Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt Tampere , Ryhmä 4 THL

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt Tampere , Ryhmä 4 THL"

Transkriptio

1 Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt Tampere , Ryhmä 4

2 Monitoimijainen palvelutarpeen arviointi yhteiskehittämispäivä Tampereella Ryhmä 4 Teemana Arvioinnin ja asiakassuunnitelmien työvälineet sekä asiakaskirjaukset Pj. Suunnittelija Anni Kuhalainen, Pikassos Siht. Muutosagentti Titta Pelttari, PIPPURI-hanke Ryhmässä kaikkiaan 13 henkilöä eri toimijatahoilta

3 Työryhmäkysymykset Miten hyvin mallinnuksessa on tunnistettu teemaan liittyvät keskeiset kehittämishaasteet? Mikä mallinnuksen (laajassa) sisällössä on mielestäsi hyödyllisintä/ensisijaista? Puuttuuko mallinnuksesta joitakin tärkeitä näkökulmia? Mitä? Mitä olisi vielä huomioitava eri asiakasryhmien näkökulmasta? Miten toimintamalli/ suositukset voidaan ottaa / ollaan ottamassa paikallisesti käyttöön? Mitä se edellyttää?

4 Miten hyvin mallinnuksessa on tunnistettu teemaan liittyvät keskeiset kehittämishaasteet? Mallinnuksessa ei juuri käsitellä kirjaamiseen liittyviä asioita, eikä anneta riittävästi ratkaisuehdotuksia! Tahtotila ja haaste on selkeä: eri järjestelmät, eri kirjauspaikat, tiedon liikkuminen Ammattilaiset tuntevat oman velvoitteensa ja jokaista ammattilaista laki velvoittaa vähän eri tavalla. Tämä hankaloittaa yhteistä kirjaamista. Eri tulokulmat haastavat, vaikka asiakas on sama. Ihannetilanne olisi että eri ammattilaiset voisivat kirjata samaan paikkaan (esim. koulukuraattori, perhetyöntekijä, sosiaalityöntekijä jne.). Nykytilanne on se, että jokainen kirjaa eri asiakastietojärjestelmiin. Sosiaalihuollon puolella Kanta-arkistoon siirrytään vaiheittain ja Omakanta tulee asiakkaan käyttöön. Tulevaisuudessa myös yksityisetkin sosiaalihuollon toimijoiden kirjaukset tulevat Kantaan. Mutta haasteena tulee jatkossakin olemaan, että Kantaan viedään sosiaalihuollon tiedot, mutta ei esim. koulukuraattoreiden ja koulupsykologien kirjauksia. Olisi tärkeää, että asiakaskin voisi omakannan kautta lisätä oman näkökulmansa kirjauksiin.

5 Miten hyvin mallinnuksessa on tunnistettu teemaan liittyvät keskeiset kehittämishaasteet? Lakiin perustuva näkökulma: olemmeko liian varovaisia tiedon siirtämisen osalta? Useat lait velvoittavat yhteistyöhön, mutta jos asiakas kieltää tiedon siirtämisen, niin silloin mietittävä, että mitä tietoa ja millä perusteella tiedonsiirto on mahdollista. Esimerkiksi lastensuojelulaki tarjoaa kuitenkin vahvat velvoitteet tiedon siirtämiselle. Asiakirjojen näkökulma yksi näkökulma, mutta myös neuvottelutilanteiden huomioiminen tärkeää: Asiakkaan näkökulmasta näyttäytyy hankalana ne neuvottelut, joissa asiakas on yksin tai kahdestaan lapsen kanssa ja ammattilaisia useita, jotka tekevät omia kirjauksiaan. Pahimmillaan ammattilaiset kirjaavat ristiin, omien tulkintojensa mukaan. Jotta näistä päästään eroon, tulee osin myös asiakastietojärjestelmissä tapahtua muutoksia. Kynän ja vihkon kanssa liikkuminen ei ole tätä päivää mutta teknisten edellytysten tulee tukea tahtotilaa. Sosiaalihuollossa on useita eri tietojärjestelmiä. Järjestelmät eivät tällä hetkellä keskustele keskenään (myös käyttöoikeudet vaihtelevat). Neuvottelutilanteessa on ratkaistava se, että kenellä on perimmäinen vastuu asian hoitamisen kannalta? Kuka pitää yllä sitä, että kaikki äänet tulevat kuulluksi? Todettiin, että neuvottelun pj:lla on velvollisuus huolehtia siitä, että kaikkien ääni kuuluu. Miten pj sitten valikoituu? Tampereella on toiminnassa esim. Keinu-toimintamalli. Asiakkaan asian koordinointivastuu on lähityöntekijällä ja sillä, jolla on toistuvin kontakti.

6 Mikä mallinnuksen (laajassa) sisällössä on mielestäsi hyödyllisintä/ensisijaista? Arviointityö voi itsessään olla lapselle/perheelle eheyttävä tai hoidollinen prosessi. Arviointiprosessi voi tarjota perheelle toivoa ja itsessään selviytymistä. Arviointi onnistuessaan tuottaa realistista tietoa perheen tilanteesta ja työkaluja seurantaan. Perheen näkökulma nousee hyvin esiin. Perhe lapsi. Koko ajan puhuttu siitä, että sosiaalihuollossa asiakas on yleensä lapsi, asiakas ei voi olla perhe. Jos perheessä on useita lapsia, niin jokaiselle avataan asiakkuus erikseen. Sisaruksesta ei voi laittaa tietoja toisen lapsen tietoihin, ellei siitä ole vaikutusta kyseisen lapsen hyvinvointiin. Mikä käsitetään perheeksi? Biologinen perhe, uusperhe? Perheen lapsilla voi olla erilaisia asiakkuuksia; voidaan kirjoittaa eri lapsista eri kohtiin samasta kotikäynnistä esimerkiksi. Kirjataan oleelliset lapseen vaikuttavat asiat. Rajaamista joutuu tekemään monesta syystä.

7 Puuttuuko mallinnuksesta joitakin tärkeitä näkökulmia? Mitä? Muutosta toivotaan konkreettisiin asioihin: Perheelle tulisi saada yhteisiä kirjauksia ja suunnitelmia, miten tämä onnistuu? Omakanta tuottaa sen, että tulevaisuudessa asiakkaat lukevat tarkemmin ja myös laajemmin omia tekstejään. Kirjaamiseen ja dokumentointiin on syytä kiinnittää huomiota (kieli, ymmärrettävyys, selkeys, asiallisuus) Yli 10 -vuotiaan lapsen asiakaskirjauksia ei nykyisellään vanhemmat voi suoraan lukea esim. Omakannasta mikä tuottaa osin haasteita (huoltaja voi kuitenkin pyytää asiakastiedot itselleen). Tärkeä viesti vietävän eteenpäin, että myös yli 10 -vuotiaiden lasten vanhemmat näkisivät lapsesta kirjatut asiakirjat.

8 Mitä olisi vielä huomioitava eri asiakasryhmien näkökulmasta? Maahanmuuttajanäkökulma olisi huomioitava (mm. kieliongelma). Tällä hetkellä käytetään tulkkeja, mutta usein asiakkaat eivät ihan tarkkaan tiedä, että mitä kaikkea kirjataan tai että on oikeus saada tietoa siitä, että voi saada asiakaskirjaukset itselleen. Kaikkien asiakkuuksien tiedot eivät voi olla asiakkaalle näkyvillä reaaliaikaisesti Omakannan kautta. Kanta-palveluun liittyen potilastietojen osalta on viivästykset jo nyt käytössä, jos asiakkaalle ei voi tietoa näyttää (esim. seri-epäilyt). Nämä asiat tulee huomioida myös sosiaalihuollon palveluiden osalta. Lapsen huomioiminen kuulemisessa ja käytetyssä kielessä on tärkeää Kielen tulee olla ylipäänsä ymmärrettävää, vaikka laki edellyttää tiettyjen ammatillisten asioiden kirjaamisen. Kirjaamisen kieleen on hyvä kiinnittää erityistä huomiota.

