AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 17.9.2010"

Transkriptio

1 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE Sisältö: -Uudistuksia Suomen Kansanopistoyhdistyksessä -Kansanopistoyhdistyksen toimisto palvelee -Suomen Kansanopistoyhdistyksen vuosikokous Lapuan kristillisellä opistolla -Kansanopistopäivien 2010 aineistot -Partaharjun Opisto kutsuu 50-vuotisjuhlaan -Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonala valtion vuoden 2011 talousarvioesityksessä -Opintotukea uudistetaan -Työryhmä valmistelee ehdotuksen elinikäisen ohjauksen strategiaksi -Yliopistojen opiskelijavalinnat uudistetaan -Tietoyhteiskunnan linjaukset kommentoitavana -Nuorisotyölle nimettiin valtakunnallinen kehittäjäverkosto -Aikuisopiskelijan viikko CIMO hakee järjestäjiä Suomessa lukuvuonna järjestettäviin EU:n Elinikäisen oppimisen ohjelman opintovierailuihin -Hakeminen opintovierailulle -Nordplus Aikuiskoulutus -ohjelman valmistelevien vierailujen syksyn hakuaika päättyy Pohjoismaisessa Nordplus Kieli ja kulttuuri -ohjelmassa tuetaan pohjoismaista kieliyhteistyötä -Kansalaisten Eurooppa -ohjelman koulutukset -Vapaan sivistystyön perehtymisopinnot -Vapaan sivistystyön VIRTAPIIRI -seminaari Työyhteisön muutoskoulutusta kaudella Koulutusta, tapahtumia -Arviointeja, raportteja, tutkimuksia, aineistoja Suomen Kansanopistoyhdistyksen ajankohtaisasioita Uudistuksia Suomen Kansanopistoyhdistyksessä Kansanopistoyhdistyksen hallitus on luonut yhdistykselle projektiorganisaation, jossa pääsihteeri Jyrki Ijäksen työpanos kohdentuu vuoden 2012 loppuun asti vapaan sivistystyön kehittämisohjelmatyöhön ja edunvalvontaan. Hän vastaa Keho-työstä yhdessä suunnittelijatyön ja ruotsinkielisen opistotyön resurssin kanssa. Hänen yhteystietonsa ovat edelleen jyrki.ijas(ät)kansanopistot.fi ja Jyrki Ijäs on tapaturman vuoksi sairauslomalla toistaiseksi syyskuun loppuun saakka. Yhdistyksen sääntöjen mukaista, vuosirytmiin kuuluvaa järjestön toimintaa vetämään, yhdistyksen palvelutuotantoa kehittämään sekä toimiston esimiestehtäviin on nimitetty TM Teemu Kakkuri alkaen. Hänen nimikkeensä on kehittämispäällikkö. Teemu Kakkurin työsuhde on määräaikainen asti. Hän on aiemmin toiminut pitkään muun muassa Helsingin Evankelisen Opiston rehtorina

2 sekä Kansanopistoyhdistyksen hallinnossa. Teemun yhteystiedot: teemu.kakkuri(ät)kansanopistot.fi, (09) ja Kansanopistoyhdistys on lisäksi tehnyt yhteistyösopimuksen Åbo Akademin kanssa ruotsinkielisen kansanopistotyön kehittämistä koskevasta analyysistä, konsultaatioista ja koulutuksista. Työtä hoitaa käytännössä KT Renata Svedlin, joka osallistuu Kansanopistoyhdistyksen KEHO -projektiin välisen ajan. Hän toimii opettajana ja tutkijana Åbo Akademissa, ja hän on aiemmin toiminut muun muassa Opetushallituksen ruotsinkielisen yksikön johtajana. Renatan yhteystiedot: renata.svedlin(ät)kansanopistot.fi, Kansanopistoyhdistyksen toimisto palvelee Yllämainittujen henkilöiden lisäksi yhdistyksen toimistossa palvelevat: Marja-Leena Evinen, palvelusihteeri, marja-leena.evinen(ät)kansanopistot.fi, (09) , Larry Kärkkäinen, verkkotiedottaja, joka toimii myös puolipäiväisesti Aikuisten oppimisen pohjoismaisen verkoston (NVL) verkkotiedottajana, hän toimii myös ruotsinkielisen opistojaoksen sihteerinä, larry.karkkainen(ät)kansanopistot.fi, (09) , Tytti Pantsar, suunnittelija, hoitovapaalla saakka, työskentelee erillistoimeksiannoista Kansanopistoyhdistyksen KEHO -projektissa, tytti.pantsar(ät)kansanopistot.fi Sari Virtanen, tiedottaja ja Kansanopisto Folkhögskolan -lehden toimitussihteeri, sari.virtanen(ät)kansanopistot.fi; (09) , Kansanopistoyhdistyksen vuosikokous kello alkaen Lapuan kristillisellä opistolla Suomen Kansanopistoyhdistyksen sääntöjen mukaisesti yhdistyksen jäsenyhteisöjä voi yhdistyksen kokouksessa edustaa enintään neljä (4) jäsenyhteisön valtuuttamaa henkilöä, kukin yhdellä äänellä. Äänioikeuden voi osoittaa valtakirjalla tai pöytäkirjan otteella. Samaan, ylläpitäjäyhteisön nimenkirjoittajan allekirjoittamaan valtakirjaan voidaan merkitä kaikki äänioikeutetut henkilöt. Vuosikokouksen järjestelyjen helpottamiseksi pyydämme ystävällisesti, että tänä vuonna valtakirjat toimitetaan jo etukäteen yhdistyksen toimistoon viimeistään perjantaina klo mennessä joko faxilla ( ) tai skannattuna sähköpostitse osoitteeseen toimisto(ät)kansanopistot.fi Emme voi taata, että tämän jälkeen lähetetyt valtakirjat tulevat mukaan vuosikokoukseen, ottakaa siis varmuuden vuoksi valtakirja mukaan. Valtakirjan voi kiireellisessä tapauksessa vielä tuoda kokouspaikalle, mutta ruuhkien välttämiseksi suosittelemme käyttämään edellä mainittua menettelyä. Jokaisen valtuutetun tulee henkilökohtaisesti noutaa numeroitu äänestyskorttinsa Kansanopistoyhdistyksen infopisteestä kokoussalin ulkopuolelta mielellään hyvissä ajoin ennen vuosikokousta. Vuosikokousasiakirjat on toimitettu kaikille opistoille ja ne ovat sähköisinä myös yhdistyksen kotisivujen osoitteessa:

3 Seuraavat hallituksen jäsenet ovat erovuorossa: Pirkko Hammarén (Jyväskylän kr. opisto), Teemu Kakkuri (valittu hallitukseen Helsingin Evankelisesta Opistosta), Eero Lonkila (Haapaveden Opisto) ja Henrik von Pfaler (Axxell City). Lisäksi hallituksesta kesken toimikauden eronneen, kansanopistotyöstä muihin tehtäviin siirtyneen Raija Näpän jäljellä olevalle kaudelle ( ) valitaan uusi jäsen. Kansanopistopäivien 2010 aineistot Kansanopistopäivät järjestettiin Kankaanpään opistolla Päivien mielenkiintoinen ja antoisa ohjelmakokonaisuus keräsi Satakuntaan noin 180 osanottajaa eri puolilta nauttimaan vielä kesäisestä säästä. Kansanopistopäivien esitykset ja kuvasatoa löytyvät osoitteesta: Opistouutisia Partaharjun Opisto kutsuu 50-vuotisjuhlaan Partaharjun Opisto juhlii 50-vuotista taivaltaan klo Ristikiven kirkossa alkavalla juhlalla. Juhlapäivä koostuu Ristikiven kirkon vihkimisestä, juhlalounaasta, juhlaohjelmasta ja päätöskahveista. Juhlaan ovat tervetulleita kaikki opiston entiset opiskelijat ja työntekijät sekä yhteistyökumppanit. Ruokailuja varten opisto pyytää ystävällisesti ilmoittamaan osallistumisesta ja mahdollisista ruokavalioista viimeistään mennessä sähköpostiin: partaharjun.opisto(ät)paha.fi tai puhelimitse numeroon Mahdolliset muistamiset Partaharjun Opiston tilille: viitteellä: Lue lisää: chive=&start_from=&ucat=1& Muuta ajankohtaista Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonala valtion vuoden 2011 talousarvioesityksessä Hallituksen talousarvioesityksessä koulutus- ja tiedepolitiikan painopisteenä on perusopetuksen, korkeakoulutuksen ja tutkimuksen laadun kehittäminen. Nuorten pääsyä koulutukseen edistetään ja valmistumista nopeutetaan. Opintotukea kehitetään päätoimiseen opiskeluun kannustavaksi. Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikassa painottuvat taiteen ja kulttuurin toimintaedellytysten varmistaminen, terveysliikunta, lasten ja nuorten liikunta sekä nuorten sosiaalinen vahvistaminen. Kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön määrärahat kasvavat 5 prosenttia.

