HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA"

Transkriptio

1 1 VAASAN SEURAKUNTAYHTYMÄ HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa maaliskuun 11. päivänä 2004 ja vahvistettu Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulissa marraskuun 3. päivänä Tullut voimaan Yleistä Vaasan seurakuntayhtymän hautaustoimessa on noudatettava hautaustoimilaissa, kirkkolaissa, kirkkojärjestyksessä sekä muissa laeissa ja asetuksissa olevien säännöksien olevien säännöksien lisäksi hautaustoimen ohjesäännön ja tämän käyttösuunnitelman määräyksiä. Seurakuntayhtymän hautausmaa-alue sijaitsee kaupungin keskustan läheisyydessä, Vöyrinkadun varrella. Katu jakaa hautausmaa-alueen Vanhaan hautausmaahan ja Uuteen hautausmaahan. Kaupunki- ja maaseurakunnalla oli yhteinen hautausmaa Kappelinmäellä ennen Vaasan paloa v ja palon jälkeen vuoteen Luovutuskirjojen mukaan seurakunnat ovat saaneet haltuunsa hautausmaa-alueista 18,4 ha eri saantokirjoilla vuosina Ilman luovutuskirjaa on seurakuntien haltuun tullut vuosina annetuilla luovutuspäätöksillä 3,6 ha. Vanha hautausmaa on perustettu Hautausmaata on kutsuttu myös Almanniemeksi (Almaudd) ensimmäisen sinne haudatun mukaan. Uusi hautausmaa on perustettu Hautausmaa-alueen neliöjaossa huomioon otettujen alueiden arvioidaan riittävän noin 30 vuotta. Tuhkauksen lisääntyminen vaikuttaa merkittävällä tavalla hautapaikkojen riittävyyteen näillä alueilla. VANHA HAUTAUSMAA Vanha hautausmaa on pinta-alaltaan noin seitsemän hehtaaria ja siihen kuuluvat neliöt Vanhalla hautausmaalla sijaitsevat seuraavat muistomerkit: * Talvi- ja jatkosodassa kaatuneiden muistomerkki eli sankarihauta * Vuoden 1918 sodassa kaatuneiden muistomerkki * Vuoden 1918 sodassa kaatuneiden ruotsalaisten vapaaehtoisten muistomerkki * Karjalaan jääneiden muistomerkki * Jääkärimuistomerkki * Vanhan kappelin muistolaatta * Kertahautoihin haudattujen muistomerkit Hautausmaan vahtimestarin asuntona alunperin ollut rakennus sijaitsee Vanhan hautausmaan ulkopuolella sen eteläkulmassa. Rakennuksen tuleva käyttötarkoitus ja kunnostaminen ratkaistaan lähitulevaisuudessa.

2 2 Neliö 1 Neliö 1 on vanha sukuhauta-alue, jossa haudat on alunperin luovutettu ainaiseksi ajaksi. Uusi Hautakohtaisesti voidaan haudan käyttöä rajoittaa siten, että hauta luovutetaan vain tuhkahautaukseen. Neliössä on muistolehto (101-L ). Muistolehtoon haudattavien nimet kaiverretaan haudan muistomerkkiin seurakuntayhtymän toimesta. Kaiverruksesta peritään erillinen maksu kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Muistolehto hoidetaan seurakuntayhtymän kustannuksella. Neliö 2 Neliö 2 on vanha sukuhauta-alue, jossa haudat on alunperin luovutettu ainaiseksi ajaksi. Uusi Hautakohtaisesti voidaan haudan käyttöä rajoittaa siten, että hauta luovutetaan vain tuhkahautaukseen. Neliön hautoja voidaan yhdistää siten, että haudat tulevat tarkoituksenmukaisesti käytetyiksi. Neliö 3 Neliö 3 on vanha sukuhauta-alue, jossa haudat on alunperin luovutettu ainaiseksi ajaksi. Uusi Hautakohtaisesti voidaan haudan käyttöä rajoittaa siten, että hauta luovutetaan vain tuhkahautaukseen.

3 3 Neliö 4 Neliön rivit 1 12 ovat vanhoja sukuhautoja. Haudat on alunperin luovutettu ainaiseksi ajaksi.. Uusi Hautoja voidaan yhdistää siten, että haudat tulevat tarkoituksenmukaisesti käytetyiksi. Näillä riveillä olevien hautojen hoidosta vastaa hautaoikeuden haltija, joko hoitamalla hautaa itse tai antamalla hoidon seurakuntayhtymän tehtäväksi korvausta vastaan. Rivit ovat arkkuhauta-aluetta, jossa on yhtenäinen nurmikko. Näillä riveillä olevia hautoja ei voi kehystää eikä haudan sokkelikivenä voi käyttää kukka-aihiollista kiveä. Hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan riveillä haudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu suoritetaan vuosittain, määräajalta tai haudan hallinta-ajalta. Neliö 5 Neliö 5 on vanha sukuhauta-alue, jossa haudat on alunperin luovutettu ainaiseksi ajaksi. Uusi Hautakohtaisesti voidaan haudan käyttöä rajoittaa siten, että hauta luovutetaan vain tuhkahautaukseen. Neliö 6 Neliön rivit 1 2 sekä rivien 3-6, haudat 1 3 ovat vanhoja sukuhautoja. Haudat on alunperin luovutettu ainaiseksi ajaksi ja niiden käytössä noudatetaan samaa käytäntöä kuin neliössä 5. Muut neliön haudat ovat yhtenäisellä nurmikkoalueella. Näitä hautoja ei voi kehystää eikä haudan sokkelikivenä voi käyttää kukka-aihiollista kiveä. Hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan haudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu suoritetaan vuosittain, määräajalta tai haudan hallinta-ajalta. Hoitomaksu haudan hallinta-ajalta ei koske ainaiseksi ajaksi luovutettuja hautoja. Neliö 7 Neliön rivin 1 haudat ovat vanhoja sukuhautoja. Haudat on alun perin luovutettu ainaiseksi ajaksi ja niiden käytössä noudatetaan samaa käytäntöä, kuin neliössä 5.

4 4 Muut neliön haudat ovat yhtenäisellä nurmikkoalueella. Näitä hautoja ei voi kehystää eikä haudan sokkelikivenä voi käyttää kukka-aihiollista kiveä. Hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan haudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu suoritetaan vuosittain, määräajalta tai haudan hallinta-ajalta. Hoitomaksu haudan hallinta-ajalta ei koske ainaiseksi ajaksi luovutettuja hautoja. Neliö 8 Neliön kaikki haudat ovat arkkuhautoja ja sijaitsevat yhtenäisellä nurmikkoalueella. Hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan haudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu suoritetaan vuosittain, määräajalta tai haudan hallinta-ajalta. Rivillä 1 (108-L ) on aikaisemmin tälle alueelle haudattujen muistolle osoitettu muistomerkki. Tämä muistomerkkialue ei ole hautauskäytössä. Muistomerkkialue hoidetaan seurakuntayhtymän toimesta. Neliö 9 Neliön rivien 1 29 sekä 34 ja 42 haudat ovat arkkuhautoja ja sijaitsevat yhtenäisellä nurmikkoalueella. Rivin 42 haudat on alunperin luovutettu ainaiseksi ajaksi. Uusi hautaoikeus luovutetaan määräajaksi. Hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan haudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu suoritetaan vuosittain, määräajalta tai haudan hallinta-ajalta. Hoitomaksu haudan hallinta-ajalta ei koske ainaiseksi ajaksi luovutettuja hautoja. Rivit on vanha lapsihauta-alue, josta haudat luovutetaan uurnahautoina ensisijaisesti niille henkilöille, joiden omainen on haudattu tälle alueelle. Hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan haudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu suoritetaan vuosittain, määräajalta tai haudan hallinta-ajalta. Neliö 10 Neliön kaikki haudat ovat yhtenäisellä nurmikkoalueella. Rivit 1 ja ovat vanhoja sukuhautoja ja ne on alunperin luovutettu ainaiseksi ajaksi. Uusi hautaoikeus luovutetaan määräajaksi. Neliön muut haudat ovat vanhoja kertahautoja ja hautaoikeus näihin hautoihin annetaan ensisijaisesti niille henkilöille, joiden omainen on haudattu tälle alueelle. Uusi hautaoikeus luovutetaan määräajaksi. Uuden hautaoikeuden tullessa voimaan hautaoikeuden haltija on

5 5 velvollinen suorittamaan haudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu suoritetaan vuosittain, määräajalta tai haudan hallinta-ajalta. Neliössä on käytössä kerroshautaus. Neliössä on kertahautoihin haudattujen muistomerkki (110-L ), joka hoidetaan seurakuntayhtymän toimesta. Muistomerkkiin kiinnitettävästä nimilaatasta on sovittava hautausmaan toimiston kanssa. Neliö 11 Neliön kaikki haudat ovat yhtenäisellä nurmikkoalueella. Rivit 1 ja ovat vanhoja sukuhautoja ja ne on alunperin luovutettu ainaiseksi ajaksi. Uusi hautaoikeus luovutetaan määräajaksi. Neliön muut haudat ovat vanhoja kertahautoja ja hautaoikeus näihin hautoihin annetaan ensisijaisesti niille henkilöille, joiden omainen on haudattu tälle alueelle. Uusi hautaoikeus luovutetaan määräajaksi. Uuden hautaoikeuden tullessa voimaan hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan haudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu suoritetaan vuosittain, määräajalta tai haudan hallinta-ajalta. Neliössä on käytössä kerroshautaus. Neliö 12 Neliön kaikki haudat ovat yhtenäisellä nurmikkoalueella. Hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan uurna- ja arkkuhaudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu on hallinta-aikainen ja se peritään haudan luovutuksen yhteydessä. Neliön lohkossa 4 on erillinen uurnahauta-alue ja lohkossa 5 on muistolehto. Muissa neliön lohkoissa on arkkuhautojen lisäksi erillisiä uurnahautoja. Neliön hautariveille on asennettu betoninen palkki, jonka päälle muistomerkit asetetaan. Neliössä on käytössä kerroshautaus.

