitoiset aineet) Pulppa, hedelmämassa (hedelmät jne.) Puristettu juurikasmassa (sokerijuurikkaat) Rae

7 7 13 Paisuttaminen Tärkkelyksen muuntaminen, jolla parannetaan huomattavasti sen paisumisominaisuuksia kylmässa vedessä. 14 Raffinoiminen Sokereissa, öljyissä, rasvoissa ja muissa luonnonaineissa esiintyvien epäpuhtauksien poistaminen kokonaan tai osittain kemiallisella/fysikaalisella käsittelyllä. 15 Märkäjauhatus Tärkkelyksen uuttamiseksi suoritettu ytimen/jyvän ainesosien mekaaninen erottaminen vedessä liottamisen jälkeen mahdollisesti rikkidioksidia käyttäen. 16 Murskaus Jyvien tai muiden rehuaineiden muuntaminen partikkelikoon pienentämiseksi. Paisutettu Raffinoitu, osittain raffinoitu Alkiot, gluteeni, tärkkelys Murskattu, murska Valmistusmenetelmä Määritelmä Yleisnimi/laatumäärite 17 Sokerien poistaminen Mono- tai disakkaridien täydellinen tai osittainen poistaminen melassista tai muista sokeria sisältävistä aineista kemiallisin tai fysikaalisin menetelmin. Sokerit poistettu kokonaan tai osittain V ILMOITETTUJA TAI LIITTEEN B JA C OSAN MUKAISESTI ILMOITETTAVIA PITOISUUKSIA KOSKEVAT SÄÄNNÖT 1. Ilmoitetut tai ilmoitettavat pitoisuudet koskevat rehuaineiden painoa, jollei toisin mainita. 2. Mikäli tämän päätöksen 6 :n 3 momentissa ja tämän päätöksen liitteissä 2 ja 3 ei ole muuta määrätty, rehuaineen kosteus on ilmoitettava, jos se on yli 14 % rehuaineen painosta. Jos rehuaineen kosteuspitoisuus jää edellä mainitun rajan alle, tämä pitoisuus on ilmoitettava, jos ostaja sitä pyytää. 3. Mikäli tämän päätöksen liitteissä 2 ja 3 ei ole muuta määrätty, rehuaineiden suolahapoon liukenemattoman hehkutusjäännöksen pitoisuus on ilmoitettava, jos se on yli 2,2 prosenttia kuiva-aineesta. VI DENATUROINTIAINEITATAI SIDONTA-AINEITA KOSKEVAT SÄÄNNÖT Jos tämän päätöksen liitteen 2 rehuaineluettelon toisessa sarakkeessa tai liitteen 3 ensimmäisessä sarakkeessa tarkoitettuja tuotteita käytetään rehuaineiden denaturointiin tai sidonta-aineena, on ilmoitetttava seuraavat tiedot: - denaturointiaineista: käytettävien tuotteiden nimi ja määrät, - sidonta-aineista: käytettävien tuotteiden nimi. Sidonta-aineen määrä tuotteessa saa olla enintään 3 prosenttia kokonaispainosta. VII NISÄKÄSKUDOKSISTA SAADUISTA VALKUAISISTA VALMISTETTUJEN REHUAINEIDEN MERKITSEMISTÄ KOSKEVAT SÄÄNNÖT 1. Rehuaineet, jotka sisältävät nisäkäskudoksista saatua valkuaista, on merkittävä seuraavasti. 'Tämän rehuaineen, joka sisältää nisäkäskudoksista saatua valkuaista, käyttö märehtijöiden ruokintaan on kielletty.' Tätä sääntöä ei sovelleta seuraaviin tuotteisiin: - maito ja maitotuotteet, - liivate, - vuodista ja nahoista seuraavalla menetelmällä saadut aminohapot: käsitelty ph:ssa 1-2 ja sen jälkeen ph:ssa > 11, jonka jälkeen lämpökäsitelty 30 minuutin ajan 140 ºC:n lämpötilassa 3 baarin paineessa, - rasvattomiksi puhdistetuista luista saatu dikalsiumfosfaatti, - kuivattu plasma ja muut verivalmisteet.

8 8

9 9 AVOIN LUETTELO TÄRKEIMMISTÄ REHUAINEISTA Liite 2 1. Viljojen jyvät ja niistä saatavat tuotteet ja sivutuotteet EY-rehu Kaura Kauran, Avena sativa L., ja muiden viljeltyjen kauralajien jyvät Kaurahiutaleet (Kuorittu kaura, kaurahiutalejauho ) Tuote, joka saadaan höyryttämällä ja valssaamalla kuorittua kauraa. Se voi sisältää pienen määrän kaurankuoria Kaurarehujauho Sivutuote, joka saadaan kauran seulonnan ja kuorinnan yhteydessä kaurasuurimoita ja kaurajauhoa valmistettaessa. Se koostuu pääasiassa kauraleseistä ja endospermistä Kaurankuoret ja kauraleseet Sivutuote, joka saadaan kauran seulonnan yhteydessä kaurasuurimoita valmistettaessa. Se koostuu pääasiassa kaurankuorista ja kauraleseistä. Kaurankuorilese Kauran kuorinnan sivutuote, joka sisältää kuoren lisäksi jyvän muuta pintaosaa Kaurankuorijauho Kauran kuorta sisältävä kuorinnan sivutuote Ohra Ohran, Hordeum vulgare L., jyvät Ohrarehujauho Sivutuote, joka saadaan ohran seulonnan ja kuorinnan yhteydessä ohrasuurimoita, ohraydinjauhoa tai ohrajauhoa valmistettaessa. Kuorittu ohra (ohrahiutalejauho) Tuote saadaan kuorimalla pintaosaa pois ohrasta ja sitä edelleen höyryttämällä ja valssaamalla Ohrankuorilese (myllyteollisuus) Ohran kuorinnan sivutuote, joka kuoren lisäksi sisältää jyvän pintaosaa Ohravalkuainen Ohratärkkelysteollisuuden kuivattu sivutuote. Se koostuu pääasiassa tärkkelyksen erottamisen yhteydessä saadusta valkuaisesta.

10 10 Ohrankuorijauho (tärkkelysteollisuus) Ohratärkkelysteollisuudessa erotettava jyvän kuorikerroksen sisältävä sivutuote Ohrankuorilese (tärkkelysteollisuus) Ohratärkkelysteollisuudessa erotettava jyvän uloimmat kuorikerrokset sisältävä sivutuote, josta pääosa kuorikerroksesta on poistettu Ohrarehu, tuore Ohratärkkelyksen valmistuksen sivutuote, kun pääosa tärkkelyksestä on poistettu EY-rehu Ohrarehu, kuiva Ohratärkkelyksen valmistuksen sivutuote, kun pääosa tärkkelyksestä on poistettu Ohravalkuaisrehu 24, tuore Ohratärkkelyksen valmistuksen valkuaispitoinen sivutuote Ohravalkuaisrehu 24, kuiva Ohratärkkelyksen valmistuksen valkuaispitoinen sivutuote Ohravalkuaisrehu 26, tuore Ohratärkkelyksen valmistuksen valkuaispitoinen sivutuote Ohravalkuaisrehu 26, kuiva Ohratärkkelyksen valmistuksen valkuaispitoinen sivutuote Ohravalkuaisrehu 32, tuore Ohratärkkelyksen valmistuksen valkuaispitoinen sivutuote Ohravalkuaisrehu 32, kuiva Ohratärkkelyksen valmistuksen valkuaispitoinen sivutuote Ohravalkuaisrehu 50, tuore (Ohra)etanolin valmistuksen valkuaispitoinen sivutuote Ohravalkuaisrehu 50, kuiva (Ohra)etanolin valmistuksen valkuaispitoinen sivutuote Ohramelassi Ohratärkkelyksen valmistuksen sivutuote, jossa tärkkelys on hydrolysoitu Ohramelassihydro -lysaatti Ohratärkkelyksen valmistuksen sivutuote, jossa tärkkelys on hydrolysoitu. 8.40

11 11 Dekstroosi (glukoosi) Tuote, joka saadaan tärkkelyksen sokerointiprosessissa ja joka koostuu puhdistetusta, kiteytetystä glukoosista (kidevedellisestä tai kidevedettömästä) Glukoosi 8.20 Glukoosimelassi Dekstroosin kiteyttämisen yhteydessä saatava sivutuote. Pelkistävät sokerit glukoosina ilmaistuna Riisi Riisin, Oryza Sativa L., jyvät Kuorittu riisi, riisisuurimot Tuote, joka saadaan kuorimalla, höyryttämällä ja valssaamalla riisiä EY-rehu 1.08 Riisi, rouhittu Puhdistetun tai kiillotetun riisin, Oryza Sativa L., valmistuksen sivutuote. Se koostuu pääasiassa alamittaisista rikkoutuneista jyvistä Riisileseet (ruskeat) Kuoritun riisin ensimmäisessä kiillotuksessa syntyvä sivutuote. Se koostuu hopeaketosta sekä aleuronikerroksesta, endospermin ja alkion osasista Riisileseet (valkoiset) Kuoritun riisin toisessa kiillotuksessa syntyvä sivutuote. Se koostuu pääasiassa endospermin, aleuronikerroksen ja alkion osista Riisilese, kalsiumkarbonaatt i-pitoinen Kuoritun riisin kiillotuksessa syntyvä sivutuote. Se koostuu pääasiassa hopeaketosta sekä aleuronikerroksen, endospermin ja alkion osista sekä vaihtelevasta määrästä valmistuksessa käytettävää kalsiumkarbonaattia. Kalsiumkarbonaatti 1.12 Riisirehujauho esikypsytetystä riisistä Kuoritun, esikypsytetyn riisin kiillotuksessa syntyvä sivutuote. Se koostuu pääasiassa hopeaketosta sekä aleuronikerroksen, endospermin ja alkion osasista sekä vaihtelevasta määrästä valmistuksessa käytettävää kalsiumkarbonaattia. Kalsiumkarbonaatti 1.13 Jauhettu rehuriisi Riisin jauhamisessa syntyvä tuote, joka koostuu joko esikuoritun riisin valmistukseen liittyvän siivilöinnin yhteydessä saatavista vihreistä kypsymättömistä tai liitumaisista jyvistä tai normaalisti muodostuneista, esikuorituista, täplikkäistä tai keltaisista riisinjyvistä.

