MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET 2019

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET 2019"

Transkriptio

1 MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET 2019 Henkilökunnan ja toimintaan osallistuvien luottamushenkilöiden (toimielinten jäsenet, kansainvälisten elinten edustajat, edustusurheilijat, yms.) matkakustannusten korvausten osalta liitto noudattaa seuraavaa valtion matkustussääntöön soveltuvin osin perustuvaa Ilmailuliiton matkustussääntöä, poikkeuksena luottamushenkilöiden kilometrikorvaukset ja ulkomaan päivärahat. Vuoden 2019 matkakustannusten korvaukset valtion matkustussäännön (ja verohallituksen ohjeiden) mukaan: HENKILÖKUNTA v v (vertailu) kokopäiväraha Osapäiväraha Kilometrikorvaus 0,43 0,42 (henkilökunta) Lisämatkustaja 0,03 0,03 Ateriakorvaus 10,50 10,50 Yömatkaraha Perävaunu 0,07 0,07 (Yömatkarahan suorittaminen edellyttää, että päivärahaan oikeuttavasta matkavuorokaudesta vähintään 4 tuntia on klo välisenä aikana ja että työnantaja ei järjestä palkansaajalle ilmaista majoitusta eikä suorita majoittumiskorvausta tai korvausta makuupaikasta.) Työmatkasta sovitaan aina etukäteen esimiehen kanssa. Tarkemmat noudatettavat ohjeet: Verohallinnon päätös verovapaista matkakustannusten korvauksista vuonna 2019 ( Ulkomaan päivärahat verohallituksen ohjeen mukaan.

2 LUOTTAMUSHENKILÖT Matkasta tehdään aina matkalasku joko a) ensisijaisesti sähköisellä liittymällä (liiton kirjanpito-ohjelma; vain liiton luottamushenkilöt) tai b) käyttäen liiton matkalaskulomaketta, jonka voi lähettää a. sähköpostin liitteenä tai b. postitse. Matkalaskuun liitetään aina tositteet matkasta aiheutuneista kuluista, sähköisessä liittymässä suoraan järjestelmään. Sähköpostin viestikenttään merkintä matkalasku ) liitteenä lähetettäessä matkalaskuun liitetään tositteet sähköisessä muodossa. Postitse toimitettava matkalasku lähetetään liittoon allekirjoitettuna, alkuperäisine kuitteineen, osoitteella:, Helsinki-Malmin lentoasema, Helsinki. Kuoreen merkintä matkalasku. Liiton toimisto julkaisee matkalaskujen tekemisestä yksityiskohtaiset ohjeet. 1. Matkustaminen SIL:n nimettynä edustajana, osallistuminen SIL:n hallituksen, lajivaliokunnan, lajitoimikuntien, työryhmien tmv. kokouksiin - Liitto maksaa aiheelliset matka- ja majoituskustannukset (juna, laiva, lento, taksi, hotelli). Matkakustannukset maksetaan pääsääntöisesti juna- tai linja-autolippujen perusteella. Lento, taksi tai oman auton käyttö korvataan, mikäli ne ovat kokonaistaloudellisesti järkevin matkustusmuoto. - Matkakustannusten korvausluokkana: eko, economi tmv. luokka tai muutoin edullisin matkustustapa. - Kotimaan edustuksessa oman auton käytöstä korvataan 28 snt/km, mikäli oman auton käyttö on järkevin matkustusmuoto. - Kohtuullinen hotellimajoitus korvataan, mikäli se on aiheellinen. Vuonna 2019 enimmäiskorvaus hotellista on 130 /yö kotimaassa. Ulkomaan matkoilla tästä voidaan perustellusta syystä poiketa. - Päivärahoja ei makseta.

3 - Lajitoimikuntien ja niiden asettamien komiteoiden, työryhmien tmv. toimielinten kulut maksetaan aina kyseisen lajitoimikunnan rahoista. Lajitoimikunta voi päättää kilometrikorvauksen määräksi tätä matkustussääntöä alemman summan. Tästä lajitoimikunnan on tehtävä erillinen kyseistä toimintavuotta koskeva päätös. - Matkalaskuun tulee aina merkitä täsmällisesti mistä matkasta on kyse. Ylimalkainen merkintä kokousmatka aiheuttaa ylimääräistä työtä ja matkalaskun maksamisen turhaa siirtymistä. - Mikäli teet matkalaskun lomakkeella, yhdellä matkalaskulomakkeella laskutetaan vain yksi matka. Suosi suoraan kirjanpitojärjestelmään tehtävää matkalaskua. 2. Ulkomaan edustukset, FAI-komiteat yms. kv-delegaatit Liitto maksaa aiheelliset matka- ja majoituskustannukset kuten kohdassa 1, mutta seuraavin poikkeuksin: - Ulkomaan matkoilta voidaan maksaa päivärahana 42 /19 matkustussäännön mukaisesti (Huom. Ei maakohtaisia eroja.) Kokouksessa tarjottavien aterioiden vaikutus päivärahan suuruuteen matkustussäännön mukaisesti. - Ulkomaan valuutassa käteisellä maksetuista kuluista on esitettävä myös valuutanvaihtokuitti, josta käy ilmi vaihtokurssi. Valuutanvaihdon kulut voi samassa esittää matkakuluna. - Luottokorttimaksuista matkalaskuun liitetään kopio luottokorttiyhtiön laskusta tai muusta tositteesta, josta käy ilmi todellinen maksettu summa. - Matkalaskuun tulee aina merkitä täsmällisesti mistä matkasta on kyse. Ylimalkainen merkintä kokousmatka aiheuttaa ylimääräistä työtä ja matkalaskun maksamisen turhaa siirtymistä. - Matkalaskuun liitetään aina kokouksen tai muun matkan ohjelma/agenda sekä kokoukseen osallistuneen delegaatin kirjoittama matkaraportti. Ohjeita matkaraportin tekoon löytyy liiton verkkosivuilta. - Ulkomaan matkoista saa kulukorvauksen ja/tai päivärahan vain mikäli ko. lajin toimikunta niin päättää eli matkasta on oltavat päätös toimielimen pöytäkirjassa. - Kulut maksetaan lähettävän lajitoimikunnan määrärahoista.

