Lausunnon antajat: Lausunnon antavat BirdLife Suomi ry ja sen jäsenyhdistys Päijät- Hämeen Lintutieteellinen Yhdistys ry (jatkossa PHLY).

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lausunnon antajat: Lausunnon antavat BirdLife Suomi ry ja sen jäsenyhdistys Päijät- Hämeen Lintutieteellinen Yhdistys ry (jatkossa PHLY)."

Transkriptio

1 Päijät-Hämeen Lintutieteellinen Yhdistys ry c/o Tapani Saimovaara Päijänteentie 12 A Vääksy phly@phly.fi BirdLife Suomi ry Annankatu 29 A Helsinki toimisto@birdlife.fi Vastaanottaja: Päijät-Hämeen liitto PL Lahti toimisto@paijat-hame.fi Tiedoksi: Ympäristöministeriö Kirjaamo PL Valtioneuvosto kirjaamo.ym@ymparisto.fi Asia: Lausunto Päijät-Hämeen maakuntakaavan 2014 ehdotuksesta Lausunnon antajat: Lausunnon antavat BirdLife Suomi ry ja sen jäsenyhdistys Päijät- Hämeen Lintutieteellinen Yhdistys ry (jatkossa PHLY). PHLY ry on valtakunnallisen BirdLife Suomen jäsenyhdistys ja se edustaa toimialueellaan parasta linnustotietämystä. Yhdistyksen hallussa maakunnan laajin linnustotietoarkisto, johon on koottu lintutietoja kattavasti 1960-luvulta asti. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää lintuharrastusta ja -tutkimusta, luonnon- ja ympäristönsuojelua sekä kestävää kehitystä. Yhdistyksen kotipaikka on Lahti ja toimialue on Päijät-Hämeen maakunta sekä Mäntyharjun ja Pertunmaan kunnat. BirdLife Suomi on valtakunnallinen lintuyhdistysten keskusjärjestö, jolla on yli jäsentä ja tukijaa.

2 Sisällys Maakuntakaavan ohjaus ja merkinnät... 2 Luonnonympäristö... 3 Virkistys... 7 Tuulivoima-alueet... 8 Turvetuotanto Maaseutu Lopuksi PHLY ry ja BirdLife Suomi ry kiittävät maakuntaliittoa lausuntopyynnöstä. Maakunnan kokonaiskaava vaikuttaa lähtökohtaisesti hyvin valmistellulta ja sitä varten on tehty runsaasti hyödyllisiä tausta-aineistoja. Yhdistykset ovat tutustuneet Päijät-Hämeen maakuntakaavan ehdotuksen karttaan ja selostukseen sekä aineistoihin pääasiassa linnustonsuojelun näkökulmasta ja lausuvat aihepiireistä ja alueista, jotka eniten koskettavat lintuja. Kaavaehdotukseen tuli parannuksia luonnokseen verrattuna mm. tuulivoima-alueiden ja FINIBA-alueiden osalta, mutta se ei valitettavasti vieläkään turvaa kaikkia maakunnallisia luontoarvoja. Maakuntakaavan ohjaus ja merkinnät Kaavamerkintöjen ja -määräysten on oltava riittävän seikkaperäisiä, jotta ne toimivat aidosti alempien kaavatasojen ohjaajina. Vaikka maakuntakaava on luonteeltaan yleispiirteinen, tulee kaavamerkintöjen ja -määräysten olla niin selkeitä, että ne määrittelevät sen, mitä kullakin alueella voi tehdä ja mitä ei saa tehdä. Kaavaehdotuksen merkinnät ja kaavamääräykset ovat pääosin selkeitä. Suurimmat tulkintavaikeudet aiheutuvat päällekkäisten kaavamerkintöjen vuoksi niillä alueilla, jotka on osoitettu sekä taajamatoimintojen alueiksi että kulttuuriympäristön ja maiseman kannalta arvokkaiksi alueiksi. Jälkimmäisillä kohteilla on usein myös huomattavia linnustollisia arvoja. Kaavassa tulisi yksityiskohtaisemmin ja nykyistä korostetummin ottaa huomioon myös kaavalta edellytettävät ekologisen kestävyyden ja luontoarvojen säilymisen tavoitteet, joihin on myös sitouduttu kansainvälisin sopimuksin. Nykyisestä kaavaehdotuksesta puuttuu useita luonnonmonimuotoisuutta edistäviä ja varjelevia merkintöjä vaikka luonnon monimuotoisuuden on todettu koko ajan heikkenevän. Yhdistykset vaativat että lopullisessa kaavakartassa esitetään tärkeät lintualueet (S, SL ja luo -merkinnöin), hiljaiset alueet (hil -merkintä), ekologiset yhteydet, luonnon ydinalueet ja yhtenäiset suuret metsäalueet ja että niitä turvaavat selkeät kaavamääräykset. Lisäksi pidämme tärkeänä, että kaava-aineiston osana julkaistaan myös osana valmisteluprosessia tehdyt selvitykset, jotka osaltaan voivat ohjata toimintaa myös kaavan ns. valkoisilla alueilla vaikka niillä ei olekaan samanlaista juridista sitovuutta.

3 Luonnonympäristö Luontoarvojen säilyttäminen maakuntakaavassa Tärkeiden luontoalueiden osoittaminen parantaa niiden mahdollisuuksia tulla huomioiduksi alemmilla kaavatasoilla. Maankäyttö- ja rakennuslain 5 kohdan 4 mukaan maankäytön suunnittelun tavoitteena on edistää luonnon monimuotoisuuden ja muiden luonnonarvojen säilymistä, ja edelleen 28 kohdan 6 mukaan on kaavan laadinnassa kiinnitettävä erityistä huomiota luonnonarvojen vaalimiseen. Maakuntaliitto on jo sitoutunut vastuullisen maakunnan kriteereillä siihen että eliölajien uhanalaisuus vähenee, toisin sanoen vähintään suotuisan suojelun tasoon. Liitto on käyttänyt runsaasti työaikaa ja resursseja selvittääkseen erilaisia luontoympäristöön liittyviä asioita. Nyt nämä asiat pitää vielä konkretisoida lopulliseen kaavakarttaan. PHLY tulee osoittamaan MAALI-hankkeessaan maakunnallisesti tärkeimmät linnustoalueet. Lopulliset tulokset julkaistaan alkuvuodesta 2016, mutta tämän lausunnon liitteenä toimitetaan jo tähän mennessä tärkeiksi lintujen kerääntymäalueiksi osoittautuneet alueet. Pesimälinnuston kannalta tärkeiden lintualueiden osalta kaavatyölle merkityksellistä aineistoa pyritään saamaan valmiiksi liitolle käyttöön mahdollisimman pian. Luo-merkinnän käyttö luontoarvojen osoittamisessa Olemassa olevien suojelualueiden ulkopuolella sijaitsevia valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävien luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeiden kohteiden osoittaminen luo-merkinnällä on VAT:den ja masu09:n linjausten mukaista ja merkintätyyppi tuleekin lisätä lopulliseen kaavaan mm. MAALI-alueiden osalta. Ensisijaisesti kohteet tulisi kuitenkin merkitä suojelumerkinnöin, mikäli ne on todettu valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokkaiksi. Luo-merkintöihin tulee liittää tarkka kaavamääräys, joka turvaa ne alueen erityispiirteet ja luontoarvot, joihin kaavamerkintä perustuu. Alempien kaavatasojen tärkeimpien kohteiden luo-merkintöjä voidaan osaltaan hyödyntää maakuntakaavassa. Esitykset maakuntakaavaan merkittäviksi alueiksi Kaavaselostuksessa kirjoitetaan, että kaavaehdotuskartalla tullaan esittämään maakunnallisesti suojelullisesti tärkeimmät alueet. PHLY toimittaa lausuntonsa yhteydessä liitolle MAALI (maakunnallisesti tärkeät lintualueet) -hankkeen tähän mennessä valmistuneet aluerajaukset koskien Päijät-Hämeen tärkeimpiä muuttolintujen levähdysalueita. Pesimälinnuston osalta työ on vielä kesken, mutta nämäkin aluerajaukset pyritään toimittamaan liitolle mahdollisimman pian. Yhdistys esittää kaikkia MAALI-alueita lisättäväksi lopulliseen kaavaan, käyttäen S- tai luomerkintöjä tai muuta merkintää, joka turvaa alueiden linnustoarvot. Lisäksi yhdistys toivoo, että lisäksi kaikki tärkeät lintualueet (IBA-, FINIBA- ja MAALI-rajaukset) esitetään kaavaselostuksen liiteosassa samalla tavoin kuin tuulivoima-alueet, maisema-arvot, ampuradat jne. on esitetty. IBA-alueet

4 Hollolan lintuvedet Hollolan lintuvesien kansainvälisesti tärkeän IBA-alueen osalta kaavaan tulee merkitä mukaan myös ne osa-alueet, jotka eivät ole mukana SL- tai Natura-rajauksissa (Vehkosaari-Niemelä ja Kutajoen ranta-alueita sekä Häyhdönsalmi ja osa Laasonpohjaa). Artjärven kirkonkylän lintukosteikot (mv8) Alueella on kiireellinen tarve turvata kansainvälisesti tärkeän IBA-alueen linnustoarvot, mikä tulee kirjata selostukseen. Yhdistykset pitävät alueen kosteikkojen S-merkintöjä oikeina (S17*, S28**, S30 ja S31) ja ne perustuvat tuoreeseen linnustotietoon (PHLY ja BirdLife inventoivat alueen pesimälinnuston vuosina ), mutta kaavakarttaan tulee lisätä myös IBA-alueeseen kuuluvat Suursuon ja Sihvolantanhuoiden tulvapeltokokonaisuudet, esim. luo-merkinnällä. Ehdotukseen on myös ilmestynyt voimalinjan yhteystarvemerkintä. Tämä tulee poistaa lintujen törmäysriskin vuoksi IBA-alueelta ja sen välittömästä läheisyydestä. Riskialue yhdessä tärkeiden lintualueiden kanssa on esitetty oheisella kartalla (Kuva 1). Kuva 1. Artjärven lentoalue (punainen rasteri) ja sinisellä IBA-alue. Taajamatoimintojen osoittaminen järvien väliselle kannakselle nykyisen taajamarakenteen yhteyteen on hyvä ratkaisu. IBA-alueiden paikkatietorajaukset ovat ladattavissa BirdLife Suomen verkkosivuilta.

5 *S17: virhe liitetaulukossa nimenä siellä Mallusjärvi po Lammi. **S28: virhe liitetaulukossa nimenä siellä Pikku-Leppälahti po Säyhtee. FINIBA-alueet Yhdistykset ovat tyytyväisiä että liitto on huomioinut Hartolan Pikku-Leppälahden ja Heinolan Hurraslammen FINIBA-alueet S-merkinnällä. Hurraslammen osalta S-merkintä voidaan toisaalta poistaakin, koska alue on avohakattu ja menettänyt suojeluarvonsa. Lahden Herrasmanni-Alasenjärvi FINIBA-alue puuttuu vielä ja se tulee lisätä lopulliseen kaavakarttaan. FINIBA-alueiden paikkatietorajaukset ovat ladattavissa BirdLife Suomen verkkosivuilta. MAALI-alueet ja muut alueet PHLY tulee myöhemmin esittämään maakunnallisesti tärkeiden lintualueiden sijainnit ja valintaperusteet, kun MAALI-hankkeen tulokset valmistuvat alkuvuonna Tässä vaiheessa MAALI-hanketta PHLY pystyy toimittamaan liitolle 22 alueen paikkatietorajaukset. Nämä tärkeät lintujen kerääntymäalueet näyttävät olevan pääosin maisema-alueilla tai sitten ns. valkoisilla alueilla. MAALI-rajaukset toimitetaan tämän lausunnon liitteenä 1 (shp-tiedostot, ETRS-TM35FIN). Lista alueista: Orimattila Ruha Orimattila Luhtikylä Hollola Kutajärvi Hollola Laasonpohja Orimattila Villikkalanjärvi Orimattila Säyhtee Orimattila Suursuon tulvapellot Orimattila Sihvolantanhuat- Korpistonoja Hartola Pohjolan pellot Asikkala Hillilän pellot Asikkala Kajaanselkä Asikkala Kalkkistenkoski-Kotasaari Asikkala Karisalmi Hartola Isosuo Hartola Ekonkoski Kärkölä Lappila Joentausta Orimattila Haikula Orimattila Kuivannon Metsäkulma Lahti Enonselkä Hollola Lahdenpohja-Parinpelto Lahti Luhdanjoki Lahti Niemen satama-polttimon sula-alue PHLY esittää MAALI-alueita merkittäviksi lopulliseen kaavakarttaan S- tai luo merkinnöin tai vaihtoehtoisesti jollakin muulla merkinnällä joka turvaa alueiden linnustoarvot. Lisäksi MAALI-rajaukset tulee ottaa huomioon alla olevissa kaavaehdotuksen alueissa ja niiden määräyksissä tai kuvauksissa.

