Yrittäjänä toimiminen uutta liiketoimintaa yrittäjyydestä. LiikePro Pasi Kinnunen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yrittäjänä toimiminen uutta liiketoimintaa yrittäjyydestä. LiikePro 3.12.2014. Pasi Kinnunen"

Transkriptio

1 Yrittäjänä toimiminen uutta liiketoimintaa yrittäjyydestä LiikePro Pasi Kinnunen Esmo Oy - Esmo Economia Oy Puistokatu 34 A 2.krs OULU, FINLAND Tel: +358 (0)

2 Kouluttaja Pasi Kinnunen 2014 edelleen, Esmo-yhtiöt, toimitusjohtaja , POHTO, rehtori, toimitusjohtaja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät, toimitusjohtaja 2004 edelleen, hallitustyöskentelyä eri yrityksissä OSAO, Aikuis- ja työpaikkakoulutusyksikkö OSAO, Kempeleen yksikkö 1997 edelleen, yrittäjänä ja osakkaana eri yrityksissä Strateginen johtaminen, organisaatiokulttuuri, yritys- ja markkinointiviestintä Yrittäjyys ja yritystoiminta Kokemusta julkaisu- ja kustannustoiminnasta Toimittajan ja free lance -toimittajan töitä FM, emba, HHJ

3 Johdatusta aiheeseen Kirjoita viisi (5) asiaa/sanaa yrittäjyydestä. Keskustelua ja koontia vastauksista.

4 Sisältö 1) Yrittäjyyden filosofiaa 2) Yrittäjyys ammattina 3) Innovaatioita käytännössä 4) Yrittäjyys elämäntapana 5) Intohimoa tekemiseen 6) Yrittämisen vapautta 7) Yrittäminen liiketoimintana 8) Uusien mahdollisuuksien hyödyntäminen 9) Yrittäjyys Suomessa ja muualla 10) Yrittäjän henkilökuva 11) Ideasta liikeideaksi 12) Yksin vai yhdessä? 13) Yritystoiminnan aloittaminen 14) Vaihtoehtona valmis yritys yrittäjäpolven vaihdos 15) Yritystoiminnan riskit 16) Yrittämisen merkitys kansantaloudessa 17) Säilytä unelmasi ja usko omaan tekemiseen!

5 Yrittäjyyden filosofiaa 1. Mitä on yrittäjyys? Ammatti Innovaatioita käytännössä (Peter Drucker) Elämäntapa Intohimoa omaa tekemistä kohtaan Vapautta Liiketoimintaa Uusien mahdollisuuksien hyödyntämistä

6 Yrittäjyys käsitteenä innovaatioita ammatti vapaus liiketoimintaa intohimoa elämäntapa A B C Konseptuaalinen perusrelaatio Langackerin mukaan. Jotta voisimme ymmärtää, millaisia mielikuvia yrittäjyyteen liittyy, olisi tutkittava yrittäjyyteen liittyviä tai sitä sivuavia käsitteitä. Langackerin mukaan A assosioituu B:hen, kun niitä yhdistää kolmas entiteetti C. Yrittäjyys sanana ja käsitteenä koostuu monesta pienemmästä merkityksestä ja niiden osista. Mikä yrittäjyydessä on A tai B tai C? Itse asiassa yrittäjyys käsitteenä on useissa tapauksissa juuri entiteetti C eli kahta muuta käsitettä yhdistävä tekijä. Yrittäjyys yhdistää työn ja voiton tai se yhdistää vaikkapa riskin ja vapauden.

7 Yrittäjyys ammattina Yrittäjä hyödyntää omaa ja muiden osaamista liiketoiminnassa. Perustuu usein jonkin substanssialan hallintaan. Kauppias, konsultti, kampaaja, putkiasentaja, hieroja, kouluttaja, sähköasentaja, hoitaja, autonkorjaaja, lakimies, rakentaja, hammaslääkäri, leipuri, kokki

8 Innovaatioita käytännössä Yrittäjä on usein toteuttaja ja tekijä, jolle on luonteenomaista nopeus ja määrätietoisuus. Osaa hyödyntää kaupallista potentiaalia. Pelle Peloton on hyvä keksijä, mutta onko hän hyvä yrittäjänä? Mikä on innovaatio? Innovaatiot eivät ole pelkästään teknologioiden hyödyntämistä. Osamaksurahoitus on yksi maailman merkittävimmistä innovaatioista.