4 Hallinnonalan menot ovat ehdotuksessa yhteensä 6,6 miljardia euroa. Lisäystä edelliseen vuoteen on 340 miljoonaa euroa. Lue koko tiedote: Talousarvio: Opintotukea uudistetaan Hallitus päätti torstaina opintotukilain sekä lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden koulumatkatukea koskevan lain muutosesityksen sisällöstä. Tasavallan presidentin on tarkoitus antaa esitykset eduskunnalle perjantaina Opintotukeen ehdotettujen muutosten tavoitteena on ohjata opiskelijaa säännölliseen opiskeluun ja käyttämään opintotukea kokonaisuutena. Lue tiedote: Työryhmä valmistelee ehdotuksen elinikäisen ohjauksen strategiaksi Opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut elinikäisen ohjauksen yhteistyöryhmän, jonka tehtävänä on laatia ehdotus elinikäisen ohjauksen strategiaksi. Strategia käsittää kaikkien kouluasteiden ja -muotojen sekä työ- ja elinkeinohallinnon ja työelämän tarjoamat tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelut elinikäisen opiskelun ja oppimisen näkökulmasta. Ryhmän asettaminen valmisteltiin yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Lue lisää: Yliopistojen opiskelijavalinnat uudistetaan Hallitus on käynnistänyt uudistuksen nuorten työllisyysasteen nostamiseksi, opintojen sujuvoittamiseksi ja korkeakouluopintojen aloittamisiän alentamiseksi. - Uudet yliopisto-opiskelijat ovat vuosi vuodelta vanhempia. Viime vuosina lähes 30 prosenttia uusista opiskelijoista on ollut 25-vuotiaita tai vanhempia, sanoi opetusministeri Virkkunen sanoi puhuessaan Turun yliopiston lukuvuoden avajaisissa. Lue tiedote: ang=fi Tietoyhteiskunnan linjaukset kommentoitavana Arjen tietoyhteiskunnan neuvottelukunta pyytää kansalaisilta, yrityksiltä ja yhteisöiltä palautetta uuden kansallisen tietoyhteiskuntastrategian luonnoksesta. Strategian tarkoituksena on osoittaa linjat ja toimet tietoyhteiskunnan kehittämiseen lähivuosille. Lue lisää: Nuorisotyölle nimettiin valtakunnallinen kehittäjäverkosto Opetus- ja kulttuuriministeriö nimennyt 13 toimijaa nuorisotyön valtakunnallisiksi kehittämis- ja palvelukeskuksiksi, jotka kehittävät omalla toimialallaan nuorisotyötä. Lue lisää:

5 Aikuisopiskelijan viikko Kansallista Aikuisopiskelijan viikkoa vietetään tänä vuonna viikolla 42 lokakuussa, Viikkoa luotsaa AIKE yhteistyössä Työ- ja elinkeinoministeriön sekä Opin ovi -hankkeiden kanssa. CIMO tiedottaa Vuoden aikuisopiskelijaa, koulutusmyönteisintä työyhteisöä ja aikuiskouluttajaa voi ehdottaa viikon nettisivuilla: CIMO hakee järjestäjiä Suomessa lukuvuonna järjestettäviin EU:n Elinikäisen oppimisen ohjelman opintovierailuihin Onko organisaatiollasi ja alueellasi erityisosaamista tai kiinnostavia toimintamalleja koulutuksen alalla? Haluatko jakaa osaamistasi ja verkostoitua kansainvälisesti? Opintovierailun järjestäminen mahdollistaa foorumin keskustelulle, oppimiselle, keskinäiselle tiedonvaihdolle sekä verkostoitumiselle samasta aiheesta kiinnostuneiden eurooppalaisten koulutuksen asiantuntijoiden kanssa. Opintovierailujen tulee liittyä yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen ajankohtaisiin teemoihin (teemoihin voi tutustua lähemmin osoitteessa päivään kestävän opintovierailun ohjelma muodostuu valittuun aiheeseen liittyvistä luennoista, keskustelutilaisuuksista, vierailuista oppilaitoksiin, yrityksiin ja eri organisaatioihin. Vierailuehdotuksia toivotaan mennessä osoitteeseen studyvisits(ät)cimo.fi. Lue lisää: Hakeminen opintovierailulle Elinikäisen oppimisen ohjelman opintovierailut ovat tietyn aiheen ympärille rakennettuja, 3-5 päivän pituisia vierailuja. Kohderyhminä ovat yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen asiantuntijat EU-maissa, ETA-maissa sekä EU:n jäsenmaissa. Ohjelman tarkoituksena on edistää tiedonvaihtoa ja keskustelua eri maiden koulutuksen asiantuntijoiden kesken Euroopassa. Hakuaika lukuvuoden opintovierailuille ovat: (vierailut ajalla ) Tarjolla olevat opintovierailut on koottu vierailukatalogiin, joka löytyy Cedefopin verkkosivuilta: (oikeassa alareunassa list of study visits) Sähköinen hakulomake löytyy osoitteesta: Hakemus täytetään ja lähetetään sähköisesti. Hakemus tulee myös tulostaa ja lähettää postitse allekirjoitettuna CIMOon määräaikaan mennessä (postileima riittää). Vain sellaiset hakemukset, jotka on lähetetty sekä sähköisesti että postitse, arvioidaan.

6 Lisätietoa ohjelmasta ja tarkemmat ohjeet hakemuksen lähettämiseen CIMOn verkkosivuilla: Nordplus Aikuiskoulutus -ohjelman valmistelevien vierailujen syksyn hakuaika päättyy Hakemukset tehdään sähköisesti ARS-järjestelmän kautta. Tulokset hyväksytyistä valmistelevista vierailuista saadaan joulukuun alussa. Vierailuja voi tehdä Ohjelman seuraava hakuaika päättyy Valmistelevien vierailujen tarkoituksena on mahdollistaa tulevien projektikumppaneiden yhteinen suunnittelu ennen projektihakemuksen jättämistä. Valmistelevaa vierailua voi hakea myös liikkuvuusprojektien suunnitteluun. Lisätietoa ohjelmasta löytyy osoitteesta: ARS avautuu osoitteesta: Pohjoismaisessa Nordplus Kieli ja kulttuuri -ohjelmassa tuetaan pohjoismaista kieliyhteistyötä Syksyllä 2010 järjestetään ylimääräinen hakukierros. Hakemusten viimeinen jättöpäivä on Osallistuvia maita ovat Islanti, Norja, Ruotsi, Tanska ja Suomi, itsehallintoalueet Ahvenanmaa, Färsaaret ja Grönlanti sekä saamelainen kielialue. Nordplus Kieli ja kulttuuri -ohjelman päämääränä on vahvistaa kieltenymmärrystä sekä lisätä kiinnostusta pohjoismaisia kieliä, kulttuureita ja elinsuhteita kohtaan. Erityisesti halutaan vahvistaa naapurikielten (tanska, norja ja ruotsi) ymmärrystä. Ylimääräinen hakukierros saakka koskee ainoastaan ohjelman Kieliosaa, jossa tuetaan hanke- ja verkostoyhteistyötä. Hakemukset tulee jättää sähköisesti ARS-järjestelmän kautta Lisätietoa: Kansalaisten Eurooppa -ohjelman koulutukset Pääsääntöisesti kansalaisjärjestöille suunnatut EU:n Kansalaisten Eurooppa -ohjelman koulutukset järjestetään tänä syksynä Helsingissä ja Oulussa. Lisätietoa koulutuksista ja ilmoittautumislomakkeet löytyvät CIMOn verkkosivuilta seuraavasti. Helsingin koulutus Ilmoittautumisaika päättyy Oulun koulutus Ilmoittautumisaika päättyy Hankeklinikka Iisalmessa Osana CIMOn Matkalla kansainvälisyyteen -päivää järjestetään Iisalmen kulttuurikeskuksen Karl Collan -salissa EU:n Kansalaisten Eurooppa-, Kulttuuri- ja aikuiskoulutusohjelma Grundtvigin yhteinen hankeklinikka klo Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille, ja tiedon lisäksi tarjolla on myös kahvia ja

