Sisällysluettelo. Kotka-Kymin seurakuntayhtymän hautausmaat ja siunauskappelit

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sisällysluettelo. Kotka-Kymin seurakuntayhtymän hautausmaat ja siunauskappelit 2011-2012"

Transkriptio

1 Kotka-Kymin seurakuntayhtymän hautausmaat ja siunauskappelit

2 2 Sisällysluettelo Kotkan siunauskappelien sijainti (kartta) 3 Yleistä hautaamisesta 4 Hautauspaikat 4 Siunauspaikat ja hautojen hoitosopimukset 5 Parikan hautausmaa ja siunauskappeli 6-9 Laajakosken hautausmaa ja siunauskappeli Helilän hautausmaa, Helilän kappelihautausmaa ja siunauskappeli Metsäkulman hautausmaa ja siunauskappeli Kotkan Vanha hautausmaa 19 Mussalon hautausmaa 20 Kymin Vanha hautausmaa 21 Kymin sankarihautausmaa 22 Hurukselan hautausmaa 23 Kirkonmaan hautausmaa 24 Kotkan sankarihautausmaa Tuhkansirottelupaikka Ankkuriluodolla 25 Lähteet ja lisätietoja 26 Vihkosen suunnittelu ja toteutus 26 Kirkkojen, siunauskappelien ja hautausmaiden osoitteet 27

3 3 Kotkan siunauskappelien sijainti Parikan hautausmaan siunauskappeli, sivuilla 6-9 Laajakosken hautausmaan siunauskappeli, sivuilla Helilän hautausmaan siunauskappeli, sivuilla Metsäkulman hautausmaan siunauskappeli, sivuilla 16-18

4 4 Yleistä hautaamisesta Kotka-Kymin seurakuntayhtymän hautausmaille on vuodessa noin 600 hautausta, joista noin kaksi kolmasosaa on uurnahautauksia. Tuhkauksesta on viime vuosina tullut yleisin hautausmuoto. Hautauspaikat Kotkalaiset voivat valita hautausjärjestelyjen yhteydessä hautapaikan haluamaltaan hautausmaalta. Kotkan, Kymin ja Langinkosken seurakunnilla on vuoden 2005 alusta käytettävissään kymmenen hautausmaata: Parikan hautausmaa, Laajakosken hautausmaa, Metsäkulman hautausmaa, Helilän hautausmaa ja Helilän kappelihautausmaa, Kotkan Vanha hautausmaa, Kymin Vanha hautausmaa, Mussalon hautausmaa, Hurukselan hautausmaa ja Kirkonmaan saari-hautausmaa. Hautaustoimea hallinnoi Kotka-Kymin seurakuntayhtymä. Parikan hautausmaalla ja Kotkan Vanhalla hautausmaalla on erilliset uurnalehtoalueet. Helilän kappelihautausmaa on uurnahautausmaa. Uurnahautausosastoja on myös Metsäkulman, Laajakosken ja Helilän hautausmailla. Uurnia voi haudata arkkusukuhautoihin kaikilla hautausmailla. Ahkeraliisat Parikan uurna-alueella. Kuva: Ulla Spännäri 2001.

5 5 Siunauspaikat Siunaustilaisuudet järjestetään ensisijaisesti vainajan kotiseurakunnan siunauskappelissa tai kirkossa. Sen voi myös valita hautauspaikan mukaan. Kirkossa tapahtuvaan siunaukseen voi varata ajan vain seurakunnan jäsenelle. Avuksi hautausjärjestelyihin vihkoa on saatavana seurakuntien virastoista, hautaustoimistoista ja kotisivuilta Hautojen hoitosopimukset Hoitosopimuksia tehdään puhelimitse , fax ja seurakuntien virastoissa: Kotka-Kymin seurakuntayhtymän keskusrekisterissä os. Mariankatu 14 E p Kymin seurakuntatoimistossa os. Eteläinen Karjalantie 7 ajalla , p Karhulan seurakuntakeskuksen peruskorjauksen valmistuttua os. Karhulantie 33, p Langinkosken seurakuntatoimistossa os. Langinkoskentie 1 p Kesällä Hoitokauden aikana kesä-syyskuussa hautojen hoitoon liittyvissä kysymyksissä palvelevat: Parikan hautausmaatoimisto p klo Parikan, Mussalon ja Kotkan vanha hautausmaa p Helilän, Laajakosken, Metsäkulman, Hurukselan ja Kymin vanha hautausmaa p

6 6 Parikan hautausmaa Parikan hautausmaa vihittiin käyttöön 1. syyskuuta Alueen suunnitteli arkkitehti Ola Manström ja 1928 valmistuneen kappelin arkkitehti Ilmari Launis. Nykyisen vuonna 1960 valmistuneen kappelin ja 1973 sen yhteyteen rakennetun Kymen krematorion on suunnitellut arkkitehti Lauri Heinänen. Parikan siunauskappeli. Kuva: Ulla Spännäri 2006.

7 7 Lasimaalauksen Kristus ristillä on tehnyt Ilmari Launis vuonna Kuva: Ulla Spännäri 2008.

8 8 Parikan kappelissa on 108 istumapaikkaa. Kuva: Erkko Vuorensola Parikan siunauskappelin ja hautausmaan osoite on: Parikantie 81, Kotka

9 9 Parikan hautausmaa on alueeltaan laajin seurakuntayhtymän hautausmaista. Parikalla on vuosittain lähes 300 hautausta. Hautausmaan kokonaispinta-ala on 23 hehtaaria, mistä varsinaisessa hautausmaakäytössä on noin puolet. Hautausmaa sijaitsee 10 kilometrin päässä Kotkan ydinkeskustasta ja noin neljä kilometriä Helilästä. Parikan hautausmaan uurnalehto on vihitty käyttöön vuonna Uurnalehdon on suunnitellut hortonomi Arto Pulkkinen. Uurna-alueella on yksittäisten hautamuistomerkkien lisäksi yhteismuistomerkit Elämän kirja, Elämän kivi ja Elämän kehä. Uurna-alueen muistomerkki Elämän kehä. Kuva: Ulla Spännäri 2007.

10 10 Laajakosken hautausmaa Laajakosken kaupunginosassa sijaitseva hautausmaa otettiin käyttöön vuonna Ensimmäinen siunauskappeli rakennettiin vuonna 1956 ja purettiin 2000-luvun alussa. Arkkitehti Ulla Hovin suunnittelema uusi kappelirakennus vihittiin käyttöön Laajakosken kappeli. Kuva: Tuula Mäkitalo Kappelissa on istumapaikkoja 120 henkilölle. Laajakosken kappeli sisältä. Kuva: Leo Märkälä 2003.

11 11 Laajakosken uurnaalueen yhteismuistomerkki. Kuva: Tuula Mäkitalo Laajakosken siunauskappelin ja hautausmaan osoite: Laajakoskentie 221, Kotka

12 12 Laajakosken kappelin urut. Kuva: Ulla Spännäri 2005.

13 13 Helilän hautausmaa Helilän hautausmaan vanhinta osaa. Kuva: Ulla Spännäri Helilän kappelihautausmaa Kymin kirkon itäpuolella sijaitseva hautausmaa on otettu käyttöön vuonna 1893 nimellä Uusi hautausmaa. Nimi muutettiin 1980-luvulla kaupunginosan mukaan Helilän hautausmaaksi. Alueen vanhimmissa osissa on säilynyt yli sata vuotta vanhoja rautaristejä ja luonnonkivistä rakennettu kiviaita. Helilän siunauskappelin takana sijaitseva uurnalehto otettiin käyttöön vuonna Kivikkoiseen rinteeseen sijoittuvan alueen suunnitteli hortonomi Olavi Kivi. Ympäröivään metsäluontoon kauniisti sopeutuneella uurna-alueella on paikallisen kiviliikkeen perustajan Osmo Vikmanin Kymin harmaasta graniitista veistämä enkelipatsas. Helilän hautausmaan, kappelin, ja kappelihautausmaan osoite on Suntionkatu 18. Helilän kappelihautausmaan enkelipatsas. Kuva: Ulla Spännäri 2008.

