Sisällysluettelo. Kotka-Kymin seurakuntayhtymän hautausmaat ja siunauskappelit

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sisällysluettelo. Kotka-Kymin seurakuntayhtymän hautausmaat ja siunauskappelit 2011-2012"

Transkriptio

1 Kotka-Kymin seurakuntayhtymän hautausmaat ja siunauskappelit

2 2 Sisällysluettelo Kotkan siunauskappelien sijainti (kartta) 3 Yleistä hautaamisesta 4 Hautauspaikat 4 Siunauspaikat ja hautojen hoitosopimukset 5 Parikan hautausmaa ja siunauskappeli 6-9 Laajakosken hautausmaa ja siunauskappeli Helilän hautausmaa, Helilän kappelihautausmaa ja siunauskappeli Metsäkulman hautausmaa ja siunauskappeli Kotkan Vanha hautausmaa 19 Mussalon hautausmaa 20 Kymin Vanha hautausmaa 21 Kymin sankarihautausmaa 22 Hurukselan hautausmaa 23 Kirkonmaan hautausmaa 24 Kotkan sankarihautausmaa Tuhkansirottelupaikka Ankkuriluodolla 25 Lähteet ja lisätietoja 26 Vihkosen suunnittelu ja toteutus 26 Kirkkojen, siunauskappelien ja hautausmaiden osoitteet 27

3 3 Kotkan siunauskappelien sijainti Parikan hautausmaan siunauskappeli, sivuilla 6-9 Laajakosken hautausmaan siunauskappeli, sivuilla Helilän hautausmaan siunauskappeli, sivuilla Metsäkulman hautausmaan siunauskappeli, sivuilla 16-18

4 4 Yleistä hautaamisesta Kotka-Kymin seurakuntayhtymän hautausmaille on vuodessa noin 600 hautausta, joista noin kaksi kolmasosaa on uurnahautauksia. Tuhkauksesta on viime vuosina tullut yleisin hautausmuoto. Hautauspaikat Kotkalaiset voivat valita hautausjärjestelyjen yhteydessä hautapaikan haluamaltaan hautausmaalta. Kotkan, Kymin ja Langinkosken seurakunnilla on vuoden 2005 alusta käytettävissään kymmenen hautausmaata: Parikan hautausmaa, Laajakosken hautausmaa, Metsäkulman hautausmaa, Helilän hautausmaa ja Helilän kappelihautausmaa, Kotkan Vanha hautausmaa, Kymin Vanha hautausmaa, Mussalon hautausmaa, Hurukselan hautausmaa ja Kirkonmaan saari-hautausmaa. Hautaustoimea hallinnoi Kotka-Kymin seurakuntayhtymä. Parikan hautausmaalla ja Kotkan Vanhalla hautausmaalla on erilliset uurnalehtoalueet. Helilän kappelihautausmaa on uurnahautausmaa. Uurnahautausosastoja on myös Metsäkulman, Laajakosken ja Helilän hautausmailla. Uurnia voi haudata arkkusukuhautoihin kaikilla hautausmailla. Ahkeraliisat Parikan uurna-alueella. Kuva: Ulla Spännäri 2001.

5 5 Siunauspaikat Siunaustilaisuudet järjestetään ensisijaisesti vainajan kotiseurakunnan siunauskappelissa tai kirkossa. Sen voi myös valita hautauspaikan mukaan. Kirkossa tapahtuvaan siunaukseen voi varata ajan vain seurakunnan jäsenelle. Avuksi hautausjärjestelyihin vihkoa on saatavana seurakuntien virastoista, hautaustoimistoista ja kotisivuilta Hautojen hoitosopimukset Hoitosopimuksia tehdään puhelimitse , fax ja seurakuntien virastoissa: Kotka-Kymin seurakuntayhtymän keskusrekisterissä os. Mariankatu 14 E p Kymin seurakuntatoimistossa os. Eteläinen Karjalantie 7 ajalla , p Karhulan seurakuntakeskuksen peruskorjauksen valmistuttua os. Karhulantie 33, p Langinkosken seurakuntatoimistossa os. Langinkoskentie 1 p Kesällä Hoitokauden aikana kesä-syyskuussa hautojen hoitoon liittyvissä kysymyksissä palvelevat: Parikan hautausmaatoimisto p klo Parikan, Mussalon ja Kotkan vanha hautausmaa p Helilän, Laajakosken, Metsäkulman, Hurukselan ja Kymin vanha hautausmaa p

6 6 Parikan hautausmaa Parikan hautausmaa vihittiin käyttöön 1. syyskuuta Alueen suunnitteli arkkitehti Ola Manström ja 1928 valmistuneen kappelin arkkitehti Ilmari Launis. Nykyisen vuonna 1960 valmistuneen kappelin ja 1973 sen yhteyteen rakennetun Kymen krematorion on suunnitellut arkkitehti Lauri Heinänen. Parikan siunauskappeli. Kuva: Ulla Spännäri 2006.

7 7 Lasimaalauksen Kristus ristillä on tehnyt Ilmari Launis vuonna Kuva: Ulla Spännäri 2008.

8 8 Parikan kappelissa on 108 istumapaikkaa. Kuva: Erkko Vuorensola Parikan siunauskappelin ja hautausmaan osoite on: Parikantie 81, Kotka

9 9 Parikan hautausmaa on alueeltaan laajin seurakuntayhtymän hautausmaista. Parikalla on vuosittain lähes 300 hautausta. Hautausmaan kokonaispinta-ala on 23 hehtaaria, mistä varsinaisessa hautausmaakäytössä on noin puolet. Hautausmaa sijaitsee 10 kilometrin päässä Kotkan ydinkeskustasta ja noin neljä kilometriä Helilästä. Parikan hautausmaan uurnalehto on vihitty käyttöön vuonna Uurnalehdon on suunnitellut hortonomi Arto Pulkkinen. Uurna-alueella on yksittäisten hautamuistomerkkien lisäksi yhteismuistomerkit Elämän kirja, Elämän kivi ja Elämän kehä. Uurna-alueen muistomerkki Elämän kehä. Kuva: Ulla Spännäri 2007.

10 10 Laajakosken hautausmaa Laajakosken kaupunginosassa sijaitseva hautausmaa otettiin käyttöön vuonna Ensimmäinen siunauskappeli rakennettiin vuonna 1956 ja purettiin 2000-luvun alussa. Arkkitehti Ulla Hovin suunnittelema uusi kappelirakennus vihittiin käyttöön Laajakosken kappeli. Kuva: Tuula Mäkitalo Kappelissa on istumapaikkoja 120 henkilölle. Laajakosken kappeli sisältä. Kuva: Leo Märkälä 2003.

11 11 Laajakosken uurnaalueen yhteismuistomerkki. Kuva: Tuula Mäkitalo Laajakosken siunauskappelin ja hautausmaan osoite: Laajakoskentie 221, Kotka

12 12 Laajakosken kappelin urut. Kuva: Ulla Spännäri 2005.

13 13 Helilän hautausmaa Helilän hautausmaan vanhinta osaa. Kuva: Ulla Spännäri Helilän kappelihautausmaa Kymin kirkon itäpuolella sijaitseva hautausmaa on otettu käyttöön vuonna 1893 nimellä Uusi hautausmaa. Nimi muutettiin 1980-luvulla kaupunginosan mukaan Helilän hautausmaaksi. Alueen vanhimmissa osissa on säilynyt yli sata vuotta vanhoja rautaristejä ja luonnonkivistä rakennettu kiviaita. Helilän siunauskappelin takana sijaitseva uurnalehto otettiin käyttöön vuonna Kivikkoiseen rinteeseen sijoittuvan alueen suunnitteli hortonomi Olavi Kivi. Ympäröivään metsäluontoon kauniisti sopeutuneella uurna-alueella on paikallisen kiviliikkeen perustajan Osmo Vikmanin Kymin harmaasta graniitista veistämä enkelipatsas. Helilän hautausmaan, kappelin, ja kappelihautausmaan osoite on Suntionkatu 18. Helilän kappelihautausmaan enkelipatsas. Kuva: Ulla Spännäri 2008.

