MITÄS NYT TEHDÄÄN? Tupakka, päihteet Jaakko Nuotio, Nuorten Palvelu ry

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MITÄS NYT TEHDÄÄN? Tupakka, päihteet Jaakko Nuotio, Nuorten Palvelu ry"

Transkriptio

1 MITÄS NYT TEHDÄÄN? Tupakka, päihteet Jaakko Nuotio, Nuorten Palvelu ry

2 Nuorten Palvelu ry on nuorisokasvatusjärjestö, jonka tarkoitus on edistää hyvinvointia nuorten omilla reviireillä Vapaaehtoistoimintaa - Tukihenkilötoiminta - Pienryhmätoiminta - Tapahtumat Kehittämistyötä - Kauppa- ja tunturikeskustyö - Etsivä nettityö - Vartiointitoimiala

3 EN OTA TUHKAKUPPITYTTÖÄ

4 Nuorten terveisiä teille aiheesta tupakka ( ) 1. ÄLÄ POLTA, (5) 2. ÄLÄ POLTA - SE ON HUONO ESIMERKKI 3. KERTOKAA LAPSILLENNE TUPAKAN HAITOISTA NIIN HOUKUTUS KOKEILLA EI OLE NIIN ISO 4. NO HYI 5. TUPAKOINTI ON PASKAA 6. AIHEESTA PITÄS PUHUA ENEMMÄN (2) 7. ON JO PUHUTTU TARPEEKSI (2) 8. TUPAKOINTI ON ONGELMA 9. TUPAKKA HAISEE! 10. MORO!

5 Mikä on teidän viesti nuorille?

6

7 Riskitekijöitä kavereiden ihannoiva suhtautuminen asiaan kaveripiirissä ilmenevä runsas tupakan/päihteiden käyttö koulumenestyksen heikkeneminen poissaolot ja koulunkäyntiin sitoutumisen heikkeneminen oppimisvaikeudet Lähde:

8 Suojaavia tekijöitä yleiset osallistumismahdollisuudet elämänpiirissä yhteisiin asioihin osallistumisen näkeminen myönteisenä toimiva sosiaalinen verkosto ja sosiaaliset taidot hyvä itsetunto ja itseluottamus sopeutumiskyky muuttuvissa tilanteissa harrastukset myönteiset roolimallit (8-9 lk äideistä 70, isistä 44 ei tupakoi, kouluterveyskysely 2013) Lähde:

9 Suojaavat toiveet aikuisille 1. aikuisella menee hyvin 2. aikuisella on aikaa 3. voisi joskus tehdä jotain mukavaa yhdessä 4. olisi kavereita eikä tarvitsisi olla yksin 5. ettei koulussa olisi hankaluuksia ja 6. olisi joku mukava harrastus tai tekeminen Valkonen 2006: Millainen on hyvä äiti tai isä?

10 Aikuisten toiveita nuorille?

11 MIKÄ ON KU EI FLAXI KÄY

12 TUPAKOINTI RIISTAVEDEN 8-9 luokkalaisilla TUPAKOINTI Riistaveden koulu Pohjois-Savo Poika Tyttö Yht. Poika* Tyttö* Yht.** Päivittäin Kerran viikossa tai useammin Kys 43&44 Nykyinen tupakointi Harvemmin kuin kerran viikossa Lakossa tai lopettanut En tupakoi Yhteensä % N

13 TUPAKOINTI RIISTAVEDEN KOULULLA Valvonta koulussa erittäin tai melko tarkkaa 89 % Tupakat saadaan kavereilta (yli 18 v.) Tupakoinnista suurin osa tapahtuu muualla kuin koulussa Asenteet käyttöä kohtaan myönteisempiä kuin keskimäärin Pohjois-Savossa (kouluterveyskysely 2013)