7 pikkupurtavaa. Lisätietoja tilaisuudesta julkaistaan lähiaikoina CIMOn verkkosivuilla ja järjestävien ohjelmien sähköpostilistoilla. Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö, VSY, tiedottaa Vapaan sivistystyön perehtymisopinnot Perehtymisopinnot on suunnattu erityisesti sellaisille työntekijöille, joiden tuntemus vapaan sivistystyön koko kentästä on vasta hahmottumassa. Opintojen toivotaan tukevan ja täydentävän oppilaitosten ja järjestöjen omia perehdyttämiskäytänteitä ja - ohjelmia. Vapaan sivistystyön perehtymisopintojen sisällöllinen painopiste on vapaan sivistystyön tehtävään ja toimintaympäristöön perehtymisessä sekä alueellisessa yhteistyössä. Lue lisää: Etelä-Hämeen perehtymisopinnot Porinapäivä , arviointi- ja päätöspäivä , lähitapaamiset Vanajaveden Opistossa Hämeenlinnassa. Lue lisää: Läntisen Uusimaan alueen vapaan sivistystyön perehtymisopinnot Porinapäivä ja Tulevaisuuspäivä Lohjalla Lue lisää: Vapaan sivistystyön VIRTAPIIRI -seminaari , Tampere-talo Seminaarin teemana on kestävä elämäntapa, oppilaitoksen kehittäminen ja yhteiskuntavastuu vapaassa sivistystyössä. Lue lisää: Työyhteisön muutoskoulutusta kaudella Organisaatiomuutoksessa olevien vapaan sivistystyön oppilaitosten työyhteisöt voivat hakea Toimiva yöyhteisö -ohjelmaan, jossa työyhteisön kanssa toteutetaan sen omaa toimintakykyä ja osaamista vahvistava opintokokonaisuus. Ohjelma käsittää kuusi kouluttajavetoista puolen päivän tapaamista ja sen kesto on n. 3 kk. Seminaarit ja koulutuskokonaisuudet ovat osallistujille maksuttomia. Niitä rahoittaa OPH. Lisätietoja löytyy osoitteesta Koulutusta ja tapahtumia European Dream City - valokuvia kestävästä kaupunkielämästä Paikka: Laituri Kaupunkisuunnitteluviraston kohtauspaikka, Narinkka 2, Helsinki Vihreä Sivistys- ja Opintokeskus ViSiO järjestää syyskuuta 2010 Helsingissä kansainvälisen työpajan European Dream City: kestävämpää kaupunkielämää nyt ja tulevaisuudessa. Työpaja huipentuu sen aikana koottavaan valokuvanäyttelyyn, joka

8 on avoinna yleisölle Kaupunkisuunnitteluviraston kohtauspaikalla Laiturilla. Työpajan päätarkoitus on tuoda yhteen kestävästä kaupunkielämästä kiinnostuneita eurooppalaisia ja edistää näin ruohonjuuritason keskustelua työpajan aihepiiristä. Laajempi tarkoitus on lisätä yleistä tietoisuutta onnellisemmasta ja kestävämmästä kaupunkielämästä nyt ja tulevaisuudessa. Työpaja rahoitetaan Euroopan komission Elinikäisen oppimisen Grundtvig-toimintaohjelmasta. Lisätietoa työpajasta löytyy hankkeen verkkosivuilla sekä hankkeen koordinaattorilta Taru Anttoselta, (09) , taru.anttonen(ät)visili.fi Erilaisen oppimisen hullut päivät tiistaina 5.l klo Erilaisen oppimisen keskus, Helsinki Toiminnallisen päivän ohjelmassa on luvassa muun muassa: -monenlaisia tapoja oppia kieliä, matematiikkaa ja reaaliaineita -taidetuokioita periaatteella kaikki osaavat, mm. laulua, bändisoitantaa ja maalausta. -apuvälineiden keinoja hitaalle lukijalle ja kirjoittajalle -keskustelua ja neuvontaa mm. lukitesteistä, oppilaan oikeuksista, konsteista oppia, työttömyydestä ja lukivaikeudesta ja eläkeläisten oppimisvaikeuksista -musiikkiesityksiä ja kahvia Järjestäjä: Erilaisten oppijoiden liitto ja Helsingin seudun erilaiset oppijat. Paikka: Erilaisen oppimisen keskus, Vilhonkatu 4, Kaisaniemi, Helsinki HUOM! Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille. Ennakkoilmoittautumista ei vaadita. Tapahtuma on osa eurooppalaista dysleksiaviikkoa. (Vko 40). Lue lisää: Elinikäisen oppimisen neuvoston teemaseminaari , Opetus- ja kulttuuriministeriö, Helsinki Seminaarin teemana on Koulutuksesta oppimiseen työssä ja työpaikalla - Kehittämishaasteita perusopetuksesta korkeakoulutukseen ja työvoimakoulutukseen. Teemaseminaarissa keskustellaan työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta ja sen ohjaamisesta. Mitä työelämä odottaa työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta? Mitä ongelmia ja kehittämistarpeita työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa on? Miten työpaikan ja koulutuksen järjestäjien ja korkeakoulujen välistä yhteistyötä voidaan parantaa? Seminaari on maksuton. Osallistujat vastaavat matka- ja muista kustannuksistaan. Seminaaritilan rajallisuuden vuoksi osallistujamäärä rajoitetaan n. 100 osallistujaan. Lisätietoja: Kolmannella lähteellä -konferenssi, , Turku, Sigyn-sali Kolmas lähde -koordinaatiohankkeen ensimmäisen vaiheen päätöskonferenssi Kolmannella lähteellä järjestetään Turussa, Sigyn-salissa. Konferenssin teemoja ovat palvelujen tarjoamisen hyvät käytännöt ja hyvinvoinnin tulevaisuus Suomessa. Ohjelmassa on paneeleja, kansainvälisiä puheenvuoroja, kehittämisohjelmassa kuntalaisille ja työyhteisöille tuotettujen hyvinvointipalveluiden esittelyä kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön alueilta. Kolmannen sektorin

9 hyvinvointipalveluiden tuottamisen kysymyksiä käsittelevä Kolmannella lähteellä - kirja julkaistaan konferenssin yhteydessä. Konferenssi on suunnattu kaikille kolmannen sektorin palvelutoiminnan kehittämisestä kiinnostuneille: kuntien ja valtionhallinnon edustajille, kolmannen sektorin toimijoille, työhyvinvoinnin kehittäjille, koulutusorganisaatioiden edustajille, tutkijoille. Lisätietoja ja ilmoittautuminen Kolmas lähde www-sivujen kautta: Ympäristötoimintapäivät Vaihtoehtoelämää! , Oriveden opisto Mitä minä voin tehdä? Voinko vaikuttaa maailman menoon? Onko valinnoillani väliä? Tule nuorten Ympäristötoimintapäiville ottamaan selvää. Tule suunnittelemaan viimeisintä kierrätysmuotia, kokkaamaan maukasta vegeruokaa, tekemään vastamainoksia tai ottamaan kantaa elämäntapakysymyksiin. Löydä omat tapasi toimia ja vaikuttaa! Ympäristötoimintapäivät on valtakunnallinen ja kaksikielinen tapahtuma nuorille. Osallistumismaksu 45 euroa sisältää kuljetukset, majoituksen ja ruokailut. Tutustu ja ilmoittaudu viimeistään Järjestäjinä: Luonto-Liitto ja Natur och Miljö. Tapahtumaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Taidekasvatus & kasvatuksen taide kello , Helsinki Paikka: Arbis, Dagmarinkatu 3, Helsinki Kohtaamisia, pohdintoja ja porinoita taidekasvatuksesta käytännössä ja teoriassa, taidekasvattajan ihmiskuvasta sekä taiteesta yksilöllisenä ja yhteisöllisenä muutosvoimana. Keskustelun virittelijöinä Maria Ylönen, Juha Varto, Tony Dunderfelt, Sinikka Haapanen, Teemu Mäki ja Mirja Hiltunen. Seminaari on osallistujille maksuton. Sitovat ilmoittautumiset mennessä sähköpostitse kati.huhtala(ät)nuorisoseurat.fi tai puhelimitse Seminaarin järjestää Opintokeskus Kansalaisfoorumi yhteistyössä Suomen Nuorisoseurojen Liiton ja Hollo-instituutin kanssa. Lisätietoa: Kuka omistaa laadun -keskustelutilaisuus kello , Hanasaari, Espoo Ruotsin uudessa korkeakoulujen arviointijärjestelmässä ollaan kytkemässä laatu oppimistuloksiin ja rahoitukseen. Ollaanko Suomessa tyytyväisiä nykyiseen järjestelmään? Mikä merkitys Suomen ja Ruotsin erilaisilla valinnoilla on pitkällä tähtäimellä? Korkeakoulupoliittinen keskustelusarja alkaa. Lue lisää: hanaforum-kvalitetsfragor-och-indikatorer?lang=fi Luova talous ja kulttuuri alueiden voimana -tapahtuma , Kajaani Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää Luova talous ja kulttuuri alueiden voimana - tapahtuman Kajaanissa, Kaukametsän kongressi- ja kulttuurikeskuksessa. Tapahtuma on suunnattu aluekehittäjille, jotka vastaavat