14 14 Kappelihautausmaan yhteismuistomerkki. Kuva: Ulla Spännäri Helilän siunauskappelin, hautausmaan ja kappelihautausmaan osoite on Suntionkatu 18, Kotka Helilän siunauskappeli on rakennettu vuonna Sen on suunnitellut rakennusmestari Vilho Rikka.

15 15 Helilän siunauskappeli syysasussa. Kuva: Tuula Mäkitalo Helilän kappelissa on istumapaikkoja noin 30 henkilölle. Kuva: Erkko Vuorensola 2007.

16 16 Metsäkulman hautausmaa Metsäkulman hautausmaa on otettu käyttöön vuonna Hautausmaan kokonaispinta-ala on 5,2 hehtaaria, ja osastoja on 12. Metsäkulman hautausmaa. Kuva: Ulla Spännäri Metsäkulman siunauskappeli Hautausmaan siunauskappeli valmistui vuonna Sen on suunnitellut arkkitehti Elli Toikka. Kappeli on saneerattu vuonna 1979 ja 1990-luvulla. Kappelin salissa on 100 istumapaikkaa ja urkuparvella noin 20. Siunauskappelin lähellä oleva uurna-alue otettiin käyttöön syksyllä Metsäkulman kappeli ja kellotorni. Kuva: Ulla Spännäri 2009.

17 17 Metsäkulman siunauskappelin ja hautausmaan osoite on Östringinkatu 4, Kotka

18 18 Metsäkulman siunauskappeli sisältä. Kuva: Erkko Vuorensola Metsäkulman siunauskappeli. Kuva: Ulla Spännäri 2009.

19 19 Kotkan Vanha hautausmaa Kotkan Vanha hautausmaa sijaitsee Korelan kaupunginosassa, noin kolme kilomeriä Kotkan keskustasta. Alue vuonna 2000 perustettuine uurnalehtoineen jää kiilamaisesti Hyväntuulenja Kotkantien väliin. Uusi huoltorakennus valmistui vuonna Osoite Kotkantie 60. Huoltorakennus ja avoin hautasija. Kuva: Ulla Spännäri Kotkan Vanha hautausmaa on perustettu vuonna Hautausmaan pinta-ala oli perustettaessa noin 0,8 ha. Vuonna 1994 tehdyn aluehankinnan jälkeen hautausmaan kokonaispinta-alaksi tuli 1,3 ha. Hautausmaan vanhimman osan yleisilme on päätetty säilyttää nykyisellään. Vanhan hautausmaan uurnalehdon on suunnitellut hortonomi Raimo Heikkinen. Rakennusmestari Jorma Kallioisen suunnittelema kellotapuli valmistui vuonna Hautausmaalla ei ole siunauskappelia. Kellotapuli. Kuva: Ulla Spännäri 2010.

20 20 Mussalon hautausmaa Mussalon hautausmaa sijaitsee lähellä Santalahden leirintäaluetta, osoitteessa Niinilahdentie 33. Hautausmaa perustettiin aikanaan Mussalon saareen ja vihittiin käyttöönsä vuonna Alkuvaiheessa hautausmaaksi varattu alue oli vain 2250 neliömetriä. Myöhempien aluehankintojen jälkeen hautausmaan kokonaispinta-alaksi on tullut 2,73 hehtaaria, josta runsaat puoli hehtaaria on varsinaisessa hautausmaakäytössä. Vuonna 2002 valmistunut kellotapuli on arkkitehti Ulla Hovin suunnittelema. Tapulin soittokello on peräisin Lavansaaren kirkosta. Hautausmaalla ei ole siunauskappelia. Mussalon hautausmaan kellotapuli. Kuva: Ulla Spännäri 2009.

21 21 Kymin Vanha hautausmaa Kymin kirkon länsipuolella, Karhulantien varrella sijaitseva Kymin Vanha hautausmaa on otettu käyttöön vuonna Hautausmaata alun perin ympäröinyt katettu puuaita korvattiin kyläkunnittain tuoduista aineksista rakennetulla kiviaidalla vuonna Kymin Vanha hautausmaa on kokonaisuutena arvokas vanhojen kymiläisten sukujen ja alueella vaikuttaneiden suurmiesten muistomerkki. Osoite on Karhulantie 77. Zalewskien hauta. Kuva: Tuula Mäkitalo Sinebrychoffin sukuhauta Kymin Vanha hautausmaa. Kuva: Seppo Palviainen Kuva: Ulla Spännäri 2005.

22 22 Kymin sankarihautausmaa Kymin Vanhan hautausmaan vieressä sijaitsevalla Kymin sankarihautausmaalla on 380 sankarivainajan viimeinen leposija. Sankarihautausmaa on vihitty käyttöön vuonna Hautausmaa-alueen sekä Vehmaan punaisesta graniitista valmistetun sankaripatsaan ovat suunnitelleet arkkitehti Hilding Ekelund ja kuvanveistäjä Viktor Jansson. Sankarihautausmaan osoite on Karhulantie 77. Kymin sankarihautausmaan patsas. Kuva: Ulla Spännäri Näkymä Kymin sankarihautausmaalle. Kuva: Tuula Mäkitalo 2007.

23 23 Hurukselan hautausmaa Hurukselan kylässä, noin 23 kilometrin päässä Karhulan keskustasta sijaitseva hautausmaa otettiin käyttöön vuonna Se sijaitsee lähellä Kymijokea. Hautausmaalla ei ole kappelia. Vainajien siunaaminen tapahtuu vanhan perinteen mukaan joko haudalla tai Kymin kirkossa. Hurukselan hautausmaan osoite on Kahrinkangas 27. Hurukselan hautausmaa. Kuva: Tuula Mäkitalo 2006.

24 24 Kirkonmaan hautausmaa Kuutsalon asukkaiden hautausmaa Kirkonmaan saaressa on otettu käyttöön vuonna Kesäaikaan hautausmaalle pääsee meritse hautausmaan vieressä sijaitsevalta laiturilta. Kappelia ei ole. Hautakumpu Kirkonmaan hautausmaalla Kuutsalossa. Arkistokuva/Linnea Lommi. Kotkan sankarihautausmaa Kotkan sankarihautausmaa sijaitsee Kotkan kirkkopuistossa, osoite on Kirkkokatu 26. Kotkan sankarihautausmaan yhteismuistomerkin Sankarien lepo on suunnitellut Emil Fílén. Mustasta Jyväskylän graniitista valmistettu muistomerkki paljastettiin Yhteismuistomerkkiä ympäröi laaja liuskekivellä päällystetty alue. Kotkan sankarihautausmaalla on 480 yksittäistä muistomerkkiä vuosien sankarivainajille. Sankarihautausmaan saneeraus valmistui vuonna Yhteismuistomerkki Sankarien lepo. Kuva: Tuula Mäkitalo 2007.

25 25 Kotkan sankarihautausmaa. Kuva: Tuula Mäkitalo Kotkan Katariinanpuiston Ankkuriluodolla sijaitsee avoin tuhkansirottelupaikka. Sen osoite on Kartariinan Meripuisto 42. Katariinanniemen ankkuri. Kuva: Ulla Spännäri 2008.