9 Yrittäjyys elämäntapana Pääpainossa ei ole raha tai erinomainen toimeentulo. Halu toteuttaa unelmaansa ja tehdä sellaista työtä, josta todella pitää. Harrastuksesta työksi. Työtä ja vapaa-aikaa voi olla vaikea erottaa toisistaan. Kalastusopas, koirankouluttaja, taidemaalari, kuntosaliyrittäjä

10 Intohimoa tekemiseen Voi toteuttaa omaa osaamistaan mielekkäällä tavalla. Kokee flown eli tunteen, jossa aikaa ja paikkaa ei edes huomaa. Innostunut työstä ja tekemisestä. Onnistuminen antaa valtavasti energiaa. Oma kädenjälki näkyy omassa yrityksessä. Kun innostut, niin onnistut!

11 Yrittämisen vapautta Itsenäisyys, vapaus päättää. Voi kehittää yritystä haluamaansa suuntaan. Joustava ajankäyttö Itsenäisyyden vastapainona täysi vastuu omasta ja yrityksen tekemisestä. Yritystoiminta on vapaudestaan huolimatta monin tavoin säänneltyä.

12 Yrittäminen liiketoimintana 1/2 Havaitaan ja hyödynnetään uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Useimmiten kyseessä on jonkin jo olemassa olevan palvelun kehittäminen. Pelkkä kopiointi ei tee menestyvää yritystä. Mitä nyt kopioidaan - hype? Uusien palveluiden kaupallistaminen haasteellista (vrt. ladunaukaisijan rooli). Tärkeää olisi ammattimainen suhtautuminen omaan yritykseen.

13 Yrittäminen liiketoimintana 2/2 Oma palkka pitää aina laskea yrityksen kuluihin, se ei ole liiketoimintaa, että nostaa palkkaa jos jotain jää. Se on hyväntekeväisyyttä, johon sisältyy taloudellisia riskejä. Yrittäjän keskimääräinen vuosiansio on e/v (2011). Palkansaajan vuosiansio on e/v (2011) Yrittäjä tekee viidenneksen pitempää työpäivää eli noin 9 h/päivä. Samasta vuosiansiosta korkeampi verotus. Esimerkiksi palkansaajan km. Vuosiansiosta yrittäjä maksaa veroa 33 % kun palkansaaja 28 %

14 Uusien mahdollisuuksien hyödyntäminen Uusi palvelu tai uusi tuote. Idea > innovaatio > liiketoiminta Mitä eroa innovaatiolla ja tuotekehityksellä? Mitä on jatkojalostus? Yrittämisessä kyse aina kaupallisesta toiminnasta > liiketoimintaa. Yrittäjä näkee sellaista, jota muut eivät näe. Yrittäjä uskaltaa tehdä sellaista, jota muut empivät.

15 OPPORTUNITYISNOWHERE

16 Yrittäjyys Pohjois-Amerikassa Spirit rises to the right The Self- Employed Painters Electricians Independent consultants Small Business Owners Franchisees Small mom & pop operations Entrepreneurs Creators of new possibilities Identifiers of potential opportunities Learned in vocational training Management Miten amerikkalainen yrittäjyysajattelu eroaa suomalaisesta? Finders More complex

17 Yrittäjyys Suomessa Liiketoiminnan kehittäminen lisääntyy oikealle Yrittäjä The Self- Employed Painters Electricians Independent consultants Mies ja Hiace Small Business Owners Franchisees Small mom & pop operations Perheyritys Entrepreneurs Creators of new possibilities Identifiers of potential opportunities Liikemies Kaikkia kutsutaan yrittäjiksi yhdenvertaisuus lähtökohtana. Lainsäädännöllisesti kohtelu voi olla eriarvoista yrityskoon / -muodon mukaan.

18 Yrittäjän henkilökuva 1/2 Keitä he ovat mitä he tekevät? Muutoksen agentteja Mahdollisuuksien tutkijoita Ekologisen lokeron tunnistajia Hallitsevat (hyväksyvät) kaaoksen, kompleksisuuden ja epäjatkuvuuden. Luottavat intuitioon Vahvasti motivoituneita

19 Yrittäjän henkilökuva 2/2 Itseluottamus Riskinottokyky fokus mahdollisuudessa Joustavuus Vahva halu toimia Halu olla itsenäinen Sisukkuus ja päättäväisyys Aloitteellisuus Vastuullisuus Epävarmuuden sieto Rehellisyys, lahjomattomuus Tiiminrakentaminen Luovuus ja innovatiivisuus Visio Kyky inspiroida muita