10 alueellaan yleisestä aluekehittämisestä, innovaatiopolitiikasta sekä luovan talouden ja kulttuurin kehittämisestä. Lisätietoja myöhemmin ministeriöstä. Valtakunnalliset avoimien yliopistojen neuvottelupäivät Rovaniemellä Lapin yliopiston avoin yliopisto järjestää valtakunnalliset avoimien yliopistojen neuvottelupäivät. Päiville osallistuvat sekä avoimet yliopistot että avoimien ammattikorkeakoulut. Keskeiset yhteistyötahot kutsutaan myös mukaan. Ohjelmassa paneudutaan avoimen korkeakouluopetuksen strategisiin haasteisiin ja muutoksiin. Johtaja Hannu Sirén tuo Opetus- ja kulttuuriministeriön ajankohtaiset koulutuspoliittiset näkökulmat elinikäiseen oppimiseen. Ilmoittautuminen neuvottelupäiville on alkanut. Päivien ohjelmatiedot löytyvät osoitteesta: Yhdeksännet nuorisotutkimuspäivät , Helsinki Yhdeksännet Nuorisotutkimuspäivät järjestetään Helsingissä Tieteiden talolla teemalla Nuoret ja vapaa-aika. Nuorisotutkimuspäivillä kokoontuu työryhmiä, joihin haetaan alustuksia ja tutkimusesittelyjä. Tarkemmat työryhmäkuvaukset löytyvät nuorisotutkimusseuran verkkosivuilta: Päivien tarkempi ohjelma ja ilmoittautumislomake löytyvät Nuorisotutkimusseuran verkkosivuilta: Lisätietoja: järjestösihteeri Heidi Villikka, p Erilainen aikuisoppija vapaassa sivistystyössä Usean kesäyliopiston yhteistyönä toteutettavassa ERAKE Erilainen aikuisoppija vapaassa sivistystyössä -hankkeessa järjestetään viisi erilaisiin aikuisoppijoiden ongelmiin keskittyvää koulutuspäivää. Koulutuspäivät on suunnattu koko vapaan sivistystyön henkilöstölle. Kuulo- ja/tai näkövammaisen oppijan ohjaaminen -koulutuspäivä järjestetään Joensuussa, mutta sitä on mahdollisuus seurata myös Connect Pro - verkkokokousjärjestelmän kautta. Koulutus on osallistujille maksutonta Opetushallituksen rahoittamaa henkilöstökoulutusta. Ilmoittautumiset mennessä Pohjois-Karjalan kesäyliopistoon kesayliopisto@pkky.fi, tai (013) Lisätietoja: Aino Harinen, aino.harinen@pkky.fi, Kaikkien koulutuspäivien teemat: Arviointeja, raportteja, tutkimuksia, aineistoja OECD:n vertailuraportti: Suomalaisnuoret ikätovereitaan enemmän koulutuksessa

11 OECD on jälleen julkistanut koulutusjärjestelmiä vertailevan vuosijulkaisunsa Education at a Glance (EAG). Julkaisu kertoo OECD:n jäsenmaiden koulutuksen tilasta ja kehityksestä pääosin vuodelta 2008, mutta mukana on runsaasti kehitystrendejä kuvaavaa tietoa kymmenen vuoden ajalta. Vuonna 2008 yhteensä 43 prosenttia vuotiaista suomalaisista oli tutkintoon johtavassa koulutuksessa. OECD:n keskiarvo oli 25 prosenttia. Sen sijaan vuotiaissa suomalaiset nuoret eivät ole OECD-maiden kärjessä, vaikka melkein 90 prosenttia ikäluokasta oli koulutuksessa. Puolassa, Belgiassa ja Sloveniassa yli 90 prosenttia vuotiaista oli koulutuksessa. Puolet suomalaisista korkeakouluopiskelijoista valmistuu alle 27-vuotiaina, kun OECD:ssä vastaavasti valmistutaan 25-vuotiaina. Vain Ruotsissa ja Islannissa valmistuneet ovat mediaani-iältään vanhempia kuin Suomessa. Vanhin viidennes Suomessa valmistuneista on jo yli 33-vuotiaita eli melkein kymmenen vuotta vanhempia kuin britit. Ruotsin ja Islannin lisäksi Uudessa-Seelannissa on valmistuneiden joukossa merkittävässä määrin vanhempiakin opiskelijoita. Näissä maissa vanhimpaan viidennekseen kuuluvat valmistuneet ovat yli 35-vuotiaita, Islannissa 39-vuotiaita tai vanhempia. Lue lisää: ssa_2 Verkkolehti LUMA -sanomat Lehti pyrkii tuomaan monipuolisesti esille luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian sekä näiden asioiden uusinta tutkimusta Suomessa sekä sovelluksia. Kaunista syyskuun jatkoa! Sari Virtanen tiedottaja / toimitussihteeri, (09) ,

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut Euroopan unionin poikittaisohjelma opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut-ohjelma Opintovierailut on osa Elinikäisen oppimisen ohjelman poikittaisohjelmaa. Ohjelman

Lisätiedot

Nordplus Junior. Liikkuvuutta, yhteistyöhankkeita ja verkostoja kouluopetukselle Tavoitteet ja kohderyhmät.

Nordplus Junior. Liikkuvuutta, yhteistyöhankkeita ja verkostoja kouluopetukselle Tavoitteet ja kohderyhmät. Nordplus Junior Liikkuvuutta, yhteistyöhankkeita ja verkostoja kouluopetukselle Tavoitteet ja kohderyhmät Tavoitteena vahvistaa ja kehittää kouluyhteistyötä ja luoda verkostoja ja kumppanuuksia koulujen

Lisätiedot

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle? Opiskelijoiden liikkuvuus Pohjoismaissa seminaari 3.12.2009 Kuopio Merja Kuokkanen/Kansainväliset opiskelijapalvelut, Itä Suomen yliopisto, Joensuun kampus Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Lisätiedot

Nordplus Voksen. Nordplus. Pohjoismaiden ministerineuvoston Puiteohjelma koulutuksen alalla 2008-2011

Nordplus Voksen. Nordplus. Pohjoismaiden ministerineuvoston Puiteohjelma koulutuksen alalla 2008-2011 Nordplus Pohjoismaiden ministerineuvoston Puiteohjelma koulutuksen alalla 28-211 1 Nordplus puiteohjelma 28-211 Tukee koulutuksen yhteistyötä pohjoismaiden ja Baltian maiden kesken Tarkoituksena on vahvistaa

Lisätiedot

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 12.1.2011

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 12.1.2011 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 12.1.2011 Sisältö: -Suunnittelija Tytti Pantsar palannut -Kansanopistojen rehtorikokous 17.3.2011, Helsinki -Sosiaalinen media ja kansanopistomarkkinointi -koulutus

Lisätiedot

ELINIKÄISEN OHJAUKSEN YHTEISTYÖRYHMÄ Jyväskylä Helena Kasurinen

ELINIKÄISEN OHJAUKSEN YHTEISTYÖRYHMÄ Jyväskylä Helena Kasurinen ELINIKÄISEN OHJAUKSEN YHTEISTYÖRYHMÄ 2010-2013 Jyväskylä 27.1.2011 Helena Kasurinen Elinikäinen ohjaus Elinikäiseen oppimiseen liittyvällä ohjauksella tarkoitetaan erilaisia toimia, joiden avulla kaikenikäiset

Lisätiedot

Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto

Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto Euroguidance Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto Euroguidance Eurooppalainen Euroguidance-verkosto tukee ohjausalan ammattilaisia kansainväliseen liikkuvuuteen liittyvissä kysymyksissä ja vahvistaa

Lisätiedot

Yhteishaun ulkopuolinen muu perusopetuksen jälkeinen koulutus mukaan uuteen kansalliseen hakupalveluun ALPE 2 työpaja 18.10.2012

Yhteishaun ulkopuolinen muu perusopetuksen jälkeinen koulutus mukaan uuteen kansalliseen hakupalveluun ALPE 2 työpaja 18.10.2012 Yhteishaun ulkopuolinen muu perusopetuksen jälkeinen koulutus mukaan uuteen kansalliseen hakupalveluun ALPE 2 työpaja 18.10.2012 Opetushallitus / ALPE-tiimi Päivän ohjelma 9:30-10:00 Aamukahvi 10:00-10:15

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 30.9.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 9/2013

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 9/2013 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 9/2013 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012, ja Nappipariston

Lisätiedot

Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle

Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ tukee hankkeita, jotka kehittävät ammatillista koulutusta eurooppalaisessa yhteistyössä.

