KEILANIEMENRANTA. Tuulisuusselvitys

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KEILANIEMENRANTA. Tuulisuusselvitys"

Transkriptio

1 KEILANIEMENRANTA Tuulisuusselvitys

2 Laadunhallinta Versio/muutokset Versio 1 Muutos 1 Muutos 2 Muutos 3 Huomautukset Päiväys Laatija Risto Kiviluoma Allekirjoitus Tarkastanut Allekirjoitus Hyväksynyt Allekirjoitus Raportin numero Tiedostotunnus Raportin pvm:

3 Keilaniemenranta Tuulisuusselvitys Tilaaja Regenero Oy Helsinki co. SARC Architects ltd Tammasaarenlaituri Helsinki p Yhdyshenkilö: Max Hartman Konsultti WSP Heikkiläntie HELSINKI Puh Rekisteröity osoite WSP Finland Oy FI Heikkiläntie 7, FI Helsinki Konsultin yhdyshenkilö Risto Kiviluoma (tekniset asiat) Karoliina Saarniaho (hallinnolliset asiat) Raportin pvm:

4 Sisällys 1 Johdanto Lähtötiedot Nykytila Kohteen suunnitelma Laskentamenetelmä ja määrittelyt Tuulisuuden laskentamenetelmä Tuulensuuntien koordinaatisto Tuulisuuden tarkastelupisteet Tuulisuuskriteerit Tulokset Kohdealueen perustuulisuus Tuulisuus tarkastelupisteissä Tulosten ohjeellinen tulkinta Lähdeluettelo Liite 1: Tuulisuuden määrittämisen yleisperiaate Liite 2: Tuulitunnelikokeet ja numeerinen virtauslaskenta Liite 3: Tuulisuuskatselmus kohteessa Liite 4: Maaston karheusluokan muutosanalyysi Raportin pvm:

5 1 Johdanto Tässä raportissa esitetään tuulisuusselvitys Keilanimenrannan kehityshankkeesta (kuvat 1 ja 2) kaavakäsittelyä varten. Kohde sijaitsee Espoon Keilaniemessä vuonna 1976 valmistuneen maamerkkirakennuksen Raaden hampaan kohdalla. Kohteen maa-alue laajenee nykyisestä meren päälle. Kuva 1: Havainnekuva kohteesta nykyinen 20-kerroksinen toimistorakennus Raaden hammas kuvassa keskellä (kuva muokattu SARC Arkkitehtitoimiston aineistosta). Kohde sijaitsee merenrannassa Keilalahdessa, ja on alttiina merenlahtien yli puhaltaville tuulille pohjoisen, idän ja etelän väleillä 3 4 km matkalla. Etelän suunnassa saareton avomeri alkaa noin 4 km päässä. Pääkaupunkiseudun asuinalueiden tuulisuuteen merkittävästi vaikuttavien lounaistuulien suhteen kohde on kuitenkin mantereen ja lähisaarien suojassa. Nykytilassa lännen puolella on Kehä- I tunnelityömaasta johtuva laaja aukio. Suunnitelma sisältää n. 160 m korkean tornitalon, jonka pohjan pitempi sivumitta on muuttuva ja noin n m pituinen. Tornitalo tulee toimisto- ja hotellikäyttöön. Suunnitelmaan kuuluu lisäksi viisi matalampaa tornitaloa, jotka tulevat asumiskäyttöön (kerrosluvat 15 22). Nykyinen 20-kerroksinen toimistorakennus kuuluu myös kohteeseen, ja se on suunniteltu säilyväksi toimistokäytössä yläosaltaan nykyisessä ulkomuodossa. Kohteen piha-alueet ja katu ovat parkkikerroksen päällä, ja niissä ei ole olemassa olevaa puustoa suojaamassa tuulisuudelta. Kohteen ympäristö on myös kehityksen kohteena (kuva 3), ja kohteen viereen lännen puolelle on suunniteltu neljän sylinterimäisen korkean tornitalon ryhmä. Raportin pvm:

6 Kuva 2: Kohteeseen liittyvä kaava/alue (kuva Espoo kaupungin aineistosta), Kuva 3: Havainnekuva Keilaniemen alueesta, kun käynnissä olevat kehityskohteet toteutuvat (kuva SARC Arkkitehtitoimisto). Raportin pvm:

7 Kohdealue on nykyisellään kauttaaltaan toimisto- ja liiketilakäytössä, ja siinä esiintyy myös korkeaan rakentamiseen, rantarakentamiseen ja kansirakentamiseen liittyviä tuulisuuskysymyksiä. Toimistorakennusten alimmat kerrokset ja kattopihat ovat pääasiassa parkkipaikkoina, ja alueella ei ole tuulisuudelta suojaavaa puustoa. Keilaniemen metroaseman sisäänkäyntejä on välittömästi kohteen vieressä. Alueen läpi kulkee kevyttä liikennettä, mm. työmatkapyöräilijöitä ja metroaseman jalankulkua. Kohteessa tuulisuuden kannalta tarkasteltavia kysymyksiä ovat erityisesti korkeimman tornin vaikutus liike- ja palvelutilojen sekä kevyen liikenteen reittien viihtyisyyteen ja turvallisuuteen. Toinen oleellinen kysymys on alueen osittainen muuttaminen asumiskäyttöön, ja tässä yhteydessä pihojen oleskelupisteiden viihtyisyys. Viimeisten vuosien aikana tuulisuuskysymyksiltään vastaavia hankkeita on vireillä ja toteutettu pääkaupunkiseudulla useampia. Yhteenveto Konsultin laatimista pääkaupunkiseudun tuulisuusselvitysten kohteiden sijainneista on esitetty kuvassa 4. Tärkeimpänä erona aikaisempiin tutkittuihin kohteisiin on korkeimman tornitalon korkeuden ja geometrian lisäksi se, että se sijaitsee suoraan merenrannassa. Meren suunnasta puhaltavissa tuulissa tornitalon aiheuttama lisä kovien puuskatuulien esiintymiseen voi siten olla aikaisempien selvitysten kohteita suurempi. Toisaalta merenrannassa myrskyssä kuljettaessa kovat tuulet eivät tule yllätyksenä. Tuulisuus on mainittu Espoon korkean rakentamisen periaatteissa [1]. Sen mukaan yli 12-kerroksisen rakennuksen rakennuslupahakemuksen yhteydessä tulisi Espoossa esittää tuulitarkastelu, jonka perusteella voidaan arvioida vaikutukset lähialueen mikroilmastoon. Tämä raportti on tarkoitettu toimimaan kaavoituksen ja suunnittelun tueksi sekä esiselvitykseksi rakennuslupavaiheessa mahdollisesti tehtäviä tarkempia tuulisuusselvityksiä varten. Kohtein korkein torni on korkeudeltaan sellainen, että se todennäköisesti hyötyy rakenneteknisistä tuulitunnelikokeista, jolloin kohdealueen tarkennettu tuulitunnelikopohjainen tuulisuusselvitys voitaisiin luontevasti tehdä näiden yhteydessä. Tuulisuuden yleinen määritysperiaate ja tuulisuuteen liittyviä kriteerejä on käsitelty tarkemmin liitteissä 1 ja 2. Raportin pvm:

8 Tuulitunnelikokeilla tutkitut referenssikohteet (tutkimuksen vuosi suluissa): 1. Keski-Pasila (2004, 2010) 2. Jätkäsaari (2007) 3. Hernesaari (2012) 4. Kalastaman keskus (2011, 2012, 2015) 5. Kaupunkikeskus Tapiola (2014) Ilman kohteen tuulitunnelikokeita tehdyt tutkimukset: Kuva 4: Konsultin aikaisemmin tutkimia pääkaupunkiseudun kohteita. Kohde = piste nro 21. Kuva on muokattu Espoon kaupungin kartta-aineistoon. Raportin pvm:

9 2 Lähtötiedot 2.1 Nykytila Nykytilassa kohteen alue ja sen ympäristö (kuva 5) on toimistokäytössä. Alue rajoittuu Kehä I ja meren (Keilalahden) väliin siten, että Itärannan asuinrakennukset vanhoine puustoineen jäävät Kehä I länsipuolelle. Itärannan maasto on suurimmillaan n. 10 m kohdealuetta korkeammalla. Kehä I:llä on käynnissä laaja tunnelityömaa (Keilaniementunneli), joka valmistuttuaan jättää Kehä I:n maan alle kohteen länsipuolella. Kohteen vieressä kulkee Keilaniementie, jossa on pääosin työpaikkaliikennettä. Sen varrella on myös Keilaniemen metroaseman sisäänkäyntejä. Kohteen alueen läpi kulkee kevyen liikenteen reitti, ja myös rantaviivaa pitkin on kulkuyhteys (joka nykytilassa on osittain suljettu työmaiden johdosta). Kuva 5: Kohteen alue kesäkuussa 2017 (kohdealue ympyröitynä). Kuva muokattu Espoon kaupungin kartta-aineistoon. Raportin pvm:

10 Kohdealueella ei juurikaan ole tuulisuutta lieventäviä suunnitteluratkaisuja, ja mm. nykyiset 20 ja 16 kerroksiset toimistorakennukset pihakansineen (kuva 6) aiheuttavat korkeaan rakentamiseen liittyviä tuulisuusvaikutuksia. a) b) Kuva 6: Kohteen ja sen ympäristön nykyisiä korkeita toimistorakennuksia: a) 10-kerroksinen Keilaranta 1 ja 20-kerroksinen Raaden hammas sekä b) 16-kerroksinen Kone Building Kohteen odotettavissa olevaa tuulisuutta voidaan arvioida paitsi tämän raportin tuloksista, myös nykytilan katselmuksella paikan päällä. Tällainen katselmus on tehty tämän raportin laadinnan yhteydessä, ja sen tulokset on esitetty liitteessä Kohteen suunnitelma Kohteen suunnitelmaa on havainnollistettu kuvissa 7 9. Korkeimman tornitalon sivumitan ollessa m ja korkeuden 160 m sen tuuliuusvaikutukset ulottuvat lähteen [2] mukaisesti arvioituna n m etäisyydelle tornista. Vastaavasti länsipuolelle suunniteltujen sylinterimäisten tornitalojen vaikutus ulottuu n. 120 m päähän. Kummankin suunnitelman tornit voivat siten vaikuttaa ainakin osaan toistensa suunnitelma-alueista. Kohteen piha-alueet tulevat 7,0...7,5 m korkeudelle parkkitilana olevan kerroksen katolle. Sen mahdollisuudet tuulisuudelta suojaavan vihersuunnittelun toteuttamiseen ovat tältä osin rajalliset. Vihersuunnittelun periaatteita on havainnollistettu kuvassa 10. Rantaviivaa kiertävä kävelykatu on 3,0 3,5 m korkeudella merenpinnasta. Se on suunniteltu aktiivikäyttöön; esimeriksi ravintolaterasseille. Kohteen korkein torni sisältää alaosassaan laajan katoksen, joka toimii alla olevien aleuiden ja sisäänkäyntien tuulensuojana. Katos itsessään on mahdollisesti kattoterassikäytössä. Asumiskäyttöön tulevien tornitalojen pihat on sijoitettu tornitalojen väliin. Kohteen tornitaloihin pääsee kulkemaan suoraan parkkikerroksesta. Kohde toteutetaan todennäköisimmin aloittaen korkeimmasta tornitalosta. Raportin pvm:

11 Kuva 7: Havainnekuvia kohteesta (kuvat muokattu SARC Arkkitehtitoimiston aineistosta). Raportin pvm:

12 Kuva 8: Alustava aluesuunnitelma (kuva SARC Arkkitehtitoimisto). Raportin pvm:

13 Kuva 9: Alustavat leikkaukset: etelä ja itä (kuvat muokattu SARC Arkkitehtitoimiston aineistosta). Raportin pvm:

14 Kuva 10: Vihersuunnittelun periaatteita (kuvat muokattu MASU PLANNING Oy aineistosta) Raportin pvm:

15 3 Laskentamenetelmä ja määrittelyt 3.1 Tuulisuuden laskentamenetelmä Tuulisuuden laskenta/arviointi on tehty lähteen [2] mukaisella menetelmällä, joka perustuu suunnitelmaerojen vaikutusten laskentaan, kun käytössä on viitekohteiden tuulitunnelikoetuloksia. Huomioon otettavia kysymyksiä ovat erityisesti: - tarkastelupisteen korkeuden muutos porrasmaisella rakenteella - korkean rakennuksen vaikutus tai sen korkeuden muutoksen vaikutus (kuva 11) - kahden lähekkäisen rakennuksen aiheuttama kanavointivaikutus (kuva 12). Menetelmässä määritetään lähtötiedoksi kohdealueen perustuulisuus. Se lasketaan maaston karheusluokan muutosanalyysin perusteella paikallisen sääaseman tuulitilastosta. Käytetty tuulitilasto on Ilmatieteenlaitoksen Harmajan sääaseman tulokset 10 v ajalta. Laskennan suorittamiseksi keskituulet on oletettu Weibull-jakaantuneiksi tuulen suunnittain (vrt. liite 1). Menetelmä sijoittuu tarkkuudeltaan suunnittelukohteen tuulitunnelikokeella avulla tehdyn tuulisuuskartoituksen ja kokonaan ilman tuulitunnelikokeita tehdyn työpöytä-tutkimuksen (desk study) välille. Raportin pvm:

16 Kuva 11: Ympäristöään selvästi korkeamman rakennuksen tuulisuutta lisäävä vaikutus lähteen [2] laskentamalleissa. Kuva 12: Kahden rakennuksen aiheuttama kanavointi lähteen [2] laskentamalleissa. Raportin pvm:

17 3.2 Tuulensuuntien koordinaatisto Tuulisuuden numeroarvojen määrittämistä varten tuulen suunnat on jaettu sektoreihin. Näiden suuntakulmat on esitetty kuvassa 13 (sektori 0 o tarkoittaa pohjoistuulta, 90 o itätuulta jne.). Maaston tyyppiä kohteen ympäristössä on havainnollistettu kuvassa 14. Kuva 13: Tuulensuuntien koordinaatisto (kuva muokattu Espoon kaupungin ja SARC Arkkitehtitoimiston aineistoista). Raportin pvm:

18 Kuva 14: Maaston tyyppi maaston karheusluokan muutosanalyysiin; ruudukon kehien väli = 1000 m (kuva muokattu Espoon kaupungin kartta-aineistosta). 3.3 Tuulisuuden tarkastelupisteet Tuulisuuden numeroarvojen laskentaan on valittu kuvan 15 mukaiset pisteet. Raportin pvm:

19 Kuva 15: Tuulisuuden laskentapisteet (kuva muokattu SARC Arkkitehtitoimiston aineistoon). 3.4 Tuulisuuskriteerit Tässä selvityksessä on käytetty samoja tuulisuuskriteereitä (rajatuulennopeuksia katutasossa, toiminnallisia luokkia ja ylittävien tuulien esiintymisaikaa) kuin Konsultin aikaisemmissa tutkimuksissa. Nämä on esitetty taulukossa 1 ja liitteessä 1. Raportin pvm:

20 Taulukko 1: Konsultin Suomen kohteissa käyttämät tuulisuuskriteerit katutason tuulennopeuksille Nimi Kuvaus Vaikutus M tunnin keskituuli > 5 m/s A puuskatuuli > 10 m/s (kesäkausi) B puuskatuuli > 13 m/s (kesäkausi) C puuskatuuli > 16 m/s (koko vuosi) D puuskatuuli > 23 m/s (koko vuosi) Tuulisuutta kuvaava yleinen kriteeri, joka soveltuu käytettäväksi, kun tuulen puuskaisuudella ei ole erityistä merkitystä. Kriteerillä voidaan myös kuvata uuden rakennuksen aiheuttamaa kokonaismuutosta tuulisuudessa, eli kuinka paljon tuulisuus muuttuu uuden rakennuksen johdosta. Jos tuulia esiintyy 5 % ajasta, on tuulisuudella oletettavasti merkitystä. Istuminen pitkiä aikoja; makaaminen; terassit ja kahvilat; ulkoilmateatterit; uima-altaat. Toiminnot ovat epäviihtyisiä, kun tuulia esiintyy kerran kesäkaudella (huhtikuu-syyskuu) tai useammin, 2,2 h * ( 0,05 % kesäkauden tunneista). Seisominen/istuminen paikoillaan lyhyitä aikoja; puistot; kauppakeskukset; rakennusten ulko-ovet. Toiminnot ovat epäviihtyisiä, kun tuulia esiintyy kerran tai useammin kesäkaudella (huhtikuu-syyskuu), 2,2 h * ( 0,05 % kesäkauden tunneista). Kävely yleisesti; rakennuksiin sisälle meno ja niistä poistuminen. Toiminnot ovat epäviihtyisiä tai vaarallisia, kun tuulia esiintyy kerran vuodessa tai useammin 2,2 h * ( 0,025 % ajasta). Vaarallisen kova tuuli toiminnosta riippumatta. Tuulisuus on ei-hyväksyttävä, kun tuulia esiintyy kerran vuodessa tai useammin 2,2 h * ( 0,025 % ajasta). viihtyvyys viihtyvyys viihtyvyys esteettömyys, turvallisuus turvallisuus * sellaisten keskituulien osuus ajasta, joissa tuulennopeus voi puuskissa ylittää raja-arvon. Taulukon tuulennopeuden raja-arvot on annettu katutasossa, eli 1,5 2,0 m korkeudessa tarkastelupisteen alla olevasta maanpinnasta lukien. Raportin pvm:

21 4 Tulokset 4.1 Kohdealueen perustuulisuus Kohdealueen perustuulisuus on määritetty 15 m korkeudessa (tämä korkeus vastaa tuulitilaston mittauspisteen korkeutta). Tuloksia on havainnollistettu kuvissa 16 ja 17. Laskelman perustana oleva maaston karheusluokan muutosanalyysi on esitetty liitteessä 4. Kesäkausi: keskituulien esiintyminen kohdealueessa (% ajasta; 15 m korkeus) kesäkausi = huhtikuu syyskuu % 5% 4% % 2% % 0% 90 > 8 m/s > 6 m/s > 4 m/s Koko vuosi: keskituulien esiintyminen (% ajasta; 15 m korkeus) % 6% 5% 4% 3% 2% 1% 0% > 8 m/s > 6 m/s > 4 m/s Kuva 16: Perustuulisuus kohdealueessa tuulen suunnittain (arvot ovat tunnin keskituulia 15 m korkeudessa). Maasto nykytilassa. Raportin pvm:

22 Tuulisuuden perustaso kohdealueessa (15 m korkeus) Ylittävien tuulien osuus ajasta 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Kesäkausi Talvikausi Tunnin keskituuli 15 m korkeudessa [m/s] Kuva 17: Perustuulisuus kohdealueessa summana kaikista tuulensuunnista. 4.2 Tuulisuus tarkastelupisteissä Lasketut/arvioidut tuulisuuden numeroarvot on esitetty kuvassa 18. Eri rakennusvaiheet on eroteltu pisteen numeroon lisätyllä kirjaimella: a b kohde valmiina mutta ympäristö vastaa kuvan 4 mukaista nykytilaa oletettu lopputilanne kun kohde ja sen ympäristö on rakennettu. Raportin pvm:

23 Tunnin keskituuli > 5 m/s M Koko vuosi Kesäkausi Piste % ajasta h/vuosi h/kk h/vk % ajasta* h h/kk h/vk 1a % % a % % a % % a % % a % % a % % a % % a % % * kesäkauden tunnit = 100 % Tunnin keskituuli > 5 m/s M Koko vuosi Kesäkausi Piste % ajasta h/vuosi h/kk h/vk % ajasta* h h/kk h/vk 1b % % b % % b % % b % % b % % b % % b % % b % % * kesäkauden tunnit = 100 % Kuva 18a: Keskituulien esiintyminen tarkastelupisteissä (M-kriteeri) Raportin pvm:

24 Puuskatuuli > 10 m/s Koko vuosi A Kesäkausi Piste % ajasta h/vuosi h/kk h/vk % ajasta* h h/kk h/vk 1a % % a % % a % % a % % a % % a % % a % % a % % * kesäkauden tunnit = 100 % Puuskatuuli > 10 m/s Koko vuosi A Kesäkausi Piste % ajasta h/vuosi h/kk h/vk % ajasta* h h/kk h/vk 1b % % b % % b % % b % % b % % b % % b % % b % % * kesäkauden tunnit = 100 % Puuskatuuli > 13 m/s Koko vuosi B Kesäkausi Piste % ajasta h/vuosi h/kk h/vk % ajasta* h h/kk h/vk 1a % % a % % a % % a % % a % % a % % a % % a % % * kesäkauden tunnit = 100 % Puuskatuuli > 13 m/s Koko vuosi B Kesäkausi Piste % ajasta h/vuosi h/kk h/vk % ajasta* h h/kk h/vk 1b % % b % % b % % b % % b % % b % % b % % b % % * kesäkauden tunnit = 100 % Kuva 18b: Puuskatuulien esiintyminen tarkastelupisteissä: A ja B kriteerit. Raportin pvm:

25 Puuskatuuli > 16 m/s C Koko vuosi Kesäkausi Piste % ajasta h/vuosi h/kk h/vk % ajasta* h h/kk h/vk 1a % % a % % a % % a % % a % % a % % a % % a % % * kesäkauden tunnit = 100 % Puuskatuuli > 16 m/s C Koko vuosi Kesäkausi Piste % ajasta h/vuosi h/kk h/vk % ajasta* h h/kk h/vk 1b % % b % % b % % b % % b % % b % % b % % b % % * kesäkauden tunnit = 100 % Puuskatuuli > 23 m/s D Koko vuosi Kesäkausi Piste % ajasta h/vuosi h/kk h/vk % ajasta* h h/kk h/vk 1a % % a % % a % % a % % a % % a % % a % % a % % * kesäkauden tunnit = 100 % Puuskatuuli > 23 m/s D Koko vuosi Kesäkausi Piste % ajasta h/vuosi h/kk h/vk % ajasta* h h/kk h/vk 1b % % b % % b % % b % % b % % b % % b % % b % % * kesäkauden tunnit = 100 % Kuva 18c: Puuskatuulien esiintyminen tarkastelupisteissä: C ja D kriteerit. Raportin pvm:

26 6 Tulosten ohjeellinen tulkinta - Kohdealue on pääkaupunkiseudun asuinalueiden mittapuussa tuulinen ja kohteen tuulisuussuunnitteluun on suositeltavaa kiinnittää huomiota. Tuulisuus on pääosin seurausta merenrannan viereen rakentamisesta, korkeasta rakentamisesta ja vanhan korkean puuston puuttumisesta - kohdealue sisältää myös nykytilassa korkeaa toimistorakentamista ja on tuulinen. Tuulisuuden vaikutuksia suunniteltu asumiskäyttö huomioon ottaen voidaan arvioida myös katselmuksilla, kuten tämän raportin yhteydessä on tehty - raportissa esitetyt tuulisuuden numeroarvot ovat kovien puuskatuulien kriteerien osalta (C ja D) herkkiä suunnitelman ja kohteen lähiympäristön yksityiskohdille sekä tarkastelupisteen tarkalle sijainnille. Tuloksia on pidettävä siten ainoastaan suuruusluokkatarkasteluina. Numeroarvot voidaan luottavasti määrittää vain tuulitunnelikokeilla lopullisen suunnitelman pienoismallia apuna käyttäen, jossa on myös mallinnettu kohteen ympäristön tuleva muu korkea rakentaminen - tuulisuus on numeroarvoina oletettavasti lievempää kuin Konsultin yksityiskohtaisesti tuulitunnelikokeilla tutkimissa viimeaikaisissa pääkaupunkiseudun pihakansikohteissa Kaupunkikeskus Tapiolan kirjokansi ja Kalasataman keskuksen viherkansi. Tähän vaikuttaa erityisesti se, että kohteen parkkikerroksen päälle tuleva kattopiha on selvästi alempana. Kalasataman keskuksen tuulitunnelikokeiden mukaan kannen viherrakentamisella, suoja-aidoilla ja muilla rakenteilla voidaan myös vaikuttaa ongelmallisimpien kovien tuulenpuuskien esiintymiseen - kohteeseen kuuluva korkein tornitalo on Suomen kohteet huomioon ottaen ennätyksellinen korkeudeltaan ja suuri kerrosalaltaan; ja sijaitsee suoraan merenlahden (Keilalahden) ääressä. Tuulisuus sen vierustassa, ja korkean rakentamisen lisä siihen, on vastaavasti suurta. Keilalahden johdosta sen katutason tuulisuuteen vaikuttaa erityisesti idän ja etelä väliset kovat tuulet (kuva 19), kun tavanomaisesti lounastuuli aiheuttaa merkittäviä tuulisuusvaikutuksia pääkaupunkiseudun kohteissa. Tuulen keskinopeuden (> 5 m/s) suhteen laskettuna tuulisuus on samaa suuruusluokkaa kuin esimerkiksi Kivenlahden Meritornin vieressä. Meritorni sijaitsee myös rantapenkereellä ja on kooltaan pienempi, mutta sen viereinen merenlahti avautuu epäedullisempaan ilmansuuntaan. Kohteessa kovia puuskatuulia esiintyy kuitenkin enemmän johtuen korkeimman tornin suuresta koosta ja korkeiden tornitalojen yhteisvaikutuksesta - korkeimman tornitalon kerrosluvun mahdollinen pieni muutos ei vaikuta oleellisesti tuulisuustuloksiin. Määräävämpi tekijä kohteen tapauksessa on tornin hoikkuus ja tornin seinäviisteet - tuulisuudeltaan vähäisiä kohtia löytyy metroaseman sisäänkäyntien kohdalta Keilaniementien varrelta (tarkastelupiste 5), jonne suunnitelmassa on myös sijoitettu kahvilarakennus. Myös rantapenkereelle suunniteltu ravintolaterassi (tarkastelupiste 3) on sijainti huomioon ottaen tuulisuusolosuhteiltaan edullinen - Keilaniementien vierustaa lukuun ottamatta kohteessa voi esiintyä kävelyä vaikeaksi tekeviä puuskatuulia (> 16 m/s) useammin kuin kerran vuodessa. Nämä liittyvät talvikauden myrskyihin - kohteen suunnitelmaa voidaan pitää korkean rakentamisen tuulisuuden vaikutusten lieventämisen osalta useilta osin edullisena (taulukko 2) - tulosten mukaan on mahdollista, että vaarallisen kovia puuskatuulia (> 23 m/s) esiintyy korkeimman tornitalon vieressä useammin kuin kerran vuodessa. Konsultin aikaisemman käytännön mukaisesti voidaan ehdottaa, että kaavaan tehtäisiin merkintä, että vaarallisen kovien tuulien esiintyminen katutasossa korkeimman tornin vierustassa on estettävä ja rakennuslupavaiheessa on tältä osin tehtävä tarvittaessa tarkennettu tuulisuusselvitys. Tämä olisi luontevaa toteuttaa korkeimman tornitalon rakenneteknisten tuulitunnelikokeiden yhteydessä Raportin pvm:

27 - mahdollisista myöhemmistä tuulisuusselvityksistä riippumatta voidaan ehdottaa harkittavaksi tuulisuuden vaikutusten lieventämiseen liittyviä suunnitteluratkaisuja: o o o o asumiskäytön tornitalojen pihojen oleskelupisteiden suojaaminen tuulisuudelta viherrakentamisella ja aidoilla (kuva 20) tarkastelupisteen 6 aktiviteettialueen tai kentän suojaaminen viherrakentamisella ja/tai aidoilla Raaden hampaan laajaa julkisivupintaa alaspäin kulkevan virtauksen vaikutukselta virtauksen kulun estäminen korkeimman tornin viereisen lännen puoleisen aukion läpi (tarkastelupiste 2) kuvan 21 mukaisesti laajojen aukeiden rikkominen virtauksiin kitkaa tuovilla istutuksilla, penkeillä, muureilla ja muilla vastaavilla ratkaisuilla Tunnin keskituuli > 5 m/s, koko vuosi yhteensä 10.0 % P M Tuulen suuntakulma [ o ] Puuskakatuuli > 16 m/s, koko vuosi yhteensä % P C Tuulen suuntakulma [ o ] Kuva 19: Tuulisuuden kertyminen tarkastelupisteessä 2A (P M ja P C = ylittävien tuulien osuus ajasta). Raportin pvm:

28 Taulukko 2: Kohteeseen suunniteltuja tuulisuuden vaikutuksia lieventäviä ratkaisuja Kuvaus korkeimman tornitalon alaosan laaja katos korkeimman tornitalon sijainti korkeimman tornitalon pohjan sivumittojen kasvu alaspäin (seinien taite) ja seinien viisteet korkeimman tornitalon yläosan kattoterassien korkea seinä (aita) asumiskäytön tornitalojen pihatason sisäänkäyntien sisennys (parvekkeiden johdosta) tornitalojen kulkuyhteys parkkikerroksesta pihakannen ja rantakävelykadun korkeusasemat Vaikutus pienentää julkisivua alaspäin (tai ylöspäin) kulkevan virtauksen vaikutusta katutasossa. Suojaa rakennuksen sisäänkäyntejä ja toimii varsinaisen tuulensuojakatoksen [3] tavoin pääkaupunkiseudulla tuulisuuden numeroarvoihin voimakkaasti vaikuttavien lounaistuulen osalta tornitalon sijainti on edullinen edessä olevien matalampien tornitalojen johdosta. pienentää julkisivua alaspäin kulkevan virtauksen vaikutusta. Ohjaa Keilalahden suunnalta meren yli puhaltavia tuulia korkeammalle maapinnasta pidentää kattoterassien tuulisuuden suhteen viihtyisää käyttöaikaa. Estää terassin irtokalusteita kaatumasta tai tippumasta myrskyissä suojaa sisäänkäyntejä julkisivua alaspäin kulkevan virtauksen vaikutukselta mahdollistaa esteettömän kulun rakennuksiin kaikissa tuulisuusolosuhteissa lounas- ja länsituulien osalta korkeusasemasta ei synny tuulisuuslisää ja rantakävelykatu jää pihakannen suojaan Raportin pvm:

29 a) b) Kuva 20: a) Pihojen oleskelupisteet (tarkastelupisteet 4 ja 8) ovat osittain kahden tornitalon välisen virtauksen kanavoinnin vaikutuksessa. Suoja-aita meren puolella nostaisi virtausta ylöspäin pois oleskelupisteistä (kuva muokattu SARC Arkkitehtitoimiston aineistosta) b) rakennusten väliin syntyvät suuremmat pyörteet on edullista ohjata ylöspäin oleskelupisteistä ja oleskelupisteet sijoittaa kauemmas ulkoseinistä. Raportin pvm:

30 Kuva 21: Vaarallisen kovien puuskatuulien osalta mahdollisesti yksi ongelmallisimmista pisteistä (tarkastelupiste 2). Avomeren suunalta (135 o 180 o ) tuleva virtaus kanavoituu tornitalojen väliin ja nousee rantapenkereen ja portaan mukana n. 7 m korkeammalle. Alemman kuvan katoksen sulkeminen tai suoja-aita (pistekatkoviiva) nostaisi virtausta ylemmäs katutasosta (kuva muokattu SARC Arkkitehtitoimiston aineistosta). Raportin pvm:

31 Lähdeluettelo 1. Espoon korkean rakentamisen periaatteet. Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen julkaisuja 10/ s. + liitteet. 2. Helsingin kaupunki, kaupunkisuunnitteluvirasto: Jätkäsaaren ja Hernesaaren asemakaavoitus, Tuulisuuden laskenta- ja luokitusohje. WSP Finland Oy, , 78 s. 3. Jessica Bennet, Wind Design Guide Raportin pvm:

32 Liite 1: Tuulisuuden määrittämisen yleisperiaate Tuulisuus voidaan määrittää objektiivisesti laskemalla tietyn tuulennopeuden raja-arvon ylittävien katutason tuulien keskimääräinen kesto (esim. % ajasta). Esim. tuulen keskinopeus > 5 m/s katutasossa 5 % ajasta on toisinaan käytetty nyrkkisääntö olosuhteelle, jossa tuulisuudella on merkitystä. Katutaso tarkoittaa tuulisuusmalleissa korkeutta 1,5 2,0 m jalankulkutason yläpuolella. Katutason tuulisuus riippuu alueen perustuulisuuden tasosta sekä rakennusten, maastonmuotojen, aukeiden, vesialueiden, puiden, pensaiden, aitojen yms. paikallisten tekijöiden vaikutuksesta. Kaavoituksen yhteydessä tuulisuus on kiinnostuksen kohteena useimmiten juuri rakennetussa ympäristössä, jossa rakennusten paikallinen merkitys on suuri. Rakennukset antavat yleisesti tuulensuojaa; tuulisuus ja pakkasen purevuus on kaupunkien keskustan rakennusten keskellä yleisesti pienempää kuin meren rannalla tai aukeilla keskustan ympärillä. Rakennusten sijoittelusta ja erityisesti korkeasta rakentamisesta voi kuitenkin seurata, että tuulensuoja on paikallisesti normaalia pienempi, ja katutason tuulenpuuskat tulevat yllätyksenä muuten suojaisassa ympäristössä. Perustuulisuus saadaan määritettyä meteorologisten tuulitilastojen avulla ottaen huomioon maaston karheusluokan erot tuulitilaston mittauspisteen ja kohdealueen sijainnin välillä tuulen suunnittain. Meteorologiset tuulitilastot mitataan yleisimmin avoimessa maastossa n. 10 m korkeudella maapinnasta, ja mittaukset tilastoidaan 10 min keskinopeuksina. Tuulen puuskanopeus on keskinopeutta suurempi, ja tarkoittaa säätiedotuksissa tuulennopeuden 3 s huippuarvoa. Tällaiset hetkelliset tuulenpuuskat aiheuttavat suurimman osan tuulisuuden epämiellyttävistä tai vaarallisista vaikutuksista. Tuulen keskinopeus 10 m korkeudessa on avoimessa tasaisessa maastossa likimain 1,5-kertainen katutason keskinopeuteen nähden. Tällöin 5 m/s katutason keskituuli vastaa noin 7,5 m/s keskituulta 10 m korkeudessa. Näitä esiintyy Suomessa meren rannikolla tyypillisesti % ajasta, eli tuulisuudella on yleisesti merkitystä merenrantarakentamisessa. Kun tuulisuus selvitetään tarkemmin kohteen eri tarkastelupisteissä, edellä mainittu suhde on määritettävä tarkemmin; esimerkiksi tuulitunnelikokeilla pienoismallia apuna käyttäen tai mittauksilla luonnossa todellisesta kohteesta. Tällöin tarkastelupisteen suhteellinen keskituuli (k m ) ja suhteellisen puuskatuuli (k g ) voidaan esittää tuulen suunnittain kaavoilla k m = v m /v ref k g = v g /v ref missä v m = katutason keskituuli; k g = katutason puuskatuuli, ja v ref = normeerauksessa käytetty tuulennopeus (v ref voi olla esimerkiksi kohdealueen perustuulisuutta kuvaava tuulen keskinopeus korkeammalla maanpinnasta tai suoraan paikallisesta sääasemesta mitattu tuulen keskinopeus). Suhteellinen keskituuli (k m ) ja suhteellinen puuskatuuli (k g ) voidaan olettaa olevan tuulen suunnasta ja tarkastelupisteestä riippuvia vakioita. Katutasossa puuskaisuuden osuus on suhteellisesti suurempi kuin tuulitilastojen mittauskorkeudella. Kun v ref = keskituuli 10 m korkeudessa avoimessa maastossa, ovat kertoimet kaupunkiympäristössä suuruusluokkaa k m = 0,1.1,2 ja k g = 0,2 2,5. Suurimpia kertoimia mitataan yleisesti ympäristöään selvästi korkeampien rakennusten juuressa, kattopihoilla, kansilla ja silloilla. Erityisesti k g voi tietyillä tuulensuunnilla olla suuri, tarkoittaen että katutasossa voi esiintyä tuulisella säällä kovia puuskatuulia. Katutason puuskatuulien vaikutuksia on kuvattu taulukossa L1.1. Raportin pvm:

33 Taulukko L1.1: Katutason puuskatuulen vaikutuksen kuvaus kaupunkiolosuhteissa 3 s puuskatuuli [m/s] Vaikutus 5 8 tuuli nostaa pölyä, kuivaa maata ja irtonaisia papereita, hiukset menevät sekaisin 8 11 tuulen tuntee keholla, hyväksyttävän tuulen raja kävely on epäsäännöllistä, hiukset lepattavat suorina, sateenvarjoa on vaikea käyttää kävelyä on vaikea hallita, tuulen melu on epäviihtyisää, vartalolla on nojattava tuulta vastaan tasapainon säilyttämisessä on suuria vaikeuksia, vartalo siirtyy tuulen mukana, vanhuksille vaarallinen tuuli ihmiset kaatuvat tuulen vaikutuksessa seisominen ilman tukea on mahdotonta, kiinnipitäminen on välttämätöntä > 28 hyvin epätodennäköisesti koskaan koettavissa Perustuulisuuden osalta tärkeä yksittäinen tekijä on kohdealueen etäisyys merenrannasta ja avomerestä suhteessa korkeimpien rakennusten korkeuteen. Rannikon läheisyydessä mereltä päin puhaltavilla tuulilla on tavanomaisesti suurin merkitys tuulisuuden numeroarvoihin. Tuulen ollessa meren suunnalta merialueiden kovat tuulennopeudet vaikuttavat lähes vaimentumattomina mantereen päällä tietystä korkeudesta ylöspäin, missä korkeus on verrannollinen etäisyyteen merenrannasta (tämä korkeus on likimain x/12,5, missä x = kohteen etäisyys merenrannasta). Korkeat rakennukset voivat rannikon läheisyydessä kääntää näitä vaimentumattomia tuulia katutasoon, jolloin korkeasta rakentamisesta aiheutuva lisä tuulisuuteen voi olla erityisen merkittävä. Paitsi rakennuksen korkeus, myös julkisivun leveys (tornin hoikkuus) vaikuttaa syntyvään tuulisuuden lisään, samoin kuin viereisten muiden korkeiden rakennusten yhteisvaikutus. Tavanomainen tuulisuustarkasteluissa hyödynnettävä tuulitilasto on tyypiltään tuuliruusu (kuva L1.1), joka esittää säähavaintoaseman mittauspisteen eri keskituulien esiintymisen prosentteina ajasta. Tuuliruusu esittää tuulennopeuksien esiintymisen rajallisella määrällä tuulennopeusalueita. Kuvasta L1.1 ei voida esimerkiksi tarkasti päätellä aikaa, jossa tuulen keskinopeus ylittäisi 21 m/s. Tuulisuuden laskennallista määrittämistä varten jatkuva esitysmuoto on käytännöllisempi; ja useasti käytetty otaksuma on, että tuulen keskinopeuksien esiintyminen kullakin tarkasteltavalla tuulen suunnalla ja tarkastelujaksolla noudattaa Weibull-todennäköisyystiheysjakaumaa p( v m k v m ) k 1 e k ( v m / ) missä k = muotoparametri ja λ = skaalausparametri. Kumulatiivinen jakauma (v v m ) on tällöin P( v m ) 1 e k ( v m / ) Raportin pvm:

34 Tuulen keskinopeuden v m ylittävien tuulien osuus tarkasteltavalla tuulen suunnan sektorilla saadaan lausekkeesta P( v m ) P e 0 k ( v m / ) missä P 0 = tuulen suunnan sektoriin liittyvien osuus kaikista tuulista. Weibull-jakauman parametrit k ja λ saadaan käyränsovituksella tuuliruusun arvoihin tai tuulitietoja toimittava organisaatio voi niitä määrittää valmiiksi. Käyränsovituksesta aiheutuva virhe on käytännössä pieni tavanomaisella tuulennopeusalueella, jolla tuulitilasto sisältää mittaustuloksia; toisin sanoen Weibull-jakauma sopii hyvin sääasemien mitattujen keskituulinen kuvaamiseen, ja siten tuulisuuden analyysiin. Äärimmäisen kovien tuulien, esim. rakennesuunnittelussa useasti käytettävien 50 v toistumisvälin myrskytuulien, analyysissä tulokset ovat herkkiä parametrin k arvolle, ja näitä analysoidaankin paremmin ns. ääriarvojakaumien avulla. Näissä otetaan tavanomaisesti lisäksi huomioon erilaisia varmuus- ja luotettavuusmarginaaleja liittyen mm. tuulitilastoihin ja sään ääri-ilmiöiden pitkän aikavälin muutoksiin. Periaatteessa tuulisuustarkasteluissakin voitaisiin varautua tuulisuusolosuhteiden pitkän aikavälin muutoksiin. On kuitenkin huomioitava, että nämä tapahtuvat määritelmänsä mukaisesti hitaasti, jolloin ihmiset tottuvat muutokseen, ja myös kaupunkirakenne ja puuston korkeus yms. tekijät voivat muuttua merkittävästi n. 50 v tarkasteluvälillä. Kuva L1.1: Esimerkki meteorologisen havaintoaseman mittaustuloksista laaditusta tuuliruususta (Heidrun, Norja). Kun kohdealueen perustuulisuus on selvitetty, tuulisuuden numeroarvo eri pisteissä riippuu kaupunkiympäristössä erityisesti kohteen ja sen lähiympäristön rakennuksista, puustosta ja jalankulkutason korkeusasemasta; eli kertoimista k m ja k g tarkastelupisteittäin ja tuulen suunnittain. Uutta rakennuskantaa suunniteltaessa paikallisten tekijöiden tarkka huomioon ottaminen edellyttää käytännössä tuulitunnelikokeiden suorittamista kohdealueen pienoismallia apuna käyttäen. Alueen nykytilan tuulisuutta voidaan selvittää myös paikan päällä katselmuksilla ja niiden yhteydessä tehtävillä katutason tuulennopeuden mittauksilla. Tuulisuus määritetään tietyissä suunnitelman kannalta mielenkiintoisissa pisteissä. Tällaisesta yksityiskohtaisesta tarkastelusta käytetään nimeä tuulisuuskartoitus. Raportin pvm:

35 Kaupungeissa, joissa tuulisuudella on erityistä merkitystä, kriteerejä voidaan esittää kaupunginosa- ja aluekohtaisesti. Esimerkkinä tästä on tuuliseksi tunnettu Wellingtonin kaupunki Uudessa-Seelannissa, jossa kaupunki on määritellyt keskustan julkisille alueille standardin, kuinka paljon uusi rakennus saa lisätä tuulisuutta. Tällöin suunnittelussa on selvitettävä sekä nykytilan tuulisuus, että tuulisuus uuden rakennuksen vaikutuksessa. Tuulisuuden hyväksytty taso voidaan esittää tuulisuuskriteerinä, joka koostuu tyypillisesti tuulennopeuden raja-arvosta (katutason keskituuli tai puuskatuuli) ylittävien tuulennopeuksien sallitusta keskimääräisestä kestosta raja-arvoa vastaten ihmisen toimintaa kuvaavasta luokasta (paikoillaan olo, kävely jne.) kuvauksesta siitä miten kriteerin täyttämättä jääminen vaikuttaa (tuulisuus epäviihtyisää tai vaarallista). Tuulisuuskriteereitä ovat esittäneen kansainvälisesti eri tutkimuslaitokset ja yksittäiset tutkijat. Niitä voidaan laatia tuulitunnelikokeiden avulla, tekemällä tuulennopeuden mittauksia todellisessa kohteessa ja haastattelemalla ihmisiä. Tuulisuuskriteereissä voi siten erottua maakohtaisia eroja, esim. ihmisten tottumus tuulen vaikutuksiin, sateet, valoisa aika vuorokaudessa ja lämpötilan vaikutus. Tuulisuuskriteereitä voidaan esittää tuulen keskinopeudelle ja tuulen puuskanopeudelle, tai näiden välimaastoon sijoittuville laskennallisille tuulennopeusarvoille. Eri tuulennopeuksien yhteyksiä on havainnollistettu kuvassa L1.2. Tuulennopeus [m/s] mittaustulos 3 s aikakeskiarvo (= puuskatuulen määritystä vastaten) 10 min aikakeskiarvo (= säätiedotusten keskituuli) 60 min aikakeskiarvo (= tunnin keskituuli) mitattu tuulennopeuden huippuarvo (anemometrin ominaisuuksia vastaten) tuulen puuskanopeus (= tuulennopeuden 3 s huippuarvo tarkastelujaksolla) Aika [s] Kuva L1.2: Esimerkki tuulennopeuden vaihtelusta mittauspisteessä (mitattu 4 m korkeudella): tuulen puuskanopeus = 6,2 m/s; 10 min keskinopeus 2,0 3,0 m/s ja tunnin keskinopeus = 2,4 m/s (Eduskuntatalon lisärakennuksen piha, koillistuuli, ultraääniä-anemometri). Kuvan L1.2 mukaisesti luonnon tuuli on aina turbulenttista, ja hetkellinen tuulennopeus heilahtelee voimakkaasti keskiarvon (tuulen keskinopeuden) molemmin puolin. Tuulisuuskriteerissä käytettävä tuulennopeus, ja tuulennopeuden huippuarvo yleisesti, voidaan yleisesti esittää muodossa Raportin pvm:

36 v g v m g v missä g = huippuarvokerroin ja σ v = tuulennopeuden keskihajonta (määritettynä hetkellisistä tuulennopeuden lukemista tarkastelujakson aikana). Tuulen keskinopeutta vastaa tällöin huippuarvokerroin g = 0. Samasta tuulensuunnasta puhaltavassa kovassa tuulessa tuulennopeuden keskihajonnan suhde tuulen keskinopeuteen on mittauspisteessä likimain vakio. Keskihajonta määritetään tuulimittarin hetkellisistä mittauslukemista yleensä 1 h ajanjaksolla. Keskihajonnan ja keskituulen suhdetta kutsutaan turbulenssin intensiteetiksi: I v v v m Esimerkiksi kuvan L1.2 tapauksessa I v = 0,41, ja määritettyä 3 s puuskanopeuden huippuarvoa vastaa huippuarvokerroin g = 3,6. Vastaavasti suorien mittaustulosten huippuarvo vastaa noin 0,1 s puuskanopeutta, ja sitä vastaa tuloksissa huippuarvokerroin g = 5,8. Tuulisuudelle ei Suomessa, kuten ei muissakaan maissa, ole toistaiseksi olemassa viranomaisohjeita. Suunnittelussa voidaan käyttää tutkijoiden esittämiä suosituksia. Suunnittelukäyttöön vakiintuneet suositukset vaihtelevat maittain. Suomen oloissa esim. tuulen ja pakkasen yhteisvaikutus (pakkasen purevuus) ja siihen liittyvä kasvojen paleltumisriski on oma kysymyksensä. Viileässä säässä tuulisuus myös huomataan helpommin mm. kasvojen viilennysvaikutuksen johdosta. Rakentamisen tuulisuusvaikutuksia ja tuulisuuden numeroarvoja voidaan verrata kaupungin tai kaupunginosan nykytilaan, edellyttäen että nykytilan arvot on määritetty tai tuulisuusvaikutuksia on tiedossa kokemusperäisesti. Tällöin tulee otetuksi huomioon paikallisia tekijöitä, kuten asukkaiden tottumus tuulen vaikutuksiin sekä paikallistieto tuulisista ja tuulettomista kohdista. Liiallista tuulisuutta esiintyy tyypillisesti tietyissä ongelmapisteissä korkeiden rakennusten vieressä ja kattoterasseilla; avoimilla alueilla ja korkealla sijaitsevilla siltakansilla ja jalankuluväylillä; sekä hyvää viihtyvyyttä edellyttävissä paikoissa (puistot, aukiot, urheilukentät ja katukahvilat jne.). Näille voidaan etsiä korjaavia suunnitteluratkaisuja. Kaavoituksessa ja rakennustarkastuksessa voidaan edellyttää ongelmallisimpien pisteiden tuulisuusolosuhteiden korjaamista. Konsultin aikaisemmissa kohteissa on ehdotettu kaavatasoiseksi tuulisuuden raja-arvoksi puuskatuulen > 23 m/s esiintymistä korkeintaan kerran vuodessa katutasossa. Suomen perustuulisuuden tasosta johtuen tämä kriteeri ei täyty (eli tuulisuus olisi liiallista) pääosin ainoastaan korkeiden rakennusten vierustan ongelmapisteissä sekä korotettujen jalankulkutasojen yhteydessä. Konsultin aikaisemmissa selvityksissä käyttämiä toiminnallisia luokkia ovat: A B istuminen pitkiä aikoja; makaaminen; terassit ja kahvilat; ulkoilmateatterit; uima-altaat. Kesäkausi (huhtikuu-syyskuu) seisominen/istuminen paikoillaan lyhyitä aikoja; puistot; kauppakeskukset; rakennusten ulko-ovet. Kesäkausi (huhtikuu-syyskuu) C kävely yleisesti; rakennuksiin sisälle meno ja niistä poistuminen. Koko vuosi D vaarallisen tuulen kriteeri; tavoitteellinen kävely; nopea kävely; parkkipaikat. Koko vuosi. Näihin liittyviä hyväksymisluokkia ovat esim.: Raportin pvm:

37 epäviihtyisä vaarallinen, ei hyväksyttävä. Tuulisuudeltaan ongelmallinen piste tulisi korjata jatkosuunnittelussa. Raja-arvot perustuvat W. H. Melbournen 1970-luvulla esittämään malliin, joka perustuu kerran vuodessa esiintyvään puuskatuuleen. Puuskatuuli v g on laskettu tuulitunnelikokeessa käyttäen virtausnopeuden vaakakomponentin keskihajonnalle kerrointa g = 3,5. Tämä vastaa likimain taulukon L1.1 mukaista 3 s puuskatuulta. Mallissa todennäköisyyden raja-arvo kerran vuodessa vastaan likimain vuotuista ylitystodennäköisyyttä P = 0,025 % (= 2,2 tuntia vuodessa). Tuulisuuskriteerit ovat: A: v g > 10 m/s; P A 0,05 % * (epäviihtyisä) B: v g > 13 m/s; P B 0,05 % * (epäviihtyisä) C: v g > 16 m/s; P C 0,025 % (epäviihtyisä) D: v g > 23 m/s; P D 0,025 % (vaarallinen) * raja-arvo tarkoittaa 2,2 tuntia kesäkautta kohden, joka vastaa 0,05 % kesäkauden tunneista (= 0,025 % koko vuoden tunneista). Edellä esitetyt puuskatuulien ylitystodennäköisyydet tarkoittavat sellaisten keskituulien osuutta ajasta, joissa tuulennopeus voi tuulenpuuskissa tilastollisesti (eli huippuarvokertoimella g = 3,5 laskettuna) ylittää raja-arvon. Todellinen hetkellisten tuulennopeuksien ylitysten kesto on huomattavasti pienempi (vrt. kuva L1.2); joitain sekunteja 10 min tarkastelujaksolla. Jos tarkastelu rajoitetaan vain tiettyyn osaan vuorokautta, kuten alkuperäisessä Melbournen kriteerissä valoisaan aikaan (12 h vuorokaudessa), voidaan kriteerin P-arvoja suurentaa vastaavasti; jakamalla ne tarkasteltavien tuntien osuudella vuorokauden kaikista tunneista. Kun kriteeri ei täyty, tarkoittaa se, että tuulisuutta esiintyy siinä määrin ( liian monta tuntia tarkastelujaksolla ), että kriteerin mukainen toiminto on epäviihtyisää (luokat A, B, C), tai vaarallista (luokka D) tarkastelupisteessä. Tuulen puuskanopeuteen perustuvat mallit kuvaavat tarkasti esimeriksi virtauksen paikallisen turbulenssin ja korkean rakentamisen aiheuttamia vaikutuksia tarkastelupisteessä. Melbournen ja Konsultin ehdottama D-kriteeri rakennusten tuulisuusvaikutuksen tarkasteluun on yleisesti tiukemmasta päästä, koska se ottaa tuulen puuskaisuuden täysimääräisesti huomioon. Esimerkiksi mainittu Wellingtonin keskustan standardin turvallisuutta koskeva määräys on kuitenkin tiukempi siten, että v g > 20 m/s (laskettuna huippuarvokertoimella g = 3,7) ei tulisi uuden rakennuksen johdosta ylittyä missään julkisen alueen pisteessä useammin kuin kerran vuodessa. Isossa-Britanniassa konsulttiselvityksissä laajasti käytetty Lawsonin-kriteeristö perustuu tuulen keskinopeuden (Boforien) raja-arvojen esiintymiseen, mutta se ottaa myös huomioon tuulen puuskien vaikutuksen. Puuskien vaikutus saadaan laskemalla 3 s puuskanopeuden perusteella ekvivalentti keskinopeus (jakamalla luvulla 1,85 tai 2,0, missä suurempaa jakajaa voidaan käyttää rannikolla, jossa ihmiset ovat tottuneet tuuleen ). Kriteeri tarkastetaan tällöin määräävän vaikutuksen mukaan joka keskinopeuden tai ekvivalentin keskinopeuden mukaan. Sovellettavissa olevia keskituuleen perustuvia malleja on esim. tanskalisen FORCE Technologyn malli, joka perustuu 1 h keskituuleen: A: v h > 5 m/s; P M 0,1 % (hyväksyttävä) B: v h > 5 m/s; P M 6 % (hyväksyttävä) Raportin pvm:

38 C: v h > 5 m/s; P M 23 % (hyväksyttävä) D: v h > 5 m/s; P M 43 % (hyväksyttävä). Pelkästään keskituuleen perustuvat mallit eivät kuvaa kovin tarkasti esimerkiksi rakennusten paikallisia vaikutuksia, ja saattavat yliarvioida esimerkiksi puuston, pensaiden ja aitojen suojaavaa vaikutusta. FORCEn mallia tulisikin tulkita siten, että se soveltuu tyypilliseen tanskalaiseen rakennuskantaan, maastoon ja ilmastoon. Raportin pvm:

39 Liite 2: Tuulitunnelikokeet ja numeerinen virtauslaskenta Katutason tuulisuutta alettiin tutkia tarkemmin maailmanlaajuisesti 1970-luvun alkupuolella tuulitunnelikokeiden avulla. Tärkeimpänä kysymyksenä oli käytännössä havaittu tuulisuuden kasvu ja vaarallisen kovat tuulenpuuskat korkeiden rakennusten vierustassa. Korkeiden rakennusten tuulisuutta lisäävä vaikutus on huomattu yhtä varhain kun niitä on alettu rakentaa; yhtenä varhaisimmista esimerkkinä 22-kerroksinen Flatiron rakennus New Yorkissa, joka valmistui vuonna Tuulitunnelikokeiden käytön myötä alettiin esittää myös kriteerejä tuulisuuden sallitulle tasolle, toisin sanoen tuulisuuskriteerit perustuvat useimmiten tuulitunnekoetulosten käyttöön. Tuulitunnelikokeet ovat säilyneet toistaiseksi luotettavimpana työkaluna uuden asuinalueen tai rakennuksen ympäristöön liittyvän tuulisuuden analyysissä. Numeerinen virtauslaskenta (CFD, Computational Fluid Dynamics) kehittyy kuitenkin koko ajan, ja sillä on saatu asiantuntijakäytössä enenevissä määrin käyttökelpoisia tuloksia. Periaatteessa voitaisiin kehittää myös CFD-laskennan tuloksiin perustuvia tuulisuuskriteereitä, mikä parantaisi käytettävyyttä edelleen. Tuulitunnelikoe ja CFD eivät kuitenkaan yleisesti anna yhteneviä tuloksia; eivät edes geometrialtaan yksinkertaisissa testimalleissa. Paikalliset tuulennopeudet (suhteessa kohdealueen reunalla vaikuttavaan tuulennopeuteen) määritetään luotettavimmin rajakerros-tyyppisessä tuulitunnelissa, jossa virtaukseen luodaan luonnon tuulta vastaava tuulennopeuden korkeusprofiili ja turbulenssi (kuva L2.1). Tämä tehdään useimmiten asentamalla karhennuspalikoita tuulitunnelin sisälle lattiaan n m matkalle virtauksen yläpuolelle, sekä käyttämällä virtauksen sisääntulossa pyörteisyyttä aiheuttavia kiiloja. Alueen pienoismallin avulla otetaan huomioon paikalliset tekijät. Pienoismallin mittakaava määräytyy tuulitunnelin mittatilan koon ja tarkasteltavien rakennusten korkeuden mukaan ja on tyypillisesti 1:1000 1:250. Kuva L2.1: Tuulitunnelikoe Jätkäsaaren osayleiskaavavaiheen kaupunkirakennemallin tuulisuuden selvittämiseksi (kuva WSP). Raportin pvm:

40 Pienoismalli voi joissain tapauksissa olla suoraan kohteen kaavoituksen esittelymalli tai se voidaan tehdä erikseen tuulitunnelikoetta varten. Puut ja pensaat ovat yleensä esittelymalleissa jollain tarkkuudella mukana. Ne eivät kuitenkaan hidasta tuulta katutasossa yhtä voimakkaasti kuin todellisuudessa, joten tulokset ovat tältä osin konservatiivisia. Jos pienoismalli tehdään pelkästään tuulitunnelikoetta varten, voidaan puita ja pensaita mallintaa tarkemminkin. Tuulitunnelikokeessa mitataan paikallisia virtausnopeuksia jalankulkijan korkeudella (1,5..2,0 m katutasosta täydessä mittakaavassa, eli 2 5 mm tavanomaisessa pienoismallissa). Mittaukseen käytetään joko kuumalanka-anemometria, jolloin mittaukset tehdään pienoismallin päältä (vrt. kuva L2.1); tai pienoismallin läpi porattuja paineantureita. Mittauksia tehdään tietyissä suunnitelman kannalta mielenkiintoisissa pisteissä eri tuulen suunnilla. Yksittäistä mittaustulosta on havainnollistettu kuvassa L2.2. Tuloksista erotellaan virtauksen keskinopeus v m ja nopeuden keskihajonta σ v. Kuten luonnon tuulen tapauksessa, virtausnopeuden huippuarvo σ v tietyllä tarkastelujaksolla voidaan esittää muodossa v g v m g v missä g = huippuarvokerroin. Huippuarvoon vaikuttaa sen määritysaika. Huippuarvokerroin on lisäksi tilastollinen suure, eli huippuaro voi vaihdella tarkastelujaksosta toiseen liittyen ilmiön luonnolliseen satunnaisuuteen. Luonnon tuulessa huippuarvokerroin on suuruusluokaltaan g = 3,5 kun tarkastellaan n. 1 3 sekunnin tavanomaisia huippuarvoja (eli puuskatuulia) ja v m määritellään 10 min tai tunnin aikakeskiarvona. Virtausnopeuden keskihajonta esitetään useimmiten turbulenssin intensiteetin I v avulla muodossa I v v v m jolloin huippuarvo saadaan lausekkeesta v g v 1 gi m ( v ) Turbulenssin intensiteetti on dimensioton luku, ja se esitetäänkin useasti prosenteissa. Katutasossa mitattuna rakennusten vaikutuksessa I v on suuruusluokkaa 50 % (vrt. kuva L2.2). Tuulisuustarkasteluissa sovellettava huippuarvokerroin g on yleensä annettu tarkasteltavassa tuulisuuskriteerissä, joten sitä ei ole tarvetta määrittää mittausten yhteydessä. Tuulisuuskartoituksiin soveltuva numeerinen virtauslaskenta voidaan tehdä kahdella vaihtoehtoisella menetelmällä: suurten pyörteiden simuloinnilla (LES, Large Eddy Simulation) tai ajasta riippumattomalla RANS (Reynolds Averaged Navier-Stokes) -menetelmällä. Ensin mainittu on laskenta-ajaltaan huomattavasti pitempi siten, että RANS on tällä hetkellä käytetyin menetelmä. RANS-menetelmä soveltuu ainoastaan virtauksen keskinopeuden määrittämiseen (kuvan L2.2 yhtenäinen viiva). LES-menetelmällä voidaan simuloida turbulenssin suurempia pyörteitä, jolloin kuvan L2.2 mukainen virtausnopeuden vaihtelu saadaan jollain tarkkuudella tasoitettuna otetuksi huomioon, mutta on selvää että esimerkiksi kuvan L2.1 mukainen laaja kaupunkirakenne on käytännössä mahdotonta simuloida tarkasti kun tavoitteena on erityisesti katutason tuulien selvitys. Supertietokonelaskenta, avoimien vir- Raportin pvm:

41 tauslaskentaohjelmien kehittyminen (jolloin jokaisesta laskentaytimestä ei tarvitse maksaa lisää lisenssimaksua ) ja laskentaytimien määrän kasvu jopa useaan tuhanteen, pitää kuitenkin LES-laskennan mahdollisena tutkijakäytössä. Jotta tulos olisi realistinen, myös kaupunkirakenteen kohtaavaan tuulen, eri laskennan raunaehdon, tulisi olla kuvan L2.2 mukainen turbulenttinen virtaus, joka vastaisi luonnon tuulta tarkasteltavalle tuulensuunnalle. Luonnon tuuli on aina turbulenttista. 5 4 I v = 51 % vm(1+3,5iv) vm mittaustulos 3 [m/s] Aika [s] Kuva L2.2: Esimerkki tuulitunnelikokeessa mitatusta katutason virtausnopeudesta. Numeerisen virtauslaskennan ja tuulitunnelikoetulosten tulosten tulkinnan tärkeä ero on käytännössä se, että virtausnopeuden hetkelliset huippuarvot (tuulen puuskien / turbulenssin vaikutus) tulevat aliarvioiduksi numeerisessa laskennassa. Tämän virheen merkitys on mahdollisesti vähäinen, jos itse tuulisuuskriteeri perustuu tuulen keskinopeuteen ja vastaavasti merkittävä, jos kriteeri perustuu tuulen puuskanopeuteen. Tuulitunnelikokeilla ja numeerisella virtauslaskennalla on myös toinen merkittävä ero: tuulitunnelikokeessa on rajallinen määrä mitattavia pisteitä (tyypillisesti suuruusluokaltaan 50), joissa tuulisuuden numeroarvo määritetään tarkasti. Numeerisessa laskennassa tarkastelupisteiden sijainti ja määrä voidaan valita vapaasti ja virtauksen kulkua kohdealueessa voidaan visualisoida graafisesti. Tuulitunnelikokeessa paikallisia virtauksia voidaan tarkastella ja visualisoida esim. savun avulla. Virtausnopeuden mittausten lisäksi tuulisuuden tarkasteluja on tehty tuulitunneleissa myös hiekka-eroosiokokeilla, jossa pienoismallin ripotellut hiekanjyväset puhaltuvat pois tuulisemmista kohdista, ja lopputulos antaa likimääräisesti visuaalisen kokonaiskuvan tuulisista kohdista kyseisellä tuulensuunnalla. Tuulitunnelikokeen pisteet valitaan suunnitelman kannalta oleellisiin pisteisiin, esimerkiksi pihan oleskelupaikalle, rakennuksen sisääntulon kohdalle tai kävelysillalle. Muilta osin pisteet valitaan yleensä sellaisiin kohtiin, jossa tiedetään esiintyvän suuria tuulen puuskanopeuksia; kuten rakennuksen kulmien kohdelle, rakennusten väliin tai laajojen julkisivupintojen viereen. Vaikka tuulisuuden numeroarvot olisivat näissä suuria, voi lähistöllä olla pisteitä, jotka ovat esimerkiksi puiden ja pensaiden suojassa, ja jossa tuulisuus on vähäistä Raportin pvm:

42 Tuulitunnelikoe tai numeerinen virtauslaskentatulos ei sellaisenaan ole tuulisuuskartoitus, vaan tuulisuuskartoituksen tekemiseksi tarvitaan lisäksi tulosten yhdistäminen paikallisiin tuulitilastoihin, ottaen lisäksi huomioon tuulitilaston mittauspisteen ja kohteen välinen sijaintiero. Tämä edellyttää ns. maaston karheusluokan muutosanalyysiä ja sitä varten laadittujen laskentamallien käyttöä. Tavanomaisesti tuulen suunnat käydään läpi 22,5 o 45 o välein. Rajakerros-tuulitunnelit ovat suurikokoisia. Tuulitunnelikokeita tekevät rutiininomaisesti kymmenkunta tuulitunnelilaboratoriota mm. Kanadassa, USA:ssa, Isossa-Britanniassa, Australiassa, Tanskassa, Ranskassa, Japanissa ja Kiinassa. Suomessa kokeita on suoritettu Espoon Otaniemessä sijainneessa rajakerrostuulitunnelissa vuoteen 2016 asti; tämä tuulitunneli on sittemmin purettu. Raportin pvm:

43 Liite 3: Tuulisuuskatselmus kohteessa Katselmus tehtiin klo 15:40 alkaen tuulen keskinopeuden ollessa merellä (Harmajan sääasemassa) 5 8 m/s ja suunta 202,5 o 225 o. Havainnoituja tuulisuusolosuhteita on kuvattu ohessa (tarkastelupisteen väri kuvaa likimain tuulen suhteellista voimakkuutta kohdealueella; kuva muokattu Espoon kaupungin aineistoon). Raportin pvm:

44 a Tuulinen kohta korkeiden rakennusten johdosta: virtaus ohjautui 10- ja 20- kerroksisten rakennusten väliin. b Tuulinen kohta korkean rakennuksen julkisivua alaspäin kulkevan virtauksen ja pihakannen korkeusaseman johdosta. Korkean rakennuksen tuulisuuslisä kasvoi asteittain rakennusta lähestyessä. c Keilanimen metroaseman itäisten sisäänkäyntien tuulisuuteen vaikuttaa lähinnä katu- ja työmaa-aukiot tuulen puolella. Raportin pvm:

45 d 16-kerroksinen rakennus ja pitkä parkkihallin sivuseinä ohjasivat virtauksia kevyen liikenteen väylälle. Muuten väylä olisi ollut tiepenkereen suojassa. e, f, g Tuulisia pisteitä 16-kerroksinen rakennuksen ja pihakannen korkeusaseman johdosta. Myös pihakannelta rantaan johtava porras oli tuulinen, vaikka oli suojan puolella. Raportin pvm:

46 h, i Rannan vierustaa kulkeva kevyen liikenteen reitti on pihakansia alemmalla tasolla. Se oli katselmuksessa suojan puolella ja vähätuulinen. Raportin pvm:

As Oy Oulun Asematalo: lausunto tuulisuuden vaikutuksista

As Oy Oulun Asematalo: lausunto tuulisuuden vaikutuksista 1 As Oy Oulun Asematalo: lausunto tuulisuuden vaikutuksista Konsultti:, Prof. TkT Risto Kiviluoma, 12.11.2016 As Oy Oulun Asematalo on suunnitteilla oleva uudisrakennus Oulun rautatieaseman vierustassa.

Lisätiedot

Hernesataman kaavoitus, tuulisuus

Hernesataman kaavoitus, tuulisuus Hernesataman kaavoitus, tuulisuus tulokset WSP Finland Oy TkT Risto Kiviluoma 31.10.2011 Johdanto Hernesaareen osayleiskaavan viitesuunnitelmalle on tehty tuulisuuskartoitus tuulitunnelikokeen ja tuulitilaston

Lisätiedot

DELFIINIKORTTELI, VUOSAARI. Tuulisuusselvitys

DELFIINIKORTTELI, VUOSAARI. Tuulisuusselvitys DELFIINIKORTTELI, VUOSAARI Tuulisuusselvitys 4.3.27 Laadunhallinta Versio/muutokset Versio Muutos Muutos 2 Muutos 3 Huomautukset Päiväys 4.3.27 Laatija Risto Kiviluoma Allekirjoitus Tarkastanut Allekirjoitus

Lisätiedot

KIVENLAHDEN METROKESKUS. Tuulisuus

KIVENLAHDEN METROKESKUS. Tuulisuus KIVENLAHDEN METROKESKUS Tuulisuus 16.3.217 Laadunhallinta Versio/muutokset Versio 1 Muutos 1 Muutos 2 Muutos 3 Huomautukset lisätty kolme tarkastelupistettä päivitetty suunnitelmakuvat Päiväys 3.1.217

Lisätiedot

Yläkartanontien kaavakehityshanke: tuulisuustarkastelu

Yläkartanontien kaavakehityshanke: tuulisuustarkastelu 1 Yläkartanontien kaavakehityshanke: tuulisuustarkastelu Konsultti:, Prof. TkT Risto Kiviluoma, 3.1.2017 Yläkartanontien kaavakehityshankeen kohdealue sijaitsee Espoon Soukassa. Jo rakennettuun kerrostaloympäristöön

Lisätiedot

KUNINKAANSATAMA. Tuulisuus

KUNINKAANSATAMA. Tuulisuus KUNINKAANSATAMA Tuulisuus 9.5.216 Laadunhallinta Versio/muutokset Versio 1 Muutos 1 Muutos 2 Muutos 3 Huomautukset Päiväys 9.5.216 Laatija Risto Kiviluoma Allekirjoitus Tarkastanut Allekirjoitus Hyväksynyt

Lisätiedot

Kipparinkatu 2 Ankkuri-hanke, Espoo: lausunto tuulisuuden vaikutuksista

Kipparinkatu 2 Ankkuri-hanke, Espoo: lausunto tuulisuuden vaikutuksista 1 Kipparinkatu 2 Ankkuri-hanke, Espoo: lausunto tuulisuuden vaikutuksista Konsultti:, Prof. (Professor of Practice), TkT Risto Kiviluoma, 30.11.2017 Kipparinkatu 2 Ankkuri-hanke (kuva 1), tämän lausunnon

Lisätiedot

FINNOON KESKUS. Tuulisuus

FINNOON KESKUS. Tuulisuus FINNOON KESKUS Tuulisuus 2.11.216 Laadunhallinta Versio/muutokset Versio 1 Muutos 1 Muutos 2 Muutos 3 Huomautukset Päivitetty suunnitelman 2/216 mukaiseksi Päivitetty tilaajan kommenttien ja suunnitelman

Lisätiedot

MYYRMÄEN KESKUSTAN JULKISTEN ULKO- TILOJEN JA KORTTELIPIHOJEN TUULISUUS- SELVITYS

MYYRMÄEN KESKUSTAN JULKISTEN ULKO- TILOJEN JA KORTTELIPIHOJEN TUULISUUS- SELVITYS MYYRMÄEN KESKUSTAN JULKISTEN ULKO- TILOJEN JA KORTTELIPIHOJEN TUULISUUS- SELVITYS 17.5.216 Laadunhallinta Versio/muutokset Versio 1 Muutos 1 Muutos 2 Muutos 3 Huomautukset Päiväys 17.5.216 Laatija Risto

Lisätiedot

Tampereen kansi ja keskusareena. Lausunto tuulisuuden vaikutuksista

Tampereen kansi ja keskusareena. Lausunto tuulisuuden vaikutuksista Tampereen kansi ja keskusareena Lausunto tuulisuuden vaikutuksista Tammikuu 211 Laadunhallinta Versio/muutokset Versio 1 Muutos 1 Muutos 2 Muutos 3 Huomautukset Päiväys 24.1.211 Laatija Risto Kiviluoma

Lisätiedot

Keski-Pasilan asemakaavoitus. Täydentävät tuulitunnelikokeet

Keski-Pasilan asemakaavoitus. Täydentävät tuulitunnelikokeet Keski-Pasilan asemakaavoitus Täydentävät tuulitunnelikokeet Joulukuu 2010 Laadunhallinta Versio/muutokset Versio 1 Muutos 1 Muutos 2 Muutos 3 Huomautukset Päiväys 30.12.2010 Laatija Risto Kiviluoma Allekirjoitus

Lisätiedot

Hernesaaren kaavoitus Lausunto tuulisuudesta. TkT Risto Kiviluoma

Hernesaaren kaavoitus Lausunto tuulisuudesta. TkT Risto Kiviluoma Hernesaaren kaavoitus Lausunto tuulisuudesta Kirjoittaja WSP Finland Oy TkT Risto Kiviluoma Versio 12.11.2009 Aikaisemmat versiot 11.11.2009 Hernesaaren kaavoitus Lausunto tuulisuudesta Tilaaja Kaupunkisuunnitteluvirasto,

Lisätiedot

LOKINRINNE 1, ESPOO KAUPUNKIYMPÄRISTÖN TUULISUUSLAUSUNTO

LOKINRINNE 1, ESPOO KAUPUNKIYMPÄRISTÖN TUULISUUSLAUSUNTO Vastaanottaja Espoon asunnot Oy Asiakirjatyyppi Lausunto Päivämäärä 12.06.2016 LOKINRINNE 1, ESPOO KAUPUNKIYMPÄRISTÖN TUULISUUSLAUSUNTO LOKINRINNE 1, ESPOO KAUPUNKIYMPÄRISTÖN TUULISUUSLAUSUNTO Päivämäärä