6 Kaavarajausten ja määräysten muutostarpeet mv13* (Messilä-Pyhäniemi-kirkonkylä) Alueen aluekohtaista suunnittelumääräystä tulee muuttaa siten, että linnustoarvot mainitaan määräyksen ensimmäisessä osassa, samanarvoisena matkailun ja virkistyksen kanssa. Alue on sekä kansainvälisesti tärkeä lintualue (IBA-alue) että MAALI-alue ja valtaosin Natura2000 ohjelman kohde. Muutos mahdollistaa myös laaditun hoito- ja käyttösuunnitelman toteuttamisen tehostamisen. Kutajärveä reunustavien peltoalueiden osoittaminen taajamatoimintojen alueeksi on ristiriidassa suojeluarvojen kanssa, sillä osa järven linnuista käyttää peltoalueita ruokailupaikkoinaan. Esimerkiksi 200 metrin levyinen puskurivyöhyke SL-rajauksen ja taajama-alueen välille antaisi kaavan suojelutavoitteista huomattavasti valoisamman kuvan. Kaavamerkintä voisi olla esim. sv ja siihen liittyvä määräys. *kaavaselostuksessa alueen merkintä on mv12-> mv13 R4 Maakuntakaavan R4-aluetta on syytä pienentää alueelta laaditun luontoselvityksen perusteella ainakin eteläosastaan. Alueella on monia päällekkäisiä luontoarvoja. Kts. liite 2. mk1 Pohjolan, Kalhon ja Keihäsniemen kehittämisen kohdealue Alueella sijaitsee maakunnallisesti tärkeä lintualue (Pohjolan pellot). Alueen aluekohtaista suunnittelumääräystä tulee muuttaa siten, että linnustoarvot mainitaan määräyksessä. Esim....alueen linnustoarvot huomioiden. A4 Saittan taajamatoimintojen alue Aluetta tulee supistaa aavistuksen länsiosastaan, jottei se ole päällekkäinen MAALIrajauksen Hillilän pellot kanssa. A12 ja A13 Hartolan Tainionvirtaan rajautuvia A-alueita tulee supistaa, siten että ne eivät ulotu rantaan saakka. MAALI-alueen ja A-alueiden väliin tulee jättää suojavyöhyke. Ekonkosken MAALIalueen linnustoarvot vaarantuvat mikäli A-alueet ulottuvat kiinni siihen tai jopa sen päälle, kuten nyt ehdotetaan. A-alueiden yleisen suunnittelumääräykseen on kirjattava linnusto- ja luontoarvojen säilyttäminen. A12 ja A13 kuvauksiin on kirjattava, että ne rajautuvat Ekonkosken maakunnallisesti tärkeään lintualuseen, jonka arvoja ei saa heikentää rakentamisella. vt1 ja vt2 Nastolan valtatien vaihtoehtoinen vt2 linjaus pitää poistaa kaavakartalta. Se halkoisi Kuivannon Metsäkulman MAALI-alueen ja merkittävästi heikentäisi alueen linnustoarvoja. Vt1 linjausta tulee siirtää pohjoisemmaksi, jottei se osu MAALI-alueelle.

7 kk7, LV12, A107 ja T34 Suunnittelumääräyksiin on lisättävä maininta huomioida maakunnallisesti tärkeä lintujen keväinen kerääntymisalue (Niemi). A104 ja A58 A-alueita tulee supistaa, siten että ne eivät ulotu MAALI-alueen päälle tai rajaudu siihen suoraan. MAALI-alueen ja A-alueiden väliin tulee jättää suojavyöhyke. Luhdanjoen MAALIalueen linnustoarvot vaarantuvat mikäli A-alueet ulottuvat kiinni siihen tai jopa sen päälle. A-alueiden yleisen suunnittelumääräykseen on kirjattava linnusto- ja luontoarvojen säilyttäminen. A104 ja A58 kuvauksiin on kirjattava, että ne rajautuvat maakunnallisesti tärkeään lintualueeseen, jonka arvoja ei saa heikentää rakentamisella. tvy1 tvy1 merkintää tulee laajentaa peittämään koko Ruhan maakunnallisesti ja kansallisesti tärkeä lintualue, ettei osa siitä jää ulkopuolelle. Virkistys Virkistysalueita tulee kaavoittaa pääasiassa tarpeen, ei maanomistussuhteiden mukaan. Virkistysalueita on osoitettava samalla, kun osoitetaan uusia asuinalueita. Nykyisellään maakunnan virkistysalueet painottuvat väestöön nähden vinoutuneesti maakunnan pohjoisosiin, mikä lisää tarpeetonta matkustamista eikä mahdollista tasapuolista virkistäytymismahdollisuutta maakunnan eri osissa. Maakunnan eteläosissa on tarve lisätä virkistysalueita, eikä poistaa niitä kuten Hollolan Herralassa esitetään (HO10). Herralan taajama tarvitsee virkistysalueen, joka on syytä osoittaa maakuntakaavassa. Sen merkitys on myös taajaman tarvetta laajempi vähäjärvisellä seudulla ja voi vielä korostuakin suunnitellun Hennan taajaman toteutumisen myötä. Hahmajärven virkistysalueen vetovoimaa kasvattaa siihen liittyvä uimaranta, jota käyttävät myös Orimattilan kylien asukkaat. On huomattava myös Hahmajärven virkistysalueen luontoarvot (ks. Hollolan, Lahden ja Nastolan kunnanmaiden Metso-inventointi 2011). Maakunnan eteläosien virkistysaluetarvetta tulisi tarkastella laajasti ja lisätä alueita ainakin Orimattilaan (kk9 ja mv8) ja muihin keskuksiin, joissa niitä ei ole. Samassa yhteydessä voitaisiin tutkia mahdollisuuksia virkistysalueita yhdistävien vaellus- ja retkeilyreittien perustamiseen. Lintu- ja luontoharrastus on yksi virkistäytymisen muoto, jota kaavan tulee edistää sekä virkistysalueverkostolla että varmistamalla tärkeimpien lintualueiden säilyminen. Maakuntakaavan luonnoksessa taajamatoimintoja tarkoittavat A-merkinnät ovat edellisen maakuntakaavan tapaan laajoja ja ne kattavat monia yleiskaavoissa virkistys-, ulkoilu- ja retkeilyalueiksi osoitettuja alueita sekä linnustollisesti tärkeitä ranta-alueita. Esimerkiksi Lahden Alasenjärven rantaympäristö on maakuntakaavan luonnoksessa merkitty kokonaan A-alueeksi ottamatta huomioon rantojen ja rannanläheisten virkistysalueiden olemassaoloa. Kutajärven ympäristössä ja Vesijärven itärannalla rakentamattomien rantajaksojen luonnonarvojen säilymiseen ja virkistyskäyttöön tarvittavia

8 puskurivyöhykkeitä ei ole osoitettu. Virkistysalueilla on monin paikoin merkittäviä luontoarvoja ja niitä käyttävät retkeilyyn ja ulkoiluun myös muut kuin lähialueiden asukkaat. Niiden merkitys on suuri myös asuinympäristön terveellisyydelle ja viihtyisyydelle. Virkistysalueista merkittävimmät tulisi osoittaa tarkemmin karttarajauksin maakuntakaavassa. Hiljaiset luonnonrauha-alueet voidaan ottaa huomioon kaavoituksessa siten, ettei niille tai niiden melualueelle sallita melua tuottavaa toimintaa (esim. moottorikelkkareitit ja kalliomurskaamot). Hiljaiset alueet tulee esittää kaavakartalla hil-merkinnällä ja suunnittelumääräyksellä, jossa melua aiheuttavaa toimintaa, ei sallita. Tuulivoima-alueet Maakuntakaavassa osoitettavien tuulivoima-alueiden vähimmäiskoko Yhdistykset toistavat mielipiteensä siitä että, kaikki teollinen tuulivoima tulisi osoittaa maakuntakaavassa. Nykyään yksittäinenkin tuulivoimala voi olla niin suuri hanke, että sen ohjaus tulisi hoitaa maakuntakaavalla. Päijät-Hämeen maakunta ei ole valtakunnallisesti tuulioloiltaan merkittävää tuulivoimatuotantoaluetta, jolloin tuulivoimala-alueiden yksikkömäärät jäävät selvästi pienemmiksi kuin esim. rannikoilla. Maakuntaan muodostuu siis todennäköisesti yksikkömäärältään melko pieniä tuulivoimatuotantoalueita. Lisäksi varsinkin maakunnan eteläinen puolisko on tiuhaan asuttua ja tämä luo tuulivoimaalueiden suunnittelutarvetta jo maakuntatasolla. Jotta maakuntakaavan ohjausvaikutus säilyisi, on loogista asettaa kaikki teollinen tuulivoimatuotanto maakuntakaavalla osoitettavaksi. Huonoja esimerkkejä tuulivoimatuotannon hajautumisesta on jo ilmennyt, esim. Sysmän Rekolanvuoren aluetta ja Hollolan Miekkiön aluetta yritetään muodostaa tuulivoiman tuotantoalueiksi pelkillä suunnittelutarveratkaisuilla, vaikka alueilla on todettu (osin puutteellisista luontoselvityksistä huolimatta) merkittäviä luontoarvoja, jotka edellyttävät tarkempaa yhteensovittamista eli yleiskaavaa. Kts. PHLY:n muistutukset: ja Tuulivoimalle soveltumattomat alueet Kaavaluonnoksessa kirjoitettiin vielä, että Maakuntakaavassa voidaan myös osoittaa tuulivoimarakentamiseen soveltumattomia alueita. Tämä mahdollisuus jää kaavaehdotuksessa nyt toteuttamatta. Tuulivoimamaakuntakaavojen tulisi perustua siihen, että ensin selvitetään alueet, joille tuulivoimaa ei voida ympäristövaikutusten vuoksi rakentaa. Jäljelle jäävistä alueista osoitetaan sen jälkeen teknillistaloudellisin perustein potentiaaliset tuulivoiman tuotantoalueet. Tuulivoiman tuotantoon osoitettavien alueiden on oltava myös riittävän suuria, jotta niiden sisällä on mahdollista selvittää useita vaihtoehtoja, joista voidaan valita ympäristövaikutuksiltaan vähäisin. Yhdistykset esittävät, että lopulliseen maakuntakaavakarttaan lisättävien MAALI-alueiden

9 ja maakunnan lintujen päämuuttoreittien kohdalle, merkitään (luo-merkinnän tai vastaavan lisäksi), että alueet eivät sovellu tuulivoimatuotannolle. Kuten seismologisen aseman ympäristö. BirdLife Suomen laatiman ohjeistuksen mukaisesti tuulivoimatuotantoon soveltumattomia muita alueita Päijät-Hämeessä ovat erittäin tai äärimmäisen uhanalaisten lintulajien pesimä- ja levähdyspaikat, Tuulivoima-alueet, joilta tulee tehdä vaikutusten arvioinnit PHLY on toimittanut vuonna 2012 liitolle MAALI-hankkeen osaraportin, jossa otetaan kantaa tiedossa oleviin ongelma-alueisiin. Tuulivoimaloiden sijoituspaikkojen valinnassa on otettu linnustollisia arvoja huomioon erityisesti lintudirektiivin perusteella suojeltujen Natura alueiden osalta (esimerkiksi Hollolan lintuvedet). PHLY on ilahtunut, että liitto on poistanut useita PHLY:n asiantuntemuksen perusteella linnuston kannalta ongelmallisia tuulivoima-alueita kaavasta. Esim. PA5 (Kellosalmi - Kaurate - Arrakoski), PA6 (Virmaila), AS4 (Härkämäki-Pyssymäki) ja AS5 (Sokeinmaa). Ehdotukseen on lisätty kaavaluonnoksessa esittämätön alue SY Rekola (tv8) ja osassa alueita on huomattavia muutoksia; HO Tornikallio-Leikkokallio (tv3), HÄ Kukonharju (tv4), HÄ Harjunpäällys (tv5), SY Järvenpää (tv7) ja osittain myös KÄ Harjumäki (tv6). PHLY toteaa, että kaavoituksen pitää toimia ylhäältä alaspäin, eikä valmisteilla olevien hankkeiden tulisi ohjata maakuntakaavaa alhaalta ylöspäin. Tämän tyyppinen ohjaus vaarantaa koko kaavajärjestelmän uskottavuuden ja on MRL:n vastaista. Maakuntakaavojen tuulivoimavarauksien tulee perustua maakunnan kannalta optimaalisimpiin alueisiin. Osasta kohteista PHLY kehoitti jo luonnosvaiheessa hankkimaan lisäaineistoa ja tekemään vaikutusten arvioinnit. Uuden ja muutettujen alueiden osalta tulee laatia uudet vaikutusten arvioinnit sekä muutto- että pesimälinnustoon ennen kuin voidaan päättää onko alueet mahdollista esittää lopullisessa kaavakartassa, koska kaavaehdotuksen materiaali ei sisältänyt tällaisia arviointeja (arviointi kattoi vain suojelu- ja maisema-alueet ja kalasääsken osalta LUOMUKSEN tiedot). MRL:n mukaan kaavan tulee perustua riittäviin selvityksiin sekä niistä johdettaviin arviointeihin. Näiden ohittaminen olisi vakava puute kaava-aineistossa. Tuulivoima-alueet, jotka ovat ongelmallisia tai tiedot puutteellisia SY Järvenpää (tv7) Alue sijaitsee Päijänteen rannan tuntumassa, jonka PHLY v arvioi olevan osa Päijänteen-Vesijärven päämuuttoreittiä. Tuulivoimaloiden linnustovaikutusten perusteella reitin läheisyyteen sijoitettavia voimaloita tulisi välttää. Lisäksi PHLY muistutti kaavan luonnosvaiheessa alueesta mm. näin Todennäköisesti alueen kautta muuttaa runsaammin lintuja kuin keskimäärin maakunnassa. Kaavaehdotuksessa aluetta on laajennettu entisestään ja nyt tv-alue katkaisee yhä voimakkaammin Päijänteen itärannan muuttoreitin poikittain. Lisäksi alue sijoittuu ainakin yhden kalasääsken pesäpaikan (Iso-Juures) ja saalistusalueen (Sysmän lintuvedet) väliin. Ilman vahvaa näyttöä alueen haitattomuudesta linnustolle, sitä ei pidä esittää lopullisella kaavakartalla. PHLY esittää alueen poistamista kokonaan.

