Lämmin osanotto surussanne

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lämmin osanotto surussanne"

Transkriptio

1 Lämmin osanotto surussanne Mäntyharjun seurakunta Päivitetty

2 2

3 3 HAUTAJAISJÄRJESTELYISTÄ MÄNTYHARJUN SEURAKUNNASSA Läheisen ihmisen kuollessa suru on suuri, eikä hautajaisten järjestelyyn aina riitä voimia. Ystävien ja läheisten lisäksi myös seurakunnan työntekijät auttavat ja kuuntelevat tukea kaipaavaa. Todettuaan kuoleman lääkäri kirjoittaa kuolintodistuksen, ilmoittaa kuolemasta väestötietojärjestelmään ja antaa hautauksesta huolehtivalle omaiselle asiakirjan nimeltä lupa hautaamiseen. Hautaan siunaaminen ja hautaus voidaan toimittaa, kun lupa hautaamiseen on saatu. Jokaisella kirkon jäsenellä on oikeus tulla siunatuksi hautaan. Hänelle kuuluu tämä oikeus, vaikka kirkkoon kuulumattomat omaiset eivät tahtoisikaan siunausta. Myös kirkkoon kuulumaton voidaan siunata hautaan, jos omaiset tai muut vainajan hautauksesta huolehtivat henkilöt sitä pyytävät. Siunausta ei kuitenkaan toimiteta, jos vainaja on selvästi ilmaissut toisin tai jos pappi sielunhoidollisessa keskustelussa tai muulla tavoin saamansa käsityksen nojalla katsoo, ettei kirkolliseen hautaan siunaamiseen ole riittäviä perusteita. Jos vainajan kielteinen kanta on tiedossa, siunausta ei saa toimittaa, vaikka omaiset tätä toivoisivatkin. Hautaustapoja on kaksi; arkkuhautaus ja tuhkaus. Vainaja tuhkataan aina arkussa. Ennen hautausta vainaja siunataan. Kirkon jäsenen hautaan siunaamisen toimittaa aina pappi. Hautaustapaa valitessa on huomioitava myös vainajan toiveet, mikäli ne ovat tiedossa. Kuolintiedon saamisen jälkeen omaisten kannattaa soittaa tai käydä mahdollisimman pian henkilökohtaisesti kirkkoherranvirastossa ja seurakunnan hautausmaantoimistossa. Seurakunnan työntekijän kanssa sovitaan siunaustilaisuuden aika, paikka ja siunaava pappi sekä kanttori. Jos vainaja halutaan haudata muualle, otetaan yhteys kyseisen seurakunnan kirkkoherranvirastoon tai hautausmaantoimistoon. Lisäksi olisi hyvä ilmoittaa asiasta myös vainajan kotiseurakuntaan.

4 4 SEURAKUNNAN KANSSA SOVITTAVIA ASIOITA Sanomakellot Kirkonkellojen soitto on vanha tapa ilmoittaa suruviesti seurakuntalaisille. Sanomakelloja soitetaan kaikille Mäntyharjun seurakunnan jäseninä kuolleille. Yleensä kelloja soitetaan ma-pe klo Soittoaika sovitaan kirkkoherranvirastossa. Omaiset voivat halutessaan mennä kirkolle kuulemaan kellojen soiton. Siunauksen aika ja paikka Hautaan siunaaminen toimitetaan yleensä noin kahden tai kolmen viikon kuluttua kuolemasta. Siunauspaikkana voi Mäntyharjulla olla kirkko, siunauskappeli, tai Partsimaan rukoushuone. Siunaus voidaan toimittaa myös haudalla. Seurakuntamme varsinainen siunauspäivä on lauantai ja suositeltavat ajat klo 9 ja klo 13. Muutkin arkipäivät ja ajat ovat mahdollisia erikseen sovittaessa. Aika - ja tilavaraukset tehdään kirkkoherranvirastosta mahdollisimman pian suruviestin saamisen jälkeen. Siunauksen toimittava pappi ja kanttori Tavallisesti vainajan siunaa oman seurakunnan pappi. Halutessaan omaiset voivat kuitenkin pyytää myös toisen seurakunnan tai muuta tuttua pappia siunaamaan. Mäntyharjussa on kolme pappia ja yksi kanttori, jotka huolehtivat toimituksista. Vt. kirkkoherra Minna Rikkinen, puh Kappalainen Seppo Kettunen, puh Seurakuntapastori Erik Liljeström, puh Kanttori Eero Kantola, puh Siunauskeskustelun aika ja paikka Siunauskeskustelun aika ja paikka sovitaan siunaavan papin tai kirkkoherranviraston kanssa. Siunauskeskustelussa keskustellaan vainajan elämästä, käydään läpi siunaustilaisuudessa tapahtuvat asiat ja mahdollisen muistotilaisuuden ohjelma. Pappi auttaa myös siunauksessa laulettavien virsien valinnassa. Musiikista voi tarvittaessa sopia erikseen kanttorin kanssa. Sielunhoitajana pappi kuuntelee myös omaisia heidän surussaan.