12 Riisinalkiokakku puristamalla riisinalkioista, joissa osa endospermiä ja kuorta on vielä tallella Riisinalkiorouhe puristamalla riisinalkioista, joissa osa endospermiä ja kuorta on vielä tallella Riisitärkkelys Teknisesti puhdas riisitärkkelys 1.17 Hirssi Hirssin, Panicum miliaceum L., jyvät 1.15 Tattari Tattarin, jyvät Ruis Rukiin, Secale cereale L., jyvät Ruisrehujauho 1 Myllytyksen sivutuote, joka saadaan seulotusta rukiista. Se koostuu pääasiassa endospermin osasista sekä uloimpien kuorikerrosten hienojakoisista palasista ja viljajätteestä EY-rehu 1.20 Ruisrehu Myllytyksen sivutuote, joka saadaan seulotusta rukiista. Se koostuu pääasiassa uloimpien kuorikerrosten palasista sekä jyvän osasista, joista endospermiä on poistettu vähemmän kuin ruisleseistä Ruislese Myllytyksen sivutuote, joka saadaan seulotusta rukiista. Se koostuu pääasiassa uloimpien kuorikerrosten palasista sekä jyvän osasista, joista suurin osa endospermiä on poistettu Kuorittu ruis (Ruishiutalejauho) Tuote saadaan kuorimalla pintaosaa pois rukiista ja sitä edelleen höyryttämällä ja valssaamalla Durra Durran, Shorghum bicolor (L.) Moench s.i., jyvät Vehnä Vehnän, Triticum aestivum L., Triticum durum Desf. ja muiden viljeltyjen vehnälajien jyvät. 1.10, , 1.21

13 13 Kuorittu vehnä (Vehnähiutalejauho) Tuote saadaan kuorimalla pintaosaa pois vehnästä ja sitä edelleen höyryttämällä ja valssaamalla Vehnärehujauho 2 Myllytyksen sivutuote, joka saadaan seulotuista vehnän tai kuoritun spelttivehnän jyvistä. Se koostuu pääasiassa endospermin osasista sekä uloimpien kuorikerrosten hienojakoisista palasista ja viljajätteestä Vehnärehu Myllytyksen sivutuote, joka saadaan seulotuista vehnän tai kuoritun spelttivehnän jyvistä. Se koostuu pääasiassa uloimpien kuorikerrosten palasista sekä jyvän osasista, joista endospermiä on poistettu vähemmän kuin vehnäleseistä Vehnälese 3 Myllytyksen sivutuote, joka saadaan seulotuista vehnän tai kuoritun spelttivehnän jyvistä. Se koostuu pääasiassa uloimpien kuorikerrosten palasista sekä jyvän osasista, joista suurin osa endospermiä on poistettu Vehnänalkiot Myllytyksen sivutuote, joka koostuu pääasiassa valssatuista tai muuten käsitellyistä vehnänalkioista, joissa voi olla vielä jäljellä endospermin ja ulomman kuoren palasia Vehnänalkiorehu Jauhatuksen sivutuote, joka koostuu valssatuista tai muuten käsitellyistä vehnänalkioista, joissa osa endospermiä ja uloimpia kuoria on jäljellä Vehnägluteeni Vehnätärkkelyksen valmistuksen kuivattu sivutuote. Se koostuu pääasiassa tärkkelyksen erotuksessa saatavasta gluteenista EY-rehu 1.29 Vehnägluteenireh u Vehnätärkkelyksen ja gluteenin valmistuksessa syntyvä sivutuote. Se koostuu leseistä, joista on voitu osittain poistaa alkiot, ja gluteenista; niihin on voitu lisätä pieniä määriä jyvien seulontajätteitä ja tärkkelyspohjaisten tuotteiden valmistuksessa syntyviä aineosia Vehnätärkkelys Teknisesti puhdas vehnätärkkelys.

14 Paisutettu vehnätärkkelys Vehnätärkkelys, joka on paisutettu lämpökäsittelyllä Spelttivehnä Spelttivehnän Triticum spelta L., Triticum dioccum Schrank, Triticum monococcum, jyvät 1.33 Ruisvehnä Triticalen, Triticum x Secale-hybridi, jyvät Maissi Maissin, Zea mays L., jyvät Maissirehujauho 4 Maissijauhon tai maissisuurimoiden valmistuksen sivutuote. Se koostuu pääasiassa uloimpien kuorikerrosten palasista ja jyvän osista, joista endospermiä on poistettu vähemmän kuin maissileseistä Maissilese Maissijauhon tai maissiydinjauhon valmistuksen sivutuote. Se koostuu pääasiassa uloimmista kuorikerroksista sekä maissinalkion ja endospermin palasista Maissinalkiokakk u puristamalla kuiva- tai märkämenetelmällä käsitellyistä maissinalkioista, joissa osa endospermiä ja kuorta voi olla vielä jäljellä Maissinalkiorouh e uuttamalla kuiva- tai märkämenetelmällä käsitellyistä maissinalkioista, joissa osa endospermiä ja kuorta voi olla vielä jäljellä Maissitärkkelysteollisuuden sivutuote (maissigluteenirehujauho) Sivutuote, joka syntyy valmistettaessa maissitärkkelystä märkämenetelmällä ja jalostettaessa tärkkelys alkoholiksi tai muiksi tärkkelyksen johdannaisiksi. Se koostuu leseistä ja gluteenista, joihin on voitu lisätä liotusvesiä, joita syntyy tärkkelyksen valmistuksen yhteydessä ja jalostettaessa sitä alkoholiksi tai muiksi tärkkelyksen johdannaisiksi, ja vähäinen määrä alkioita, joista öljy joko on uutettu tai ei, sekä seulonnasta saatuja rikkoutuneita maissinjyviä, joiden osuus tuotteesta on alle 15 %., jos >4,5 % 8.15 EY-rehu

15 Maissigluteeni Maissitärkkelyksen valmistuksen kuivattu sivutuote. Se koostuu pääasiassa tärkkelyksen erotuksessa saadusta gluteenista Maissitärkkelys Teknisesti puhdas maissitärkkelys Esihyytelöity maissitärkkelys 5 Lämpökäsitelty maissitärkkelys, joka kylmän veden vaikutuksesta paisuu huomattavasti Mallasidut Mallastuksen sivutuote, joka koostuu pääasiassa idätetyn viljan kuivatuista hiusjuurista Mäski, kuivattu Oluenvalmistuksen sivutuote, joka saadaan kuivaamalla mallastetun tai mallastamattoman viljan jätettä ja muita tärkkelyspitoisia tuotteita Rankki, kuivattu (tärkkelysrankki) 6 Alkoholin valmistuksen sivutuote, joka saadaan kuivaamalla käymisessä käytetyn viljan jätteitä Rankki, tumma 7 Alkoholin valmistuksen sivutuote, joka saadaan kuivaamalla käymisessä käytetyn viljan jätteitä, ja johon on lisätty olutsiirappia tai liotusveden haihdutettuja jätteitä. Ohraiturehu Mallastuksen sivutuote mallasiduista, maltaan seulontajätteestä sekä pienistä jyvistä Mäski, tuore Mallastetusta ja mallastamattomasta viljasta oluen valmistuksessa saatu sivutuote Vehnärankki, tuore Alkoholin valmistuksessa käytetyn vehnän sivutuote Vehnärankkirehu Alkoholin valmistuksesta saatu kuivattu sivutuote, jossa vehnän alkukeitto on tehty vedessä Vehnärankkiseos Alkoholin valmistuksesta saatu kuivattu sivutuote, jossa vehnän alkukeitto on tehty hiivan emävedessä Tiivistetty tärkkelysrankki Alkoholin valmistuksen valkuaispitoinen vettä poistamalla saatu sivutuote Ohramallasrehu Mallastuksen sivutuote mallasiduista, maltaan seulontajätteestä sekä pienistä jyvistä. 7.13

16 16 Viljanjäännösrae Viljan käsittelyn vähäkuituinen sivutuote, jos > 10 % 6.20

17 17 1 Yli 40 prosenttia tärkkelystä sisältävät tuotteet voidaan luokitella 'tärkkelysrikkaiksi'. 2 Yli 40 prosenttia tärkkelystä sisältävät tuotteet voidaan luokitella 'tärkkelysrikkaiksi'. 3 Jos tämä aines jauhetaan hienommaksi, nimitykseen voidaan lisätä määrite 'hienojakoinen'. 4 Yli 40 prosenttia tärkkelystä sisältävät voidaan luokitella 'tärkkelysrikkaaksi'. 5 Voidaan käyttää nimitystä 'ekstrudoitu maissitärkkelys'. 6 Nimeen voidaan lisätä viljalaji. 7 Voidaan käyttää myös nimitystä 'rankki ja liukoiset aineet'. Nimeen voidaan lisätä viljalaji.

18 18 2. Öljykasvien siemenet tai öljypitoiset hedelmät, niistä saatavat tuotteet ja sivutuotteet EY-rehu 2.01 Maapähkinäkakku / puriste osaksi kuorituista pähkinöistä osaksi kuorituista Aracbis hypogaea L. ja muiden Aracbis- lajien maapähkinöistä puristamalla (raakaselluloosapitoisuus enintään 16 % kuiva-aineesta) Maapähkinärouhe osaksi kuorituista pähkinöistä osaksi kuorituista maapähkinöistä uuttamalla (raakaselluloosapitoisuus enintään 16 % kuivaaineesta) Maapähkinäkakku / puriste kuorituista pähkinöistä kuorituista maapähkinöistä puristamalla Maapähkinärouhe kuorituista pähkinöistä kuorituista maapähkinöistä uuttamalla Rapsinsiemenet Rapsilajien siemenet Rapsipuriste Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan puristamalla eri rapsilajikkeiden siemeniä Rapsirouhe Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan uuttamalla eri rapsilajikkeiden siemeniä Rypsinsiemenet Rypsilajien Brassica napus L. ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk., Brassica napus L. var. Glauca (Roxb.) O. E. Schulz ja Brassica campestris L. ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk, siemenet (kasvitieteellinen puhtaus vähintään 94 %) Rypsikakku 1 /puris -te rypsinsiemenistä puristamalla (kasvitieteellinen puhtaus vähintään 94 %) Rypsirouhe 1 rypsinsiemenistä uuttamalla (kasvitieteellinen puhtaus vähintään 94 %). 5.26

19 Rypsinsiementen kuoret Sivutuote, joka saadaan rypsinsiemeniä kuorittaessa Safflorirouhe osaksi kuorituista siemenistä osaksi kuorituista safflorin, Cartbamus tinctorius L., siemenistä uuttamalla. EY-rehu 2.10 Kookoskakku kookospähkinän, Cocos nucifera L., kuivatusta sydämestä ja uloimmasta peitteestä puristamalla Kookosrouhe kookospähkinän kuivatusta sydämestä ja uloimmasta peitteestä uuttamalla Palmukakku puristamalla lajien Elaeis quineensis Jacq., Corozo oleifera (HBK) L. H. Bailey (Elaeis melanococca auct.) pähkinöistä, joista kova ulkokuori on mahdollisimman tarkkaan poistettu Palmurouhe uuttamalla öljypalmuihin kuuluvien palmujen pähkinöistä, joista kova ulkokuori on mahdollisimman tarkkaan poistettu Soijapapu Paahdetut soijapavut Sopivalla tavalla lämpökäsitellyt soijan, Glycine max L. Merr., pavut. (Ureaasiaktiivisuus enintään 0,4 mg/g/min.) Soija(papu)rouhe paahdetuista soijapavuista sopivalla tavalla lämpökäsitellyistä soijapavuista uuttamalla. (Ureaasiaktiivisuus enintään 0,4 mg/g/min.)., jos >8 % Soijarouhe, keskirasvainen Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan soijapavuista uuttamalla ja lämpökäsittelyllä, raakarasva enintään 5 % Soijajauho Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan soijapavuista uuttamalla ja lämpökäsittelyllä. 5.35

20 Soija(papu)kakku/ puriste kuorituista, paahdetuista soijapavuista kuorituista sopivalla tavalla lämpökäsitellyistä soijapavuista uuttamalla. (Raakaselluloosapitoisuus enintään 8 % kuiva-aineesta). (Ureaasiaktiivisuus enintään 0,5 mg/g/min.) Soija(papu)valkuaistiiviste (soijatiiviste) Tuote, joka saadaan kuorituista, uutetuista soijapavuista, jotka on uutettu uudelleen typpeä sisältämättömän uutteen määrän pienentämiseksi Kasviöljy 2 Kasveista saatava öljy. Kosteus, jos > 1 % Soija(pavun)kuore t Uloimmat kerrokset, jotka poistetaan soijapapuja kuorittaessa Puuvillansiemenet Puuvillan, Gossypium ssp., siemenet, joista kuidut on poistettu. EY-rehu Puuvillansiemen rouhe kuorimattomista siemenistä uuttamalla puuvillansiemenistä, joista kuidut on poistettu, mutta kuoret ovat jäljellä Puuvillansiemenrouhe osaksi kuorituista siemenistä uuttamalla puuvillansiemenistä, joista kuidut ja osa kuorista on poistettu. (Raakaselluloosapitoisuus enintään 22,5 % kuiva-aineesta) Puuvillansiemen rouhe kuorituista siemenistä uuttamalla puuvillansiemenistä, joista kuidut ja kuoret on poistettu Puuvillansiemenkakku puristamalla puuvillansiemenistä, joista kuidut on poistettu, mutta kuoret ovat jäljellä Puuvillansiemenkakku osaksi kuorituista siemenistä puristamalla puuvillansiemenistä, joista kuidut ja osa kuorista on poistettu Puuvillansiemenkakku kuorituista siemenistä puristamalla puuvillansiemenistä, joista kuidut ja kuoret on poistettu. 5.19