10 AS/SY Karilanmaa (tv1) Vaikka aluetta on pienennetty yhdistyksien näkemyksen mukaan alue soveltuu edelleen huonosti tuulivoimatuotantoalueeksi ja se tulisi poistaa kohteena tai liiton tulisi selvittää tarkemmin alueen eri osien merkitys lintujen pesimäalueena ja muutonaikaisena pullonkaula-alueena. MAALI-hankkeen osaraportissa kohdetta luonnehditaan tärkeäksi muuttoväyläksi: Päijänteen itärannan keskeisellä muuttoreitillä sijaitseva alue. Alueen kautta muuttaa samoja lintuja kuin Vesijärven itärannalla. Petolintujen muutto on syksyisin vilkasta. Lisäksi alueelta on tiedossa yksi kaakkurilampi. Sysmän puolella aluetta on myös Natura2000 -verkostoon kuuluvat kohteet. SY Rekola (tv8) Rekolan tuulivoima-alueen merkitystä maakunnallisiin lintujen muuttoväyliin tai -reitteihin ei ole arvioitu. Alue ei myöskään ole ollut yhdistyksen tiedossa kun se on laatinut v arvionsa tuulivoima-alueiden linnustovaikutuksista. Myöskään alueen pesimälinnustoa ei ole selvitetty riittävällä tarkkuudella ja siitä johtuen sen merkitystä ei voida maakunnallisesti arvioida. PHLY:n arvion mukaan Rekolan alue sijaitsee merkittävällä muuttoreitillä tai ainakin sen tuntumassa, joka ohjaa lintuja Jääsjärveltä Päijänteelle. PHLY esittääkin näillä perusteilla, että Rekolan tv8 alue jätetään pois lopullisesta kaavasta tai liiton tulisi selvittää tarkemmin alueen eri osien merkitys lintujen pesimäalueena ja muutonaikaisena pullonkaula-alueena.. Turvetuotanto Maakunnassa on erittäin vähän soita ja maakunnan suolinnusto on pitkällä aikavälillä taantunut. Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys on toimittanut potentiaalisten turvetuotantoalueiden linnustoselvityksen liitolle. Yhdistykset eivät toivo turvetuotantoalueiden lisäyksiä, vaan pitävät nykyisten kohteiden osoittamista riittävänä. PHLY:n tutkimille suokohteille ei ole osoitettu uusia turvetuotantovarauksia. Maaseutu Maakuntakaavan tausta-aineistoihin on liitetty suurten laajojen metsäalueiden, luonnon ydinalueiden ja ekologisten yhteyksien tarkastelu. Tämän perusteella kaavalla pitäisi nyt osoittaa niistä tärkeimmät, joiden säilymistä edistettäisiin kaavamääräyksin. Metsämantereet ja luonnon ydinalueet ovat tärkeä osa toimivaa ekologista verkostoa, joka ehkäisee luonnon monimuotoisuuden vähenemistä. Lopuksi PHLY ry ja BirdLife Suomi ry katsovat, että kaavaehdotuksessa on edelleen puutteita muun muassa maakunnan ekologisen verkoston, hiljaisten alueiden ja tärkeiden lintualueiden (IBA-, FINIBA- ja MAALI- alueet) sekä eräiden muiden tärkeiden luontoalueiden huomioimisessa ja saattamisessa kaavamerkinnöiksi. Lisäksi tarvitaan lisää linnusto- ja luontotietoa tuulivoima-alueilta jotta niiden vaikutukset

11 voidaan arvioida. Kaavaehdotuksen mukana toimitettu runsas liiteaineisto ansaitsee kiitoksen. Yhdistykset pyytävät liitolta kirjallista vastinetta esittämiinsä kohtiin ja tulevat mielellään neuvottelemaan MAALI-rajausten toimittamisen aikataulusta ja huomioinnista lopullisessa maakuntakaavassa. Lahdessa 19. päivänä elokuuta Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys ry puheenjohtaja Tapani Saimovaara BirdLife Suomi ry toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa Liiteet/Lähteet Liite 1. MAALI-rajaukset Liite 2. Nastolan Uusi-Koiskalan loma-asuntoalueen luontoselvitys 2012 (sähköinen liite).

12 Nastolan Uusi-Koiskalan loma-asuntoalueen luontoselvitys 2012 ILPO KEKKI JA TIMO METSÄNEN LUONTOSELVITYS METSÄNEN HEINOLAN VANHATIE 40B, LAHTI Elokuu 2012

13 Sisällysluettelo TIIVISTELMÄ...3 JOHDANTO...3 SELVITYSALUEEN SIJAINTI...4 LUONTOTYYPPIEN KARTOITUS...5 Kasvupaikkojen yleiskuvaus...5 Luontotyyppikohteet...7 Muut monimuotoisuuskohteet...8 LIITO-ORAVASELVITYS...9 LINNUSTOSELVITYS...11 VESIHUOLTOLINJAN PUTKILOKASVISELVITYS...15 SUDENKORENTOSELVITYS...18 JATKOSELVITYSTARPEET...18 LÄHTEET...19 LIITTEET...19

14 TIIVISTELMÄ Nastolan Uusi-Koiskalaan suunnitteilla olevasta loma-asuntoalueesta tehtiin keväällä ja kesällä 2012 kunnan tilaama luontoselvitys, joka koostuu luontotyyppi-, liito-orava- ja linnustokartoituksista. Tehtäväkokonaisuuteen kuului lisäksi alueelle rakennettavan vesihuoltolinjan putkilokasviselvitys ja sudenkorentojen havainnointi Kärkjärven eteläpäässä. Luontotyyppiselvityksessä rajattiin kolme jalopuumetsikköä, joissa metsälehmustiheys täyttää luonnonsuojelulain suojellun luontotyypin kriteerit. Myllyojan lähellä Kärkjärven rantaa oleva jakso on metsälain tarkoittama erityisen tärkeä elinympäristö (luonnontilaisen kaltainen puro). Luontotyyppejä käsittelevässä luvussa on osoitettu lisäksi muita monimuotoisuudelle merkittäviä alueita. Liito-oravan elinalue löytyi selvitysalueen lounaisosassa. Papanoita havaittiin useiden puiden tyviltä lajille sopivassa elinympäristössä. Liito-oravan elinpaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on luonnonsuojelulain nojalla kiellettyä. Luontotyyppikartoituksessa havaitut lehmusmetsikkörajaukset menevät osittain päällekkäin liito-oravan elinalueen kanssa. Selvitysalueen pesimälinnustoon kuuluu 4 silmälläpidettävää lajia, 9 direktiivilajia, 7 erityisvastuulajia ja 5 edustavaa metsäelinympäristöä indikoivaa lajia. Alueella pesiviksi tulkittujen lintujen kokonaislajimäärä oli 54, lisäksi havaittiin 2 mahdollista pesimälajia. Tärkeimmät lintualueet ovat lounaisosassa sijaitseva vanha metsä (jossa ovat myös liitooravan elinalue ja lehmusrajaukset) sekä Pitkäjärven lounaisosan ranta-alueet. Pitkäjärveltä löytyi sääksen pesä, joka on luonnonsuojelulailla rauhoitettu luontokohde. Luontoarvojen säilymisen kannalta soveliaimmat rannat loma-asuntoalueen rakentamiseen sijaitsevat Pitkäjärven eteläisimmällä rannalla ja Kärkjärvellä Kettuniemessä ja siitä pohjoiseen sijoittuvalla rantaosalla (pois lukien Myllyoja lähiympäristöineen). Vesihuoltolinjan putkilokasviselvityksessä ei löytynyt uhanalaisia, rauhoitettuja lajeja tai direktiivilajeja. Vaihtoehto 1:n linjalla sijaitsee ely-keskuksen rajaama suojeltu jalopuumetsikkö, joka on suunnittelussa otettava huomioon, jos linjavaihtoehto aiotaan toteuttaa. Saman vaihtoehdon Kärkjärven eteläpään lahdelmassa on viitasammakon elinalue. Luonnonsuojelulaki kieltää lajin lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittämisen ja heikentämisen. Lahdelman luontoarvoja lisää myös paikalla pesivä ruskosuohaukka. Kärkjärven eteläpään sudenkorentotarkkailussa ei vesihuoltolinjan alueella tai sen lähituntumassa havaittu uhanalaisia tai direktiivilajeja. Alueen arvioitiin olevan suojeltaville korentolajeille liian yksipuolinen ja sulkeutunut elinympäristö. Luontoarvojen säilymisen kannalta suositellaan vesihuoltolinjan vaihtoehtoa 2, joka noudattaa pääosin nykyisten teiden viertä. JOHDANTO Uusi-Koiskalan loma-asuntoalueesta tehtiin kesällä 2012 Nastolan kunnan tilaama luontoselvitys, joka koostuu liito-orava-, luontotyyppi- ja linnustokartoituksista. Lisäksi tehtäväkokonaisuuteen kuului alueelle rakennettavan vesihuoltolinjan putkilokasviselvitys ja 3

15 sudenkorentojen havainnointi Kärkjärven eteläpäässä. Työn tarkoituksena oli osoittaa alueen merkittävät lajit ja luontokohteet, jotka tulee ottaa huomioon maankäytön suunnittelussa. FM Ilpo Kekki vastasi maastokartoituksista lukuun ottamatta korentotarkkailua, jonka teki ympäristösuunnittelija (AMK) ja luontokartoittaja (eat) Timo Metsänen. Hän myös suunnitteli ja ohjasi osaselvitysten tekoa sekä kirjoitti raportin korento-osuuden. Raportin muut tekstit kirjoitti Kekki. SELVITYSALUEEN SIJAINTI Uusi-Koiskalan loma-asuntoalue sijaitsee Nastolan kunnan länsiosassa, Salpausselkä I:n tuntumassa Järvi-Suomen etelärajalla (Kartta 1). Selvitysalue on osa laajaa kunnan luoteisosassa olevaa, pienten järvien ja lampien kirjomaa metsäkokonaisuutta. Tutkittu alue käsittää Kärkjärven koillisrannan ja Pitkäjärven väliset metsä- ja ranta-alueet, joiden yhteispinta-ala on 140 hehtaaria (Kartta 2). Kasvimaantieteellisesti selvitysalue on eteläboreaalista kasvillisuusvyöhykettä, jonka eteläosan ns. vuokkovyöhykkeeseen tutkittu alue kuuluu. Kartta 1. Uusi-Koiskalan loma-asuntoalueen sijainti. (Pohjakartta Maanmittauslaitos, 2012) 4