Lisätiedot

Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat. Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö

Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat. Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö Nordplus (2012 2016) vahvistaa Pohjoismaiden välistä koulutusyhteistyötä tukea koulutuksen innovatiivisten tuotteiden, prosessien

Lisätiedot

Nordplus Puiteohjelma 2008-2011 Nordplus Aikuiskoulutus. www.cimo.fi/nordplus www.nordplusonline.org

Nordplus Puiteohjelma 2008-2011 Nordplus Aikuiskoulutus. www.cimo.fi/nordplus www.nordplusonline.org Nordplus Puiteohjelma 2008-2011 Nordplus Aikuiskoulutus www.cimo.fi/nordplus www.nordplusonline.org Nordplus Puiteohjelman päämäärät Edistää pohjoismaisia kieliä ja kulttuuria sekä pohjoismais-balttilaista

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 25.4.2018 TOIMINTASUUNNNITELMA 2018 2019 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016. www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat

Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016. www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016 www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat Nordplus ohjelma Koostuu seuraavista alaohjelmista: Nordplus Junior Nordplus Korkeakoulutus Nordplus Aikuiskoulutus

Lisätiedot

Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa

Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa Valtakunnalliset Vapaan sivistystyön päivät 2018 Sivistys, kulttuuri ja seikkailu Tiina Silander Uusi lukio tukee ja innostaa! Lukiouudistus on

Lisätiedot

Hyvän ohjauksen kriteerit Lähde: Opetusneuvos Juhani Pirttiniemi Opetushallitus

Hyvän ohjauksen kriteerit Lähde: Opetusneuvos Juhani Pirttiniemi Opetushallitus Hyvän ohjauksen kriteerit Lähde: Opetusneuvos Juhani Pirttiniemi Opetushallitus Kaakkois-Suomen ELO -verkosto järjestää Kymenlaakson toisen Hyvät käytännöt -kiertueen tilaisuuden 29.10.2014 Ohjaus työelämään

Lisätiedot

Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta

Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta Kansallinen laatuverkosto 3-2012 Keuda 12.10. 2012 klo 9.00-15.00 Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta Opetusneuvos Opetusneuvos Opetushallitus Email: leena.koski@oph.fi KESU 85. Vahvistetaan

Lisätiedot

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 7.6.2011. Ajankohtaista kansanopistoasiaa

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 7.6.2011. Ajankohtaista kansanopistoasiaa AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 7.6.2011 Sisältö: -Kansanopistopäivät 2011 Karstulan Ev. opistolla -Kansanopistokokous 25.10.2011 Seurakuntaopistolla Järvenpäässä -Suomen Kansanopistoyhdistys Finlands

Lisätiedot

Mitä nuorten tieto- ja neuvontatyö on? Kehittämispäivät 2.10.2014 Tampere koordinaattori Jaana Fedotoff

Mitä nuorten tieto- ja neuvontatyö on? Kehittämispäivät 2.10.2014 Tampere koordinaattori Jaana Fedotoff Mitä nuorten tieto- ja neuvontatyö on? Kehittämispäivät 2.10.2014 Tampere koordinaattori Jaana Fedotoff Koordinaatin toimintaa rahoitetaan opetus- ja kulttuuriministeriön tuella veikkausvoittomäärärahoista.

Lisätiedot

Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO. ECVET ja Erasmus+

Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO. ECVET ja Erasmus+ ECVET ja Erasmus+ Mika Saarinen CIMO Ammatillinen koulutus Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Perustehtävä on edistää suomalaisen yhteiskunnan kansainvälistymistä Opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

Opi ja kasva -konferenssi osaamisen kehittämisen välineenä. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki

Opi ja kasva -konferenssi osaamisen kehittämisen välineenä. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki Opi ja kasva -konferenssi osaamisen kehittämisen välineenä Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki Konferenssi on osaamisen kehittämisen prosessi, jonka tavoitteena on 1. tuoda esille ne osaamiset, joita

Lisätiedot

Avoimien yliopistojen neuvottelupäivät Tampereella. Johtaja Hannu Sirén

Avoimien yliopistojen neuvottelupäivät Tampereella. Johtaja Hannu Sirén Avoimien yliopistojen neuvottelupäivät Tampereella Johtaja Hannu Sirén 12.10.2011 Hallitusohjelma Elinikäisen oppimisen tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelut ovat tarjolla kaikille yhden luukun periaatteen

Lisätiedot

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Lapin aikuiskoulutusstrategia 2020 TIIVISTELMÄ Suomen huipulla Lapissa on laadukkaat ja joustavat jatkuvan oppimisen pitkospuut, jotka takaavat tulevaisuuden osaamisen,

Lisätiedot

Koululaisten iltapäivätoiminta

Koululaisten iltapäivätoiminta Koululaisten iltapäivätoiminta Lukuvuosi 2015 2016 Huolenpitoa ja kavereita Turvallinen iltapäivä koulupäivän jälkeen Helsingissä järjestetään 1. 2.-luokkalaisille ja erityisen tuen oppilaille iltapäivätoimintaa

Lisätiedot

NORDPLUS VERKKOTIEDOTUS 19.11.2013 klo 15-16. 1. Askel Mistä löydän yhteistyökumppanin? http://www.nordplusonline.org/eng/nordplus/find_a_partner

NORDPLUS VERKKOTIEDOTUS 19.11.2013 klo 15-16. 1. Askel Mistä löydän yhteistyökumppanin? http://www.nordplusonline.org/eng/nordplus/find_a_partner NORDPLUS VERKKOTIEDOTUS 19.11.2013 klo 15-16 1. Askel Mistä löydän yhteistyökumppanin? http://www.nordplusonline.org/eng/nordplus/find_a_partner etwinning Ohje etwinning yhteistyökumppanin etsintään löytyy

Lisätiedot

Avoin yliopisto-opetus kohti vuotta 2018. Mervi Varja

Avoin yliopisto-opetus kohti vuotta 2018. Mervi Varja Avoin yliopisto-opetus kohti vuotta 2018 Mervi Varja AVOIMEN YLIOPISTO-OPETUKSEN VALTAKUNNALLINEN STRATEGIA 2014 2018 Pohjana nykyinen strategia vuosille 2010 2013 Foorumin yhteinen työskentely kesäkuun

Lisätiedot

Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä

Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä Kimmo Hämäläinen, pääsihteeri Opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunta Virtuaaliopetuksen päivät Helsinki 08.12. 09.12.2010 Neuvottelukunnan

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Oulun kaupunki, Sivistys- ja kulttuuripalvelut, nuorisopalvelut. Jaana Fedotoff 23.5.

Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Oulun kaupunki, Sivistys- ja kulttuuripalvelut, nuorisopalvelut. Jaana Fedotoff 23.5. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Oulun kaupunki, Sivistys- ja kulttuuripalvelut, nuorisopalvelut Jaana Fedotoff 23.5.2013 Helsinki Nuorten tieto- ja neuvontatyön tavoite: Nuorten sosiaalinen

Lisätiedot

Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus 1-15 op OPH

Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus 1-15 op OPH Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus 1-15 op OPH 2017 2018 Opettajankoulutuslaitoksen Sat@Oppi järjestää yhteistyössä opettajankoulutuslaitoksen Rauman ja Turun yksiköiden kanssa ensisijassa perusopetuksen

Lisätiedot

Nuori? Lhbtiq*? Innokas?

Nuori? Lhbtiq*? Innokas? Nuori? Lhbtiq*? Innokas? *) Lhbtiq lesbo, homo, biseksuaali, transihminen, intersukupuolinen tai queer Lähde mukaan tekemään Suomesta yhdenvertaisempi maa! Viime syksynä suomalaisille lhbtiq-nuorille vakuutettiin,

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto 1 AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS 2017 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Teemaryhmän toiminnankuvaus 4. Tavoitteiden mukainen

Lisätiedot

Nordplus Junior. Liikkuvuutta, yhteistyöhankkeita ja verkostoja kouluopetukselle. Tavoitteet. Kohderyhmät

Nordplus Junior. Liikkuvuutta, yhteistyöhankkeita ja verkostoja kouluopetukselle. Tavoitteet. Kohderyhmät Nordplus Junior Liikkuvuutta, yhteistyöhankkeita ja verkostoja kouluopetukselle Tavoitteet Vahvistaa ja kehittää kouluyhteistyötä ja luoda verkostoja ja kumppanuuksia koulujen välillä Pohjoismaissa ja

Lisätiedot

KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET

KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina.