21 Nigersiemenkakku Niger-kasvin, Guizotia abyssinica (Lf) Cass., siemenistä puhdistamalla. (HCl:ssä liukenematonta hehkutusjäännöstä enintään 3,4 %) Auringonkukansiemenet Auringonkukan, Helianthus annuus L., siemenet Auringonkukkarouhe auringonkukan siemenistä uuttamalla Auringonkukkarouhe osaksi kuorituista siemenistä osaksi kuorituista auringonkukan siemenistä uuttamalla. (Raakaselluloosapitoisuus enintään 27,5 % kuiva-aineesta) Auringonkukkarouhe kuorituista siemenistä uuttamalla auringonkukan siemenistä, joista kuori on mahdollisimman tarkkaan poistettu Auringonkukkapuriste kuorimattomista siemenistä Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan puristamalla auringonkukan siemenistä, joissa kuori on jäljellä EY-rehu Auringonkukkapuriste osaksi kuorituista siemenistä Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan puristamalla auringonkukan siemenistä, joista kuori on osittain poistettu. Auringonkukkapuriste kuorituista siemenistä Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan puristamalla auringonkukan siemenistä, joista kuori on mahdollisimman tarkkaan poistettu Pellavansiemenet Pellavan, Linum usitatissimum L., siemenet. (Kasvitieteellinen puhtaus vähintään 93 %) Pellavansiemenkakku/puriste pellavansiemenistä puristamalla. (Kasvitieteellinen puhtaus vähintään 93 %) Pellavansiemenrouhe pellavansiemenistä uuttamalla. (Kasvitieteellinen puhtaus vähintään 93 %). 5.18

22 Oliivirouhe uuttamalla puristetuista oliiveista, Olea europaea L., joista ytimen palaset on mahdollisimman tarkkaan poistettu Seesaminsiemenkakku seesam-kasvin, Sesamum indicum L., siemenistä puristamalla. (HCl:ssä liukenematonta hehkutusjäännöstä enintään 5 %) Kaakaorouhe osaksi kuorituista pavuista 2.33 Kaakaopavun kuoret uuttamalla kuivatuista ja paahdetuista osaksi kuorituista kaakaopavuista, Theobroma cacao L. Kuivattujen ja paahdettujen kaakaopapujen, Theobroma cacao L., kuoret 1 Tarvittaessa nimitykseen voidaan lisätä maininta 'vähäglukosinolaattinen'. 2 Nimeen on lisättävä kasvilaji.

23 23 3. Palkokasvien siemenet, niistä saatavat tuotteet ja sivutuotteet EY-rehu 3.01 Kahviherne Kahviherneen, Cicer arietinum L., siemenet 3.02 Guarkumirouhe Sivutuote, joka saadaan Gyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.-hernekasvin siemenistä uuttamalla niistä kumi Linssivirvilä Ervum ervila L.-lajin siemenet 3.04 Peltonätkelmä 1 Sopivalla tavalla lämpökäsitellyt peltonätkelmän, Lathyrus sativus L. siemenet 3.05 Linssi Linssin, Lens culinaris a.o. Medik., siemenet 3.06 Makealupiini Makealupiinin, Lupinus ssp., siemenet, jotka sisältävät vain vähän karvaita aineita Paahdetut pavut Pavun, Phaseolus tai Vigna ssp., siemenet, jotka on lämpökäsitelty sopivalla tavalla myrkyllisten lektiinien tuhoamiseksi Herne Herneen, Pisum ssp., siemenet Hernerehujauho Sivutuote, joka saadaan hernejauhoa valmistettaessa. Se koostuu pääasiassa endospermin osasista ja vähäisemmässä määrin herneen kuorista Hernelese Sivutuote, joka saadaan herneitä jauhettaessa. Se koostuu pääasiassa herneitä kuorittaessa ja puhdistettaessa poistettavasta kuoresta. Puhdasvalkuainen 3.11 Härkäpapu Härkäpavun, Vicia faba L. ssp. faba var. equina Pers. ja var. minuta (Alef.) Mansf., siemenet Yksikukkavirvilä Vicia monanthos Desf. -lajien siemenet Virnat Vicia sativa L. var. sativa -lajin ja muiden lajikkeiden siemenet 1 Tätä nimitystä on täydennettävä maininnalla suoritetusta lämpökäsittelystä.

24 24 4. Juurimukulat ja juurekset, niistä saatavat tuotteet ja sivutuotteet EY-rehu 4.01 (Sokeri)juurikasleike Sokerinvalmistuksen sivutuote, joka koostuu kuivatusta ja uutetusta sokerijuurikasmassasta, Beta vulgaris L. ssp. vulgaris var. altissima Doell. (HCl:ssä liukenematonta hehkutusjäännöstä enintään 4,5 %). HCl:ssä liukenematon hehkutusjäännös: jos > 3,5 % kuiva-aineesta; Sakkaroosina ilmaistu kokonaissokeripitoisuu s, jos > 10,5 % Sokerijuurikasleik e, puristettu Sokerinvalmistuksen sivutuote, joka koostuu tuoreesta ja puristetusta sokerijuurikasmassasta(kuiva-aine 25-27%) Sokerijuurikasmelassi Sivutuote, joka koostuu juurikassokerin valmistuksen tai puhdistuksen yhteydessä talteen otetusta siirappimaisesta jäännöksestä. Sakkaroosina ilmaistu kokonaissokeripitoisuu s Kosteus, jos > 28 % 8.02 Erotusmelassi Juurikasmelassin erottelussa saatava sivutuote. HCl:ssä liukenematon hehkutusjäännös: jos > 3,5 % kuiva-aineesta Seosmelassi Useiden melassilaatujen seos. HCl:ssä liukenematon hehkutusjäännös: jos > 3,5 % kuiva-aineesta Melassoitu (sokeri)juurikasleike (Melassileike) Sokerinvalmistuksen sivutuote, joka koostuu kuivatusta sokerijuurikasmassasta, johon on lisätty melassia. (HCl:ssä liukenematonta hehkutusjäännöstä enintään 4,5 % kuivaaineesta). Sakkaroosina ilmaistu kokonaissokeripitoisuu s HCl:ssä liukenematon hehkutusjäännös: jos > 3,5 % kuiva-aineesta Vinassi Alkoholin, hiivan, sitruunahapon tai muiden orgaanisten aineiden valmistuksen sivutuote, jota saadaan sokerijuurikasmelassin käymisessä. Kosteus, jos > 35 % 4.05 (Juurikas)sokeri 1 Sokerijuurikkaasta uutettu sokeri. Sakkaroosi

25 25 Fruktoosi Sokerista (sakkaroosista) valmistettu tuote. Fruktoosi Bataatti Bataatin, Ipomoea batatis (L.) Poir., juurimukulat olomuodosta riippumatta Maniokki 2 Maniokin, Manihot esculenta Crantz, juuret olomuodosta riippumatta. (HCl:ssä liukenematonta hehkutusjäännöstä enintään 4,5 % kuiva-aineesta). HCl:ssä liukenematon hehkutusjäännös: jos > 3,5 % kuiva-aineesta 4.08 Paisutettu maniokkitärkkelys 3 Maniokin juurista saatu tärkkelys, jota on paisutettu huomattavasti lämpökäsittelyllä Perunapulppa Perunatärkkelyksen, Solanum tuberosum L., valmistuksen puristettu sivutuote EY-rehu Kuivattu perunapulppa Tärkkelyksen valmistuksen kuivattu sivutuote. HCl:ssä liukenematon hehkutusjäännös: jos > 3,5 % kuiva-aineesta Perunarehu Pulppa-hedelmävesiseos Perunapulppa, tuore Perunatärkkelyksen valmistuksen pektiinipitoinen sivutuote Perunatärkkelys Teknisesti puhdas perunatärkkelys Perunaproteiini Tärkkelyksen valmistuksen kuivattu sivutuote, joka koostuu pääasiassa erotuksessa saatavista valkuaineista Perunahiutaleet Tuote, joka saadaan kiertokuivaamalla pestyt, kuoritut ja kuorimattomat ja haudutetut perunat Tiivistetty perunamehu Perunatärkkelyksen jäännös, josta on poistettu osa valkuaisesta ja vettä. Hehkutusjäännös 4.14 Paisutettu perunatärkkelys Perunatärkkelyksestä saatava tuote, jota on huomattavasti paisutettu. 1 Voidaan käyttää myös nimitystä 'sakkaroosi'. 2 Voidaan käyttää myös nimitystä 'tapioka'. 3 Voidaan käyttää myös nimitystä 'tapiokatärkkelys'.

26 26 5. Muut siemenet ja hedelmät, niistä saatavat tuotteet ja sivutuotteet EY-rehu 5.01 Johanneksenleipäpuun palot Johanneksenleipäpuun, Ceretonia siliqua L., kuivatuista hedelmistä (paloista), joista siemenet on poistettu, murskaamalla saatu tuote Sitrushedelmämassa Sivutuote, joka saadaan sitrusmehujen valmistuksen yhteydessä sitrushedelmistä, Citrus ssp., puristamalla 5.03 Hedelmien puristusjäämä 1 Sivutuote, joka saadaan hedelmämehun valmistuksen yhteydessä Tomaattimassa Sivutuote, joka saadaan tomaattimehun valmistuksen yhteydessä tomaateista, Solanum lycopersicum Karst., puristamalla Viinirypäleen siemenrouhe Sivutuote, joka saadaan viinirypäleiden siementen öljyn uuttamisen yhteydessä., jos > 45 % 5.06 Viinirypälemassa Viinirypäleiden puristusjäämä, joka on kuivattu nopeasti alkoholin uuttamisen jälkeen ja josta on mahdollisuuksien mukaan poistettu röyhyt ja siemenet., jos > 25 % 5.07 Viinirypäleiden siemenet Viinirypäleiden puristusjäämästä saadut siemenet, joista ei ole poistettu öljyä., jos > 45 % 1 Nimeen voidaan lisätä hedelmälaji.