20

21

22 Tietoisuus vai epätietoisuus Luulo ei ole tiedon väärti I know that I don t know that I know I don t know I don t know I know Itselleen kannattaa olla rehellinen Vesa-Matti Loiri

23 Ideasta liikeideaksi Idean keksimisen ja sen jatkokehittelyn vaihe on hyvin herkkä ajanjakso. Aluksi idea tuntuu mielettömän hyvältä. Usein syntyy prosessin kautta, jossa tietoisesti on pohtinut jotakin ongelmanratkaisua. Alitajunta on käsitellyt ongelmaa ja tuottaa mahdollisen ratkaisun. Tärkeää olisi kirjata idea heti muistiin jonnekin ja siihen liittyvät piirteet. Mikä tekee ideasta niin hyvän? Kirjaa ylös! Minkälaisia huonoja piirteitä voi olla? Kirjaa ylös! Pidä muistiinpanovälineitä yöpöydällä.

24 It Was Just An Idea I have an idea A word of caution A little too radical I like it myself but We tried something just like that once Let me play devil s advocate It s just not us I wish it were that easy Oh, it was just an idea An idea is a fragile thing. Turning it off is much easier than keeping it lit.

25 Ideasta liikeideaksi 2 Idean saatuaan kannattaa antaa itselleen muutama päivä aikaa miettiä, onko idea vielä niin hyvä. Jos on, kannattaa tehdä jo vähän systemaattisempi suunnitelma. Haluatko kysyä muiden mielipidettä? Missä vaiheessa kannattaa kysyä? Minkä vastauksen haluat kuulla? Voi olla, että muut eivät näe samaa mahdollisuutta kuin sinä. Asiantuntija-apua on runsaasti tarjolla jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Kannattaa rohkeasti käyttää sitä mahdollisuutta. Uskotko itse vielä viikon tai kahden päästä ideaasi? Jos vastaus on kyllä, on syytä jatkaa suunnitelmaa!

26 Yksin vai yhdessä? 1/3 Suomessa on poikkeuksellisen paljon yksinyrittäjiä. Mitä etua / haittaa on yksinyrittämisestä? Jos todella ei tarvitse kumppania, voi olla parempi aloittaa yksin. Myös tavoite määrittää toimintamallin. Itsensä työllistäminen voi olla yksi tavoite. Mitä jos tavoitteena onkin kasvaa? Aivan liian usein kuulee kokeneiden yrittäjien sanovan, että älä koskaan ota yhtiökumppania. Avioliitoistakin puolet päättyy eroon. Kumppanin valinta onkin tärkeä prosessi.

27 Yksin vai yhdessä? 2/3 Yhtiökumppanin kanssa jaetaan usein yrittämisen riskiä tai haetaan riittävää alkupääomaa yritystoiminnan aloittamiseen. Riskin jakaminen ei saisi olla ainoa lähtökohta yhdessä yrittämiseen. Tärkeämpi lähtökohta yhtiökumppanuuteen on osaaminen ja eri asioiden hallitseminen.

28 Yksin vai yhdessä? 3/3 Right people on the right seat on the right bus! Erilaisuudet täydentävät toisiaan. Osaamisen yhdistäminen ja täydentäminen voi tehdä yrityksestä ylivertaisen. Yhdessä yrittämiseen täytyy tehdä selvät pelisäännöt heti alussa, pelkkä suullinen sopiminen ei aina auta.

29 Case Trivial Pursuit Aluksi pelkkä kaveriporukan ajatus täysin uudentyyppisestä lautapelistä. Ensimmäiset luonnokset tehtiin pyöreään pöydän kanteen tussilla. Paperilapuille kirjoitettiin kysymykset. Ideaa jalostettiin pitkään > 1. versio omakustanteisena. Jakelu suoraan lelu-/pelikauppoihin. Ammattimaisempi ote. Tehtävien jako. Markkinointi, tuotesuojaus, liiketoiminta jne. Silti vaikeuksia saada peli markkinoille. Parin vuoden jälkeen suuri kustantaja/jakelija näki pelin potentiaalin > pankki räjähti nopeasti! Uusi haaste vuosituhannen vaihteessa > sähköiset versiot > mobiiliversiot.

