Tervetuloa työnvälitykseen!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tervetuloa työnvälitykseen!"

Transkriptio

1 Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Finska Tervetuloa työnvälitykseen! Information till dig som är arbetssökande Tietoa työnhakijalle Työnvälitys palvelee kaikkia työnhakijoita ja uusia työntekijöitä rekrytoivia työnantajia. Tässä esitteessä kerromme, miten voimme auttaa sinua työnhaussa ja miten voit itse parantaa mahdollisuuksiasi työpaikan saamiseen. Verkkosivuilta arbetsformedlingen.se saa lisätietoa. Voit aina soittaa asiakaspalveluumme tai käydä lähimmässä työnvälitystoimistossa. Annamme sinulle tarvitsemaasi tukea yksilölliset tarpeesi huomioiden. On kuitenkin hyvä muistaa, että oma aktiivisuus on tärkeintä. Mitä enemmän aikaa käytät työnhakuun, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on saada itsellesi sopivaa työtä. Työnvälitykseen ei ilmoiteta kaikkia avoimia työpaikkoja, joten sinun kannattaa hakea työtä monen eri kanavan, esimerkiksi toisten verkkosivustojen, ystävien ja tuttavien, välityksellä. Kaikki palvelumme ovat maksuttomia.

2 Tietoa Työnvälityksestä Avun tarve työnhakijoiden keskuudessa vaihtelee. Toiset hakevat työtä itsenäisesti, ja me toimimme taustatukena. Toisia on autettava enemmän ennen kuin he voivat hakeutua työmarkkinoille. Kun otat yhteyttä työnvälitykseen, saat aina keskustella työnvälittäjän kanssa, joka tukee ja auttaa sinua. Sovitte yhdessä siitä, mitä sinun tarvitsee tehdä löytääksesi työpaikan mahdollisimman pian. Hae työtä verkkosivustoltamme Platsbanken-työpaikkapankin välityksellä voit hakea työtä ja tilata työpaikkailmoituksia. Sieltä löydät suuren osan kaikista avoimista työpaikoista. Työpaikkapankki löytyy verkkosivustoltamme ja jos sinulla on älypuhelin, voit ladata sen sovelluksen omaan matkapuhelimeesi. Muista, että työpaikkoja voi myös hakea toisten verkkosivustojen kautta. Näiden linkit saat verkkosivustolta arbetsformedlingen.se. Ammatti ja tulevaisuus otsikon alta löydät Ammatit aakkosjärjestyksessä (A-Ö) ja Ammattiluotsin, joka sisältää tietoa useimmista ammateista, niihin vaadittavasta pätevyydestä ja kunkin ammatin tulevaisuuden näkymistä. Löydät myös koulutustietoa ja soveltuvuustestejä, jotka voivat antaa ammatinvalintaan liittyviä virikkeitä. Täältä saa myös tietoa työnvälityksen aktiviteeteista ja informaatiotilaisuuksista. Cv ja hakemus-osiosta saat vinkkejä cv:n ja henkilökohtaisten kirjeiden laatimisessa. Siellä voi myös katsella työnhakuun liittyviä videoita ja saada monenlaista hyödyllistä tietoa ennen työhaastattelua. Tämän asiakirjan viimeisillä sivuilla saat esimerkit cv:stä ja henkilökohtaisesta kirjeestä. Tapaa työnantajia Järjestämme rekrytointitilaisuuksia, joissa saat tavata työntekijöitä tarvitsevia työnantajia. Kun menet rekrytointitilaisuuteen, sinun kannattaa ottaa mukaasi cv:si, ota siitä mielellään useampia kopioita, jotka voit antaa kiinnostuneille työnantajille. Verkkosivustolla arbetsformedlingen.se on luettelo kaikista ajankohtaisista rekrytointitilaisuuksista. Lue työpaikkailmoitukset Platsjournalen-lehdestä Platsjournalen on lehti, jossa on työpaikkailmoituksia työnhakijoille. Lehdessä annetaan myös vinkkejä uutta työtä harkitseville. Saat myös virikkeitä ja ideoita, joista on hyötyä työnhaussa. Lehti ei maksa mitään ja sen saa työnvälitystoimistoista, kirjastoista, suuremmilta juna-asemilta, joiltakin lentoasemilta sekä korkeakouluista ja yliopistoista eri puolilta maata. Jos haluat, että lehti lähetetään sinulle postitse, voit tilata sen. Tilaaminen ei maksa mitään. Verkkosivustolla arbetsformedlingen.se voit lukea Platsjournalen-lehden sähköisessä muodossa.

3 Työskentele ulkomailla Jos haet työtä Euroopasta, voit saada meiltä tietoa siitä, miten onnistut työnhaussa parhaiten. Meillä on työnvälittäjiä, jotka ovat erikoistuneet työpaikan hakuun Euroopan eri maissa. Järjestämme rekrytointipäiviä ja työmessuja, jolloin saat tavata työnantajia, jotka rekrytoivat työntekijöitä erilaisiin työtehtäviin ulkomailla. Löydät kaikki julkisille eurooppalaisille työnvälityksille tehdyt työpaikkailmoitukset työnvälityksen työpaikkapankista. Tarjoamme kaikille työnhakijoille työnvälittäjiemme tukea, vinkkejä ja neuvontaa tietoa työnhausta apua cv:n laatimisessa ja työhaastatteluihin valmistautumisessa kaikkien työnvälityksentyöpaikkapankin avoimien työpaikkojen saatavuuden ehdotuksia avoimista työpaikoista rekrytointitapaamisia työnantajien kanssa tietoa ammateista ja opinnoista ajankohtaista työmarkkinatietoa oman yritykseen perustamiseen liittyvää tietoa

