Opas karfiltsomibi-potilaan ohjaukseen lääkärille ja hoitajalle

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Opas karfiltsomibi-potilaan ohjaukseen lääkärille ja hoitajalle"

Transkriptio

1 Opas karfiltsomibi-potilaan ohjaukseen lääkärille ja hoitajalle Kyprolis yhdessä lenalidomidin (Revlimid) ja deksametasonin tai pelkän deksametasonin kanssa on tarkoitettu multippelin myelooman hoitoon aikuispotilaille, jotka ovat saaneet aikaisemmin vähintään yhtä hoitoa tähän tautiin. Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta

2 HOITAJALLE Karfiltsomibi-potilaan ohjauskansio Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta FIN P CARF /18

3 Karfiltsomibi-potilaan ohjauskansio Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta

4 HOITAJALLE Sisältö Mitä Kyprolis on ja miten se toimii? Tärkeää tietää ennen hoidon aloittamista Kyprolis hoidon toteutus Mahdolliset haittavaikutukset

5 Sisältö Mitä Kyprolis on ja miten se toimii? Tärkeää tietää ennen hoidon aloittamista Kyprolis hoidon toteutus Mahdolliset haittavaikutukset

6 HOITAJALLE Mitä Kyprolis on? Kyprolis on tarkoitettu myelooman hoitoon. Riippuen sairauteesi saamastasi aikaisemmasta hoidosta ja sairautesi kulusta, saatat saada Kyprolista joko Revlimidin (lenalidomidi) ja deksametasonin kanssa, tai pelkästään deksametasonin kanssa.

7 Mitä Kyprolis on? Kyprolis on tarkoitettu myelooman hoitoon. Riippuen sairauteesi saamastasi aikaisemmasta hoidosta ja sairautesi kulusta, saatat saada Kyprolista joko Revlimidin (lenalidomidi) ja deksametasonin kanssa, tai pelkästään deksametasonin kanssa.

8 HOITAJALLE Miten Kyprolis toimii? Myeloomasolu tuottaa M proteiinia, josta solu pyrkii eroon proteasomin avulla. Proteasomi on solun sisäinen proteiinien hajotuslaite. Kyprolis estää hajotuslaitteen toiminnan. Tällöin myeloomasolu ei pääse eroon viallisesta M proteiinista ja syöpäsolu tuhoutuu.

9 Miten Kyprolis toimii?

10 HOITAJALLE Miten Kyprolis annetaan? Lääkäri tai sairaanhoitaja laskee tarvitsemasi Kyprolisannoksen pituutesi ja painosi mukaan. Kyprolis annetaan suoneen tiputuksena (infuusiona). Tiputuksen kesto riippuu saamasi Kyproliksen määrästä. Tiputus kestää minuuttia.

11 Miten Kyprolis annetaan?

12 KRd hoito HOITAJALLE Kyprolis yhdessä Revlimidin ja deksametasonin kanssa: Hoitojen aikataulu ja jaksotus Hoito annetaan toistuvina hoitojaksoina. Yksi hoitojakso kestää 28 päivää. Sinä aikana Kyprolis annostellaan kahtena peräkkäisenä päivänä joka viikko kolmen viikon ajan. Tämän jälkeen on 12 päivän tauko. Ota (tai sinulle annetaan, jos kyse iv muodosta) deksametasoni vähintään 30 minuuttia mutta enintään 4 tuntia ennen kuin saat Kyproliksen. Jos potilas saa Kyprolista Revlimin kanssa (KRd), hoitojaksosta 13 lähtien eli 11 kuukauden hoidon jälkeen annostelu harvenee siten, että saat Kyprolista joka toinen viikko, kahtena peräkkäisenä päivänä viikossa.

13 Kyprolis yhdessä Revlimidin ja deksametasonin kanssa: Hoitojen aikataulu ja jaksotus

14 Kd hoito HOITAJALLE Kyprolis yhdessä deksametasonin kanssa: Hoitojen aikataulu ja jaksotus Hoito annetaan toistuvina hoitojaksoina. Yksi hoitojakso kestää 28 päivää. Sinä aikana Kyprolis annostellaan kahtena peräkkäisenä päivänä joka viikko kolmen viikon ajan. Tämän jälkeen on 12 päivän tauko. Ota (tai sinulle annetaan, jos kyse iv muodosta) deksametasoni vähintään 30 minuuttia mutta enintään 4 tuntia ennen kuin saat Kyproliksen.

15 Kyprolis yhdessä deksametasonin kanssa: Hoitojen aikataulu ja jaksotus

16 Mitä lääkärin on tärkeää tietää ennen hoidon aloittamista HOITAJALLE Onko sinulla todettu Sydänsairaus: aikaisemmin todettu rasitusrintakipu, sydänkohtaus, rytmihäiriöt, aikaisemin saanut lääkkeitä sydänsairauden hoitoon? Keuhkosairaus: hengenahdistus levossa tai rasituksessa? Munuaissairaus: munuaisten vajaatoiminta, oletko saanut joskus dialyysihoitoa? Maksasairaus: hepatiitti, rasvamaksa, onko joskus sanottu ettei maksa toimi normaalisti? Epätavallista verenvuotoa: alttius mustelmille, hitaasti tyrehtyvä verenvuoto, veriysköksiä, verioksennuksia, verta ulosteessa, aivoverenvuoto, äkillistä kovaa päänsärkyä, näköhäiriöitä, puhe tai nielemisvaikeuksia? Kipu/turvotus jalassa/käsivarressa tai rintakipu: saattavat olla oire syvien laskimoiden veritulpasta tai keuhkoveritulpasta Oletko ollut muiden sairauksien tähden sairaalahoidossa tai saanut lääkehoitoa? Mitä muita lääkkeitä käytät? Muista myös kysyä ilman lääkemääräystä saatavista lääkkeistä, vitamiineista ja luontaistuotteista. Oletko raskaana tai suunnittelet raskautta? Älä käytä Kyprolista raskaus tai imetysaikana. Jos tulet raskaaksi Kyprolis hoidon aikana, ilmoita raskaudesta heti lääkärille tai sairaanhoitajalle.

17 Mitä lääkärin on tärkeää tietää ennen hoidon aloittamista Onko sinulla todettu sydän, keuhko, munuaistai maksasairaus? Onko sinulla epätavallista verenvuotoa tai todettu laskimoveritulppa? Oletko ollut muiden sairauksien tähden sairaalahoidossa tai saanut lääkehoitoa? Onko sinulla kipua tai turvotusta jalassa tai käsivarressa, tai rintakipua? Mitä muita lääkkeitä käytät?

18 HOITAJALLE Ehkäisy ja raskaus hoidon aikana Älä ota Kyprolista, jos olet raskaana tai jos suunnittelet lapsen hankkimista. Ehkäisyä on käytettävä hoidon aikana ja hoidon jälkeen (naiset 30 vuorokautta hoidon jälkeen, miehet 90 vuorokautta). Miespotilas: Kyprolis hoitoa saavien miesten on käytettävä kondomia hoidon aikana ja 90 vuorokautta hoidon päättymisen jälkeen, vaikka kumppani olisi jo raskaana. Naispotilas: Kysy mitä metodia hän käyttää raskauden ehkäisyyn. Jos hän käyttää ehkäisytabletteja tai hormonaalista ehkäisymenetelmää jonka käyttöön liittyy tromboosiriski, on siirryttävä käyttämään jotakin muuta tehokasta ehkäisymenetelmää. Kyprolis saattaa heikentää ehkäisytablettien tehoa. Jos tulet raskaaksi Kyprolis hoidon aikana, ilmoita raskaudesta heti lääkärille tai sairaanhoitajalle.

19 Ehkäisy ja raskaus hoidon aikana Älä ota Kyprolista, jos olet raskaana tai jos suunnittelet lapsen hankkimista. Ehkäisyä on käytettävä hoidon aikana ja hoidon jälkeen (naiset 30 vuorokautta hoidon jälkeen, miehet 90 vuorokautta). Jos tulet raskaaksi Kyprolis hoidon aikana, ilmoita raskaudesta heti lääkärille tai sairaanhoitajalle.

