Tuotantoeläimiä ja eläinetiikkaa kouluvierailijoiden materiaali. 1. Otsikkodia: Tuotantoeläimiä ja eläinetiikkaa

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tuotantoeläimiä ja eläinetiikkaa kouluvierailijoiden materiaali. 1. Otsikkodia: Tuotantoeläimiä ja eläinetiikkaa"

Transkriptio

1 Tuotantoeläimiä ja eläinetiikkaa kouluvierailijoiden materiaali Tuotantoeläimiä ja eläinetiikkaa -kouluvierailumateriaali koostuu 17 kalvosta. Materiaali soveltuu hyvin yhden oppitunnin mittaiselle vierailulle. Pidemmälle vierailulle voit liittää esitykseen lisää dioja (löytyvät esityksen lopusta), näyttää videoita tai teettää oppilaille enemmän tehtäviä, joita löytyy tämän materiaalin lopusta. Vierailun tarkoituksena on herättää paljon keskustelua ja saada oppilaat pohtimaan eläinsuhdettaan. Joskus oppilaat ovat ujoja. Parhaiten keskustelua syntyy pareittain tai pienryhmissä tai vaikkapa käsiäänestyksellä. Vierailun aikana voit hyödyntää ns. ryhmämuistia, eli kirjoittaa ylös syntyneitä huomioita, kysymyksiä ja mielipiteitä. Parhaimmillaan ryhmämuisti toimii niin, että se on esillä kaiken aikaa (liitutaulu), mutta jos tämä ei ole mahdollista, voit kirjoittaa huomioita ylös paperin palalle ja hyödyntää tunnin lopussa esim. suuresta osasta luokkia löytyvää dokukameraa. Tässä materiaalipaketista löytyy jokaiselle dialle pohjatietoa. Lisää tietoa aiheesta saat teoksesta Ympäristön suojelu ja eläinten oikeudet sekä mm. Animalian nettisivuilta. 1. Otsikkodia: Tuotantoeläimiä ja eläinetiikkaa Pidä tämä dia esillä oppilaiden tullessa luokkaan. Voit kertoa oman nimesi ja hieman itsestäsi ( Olen Anna ja opiskelen Helsingin yliopistossa...). Kerro, että toimit Animalian vapaaehtoisena kouluvierailijana ja muutakin itsestäsi jos haluat. Voit kysyä onko järjestö ennestään tuttu. Voit johdatella aiheeseen ja selvittää yleisösi tietotason kysymällä lisää: Oletko pohtinut eläinten hyvinvointiin, eläinten hyödyntämiseen jne. liittyviä kysymyksiä? Pyritkö jo vaikuttamaan ostamalla esim. eläinkokeetonta kosmetiikkaa. Voit kertoa myös, että et näytä raakaa materiaalia, et tuomitse etkä käännytä. Otsikon sanan eläinetiikka voi myös selittää: etiikka on oppia oikeasta ja väärästä. Eläinetiikassa pohditaan mikä on oikein ja mikä on väärin suhteessa eläimiin. 2. Eläinsuojeluliitto Animalia ry perustettu pääkohdetta: tuotantoeläimet, koe-eläintoiminta sekä turkistarhaus vastustaa sellaista eläinten kohtelua, joka aiheuttaa eläimille kärsimystä tai estää olennaisesti niiden lajityypillistä käyttäytymistä toimii tiedottamalla, kampanjoimalla ja vaikuttamalla lainsäädäntöön. toimii laillisin keinoin Kerro lyhyesti Animaliasta.

2 Lisätietoa: Järjestön ikää voi painottaa, alun perin järjestö vastusti tuskallisia eläinkokeita tilanteessa, jossa ei ollut mitään lainsäädäntöä eläinten hyvinvointia turvaamaan. Muutos nykyiseen on suuri! Kerro myös Animalian toimintamuodoista: toimimme laillisesti tiedottamalla, kampanjoimalla ja vaikuttamalla lainsäädäntöön. Animalia järjestää kampanjoita, tapaa poliitikkoja, on erilaisissa neuvottelukunnissa, antaa lausuntoja mm. lainsäädäntöön liittyen. Mutta asiantuntijuuden lisäksi Animalia on myös kansalaisjärjestö, jossa toimii paljon vapaaehtoisia. Järjestö järjestää tempauksia ja esittelee eläinasiaa erilaisissa tapahtumissa. 3. Tällä tunnilla Kerrotaan miten eri tavoilla voidaan suhtautua eläimiin Tutustutaan maatalous- ja turkiseläinten oloihin Pohditaan, miten itse voit auttaa eläimiä ja vaikuttaa asioihin Kerro, että toivot tunnista tulevan keskustelevan. Sinut voi keskeyttää koska tahansa, jos tulee kysyttävää tai haluatte pohtia tarkemmin jotain aihetta Tehtävädiat 1. Suomessa tarhataan turkiksiksi (KAIKKIA) a) Kettuja b) Naaleja c) Hillereitä 2. Turkis on a) Todella ympäristöystävällinen luonnontuote b) Ympäristöystävällisempi kuin tekoturkki c) Haitallisempi ympäristölle kuin tekoturkki 3. Kuinka monta broileria teurastettiin Suomessa vuonna 2012 a) b) c) Kuka tai ketkä seuraavista kuuluisuuksista ovat kasvissyöjiä? (KAIKKI) a) Nyrkkeilijä Mike Tyson b) Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton c) Näyttelijä Natalie Portman d) Laulaja Avril Lavigne Jaa oppilaille eri väriset kyltit A, B ja C. Käykää läpi dioissa olevat kysymykset, pyydä oppilaita äänestämään kyltillä oikeaksi arvelemaansa vastausta. Vastauksista voi keskustella hetken, mutta asioihin perehdytään lisää myöhemmin, joten ei kannata kuluttaa liian pitkää aikaa tähän. Muista kerätä äänestyskyltit takaisin. Vaihtoehtoisesti käsiäänestys tms. Oikeat vastaukset on lihavoitu.

3 6. Eläinten luokittelu ja kohtelu sama eläin voi olla lemmikkieläin, turkiseläin, haittaeläin, tuotantoeläin, villieläin, koeeläin ENNEN KALVOA! Voit ennen kalvon näyttämistä kysyä oppilailta Millainen eläin on kani? Missä se elää sinun mielikuvassasi? Oppilaat kertovat erilaisia ympäristöjä kanille ja voit näyttää eri luokat lopuksi. Lisätietoa: Ihminen luokittelee eläimen sillä perusteella, mihin olosuhteisiin eläin on sattunut syntymään. Esimerkiksi rotta voi olla haittaeläin, villieläin, koe-eläin ja lemmikkieläin. Eläin ei kuitenkaan tunne eri tavalla, vaikka se olisi syntynyt eri olosuhteisiin. Kani luokitellaan kaikkiin yllä oleviin luokkiin. Lemmikkieläimenä kania pidetään aktiivisena eläimenä, jota pitää virikkeellistää, koe-eläimenä kaneja käytetään hyvin paljon, kaneja kasvatetaan niistä saatavan villan ja turkisten vuoksi, sen lihaa syödään, se on vahinkoeläin joka syö puistoissa pensaita ja villieläin, jonka jälkiä etsitään metsäretkillä. Esimerkiksi eräässä kokeessa eläinkokeissa käytetyt kesyrotat päästettiin laajalle pihamaalle. Rotat alkoivat käyttäytyä kuten villinä elävät lajitoverinsakin, vaikka olivat ikänsä eläneet pienessä häkissä. i Saman eläinlajin kohtelu ja sitä koskeva lainsäädäntö on erilaista riippuen eläimen käyttötarkoituksesta. Kanin lisäksi rotta on hyvä esimerkki. Luokittelu vaihtelee myös kulttuurien välillä, meillä koiraa ei syödä, jossain muualla sen syöminen on normaalia. Muslimit eivät syö sikaa, meille sen syöminen on arkipäivää. Eläinten kohtelu on hyvin erilaista. Esimerkiksi eläinsuojelulainsäädäntö antaa erilaisia ohjeita eläinten pidosta ja kohtelusta. Esimerkiksi kani voi olla lemmikki, turkiseläin ja koe-eläin. Eläintarhassa ketulla täytyy olla tilaa 600 m², Turkistarhalla saman lajin eläinyksilöllä on tilaa vain 0,8 m 2 Eläintarhassa ii : Koiraeläimillä (< 10 kg; esimerkiksi ketut, supikoirat, naalit) on oltava ulkotarha, jonka pintaala on vähintään 600 m². Lisäksi eläimillä on lajin tarpeiden niin vaatiessa oltava sisätilaa vähintään 5 m² eläintä kohden, kuitenkin siten, että pinta-alan on tällöin oltava aina vähintään 25 m². Sisätilan on lajin tarpeiden niin vaatiessa oltava lämmitettävä.