Lisätiedot

PIISPANKALLIO, ESPOO KAUPUNKIYMPÄRISTÖN TUULISUUSLAUSUNTO

PIISPANKALLIO, ESPOO KAUPUNKIYMPÄRISTÖN TUULISUUSLAUSUNTO Vastaanottaja SRV Yhtiöt Oyj Asiakirjatyyppi Lausunto Päivämäärä 22.08.2016 PIISPANKALLIO, ESPOO KAUPUNKIYMPÄRISTÖN TUULISUUSLAUSUNTO Kaupunkiympäristön Tuulisuuslausunto 1 Päivämäärä 22/8/2016 Laatija

Lisätiedot

Hernesaaren kaavoitus. Tuulisuuskartoitus

Hernesaaren kaavoitus. Tuulisuuskartoitus Hernesaaren kaavoitus Tuulisuuskartoitus Tammikuu 2012 Laadunhallinta Versio/muutokset Versio 1 Muutos 1 Muutos 2 Muutos 3 Huomautukset Päiväys 15.12.2011 19.1.2012 Laatija Risto Kiviluoma Risto Kiviluoma

Lisätiedot

Matinkatu 22 ja Satukuja 3, Espoo: tuulisuustarkastelu

Matinkatu 22 ja Satukuja 3, Espoo: tuulisuustarkastelu 1 Matinkatu 22 ja Satukuja 3, Espoo: tuulisuustarkastelu Konsultti:, Prof. TkT Risto Kiiluoma, 5.2.2017 Tämän tarkastelun kohde, Matinkatu 22 ja Satukuja 3 (kuat 1 3), sijaitseat uudelleen kehitettäällä

Lisätiedot

Kalasataman keskuksen tuulisuusselvitys KALASATAMAN KESKUS Asemakaavan muutoksen nro selvitys

Kalasataman keskuksen tuulisuusselvitys KALASATAMAN KESKUS Asemakaavan muutoksen nro selvitys 27.10.2011 9 Kalasataman keskuksen tuulisuusselvitys KALASATAMAN KESKUS Asemakaavan muutoksen nro 12070 selvitys KALASATAMAN KESKUS Asemakaavan muutoksen nro 12070 selvitys 9 Kalasataman keskuksen tuulisuusselvitys

Lisätiedot

IL Dnro 46/400/2016 1(5) Majutveden aallokko- ja virtaustarkastelu Antti Kangas, Jan-Victor Björkqvist ja Pauli Jokinen

IL Dnro 46/400/2016 1(5) Majutveden aallokko- ja virtaustarkastelu Antti Kangas, Jan-Victor Björkqvist ja Pauli Jokinen IL Dnro 46/400/2016 1(5) Majutveden aallokko- ja virtaustarkastelu Antti Kangas, Jan-Victor Björkqvist ja Pauli Jokinen Ilmatieteen laitos 22.9.2016 IL Dnro 46/400/2016 2(5) Terminologiaa Keskituuli Tuulen

Lisätiedot

Keski-Pasilan asemakaavoitus. Tuulisuuskartoitus

Keski-Pasilan asemakaavoitus. Tuulisuuskartoitus Keski-Pasilan asemakaavoitus Tuulisuuskartoitus Joulukuu 2010 Laadunhallinta Versio/muutokset Versio 1 Muutos 1 Muutos 2 Muutos 3 Huomautukset lopullinen Päiväys 24.10.2010 30.12.2010 Laatija Risto Kiviluoma

Lisätiedot

Järvenpään Perhelän korttelin kutsukilpailu ehdotusten vertailu

Järvenpään Perhelän korttelin kutsukilpailu ehdotusten vertailu Järvenpään Perhelän korttelin kutsukilpailu ehdotusten vertailu KERROSALAT K-ALA HUONEISTOALAT BRUTTO-A HYÖTYALA ASUNNOT LIIKETILAT YHTEENSÄ as. lkm ap lkm asunnot as aputilat YHT. liiketilat aulatilat,

Lisätiedot

Erkki Haapanen Tuulitaito

Erkki Haapanen Tuulitaito SISÄ-SUOMEN POTENTIAALISET TUULIVOIMA-ALUEET Varkaus Erkki Haapanen Laskettu 1 MW voimalalle tuotot, kun voimalat on sijoitettu 21 km pitkälle linjalle, joka alkaa avomereltä ja päättyy 10 km rannasta

Lisätiedot

Kalasataman keskuksen suunnittelu. Kalasataman tornien tuulitunnelikokeet, loppuraportti. Elokuu 2015 LUONNOS

Kalasataman keskuksen suunnittelu. Kalasataman tornien tuulitunnelikokeet, loppuraportti. Elokuu 2015 LUONNOS Kalasataman keskuksen suunnittelu Kalasataman tornien tuulitunnelikokeet, loppuraportti Elokuu 215 LUONNOS Laadunhallinta Versio/muutokset Versio 1 Muutos 1 Muutos 2 Muutos 3 Huomautukset lopullinen Päiväys.8.215

Lisätiedot

Järvenpään Perhelän korttelin tuulisuudesta

Järvenpään Perhelän korttelin tuulisuudesta Järvenpään Perhelän korttelin tuulisuudesta Reijo Hyvönen, Tutkija, Ilmatieteen laitos, Tutkimus ja kehitys, Meteorologinen tutkimus/ Meteorologiset sovellutukset 1 Menetelmän kuvaus... 2 2 Tuulisuus Järvenpään

Lisätiedot

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN. SFS-EN 1991-1-4 EUROKOODI 1: RAKENTEIDEN KUORMAT Osa 1-4: Yleiset kuormat. Tuulikuormat

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN. SFS-EN 1991-1-4 EUROKOODI 1: RAKENTEIDEN KUORMAT Osa 1-4: Yleiset kuormat. Tuulikuormat 1 LIITE 5 KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN SFS-EN 1991-1-4 EUROKOODI 1: RAKENTEIDEN KUORMAT Osa 1-4: Yleiset kuormat. Tuulikuormat Esipuhe Tätä kansallista liitettä käytetään yhdessä standardin SFS-EN 1991-1-4

Lisätiedot

0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.01 Asuinkerrostalojen korttelialue. 2.00 Yleisten rakennusten korttelialue.

0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.01 Asuinkerrostalojen korttelialue. 2.00 Yleisten rakennusten korttelialue. Määräysnumero Ulkoasu selitys 0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.01 Asuinkerrostalojen korttelialue. 1.05 Asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialue. Liike- ja toimistotilaa saa olla 10

Lisätiedot

Ratapihaan liittyvien alueiden sekä kaupungintalon tontin asemakaavamuutoksen tärinäselvitys Suonenjoen kaupunki

Ratapihaan liittyvien alueiden sekä kaupungintalon tontin asemakaavamuutoksen tärinäselvitys Suonenjoen kaupunki Ratapihaan liittyvien alueiden sekä kaupungintalon tontin asemakaavamuutoksen tärinäselvitys Suonenjoen kaupunki 27.8.2014 1 Taustatiedot Suonenjoen kaupungin keskustassa on käynnissä asemakaavatyö, jonka

Lisätiedot

Vastaanottaja Lapuan kaupunki. Asiakirjatyyppi Raportti. Päivämäärä 3.4.2013 LAPUAN KAUPUNKI POUTUNLEHDON ASEMAKAAVAN MELUSELVITYS

Vastaanottaja Lapuan kaupunki. Asiakirjatyyppi Raportti. Päivämäärä 3.4.2013 LAPUAN KAUPUNKI POUTUNLEHDON ASEMAKAAVAN MELUSELVITYS Vastaanottaja Lapuan kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 3.4.2013 LAPUAN KAUPUNKI POUTUNLEHDON ASEMAKAAVAN MELUSELVITYS LAPUAN KAUPUNKI POUTUNLEHDON ASEMAKAAVAN MELUSELVITYS Päivämäärä 03/04/2013

Lisätiedot

Tuulioloista Suomen länsirannikolla

Tuulioloista Suomen länsirannikolla Tuulioloista uomen länsirannikolla Achim Drebs 1. Johdanto Tämä selvityksen tarkoitus on antaa lyhyt kuvaus tuulioloista uomen länsirannikolla Hangosta Hailuotoon. Mittauspaikkoja on valittu niin, että

Lisätiedot

1:1000 1596. 2443 m2. 2514 m2. 2678 m2 MITTAKAAVA ASEMAKAAVA MUODOSTUMINEN

1:1000 1596. 2443 m2. 2514 m2. 2678 m2 MITTAKAAVA ASEMAKAAVA MUODOSTUMINEN ntie Kettuvaa Tiluskaari Pihaportintie Lypsytarha Lohkotie Palstatie Ahorannantie Aholaidantie Pikkutilantie Saviahonkatu Peltotilkuntie AKR AKR W 7 8 9 0 as s as as as as as as as as e=0. e=0. TONTTIJAKOLASKELMA

Lisätiedot

1 JOHDANTO 3 2 LÄHTÖTIEDOT JA MENETELMÄT 4

1 JOHDANTO 3 2 LÄHTÖTIEDOT JA MENETELMÄT 4 Karri Kauppila KOTKAN JA HAMINAN TUULIVOIMALOIDEN MELUMITTAUKSET 21.08.2013 Melumittausraportti 2013 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 3 2 LÄHTÖTIEDOT JA MENETELMÄT 4 2.1 Summan mittauspisteet 4 2.2 Mäkelänkankaan mittauspisteet

Lisätiedot

Melumallinnus Pellonreuna

Melumallinnus Pellonreuna Melumallinnus Pellonreuna JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI KAAVOITUS 2017 (28.4.2017) 1 TYÖN TARKOITUS Tässä melumallinnuksessa on tarkasteltu Kuokkalan Tikanväylän ja Pohjanlahdentien liikenteen aiheuttaman melun

Lisätiedot

NÄKEMÄALUEANALYYSIT. Liite 2

NÄKEMÄALUEANALYYSIT. Liite 2 NÄKEMÄALUEANALYYSIT Liite 2 Näkemäalueanalyysin taustaa Näkemäalueanalyysi antaa tietoa siitä, mille alueille tuulivoimalat teoreettisen tarkastelun perusteella näkyisivät ja mille alueille eivät. Alueet,

Lisätiedot

ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET Yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alue.

ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET Yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alue. ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET AKR AP AO AO-33 YL VL VL-7 ET W 0020500 Asuinkerros- ja rivitalojen korttelialue. 0030000 Asuinpientalojen korttelialue. 0050000 Erillispientalojen korttelialue. 0050033

Lisätiedot

Kuhilaspellon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit ja kortteleiden 6406, 6421 ja 6453 osat

Kuhilaspellon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit ja kortteleiden 6406, 6421 ja 6453 osat Kuhilaspellon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit 6441-6443 ja kortteleiden 6406, 6421 ja 6453 osat Kuhilaspellon alue sijaitsee Voivalan kaupunginosassa, pääasiassa Koronniityntien länsipuolella.

Lisätiedot

TUULIVOIMAPUISTO Ketunperä

TUULIVOIMAPUISTO Ketunperä Page 1 of 7 Ketunperä_Valkeselvitys_YKJR 150531- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO Ketunperä Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 31.5.2015

Lisätiedot

Asuinkerrostalojen korttelialue. Liike- ja toimistorakennusten korttelialue.

Asuinkerrostalojen korttelialue. Liike- ja toimistorakennusten korttelialue. Ulkoasu selitys ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: TONTTI NRO 10-43-3 Asuinkerrostalojen korttelialue. Liike- ja toimistorakennusten korttelialue. Liikerakennusten korttelialue, jolle saa rakentaa matkailua

Lisätiedot

Valtatie Pyhäjoen keskustan pääliittymän kohdalla (vt8 Virastotie Annalantie), Pyhäjoki Melutarkastelu

Valtatie Pyhäjoen keskustan pääliittymän kohdalla (vt8 Virastotie Annalantie), Pyhäjoki Melutarkastelu V8 Valtatie Pyhäjoen keskustan pääliittymän kohdalla (vt8 Virastotie Annalantie), Pyhäjoki Melutarkastelu 19.11.2012 Projektinumero: 304316 2 (6) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Lähtötiedot ja menetelmät...

Lisätiedot

HELSINKI HIGH-RISE SUUNNITTELUOHJELMA. Arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailu. (Beta) www.helsinkihighrise.fi

HELSINKI HIGH-RISE SUUNNITTELUOHJELMA. Arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailu. (Beta) www.helsinkihighrise.fi 1 HELSINKI HIGH-RISE Arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailu www.helsinkihighrise.fi (Beta) SUUNNITTELUOHJELMA 2 SUUNNITTELUOHJELMA Luonnos 1.12.2014 Suunnitteluvaatimukset ja -ohjeet Suunnitelmalle on alla

Lisätiedot

Mittausasemat 2018

Mittausasemat 2018 13.14.1 Mittausasemat 2018 Mannerheimintie (Man) Aseman nimi ja lyhenne: Mannerheimintie, Man Mannerheimintie 5, Helsinki Koordinaatit (ETRS-25GKFIN): 6672969: 25496631 2005 Mittausparametrit v. 2018:

Lisätiedot

Laajasalon joukkoliikenneyhteys, ympäristövaikutusten arviointi. Lausunto tuulen vaikutuksesta

Laajasalon joukkoliikenneyhteys, ympäristövaikutusten arviointi. Lausunto tuulen vaikutuksesta Laajasalon joukkoliikenneyhteys, ympäristövaikutusten arviointi Lausunto tuulen vaikutuksesta Joulukuu 213 Laadunhallinta Versio/muutokset Versio 1 Muutos 1 Muutos 2 Muutos 3 Huomautukset Päiväys 16.12.213

Lisätiedot

SILIKALLIO 11.10.2006 RAKENTAMISTAPAOHJEET

SILIKALLIO 11.10.2006 RAKENTAMISTAPAOHJEET 1 / 12 Ohjeet koskevat tontteja: 1562-1 1562-2 1562-3 1562-5 1562-6 1563-1 1563-2 1563-3 1564-1 1564-2 Näille tonteille saa rakentaa 1-1½ -kerroksisia rakennuksia, joissa on puiset, tiiliset tai rapatut

Lisätiedot

Kotkan Rasinkylän asemakaavan meluselvitys

Kotkan Rasinkylän asemakaavan meluselvitys Kotkan kaupunki Siru Parviainen Jarno Kokkonen Projekti YMP31215 19.12.2014 1 Taustatiedot Tässä meluselvityksessä on tarkasteltu Kotkan Rasinkylän asemakaava-alueelle suunnitellun asuinalueen melutasoja.