9 Mitä olisi vielä huomioitava eri asiakasryhmien näkökulmasta? Työntekijällä on vastuu ja velvoite informoida asiakasta siitä, että tällä on oikeus kirjauksiin. Tämä saattaa usein unohtua. Kirjaaminen muuttuu koko ajan avoimempaan suuntaan, pitäisi kuvitella asiakas olkapäälle kun tekee kirjauksia. Tärkeä miettiä sitä, että palveleeko suunnitelma asiakkaan asiaa? On huomioitava se, että suunnitelma tehdään asiakkaalle ja tämän tarpeisiin. Tunnistaako asiakas omaa kertomustaan? Tulee löytää sellaiset työkalut, että kirjauksesta tulee sellaisia, jotka ovat asiakkaan tilanteen näköisiä. Suunnitelmien ei pitäisi olla organisaation tavoitteista lähteviä. Osallistavan kirjaamiskulttuurin levittäminen Esim. asiakassuunnitelma voidaan tehdä niin, että asiakkaat ovat osallistuneet suunnitelman tekoon. Tämä on mahdollistanut keskustelun ja reflektoinnin ja lisää luottamusta asiakkaan ja työntekijän välillä Käytetään eri metodeja lapsen äänen kuulemiseksi ja tuetaan lasten osallisuutta

10 Miten toimintamalli/ suositukset voidaan ottaa / ollaan ottamassa paikallisesti käyttöön? Mitä se edellyttää? Aamupäivässä tuli hyvin näkyviin jo se, että nykyään tehdään jo paljon hyvää. Monitoimijaista arvioinnin osalta on huomioitava, että onko pieni vai iso kunta. Pienemmissä kunnissa monitoimijaista arviointia on helpompi tehdä. Huomioidaanko nämä kokemukset sote-valmistelutyössä? Toimintamallia pitäisi ehdottomasti viedä käytäntöön yhdessä sote-valmistelun kanssa. Pirkanmaalla tätä edistetään osana sote-valmistelua ja käytännöt kirjataan työntekijöiden työtä raamittavaan tuotannon käsikirjaan. Asiakkaan näkökulmasta on kohtuutonta, että samasta neuvottelusta voi tulla useita eri suunnitelmia. Jääkö asiakkaalle vastuu tehdä yhteenveto omasta tilanteestaan? Voisiko asiakassuunnitelmaa esim. laajentaa niin, että siihen tulee toisenkin ammattilaisen näkemys? Tätä on mietittävä sote-valmistelussa. Tarvitaan vahvaa johtajuutta, jossa monitoimijainen yhteistyö mahdollistetaan. Tämä ei voi jäädä yksittäisten työntekijöiden vastuulle. Työntekijöiden koulutus asian suhteen on tärkeä. Näitä on järjestettävä kattavasti.

11 Mitä keskeisiä nostoja työpajatyöskentelyn yhteiseen purkuun? Mallinnuksessa ei ole riittävästi huomioitu kirjaamiseen liittyviä kysymyksiä. Tulevat tietojärjestelmät puhututtavat. Tietojärjestelmät ohjaavat ja rajoittavat paljon kehittämistyötä tällä hetkellä. Mitkä ovat tietojen näkyvyydet tulevaisuudessa? Kanta ei ole ratkaisu kaikkeen, koska sieltä ei tule näkymään esim. koulun palveluiden tiedot. Hyvä muistaa, että kirjataan asiakasta varten: Huomioitavat käytetty kieli, työskentelytapa ja asiakkaan mahdollisuus kommentoida suunnitelmaa/osallistava kirjaaminen. Kuka hallinnoi tulevaisuudessa yhteistä suunnitelmaa? Tällä hetkellä jokainen kirjaa oman suunnitelmansa. Samasta neuvottelusta tällä hetkellä lähtee asiakkaalle monta suunnitelmaa. Tämä tulisi ratkaista niin, että asiakkaalle tulee samasta neuvottelusta vain yksi suunnitelma. Yksittäisen lapsen suunnitelman lisäksi tulisi saada perheen suunnitelma, jossa huomioitu koko kokonaisuus.

12 Muuta Suomen ja Euroopan unionin tietosuojalait ovat uudistumassa. EU:n yleistä tietosuoja-asetusta sovelletaan alkaen kaikissa EU:n jäsenmaissa. Tämän myötä kansalaisten oikeudet omiin tietoihinsa vahvistuvat. On tärkeää, että esim. kuntien tietosuojavastaavat saavat riittävää koulutusta tästä. Tietosuojavaltuutetun sivuilta löytyy lisätietoa: OPER -yksikkö kehittää laajasti sosiaalihuollon tiedonhallintaa. Osoitteesta löytyy kirjaamiseenkin liittyviä asioita hyvin kattavasti. Esimerkiksi: Sostiedonhallinnan etusivulta pystyy liittymään uutiskirjeen saajaksi, mitä suositellaan (ilmestyy n. 2-3 kk:n välein), uutiskirjeet löytyvät myös verkkosivuilta jatkossa. Sosiaalihuollon sanastotyön osalta viimeisin päivitys on 4.0 -versio. Sanastosta pitäisi löytyä kaikki palvelut, joita käytetään sosiaalihuollossa ks. em. sivut. Asiakastietojen määrittelyn osalta on tehnyt luonnoksia esim. asiakirjarakenteista. Luonnosversiot löytyvät lapsiperheiden palveluiden asiakirjat -kohdasta em. sivuilta. Myös sosiaalihuollon palveluprosessikuvauksia on julkaistu.

13 Muuta :n sivuilla on myös kattavat ohjeet Kanta-palveluiden käyttöönotoista ja materiaalia laajasti tulee järjestämään mm. verkkokouluja Kantaan liittymisen teemasta ja tällä hetkellä on julkaistu mm. Kantaan liittymisen vaiheiden kuvaukset (neljä) ja kattava tukimateriaali. OPER toimii valtionapuviranomaisena myös hankkeille, jotka kehittävät tai pilotoivat sosiaalihuollon tiedonhallintaan liittyviä muutoksia. Yksi valtionavustusta saava hanke on Kansa-koulu II -hanke eli määrämuotoisen kirjaamisen tuki sosiaalihuollossa ( ), jossa jatketaan asiakasasiakirjalain toimeenpanoa tukevan Kansa-koulu -hankkeen toimintaa. Kansa-koulu II-hankkeen osalta tulossa vielä esim. muutamia kirjaamisvalmentajavalmennusryhmiä, joihin on yksityistenkin toimijoiden mahdollista osallistua. II-hankkeen kohderyhmänä on myös esimiestaso ja koulutusorganisaatiot ympäri Suomen. Lisätietoa kansa-koulu II-hankkeen toiminnasta ja myös

14 Kiitos! #lapemuutos stm.fi/hankkeet/lapsi-ja-perhepalvelut

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Monitoimijainen arviointi yhteiskehittämispäivä Nostoja Tampere THL

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Monitoimijainen arviointi yhteiskehittämispäivä Nostoja Tampere THL Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Monitoimijainen arviointi yhteiskehittämispäivä Nostoja Tampere 2.2.1918 Nostoja yhteiskehittämispäivästä (Maria Päivänen, Päivi Petrelius, Jaana Tervo) Muistammeko

Lisätiedot

Kanta-palvelut sosiaalihuollossa ja asiakastiedon kirjaamisen kehittäminen

Kanta-palvelut sosiaalihuollossa ja asiakastiedon kirjaamisen kehittäminen Kanta-palvelut sosiaalihuollossa ja asiakastiedon kirjaamisen kehittäminen Koulutusorganisaatiot Kansa-koulu-IIhankkeessa -aloitusseminaari Sisältö Kanta-palvelut sosiaalihuollossa Sosiaalihuollon asiakastiedon

Lisätiedot

Kansa-koulu-II. Määrämuotoisen kirjaamisen tuki sosiaalialalla Sivi Talvensola Kansa-koulu-II-hanke

