Suomi.fi-palveluiden kehitys

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suomi.fi-palveluiden kehitys"

Transkriptio

1 Suomi.fi-palveluiden kehitys Tiekartta Päivitetty

2 Suomi.fi-palveluiden jatkokehitys Suomi.fi-palveluja kehitetään jatkokehityshankkeessa (SuoJa). Kaikissa palveluissa julkaistaan tuotantopäivityksiä 2-9 viikon välein, palvelusta riippuen. Tähän esitykseen on koottu kehitettävät tärkeimmät uudet ominaisuudet ja niiden arvioidut julkaisuajankohdat tuotantokäyttöön. Tiekartta täydentyy erityisesti pidemmällä tulevaisuudessa olevien ominaisuuksien osalta sitä mukaa kun työ ja määrittelyt etenevät. Tiekarttaa päivitetään kehitystyön edetessä kerran kuukaudessa. Ominaisuuksien käyttöönotto voi alkaa jo ennen tuotantojulkaisua asiakastestauksen osalta. Voit ottaa Suomi.fi-palveluja käyttöön: Ottamalla yhteyttä osoitteeseen Lisätietoja Suomi.fi-palveluista:

3 Tiivistelmä tärkeimmistä tehtävistä Palvelu Ominaisuus Käytössä arviolta Valtuudet Valtuudet Tunnistus Suomi.fi alkaen yrityksille ja yhteisöille tarkoitettu erillinen KATSO-tunnistuspalvelu lakkaa toimimasta. Kaikkiin julkisiin palveluihin kirjaudutaan henkilönä ja palvelu tarkistaa valtuudet-palvelulta käyttäjän edustusoikeudet. Valtuudet-palveluun toteutetaan toiminnot joilla organisaatiot voivat tehdä sähköisiä valtakirjoja asiakkaidensa puolesta. Ominaisuus liittyy sekä KATSO-korvaamiseen että mahdollistaa myös lakimuutoksen jälkeen sähköisten valtakirjojen luomisen tiskiasioinnissa asioivien henkilöiden puolesta. EU-kansalaisten tunnistaminen sähköisiin asiointipalveluihin ja muiden kuin EU-maiden kansalaisten tunnistaminen sähköisiin asiointipalveluihin. SOTE-valinnanvapauden tietopalvelun kehittäminen. Kansalaiset voivat vertailla palvelutuottajia ja niiden palveluja verkkopalvelussa ja valita sotekeskuksen ja siirtyä tallentamaan valinta kanta.fi-palveluun. Palvelutietovaranto Sisällön laadun automaattisen valvonta ja loppukäyttäjien automatisoitu sisällöntuotannon tuki. 1. Versio (joulukuu 2018). Valtuuksiin siirtymisen voi aloittaa heti. Osa KATSO-korvaamiseen tarvittavista ominaisuuksista valmistaa vaiheittain vuoden 2019 aikana. Siirtymäajan palvelussa voi käyttää sekä KATSO-tunnistusta että henkilön tunnistusta ja valtuuksia myös rinnakkain. Virkailijaliittymä KATSO-korvaamiseen (huhtikuu 2019). Virkailijaliittymä tiskiasiointiin (joulukuu 2019). EU-kansalaiset (eidas) vähitellen vuoden 2019 aikana maa kerrallaan. Muiden kuin EU-kansalaisten tunnistaminen (syyskuu 2019). 1. Versio (maaliskuu 2019). Lisäominaisuudet tuotantojulkaisuissa 2 viikon välein. Palvelutietovaranto Laatutietojen integrointi saatavilla olevista lähteistä (erityisesti sote-palvelut). Vaiheittain versioiden mukana. Viestit Kokonaispalvelu käytössä (viestien jakelu myös tulostukseen ja paperipostilla). Joulukuu Viestit Viestit palvelu mikroyrityksille (yritykset joissa viranomaispostin vastaanottaa nimenkirjoittaja), tämä kattaa 93,5% suomalaisista yrityksistä. Viestit Viestit pienille yrityksille (nimenkirjoittaja tekee sähköisiä valtakirjoja viestien vastaanottoon muille yrityksen työntekijöille). Joulukuu Mobiiliversio huhtikuu Huhtikuu Mobiiliversio elokuu Viestit Toisen henkilö puolesta viestien vastaanotto. Maaliskuu Viestit Viestien kokonaisarkkitehtuuriuudistus (sisäiset ja ulkoiset rajapinnat ja dokumenttienhallinnan uudistus). Joulukuu Palveluväylä REST-tuki. Kesäkuu Kaikki palvelut Suomi.fi-palveluiden käyttöönottojen tuki (mm. lähes 100 palvelua siirrettävä KATSOsta Valtuuksiin, Viestien suuret käyttöönotot). Jatkuvaa saman tien.

4 Suomi.fi-valtuudet Henkilön tai yrityksen puolesta asioinnin mahdollistaja. Suomi.fi-valtuuksien avulla voidaan luotettavasti tarkistaa henkilön tai yrityksen valtuudet, valtakirjat ja oikeudet asioida sähköisesti toisen henkilön tai edustamansa yrityksen puolesta ajasta ja paikasta riippumatta. Palvelun käyttö on mahdollista niin julkisille kuin yksityisille organisaatioille maksutta.

5 Valtuudet tärkeimmät kehityskohteet Valtuudet (+tunnistus) korvaa KATSO-tunnistuksen 2019 loppuun mennessä. Kehitystyössä paljon työtä 2019, vietävä läpi myös kaikkien KATSO-tunnistusta käyttävien palvelujen siirto Valtuuksiin (käyttöönottoja lähes 100). Perusrekisterit (PRH/yhdistyksen ja säätiöt ja Maistraatit/edunvalvontatiedot koneluettavaan muotoon). Isoja käyttöönottoja (Omavero, Tulorekisteri 2019 alussa). Riippuvuus myös ulkomaalaisten tunnistuspalvelun hankinnasta (erityisesti EUulkopuoliset käyttäjät). Tiskiasioinnin avautuminen kun KAPA-laki päivitetty (sähköisen puolesta asioinnin mahdollistaminen myös henkilöille, jotka eivät itse asioi lainkaan digitaalisesti). Valtuudet on prioriteetin 1 palvelu SuoJa-hankkeen kehitystyössä. Toimintavarmuus ja häiriöhallinta.

6 Suomi.fi-valtuudet: lokakuu-joulukuu 2018 Valtuuksien rajaustarkenne Rajaustarkenne mahdollistaa valtuuden rajaamisen palvelussa esimerkiksi aliorganisaatioon tai tiettyyn asiakkaaseen. Tarkenne on määriteltävä sitä hyödyntävän organisaation toimesta eli se ei ole yleinen toteutus kaikkiin palveluihin. Käyttöönotto Henkilön ja yrityksen puolesta asiointi tuotantokäyttöön Omavero-palvelussa. Julkaistu Julkaistu Q4/2018 Palvelumuotoilussa Virkailijan käyttöliittymät valtakirjojen luomiseen ja hallintaan asiakkaiden puolesta (esimerkiksi julkisen hallinnon organisaation tai ulkomaalaisen yrityksen asiamiehen valtakirjojen luominen). Samalla suunnitellaan myös käyttöliittymät, joilla virkailija voi tehdä valtakirjoja asiointipisteessä läsnä olevien asiakkaiden puolesta.

7 Suomi.fi-valtuudet: tammikuu-maaliskuu 2019 Käyttöönotto Valtuudet tuotantokäyttöön Veron Tulorekisterissä. Julkaistu. Käytettävyysparannukset käyttöliittymissä asiakkaille Valtakirjojen luontia ja hallintaa helpotetaan Suomi.fiverkkopalvelussa parantamalla valtakirjojen luonnin ja hallinnan käytettävyyttä. Tämä helpottaa erityisesti tilitoimistoasiakkaita. Valtuuksien raportit saatavilla palveluhallinta.suomi.fi-sivuston kautta. Valtuuksien itsepalvelu organisaatioille palveluhallinta.suomi.fisivustolla Valtuuksien käyttöönotto, tilastot ja hallinta osana palveluhallintasivustoa. Käytössä arviolta: maaliskuu Käytössä arviolta: maaliskuu Käytössä arviolta: maaliskuu Q1/2019 Palvelumuotoilussa Virkailijan käyttöliittymien käytettävyystestaus ja viimeistely toteutuskuntoon. Valtuuskoodien selaus Suomi.fi-verkkopalveluun tuodaan kansalaisille mahdollisuus katsella ja selata valtuuskoodeja, jotta kansalaiset ymmärtävät mihin palveluihin he voivat tehdä jo sähköisiä valtakirjoja ja mitä ne tarkoittavat. Käytössä arviolta: maaliskuu Yritysten valtuuspyynnöt ja myöntämiset toimitetaan yrityksen Viestit-palveluun. Käytössä arviolta: maaliskuu Kansalaisten mahdollisuus selailla rajaustarkenteita ja niiden selitteitä Suomi.fi-verkkopalvelussa. Käytössä arviolta: maaliskuu Riippuvuus Ominaisuus vaatii sen, että yritysten Viestien toteutus on valmis ja myös otettu käyttöön organisaatioiden (lähettäjät) toimesta.

8 Suomi.fi-valtuudet: huhtikuu-kesäkuu 2019 Tiekartta tarkentuu työn edetessä Useamman valtuuttajan valtakirja Valtuuksien luominen onnistuu tilanteissa joissa tarvitaan useamman huoltajat valtuus alaikäiselle lapselle. Edunvalvontaroolit henkilön puolesta asiointiin Valtuudet kytketään käyttämään Maistraattien edunvalvontarekisteriä jonne edunvalvontaroolit kooditetaan valvonta-aiheiden mukaisesti. Tämä mahdollistaa edunvalvottavien puolesta asioinnin. Käytössä arviolta: huhtikuu Käytössä arviolta: kesäkuu Q2/2019 Virkailijan käyttöliittymä (versio 1) Mahdollisuus luoda valtakirjoja julkisen hallinnon organisaatioiden puolesta ja ulkomaalaisten yritysten asiamiehille. Käytössä arviolta: huhtikuu 2019.

9 Suomi.fi-valtuudet: heinäkuu-syyskuu 2019 Tiekartta tarkentuu työn edetessä Yhdistysrekisteri Valtuudet palvelu liittää PRH:n uuden yhdistysrekisterin perusrekisteriksi. Tämä mahdollistaa henkilöiden asioinnin yhdistysten puolesta asiointipalveluissa. Käytössä arviolta: elokuu 2019 Q3/2019

10 Suomi.fi-valtuudet: lokakuu-marraskuu 2019 Tiekartta tarkentuu työn edetessä Riippuvuus Edellyttää ulkomaalaisten tunnistuspalvelun kilpailutusta ja hankintaa. Sisältää tästä johtuen myös aikatauluriskejä. eidas-käyttäjien ja muiden ulkomaalaisten valtuudet eidas-tunnistetun käyttäjän tai muun ulkomaalaisen käyttäjän mahdollisuus luoda ja hallita valtuuksia. Käytössä arviolta: joulukuu 2019 KATSO-tunnistus yrityksille ja yhteisöille lakkaa toimimasta alkaen kansalainen tunnistautuu julkisen hallinnon asiointipalveluihin aina omilla vahvan tunnistuksen välineillään. Valtuudetpalvelu tuottaa tiedon siitä, mitä yrityksiä ja yhteisöjä tai muita henkilöitä kansalainen voi asiointipalveluissa edustaa. Q4/2019 Valtakirjojen luominen tiskiasioinnissa Valtakirjojen luominen virkailijan toimesta Valtuuksia hyödyntävässä organisaatiossa asiakkaiden puolesta. Tämä mahdollistaa valtakirjojen luomisen myös henkilöille, jotka eivät itse asioi ollenkaan verkossa. Käytössä arviolta: joulukuu 2019 Riippuvuus Ominaisuus vaati ensin muutoksen lakiin hallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista (571/2016). Valtuuksien tapahtumatietojen (lokit) näyttäminen kansalaiselle Suomi.fiverkkopalvelussa. Käytössä arviolta: lokakuu 2019.

