Tervetuloa työnvälitykseen!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tervetuloa työnvälitykseen!"

Transkriptio

1 Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Finska Tervetuloa työnvälitykseen! Information till dig som är arbetssökande Tietoa työnhakijalle Työnvälitys palvelee kaikkia työnhakijoita ja uusia työntekijöitä rekrytoivia työnantajia. Tässä esitteessä kerromme, miten voimme auttaa sinua työnhaussa ja miten voit itse parantaa mahdollisuuksiasi työpaikan saamiseen. Verkkosivuilta arbetsformedlingen.se saa lisätietoa. Voit aina soittaa asiakaspalveluumme tai käydä lähimmässä työnvälitystoimistossa. Annamme sinulle tarvitsemaasi tukea yksilölliset tarpeesi huomioiden. On kuitenkin hyvä muistaa, että oma aktiivisuus on tärkeintä. Mitä enemmän aikaa käytät työnhakuun, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on saada itsellesi sopivaa työtä. Työnvälitykseen ei ilmoiteta kaikkia avoimia työpaikkoja, joten sinun kannattaa hakea työtä monen eri kanavan, esimerkiksi toisten verkkosivustojen, ystävien ja tuttavien, välityksellä. Kaikki palvelumme ovat maksuttomia.

2 Tietoa Työnvälityksestä Avun tarve työnhakijoiden keskuudessa vaihtelee. Toiset hakevat työtä itsenäisesti, ja me toimimme taustatukena. Toisia on autettava enemmän ennen kuin he voivat hakeutua työmarkkinoille. Kun otat yhteyttä työnvälitykseen, saat aina keskustella työnvälittäjän kanssa, joka tukee ja auttaa sinua. Sovitte yhdessä siitä, mitä sinun tarvitsee tehdä löytääksesi työpaikan mahdollisimman pian. Hae työtä verkkosivustoltamme Platsbanken-työpaikkapankin välityksellä voit hakea työtä ja tilata työpaikkailmoituksia. Sieltä löydät suuren osan kaikista avoimista työpaikoista. Työpaikkapankki löytyy verkkosivustoltamme ja jos sinulla on älypuhelin, voit ladata sen sovelluksen omaan matkapuhelimeesi. Muista, että työpaikkoja voi myös hakea toisten verkkosivustojen kautta. Näiden linkit saat verkkosivustolta arbetsformedlingen.se. Ammatti ja tulevaisuus otsikon alta löydät Ammatit aakkosjärjestyksessä (A-Ö) ja Ammattiluotsin, joka sisältää tietoa useimmista ammateista, niihin vaadittavasta pätevyydestä ja kunkin ammatin tulevaisuuden näkymistä. Löydät myös koulutustietoa ja soveltuvuustestejä, jotka voivat antaa ammatinvalintaan liittyviä virikkeitä. Täältä saa myös tietoa työnvälityksen aktiviteeteista ja informaatiotilaisuuksista. Cv ja hakemus-osiosta saat vinkkejä cv:n ja henkilökohtaisten kirjeiden laatimisessa. Siellä voi myös katsella työnhakuun liittyviä videoita ja saada monenlaista hyödyllistä tietoa ennen työhaastattelua. Tämän asiakirjan viimeisillä sivuilla saat esimerkit cv:stä ja henkilökohtaisesta kirjeestä. Tapaa työnantajia Järjestämme rekrytointitilaisuuksia, joissa saat tavata työntekijöitä tarvitsevia työnantajia. Kun menet rekrytointitilaisuuteen, sinun kannattaa ottaa mukaasi cv:si, ota siitä mielellään useampia kopioita, jotka voit antaa kiinnostuneille työnantajille. Verkkosivustolla arbetsformedlingen.se on luettelo kaikista ajankohtaisista rekrytointitilaisuuksista. Lue työpaikkailmoitukset Platsjournalen-lehdestä Platsjournalen on lehti, jossa on työpaikkailmoituksia työnhakijoille. Lehdessä annetaan myös vinkkejä uutta työtä harkitseville. Saat myös virikkeitä ja ideoita, joista on hyötyä työnhaussa. Lehti ei maksa mitään ja sen saa työnvälitystoimistoista, kirjastoista, suuremmilta juna-asemilta, joiltakin lentoasemilta sekä korkeakouluista ja yliopistoista eri puolilta maata. Jos haluat, että lehti lähetetään sinulle postitse, voit tilata sen. Tilaaminen ei maksa mitään. Verkkosivustolla arbetsformedlingen.se voit lukea Platsjournalen-lehden sähköisessä muodossa.

3 Työskentele ulkomailla Jos haet työtä Euroopasta, voit saada meiltä tietoa siitä, miten onnistut työnhaussa parhaiten. Meillä on työnvälittäjiä, jotka ovat erikoistuneet työpaikan hakuun Euroopan eri maissa. Järjestämme rekrytointipäiviä ja työmessuja, jolloin saat tavata työnantajia, jotka rekrytoivat työntekijöitä erilaisiin työtehtäviin ulkomailla. Löydät kaikki julkisille eurooppalaisille työnvälityksille tehdyt työpaikkailmoitukset työnvälityksen työpaikkapankista. Tarjoamme kaikille työnhakijoille työnvälittäjiemme tukea, vinkkejä ja neuvontaa tietoa työnhausta apua cv:n laatimisessa ja työhaastatteluihin valmistautumisessa kaikkien työnvälityksentyöpaikkapankin avoimien työpaikkojen saatavuuden ehdotuksia avoimista työpaikoista rekrytointitapaamisia työnantajien kanssa tietoa ammateista ja opinnoista ajankohtaista työmarkkinatietoa oman yritykseen perustamiseen liittyvää tietoa

4 Kun tarvitset erityistä apua Joskus työpaikan haussa tarvitaan erityistä apua. Jotkut tarvitsevat sitä jo alusta alkaen, jotkut vasta jonkin ajan kuluttua. Sovit yhdessä työnvälittäjäsi kanssa siitä, mikä tuki soveltuu sinulle parhaiten saadaksesi työpaikan mahdollisimman pian. Voimme auttaa sinulla monella eri tavalla. Lue verkkosivuiltamme tarkempaa tietoa kaikista tukitoimista, ohjelmista ja työnantajalle maksettavasta työllistämistuesta. Vaikeasti työllistyvä Joskus uuden työpaikan saa parhaiten työpaikkaharjoittelun tai työmarkkinakoulutuksen avulla tai perustamalla oman yrityksellä. Jos työnvälittäjäsi katsoo, että tuesta on sinulle hyötyä, keskustelette siitä yhdessä. Jos olet ollut pitkäaikaisesti työmarkkinoiden ulkopuolella, voit kuulua työ- ja kehitystakuun piiriin ja saada erilaisia juuri sinulle sovellettuja aktiviteetteja. Aktiviteettien tarkoituksena on auttaa sinua saamaan työpaikka mahdollisimman pian vuotiaat, jotka eivät kolmen kuukauden kuluessa ole saaneet työtä, voivat nuorten työtakuun puitteissa saada ammatinvalinnanohjausta, työharjoittelua ja koulutusta. Nuori, jolla ei ole ammattikokemusta Alle 25-vuotiaat nuoret voivat saada työnantajalta ammattiin perehdyttävää opastusta tai koulutusta samalla, kun he saavat palkkaa. Tällaisesta työsuhteesta käytetään nimitystä ammattiin perehdyttävä työsopimus. Vajaakuntoinen Voit saada tukea työnvälittäjältäsi, jos sinulla on jokin sairaus tai vamma, joka vaikuttaa työkykyysi. Työelämään suuntautuvan kuntoutuksen asiantuntijamme voivat myös tukea sinua työkykyä rajoittavien tekijöiden poistamiseksi ennen työsuhteen alkamista. Lähtökohtanamme ovat aina omaamasi tiedot, taidot ja kokemukset, ja voimme helpottaa työntekoasi monella tavalla. Kyse voi olla työpaikkajärjestelyistä, henkilökohtaisesta tuesta tai työnantajallesi maksettavasta taloudellisesta korvauksesta. Uusi maahanmuuttaja Jos olet vastikään Ruotsiin saapunut maahanmuuttaja, voit saada erilaisia tukitoimia ja osallistua erilaisiin ohjelmiin. Voit myös saada osallistua erityisiin aktiviteetteihin oppiaksesi ruotsin kielen mahdollisimman nopeasti, saadaksesi työpaikan ja voidaksesi elättää itsesi. Sovit työnvälittäjäsi kanssa sinulle parhaiten soveltuvista aktiviteeteista.

5 Työnantajasi voi saada korvausta Työnantajat voivat saada taloudellista korvausta ottaessaan palvelukseensa työntekijöitä, joiden on vaikeaa saada työtä. Tätä käytäntöä sovelletaan ensisijaisesti nuoriin, joilla ei ole työkokemusta, pitkäaikaistyöttömiin, uusiin maahanmuuttajiin ja työntekijöihin, joilla on jokin työkykyyn vaikuttava toiminnanvajavuus. Erityinen työllistämistuki pitkäaikaistyöttömälle Jos olet ollut työttömänä pitkäaikaisesti ja osallistut työ- ja kehitystakuun mukaisiin toimenpiteisiin, voi sinut palvelukseensa ottava työnantaja saada taloudellista tukea, ns. erityistä työllistämistukea. Tuen tarkoituksena on helpottaa vaikeasti työllistyvien työpaikan saantia. Työnantajasi voi saada korvausta enintään kahdentoista kuukauden ajalta. Kotoutustyötä uudelle maahanmuuttajalle Jos olet uusi maahanmuuttaja ja sinulla on oleskelulupa, työnantajasi voi sinut palvelukseen ottaessaan saada taloudellista tukea, josta käytetään nimitystä erityinen työllistämistuki kotoutustyön avulla. Opiskelet työsi ohessa ruotsia siirtolaisille (sfi). Näin saat sekä työkokemusta että referenssejä, joista sinulle on hyötyä tulevaisuudessa. Uusialkutyötä työelämään palaavalle Jos olet ollut pidemmän aikaa työttömänä tai olet uusi maahanmuuttaja, työnantajasi voi saada taloudellista tukea, josta käytetään nimitystä uusialkutyö tai erityinen uusialkutyö. Työnantaja saa tavallisesti korvausta yhtä pitkältä ajanjaksolta kuin olet ollut työttömänä, mutta ajalle on kuitenkin määrätyt enimmäisrajat. Uuden maahanmuuttajan työnantaja voi saada korvausta maahanmuuttajan kolmen ensimmäisen Ruotsissa asumisvuoden ajan. Tuki vajaakuntoiselle Jos työkykysi on alentunut toiminnanvajavuuden vuoksi, työnantajasi voi saada taloudellista korvausta sen mukaan millainen toiminnanvajavuus sinulla on ja missä tarvitset erityistä apua. Kyse voi olla esimerkiksi palkka-avustuksesta ja tuesta apuvälineisiin työpaikalla. Ammattiin perehdyttävää työtä nuorelle joka haluaa työn avulla saada ammattialan kokemusta Jos olet alle 25-vuotias eikä sinulla ole ammattikokemusta, voi työnantajasi saada taloudellista korvausta samalla kun kartutat ammattitaitojasi. Tästä käytetään nimitystä ammattiin perehdyttävä työ. Voit myös saada tällaista työtä, jos olet ollut työttömänä vähintään kolme kuukautta. Koulutuksen tai opastuksen osuuden tulee olla vähintään 15 prosenttia työajasta. Työsuhteen tulee kestää vähintään kuusi kuukautta ja työnantaja voi saada korvausta enintään 12 kuukaudelta. Saadakseen korvausta työnantajien työehtosopimuksessa täytyy olla sovittu ammattiin perehdyttämisen työehdoista.

