Yhteenveto jäsenkaupunkien lausunnoista HSY:n Strategialuonnoksesta 2025, alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmasta sekä investointistrategioista

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yhteenveto jäsenkaupunkien lausunnoista HSY:n Strategialuonnoksesta 2025, alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmasta sekä investointistrategioista"

Transkriptio

1 Yhteenveto jäsenkaupunkien lausunnoista HSY:n Strategialuonnoksesta 2025, alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmasta sekä investointistrategioista ja -suunnitelmista HSY:n hallitus

2 Jäsenkaupunkien lausunnot HSY:n strategialuonnoksesta, investointistrategioista ja -ohjelmista sekä alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmasta 1. Kaupunkien lausuntojen yhteenvedot 2. HSY:n vastaukset ja kommentit lausuntoihin

3 Espoon lausunto /Konsernijaosto /4 HSY:n vuosille asettamat strategiset tavoitteet ovat kannatettavia. Espoon kaupungin taloussuunnitelmassa vuosille on tavoitteena, että HSY:n tuottavuuden nousu on vähintään 1,5 % per vuosi. HSY:n tulee jatkaa hyvää työtään tuottavuuden parantamiseksi ja kustannusten nousun hillitsemiseksi siten, että tuottavuuden nousu on vähintään 1,5 % per vuosi. Suuret kertaluonteiset investointihankkeet kasvattavat investointimenoja, mutta HSY:n on jatkossa huolehdittava, että normaali investointitaso ilman suuria kertaluonteisia investointeja on pitkällä aikavälillä tasolla, joka pystytään rahoittamaan tulorahoituksella ilman, että hintoja korotetaan yleistä kustannustason nousua enemmän.

4 Espoon lausunto /Konsernijaosto /4 Espoon asettamat tulostavoitteet vuodelle 2019 ovat Tuottavuuden nousu vähintään 1,5 % Tehostetaan toimenpiteitä vesijohtoverkon hävikin pienentämiseksi Kotitalouksien jätteen kierrätysasteen nostaminen Investointitaso on kestävällä tasolla Espoo haluaa kiinnittää huomiota myös siihen, että Suomenojan jätevedenpuhdistamon ja siihen liittyvien toimintojen alasajon sekä Finnoossa sijaitsevan pilaantuneen maa-alueen ja täyttömaakasan kunnostustöiden kustannukset huomioitaisiin toiminta- ja taloussuunnitelmassa.

5 Espoon lausunto /Konsernijaosto /4 HSY on varannut talousarvioesityksessään 2019 vesihuollon toiminta-alueen kaavoituksen mukaiseen laajentumiseen 31,9 milj. euroa ja suunnitelmakaudelle yhteensä 318,1 milj. euroa. Määrärahavarauksia ei ole jaettu kuntien kesken, mutta Espoon näkemyksen mukaan varaukset riittävät jäsenkuntien yhteenlaskettuun laajentumistarpeeseen. Espoo investoi uusiin alueisiin voimakkaasti ja HSY:n tulee säilyttää valmius tarkastaa investointikehystään kesken toimintavuoden, jos näyttää siltä, että kehys ei riitäkään jäsenkuntien tarpeeseen alkaa Espoossa vesihuollon kehittämissuunnitelman mukaan Brobackan vesihuollon rakentaminen (kehittämissuunnitelman mukainen kustannusarvio 1,7 milj. euroa) alkaa Oittaan ja 2024 Mustapuron vesihuollon rakentaminen (kehittämissuunnitelman mukaiset kustannusarviot 2,4 milj. euroa ja 1,4 milj. euroa). Espoo esittää, että HSY varaa myös vuodelle 2023 riittävän suuren määrärahan (2,4 milj. euroa) vesihuollon kehittämissuunnitelman mukaisiin töihin.

6 Espoon lausunto /Konsernijaosto /4 Espoo esittää, että aina kun HSY rakentaa merkittäviä vesihuoltolähtöisiä siirtoviemäreitä tai vesijohtoja muualle kuin katualueelle, tutkittaisiin yhteistyössä riittävän varhaisessa vaiheessa, voidaanko vesihuolto- ja vesihuoltokäytävän päälle rakennettava ulkoilureitti yhdistää. Menettelyllä saataisiin kustannussäästöjä ja lisää hyväksyttävyyttä vesihuollon rakentamiselle.

7 Helsingin lausunto / KH /2 HSY:n visio vuodelle 2025 "yhdessä teemme maailman kestävimmän kaupunkiseudun" sekä strategiset päämäärät, ympäristövastuun ja resurssitehokkuuden painottaminen, sujuvat palvelut ja vakaa talous, ovat hyvin linjassa Helsingin kaupunkistrategian kanssa. Alustava toiminta- ja taloussuunnitelma vastaa hyvin strategisiin tavoitteisiin tarkentuen keskeisiin, ensi vuonna toteutettaviin toimenpiteisiin. Strategiset päämäärät ja toimet ovat kannatettavia. HSY:n alustavassa toiminta- ja taloussuunnitelmassa Helsingin kuntaosuus vuonna 2019 on 2,07 miljoonaa euroa (kasvua noin 1 %). Helsingin kaupunginhallituksen hyväksymässä vuoden 2019 talousarvioehdotuksen raamissa on Helsingin HSY kunta-osuuteen varattu 2,05 miljoonaa euroa [sama kuin v. 2018]. Helsingin kuntaosuuden sopeuttaminen 2,05 miljoonan euron tasoon vuonna 2019 tulee tehdä ensisijaisesti toimintaa tehostamalla ja kustannusten kasvua rajoittamalla sekä tarvittaessa kuntakohtaisen ylijäämän käyttöä lisäämällä.

8 Helsingin lausunto / KH /2 Helsingin vesihuollon kehittämissuunnitelmassa on tarkemmin eritelty Helsingin kaupungille tärkeitä kehittämistoimia. HSY:n normaalin, kaupungin päätöksentekoon kuuluvan toimintaalueen laajenemisen mahdollistaminen tiivistyvässä Helsingissä on ensisijaista. Helsingillä on erityistarpeita mm. vanhojen verkostojen saneerauksessa, saaristokohteiden vesihuollon kehittämisessä sekä sekaviemäröintijärjestelmästä luopumisessa. Tältä osin tulee varmistaa henkilöstöresurssien ja rakentamismäärärahojen riittävyys. HSY:n rooli ympäristötiedon tuottajana, esimerkiksi vuosittaisen kasvihuonepäästölaskennassa ja ympäristönsuojelulain mukainen pääkaupunkiseudun ilmanlaadun seurannassa, on Helsingin kannalta merkittävää. Helsingin tiivistyvän kaupunkirakenne lisää tiedon ja menetelmien kehittämisen tarvetta.

9 Kauniaisten lausunto / KH /2 HSY :n strategialuonnoksen toiminta-ajatus, arvot, visio vuoteen 2025 sekä strategiset päämäärät ovat hyvin asetetut. Ne vastaavat toimintaympäristön muutoksiin ja ajankohtaisiin haasteisiin ja tukevat myös jäsenkuntia niiden strategiatyössä erityisesti ilmastotavoitteiden osalta. Strategiset indikaattorit ja niiden tavoitetasot vuonna 2025 ovat osittain varsin kunnianhimoisia kuten tuleekin olla, mutta suunnitellulla pitkäjänteisellä työllä ne ovat kuitenkin saavutettavissa. Toiminta- ja taloussuunnitelman tavoitteet perustuvat strategiaan johdonmukaisesti. Pidemmällä aikavälillä tulee tähdätä rahoituksen tasapainoon niin, että myös investointimenot voitaisiin mahdollisimman paljon kattaa tulorahoituksella. Kauniainen kuitenkin muistuttaa, että vesihuollon taksojen määrittelyssä tulee ottaa huomioon uusi taksarakenne sovitulla tavalla siten, että uuden hulevesitaksan eriyttäminen ei saa nostaa asiakkailta perittäviä maksuja.