5 5 Siunaustilaisuuden kulku Arkku kannetaan tilaisuuden alussa kirkon tai kappelin alttarin eteen. Arkkua kannettaessa voidaan soittaa urkumusiikkia. Arkku voidaan tuoda myös valmiiksi siunaustilan alttarin eteen. Arkku sijoitetaan pääpuoli alttariin päin. Suntio ja siunaava pappi opastavat kantajia ja saattoväkeä. Hautaan siunaaminen etenee seuraavasti: * = seurakunta seisoo s:aamen = seurakunta voi sanoa aamen Musiikki * arkkua sisään kannettaessa Virsi Alkusiunaus s: aamen (Yhteinen rippi) Johdantosanat Psalmi Rukous s: aamen Raamatunluku ja puhe *Uskontunnustus *Siunaussanat (Virsi, hautaan siunaamisen laulu tai muu musiikki) Rukous s: aamen Isä meidän s: aamen Siunaus s: aamen Virsi ja / tai muu musiikki * arkkua ulos kannettaessa *Hautaan laskeminen (virsi) *Virsi Siunaamisen yhteydessä pappi laskee hiekkaa arkun kannelle ja lausuu siunaamissanat. Raamatun luvun ja siunaamisen ajaksi seurakunta nousee seisomaan. Kukat voidaan laskea joko siunaustoimituksen alussa alkusoiton jälkeen tai lopuksi ennen päätösmusiikkia. Jos vainaja haudataan välittömästi siunauksen jälkeen arkkuhautaan, arkku kannetaan loppusoiton aikana kirkosta. Uurnahautauksen yhteydessäkin arkku yleensä kannetaan kappelista vainajien säilytystilaan odottamaan kuljetusta tuhkaukseen. Hautaan siunaamisen kaava löytyy virsikirjan liiteosasta ja kirkollisten toimitusten kirjasta. Siunaaminen voidaan toimittaa myös hautausmessun kaavan mukaan, jolloin tilaisuudessa vietetään ehtoollista.

6 6 Musiikki Siunaustilaisuuden musiikkia valittaessa tulee huomioida, että siunaus on samalla jumalanpalvelus. Yleisesti siunaustilaisuuden musiikkina käytetyt musiikkitoiveet ja laulettavat virret voi sopia toimituskeskustelussa papin kanssa, mutta muista musiikkitoivomuksista on hyvä keskustella kanttorin kanssa. Mahdollisen musiikkiesityksen paikka on kaavassa heti siunaussanojen jälkeen (kun hiekka on laitettu arkulle), joten laulettavan musiikin on silloin hyvä olla sisällöltään hengellistä, tai voidaan myös käyttää instrumentaalimusiikkia joka ei ole ristiriidassa toimituksen luonteen kanssa. Linkki nettivirsikirjaan löytyy evankelisluterilaisen kirkon nettisivuilta osoitteesta välilehdeltä Pyhät toimitukset. Muistotilaisuuden musiikkivalinnat voivat olla vapaammin vainajan ja omaisten maun mukaisia. Kanttori voi auttaa musiikkivalinnoissa. Jos vainajan omaisissa tai ystävissä on musisointitaitoisia henkilöitä, kannattaa rohkeasti tuoda musiikin lahja jaettavaksi muillekin. Elävä musiikki lohduttaa ja tuo valoa elämään myös raskaissa elämän vaiheissa. Muistotilaisuus Muistotilaisuus on omaisten järjestämä tilaisuus, jonne he voivat kutsua papin ja kanttorin. Ohjelma voidaan laatia siunauskeskustelun yhteydessä. Se voi olla esim. seuraava: virsi, adressien lukeminen, musiikki, muisteleminen, papin puhe ja virsi. Muistopöydälle voidaan laittaa valkea liina, kynttilöitä, kukkia, vainajan kuva ja muutakin vainajaan liittyvää. Adressit on hyvä ottaa pois kuoristaan ja lukijan tutustua niiden teksteihin ennen lukemista. Muistotilaisuuden lopuksi joku omaisista voi kiittää mukana olleita osanotosta. Tarjoilu muistotilaisuuksiin Muistotilaisuudessa voi olla kahvi- tai ruokatarjoilu. Tarjoilusta huolehtimaan kannattaa palkata joku ulkopuolinen henkilö. Seurakunnantiloissa tapahtuvasta tarjoilusta sovitaan yleensä joko emännän tai jonkun paikkakunnalla toimivan pitopalvelun kanssa. Seurakuntakeskuksen ja Lankaniemen keittiöissä saavat toimia vain seurakunnan hyväksymät pitopalvelut. Seurakunnan emännältä, Teija Apell, puh voi kysyä tarjoilua pieniin tilaisuuksiin. Emäntä neuvoo myös tilojen koristelussa ja pöytien liinoittamisessa. Emännän kanssa sovitaan myös ovien avaamisesta ja tilojen siivoamisesta. Kiittäminen / Ilmoittaminen Hautaan siunaamista seuraavan sunnuntain jumalanpalveluksessa vainajan nimi liitetään seurakunnan esirukoukseen. Mäntyharjun seurakunnan jäsenen nimi ilmoitetaan siunausta seuraavan viikon lehtien (Pitäjänuutiset ja Länsi-Savo) kirkollisissa ilmoituksissa.