30 Yritystoiminnan aloittaminen 1/3 Kun päätös yritystoiminnan aloittamisesta on tehty, on yrityksen perustaminen paperilla hyvin helppoa. Perustaminen ja käynnistäminen ovat eri asioita. Yritykselle pitää keksiä nimi! Se onkin yllättävän vaikeaa. Lukuisat nimivaihtoehdot voi käydä tarkistamassa yritystietojärjestelmästä Sieltä näkee onko nimi tai sitä lähellä oleva nimi jo rekisteröity. Samasta osoitteesta löytyy myös sähköinen yrityksen perustamispaketti (16 sivua). Yrityksen perustamisilmoitus maksaa e riippuen yhtiömuodosta. Perustamisilmoitus viedään paikalliseen maistraattiin. Nopeimmillaan y-tunnuksen saa heti mukaan.

31 Yritystoiminnan aloittaminen 2/3 Lisäksi kustannuksia tulee mahdollisesta osakepääomasta, joka on minimissään 2500 euroa. Moni aloittaa toiminimellä, jotta ei tarvitse maksaa osakepääomaa > mahdollisuus muuttaa halutessaan myöhemmin osakeyhtiöksi. Yritystoiminnan aloittaminen maksaa erikseen. Kustannuksia kertyy yleensä aloitusinvestoinneista ja pakollisista vakuutuksista. Yhden ihmisen konsulttiyrityksen voi perustaa lähes minimikuluilla, kun taas tuotannollisen yrityksen investoinnit voivat nousta satoihin tuhansiin. Yritystoiminnan voi aloittaa, kun on y-tunnus ja pakolliset vakuutukset.

32 Yritystoiminnan aloittaminen 3/3 Apua yritystoiminnan aloittamiseen saa hyvin monelta taholta: Finnvera, Uusyrityskeskus, pankit, vakuutusyhtiöt, yritysneuvojat, yrittäjäjärjestöt Aloittavan yrityksen rahoitukseen apua löytyy mm. Finnverasta. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin miettiä asiakkaita. Mistä asiakkaita saa? Mitä on Bisnes? Laskutettava työ vähennettynä kaikilla kuluilla (myös oma palkka) = tulos. Muistisääntö nro 1: arvio aina kulut yläkanttiin ja tulot alakanttiin. Jos tulos on silti positiivinen, on liiketoiminta kannattavaa > bisnes

33 Vaihtoehtona valmis yritys 1/2 Yritystä ei aina ole tarkoituksenmukaista perustaa alusta. Tarjolla on runsaasti pitkäänkin toimineita yrityksiä, joiden omistajat ovat ikääntyneitä tai muuten haluavat luopua yrityksestään. Etuna valmiit asiakassuhteet ja toimiva konsepti. Mahdollisuus saada heti palkkaa omasta työstä. Jatkajia on usein hankala löytää, joten siinä mielessä on ostajien markkinat. Yrityksen pyyntihinta on eri kuin myyntihinta. Täytyy olla hyvin tarkkana, mistä kannattaa maksaa. Kannattaako ostaa toimitiloja? Onko myytävä kalusto kunnossa?

34 Vaihtoehtona valmis yritys 2/2 Yrityskaupassa kannattaa ehdottomasti käyttää yrityskonsulttia tai vastaavaa asiantuntijaa. Myytäviä yrityksiä esim. Yrityskaupan rahoitukseen löytyy myös apua. Omaa rahaa ei tarvitse olla enempää kuin asunnon hankkimiseenkaan. Normaalisti yrityksen ostohinta pitäisi saada maksetuksi yrityksen tuloksesta 3 5 vuodessa oman palkan jälkeen. Mahdollisuus sopia, että luopuva yrittäjä on määräajan alkavan yrittäjän apuna.

35 Yritystoiminnan riskit 1/3 Yrittämiseen liittyy useimmiten taloudellisia toiminnallisia riskejä. Mitä jos kauppa ei käy ja liikevaihtoa ei tule? Henkilöstökustannukset suurin yksittäinen kulu pk-sektorilla. Mitä pienempi yritys, sitä isompi osuus kuluista on henkilöstökuluja. Kiinteiden kulujen minimoiminen tärkeää. Muuttuvat kulut kiinteiden kulujen vaihtoehtona. Henkilöstökulu usein kiinteää kulua. Henkilöstön palkkaaminen on aina riski, mutta myös mahdollisuus.

36 Yritystoiminnan riskit 2/3 Yrityksen pyrittävä mahdollisiin joustoihin niin kasvussa kuin taantumassa. Minkälaisia työsopimuksia on olemassa? Miten henkilöstöä vähennetään? Milloin henkilöstöä kannattaa rekrytoida? Työntekijöille on syytä asettaa euromääräisiä liikevaihto- ja tulostavoitteita jo rekrytointivaiheessa. Jyvät erottuvat akanoista usein haastatteluvaiheessa.

