Tervetuloa työnvälitykseen!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tervetuloa työnvälitykseen!"

Transkriptio

1 Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Finska Tervetuloa työnvälitykseen! Information till dig som är arbetssökande Tietoa työnhakijalle Työnvälitys palvelee kaikkia työnhakijoita ja uusia työntekijöitä rekrytoivia työnantajia. Tässä esitteessä kerromme, miten voimme auttaa sinua työnhaussa ja miten voit itse parantaa mahdollisuuksiasi työpaikan saamiseen. Verkkosivuilta arbetsformedlingen.se saa lisätietoa. Voit aina soittaa asiakaspalveluumme tai käydä lähimmässä työnvälitystoimistossa. Annamme sinulle tarvitsemaasi tukea yksilölliset tarpeesi huomioiden. On kuitenkin hyvä muistaa, että oma aktiivisuus on tärkeintä. Mitä enemmän aikaa käytät työnhakuun, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on saada itsellesi sopivaa työtä. Työnvälitykseen ei ilmoiteta kaikkia avoimia työpaikkoja, joten sinun kannattaa hakea työtä monen eri kanavan, esimerkiksi toisten verkkosivustojen, ystävien ja tuttavien, välityksellä. Kaikki palvelumme ovat maksuttomia.

2 Tietoa Työnvälityksestä Avun tarve työnhakijoiden keskuudessa vaihtelee. Toiset hakevat työtä itsenäisesti, ja me toimimme taustatukena. Toisia on autettava enemmän ennen kuin he voivat hakeutua työmarkkinoille. Kun otat yhteyttä työnvälitykseen, saat aina keskustella työnvälittäjän kanssa, joka tukee ja auttaa sinua. Sovitte yhdessä siitä, mitä sinun tarvitsee tehdä löytääksesi työpaikan mahdollisimman pian. Hae työtä verkkosivustoltamme Platsbanken-työpaikkapankin välityksellä voit hakea työtä ja tilata työpaikkailmoituksia. Sieltä löydät suuren osan kaikista avoimista työpaikoista. Työpaikkapankki löytyy verkkosivustoltamme ja jos sinulla on älypuhelin, voit ladata sen sovelluksen omaan matkapuhelimeesi. Muista, että työpaikkoja voi myös hakea toisten verkkosivustojen kautta. Näiden linkit saat verkkosivustolta arbetsformedlingen.se. Ammatti ja tulevaisuus otsikon alta löydät Ammatit aakkosjärjestyksessä (A-Ö) ja Ammattiluotsin, joka sisältää tietoa useimmista ammateista, niihin vaadittavasta pätevyydestä ja kunkin ammatin tulevaisuuden näkymistä. Löydät myös koulutustietoa ja soveltuvuustestejä, jotka voivat antaa ammatinvalintaan liittyviä virikkeitä. Täältä saa myös tietoa työnvälityksen aktiviteeteista ja informaatiotilaisuuksista. Cv ja hakemus-osiosta saat vinkkejä cv:n ja henkilökohtaisten kirjeiden laatimisessa. Siellä voi myös katsella työnhakuun liittyviä videoita ja saada monenlaista hyödyllistä tietoa ennen työhaastattelua. Tämän asiakirjan viimeisillä sivuilla saat esimerkit cv:stä ja henkilökohtaisesta kirjeestä. Tapaa työnantajia Järjestämme rekrytointitilaisuuksia, joissa saat tavata työntekijöitä tarvitsevia työnantajia. Kun menet rekrytointitilaisuuteen, sinun kannattaa ottaa mukaasi cv:si, ota siitä mielellään useampia kopioita, jotka voit antaa kiinnostuneille työnantajille. Verkkosivustolla arbetsformedlingen.se on luettelo kaikista ajankohtaisista rekrytointitilaisuuksista. Lue työpaikkailmoitukset Platsjournalen-lehdestä Platsjournalen on lehti, jossa on työpaikkailmoituksia työnhakijoille. Lehdessä annetaan myös vinkkejä uutta työtä harkitseville. Saat myös virikkeitä ja ideoita, joista on hyötyä työnhaussa. Lehti ei maksa mitään ja sen saa työnvälitystoimistoista, kirjastoista, suuremmilta juna-asemilta, joiltakin lentoasemilta sekä korkeakouluista ja yliopistoista eri puolilta maata. Jos haluat, että lehti lähetetään sinulle postitse, voit tilata sen. Tilaaminen ei maksa mitään. Verkkosivustolla arbetsformedlingen.se voit lukea Platsjournalen-lehden sähköisessä muodossa.

3 Työskentele ulkomailla Jos haet työtä Euroopasta, voit saada meiltä tietoa siitä, miten onnistut työnhaussa parhaiten. Meillä on työnvälittäjiä, jotka ovat erikoistuneet työpaikan hakuun Euroopan eri maissa. Järjestämme rekrytointipäiviä ja työmessuja, jolloin saat tavata työnantajia, jotka rekrytoivat työntekijöitä erilaisiin työtehtäviin ulkomailla. Löydät kaikki julkisille eurooppalaisille työnvälityksille tehdyt työpaikkailmoitukset työnvälityksen työpaikkapankista. Tarjoamme kaikille työnhakijoille työnvälittäjiemme tukea, vinkkejä ja neuvontaa tietoa työnhausta apua cv:n laatimisessa ja työhaastatteluihin valmistautumisessa kaikkien työnvälityksentyöpaikkapankin avoimien työpaikkojen saatavuuden ehdotuksia avoimista työpaikoista rekrytointitapaamisia työnantajien kanssa tietoa ammateista ja opinnoista ajankohtaista työmarkkinatietoa oman yritykseen perustamiseen liittyvää tietoa

4 Kun tarvitset erityistä apua Joskus työpaikan haussa tarvitaan erityistä apua. Jotkut tarvitsevat sitä jo alusta alkaen, jotkut vasta jonkin ajan kuluttua. Sovit yhdessä työnvälittäjäsi kanssa siitä, mikä tuki soveltuu sinulle parhaiten saadaksesi työpaikan mahdollisimman pian. Voimme auttaa sinulla monella eri tavalla. Lue verkkosivuiltamme tarkempaa tietoa kaikista tukitoimista, ohjelmista ja työnantajalle maksettavasta työllistämistuesta. Vaikeasti työllistyvä Joskus uuden työpaikan saa parhaiten työpaikkaharjoittelun tai työmarkkinakoulutuksen avulla tai perustamalla oman yrityksellä. Jos työnvälittäjäsi katsoo, että tuesta on sinulle hyötyä, keskustelette siitä yhdessä. Jos olet ollut pitkäaikaisesti työmarkkinoiden ulkopuolella, voit kuulua työ- ja kehitystakuun piiriin ja saada erilaisia juuri sinulle sovellettuja aktiviteetteja. Aktiviteettien tarkoituksena on auttaa sinua saamaan työpaikka mahdollisimman pian vuotiaat, jotka eivät kolmen kuukauden kuluessa ole saaneet työtä, voivat nuorten työtakuun puitteissa saada ammatinvalinnanohjausta, työharjoittelua ja koulutusta. Nuori, jolla ei ole ammattikokemusta Alle 25-vuotiaat nuoret voivat saada työnantajalta ammattiin perehdyttävää opastusta tai koulutusta samalla, kun he saavat palkkaa. Tällaisesta työsuhteesta käytetään nimitystä ammattiin perehdyttävä työsopimus. Vajaakuntoinen Voit saada tukea työnvälittäjältäsi, jos sinulla on jokin sairaus tai vamma, joka vaikuttaa työkykyysi. Työelämään suuntautuvan kuntoutuksen asiantuntijamme voivat myös tukea sinua työkykyä rajoittavien tekijöiden poistamiseksi ennen työsuhteen alkamista. Lähtökohtanamme ovat aina omaamasi tiedot, taidot ja kokemukset, ja voimme helpottaa työntekoasi monella tavalla. Kyse voi olla työpaikkajärjestelyistä, henkilökohtaisesta tuesta tai työnantajallesi maksettavasta taloudellisesta korvauksesta. Uusi maahanmuuttaja Jos olet vastikään Ruotsiin saapunut maahanmuuttaja, voit saada erilaisia tukitoimia ja osallistua erilaisiin ohjelmiin. Voit myös saada osallistua erityisiin aktiviteetteihin oppiaksesi ruotsin kielen mahdollisimman nopeasti, saadaksesi työpaikan ja voidaksesi elättää itsesi. Sovit työnvälittäjäsi kanssa sinulle parhaiten soveltuvista aktiviteeteista.

5 Työnantajasi voi saada korvausta Työnantajat voivat saada taloudellista korvausta ottaessaan palvelukseensa työntekijöitä, joiden on vaikeaa saada työtä. Tätä käytäntöä sovelletaan ensisijaisesti nuoriin, joilla ei ole työkokemusta, pitkäaikaistyöttömiin, uusiin maahanmuuttajiin ja työntekijöihin, joilla on jokin työkykyyn vaikuttava toiminnanvajavuus. Erityinen työllistämistuki pitkäaikaistyöttömälle Jos olet ollut työttömänä pitkäaikaisesti ja osallistut työ- ja kehitystakuun mukaisiin toimenpiteisiin, voi sinut palvelukseensa ottava työnantaja saada taloudellista tukea, ns. erityistä työllistämistukea. Tuen tarkoituksena on helpottaa vaikeasti työllistyvien työpaikan saantia. Työnantajasi voi saada korvausta enintään kahdentoista kuukauden ajalta. Kotoutustyötä uudelle maahanmuuttajalle Jos olet uusi maahanmuuttaja ja sinulla on oleskelulupa, työnantajasi voi sinut palvelukseen ottaessaan saada taloudellista tukea, josta käytetään nimitystä erityinen työllistämistuki kotoutustyön avulla. Opiskelet työsi ohessa ruotsia siirtolaisille (sfi). Näin saat sekä työkokemusta että referenssejä, joista sinulle on hyötyä tulevaisuudessa. Uusialkutyötä työelämään palaavalle Jos olet ollut pidemmän aikaa työttömänä tai olet uusi maahanmuuttaja, työnantajasi voi saada taloudellista tukea, josta käytetään nimitystä uusialkutyö tai erityinen uusialkutyö. Työnantaja saa tavallisesti korvausta yhtä pitkältä ajanjaksolta kuin olet ollut työttömänä, mutta ajalle on kuitenkin määrätyt enimmäisrajat. Uuden maahanmuuttajan työnantaja voi saada korvausta maahanmuuttajan kolmen ensimmäisen Ruotsissa asumisvuoden ajan. Tuki vajaakuntoiselle Jos työkykysi on alentunut toiminnanvajavuuden vuoksi, työnantajasi voi saada taloudellista korvausta sen mukaan millainen toiminnanvajavuus sinulla on ja missä tarvitset erityistä apua. Kyse voi olla esimerkiksi palkka-avustuksesta ja tuesta apuvälineisiin työpaikalla. Ammattiin perehdyttävää työtä nuorelle joka haluaa työn avulla saada ammattialan kokemusta Jos olet alle 25-vuotias eikä sinulla ole ammattikokemusta, voi työnantajasi saada taloudellista korvausta samalla kun kartutat ammattitaitojasi. Tästä käytetään nimitystä ammattiin perehdyttävä työ. Voit myös saada tällaista työtä, jos olet ollut työttömänä vähintään kolme kuukautta. Koulutuksen tai opastuksen osuuden tulee olla vähintään 15 prosenttia työajasta. Työsuhteen tulee kestää vähintään kuusi kuukautta ja työnantaja voi saada korvausta enintään 12 kuukaudelta. Saadakseen korvausta työnantajien työehtosopimuksessa täytyy olla sovittu ammattiin perehdyttämisen työehdoista.