7 7 Vainajan nimi luetaan myös pyhäinpäivän jumalanpalveluksessa ja hänen muistokseen sytytetään kynttilä. Näihin jumalanpalveluksiin omaiset ovat erityisen tervetulleita. Niistä ilmoitetaan kirkollisissa ilmoituksissa lehdessä ja nettisivuilla. Hautapaikka Mäntyharjun seurakunnalla on neljä hautausmaata. Niemen ja Sivorinniemen hautausmaat sijaitsevat kirkon luona, Uusi hautausmaa siunauskappelin luona ja Partsimaan hautausmaa Partsimaan kyläkirkon luona Käävänkylässä. Tunnuksetonta hautausmaata tai aluetta Mäntyharjussa ei ole. Uudella hautausmaalla on tuhkan sirottelualue, johon tuhkan voi sirotella, mikäli uurnaa ei haluta haudata. Uusia arkkuhautapaikkoja on vain Uudella hautausmaalla ja Partsinmaan hautausmaalla. Mäntyharjun hautausmaat toimivat yleisinä hautausmaina kaikille mäntyharjulaisille. Myös kirkkoon kuulumaton vainaja on oikeutettu saamaan hautasijansa yleisiltä hautausmailta. Seurakunnan kirkkovaltuusto päättää vuosittain hautaustoimesta perittävät maksut. Hautapaikka hankitaan seurakunnan hautausmaantoimiston kautta. Hautapaikkaan vaikuttaa, onko kyseessä arkkuhautaus vai uurnan hautaaminen. Hautapaikka, haudan avaaminen, peittäminen ja peruskunnostamien sovitaan hautausmaan työntekijöiden kanssa. Kirkkoherranvirasto auttaa sopimaan tapaamisajan hautapaikan katsomista varten hautausmaantyöntekijöiden kanssa. Hautausmaan työntekijät: suntio/puutarhuri Hannu Keskitalo, p ja haudankaivaja Mauno Hokkanen, p Haudan avaaminen ja peittäminen Ennen haudan avaamista varmistetaan omaisten kanssa hautausmaalla käyden hautapaikka ja merkitään paikka maastoon. Mikäli haudalla on hautamuistomerkki tai hautakivi, omaisten kanssa sovitaan tarvittaessa hautakiven siirtämisestä haudalta haudan kaivutyön ajaksi. Haudan avaamiseen varataan neljä päivää, erityisesti talvella maan sulattamiseen on varattava riittävästi aikaa. Omaisilla on mahdollisuus halutessaan peittää hauta vainajan hautaamisen jälkeen. Hautausmaan työntekijät varaavat tätä varten riittävästi lapioita haudalle. Seurakunnan toimesta hauta peitetään yleensä seuraavana arkipäivänä, mutta talviaikana hauta pyritään peittämään mahdollisimman pian hautauksen jälkeen.