6 Näin pääset alkuun Voit ottaa yhteyttä meihin monella eri tavalla. Haluat ehkä ensin tutustua verkkosivustoomme ja saada lisätietoa. Voit myös soittaa suoraan työnvälittäjälle ja keskustella hänen kanssaan. Voit myös käydä jossakin työnvälitystoimistossamme. Valitse sinulle sopivin vaihtoehto. Jos haluat hakea työttömyyskorvausta tai osallistua johonkin ohjelmaamme, sinun täytyy rekisteröityä työnhakijaksi työnvälitystoimistoon. Rekisteröityminen Luot ensin oman tilin Oma sivu-osiossa [Min sida] verkkosivuilla arbetsformedlingen.se. Kirjoita sitten omat tietosi ja mitä olet tehnyt aikaisemmin. Voit tehdä tämän joko kotonasi tai työnvälityksen tietokoneilla. Tämän jälkeen sinun täytyy käydä työnvälitystoimistossa 14 päivän kuluessa tavataksesi työnvälittäjän, joka kirjaa sinut asiakkaaksi. Vasta tällöin sinut katsotaan työnvälityksen työnhakijaksi. Työnvälittäjä arvioi sitten työnsaantimahdollisuutesi ja tarvitsetko tukea jo alusta alkaen. Lisätuki voi merkitä tiiviimpää yhteyttä työnvälittäjääsi ja ehkä myös eri ohjelmiimme osallistumista, esimerkiksi työharjoittelua työnantajan toimitiloissa tai työmarkkinakoulutusta. On tärkeää, että meillä on aina ajankohtaiset tiedot sinusta järjestelmissämme. Siksi sinun tulee päivittää ansioluettelosi heti, kun saat uuden kokemuksen, joka parantaa työllistymismahdollisuuksiasi. Tällöin meidän on helpompi auttaa sopivan työn löytämisessä. Kun rekisteröidyt työnhakijaksi, sinun tulee ottaa mukaasi henkilöllisyystodistuksesi sekä työ- ja koulutodistukset, joista näemme, mitä töitä olet tehnyt ja mitä olet opiskellut. Toimintasuunnitelma Kun olet kirjoilla, saat laatia toimintasuunnitelman yhdessä työnvälittäjäsi kanssa. Toimintasuunnitelma on sinun ja työnvälityksen välinen sopimus siitä, miten voimme auttaa sinua ja mitä sinun tulee tehdä löytääksesi itsellesi työpaikan. Työttömyysvakuutus Kuulut työttömyysvakuutuksen piiriin, jos olet työskennellyt tai työskentelet Ruotsissa. Tällöin voit hakea työttömyyskorvausta työttömyyskassasta, jos joudut työttömäksi. Saadaksesi korvausta sinun täytyy täyttää määrätyt ehdot. Jos olet työtön tai vaarassa joutua työttömäksi, on erityisen tärkeää, että otat selville ehdot. Muutoin voit jäädä ilman korvausta. Työttömyyskorvaushakemuksen lähetät työttömyyskassallesi, joka päättää oikeudestasi korvaukseen. Lisätietoa työttömyysvakuutuksen määräyksistä ja ehdoista on verkkosivuilla arbetsformedlingen.se.

7 Yhteystietomme 1. Soita ja keskustele työnvälittäjäsi kanssa. 2. Lähin työnvälitystoimisto. Täällä voit keskustella työnvälittäjän kanssa ja saada vinkkejä, joiden avulla haet työpaikkaa tehokkaimmalla tavalla. Voit myös käyttää tietokoneitamme työnhakuun ja cv:n ja henkilökohtaisten kirjeiden kirjoittamiseen. Verkkosivuilta arbetsformedlingen.se voit katsoa lähimmän työnvälitystoimiston osoitteen. 3. Arbetsformedlingen.se. Täällä on muun muassa Työpaikkapankki, jossa on paljon avoimia työpaikkoja eri puolilta Ruotsia, vinkkejä cv:n ja henkilökohtaisten kirjeiden laatimiseen, tietoa aktiviteeteista, esimerkiksi rekrytointitapaamisista. Aktiviteettiraportti On tärkeää hakea työtä aktiivisesti. Jotta voisimme myöntää tukea, haluamme tietää, mitä töitä olet hakenut ja mitä muuta olet tehnyt työpaikan saamiseksi. Jos olet esimerkiksi käynyt rekrytointitilaisuudessa tai työhaastattelussa, tarvitsemme tiedot niistä. Ilmoitat aktiviteettisi meille aktiviteettiraportissa. Raportin täytät kätevimmin verkkosivuilla arbetsformedlingen.se. Aktiviteettiraportista on paljon hyötyä, kun suunnittelet työnvälittäjäsi kanssa jatkotoimia työnhaullesi. Verkkosivuillamme on kaikki tiedot aktiviteettiraportista ja sen täyttöohje. Rekisteriemme tiedot sinusta Kun rekisteröidyt työnvälityksen asiakkaaksi, tallennetaan rekistereihimme sinusta määrätyt tiedot, kuten nimi, henkilönumero, työkokemus ja meriitit. Kirjaamme myös, mitä töitä haet ja mitä työnhakuaikana tapahtuu. Tietosi kuuluvat salassapitolain piiriin. Täten tietoja ei saa luovuttaa asiattomille. Meidän on kuitenkin annettava joitakin tietoja Vakuutuskassalle [Försäkringskassan] ja työttömyyskassalle, kun ne tekevät päätöksiä. Arkaluontoisia tietoja, esimerkiksi sairauteen liittyviä tietoja, emme saa tallentaa rekistereihimme ilman suostumustasi. Vain työnvälittäjäsi saa käyttää henkilötietojasi käsitellessään asiaasi. Päätät itse, mitä tietoja työnantajille saa antaa. Voit aina pyytää, että saat katsoa, mitä tietoja sinusta on tallennettu rekistereihimme. Jos löydät jonkin virheellisen tiedon, on tärkeää, että ilmoitat siitä meille. Kolme vuotta sen jälkeen, kun asiasi on saatu päätökseen, poistamme kaikki tiedot sinusta rekistereistämme. Ilmoita osoitteesi muuttumisesta Työnvälitys ei saa automaattisesti tietoa osoitteesi muuttumisesta, vaan sinun täytyy itse ilmoittaa muuttunut osoitteesi meille. Ilmoita työnvälitykselle myös tilapäisen oleskelupaikkasi osoite.

8 Työnhakutaito Voit itse monella tavoin edistää uuden työpaikan löytämistä. Oma aktiivisuus on kaikkein tärkeintä. Alempana on joitakin vinkkejä siitä, miten voit toimia. Me työnvälityksen henkilökunta autamme sinua, jos tarvitset lisää neuvoja. Vastaa työpaikkailmoituksiin Työpaikkailmoituksia löytää monesta eri paikasta, esimerkiksi verkkosivuilta, Platsjournalen-lehdestä ja sanomalehdistä. Verkkosivuilta arbetsformedlingen.se löydät työpaikkapankin, joka sisältää ilmoituksia avoimista työpaikoista Ruotsissa ja ulkomailla. Voit myös tilata työpaikkailmoituksia ja saada sähköpostia, kun ilmaantuu sinulle sopiva työpaikka. Kirjastossa ja verkossa on myös aikakauslehtiä ja eri ammattilehtiä, joissa on erikoisalojen työpaikkailmoituksia. Kun kirjoitat hakemuksen, tavoitteenasi on tietysti herättää työnantajan kiinnostus ja saada kutsu työhaastatteluun. Tee hakemus ilmoituksessa esitettävien seikkojen ja työnantajan verkkosivuilta saatavien tietojen pohjalta. Mieti, mistä vahvuuksistasi voi olla hyötyä juuri tässä työssä ja mitä osaamista voit tarjota työnantajalle. Työhakemukset voivat olla ulkoasultaan monenlaisia, ja päätät itse suurelta osin, miten haluat laatia hakemuksesi. Joskus työnantaja kuitenkin esittää vaatimuksia tai toivomuksia siitä, että hakemus tehdään erityisellä tavalla tai sisältää määrätyt tiedot. Usein työnantaja haluaa esimerkiksi, että työnhakija rekisteröi meriittinsä yrityksen verkkosivuilla ja oheistaa kirjoittamansa kirjeen tiedostona. Keskustele ystäviesi ja tuttaviesi kanssa Monet työpaikat välitetään ystävien ja tuttavien kautta. Kerro siis tuntemillesi ihmisille, että etsit työtä. Ehkä heidän työpaikoillaan tarvitaan lisää työntekijöitä? Voivatko he antaa sinulle vinkkejä työpaikoista? Tuntevatko he ehkä jonkun, joka voi ottaa sinut työharjoittelijaksi? Levitä cv:täsi Monet työnantajat hakevat uusia työntekijöitä internetin eri cv-tietokannoista. Siksi oma cv kannattaa tallentaa useammalle tällaiselle verkkosivustolle. On vain muistettava pitää oma cv jatkuvasti ajan tasalla. Verkkosivuilla arbetsformedlingen.se voit esitellä cv:si työnantajille. Sieltä saat myös malleja ja esimerkkejä cv:n laatimiseen. Voit myös tallentaa cv:si verkkosivuilla eures.europa.eu, jos haet työtä ulkomailta. Siellä on myös Euroopan maiden työpaikkatietokanta. Tämän esitteen lopussa on vinkkejä cv:n ja henkilökohtaisten kirjeiden laatimista varten. Hae työpaikkaa sosiaalisen median välityksellä Sosiaalinen median välityksellä tavoittaa nopeasti paljon ihmisiä. Nykyisin ihmiset yhä useammin kertovat Facebookin, Twitterin, Instagramin ja Linkedinin välityksellä hakevansa työpaikkaa. Ehkä ystäväsi ja seuraajasi voivat antaa sinulle vinkkejä työpaikoista tai kertoa ystävilleen, että etsit uutta työtä.

