FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille"

Transkriptio

1 FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu Tampere

2 FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Rekisteröityminen... 2 Käytön aloittaminen... 3 Sivuston rakenne... 3 Profiili... 3 Etusivu... 3 Asetukset... 6 Profiilin yksityisyys... 7 Toiminnot... 8 Kavereiden etsiminen ja lisääminen... 8 Tilapäivitys, kommentointi ja tykkääminen... 9 Linkkien, kuvien ja videoiden jakaminen Viestit Kuva-albumit Sovellukset Ryhmät ja tykättävät sivut Ohjekeskus Yleistä huomioitavaa Internetin yhteisöpalveluihin liittyen... 12

3 FACEBOOK-KURSSI 2 Rekisteröityminen Facebookiin voi rekisteröityä käyttäjäksi kuka tahansa yli 13-vuotias. Rekisteröitymistä varten tarvitaan toimiva sähköpostiosoite. Rekisteröityminen aloitetaan Facebookin pääsivulta osoitteessa Sivulla on pieni rekisteröitymislomake, jonka tiedot ovat pakollisia. Nämä kentät täytetään ja klikataan Rekisteröidy-painiketta. Seuraavalla sivulla pitää tunnistaa annetut sanat ja kirjoittaa ne laatikkoon. Tämä varmistaa, että rekisteröitymistä on tekemässä ihminen eikä kone. Jatkossakin tällaisia varmistuksia saattaa tulla eteen, varsinkin jos et ole vielä vahvistanut käyttäjätiliäsi. Seuraavaksi annetaan erilaisia perustietoja muun muassa koulutuksesta ja työpaikasta. Nämä vaiheet voi ohittaa Ohita vaihe -linkistä, sillä tiedot voi jättää antamatta ja lisätä niitä sitten, kun olet tutustunut palveluun. Joistakin sähköpostipalveluista on rekisteröitymisen yhteydessä mahdollisuus hakea kavereita oman sähköpostin osoitekirjan avulla. Kaikkia toimintoja voi tehdä myöhemminkin. Rekisteröitymisen vahvistaminen Ennen kuin palvelua voi käyttää täysipainoisesti, rekisteröityminen pitää vahvistaa. Tämä tarkoittaa, että palvelulle osoitetaan rekisteröityneen henkilön pääsevän antamaansa sähköpostiosoitteeseen. Palvelu lähettää annettuun sähköpostiosoitteeseen vahvistuslinkin, jota pitkin pääsee vahvistamaan rekisteröitymisensä. Heti rekisteröitymisen jälkeen kannattaakin toimia seuraavasti: 1. Kirjaudu ulos Facebookista 2. Kirjaudu sähköpostiisi ja avaa Facebookilta tullut Tilin vahvistus -viesti 3. Klikkaa viestissä olevaa linkkiä ja kirjaudu sitä myöten uudelleen Facebookiin 4. Aloita profiilisi rakentaminen Facebook-profiilin rakentaminen kannattaa aloittaa maltilla. Aloita nimestä ja kuvasta, lisää tietoja sitten, kun tunnet, että osaat käyttää palvelua ja haluat todella jatkaa sen käyttöä. Kannattaa miettiä, kenen kanssa aikoo ruveta kaveriksi ja miten se vaikuttaa tietoihin, joita haluaa itsestään Facebookissa jakaa.