26 26 Lähteet ja lisätietoja Kaisu Harjunpää: Hiljaisuus puhuu Kotka-Kymin seurakuntayhtymän hautausmaat. Painokotka Oy Kirja on ostettavissa seurakuntien keskusrekisteristä os. Mariankatu 14 E, Kotka. Avuksi hautajaisjärjestelyihin -vihkonen sisältää käytännön ohjeita siunaustilaisuuksien järjestelyihin. Kotkan, Kymin ja Langinkosken ev.lut. seurakunnat ja Kotka-Kymin seurakuntayhtymä Vihko on ilmaiseksi saatavissa seurakuntien virastoista, hautaustoimistoista ja seurakuntien kotisivuilta > Palvelut > Hautausasiat ja hautainhoito Vihkosen suunnittelu ja toteutus Suunnittelu ja tekstit: Tuula Mäkitalo ja Ulla Spännäri Kansikuva: Siunauskappelit, Ulla Spännäri Karttapiirrokset: Matti Mäkelä Takakansi: Kymin sankarihautausmaan kiviaitaa, Tuula Mäkitalo

27 27 Kirkkojen, siunauskappelien ja hautausmaiden osoitteet Kirkot Kotkan kirkko, Kirkkokatu 26, Kotka Kymin kirkko, Suntionkatu 18, Kotka Langinkosken kirkko, Langinkoskentie 1, Kotka Ruonalan kirkko, Mäkeläntie 2, Kotka Haapasaaren kirkko, Haapasaaressa Siunauskappelit Parikan siunauskappeli, Parikantie 81, Kotka Laajakosken siunauskappeli, Laajakoskentie 221, Kotka Metsäkulman siunauskappeli, Östringinkatu 4, Kotka Helilän siunauskappeli, Suntionkatu 18, Kotka Hautausmaat Parikan hautausmaa ja Kymen krematorio, Parikantie 81, Kotka Laajakosken hautausmaa, Laajakoskentie 221, Kotka Metsäkulman hautausmaa, Östringinkatu 4, Kotka Helilän hautausmaa ja kappelihautausmaa, Suntionkatu 18, Kotka Helilän hautausmaan huoltorakennus, Suntionkatu 24, Kotka Kotkan Vanha hautausmaa, Kotkantie 60, Kotka Kymin Vanha hautausmaa, Karhulantie 77, Kotka Mussalon hautausmaa, Niinilahdentie 33, Kotka Hurukselan hautausmaa, Kahrinkangas 27, Kotka Kirkonmaan hautausmaa, Kirkonmaan saaressa Kotkan sankarihautausmaa, Kirkkokatu 26, Kotka Kymin sankarihautausmaa, Karhulantie 77, Kotka Postiosoite: Hautaustoimi, PL 146, Kotka

28 Kotka-Kymin seurakuntayhtymän viestintä Mariankatu 14 C 2. krs, Kotka Kotka-Kymin seurakuntayhtymän viestintäpalvelut marraskuu 2011

AVUKSI HAUTAJAISJÄRJESTELYIHIN

AVUKSI HAUTAJAISJÄRJESTELYIHIN AVUKSI HAUTAJAISJÄRJESTELYIHIN Kotka-Kymin seurakuntayhtymä Kotkan, Kymin ja Langinkosken seurakunnat Sinulle surussasi Olet menettänyt läheisesi. Hänen kuolemansa voi koskettaa ja järkyttää sinua syvästi.

Lisätiedot

Avuksi hautajaisjärjestelyihin

Avuksi hautajaisjärjestelyihin Avuksi hautajaisjärjestelyihin 1 2 Kannen lasimaalaus Parikan siunauskappelissa vuodelta 1927, arkkitehti Ilmari Launius. Sinulle surussasi Olet menettänyt läheisesi. Hänen kuolemansa voi koskettaa ja

Lisätiedot

Ilmajoen seurakunta. Hautausmaan käyttösuunnitelmaehdotus. Janne Haapala

Ilmajoen seurakunta. Hautausmaan käyttösuunnitelmaehdotus. Janne Haapala Ilmajoen seurakunta Hautausmaan käyttösuunnitelmaehdotus Janne Haapala Sisällysluettelo Perustiedot... 1 Rakennukset... 1 Tekniikka ja kasvillisuus... 2 Kulkuyhteydet ja autojen paikoitusalueet... 2 Kasteluvesi...

Lisätiedot

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko Valmistunut 1921 Vihitty käyttöön 3.7.1921 Arkkitehti Ilmari Launis Urut Kirkon kellot Kangasalan Urkutehdas 16-äänikertaiset (1972) Bachumin

Lisätiedot

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 01/2015 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (18)

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 01/2015 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (18) KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (18) Aika: Keskiviikko 18.2.2015 klo 17.00-18.42 Paikka: Kotkan seurakuntakeskus, kokoushuone 1 Läsnä: Ville Mielonen puheenjohtaja Kari Hentunen jäsen Onni Hämäläinen

Lisätiedot

Missä asioidaan Hautauslupa

Missä asioidaan Hautauslupa L äheisen kuoltua Läheisen ihmisen kuolema on koskettanut Teitä. Edessänne on monia asioita, jotka on hoidettava surunkin keskellä. Olisi hyvä, jos jaksaisitte itse hoitaa kuoleman tapaukseen liittyviä

Lisätiedot

Missä asioidaan Hautauslupa

Missä asioidaan Hautauslupa L äheisen kuoltua Läheisen ihmisen kuolema on koskettanut Teitä. Edessänne on monia asioita, jotka on hoidettava surunkin keskellä. Olisi hyvä, jos jaksaisitte itse hoitaa kuoleman tapaukseen liittyviä

Lisätiedot

Hautaustoimen ohjesääntö KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ

Hautaustoimen ohjesääntö KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ Hautaustoimen ohjesääntö KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ Sivu 2/9 Sisällys HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ... 3 1 Hautaustointa koskevat säännökset... 3 2 Hautaustoimen hallinto... 3 3 Hautausmaat... 3 4 Hautausmaakaava

Lisätiedot

Hautausten palvelupolku Seinäjoella

Hautausten palvelupolku Seinäjoella Hautausten palvelupolku Seinäjoella Johdanto Läheisen kuolema ja hautajaisiin liittyvät järjestelyt ovat herkkä ja vaativa tilanne niin omaisille kuin järjestelyissä mukana olevien toimijoiden työntekijöillekin.

Lisätiedot

Miten järjestän hautauksen?

Miten järjestän hautauksen? Miten järjestän hautauksen? Miten järjestän hautauksen? Kirkkoherranvirastossa sovitaan vainajan siunaamiseen ja hautaamiseen liittyvistä asioista: siunausajasta, kappelin tai kirkon varauksesta, siunauksen

Lisätiedot

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 2/2015 YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (20)

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 2/2015 YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (20) YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (20) Aika: Keskiviikko 4.3.2015 kello 16.30-17.40 Paikka: Kotkan seurakuntakeskus, kokoushuone 1 Läsnä: Hannu Marttila puheenjohtaja Kaisa Rönkä varapuheenjohtaja Seppo Eerola

Lisätiedot

Opas hautausjärjestelyihin

Opas hautausjärjestelyihin Opas hautausjärjestelyihin KUOLEMAN TAPAHDUTTUA Kuoleman tapahduttua ja vainajaa noudettaessa voidaan pitää rukoushetki kappelissa tai kotona. Joku läsnäolijoista voi lausua jäähyväissanat. YHTEYDEN OTTAMINEN

Lisätiedot

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 8/2015 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (12)

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 8/2015 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (12) KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (12) Aika: 16.9.2015 kello 16:35 17:55 Paikka: Ristiniemen kurssikeskus Papinniityntie 118 48810 Kotka Läsnä: Kari Hentunen varapuheenjohtaja, toimi kokouksen

Lisätiedot

Opas hautajaisten järjestämiseen. Huittisten ev.lut.seurakunta

Opas hautajaisten järjestämiseen. Huittisten ev.lut.seurakunta Opas hautajaisten järjestämiseen Huittisten ev.lut.seurakunta Sivu 2 Otamme osaa suruusi Suru on voimakas tunne, joka vaikuttaa ihmiseen hyvin kokonaisvaltaisesti. Hautajaisten järjestäminen on tärkeä

Lisätiedot

Kuolemajärven kirkko. Koonnut Pentti Loukonen 10.9.2015. Kuolemajärven kirkko 1931

Kuolemajärven kirkko. Koonnut Pentti Loukonen 10.9.2015. Kuolemajärven kirkko 1931 Kuolemajärven kirkko Koonnut Pentti Loukonen 10.9.2015 Kuolemajärven kirkko 1931 2 Kuolemajärven kirkot Varhaisimpina aikoina Äyräpään kihlakunta muodostui Heinjoen, Kanneljärven, Kivennavan, Kuolemajärven