9 Hae työtä vuokratyöyrityksen kautta Vuokratyöyritykset ottavat palvelukseensa työntekijöitä, joita ne vuokraavat toisille yrityksille ja järjestöille erilaisiin työtehtäviin. Vuokratyöyrityksen työntekijät työskentelevät usein eri asiakkaiden toimitiloissa, mutta vuokratyöyritys maksaa heidän palkkansa. Toiset toimeksiannot ovat pitkäaikaisia, joskus useamman kuukauden tai vuoden pituisia. Toiset toimeksiannot ovat lyhempiä. Joskus vuokratyöyrityksessä työskennellyt saa työpaikan jonkin toimeksiantajan yrityksessä. Ota suoraan yhteyttä työnantajaan On paljon työpaikkoja, joista ei tehdä työpaikkailmoitusta. Arvion mukaan yli puolet kaikista työpaikoista täytetään muulla tavoin kuin ilmoitusten avulla, esimerkiksi suhteiden ja verkostojen välityksellä tai tapaamalla työnantajan henkilökohtaisesti. Haettaessa työpaikkaa, josta ei ole ilmoitettu, voi olla vaikeampi tietää, mitkä asiat on tärkeää ottaa esille. Siksi sinun tulee hankkia itsellesi mahdollisimmat hyvät tiedot työpaikasta ja ammatin asettamista vaatimuksista, jotta sinun on helpompi nähdä työnantajalle tärkeät seikat. Ota sitten yhteyttä siihen työnantajaan, jolta haluat työpaikan ja ilmoita kiinnostuksestasi. Vaikka vapautuneita työpaikkoja ei olisikaan heti tarjolla, saatat yhteydenoton ansiosta saada työpaikan tulevaisuudessa. Älä myöskään unohda, että aikaisempiin työnantajiin kannattaa pitää yhteyttä, jos haluaa löytää työpaikan. Työnantaja tietää, kuka olet ja mitä osaat, jolloin on helpompaa selvittää, onko heillä sinulle sopivia työtehtäviä.

10 Työhakemuksen sisältö ja ulkoasu? Työhakemus koostuu useimmiten cv:stä ja henkilökohtaisesta kirjeestä. On tärkeää, että cv ja kirje täydentävät toisiaan niin, ettei niissä toisteta samoja asioita. Joskus työnantaja haluaa nähdä myös muita asiakirjoja, kuten todistuksia, lisenssejä tai työnäytteitä. Cv ja hakemus -otsikon alta verkkosivuilta arbetsformedlingen.se löydät lisää vinkkejä ja neuvoja. Siellä voi myös katsoa videon, jossa annetaan käytännön esimerkkejä. Työpaikkailmoituksiin saadaan usein monia satoja hakemuksia. Työnantaja tai rekrytoija saa hakemuksia lukiessaan yleiskuvan hakijoista ja valitsee saamansa yleiskuvan perusteella haastatteluun kutsuttavat hakijat. Useimmiten työnantaja tai rekrytoija päättää jo sekunnissa, onko hakija kiinnostava kyseiseen työhön vai ei. Siksi kirje kannattaa aloittaa työnantajaa eniten kiinnostavista asioista. Voit esimerkiksi perustella, miksi työnantajan tulee valita juuri sinut kyseiseen työhön. Cv curriculum vitae Cv on latinankielinen lyhenne sanoista curriculum vitae, joka tarkoittaa elämänkulkua. Sinun tulee cv:ssä kuvailla koulutustasi, työkokemustasi, tietojasi ja taitojasi sekä ominaisuuksiasi, joita haluat korostaa. Selkeys on tärkeää. Siksi kaikkia työpaikkoja ei tule ottaa mukaan, vaan kannattaa valita vain ne työt, jotka ovat erityisen tärkeitä haetun työpaikan kannalta. Tällöin voit Työkokemus-otsikon jälkeen kirjoittaa (valituin osin). Sinun tulee myös ottaa mukaan referenssit, mutta voit ilmoittaa antavasi ne myöhemmin. Cv:n voi laatia eri tavoin. Useimmiten aloitetaan siitä, mitä on tehnyt viimeksi ja edetään ajassa taaksepäin. Mutta cv:n voi myös kirjoittaa eri teemojen pohjalta. Tällöin saman alan työt ryhmitellään yhteen, ensin voi vaikka kirjoittaa työt lasten parissa ja sitten myymälätyöt. Kirjoita otsikkoja, esimerkiksi Kauppa-alan työkokemus, ja lisää teksti kunkin otsikon alle. Jos olet työskennellyt muissa maissa kuin Ruotsissa, voit kirjoittaa otsikoksi Kokemukset muista maista osoittaaksesi työnantajalle monipuolisuutesi. Älä unohda mahdollista työharjoittelua. Cv:n pituus on enintään noin kaksi A4- sivua. Henkilökohtainen kirje Henkilökohtaisessa kirjeessä kerrot muun muassa, miksi olet hakenut kyseistä työtä, miksi olet sopiva henkilö virkaan ja miksi haluat juuri kyseisen työnantajan palvelukseen. Muista laatia kirje työpaikkailmoituksessa painotettujen seikkojen pohjalta. Sinun täytyy siis kirjoittaa uusi henkilökohtainen kirje joka kerta, kun haet työpaikkaa. Henkilökohtaisen kirjeen pituus on enintään yksi A4-sivu.

11 Näin kirjoitat cv:n SARA ÖBERG Roslagsgatan Stockholm linkedin.com/saraoberg LYHYT KUVAUS Kuvaile voi yhdellä tai muutamalla lauseella, mitä olet tehnyt aikaisemmin. Tällöin työnantaja saa nopeasti yleiskuvan sinusta. Esimerkki: Muodista kiinnostunut myymäläapulainen, jolla on pitkäaikaista kokemusta nuorten vaatteista ja trendeistä. TYÖKOKEMUS Titteli/ammatti, yritys, esim. myymäläapulainen/h&m Kaupunki, ajanjakso, esim. Tukholma, maaliskuu 2010 marraskuu 2013 Kerro kunkin viran/toimen kohdalla, mitä työtehtäviä sinulla on ollut. Esimerkki: Osallistuin myymäläapulaisena kaikkiin työtehtäviin myymälässä. Suunnittelin ostoja, tein hyllytystä ja työskentelin kassassa. Avustin myös markkinoinnissa. KOULUTUS Koulutuksen nimi, koulun nimi, esim. liiketaloustiede, Tukholman yliopisto Kaupunki, ajanjakso, esim. Tukholma, Kuvaile lyhyesti kunkin koulutuksen sisältöä. Esimerkki: Opiskelin kaksi lukukautta liiketaloustiedettä, yhteensä 60 hp [korkeakoulupistettä]. Olen erittäin kiinnostunut aineesta, erityisesti osa-alueista organisaatio ja markkinointi. KIELI Tähän kirjoitat, mitä kieliä puhut. Esimerkki: Ruotsi: äidinkieli, englanti: sujuvaa, ranska: hyvät taidot REFERENSSIT/SUOSITUKSET Tähän kirjoitat suosittelijoittesi yhteystiedot. Voit myös kirjoittaa Annetaan mielellään pyynnöstä, jos haluat antaa tiedot myöhemmin.

12 Näin kirjoitat henkilökohtaisen kirjeen SARA ÖBERG Roslagsgatan Stockholm linkedin.com/saraoberg Aloita henkilökohtainen kirje lukijan kiinnostuksen herättävällä otsikolla. Esimerkiksi: Muodista kiinnostunut markkinoija haluaa teille myymäläpäälliköksi Henkilökohtainen kirje on tulevaisuuteen tähtäävä ja tarjoaa sinulle mahdollisuuden osoittaa olevasi oikea henkilö hakemaasi työhön. Kirjoita aina uusi henkilökohtainen kirje kullekin hakemallesi työlle ja korosta eri asioita sen mukaan, mistä työstä on kyse. Muista, että cv:n ja kirjeen on oltava sopusoinnussa keskenään, joten niissä ei saa toistaa liian paljon samoja asioita. Hakiessasi työpaikkaa työpaikkailmoituksen perusteella sinun tulee muistaa, että hakemuksesta tulee ilmetä työnantajalle tärkeät asiat. Ota selvää yrityksestä. Kun tunnet yrityksen toiminnan, työnantaja huomaa sinun perehtyneen yrityksen toimintaan ja olevan kiinnostunut siitä. Tuo esiin omat osaamisalueesi ja mitä hyötyä sinusta on työnantajalle. Vältä liian muodollista ja jäykkää esitystapaa. Sinun ei esimerkiksi tule kirjeen alussa kirjoittaa Täten haen x:n paikkaa..., vaan voit sen sijasta aloittaa kertomalla, miksi haet kyseistä työtä ja miksi työnantajan kannattaa valita sinut työntekijäkseen. Työnantaja haluaa saada käsityksen siitä, kuka olet. Joten ominaisuuksiesi (esimerkiksi iloinen, joustava ja vastuuntuntoinen) sijasta voit miettiä konkreettista esimerkkiä kokemastasi tilanteesta, josta ominaisuutesi tulevat hyvin esille. Usein esimerkin muistaa pitemmän aikaa kuin pelkät kirjeessä mainitut henkilökohtaiset ominaisuudet. Kirjeen lopussa voit kirjoittaa jotakin omista henkilökohtaisista kiinnostuksen kohteistasi, kuten mieliharrastuksistasi vapaa-ajalla tai muista erityisistä harrastuksistasi. Ystävällisin terveisin Sara Öberg PS Käytä cv:ssä ja henkilökohtaisessa kirjeessä mielellään samaa kirjasinlajia tai mallia, jotta nähtäisiin niiden kuuluvan yhteen.