4 Kun tarvitset erityistä apua Joskus työpaikan haussa tarvitaan erityistä apua. Jotkut tarvitsevat sitä jo alusta alkaen, jotkut vasta jonkin ajan kuluttua. Sovit yhdessä työnvälittäjäsi kanssa siitä, mikä tuki soveltuu sinulle parhaiten saadaksesi työpaikan mahdollisimman pian. Voimme auttaa sinulla monella eri tavalla. Lue verkkosivuiltamme tarkempaa tietoa kaikista tukitoimista, ohjelmista ja työnantajalle maksettavasta työllistämistuesta. Vaikeasti työllistyvä Joskus uuden työpaikan saa parhaiten työpaikkaharjoittelun tai työmarkkinakoulutuksen avulla tai perustamalla oman yrityksellä. Jos työnvälittäjäsi katsoo, että tuesta on sinulle hyötyä, keskustelette siitä yhdessä. Jos olet ollut pitkäaikaisesti työmarkkinoiden ulkopuolella, voit kuulua työ- ja kehitystakuun piiriin ja saada erilaisia juuri sinulle sovellettuja aktiviteetteja. Aktiviteettien tarkoituksena on auttaa sinua saamaan työpaikka mahdollisimman pian vuotiaat, jotka eivät kolmen kuukauden kuluessa ole saaneet työtä, voivat nuorten työtakuun puitteissa saada ammatinvalinnanohjausta, työharjoittelua ja koulutusta. Nuori, jolla ei ole ammattikokemusta Alle 25-vuotiaat nuoret voivat saada työnantajalta ammattiin perehdyttävää opastusta tai koulutusta samalla, kun he saavat palkkaa. Tällaisesta työsuhteesta käytetään nimitystä ammattiin perehdyttävä työsopimus. Vajaakuntoinen Voit saada tukea työnvälittäjältäsi, jos sinulla on jokin sairaus tai vamma, joka vaikuttaa työkykyysi. Työelämään suuntautuvan kuntoutuksen asiantuntijamme voivat myös tukea sinua työkykyä rajoittavien tekijöiden poistamiseksi ennen työsuhteen alkamista. Lähtökohtanamme ovat aina omaamasi tiedot, taidot ja kokemukset, ja voimme helpottaa työntekoasi monella tavalla. Kyse voi olla työpaikkajärjestelyistä, henkilökohtaisesta tuesta tai työnantajallesi maksettavasta taloudellisesta korvauksesta. Uusi maahanmuuttaja Jos olet vastikään Ruotsiin saapunut maahanmuuttaja, voit saada erilaisia tukitoimia ja osallistua erilaisiin ohjelmiin. Voit myös saada osallistua erityisiin aktiviteetteihin oppiaksesi ruotsin kielen mahdollisimman nopeasti, saadaksesi työpaikan ja voidaksesi elättää itsesi. Sovit työnvälittäjäsi kanssa sinulle parhaiten soveltuvista aktiviteeteista.

5 Työnantajasi voi saada korvausta Työnantajat voivat saada taloudellista korvausta ottaessaan palvelukseensa työntekijöitä, joiden on vaikeaa saada työtä. Tätä käytäntöä sovelletaan ensisijaisesti nuoriin, joilla ei ole työkokemusta, pitkäaikaistyöttömiin, uusiin maahanmuuttajiin ja työntekijöihin, joilla on jokin työkykyyn vaikuttava toiminnanvajavuus. Erityinen työllistämistuki pitkäaikaistyöttömälle Jos olet ollut työttömänä pitkäaikaisesti ja osallistut työ- ja kehitystakuun mukaisiin toimenpiteisiin, voi sinut palvelukseensa ottava työnantaja saada taloudellista tukea, ns. erityistä työllistämistukea. Tuen tarkoituksena on helpottaa vaikeasti työllistyvien työpaikan saantia. Työnantajasi voi saada korvausta enintään kahdentoista kuukauden ajalta. Kotoutustyötä uudelle maahanmuuttajalle Jos olet uusi maahanmuuttaja ja sinulla on oleskelulupa, työnantajasi voi sinut palvelukseen ottaessaan saada taloudellista tukea, josta käytetään nimitystä erityinen työllistämistuki kotoutustyön avulla. Opiskelet työsi ohessa ruotsia siirtolaisille (sfi). Näin saat sekä työkokemusta että referenssejä, joista sinulle on hyötyä tulevaisuudessa. Uusialkutyötä työelämään palaavalle Jos olet ollut pidemmän aikaa työttömänä tai olet uusi maahanmuuttaja, työnantajasi voi saada taloudellista tukea, josta käytetään nimitystä uusialkutyö tai erityinen uusialkutyö. Työnantaja saa tavallisesti korvausta yhtä pitkältä ajanjaksolta kuin olet ollut työttömänä, mutta ajalle on kuitenkin määrätyt enimmäisrajat. Uuden maahanmuuttajan työnantaja voi saada korvausta maahanmuuttajan kolmen ensimmäisen Ruotsissa asumisvuoden ajan. Tuki vajaakuntoiselle Jos työkykysi on alentunut toiminnanvajavuuden vuoksi, työnantajasi voi saada taloudellista korvausta sen mukaan millainen toiminnanvajavuus sinulla on ja missä tarvitset erityistä apua. Kyse voi olla esimerkiksi palkka-avustuksesta ja tuesta apuvälineisiin työpaikalla. Ammattiin perehdyttävää työtä nuorelle joka haluaa työn avulla saada ammattialan kokemusta Jos olet alle 25-vuotias eikä sinulla ole ammattikokemusta, voi työnantajasi saada taloudellista korvausta samalla kun kartutat ammattitaitojasi. Tästä käytetään nimitystä ammattiin perehdyttävä työ. Voit myös saada tällaista työtä, jos olet ollut työttömänä vähintään kolme kuukautta. Koulutuksen tai opastuksen osuuden tulee olla vähintään 15 prosenttia työajasta. Työsuhteen tulee kestää vähintään kuusi kuukautta ja työnantaja voi saada korvausta enintään 12 kuukaudelta. Saadakseen korvausta työnantajien työehtosopimuksessa täytyy olla sovittu ammattiin perehdyttämisen työehdoista.

6 Näin pääset alkuun Voit ottaa yhteyttä meihin monella eri tavalla. Haluat ehkä ensin tutustua verkkosivustoomme ja saada lisätietoa. Voit myös soittaa suoraan työnvälittäjälle ja keskustella hänen kanssaan. Voit myös käydä jossakin työnvälitystoimistossamme. Valitse sinulle sopivin vaihtoehto. Jos haluat hakea työttömyyskorvausta tai osallistua johonkin ohjelmaamme, sinun täytyy rekisteröityä työnhakijaksi työnvälitystoimistoon. Rekisteröityminen Luot ensin oman tilin Oma sivu-osiossa [Min sida] verkkosivuilla arbetsformedlingen.se. Kirjoita sitten omat tietosi ja mitä olet tehnyt aikaisemmin. Voit tehdä tämän joko kotonasi tai työnvälityksen tietokoneilla. Tämän jälkeen sinun täytyy käydä työnvälitystoimistossa 14 päivän kuluessa tavataksesi työnvälittäjän, joka kirjaa sinut asiakkaaksi. Vasta tällöin sinut katsotaan työnvälityksen työnhakijaksi. Työnvälittäjä arvioi sitten työnsaantimahdollisuutesi ja tarvitsetko tukea jo alusta alkaen. Lisätuki voi merkitä tiiviimpää yhteyttä työnvälittäjääsi ja ehkä myös eri ohjelmiimme osallistumista, esimerkiksi työharjoittelua työnantajan toimitiloissa tai työmarkkinakoulutusta. On tärkeää, että meillä on aina ajankohtaiset tiedot sinusta järjestelmissämme. Siksi sinun tulee päivittää ansioluettelosi heti, kun saat uuden kokemuksen, joka parantaa työllistymismahdollisuuksiasi. Tällöin meidän on helpompi auttaa sopivan työn löytämisessä. Kun rekisteröidyt työnhakijaksi, sinun tulee ottaa mukaasi henkilöllisyystodistuksesi sekä työ- ja koulutodistukset, joista näemme, mitä töitä olet tehnyt ja mitä olet opiskellut. Toimintasuunnitelma Kun olet kirjoilla, saat laatia toimintasuunnitelman yhdessä työnvälittäjäsi kanssa. Toimintasuunnitelma on sinun ja työnvälityksen välinen sopimus siitä, miten voimme auttaa sinua ja mitä sinun tulee tehdä löytääksesi itsellesi työpaikan. Työttömyysvakuutus Kuulut työttömyysvakuutuksen piiriin, jos olet työskennellyt tai työskentelet Ruotsissa. Tällöin voit hakea työttömyyskorvausta työttömyyskassasta, jos joudut työttömäksi. Saadaksesi korvausta sinun täytyy täyttää määrätyt ehdot. Jos olet työtön tai vaarassa joutua työttömäksi, on erityisen tärkeää, että otat selville ehdot. Muutoin voit jäädä ilman korvausta. Työttömyyskorvaushakemuksen lähetät työttömyyskassallesi, joka päättää oikeudestasi korvaukseen. Lisätietoa työttömyysvakuutuksen määräyksistä ja ehdoista on verkkosivuilla arbetsformedlingen.se.