6 6 UUSI HAUTAUSMAA Uusi hautausmaa on pinta-alaltaan 15 ha. Hautausmaahan kuuluvat neliöt 1 8 ja Hautausmaan yhteydessä sijaitsevassa kappelissa on kaksi salia, joita käytetään siunaus- ja hartaustilaisuuksiin. Rakennuksessa on myös krematorio, kahvio sekä työntekijöiden sosiaalitilat ja erilaiset varasto- ja työtilat. Piha-alueella sijaitsee erillinen varastorakennus. Neliö 1 Neliö 1 on vanha sukuhauta-alue, jossa haudat on alunperin luovutettu ainaiseksi ajaksi. Uusi Hautoja voidaan yhdistää siten, että haudat tulevat tarkoituksenmukaisesti käytetyiksi. Neliössä on kertahautoihin haudattujen muistomerkki (201-L ), joka hoidetaan seurakuntayhtymän kustannuksella. Neliö 2 Neliö 2 on vanha sukuhauta-alue, jossa haudat on alunperin luovutettu ainaiseksi ajaksi. Uusi Hautakohtaisesti voidaan haudan käyttöä rajoittaa siten, että hauta luovutetaan vain tuhkahautaukseen. Neliön rivien haudat ovat yhtenäisellä nurmikkoalueella. Näiden hautojen osalta hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan haudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu suoritetaan vuosittain tai määräajalta. Rivillä 15 oleville haudoille on määritelty erikseen, että muistomerkin ulkomuoto tulee olla sama kaikilla kappelille johtavan käytävän varrella olevilla haudoilla.

7 7 Neliö 3 Neliö 3 on vanha sukuhauta-alue, jossa haudat on alunperin luovutettu ainaiseksi ajaksi. Uusi Hautoja voidaan yhdistää siten, että haudat tulevat tarkoituksenmukaisesti käytetyiksi. Neliö 4 Neliön haudat ovat vanhoja sukuhautoja ja ne on alunperin luovutettu ainaiseksi ajaksi. Uusi Neliössä on yhtenäinen nurmikko. Hautoja ei voi kehystää eikä haudan sokkelikivenä voi käyttää kukka-aihiollista kiveä. Rivi 16 on vanha lapsihauta-alue, josta haudat luovutetaan uurnahautoina ensisijaisesti niille henkilöille, joiden omainen on haudattu tälle alueelle. Rivillä 17 oleville haudoille on määritelty erikseen, että hautamuistomerkin ulkomuoto tulee olla sama kaikilla kappelille johtavan käytävän varrella olevilla haudoilla. Hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan haudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu suoritetaan vuosittain, määräajalta tai haudan hallinta-ajalta. Hoitomaksu haudan hallinta-ajalta ei koske ainaiseksi ajaksi luovutettuja hautoja. Neliö 5 Neliö 5 on vanha sukuhauta-alue, jossa haudat on alunperin luovutettu ainaiseksi ajaksi. Uusi

8 8 Neliö 6 Neliön rivit 1 4 ovat vanhoja sukuhautoja ja niiden käytössä noudatetaan samaa käytäntöä kuin neliössä 5. Neliön muut haudat ovat vanhoja kertahautoja, joista rivi 10 B on uurnahauta-alue. Hautaoikeus näihin hautoihin annetaan ensisijaisesti niille henkilöille, joiden omainen on haudattu tälle alueelle. Uusi Uuden hautaoikeuden tullessa voimaan hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan haudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu suoritetaan vuosittain, määräajalta tai haudan hallinta-ajalta. Neliö 7 Neliön 7 haudat ovat vanhoja sukuhautoja ja ne on alunperin luovutettu ainaiseksi ajaksi. Uusi Neliössä on yhtenäinen nurmikko. Hautoja ei voi kehystää eikä haudan sokkelikivenä voi käyttää kukka-aihiollista kiveä. Hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan haudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu suoritetaan vuosittain, määräajalta tai haudan hallinta-ajalta. Hallinta-aikainen maksu ei koske ainaiseksi ajaksi luovutettuja hautoja. Neliö 8 Neliö 8 on muistolehto, johon suoritetaan vain tuhkahautauksia. Tuhka haudataan seurakuntayhtymän toimesta uurnassa tai ilman uurnaa. Hautasijan sijaintia ei ilmoiteta omaisille. Omaiset voivat hankkia seurakuntayhtymältä messinkisen nimilaatan, joka kaiverruksen jälkeen kiinnitetään seurakuntayhtymän toimesta alueella sijaitsevaan yhteismuistomerkkiin. Kiinnitettävän laatan tulee kaikissa tapauksissa olla messinkinen ja mitoiltaan määräysten mukainen. Omaiset voivat asettaa leikkokukat ja kynttilät yhteismuistomerkin edustalle. Ruukku- ja muiden kasvien istuttaminen omaisten toimesta hauta-alueelle on kielletty. Neliön hoito suoritetaan seurakuntayhtymän kustannuksella. Neliö 15 Neliön 15 haudat ovat vanhoja sukuhautoja ja ne on alunperin luovutettu ainaiseksi ajaksi tai määräajaksi. Uusi Neliössä on yhtenäinen nurmikko. Hautoja ei voi kehystää eikä haudan sokkelikivenä voi käyttää kukka-aihiollista kiveä.

9 9 Hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan haudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu suoritetaan vuosittain, määräajalta tai haudan hallinta-ajalta. Hoitomaksu haudan hallinta-ajalta ei koske ainaiseksi ajaksi luovutettuja hautoja. Neliön hautariveillä 1 16 on osaan haudoista asennettu yhtenäinen muistomerkkien alusta. Rivillä 17 oleville haudoille on määritelty erikseen, että hautamuistomerkin ulkomuoto tulee olla sama kaikilla kappelille johtavan käytävän varrella olevilla haudoilla. Neliö 16 Neliön 16 haudat ovat vanhoja sukuhautoja, jotka on alunperin luovutettu omaisille 50 vuoden ajaksi. Uusi Neliö on jaettu kolmeen lohkoon. Lohkojen rivien 16 haudat ovat uurnahautoja. Näihin uurnahautoihin voidaan haudata myös vastasyntyneen lapsen ruumis. Rivillä 17 oleville haudoille on määritelty erikseen, että hautamuistomerkin ulkomuoto tulee olla sama kaikilla kappelille johtavan käytävän varrella olevilla haudoilla. Neliön kaikki haudat ovat yhtenäisellä nurmikkoalueella. Hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan haudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu suoritetaan vuosittain, määräajalta tai haudan hallinta-ajalta. Hautariveille on asennettu yhtenäiset betonipalkit, joiden päälle muistomerkit asetetaan. Neliössä on käytössä kerroshautaus lukuun ottamatta lohkojen riviä 15. Neliö 17 Neliön 17 haudat ovat vanhoja sukuhautoja, jotka on alunperin luovutettu omaisille 50 vuoden ajaksi. Uusi Neliö on jaettu kolmeen lohkoon. Lohkojen rivien 16 haudat ovat uurnahautoja. Näihin uurnahautoihin voidaan haudata myös vastasyntyneen lapsen ruumis. Neliön kaikki haudat ovat yhtenäisellä nurmikkoalueella. Hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan haudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu suoritetaan vuosittain, määräajalta tai haudan hallinta-ajalta. Neliön haudoista osa on vanhoja kertahautoja. Hautaoikeus näihin hautoihin annetaan ensisijaisesti niille henkilöille, joiden omainen on haudattu näihin hautoihin. Uusi hautaoikeus luovutetaan määräajaksi. Uuden hautaoikeuden tullessa voimaan hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan haudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu suoritetaan vuosittain, määräajalta tai haudan hallinta-ajalta.

10 10 Hautariveille on asennettu yhtenäiset betonipalkit, joiden päälle muistomerkit asetetaan. Neliössä on käytössä kerroshautaus lukuun ottamatta lohkojen riviä 15. Neliö 18 Neliön 18 haudat ovat uurnahautoja, jotka on alunperin luovutettu omaisille 50 vuoden ajaksi. Uusi Neliö on jaettu viiteen lohkoon. Neliön kaikki haudat ovat yhtenäisellä nurmikkoalueella. Uuden hautaoikeuden tullessa voimaan hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan haudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu suoritetaan vuosittain, määräajalta tai haudan hallinta-ajalta. Kaikille hautariveille on asennettu yhtenäinen betonipalkki, jonka päälle muistomerkit asetetaan. Neliö 19 Neliö 19 on rakentamaton, luonnontilainen metsäalue. Neliön valmistuttua alueen haudat luovutetaan määräajaksi. Hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan uurna- ja arkkuhaudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu on hallinta-aikainen ja se peritään haudan luovutuksen yhteydessä. Neliö 20 Neliö 20 on salaojitettu ja täytetty kerroshautasyvyyteen. Hautauskäyttöön se voidaan ottaa nurmetus- ja istutustöiden jälkeen. Neliön valmistuttua alueen haudat luovutetaan määräajaksi.. Hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan uurna- ja arkkuhaudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu on hallinta-aikainen ja se peritään haudan luovutuksen yhteydessä. Mahdollisen suuronnettomuuden varalta erotetaan neliöstä erillinen lohko uhrien hautaamista varten. Neliö 21 Neliö 21 on rakentamaton, luonnontilainen metsäalue. Neliön valmistuttua alueen haudat luovutetaan määräajaksi. Hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan uurna- ja arkkuhaudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu on hallinta-aikainen ja se peritään haudan luovutuksen yhteydessä.