6 Näin pääset alkuun Voit ottaa yhteyttä meihin monella eri tavalla. Haluat ehkä ensin tutustua verkkosivustoomme ja saada lisätietoa. Voit myös soittaa suoraan työnvälittäjälle ja keskustella hänen kanssaan. Voit myös käydä jossakin työnvälitystoimistossamme. Valitse sinulle sopivin vaihtoehto. Jos haluat hakea työttömyyskorvausta tai osallistua johonkin ohjelmaamme, sinun täytyy rekisteröityä työnhakijaksi työnvälitystoimistoon. Rekisteröityminen Luot ensin oman tilin Oma sivu-osiossa [Min sida] verkkosivuilla arbetsformedlingen.se. Kirjoita sitten omat tietosi ja mitä olet tehnyt aikaisemmin. Voit tehdä tämän joko kotonasi tai työnvälityksen tietokoneilla. Tämän jälkeen sinun täytyy käydä työnvälitystoimistossa 14 päivän kuluessa tavataksesi työnvälittäjän, joka kirjaa sinut asiakkaaksi. Vasta tällöin sinut katsotaan työnvälityksen työnhakijaksi. Työnvälittäjä arvioi sitten työnsaantimahdollisuutesi ja tarvitsetko tukea jo alusta alkaen. Lisätuki voi merkitä tiiviimpää yhteyttä työnvälittäjääsi ja ehkä myös eri ohjelmiimme osallistumista, esimerkiksi työharjoittelua työnantajan toimitiloissa tai työmarkkinakoulutusta. On tärkeää, että meillä on aina ajankohtaiset tiedot sinusta järjestelmissämme. Siksi sinun tulee päivittää ansioluettelosi heti, kun saat uuden kokemuksen, joka parantaa työllistymismahdollisuuksiasi. Tällöin meidän on helpompi auttaa sopivan työn löytämisessä. Kun rekisteröidyt työnhakijaksi, sinun tulee ottaa mukaasi henkilöllisyystodistuksesi sekä työ- ja koulutodistukset, joista näemme, mitä töitä olet tehnyt ja mitä olet opiskellut. Toimintasuunnitelma Kun olet kirjoilla, saat laatia toimintasuunnitelman yhdessä työnvälittäjäsi kanssa. Toimintasuunnitelma on sinun ja työnvälityksen välinen sopimus siitä, miten voimme auttaa sinua ja mitä sinun tulee tehdä löytääksesi itsellesi työpaikan. Työttömyysvakuutus Kuulut työttömyysvakuutuksen piiriin, jos olet työskennellyt tai työskentelet Ruotsissa. Tällöin voit hakea työttömyyskorvausta työttömyyskassasta, jos joudut työttömäksi. Saadaksesi korvausta sinun täytyy täyttää määrätyt ehdot. Jos olet työtön tai vaarassa joutua työttömäksi, on erityisen tärkeää, että otat selville ehdot. Muutoin voit jäädä ilman korvausta. Työttömyyskorvaushakemuksen lähetät työttömyyskassallesi, joka päättää oikeudestasi korvaukseen. Lisätietoa työttömyysvakuutuksen määräyksistä ja ehdoista on verkkosivuilla arbetsformedlingen.se.

7 Yhteystietomme 1. Soita ja keskustele työnvälittäjäsi kanssa. 2. Lähin työnvälitystoimisto. Täällä voit keskustella työnvälittäjän kanssa ja saada vinkkejä, joiden avulla haet työpaikkaa tehokkaimmalla tavalla. Voit myös käyttää tietokoneitamme työnhakuun ja cv:n ja henkilökohtaisten kirjeiden kirjoittamiseen. Verkkosivuilta arbetsformedlingen.se voit katsoa lähimmän työnvälitystoimiston osoitteen. 3. Arbetsformedlingen.se. Täällä on muun muassa Työpaikkapankki, jossa on paljon avoimia työpaikkoja eri puolilta Ruotsia, vinkkejä cv:n ja henkilökohtaisten kirjeiden laatimiseen, tietoa aktiviteeteista, esimerkiksi rekrytointitapaamisista. Aktiviteettiraportti On tärkeää hakea työtä aktiivisesti. Jotta voisimme myöntää tukea, haluamme tietää, mitä töitä olet hakenut ja mitä muuta olet tehnyt työpaikan saamiseksi. Jos olet esimerkiksi käynyt rekrytointitilaisuudessa tai työhaastattelussa, tarvitsemme tiedot niistä. Ilmoitat aktiviteettisi meille aktiviteettiraportissa. Raportin täytät kätevimmin verkkosivuilla arbetsformedlingen.se. Aktiviteettiraportista on paljon hyötyä, kun suunnittelet työnvälittäjäsi kanssa jatkotoimia työnhaullesi. Verkkosivuillamme on kaikki tiedot aktiviteettiraportista ja sen täyttöohje. Rekisteriemme tiedot sinusta Kun rekisteröidyt työnvälityksen asiakkaaksi, tallennetaan rekistereihimme sinusta määrätyt tiedot, kuten nimi, henkilönumero, työkokemus ja meriitit. Kirjaamme myös, mitä töitä haet ja mitä työnhakuaikana tapahtuu. Tietosi kuuluvat salassapitolain piiriin. Täten tietoja ei saa luovuttaa asiattomille. Meidän on kuitenkin annettava joitakin tietoja Vakuutuskassalle [Försäkringskassan] ja työttömyyskassalle, kun ne tekevät päätöksiä. Arkaluontoisia tietoja, esimerkiksi sairauteen liittyviä tietoja, emme saa tallentaa rekistereihimme ilman suostumustasi. Vain työnvälittäjäsi saa käyttää henkilötietojasi käsitellessään asiaasi. Päätät itse, mitä tietoja työnantajille saa antaa. Voit aina pyytää, että saat katsoa, mitä tietoja sinusta on tallennettu rekistereihimme. Jos löydät jonkin virheellisen tiedon, on tärkeää, että ilmoitat siitä meille. Kolme vuotta sen jälkeen, kun asiasi on saatu päätökseen, poistamme kaikki tiedot sinusta rekistereistämme. Ilmoita osoitteesi muuttumisesta Työnvälitys ei saa automaattisesti tietoa osoitteesi muuttumisesta, vaan sinun täytyy itse ilmoittaa muuttunut osoitteesi meille. Ilmoita työnvälitykselle myös tilapäisen oleskelupaikkasi osoite.

8 Työnhakutaito Voit itse monella tavoin edistää uuden työpaikan löytämistä. Oma aktiivisuus on kaikkein tärkeintä. Alempana on joitakin vinkkejä siitä, miten voit toimia. Me työnvälityksen henkilökunta autamme sinua, jos tarvitset lisää neuvoja. Vastaa työpaikkailmoituksiin Työpaikkailmoituksia löytää monesta eri paikasta, esimerkiksi verkkosivuilta, Platsjournalen-lehdestä ja sanomalehdistä. Verkkosivuilta arbetsformedlingen.se löydät työpaikkapankin, joka sisältää ilmoituksia avoimista työpaikoista Ruotsissa ja ulkomailla. Voit myös tilata työpaikkailmoituksia ja saada sähköpostia, kun ilmaantuu sinulle sopiva työpaikka. Kirjastossa ja verkossa on myös aikakauslehtiä ja eri ammattilehtiä, joissa on erikoisalojen työpaikkailmoituksia. Kun kirjoitat hakemuksen, tavoitteenasi on tietysti herättää työnantajan kiinnostus ja saada kutsu työhaastatteluun. Tee hakemus ilmoituksessa esitettävien seikkojen ja työnantajan verkkosivuilta saatavien tietojen pohjalta. Mieti, mistä vahvuuksistasi voi olla hyötyä juuri tässä työssä ja mitä osaamista voit tarjota työnantajalle. Työhakemukset voivat olla ulkoasultaan monenlaisia, ja päätät itse suurelta osin, miten haluat laatia hakemuksesi. Joskus työnantaja kuitenkin esittää vaatimuksia tai toivomuksia siitä, että hakemus tehdään erityisellä tavalla tai sisältää määrätyt tiedot. Usein työnantaja haluaa esimerkiksi, että työnhakija rekisteröi meriittinsä yrityksen verkkosivuilla ja oheistaa kirjoittamansa kirjeen tiedostona. Keskustele ystäviesi ja tuttaviesi kanssa Monet työpaikat välitetään ystävien ja tuttavien kautta. Kerro siis tuntemillesi ihmisille, että etsit työtä. Ehkä heidän työpaikoillaan tarvitaan lisää työntekijöitä? Voivatko he antaa sinulle vinkkejä työpaikoista? Tuntevatko he ehkä jonkun, joka voi ottaa sinut työharjoittelijaksi? Levitä cv:täsi Monet työnantajat hakevat uusia työntekijöitä internetin eri cv-tietokannoista. Siksi oma cv kannattaa tallentaa useammalle tällaiselle verkkosivustolle. On vain muistettava pitää oma cv jatkuvasti ajan tasalla. Verkkosivuilla arbetsformedlingen.se voit esitellä cv:si työnantajille. Sieltä saat myös malleja ja esimerkkejä cv:n laatimiseen. Voit myös tallentaa cv:si verkkosivuilla eures.europa.eu, jos haet työtä ulkomailta. Siellä on myös Euroopan maiden työpaikkatietokanta. Tämän esitteen lopussa on vinkkejä cv:n ja henkilökohtaisten kirjeiden laatimista varten. Hae työpaikkaa sosiaalisen median välityksellä Sosiaalinen median välityksellä tavoittaa nopeasti paljon ihmisiä. Nykyisin ihmiset yhä useammin kertovat Facebookin, Twitterin, Instagramin ja Linkedinin välityksellä hakevansa työpaikkaa. Ehkä ystäväsi ja seuraajasi voivat antaa sinulle vinkkejä työpaikoista tai kertoa ystävilleen, että etsit uutta työtä.