20 HOITAJALLE Ennen ensimmäistä Kyprolis hoitojaksoa on tärkeää juoda riittävästi Miksi: Kyprolis hajottaa syöpäsoluja, ja hajotusjätteet poistuvat elimistöstä munuaisten kautta. Riittävä veden juonti on tärkeää ennen ensimmäistä Kyprolis infuusiota. Syöpäsolujen hajoamisprosessi käynnistyy tuon ensimmäisen infuusion aikana, ja munuaisten toiminnan kannalta on tärkeää että elimistössä on riittävä määrä nestettä munuaisten huuhteluun. Juo kahden päivän aikana kumpanakin päivänä nestettä 30 ml/kg/vrk. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kiloisella potilaalla noin kahta litraa nestettä molempina päivinä, kiloisella noin 2,5 3 litraa. Teetä, kahvia taikka alkoholipitoisia juomia ei lasketa tässä yhteydessä nesteeksi.

21 Ennen ensimmäistä Kyprolis hoitojaksoa on tärkeää juoda riittävästi Riittävä veden juonti on tärkeää ennen ensimmäistä Kyprolisinfuusiota. Juo riittävästi vettä kahden päivän aikana ennen ensimmäistä Kyprolis hoitoa. Teetä, kahvia taikka alkoholipitoisia juomia ei lasketa tässä yhteydessä nesteeksi.

22 HOITAJALLE Miksi saat Kyprolista kahtena päivänä peräkkäin? Sininen alue kuvaa proteasomin estoa. Mitä laajempi sininen alue sen parempi hoidon tehon kannalta. Kyprolis annetaan kahtena peräkkäisenä päivän, koska sen vaikutuksen on tutkimuksissa todettu olevan näin annosteltuna pitkäkestoisempi Kyprolis päivänä 1 Kyprolis päivänä 2 Demo SD et al. Cancer Res 2007;67:

23 Miksi saan Kyprolista kahtena päivänä peräkkäin? Kyprolis päivänä 1 Kyprolis päivänä 2

24 HOITAJALLE Hoidon sujuvuuden ja oman jaksamisesi kannalta on hyvin tärkeää, että huolehdit itsestäsi hoidon aikana. Huolehdi itsestäsi hoidon aikana: Juo riittävästi nestettä Syö tasapainoista ravintoa Koeta jaksaa harrastaa liikuntaa Lepää kun siltä tuntuu Huolehdi hyvästä hygieniasta infektioriskin pienentämiseksi (esim. pese kädet säännöllisesti ja puhdista naarmut ja haavat).

25 Huolehdi itsestäsi hoidon aikana: Juo riittävästi nestettä Syö tasapainoista ravintoa Koeta jaksaa harrastaa liikuntaa Lepää kun siltä tuntuu Huolehdi hyvästä hygieniasta infektioriskin pienentämiseksi

26 HOITAJALLE Kuten kaikki lääkkeet, myös Kyprolis voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät niitä kuitenkaan saa. Hyvin yleisiä haittavaikutuksia ovat esimerkiksi: Tiputuksen aikana ilmenevät reaktiot Infektiot tai kuume, yskä, hengenahdistus Muutokset veriarvoissa Heikentynyt ruokahalu, nukkumisvaikeudet, väsymys, heikkouden tunne Oksentelu tai pahoinvointi, ripuli tai ummetus Raajojen turvotus tai puutuminen, kipu esim nivelissä tai selässä, mahakipu, päänsärky. Lihaskouristelut Sinulla voi ilmetä hoidon aikana väsymystä, huimausta, verenpaineen nousua tai laskua. Älä aja autoa äläkä käytä koneita, jos sinulla on tällaisia oireita. Älä pelkää kertoa haittavaikutuksista hoitajallesi tai lääkärillesi. Usein haittavaikutuksiin liittyviä oireita on mahdollista hoitaa tai lieventää.

27 Hyvin yleisiä haittavaikutuksia ovat esimerkiksi: Tiputuksen aikana ilmenevät reaktiot Infektiot tai kuume Turvotus tai kipu esim. raajoissa, mahakipu, päänsärky Väsymys, ruokahalun heikkeneminen Oksentelu, ripuli ja pahoinvointi Älä pelkää kertoa haittavaikutuksista hoitajallesi tai lääkärillesi. Usein haittavaikutuksiin liittyviä oireita on mahdollista hoitaa tai lieventää.

28 Joskus haittavaikutukset voivat olla vakavia. Tarkkaile näitä oireita ja ilmoita heti lääkärille jos havaitset seuraavia: VAIN HOITAJALLE OIRE Rintakipu, hengenahdistus, jalkojen turvotus. Hengitysvaikeus (hengenahdistusta levossa tai rasituksessa), nopeutunut hengitys, ilman loppumisen tunne, hengityksen vinkuminen, yskä. Erittäin korkea verenpaine, kova rintakipu, kova päänsärky, sekavuus, näön hämärtyminen, pahoinvointi ja oksentelu tai vaikea ahdistuneisuus. Hengenahdistus päivittäisissä toimissa tai levossa, epäsäännöllinen sydämen syke, sydämentykytys, väsymys, huimaus ja pyörtymiskohtauksia. Nilkkojen, jalkojen tai käsien turvotus, ruokahaluttomuus, virtsanerityksen väheneminen, poikkeavat verikoetulokset. Sydämen rytmihäiriö, munuaisten vajaatoiminta, poikkeavia arvoja verikokeissa. Kuumetta, vilunväristykset tai vapinaa, nivelkipu, lihaskipu, kasvojen punoitus tai turvotus, heikotus, hengenahdistus, verenpaineen lasku, pyörtyminen, puristava tunne rintakehässä, rintakipu. Epätavallinen mustelmien muodostuminen, verenvuotoalttius (esim. normaalia hitaammin tyrehtyvä verenvuoto viiltohaavasta), sisäisen verenvuodon merkkejä, aivoverenvuoto. Kipu tai turvotus jalassa tai käsivarressa, rintakipu tai hengenahdistus. Ihon ja silmänvalkuaisten keltaisuus, vatsakipu tai vatsan turvotus, pahoinvointi tai oksentelu. Verenvuoto, mustelmien muodostuminen, heikotus, sekavuus, kuume, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli, äkillinen munuaisten vajaatoiminta. Päänsärky, sekavuus, kouristuskohtaukset, näön häviäminen, korkea verenpaine. VOI OLLA MERKKI: Sydänsairaus? Keuhkoihin kohdistuva haittavaikutus? Hypertensiivisen kriisi? (Voimakas verenpaineen nousu saattaa johtaa elinvaurioihin.) Kohonnut keuhkoverenpaine? Munuaissairaus tai munuaisten vajaatoiminta? Tuumorilyysioireyhtymä? (Kasvainsolujen nopea hajoaminen saattaa johtaa munuaisvaurioihin.) Infuusioreaktio? Liian vähäinen verihiutaleiden määrä veressä? Syvien laskimoiden veritulppa? Keuhkoveritulppa? Maksasairaus, esim. maksan vajaatoiminta? Tromboottinen mikroangiopatia? (Vaurioittaa ja tukkii munuaisten piensuonistoa.) Hypertensiivinen enkefalopatia? (Aivojen sairaus, joka johtuu erittäin korkeasta verenpaineesta.)

29 Myelooma

30 HOITAJALLE Myelooma on verisolujen syöpä. Ei tiedetä, miksi jotkut sairastuvat myeloomaan. Mitään selvää yhteyttä ravintoon, liikuntaan tai muihin elintapoihin ei ole todettu. Vaikka myeloomaa on tavanomaista enemmän joissakin suvuissa, se ei useimmiten periydy. Sairaudesta ei voi siis syyttää itseään, koska mitään ei olisi itse voinut tehdä sairauden välttämiseksi.

31 MYELOOMA Verisolujen syöpä. Ei tiedetä miksi osa ihmisistä sairastuu tähän verisyöpään.

32 HOITAJALLE Tässä on esitetty luun kuva ja punaisella pallolla on merkitty luuydin. Aikuisella verisolut muodostuvat ja kypsyvät luuytimessä. Yksi verisolujen muoto on plasmasolu. Se osallistuu elimistön omaan puolustusmekanismiin ja suojaa meitä erilaisilta infektioilta. Myeloomassa tämä plasmasolu sairastuu ja muuttuu syöpäsoluksi. Luuydin PLASMA SOLU => SYÖPÄ SOLU

33 Luuydin PLASMA SOLU => SYÖPÄ SOLU

34 HOITAJALLE TAUDIN OIREITA voivat esimerkiksi olla Luustokipu (tavallisin oire) Infektiot (johtuvat immuunipuolustuksen heikkenemisestä) Väsymys Jalkojen puutuminen, pistely, tunnottomuus jalkaterissä, säärissä ja toisinaan käsissä Muutokset veriarvoissa (anemia, veren suuri kalsiumpitoisuus) Nämä ovat kaikki oireita joita myelooma voi aiheuttaa. Lisäksi hoidoista voi tulla erilaisia haittoja.