11 Suomi.fi-tunnistus Kertakirjautuminen kaikkiin julkisiin palveluihin. Suomi.fi-tunnistus mahdollistaa Suomen ja EU-kansalaisen sähköisen tunnistamisen tietoturvallisesti erilaisia tunnistusvälineitä, kuten pankkitunnistusta ja mobiilivarmennetta hyödyntäen. Palvelun käyttö on mahdollista vain julkisen hallinnon organisaatioille.

12 Tunnistus tärkeimmät kehityskohteet eidas-velvoitteiden täyttäminen (EU-kansalaisten tunnistautumisen mahdollistaminen Suomalaisiin sähköisen asioinnin palveluihin). Toimintavarmuuden ja häiriöhallinnan kehittäminen, varautuminen palvelunestohyökkäyksiin. Digitaalisen yhteiskunnan kannalta kriittinen palvelu. Ulkomaalaisten (EU-ulkopuoliset) käyttäjien tunnistuspalvelun hankinta, kehitys ja integrointi Suomi.fi-tunnistukseen (aikataulukriittistä KATSO-korvaamisen aikataulun takia). Teknisten rajapintojen kehittäminen (Tupas > OpenID-connect, dl. syyskuu 2019). Laajempi selvitys tunnistusratkaisuista käynnissä (ei osa SuoJa-hanketta, mutta kytkeytyy käytännössä kuitenkin ulkomaalaisten tunnistuspalvelun hankintaan, jotta varmistetaan, että ratkaisut ovat yhteentoimivia lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä).

13 Suomi.fi-tunnistus: lokakuu-joulukuu 2018 Uusi varmennehierarkia Tunnistuksessa toteutetaan tuki uudelle varmennehierarkialle. Tämä on välttämätöntä, jotta uusien virkaja henkilökorttien avulla on edelleen mahdollista tunnistautua palveluihin. Julkaistu Q4/2018 Mobiilitunnistuspalvelun tarjoaja vaihtuu (Telia). Julkaistu

14 Suomi.fi-tunnistus: tammikuu-maaliskuu 2019 Käyttöönotto eidas-tunnistaminen alkaa kun ensimmäinen notifioitu toisen EUmaan tunnistusväline on käytössä. Käytössä arviolta: helmikuu Q1/2019 Tunnistuksen suorituskykyä parannetaan sekä sovelluskehityksen, että inframuutosten avulla. Käytössä arviolta: tammikuu Tunnistuksen metatietojen automatisointi Asiakkaan ottaessa tunnistuspalvelun käyttöön palveluhallinta.suomi.fipalvelussa, metatietojen käsittely automatisoidaan. Tämä nopeuttaa käyttöönottoprosessia ja helpottaa myös useita palveluja hallinnoivien prosessia. Käytössä arviolta: helmikuu 2019.

15 Suomi.fi-tunnistus: huhtikuu-kesäkuu 2019 Tiekartta tarkentuu työn edetessä Riippuvuus Muiden EU-maiden tunnistamisen mahdollisuus riippuu siitä, millä aikataululla muut EU-maat notifioivat tunnistusvälineitään eidas-kyvykkäiksi ja milloin ne hyväksytään käyttöön. Aikataulu ei siis riipu ainoastaan VRK:n kehityksen aikataulusta. Usean maan eidastunnistaminen tuotannossa Tuki useamman EU-maan kansalaisten tunnistusvälineille suomalaisiin asiointipalveluihin. Ensimmäisinä oletettavasti Viro, Italia, Saksa. Tämä työ jatkuu koko vuoden ajan uusien maiden osalta. Käytössä arviolta: kesäkuu Q2/2019 Tunnistuksen tapahtumatietojen (lokit) näyttäminen kansalaiselle Suomi.fiverkkopalvelussa. Käytössä arviolta: kesäkuu OpenID-connect rajapinnat Tupas-rajapintojen tilalle Nykyisten TUPAS-rajapintojen korvaamiseksi kehitettävät OpenIDrajapinnat välityspalveluille valmiina. Käytössä arviolta: kesäkuu 2019.

16 Suomi.fi-tunnistus: heinäkuu-syyskuu 2019 Tiekartta tarkentuu työn edetessä Q3/2019 Ulkomaalaisten tunnistaminen Riippuvuus Edellyttää ulkomaalaisten tunnistuspalvelun kilpailutusta ja hankintaa. Sisältää tästä johtuen myös aikatauluriskejä. Väestörekisterikeskus hankkii ja implementoi ratkaisun ulkomaalaisten tunnistamista varten. Ratkaisu integroidaan osaksi Tunnistuspalvelua. Käytössä arviolta: syyskuu 2019.

17 Suomi.fi-tunnistus: lokakuu-joulukuu 2019 Tiekartta tarkentuu työn edetessä OpenID-connect rajapinnat Tupas-rajapintojen tilalle mennessä Tunnistuspalvelu siirtyy käyttämään OpenIDconnect-rajapintoja pankkien tunnistusvälineisiin nykyisen Tupastoteutuksen sijaan (Viestintäviraston määräys 72A/2018, määräaika). OpenID-connect tuki asiointipalveluille. Tuki OpenID-connect rajapinnalle tunnistuspalvelua käyttäville asiointipalveluille. Tämä mahdollistaa myös tunnistuksen paremman hyödyntämisen mobiilisovelluksissa. Käytössä arviolta: marraskuu Q4/2019

18 Suomi.fi-verkkopalvelu Kansalaisen ja yrityksen palvelut yhdestä paikasta. Suomi.fi-verkkopalvelu tarjoaa julkishallinnon asiakkaille pääsyn palveluihin, omiin tietoihin ja sähköisiin viesteihin helposti yhdestä paikasta. Verkkopalvelussa tarjotaan myös tietosisältöjä eri elämäntilanteisiin ja tietoa niihin liittyvistä palveluista. Palvelun käyttö on mahdollista niin julkisille kuin yksityisille organisaatioille maksutta.

19 Suomi.fi-verkkopalvelu tärkeimmät kehityskohteet Sote-valinnanvapauden tietopalvelun 1. version toteuttaminen, sisältää myös palvelukartan ja karttaliittymien uudistuksen sekä tuen hajautetulle sisällöntuotannolle. eidas-tuki (Viestit, Valtuudet, Verkkopalvelu) kokonaisuutena (liittyy niin KATSOkorvaamiseen kuin eidas-velvoitteisiin). Sisällön (yhteiset opastavat sisällöt ja palvelutietovarannon sisältö) laaja hyödyntäminen muissa palveluissa (Vimana + maakunnat, sote). Yhdenmukainen käyttökokemus palveluissa, myös laajemmin jo maistraattien sähköiset asiointipalvelut (Vaaka-hanke), myös viestien ja valtuuksien hyödyntäminen. Käytettävyys + saavutettavuus (laadun parantaminen niin sisältö kuin käyttöliittymät). Toimintavarmuus ja häiriöhallinta.

20 Suomi.fi-verkkopalvelu: lokakuu-joulukuu 2018 Ohjeet ja tuki-kokonaisuus Palvelussa julkaistaan laaja uudistus tuen osalta (uusi Ohjeet ja tuki-osio) joka sisältää kaikkien Suomi.fipalveluiden yhdenmukaiset ohjeet ja tukimateriaalit. Julkaistu Q4/2018 Palvelumuotoilussa Suunnittelussa on kokonaan uudet karttakäyttöliittymät ja oma palvelukartta-toiminnallisuus osaksi Suomi.fi-verkkopalvelua. Tämä mahdollistaa nykyistä huomattavasti helpomman tavat hakea palveluja paikkatietopohjaisesti. Palvelumuotoilussa on myös SOTEn valinnanvapauden tietopalvelun ensimmäisen version viimeistely toteutuskuntoon.

21 Suomi.fi-verkkopalvelu: tammikuu-maaliskuu 2019 Uudet karttakäyttöliittymät Sisällönhallinnan linkkivalidaattori valmistuu ja otetaan käyttöön. Tämä parantaa linkkien hallintaa (rikkinäisten linkkien löytäminen ja korjaaminen) Uusi tapa esittää opassisältöjä verkkopalvelussa. Palvelussa julkaistaan uusi palvelukartta ja paikkatietopohjaiset paremmat tavat löytää ja hakea palveluja ja palvelupisteitä. Viittomakieliset opastavat sisällöt myös yrityksille. Käytössä arviolta: helmikuu Käytössä arviolta: helmikuu Käytössä arviolta: helmikuu Käytössä arviolta: maaliskuu Q1/2019 Palvelumuotoilussa Karttaliittymien viimeistely ja SOTE-valinnanvapauden näkymien ja maakuntanäkymien edelleen suunnittelu. Käyttöliittymäparannukset verkkopalvelussa. Kokonaisuus erillisiä parannuksia Suomi.fi-palvelun käytettävyyteen. Käytössä arviolta: helmikuu Riippuvuus Ominaisuuden aikataulu riippuu SOTE lainsäädännöstä ja pilottien aikatauluista. SOTE valinnanvapauden tietopalvelu (1. versio) Käyttäjä voi etsiä ja vertailla sotekeskuksia ja niiden palveluja sekä siirtyä kanta.fi-palveluun valitsemaan sote-keskuksen. Käytössä arviolta: maaliskuu 2019.

22 Suomi.fi-verkkopalvelu: huhtikuu-kesäkuu 2019 Tiekartta tarkentuu työn edetessä Maakuntien palvelut Suomi.fi-sisällön päivittymisen nopeuttaminen palvelutietovarannosta. Edellyttää molempien palveluiden kehittämistä. Käytössä arviolta: huhtikuu Maakuntien palveluiden haku, esittäminen ja sisältöjen esittäminen verkkopalvelussa. Käytössä arviolta: kesäkuu Riippuvuus Ominaisuuden aikataulu riippuu Maakunta-lainsäädännöstä ja sen aikataulusta. Q2/2019 Saamenkielisten sisältöjen esittäminen verkkopalvelussa ja muiden kielten tuki. Käytössä arviolta: huhtikuu Sisällön automaattinen harvestointi muista verkkopalveluista Proof-of-concept: Toteutus jossa Suomi.fi-verkkotoimitus saa työkalun joka seuraa ja hakee automaattisesti tietoa eri verkkopalveluista. Tällä tehostetaan opastavien sisältöjen tuotantoa. Verkkopalvelun eidas-tuki (Viestit). Käytössä arviolta: kesäkuu Opastavien sisältöjen julkaisemin beta-versioita ja palautteen ja kommenttien kerääminen betaversioina julkaistuista sisällöistä. Käytössä arviolta: kesäkuu Käytössä arviolta: kesäkuu 2019.

23 Suomi.fi-verkkopalvelu: heinäkuu-syyskuu 2019 Tiekartta tarkentuu työn edetessä Kansalaisneuvonnan ja Yritysneuvonnan Chat-kanavat otetaan käyttöön verkkopalvelussa. Käytössä arviolta: heinäkuu Kansalaisten palautteen kerääminen palvelutiedoista (palvelutietovarannon sisältö) suoraan Suomi.fi-palvelussa ja toimittaminen PTV-ylläpitäjien työjonoon osana palveluhallintaa. Käytössä arviolta: elokuu Suomi.fi-sisällöt myös muiden käyttöön Suomi.fi sisällönhallinnon sisältöjen jakaminen teknisen ratkaisun kautta maakunnille (riippuvainen maakuntien verkkosivustojen toteuttamisesta ja lainsäädännöstä. Käytössä arviolta: syyskuu Q3/2019 Sisältöjen lähettäminen sisällönhallinasta automaattisesti käännettäväksi ja toimitus takaisin (vastaava toteutus kuin palvelutietovarannossa). Käytössä arviolta: elokuu Viranomaisten palveluiden ja osion uudelleensuunnittelu ja muutosten toteutus. Käytössä arviolta: syyskuu Suomi.fi-sisällönhallinta avataan myös erikseen sovittavien muiden viranomaisten käyttöön (maakunnat niin halutessaan, opastavat toimialuekohtaiset sisällöt jne.). Käytössä arviolta: syyskuu 2019.

