Käsikirjoitus opettajalle diaesitykseen 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Käsikirjoitus opettajalle diaesitykseen 2015"

Transkriptio

1 Käsikirjoitus opettajalle diaesitykseen 2015 Tässä tiedostossa on diaesityksessä esiintyvät tiedot, harjoitusohjeet laatikoissa ja sinisellä värillä tai lihavoituna merkattu lisätietoja, joita voit halutessasi kertoa ajan ja kohderyhmän mukaan. Opettajan tietopaketissa on enemmän tietoa esimerkiksi seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksista, viharikoksista ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista. Voit käyttää niitä apunasi, jos haluat kertoa oppilaille enemmän tietoa aiheista. Lisämateriaalia löytyy myös Amnestyn sivuilta: ja sivustolta. 1 SLIDE Katsellessa kansislideä opettaja voi kertoa perusasioita tunnista. Tänään kirjoitamme kirjeitä tai kortteja ja tunnin tärkein tavoite on, että kaikki kirjoittavat yhden valitsemalleen henkilölle tai yhteisölle. Kirjettä ei ole pakko lähettää, mutta jos lähetät sen, osallistut Amnestyn ihmisoikeuskampanjaan. Kirjeitä Vapaudelle on Amnesty Internationalin maailmanlaajuinen kampanja, jossa kirjoitetaan hädässäolevien ihmisten puolesta. Tämän tunnin aikana jokaisella teistä on mahdollisuus vaikuttaa ihmisoikeuksien toteutumisen puolesta. Voit myös halutessasi näyttää Kirjeitä Vapaudelle 2014 trailerin (1min15s): 2 SLIDE Harjoitus 1 Siirrytään aiheeseen Vapaus sidostamalla aihetta oppilaiden maailmaan tekemällä suljettu äänestys.

2 Suljettu äänestys KYLLÄ EI Pitäisikö jokaisen saada itse valita kumppaninsa? Saako ihmisen tuomita vankilaan pilapiirroksen vuoksi? Onko 11-vuotias liian nuori menemään naimisiin? Pitäisikö jokaisen saada itse päättää, perustaako perheen? Onko vapaus sinusta tärkeää? Onko yksityisyyden suojelu sinusta tärkeää? Harjoitus 1 Suljettu äänestys Pyydä oppilaita sulkemaan silmänsä ja rauhoittumaan. Kerro, että seuraavaksi luet heille kysymyksiä, joihin jokainen vastaa viittaamalla. Vastausvaihtoehdot ovat kyllä ja ei. Lue väittämät yksitellen niin, että annat oppilaille hetken miettiä vastaustaan ja sano sitten ääneen vuorotellen kyllä ja ei. Opettaja laskee kummankin tuloksen ja merkkaa ne diaan, taululle tai paperille, jotta voidaan yhdessä lopuksi katsoa, millainen vastausjakauma tuli. Äänestyksen lopuksi: Katsokaa hetki tuloksia, jotta kaikki näkevät, mitä muut vastasivat. Voit tarkentaa, että kysymys on vapaudesta ja ihmisoikeuksien toteutumisesta ja että kaikkialla maailmalla nämä asiat eivät ole selviä (joista todennäköisesti suurin osa vastasi, että esim pitäisi saada valita kumppani ). Voi myös kysyä, mietityttikö joku kohta tai miksi vastasi niinkuin vastasi. Huomioita ja vinkkejä: Äänestys on hyvä toteuttaa nimettömänä tai silmät kiinni, sillä osa kysymyksistä voi olla 3 SLIDE arkaluontoisia ja menetelmä kannustaa oppilaita muodostamaan oman mielipiteen ilman, että katsotaan kaverilta. Opettaja voi myös toteuttaa äänestyksen erilaisilla ilmaisilla sovelluksilla, kuten kahoot! tai socrative; näiden avulla oppilaat voivat myös nimettömänä äänestää älypuhelimien, tablettien tai tietokoneen avulla. Jos toteutat pidemmän tunnin, voit tässä välissä tehdä halutessasi argumentointiharjoituksen. Jos et tee harjoitusta, voit hypätä ohjeen 2 yli. Argumentointiharjoitus soveltuu erityisesti 9.luokkalaisista ylöspäin ja saattaa olla nuoremmille haastava. Halutessasi tehdä se nuorempien oppilaiden kanssa, voit toki muokata roolipeliä ryhmän tarpeiden mukaiseksi. HLBTI = Homot, lesbot, bit, transihmiset ja intersukupuoliset (mainitaan harjoituksessa 2 ja myöhemmin)

3 Harjoitus 2: Argumentointi- ja mielikuvitusharjoitus Harjoitus 2 Opettaja lukee ensin seuraavan kuvauksen: Luokassa tapahtuu nyt vallankumous. Olette kuvitteellisen Boldovian kansalaisia ja valtio on ollut pitkään totalitaristinen. Haluatte liittyä EU:hun, mutta Boldovia ei voi liittyä, jos valtionne homovastaista linjaa ei muuteta. Valitkaa luokasta kaksi-kolme edustajaa EUkomission lakivaliokuntaan. Valittujen oppilaiden tehtävänä on harjoituksen aikana vastaanottaa perusteluja uudesta lakiehdotuksesta ja lopulta ratkaista onko Boldovian valtiolla mahdollisuuksia liittyä EU:hun. Erityinen ongelma nykyisessä lainsäädännössä on kohta 8, jonka perusteella homoseksuaalisuudesta voi saada kaksi vuotta vankeutta. Lakivaliokunta pyytää nyt uutta lausuntoa aiheesta kuulemalla eri edustajia. Tämän jälkeen opettaja jakaa oppilaat viiteen ryhmään ja antaa kullekin ryhmälle roolikortit (opettajan materiaalipaketissa) luettavaksi. Oppilaat edustavat seuraavia ryhmiä: Boldovian Perhearvojen prikaati Boldovian kirkko Boldovian poliisi Boldovian yhteiskunnallisen tutkimuksen yksikkö Boldovian Amnesty Internationalin osasto Nämä viisi ryhmää edustavat Boldoviaa ja heidän tehtävänään on miettiä, miten Boldovia pääsisi osaksi EU:ta. Heidän tulee käsitellä nykyistä lainsäädäntöä ja erityisesti kohtaa 8. Ryhmien on valmisteltava perusteita, miten puoltaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Kukin ryhmä pohtii 2 min argumentteja, pitäisikö kohta 8 hylätä. Ryhmät valitsevat kaksi tärkeintä perustetta, jotka kertovat julkisessa kuulemisessa lakivaliokunnalle. Lakivaliokunta kuuntelee, jonka jälkeen he saavat päättää, pääseekö Boldovia neuvottelupöytään EU:n kanssa vai ei. Purku: Kysy oppilailta esimerkiksi: Miltä tuntui olla osa edustamaasi ryhmää? Olitko samaa mieltä ryhmän kanssa? Tekikö valiokunta reilun päätöksen? Vaikuttiko siihen henkilökohtainen mielipide? Kenen perustelut olivat vakuuttavimpia? Tuliko ryhmässä ristiriitaisia kommentteja? Oliko helppo keksiä perusteita? Oletko kohdannut vastaavia perusteita arjessasi? Kuinka todellisilta ne sinusta vaikuttivat? HUOM! Harjoituksen voi toteuttaa tiiviinä 10min harjoituksena tai sitten antaa runsaasti aikaa argumenttien hiomiseen (20min). Kirjemaratonin tuntisuunnitelman yhteydessä harjoitus kannattaa pitää tiiviinä, sillä sen tarkoitus on vain nostaa erilaisia näkökulmia ja herättää keskustelua homoseksuaalisuuteen liittyen.