35 TAUDIN OIREITA Luustokipu Infektiot Väsymys Jalkojen puutuminen, pistely, tunnottomuus jalkaterissä, säärissä ja toisinaan käsissä

36 HOITAJALLE MYELOOMAN HOITO Myeloomaan on useita hoitovaihtoehtoja. Hoidon tavoitteena on se, että tauti ei aiheuttaisi oireita ja että sitä olisi mahdollisimman vähän elimistössä. Hoidoilla pyritään elinajan pidentämiseen. Hoitoa annetaan hoitojaksoina. Hoitoa voidaan vaihtaa mikäli tauti etenee hoidon aikana. Toisinaan voidaan pitää hoitotaukoa, jos tauti on saatu hyvin kuriin. Uusi hoito aloitetaan, kun sairaus jälleen selvästi etenee tai kun uusia oireita ilmenee.

37 MYELOOMAN HOITO Myeloomaan on useita hoitovaihtoehtoja. Hoidon tavoitteena on se, että tauti ei aiheuttaisi oireita ja että tautia olisi mahdollisimman vähän elimistössä. Hoidoilla pyritään elinajan pidentämiseen. Hoitoa annetaan hoitojaksoina. Hoitoa voidaan vaihtaa mikäli tauti etenee hoidon aikana. Hoitotauot mahdollisia.

38 HOITAJALLE Hoitojen aikana käyt säännöllisesti laboratoriossa. Myeloomasolut erittävät lähes aina valkuaista jota kutsumme myös nimellä paraproteiini tai M komponentti. Sinulta mitataan paraproteiinipitoisuutta verestä tai virtsasta. Tätä valkuista mitataan siksi että sen avulla pystymme seuraamaan miten hoidot tehoavat. Kun paraproteiini laskee niin syöpäsolujen määrä vähenee. Myelooman taudinkuva ja hoitovaste vaihtelevat suuresti eri potilaiden välillä.

39 HOIDON TEHON SEURANTA Hoitojen tehoa seurataan paraproteiinin avulla. Paraproteiini on valkuainen jota syöpäsolut erittävät myeloomassa. Tätä voidaan kutsua myös M komponentiksi. Paraproteiinin tasoa mitataan verestä tai virtsasta.

40 HOITAJALLE HOITOJEN HAITAT On tärkeää että kerrot meille mahdollisista haitoista, joita itse huomaat jotta pystymme auttamaan sinua. Verisolumuutoksia ja veren sokeriarvoja seurataan säännöllisesti laboratoriokokeilla ja lääkäri määrää niihin tarvittaessa hoitoa. Neuropatia. Kerro rohkeasti, jos jalkojasi tai käsiäsi pistelee. Lääkitystä voidaan vaihtaa. Veritulppariskin suurenemisesta johtuen joudutaan toisinaan käyttämään sen ehkäisemiseen lääkettä Univaikeudet hoidossa usein käytettävä kortisoni saattaa aiheuttaa univaikeuksia tai ylivirittyneen olon. Hoidon aikana tuleva korkea kuume saattaa olla merkki infektiosta. Ota yhteyttä hoitopaikkaan tai mene sairaalan päivystykseen. Infektioita hoidetaan antibiooteilla paljon herkemmin silloin kun kyseessä on syöpähoitoa saava potilas kuin jos henkilöllä on toimiva immuunipuolustus.

41 HOITOJEN HAITTOJA Hoidoista voi tulla haittoja ja on tärkeää että kerrot niistä hoitohenkilökunnalle Verisolumuutokset ja veren sokeriarvot Jalkojen tai käsien pistely tai tunnottomuus Veritulppariskin suureneminen Univaikeudet Jos sinulle nousee hoidon aikana korkea kuume, kyse saattaa olla infektiosta. Ota yhteyttä hoitopaikkaan tai mene sairaalan päivystykseen.

42 HOITAJALLE Myelooma ja hoidot voivat aiheuttaa ruokahalun heikkenemistä, pahoinvointia Pahoinvointiin on olemassa useita lääkkeitä. Voit yrittää lievittää oloasi syömällä pieniä määriä ruokaa. Valitse runsaasti energiaa sisältäviä ruokia ja vältä kevyttuotteita. Jälkiruokien ja välipalojen syöminen on suositeltavaa. Käytä kaloripitoisia juomia kuten mehut, kermainen kahvi, mehukeitot ja piimä. Kannattaa syödä jotakin edes vähän, sillä tyhjä maha itsessään voi aiheuttaa pahoinvointia. Ummetusta voidaan hoitaa myös lääkkeillä. Lisäksi kannattaa suosia kuitupitoista ruokaa ja juoda riittävästi. Ota yhteyttä hoitopaikkaan, jos sinulla ilmenee hengästymistä, jalkojen turvotusta, rintakipua tai sydämen rytmihäiriöitä. Tietyt hoidot voivat aiheuttaa nesteen kertymistä ihon alle tai keuhkoihin.

43 HOITOJEN HAITTOJA Ruokahalun puute, pahoinvointi => pyri syömään edes pieniä annoksia mahdollisimman usein Ummetus Hengästyminen ja jalkojen turvotus

44 Yleisiä hyvinvointiohjeita syöpäpotilaille Liikunta Seksuaalisuus Vertaistuki

45 Yleisiä hyvinvointiohjeita syöpäpotilaille Liikunta Seksuaalisuus Vertaistuki

46 HOITAJALLE LIIKUNTA Liikunnasta on monenlaista hyötyä. Sen on osoitettu tehoavan esimerkiksi uupumukseen hyvin, ja se auttaa säilyttämään lihasten voimaa. Esimerkiksi uinti on lempeä mutta silti tehokas laji koko keholle, samoin kävely. Sairauden aktiivisessa vaiheessa on vältettävä raskaiden esineiden nostamista. Kuuntele kehoasi liikunnan tarkoituksena on parantaa vointiasi. Jos siltä ei tunnu, ota hetki rauhallisemmin ja kokeile sitten uudestaan.

47 LIIKUNTA Liikunnasta on monenlaista hyötyä Esimerkiksi kävely tai uinti Kuuntele kehoasi liikunnan tarkoituksena on parantaa vointiasi. Jos siltä ei tunnu, ota hetki rauhallisemmin ja kokeile sitten uudestaan.

48 HOITAJALLE SEKSUAALISUUS Myelooma ei estä sukupuolista kanssakäymistä. Se ei tartu toiseen ihmiseen. Vaikea sairaus ja sen tuoma stressi ja huoli vievät useasti seksihalut tilapäisesti. Mutta jos vain potilas itse sitä haluaa ja jaksaa, sukupuolinen kanssakäyminen on siis sallittua. Solunsalpaajahoidon jälkeen infektioherkkyys on usein lisääntynyt. Toisinaan limakalvot vuotavat herkästi verta. Käytä silloin mielellään liukuvoidetta ja kondomia. Hoidon aikana ja usean kuukauden ajan sen päätyttyä on ehdottomasti käytettävä luotettavaa raskaudenehkäisyä. Tämä koskee sekä miehiä että naisia.

49 SEKSUAALISUUS Syöpä ei tartu toiseen ihmiseen Vaikea sairaus ja sen tuoma stressi ja huoli vievät useasti seksihalut tilapäisesti. Kuuntele jaksamistasi. Limakalvot vuotavat herkästi verta. Käytä silloin mielellään liukuvoidetta ja kondomia. Käytä luotettavaa raskaudenehkäisyä myös hoidon jälkeen. Tämä koskee sekä miehiä että naisia.

50 HOITAJALLE LISÄTUKEA Syöpään sairastuminen voi tuntua pelottavalta ja herättää paljon kysymyksiä. Päätät itse milloin, miten ja kenelle sairaudestasi kerrot. Usein on kuitenkin hyvä, jos läheiset tietävät sairaudestasi ja voit tarvittaessa puhua heille avoimesti. Potilasjärjestöistä voit saada lisää tietoa ja tukea. Suomen syöpäpotilaat ry tarjoaa mm. potilasoppaita ja he järjestävät tapahtumia joissa jaetaan tietoa sairaudesta. Vertaistukea muilta myeloomaan sairastuneilta muilta potilailta suljetussa myelooma facebook ryhmässä. Ryhmään voivat liittyä myös omaiset.