14 14 Kappelihautausmaan yhteismuistomerkki. Kuva: Ulla Spännäri Helilän siunauskappelin, hautausmaan ja kappelihautausmaan osoite on Suntionkatu 18, Kotka Helilän siunauskappeli on rakennettu vuonna Sen on suunnitellut rakennusmestari Vilho Rikka.

15 15 Helilän siunauskappeli syysasussa. Kuva: Tuula Mäkitalo Helilän kappelissa on istumapaikkoja noin 30 henkilölle. Kuva: Erkko Vuorensola 2007.

16 16 Metsäkulman hautausmaa Metsäkulman hautausmaa on otettu käyttöön vuonna Hautausmaan kokonaispinta-ala on 5,2 hehtaaria, ja osastoja on 12. Metsäkulman hautausmaa. Kuva: Ulla Spännäri Metsäkulman siunauskappeli Hautausmaan siunauskappeli valmistui vuonna Sen on suunnitellut arkkitehti Elli Toikka. Kappeli on saneerattu vuonna 1979 ja 1990-luvulla. Kappelin salissa on 100 istumapaikkaa ja urkuparvella noin 20. Siunauskappelin lähellä oleva uurna-alue otettiin käyttöön syksyllä Metsäkulman kappeli ja kellotorni. Kuva: Ulla Spännäri 2009.

17 17 Metsäkulman siunauskappelin ja hautausmaan osoite on Östringinkatu 4, Kotka

18 18 Metsäkulman siunauskappeli sisältä. Kuva: Erkko Vuorensola Metsäkulman siunauskappeli. Kuva: Ulla Spännäri 2009.

19 19 Kotkan Vanha hautausmaa Kotkan Vanha hautausmaa sijaitsee Korelan kaupunginosassa, noin kolme kilomeriä Kotkan keskustasta. Alue vuonna 2000 perustettuine uurnalehtoineen jää kiilamaisesti Hyväntuulenja Kotkantien väliin. Uusi huoltorakennus valmistui vuonna Osoite Kotkantie 60. Huoltorakennus ja avoin hautasija. Kuva: Ulla Spännäri Kotkan Vanha hautausmaa on perustettu vuonna Hautausmaan pinta-ala oli perustettaessa noin 0,8 ha. Vuonna 1994 tehdyn aluehankinnan jälkeen hautausmaan kokonaispinta-alaksi tuli 1,3 ha. Hautausmaan vanhimman osan yleisilme on päätetty säilyttää nykyisellään. Vanhan hautausmaan uurnalehdon on suunnitellut hortonomi Raimo Heikkinen. Rakennusmestari Jorma Kallioisen suunnittelema kellotapuli valmistui vuonna Hautausmaalla ei ole siunauskappelia. Kellotapuli. Kuva: Ulla Spännäri 2010.

20 20 Mussalon hautausmaa Mussalon hautausmaa sijaitsee lähellä Santalahden leirintäaluetta, osoitteessa Niinilahdentie 33. Hautausmaa perustettiin aikanaan Mussalon saareen ja vihittiin käyttöönsä vuonna Alkuvaiheessa hautausmaaksi varattu alue oli vain 2250 neliömetriä. Myöhempien aluehankintojen jälkeen hautausmaan kokonaispinta-alaksi on tullut 2,73 hehtaaria, josta runsaat puoli hehtaaria on varsinaisessa hautausmaakäytössä. Vuonna 2002 valmistunut kellotapuli on arkkitehti Ulla Hovin suunnittelema. Tapulin soittokello on peräisin Lavansaaren kirkosta. Hautausmaalla ei ole siunauskappelia. Mussalon hautausmaan kellotapuli. Kuva: Ulla Spännäri 2009.

21 21 Kymin Vanha hautausmaa Kymin kirkon länsipuolella, Karhulantien varrella sijaitseva Kymin Vanha hautausmaa on otettu käyttöön vuonna Hautausmaata alun perin ympäröinyt katettu puuaita korvattiin kyläkunnittain tuoduista aineksista rakennetulla kiviaidalla vuonna Kymin Vanha hautausmaa on kokonaisuutena arvokas vanhojen kymiläisten sukujen ja alueella vaikuttaneiden suurmiesten muistomerkki. Osoite on Karhulantie 77. Zalewskien hauta. Kuva: Tuula Mäkitalo Sinebrychoffin sukuhauta Kymin Vanha hautausmaa. Kuva: Seppo Palviainen Kuva: Ulla Spännäri 2005.

22 22 Kymin sankarihautausmaa Kymin Vanhan hautausmaan vieressä sijaitsevalla Kymin sankarihautausmaalla on 380 sankarivainajan viimeinen leposija. Sankarihautausmaa on vihitty käyttöön vuonna Hautausmaa-alueen sekä Vehmaan punaisesta graniitista valmistetun sankaripatsaan ovat suunnitelleet arkkitehti Hilding Ekelund ja kuvanveistäjä Viktor Jansson. Sankarihautausmaan osoite on Karhulantie 77. Kymin sankarihautausmaan patsas. Kuva: Ulla Spännäri Näkymä Kymin sankarihautausmaalle. Kuva: Tuula Mäkitalo 2007.

23 23 Hurukselan hautausmaa Hurukselan kylässä, noin 23 kilometrin päässä Karhulan keskustasta sijaitseva hautausmaa otettiin käyttöön vuonna Se sijaitsee lähellä Kymijokea. Hautausmaalla ei ole kappelia. Vainajien siunaaminen tapahtuu vanhan perinteen mukaan joko haudalla tai Kymin kirkossa. Hurukselan hautausmaan osoite on Kahrinkangas 27. Hurukselan hautausmaa. Kuva: Tuula Mäkitalo 2006.

24 24 Kirkonmaan hautausmaa Kuutsalon asukkaiden hautausmaa Kirkonmaan saaressa on otettu käyttöön vuonna Kesäaikaan hautausmaalle pääsee meritse hautausmaan vieressä sijaitsevalta laiturilta. Kappelia ei ole. Hautakumpu Kirkonmaan hautausmaalla Kuutsalossa. Arkistokuva/Linnea Lommi. Kotkan sankarihautausmaa Kotkan sankarihautausmaa sijaitsee Kotkan kirkkopuistossa, osoite on Kirkkokatu 26. Kotkan sankarihautausmaan yhteismuistomerkin Sankarien lepo on suunnitellut Emil Fílén. Mustasta Jyväskylän graniitista valmistettu muistomerkki paljastettiin Yhteismuistomerkkiä ympäröi laaja liuskekivellä päällystetty alue. Kotkan sankarihautausmaalla on 480 yksittäistä muistomerkkiä vuosien sankarivainajille. Sankarihautausmaan saneeraus valmistui vuonna Yhteismuistomerkki Sankarien lepo. Kuva: Tuula Mäkitalo 2007.

25 25 Kotkan sankarihautausmaa. Kuva: Tuula Mäkitalo Kotkan Katariinanpuiston Ankkuriluodolla sijaitsee avoin tuhkansirottelupaikka. Sen osoite on Kartariinan Meripuisto 42. Katariinanniemen ankkuri. Kuva: Ulla Spännäri 2008.