10 Kauniaisten lausunto / KH /2 Vesihuollon investointistrategian toiminnallinen suunnittelu, valitut painopiste alueet ja niistä johdetut tavoitteet kuten vesistöön johdettavan kuormituksen edelleen pienentäminen, vedenjakelun toimintavarmuuden parantaminen ja vesihuoltoverkostojen korjausvelan hallinta saneeraustasoa nostamalla ovat erittäin kannatettavia. Seutu- ja ympäristötoimi tukee jäsenkuntia MAL-työn tausta-aineistojen kokoamisessa ja mm. ajantasaisen kasvihuonehuonekaasupäästöjen seurannan tuottamisessa. Ilmastotyön edistämisessä Kauniainen esittää yhteistyön tiivistämistä ja yhteisten strategisten hiilineutraalisuustavoitteiden konkretisointia. Kauniaisten ja HSY:n välinen yhteistyö on vakiintunutta ja se toimii edelleen hyvin vesihuoltoinvestointien ja kadunrakennustöiden yhteensovittamisessa. Myös muu kuntayhtymän koordinoima yhteistyö vesihuollon kehittämissuunnitelmien, toiminta-alueiden päivityksen sekä palvelusopimusten seurannan asioissa yhdessä HSY:n ja muiden jäsenkuntien kesken on sujunut erittäin hyvin.

11 Vantaan lausunto /Kh /6 HSY on asettanut strategiseksi päämääräkseen toimia ympäristövastuun ja resurssitehokkuuden edelläkävijänä. Tämä tavoite tukee hyvin kesäkuussa 2018 hyväksytyssä Vantaan kaupungin resurssiviisauden tiekartassa asettamia tavoitteita. Tiekartta sisältää myös kaupungin ilmastotavoitteet (hiilineutraali Vantaa vuonna 2030). HSY:n strategiassa on toimenpiteenä esitetty ilmastostrategioiden päivittämistä yhteistyössä kaupunkiseudun toimijoiden kanssa sekä Helsingin seudun kiertotalousstrategian luomista yhteistyössä kaupunkien kanssa. Vantaan kaupunki pitää tärkeänä, että tarpeet yhteisille strategioille selvitetään kaupunkien kanssa. HSY:n tiedolla vaikuttamisen ohjelmalla edistetään HSY:n strategisten päämäärien toteutumista sidosryhmien kautta. Yhtenä keskeisenä toimenpiteenä on esitetty Kestävän kaupunkielämän ohjelman valmistelun käynnistämistä seudullisena yhteistyönä. Vantaan kaupunki toteaa, että ohjelman tarpeellisuus on selvitettävä kuntien kanssa sekä selvitettävä kytkentä muihin ohjelmiin ja seudulliseen MAL-yhteistyöhön ja suunnitteluun, joka kattaa jo useita kestävän kaupunkielämän osa-alueita. Ohjelmaan sisältyy yhtenä osakokonaisuutena asukkaisiin kohdistuva viestintä ja neuvonta. Vantaan kaupungin mielestä HSY:n ilmastoinfon aktiivinen ja ammattitaitoinen toiminta on olennainen osa tämän tavoitteen toteuttamisessa.

12 Vantaan lausunto /Kh /6 Vantaa on sitoutunut kiertotalouden ja valtakunnallisen jätehuoltosuunnitelman tavoitteisiin. Tämä tarkoittaa sitä, että yhdyskuntajätteen kierrätysaste nostetaan 55 %:iin vuoteen 2023 mennessä. HSY:n asettama 51 %:n kierrätysaste kotitalousjätteelle vuoteen 2019 ja 60 %:n kierrätysaste yhdyskunta- ja kotitalousjätteelle vuoteen 2025 on oikeansuuntainen ja mahdollistaa Vantaan omin tavoitteiden saavuttamisen. HSY on tarkoitus vaatia vaihtoehtoisen polttoaineiden käyttöä 10% jätehuollon kuljetusurakkakilpailuissa. Vantaan kaupunki katsoo, että vaikka tavoite sinänsä on kannatettava, niin se voisi olla selkeästi kunnianhimoisempi.

13 Vantaan lausunto /Kh /6 HSY:n tavoitteena on kaatopaikkojen metaanipäästöjen pienentäminen ja kaasun parempi hyödyntäminen. Suunnitelmissa onkin Seutulan kaatopaikkakaasujen hyödyntämisen aloittaminen uudestaan vähintään lämpönä esimerkiksi alueelle rakennettavaan jäteastioiden pesu- ja varastohallissa. Suunnitelmakaudella varaudutaan lisäksi toteuttamaan maanhankintoja ja kehittämään Seutulan aluetta laajemminkin osana Ekomo-toimintaa. Vantaan kaupunki kannattaa kiertotalouden edistämistä, mutta muistuttaa että alueelle sijoitettava toiminta ei saa lisätä alueen asukkaiden ympäristöhäiriöitä. Ekomo-hanke on kaupungin tietojen mukaan sijoittumassa sekä Tuusulan että Vantaan alueelle siten, että suurempi aluekokonaisuus sijoittuisi Tuusulan puolelle. Alue kytkeytyy suunniteltuun maantie 152 jatkeeseen (ns. Kehä IV), joka tulee aikanaan mahdollistamaan sujuvat yhteydet alueelle. Mikäli Ekomohanke on tarkoitus toteuttaa ennen uusia liikenneyhteyksiä, tulee sen vaikutukset nykyiseen liikenneverkkoon selvittää, jotta välttämättömät tie- ja katuverkon parantamiskohteet voidaan suunnitella ja toteuttaa etukäteen kaupungin ja ELY-keskuksen investointibudjettien puitteissa. Kaupunki esittää, että hankkeen valmistelu käynnistetään yhteistyössä mahdollisimman pian, jotta ratkaisuista saataisiin toimivia ja haitat alueen asukkaille voitaisiin minimoida.

14 Vantaan lausunto /Kh /6 HSY:n tarkoituksena on tarkistaa kiinteistökohtaisia erilliskeräysvelvoitteita. Tavoitteena on yhdyskuntajätteen kierrätyksen edistäminen lisäämällä kiinteistökohtaista hyötyjakeiden lajittelua. Kierrätettävien jakeiden erilliskeräysvelvoitteet on tarkoitus asettaa tänä vuonna. Vantaan kaupunki katsoo, että muovipakkausten kiinteistökohtaista erilliskierrätystä tulee laajentaa mahdollisimman nopeasti. HSY suunnittelee pientalojen monilokerokeräyspilottia vuodelle Vantaan kaupunki toivoo, että asiassa edettäisiin nopeasti, koska pientalojen kierrätysmahdollisuuksien parantaminen monilokerokeräysastioita käyttämällä olisi erittäin suuri parannus ja vaikuttaisi todennäköisesti kierrätysasteeseen myönteisesti. Lausuntopyynnön mukaan toiminta- ja taloussuunnitelmaan kuuluva ympäristöohjelma liitetään suunnitelmaan vasta syksyllä Vantaan kaupunki pyytää saada lausua ympäristöohjelmasta ennen sen hyväksymistä liitteeksi.

15 Vantaan lausunto /Kh /6 Vantaalla on parhaillaan käynnissä maankäytön toimintamalli- ja tietojärjestelmähanke MATTI, jonka 2019 tapahtuvan käyttöönoton myötä Vantaa toimii entistä enemmän kaupunki- ja tietomallipohjaisesti. Molempien osapuolten paikkatietojärjestelmien kehitystyössä on ensisijaisen tärkeätä varmistaa järjestelmien ja tietojen yhteensopivuus ja siirrettävyys jatkossakin mm. avointen rajapintojen kautta. HSY:n vesihuollon investointistrategian painopisteitä ovat ympäristökuormituksen vähentäminen, vesihuoltojärjestelmän kehittäminen saneeraamalla, kehittyvän ja tiivistyvän yhdyskunnan vesihuollon järjestäminen sekä varautumisen ja jatkuvuuden hallinnan tason parantaminen. Kaikki painopisteet ovat Vantaan kannalta tärkeitä ja investointiohjelman katsotaan tukevan em. strategian toteutumista. Vaikka HSY:n ja kaupunkien välinen yhteistoiminta saneeraushankkeissa on taloudellisesti ja toiminnallisesti erittäin tarkoituksenmukaista, yksittäisissä ja kiireellisissä kohteissa HSY saa Vantaan alueella saneerata vesihuoltolinjoja ilman kadun saneeraustakin vesihuollon palvelutason niin edellyttäessä.