Lisätiedot

KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 6/2015 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA HAUTAUSMAAKATSELMUS

KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 6/2015 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA HAUTAUSMAAKATSELMUS KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 6/2015 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA HAUTAUSMAAKATSELMUS Aika: Keskiviikko 26 päivänä elokuuta 2015 klo 9.30 Paikka: Kokoontuminen Parikan kappelin henkilökunnan

Lisätiedot

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 2/2016 YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (10)

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 2/2016 YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (10) YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (10) Aika: Keskiviikko 9.3.2016 kello 16.30-17.38 Paikka: Kotkan seurakuntakeskus, kokoushuone 1 Läsnä: Hannu Marttila puheenjohtaja Kaisa Rönkä varapuheenjohtaja Seppo Eerola

Lisätiedot

Kun suru kohtaa. Opas hautajaisia järjestäville

Kun suru kohtaa. Opas hautajaisia järjestäville Kun suru kohtaa Opas hautajaisia järjestäville Läheisen kuollessa Kun läheinen ihminen kuolee, mielen valtaavat monet ahdistavat tunteet: kaipaus, hämmennys, neuvottomuus. Suru kietoo ihmisen kuin usvaan,

Lisätiedot

OHJEITA LÄHEISEN KUOLEMAN JÄLKEEN

OHJEITA LÄHEISEN KUOLEMAN JÄLKEEN Surun kohdattua Surun kohdattua OHJEITA LÄHEISEN KUOLEMAN JÄLKEEN Läheisen ihmisen kuolema pysähdyttää. Sureva ihminen tarvitsee tukea. Kristillinen seurakunta tahtoo olla mukana auttamassa. Sen tehtävä

Lisätiedot

Lämmin osanotto surussanne

Lämmin osanotto surussanne Lämmin osanotto surussanne Mäntyharjun seurakunta Päivitetty 1.5.2014 2 3 HAUTAJAISJÄRJESTELYISTÄ MÄNTYHARJUN SEURAKUNNASSA Läheisen ihmisen kuollessa suru on suuri, eikä hautajaisten järjestelyyn aina

Lisätiedot

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko Valmistunut 1921 Vihitty käyttöön 3.7.1921 Arkkitehti Ilmari Launis Urut Kirkon kellot Alttaritaulu Uuno Alanko 1937 Koristemaalaukset Kangasalan

Lisätiedot

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 3/2014 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (13) Kari Hentunen jäsen Seppo Karjalainen jäsen

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 3/2014 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (13) Kari Hentunen jäsen Seppo Karjalainen jäsen KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (13) Aika: 5.3.2014 kello 16.30 17.55 Johtokunnan jäsenet paikalle kello 16.00 Paikka: Kotkan seurakuntakeskus, kokoushuone 1 Läsnä: Kai Holmberg puheenjohtaja

Lisätiedot

Miten järjestän hautauksen?

Miten järjestän hautauksen? Miten järjestän hautauksen? Miten järjestän hautauksen? Kirkkoherranvirastossa sovitaan vainajan siunaamiseen ja hautaamiseen liittyvistä asioista. Osoite: Kirkkopuistokatu 11, 94100 Kemi, seurakuntakeskuksen

Lisätiedot

KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 7/2016 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA (1) HAUTAUSMAAKATSELMUS

KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 7/2016 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA (1) HAUTAUSMAAKATSELMUS KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JTOKUNTA (1) HAUTAUSMAAKATSELMUS Aika: Keskiviikko 14.9.2016 klo 9.00 11.20 Paikka: Kokoontuminen Helilän seurakuntatalon kahvioon. Katselmuskierrokselle ei ole järjestetty

Lisätiedot

Nastolan Hautausmaa 1

Nastolan Hautausmaa 1 Nastolan Hautausmaa 1 NASTOLAN HAUT UTAUSMAA USMAA Nastolan hautausmaa Ylimmäistenmäellä on otettu käyttöön 1848. Kenraali Gustaf Adolf Ehrnrooth oli jo 1831 pitäjänkokouksessa vaatinut tilaa holvihaudalleen,

Lisätiedot

Jyväskylän seurakunnan. Opas hautajaisjärjestelyihin

Jyväskylän seurakunnan. Opas hautajaisjärjestelyihin Jyväskylän seurakunnan Opas hautajaisjärjestelyihin Läheisen kuollessa T ieto läheisen kuolemasta pysäyttää. Kuolema aiheuttaa aina surua ja hämmennystä. Samalla on kuitenkin hoidettava monia käytännön

Lisätiedot

EVIJÄRVEN SEURAKUNTA HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA

EVIJÄRVEN SEURAKUNTA HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA EVIJÄRVEN SEURAKUNTA HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA Hyväksytty kirkkovaltuustossa toukokuun 14. päivänä 2013 ja vahvistettu Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulissa kuun. päivänä 2013. 2 YLEISTÄ Evijärven

Lisätiedot

Surun kohdatessa. - Ohjeita hautaukseen - Kangasalan seurakunta

Surun kohdatessa. - Ohjeita hautaukseen - Kangasalan seurakunta Surun kohdatessa - Ohjeita hautaukseen - Kangasalan seurakunta Päivitetty 7.5.2013 Vainajan lähimmät Ei mikään luotu voi erottaa meitä Jumalan rakkaudesta, joka on tullut ilmi Kristuksessa Jeesuksessa,

Lisätiedot

HAUTAUSJÄRJESTELYNI 10. TAMMIKUUTA HAUTAUSPALVELU RUUSU Laurinkatu 28, Lohja

HAUTAUSJÄRJESTELYNI 10. TAMMIKUUTA HAUTAUSPALVELU RUUSU Laurinkatu 28, Lohja HAUTAUSJÄRJESTELYNI 10. TAMMIKUUTA 2017 HAUTAUSPALVELU RUUSU Laurinkatu 28, 08100 Lohja 1 HAUTAUSJÄRJESTELYNI Omaisten toimien helpottamiseksi Läheisen ihmisen kuoleman jälkeen omaisten on surustaan huolimatta

Lisätiedot

Kuoleman kohdatessa. Opas omaisille. Tuusulan seurakunta PL Tuusula P. (09)

Kuoleman kohdatessa. Opas omaisille. Tuusulan seurakunta PL Tuusula P. (09) Kuoleman kohdatessa Opas omaisille Tuusulan seurakunta PL 53 04301 Tuusula P. (09) 875 960 Sinulle, jonka läheinen on kuollut. Olet nyt surun ajassa. Monet jokapäiväiset asiat muuttavat muotoa elämässäsi.

Lisätiedot

Läheisen kuoltua. Hautajaisten valmistelu

Läheisen kuoltua. Hautajaisten valmistelu Läheisen kuoltua Hautajaisten valmistelu Kuolema aiheuttaa surua ja hämmennystä. Luopumisen hetkellä voimme jättää läheisen elämää suurempiin käsiin. Kristillinen usko antaa hautajaisiin ja kuoleman kohtaamisen

Lisätiedot

Hautajaisjärjestelyt Isonkyrön seurakunnassa

Hautajaisjärjestelyt Isonkyrön seurakunnassa Hautajaisjärjestelyt Isonkyrön seurakunnassa Hyvät omaiset! Osanottomme. Isonkyrön seurakunnan puolesta tahdomme olla tukenanne, kun Teitä on kohdannut suru menetettyänne läheisen ihmisen. Tässä oppaassa

Lisätiedot

Sinulle, joka olet menettänyt läheisesi

Sinulle, joka olet menettänyt läheisesi Läheisen kuoltua 1 Kuvataiteilija Mauno Mattilan metallityö Hyvinkään kirkon yläsalissa. Sinulle, joka olet menettänyt läheisesi Läheisen ihmisen kuolema on koskettanut Teitä. Erilaisten tunteiden ja kysymysten

Lisätiedot

Opas hautapaikan valintaan

Opas hautapaikan valintaan Opas hautapaikan valintaan Pyhän Martin kirkko vanhan hautausmaan keskellä. Arkkitehti Bey Hengin suunnittelema kiviristi Tien pää kohoaa maamerkkinä pohjoisen portin vieressä. Julkaisija Raision seurakunta

Lisätiedot

Kari Hentunen jäsen Eine Hänninen jäsen Seppo Karjalainen jäsen. Läsnäolo- ja puheoikeutetut: talouspäällikkö, vs. hallintojohtaja

Kari Hentunen jäsen Eine Hänninen jäsen Seppo Karjalainen jäsen. Läsnäolo- ja puheoikeutetut: talouspäällikkö, vs. hallintojohtaja KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA ( 1 ) Aika: Torstai 24. lokakuuta 2013 kello 12.00-13.45 Paikka Kotkan seurakuntakeskus, Kokoushuone 1 Läsnä: Aimo Ilomäki puheenjohtaja Riku Pirinen jäsen Kari

Lisätiedot

Kuolema on koskettanut Sinua. Läheinen ihminen on poissa. Suru on tullut elämääsi.