26 26 Lähteet ja lisätietoja Kaisu Harjunpää: Hiljaisuus puhuu Kotka-Kymin seurakuntayhtymän hautausmaat. Painokotka Oy Kirja on ostettavissa seurakuntien keskusrekisteristä os. Mariankatu 14 E, Kotka. Avuksi hautajaisjärjestelyihin -vihkonen sisältää käytännön ohjeita siunaustilaisuuksien järjestelyihin. Kotkan, Kymin ja Langinkosken ev.lut. seurakunnat ja Kotka-Kymin seurakuntayhtymä Vihko on ilmaiseksi saatavissa seurakuntien virastoista, hautaustoimistoista ja seurakuntien kotisivuilta > Palvelut > Hautausasiat ja hautainhoito Vihkosen suunnittelu ja toteutus Suunnittelu ja tekstit: Tuula Mäkitalo ja Ulla Spännäri Kansikuva: Siunauskappelit, Ulla Spännäri Karttapiirrokset: Matti Mäkelä Takakansi: Kymin sankarihautausmaan kiviaitaa, Tuula Mäkitalo

27 27 Kirkkojen, siunauskappelien ja hautausmaiden osoitteet Kirkot Kotkan kirkko, Kirkkokatu 26, Kotka Kymin kirkko, Suntionkatu 18, Kotka Langinkosken kirkko, Langinkoskentie 1, Kotka Ruonalan kirkko, Mäkeläntie 2, Kotka Haapasaaren kirkko, Haapasaaressa Siunauskappelit Parikan siunauskappeli, Parikantie 81, Kotka Laajakosken siunauskappeli, Laajakoskentie 221, Kotka Metsäkulman siunauskappeli, Östringinkatu 4, Kotka Helilän siunauskappeli, Suntionkatu 18, Kotka Hautausmaat Parikan hautausmaa ja Kymen krematorio, Parikantie 81, Kotka Laajakosken hautausmaa, Laajakoskentie 221, Kotka Metsäkulman hautausmaa, Östringinkatu 4, Kotka Helilän hautausmaa ja kappelihautausmaa, Suntionkatu 18, Kotka Helilän hautausmaan huoltorakennus, Suntionkatu 24, Kotka Kotkan Vanha hautausmaa, Kotkantie 60, Kotka Kymin Vanha hautausmaa, Karhulantie 77, Kotka Mussalon hautausmaa, Niinilahdentie 33, Kotka Hurukselan hautausmaa, Kahrinkangas 27, Kotka Kirkonmaan hautausmaa, Kirkonmaan saaressa Kotkan sankarihautausmaa, Kirkkokatu 26, Kotka Kymin sankarihautausmaa, Karhulantie 77, Kotka Postiosoite: Hautaustoimi, PL 146, Kotka

28 Kotka-Kymin seurakuntayhtymän viestintä Mariankatu 14 C 2. krs, Kotka Kotka-Kymin seurakuntayhtymän viestintäpalvelut marraskuu 2011

AVUKSI HAUTAJAISJÄRJESTELYIHIN

AVUKSI HAUTAJAISJÄRJESTELYIHIN AVUKSI HAUTAJAISJÄRJESTELYIHIN Kotka-Kymin seurakuntayhtymä Kotkan, Kymin ja Langinkosken seurakunnat Sinulle surussasi Olet menettänyt läheisesi. Hänen kuolemansa voi koskettaa ja järkyttää sinua syvästi.

Lisätiedot

Ilmajoen seurakunta. Hautausmaan käyttösuunnitelmaehdotus. Janne Haapala

Ilmajoen seurakunta. Hautausmaan käyttösuunnitelmaehdotus. Janne Haapala Ilmajoen seurakunta Hautausmaan käyttösuunnitelmaehdotus Janne Haapala Sisällysluettelo Perustiedot... 1 Rakennukset... 1 Tekniikka ja kasvillisuus... 2 Kulkuyhteydet ja autojen paikoitusalueet... 2 Kasteluvesi...

Lisätiedot

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko Valmistunut 1921 Vihitty käyttöön 3.7.1921 Arkkitehti Ilmari Launis Urut Kirkon kellot Kangasalan Urkutehdas 16-äänikertaiset (1972) Bachumin

Lisätiedot

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 01/2015 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (18)

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 01/2015 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (18) KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (18) Aika: Keskiviikko 18.2.2015 klo 17.00-18.42 Paikka: Kotkan seurakuntakeskus, kokoushuone 1 Läsnä: Ville Mielonen puheenjohtaja Kari Hentunen jäsen Onni Hämäläinen

Lisätiedot

Missä asioidaan Hautauslupa

Missä asioidaan Hautauslupa L äheisen kuoltua Läheisen ihmisen kuolema on koskettanut Teitä. Edessänne on monia asioita, jotka on hoidettava surunkin keskellä. Olisi hyvä, jos jaksaisitte itse hoitaa kuoleman tapaukseen liittyviä

Lisätiedot

Hautaustoimen ohjesääntö KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ

Hautaustoimen ohjesääntö KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ Hautaustoimen ohjesääntö KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ Sivu 2/9 Sisällys HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ... 3 1 Hautaustointa koskevat säännökset... 3 2 Hautaustoimen hallinto... 3 3 Hautausmaat... 3 4 Hautausmaakaava

Lisätiedot

Miten järjestän hautauksen?

Miten järjestän hautauksen? Miten järjestän hautauksen? Miten järjestän hautauksen? Kirkkoherranvirastossa sovitaan vainajan siunaamiseen ja hautaamiseen liittyvistä asioista: siunausajasta, kappelin tai kirkon varauksesta, siunauksen

Lisätiedot

Hautausten palvelupolku Seinäjoella

Hautausten palvelupolku Seinäjoella Hautausten palvelupolku Seinäjoella Johdanto Läheisen kuolema ja hautajaisiin liittyvät järjestelyt ovat herkkä ja vaativa tilanne niin omaisille kuin järjestelyissä mukana olevien toimijoiden työntekijöillekin.

Lisätiedot

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 2/2015 YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (20)

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 2/2015 YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (20) YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (20) Aika: Keskiviikko 4.3.2015 kello 16.30-17.40 Paikka: Kotkan seurakuntakeskus, kokoushuone 1 Läsnä: Hannu Marttila puheenjohtaja Kaisa Rönkä varapuheenjohtaja Seppo Eerola

Lisätiedot

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 8/2015 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (12)

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 8/2015 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (12) KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (12) Aika: 16.9.2015 kello 16:35 17:55 Paikka: Ristiniemen kurssikeskus Papinniityntie 118 48810 Kotka Läsnä: Kari Hentunen varapuheenjohtaja, toimi kokouksen

Lisätiedot

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 2/2016 YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (10)

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 2/2016 YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (10) YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (10) Aika: Keskiviikko 9.3.2016 kello 16.30-17.38 Paikka: Kotkan seurakuntakeskus, kokoushuone 1 Läsnä: Hannu Marttila puheenjohtaja Kaisa Rönkä varapuheenjohtaja Seppo Eerola

Lisätiedot

Lämmin osanotto surussanne

Lämmin osanotto surussanne Lämmin osanotto surussanne Mäntyharjun seurakunta Päivitetty 1.5.2014 2 3 HAUTAJAISJÄRJESTELYISTÄ MÄNTYHARJUN SEURAKUNNASSA Läheisen ihmisen kuollessa suru on suuri, eikä hautajaisten järjestelyyn aina

Lisätiedot

Jyväskylän seurakunnan. Opas hautajaisjärjestelyihin

Jyväskylän seurakunnan. Opas hautajaisjärjestelyihin Jyväskylän seurakunnan Opas hautajaisjärjestelyihin Läheisen kuollessa T ieto läheisen kuolemasta pysäyttää. Kuolema aiheuttaa aina surua ja hämmennystä. Samalla on kuitenkin hoidettava monia käytännön

Lisätiedot

Kuolemajärven kirkko. Koonnut Pentti Loukonen 10.9.2015. Kuolemajärven kirkko 1931

Kuolemajärven kirkko. Koonnut Pentti Loukonen 10.9.2015. Kuolemajärven kirkko 1931 Kuolemajärven kirkko Koonnut Pentti Loukonen 10.9.2015 Kuolemajärven kirkko 1931 2 Kuolemajärven kirkot Varhaisimpina aikoina Äyräpään kihlakunta muodostui Heinjoen, Kanneljärven, Kivennavan, Kuolemajärven

Lisätiedot

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 3/2014 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (13) Kari Hentunen jäsen Seppo Karjalainen jäsen

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 3/2014 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (13) Kari Hentunen jäsen Seppo Karjalainen jäsen KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (13) Aika: 5.3.2014 kello 16.30 17.55 Johtokunnan jäsenet paikalle kello 16.00 Paikka: Kotkan seurakuntakeskus, kokoushuone 1 Läsnä: Kai Holmberg puheenjohtaja

Lisätiedot

Nastolan Hautausmaa 1

Nastolan Hautausmaa 1 Nastolan Hautausmaa 1 NASTOLAN HAUT UTAUSMAA USMAA Nastolan hautausmaa Ylimmäistenmäellä on otettu käyttöön 1848. Kenraali Gustaf Adolf Ehrnrooth oli jo 1831 pitäjänkokouksessa vaatinut tilaa holvihaudalleen,

Lisätiedot

EVIJÄRVEN SEURAKUNTA HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA

EVIJÄRVEN SEURAKUNTA HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA EVIJÄRVEN SEURAKUNTA HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA Hyväksytty kirkkovaltuustossa toukokuun 14. päivänä 2013 ja vahvistettu Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulissa kuun. päivänä 2013. 2 YLEISTÄ Evijärven

Lisätiedot

Kuolema on koskettanut Sinua. Läheinen ihminen on poissa. Suru on tullut elämääsi.