8 8 Vainajan katsominen Mikäli omaiset haluavat katsoa vainajaa ennen hautaan siunaamista, on katsominen mahdollista, kun vainaja siirretään kappelille tai siunauspäivänä noin puolituntia ennen siunausta. Suntion ja vainajaa siirtävän hautaustoimiston kanssa on hyvä sopia asiasta etukäteen. Havutus Havutus on vanha tapa koristella hautakumpu. Nykyisin tavasta ollaan luopumassa. Havutuksesta sovitaan tarvittaessa hautausmaantoimistossa. Vainajan siirtäminen ja kantajat Vainajaa joudutaan ennen hautaamista siirtämään useaan kertaan. Omaisten tehtävä on huolehtia vainajan siirtämisestä sairaalasta/terveyskeskuksesta siunauskappelilla sijaitsevaan vainajien säilytystilaan. Siunauspäivänä arkku on siirrettävä säilytystilasta siunaustilaan ja vielä siunaustilasta hautaan tai mikäli vainaja tuhkataan, niin arkku on siittettävä takaisin säilytystilaan odottamaan kuljetusta krematorioon. Arkun siirtämisestä huolehtivat aina vainajan omaiset. Hautausta hoitava omainen sopii yleensä hautaustoimiston kanssa autoa vaativista kuljetuksista ja läheisten omaisten kanssa kantajista. Jos kantajia ei ole läheisissä tai ystävissä, voi hautaustoimistojen kanssa sopia kantaja-avusta. Mäntyharjulla Lions Club antaa saattopalvelua apua tarvitseville korvausta vastaan. Arkkua kantamaan tarvitaan kuusi kantajaa. Kantajat tulevat noin puolituntia ennen tilaisuuden alkua siunauspaikalle. Arkku voidaan viedä valmiiksi alttarille odottamaan siunausta tai arkku voidaan kantaa sisään kellojensoiton jälkeen. Siunauksen jälkeen kantajat tulevat arkun luo heti, kun päätösvirsi on veisattu. Arkku kannetaan joko hautapaikalle hautaamista varten tai takaisin säilytystilaan odottamaan kuljetusta krematorioon. Talviaikana kantajat ovat pukeutuneet päällysvaatteisiin, ja päähine on päässä. Kukkalaitteet ja seppeleet Omaiset voivat poistaa kukkalaitteet ja seppeleet haudalta halutessaan. Seurakunnan toimesta kukkalaitteet ja seppeleet poistetaan haudalta kesäaikana noin kahden viikon kuluttua hautauksesta ja talvella sen mukaan kuin ne irtoavat jäisestä maasta. Jos omaiset tahtovat säilyttää kukkalaitteissa olleet nauhat ja kortit, ne voi käydä irrottamassa hautauspäivän iltana tai siunausta seuraavana sunnuntaina jumalanpalveluksen jälkeen.

9 9 Tuhkattavaksi lähtevän vainajan kukat siirretään omaisten toimesta siunauksen jälkeen hautapaikalle, johon uurna haudataan tai kappelilla olevalle muistelupaikalle. Kukkia ei voi laittaa vainajan mukana tuhkaukseen. Uurnahautaus Uurnahautauksessa vainaja tuhkataan. Hautaan siunaaminen toimitetaan yleensä ennen tuhkausta. Siunaamisen jälkeen arkku siirretään yleensä takaisin säilytystilaan. Sieltä omaiset siirtävät arkun hautaustoimiston kanssa sovitulla tavalla krematorioon tuhkattavaksi (lähin Lahdessa). Tuhkauksen jälkeen tuhka laitetaan maatuvasta aineesta tehtyyn uurnaan. Uurnaa ei välttämättä tarvita, mikäli tuhka sirotellaan muistolehtoon. Tuhka on haudattava tai muulla tavoin sijoitettava pysyvästi yhteen paikkaan vuoden kuluessa tuhkaamisesta. Uurna voidaan haudata tavalliseen tapaan hautausmaalle ja laittaa haudalle hautakivi tai muistomerkki. Uudella hautausmaalla on uurnalehto, jonne uurna voidaan haudata ja sirottelualue, jonne tuhka voidaan sirotella. Tuhkan sijoittamisesta säädetään lailla. Uurnan hautaamisesta sovitaan kirkkoherranvirastossa. Uurnan hautauksen yhteydessä voidaan käyttää Maahan kätkemisen kaavaa. Se löytyy virsikirjan liiteosasta. Maahan kätkemistä toimittamaan voi pyytää pappia tai muuta seurakunnan työntekijää. Omaiset yleensä peittävät haudan. Haudan peruskunnostus Hautojen peruskunnostus, tasaus ja nurmetus tehdään keväällä mennessä. Reunakivien asennuksesta sovitaan hautausmaan toimistossa. Reunakivien asennus on hautausmaan erikoistyötä, josta peritään maksu työhön käytetyn ajan mukaan. Hautojen reunakiveyksistä pyritään luopumaan hautausmaiden hoidon helpottamiseksi. Hautakivi Hautakivet voi asentaa paikoilleen vasta haudan peruskunnostuksen jälkeen eli kesäkuun 15. päivän jälkeen. Hautakivet ovat omaisten vastuulla, jolloin omaiset huolehtivat hautakivien siirtämisestä, oikaisemisesta ja kunnossapidosta. Työn voi erillistä maksua vastaan tilata myös seurakunnalta. Hautakivien uusimiseen ja suurentamiseen tarvitaan seurakunnan lupa, jonka myöntää kirkkoneuvosto.