11 11 Neliö 22 Neliö 22 haudat ovat uurnahautoja ja sijaitsevat yhtenäisellä nurmikkoalueella. Haudat luovutetaan määräajaksi ja hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan uurnahaudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu on hallinta-aikainen ja se peritään haudan luovutuksen yhteydessä. Uurnahautariveille on asennettu betoninen palkki, jonka päälle muistomerkit asetetaan. Neliössä on muistolehto johon tuhka haudataan seurakuntayhtymän toimesta uurnassa tai ilman uurnaa. Hautasijan sijaintia ei ilmoiteta omaisille. Omaiset voivat hankkia seurakuntayhtymältä messinkisen nimilaatan, joka kaiverruksen jälkeen kiinnitetään seurakuntayhtymän toimesta alueen luonnonkiviin. Ruukku- ja muiden kasvien istuttaminen omaisten toimesta hauta-alueelle on kielletty. Muistolehto hoidetaan seurakuntayhtymän kustannuksella. Neliö 23 Neliön 23 haudat ovat vanhoja kertahautoja ja hautaoikeus näihin hautoihin luovutetaan ensisijaisesti niille henkilöille, joiden omainen on haudattu tälle alueelle. Kertahautojen osalta nurmikon hoito suoritetaan seurakuntayhtymän kustannuksella hallinta-ajan loppuun. Uusi Uuden hautaoikeuden tullessa voimaan hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan haudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu suoritetaan vuosittain, määräajalta tai haudan hallinta-ajalta. Neliö on jaettu kolmeen lohkoon. Hautariveille on asennettu yhtenäiset betonipalkit, joiden päälle muistomerkit asetetaan. Neliössä on käytössä kerroshautaus. Neliö 24 Neliön 24 haudat ovat vanhoja kertahautoja ja hautaoikeus näihin hautoihin luovutetaan ensisijaisesti niille henkilöille, joiden omainen on haudattu tälle alueelle. Kertahautojen osalta nurmikon hoito suoritetaan seurakuntayhtymän kustannuksella hallinta-ajan loppuun. Uusi Uuden hautaoikeuden tullessa voimaan hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan haudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu suoritetaan vuosittain, määräajalta tai haudan hallinta-ajalta. Neliö on jaettu kolmeen lohkoon. Kolmannen lohkon riveissä, jotka ovat valmistuneet vuonna 1998, hautaoikeuden haltijan tulee hautapaikan lunastuksen yhteydessä suorittaa haudan hallintaaikainen hoitomaksu. Lohkojen 1 2 rivit 16 ovat uurnahautoja. Näihin hautoihin voidaan haudata myös vastasyntyneen lapsen ruumis. Hautariveille on asennettu yhtenäiset betonipalkit, joiden päälle muistomerkit asetetaan. Neliössä on käytössä kerroshautaus lukuun ottamatta lohkojen 1 2 rivejä 15.

12 12 Neliö 25 Neliön 25 haudat ovat uurnahautoja, jotka sijaitsevat yhtenäisellä nurmikkoalueella. Haudat luovutetaan määräajaksi. Neliön nurmikko hoidetaan seurakuntayhtymän kustannuksella hallintaajan loppuun. Muistomerkin aluskivenä voidaan käyttää myös kukka-aihiollista kiveä. Neliöstä osa on varattu tuhkan sirottelualueeksi. Sirottelussa noudatetaan yhteisen kirkkoneuvoston antamia ohjeita. Neliö 26 Neliön 26 kaikki haudat ovat yhtenäisellä nurmikkoalueella. Hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan haudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu suoritetaan vuosittain, määräajalta tai haudan hallinta-ajalta. Neliö on jaettu kolmeen lohkoon. Lohkossa 1 on muutamia alun perin kertahaudoiksi luovutettuja hautoja. Näiden kertahautojen osalta nurmikon hoito suoritetaan seurakuntayhtymän kustannuksella hallinta-ajan loppuun. Uusi Uuden hautaoikeuden tullessa voimaan hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan haudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu suoritetaan vuosittain, määräajalta tai haudan hallinta-ajalta. Neliön hautariveille on asennettu betoninen palkki, jonka päälle muistomerkit asetetaan. Neliössä on käytössä kerroshautaus. Neliö 27 Neliön 27 kaikki haudat ovat yhtenäisellä nurmikkoalueella. Hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan uurna- ja arkkuhaudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu on hallinta-aikainen ja se peritään haudan luovutuksen yhteydessä. Neliössä on hautaustoimilain edellyttämä tunnustukseton hauta-alue, jolta alueelta hautasija osoitetaan omaisten erityisestä pyynnöstä. Neliön hautariveille on asennettu betoninen palkki, jonka päälle muistomerkit asetetaan Neliössä on käytössä kerroshautaus. Neliö 28 Neliö 28 on rakentamaton, luonnontilainen metsäalue. Neliön valmistuttua alueen haudat luovutetaan määräajaksi. Hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan uurna- ja arkkuhaudan hoidosta erillisen maksun kulloinkin voimassa olevan hinnoittelun mukaisesti. Hoitomaksu on hallinta-aikainen ja se peritään haudan luovutuksen yhteydessä.

13 13 Muut alueet Neliöjaotuksen ulkopuolella on alueita, jotka otetaan myöhempien suunnitelmien mukaan hautausmaakäyttöön. Hautausmaa-alueiden laajentuminen on otettu huomioon alueen asemakaavassa. Kaavassa puistoalueiksi merkittyjen alueiden saaminen hautausmaakäyttöön antaisi entistä paremmat edellytykset hautausmaiden laajentumiselle tulevaisuudessa. HAUDAT JA HAUTAOIKEUS Oikeus hautaan luovutetaan vain kuolemantapauksen yhteydessä. Hautaoikeus luovutetaan 30 vuoden määräajaksi. Hautaoikeuden voimassaoloaika lasketaan haudan luovuttamista seuraavan kalenterivuoden alusta. Hautaoikeuden voimassaoloaikaa voidaan oikeudenhaltijan hakemuksesta jatkaa, jollei siitä aiheudu haittaa hautausmaan tarkoituksenmukaiselle käytölle. Hautaoikeus voidaan luovuttaa myös henkilölle, jonka kotikunta on muu kuin Vaasa. Omaisten tulee, mikäli mahdollista, käyttää hallinnassaan olevat vanhat hautapaikat uudelleen, ennen kuin heille luovutetaan uusi hautapaikka. Hautapaikka on käytettävä syvähautana, mikäli se maaperästä johtuen on mahdollista. Tästä on tehtävä merkintä hautakirjanpitoon. Hautaoikeuden haltijan tulee viipymättä ilmoittaa muuttuneet osoite- ja henkilötiedot hautausmaan toimistoon. Haudan hoidosta vastaa hautaoikeuden haltija. HAUTOJEN JA HAUTAUSMAIDEN HOITO Yhtenäisiltä nurmikkoalueilta lunastetun haudan hautaoikeuden haltija on velvollinen suorittamaan haudan hoidosta kulloinkin voimassa olevan maksun. Hoitomaksu suoritetaan neliöstä riippuen vuosittain, määräajalta tai hallinta-ajalta. Yhteinen kirkkoneuvosto voi hakemuksesta myöntää määräajaksi yksityiselle tai yritykselle luvan hoitaa ammattimaisesti hautoja. Lupa voidaan peruuttaa, jos siihen on perusteltu syy. Seurakuntayhtymän tai sen seurakunnan viranhaltijalle tai työntekijälle ei tällaista lupaa voida myöntää. Seurakuntayhtymä vastaa hautausmaiden ja niiden erityisalueiden, kuten muistolehtojen ja tuhkan sirottelualueiden yleisestä hoitamisesta ja toimintakunnosta. Hautaamaton hautausmaa-alue hoidetaan puistona tai luonnonvaraisena metsänä.

14 14 HAUTAMUISTOMERKIT Muistomerkin äärimitat määräytyvät haudan koon mukaisesti. Metrin levyiselle haudalle voidaan asettaa enintään 70 cm leveä muistomerkki. Kahden metrin levyiselle haudalle voidaan asettaa enintään 160 cm leveä muistomerkki. Yhtenäisille betonipalkeille asetettavan muistomerkin korkeus voi olla enintään 120 cm. Uuden hautausmaan neliössä 18 muistomerkin leveys saa olla enintään 50 cm, korkeus 30 cm ja syvyys 30 cm. Muistomerkki voi olla puusta, metallista tai kivestä valmistettu. Sen suunnittelussa on pyrittävä käyttämään kristillisiä vertauskuvia ja tavoiteltava taiteellisia arvoja. Yhtenäisellä nurmikkoalueella olevaa hautaa ei voi kehystää eikä haudan sokkelikivenä voi käyttää kukka-aihiollista kiveä. Muistolehtoihin tulevat nimilaatat kiinnitetään seurakuntayhtymän toimesta. Nimilaattojen tulee olla messinkisiä ja ulkoasultaan määräysten mukaisia. Näistä määräyksistä poikkeaville muistomerkeille tulee hakea lupa ennen muistomerkin paikalle asettamista. Muistomerkin kallistuessa se on hautaoikeuden haltijan toimesta oikaistava niin, ettei se aiheuta vahingon vaaraa. Kiireellisessä tapauksessa seurakuntayhtymällä on oikeus ryhtyä tilanteen vaatimiin toimenpiteisiin vaaran poistamiseksi. Työstä aiheutuneet kulut peritään hautaoikeuden haltijalta. HAUTAUSMAAN KUIVATUS Käytössä olevat hautausmaa-alueet on kuivattu salaojin. Kosteusolojen muuttumista seurataan ja tarvittaessa salaojitusta täydennetään ja uusitaan. KASTELUVESI Kasteluvesi saadaan kaupungin vesijohtoverkosta. Liittäminen verkkoon tapahtuu keväällä kasvukauden alettua. Verkosto suljetaan syksyllä kasvukauden päätyttyä. Hautausmaa-alueelle on sijoitettu avonaisia kastelualtaita sekä vedenottopisteitä, joista omaisilla on mahdollisuus saada kasteluvettä käyttöönsä. SÄHKÖISTYS Käytössä oleva hautausmaa-alue on kokonaisuudessaan sähköistetty. Pääkäytävien varteen on asennettu puistovalaisimet sekä sähkötyöpisteet sähköisten työkalujen käyttöä varten.