4 FACEBOOK-KURSSI 3 Käytön aloittaminen Aloita Facebookin käyttö esimerkiksi näin: - Tutustu sivuston rakenteeseen, etusivuun, profiiliisi ja hakuun - Tutustu ohjekeskuksen aloittelijan oppaaseen - Lisää haluamasi tiedot itsestäsi, aloita nimestä ja kuvasta - Säädä yksityisyysasetukset, alkuun jopa liian tiukoiksi, muista tarkistaa kaikki asetukset - Etsi tuttujasi haulla ja pyydä heitä kavereiksi - Etsi kiinnostavia seuraamiskohteita ja tykkää sivuista - Tutki ja kysele Sivuston rakenne Sivusto rakentuu käyttäjien profiilisivuista. Kullakin käyttäjällä on lisäksi oma henkilökohtainen etusivu, jota eivät muut näe. Profiilisivulle käyttäjä lisää itsestään tietoja, joita haluaa muille jakaa. Omalle etusivulle kerääntyy kaikki omat päivitykset ja kavereiden päivitykset. Kun kirjaudut sisään Facebookiin, etusivu on ensimmäinen näkymä. Profiili Profiili on näkymä itsestäsi, jonka haluat muille Facebookissa näyttää. Nykyisin Facebookissa kaikki näkevät käyttäjän nimen ja kuvan, mutta muiden tietojen näkymistä voit itse hallita. Tänne voit lisätä kaikki ne tiedot, joita haluat itsestäsi jakaa. Ensimmäistä kertaa kirjauduttaessa profiili on hyvin tyhjän näköinen. Tietojen muokkaus ja lisäys onnistuu koska tahansa, esimerkiksi kynän kuvasta. Kun olet käyttänyt Facebookia jonkin aikaa, profiilisi näyttää erilaiselta. Profiilin muokkaus Oman profiilin osia voi muokata jokaisesta osasta löytyvää kynä-symbolia klikkaamalla tai Päivitä tietoja -painikkeesta. Muokkaustilassa profiili on jaettu osiin ja muokattava osio valitaan klikkaamalla sen osion kynä-symbolia. Kun tietojen muokkaus on valmis, muista painaa Tallennapainiketta. Etusivu Etusivusi näet vain sinä itse. Sinne kerääntyvät omat ja Facebook-kavereidesi tilapäivitykset. Lisäksi jos tykkäät jostakin Facebook-sivusta, sivun päivitykset voivat näkyä täällä. Alla olevassa kuvassa nähdään Niina Nörtin etusivu. Vasemmassa laidassa on valikko, keskellä uutisvirta ja oikeassa laidassa erilaisia ilmoituksia ja mainoksia. Huomaa, että uutisvirrassa näkyvät myös Niinan kavereiden päivitykset, koska tämä ei ole Niinan profiilisivu. Oma etusivusi voi näyttää juuri käytön aloitettuasi hyvinkin tyhjältä. Vasta kun teet Facebookissa jotain tai sinulla on kavereita, päivitykset alkavat ilmestyä etusivullesi. Alla olevassa kuvassa näkyy esimerkiksi, että Pekka on tehnyt tavallisen päivityksen, Niina liittänyt kuvan ja Lasse pelannut Farmville-peliä.

5 FACEBOOK-KURSSI 4 Etusivun vasemmasta laidasta löytyvästä valikosta voit valita etusivulla näytettäväksi erityyppisiä julkaisuja kuten Uutiset tai Tapahtumat. Facebook-käytön aluksi valikon ylimpänä vaihtoehtona on Tervetuloa-linkki, jonka takaa löytyy ohjeita käytön aloittamiseen. Uutiset-sivulla voi valita näkymään joko vain kohokohdat tai viimeisimmät tapahtumat aikajärjestyksessä. Keskiosan oikeassa yläreunassa olevasta Järjestä-linkistä voit vaihtaa näkymää. Kohokohdiksi Facebook valitsee päivityksiä, joita sinun oletetaan haluavan nähdä. Viestit-linkistä voit siirtyä yksityiseen postilaatikkoosi. Tapahtumat- ja Kuvat-linkeistä näytetään omat ja kavereiden tapahtumat tai kuvat. Etsi kavereita -linkistä pääsee etsimään ja hallinnoimaan kavereita. Numerot näiden linkkien perässä kertovat katsomattomista tapahtumista. Esimerkkikuvassa on viisi lukematonta viestiä. Vasemman reunan valikosta löytyvät myös automaattisesti luodut kaverilistat sekä mahdolliset ryhmäsi ja sivusi. Alimmaisena valikossa näkyy samaan aikaan kirjautuneena olevien Facebookkavereiden profiilikuvia. Tässä olevan hakulaatikkon avulla voi hakea, onko joku tietty kaveri kirjautuneena ja käytettävissä pikaviestikeskusteluun.