4 Turkistarhalla: Ketun häkissä on oltava tilaa vähintään: Pinta-ala (m²) Täysikasvuinen eläin 0,8 Emo pentueen kanssa 2,0 Kaksi vieroitettua pentua* 1,2 *Jos häkissä pidetään useampaa kuin kahta vieroitettua pentua, on lisätilaa oltava kutakin seuraavan pentua kohden vähintään 0,5 m². Häkin leveyden on oltava vähintään 75 cm ja pituuden vähintään 100 cm. Häkin korkeuden on oltava vähintään 70 cm. 7. Eläimen tunteet Eläimet tuntevat kipua, mielihyvää, pelkoa ja iloa. Ero lemmikin ja tuotantoeläimen välillä on vain ihmisen mielessä. ENNEN KALVOA! Kysy oppilailta kenellä on lemmikkejä tai eläinystäviä? Keskustelkaa siitä, mitä heidän tuntemansa eläimet (lemmikit, hevoset ratsastustalleilla, naapurin koira) tarvitsevat voidakseen hyvin. Voit tarvittaessa johdatella keskustelua lisäkysymyksillä: Mitä heidän tuntemansa eläimet osaavat, temppuja, käskyjä, jotain itse keksimiään jekkuja? Mitä tuntemasi tuntee ja ajattelee erilaisissa tilanteissa (yksin jäädessään, autoon mennessä, eläinlääkärillä, ruokaa saadessaan, lenkille lähdettäessä, kivan lelun saadessaan jne. Voit itse keksiä lisää esimerkkejä). Tuo esille se, että jokainen eläin on yksilö, jokaisella on oma persoonansa. Tehtävän tarkoitus on saada oppilaat miettimään omakohtaisia kokemuksiaan eläimistä, saada heidät pohtimaan mikä on tärkeää juuri heille ja kasvattaa tunneside eläimiin. Tee lyhyt kooste oppilaiden vastauksista keskustelun päätteeksi. Lisätietoa: Eläimille ei vaadita ihmisoikeuksia, vaan jokaiselle yksilölle sen tarvitsemat lajinmukaiset oikeudet. Esimerkiksi eläimille ei haluta oikeutta äänestää vaan sialle oikeus tehdä pesä, minkille uida ja kanalle elää lajille ominaisessa sosiaalisessa ryhmässä. Koira ei tarvitse oikeuttaa äänestää, jänikset eivät tarvitse oikeutta lapsien päivähoitoon, siat eivät tarvitse oikeutta balettitunteihin jne

5 8. Arvokkaan rajat Kuka tai mikä tarvitsee huolenpitoa ja suojelua? Ihminen Kehittyneempi eläin Kaikki eläimet Kasvit Kaikki, mikä elää Myös eloton luonto, kuten kallio Entä metsällä, maaperällä tai ilmakehällä? o Esimerkiksi vuorenrinteet ja meret ovat lukuisten kasvi- ja eläinlajien elinympäristöä ja jos niille annetaan itseisarvoa, tulee säilyttää myös niiden elinympäristöt. Elotonta luontoa ei voi erottaa niistä. TAI: Ketä sinä suojelet? Mihin luokka vetää huolenpidon rajat,? Voit myös kertoa, mihin itse vedät rajan ja selittää, miksi siihen rajanvetoon olet päätynyt. Voit myös todeta, ettei oikeaa vastausta rajan vetoon ole, vaan jokainen päättää itse rajansa. Lisätietoa: Arvot jaotellaan usein itseisarvoihin ja välinearvoihin. Asia, jolla on välinearvo, voidaan vaihtaa johonkin toiseen tai se on korvattavissa jollain muulla. Metsä on arvokas paperin raaka-aineena tai kettu turkkinsa vuoksi Esimerkiksi kauniin pöydän saa mitä luultavimmin ostettua jollakin hinnalla, vaikka niillä olisikin tunnearvoa. Sillä, mitä ei voi myydä millään hinnalla eikä vaihtaa mihinkään muuhun, on itseisarvoa. Jos jollakin on itseisarvoa, sillä on myös oikeus sitä kunnioittavaan kohteluun Vertailukohteeksi voi ottaa ihmisarvon. YK:n ihmisoikeuksien julistuksen mukaan ihmisarvoon kuuluu koskemattomuus, oikeus elämään, vapaus ja tasa-arvo. iii Kaikilla ihmisillä on ihmisarvo yksilöinä riippumatta henkilön ominaisuuksista tai kyvyistä. Riittää, että on ihminen. Ympäristöetiikka ulottaa itseisarvon myös luontoon ja eläimin: Kaikki elämä on arvokasta, ei vain ihmisen elämä Eläinoikeusajattelussa eläin nähdään itseisarvoisena olentona jolla on tiettyjä oikeuksia. Esimerkiksi lihansyöntiä pidetään eläinten oikeuksien loukkauksena. Esimerkkinä voi kertoa Lucy-simpanssin tarinan: Lucy kasvoi ihmisten kanssa ja oppi käyttämään viittomakieltä. Lucy osoitti mm. ymmärtävänsä kuoleman käsitteen sekä osasi valehdella. Molemmat asioita, joita on pidetty mahdollisena vain ihmisille.

6 9. Tuotantoeläimet: otsikkodia Kerro luokalle lyhyesti mitä tuotantoeläimellä/kotieläimellä tarkoitetaan. Tulevissa dioissa keskitytään vain muutamaan: kanoihin, sikoihin ja nautoihin. Lammas, vuohi, sika ja nauta ovat eläneet ihmisen kanssa n vuotta. iv Domestikaatio eli kesyyntyminen eläimet ovat muuttuneet perimältään villejä sukulaisiaan kesymmiksi sisältää myös toisen ulottuvuuden, opitun kesyyden. v Eläinten ulkonäkö on muuttunut jonkun verran domestikaation aikana, mutta perustavat käyttäytymistarpeet ovat edelleen pitkälti samoja kuin luonnonvaraisilla lajeilla Kotieläinten jalostuksessa on kiinnitetty huomiota enimmäkseen ulkoisiin ominaisuuksiin (turkin väri tai runsas poikasten tai maidon tuotanto), eikä niinkään käyttäytymispiirteisiin. vi Eläinten lajinmukaista käyttäytymistä voi tutkia seuraamalla eläinten villejä sukulaisia luonnossa tai päästämällä domestikoituneita eläimiä niiden lajityypilliseen ympäristöön Esimerkiksi kanojen esi-isiä punaisia viidakkokanoja on tutkittu niiden luontaisessa elinympäristössä Intiassa sekä San Diegon eläintarhan laajoilla alueilla. Domestikoituneiden kanojen käyttäytymistä on tutkittu vapauttamalla lintuja skotlantilaiselle saarelle. vii Lisätietoa runsaasti Eläinten oikeudet ja ympäristönsuojelu-oppaasta. 10. Sika ENNEN KALVOA! Ennen dian näyttämistä, pyydä oppilaita miettimään millaisissa oloissa siat elävät. Millaisia kuvia he ovat nähneet mainoksissa tai tuotepaketeissa? Voit johdatella heitä miettimään Totta vai tarua -leikillä: - lihasiat ulkoilevat - Suomen laki määrää sialle (vanhanaikaisen) Helsingin Sanomien aukeaman kokoisen tilan - Sika on yhtä älykäs kuin koira - jne. Tai johdatella heitä miettimään: - millaisessa paikassa siat elävät? - mitä siat tekevät? - ulkoilevatko siat? Näytä sitten dia kuvineen. Kuvissa on tavanomainen sikala, jossa emakko on porsimishäkissä ja luomusikala. Keskustelkaa hetki huomaamistanne eroista sekä siitä mitä sika tarvitsee lajinmukaiseen elämään. Lisätietoa saat alta ja Eläinten oikeudet ja ympäristönsuojeluoppaasta.