27 27 6. Nurmirehut, mukaan lukien korsirehut EY-rehu 6.01 Sinimailasjauho 1 Nuoresta sinimailasesta, Medicago sativa L. ja Medicago var. Martyn., kuivaamalla ja jauhamalla saatu tuote, joka voi kuitenkin sisältää korkeintaan 20 % nuorta apilaa tai muita nurmirehukasveja, jotka on kuivattu ja jauhettu samaan aikaan sinimailasen kanssa. HCl:ssä liukenematon hehkutusjäännös: jos > 3,5 % kuiva-aineesta Sinimailasen puristusjäännös 6.03 Sinimailasvalkuais -tiiviste Kuivattu sivutuote, joka on saatu puristettaessa sinimailasesta mehua. Sinimailasen puristemehufraktioista keinotekoisesti kuivaamalla saatu tuote, joka on sentrifugoitu ja lämpökäsitelty valkuaisaineiden saostamiseksi. Karoteeni 6.04 Apilajauho 1 Nuoresta Trifolium spp., kuivaamalla ja jauhamalla saatu tuote, joka voi kuitenkin sisältää korkeintaan 20 % nuorta sinimailasta tai muita nurmirehukasveja, jotka on kuivattu ja jauhettu samaan aikaan sinimailasen kanssa. HCl:ssä liukenematon hehkutusjäännös: jos > 3,5 % kuiva-aineesta Viherjauho 1, 2 Tuote, joka saadaan kuivaamalla ja jauhamalla nuoria kasveja. HCl:ssä liukenematon hehkutusjäännös: jos > 3,5 % kuiva-aineesta. Lehtijauho (ruoholehtijauho) Tuote, joka saadaan kuivaamalla nurmikasveja hyvin varhaisella kasvuasteella Ruohojauho Tuote, joka saadaan kuivaamalla nurmikasveja varhaisella kasvuasteella Heinäjauho Tuote, joka saadaan kuivaamalla nurmikasveja myöhäisemmällä kasvuasteella Viljakasvien oljet 3 Viljakasvien oljet 6.07 Käsitellyt viljakasvien oljet 4 Viljakasvien oljista sopivasti käsittelemällä saatu tuote. Natrium, jos käsitelty NaOH:lla Nimitys 'jauho' voidaan korvata nimityksellä 'rae'. Kuivausmenetelmä voidaan lisätä nimitykseen. 2 Nurmirehukasvin laji voidaan lisätä nimitykseen. 3 Viljalaji voidaan lisätä nimitykseen. 4 Nimitystä on täydennettävä maininnalla suoritetusta kemiallisesta käsittelystä.

28 28

29 29 7. Muut kasvit, ja niistä saatavat tuotteet ja sivutuotteet EY-rehu 7.01 Ruoko(sokeri)- melassi 7.02 Ruoko(sokeri)- rankki Ruokosokerin, Saccharum officinarum L., valmistuksen yhteydessä talteen otettava siirappimainen jäännös. Alkoholin, hiivojen, sitruunahapon tai muiden orgaanisten aineiden valmistuksen sivutuote, joka saadaan ruokosokerimelassin käymisestä. Sakkaroosina ilmaistu kokonaissokeripitoisuu s Kosteus, jos > 30 % Kosteus, jos > 35 % (Ruoko)sokeri 1 Sokeriruo'osta uutettu sokeri. Sakkaroosi Merileväjauho Merilevästä ja erityisesti ruskolevästä kuivaamalla ja murskaamalla saatu tuote. Tämä tuote on voitu pestä jodipitoisuuden alentamiseksi. Hehkutusjäännös Sokerialkoholiseo s (polyoliseos) Ksylitolin valmistuksen sokerialkoholeja sisältävä sivutuote. Sokerialkoholit 8.22 Selluloosan hienokuitu (rehuselluloosa) Selluloosan valmistuksessa syntyvää hienoa kuituainesta. Hehkutusjäännös Voidaan käyttää myös nimitystä 'sakkaroosi'.

30 30 8. Maitotuotteet EY-rehu 8.01 Rasvaton maitojauhe Tuote, joka saadaan kuivaamalla maidosta, josta rasva on suurimmaksi osaksi erotettu. Kosteus, jos > 5 % Piimäjauhe Tuote, joka saadaan kuivaamalla voin kirnuamisessa syntyvä neste. Laktoosi Kosteus, jos >6 % Herajauhe Tuote, joka saadaan kuivaamalla juuston ja kaseiinin valmistuksessa tai vastaavissa valmistusmenetelmissä syntyvä neste. Laktoosi Kosteus, jos > 8 % Hehkutusjäännös Vähälaktoosinen herajauhe Tuote, joka saadaan kuivaamalla hera, josta laktoosi on osaksi poistettu. Laktoosi Kosteus, jos > 8 % Hehkutusjäännös Heravalkuaisjauhe Tuote, joka saadaan kuivaamalla kemiallisella tai fysikaalisella menetelmällä herasta tai maidosta uutetut valkuaisaineet. Kosteus, jos > 8 % 8.06 Kaseiinijauhe Tuote, joka saadaan kuivaamalla kemiallisella tai fysikaalisella menetelmällä herasta tai maidosta uutetut valkuaisaineet Laktoosijauhe Maidosta tai herasta puhdistamalla ja kuivaamalla erotettu sokeri. Kosteus, jos > 10 % Laktoosi Kosteus, jos > 5 % 8.21 Täysmaito Maito, mihin ei ole mitään lisätty eikä poistettu Rasvainen maitojauhe Tuote, joka saadaan kuivaamalla maito joko höyryttämällä kuumassa ilmavirrassa tai kuivaamalla valssin päällä. Laktoosi Kosteus, jos > 5 % 9.02 Kurri Täysmaito, josta rasva on poistettu separoimalla Piimä (kirnupiimä) Hapatettu kuorittu maito tai voin valmistuksessa sivutuotteena syntyvä neste. 9.07

31 31 Hera, tuore Juuston- tai kaseiinin valmistuksessa syntyvä neste. 9.09

32 32 9. Maaelämistä peräisin olevat tuotteet EY-rehu 9.01 Lihajauho 1 Lämminveristen maaeläinten ruhoista tai ruhonosista kuumentamalla, kuivaamalla ja jauhamalla saatu tuote, josta rasva on tarvittaessa osittain poistettu uuttamalla tai fysikaalisella käsittelyllä. Se ei saa sisältää sorkkia, sarvia, harjaksia, karvoja ja höyheniä eikä ruuansulatuskanavan sisältöä. (Raakavalkuaispitoisuus vähintään 50 % kuivaaineesta, kokonaisfosforipitoisuus enintään 8 %). Hehkutusjäännös Kosteus, jos > 8 % Lihaluujauho 1 Lämminveristen maaeläinten ruhoista tai ruhonosista kuumentamalla, kuivaamalla ja jauhamalla saatu tuote, josta rasva on tarvittaessa osittain poistettu uuttamalla tai fysikaalisella käsittelyllä. Tuote ei saa sisältää käytännöllisesti katsoen ollenkaan sorkkia, sarvia, harjaksia, karvoja ja höyheniä eikä ruuansulatuskanavan sisältöä. Hehkutusjäännös Kosteus, jos > 8 % Luujauho Lämminveristen maaeläinten luusta, josta rasva on suurimmaksi osaksi poistettu uuttamalla tai fysikaalisella käsittelyllä, kuumentamalla, kuivaamalla tai hienoksi jauhamalla saatu tuote. Tuote ei saa sisältää käytännöllisesti katsoen ollenkaan sorkkia, sarvia, harjaksia, karvoja ja höyheniä eikä ruuansulatuskanavan sisältöä. Kosteus, jos > 8 % Talijäte Talin, ihran ja muiden uuttamalla tai fysikaalisella käsittelyllä erotettujen eläinperäisten rasvojen valmistuksen yhteydessä syntyvä jäännöstuote Siipikarjasta valmistettu jauho Siipikarjan teurasjätteestä kuumentamalla, kuivaamalla ja jauhamalla saatu tuote. Se ei saa sisältää käytännöllisesti katsoen höyheniä. Kosteus, jos > 8 % Hehkutusjäännös HCl:ssä liukenematon hehkutusjäännös, jos > 3,3 % Kosteus, jos > 8 % 9.06 Hydrolysoitu höyhenjauho Siipikarjan höyhenistä hydrolysoimalla, kuivaamalla ja jauhamalla saatu tuote. HCl:ssä liukenematon hehkutusjäännös, jos > 3,4 % Kosteus, jos > 8 % 11.10

33 Verijauho Lämminveristen teuraseläinten verestä kuivaamalla saatu tuote. Se ei saa sisältää käytännöllisesti katsoen ollenkaan vieraita aineita. Kosteus, jos > 8 % Eläinrasva 2 Lämminveristen maaeläinten rasvasta koostuva tuote. Kosteus, jos > 1 % EY-rehu Liha (lemmikkieläimet) Liha, kuivattu (lemmikkieläimet) Lämminveristen maaeläinten ruhonosia. Nimessä voidaan ilmoittaa lihan alkuperä. Lämminveristen maaeläinten ruhonosista kuivaamalla ja jauhamalla saatu sivutuote, josta rasva on poistettu uuttamalla., jos > 10 % Kosteus, jos > 8 % Siipikarjanteurasjäte Teurasjäte Siipikarjan teurastuksen sivutuote, joka ei saa sisältää höyheniä. Lämminveristen maaeläinten teurastuksen sivutuote., jos > 10 % Kosteus, jos > 8 %, jos > 10 % Kosteus, jos > 8 % Veri Teurastuksen sivutuote Hemoglobiinijauh e Teurasverestä saatava kuivattu sivutuote. Kosteus, jos > 8 % Maksajauho Valmistettu kuivaamalla ja jauhamalla teuraseläinten maksoista. Kosteus, jos > 8 % Eläinrasva, korkealaatuinen Lämminveristen maaeläinten osista erotettu rasva, joka ei saa olla härskiintynyttä aistinvaraisesti arvioituna Kosteus, jos > Niiden tuotteiden nimityksiin, joiden rasvapitoisuus on yli 13 % kuiva-aineesta, on lisättävä määrite 'rasvapitoinen'. 2 Tätä nimitystä voidaan täydentää tarkemmalla maininnalla eläinrasvan tyypistä sen alkuperän tai saamismenetelmän mukaan (tali, ihra, luurasva jne.).

34 Kalat, muut merieläimet, niistä saatavat tuotteet ja sivutuotteet EY-rehu Kalajauho 1 Kokonaisista kaloista tai kalojen osista, josta öljy on voitu poistaa ja johon liukoinen kalavalkuainen on voitu lisätä, saatu tuote. Hehkutusjäännös, jos > 20 % Kosteus, jos > 8 % Kalaliimavesi, tiivistetty Kalajauhon valmistuksessa syntyvä tuote, joka on erotettu ja stabiloitu hapottamalla tai kuivaamalla. Kosteus, jos > 5 % Kalaöljy Kalasta saatava öljy Kosteus, jos > 1 % Puhdistettu ja kovetettu kalaöljy Kalasta saatava puhdistettu ja hydrattu öljy. Jodiluku Kosteus, jos > 1 % 1 Niiden tuotteiden nimityksiin, joiden raakavalkuaispitoisuus on yli 75 % kuiva-aineesta, voidaan lisätä määrite 'valkuaisrikas'.