37 Yritystoiminnan riskit 3/3 Liian suurta riskinottoa on syytä välttää > riskienhallintaa. Perheen asuminen ja perustoimeentulo turvattava. Oma terveys ja työkyky on tärkeää. Hyvänä aikana kannattaa rahaa jättää yritykseen, jotta sen tase ja kassa vahvistuisivat. Huonot ajat syövät tasetta ja kassaa. Mikä on konkurssi?

38 Yrittämisen merkitys kansantaloudessa 1/3 Yrityksiä Suomessa on noin ( pl. maa-, metsä- ja kalatalous). Yksinyrittäjiä ,5 % on alle 10 henkeä työllistäviä henkeä työllistäviä 4,6 % henkeä työllistäviä 0,7 % Suuryrityksiä 0,2 % eli noin 600 yritystä, jotka työllistävät yli 250 henkeä. Pk-yrityksiä on siis 99,8 % kaikista suomalaisista yrityksistä.

39 Yrittämisen merkitys kansantaloudessa 2/3 Pk-yritykset työllistävät 62 % yritysten henkilöstöstä. Viimeisen 10 vuoden aikana työpaikkojen suuntaus ollut suuryrityksistä pk-sektorille. Voimakas rakennemuutos teollisuudessa vienyt kymmeniä tuhansia työpaikkoja. Uudet työpaikat syntyneet pk-yrityksiin. Julkinen sektori työllistää n. 25 % työllisistä (nelinkertaistunut v:sta 1975)

40 Yrittämisen merkitys kansantaloudessa 3/3 Yritykset ovat merkittävä veron-, eläke- ja vakuutus-maksujen kerääjä. Tulovero, arvonlisävero, yhteisövero, työeläkemaksu, työttömyysvakuutus Kasvattaa BKT:ta > luo lisäarvoa. Yritystoiminta on kansantalouden perusta. Suomen vienti riippuu kokonaan yrityksistä. Pohdi, mitä vaikutuksia yritystoiminnalla on tavalliselle kansalaiselle?

41 Säilytä unelmasi ja usko omaan tekemiseen! Ne, jotka uskovat ja uskaltavat, muuttavat maailmaa! Tee joka päivä jotain unelmasi eteen! Ole suunnitelmallinen ja ahkera! Palkinto on sitä parempi, mitä enemmän joudut ponnistelemaan tavoitteesi eteen. Tee välitavoitteita ja aikatauluta ne! Muista huilata välillä elämän pitää olla tasapainossa! Mailasta ei saa puristaa liikaa rentous ja peli-ilo tuo parhaan tuloksen.

Aineopintojen yrityspalat yläkoululaisille ja lukiolaisille

Aineopintojen yrityspalat yläkoululaisille ja lukiolaisille Aineopintojen yrityspalat yläkoululaisille ja lukiolaisille Yrityspalat poimittaviksi Aineopintojen yrityspalat yläkoululaisille ja lukiolaisille -oppimateriaaliin on poimittu tietoa yrittäjyydestä, yrittäjänä

Lisätiedot

KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Rakennustekniikan koulutusohjelma. Haantio Sami RAKENNUSALAN YRITYKSEN PERUSTAMINEN JA JOHTAMINEN

KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Rakennustekniikan koulutusohjelma. Haantio Sami RAKENNUSALAN YRITYKSEN PERUSTAMINEN JA JOHTAMINEN KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Rakennustekniikan koulutusohjelma Haantio Sami RAKENNUSALAN YRITYKSEN PERUSTAMINEN JA JOHTAMINEN Opinnäytetyö Toukokuu 2015 OPINNÄYTETYÖ Toukokuu 2015 Rakennustekniikan koulutusohjelma

Lisätiedot

HÄMEEN UUSYRITYSKESKUS RY MINUSTAKO YRITTÄJÄ?

HÄMEEN UUSYRITYSKESKUS RY MINUSTAKO YRITTÄJÄ? HÄMEEN UUSYRITYSKESKUS RY MINUSTAKO YRITTÄJÄ? SISÄLLYSLUETTELO 4 LUKIJALLE 5 YRITTÄJYYDEN SYNTYTARINA 6 KÄSITYS YRITTÄJYYDESTÄ 7 AJATTELEMISEN AIHETTA 7 Minustako yrittäjä? 7 Yrittäjyyden asema tänään