7 Yhteystietomme 1. Soita ja keskustele työnvälittäjäsi kanssa. 2. Lähin työnvälitystoimisto. Täällä voit keskustella työnvälittäjän kanssa ja saada vinkkejä, joiden avulla haet työpaikkaa tehokkaimmalla tavalla. Voit myös käyttää tietokoneitamme työnhakuun ja cv:n ja henkilökohtaisten kirjeiden kirjoittamiseen. Verkkosivuilta arbetsformedlingen.se voit katsoa lähimmän työnvälitystoimiston osoitteen. 3. Arbetsformedlingen.se. Täällä on muun muassa Työpaikkapankki, jossa on paljon avoimia työpaikkoja eri puolilta Ruotsia, vinkkejä cv:n ja henkilökohtaisten kirjeiden laatimiseen, tietoa aktiviteeteista, esimerkiksi rekrytointitapaamisista. Aktiviteettiraportti On tärkeää hakea työtä aktiivisesti. Jotta voisimme myöntää tukea, haluamme tietää, mitä töitä olet hakenut ja mitä muuta olet tehnyt työpaikan saamiseksi. Jos olet esimerkiksi käynyt rekrytointitilaisuudessa tai työhaastattelussa, tarvitsemme tiedot niistä. Ilmoitat aktiviteettisi meille aktiviteettiraportissa. Raportin täytät kätevimmin verkkosivuilla arbetsformedlingen.se. Aktiviteettiraportista on paljon hyötyä, kun suunnittelet työnvälittäjäsi kanssa jatkotoimia työnhaullesi. Verkkosivuillamme on kaikki tiedot aktiviteettiraportista ja sen täyttöohje. Rekisteriemme tiedot sinusta Kun rekisteröidyt työnvälityksen asiakkaaksi, tallennetaan rekistereihimme sinusta määrätyt tiedot, kuten nimi, henkilönumero, työkokemus ja meriitit. Kirjaamme myös, mitä töitä haet ja mitä työnhakuaikana tapahtuu. Tietosi kuuluvat salassapitolain piiriin. Täten tietoja ei saa luovuttaa asiattomille. Meidän on kuitenkin annettava joitakin tietoja Vakuutuskassalle [Försäkringskassan] ja työttömyyskassalle, kun ne tekevät päätöksiä. Arkaluontoisia tietoja, esimerkiksi sairauteen liittyviä tietoja, emme saa tallentaa rekistereihimme ilman suostumustasi. Vain työnvälittäjäsi saa käyttää henkilötietojasi käsitellessään asiaasi. Päätät itse, mitä tietoja työnantajille saa antaa. Voit aina pyytää, että saat katsoa, mitä tietoja sinusta on tallennettu rekistereihimme. Jos löydät jonkin virheellisen tiedon, on tärkeää, että ilmoitat siitä meille. Kolme vuotta sen jälkeen, kun asiasi on saatu päätökseen, poistamme kaikki tiedot sinusta rekistereistämme. Ilmoita osoitteesi muuttumisesta Työnvälitys ei saa automaattisesti tietoa osoitteesi muuttumisesta, vaan sinun täytyy itse ilmoittaa muuttunut osoitteesi meille. Ilmoita työnvälitykselle myös tilapäisen oleskelupaikkasi osoite.

8 Työnhakutaito Voit itse monella tavoin edistää uuden työpaikan löytämistä. Oma aktiivisuus on kaikkein tärkeintä. Alempana on joitakin vinkkejä siitä, miten voit toimia. Me työnvälityksen henkilökunta autamme sinua, jos tarvitset lisää neuvoja. Vastaa työpaikkailmoituksiin Työpaikkailmoituksia löytää monesta eri paikasta, esimerkiksi verkkosivuilta, Platsjournalen-lehdestä ja sanomalehdistä. Verkkosivuilta arbetsformedlingen.se löydät työpaikkapankin, joka sisältää ilmoituksia avoimista työpaikoista Ruotsissa ja ulkomailla. Voit myös tilata työpaikkailmoituksia ja saada sähköpostia, kun ilmaantuu sinulle sopiva työpaikka. Kirjastossa ja verkossa on myös aikakauslehtiä ja eri ammattilehtiä, joissa on erikoisalojen työpaikkailmoituksia. Kun kirjoitat hakemuksen, tavoitteenasi on tietysti herättää työnantajan kiinnostus ja saada kutsu työhaastatteluun. Tee hakemus ilmoituksessa esitettävien seikkojen ja työnantajan verkkosivuilta saatavien tietojen pohjalta. Mieti, mistä vahvuuksistasi voi olla hyötyä juuri tässä työssä ja mitä osaamista voit tarjota työnantajalle. Työhakemukset voivat olla ulkoasultaan monenlaisia, ja päätät itse suurelta osin, miten haluat laatia hakemuksesi. Joskus työnantaja kuitenkin esittää vaatimuksia tai toivomuksia siitä, että hakemus tehdään erityisellä tavalla tai sisältää määrätyt tiedot. Usein työnantaja haluaa esimerkiksi, että työnhakija rekisteröi meriittinsä yrityksen verkkosivuilla ja oheistaa kirjoittamansa kirjeen tiedostona. Keskustele ystäviesi ja tuttaviesi kanssa Monet työpaikat välitetään ystävien ja tuttavien kautta. Kerro siis tuntemillesi ihmisille, että etsit työtä. Ehkä heidän työpaikoillaan tarvitaan lisää työntekijöitä? Voivatko he antaa sinulle vinkkejä työpaikoista? Tuntevatko he ehkä jonkun, joka voi ottaa sinut työharjoittelijaksi? Levitä cv:täsi Monet työnantajat hakevat uusia työntekijöitä internetin eri cv-tietokannoista. Siksi oma cv kannattaa tallentaa useammalle tällaiselle verkkosivustolle. On vain muistettava pitää oma cv jatkuvasti ajan tasalla. Verkkosivuilla arbetsformedlingen.se voit esitellä cv:si työnantajille. Sieltä saat myös malleja ja esimerkkejä cv:n laatimiseen. Voit myös tallentaa cv:si verkkosivuilla eures.europa.eu, jos haet työtä ulkomailta. Siellä on myös Euroopan maiden työpaikkatietokanta. Tämän esitteen lopussa on vinkkejä cv:n ja henkilökohtaisten kirjeiden laatimista varten. Hae työpaikkaa sosiaalisen median välityksellä Sosiaalinen median välityksellä tavoittaa nopeasti paljon ihmisiä. Nykyisin ihmiset yhä useammin kertovat Facebookin, Twitterin, Instagramin ja Linkedinin välityksellä hakevansa työpaikkaa. Ehkä ystäväsi ja seuraajasi voivat antaa sinulle vinkkejä työpaikoista tai kertoa ystävilleen, että etsit uutta työtä.