Kansa-koulu-II. Määrämuotoisen kirjaamisen tuki sosiaalialalla Sivi Talvensola Kansa-koulu-II-hanke Kansa-koulu-II Määrämuotoisen kirjaamisen tuki sosiaalialalla 2.4.2019 Sivi Talvensola Kansa-koulu-II-hanke Kansa-koulu-II-hanke Kansa-koulu-II-hanke tukee määrämuotoisen kirjaamisen toimeenpanoa sosiaalialalla

Lisätiedot

Kansa-koulu II -hanke sosiaalihuollon tiedonhallinnan kehittämisen tukena

Kansa-koulu II -hanke sosiaalihuollon tiedonhallinnan kehittämisen tukena Kansa-koulu II -hanke sosiaalihuollon tiedonhallinnan kehittämisen tukena Kanta-yhteistyöseminaarit lokakuussa 2018 Pirkanmaalla, Satakunnassa ja Kanta- Hämeessä Anni Kuhalainen, Pikassos Sosiaalihuollon

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt Tampere , Ryhmä 1 THL

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt Tampere , Ryhmä 1 THL Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt Tampere 2.2.2018, Ryhmä 1 Monitoimijainen palvelutarpeen arviointi yhteiskehittämispäivä Tampereella 2.2.2018 Ryhmä 1 Teemana

Lisätiedot

Työryhmäkysymykset THL

Työryhmäkysymykset THL Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Systeeminen lastensuojelun toimintamalli Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa / POSKE Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt RYHMÄ 3. Työryhmäkysymykset Miten hyvin mallinnuksessa

Lisätiedot

Kansa-koulu-hanke Kanta-palvelut ja sosiaalihuolto

Kansa-koulu-hanke Kanta-palvelut ja sosiaalihuolto Kansa-koulu-hanke Kanta-palvelut ja sosiaalihuolto Matti Karvonen 05.09.2016 Aluekoordinaattori, erikoissuunnittelija Kansa-koulu-hanke/Pikassos matti.karvonen@pikassos.fi p. 050 599 64 11 www.pikassos.fi

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt THL

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt THL Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt Työskentely Puheenjohtaja ja sihteeri valittu etukäteen ja osallistujat jaettu ryhmiin Ryhmätyöskentelyn aikana dokumentointi

Lisätiedot

Kansa-koulu II -hanke Kirjaamisvalmentajien tukena

Kansa-koulu II -hanke Kirjaamisvalmentajien tukena Kansa-koulu II -hanke Kirjaamisvalmentajien tukena 3.10.2018 Koulutusorganisaatiot Kansa-koulu II hankkeessa Marjo Orava Kansa-koulu II -hanke Kansa-koulu II -hanke tukee määrämuotoisen kirjaamisen toimeenpanoa

Lisätiedot

Työryhmäkysymykset THL

Työryhmäkysymykset THL Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Systeeminen lastensuojelun toimintamalli Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa / POSKE Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt RYHMÄ 2. Työryhmäkysymykset Miten hyvin mallinnuksessa

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt Tuki ja laatu perhehoidossa Esimiesten työpaja Seinäjoki

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt Tuki ja laatu perhehoidossa Esimiesten työpaja Seinäjoki Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt Tuki ja laatu perhehoidossa Esimiesten työpaja Seinäjoki 31.10.2017 Miten hyvin mallinnuksessa on tunnistettu teemaan liittyvät

Lisätiedot

Sosiaalialan kirjaamisosaamisen vahvistaminen käytännössä ja johtamisen näkökulmasta

Sosiaalialan kirjaamisosaamisen vahvistaminen käytännössä ja johtamisen näkökulmasta Sosiaalialan kirjaamisosaamisen vahvistaminen käytännössä ja johtamisen näkökulmasta Marjo Orava 8.5.2019 8.5.2019 Marjo Orava 1 Miksi asiakastietoa dokumentoidaan? Sosiaalihuollon asiakaskirjaukset on

Lisätiedot

Työryhmäkysymykset THL

Työryhmäkysymykset THL Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Systeeminen lastensuojelun toimintamalli Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa / POSKE Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt RYHMÄ 1. Työryhmäkysymykset Miten hyvin mallinnuksessa

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt THL

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt THL Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt Työskentely Puheenjohtaja ja sihteeri valittu etukäteen ja osallistujat jaettu ryhmiin Ryhmätyöskentelyn aikana dokumentointi

Lisätiedot

tiedonhallinnan lainsäädännön muutokset osana maakunta- ja soteuudistusta

tiedonhallinnan lainsäädännön muutokset osana maakunta- ja soteuudistusta Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan lainsäädännön muutokset osana maakunta- ja soteuudistusta Erityisasiantuntija Sosiaali- ja terveydenhuollon atk-päivät 2018 1 2 3 Tiedonhallinnan säädökset

Lisätiedot

KIRJAAMISVALMENNUKSEN TIETOPAKETIT PÄÄKÄYTTÄJILLE JA ARKISTOVASTAAVILLE. Kokonaisuuden esittely

KIRJAAMISVALMENNUKSEN TIETOPAKETIT PÄÄKÄYTTÄJILLE JA ARKISTOVASTAAVILLE. Kokonaisuuden esittely KIRJAAMISVALMENNUKSEN TIETOPAKETIT PÄÄKÄYTTÄJILLE JA ARKISTOVASTAAVILLE Kokonaisuuden esittely KANSA-KOULU II -HANKE Kansa-koulu II -hanke tukee määrämuotoisen kirjaamisen toimeenpanoa sosiaalialalla ja

Lisätiedot

Miten sosiaalihuollon tiedonhallinta on kehittynyt jo nyt?

Miten sosiaalihuollon tiedonhallinta on kehittynyt jo nyt? Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Miten sosiaalihuollon tiedonhallinta on kehittynyt jo nyt? johtaja Pirjo Marjamäki 1 Sosiaalihuollon tiedonhallinnan tavoitetila 2020 Kansallinen sosiaalihuollon

Lisätiedot

Kansa-koulu-hanke. Sosiaalihuollon organisaatioiden tukena

Kansa-koulu-hanke. Sosiaalihuollon organisaatioiden tukena Kansa-koulu-hanke Sosiaalihuollon organisaatioiden tukena 27.4.2017 Jyväskylä Sosiaalihuollon Kanta-palveluihin valmistautuminen lainsäädäntöä, tukea ja ohjausta sote-toimijoille Hankejohtaja Maarit Hiltunen-Toura

Lisätiedot

Kanta-palvelujen käyttöönotto sosiaalihuollossa

Kanta-palvelujen käyttöönotto sosiaalihuollossa Kanta-palvelujen käyttöönotto sosiaalihuollossa UNA@Akusti areena Jaakko Penttinen ja Jaana Taina, THL OPER Sisältö Sosiaalihuollon asiakastiedon arkiston käyttöönottojen tilanne Arkiston käyttöönotto

Lisätiedot

KIRJAAMISVALMENNUKSEN TIETOPAKETIT PÄÄKÄYTTÄJILLE JA ARKISTOVASTAAVILLE. Kokonaisuuden esittely

KIRJAAMISVALMENNUKSEN TIETOPAKETIT PÄÄKÄYTTÄJILLE JA ARKISTOVASTAAVILLE. Kokonaisuuden esittely KIRJAAMISVALMENNUKSEN TIETOPAKETIT PÄÄKÄYTTÄJILLE JA ARKISTOVASTAAVILLE Kokonaisuuden esittely KANSA-KOULU II -HANKE Kansa-koulu II -hanke tukee määrämuotoisen kirjaamisen toimeenpanoa sosiaalialalla ja

Lisätiedot

Kansa-koulu. Sosiaalihuollon asiakasasiakirjalain toimeenpano

Kansa-koulu. Sosiaalihuollon asiakasasiakirjalain toimeenpano Kansa-koulu Sosiaalihuollon asiakasasiakirjalain toimeenpano 16.2.2017 Sosiaalityön tutkimuksen päivät, Sosiaalihuollon asiakastiedot ja niiden hyödyntäminen Hankejohtaja Maarit Hiltunen-Toura Kansa-koulu-hanke