Kuolema on koskettanut Sinua. Läheinen ihminen on poissa. Suru on tullut elämääsi. Hautausopas 1 Kuolema on koskettanut Sinua. Läheinen ihminen on poissa. Suru on tullut elämääsi. Rakkaan ihmisen menettäminen koskee kipeämmin kuin mitkään sanat pystyvät ilmaisemaan. Sinusta voi tuntua,

Lisätiedot

Kari Hentunen jäsen Eine Hänninen jäsen Seppo Karjalainen jäsen. Läsnäolo- ja puheoikeutetut: talouspäällikkö, vs. hallintojohtaja

Kari Hentunen jäsen Eine Hänninen jäsen Seppo Karjalainen jäsen. Läsnäolo- ja puheoikeutetut: talouspäällikkö, vs. hallintojohtaja KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA ( 1 ) Aika: Torstai 24. lokakuuta 2013 kello 12.00-13.45 Paikka Kotkan seurakuntakeskus, Kokoushuone 1 Läsnä: Aimo Ilomäki puheenjohtaja Riku Pirinen jäsen Kari

Lisätiedot

Vainajan nimi. Siunausaika: klo. Siunauspaikka. Sanomakellot. Kiitos kirkossa. Muistotilaisuuspaikka. Hautausmaa

Vainajan nimi. Siunausaika: klo. Siunauspaikka. Sanomakellot. Kiitos kirkossa. Muistotilaisuuspaikka. Hautausmaa AVUKSI SURUKOTIIN Vainajan nimi Siunausaika: klo Siunauspaikka Hautausaika klo Sanomakellot klo Kiitos kirkossa Muistotilaisuuspaikka Hautausmaa 1 Avuksi surukotiin Kuolema yllättää aina. Läheisen poismenon

Lisätiedot

Opas hautapaikan valintaan

Opas hautapaikan valintaan Opas hautapaikan valintaan Pyhän Martin kirkko vanhan hautausmaan keskellä. Arkkitehti Bey Hengin suunnittelema kiviristi Tien pää kohoaa maamerkkinä pohjoisen portin vieressä. Julkaisija Raision seurakunta

Lisätiedot

Opas hautausjärjestelyihin. Lapuan tuomiokirkkoseurakunta

Opas hautausjärjestelyihin. Lapuan tuomiokirkkoseurakunta Opas hautausjärjestelyihin Lapuan tuomiokirkkoseurakunta Olemme apunanne surun hetkellä Otamme osaa suruunne. Toivotamme teille voimia ja Taivaallisen Isän siunausta läheisenne saattomatkalla. Tämän opaslehtisen

Lisätiedot

HAMINAN SEURAKUNTA KOKOUSKUTSU 6/2014 Kirkkoneuvosto

HAMINAN SEURAKUNTA KOKOUSKUTSU 6/2014 Kirkkoneuvosto KOKOUSKUTSU 6/2014 Kirkkoneuvosto Kokousaika Tiistaina 17.6.2014 klo 10 Kokouspaikka Kokoonnumme Simeon-talon parkkipaikalla klo 10, josta lähdemme liikkeelle Käsiteltävät asiat Asia nro Liite nro 81 Kokouksen

Lisätiedot

SURUN KOSKETUS. Hautaaminen Lahdessa

SURUN KOSKETUS. Hautaaminen Lahdessa SURUN KOSKETUS Hautaaminen Lahdessa 1 Hyvä Omainen Ennen hautajaisia Kuolema on koskettanut sinua. Läheinen ihminen on poissa. Surun hetkellä saamme turvata Jumalan rakkauteen. Kun omat voimamme eivät

Lisätiedot

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Sääntökokoelma E 1 III - 2013 YKV 27.3.2013 Tkli 21.5.2013 Mitätöi lehden X-2006 HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa 27.3.2013 ja vahvistettu Espoon hiippakunnan tuomiokapitulissa

Lisätiedot

Surun ensimmäiset askeleet...

Surun ensimmäiset askeleet... Surun ensimmäiset askeleet... Läheisen kuoltua tämä tapahtuma täyttää mielen ja elämän. Varsin pian on kuitenkin ryhdyttävä käytännön toimiin vainajan saattamiseksi hautaan. Aina voimat eivät tahdo riittää

Lisätiedot

Hautausmaalla voi olla myös tuhkan sirottelualue.

Hautausmaalla voi olla myös tuhkan sirottelualue. KEMINMAAN SEURAKUNTA HAUTATOIMEN OHJESÄÄNTÖ 1 1 Hautaustointa koskevat säännökset Seurakunnan hautaustoimessa on noudatettava hautaustoimilaissa, kirkkolaissa, kirkkojärjestyksessä sekä muissa laeissa

Lisätiedot

Lääninhallitus hautaustoimen valvojana

Lääninhallitus hautaustoimen valvojana Lääninhallitus hautaustoimen valvojana Viimeisen tahdon ja hautaustoimilain säännösten periaatteiden valvonta-asioita sekä hautausmaiden kiinteistörekisteriasioita ja ongelmia? HAUTAUSTOIMILAIN YLEISTEN

Lisätiedot

SURUN AIKA. Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi

SURUN AIKA. Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi SURUN AIKA Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi 1 Ihmisen elinaika on niin kuin ruohon: kuin kedon kukka hän kukoistaa, ja kun tuuli käy yli, ei häntä enää ole eikä hänen asuinsijansa

Lisätiedot

Surun aika. Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi

Surun aika. Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi Surun aika Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi 1 Ihmisen elinaika on niin kuin ruohon: kuin kedon kukka hän kukoistaa, ja kun tuuli käy yli, ei häntä enää ole eikä hänen asuinsijansa

Lisätiedot

HAUTAUSOPAS RUOKOLAHDEN SEURAKUNNASSA

HAUTAUSOPAS RUOKOLAHDEN SEURAKUNNASSA HAUTAUSOPAS RUOKOLAHDEN SEURAKUNNASSA Saatesanat Tämän oppaan tarkoitus on auttaa siunaus- ja muistotilaisuuden ja muiden hautajaisiin liittyvien asioiden järjestelyissä. Ohjeet on laadittu yleistä käytäntöä

Lisätiedot

ESPOON UTAUSMAASEL RITVA HELMINEN-HALKOLA

ESPOON UTAUSMAASEL RITVA HELMINEN-HALKOLA ESPOON KAUPUNKISUUNNITEL UPUNKISUUNNITELUKESK UKESKUKSENTUTKIMUKSIA UKSENTUTKIMUKSIA JA SELVITYKSIÄ B71:2004 ESPOON HAUT UTAUSMAASEL USMAASELVITYS RITVA HELMINEN-HALKOLA ESPOON KAUPUNKI KAUPUNKISUUNNITTELUKESKUS

Lisätiedot

Paimion seurakunta. Hautausmuistio

Paimion seurakunta. Hautausmuistio Paimion seurakunta Hautausmuistio Sisällysluettelo Lukijalle...3 Yleistä...4 Hautapaikka-asiat...4 Hautausmaat...5 Hautaus- ja muistotilaisuus...6 Haudanhoito...7 Perennahoito...8 Haudanhoitomaksuun sisältyvät

Lisätiedot

Opas hautajaisjärjestelyihin Oulun ev.-lut. seurakunnat

Opas hautajaisjärjestelyihin Oulun ev.-lut. seurakunnat ~ Läheisen kuoltua ~ Opas hautajaisjärjestelyihin Oulun ev.-lut. seurakunnat Oulun tuomiokirkko, Kirkkokatu Karjasillan kirkko, Nokelantie 39 Tuiran kirkko, Myllytie 5 Oulujoen kirkko, Oulujoentie 69 Sinulle

Lisätiedot

1 (7) HAUTAUSOPAS. Kuka hoitaa hautausjärjestelyt?