9 Hae työtä vuokratyöyrityksen kautta Vuokratyöyritykset ottavat palvelukseensa työntekijöitä, joita ne vuokraavat toisille yrityksille ja järjestöille erilaisiin työtehtäviin. Vuokratyöyrityksen työntekijät työskentelevät usein eri asiakkaiden toimitiloissa, mutta vuokratyöyritys maksaa heidän palkkansa. Toiset toimeksiannot ovat pitkäaikaisia, joskus useamman kuukauden tai vuoden pituisia. Toiset toimeksiannot ovat lyhempiä. Joskus vuokratyöyrityksessä työskennellyt saa työpaikan jonkin toimeksiantajan yrityksessä. Ota suoraan yhteyttä työnantajaan On paljon työpaikkoja, joista ei tehdä työpaikkailmoitusta. Arvion mukaan yli puolet kaikista työpaikoista täytetään muulla tavoin kuin ilmoitusten avulla, esimerkiksi suhteiden ja verkostojen välityksellä tai tapaamalla työnantajan henkilökohtaisesti. Haettaessa työpaikkaa, josta ei ole ilmoitettu, voi olla vaikeampi tietää, mitkä asiat on tärkeää ottaa esille. Siksi sinun tulee hankkia itsellesi mahdollisimmat hyvät tiedot työpaikasta ja ammatin asettamista vaatimuksista, jotta sinun on helpompi nähdä työnantajalle tärkeät seikat. Ota sitten yhteyttä siihen työnantajaan, jolta haluat työpaikan ja ilmoita kiinnostuksestasi. Vaikka vapautuneita työpaikkoja ei olisikaan heti tarjolla, saatat yhteydenoton ansiosta saada työpaikan tulevaisuudessa. Älä myöskään unohda, että aikaisempiin työnantajiin kannattaa pitää yhteyttä, jos haluaa löytää työpaikan. Työnantaja tietää, kuka olet ja mitä osaat, jolloin on helpompaa selvittää, onko heillä sinulle sopivia työtehtäviä.

10 Työhakemuksen sisältö ja ulkoasu? Työhakemus koostuu useimmiten cv:stä ja henkilökohtaisesta kirjeestä. On tärkeää, että cv ja kirje täydentävät toisiaan niin, ettei niissä toisteta samoja asioita. Joskus työnantaja haluaa nähdä myös muita asiakirjoja, kuten todistuksia, lisenssejä tai työnäytteitä. Cv ja hakemus -otsikon alta verkkosivuilta arbetsformedlingen.se löydät lisää vinkkejä ja neuvoja. Siellä voi myös katsoa videon, jossa annetaan käytännön esimerkkejä. Työpaikkailmoituksiin saadaan usein monia satoja hakemuksia. Työnantaja tai rekrytoija saa hakemuksia lukiessaan yleiskuvan hakijoista ja valitsee saamansa yleiskuvan perusteella haastatteluun kutsuttavat hakijat. Useimmiten työnantaja tai rekrytoija päättää jo sekunnissa, onko hakija kiinnostava kyseiseen työhön vai ei. Siksi kirje kannattaa aloittaa työnantajaa eniten kiinnostavista asioista. Voit esimerkiksi perustella, miksi työnantajan tulee valita juuri sinut kyseiseen työhön. Cv curriculum vitae Cv on latinankielinen lyhenne sanoista curriculum vitae, joka tarkoittaa elämänkulkua. Sinun tulee cv:ssä kuvailla koulutustasi, työkokemustasi, tietojasi ja taitojasi sekä ominaisuuksiasi, joita haluat korostaa. Selkeys on tärkeää. Siksi kaikkia työpaikkoja ei tule ottaa mukaan, vaan kannattaa valita vain ne työt, jotka ovat erityisen tärkeitä haetun työpaikan kannalta. Tällöin voit Työkokemus-otsikon jälkeen kirjoittaa (valituin osin). Sinun tulee myös ottaa mukaan referenssit, mutta voit ilmoittaa antavasi ne myöhemmin. Cv:n voi laatia eri tavoin. Useimmiten aloitetaan siitä, mitä on tehnyt viimeksi ja edetään ajassa taaksepäin. Mutta cv:n voi myös kirjoittaa eri teemojen pohjalta. Tällöin saman alan työt ryhmitellään yhteen, ensin voi vaikka kirjoittaa työt lasten parissa ja sitten myymälätyöt. Kirjoita otsikkoja, esimerkiksi Kauppa-alan työkokemus, ja lisää teksti kunkin otsikon alle. Jos olet työskennellyt muissa maissa kuin Ruotsissa, voit kirjoittaa otsikoksi Kokemukset muista maista osoittaaksesi työnantajalle monipuolisuutesi. Älä unohda mahdollista työharjoittelua. Cv:n pituus on enintään noin kaksi A4- sivua. Henkilökohtainen kirje Henkilökohtaisessa kirjeessä kerrot muun muassa, miksi olet hakenut kyseistä työtä, miksi olet sopiva henkilö virkaan ja miksi haluat juuri kyseisen työnantajan palvelukseen. Muista laatia kirje työpaikkailmoituksessa painotettujen seikkojen pohjalta. Sinun täytyy siis kirjoittaa uusi henkilökohtainen kirje joka kerta, kun haet työpaikkaa. Henkilökohtaisen kirjeen pituus on enintään yksi A4-sivu.