Lisätiedot

FCG Planeko Oy Puutarhakatu 45 B 20100 Turku. Kyrön kylä, Pöytyä Tärinäselvitys 26.10.2009. Selvitysalue. Geomatti Oy työ 365

FCG Planeko Oy Puutarhakatu 45 B 20100 Turku. Kyrön kylä, Pöytyä Tärinäselvitys 26.10.2009. Selvitysalue. Geomatti Oy työ 365 FCG Planeko Oy Puutarhakatu 45 B 20100 Turku Kyrön kylä, Pöytyä Tärinäselvitys 26.10.2009 Geomatti Oy työ 365 Mittauspisteet A1, A2 ja A3 (Promethor Oy) Värähtelyluokan C ja D raja yksikerroksiselle rakennukselle

Lisätiedot

Merja Paakkari, Hafmex Wind Oy Erkki Haapanen, Tuulitaito 10/2011

Merja Paakkari, Hafmex Wind Oy Erkki Haapanen, Tuulitaito 10/2011 Merja Paakkari, Hafmex Wind Oy Erkki Haapanen, Tuulitaito 10/2011 Jämsäniemi Alueen pituus ~ 10 km Voidaan jakaa kolmeen osaan Alueen täyttää pienet metsä ja peltotilkut, joidenvälissä pieniä järviä ja

Lisätiedot

Nunnan radanvarren asemakaavan rakentamistapaohjeet (korttelit ja kortteli 21060), yleiset määräykset

Nunnan radanvarren asemakaavan rakentamistapaohjeet (korttelit ja kortteli 21060), yleiset määräykset Nunnan radanvarren asemakaavan rakentamistapaohjeet (korttelit 21050-21051 ja kortteli 21060), yleiset määräykset Nunnan radanvarren asemakaava-alue sijaitsee likimääräisesti Littoistentien, Nunnanpellon

Lisätiedot

Tuulivoima. Energiaomavaraisuusiltapäivä 20.9.2014. Katja Hynynen

Tuulivoima. Energiaomavaraisuusiltapäivä 20.9.2014. Katja Hynynen Tuulivoima Energiaomavaraisuusiltapäivä 20.9.2014 Katja Hynynen Mitä on tuulivoima? Tuulen liike-energia muutetaan toiseen muotoon, esim. sähköksi. Kuva: http://commons.wikimedia.org/wiki/file: Windmill_in_Retz.jpg

Lisätiedot

Immersbyn osayleiskaavan meluselvitys

Immersbyn osayleiskaavan meluselvitys S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A SIPOON KUNTA, KEHITYS- JA KAAVOITUSKESKUS, KAAVOITUSYKSIKKÖ Immersbyn osayleiskaavan meluselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P16134 Raportti 1 (5) Manninen

Lisätiedot

Rikkidioksidin ja haisevien rikkiyhdisteiden pitoisuudet tammi-kesäkuussa 2017

Rikkidioksidin ja haisevien rikkiyhdisteiden pitoisuudet tammi-kesäkuussa 2017 Asiantuntijapalvelut, Ilmanlaatu ja energia ILMANLAADUN SEURANTA RAUMAN SINISAARESSA Rikkidioksidin ja haisevien rikkiyhdisteiden pitoisuudet tammi-kesäkuussa METSÄ FIBRE OY RAUMAN TEHTAAT RAUMAN BIOVOIMA

Lisätiedot

Tuulipuisto Multian Vehkoolle Esimerkki tuulivoima-alueen analyysistä

Tuulipuisto Multian Vehkoolle Esimerkki tuulivoima-alueen analyysistä Tuulipuisto Multian Vehkoolle Esimerkki tuulivoima-alueen analyysistä Sisä-Suomen tuulivoima-alueiden arviointi Esimerkki Tuuliatlaksen ja WASP-laskennan tuloksista Erkki Haapanen Mikkeli 3.11.2010 Erkki.Haapanen(at)tuulitaito.fi

Lisätiedot

Untolan alueen rakentamistapaohjeet, korttelit

Untolan alueen rakentamistapaohjeet, korttelit Untolan alueen rakentamistapaohjeet, korttelit 2729-2733 Untolan alue sijaitsee Littoisten kaupunginosassa, Paaskunnan ja Lähteenmäen asuinalueiden välissä. Alueen rakennuskanta on pääasiassa uudehkoa.

Lisätiedot

Tuulivoimaloiden ympäristövaikutukset

Tuulivoimaloiden ympäristövaikutukset 25.10.2012 1 (6) Tilaaja Suomen Tuulivoima Oy y-tunnus 24098903 Tuulivoimaloiden ympäristövaikutukset Savonrannan Syvälahden tuulivoimalat 25.10.2012 2 (6) Turbiinien varjovaikutus Turbiinin pyörivä roottori

Lisätiedot

PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA

PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA Liite 16 PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA VT 7 MELUALUEEN LEVEYS 6.10.2005 SUUNNITTELUKESKUS OY RAPORTTI Turku / M. Sairanen VT 7, melualueen leveys 6.10.2005 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 1 2. LASKENNAN

Lisätiedot

Rikkidioksidin ja haisevien rikkiyhdisteiden pitoisuudet tammi-kesäkuussa 2016

Rikkidioksidin ja haisevien rikkiyhdisteiden pitoisuudet tammi-kesäkuussa 2016 Asiantuntijapalvelut, Ilmanlaatu ja energia 216 ILMANLAADUN SEURANTA RAUMAN SINISAARESSA Rikkidioksidin ja haisevien rikkiyhdisteiden pitoisuudet tammi-kesäkuussa 216 METSÄ FIBRE OY RAUMAN TEHTAAT RAUMAN

Lisätiedot

SUUNNITTELUKESKUS OY MELUSELVITYS 1 (2) Helsinki/ M. Koivisto C6009

SUUNNITTELUKESKUS OY MELUSELVITYS 1 (2) Helsinki/ M. Koivisto C6009 SUUNNITTELUKESKUS OY MELUSELVITYS 1 (2) Helsinki/ M. Koivisto 22.11.2005 5005-C6009 MATTI JANHUNEN AITOLAHDENTIEN ASEMAKAAVA MELUSELVITYS 1 Tausta Tampereen Aitolahdentien varteen Niihamanselän Olkahisenlahden

Lisätiedot

KAICELL FIBERS OY Paltamon biojalostamo

KAICELL FIBERS OY Paltamon biojalostamo LUPAHAKEMUKSEN TÄYDENNYS, LIITE 5 1111188-2 16.3.217 Draft 2. KAICELL FIBERS OY Paltamon biojalostamo Lupahakemuksen täydennys, kohta 48 Täydennys mallinnusraporttiin 1 Korkeimmat pitoisuudet 216 kesällä

Lisätiedot

Ritavuoren ak:n melusuojaus vaihe 2, Lapua

Ritavuoren ak:n melusuojaus vaihe 2, Lapua Ramboll Finland Oy Lapuan kaupunki Ritavuoren ak:n melusuojaus vaihe 2, Lapua Meluselvitys 21.12.2015 Ritavuoren ak:n melusuojaus, Lapua Lapuan kaupunki Meluselvitys 21.12.2015 Viite 1510020582 Versio

Lisätiedot

Alustava pohjaveden hallintaselvitys

Alustava pohjaveden hallintaselvitys Alustava pohjaveden hallintaselvitys Ramboll Finland Oy Säterinkatu 6, PL 25 02601 Espoo Finland Puhelin: 020 755 611 Ohivalinta: 020 755 6333 Fax: 020 755 6206 jarno.oinonen@ramboll.fi www.ramboll.fi

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Page 1 of 10 Parhalahti_Valkeselvitys_JR15 1211- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO Parhalahti Välkeselvitys Versio Päivä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 7.12.2015 YKo

Lisätiedot

Aseman nimi ja lyhenne: Mannerheimintie, Man Osoite: Mannerheimintie 5, Helsinki Koordinaatit (ETRS-GK25): : Mittausvuodet: Mittauspara

Aseman nimi ja lyhenne: Mannerheimintie, Man Osoite: Mannerheimintie 5, Helsinki Koordinaatit (ETRS-GK25): : Mittausvuodet: Mittauspara Aseman nimi ja lyhenne: Mannerheimintie, Man Osoite: Mannerheimintie 5, Helsinki Koordinaatit (ETRS-GK25): 6672975:25496628 Mittausparametrit v. 2016: PM10, PM2,5, NO, NO2, BC Näytteenottokorkeus: 4 m

Lisätiedot

SELOSTUS Tanssijantien_muutos 1 LIETO ILMARINEN TANSSIJANTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS

SELOSTUS Tanssijantien_muutos 1 LIETO ILMARINEN TANSSIJANTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS SELOSTUS Tanssijantien_muutos L:\KAAVA\TEXT\KAAVASEL\0\ Tanssijantien_m.docx\PS N ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVAN LAATIJA: LIEDON KUNTA / KAAVOITUS JATEKNISET PALVELUT: Kaavoitusinsinööri Juha Mäki p. 00 09

Lisätiedot

MUISTIO No CFD/MECHA pvm 22. kesäkuuta 2011

MUISTIO No CFD/MECHA pvm 22. kesäkuuta 2011 Aalto yliopisto Insinööritieteiden korkeakoulu Virtausmekaniikka / Sovelletun mekaniikan laitos MUISTIO No CFD/MECHA-17-2012 pvm 22. kesäkuuta 2011 OTSIKKO Hilatiheyden määrittäminen ennen simulointia

Lisätiedot

Akaan raakapuukuormausalue Ratasuunnitelman meluselvitys. Päiväys Tilaaja Liikennevirasto Projekti RR52233

Akaan raakapuukuormausalue Ratasuunnitelman meluselvitys. Päiväys Tilaaja Liikennevirasto Projekti RR52233 Akaan raakapuukuormausalue Ratasuunnitelman meluselvitys Päiväys Tilaaja Liikennevirasto Projekti RR52233 Raportti 1/5 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Menetelmät ja lähtötiedot... 3 2.1 Melun ohjearvot... 3

Lisätiedot

SAMMONKATU ASEMAKAAVAN MUUTOS, TAMPERE MELUSELVITYS

SAMMONKATU ASEMAKAAVAN MUUTOS, TAMPERE MELUSELVITYS Vastaanottaja NCC Rakennus Oy/Asuminen Asiakirjatyyppi Meluselvitys Päivämäärä 08/2011 SAMMONKATU 52-54 ASEMAKAAVAN MUUTOS, TAMPERE MELUSELVITYS SAMMONKATU 52-54 ASEMAKAAVAN MUUTOS, TAMPERE MELUSELVITYS

Lisätiedot

Martinlaakson kaupunginosan korttelin 17544 suojaus raide-, tieliikenne- ja lentomelulta sekä kauppakeskuksen tavaraliikenteen melulta

Martinlaakson kaupunginosan korttelin 17544 suojaus raide-, tieliikenne- ja lentomelulta sekä kauppakeskuksen tavaraliikenteen melulta 1(3) Tilaaja: SRV Westerlund Oy Sami Somero PL 515 02201 Espoo sami.somero@srv.fi Martinlaakson kaupunginosan korttelin 17544 suojaus raide-, tieliikenne- ja lentomelulta sekä kauppakeskuksen tavaraliikenteen

Lisätiedot

Lounais-Empon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit , 7301 tontit 2-4, 7302 ja 7304

Lounais-Empon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit , 7301 tontit 2-4, 7302 ja 7304 Lounais-Empon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit 7299-7300, 7301 tontit 2-4, 7302 ja 7304 Lounais-Empon alue sijaitsee Kuusistossa Empon asemakaavoitetun pientaloalueen lounaiskulmassa.

Lisätiedot

http://tkuwebmap/webmap/content/result.htm

http://tkuwebmap/webmap/content/result.htm Sivu 1/5 Määräysnumero Ulkoasu selitys 1.0 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET:@@ 1.04 1.040 Erillispientalojen korttelialue. Alueella saa rakentaa korkeintaan yhden asunnon erillispientaloja. Asuinrakennuksissa

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan tuulivoimaselvitys lisa alueet, pa ivitetty

Pohjois-Karjalan tuulivoimaselvitys lisa alueet, pa ivitetty Merja Paakkari 21.12.2012 1(17) Pohjois-Karjalan tuulivoimaselvitys lisa alueet, pa ivitetty 21.12.2012 Kunta Alue Tuulisuus/ tuuliatlas [m/s] Nurmes Juuka Lieksa Lieksa/ Nurmes Lieksa Kontiolahti Panjavaara

Lisätiedot

DEE Tuulivoiman perusteet

DEE Tuulivoiman perusteet DEE-53020 Tuulivoiman perusteet Aihepiiri 2 Tuuli luonnonilmiönä: Ilmavirtoihin vaikuttavien voimien yhteisvaikutuksista syntyvät tuulet Globaalit ilmavirtaukset 1 VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Page 1 of 9 Portin_tuulipuisto_Valkeselvit ys- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO Portti Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 28.09.2015 YKo

Lisätiedot

NUMMELAN HAAKKOINMAAN TAAJAMANOSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVA 110 (HIIDENRANNAN KOULUKORTTELI)

NUMMELAN HAAKKOINMAAN TAAJAMANOSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVA 110 (HIIDENRANNAN KOULUKORTTELI) Ympa 31.10.2002 Ympa liite VIHDIN KUNTA NUMMELAN HAAKKOINMAAN TAAJAMANOSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVA 110 (HIIDENRANNAN KOULUKORTTELI) RAKENTAMISOHJE KORTTELEILLE 417 JA 457 TEKNINEN JA YMPÄRISTÖKESKUS 31.10.2002

Lisätiedot

Lahelanpelto II asemakaava ja asemakaavan muutos, Tuusula

Lahelanpelto II asemakaava ja asemakaavan muutos, Tuusula Ramboll Finland Oy Tuusulan kunta Lahelanpelto II asemakaava ja asemakaavan muutos, Tuusula Meluselvitys 27.3.2014 Lahelanpelto II asemakaava ja asemakaavan muutos, Tuusula Tuusulan kunta Meluselvitys

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 03.02.2015 CGr TBo Ketunperän tuulivoimapuiston välkeselvitys.