24 Suomi.fi-verkkopalvelu: lokakuu-joulukuu 2019 Tiekartta tarkentuu työn edetessä Uusia älykkäitä oppaita kansalaisille (wizards). Käytössä arviolta: marraskuu Q4/2019 Verkkopalvelun (rekisteritietojen tuominen) itsepalvelu organisaatioille palveluhallinta.suomi.fisivustolla Verkkopalvelun käyttöönotto, tilastot ja hallinta osana palveluhallintasivustoa. Käytössä arviolta: joulukuu 2019.

25 Suomi.fi-palvelutietovaranto Kaikki tiedot julkisista palveluista yhdessä paikassa. Suomi.fi-palvelutietovaranto on keskitetty tietovaranto, johon organisaatiot tuottavat tiedot tarjoamistaan palveluista ja asiointikanavista. Palvelujen kohderyhmänä voivat olla yksityishenkilöt, yritykset tai viranomaiset. Palvelun käyttö on mahdollista niin julkisille kuin yksityisille organisaatioille maksutta.

26 Palvelutietovaranto tärkeimmät kehityskohteet Sote-valinnanvapauden tietopalvelu ja tarvittavat integroinnit. Laatutiedot (sote, saavutettavuus jne.). Laadun automaattinen hallinta ja mittaaminen ( laatuagentti + automatisointi + raportointi). Sisällönjakamisen parantaminen. Käytettävyysparannukset. Toimintavarmuus ja häiriöhallinta.

27 Suomi.fi-palvelutietovaranto: lokakuu-joulukuu 2018 Versio 2.2. julkaistaan tuotantoon. Ominaisuuksissa mm. Osoitteiden tarkastukset, käännösten uusintatilaukset, ajastetun julkaisun parannukset, hakuun ja kieliversioihin liittyvät parannukset ja saavutettavuuden metatietojen lisääminen sähköisiin kanaviin. Julkaistu Q4/2018 Laatuagentti tuotantokäyttöön Palvelumuotoilussa Suunnittelussa on nyt helmikuussa 2019 valmistuvan version 2.3 käyttöliittymien ja toiminnallisuuksien määrittely. Tämä sisältää mm. loppukäyttäjien notifikaatit, massatoimintojen parannuksia, saavutettavuus- ja esteettömyystietoihin liittyviä parannuksia, SOTEen liittyvä toimintoja, käytettävyysparannuksia ja linkkivalidaattorin toimintojen suunnittelun. Palvelutietovarannossa otetaan automaattinen tietojen tarkastus (ns. laatuagentti ). Toiminnallisuudet tukevat tietojen tuottajaa oikeanlaisen ja laadukkaan tiedon tuottamisessa. Julkaistu

28 Suomi.fi-palvelutietovaranto: tammikuu-maaliskuu 2019 Käytettävyysparannukset Palvelutietovarantoon toteutetaan isompi kokonaisuus käytettävyysparannuksia kaikkiin toimintoihin. Julkaisu tapahtuu versiossa 2.3. Käyttöpalvelut pilvipalveluun Palvelutietovarannon kaikki ympäristöt (kehitys, testi, hyväksymistesti, koulutus ja tuotanto) siirretään pilvipalveluun. Käytössä arviolta: helmikuu Käytössä arviolta: maaliskuu Q1/2019 Versio 2.3 julkaistaan. Toiminnallisuuksia tulossa ainakin SOTE-keskusten tietoihin, saavutettavuus- ja esteettömyystietoihin, massamuutostyökaluihin ja teknisellä tasolla käyttövaltuushallintaan. Käytössä arviolta: helmikuu 2019.

29 Suomi.fi-palvelutietovaranto: huhtikuu-kesäkuu 2019 Tiekartta tarkentuu työn edetessä Suomi.fi-sisällön päivittymisen nopeuttaminen palvelutietovarannosta. Edellyttää molempien palveluiden kehittämistä. Käytössä arviolta: huhtikuu Q2/2019

30 Suomi.fi-palvelutietovaranto: heinäkuu-syyskuu 2019 Tiekartta tarkentuu työn edetessä Q3/2019

31 Suomi.fi-palvelutietovaranto: lokakuu-joulukuu 2019 Tiekartta tarkentuu työn edetessä Paremmat laatutiedot SOTEkeskuksista Tavoitteena on saada palvelutietovarantoon laatuluokitustiedot ja jonotusaikatiedot. Riippuvuus Ominaisuuden aikataulu riippuu SOTE lainsäädännöstä ja pilottien aikatauluista sekä siitä, mistä lähteestä saadaan kansallisesti kattavat tiedot sotekeskuskusten laatuluokittelusta ja jonotusajoista. Käytössä arviolta: marraskuu Q4/2019

32 Suomi.fi-viestit Suoraviivaista viestintää viranomaisilta kansalaisille ja yrityksille. Suomi.fi-viestit on julkishallinnon organisaatioiden keskitetty viestioperaattoripalvelu kansalaisille ja yrityksille. Se mahdollistaa viranomaisten sähköisen viestinnän riippumatta siitä, haluaako asiakas viestinsä digitaalisesti tai perinteisenä kirjeenä. Palvelun käyttö on mahdollista vain julkisen hallinnon organisaatioille.

33 Viestit tärkeimmät kehityskohteet Kokonaispalvelu (tulostus tuotantoon). Suuri määrä käyttöönottoja tulossa ( putki avautuu kun tulostuskin on valmis). Mikroyritysten ja pienten yritysten Viestit-palvelu: Alle 10 hengen yritykset (rekisteripohjainen valtuus) ja ~10-~40 hengen yritykset (sähköinen valtakirjapohjainen valtuus). Henkilön ja huollettavan puolesta asiointi. Mobiiliversion kehittäminen myös yritysten puolesta viestejä käyttäville. Kokonaisarkkitehtuuriuudistus (sisäiset ja ulkoiset rajapinnat ja dokumenttienhallinta). Lukuisat uudet pienemmät ominaisuudet ja asiakastarpeet erityisesti rajapintoihin. Toimintavarmuus ja häiriöhallinta.

34 Suomi.fi-viestit: lokakuu-joulukuu 2018 Käyttöönotto OmaVero aloittaa Viestien tuotantokäytön Julkaistu Tulostus- kuoritus- ja postituspalvelut Viestien postituskanava valmistuu tuotantoon. Postituksessa organisaatio voi käyttää joka omaa tai VRK:n kilpailuttamaa toimittajaa. Pienten yritysten Viestit-palvelu Ensimmäinen versio yritysten Viestitpalvelusta. Palvelee pieniä yrityksiä joissa vain nimenkirjoittajaoikeudellinen henkilö (esim. toimitusjohtaja) vastaanottaa kaiken viranomaispostin. Riippuvuus Yritysten Viestit avataan yritysten käyttöön vasta kun mukana on riittävästi myös viestejä lähettäviä viranomaisia. Muuttuneiden tilitietojen hakurajapinta viranomaisille jolla viranomainen voi hakea muutokset kansalaisten tilien tilatiedoissa. Julkaistu Julkaistu. Julkaistu Q4/2018 Palvelumuotoilussa Suomi.fi-viestit tarkastaa henkilön elossaolotiedon ja osoitetiedot väestötietojärjestelmästä. Julkaistu Mobiilisovellus tableteille ja uudet tunnistustavat Suomi.fi-mobiilin tuki laajenee tablettitietokoneille ja samalla käyttöön otetaan sormenjälki- sekä FaceID -tunnistukset molemmissa sovelluksissa. Suomi.fi-viestit proof-of-concept: suostumuksen antaminen ja viestien käyttöönotto osana sähköistä asiointipalvelua (otteen väestötietojärjestelmästä tilaaminen sähköisesti ja toimitus Viesteihin). Käytössä arviolta: helmikuu Riippuvuus Suostumus annetaan osana VRK:n toisessa hankkeessa (VAAKA) toteutettavaa sähköistä asiointipalvelua joten tämän käyttöönotto riippuu myös ko. toteutuksen aikataulusta. Suomi.fi-mobiilin tablettiversiot ja pienten yritysten viestit palvelun käyttöliittymät, sekä valtakirjapohjaisen yritysten viestit-palvelun käyttäjätutkimukset. Yritysten viestien 1. version mobiiliversion suunnittelu. Julkaistu.

35 Suomi.fi-viestit: tammikuu-maaliskuu 2019 Viranomaisten lähettämiin viestisisältöihin mahdollisuus sisällyttää hyperlinkkejä. Käytössä arviolta: helmikuu Loppukäyttäjän sähköpostiosoitteen varmentaminen ja herätteiden (PUSH + ) lähetysajan rajoitus. Käytössä arviolta: maaliskuu Käyttöönotto Eduskuntavaalien äänestysilmoitukset toimitetaan Viesteihin. Maaliskuu Q1/2019 Suomi.fi-mobiilissa otetaan käyttöön push-viestit eli käyttäjä saa suoraan oman laitteensa ruudulle huomautukset uusista viesteistä. Käytössä arviolta: helmikuu Suurien lähetysten vastaanotto Viranomainen voi toimittaa suuren lähetyksen (esim. yli vastaanottajaa) kerralla ja nämä täytyy toimittaa massana Viestitpalvelun loppukäyttäjille saman tien, ajastetusti tai hyvin lyhyessä ajassa. Viranomainen voi lähettää nykyistä (3Mt) suurempia sanomia (viesti plus liitteet) palveluun. Käytössä arviolta: maaliskuu Henkilön puolesta Viestien vastaanotto Kansalainen voi valtuuttaa toisen henkilön vastaanottamaan omat viestinsä viranomaisilta. Valtuutettu voi vain lukea viestit, ei vastata niihin tai lähettää avoimia viestejä viranomaisille. Käytössä arviolta: maaliskuu Käytössä arviolta: maaliskuu 2019.

36 Suomi.fi-viestit: huhtikuu-kesäkuu 2019 Tiekartta tarkentuu työn edetessä Valtakirjapohjainen yrityksen viestit Nimenkirjoittajaoikeudellinen käyttäjä voi valtuuttaa muita henkilöitä valtakirjalla vastaanottamaan viestejä yrityksen puolesta. Käytössä arviolta: huhtikuu Palvelun kautta tulostukseen ohjautuvista viesteistä kuittaustiedot viranomaiselle. Käytössä arviolta: toukokuu Riippuvuus Ominaisuus toteutetaan kun mukana on riittävästi myös viestejä lähettäviä viranomaisia. Edellyttää myös Suomi.fiverkkopalvelun eidas-tukea. eidas-tunnisteellisten loppukäyttäjien Viestit-palvelu. Käytössä arviolta: kesäkuu Riippuvuus Ominaisuus toteutetaan kun mukana on riittävästi myös viestejä lähettäviä viranomaisia. Viranomaiset voivat lähettää todisteellisia tiedoksiantoja sähköisen kanavan lisäksi paperipostitukseen. Käytössä arviolta: kesäkuu Q2/2019 Pienten yritysten viestit myös mobiilisti Suomi.fi-mobiilin tuki pienten yritysten viestien osalta (nimenkirjoittaja-oikeudellisen mahdollisuus vastaanottaa yrityksen viestit myös mobiilisovelluksella) Käytössä arviolta: huhtikuu Käyttöönotto Maakunta- ja europarlamenttivaalien äänestysilmoitukset toimitetaan Viesteihin. Toukokuu Viestien itsepalvelu organisaatioille palveluhallinta.suomi.fisivustolla Viestien käyttöönotto, tilastot ja hallinta osana palveluhallintasivustoa. Käytössä arviolta: kesäkuu 2019.