16 Kartta 2. Uusi-Koiskalan luontoselvitysalue. (Pohjakartta Maanmittauslaitos, 2012) LUONTOTYYPPIEN KARTOITUS Nastolan Uusi-Koiskalan luontotyyppi-inventoinnin tarkoituksena oli löytää ja kartoittaa selvitysalueella sijaitsevat luonnonsuojelulain (29 ) suojeltavat luontotyypit, metsälain (10 ) tarkoittamat erityisen tärkeät elinympäristöt ja vesilain (15a ja 17a ) mukaiset luontotyyppikohteet. Inventoinnissa on otettu huomioon ja osoitettu myös muut luonnon monimuotoisuuden kannalta merkittävät kohteet, joista laajin on selvitysaluerajauksen lounaisosaan Kärkjärven rantavyöhykkeeseen sijoittuva METSO-toimenpideohjelman vaatimukset täyttävä metsäala. Kasvupaikkojen yleiskuvaus Karttaan 3 on rajattu vihreällä linjalla yleispiirteisesti selvitysalueen varttuneet metsäosat, joissa on ainakin jonkin verran monimuotoisuutta lisääviä rakennepiirteitä, lähinnä erirakenteista melko varttunutta vanhaa puustoa ja useissa kohdissa vähintään kohtalaisesti lahopuuta. Näitä varttuneempia metsäkuvioita on alueella yhteensä noin 38,7 ha (28% kokonaismaa-alasta). Rajausten ulkopuolinen osa koostuu pääasiassa jokseenkin tasarakenteisista nuorista kasvatusmetsäkuvioista. Selvitysalueen metsien vallitseva kasvupaikkatyyppi on tuore kangas, myös lehtomaista kangasta ja tuoretta lehtoa (paikoin kuivahkoja) on melko laajalti. Pitkäjärven lounaisosan ja Kärkjärven Kettuniemen välisessä notkossa on kangaskorpi/mustikkakorpimaista alaa, jonka luonnontilaisuutta ojitus ja ajourat ovat heikentäneet. Korpialueella esiintyy paikoin myös 5

17 ruoho- ja lehtokorpimaisia piirteitä. Samassa notkossa lähellä järveä on kostean lehdon kasvillisuutta, jota esiintyy myös Myllyojan varressa. Selvitysalueen järvien rannoilla esiintyy monin kohdin luhtaisuutta, jota ilmentävät monet luhtakasvit (esimerkiksi kurjenjalka, kurjenmiekka, ranta-alpi, rantakukka, rantaminttu, rantayrtti ja pullosara). Rahkasammalia kasvavia soistuneita aloja on Kettuniemen itäpuolisen korpinotkon lisäksi Pitkäjärven lounaisosan rannoilla. Rantametsien puustot ovat pääosin kuusivaltaisia, mutta suppeilla kallioalueilla, rinneosilla ja Pitkäjärven eteläisessä niemessä mänty on valtapuuna. Alueen laajoilla kasvatusmetsäaloilla vallitsevat kuvioittain mänty, koivut ja kuusi. Osa kasvatusmetsistä on tiheitä. Joissakin taimikkoasteen kuvioissa kasvaa lehtipuuvesakkoa. Sekapuustona eräillä kuvioilla on runsaastikin koivuja, haapaa, pihlajaa ja pienialaisesti metsälehmusta. Etenkin Kärkjärven rannassa on yleisesti tervaleppiä. Harmaaleppiä kasvaa muutamissa kohdissa. Pensaskerros on varttuneiden metsien osissa yleisesti vähäinen. Lehdoissa ja lehtomaisilla kankailla kasvaa kuitenkin taikinamarjaa, lehtokuusamaa ja punaherukkaa. Korpipaatsamaa esiintyy harvakseltaan. Joissakin nuorissa metsissä ja vesakoituneissa osissa pensaskerros on vadelman ja lehtipuutaimien muodostamaa tiheikköä. Luonnontilaisimmat alueet ovat järvien rantojen metsät ja metsäkaistat. Pääosassa niissä on näkyvissä vanhoja harvennuksen merkkejä. Rakenteeltaan luonnontilaista metsää vastaava alue sijaitsee Kärkjärvellä selvitysalueen eteläosan rantarinteessä ja lähellä korpinotkoa, missä kasvaa järeitä kuusia, vanhoja mäntyjä ja kookkaita haapoja. Tällä metsänosalla on Kartta 3. Selvitysalueen varttuneet metsät (vihreä rajaus). (Pohjakartta Maanmittauslaitos, 2012) 6

18 myös suhteellisen paljon maa- ja pystylahopuuta. Alueella on tuoretta ja lehtomaista kangasta ja tuoretta lehtoa, pohjoisosassa on lisäksi pienialainen kuiva kallio, jolla on poronjäkälien peittämiä laikkuja. Laajin kalliometsäalue on Pitkäjärven lounaisosan lounaispuolella, jossa kasvaa vanhoja kilpikaarnaistuvia mäntyjä. Tämän alueen kenttäkerros on kuivan ja kuivahkon kankaan sekä jäkäläisten alojen mosaiikkia. Notkelmissa on jonkin verran mustikkatyypin metsää. Pitkäjärvellä vanhaa puustoa on laskupuron suun eteläpuolelta (joitakin järeitä kuusia) ja lounaisosasta itään selvitysalueen pohjoisrajalle ulottuvassa varttuneen metsän rantametsässä. Lähellä kaistaa nuoressa metsässä on kookkaita haapoja ja koivuja, joilla on merkitystä tikkojen ja muiden kolopesijöiden pesäpuina. Luontotyyppikohteet Luonnonsuojelulain mukaisia luontotyyppikohteita Uusi-Koiskalan loma-asuntoalueella ovat lehmusmetsiköt Kärkjärven rantaan laskevassa rinnemetsässä. Suojellun luontotyypin kriteerit täyttävät (vähintään 20 läpimitaltaan yli 7cm:n runkopuuta/ha) metsälehmuksen keskittymät sijaitsevat pääasiassa rinteen yläosassa vanhan metsän ja itäpuolisen kasvatusmetsän rajalla. Kaikkiaan Kärkjärven rinnemetsän alueella löytyi noin 230 lehmusrunkoa. Määrä koostuu yksittäin ja ryhminä kasvavista sekä monirunkoisten yksilöiden rungoista. Lehmuksista useimmat ovat nuoria ja nuorehkoja, mutta keskittymissä on myös monia varsin järeitä (läpimitta cm) yksilöitä. Lehmusesiintymät on rajattu kartassa 4. Kartta 4. Metsälehmusryhmien esiintymät (vihreä rajaus). (Pohjakartta Maanmittauslaitos, 2012) 7

19 Selvitysalueen muissa osissa on joitain lehmusyksilöitä tai -ryhmiä; esimerkiksi Kettuniemestä itään suuntautuvassa noronotkossa on muutaman nuoren runkolehmuksen keskittymä. Muut monimuotoisuuskohteet Kartassa 5 on esitetty luontotyyppi- ja liito-orava-alueen sisältävä luonnontilaiseen verrattavan metsäosan rajaus, joka muodostaa luontoarvoiltaan selvitysalueen monimuotoisimman metsäkokonaisuuden. Aluetta tai osaa siitä on mahdollista tarjota vapaaehtoiseen suojeluun perustuvan METSO-toimenpideohjelman suojelukohteeksi, josta valtio maksaa maanomistajalle metsätalousarvoon perustuvan, verovapaan korvauksen. Kunnille voidaan maksaa osittaiskorvausta, joka on enintään 50%. Pohjoisessa metsäaluetta rajaa Ristikankaantieltä kohti Kettuniemeä suuntautuva osittain korpinen notko, lännessä se ulottuu Kärkjärven rantaan, etelässä selvitysalueen rajalle ja idässä nuoreen metsään. Monimuotoisuutta edistäviltä rakennepiirteiltään runsas, laajalti luonnontilainen alue sisältää paljon kasvupaikkatyyppien ja topografian vaihtelua, järeitä kuusia, vanhoja mäntyjä ja haapoja sekä merkittävän lahopuukeskittymän. Alueella on liito-oravan ja metsälehmusten lisäksi myös muuta huomionarvoista lajistoa (vanhan metsän indikaattorilintuja: pikkusieppo kaksi reviiriä, puukiipijä kaksi reviiriä, lisäksi sirittäjiä, tiltaltti ja peukaloinen). Kartta 5. Muut monimuotoisuuskohteet: selvitysalueen lounaisosan vanha metsä (sininen yhtenäinen rajaus, Myllyojan purojakso ja Pitkäjärven niemet (sininen katkoviiva), Pitkäjärven kosteikkoranta ja tiiran pesimäkivi (oranssi katkoviiva) (Pohjakartat Maanmittauslaitos, 2012) 8

20 Kärkjärveen laskeva Myllyoja on varttuneen metsän alueella luonnontilaisen kaltainen puro, joka on metsälain mukainen erityisen tärkeä elinympäristö (kartalla sininen katkoviiva). Maaperään syvään uurtunut uoma kiemurtelee lähellä Kärkjärveä, ylempänä uoma on melko suora ja kivikkoinen. Puroa ympäröivässä kuusivaltaisessa metsässä on tehty vanha harvennus, mutta puusto on edelleen melko tiheää ja varjoista. Järeää lahopuuta on lähiympäristössä melko runsaasti. Ylempänä etenkin nuoressa metsässä on uomasta nostetun näköisiä vanhoja osin sammaloituneita kiviä, mikä viittaa siihen, että uomaa olisi aikoinaan perattu. Pitkäjärven länsirannalla monimuotoisuutta lisääviä piirteitä ovat laskuojan suun eteläpuolella oleva kuusikkokuvio, jossa on paljon kuollutta puustoa ja jokunen kookas haapa. Lahopuuta on suhteellisen paljon myös muilla Pitkäjärven rannoilla, osa niistä on majavan kaatamia haapoja, joiden lisäksi paikoitellen on tuulenkaatoja ja lahopystypuita. Pitkäjärven lounaisessa rannassa on luhtaa ja saareke, jotka ovat tärkeitä kosteikkolinnuille ja -kasveille (kartalla oranssi rajaus), kuten myös muun rannan kapea luhtavyöhyke. Pitkäjärven länsirannan kaksi niemialuetta (kartalla sininen katkoviiva) ovat maisemallisesti merkittäviä, erityisesti eteläisemmän pitkän niemen männikkö on näyttävää. LIITO-ORAVASELVITYS Liito-orava kuuluu EU:n luontodirektivin liitteen IV(a) lajeihin, joiden lisääntymis- ja levähdyspaikkojen heikentäminen ja hävittäminen on luonnonsuojelulain 49 :n mukaan kielletty. Liito-oravat käyttävät pesäpaikkoinaan puiden koloja, pönttöjä tai oravan risupesiä, jotka sijaitsevat yleensä runsaasti kuusta kasvavissa sekametsissä. Ruokailuun liito-orava tarvitsee eri-ikäistä lehtipuustoa. Kesäaikana sen ruokavalioon kuuluvat etenkin haavan, leppien ja koivujen lehdet, talviaikana ravinnon pääosa koostuu leppien ja koivujen norkoista sekä havupuiden kukinnoista ja vuosikasvaimista. Talveksi liito-orava varastoi ravintoa useimmiten kuusten oksistoon Liito-oravien lisääntymispaikkojen ja ruokailumetsiköiden välillä on oltava puustoinen yhteys. Liito-oravan elinalueiden maankäyttöä suunniteltaessa edellä mainitut tekijät tulee ottaa huomioon lajin säilymisen takaamiseksi. Uusi-Koiskalan loma-asuntoalueen liito-oravainventoinnissa noudatettiin ympäristöministeriön lajin kartoitusta koskevia ohjeita (Sierla ym. 2004). Liito-oravan jätöksiä etsittiin kolopuiden, kookkaiden kuusten ja lajin ravintopuiden (haapa, koivut, lepät) tyviltä. Samalla havainnoitiin pesäpuina soveliaita isoja haapoja ja lajin käyttämiä oravien risupesiä. Tiheissä metsänosissa osa korkealla olevista koloista ja risupesistä voi jäädä löytymättä. Papanoiden ja elinpaikkojen etsintä keskittyi liito-oravalle soveliaisiin tai melko soveliaisiin elinympäristöihin, joita selvitysalueella ovat koko Kärkjärven rantaa noudatteleva varttuneen metsän vyöhyke ja Pitkäjärven varttunutta metsää kasvava rantakaista. Alueeseen sisältyi Kärkjärven Kettuniemen ja Pitkäjärven lounaiskulman välinen noronotko. Lisäksi tarkastettiin varttuneita metsiä reunustavia kasvatusmetsiä niiltä osin, kuin niissä esiintyi kolopuita ja kookkaita tai melko kookkaita ravintopuita. Selvitysalueen hyvin nuoret ja mäntyvaltaiset nuoret kasvatusmetsät jätettiin liito-oravalle sopimattomina elinpaikkoina inventoimatta. Osa työalueesta inventoitiin 4.5. ja toinen osa

