Huawei B593s DDNS ja portinohjaus. Johdatus dynaamiseen nimipalveluun

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Huawei B593s DDNS ja portinohjaus. Johdatus dynaamiseen nimipalveluun"

Transkriptio

1 Huawei B593s DDNS ja portinohjaus Ohjeen versio Virheet ja parannusehdotukset voi ilmoittaa asiakaspalveluumme osoitteessa 3G-antennit.fi Huom! Ohje on tarkoitettu Huawei B593s-22 reitittimelle, mutta ta sitä voi soveltaa myös muiden valmistajien reititinmalleihin, periaate on useimmiten sama. Ohjeessa oletetaan, että laite on asetettu käyttökuntoon ja reitittimen hallintasivut ovat jo tulleet tutuksi (ks. erillinen suomenkielinen pikaohje). Ohjeen kopiointi kaupalliseen tarkoitukseen on kielletty, jakaminen sallittua. Johdatus dynaamiseen nimipalveluun Miksi tarvitsen dynaamista nimipalvelua (DDNS)? Dynaaminen DNS mahdollistaa yhdistämisen kotiverkkoosi sen ulkopuolelta, esimerkiksi erkiksi työpaikaltasi, matkoilta, tai kotoasi käsin kesämökille. Tarvitset DDNS-palvelua, koska mobiiliyhteyksissä julkinen IP-osoite on yleensä vaihtuva, eli aina kun mobiiliyhteys katkaistaan tai jostain syystä katkeaa itsestään, osoite vaihtuu seuraavalla kerralla uuteen. DDNS-ominaisuus toimii siten, että reititin ilmoittaa uuden julkisen IP-osoitteen DDNS-palveluun ja palvelu päivittää tämän uuden osoitteen reaaliaikaisesti käytössäsi olevaan suoraosoitteeseen. DDNS-palvelun avulla voit siis aina ottaa yhteyttä samalla palvelun ikiosoitteella, eikä sinun tarvitse käydä fyysisesti reitittimen luona kotiverkossa tarkistamassa uutta julkista IP-osoitetta, mikä käytännössä vesittäisi koko etäkäytön idean. Dynaaminen DNS ei poista julkisen IP-osoitteen tarvetta, eli reitittimen operaattorilta saama IP-osoite täytyy olla sama kuin julkisesti internetissä näkyvä osoite. Useat operaattorit käyttävät kuitenkin välissä omaa osoitteenmuunnosta, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että julkisesti internetissä sä näkyvä osoite ohjaa operaattorin omaan laitekantaan, ja reitittimesi IP-osoite onkin tästä täysin poikkeava. Tällaisessa tilanteessa reitittimen IP-pohjaista etäohjausta ei voida tehdä ja esimerkiksi IP-valvontakameroiden käyttö muuttuu mahdottomaksi, mikäli kameravalmistaja mistaja ei tarjoa jonkinlaista omaa pilvipalvelua kameran hallintaan ja valvontaan.

2 Miten tästä jatketaan? Edelliseen pohjaten, varmista aivan aluksi, että mobiiliyhteyteesi on tavalla tai toisella mahdollista saada julkinen IP-osoite. Lyhykäisyydessään julkinen IP-osoite sisältyy näihin alla lueteltuihin liittymätyyppeihin (tiedot tarkistettu suosituimmilta kuluttajaoperaattoreilta 1/2014). Tarkista kuitenkin ajantasaisin tieto omalta operaattoriltasi. DNA: Kaikki aidot Liikkuva laajakaista 3G ja 4G-mobiililiittymät ovat automaattisesti julkisia ilman että asiakkaan tarvitsee tehdä mitään toimenpiteitä. Sen sijaan Liikkuva laajakaista -lisäominaisuudella varustetut normaalit puheliittymät ovat NAT-osoitteenmuunnoksen takana eikä tätä voi muuttaa. Saunalahti: Ainoastaan 3G-liittymä (poislukien Prepaid-liittymät) on mahdollista saada julkiseksi. 4G-liittymä on aina operaattorin osoitteenmuunnoksen takana eikä tätä ohjetta voida soveltaa. 3G-liittymissä julkinen osoite ei ole automaattisesti käytössä, vaan se täytyy kytkeä erikseen käyttöön Oma Saunalahti-palvelun kautta mutta on täysin ilmainen. Huom! APN-osoite täytyy vaihtaa muotoon internet4. Lisätietoa: Sonera: Kaikkiin 3G ja 4G-liittymiin on mahdollista saada julkinen osoite hankkimalla liittymään lisämaksullinen Sonera Open Gate-palvelu (hinta alk. 2e/kk). Sonera Open Gate peruspalvelu riittää, kun sovelletaan tätä ohjetta. Sonera Open Gate Plus palvelun avulla julkinen osoite on pysyvä ja DDNS-palvelun käyttö ei ole siten tarpeellista, voit hypätä ohjeessa suoraan porttiohjaukseen. Huom! APN-osoite täytyy vaihtaa muotoon opengate. Lisätietoa:

3 Olen valmis, miten otan DDNS-ominaisuuden käyttöön? Luo aivan aluksi tili DynDNS.org palvelussa. DynDNS Remote Access palvelun hinta on 25 dollaria (n. 18 euroa) vuodessa (tarkistettu palvelusta 1/2014) ja tarvitset luottokorttia rekisteröintivaiheessa (myös vaikka tutustuisit vain 14 päivän ilmaiseen Trial -versioon). Huomaa, että luottokorttia veloitetaan kokeiluajan päätteeksi automaattisesti mikäli et ole erikseen perunut tilausta. Vinkki: Mikäli sinulla on entuudestaan käytössäsi esimerkiksi D-Linkin reititin, voit olla oikeutettu ilmaiseen DynDNS-tiliin. Tutki tämä vanhan reititinvalmistajasi sivuilta. DynDNS.org palvelun käyttöönotto on neuvottu seuraavilla sivuilla.

4 Tilin luominen DynDNS-palveluun 1. Mene osoitteeseen: 2. Keksi nyt itsellesi sopiva suoraosoite ja kirjoita se Hostname kenttään. Voit valita myös osoitteen loppuosan pudotusvalikosta. Kirjoita nämä tiedot ylös. Jos suoraosoite on jo ennestään käytössä, saat tästä ilmoituksen seuraavassa vaiheessa ja palaat takaisin osoitteen valintaan. Keksi tällöin jokin omaperäisempi osoite tai valitse eri loppuosa pudotusvalikosta ja kokeile uudelleen. Kirjoita IP-address kenttään oma julkinen IP-osoitteesi, joka ystävällisesti ilmoitetaan sinulle myös heti kentän alla näkyvässä sinisessä linkissä (paina linkkiä). Tällä osoitteella ei ole käytännössä tässä vaiheessa mitään merkitystä, sillä se päivittyy automaattisesti palveluun kun ominaisuus on otettu käyttöön reitittimessä. Jätä muut asetukset kuten ne ovat edellisessä kuvassa ja paina Add to Cart

5 3. Keksi seuraavaksi itsellesi yksilöllinen käyttäjänimi, ja kirjoita se Username kenttään. Keksi salasana ja syötä se kahdesti kenttiin ( Password ). Anna myös sähköpostiosoitteesi kahdesti ( ). Anna lisäksi ruudussasi näkyvä tarkistenumero kuvan alle ja valitse haluatko saada palvelusta uutiskirjeen sähköpostiisi. Lopuksi lue ja hyväksy käyttöehdot ja paina Create Account 4. Mikäli käyttäjänimesi ei ollut jo käytössä (joudut silloin keksimään uuden nimen ja täyttämään tiedot uudestaan), siirryt seuraavaksi maksuvaiheeseen. Tässä vaiheessa korttiasi ei vielä veloiteta, mutta jos et peru kokeiluasi 14 vuorokauden kuluttua, kortiltasi veloitetaan automaattisesti aattisesti ensimmäisen vuoden maksu.