51 MISTÄ SAAT TUKEA JA VOIT TUTUSTUA MUIHIN MYELOOMAA SAIRASTAVIIN POTILAISIIN? Voit saada tukea potilasyhdistyksistä Suomen syöpäpotilaat ry Paikalliset syöpäjärjestöt Myös verkossa toimii aktiivisia ryhmiä, esim. Suomen syöpäpotilaat ry:n myeloomaryhmä Facebookissa:

KYPROLIS. (karfiltsomibi)

KYPROLIS. (karfiltsomibi) KYPROLIS (karfiltsomibi) Lääkärisi on aloittanut sinulle Kyprolis-hoidon. Kyprolis yhdessä Revlimidin (lenalidomidi) ja deksametasonin tai pelkän deksametasonin kanssa on tarkoitettu multippelin myelooman

Lisätiedot

Sinulle, jolle on määrätty VELCADE -lääkettä. Tietoa VELCADEsta potilaille ja omaisille

Sinulle, jolle on määrätty VELCADE -lääkettä. Tietoa VELCADEsta potilaille ja omaisille Sinulle, jolle on määrätty VELCADE -lääkettä Tietoa VELCADEsta potilaille ja omaisille Tietoa VELCADEsta potilaille ja omaisille Lääkärisi on suositellut sinulle VELCADE (bortetsomibi) -hoitoa. VELCADE

Lisätiedot

Riskienhallintasuunnitelman julkinen yhteenveto Kyprolis (karfiltsomibi)

Riskienhallintasuunnitelman julkinen yhteenveto Kyprolis (karfiltsomibi) EMA/639793/2015 Riskienhallintasuunnitelman julkinen yhteenveto Kyprolis (karfiltsomibi) Tämä on Kyprolis-valmistetta koskevan riskienhallintasuunnitelman yhteenveto, jossa esitetään toimenpiteet, joiden

Lisätiedot

Mikä on HER2-positiivinen rintasyöpä?

Mikä on HER2-positiivinen rintasyöpä? Tietoa potilaalle HER2-positiivisen rintasyövän KANJINTI*-hoidosta *KANJINTI on trastutsumabi-biosimilaari. Ensimmäinen trastutsumabilääke, jonka kauppanimi on Herceptin, on ollut saatavilla jo useita

Lisätiedot

AMGEVITA (adalimumabi)

AMGEVITA (adalimumabi) AMGEVITA (adalimumabi) Potilaskortti - Lapset Tässä kortissa on tärkeitä turvallisuustietoja Amgevitavalmisteesta. Huom: Näytä tämä kortti aina, kun asioit lapsesi lääkärin tai muun terveydenhuoltohenkilöstön

Lisätiedot

POTILAAN OPAS MAVENCLAD. Potilaan opas. Kladribiini (MAVENCLAD) RMP, versio 1.0 Fimean hyväksymä

POTILAAN OPAS MAVENCLAD. Potilaan opas. Kladribiini (MAVENCLAD) RMP, versio 1.0 Fimean hyväksymä MAVENCLAD Potilaan opas POTILAAN OPAS RISKIENHALLINNAN KOULUTUSMATERIAALI FI/CLA/1117/0050 Tärkeää tietoa MAVENCLAD-hoidon aloittaville potilaille Sisällys MAVENCLAD-valmisteen esittely Kuinka MAVENCLAD-hoito

Lisätiedot

(pembrolitsumabi) Tietoa potilaille

(pembrolitsumabi) Tietoa potilaille Tietoa KEYTRUDA - valmisteesta (pembrolitsumabi) Tietoa potilaille Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tällä tavalla voidaan havaita nopeasti uutta turvallisuutta koskevaa tietoa. Voit auttaa ilmoittamalla

Lisätiedot

Hemodialyysihoitoon tulevalle

Hemodialyysihoitoon tulevalle Hemodialyysihoitoon tulevalle Potilasohje Olet aloittamassa hemodialyysihoidon eli keinomunuaishoidon. Tästä ohjeesta saat lisää tietoa hoidosta. Satakunnan sairaanhoitopiiri Dialyysi Päivitys 01/2016

Lisätiedot

(pembrolitsumabi) Tietoa potilaille

(pembrolitsumabi) Tietoa potilaille Tietoa KEYTRUDA - valmisteesta (pembrolitsumabi) Tietoa potilaille Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tällä tavalla voidaan havaita nopeasti uutta turvallisuutta koskevaa tietoa. Terveydenhuollon

Lisätiedot

AMGEVITA (adalimumabi)

AMGEVITA (adalimumabi) AMGEVITA (adalimumabi) Potilaskortti - Lapset Tässä kortissa on tärkeitä turvallisuustietoja Amgevitavalmisteesta. Huom: Näytä tämä kortti aina, kun asioit lapsesi lääkärin tai muun terveydenhuoltohenkilöstön

Lisätiedot

XGEVA. (denosumabi) POTILASOPAS

XGEVA. (denosumabi) POTILASOPAS XGEVA (denosumabi) POTILASOPAS SISÄLLYS Sisällysluettelo 2 Miksi saat XGEVAa 3 Ennen XGEVA-hoitoa sekä hoidon aikana 5 Raskaus ja imetys 8 XGEVAn haittavaikutukset 8 Mitä on hyvä muistaa 10 Anna tämä kortti

Lisätiedot

Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. brentuksimabivedotiini. Adcetris-lääkehoito ihon T-solulymfoomaan POTILAAN OPAS

Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. brentuksimabivedotiini. Adcetris-lääkehoito ihon T-solulymfoomaan POTILAAN OPAS brentuksimabivedotiini Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Adcetris-lääkehoito ihon T-solulymfoomaan POTILAAN OPAS LUKIJALLE Tässä esitteessä kerrotaan Adcetris-lääkehoidosta, miten siihen kannattaa

Lisätiedot

Opas Tietoja potilaille

Opas Tietoja potilaille Opas Tietoja potilaille Tärkeää turvallisuutta koskevaa tietoa immuunivälitteisten haittavaikutusten riskin minimoimiseksi Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tällä tavalla voidaan havaita nopeasti

Lisätiedot

TÄRKEITÄ TURVALLISUUSTIETOJA RIXATHON (RITUKSIMABI) -HOITOA SAAVILLE POTILAILLE

TÄRKEITÄ TURVALLISUUSTIETOJA RIXATHON (RITUKSIMABI) -HOITOA SAAVILLE POTILAILLE RIXATHON (RITUKSIMABI) -HOITOA SAAVILLE POTILAILLE POTILASESITE MUIHIN KUIN ONKOLOGISIIN KÄYTTÖAIHEISIIN Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. rituksimabi Fimean hyväksymä, heinäkuu/2018 2 3 TÄRKEÄÄ

Lisätiedot

Potilasesite. Jinarc (tolvaptaani)

Potilasesite. Jinarc (tolvaptaani) Jinarc (tolvaptaani) Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tällä tavalla voidaan havaita nopeasti uutta turvallisuutta koskevaa tietoa. Voit auttaa ilmoittamalla kaikista mahdollisesti saamistasi haittavaikutuksista.

Lisätiedot

Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. TIETOA DARZALEX -HOITOA SAAVALLE MULTIPPELIA MYELOOMAA SAIRASTAVALLE POTILAALLE

Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. TIETOA DARZALEX -HOITOA SAAVALLE MULTIPPELIA MYELOOMAA SAIRASTAVALLE POTILAALLE Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. TIETOA DARZALEX -HOITOA SAAVALLE MULTIPPELIA MYELOOMAA SAIRASTAVALLE POTILAALLE Lääkäri on määrännyt sinulle Darzalex-lääkehoidon multippelin myelooman hoitoon.

Lisätiedot

Tärkeää tietoa GILENYA -hoidosta

Tärkeää tietoa GILENYA -hoidosta Tärkeää tietoa GILENYA -hoidosta Ensimmäisen GILENYA-annoksen jälkeen lääkärisi pyytää sinua jäämään vastaanotolle vähintään kuuden tunnin ajaksi, jotta tarvittaviin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä, jos

Lisätiedot

Potilasesite. Jinarc (tolvaptaani)

Potilasesite. Jinarc (tolvaptaani) Jinarc (tolvaptaani) Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tällä tavalla voidaan havaita nopeasti uutta turvallisuutta koskevaa tietoa. Voit auttaa ilmoittamalla kaikista mahdollisesti saamistasi haittavaikutuksista.