16 Vantaan lausunto /Kh /6 Kuntatekniikan keskus, HSY ja (Vestran alueen) vesiosuuskunta yhdessä kartoittavat syksyn 2018 aikana keinoja parantaa vesihuollon toteutusmahdollisuuksia ottaen huomioon kuntalaisten ja HSY:n asiakkaiden tasapuolisen kohtelun. Vesihuollon kehittämissuunnitelmassa Vestran alue oli merkitty vesihuollon selvitysalueeksi, jonka vesihuollon tarpeen luotettava arviointi tai toteuttamien edellyttää lisäselvityksiä tai - toimenpiteitä ts. vesihuollon toteutusta ei ko. suunnitelmassa ole ohjelmoitu. HSY:n kuntaosuudet ovat pysyneet lähes aiempien vuosien tasolla ja Vantaa hyväksyy vuodelle 2019 esitetyn kuntaosuuden n. 0,903 miljoonaa euroa (n. 0,896 milj. euroa v.2018).

17 Vastaukset ja kommentit lausuntoihin 1/3 Tuottavuuden parantaminen: on mukana strategisessa päämäärässä Vakaa talous. Lisätehtävät tarkoittavat lisämenoja. Kuntaosuudet: alennetaan 40k, tarvittaessa lisäämällä palautettavaa ylijäämää Investointitaso ja tulorahoitus & taksat: pitkän aikavälin suunnittelu ja tasapaino investointiohjelmien ja talousmallien kautta. Varautuminen Suomenojan puhdistamon & Finnoon alueen purku- ja kunnostuskustannuksiin: Budjetoidaan sovittujen ja arvioitujen kustannusjakojen mukaisesti Vesihuollon uusi maksurakenne: Hulevesimaksujen eriyttäminen ei kasvata kokonaislaskutusta, asiakasryhmäkohtaisia muutoksia toki tulee. Perussopimuksen mukaisesti HSY varautuu vesi-infran rakentamiseen jäsenkaupunkien laajennusrakentamisen mukana. Yhteistyön tiivistäminen kaupunkien kanssa on myös HSY:n intressi Ilmastostrategioiden päivittäminen yhteistyössä kaupunkiseudun toimijoiden kanssa sekä Helsingin seudun kiertotalousstrategian luominen yhteistyössä kaupunkien kanssa : HSY tulee käymään aktiivista vuoropuhelua kaupunkien kanssa seudun yhteisessä ilmasto- ja kiertotalousstrategiatyössä. HSY haluaa varmistaa, että pääkaupunkiseudun yhteiset ilmasto -ja kiertotalousstrategiat edistävät yhteisten ja kaupunkien erillisten tavoitteiden ja päämäärien toteuttamista. HSY selvittää lisäksi yhdessä Vantaan ympäristötoimen kanssa, missä teemoissa ja toimissa HSY voi tukea Vantaata resurssiviisauden tiekartan toteuttamisessa ja kestävän kaupunkielämän ohjelman valmistelun käynnistämistä seudullisena yhteistyönä.

18 Vastaukset ja kommentit lausuntoihin 2/3 Paikkatietojärjestelmien yhteensopivuuden varmistaminen: HSY huomioi jäsenkunnissa tapahtuvan järjestelmäkehityksen ja varmistaa tietotuotannon jatkuvuuden ja edistää aineistojen sujuvaa käytettävyyttä sekä järjestelmien yhteensopivuutta. Vaihtoehtoisen polttoaineiden käytön lisääminen yli esitetyn 10%:n jätehuollon kuljetusurakkakilpailuissa: HSY:n on tarkoitus vuonna 2019 kilpailutettavista urakoista kilpailuttaa 10 % vaihtoehtoisilla polttoaineilla. HSY:llä ei ole aikaisempaa kokemusta vaihtoehtoisten polttoaineiden käytöstä, joten jotta saamme kokemusta miten vaihtoehtoiset polttoaineet toimivat urakoissa ja käytännön kenttäolosuhteissa on tarkoituksen mukaista testata uutta toimintatapaa osassa urakoita. Lisäksi HSY:llä ei ole tietoa tällä hetkellä miten vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttö vaikuttaa saatavien tarjousten hinnoitteluun, joten tämänkin vuoksi on hyvä tarkastella osalla kilpailutettavista urakoista miten muutos vaikuttaa kustannuksiin. Seutulan alue & Ekomo: HSY on varautunut edistämään omistamillaan maa-alueilla Ekomo-konseptin mukaista kiertotaloustoimintaa. HSY omistaa Seutulan alueella maata sekä Vantaan että Tuusulan puolella. Nykyinen kaavatilanne mahdollistaa Vantaalla hankkeiden osalta nopean etenemisen, mutta Tuusulan puolella tarvittaneen kiertotaloustoiminnan mahdollistava kaavamuutos. HSY näkemyksen mukaan alueelle olisi hyvä saada maakuntakaavaan merkintä, joka mahdollistaa HSY:n aluetta laajemman kiertotalousalueen kehittämisen alueelle yhdessä Vantaan ja Tuusulan kuntien kanssa. HSY huomioi omissa hankkeissaan alueen asukkaat ja ympäristöhäiriöiden minimoinnin. HSY näkee hyvänä, että alueella olisi myös säännöllistä vuoropuhelua alueen toimijoiden ja asukkaiden välillä. HSY:llä on hyviä kokemuksia vastaavasta sidosryhmätoiminnasta Ämmässuon-Kulmakorven alueella. HSY piti Seutulassa asukastilaisuuden alkuvuonna 2018 ja tilaisuus oli varsin suosittu. HSY esittää, että tilaisuuksien kokoonkutsujana ja koordinaattorina toimisi Vantaan kaupunki. HSY:n Vantaan puolelle sijoittuvat nykyiset ja uudet toiminnot pystyvät operoimaan olemassa olevan liikenneverkon varassa. Laajemman Ekomo/kiertotalouskeskittymän osalta liikenneverkko vaatii selvittämistä. HSY:n tietojen mukaan Kehä IV:n reittivaihtoehdoissa on mukana myös Seutulan kaatopaikan pohjoispuolitse menevä vaihtoehto. Tämä vaihtoehto jakaisi HSY:n omistamat maa-alueet ja käytännössä estäisi Ekomo-toimintojen laajenemisen Tuusulan puoleisille alueille. HSY on osaltaan valmis osallistumaan välttämättömien tie- ja katuverkon parantamiskohteiden suunnitteluun.

19 Vastaukset ja kommentit lausuntoihin 3/3 Vestran alue: Vestran alueen vesihuollon järjestämistä selvitetään yhteistyössä HSY:n, Vantaan kaupungin ja alueen vesiosuuskunnan kanssa. Muovipakkausten kiinteistökohtaisen erilliskierrätyksen laajentaminen mahdollisimman nopeasti: HSY on aloittanut vapaaehtoisten muovipakkausasiakkaiden mukaan ottamisen keräykseen syksyllä Syyskuun 2017 jälkeen mukaan on tullut uusia asiakkaita noin 2500 kpl. Muovipakkausten keräykseen saa tällä hetkellä liittyä kaikki halukkaat kiinteistöt. HSY uudistaa parhaillaan jätehuoltomääräyksiä, joihin on tulossa muovipakkausten erilliskeräysvelvoite tietyn kokoisille kiinteistöille. Erilliskeräysvelvoitteiden on tarkoitus astua voimaan Jotta mukaan tulevien kiinteistöjen palvelut, keräysvälineet ja urakka-alueet ehditään suunnittelemaan ja kilpailuttamaan sekä urakoitsijat ehtivät saada tyhjennyskalustoa, on valmisteluun varattava riittävästi aikaa ja tämän vuoksi keräykset käynnistyvät vuonna Pientalojen monilokerokeräyspilotti vuodelle Vantaan kaupunki toivoo, että asiassa edettäisiin nopeasti: Aikatauluun vaikutti erityisesti auton hankinta-aika, joka tällä hetkellä normaaleille pakkaaville jäteautoille on noin 12 kk ja monilokerolle urakoitsijoiden mukaan jopa hieman pidempi. Tällä hetkellä Suomessa olevat monilokerokeräysautot ovat täystyöllistettyjä omilla alueillaan eikä siten ollut mahdollista käyttää näitä autoja HSY:n keräyksessä. Ympäristöohjelmasta lausuminen: Ympäristöohjelma on TTS:n liite, jossa kootaan yhteen HSY-tasoiset ja toimialojen & tulosalueiden TTS:n ympäristötavoitteet. Ei siis erikseen lausuttavia asioita.