6 5. Kun syötit maksutiedot onnistuneesti, saat sähköpostiisi varmistuskoodin. Avaa sähköpostisi toiseen ikkunaan ja kopioi tai kirjoita koodi kuvassa näkyvään ruutuun. Paina sitten Confirm. Tilisi on nyt käyttövalmis. Huom! Jos päätät pitää palvelun tai unohdat perua sen DynDNS.org sivulla 14 vuorokauden kuluessa, luottokortiltasi peritään maksu ensimmäisestä vuodesta (25 dollaria eli noin 18 euroa). Tämä maksu on kyseisen palvelun veloittama, eikä liity meidän toimintaamme mitenkään. Me tarjoamme vain tämän ohjeen, emmekä ole vastuussa kyseisen palvelun toiminnasta. Tilauksen voi perua kokeiluaikana painamalla Cancel -linkkiä linkkiä palvelun hallintasivulla Dynamic DNS Pro ominaisuuden perässä ennen kuin 14 vuorokauden kokeiluaika päättyy. Kun perut tilauksen, myös palvelu lakkaa saman tien toimimasta. Mikäli maksun kanssa on jotain epäselvyyksiä (yleensä ei ole, kunhan pidät edellä olevan faktan mielessä), joudut ratkaisemaan asian suoraan DynDNS-palvelun laskutuksen kanssa esim. sähköpostitse osoitteessa: (asiakaspalvelu on englanninkielinen).

7 6. Nyt kun DynDNS-palvelu on onnistuneesti tilattu, kirjaudu seuraavaksi Huawei B593s-reitittimesi hallintaan ja mene kohtaan Palvelut ja DDNS. Valitse DDNS kohdasta Ota käyttöön. Anna toimialueen nimeksi aiemmassa vaiheessa pudotusvalikosta valitsemasi suoraosoitteen loppuosa ja anna isäntäkoneen nimeksi samassa vaiheessa itse keksimäsi alkuosa ( Hostname ). Mikäli et ole varma kuinka kentät täytetään, katso mallia yllä olevasta kuvasta ja vertaa tietoja aiemmissa vaiheissa esitettyihin kuviin. Täytä samalla tavalla myös aiemmassa vaiheessa keksimäsi käyttäjänimi ja salasana (aiemmissa kuvissa kohdat Username ja Password ). Paina lopuksi Lähetä jolloin arvot tulevat Tila -riville kuten yllä kuvassa. 7. Dynaamisen DNS-palvelun käyttöönotto on nyt valmis.

8 Johdatus portinohjaukseen Mihin tarvitsen portinohjausta? Portinohjaus määrittää, miten julkiseen tiettyyn porttiin tuleva liikenne ohjataan reitittimeltä eteenpäin. Usein mobiilioperaattoreilla saattaa olla avoinna portteja vain rajoitetusti, joten liikennettä voidaan joutua kanavoimaan eri tavalla julkisen verkon puolella ja kotiverkon puolella eivätkä portit vastaa ollenkaan toisiaan. Esimerkki: Käytössäsi on kaksi IP-valvontakameraa, joka on määritetty kotiverkossa vaikkapa osoitteisiin ja , lisäksi kumpikin kamera käyttää TCPporttia 80. Pulma: Operaattorisi ei salli liikennettä suoraan porttiin 80 mutta sen sijaan portti 500 ja 2222 olisi käytettävissä. Ratkaisu: Portinohjauksen avulla voit ohjata ulkoa tulevan liikenteen niin, että pääset hallinnoimaan kumpaakin kameraa. Kamera1: Ulkoapäin otetaan yhteyttä osoitteeseen: Reitittimen portinohjaus ohjaa liikenteen kotiverkon osoitteeseen Kamera 2: Ulkoapäin otetaan yhteyttä osoitteeseen: Reitittimen portinohjaus ohjaa liikenteen kotiverkon osoitteeseen

9 Portinohjauksen toteuttaminen reitittimen hallintasivulla 1. Mene reitittimen hallinnassa kohtaan Suojaus ja Portinsiirto. 2. Paina Lisää merkintä ja täytä ruutuun kotiverkon laitteen, kuten IP- valvontakameran käyttämä protokolla, IP-osoite ( Paikallinen isäntä ) sekä portti ( Paikallinen portti ). Anna lisäksi sellainen haluamasi julkinen portti, joka on operaattorillasi ns. auki (ks. listaus tämän ohjeen lopussa). Paina lopuksi Lähetä.