11 Näin kirjoitat cv:n SARA ÖBERG Roslagsgatan Stockholm linkedin.com/saraoberg LYHYT KUVAUS Kuvaile voi yhdellä tai muutamalla lauseella, mitä olet tehnyt aikaisemmin. Tällöin työnantaja saa nopeasti yleiskuvan sinusta. Esimerkki: Muodista kiinnostunut myymäläapulainen, jolla on pitkäaikaista kokemusta nuorten vaatteista ja trendeistä. TYÖKOKEMUS Titteli/ammatti, yritys, esim. myymäläapulainen/h&m Kaupunki, ajanjakso, esim. Tukholma, maaliskuu 2010 marraskuu 2013 Kerro kunkin viran/toimen kohdalla, mitä työtehtäviä sinulla on ollut. Esimerkki: Osallistuin myymäläapulaisena kaikkiin työtehtäviin myymälässä. Suunnittelin ostoja, tein hyllytystä ja työskentelin kassassa. Avustin myös markkinoinnissa. KOULUTUS Koulutuksen nimi, koulun nimi, esim. liiketaloustiede, Tukholman yliopisto Kaupunki, ajanjakso, esim. Tukholma, Kuvaile lyhyesti kunkin koulutuksen sisältöä. Esimerkki: Opiskelin kaksi lukukautta liiketaloustiedettä, yhteensä 60 hp [korkeakoulupistettä]. Olen erittäin kiinnostunut aineesta, erityisesti osa-alueista organisaatio ja markkinointi. KIELI Tähän kirjoitat, mitä kieliä puhut. Esimerkki: Ruotsi: äidinkieli, englanti: sujuvaa, ranska: hyvät taidot REFERENSSIT/SUOSITUKSET Tähän kirjoitat suosittelijoittesi yhteystiedot. Voit myös kirjoittaa Annetaan mielellään pyynnöstä, jos haluat antaa tiedot myöhemmin.

12 Näin kirjoitat henkilökohtaisen kirjeen SARA ÖBERG Roslagsgatan Stockholm linkedin.com/saraoberg Aloita henkilökohtainen kirje lukijan kiinnostuksen herättävällä otsikolla. Esimerkiksi: Muodista kiinnostunut markkinoija haluaa teille myymäläpäälliköksi Henkilökohtainen kirje on tulevaisuuteen tähtäävä ja tarjoaa sinulle mahdollisuuden osoittaa olevasi oikea henkilö hakemaasi työhön. Kirjoita aina uusi henkilökohtainen kirje kullekin hakemallesi työlle ja korosta eri asioita sen mukaan, mistä työstä on kyse. Muista, että cv:n ja kirjeen on oltava sopusoinnussa keskenään, joten niissä ei saa toistaa liian paljon samoja asioita. Hakiessasi työpaikkaa työpaikkailmoituksen perusteella sinun tulee muistaa, että hakemuksesta tulee ilmetä työnantajalle tärkeät asiat. Ota selvää yrityksestä. Kun tunnet yrityksen toiminnan, työnantaja huomaa sinun perehtyneen yrityksen toimintaan ja olevan kiinnostunut siitä. Tuo esiin omat osaamisalueesi ja mitä hyötyä sinusta on työnantajalle. Vältä liian muodollista ja jäykkää esitystapaa. Sinun ei esimerkiksi tule kirjeen alussa kirjoittaa Täten haen x:n paikkaa..., vaan voit sen sijasta aloittaa kertomalla, miksi haet kyseistä työtä ja miksi työnantajan kannattaa valita sinut työntekijäkseen. Työnantaja haluaa saada käsityksen siitä, kuka olet. Joten ominaisuuksiesi (esimerkiksi iloinen, joustava ja vastuuntuntoinen) sijasta voit miettiä konkreettista esimerkkiä kokemastasi tilanteesta, josta ominaisuutesi tulevat hyvin esille. Usein esimerkin muistaa pitemmän aikaa kuin pelkät kirjeessä mainitut henkilökohtaiset ominaisuudet. Kirjeen lopussa voit kirjoittaa jotakin omista henkilökohtaisista kiinnostuksen kohteistasi, kuten mieliharrastuksistasi vapaa-ajalla tai muista erityisistä harrastuksistasi. Ystävällisin terveisin Sara Öberg PS Käytä cv:ssä ja henkilökohtaisessa kirjeessä mielellään samaa kirjasinlajia tai mallia, jotta nähtäisiin niiden kuuluvan yhteen.

13 Yleistä sanastoa? Kaikilla erikoisaloilla on oma ammattikielensä, näin on myös työmarkkina-alalla. Alempana on sanasto, jossa selostetaan yleisimpiä käsitteitä, joihin voit törmätä hakiessasi työtä tai asioidessasi työnvälityksessä. Aktivitetsrapport - Aktiviteettraportti on työnhakijan selvitys haetuista töistä ja muista työn saamista edistävistä toimista erityisen ajanjakson aikana. Sen tarkoituksena on antaa työnhakijalle ja työnvälittäjälle yleiskuva siitä, miten työnhakija on toiminut parantaakseen mahdollisuuksiaan työpaikan saamiseen. Anställningsavtal Työsopimus, josta ilmenee kaikki työsuhteeseen vaikuttavat asiat, kuten palkka, työaika ja työvaatteet. Anställningsbevis Työtodistus sisältää tiedot työsuhteen muodosta ja kestosta, palkasta ja työtehtävistä. Anställningsform Työsuhteen muoto on juridinen kuvaus työnantajan ja työntekijän välisestä työsuhteesta. Esimerkkejä erilaisista työsuhteista ovat: toistaiseksi voimassa oleva työ [tillsvidareanställning], määräaikainen työ [visstidsanställning], koeaikainen työ [provanställning], projekti/hanketyö [projektanställning] ja tuntipalkkatyö [timanställning]. Ansökan Työhakemus lähetetään työnantajalle, joka on ilmoittanut avoimesta työpaikasta. Työhakemuksen tulee sisältää joko henkilökohtainen kirje tai saatekirje sekä cv tai ansioluettelo, joskus myös kopiot koulu- ja työtodistuksista. Ansökningsbrev Työnhakukirje, ks. henkilökohtainen kirje. Anvisning Työhönosoitus on useimmiten työnvälityksen antama kirjallinen kehotus hakea avointa työpaikkaa, jonka olemme katsoneet sopivaksi. On tärkeää ottaa yhteyttä työnvälitykseen, jos ei aio hakea ko. työtä. Jos ei ole hyväksyttyä syytä olla hakematta osoitettua työtä, se voi vaikuttaa oikeuteen saada työttömyyskorvausta. Betyg - Todistus on asiakirja, joka sisältää tiedon siitä, kenen palveluksessa on ollut tai mitä koulutuksia on suorittanut. Siitä ilmenee myös työn tai koulutuksen kesto, koulutodistuksen arvosanat tai työnantajan arvio työntekijän työpanoksesta. Bilagor Liitteet ovat työhakemukseen oheistettavia asiakirjoja. Niitä voivat olla todistukset, työnäytteet, ammattitutkintotodistukset ym. Cv Cv on latinankielinen lyhenne sanoista curriculum vitae, joka tarkoittaa elämänkulkua. Cv on perusteellinen kuvaus ansioista ja kokemuksista. Cv-databas Cv-tietokanta on internetissä oleva palvelu tai kohtaamispaikka, jossa voi esitellä itsensä ja osaamisensa. Työnhakija rekisteröi tietonsa lomakkeeseen, joka tallennetaan tietokantaan. Sieltä työnantajat voivat etsiä henkilöitä, joilla on avoimen työpaikan vaatima osaaminen.