37 Suomi.fi-viestit: heinäkuu-syyskuu 2019 Tiekartta tarkentuu työn edetessä Viestit-palvelussa kerrotaan, mitkä viranomaiset ja mitkä palvelut ovat ottaneet Viestit-palvelun käyttöönsä. Käytössä arviolta: elokuu Viestit-palvelun tuki seurata heräteviestien perille toimituksia. Käytössä arviolta: syyskuu Tapahtumaviestit Viranomaisen on mahdollista lähettää viestejä, jotka ovat aikaan sidonnaisia ja voivat olla kalenteriin sidonnaisia (esim. määräaikaiskatsastuksesta muistuttaminen). Käytössä arviolta: syyskuu Q3/2019 Käyttäjälle toimitetussa heräteviestissä tieto palveluun tallennetusta viestityypistä (tavallinen tiedoksianto/todisteellinen). Käytössä arviolta: elokuukuu Valtakirjapohjainen yritysten viestit mobiilisti Suomi.fi-mobiilin tuki valtakirjapohjaisten yritysten viestien osalta (muiden kuin nimenkirjoittajaoikeudellisten mahdollisuus vastaanottaa ottaa yrityksen viestejä). Käytössä arviolta: elokuu 2019.

38 Suomi.fi-viestit: lokakuu-joulukuu 2019 Tiekartta tarkentuu työn edetessä Q4/2019 Arkkitehtuuriuudistus Uudet rajapinnat lähettäville viranomaisille vanhojen rinnalle, uudet sisäiset rajapinnat ja niiden hallinta sekä kapasiteetiltaan riittävä uusi ratkaisu dokumenttienhallintaan. Osa kokonaisarkkitehtuurin uudistusta Viesteissä. Käytössä arviolta: lokakuu 2018.

39 Suomi.fi-palveluväylä Turvallista ja yhdenmukaista tietojen vaihtoa organisaatioiden ja maiden välillä. Suomi.fi-palveluväylä tarjoaa vakioidun tavan tietojen siirtoon organisaatioiden välillä mahdollistaen turvallisten palvelukokonaisuuksien rakentamisen kansalaisille, yrityksille ja viranomaisille. Palvelun käyttö on mahdollista niin julkisille kuin yksityisille organisaatioille maksutta.

40 Palveluväylä tärkeimmät kehityskohteet (NIIS+VRK) Natiivi REST-tuki. Liittymisen helpottaminen (niin prosessit, palveluhallinta kuin tekniset hallintakäyttöliittymät). API-gateway ja tietojen julkaisu suoraan liityntäkatalogiin. MyData-pilotit + pääsy omiin tietoihin selvitys. Toimintavarmuus (mm. aikaleimapalvelun kahdennus) ja häiriöhallinta.

41 Suomi.fi-palveluväylä: lokakuu-joulukuu 2018 Esiselvitys Palveluväylä ei oletusarvoisesti tallenna lokeihin mitään hyötykuormaa. Tässä selvityksessä kokeillaan Virossa käytössä olevaa tiedonkeruujärjestelmää, jolla voidaan kerätä ja tallentaa palveluväylän yli siirrettyä dataa. Julkaistu. Q4/2018 Esiselvitys Tehdään selvitys siitä, miten palveluväylän käyttöä ja väylään liittymistä voidaan helpottaa RESTtuella. Julkaistu.

42 Suomi.fi-palveluväylä: tammikuu-maaliskuu 2019 ST4 cipher suite parannukset käyttöön. ST IV suojaustason tiedonsiirron parantaminen täyttämään Viestintäviraston vaatimukset. Käytössä arviolta: maaliskuu Käytössä arviolta: helmikuu Q1/2019 Ubuntu tuki käyttöön. Käytössä arviolta: helmikuu TSA aikaleimauspalvelun kahdentaminen, mikä parantaa palveluväylän toimintavarmuutta aikaleimauspalvelun häiriötilanteissa. Käytössä arviolta: maaliskuu 2019.

43 Suomi.fi-palveluväylä: huhtikuu-kesäkuu 2019 Tiekartta tarkentuu työn edetessä Natiivi REST-tuki Riippuvuus Natiivi REST tuki syntyy NIISin toimesta X-road-teknologian osalta. Valmistuminen on siten riippuvainen NIISin työn etenemisestä. Palveluväylään liittyminen helpottuu huomattavasti kun väylä tarjoaa liittymiseen myös natiivin REST-tuen. Käytössä arviolta: kesäkuu Q2/2019

44 Suomi.fi-palveluväylä: heinäkuu-syyskuu 2019 Tiekartta tarkentuu työn edetessä Hallintaliittymien parantaminen Palveluväylän liityntäpalvelinten teknisten ylläpitoliittymien käyttöliittymät uudistetaan. Tavoitteena on parantaa huomattavasti käytettävyyttä ja helpottaa siten käyttöönottoa ja hallintaa. Käytössä arviolta: syyskuu Q3/2019 API-rajapinta hallintaan Tekniseen ylläpitoon tuotetaan myös API-liittymät joiden avulla palvelimia voidaan hallita integroidusti. Käytössä arviolta: syyskuu 2019.

45 Suomi.fi-palveluväylä: lokakuu-joulukuu 2019 Tiekartta tarkentuu työn edetessä X-road versio 7 suunnittelu valmistuu X-roadin seuraavan ison versiomuutoksen (7) suunnittelutyö valmistuu. Toteutus tapahtuu 2020 ja julkaisu Käytössä arviolta: marraskuu Q4/2019

46 Suomi.fi-kartat Suomi.fi-kartat tarjoaa julkishallinnolle keskitetyn palvelun paikkatietojen ja karttojen hyödyntämiseen. Suomi.fi-kartat tarjoaa julkishallinnolle keskitetyn palvelun karttojen ja paikkatietojen hyödyntämiseen. Määritellyn karttakäyttöliittymän voi upottaa verkkosivuille tai sitä voi hyödyntää asiointipalvelun karttakomponenttina. Palveluun voi liittää myös omia ja paikkatietoinfrastruktuurin kautta saatavilla olevia paikkatietoja. Palvelun käyttö on mahdollista vain julkisen hallinnon organisaatioille.

47 Q4/2018 Suomi.fi-kartat: lokakuu-joulukuu 2018

48 Suomi.fi-kartat: tammikuu-maaliskuu 2019 Käyttöliittymän käytettävyyden parantaminen Erityisesti karttaupotustoiminnallisuus. Madaltaa käyttöönottokynnystä esim. pienissä kunnissa. Korkean käytettävyyden tietokantaratkaisun käyttöönotto Otetaan käyttöön Valtorin ylläpitämä keskitetty kahdennettu PostgreSQLtietokantaratkaisu Suomi.fi-brändin mukainen käyttöliittymä käyttöön Visuaaliset elementit loppuun. Käytössä arviolta: maaliskuu Käytössä arviolta: maaliskuu Käytössä arviolta: maaliskuu Q1/2019

49 Suomi.fi-kartat: huhtikuu-kesäkuu 2019 Tiekartta tarkentuu työn edetessä Reitin / alueen määrittäminen palveluun Mahdollistaa muiden kuin pistemäisten kohteiden kuvaamisen ja reittiohjeiden hakemisen. Voitava importoida sekä piirtää. Ulkomaisten osoitteiden näyttäminen Suomi.fi-kartalla (esim. suurlähetystöt) Tutkitaan mahdollisuutta käyttää Open Street Map toteutusta kun siirrytään Suomen rajojen ulkopuolelle. Riippuvuus Edellyttää Oskariin moniprojektiotukea, joka on tulossa Artic SDI:n kautta. Käytössä arviolta: kesäkuu Käytössä arviolta: kesäkuu Q2/2019 Käyttäjän sijainnin jatkuva seuranta paikannustoiminnossa (Karttapaikka) Paikannuksen voi kytkeä päälle jatkuvana Rakennetun ympäristön nimistön kehittäminen ja liittäminen karttaan Osoitteen lisäksi esim. Pasilan asema. Riippuvuus Ei edellytä kehittämistä Oskariin, aineiston kehittämistä. Omien indikaattorien tallennus Toteutus on jo Oskarissa. Käytössä arviolta: kesäkuu Käytössä arviolta: kesäkuu Käytössä arviolta: kesäkuu 2019.

50 Suomi.fi-kartat: heinäkuu-syyskuu 2019 Tiekartta tarkentuu työn edetessä Kartat-palvelun käyttöönotto Palveluhallinnassa (tilastot-osio) Tuodaan karttakomponentti Palveluhallinnan Tilastotyhteenvetonäkymään. Tuotetaan alueellista tilastodataa esim. kunnittain PTV:stä hyödyntäen VRK Tietovarastoa Vertaistukifoorumi Käyttöönottojen tueksi, itsepalveluna. 3D-tuki Tuki 3D-kohteille. Käytössä arviolta: syyskuu Käytössä arviolta: syyskuu Käytössä arviolta: syyskuu Q3/2019 Raportointityökalu Työkalu automaattisten raporttien luomiseen. Mieluiten myös hyödyntäjäkohtaiset tilastot. Käytössä arviolta: syyskuu 2019.

51 Suomi.fi-kartat: lokakuu-joulukuu 2019 Tiekartta tarkentuu työn edetessä Kartat-palvelun käyttölupahakemukset Suomi.fipalveluhallintaan Kartat-palvelun käyttölupahakemusten digitalisointi, yhteistyössä MML Kartat-palvelun hallintaliittymän liittäminen Suomi.fipalveluhallinnan käyttäjähallintaan ja kertakirjautuminen Hallintaliittymien keskittäminen. Vuorovaikutteisten kiinteistötoimitusten tekemiseen liittyvien palveluiden tarpeet Monipuolisemmat piirrostyökalut sekä reitin tallennus kulkemalla. Tuki vektoritiilitasolle Kiinteistörajat. Edellyttää, että rajapintapalvelu tuotteistetaan tuotantotasolle Käytössä arviolta: joulukuu Käytössä arviolta: joulukuu Käytössä arviolta: joulukuu Käytössä arviolta: joulukuu Q4/2019 PTV-rajapinta Selvitys teknisestä toteutuksesta. Kiinteistötietopalvelun toiminnot Monipuolisemmat piirto- ja rajaustyökalut. Kuvaustekniikan parametrointi. Karttatasojen näkyvyyden rajoitus roolipohjaisesti (kantakarttojen näkyvyyden rajaus sopimusasiakkaille). Käytössä arviolta: joulukuu Käytössä arviolta: joulukuu 2019.

52 Suomi.fi-maksut Suomi.fi-maksut mahdollistaa maksujen suorittamisen organisaatiolle sen omassa asiointipalvelussa. Palvelun käyttö on mahdollista vain julkisen hallinnon organisaatioille.