10 3. Jos kameroita tai muita etänä hallittavia laitteita on useampia, paina uudelleen Lisää merkintä ja täytä seuraavien laitteiden tiedot yksi kerrallaan samalla tavalla kunnes lista on valmis. Portinohjaus on nyt käytössä ja etäyhteyden pitäisi toimia. Huom! Et voi testata etäyhteyden toimintaa samasta kotiverkosta, vaan sinun täytyy mennä nettiin esim. erillisellä mokkulalla tai vaikka työpaikkasi verkosta nähdäksesi toimiiko yhteys haluamallasi tavalla. Vinkki: Syötä laitekohtainen osoite nettiselaimesi si osoiteriville tapaan: DynDNS:n suoraosoite kaksoispiste julkinen portti (esim. )

11 Operaattoreiden avoimet julkiset portit Tähän listaukseen on kerätty tiedossa olevia avoimia tai suljettuja julkisia portteja tai mainittu mikäli erityisiä rajoituksia käytettävien porttien suhteen ei ole. DNA (kaikki aidot Liikkuva laajakaista-liittymät): Avoimet TCP-portit: 500, 2222 Avoimet UDP-portit: 53, 123, 259, 500 sekä kaikki portit väliltä Muut portit ovat suljettuja. Saunalahti (ei 4G eikä Prepaid): Suljetut TCP/UDP-portit: 135, 137, 138, 139, 445 ja 25 Muut portit ovat avoimia. Sonera (toimii ainoastaan Open Gate palvelun kanssa): Ei tiedossa olevia porttirajoituksia.

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

WIPPIES, YLEISET TOIMITUSEHDOT

WIPPIES, YLEISET TOIMITUSEHDOT WIPPIES, YLEISET TOIMITUSEHDOT Näitä toimitusehtoja sovelletaan, kun Wippies, joka on osa Saunalahti Group Oyj:tä, tai sen kanssa samaan konserniin kuuluva yhtiö (jäljempänä Wippies, me ja niiden johdannaiset)

Lisätiedot

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö...

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö... M-Files 10 Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 3.1 Järjestelmävaatimukset...10 3.2 Automatisoitu asennus ja jakelu...11 3.3 Asennuksen läpivienti...11

Lisätiedot

AINA. Käyttäjän opas. Laajakaistaliittymä UUDENAJAN TEKNOLOGIAA & VANHANAJAN PALVELUA

AINA. Käyttäjän opas. Laajakaistaliittymä UUDENAJAN TEKNOLOGIAA & VANHANAJAN PALVELUA AINA Laajakaistaliittymä Käyttäjän opas UUDENAJAN TEKNOLOGIAA & VANHANAJAN PALVELUA SISÄLLYSLUETTELO 1. TERVETULOA... 3 1.1. Mitä tarvitaan?...3 1.2. Perustietoja yhteydestä...3 2. AVAUSPAKETIN SISÄLTÖ...

Lisätiedot

Langattomat ominaisuudet (vain tietyt mallit) Käyttöopas

Langattomat ominaisuudet (vain tietyt mallit) Käyttöopas Langattomat ominaisuudet (vain tietyt mallit) Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Bluetooth

Lisätiedot

Mikä Linux on?... 2 Lubuntu yleiskatsaus... 5 Tiedostojen hallinta... 9 Asetukset ja ylläpito... 13 Komentorivi... 23 Hyödyllisiä linkkejä...

Mikä Linux on?... 2 Lubuntu yleiskatsaus... 5 Tiedostojen hallinta... 9 Asetukset ja ylläpito... 13 Komentorivi... 23 Hyödyllisiä linkkejä... 1. Mikä Linux on?... 2 1.1. Vahvuudet ja heikkoudet... 2 1.2. Tietoturva... 3 1.3. Linux-ohjelmat vs. Windows-ohjelmat... 3 1.4. Erilaiset jakeluversiot (distribuutiot eli distrot)... 4 2. Lubuntu yleiskatsaus...