14 TUPAKKA Mitä se on? Valmistetaan Nicotina-kasvin eri lajien lehdistä kuivattamalla Tupakkavalmistajat lisäävät tuotteisiin lisäaineita, joiden avulla peitetään pahaa hajua ja makua Yli 4000 kemikaalia, joista 50 syöpää aiheuttavaa. Nikotiini ja häkä aiheuttavat vahvaa riippuvuutta Lisäksi arseenia ja syanidia (myrkkyjä), asetonia (kynsilakan poistoaineessa ja maalin ohenteissa), metanolia (polttoaine, joka sokeuttaa ja tappaa), kadmiumia, lyijyä ja elohopeaa (myrkyllisiä metalleja), DDT:tä (tuholaismyrkky) ja radioaktiivisia aineita, kuten polonium 210:ä Aiheuttaa kuolemaa Miten se vaikuttaa? Tupakansavun haitalliset aineet imeytyvät keuhkoista - nuuskassa suoraan limakalvoilta Nikotiini saavuttaa aivot 7:ssä sekunnissa. Kokeilijat saavat samoja oireita kuin häkämyrkytyksen saaneet Haittoja ovat: - Ihon aineenvaihdunta kärsii, hampaat kellastuvat - Henki haisee ja hajuaisti heikkenee - Kunto ja jaksaminen heikkenee - Syöpäriski kasvaa, stressi lisääntyy, häiriöitä kuukautisiin - Testosteronin määrä vähenee - Vie vähät taskurahat ja voi aiheuttaa velkaantumista Riskit? Aiheuttaa voimakasta riippuvuutta Nikotiinin saannin loppuminen aiheuttaa päänsärkyä, unettomuutta ja hermostuneisuutta Tupakan käyttö on yhteisöllistä ja siksi tupakka aiheuttaa vahvaa henkistä ja sosiaalista riippuvuutta Vanhempien malli on tärkeä ja tupakoinnin lopettamisella on suuri merkitys Tupakka on kallis tapa ja sitä hankitaan myös velaksi kavereilta Valehtelun ja peittelyn kierre

15

16 PÄIHTEET RIISTAVEDEN KOULULAISILLA Riistaveden koulu Pohjois-Savo Poika* Tyttö* Yht.** Poika* Tyttö* Yht.** Kuinka usein kaiken kaikkiaan käytät alkoholia? Kerran viikossa tai useammin Pari kertaa kuukaudessa Noin kerran kuukaudessa Harvemmin En käytä alkoholijuomi a

17 PÄIHTEIDEN KÄYTTÖ RIISTAVEDEN 8-9 luokkalaisilla Päihteet saadaan kavereilta ja/tai sisaruksilta (yli 18 v.) Myös isät ja äidit hankkivat päihteitä 23 % vastaajista pitää kaljan/siiderin hankkimista lähikaupasta melko- tai erittäin helppona Humalajuominen kasaantuu Tyttöjen humalahakuisuus korostuu (22 %)

18 ALKOHOLI Mitä se on? Alkoholijuomat ovat luonnontuotteista viljasta tai hedelmistä tislaamalla tai käymismenetelmällä valmistettuja juomia. Suomessa nuorten suosimia alkoholijuomia ovat oluet, siiderit, limuviinat, viinit ja viinat (yhdessä energiajuomien kanssa). Viime vuosina valmistajat tarjoavat entistä suurempia pakkauskokoja. Suora määrän vaikutus seurauksiin. Aiheuttaa n kuolemaa vuosittain. Miten se vaikuttaa? Luokitellaan lamaavaksi aineeksi. Aivoissa ei ole erityistä sitoutumisja vaikutuskohtaa. Vaikuttaa hermojärjestelmään usein eri tavoin. Vähäinen määrä virkistää, vilkastuttaa ja kohottaa mielialaa ja vähentää estoja. Rajojen kokeilu helpottuu. Isommat määrät aiheuttavat kömpelyyttä, arvostelukyvyn laskua (käytös), valppauden ja reagointikyvyn alentumista, pahoinvointia, onnettomuusalttiutta, muistihäiriöitä. Riskit? Mitä nuorempana aloittaa, sitä helpommin jää koukkuun. Vahva yhteisöllisyyden ja sosiaalisuuden tapaperusta. Voi jo kerrasta vaurioittaa nuoren aivoja (suuri määrä). Itsensä tajuttomaksi juomisesta, sammumisesta voi olla pahoja seurauksia, kuten tukehtuminen, ulkona paleltuminen, muistinmenetystä. Aiheuttaa eri päihteitten yhteiskäyttöä. Vanhempien juomatavat periytyvät helposti.

