Raakapuun hintaindeksin Terms of Reference 12A0140

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Raakapuun hintaindeksin Terms of Reference 12A0140"

Transkriptio

1 Raakapuun hintaindeksin Terms of Reference 12A

2 Vision Hunters Ltd Oy has prepared this Report in accordance with the standards of skill, care and diligence generally practiced by members of management consultancy profession currently operating in the region under similar conditions. In no event shall Vision Hunters Ltd Oy have any liability under or in relation to this Report. All rights reserved. No part of this Report may be reproduced in any form or by any means without permission in writing from Vision Hunters Ltd Oy.

3 SISÄLLYS 1 Johdanto Toimintakentän reunaehdot Tilastotiedon kerääminen Metla Metlan indeksin sisältö Metlan indeksin kattavuus ja tietojen kerääminen Metlan indeksin ja tietojen auditointi Yhteenveto Lainsäädännön huomioiminen Kaupallisen toimijan toimintamalli Alkuperäisten tietojen oikeellisuus Indeksitiedon julkisuus Yhteenveto Indeksin auditointi Auditoinnin rajaaminen Yhteenveto Finanssivalvonta (FIVA) Pankkien vaatimukset hintaindeksille Indeksin tärkeimmät ominaisuudet pankille Koulutus ja markkinointi Yhteenveto Kilpailuviranomaisten näkemys indeksin kaupallistamisesta Yhteenveto ja jatkotoimenpiteet Prosessin seuraavat vaiheet Indeksin markkinointi... 13

4 1 JOHDANTO Vision Hunters selvitti syksyllä 2012 TEM:n toimeksiannosta mahdollisuuksia raakapuun hintaindeksin kaupallistamiseen. Työssä selvitettiin sidosryhmien ja potentiaalisten käyttäjien suhtautumista hintaindeksin kaupallistamiseen. Koska työn tulokset olivat positiiviset, päätti TEM edetä hankkeessa seuraavaan vaiheeseen, jossa selvitetään ns. Terms of Reference raakapuun hintaindeksin kaupalliselle toimijalle, eli ne toimintakentän reunaehdot, joita kaupallisen toimijan tulee noudattaa toiminnassaan. Hintaindeksin ylläpitäjän toimintakenttä on kuvattu seuraavalla sivulla kuvassa 1. Indeksi perustuu Metlan julkaisemaan puukauppojen hintatietoon. Metsäteollisuus Ry (Metry) toimittaa suuren osa tiedoista Metlalle, mutta vuodesta 2013 lähtien Metla kerää lisäksi osan tiedoista Suomen Sahat ry:n jäsensahoilta. Indeksin ylläpitäjä voi myös laajentaa indeksin kattavuutta omalla tietojen keruullaan. Myöhemmin voidaan harkita mahdollisuutta laajentaa hintaindeksi kattamaan myös naapurimaiden, kuten esim. Baltian tai Ruotsin, puukauppoja. Tuontipuun hinta voidaan huomioida esim. indeksoimalla tuontipuun hinta sen ensimmäisen syöttökerran Suomen hintojen keskiarvoon. Tämän jälkeen tuontipuun pohjahintana toimii ensimmäisen kerran Suomen hintojen keskiarvo, joka muuttuu prosentuaalisesti saman verran ja samaan suuntaan kuin tuontipuun oma hintataso. Tällöin tuontihintojen muutokset voidaan huomioida ilman, että tuontipuun hintojen mukaanotto muuttaa ensimmäisten hintojen syötön yhteydessä sen hetkistä keskiarvoa, mutta liikuttaa omalla painollaan itse indeksiä aina siihen suuntaan, mihin tuontipuun hinta liikkuu. Tällöin ei myöskään tarvitse yhteismitallistaa eri maiden puun hinnoittelutapoja. Indeksiä on tarkoitus käyttää kahdella eri tavalla: aluksi fyysisen toimitussopimuksen viitehintana puun ostajan ja myyjän välillä ja myöhemmin myös pankkien tarjoamien suojaustyökalujen viitehintana, jolloin ostajat ja myyjät voivat suojata puukauppojaan kuten muitakin hyödykekauppoja. Indeksistä muodostuu työkalu itsenäisille metsäpalveluyrityksille ja metsänhoitoyhdistyksille ja he voivat tarjota sitä metsänomistajille osana palvelupakettiaan. Metsäteollisuus käyttää indeksiä suoraan itse sekä puun myyjien kanssa sovituissa fyysisissä kaupoissa että myöhemmin myös suojaustyökaluna. Edellä mainitut tahot muodostavat pääosan indeksin kaupallisen ylläpitäjän asiakaskunnasta. Indeksin toimintaympäristön regulaatioon vaikuttavat useat osapuolet, joiden reunaehtoja on selvitetty tässä työssä. Vision Hunters Ltd Oy 1 (13)

5 Kuva 1: Raakapuun hintaindeksin kaupallistajan toimintakenttä Tämän työn kuluessa on keskusteltu eri osapuolten kanssa ja selvitetty käytännön tasolla indeksin kaupallisen ylläpitäjän mahdollisuuksia aloittaa toiminta. Keskusteluiden tulokset on esitetty tässä raportissa. Vision Hunters Ltd Oy 2 (13)

6 2 TOIMINTAKENTÄN REUNAEHDOT Seuraavassa on esitetty yhteenveto käydyistä keskusteluista eri osapuolten kanssa. 2.1 Tilastotiedon kerääminen Metla Metlan asema tilastojen kerääjän tulee todennäköisesti muuttumaan vuoden 2015 alusta, jolloin Metla, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT) ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos yhdistetään luonnonvaratutkimuskeskukseksi Metlan indeksin sisältö Metla noudattaa indeksin ylläpidossa Suomen virallisten tilastojen yleisiä laatuvaatimuksia indekseille. Näiden laatuvaatimusten taustalla ovat EU-säädökset indeksien julkaisuperiaatteista. Metla ylläpitää sekä hintatilastoa että siihen perustuvaa hintaindeksiä. Metlan hintatilastot ja hintaindeksi ovat jo olemassa ja niiden käyttö on vakiintunutta, mutta kaupallinen hyödyntäminen vähäistä. Hintaindeksi julkaistaan puutavaralajeittain. Hintaindeksin pääperiaatteet on sovittu Puumarkkinatyöryhmässä ja näitä päätöksiä Metla toteuttaa. Metsäteollisuus Ry toimittaa hintatiedot Metlalle. Tiedot toimitetaan Excel-muodossa yhtenä summana aggregoituna alueittain ja puutavaralajeittain. Metla ei siis näe yksittäisten yritysten tietoja, vaan ns. könttäsumman. Metla tekee tietoihin määräpainotukset ja julkaisee hintatiedot viikoittain ja kuukausittain. Puumarkkinatyöryhmä on hintaindeksistä päättäessään sopinut, että painotuksena käytetään vuoden 2010 mukaisia hakkuutavoittaisia ostomääriä kiinteinä painoina. VH:n tekemien haastatteluiden perusteella kolmen kuukauden liukuva määräpainotus peilaa markkinoiden muutoksia parhaiten. Tämä on yksi niistä asioista, joissa kaupallisen toimijan indeksi poikkeaisi nykyisestä Metlan indeksistä Metlan indeksin kattavuus ja tietojen kerääminen Tällä hetkellä Metlan hintaindeksi kattaa n. 83 % koko Manner-Suomessa tehtävistä puukaupoista. Kuten on todettu, tiedot ovet peräisin Metryn jäsenyrityksiltä. Vuoden 2013 kuluessa Metla rupeaa itse keräämään hintatietoja myös valituilta Suomen Sahat Ry:n jäseniltä. Metla ei vielä tässä vaiheessa halunnut ottaa kantaa siihen, kuinka moni itsenäisistä sahoista tietoja tulee luovuttamaan. Tiedot kerätään yrityskohtaisesti, eikä keskitetysti Suomen Sahat Ry:n kautta. Metla uskoo, että itsenäisten sahojen tietojen kattavuus paranee vuoden 2013 kuluessa, kun tieto asiasta leviää sahojen keskuudessa. Vision Hunters Ltd Oy 3 (13)

7 Itsenäisten sahojen tiedot kerätään internetpohjaisesti metsätiedon standardointiin ja tiedonsiirtoon kehitetyllä XML-työkalulla. Tietojen lähettäminen on yrityksille helppoa, mutta tiedot eivät välity Metlaan täysin automaattisesti. Tietosuojaan on kiinnitetty paljon huomiota, ja itsenäisten sahojen tiedoissa tullaan käyttämään suurennuskerrointa, jotta tietoja ei pysty erittelemään kokonaismäärästä. Pk-sahojen hintatietoja ei tulla integroimaan indeksiin historiallisesti. Pk-sahojen merkitys indeksissä on kuitenkin aika pieni, suurin volyymi tulee Metryltä. Näin ollen pk-sahojen tietojen lisäämisellä ei pitäisi olla merkittävää vaikutusta hintatasoihin. Itsenäisten sahojen lisäksi Metla käy keskusteluja Metsänhoitoyhdistysten kanssa heidän toimituskauppojensa lisäämisestä hintaindeksiin. Keskustelut ovat kuitenkin vielä kesken. MHY:ten toimituskauppojen osuus on tällä hetkellä melko pieni, mutta niiden merkitys todennäköisesti kasvaa tulevaisuudessa kun MHY:ten toimintamalli lakimuutoksen myötä muuttuu. Kaupallinen toimija voi pyrkiä saamaan mahdollisesti Metlan hintojen keruun ulkopuolelle jäävät potentiaaliset hintatiedon luovuttajat raportoimaan hinnat suoraan kaupalliselle toimijalle, jolloin nekin voidaan huomioida osana hintaindeksiä Metlan indeksin ja tietojen auditointi Tällä hetkellä Metlan indeksiä tai sen tietojen keräystapaa ei ole auditoitu. Metlalla on toimeksianto auditoida indeksiprosessi, mutta sitä ei ole vielä tehty, eikä resurssipulan vuoksi todennäköisesti tehdä vuoden 2013 aikana. Metla toteuttaisi auditoinnin itse, koska sillä ei ole rahoitusta ulkopuolisen auditoijan käyttämiseen. Kaupallisen toimijan tuottaman indeksin on hyvä olla auditoitu ainakin prosessin osalta ulkopuolisen auditoijan toimesta. Myös tietojen auditointi pistokokein on hyvä pitää mahdollisena osana auditointiprosessia (ks. kohta 2.3.) Yhteenveto Metlan edustajat totesivat hankkeen olevan mielenkiintoinen ja toteutuessaan parantavan puumarkkinoiden läpinäkyvyyttä ja lisäävän hintainformaatiota. Metla näki yhteistyön mahdollisena, mutta ennen jatkokeskusteluja heidän täytyy keskustella asiasta sisäisesti huomioiden Metlan toimintaa valvovanja ohjaavan Maa- ja Metsätalousministeriön (MMM) näkemykset. Vision Hunters Ltd Oy 4 (13)