9 Hae työtä vuokratyöyrityksen kautta Vuokratyöyritykset ottavat palvelukseensa työntekijöitä, joita ne vuokraavat toisille yrityksille ja järjestöille erilaisiin työtehtäviin. Vuokratyöyrityksen työntekijät työskentelevät usein eri asiakkaiden toimitiloissa, mutta vuokratyöyritys maksaa heidän palkkansa. Toiset toimeksiannot ovat pitkäaikaisia, joskus useamman kuukauden tai vuoden pituisia. Toiset toimeksiannot ovat lyhempiä. Joskus vuokratyöyrityksessä työskennellyt saa työpaikan jonkin toimeksiantajan yrityksessä. Ota suoraan yhteyttä työnantajaan On paljon työpaikkoja, joista ei tehdä työpaikkailmoitusta. Arvion mukaan yli puolet kaikista työpaikoista täytetään muulla tavoin kuin ilmoitusten avulla, esimerkiksi suhteiden ja verkostojen välityksellä tai tapaamalla työnantajan henkilökohtaisesti. Haettaessa työpaikkaa, josta ei ole ilmoitettu, voi olla vaikeampi tietää, mitkä asiat on tärkeää ottaa esille. Siksi sinun tulee hankkia itsellesi mahdollisimmat hyvät tiedot työpaikasta ja ammatin asettamista vaatimuksista, jotta sinun on helpompi nähdä työnantajalle tärkeät seikat. Ota sitten yhteyttä siihen työnantajaan, jolta haluat työpaikan ja ilmoita kiinnostuksestasi. Vaikka vapautuneita työpaikkoja ei olisikaan heti tarjolla, saatat yhteydenoton ansiosta saada työpaikan tulevaisuudessa. Älä myöskään unohda, että aikaisempiin työnantajiin kannattaa pitää yhteyttä, jos haluaa löytää työpaikan. Työnantaja tietää, kuka olet ja mitä osaat, jolloin on helpompaa selvittää, onko heillä sinulle sopivia työtehtäviä.

10 Työhakemuksen sisältö ja ulkoasu? Työhakemus koostuu useimmiten cv:stä ja henkilökohtaisesta kirjeestä. On tärkeää, että cv ja kirje täydentävät toisiaan niin, ettei niissä toisteta samoja asioita. Joskus työnantaja haluaa nähdä myös muita asiakirjoja, kuten todistuksia, lisenssejä tai työnäytteitä. Cv ja hakemus -otsikon alta verkkosivuilta arbetsformedlingen.se löydät lisää vinkkejä ja neuvoja. Siellä voi myös katsoa videon, jossa annetaan käytännön esimerkkejä. Työpaikkailmoituksiin saadaan usein monia satoja hakemuksia. Työnantaja tai rekrytoija saa hakemuksia lukiessaan yleiskuvan hakijoista ja valitsee saamansa yleiskuvan perusteella haastatteluun kutsuttavat hakijat. Useimmiten työnantaja tai rekrytoija päättää jo sekunnissa, onko hakija kiinnostava kyseiseen työhön vai ei. Siksi kirje kannattaa aloittaa työnantajaa eniten kiinnostavista asioista. Voit esimerkiksi perustella, miksi työnantajan tulee valita juuri sinut kyseiseen työhön. Cv curriculum vitae Cv on latinankielinen lyhenne sanoista curriculum vitae, joka tarkoittaa elämänkulkua. Sinun tulee cv:ssä kuvailla koulutustasi, työkokemustasi, tietojasi ja taitojasi sekä ominaisuuksiasi, joita haluat korostaa. Selkeys on tärkeää. Siksi kaikkia työpaikkoja ei tule ottaa mukaan, vaan kannattaa valita vain ne työt, jotka ovat erityisen tärkeitä haetun työpaikan kannalta. Tällöin voit Työkokemus-otsikon jälkeen kirjoittaa (valituin osin). Sinun tulee myös ottaa mukaan referenssit, mutta voit ilmoittaa antavasi ne myöhemmin. Cv:n voi laatia eri tavoin. Useimmiten aloitetaan siitä, mitä on tehnyt viimeksi ja edetään ajassa taaksepäin. Mutta cv:n voi myös kirjoittaa eri teemojen pohjalta. Tällöin saman alan työt ryhmitellään yhteen, ensin voi vaikka kirjoittaa työt lasten parissa ja sitten myymälätyöt. Kirjoita otsikkoja, esimerkiksi Kauppa-alan työkokemus, ja lisää teksti kunkin otsikon alle. Jos olet työskennellyt muissa maissa kuin Ruotsissa, voit kirjoittaa otsikoksi Kokemukset muista maista osoittaaksesi työnantajalle monipuolisuutesi. Älä unohda mahdollista työharjoittelua. Cv:n pituus on enintään noin kaksi A4- sivua. Henkilökohtainen kirje Henkilökohtaisessa kirjeessä kerrot muun muassa, miksi olet hakenut kyseistä työtä, miksi olet sopiva henkilö virkaan ja miksi haluat juuri kyseisen työnantajan palvelukseen. Muista laatia kirje työpaikkailmoituksessa painotettujen seikkojen pohjalta. Sinun täytyy siis kirjoittaa uusi henkilökohtainen kirje joka kerta, kun haet työpaikkaa. Henkilökohtaisen kirjeen pituus on enintään yksi A4-sivu.

11 Näin kirjoitat cv:n SARA ÖBERG Roslagsgatan Stockholm linkedin.com/saraoberg LYHYT KUVAUS Kuvaile voi yhdellä tai muutamalla lauseella, mitä olet tehnyt aikaisemmin. Tällöin työnantaja saa nopeasti yleiskuvan sinusta. Esimerkki: Muodista kiinnostunut myymäläapulainen, jolla on pitkäaikaista kokemusta nuorten vaatteista ja trendeistä. TYÖKOKEMUS Titteli/ammatti, yritys, esim. myymäläapulainen/h&m Kaupunki, ajanjakso, esim. Tukholma, maaliskuu 2010 marraskuu 2013 Kerro kunkin viran/toimen kohdalla, mitä työtehtäviä sinulla on ollut. Esimerkki: Osallistuin myymäläapulaisena kaikkiin työtehtäviin myymälässä. Suunnittelin ostoja, tein hyllytystä ja työskentelin kassassa. Avustin myös markkinoinnissa. KOULUTUS Koulutuksen nimi, koulun nimi, esim. liiketaloustiede, Tukholman yliopisto Kaupunki, ajanjakso, esim. Tukholma, Kuvaile lyhyesti kunkin koulutuksen sisältöä. Esimerkki: Opiskelin kaksi lukukautta liiketaloustiedettä, yhteensä 60 hp [korkeakoulupistettä]. Olen erittäin kiinnostunut aineesta, erityisesti osa-alueista organisaatio ja markkinointi. KIELI Tähän kirjoitat, mitä kieliä puhut. Esimerkki: Ruotsi: äidinkieli, englanti: sujuvaa, ranska: hyvät taidot REFERENSSIT/SUOSITUKSET Tähän kirjoitat suosittelijoittesi yhteystiedot. Voit myös kirjoittaa Annetaan mielellään pyynnöstä, jos haluat antaa tiedot myöhemmin.

12 Näin kirjoitat henkilökohtaisen kirjeen SARA ÖBERG Roslagsgatan Stockholm linkedin.com/saraoberg Aloita henkilökohtainen kirje lukijan kiinnostuksen herättävällä otsikolla. Esimerkiksi: Muodista kiinnostunut markkinoija haluaa teille myymäläpäälliköksi Henkilökohtainen kirje on tulevaisuuteen tähtäävä ja tarjoaa sinulle mahdollisuuden osoittaa olevasi oikea henkilö hakemaasi työhön. Kirjoita aina uusi henkilökohtainen kirje kullekin hakemallesi työlle ja korosta eri asioita sen mukaan, mistä työstä on kyse. Muista, että cv:n ja kirjeen on oltava sopusoinnussa keskenään, joten niissä ei saa toistaa liian paljon samoja asioita. Hakiessasi työpaikkaa työpaikkailmoituksen perusteella sinun tulee muistaa, että hakemuksesta tulee ilmetä työnantajalle tärkeät asiat. Ota selvää yrityksestä. Kun tunnet yrityksen toiminnan, työnantaja huomaa sinun perehtyneen yrityksen toimintaan ja olevan kiinnostunut siitä. Tuo esiin omat osaamisalueesi ja mitä hyötyä sinusta on työnantajalle. Vältä liian muodollista ja jäykkää esitystapaa. Sinun ei esimerkiksi tule kirjeen alussa kirjoittaa Täten haen x:n paikkaa..., vaan voit sen sijasta aloittaa kertomalla, miksi haet kyseistä työtä ja miksi työnantajan kannattaa valita sinut työntekijäkseen. Työnantaja haluaa saada käsityksen siitä, kuka olet. Joten ominaisuuksiesi (esimerkiksi iloinen, joustava ja vastuuntuntoinen) sijasta voit miettiä konkreettista esimerkkiä kokemastasi tilanteesta, josta ominaisuutesi tulevat hyvin esille. Usein esimerkin muistaa pitemmän aikaa kuin pelkät kirjeessä mainitut henkilökohtaiset ominaisuudet. Kirjeen lopussa voit kirjoittaa jotakin omista henkilökohtaisista kiinnostuksen kohteistasi, kuten mieliharrastuksistasi vapaa-ajalla tai muista erityisistä harrastuksistasi. Ystävällisin terveisin Sara Öberg PS Käytä cv:ssä ja henkilökohtaisessa kirjeessä mielellään samaa kirjasinlajia tai mallia, jotta nähtäisiin niiden kuuluvan yhteen.