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 32/ (5) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 32/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 32/2018 1 (5) 518 Lausunto Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmaehdotuksesta, vesi- ja jätehuollon investointistrategioista

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/ (5) Kaupunginhallitus Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/ (5) Kaupunginhallitus Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/2015 1 (5) 805 HSY -kuntayhtymän toiminta- ja taloussuunnitelmaehdotus vuosille 2016-2018 HEL 2015-007268 T 00 01 06 Päätös päätti merkitä tiedoksi liitteinä 2 ja 3 olevat

Lisätiedot

Jäsenkuntien lausunnot HSY:n alustavasta TTS:sta ja vesihuollon & jätehuollon investointiohjelmista. HSY:n hallituksen aamukoulu 9.9.

Jäsenkuntien lausunnot HSY:n alustavasta TTS:sta ja vesihuollon & jätehuollon investointiohjelmista. HSY:n hallituksen aamukoulu 9.9. Jäsenkuntien lausunnot HSY:n alustavasta TTS:sta ja vesihuollon & jätehuollon investointiohjelmista HSY:n hallituksen aamukoulu 9.9.2016 Talous ja rahoitus 1/3 Talous ja rahoitus TTS:ssä ja Tuottavuuden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 28/ (5) Kaupunginhallitus Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 28/ (5) Kaupunginhallitus Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 28/2016 1 (5) 716 HSY:n alustava toiminta- ja taloussuunnitelmaehdotus vuosille 2017-2019 HEL 2016-007330 T 00 01 06 Päätös päätti merkitä tiedoksi liitteinä 1-3 olevat HSY:n

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 78

Espoon kaupunki Pöytäkirja 78 07.11.2016 Sivu 1 / 1 1924/2016 00.04.01.00 78 Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) yhtymäkokouksen 18.11.2016 kokousedustajan määrääminen ja toimiohjeen antaminen Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lausunto Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) toiminta- ja taloussuunnitelmasta vuosille

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lausunto Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) toiminta- ja taloussuunnitelmasta vuosille 24.08.2015 Sivu 1 / 1 3063/02.02.00/2015 38 Lausunto Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) toiminta- ja taloussuunnitelmasta vuosille 2016-2018 Valmistelijat / lisätiedot: Petri Vainio,

Lisätiedot

Yhteenveto jäsenkuntien lausunnoista HSY:n toiminta- ja taloussuunnitelmasta 2016-2018

Yhteenveto jäsenkuntien lausunnoista HSY:n toiminta- ja taloussuunnitelmasta 2016-2018 Talous Tavoite investointimenojen kattamisesta tulorahoituksella ei ole TTS:ssä ja investointiohjelmissa tulee HSY:n tulisi purkaa ja tulouttaa kaikki ne TTS-kaudella realistinen tavoite, ottaa huomioon

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 49

Espoon kaupunki Pöytäkirja 49 25.08.2014 Sivu 1 / 1 2853/02.02.00/2014 49 Lausunnon antaminen Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän toiminta- ja taloussuunnitelmaehdotuksesta vuosille 2015-2017 Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015-2017 (ESITYS YHTYMÄKOKOUKSELLE)

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015-2017 (ESITYS YHTYMÄKOKOUKSELLE) Hallitus 112 17.10.2014 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015-2017 (ESITYS YHTYMÄKOKOUKSELLE) 397/02.020.200/2014 Hallitus 112 Esittelijä Toimitusjohtaja Raimo Inkinen Valmistelija Talousjohtaja Pekka Hänninen,

Lisätiedot

Liiketoimintamahdollisuudet Ekomossa. Leena Tuominen Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä, HSY

Liiketoimintamahdollisuudet Ekomossa. Leena Tuominen Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä, HSY Liiketoimintamahdollisuudet Ekomossa Leena Tuominen Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä, HSY 29.8.2019 Liiketoimintamahdollisuudet Ekomossa HSY Ekomo Haastavat materiaalit Ekomossa Sorttiasemille

Lisätiedot

Miksi Älykästä Vettä. Resurssiviisas Pääkaupunkiseutu Toimialajohtaja Jukka Piekkari

Miksi Älykästä Vettä. Resurssiviisas Pääkaupunkiseutu Toimialajohtaja Jukka Piekkari Miksi Älykästä Vettä Resurssiviisas Pääkaupunkiseutu 12.5.2015 Toimialajohtaja Jukka Piekkari HSY:n vesihuolto pähkinänkuoressa HSY: Vesihuolto, jätehuolto, seutu- ja ympäristötieto Vesihuolto: veden puhdistus

Lisätiedot

HSY - katsaus. Isännöitsijäseminaari 13.11.2014. Raimo Inkinen, toimitusjohtaja

HSY - katsaus. Isännöitsijäseminaari 13.11.2014. Raimo Inkinen, toimitusjohtaja HSY - katsaus Isännöitsijäseminaari 13.11.2014 Raimo Inkinen, toimitusjohtaja 13.11.2014 HSY:n strategia 2020 Visio 2020 : Vastuulliset, tehokkaat ja kehittyvät vesihuolto-, jätehuolto- ja seututietopalvelut

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 60

Espoon kaupunki Pöytäkirja 60 22.08.2016 Sivu 1 / 1 2918/2016 02.02.00 60 Lausunnon antaminen Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmaehdotuksesta vuosille 2017-2019 sekä vesi-

Lisätiedot

Kestävän kaupunkielämän ohjelma. Ilmastoseminaari Irma Karjalainen Tulosaluejohtaja HSY

Kestävän kaupunkielämän ohjelma. Ilmastoseminaari Irma Karjalainen Tulosaluejohtaja HSY Kestävän kaupunkielämän ohjelma Ilmastoseminaari 7.2.2019 Irma Karjalainen Tulosaluejohtaja HSY Yhdessä teemme maailman kestävimmän kaupunkiseudun Esityksen sisältö Ohjelmatyön lähtökohdat ja tarve Linkittyminen

Lisätiedot

JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2015-2017

JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2015-2017 JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2015-2017 ltjk 25.9.2014 Joensuun Vesi liikelaitoksen toiminnan kuvaus Joensuun Vesi -liikelaitoksen tehtävänä on huolehtia 1.9.2014 voimaan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lausunto HSYn alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmaehdotuksesta vuosille

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lausunto HSYn alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmaehdotuksesta vuosille 09.09.2013 Sivu 1 / 1 3062/00.04.02/2013 57 Lausunto HSYn alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmaehdotuksesta vuosille 2014-2016 Valmistelijat / lisätiedot: Kim Jarner, puh. (09) 816 25065 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA

JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2017-2019 ltjk 5.10.2016 Joensuun Vesi -liikelaitoksen toiminnan kuvaus Joensuun Vesi -liikelaitoksen tehtävänä on huolehtia vesihuoltolain

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (7) Kaupunginhallituksen konsernijaosto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (7) Kaupunginhallituksen konsernijaosto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2012 1 (7) 166 Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän yhtymäkokous HEL 2012-005995 T 00 01 06 Päätös Konsernijaosto päätti kehottaa a tai hänen määräämäänsä edustamaan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 115. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 115. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 16.12.2015 Sivu 1 / 1 4031/2015 02.08.00 115 Vesihuollon rakentamisen palvelusopimuksen liitteen "Vesihuollon rakentamisen erityispiireet, Espoo" hyväksyminen Espoon kaupungin ja Helsingin

Lisätiedot

HSY:n kokemuksia EIB- ja NIB -rahoituksesta infrahankkeissa

HSY:n kokemuksia EIB- ja NIB -rahoituksesta infrahankkeissa HSY:n kokemuksia EIB- ja NIB -rahoituksesta infrahankkeissa EFSI seminaari 17.9.2015 Raimo Inkinen, toimitusjohtaja 17.9.2015 HSY:n investointihankkeista HSY:llä on suuri investointitarve erityisesti

Lisätiedot

YHTEISTYÖSOPIMUS ILMASTONMUUTOKSEN HILLINTÄÄN TÄHTÄÄVÄN NEUVONNAN ANTAMISESTA

YHTEISTYÖSOPIMUS ILMASTONMUUTOKSEN HILLINTÄÄN TÄHTÄÄVÄN NEUVONNAN ANTAMISESTA luonnos 01.11.2012 YHTEISTYÖSOPIMUS ILMASTONMUUTOKSEN HILLINTÄÄN TÄHTÄÄVÄN NEUVONNAN ANTAMISESTA 1 SOPIJAPUOLET 1.1 Helsingin kaupunki (Y-tunnus 0201256-6) Osoite: PL 1, 00099 Helsingin kaupunki, 1.2 Espoon