8 2.2 Lainsäädännön huomioiminen Kaupallisen toimijan toimintamalli Ei ole olemassa mitään juridista estettä kehittää Metlan julkaiseman puukaupan hintatietojen perusdatan pohjalta uusi indeksituote ja/tai jalostaa olemassa olevaa tietoa. Näin ollen kaupallinen toimija voi perustaa liiketoimintansa Metlan keräämien tietojen varaan. Indeksi, joka rakentuu olemassa olevan tiedon varaan, voidaan yhtä lailla suojata tuotemerkkilain mukaisesti kuin indeksi, jonka tiedot ovat indeksin ylläpitäjän itse keräämät. Metlan tiedot ovat tietokanta, jolloin ne ovat tietokantasuojan alaisia tietoja ja niiden jalostaminen edellyttää Metlan ja Metlan toimintaa säätelevän ja nykyisen hintatilastoinnin ja indeksin rahoittavan Maaja Metsätalousministeriön lupaa. Näin ollen kaupallisella toimijalla pitää olla sopimus tietojen hyödyntämisestä MMM:n ja Metlan kanssa. Indeksin kaupallistajalla on oikeus veloittaa tarjoamastaan tuotteesta / palvelusta, riippumatta siitä mistä alkuperäinen tieto on peräisin, olettaen että alkuperäisen tiedon toimittajan kanssa on tehty sopimus tietojen hyödyntämisestä Alkuperäisten tietojen oikeellisuus Kaupallisen toimijan julkaisema indeksi perustuu kolmannen osapuolen keräämään tietoon. Koska kaupallinen toimija ei kerää tietoja itse, ei sen tule ottaa vastuuta tietojen oikeellisuudesta. Indeksin kaupallistamisen yhteydessä tietojen alkuperä pitää olla selkeästi mainittu ja todeta se, että indeksin ylläpitäjä ei voi olla vastuussa välikäsien kautta kulkevan tiedon oikeellisuudesta. Indeksin julkaisija on kuitenkin vastuussa siitä, että tietojen jatkojalostus indeksiksi tehdään indeksispesifikaatiossa määritellyllä tavalla ja että tiedot eivät tarkoituksellisesti muutu indeksin kaupallistajan käsissä. Verrattaessa kaupallista indeksin julkaisijaa valtion viralliseen yksikköön, kaupallinen toimija on helpommin saatettavissa vastuuseen jos indeksin laskentaperiaatteissa ilmenisi epäselvyyksiä. Vision Hunters Ltd Oy 5 (13)

9 2.2.3 Indeksitiedon julkisuus Yleensä indeksit ovat vapaasti myös muiden kuin niistä maksavien osapuolten nähtävillä. Markkinoiden läpinäkyvyyden vuoksi kilpailuviranomaiset voivat edellyttää, että indeksi julkaistaan esim. kaupallisen toimijan internetsivuilla ja on sen lisäksi nähtävillä yhden tai useamman muun tietopalvelun kautta. Julkisesti saatavilla olevien tietojen hyödyntäminen ei ole juridisesti suojattua, eli vaikka tietoa ei saisi hyödyntää kaupallisesti, on käytännössä mahdotonta seurata ja kontrolloida tapahtuuko näin. Kaupallinen toimija voi kuitenkin estää tietojen vapaan hyödyntämisen omilla sopimuksillaan eri käyttäjäosapuolten kanssa Yhteenveto Juridisesti indeksin kaupallistamisen kannalta tärkein asia on se, miten ja millaiseen sopimukseen MMM:n ja Metlan kanssa päästään tietojen luovuttamisesta. Juridista estettä sille, että kaupallinen toimija hyödyntäisi olemassa olevaa tietoa omassa liiketoiminnassaan, ei ole. Indeksin kaupallistamisprosessissa ei voida kuitenkaan edetä, ennen kuin tietojen hyödyntämisestä on tehty sopimus MMM:n ja Metlan kanssa. On myös huomionarvoista, että kilpailuoikeudelliset näkökulmat menevät muiden oikeudellisten näkökulmien edelle. 2.3 Indeksin auditointi Auditoinnin rajaaminen Indeksin auditoinnin tulee suorittaa riippumaton ulkopuolinen toimija. Ennen auditointia pitää määrittää auditoinnin kohde. Hintaindeksin kannalta olennaista on se, onko kaupallisen toimijan indeksiprosessin auditoinnin lisäksi tarpeellista auditoida myös alkuperäisiä tietoja joihin indeksi pohjautuu, vai rajataanko alkuperäinen tieto auditoinnin ulkopuolelle. Koska kaupallisen toimijan indeksi perustuu merkittävältä osin julkiseen tietoon ja sen jatkojalostukseen, kaupallisen indeksin audintoijan ei voida suoraan olettaa pääsevän käsiksi kyseisen julkisen tiedon takana oleviin yrityskohtaisiin lukuihin (ks. myös kohta ). Alkuperäisten tietojen auditointi on todennäköisesti haastavaa ottaen huomioon puukaupan luonteen ja tärkeyden metsäteollisuusyhtiölle. Yksi vaihtoehto on ns. toimittaja-auditointi, jolloin riippumaton taho (auditoija) analysoi ja verifioi raakadatan satunnaisotannalla. Vision Hunters Ltd Oy 6 (13)

10 Alkuperäisen raakadatan auditoinnin tarpeellisuus pitää pohtia tarkkaan. Metlaa pidetään yleisesti luotettavana tietolähteenä ja Metlan julkaisemia hintasarjoja luotettavina ja oikeina. Koska alan toimijat eivät ole kyseenalaistaneet Metlan tietojen oikeellisuutta tähän mennessä, ei ole todennäköistä että saman tiedon käyttö indeksin pohjana kyseenalaistettaisiin. Auditoinnin yhteydessä voidaan tehdä maininta, että alkuperäisiä tietoja tarkastetaan, mikäli siihen ilmenee aihetta. Auditoimalla indeksiprosessi kaupallinen toimija osoittaa indeksin käyttäjille, että indeksin laskenta- ja muut periaatteet tehdään aina systemaattisesti ja samalla tavalla. Ei ole olemassa ns. sääntöä kuinka usein auditointi pitäisi tehdä, mutta esim. IT-toimialalla vuosittaiset auditoinnit yleistyvät ja tulevat alan standardiksi. Auditointi tulisi kuitenkin tehdä uudestaan silloin, jos prosessia tai sen osia muutetaan merkittävästi Yhteenveto Auditoitava kokonaisuus määritetään erikseen. Auditointi voidaan tehdä pelkästään indeksointiprosessin ja toimintatapojen osalta, tai siihen voidaan sisällyttää myös alkuperäinen data. Molemmat auditoinnit ovat teknisesti toteutettavissa. Raakapuun hintaindeksin osalta on kuitenkin tärkeätä selvittää alkuperäisen datan auditoinnin tarpeellisuutta, koska Metlan on alalla tunnettu ja luotettava toimija. Indeksin markkinoinnin kannalta ainakin prosessin auditointi on suotavaa, koska se tuo indeksille lisää uskottavuutta asiakaskunnan keskuudessa. 2.4 Finanssivalvonta (FIVA) Indeksi tulisi toimimaan viitehintana pankkien tarjoamille hyödykejohdannaispalveluille. Tämä on osa sijoitustoimintaa, mikä on pankeille sallittua toimintaa. Indeksin rakentamiselle ei ole rahoitusmarkkinasääntelyä, eikä asia näin ollen kuulu FIVA:n valvonnan piiriin, vaan pelkästään pankkien normaaliin liiketoiminnalliseen päätöksentekoon. 2.5 Pankkien vaatimukset hintaindeksille Indeksin tärkeimmät ominaisuudet pankille Pankit määrittelivät neljä tärkeätä ominaisuutta, joita he vaativat raakapuun hintaindeksiltä ennen kuin sen käyttöönotto suojaustyökalujen viitehintana on mahdollista. Vision Hunters Ltd Oy 7 (13)

11 Euromääräinen volyymi Ennen kuin pankit voivat harkita indeksipohjaisten suojaustyökalujen käytännön testausta, indeksillä tulee olla riittävä ja huomattava volyymi fyysisessä puukaupassa. Volyymin kannalta merkittävää on molempien kauppaosapuolten osallistuminen suojaustoimintaan, eli puunhintaindeksin tapauksessa on tärkeätä saada metsänomistajat tekemään suojauskauppaa, puun ostajille suojaustyökalut ovat tutumpia. Indeksin taustalla olevien hintatietojen tulee kattaa mahdollisimman laaja fyysinen puukauppavolyymi. Ehdotettu alueellisten ja puulajikohtaisten hintatietojen yhdistäminen yhdeksi tukkipuu- ja kuitupuuindeksiksi edesauttaa volyymin saamista riittävän korkeaksi ja antaa sitä kautta edellytykset riittävän korkeaan likviditeettiin pankkien näkökulmasta. Vaikka fyysinen puukauppa voidaan sitoa puutavaralajikohtaisiin indekseihin, suojaustyökaluja kehitettäessä on ne todennäköisesti yhdistettävä yhdeksi tukki- ja kuituindeksiksi, jotta euromääräinen volyymi on riittävä. Pankkien mukaan korkea volatiliteetti on tärkeätä ja tukkipuun hintasarjassa hintavolatiliteetti näyttääkin riittävän korkealta, mutta kuitupuussa se on ainakin toistaiseksi ollut alhainen. Alhainen hintavolatiliteetti on ongelmallista finanssituotteiden kysynnän kannalta, eikä kuitupuuindeksi olekaan pankkien näkökulmasta yhtä houkutteleva työkalu kuin tukkipuuindeksi, jonka hintavaihtelut ovat olleet merkittäviä viime vuosina. Ideaalitilanteessa koko arvoketju olisi suojattu raakapuusta lopputuotteisiin asti. Indeksien yhdistäminen (esim. kuitupuu ja sellu tai tukkipuu ja sahatavara) tai tuotteen ja raaka-aineen välisen hintaeron indeksoiminen ja hintasuojausinstrumenttien hyödyntäminen hintaeron suojauksessa voivat olla tulevaisuudessa mielekkäitä finanssisektorin tuotteita. Markkinoiden kattavuus Molempien kauppaosapuolten, sekä ostajien että myyjien, pitää olla läsnä markkinoilla ja käyttää hintaindeksiä fyysisen puukaupan viitehintana. Indeksin kannalta haaste onkin puumarkkinoiden markkinarakenne ja ostajapuolen keskittyneisyys verrattuna myyjäpuoleen. Myös myyjien pitää aloittaa hintaindeksin käyttö, eikä pelkästään ostajien. Vision Hunters Ltd Oy 8 (13)