1 (7) HAUTAUSOPAS. Kuka hoitaa hautausjärjestelyt? 1 (7) HAUTAUSOPAS Kuka hoitaa hautausjärjestelyt? Läheisen menettäminen on aina raskasta. Monenlaiset tunteet nousevat pintaan. Haikeus, ikävä ja suru kuuluvat luonnollisena osana läheisen menettämiseen.

Lisätiedot

AVUKSI HAUTAJAISVALMISTELUIHIN

AVUKSI HAUTAJAISVALMISTELUIHIN AVUKSI HAUTAJAISVALMISTELUIHIN 1 Sisällysluettelo Sinulle.................................. 3 ENNEN HAUTAJAISIA Jäähyväiset sairaalassa.................... 5 Hautatoimisto ja kirkkoherranvirastot... 5

Lisätiedot

Paimion seurakunta. Hautausmuistio

Paimion seurakunta. Hautausmuistio Paimion seurakunta Hautausmuistio Sisällysluettelo 7.1.2014 Lukijalle...3 Yleistä...4 Hautapaikka-asiat...4 Hautausmaat...5 Hautaus- ja muistotilaisuus...6 Haudanhoito...8 Perennahoito...9 Haudanhoitomaksuun

Lisätiedot

Päivän aikataulu on seuraava: Klo 8.00-20.00 Juhlaliputus Klo 18.00-20.00 Juhlavalaistus

Päivän aikataulu on seuraava: Klo 8.00-20.00 Juhlaliputus Klo 18.00-20.00 Juhlavalaistus Kaupunginhallitus 425 13.10.2014 Kaupunginhallitus 437 20.10.2014 Itsenäisyyspäivän tilaisuuksien järjestäminen 6.12.2014 1181/07.02.02.04.00.00/2014 KH 425 Itsenäisyyspäivän viettoon Lappeenrannassa kuuluvat

Lisätiedot

Opas hautajaisjärjestelyihin Oulun ev.lut. seurakunnat

Opas hautajaisjärjestelyihin Oulun ev.lut. seurakunnat ~ Läheisen kuoltua ~ Opas hautajaisjärjestelyihin Oulun ev.lut. seurakunnat Sinulle surussasi ENNEN HAUTAJAISIA 3 Kuoleman tapahduttua 3 Suruliputus 3 Hautajaisjärjestelyt 4 Hautausmaa ja hautapaikka 4

Lisätiedot

Puumalan seurakunnan HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ. Hyväksytty kirkkovaltuustossa 5.7.2004 ja vahvistettu Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulissa 29.9.

Puumalan seurakunnan HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ. Hyväksytty kirkkovaltuustossa 5.7.2004 ja vahvistettu Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulissa 29.9. Puumalan seurakunnan HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty kirkkovaltuustossa 5.7.2004 ja vahvistettu Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulissa 29.9.2004 1 Hautaustointa koskevat säännökset Seurakunnan hautaustoimessa

Lisätiedot

HAMINAN SEURAKUNTA KOKOUSKUTSU 7/2013 Kirkkoneuvosto. keskiviikko 19.6.2013 8.30 alkaen

HAMINAN SEURAKUNTA KOKOUSKUTSU 7/2013 Kirkkoneuvosto. keskiviikko 19.6.2013 8.30 alkaen KOKOUSKUTSU 7/2013 Kirkkoneuvosto Kokousaika Kokouspaikka keskiviikko 19.6.2013 8.30 alkaen Hautausmaat Käsiteltävät asiat Asia nro Liite nro 79 Kokouksen avaus 80 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

SURUN KOSKETUS. Hautaaminen Lahdessa

SURUN KOSKETUS. Hautaaminen Lahdessa SURUN KOSKETUS Hautaaminen Lahdessa 1 Hyvä Omainen Kuolema on koskettanut sinua. Läheinen ihminen on poissa. Surun hetkellä saamme turvata Jumalan rakkauteen. Kun omat voimamme eivät riitä, meitä kannattelee

Lisätiedot

Kokoontuminen Kotkan seurakuntakeskuksen eteen, Heinon pienoisbussi odottelee seurakuntakeskuksen edessä.

Kokoontuminen Kotkan seurakuntakeskuksen eteen, Heinon pienoisbussi odottelee seurakuntakeskuksen edessä. Aika: Tiistai 30 päivänä heinäkuuta 2013 klo 9.00 Paikka: Kokoontuminen Kotkan seurakuntakeskuksen eteen, Heinon pienoisbussi odottelee seurakuntakeskuksen edessä. Läsnä: Kai Holmberg puheenjohtaja Aimo

Lisätiedot

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI PERUSTURVA. Ohjelehtinen vainajan omaisille

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI PERUSTURVA. Ohjelehtinen vainajan omaisille PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI PERUSTURVA Ohjelehtinen vainajan omaisille Tämän pienen kirjasen tarkoituksena on olla avuksi tilanteissa, jolloin läheinen on kuollut, suru ja ikävä täyttää sydämen ja monet käytännön

Lisätiedot

Lotta-patsas Kirkkokadulla

Lotta-patsas Kirkkokadulla Kaupunginhallitus 473 29.10.2012 Kaupunginhallitus 497 12.11.2012 ITSENÄISYYSPÄIVÄN TILAISUUDET 6.12.2012 733/014/2012 KH 473 Kaupungin, seurakuntayhtymän, Maasotakoulun, rajavartiostojen ja järjestöjen

Lisätiedot

TOIMITILAHINNASTO 1.1.2015 ALKAEN Toimitilat ryhmitellään seuraaviin maksuluokkiin:

TOIMITILAHINNASTO 1.1.2015 ALKAEN Toimitilat ryhmitellään seuraaviin maksuluokkiin: TOIMITILAHINNASTO 1.1.2015 ALKAEN Toimitilat ryhmitellään seuraaviin maksuluokkiin: A. Perhejuhlat, yhdistysten kokoukset ym. yksityistilaisuudet esim. muistotilaisuus ja kastejuhla Seurakuntasali tai

Lisätiedot

KAUNIAISTEN KAUPUNGIN HAUTAUSMAAN SÄÄNTÖ

KAUNIAISTEN KAUPUNGIN HAUTAUSMAAN SÄÄNTÖ y:\kanslia\säännöt\hautausm.sää Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 17.6.1991 65 astuu voimaan 1.8.1991 Kaupunginvaltuusto muuttanut 16.6.1997 48 1.7.1997 lukien KAUNIAISTEN KAUPUNGIN HAUTAUSMAAN SÄÄNTÖ I Hallinto

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN HAUTAUSMAA VUODESTA 1957

JÄRVENPÄÄN HAUTAUSMAA VUODESTA 1957 1 JÄRVENPÄÄN HAUTAUSMAA VUODESTA 1957 Hautausmaa on kuvaus vireästä paikkakunnasta. Kirjailija Jarkko Laineen ajatus nousee mieleen, kun kulkee Järvenpään hautausmaalla. Nuoren paikkakunnan hautausmaa

Lisätiedot

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 5/2014 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (8)

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 5/2014 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (8) KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (8) Aika: 16.4.2014 kello 16.30 18.05 Johtokunnan jäsenet paikalle kello 16.00 Paikka: Kotkan seurakuntakeskus, kokoushuone 1 Läsnä: Kai Holmberg puheenjohtaja

Lisätiedot

TAMPEREEN EV. LUT. SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

TAMPEREEN EV. LUT. SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ TAMPEREEN EV. LUT. SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa 20.11.2014 Vahvistettu Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulissa 14.1.2015 1 Hautaustointa koskevat

Lisätiedot

KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 3/2012 YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (19)

KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 3/2012 YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (19) YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (19) Aika: Keskiviikko 21.3.2012 kello 16.30-18.40 Paikka: Kotkan seurakuntakeskus, kokoushuone 1 Läsnä: Hannu Marttila puheenjohtaja Kaisa Rönkä varapuheenjohtaja Seppo Eerola

Lisätiedot

Haudalle sijoitettua muistomerkkiä ei saa poistaa ilman hautausmaan ylläpitäjän suostumusta.