10 10 Haudanhoito Haudanhaltija sitoutuu huolehtimaan hallussaan olevasta hautapaikasta joko omatoimisesti tai antamalla haudan seurakunnan hoidettavaksi. Seurakunta tarjoaa kesäaikana hoitopalveluja joko vuosisopimuksella tai määräaikaissopimuksella. Seurakunnan kanssa tehtävät hoitosopimukset tehdään taloustoimistossa, joka myös neuvoo eri vaihtoehdoista, puh tai Seurakunta tarjoaa hautojen kukkaistutusten kesähoitoa ja kastelupalvelua. Hoitosopimuksia voi tehdä yhdeksi, viideksi, kymmeneksi tai viideksitoista vuodeksi kerrallaan. Kastelusopimukset voi tehdä vain vuodeksi kerrallaan. Syysistutusten teko ja kynttilöiden toimitus -palvelua haudoille seurakunnan toimesta ei ole järjestetty.

11 11 Virkatodistukset ja sukuselvitykset Sukuselvitys on ote henkilöä tai perhettä koskevista kirkonkirjaan tehdyistä merkinnöistä. Sukuselvitystä tarvitaan mm. perunkirjoitusta, ja kuolinpesän pankki- ja vakuutusasioiden hoitoa varten. Perunkirjoitusta varten sukuselvitys on tilattava erikseen kaikista niistä seurakunnista, joissa henkilö on 15 vuotta täytettyään ollut kirjoilla. Mikäli henkilö ei ole kuulunut seurakuntaan, tilataan sukuselvitys sen kunnan tai alueen maistraatista, missä on ollut kirjoilla. Sukuselvitykset kannattaa tilata hyvissä ajoin ennen perunkirjoitusta, toimitusaika vaihtelee seurakunnittain. Jos vainaja on muuttanut eri seurakuntien välillä, kannattaa sukuselvitysten kerääminen aloittaa syntymästä eteenpäin ja kuolemasta taaksepäin. Vuoden 2013 alusta alkaen on otettu käyttöön kirkon yhteinen jäsenrekisteri, joka kattaa kaikki Suomen evankelis-luterilaiset seurakunnat alkaen. Tämä tarkoittaa, että seurakunta, jossa henkilö on ollut viimeiseksi kirjolla, voi yhdellä todistuksella todistaa henkilön jälkeiset kirjoillaoloajat eri ev.lut. seurakunnissa. Tätä aikaisemmat seurakunnissa kirjoillaoloajat täytyy vielä toistaiseksi tilata aikaisemman käytännön mukaisesti kyseisistä seurakunnista. Todistusta tilattaessa on ilmoitettava todistuksen käyttötarkoitus, selvityksen kohteena olevan henkilön henkilötiedot, muuttoaika seurakuntaan tai seurakunnasta pois, muut sukuselvityksen laatimiseen vaikuttavat tiedot sekä tilaajan yhteystiedot. Sukuselvitykset pyritään toimittamaan kahden viikon sisällä tilauksen vastaan ottamisesta. Sukuselvityksistä peritään maksua sen mukaan, mitä kirkkohallitus on päättänyt kirkonkirjoista luovutettavista tiedoista perittävistä maksuista.

12 Muistiinpanoja: 12

Surun aika. Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi

Surun aika. Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi Surun aika Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi 1 Ihmisen elinaika on niin kuin ruohon: kuin kedon kukka hän kukoistaa, ja kun tuuli käy yli, ei häntä enää ole eikä hänen asuinsijansa

Lisätiedot

1 (7) HAUTAUSOPAS. Kuka hoitaa hautausjärjestelyt?

1 (7) HAUTAUSOPAS. Kuka hoitaa hautausjärjestelyt? 1 (7) HAUTAUSOPAS Kuka hoitaa hautausjärjestelyt? Läheisen menettäminen on aina raskasta. Monenlaiset tunteet nousevat pintaan. Haikeus, ikävä ja suru kuuluvat luonnollisena osana läheisen menettämiseen.

Lisätiedot

Kun läheinen on poissa. Ohjeita hautausjärjestelyihin

Kun läheinen on poissa. Ohjeita hautausjärjestelyihin Kun läheinen on poissa Ohjeita hautausjärjestelyihin Sisältö Kun läheinen on poissa................ 1 Hautausjärjestelyt................... 4 Hautausmaat ja hautaamismuodot......... 5 Kuolinilmoitus ja

Lisätiedot

Surun kohdatessa. Pirkkalan seurakunnan opas hautausjärjestelyihin

Surun kohdatessa. Pirkkalan seurakunnan opas hautausjärjestelyihin Surun kohdatessa Pirkkalan seurakunnan opas hautausjärjestelyihin Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä.