13 Yleistä sanastoa? Kaikilla erikoisaloilla on oma ammattikielensä, näin on myös työmarkkina-alalla. Alempana on sanasto, jossa selostetaan yleisimpiä käsitteitä, joihin voit törmätä hakiessasi työtä tai asioidessasi työnvälityksessä. Aktivitetsrapport - Aktiviteettraportti on työnhakijan selvitys haetuista töistä ja muista työn saamista edistävistä toimista erityisen ajanjakson aikana. Sen tarkoituksena on antaa työnhakijalle ja työnvälittäjälle yleiskuva siitä, miten työnhakija on toiminut parantaakseen mahdollisuuksiaan työpaikan saamiseen. Anställningsavtal Työsopimus, josta ilmenee kaikki työsuhteeseen vaikuttavat asiat, kuten palkka, työaika ja työvaatteet. Anställningsbevis Työtodistus sisältää tiedot työsuhteen muodosta ja kestosta, palkasta ja työtehtävistä. Anställningsform Työsuhteen muoto on juridinen kuvaus työnantajan ja työntekijän välisestä työsuhteesta. Esimerkkejä erilaisista työsuhteista ovat: toistaiseksi voimassa oleva työ [tillsvidareanställning], määräaikainen työ [visstidsanställning], koeaikainen työ [provanställning], projekti/hanketyö [projektanställning] ja tuntipalkkatyö [timanställning]. Ansökan Työhakemus lähetetään työnantajalle, joka on ilmoittanut avoimesta työpaikasta. Työhakemuksen tulee sisältää joko henkilökohtainen kirje tai saatekirje sekä cv tai ansioluettelo, joskus myös kopiot koulu- ja työtodistuksista. Ansökningsbrev Työnhakukirje, ks. henkilökohtainen kirje. Anvisning Työhönosoitus on useimmiten työnvälityksen antama kirjallinen kehotus hakea avointa työpaikkaa, jonka olemme katsoneet sopivaksi. On tärkeää ottaa yhteyttä työnvälitykseen, jos ei aio hakea ko. työtä. Jos ei ole hyväksyttyä syytä olla hakematta osoitettua työtä, se voi vaikuttaa oikeuteen saada työttömyyskorvausta. Betyg - Todistus on asiakirja, joka sisältää tiedon siitä, kenen palveluksessa on ollut tai mitä koulutuksia on suorittanut. Siitä ilmenee myös työn tai koulutuksen kesto, koulutodistuksen arvosanat tai työnantajan arvio työntekijän työpanoksesta. Bilagor Liitteet ovat työhakemukseen oheistettavia asiakirjoja. Niitä voivat olla todistukset, työnäytteet, ammattitutkintotodistukset ym. Cv Cv on latinankielinen lyhenne sanoista curriculum vitae, joka tarkoittaa elämänkulkua. Cv on perusteellinen kuvaus ansioista ja kokemuksista. Cv-databas Cv-tietokanta on internetissä oleva palvelu tai kohtaamispaikka, jossa voi esitellä itsensä ja osaamisensa. Työnhakija rekisteröi tietonsa lomakkeeseen, joka tallennetaan tietokantaan. Sieltä työnantajat voivat etsiä henkilöitä, joilla on avoimen työpaikan vaatima osaaminen.

14 Eures Eures on EU/ETA-alueen ja Sveitsin lähinnä julkisista työnvälityspalveluista koostuva verkosto. Eures on lyhenne sanoista European Employment Services. Följebrev Saatekirje on lyhyempi henkilökohtainen kirje, joka on hyvä liittää perusteelliseen cv:hen. Handlingsplan Toimintasuunnitelma, Työnvälityksessä kirjoilla oleva laatii yhdessä työnvälittäjän kanssa toimintasuunnitelman työnhakua varten. Siitä ilmenee, mitä tulee tehdä työpaikan löytämiseksi. Intresseanmälan/presentationsbrev Esittelykirje on cv-tietokannoissa käytetty yleisluontoinen kirje. Sen voi myös lähettää työnantajalle, joka ei ole tehnyt työpaikkailmoitusta. Kirjeessä työnhakija kertoo itsestään ja mistä töistä on kiinnostunut. Intyg Todistus, joka sisältää lyhyen maininnan siitä, minkä työnantajan palveluksessa on ollut tai mihin koulutukseen on osallistunut ja minä aikana. Kompetens Pätevyys on laaja käsite, jolla on useita merkityksiä. Sillä tarkoitetaan muun muassa: 1. Taitavuutta ja kelpoisuutta eli yksilön tietoja, valmiuksia, sopivuutta ja tehtävien ratkaisemiskykyä. 2. Kykyä ja halua suorittaa tehtävä soveltamalla omia taitojaan ja valmiuksiaan. Kundarbetsplats Asiakastyöpiste on työnhakuun käytettävä tietokone työnvälitystoimistossa tai muualla. Meriter Meriitit eli ansiot ovat työnhakijan tietoja, taitoja ja kokemuksia, jotka esitellään työtä haettaessa. Ne jaotellaan usein: muodollisiin meriitteihin, kuten koulutus ja työt muihin kokemuksiin, kuten harrastukset, kielitaidot ja työ yhdistyksissä ja seuroissa. Meritförteckning Ansioluettelo on yhteenveto työnhakijan meriiteistä eli koulutuksesta, työpaikoista ja muista kokemuksista, joista työnantaja saattaa olla kiinnostunut. Ansioluettelo on usein cv:tä suppeampi. Personligt brev/ansökningsbrev Henkilökohtainen kirje tai työnhakukirje on hakijasta kertova teksti. Siinä työnhakija kertoo, miksi kyseinen työ kiinnostaa häntä ja miksi hän on sopiva henkilö työhön. Kirje sekä cv tai ansioluettelo, lähetetään työpaikasta ilmoittaneelle työnantajalle. Kirjeen liitteineen voi myös lähettää kiinnostavalle yritykselle, joka ei ole tehnyt työpaikkailmoitusta. Platsbanken Työpaikkapankki on tietokanta, jossa on työnvälitykseen ilmoitetut avoimet työpaikat. Se on verkkosivuilla arbetsformedlingen.se. Sieltä löytää töitä sekä Ruotsista että muista maista. Platsförslag Työpaikkaehdotukset ovat työnvälityksen vinkkejä avoimista työpaikoista.

15 Prenumerera - Tilauspalvelu on yksi työpaikkapankin toiminnoista. Sen avulla voi tilata uudet työpaikkailmoitukset suoraan omaan sähköpostiin. Program/arbetsmarknadspolitiskt program Ohjelma/työmarkkinapoliittinen ohjelma on tukitoimi tai ns. toimenpide, johon ryhdytään ihmisten työnsaantimahdollisuuksien parantamiseksi. Kulloinkin tarjolla olevat ohjelmat määräytyvät poliittisten päätösten mukaan. Projektanställning Projektityö on määräaikaista työsuhde, joka on kytketty erityisiin työtehtäviin tai toimeksiantoihin. Provanställning Koeaikainen työ on toistaiseksi voimassa oleva työsuhde, joka alkaa kuuden kuukauden koeajalla. Referens Referenssi/suositus on työnhakijan tunteman henkilön antama suullinen tai kirjallinen kuvaus työnhakijasta ja hänen työkokemukstaan. Referensperson/referens Referenssihenkilöt/referenssit ovat työnhakijan suosittelijoikseen valitsemia henkilöitä, jotka voivat kuvailla häntä työntekijänä tai opiskelijana. Suosittelija voi myös olla työnhakijan hyvin tuntema henkilö. Tester Soveltuvuustestit ovat joidenkin työnantajien käyttämiä lisäkeinoja oikean henkilön valitsemiseksi työhön. Tillsvidareanställning Toistaiseksi voimassa oleva työ, jota joskus nimitetään vakituiseksi työksi, tarkoittaa jatkuvaa työsuhdetta, jota ei ole ajallisesti rajoitettu. Timanställning Tuntipalkkatyö on yleistä osa-aikatyössä tai työssä, jossa työaika on epäsäännöllinen. Palkka maksetaan työtunneilta. Verifiering Todentaminen tehdään paikallisessa työnvälityksessä, kun työnhakija esittää koulu- ja työtodistuksensa. Täten varmistamme, että olemme saaneet oikeat tiedot löytääksemme sopivan työpaikan. Vidimera Oikeaksi todistaminen tarkoittaa, että vähintään kaksi henkilöä allekirjoittamalla alkuperäisten asiakirjojen jäljennökset ja merkitsemällä niihin puhelinnumeronsa/osoitteensa vahvistaa jäljennösten yhtäpitävyyden alkuperäisten asiakirjojen kanssa. Vikariat Sijaisuus on työsuhde, jossa virkavapaan vakinaisen työntekijän tilalle palkataan määräajaksi uusi työntekijä. Visstidsanställning Määräaikainen työ päättyy automaattisesti sovitun määräajan mennessä umpeen, katso myös projektityö ja sijaisuus.

16 Puhelinpalvelu Soita ja keskustele työnvälittäjän kanssa. Avoinna arkisin klo 8 20 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo Vieraile verkkopalvelussamme arbetsformedlingen.se Ruotsin laajimmalta työnhakusivustolta saat virikkeitä ja apua. Ota yhteyttä lähimpään työnvälitystoimistoon Osoitteen löydät verkkopalvelustamme. Löydät meidät Facebookista facebook.com/arbetsformedlingen

Tervetuloa Työnvälitykseen

Tervetuloa Työnvälitykseen Tervetuloa Työnvälitykseen Välkommen till Arbetsförmedlingen Finska Tämä on Työnvälitys Haetko työtä? Haluatko lisätietoja työmarkkinoista? Tarvitsetko vinkkejä ja neuvoja löytääksesi haluamasi työn?