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina. lokakuu tiedote Jos Sinulla on tiedotettavaa: kirjoita teksti suoraan sähköpostin viestiosaan, viestin pituus enintään 600 merkkiä, ei erikoismerkkejä ( VERSAALIA, kursiivia, lihavointeja, väriä yms.),

Lisätiedot

APULAISOPETTAJAHARJOITTELU

APULAISOPETTAJAHARJOITTELU Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle APULAISOPETTAJAHARJOITTELU Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

Elinikäisen ohjauksen koordinaatio. Harri Haarikko

Elinikäisen ohjauksen koordinaatio. Harri Haarikko Elinikäisen ohjauksen koordinaatio Harri Haarikko 30.10.2014 Elinikäisen ohjauksen kehittämisen strategiset tavoitteet (OKM 2011) 1) Ohjauspalveluita on tasapuolisesti saatavilla ja ne vastaavat asiakkaiden

Lisätiedot

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ PL 29 00023 VALTIONEUVOSTO AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS Espoon kaupunki, sivistystoimi, luopuu aikuisten lukiokoulutuksen järjestämisestä.

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen alueellinen kehittäminen. AmKesu syksy 2015

Ammatillisen koulutuksen alueellinen kehittäminen. AmKesu syksy 2015 Ammatillisen koulutuksen alueellinen kehittäminen AmKesu syksy 2015 Esa Karvinen Yksikön päällikkö, opetusneuvos Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus 1 OPH KOULUTUKSEN JA OSAAMISEN KÄRKIHANKKEET 1. Uudet

Lisätiedot

Lukiokoulutuksen kansalliset suuntaviivat Tavoitteena Suomen paras lukiokoulutus vuonna 2022

Lukiokoulutuksen kansalliset suuntaviivat Tavoitteena Suomen paras lukiokoulutus vuonna 2022 Lukiokoulutuksen kansalliset suuntaviivat Tavoitteena Suomen paras lukiokoulutus vuonna 2022 Uusi lukio uskalla kokeilla Tavoitteena on uudistaa lukiokoulutusta niin, että se kykenee vastaamaan myös tulevaisuudessa

Lisätiedot

EUROPEAN LABEL - KIELTENOPETUKSEN EUROOPPALAINEN LAATULEIMA SEKÄ VUODEN KIELTENOPETTAJA 2010

EUROPEAN LABEL - KIELTENOPETUKSEN EUROOPPALAINEN LAATULEIMA SEKÄ VUODEN KIELTENOPETTAJA 2010 TIEDOTE 16/2010 1 (5) 2.3.2010 Perusopetuksen, lukio-opetuksen, ammatillisen peruskoulutuksen ja aikuiskoulutuksen järjestäjille EUROPEAN LABEL - KIELTENOPETUKSEN EUROOPPALAINEN LAATULEIMA SEKÄ VUODEN

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön lyhyt oppimäärä. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus

Nuorten tieto- ja neuvontatyön lyhyt oppimäärä. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Nuorten tieto- ja neuvontatyön lyhyt oppimäärä Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus 2014 Tieto on väline ja perusta elämänhallintaan Miten voi tietää, jos ei ole tietoa tai kokemusta siitä,

Lisätiedot

Nordplus ohjelma. Nordplus Aikuiskoulutus

Nordplus ohjelma. Nordplus Aikuiskoulutus Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016 www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat Nordplus ohjelma Koostuu seuraavista alaohjelmista: Nordplus Junior Nordplus Korkeakoulutus Nordplus Aikuiskoulutus

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2017

TOIMINTASUUNNITELMA 2017 TOIMINTASUUNNITELMA 2017 SISÄLLYS 1. YHDISTYKSEN TOIMINNAN TARKOITUS JA TOIMINTAMUODOT 2 2. HALLITUS JA SEN TOIMINTA 3 3. JÄSENTOIMINTA 3 4. JÄRJESTÖ- JA PAIKALLISOSASTOTOIMINTA 4 5. OPISKELIJATOIMINTA

Lisätiedot

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 3.10.2011

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 3.10.2011 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 3.10.2011 Sisältö: -Kansanopistoyhdistys Elinikäisen oppimisen ja ohjauksen kampanjan viikon päätapahtumassa 4.10.2011 Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä -Suomen

Lisätiedot

TYÖPAJA: HYVÄ, HUONO OPPIKIRJA

TYÖPAJA: HYVÄ, HUONO OPPIKIRJA Jakelussa mainituille Miten huomioida oppimisvaikeudet oppikirjatyöskentelyssä? Tervetuloa Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämään kolmeen samansisältöiseen koulutukseen tiistaina 22.3.2011 klo

Lisätiedot

Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus

Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus InnoOmnia tarjoaa vuonna 2011 seuraavat koulutuskokonaisuudet uusi osaajaverkostolle opetushallituksen rahoittamana maksuttomana täydennyskoulutuksena.

Lisätiedot

Jaana Muttonen, HAMK Opettajankoulutusfoorumi

Jaana Muttonen, HAMK Opettajankoulutusfoorumi Rahoittaja: #OPEKE OPEKE AMMATILLISEN OPETTAJANKOULUTUKSEN UUDISTAMINEN Jaana Muttonen, HAMK Opettajankoulutusfoorumi 27.9.2017 Mikä OPEKE on? Valtakunnallinen kehittämishanke, jossa kehitetään ja uudistetaan

Lisätiedot

Hyvän ohjauksen kriteerityö

Hyvän ohjauksen kriteerityö Hyvän ohjauksen kriteerityö Oppilaan- ja opinto-ohjauksen kansalliset kehittämispäivät 29.4.2014 Opetusneuvos Anneli Rautiainen Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö 21. vuosituhannen oppimisen taidot

Lisätiedot

Tietoa, neuvontaa ja ohjausta työelämään 26.1.2011 Oulu

Tietoa, neuvontaa ja ohjausta työelämään 26.1.2011 Oulu Tietoa, neuvontaa ja ohjausta työelämään 26.1.2011 Oulu Kai Koivumäki 1 Osaamistalkoot Valtioneuvoston tulevaisuuskatsaukset pohjana seuraavalle hallitusohjelmalle: TEM Haasteista mahdollisuuksia > työllisyysaste

Lisätiedot

Kesätöitä 18 28-vuotiaille. Mira Korhonen, Nordjobb-projektivastaava Suomessa

Kesätöitä 18 28-vuotiaille. Mira Korhonen, Nordjobb-projektivastaava Suomessa Kesätöitä 18 28-vuotiaille Mira Korhonen, Nordjobb-projektivastaava Suomessa Mikä on Nordjobb? Välittää kesätöitä, asunnon ja kulttuuriohjelmaa Pohjoismaissa Välittänyt yli 21 000 työpaikkaa vuodesta 1985

Lisätiedot

Nuorisotakuu määritelmä

Nuorisotakuu määritelmä Mitä on ohjaus nuorisotakuussa Elise Virnes 25.9.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

Elinikäisen ohjauksen toimintasuunnitelma Pohjois-Karjalassa

Elinikäisen ohjauksen toimintasuunnitelma Pohjois-Karjalassa Elinikäisen ohjauksen toimintasuunnitelma Pohjois-Karjalassa 2016-2019 14.10.2016 Koulutusasiantuntija Paula Hiltunen, Pohjois-Karjalan ELY-keskus Mitä on elinikäinen ohjaus ja ELO-toiminta? Erilaisissa

Lisätiedot

Koululaisten iltapäivätoiminta

Koululaisten iltapäivätoiminta Koululaisten iltapäivätoiminta Lukuvuosi 2014 2015 Huolenpitoa ja kavereita Turvallinen iltapäivä koulupäivän jälkeen Helsingissä järjestetään 1. 2.-luokkalaisille ja erityisen tuen oppilaille iltapäivätoimintaa

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön suuntaviivoja. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Jaana Fedotoff Seinäjoki 3.10.2013

Nuorten tieto- ja neuvontatyön suuntaviivoja. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Jaana Fedotoff Seinäjoki 3.10.2013 Nuorten tieto- ja neuvontatyön suuntaviivoja Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Jaana Fedotoff Seinäjoki 3.10.2013 Mikä on keskeistä, mihin pyritään? Nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat KJY:n verkostot 2010 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat Verkostot 2010 Hankeverkostot Pedagogisen johtamisen verkosto Tietohallintoverkosto Työssäoppimisen verkosto Yhteistyöverkostot Hyvinvointiverkosto