21 Havaintopaikkojen sijainti määritettiin gps-laitteen (Garmin Etre) avulla. Liito-oravan papanoita löytyi työalueen eteläosasta Kärkjärven rantaan viettävästä rinnemetsästä. Papanapaikat painottuivat varttuneen metsän reunaosaan, jossa on lajille ihanteellista ympäristöä, suuria haapoja, koloja, joitakin risupesiä, kookkaita kuusia ja ravintopuita. Ravintopuita on runsaasti myös rantavyöhykkeessä (haapa, koivut, tervaleppä, joitakin nuoria harmaaleppiä) ja jonkin verran metsän sisässä. Papanapuita löydettiin 7, joista 5 oli haapaa ja 2 kuusta. Yhden kolohaavan alla papanoita oli noin 100, toisen noin 20, muissa muutamia. Löydetyt papanapuut ja liito-oravareviirin arvioitu ydinalue on merkitty karttaan 6. Osa rajauksesta ulottuu mäen päällyställä papanapaikkojen välittömään läheisyyteen kasvatusmetsän puolella, jossa kasvaa runsaasti lajin suosimia ravintopuita. Tällä alueella riittävän puustoisuuden säilyttäminen antaa reunaosien kookkaalle puustolle suojaa myrskyjä vastaan. Ravintopuita on paljon myös Kärkjärven rannassa, josta osa sisältyy rajattuun ydinalueeseen. Liito-oravasta ei ole selvitysalueelta tai sen läheisyydestä aiempia havaintotietoja (Herttatietokanta, Hatikka, Metsänen 2007). Kartta 6. Liito-oravan elinpiirin ydinalue Kärkjärven rantametsässä. Papanapuut on merkitty vihreällä pisteellä, risupesät sinisellä. (Pohjakartta Maanmittauslaitos, 2012) Liito-oravalle jokseenkin sopivaa elinympäristöä on myös Mäntyniemessä Kärkjärven rantametsän pohjoisosassa. Alueelta ei kuitenkaan löytynyt papanoita. Pitkäjärven koillisessa osassa on rantametsäkaistan tuntumassa kolo- ja ravintopuita, mutta muuten alue saattaa olla tällä hetkellä liito-oravalle liian pienialainen, avoin ja suojaton. 10

22 Kärkjärven liito-orava-alueelta on tällä hetkellä hyvät puustoiset yhteydet niin rannan suuntaisesti luoteeseen kuin kaakkoon. Kettuniemestä itään Pitkäjärvelle suuntautuva kuusivaltainen notko on selvä käytävä idän suuntaan. Rantavyöhykkeen varttuneen metsän koillispuoliset kasvatusmetsät ovat myös puustoltaan riittäviä liito-oravan liikkumiseen itäisille laajoille metsäalueille. Tulevassa metsänkäytössä ja maankäytönsuunnittelussa tulee ottaa huomioon, että ekologiset yhteydet säilyvät reviirialueelta eri suuntiin. Suositukset Liito-oravan pesä- ja levähdyspaikan ympärille rajatun reviirin ydinalueella ei suositella tehtäväksi lajin elinoloja heikentäviä toimenpiteitä, minkä lakikin kieltää pesäpaikkojen välittömän lähiympäristön osalta. Kärkjärven itärannan rinnemetsään rajattu alue sijoittuu osittain päällekkäin tämän selvityksen luontotyyppi-inventoinnissa havaittujen lehmusmetsiköiden (jalopuutiheys täyttää suojellun luontotyypin kriteerit) kanssa. Nämä alueet vaativat erityistä huomiota tulevassa maankäytössä luonnonsuojelulain määräysten takia. Liito-oravan elinalue ja lehmusmetsikköalue sijoittuvat selvitysalueen luonnontilaisimpaan osaan, jossa on lisäksi paljon muitakin luonnon monimuotoisuutta lisääviä piirteitä (ks. Luontotyyppien kartoitus - ja Linnustoselvitys-luvut). LINNUSTOSELVITYS Uusi-Koiskalan loma-asuntoalueen linnusto inventoitiin niin sanotulla atlas- ja kartoituslaskentamenetelmillä. Kolmen kierroksen laskenta antaa riittävän hyvän kuvan laajan alueen linnustosta ja sen vaihteluista alueen eri osissa. Kartoituksessa kaava-alue käytiin läpi kolmena aamuna 4.5., 19.5 ja 5.6. Kunakin aamuna alue inventoitiin läpi yhdellä kertaa varhaisten aamutuntien aikana auringonnoususta klo 9 10:een. Nuorten kasvatusmetsien ja taimikoiden alueella havainnoitiin vielä tämän jälkeen. Lisäksi PäijätHämeen lintutieteelliseltä yhdistykseltä hankittiin kaikki Tiira-lintutietopalvelussa olleet lintuhavainnot. Alueen kaikki uhanalaiset, direktiivi-, kansainväliset erityisvastuu- (EVA) ja edustavan elinympäristön indikaattorilajit merkittiin kartalle. Tavallisten lajien esiintyminen kirjattiin erikseen. Laulavat koiraat (tikoilla rummuttavat ja soidinhuutavat), nähdyt parit, varoittelevat yksilöt ja löydetyt pesät tulkittiin yleisen käytännön mukaisesti reviiriksi. Vesilinnut merkittiin rantojen lähivesistä. Vesilinnuista pesiviksi pareiksi tulkittiin nähdyt koiraat ja naaraat Helsingin yliopiston Eläinmuseon vesilintulaskentaohjeen mukaisesti. Joitakin täydentäviä, lähinnä reviirin pysyvyyden varmistavia, lintuhavaintoja merkittiin liitoorava- ja luontotyyppikartoitusten ohessa. Merkittävimmät lintualueet sijoittuivat Kärkjärven Kettuniemestä etelään suuntautuvalle, varttunutta vanhaa metsää kasvavalle ranta- ja rinnealueelle sekä Pitkäjärven säästettyihin rantametsiin ja rantavyöhykkeeseen, joissa havaittiin useita huomionarvoisia lajeja. Vesi- ja kosteikkolinnuille soveliain alue on Pitkäjärven lounainen osa rantoineen, jossa sijaitsivat kurjen, kuikan ja puolisukeltajasorsien reviirit sekä sääksen pesä. Suurin osa muusta alueesta on vanhoille laajoille avohakkuualueille kasvaneita nuoria, usein tiheitä kasvatusmetsiä tai taimikoita (paikoin vesakoituneita), jotka olivat vähälintuisia. Niissä 11

23 tavattiin lähinnä nuorten metsien ja pensaikkojen yleislajeja, kuten rautiainen, lehtokerttu, hernekerttu, metsäkirvinen, peippo, pajulintu, punarinta, laulurastas, mustarastas, punakylkirastas. Kartoitusalueella tavattiin yhteensä 59 lintulajia (Liite 1). Näistä tulkittiin 54 pesimälajeiksi ja lisäksi 2 mahdollisiksi pesimälajeiksi. Pesimälajeista tai mahdollisista pesimälajeista on uusimman uhanalaisarvioinnin (2010) mukaan silmälläpidettäviä (NT) lajeja neljä: teeri, sääksi, rantasipi ja sirittäjä. Tähän luokkaan kuuluvat lajit eivät ole varsinaisesti uhanalaisia, mutta ne ovat kuitenkin vaarassa uhanalaistua lähitulevaisuudessa. Pitkäjärven länsirannalle pesän rakentaneen sääksen pesällä oli pariskunta paikalla vielä 19.5., mutta ei enää kesäkuun alussa. Kyseessä oli mahdollisesti nuori pesimätön pari. Mahdollista on myös, että sääkset hylkäsivät pesän ihmisen aiheuttaman häiriön takia. Vain 25 metrin etäisyydellä pesästä kulkee polku venerantaan. Sääksen pesäpuu on luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettu. Pesinnän turvaamiseksi myös sääksen pesän lähialue on suositeltavaa rauhoittaa hakkuilta. Birdlife Suomen ohjeiden mukaan avohakkuussa tulisi pesän ympärille säästää puustoa 50 metrin säteellä, harvennushakkuu voi ulottua pesäpuun tuntumaan. Pitkäjärven pesä on vanhan avohakkuun keloutuneessa säästökuusessa. Paikalla on vaikea välttää häiriöitä, jos veneitä säilytetään pesän läheisyydessä. Jos pesä on jatkossa edelleen asuttuna, tulisi loma-asutuksen sijaita ainakin neljänsadan metrin etäisyydellä pesästä, siten että Pitkäjärven lounaisosan lahdelmaan ei osoiteta rakentamista. Eteläisin rantaosuus on jo lähes 500 metrin etäisyydellä pesästä, minkä voidaan katsoa riittävän varoetäisyydeksi. Tämänkin osuuden mahdollinen rakentaminen suositellaan tehtäväksi lajin pesimäkauden ulkopuolella. Euroopan unionin lintudirektiivin liitteeseen I kuuluvia, selvitysalueen pesimälinnuiksi tulkittuja lajeja havaittiin yhdeksän: pyy, teeri, kuikka, sääksi, kalatiira, kurki, harmaapäätikka, palokärki ja pikkusieppo. Suomen erityisvastuulajeja alueella havaittiin pesimälintuina seitsemän: haapana (mahdollinen pesimälaji), tavi, telkkä, teeri, rantasipi, kalatiira ja leppälintu. Edustavaa elinympäristöä indikoivia lajeja kartoitusalueen pesimälinnustossa on viisi lajia. Näistä vanhan metsän lajeja ovat palokärki, pikkusieppo ja puukiipijä. Kumpikin pikkusiepporeviiri ja osin puukiipijät keskittyivät selvitysalueen lounaisosaan Kärkjärven rannan rinnemetsän alueelle tai sen tuntumaan. Kyseinen Kettuniemestä etelään suuntautuva metsäalue on rakenteeltaan kartoitusalueen luonnontilaisin (ks. Luontotyyppien kartoitus -luku). Silmälläpidettävien, direktiivilajien, EVA-lajien ja indikaattorilajien reviirien sijainti on esitetty kartoissa 7, 8, 9 ja 10. Kartan piste kuvaa reviirin keskeistä osaa, jonka ympärille elinpiiri sijoittuu. 12

24 Kartta 7. Silmälläpidettävien lintulajien (NT) reviirit. (Pohjakartta Maanmittauslaitos, 2012) Kartta 8. EU:n lintudirektiivin liitteen I lajien reviirit. (Pohjakartta Maanmittauslaitos, 2012) 13

25 Kartta 9. Suomen erityisvastuulajien (EVA) reviirit. (Pohjakartta Maanmittauslaitos, 2012) Kartta 10. Vanhan metsän indikaattorilajien reviirit (lisäksi peukaloinen). (Pohjakartta Maanmittauslaitos, 2012) 14