14 Eures Eures on EU/ETA-alueen ja Sveitsin lähinnä julkisista työnvälityspalveluista koostuva verkosto. Eures on lyhenne sanoista European Employment Services. Följebrev Saatekirje on lyhyempi henkilökohtainen kirje, joka on hyvä liittää perusteelliseen cv:hen. Handlingsplan Toimintasuunnitelma, Työnvälityksessä kirjoilla oleva laatii yhdessä työnvälittäjän kanssa toimintasuunnitelman työnhakua varten. Siitä ilmenee, mitä tulee tehdä työpaikan löytämiseksi. Intresseanmälan/presentationsbrev Esittelykirje on cv-tietokannoissa käytetty yleisluontoinen kirje. Sen voi myös lähettää työnantajalle, joka ei ole tehnyt työpaikkailmoitusta. Kirjeessä työnhakija kertoo itsestään ja mistä töistä on kiinnostunut. Intyg Todistus, joka sisältää lyhyen maininnan siitä, minkä työnantajan palveluksessa on ollut tai mihin koulutukseen on osallistunut ja minä aikana. Kompetens Pätevyys on laaja käsite, jolla on useita merkityksiä. Sillä tarkoitetaan muun muassa: 1. Taitavuutta ja kelpoisuutta eli yksilön tietoja, valmiuksia, sopivuutta ja tehtävien ratkaisemiskykyä. 2. Kykyä ja halua suorittaa tehtävä soveltamalla omia taitojaan ja valmiuksiaan. Kundarbetsplats Asiakastyöpiste on työnhakuun käytettävä tietokone työnvälitystoimistossa tai muualla. Meriter Meriitit eli ansiot ovat työnhakijan tietoja, taitoja ja kokemuksia, jotka esitellään työtä haettaessa. Ne jaotellaan usein: muodollisiin meriitteihin, kuten koulutus ja työt muihin kokemuksiin, kuten harrastukset, kielitaidot ja työ yhdistyksissä ja seuroissa. Meritförteckning Ansioluettelo on yhteenveto työnhakijan meriiteistä eli koulutuksesta, työpaikoista ja muista kokemuksista, joista työnantaja saattaa olla kiinnostunut. Ansioluettelo on usein cv:tä suppeampi. Personligt brev/ansökningsbrev Henkilökohtainen kirje tai työnhakukirje on hakijasta kertova teksti. Siinä työnhakija kertoo, miksi kyseinen työ kiinnostaa häntä ja miksi hän on sopiva henkilö työhön. Kirje sekä cv tai ansioluettelo, lähetetään työpaikasta ilmoittaneelle työnantajalle. Kirjeen liitteineen voi myös lähettää kiinnostavalle yritykselle, joka ei ole tehnyt työpaikkailmoitusta. Platsbanken Työpaikkapankki on tietokanta, jossa on työnvälitykseen ilmoitetut avoimet työpaikat. Se on verkkosivuilla arbetsformedlingen.se. Sieltä löytää töitä sekä Ruotsista että muista maista. Platsförslag Työpaikkaehdotukset ovat työnvälityksen vinkkejä avoimista työpaikoista.

15 Prenumerera - Tilauspalvelu on yksi työpaikkapankin toiminnoista. Sen avulla voi tilata uudet työpaikkailmoitukset suoraan omaan sähköpostiin. Program/arbetsmarknadspolitiskt program Ohjelma/työmarkkinapoliittinen ohjelma on tukitoimi tai ns. toimenpide, johon ryhdytään ihmisten työnsaantimahdollisuuksien parantamiseksi. Kulloinkin tarjolla olevat ohjelmat määräytyvät poliittisten päätösten mukaan. Projektanställning Projektityö on määräaikaista työsuhde, joka on kytketty erityisiin työtehtäviin tai toimeksiantoihin. Provanställning Koeaikainen työ on toistaiseksi voimassa oleva työsuhde, joka alkaa kuuden kuukauden koeajalla. Referens Referenssi/suositus on työnhakijan tunteman henkilön antama suullinen tai kirjallinen kuvaus työnhakijasta ja hänen työkokemukstaan. Referensperson/referens Referenssihenkilöt/referenssit ovat työnhakijan suosittelijoikseen valitsemia henkilöitä, jotka voivat kuvailla häntä työntekijänä tai opiskelijana. Suosittelija voi myös olla työnhakijan hyvin tuntema henkilö. Tester Soveltuvuustestit ovat joidenkin työnantajien käyttämiä lisäkeinoja oikean henkilön valitsemiseksi työhön. Tillsvidareanställning Toistaiseksi voimassa oleva työ, jota joskus nimitetään vakituiseksi työksi, tarkoittaa jatkuvaa työsuhdetta, jota ei ole ajallisesti rajoitettu. Timanställning Tuntipalkkatyö on yleistä osa-aikatyössä tai työssä, jossa työaika on epäsäännöllinen. Palkka maksetaan työtunneilta. Verifiering Todentaminen tehdään paikallisessa työnvälityksessä, kun työnhakija esittää koulu- ja työtodistuksensa. Täten varmistamme, että olemme saaneet oikeat tiedot löytääksemme sopivan työpaikan. Vidimera Oikeaksi todistaminen tarkoittaa, että vähintään kaksi henkilöä allekirjoittamalla alkuperäisten asiakirjojen jäljennökset ja merkitsemällä niihin puhelinnumeronsa/osoitteensa vahvistaa jäljennösten yhtäpitävyyden alkuperäisten asiakirjojen kanssa. Vikariat Sijaisuus on työsuhde, jossa virkavapaan vakinaisen työntekijän tilalle palkataan määräajaksi uusi työntekijä. Visstidsanställning Määräaikainen työ päättyy automaattisesti sovitun määräajan mennessä umpeen, katso myös projektityö ja sijaisuus.

16 Puhelinpalvelu Soita ja keskustele työnvälittäjän kanssa. Avoinna arkisin klo 8 20 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo Vieraile verkkopalvelussamme arbetsformedlingen.se Ruotsin laajimmalta työnhakusivustolta saat virikkeitä ja apua. Ota yhteyttä lähimpään työnvälitystoimistoon Osoitteen löydät verkkopalvelustamme. Löydät meidät Facebookista facebook.com/arbetsformedlingen

Työnhakuopas. Turun yliopiston työelämäpalvelut

Työnhakuopas. Turun yliopiston työelämäpalvelut Työnhakuopas Turun yliopiston työelämäpalvelut TÖITÄ ETSIMÄSSÄ? Sanotaan, että työnhaku käy työstä. Totta, usein se vaatii aikaa ja vaivaakin. Toisaalta tuloksena voi olla kiva duunipaikka, joten turhaa

Lisätiedot

MAST. selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä. Työhön! selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä

MAST. selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä. Työhön! selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä MAST selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä Työhön! selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä Työhön! Selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä Kirjoittajat: Piia Virtanen ja Hanna Stenroos