Lisätiedot

Opiskeluterveydenhuoltoon oikeutetut opiskelijat

Opiskeluterveydenhuoltoon oikeutetut opiskelijat Opiskeluterveydenhuoltoon oikeutetut opiskelijat 19.11.2018 Maire Kolimaa SISÄLTÖ Terveydenhuoltolaki (1326/2010) Valtioneuvoston asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta selkä lasten

Lisätiedot

Kansalaisten Eurooppa -ohjelma

Kansalaisten Eurooppa -ohjelma Kansalaisten Eurooppa -ohjelma Minkälaisen Euroopan sinä haluat? Euroopan unionin jäsenmaissa elää yli 500 miljoonaa ihmistä. Jokainen jäsenmaan kansalainen on myös EU-kansalainen. Identiteettimme Euroopan

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2017 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2017 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto 1 AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2017 TOIMINTAKERTOMUS 2016 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Teemaryhmien toiminnankuvaus 4. Tavoitteiden

Lisätiedot

ARVIOINTISUUNNITELMA. Arviointineuvos Aila Korpi. Työelämätoimikuntien puheenjohtajiston tapaaminen , Opetushallitus

ARVIOINTISUUNNITELMA. Arviointineuvos Aila Korpi. Työelämätoimikuntien puheenjohtajiston tapaaminen , Opetushallitus ARVIOINTISUUNNITELMA Arviointineuvos Aila Korpi Työelämätoimikuntien puheenjohtajiston tapaaminen 5.9.2018, Opetushallitus Kansallinen koulutuksen arviointikeskus, Karvi Koulutuksen ja varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Luovaa osaamista. Valtteri Karhu

Luovaa osaamista. Valtteri Karhu Luovaa osaamista Valtteri Karhu OKM:n valtakunnalliset toimenpidekokonaisuudet rakennerahasto-ohjelmassa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 1. Osuvaa osaamista 2. Kotona Suomessa (OKM ja TEM) 3. Osallistamalla

Lisätiedot

Yhdessä eteenpäin! - Elinikäisen ohjauksen TNO-palveluja kehittämässä

Yhdessä eteenpäin! - Elinikäisen ohjauksen TNO-palveluja kehittämässä Yhdessä eteenpäin! - Elinikäisen ohjauksen TNO-palveluja kehittämässä Opin ovi klinikka 8.4.2014, Helsinki, Lintsi Ulla-Jill Karlsson, OKM neuvotteleva virkamies Ari-Pekka Leminen, TEM neuvotteleva virkamies

Lisätiedot

Opettajien ja opiskelijoiden kansainvälinen liikkuvuus. Kansainvälisyyspäivä kansanopistoille 20.11.2008 Helsinki Eija Wilen, CIMO

Opettajien ja opiskelijoiden kansainvälinen liikkuvuus. Kansainvälisyyspäivä kansanopistoille 20.11.2008 Helsinki Eija Wilen, CIMO Opettajien ja opiskelijoiden kansainvälinen liikkuvuus Kansainvälisyyspäivä kansanopistoille 20.11.2008 Helsinki Eija Wilen, CIMO Grundtvig -liikkuvuustoiminnot Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Täydennyskoulutusapurahat

Lisätiedot

Erilaisen oppimisen hullut päivät

Erilaisen oppimisen hullut päivät Erilaisen oppimisen hullut päivät tiistaina 4.10 klo 11.00-18.00 Erilaisen oppimisen keskuksessa, Vilhonkatu 4, Helsinki (Kaisaniemi) Mikä? Toiminnallinen erilaisen oppimisen päivä. Luentoja, tietoiskuja,

Lisätiedot

20/11/2017 Opetushallitus 1

20/11/2017 Opetushallitus 1 20/11/2017 Opetushallitus 1 Nordplus uutisia Uusi ohjelmakausi 2018-2022 käynnistyi 2.11.2017 Avattu twitter tili: https://twitter.com/wearenordplus Uudistettu käsikirja 2018 (rakenne ja ulkoasu) Seuraa

Lisätiedot

Erasmus+ Luova Eurooppa Kansalaisten Eurooppa 2014-2020. Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija

Erasmus+ Luova Eurooppa Kansalaisten Eurooppa 2014-2020. Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija Erasmus+ Luova Eurooppa Kansalaisten Eurooppa 2014-2020 Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija 19.5.2014 Erasmus+ panostaa koulutukseen, nuorisoon sekä urheiluun ja liikuntaan Erasmus+ -ohjelmabudjetti

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

Uudistuva ja kehittyvä vapaa sivistystyö Vapaan sivistystyön oppilaitosten ylläpitämislupien uudistaminen

Uudistuva ja kehittyvä vapaa sivistystyö Vapaan sivistystyön oppilaitosten ylläpitämislupien uudistaminen Uudistuva ja kehittyvä vapaa sivistystyö Vapaan sivistystyön oppilaitosten ylläpitämislupien uudistaminen Hallitusneuvos Marja-Riitta Pönkä Aikuiskoulutuspolitiikan yksikön toimiala Aikuiskoulutuspolitiikka

Lisätiedot

1. Oulun eteläisen OpinTori-tiimin verkostoyhteistyö

1. Oulun eteläisen OpinTori-tiimin verkostoyhteistyö NIMI 1. Oulun eteläisen OpinTori-tiimin verkostoyhteistyö Oulun eteläisen alueen oppilaitosten ja TE-toimistojen henkilöistä koottu OpinTori-tiimi. OpinTori-tiimi on osaltaan kehittämässä oppilaitosten

Lisätiedot

Hallituksen kokous Pöytäkirja 2/2018

Hallituksen kokous Pöytäkirja 2/2018 Aika: Tiistaina 06.02.2018 kello 18.30 Paikka: Mestarinkatu 2, 20810 Turku Sisällys 1. KOKOUKSEN AVAUS... 2 2. KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS... 2 3. PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALITSEMINEN... 2

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

- tuoda esille vanhempien kannanottoja koulua ja kasvatusta koskevissa kysymyksissä

- tuoda esille vanhempien kannanottoja koulua ja kasvatusta koskevissa kysymyksissä Oulun Rajakylän koulun vanhempainyhdistys 1 Yhdistyksen nimi on OULUN RAJAKYLÄN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS ry ja se toimii Rajakylän koulun yhteydessä ja sen kotipaikka on Oulu. 2 Yhdistyksen tarkoituksena

Lisätiedot

Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 2013

Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 2013 Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 2013 Aikuiskoulutuspolitiikan yksikkö Johtaja Kirsi Kangaspunta 14.3.2013 Aikuiskoulutuksen budjettimuutokset Määrärahan muutokset kehyskaudella 2013-2016 verrattuna vuoteen

Lisätiedot

kouluyhteisössä Helsinki 24.- 25.11.2008 Pirjo Immonen-Oikkonen Osaamisen ja sivistyksen asialla

kouluyhteisössä Helsinki 24.- 25.11.2008 Pirjo Immonen-Oikkonen Osaamisen ja sivistyksen asialla Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisössä Helsinki 24.- 25.11.2008 Pirjo Immonen-Oikkonen Osaamisen ja sivistyksen asialla Euroopan unionissa vietetään vuonna 2008 Euroopan kulttuurienvälisen

Lisätiedot

Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP

Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP on Euroopan unionin koulutusohjelma, joka tarjoaa mahdollisuuksia eurooppalaiseen yhteistyöhön kaikilla koulutuksen tasoilla esikoulusta

Lisätiedot

OSAAVA-ohjelman hakuprosessi Opetustoimen ylitarkastaja Elisa Suutala Lapin aluehallintovirasto

OSAAVA-ohjelman hakuprosessi Opetustoimen ylitarkastaja Elisa Suutala Lapin aluehallintovirasto OSAAVA-ohjelman hakuprosessi 2014 Opetustoimen ylitarkastaja Elisa Suutala Lapin aluehallintovirasto OSAAVA-hakukierros 2014 1 Mikä OSAAVA -ohjelma on? Opetus- ja kulttuuriministeriön keväällä 2010 käynnistämä

Lisätiedot

Ohjauksen ajankohtaisfoorumi: Koulunsa päättävien palvelut kehittämispäällikkö Tytti Pantsar, Suomen Kansanopistoyhdistys