Lisätiedot

PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti

PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti Sisäinen ohje 1 (5) PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti Munuaiset ovat pavunmuotoiset elimet ja ne sijaitsevat selkärankasi kummallakin puolella keskimäärin puolessa välissä selkääsi.

Lisätiedot

Potilaan päiväkirja. Avuksi maksa-arvojen ja käyntiaikojen seurantaan ensimmäisen hoitovuoden ajaksi

Potilaan päiväkirja. Avuksi maksa-arvojen ja käyntiaikojen seurantaan ensimmäisen hoitovuoden ajaksi Potilaan päiväkirja Avuksi maksa-arvojen ja käyntiaikojen seurantaan ensimmäisen hoitovuoden ajaksi POTILAAN TIEDOT Nimi: Osoite: Puh.: Erikoislääkäri: Erikoislääkärin puh.: Parkinsonhoitaja: Parkinsonhoitajan

Lisätiedot

Firmagon eturauhassyövän hoidossa

Firmagon eturauhassyövän hoidossa Firmagon eturauhassyövän hoidossa Käytännön tietoa ja ohjeita potilaalle Eturauhassyöpään sairastuminen ja sen hoito aiheuttavat uuden elämäntilanteen. Mielessä voi pyöriä monia kysymyksiä. Ajatusten kanssa

Lisätiedot

(pembrolitsumabi) Tietoa potilaille

(pembrolitsumabi) Tietoa potilaille Tietoa KEYTRUDA - valmisteesta (pembrolitsumabi) Tietoa potilaille Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tällä tavalla voidaan havaita nopeasti uutta turvallisuutta koskevaa tietoa. Voit auttaa ilmoittamalla

Lisätiedot

Kohonnut verenpaine (verenpainetauti)

Kohonnut verenpaine (verenpainetauti) Kohonnut verenpaine (verenpainetauti) Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Verenpaine on koholla, kun yläarvo on 140 tai ala-arvo yli 90 tai kumpikin luku on korkeampi. Kohonnut

Lisätiedot

Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tärkeää tietoa GILENYA (fingolimodi) -hoidosta

Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tärkeää tietoa GILENYA (fingolimodi) -hoidosta Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tärkeää tietoa GILENYA (fingolimodi) -hoidosta Ensimmäisen annoksen jälkeen lääkärisi pyytää sinua jäämään vastaanotolle vähintään kuuden tunnin ajaksi, jotta

Lisätiedot

TIETOA ETURAUHASSYÖPÄPOTILAAN SOLUNSALPAAJAHOIDOSTA

TIETOA ETURAUHASSYÖPÄPOTILAAN SOLUNSALPAAJAHOIDOSTA TIETOA ETURAUHASSYÖPÄPOTILAAN SOLUNSALPAAJAHOIDOSTA TOSIASIOITA USKOMUSTEN TAKANA HARVINAISET SAIRAUDET I MS-TAUTI I ONKOLOGIA I IMMUNOLOGIA 1 LUKIJALLE Eturauhassyöpä on Suomessa miesten yleisin syöpä.

Lisätiedot

PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti

PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti Munuaiset ovat pavunmuotoiset elimet ja ne sijaitsevat selkärankasi kummallakin puolella keskimäärin puolessa välissä selkääsi. Munuaiset toimivat suodattimena.

Lisätiedot

Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. brentuksimabivedotiini. Adcetris-lääkehoito Hodgkinin lymfoomaan POTILAAN OPAS

Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. brentuksimabivedotiini. Adcetris-lääkehoito Hodgkinin lymfoomaan POTILAAN OPAS brentuksimabivedotiini Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Adcetris-lääkehoito Hodgkinin lymfoomaan POTILAAN OPAS LUKIJALLE Tässä esitteessä kerrotaan Adcetris-lääkehoidosta, miten siihen kannattaa

Lisätiedot

Tietoa sinulle, joka saat NINLARO-hoitoa

Tietoa sinulle, joka saat NINLARO-hoitoa iksatsomibikapselit Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tietoa sinulle, joka saat NINLARO-hoitoa NINLARO-valmistetta käytetään aikuisilla multippelin myelooman hoitoon. Tästä oppaasta löydät hyödyllistä

Lisätiedot

Aineisto julkista yhteenvetoa varten

Aineisto julkista yhteenvetoa varten STADA Arzneimittel AG Sivu 1 / 7 VI.2 Aineisto julkista yhteenvetoa varten Paminject 3 mg/ml infuusiokonsentraatti liuosta varten VI.2.1 Katsaus sairauden epidemiologiaan Hyvää lääketurvatoimintatapaa

Lisätiedot

LAPSI SAIRASTAA. Opas vanhemmille

LAPSI SAIRASTAA. Opas vanhemmille LAPSI SAIRASTAA Opas vanhemmille LUKIJALLE Tässä oppaassa kerrotaan lasten sairauksista. Oppaassa on ohjeita, miten hoidat lasta kotona. Lisäksi neuvotaan, milloin täytyy soittaa terveysasemalle, kun lapsi

Lisätiedot

Sylvant (siltuksimabi) RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Sylvant (siltuksimabi) RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO EMA/198014/2014 Sylvant (siltuksimabi) RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Tämä on Sylvant-valmistetta koskevan riskienhallintasuunnitelman yhteenveto, jossa esitetään toimenpiteet, joiden

Lisätiedot

Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio. 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio. 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 VI.2.1 Julkisen yhteenvedon osiot Tietoa sairauden esiintyvyydestä Naproxen Orion on

Lisätiedot

Tietoa eteisvärinästä

Tietoa eteisvärinästä Tietoa eteisvärinästä Mikä eteisvärinä eli flimmeri on? Eteisvärinä on tavallisin pitkäkestoinen sydämen rytmihäiriö, joka yleistyy 60 ikävuoden jälkeen. Yli 75-vuotiaista noin 10 % sairastaa eteisvärinää

Lisätiedot

Kansallinen rokotusohjelma tutuksi

Kansallinen rokotusohjelma tutuksi Kansallinen rokotusohjelma tutuksi Tämä selkokielinen esite on tehty osana opinnäytetyötä Kansallinen rokotusohjelma tutuksi selkokielinen esite maahanmuuttajille. Opinnäytetyön toimeksiantaja on MARJAT-hanke.

Lisätiedot

Tärkeää tietoa GILENYA (fingolimodi) -hoidosta

Tärkeää tietoa GILENYA (fingolimodi) -hoidosta Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tärkeää tietoa GILENYA (fingolimodi) -hoidosta Vanhemmille/huoltajille Ensimmäisen annoksen jälkeen lääkäri pyytää lasta jäämään vastaanotolle vähintään kuuden

Lisätiedot

Lääkevalmisteella ei enää myyntilupaa

Lääkevalmisteella ei enää myyntilupaa PAKKAUSSELOSTE Nespo 15 mikrogrammaa, injektioneste, liuos injektiopullossa Nespo 25 mikrogrammaa, injektioneste, liuos injektiopullossa Nespo 40 mikrogrammaa, injektioneste, liuos injektiopullossa Nespo

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE: TIETOJA KÄYTTÄJÄLLE. TRISENOX 1 mg/ml infuusiokonsentraatti, liuosta varten Arseenitrioksidi

PAKKAUSSELOSTE: TIETOJA KÄYTTÄJÄLLE. TRISENOX 1 mg/ml infuusiokonsentraatti, liuosta varten Arseenitrioksidi PAKKAUSSELOSTE: TIETOJA KÄYTTÄJÄLLE TRISENOX 1 mg/ml infuusiokonsentraatti, liuosta varten Arseenitrioksidi Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä tämä

Lisätiedot

POTILAAN OPAS. EYLEA likitaitteisuuden aiheuttaman suonikalvon uudissuonittumisen hoidossa

POTILAAN OPAS. EYLEA likitaitteisuuden aiheuttaman suonikalvon uudissuonittumisen hoidossa POTILAAN OPAS EYLEA likitaitteisuuden aiheuttaman suonikalvon uudissuonittumisen hoidossa EYLEA Potilaan opas Lääkäri on määrännyt sinulle EYLEA -hoidon, koska sinulla on todettu likitaitteisuuden aiheuttama