13 Yleistä sanastoa? Kaikilla erikoisaloilla on oma ammattikielensä, näin on myös työmarkkina-alalla. Alempana on sanasto, jossa selostetaan yleisimpiä käsitteitä, joihin voit törmätä hakiessasi työtä tai asioidessasi työnvälityksessä. Aktivitetsrapport - Aktiviteettraportti on työnhakijan selvitys haetuista töistä ja muista työn saamista edistävistä toimista erityisen ajanjakson aikana. Sen tarkoituksena on antaa työnhakijalle ja työnvälittäjälle yleiskuva siitä, miten työnhakija on toiminut parantaakseen mahdollisuuksiaan työpaikan saamiseen. Anställningsavtal Työsopimus, josta ilmenee kaikki työsuhteeseen vaikuttavat asiat, kuten palkka, työaika ja työvaatteet. Anställningsbevis Työtodistus sisältää tiedot työsuhteen muodosta ja kestosta, palkasta ja työtehtävistä. Anställningsform Työsuhteen muoto on juridinen kuvaus työnantajan ja työntekijän välisestä työsuhteesta. Esimerkkejä erilaisista työsuhteista ovat: toistaiseksi voimassa oleva työ [tillsvidareanställning], määräaikainen työ [visstidsanställning], koeaikainen työ [provanställning], projekti/hanketyö [projektanställning] ja tuntipalkkatyö [timanställning]. Ansökan Työhakemus lähetetään työnantajalle, joka on ilmoittanut avoimesta työpaikasta. Työhakemuksen tulee sisältää joko henkilökohtainen kirje tai saatekirje sekä cv tai ansioluettelo, joskus myös kopiot koulu- ja työtodistuksista. Ansökningsbrev Työnhakukirje, ks. henkilökohtainen kirje. Anvisning Työhönosoitus on useimmiten työnvälityksen antama kirjallinen kehotus hakea avointa työpaikkaa, jonka olemme katsoneet sopivaksi. On tärkeää ottaa yhteyttä työnvälitykseen, jos ei aio hakea ko. työtä. Jos ei ole hyväksyttyä syytä olla hakematta osoitettua työtä, se voi vaikuttaa oikeuteen saada työttömyyskorvausta. Betyg - Todistus on asiakirja, joka sisältää tiedon siitä, kenen palveluksessa on ollut tai mitä koulutuksia on suorittanut. Siitä ilmenee myös työn tai koulutuksen kesto, koulutodistuksen arvosanat tai työnantajan arvio työntekijän työpanoksesta. Bilagor Liitteet ovat työhakemukseen oheistettavia asiakirjoja. Niitä voivat olla todistukset, työnäytteet, ammattitutkintotodistukset ym. Cv Cv on latinankielinen lyhenne sanoista curriculum vitae, joka tarkoittaa elämänkulkua. Cv on perusteellinen kuvaus ansioista ja kokemuksista. Cv-databas Cv-tietokanta on internetissä oleva palvelu tai kohtaamispaikka, jossa voi esitellä itsensä ja osaamisensa. Työnhakija rekisteröi tietonsa lomakkeeseen, joka tallennetaan tietokantaan. Sieltä työnantajat voivat etsiä henkilöitä, joilla on avoimen työpaikan vaatima osaaminen.

14 Eures Eures on EU/ETA-alueen ja Sveitsin lähinnä julkisista työnvälityspalveluista koostuva verkosto. Eures on lyhenne sanoista European Employment Services. Följebrev Saatekirje on lyhyempi henkilökohtainen kirje, joka on hyvä liittää perusteelliseen cv:hen. Handlingsplan Toimintasuunnitelma, Työnvälityksessä kirjoilla oleva laatii yhdessä työnvälittäjän kanssa toimintasuunnitelman työnhakua varten. Siitä ilmenee, mitä tulee tehdä työpaikan löytämiseksi. Intresseanmälan/presentationsbrev Esittelykirje on cv-tietokannoissa käytetty yleisluontoinen kirje. Sen voi myös lähettää työnantajalle, joka ei ole tehnyt työpaikkailmoitusta. Kirjeessä työnhakija kertoo itsestään ja mistä töistä on kiinnostunut. Intyg Todistus, joka sisältää lyhyen maininnan siitä, minkä työnantajan palveluksessa on ollut tai mihin koulutukseen on osallistunut ja minä aikana. Kompetens Pätevyys on laaja käsite, jolla on useita merkityksiä. Sillä tarkoitetaan muun muassa: 1. Taitavuutta ja kelpoisuutta eli yksilön tietoja, valmiuksia, sopivuutta ja tehtävien ratkaisemiskykyä. 2. Kykyä ja halua suorittaa tehtävä soveltamalla omia taitojaan ja valmiuksiaan. Kundarbetsplats Asiakastyöpiste on työnhakuun käytettävä tietokone työnvälitystoimistossa tai muualla. Meriter Meriitit eli ansiot ovat työnhakijan tietoja, taitoja ja kokemuksia, jotka esitellään työtä haettaessa. Ne jaotellaan usein: muodollisiin meriitteihin, kuten koulutus ja työt muihin kokemuksiin, kuten harrastukset, kielitaidot ja työ yhdistyksissä ja seuroissa. Meritförteckning Ansioluettelo on yhteenveto työnhakijan meriiteistä eli koulutuksesta, työpaikoista ja muista kokemuksista, joista työnantaja saattaa olla kiinnostunut. Ansioluettelo on usein cv:tä suppeampi. Personligt brev/ansökningsbrev Henkilökohtainen kirje tai työnhakukirje on hakijasta kertova teksti. Siinä työnhakija kertoo, miksi kyseinen työ kiinnostaa häntä ja miksi hän on sopiva henkilö työhön. Kirje sekä cv tai ansioluettelo, lähetetään työpaikasta ilmoittaneelle työnantajalle. Kirjeen liitteineen voi myös lähettää kiinnostavalle yritykselle, joka ei ole tehnyt työpaikkailmoitusta. Platsbanken Työpaikkapankki on tietokanta, jossa on työnvälitykseen ilmoitetut avoimet työpaikat. Se on verkkosivuilla arbetsformedlingen.se. Sieltä löytää töitä sekä Ruotsista että muista maista. Platsförslag Työpaikkaehdotukset ovat työnvälityksen vinkkejä avoimista työpaikoista.

15 Prenumerera - Tilauspalvelu on yksi työpaikkapankin toiminnoista. Sen avulla voi tilata uudet työpaikkailmoitukset suoraan omaan sähköpostiin. Program/arbetsmarknadspolitiskt program Ohjelma/työmarkkinapoliittinen ohjelma on tukitoimi tai ns. toimenpide, johon ryhdytään ihmisten työnsaantimahdollisuuksien parantamiseksi. Kulloinkin tarjolla olevat ohjelmat määräytyvät poliittisten päätösten mukaan. Projektanställning Projektityö on määräaikaista työsuhde, joka on kytketty erityisiin työtehtäviin tai toimeksiantoihin. Provanställning Koeaikainen työ on toistaiseksi voimassa oleva työsuhde, joka alkaa kuuden kuukauden koeajalla. Referens Referenssi/suositus on työnhakijan tunteman henkilön antama suullinen tai kirjallinen kuvaus työnhakijasta ja hänen työkokemukstaan. Referensperson/referens Referenssihenkilöt/referenssit ovat työnhakijan suosittelijoikseen valitsemia henkilöitä, jotka voivat kuvailla häntä työntekijänä tai opiskelijana. Suosittelija voi myös olla työnhakijan hyvin tuntema henkilö. Tester Soveltuvuustestit ovat joidenkin työnantajien käyttämiä lisäkeinoja oikean henkilön valitsemiseksi työhön. Tillsvidareanställning Toistaiseksi voimassa oleva työ, jota joskus nimitetään vakituiseksi työksi, tarkoittaa jatkuvaa työsuhdetta, jota ei ole ajallisesti rajoitettu. Timanställning Tuntipalkkatyö on yleistä osa-aikatyössä tai työssä, jossa työaika on epäsäännöllinen. Palkka maksetaan työtunneilta. Verifiering Todentaminen tehdään paikallisessa työnvälityksessä, kun työnhakija esittää koulu- ja työtodistuksensa. Täten varmistamme, että olemme saaneet oikeat tiedot löytääksemme sopivan työpaikan. Vidimera Oikeaksi todistaminen tarkoittaa, että vähintään kaksi henkilöä allekirjoittamalla alkuperäisten asiakirjojen jäljennökset ja merkitsemällä niihin puhelinnumeronsa/osoitteensa vahvistaa jäljennösten yhtäpitävyyden alkuperäisten asiakirjojen kanssa. Vikariat Sijaisuus on työsuhde, jossa virkavapaan vakinaisen työntekijän tilalle palkataan määräajaksi uusi työntekijä. Visstidsanställning Määräaikainen työ päättyy automaattisesti sovitun määräajan mennessä umpeen, katso myös projektityö ja sijaisuus.

16 Puhelinpalvelu Soita ja keskustele työnvälittäjän kanssa. Avoinna arkisin klo 8 20 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo Vieraile verkkopalvelussamme arbetsformedlingen.se Ruotsin laajimmalta työnhakusivustolta saat virikkeitä ja apua. Ota yhteyttä lähimpään työnvälitystoimistoon Osoitteen löydät verkkopalvelustamme. Löydät meidät Facebookista facebook.com/arbetsformedlingen

Tervetuloa Työnvälitykseen

Tervetuloa Työnvälitykseen Tervetuloa Työnvälitykseen Välkommen till Arbetsförmedlingen Finska Tämä on Työnvälitys Haetko työtä? Haluatko lisätietoja työmarkkinoista? Tarvitsetko vinkkejä ja neuvoja löytääksesi haluamasi työn?

Lisätiedot

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Omien taitojen tunnistaminen 3. Omista taidoista kertominen 4. Työnhaun viidakko 5. Miten ylläpitää motivaatiota? 6. Työntekijöiden terveisiä

Lisätiedot

CV-OPAS. Ansioluettelon lyhyt oppimäärä

CV-OPAS. Ansioluettelon lyhyt oppimäärä CV-OPAS Ansioluettelon lyhyt oppimäärä Millainen on hyvä CV? Ansioluettelo, Curriculum Vitae eli CV, on työnhaun tärkein ja käytetyin asiakirja ja se kannattaa tehdä ajatuksella. Hyvä CV on looginen ja

Lisätiedot

SUKUPUOLI % Nainen 50 Mies 50

SUKUPUOLI % Nainen 50 Mies 50 SUKUPUOLI % Nainen 50 Mies 50 IKÄ % 18 24 9 25-34 35-44 26 45-54 30 55-60 13 Yli 60 7 ASEMA % Työntekijä 23 Alempi toimihenkilö 13 Ylempi toimihenkilö 31 Johtava asema 6 Opiskelija 9 Perhe-/opinto-/vuorotteluvapaalla

Lisätiedot

Tietolehtinen uusialkutyöpaikoista/erityisistä uusialkutyöpaikoista

Tietolehtinen uusialkutyöpaikoista/erityisistä uusialkutyöpaikoista Sida: 1 av 4 Finska Faktablad för arbetssökande Nystartsjobb/särskilt nystartsjobb 2015-04 Tietolehtinen uusialkutyöpaikoista/erityisistä uusialkutyöpaikoista Mikäli olet ollut työttömänä pidemmän aikaa

Lisätiedot

Työskentely ja työnhaku ulkomailla

Työskentely ja työnhaku ulkomailla Työskentely ja työnhaku ulkomailla Miksi lähteä töihin ulkomaille? Uudet haasteet Opit uutta Työskentelytavat, kommunikointi, kulttuuri, kieli Verkostoidut Työkokemus Työkokemus ulkomailta on sinulle eduksi

Lisätiedot

Millainen on hyvä työhakemus?