35 Kivennäiset EY-rehu Kalsiumkarbonaatti Kalsium- ja magnesiumkarbonaattien seos Kalkkipitoinen merilevä (Maerl) Kalsiumkarbonaattilähteistä kuten kalkkikivestä, osterin- tai simpukankuorista jauhamalla tai happamasta liuoksesta saostamalla saatu tuote. Kalsium- ja magnesiumkarbonaattien luonnosta peräisin oleva seos. Luonnosta peräisin oleva kalkkipitoisesta merilevästä jauhamalla tai rakeistamalla saatu tuote. Kalsium HCl:ssä liukenematon hehkutusjäännös, jos > 5 % Kalsium Magnesium Kalsium HCl:ssä liukenematon hehkutusjäännös, jos > 5 % Magnesiumoksidi Teknisesti puhdas magnesiumoksidi (MgO) Magnesium Magnesiumsulfaa tti Teknisesti puhdas magnesiumsulfaatti (MgSO 4. 7H 2 O) Magnesium Rikki Dikalsiumfosfaatti 2 Luista tai epäorgaanisista aineista saatava saostettu kalsiummonovetyfosfaatti (CaHPO 4 x H 2 O) Kalsium Kokonaisfosfori Monodikalsiumfosfaatti Kemiallisesti valmistettu tuote, joka sisältää yhtä paljon dikalsium- ja monokalsiumfosfaattia (CaHPO 4 - Ca(H 2 PO 4 ) 2.H 2 O) Kalsium Kokonaisfosfori Luonnonfosfaatti, josta fluori poistettu Puhdistetuista ja sopivalla tavalla defluoratuista luonnonfosfaateista jauhamalla saatu tuote. Kalsium Kokonaisfosfori Luujauho, josta gelatiini poistettu Steriloidut ja jauhetut luut, joista rasva ja gelatiini on poistettu. Kalsium Kokonaisfosfori Monokalsiumfosfaatti Teknisesti puhdas kalsium-bis(divetyfosfaatti) (Ca(H 2 PO 4 ) 2. x H 2 0) Kalsium Kokonaisfosfori Kalsiummagnesiumfosfaatti Teknisesti puhdas kalsiummagnesiumfosfaatti. Kalsium Magnesium Kokonaisfosfori Monoammoniumfosfaatti Teknisesti puhdas monoammoniumfosfaatti. (NH 4 H 2 PO 4 ) Kokonaistyppi Kokonaisfosfori

36 Natriumkloridi 1 Teknisesti puhdas natriumkloridi tai luonnon natriumkloridista, kuten vuori- ja merisuolasta, jauhamalla saatu tuote. Natrium Magnesiumpropio -naatti Teknisesti puhdas magnesiumpropionaatti. Magnesium Magnesiumfosfaa tti Teknisesti puhtaasta magnesiumfosfaatista valmistettu tuote. (MgHPO 4. x H 2 O) Kokonaisfosfori Magnesium EY-rehu Natriumkalsiummagnesiumfosfaat ti Natriumkalsiummagnesiumfosfaatista valmistettu tuote. Kokonaisfosfori Magnesium Kalsium Natrium Mononatriumfosfaatti Natriumbikarbonaatti Teknisesti puhdas mononatriumfosfaatti. (NaH 2 PO. H 2 O) Teknisesti puhdas natriumbikarbonaatti. (NaHCO 3 ) Kokonaisfosfori Natrium Natrium 1 Tämä nimitys voidaan korvata tuotteen alkuperällä tai tämä voidaan lisätä nimitykseen. 2 Valmistusmenetelmä voidaan ilmoittaa nimityksessä.

Valtuutussäännökset Rehulaki (396/1998) 10 ja 20

Valtuutussäännökset Rehulaki (396/1998) 10 ja 20 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ PÄÄTÖS Nro 41/1999 Pvm Dnro 14.4.1999 1295/563/99 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 21.4.1999 alkaen - toistaiseksi Valtuutussäännökset Rehulaki (396/1998) 10 ja 20 Vastaavat

Lisätiedot

25.4.78 EUROOPAN YHTEISÖJEN VIRALLINEN LEHTI N:o L 113/13

25.4.78 EUROOPAN YHTEISÖJEN VIRALLINEN LEHTI N:o L 113/13 03/Nide 09 Euroopan yhteisöjen virallinen lehti 209 378L0387 \ 25.4.78 EUROOPAN YHTEISÖJEN VIRALLINEN LEHTI N:o L 113/13 ENSIMMÄINEN KOMISSION DIREKTIIVI annettu 18 päivänä huhtikuuta 1978 viljakasvien

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus viljakasvien siemenkaupasta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus viljakasvien siemenkaupasta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 18/10 Päivämäärä Dnro 8.6.2010 1693/14/2010 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 24.6.2010 - toistaiseksi Muuttaa Viljakasvien siemenkaupasta 24 päivänä marraskuuta

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus rehujen virallisen valvonnan järjestämisestä

Maa- ja metsätalousministeriön asetus rehujen virallisen valvonnan järjestämisestä MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 11/09 Päivämäärä Dnro 16.6.2009 945/14/2009 Voimaantuloaika 1.7.2009 Kumoaa Maa- ja metsätalousministeriön asetus 3/06 Valtuutussäännökset Rehulaki 86/2008 Vastaavat

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 63/02

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 63/02 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 63/02 Pvm Dnro 29.11.2002 1355/00/2002 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 5.12.2002 alkaen Valtuussäännökset Rehulaki (396/1998) 26 Vastaavat EY-säännökset Euroopan

Lisätiedot

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. 1996L0025 FI 29.06.1999 003.001 1 Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. "B NEUVOSTON DIREKTIIVI 96/25/EY, annettu 29 päivänä huhtikuuta 1996,

Lisätiedot

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET 30.1.2013 Euroopan unionin virallinen lehti L 29/1 II (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET KOMISSION ASETUS (EU) N:o 68/2013, annettu 16 päivänä tammikuuta 2013, rehuaineluettelosta

Lisätiedot

23 RYHMÄ ELINTARVIKETEOLLISUUDEN JÄTETUOTTEET JA JÄTTEET; VALMISTETTU REHU

23 RYHMÄ ELINTARVIKETEOLLISUUDEN JÄTETUOTTEET JA JÄTTEET; VALMISTETTU REHU 23 RYHMÄ ELINTARVIKETEOLLISUUDEN JÄTETUOTTEET JA JÄTTEET; VALMISTETTU REHU Huomautus. Nimikkeeseen 2309 kuuluvat muualle kuulumattomat tuotteet, jollaisia käytetään eläinten ruokintaan ja jotka on saatu

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 23/04

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 23/04 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 23/04 Pvm Dnro 31.3.2004 1608/01/2004 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 14.4.2004 alkaen Valtuussäännökset Rehulaki (396/1998) 9 ja 26 Vastaavat EY-säännökset Euroopan

Lisätiedot

19 RYHMÄ VILJASTA, JAUHOISTA, TÄRKKELYKSESTÄ TAI MAIDOSTA VALMISTETUT TUOTTEET; LEIPOMATUOTTEET

19 RYHMÄ VILJASTA, JAUHOISTA, TÄRKKELYKSESTÄ TAI MAIDOSTA VALMISTETUT TUOTTEET; LEIPOMATUOTTEET 9 9 RYHMÄ VILJASTA, JAUHOISTA, TÄRKKELYKSESTÄ TAI MAIDOSTA VALMISTETUT TUOTTEET; LEIPOMATUOTTEET Huomautuksia. Tähän ryhmään eivät kuulu: a) elintarvikevalmisteet (lukuun ottamatta nimikkeen 902 täytettyjä

Lisätiedot

23 RYHMÄ ELINTARVIKETEOLLISUUDEN JÄTETUOTTEET JA JÄTTEET; VALMISTETTU REHU

23 RYHMÄ ELINTARVIKETEOLLISUUDEN JÄTETUOTTEET JA JÄTTEET; VALMISTETTU REHU 23 RYHMÄ ELINTARVIKETEOLLISUUDEN JÄTETUOTTEET JA JÄTTEET; VALMISTETTU REHU Huomautus. Nimikkeeseen 2309 kuuluvat muualle kuulumattomat tuotteet, jollaisia käytetään eläinten ruokintaan ja jotka on saatu

Lisätiedot

KOMISSION ASETUS (EU) 2017/1017, annettu 15 päivänä kesäkuuta 2017, rehuaineluettelosta annetun asetuksen (EU) N:o 68/2013 muuttamisesta

KOMISSION ASETUS (EU) 2017/1017, annettu 15 päivänä kesäkuuta 2017, rehuaineluettelosta annetun asetuksen (EU) N:o 68/2013 muuttamisesta L 159/48 21.6.2017 KOMISSION ASETUS (EU) 2017/1017, annettu 15 päivänä kesäkuuta 2017, rehuaineluettelosta annetun asetuksen (EU) N:o 68/2013 muuttamisesta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) EUROOPAN

Lisätiedot

Sikojen Rehutaulukko 2014. Soile Kyntäjä MTT Kotieläintuotannon tutkimus Viikki 15.5.2014

Sikojen Rehutaulukko 2014. Soile Kyntäjä MTT Kotieläintuotannon tutkimus Viikki 15.5.2014 Sikojen Rehutaulukko 2014 Soile Kyntäjä MTT Kotieläintuotannon tutkimus Viikki 15.5.2014 20.5.2014 Uusi sikojen rehutaulukko netissä 15.5.2014 Käyttöperiaatteet netissä samanlaiset kuin aikaisemmin Voit

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D048781/02 LIITE 1.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D048781/02 LIITE 1. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en) 6913/17 ADD 1 AGRILEG 58 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 1. maaliskuuta 2017 Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Kom:n asiak.

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus lannoitevalmisteista annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus lannoitevalmisteista annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 7/13 Päivämäärä Dnro 27.03.2013 731/14/2013 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 15.04.2013 toistaiseksi Muuttaa MMMa lannoitevalmisteista (24/11) liitettä I ja II,

Lisätiedot

19 RYHMÄ VILJASTA, JAUHOISTA, TÄRKKELYKSESTÄ TAI MAIDOSTA VALMISTETUT TUOTTEET; LEIPOMATUOTTEET

19 RYHMÄ VILJASTA, JAUHOISTA, TÄRKKELYKSESTÄ TAI MAIDOSTA VALMISTETUT TUOTTEET; LEIPOMATUOTTEET 9 9 RYHMÄ VILJASTA, JAUHOISTA, TÄRKKELYKSESTÄ TAI MAIDOSTA VALMISTETUT TUOTTEET; LEIPOMATUOTTEET Huomautuksia. Tähän ryhmään eivät kuulu: a) elintarvikevalmisteet (lukuun ottamatta nimikkeen 902 täytettyjä

Lisätiedot

Luomuruokinnan erot tavanomaiseen ruokintaan

Luomuruokinnan erot tavanomaiseen ruokintaan ruokinnan erot tavanomaiseen ruokintaan Kehityspäällikkö Eija Valkonen Hankkija Oy Rehuliiketoiminta rehujen valmistuksen yleiset tuotantosäännöt 1. Luonnonmukaisten rehujen valmistus on pidettävä ajallisesti

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 91/2002

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 91/2002 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 91/2002 Pvm Dnro 26.11.2002 1743/00/2002 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.1.2003 alkaen - toistaiseksi Valtuutussäännökset Rehulaki (396/1998) 10 ja 20 Vastaavat

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus lannoitevalmisteista annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus lannoitevalmisteista annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 21/15 Päivämäärä Dnro 03.11.2015 1668/01.04/2015 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 01.12.2015 toistaiseksi Muuttaa MMMa lannoitevalmisteista (24/11) 8 :n sekä liitteen

Lisätiedot

12 RYHMÄ ÖLJYSIEMENET JA -HEDELMÄT; ERINÄISET SIEMENET JA HEDELMÄT; TEOLLISUUS- JA LÄÄKE- KASVIT; OLJET JA KASVIREHU

12 RYHMÄ ÖLJYSIEMENET JA -HEDELMÄT; ERINÄISET SIEMENET JA HEDELMÄT; TEOLLISUUS- JA LÄÄKE- KASVIT; OLJET JA KASVIREHU 12 RYHMÄ ÖLJYSIEMENET JA -HEDELMÄT; ERINÄISET SIEMENET JA HEDELMÄT; TEOLLISUUS- JA LÄÄKE- KASVIT; OLJET JA KASVIREHU Huomautuksia 1. Nimikkeeseen 1207 kuuluvat muun muassa palmunpähkinät ja -ytimet, puuvillansiemenet,

Lisätiedot

19 RYHMÄ VILJASTA, JAUHOISTA, TÄRKKELYKSESTÄ TAI MAIDOSTA VALMISTETUT TUOTTEET; LEIPOMATUOTTEET

19 RYHMÄ VILJASTA, JAUHOISTA, TÄRKKELYKSESTÄ TAI MAIDOSTA VALMISTETUT TUOTTEET; LEIPOMATUOTTEET RYHMÄ VILJASTA, JAUHOISTA, TÄRKKELYKSESTÄ TAI MAIDOSTA VALMISTETUT TUOTTEET; LEIPOMATUOTTEET Huomautuksia. Tähän ryhmään eivät kuulu: a) elintarvikevalmisteet (lukuun ottamatta nimikkeen 02 täytettyjä