Lisätiedot

CV-OPAS. Ansioluettelon lyhyt oppimäärä

CV-OPAS. Ansioluettelon lyhyt oppimäärä CV-OPAS Ansioluettelon lyhyt oppimäärä Millainen on hyvä CV? Ansioluettelo, Curriculum Vitae eli CV, on työnhaun tärkein ja käytetyin asiakirja ja se kannattaa tehdä ajatuksella. Hyvä CV on looginen ja

Lisätiedot

Millainen on hyvä työhakemus?

Millainen on hyvä työhakemus? TYÖHAKEMUS- OPAS Millainen on hyvä työhakemus? Hyvä hakemus erottuu joukosta ja vastaa kysymykseen, miksi sinä olisit hyvä valinta tehtävään. Hakemuksessa voit tuoda omaa persoonaasi esiin, jopa ehkä enemmän

Lisätiedot

TYÖNHAKU LYHYT OPPIMÄÄRÄ

TYÖNHAKU LYHYT OPPIMÄÄRÄ TYÖNHAKU LYHYT OPPIMÄÄRÄ TYÖNHAUN ALOITTAMINEN Moni lähtee heti hakemaan töitä huomattuaan kiinnostavan työpaikkailmoituksen. Tavallaan se onkin juuri oikea tapa: usein hakijoita aletaan haastatella heti

Lisätiedot

TYÖNHAKU Työnhaun lyhyt oppimäärä

TYÖNHAKU Työnhaun lyhyt oppimäärä TYÖNHAKU Työnhaun lyhyt oppimäärä Työnhaun aloittaminen Moni lähtee heti hakemaan töitä huomattuaan kiinnostavan työpaikkailmoituksen. Tavallaan se onkin juuri oikea tapa: usein hakijoita aletaan haastatella

Lisätiedot

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TAVOITTEET Annetaan tietoa ja valmiuksia työnhakuun liittyvistä taidoista ja menetelmistä, mukaan lukien simuloitu työhaastattelu. Työnhakuun liittyvien

Lisätiedot

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille TE-palvelut yrityksille ja työnantajille te-palvelut.fi Kun yrityksessä tarvitaan uutta, osaavaa työvoimaa tai näköpiirissä on uutta osaamista vaativa muutostilanne, kannattaa hyödyntää TE-palveluja. Olemme

Lisätiedot

Työnhaun haasteet uusia tapoja hakea työtä

Työnhaun haasteet uusia tapoja hakea työtä Työnhaun haasteet uusia tapoja hakea työtä Työelämän muutostuulet Työelämä muuttuu, oletko valmis? - Millainen tulevaisuus sinun kohdallasi on? Otatko vastaan sen mitä tulee vai voisitko mahdollisesti

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Työhakemus ja CV. Koulutussuunnittelija Niina Pitkänen Työelämäpalvelut HTKY002 Osaaminen ja työelämätietous 21.11.2014

Työhakemus ja CV. Koulutussuunnittelija Niina Pitkänen Työelämäpalvelut HTKY002 Osaaminen ja työelämätietous 21.11.2014 Työhakemus ja CV Koulutussuunnittelija Niina Pitkänen Työelämäpalvelut HTKY002 Osaaminen ja työelämätietous 21.11.2014 Työhakemus Osaaminen Luettavuus Lisäarvo Työkokemus Koulutus Erottuminen Motivaatio

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU ETUSIVU Kun tulet SOKU-järjestelmän (SOKU) etusivulle, näet listan avoimista työpaikoista. Yläpalkissa mustalla ympyröitynä on Kirjaudu-nappi Kun klikkaat sitä, pääset kirjautumissivulle.

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Työnhaun lähtökohtia. mitä osaat. mitä haluat. millä ehdoilla

Työnhaun lähtökohtia. mitä osaat. mitä haluat. millä ehdoilla Työnhaun lähtökohtia mitä osaat mitä haluat millä ehdoilla Työpaikat haussa.. Avoimet paikat julkinen haku Kaikki näkee, kaikki hakee Kilpailutilanne Hakemuksia paljon Avoimet paikat ei julkinen Tieto

Lisätiedot

Tätä ohjetta sovelletaan ennen alkaneisiin työsuhteisiin. Tampereen työllistämistuen myöntämisen edellytykset työnantajalle

Tätä ohjetta sovelletaan ennen alkaneisiin työsuhteisiin. Tampereen työllistämistuen myöntämisen edellytykset työnantajalle Tätä ohjetta sovelletaan ennen 1.10.2016 alkaneisiin työsuhteisiin. TAMPEREEN TYÖLLISTÄMISTUKI Tampereen työllistämistuen tavoitteena on edistää yksilöllisiä erityispalveluita tarvitsevien työnhakijoiden

Lisätiedot

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ke klo

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ke klo TAMPEREEN YLIOPISTO Kasvatustieteiden yksikkö Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen koulutus HARJOITTELU VUONNA 2013 Tiedotustilaisuus ke 21.11.2012 klo 12.30-13.30 Harjoittelu osana opintoja KM-tutkintoon

Lisätiedot

TYÖHAASTATTELU- OPAS

TYÖHAASTATTELU- OPAS TYÖHAASTATTELU- OPAS Työhaastattelu Työhaastattelu on työnhakijan ja rekrytoivan tahon vuorovaikutteinen kohtaaminen. Haastattelussa käydään yleensä läpi sekä työnhakijan persoonaan että ammattitaitoon

Lisätiedot

Hakijan opas englanninkieliseen liiketalouden perustutkintoon

Hakijan opas englanninkieliseen liiketalouden perustutkintoon Hakijan opas englanninkieliseen liiketalouden perustutkintoon 2017 Oulun seudun ammattiopisto OSAO Kaukovainion yksikkö, liiketalous Kotkantie 2 C, 90250 Oulu www.osao.fi Sisällys Pääsyvaatimukset... 2

Lisätiedot

Klicka här, skriv ev. Undertitel

Klicka här, skriv ev. Undertitel Klicka här, skriv ev. Undertitel Vanhempainraha on vanhemmille maksettava korvaus, jotta he voisivat töissä olon sijaan olla kotona lastensa kanssa. Tätä korvausta maksetaan yhteensä 480 päivältä lasta

Lisätiedot

Kohti duunia: työnhaun opas nuorille

Kohti duunia: työnhaun opas nuorille Kohti duunia: työnhaun opas nuorille Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto 1 2013 Uudenmaan TE-toimisto/ Marina Misukka Perusohjeita työnhakuun - Kaiken perusta on oma aktiivisuutesi. Kyse on Sinun työnhaustasi,

Lisätiedot

Urapalvelut. CHEM & ENG Susanna Saarinen, koordinaattori career-tech@aalto.fi. into.aalto.fi/careerweb

Urapalvelut. CHEM & ENG Susanna Saarinen, koordinaattori career-tech@aalto.fi. into.aalto.fi/careerweb Urapalvelut CHEM & ENG Susanna Saarinen, koordinaattori career-tech@aalto.fi into.aalto.fi/careerweb Mistä löydän vinkkejä työnhakuun? Kandiopiskelijan CV ja hakukirje Urapalvelut Apua työnhakuun - Aalto

Lisätiedot

Muistio MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN

Muistio MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN 14.12.2016 1 (5) MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN Työsopimuslaki muuttuu 1.1.2017 voimaantulevalla lailla seuraavasti: Määräaikainen työsopimus voidaan

Lisätiedot

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto 1 31.3.2015 Johdanto Tämä info on tarkoitettu tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanotuille työntekijöille

Lisätiedot

Työnhakijan TE-palvelut verkossa

Työnhakijan TE-palvelut verkossa 1.2017 Työnhakijan TE-palvelut verkossa Juuri silloin, kun sinulle parhaiten sopii OMA ASIOINTI te-palvelut.fi Oma asiointi -palvelu Asioi TE-toimiston kanssa verkossa henkilöasiakkaan Oma asiointi -palvelussa.

Lisätiedot

Minäkö maailmalle? Quoi? Mihin? Comment? Qué? Miten? Cómo? Was? πώς;

Minäkö maailmalle? Quoi? Mihin? Comment? Qué? Miten? Cómo? Was? πώς; Minäkö maailmalle? Quoi? Mihin? Comment? Qué? Miten? Cómo? Was? πώς; Keski-Suomen TE-toimiston EURES-palvelut 2013 EURES European Employment Services 850 EURES-neuvojaa 32 EU/ETA-maassa, Suomessa 33. Keski-Suomen

Lisätiedot

Mistä nuorille töitä? Palvelujohtaja Pirjo Juntunen

Mistä nuorille töitä? Palvelujohtaja Pirjo Juntunen Mistä nuorille töitä? Palvelujohtaja Pirjo Juntunen 1 10.3.2015 www.te-palvelut.fi (entinen mol.fi) www.te-palvelut.fi -verkkopalvelu on käytetyin, tunnetuin julkinen maksuton valtakunnallinen alueellinen

Lisätiedot

1 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto/EURES-palvelut/TS

1 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto/EURES-palvelut/TS 1 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto/EURES-palvelut/TS European Employment Services EUROOPPALAINEN TYÖNVÄLITYSPALVELU neuvoo työnhakijoita, jotka haluavat työskennellä ulkomailla ja työnantajia, jotka haluavat

Lisätiedot

muutos mahdollisuudeksi Uudelleensijoittumisella uusiin työtehtäviin

muutos mahdollisuudeksi Uudelleensijoittumisella uusiin työtehtäviin muutos mahdollisuudeksi Uudelleensijoittumisella uusiin työtehtäviin Uudelleensijoittuminen tarjoaa mahdollisuuden jatkaa valtion palveluksessa Alueellistamisen ja tuottavuuden parantamiseen tähtäävien

Lisätiedot

SOSIAALINEN MEDIA TYÖNHAUSSA

SOSIAALINEN MEDIA TYÖNHAUSSA SOSIAALINEN MEDIA TYÖNHAUSSA MMA-risteily 3.10.2015 Martti Kuusanmäki COO & FOUNDER martti@duunitori.fi 050 413 7667 kuusanmaki MARTTI KUUSANMÄKI COO & FOUNDER +358 50 413 7667 martti@duunitori.fi @kuusanmaki

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAISEN AVUN PALVELUSETELI

HENKILÖKOHTAISEN AVUN PALVELUSETELI HENKILÖKOHTAISEN AVUN PALVELUSETELI Mikä on palveluseteli? Palveluseteli on rahallinen avustus kunnalta. Palvelusetelillä voi ostaa palveluita, jotka kunnan kuuluu järjestää asukkailleen. Henkilökohtaisen