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 IVUT SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI TALKOISSA 5 NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 YLLÄPITOTILANÄKYMÄN TYÖKALUT 8 Valikkorivi 8 Palkki sivujen järjestyksen vaihtamiseen 8 SIVUJEN LUOMINEN

Lisätiedot

Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu

Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu Ounet on talotekniikan keskitetyn etähallinnan internet-palvelu. Se on tarkoitettu Ouman-automaatiolaitteiden etäkäyttöön niin tietokoneen kuin mobiililaitteenkin

Lisätiedot

Käyttöohje. Nets iwl250be Nets iwl250g. Nets ict250 Nets ict250g. EMV FI versio 5.3.0

Käyttöohje. Nets iwl250be Nets iwl250g. Nets ict250 Nets ict250g. EMV FI versio 5.3.0 Käyttöohje Nets ict250 Nets ict250g Nets iwl250be Nets iwl250g EMV FI versio 5.3.0 www.nets.fi Sisällysluettelo 1. Tervetuloa Nets-maksupäätteen käyttäjäksi...4 2. Perusasetukset...5 3. Maksupäätteen päivittäminen...6

Lisätiedot

Sisällysluettelo... 2-3. 1. Käyttötarkoitus, edellytykset ja suositukset... 4. 2. Yleiset tiedot... 6-7. 3. Alkuun pääseminen...

Sisällysluettelo... 2-3. 1. Käyttötarkoitus, edellytykset ja suositukset... 4. 2. Yleiset tiedot... 6-7. 3. Alkuun pääseminen... 1 Otsikko Sivu Sisällysluettelo... 2-3 1. Käyttötarkoitus, edellytykset ja suositukset... 4 1.1 Käyttöesimerkkejä... 4 1.2 Edellytykset ja suositukset... 4 2. Yleiset tiedot... 6-7 2.1 Ulkomuoto ja kuvaus...

Lisätiedot

Nokia Lumia 610 -käyttöohje

Nokia Lumia 610 -käyttöohje Nokia Lumia 610 -käyttöohje 1.0. painos 2 Sisältö Sisältö Turvallisuus 4 Käytön aloitus 6 Näppäimet ja osat 6 Peruutus-, aloitus- ja hakunäppäin 7 Aseta SIM-kortti paikalleen 8 Lataa puhelin 10 Antennien

Lisätiedot

TD käyttöohje Kisakone versio 2.0

TD käyttöohje Kisakone versio 2.0 TD käyttöohje Kisakone versio 2.0 SFL Suomen frisbeeliitto Kisakone 1.0 TD Käyttöohje 2009-2010 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 4 1.1 KÄYTTÖTARKOITUS... 4 1.2 KÄYTTÄJÄT... 4 1.3 YHTEENSOPIVUUS... 5 1.4

Lisätiedot

Kotitonttu-palvelu. Kotitonttu-palvelu Käyttöohje 0.8, 8.1.2014

Kotitonttu-palvelu. Kotitonttu-palvelu Käyttöohje 0.8, 8.1.2014 Kotitonttu-palvelu Mikä on Kotitonttu?... 3 Kokoonpano... 4 Lisälaitteet... 4 Palvelut... 5 Järjestelmävaatimukset... 5 Turvallisuus- ja ympäristövarotoimenpiteet... 5 Ohjausyksikön ja laitteiden varastointi

Lisätiedot

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa!

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! - Elikkä tässä ohjeessa näet kuinka voit tehdä peda.net palveluun koti/etätehtäviä tai vaikka kokeitten tekoa, tapoja on rajattomasti.

Lisätiedot

DNA Vastaaja käyttöohje

DNA Vastaaja käyttöohje 1 (9) DNA Vastaaja käyttöohje DNA Oy Puhelin Y-tunnus 044 0440 0592509-6 www.dna.fi Ansatie 6a B PL 41 Kotipaikka 01741 Vantaa Vantaa Sisältö 1 DNA Vastaaja... 3 1.1 Hyödyllistä tietoa... 3 2 DNA Vastaajan

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

Sähköinen Express Import -palvelu

Sähköinen Express Import -palvelu Sähköinen Express Import -palvelu opas vastaanottajalle TNT:n Express Import -palvelu Käyttäjäystävällinen Express Import -palvelu mytnt:n osana tekee tuontilähetyksen tilauksen entistä helpommaksi. Express

Lisätiedot

Mathcad 15 asennus. 29.10.12 (rev.4)