7 Lisätietoa sioista: Suomen eläinsuojelulainsäädännön mukaan satakiloisella sialla täytyy olla tilaa 0,65m² Eli vähän enemmän kuin sanomalehden aukeama. Käytännössä tiloilla kuitenkin on yhdellä sialla tilaa noin 0,9m² Virikkeitä on vähän tai ei ollenkaan Esimerkiksi sioille saatetaan heittää kerran päivässä sanomalehti revittäväksi tai kauhallinen sahapurua. viii Luonnossa siat ovat ahkeria tutkijoita, jotka tonkivat kärsällään maata pitkin päivää. ix Makuu-/poikimispesän rakentaminen Sekä sialle että kanalle on tärkeää rakentaa pesä ennen poikimista/munimista. Jos eläimille ei anneta pesäntekomateriaalia, ne eivät voi rakentaa pesää. Sika kuitenkin yrittää pakonomaisesti rakentaa pesää, vaikka pesäntekomateriaalia ei olisikaan. x Kehonhuolto (nuoleminen, sukiminen, rypeminen) Esimerkiksi siat eivät hikoile, vaan ne vilvoittelevat itseään rypemällä. Jos sikaloissa ei ole ulkoisia lämmönsäätelykeinoja, siat saattavat kieriskellä omassa ulosteessaan vilvoittaakseen itseään. Lajinmukaisissa olosuhteissa siat eivät koskaan kierisi omassa ulosteessaan. xi 11. Nauta ENNEN KALVOA! Ennen dian näyttämistä, pyydä oppilaita miettimään millaisissa oloissa lypsylehmät elävät. Millaisia kuvia he ovat nähneet mainoksissa tai tuotepaketeissa? Voit johdatella heitä miettimään Totta vai tarua -leikillä: - Suomen laki ei salli navetoita, joissa lehmät eivät voi kääntyä - Voit kysellä mm. lehmä tuottaa luontaisesti maitoa samoin kuin esim. kana munia - Lypsylehmät hoitavat vasikoitaan, kun ne ovat pieniä Tai johdatella heitä miettimään: - millaisessa paikassa lehmät elävät? - elävätkö lehmät ja vasikat yhdessä? - jne. Näytä sitten dia kuvineen. Kuvissa on tavanomainen parsinavetta ja ulkoileva lypsylehmä. Keskustelkaa hetki huomaamistanne eroista sekä siitä mitä nauta tarvitsee lajinmukaiseen elämään. Voit näyttää Dancing Cows-videon Youtubesta (linkki materiaalin alussa). Lisätietoa saat alta ja Eläinten oikeudet ja ympäristönsuojelu-oppaasta. Muutamia faktoja: Eläinten liikkumista saatetaan rajoittaa esim. kytkyillä tai häkeillä siten, etteivät ne voi aina toteuttaa edes perustarpeitaan Esimerkiksi 60 % lypsylehmistä elää parsinavetoissa eli kytkettynä xii suurimman osan vuodesta. (Lain mukaan parressa pidettävien nautojen on päästävä jaloittelemaan kesällä 60vrk. xiii ) Lypsylehmien pito parressa estää nautojen lajinmukaista käyttäytymistä, kuten liikkumista, kehonhoitoa ja sosiaalista kanssakäymistä. xiv

8 Eläimet teurastetaan selvästi entistä nuorempina nopeaan kasvuun keskittyneen jalostuksen ja toisaalta tuotantorasitussairauksien vuoksi Naudat teurastetaan keskimäärin noin viiden vuoden iässä. Vielä noin 30 vuotta sitten lehmiä pidettiin kaksi vuotta pidempään. Yleisimmät teurastussyyt ovat utaretulehdukset ja hedelmällisyyshäiriöt. xv Laiduntamiseen ja liikkumiseen laajoilla alueilla Esimerkiksi naudat vaeltavat päivässä luontaisesti noin neljä kilometriä xvi, parressa ne eivät voi liikkua juuri lainkaan. xvii 12. Kana ENNEN KALVOA! Ennen dian näyttämistä, pyydä oppilaita miettimään millaisissa oloissa munijakanat ja broilerit elävät. Millaisia kuvia he ovat nähneet mainoksissa tai tuotepaketeissa? Voit johdatella heitä miettimään Totta vai tarua -leikillä: - munijakanoille tyypillinen elintila Suomessa on A4-paperiarkin verran - vapaan kanan munat ovat oikeasti vapaina eläneiden kanojen munia - jos syntynyt kana on naaras, siitä tulee munijakana, kukonpjista tulee broilereita eli lihakanoja Tai johdatella heitä miettimään: - ulkoilevatko kanat ja broilerit? - millaisissa ryhmissä kanat elävät? - missä/minkä kokoisissa häkeissä munijakanat elävät? - jne Näytä sitten dia kuvineen. Kuvissa on tavanomainen virikehäkkikanala ja ulkoileva maatiaiskana sekä broilerihalli. Keskustelkaa hetki huomaamistanne eroista sekä siitä mitä kana tarvitsee lajinmukaiseen elämään. Lisätietoa saat alta ja Eläinten oikeudet ja ympäristönsuojelu-oppaasta. Muutamia faktoja: Esimerkiksi broilerit saavat kuljeskella vapaana hallissa, mutta suuri eläintiheys rajoittaa niiden liikkumisvapautta. Yhdellä broilerilla on tilaa reilusti alle yhden A4-paperiarkin verran (näytä paperiarkkia) ( cm²) xviii, xix Esimerkiksi broilerihallissa eläinlääkäri käy hyvin harvoin. Vaikka ihminen tekisi tauotta töitä 12 h vuorokaudessa, jäisi hänelle broileritilalla xx yhtä lintua kohti aikaa vain noin yksi sekunti. Broilereiden kasvatusaika oli vielä 1960-luvulla 63 vrk, kun se nyt on noin 36 vrk. Broilerin lihasmassan paino on kuitenkin melkein kolminkertaistunut (Lihasmassa on noussut grammasta 2000 grammaan). xxi Esimerkiksi lattiakanaloissa on tuhansia kanoja, jolloin kanat eivät pysty muodostamaan arvojärjestystä. Tällöin esiintyy mm. kannibalismia ja höyhenten nokkimista. Luonnossa kanat elävät noin 1-30 kanan parvissa. Parveen kuuluu myös muutama kukko. xxii