Lisätiedot

Paimion seurakunta. Hautausmuistio

Paimion seurakunta. Hautausmuistio Paimion seurakunta Hautausmuistio Sisällysluettelo 7.1.2014 Lukijalle...3 Yleistä...4 Hautapaikka-asiat...4 Hautausmaat...5 Hautaus- ja muistotilaisuus...6 Haudanhoito...8 Perennahoito...9 Haudanhoitomaksuun

Lisätiedot

Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa huhtikuun 19. päivänä 2012 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa kesäkuun 13. päivänä 2012.

Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa huhtikuun 19. päivänä 2012 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa kesäkuun 13. päivänä 2012. HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa huhtikuun 19. päivänä 2012 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa kesäkuun 13. päivänä 2012.

Lisätiedot

Leskiopas ~ opas nuorena leskeytyneelle

Leskiopas ~ opas nuorena leskeytyneelle Leskiopas ~ opas nuorena leskeytyneelle Satu Kemppainen ja Suomen nuoret lesket ry, 2010 Opasta on päivitetty 2011 ja 2012 Taitto: Jyrki Pitkänen 3. painos, Kopijyvä Oy, Jyväskylä, 2012. Opas on ladattavissa

Lisätiedot

Porvoon seurakuntayhtymän hautainhoitorahastolla on oma sääntönsä.

Porvoon seurakuntayhtymän hautainhoitorahastolla on oma sääntönsä. PORVOON SEURAKUNTAYHTYMÄ 1(19) HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa marraskuun 16. päivänä 2004 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa syyskuun 21. päivänä

Lisätiedot

Ensiohjeita hautausta järjestävälle

Ensiohjeita hautausta järjestävälle 1 Ensiohjeita hautausta järjestävälle :n laatima opas Ensiohjeita hautausta järjestävälle on tarkoitettu laitoksiin ja viranomaisille maksuttomasti jaettavaksi ohjeeksi omaisille ja asioita hoitaville

Lisätiedot

Evankelisluterilaisen kirkon seurakuntien hautausmaa-alan nimikkeistö

Evankelisluterilaisen kirkon seurakuntien hautausmaa-alan nimikkeistö Evankelisluterilaisen kirkon seurakuntien hautausmaa-alan nimikkeistö LUKIJALLE Hautausmaa-alan nimikkeistö on laaja. Eri puolella Suomea voi samalla nimityksellä olla monta eri merkitystä. Toisaalta taas

Lisätiedot

HAUTAUSJARJ ESTELYN I

HAUTAUSJARJ ESTELYN I aa HAUAUSJARJ ESELYN I Omoislen loimien helpolfomiseksi Läheisen ihmisen kuoleman jälkeen omaisten on surustaan huolimatta jaksettava ryhtyä käytännön toimiin vainajan hautaamiseksi. Heidän tehtäväänsä

Lisätiedot

Kohti Pyhää. Uskontojen kohtaaminen kirkollisissa toimituksissa. Suomen ev.-lut. kirkon julkaisuja Kirkko ja toiminta

Kohti Pyhää. Uskontojen kohtaaminen kirkollisissa toimituksissa. Suomen ev.-lut. kirkon julkaisuja Kirkko ja toiminta Kohti Pyhää Uskontojen kohtaaminen kirkollisissa toimituksissa Suomen ev.-lut. kirkon julkaisuja Kirkko ja toiminta 2 Kohti Pyhää Uskontojen kohtaaminen kirkollisissa toimituksissa Suomen ev.-lut. kirkon

Lisätiedot

Myös nykyihminen tarvitsee hautajaisten suomaa lohtua

Myös nykyihminen tarvitsee hautajaisten suomaa lohtua Memoria-hautaustoimistojen asiakaslehti 1/2007 Ykä Babitzin ja ihmisen paluu kotiin Myös nykyihminen tarvitsee hautajaisten suomaa lohtua Arkun kantajan arvokas tehtävä -hautaustoimistot ANJALANKOSKI ESPOO

Lisätiedot

LESKIOPAS Raportointiosa

LESKIOPAS Raportointiosa Satu Kemppainen LESKIOPAS Raportointiosa Opinnäytetyö Sosiaalialan koulutusohjelma Huhtikuu 2007 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 30.4.2007 Tekijä(t) Satu Kemppainen Koulutusohjelma ja suuntautuminen

Lisätiedot

Hiljaa kohti pääsiäistä

Hiljaa kohti pääsiäistä Naantalin seurakuntayhtymän lehti 1 / 2010 19.3.2010 Hiljaa kohti pääsiäistä Tuntematon Jeesus s. 4-5 Aika on eron ja jäähyväisten s. 6-7 Retriittikokemuksia s. 8-9 Pääkirjoitus 19.3.2010 240 päivää vaaleihin