26 Alueelle ei tehty kevättalvella pöllökuunteluja (luontoselvityksestä sovittiin vasta soidinsesongin jälkeen). Myyräkannat romahtivat kevättalvella, joten pöllöjen ravintotilanne oli pesimäkaudella huono, eikä niitä välttämättä olisi havaittu. Pöllöistä todennäköisimpiä pesimälajeja alueella ovat varpuspöllö (direktiivilaji, EVA) ja helmipöllö (NT, direktiivilaji, EVA), joille on alueella sopivaa pesimämaastoa ja pesäkoloja. Noin 0,6 km:n päässä selvitysalueesta on pesinyt Etelä-Suomessa harvinainen lapinpöllö (direktiivilaji). Selvitysalueen ulkopuolella lähistössä on havaittu vanhan metsän lajeista kulorastas ja metso (NT, direktiivilaji, EVA), jotka ovat mahdollisia lajeja myös selvitysalueella joinain vuosina. Kehrääjien (direktiivilaji) yökuuntelua ei tehty. Alueella on vain pienialaisesti kehrääjälle mieluista pesimämaastoa. Harvalukuisista petolinnuista alueella voi pesiä nuolihaukka. Laskennassa tehtiin lähellä alueen rajaa havainto ja elokuussa Pitkäjärven niemessä (sopiva pesäpaikka) havaittiin paikallisena 2 3 yksilöä. Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen aineistosta löytyi kahden sellaisen lintulajin havaintoja, joita ei tässä selvityksessä havaittu. Vuonna 2001 Pitkäjärven luoteispuolella on havaittu kaksi soidintavaa kehrääjää, mutta niiden osalta paikkatiedossa oli >1 km:n epätarkkuus, joten reviirit ovat voineet sijaita selvitysalueen ulkopuolellakin. Vuonna 2003 Ristikankaalla on havaittu laulava idänuunilintu, jonka reviiri on todennäköisesti sijainnut Kärkjärven rannan tuntumassa parhaalla vanhan metsän kuviolla. VESIHUOLTOLINJAN PUTKILOKASVISELVITYS Nastolan Kärkjärven itäpuolelle rakennettavan vesihuoltolinjan maa-alueelta tehtiin putkilokasviselvitys heinäkuussa Tarkoituksena oli etsiä toimenpidealueella sijaitsevat mahdolliset uhanalaiset ja direktiivilajit sekä muut kasvistollisesti tai muuten merkittävät luontokohteet ja lajit. Tarkastettu alue koostuu kahden vesihuoltolinjavaihtoehdon kaistoista (Liitekartta 1), joiden yhteispituus on noin 4,5 km. Vaihtoehto 1:n (ve1) alueella tarkastettua kaistaa oli noin 550 m, linjan pääosa kulkee Kärkjärven eteläosan vesialueella, joka ei kuulunut tähän selvitykseen. Pohjoispäässä osa linjasta kulkee Ristikankaantien viertä, tieltä erkaantuu noin 140 m:n Heikinniitynpohjaan suuntautuva metsäkaista, josta linja jatkuu Kärkjärveen. Ve1:n eteläpäässä noin 130 m:n pituinen kaista alkaa Koiskalantieltä ja suuntautuu kohti Kärkjärven eteläisintä lahdelmaa Levoniemen itäpuolella. Vaihtoehto 2 (ve2) noudattaa nykyisten tielinjojen ja uuden suunnitellun tielinjan viertä, pituudeltaan ve2 on noin 3,95 km. Noin 1 km linjasta kulkee teiden ulkopuolella maastossa, johon suunniteltu uusi tielinja sijoittuu Takalammin lähelle päättyvän metsätien haaran ja Kalliojärventieltä pohjoiseen haarautuvan metsätien pään väliin. Tieosuuksilla kuljettiin tielinja kumpaankin suuntaan. Suunnitelman mukainen vesihuoltolinjan puoli tiestä tarkastettiin noin 15 metrin leveydeltä, ympäristöstä poikkeavissa ja mielenkiintoisen näköisissä kohteissa poikettiin hieman myös kaistan ulkopuolelle. Paluumatkalla merkittiin kasvihavaintoja tielinjan toiselta puolelta. Pelkästään metsässä kulkevaa kaistaa tarkastettiin 20 metrin leveydeltä. Selvityskaistojen metsäosuuksilta, tien vierustan metsästä, tien ojista, pientareilta (leveydeltään 1,5-2 m), kasvittuneilta tiealueilta, ranta-alueilta ja metsäojista merkittiin kaikki löydetyt putkilokasvilajit ja muut kasvillisuuteen liittyvät havainnot maastolomakkeelle. 15

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 Markku Nironen 19.04.2016 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 3 ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVAT... 2 3.1 LIITO-ORAVAT 2009...

Lisätiedot

Lausunnon antajat: Lausunnon antavat BirdLife Suomi ry ja sen jäsenyhdistys Päijät- Hämeen Lintutieteellinen Yhdistys ry (jatkossa PHLY).

Lausunnon antajat: Lausunnon antavat BirdLife Suomi ry ja sen jäsenyhdistys Päijät- Hämeen Lintutieteellinen Yhdistys ry (jatkossa PHLY). Päijät-Hämeen Lintutieteellinen Yhdistys ry c/o Tapani Saimovaara Päijänteentie 12 A 1 17200 Vääksy www.phly.fi phly@phly.fi BirdLife Suomi ry Annankatu 29 A 16 00100 Helsinki toimisto@birdlife.fi Vastaanottaja:

Lisätiedot

HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009

HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 Marko Vauhkonen 18.5.2009 HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 3 3 TULOKSET... 4 4 SUOSITUKSET...

Lisätiedot

LIITO-ORAVASELVITYS 16X KALAJOEN KAUPUNKI. Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys

LIITO-ORAVASELVITYS 16X KALAJOEN KAUPUNKI. Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys LIITO-ORAVASELVITYS 23.6.2015 KALAJOEN KAUPUNKI Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys 1 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 LIITO-ORAVASELVITYS 2 3 TULOKSET 3 4 JOHTOPÄÄTÖKSET 4 5 VIITTEET 5 Kannen

Lisätiedot

NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013

NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013 NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013 Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 27.5.2013 1 JOHDANTO Arkkitehtityö Oy laatii ranta-asemakaavaa Nastolan Kirkonkylässä sijaitsevalle

Lisätiedot

HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009

HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 Marko Vauhkonen 12.5.2009 HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 4 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 4 3 TULOKSET... 5 4 SUOSITUKSET...

Lisätiedot

LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016

LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016 TUTKIMUSRAPORTTI LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016 Tekijä: Rauno Yrjölä Sisällys: 1 Johdanto... 3 2 menetelmä... 3 3 Tulokset... 4 4 Yhteenveto ja

Lisätiedot

RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017

RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017 TUTKIMUSRAPORTTI 5.4.2017 RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017 Riihimäen kaupunki Tekijä: Laura Ahopelto SISÄLLYS 1 Johdanto... 4 2 Menetelmä... 5 3 Tulokset... 5 4 Muita

Lisätiedot

Kuohun osayleiskaavan liito oravaselvityksen täydennys 2019

Kuohun osayleiskaavan liito oravaselvityksen täydennys 2019 Kuohun osayleiskaavan liito oravaselvityksen täydennys 2019 Anne Laita Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 4.4.2019 2 1. Johdanto Tämä selvitys on toteutettu Kuohun osayleiskaavan pohjatiedoksi.

Lisätiedot

Keiteleen itäpuolen RYK liito-oravaselvityksen täydennys

Keiteleen itäpuolen RYK liito-oravaselvityksen täydennys S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A VIITASAAREN KUNTA Keiteleen itäpuolen RYK liito-oravaselvityksen 1 (9) Tuomo Pihlaja Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 1.1 Pieni-Toulatin elinpiiri... 1 1.2 Lähteenmäen

Lisätiedot

Merkkikallion tuulivoimapuisto

Merkkikallion tuulivoimapuisto OX2 FINLAND OY Merkkikallion tuulivoimapuisto Kasvillisuus- ja luontotyyppiselvityksen 2016 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P29646P004 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Lähtötiedot ja menetelmät... 2

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista LIITE 4 Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista Pohjois-Pohjanmaan liitto, Tuomas Kallio Kalajoki, n:o 66 Luonnonympäristön yleiskuvaus Selvitysalue

Lisätiedot

PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari

PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 INVENTOITU ALUE... 3 1. Repolahden perukka. 3 LIITTEET Kansikuva: Repolahden perukan rantaa

Lisätiedot

PIRKKALAN VÄHÄ-VAITTIN LIITO-ORAVASELVITYS 2010

PIRKKALAN VÄHÄ-VAITTIN LIITO-ORAVASELVITYS 2010 PIRKKALAN VÄHÄ-VAITTIN LIITO-ORAVASELVITYS 2010 Marko Vauhkonen 1.8.2010 PIRKKALAN VÄHÄ-VAITTIN LIITO-ORAVASELVITYS 2010 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 3 3 LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN

Lisätiedot

Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat

Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat Ari Parviainen Johdanto Tämän linnustoselvityksen kohteina oli kaksi pientä, erillistä aluetta Pitkäjärvellä, noin 20 km Lieksan kaupungista

Lisätiedot

Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys Espoon kaupunki

Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys Espoon kaupunki Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys 2015 Espoon kaupunki Ympäristötutkimus Yrjölä Oy 10.11.2015 Rauno Yrjölä Ympäristötutkimus Yrjölä Oy Miljöforskning Yrjölä Ab Alv. rek. PL 62 Postbox 62 Kaupparekisteri

Lisätiedot

Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys ry

Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys ry Hartolan kunta Tekninen toimisto PL 16 19601 Hartola Hartolassa, 13.3.2015 Mielipide Jääsjärven rantayleiskaavaluonnoksesta Mielipiteen antajat: Itä-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys ry. Päijät-Hämeen lintutieteellinen

Lisätiedot

Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista Taru Heikkinen Kaavoitus Jyväskylän kaupunki

Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista Taru Heikkinen Kaavoitus Jyväskylän kaupunki Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista 18.6.2009 Tämän työn tarkoituksena oli tarkentaa Korpilahden Tikkalan kylän alueella vuonna 2003 tehdyssä luontoselvityksessä (Anna-Riikka Ihantola) havaittujen

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013 EURAJOEN KUNTA Hirveläntien Peräpellontien alueen asemakaava ja asemakaavan muutos Luontoselvitys Työ: 26016 Turku, 02.05.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 241 4400 www.fmcgroup.fi

Lisätiedot

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Maanmittauspalvelu Puttonen Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Petri Parkko 31.5.2013 1. Taustoja Savonlinnan Matarmäelle (kartta 1) on suunniteltu kallion louhintaa, jonka suunnittelua varten tarvittiin

Lisätiedot

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA Luontoselvitys Pekka Routasuo 7.9.2009 Vt 13 raskaan liikenteen odotuskaistan rakentaminen välille Mustola

Lisätiedot

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 1.4.2014 Sipoon Nevas Gårdin luontoselvityksen täydennys. SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS 1 JOHDANTO Sipoon

Lisätiedot

KRISTIINANKAUPUNKI DAGSMARKIN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS SEKÄ PERUKSEN KAAVA- ALUEEN LAAJENNUS LIITO-ORAVASELVITYS

KRISTIINANKAUPUNKI DAGSMARKIN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS SEKÄ PERUKSEN KAAVA- ALUEEN LAAJENNUS LIITO-ORAVASELVITYS KRISTIINANKAUPUNKI DAGSMARKIN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS SEKÄ PERUKSEN KAAVA- ALUEEN LAAJENNUS LIITO-ORAVASELVITYS Kristiinankaupunki EY 22091 D SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ...3 2 LIITO-ORAVA...3 3 AINEISTO

Lisätiedot

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 30.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Päivämäärä 30.11.2017 Laatija

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Sijainti Kalliojärven Pitkäjärven alue sijaitsee Ylöjärven Kurussa. Alue

Lisätiedot

TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE MAAKAAPELIREITIN MAASTOTARKISTUS

TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE MAAKAAPELIREITIN MAASTOTARKISTUS Vastaanottaja Smart Windpower Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 27.5.2016 TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE 1 Päivämäärä 27.5.2016 Laatija Tarkastaja Ville Yli-Teevahainen Merja Isteri Viite 1510021396

Lisätiedot

VT6 parantaminen välillä Hevossuo-Nappa Tiesuunnitelmaan liittyvä liitooravatarkistus

VT6 parantaminen välillä Hevossuo-Nappa Tiesuunnitelmaan liittyvä liitooravatarkistus 2016 VT6 parantaminen välillä Hevossuo-Nappa Tiesuunnitelmaan liittyvä liitooravatarkistus Petri Parkko 4.4.2016 1 1. Taustoja Kouvolan Hevossuo-Nappa välille on suunniteltu VT6 tiesuunnitelmassa rinnakkaistiejärjestelyjä.

Lisätiedot

Kortesjärven tuulivoimapuiston luontotyyppiselvitys

Kortesjärven tuulivoimapuiston luontotyyppiselvitys Liite 5 SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA KAUHAVAN KAUPUNKI FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 4.2.2015 P24345P002 1 (11) Tuomo Pihlaja 4.2.2015 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Selvitysalue... 1 3 Menetelmät...

Lisätiedot

Kattiharjun tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys

Kattiharjun tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA PROKON WIND ENERGY FINLAND OY Kattiharjun tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 20.8.2014 P21463P003 Liito-oravaselvitys 1 (23) Tuomo Pihlaja 20.8.2014

Lisätiedot

VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS

VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 31.10.2012 VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Lähtötiedot ja menetelmät... 3 3 Kaava-alueen luonnonolot...

Lisätiedot

Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008

Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008 Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008 Sirkka-Liisa Helminen Ympäristötutkimus Yrjölä Oy SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...3 2 LIITO-ORAVAN BIOLOGIA JA SUOJELU...3 3 MENETELMÄT...3 4 TULOKSET...4 4.1 Kavallintien

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS 3.6.

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS 3.6. TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT

Lisätiedot

Rauhanniemi-Matintuomio asemakaava 25.5.2009 1 (5) Seija Väre RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS

Rauhanniemi-Matintuomio asemakaava 25.5.2009 1 (5) Seija Väre RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS Seija Väre 25.5.2009 1 (5) RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS Asemakaava-alue sijaitsee Pyhäjärven pohjoisrannalla. Maantien eteläpuolella rannalla on omakotitalojen rivi.