4 SLIDE 3 Mitä ihmisoikeudet ovat? Katsotaan johdatukseksi ihmisoikeuksiin video Mitä ihmisoikeudet ovat? Video aukeaa klikkaamalla kysymystä esitysvaiheessa. Löytyy myös osoitteesta: (Sliden taustalla näkyvä kuva on lokakuussa 2015 Helsingissä järjestetystä translakia koskevasta mielenosoituksesta.) SLIDE 4 Mitä ihmisoikeudet ovat? Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä. YK:n ihmisoikeusjulistuksen 1.artikla Lue ääneen ensimmäinen artikla. Seuraavat kohdat perustuvat siihen. Ihmisoikeudet ovat yleismaailmallisia ja erottamattomia. Ihminen ei voi menettää oikeuksiaan sen enempää kuin lakata olemasta ihminen. Ne perustuvat kansainvälisiin sopimuksiin sekä ihmisyyden moraaliseen perustaan. o Sopimukset, kuten YK:n yleismaailmallinen ihmisoikeuksien julistus 1948, Lasten oikeuksien sopimus. Julistus on moraalinen ohjenuora ja sopimus on juridinen. o Moraali rakentuu jokaisen ihmisen oikeuksista ja vastuusta. Meillä on myös jokaista oikeutta vastaava velvollisuus muita kohtaan, minkä tunnistamisessa auttavat esimerkiksi 1.artiklassa mainitut järki ja omatunto. YK:n yleismaailmallinen ihmisoikeuksien julistus hyväksyttiin 1948, kun maailmansotien kauhujen jälkeen katsottiin, että ihmisoikeudet on pyrittävä turvaamaan. Kansainväliset ihmisoikeussopimukset ovat ikään kuin kansallinen lainsäädäntö. Mutta siinä missä esimerkiksi Suomen laki säätelee sitä, mitä me yksittäiset ihmiset täällä toimimme ja elämme, kansainväliset ihmisoikeussopimukset säätelevät pääasiassa sitä, mitä velvoitteita valtioilla on kansalaisiaan kohtaan. Suurin osa maailman valtioista on sitoutunut useimpiin keskeisiin ihmisoikeussopimuksiin. Hallitukset eivät voi tällöin vedota siihen, että kyseessä on maan sisäinen asia, johon muut eivät voi puuttua. Kun Amnesty raportoi ihmisoikeusloukkauksista se tuo esiin myös ne kansainväliset

5 ihmisoikeussopimukset, joita kyseinen hallitus rikkoo. On tärkeää, että kansalaisjärjestöt ovat vahva vaikuttaja ihmisoikeuksien kansainvälisessä suojelussa. Esimerkiksi suomalaisten poliitikkojen ja virkamiesten tehtävä on varmistaa, että kaikki Suomessa oleskelevat ja asuvat ihmiset saavat elää rauhassa ja turvassa. Meillä kaikilla on oikeuksien lisäksi velvollisuuksia toisia kohtaan: Et esimerkiksi saa syrjiä ketään koulukaveriasi, sillä silloin loukkaat ihmisoikeussopimuksissa olevaa syrjinnän kieltoa! Tässä vaiheessa voit kysyä oppilailta, millaisia he arvelisivat ihmisoikeuksien esimerkiksi olevan? SLIDE 5 Voit kertoa, että ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa on 30. artiklaa ja tässä osa niistä lueteltuna. Esimerkiksi: Oikeus elämään, vapauteen ja turvallisuuteen, vapaus orjuudesta, kidutuksen kielto, oikeus turvapaikkaan, oikeus avioliittoon ja perheeseen, mielipiteen ja sananvapaus, oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin. SLIDE 6 Kuinka moni on kuullut Amnestystä? Amnesty International Maailman suurin ihmisoikeusjärjestö, joka perustettiin 1961 Amnestyn perusti vuonna 1961 englantilainen asianajaja nimeltä Peter Benenson. Hän kirjoitti artikkelin ihmisistä, jotka ovat joutuneet vankilaan tai vainotuksi rauhanomaisen mielipiteen ilmaisun vuoksi. Hän haastoi lukijat kirjoittamaan kirjeitä mielipidevankien puolesta. Yli tuhat ihmistä eri maista halusi auttaa ja kirjoittaa vetoomuskirjeitä. Toimii yli 150 maassa, tukijoita 7 miljoonaa (Suomessa ). Amnesty tekee työtä, jotta ihmisoikeudet toteutuisivat kaikille maailman ihmisille. Amnestyn toiminta perustuu ihmisoikeusloukkausten tutkimiseen, niistä tiedottamiseen ja niihin vaikuttamiseen. Amnesty tarkoittaa suomeksi armahdusta Amnesty on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton. Amnesty on riippumaton järjestö: se ei saa tukea tai rahoitusta miltään poliittiselta järjestöltä tai valtiolta, vaan kaikki varat kerätään yksityisiltä ihmisiltä.

6 Kirjeitä Vapaudelle kampanja Viime vuonna kirjoitettiin yli 3,2 miljoonaa viestiä yli 200 maassa. Tällä tunnilla pääsette halutessanne osallistumaan kampanjaan. Kirjoitamme Kreikkaan ja Burkina Fasoon. (Tähän upotettuna Signatures video) Harjoitus 3 Kirje muistuttaa päättäjiä velvoitteistaan Solidaarisuusviesti tuo toivoa hädässä olevalle. Signatures video löytyy myös osoitteesta: Harjoitus 3 Signatures videon katsomisen jälkeen: Palauta mieleesi yksi videon henkilöistä. Mitä hänelle oli tapahtumassa? Mikä ihmisoikeusloukkaus hänelle tapahtui? Videossa esiintyvät henkilöt: 1. Mielipidevanki. Joutui vankilaan väärin perustein mielipiteensä vuoksi. 2. Naisiin kohdistuva väkivalta. Naisen oikeutta koskemattomuuteen oltiin loukkaamassa, koska joukko miehiä yritti käydä hänen kimppuunsa. 3. Kidutus. Kidutuksen kieltoa loukattiin, sillä miestä vesikidutettiin. 4. Oikeus elämään. Miestä ollaan teloittamassa. 5. Lapsisotilaat. Lasten oikeuksien sopimus kieltää alle 15-vuotiaiden osallistumisen sotimiseen. Kootaan oppilaiden vastauksia. SLIDE 7 Kirjeellä on väliä Viime vuonna kidutettu ja 16-vuotiaana kuolemaantuomittu Moses Akatugba vapautettiin ja Mkhondon alueen naisten ja tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeudet paranivat.

7 Moses ja Mkhondon alueen naiset ja tytöt olivat siis viime vuoden koulujen kirjemaratonin viestien kohteena. Viime vuonna kaksi Kuusamon lukion oppilasta opettajansa kanssa olivat mukana luovuttamassa kirjeitä Etelä-Afrikan suurlähettiläälle. Kokoamme myös tänä vuonna oppilasdelegaation viestien luovutukseen. En tiennyt, että ihmiset voivat yhä tuntea näin suurta rakkautta kanssaihmisiään kohtaan. Moses Akatugba Moses on ollut kovin liikuttunut kaikesta saamastaan avusta. Ihmiset ympäri maailman kirjoittivat hänen puolestaan. Nyt hän tahtoo itse osallistua kampanjaan auttamalla muita. Linkki Moseksen blogiin You saved my life, now let s help others : SLIDE 8 Harjoitus 4 Tarkoitus on, että opettaja ei kerro kuvasta alun perin mitään, vaan oppilaat muodostavat siitä käsityksen ensin ennakko-oletustensa perusteella. Lopuksi opettaja lukee kuvaan liittyvän todellisen kertomuksen opettajan materiaalipaketista. Huom! Kuvan tyttö ei ole Maria, mutta hän on vastaavasta turvakodista, josta Burkina Fason taustatiedoissa kerrotaan.

8 Harjoitus 4 Kuvanlukutehtävä (toteutetaan dioissa Burkina Fasosta ja Kreikasta) Pyydä oppilaita rauhoittumaan ja katsomaan kuvaa. Ohjeista oppilaat miettimään, minkälaisia mielikuvia kuva synnyttää. Kerro, että mielikuvat voivat olla mitä tahansa, ei ole oikeita tai vääriä vastauksia. Tärkeintä on, että oppilaat antavat mielikuvituksen virrata. Anna heidän katsella sitä vähän aikaa ja esitä sitten kysymyksiä: Mitä kuvassa on meneillään? Kannattaa esittää kysymys aktiivisessä muodossa (ei pelkästään mitä kuvassa näkyy tai mitä siinä on? ), sillä aktiivinen kysymys virittää kuvittelemaan tilanteen tai tapahtuman kuvan ympärille. Voit esittää kuvaa katsellessa lisäkysymyksiä: Mitä on tapahtunut? Mihin kiinnitit ensimmäisenä huomiota? Miksi? Kun oppilaat antavat vastauksia, on tärkeää pysyä neutraalina, kuunnella ja antaa erilaisille näkemyksille tilaa. Oppilaan esittäessä huomion, kannattaa jatkaa kysymällä, mikä sai sinut ajattelemaan niin? Menetelmä auttaa purkamaan tausta-ajatuksia siitä, mistä tietyt assosiaatiot syntyvät. Se paljastaa kenties stereotypioita, yleisiä oletuksia ja auttaa oppilasta tunnistamaan omia oletuksiaan. Muiden kommenttien kuuntelu myös auttaa näkemään kuvan uudessa valossa. Vinkkejä: Jos on aikaa käytettävissä, voit toteuttaa mielikuvitusharjoituksen: laita taustalle rauhoittavaa musiikkia ja lue hiljalleen erilaisia kysymyksiä ääneen, kuten mitä kuvassa on meneillään? Missäpäin maailmaa kuvassa ollaan? Oletko kuvassa mukana? Jos olet, mikä olet? Oletko kuvassa näkyvä henkilö vai katseletko kenties tilannetta ulkopuolelta? Kuinka lämmin kuvassa on? Tunnetko tuulenvirettä, linnunlaulua vai kenties ukkosta? jne. SLIDE 9 Harjoitus 4: ks. yllä. Kuvat ovat peräisin Costasin blogista, jossa hän kertoo pahoinpitelystään. Viharikosta ei ole tutkittu, eikä tekijöitä rankaistu.