Lisätiedot

Allergeenit ja intoleransseja aiheuttavat aineet Haapavesi 12.3.2015. Oulun Maa- ja kotitalousnaiset Soila Hiltunen

Allergeenit ja intoleransseja aiheuttavat aineet Haapavesi 12.3.2015. Oulun Maa- ja kotitalousnaiset Soila Hiltunen Allergeenit ja intoleransseja aiheuttavat aineet Haapavesi 12.3.2015 Oulun Maa- ja kotitalousnaiset Soila Hiltunen Elintarviketietoasetus- yhteenvetoa oleellisista muutoksista Tekstin vähimmäiskoko määritelty

Lisätiedot

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. 1973L0241 FI 01.01.1981 008.001 1 Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. B NEUVOSTON DIREKTIIVI, annettu 24 päivänä heinäkuuta 1973, elintarvikkeena

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista

Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista 264/2012 Dokumentin versiot Viitetiedot På svenska Annettu Helsingissä 24 päivänä toukokuuta 2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista Maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

10 RYHMÄ VILJA. Huomautuksia

10 RYHMÄ VILJA. Huomautuksia 0 RYHMÄ VILJA Huomautuksia. A) Tämän ryhmän nimikkeissä mainitut tuotteet luokitellaan näihin nimikkeisiin ainoastaan jyvinä, jotka voivat olla myös tähkissä korsineenkin. B) Tähän ryhmään eivät kuulu

Lisätiedot

21 RYHMÄ ERINÄISET ELINTARVIKEVALMISTEET. b) paahdetut kahvinkorvikkeet, joissa on kahvia, sen määrästä riippumatta (nimike 0901);

21 RYHMÄ ERINÄISET ELINTARVIKEVALMISTEET. b) paahdetut kahvinkorvikkeet, joissa on kahvia, sen määrästä riippumatta (nimike 0901); 21 RYHMÄ ERINÄISET ELINTARVIKEVALMISTEET Huomautuksia 1. Tähän ryhmään eivät kuulu: a) nimikkeen 0712 kasvissekoitukset; b) paahdetut kahvinkorvikkeet, joissa on kahvia, sen määrästä riippumatta (nimike

Lisätiedot

Rehuseosten valvonta

Rehuseosten valvonta Rehuseosten valvonta Biokeskus 2 Viikinkaari 5 Viikki Merja Manninen Eviran rehujaosto, tehtävät Rehujen virallinen valvonta on a) toimijoiden valvontaa (alkutuotanto, valmistus, koko ketju) ja b) tuotteiden

Lisätiedot

10 RYHMÄ VILJA. Huomautuksia

10 RYHMÄ VILJA. Huomautuksia RYHMÄ VILJA Huomautuksia. A) Tämän ryhmän nimikkeissä mainitut tuotteet luokitellaan näihin nimikkeisiin ainoastaan jyvinä, jotka voivat olla myös tähkissä korsineenkin. B) Tähän ryhmään eivät kuulu viljanjyvät,

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 9 päivänä syyskuuta 2011. 1020/2011 Maa- ja metsätalousministeriön asetus. valmistuksen apuaineista elintarvikkeissa

Julkaistu Helsingissä 9 päivänä syyskuuta 2011. 1020/2011 Maa- ja metsätalousministeriön asetus. valmistuksen apuaineista elintarvikkeissa SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 9 päivänä syyskuuta 2011 1020/2011 Maa- ja metsätalousministeriön asetus valmistuksen apuaineista elintarvikkeissa Annettu Helsingissä 5 päivänä syyskuuta 2011

Lisätiedot

Elintarvikkeen ainesosat mistä elintarvike on valmistettu

Elintarvikkeen ainesosat mistä elintarvike on valmistettu Elintarvikkeen ainesosat mistä elintarvike on valmistettu (EPNA 1169/2011, Elintarviketietoasetus; Artiklat 2,18-22) Pakkausmerkintäseminaari 30.5.2013 1 Elintarvikkeen ainesosat - määritelmä Ainesosalla

Lisätiedot

17 RYHMÄ SOKERI JA SOKERIVALMISTEET

17 RYHMÄ SOKERI JA SOKERIVALMISTEET RYHMÄ SOKERI JA SOKERIVALMISTEET Huomautus. Tähän ryhmään eivät kuulu: a) kaakaota sisältävät sokerivalmisteet (nimike 806); b) kemiallisesti puhtaat sokerit [lukuun ottamatta sakkaroosia, laktoosia, maltoosia,

Lisätiedot

Kansallinen elintarviketietoasetus - pakkaamattomat elintarvikkeet ja niiden merkinnät

Kansallinen elintarviketietoasetus - pakkaamattomat elintarvikkeet ja niiden merkinnät Kansallinen elintarviketietoasetus - pakkaamattomat elintarvikkeet ja niiden merkinnät Elintarviketietoseminaari 17.10.2014, Helsinki Lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen Maa- ja metsätalousministeriö Elintarviketietoasetus

Lisätiedot

LEIPOMO- JA ELINTARVIKETEOLLISUUS- TUOTTEET 2016

LEIPOMO- JA ELINTARVIKETEOLLISUUS- TUOTTEET 2016 LEIPOMO JA ELINTARVIKETEOLLISUUS TUOTTEET 206 KAURA SUOMALAINEN SUPERRUOKA Euroopan elintarvikevirasto EFSA on myöntänyt kauralle kolme terveysväitettä. Kauran beetaglukaanin on osoitettu alentavan veren

Lisätiedot

Lainsäädännön vaatimukset rehuille ja rehualan toiminnalle

Lainsäädännön vaatimukset rehuille ja rehualan toiminnalle Lainsäädännön vaatimukset rehuille ja rehualan toiminnalle Eviran rehujaosto Laura Blomqvist SivuHyöty-Hankeen ideointityöpaja Jokioisilla 8.4.2015 1 Sisältö Rehun määritelmät Rehualan toiminta Vaatimukset

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 116/00

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 116/00 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 116/00 Pvm Dnro 24.11.2000 4020/565/2000 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.12.2000 - toistaiseksi Valtuutussäännökset Siemenkauppalaki (728/2000) Vastaavat kansalliset

Lisätiedot

KOMISSION ASETUS (EY)

KOMISSION ASETUS (EY) 13.2.2008 Euroopan unionin virallinen lehti L 38/3 KOMISSION ASETUS (EY) N:o 123/2008, annettu 12 päivänä helmikuuta 2008, maataloustuotteiden luonnonmukaisesta tuotantotavasta ja siihen viittaavista merkinnöistä

Lisätiedot

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. 2009R0041 FI 10.02.2009 000.001 1 Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. B KOMISSION ASETUS (EY) N:o 41/2009, annettu 20 päivänä tammikuuta 2009,

Lisätiedot

Luomutuotteiden valmistuksen erityispiirteet ja reseptiikka. Mikkeli 4.11.2013 Jaana Elo KoKo Palvelut

Luomutuotteiden valmistuksen erityispiirteet ja reseptiikka. Mikkeli 4.11.2013 Jaana Elo KoKo Palvelut Luomutuotteiden valmistuksen erityispiirteet ja reseptiikka Mikkeli 4.11.2013 Jaana Elo KoKo Palvelut Miten syntyy luomuelintarvike? Elintarvikkeet - > 50 % maatalousperäisiä ainesosia - 95 % sääntö -

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan. Neuvoston asetus

LIITTEET. asiakirjaan. Neuvoston asetus EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.1.2014 COM(2013) 943 final ANNEXES 1 to 5 LIITTEET asiakirjaan Neuvoston asetus elintarvikkeiden ja rehujen radioaktiivisen saastumisen sallituista enimmäistasoista ydinonnettomuuden

Lisätiedot

5 8 / 2014. Leivottu Suomessa. Leivottu Suomessa. Vähälaktoosinen

5 8 / 2014. Leivottu Suomessa. Leivottu Suomessa. Vähälaktoosinen Puikula Rukiinen herkku 56 g Reissumies 59 g, runsaskuituinen, runsaskuituinen, lisäaineeton Ainesosat: Täysjyväruisjauho, vehnäjauho, ruisrouhe, vesi, ruislese, sihtiruisjauho, ohra- ja ruismallasuute,

Lisätiedot

4 RYHMÄ MAITO JA MEIJERITUOTTEET; LINNUNMUNAT; LUONNONHUNAJA; MUUALLE KUULUMATTOMAT ELÄINPERÄISET SYÖTÄVÄT TUOTTEET

4 RYHMÄ MAITO JA MEIJERITUOTTEET; LINNUNMUNAT; LUONNONHUNAJA; MUUALLE KUULUMATTOMAT ELÄINPERÄISET SYÖTÄVÄT TUOTTEET 4 RYHMÄ MAITO JA MEIJERITUOTTEET; LINNUNMUNAT; LUONNONHUNAJA; MUUALLE KUULUMATTOMAT ELÄINPERÄISET SYÖTÄVÄT TUOTTEET Huomautuksia. Ilmaisulla "maito" tarkoitetaan sekä täysmaitoa että maitoa, josta rasva

Lisätiedot

Sikojen uusi energia- ja valkuaisarvojärjestelmä

Sikojen uusi energia- ja valkuaisarvojärjestelmä Sikojen uusi energia- ja valkuaisarvojärjestelmä Hilkka Siljander-Rasi MTT Kotieläintuotannon tutkimus Rehuarvoseminaari Helsinki 15.5.2014 20.5.2014 Nykyisessä sikojen energia-arvojärjestelmässä puutteita

Lisätiedot

Elintarvikkeen ainesosat - muutoksia 16.10.2014

Elintarvikkeen ainesosat - muutoksia 16.10.2014 Elintarvikkeen ainesosat - muutoksia Allergeenit ja intoleransseja aiheuttavat aineet (Elintarviketietoasetus, artikla 9, 21 ja 44, liite II) 1/6 Yleissääntö Allergiaa ja intoleransseja aiheuttavat aineet

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan. Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus

LIITTEET. asiakirjaan. Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus EUROOPAN KOMISSIO Strasbourg 11.3. COM() 166 final ANNEX 2 LIITTEET asiakirjaan Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus Ukrainasta peräisin oleviin tavaroihin sovellettavien tullien alentamisesta

Lisätiedot

KASVISTEN ENERGIAPITOISUUDET

KASVISTEN ENERGIAPITOISUUDET LIITE 1. VIHANNEKSIEN RAVINTOKOOSTUMUS KASVISTEN ENERGIAPITOISUUDET Taulukko 1. Lehtivihannesten, sipulien, juuresten, palkokasvien ja mukulakasvien energiapitoisuudet. KASVISTEN ENERGIA KJ Kcal PITOISUUDET

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 20. helmikuuta 2003 (OR. en) 15514/2/02 REV 2. Toimielinten välinen asia: 2001/0199 (COD) DENLEG 88 CODEC 1636

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 20. helmikuuta 2003 (OR. en) 15514/2/02 REV 2. Toimielinten välinen asia: 2001/0199 (COD) DENLEG 88 CODEC 1636 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 20. helmikuuta 2003 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2001/0199 (COD) 15514/2/02 REV 2 DENLEG 88 CODEC 1636 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: Neuvoston 20. helmikuuta

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan KOMISSION ASETUS (EU) /

LIITTEET. asiakirjaan KOMISSION ASETUS (EU) / EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.12.2017 C(2017) 8238 final ANNEX 1 LIITTEET asiakirjaan KOMISSION ASETUS (EU) / rehun markkinoille saattamisesta ja käytöstä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen

Lisätiedot

koristeluun, kuorruttamiseen ja täytteeseen

koristeluun, kuorruttamiseen ja täytteeseen koristeluun, kuorruttamiseen ja täytteeseen Leipurin Oy Tahkotie 1 E 2, 01530 Vantaa Puh. (09) 52170 Fax. (09) 521 2121 www.leipurin.com ISO 9001 BUREAU VERITAS Certification KORISTELUUN Krokanttistreussel