Mathcad 15 asennus. 29.10.12 (rev.4) 29.10.12 (rev.4) Mathcad 15 asennus Tässä ohjeessa neuvotaan lähinnä version 15.010 asennus, mutta myös muiden versioiden valintoja selostetaan. Kaikkia Mathcad-versiot asennetaan samalta medialta, ainoastaan

Lisätiedot

Nokia 5330 Mobile TV Edition -käyttöohje

Nokia 5330 Mobile TV Edition -käyttöohje Nokia 5330 Mobile TV Edition -käyttöohje 2. painos 2 Sisältö Sisältö Turvallisuus 4 Alkuvalmistelut 5 Näppäimet ja osat 5 SIM-kortin ja akun asettaminen paikalleen 6 Muistikortin asettaminen paikalleen

Lisätiedot

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seinäjoki 2015 SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS SukuJutut 1.3.2015 Copyright 1993-2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seppo

Lisätiedot

Tervetuloa Internetpankkiin. Olemme aina auki.

Tervetuloa Internetpankkiin. Olemme aina auki. Internetpankkiohje Tervetuloa Internetpankkiin. Olemme aina auki. Tervetuloa Internetpankkiin! Voit hoitaa pankkiasiasi silloin kun sinulle parhaiten sopii. Me olemme aina auki. Tarvitset ainoastaan Internetiin

Lisätiedot

Cisco IP -puhelin 7960G ja 7940G Cisco CallManager -sovellusta varten

Cisco IP -puhelin 7960G ja 7940G Cisco CallManager -sovellusta varten Puhelimen opas Cisco IP -puhelin 7960G ja 7940G Cisco CallManager -sovellusta varten Sisältää käyttöoikeussopimuksen ja takuun Pääkonttorin osoite Cisco Systems, Inc. 170 West Tasman Drive San Jose, CA

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE

KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE KOTIVAHTI 2.0 UUTUUS 2011 KOTIMAINEN OHJAUS- JA VALVONTAJÄRJESTELMÄ MADE IN FINLAND Kotivahti käyttö- ja asennusohje 2 Sisällysluettelo 1. Peruspakkauksen sisältö 3 2. Pikaohje 3

Lisätiedot

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 TomTom ONE/XL/XXL 1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 5 6 5 6 + 7 2 SEC 8 1 2 3 3 1 2 3 180 4 5 4 2. Pakkauksen sisältö Pakkauksen sisältö a TomTom ONE/XL/ XXL b EasyPort TM -pidike c Autolaturi d RDS-TMC-liikennevastaanotin*

Lisätiedot

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Käsikirja Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Copyright 2010 Parametric Technology Corporation. Parametric Technology Corporation omistaa sekä tämän ohjelman että siihen kuuluvan dokumentaation tekijänoikeudet.

Lisätiedot

Käyttöliittymät mobiililippujen ostamiselle

Käyttöliittymät mobiililippujen ostamiselle AALTO-YLIOPISTO TEKNILLINEN KORKEAKOULU Informaatio- ja luonnontieteiden tiedekunta Tietotekniikan tutkinto-ohjelma Käyttöliittymät mobiililippujen ostamiselle Kandidaatintyö 13.11.2010 Markus Väänänen

Lisätiedot

ipad Käyttöopas ios 8.1 -ohjelmistolle (helmikuu 2015)

ipad Käyttöopas ios 8.1 -ohjelmistolle (helmikuu 2015) ipad Käyttöopas ios 8.1 -ohjelmistolle (helmikuu 2015) Sisältö 8 Luku 1: ipad yhdellä silmäyksellä 8 ipadin yleiskatsaus 9 Lisävarusteet 10 Multi-Touch-näyttö 10 Nukkumispainike 11 Koti-painike 11 Äänenvoimakkuuspainikkeet

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Rekisteröityminen... 2 Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita...

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita... Sisällysluettelo Tietokoneen osat... 4 Näyttö eli monitori... 4 Keskusyksikkö... 4 Levykeasema eli korppuasema... 5 CD-ROM-asema eli romppuasema... 5 Näppäimistö... 6 Hiiri... 8 Hiiren painikkeet... 9

Lisätiedot