Kuolema on koskettanut Sinua. Läheinen ihminen on poissa. Suru on tullut elämääsi. Hautausopas 1 Kuolema on koskettanut Sinua. Läheinen ihminen on poissa. Suru on tullut elämääsi. Rakkaan ihmisen menettäminen koskee kipeämmin kuin mitkään sanat pystyvät ilmaisemaan. Sinusta voi tuntua,

Lisätiedot

SURUN KOSKETUS. Hautaaminen Lahdessa

SURUN KOSKETUS. Hautaaminen Lahdessa SURUN KOSKETUS Hautaaminen Lahdessa 1 Hyvä Omainen Ennen hautajaisia Kuolema on koskettanut sinua. Läheinen ihminen on poissa. Surun hetkellä saamme turvata Jumalan rakkauteen. Kun omat voimamme eivät

Lisätiedot

Vainajan nimi. Siunausaika: klo. Siunauspaikka. Sanomakellot. Kiitos kirkossa. Muistotilaisuuspaikka. Hautausmaa

Vainajan nimi. Siunausaika: klo. Siunauspaikka. Sanomakellot. Kiitos kirkossa. Muistotilaisuuspaikka. Hautausmaa AVUKSI SURUKOTIIN Vainajan nimi Siunausaika: klo Siunauspaikka Hautausaika klo Sanomakellot klo Kiitos kirkossa Muistotilaisuuspaikka Hautausmaa 1 Avuksi surukotiin Kuolema yllättää aina. Läheisen poismenon

Lisätiedot

Hautausmaan katselmus

Hautausmaan katselmus Hautausmaan katselmus Kirkkoneuvosto huolehtii siitä, että hautausmaan ja sillä olevien rakennusten katselmus suoritetaan vuosittain. Katselmuksessa päätetään toimenpiteistä, joihin hautausmaan hoidosta

Lisätiedot

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Sääntökokoelma E 1 III - 2013 YKV 27.3.2013 Tkli 21.5.2013 Mitätöi lehden X-2006 HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa 27.3.2013 ja vahvistettu Espoon hiippakunnan tuomiokapitulissa

Lisätiedot

Hautausmaalla voi olla myös tuhkan sirottelualue.

Hautausmaalla voi olla myös tuhkan sirottelualue. KEMINMAAN SEURAKUNTA HAUTATOIMEN OHJESÄÄNTÖ 1 1 Hautaustointa koskevat säännökset Seurakunnan hautaustoimessa on noudatettava hautaustoimilaissa, kirkkolaissa, kirkkojärjestyksessä sekä muissa laeissa

Lisätiedot

Lääninhallitus hautaustoimen valvojana

Lääninhallitus hautaustoimen valvojana Lääninhallitus hautaustoimen valvojana Viimeisen tahdon ja hautaustoimilain säännösten periaatteiden valvonta-asioita sekä hautausmaiden kiinteistörekisteriasioita ja ongelmia? HAUTAUSTOIMILAIN YLEISTEN

Lisätiedot

HAMINAN SEURAKUNTA KOKOUSKUTSU 6/2014 Kirkkoneuvosto

HAMINAN SEURAKUNTA KOKOUSKUTSU 6/2014 Kirkkoneuvosto KOKOUSKUTSU 6/2014 Kirkkoneuvosto Kokousaika Tiistaina 17.6.2014 klo 10 Kokouspaikka Kokoonnumme Simeon-talon parkkipaikalla klo 10, josta lähdemme liikkeelle Käsiteltävät asiat Asia nro Liite nro 81 Kokouksen

Lisätiedot

Opas hautausjärjestelyihin. Lapuan tuomiokirkkoseurakunta

Opas hautausjärjestelyihin. Lapuan tuomiokirkkoseurakunta Opas hautausjärjestelyihin Lapuan tuomiokirkkoseurakunta Olemme apunanne surun hetkellä Otamme osaa suruunne. Toivotamme teille voimia ja Taivaallisen Isän siunausta läheisenne saattomatkalla. Tämän opaslehtisen

Lisätiedot

KUOLEMAN KOHDATESSA. Opas omaisille

KUOLEMAN KOHDATESSA. Opas omaisille KUOLEMAN KOHDATESSA Opas omaisille S inulle, jonka läheinen on kuollut Olet nyt surun ajassa. Monet jokapäiväiset asiat muuttavat muotoa elämässäsi. Menetyksesi on mielessäsi aamusta alkaen ja joudut työskentelemään

Lisätiedot

1 (7) HAUTAUSOPAS. Kuka hoitaa hautausjärjestelyt?

1 (7) HAUTAUSOPAS. Kuka hoitaa hautausjärjestelyt? 1 (7) HAUTAUSOPAS Kuka hoitaa hautausjärjestelyt? Läheisen menettäminen on aina raskasta. Monenlaiset tunteet nousevat pintaan. Haikeus, ikävä ja suru kuuluvat luonnollisena osana läheisen menettämiseen.

Lisätiedot

Arkkuhautaus vai tuhkaus HAUTAUSTOIVEENI

Arkkuhautaus vai tuhkaus HAUTAUSTOIVEENI HAUTAUSTOIVEENI Låiheisten toimien helpottamiseksi Låiheisen ihmisen kuoleman jälkeen omaisten on surustaan huolimatta jaksettava ryhtyäkäyteinnön toimiin vainajan hautaamiseksi. Heidåin tehtiivåiiinsä

Lisätiedot

Terijoen hautausmaat. Jaakko Mäkelä

Terijoen hautausmaat. Jaakko Mäkelä Terijoen hautausmaat Jaakko Mäkelä 12.3.2016 Terijoen hautausmaat Perustettu Nykyinen käyttö Muistomerkki Vanha hautausmaa 1905 metsittynyt 2002 Kuokkalan hautausmaa 1912 hautausmaana 2005 Uusi hautausmaa

Lisätiedot

Surun ensimmäiset askeleet...

Surun ensimmäiset askeleet... Surun ensimmäiset askeleet... Läheisen kuoltua tämä tapahtuma täyttää mielen ja elämän. Varsin pian on kuitenkin ryhdyttävä käytännön toimiin vainajan saattamiseksi hautaan. Aina voimat eivät tahdo riittää

Lisätiedot

Kotka-Kymin seurakunta Pöytäkirja 3/2017 Kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunta (1) Läsnä: Ville Mielonen puheenjohtaja.