9 SLIDE 10 Homoseksuaalisuuden historiaa Antiikissa miesten väliset suhteet olivat tavanomaisia, mutta esimerkiksi kristinusko on mieltänyt homoseksuaalisuuden synniksi. Homoseksuaalisuus on usein ollut vainon, vangitsemisen, syrjimisen tai jopa tappamisen peruste. Esimerkiksi toisessa maailmansodassa. Useissa maailman maissa voi edelleen joutua vankilaan tai saada kuolemantuomion homoseksuaalisuuden vuoksi. Homoseksuaalisuudesta voidaan rankaista lain mukaan 76 maassa, joista viidessä siitä saatetaan jopa tuomita kuolemaan. Historiallisena esimerkkinä Alan Turing tietokoneen keksijä, tutkijanero joutui homoseksuaalisuutensa vuoksi hormonihoitoihin eli steriloitavaksi, jonka jälkeen hän teki itsemurhan. Suomessa homous oli rangaistavaa 1971 asti ja psyykkisten sairauksien listalla 1981 asti. Edelleen seksuaalivähemmistöihin kuuluvat nuoret kokevat syrjintää. jopa 40 prosenttia kaikesta seksuaalivähemmistönuorten kokemasta väkivallasta tapahtuu koulussa Maailman terveysjärjestö WHO poisti homoseksuaalisuuden tautiluokituksesta Sen seurauksena juhlitaan kansainvälistä homofobian vastaista päivää. EU-maissa homoseksuaalien oikeus rekisteröityyn parisuhteeseen on yleinen. Suomessa 2014 Eduskunta hyväksyi kansalaisaloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista. SLIDE 11 Viharikokset Viharikos on henkilöä, ryhmää, jonkun omaisuutta, instituutiota tai näiden edustajaa kohtaan tehty rikos, jonka motiivina ovat ennakkoluulot tai vihamielisyys uhrin oletettua tai todellista etnistä tai kansallista taustaa, uskonnollista vakaumusta tai elämänkatsomusta, seksuaalista suuntautumista, sukupuoli-identiteettiä, sukupuolen ilmaisua tai vammaisuutta kohtaan. Viharikokselle ei ole olemassa universaalia kaikkien hyväksymää määritelmää, mutta useimmiten määritelmät pitävät sisällään samoja elementtejä. Viharikoksen ratkaisee sen motiivi. Viharikoksella tarkoitetaan rikoksia, joita motivoivat syrjivät asenteet.

10 Myös kantaväestön edustaja voi johtua viharikoksen kohteeksi: esimerkiksi turvakodin työntekijä. Kuva on Costasista ja hänen kumppanistaan. He joutuivat viharikoksen uhriksi, kuten kertomuksessa kuultiin (jos opettaja on lukenut oppilaille Costasin tarinan opettajan materiaalipaketista aikaisemmin). Jos ei vielä ole luettu, tässä yhteydessä voi kertoa, mitä Costasille tapahtui. SLIDE 12 Seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeudet Amnestyn My Body my Rights -kampanja (esimerkki ihmisoikeustyöstä, jota seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien puolesta on tehty) Tässä välissä voit näyttää My Body My Rigths -kampanjaan liittyviä videoita. Ne ovat n.20 sekuntia pitkia: Avain: Kirjat: Opettaja voi kertoa, että kampanjan tarkoitus on vahvistaa käsitystä seksuaalija lisääntymisterveysoikeuksista, joihin kuuluvat: Esimerkiksi oikeus valita puoliso sekä päättää naimisiinmenosta ja seksuaalisuhteista Tärkeää on myös saada riittävästi tietoa koulutuksen kautta asioista. Liian aikaiset avioliitot tarkoittavat tytöille Burkina Fasossa terveysriskejä ja koulun keskeytymistä kotitöiden vuoksi. Heidän odotetaan synnyttävän niin paljon lapsia kuin aviomiehet haluavat.

11 Tyttöihin ja nuoriin naisiin kohdistuva fyysinen ja seksuaalinen väkivalta on yleistä pakko- ja lapsiavioliitoissa. Huolestuttavaa on raskauskomplikaatioiden määrä liian nuorilla tytöillä. Avioitumisen jälkeen tytöt ovat vastuussa ruuanlaitosta, siivoamisesta, vedenkantamisesta ja maanviljelystä. Harvalla on mahdollisuus käydä koulua tai työskennellä muualla. SLIDE 13 Miten voimme auttaa? Tarttukaamme kirjoihimme ja kyniimme. Ne ovat voimakkaimmat aseemme. Yksi lapsi, yksi opettaja, yksi kirja ja yksi kynä voivat muuttaa maailman. Koulutus on ainoa ratkaisu. (Malala Yousafzai, pakistanilainen koulutyttö puheessaan YK:lle, maailman nuorin Nobelin rauhanpalkinnon saaja) Malala on tehnyt työtä tyttöjen koulunkäynnin mahdollistamisen puolesta. Talebanit ampuivat häntä päähän, mutta Malala selvisi ja jatkaa edelleen aktivismia tyttöjen koulutuksen puolesta. Kuva on Amnestyn lahjoituskortista, jossa Malala on kansikuvassa. SLIDE 14 Ketkä tarvitsevat apuasi? Costas Burkina Fason tytöt

12 Nyt voit kertoa oppilaille, että pian he kirjoittavat valitsemalleen henkilölle. Seuraavaksi oppilaat valitsevat henkilökansiot ja tekevät alleviivausharjoituksen (harjoitus 5): laita diassa olevat apukysymykset näkyville. Vielä listätiedot tai tarvittava kertaus tämän vuoden henkilöistä, jos ei tilanteita jo läpikäyty kertomusten muodossa (esim. kuvanlukutehtävällä): Costas ja hänen kumppaninsa pahoinpideltiin elokuussa 2014 Ateenan keskustassa. Pahoinpitelyn motiivi oli homofobinen ja rasistinen. Poliisi ei tutkinut tapausta, vaikka Costasin jalka murtui kolmesta kohtaa. Kreikassa viharikokset ovat kaksinkertaistuneet välisenä aikana. Rasistiset hyökkäykset ovat jatkuva ongelma. Kirjoitamme Kreikan oikeusministerille ja twiittaamme Kreikan hallitukselle vaatien, että hyökkäys tutkitaan. Lähetämme myös solidaarisuusviestejä Costasille ja hänen kumppanilleen. Burkina Fason perustuslaki ja kansainväliset ihmisoikeussopimukset kieltävät lapsiavioliitot. Käytännössä tämä kielto ei kuitenkaan toteudu Burkina Fasossa ja viranomaiset laiminlyövät ihmisoikeusvelvoitteitaan. Maria (nimi muutettu) määrättiin 13-vuotiaana naimisiin 70-vuotiaan miehen kuudenneksi vaimoksi. Paetakseen avioliittoaan hän käveli 170 km kolmessa päivässä saadakseen apua nuorten tyttöjen turvakodista. Kirjoitamme vetoomuskirjeitä Burkina Fason oikeus- ja ihmisoikeusministeriöön tyttöjen ihmisoikeuksien turvaamisen puolesta. Lisäksi näytämme tytöille, että he eivät ole yksin: kirjoitamme solidaarisuusviestejä heille ja turvakotien työntekijöille. SLIDE 15 Usein kysyttyä Mitä tapahtuu, kun lähetän kirjeeni? Joskus saatat saada vastauksen, mutta näin ei tapahdu aina. Kirjeesi vaikuttaa silti. Se, että kirjeeseen ei tule vastausta, ei tarkoita, että sitä ei olisi luettu.