Lisätiedot

Miten Truvadaa otetaan

Miten Truvadaa otetaan Miten Truvadaa otetaan Ota Truvada-valmistetta juuri siten kuin lääkäri on määrännyt. Tarkista ohjeet lääkäriltä tai apteekista, jos olet epävarma. Suositeltu annos on yksi Truvada-tabletti kerran vuorokaudessa

Lisätiedot

Ohjeistus antikoagulanttihoidon seurantaan ja annosmuutosten toteuttamiseen. TPA Tampere: antikoagulanttihoito

Ohjeistus antikoagulanttihoidon seurantaan ja annosmuutosten toteuttamiseen. TPA Tampere: antikoagulanttihoito Ohjeistus antikoagulanttihoidon seurantaan ja annosmuutosten toteuttamiseen 1 Perustieto Tietää, miksi verenohennushoitoa käytetään Käytettävät lääkkeet Verenohennushoidon komplikaatiot ja niiden hoito

Lisätiedot

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Noviana 0,5 mg/0,1 mg kalvopäällysteiset tabletit 19.5.2014, Painos 3, versio 1.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1 Tietoa sairauden esiintyvyydestä

Lisätiedot

Aripiprazole Sandoz (aripipratsoli)

Aripiprazole Sandoz (aripipratsoli) Aripiprazole Sandoz (aripipratsoli) Esite potilaille/heistä huolehtiville henkilöille Tämä esite sisältää tärkeitä turvallisuustietoja, joihin sinun on tutustuttava ennen aripipratsolihoidon aloittamista

Lisätiedot

Novartis Finland Oy. Aclasta-potilasopas osteoporoosin hoidossa

Novartis Finland Oy. Aclasta-potilasopas osteoporoosin hoidossa Novartis Finland Oy Aclasta-potilasopas osteoporoosin hoidossa Tämä potilasopas on tarkoitettu osteoporoosia sairastaville potilaille, joilla on suurentunut luunmurtumariski ja jotka saavat Aclasta-hoitoa.

Lisätiedot

Julkisen yhteenvedon osiot

Julkisen yhteenvedon osiot Paminject 3 mg/ml, infuusiokonsentraatti, liuosta varten 25.2.2016, Versio V3.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot Paminject 3 mg/ml, infuusiokonsentraatti,

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Airomir 5 mg/2,5 ml sumutinliuos. salbutamoli

PAKKAUSSELOSTE. Airomir 5 mg/2,5 ml sumutinliuos. salbutamoli PAKKAUSSELOSTE Airomir 5 mg/2,5 ml sumutinliuos salbutamoli Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä tämä pakkausseloste. Voit tarvita sitä myöhemmin. -

Lisätiedot

TUBERKULOOSI. Oireet: kestävä ja limainen yskös, laihtuminen, suurentuneet imusolmukkeet ja ruokahaluttomuus

TUBERKULOOSI. Oireet: kestävä ja limainen yskös, laihtuminen, suurentuneet imusolmukkeet ja ruokahaluttomuus TUBERKULOOSI On Mycobacterium tuberculosis bakteerin aiheuttama infektio. Oireet: kestävä ja limainen yskös, laihtuminen, suurentuneet imusolmukkeet ja ruokahaluttomuus Hoitona käytetään usean lääkkeen

Lisätiedot

Pramipexol Stada. 18.10.2013, Versio V01 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Pramipexol Stada. 18.10.2013, Versio V01 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Pramipexol Stada 18.10.2013, Versio V01 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot Pramipexol STADA 0,088 mg tabletti Pramipexol STADA 0,18 mg tabletti Pramipexol STADA

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Erikoissairaanhoito Hatanpään sairaala SYDÄMEN VAJAATOIMINTA - OPAS POTILAALLE. Sisätautien vuodeosasto B5

Tampereen kaupunki Erikoissairaanhoito Hatanpään sairaala SYDÄMEN VAJAATOIMINTA - OPAS POTILAALLE. Sisätautien vuodeosasto B5 Tampereen kaupunki Erikoissairaanhoito Hatanpään sairaala SYDÄMEN VAJAATOIMINTA - OPAS POTILAALLE Sisätautien vuodeosasto B5 Sydämen vajaatoiminta Sydämen vajaatoiminnan taustalla on useita erilaisia sydän-

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Kipupois 200 mg tabletit. ibuprofeeni

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Kipupois 200 mg tabletit. ibuprofeeni Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Kipupois 200 mg tabletit ibuprofeeni Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Käytä

Lisätiedot

POTILASOHJE MITÄ SINUN TULEE TIETÄÄ XIAPEX-HOIDOSTASI

POTILASOHJE MITÄ SINUN TULEE TIETÄÄ XIAPEX-HOIDOSTASI POTILASOHJE MITÄ SINUN TULEE TIETÄÄ XIAPEX-HOIDOSTASI XIAPEX-HOITO Tässä oppaassa käydään läpi Xiapex-hoitosi eri vaiheet ja saat vastauksen useimpiin kysymyksiin, jotka saattavat askarruttaa sinua. Älä

Lisätiedot

XALKORI -hoitoa saavan potilaan opas. Tietoa ALK-positiivisesta keuhkosyövästä ja XALKORI -lääkehoidosta

XALKORI -hoitoa saavan potilaan opas. Tietoa ALK-positiivisesta keuhkosyövästä ja XALKORI -lääkehoidosta XALKORI -hoitoa saavan potilaan opas Tietoa ALK-positiivisesta keuhkosyövästä ja XALKORI -lääkehoidosta Alkusanat Lääkäri on määrännyt sinulle Xalkori -lääkityksen ALK-positiivisen ei-pienisoluisen keuhkosyövän

Lisätiedot

OMAHOITOLOMAKE Liite 3

OMAHOITOLOMAKE Liite 3 OMAHOITOLOMAKE Liite 3 Sinulle on varattu seuraava aika: Sairaanhoitajan vastaanotolle: Aika lääkärille ilmoitetaan myöhemmin Pyydämme Sinua syventymään hetkeksi omahoitoosi. Täytä tämä omahoitolomake

Lisätiedot

Vectibix (panitumumabi) levinneessä suolistosyövässä

Vectibix (panitumumabi) levinneessä suolistosyövässä Vectibix (panitumumabi) levinneessä suolistosyövässä Opas potilaan ohjaukseen lääkärille ja hoitajalle HOITOHENKILÖKUNNALLE Ensikäynnille Sisältö Mikä lääke Vectibix on? Miten se annostellaan? Odotettavissa

Lisätiedot

Sydän- ja verisuoni sairaudet. Tehnyt:Juhana, Sampsa, Unna, Sanni,

Sydän- ja verisuoni sairaudet. Tehnyt:Juhana, Sampsa, Unna, Sanni, Sydän- ja verisuoni sairaudet Tehnyt:Juhana, Sampsa, Unna, Sanni, - Yli miljoona suomalaista sairastaa sydän-ja verisuoni sairauksia tai diabetesta. - Näissä sairauksissa on kyse rasva- tai sokeriaineenvaihdunnan

Lisätiedot

WALDENSTRÖ MIN MAKRÖGLÖBULINEMIAN HÖITÖ- ÖHJELMIA

WALDENSTRÖ MIN MAKRÖGLÖBULINEMIAN HÖITÖ- ÖHJELMIA WALDENSTRÖ MIN MAKRÖGLÖBULINEMIAN HÖITÖ- ÖHJELMIA Waldenströmin taudin kansallinen hoito-ohje löytyy www.hematology.fi sivustolta: https://www.hematology.fi/fi/hoito-ohjeet/veritaudit/plasmasolutaudit/waldenstromin-tauti

Lisätiedot

NINLARO 2,3 mg, 3 mg, 4 mg, kovat kapselit (iksatsomibi) RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO v1.0

NINLARO 2,3 mg, 3 mg, 4 mg, kovat kapselit (iksatsomibi) RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO v1.0 NINLARO 2,3 mg, 3 mg, 4 mg, kovat kapselit (iksatsomibi) RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO 16.9.2016 v1.0 VI.2 VI.2.1 Julkisen yhteenvedon osiot Tietoa sairauden esiintyvyydestä Multippeli

Lisätiedot

Caprelsa. Vandetanibi CAPRELSA (VANDETANIBI) POTILAAN JA POTILAAN HUOLTAJAN (PEDIATRINEN KÄYTTÖ) OPAS ANNOSTELUSTA JA SEURANNASTA

Caprelsa. Vandetanibi CAPRELSA (VANDETANIBI) POTILAAN JA POTILAAN HUOLTAJAN (PEDIATRINEN KÄYTTÖ) OPAS ANNOSTELUSTA JA SEURANNASTA Caprelsa Vandetanibi Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tällä tavalla voidaan havaita nopeasti uutta turvallisuutta koskevaa tietoa. Voit auttaa ilmoittamalla kaikista mahdollisesti saamistasi haittavaikutuksista.