Kotka-Kymin seurakunta Pöytäkirja 3/2017 Kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunta (1) Läsnä: Ville Mielonen puheenjohtaja. Kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunta (1) Aika: Keskiviikko 3.5.2017 klo 16.30 17.05 kahvitus klo 16.15 Paikka: Kotkan seurakuntakeskus, kokoushuone 1 Läsnä: Ville Mielonen puheenjohtaja Kari Hentunen

Lisätiedot

Surun kohdatessa. - opas läheisensä menettäneelle

Surun kohdatessa. - opas läheisensä menettäneelle Surun kohdatessa - opas läheisensä menettäneelle Siunaus hyvälle matkalle Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä - odotettunakin. Hautaan siunaaminen on tärkeä omaisille

Lisätiedot

AVUKSI HAUTAJAISVALMISTELUIHIN

AVUKSI HAUTAJAISVALMISTELUIHIN AVUKSI HAUTAJAISVALMISTELUIHIN 1 Sisällysluettelo Sinulle.................................. 3 ENNEN HAUTAJAISIA Jäähyväiset sairaalassa.................... 5 Hautatoimisto ja kirkkoherranvirastot... 5

Lisätiedot

SURUN AIKA. Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi

SURUN AIKA. Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi SURUN AIKA Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi 1 Ihmisen elinaika on niin kuin ruohon: kuin kedon kukka hän kukoistaa, ja kun tuuli käy yli, ei häntä enää ole eikä hänen asuinsijansa

Lisätiedot

Kotka-Kymin seurakunta Pöytäkirja 6/2017 Kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunta (1)

Kotka-Kymin seurakunta Pöytäkirja 6/2017 Kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunta (1) Kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunta (1) Aika: Keskiviikko 13.9.2017 klo 16.30 17.45 Kahvitus sankarihautausmaa katselmuksen jälkeen Paikka: Kotkan sankarihautausmaa ja sen jälkeen Kotkan seurakuntakeskus,

Lisätiedot

Surun aika. Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi

Surun aika. Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi Surun aika Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi 1 Ihmisen elinaika on niin kuin ruohon: kuin kedon kukka hän kukoistaa, ja kun tuuli käy yli, ei häntä enää ole eikä hänen asuinsijansa

Lisätiedot

HAUTAUSOPAS RUOKOLAHDEN SEURAKUNNASSA

HAUTAUSOPAS RUOKOLAHDEN SEURAKUNNASSA HAUTAUSOPAS RUOKOLAHDEN SEURAKUNNASSA Saatesanat Tämän oppaan tarkoitus on auttaa siunaus- ja muistotilaisuuden ja muiden hautajaisiin liittyvien asioiden järjestelyissä. Ohjeet on laadittu yleistä käytäntöä

Lisätiedot

ESPOON UTAUSMAASEL RITVA HELMINEN-HALKOLA

ESPOON UTAUSMAASEL RITVA HELMINEN-HALKOLA ESPOON KAUPUNKISUUNNITEL UPUNKISUUNNITELUKESK UKESKUKSENTUTKIMUKSIA UKSENTUTKIMUKSIA JA SELVITYKSIÄ B71:2004 ESPOON HAUT UTAUSMAASEL USMAASELVITYS RITVA HELMINEN-HALKOLA ESPOON KAUPUNKI KAUPUNKISUUNNITTELUKESKUS

Lisätiedot

VETERAANI- PERINNETTÄ LUOMASSA

VETERAANI- PERINNETTÄ LUOMASSA VAPAAEHTOINEN VETERAANITYÖ VETERAANI- PERINNETTÄ LUOMASSA 1939-1945 Talvi- ja jatkosota 1967-2017 Pukkilan Sotaveteraanit 50 vuotta PUKKILAN SOTAVETERAANIT RY Jaakko Karjalainen, 92 vuotta, on Uudenmaan

Lisätiedot

SURUN KOSKETUS. Hautaaminen Lahdessa

SURUN KOSKETUS. Hautaaminen Lahdessa SURUN KOSKETUS Hautaaminen Lahdessa 1 Hyvä Omainen Kuolema on koskettanut sinua. Läheinen ihminen on poissa. Surun hetkellä saamme turvata Jumalan rakkauteen. Kun omat voimamme eivät riitä, meitä kannattelee

Lisätiedot

Paimion seurakunta. Hautausmuistio

Paimion seurakunta. Hautausmuistio Paimion seurakunta Hautausmuistio Sisällysluettelo Lukijalle...3 Yleistä...4 Hautapaikka-asiat...4 Hautausmaat...5 Hautaus- ja muistotilaisuus...6 Haudanhoito...7 Perennahoito...8 Haudanhoitomaksuun sisältyvät

Lisätiedot

KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 3/2016 YHTEINEN KIRKKOVALTUUSTO 1 (9)

KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 3/2016 YHTEINEN KIRKKOVALTUUSTO 1 (9) YHTEINEN KIRKKOVALTUUSTO 1 (9) Aika: Keskiviikko 14.12.2016 kello 18.00-18.35 Paikka: Langinkosken kirkko, Toivonsali Läsnä: Heikki J. Oksanen puheenjohtaja Aimo Ilomäki varapuheenjohtaja Onni Hämäläinen

Lisätiedot

Opas hautajaisjärjestelyihin Oulun ev.lut. seurakunnat

Opas hautajaisjärjestelyihin Oulun ev.lut. seurakunnat ~ Läheisen kuoltua ~ Opas hautajaisjärjestelyihin Oulun ev.lut. seurakunnat Sinulle surussasi ENNEN HAUTAJAISIA 3 Kuoleman tapahduttua 3 Suruliputus 3 Hautajaisjärjestelyt 4 Hautausmaa ja hautapaikka 4

Lisätiedot

Opas hautajaisjärjestelyihin Oulun ev.-lut. seurakunnat

Opas hautajaisjärjestelyihin Oulun ev.-lut. seurakunnat ~ Läheisen kuoltua ~ Opas hautajaisjärjestelyihin Oulun ev.-lut. seurakunnat Oulun tuomiokirkko, Kirkkokatu Karjasillan kirkko, Nokelantie 39 Tuiran kirkko, Myllytie 5 Oulujoen kirkko, Oulujoentie 69 Sinulle

Lisätiedot

Paimion seurakunta. Hautausmuistio

Paimion seurakunta. Hautausmuistio Paimion seurakunta Hautausmuistio Sisällysluettelo 7.1.2014 Lukijalle...3 Yleistä...4 Hautapaikka-asiat...4 Hautausmaat...5 Hautaus- ja muistotilaisuus...6 Haudanhoito...8 Perennahoito...9 Haudanhoitomaksuun

Lisätiedot

Päivän aikataulu on seuraava: Klo 8.00-20.00 Juhlaliputus Klo 18.00-20.00 Juhlavalaistus

Päivän aikataulu on seuraava: Klo 8.00-20.00 Juhlaliputus Klo 18.00-20.00 Juhlavalaistus Kaupunginhallitus 425 13.10.2014 Kaupunginhallitus 437 20.10.2014 Itsenäisyyspäivän tilaisuuksien järjestäminen 6.12.2014 1181/07.02.02.04.00.00/2014 KH 425 Itsenäisyyspäivän viettoon Lappeenrannassa kuuluvat

Lisätiedot

HAMINAN SEURAKUNTA KOKOUSKUTSU 7/2013 Kirkkoneuvosto. keskiviikko 19.6.2013 8.30 alkaen

HAMINAN SEURAKUNTA KOKOUSKUTSU 7/2013 Kirkkoneuvosto. keskiviikko 19.6.2013 8.30 alkaen KOKOUSKUTSU 7/2013 Kirkkoneuvosto Kokousaika Kokouspaikka keskiviikko 19.6.2013 8.30 alkaen Hautausmaat Käsiteltävät asiat Asia nro Liite nro 79 Kokouksen avaus 80 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

HAUTAMUISTOMERKKIOHJE. Liite Tornion seurakunnan hautaustoimen ohjesääntöön. Kirkkoneuvosto

HAUTAMUISTOMERKKIOHJE. Liite Tornion seurakunnan hautaustoimen ohjesääntöön. Kirkkoneuvosto HAUTAMUISTOMERKKIOHJE Liite Tornion seurakunnan hautaustoimen ohjesääntöön Kirkkoneuvosto 20.6.2016 102 1) Ohjeistuksen tarkoituksena on ohjata muistomerkin valinnassa, hoidossa, kunnostuksessa, muutoksessa,

Lisätiedot

Puumalan seurakunnan HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ. Hyväksytty kirkkovaltuustossa 5.7.2004 ja vahvistettu Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulissa 29.9.