Lisätiedot

Työttömyys. Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi

Työttömyys. Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi Työttömyys Työttömyysajan tuet Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Työttömyysajan tuet 1 Kelan tuet työttömälle 2 Kun jäät työttömäksi 2 Työttömyyspäiväraha 2 Työmarkkinatuki 3 Työtulot ja työttömyysetuus sovitetaan

Lisätiedot

Rekrypolku. - Ohje rekrytointijärjestelmän käyttöön. Ohjeen sisältö. Rekrypolun ohje 1(12)

Rekrypolku. - Ohje rekrytointijärjestelmän käyttöön. Ohjeen sisältö. Rekrypolun ohje 1(12) Rekrypolun ohje 1(12) Rekrypolku - Ohje rekrytointijärjestelmän käyttöön Ohjeen sisältö 1 Rekisteröidy Rekrypolulle... 2 2 Henkilötiedot... 3 3 Oma hakijaprofiili... 4 4 Työpaikkailmoitukset... 9 Avoimet

Lisätiedot

YTK SuomiAreenalla: Työttömyyden tukemisesta työllisyyden tukemiseen

YTK SuomiAreenalla: Työttömyyden tukemisesta työllisyyden tukemiseen UUTISKIRJE lokakuu 2016 Kerro kaverille YTK TIETOA YTK:STA JÄSENPALVELUT ANSIOTURVAN ABC AJANKOHTAISTA YHTEYSTIEDOT Tässä kirjeessä: YTK SuomiAreenalla: Työttömyyden tukemisesta työllisyyden tukemiseen

Lisätiedot

Palkkatuen muutokset 2017

Palkkatuen muutokset 2017 Palkkatuen muutokset 2017 Timo Jalvanti Pirkanmaan TE-toimisto/Tukitiimi 1 Palkkatuen muutoksia vuoden 2017 alusta. Tuen hakeminen - Palkkatukihakemuksessa ei enää kysytä työsopimuslakiin viittaavia asioita

Lisätiedot

sijaisrekrytointi.tampere.fi SIJAISREKISTERIN OHJEET KÄYTTÄJÄLLE

sijaisrekrytointi.tampere.fi SIJAISREKISTERIN OHJEET KÄYTTÄJÄLLE sijaisrekrytointi.tampere.fi SIJAISREKISTERIN OHJEET KÄYTTÄJÄLLE SISÄLLYS 1. Rekisteröityminen 2. Kirjautuminen 3. Sijaisrekisterin välilehdet 4. Hakemuksen tekeminen 5. Haastatteluajan varaus 6. Kalenterin

Lisätiedot

Kotoutujan alkuhaastattelu ja palvelutarpeen arviointi kunnassa

Kotoutujan alkuhaastattelu ja palvelutarpeen arviointi kunnassa Henkilö- ja yhteystiedot Nimi Henkilötunnus Osoite Kansalaisuus ja äidinkieli (-kielet) Puhelin Sähköposti Siviilisääty Maahantulopäivä Muutto pvm. tähän kuntaan Lähimmän omaisen nimi ja yhteystieto Oleskeluluvan

Lisätiedot

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ti klo

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ti klo TAMPEREEN YLIOPISTO Kasvatustieteiden yksikkö Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen koulutus HARJOITTELU VUONNA 2016 Tiedotustilaisuus ti 1.12.2015 klo 13.00-14 (Virta 113) Harjoittelu osana opintoja KASELOHA

Lisätiedot

Henkilöstö ja koulutustiedustelu 2014

Henkilöstö ja koulutustiedustelu 2014 Henkilöstö ja koulutustiedustelu 2014 Kysely koskee yrityksen / organisaation henkilöstöä Suomessa 1 YRITYKSEN HENKILÖSTÖMÄÄRÄ JA ENNUSTE llmoittakaa yrityksenne palveluksessa olevan henkilöstön lukumäärä

Lisätiedot

Työnhakuvalmennus Löydä paikkasi auringossa

Työnhakuvalmennus Löydä paikkasi auringossa Työnhakuvalmennus Löydä paikkasi auringossa CV = ansioluettelo = resume Millainen on hyvä CV? 1. Mene heti asiaan - Panosta helppolukuisuuteen - Lukijan on löydettävä CV:stasi kymmenessä sekunnissa oleellisimmat

Lisätiedot

Oma asiointi palvelu

Oma asiointi palvelu Oma asiointi palvelu 1.1. 2017 1 Oma asiointi palvelu henkilöasiakkaan asioinnissa Päivityksiä tehty 1.1. 2017 ja seuraavat tulossa loppukeväästä 2017 Palvelussa henkilöasiakkaalle mm.: yhteystiedot, työttömyysturvatiedot,

Lisätiedot

Hallat ry 25.11.2015 Saara Paavola, Kehittämisasiantuntija

Hallat ry 25.11.2015 Saara Paavola, Kehittämisasiantuntija Hallat ry 25.11.2015 Saara Paavola, Kehittämisasiantuntija Miten päästä työhaastatteluun? Aseina hakemus, CV ja puhelin Näytä motivaatiosi! - Hakupapereissa: sanavalinnat, yleisvire tekstissä, käytä myönteisiä

Lisätiedot

Virkamiesvaihto Kansainvälistymismahdollisuuksia. valtiolla työskenteleville

Virkamiesvaihto Kansainvälistymismahdollisuuksia. valtiolla työskenteleville Virkamiesvaihto Kansainvälistymismahdollisuuksia valtiolla työskenteleville Virkamiesvaihdossa syvennetään maailmalla oman alan osaamista, kielitaitoa ja kansainvälisiä verkostoja. Vaihdossa hankitut tiedot,

Lisätiedot

Väärien alavalintojen vaikutukset työllistymiseen

Väärien alavalintojen vaikutukset työllistymiseen Muutamia esimerkkejä käytännön tilanteista TE-toimistossa: 1) valmistunut autonasentajaksi 31.5 ja haluaa muita töitä jo 3.6 (kun työtön ) 2) eronnut ammattioppilaitoksesta 2 kk:n opiskelun jälkeen ja

Lisätiedot

Tutkintojen tunnustaminen ja rinnastaminen

Tutkintojen tunnustaminen ja rinnastaminen Tutkintojen tunnustaminen ja rinnastaminen Opiskelupaikan hakijalle Suomessa ammatilliseen koulutukseen voi hakea peruskoulun tai lukion todistuksella Jos olet suorittanut koulutuksen ulkomailla, haet

Lisätiedot

Työttömyys Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi

Työttömyys Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi Työttömyys Lyhyesti ja selkeästi Sisällys 1 Kelan tuet työttömälle 2 Kun jäät työttömäksi 2 Työttömyyspäiväraha 2 Työmarkkinatuki 4 Maahanmuuttajan kotoutumistuki 5 Koulutusajan tuet työttömälle 6 Ikääntyvän

Lisätiedot

TIETOSUOJASELOSTE Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24 Rekisterinpitäjä Rekisterin nimi Henkilötietojen käsittelytarkoitus Rekisterin tietosisältö

TIETOSUOJASELOSTE Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24 Rekisterinpitäjä Rekisterin nimi Henkilötietojen käsittelytarkoitus Rekisterin tietosisältö TIETOSUOJASELOSTE Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24 Rekisterinpitäjä Valtiokonttori Sörnäisten rantatie 13 000054 VALTIOKONTTORI Rekisterin nimi Valtiolle.fi - Valtion rekrytointijärjestelmä Henkilötietojen

Lisätiedot

OSAAMISKARTOITUS 1 (7) Monialakoulutus Etelä-Pohjanmaa v. 2009-2011 hakeutumisen vaiheeseen

OSAAMISKARTOITUS 1 (7) Monialakoulutus Etelä-Pohjanmaa v. 2009-2011 hakeutumisen vaiheeseen 1. TYÖNHAKIJAN PERUSTIEDOT OSAAMISKARTOITUS 1 (7) Työnhakijan nimi Sosiaaliturvatunnus Lähiosoite Postinumero Sähköpostiosoite 2. AIKAISEMPI KOULUTUS Postitoimipaikka puh. gsm Pohjakoulutus, suoritusvuosi

Lisätiedot

Te-toimisto. työllistymisen tukimuodot

Te-toimisto. työllistymisen tukimuodot Te-toimisto työllistymisen tukimuodot Kirsi Elg Asiantuntija, Jyväskylän työvoiman palvelukeskus Keski-Suomen TE-toimisto Tuetun työllistymisen palvelulinja 1 Asiakkaalle hänen palvelutarpeensa mukaista

Lisätiedot

Osallistumislupahakemus ja ilmoittautuminen tilintarkastajatutkintoon

Osallistumislupahakemus ja ilmoittautuminen tilintarkastajatutkintoon Hakemusta voi tarvittaessa täydentää erillisillä liitteillä Haen osallistumislupaa (Ohje 1) HT-tutkintoon KHT- tutkintoon JHT- tutkintoon Ilmoittaudun tutkintokokeeseen HT-tutkinto KHT-tutkinto JHT-tutkinto

Lisätiedot

2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja paina Lähetä varmistusviesti -painiketta.