19 NUORTEN PÄIHTEET JA AINEET KANNABIS Hamppukasviperäisten huumeitten yleisnimi. Kukat, versot, lehdet (mari). Vaikuttava aine on delta-tetra-hydrokannabinoli, joka aiheuttaa mielihyvää ja innovatiivisuutta, mutta myös passiivisuutta ja psyykkisiä oireita. Laki kieltää käytön, kaupan ja kasvattamisen. Nuorten asenteet vapaamielisiä. Käyttö yleisintä nuorilla aikuisilla. EHYT ry:n mukaan nuoret jakaantuvat kiinnostuneisiin, kokeilijoihin, käyttäjiin ja kieltäytyjiin. LÄÄKKEET Liikakäyttö tarkoittaa lääkkeiden käyttöä huumausaineena tai liiallisina annoksina ja pidempään kuin olisi tarpeen. Varsinainen väärinkäyttö on tavallisesti esimerkiksi rauhoittavien lääkkeiden käyttöä pelkästään päihtymisen vuoksi. Tavallisesti väärinkäytetyt lääkkeet ovat uni-, kipu- tai rauhoittavia lääkkeitä tai piristeitä. ENERGIAJUOMAT JA ENERGIANUUSKA Energiajuomat ovat kofeiinia ja usein myös tauriinia ja guaranaa sisältäviä juomia, joita markkinoidaan energiaa antavina. Yksi tölkillinen sisältää noin 14 palaa sokeria. Varsinainen vaikutus tulee silti kofeiinista ja muista piristeistä, joiden vuoksi energiajuomia ei suositella alaikäisille. Energianuuska on tavallista nuuskaa muistuttavaa ainetta, joka ei sisällä tupakkaa eikä nikotiinia. Sen mainostaminen ja myynninedistäminen on kiellettyä. Energianuuskalle ei ole siis asetettu virallista ikärajaa, mutta valmistajat eivät suosittele tuotetta alle 15- vuotiaille.

20 Käytön trendit Nuorten raittius on lisääntynyt ja humalajuominen on vähentynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana. Myös olutta, viiniä ja väkeviä juomia nuoret kokeilevat vanhempina kuin aikaisemmat ikäryhmät. Päihteiden käyttö kasaantuu. Tyttöjen ja nuorten naisten käyttökulttuuri lähenee perinteisesti humalahakuisten nuorten miesten käyttöä. Tupakan polttaminen vähenee. Tyttöjen käyttökulttuuri sama kuin päihteissä

21 Kasvattamisen yksinkertainen arki 1. Luotettava aikuinen yksikin riittää 2. Kuuluminen perhe, kaverit, 3. Rutiinit - säännönmukaisuus, ennustettavuus 4. Rajat selkeys, johdonmukaisuus, ikäsopivuus 5. Vastuun saaminen tarjoa tilaisuus kantaa vastuuta 6. Kuulluksi, nähdyksi, kosketetuksi tuleminen, 7. Aineellinen turvallisuus

22 Tupakointi ja juominen ryhmäilmiönä TUPAKOINTI JA JUOMINEN ON TAPA OLLA JA KOKEA ASIOITA YHDESSÄ! (ryhmään liittyminen, turvallisuus, arvostus, roolinmuodostus, merkityksellisyys) Jos luokassa on yhtä hyvä ilmapiiri kuin tupakkapaikalla, on helpompaa vähentää tupakointia Kokemus pitkittyy - nautitaanko alkoholi kolmeen kertaan? 1) ensin puhumalla tulevasta juomisesta, 2) juomalla, 3) sitten juomisesta puhumalla Miten kerromme yhdessä tupakoinnin ja päihteiden käytön hyödyistä? Olemmeko kiinnostuneita, kuuntelemmeko, miten kommentoimme? Liioittelemmeko vai vähättelemmekö? Onko Riistaveden aikuisista esimerkiksi?