Puumalan seurakunnan HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ. Hyväksytty kirkkovaltuustossa 5.7.2004 ja vahvistettu Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulissa 29.9. Puumalan seurakunnan HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty kirkkovaltuustossa 5.7.2004 ja vahvistettu Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulissa 29.9.2004 1 Hautaustointa koskevat säännökset Seurakunnan hautaustoimessa

Lisätiedot

HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA

HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA 1 VAASAN SEURAKUNTAYHTYMÄ HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa maaliskuun 11. päivänä 2004 ja vahvistettu Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulissa marraskuun 3. päivänä 2004.

Lisätiedot

KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 3/2012 YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (19)

KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 3/2012 YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (19) YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (19) Aika: Keskiviikko 21.3.2012 kello 16.30-18.40 Paikka: Kotkan seurakuntakeskus, kokoushuone 1 Läsnä: Hannu Marttila puheenjohtaja Kaisa Rönkä varapuheenjohtaja Seppo Eerola

Lisätiedot

SURUN KOHDATESSA. Opas hautajaisten järjestämiseen

SURUN KOHDATESSA. Opas hautajaisten järjestämiseen SURUN KOHDATESSA Opas hautajaisten järjestämiseen SINUA ON KOHDANNUT SURU Olet menettänyt läheisesi. Seurakunta on tukenasi. Kuljemme kanssasi tiellä, jossa monenlaiset tunteet ja asiat nousevat esille.

Lisätiedot

Kokoontuminen Kotkan seurakuntakeskuksen eteen, Heinon pienoisbussi odottelee seurakuntakeskuksen edessä.

Kokoontuminen Kotkan seurakuntakeskuksen eteen, Heinon pienoisbussi odottelee seurakuntakeskuksen edessä. Aika: Tiistai 30 päivänä heinäkuuta 2013 klo 9.00 Paikka: Kokoontuminen Kotkan seurakuntakeskuksen eteen, Heinon pienoisbussi odottelee seurakuntakeskuksen edessä. Läsnä: Kai Holmberg puheenjohtaja Aimo

Lisätiedot

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 5/2014 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (8)

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 5/2014 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (8) KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (8) Aika: 16.4.2014 kello 16.30 18.05 Johtokunnan jäsenet paikalle kello 16.00 Paikka: Kotkan seurakuntakeskus, kokoushuone 1 Läsnä: Kai Holmberg puheenjohtaja

Lisätiedot

Lotta-patsas Kirkkokadulla

Lotta-patsas Kirkkokadulla Kaupunginhallitus 473 29.10.2012 Kaupunginhallitus 497 12.11.2012 ITSENÄISYYSPÄIVÄN TILAISUUDET 6.12.2012 733/014/2012 KH 473 Kaupungin, seurakuntayhtymän, Maasotakoulun, rajavartiostojen ja järjestöjen

Lisätiedot

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI PERUSTURVA. Ohjelehtinen vainajan omaisille

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI PERUSTURVA. Ohjelehtinen vainajan omaisille PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI PERUSTURVA Ohjelehtinen vainajan omaisille Tämän pienen kirjasen tarkoituksena on olla avuksi tilanteissa, jolloin läheinen on kuollut, suru ja ikävä täyttää sydämen ja monet käytännön

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN HAUTAUSMAA VUODESTA 1957

JÄRVENPÄÄN HAUTAUSMAA VUODESTA 1957 1 JÄRVENPÄÄN HAUTAUSMAA VUODESTA 1957 Hautausmaa on kuvaus vireästä paikkakunnasta. Kirjailija Jarkko Laineen ajatus nousee mieleen, kun kulkee Järvenpään hautausmaalla. Nuoren paikkakunnan hautausmaa

Lisätiedot

TAMPEREEN EV. LUT. SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

TAMPEREEN EV. LUT. SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ TAMPEREEN EV. LUT. SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa 20.11.2014 Vahvistettu Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulissa 14.1.2015 1 Hautaustointa koskevat

Lisätiedot

korttelit 7-11, 25, 28 32, 34, 35, 37 39, 41, 42, 44 46, 52A, 52B, 52C,52D,52E, 53 56, 58 60, 65A, 66 70, 72, 73

korttelit 7-11, 25, 28 32, 34, 35, 37 39, 41, 42, 44 46, 52A, 52B, 52C,52D,52E, 53 56, 58 60, 65A, 66 70, 72, 73 Korttelit Hautakorttelit: korttelit 7-11, 25, 28 32, 34, 35, 37 39, 41, 42, 44 46, 52A, 52B, 52C,52D,52E, 53 56, 58 60, 65A, 66 70, 72, 73 Korttelit on tarkoitettu arkkuhautaukseen ja niissä on yhtenäinen

Lisätiedot

OSASTOT A-D. Akaan hautausmaa OSASTO A

OSASTOT A-D. Akaan hautausmaa OSASTO A Akaan hautausmaa OSASTOT A-D OSASTO A Osasto A sijaitsee Akaan hautausmaan pohjoissivulla. Osasto muodostaa yhdessä osaston B kanssa vuonna 1890 perustetun hautausmaan vanhimman osan ja hautausmaan alkuperäinen

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Itsenäisyyspäivän tilaisuuksien järjestäminen / /2017 KH 524

Kaupunginhallitus Itsenäisyyspäivän tilaisuuksien järjestäminen / /2017 KH 524 Kaupunginhallitus 524 30.10.2017 Itsenäisyyspäivän tilaisuuksien järjestäminen 6.12.2017 896/07.02.02.04.00.00/2017 KH 524 Esittelijä: Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva Valmistelija/lisätiedot: Tapahtumatoiminnan

Lisätiedot

TOIMITILAHINNASTO 1.1.2015 ALKAEN Toimitilat ryhmitellään seuraaviin maksuluokkiin:

TOIMITILAHINNASTO 1.1.2015 ALKAEN Toimitilat ryhmitellään seuraaviin maksuluokkiin: TOIMITILAHINNASTO 1.1.2015 ALKAEN Toimitilat ryhmitellään seuraaviin maksuluokkiin: A. Perhejuhlat, yhdistysten kokoukset ym. yksityistilaisuudet esim. muistotilaisuus ja kastejuhla Seurakuntasali tai

Lisätiedot

LAUKAAN SEURAKUNTA. Laukaan hautausmaa

LAUKAAN SEURAKUNTA. Laukaan hautausmaa LAUKAAN SEURAKUNTA Laukaan hautausmaa Kristillinen hautaaminen rakentuu ylösnousemususkon varaan. Paavali kirjoittaa, että Jumalan rakkaudesta ei voi erottaa kuolema eikä elämä (Room. 8:38-39). Myös kuolemansa

Lisätiedot

Vantaan kaupunki Kaupunkisuunnitteluyksikkö YK0016/ 19.12.2003 HAUTAUSMAAT

Vantaan kaupunki Kaupunkisuunnitteluyksikkö YK0016/ 19.12.2003 HAUTAUSMAAT Vantaan kaupunki Kaupunkisuunnitteluyksikkö YK0016/ 19.12.2003 HAUTAUSMAAT ESIPUHE 2 HAUTAUSMAAT 3 HAUTAUSMAAT VANTAALLA JA KAAVATILANNE 3 Helsingin Pitäjän Kirkonkylän hautausmaa 4 Ruskeasannan hautausmaa

Lisätiedot

SEURAKUNNALLE PALAUTUVAT HAUDAT

SEURAKUNNALLE PALAUTUVAT HAUDAT SEURAKUNNALLE PALAUTUVAT HAUDAT SHKL koulutus Hämeenlinna 4.4.2006 Puistopäällikkö Antti Pekuri Miten eri tavoin hautoja siirtyy takaisin seurakunnalle? 1. Määräajaksi luovutettu hauta KL 17 :2 2. Haudan

Lisätiedot

Sääntökokoelma E 9 IV Ykn Ykv Tkli TAPIOLAN KIRKKOTARHAN KÄYTTÖSUUNNITELMA JA HAUTAUSMAAKAAVA

Sääntökokoelma E 9 IV Ykn Ykv Tkli TAPIOLAN KIRKKOTARHAN KÄYTTÖSUUNNITELMA JA HAUTAUSMAAKAAVA Sääntökokoelma E 9 IV - 2005 Ykn 16.12.2002 Ykv 22.1.2003 Tkli 20.3.2003 TAPIOLAN KIRKKOTARHAN KÄYTTÖSUUNNITELMA JA HAUTAUSMAAKAAVA 2 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1 Hautausmaan nimi ja perustaminen...