2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja paina Lähetä varmistusviesti -painiketta. OHJE KÄYTTÄJÄTUNNUKSEN TEKEMISESTÄ WILMAAN Ennen kuin pääset ilmoittamaan lapsesi kouluun, tulee sinun tehdä käyttäjätunnukset wilmaan. Jos esiopetuksessa olevan lapsesi päiväkodissa on otettu wilma käyttöön,

Lisätiedot

Tietoa kesätyönhausta

Tietoa kesätyönhausta Tietoa kesätyönhausta Urapalveluiden kesätyöinfot tammikuu 2012 suunnittelija Eric Carver / Leena Itkonen Urapalvelut/ Eric Carver www.helsinki.fi/yliopisto 27.1.2012 1 Aiheet: 1.Kesätyönhaun sykli 2.Urataidot

Lisätiedot

Aluksi kysymme perustietoja vastaajasta. Varsinaiset vapaa-ajanasumiseen ja kunnan kehittämiseen liittyvät kysymykset löytyvät myöhemmistä osiosta

Aluksi kysymme perustietoja vastaajasta. Varsinaiset vapaa-ajanasumiseen ja kunnan kehittämiseen liittyvät kysymykset löytyvät myöhemmistä osiosta Kysely Vaalan vapaa-ajanasukkaille Hyvä Vaalan vapaa-ajanasukas! Tervetuloa vastaamaan Vaalan kunnan vapaa-ajanasukkaille suunnattuun kyselyyn. Vaala haluaa saada vapaa-ajanasukkaansa viihtymään paikkakunnalla

Lisätiedot

Työnhaku 2.0. #viestikoulu. 11.2.2016 Sanna Saarikangas

Työnhaku 2.0. #viestikoulu. 11.2.2016 Sanna Saarikangas Työnhaku 2.0 A s i a n t u n t i j a b r ä n d i v e r k o s s a, t y ö n h a k u s o m e s s a j a v i s u a a l i n e n C V 11.2.2016 Sanna Saarikangas Mitä? Ohjelmassa Miten ja miksi työnhaku on muuttunut

Lisätiedot

Työn kaari kuntoon. Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä

Työn kaari kuntoon. Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä Työn kaari kuntoon Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä 2 Keva tukee työssä jatkamista työkyvyn heikentyessä Jos sinulla on sairaus, jonka vuoksi työkykysi on uhattuna, Kevan tukema ammatillinen

Lisätiedot

+ + Syntymäpaikkakunta. Siviilisääty Naimisissa Naimaton Eronnut Leski Avoliitto OLE_TY5_130415PP +

+ + Syntymäpaikkakunta. Siviilisääty Naimisissa Naimaton Eronnut Leski Avoliitto OLE_TY5_130415PP + OLE_TY5 1 *1155501* OLESKELULUPAHAKEMUS TYÖNTEON PERUSTEELLA Tämä lomake on tarkoitettu sinulle, jos olet tulossa työskentelemään Suomeen suomalaisen tai Suomessa toimivan työnantajan palvelukseen ja olet

Lisätiedot

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ke klo

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ke klo TAMPEREEN YLIOPISTO Kasvatustieteiden yksikkö Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen koulutus HARJOITTELU VUONNA 2017 Tiedotustilaisuus ke 23.11.2016 klo 10.00-11 (Virta 114) Harjoittelu osana opintoja KASELOHA

Lisätiedot

Työllistämisvelvoite. Eija Ahava Toimisto Otsikko

Työllistämisvelvoite. Eija Ahava Toimisto Otsikko Työllistämisvelvoite Eija Ahava 26.1.2017 1 Työllistämisvelvoitteen piiriin kuuluminen JTYPL 11 luku 1 Kunnan työllistämisvelvoitteen piiriin kuuluu vuonna 1950 tai sen jälkeen syntynyt henkilö, joka on

Lisätiedot

Tampereen työllistämistuen myöntämisen edellytykset työnantajalle

Tampereen työllistämistuen myöntämisen edellytykset työnantajalle TAMPEREEN TYÖLLISTÄMISTUKI Tampereen työllistämistuen tavoitteena on edistää yksilöllisiä erityispalveluita tarvitsevien työnhakijoiden työllistymistä, parantaa tamperelaisten välityömarkkinoiden toimivuutta

Lisätiedot

10 vinkkiä kesätöiden hakuun

10 vinkkiä kesätöiden hakuun 10 vinkkiä kesätöiden hakuun Töihin kesäksi? Lue tästä parhaat vinkit kesätöiden hakuun. 1. Aloita nyt, ja jatka tarvittaessa aina heinäkuuhun saakka Suuret yritykset tekevät päätöksensä kesätyöpaikkojen

Lisätiedot

Myynnin ja markkinoinnin kehittäminen, Turku 2016

Myynnin ja markkinoinnin kehittäminen, Turku 2016 Myynnin ja markkinoinnin kehittäminen, Turku 2016 Koulutusten toteuttajat Tilaaja: Varsinais-Suomen ELY-keskus Valvoja: Varsinais-Suomen TE-toimisto Koulutuksen järjestäjä: Primetieto Oy Hakijat: Varsinaissuomalaiset

Lisätiedot

LinkedIn. Ammatillista profiilia rakentamassa

LinkedIn. Ammatillista profiilia rakentamassa LinkedIn Ammatillista profiilia rakentamassa Henri Annila & Leena Itkonen Ympäristöasiantuntijoiden keskusliitto ja Helsingin yliopiston urapalvelut yhteistyössä www.linkedin.com/in/annila sekä www.linkedin.com/in/leenaitkonen

Lisätiedot

Ulkomailla hankitun sosiaaliohjaajakelpoisuuden tunnustaminen Suomessa

Ulkomailla hankitun sosiaaliohjaajakelpoisuuden tunnustaminen Suomessa Ulkomailla hankitun sosiaaliohjaajakelpoisuuden tunnustaminen Suomessa 18.1.2012 Yleistä tutkintojen tunnustamisesta Koulutus, tutkinnot ja ammattien sääntely vahvasti kansallisia Tunnustaminen jaetaan

Lisätiedot

Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja

Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja 050 434 0928 Markku.haurinen@jns.fi Yrityskansio sisältö Työllisyyden kuntakokeilu Koulutus- ja työhönvalmennus Työkokeilu Palkkatuki Esimerkkilaskelmat palkkatuesta

Lisätiedot

PINS MasterCard -koulutusmateriaali. Vain myyjän käyttöön

PINS MasterCard -koulutusmateriaali. Vain myyjän käyttöön PINS MasterCard -koulutusmateriaali Vain myyjän käyttöön 2 PINS MasterCard PINS-ohjelman lippulaiva! Pinssejä kahdesti, kun asiakas maksaa PINS MasterCard -kortilla! PINS-kumppanin myöntämät pinssit Lisäksi

Lisätiedot

TEK Työttömyystutkimus 2013-2014

TEK Työttömyystutkimus 2013-2014 TEK Työttömyystutkimus 2013-2014 Perustuloksia Arttu Piri Mitä ja miksi? Tutkimuksen fokusalueita: - Työttämien tekkiläisten demografiset taustat - Irtisanomispaketit: - yleisyys ja sisältö - Oman työnhakuosaamisen

Lisätiedot

TYÖTTÖMIEN NUORTEN ÄÄNI

TYÖTTÖMIEN NUORTEN ÄÄNI TYÖTTÖMIEN NUORTEN ÄÄNI TUTKIMUKSEN TAVOITTEET Tutkimuksen tavoi.eet ja toteutus Tutkimuksen tavoite Tutkimuksessa selvitesin nuorten työnömien työnömyyden ja työssä olemisen kestoa, ajatuksia työllistymisen

Lisätiedot

REKRYTOINNIN TRENDIT & TILA

REKRYTOINNIN TRENDIT & TILA REKRYTOINNIN TRENDIT & TILA Kansallinen Rekrytointitutkimus 2015 MMA-risteily 3.10.2015 Martti Kuusanmäki COO & FOUNDER martti@duunitori.fi 050 413 7667 kuusanmaki MARTTI KUUSANMÄKI COO & FOUNDER +358

Lisätiedot

FAQ, Rekrytointimoduuli

FAQ, Rekrytointimoduuli 1 FAQ, SISÄLTÖ FAQ, Rekrytointimoduuli... 2 Miten rekrytointipohjat löytyvät?... 2 Miksi rekrytointilistauksessa eivät näy kaikki rekrytoinnit tai juuri luomani uusi rekrytointi?... 2 Miten voin muokata

Lisätiedot

Lapin innovaatioassistentti -valmennuskokonaisuus (kevät 2017)

Lapin innovaatioassistentti -valmennuskokonaisuus (kevät 2017) Lapin innovaatioassistentti -valmennuskokonaisuus (kevät 2017) Lapin innovaatioassistentti -valmennuksen tiedot: Valmennuksen osiot: Hakijasta tekijäksi -valmennus ja Innoassari-valmennus Valmennuksen

Lisätiedot

Pikaopas Maksatushakemus

Pikaopas Maksatushakemus Pikaopas Maksatushakemus Versio 2016-11-16 Pikaopas Maksatushakemus Johtava tuensaaja laatii maksatushakemuksen sähköisessä Min ansökan-palvelussa. Ennen aloittamista Täyttääksesi maksatushakemuksen tarvitset:

Lisätiedot

OPAL: Laatuvertailun tulokset

OPAL: Laatuvertailun tulokset 1 / 6 5.4.2016 10:14 OPAL: Laatuvertailun tulokset Takaisin Koulutuksia Opiskelijoita Kansallinen, ESR, Ammatillinen, Nonstop, Rintamakoulutus, , Päättymispäivämäärä 01.01.2015 jälkeen, Päättymispäivämäärä

Lisätiedot

Aditro Recruit 9.2. Ulkoisen hakijan käyttöohje

Aditro Recruit 9.2. Ulkoisen hakijan käyttöohje Aditro Recruit 9.0.5 9.2 31.5.2016 Aditro Recruit 9.2. Ulkoisen hakijan käyttöohje Aditro Recruit 9.0.5 9.2 31.5.2016 Sisällys 1. Kirjautuminen Palveluun... 1 1.1. Käyttäjätilin lukkiutuminen... 2 2. Käyttäjätilin

Lisätiedot

Mikä on CV? Mitkä ovat tärkeimmät asiakirjat työpaikkaa hakiessa? Vastaus: CV on ansioluettelo. Vastaus: ansioluettelo työhakemus

Mikä on CV? Mitkä ovat tärkeimmät asiakirjat työpaikkaa hakiessa? Vastaus: CV on ansioluettelo. Vastaus: ansioluettelo työhakemus Mikä on CV? CV on ansioluettelo. Se on tiivistelmä eli luettelo, jossa on tiedot aikaisemmista työpaikoistasi, koulutuksestasi ja omasta osaamisestasi Mitkä ovat tärkeimmät asiakirjat työpaikkaa hakiessa?