Millainen on hyvä työhakemus? TYÖHAKEMUS- OPAS Millainen on hyvä työhakemus? Hyvä hakemus erottuu joukosta ja vastaa kysymykseen, miksi sinä olisit hyvä valinta tehtävään. Hakemuksessa voit tuoda omaa persoonaasi esiin, jopa ehkä enemmän

Lisätiedot

Työhakemus ja CV: - CV kertoo historiasta

Työhakemus ja CV: - CV kertoo historiasta Tampere 12.2.2014 Työhakemus ja CV: - Työhakemuksen tarkoitus on myydä à Myydä osaamistasi ja taitojasi - Kyse on mielikuvien luomisesta à Mitkä ovat tärkeimmät myyntivalttini, joilla vakuutan työnantajan

Lisätiedot

OPAS TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON UUDELLE MAAHANMUUTTAJAASIAKKAALLE

OPAS TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON UUDELLE MAAHANMUUTTAJAASIAKKAALLE OPAS TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON UUDELLE MAAHANMUUTTAJAASIAKKAALLE TERVETULOA TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON ASIAKKAAKSI! Työ- ja elinkeinotoimistoa kutsutaan lyhenteellä TE-toimisto. TE-toimiston asiakkuuden

Lisätiedot

TYÖNHAKU LYHYT OPPIMÄÄRÄ

TYÖNHAKU LYHYT OPPIMÄÄRÄ TYÖNHAKU LYHYT OPPIMÄÄRÄ TYÖNHAUN ALOITTAMINEN Moni lähtee heti hakemaan töitä huomattuaan kiinnostavan työpaikkailmoituksen. Tavallaan se onkin juuri oikea tapa: usein hakijoita aletaan haastatella heti

Lisätiedot

Työhakemuksen tekeminen

Työhakemuksen tekeminen Työhakemuksen tekeminen Annamari Rovamo Työelämäpalvelut kevätlukukausi 2015 annamari.rovamo@jyu.fi CV-työpaja 20.2. Lähetä CV osoitteeseen annamari.rovamo@jyu.fi Deadline ke 18.2. Työskentely pienryhmissä

Lisätiedot

TYÖNHAKUINFO. Materiaali on tarkoitettu kaikille työuransa alussa oleville työnhakijoille.

TYÖNHAKUINFO. Materiaali on tarkoitettu kaikille työuransa alussa oleville työnhakijoille. TYÖNHAKUINFO Materiaali on tarkoitettu kaikille työuransa alussa oleville työnhakijoille. SISÄLTÖ: Työnhausta Työnantajan odotuksia työnhakijaa kohtaan Työnhakuprosessi Työhakemus Ansioluettelo (CV) Työhaastattelu

Lisätiedot

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TAVOITTEET Annetaan tietoa ja valmiuksia työnhakuun liittyvistä taidoista ja menetelmistä, mukaan lukien simuloitu työhaastattelu. Työnhakuun liittyvien

Lisätiedot

TYÖNHAKU Työnhaun lyhyt oppimäärä

TYÖNHAKU Työnhaun lyhyt oppimäärä TYÖNHAKU Työnhaun lyhyt oppimäärä Työnhaun aloittaminen Moni lähtee heti hakemaan töitä huomattuaan kiinnostavan työpaikkailmoituksen. Tavallaan se onkin juuri oikea tapa: usein hakijoita aletaan haastatella

Lisätiedot

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille TE-palvelut yrityksille ja työnantajille te-palvelut.fi Kun yrityksessä tarvitaan uutta, osaavaa työvoimaa tai näköpiirissä on uutta osaamista vaativa muutostilanne, kannattaa hyödyntää TE-palveluja. Olemme

Lisätiedot

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille TE-palvelut yrityksille ja työnantajille te-palvelut.fi Kun yrityksessä tarvitaan uutta, osaavaa työvoimaa tai näköpiirissä on uutta osaamista vaativa muutostilanne, kannattaa hyödyntää TE-palveluja. Olemme

Lisätiedot

Uuden sukupolven rekrytointiportaali nuorille, koulutetuille ammattilaisille

Uuden sukupolven rekrytointiportaali nuorille, koulutetuille ammattilaisille Uuden sukupolven rekrytointiportaali nuorille, koulutetuille ammattilaisille Anna työnantajille mahdollisuus löytää juuri sinut! www.heebo.fi Mikä ihmeen Heebo? Nuorten, koulutettujen ammattilaisten rekrytointiportaali

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Työnhaun haasteet uusia tapoja hakea työtä

Työnhaun haasteet uusia tapoja hakea työtä Työnhaun haasteet uusia tapoja hakea työtä Työelämän muutostuulet Työelämä muuttuu, oletko valmis? - Millainen tulevaisuus sinun kohdallasi on? Otatko vastaan sen mitä tulee vai voisitko mahdollisesti

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU ETUSIVU Kun tulet SOKU-järjestelmän (SOKU) etusivulle, näet listan avoimista työpaikoista. Yläpalkissa mustalla ympyröitynä on Kirjaudu-nappi Kun klikkaat sitä, pääset kirjautumissivulle.

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi Suomalainen työelämätietous Pikku-koto kurssi Työelämätietoutta - Suomalaisia pidetään ahkerasti työtä tekevänä kansana. - Erityisen haluttuja työntekijöitä tulee Pohjanmaalta. - Nykyisin Suomessa on paljon

Lisätiedot

Miten toimit, kun löydät sopivan työpaikkailmoituksen? Lue ilmoitus huolellisesti läpi.

Miten toimit, kun löydät sopivan työpaikkailmoituksen? Lue ilmoitus huolellisesti läpi. Miten toimit, kun löydät sopivan työpaikkailmoituksen? Lue ilmoitus huolellisesti läpi. Selvitä ilmoituksesta pyydetäänkö sinua ottamaan yhteyttä: soittamalla, lähettämällä hakemus tai täyttämällä lomake.

Lisätiedot

EURES Töihin Eurooppaan

EURES Töihin Eurooppaan EURES Töihin Eurooppaan Maailmalle! Lappeenranta 26.4.2017, Kouvola 27.4.2017 28.4.2017 Eures? EURES on eurooppalainen työnvälitysverkosto, jonka lyhenne tulee sanoista European Employment Services. EURES

Lisätiedot

Urapalvelut. CHEM & ENG Susanna Saarinen, koordinaattori career-tech@aalto.fi. into.aalto.fi/careerweb

Urapalvelut. CHEM & ENG Susanna Saarinen, koordinaattori career-tech@aalto.fi. into.aalto.fi/careerweb Urapalvelut CHEM & ENG Susanna Saarinen, koordinaattori career-tech@aalto.fi into.aalto.fi/careerweb Apua työnhakuun - Aalto CareerWeb Työpaikkaportaali CareerWeb Job Channel Työnhaun opas Linkkejä työpaikkasivustoille

Lisätiedot

VETELIN KUNNAN KESÄTYÖTUKI 2015

VETELIN KUNNAN KESÄTYÖTUKI 2015 VETELIN KUNNAN KESÄTYÖTUKI 2015 NUORI Tähtää Työelämään! Nuorten kesätyötuki 2015 Vetelin kunta on varannut kesälle 2015 nuorten työllistämiseen yhteensä 5 600. Kesätyötuen tavoitteena on kannustaa nuoria

Lisätiedot

Paranna työnhakutaitojasi netissä!

Paranna työnhakutaitojasi netissä! Paranna työnhakutaitojasi netissä! te-palvelut.fi/jobitti CV-netti anna työnantajan löytää sinut Laita oma työnhakuilmoitus nettiin ilmaiseksi. CV-netin käyttöön tarvitset vain verkkopankkitunnukset ja

Lisätiedot

Työhakemus ja CV. Koulutussuunnittelija Niina Pitkänen Työelämäpalvelut HTKY002 Osaaminen ja työelämätietous 21.11.2014

Työhakemus ja CV. Koulutussuunnittelija Niina Pitkänen Työelämäpalvelut HTKY002 Osaaminen ja työelämätietous 21.11.2014 Työhakemus ja CV Koulutussuunnittelija Niina Pitkänen Työelämäpalvelut HTKY002 Osaaminen ja työelämätietous 21.11.2014 Työhakemus Osaaminen Luettavuus Lisäarvo Työkokemus Koulutus Erottuminen Motivaatio

Lisätiedot

Urapalvelut. CHEM Susanna Saarinen, Asiantuntija into.aalto.fi/careerweb

Urapalvelut. CHEM Susanna Saarinen, Asiantuntija into.aalto.fi/careerweb Urapalvelut CHEM Susanna Saarinen, Asiantuntija susanna.saarinen@aalto.fi into.aalto.fi/careerweb Apua työnhakuun - Aalto CareerWeb Työpaikkaportaali CareerWeb Job Channel Työnhaun opas CV- ja hakukirjemalleja

Lisätiedot

OMA ASIOINTI HENKILÖASIAKKAALLE Ilmoittautuminen työnhakijaksi

OMA ASIOINTI HENKILÖASIAKKAALLE Ilmoittautuminen työnhakijaksi OMA ASIOINTI HENKILÖASIAKKAALLE Ilmoittautuminen työnhakijaksi Ilmoittaudu työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi Oma asiointi -sivuston kautta. Jos sinulla ei ole työnhakua aloittaessasi

Lisätiedot

Työnhaun lähtökohtia. mitä osaat. mitä haluat. millä ehdoilla

Työnhaun lähtökohtia. mitä osaat. mitä haluat. millä ehdoilla Työnhaun lähtökohtia mitä osaat mitä haluat millä ehdoilla Työpaikat haussa.. Avoimet paikat julkinen haku Kaikki näkee, kaikki hakee Kilpailutilanne Hakemuksia paljon Avoimet paikat ei julkinen Tieto

Lisätiedot

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille 1. Tässä opintojaksossa painotetaan työelämätaitoja ja yrittäjyyttä. Lisäksi käsitellään lyhyesti oman talouden suunnittelua.