Lisätiedot

Henry Oinonen. Rakennusalan yrityksen aloittaminen

Henry Oinonen. Rakennusalan yrityksen aloittaminen Henry Oinonen Rakennusalan yrityksen aloittaminen Metropolia Ammattikorkeakoulu Tradenomi Liiketalouden koulutusohjelma Opinnäytetyö Tammikuu 2010 Tiivistelmä Tekijä Otsikko Sivumäärä Aika Tutkinto Koulutusohjelma

Lisätiedot

Employee Buy Out -käsikirja

Employee Buy Out -käsikirja 1 Employee Buy Out -käsikirja Erkki K Kangas ja Pekka Pättiniemi Erkki K Kangas ja Pekka Pättiniemi 2000 Taitto: Osuuskunta Sataosaajat, Pori Paino: Yliopistopaino, 2000 Esipuhe Osuuskunta Sataosaajat

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

YRITTÄJYYS OLE LÄSNÄ JA AVOIN - SITOUTAT HENKILÖSTÖN HAITIA

YRITTÄJYYS OLE LÄSNÄ JA AVOIN - SITOUTAT HENKILÖSTÖN HAITIA ILMOITUSLIITE TÄMÄ ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA ERIKOISJULKAISU ILMOITUSLIITE Vakuutus ja rahoitus Perusasiat kuntoon asiantuntijan avulla Alihankinta Hanki apua ja keskity ydinliiketoimintaasi Franchising

Lisätiedot

Perustamisopas alkavalle yrittäjälle

Perustamisopas alkavalle yrittäjälle Perustamisopas alkavalle yrittäjälle 2011 Sisällys Perustamisopas alkavalle yrittäjälle 2011 Sisällys Alkusanat 4 Kuinka alkuun? 5 Mitä yrittäminen on? 6 Yrittäjäksi? 7 Liikeidea ja sen arviointi 8 Yrittäjäksi

Lisätiedot

ALKAVAN YRITYKSEN STRATEGISET VAIHTOEHDOT JA SELVIYTYMINEN - CASE SMARTMENU

ALKAVAN YRITYKSEN STRATEGISET VAIHTOEHDOT JA SELVIYTYMINEN - CASE SMARTMENU Lappeenrannan teknillinen yliopisto Tuotantotalouden tiedekunta Tuotantotalous / Teknologiayrittäjyys ALKAVAN YRITYKSEN STRATEGISET VAIHTOEHDOT JA SELVIYTYMINEN - CASE SMARTMENU Tarkastajat: Professori

Lisätiedot

Alkavalle yrittäjälle 2015. Perustamisopas. Varaa aika yritysneuvojalle lähelläsi: www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001

Alkavalle yrittäjälle 2015. Perustamisopas. Varaa aika yritysneuvojalle lähelläsi: www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001 Perustamisopas Alkavalle yrittäjälle 2015 CERTIFIED BY ISO 9001 Varaa aika yritysneuvojalle lähelläsi: www.uusyrityskeskus.fi 25 alkavien vuotta yrittäjien tukena CERTIFIED BY ISO 9001 Perustamisopas 2015

Lisätiedot

YRITTTÄJÄKSI RYHTYMINEN. Soluessee. Effiina Jalonen Riku Lempinen Vilma Linna Laura Parviainen Teemu Peltola Pauliina Suojärvi Tomi Tönning

YRITTTÄJÄKSI RYHTYMINEN. Soluessee. Effiina Jalonen Riku Lempinen Vilma Linna Laura Parviainen Teemu Peltola Pauliina Suojärvi Tomi Tönning YRITTTÄJÄKSI RYHTYMINEN Soluessee Effiina Jalonen Riku Lempinen Vilma Linna Laura Parviainen Teemu Peltola Pauliina Suojärvi Tomi Tönning 2 Sisällys 1 JOHDANTO... 3 2 YRITYSIDEA... 4 2.1 Yritysidean syntyminen...

Lisätiedot

Yrittäminen ja yritysmuodot

Yrittäminen ja yritysmuodot Yrittäminen ja yritysmuodot Oma nimesi Tutkielma x.xx.20xx Sisällys 1 Yrittäminen... 1 1.1 Yritysrakenne Suomessa... 1 1.2 Mitä yrittäjältä vaaditaan... 2 2 Yritysidea... 2 3 Yritysmuodon valinta... 3

Lisätiedot

YRITystoiminnan palveluopas. yrityksen perustamiseen kehittämiseen ja omistajanvaihdokseen