Lisätiedot

MAUNULAN UURNALEHTO. puhelin tsto. (09) 2340 2950, fax (09) 2340 2955

MAUNULAN UURNALEHTO. puhelin tsto. (09) 2340 2950, fax (09) 2340 2955 MAUNULAN UURNALEHTO Pirkkolantie 22, 00630 Hki puhelin tsto. (09) 2340 2950, fax (09) 2340 2955 toimisto auki ma - pe klo 9-12, puhelintiedustelut ma - ke 7.30-15.00 ja to - pe 7.30-14.30 Maunulan uurnalehto

Lisätiedot

EURAN KUNNAN KOULUJEN KRIISISUUNNITELMA

EURAN KUNNAN KOULUJEN KRIISISUUNNITELMA EURAN KUNNAN KOULUJEN KRIISISUUNNITELMA Liite 3 SISÄLLYS 1 TOIMINTA AKUUTTITILANTEESSA... 2 2 TIEDOTTAMINEN KRIISITILANTEISSA... 4 3 TOIMINTAMALLEJA ERI KRIISITILANTEISSA... 5 3.1 Onnettomuus koulussa...

Lisätiedot

SAUVO-KARUNAN SEURAKUNNAN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2014-2016 SEKÄ TALOUSARVIO 2014

SAUVO-KARUNAN SEURAKUNNAN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2014-2016 SEKÄ TALOUSARVIO 2014 SAUVO-KARUNAN SEURAKUNTA Toiminta- ja taloussuunnitelma 2014-2016 s. 1 SAUVO-KARUNAN SEURAKUNNAN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2014-2016 SEKÄ TALOUSARVIO 2014 Sisällysluettelo ESIPUHE...2 1 JOHDANTO...3

Lisätiedot

SAUVO-KARUNAN SEURAKUNTA TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015-2017 JA TALOUSARVIO 2015 (TTS 2015)

SAUVO-KARUNAN SEURAKUNTA TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015-2017 JA TALOUSARVIO 2015 (TTS 2015) SAUVO-KARUNAN SEURAKUNTA Toiminta- ja taloussuunnitelma 2015-2017 1 / 40 SAUVO-KARUNAN SEURAKUNTA TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015-2017 JA TALOUSARVIO 2015 (TTS 2015) Sisällysluettelo ESIPUHE...2 1

Lisätiedot

Kirkolliskokouksen vuonna 1988 asettaman käsikirjakomitean mietinnön. Perustelut. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon keskushallinto Sarja A 2001: 2

Kirkolliskokouksen vuonna 1988 asettaman käsikirjakomitean mietinnön. Perustelut. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon keskushallinto Sarja A 2001: 2 Kirkolliskokouksen vuonna 1988 asettaman käsikirjakomitean mietinnön Perustelut Suomen evankelis-luterilaisen kirkon keskushallinto Sarja A 2001: 2 1. Käsikirjakomitean työskentely 1.1. Välimietinnössä

Lisätiedot

Seurakunnan tervehdys vihtiläisiin koteihin 30.11.2012 Maijan tarina on vuoden kristil inen kirja s. 2 Hautapaikka- maksuihin yhtenäinen linja s.

Seurakunnan tervehdys vihtiläisiin koteihin 30.11.2012 Maijan tarina on vuoden kristil inen kirja s. 2 Hautapaikka- maksuihin yhtenäinen linja s. Vakka n Seurakunnan tervehdys vihtiläisiin koteihin 30.11.2012 Maijan tarina on vuoden kristillinen kirja s. 2 Hautapaikkamaksuihin yhtenäinen linja s. 3 Tervetuloa Vihdin kirkko 240 vuotta, osa 2 s. 5

Lisätiedot

AVUN TARVE KÄYTÄNNÖN ASIOINTIIN OMAISEN ÄKILLISEN KUOLEMAN JÄLKEEN

AVUN TARVE KÄYTÄNNÖN ASIOINTIIN OMAISEN ÄKILLISEN KUOLEMAN JÄLKEEN AVUN TARVE KÄYTÄNNÖN ASIOINTIIN OMAISEN ÄKILLISEN KUOLEMAN JÄLKEEN Tietoa palvelujen kehittämiseksi Soile Niemi Opinnäytetyö, kevät 2014 Diakonia-ammattikorkeakoulu Sosiaalialan koulutusohjelma Sosionomi

Lisätiedot

Rippikoululaisen huoltajan pake i

Rippikoululaisen huoltajan pake i Rippikoululaisen huoltajan pake i Hei! Uusi vuosi on alkanut ja sen myötä myös uudet rippikoulut. Nokiallakin suuri joukko rippikoululaisia on aloittanut matkansa kohti konfirmaatiota ja teidän nuorenne