12 Luotettavuus Mitä suurempi dataotos hintaindeksin pohjalla on, sitä luotettavampi indeksi on. Metlan indeksin kattavuus on hyvä, mutta finanssituotteiden kannalta katsottuna laji- ja aluejako on liian tarkka. Metla on yleisesti hyväksytty luotettava toimija markkinoilla, ja sen keräämään tietoon luotetaan. Puumarkkinoilla pitää vallita ns. avoimuuden kulttuuri ja luottaa siihen, että annetut tiedot ovat oikein. Mikäli raakapuun indeksiasiassa halutaan päästä eteenpäin, on sitä lähdettävä kehittämään olemassa olevan tiedon pohjalta. Indeksien osalta muutoksien mittaus on tärkein asia, jolloin riittävän kattava tietopohja antaa muutoksista luotettavan kuvan. Edellä esitetyn lisäksi pankeilla ei ole erityisiä vaatimuksia indeksin julkaisijan luotettavuudelle. Pankit korostivat, että luotettavuuteen pätevät samat periaatteet kuin nykyisillä liikekumppaneilla. Näin ollen markkinoilla tunnetun indeksitoimijan raakapuun hintaindeksi hyväksyttäneen sellaisenaan suojaustyökalujen viitehinnaksi. Pankeilla ei ole erityistä näkemystä indeksin auditointiin ja siihen, riittääkö prosessin auditointi vai pitäisikö myös tietoja verifioida. Kuten edellä todettiin, pankit pääsääntöisesti perustavat indeksin luotettavuuden sen julkaisijan luotettavuuteen ja tunnettuuteen markkinoilla. Lähtökohtaisesti on hyvä ajatella, että kun on kyse markkinainstrumentista, kaikki ketjun osapuolet ovat kaupallisia toimijoita, eikä esim. Metla toimisi indeksin kaupallisena tuottajana vaan tekee ko. indeksin tilastollisen pohjan. Jälkimarkkinakelpoisuus Pankkien kannalta on merkittävää, että heidän tarjoamansa tuotteet ovat myös jälkimarkkinakelpoisia jolloin niiden likviditeetti paranee. Jälkimarkkinoita voisi syntyä mm. aiemmin mainituista koko arvoketjun hintatietojen ja eri tuotteiden hintaerojen hyödyntämisestä finanssituotteissa, linkittämällä indeksejä osakekursseihin tai kehittämällä ns. korituotteita, jolloin hintoja voi sitoa indeksiin, joka muodostuu useasta eri indeksistä, esim. tukkihintaindeksistä ja energiahintaindeksistä. Lisäksi indeksin käyttöä voi laajentaa päämarkkinaosapuolien lisäksi esim. vakuutustoiminnan piiriin Koulutus ja markkinointi Hintaindeksin laajamittaisen kaupallisen käyttöönoton kannalta metsänomistajien aktivoiminen on olennaisessa asemassa, koska ostajayhtiöille rahoitusinstrumenttien käyttö on tutumpaa. Metsänomistajien Vision Hunters Ltd Oy 9 (13)

13 ajatusmaailmaa pitäisi saada pois kantohinta-ajattelusta kohti kassavirta-ajattelua, jolloin tuottojen tasaisuuden merkitys kasvaa. Koulutuksen ja markkinoinnin rooli tulee olemaan merkittävä, jotta indeksikauppaan saadaan pankkien kannalta riittävä (euromääräinen) volyymi. Suojaustyökalujen liikkeellelasku tulee vaatimaan kokeilemista kaikilta osapuolilta. Pankit myönsivät epäsuorasti olevansa valmiita testaamaan työkalua, kunhan fyysisen kaupan volyymimäärä on riittävän suuri. Esimerkiksi Nordean Metsä Klubissa on n metsänomistajaa. Tätä joukkoa ja muita metsänomistajaryhmittymiä voisi olla mahdollista käyttää markkinoinnissa hyödyksi, kun päästään indeksin toteuttamisvaiheeseen. Lisäksi Nordea ja muuta pankit osallistuvat erilaisiin metsänomistajayhdistysten tapahtumiin, joita voi myös olla mahdollista hyödyntää markkinointikanavina. Ideana olisi, että tapahtumissa olisivat pankkien ja esim. MTK:n tai MHY:n edustajat yhdessä muiden osapuolten kanssa kertomassa indeksikaupan hyödyistä tavalla, jonka metsänomistajat ymmärtävät. Eräs tapa markkinoida voisi olla samantapainen kuin TEM:n vetämä kolmivaiheinen projekti puurakentamisen edistämiseksi, jossa lähdettiin yleisen tietouden lisäämisestä ja edettiin road show - tyylisesti kohti yksityiskohtaisempia tavoitteita. MTK:lla on tärkeä rooli markkinoinnin eteenpäin viemisessä. MTK:n kautta viestiä voidaan viedä Metsänhoitoyhdistyksille ja sitä kautta metsänomistajille Yhteenveto Indeksin luotettavuuden kannalta merkittävää on tausta-aineiston kattavuus, mikä on Metlan datassa hyvä. Muilta osin indeksin luotettavuutta arvioidaan sen julkaisijan luotettavuuden perusteella perustuen yhteistyöhön ja julkiseen tunnettavuuteen. Pankeilla ei em. syystä johtuen myöskään ole erityisiä vaatimuksia indeksin auditoinnille. Jotta pankit olisivat halukkaita kokeilemaan suojaustyökalujen toimivuutta käytännössä, pitää indeksillä olla fyysisessä puukaupassa riittävä euromääräinen volyymi ennen siirtymistä suojaustyökaluihin. Pankit korostavat markkinoinnin ja koulutuksen tärkeyttä tarvittavan volyymin aikaansaamiseksi ja ilmaisivat epäsuorasti olevansa valmiita tekemään yhteistyötä markkinoinnissa. Epäsuora hyväksyntä saatiin myös hintaindeksin koekäytölle sen jälkeen kun fyysisen kaupan eromääräinen volyymi on riittävän suuri. Vision Hunters Ltd Oy 10 (13)

14 2.6 Kilpailuviranomaisten näkemys indeksin kaupallistamisesta Kilpailuviranomaiset eivät anna etukäteen lausuntoja kilpailulainsäädännön täyttämisestä, mutta antavat aktiivisesti neuvoja siitä, miten tulisi toimia. Kilpailuviranomaiset eivät näe raakapuun hintaindeksiä ongelmallisena tuotteena. Kilpailuviranomaiset ovat kuitenkin identifioineet siinä datassa, johon indeksi pohjautuisi, joitakin ongelmakohtia. Näitä ovat tiedon alueellisuus ja luotettavuus. Kilpailuvirasto on ilmoittanut selvittävänsä alkuperäisen Metlan tiedon rakennetta vielä tarkemmin omassa aikataulussaan. Suunnitteilla oleva kaupallinen indeksi ei jaottele tietoja alueellisesti, vaan esittää yhden hinnan sekä tukkiettä kuitupuulle. Näin ollen se, että alkuperäinen tieto esitetään myös alueittain, ei näy indeksistä. Tietojen luotettavuutta kaupallinen indeksi vakuuttaa mm. poistamalla alimmat ja korkeimmat arvot indeksistä. Vision Hunters Ltd Oy 11 (13)

15 3 YHTEENVETO JA JATKOTOIMENPITEET 3.1 Prosessin seuraavat vaiheet Tässä työssä tehtyjen selvitysten perusteella ei ole mitään sellaista estettä, mikä estäisi kaupallista toimijaa aloittamasta raakapuun hintaindeksin kaupallistamisprosessin. Kuva 2 alla esittää pelkistetysti kaupallistamisprosessin etenemisen tästä eteenpäin. Vetovastuu prosessin eteenpäinviemisestä siirtyy kaupalliselle toimijalle. Kuva 2: Indeksin kaupallistamisprosessin eteneminen Tavoitteena on, että indeksin kaupallinen käyttö voitaisiin aloittaa vuoden 2014 alusta. Ensimmäinen askel kaupallistamisprosessissa on neuvotteleminen kaupallisen toimijan sekä MMM:n ja Metlan välillä hintatiedon hyödyntämisestä kaupallisesti. Neuvottelut voidaan käydä huhti-toukokuun aikana Neuvotteluiden jälkeen kaupallinen toimija voi aloittaa indeksin valmistelutoimenpiteet, kuten indeksin rekisteröimisen tuotemerkiksi, auditoinnin ja indeksin tuotespesifikaation valmistelemisen. Samanaikaisesti valmisteluprosessin kanssa kaupallinen toimija tekee markkinointisuunnitelman. Valmistelutoimet tehdään kevään ja kesän 2013 aikana yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa. Indeksin lanseeraus julkisuuteen voidaan tehdä syksyllä 2013 ja kaupallinen toiminta käynnistää vuoden 2014 alusta. Vision Hunters Ltd Oy 12 (13)