Lisätiedot

PAKKAUSMERKINNÄT PAKETTIIN! Mervi Louhivaara

PAKKAUSMERKINNÄT PAKETTIIN! Mervi Louhivaara PAKKAUSMERKINNÄT PAKETTIIN! Mervi Louhivaara MIHIN PAKKAUSMERKINNÄT LAITETAAN? Valmiiksi pakattuihin tuotteisiin Ei tarvitse jos: tuote pakataan loppukuluttajalle elintarvikkeen luovutuspaikassa (myymälä,

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 1. joulukuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 1. joulukuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 1. joulukuuta 2015 (OR. en) 14805/15 DENLEG 156 AGRI 626 SAN 413 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 27. marraskuuta 2015 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D042070/01

Lisätiedot

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. 1994D0360 FI 31.01.1996 004.001 1 Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. "B KOMISSION PÄÄTÖS, tehty 20 päivänä toukokuuta 1994, tiettyjen kolmansista

Lisätiedot

Viljan laatuhinnoittelu

Viljan laatuhinnoittelu Sivu 1/19 Voimassa 27.10.2015 alkaen Korvaa 01.10.2015 ilmoitetun laatuhinnoittelun Ver. 5/2015 Viljan laatuhinnoittelu Satokausi 2015 / 2016 Voimassa ostoissa rehutehtaille ja varastoihin. Muutoksia kohdissa:

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan. Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi

LIITTEET. asiakirjaan. Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 19.9.2014 COM(2014) 597 final ANNEX 1 LIITTEET asiakirjaan Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Ukrainasta peräisin oleviin tavaroihin sovellettavien tullien

Lisätiedot

Urheilijan Ravintovalmennus Materiaalit. #Makroajattelu. Viikko 1 / Moduuli 1

Urheilijan Ravintovalmennus Materiaalit. #Makroajattelu. Viikko 1 / Moduuli 1 3 Viikko 1 Makroajattelu 2 Urheilijan Ravintovalmennus Materiaalit Viikko 1 / Moduuli 1 #Makroajattelu Materiaalien tarkoitus on toimia tiivistelmänä. Nostamme niissä olennaiset asiat esiin. Ne toimivat

Lisätiedot

KOMISSION DIREKTIIVI 96/8/EY, annettu 26 päivänä helmikuuta 1996, laihdutukseen tarkoitetuista vähäenergiaisista elintarvikkeista

KOMISSION DIREKTIIVI 96/8/EY, annettu 26 päivänä helmikuuta 1996, laihdutukseen tarkoitetuista vähäenergiaisista elintarvikkeista N:o L 55/22 \ FI Euroopan yhteisöjen virallinen lehti 6. 3. 96 KOMISSION DIREKTIIVI 96/8/EY, annettu 26 päivänä helmikuuta 1996, laihdutukseen tarkoitetuista vähäenergiaisista elintarvikkeista (ETA:n kannalta

Lisätiedot

Määräys 1/2011 1 (9) Dnro 2026/03.00/2011 18.3.2011. Terveydenhuollon laitteen ja tarvikkeen vaatimustenmukaisuuden arviointi. Valtuutussäännökset

Määräys 1/2011 1 (9) Dnro 2026/03.00/2011 18.3.2011. Terveydenhuollon laitteen ja tarvikkeen vaatimustenmukaisuuden arviointi. Valtuutussäännökset Määräys 1/2011 1 (9) Terveydenhuollon laitteen ja tarvikkeen vaatimustenmukaisuuden arviointi Valtuutussäännökset Kohderyhmät Voimassaoloaika Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista 7 ja 13. Terveydenhuollon

Lisätiedot

MTT Kotieläintuotannon tutkimus

MTT Kotieläintuotannon tutkimus MTT Kotieläintuotannon tutkimus 15.5.2014 Sikojen rehuarvojen laskentaperusteet 1. Energia-arvo Sikojen rehujen energia-arvo perustuu nettoenergiaan (NE) ja ilmoitetaan megajouleina kilogrammassa kuiva-ainetta

Lisätiedot

EvaPig. Yhtälöt ja kertoimet

EvaPig.  Yhtälöt ja kertoimet EvaPig www.evapig.com Yhtälöt ja kertoimet Versio 1.3 Päivitys 16.2.2015 Sisältö Vastuuvapauslauseke... 3 Tekijät ja kiitokset... 3 Johdanto... 4 Yksiköt ja lyhenteet... 4 Kelpoisuuden tarkistaminen...

Lisätiedot

LIITE 6 Seuraavista kolmansista maista saadaan tuoda maahan

LIITE 6 Seuraavista kolmansista maista saadaan tuoda maahan N:o 318 983 LIITE 6 Seuraavista kolmansista maista saadaan tuoda maahan 1) lemmikkieläinrehua täyssäilykkeenä, jonka valmistukseen on voitu käyttää suuririskisestä eläinjätteestä peräisin olevaa eläinproteiinia,

Lisätiedot

Sikojen Ruokintasuositukset 2014

Sikojen Ruokintasuositukset 2014 Sikojen Ruokintasuositukset 2014 Hilkka Siljander-Rasi Soile Kyntäjä MTT Kotieläintuotannon tutkimus Rehuarvoseminaari Helsinki 15.5.2014 20.5.2014 Sikojen ruokintasuositusten päivittäminen Vertailu uusimpiin

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. ehdotus neuvoston päätökseksi

LIITE. asiakirjaan. ehdotus neuvoston päätökseksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 22.1.2016 COM(2016) 18 final ANNEX 3 PART 1/4 LIITE asiakirjaan ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä SADC:n talouskumppanuussopimusvaltioiden

Lisätiedot

Biomassan jalostus uudet liiketoimintamahdollisuudet ja kestävyys

Biomassan jalostus uudet liiketoimintamahdollisuudet ja kestävyys Biomassan jalostus uudet liiketoimintamahdollisuudet ja kestävyys BioRefine innovaatioita ja liiketoimintaa 27.11.2012 Ilmo Aronen, T&K-johtaja, Raisioagro Oy Taustaa Uusiutuvien energialähteiden käytön

Lisätiedot

BARRY CALLEBAUT:n SUKLAISET NAPIT, LASTUT JA ROUHEET

BARRY CALLEBAUT:n SUKLAISET NAPIT, LASTUT JA ROUHEET BARRY CALLEBAUT:n SUKLAISET NAPIT, LASTUT JA ROUHEET www.leipurin.com Leipurin Oy PL 40 (Kutojantie 4), 02630 Espoo Puh. (09) 52170 Fax. (09) 521 2121 LASTU ROUHE Suklaalastu, tumma 2 kg Tuotenumero: 610026

Lisätiedot

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. 2007L0068 FI 31.12.2010 002.001 1 Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. B KOMISSION DIREKTIIVI 2007/68/EY, annettu 27 päivänä marraskuuta 2007,

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 14 päivänä huhtikuuta 2015. 392/2015 Maa- ja metsätalousministeriön asetus. hunajasta

Julkaistu Helsingissä 14 päivänä huhtikuuta 2015. 392/2015 Maa- ja metsätalousministeriön asetus. hunajasta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 14 päivänä huhtikuuta 2015 392/2015 Maa- ja metsätalousministeriön asetus hunajasta Annettu Helsingissä 9 päivänä huhtikuuta 2015 Maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunta VÄLIAIKAINEN 2001/0199(COD) 12. helmikuuta 2002 LAUSUNTOLUONNOS maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunnalta ympäristöasioiden,

Lisätiedot

Herne lisää lehmien maitotuotosta

Herne lisää lehmien maitotuotosta Liite 13.6.2005 62. vuosikerta Numero 2 Sivu 6 Herne lisää lehmien maitotuotosta Seppo Ahvenjärvi, Aila Vanhatalo ja Seija Jaakkola, MTT Märehtijät saavat herneestä hyvin valkuaistäydennystä silloin, kun

Lisätiedot

4) Hedelmätäysmehujauhe on tuote, joka on saatu yhden tai useamman lajin hedelmien täysmehusta poistamalla fysikaalisin keinoin vesi lähes kokonaan.

4) Hedelmätäysmehujauhe on tuote, joka on saatu yhden tai useamman lajin hedelmien täysmehusta poistamalla fysikaalisin keinoin vesi lähes kokonaan. N:o 1054 3349 Liite 1 TUOTTEIDEN NIMET JA MÄÄRITELMÄT 1) Hedelmätäysmehu on käymiskykyinen mutta ei käynyt nestemäinen tuote, joka on saatu sekoittamalla terveitä ja kypsiä, tuoreita tai kylmäsäilytettyjä

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 1999 Julkaistu Helsingissä 11 päivänä tammikuuta 1999 N:o 1 5. Laki. N:o 1. alkoholilain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA. 1999 Julkaistu Helsingissä 11 päivänä tammikuuta 1999 N:o 1 5. Laki. N:o 1. alkoholilain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1999 Julkaistu Helsingissä 11 päivänä tammikuuta 1999 N:o 1 5 SISÄLLYS N:o Sivu 1 Laki alkoholilain muuttamisesta... 1 2 Asetus maaseutuelinkeinoasetuksen 45 e :n muuttamisesta...

Lisätiedot

21 RYHMÄ ERINÄISET ELINTARVIKEVALMISTEET. b) paahdetut kahvinkorvikkeet, joissa on kahvia, sen määrästä riippumatta (nimike 0901);

21 RYHMÄ ERINÄISET ELINTARVIKEVALMISTEET. b) paahdetut kahvinkorvikkeet, joissa on kahvia, sen määrästä riippumatta (nimike 0901); 21 RYHMÄ ERINÄISET ELINTARVIKEVALMISTEET Huomautuksia 1. Tähän ryhmään eivät kuulu: a) nimikkeen 0712 kasvissekoitukset; b) paahdetut kahvinkorvikkeet, joissa on kahvia, sen määrästä riippumatta (nimike

Lisätiedot

PERUSTEET / MOTIIVIT ALUEEN VALINTA PERUSTAMINEN KYLVÄMINEN SADONKORJUU KEIJO AALTO 8.5.2011

PERUSTEET / MOTIIVIT ALUEEN VALINTA PERUSTAMINEN KYLVÄMINEN SADONKORJUU KEIJO AALTO 8.5.2011 PERUSTEET / MOTIIVIT ALUEEN VALINTA PERUSTAMINEN KYLVÄMINEN SADONKORJUU KEIJO AALTO 8.5.2011 RIISTAPELTOKASVEIKSI SOVELTUVIA ON SATOJA LAJIKKEITA, PÄÄLAJITYYPIT: JUURIKKAAT, JUURI JA NAATTI KAALIT, NAATTIOSA

Lisätiedot

RUOKALEIPÄ RESEPTIT Kurssiralli 2010 www.leipurin.com

RUOKALEIPÄ RESEPTIT Kurssiralli 2010 www.leipurin.com RUOKALEIPÄ RESEPTIT Kurssiralli 2010 www.leipurin.com Leipurin Oy Leipomoteollisuus PL 40 (Kutojantie 4), 02630 Espoo Puh. (09) 52170 Fax. (09) 521 2121 Ruokaleipä RUISLEIPÄ SONEXTRA SUSTAINILLA ilman

Lisätiedot

Gluteenittomaan ruokavalioon Selitys soveltuvia ja soveltumattomia ainesosia ja elintarvikkeita

Gluteenittomaan ruokavalioon Selitys soveltuvia ja soveltumattomia ainesosia ja elintarvikkeita Gluteenittomaan soveltuvia ja soveltumattomia ainesosia ja elintarvikkeita Ainesosa/elintarvike Agar Merilevästä valmistettu hyytelöimisaine. Alkoholijuomat Votka, viskit, konjakit, brandyt, rommit, liköörit,