23 Nuorten tupakointi ja päihteet lainsäädännön valossa Alle 18-vuotias ei saa ostaa, maahantuoda eikä pitää hallussaan tupakkatuotteita. Tupakkatuotteiden myynti, välittäminen tai muu luovuttaminen alaikäiselle on tupakan myyntirikos, joka voi johtaa sakkoon tai enintään kuuden kuukauden vankeuteen. Vuonna 2010 tupakkalakia tiukennettiin ja myös alle 18-vuotiaiden tupakan hallussapidosta tuli laitonta, mutta ei rangaistavaa. Tupakointi on kielletty yleensä nuorten kasvuympäristöissä ja yleinen velvollisuus on suojata työntekijöitään ympäristön tupakansavulle altistumiselta. Jos näillä tupakointikieltoalueilla tupakoi huomautuksesta välittämättä, voi saada sakon tupakointirikkomuksesta. Suomen laki puoltaa yksiselitteisesti nuorten päihteettömyyttä! Lain mukaan alkoholin ja tupakan myynti ja välittäminen alle 18- vuotiaalle on kielletty. Alle 18-vuotiaat eivät saa pitää hallussaan alkoholijuomia tai tupakkatuotteita. Huumausaineiden käyttö, välittäminen ja myynti on lainvastaista iästä riippumatta. Lähde:

24 Mitäs jos nuori tupakoi tai juo? 1. Halaa omaa lastasi. Lähietäisyydeltä saa hyviä havaintoja! 2. Kerro tosiasioita, moralisointi toimii harvoin 3. Kerro oma huolesi hänen terveydestä 4. Tupakanpoltto, päihteiden käyttö tai kokeilut eivät alenna lapsesi arvoa. Tue, auta ja ohjaa sen kun pystyt, niin hyvä tulee. Kuuntele, kannusta ja kehu aina kun voit.

25 Mitäs jos nuori tupakoi tai juo? 5. Ilmaise oma selkeä kanta ettet hyväksy tupakointia tai päihteitä 6. Keskustele nuoren eteen tulevista valintatilanteista miten itse onnistuit/onnistut ryhmäpaineessa 7. Tunne ja tutustu lapsesi kavereihin 8. Pidä yhteyttä kaverien vanhempiin 9. Kehittäkää positiivista kylähenkeä pitkäjänteisesti muistakaa johdonmukaisuus ja suvaitsevaisuus 10. Moniäänisyys myös tupakointi- ja päihdeasioissa vie pitkälle

26 Nuorten Palvelu ry Tulliportinkatu 34, KUOPIO Kiitos pidetään itsemme aikuisina

KUKA PÄÄTTÄÄ. Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille

KUKA PÄÄTTÄÄ. Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille KUKA PÄÄTTÄÄ Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille 2015 1 SISÄLLYS VANHEMMILLE... 3 VARHAINEN PUUTTUMINEN ON TÄRKEÄÄ... 3 NUORTEN PÄIHTEIDEN KÄYTÖN SOSIAALISET SYYT... 4 VANHEMPIEN ASENTEET JA ESIMERKKI

Lisätiedot

Tukioppilaan koulutusaineisto päihdetunteja varten

Tukioppilaan koulutusaineisto päihdetunteja varten Selvästi hauskinta Tukioppilaan koulutusaineisto päihdetunteja varten Liitteet Liite 1. Tutkimustuloksia tiivistetysti................................42 Liite 2. Miten päihteet vaikuttavat ihmiseen? taustatietoa

Lisätiedot

VAHVANA HUUMEITTA. Pietarsaaressa joulukuussa 2003

VAHVANA HUUMEITTA. Pietarsaaressa joulukuussa 2003 1 VAHVANA HUUMEITTA Alkoholi, huumeet, dopingaineet ja tupakka ovat päihteitä, jotka vangitsevat monet nuoristamme (aikuisista puhumattakaan). Huumeidenkäyttö vie rahaa niin, ettei varoja jää normaaliin