Haudalle sijoitettua muistomerkkiä ei saa poistaa ilman hautausmaan ylläpitäjän suostumusta. LIEKSAN SEURAKUNTA HAUTAMUISTOMERKKIOHJE Kirkkoneuvosto Hyväksytty 28.4.2006 62 Astuu voimaan 1.6.2006 Kumoaa 16.4.2003 hyväksytyn ohjeen MUISTOMERKKI Tätä Lieksan seurakunnan hautaustoimen ohjesääntöön

Lisätiedot

HAUTAUSJARJ ESTELYN I

HAUTAUSJARJ ESTELYN I aa HAUAUSJARJ ESELYN I Omoislen loimien helpolfomiseksi Läheisen ihmisen kuoleman jälkeen omaisten on surustaan huolimatta jaksettava ryhtyä käytännön toimiin vainajan hautaamiseksi. Heidän tehtäväänsä

Lisätiedot

uoleman kohdatessa Psalmi 103

uoleman kohdatessa Psalmi 103 K uoleman kohdatessa Ihmisen elinpäivät ovat niin kuin ruoho, hän kukoistaa niin kuin kukkanen kedolla. Kun tuuli käy hänen ylitsensä, ei häntä enää ole, eikä hänen asuinsijansa häntä tunne. Mutta Herran

Lisätiedot

Vantaan kaupunki Kaupunkisuunnitteluyksikkö YK0016/ 19.12.2003 HAUTAUSMAAT

Vantaan kaupunki Kaupunkisuunnitteluyksikkö YK0016/ 19.12.2003 HAUTAUSMAAT Vantaan kaupunki Kaupunkisuunnitteluyksikkö YK0016/ 19.12.2003 HAUTAUSMAAT ESIPUHE 2 HAUTAUSMAAT 3 HAUTAUSMAAT VANTAALLA JA KAAVATILANNE 3 Helsingin Pitäjän Kirkonkylän hautausmaa 4 Ruskeasannan hautausmaa

Lisätiedot

Pitäjänmäen seurakunta

Pitäjänmäen seurakunta Pitäjänmäen seurakunta PITÄJÄNMÄEN SEURAKUNTA Pitäjänmäen seurakunta sijaitsee Länsi-Helsingissä. Naapureina ovat Vihdintien itäpuolella Haagan ja Kannelmäen seurakunnat. Länsi-puolella alkaa Espoo. Seurakuntaan

Lisätiedot

HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA

HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA 1 VAASAN SEURAKUNTAYHTYMÄ HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa maaliskuun 11. päivänä 2004 ja vahvistettu Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulissa marraskuun 3. päivänä 2004.

Lisätiedot

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 7/2014 YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (16)

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 7/2014 YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (16) YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (16) Aika: Keskiviikko 15.10.2014 kello 16.30-18.00 Paikka: Kotkan seurakuntakeskus, kokoushuone 1 Läsnä: Hannu Marttila puheenjohtaja Kaisa Rönkä varapuheenjohtaja Seppo Eerola

Lisätiedot

Hautausoikeus, suostumukset, luvat ja muut ongelmatilanteet asiakaspalvelussa

Hautausoikeus, suostumukset, luvat ja muut ongelmatilanteet asiakaspalvelussa Hautausoikeus, suostumukset, luvat ja muut ongelmatilanteet asiakaspalvelussa 17.3.2010 Mia Fager www.turunseurakunnat.fi 1 Hautasoikeus Hautaoikeus ~ oikeus tulla haudatuksi Jokaisella on oikeus saada

Lisätiedot

LAUKAAN SEURAKUNTA. Laukaan hautausmaa

LAUKAAN SEURAKUNTA. Laukaan hautausmaa LAUKAAN SEURAKUNTA Laukaan hautausmaa Kristillinen hautaaminen rakentuu ylösnousemususkon varaan. Paavali kirjoittaa, että Jumalan rakkaudesta ei voi erottaa kuolema eikä elämä (Room. 8:38-39). Myös kuolemansa

Lisätiedot

HAUTAUSOPAS LÄHEISEN LÄHDETTYÄ. Ohjeita kuolemantapauksen jälkeen

HAUTAUSOPAS LÄHEISEN LÄHDETTYÄ. Ohjeita kuolemantapauksen jälkeen HAUTAUSOPAS LÄHEISEN LÄHDETTYÄ Ohjeita kuolemantapauksen jälkeen Seurakuntatoimistossa toimitetaan ja sovitaan seuraavat asiat: -siunaustilaisuuden ajan ja paikan varaaminen -papin ja kanttorin varaaminen

Lisätiedot

KIINTEISTÖSTRATEGIAN TAVOITTEET

KIINTEISTÖSTRATEGIAN TAVOITTEET KIINTEISTÖSTRATEGIA JOHDANTO Kirkko kutsuu ihmisiä Jumalan yhteyteen sekä rohkaisee välittämään lähimmäisistä ja luomakunnasta. Kirkon perustehtävä on pysyvä, kukin aikakausi ja ympäristö vaikuttavat niihin

Lisätiedot

HAUTAMUISTOMERKKEJÄ KOSKEVAT OHJEET

HAUTAMUISTOMERKKEJÄ KOSKEVAT OHJEET Hautaustoimi 1/6 HAUTAMUISTOMERKKEJÄ KOSKEVAT OHJEET Hyväksytty yhteisessä kirkkoneuvostossa 19.3.2009. Ohjeet ovat voimassa 1.5.2009 alkaen. 1 Muistomerkkisuunnitelman hyväksyminen 2 Materiaali 3 Koko

Lisätiedot

KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 6/2013 YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (10)

KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 6/2013 YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (10) YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO 1 (10) Aika: Keskiviikko 3.4.2013 kello 16.30-18.00 Paikka: Kotkan seurakuntakeskus, kokoushuone 1 Läsnä: Hannu Marttila puheenjohtaja Kaisa Rönkä varapuheenjohtaja Päivi Harsia

Lisätiedot

5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti

5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti 5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti Korkeakoskenhaaran ja Koivukoskenhaaran haarautumiskohdassa on laaja kulttuurikeskittymä vanhoilla kylätonteilla sijaitsevine kylineen ja vanhoine peltoineen. Joen niemekkeet

Lisätiedot

Kun läheinen on poissa. Ohjeita hautausjärjestelyihin

Kun läheinen on poissa. Ohjeita hautausjärjestelyihin Kun läheinen on poissa Ohjeita hautausjärjestelyihin Sisältö Kun läheinen on poissa................ 1 Hautausjärjestelyt................... 4 Hautausmaat ja hautaamismuodot......... 5 Kuolinilmoitus ja

Lisätiedot

Vainajan ruumis on ilman aiheetonta viivytystä haudattava tai tuhkattava.