Lisätiedot

Luonnos 1.12.2015. Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti

Luonnos 1.12.2015. Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti Luonnos 1.12.2015 Maa- ja metsätalousministeriön asetus eläimistä saatavien elintarvikkeiden ja muiden tuotteiden eläinlääkinnällisistä rajatarkastuksista annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen

Lisätiedot

Rehujen pakkausmerkinnät. Salonpää, Hietanen, Anttila, Mattila Rovaniemen ammattikorkeakoulu

Rehujen pakkausmerkinnät. Salonpää, Hietanen, Anttila, Mattila Rovaniemen ammattikorkeakoulu Rehujen pakkausmerkinnät Salonpää, Hietanen, Anttila, Mattila Rovaniemen ammattikorkeakoulu Määritelmiä Merkinnöillä tarkoitetaan rehuun liittyviä ja siihen viittaavia tai sen mukana olevia mainintoja,

Lisätiedot

Ruoka-allergisen kannattaa lukea pakkausmerkintöjä

Ruoka-allergisen kannattaa lukea pakkausmerkintöjä Ruoka-allergisen kannattaa lukea pakkausmerkintöjä 2 3 1 1. Elintarvikkeen nimi: Piparkakkuja 2. Ainesosaluettelo: vehnäjauho, kasvirasva, sokeri, siirappi, nostatusaineet (E 500), mausteet (kaneli, kaardemumma,

Lisätiedot

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. 1988L0388 FI 07.02.1991 001.001 1 Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. B NEUVOSTON DIREKTIIVI, annettu 22 päivänä kesäkuuta 1988, elintarvikkeissa

Lisätiedot

13.12.2008 FI Euroopan unionin virallinen lehti L 336/37

13.12.2008 FI Euroopan unionin virallinen lehti L 336/37 13.12.2008 FI Euroopan unionin virallinen lehti L 336/37 OSA 4: SALAATTIEN SEKÄ KÄHÄRÄ- JA SILOENDIIVIEN KAUPAN PITÄMISEN VAATIMUKSET I. TUOTTEEN MÄÄRITELMÄ Nämä vaatimukset koskevat: seuraavien lajien

Lisätiedot

REHU- JA LANNOITEVALVONNAN ANALYYSITULOKSET 2003/2

REHU- JA LANNOITEVALVONNAN ANALYYSITULOKSET 2003/2 REHU- JA LANNOITEVALVONNAN ANALYYSITULOKSET 2003/2 Kasvintuotannon tarkastuskeskus (KTTK) Maatalouskemian osasto 6.4.2004 Jakelu ja myynti: KTTK Maatalouskemian osasto / kirjasto PL 83, 01301 Vantaa Puhelin

Lisätiedot

Suomi. turvallisuus. lihamylly. lihamyllyn kokoaminen

Suomi. turvallisuus. lihamylly. lihamyllyn kokoaminen AX950 Suomi Ennen ohjeiden lukemista taita etusivu auki kuvien esiinsaamiseksi ennen Kenwood-lisälaitteen käyttämistä Lue nämä ohjeet huolella ja säilytä ne myöhempää tarvetta varten. Poista pakkauksen

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /...,

LIITE. asiakirjaan KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /..., EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.5.2016 C(2016) 2835 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /..., Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 täydentämisestä tuonti-

Lisätiedot

SALAATTIEN SEKÄ KÄHÄRÄ- JA SILOENDIIVIEN KAUPAN PITÄMISEN VAATIMUKSET

SALAATTIEN SEKÄ KÄHÄRÄ- JA SILOENDIIVIEN KAUPAN PITÄMISEN VAATIMUKSET SALAATTIEN SEKÄ KÄHÄRÄ- JA SILOENDIIVIEN KAUPAN PITÄMISEN VAATIMUKSET I TUOTTEEN MÄÄRITELMÄ Nämä vaatimukset koskevat seuraavien lajien salaatteja: Lactuca sativa var. capitata L. (keräsalaatit, myös rapea

Lisätiedot

Elintarvikkeen nimi (EPNA 1169/2011, art. 17) 16.10.2014

Elintarvikkeen nimi (EPNA 1169/2011, art. 17) 16.10.2014 Elintarvikkeen nimi (EPNA 1169/2011, art. 17) lisätiedot (Elintarviketietoasetus, liite VI) 1/9 Elintarvikkeen nimen on sisällettävä tai siihen on oltava liitettyinä tarkat tiedot elintarvikkeen ominaisuuksista,

Lisätiedot

Kauratuotteet. terveellisiin leipomuksiin

Kauratuotteet. terveellisiin leipomuksiin terveellisiin leipomuksiin Kaura (Avena sativa) Kauran vatsaa hellivä vaikutus on tiedetty jo pitkään. Kaurapuuro on kuulunut moniin suomalaisiin aamiaispöytiin jo vuosikymmenet. Viime vuosien tutkimuksissa

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 16.10.2002 KOM(2002) 561 lopullinen Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS maataloustuotteiden luonnonmukaisesta tuotantotavasta ja siihen viittaavista merkinnöistä maataloustuotteissa

Lisätiedot

9.11.2015 GLUTEENITTOMIEN LEIVONNAISTEN VALVONTAPROJEKTI 2015

9.11.2015 GLUTEENITTOMIEN LEIVONNAISTEN VALVONTAPROJEKTI 2015 GLUTEENITTOMIEN LEIVONNAISTEN VALVONTAPROJEKTI 2015 Ravintoloiden ja kahviloiden sekä suurtalouksien ja leipomoiden itse valmistamien gluteenittomien leivonnaisten gluteenipitoisuudet olivat vaatimusten

Lisätiedot

Kaura lehmien ruokinnassa

Kaura lehmien ruokinnassa Kaura lehmien ruokinnassa Raisio Oyj:n Tutkimussäätiö MONIPUOLINEN KAURA SEMINAARI 20.4.2017 Seija Jaakkola Helsingin yliopisto Maataloustieteiden laitos http://lajiketunnistus.evira.fi Kaura (Avena) Viljelty

Lisätiedot

Fazer Leipomot. Ainesosat ja ravintoarvot

Fazer Leipomot. Ainesosat ja ravintoarvot Fazer Leipomot Ainesosat ja ravintoarvot Valikoima 2 4/2014 Uutuustuotteiden ainesosat 2 4/2014 UUTUUDET Fazer Kaura-ruis Real 960874 Ainesosat: Täysjyväkaura (jyvä, jauho), vesi, täysjyväruisjauho ja

Lisätiedot

Marja- ja hedelmävalmisteiden koostumus ja pakkausmerkinnät ohje valvojille ja toimijoille

Marja- ja hedelmävalmisteiden koostumus ja pakkausmerkinnät ohje valvojille ja toimijoille Esittelijä Tytti Itkonen Sivu/sivut 1 / 9 Marja- ja hedelmävalmisteiden koostumus ja pakkausmerkinnät ohje valvojille ja toimijoille Osa 2: Täysmehut, nektarit ja mehut Hedelmätäysmehuista ja tietyistä

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 49/04. Voimaantulo- ja voimassaoloaika 5.7.2004 - toistaiseksi

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 49/04. Voimaantulo- ja voimassaoloaika 5.7.2004 - toistaiseksi MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 49/04 Pvm Dnro 23.6.2004 2917/01/2004 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 5.7.2004 - toistaiseksi Valtuutussäännökset Rehulain (396/1998) 26 Vastaavat EY-säädökset

Lisätiedot

Hedelmähillojen, hyytelöiden ja marmeladien koostumus ja pakkausmerkinnät ohje valvojille ja toimijoille

Hedelmähillojen, hyytelöiden ja marmeladien koostumus ja pakkausmerkinnät ohje valvojille ja toimijoille Esittelijä Niina Matilainen Sivu/sivut 1 / 9 Hedelmähillojen, hyytelöiden ja marmeladien koostumus ja pakkausmerkinnät Hedelmähilloista, hyytelöistä ja marmeladeista sekä makeutetusta kastanjasoseesta

Lisätiedot

Palkokasveilla kohti parempaa valkuaisomavaraisuutta

Palkokasveilla kohti parempaa valkuaisomavaraisuutta Palkokasveilla kohti parempaa valkuaisomavaraisuutta Edellytykset Suomen valkuaisomavaraisuudelle Ilmo Aronen, Raisioagro Oy @IlmoAronen Kaikki eläimet tarvitsevat täydennysvalkuaista Täydennysvalkuaisella

Lisätiedot

Palkokasvien viljely elintarvikekäyttöön

Palkokasvien viljely elintarvikekäyttöön Palkokasvien viljely elintarvikekäyttöön Muutakin kuin papupataa Palkokasvien käyttö elintarvikkeena 30.5.2018 Jokioinen Marjo Keskitalo, Erikoistutkija, Luonnonvarakeskus, marjo.keskitalo@luke.fi Kylvövirvilä

Lisätiedot

LIITTEET. ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

LIITTEET. ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.3.2014 COM(2014) 174 final ANNEXES 1 to 3 LIITTEET ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI elintarvikkna käytettäviä kasineja ja kasnaatteja koskevan jäsenvaltioiden

Lisätiedot

PRODCOM-luettelo 2015 / A. Tuotteet

PRODCOM-luettelo 2015 / A. Tuotteet 1 / 30 ' Tilastokeskus PRODCOM-luettelo 2015 / A. Tuotteet Toimiala 10 Elintarvikkeiden valmistus Sarake 'Tuotannon tyyppi' kertoo, mitä tietoja nimikkeestä tiedustellaan: S = myyty tuotanto, T = myyty

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 17 päivänä lokakuuta 2012. 548/2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus. rehualan toiminnanharjoittamisesta

Julkaistu Helsingissä 17 päivänä lokakuuta 2012. 548/2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus. rehualan toiminnanharjoittamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 17 päivänä lokakuuta 2012 548/2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus rehualan toiminnanharjoittamisesta Annettu Helsingissä 10 päivänä lokakuuta 2012 Maa-

Lisätiedot

Sisältö. Viljanjyvä Peruskoostumus Rakenne Viljojen sukutaulu Kotimaiset viljat Vehnä Ruis Ohra Kaura

Sisältö. Viljanjyvä Peruskoostumus Rakenne Viljojen sukutaulu Kotimaiset viljat Vehnä Ruis Ohra Kaura VILJA JA VILJALAJIT Sisältö Viljanjyvä Peruskoostumus Rakenne Viljojen sukutaulu Kotimaiset viljat Vehnä Ruis Ohra Kaura Ulkomaiset viljat Maissi Riisi Hirssi Durra Tattari Amarantti Kvinoa Viljanjyvä

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Teollisuus-, ulkomaankauppa-, tutkimus- ja energiavaliokunta 27. helmikuuta 2003 PE 321.965/8-16 TARKISTUKSET 8-16 Lausuntoluonnos (PE 321.965) John Purvis Ehdotus Euroopan

Lisätiedot

LIITE. ehdotukseen NEUVOSTON ASETUS

LIITE. ehdotukseen NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.11.2013 COM(2013) 775 final ANNEX 1 LIITE ehdotukseen NEUVOSTON ASETUS tiettyjä maatalous- ja teollisuustuotteita koskevien unionin autonomisten tariffikiintiöiden avaamisesta

Lisätiedot

Reissumies Reissumies

Reissumies Reissumies Reissumies 56 g Reissumies Tosi Tumma 59 g Ainesosat: Täysjyväruisjauho, -rouhe ja ruislese (45 %), vesi, vehnäjauho, hiiva, vehnäproteiini, ruismallas ja merisuola. Leivontaan käytetystä viljasta on 74

Lisätiedot