Lisätiedot

NUORET JA PÄIHTEET - Varhaisen puuttumisen neuvoja

NUORET JA PÄIHTEET - Varhaisen puuttumisen neuvoja NUORET JA PÄIHTEET - Varhaisen puuttumisen neuvoja Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä 2010 SISÄLLYS 1 VANHEMPIEN VASTUU... 2 2 MITÄ LAKI SANOO... 3 3 TUPAKKA, ALKOHOLI JA MUUT RIIPPUVUUTTA AIHEUTTAVAT

Lisätiedot

LIITE 4 Alkopoli-pelin kortit Kulttuuri ja media

LIITE 4 Alkopoli-pelin kortit Kulttuuri ja media Alkopoli-pelin kortit Kulttuuri ja media Mikä on kieltolaki? Kieltolaki tarkoittaa, että alkoholia ei saa lainkaan ostaa, myydä tai käyttää siinä maassa, johon se on säädetty. (Lisätietoa: Suomessa oli

Lisätiedot

TIETOA PÄIHTEISTÄ NUORTEN PARISSA TEHTÄVÄÄN EH- KÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN

TIETOA PÄIHTEISTÄ NUORTEN PARISSA TEHTÄVÄÄN EH- KÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN TIETOA PÄIHTEISTÄ NUORTEN PARISSA TEHTÄVÄÄN EH- KÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN Tähän tietopakettiin on kerätty tietoa päihteistä. Se on tarkoitettu tukimateriaaliksi muun muassa nuorten parissa tehtävään päihdetyöhön,

Lisätiedot

Selviytymisopas nuorten vanhemmille

Selviytymisopas nuorten vanhemmille VAUHDILLA AIKUISUUTEEN? Selviytymisopas nuorten vanhemmille 1 Tarvitsen vanhempiani sääntöihin, ettei mene 2 Missä lapsesi surffailee?... 16 3 Kuuluvatko päihteet nuoruuteen?... 20 ihan hulluksi. Saaks

Lisätiedot

TYTÖT PANEVAT RANTTALIKSI

TYTÖT PANEVAT RANTTALIKSI TYTÖT PANEVAT RANTTALIKSI Tutkimus Pieksämäen ja Pieksänmaan 8- luokkalaisten tyttöjen päihteidenkäytöstä Kati Hanhonen Sari Itkonen Opinnäytetyö, kevät 2005 Diakonia-ammattikorkeakoulu, Pieksämäen yksikkö

Lisätiedot

Tänään on oikea päivä. Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia.

Tänään on oikea päivä. Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia. Tänään on oikea päivä Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia. Lopettaminen kannattaa aina! Tupakoinnin lopettaminen on mahdollista riippumatta siitä, kuinka kauan tai kuinka paljon olet tupakoinut.

Lisätiedot

Lapselle selvä elämä 2007

Lapselle selvä elämä 2007 Lapselle selvä elämä 2007 Tukioppilasohjaajan aineisto Lapselle selvä elämä 2007 Tukioppilasohjaajan materiaali 1 Julkaisija Mannerheimin Lastensuojeluliitto Toinen Linja 17, 00530 Helsinki p. 075 324

Lisätiedot

MANUAALI DVD. Tupakka. DVD ehkäisevään päihdetyöhön nuorten kanssa työtä tekeville

MANUAALI DVD. Tupakka. DVD ehkäisevään päihdetyöhön nuorten kanssa työtä tekeville MANUAALI Tupakka DVD DVD ehkäisevään päihdetyöhön nuorten kanssa työtä tekeville SISÄLLYSLUETTELO 1.) MISTÄ ON KYSE? Johdanto Mikä on Ainemaatio-kilpailu? Preventiimi 2.) DVD:N TARKOITUS Miksi DVD on tehty?