Vainajan ruumis on ilman aiheetonta viivytystä haudattava tai tuhkattava. Hautaustoimilaki 6.6.2003/457 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku Yleiset säännökset 1 Soveltamisala Tässä laissa säädetään ihmisen ruumiin hautaamisesta ja tuhkaamisesta, tuhkan käsittelystä

Lisätiedot

Ohjeita vainajan omaisille

Ohjeita vainajan omaisille Ohjeita vainajan omaisille Satakunnan sairaanhoitopiiri Päivitys 05/2016 Päivittäjä PA, rt 2 Hyvä omainen Olet menettänyt läheisesi. Se tuo mukanaan monia käytännön järjestelyjä, jotka pitää hoitaa surun

Lisätiedot

Hautaan siunaaminen ja hautajaiset

Hautaan siunaaminen ja hautajaiset Hautaan siunaaminen ja hautajaiset SAUVO-KARUNAN SEURAKUNTA 2016 Hyvä omaisesi menettänyt, osanottomme rakkaasi poisnukkumisen johdosta. Surun keskellä tahdomme tällä vihkosella auttaa Sinua valmistelemaan

Lisätiedot

Hautausmaa julkisena ja toiminnallisena tilana

Hautausmaa julkisena ja toiminnallisena tilana Siikaniemi 26. 27.10. 2010 Hautausmaa julkisena ja toiminnallisena tilana Salpausselän haasteet ja mahdollisuudet Mari Aartolahti http://fi.wikipedia.org/wiki/salpaussel%c3%a4t Salpausselät Salpausselät

Lisätiedot

MAUNULAN UURNALEHTO. puhelin tsto. (09) 2340 2950, fax (09) 2340 2955

MAUNULAN UURNALEHTO. puhelin tsto. (09) 2340 2950, fax (09) 2340 2955 MAUNULAN UURNALEHTO Pirkkolantie 22, 00630 Hki puhelin tsto. (09) 2340 2950, fax (09) 2340 2955 toimisto auki ma - pe klo 9-12, puhelintiedustelut ma - ke 7.30-15.00 ja to - pe 7.30-14.30 Maunulan uurnalehto

Lisätiedot

Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa huhtikuun 19. päivänä 2012 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa kesäkuun 13. päivänä 2012.

Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa huhtikuun 19. päivänä 2012 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa kesäkuun 13. päivänä 2012. HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa huhtikuun 19. päivänä 2012 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa kesäkuun 13. päivänä 2012.

Lisätiedot

Hautausmaat ja hautaustoimi mediassa

Hautausmaat ja hautaustoimi mediassa Seppo Aaltonen 4.4.2006 Hämeenlinna Hautausmaat ja hautaustoimi mediassa 1. Johdanto Hautausmaat kiinnostavat meitä suomalaisia. Itse asiassa tutkimusten mukaan suomalaisten tärkeimmät syyt kuulua luterilaiseen

Lisätiedot

Toimitilat ryhmitellään seuraaviin maksuluokkiin:

Toimitilat ryhmitellään seuraaviin maksuluokkiin: Toimitilat ryhmitellään seuraaviin maksuluokkiin: A. Perhejuhlat, yhdistysten kokoukset ym. yksityistilaisuudet esim. muistotilaisuus ja kastejuhla Seurakuntasali tai vastaava suurehko tila 74,797 92,00

Lisätiedot

NAANTALIN SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ. Sovelletaan Naantalin, Velkuan, Rymättylän ja Merimaskun hautausmailla

NAANTALIN SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ. Sovelletaan Naantalin, Velkuan, Rymättylän ja Merimaskun hautausmailla NAANTALIN SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Sovelletaan Naantalin, Velkuan, Rymättylän ja Merimaskun hautausmailla 1 NAANTALIN SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä

Lisätiedot

Hautaustoimi. Itä-Suomen lääninhallitus

Hautaustoimi. Itä-Suomen lääninhallitus Hautaustoimi Itä-Suomen lääninhallitus Hautausjärjestelyt Vainajan eläessään nimenomaisesti toivoma tietty henkilö Vainajan eloonjäänyt puoliso tai yhteisessä taloudessa jatkuvasti elänyt kumppani sekä

Lisätiedot

LANGINKOSKEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 8/2008 1 (9) SEURAKUNTANEUVOSTO

LANGINKOSKEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 8/2008 1 (9) SEURAKUNTANEUVOSTO LANGINKOSKEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 8/2008 1 (9) Aika: Tiistai 9.12.2008 Paikka: Langinkosken kirkon Toivonsali Läsnä: Mika Arola Harri Hernesmaa Kyllikki Honkanen Aimo Ilomäki Seppo Karjalainen Jari Lippo

Lisätiedot

Surun kohdatessa. Opas hautausjärjestelyihin

Surun kohdatessa. Opas hautausjärjestelyihin Surun kohdatessa Opas hautausjärjestelyihin Sisällys Sinulle surussasi... 3 Kuoleman tapahduttua... 4 Saattohartaus eli ulosveisuu... 4 Hautauslupa... 4 Suruliputus... 4 Hautajaisjärjestelyt... 5 Kirkkoherranvirastossa...

Lisätiedot

KOKOUSPÖYTÄKIRJAN NUMERO 1/2012. keskiviikko 18.päivänä tammikuuta.2012. Tuula Kaitila-Juntunen Tuula Karppinen Ellen Kellberg

KOKOUSPÖYTÄKIRJAN NUMERO 1/2012. keskiviikko 18.päivänä tammikuuta.2012. Tuula Kaitila-Juntunen Tuula Karppinen Ellen Kellberg 2 KOKOUSPÖYTÄKIRJAN NUMERO 1/2012 KOKOUSAIKA KOKOUSPAIKKA keskiviikko 18.päivänä tammikuuta.2012 seurakuntatalo, takasali JÄSENET VARAJÄSENET Markku Huttunen Tuula Kaitila-Juntunen Tuula Karppinen Ellen

Lisätiedot

TOIVAKAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 10/2011 Kirkkoneuvosto 8.11.2011. Aika Maanantai 7.11.2011 klo 18.30 Paikka Uusi Pappila, Toivakantie 46

TOIVAKAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 10/2011 Kirkkoneuvosto 8.11.2011. Aika Maanantai 7.11.2011 klo 18.30 Paikka Uusi Pappila, Toivakantie 46 Aika Maanantai 7.11.2011 klo 18.30 Paikka Uusi Pappila, Toivakantie 46 Jäsenet läsnä = x poissa Raija Häkkinen x varajäsen Jouko Pirkkanen x Reijo Koskinen vpj. x Pentti Marttinen x Sointu Ojonen x Elina

Lisätiedot

Kun kuolema koskettaa

Kun kuolema koskettaa Kun kuolema koskettaa Avuksi vainajan omaisille hautajaisvalmisteluihin Sisällysluettelo Vainajan omaisille Surun aika Vainajan säilyttäminen Kuolinsyyn tutkiminen Hautauslupa Suruliputus Sanomakellot

Lisätiedot

Tervetuloa Lapinlahden kirkkoon! Kirkon suunnitteli arkkitehti Frans Anatolius Sjöström vuonna 1877.

Tervetuloa Lapinlahden kirkkoon! Kirkon suunnitteli arkkitehti Frans Anatolius Sjöström vuonna 1877. LAPINLAHDEN KIRKKO Tervetuloa Lapinlahden kirkkoon! Kirkon suunnitteli arkkitehti Frans Anatolius Sjöström vuonna 1877. Kirkkoa rakennettiin vuosina 1877-1880. Kirkon rakennusmestarina toimi Johannes Store

Lisätiedot

Opas hautausjärjestelyihin

Opas hautausjärjestelyihin Surun kohdatessa Opas hautausjärjestelyihin Sisällys Sinulle surussasi... 3 Kuoleman tapahduttua... 4 Saattohartaus eli ulosveisuu... 4 Hautauslupa... 4 Suruliputus... 4 Hautajaisjärjestelyt... 5 Kirkkoherranvirastossa...