Lisätiedot

Liite 1. Vesihuollon investointistrategia ehdotus -esittelykalvosarja 1.4.2014

Liite 1. Vesihuollon investointistrategia ehdotus -esittelykalvosarja 1.4.2014 Liite 1. Vesihuollon investointistrategia ehdotus - Vesihuollon investointistrategian valmistelu Vesihuollon valmistelun lähtöaineistona on käytetty vuonna 2009 valmisteltua vesihuollon investointistrategiaa,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 89. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 89. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 16.09.2015 Sivu 1 / 1 4031/02.08.00/2015 89 Vesihuollon suunnittelun ja rakennuttamisen palvelusopimus ja rakentamisen palvelusopimus Espoon kaupungin ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut

Lisätiedot

METROPOLI JA VESI toimitusjohtaja Raimo Inkinen 17.3.2011 1

METROPOLI JA VESI toimitusjohtaja Raimo Inkinen 17.3.2011 1 METROPOLI JA VESI 1 Helsingin seudun toimintaympäristö 14 kuntaa, ylikunnalliset organisaatiot 1.3 miljoonaa asukasta Liikenne ja ympäristöpalvelut kaupunkiseudulla: HSY 4 kaupunkia,vesi- ja jätehuolto,

Lisätiedot

Biokaasua Espoon Suomenojalta

Biokaasua Espoon Suomenojalta Biokaasua Espoon Suomenojalta Suomen Kaasuyhdistyksen syyskokous 8.11.2012 Tommi Fred, vs. toimialajohtaja 8.11.2012 1 HSY ympäristötekoja toimivan arjen puolesta Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030 VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030 LIIKENNE- JA VIESTINTÄVALIOKUNNAN ASIANTUNTIJAKUULEMINEN Arto Hovi 17.10.2017 Arvio Liikenneviraston keskipitkän

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (5) Kaupunginhallituksen konsernijaosto Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (5) Kaupunginhallituksen konsernijaosto Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2016 1 (5) 148 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) syysyhtymäkokous HEL 2016-005004 T 00 01 06 Päätös päätti kehottaa apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauria edustamaan

Lisätiedot

Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet

Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet Kaupunginhallitus 26.6.2017 1 21.6.2017 Uusi strategia ja talousarvio 2018 Tampereen uutta strategiaa laaditaan parhaillaan. Strategia ulottuu vuoteen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 18. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 18. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 17.02.2016 Sivu 1 / 1 5223/2015 14.05.00 18 Espoon vesihuollon toiminta-alueen 2016 hyväksyminen (KH-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Petri Vainio, puh. 050 590 8678 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Kohti hiilineutraalia kuntaa. Biosfärområdets vinterträff i Korpoström

Kohti hiilineutraalia kuntaa. Biosfärområdets vinterträff i Korpoström Kohti hiilineutraalia kuntaa Biosfärområdets vinterträff i Korpoström 2.3.2018 Valonia Kuntien yhteinen palvelukeskus Valonia on alueellinen kestävän kehityksen palveluorganisaatio Toiminut vuodesta 1997,

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 1: Palveluohjelma 2010-2013

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 1: Palveluohjelma 2010-2013 Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 1: Palveluohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto Järvenpään kaupunki PALVELUOHJELMA 1 Palvelujen järjestäminen Kaupungin ydintoimintoja ovat palvelutarpeen

Lisätiedot

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh Kaupunginhallitus 234 14.08.2017 Kaupunginhallitus 382 27.11.2017 Kaupunginhallitus 30 29.01.2018 Kaupunginhallitus 65 26.02.2018 Kaupunginvaltuusto 13 05.03.2018 Loimaa-strategia 100/00.01.02/2017 Kh

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/ (6) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/ (6) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2013 1 (6) 392 Lausunto seudullisesta vesihuollon kehittämissuunnitelmaluonnoksesta 2013 2022 ja HSY:n vesihuollon toiminta-alueluonnoksesta 2014 HEL 2013-003207 T 14 04

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (8) Kaupunginhallituksen konsernijaosto Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (8) Kaupunginhallituksen konsernijaosto Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2016 1 (8) 151 Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) yhtymäkokoukset 2016 HEL 2016-004846 T 00 01 06 Päätös päätti kehottaa kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötointa

Lisätiedot

Dnro:592/14.05.01.00/2013 Kunnanhallituksen päätös 22.9.2014 Kirkkonummen kunnan lausunto Uudenmaan Ely-keskukselle Vihdin jätevesihuollon vaihtoehdot hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnista (YVA-selostus)

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 42. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 42. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 18.05.2016 Sivu 1 / 1 1339/2016 00.01.02 42 Teknisen lautakunnan lausunto Espoon ilmasto-ohjelmasta 2016-2020 Valmistelijat / lisätiedot: Timo Virtanen, puh. 050 360 3292 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA

JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2018-2020 tpjk 28.9.2017 Joensuun Vesi -liikelaitoksen toiminnan kuvaus Joensuun Vesi -liikelaitoksen tehtävänä on huolehtia vesihuoltolain

Lisätiedot

TAMPEREEN VESI LIIKELAITOS VUODEN 2018 TALOUSARVIO JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMA

TAMPEREEN VESI LIIKELAITOS VUODEN 2018 TALOUSARVIO JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMA TAMPEREEN VESI LIIKELAITOS VUODEN 2018 TALOUSARVIO JA VUOSIEN 2019-2021 TALOUSSUUNNITELMA Tampereen Vesi Liikelaitoksen johtokunta 7.9.2017 1 2 TAMPEREEN VESI Tampereen Vesi tuottaa toiminta-alueensa vesihuoltopalvelut

Lisätiedot

Kunnan tehtävät ja vastuu vesihuollossa. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas

Kunnan tehtävät ja vastuu vesihuollossa. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Kunnan tehtävät ja vastuu vesihuollossa Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Esityksen sisältö Vesihuoltolain velvoitteet Vesihuollon kehittäminen Vesihuollon järjestäminen Toiminta-alueen

Lisätiedot

JÄTTEENKÄSITTELYTOIMINTAA KOSKEVAT KILPAILUNEUTRALITEETTISELVITYKSET (PÖYDÄLLÄ)

JÄTTEENKÄSITTELYTOIMINTAA KOSKEVAT KILPAILUNEUTRALITEETTISELVITYKSET (PÖYDÄLLÄ) OTE PÖYTÄKIRJASTA 1 Hallitus 90 21.08.2015 Hallitus 102 25.09.2015 JÄTTEENKÄSITTELYTOIMINTAA KOSKEVAT KILPAILUNEUTRALITEETTISELVITYKSET (PÖYDÄLLÄ) 1646/00.01.013.0132/2015 Hallitus 90 Esittelijä Toimitusjohtaja

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Paraisten kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelma E25480.10 Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7)

AIRIX Ympäristö Oy Paraisten kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelma E25480.10 Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7) Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7) KEHITTÄMISTOIMENPITEET VUOSILLE 2013-2030 Vedenhankinta Vesijohtoverkosto Vesijohtoverkoston Saneerataan Paraisten kaupunginosan vesijohtoverkostoa samassa yhteydessä

Lisätiedot

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen kaupunkiseudulla

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen kaupunkiseudulla Kaupunkiseudun yhteistyö Ilmastonmuutokseen sopeutuminen kaupunkiseudulla Irma Karjalainen, tulosaluejohtaja, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, Kuntaliitto 25.4.2019, Helsinki Kaupunkiseudun yhteistyö

Lisätiedot

Kärkölän kunnan KH KV KÄRKÖLÄN KUNTA puh Virkatie Järvelä

Kärkölän kunnan KH KV KÄRKÖLÄN KUNTA puh Virkatie Järvelä Kärkölän kunnan KH 4.9.2017 KV 18.9.2017 KÄRKÖLÄN KUNTA puh. 044 770 2200 karkolan.kunta@karkola.fi Virkatie 1 16600 Järvelä www.karkola.fi KÄRKÖLÄN STRATEGIA Sisällys VISIO... 3 ARVOT... 3 STRATEGIAN