Ohjauksen ajankohtaisfoorumi: Koulunsa päättävien palvelut kehittämispäällikkö Tytti Pantsar, Suomen Kansanopistoyhdistys Kansanopistojen tarjoamat mahdollisuudet urapolun eri vaiheissa Ohjauksen ajankohtaisfoorumi: Koulunsa päättävien palvelut 24.3.2017 kehittämispäällikkö Tytti Pantsar, Suomen Kansanopistoyhdistys Kansaopistoista

Lisätiedot

Työn murros ja vapaan sivistystyön ajankohtaiset asiat. Opetusneuvos Annika Bussman

Työn murros ja vapaan sivistystyön ajankohtaiset asiat. Opetusneuvos Annika Bussman Työn murros ja vapaan sivistystyön ajankohtaiset asiat Opetusneuvos Annika Bussman Työn murros ja elinikäinen oppiminen Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2018:8 Lähtökohtia: Koko koulutusjärjestelmä

Lisätiedot

Nuorisotakuu koskee kaikkia nuoria. Elise Virnes

Nuorisotakuu koskee kaikkia nuoria. Elise Virnes Nuorisotakuu koskee kaikkia nuoria Elise Virnes 29.5.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

Erasmus+ -ohjelman linjaukset

Erasmus+ -ohjelman linjaukset Erasmus+ -ohjelman linjaukset CIMO, ammatillinen koulutus 2013 Mitä Erasmus+ tarjoaa ammattikoulutukselle Liikkuvuus (KA1) Opiskelijoiden liikkuvuus Vastavalmistuneiden liikkuvuus Opettajien ja muun henkilöstön

Lisätiedot

Elinkäinen oppiminen ja ohjaus Opin Ovi Pirkanmaa-projektin seminaari

Elinkäinen oppiminen ja ohjaus Opin Ovi Pirkanmaa-projektin seminaari Elinkäinen oppiminen ja ohjaus Opin Ovi Pirkanmaa-projektin seminaari 11.11.2010 Hallitusohjelma Hallitusohjelman mukaan tulevaisuuden talouskasvun yhä tärkeämpi tekijä on osaavan työvoiman riittävä määrä.

Lisätiedot

ELO elinikäinen ohjaus Varsinais-Suomessa. Pirkko Kuhmonen 2014

ELO elinikäinen ohjaus Varsinais-Suomessa. Pirkko Kuhmonen 2014 ELO elinikäinen ohjaus Varsinais-Suomessa Pirkko Kuhmonen 2014 ELO elinikäinen ohjaus ELY-keskusten tehtävänä on elinikäiseen ohjaukseen liittyvien palveluiden koordinointi ja palveluiden saatavuuden varmistaminen.

Lisätiedot

Miten SOSTE palvelee liittoa ja yhdistyksiä

Miten SOSTE palvelee liittoa ja yhdistyksiä Miten SOSTE palvelee liittoa ja yhdistyksiä Omaishoitajat ja läheiset liitto ry:n neuvottelupäivät Vantaa 29.8.2013 Janne Juvakka Janne Juvakka 1 SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry Valtakunnallinen sosiaali-

Lisätiedot

Aluetaso; alueelliset Opin ovet ovet

Aluetaso; alueelliset Opin ovet ovet Valtakunnan taso; Koord.proj. (800 000 ) + E, S, N (yht. n. 7M ) 1. Koordinointi & seuranta 2. Kehittämistyön tuki ja ohjaus 3. Tiedottaminen ja tulosten levittäminen 4. Jatkuvuuden varmistaminen (verkostoitumista

Lisätiedot

Kansainvälisyyttä pienestä pitäen Erasmus+ yleissivistävälle koulutukselle

Kansainvälisyyttä pienestä pitäen Erasmus+ yleissivistävälle koulutukselle Kansainvälisyyttä pienestä pitäen Erasmus+ yleissivistävälle koulutukselle Erasmus+ yleissivistävälle koulutukselle Erasmus+ tukee hankkeita, joiden tavoitteena on kehittää yleissivistävää koulutusta eurooppalaisessa

Lisätiedot

OSUMA- projektin alueseminaari / keskustelutilaisuus

OSUMA- projektin alueseminaari / keskustelutilaisuus KUTSU 8.4.2009 OHJAUKSELLA OSUVUUTTA AIKUISOPISKELUUN OSUMA- projektin alueseminaari / keskustelutilaisuus Tervetuloa Pohjois-Pohjanmaan TE-keskuksen toteuttaman OSUMA Ohjauksella osuvuutta aikuisopiskeluun

Lisätiedot

Tilannekatsaus lukiokoulutuksen uudistumiseen. Helsinki Opetusneuvos Tiina Tähkä

Tilannekatsaus lukiokoulutuksen uudistumiseen. Helsinki Opetusneuvos Tiina Tähkä Tilannekatsaus lukiokoulutuksen uudistumiseen Helsinki 28.4.2014 Opetusneuvos Tiina Tähkä Lukiokoulutuksen tarkoitus Lukiokoulutus antaa opiskelijalle valmiudet aloittaa opiskelu yliopistossa, ammattikorkeakoulussa

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

OHJAUKSELLA OSUVUUTTA AIKUISOPISKELUUN OSUMA- projektin alueseminaari / keskustelutilaisuus

OHJAUKSELLA OSUVUUTTA AIKUISOPISKELUUN OSUMA- projektin alueseminaari / keskustelutilaisuus KUTSU 8.4.2009 OHJAUKSELLA OSUVUUTTA AIKUISOPISKELUUN OSUMA- projektin alueseminaari / keskustelutilaisuus Tervetuloa Pohjois-Pohjanmaan TE-keskuksen toteuttaman OSUMA Ohjauksella osuvuutta aikuisopiskeluun

Lisätiedot

Kansalaisten Eurooppa - ohjelma meille kaikille

Kansalaisten Eurooppa - ohjelma meille kaikille Kansalaisten Eurooppa - ohjelma meille kaikille Minkälaisen Euroopan sinä haluat? Euroopan unionin jäsenmaissa elää yli 500 miljoonaa ihmistä. Jokainen jäsenmaan kansalainen on myös EU-kansalainen. Identiteettimme

Lisätiedot

Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa. Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari

Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa. Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO, 2014 Maailmalle - nyt! Opiskelu ulkomailla 2 Ensin

Lisätiedot

YSTÄVYYSKUNTATOIMINTA HAKUOPAS 2004 KONFERENSSIT JA SEMINAARIT

YSTÄVYYSKUNTATOIMINTA HAKUOPAS 2004 KONFERENSSIT JA SEMINAARIT YSTÄVYYSKUNTATOIMINTA HAKUOPAS 2004 KONFERENSSIT JA SEMINAARIT 1. Mikä on aihekohtainen konferenssi ja mikä on koulutusseminaari? 2. Kuka voi järjestää konferensseja ja seminaareja? 3. Kuka voi jättää

Lisätiedot

puheenjohtaja /sihteeri Syyskokous Päätösten vahvistaminen hallitus marraskuu 300 yhdistyksen jäsenet Anneli Nikulainen, Oxana Tarasyuk ja Sanna Husu

puheenjohtaja /sihteeri Syyskokous Päätösten vahvistaminen hallitus marraskuu 300 yhdistyksen jäsenet Anneli Nikulainen, Oxana Tarasyuk ja Sanna Husu Järjestötoiminta Hallituksen kokoukset kuukausittain Edunvalvonnan varmistaminen ja yhdistyksen toiminnan suunnittelu, tiedon jakaminen. puheenjohtaja /sihteeri kerran kuukaudessa Kevätkokous Päätösten

Lisätiedot

Ajankohtaista Opetushallituksesta

Ajankohtaista Opetushallituksesta Ajankohtaista Opetushallituksesta 9.9.2015 Mikkeli Romaniasiain neuvottelukuntien neuvottelupäivät Satu Blomerus Susanna Rajala Opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteuudistus Varhaiskasvatus (OPH 1.8.2015

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus. EU-rahoitus. 25. marraskuuta 2009 1

Ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus. EU-rahoitus. 25. marraskuuta 2009 1 Ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus EU-rahoitus 25. marraskuuta 2009 1 Rahoituksen pääryhmät EU-rahoitus Kansallisten viranomaisten hallinnoima Suoraan Euroopan komissiolta haettava 2 Kansallisten viranomaisten

Lisätiedot

Valtti - Valmis tutkinto työelämävalttina

Valtti - Valmis tutkinto työelämävalttina Valtti - Valmis tutkinto työelämävalttina Toteutusaika 1.10.2008 31.12.2011 Valtakunnallinen kehittämisohjelma TL 2: Työllistymisen ja työmarkkinoilla pysymisen edistäminen sekä syrjäytymisen ehkäiseminen

Lisätiedot