Lisätiedot

Kansa-koulu-hanke. Sosiaalihuollon organisaatioiden tukena

Kansa-koulu-hanke. Sosiaalihuollon organisaatioiden tukena Kansa-koulu-hanke Sosiaalihuollon organisaatioiden tukena 30.3.2017 Tampere Sosiaalihuollon Kanta-palveluihin valmistautuminen lainsäädäntöä, tukea ja ohjausta sote-toimijoille Hankejohtaja Maarit Hiltunen-Toura

Lisätiedot

Kanta-palvelujen käyttöönotto sosiaalihuollossa

Kanta-palvelujen käyttöönotto sosiaalihuollossa Kanta-palvelujen käyttöönotto sosiaalihuollossa Sosiaalihuollon Digisemiaari Sosiaalihuollon tiedonhallinnan kehittäminen Kanta-palvelujen käyttöönotto sosiaalihuollossa tapahtuu Kansahankkeessa Sosiaalihuollon

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt - OPISKELUHUOLTO THL

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt - OPISKELUHUOLTO THL Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt - OPISKELUHUOLTO Työskentely Puheenjohtaja ja sihteeri valittu etukäteen ja osallistujat jaettu ryhmiin Ryhmätyöskentelyn aikana

Lisätiedot

Kanta-palvelut ja sosiaalihuolto, Kansa-hanke ja Kansa-koulu-hanke

Kanta-palvelut ja sosiaalihuolto, Kansa-hanke ja Kansa-koulu-hanke Kanta-palvelut ja sosiaalihuolto, Kansa-hanke ja Kansa-koulu-hanke Mitä, kuka, kenelle ja milloin?? 18.1.2017 18.1.2017 Maarit Rötsö / THL 1 Sisältö Sosiaalihuollon Kanta-palvelut ja Kansa-hanke Miksi

Lisätiedot

Työryhmäkysymykset THL

Työryhmäkysymykset THL Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Systeeminen lastensuojelun toimintamalli Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa / POSKE Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt RYHMÄ 4. Työryhmäkysymykset Miten hyvin mallinnuksessa

Lisätiedot

Monitoimijaisen arvioinnin työryhmän tapaaminen klo 8-11 Pikassos Nanna Miettunen ja Maria Antikainen. Pirkanmaan LAPE Pippuri

Monitoimijaisen arvioinnin työryhmän tapaaminen klo 8-11 Pikassos Nanna Miettunen ja Maria Antikainen. Pirkanmaan LAPE Pippuri Monitoimijaisen arvioinnin työryhmän tapaaminen 7.11.2017 klo 8-11 Pikassos Pirkanmaan LAPE Pippuri 1 7.11.2017 Aamun ohjelma 1. Monitoimijaisen arvioinnin kokonaisuus - mallin esittelyä ja keskustelua

Lisätiedot

KiTi-hankkeen kehittämistyön kaari ja tulokset. Anni Kuhalainen ja Matti Karvonen

KiTi-hankkeen kehittämistyön kaari ja tulokset. Anni Kuhalainen ja Matti Karvonen KiTi-hankkeen kehittämistyön kaari ja tulokset Anni Kuhalainen ja Matti Karvonen KiTi pähkinänkuoressa Hankesuunnitelman pohjalla esiselvitys 2013 Hankerahoitus THL OPER-yksiköstä 1.3.2014-28.2.2016 Mukana

Lisätiedot

MIKÄ ON KANSA? Ajankohtaista sosiaalihuollon tiedonhallinnan kehittämisestä ja arkistosta

MIKÄ ON KANSA? Ajankohtaista sosiaalihuollon tiedonhallinnan kehittämisestä ja arkistosta Ajankohtaista sosiaalihuollon tiedonhallinnan kehittämisestä ja arkistosta Sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuojapäivät 11.-12.11.2015 Jyväskylä 12.11.2015 12.11.2015 / Maarit Rötsä 1 MIKÄ ON KANSA?

Lisätiedot

Ajankohtaista Kansa-hankkeesta ja sosiaalihuollon asiakastietojen käsittelyn yhdenmukaistaminen käyttöoikeuksilla

Ajankohtaista Kansa-hankkeesta ja sosiaalihuollon asiakastietojen käsittelyn yhdenmukaistaminen käyttöoikeuksilla Ajankohtaista Kansa-hankkeesta ja sosiaalihuollon asiakastietojen käsittelyn yhdenmukaistaminen käyttöoikeuksilla Sosiaalihuollon Kanta-palveluihin valmistautuminen lainsäädäntöä, tukea ja ohjausta sote-toimijoille

Lisätiedot

THL:n sosiaalihuollon palvelutehtäviä koskeva määräys, käyttöoikeuksien perusteet ja muut määräykset

THL:n sosiaalihuollon palvelutehtäviä koskeva määräys, käyttöoikeuksien perusteet ja muut määräykset THL:n sosiaalihuollon palvelutehtäviä koskeva määräys, käyttöoikeuksien perusteet ja muut määräykset Maarit Rötsä Kehittämispäällikkö THL/OPER 16.11.2016 Maarit Rötsä / OPER 1 Sisältö Palvelutehtäväluokitusta

Lisätiedot

Kansa-koulu Kohti sosiaalihuollon Kanta-palveluja

Kansa-koulu Kohti sosiaalihuollon Kanta-palveluja Kansa-koulu Sosiaalihuollon asiakasasiakirjalain toimeenpano 31.1.2017 Kohti sosiaalihuollon Kanta-palveluja Hankejohtaja Maarit Hiltunen-Toura Sosiaalihuollon tiedonhallinnan asiantuntija Teppo Taskinen

Lisätiedot

LUONNOS Määräys sosiaalihuollon palvelutehtävien luokituksesta Valtuutussäännökset Kohderyhmät Voimassaoloaika Liitteet

LUONNOS Määräys sosiaalihuollon palvelutehtävien luokituksesta Valtuutussäännökset Kohderyhmät Voimassaoloaika Liitteet MÄÄRÄYS 3/2015 1(7) Määräys sosiaalihuollon palvelutehtävien luokituksesta Valtuutussäännökset Sosiaalihuollon asiakasasiakirjoista annetun lain (254/2015) 22 1 Kohderyhmät Voimassaoloaika Sosiaalihuollon

Lisätiedot

Kansallisten määritysten, toiminnan ja ATJ:n yhteensovittaminen. SosKanta-hanke, webcast-info Jaana Taina ja Kati Utriainen

Kansallisten määritysten, toiminnan ja ATJ:n yhteensovittaminen. SosKanta-hanke, webcast-info Jaana Taina ja Kati Utriainen Kansallisten määritysten, toiminnan ja ATJ:n yhteensovittaminen SosKanta-hanke, webcast-info 13.11.2018 Jaana Taina ja Kati Utriainen Sisältö Tavoite, määrittely- ja muutosprosessi Keskeiset muutokset

Lisätiedot

YHDESSÄ!-ohjelma. Yhteiskehittämispäivä Monitoimijainen perhetyö ja perhekuntoutus Laura Nyyssönen lastensuojelun kehittämisasiantuntija

YHDESSÄ!-ohjelma. Yhteiskehittämispäivä Monitoimijainen perhetyö ja perhekuntoutus Laura Nyyssönen lastensuojelun kehittämisasiantuntija YHDESSÄ!-ohjelma Yhteiskehittämispäivä Monitoimijainen perhetyö ja perhekuntoutus 19.9.2018 Laura Nyyssönen lastensuojelun kehittämisasiantuntija Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma PÄIVÄN OHJELMA

Lisätiedot

Havaintoja asiakkuuden käsitteen haasteista sosiaalihuollon Kanta-palveluiden pilottihankkeessa

Havaintoja asiakkuuden käsitteen haasteista sosiaalihuollon Kanta-palveluiden pilottihankkeessa Havaintoja asiakkuuden käsitteen haasteista sosiaalihuollon Kanta-palveluiden pilottihankkeessa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, SosKanta-hanke Kaisa Pesonen & Jaana Taina SOSKANTA-HANKE Eksote