16 3.2 Indeksin markkinointi Vaikka markkinointisuunnitelman laatiminen kuuluu kaupallisen toimijan tehtäviin, tulisi markkinointi toteuttaa laajassa yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa, kuten Metry, MTK, Metsänhoitoyhdistykset ja Suomen Sahat ry. Erityisesti MTK:n rooli markkinoinnissa on tärkeä, jotta asia saadaan metsänomistajien tietoisuuteen. Yhteistyö voi merkittävästi nopeuttaa järjestelmän lanseerausta ja kaupallisen käyttöönoton aloitusta. Markkinoinnissa on tärkeätä sekä markkinoinnin ajoitus että markkinoinnin sisältö. Puolivalmista tuotetta ei kannata markkinoida. Näin ollen ei ole syytä aloittaa markkinointia ennen kuin indeksin tuotespesifikaatio on julkaistu. Tehokkain tapa toteuttaa markkinointi on järjestää ns. road show, mikä kiertää Suomessa esittelemässä hintaindeksiä erilaisissa metsänomistajille suunnatuissa tilaisuuksissa. Näin tavoitetaan suuri joukko ihmisiä kerralla. Myös pankit ovat ilmaisseet alustavan halukkuutensa avustaa markkinoinnissa, mm. suuntaamalla markkinointia heidän metsänomistaja-asiakkailleen. Tilaisuuksiin pitää kerätä ihmisiä eri sidosryhmistä puhumaan, niin että viestistä saadaan selkeä ja monipuolinen. Vision Hunters Ltd Oy 13 (13)

Puukauppatapojen kehittämismahdollisuudet hintaindeksoinnin avulla

Puukauppatapojen kehittämismahdollisuudet hintaindeksoinnin avulla Puukauppatapojen kehittämismahdollisuudet hintaindeksoinnin avulla Esitys Maa-ja Metsätalousministeriössä 18.5.2010 Outi Ervasti, Vision Hunters Oy Matti Sihvonen, FOEX Timo Teräs, FOEX Vision Hunters

Lisätiedot

Raakapuun kaupallinen hintaindeksi

Raakapuun kaupallinen hintaindeksi Raakapuun kaupallinen hintaindeksi Työn tulokset 4.11.2013 Rainer Häggblom Vision Hunters Ltd Oy Agenda Mikä on hintaindeksi? Yhteenveto työn tuloksista Miksi raakapuun hintaindeksi? Hintaindkesin plussat

Lisätiedot

FOEX. Kaupallinen hintaindeksi puukaupassa seminaari TEM 4.11.2013. Timo Teräs Toimitusjohtaja FOEX Indexes Oy

FOEX. Kaupallinen hintaindeksi puukaupassa seminaari TEM 4.11.2013. Timo Teräs Toimitusjohtaja FOEX Indexes Oy FOEX Kaupallinen hintaindeksi puukaupassa seminaari TEM 4.11.2013 Timo Teräs Toimitusjohtaja FOEX Indexes Oy FOEX Indexes Oy - Yritys Yksityinen, itsenäinen yritys, jonka omistavat yksityishenkilöt ja

Lisätiedot

KOLMANSIEN OSAPUOLIEN PÄÄSY KAUKOLÄMPÖVERKKOIHIN. Kaukolämpöpäivät Jenni Patronen, Pöyry Management Consulting

KOLMANSIEN OSAPUOLIEN PÄÄSY KAUKOLÄMPÖVERKKOIHIN. Kaukolämpöpäivät Jenni Patronen, Pöyry Management Consulting KOLMANSIEN OSAPUOLIEN PÄÄSY KAUKOLÄMPÖVERKKOIHIN Kaukolämpöpäivät 23.8.2017 Jenni Patronen, Pöyry Management Consulting All rights reserved. No part of this document may be reproduced in any form or by

Lisätiedot

Esiselvitys raakapuun hintaindeksin kaupallistamisesta

Esiselvitys raakapuun hintaindeksin kaupallistamisesta Esiselvitys raakapuun hintaindeksin kaupallistamisesta (12A0127) TEM Loppupalaveri 7.11.2012 Päivitetty 14.11.2012 Sisällys 1/2 Sivu 1 Lähtötilanne 5 1.1 Johdanto 6 1.2 ja Metlan puunhintatiedon hyödyntäminen

Lisätiedot

Puun hinnat metsäkeskuksittain vuosi 2004. Reaalisten kantohintojen lasku 3,4 prosenttia vuonna 2004. Pekka Ollonqvist 18.2.

Puun hinnat metsäkeskuksittain vuosi 2004. Reaalisten kantohintojen lasku 3,4 prosenttia vuonna 2004. Pekka Ollonqvist 18.2. A JI JE = I J JEA @ JA A JI JK J E K I = EJ I A JI JE = I J E A JEA J F = L A K F K D! ' B= N " Puun hinnat metsäkeskuksittain vuosi 2004 Toimittajat: Martti Aarne Pekka Ollonqvist 18.2.2005 760 Reaalisten

Lisätiedot

Puun hinnat metsäkeskuksittain vuosi 2006. Vuoden 2006 kantohinnat nousivat reaalisesti 1,1 prosenttia. Martti Aarne Mika Mustonen 11.4.

Puun hinnat metsäkeskuksittain vuosi 2006. Vuoden 2006 kantohinnat nousivat reaalisesti 1,1 prosenttia. Martti Aarne Mika Mustonen 11.4. A JI JE = I J JEA @ JA A JI JK J E K I = EJ I A JI JE = I J E A JEA J F = L A K F K D! ' B= N " Puun hinnat metsäkeskuksittain vuosi 2006 Toimittajat: Pekka Ollonqvist Martti Aarne Mika Mustonen 11.4.2007

Lisätiedot

METSÄTILASTOTIEDOTE 36/2014

METSÄTILASTOTIEDOTE 36/2014 Metsäntutkimuslaitos, Metsätilastollinen tietopalvelu METSÄTILASTOTIEDOTE 36/2014 Puukauppa, heinäkuu 2014 21.8.2014 Martti Aarne Heinäkuun puukauppa 1,5 miljoonaa kuutiometriä Mänty- ja kuusitukin reaaliset

Lisätiedot

massateollisuuden hake ja puru mukaan lukien, oli vuoden 2005 lopussa 11,2 miljoonaa kuutiometriä.

massateollisuuden hake ja puru mukaan lukien, oli vuoden 2005 lopussa 11,2 miljoonaa kuutiometriä. A JI JE = I J JEA @ JA A JI JK J E K I = EJ I A JI JE = I J E A JEA J F = L A K F K D! ' B= N " Metsäteollisuuden puuvarastot 31.12.2005 Toimittaja: Martti Aarne 7.2.2006 805 Mäntykuitupuuta yli 4 miljoonaa

Lisätiedot

verrattuna oli 29 prosenttia. Mänty- ja kuusikuitupuuvarastot olivat yhteensä 4,6 miljoonaa kuutiometriä

verrattuna oli 29 prosenttia. Mänty- ja kuusikuitupuuvarastot olivat yhteensä 4,6 miljoonaa kuutiometriä A JI JE = I J JEA @ JA A JI JK J E K I = EJ I A JI JE = I J E A JEA J F = L A K F K D! ' B= N " Metsäteollisuuden puuvarastot 30.6.2005 Toimittaja: Martti Aarne 23.8.2005 787 Kuitupuuvarastot lähes 50

Lisätiedot

Puutuoteteollisuuden menestystekijät Joni Lukkaroinen 19.5.2011. perjantai, 13. toukokuuta 2011 1

Puutuoteteollisuuden menestystekijät Joni Lukkaroinen 19.5.2011. perjantai, 13. toukokuuta 2011 1 Puutuoteteollisuuden menestystekijät Joni Lukkaroinen 19.5.2011 perjantai, 13. toukokuuta 2011 1 Sisällys: 1 Puutuoteteollisuus Euroopassa 2 Tuotantokeskeisyydestä asiakaskeskeisyyteen 3 Jalostusarvon

Lisätiedot

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY 10.12.2018 PEFC Suomen STRATEGIA 2019-2021 Johdanto PEFC Suomen strategiaan vuosille 2019-21 PEFC on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää ekologisesti,

Lisätiedot

Työvoiman saatavuus metsätaloudessa. Tiivistelmä Tammikuu-2005

Työvoiman saatavuus metsätaloudessa. Tiivistelmä Tammikuu-2005 Työvoiman saatavuus metsätaloudessa Tiivistelmä Tammikuu-25 All rights reserved. No part of this report may be reproduced in any form or by any means without permission in writing from Jaakko Pöyry Consulting.

Lisätiedot

Puukauppa, joulukuu 2013

Puukauppa, joulukuu 2013 Metsäntutkimuslaitos, Metsätilastollinen tietopalvelu METSÄTILASTOTIEDOTE 3/2014 Puukauppa, joulukuu 2013 20.1.2014 Aarre Peltola Puukauppaa käytiin vuonna 2013 viidenneksen enemmän kuin vuotta aiemmin

Lisätiedot

Kantohinnat kääntyivät laskuun vuonna 2003, joskin vuoden loppupuolella

Kantohinnat kääntyivät laskuun vuonna 2003, joskin vuoden loppupuolella A JI JE = I J JEA @ JA A JI JK J E K I = EJ I A JI JE = I J E A JEA J F = L A K F K D! ' B= N " Puun hinnat metsäkeskuksittain vuosi 2003 Toimittajat: Martti Aarne Pekka Ollonqvist 2.2.2004 708 Reaalinen

Lisätiedot

Yksityismetsätalouden rooli puumarkkinoilla Suomessa

Yksityismetsätalouden rooli puumarkkinoilla Suomessa Yksityismetsätalouden rooli puumarkkinoilla Suomessa Harri Hänninen Suomalais venäläinen Päättäjien Metsäfoorumi 7.6.2011, Majvik, Kirkkonummi Yksityismetsien merkitys Metsämaa, tilavuus ja kasvu ovat

Lisätiedot

tämän vuoden raakapuun hintaodotuksista hidasti kevään puukauppaa. pysty- ja hankintakaupoilla

tämän vuoden raakapuun hintaodotuksista hidasti kevään puukauppaa. pysty- ja hankintakaupoilla Puun ostot ja hinnat toukokuu 1998 Toimittajat: Eero Mikkola Irma Kulju 17.6.1998 437 Puukaupan verkkainen tahti jatkui toukokuussa Yksityismetsien puukauppa kävi verkkaisesti kevään aikana, vaikka tukkipuun