53 Suomi.fi-maksut: lokakuu-joulukuu 2018 MobilePay käyttöön Asiakas voi maksaa viranomaismaksunsa kaikissa Suomi.fimaksuja hyödyntävissä asiointipalveluissa ja sovelluksissa käyttäen MobilePay mobiilimaksutapaa. Julkaistu Q4/2018

54 Suomi.fi-maksut: tammikuu-maaliskuu 2019 Palautustoimintojen jatkokehitys Maksujen palautukset (esim. kurssi peruuntuu) helpottuvat pankkien kanssa yhteistyössä tehtävän palautusrajapinnan avulla, jonka avulla pystyy tekemään palautuksen samalle tilille mistä maksu on maksettu. Reaaliaikaiset maksujen tilakyselyt Pankeista saadaan reaaliaikainen maksukuittaus maksutapahtuman onnistumisesta verkkokauppaan tiedoksi. Käytössä arviolta: helmikuu Käytössä arviolta:maaliskuu Q1/2019

55 Suomi.fi-maksut: huhtikuu-kesäkuu 2019 Tiekartta tarkentuu työn edetessä Toistuvaismaksut Maksutapatieto jää muistiin jotta samalla maksutavalla voi maksaa helposti uudelleen toistuvien maksujen nopeuttamiseksi. Käytössä arviolta: huhtikuu Q2/2019

56 Suomi.fi-maksut: heinäkuu-syyskuu 2019 Tiekartta tarkentuu työn edetessä Q3/2019

57 Suomi.fi-maksut: lokakuu-joulukuu 2019 Tiekartta tarkentuu työn edetessä Laskulla maksaminen mahdolliseksi yrityksille Tarjotaan lasku- ja osamaksumahdollisuus yritysasiakkaille. Laskut lähetetään verkkolaskuina. Käytössä arviolta: joulukuu Q4/2019

58 Voit ottaa Suomi.fi-palveluja käyttöön: Ottamalla yhteyttä osoitteeseen: Lisätietoja palveluista:

Tervetuloa Suomi.fi-asiakasinfoon! Pidäthän mikrofonisi suljettuna.

Tervetuloa Suomi.fi-asiakasinfoon! Pidäthän mikrofonisi suljettuna. Tervetuloa Suomi.fi-asiakasinfoon! 31.10.2018. Pidäthän mikrofonisi suljettuna. Ohjelma 8.00 Aamukahvit 8.30-9.30 Tilaisuuden avaus ja puheenvuorot Tilaisuuden avaus, Päivi Railotie, Väestörekisterikeskus

Lisätiedot

Suomi.fi-jatkokehityshankkeen terveiset. Jari Manninen

Suomi.fi-jatkokehityshankkeen terveiset. Jari Manninen Suomi.fi-jatkokehityshankkeen terveiset Jari Manninen 6.9.2018 Suomi.fi-palvelut Julkisen hallinnon yhteiset, maksuttomat ICT-tukipalvelut. Pakollisia KAPA-lain määrittelemille julkisen hallinnon toimijoille

Lisätiedot

Suomi.fi-info

Suomi.fi-info Suomi.fi-info 12.2.2019 Tilaisuus tallennetaan. Varmistathan, että mikrofonisi on kiinni. Jätä puheenvuoropyyntösi kommenttikenttään. Voit myös kirjoittaa kommenttisi tai kysymyksesi. Valitettavasti emme

Lisätiedot

Millainen projekti Suomi.fi on? Projektinhallintapäivä 2017, Tampere

Millainen projekti Suomi.fi on? Projektinhallintapäivä 2017, Tampere Millainen projekti Suomi.fi on? Projektinhallintapäivä 2017, Tampere 7.6.2017 Henri.seulanto@vrk.fi Suomi.fi-palvelut, taustaa Suomi.fi valtiovarainministeriön rahoittama ohjelma (2015-2017) Kansallinen

Lisätiedot

Suomi.fi-palvelut ja kirjastot. Matti Sarmela

Suomi.fi-palvelut ja kirjastot. Matti Sarmela Suomi.fi-palvelut ja kirjastot Matti Sarmela 12.4.2019 Suomi.fi-palvelut Lakihallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista 571/2016 5 Tukipalvelujen käyttö julkisessa tehtävässä Seuraavat julkisen

Lisätiedot

Suomi.fi-palvelutietovaranto

Suomi.fi-palvelutietovaranto Suomi.fi-palvelutietovaranto Kaikki oleellinen julkishallinnon palveluista yhdessä paikassa PTV:n perusteet ja hyödyt -tiivistetty tietopaketti 29.11.2017 Esimerkkejä Suomi.fi-palvelutietovaranto on yksi

Lisätiedot

Suomi.fi-palvelut. Kokonaisuuden ja palveluiden esittely lyhyesti Versio 1.0

Suomi.fi-palvelut. Kokonaisuuden ja palveluiden esittely lyhyesti Versio 1.0 Suomi.fi-palvelut Kokonaisuuden ja palveluiden esittely lyhyesti 15.12.2015 Versio 1.0 Suomi.fi Suomi.fi-palvelukokonaisuus Kansalaiselle / yritykselle: -Yksi identiteetti, monta roolia - (Vahva) tunnistautuminen

Lisätiedot

Suomi.fipalvelutietovaranto. Palvelulupaus 5.4.2016

Suomi.fipalvelutietovaranto. Palvelulupaus 5.4.2016 Suomi.fipalvelutietovaranto Palvelulupaus 5.4.2016 Sisältö Mitä Suomi.fi-palvelutietovaranto tarjoaa? Mitä Suomi.fi-palvelutietovaranto ei tarjoa? Nykytilanne Suomi.fi-palvelutietovarannon kehittämisen

Lisätiedot

Palvelunäkymät - Kuntien palvelut uudistuvaan Suomi.fi-verkkopalveluun

Palvelunäkymät - Kuntien palvelut uudistuvaan Suomi.fi-verkkopalveluun Palvelunäkymät - Kuntien palvelut uudistuvaan Suomi.fi-verkkopalveluun Kansallinen palveluarkkitehtuuriohjelma 14.9.2016, Kuntamarkkinat Jani Ruuskanen, Väestörekisterikeskus Tausta lyhyesti Palvelunäkymät

Lisätiedot

Suomi.fi-info

Suomi.fi-info Suomi.fi-info 19.11.2018 Tilaisuus tallennetaan. Varmistathan, että mikrofonisi on kiinni. Jätä puheenvuoropyyntösi kommenttikenttään. Voit myös kirjoittaa kommenttisi tai kysymyksesi. Valitettavasti emme

Lisätiedot

Suomi.fi-info

Suomi.fi-info Suomi.fi-info 15.10.2018 Tilaisuus tallennetaan. Varmistathan, että mikrofonisi on kiinni. Jätä puheenvuoropyyntösi kommenttikenttään. Voit myös kirjoittaa kommenttisi tai kysymyksesi. Valitettavasti emme

Lisätiedot

Suomi.fi palveluiden hyödyntäminen valinnanvapaus ja palvelutietovaranto

Suomi.fi palveluiden hyödyntäminen valinnanvapaus ja palvelutietovaranto Suomi.fi palveluiden hyödyntäminen valinnanvapaus ja palvelutietovaranto Valinnanvapaus ja kansalliset tietojärjestelmäpalvelut, 7.11.2017 Jani Ruuskanen, Väestörekisterikeskus jani.ruuskanen@vrk.fi @jani_ruuskanen

Lisätiedot

Suomi.fi-valtuudet Toisen henkilön tai yrityksen puolesta asioinnin mahdollistaja

Suomi.fi-valtuudet Toisen henkilön tai yrityksen puolesta asioinnin mahdollistaja Suomi.fi-valtuudet Toisen henkilön tai yrityksen puolesta asioinnin mahdollistaja Kunta-info 4.4.2017 Matti.Hiltunen@vrk.fi Hankepäällikkö Väestörekisterikeskus Esityksen sisältö 1. Palvelulupauksemme

Lisätiedot

Suomi.fi -valtuudet Suomi.fi -palvelukokonaisuudessa Petteri Ohvo Sähköisen asioinnin tietoturvaseminaari

Suomi.fi -valtuudet Suomi.fi -palvelukokonaisuudessa Petteri Ohvo Sähköisen asioinnin tietoturvaseminaari Suomi.fi -valtuudet Suomi.fi -palvelukokonaisuudessa 03.10.2017 Petteri Ohvo Sähköisen asioinnin tietoturvaseminaari Kansallinen palveluarkkitehtuuri -ohjelma Toteutetaan 06/2014 12/2017 digitaalisten

Lisätiedot

Kansallinen palveluarkkitehtuuri TUNNISTUSPALVELU INFO

Kansallinen palveluarkkitehtuuri TUNNISTUSPALVELU INFO Kansallinen palveluarkkitehtuuri TUNNISTUSPALVELU INFO 29.9.2015 Palvelulupauksemme Tarjoamme julkishallinnolle mahdollisuuden Suomen ja EU-kansalaisen sähköiseen tunnistamiseen tietoturvallisesti eri

Lisätiedot

Suomi.fi-palveluväylä

Suomi.fi-palveluväylä Suomi.fi-palveluväylä 18.11.2016 Versio: 3.0, JPVO122 Esityksen sisältö 1. Suomi.fi-palvelukokonaisuus 2. Palvelulupauksemme 3. Mitä palvelu tarjoaa? 4. Palveluväylän kokonaisuus 5. Vyöhykkeet ja väyläratkaisut

Lisätiedot

eidas, kansallinen sähköisen tunnistamisen luottamusverkosto ja tunnistusmenetelmien varmuustasot Riitta Partala, Väestörekisterikeskus

eidas, kansallinen sähköisen tunnistamisen luottamusverkosto ja tunnistusmenetelmien varmuustasot Riitta Partala, Väestörekisterikeskus eidas, kansallinen sähköisen tunnistamisen luottamusverkosto ja tunnistusmenetelmien varmuustasot 8.11.2017 Riitta Partala, Väestörekisterikeskus Lähtökohta luottamusverkoston palveluiden käyttöönotolle

Lisätiedot

Hallituksen esitys 59/2016 vp laiksi hallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista Hallintovaliokunta

Hallituksen esitys 59/2016 vp laiksi hallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista Hallintovaliokunta Hallituksen esitys 59/2016 vp laiksi hallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista 18.5.2016 Hallintovaliokunta Lain tarkoitus ja soveltamisala Lain tarkoituksena on parantaa julkisten palvelujen

Lisätiedot

Suomi.fi-info

Suomi.fi-info Suomi.fi-info 14.05.2019 Tilaisuus tallennetaan. Varmistathan, että mikrofonisi on kiinni. Jätä puheenvuoropyyntösi kommenttikenttään. Voit myös kirjoittaa kommenttisi tai kysymyksesi. Valitettavasti emme

Lisätiedot

Väestörekisterikeskuksen palvelut käytössäsi

Väestörekisterikeskuksen palvelut käytössäsi Väestörekisterikeskuksen palvelut käytössäsi Palveluita koskeva lainsäädäntö Laissa hallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista, 571/2016 säädetään palveluiden tarjoamisesta ja käytöstä

Lisätiedot

Kansallinen Palvelutietovaranto (PTV)

Kansallinen Palvelutietovaranto (PTV) Kansallinen Palvelutietovaranto (PTV) Miksi, miten ja mihin sitä käytetään KaPA-päivä 26.11.2015 Annette Hotari ja Nina Wiiala, Väestörekisterikeskus Mikä Suomi.fi-palvelutietovaranto (PTV) on? Kansallinen

Lisätiedot

Hallituksen esitys 59/2016vp laiksi hallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista Liikenne- ja viestintävaliokunta

Hallituksen esitys 59/2016vp laiksi hallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista Liikenne- ja viestintävaliokunta Hallituksen esitys 59/2016vp laiksi hallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista 29.4.2016 Liikenne- ja viestintävaliokunta Lain tarkoitus ja soveltamisala Lain tarkoituksena on parantaa julkisten

Lisätiedot

suomi.fi Suomi.fi -palvelunäkymät

suomi.fi Suomi.fi -palvelunäkymät Suomi.fi -palvelunäkymät Julkishallinto 07.09..2015 Esityksen sisältö 1. Suomi.fi palvelukokonaisuus 2. Palvelulupauksemme 3. Mitä palvelu tarjoaa? 4. Miten? 5. Miksi? Hyötynäkökulma 6. Mitä tämä edellyttää?