Lisätiedot

Näyttötutkinnon suorittaminen, sosiaali- ja terveysalan perustutkinto. Näyttötutkinnon suorittaminen 2008

Näyttötutkinnon suorittaminen, sosiaali- ja terveysalan perustutkinto. Näyttötutkinnon suorittaminen 2008 , sosiaali- ja terveysalan perustutkinto 1 1 Aikuisten ammatilliset näyttötutkinnot Sinä voit osoittaa eli näyttää ammattitaitosi, kun teet näyttötutkinnon. Näyttötutkinnon jälkeen voit saada tutkintotodistuksen,

Lisätiedot

TE-palvelut työnantajille. 25.9.2014 Toimisto Otsikko

TE-palvelut työnantajille. 25.9.2014 Toimisto Otsikko TE-palvelut työnantajille 1 Ilmoita avoin työpaikka Paikan ilmoittaminen verkossa, te-palvelut.fi Kun teet työnantajana yhteistyösopimuksen TE-toimiston kanssa, saat omalta TE-toimistoltasi käyttöösi verkkopalvelutunnukset

Lisätiedot

1. JOHDANTO... 2. 1.1 Rekisteröityminen... 2. 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3. 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen...

1. JOHDANTO... 2. 1.1 Rekisteröityminen... 2. 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3. 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen... 1 HAKIJAN OHJEET Sisällys 1. JOHDANTO... 2 1.1 Rekisteröityminen... 2 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen... 4 2. OMA PROFIILINI... 5 2.1. Liikkuminen

Lisätiedot

Työpaikan ja työharjoittelupaikan hakeminen ulkomailta

Työpaikan ja työharjoittelupaikan hakeminen ulkomailta Työpaikan ja työharjoittelupaikan hakeminen ulkomailta Vaihtoehtona Pohjola/Alternativ Norden tapahtuma 14.11.2014 Matias Fredriksson, Uudenmaan TE-toimisto 1 Uudenmaan TE-toimisto TE-palvelut -info Työkokemuksen

Lisätiedot

Työnhaku nyt ja huomenna Helsingin yliopisto 26.11.2015. Mirva Puranen @puranmir @Monster_Finland #monsterklubi

Työnhaku nyt ja huomenna Helsingin yliopisto 26.11.2015. Mirva Puranen @puranmir @Monster_Finland #monsterklubi Työnhaku nyt ja huomenna Helsingin yliopisto 26.11.2015 Iltapäivän teemoja Tänään keskustelussa Työnhaun monet kanavat Työnhakijan kasvava työkaluvalikoima Oman osaamisen visualisointi Sosiaalinen työnhaku

Lisätiedot

TYÖHAASTATTELU- OPAS

TYÖHAASTATTELU- OPAS TYÖHAASTATTELU- OPAS Työhaastattelu Työhaastattelu on työnhakijan ja rekrytoivan tahon vuorovaikutteinen kohtaaminen. Haastattelussa käydään yleensä läpi sekä työnhakijan persoonaan että ammattitaitoon

Lisätiedot

Tätä ohjetta sovelletaan ennen alkaneisiin työsuhteisiin. Tampereen työllistämistuen myöntämisen edellytykset työnantajalle

Tätä ohjetta sovelletaan ennen alkaneisiin työsuhteisiin. Tampereen työllistämistuen myöntämisen edellytykset työnantajalle Tätä ohjetta sovelletaan ennen 1.10.2016 alkaneisiin työsuhteisiin. TAMPEREEN TYÖLLISTÄMISTUKI Tampereen työllistämistuen tavoitteena on edistää yksilöllisiä erityispalveluita tarvitsevien työnhakijoiden

Lisätiedot

Pikatreffit. Pikatreffien kuvaus

Pikatreffit. Pikatreffien kuvaus 1 (9) Pikatreffit Materiaalipaketti sisältää: - mainoskirjepohjat opiskelijoille ja työnantajille - ohjeet opiskelijoille ja työnantajille - matchmaking-viestipohjat treffien jälkeen lähetettäväksi - treffikorttipohjat

Lisätiedot

Tommi Talasto Citrus Talent Management Oy

Tommi Talasto Citrus Talent Management Oy Ratkaisut ICT-ammattilaisia työsuhteeseen nopeasti ja hyvin ehdoin välittäjä yritys ICT-alan työmarkkinat Talent Statistics TALENT STATISTICS TALENT POOL Tilastotieto ja analyysi ICT-alan työmarkkinoista

Lisätiedot

Näy netissä! Hio LinkedIn profiilisi kuntoon ja paranna näkyvyyttäsi

Näy netissä! Hio LinkedIn profiilisi kuntoon ja paranna näkyvyyttäsi Näy netissä! Hio LinkedIn profiilisi kuntoon ja paranna näkyvyyttäsi 19.10.2015 1 Agenda Lyhyesti atalentista Miksi LinkedIn Profiilin hionti Kansikuva Otsikko Yhteystiedot Summary Skills Kiinnostuksenkohteet

Lisätiedot

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ke klo

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ke klo TAMPEREEN YLIOPISTO Kasvatustieteiden yksikkö Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen koulutus HARJOITTELU VUONNA 2013 Tiedotustilaisuus ke 21.11.2012 klo 12.30-13.30 Harjoittelu osana opintoja KM-tutkintoon

Lisätiedot

30.11.2014. Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201. Työsopimuslaki. Työsopimuslaki. Petri Nuutinen

30.11.2014. Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201. Työsopimuslaki. Työsopimuslaki. Petri Nuutinen Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201 5 opintopistettä Petri Nuutinen Petri Nuutinen Lakia sovelletaan sopimukseen (työsopimus), jolla työntekijä tai työntekijät yhdessä työkuntana sitoutuvat henkilökohtaisesti

Lisätiedot

1. Ammatillisen Profiloitumisen väline: profiili, osaaminen. 2. Verkostoitumisalusta: tuttavat, kollegat, ryhmät

1. Ammatillisen Profiloitumisen väline: profiili, osaaminen. 2. Verkostoitumisalusta: tuttavat, kollegat, ryhmät Niin paljon enemmän kuin sähköinen CV 1. Ammatillisen Profiloitumisen väline: profiili, osaaminen 2. Verkostoitumisalusta: tuttavat, kollegat, ryhmät 3. Tiedonhakukanava: muut käyttäjät, artikkelit, ajatusjohtajat,

Lisätiedot

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ti klo

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ti klo TAMPEREEN YLIOPISTO Kasvatustieteiden yksikkö Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen koulutus HARJOITTELU VUONNA 2014 Tiedotustilaisuus ti 19.11.2013 klo 14.00-15.00 Harjoittelu osana opintoja KM-tutkintoon

Lisätiedot

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA OPISKELUPAIKAN VALINTA ON ISO PÄÄTÖS, MUTTA LOPPUELÄMÄÄSI SE EI LUKITSE. UNELMA-AMMATIIN VOI PÄÄTYÄ MONTAA ERI REITTIÄ JA MINKÄ IKÄISENÄ TAHANSA. KATSO ARMANIN TARINA TÄSTÄ

Lisätiedot

Kotimainen kirjallisuus

Kotimainen kirjallisuus Kotimainen kirjallisuus Kysely lähetettiin 80 kotimaisen kirjallisuuden alumnille, joista 27 vastasi. Vastausprosentti oli 34 %. Vastaajista 89 % on naisia. Vastaajien keski-ikä on 35 vuotta. Opintojen

Lisätiedot

Kohti duunia: työnhaun opas nuorille

Kohti duunia: työnhaun opas nuorille Kohti duunia: työnhaun opas nuorille Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto 1 2013 Uudenmaan TE-toimisto/ Marina Misukka Perusohjeita työnhakuun - Kaiken perusta on oma aktiivisuutesi. Kyse on Sinun työnhaustasi,

Lisätiedot

SPARRAUSAAMU Työnhaun dokumentit 26.1.2010 klo 9.00-11.00. Sirja Kulmala, KTM SEFE

SPARRAUSAAMU Työnhaun dokumentit 26.1.2010 klo 9.00-11.00. Sirja Kulmala, KTM SEFE SPARRAUSAAMU Työnhaun dokumentit 26.1.2010 klo 9.00-11.00 Sirja Kulmala, KTM SEFE Workshop 4-5 henkilön ryhmissä Ryhmä jakaa keskenään hyviä käytäntöjä ja onnistuneita ratkaisuja - omat vahvuudet - osaamisesta

Lisätiedot

Urapalvelut. CHEM & ENG Susanna Saarinen, koordinaattori career-tech@aalto.fi. into.aalto.fi/careerweb

Urapalvelut. CHEM & ENG Susanna Saarinen, koordinaattori career-tech@aalto.fi. into.aalto.fi/careerweb Urapalvelut CHEM & ENG Susanna Saarinen, koordinaattori career-tech@aalto.fi into.aalto.fi/careerweb Mistä löydän vinkkejä työnhakuun? Kandiopiskelijan CV ja hakukirje Urapalvelut Apua työnhakuun - Aalto

Lisätiedot

Minäkö maailmalle? Quoi? Mihin? Comment? Qué? Miten? Cómo? Was? πώς;

Minäkö maailmalle? Quoi? Mihin? Comment? Qué? Miten? Cómo? Was? πώς; Minäkö maailmalle? Quoi? Mihin? Comment? Qué? Miten? Cómo? Was? πώς; Keski-Suomen TE-toimiston EURES-palvelut 2013 EURES European Employment Services 850 EURES-neuvojaa 32 EU/ETA-maassa, Suomessa 33. Keski-Suomen

Lisätiedot

Klicka här, skriv ev. Undertitel

Klicka här, skriv ev. Undertitel Klicka här, skriv ev. Undertitel Vanhempainraha on vanhemmille maksettava korvaus, jotta he voisivat töissä olon sijaan olla kotona lastensa kanssa. Tätä korvausta maksetaan yhteensä 480 päivältä lasta

Lisätiedot

Nuori työntekijänä. Ohjeita työnantajalle

Nuori työntekijänä. Ohjeita työnantajalle Nuori työntekijänä Ohjeita työnantajalle Kuka on nuori työntekijä? Laki nuorista työntekijöistä (998/1993) koskee alle 18-vuotiasta työntekijää. Lain nojalla on annettu asetus nuorten työntekijäin suojelusta

Lisätiedot

Työpaikkavalmentaja koulutusmateriaali. LIITE 1.1 Mikä työpaikkavalmentaja

Työpaikkavalmentaja koulutusmateriaali. LIITE 1.1 Mikä työpaikkavalmentaja Työpaikkavalmentaja koulutusmateriaali LIITE 1.1 Mikä työpaikkavalmentaja Mikä on työpaikkavalmentaja? Sirpa Paukkeri-Reyes, Silta työhön projekti (STM) 2014 Työpaikkavalmentaja? Kun työpaikalle tulee

Lisätiedot

Työttömyyskorvaus Tietoa työttömyysvakuutuksesta.