Lisätiedot

ETU SEMINAARI Helsinki, Säätytalo

ETU SEMINAARI Helsinki, Säätytalo ETU SEMINAARI 10.5.2012 Helsinki, Säätytalo Terveydenhuolto osana tulevaisuuden laatujärjestelmiä ja auditointeja Tuija Lilja Kehityspäällikkö, laatutoiminnot SAARIOINEN OY Tuotantoeläinten terveydenhuolto

Lisätiedot

TEKNOLOGIANEUTRAALIN PREEMIOJÄRJESTELMÄN VAIKUTUKSIA MARKKINOIHIN

TEKNOLOGIANEUTRAALIN PREEMIOJÄRJESTELMÄN VAIKUTUKSIA MARKKINOIHIN TEKNOLOGIANEUTRAALIN PREEMIOJÄRJESTELMÄN VAIKUTUKSIA MARKKINOIHIN Pöyryn ja TEM:n aamiaisseminaari Jenni Patronen, Pöyry Management Consulting All rights reserved. No part of this document may be reproduced

Lisätiedot

Puukauppa tammikuu 2006. Kuitupuun hinnat laskivat tammikuussa 17.2.2006 806

Puukauppa tammikuu 2006. Kuitupuun hinnat laskivat tammikuussa 17.2.2006 806 A JI JE = I J JEA @ JA Puukauppa tammikuu 2006 A JI JK J E K I = EJ I A JI JE = I J E A JEA J F = L A K F K D! ' B= N " Toimittaja: Mika Mustonen 17.2.2006 806 Kuitupuun hinnat laskivat tammikuussa Metsäteollisuus

Lisätiedot

Raaka-aineiden tulevaisuudennäkymät

Raaka-aineiden tulevaisuudennäkymät Raaka-aineiden tulevaisuudennäkymät Pohjola Markets Tämä materiaali on luottamuksellinen ja saattaa sisältää vaitiolovelvollisuuden piiriin kuuluvaa tai muuten suojattua tietoa. Materiaalin kopiointi,

Lisätiedot

Puumarkkinat ja niiden kehittäminen. asiantuntija Anssi Kainulainen 22.5.2013

Puumarkkinat ja niiden kehittäminen. asiantuntija Anssi Kainulainen 22.5.2013 Puumarkkinat ja niiden kehittäminen asiantuntija Anssi Kainulainen 22.5.2013 Markkinat ja puut kasvavat eri puolilla maapalloa viennin arvo muodostuu matkalla Lähde: Metsäntutkimuslaitos Metsävaramme mahdollistavat

Lisätiedot

METSÄTILASTOTIEDOTE 25/2014

METSÄTILASTOTIEDOTE 25/2014 Metsäntutkimuslaitos, Metsätilastollinen tietopalvelu METSÄTILASTOTIEDOTE 25/2014 Energiapuun kauppa, tammi maaliskuu 2014 Karsitusta energiapuusta maksettiin alkuvuonna pystykaupoissa 5 euroa ja hankintakaupoissa

Lisätiedot

Puumarkkinat.fi-palvelun mahdollisuudet. Jari Yli-Talonen Mhy Päijät-Häme

Puumarkkinat.fi-palvelun mahdollisuudet. Jari Yli-Talonen Mhy Päijät-Häme Puumarkkinat.fi-palvelun mahdollisuudet Jari Yli-Talonen Mhy Päijät-Häme Taustaa Puumarkkinat.fi uudistaa puukaupankäynnin Projektin tarkoituksena on luoda uusi markkinointikanava metsänomistajien ja metsänhoitoyhdistysten

Lisätiedot

Puukauppa toukokuu 2004. Puun hintojen lasku pysähtynyt 17.6.2004 727

Puukauppa toukokuu 2004. Puun hintojen lasku pysähtynyt 17.6.2004 727 A JI JE = I J JEA @ JA Puukauppa toukokuu 2004 A JI JK J E K I = EJ I A JI JE = I J E A JEA J F = L A K F K D! ' B= N " Toimittaja: Mika Mustonen 17.6.2004 727 Puun hintojen lasku pysähtynyt Metsäteollisuuden

Lisätiedot

Puukauppa toukokuu 2006. Puukauppa piristyi toukokuussa. kuusitukki ennätyshinnoissa 9.6.2006 825

Puukauppa toukokuu 2006. Puukauppa piristyi toukokuussa. kuusitukki ennätyshinnoissa 9.6.2006 825 A JI JE = I J JEA @ JA Puukauppa toukokuu 2006 A JI JK J E K I = EJ I A JI JE = I J E A JEA J F = L A K F K D! ' B= N " Toimittaja: Martti Aarne 9.6.2006 825 Puukauppa piristyi toukokuussa kuusitukki ennätyshinnoissa

Lisätiedot

FINANSSITUOTTEIDEN KÄYTTÖ MUUSSA KAUPPATOIMINNASSA. UPM-Kymmene Oyj Puunhankinta ja metsäpalvelut 04.11.2013 Esa Retva

FINANSSITUOTTEIDEN KÄYTTÖ MUUSSA KAUPPATOIMINNASSA. UPM-Kymmene Oyj Puunhankinta ja metsäpalvelut 04.11.2013 Esa Retva FINANSSITUOTTEIDEN KÄYTTÖ MUUSSA KAUPPATOIMINNASSA UPM-Kymmene Oyj Puunhankinta ja metsäpalvelut 04.11.2013 Esa Retva Kaupan vapautuminen kohti johdannaismarkkinaa Hyödykemarkkinat ovat eri kehitysvaiheessa.

Lisätiedot

4 Raakapuumarkkinoiden suhdannebarometri 1

4 Raakapuumarkkinoiden suhdannebarometri 1 4 Raakapuumarkkinoiden suhdannebarometri 1 Metsäteollisuus arvioi kotimaisen raakapuun ja tuontipuun ostomäärien lisääntyvän ensi vuonna verrattuna kuluvan vuoden ostomääriin. Ostomäärien lisääntyminen

Lisätiedot

Puukauppa Syyskuu 2007. Tukkipuun hinnat loivassa laskussa 16.10.2007 887

Puukauppa Syyskuu 2007. Tukkipuun hinnat loivassa laskussa 16.10.2007 887 A JI JE = I J JEA @ JA A JI JK J E K I = EJ I A JI JE = I J E A JEA J F = L A K F K D! ' B= N " Puukauppa Syyskuu 2007 Toimittaja: Mika Mustonen 16.10.2007 887 Tukkipuun hinnat loivassa laskussa Puukauppa

Lisätiedot

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt 2018 WWW.PITKOSPUU.FI Sosiaalisen median mahdollisuudet Sosiaalinen media eli some, on tuonut tulleessaan muutoksen markkinointiin niin suunnittelussa kuin toteutuksessa.

Lisätiedot

Puumarkkinoiden toimivuus ja kehittämiskohteet. Puumarkkinatyöryhmän kokous (2/2012) Eero Mikkola, Metla

Puumarkkinoiden toimivuus ja kehittämiskohteet. Puumarkkinatyöryhmän kokous (2/2012) Eero Mikkola, Metla Puumarkkinoiden toimivuus ja kehittämiskohteet Puumarkkinatyöryhmän kokous (2/2012) 3.10.2012 Eero Mikkola, Metla Puukaupan toimivuuden ja kehittämiskohteiden selvitys 2012 Mikä tässä puukaupassa on noin

Lisätiedot

Puun hintojen nousun vauhdittama puukauppa jatkui vilkkaana marraskuussa.

Puun hintojen nousun vauhdittama puukauppa jatkui vilkkaana marraskuussa. A JI JE = I J JEA @ JA A JI JK J E K I = EJ I A JI JE = I J E A JEA J F = L A K F K D! ' B= N " Puukauppa marraskuu 2004 Toimittaja: Mika Mustonen 17.12.2004 751 Hintojen nousu piristi puukauppaa Puun

Lisätiedot

METSÄNOMISTAJALLE. Metsänomistajat

METSÄNOMISTAJALLE. Metsänomistajat METSÄNOMISTAJALLE Metsänomistajat METSÄNHOITOYHDISTYKSEN JÄSENENÄ METSÄN- OMISTAMINEN ON HELPPOA 1 Kaikki metsäpalvelut ovat yhden puhelinsoiton tai klikkauksen päässä. 2 Olemme käytettävissäsi koko maassa,

Lisätiedot

Avoimen datan vaikutuksia tiedontuottajan toimintaan

Avoimen datan vaikutuksia tiedontuottajan toimintaan Avoin data ja liiketoiminta Avoimen datan vaikutuksia tiedontuottajan toimintaan SKS/Poligonin talviseminaari 3.2.2011 Antti Kosonen MML Tietopalvelukeskus MML ja avoin data 2011 alusta MML on tarjonnut

Lisätiedot

LYNETin AINEISTOPOLITIIKKA

LYNETin AINEISTOPOLITIIKKA 1 LYNETin AINEISTOPOLITIIKKA 12.12.2012 2 Sisältö 1 LYNET... 2 2 Aineistopolitiikan tarkoitus... 2 3 Aineistopolitiikan perusteella jaettavien aineistojen jakamisen periaatteet... 3 3.1 Maksuton saatavuus...