Lisätiedot

SOSIAALIHUOLLON TIEDONHALLINNAN KANSALLINEN KEHITTÄMINEN

SOSIAALIHUOLLON TIEDONHALLINNAN KANSALLINEN KEHITTÄMINEN 2.4.2019 SOSIAALIHUOLLON TIEDONHALLINNAN KANSALLINEN KEHITTÄMINEN Kirjaamisvalmennuksen tietopaketti sote-esimiehille SISÄLTÖ Mitä ja miksi? Kansa-koulu II -hankkeen esittely Kirjaamisvalmentajien valmennuksen

Lisätiedot

SÄHKÖISTEN PALVELUIDEN JA JÄRJESTELMIEN INFO-PÄIVÄ

SÄHKÖISTEN PALVELUIDEN JA JÄRJESTELMIEN INFO-PÄIVÄ SÄHKÖISTEN PALVELUIDEN JA JÄRJESTELMIEN INFO-PÄIVÄ Vantaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos / OPER 8.9.2017 Seija Viljamaa Seija Viljamaa THL/OPER Kanta- palvelut (lainsäädäntöön perustuva palvelukokonaisuus)

Lisätiedot

Uudistettu asiakastietolaki edistämään tiedonvaihtoa sosiaalija terveydenhuollossa

Uudistettu asiakastietolaki edistämään tiedonvaihtoa sosiaalija terveydenhuollossa Uudistettu asiakastietolaki edistämään tiedonvaihtoa sosiaalija terveydenhuollossa Marja Penttilä, erityisasiantuntija/stm YTM,VT Sosiaali- ja terveydenhuollon atk-päivät 23.-24.5.2017 Finlandia-talo 1

Lisätiedot

Monitoimijaisen arvioinnin työryhmä klo 9-12 Pikassos. LAPE Pirkanmaa

Monitoimijaisen arvioinnin työryhmä klo 9-12 Pikassos. LAPE Pirkanmaa Monitoimijaisen arvioinnin työryhmä 8.12.2017 klo 9-12 Pikassos LAPE Pirkanmaa TÄNÄÄN 1. Edellisen kokouksen (7.11.) muistio 2. Monitoimijaisen arvioinnin tilannekatsaus 3. Suuntiman esittely Projektikoordinaattori

Lisätiedot

Kanta-palveluiden vaikutukset sosiaalihuollon kirjaamisen ja palveluprosessien yhdenmukaistamiseen

Kanta-palveluiden vaikutukset sosiaalihuollon kirjaamisen ja palveluprosessien yhdenmukaistamiseen Kanta-palveluiden vaikutukset sosiaalihuollon kirjaamisen ja palveluprosessien yhdenmukaistamiseen Minna Kälviä 8.5.2019 Sosiaali- ja terveydenhuollon atk-päivät EKSOTE 1 3.5.2019 Eksoten sosiaalipalvelut

Lisätiedot

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Yhteistoiminnalla kohti vammaisen lapsen ja perheen hyvää elämää -innopaja 9.4.2013 Riihimäki Työskentelyn ohjeistus Alun puheenvuoroissa esiteltiin

Lisätiedot

Sosiaalihuollon asiakastiedon arkiston käyttöönoton valmistelu käynnistyy

Sosiaalihuollon asiakastiedon arkiston käyttöönoton valmistelu käynnistyy Sosiaalihuollon asiakastiedon arkiston käyttöönoton valmistelu käynnistyy Pohjois-Suomen Kansa hankkeen KickOff tilaisuus Tellervo Alanärä, erikoissuunnittelija, THL/OPER Ohjelmamme KickOff -tilaisuudessa

Lisätiedot

Sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto

Sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto Sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto 24.4.2019 Hanne Laukkanen Esityksen sisältö Tuotannon tilanne Asiakastiedon arkiston ajankohtaiset asiat Kehittämisen tilanne Lisätietoja ja yhteystiedot 2 Tuotannon

Lisätiedot

Sosiaalihuollon tietojärjestelmät

Sosiaalihuollon tietojärjestelmät Sosiaalihuollon tietojärjestelmät Tulevaisuudessa osa Kantapalveluita Sosiaalihuollon asiakastiedon arkiston määrittelyt sosiaalihuollon valtakunnalliset tietojärjestelmäpalvelut rakennetaan ja otetaan

Lisätiedot

SOSIAALIHUOLLON ASIAKASTIETOMALLI. Erja Ailio Kehittämispäällikkö

SOSIAALIHUOLLON ASIAKASTIETOMALLI. Erja Ailio Kehittämispäällikkö SOSIAALIHUOLLON ASIAKASTIETOMALLI Erja Ailio Kehittämispäällikkö Esityksen teemat Sosiaalihuollon asiakastietomalli Laadunvarmistaminen ja hallintamalli Työväline-kehitys 2018 THL/OPER 2 Sosiaalihuollon

Lisätiedot

Asiakastietojen välittäminen moniammatillisessa yhteistyössä

Asiakastietojen välittäminen moniammatillisessa yhteistyössä Asiakastietojen välittäminen moniammatillisessa yhteistyössä Luo luottamusta suojele lasta. Opas ja verkkokoulutus lasten suojelemisen yhteistyöstä ja tiedonvaihdosta. Oppaaseen ja verkkokoulutukseen on

Lisätiedot

Valtakunnallinen sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto näkymiä toimeenpanoon

Valtakunnallinen sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto näkymiä toimeenpanoon Valtakunnallinen sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto näkymiä toimeenpanoon Terveydenhuollon ATK-päivät 2015 12.-13.5.2015 Tampere 18.5.2015 Maarit Laaksonen / THL 1 Esitykseni tänään Sosiaalihuollon

Lisätiedot

Kansa-hankkeen II vaiheen määrittelyjen lausuntokierros 03/2019

Kansa-hankkeen II vaiheen määrittelyjen lausuntokierros 03/2019 Kansa-hankkeen II vaiheen määrittelyjen lausuntokierros 03/2019 Kanta-palvelujen käyttöönotto sosiaalihuollossa etenee toiseen vaiheeseen vuonna 2020. Toisen vaiheen määrittelyjä täydennetään muun muassa

Lisätiedot

Kansa-koulu-hanke ja toiminta- ja tietomääritysten pilotointi Tampere Teppo Taskinen Sosiaalihuollon tiedonhallinnan asiantuntija

Kansa-koulu-hanke ja toiminta- ja tietomääritysten pilotointi Tampere Teppo Taskinen Sosiaalihuollon tiedonhallinnan asiantuntija Kansa-koulu-hanke ja toiminta- ja tietomääritysten pilotointi Tampere 26.8.2016 Teppo Taskinen Sosiaalihuollon tiedonhallinnan asiantuntija Rahoittaja: Lukujärjestys Kansa-koulu-hanke Toiminta- ja tietomääritysten

Lisätiedot

Rekisterinkäyttöoikeus sosiaalihuollon Kanta-palveluissa

Rekisterinkäyttöoikeus sosiaalihuollon Kanta-palveluissa Rekisterinkäyttöoikeus sosiaalihuollon Kanta-palveluissa Kansa-hankkeen II-vaiheen määrittelyprojekti 10.6.2019 Miina Arajärvi, OPER-yksikkö Määrittely 2 (5) Sisällysluettelo 1 Sosiaalihuollon rekisterinkäyttöoikeus...