9 Ruoan etsiminen kuopsuttamalla, tonkimalla Esimerkiksi kanat etsivät ruokaa, vaikka niille tarjoaisi ruokaa suoraan eteen. xxiii Tavanomaisissa häkkikanaloissa ruoan etsimiskäyttäytyminen on vaikeaa. xxiv Makuu-/poikimispesän rakentaminen Sekä sialle että kanalle on tärkeää rakentaa pesä ennen poikimista/munimista. Jos eläimille ei anneta pesäntekomateriaalia, ne eivät voi rakentaa pesää. Sika kuitenkin yrittää pakonomaisesti rakentaa pesää, vaikka pesäntekomateriaalia ei olisikaan. xxv 13. Turkistarhaus Kuvia Suomessa tarhattavista turkiseläimistä vapaana ja häkissä. Ylh. vasemmalla supikoira, sen alla naali (eli sinikettu), alhaalla hilleri ja oikealla minkki. Kerro ryhmälle mitä eläimiä kuvissa näkyy. Pyydä ryhmää katsomaan kuvia ja miettimään: millainen eläin kettu on? Mitä se tarvitsee voidakseen hyvin? Entä hilleri? Onko jollain lemmikkinä fretti, mitä se tarvitsee voidakseen hyvin? Entä minkki? Kerro samalla vastauksia alhaalta: Voit johdatella heitä miettimään Totta vai tarua -leikillä: - 90 % turkiseläimistä teurastetaan somisteita varten - kaunis, tuuhea turkki kertoo hyvinvoivasta eläimestä - turkiskettu on kesyyntynyt kotieläin Voit näyttää Furcoat-videon Youtubesta. Suomalaistarhoilla yleisimmät lajit ovat: sinikettu (naali) hopeakettu (kettu) minkki Muita tarhattavia eläimiä ovat mm. suomensupi (supikoira), soopeli, chinchilla, hilleri, rämemajava eli nutria sekä kani. xxvi, xxvii Suomi on maailman suurin siniketun nahkojen tuottaja. xxviii Suomessa elää yli neljä miljoonaa turkiseläintä. xxix Yli 90 % ketunnahoista käytetään turkissomisteina: takinkauluksissa, hihansuissa, kengän koristeissa, jopa korvakoruissa xxx Suomessa on jalostettu turkiseläimiä (eläinlajista riippuen) vasta vuotta. xxxi Esimerkiksi nautaa on jalostettu 8000 vuotta ja koiraa yli vuotta. xxxii Vuoteen 1991 saakka otettiin siitoseläimiä myös suoraan luonnosta, jotta saataisiin eläinkantaan tuoretta verta. Vuonna 1991 tämä kiellettiin lailla. xxxiii Tarhattavat eläinlajit ovat luonnossa aktiivisia petoeläimiä, joilla on voimakas tarve liikkua. Liikunnantarve ei katoa ruokkimalla. xxxiv Jokainen koiranomistaja tietää, ettei liikunnantarve katoa sillä, että koiralle annetaan toinenkin kupillinen ruokaa. Luonnossa näiden eläinten elinympäristö on vaihteleva ja virikkeellinen xxxv

10 Luonnossa saalistus, pesäpaikan valinta, lisääntyminen ja sosiaaliset suhteet tuovat elämään sisältöä ja vaihtelevuutta Turkistarhoilla eläimen metalliverkkopohjainen häkki on ahdas ja eläinsuojelulainsäädäntö vaatii virikkeeksi vain puupalikoita. xxxvi Häkin koko voi olla miljoonasosa siitä liikkumaalueesta, jota eläin luonnossa käyttää xxxvii Eläimillä on luontaisia käyttäytymistarpeita, joita ne eivät voi toteuttaa tarhaolosuhteissa, kuten: eläminen lajille ominaisessa ympäristössä riittävä liikunta lajille tyypillisessä sosiaalisessa ryhmässä eläminen xxxviii pakeneminen vaaran uhatessa Käyttäytymistarpeiden estyminen aiheuttaa turhautumista, joka purkautuu usein häiriökäyttäytymisenä, kuten stereotypiana. Eläin voi muuttua passiiviseksi tai kehittää epänormaalin käyttäytymismuodon tai pakkoliikkeen Minkeille tyypillistä on esimerkiksi edestakaisin ravaaminen, ylävartalon huojuttaminen tai pään pyörittäminen vesikupin yläpuolella xxxix Esimerkki kettujen stereotypioista on niiden tapa seistä liikkumattomana etukäpälien varassa takaruumis häkin takaseinään painettuna. (kuva). Tämä on oletettavasti seurausta pelkoreaktiosta, jota eläin ei voi helpottaa pakenemalla. xl Tarhaeläinten, erityisesti hopeakettujen, stressaantuneet emot saattavat tappaa ja syödä poikasensa. Luonnossa tätä tapahtuu harvemmin. xli Siitoseläimiä lukuun ottamatta turkiseläimet tapetaan noin 6-8 kuukauden ikäisinä, syystalvella turkin ollessa parhaimmillaan. xlii Kuluttaja-asiamies kielsi turkisten (ja tekoturkisten) mainostamisen ekotuotteena Suomessa vuonna xliii, xliv - Turkistarhaus kuluttaa energiaa rehuntuotannossa, kuljetuksissa, turkisten muokkauksessa jne. - Jo rehuntuotannon energiakulutus ylittää tekoturkin tuottamisen energiakulutuksen - Turkin ja tekoturkin tuottamiseen käytetyn energiamäärän voi muuttaa öljylitroiksi - Tekoturkki kuluttaa 10 öljylitran verran energiaa, minkkiturkki 470 litraa ja kettuturkki 184 litraa - Kettuturkki vie siis energiaa vähintään 18 kertaa enemmän ja minkkiturkki vähintään 47 kertaa enemmän kuin tekoturkki. xlv

11 14. Eläinkokeet Kuvassa ns. elektrodikissa, jolla suoritetaan aivotutkimusta. Vastaavia kokeita on tehty Helsingin yliopistossa. Yleisin koe-eläin maailmassa on hiiri, sitten rotta ja muut jyrsijät. Hiirten suosiota kasvattaa geenimuuntelu. ENNEN KALVOA! Mikä yhdistää sohvaa, ripsiväriä, tietokonetta, lattiavahaa, tiskiainetta, rokotteita, äyriäisiä, teollisuuskemikaalia, tupakkaa, partavaahtoa, teetä, koiranruokaa ja ympäristömyrkkyjä? V: Eläinkokeet Onko totta, että eläimillä testaamisen sijaan voisi yhtä hyvin heittää kolikkoa? V: On. Parhaimmillaan vain alle puolet eläinkokeellisessa prekliinisessä vaiheessa vaarattomiksi havaituista kemikaaleista on ihmiselle vaarattomia. Lääkkeistä ja hoitomuodoista vain 10 % toimii myös ihmisellä. Keskeistä eläinkokeista: Eläinkokeita käytetään kaikilla elämänosa-alueilla. Lääketieteellistä tutkimusta on vain 1/5 kaikista eläinkokeista. Eläin on huono ihmisen malli sairauksien, lääkkeiden ja hoitomenetelmien kehittämisessä. Vaihtoehtomenetelmiä on runsaasti ja niitä kehitetään kaiken aikaa. Tampereella toimii yliopiston yhteydessä Vaihtoehtomenetelmien tutkimuskeskus Ficam. Mitä voit itse tehdä koe-eläinten hyväksi? Aina ei voi ostaa eläinkokeettomia tuotteita, mutta tee niin aina kuin mahdollista (Leaping Bunny -merkityt tuotteet). Eläinkokeettomien tuotteiden lista on kansainvälinen, Animalia ylläpitää sitä Suomessa. Jaa tietoa ystävillesi, osallistu keskusteluun ja kerro vaihtoehdoista. Pitkän aikavälin tapoja vaikuttaa: o Osta niin vähän uusia elektronisia laitteita ja huonekaluja kuin mahdollista. (Niiden pintakäsittely- ja palonestoaineet yms. testataan eläinkokein.) o Huolehdi terveydestäsi elämällä terveellisesti. Jos joku kysyy: Suosi rinnakkaislääkkeitä, jotka hyödyntävät eläimillä tutkittujen lääkkeiden rauenneita patentteja. Lisätietoa: Animalian tavoite on eläinkokeeton maailma. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tiede ei saisi kehittyä, lääkkeitä saisi kehittää tai tuotteet olisivat ihmisille vaarallisia. Eläinkokeille on olemassa modernimpia ja tieteellisempiä vaihtoehtoja, mutta ne tarvitsivat paljon enemmän rahoitusta. (Eläinkokeet olivat uutta tiedettä 1800-luvun alussa!) On myös eettisesti arvioitava, millä perustein