Lisätiedot

Pudasjärven seurakunta

Pudasjärven seurakunta Kn. 13.5.2014 asia nro 7 62 Kv. 21.5.2014 asia nro 10 10 Oulun hiippakunnan tuomiokapituli 27.8.2014/nro 398 Pudasjärven seurakunta Sarakylän hautausmaan käyttösuunnitelma Pudasjärven seurakunnan Sarakylän

Lisätiedot

Muistilista hautajaisten järjestäjälle - 10 tärkeää asiaa

Muistilista hautajaisten järjestäjälle - 10 tärkeää asiaa Muistilista hautajaisten järjestäjälle - 10 tärkeää asiaa 1. Miten hautajaisten järjestäminen aloitetaan? Hautajaisjärjestelyihin voi ryhtyä heti kuolemantapauksen jälkeen, mutta kiirettä tälle ei ole.

Lisätiedot

Haudalle sijoitettua muistomerkkiä ei saa poistaa ilman hautausmaan ylläpitäjän suostumusta.

Haudalle sijoitettua muistomerkkiä ei saa poistaa ilman hautausmaan ylläpitäjän suostumusta. LIEKSAN SEURAKUNTA HAUTAMUISTOMERKKIOHJE Kirkkoneuvosto Hyväksytty 28.4.2006 62 Astuu voimaan 1.6.2006 Kumoaa 16.4.2003 hyväksytyn ohjeen MUISTOMERKKI Tätä Lieksan seurakunnan hautaustoimen ohjesääntöön

Lisätiedot

KAUNIAISTEN KAUPUNGIN HAUTAUSMAAN SÄÄNTÖ

KAUNIAISTEN KAUPUNGIN HAUTAUSMAAN SÄÄNTÖ y:\kanslia\säännöt\hautausm.sää Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 17.6.1991 65 astuu voimaan 1.8.1991 Kaupunginvaltuusto muuttanut 16.6.1997 48 1.7.1997 lukien KAUNIAISTEN KAUPUNGIN HAUTAUSMAAN SÄÄNTÖ I Hallinto

Lisätiedot

Herra, kenen luo me menisimme?

Herra, kenen luo me menisimme? Herra, kenen luo me menisimme? Sinulla on ikuisen elämän sanat. (Joh. 6:68) Olette menettänyt läheisenne. Otamme osaa suruunne. Läheisen kuolema hämmentää ja tuo myös monia käytännön kysymyksiä. Toivomme

Lisätiedot

Kun läheinen on poissa. Ohjeita hautausjärjestelyihin

Kun läheinen on poissa. Ohjeita hautausjärjestelyihin Kun läheinen on poissa Ohjeita hautausjärjestelyihin Sisältö Kun läheinen on poissa................ 1 Hautausjärjestelyt................... 4 Hautausmaat ja hautaamismuodot......... 5 Kuolinilmoitus ja

Lisätiedot

OPAS HAUTAJAISJÄRJESTELYIHIN.

OPAS HAUTAJAISJÄRJESTELYIHIN. OPAS HAUTAJAISJÄRJESTELYIHIN www.ylivieskanseurakunta.fi Läheisen kuollessa Läheisen ja rakkaan ihmisen poismeno aiheuttaa surua ja hämmennystä. Surun keskellä on myös hoidettava monia käytännön asioita,

Lisätiedot

HAUTAMUISTOMERKKEJÄ KOSKEVAT OHJEET

HAUTAMUISTOMERKKEJÄ KOSKEVAT OHJEET Hautaustoimi 1/6 HAUTAMUISTOMERKKEJÄ KOSKEVAT OHJEET Hyväksytty yhteisessä kirkkoneuvostossa 19.3.2009. Ohjeet ovat voimassa 1.5.2009 alkaen. 1 Muistomerkkisuunnitelman hyväksyminen 2 Materiaali 3 Koko

Lisätiedot

Surun kohdattua OHJEITA LÄHEISEN KUOLEMAN JÄLKEEN KUKA HOITAA HAUTAUSJÄRJESTELYT?

Surun kohdattua OHJEITA LÄHEISEN KUOLEMAN JÄLKEEN KUKA HOITAA HAUTAUSJÄRJESTELYT? Surun kohdattua Surun kohdattua OHJEITA LÄHEISEN KUOLEMAN JÄLKEEN Läheisen ihmisen kuolema pysähdyttää. Sureva ihminen tarvitsee tukea. Kristillinen seurakunta tahtoo olla mukana auttamassa. Sen tehtävä

Lisätiedot

Pitäjänmäen seurakunta

Pitäjänmäen seurakunta Pitäjänmäen seurakunta PITÄJÄNMÄEN SEURAKUNTA Pitäjänmäen seurakunta sijaitsee Länsi-Helsingissä. Naapureina ovat Vihdintien itäpuolella Haagan ja Kannelmäen seurakunnat. Länsi-puolella alkaa Espoo. Seurakuntaan

Lisätiedot

uoleman kohdatessa Psalmi 103

uoleman kohdatessa Psalmi 103 K uoleman kohdatessa Ihmisen elinpäivät ovat niin kuin ruoho, hän kukoistaa niin kuin kukkanen kedolla. Kun tuuli käy hänen ylitsensä, ei häntä enää ole, eikä hänen asuinsijansa häntä tunne. Mutta Herran

Lisätiedot

HAUTAMUISTOMERKKIOHJE. Liite Tornion seurakunnan hautaustoimen ohjesääntöön. Kirkkoneuvosto

HAUTAMUISTOMERKKIOHJE. Liite Tornion seurakunnan hautaustoimen ohjesääntöön. Kirkkoneuvosto HAUTAMUISTOMERKKIOHJE Liite Tornion seurakunnan hautaustoimen ohjesääntöön Kirkkoneuvosto 20.6.2016 102 1) Ohjeistuksen tarkoituksena on ohjata muistomerkin valinnassa, hoidossa, kunnostuksessa, muutoksessa,

Lisätiedot

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 7/2014 YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (16)

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 7/2014 YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (16) YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (16) Aika: Keskiviikko 15.10.2014 kello 16.30-18.00 Paikka: Kotkan seurakuntakeskus, kokoushuone 1 Läsnä: Hannu Marttila puheenjohtaja Kaisa Rönkä varapuheenjohtaja Seppo Eerola

Lisätiedot

HAUTAUSHINNASTO. HAUTAPAIKKAMAKSUT JA HAUTAUSMAKSUT alkaen

HAUTAUSHINNASTO. HAUTAPAIKKAMAKSUT JA HAUTAUSMAKSUT alkaen HAUTAUSHINNASTO HAUTAPAIKKAMAKSUT JA HAUTAUSMAKSUT 1.1.2018 alkaen Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa 27.9.2017 (4/2017, 31 ) HAUTAPAIKKAMAKSUT 1.1.2018 ALKAEN ARKKUHAUTA lahtelaiset ulkopaikkakuntalaiset

Lisätiedot

HAUTAUSJARJ ESTELYN I

HAUTAUSJARJ ESTELYN I aa HAUAUSJARJ ESELYN I Omoislen loimien helpolfomiseksi Läheisen ihmisen kuoleman jälkeen omaisten on surustaan huolimatta jaksettava ryhtyä käytännön toimiin vainajan hautaamiseksi. Heidän tehtäväänsä

Lisätiedot