6 FACEBOOK-KURSSI 5 Yläpalkki Facebook-sivusi yläreunassa säilyy koko ajan kuvassa alla oleva yläpalkki. Missä tahansa oletkin, nimeäsi klikkaamalla pääset siirtymään omaan profiiliisi tai Etusivu-linkistä etusivullesi. Kavereita voi etsiä suoraan nimellä myös kirjoittamalla nimen hakulaatikkoon. Haku Yläreunan hakulaatikon avulla voit etsiä eri Facebook-profiileja: ihmisiä, sivuja ja ryhmiä. Kirjoita hakulaatikkoon esimerkiksi ystäväsi nimi tai jokin yhtye tai vastaava ja katso, onko heillä Facebook-profiilia. Kunkin käyttäjän asetukset määräävät, näkyvätkö he haussa. Kaveripyynnöt, viestit ja ilmoitukset Hakulaatikon vasemmalla puolella olevat kolme kuvaketta ovat kaveripyyntö-, viesti- ja ilmoituskuvakkeet. Ne aktivoituvat, jos sinulle on tullut pyyntöjä tai viestejä. Toiset käyttäjät voivat pyytää sinua kaveriksi tai ehdottaa sinulle kavereita. Nämä ehdotukset näet klikkaamalla kaveripyynnöt-kuvaketta. Kaikkia ehdotettuja ei tarvitse kaveriksi ottaa, vaan pyynnön voi myös hylätä. Facebookissa voi lähettää toiselle käyttäjällä viestejä yksityisesti Viesti-osiossa. Jos olet saanut viestejä, viestikuvake aktivoituu ja näyttää saapuneiden viestien määrän. Klikkaamalla tätä kuvaketta pääset lukemaan viestisi ja myös lähettämään viestejä. Facebookissa käyttämäsi sovellukset ja esimerkiksi Facebookin ylläpito voivat lähettää erilaisia ilmoituksia ja ne näkyvät ilmoituksissa klikkaamalla maapallon muotoista kuvaketta. Käyttäjätili-valikko Etusivu-linkin oikealta puolelta pientä nuolta klikkaamalla aukeavasta valikosta pääsee muokkaamaan asetuksia, ohjekeskukseen sekä kirjautumaan ulos. Ohjekeskuksesta löytyy paljon hyödyllistä tietoa Facebookin käyttöön liittyen. Kirjaudu ulos -linkistä käyttäjä kirjataan ulos Facebook-tilistään.

7 FACEBOOK-KURSSI 6 Asetukset On tärkeää käydä kaikki asetukset läpi ja muuttaa ne sopiviksi. Facebookissa yksityisyyttä hallitaan erilaisilla asetuksilla. Niillä määrität kenelle ja kuinka laajasti haluat päivitystesi ja tekemistesi näkyvän. Asetukset jakautuvat käyttäjätilin asetuksiin, yksityisyysasetuksiin sekä profiilin asetuksiin. Käyttäjätilin asetuksia ja yksityisyysasetuksia pääset muokkaamaan oikean yläkulman Käyttäjätili-valikosta. Käyttäjätilin asetuksissa näet palveluun antamasi perustiedot ja voit muuttaa niitä halutessasi. Käyttäjätilin asetukset koostuvat useasta osasta. Eri osioihin voit siirtyä vasemman laidan luettelosta. Näistä tärkeitä ovat ilmoitusten ja mainosten hallinta. Ilmoituksissa määrittelet, mistä tapahtumista tulee ilmoitus sähköpostiisi. Osioiden sisällä jokaiselle asetukselle on oma rivinsä, jonka päässä on Muokkaa-linkki. Tätä linkkiä painamalla pääsee muokkaamaan juuri sitä asetusta. Muista painaa Tallenna muutokset - painiketta tallentaaksesi uuden asetuksen. Eri asetuksiin pääsee klikkaamalla tästä Muokkaa asetusta klikkaamalla tästä Yksityisyysasetuksilla hallitaan sitä, kuka ja mitä sinusta voi nähdä Facebookissa. Rekisteröitymisen jälkeen kannattaa heti alkuun muokata oman profiilin yksityisyysasetuksia vaikka liiankin tiukoiksi. Niitä voi muuttaa myöhemmin omaan käyttöön sopiviksi, kun on tutustunut palveluun ja muokannut profiiliaan. Yksityisyysasetuksissa määritellään asetukset erikseen monelle eri osa-alueelle. Eri tietoja voi määrittää näkymään eri ryhmille tai jopa vain yksittäisille kavereille tai itselle. Kun haluat muokata asetuksia, valitse Käyttäjätili-valikosta yksityisyysasetukset. Sivun yläosassa voit valita oletusasetuksen julkaisuillesi. Valitsemalla Julkinen, kaikki päivityksesi näkyvät kaikille. Valitsemalla Mukautettu voit valita hyvinkin tarkasti, kenelle päivityksesi näkyvät. Tämä on siis oletusasetus, jota voi muuttaa yksittäistenkin päivitysten kohdalla. Sivun alaosassa muokataan yhteydenoton, merkintöjen ja sovellusten asetuksia. Kutakin kohtaa pääsee muokkaamaan omasta Muokkaa asetuksia -linkistä rivin lopussa. Seuraavan sivun kuvassa on esimerkkinä yhteydenoton asetukset. Jokaiselle vaihtoehdolle valitaan asetus omasta alasvetovalikosta rivin lopusta. Täällä on myös mahdollista estää ihmisten yhteydenotot Facebookissa. Kohdasta Estetyt henkilöt ja sovellukset voi valita estettäviä ihmisiä klikkaamalla Hallitse estämistä. Kaikissa asetuksissa Facebookissa käytetään alla olevia symboleja esittämään jonkin asian yksityisyysastetta:

8 FACEBOOK-KURSSI 7 Tärkeä osa yksityisyysasetuksia ovat myös sovellus- ja sivustoasetukset. Täällä pääset muokkaamaan sitä, kuka näkee toimintasi sovelluksissa, mitä tietoja kaveriesi sovellukset voivat saada sinusta ja näkyykö Facebook-profiilisi esimerkiksi Googlen haussa. Lisäksi täällä voit määritellä asetuksia kullekin käyttämällesi sovellukselle sekä poistaa sovelluksia käytöstä. Sovelluksista on vielä lisää tietoja myöhemmin tässä materiaalissa. Profiilin yksityisyys Facebook-profiilin tietoja ja niiden näkymistä hallitaan profiilista käsin. Siirry omaan profiiliisi klikkaamalla nimeäsi yläreunan sinisessä palkissa. Jos haluat muokata tai lisätä profiilisi tietoja, klikkaa Päivitä tietoja -painiketta. Avautuvalla sivulla voit lisätä tai muokata tietojasi klikkaamalla Muokkaa-painikkeita. Muista painaa Tallenna, kun olet valmis. Jokaisen tiedon kohdalla voi säätää myös sen näkyvyyttä. Seuraavan sivun kuvassa muokataan osiota Tietoja sinusta. Kaverit-symbolia klikkaamalla on saatu auki valikko, jossa voidaan valita, kenelle juuri tämä tieto näkyy.

9 FACEBOOK-KURSSI 8 Tästä muokataan kenelle tieto näkyy Toimintalokissa näet kaiken toimintasi Facebookissa ja voit tarvittaessa poistaa jonkin tekemisesi näkyvistä. Täällä voi myös hallita sitä, näkyykö jokin tekemisesi aikajanallasi vai ei. Alla olevassa kuvassa näet muutaman lokimerkinnän. Jokaisen merkinnän oikeasta reunasta voit muuttaa sen näkyvyyttä. Kuvassa näkyvästä kaverit-symbolista voit säätää kenelle tämä tieto näkyy. Pallokuvakkeesta voit piilottaa tai korostaa aikajanalla sekä poistaa julkaisun kokonaan. Toiminnot Kavereiden etsiminen ja lisääminen Kavereiden lisääminen alkaa heidän profiiliensa etsimisellä. Tuttavia voi etsiä hakemalla yläreunan hakulaatikolla tai vasemman reunan valikosta avaamalla Kaverit-sivun. Hakulaatikkoon kirjoitetaan tutun nimi, oma vanha koulu tai muu haluttu hakutermi. Hae kavereita näin: 1. Kirjoita hakulaatikkoon tuttavasi nimi ja valitse avautuvasta listasta tuttavasi. Jos listassa ei ole tuttavaasi, klikkaa listan alareunasta Katso lisää tuloksia haulle 2. Valitse hakutuloslistasta oikea henkilö. Jos haluat, voit katsella muidenkin ihmisten profiileja klikkaamalla henkilön nimeä. 3. Klikkaa Lisää kaveriksi -painiketta joko hakutuloslistassa tai profiilin yläreunassa sen henkilön kohdalta, jonka haluat kaveriksi. 4. Avautuvassa Lisää kaveriksi -ikkunassa voit lähettää kaveripyynnön mukana yksityisviestin Lisää henkilökohtainen viesti -linkin kautta, jos epäilet, että tuttavasi ei välttämättä tunnista sinua.

10 FACEBOOK-KURSSI 9 Tuttavasi saa ilmoituksen, että häntä pyydetään kaveriksi ja hänen pitää hyväksyä kaveriksi lisääminen. Itsekin saat ilmoituksen joka kerta, kun joku pyytää sinua kaverikseen. Nämä ilmoitukset näkyvät kaveripyyntöinä etusivullasi yläreunan kuvakkeessa. Hyväksy pyyntö klikkaamalla kaveripyyntö-linkkiä ja valitsemalla hyväksy. Kaverisi voivat ehdottaa sinulle kavereita, jolloin näet kaveriehdotuksen etusivulla ja ilmoituskuvakkeessa. Facebook poimii kavereidesi kavereista ja muista lähteistä mahdollisia tuttujasi ja näyttää heidät etusivun Ehdotukset-kohdassa. Myös erilaisia ryhmiä ja sivuja voidaan ehdottaa käyttäjälle. Klikkaamalla nimeä pääset tästäkin lisäämän kaverin tai sivun. Kavereista voi muodostaa erilaisia pienempiä listoja, joiden mukaan tietojaan voi jakaa vain osalle kavereista. Listoista saat lisätietoja hakemalla ohjeesta kaverilista-hakusanalla. On hyvä huomata, että kaveriksi ei tarvitse hyväksyä ihmisiä, joita ei halua, vaan pyynnön voi myös ohittaa. Tilapäivitys, kommentointi ja tykkääminen Perustoimintona Facebookissa voidaan pitää tilapäivitystä, niiden kommentointia ja tykkäämistä. Tilapäivitys tarkoittaa käyttäjän julkaisimeen kirjoittamaa tekstiä. Päivitys ilmestyy omalle seinälle ja kavereiden etusivulle. Julkaisin löytyy sekä etusivun että profiilien yläreunasta. Tilapäivityksen julkaiseminen tapahtuu yksinkertaisesti kirjoittamalla haluttu teksti Mitä mietit? -laatikkoon. Kun klikkaat laatikkoa, julkaisin laajenee seuraavan kuvan mukaiseksi näkymäksi. Tee päivitys näin: 1. Klikkaa Päivitä tila -kuvakkeen alla olevassa Mitä mietit? -kentässä. 2. Kirjoita haluamasi päivitys. 3. Paina Julkaise-painiketta. Tilapäivityksiä voi kommentoida niiden alle ilmaantuvassa kentässä tai Kommentoi-linkistä. Päivityksestä voi myös vain ilmoittaa tykkäävänsä klikkaamalla Tykkää-linkkiä. Kommentit ja tykkäykset näkyvät kaikille niille, joille alkuperäinen päivityskin näkyy.