Lisätiedot

Sydämen vajaatoiminta. VEDOS TPA Tampere: sydämen vajaatoiminta

Sydämen vajaatoiminta. VEDOS TPA Tampere: sydämen vajaatoiminta Sydämen vajaatoiminta Perustieto Määritelmä Ennuste Iäkkäiden vajaatoiminta Seuranta Palliatiivisen hoidon kriteerit vajaatoiminnassa Syventävä tieto Diagnostiikka Akuuttien oireiden hoito Lääkehoidon

Lisätiedot

SISÄLTÄÄ PULSSIN TUNNUSTELUN ABC:n TUNNE PULSSISI ESTÄ AIVOINFARKTI

SISÄLTÄÄ PULSSIN TUNNUSTELUN ABC:n TUNNE PULSSISI ESTÄ AIVOINFARKTI SISÄLTÄÄ PULSSIN TUNNUSTELUN ABC:n TUNNE PULSSISI ESTÄ AIVOINFARKTI Tunne pulssisi Estä aivoinfarkti Tiedätkö, lyökö sydämesi, kuten sen pitää? Onko sydämen syke säännöllinen vai epäsäännöllinen? Epäsäännöllinen

Lisätiedot

Neulasta. solunsalpaajahoidon tukena. Potilasohje

Neulasta. solunsalpaajahoidon tukena. Potilasohje Neulasta solunsalpaajahoidon tukena Potilasohje Sisällysluettelo Solunsalpaajahoito 4 ja veren valkosolut Neutropenia 6 Neulasta 7 Pistosohje 8 Yleisiä kysymyksiä 12 2 3 Solunsalpaajahoito ja veren valkosolut

Lisätiedot

TIETOA POTILAALLE. Janssenin lääketieto

TIETOA POTILAALLE. Janssenin lääketieto Suomen eturauhassyöpäyhdistys ry Lisätietoa eturauhassyövästä ja sen hoidoista. Eturauhassyöpäyhdistyksellä on potilasyhdistyksiä koko maassa. Yhteydenottopyynnön voi jättää osoitteessa www.propo.fi PROPO

Lisätiedot

sinullako Keuhkoahtaumatauti ja pahenemis vaiheita?

sinullako Keuhkoahtaumatauti ja pahenemis vaiheita? sinullako Keuhkoahtaumatauti ja pahenemis vaiheita? Ahdistaako henkeä? Tärkeää tietoa keuhkoahtaumataudista Keuhkoahtaumatauti kehittyy useimmiten tupakoiville ihmisille. Jos kuulut riskiryhmään tai sairastat

Lisätiedot

Hyvä tietää RoActemra

Hyvä tietää RoActemra Hyvä tietää RoActemra nivelreuman hoidossa Tämä opas on tarkoitettu nivelreumaa sairastaville potilaille antamaan lisätietoa RoActemra-hoidon hyödyistä ja haitoista 1 Tämä pakollinen koulutusmateriaali

Lisätiedot

Ohje Xarelto -lääkkeen käyttäjälle

Ohje Xarelto -lääkkeen käyttäjälle Ohje Xarelto -lääkkeen käyttäjälle 2 Ohje Xarelto -lääkkeen käyttäjälle Lääkärisi on määrännyt Sinulle Xarelto - lääkevalmistetta. Tekonivelleikkauksen jälkeen laskimotukoksen eli veritulpan riski on tavallista

Lisätiedot

Olmesartan medoxomil STADA. 10.11.2015, Versio V1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Olmesartan medoxomil STADA. 10.11.2015, Versio V1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Olmesartan medoxomil STADA 10.11.2015, Versio V1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot Olmesartan medoxomil STADA 10 mg kalvopäällysteiset tabletit Olmesartan

Lisätiedot

Vanhus päivystyspotilaana. TPA Tampere: Vanhus päivystyspotilaana

Vanhus päivystyspotilaana. TPA Tampere: Vanhus päivystyspotilaana Vanhus päivystyspotilaana 1 Perustieto Päivystyksen käytön perusteet Esitiedot Mitä tehdä ennen konsultaatiota? Mitä mukaan päivystykseen Milloin päivystykseen ja milloin ei? Edut ja haitat Syventävätieto

Lisätiedot

Olen saanut tyypin 2 diabeteksen

Olen saanut tyypin 2 diabeteksen Bolujem od dijabetesa tip 2 Olen saanut tyypin 2 diabeteksen Kysymyksiä ja vastauksia Pitanja i odgovori Mitä diabetekseen sairastuminen merkitsee? On täysin luonnollista, että diabetekseen sairastunut

Lisätiedot

Huolehdi muististasi!

Huolehdi muististasi! Huolehdi muististasi! HUOLEHDI MUISTISTASI Sinun voi olla joskus vaikea muistaa asioita. Muistisi toimintaa ja keskittymistäsi haittaavat monet asiat. Muistin toimintaan vaikuttavat esimerkiksi: väsymys

Lisätiedot

Tasigna (nilotinibi) Tärkeää tietoa lääkehoidostasi

Tasigna (nilotinibi) Tärkeää tietoa lääkehoidostasi Tasigna (nilotinibi) Tärkeää tietoa lääkehoidostasi Tärkeää tietoa TASIGNA-hoidosta Mitä TASIGNA ON? TASIGNA on reseptilääke, jota käytetään Philadelphia-kromosomipositiivisen kroonisen myelooisen leukemian

Lisätiedot

mykofenolaattimefotiili Opas potilaalle Tietoa syntymättömään lapseen kohdistuvista riskeistä

mykofenolaattimefotiili Opas potilaalle Tietoa syntymättömään lapseen kohdistuvista riskeistä mykofenolaattimefotiili Opas potilaalle Tietoa syntymättömään lapseen kohdistuvista riskeistä Laatimispäivä: Huhtikuu 2016 Sisällysluettelo Johdanto... 3 Mitkä hoidon riskit ovat?... 3 Ketä riski koskee?...

Lisätiedot

XELJANZ-HOITOA SAAVILLE HENKILÖILLE

XELJANZ-HOITOA SAAVILLE HENKILÖILLE FINNISH XELJANZ Tämä esite on tarkoitettu henkilöille, joille lääkäri on määrännyt XELJANZ-valmistetta. Lisätietoja on lääkkeen mukana tulevassa pakkausselosteessa. XELJANZ-HOITOA SAAVILLE HENKILÖILLE

Lisätiedot

LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN

LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN 41 KABERGOLIINIA SISÄLTÄVIEN LÄÄKEVALMISTEIDEN VALMISTEYHTEENVEDON 4.2 Annostus ja antotapa: Seuraava tieto tulee lisätä sopivalla tavalla:

Lisätiedot

Sovitut seuranta-ajat

Sovitut seuranta-ajat KUNTOKIRJA Sovitut seuranta-ajat Pvm/ klo paikka Huomioitavaa/ sovitut asiat Henkilötiedot Nimi: Osoite: Puhelin: Yhteystietoja Lääkäri KYS Puhelin Sairaanhoitaja, Sydänpoliklinikka Puhelin Fysioterapeutti

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Prometax 4,5 mg kovat kapselit Prometax 6,0 mg kovat kapselit. Rivastigmiini

PAKKAUSSELOSTE. Prometax 4,5 mg kovat kapselit Prometax 6,0 mg kovat kapselit. Rivastigmiini PAKKAUSSELOSTE Prometax 1,5 mg kovat kapselit Prometax 3,0 mg kovat kapselit Prometax 4,5 mg kovat kapselit Prometax 6,0 mg kovat kapselit Rivastigmiini Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin

Lisätiedot

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 VI.2.1 Julkisen yhteenvedon osiot Tietoa sairauden esiintyvyydestä Ei oleellinen. Tämä on geneerinen hakemus. Valmisteyhteenveto noudattaa alkuperäisvalmisteen