12 eläimille saadaan aiheuttaa lievästä vakavaan kipua, tuskaa, kärsimystä ja pitkäkestoista haittaa. Kenenkään ei kuitenkaan tule pidättäytyä määrätystä hoidosta tai lääkityksestä eläinkokeiden takia. Eläinkokeettomuus on tällä hetkellä utopiaa, lähes kaikki testataan tai on testattu eläimillä (veden myrkyllisyys suurina annoksina; ensiapu kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain; HIvirustartunta voi johtaa AIDSiin). Omilla valinnoillaan ja elämäntavoillaan voi vaikuttaa, mutta lisäksi tarvitaan asiantuntemus- ja poliittista lobbaustyötä, eli järjestöjä kuten Animalia. Erityisen vaikea kysymys on lääketieteellinen tutkimus, joka nousee eläinkoekeskusteluun lähes vääjäämättä joka kerta ja varhaisessa aiheessa. On tärkeää huomata, että eläinkokeita turvallisempia menetelmiä on olemassa ja niitä voidaan kehittää. Mikä yhdistää sohvaa, ripsiväriä, tietokonetta, lattiavahaa, tiskiainetta, rokotteita, äyriäisiä, teollisuuskemikaalia, tupakkaa, partavaahtoa, teetä, koiranruokaa ja ympäristömyrkkyjä? Miten testataan*: Sohva: pintakäsittelyaineet testataan. Toksisuus- eli myrkyllisyystesti. Kokeessa testattavaa ainetta joko pakkosyötetään, ruiskutetaan tai hierotaan ihon lävitse eläimeen. Kokeet pitävät sisällään kouristelua, halvaantumista, pahoinvointia ja tuskaa. Kokeet päättyvät joko eläimen kuolemaan tai lopetukseen. Ripsiväri: kosmetiikan eläinkoe. ** Silmänärsytyskoe eli Draizé-testi. Testattavaa ainetta injektoidaan metallitelineeseen liikkumattomaksi kytketyn kaniinin silmään ja jätetään sinne. Kaniini ei voi erittää kyynelnestettä, eli aine jää silmään. Tietokone: palonestoaine testataan. Toksisuustesti. Lattiavaha: toksisuustesti. Tiskiaine: ärsytyskokeita (dermatologisia kokeita). Toksisuustesti. Rokote: pienen määrän elävää taudinaiheuttajaa sisältävät rokotteet testataan jokaisen erän kohdalla toksisuustestillä. Äyriäiset/biotoksiinikoe. Poistuu käytöstä vuoden 2013 lopussa. Hienonnetuista äyriäisistä valmistettua massaa ruiskutetaan hiirten vatsaan. Mikäli kaksi kolmesta hiirestä kuolee, biotoksiiniarvot ovat liian korkeat. Jos vain yksi hiiri kuolee, äyriäiserä todetaan turvalliseksi. Teollisuuskemikaali: toksisuustesti. Tupakka: sekä kokeita tupakan aiheuttamien sairauksien hoitoon että tupakkateollisuuden omaa tutkimusta tuotekehittelyssä tai mainettaan parantaakseen. Tuotekehittely: makutupakan ainesosat testaan ihoärsytystestillä. Eläimen paljaaseen ihoon hierotaan testattavaa ainetta. Eläimen iho saatetaan etukäteen rikkoa hiekkapaperilla. Usein noin puolet eläimistä kuolee kasvaimiin. Markkinoinnin nimissä tehdyt kokeet: Tupakan vs. diesel-öljyn terveysvaikutukset. Kahden vuoden ajan kaniinien ja koirien muodostamaa ryhmää A altistettiin tupakansavulle ja ryhmää B

13 pakokaasulle neljä tuntia päivässä. Eläimet täytyy asettaa metallitelineeseen ja pakottaa liikkumattomaksi, sillä luonnostaan eläimet välttelisivät savua ja katkua. Kokeen päätteeksi suoritetaan ruumiinavaus. Lääketieteelliset kokeet: Tupakoinnin vaikutus sikiön kehitykseen raskauden viimeisellä kolmanneksella. Rhesusapinanaaraat tiineytettiin ja altistettiin tupakansavulle raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Pari päivää ennen arvioitua synnytystä poikaset abortoitiin ja niille suoritettiin ruumiinavaus. Partavaahto: dermatologinen testi. Eläimen paljaaseen ihoon hierotaan testattavaa ainetta. Eläimen iho saatetaan etukäteen rikkoa hiekkapaperilla. Tee ja koiranruoka: markkinointi- ja terveysvaikutustutkimusta. Syötetään kahdelle verrokkiryhmälle epäterveellistä ravintoa ja toiselle testattavaa tuotetta. Ruumiinavauksesta varmistetaan vaikutus. Ympäristömyrkyt: toksisuustestausta. Yleisiä koe-eläimiä ovat hiiret ja kalat. HUOM! Suuri osa yllä mainittuja tuotteita testataan myös ympäristövaikutusten osalta. * Testausmenetelmistä on melko vähän tarkkaa tietoa, etenkään Suomesta. Uuden direktiivin myötä luvan saaneet eläinkoelupahakemukset eli hankelupahakemukset ovat julkista tietoa, mutta niiden sisältämä informaatio tulee olemaan rajallista. Vielä hankelupa-asiakirjoja ei ole julkaistu Suomessa tai muuallakaan EU:ssa. ** Kosmetiikan eläinkokeet kiellettiin EU:n alueella alkaen. Kiellossa on kuitenkin kolme isoa puutetta: - ei valvontaa! - kielto ei koske kolmannen osapuolen suorittamia kokeita, eli esim. Kiinan valtion määräämiä eläinkokeita markkinoilleen tuleville tuotteille - kielto on helppo kiertää, jos uusi raaka-aine testataan jonkin muun teollisuuden alan nimissä tehdyissä kokeissa Lisäksi kielto ei tee kosmetiikka-alan yrityksistä globaalisti eläinkokeettomia. 15. Mitä voin itse tehdä Pyydä oppilaita miettimään pienryhmissä miten he voivat itse vaikuttaa. Kirjoita oppilaiden vastauksia ylös näkyviin taululle tai kalvolle, vinkkejä: Hanki lisää tietoa aiheesta kerro kavereille kirjoita aiheesta Facebookissa, blogissa jne. pidä esitelmiä tai päivänavauksia kouluissa anna palautetta kaupoille ja ravintoloille (myös positiivista hyvästä valikoimasta!) ja pyydä heitä lisäämään eläinystävällisiä tuotteita valikoimiinsa osta eläinkokeetonta kosmetiikkaa ja siivousaineita

14 kokeile kasvissyöntiä tai siirry kokonaan kasvissyöjäksi tai vegaaniksi (voit kertoa mitä eroa näillä on) tai käytä luomua liity eläinsuojelujärjestön jäseneksi ja vapaaehtoiseksi järjestä paikallisella nuorisotalolla leffailta ja näytä jokin eläinoikeushenkinen elokuva lähetä yksin tai yhdessä päättäjille postia, jossa kerrot toivovasi heitä olemaan eläinystävällisiä ja tekemään hyviä päätöksiä adoptoi koditon eläin