11 FACEBOOK-KURSSI 10 Kommentoi näin: 1. Jos kommenttilaatikko ei ole näkyvissä, klikkaa sinistä Kommentoi-linkkiä. 2. Kirjoita laatikkoon kommenttisi. 3. Paina Enteriä. Linkkien, kuvien ja videoiden jakaminen Julkaisimen kautta voit jakaa linkkejä, videoita ja kuvia. Kuvan tai videon voi jakaa valitsemalla Lisää kuva -vaihtoehdon julkaisimen yläosasta ja seuraamalla ohjeita. Linkki jaetaan yksinkertaisesti lisäämällä linkki tilapäivitykseen ja palvelu tunnistaa sen automaattisesti. Viestit Facebookissa käytössäsi on viestit-toiminto, jolla voit olla yhteydessä kavereihisi yksityisesti. Omiin viesteihisi pääset etusivun vasemman laidan Viestit-linkistä tai yläreunan viesti-kuvakkeesta. Voit lähettää kaverillesi viestejä sähköpostin tapaan sekä käydä pikaviestikeskusteluja. Pikaviestikeskusteluun pääset kaverin kuvasta oikeassa laidassa tai Keskustelu-painikkeesta oikeassa alareunassa. Kuva-albumit Jos julkaiset kuvan suoraan julkaisimen avulla, se ilmestyy seinällesi ja tallennetaan Seinäkuvatnimiseen albumiin. Kuva-albumeita voi tehdä itse lisää ja niihin laittaa haluamansa määrän kuvia. Uuden kuva-albumin pääset luomaan etusivulta vasemman reunan Kuvat-linkistä. Tällä sivulla näkyvät kaikki omat ja kavereidesi kuvat. Yläreunan Lataa kuvia -painiketta klikkaamalla pääset luomaan uuden albumin. Albumin kuvat haetaan seuraavassa ikkunassa tallennuspaikastaan. Kuvia lisättäessä on hyvä huomata, että jokaisen albumin asetuksia voi säätää erikseen. Sovellukset Facebookissa on käytettävissäsi paljon erilaisia sovelluksia. Osa niistä on Facebookin omia tuotteita kuten kuvasovellukset. Esimerkkeinä muista sovelluksista voisi mainita erilaiset pelit, testit, kalenterit ja lahjat. Etusivun vasemmassa reunassa on linkki sovellusvalikkoon, peleihin ja pikakuvakkeita käyttämiisi sovelluksiin. Sovellukset-sivulla näet omat sekä kavereidesi käyttämät sovellukset, Pelit-sivulla samoin. Sovelluksia voi myös etsiä yläreunan hakulaatikon avulla kirjoittamalla siihen sovelluksen nimi. Sovellusta lisättäessä siirrytään kyseisen sovelluksen sivulle ja klikataan Siirry sovellukseen - painiketta. Sovellusten sivulla voi yleensä myös tykätä sovelluksesta, mikä on eri asia kuin sovelluksen käyttö, jonkin sivun tykkäämisestä kerrotaan seuraavaksi. Esimerkkikuvassa ollaan Quiz Planet -nimisen sovelluksen sivulla.