Työttömyyskorvaus Tietoa työttömyysvakuutuksesta. Sida: 1 av 11 Ersättning vid arbetslöshet Information om arbetslöshetsförsäkringen 2013-09 Finska Työttömyyskorvaus Tietoa työttömyysvakuutuksesta. Mikä työttömyyskorvaus on? Työttömyysvakuutus antaa työnhakijalle

Lisätiedot

Työnhakijan TE-palvelut verkossa

Työnhakijan TE-palvelut verkossa 1.2017 Työnhakijan TE-palvelut verkossa Juuri silloin, kun sinulle parhaiten sopii OMA ASIOINTI te-palvelut.fi Oma asiointi -palvelu Asioi TE-toimiston kanssa verkossa henkilöasiakkaan Oma asiointi -palvelussa.

Lisätiedot

SISÄLLYS. Malmi-Pukinmäki -alueen Ansa nuorten ryhmän tekemän kesätyöoppaan päivitetty versio 2014.

SISÄLLYS. Malmi-Pukinmäki -alueen Ansa nuorten ryhmän tekemän kesätyöoppaan päivitetty versio 2014. Kesätyöopas 2014 SISÄLLYS Top 10 -vinkit... 4 Työhakemuksen malli... 6 Ansioluettelo eli CV... 8 Ansioluettelon malli... 9 Nuorten oikeudet ja velvollisuudet... 10 Helsingin kaupungin kesätyöt ja Ansio-kurssi...

Lisätiedot

Hakemus koulutuskokeiluun

Hakemus koulutuskokeiluun Hakemus 1 (5) Hakemus koulutuskokeiluun Koulutuskokeilijan tiedot Sukunimi Etunimet Kutsumanimi Henkilötunnus Äidinkieli Asuinkunta Kotikunta Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka Matkapuhelin Sähköposti

Lisätiedot

Kokemuksia osa-aikaisesta työskentelystä ansiosidonnaisella. Jari Majaniemi JustDoICT.fi 30.10.2014

Kokemuksia osa-aikaisesta työskentelystä ansiosidonnaisella. Jari Majaniemi JustDoICT.fi 30.10.2014 Kokemuksia osa-aikaisesta työskentelystä ansiosidonnaisella Jari Majaniemi JustDoICT.fi 30.10.2014 Sisältö 1. Miksi osa-aikainenkin työnteko on kannattavaa? 2. Miten järjestelmä toimii? 3. Mihin asioihin

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Palkkatukityön merkitys ja tavoitteet

Palkkatukityön merkitys ja tavoitteet Palkkatukityön merkitys ja tavoitteet Parantaa työttömän työnhakijan ammattitaitoa, osaamista ja työmarkkina-asemaa ja näin edistää hänen työllistymistään avoimille työmarkkinoille TE-toimisto arvioi,

Lisätiedot

Kesätöitä 18 28-vuotiaille. Mira Korhonen, Nordjobb-projektivastaava Suomessa

Kesätöitä 18 28-vuotiaille. Mira Korhonen, Nordjobb-projektivastaava Suomessa Kesätöitä 18 28-vuotiaille Mira Korhonen, Nordjobb-projektivastaava Suomessa Mikä on Nordjobb? Välittää kesätöitä, asunnon ja kulttuuriohjelmaa Pohjoismaissa Välittänyt yli 21 000 työpaikkaa vuodesta 1985

Lisätiedot

11.02.2015/ Anna-Liisa Lämsä. Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä

11.02.2015/ Anna-Liisa Lämsä. Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajakysely ja työnantajien haastattelut Vuoden 2014 alussa työnantajille tehty työnantajakysely 161 vastaajaa 51 työnantajan

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt

Työelämän pelisäännöt Työelämän pelisäännöt 1. Työsopimus Kun työntekijä ottaa työntekijän töihin, hän tekee työntekijän kanssa ensin työsopimuksen. Työsopimus kannattaa tehdä kirjallisesti, vaikka suullinen työsopimus on yhtä

Lisätiedot

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto 1 31.3.2015 Johdanto Tämä info on tarkoitettu tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanotuille työntekijöille

Lisätiedot

Ohjaus- ja seurantalomake 1 (7) Kuntalisä työttömiä palkkatuella työllistäville järjestöille, yhdistyksille ja säätiöille

Ohjaus- ja seurantalomake 1 (7) Kuntalisä työttömiä palkkatuella työllistäville järjestöille, yhdistyksille ja säätiöille Ohjaus- ja seurantalomake 1 (7) Oulun kaupunki maksaa yleishyödyllisille kuntalisää palkkatuella työllistettävän oululaisen henkilön palkkakuluihin. Kuntalisän maksamisessa noudatetaan Oulun kaupungin

Lisätiedot

Mistä nuorille töitä? Palvelujohtaja Pirjo Juntunen

Mistä nuorille töitä? Palvelujohtaja Pirjo Juntunen Mistä nuorille töitä? Palvelujohtaja Pirjo Juntunen 1 10.3.2015 www.te-palvelut.fi (entinen mol.fi) www.te-palvelut.fi -verkkopalvelu on käytetyin, tunnetuin julkinen maksuton valtakunnallinen alueellinen

Lisätiedot

Jotta voit käyttää Facebookia täytyy sinun ensiksi luoda sinne käyttäjätili. Käyttäjätilin luominen onnistuu noudattamalla seuraavia ohjeita.

Jotta voit käyttää Facebookia täytyy sinun ensiksi luoda sinne käyttäjätili. Käyttäjätilin luominen onnistuu noudattamalla seuraavia ohjeita. Facebook-pikaopas Mikä Facebook on? Facebook on internetissä toimiva sosiaalinen palvelu, jonka avulla sen käyttäjät voivat olla yhteydessä ystäviinsä ja sukulaisiinsa, jakaa kuvia ja videoita sekä liittyä

Lisätiedot

Kokoustila Porina 19.4.2011

Kokoustila Porina 19.4.2011 Vinkkejä työntekijän valintaan Kokoustila Porina 19.4.2011 KAJO-keskus Polkuja yrityksiin- projekti Näkökulma: Työllistämistuella työllistävät järjestöt Valmistautuminen Paikka auki hyvissä ajoin (itse

Lisätiedot

Ohjeet hakupapereiden laatimiseen ulkomaan työssäoppimisjaksoa varten

Ohjeet hakupapereiden laatimiseen ulkomaan työssäoppimisjaksoa varten Ohjeet hakupapereiden laatimiseen ulkomaan työssäoppimisjaksoa varten Johdanto Työssäoppimispaikkaa haetaan ulkomailta samoin kuin muutakin työtä. Hakupapereista: - CV kertoo, kuka olet - Hakukirje kertoo,

Lisätiedot

Rekrypolku. - Ohje rekrytointijärjestelmän käyttöön. Ohjeen sisältö. Rekrypolun ohje 1(12)

Rekrypolku. - Ohje rekrytointijärjestelmän käyttöön. Ohjeen sisältö. Rekrypolun ohje 1(12) Rekrypolun ohje 1(12) Rekrypolku - Ohje rekrytointijärjestelmän käyttöön Ohjeen sisältö 1 Rekisteröidy Rekrypolulle... 2 2 Henkilötiedot... 3 3 Oma hakijaprofiili... 4 4 Työpaikkailmoitukset... 9 Avoimet

Lisätiedot

Työnhakuvalmennus Löydä paikkasi auringossa

Työnhakuvalmennus Löydä paikkasi auringossa Työnhakuvalmennus Löydä paikkasi auringossa CV = ansioluettelo = resume Millainen on hyvä CV? 1. Mene heti asiaan - Panosta helppolukuisuuteen - Lukijan on löydettävä CV:stasi kymmenessä sekunnissa oleellisimmat

Lisätiedot

TEHDÄÄN YHDESSÄ HYVÄÄ TYÖTÄ!

TEHDÄÄN YHDESSÄ HYVÄÄ TYÖTÄ! TEHDÄÄN YHDESSÄ HYVÄÄ TYÖTÄ! VMP PÄHKINÄNKUORESSA Mikä VMP Group on? Olemme yksi Suomen suurimmista työnantajista ja rekrytoijista. Toimimme Suomen lisäksi Virossa, Ruotsissa, Espanjassa ja Romaniassa.

Lisätiedot

SOSIAALINEN MEDIA TYÖNHAUSSA

SOSIAALINEN MEDIA TYÖNHAUSSA SOSIAALINEN MEDIA TYÖNHAUSSA MMA-risteily 3.10.2015 Martti Kuusanmäki COO & FOUNDER martti@duunitori.fi 050 413 7667 kuusanmaki MARTTI KUUSANMÄKI COO & FOUNDER +358 50 413 7667 martti@duunitori.fi @kuusanmaki

Lisätiedot

Hakemus Työhakemus. Työhakemus - Aloitus. Hyvä Herra, Virallinen, vastaanottaja mies, nimi tuntematon

Hakemus Työhakemus. Työhakemus - Aloitus. Hyvä Herra, Virallinen, vastaanottaja mies, nimi tuntematon - Aloitus Hyvä Herra, Virallinen, vastaanottaja mies, nimi tuntematon Hyvä Rouva, Virallinen, vastaanottaja nainen, nimi tuntematon Hyvä vastaanottaja, Virallinen, vastaanottajan nimi ja sukupuoli tuntematon

Lisätiedot

Hakijan opas englanninkieliseen liiketalouden perustutkintoon

Hakijan opas englanninkieliseen liiketalouden perustutkintoon Hakijan opas englanninkieliseen liiketalouden perustutkintoon 2017 Oulun seudun ammattiopisto OSAO Kaukovainion yksikkö, liiketalous Kotkantie 2 C, 90250 Oulu www.osao.fi Sisällys Pääsyvaatimukset... 2

Lisätiedot

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin?