Lisätiedot

JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA

JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2019-2021 tpjk 20.9.2018 Joensuun Vesi -liikelaitoksen toiminnan kuvaus Joensuun Vesi -liikelaitoksen tehtävänä on huolehtia vesihuoltolain

Lisätiedot

Joensuun Vesi -liikelaitoksen toiminnan kuvaus

Joensuun Vesi -liikelaitoksen toiminnan kuvaus JOENSUUN VESI -LIIKELAITOS Joensuun Vesi -liikelaitoksen toiminnan kuvaus Joensuun Vesi -liikelaitoksen tehtävänä on huolehtia vesihuoltolain mukaisesti kaupungin vesihuollosta, joka sisältää vedentuotannon

Lisätiedot

KUNTAYHTYMÄN OMISTAJAOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN

KUNTAYHTYMÄN OMISTAJAOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN Case: HUS KUNTAYHTYMÄN OMISTAJAOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN Kuntamarkkinat 11.9.2019 / hallintojohtaja Lauri Tanner AIEMPI TILANNE JA HAASTEET Jäsenkunnat aktivoituivat Sipilän hallituksen soteuudistuksen kaatumisen

Lisätiedot

Me teemme yhdessä uutta! Kuntastrategia valtuustokaudelle

Me teemme yhdessä uutta! Kuntastrategia valtuustokaudelle Me teemme yhdessä uutta! Kuntastrategia valtuustokaudelle 2017-2021 Vuoden 2019 tavoitteiden ja toimenpiteiden määrittely Indikaattoreiden lähtö- ja tavoitetasojen määrittely Riskienhallinta Kehittämispäällikkö

Lisätiedot

Vapaaehtoiset Green Deal - sopimukset. Rakentamisen kiertotalouden ajankohtaispäivät , ympäristöministeriö Asiantuntija Leena-Kaisa Piekkari

Vapaaehtoiset Green Deal - sopimukset. Rakentamisen kiertotalouden ajankohtaispäivät , ympäristöministeriö Asiantuntija Leena-Kaisa Piekkari Vapaaehtoiset Green Deal - sopimukset Rakentamisen kiertotalouden ajankohtaispäivät 7.11.2018, ympäristöministeriö Asiantuntija Leena-Kaisa Piekkari Mikä on Green Deal? Green Deal on vapaaehtoinen sopimus

Lisätiedot

TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ

TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Valtuusto 20.12.1999 190 Voimaan 1.1.2000 Valtuusto 21.3.2011 26 Voimaan 25.3.2011 Valtuusto 3.9.2012 81 Voimaan 7.9.2012 Valtuusto 7.12.2015

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 35. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 35. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 18.04.2013 Sivu 1 / 1 1234/00.01.02/2013 35 Ympäristölautakunnan lausunto tekniselle keskukselle Espoon kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelmaluonnoksesta ja toiminta-alueluonnoksesta

Lisätiedot

KUUMA-seutu liikelaitos Toiminta- ja taloussuunnitelma 2018

KUUMA-seutu liikelaitos Toiminta- ja taloussuunnitelma 2018 KUUMA-johtokunta 16.11.2017 51 LIITE 51a KUUMA-seutu liikelaitos Toiminta- ja taloussuunnitelma 2018 KUUMA-johtokunta 16.11.2017 14.11.2017 Antti Kuusela KUUMA-SEUTU LIIKELAITOS TALOUSARVIO 1.1.-31.12.2018

Lisätiedot

ORIVEDEN KAUPUNGIN VESIHUOLTOLAITOKSEN TOIMINTA-ALUEIDEN PÄIVITYS

ORIVEDEN KAUPUNGIN VESIHUOLTOLAITOKSEN TOIMINTA-ALUEIDEN PÄIVITYS Tekninen lautakunta 106 10.12.2014 Ympäristölautakunta 7 03.02.2015 ORIVEDEN KAUPUNGIN VESIHUOLTOLAITOKSEN TOIMINTA-ALUEIDEN PÄIVITYS 188/59/2014 Tekninen lautakunta 10.12.2014 106 Vesihuoltolain mukaan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/ (8) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/ (8) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/2012 1 (8) 384 Ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävän neuvonnan antamista koskeva yhteistyösopimus Helsingin seudun ympäristöpalvelut - kuntayhtymän ja kuntayhtymän jäsenkaupunkien

Lisätiedot

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. osallistuminen. Hanna Perälä, liikenne- ja viestintäministeriö Kuntamarkkinat 12.9.

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. osallistuminen. Hanna Perälä, liikenne- ja viestintäministeriö Kuntamarkkinat 12.9. Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma ja kuntien osallistuminen Hanna Perälä, liikenne- ja viestintäministeriö Kuntamarkkinat 12.9.2019 1 Uusi strateginen suunnittelutaso pitkäjänteiseen kehittämiseen

Lisätiedot

Pirkanmaan ilmastostrategiatyö käynnistyy

Pirkanmaan ilmastostrategiatyö käynnistyy Pirkanmaan ilmastostrategiatyö käynnistyy Ilmastostrategiatyön käynnistämisseminaari 14.11.2012, Tampere, Vapriikki Tom Frisk Pirkanmaan ELY-keskus 1. ILMASTOSTRATEGIATYÖN LÄHTÖKOHDAT Valtioneuvoston pitkän

Lisätiedot

Vesihuollon investointistrategia. Hallitus

Vesihuollon investointistrategia. Hallitus Vesihuollon investointistrategia Hallitus 13.4.2018 Vesihuollon investointistrategia HSY:N VISIO 2025 YHDESSÄ TEEMME. MAAILMAN KESTÄVIMMÄN KAUPUNKISEUDUN Vesihuollon investointistrategian painopisteet:

Lisätiedot

Vesihuollon investointistrategia. Hallitus

Vesihuollon investointistrategia. Hallitus Vesihuollon investointistrategia Hallitus 13.4.2018 Vesihuollon investointistrategia Vesihuollon investointistrategian painopisteet: Ympäristökuormituksen vähentäminen Vesihuoltojärjestelmän kehittäminen

Lisätiedot

ammattilaisten verkottajana sekä tiedon tuottajana.

ammattilaisten verkottajana sekä tiedon tuottajana. LAUSUNTO 1 (5) Uudenmaan liitto toimisto@uudenmaanliitto.fi Aleksanterinkatu 48 A 00100 Helsinki Viite: Lausuntopyyntö 14.6.2010 KOKO UUDENMAAN MAAKUNTAOHJELMA 2011-2014, LUONNOS Lausunnonantajasta Asunto-,

Lisätiedot

Ajankohtaista älyliikenteestä. Neuvotteleva virkamies Leif Beilinson

Ajankohtaista älyliikenteestä. Neuvotteleva virkamies Leif Beilinson Ajankohtaista älyliikenteestä Neuvotteleva virkamies Leif Beilinson 31.5.2011 Liikenteen valkoinen kirja EU:n liikennepolitiikan haasteet v. 2050 mennessä: kilpailukyky ja kestävyys Öljypohjaisten polttoaineiden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 41/ (7) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 41/ (7) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 41/2012 1 (7) 1282 V Ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävän neuvonnan antamista koskeva yhteistyösopimus Helsingin seudun ympäristöpalvelut - kuntayhtymän ja kuntayhtymän

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 72. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 72. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto.05.07 Sivu / [Ennakkotieto] 56/07 00.0.00.0 Kaupunginhallituksen konsernijaosto 5 4.4.07 Kaupunginhallitus 8 8.5.07 7 Siuntion ja Tuusulan kuntien liittyminen Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1-8 / 2017 Vakka-Suomen Veden johtokunta

Osavuosikatsaus 1-8 / 2017 Vakka-Suomen Veden johtokunta Osavuosikatsaus 1-8 / 2017 Vakka-Suomen Veden johtokunta 21.09.2017 Puhtaan veden tekijät Sisällysluettelo Tuloslaskelma 1-8 / 2017... 1 Rahoituslaskelma 1-8 / 2017... 2 Tavoitteet 2017... 3 Toiminta-ajatus...