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. VPRIV 200 yksikköä infuusiokuiva-aine, liuosta varten VPRIV 400 yksikköä infuusiokuiva-aine, liuosta varten velagluseraasi alfa

PAKKAUSSELOSTE. VPRIV 200 yksikköä infuusiokuiva-aine, liuosta varten VPRIV 400 yksikköä infuusiokuiva-aine, liuosta varten velagluseraasi alfa PAKKAUSSELOSTE VPRIV 200 yksikköä infuusiokuiva-aine, liuosta varten VPRIV 400 yksikköä infuusiokuiva-aine, liuosta varten velagluseraasi alfa Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Paraplatin 10 mg/ml infuusiokonsentraatti karboplatiini

PAKKAUSSELOSTE. Paraplatin 10 mg/ml infuusiokonsentraatti karboplatiini PAKKAUSSELOSTE Paraplatin 10 mg/ml infuusiokonsentraatti karboplatiini Lue tämä seloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä tämä seloste. Voit tarvita sitä myöhemmin. - Jos

Lisätiedot

TYYPIN 2 DIABETES Lisäsairaudet - hoito ja seuranta

TYYPIN 2 DIABETES Lisäsairaudet - hoito ja seuranta TYYPIN 2 DIABETES Lisäsairaudet - hoito ja seuranta Sisällys T2D lisäsairaudet Sydän ja verisuonet Munuaiset Hermosto Jalat Silmät Suu 4 7 10 11 12 13 14 Sydän ja verisuonet Diabeetikoiden yleisin kuolinsyy

Lisätiedot

Diabetes (sokeritauti)

Diabetes (sokeritauti) Diabetes (sokeritauti) Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Diabeteksessa eli sokeritaudissa veren sokerimäärä on liian korkea. Lääkäri tai hoitaja mittaa verensokerin verinäytteestä

Lisätiedot

Mevalonaattikinaasin vajaatoiminta (MKD) ja Hyperimmunoglobulinemia D-oireyhtymä (HIDS)

Mevalonaattikinaasin vajaatoiminta (MKD) ja Hyperimmunoglobulinemia D-oireyhtymä (HIDS) Mevalonaattikinaasin vajaatoiminta (MKD) ja Hyperimmunoglobulinemia D-oireyhtymä (HIDS) Mikä on Mevalonaattikinaasin vajaatoiminta? Mevalonaattikinaasin vajaatoiminta on perinnöllinen sairaus. Se on elimistön

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Lomustine medac 40 mg kapselit, kova

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Lomustine medac 40 mg kapselit, kova Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Lomustine medac 40 mg kapselit, kova Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen ottamisen, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Säilytä

Lisätiedot

Sydämen vajaatoiminta. TPA Tampere: sydämen vajaatoiminta

Sydämen vajaatoiminta. TPA Tampere: sydämen vajaatoiminta Sydämen vajaatoiminta Perustieto Määritelmä Ennuste Iäkkäiden vajaatoiminta Seuranta Palliatiivisen hoidon kriteerit vajaatoiminnassa Syventävä tieto Diagnostiikka Akuuttien oireiden hoito Lääkehoidon

Lisätiedot

4.11.2013/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake

4.11.2013/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake 1 4.11.2013/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake Pyydämme Sinua syventymään hetkeksi omahoitoosi. Täytäthän ystävällisesti tämän omahoitolomakkeen ennen suunnitellulle kontrollikäynnille

Lisätiedot

Aripiprazole Accord (aripipratsoli)

Aripiprazole Accord (aripipratsoli) Aripiprazole Accord (aripipratsoli) Esite terveydenhuoltohenkilöstölle Aripiprazole Accord (aripipratsoli) on tarkoitettu keskivaikean tai vaikean maniavaiheen enintään 12 viikkoa kestävään hoitoon 13

Lisätiedot

Käytä asteikkoa ilmaistaksesi tuntemuksen vaikeusastetta. Merkitse vain yksi pallo viikkoa kohden.

Käytä asteikkoa ilmaistaksesi tuntemuksen vaikeusastetta. Merkitse vain yksi pallo viikkoa kohden. Primaarinen biliaarinen kolangiitti, aikaisemmin primaarinen biliaarinen kirroosi (PBC), on harvinainen maksasairaus, joka saattaa joskus olla oireeton. Kun merkkejä ja oireita PBC:stä esiintyy, niiden

Lisätiedot

OPAS ETEISVÄRINÄPOTILAALLE. XARELTO -lääkkeen käyttäjälle

OPAS ETEISVÄRINÄPOTILAALLE. XARELTO -lääkkeen käyttäjälle OPAS ETEISVÄRINÄPOTILAALLE XARELTO -lääkkeen käyttäjälle SISÄLLYSLUETTELO ETEISVÄRINÄ Mikä on eteisvärinä? 3 XARELTO Mikä on XARELTO? 4 Miksi XARELTO -lääkkeen säännöllinen käyttö on tärkeää? 6 XARELTO

Lisätiedot

Pronaxen 250 mg tabletti OTC , Versio 1.3 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Pronaxen 250 mg tabletti OTC , Versio 1.3 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Pronaxen 250 mg tabletti OTC 25.9.2015, Versio 1.3 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 VI.2.1 Julkisen yhteenvedon osiot Tietoa sairauden esiintyvyydestä Pronaxen 250 mg on tarkoitettu

Lisätiedot

Potilasopas TREVICTA

Potilasopas TREVICTA Potilasopas TREVICTA Miten pitkävaikutteinen psykoosilääke toimii? Pitkävaikutteisella psykoosilääkkeellä saadaan vakaa veren lääkepitoisuus. Lääke vapautuu tasaisesti ja saavuttaa pitkäkestoisen vaikutuksen

Lisätiedot

PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0

PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0 PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0 VI.2 VI.2.1 JULKISEN YHTEENVEDON OSIOT Tietoa sairauden esiintyvyydestä PLENADREN-valmistetta käytetään lisämunuaisten vajaatoiminnan

Lisätiedot

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon FORMARE 2015 Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon Sisältö Kalorit ja kulutus Proteiini Hiilihydraatti Rasva Vitamiinit Kivennäis- ja hivenaineet Vesi ja nesteytys Ravintosuositukset

Lisätiedot

Menjugate. 22.06.2016, Versio 1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Menjugate. 22.06.2016, Versio 1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Menjugate 22.06.2016, Versio 1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 VI.2.1 Julkisen yhteenvedon osiot Tietoa sairauden esiintyvyydestä N. meningitidis -bakteeri voi aiheuttaa infektion

Lisätiedot

Tietoa lääkärin sinulle määräämästä lääkehoidosta

Tietoa lääkärin sinulle määräämästä lääkehoidosta Tietoa lääkärin sinulle määräämästä lääkehoidosta Potilasohje XALKORI Fimean hyväksyntä: 12.4.2019 FIMEA Versio: 6 1 Alkusanat Lääkäri on määrännyt sinulle XALKORI -lääkityksen ALK- tai ROS1-positiivisen

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE: TIETOJA KÄYTTÄJÄLLE. Granisetron Teva 1 mg kalvopäällysteinen tabletti Granisetron Teva2 mg kalvopäällysteinen tabletti Granisetroni

PAKKAUSSELOSTE: TIETOJA KÄYTTÄJÄLLE. Granisetron Teva 1 mg kalvopäällysteinen tabletti Granisetron Teva2 mg kalvopäällysteinen tabletti Granisetroni PAKKAUSSELOSTE: TIETOJA KÄYTTÄJÄLLE Granisetron Teva 1 mg kalvopäällysteinen tabletti Granisetron Teva2 mg kalvopäällysteinen tabletti Granisetroni Lue tämä seloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen

Lisätiedot

Liikunta. Terve 1 ja 2

Liikunta. Terve 1 ja 2 Liikunta Terve 1 ja 2 Käsiteparit: a) fyysinen aktiivisuus liikunta b) terveysliikunta kuntoliikunta c) Nestehukka-lämpöuupumus Fyysinen aktiivisuus: Kaikki liike, joka kasvattaa energiatarvetta lepotilaan

Lisätiedot

Lemilvo (aripipratsoli)

Lemilvo (aripipratsoli) Lemilvo (aripipratsoli) Terveydenhuollon ammattilainen Usein kysytyt kysymykset Aripipratsoli on tarkoitettu keskivaikean tai vaikean maniavaiheen enintään 12 viikkoa kestävään hoitoon 13-17-vuotiaille

Lisätiedot