13 Mitä teen jos saan vastauksen? Toivomme, että lähetät kopion saamastasi vastauksesta Amnestylle. Jos saat vastauksen, voit vastata siihen oman mielesi mukaan, mutta olisi kiva jos lähetät Amnestylle kopion vastauksesta. Amnestyn postiosoite löytyy järjestön verkkosivuilta Onko vetoomuskirjeen lähettäminen omalla nimellä vaarallista? Tuhannet ihmiset kirjoittavat kirjeitä, eikä kukaan tietääksemme ole joutunut sen takia vaikeuksiin. SLIDE 16 Harjoitus 5; ohje seuraavalla sivulla. Kysymyksiä 1. Kenen oikeuksia on loukattu? 2. Missä päin maailmaa tämä on tapahtunut? 3. Mitä ihmisille on tapahtunut ja mikä on ihmisoikeusongelma? 4. Kuka on aiheuttanut ongelmia henkilölle? 5. Kuka on laiminlyönyt velvollisuuksiaan ja miten? 6. Mitkä toimet parantaisivat ihmisoikeuksien toteutumista tilanteessa? Oppilaat tekevät alleviivaukset vieressänäkyvään kansioon. Costasista ja Burkina Fason tytöistä on kummastakin omansa oppilaan materiaalipaketissa.

14 Harjoitus 5 Alleviivaustehtävä Luetaan lisää näiden vaarassa olevien yksilöiden tilanteesta heitä koskevista henkilökuvauksista, jotka löytyvät oppilaiden materiaalipaketista. Kukin oppilas valitsee jommankumman yksilöistä ja lukee tarinan itsekseen. Tämän jälkeen vastataan seuraavan dian kysymyksiin alleviivaamalla ja numeroimalla vastaukset tehtäväpaperista. Kun alleviivaukset on tehty, käydään yhdessä läpi vastaukset kysymyksiin. Kysymyksiä 1. Kenen oikeuksia on loukattu? 2. Missä päin maailmaa tämä on tapahtunut? 3. Mitä ihmisille on tapahtunut ja mikä on ihmisoikeusongelma? 4. Kuka on aiheuttanut ongelmia henkilöille? 5. Kuka on laiminlyönyt velvollisuuksiaan ja miten? 6. Mitkä toimet parantaisivat ihmisoikeuksien toteutumista tilanteessa? Vastaukset: Costas: 1. Costasin ja hänen kumppaninsa 2. Kreikassa 3. Costasiin ja hänen kumppaniinsa kohdistui homofobinen ja rasistinen hyökkäys, jota ei tutkittu ja ketään ei rangaistu. 4. Joukko miehiä 5. Poliisi, Kreikan valtio 6. Valtion tehokas puuttuminen viharikoksiin, lainsäädännön päivittäminen, samaa sukupuolta olevien parien tunnustaminen. Burkina Faso: 1. Marian ja Burkina Fason tyttöjen. 2. Burkina Fasossa 3. Nuorten tyttöjen seksuaali-ja lisääntymisterveysoikeuksia loukataan. Heidät pakotetaan naimisiin liian varhain. Burkina Fason lainsäädäntö kieltää lapsiavioliitot, mutta vanhojen kunniallisten traditioiden katkaiseminen ei aina ole helppoa. 4. Isä 5. Burkina Fason hallitus 6. Turvakodit, tyttöjen oikeuksien takaaminen ja ihmisoikeuskasvatus yhteisöissä.

15 SLIDE 17 Kiitos kun puolustit ihmisoikeuksia! Lopuksi opettaja voi jakaa oppilaille pinssit kiitokseksi ja kertoa, että seuraavaksi: Kirjeesi lähetetään vaarassa olevalle henkilölle tai viranomaiselle. Voit osallistua Amnestyn Kirjeitä vapaudelle -kampanjaan verkossa. Voit tulla mukaan Amnestyn muuhun toimintaan. Amnesty kerää kaikki Suomessa kouluissa, paikallisryhmissä ja tapahtumissa kirjoitetut kirjeet ja toimittaa ne kaikki eteenpäin vastaanottajille. Jos haluat saada päivityksiä kampanjan etenemisestä ja tuloksista, osallistu myös Kirjeitä vapaudelle - kampanjaan internetissä.

Ihmisoikeudet haltuun nuorisotyössä: Oikeuksilla syrjintää vastaan. Matti Jutila

Ihmisoikeudet haltuun nuorisotyössä: Oikeuksilla syrjintää vastaan. Matti Jutila Ihmisoikeudet haltuun nuorisotyössä: Oikeuksilla syrjintää vastaan Matti Jutila #ihmisoikeudet #nuorisotyö @ihmisoikeus @JutilaMatti Tarjolla tänään o Mitä oikeuksia puolustamme, kun vastustamme vihapuhetta?

Lisätiedot

TURVASSA-PÄIVÄTYÖKAMPANJA Kampanja pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden oikeuksien puolesta

TURVASSA-PÄIVÄTYÖKAMPANJA Kampanja pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden oikeuksien puolesta TURVASSA-PÄIVÄTYÖKAMPANJA Kampanja pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden oikeuksien puolesta PÄ I VÄT Y Ö K E R ÄY S 2 0 1 7 2 0 1 8 ALANIN JA GYANIN JA HEIDÄN ÄITINSÄ TARINA Perhettä uhkasi Syyriassa

Lisätiedot

IHMISOIKEUSKASVATUS Filosofiaa lapsille -menetelmällä

IHMISOIKEUSKASVATUS Filosofiaa lapsille -menetelmällä Pohdi! Seisot junaradan varrella. Radalla on 40 miestä tekemässä radankorjaustöitä. Äkkiä huomaat junan lähestyvän, mutta olet liian kaukana etkä pysty varoittamaan miehiä, eivätkä he itse huomaa junan

Lisätiedot

Turvallista matkaa? Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta.

Turvallista matkaa? Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Päivätyökeräys 2016 2017 Turvallista matkaa? Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Tällä hetkellä Maailmassa on yli 60 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa hakeakseen

Lisätiedot

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä LASTEN OIKEUDET Setan Transtukipiste Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä >> SUKUPUOLEN MONINAISUUS ON JOIDENKIN LASTEN OMINAISUUS Joskus lapsi haluaa olla välillä poika ja välillä tyttö.

Lisätiedot

YK:N VAMMAISTEN IHMISTEN OIKEUKSIA KOSKEVA YLEISSOPIMUS

YK:N VAMMAISTEN IHMISTEN OIKEUKSIA KOSKEVA YLEISSOPIMUS YK:N VAMMAISTEN IHMISTEN OIKEUKSIA KOSKEVA YLEISSOPIMUS Tekstin kokoaminen ja kuvat: Tommi Kivimäki SOPIMUKSEN ARTIKLAT 5-30: 5. Vammaisten syrjintä on kielletty Vammaisten ihmisten on saatava tietoa ymmärrettävässä

Lisätiedot

Ihmisoikeudet koulussa

Ihmisoikeudet koulussa Ihmisoikeudet koulussa OKL-seminaari Työpajat 4.10.2017 Rosa Puhakainen-Mattila Asiantuntija Ihmisoikeusliitto/Ihmisoikeudet.net rosa.puhakainen-mattila@ihmisoikeusliitto.fi Ihmisoikeusliitto - Vuonna

Lisätiedot

Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin

Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka

Lisätiedot

KASILUOKKA. Koulutusvalinnat ja sukupuoli

KASILUOKKA. Koulutusvalinnat ja sukupuoli KASILUOKKA Koulutusvalinnat ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on rohkaista nuoria tekemään koulutusvalinnat omien kykyjen ja kiinnostuksen kohteiden perusteella sukupuolen ja siihen liitettyjen

Lisätiedot

1. Lapsen oikeuksien julistus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita. Lapsen oikeuksien julistuksessa lapsiksi kutsutaan sekä lapsia että nuoria.

1. Lapsen oikeuksien julistus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita. Lapsen oikeuksien julistuksessa lapsiksi kutsutaan sekä lapsia että nuoria. Lapsen oikeuksien julistus Barnkonventionen på finska för barn och ungdomar YK:n lapsen oikeuksien julistus annettiin vuonna 1989. Lapsen oikeuksien julistuksessa luetellaan oikeudet, jotka jokaisella

Lisätiedot

Päivätyökeräys 2015 2016. Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta.