YRITystoiminnan palveluopas. yrityksen perustamiseen kehittämiseen ja omistajanvaihdokseen YRITystoiminnan palveluopas yrityksen perustamiseen kehittämiseen ja omistajanvaihdokseen Toimitus Marko Lehtonen ja Mari Äijälä Julkaisija Keski-Pohjanmaan Aikuisopisto Taitto Jukka Linnanmäki 2006 yritystoiminnan

Lisätiedot

Yrittäminen ja yritysmuodot

Yrittäminen ja yritysmuodot Yrittäminen ja yritysmuodot Oma nimesi Tutkielma x.xx.20xx Sisällys 1 Yrittäminen... 1 1.1 Yritysrakenne Suomessa... 1 1.2 Mitä yrittäjältä vaaditaan... 2 2 Yritysidea... 2 3 Yritysmuodon valinta... 3

Lisätiedot

YRITTÄJÄKSI RYHTYMINEN. Soluessee. Maarit Arola Eetu Hentunen Oona Räty Erika Salmela Annika Seppänen Janne Taisto

YRITTÄJÄKSI RYHTYMINEN. Soluessee. Maarit Arola Eetu Hentunen Oona Räty Erika Salmela Annika Seppänen Janne Taisto YRITTÄJÄKSI RYHTYMINEN Soluessee Maarit Arola Eetu Hentunen Oona Räty Erika Salmela Annika Seppänen Janne Taisto 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 MIKÄ AJAA IHMISIÄ YRITTÄJYYTEEN... 4 3 YRITTÄJYYTEEN LIITTYVÄ

Lisätiedot

Mitä yrittäminen on? Lähteet:

Mitä yrittäminen on? Lähteet: Sisällysluettelo Mitä yrittäminen on?...2 Yrittäjän ominaisuudet...3 2. Tehtävä:...3 Yrityksen perustamisen vaiheet...4 3. Tehtävä:...4 Liiketoimintasuunnitelmamalli...5 4. Tehtävä:...5 Yritysidea ja liikeidea

Lisätiedot

Hiljaisen tiedon ja osaamisen siirtyminen omistajanvaihdoksessa

Hiljaisen tiedon ja osaamisen siirtyminen omistajanvaihdoksessa SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU LIIKETALOUS, KUOPIO Hiljaisen tiedon ja osaamisen siirtyminen omistajanvaihdoksessa Antti Karvinen, Saara Kontkanen Tradenomin opinnäytetyö Liiketalous, Kuopio Johtaminen Helmikuu

Lisätiedot

UKKO.fi KEVYTYRITTÄJYYSOPAS

UKKO.fi KEVYTYRITTÄJYYSOPAS UKKO.fi KEVYTYRITTÄJYYSOPAS 1 Sisällys Mitä kevytyrittäjyys on?... 1 UKKO.fi mahdollistaa kevytyrittäjyyden... 2 Näin lähdin yrittäjäksi... 3 Erilainen tie yrittäjäksi... 6 Sopiiko kevytyrittäjyys minulle?...

Lisätiedot

Perustamisopas. Alkavalle yrittäjälle. www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001

Perustamisopas. Alkavalle yrittäjälle. www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001 2014 Perustamisopas Alkavalle yrittäjälle CERTIFIED BY ISO 9001 www.uusyrityskeskus.fi 25 alkavien vuotta yrittäjien tukena CERTIFIED BY ISO 9001 Perustamisopas 2014 Alkusanat Yrittäjänä vapauden myötä

Lisätiedot

Pasi Kinnunen, FM VOIKO YRITTÄJÄKSI KASVAA TAI KOULUTTAA? Yrittäjyysasenteen kehittyminen yksilötasolla

Pasi Kinnunen, FM VOIKO YRITTÄJÄKSI KASVAA TAI KOULUTTAA? Yrittäjyysasenteen kehittyminen yksilötasolla Pasi Kinnunen, FM VOIKO YRITTÄJÄKSI KASVAA TAI KOULUTTAA? Yrittäjyysasenteen kehittyminen yksilötasolla 1. Johdanto...2 2. Yrittäjyysasenteen kehittyminen...3 2.1. Yrittäjyyteen liittyvien asenteiden dilemma...7

Lisätiedot

4NEUVOA ALOITTAVALLE YRITTÄJÄLLE

4NEUVOA ALOITTAVALLE YRITTÄJÄLLE Rahoitus ja tuet Selvä suunnitelma saa varmasti tukea TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI Vakuutukset ja verotus Ota avoimesti apua asiantuntijoilta Inspiraatio aloittamiseen Löydä oma kipinäsi