15 15 JÄTEHUOLTO Hautausmaa-alue kiinteistöineen kuuluu järjestetyn jätehuollon piiriin. Lisäksi hautausmaiden henkilökunta huolehtii ruuhka-aikaisesta jätteiden poiskuljetuksesta. Jätehuollossa kiinnitetään huomiota jätteiden lajitteluun. ISTUTUKSET Haudalle voidaan istuttaa vain sellaisia kasveja, jotka täysikasvuisina eivät ole haitaksi ympäristölle. Puiden ja pensaiden istuttamiseen haudalle on saatava hautaustoimesta vastaavan viranhaltijan lupa. Ilman lupaa istutetut puut ja pensaat voidaan poistaa haudalta hautausmaan henkilökunnan toimesta. Haudalla olevat kesäkukkaistutukset on sijoitettava mahdollisimman lähelle muistomerkkiä. MUUT MÄÄRÄYKSET Yhteinen kirkkoneuvosto päättää sellaisista hautaustoimen asioista, joista hautaustoimen ohjesäännössä tai tässä käyttösuunnitelmassa ei ole mainittu, ellei niistä päättäminen kuulu yhteiselle kirkkovaltuustolle. Hautaustoimen ohjesäännön tai käyttösuunnitelman määräyksiä on myös soveltuvin osin noudatettava silloin, kun hauta on luovutettu tai hauta-asioista on sovittu ennen määräysten voimaantulopäivää. Hautausmaiden talviaikaiseen kunnossapitoon kuuluu pääkäytäväverkoston auraus ja liukkauden esto arkipäivisin ja juhlapyhinä Em. toimenpiteet suoritetaan myös hautauspäivänä niille haudoille, joihin hautaus suoritetaan. Jos hautausmaan käyttösuunnitelmaa sovellettaessa syntyy kielellisiä tulkintavaikeuksia, pätee suomenkielinen versio.

EVIJÄRVEN SEURAKUNTA HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA

EVIJÄRVEN SEURAKUNTA HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA EVIJÄRVEN SEURAKUNTA HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA Hyväksytty kirkkovaltuustossa toukokuun 14. päivänä 2013 ja vahvistettu Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulissa kuun. päivänä 2013. 2 YLEISTÄ Evijärven

Lisätiedot

Ilmajoen seurakunta. Hautausmaan käyttösuunnitelmaehdotus. Janne Haapala

Ilmajoen seurakunta. Hautausmaan käyttösuunnitelmaehdotus. Janne Haapala Ilmajoen seurakunta Hautausmaan käyttösuunnitelmaehdotus Janne Haapala Sisällysluettelo Perustiedot... 1 Rakennukset... 1 Tekniikka ja kasvillisuus... 2 Kulkuyhteydet ja autojen paikoitusalueet... 2 Kasteluvesi...

Lisätiedot

Puumalan seurakunnan HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ. Hyväksytty kirkkovaltuustossa 5.7.2004 ja vahvistettu Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulissa 29.9.

Puumalan seurakunnan HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ. Hyväksytty kirkkovaltuustossa 5.7.2004 ja vahvistettu Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulissa 29.9. Puumalan seurakunnan HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty kirkkovaltuustossa 5.7.2004 ja vahvistettu Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulissa 29.9.2004 1 Hautaustointa koskevat säännökset Seurakunnan hautaustoimessa

Lisätiedot

Haudalle sijoitettua muistomerkkiä ei saa poistaa ilman hautausmaan ylläpitäjän suostumusta.

Haudalle sijoitettua muistomerkkiä ei saa poistaa ilman hautausmaan ylläpitäjän suostumusta. LIEKSAN SEURAKUNTA HAUTAMUISTOMERKKIOHJE Kirkkoneuvosto Hyväksytty 28.4.2006 62 Astuu voimaan 1.6.2006 Kumoaa 16.4.2003 hyväksytyn ohjeen MUISTOMERKKI Tätä Lieksan seurakunnan hautaustoimen ohjesääntöön

Lisätiedot

korttelit 7-11, 25, 28 32, 34, 35, 37 39, 41, 42, 44 46, 52A, 52B, 52C,52D,52E, 53 56, 58 60, 65A, 66 70, 72, 73

korttelit 7-11, 25, 28 32, 34, 35, 37 39, 41, 42, 44 46, 52A, 52B, 52C,52D,52E, 53 56, 58 60, 65A, 66 70, 72, 73 Korttelit Hautakorttelit: korttelit 7-11, 25, 28 32, 34, 35, 37 39, 41, 42, 44 46, 52A, 52B, 52C,52D,52E, 53 56, 58 60, 65A, 66 70, 72, 73 Korttelit on tarkoitettu arkkuhautaukseen ja niissä on yhtenäinen

Lisätiedot

Hautausmaalla voi olla myös tuhkan sirottelualue.

Hautausmaalla voi olla myös tuhkan sirottelualue. KEMINMAAN SEURAKUNTA HAUTATOIMEN OHJESÄÄNTÖ 1 1 Hautaustointa koskevat säännökset Seurakunnan hautaustoimessa on noudatettava hautaustoimilaissa, kirkkolaissa, kirkkojärjestyksessä sekä muissa laeissa

Lisätiedot

KELLONUMMEN HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA. Sääntökokoelma E 7 X YKV Tkli Mitätöi lehden X

KELLONUMMEN HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA. Sääntökokoelma E 7 X YKV Tkli Mitätöi lehden X KELLONUMMEN HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA Sääntökokoelma E 7 X - 2011 YKV 21.9.2011 Tkli 27.10.2011 Mitätöi lehden X - 2006 2 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Hautausmaan nimi ja perustaminen... 3

Lisätiedot

Sääntökokoelma E 9 IV Ykn Ykv Tkli TAPIOLAN KIRKKOTARHAN KÄYTTÖSUUNNITELMA JA HAUTAUSMAAKAAVA

Sääntökokoelma E 9 IV Ykn Ykv Tkli TAPIOLAN KIRKKOTARHAN KÄYTTÖSUUNNITELMA JA HAUTAUSMAAKAAVA Sääntökokoelma E 9 IV - 2005 Ykn 16.12.2002 Ykv 22.1.2003 Tkli 20.3.2003 TAPIOLAN KIRKKOTARHAN KÄYTTÖSUUNNITELMA JA HAUTAUSMAAKAAVA 2 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1 Hautausmaan nimi ja perustaminen...

Lisätiedot

NAANTALIN SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ. Sovelletaan Naantalin, Velkuan, Rymättylän ja Merimaskun hautausmailla

NAANTALIN SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ. Sovelletaan Naantalin, Velkuan, Rymättylän ja Merimaskun hautausmailla NAANTALIN SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Sovelletaan Naantalin, Velkuan, Rymättylän ja Merimaskun hautausmailla 1 NAANTALIN SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä

Lisätiedot

MUISTOLEHTO 208. Hautaustilaisuuden kukkalaitteita ei saa viedä muistolehtoon.

MUISTOLEHTO 208. Hautaustilaisuuden kukkalaitteita ei saa viedä muistolehtoon. MUISTOLEHDOT Muistolehto: Yhteinen hauta-alue, jonne vainajan tuhka voidaan haudata tai sirotella. Tuhka voidaan haudata joko uurnassa tai ilman uurnaa. Omaiset eivät osallistu hautaamiseen. Hautasijaa

Lisätiedot

KAUNIAISTEN KAUPUNGIN HAUTAUSMAAN SÄÄNTÖ

KAUNIAISTEN KAUPUNGIN HAUTAUSMAAN SÄÄNTÖ y:\kanslia\säännöt\hautausm.sää Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 17.6.1991 65 astuu voimaan 1.8.1991 Kaupunginvaltuusto muuttanut 16.6.1997 48 1.7.1997 lukien KAUNIAISTEN KAUPUNGIN HAUTAUSMAAN SÄÄNTÖ I Hallinto

Lisätiedot

Hautausmaan katselmus

Hautausmaan katselmus Hautausmaan katselmus Kirkkoneuvosto huolehtii siitä, että hautausmaan ja sillä olevien rakennusten katselmus suoritetaan vuosittain. Katselmuksessa päätetään toimenpiteistä, joihin hautausmaan hoidosta

Lisätiedot

TAMPEREEN EV. LUT. SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

TAMPEREEN EV. LUT. SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ TAMPEREEN EV. LUT. SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa 20.11.2014 Vahvistettu Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulissa 14.1.2015 1 Hautaustointa koskevat

Lisätiedot

Pudasjärven seurakunta

Pudasjärven seurakunta Kn. 13.5.2014 asia nro 7 62 Kv. 21.5.2014 asia nro 10 10 Oulun hiippakunnan tuomiokapituli 27.8.2014/nro 398 Pudasjärven seurakunta Sarakylän hautausmaan käyttösuunnitelma Pudasjärven seurakunnan Sarakylän

Lisätiedot

Sääntökokoelma E 6 XII YKV Tkli Mitätöi lehden VIII-98. Kappelin hautausmaan käyttösuunnitelma

Sääntökokoelma E 6 XII YKV Tkli Mitätöi lehden VIII-98. Kappelin hautausmaan käyttösuunnitelma Sääntökokoelma E 6 XII - 2013 YKV 11.12.2013 Tkli 4.2.2014 Mitätöi lehden VIII-98 Kappelin hautausmaan käyttösuunnitelma Sisällysluettelo 1 1. Yleistä... 2 1.1 Hautausmaan nimi, perustaminen ja käyttösuunnitelmat...