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 03.02.2015 CGr TBo Ketunperän tuulivoimapuiston välkeselvitys. Page 1 of 11 Ketunperä-Välkeselvitys- CG150203-1- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIPUISTO Ketunperä Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 03.02.2015 CGr

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Toisen luennon aihepiirit VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT TUULET

SMG-4500 Tuulivoima. Toisen luennon aihepiirit VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT TUULET SMG-4500 Tuulivoima Toisen luennon aihepiirit Tuuli luonnonilmiönä: Ilmavirtoihin vaikuttavien voimien yhteisvaikutuksista syntyvät tuulet Globaalit ilmavirtaukset 1 VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT

Lisätiedot

ILMANLAADUN SEURANTA RAUMAN SINISAARESSA

ILMANLAADUN SEURANTA RAUMAN SINISAARESSA METSÄ FIBRE OY RAUMAN TEHTAAT RAUMAN BIOVOIMA OY JA FORCHEM OY ILMANLAADUN SEURANTA RAUMAN SINISAARESSA Kuva: U P M Rikkidioksidin ja haisevien rikkiyhdisteiden pitoisuudet tammi-kesäkuussa ASIANTUNTIJAPALVELUT

Lisätiedot

Satamasaarentie 5, Helsinki 06 Selvitys poikkeamisista ja perustelut:

Satamasaarentie 5, Helsinki 06 Selvitys poikkeamisista ja perustelut: Satamasaarentie 5, Helsinki 06 Selvitys poikkeamisista ja perustelut: 04.04.2016 Helsinki Liitteenä kaaviokuvat poikkeamista (1) Kaava: VI ul/3 Murtoluku roomalaisen numeron jäljessä osoittaa, kuinka suuri

Lisätiedot

Yliopistonkatu (Kaava nro 8447), Tampere

Yliopistonkatu (Kaava nro 8447), Tampere Ramboll Finland Oy Rakennustoimisto Pohjola Oy Yliopistonkatu 50 52 (Kaava nro 8447), Tampere Meluselvitys 2.5.2013 Yliopistonkatu 50 52 (Kaava nro 8447),Tampere Rakennustoimisto Pohjola Oy Meluselvitys

Lisätiedot

Lumirakenteiden laskennassa noudatettavat kuormat ja kuormitukset

Lumirakenteiden laskennassa noudatettavat kuormat ja kuormitukset Lumirakenteiden laskennassa noudatettavat kuormat ja kuormitukset Kuormien laskemisessa noudatetaan RakMK:n osaa B1, Rakenteiden varmuus ja kuormitukset sekä Rakenteiden kuormitusohjetta (RIL 144) Mitoituslaskelmissa

Lisätiedot

ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET

ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET AP AO AO-24 AL VP VL VK ET E-3 Asuinpientalojen korttelialue. Erillispientalojen korttelialue. Erillispientalojen korttelialue. Kullekin tontille saa rakentaa enintään

Lisätiedot

ILMANLAATU JA ENERGIA 2019 RAUMAN METSÄTEOLLISUUDEN ILMANLAADUN SEURANTA

ILMANLAATU JA ENERGIA 2019 RAUMAN METSÄTEOLLISUUDEN ILMANLAADUN SEURANTA ILMANLAATU JA ENERGIA RAUMAN METSÄTEOLLISUUDEN ILMANLAADUN SEURANTA Rikkidioksidin ja haisevien rikkiyhdisteiden pitoisuudet Rauman Sinisaaressa tammi kesäkuussa RAUMAN METSÄTEOLLISUUDEN ILMANLAADUN SEURANTA

Lisätiedot

Vastineet koskien Taipalsaaren kirkonkylän asemakaavan muutosta tila Ahjo 831-417-5-137 (Kirkonkylän koulun tontin asemakaavan muutos)

Vastineet koskien Taipalsaaren kirkonkylän asemakaavan muutosta tila Ahjo 831-417-5-137 (Kirkonkylän koulun tontin asemakaavan muutos) Vastineet koskien Taipalsaaren kirkonkylän asemakaavan muutosta tila Ahjo 831-417-5-137 (Kirkonkylän koulun tontin asemakaavan muutos) Kaavaluonnoksesta saadut huomautukset ja niihin laaditut vastineet

Lisätiedot

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN. SFS-EN EUROKOODI 1: RAKENTEIDEN KUORMAT Osa 1-3: Yleiset kuormat. Lumikuormat

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN. SFS-EN EUROKOODI 1: RAKENTEIDEN KUORMAT Osa 1-3: Yleiset kuormat. Lumikuormat 1 LIITE 4 KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN SFS-EN 1991-1-3 EUROKOODI 1: RAKENTEIDEN KUORMAT Osa 1-3: Yleiset kuormat. Lumikuormat Esipuhe Tätä kansallista liitettä käytetään yhdessä standardin SFS - EN 1991-1-3:

Lisätiedot

KORJAUSVELAN LASKENTAMALLI KÄYTTÖÖN

KORJAUSVELAN LASKENTAMALLI KÄYTTÖÖN KORJAUSVELAN LASKENTAMALLI KÄYTTÖÖN KEHTO-foorumi Seinäjoki 23.10.2014 TAUSTAA Korjausvelan määrityshanke vuonna 2012-2013 Katujen ja viheralueiden korjausvelan periaatteita ei ollut aiemmin määritelty

Lisätiedot

Uusi asuinalue liikenneväylien kainalossa - miten meluasiat ratkaistiin Suurpellossa

Uusi asuinalue liikenneväylien kainalossa - miten meluasiat ratkaistiin Suurpellossa Uusi asuinalue liikenneväylien kainalossa - miten meluasiat ratkaistiin Suurpellossa Jenni Saarelainen, Petri Suominen, Davy Beilinson Meluntorjuntapäivät 2015 Espoon väestö Asukasluku 1.1.2015 265 650

Lisätiedot

Liikenne. Asukastilaisuus Salla Karvinen Suunnitteluinsinööri Kaupunkisuunnittelukeskus, liikennesuunnitteluyksikkö

Liikenne. Asukastilaisuus Salla Karvinen Suunnitteluinsinööri Kaupunkisuunnittelukeskus, liikennesuunnitteluyksikkö Liikenne Asukastilaisuus 3.5.2017 Salla Karvinen Suunnitteluinsinööri Kaupunkisuunnittelukeskus, liikennesuunnitteluyksikkö Liittyminen liikenneverkkoon Alueen pää- ja kokoojakatuverkko täydentyy: Finnoonsilta-kadun

Lisätiedot

Tampereen Tornihotelli CASE STUDY. Juha Valjus Finnmap Consulting Oy 17.11.2011

Tampereen Tornihotelli CASE STUDY. Juha Valjus Finnmap Consulting Oy 17.11.2011 Tampereen Tornihotelli CASE STUDY Juha Valjus Finnmap Consulting Oy 17.11.2011 TAMPEREEN TORNIHOTELLI 2011 2 TAMPEREEN TORNIHOTELLI 2011 Veturitalli Ravintolat ja kokoustilat Torniosa Huoneet ja Lounge

Lisätiedot

KYÖSTI KALLION TIEN PUISTON / KYÖSTI KALLION TIE 2A:N ASEMAKAAVAMUUTOS MAANKÄYTTÖLUONNOKSIA Kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosasto

KYÖSTI KALLION TIEN PUISTON / KYÖSTI KALLION TIE 2A:N ASEMAKAAVAMUUTOS MAANKÄYTTÖLUONNOKSIA Kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosasto KYÖSTI KALLION TIEN PUISTON / KYÖSTI KALLION TIE A:N ASEMAKAAAMUUTOS MAANKÄYTTÖLUONNOKSIA..07 Kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosasto 0 Helsingin uusi yleiskaava (KSLK.0.0) 00 metriä 00 Kulosaen kerrostaloalueen

Lisätiedot

RAHOLAN KARTANON ALUEEN ASEMAKAAVA NRO 8304 MELUSELVITYKSEN PÄIVITYS

RAHOLAN KARTANON ALUEEN ASEMAKAAVA NRO 8304 MELUSELVITYKSEN PÄIVITYS Vastaanottaja Tampereen Tilakeskus Asiakirjatyyppi Meluselvitys ID 1 196 308 Päivämäärä 25.8.2014 RAHOLAN KARTANON ALUEEN ASEMAKAAVA NRO 8304 MELUSELVITYKSEN PÄIVITYS RAHOLAN KARTANON ALUEEN ASEMAKAAVA

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SIUNTIO ASEMAKAAVA BOTÅKER OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Päiväys 12.6.2014 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) laaditaan kaavoituksen alkaessa osana

Lisätiedot

KORTTELIN 374 MELUSELVITYS, RAUMA RAUMAN KAUPUNKI

KORTTELIN 374 MELUSELVITYS, RAUMA RAUMAN KAUPUNKI Vastaanottaja Rauman kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 23.6.2014 KORTTELIN 374 MELUSELVITYS, RAUMA RAUMAN KAUPUNKI KORTTELIN 374 MELUSELVITYS, RAUMA RAUMAN KAUPUNKI Päivämäärä 23.6.2014 Laatija

Lisätiedot

VII-122-1,88 ja 91 (Pyynikin sairaala), Tampere

VII-122-1,88 ja 91 (Pyynikin sairaala), Tampere Pirkanmaan YH - Rakennuttajaosuuskunta VII-122-1,88 ja 91 (Pyynikin sairaala), Tampere Meluselvitys 19.1.2006 (LUONNOS) Viite 82112160 Versio Pvm 19.1.2006 Hyväksynyt Tarkistanut Kirjoittanut TKl Ramboll

Lisätiedot

Rakentamistapaohjeet koskevat ek-merkinnällä osoitettuja tontteja: 405-1, 406-1, 406-24, 485-2 5, 490-1 4 sekä Avainkimpunmäen palstaviljelyaluetta.

Rakentamistapaohjeet koskevat ek-merkinnällä osoitettuja tontteja: 405-1, 406-1, 406-24, 485-2 5, 490-1 4 sekä Avainkimpunmäen palstaviljelyaluetta. Rakentamistapaohjeet Rakentamistapaohjeet koskevat ek-merkinnällä osoitettuja tontteja: 405-1, 406-1, 406-24, 485-2 5, 490-1 4 sekä Avainkimpunmäen palstaviljelyaluetta. Korttelien ja tonttien numerot

Lisätiedot

Rakentamistapaohjeet. Terveyskeskuksen tontti ja siihen liittyvä uusi pientaloalue, 5. Kuninkainen. Huittisten kaupunki Tekninen palvelukeskus

Rakentamistapaohjeet. Terveyskeskuksen tontti ja siihen liittyvä uusi pientaloalue, 5. Kuninkainen. Huittisten kaupunki Tekninen palvelukeskus Rakentamistapaohjeet Terveyskeskuksen tontti ja siihen liittyvä uusi pientaloalue, 5. Kuninkainen Huittisten kaupunki Tekninen palvelukeskus 2 YLEISTÄ Rakentamistapaohjeiden tarkoitus on täydentää asemakaavakartalla

Lisätiedot

Kymenlaakson Liitto. Tuulivoimaselvitys 2010

Kymenlaakson Liitto. Tuulivoimaselvitys 2010 Kymenlaakson Liitto Tuulivoimaselvitys 2010 Tuulivoimaselvitys 2010 Tavoitteena löytää riittävän laajoja, tuulisuudeltaan ja maankäytöltään tuulivoimatuotantoon parhaiten soveltuvia alueita 2005 laadittu

Lisätiedot

Liike- ja toimistorakennusten korttelialue.

Liike- ja toimistorakennusten korttelialue. Ulkoasu selitys ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: Asuinkerrostalojen korttelialue, jolle saa sijoittaa liike- ja toimistotiloja enintään 10 prosenttia kerrosalasta. Asuin-, liike- hotelli- ja toimistorakennusten

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 02.12.2014 CGr TBo Hankilannevan tuulivoimapuiston välkeselvitys.

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 02.12.2014 CGr TBo Hankilannevan tuulivoimapuiston välkeselvitys. Page 1 of 11 Hankilanneva_Valkeselvitys- CGYK150219- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO HANKILANNEVA Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 02.12.2014

Lisätiedot

1. Suunnittelukohteen sijainti ja nykytila Katuverkko ja liikennemäärä Jalankulku ja pyöräily Joukkoliikenne...

1. Suunnittelukohteen sijainti ja nykytila Katuverkko ja liikennemäärä Jalankulku ja pyöräily Joukkoliikenne... Sisältö 1. Suunnittelukohteen sijainti ja nykytila... 1 Katuverkko ja liikennemäärä... 1 Jalankulku ja pyöräily... 2 Joukkoliikenne... 3 2. Nykyinen ja tuleva maankäyttö... 4 Kortteli 60... 6 3. Asemakaavan

Lisätiedot

Tytyrin kalkkitehdas, meluselvityksen täydennys

Tytyrin kalkkitehdas, meluselvityksen täydennys Lohjan kaupunki Jarno Kokkonen 2.5.2013 2.5.2013 1 (5) SISÄLTÖ 1 LÄHTÖKOHDAT... 2 1.1 Melunohjearvot... 2 2 MELUNLASKENTATULOKSET... 2 2.1 Tutkitut melutilanteet... 2 2.2 Melun leviäminen ennustetilanteessa

Lisätiedot

HANKESELOSTUS 1 (14) Asunto Oy Helsingin Parrulaituri 26.04.2013. Asunto Oy Helsingin Parrulaituri. Parrulaituri 10

HANKESELOSTUS 1 (14) Asunto Oy Helsingin Parrulaituri 26.04.2013. Asunto Oy Helsingin Parrulaituri. Parrulaituri 10 HANKESELOSTUS 1 (14) Parrulaituri 10 HANKESELOSTUS 2 (14) Yleistä Sijainti 10589 / 14 Parrulaituri 10, Kalasatama 00540 Helsinki Tontti Tontin koko on 1328m 2. Tontti on entistä mereen täyttömaalle tehtyä

Lisätiedot

MATEK822 Pro Gradu seminaari Johannes Tiusanen 12.11.2002

MATEK822 Pro Gradu seminaari Johannes Tiusanen 12.11.2002 MATEK / MAATALOUSTEKNOLOGIA SEMINAARIMONISTE MATEK822 Pro Gradu seminaari Johannes Tiusanen 12.11.2002 $,,4,,890 : 9:: ;4 2,, Helsingin yliopisto Maa- ja kotitalousteknologian laitos Tuulen teho ja tuulisuus

Lisätiedot

Kuokkakuja MULTIMÄKI MULTIMÄKI 19 AO-33 AO-33 AO-33 AO-33 AO-33 AKR AKR AKR. Kaukoniitynpuisto

Kuokkakuja MULTIMÄKI MULTIMÄKI 19 AO-33 AO-33 AO-33 AO-33 AO-33 AKR AKR AKR. Kaukoniitynpuisto : : : Kuokkakuja 0: AO- e=0. AO- -0-00 e=0. as e=0. -0- e=0. ET e=0. -0 e=0. Pihaportintie Tiluskaari as e=0. 0-K/ : as 0: e=0. 0: e=0. AO- e=0. Varstakuja 0-K/ ET 0: AO- e=0. as AO- e=0. 0: Piikuja Karhikuja

Lisätiedot