Lisätiedot

Raaka-ainekatsaus. STMY 90v Jorma Länsitalo, Stora Enso

Raaka-ainekatsaus. STMY 90v Jorma Länsitalo, Stora Enso Raaka-ainekatsaus STMY 90v Jorma Länsitalo, Stora Enso Raaka-ainekatsauksesta vuodelta 1927 Hakkuut 37 milj m3 Teollisuuden raaka -aine n.10 milj m3 Kotitalouksien tarve- ja polttopuu n.15 milj m3 2 Raaka-ainekatsauksesta

Lisätiedot

Kansallinen ASPAtietojärjestelmä

Kansallinen ASPAtietojärjestelmä Kansallinen ASPAtietojärjestelmä Taustoitus Järjestäjien tarve yhteiselle asiakaspalautteen keräämisen järjestelmälle nousi esiin kevään selvityksessä Asiakaspalautetieto on myös osa kansallista sote-tietopohjaa

Lisätiedot

Puukauppa heinäkuu Puukauppa lähes pysähdyksissä heinäkuussa

Puukauppa heinäkuu Puukauppa lähes pysähdyksissä heinäkuussa A JI JE = I J JEA @ JA Puukauppa heinäkuu 2005 A JI JK J E K I = EJ I A JI JE = I J E A JEA J F = L A K F K D! ' B= N " Toimittaja: Martti Aarne 17.8.2005 785 Puukauppa lähes pysähdyksissä heinäkuussa

Lisätiedot

Puukauppa, joulukuu 2012

Puukauppa, joulukuu 2012 Metsäntutkimuslaitos, Metsätilastollinen tietopalvelu METSÄTILASTOTIEDOTE 2/2013 Puukauppa, joulukuu 2012 16.1.2013 Yrjö Sevola Vuoden 2012 puukauppa 28 miljoonaa kuutiometriä Metsäteollisuus osti joulukuussa

Lisätiedot

Puukauppa, toukokuu 2012

Puukauppa, toukokuu 2012 Metsäntutkimuslaitos, Metsätilastollinen tietopalvelu METSÄTILASTOTIEDOTE 26/2012 Puukauppa, toukokuu 2012 11.6.2012 Aarre Peltola Yksityismetsistä ostettiin toukokuussa runsaasti puuta Metsäteollisuus

Lisätiedot

Metsätalouden näkymät

Metsätalouden näkymät Metsätalouden näkymät Pääkaupunkiseudun Metsäpäivä 3.9.2016 Metsäjohtaja Juha Mäntylä Metsäteollisuus ja puun käyttö Metsäteollisuus pitää Suomen elinvoimaisena 4 Metsäteollisuus on elintärkeää yli 50

Lisätiedot

PUUNJALOSTUS, PUUTAVARALAJIT, MITTA JA LAATUVAATIMUKSET OSIO 6

PUUNJALOSTUS, PUUTAVARALAJIT, MITTA JA LAATUVAATIMUKSET OSIO 6 PUUNJALOSTUS, PUUTAVARALAJIT, MITTA JA LAATUVAATIMUKSET OSIO 6 Suomen puunjalostus ja sen merkitys eri puutavaralajit ja niiden laadun vaikutus puunjalostukseen puunjalostusmuodot 1 Puu on ekologinen materiaali

Lisätiedot

Fingrid Markkinatoimikunta 4.3.2009. Kulutuksen jouston aktivoiminen sähkömarkkinalle. Suomen ElFi Oy 3.3.2009 1

Fingrid Markkinatoimikunta 4.3.2009. Kulutuksen jouston aktivoiminen sähkömarkkinalle. Suomen ElFi Oy 3.3.2009 1 Fingrid Markkinatoimikunta 4.3.2009 Kulutuksen jouston aktivoiminen sähkömarkkinalle Suomen ElFi Oy 3.3.2009 1 Sähkön käytön kysyntäjousto Lähtökohta kysyntäjoustolle: Jousto tulee saattaa markkinapaikalle

Lisätiedot

Hakkuumäärien ja pystykauppahintojen

Hakkuumäärien ja pystykauppahintojen A JI JE = I J JEA @ JA A JI JK J E K I = EJ I A JI JE = I J E A JEA J F = L A K F K D! ' B= N " Bruttokantorahatulot metsäkeskuksittain 2003 Toimittaja: Esa Uotila 18.6.2004 729 Kantorahatulot lähes 1,8

Lisätiedot

Jäljitettävyysjärjestelmän hyödyt

Jäljitettävyysjärjestelmän hyödyt Miksi viljan jäljitettävyysjärjestelmää tarvitaan? Jäljitettävyysjärjestelmän hyödyt Ari Ronkainen MTT 28.11.2013 Agroteknologiaverkosto Viljaketju Vastuullisuus Viljelijä Ostaja Teollisuus, Prosessoija

Lisätiedot

kuutiometriä, joka ylittää viime vuoden vastaavan jakson ostomäärän viidellä prosentilla. Puun hintojen lasku pysähtyi alkuvuodesta

kuutiometriä, joka ylittää viime vuoden vastaavan jakson ostomäärän viidellä prosentilla. Puun hintojen lasku pysähtyi alkuvuodesta A JI JE = I J JEA @ JA Puukauppa maaliskuu 2004 A JI JK J E K I = EJ I A JI JE = I J E A JEA J F = L A K F K D! ' B= N " Toimittaja: Mika Mustonen 16.4.2004 717 Kuitupuun hinnat ennätyksellisen alhaalla

Lisätiedot

Poliittisten ohjauskeinojen arviointi ja kehittäminen luonnonvarojen kestävän hyödyntämisen edistämiseksi

Poliittisten ohjauskeinojen arviointi ja kehittäminen luonnonvarojen kestävän hyödyntämisen edistämiseksi Poliittisten ohjauskeinojen arviointi ja kehittäminen luonnonvarojen kestävän hyödyntämisen edistämiseksi Jussi Uusivuori Helsinki 21.11.2012 Konsortiohankkeen Lynet-osapuolet Metla MTT Syke Hankkeen rahoitus:

Lisätiedot

ITS Finland esiselvitys

ITS Finland esiselvitys ITS Finland esiselvitys Raine Hautala VTT Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka Liikenne- ja viestintäministeriö VTT Jussa Consulting Traficon Oy SysOpen Oyj Raine Hautala # 1 Taustaa Liikennetelematiikan merkitys

Lisätiedot

TILASTO: Teollisuuspuun kauppa, joulukuu 2014

TILASTO: Teollisuuspuun kauppa, joulukuu 2014 Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 4/2015 TILASTO: Teollisuuspuun kauppa, joulukuu 2014 22.1.2015 Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 4/2015 T I L A S T O Teollisuuspuun kauppa, joulukuu 2014 22.1.2015

Lisätiedot

Puukauppa, marraskuu 2012

Puukauppa, marraskuu 2012 Metsäntutkimuslaitos, Metsätilastollinen tietopalvelu METSÄTILASTOTIEDOTE 49/2012 Puukauppa, marraskuu 2012 14.12.2012 Yrjö Sevola Marraskuun puukauppa 2,5 miljoonaa kuutiometriä Yksityismetsien puukauppa

Lisätiedot

Hintariskien hallinta sika- ja siipikarjatuotannossa. Jarkko Niemi, Sami Myyrä ja Katriina Heinola, MTT taloustutkimus

Hintariskien hallinta sika- ja siipikarjatuotannossa. Jarkko Niemi, Sami Myyrä ja Katriina Heinola, MTT taloustutkimus Hintariskien hallinta sika- ja siipikarjatuotannossa Jarkko Niemi, Sami Myyrä ja Katriina Heinola, MTT taloustutkimus Johdanto Sika- ja siipikarjatalouteen yritysten taloudelliset tulokset vaihtelevat

Lisätiedot

Puukauppa. Lokakuu Puukauppa. hiljenemässä Puukaupan hiljeneminen näkyi lokakuussa kantohintojen 0 4 prosentin

Puukauppa. Lokakuu Puukauppa. hiljenemässä Puukaupan hiljeneminen näkyi lokakuussa kantohintojen 0 4 prosentin A JI JE = I J JEA @ JA A JI JK J E K I = EJ I A JI JE = I J E A JEA J F = L A K F K D! ' B= N " Puukauppa Lokakuu 2007 Toimittaja: Yrjö Sevola 20.11.2007 890 Puukauppa hiljenemässä Metsäteollisuus osti

Lisätiedot

Taloudellinen näkökulma metsien suojeluun suojelun korvausperusteet ja metsänomistajien näkemykset

Taloudellinen näkökulma metsien suojeluun suojelun korvausperusteet ja metsänomistajien näkemykset Taloudellinen näkökulma metsien suojeluun suojelun korvausperusteet ja metsänomistajien näkemykset Lauri Suihkonen, Terhi Koskela, Riitta Hänninen ja Maarit Kallio Metsäntutkimuslaitos Metlan monimuotoisuustutkimuksen

Lisätiedot

Puukauppaa on käyty tasaista mutta verkkaista tahtia vuoden alkukuukausina.

Puukauppaa on käyty tasaista mutta verkkaista tahtia vuoden alkukuukausina. A JI JE = I J JEA @ JA Puukauppa helmikuu 2006 A JI JK J E K I = EJ I A JI JE = I J E A JEA J F = L A K F K D! ' B= N " Toimittaja: Martti Aarne 16.3.2006 811 Puukauppa vähentynyt 40 prosenttia alkuvuonna

Lisätiedot

TERVETULOA TIEDOTUSTILAISUUTEEN

TERVETULOA TIEDOTUSTILAISUUTEEN TERVETULOA TIEDOTUSTILAISUUTEEN Kainuun Etu Oy - yritysten kehittämistä vuodesta 2001 - Palvelualojen (B-to-B) esiselvitys 2009 Lehdistötilaisuus 30.12.2009 klo 10.00 Harri Mähönen, Suomen Osaamistalo

Lisätiedot

Maa- ja metsätaloustuottajien näkemykset Pariisin ilmastokokoukseen

Maa- ja metsätaloustuottajien näkemykset Pariisin ilmastokokoukseen Maa- ja metsätaloustuottajien näkemykset Pariisin ilmastokokoukseen Elinkeinoelämän keskustelutilaisuus ilmastoneuvotteluryhmän kanssa 18.5.2015 Ympäristöjohtaja Liisa Pietola Maa- ja metsätaloustuottajain

Lisätiedot

Puukauppa, kesäkuu 2008

Puukauppa, kesäkuu 2008 Metsäntutkimuslaitos, Metsätilastollinen tietopalvelu METSÄTILASTOTIEDOTE Puukauppa, kesäkuu 2008 25/2008 11.7.2008 Aarre Peltola Alkuvuoden puukauppa vaisua Alkuvuoden tapaan myös kesäkuussa puukauppa

Lisätiedot

Puun käyttö 2013: Metsäteollisuus

Puun käyttö 2013: Metsäteollisuus Metsäntutkimuslaitos, Metsätilastollinen tietopalvelu METSÄTILASTOTIEDOTE 19/2014 Puun käyttö 2013: Metsäteollisuus 16.5.2014 Jukka Torvelainen Martti Aarne Metsäteollisuuden raakapuun käyttö nousi 64,5

Lisätiedot

Laki puutavaran mittauksesta uudistui

Laki puutavaran mittauksesta uudistui Laki puutavaran mittauksesta uudistui Jukka Korri TTS Työtehoseura ry METKA-koulutus, Energiapuuta kannattavasti Hartola - Vääksy 14.-15.4.2014 Kuva: Vesa Saksman Lainsäädännön uudistaminen Laki puutavaran