Lisätiedot

PUDASJÄRVEN SEURAKUNTA HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

PUDASJÄRVEN SEURAKUNTA HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Kn. 13.5.2014 asia nro 9 63 Kv. 21.5.2014 asia nro 11 11 Oulun hiippakunnan tuomiokapituli 27.8.2014/ nro 397 PUDASJÄRVEN SEURAKUNTA HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ 1 2 HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

SEURAKUNNALLE PALAUTUVAT HAUDAT

SEURAKUNNALLE PALAUTUVAT HAUDAT SEURAKUNNALLE PALAUTUVAT HAUDAT SHKL koulutus Hämeenlinna 4.4.2006 Puistopäällikkö Antti Pekuri Miten eri tavoin hautoja siirtyy takaisin seurakunnalle? 1. Määräajaksi luovutettu hauta KL 17 :2 2. Haudan

Lisätiedot

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Sääntökokoelma E 1 III - 2013 YKV 27.3.2013 Tkli 21.5.2013 Mitätöi lehden X-2006 HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa 27.3.2013 ja vahvistettu Espoon hiippakunnan tuomiokapitulissa

Lisätiedot

HAUTAUSHINNASTO. HAUTAPAIKKAMAKSUT JA HAUTAUSMAKSUT alkaen

HAUTAUSHINNASTO. HAUTAPAIKKAMAKSUT JA HAUTAUSMAKSUT alkaen HAUTAUSHINNASTO HAUTAPAIKKAMAKSUT JA HAUTAUSMAKSUT 1.1.2018 alkaen Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa 27.9.2017 (4/2017, 31 ) HAUTAPAIKKAMAKSUT 1.1.2018 ALKAEN ARKKUHAUTA lahtelaiset ulkopaikkakuntalaiset

Lisätiedot

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Vahvistettu Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulissa 15.8.2007. 1 Hautaustointa koskevat säännökset Hämeenkyrön seurakunnan hautaustoimessa on noudatettava kirkkolaissa, kirkkojärjestyksessä

Lisätiedot

YLÖJÄRVEN SEURAKUNNAN MUISTOMERKKIOHJEET

YLÖJÄRVEN SEURAKUNNAN MUISTOMERKKIOHJEET YLÖJÄRVEN SEURAKUNNAN MUISTOMERKKIOHJEET MUISTOMERKKIOHJEET Hyväksytty kirkkoneuvostossa 18.11.2014 Ohjeet ovat voimassa 5.12.2014 alkaen. Muistomerkkiohjeilla Ylöjärven seurakunnan kirkkoneuvosto määrittelee

Lisätiedot

Arkkuhautojen hoitohinnat

Arkkuhautojen hoitohinnat Arkkuhautojen hoitohinnat Ruohohoito Aika Ruoho ja kesäkukat Aika Haudan 1 kesä 5 kesää 10 kesää 25 kesää Haudan Kukkien 1 kesä 5 kesää 10 kesää leveys leveys lkm 1 56,85 295,55 649,10 2298,05 1 3 104,25

Lisätiedot

YLÖJÄRVEN SEURAKUNNAN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

YLÖJÄRVEN SEURAKUNNAN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ YLÖJÄRVEN SEURAKUNNAN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty kirkkovaltuustossa 8.10.2013 Vahvistettu Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulissa 11.12.2013 Sisältö 1 Hautaustointa koskevat säännökset... 3 2

Lisätiedot

Gräsan uurnalehdon käyttösuunnitelma

Gräsan uurnalehdon käyttösuunnitelma Espoon seurakuntayhtymä E 8 sääntökokoelma VIII-98 Ykv 2.10.95 T kapituli 26.3.97 Mitätöi lehden IV-96 Gräsan uurnalehdon käyttösuunnitelma Espoon ev. lut. seurakuntayhtymä ESPOON EV. LUT. SEURAKUNTAYHTYMÄN

Lisätiedot

Hautausoikeus, suostumukset, luvat ja muut ongelmatilanteet asiakaspalvelussa

Hautausoikeus, suostumukset, luvat ja muut ongelmatilanteet asiakaspalvelussa Hautausoikeus, suostumukset, luvat ja muut ongelmatilanteet asiakaspalvelussa 17.3.2010 Mia Fager www.turunseurakunnat.fi 1 Hautasoikeus Hautaoikeus ~ oikeus tulla haudatuksi Jokaisella on oikeus saada

Lisätiedot

MUHOKSEN SEURAKUNNAN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

MUHOKSEN SEURAKUNNAN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ MUHOKSEN SEURAKUNNAN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ 2 HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO... 3 HAUTAUSTOIMEN MALLIOHJESÄÄNTÖ... 5 1 Hautaustointa koskevat säännökset... 5 2 Hautaustoimen hallinto...

Lisätiedot

MAUNULAN UURNALEHTO. puhelin tsto. (09) 2340 2950, fax (09) 2340 2955

MAUNULAN UURNALEHTO. puhelin tsto. (09) 2340 2950, fax (09) 2340 2955 MAUNULAN UURNALEHTO Pirkkolantie 22, 00630 Hki puhelin tsto. (09) 2340 2950, fax (09) 2340 2955 toimisto auki ma - pe klo 9-12, puhelintiedustelut ma - ke 7.30-15.00 ja to - pe 7.30-14.30 Maunulan uurnalehto

Lisätiedot

SIMON SEURAKUNNAN HAUTAUKSESTA PERITTÄVÄT MAKSUT SEKÄ KIINTEISTÖJEN KÄYTTÖOHJEET JA MAKSUT LUKIEN

SIMON SEURAKUNNAN HAUTAUKSESTA PERITTÄVÄT MAKSUT SEKÄ KIINTEISTÖJEN KÄYTTÖOHJEET JA MAKSUT LUKIEN Kirkkoneuvosto 02.05.2019 45 Kirkkovaltuusto 22.05.2019 17 SIMON SEURAKUNNAN HAUTAUKSESTA PERITTÄVÄT MAKSUT SEKÄ KIINTEISTÖJEN KÄYTTÖOHJEET JA MAKSUT 1.7.2019 LUKIEN 1 HAUTAAMISEEN LIITTYVÄT MAKSUT Hautapaikkamaksut

Lisätiedot

HAUTAMUISTOMERKKEJÄ KOSKEVAT OHJEET

HAUTAMUISTOMERKKEJÄ KOSKEVAT OHJEET Hautaustoimi 1/6 HAUTAMUISTOMERKKEJÄ KOSKEVAT OHJEET Hyväksytty yhteisessä kirkkoneuvostossa 19.3.2009. Ohjeet ovat voimassa 1.5.2009 alkaen. 1 Muistomerkkisuunnitelman hyväksyminen 2 Materiaali 3 Koko

Lisätiedot

Pudasjärven seurakunta

Pudasjärven seurakunta Kn. 13.5.2014 asia nro 7 61 Kv. 21.5.2014 asia nro 9 9 Oulun hiippakunnan tuomiokapituli 27.8.2014/nro 399 Pudasjärven seurakunta Riekinkankaan hautausmaan käyttösuunnitelma Pudasjärven seurakunnan Riekinkankaan

Lisätiedot

Siilinjärven seurakunta Viinamäen hautausmaan käyttösuunnitelma

Siilinjärven seurakunta Viinamäen hautausmaan käyttösuunnitelma Siilinjärven seurakunta Viinamäen hautausmaan käyttösuunnitelma Siilinjärven seurakunnan Viinamäen hautausmaan käyttösuunnitelma Sisällysluettelo 1. PERUSTIEDOT... 3 1.1. Yleistä... 3 1.2. Sijainti...

Lisätiedot

Vainajan ruumis on ilman aiheetonta viivytystä haudattava tai tuhkattava.

Vainajan ruumis on ilman aiheetonta viivytystä haudattava tai tuhkattava. Hautaustoimilaki 6.6.2003/457 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku Yleiset säännökset 1 Soveltamisala Tässä laissa säädetään ihmisen ruumiin hautaamisesta ja tuhkaamisesta, tuhkan käsittelystä

Lisätiedot

Opas hautapaikan valintaan

Opas hautapaikan valintaan Opas hautapaikan valintaan Pyhän Martin kirkko vanhan hautausmaan keskellä. Arkkitehti Bey Hengin suunnittelema kiviristi Tien pää kohoaa maamerkkinä pohjoisen portin vieressä. Julkaisija Raision seurakunta

Lisätiedot

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hollolan seurakunta Sijainti- ja yhteystietoja Hollolan kirkko ja hautausmaa: Rantatie 917, Hollolan kirkonkylä. Hautausmaan toimisto sijaitsee aivan kirkon vieressä. Hautausmaan

Lisätiedot

Allekirjoitetut lupahakemukset tulee toimittaa sähköpostilla osoitteeseen:

Allekirjoitetut lupahakemukset tulee toimittaa sähköpostilla osoitteeseen: Hautamuistomerkkiä varten tarvitaan aina lupa. Allekirjoitetut lupahakemukset tulee toimittaa sähköpostilla osoitteeseen: hautaustoimi.lappeenranta@evl.fi tai postitse osoitteeseen: Joutsenon seurakuntatoimisto

Lisätiedot

Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa huhtikuun 19. päivänä 2012 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa kesäkuun 13. päivänä 2012.

Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa huhtikuun 19. päivänä 2012 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa kesäkuun 13. päivänä 2012. HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa huhtikuun 19. päivänä 2012 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa kesäkuun 13. päivänä 2012.

Lisätiedot

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Kouvolan seurakuntayhtymän 1 HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa ja vahvistettu Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulissa 11.12.2012. 1 Hautaustointa koskevat säännökset Kouvolan

Lisätiedot

Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa kesäkuun 15. päivänä 2017 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa syyskuun 13. päivänä 2017.

Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa kesäkuun 15. päivänä 2017 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa syyskuun 13. päivänä 2017. HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa kesäkuun 15. päivänä 2017 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa syyskuun 13. päivänä 2017.

Lisätiedot

Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa kesäkuun 15. päivänä 2017 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa syyskuun 13. päivänä 2017.

Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa kesäkuun 15. päivänä 2017 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa syyskuun 13. päivänä 2017. HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa kesäkuun 15. päivänä 2017 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa syyskuun 13. päivänä 2017.

Lisätiedot

Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa kesäkuun 15. päivänä 2017 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa xxxx kuun xx. päivänä xxxx.

Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa kesäkuun 15. päivänä 2017 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa xxxx kuun xx. päivänä xxxx. HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa kesäkuun 15. päivänä 2017 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa xxxx kuun xx. päivänä xxxx.

Lisätiedot

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Sääntökokoelma E 1 III - 2013 YKV 27.3.2013 Tkli 21.5.2013 Mitätöi lehden X-2006 HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa 27.3.2013 ja vahvistettu Espoon hiippakunnan tuomiokapitulissa

Lisätiedot

Hautaustoimen ohjesääntö. Seurakuntayhtymän hautaustoimesta vastaa yhteinen kirkkoneuvosto.

Hautaustoimen ohjesääntö. Seurakuntayhtymän hautaustoimesta vastaa yhteinen kirkkoneuvosto. HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa huhtikuun 19. päivänä 2012 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa kesäkuun 13. päivänä 2012.

Lisätiedot

Hautaustoimen ohjesääntö KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ

Hautaustoimen ohjesääntö KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ Hautaustoimen ohjesääntö KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ Sivu 2/9 Sisällys HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ... 3 1 Hautaustointa koskevat säännökset... 3 2 Hautaustoimen hallinto... 3 3 Hautausmaat... 3 4 Hautausmaakaava

Lisätiedot

HAUTAMUISTOMERKKIOHJE. Liite Tornion seurakunnan hautaustoimen ohjesääntöön. Kirkkoneuvosto

HAUTAMUISTOMERKKIOHJE. Liite Tornion seurakunnan hautaustoimen ohjesääntöön. Kirkkoneuvosto HAUTAMUISTOMERKKIOHJE Liite Tornion seurakunnan hautaustoimen ohjesääntöön Kirkkoneuvosto 20.6.2016 102 1) Ohjeistuksen tarkoituksena on ohjata muistomerkin valinnassa, hoidossa, kunnostuksessa, muutoksessa,

Lisätiedot

Porvoon seurakuntayhtymän hautainhoitorahastolla on oma sääntönsä.

Porvoon seurakuntayhtymän hautainhoitorahastolla on oma sääntönsä. PORVOON SEURAKUNTAYHTYMÄ 1(19) HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa marraskuun 16. päivänä 2004 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa syyskuun 21. päivänä

Lisätiedot

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Kn 24.5.2017 126/Kv 30.5.2017 40 HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty kirkkovaltuustossa 30.05.2017 ja vahvistettu tuomiokapitulissa 16.8.2017. Tämä ohjesääntö korvaa 15.8.2007 vahvistetun hautausmaan ohjesäännön.

Lisätiedot

HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ LUONNOS

HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ LUONNOS HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ LUONNOS 7.4.2017 HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa xxxxkuun xx. päivänä xxxx ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa xxxx kuun

Lisätiedot

HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ LUONNOS

HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ LUONNOS HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ LUONNOS 24.4.2017 HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa xxxxkuun xx. päivänä xxxx ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa xxxx kuun

Lisätiedot

Miten järjestän hautauksen?

Miten järjestän hautauksen? Miten järjestän hautauksen? Miten järjestän hautauksen? Kirkkoherranvirastossa sovitaan vainajan siunaamiseen ja hautaamiseen liittyvistä asioista: siunausajasta, kappelin tai kirkon varauksesta, siunauksen

Lisätiedot

SIILINJÄRVEN SEURAKUNNAN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

SIILINJÄRVEN SEURAKUNNAN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ SIILINJÄRVEN SEURAKUNNAN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty Siilinjärven seurakunnan kirkkovaltuustossa 9.2.2004 ja vahvistettu Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulissa 23.9.2004 HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

Lisätiedot

HAUTAMUISTOMERKKIOHJE. Liite Tornion seurakunnan hautaustoimen ohjesääntöön. Kirkkoneuvosto

HAUTAMUISTOMERKKIOHJE. Liite Tornion seurakunnan hautaustoimen ohjesääntöön. Kirkkoneuvosto HAUTAMUISTOMERKKIOHJE Liite Tornion seurakunnan hautaustoimen ohjesääntöön Kirkkoneuvosto 20.6.2016 102 1) Ohjeistuksen tarkoituksena on ohjata muistomerkin valinnassa, hoidossa, kunnostuksessa, muutoksessa,

Lisätiedot

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ 1 Ruskon seurakunnan HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty kirkkovaltuustossa/yhteisessä kirkkovaltuustossa huhtikuun 28 päivänä 1998 ja vahvistettu Turun hiippakunnan tuomiokapitulissa joulukuun 9. päivänä

Lisätiedot

Hyväksytty kirkkovaltuustossa toukokuun 6. päivänä 2010 ja vahvistettu Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulissa kesäkuun 23. päivänä 2010.

Hyväksytty kirkkovaltuustossa toukokuun 6. päivänä 2010 ja vahvistettu Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulissa kesäkuun 23. päivänä 2010. SÄÄKSMÄEN SEURAKUNTA HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty kirkkovaltuustossa toukokuun 6. päivänä 2010 ja vahvistettu Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulissa kesäkuun 23. päivänä 2010. 1 Hautaustointa

Lisätiedot

Tuusulan seurakunnan. hautaustoimen ohjesääntö

Tuusulan seurakunnan. hautaustoimen ohjesääntö Tuusulan seurakunnan hautaustoimen ohjesääntö Hyväksytty Tuusulan seurakunnan kirkkovaltuustossa 23/9/2014 Vahvistettu Espoon hiippakunnan tuomiokapitulissa 26/5/2015 2 TUUSULAN SEURAKUNNAN HAUTAUSTOIMEN

Lisätiedot

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ 1 Hautaustointa koskevat säännökset Seurakunnan hautaustoimessa on noudatettava hautaustoimilaissa, kirkkolaissa, kirkkojärjestyksessä sekä muissa laeissa ja asetuksissa olevien

Lisätiedot

Oulun ev.-lut. seurakuntayhtymä HAUTAMUISTOMERKKIOHJEISTUS. 1. Yleistä

Oulun ev.-lut. seurakuntayhtymä HAUTAMUISTOMERKKIOHJEISTUS. 1. Yleistä Oulun ev.-lut. seurakuntayhtymä HAUTAMUISTOMERKKIOHJEISTUS 1. Yleistä Hautausmaalle asennettavasta muistomerkistä on tehtävä ennen sen valmistamista hautamuistomerkkisuunnitelma. Muistomerkkiä ei saa asentaa

Lisätiedot

Paimion seurakunta. Hautausmuistio

Paimion seurakunta. Hautausmuistio Paimion seurakunta Hautausmuistio Sisällysluettelo 7.1.2014 Lukijalle...3 Yleistä...4 Hautapaikka-asiat...4 Hautausmaat...5 Hautaus- ja muistotilaisuus...6 Haudanhoito...8 Perennahoito...9 Haudanhoitomaksuun

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SEURAKUNTAYHTYMÄ HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

HÄMEENLINNAN SEURAKUNTAYHTYMÄ HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ HÄMEENLINNAN SEURAKUNTAYHTYMÄ HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa 26. päivänä syyskuuta 2012 ja vahvistettu Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulissa 12. päivänä joulukuuta

Lisätiedot

Hautaamisesta ja hautausmaasta on lisäksi voimassa, mitä terveydensuojelulaissa (763/1994) ja sen nojalla säädetään.