Lisätiedot

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS 1 1. Selvityksen taustoja Destia Oy tilasi tämän selvityksen Luontoselvitys Kotkansiiveltä 29.2.2008. Selvitys

Lisätiedot

Pyhtään kunta. Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011

Pyhtään kunta. Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011 Pyhtään kunta Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011 Petri Parkko 2.12.2011 1. Selvityksen taustoja Keihässalmen satama-alueen ja sen ympäristön kehittämistä varten tarvittiin tietoja

Lisätiedot

Tuulivoimapuisto Soidinmäki Oy. Saarijärven Soidinmäen tuulivoimapuiston Haasia-ahon liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY

Tuulivoimapuisto Soidinmäki Oy. Saarijärven Soidinmäen tuulivoimapuiston Haasia-ahon liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Tuulivoimapuisto Soidinmäki Oy Saarijärven Soidinmäen tuulivoimapuiston Haasia-ahon liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Raportteja 20/2015 sisällysluettelo Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen

Lisätiedot

Kuohun liito-oravaselvitys

Kuohun liito-oravaselvitys Kuohun liito-oravaselvitys Anne Laita 19.4.2016 Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö Jyväskylän kaupunki 1. JOHDANTO Liito-oravainventointi toteutettiin Kuohun tulevan osayleiskaavan taustaselvitykseksi.

Lisätiedot

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YLEISSUUNNITTELU

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YLEISSUUNNITTELU VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YLEISSUUNNITTELU LIITO-ORAVATARKASTUS 2009 1 1. Selvityksen taustoja Liito-oravatarkistukset liittyvät VT 6 perusparannuksen yleissuunnitelmaan välillä Taavetti- Lappeenranta.

Lisätiedot

LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN VIIRINLAAKSON ASEMA- KAAVAN ALUEELLA

LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN VIIRINLAAKSON ASEMA- KAAVAN ALUEELLA LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN VIIRINLAAKSON ASEMA- KAAVAN ALUEELLA Selostus maastokäynneistä 8.1. ja 11.1.2014 JOHDANTO JA AIKAISEMMAT HAVAINNOT LIITO-ORAVAN ESIINTYMISESTÄ SUUNNITTELU- ALUEELLA Nurmijärven

Lisätiedot

LITIUMPROVINSSIN LIITO-ORAVASELVITYS

LITIUMPROVINSSIN LIITO-ORAVASELVITYS Päivämäärä 19.06.2014 KELIBER OY LITIUMPROVINSSIN LIITO-ORAVASELVITYS Päivämäärä 19.6.2014 Laatija Tarkastaja Kuvaus Kansikuva Antje Neumann Heli Uimarihuhta Hautakankaan metsää Viite 1510013339 Ramboll

Lisätiedot

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO

Lisätiedot

Ruostejärven osayleiskaava 25.7.2010 1 (9) Seija Väre RUOSTEJÄRVEN LIITO-ORAVA SELVITYS. Tammelan kunta

Ruostejärven osayleiskaava 25.7.2010 1 (9) Seija Väre RUOSTEJÄRVEN LIITO-ORAVA SELVITYS. Tammelan kunta Seija Väre 25.7.2010 1 (9) RUOSTEJÄRVEN LIITO-ORAVA SELVITYS Tammelan kunta 2 RUOSTEJÄRVEN LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS Ruostejärven osayleiskaava sijaitsee Tammelan kunnan eteläosassa valtatien

Lisätiedot

Kankaan liito-oravaselvitys

Kankaan liito-oravaselvitys Kankaan liito-oravaselvitys 2017 Anni Mäkelä Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 4.7.2017 2 Sisällys 1. Johdanto... 3 1.1 Liito-oravan suojelu... 3 1.2 Liito-oravan biologiaa... 3 2.

Lisätiedot

LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014. VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi

LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014. VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014 VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi Sisältö 1 JOHDANTO JA MENETELMÄT 1 2 TULOKSET 2 2.1 Yleiskuvaus 2 2.2 Suojelullisesti huomionarvoiset

Lisätiedot

Luontoselvitys, Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee

Luontoselvitys, Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee 25.05.2016 Luontoselvitys, Kalliomäki 635-432-3-108, Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki 635-432-3-108, Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee kiinteistön 635 432-3-108 Kalliomäki muinaisjäännösinventointi

Lisätiedot

Rataskadun alueen liitooravaselvitys

Rataskadun alueen liitooravaselvitys Rataskadun alueen liitooravaselvitys 2017 Huittisten kaupunki 21.3.2017 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 2. Liito-oravaselvitys. 3 2.1 Yleistä liito-oravasta 3 2.2

Lisätiedot

LIITO-ORAVASELVITYS VAMMALAN KUKKURISSA

LIITO-ORAVASELVITYS VAMMALAN KUKKURISSA LIITO-ORAVASELVITYS VAMMALAN KUKKURISSA 2013 LIITO-ORAVASELVITYS VAMMALAN KUKKURISSA 2013 Selvityksen tarkoitus Liito-oravaselvityksessä oli tarkoitus löytää selvitysalueella mahdollisesti olevat liito-oravan

Lisätiedot

LIITO-ORAVASELVITYKSEN TÄYDENNYS

LIITO-ORAVASELVITYKSEN TÄYDENNYS LIITO-ORAVASELVITYKSEN TÄYDENNYS PIRKKALA, LOUKONLAHDEN ASEMAKAAVAN MUUTOS NRO 250 Marko Vauhkonen 28.5.2019 LIITO-ORAVASELVITYKSEN TÄYDENNYS PIRKKALA, LOUKONLAHDEN ASEMAKAAVAN MUUTOS NRO 250 Sisällys

Lisätiedot

Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011

Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011 Akaan kaupunki Maankäyttö- ja kaavoitusyksikkö PL 34 37801 TOIJALA Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011 Tmi Mira Ranta Isorainiontie 8 38120 SASTAMALA p. 050-5651584

Lisätiedot

KLAUKKALAN OHIKULKUTIEN LIITO-ORAVASELVITYS

KLAUKKALAN OHIKULKUTIEN LIITO-ORAVASELVITYS KLAUKKALAN OHIKULKUTIEN LIITO-ORAVASELVITYS Pekka Routasuo, Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 5.6.2015 1 JOHDANTO Uudenmaan ELY-keskus on käynnistänyt Klaukkalan ohikulkutietä koskevan maantielain mukaisen

Lisätiedot

HEPOLUHDAN ALUEEN LIITO-ORAVASELVITYS 488-C7526

HEPOLUHDAN ALUEEN LIITO-ORAVASELVITYS 488-C7526 HEPOLUHDAN ALUEEN LIITO-ORAVASELVITYS 488-C7526 12.6.2006 SUUNNITTELUKESKUS OY Liito-oravaselvitys 1 12.6.2006 Hepoluhdan alue 488-C7526 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 2 YLEISKUVA... 1 3 LIITO-ORAVA...

Lisätiedot

Liito-orava kartoitus Nouvanlahden ulkoilualueelle sekä eteläisen Kilpijärven länsirannalle.

Liito-orava kartoitus Nouvanlahden ulkoilualueelle sekä eteläisen Kilpijärven länsirannalle. Liito-orava kartoitus Nouvanlahden ulkoilualueelle sekä eteläisen Kilpijärven länsirannalle. Tarmo Saastamoinen 2010. Kuva.1 Kaatunut kuusenrunko Nouvanlahdesta. LIITO-ORAVA: Liito-orava (pteromys volans)on

Lisätiedot

KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS

KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS SEINÄJOEN KAUPUNKI 2018 1. YLEISTÄ Tämän luontokartoituksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen Kivennevan alueella sellaisia luontoarvoja, jotka olisi huomioitava

Lisätiedot

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015 Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015 29.6.2015 Kaupunkirakennepalvelut Johdanto Liito-orava kuuluu EU:n luontodirektiivin liitteen IV (a) lajeihin, joiden suojelu on toteutettu luonnonsuojelulain 49.1

Lisätiedot

Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus. 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski

Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus. 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto.... 3 2. Luontoselvitys.......3 3. Tulokset.....

Lisätiedot

Metsäliiton ja Vapon biodieselhanke

Metsäliiton ja Vapon biodieselhanke Metsäliiton ja Vapon biodieselhanke Äänekosken liito-oravaselvitys Mattias Kanckos Toukokuu 2010 1 Johdanto Skolbackavägen 70 GSM: 050-5939536 68830 Bäckby info@essnature.com Finland Metsäliitto ja Vapo

Lisätiedot

HAUKILAHDEN TOPPELUNDINPUISTO LIITO-ORAVAN ELINALUEENA

HAUKILAHDEN TOPPELUNDINPUISTO LIITO-ORAVAN ELINALUEENA HAUKILAHDEN TOPPELUNDINPUISTO LIITO-ORAVAN ELINALUEENA Esa Lammi 10.12.2014 1 JOHDANTO Haukilahden Toppelundinpuiston länsiosaan on valmisteilla asuintalojen rakentamisen mahdollistava asemakaavan muutos,

Lisätiedot

LINNAIMAAN LIITO-ORA- VASELVITYS, TAMPERE LIDL SUOMI KY

LINNAIMAAN LIITO-ORA- VASELVITYS, TAMPERE LIDL SUOMI KY Vastaanottaja LIDL Suomi KY Antti-Ville Haapanen Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 05/2018 LINNAIMAAN LIITO-ORA- VASELVITYS, TAMPERE LIDL SUOMI KY LINNAIMAAN LIITO-ORAVASELVITYS, TAMPERE LIDL SUOMI KY

Lisätiedot

Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014

Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014 Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014 Timo Pylvänäinen 8.5.2014 Kaavoitus Jyväskylän kaupunki Selvitysalueet Erillisiä selvitysalueita on 16. Ne sijaitsevat Nuutin ja Terttumäen alueella

Lisätiedot

As Oy Pirkkalan Loukonsäpin tontin liito-oravaselvitys

As Oy Pirkkalan Loukonsäpin tontin liito-oravaselvitys As Oy Pirkkalan Loukonsäpin tontin liito-oravaselvitys Pirkkala Heikki Holmén 23.3.2017 23.3.2017 1 (7) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 2.1 Lähtöaineisto ja aiemmat selvitykset...

Lisätiedot

Megatuuli Oy. Saarijärven Haapalamminkankaan tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys 2013 AHLMAN GROUP OY

Megatuuli Oy. Saarijärven Haapalamminkankaan tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys 2013 AHLMAN GROUP OY Megatuuli Oy Saarijärven Haapalamminkankaan tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys 2013 AHLMAN GROUP OY Raportteja 13/2013 sisällysluettelo Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen yleiskuvaus... 3

Lisätiedot

Tikkalan päiväkoti-koulun itäisen metsikön luontoselvitys

Tikkalan päiväkoti-koulun itäisen metsikön luontoselvitys Tikkalan päiväkoti-koulun itäisen metsikön luontoselvitys Anni Mäkelä Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 25.7.2018 1. Selvitysalue Selvitysalue (1,6 ha) sijaitsee Tikkalassa päiväkoti-koulun

Lisätiedot

Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/26

Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/26 Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma 2015-2025 LIITE 13: Kuvioluettelo 23.3.2015 Sivu 1/26 101 0,70 Kuivahko kangas Taimikko yli 1,3 m Kataja Avoin alue ja näkymä (B4) Myös kelirikon aikana Rauduskoivu

Lisätiedot

KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483

KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483 KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483 Porvoon kaupunki Kaupunkisuunnittelu Huhtikuu 2014 asemakaavan luontoselvitys Osa-alueet 478-483 Lotta Raunio Sisällys 1. Johdanto 1 2. Sijainti

Lisätiedot

ILMAJOEN TUULIVOIMA-ALUEIDEN LIITO-ORAVASELVITYS 2015

ILMAJOEN TUULIVOIMA-ALUEIDEN LIITO-ORAVASELVITYS 2015 ILMAJOEN TUULIVOIMA-ALUEIDEN LIITO-ORAVASELVITYS 2015 YLEISTÄ Tavoitteena oli selvittää lajin esiintymistä suunnitelluilla tuulivoima-alueilla. Selvitysalueiden laajuuden vuoksi valittiin niiltä kartta-

Lisätiedot

LAAJAMETSÄN SUURTEOLLISUUSALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOESIINTYMÄ

LAAJAMETSÄN SUURTEOLLISUUSALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOESIINTYMÄ Vaasan kaupunki, kaavoitus LAAJAMETSÄN SUURTEOLLISUUSALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOESIINTYMÄ TILANNE 18.6.2018 1. YLEISTÄ Vaasan Laajametsän suurteollisuualueen yleis- ja asemakaava-alueille on tehty

Lisätiedot

Luontokohteiden tarkistus

Luontokohteiden tarkistus LAUKAAN KUNTA Luontokohteiden tarkistus Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P29017 Raportti 1 (11) Pihlaja Tuomo Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Menetelmät... 1 3 Selvitysalueiden sijainti... 1