Lisätiedot

Taso 1: Oma harrastukseni

Taso 1: Oma harrastukseni Aktiviteetti: Harrastukseni Taso 1: Oma harrastukseni Tavoite: Tarpoja oppii ilmaisemaan itseään ja kertomaan itselleen tärkeistä asioista. Ujompikin tarpoja uskaltautuu esiintymään. Vartionjohtajan ohje:

Lisätiedot

Vain yhdelle? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa

Vain yhdelle? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa Vain yhdelle? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa Vain yhdelle? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa Sanna Pylkkänen (toim.) Preventiimiverkoston työryhmä 2010

Lisätiedot

VAIN YHDELLE? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa

VAIN YHDELLE? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa VAIN YHDELLE? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa Vain yhdelle? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa Sanna Pylkkänen (toim.) Preventiimiverkoston työryhmä 2010

Lisätiedot

Tupakoimattomana ammattiin

Tupakoimattomana ammattiin Anna-Ester Liimatainen-Lamberg (toim.) Tupakoimattomana ammattiin opas tupakoimattomuuden edistämistyöhön ammatillisissa oppilaitoksissa Opetushallitus 2000 1 Sisällys Lukijalle 3 1. Uusi tupakkalaki:

Lisätiedot

Tunnin alussa kannattaa lisäksi tuoda esiin seuraavat seikat:

Tunnin alussa kannattaa lisäksi tuoda esiin seuraavat seikat: 1 TUPAKKATUNTI KOULUILLE (suositus 5-6 luokat) teksti: Eeva-Maija Möttönen, kouluttaja Aloitus Tupakka-aiheen käsittelyssä oppilaita rohkaistaan keskusteluun, ei luennon kuunteluun. Tunti voidaan aloittaa

Lisätiedot

Alkoholi ja ihmisen elämänkaari

Alkoholi ja ihmisen elämänkaari Alkoholi ja ihmisen elämänkaari Alkoholi ja ihmisen elämänkaari Johdanto Julkaisija: Alko Oy Tekstit: Alko sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Toimitus: Leena Sokolowski, Alko Oy Kuvitus: Kimi Issakainen

Lisätiedot

E ro o n t u p a ka s t a

E ro o n t u p a ka s t a Eroon tupakasta Yök, röökiä! Eroon tupakasta Sisällysluettelo Valmistaudu huolella 3 Tupakkalakolla terveemmäksi 3 Ilman tupakkaa voit paremmin 4 Mieti etukäteen 4 Ota oppia aikaisemmista yrityksistäsi

Lisätiedot

Puheenvuoroja Hyviä kokemuksia ja tulevaisuuden haasteita

Puheenvuoroja Hyviä kokemuksia ja tulevaisuuden haasteita Puheenvuoroja Hyviä kokemuksia ja tulevia haasteita Puheenvuoroja Hyviä kokemuksia ja tulevaisuuden haasteita Raportin tähän osaan on nostettu esiin erilaisia arkielämän asioita, joiden kanssa Järvenpäässä

Lisätiedot

Mielenterveys- ja päihdeongelmien varhainen tunnistaminen

Mielenterveys- ja päihdeongelmien varhainen tunnistaminen OPAS Mielenterveys- ja päihdeongelmien Opas ennaltaehkäisevän työn ammattilaisille 5 Kirjoittajat Mauri Aalto Heli Bäckmand Henna Haravuori Jouko Lönnqvist Mauri Marttunen Tarja Melartin Airi Partanen

Lisätiedot

päihdetyön erikoislehti 4/2011

päihdetyön erikoislehti 4/2011 päihdetyön erikoislehti 4/2011 Päihderiippuvuus ja rikosseuraamukset Pitkäaikaisasunnottomuus voidaan poistaa Kuinka puhua päihteistä vanhuksen kanssa? Korvaushoidon kotiannokset ja väärinkäytön riski

Lisätiedot

ONKO RUOKA LOHTUSI? APUA! Tupakka tuhoaa naista. Liian runsaat kuukautiset. Hoida lantionpohjan lihakset kuntoon!