Lisätiedot

Kansalliset palveluprosessit ja sähköinen asiointi (Kapsa) -hanke Jaakko Penttinen

Kansalliset palveluprosessit ja sähköinen asiointi (Kapsa) -hanke Jaakko Penttinen Kansalliset palveluprosessit ja sähköinen asiointi (Kapsa) -hanke Jaakko Penttinen 20.4.2015 Jaakko Penttinen 1 Esityksen sisältö Kapsa-projekti pähkinänkuoressa Kapsa-projektin tavoitteet Kapsa-projekti

Lisätiedot

Apotti päätöksenteon tukena sosiaalihuollossa

Apotti päätöksenteon tukena sosiaalihuollossa Apotti päätöksenteon tukena sosiaalihuollossa Oy Apotti Ab Piritta Wartiainen, tuotepäällikkö, VTM, sosiaalityöntekijä 8.5.2019 Sosiaali- ja terveydenhuollon ATK-päivät, Tampere Mikä on Apotti? Parempaa

Lisätiedot

Nykytilan kartoituksen työkalu

Nykytilan kartoituksen työkalu Nykytilan kartoituksen työkalu Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen kartoitus Tavoitteena kokonaiskuva siitä, missä kaikissa järjestelmissä käsitellään sosiaalihuollon asiakastietoa Keski-Suomen sosiaalihuollon

Lisätiedot

Sosiaalihuollon Kanta-palvelujen käyttöönoton myötä kohti sote tietointegraatiota

Sosiaalihuollon Kanta-palvelujen käyttöönoton myötä kohti sote tietointegraatiota Sosiaalihuollon Kanta-palvelujen käyttöönoton myötä kohti sote tietointegraatiota Sosiaali- ja terveydenhuollon ATK-päivät 23.-24.5.2018 Helsinki Maarit Rötsä, THL/OPER 23.5.2017 Maarit Rötsä / THL 1 Mitä

Lisätiedot

Kanta-palvelut miten valmistautua liittymiseen

Kanta-palvelut miten valmistautua liittymiseen Kanta-palvelut miten valmistautua liittymiseen 5.6. 2017 THL Päivi Achté Kanta-palvelut sote -digitalisaation peruselementti VRK varmennepalvelut Apteekki Reseptikeskus Valveri-rekisteri Terveyskeskus

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (Lape): Kohti lapsille ja nuorille parempia kuntia ja maakuntia

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (Lape): Kohti lapsille ja nuorille parempia kuntia ja maakuntia Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (Lape): Kohti lapsille ja nuorille parempia kuntia ja maakuntia Hanne Kalmari/STM hankepäällikkö 1 Lapsen paras - yhdessä enemmän 12.5.2017 Hanne Kalmari 2 15.5.2017

Lisätiedot

Asiakassuunnitelman kokonaisuus ja määrittelytilanne

Asiakassuunnitelman kokonaisuus ja määrittelytilanne Asiakassuunnitelman kokonaisuus ja määrittelytilanne SOTE KA asiakas- ja potilastiedon ensisijaisen käytön ryhmän kokous 23.1.2019 Jaakko Penttinen THL/OPER Asiakassuunnitelman kokonaisuus ja määrittelytilanne

Lisätiedot

Kansallisen kehittämisen kehto Kuopion kampuksella

Kansallisen kehittämisen kehto Kuopion kampuksella Kansallisen kehittämisen kehto Kuopion kampuksella Sote-tiedonhallinnan keskustelufoorumi, Kuopio 9.10.2015 Antero Lehmuskoski, erikoissuunnittelija, THL 9.10.2015 Antero Lehmuskoski 1 Sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Avoin hallinto Rovaniemi VM/VKO

Avoin hallinto Rovaniemi VM/VKO Avoin hallinto 23.4.2018 Rovaniemi VM/VKO Avoin hallinto tarkoittaa hallinnon toimien läpinäkyvyyttä, hallinnon tiedon ja palveluiden saatavuutta, hallinnon vastaanottavaisuutta uusille ideoille, vaatimuksille

Lisätiedot

Kansa koulu. Sosiaalihuollon asiakasasiakirjalain toimeenpano ja tietojärjestelmät

Kansa koulu. Sosiaalihuollon asiakasasiakirjalain toimeenpano ja tietojärjestelmät Kansa koulu Sosiaalihuollon asiakasasiakirjalain toimeenpano ja tietojärjestelmät 9.9.2016 Nina Peronius Aluekoordinaattori, Lappi ja Pohjois Pohjanmaa Dia: Maarit Rötsä/THL Dia: Maarit Rötsä/THL Kansa

Lisätiedot

Sote-rajapinnan tiedonkäsittely tulevaisuudessa

Sote-rajapinnan tiedonkäsittely tulevaisuudessa Sote-rajapinnan tiedonkäsittely tulevaisuudessa Kanta-palvelut tukevat sosiaalihuollosta koostettujen tietojen luovutusta terveydenhuoltoon ja päinvastoin Mitä sote-yhteisillä asiakastiedoilla tarkoitetaan?

Lisätiedot

Kyselyn ensitulokset. Lape seminaari Anna Saloranta

Kyselyn ensitulokset. Lape seminaari Anna Saloranta Kyselyn ensitulokset Lape seminaari 22.8.2017 Anna Saloranta Anna Saloranta Johtamiskorkeakoulu&SOC 22.8.2017 Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Muutoskokonaisuus I: Lapsen oikeuksia vahvistava toimintakulttuuri

Lisätiedot

Monitoimijaisen arvioinnin kehittäminen Pirkanmaan LAPEssa

Monitoimijaisen arvioinnin kehittäminen Pirkanmaan LAPEssa Pirkanmaan LAPE Pippuri Monitoimijaisen arvioinnin kehittäminen Pirkanmaan LAPEssa 2.2.2018 Yhteiskehittämispäivä Maria Antikainen ja Nanna Miettunen Nykytilanne Lapsen ja perheen tilannetta kartoitetaan

Lisätiedot

ARVIO LASTENSUOJELUN HENKILÖSTÖN RIITTÄVYYDESTÄ JA RATKAISUEHDOTUKSIA

ARVIO LASTENSUOJELUN HENKILÖSTÖN RIITTÄVYYDESTÄ JA RATKAISUEHDOTUKSIA ARVIO LASTENSUOJELUN HENKILÖSTÖN RIITTÄVYYDESTÄ JA RATKAISUEHDOTUKSIA LAPE Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma 7.3.2018 Aulikki Kananoja ENSIMMÄISEN VAIHEEN TEHTÄVÄT Arvioida uusimman tiedon valossa

Lisätiedot

Voimaa yhdessä tekemisestä, alueellinen toimintamalli. VIP-verkosto,

Voimaa yhdessä tekemisestä, alueellinen toimintamalli. VIP-verkosto, Voimaa yhdessä tekemisestä, alueellinen toimintamalli VIP-verkosto, 14.2.2019 Yhteisöllinen oppilashuolto Koulukohtaisen opiskeluhuoltoryhmän (KOR) työskentelystä Työn tavoitteena on opiskelijan ja yhteisön

Lisätiedot

Liikennevalistusta matkaan lähtijöille

Liikennevalistusta matkaan lähtijöille Liikennevalistusta matkaan lähtijöille Sontikka IV 22.9.2016 Hanna Lohijoki Sosiaalihuollon tiedonhallinnan asiantuntija Kaakkois- Suomen sosiaalialan osaamiskeskus oy Socom Rahoittaja: Sisältö Kansa-

Lisätiedot

Kansa-koulu Sosiaalihuollon asiakasasiakirjalain toimeenpano

Kansa-koulu Sosiaalihuollon asiakasasiakirjalain toimeenpano Kansa-koulu Sosiaalihuollon asiakasasiakirjalain toimeenpano Hallinnoijana toimii Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom ja osatoteuttajina muut maamme yhdestätoista sosiaalialan osaamiskeskuksesta.