Lisätiedot

Seurakehittäjät Paasitorni. Tiistai Auditointikäsikirja ja uudistettu auditointiprosessi

Seurakehittäjät Paasitorni. Tiistai Auditointikäsikirja ja uudistettu auditointiprosessi Seurakehittäjät 10.-11.9.2018 Paasitorni Tiistai 11.9.2018 Auditointikäsikirja ja uudistettu auditointiprosessi 11.9.2018 2 Suomalainen seuratoiminta loistaa Tähtiseurassa. 11.9.2018 3 11.9.2018 4 Tähtimerkit

Lisätiedot

Yksityismetsätalouden merkitys puumarkkinoilla

Yksityismetsätalouden merkitys puumarkkinoilla Suomalais-venäläinen Päättäjien Metsäfoorumi 19.10.2011 Majvik, Kirkkonummi Yksityismetsätalouden merkitys puumarkkinoilla Jussi Leppänen Metsäntutkimuslaitos, Vantaa jussi.leppanen@metla.fi Yksityismetsien

Lisätiedot

Kantohintojen aleneminen edellisvuodesta. Reaalisesti pudotusta oli 4 prosenttia. nousivat ainoastaan Ahvenanmaalla

Kantohintojen aleneminen edellisvuodesta. Reaalisesti pudotusta oli 4 prosenttia. nousivat ainoastaan Ahvenanmaalla A JI JE = I J JEA @ JA A JI JK J E K I = EJ I A JI JE = I J E A JEA J F = L A K F K D! ' B= N " Bruttokantorahatulot metsäkeskuksittain 2004 Toimittaja: Esa Uotila 31.5. 2005 775 Kantohintojen lasku pudotti

Lisätiedot

METSÄTILASTOTIEDOTE 43/2014

METSÄTILASTOTIEDOTE 43/2014 Metsäntutkimuslaitos, Metsätilastollinen tietopalvelu METSÄTILASTOTIEDOTE 43/2014 Energiapuun kauppa, huhti kesäkuu 2014 16.10.2014 Jukka Torvelainen Ostetusta energiapuusta puolet karsittua rankaa Metlan

Lisätiedot

Metsänhoitoyhdistykset puun hankkijana

Metsänhoitoyhdistykset puun hankkijana Puuta liikkeelle seminaari Metsänhoitoyhdistykset puun hankkijana 14.03.2016 kenttäpäällikkö Pauli Rintala MTK Metsälinja Metsänhoitoyhdistysten rooli Laki metsänhoitoyhdistyksistä muuttui (osin siirtymäaikoja)

Lisätiedot

Toiminnanohjausjärjestelmien hyödyntäminen Suomessa 2013

Toiminnanohjausjärjestelmien hyödyntäminen Suomessa 2013 Toiminnanohjausjärjestelmien hyödyntäminen Suomessa 2013 Loppukäyttäjätutkimus, alle 500 henkilön organisaatiot Osa 1/3: Pilvipalvelujen hyödyntäminen toiminnanohjausjärjestelmissä Leena Mäntysaari, Mika

Lisätiedot

Suomalainen urheilu loistaa Tähtiseurassa

Suomalainen urheilu loistaa Tähtiseurassa Auditointikoulutus 14.2.2019 2 Suomalainen urheilu loistaa Tähtiseurassa. 14.2.2019 3 14.2.2019 4 Tähtimerkit osa-alueittain 14.2.2019 5 14.2.2019 6 Tähtiseura-ohjelman polussa 3 vaihetta 14.2.2019 7 14.2.2019

Lisätiedot

Omakotitalojen hinnat laskivat heinä syyskuussa 1,4 prosenttia

Omakotitalojen hinnat laskivat heinä syyskuussa 1,4 prosenttia Asuminen 2012 Kiinteistöjen hinnat 2012, 3. vuosineljännes Omakotitalojen hinnat laskivat heinä syyskuussa 1,4 prosenttia Omakotitalojen hinnat laskivat vuoden 2012 kolmannella neljänneksellä koko maassa

Lisätiedot

Kaicell Fibers Kainuun Biotalouden Tulevaisuusfoorumi Kajaani Jukka Kantola

Kaicell Fibers Kainuun Biotalouden Tulevaisuusfoorumi Kajaani Jukka Kantola Kaicell Fibers Kainuun Biotalouden Tulevaisuusfoorumi 25.4.2016 Kajaani Jukka Kantola Taustaa Biotuotetehtaan esiselvitys laadittiin vuoden 2015 aikana Lopullinen tehdaskonsepti tarkentuu hankkeen aikana

Lisätiedot

Avoimen datan liiketoimintamallit. Matti Rossi, Aalto University School of Business

Avoimen datan liiketoimintamallit. Matti Rossi, Aalto University School of Business Avoimen datan liiketoimintamallit Matti Rossi, Aalto University School of Business Bio Tietojärjestelmätieteen professori Aalto-Yliopiston kauppakorkeakoulussa Vähemmistöomistaja MetaCase Consulting oy:ssä

Lisätiedot

Puukauppa, toukokuu 2008

Puukauppa, toukokuu 2008 Metsäntutkimuslaitos, Metsätilastollinen tietopalvelu METSÄTILASTOTIEDOTE Puukauppa, toukokuu 2008 23/2008 13.6.2008 Mika Mustonen Puukauppa piristyi toukokuussa Puukauppa piristyi hieman toukokuussa,

Lisätiedot

Taloudelliset väärinkäytökset: kansainvälinen uhka liiketoiminnalle Whistleblowing

Taloudelliset väärinkäytökset: kansainvälinen uhka liiketoiminnalle Whistleblowing www.pwc.fi/forensics Taloudelliset väärinkäytökset: kansainvälinen uhka liiketoiminnalle Whistleblowing Agenda 1. Whistleblowing tutkimuksen valossa 2. Lainsäädännön asettamat vaatimukset 3. Whistleblowing-järjestelmän

Lisätiedot

Monimetsä -hanke työsuunnitelma Timo Vesanto

Monimetsä -hanke työsuunnitelma Timo Vesanto Monimetsä -hanke työsuunnitelma 2017 Timo Vesanto Kehittämiskokeilut Kehittämiskokeilujen tehtävänä on varmistaa, että niihin valitut, selvitystyössä esille nousseet keinot ovat laajassa mittakaavassa

Lisätiedot

Järkevää sääntelyä koskeva sidosryhmien kuuleminen Euroopan unionissa. Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry vastaa lausuntonaan seuraavaa:

Järkevää sääntelyä koskeva sidosryhmien kuuleminen Euroopan unionissa. Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry vastaa lausuntonaan seuraavaa: Lausunto 1 (5) Edunvalvonta/TK 20.9.2012 SAK 10670 / 2012 Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry PL 157 00531 Helsinki Tunnistenumero: 73707199645-17 Järkevää sääntelyä koskeva sidosryhmien kuuleminen

Lisätiedot

EFPIA:n ja Lääketeollisuus ry:n sääntöjen mukainen taloudellisten etuuksien julkistaminen. vuosi 2015

EFPIA:n ja Lääketeollisuus ry:n sääntöjen mukainen taloudellisten etuuksien julkistaminen. vuosi 2015 EFPIA:n ja Lääketeollisuus ry:n sääntöjen mukainen taloudellisten etuuksien julkistaminen vuosi 2015 Muistio käytetyistä menetelmistä Bristol-Myers Squibb Julkaisupäivä 31. toukokuuta 2016 Sisällys Johdanto...

Lisätiedot

Viljakaupan erilaiset mahdollisuudet

Viljakaupan erilaiset mahdollisuudet Viljakaupan erilaiset mahdollisuudet Loimaa, 5.2.2008 Timo Jaakkola timo.jaakkola@mtk.fi timo.jaakkola@siilo.net P. 0400 732 145 Kansainväliset markkinat Hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella

Lisätiedot

Kiinteistön ylläpidon kustannusindeksi ja sen kehittäminen. Eetu Toivanen Rakli

Kiinteistön ylläpidon kustannusindeksi ja sen kehittäminen. Eetu Toivanen Rakli Kiinteistön ylläpidon kustannusindeksi ja sen kehittäminen Eetu Toivanen Rakli 10.4.2017 Kiinteistön ylläpidon kustannusindeksi ja sen kehittäminen 1. Mikä on kiinteistön ylläpidon kustannusindeksi 2.

Lisätiedot

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN 11.11.2011 1 (6) Finanssivalvonnalle Lausuntopyyntö 7.10.2011, Dnro 10/2011 FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN Finanssivalvonta (FIVA) on pyytänyt lausuntoa Finanssialan Keskusliitolta

Lisätiedot

EVE Business Breakfast 20.5.2015 Finlandia-talo. Martti Korkiakoski Tekes

EVE Business Breakfast 20.5.2015 Finlandia-talo. Martti Korkiakoski Tekes EVE Business Breakfast 20.5.2015 Finlandia-talo Martti Korkiakoski Tekes EVE Business Breakfast 20.5.2015 Tekesin innovaatiorahoitus uutta liiketoimintaa ja kasvua kansainvälisille markkinoille KKS, NIY,

Lisätiedot

Puukaupan tarjousvertailut. MMM Puumarkkinatyöryhmän kokous kenttäpäällikkö Pauli Rintala MTK

Puukaupan tarjousvertailut. MMM Puumarkkinatyöryhmän kokous kenttäpäällikkö Pauli Rintala MTK Puukaupan tarjousvertailut MMM Puumarkkinatyöryhmän kokous 25.11.2015 kenttäpäällikkö Pauli Rintala MTK Mitä tarkoittaa puukaupan tarjousvertailut? - Puunostajat tekevät metsänomistajalle/hänen tarjouspyyntöönsä

Lisätiedot

Puutuoteteollisuuden tutkimusagenda. FINNISH WOOD RESEARCH OY TkT Topi Helle 27.11.2014

Puutuoteteollisuuden tutkimusagenda. FINNISH WOOD RESEARCH OY TkT Topi Helle 27.11.2014 Puutuoteteollisuuden tutkimusagenda FINNISH WOOD RESEARCH OY TkT Topi Helle 27.11.2014 Puutuoteteollisuuden tutkimuksen agenda - Edellinen tutkimusagenda on tehty 2008 - Hyvä, mutta edellyttää päivitystä