15 Lisää tehtäviä: 1. Tehtävävinkki: tehoeläintuotanto dia lihantuotannosta Lisätietoa: Vielä 1950-luvulla syötiin varsinkin köyhimmissä perheissä lihaa vain noin 1-2 kertaa viikossa, tosin varakkaammat söivät useammin. Nyt lihaa ja muita eläinkunnan tuotteita syödään joka päivä ja joka aterialla. Lihan suurkulutus on aiheuttanut sen, että maatalouseläintuotanto muuttunut yhä teollisemmaksi: Tuotanto yhä suuremmissa yksiköissä Eläinten määrä tilaa kohden on kasvanut huimasti Maatilat erikoistuneet yhteen lajiin Esimerkiksi ennen tiloilla oli muutamia kanoja ja lehmiä. Nyt yhdellä tilalla on useita tuhansia kanoja ja toisella tilalla kymmeniä tai satoja lehmiä Ennen ruoka viljeltiin itse tai ostettiin samalta kylältä. Nyt käytetään (lannan lisäksi) keinolannoitteita ja eläinten ruoka saatetaan ostaa muualta. Esimerkiksi Suomeen tuotavasta soijasta noin 80 % menee rehuksi. xlvi. Vilja viljeltiin ennen ihmisille ja eläimet söivät sitä, mitä ihmiset eivät pystyneet syömään, kuten ruohoa. Taulukko: 1950-luvulla suomalainen söi keskimäärin 29 kg lihaa vuodessa, vuonna 2010 noin 76 kg. Lihan kulutus on siis noin 2,6 kertaistunut 65 vuodessa. xlvii TEHTÄVÄVINKKI: pohdittavaksi Helsingin kaupunginvaltuusto päätti vuonna 2010 tarjota koululaisille kerran viikossa pelkästään kasvisruokaa. Aiemmin kasvisruoka oli ollut toisena vaihtoehtona jokapäiväisen liha- tai kalaruoan rinnalla. Kasvisruokapäivää perusteltiin ympäristösyillä ja terveellisyydellä: kasvisruoka kuormittaa liharuokaa keskimäärin vähemmän ympäristöä ja lihaa syödään muutenkin enemmän kuin olisi terveellistä. Monet kaupunginvaltuutetut ja koululaisten vanhemmat vastustivat päätöstä vetoamalla muun muassa valinnan vapauden ensisijaisuuteen. Voitte keskustella luokan kanssa esimerkiksi seuraavista kysymyksistä (pyydä oppilaita perustelemaan vastaukset): Mitä mieltä olette pakollisesta kasvisruokapäivästä? Pitäisikö kaikissa kouluissa olla pakollinen kasvisruokapäivä? Edistääkö pakollinen kasvisruokapäivä kasvissyöntiä? Onko jokaisen oma asia, mitä laittaa suuhunsa? Voit pohtia asiaa luokan kanssa esimerkiksi ensisijaisten ja toissijaisten tarpeiden näkökulmasta. Entä onko yksilön vapaus valita ruokansa suurempi kuin vastuu ruokavalintojen eläin- ja ympäristövaikutuksista?

16 2. TEHTÄVÄVINKKI: Mitä voisi olla tulevaisuus Olet nyt näyttänyt oppilaille miltä nykyisyys näyttää. Jos aikaa on runsaasti, voivat oppilaat yksin tai ryhmissä piirtää tai kirjoittaa ja ensin miettiä ja sitten sanallisesti kertoa millainen olisi kaikille onnellinen tulevaisuus: päästäänkö kivusta ja tuskasta eroon? Kirmaavatko lehmät laitumella vapaana? Väheneekö lihansyönti? 3. TEHTÄVÄVINKKI: Paneelikeskustelu tai näytelmä Jaa luokka kahtia. Toinen puoli puolustaa turkistarhausta, toinen vastustaa. Jaa molemmille osapuolille mielipiteensä mukaista materiaalia. Esimerkiksi turkistarhauksen puolestapuhujille Suomen Turkiseläinten Kasvattajainliiton materiaalia ja turkistarhauksen vastustajille Animalian materiaalia. Järjestä luokan eteen: a) paneelikeskustelu, johon tulee molemmista osapuolista kaksi ihmistä. b) Näytelmä: turkisten vastustajat ja turkistarhaaja kohtaavat kaupungilla, jossa turkisten vastustajat ovat pitämässä infopöytää. Molemmat luokanpuolikkaat valitsevat joukostaan sopivimmat ihmiset näyttelemään. Käykää läpi tilanteet tämän jälkeen: onko jollain luokassa aiheesta vielä jotain kommentoitavaa? 4. Tehtävävinkki: Dia Mitä oikeuksia sinä antaisit eläimille? TEHTÄVÄVINKKI YLÄASTEELLE: Hyödyllinen vai itsessään arvokas? Kouluvierailulla voi pyytää oppilaita kirjoittamaan paperille kolme asiaa, joilla on heille välinearvoa, ja kolme asiaa, joilla on itseisarvoa. TEHTÄVÄVINKKI LUKIOON: Mikä tekee asiasta tai oliosta itseisarvoisen? Pohtikaa millaisia oikeuksia eläimillä on? oikeus kivuttomaan elämään? Oikeus lajityypilliseen käyttäytymiseen (esimerkiksi hoitaa poikasiaan, elää lajityypillisessä sosiaalisessa ryhmässä tai ympäristössä?) Oikeus vapauteen? Oikeus elämään? Voit antaa kysymykset esimerkiksi paritehtäväksi. Pohdinta-aikaa 2 min. Anna jokin tietty eläin esimerkki, kuten lehmä. Oikeus elämään, jossa ihminen ei toiminnallaan aiheuttaa eläimelle kipua kuin eläimen itsensä edun vuoksi (esimerkiksi eläinlääkärin toimenpide voi olla hyväksi eläimelle) Nykymuotoinen broilerinkasvatus loppuisi, sillä tutkimusten mukaan huomattava osa broilereista kärsii kivuliaista jalkavaivoista ja sydänsairauksista. xlviii, xlix, l Oikeus lajityypilliseen käyttäytymiseen Kaikki nykymuotoinen tehoeläintuotanto loppuisi, sillä eläimet eivät nyt voi useinkaan esimerkiksi olla lajilleen ominaisessa sosiaalisessa ryhmässä eivätkä liikkua niin paljon kuin olisi niille tarpeellista. Oikeus hoitaa omia poikasiaan