Päivätyökeräys 2015 2016. Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Päivätyökeräys 2015 2016 Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Kuka on pakolainen? Pakolainen on henkilö, jolle on myönnetty turvapaikka kotimaansa ulkopuolella. Hän on paennut sotaa,

Lisätiedot

ROMANIT - vanha vähemmistö Romanit ovat lähteneet Intiasta 800-luvulla ja asettuneet Eurooppaan 1300-luvulta alkaen.

ROMANIT - vanha vähemmistö Romanit ovat lähteneet Intiasta 800-luvulla ja asettuneet Eurooppaan 1300-luvulta alkaen. Koulutusaineiston pohdintatehtäviä ROMANIT EUROOPASSA Ihmisoikeudet, liikkuvuus ja lapset 1. OSA: ROMANIT - Vähemmistönä Euroopassa ROMANIT - vanha vähemmistö Romanit ovat lähteneet Intiasta 800-luvulla

Lisätiedot

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Oikeus (laki sanoo, että saa tehdä jotakin) Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan 1.3.2000. Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat

Lisätiedot

SUOMI ON OIKEUSVALTIO

SUOMI ON OIKEUSVALTIO SUOMI ON OIKEUSVALTIO - Johtosäännöt ja järjestyssäännöt pohjaavat yllä oleviin säädöksiin = MUODOSTAVAT OIKEUSJÄRJESTYKSEN, JOKA MÄÄRÄÄ IHMISTEN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET KIRJOITETUT KIRJOITTAMATTOMAT

Lisätiedot

Pohdittavaa harjoituksenvetäjälle: Jotta harjoituksen tekeminen olisi mahdollista, vetäjän on oltava avoin ja osoitettava nuorille, että kaikkien

Pohdittavaa harjoituksenvetäjälle: Jotta harjoituksen tekeminen olisi mahdollista, vetäjän on oltava avoin ja osoitettava nuorille, että kaikkien Mitä seksi on? Tavoite: Harjoituksen tavoitteena on laajentaa näkemystä siitä, mitä seksi on. Monille seksi on yhtä kuin vaginaalinen yhdyntä/emätinseksi. Reilu seksi projektissa seksillä tarkoitetaan

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Tervetuloa selkoryhmään!

Tervetuloa selkoryhmään! Tervetuloa selkoryhmään! SELKOESITE 1 Jutteletko mielelläsi erilaisista asioista? Haluatko saada tietoa maailman tapahtumista selkokielellä? Haluatko sanoa mielipiteesi, mutta et aina uskalla? Tuntuuko

Lisätiedot

Harjoituspaketti 2. 17. helmikuuta 2008

Harjoituspaketti 2. 17. helmikuuta 2008 17. helmikuuta 2008 ISLP:n Kansainvälinen tilastotieteellisen lukutaidon kilpailu (International Statistical Literacy Competition of the ISLP) http://www.stat.auckland.ac.nz/~iase/islp/competition Harjoituspaketti

Lisätiedot

Poliisit sosiaalisessa mediassa

Poliisit sosiaalisessa mediassa Poliisit sosiaalisessa mediassa Lounais-Suomen alueellinen turvallisuusfoorumi Ylikonstaapeli, nettipoliisi Outi Leppäjoki Lounais-Suomen poliisilaitos 1 Poliisit sosiaalisessa mediassa Jokaisella Suomen

Lisätiedot

Ihmisoikeusnäkökulma sukupuolten väliseen tasaarvoon ja yhdenvertaisuuteen

Ihmisoikeusnäkökulma sukupuolten väliseen tasaarvoon ja yhdenvertaisuuteen Itä-Suomen yliopisto tasa-arvopäivät 17.4.2012 Kristiina Kouros pääsihteeri, Ihmisoikeusliitto Ihmisoikeusnäkökulma sukupuolten väliseen tasaarvoon ja yhdenvertaisuuteen LÄHESTYMISTAVAT IHMISOIKEUKSIIN

Lisätiedot

JOHDATUS IHMISOIKEUSAJATTELUUN KURSSI OSIO 1: IHMISOIKEUKSIEN HISTORIAA JA KANSAINVÄLISIÄ SOPIMUKSIA

JOHDATUS IHMISOIKEUSAJATTELUUN KURSSI OSIO 1: IHMISOIKEUKSIEN HISTORIAA JA KANSAINVÄLISIÄ SOPIMUKSIA JOHDATUS IHMISOIKEUSAJATTELUUN KURSSI OSIO 1: IHMISOIKEUKSIEN HISTORIAA JA KANSAINVÄLISIÄ SOPIMUKSIA Kuvitus: Miina Pohjolainen TÄMÄN LUENNON SISÄLTÖ Ihmisoikeusajattelun kehityksen perusteet Maailmansodat,

Lisätiedot

Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen?

Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen? Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen? Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä väkivallasta perheessä ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti

Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti 2012-2016 Teksti ja kansainvälisten seksuaalioikeuksien (World Association for Sexual Health, WAS 2014)

Lisätiedot

Mikä on kansainvälinen tyttöjen päivä?

Mikä on kansainvälinen tyttöjen päivä? Mikä on kansainvälinen tyttöjen päivä? Vuonna 2012 YK julisti lokakuun 11. päivän vuotuiseksi kansainväliseksi tyttöjen päiväksi (International Day of the Girl). Päivä on omistettu tyttöjen ihmisoikeuksien

Lisätiedot

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, )

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) ALAKOULUT Luokat 1 2 Kuvasta tarinaksi Tarvikkeet: Sanoma- ja aikakauslehtiä, sakset 1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) 2. Oppilaat

Lisätiedot

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi MÄMMI Videovihko Mämmi on noin 10-vuotias ihan tavallinen koululainen, vaikka ulkomuodoltaan hän voi jonkun mielestä näyttääkin oranssilta läjältä. Mämmi pohtii kaikkien alakoululaisten tavoin elämän iloja

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia lakimuutoksista

Kysymyksiä ja vastauksia lakimuutoksista Kysymyksiä ja vastauksia lakimuutoksista Kehitysvammaliiton opintopäivät 4.11.2015 Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys ry/vike Kysymyksiä ja vastauksia lakimuutoksista Itsemääräämisoikeus Kehitysvammalain

Lisätiedot

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa 2 3 4 5 Puhuminen auttaa Äidin kanssa Isän kanssa Äitipuolen kanssa Isäpuolen kanssa Isovanhempien

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely luokat

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely luokat Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely 7.-9. luokat Perustietoja vastaajasta 1. Sukupuoli * i poika tyttö muu en halua vastata 2. Luokka * i 7. luokka 8. luokka 9. luokka 3. Koulusi * Anttolan yhtenäiskoulu

Lisätiedot

Teemat: Seksuaalinen itsemääräämisoikeus, seksuaalinen kaltoinkohtelu ja vastikkeellinen seksi

Teemat: Seksuaalinen itsemääräämisoikeus, seksuaalinen kaltoinkohtelu ja vastikkeellinen seksi TYÖPAJA NUORILLE Teemat: Seksuaalinen itsemääräämisoikeus, seksuaalinen kaltoinkohtelu ja vastikkeellinen seksi Vinkkejä aiheen käsittelyyn: Varaa aikaa vapaaseen tai ohjattuun keskusteluun, jossa olet

Lisätiedot

Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta !

Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta ! Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta 20.11.2019! YK:n lapsen oikeuksien sopimus takaa lapselle oikeuden olla oma itsensä Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille. Ketään ei saa syrjiä. Jokaisella lapsella

Lisätiedot

11. Kertaus. Valtion on toteutettava Lapsen oikeuksien sopimuksen määräämät oikeudet. Artikla 4

11. Kertaus. Valtion on toteutettava Lapsen oikeuksien sopimuksen määräämät oikeudet. Artikla 4 123 11. Kertaus Valtion on toteutettava Lapsen oikeuksien sopimuksen määräämät oikeudet. Artikla 4 Valtion tulee huolehtia, että kaikki kansalaiset tuntevat lapsen oikeudet. Artikla 42 Ihmisoikeuksiin

Lisätiedot

TURVATAITOJA NUORILLE

TURVATAITOJA NUORILLE TURVATAITOJA NUORILLE Opas sukupuolisen häirinnän ja seksuaalisen väkivallan ehkäisyyn Jussi Aaltonen Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät, Kalastajatorppa, 30.11.2012 Lähtökohdat

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

Alle on koottu listaksi joitain Lapsen oikeuksien sopimuksen oikeuksista

Alle on koottu listaksi joitain Lapsen oikeuksien sopimuksen oikeuksista Lapsen oikeudet Opettajalle: YK:n Lapsen oikeuksien sopimus laadittiin vuonna 1989 ja tähän päivään mennessä se on ratifioitu 193 maassa. Sopimuksen perustana on halu luoda maailma, jossa kaikilla lapsilla

Lisätiedot

Jokainen alle 18-vuotias on lapsi.