Lisätiedot

Töihin! pieni opas työnhakuun. Postinumero ja -toimipaikka Päivämäärä. Puhelinnumero Sähköpostiosoite

Töihin! pieni opas työnhakuun. Postinumero ja -toimipaikka Päivämäärä. Puhelinnumero Sähköpostiosoite Etunimi ja sukunimi CV Lähiosoite Puhelinnumero Sähköpostiosoite Nimenselvennys Töihin! pieni opas työnhakuun Postinumero ja -toimipaikka Päivämäärä HENKILÖTIEDOT Kerro ikäsi ja kuvaile itseäsi ihmisenä

Lisätiedot

Hyvää työtä. Työelämäopas nuorille

Hyvää työtä. Työelämäopas nuorille Hyvää työtä Työelämäopas nuorille 1 Sisällys Hyvää työtä työelämäopas nuorille 3 1. Sinä ja valinnat 4 2. Työnhaku 10 3. Ensimmäinen työpaikka 18 4. Ohjeita ongelmatilanteisiin 28 ISBN 978-952-5628-69-2

Lisätiedot

Miten markkinoin osaamistani? Työnhaun opas

Miten markkinoin osaamistani? Työnhaun opas Miten markkinoin osaamistani? Työnhaun opas Ura- ja rekrytointipalvelut Helsingin yliopisto Ura- ja rekrytointipalvelut teksti Marina Misukka 2. uudistettu painos Yliopistopaino 2004 TYÖNHAUN OPAS MITEN

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON REKRYTOINTIPALVELUT TYÖNHAUN OPAS MITEN MARKKINOIN OSAAMISTANI?

HELSINGIN YLIOPISTON REKRYTOINTIPALVELUT TYÖNHAUN OPAS MITEN MARKKINOIN OSAAMISTANI? HELSINGIN YLIOPISTON REKRYTOINTIPALVELUT TYÖNHAUN OPAS MITEN MARKKINOIN OSAAMISTANI? TYÖNHAUN OPAS MITEN MARKKINOIN OSAAMISTANI? Sisällysluettelo: 1. Työmarkkinoiden murros 2 2. Tunne itsesi, valitse työsi

Lisätiedot

TYÖNHAUN TEHTÄVÄKIRJA

TYÖNHAUN TEHTÄVÄKIRJA TYÖNHAUN TEHTÄVÄKIRJA OPAS TYÖLLISTYMISEN TUEKSI Tähän Työnhaun tehtäväkirjaan on kerätty Maamark - projektin (Maahanmuuttajat markkinoille ESR 2003-2007) työnhakuklubeissa käytettyä materiaalia. Kaikkea

Lisätiedot

Työvoimatoimistossa ja lehdissä ilmoitettavat työpaikat ovat vain jäävuoren huippu, suurinta osaa avoimista työpaikoista ei ilmoiteta

Työvoimatoimistossa ja lehdissä ilmoitettavat työpaikat ovat vain jäävuoren huippu, suurinta osaa avoimista työpaikoista ei ilmoiteta HAKEMUS (vastaaminen työpaikkailmoitukseen) Työhakemus muokataan haettavan työtehtävän vaatimusten mukaan. Vastaa hakemuksellasi työnantajan esille tuomiin tarpeisiin ja perustele sopivuutesi tehtävään.

Lisätiedot

SUOMEKSI TYÖPAIKALLA. Suomen kielen harjoituksia työpaikalle ja työelämässä toimimiseen

SUOMEKSI TYÖPAIKALLA. Suomen kielen harjoituksia työpaikalle ja työelämässä toimimiseen SUOMEKSI TYÖPAIKALLA Suomen kielen harjoituksia työpaikalle ja työelämässä toimimiseen Sisältö Minä... 1 Työharjoittelupaikkani... 4 Kurssit... 5 Ensimmäinen päivä työpaikalla... 6 Työaika... 8 Työmatka...

Lisätiedot

Koulutuksesta työhön. Selkoistetut tehtävät. Nimi: Ryhmä:

Koulutuksesta työhön. Selkoistetut tehtävät. Nimi: Ryhmä: Koulutuksesta työhön Selkoistetut tehtävät Nimi: Ryhmä: Tämä harjoitusvihko on selkoistettu, erityisopiskelijoille suunnattu versio Työterveyslaitoksen Koulutuksesta työhön -työkirjasta. Menetelmän ohjaamisen

Lisätiedot

Akavan kesätyöopas 1

Akavan kesätyöopas 1 Akavan kesätyöopas 1 Akavan kesätyöopas Työelämän eri sektorit...3 Työsuhteen eri muodot...3 Työnhaku...4 Ansioluettelon ja hakemuksen tekeminen...6 Työhaastattelu...8 Jos et tullut valituksi...9 Tulit

Lisätiedot

Haluaisitko työskennellä toisessa EU/ETA-maassa?

Haluaisitko työskennellä toisessa EU/ETA-maassa? Haluaisitko työskennellä toisessa EU/ETA-maassa? 6. Asettuminen uuteen maahan 5. Muuttajan muistilista 4. Testit ja haastattelu 3. Hakemuksen tekeminen 2. Käytännön kysymyksiä 1. Tietoa työskentelystä

Lisätiedot

POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE. POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke

POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE. POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke Pointti Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa hanke 2008 2013 Pointin neuvonta- ja ohjauspalvelut

Lisätiedot

TYÖNHAUN OPAS VANKILASTA VAPAUTUVALLE

TYÖNHAUN OPAS VANKILASTA VAPAUTUVALLE TYÖNHAUN OPAS VANKILASTA VAPAUTUVALLE Minna Mäkinen 2013 2 (29) Työnhaun opas vankilasta vapautuvalle (2013) Sisällysluettelo: * Sisällysluettelo s. 2 * Vankilasta vapautuessasi s. 3 * Etuudet s. 4 * Miten

Lisätiedot

Kisällistä mestariksi 1

Kisällistä mestariksi 1 Kisällistä mestariksi 1 2 Kisällistä mestariksi Pohjois-Kymen Setlementti ry: Kisällistä mestariksi ammattipajamalli työllistämisen tukena Kisällistä mestariksi 3 l ll Kisällistä mestariksi ammattipajamalli

Lisätiedot

Työelämään! Opas työuraa sosiaalialalla aloittavalle

Työelämään! Opas työuraa sosiaalialalla aloittavalle Työelämään! Opas työuraa sosiaalialalla aloittavalle Hyvä sosiaalialan opiskelija 3 Tartu ylpeänä sosiaalialan työhön 4 Sosiaalialan ammattilainen on luotu vaikuttamaan 6 Kelpoisuuslaki on vankka perusta

Lisätiedot

Gard Tekrø. Opas opiskelijoille. Oppisopimuskoulutusta yli rajojen. Liikkuvuuden hallinta. The International Service Office of Oppland, Norja