Lisätiedot

TAMPEREEN, TURUN JA HÄMEENLINNAN ORTODOKSISET SEURAKUNNAT / 7.6.2002

TAMPEREEN, TURUN JA HÄMEENLINNAN ORTODOKSISET SEURAKUNNAT / 7.6.2002 Ü Seurakuntien jumalanpalvelukset ja tapahtumat sivuilla 10-19 Analogi 2 /2002 Ortodoksinen seurakuntalehti TAMPEREEN, TURUN JA HÄMEENLINNAN ORTODOKSISET SEURAKUNNAT / 7.6.2002 Eeva-Liisa Kaikkonen sytyttää

Lisätiedot

TALOUSARVION PERUSTELUT JA OHJEITA TALOUSARVION KÄYTTÄMISESTÄ JA TÄYTÄNTÖÖNPANOSTA

TALOUSARVION PERUSTELUT JA OHJEITA TALOUSARVION KÄYTTÄMISESTÄ JA TÄYTÄNTÖÖNPANOSTA TALOUSARVION PERUSTELUT JA OHJEITA TALOUSARVION KÄYTTÄMISESTÄ JA TÄYTÄNTÖÖNPANOSTA 3 YLEISET LÄHTÖKOHDAT Käsittely Kirkkoneuvosto 04.12.2013 Kirkkovaltuusto 16.12.2013 1. SEURAKUNNAN TEHTÄVÄ Puolangan

Lisätiedot

KUOLEMAN KOHDATESSA. On hiljainen taivaanranta, eikä lintujen laulu soi. Ei kuoleman tarkoitusta aina ymmärtää voi.

KUOLEMAN KOHDATESSA. On hiljainen taivaanranta, eikä lintujen laulu soi. Ei kuoleman tarkoitusta aina ymmärtää voi. KUOLEMAN KOHDATESSA On hiljainen taivaanranta, eikä lintujen laulu soi. Ei kuoleman tarkoitusta aina ymmärtää voi. SISÄLLYSLUETTELO Omaisille kuoleman kohdatessa Hautauslupa Vainaja hyvästely ja säilytys

Lisätiedot

HARRASTUS Ismo Kreivi tuntee linnut 40 vuoden ajalta... sivu 6

HARRASTUS Ismo Kreivi tuntee linnut 40 vuoden ajalta... sivu 6 Pääsky 4/2013 Rovaniemen seurakuntalehti 19.6.2013 Kuva: Harriet Urponen Rippikoulu on tärkeä etappi nuoren elämässä matkalla kohti aikuisuutta s. 4 KESÄ Jorma Laitiselle loma on hiljentymistä ja lupaa

Lisätiedot

PAIKALLISSUUNNITELMA 2008 1 / 12 1. JOHDANTO

PAIKALLISSUUNNITELMA 2008 1 / 12 1. JOHDANTO 1. JOHDANTO...1 1.1. Lähtökohtia...1 1.2. Laukaa nuoren näkökulmasta...1 1.2.1. Paikalliset erityispiirteet ja nuoren hyvinvointi...1 1.2.2. Yhteydet kouluihin ja muihin paikallisiin yhteistyötahoihin...3

Lisätiedot

ja minä Seurakunta Sivu 6 Hiippakunnan uusi lakimiesasessori ja viestintäsihteeri esittäytyvät Sivu 14 Kirkolliskokous- ja hiippakuntavaltuustovaalit

ja minä Seurakunta Sivu 6 Hiippakunnan uusi lakimiesasessori ja viestintäsihteeri esittäytyvät Sivu 14 Kirkolliskokous- ja hiippakuntavaltuustovaalit TAMPEREEN HIIPPAKUNNAN LEHTI 1 2012 Seurakunta ja minä Sivu 6 Hiippakunnan uusi lakimiesasessori ja viestintäsihteeri esittäytyvät Sivu 14 Kirkolliskokous- ja hiippakuntavaltuustovaalit 2012 Sivu 18 TAMPEREEN

Lisätiedot

REPORTAASI: KUOLEMAN JA HAUTAJAISTEN VÄLILLÄ

REPORTAASI: KUOLEMAN JA HAUTAJAISTEN VÄLILLÄ 8 SUNNUNTAI REPORTAASI: KUOLEMAN JA HAUTAJAISTEN VÄLILLÄ JUKKA LEINONEN MATKA ALKAA. Kun ihminen on kuollut kotonaan ja poliisi on suorittanut tutkimuksensa, paikalle kutsutaan usein Timo Parkatti. Vainajien

Lisätiedot