Jokainen alle 18-vuotias on lapsi. Jokainen alle 18-vuotias on lapsi. Lapsen oikeudet kuuluvat jokaiselle lapselle. Ketään lasta ei saa syrjiä hänen tai hänen vanhempiensa ominaisuuksien, mielipiteiden tai alkuperän vuoksi. Lapsia koskevia

Lisätiedot

Rikokset, tuki ja apu. www.jagvillveta.se

Rikokset, tuki ja apu. www.jagvillveta.se Rikokset, tuki ja apu www.jagvillveta.se Ruotsissa monet lapset joutuvat kokemaan rikoksia. Ruotsissa monet lapset joutuvat kokemaan rikoksia. Niitä voi tapahtua esimerkiksi kotona, koulussa, vapaa-ajalla

Lisätiedot

Seksuaalinen ahdistelu ja hyväksikäyttö

Seksuaalinen ahdistelu ja hyväksikäyttö Seksuaalinen ahdistelu ja hyväksikäyttö Seksuaalinen ahdistelu ja hyväksikäyttö tarkoittavat toisen ihmisen kiusaamista ja satuttamista seksuaalisesti. Seksuaalinen kiusaaminen kohdistuu intiimeihin eli

Lisätiedot

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli SEISKALUOKKA Itsetuntemus ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat pohtivat sukupuolen vaikutusta kykyjensä ja mielenkiinnon kohteidensa muotoutumisessa. Tarkastelun kohteena

Lisätiedot

TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ

TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ Koulutus työelämän asiantuntijoille 14.4.2015 Hallitussihteeri Projektipäällikkö Outi Viitamaa-Tervonen Tasa-arvolain syrjintäkiellot työelämässä Terhi Tullkki 15.4.2015 Suomen

Lisätiedot

Avoliitto, kihlaus, avioliitto ja rekisteröity parisuhde

Avoliitto, kihlaus, avioliitto ja rekisteröity parisuhde Avoliitto, kihlaus, avioliitto ja rekisteröity parisuhde Ihmiset voivat elää monenlaisissa liitoissa. Tässä saat tietoa neljästä eri liitosta ja siitä, mitä ne tarkoittavat. Avoliitto Kun kaksi ihmistä

Lisätiedot

Ihmisoikeuskeskus. YK:n vammaisyleissopimus arjessa Ihmisoikeudet kuntien toiminnassa. Vammaisneuvostopäivä Tampere

Ihmisoikeuskeskus. YK:n vammaisyleissopimus arjessa Ihmisoikeudet kuntien toiminnassa. Vammaisneuvostopäivä Tampere Ihmisoikeuskeskus YK:n vammaisyleissopimus arjessa Ihmisoikeudet kuntien toiminnassa Vammaisneuvostopäivä 1.12.2016 Tampere 1 Kenellä on oikeus, kenellä velvollisuus? Rights holders - Duty bearers Perus-

Lisätiedot

JOHDATUS IHMISOIKEUSAJATTELUUN KURSSI OSIO 2: IHMISOIKEUSPUOLUSTAJAT

JOHDATUS IHMISOIKEUSAJATTELUUN KURSSI OSIO 2: IHMISOIKEUSPUOLUSTAJAT JOHDATUS IHMISOIKEUSAJATTELUUN KURSSI OSIO 2: IHMISOIKEUSPUOLUSTAJAT Kuvitus: Miina Pohjolainen Tämän osion teemat YK:n ihmisoikeuspuolustajan määritelmä Puolustajien vaikutus ihmisoikeuksien kehitykseen

Lisätiedot

Tietokilpailu 3 Seksuaalirikoksen tunnistaminen ja avun hakemisen tärkeys

Tietokilpailu 3 Seksuaalirikoksen tunnistaminen ja avun hakemisen tärkeys Tietokilpailu 3 Seksuaalirikoksen tunnistaminen ja avun hakemisen tärkeys Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä seksuaalirikoksiin ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää pienryhmissä

Lisätiedot

Vastaväitteiden purku materiaali

Vastaväitteiden purku materiaali Vastaväitteiden purku materiaali Ymmärrä, vastaa, ohjaa Ja kun Kun vastaväitteet on purettu, niin; Odota vastausta viimeiseen kysymykseen ja kun saat vastauksen kyllä, niin silloin voit todeta hienoa!

Lisätiedot

Lähisuhdeväkivalta. Lähettäjä: Gävlen kunnan kunnanjohtotoimisto elokuussa 2014

Lähisuhdeväkivalta. Lähettäjä: Gävlen kunnan kunnanjohtotoimisto elokuussa 2014 Lähisuhdeväkivalta Lähettäjä: Gävlen kunnan kunnanjohtotoimisto elokuussa 2014 Tietoja paperilomakkeen täyttämisestä Kysymyksen jälkeen on merkitty tähti *, jos kyseessä on pakollinen kysymys, johon kaikkien

Lisätiedot

EDUCA 29.-30.1.2010 SIVISTYS SIIVITTÄÄ, KOULUTUS KANTAA KESKIMÄÄRÄINEN TYTTÖ JA POIKA. VTT/Sosiologi Hanna Vilkka 30.1.2010

EDUCA 29.-30.1.2010 SIVISTYS SIIVITTÄÄ, KOULUTUS KANTAA KESKIMÄÄRÄINEN TYTTÖ JA POIKA. VTT/Sosiologi Hanna Vilkka 30.1.2010 EDUCA 29.-30.1.2010 SIVISTYS SIIVITTÄÄ, KOULUTUS KANTAA KESKIMÄÄRÄINEN TYTTÖ JA POIKA VTT/Sosiologi Hanna Vilkka 30.1.2010 1) MIHIN LAPSELLA ON OIKEUS SUKUPUOLISENA? 2) MIHIN LAPSELLA ON OIKEUS SEKSUAALISENA?

Lisätiedot

Kirjeitä Vapaudelle -kirjemaratonin tietopaketti opettajalle

Kirjeitä Vapaudelle -kirjemaratonin tietopaketti opettajalle Kirjeitä Vapaudelle -kirjemaratonin tietopaketti opettajalle Viestisi saattaa johtaa konkreettisiin muutoksiin, kuten mielipidevangin vapautumiseen tai oikeuden toteutumiseen. Kirjeet ovat myös osoitus

Lisätiedot

Lausunto: Demokratia ja ihmisoikeuskasvatus opettajankoulutuksessa (OKM/38/040/2013)

Lausunto: Demokratia ja ihmisoikeuskasvatus opettajankoulutuksessa (OKM/38/040/2013) Opetus- ja kulttuuriministeriö PL 29, 00023 Valtioneuvosto AMNESTY INTERNATIONAL SUOMEN OSASTO Hietaniemenkatu 7 A 00100 Helsinki P: 09 5860 440 F: 09 5860 4460 E: amnesty@amnesty.fi W: www.amnesty.fi

Lisätiedot

Nuorten osallisuutta ja kuulemista koskeva lainsäädäntö

Nuorten osallisuutta ja kuulemista koskeva lainsäädäntö Nuorten osallisuutta ja kuulemista koskeva lainsäädäntö Yleistä Sääntelyä kansainvälisellä tasolla YK:n lasten oikeuksien sopimus EU:n valkoinen kirja Sääntelyä yleislaeissa Perustuslaki, kuntalaki Erityislait

Lisätiedot

Ohjeita peda.net palvelun Luo uusi osioon

Ohjeita peda.net palvelun Luo uusi osioon Ohjeita peda.net palvelun Luo uusi osioon - Elikkä tuo kyseinen kohta löytyy omalta sivultasi oikeasta ylä-laidasta, kuten alla näkyvästä kuvasta näkyy. Sekä tuo kyseinen kohta näkyy luokkien sivuilla

Lisätiedot

YSILUOKKA. Tasa-arvo yhteiskunnassa ja työelämässä

YSILUOKKA. Tasa-arvo yhteiskunnassa ja työelämässä YSILUOKKA Tasa-arvo yhteiskunnassa ja työelämässä Sisältö ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat ymmärtävät mitä sukupuolten välinen tasaarvo tarkoittaa Suomessa, mitä tasa-arvoon liittyviä haasteita

Lisätiedot

Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat Suomessa tehdä.

Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat Suomessa tehdä. KANSALAISEN OIKEUDET (opettajan tukiaineisto) Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan 1.3.2000. Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat Suomessa tehdä. Suomessa asuvat ulkomaalaiset

Lisätiedot

Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi.

Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Kysymys: Kuka voi olla sellainen henkilö, joka täyttää seksuaalinen kaltoinkohtelijan määritelmän? Kysymys: Kenen vastuulla seksuaalinen kaltoinkohtelu on? Kuka vaan. Naapuri, sukulainen, tuttu, tuntematon,

Lisätiedot

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa!

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! - Elikkä tässä ohjeessa näet kuinka voit tehdä peda.net palveluun koti/etätehtäviä tai vaikka kokeitten tekoa, tapoja on rajattomasti.

Lisätiedot

SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS

SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS A SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS GS1. Alla kuvaillaan lyhyesti ihmisten ominaisuuksia. Lukekaa jokainen kuvaus ja rastittakaa, kuinka paljon tai vähän kuvaus muistuttaa teitä itseänne. a. Ideoiden tuottaminen

Lisätiedot

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 LASTEN JA NUORTEN KUULEMISJÄRJESTELMÄ Syyslukukausi Arviointi ja kehittäminen Teemojen valinta Kuntayhteistyö Etenemissuunnitelma

Lisätiedot

KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA. Vuosille

KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA. Vuosille KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA Vuosille 2017-18 1 KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Tasa-arvolaki koulussa 3. Yhdenvertaisuuden

Lisätiedot

Hyvinvointikysely oppilaille

Hyvinvointikysely oppilaille Hyvinvointikysely oppilaille Haluaisimme kuulla, mitä sinä ajattelet kouluhyvinvointiin liittyvistä asioista. Kyselyyn vastataan nimettömästi ja vastaukset käsitellään luottamuksellisesti. Jos et osaa

Lisätiedot

Tulevaisuusverstas. Toiminnallinen tehtävä

Tulevaisuusverstas. Toiminnallinen tehtävä Toiminnallinen tehtävä Tulevaisuusverstas Tulevaisuusverstaassa pohditaan omaa roolia ja toimintaa kestävän kehityksen edistämisessä. Lisäksi tavoitteena on oppia tulevaisuusajattelua: ymmärtää, että nykyiset

Lisätiedot

Sateenkaarinuorten hyvinvointi ja huolenaiheet

Sateenkaarinuorten hyvinvointi ja huolenaiheet Sateenkaarinuorten hyvinvointi ja huolenaiheet Riikka Taavetti facebook.com/hyvinvoivasateenkaarinuori Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimus - 2013: kyselytutkimus ja raportti - yli 2500 vastaajaa, yli

Lisätiedot

Ketkä ovat täällä tänään? Olen. 13 1. Nainen. 16 2. Mies

Ketkä ovat täällä tänään? Olen. 13 1. Nainen. 16 2. Mies Ketkä ovat täällä tänään? Olen 13 1. Nainen 16 2. Mies 1 Taustatiedot Ketkä ovat täällä tänään? Ikä 5 1. < 25 1 6 8 6 3 2. < 35 3. < 45 4. < 55 5. < 65 6. 65 tai yli 2 7 3 5 1 9 Olen Ammatti 4 1. opiskelemassa

Lisätiedot

MUUToS luokassa. Näin aloitat muutoksen luokassa! LAPSEN. viikko

MUUToS luokassa. Näin aloitat muutoksen luokassa! LAPSEN. viikko LAPSEN oikeuksien viikko MUUToS luokassa Harjoituksen tavoitteena on pohtia yhdessä, mitä oppilaat itse haluavat parantaa tai kehittää omassa luokassaan ja toteuttaa muutos tämän jälkeen. Harjoitus voidaan

Lisätiedot

Nettikasvattajan. käsikirja

Nettikasvattajan. käsikirja Nettikasvattajan käsikirja 5+1 ohjetta kasvattajalle 1 Ole positiivinen. Osallistu lapsen nettiarkeen kuten harrastuksiin tai koulukuulumisiin. Kuuntele, keskustele, opi! Pelastakaa Lapset ry:n nettiturvallisuustyön

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

Mauno Rahikainen 2009-09-29

Mauno Rahikainen 2009-09-29 SISÄLTÖ - Alustus - Tutustutaan toisiimme - Omat odotukset (mitä minä haluan tietää) - Vaalivaliokunnan tehtävät (sääntöjen vaatimat) - Miksi vaalivaliokunta on tärkein vaikuttaja järjestöissä? - Järjestön

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. 3. Minulla on riittävästi aikaa

Lisätiedot

Tasa-arvokysely 2012 oppilaat ja lukio-opiskelijat n=389

Tasa-arvokysely 2012 oppilaat ja lukio-opiskelijat n=389 Tasa-arvokysely 212 oppilaat ja lukio-opiskelijat n=389 Helsingin normaalilyseo Tasa-arvotyöryhmä: Kristiina Holm Elina Mantere Kirsi Naukkarinen Antero Saarnio 1. Sukupuoli vaikuttaa koulussamme oppilaiden

Lisätiedot

Itsemääräämisoikeus -oikeuden toteutuminen asumisyksiköissä ja lainsäädännön tavoitteet

Itsemääräämisoikeus -oikeuden toteutuminen asumisyksiköissä ja lainsäädännön tavoitteet Itsemääräämisoikeus -oikeuden toteutuminen asumisyksiköissä ja lainsäädännön tavoitteet Vammaispalveluiden neuvottelupäivät 18-19.2.2016 Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys ry/vike Esityksen sisältö

Lisätiedot

Unelmien työ (90 min)

Unelmien työ (90 min) Unelmien työ (90 ) Oppitunti on mahdollista toteuttaa myös 45 uutissa. Tällöin toteutetaan kohdat 1, 2 ja 3 (lyhennettyinä) sekä Unelmien työpaikan yksilötyöskentelyosuus (15 ). Voit soveltaa tehtävän

Lisätiedot

Ihmisoikeudet haltuun nuorisotyössä. Matti Jutila

Ihmisoikeudet haltuun nuorisotyössä. Matti Jutila Ihmisoikeudet haltuun nuorisotyössä Matti Jutila #ihmisoikeudet #nuorisotyö @ihmisoikeus @JutilaMatti Tarjolla tänään o Ihmisoikeudet? Mitä ne ovat, mistä ne tulevat ja mitä niillä tehdään? o Syrjinnän

Lisätiedot

Facebook koulutus. Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi

Facebook koulutus. Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi Facebook koulutus Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi Facebook, mikä se on? Facebook on Internetissä toimiva mainosrahoitteinen yhteisöpalvelu Sivusto tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

PORTFOLIO-OHJEET. 1. Periodi. Lukuvuosi 2006-07 FyKeMaTT -aineet

PORTFOLIO-OHJEET. 1. Periodi. Lukuvuosi 2006-07 FyKeMaTT -aineet PORTFOLIO-OHJEET Lukuvuosi 2006-07 FyKeMaTT -aineet 1. Periodi portfolioryhmä, keskustelu, kirjoitus (2-3 sivua) Palautuspäivä: ennen keskustelua tai viimeistään 20.10.2006 klo 16:00 Perusharjoittelun

Lisätiedot

TURVATAIDOILLA KOHTI SUKUPUOLTEN TASA-ARVOA. Jussi Aaltonen Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan juhlaseminaari, Säätytalo,

TURVATAIDOILLA KOHTI SUKUPUOLTEN TASA-ARVOA. Jussi Aaltonen Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan juhlaseminaari, Säätytalo, TURVATAIDOILLA KOHTI SUKUPUOLTEN TASA-ARVOA Jussi Aaltonen Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan juhlaseminaari, Säätytalo, 14.11.2012 Lähtökohdat Naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämisen ohjelman toimenpidekirjaus

Lisätiedot

VÄKIVALTA SAMAA SUKUPUOLTA OLEVIEN SUHTEISSA

VÄKIVALTA SAMAA SUKUPUOLTA OLEVIEN SUHTEISSA VÄKIVALTA SAMAA SUKUPUOLTA OLEVIEN SUHTEISSA Seinäjoki 30.9.2009 Sirkka Perttu Projektipäällikkö Helsingin yliopisto Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia sirkka.perttu@helsinki.fi Homofobia / syrjintä