Hautaamisesta ja hautausmaasta on lisäksi voimassa, mitä terveydensuojelulaissa (763/1994) ja sen nojalla säädetään. Annettu Helsingissä 6 päivänä kesäkuuta 2003 Hautaustoimilaki Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku Yleiset säännökset 1 Soveltamisala Tässä laissa säädetään ihmisen ruumiin hautaamisesta ja

Lisätiedot

LIITE 2: Hautaustoimen tietojärjestelmän tietosisältö (luonnos)

LIITE 2: Hautaustoimen tietojärjestelmän tietosisältö (luonnos) LIITE 2: Hautaustoimen tietojärjestelmän tietosisältö (luonnos) 7.12.2015 Yleistä: Seurakuntataloutta, hiippakuntaa ja kuntaa koskevat tiedot ovat järjestelmän koodistossa, niitä käyttäjän ei tarvitse

Lisätiedot

Paimion seurakunta. Hautausmuistio

Paimion seurakunta. Hautausmuistio Paimion seurakunta Hautausmuistio Sisällysluettelo Lukijalle...3 Yleistä...4 Hautapaikka-asiat...4 Hautausmaat...5 Hautaus- ja muistotilaisuus...6 Haudanhoito...7 Perennahoito...8 Haudanhoitomaksuun sisältyvät

Lisätiedot

SYSMÄN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1 ( 9 ) KIRKKONEUVOSTO 3/

SYSMÄN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1 ( 9 ) KIRKKONEUVOSTO 3/ SYSMÄN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1 ( 9 ) Aika Keskiviikko 19.3.2014 klo 18.30 19.55 Paikka Olavin toimintakeskus, Kokoustila Katiska, Uotintie 7 Läsnä Petri Virkkunen vs. kirkkoherra, puheenjohtaja Jarmo Heinonen

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA k:nro 3/2019 Kirkkoneuvosto 45 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 46 PÖYTÄKIRJANTARKISTAJIEN VALINTA

LEMPÄÄLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA k:nro 3/2019 Kirkkoneuvosto 45 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 46 PÖYTÄKIRJANTARKISTAJIEN VALINTA LEMPÄÄLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA k:nro 3/2019 Kirkkoneuvosto Kokousaika Tiistai 16.04.2019 klo 17.00 Kokouspaikka Lempoisten seurakuntatalo Käsiteltävät asiat: 44 KOKOUKSEN AVAUS 45 KOKOUKSEN LAILLISUUS

Lisätiedot

Kuolema on koskettanut Sinua. Läheinen ihminen on poissa. Suru on tullut elämääsi.

Kuolema on koskettanut Sinua. Läheinen ihminen on poissa. Suru on tullut elämääsi. Hautausopas 1 Kuolema on koskettanut Sinua. Läheinen ihminen on poissa. Suru on tullut elämääsi. Rakkaan ihmisen menettäminen koskee kipeämmin kuin mitkään sanat pystyvät ilmaisemaan. Sinusta voi tuntua,

Lisätiedot

PELLON SEURAKUNTA ESITYSLISTA N:o Kirkkoneuvosto Pvm /2018. Gammelin Pertti Pakisjärvi Maija-Liisa jäsen Mäki Emma-Maria varajäsen

PELLON SEURAKUNTA ESITYSLISTA N:o Kirkkoneuvosto Pvm /2018. Gammelin Pertti Pakisjärvi Maija-Liisa jäsen Mäki Emma-Maria varajäsen LISTA N:o Kirkkoneuvosto Pvm 21.08.018 6/2018 PÖYTÄKIRJA Sivu Pvm 21.08.2018 1 klo 16.00 16.50 Pello seurakuntakoti Jäsenet Pieskä Aino puheenjohtaja Kitkiöjoki Erkki kn varapuheenjohtaja Gammelin Pertti

Lisätiedot

TOIVAKAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 10/2011 Kirkkoneuvosto 8.11.2011. Aika Maanantai 7.11.2011 klo 18.30 Paikka Uusi Pappila, Toivakantie 46

TOIVAKAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 10/2011 Kirkkoneuvosto 8.11.2011. Aika Maanantai 7.11.2011 klo 18.30 Paikka Uusi Pappila, Toivakantie 46 Aika Maanantai 7.11.2011 klo 18.30 Paikka Uusi Pappila, Toivakantie 46 Jäsenet läsnä = x poissa Raija Häkkinen x varajäsen Jouko Pirkkanen x Reijo Koskinen vpj. x Pentti Marttinen x Sointu Ojonen x Elina

Lisätiedot

VIROLAHDEN KAPPELISEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017 Kappelineuvosto/hautausmaakatselmus

VIROLAHDEN KAPPELISEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017 Kappelineuvosto/hautausmaakatselmus 1 /hautausmaakatselmus KAPPELINEUVOSTON KOKOUS/HAUTAUSMAAKATSELMUS Aika keskiviikkona klo 17.00 18.30 Paikka Virolahden hautausmaa ja Pitäjäntupa läsnä/poissa Osallistujat Koivunen Anne kappalainen, puheenjohtaja

Lisätiedot

Muistilista hautajaisten järjestäjälle - 10 tärkeää asiaa

Muistilista hautajaisten järjestäjälle - 10 tärkeää asiaa Muistilista hautajaisten järjestäjälle - 10 tärkeää asiaa 1. Miten hautajaisten järjestäminen aloitetaan? Hautajaisjärjestelyihin voi ryhtyä heti kuolemantapauksen jälkeen, mutta kiirettä tälle ei ole.

Lisätiedot

Helsingin seurakuntayhtymän hautamuistomerkkiohjeistus

Helsingin seurakuntayhtymän hautamuistomerkkiohjeistus Helsingin seurakuntayhtymän hautamuistomerkkiohjeistus Helsingin seurakuntayhtymä Sisältö HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAMUISTOMERKKIOHJEISTUS... 3 1. Muistomerkkisuunnitelmat... 3 1.1 Lupamenettely...

Lisätiedot

Vieremän seurakunta Kokouspöytäkirja n:o 9/2010 Kirkkoneuvosto KOKOUSPÖYTÄKIRJAN NUMERO 9/2010

Vieremän seurakunta Kokouspöytäkirja n:o 9/2010 Kirkkoneuvosto KOKOUSPÖYTÄKIRJAN NUMERO 9/2010 Kirkkoneuvosto 1.9.2010 82 KOKOUSPÖYTÄKIRJAN NUMERO 9/2010 KOKOUSAIKA keskiviikko 1. päivänä syyskuuta 2010 KOKOUSPAIKKA JÄSENET VARAJÄSENET POISSA Seurakuntatalo, takasali Sari Heiskanen Tuula Kauppinen,

Lisätiedot

HINNASTO 2016. Työmuotojen puitteissa järjestettävät seurakunnan alueen ulkopuolelle järjestettävät retket ja leirit hinnoitellaan tapauskohtaisesti

HINNASTO 2016. Työmuotojen puitteissa järjestettävät seurakunnan alueen ulkopuolelle järjestettävät retket ja leirit hinnoitellaan tapauskohtaisesti HINNASTO 2016 2 Seurakuntatyön maksut Työmuotojen puitteissa järjestettävät seurakunnan alueen ulkopuolelle järjestettävät retket ja leirit hinnoitellaan tapauskohtaisesti 2.1 Päiväkerho Päiväkerhomaksuista

Lisätiedot

1 (7) HAUTAUSOPAS. Kuka hoitaa hautausjärjestelyt?

1 (7) HAUTAUSOPAS. Kuka hoitaa hautausjärjestelyt? 1 (7) HAUTAUSOPAS Kuka hoitaa hautausjärjestelyt? Läheisen menettäminen on aina raskasta. Monenlaiset tunteet nousevat pintaan. Haikeus, ikävä ja suru kuuluvat luonnollisena osana läheisen menettämiseen.

Lisätiedot

Opas hautausjärjestelyihin

Opas hautausjärjestelyihin Opas hautausjärjestelyihin KUOLEMAN TAPAHDUTTUA Kuoleman tapahduttua ja vainajaa noudettaessa voidaan pitää rukoushetki kappelissa tai kotona. Joku läsnäolijoista voi lausua jäähyväissanat. YHTEYDEN OTTAMINEN

Lisätiedot

KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 9/2016 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA (1) Läsnä: Ville Mielonen puheenjohtaja

KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 9/2016 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA (1) Läsnä: Ville Mielonen puheenjohtaja KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA (1) Aika: Keskiviikko 9.11.2016 klo 17.00 17.45 kahvitus klo 16.45 Paikka: Kotkan seurakuntakeskus, kokoushuone 1 Läsnä: Ville Mielonen puheenjohtaja Kari Hentunen

Lisätiedot

Missä asioidaan Hautauslupa

Missä asioidaan Hautauslupa L äheisen kuoltua Läheisen ihmisen kuolema on koskettanut Teitä. Edessänne on monia asioita, jotka on hoidettava surunkin keskellä. Olisi hyvä, jos jaksaisitte itse hoitaa kuoleman tapaukseen liittyviä

Lisätiedot

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hautamuistomerkkiohjeet

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hautamuistomerkkiohjeet Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hautamuistomerkkiohjeet Hyväksytty seurakuntayhtymän yhteisessä kirkkoneuvostossa 19.6.2019 2 Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hautamuistomerkkiohjeet Sisällys 1.

Lisätiedot

Hautausmaan käyttösuunnitelma

Hautausmaan käyttösuunnitelma Hautausmaan käyttösuunnitelma KV 28.10.2014 Vahvistettu Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulissa 17.12.2014. 1 PIRKKALAN HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO 1 PERUSTIEDOT 1.1 Sijainti 2 1.2

Lisätiedot

Läheisen kuoltua. Hautajaisten valmistelu

Läheisen kuoltua. Hautajaisten valmistelu Läheisen kuoltua Hautajaisten valmistelu Kuolema aiheuttaa surua ja hämmennystä. Luopumisen hetkellä voimme jättää läheisen elämää suurempiin käsiin. Kristillinen usko antaa hautajaisiin ja kuoleman kohtaamisen

Lisätiedot

ESPOON UTAUSMAASEL RITVA HELMINEN-HALKOLA

ESPOON UTAUSMAASEL RITVA HELMINEN-HALKOLA ESPOON KAUPUNKISUUNNITEL UPUNKISUUNNITELUKESK UKESKUKSENTUTKIMUKSIA UKSENTUTKIMUKSIA JA SELVITYKSIÄ B71:2004 ESPOON HAUT UTAUSMAASEL USMAASELVITYS RITVA HELMINEN-HALKOLA ESPOON KAUPUNKI KAUPUNKISUUNNITTELUKESKUS

Lisätiedot

Lääninhallitus hautaustoimen valvojana

Lääninhallitus hautaustoimen valvojana Lääninhallitus hautaustoimen valvojana Viimeisen tahdon ja hautaustoimilain säännösten periaatteiden valvonta-asioita sekä hautausmaiden kiinteistörekisteriasioita ja ongelmia? HAUTAUSTOIMILAIN YLEISTEN

Lisätiedot

SURUN AIKA. Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi

SURUN AIKA. Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi SURUN AIKA Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi 1 Ihmisen elinaika on niin kuin ruohon: kuin kedon kukka hän kukoistaa, ja kun tuuli käy yli, ei häntä enää ole eikä hänen asuinsijansa

Lisätiedot

Lääninrovasti Pertti Ruotsalo vihki hautausmaan 16.9.2007.