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin? TYÖPAIKKAHAASTATTELU Voit käyttää tätä työpaikkahaastattelun käsikirjoitusta apuna haastattelutilanteessa. Tulosta käsikirjoitus ja tee omia merkintöjä ennen haastattelua, sen kuluessa ja haastattelun

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013

Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 Hyvä asiakkaamme! Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa

Lisätiedot

Työnhaku netissä - erotu verkossa OTTY ry 19.03.2013

Työnhaku netissä - erotu verkossa OTTY ry 19.03.2013 Työnhaku netissä - erotu verkossa OTTY ry 19.03.2013 Luennon aiheet! Mikä Monster?! Nettityönhaun erityispiirteitä! Erotu verkossa! Miten Monster voi auttaa työnhaussa? Mikä Monster? Yli 60 maassa ympäri

Lisätiedot

Muistio MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN

Muistio MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN 14.12.2016 1 (5) MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN Työsopimuslaki muuttuu 1.1.2017 voimaantulevalla lailla seuraavasti: Määräaikainen työsopimus voidaan

Lisätiedot

Lemminkäisen Urapolun käyttöohje

Lemminkäisen Urapolun käyttöohje Lemminkäisen Urapolun käyttöohje 1 Sisällys 1 Kuinka haen avoimeen tehtävään?... 3 2 Rekisteröityminen Lemminkäisen Urapolkuun... 3 3 Hakijaprofiilin täydentäminen... 3 3.1 Henkilötietojen täyttäminen...

Lisätiedot

1 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto/EURES-palvelut/TS

1 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto/EURES-palvelut/TS 1 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto/EURES-palvelut/TS European Employment Services EUROOPPALAINEN TYÖNVÄLITYSPALVELU neuvoo työnhakijoita, jotka haluavat työskennellä ulkomailla ja työnantajia, jotka haluavat

Lisätiedot

muutos mahdollisuudeksi Uudelleensijoittumisella uusiin työtehtäviin

muutos mahdollisuudeksi Uudelleensijoittumisella uusiin työtehtäviin muutos mahdollisuudeksi Uudelleensijoittumisella uusiin työtehtäviin Uudelleensijoittuminen tarjoaa mahdollisuuden jatkaa valtion palveluksessa Alueellistamisen ja tuottavuuden parantamiseen tähtäävien

Lisätiedot

Takomo MiniJopi 1.0 Minityön ilmoitus- ja hakupalvelu

Takomo MiniJopi 1.0 Minityön ilmoitus- ja hakupalvelu Takomo MiniJopi 1.0 Minityön ilmoitus- ja hakupalvelu Mikä on MiniJopi? MiniJopissa voit ilmoittaa sekä hakea kätevästi lyhytkestoista etätyötä ns. minityötä. Minityötä on mm. verkkosivuston tai muutaman

Lisätiedot

Henkilöstö ja koulutustiedustelu 2014

Henkilöstö ja koulutustiedustelu 2014 Henkilöstö ja koulutustiedustelu 2014 Kysely koskee yrityksen / organisaation henkilöstöä Suomessa 1 YRITYKSEN HENKILÖSTÖMÄÄRÄ JA ENNUSTE llmoittakaa yrityksenne palveluksessa olevan henkilöstön lukumäärä

Lisätiedot

Ulkomaille työssäoppimaan! Lybeckerin KV-top info

Ulkomaille työssäoppimaan! Lybeckerin KV-top info Ulkomaille työssäoppimaan! Lybeckerin KV-top info Työssäoppimisesta Kaikkiin ammatillisiin tutkintoihin sisaltyy vähintaan 20 opintoviikkoa työssaoppimista. Työpaikoilla, aidossa työympäristössa tapahtuva

Lisätiedot

sijaisrekrytointi.tampere.fi SIJAISREKISTERIN OHJEET KÄYTTÄJÄLLE

sijaisrekrytointi.tampere.fi SIJAISREKISTERIN OHJEET KÄYTTÄJÄLLE sijaisrekrytointi.tampere.fi SIJAISREKISTERIN OHJEET KÄYTTÄJÄLLE SISÄLLYS 1. Rekisteröityminen 2. Kirjautuminen 3. Sijaisrekisterin välilehdet 4. Hakemuksen tekeminen 5. Haastatteluajan varaus 6. Kalenterin

Lisätiedot

KirjautuminenPro+ PIKA OPAS PRO+ KÄYTTÖÖN

KirjautuminenPro+ PIKA OPAS PRO+ KÄYTTÖÖN KirjautuminenPro+ 1) Ammattiliitto Pro:n sivuilla, sivun oikeassa reunassa on Pro+ jäsenille. 1) Klikkaamalla logoa, pääset kirjautumaan Pro+ sivuille. Oman profiilin julkaisu Pro+ 2) 2) Kun olet kirjautunut

Lisätiedot

YLEMPÄÄN AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTOON JOHTAVAN KOULUTUKSEN HAKULOMAKKEEN TÄYTTÖOHJE 2009

YLEMPÄÄN AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTOON JOHTAVAN KOULUTUKSEN HAKULOMAKKEEN TÄYTTÖOHJE 2009 YLEMPÄÄN AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTOON JOHTAVAN KOULUTUKSEN HAKULOMAKKEEN TÄYTTÖOHJE 2009 Täytä hakulomake kuulakärkikynällä TEKSTATEN ISOILLA kirjaimilla. Tee jokainen numero ja kirjain niin selvästi,

Lisätiedot

Hakemus Työhakemus. Työhakemus - Aloitus. Virallinen, vastaanottaja mies, nimi tuntematon. Virallinen, vastaanottaja nainen, nimi tuntematon

Hakemus Työhakemus. Työhakemus - Aloitus. Virallinen, vastaanottaja mies, nimi tuntematon. Virallinen, vastaanottaja nainen, nimi tuntematon - Aloitus Hyvä Herra, Virallinen, vastaanottaja mies, nimi tuntematon Hyvä Rouva, Virallinen, vastaanottaja nainen, nimi tuntematon Hyvä Herra, Hyvä Rouva, Hyvä vastaanottaja, Hyvä vastaanottaja, Virallinen,

Lisätiedot

22.02.12. Oppisopimus. - väylä ammattitaitoon. Pirjo Leskinen koulutustarkastaja Pohjois-Karjalan oppisopimuskeskus. www.pkky.

22.02.12. Oppisopimus. - väylä ammattitaitoon. Pirjo Leskinen koulutustarkastaja Pohjois-Karjalan oppisopimuskeskus. www.pkky. Oppisopimus - väylä ammattitaitoon Pirjo Leskinen koulutustarkastaja Pohjois-Karjalan oppisopimuskeskus www.pkky.fi/oppisopimus Määritelmä: OPPISOPIMUS ON PÄÄOSIN TYÖPAIKALLA KÄYTÄNNÖN TYÖTEHTÄVISSÄ TAPAHTUVA

Lisätiedot

kesätyöopas MLL:N VARSINAIS-SUOMEN PIIRI

kesätyöopas MLL:N VARSINAIS-SUOMEN PIIRI kesätyöopas MLL:N VARSINAIS-SUOMEN PIIRI työnhaku NUORELLE Tähän oppaaseen on koottu ydinkohdat töiden hakemisesta ja työsuhteesta. Toivottavasti opas auttaa sinua löytämään ja tunnistamaan aiheeseen liittyvästä

Lisätiedot

Ammattiportfolio. Projektiin liittyvät seuraavat kurssit:

Ammattiportfolio. Projektiin liittyvät seuraavat kurssit: Ammattiportfolio Ammattiprojektissa tutustutaan 3 5 ammattiin. Lisäksi projektin on tarkoitus auttaa löytämään omia vahvuuksia ja helpottaa tulevaa ammatinvalintaa. Projekti antaa myös valmiuksia työnhakuun.

Lisätiedot

Mikä on ammatillinen tutkinto?

Mikä on ammatillinen tutkinto? Mikä on ammatillinen tutkinto? Tässä oppaassa on kerrottu lyhyesti ja selkeästi, mitä ammatillinen tutkinto tarkoittaa. Kainuun ammattiopisto Opintie 3, 87100 Kajaani p. (08) 61 651 www.kao.fi Mikä on

Lisätiedot

OHJEET KEHITYSKESKUSTELULLE ÅBO AKADEMIN PSYKOLOGIHARJOITTELIJOIDEN KANSSA

OHJEET KEHITYSKESKUSTELULLE ÅBO AKADEMIN PSYKOLOGIHARJOITTELIJOIDEN KANSSA OHJEET KEHITYSKESKUSTELULLE ÅBO AKADEMIN PSYKOLOGIHARJOITTELIJOIDEN KANSSA Hyvät harjoittelunohjaajat, Åbo Akademin psykologian ja logopedian laitos (IPL) työskentelee projektin parissa, jonka tavoitteena

Lisätiedot

Sosiaalinen media työnhaussa

Sosiaalinen media työnhaussa Sosiaalinen media työnhaussa Sosiaalisen rekrytoinnin kanavat Englantilaisen yrityksen Provide vuonna 2012 luoma sosiaalisen rekrytoinnin kompassi (inhunt.fi) Some sopii kaikille ei vain viestintä- ja

Lisätiedot

Tuuleta Osaamistasi Euroopassa

Tuuleta Osaamistasi Euroopassa www.europass.fi Tuuleta Osaamistasi Euroopassa Työ- tai opiskelupaikan hakeminen ja osaamisen osoittaminen ulkomailla Näin kokoat Europassin: mistä Europassin saa, miten sitä käytetään Osaamisen osoittaminen

Lisätiedot

Apteekkiluvan hakeminen. Anna von Bonsdorff-Nikander Yliproviisori, FaT Lääkealan toimijoiden valvonta Luvat ja tarkastukset -yksikkö

Apteekkiluvan hakeminen. Anna von Bonsdorff-Nikander Yliproviisori, FaT Lääkealan toimijoiden valvonta Luvat ja tarkastukset -yksikkö Apteekkiluvan hakeminen Anna von Bonsdorff-Nikander Yliproviisori, FaT Lääkealan toimijoiden valvonta Luvat ja tarkastukset -yksikkö Hakisinko vai olisinko hakematta? Harkitse, mitä haet Ovatko paikkakunta,

Lisätiedot

Onnistuneella työharjoittelulla kiinni osaamisen perusteisiin

Onnistuneella työharjoittelulla kiinni osaamisen perusteisiin Onnistuneella työharjoittelulla kiinni osaamisen perusteisiin HENRY Foorumi 2012 Lisa Forss Liiketoimintajohtaja, Taitoprofiilit/StaffEdu Oy 1 Taitoprofiilit/StaffEdu Oy Koulutuspalveluita työhallinnolle

Lisätiedot