Lisätiedot

MINUSTAKO yrittäjä s. 3 Protomo väylänä yrittäjyyteen s. 6-7 Älä anna ideoiden odottaa s. 8-9 Omistajaksi vai osakkaaksi? s. 14-15

MINUSTAKO yrittäjä s. 3 Protomo väylänä yrittäjyyteen s. 6-7 Älä anna ideoiden odottaa s. 8-9 Omistajaksi vai osakkaaksi? s. 14-15 YRITYSSALO OY:N ASIAKASLEHTI / Teema: suuntana yrittäjyys TOUKOKUU 2011 MINUSTAKO yrittäjä s. 3 Protomo väylänä yrittäjyyteen s. 6-7 Älä anna ideoiden odottaa s. 8-9 Omistajaksi vai osakkaaksi? s. 14-15

Lisätiedot

Hevosyrityksen johtaminen ja liiketoiminta

Hevosyrityksen johtaminen ja liiketoiminta Hevosyrityksen johtaminen ja liiketoiminta Opas 1/4 Suvi Louhelainen (toim.) Hevosyritys huippukuntoon (2010 2013) Hevosyrityksen johtaminen ja liiketoiminta Opas 1/4 Suvi Louhelainen (toim.) Hämeen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Yksinyrittäjän intentiot yrityksen kasvattamiseen rekrytoinnin avulla Business Growth by Recruitment - The Intention of Sole Traders 7.5.

Yksinyrittäjän intentiot yrityksen kasvattamiseen rekrytoinnin avulla Business Growth by Recruitment - The Intention of Sole Traders 7.5. Lappeenrannan teknillinen yliopisto Kauppatieteiden osasto Kandidaatintutkielma Johtaminen ja organisaatiot Yksinyrittäjän intentiot yrityksen kasvattamiseen rekrytoinnin avulla Business Growth by Recruitment

Lisätiedot

OMA VERKKOKAUPPANI. Marja Piirto. Opinnäytetyö Lokakuu 2013 Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma

OMA VERKKOKAUPPANI. Marja Piirto. Opinnäytetyö Lokakuu 2013 Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma OMA VERKKOKAUPPANI Marja Piirto Opinnäytetyö Lokakuu 2013 Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakoulu Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma

Lisätiedot

Seniorina Yrittäjäksi tutkimushanke

Seniorina Yrittäjäksi tutkimushanke Seniorina Yrittäjäksi tutkimushanke Polut senioriyrittäjiksi neljällä DEMO-verkoston pilottipaikkakunnalla Kati Tuokkola, Jarmo Nieminen ja Kari Huotari Huhtikuu 2012 Sisällys: 1 Johdanto... 3 1.1 Selvitystehtävä...

Lisätiedot

TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI

TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI ILMOITUSLIITE TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI ILMOITUSLIITE Marraskuu 2007 FRANCHISING Seuraava Teemanumero Lapsen Terveys 24.11. SOPIVA KETJU ULKOMAILTA Jos kiinnostavaa franchisingketjua

Lisätiedot

OPAS. Yrittäjäksi Suomeen

OPAS. Yrittäjäksi Suomeen OPAS Yrittäjäksi Suomeen Alkusanat Alkusanat Oman yrityksen perustaminen on maahanmuuttajille hyvä tapa työllistyä Suomessa. Tällä hetkellä maassamme toimii noin 6 500 yritystä, jotka on perustanut ulkomailta

Lisätiedot

Sparraajan. Askelmerkkejä luovien alojen liiketoiminnan kehittämiseen. Toimittanut Jussi Förbom

Sparraajan. Askelmerkkejä luovien alojen liiketoiminnan kehittämiseen. Toimittanut Jussi Förbom Sparraajan käsikirja Askelmerkkejä luovien alojen liiketoiminnan kehittämiseen Toimittanut Jussi Förbom Luovan Suomen julkaisuja 7 Luova Suomi / Diges ry 2012 Sparraajan käsikirja Askelmerkkejä luovien

Lisätiedot

Haastattelussa Leijonan luolasta tuttu Oskari Lehtonen. Villa Mandala -perheyrityksen ilot. Kassankokouskutsu s.4

Haastattelussa Leijonan luolasta tuttu Oskari Lehtonen. Villa Mandala -perheyrityksen ilot. Kassankokouskutsu s.4 1 2013 Haastattelussa Leijonan luolasta tuttu Oskari Lehtonen Villa Mandala -perheyrityksen ilot Kassankokouskutsu s.4 Tässä numerossa Puheenjohtajan palsta...3 Ajankohtaista...4 Villa Mandala stressinhallinnan

Lisätiedot