Lisätiedot

LIITO-ORAVA. Luonnonsuojelun ajankohtaispäivä Turussa ja Porissa

LIITO-ORAVA. Luonnonsuojelun ajankohtaispäivä Turussa ja Porissa LIITO-ORAVA Luonnonsuojelun ajankohtaispäivä 19.12.2016 Turussa ja Porissa Olli Mattila, Varsinais-Suomen ELY-keskus 22.12.2016 1 Liito-oravan suojelu Liito-orava (Pteromys volans) on Suomessa vaarantunut

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS KALAJÄRVI TILA:

LUONTOSELVITYS KALAJÄRVI TILA: LUONTOSELVITYS KALAJÄRVI TILA: 743-416-5-146 SEINÄJOEN KAUPUNKI 2016 1. YLEISTÄ Tämän luontoselvityksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen kaupungin alueella olevalla tilalla 743-416-5-146

Lisätiedot

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS Pekka Routasuo Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 17.6.2013 1 JOHDANTO TL-Suunnittelu Oy laatii tiesuunnitelmaa maanteiden 3501 ja 14535 kevyen

Lisätiedot

NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki

NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki RAPORTTI 16X267156_E722 13.4.2016 NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki 1 Niinimäen Tuulipuisto Oy Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki Sisältö 1

Lisätiedot

LAPUAN KESKUSTAAJAMAN TUOTANTO- JA LOGISTIIKKA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA MUUTTUNEIDEN TUULIVOIMALAPAIKKOJEN TARKISTUS

LAPUAN KESKUSTAAJAMAN TUOTANTO- JA LOGISTIIKKA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA MUUTTUNEIDEN TUULIVOIMALAPAIKKOJEN TARKISTUS Vastaanottaja Lapuan kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 18.3.2014 Viite 1517874 LAPUAN KESKUSTAAJAMAN TUOTANTO- JA LOGISTIIKKA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA MUUTTUNEIDEN TUULIVOIMALAPAIKKOJEN TARKISTUS

Lisätiedot

Storträsket-Furusbacken

Storträsket-Furusbacken Storträsket-Furusbacken Pinta-ala: 19,1 ha Omistaja: Mustasaaren kunta Kaavatilanne: Tuovila-Granholmsbacken osa-yleiskaavassa alue on virkistysaluetta (V/s), suurin osa on myös osa-yleiskaavan luo-aluetta.

Lisätiedot

TAIPALSAARI. ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI. Jouko Sipari

TAIPALSAARI. ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI. Jouko Sipari TAIPALSAARI ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 MENETELMÄT 3 YLEISKUVAUS 4 TULOKSET... 4 1. Myhkiö. 4 2. Ilkonsaaret (itäinen)..

Lisätiedot

Rauman kaupunki. Rauman Maanpään liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY

Rauman kaupunki. Rauman Maanpään liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Rauman kaupunki Rauman Maanpään liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Raportteja 1/2015 sisällysluettelo Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen yleiskuvaus... 3 Työstä vastaavat henkilöt... 4

Lisätiedot

LIITO-ORAVASELVITYS 1. JOHDANTO

LIITO-ORAVASELVITYS 1. JOHDANTO Pöyry Finland Oy Juhana Herttuan puistokatu 21 20100 Turku Kotipaikka Vantaa Y-tunnus 0625905-6 Puh. 010 33310 www.poyry.fi Siilinjärven kunta Kehvo-Väänälänranta rantaosayleiskaava Liito-oravaselvitys

Lisätiedot

Ajankohtaista luonnonsuojelussa

Ajankohtaista luonnonsuojelussa Ajankohtaista luonnonsuojelussa Kaavoituksen ajankohtaispäivä Ruissalo 6.6.2013 Luonnonsuojeluyksikkö, ylitarkastaja Leena Lehtomaa Luontoarvot ja luonnon monimuotoisuus Luonnon monimuotoisuuden vähenemisellä

Lisätiedot

Lausunnon antajat: Lausunnon antavat BirdLife Suomi ry ja sen jäsenyhdistys Päijät- Hämeen Lintutieteellinen Yhdistys ry (jatkossa PHLY).

Lausunnon antajat: Lausunnon antavat BirdLife Suomi ry ja sen jäsenyhdistys Päijät- Hämeen Lintutieteellinen Yhdistys ry (jatkossa PHLY). Päijät-Hämeen Lintutieteellinen Yhdistys ry Osoite: c/o Arto Puikkonen, Kivakatu 10 as 3 15210 Lahti Puheenjohtaja: Jorma Rautama phly@phly.fi BirdLife Suomi ry Annankatu 29 A 16 00100 Helsinki toimisto@birdlife.fi

Lisätiedot

Kuuden asemakaava-alueen luontoselvitykset 2013

Kuuden asemakaava-alueen luontoselvitykset 2013 Kuuden asemakaava-alueen luontoselvitykset 2013 Pekka Sundell 25.11.2013 Siirin lehto Kohteet Kantolanniemi ja Luukkaanlahti Eteläranta Varikonniemi ja asemanseutu Aulangon siirtolapuutarha Suosaari Mitä

Lisätiedot

TETOMIN TUULIVOIMA- HANKKEEN LIITO- ORAVASELVITYS

TETOMIN TUULIVOIMA- HANKKEEN LIITO- ORAVASELVITYS Vastaanottaja Ilmatar Loviisa Oy Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 22.2.2019 Viite 1510045839 TETOMIN TUULIVOIMA- HANKKEEN LIITO- ORAVASELVITYS TETOMIN TUULIVOIMAHANKKEEN LIITO- ORAVASELVITYS Päivämäärä

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2001 Iso-Saares, Ikaalinen, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2001 Iso-Saares, Ikaalinen, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2001 Iso-Saares, Ikaalinen, Pirkanmaa Sijainti Iso-Saareksen alue sijaitsee Ikaalisten itäosassa, Ylöjärven (Kurun) rajan

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA : KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys

Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys Hollolan kunta Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys 6.8.2007 Viite 82116099-02 Tarkistanut Tarja Ojala Kirjoittanut Kaisa Torri Ramboll Terveystie 2 FI-15870 Hollola Finland Puhelin:

Lisätiedot

IISALMEN LIITO-ORAVASELVITYKSET Lampaanjärvi-Pörsänjärvi, Kirmanjärvi, Vanhan kirkon ympäristö

IISALMEN LIITO-ORAVASELVITYKSET Lampaanjärvi-Pörsänjärvi, Kirmanjärvi, Vanhan kirkon ympäristö IISALMEN LIITO-ORAVASELVITYKSET 2013 Lampaanjärvi-Pörsänjärvi, Kirmanjärvi, Vanhan kirkon ympäristö Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Menetelmä... 3 3. Tulokset ja suositukset... 4 4. Yhteenveto... 8 Lähteet...

Lisätiedot

Planterra Group Oy, Markku Kemppainen Veininmäki 6 Asemakaavan muutos

Planterra Group Oy, Markku Kemppainen Veininmäki 6 Asemakaavan muutos Planterra Group Oy, Markku Kemppainen Veininmäki 6 Asemakaavan muutos LUONTOLAUSUNTO Johdanto Tämä lausunto koskee Espoon Rastaalassa sijaitsevia kiinteistöjä 49-60-230-5 ja 6, osoitteissa Veininmäki 6

Lisätiedot

ESPOON MARINKALLION LIITO-ORAVASELVITYS Tekijät: Teemu Virtanen, Paula Salomäki

ESPOON MARINKALLION LIITO-ORAVASELVITYS Tekijät: Teemu Virtanen, Paula Salomäki ESPOON MARINKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2012 Tekijät: Teemu Virtanen, Paula Salomäki 1 Johdanto... 3 2 Liito-oravan biologia ja suojelu lyhyesti... 3 3 Menetelmät... 3 4 Tulokset... 4 5 Yhteenveto... 4

Lisätiedot

SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO

SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO SENAATTI Päivämäärä 14.11.2017 Laatija Tarkastaja Kuvaus Satu Laitinen

Lisätiedot

LIITO-ORAVA- JA KASVILLISUUSSELVITYS

LIITO-ORAVA- JA KASVILLISUUSSELVITYS Vastaanottaja Ilmatar Raasepori Oy Asiakirjatyyppi Liito-orava- ja kasvillisuusselvitys Päivämäärä 21.9.2012 Viite 82142499-05 ILMATAR RAASEPORI OY GUMBÖLEBERGETIN LIITO-ORAVA- JA KASVILLISUUSSELVITYS

Lisätiedot

Kanta-Hämeen maakuntakaava Simo Takalammi

Kanta-Hämeen maakuntakaava Simo Takalammi Kanta-Hämeen maakuntakaava 2040 Simo Takalammi Maakuntakaavan merkitys MRL:n kaavajärjestelmän korkein kaavataso eli suurpiirteinen Ohjaa yleis- ja asemakaavoitusta Hyvä maakuntakaava on mahdollistava

Lisätiedot

Jääsjärven rantayleiskaavaalueen viitasammakkoselvitys

Jääsjärven rantayleiskaavaalueen viitasammakkoselvitys S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HARTOLAN KUNTA Jääsjärven rantayleiskaavaalueen viitasammakkoselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 17.5.2015 P21428P006 Raportti 1 (10) Sisällysluettelo

Lisätiedot

SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009

SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 Pekka Routasuo 17.9.2009 Sipoon Boxin suunnitellun maa-aineisten ottoalueen luontoselvitys 2009 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO

Lisätiedot

M U L T I S I L T A. Lyhyt selvitys Multisillan täydennysalueen luontoarvoista kaavoituksen aloitusta varten

M U L T I S I L T A. Lyhyt selvitys Multisillan täydennysalueen luontoarvoista kaavoituksen aloitusta varten Multisillan koulun alue kaava 8647 M U L T I S I L T A Perkkoonpuisto Kenkä Matin tontti kaava 8629 Lyhyt selvitys Multisillan täydennysalueen luontoarvoista kaavoituksen aloitusta varten 30.11.2016 Liittyy

Lisätiedot

Ramoninkadun luontoselvitys

Ramoninkadun luontoselvitys Ramoninkadun luontoselvitys Elina Lehtinen Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 7.4.2016 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Työmenetelmät... 3 2.1 Esiselvitys... 3 2.2 Maastotyöskentely... 3 2.3

Lisätiedot

Haminan yleiskaavamuutoksen (Sopenvuori) luontoselvitys. Tapio Rintanen

Haminan yleiskaavamuutoksen (Sopenvuori) luontoselvitys. Tapio Rintanen Haminan yleiskaavamuutoksen (Sopenvuori) luontoselvitys Tapio Rintanen 2012 Maastotyöt Kohdealueen ja lähiympäristön liito-oravatilanne selvitettiin 27.4.2012, linnusto 13.5.2012, kasvillisuus ja lepakkotilanne

Lisätiedot

Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu , Kataja ja Ainola )

Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu , Kataja ja Ainola ) Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu 635-417-3-28, Kataja 635-417-3-34 ja Ainola 935-417-3-26) Tmi Mira Ranta Rokantie 29 38140 SASTAMALA p. 050-5651584 mira.ranta@kopteri.net

Lisätiedot

KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017

KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 Nokian kaupunki Kaupunkikehityspalvelut Harjukatu 21 37100 NOKIA KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi TYÖN

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi 1.4.2016 Sisällysluettelo Selvitysalueen yleiskuvaus Sijainti 4 Topografia 4 Kallioperä 5 Maaperä 5 Maanpeite 6 Pohjavesialueet 6 Selvitysalueen luontokohteet Metsälain mukaiset

Lisätiedot

NANSON ALUEEN LIITO-ORAVA JA LUONTOSELVITYS Nokia 2018

NANSON ALUEEN LIITO-ORAVA JA LUONTOSELVITYS Nokia 2018 Nanson Kiinteistöt Oy Melkonkatu 24 00210 Helsinki NANSON ALUEEN LIITO-ORAVA JA LUONTOSELVITYS Nokia 2018 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi TYÖN

Lisätiedot

ÄHTÄRIN SAPPION TUULIVOIMAHAN KE PETOLINTUJEN PESÄPAI KKASE LVITYS

ÄHTÄRIN SAPPION TUULIVOIMAHAN KE PETOLINTUJEN PESÄPAI KKASE LVITYS Vastaanottaja Pohjanmaan Tuuli Oy Asiakijatyyppi Ra portti Päivämäärä 24.1.2015 0 ÄHTÄRIN SAPPION TUULIVOIMAHAN KE PETOLINTUJEN PESÄPAI KKASE LVITYS c RAM B&L ÄHTÄRIN SAPPION TUULIVOIMAHANKE PETOLINTUJEN

Lisätiedot

KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS

KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 2019 Kinkomaa AK 2019 1 (8) Sisältö 1 Tehtävän sisältö ja selvitysalue... 2 2 Selvitysalueen kuvaus ja menetelmät... 2 3 Tulokset ja karttarajaukset... 4 4 Johtopäätökset

Lisätiedot