Lisätiedot

Keski-Suomi ja kanta-palvelut

Keski-Suomi ja kanta-palvelut Keski-Suomi ja kanta-palvelut - Missä mennään ja mitä tiedetään? Lähtökohdat esiselvitykseen Toteutus 1.1-31.3.2019 Maakunta- ja sote-uudistus Lakiesityksen toteutuminen? Kokonaiskuva Keski-Suomen sosiaalipalveluiden

Lisätiedot

Pirkanmaan LAPE Pippuri Erityis- ja vaativimman tason palvelut. Miettinen & Miettunen

Pirkanmaan LAPE Pippuri Erityis- ja vaativimman tason palvelut. Miettinen & Miettunen Pirkanmaan LAPE Pippuri Erityis- ja vaativimman tason palvelut 1 5.2.2018 13.06.2017 asialistalla 1. Lyhyesti LAPE -kuulumisista kansallisella tasolla sekä Pirkanmaalla 2. Edellisen kokouksen tehtävän

Lisätiedot

Kanta-palvelujen käyttöönotto sosiaalihuollossa Eksoten kokemuksia. Sosiaalihuollon digiseminaari Kati Utriainen, järjestelmäasiantuntija

Kanta-palvelujen käyttöönotto sosiaalihuollossa Eksoten kokemuksia. Sosiaalihuollon digiseminaari Kati Utriainen, järjestelmäasiantuntija Kanta-palvelujen käyttöönotto sosiaalihuollossa Eksoten kokemuksia Sosiaalihuollon digiseminaari 8.2.2019 Kati Utriainen, järjestelmäasiantuntija SOSKANTA-HANKE Eksote pilotoi THL:n valtionavulla sosiaalihuollon

Lisätiedot

Määrämuotoinen kirjaaminen sosiaalihuollon arjessa

Määrämuotoinen kirjaaminen sosiaalihuollon arjessa Määrämuotoinen kirjaaminen sosiaalihuollon arjessa Sosiaalihuollon asiakasasiakirjalain toimeenpanon koulutuspäivä 4.2.2016 Hanna Lohijoki sosiaalihuollon tiedonhallinnan asiantuntija Kaakkois- Suomen

Lisätiedot

PERHEKESKUKSEN MALLINNUSTYÖRYHMÄ KLO Laivapuiston perhetalo Projektikoordinaattori Maria Antikainen LAPE Pirkanmaa

PERHEKESKUKSEN MALLINNUSTYÖRYHMÄ KLO Laivapuiston perhetalo Projektikoordinaattori Maria Antikainen LAPE Pirkanmaa PERHEKESKUKSEN MALLINNUSTYÖRYHMÄ 14.12.2017 KLO 8.30-11.00 Laivapuiston perhetalo Projektikoordinaattori Maria Antikainen LAPE Pirkanmaa TÄNÄÄN Teemana nuorisoikäisten palvelut ja osallisuus perhekeskustoimintamallissa

Lisätiedot

Pohjois-Suomen sosiaalihuollon tiedonhallinnan valmistelun työpaja

Pohjois-Suomen sosiaalihuollon tiedonhallinnan valmistelun työpaja Pohjois-Suomen sosiaalihuollon tiedonhallinnan valmistelun työpaja Tellervo Alanärä THL/OPER 8.6.2016 16.6.2016 Pohjois-Suomen sosiaalihuollon valmistelu Työpaja/ T Alanärä 1 Ohjelma 9.45 10.00 Aamukahvit

Lisätiedot

SOSIAALIHUOLTO SOTE- TIEDONHALLINNAN KOKONAISKUVASSA. Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM OHO DITI

SOSIAALIHUOLTO SOTE- TIEDONHALLINNAN KOKONAISKUVASSA. Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM OHO DITI SOSIAALIHUOLTO SOTE- TIEDONHALLINNAN KOKONAISKUVASSA Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM OHO DITI SOTE TIEDONHALLINNAN KANSALLISET TOIMIJAT STM THL KELA SOTEDIGI Strateginen kokonaisvastuu Lainsäädäntö

Lisätiedot

Kehitysvammalain muutokseen liittyvät asiakasasiakirjarakenteet. Itsemääräämisoikeus ja asiakasasiakirjat Niina Häkälä

Kehitysvammalain muutokseen liittyvät asiakasasiakirjarakenteet. Itsemääräämisoikeus ja asiakasasiakirjat Niina Häkälä Kehitysvammalain muutokseen liittyvät asiakasasiakirjarakenteet Itsemääräämisoikeus ja asiakasasiakirjat 18.11.2016 Niina Häkälä 1 Kanta-palvelut ja sosiaalihuollon asiakirjat Sosiaalihuollon asiakastiedot

Lisätiedot

Kanta-palveluiden laajentaminen Suun terveydenhuolto

Kanta-palveluiden laajentaminen Suun terveydenhuolto Kanta-palveluiden laajentaminen Suun terveydenhuolto Terveydenhuollon Atk-päivät 13.5.2015 Jari Suhonen 5.5.2015 THL / OPER 1 Miksi tarvittiin SuunTa-hanke? Suun terveydenhuollon toimintayksiköiden (julkinen

Lisätiedot

Sosiaalihuollon tiedonhallinnan tilannekatsaus

Sosiaalihuollon tiedonhallinnan tilannekatsaus Sosiaalihuollon tiedonhallinnan tilannekatsaus Sosiaalihuollon asiakasasiakirjalain toimeenpano Aluekierros 11/2015 4/2016 1 Sisältö Valtakunnallisten tietojärjestelmäpalveluiden kokonaisuus, Kanta-palvelut,

Lisätiedot

Arkkitehtuuri käytäntöön

Arkkitehtuuri käytäntöön Arkkitehtuuri käytäntöön Terveydenhuollon ATK-päivät 24.5.2011 Mikko Huovila Erikoissuunnittelija Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Väliraportti Tikesos-toimeenpanosta (4/2011) Kuvaa julkisen hallinnon

Lisätiedot

Asiakastietojen kirjaaminen ja Kanta-palvelujen käyttöönotto yksityisessä sosiaalihuollossa. Jarno Talvitie

Asiakastietojen kirjaaminen ja Kanta-palvelujen käyttöönotto yksityisessä sosiaalihuollossa. Jarno Talvitie Asiakastietojen kirjaaminen ja Kanta-palvelujen käyttöönotto yksityisessä sosiaalihuollossa Jarno Talvitie 8.5.2019 HALI HYVINVOINNIN VAIKUTTAVIN ÄÄNI 1 550 jäsentä Yli 85 000 sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Kanta-palvelut Sosiaalihuollon liittyminen Kanta-palveluihin

Kanta-palvelut Sosiaalihuollon liittyminen Kanta-palveluihin Kanta-palvelut Sosiaalihuollon liittyminen Kanta-palveluihin Sote-uudistukset ja yksityinen sektori Sosiaali- ja terveysalan ajankohtaiskatsaus 25.11.2015 Joensuu Riitta Häkkinen THL Sisältö Kansallisten

Lisätiedot

Erityis- ja vaativan tason työpaja

Erityis- ja vaativan tason työpaja Erityis- ja vaativan tason työpaja 23.11.2017 LAPSEN PARAS YHDESSÄ ENEMMÄN 1 23.11.2017 Marjo AlataLo ja Anne Kantoluoto Monitoimijainen arviointi PKS LAPE:n hankesuunnitelmassa Tavoite Lasten, nuorten

Lisätiedot

Kanta-palveluiden rooli uudistusten tukena. Kehittämispäällikkö Anna Kärkkäinen Terveydenhuollon ATK-päivät

Kanta-palveluiden rooli uudistusten tukena. Kehittämispäällikkö Anna Kärkkäinen Terveydenhuollon ATK-päivät Kanta-palveluiden rooli uudistusten tukena Kehittämispäällikkö Anna Kärkkäinen Terveydenhuollon ATK-päivät 24.5.2016 Sisältö Soten toimintaympäristö muuttuu miten muuttuu tiedonhallinta Kanta-palveluiden

Lisätiedot

Sosiaalihuollon tiedonhallinta - valmistautuminen Kansaan Case Kallio PPKY 06.10.2015 Merja Hauhtonen, tietohallintopäällikkö

Sosiaalihuollon tiedonhallinta - valmistautuminen Kansaan Case Kallio PPKY 06.10.2015 Merja Hauhtonen, tietohallintopäällikkö Sosiaalihuollon tiedonhallinta - valmistautuminen Kansaan Case Kallio PPKY 06.10.2015 Merja Hauhtonen, tietohallintopäällikkö Sosiaalihuollon tiedonhallinnan nykytilasta Sosiaalipalvelut pääsääntöisesti