Lisätiedot

Luken tilastojen ja tiedonkeruiden muutokset. Puumarkkinatyöryhmä Johanna Laiho-Kauranne Aarre Peltola

Luken tilastojen ja tiedonkeruiden muutokset. Puumarkkinatyöryhmä Johanna Laiho-Kauranne Aarre Peltola Luken tilastojen ja tiedonkeruiden muutokset Puumarkkinatyöryhmä Johanna Laiho-Kauranne Aarre Peltola 8.3.2016 Esityksen sisältö Metsätilastoinnin muutokset ja muutostarpeet 2015-2016 Metsätilastoinnin

Lisätiedot

Energiapuun markkinatilanne Energiapuulajit / kysyntä / tarjonta / kilpailutilanne

Energiapuun markkinatilanne Energiapuulajit / kysyntä / tarjonta / kilpailutilanne Metka-koulutus / Energiapuukauppa / Luontokeskus Haltia 4.10.2014 Energiapuun markkinatilanne Energiapuulajit / kysyntä / tarjonta / kilpailutilanne Arto Kettunen TTS (Työtehoseura ry) 1. Energiapuun hintakehitys

Lisätiedot

Datan avaamisen reunaehdot. Katri Korpela Projektipäällikkö 6Aika - Avoin data ja rajapinnat

Datan avaamisen reunaehdot. Katri Korpela Projektipäällikkö 6Aika - Avoin data ja rajapinnat Datan avaamisen reunaehdot Katri Korpela Projektipäällikkö 6Aika - Avoin data ja rajapinnat 19.1.2016 Perinteinen manuaalinen tietopalvelu 1. Asiakas kysyy/pyytää asiakirjoja käyttöönsä/ kopioita omaan

Lisätiedot

HÄMEEN-UUDENMAAN METSIEN ENSIHARVENNUSOHJELMAN JA OMATOIMISTEN HANKINTAHAKKUIDEN EDISTÄMISOHJELMA

HÄMEEN-UUDENMAAN METSIEN ENSIHARVENNUSOHJELMAN JA OMATOIMISTEN HANKINTAHAKKUIDEN EDISTÄMISOHJELMA HÄMEEN-UUDENMAAN METSIEN ENSIHARVENNUSOHJELMAN JA OMATOIMISTEN HANKINTAHAKKUIDEN EDISTÄMISOHJELMA 2011-2014 Kriteeri 8: Yksityismetsien ensiharvennus- ja hankintahakkuita edistetään puuston kasvukunnon

Lisätiedot

Metsäalan strateginen ohjelma (MSO) 2011 2015 Päättäjien metsäakatemia 14.9.2011

Metsäalan strateginen ohjelma (MSO) 2011 2015 Päättäjien metsäakatemia 14.9.2011 Metsäalan strateginen ohjelma (MSO) 2011 2015 Päättäjien metsäakatemia 14.9.2011 Sixten Sunabacka Strateginen johtaja Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma MSO hallitusohjelmassa Toteuttaa

Lisätiedot

Puukauppa, tammikuu 2009

Puukauppa, tammikuu 2009 Metsäntutkimuslaitos, Metsätilastollinen tietopalvelu METSÄTILASTOTIEDOTE 6/2009 Puukauppa, tammikuu 2009 12.2.2009 Martti Aarne Puukauppa vähäistä ja hinnat laskussa tammikuussa Tammikuun puukauppa jäi

Lisätiedot

Metsäteollisuus on syyskuun alusta lähtien ostanut yksityismetsien puuta

Metsäteollisuus on syyskuun alusta lähtien ostanut yksityismetsien puuta Puun ostot ja hinnat marraskuu 2000 Toimittaja: Martti Aarne 14.12.2000 558 Puukaupassa 16 prosentin kasvu Metsäteollisuus on syyskuun alusta lähtien ostanut yksityismetsien puuta reilun miljoonan kuutiometrin

Lisätiedot

Puun hinnat metsäkeskuksittain 2008

Puun hinnat metsäkeskuksittain 2008 Metsäntutkimuslaitos, Metsätilastollinen tietopalvelu METSÄTILASTOTIEDOTE 13/2009 Puun hinnat metsäkeskuksittain 2008 24.4.2009 Pekka Ollonqvist Martti Aarne Vuoden 2008 reaalinen kantohintataso 14 prosenttia

Lisätiedot

Venäjän ja Suomen pohjoisalueiden kehittäminen yhteishankkeiden avulla: kilpailusta kohti yhteistyötä. Fjodor Grabar, Vanhempi konsultti

Venäjän ja Suomen pohjoisalueiden kehittäminen yhteishankkeiden avulla: kilpailusta kohti yhteistyötä. Fjodor Grabar, Vanhempi konsultti Venäjän ja Suomen pohjoisalueiden kehittäminen yhteishankkeiden avulla: kilpailusta kohti yhteistyötä Fjodor Grabar, Vanhempi konsultti Helsinki, 14.11.2012 Esimerkit menestyksellisistä hankkeista 1892

Lisätiedot

Sosiaalinen media yrityskäytössä Yhteenvetoraportti, N=115, Julkaistu: 14.2.2011. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat

Sosiaalinen media yrityskäytössä Yhteenvetoraportti, N=115, Julkaistu: 14.2.2011. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Sosiaalinen media yrityskäytössä Yhteenvetoraportti, N=115, Julkaistu: 14.2.2011 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Sosiaalista mediaa hyödynnetään yrityksessäni tällä hetkellä Vastaus Lukumäärä Prosentti

Lisätiedot

Palvelukuvaus. Yleistä Käyttöönotto Verkkoyhteydenottokanavat Inboundien ohjaus Älypuhelinten hyödyntäminen. Pikayhteys Takaisinsoitto

Palvelukuvaus. Yleistä Käyttöönotto Verkkoyhteydenottokanavat Inboundien ohjaus Älypuhelinten hyödyntäminen. Pikayhteys Takaisinsoitto Palvelukuvaus Yleistä Käyttöönotto Verkkoyhteydenottokanavat Inboundien ohjaus Älypuhelinten hyödyntäminen Pikayhteys Takaisinsoitto Yleistä Markkinointiviestintä tähtää siihen, että potentiaalinen ostava

Lisätiedot

Linja-autoliikenteen kustannusindeksi

Linja-autoliikenteen kustannusindeksi Hinnat ja kustannukset 2014 Linja-autoliikenteen kustannusindeksi 2014, huhtikuu Linja-autoliikenteen kustannukset nousivat huhtikuussa 1,1 prosenttia Tilastokeskuksen mukaan linja-autoliikenteen kustannukset

Lisätiedot

HYVÄ PANKKITAPA SUOMEN PANKKIYHDISTYS

HYVÄ PANKKITAPA SUOMEN PANKKIYHDISTYS SUOMEN PANKKIYHDISTYS HYVÄ PANKKITAPA Hyvä pankkitapa on muotoutunut käytännön kokemuksesta. Hyvän pankkitavan säännöt sisältävät asiakkaan ja pankin välistä suhdetta sekä pankkien toimintatapoja koskevia

Lisätiedot

Metsäteollisuus osti lokakuussa puuta yksityismetsistä 4,5 miljoonaa kuutiometriä. Se on viidenneksen enemmän kuin vuosi sitten, mutta ei

Metsäteollisuus osti lokakuussa puuta yksityismetsistä 4,5 miljoonaa kuutiometriä. Se on viidenneksen enemmän kuin vuosi sitten, mutta ei A JI JE = I J JEA @ JA Puukauppa lokakuu 2004 A JI JK J E K I = EJ I A JI JE = I J E A JEA J F = L A K F K D! ' B= N " Toimittaja: Yrjö Sevola 17.11.2004 747 Puukauppa vieläkin vaisua Metsäteollisuus osti

Lisätiedot

Yhteiskunnallinen yritys ja kuntapalvelut. Jarkko Huovinen Oulu 13.5.2011

Yhteiskunnallinen yritys ja kuntapalvelut. Jarkko Huovinen Oulu 13.5.2011 Yhteiskunnallinen yritys ja kuntapalvelut Jarkko Huovinen Oulu 13.5.2011 Lisäarvo ostopäätöksen tekijälle Janne Pesonen 6.10.2010 17.5.2011 2 Kunta elinvoimajohtajana Teemoja joihin vaikutus ulottuu Johtaminen

Lisätiedot

PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana

PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana Huhtikuu 2012 PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry 1 Mitä ympäristömerkit ovat? Tarkoitus Ympäristömerkkien tarkoitus on ohjata ostopäätöksiä

Lisätiedot

Yksityismetsien puukauppa kävi keskimääräistä vilkkaampana heinäkuussa.

Yksityismetsien puukauppa kävi keskimääräistä vilkkaampana heinäkuussa. Puun ostot ja hinnat heinäkuu 1998 Toimittajat: Eero Mikkola Kaarina Linna 28.8.1998 448 Puukauppa vilkastui heinäkuussa Yksityismetsien puukauppa kävi keskimääräistä vilkkaampana heinäkuussa. Metsäteollisuus

Lisätiedot

RakentajaNuuskija. Tuotekuvaus. Aikaisin tapa tunnistaa omakotirakentajat. melbamail@melbagroup.com

RakentajaNuuskija. Tuotekuvaus. Aikaisin tapa tunnistaa omakotirakentajat. melbamail@melbagroup.com RakentajaNuuskija Tuotekuvaus Aikaisin tapa tunnistaa omakotirakentajat melbamail@melbagroup.com Sisällysluettelo RakentajaNuuskija...1 Kaksi näkökulmaa...1 Rakentaja-asiakkaalle tärkeät kokonaiskustannukset...1

Lisätiedot

Jalostaminen ja kehittäminen Yhdisteleminen (osaamisten, näkökulmien ja ideoiden)

Jalostaminen ja kehittäminen Yhdisteleminen (osaamisten, näkökulmien ja ideoiden) TAVOITE TÄNÄÄN Jalostaminen ja kehittäminen Yhdisteleminen (osaamisten, näkökulmien ja ideoiden) Jalostamista tukevan tutkimuksen suunnittelua Pohdimme esillä olevien terveysliikuntakonseptien kautta tutkimuskentältä

Lisätiedot