Lisätiedot

Jukka Rannila LAUSUNTO Numero 1 (6) 23.9.2008. Amnesty International / Suomen osasto / Joku Raja -kunnallisvaalikampanja

Jukka Rannila LAUSUNTO Numero 1 (6) 23.9.2008. Amnesty International / Suomen osasto / Joku Raja -kunnallisvaalikampanja Jukka Rannila LAUSUNTO Numero 1 (6) Amnesty International / Suomen osasto / Joku Raja -kunnallisvaalikampanja LAUSUNTO SITOUTUMISESTA AMNESTY INTERNATIONAL / SUOMEN OSASTON JOKU RAJA -KUNNALLISVAALIKAMPANJAN

Lisätiedot

Osallisuus ja itsemääräämisoikeus vammaissopimuksen näkökulmasta. Koulutuspäivä

Osallisuus ja itsemääräämisoikeus vammaissopimuksen näkökulmasta. Koulutuspäivä Osallisuus ja itsemääräämisoikeus vammaissopimuksen näkökulmasta Koulutuspäivä 16.11.2017 YK:n Yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista 2 17.11.2017 Vammaissopimus Yleissopimus vahvistaa jo olemassa

Lisätiedot

Kriisitilanteen eettiset periaatteet

Kriisitilanteen eettiset periaatteet Kriisitilanteen eettiset periaatteet Kristiina Kumpula pääsihteeri Kirkot kriisien kohtajana Kriisien auttajat auttavat eriarvoisesti Köyhyys ja eriarvoisuus heikentävät ihmisten mahdollisuutta selviytyä

Lisätiedot

Kysely seksuaalirikosten uhrien läheisille 2018

Kysely seksuaalirikosten uhrien läheisille 2018 Kysely seksuaalirikosten uhrien läheisille 2018 Vastanneita yhteensä 27 Ikäsi Kyselyn osallistuneita oli kaikissa ikäluokissa. 35% 30% 30,00% 25% 22,00% 20% 15% 10% 15,00% 11,00% 11,00% 11,00% 5% 0% -20

Lisätiedot

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille 1. Tässä opintojaksossa painotetaan työelämätaitoja ja yrittäjyyttä. Lisäksi käsitellään lyhyesti oman talouden suunnittelua.

Lisätiedot

Tasa-arvo ja seksuaalisuus kotoutumisen tueksi. Väestöliitto

Tasa-arvo ja seksuaalisuus kotoutumisen tueksi. Väestöliitto Tasa-arvo ja seksuaalisuus kotoutumisen tueksi Väestöliitto 1. Luku Suomen laki, parisuhde ja seksuaalisuus Väestöliitto Sanasto: LAKI JA PARISUHDE Parisuhde Avoliitto Tasa-arvo Seksuaalioikeudet Vaitiolovelvollisuus

Lisätiedot

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa!

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! Löydät Internetistä kotibilekuvia, joissa esiinnyt. Mitä ajattelet kuvista? 1) SIISTII! 2) EVVK 3) En pidä siitä, että kuviani laitetaan nettiin ilman lupaani Internetiin laitettua kuvaa tai aineistoa

Lisätiedot

Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona?

Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona? Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona? Kyselyä koskevia ohjeita Lähettäjä. Tämän kyselyn tekevät Ruotsinsuomalaisten Keskusliitto ja Ruotsinsuomalaisten Naisten Foorumi. Rahoittajana

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

SUKUPUOLISUUDEN JA SEKSUAALISUUDEN MONIMUOTOISUUS. Hanna Vilkka

SUKUPUOLISUUDEN JA SEKSUAALISUUDEN MONIMUOTOISUUS. Hanna Vilkka SUKUPUOLISUUDEN JA SEKSUAALISUUDEN MONIMUOTOISUUS Hanna Vilkka Mistä on pienet tytöt tehty? Sokerista, kukkasista, inkivääristä, kanelista. Niistä on pienet tytöt tehty. Mistä on pienet pojat tehty? Etanoista,

Lisätiedot

Maailmankansalaisen etiikka

Maailmankansalaisen etiikka Maailmankansalaisen etiikka Olli Hakala Maailmankansalaisena Suomessa -hankkeen avausseminaari Opetushallituksessa 4.2.2011 Maailmankansalaisen etiikka Peruskysymykset: Mitä on maailmankansalaisuus? Mitä

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Miesten kokema väkivalta

Miesten kokema väkivalta Miesten kokema väkivalta Lahden ensi- ja turvakoti ry; Jussi-työ 1 * Suomessa on toteutettu yksi tutkimus, jossa on tarkasteltu erikseen ja erityisesti miehiin kohdistunutta väkivaltaa (Heiskanen ja Ruuskanen

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSKYSELY

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSKYSELY TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSKYSELY 1. Sukupuoli nmlkj Nainen nmlkj Mies nmlkj Ei yksiselitteisesti määriteltävissä 2. Ikä nmlkj alle 31 vuotta nmlkj 31 40 vuotta nmlkj 41 0 vuotta nmlkj yli 0 vuotta 3.

Lisätiedot

Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista

Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista Eija Kuoppa-aho Opettaja Alajärven kaupunki Taina Mäntylä Ylitarkastaja Kuluttajavirasto Millainen peli on kyseessä? Kuluttajaviranomaisten

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista 1 Otteita vetäjän ohjeista ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A Tarkista että o aikataulut on sovittu ja koulutustila on varattu o osallistujat ovat saaneet kutsun ajoissa o sinulla on nimilista, jonka avulla sijoitat

Lisätiedot

Kartoituskyselyn tuloksia. VÄLITÄ! hankkeen kartoituskysely seksuaalisesta väkivallasta lokakuussa 2012 Tampereen alueen keskeisille toimijoille

Kartoituskyselyn tuloksia. VÄLITÄ! hankkeen kartoituskysely seksuaalisesta väkivallasta lokakuussa 2012 Tampereen alueen keskeisille toimijoille Kartoituskyselyn tuloksia VÄLITÄ! hankkeen kartoituskysely seksuaalisesta väkivallasta lokakuussa 2012 Tampereen alueen keskeisille toimijoille Kyselyn toteutus Sähköinen lomake rasti ruutuun kysymyksiä

Lisätiedot

TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi

TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi v TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi Lapset ja nuoret näkyviksi Kangasalan seurakunnassa info työntekijöille ja luottamushenkilöille v Mikä ihmeen LAVA? Lapsivaikutusten arviointi eli LAVA on

Lisätiedot

Vihapuheesta dialogiin. Salla Kuuluvainen, Plan International Suomi

Vihapuheesta dialogiin. Salla Kuuluvainen, Plan International Suomi Vihapuheesta dialogiin Salla Kuuluvainen, Plan International Suomi Minkälainen on tunnelma? 1). 2). 12 9 3). 5 3 4). 1 2 3 4 2 Section title [enter in Footer field from the Insert ribbon] Mitä haluat oppia

Lisätiedot

LAPSET MUKANA SOS- LAPSIKYLÄN SIJAISHUOLTOA KEHITTÄMÄSSÄ. Sari Carlsson Yhteiskehittämispäivä Turku

LAPSET MUKANA SOS- LAPSIKYLÄN SIJAISHUOLTOA KEHITTÄMÄSSÄ. Sari Carlsson Yhteiskehittämispäivä Turku LAPSET MUKANA SOS- LAPSIKYLÄN SIJAISHUOLTOA KEHITTÄMÄSSÄ Sari Carlsson Yhteiskehittämispäivä 1.9.2017 Turku SOS- LAPSIKYLÄ VAHVISTAA LASTEN OSALLISUUTTA SOS- Lapsikylässä on vahvistettu lasten osallisuutta

Lisätiedot

sukupuoli a) poika b) tyttö c) muu d) en halua vastata luokka a) 7 b) 8 c) 9 B Viihtyvyys, turvallisuus ja koulun toimintakulttuuri

sukupuoli a) poika b) tyttö c) muu d) en halua vastata luokka a) 7 b) 8 c) 9 B Viihtyvyys, turvallisuus ja koulun toimintakulttuuri Tasa-arvokysely Tasa-arvotyö on taitolaji - Opas sukupuolen tasa-arvon edistämiseen perusopetuksessa. Opetushallitus. Oppaat ja käsikirjat 2015:5. www.oph.fi/julkaisut/2015/tasa_arvotyo_on_taitolaji Kyselyn

Lisätiedot