Lisätiedot

SOSIAALIHUOLLON REKISTERI- TIEDONKERUUN KEHITTÄMINEN

SOSIAALIHUOLLON REKISTERI- TIEDONKERUUN KEHITTÄMINEN SOSIAALIHUOLLON REKISTERI- TIEDONKERUUN KEHITTÄMINEN 8.2.2019 Riikka Väyrynen 1 NYKYTILANNE 8.2.2019 2 Riikka Väyrynen Millainen on sosiaalihuollon tietopohjan tilanne nyt? Tietoa sosiaalihuollosta tarvitaan

Lisätiedot

Sosiaalihuollon valtakunnallisten tjpalveluiden. I-vaihe

Sosiaalihuollon valtakunnallisten tjpalveluiden. I-vaihe Sosiaalihuollon valtakunnallisten tjpalveluiden käyttöönotto I-vaihe Tueksi pilottihankkeen suunnitteluun 4.9.2015 THL/OPER-yksikkö 1 Käyttöönoton vaiheistus I vaihe: PDF- tallennus ja tiedon saatavuus

Lisätiedot

OMA VALVONTASUUNNITELMAN LAATIMINEN (3) Omavalvonnan suunnittelusta vastaava henkilö tai henkilöt

OMA VALVONTASUUNNITELMAN LAATIMINEN (3) Omavalvonnan suunnittelusta vastaava henkilö tai henkilöt poikkeamatietokantaa hyödynnetään. Kukin yksikkö vastaa osaltaan kyselyyn ja näin pyritään varmistamaan että muualla havaittu epäkohta saadaan korjattua yksikössä omatoimisesti. Mikäli jokin havainnoista

Lisätiedot

Palvelu nimeltään sosiaalinen kuntoutus

Palvelu nimeltään sosiaalinen kuntoutus Palvelu nimeltään sosiaalinen kuntoutus SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN SEMINAARI Helsinki 6.10.2016 Jutta Paavola Mieleen palautus 1 Sosiaalihuollon ja sosiaalityön ensisijainen tehtävä: Hyvinvoinnin ylläpitäminen

Lisätiedot

Sähköisten palveluiden kehittäminen Pirkanmaan LAPE Pippuri Jaana Koivisto ja Titta Pelttari

Sähköisten palveluiden kehittäminen Pirkanmaan LAPE Pippuri Jaana Koivisto ja Titta Pelttari Sähköisten palveluiden kehittäminen Pirkanmaan LAPE Pippuri 24.10.17 1 16.2.2018 Tänään Tiina Viitala esittelee Virtuaalisairaala 2.0-hanketta Marja Olli esittelee apuaeroon.fi-sivustoa Maakunnista kerättyä

Lisätiedot

Uusi varhaiskasvatuslaki mikä muuttuu tietosuojan ja salassapidon osalta?

Uusi varhaiskasvatuslaki mikä muuttuu tietosuojan ja salassapidon osalta? Uusi varhaiskasvatuslaki mikä muuttuu tietosuojan ja salassapidon osalta? Lakimies Sanna Haanpää Opetusneuvos Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Mikä uudessa varhaiskasvatuslaissa muuttuu salassapidon kannalta?

Lisätiedot

Posken alueen kirjaamisvalmentajaverkostopäivät. Nina Peronius Kansa-koulu hanke, Aluekoordinaattori Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa

Posken alueen kirjaamisvalmentajaverkostopäivät. Nina Peronius Kansa-koulu hanke, Aluekoordinaattori Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa Posken alueen kirjaamisvalmentajaverkostopäivät 30. ja 31.10.2017 Nina Peronius Kansa-koulu hanke, Aluekoordinaattori Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa Ohjelma, noin Avaus ja lyhyt esittäytyminen Vierailijoiden

Lisätiedot

Asiakaspalvelun ymmärrettävyys. Sanasto ja kieli julkisissa palveluissa Ulla Tiililä

Asiakaspalvelun ymmärrettävyys. Sanasto ja kieli julkisissa palveluissa Ulla Tiililä Asiakaspalvelun ymmärrettävyys Sanasto ja kieli julkisissa palveluissa 12.3.2019 Ulla Tiililä Näkökulmia sanastoon Termistyminen: tarvitaanko? Sanat teksteissä ja teksteistä Selkeys Vakiintuneisuus Läpinäkyvyys

Lisätiedot

Kansa-koulu-hankkeen pilottien havaintoja, hyviä käytäntöjä ja kokemuksia

Kansa-koulu-hankkeen pilottien havaintoja, hyviä käytäntöjä ja kokemuksia Kansa-koulu-hankkeen pilottien havaintoja, hyviä käytäntöjä ja kokemuksia 29.3.2017 Sosiaalihuollon Kanta-palveluihin valmistautuminen lainsäädäntöä, tukea ja ohjausta sote-toimijoille Saija Siivonen,

Lisätiedot

Sosiaalihuollon asiakastiedon arkiston käyttöönotto Eksotessa: vaiheistus ja toimenpiteet

Sosiaalihuollon asiakastiedon arkiston käyttöönotto Eksotessa: vaiheistus ja toimenpiteet Sosiaalihuollon asiakastiedon arkiston käyttöönotto Eksotessa: vaiheistus ja toimenpiteet Sosiaali- ja terveydenhuollon Atk-päivät 22.5.2018 SosKanta-hanke, Minna Kälviä projektipäällikkö SOSKANTA-HANKE

Lisätiedot

Mika Niemelä: Lapset puheeksi työn teoreettinen tausta ja juurruttaminen osaksi arjen työtä

Mika Niemelä: Lapset puheeksi työn teoreettinen tausta ja juurruttaminen osaksi arjen työtä Iltapäivä kulku klo 12.00 Tervetuloa klo 12.10 Mika Niemelä: Lapset puheeksi työn teoreettinen tausta ja juurruttaminen osaksi arjen työtä klo 13.30 Kahvit klo 13.50 Todistusten jako ja kouluttajien kokemuksia

Lisätiedot

Sosiaalihuollon luokitusten käyttö ja tiedon rakentuminen Apotissa

Sosiaalihuollon luokitusten käyttö ja tiedon rakentuminen Apotissa Sosiaalihuollon luokitusten käyttö ja tiedon rakentuminen Apotissa Annukka Paasivirta, kehittämispäällikkö, Apotti Susanna Kaisla, kehittämispäällikkö, Apotti 16.2.2017, sosiaalityön tutkimuksen päivät,

Lisätiedot

Yhteiskehittämispäivä LAPSEN PARAS YHDESSÄ ENEMMÄN. Marjo AlataLo ja Anne Kantoluoto

Yhteiskehittämispäivä LAPSEN PARAS YHDESSÄ ENEMMÄN. Marjo AlataLo ja Anne Kantoluoto Yhteiskehittämispäivä 13.11.2017 LAPSEN PARAS YHDESSÄ ENEMMÄN 1 16.11.2017 Marjo AlataLo ja Anne Kantoluoto Monitoimijainen arviointi PKS LAPE:n hankesuunnitelmassa Tavoite Lasten, nuorten ja perheiden

Lisätiedot

Kansa-koulu-hankkeen pilottien havaintoja, hyviä käytäntöjä ja kokemuksia

Kansa-koulu-hankkeen pilottien havaintoja, hyviä käytäntöjä ja kokemuksia Kansa-koulu-hankkeen pilottien havaintoja, hyviä käytäntöjä ja kokemuksia 10.5.2017 Sosiaalihuollon Kanta-palveluihin valmistautuminen lainsäädäntöä, tukea ja ohjausta sote-toimijoille Aluekoordinaattori

Lisätiedot

Koodistopalvelun tilannekatsaus

Koodistopalvelun tilannekatsaus Koodistopalvelun tilannekatsaus Sote-tietoarkkitehtuurin ohjausryhmän kokous 20.9.2018 Mikko Härkönen THL OPER Valmistelussa olevat tietorakenteet tilanne 14092018 Katso erillinen pdf-liite asialistalta

Lisätiedot

LAPE- muutosagenttien ja projektinjohtajien tapaaminen Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena

LAPE- muutosagenttien ja projektinjohtajien tapaaminen Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena LAPE- muutosagenttien ja projektinjohtajien tapaaminen Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Kehittämistyön suuntaviivat Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten

Lisätiedot