17 Maidontuotanto muuttuisi, sillä lehmät erotetaan vasikoistaan yleensä pian syntymän jälkeen. li Myös siat erotetaan porsaistaan aikaisemmin kuin ne luontaisesti vieroittuisivat lii eivätkä kanat koskaan edes näe poikasiaan. liii Oikeus elää lajille tyypillisessä sosiaalisessa ryhmässä Lattiakanalat kiellettäisiin, sillä lattiakanaloissa lintuja pidetään tuhansien lintujen halleissa. liv, lv, kun ne muuten eläisivät 1-30 yksilön parvissa. lvi, lvii, lviii Oikeus elää lajille ominaisessa ympäristössä Vain harvalle tuotantoeläimelle Suomi on luonnollinen elinympäristö. Esimerkiksi kana on kotoisin Intiasta ja naudat ovat eläneet Kreikassa ja Vähä Aasiassa. lix Oikeus vapauteen? Ihminen voisi hyödyntää eläimiä vain metsästämällä ja kalastamalla Oikeus elämään Lihantuotanto loppuisi, koska eläimiä ei voisi tappaa ruoaksi. Toisaalta vielä voisi syödä eläimiä, jotka ovat kuolleet esim. sairauteen tai vanhuuteen. 5. Tehtävävinkki: käänteinen proteiinitehdas Keskustelua: Loppuuko maailmasta ruoka, jos kaikki ryhtyvät kasvissyöjiksi? Mitä kasvissyöjät syövät, onko se terveellistä? Eläinkunnan tuotteiden kasvattaminen vaatii enemmän proteiinia ja energiaa kuin niistä saadaan. Jotta saadaan kilo lihaa, pitää eläimelle syöttää rehua sellainen määrä, että siinä on keskimäärin kymmenen kertaa enemmän proteiinia ja energiaa kuin mitä lihassa lx Kasvikset voi syödä kahdella tavalla: sellaisenaan tai lihaksi muutettuina Eläimille syötetään paljon ihmisravinnoksi kelpaavaa ruokaa Noin 80 % Suomeen tuodusta soijasta menee rehuksi. lxi Kaikki viljely kuluttaa energiaa ja aiheuttaa päästöjä. Ympäristön kuormittumista voi vähentää kasvattamalla rehun tuotantoon käytettävillä mailla suoraan ihmisen ruuaksi sopivia kasveja Lihantuotanto vaatii myös paljon maapinta-alaa sekä eläinten laitumeksi että rehuntuotantoon Suomen maatalousmaasta 74,2 % rehun viljelyssä. lxii Tuotantoeläimet vievät yli 1/3 koko maapallon kokonaispinta-alasta ja ne käyttävät 2/3 maapallon maatalousmaasta. lxiii Amazonian sademetsän hävittämisen suurin syy on naudanlihan kasvanut kysyntä ulkomailla. Brasiliassa kaadetaan paljon sademetsää karjan laidunmaaksi. Sademetsä ei koskaan kasva takaisin, vaikka laidun jätettäisiinkin myöhemmin rauhaan. lxiv

18 Lähdeviitteet i Peplow, M Lab rats go wild in Oxfordshire. A documentary film proves that laboratory rats can still survive in the wild. Nature ii Eläintarhassa ja pysyvässä eläinnäyttelyssä pidettävien eläinten pidolle asetettavat eläinsuojeluvaatimukset (2/EEO/2003) iii Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus Suomen YK-liitto. [Viitattu ]. Saatavilla www-muodossa: iv Castrén, H Kotieläinten käyttäytyminen ja hyvinvointi. Helsingin yliopisto. v Castrén, H Kotieläinten käyttäytyminen ja hyvinvointi. Helsingin yliopisto. vi Castrén, H Kotieläinten käyttäytyminen ja hyvinvointi. Helsingin yliopisto. vii Lundqvist, E Miten eläinsuojelulainsäädäntö mahdollistaa kanojen (Gallus gallus) lajityypillisen käyttäytymisen nykypäivän tuotanto-oloissa? Pro gradu tutkielma. Helsingin yliopisto. viii Sikasukujen paremmuus selviää Längelmäen koeaseman hotellioloissa Helsingin Sanomat ix Castrén, H Kotieläinten käyttäytyminen ja hyvinvointi. Helsingin yliopisto. x Castrén, H Kotieläinten käyttäytyminen ja hyvinvointi. Helsingin yliopisto. xi Hörning, B., Raskopf, S., Simantje, C., Boehncke, E., Walter, J.& Schneider, M Sikojen lajinmukainen hoito. Helsingin yliopisto. maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskus. Mikkeli. xii Parsinavetassa lehmiä pidetään kytkettyinä. Eläinsuojeluliitto Animalian internetsivut. xiii Valtioneuvoston asetus (171/2005) xiv Tuotantoeläinten hyvinvointistrategia Työryhmämuistio 2006:20 maa- ja metsätalousministeriölle. xv Nousiainen, J Mansikin heikot kohdat. Nauta 3: Ss xvi Castrén, H Kotieläinten käyttäytyminen ja hyvinvointi. Helsingin yliopisto. xvii Rist, M., Schragel, I., Hörning, B., Raskopf, S., Simantke, C., Weiberg, P., Boehncke, E. & Schneider, M Nautojen lajinmukainen hoito. Helsingin yliopisto. Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskus. Mikkeli. xviii Runsten, K-L Broileridirektiivissä painotetaan tuotannon laatuketjua. Maaseudun Tulevaisuus

19 xix Ministeriön asetus (10/EEO/2000)) xx Suomalaisella broileritilalla on keskimäärin broileria (e) e) Broilerit Finfood. [Viitattu ]. Saatavilla www-muodossa: &lng=suomi&sh=kaikille&cat1=ylli&cat2=maatila&cat3=kotiel%e4imet&cat4=siipikarja&cat5 =Broilerit xxi Mikä on broileri? Eläinsuojeluliitto Animalian internetsivut. xxii Lundqvist, E Miten eläinsuojelulainsäädäntö mahdollistaa kanojen (Gallus gallus) lajityypillisen käyttäytymisen nykypäivän tuotanto-oloissa? Pro gradu tutkielma. Helsingin yliopisto. xxiii Dawkins, M.A Time budgets in red junglefowl as a baseline for the assessment of welfare in domestic fowl. Applied Animal Behaviour Science 24(1): xxiv Lundqvist, E Miten eläinsuojelulainsäädäntö mahdollistaa kanojen (Gallus gallus) lajityypillisen käyttäytymisen nykypäivän tuotanto-oloissa? Pro gradu tutkielma. Helsingin yliopisto. xxv Castrén, H Kotieläinten käyttäytyminen ja hyvinvointi. Helsingin yliopisto. xxvi Turkiseläimiä Suomen turkistuottajaliiton nettisivut. [viitattu ]. Saatavilla www-muodossa: xxvii Väinämö, R Kettujen stressinsieto tutkitaan Juankosken tutkimusasemalla selvitetään turkiseläinten viihtyvyyttä. Helsingin Sanomat xxviii Turkiseläimiä Suomen turkistuottajaliiton nettisivut. [viitattu ]. Saatavilla www-muodossa: xxix Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry Internetsivut. xxx Todd Oldham Encourages U.S. Students to: Design Against Fur! The Humane Society of the United States [Viitattu ]. Saatavilla www-muodossa: to_design_against_fur.html xxxi Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry Internetsivut. xxxii Castrén, H Kotieläinten käyttäytyminen ja hyvinvointi. Helsingin yliopisto. xxxiii Telkänranta, H Turkistarhaus. Tietoa turkiseläinten häkkikasvatuksesta, eläinten oloista turkistarhoilla ja turkistuotannon ympäristöongelmista. Eläinsuojeluliitto Animalia. xxxiv Naalin saattaa luonnossa kulkea yli tuhat kilometriä (f). Ketun reviiri vaihtelee hehtaarin välillä (g) elinalueesta riippuen ja minkin reviiri on sukupuolesta riippuen hehtaaria. (h)