12 FACEBOOK-KURSSI 11 Tykkää sovelluksesta Aloita sovelluksen käyttö Kun painat Siirry sovellukseen, saat seuraavaksi kyselyn, jossa kysytään, sallitko sovelluksen käyttää tietojasi ja kavereittesi tietoja. Jos sallit tämän, klikkaa Salli-painiketta ja pääset käyttämään sovellusta. Huomaa, että jotkin sovellukset lisäävät itsensä automaattisesti profiiliisi, jos esimerkiksi käyt kaverisi päivityksen kautta sovelluksessa. Sovelluksia käytettäessä on hyvä muistaa, että kuka tahansa voi luoda sovelluksen ja hallinnoida sitä. Hyväksyttäessä sovelluksen, se saa käyttöönsä kaikki ne tiedot käyttäjästä, joita siihen on määritelty tarvittavan. Sovelluksen sivulla näet kuvan alla tietolaatikossa tiedon, jos sovellus ei ole Facebookin kehittämä. Jokaiselle sovellukselle on käytävä erikseen määrittelemässä sen asetuksissa, mitä se saa tehdä käyttäjän profiilissa. Sovellusten asetuksia pääsee muokkaamaan Käyttäjätili-valikosta, yksityisyysasetusten Sovellukset ja sivustot -linkistä. Samasta paikasta pääset myös poistamaan sovelluksia, joita et halua enää käyttää. Ryhmät ja tykättävät sivut Facebookin ryhmät ovat yhteydenpitopaikkoja jonkin asian ympärillä. Sivut taas ovat ikään kuin tiedotuskanavia. Facebookiin voi perustaa esimerkiksi omalle koululle tai harrastukselle ryhmän. Ryhmässä voi käydä keskusteluja, jakaa kiinnostavaa tietoa ynnä muuta. Ryhmän perustaja määrittelee, voiko ryhmään liittyä kuka tahansa vai pitääkö ylläpitäjän hyväksyä liittyjä. Erilaisille yrityksille, yhteisöille, julkisuuden henkilöille, fiktiivisille hahmoilla ja muille sellaisille voi perustaa oman sivun. Näistä sivuista voivat toiset käyttäjät tykätä eli ilmoittaa ne omiksi kiinnostuksen kohteikseen. Sivuja voivat eri tahot käyttää esimerkiksi tiedotuskanavina. Esimerkkejä tällaisista ovat Tampereen kaupungin ja Tampereen kaupunkiliikenteen Facebooksivut. Hervannan kirjastolla ja tietotorilla on oma sivunsa, josta voi tykätä. Se löytyy hakemalla sanoilla Hervannan tietotori. Siellä tiedotetaan tietotorin tapahtumista ja kursseista. Ryhmään liitytään tai sivusta tykätään klikkaamalla sivun yläreunasta Liity ryhmään - tai Tykkää -painiketta. Kun tykkäät sivusta, sivulle kirjoitetut päivitykset ilmestyvät myös omalle etusivullesi.

13 FACEBOOK-KURSSI 12 Ohjekeskus Facebookin omassa ohjekeskuksessa, johon pääset klikkaamalla käyttäjätili-valikon Ohje-linkkiä, on paljon ohjeita ja neuvoja palvelun käyttöön. Sieltä löytyy myös aloittelevan käyttäjän opas, johon kannattaa tutustua. Ohjekeskuksessa on myös usein kysyttyjen kysymysten vastauksia ja käyttäjien omia kysymyksiä, joihin muut voivat vastata. Kannattaa huomata, että suuri osa ohjekeskuksen ohjeista on kääntämättä suomeksi. Yleensä kaikki sivut löytyvät vähintään englanniksi. Jos päädyt sivulle, jossa sanotaan, ettei sitä ole tarjolla omalla kielelläsi, oikeasta reunasta löydät linkit eri kieliversioihin. Yleistä huomioitavaa Internetin yhteisöpalveluihin liittyen Facebook on oiva väline yhteydenpitoon tuttavien kanssa. Opettelemalla asetusten käyttöä saa omat tietonsa pysymään hallinnassa. Ennen palvelun käyttöä onkin hyvä miettiä itselleen selväksi, mitä Internetissä julkaistavalle tiedolle tapahtuu ja mitä itsestään todella haluaa kertoa. Mieti näitä kysymyksiä: - Mitä tietoa Internetissä kannattaa julkaista, saako sitä koskaan pois sieltä? - Mitä tietoa haluat antaa sukulaisille, entä työkavereille? - Osaatko rajata tiedon näkymistä? - Tunnistatko nettihuijauksen? - Kenestä sinä saat julkaista tietoa ja kuka saa julkaista tietoa sinusta? - Tieto voi säilyä Internetin syövereissä, vaikka poistatkin sen omasta profiilistasi - Käytät palvelua omalla vastuullasi, väärinkäytöksiä ei voida estää - Et voi vaikuttaa siihen, mitä kaverit kirjoittavat sinusta - Onnistuuko profiilin poisto?