Lääninrovasti Pertti Ruotsalo vihki hautausmaan 16.9.2007. Naantalin seurakunnan uusi Nunnalahden uurnahautausmaa sijaitsee aivan vanhan Kirkon hautausmaan tuntumassa Naantalin kirkkomaan pohjoisosassa ja Nunnalahden ranta-alueella. Alueelle mahtuu noin 550 yksityistä

Lisätiedot

Surun aika. Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi

Surun aika. Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi Surun aika Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi 1 Ihmisen elinaika on niin kuin ruohon: kuin kedon kukka hän kukoistaa, ja kun tuuli käy yli, ei häntä enää ole eikä hänen asuinsijansa

Lisätiedot

Miten järjestän hautauksen?

Miten järjestän hautauksen? Miten järjestän hautauksen? Miten järjestän hautauksen? Kirkkoherranvirastossa sovitaan vainajan siunaamiseen ja hautaamiseen liittyvistä asioista. Osoite: Kirkkopuistokatu 11, 94100 Kemi, seurakuntakeskuksen

Lisätiedot

Kun läheinen on poissa. Ohjeita hautausjärjestelyihin

Kun läheinen on poissa. Ohjeita hautausjärjestelyihin Kun läheinen on poissa Ohjeita hautausjärjestelyihin Sisältö Kun läheinen on poissa................ 1 Hautausjärjestelyt................... 4 Hautausmaat ja hautaamismuodot......... 5 Kuolinilmoitus ja

Lisätiedot

OUTOKUMMUN SEURAKUNTA ESITYSLISTA NRO 8/2010 KIRKKONEUVOSTO PÖYTÄKIRJA Sivu 43 21.09.2010. Outokummun seurakunnan Rauhanmaan huoltorakennus

OUTOKUMMUN SEURAKUNTA ESITYSLISTA NRO 8/2010 KIRKKONEUVOSTO PÖYTÄKIRJA Sivu 43 21.09.2010. Outokummun seurakunnan Rauhanmaan huoltorakennus KIRKKONEUVOSTO PÖYTÄKIRJA Sivu 43 KOKOUSAIKA Tiistai kello 16.30-18.00 KOKOUSPAIKKA Outokummun seurakunnan Rauhanmaan huoltorakennus SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET Kaapo Björklund, puheenjohtaja Anneli Hintikka

Lisätiedot

ESPOON SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ

ESPOON SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ Sääntökokoelma A 3 XII - 2014 YKV 10.12.2014 Tkli 16.4.2015 Mitätöi lehden III - 2012 ESPOON SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ hyväksytty Espoon seurakuntayhtymän yhteisessä kirkkovaltuustossa

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA TUKIPALVELUIDEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty kirkkovaltuustossa 14.12.2015, 10

JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA TUKIPALVELUIDEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty kirkkovaltuustossa 14.12.2015, 10 JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA TUKIPALVELUIDEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty kirkkovaltuustossa 14.12.2015, 10 1 LUKU TUKIPALVELUIDEN TOIMINTA-AJATUS, RAKENNE JA TEHTÄVÄT 1 Toiminta-ajatus Jyväskylän seurakunnan tukipalveluiden

Lisätiedot

Hautaustoimi. Itä-Suomen lääninhallitus

Hautaustoimi. Itä-Suomen lääninhallitus Hautaustoimi Itä-Suomen lääninhallitus Hautausjärjestelyt Vainajan eläessään nimenomaisesti toivoma tietty henkilö Vainajan eloonjäänyt puoliso tai yhteisessä taloudessa jatkuvasti elänyt kumppani sekä

Lisätiedot

Missä asioidaan Hautauslupa

Missä asioidaan Hautauslupa L äheisen kuoltua Läheisen ihmisen kuolema on koskettanut Teitä. Edessänne on monia asioita, jotka on hoidettava surunkin keskellä. Olisi hyvä, jos jaksaisitte itse hoitaa kuoleman tapaukseen liittyviä

Lisätiedot

Kun läheinen on poissa

Kun läheinen on poissa Kun läheinen on poissa OPAS HAUTAJAISTEN JÄRJESTÄMISEEN Ennen hautajaisia s. 5 Hautausjärjestelyt Varaukset Yhteydenpito pappiin ja kanttoriin Hautapaikan ja hautausmuodon valinta s. 8 Arkkuhaudat Uurnahaudat

Lisätiedot

Kun läheinen on poissa

Kun läheinen on poissa Kun läheinen on poissa OPAS HAUTAJAISTEN JÄRJESTÄMISEEN Kannen kuva: Hietaniemen hautausmaa, kuvaaja: Jani Laukkanen Taitto: Anu Ylä-Jussila Helsingin seurakuntayhtymä, 2017 Ennen hautajaisia s. 5 Hautausjärjestelyt

Lisätiedot

HAUTAUSJÄRJESTELYNI 10. TAMMIKUUTA HAUTAUSPALVELU RUUSU Laurinkatu 28, Lohja

HAUTAUSJÄRJESTELYNI 10. TAMMIKUUTA HAUTAUSPALVELU RUUSU Laurinkatu 28, Lohja HAUTAUSJÄRJESTELYNI 10. TAMMIKUUTA 2017 HAUTAUSPALVELU RUUSU Laurinkatu 28, 08100 Lohja 1 HAUTAUSJÄRJESTELYNI Omaisten toimien helpottamiseksi Läheisen ihmisen kuoleman jälkeen omaisten on surustaan huolimatta

Lisätiedot

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ 5 HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Vahvistettu Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulissa 21.11.2018 6 Sisällys Sisällys... 2 1 Hautaustointa koskevat säännökset... 1 2 Hautaustoimen hallinto... 1 3 Hautausmaat...

Lisätiedot

Opas hautajaisten järjestämiseen. Huittisten ev.lut.seurakunta

Opas hautajaisten järjestämiseen. Huittisten ev.lut.seurakunta Opas hautajaisten järjestämiseen Huittisten ev.lut.seurakunta Sivu 2 Otamme osaa suruusi Suru on voimakas tunne, joka vaikuttaa ihmiseen hyvin kokonaisvaltaisesti. Hautajaisten järjestäminen on tärkeä

Lisätiedot

HAMINAN SEURAKUNTA KOKOUSKUTSU 6/2014 Kirkkoneuvosto

HAMINAN SEURAKUNTA KOKOUSKUTSU 6/2014 Kirkkoneuvosto KOKOUSKUTSU 6/2014 Kirkkoneuvosto Kokousaika Tiistaina 17.6.2014 klo 10 Kokouspaikka Kokoonnumme Simeon-talon parkkipaikalla klo 10, josta lähdemme liikkeelle Käsiteltävät asiat Asia nro Liite nro 81 Kokouksen

Lisätiedot

Nastolan Hautausmaa 1

Nastolan Hautausmaa 1 Nastolan Hautausmaa 1 NASTOLAN HAUT UTAUSMAA USMAA Nastolan hautausmaa Ylimmäistenmäellä on otettu käyttöön 1848. Kenraali Gustaf Adolf Ehrnrooth oli jo 1831 pitäjänkokouksessa vaatinut tilaa holvihaudalleen,

Lisätiedot

KEMPELEEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2015. Hautausmaa ja Pyhän Kolminaisuuden kirkko, aulatila. Läsnä Hintsala Pirkko kirkkoneuvoston jäsen

KEMPELEEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2015. Hautausmaa ja Pyhän Kolminaisuuden kirkko, aulatila. Läsnä Hintsala Pirkko kirkkoneuvoston jäsen 1 KEMPELEEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2015 PL 28, 90441 KEMPELE KIRKKONEUVOSTO p. 08-561 4500 kempeleen.seurakunta@evl.fi Aika Tiistaina 26.5.2015 klo 18:00 20.17 Paikka Hautausmaa ja Pyhän Kolminaisuuden

Lisätiedot

SURUN KOHDATESSA. Opas hautajaisten järjestämiseen

SURUN KOHDATESSA. Opas hautajaisten järjestämiseen SURUN KOHDATESSA Opas hautajaisten järjestämiseen SINUA ON KOHDANNUT SURU Olet menettänyt läheisesi. Seurakunta on tukenasi. Kuljemme kanssasi tiellä, jossa monenlaiset tunteet ja asiat nousevat esille.

Lisätiedot

Sinulle, joka olet menettänyt läheisesi

Sinulle, joka olet menettänyt läheisesi Läheisen kuoltua 1 Kuvataiteilija Mauno Mattilan metallityö Hyvinkään kirkon yläsalissa. Sinulle, joka olet menettänyt läheisesi Läheisen ihmisen kuolema on koskettanut Teitä. Erilaisten tunteiden ja kysymysten

Lisätiedot