Lisätiedot

työpaikka oppisopmuskoulutus koulutus Ammatti tutkinto yrittäjä

työpaikka oppisopmuskoulutus koulutus Ammatti tutkinto yrittäjä työpaikka oppisopmuskoulutus koulutus Ammatti tutkinto yrittäjä Hanki tutkinto tai kehitä osaamistasi! OPISKELE AMMATTI OPPISOPIMUKSELLA. Oppisopimuskoulutus on työsuhteeseen tai yrittäjyyteen perustuvaa

Lisätiedot

Nuorten Oppisopimuskoulutus

Nuorten Oppisopimuskoulutus Nuorten Oppisopimuskoulutus Oppisopimuksella tarkoitetaan työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä harjoitettavia ammatillisia opintoja, joita täydennetään tietopuolisilla opinnoilla. Työ + koulu

Lisätiedot

Johdanto. Viittomakieli. Tiedon tuottaminen viittomakielellä. Kääntäminen ja materiaalit. Video kriteerejä ja ratkaisuja. Tilaaminen ja neuvonta

Johdanto. Viittomakieli. Tiedon tuottaminen viittomakielellä. Kääntäminen ja materiaalit. Video kriteerejä ja ratkaisuja. Tilaaminen ja neuvonta SISÄLLYS Johdanto Viittomakieli Tiedon tuottaminen viittomakielellä Kääntäminen ja materiaalit Video kriteerejä ja ratkaisuja Tilaaminen ja neuvonta Johdanto Tämän käsikirjan tarkoituksena on opastaa,

Lisätiedot

18.02.2015 Tina Sundqvist. 1 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto/EURES-palvelut/TS

18.02.2015 Tina Sundqvist. 1 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto/EURES-palvelut/TS 18.02.2015 Tina Sundqvist 1 European Employment Services EUROOPPALAINEN TYÖNVÄLITYSPALVELU neuvoo työnhakijoita, jotka haluavat työskennellä ulkomailla ja työnantajia, jotka haluavat rekrytoida ulkomaisen

Lisätiedot

Aktivointikorvaus [Aktivitetsersättning] takuukorvauksena [garantiersättning] [ i form av garantiersättning]

Aktivointikorvaus [Aktivitetsersättning] takuukorvauksena [garantiersättning] [ i form av garantiersättning] Tietoa Vakuutuskassalta 1/1 2010 Aktivointikorvaus [Aktivitetsersättning] takuukorvauksena [garantiersättning] [ i form av garantiersättning] Takuukorvauksena maksettava aktivointikorvaus takaa sinulle

Lisätiedot

Vinkkejä työnhakuun ympäristöasiantuntijoille

Vinkkejä työnhakuun ympäristöasiantuntijoille Vinkkejä työnhakuun ympäristöasiantuntijoille Henri Immonen Opiskelijatoiminnan koordinaattori Ympärisöasiantuntijoiden keskusliitto YKL ry Opiskelijat@ykl.fi Aineiston käytöstä Näitä ansioluetteloita

Lisätiedot

Tea Widgrén Kouluttaja

Tea Widgrén Kouluttaja Itsensä brändäys työnhaussa Tea Widgrén Kouluttaja Spring House Oy Temppu ja miten se tehdään? Millä tavalla sinä erottaudut? Omat vahvuuteni -> mistä ja mitä? Mitä merkitystä on harrastuksilla? Sosiaaliset

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

Ulkomailla työskentelevän hoitooikeus Suvi Lummila, Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus

Ulkomailla työskentelevän hoitooikeus Suvi Lummila, Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Ulkomailla työskentelevän hoitooikeus 25.8.2016 Suvi Lummila, Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Sisältö 1. Yleistä hoito-oikeuksista Suomessa 2. Työskentely EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä ja hoitooikeus

Lisätiedot

Oppisopimuksella ammattiin

Oppisopimuksella ammattiin Oppisopimuksella ammattiin Video: oppisopimuskoulutus: Puualan perustutkinto https://www.youtube.com/watch?v=pvxiyx zaivm Oppisopimus on Työssä oppimista, jota täydennetään opiskelulla oppilaitoksessa

Lisätiedot

Miksi tiedottaa (median kautta)?

Miksi tiedottaa (median kautta)? Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Miksi tiedottaa (median kautta)? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

Vastausten määrä: 68 Tulostettu :23:50

Vastausten määrä: 68 Tulostettu :23:50 Vastausten määrä: 68 Tulostettu 7.5.2010 14:23:50 Poiminta 1.1 Minkä erikoiskirjaston / tutkimuslaitoksen palveluja arvioit (valitse yksi vaihtoehto) = 12 (Museoviraston kirjasto) 1.1 Minkä erikoiskirjaston

Lisätiedot

1/6. Erikoissosiaalityöntekijän koulutus Hyvinvointipalveluiden erikoisalan hakulomake 2011

1/6. Erikoissosiaalityöntekijän koulutus Hyvinvointipalveluiden erikoisalan hakulomake 2011 1/6 Täytä hakulomake tietokoneella (lomakkeen saa sähköisesti osoitteesta: www.sosnet.fi) tai selvällä käsialalla. Valintaprosessin helpottamiseksi toivomme, ettet niittaa papereita yhteen, vaan käytät

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 36/2010 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Päätös nro 37/2012 8.6.2012 Asia Korvausvaatimus Korvausvaatimuksen tekijä A, vahtimestari Virasto Korkeakoulu Korvausvaatimus Korkeakoulu on

Lisätiedot

Kunnan päätöksistä voi valittaa

Kunnan päätöksistä voi valittaa Kunnan päätöksistä voi valittaa Omaishoidon tuesta tai omaishoitoa tukevista palveluista päättää oma kotikuntasi. Jos olet tyytymätön kunnan päätöksiin, voit tehdä niistä valituksen. Apua valituksen tekoon

Lisätiedot

Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO

Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki 15.9.2016 Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Miksi tiedottaa? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

+ + Syntymäpaikkakunta. Siviilisääty Naimisissa Naimaton Eronnut Leski Avoliitto

+ + Syntymäpaikkakunta. Siviilisääty Naimisissa Naimaton Eronnut Leski Avoliitto OLE_TY3 1 *1159901* OLESKELULUPAHAKEMUS TYÖHARJOITTELUN PERUSTEELLA Tämä oleskelulupahakemuslomake on tarkoitettu sinulle, joka olet tulossa Suomeen työtä tai työharjoittelua varten, joka sisältyy valtioiden

Lisätiedot

Osaamisen viestintä työnhaussa

Osaamisen viestintä työnhaussa Osaamisen viestintä työnhaussa - kun harjoittelu, osa-aikatyön haku tai valmistuminen häämöttää 26.11.2013 klo 16.15-18 Pinni B1100 Tampereen yliopisto, opintopalvelut, ura- ja rekrytointipalvelut Reeta

Lisätiedot

Käyttöohje Social News

Käyttöohje Social News Käyttöohje Social News 1.1. painos FI Social News Vapauta sisäinen uutistoimittajasi ja raportoi lähiseutusi kiinnostavat tapahtumat suurelle yleisölle ammattimediakumppaneiden kautta. Lataa ja asenna

Lisätiedot

Infotilaisuus Koskela Helena

Infotilaisuus Koskela Helena Infotilaisuus 26.01.2017 1 26.01.2017 Koskela Helena Työnhakijan haastattelut työttömän työnhakijan haastattelu tulee järjestää työttömyyden jatkuttua yhdenjaksoisesti kolmen kuukauden ajan ja sen jälkeen

Lisätiedot

OPISKELIJAVAIHTOON HAKU, opiskelijat

OPISKELIJAVAIHTOON HAKU, opiskelijat OPISKELIJAVAIHTOON HAKU, opiskelijat ASIO OHJEET Ohjeen sisällys 1. Hakemuksen sijainti... 1 2. Hakemuksen täyttäminen...1 3. Hakemuksen lähettäminen... 4 4. Hakemuksen käsittely ja päätös... 4 4.1 Hakemuksen

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ 12.6.2012 Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltamisala 1 2 Kokouspalkkiot 1 3 Samana päivänä pidetyt kokoukset 1 4 Vuosipalkkiot

Lisätiedot

Omnian oppisopimustoimisto järjestää työpaikkakouluttajille ilmaista koulutusta, joka tukee työpaikalla tapahtuvaa opiskelijan ohjausta.

Omnian oppisopimustoimisto järjestää työpaikkakouluttajille ilmaista koulutusta, joka tukee työpaikalla tapahtuvaa opiskelijan ohjausta. Yleistä oppisopimuksesta Oppisopimustoimisto laatii virallisen oppisopimuksen yhdessä työnantajan ja opiskelijan kanssa. Oppisopimus on juridisesti pätevä määräaikainen työsopimus, jossa noudatetaan normaaleja

Lisätiedot

Sisäministeriön asetus

Sisäministeriön asetus Sisäministeriön asetus Maahanmuuttoviraston suoritteiden maksullisuudesta Sisäministeriön päätöksen mukaisesti säädetään valtion maksuperustelain (150/1992) 8 :n nojalla, sellaisena kuin se on laissa 348/1994:

Lisätiedot

Toimialakohtaiset työnantajakäynnit. työmarkkinavalmiuksiaan parantavien työnhakijoiden tueksi

Toimialakohtaiset työnantajakäynnit. työmarkkinavalmiuksiaan parantavien työnhakijoiden tueksi Toimialakohtaiset työnantajakäynnit työmarkkinavalmiuksiaan parantavien työnhakijoiden tueksi Toimialakohtaisten työnantajakäyntien opas julkaistu 6/2011 1 Sisältö Toimialakohtaisten työnantajakäyntien

Lisätiedot

Ympäristötieteistä valmistuneiden maistereiden työllistyminen - selvitys keväällä Laura Koskinen

Ympäristötieteistä valmistuneiden maistereiden työllistyminen - selvitys keväällä Laura Koskinen Ympäristötieteistä 2000-2005 valmistuneiden maistereiden työllistyminen - selvitys keväällä 2006 Laura Koskinen Kysymykset 1-4 1. Oletko ollut valmistumisesi jälkeen ympäristönsuojelutieteen/ympäristöbiologian

Lisätiedot

Näin täytät sähköisen hakemuksen

Näin täytät sähköisen hakemuksen Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Hakemukseen ei voi liittää liitteitä,

Lisätiedot

Työnhaun askeleet. työnhakuopas huonokuuloisille nuorille

Työnhaun askeleet. työnhakuopas huonokuuloisille nuorille Työnhaun askeleet työnhakuopas huonokuuloisille nuorille JOHDANTO Ammatinvalinta voi tuntua jännittävältä ja vaikealta. Millaista työtä haluan tehdä? Millaisessa työssä olisin hyvä? Kysymyksiin voi olla

Lisätiedot