Mikä on facebook? Rekisteröityminen

Mikä on facebook? Rekisteröityminen Mikä on facebook? Facebook on Internetissä toimiva sosiaalinen palvelu, jonka tarkoituksena on yhdistää ystäviä, työ ja opiskelu kavereita ja tuttuja. Ihmiset käyttävät facebookkia ollakseen yhteydessä

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 IVUT SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI TALKOISSA 5 NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 YLLÄPITOTILANÄKYMÄN TYÖKALUT 8 Valikkorivi 8 Palkki sivujen järjestyksen vaihtamiseen 8 SIVUJEN LUOMINEN

Lisätiedot

OPETTAJAN MANUAALI 2.9.2014

OPETTAJAN MANUAALI 2.9.2014 OPETTAJAN MANUAALI 2.9.2014 ALOITTAMINEN Rekisteröityminen Rekisteröityminen Petra s Planet for Schools -ohjelmistoon on helppoa. Voit joko rekisteröityä maksuttomaan kokeilujaksoon nettisivujemme kautta

Lisätiedot

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö...

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö... M-Files 10 Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 3.1 Järjestelmävaatimukset...10 3.2 Automatisoitu asennus ja jakelu...11 3.3 Asennuksen läpivienti...11

Lisätiedot

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seinäjoki 2015 SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS SukuJutut 1.3.2015 Copyright 1993-2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seppo

Lisätiedot

TD käyttöohje Kisakone versio 2.0

TD käyttöohje Kisakone versio 2.0 TD käyttöohje Kisakone versio 2.0 SFL Suomen frisbeeliitto Kisakone 1.0 TD Käyttöohje 2009-2010 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 4 1.1 KÄYTTÖTARKOITUS... 4 1.2 KÄYTTÄJÄT... 4 1.3 YHTEENSOPIVUUS... 5 1.4

Lisätiedot

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Käsikirja Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Copyright 2010 Parametric Technology Corporation. Parametric Technology Corporation omistaa sekä tämän ohjelman että siihen kuuluvan dokumentaation tekijänoikeudet.

Lisätiedot

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita...

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita... Sisällysluettelo Tietokoneen osat... 4 Näyttö eli monitori... 4 Keskusyksikkö... 4 Levykeasema eli korppuasema... 5 CD-ROM-asema eli romppuasema... 5 Näppäimistö... 6 Hiiri... 8 Hiiren painikkeet... 9

Lisätiedot

Nokia Lumia 610 -käyttöohje

Nokia Lumia 610 -käyttöohje Nokia Lumia 610 -käyttöohje 1.0. painos 2 Sisältö Sisältö Turvallisuus 4 Käytön aloitus 6 Näppäimet ja osat 6 Peruutus-, aloitus- ja hakunäppäin 7 Aseta SIM-kortti paikalleen 8 Lataa puhelin 10 Antennien

Lisätiedot

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas Sisällys 1 Opiskelijana Moodlessa ohje 1 1.1 Kirjautuminen Moodleen 1 1.2 Etusivu 2 1.3 Navigointi 3 1.4 Minun Moodleni 4 1.5 Omat käyttäjätiedot 4 1.6 Omien käyttäjätietojen

Lisätiedot

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Aalto Yliopiston Teknillinen Korkeakoulu Kemian ja materiaalitieteiden tiedekunta Kemian laitos Fysikaalisen kemian ja sähkökemian tutkimusryhmä WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Annukka Aarnio asantasa@cc.hut.fi

Lisätiedot

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 TomTom ONE/XL/XXL 1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 5 6 5 6 + 7 2 SEC 8 1 2 3 3 1 2 3 180 4 5 4 2. Pakkauksen sisältö Pakkauksen sisältö a TomTom ONE/XL/ XXL b EasyPort TM -pidike c Autolaturi d RDS-TMC-liikennevastaanotin*

Lisätiedot

Älä ryhdy geokätköilijäksi, tai lue ainakin tämä ohje ennen sitä

Älä ryhdy geokätköilijäksi, tai lue ainakin tämä ohje ennen sitä Älä ryhdy geokätköilijäksi, tai lue ainakin tämä ohje ennen sitä Tätä opasta saa jakaa vapaasti muuttamattomassa muodossa, sekä käyttää epäkaupalliseen kouluttamiseen ja opastamiseen. Oppaan kaupallisesta

Lisätiedot

Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu

Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu Ounet on talotekniikan keskitetyn etähallinnan internet-palvelu. Se on tarkoitettu Ouman-automaatiolaitteiden etäkäyttöön niin tietokoneen kuin mobiililaitteenkin

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1. Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2

Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1. Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2 Käyttöopas Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1 Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2 HUAWEI MediaPad ulkoiset osat...2 SIM- ja microsd-korttien

Lisätiedot

Käyttöohje Nokia Lumia 625

Käyttöohje Nokia Lumia 625 Käyttöohje Nokia Lumia 625 4.0. painos FI Psst... Tämän oppaan lisäksi on vielä muutakin... Puhelimessa on käyttöohje, joka on aina mukanasi ja käytettävissä, kun sitä tarvitset. Löydä vastauksia kysymyksiin

Lisätiedot

Opiskelijan ohje. LearnLinc 10. http://ilinc.tokem.fi

Opiskelijan ohje. LearnLinc 10. http://ilinc.tokem.fi Tämä peruskäyttöohje on tuotettu Lapin etäopetuksen tukipalvelut (LATU) -hankkeen 1.8.2008 31.12.2010 tuella. ilinc 10 Opiskelijan peruskäyttöohje Opiskelijan ohje LearnLinc 10 http://ilinc.tokem.fi Virtuaaliopintojen

Lisätiedot

AINA. Käyttäjän opas. Laajakaistaliittymä UUDENAJAN TEKNOLOGIAA & VANHANAJAN PALVELUA

AINA. Käyttäjän opas. Laajakaistaliittymä UUDENAJAN TEKNOLOGIAA & VANHANAJAN PALVELUA AINA Laajakaistaliittymä Käyttäjän opas UUDENAJAN TEKNOLOGIAA & VANHANAJAN PALVELUA SISÄLLYSLUETTELO 1. TERVETULOA... 3 1.1. Mitä tarvitaan?...3 1.2. Perustietoja yhteydestä...3 2. AVAUSPAKETIN SISÄLTÖ...

Lisätiedot

5. Sijainnin määrittäminen olemassa olevalle liikuntapaikalle

5. Sijainnin määrittäminen olemassa olevalle liikuntapaikalle VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS Sisältö: 1. Alueen sijainnin tallennus 2. Alueen ominaisuustietojen tallentaminen 3. Alueen poistaminen 4. Olemassa olevan alueen tietojen muokkaus

Lisätiedot

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura Verkkomarkkinointiopas Verkkomarkkinointiopas Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille Toni Haatainen Mika Heikura Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Liiketalouden koulutusohjelma Joulukuu 2011 Sisällysluettelo

Lisätiedot

TYÖNHAUN TEHTÄVÄKIRJA

TYÖNHAUN TEHTÄVÄKIRJA TYÖNHAUN TEHTÄVÄKIRJA OPAS TYÖLLISTYMISEN TUEKSI Tähän Työnhaun tehtäväkirjaan on kerätty Maamark - projektin (Maahanmuuttajat markkinoille ESR 2003-2007) työnhakuklubeissa käytettyä materiaalia. Kaikkea

Lisätiedot

Tiedon tuonti. Sisältö

Tiedon tuonti. Sisältö Tiedon tuonti Sisältö Yleistä... 2 Vaihe 1 Tietojen valmistelu... 2 Vaihe 2 Testaaminen... 4 Vaihe 3 Oikeellisuuden tarkistus... 5 Vaihe 4 Kenttien liittäminen... 7 Vaihe 5 Luontitapa... 10 1 Tiedon tuonti

Lisätiedot

Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille

Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n

Lisätiedot

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa!

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! - Elikkä tässä ohjeessa näet kuinka voit tehdä peda.net palveluun koti/etätehtäviä tai vaikka kokeitten tekoa, tapoja on rajattomasti.

Lisätiedot

Word 2010 Tehokas käyttö Hannu Matikainen

Word 2010 Tehokas käyttö Hannu Matikainen Word 2010 Tehokas käyttö Päivitetty 2.11.2012 2000-2012 Sisällysluettelo: 1 Johdanto... 1 2 Asetukset... 1 2.1 Oletusasetukset... 1 2.2 Riviväli ja välistys... 1 3 Tyylit asiakirjassa... 4 3.1 Yleistä

Lisätiedot

Oma HTC One -puhelimesi Käyttöopas

Oma HTC One -puhelimesi Käyttöopas Oma HTC One -puhelimesi Käyttöopas 2 Sisältö Sisältö Pakkauksen avaaminen HTC One 9 Mikro-SIM-kortti 10 Akun lataaminen 12 Virran kytkeminen päälle tai pois 12 Haluatko pikaohjeita puhelimesi käyttöön?

Lisätiedot

VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE

VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä sovelluksesta... 3 1.1 Laitteistovaatimukset... 3 1.2 Käyttäjätunnukset ja kirjautumisvaihtoehdot... 3 2. Toiminnallisuus...

Lisätiedot