Lisätiedot

HAUTAUSOPAS SURUKOTIIN

HAUTAUSOPAS SURUKOTIIN HAUTAUSOPAS SURUKOTIIN P E R H O N S E U R A K U N T A SISÄLTÖ Sivu Hyvät lähiomaiset ja ystävät... 2 Kuoleman vieraillessa... 3 Hautajaisten järjestäminen... 3 Sanomakellojen soitto... 3 Ulosveisuu /

Lisätiedot

KOSKELAN KIRKKO JA KOSKELAN SAIRAALAN KAPPELI (12.6.2007) Päivitetty 23.2.2015

KOSKELAN KIRKKO JA KOSKELAN SAIRAALAN KAPPELI (12.6.2007) Päivitetty 23.2.2015 KOSKELAN KIRKKO JA KOSKELAN SAIRAALAN KAPPELI (12.6.2007) Päivitetty 23.2.2015 Helsingin kaupungin Koskelan sairaala-aluetta alettiin rakentaa vuosina 1912 1914. Opastaulusta näkyy, että siellä on monenlaisia

Lisätiedot

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 7/2014 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (9)

KOTKA - KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 7/2014 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (9) KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA 1 (9) Aika: 9.6.2014 kello 16.30 18.05 Johtokunnan jäsenet paikalle kello 16.00 Paikka: Kotkan seurakuntakeskus, kokoushuone 1 Läsnä: Kai Holmberg puheenjohtaja

Lisätiedot

Taloudellinen jaosto. PÖYTÄKIRJA Nro 1/2013. 26.2.2013 klo 17 18.20

Taloudellinen jaosto. PÖYTÄKIRJA Nro 1/2013. 26.2.2013 klo 17 18.20 PÖYTÄKIRJA Nro 1/2013 Taloudellinen jaosto KOKOUSTIEDOT Aika 26.2.2013 klo 17 18.20 Paikka OSALLISTUJAT Päätöksentekijät Virastotalo, Linnankatu 12, kirjasto Juntunen Hannu, puheenjohtaja Heikkinen Setti

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN JA ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS MARIAN HAUTAUSMAA JA SEN VIEREISET LÄHIVIRKISTYSALUEET

ASEMAKAAVAN JA ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS MARIAN HAUTAUSMAA JA SEN VIEREISET LÄHIVIRKISTYSALUEET ASEMAKAAVAN JA ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS MARIAN HAUTAUSMAA JA SEN VIEREISET LÄHIVIRKISTYSALUEET Blom Kartta 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT Asemakaava koskee 57. kaupunginosan kaavatonta aluetta ja asemakaavan

Lisätiedot

Surun kohdatessa. Opas hautausjärjestelyihin. Lohtajan kappelin kuva

Surun kohdatessa. Opas hautausjärjestelyihin. Lohtajan kappelin kuva Surun kohdatessa Opas hautausjärjestelyihin Lohtajan kappelin kuva Sisällys Sinulle surussasi... 3 Kuoleman tapahduttua... 4 Saattohartaus eli ulosveisuu... 4 Hautauslupa... 4 Suruliputus... 4 Hautajaisjärjestelyt...

Lisätiedot

Hautaamisesta ja hautausmaasta on lisäksi voimassa, mitä terveydensuojelulaissa (763/1994) ja sen nojalla säädetään.

Hautaamisesta ja hautausmaasta on lisäksi voimassa, mitä terveydensuojelulaissa (763/1994) ja sen nojalla säädetään. Annettu Helsingissä 6 päivänä kesäkuuta 2003 Hautaustoimilaki Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku Yleiset säännökset 1 Soveltamisala Tässä laissa säädetään ihmisen ruumiin hautaamisesta ja

Lisätiedot

Surun kohdatessa. Pirkkalan seurakunnan opas hautausjärjestelyihin

Surun kohdatessa. Pirkkalan seurakunnan opas hautausjärjestelyihin Surun kohdatessa Pirkkalan seurakunnan opas hautausjärjestelyihin Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä.

Lisätiedot

Eero Pajula Rovaniemi-Napapiiri rotaryklubi Presidentti 2010-2011 SAKSALAISTEN SOTILAIDEN HAUTAUSMAA NORVAJÄRVELLÄ

Eero Pajula Rovaniemi-Napapiiri rotaryklubi Presidentti 2010-2011 SAKSALAISTEN SOTILAIDEN HAUTAUSMAA NORVAJÄRVELLÄ 1(6) Eero Pajula Rovaniemi-Napapiiri rotaryklubi Presidentti 2010-2011 SAKSALAISTEN SOTILAIDEN HAUTAUSMAA NORVAJÄRVELLÄ Rovaniemi-Napapiirin Rotaryklubilla on alueellisesti merkittävä ja kunnialla hoidettuja

Lisätiedot

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ 1 Ruskon seurakunnan HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty kirkkovaltuustossa/yhteisessä kirkkovaltuustossa huhtikuun 28 päivänä 1998 ja vahvistettu Turun hiippakunnan tuomiokapitulissa joulukuun 9. päivänä

Lisätiedot

KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 2/2012 YHTEINEN KIRKKOVALTUUSTO 1 (12)

KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 2/2012 YHTEINEN KIRKKOVALTUUSTO 1 (12) YHTEINEN KIRKKOVALTUUSTO 1 (12) Aika: Keskiviikko 31.10.2012 kello 18.00-18.30 Paikka: Langinkosken kirkko, Toivonsali Läsnä: Heikki J. Oksanen puheenjohtaja Aimo Ilomäki varapuheenjohtaja Ulla-Maija von

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA TUKIPALVELUIDEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty kirkkovaltuustossa 14.12.2015, 10

JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA TUKIPALVELUIDEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty kirkkovaltuustossa 14.12.2015, 10 JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA TUKIPALVELUIDEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty kirkkovaltuustossa 14.12.2015, 10 1 LUKU TUKIPALVELUIDEN TOIMINTA-AJATUS, RAKENNE JA TEHTÄVÄT 1 Toiminta-ajatus Jyväskylän seurakunnan tukipalveluiden

Lisätiedot

PELLON SEURAKUNTA ESITYSLISTA N:o Kirkkoneuvosto Pvm 09.11.2015 9/2015. Gammelin Pertti. Pakisjärvi Maija-Liisa jäsen

PELLON SEURAKUNTA ESITYSLISTA N:o Kirkkoneuvosto Pvm 09.11.2015 9/2015. Gammelin Pertti. Pakisjärvi Maija-Liisa jäsen LISTA N:o Kirkkoneuvosto Pvm 09.11.2015 9/2015 PÖYTÄKIRJA Sivu Pvm 09.11.2015 1 Aika Maanantaina 09.11.2015 klo 16.00 17.35 Jäsenet Pelkonen Mikko puheenjohtaja Kitkiöjoki Erkki kn varapuheenjohtaja Gammelin

Lisätiedot

Jo joutui armas aika ja suvi suloinen

Jo joutui armas aika ja suvi suloinen Jo joutui armas aika ja suvi suloinen Kesäajan 2016 jumalanpalvelukset pyhäpäivisin Tuusniemen alueseurakunnassa Kesäajan tapahtumat Tuusniemen alueseurakunnassa kesä-syyskuu 2016 www.kuopionseurakunnat.fi

Lisätiedot

KIRKKONEUVOSTO KOKOUSPÖYTÄKIRJA No 6/2013 15.8.2013

KIRKKONEUVOSTO KOKOUSPÖYTÄKIRJA No 6/2013 15.8.2013 ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA Aika 15.8.2013 klo 17.00 18.15 Kahvitarjoilu klo 16.30-17.00 Paikka Taloustoimiston kokoustila, Sontulantie 1, 37800 Toijala Päätöksentekijät Partanen Ensio, vs. kirkkoherra Ahlfors

Lisätiedot

S-72.1510 Ihminen ja tietoliikennetekniikka. Harjoitustyö. Kari Kiviniemi 41698P Markus Mäntylä 78966C Jeremia Vuorinen Ville Sirén 31.3.

S-72.1510 Ihminen ja tietoliikennetekniikka. Harjoitustyö. Kari Kiviniemi 41698P Markus Mäntylä 78966C Jeremia Vuorinen Ville Sirén 31.3. S-72.1510 Ihminen ja tietoliikennetekniikka Harjoitustyö Kari Kiviniemi 41698P Markus Mäntylä 78966C Jeremia Vuorinen Ville Sirén 31.3.2010 Johdanto... 1 Tutkimusprosessi... 1 Työn kuvaus... 1 Haastattelut...

Lisätiedot

MUHOKSEN SEURAKUNNAN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

MUHOKSEN SEURAKUNNAN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ MUHOKSEN SEURAKUNNAN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ 2 HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO... 3 HAUTAUSTOIMEN MALLIOHJESÄÄNTÖ... 5 1 Hautaustointa koskevat säännökset... 5 2 Hautaustoimen hallinto...

Lisätiedot