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 4: Talousohjelma

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 4: Talousohjelma Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 4: Talousohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto Järvenpään kaupunki TALOUSOHJELMA 1 Talousohjelman tausta ja lähtökohdat Järvenpään kaupunki TALOUSOHJELMA

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 53. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 53. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 04.02.2013 Sivu 1 / 1 920/10.03.01/2012 Tekninen lautakunta 7 23.1.2013 53 Lausunnon antaminen Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle tiesuunnitelmasta Länsiväylän (kt

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunkiseutu 1. kuntajakoselvityksen aikataulu 2. Tavoitteet ja toimenpiteet. Selvitysryhmän kokous

Jyväskylän kaupunkiseutu 1. kuntajakoselvityksen aikataulu 2. Tavoitteet ja toimenpiteet. Selvitysryhmän kokous Jyväskylän kaupunkiseutu 1. kuntajakoselvityksen aikataulu 2. Tavoitteet ja toimenpiteet Selvitysryhmän kokous 11.3.2014 Selvitysprosessi ja aikataulu 2013 Elo-Joulukuu 2014 Tammi-Huhtikuu Syyskuu Joulukuu

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Auran kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma E25339.10 Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7)

AIRIX Ympäristö Oy Auran kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma E25339.10 Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7) Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7) VESIHUOLLON KEHITTÄMISTOIMENPITEET VUOSILLE 2012-2035 Vedenhankinta Kehittämiskohde Tarve Toimenpiteet Toteuttaja Vesijohtoverkosto Vesijohtoverkoston kunnossapito

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 48

Espoon kaupunki Pöytäkirja 48 25.08.2014 Sivu 1 / 1 3421/08.01.00/2014 48 HSL-kuntien ja Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän keskinäisen Länsimetron ja Kehäradan joukkoliikenneinfran kustannusten jakamista koskevan sopimuksen hyväksyminen

Lisätiedot

Ympäristölautakunnan talousarvio vuodelle 2016 sekä suunnittelukauden taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet

Ympäristölautakunnan talousarvio vuodelle 2016 sekä suunnittelukauden taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet Kaupunginhallitus 161 08.06.2015 Ympäristölautakunta 74 16.09.2015 Ympäristölautakunta 82 21.10.2015 Ympäristölautakunnan talousarvio vuodelle 2016 sekä suunnittelukauden taloudelliset ja toiminnalliset

Lisätiedot

Lausunto Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymän alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmasta vuosille 2016 2018

Lausunto Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymän alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmasta vuosille 2016 2018 Yhdyskuntalautakunta 78 18.08.2015 Lausunto Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymän alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmasta vuosille 2016 2018 667/00.04.01/2014 YLK 78 Lisätiedot: Yhdyskuntatoimen

Lisätiedot

LAUSUNTO HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUKSELLE VALTUUSTOALOITTEESTA KIERRÄTYKSEN EDISTÄMISEKSI

LAUSUNTO HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUKSELLE VALTUUSTOALOITTEESTA KIERRÄTYKSEN EDISTÄMISEKSI Hallitus 51 24.04.2015 LAUSUNTO HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUKSELLE VALTUUSTOALOITTEESTA KIERRÄTYKSEN EDISTÄMISEKSI 994/00.02.023.0230/2015 Hallitus 51 Esittelijä Toimialajohtaja Petri Kouvo Valmistelija

Lisätiedot

HSL:n alustava toiminta- ja taloussuunnitelma 2013-2015

HSL:n alustava toiminta- ja taloussuunnitelma 2013-2015 HSL:n alustava toiminta- ja taloussuunnitelma 2013-2015 HSLH 12.6.2012 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Toiminta- ja taloussuunnitelman käsittely Perussopimus Yhtymäkokouksen on vuoden loppuun mennessä

Lisätiedot

Tieliikenne nollapäästöiseksi, mitä tämä edellyttää kaupungeilta?

Tieliikenne nollapäästöiseksi, mitä tämä edellyttää kaupungeilta? Tieliikenne nollapäästöiseksi, mitä tämä edellyttää kaupungeilta? Kuntatekniikan päivät 12.5.2017 Noora Salonen Sito Parhaan ympäristön tekijät ILMASTOTAVOITTEET VS. LIIKENTEEN PÄÄSTÖT Kotimaan liikenteen

Lisätiedot

Investointiohjelma Yhteenveto pohjaesityksen vaikutuksista

Investointiohjelma Yhteenveto pohjaesityksen vaikutuksista Investointiohjelma 2018-2032 Yhteenveto pohjaesityksen vaikutuksista Taustaa Investointiohjelman 2018-2032 valmistelu alkanut jo kesällä 2017 Lausuntopyynnöt ja lausunnot syksyllä 2017 Selvityksiä tehty

Lisätiedot

Neuvonnalla vaikuttavuutta lajittelun tehokkuuteen

Neuvonnalla vaikuttavuutta lajittelun tehokkuuteen Neuvonnalla vaikuttavuutta lajittelun tehokkuuteen 12.9.2019 Elina Mattero-Meronen, HSY 2018 1,1 milj. asukkaan jätteet 5 Sortti-asemaa, joilla 0,5 milj. käyntiä 9 milj. jäteastian tyhjennystä Yhdessä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/ (10) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/ (10) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/2013 1 (10) 860 HSY -kuntayhtymän lausuntopyyntö alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmasta 2014 2016 HEL 2013-009032 T 00 01 06 Päätös päätti antaa Helsingin seudun

Lisätiedot

Kirkkonummen kuntastrategia

Kirkkonummen kuntastrategia Kirkkonummen kuntastrategia Tähän tarvittaessa otsikko 2018 2021 Kuntakehitysjaosto 14.11.2017 Ehdotus kunnanhallitus 27.11.2017 Kirkkonummen arvot Rohkeus tarkoittaa meille ennakkoluulottomuutta kokeilla

Lisätiedot

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (6) 19/2015 13.04.2015

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (6) 19/2015 13.04.2015 Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (6) 29 Osallistuminen EU:n Suomen rakennerahasto-ohjelman rahoittaman 6Aika-strategian Avoin osallisuus -kärkihankeen hakemukseen HEL 2015-004216 T 02 05 02 Päätös

Lisätiedot

Kuntien ICT-muutostukiohjelma. Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen

Kuntien ICT-muutostukiohjelma. Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen Kuntien ICT-muutostukiohjelma Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen Ossi Korhonen 11.12.2014 ICT-muutostukiprojekteissa nyt mukana yhteensä 135 kuntaa ICT-muutostuki

Lisätiedot

Mäntsälän jalankulku-, pyöräily- ja ulkoilureittien verkoston kehittämissuunnitelma (KÄPY)

Mäntsälän jalankulku-, pyöräily- ja ulkoilureittien verkoston kehittämissuunnitelma (KÄPY) Tekninen lautakunta 102 13.08.2015 Kunnanhallitus 205 24.08.2015 Kunnanvaltuusto 83 31.08.2015 Kunnanhallitus 254 19.10.2015 Maankäyttölautakunta 125 28.10.2015 Mäntsälän jalankulku-, pyöräily- ja ulkoilureittien

Lisätiedot

Uudella yleiskaavalla resurssiviisaaseen kaupunkiin yleiskaavapäällikkö Mari Siivola Kaupunkisuunnittelulla parempaa ilmanlaatua ja ilmastoa HSYn

Uudella yleiskaavalla resurssiviisaaseen kaupunkiin yleiskaavapäällikkö Mari Siivola Kaupunkisuunnittelulla parempaa ilmanlaatua ja ilmastoa HSYn Uudella yleiskaavalla resurssiviisaaseen kaupunkiin yleiskaavapäällikkö Mari Siivola Kaupunkisuunnittelulla parempaa ilmanlaatua ja ilmastoa HSYn seminaari 18.1.2018 Vantaa on rakennettu yleiskaavoilla

Lisätiedot

Maskun kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma Kehittämistoimenpiteet. Kunnan vesihuoltolaitos. Kunnan vesihuoltolaitos. Kunnan vesihuoltolaitos

Maskun kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma Kehittämistoimenpiteet. Kunnan vesihuoltolaitos. Kunnan vesihuoltolaitos. Kunnan vesihuoltolaitos 1 (6) Vedenhankinta ja vesijohtoverkosto Kehittämiskohde Tarve Toimenpiteet Toteuttaja Kustannusarvio Varautumissuunnitelma Vesijohtoverkosto Vedenhankinnan poikkeustilanteet Vuotojen ehkäiseminen Laaditaan

Lisätiedot

Yhteenveto toiminta- ja taloussuunnitelmasta 2013-2015

Yhteenveto toiminta- ja taloussuunnitelmasta 2013-2015 Yhdyskuntalautakunta 97 21.08.2012 Kaupunginhallitus 217 29.08.2012 Lausunto HSY:n alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmasta vuosille 2013-2015 sekä vesihuollon ja jätehuollon investointiohjelmista

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (6) Kaupunginhallituksen konsernijaosto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (6) Kaupunginhallituksen konsernijaosto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2013 1 (6) 95 Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) yhtymäkokous 31.5.2013 HEL 2013-006136 T 00 01 06 Päätös Konsernijaosto päätti kehottaa kaupunginjohtajaa

Lisätiedot

Sopimusluonnoksen tausta, tavoitteet ja toteutustapa Aninka Urho, ympäristöasiantuntija, HSY Espoon kaupungin hulevesi-info 7.11.