4 3. Erityisesti kilpailu- ja muut vastaavat matkat Liitto voi korvata lajitoimikunnan nimenomaisella kokouksessaan tekemällä päätöksellä (merkintä pöytäkirjassa) liiton kanssa urheilijasopimuksen tehneen urheilijan koti- tai ulkomaan harjoittelu- tai kilpailumatkan sekä tällaiseen matkaan liittyviä osallistumis-, majoitus- ja ruokailukuluja. Kulut maksetaan kyseisen lajitoimikunnan budjetista. Päätöstä kulujen korvaamisesta tehdessään lajitoimikunnan tulee ottaa huomioon jäsenten yhdenvertaisuus, syrjimättömyys sekä lajitoimikunnan aikaisemmin muotoutunut perusteltu käytäntö samanlaisia tilanteita ratkaistaessa. Kulut maksetaan vain alkuperäisiä matkalaskuun liitettyjä kuitteja vastaan tätä matkustussääntöä noudattaen. Lajitoimikunnan tulee tehdä päätös matkakulujen korvaamisesta ja korvaamiselle mahdollisesti asetettavasta ylärajasta ennen kyseistä matkaa. Muuta huomioitavaa/huomioitavat erityisehdot: 1. Matkalasku on toimitettava liiton toimistoon viimeistään 30 vuorokauden kuluessa matkan päättymisestä. Vuoden vaihteessa matkalaskut tulee toimittaa viimeistään 15. tammikuuta mennessä. HUOM! Liitto pidättää oikeuden olla korvaamatta myöhässä tulleita matkalaskuja. 2. Vain yksi matka per matkalasku. 3. Poikkeukset ja epäselvät tilanteet tämän matkustussäännön soveltamisesta on aina sovittava etukäteen liiton toiminnanjohtajan kanssa. 4. Kilometrikorvauksen ja päivärahojen maksussa huomioidaan TVL 71 :n säännös, jonka mukaan yleishyödyllinen yhteisö voi maksaa ilman palkkaa tai palkkiota yhteisön toiminnassa mukana oleville matkakustannusten korvauksia verottomasti seuraavasti: Kilometrikorvauksia oman auton käytöstä enintään euroa vuodessa ja päivärahoja enintään 20 päivältä. 5. Päiväraha lasketaan matkavuorokausittain. Matkavuorokausi on 24 tuntia työmatkan alkamisesta tai edellisen matkavuorokauden päättymisestä.

5 6. Suomessa otetaan käyttöön uusi tulorekisteri. Tästä johtuen liitto saattaa siirtyä käytäntöön, jossa mm. matkakustannusten korvauksia maksetaan joko kerran tai kaksi kertaa kuukaudessa. Matkalaskun on tultava liittoon niin hyvissä ajoin, että se voidaan tarkastaa ja hyväksyä maksettavaksi ennen kuukausittaista maksupäivää. Muussa tapauksessa matkakorvauksen maksaminen siirtyy automaattisesti seuraavaan maksueräpäivään. Ennakkomaksuja ei enää jälkeen ole mahdollista saada. 7. Vuoden 2019 aikana julkaistaan liiton uusi Taloussääntö, jota noudatetaan tämän ohjeen lisäksi Taloussäännön voimaantulopäivästä lähtien. Kokous- ja seminaaritarjoilut Korvataan Ilmailuliitossa vakiintuneen tavan mukaan kohtuudella koko kokous- /seminaariväelle (toimikunnat, komiteat jne. lajin omista rahoista). Yksittäisten henkilöiden ruokailuja tai kauppaostoksia esim. kokous- tai kilpailumatkoilla ei korvata. Matkustussäännön jakelu: - liiton henkilökunta - hallitus - lajitoimikunnat, komiteat, työryhmät - kv-delegaatit - edustusurheilijat