Lisätiedot

SÄHKÖISEN TUNNISTAMISEN PALVELU KANSALLISESSA PALVELUARKKITEHTUURISSA

SÄHKÖISEN TUNNISTAMISEN PALVELU KANSALLISESSA PALVELUARKKITEHTUURISSA SÄHKÖISEN TUNNISTAMISEN PALVELU KANSALLISESSA PALVELUARKKITEHTUURISSA KUNTAMARKKINAT 09.09.2015 JARKKO LESKINEN @VRK.FI Aikataulu 2015 2016 2017 2018 -> Hanke 2015 2016 2017 Palvelunäkymät Beta.suomi.fi

Lisätiedot

Kirjastot ja muistiorganisaatiot: palvelut ja asiakkaat tulevissa palvelunäkymissä. Marko Latvanen Suomi.fi-ryhmä Valtiokonttori / kansalaispalvelut

Kirjastot ja muistiorganisaatiot: palvelut ja asiakkaat tulevissa palvelunäkymissä. Marko Latvanen Suomi.fi-ryhmä Valtiokonttori / kansalaispalvelut Kirjastot ja muistiorganisaatiot: palvelut ja asiakkaat tulevissa palvelunäkymissä Marko Latvanen Suomi.fi-ryhmä Valtiokonttori / kansalaispalvelut Mikä on palvelunäkymä? Palvelunäkymät = yksi roolipohjaisesti

Lisätiedot

Muutos. Nopea, jatkuva, kiihtyvä ja pysähtymätön

Muutos. Nopea, jatkuva, kiihtyvä ja pysähtymätön Suomen julkishallinnon digitaalinen tulevaisuus Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain muilta mailta lainattua ja paljon itse tehtyä 28.3.2017 Maria Nikkilä @VM_MariaNikkila Muutos Nopea, jatkuva, kiihtyvä

Lisätiedot

Kansallinen Palveluarkkitehtuuri projekti Lapin kunnissa

Kansallinen Palveluarkkitehtuuri projekti Lapin kunnissa Kansallinen Palveluarkkitehtuuri projekti Lapin kunnissa Mikä on Suomi.fi ja Kansallinen Palveluarkkitehtuuri? 7/2016 tuli voimaan laki Hallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista, joka velvoittaa

Lisätiedot

Uutta tulossa XBRL, tulorekisteri, KaPa. Jukka Kyhäräinen Tietovirtayksikkö

Uutta tulossa XBRL, tulorekisteri, KaPa. Jukka Kyhäräinen Tietovirtayksikkö Uutta tulossa XBRL, tulorekisteri, KaPa Jukka Kyhäräinen Tietovirtayksikkö 28.11.2014 Sisältö XBRL Tulorekisteri Kansallinen palveluarkkitehtuuri palveluväylä palvelunäkymät tunnistus roolien ja valtuutusten

Lisätiedot

Roolit ja valtuudet -hanke Asiointivaltuudet /suomi.fi -palvelu. Paasitorni Matti

Roolit ja valtuudet -hanke Asiointivaltuudet /suomi.fi -palvelu. Paasitorni Matti Roolit ja valtuudet -hanke Asiointivaltuudet /suomi.fi -palvelu Paasitorni 29.9.2015 Matti Hiltunen @vrk.fi Suomi.fi - Asiointivaltuudet -palvelun tavoitteen tiiviste Kansallisen asiointivaltuudet -palvelun

Lisätiedot

Suomi.fi palvelut ja MML

Suomi.fi palvelut ja MML Suomi.fi palvelut ja MML KTJ yhteistyöryhmä 24.5.2018 Aaro Mikkola aaro.mikkola@maanmittauslaitos.fi VRK 2 MML Valtiokonttori VRK VRK VRK VRK VRK Suomi.fi tukipalveluiden käyttöoikeudet ja -velvoitteet

Lisätiedot

VRK:n hankkeet ja hankinnat JulkICT:n seminaari ICT-toimittajille

VRK:n hankkeet ja hankinnat JulkICT:n seminaari ICT-toimittajille VRK:n hankkeet ja hankinnat JulkICT:n seminaari ICT-toimittajille 2.10.2018 Annette Hotari, Väestörekisterikeskus @anethoo @VRK_uutiset Mitä meneillään, mitä tulossa 1. VRK:sta Digi- ja väestötietovirastoksi

Lisätiedot

Suomi.fi-valtuudet ja veroasiointi 11/2018. Juha Kartano

Suomi.fi-valtuudet ja veroasiointi 11/2018. Juha Kartano Suomi.fi-valtuudet ja veroasiointi 11/2018 Juha Kartano 04.09.2018 Suomi.fi-valtuudet - mitä ja milloin? Suomi.fi Valtuudet -palvelu korvaa Katso-roolit vuoden 2019 loppuun mennessä Suomi.fi-tunnistautuminen

Lisätiedot

Suomi.fi-palvelut ja saavutettavuustyö käytännössä

Suomi.fi-palvelut ja saavutettavuustyö käytännössä Suomi.fi-palvelut ja saavutettavuustyö käytännössä 22.11.2018 Jani Ruuskanen, Väestörekisterikeskus @jani_ruuskanen @suomifi Suomi.fi palvelut Tunnistus Palveluväylä Valtuudet Palvelutietovaranto Suomi.fi

Lisätiedot

Suomi.fi-palvelutietovaranto (PTV)

Suomi.fi-palvelutietovaranto (PTV) Suomi.fi-palvelutietovaranto (PTV) Kaikki oleellinen julkishallinnon palveluista yhdessä paikassa Suomi.fi-palvelut-tilaisuus Tampere 24.11.2017 Esimerkkejä Suomi.fi-palvelutietovaranto on yksi Suomi.fi-palveluista

Lisätiedot

Suomi.fi Palvelutietovaranto (PTV) Mitä, miksi, miten ja milloin?

Suomi.fi Palvelutietovaranto (PTV) Mitä, miksi, miten ja milloin? Suomi.fi Palvelutietovaranto (PTV) Mitä, miksi, miten ja milloin? Annette Hotari, PTV-käyttöönottojen projektipäällikkö, Väestörekisterikeskus KaPA-info 16.8.2016 Suomi.fi-palvelutietovaranto (PTV) Kansallinen

Lisätiedot

Suomi.fi-valtuudet ja veroasiointiasiointi 11/2018. Juha Kartano

Suomi.fi-valtuudet ja veroasiointiasiointi 11/2018. Juha Kartano Suomi.fi-valtuudet ja veroasiointiasiointi 11/2018 Juha Kartano 04.09.2018 Suomi.fi-valtuudet - mitä ja milloin? Suomi.fi Valtuudet -palvelu korvaa Katso-roolit vuoden 2019 loppuun mennessä Suomi.fi-tunnistautuminen

Lisätiedot

Suomi.fi-maksujen käyttöönotto valtionhallinnossa. VALTION TALOUSHALLINTOPÄIVÄ Finlandia-talo

Suomi.fi-maksujen käyttöönotto valtionhallinnossa. VALTION TALOUSHALLINTOPÄIVÄ Finlandia-talo Suomi.fi-maksujen käyttöönotto valtionhallinnossa VALTION TALOUSHALLINTOPÄIVÄ 16.11.2017 Finlandia-talo Julkisen sektorin kansalaisille ja yrityksille tarjoama palvelu. Keskitetty maksamisen palvelu verkkokauppaan

Lisätiedot

Suomi.fi-Asiointivaltuudet

Suomi.fi-Asiointivaltuudet Suomi.fi-Asiointivaltuudet Toukokuu 2016 Stefan Sundell Projektipäällikkö Yrityksen puolesta asiointi KaPA ohjelman Rooli ja valtuutushankkeen Suomi.fi Asiointivaltuudet-palvelu Tunnistaminen Suomi.fi-palvelukokonaisuus

Lisätiedot

Suomi.fi-info

Suomi.fi-info Suomi.fi-info 11.06.2019 Tilaisuus tallennetaan. Varmistathan, että mikrofonisi on kiinni. Jätä puheenvuoropyyntösi kommenttikenttään. Voit myös kirjoittaa kommenttisi tai kysymyksesi. Valitettavasti emme

Lisätiedot

Suomi.fi-valtuudet. Miten valtuutan yrityksenä henkilön toimimaan yritykseni puolesta?

Suomi.fi-valtuudet. Miten valtuutan yrityksenä henkilön toimimaan yritykseni puolesta? Suomi.fi-valtuudet Miten valtuutan yrityksenä henkilön toimimaan yritykseni puolesta? Suomi.fi-valtuuksissa voit valtuuttaa toisen henkilön tai yrityksen toimimaan puolestasi valitsemissasi asioissa. Aloita

Lisätiedot

Suomi.fi-info

Suomi.fi-info Suomi.fi-info 20.8.2018 Tilaisuus tallennetaan. Varmistathan, että mikrofonisi on kiinni. Jätä puheenvuoropyyntösi kommenttikenttään. Voit myös kirjoittaa kommenttisi tai kysymyksesi. Valitettavasti emme

Lisätiedot

Palvelutietovaranto, soten palveluluokitukset ja valinnanvapauden tietopalvelu

Palvelutietovaranto, soten palveluluokitukset ja valinnanvapauden tietopalvelu Palvelutietovaranto, soten palveluluokitukset ja valinnanvapauden tietopalvelu Marko Latvanen, Tuuli Krekelä, Terhi Tuokkola VRK, digitaaliset palvelut 23.1.2018 1. Palvelutietovarannon esittely 1. Asiakkaan

Lisätiedot

Valtuudella asiointi

Valtuudella asiointi Valtuudella asiointi 24.4.2019 1 Ajankohtaista - JULKAISTU Sähköinen puolesta-asiointi sosiaali- ja terveydenhuollossa Yleiskuvaus https://thl.fi/documents/920442/3850406/puolesta-asiointi+sosiaali- +ja+terveydenhuollossa_yleiskuvaus.pdf/1ba8ffd2-f70f-4ae7-ad39-bc395cdab510

Lisätiedot

Ajankohtaista Tunnistamisesta ja Katsopalvelusta. Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä

Ajankohtaista Tunnistamisesta ja Katsopalvelusta. Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä Ajankohtaista Tunnistamisesta ja Katsopalvelusta Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä AIHEET Suomi.fi tunnistaminen ja Veron palvelut Suomi.fi Asiointivaltuudet ja Veron palvelut Katso-palvelun

Lisätiedot

Suomi.fi-valtuudet. Miten pyydän valtuutta yrityksen nimissä?

Suomi.fi-valtuudet. Miten pyydän valtuutta yrityksen nimissä? Suomi.fi-valtuudet Miten pyydän valtuutta yrityksen nimissä? Valtuuspyynnöllä pyydät yritykselle haluamaltasi henkilöltä tai yritykseltä oikeuden asioida tämän puolesta valitsemassasi asiassa. Valtuuspyyntö

Lisätiedot

VRK palvelualustana. Valtiovarainministeriön hallinnonalan johdon päivä Lea Krohns ja Janne Viskari

VRK palvelualustana. Valtiovarainministeriön hallinnonalan johdon päivä Lea Krohns ja Janne Viskari VRK palvelualustana Valtiovarainministeriön hallinnonalan johdon päivä 28.9.2017 Lea Krohns ja Janne Viskari VRK strategia 2016-2020 Väestörekisterikeskuksen visio Digitalisoimme yhteiskuntaa yhdessä onnistumme.