Sopimusluonnoksen tausta, tavoitteet ja toteutustapa Aninka Urho, ympäristöasiantuntija, HSY Espoon kaupungin hulevesi-info 7.11. Sopimusluonnoksen tausta, tavoitteet ja toteutustapa Aninka Urho, ympäristöasiantuntija, HSY Espoon kaupungin hulevesi-info 7.11.2017 Lainsäädäntö Maankäyttö- ja rakennuslaki Vesihuoltolaki HSY:n ja jäsenkaupunkien

Lisätiedot

Hiilineutraali Helsinki Anni Sinnemäki Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari

Hiilineutraali Helsinki Anni Sinnemäki Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Hiilineutraali Helsinki 2035 Anni Sinnemäki Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Millaiset ilmastotavoitteet Helsingin uusi strategia asettaa? Helsinki ottaa vastuunsa ilmastonmuutoksen torjunnassa

Lisätiedot

JÄPPILÄN SEUDUN VESIOSUUSKUNTA VESIHUOLLON TIEDOTUSTILAISUUS 25.4.2008 Tilaisuuden avaus Vesihuollon yleiset periaatteet Osuuskunnan yleiset

JÄPPILÄN SEUDUN VESIOSUUSKUNTA VESIHUOLLON TIEDOTUSTILAISUUS 25.4.2008 Tilaisuuden avaus Vesihuollon yleiset periaatteet Osuuskunnan yleiset JÄPPILÄN SEUDUN VESIOSUUSKUNTA VESIHUOLLON TIEDOTUSTILAISUUS 25.4.2008 Tilaisuuden avaus Vesihuollon yleiset periaatteet Osuuskunnan yleiset periaatteet Hanke-esittely Keskustelua Tilaisuuden päättäminen

Lisätiedot

Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman. valmistelu. Sabina Lindström

Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman. valmistelu. Sabina Lindström Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelu Sabina Lindström 21.8.2019 1 Hallitusohjelman sisältöä liikennejärjestelmän näkökulmasta (1/3) Väyläverkoston kokonaiskehittäminen linjataan

Lisätiedot

Kokemäen kaupungin henkilöstöstrategian hyväksyminen 242/020/2013

Kokemäen kaupungin henkilöstöstrategian hyväksyminen 242/020/2013 KH:n henkilöstöjaosto 56 17.10.2013 Yhteistyötoimikunta 32 12.11.2013 KH:n henkilöstöjaosto 65 28.11.2013 KH:n henkilöstöjaosto 74 18.12.2013 KH:n henkilöstöjaosto 8 13.03.2014 Yhteistyötoimikunta 14 25.03.2014

Lisätiedot

Sopeutuminen osana Vantaan kaupungin strategiaa. Pääkaupunkiseudun sopeutuminen ilmastonmuutokseen -seminaari 4.5.

Sopeutuminen osana Vantaan kaupungin strategiaa. Pääkaupunkiseudun sopeutuminen ilmastonmuutokseen -seminaari 4.5. Sopeutuminen osana Vantaan kaupungin strategiaa Pääkaupunkiseudun sopeutuminen ilmastonmuutokseen -seminaari 4.5.2017 Leena Maidell Kaupungin ympäristöohjelma 2013-2016 Valtuustokauden strateginen ohjelma

Lisätiedot

Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi

Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi 2017 10.8.2017 1 Kuntastrategia kuntalaki 37 Kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista.

Lisätiedot

Investointien rahoitus v. 2015-2025 18.9.2013

Investointien rahoitus v. 2015-2025 18.9.2013 Investointien rahoitus v. 2015-2025 18.9.2013 Investointien rahoitus v. 2015-2025 Tulevien vuosien välttämättömien investointien aiheuttamaan rahankäyttöön voidaan varautua kassan riittävyyden osalta ottamalla

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 58

Espoon kaupunki Pöytäkirja 58 01.06.2015 Sivu 1 / 1 5502/02.07.00/2014 58 Tontin ja maanalaisen alueen vuokraaminen Gumbölestä sekä tontin laajennuksen vuokraaminen Muuralasta Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymälle (HSY),

Lisätiedot

VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMAN PÄIVITYS TIIVISTELMÄ

VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMAN PÄIVITYS TIIVISTELMÄ FCG Planeko Oy VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMAN PÄIVITYS TIIVISTELMÄ 0536-C9049 25.11.2008 FCG Planeko Oy Tiivistelmä I SISÄLLYSLUETTELO 1 KEHITTÄMISSUUNNITELMAN TIIVISTELMÄ... 1 1.1 Vesihuollon kehittämissuunnitelman

Lisätiedot

SELVITYS MAL-AIESOPIMUSTEN SITOUTTAMISEN TEKIJÖISTÄ PROJEKTISUUNNITELMA

SELVITYS MAL-AIESOPIMUSTEN SITOUTTAMISEN TEKIJÖISTÄ PROJEKTISUUNNITELMA KORKEAKOULUHARJOITTELIJA NIINA OJANIEMI, MAL-VERKOSTO SELVITYS MAL-AIESOPIMUSTEN SITOUTTAMISEN TEKIJÖISTÄ PROJEKTISUUNNITELMA 1. YHTEENVETO Tämän selvityksen tarkoitus on neljän suurimman kaupunkiseudun

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Tarvasjoen kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma E25458.10 Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7)

AIRIX Ympäristö Oy Tarvasjoen kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma E25458.10 Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7) Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7) VESIHUOLLON KEHITTÄMISTOIMENPITEET Vedenhankinta Kehittämiskohde Tarve Toimenpiteet Vastuutaho Vesijohtoverkosto Vesijohtoverkoston ikääntyminen Seurataan vesijohtoverkoston

Lisätiedot

Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen

Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen Kaupunginvaltuuston talous ja strategiaseminaari Hotelli Torni, Tampere 6.6.2016 Tampereen kaupungin organisaatio

Lisätiedot

Vuoden 2018 talousarvio, joukkoliikenne ja energia- ja ilmastostrategian toimenpiteet

Vuoden 2018 talousarvio, joukkoliikenne ja energia- ja ilmastostrategian toimenpiteet Vuoden 2018 talousarvio, joukkoliikenne ja energia- ja ilmastostrategian toimenpiteet Valtiovarainvaliokunta, liikennejaosto Jenni Eskola 19.10.2017 Esityksen sisältö 1. Joukkoliikennerahoituksen tilanne

Lisätiedot

HSY Vesi Energiatehokkuus osana Helsingin seudun vesihuoltoa

HSY Vesi Energiatehokkuus osana Helsingin seudun vesihuoltoa HSY Vesi Energiatehokkuus osana Helsingin seudun vesihuoltoa Maailman vesipäivän seminaari 22.3.2010 Suomen Vesiyhdistys ry Jukka Piekkari toimialajohtaja HSY Vesi Jukka Piekkari, HSY Vesi 22.3.2010 1

Lisätiedot

Kehä IV. Edunvalvontakortti

Kehä IV. Edunvalvontakortti Kehä IV Edunvalvontakortti 1.2.2019 Kehä IV Kunnan tavoitteissa ja toimenpiteissä keskeinen liikennehanke Suunnittelun tavoitteena on, että toteutus välillä voi alkaa vaiheittain ja Tuusulan osalta ennen

Lisätiedot

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän TILINPÄÄTÖS 2012 1.1.1 Toimitusjohtajan katsaus 1.1.2 HSY:n hallitus ja tarkastuslautakunta 2012 HALLITUS Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet

Lisätiedot