Gard Tekrø. Opas opiskelijoille. Oppisopimuskoulutusta yli rajojen. Liikkuvuuden hallinta. The International Service Office of Oppland, Norja Gard Tekrø Opas opiskelijoille Oppisopimuskoulutusta yli rajojen Liikkuvuuden hallinta The International Service Office of Oppland, Norja 1 Sisällysluettelo Opassarjan esittely Esipuhe 1. Miksi lähteä

Lisätiedot

Teemu Malinen. teemu malinen - työtä on! www.tyonhakuopas.com

Teemu Malinen. teemu malinen - työtä on! www.tyonhakuopas.com 1 Teemu Malinen Oletko tuotteistanut itsesi ja osaamisesi? Miten annat itsestäsi positiivisen kuvan rekrytoijalle? Tiedätkö mitä sinulta saa kysyä työhaastattelussa? Mitä on A/B testaus? Miten se hyödyttää

Lisätiedot

Työvoimakoulutukseen hakeutumisen opas. Esimerkkinä lähihoitajakoulutus

Työvoimakoulutukseen hakeutumisen opas. Esimerkkinä lähihoitajakoulutus Työvoimakoulutukseen hakeutumisen opas Esimerkkinä lähihoitajakoulutus Teksti: Marjo Nieminen, Anne Kumpula, Marja Nurmi-Vuorinen Taitto: Tuomas Korolainen Nasta Design Paino: Kirjapaino Öhrling Tampere

Lisätiedot

Työelämäsertifikaatti - maahanmuuttajille

Työelämäsertifikaatti - maahanmuuttajille Työelämäsertifikaatti - maahanmuuttajille Sisältö Johdanto... 3 Osa 1 Työlainsäädäntö 1. Yleistä Suomesta... 4 2. Osaaminen ja koulutus... 8 3. Työnhaku... 12 4. Työmarkkinajärjestelmä... 13 5. Työsopimus...

Lisätiedot

työelämä tutuksi Työelämätietoutta maahanmuuttajalle Paasikivi-Opisto Turun kristillinen opisto

työelämä tutuksi Työelämätietoutta maahanmuuttajalle Paasikivi-Opisto Turun kristillinen opisto työelämä tutuksi Työelämätietoutta maahanmuuttajalle Paasikivi-Opisto Turun kristillinen opisto Paasikivi-Opiston ja Turun kristillisen opiston oppimateriaalia 1 työelämä tutuksi Työelämätietoutta maahanmuuttajalle

Lisätiedot

Työelämäsertifikaatti

Työelämäsertifikaatti Työelämäsertifikaatti Työelämäsertifikaatti on osaamissertifikaatti, jonka sisältää keskeisiä asioita suomalaisen työelämän pelisäännöistä sekä suomalaisesta työlainsäädännöstä. Työelämäsertifikaatin tavoitteena

Lisätiedot

Uutta nostetta urallesi! Tarjolla hyviä tyyppejä. Onnistumisen takana oma aktiivisuus ja oikea asenne

Uutta nostetta urallesi! Tarjolla hyviä tyyppejä. Onnistumisen takana oma aktiivisuus ja oikea asenne Uutta nostetta urallesi! Tarjolla hyviä tyyppejä Onnistumisen takana oma aktiivisuus ja oikea asenne Pääkirjoitus CV selkeäksi ja verkostot hyödyksi Korkeakoulutettujen nopea työllistyminen koulutustaan

Lisätiedot

Ammatillisen suunnittelun työkirja CP-vammaisille Työkalu ammatillisen polun itsenäiseen suunnitteluun

Ammatillisen suunnittelun työkirja CP-vammaisille Työkalu ammatillisen polun itsenäiseen suunnitteluun Ammatillisen suunnittelun työkirja CP-vammaisille Työkalu ammatillisen polun itsenäiseen suunnitteluun Invalidiliitto CP-vammaisten aikuisten hyvinvointi ja kuntoutus elämänkaarella -projekti (2007 2010)

Lisätiedot

Kehitysvammaisen henkilön työllistäminen. K-kauppiasliiton suositus

Kehitysvammaisen henkilön työllistäminen. K-kauppiasliiton suositus Kehitysvammaisen henkilön työllistäminen K-kauppiasliiton suositus K-KAUPPIASYRITTÄJILLE Kehitysvammaiset ovat olleet vähän käytetty voimavara työelämässä. Tähän mennessä kokemukset ovat kuitenkin hyviä.

Lisätiedot

ULKOMAISEN TYÖNTEKIJÄN REKRYTOINTI JA PALKKAAMINEN

ULKOMAISEN TYÖNTEKIJÄN REKRYTOINTI JA PALKKAAMINEN ULKOMAISEN TYÖNTEKIJÄN REKRYTOINTI JA PALKKAAMINEN -OPAS TYÖNANTAJILLE JA ULKOMAISILLE TYÖNTEKIJÖILLE >>>> SISÄLLYSLUETTELO > 1. Johdanto 3 > 2.Työntekijän rekrytointi ulkomailta 4 2.1. EURES 4 2.2. EURESin

Lisätiedot

Suomeen työhön? Tietoa Suomeen muuttajalle Tietoa elämästä ja työnteosta Suomessa Tietoa oikean tiedon lähteistä

Suomeen työhön? Tietoa Suomeen muuttajalle Tietoa elämästä ja työnteosta Suomessa Tietoa oikean tiedon lähteistä Suomeen työhön? Tietoa Suomeen muuttajalle Tietoa elämästä ja työnteosta Suomessa Tietoa oikean tiedon lähteistä copyright by Hammond Incorporated > sisältö Tervetuloa Suomeen... 4 Hyvää huomenta, Suomi!

Lisätiedot

Kauppatieteellinen tiedekunta Johtaminen Kandidaatintutkielma

Kauppatieteellinen tiedekunta Johtaminen Kandidaatintutkielma Kauppatieteellinen tiedekunta Johtaminen Kandidaatintutkielma SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ REKRYTOINNISSA TYÖNANTAJAN NÄKÖKULMASTA The Use of Social Media in Recruiting From the Perspective of Employer 11.5.2014

Lisätiedot

PERUSTIETOA SUOMESTA

PERUSTIETOA SUOMESTA PERUSTIETOA SUOMESTA 1. TERVETULOA SUOMEEN ESIPUHE 6 MITEN PÄÄSEN ALKUUN 6 1.Asunto 6 2. Maistraatti 6 3. Puhelin 6 4. Pankkitili 6 5. Selvitä oikeutesi sosiaaliturvaan 6 6. Verokortti 6 7. Työn hakeminen

Lisätiedot

TYÖNANTAJAN OPAS NUORISOSEUROILLE

TYÖNANTAJAN OPAS NUORISOSEUROILLE TYÖNANTAJAN OPAS NUORISOSEUROILLE SISÄLTÖ Miten käytän opasta? 3 Nuorisoseura työpaikkana 4 Miten nuorisoseura voi palkata työntekijän? 5 Työllistämisen eri vaihtoehdot 6 Palkkatuki 6 Kuntien työllistämistuet

Lisätiedot