Lisätiedot

Suomi.fi:n käyttöönottojen tilanne yleisesti ja kuntasektorilla

Suomi.fi:n käyttöönottojen tilanne yleisesti ja kuntasektorilla Suomi.fi:n käyttöönottojen tilanne yleisesti ja kuntasektorilla Janne Viskari, Väestörekisterikeskus 7.6.2017 @janneviskari Suomi.fi-palvelualusta edistää kysynnän ja tarjonnan kohtaamista sähköisissä

Lisätiedot

Suomi.fi-tunnistus ja eidas

Suomi.fi-tunnistus ja eidas Suomi.fi-tunnistus ja eidas Miten eidas vaikuttaa tunnistamiseen ja siihen varautuminen 8.11.2017 Kirsti Niemeläinen Tulossa EU-kansalaisen tunnistus eidas VRK toteuttaa eidas-solmupisteen, joka mahdollistaa

Lisätiedot

Suomi.fi- asiointivaltuudet. KaPA- Info 16.06.2016

Suomi.fi- asiointivaltuudet. KaPA- Info 16.06.2016 Suomi.fi- asiointivaltuudet KaPA- Info 16.06.2016 Suomi.fi - asiointivaltuudet palvelun tiiviste º Kansallisen asiointivaltuudet - palvelun avulla voidaan ensimmäisenä EU:ssa luotettavasti tarkistaa henkilön

Lisätiedot

Palveluväylä tuotantoon! Marraskuun KaPA-päivä 26.11.2015. Kehittämispäällikkö Pauli Kartano / VM Hankepäällikkö Eero Konttaniemi / VRK

Palveluväylä tuotantoon! Marraskuun KaPA-päivä 26.11.2015. Kehittämispäällikkö Pauli Kartano / VM Hankepäällikkö Eero Konttaniemi / VRK Palveluväylä tuotantoon! Marraskuun KaPA-päivä 26.11.2015 Kehittämispäällikkö Pauli Kartano / VM Hankepäällikkö Eero Konttaniemi / VRK Palveluväylän tuotantokäyttö alkoi 18.11 Sitä edelsivät: º Viitearkkitehtuuri

Lisätiedot

Yhteisrakentamisverkoston uutiskirje 02/2018

Yhteisrakentamisverkoston uutiskirje 02/2018 10.4.2018 Yhteisrakentamisverkoston uutiskirje 02/2018 1 Verkkotietopiste.fi-palvelun uudet ominaisuudet Verkkotietopisteen vuoden 2018 ensimmäinen päivitys on julkaistu ja tuotannossa. Palvelun keskeiset

Lisätiedot

Kuinka kunta voi hyödyntää PTV:tä?

Kuinka kunta voi hyödyntää PTV:tä? Kuinka kunta voi hyödyntää PTV:tä? Kuntien avoin data hyötykäyttöön seminaari 27.1.2016 Annette Hotari VRK KaPA-ohjelma Kuinka kunta voi hyödyntää PTV:tä? Taustaa Mikä on palvelutietovaranto? Kytkös palvelunäkymiin?

Lisätiedot

Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen

Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen 20.9.2010 VN periaatepäätös Valtioneuvoston periaatepäätökseen 21.6.2007 kansallisen tietoyhteiskuntapolitiikan tavoitteista vuosina 2007-2011 on kirjattuna:

Lisätiedot

MAANMITTAUSLAITOKSEN LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ LAIKSI HALLINNON YHTEISISTÄ SÄHKÖISEN ASIOINNIN TUKIPALVELUISTA

MAANMITTAUSLAITOKSEN LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ LAIKSI HALLINNON YHTEISISTÄ SÄHKÖISEN ASIOINNIN TUKIPALVELUISTA 1 (6) Valtiovarainministeriö valtiovarainministeriö@vm.fi Valtiovarainministeriön lausuntopyyntö 26.11.2015 / VM140:06/2013 MAANMITTAUSLAITOKSEN LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ LAIKSI HALLINNON YHTEISISTÄ

Lisätiedot

Sähköisen asioinnin alusta kehitettävät yhteiset alustat, palvelut ja ratkaisut

Sähköisen asioinnin alusta kehitettävät yhteiset alustat, palvelut ja ratkaisut ValtIT - Asiakaslähtöiset sähköiset palvelut kehittämisohjelma Sähköisen asioinnin alusta kehitettävät yhteiset alustat, palvelut ja ratkaisut VM kehittämisosasto, Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö

Lisätiedot

Kansallinen palveluarkkitehtuuri Tilanne ja lainsäädäntö

Kansallinen palveluarkkitehtuuri Tilanne ja lainsäädäntö Kansallinen palveluarkkitehtuuri Tilanne ja lainsäädäntö 13.9.2016 Ohjelmapäällikkö Maria Nikkilä @VM_MariaNikkila Kansallinen palveluarkkitehtuuri (KaPA) Kansallisen palveluarkkitehtuurin toteuttamisohjelma

Lisätiedot

Suomi.fi-palvelutietovaranto. Info: Digituen kuvaaminen palveluna Palvelutietovarantoon (PTV)

Suomi.fi-palvelutietovaranto. Info: Digituen kuvaaminen palveluna Palvelutietovarantoon (PTV) Suomi.fi-palvelutietovaranto Info: Digituen kuvaaminen palveluna Palvelutietovarantoon (PTV) 11.10.2018 Käyttöönottoprosessi Suomi.fi-palvelutietovaranto on keskitetty tietovaranto, johon organisaatiot

Lisätiedot

Soten valinnanvapauden tuottajan vertailu ja valinta Suomi.fi -palvelussa. Helsinki UM Pressiaula

Soten valinnanvapauden tuottajan vertailu ja valinta Suomi.fi -palvelussa. Helsinki UM Pressiaula Soten valinnanvapauden tuottajan vertailu ja valinta Suomi.fi -palvelussa Helsinki 17.01.2019 UM Pressiaula Sidosryhmiä Soten digitalisaatiota kehittämässä Maakunnat 2 Sote:n ICT- kokonaisuus, tavoitetila

Lisätiedot

PTV & ASTI infotilaisuus

PTV & ASTI infotilaisuus PTV & ASTI infotilaisuus Suomi.fi-palvelutietovarannon ja yhteisten asiakaspalvelupisteiden uuden tietojärjestelmän yhteydestä Tilaisuus nauhoitetaan Sisältö ASTI:n ja PTV:n yleisesittelyt Mitä ASTI-tarkoittaa

Lisätiedot

Suomi.fi -viestit palvelun käyttöönotto Marjut Siintola Digikuntakokeilun verkostotapaaminen

Suomi.fi -viestit palvelun käyttöönotto Marjut Siintola Digikuntakokeilun verkostotapaaminen Suomi.fi -viestit palvelun käyttöönotto 5.9.2017 Marjut Siintola Digikuntakokeilun verkostotapaaminen Esitys vastaa seuraaviin kysymyksiin Mikä ihmeen Suomi.fi -viestit? Miksi se pitää ottaa käyttöön?

Lisätiedot

Suomi.fi-tunnistaminen

Suomi.fi-tunnistaminen Suomi.fitunnistaminen Suomi.fitunnistaminen Suomen ja EU:n kansalaisten vahva sähköinen tunnistaminen Korvaa tunnistus.fi ja VETUMApalvelun Kaikki markkinaehtoiset vahvan tunnistusvälineet Keskitetty rahoitusmalli

Lisätiedot

Kansalaisten asiointitili

Kansalaisten asiointitili Kansalaisten asiointitili Kansalaiskuuleminen Otakantaa.fi -keskustelussa Esittelymateriaali Asiointitili@valtiokonttori.fi Tästä esityksestä Tämä esitys on laadittu taustatiedoksi kansalaisten asiointitilistä.

Lisätiedot

Suomi.fi-info

Suomi.fi-info Suomi.fi-info 10.09.2019 Tilaisuus tallennetaan. Varmistathan, että mikrofonisi on kiinni. Jätä puheenvuoropyyntösi kommenttikenttään. Voit myös kirjoittaa kommenttisi tai kysymyksesi. Valitettavasti emme

Lisätiedot

Suomi.fi-info

Suomi.fi-info Suomi.fi-info 9.04.2019 Tilaisuus tallennetaan. Varmistathan, että mikrofonisi on kiinni. Jätä puheenvuoropyyntösi kommenttikenttään. Voit myös kirjoittaa kommenttisi tai kysymyksesi. Valitettavasti emme

Lisätiedot

Suomi.fiasiointivaltuudet

Suomi.fiasiointivaltuudet Suomi.fiasiointivaltuudet Julkishallinto, valtion ja kuntien yhtiöt 18.11.2015 Versio 2.0, JAVO132 Esityksen sisältö 1. Suomi.fi-palvelukokonaisuus 2. Palvelulupauksemme 3. Mitä palvelu tarjoaa? 4. Miten

Lisätiedot

Sähköisen tunnistamisen eidastilannekatsaus

Sähköisen tunnistamisen eidastilannekatsaus Sähköisen tunnistamisen eidastilannekatsaus 3.10.2017 @kimmomakinen JulkICT -osasto eidas Sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisiin transaktioihin liittyvistä luottamuspalveluista sisämarkkinoilla Euroopan

Lisätiedot

Suomi.fi-info

Suomi.fi-info Suomi.fi-info 17.9.2018 Tilaisuus tallennetaan. Varmistathan, että mikrofonisi on kiinni. Jätä puheenvuoropyyntösi kommenttikenttään. Voit myös kirjoittaa kommenttisi tai kysymyksesi. Valitettavasti emme

Lisätiedot

Asiointi sähköistymässä

Asiointi sähköistymässä Asiointi sähköistymässä Johtava asiantuntija Esa Pitkänen Tilaisuuden tavoitteet Antaa alustavaa tietoa Fivan tulevasta sähköisestä asioinnista Kuulla, mitä ajatuksia ja kysymyksiä asia herättää Testata

Lisätiedot

Mitä tapahtuu JulkICT-kentällä. ICT-johtaja Anna-Maija Karjalainen ICT-muutostukiseminaari

Mitä tapahtuu JulkICT-kentällä. ICT-johtaja Anna-Maija Karjalainen ICT-muutostukiseminaari Mitä tapahtuu JulkICT-kentällä ICT-johtaja Anna-Maija Karjalainen ICT-muutostukiseminaari 8.10.2014 Neljä kansallista strategiaa Asiakkuusstrategia Yhteistyössä palvelu pelaa Julkisen hallinnon ICT:n hyödyntämisstrategia

Lisätiedot

REST-rajapintojen (Vero API) kehitys. Ohjelmistotalopäivä

REST-rajapintojen (Vero API) kehitys. Ohjelmistotalopäivä REST-rajapintojen (Vero API) kehitys Ohjelmistotalopäivä 23.5.2019 Vero API -rajapintojen yleispiirteet REST/JSON rajapinta Käytettävissä lähtökohtaisesti 24 / 7 Suunniteltu synkroniseen käyttöön Rikkovat

Lisätiedot

Suomi.fi-palvelutietovaranto

Suomi.fi-palvelutietovaranto Suomi.fi-palvelutietovaranto Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelupaikkojen kuvaaminen Palvelutietovarantoon 9.2.2018 Taustaa Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden valintaa tukeva tietopalvelu toteutetaan

Lisätiedot

Suomi.fi-palvelutietovaranto ja verkkopalvelu Soten valinnanvapauspalveluissa

Suomi.fi-palvelutietovaranto ja verkkopalvelu Soten valinnanvapauspalveluissa Suomi.fi-palvelutietovaranto ja verkkopalvelu Soten valinnanvapauspalveluissa Valinnanvapauden ATK-ratkaisut, Jyväskylä 21.05.2018 Matti Hiltunen, Sote kehityspäällikkö, VRK VRK toteuttaa Suomi.fi-palvelujen

Lisätiedot

Asiakkaille palveluja, tietoa ja osallistumismahdollisuuksia

Asiakkaille palveluja, tietoa ja osallistumismahdollisuuksia Kymenlaakson sivusto Asiakkaille palveluja, tietoa ja osallistumismahdollisuuksia Esitys Vatelle 9.5.2018 25.4.2018 Esityksen valmistelleet (Matti Ahola, Sami Ahokas, Anni Björklund, Tarja Nousiainen,

Lisätiedot

Suomi.fi-palvelutietovaranto (PTV)

Suomi.fi-palvelutietovaranto (PTV) Suomi.fi-palvelutietovaranto (PTV) Kaikki oleellinen julkishallinnon palveluista yhdessä paikassa PTV:n perusteet ja käyttöönotto -koulutusmateriaali 21.11.2017 Koulutuksen sisältö Mikä Palvelutietovaranto

Lisätiedot

Suomi.fi-asiointivaltuudet. Toisen henkilön tai yrityksen puolesta asioinnin mahdollistaja.