ONKO RUOKA LOHTUSI? APUA! Tupakka tuhoaa naista. Liian runsaat kuukautiset. Hoida lantionpohjan lihakset kuntoon! Naisen maksuton terveysopas, ota mukaasi! Ja tiedät mitä kehossasi tapahtuu! uuma2/2012 Tupakka tuhoaa naista ONKO RUOKA LOHTUSI? Mitä ensimmäisellä gynekologikäynnillä tapahtuu? APUA! Liian runsaat kuukautiset

Lisätiedot

TERVEYSKASVATUSAINEISTOA KOULUTERVEYDENHOITAJALLE Nuorten tupakointi ja nuuskaaminen

TERVEYSKASVATUSAINEISTOA KOULUTERVEYDENHOITAJALLE Nuorten tupakointi ja nuuskaaminen TERVEYSKASVATUSAINEISTOA KOULUTERVEYDENHOITAJALLE Nuorten tupakointi ja nuuskaaminen Tiina Peksiev Opinnäytetyö, kevät 2008 Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak Etelä, Helsinki Sosiaali- ja terveysalan koulutusohjelma

Lisätiedot

Siilinjärven kunta 2013-2014. KOULUIKÄISEN TERVEYSPOLKU Opas koululaisille ja vanhemmille

Siilinjärven kunta 2013-2014. KOULUIKÄISEN TERVEYSPOLKU Opas koululaisille ja vanhemmille Siilinjärven kunta 2013-2014 KOULUIKÄISEN TERVEYSPOLKU Opas koululaisille ja vanhemmille Hyvät vanhemmat ja koululaiset Lastemme ja nuortemme terveys on meidän kaikkien yhteinen asia! Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

NYYTIN ELÄMÄNTAITOKURSSI

NYYTIN ELÄMÄNTAITOKURSSI NYYTIN ELÄMÄNTAITOKURSSI Sisällysluettelo Esipuhe Tervetuloa Elämäntaitokurssille. Hyvä arki, toiminta ja ajankäyttö - hyvä päivä, nukkuminen, ruokailu, liikkuminen ja mukavien asioiden tekeminen. Hyvinvointi,

Lisätiedot

TUPAKKATUOTTEET JA TERVEYSRISKIT. Nurmes 30.1.2013 ja Joensuu 6.2.2013

TUPAKKATUOTTEET JA TERVEYSRISKIT. Nurmes 30.1.2013 ja Joensuu 6.2.2013 TUPAKKATUOTTEET JA TERVEYSRISKIT Nurmes 30.1.2013 ja Joensuu 6.2.2013 Sirpa Moilanen, hankevastaava, terveyden edistämisen suunnittelija Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus 1 Sisältö 1. Yleistä tilastojen

Lisätiedot

OPISKELIJAN TERVEYSPOLKU TOISELLA ASTEELLA. Opas vanhemmille ja opiskelijoille

OPISKELIJAN TERVEYSPOLKU TOISELLA ASTEELLA. Opas vanhemmille ja opiskelijoille OPISKELIJAN TERVEYSPOLKU TOISELLA ASTEELLA Opas vanhemmille ja opiskelijoille Päivitetty 19.8.2013 Hyvä lukija Kädessäsi on Opiskelijan terveyspolku -opas, johon on koottu tietoa keskeisimmistä nuorten

Lisätiedot

Irti tupakasta. Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty

Irti tupakasta. Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty heidän tuekseen. Opas käsittelee tupakoinnin terveysvaikutuksia, mutta ennen kaikkea siinä pohditaan tupakoinnin lopettamista:

Lisätiedot

Nuuska nuorten maailmassa

Nuuska nuorten maailmassa Nuorten käsityksiä ja kokemuksia nuuskasta ja nuuskan käytöstä Nuuska nuorten maailmassa 1 Nuuska-julkaisu Sanna-Mari Salomäki ja Johanna Tuisku Kustantaja: Suomen Syöpäyhdistys ry Kirjoittajat: Sanna-Mari

Lisätiedot

PELATAAN ELÄMÄN PELIÄ

PELATAAN ELÄMÄN PELIÄ PELATAAN ELÄMÄN PELIÄ Elämän pelin säännöt Seppo Koskinen Tommi Härkänen Pekka Jousilahti Kari Kuulasmaa Tuija Martelin Ari-Pekka Sihvonen Ninni Vanhalakka Useimmat meistä toivovat elävänsä pitkään ja

Lisätiedot