Suomi.fi-asiointivaltuudet. Toisen henkilön tai yrityksen puolesta asioinnin mahdollistaja. Suomi.fi-asiointivaltuudet Toisen henkilön tai yrityksen puolesta asioinnin mahdollistaja. Esityksen sisältö 1. Palvelulupauksemme 2. Mitä palvelu tarjoaa? 3. Miten palvelu toimii? 4. Mitä tämä edellyttää?

Lisätiedot

Suomi.fi-info

Suomi.fi-info Suomi.fi-info 8.10.2019 Tilaisuus tallennetaan. Varmistathan, että mikrofonisi on kiinni. Jätä puheenvuoropyyntösi kommenttikenttään. Voit myös kirjoittaa kommenttisi tai kysymyksesi. Valitettavasti emme

Lisätiedot

Muutokset valtuuksissa ja asiointikanavissa. Ohjelmistotalopäivä

Muutokset valtuuksissa ja asiointikanavissa. Ohjelmistotalopäivä Muutokset valtuuksissa ja asiointikanavissa Ohjelmistotalopäivä 23.11.2017 Valtuudet Tavoitetila Suomi.fi-palvelussa annetulla valtakirjalla voi asioida kaikissa Verohallinnon tarjoamissa asiointikanavissa

Lisätiedot

Kansallinen Palvelutietovaranto

Kansallinen Palvelutietovaranto Kansallinen Palvelutietovaranto (PTV) PTV-perusteet ja taustat 14.6.2016 Sisältö MITÄ JA MIKSI 3 Palvelutietovarannon taustaa 4 Hyödyt ja mahdollisuudet 9 MITEN 13 Palvelutietovarannon keskeisiä käsitteitä

Lisätiedot

Suomi.fin tunnettuus Viestintä kansalaisille, yrityksille ja viranomaisille

Suomi.fin tunnettuus Viestintä kansalaisille, yrityksille ja viranomaisille Suomi.fin tunnettuus 2019 Viestintä kansalaisille, yrityksille ja viranomaisille Suomi.fi-toimitustyöryhmä 6.3.2019 Viestintäpäällikkö Päivi Railotie, Väestörekisterikeskus Digitalisoimme yhteiskuntaa

Lisätiedot

Omakanta, valinnanvapauteen ja alaikäisten asiointiin liittyvät kansalliset ratkaisut Sanna Kavén

Omakanta, valinnanvapauteen ja alaikäisten asiointiin liittyvät kansalliset ratkaisut Sanna Kavén Omakanta, valinnanvapauteen ja alaikäisten asiointiin liittyvät kansalliset ratkaisut Sanna Kavén 23.5.2018 Omakanta aktiivisessa käytössä 14 000 000 Omakannan kirjautumiset vuosittain 12 000 000 10 000

Lisätiedot

Suomi.fi-valtuudet. Miten pyydän valtuutta?

Suomi.fi-valtuudet. Miten pyydän valtuutta? Suomi.fi-valtuudet Miten pyydän valtuutta? Suomi.fi-Valtuudet-palvelussa voit valtuuttaa toisen henkilön tai yrityksen toimimaan puolestasi valitsemissasi asioissa. Aloita tunnistautumalla palveluun. Käytä

Lisätiedot

Sähköisen tunnistamisen järjestäminen julkisessa hallinnossa. @kimmomakinen 29.9.2015

Sähköisen tunnistamisen järjestäminen julkisessa hallinnossa. @kimmomakinen 29.9.2015 Sähköisen tunnistamisen järjestäminen julkisessa hallinnossa @kimmomakinen 29.9.2015 Uusi toimintamalli Asiointipalvelu - Asiointipalvelu pyytää kansalaisesta ajantasaisia henkilötietoja Kunta X asiointipalvelu

Lisätiedot

Valtion uudet yhteentoimivuuspalvelut: dataportaali, palvelutietovaranto ja yhteentoimivuus.fi v.2

Valtion uudet yhteentoimivuuspalvelut: dataportaali, palvelutietovaranto ja yhteentoimivuus.fi v.2 Valtion uudet yhteentoimivuuspalvelut: dataportaali, palvelutietovaranto ja yhteentoimivuus.fi v.2 Marko Latvanen Valtiokonttori / Kansalaispalvelut Suomi.fi Yhteentoimivuuspalvelujen tuotevisio Yhteentoimivuuspalvelut

Lisätiedot

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta Digitaalisten palvelujen saavutettavuus Koulutus tiedottajille ja verkkotoimittajille, HAUS

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta Digitaalisten palvelujen saavutettavuus Koulutus tiedottajille ja verkkotoimittajille, HAUS Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta Digitaalisten palvelujen saavutettavuus Koulutus tiedottajille ja verkkotoimittajille, HAUS 22.10.2018 Sanna Juutinen VM Saavutettavuus: Mitä ja miksi? 2 Direktiivin

Lisätiedot

Kansallinen palveluarkkitehtuuri - missä mennään? JUHTAn syysseminaari

Kansallinen palveluarkkitehtuuri - missä mennään? JUHTAn syysseminaari Kansallinen palveluarkkitehtuuri - missä mennään? JUHTAn syysseminaari 14.11.2014 Kansallisen palveluarkkitehtuurin toteuttamisohjelma Perustuu ICT2015 työryhmän raporttiin 21 polkua kitkattomaan Suomeen

Lisätiedot

Katso palvelussa ajankohtaista Reetta Järvinen, Verohallinto, Tietohallinto

Katso palvelussa ajankohtaista Reetta Järvinen, Verohallinto, Tietohallinto Katso palvelussa ajankohtaista Reetta Järvinen, Verohallinto, Tietohallinto Tietohallinto/Tietovirtajärjestelmät, Reetta Järvinen 2 Katsotaan lukuja Tunnistusmäärät Katso-tunnisteella 2012-2015 900000

Lisätiedot

Kelan rooli maakunta- ja soteuudistuksessa

Kelan rooli maakunta- ja soteuudistuksessa Kelan rooli maakunta- ja soteuudistuksessa Marjukka Turunen ja Maritta Korhonen Kela Kelan rooli maakunta- ja sote-uudistuksessa - lainsäädäntöpohja Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä

Lisätiedot

Sote-uudistus ja Kanta-palvelut

Sote-uudistus ja Kanta-palvelut Sote-uudistus ja Kanta-palvelut 3.5.2018 Maritta Korhonen Kela Kelan rooli maakunta- ja sote-uudistuksessa - lainsäädäntöpohja Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä

Lisätiedot

Suomi.fi-info

Suomi.fi-info Suomi.fi-info 17.12.2018 Tilaisuus tallennetaan. Varmistathan, että mikrofonisi on kiinni. Jätä puheenvuoropyyntösi kommenttikenttään. Voit myös kirjoittaa kommenttisi tai kysymyksesi. Valitettavasti emme

Lisätiedot

Luke ja suomi.fi - tukipalvelut

Luke ja suomi.fi - tukipalvelut Luke ja suomi.fi - tukipalvelut Yhteenvetoa suomi.fi tukipalveluista Luken näkökulmasta ja Luken tietojärjestelmien tiedonsiirroista. Teppo Jylänki Suomi.fi - tukipalvelut Suomi.fi-verkkopalvelu Tarjoaa

Lisätiedot

Luvat ja valvonta ekosysteemi

Luvat ja valvonta ekosysteemi Luvat ja valvonta ekosysteemi Sirpa Alitalo, TEM Mistä Luvat ja valvonta kärkihankkeessa on kysymys? Palveluprosessit uudistetaan Asiakkaan tarpeesta muodostuvat palvelukokonaisuudet sekä asiakaslähtöiset,

Lisätiedot

Suomi.fi-tunnistus

Suomi.fi-tunnistus Suomi.fi-tunnistus 15.2.2017 Suomi.fi-tunnistus Henkilön vahva sähköinen tunnistaminen Vain julkisen sektorin sähköisille asiointipalveluille Kertakirjautuminen asiointipalveluiden välillä Keskitetty sopimus-

Lisätiedot

Kansalaisen asiointitili. Palvelun yleinen esittely, 07.05.2014

Kansalaisen asiointitili. Palvelun yleinen esittely, 07.05.2014 Kansalaisen asiointitili Palvelun yleinen esittely, 07.05.2014 Sisältö Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Mikä on Kansalaisen asiointitili? Miten Asiointitili näkyy kansalaiselle? Asiointitiliä

Lisätiedot

Suomi.fi-palvelut. Kokonaisuuden ja palveluiden esittely palveluntarjoajille 16.02.2016

Suomi.fi-palvelut. Kokonaisuuden ja palveluiden esittely palveluntarjoajille 16.02.2016 Suomi.fi-palvelut Kokonaisuuden ja palveluiden esittely palveluntarjoajille 16.02.2016 Sisältö KaPAn taustat ja tavoitteet Kunta-KaPA toimisto Suomi.fi palveluiden esittely º Suomi.fi palvelutietovaranto

Lisätiedot

Taipuuko Kansalaisten asiointitili terveydenhuoltoon

Taipuuko Kansalaisten asiointitili terveydenhuoltoon Taipuuko Kansalaisten asiointitili terveydenhuoltoon Valtiovarainministeriö Neuvotteleva virkamies Riku Jylhänkangas Sisällysluettelo Kansalaisten asiointitilin toteuttaminen Asiointitilin toiminta Asiointitili

Lisätiedot

Verohallinnon KaPA-tilanne. Jukka Kyhäräinen, Verohallinto Ohjelmistotalopäivä

Verohallinnon KaPA-tilanne. Jukka Kyhäräinen, Verohallinto Ohjelmistotalopäivä Verohallinnon KaPA-tilanne Jukka Kyhäräinen, Verohallinto Ohjelmistotalopäivä HE 59/2016 vp Kansallinen palveluarkkitehtuuri luo pohjan Sipilän hallitusohjelman digitalisaatiokehityksen toteuttamiselle.

Lisätiedot

Kansallinen palveluarkkitehtuuri Tilanne ja lainsäädäntö

Kansallinen palveluarkkitehtuuri Tilanne ja lainsäädäntö Kansallinen palveluarkkitehtuuri Tilanne ja lainsäädäntö 13.9.2016 Ohjelmapäällikkö Maria Nikkilä @VM_MariaNikkila Kansallinen palveluarkkitehtuuri (KaPA) Kansallisen palveluarkkitehtuurin toteuttamisohjelma

Lisätiedot

Sähköisen asioinnin ensisijaisuus

Sähköisen asioinnin ensisijaisuus Sähköisen asioinnin ensisijaisuus Hallituksen strategiaistunto 29.1. 2018 Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Sähköisen asioinnin ensisijaisuuden tavoitetila 2022 Tavoitetilassa 2022 Viranomaiset

Lisätiedot