20 f) Kauhala, K Koiran villit sukulaiset. WSOY g) Pitkänen, A. (toim). 1990a. Kettu. Teoksessa: Lehtimetsät. Ss h)pitkänen, A. (toim.) 1990b. Minkki. Teoksessa: Pohjoiset havumetsät. Ss xxxv Valste, J Nisäkkäät. WSOY xxxvi Maa- ja metsätalousministeriön asetus (16/EEO/1999) xxxvii Katso kohdasta Eläinten luokittelu ja kohtelu eläinsuojelulainsäädännön määräämä tila ketulle xxxviii Esimerkiksi minkit ovat luonnossa yksineläjiä, tarhalla samassa häkissä voi olla monta eläintä xxxix De Jonge, G., Carlstead, K., Wiepkema, P.R Das Wohlbefinden von Farmnerzen. Eine Studie der Velhaltensforschung zur intensiven Batteriehaltung von Nerzen. Centre for Poultry Research and Extension. Het Spelderholt, The Netherlands. xl Jensen, P Djurens beteende och orsakerna till det. Lts förlag. Stockholm. xli Jensen, P Djurens beteende och orsakerna till det. Lts förlag. Stockholm. xlii Turkistilan vuosi Suomen turkiseläinten kasvattajain liitto ry. [Viitattu ]. Saatavilla www-muodossa: xliii Telkänranta, H Turkistarhaus. Tietoa turkiseläinten häkkikasvatuksesta, eläinten oloista turkistarhoilla ja turkistuotannon ympäristöongelmista. Eläinsuojeluliitto Animalia. xliv TV2, Ekoisti xlv TV2, Ekoisti xlvi Ravintotase Tilastokeskus (TIKE). xlvii Lihatiedotus -internetsivusto. xlviii Griffin, H.D. & Goddard, C Rapidly growing broiler meat-type chickens their origin and use for comparative studies of the regulation of growth. International Journal of Biochemistry 26: xlix Thorp, B.H Skeletal disorders in the fowl - a review. Avian Pathology. 23: l Julian, R.J., Rapid growth problems: Ascites and skeletal deformities in broilers. Poultry Science 77: li Vasikoiden hoito Finfood. [Viitattu ]. Saatavilla www-muodossa: &lng=suomi&sh=kaikille&cat1=ylli&cat2=maatila&cat3=kotiel%e4imet&cat4=lypsykarja&cat 5=Vasikoiden%20hoito lii Emakko vieroittaa porsaansa luonnonoloissa viikon ikäisinä (c) kun tuotantotiloilla erotus tapahtuu viiden viikon iässä (d)

Eläintuotanto JA ELÄINETIIKKA

Eläintuotanto JA ELÄINETIIKKA Eläintuotanto JA ELÄINETIIKKA 1 Lyhyesti Perustettu 1961 Yli 6000 jäsentä 6-8 työntekijää ja yli 15 alueosastoa ympäri Suomen Kolme pääkohdetta: tuotantoeläimet, koeeläintoiminta sekä turkistarhaus Toimii:

Lisätiedot

Eläinoikeus- ja ympäristönsuojelupaketti

Eläinoikeus- ja ympäristönsuojelupaketti Eläinoikeus- ja ympäristönsuojelupaketti Eläinoikeus- ja ympäristönsuojeluluentopaketti koostuu 44 kalvosta. Aikaa menee keskusteluista riippuen yhdestä kahteen tuntiin. Tavoitteena olisi, että keskustelua

Lisätiedot

Eläinten hyvinvointi - mistä oikein puhutaan?

Eläinten hyvinvointi - mistä oikein puhutaan? Eläinten hyvinvointi - mistä oikein puhutaan? Anna Valros Eläinten hyvinvointitieteen professori Eläinlääketieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto Hyvinvointi on eläimen kokemus sen omasta psyykkisestä

Lisätiedot

LUONTOA VOI SUOJELLA SYÖMÄLLÄ

LUONTOA VOI SUOJELLA SYÖMÄLLÄ LUONTOA VOI SUOJELLA SYÖMÄLLÄ Syöminen vaikuttaa ympäristöön. Ruoan tuottamiseen tarvitaan valtavasti peltoja, vettä, ravinteita ja energiaa. Peltoja on jo niin paljon, että niiden määrää on vaikeaa lisätä,

Lisätiedot

KOE-ELÄINTEN ASIALLA

KOE-ELÄINTEN ASIALLA KOE-ELÄINTEN ASIALLA Eläinkokeet ovat arkipäivää Maailmassa käytetään vuosittain eläinkokeisiin yli sata miljoonaa eläintä, joista EU:n osuus on runsaat 10 miljoonaa koe-eläintä. Suomessa käytettyjen koe-eläinten

Lisätiedot

tuotantoeläinten asialla

tuotantoeläinten asialla tuotantoeläinten asialla Kotieläimistä tuotantoyksiköiksi Ruuantuotantoon käytettävien eläinten määrä kasvaa Suomessa jatkuvasti, vaikka itse kotieläimet ovat yhä harvemmin osa arkeamme. Syömme lihaa ja

Lisätiedot

Miten yhdistää ruoantuotanto ja eläinten hyvinvointi? Eläinten hyvinvointikeskus EHK, Luonnonvarakeskus Luke

Miten yhdistää ruoantuotanto ja eläinten hyvinvointi? Eläinten hyvinvointikeskus EHK, Luonnonvarakeskus Luke Miten yhdistää ruoantuotanto ja eläinten hyvinvointi? Eläinten hyvinvointikeskus EHK, Luonnonvarakeskus Luke Satu Raussi, FT, johtava asiantuntija Tiina Kauppinen, FT, erityisasiantuntija www.eläintieto.fi

Lisätiedot

Eläinten hyvinvointi osana lihateollisuuden toimintaa. 3.12.2010 Olli Paakkala LSO Foods Oy

Eläinten hyvinvointi osana lihateollisuuden toimintaa. 3.12.2010 Olli Paakkala LSO Foods Oy Eläinten hyvinvointi osana lihateollisuuden toimintaa 3.12.2010 Olli Paakkala LSO Foods Oy Eläimen viisi vapautta 1. Vapaus janosta ja nälästä Eläimen saatavilla pitää olla raikasta vettä ja ravitsemuksellisesti

Lisätiedot

Kasvit, eläimet, terveys - miten käytän luontoa apunani -

Kasvit, eläimet, terveys - miten käytän luontoa apunani - Kasvit, eläimet, terveys - miten käytän luontoa apunani - Tiina Harrinkari MMM, agr Maisematie 643, 39120 Mahnala Sposti: tiina.harrinkari @ netti.fi p. 040 700 1597 Luennon aihealueet 1. Syy: miksi ruokinta

Lisätiedot

Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset

Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset Susanna Ahlström Eläinlääkintöylitarkastaja Maa- ja metsätalousministeriö Elintarvike- ja terveysosasto Lopetusasetus Neuvoston asetus (EY) N:o 1099/2009

Lisätiedot

Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi

Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi Tukihakukoulutus Taina Mikkonen Eläinten terveys - ja hyvinvointiyksikkö Täydentävät ehdot Täydentävät ehdot ovat joukko vaatimuksia, joiden noudattaminen on useimpien

Lisätiedot

Mittarit. Auditointi. Sikavalle haetaan 2013 alkupuolella kansallinen laatujärjestelmä status. Kansallinen laatujärjestelmä

Mittarit. Auditointi. Sikavalle haetaan 2013 alkupuolella kansallinen laatujärjestelmä status. Kansallinen laatujärjestelmä Alustus: Laatujärjestelmä pohjautuu sikaloiden terveydenhuollon seurantajärjestelmään SIKAVAAN, johon kuuluu yli 97 % suomalaisesta sianliha tuotannosta. Sitä ylläpitää Eläintautien torjuntayhdistys ETT

Lisätiedot

Eläinten oikeuksien asialla

Eläinten oikeuksien asialla Eläinten oikeuksien asialla Mikä määrää eläimen arvon? Mitä ovat eläinten oikeudet? On yleisesti hyväksyttyä, että ihmisyksilöillä on Useat filosofit ovat nostaneet kysymyksen eläimille oleellisia oikeuksia

Lisätiedot

Kananmunien ostopäätökseen vaikuttavat tekijät

Kananmunien ostopäätökseen vaikuttavat tekijät Kananmunien ostopäätökseen vaikuttavat tekijät SIIPISEMINAARI Pasi Saarnivaara.10.017 Kananmunien kulutus 1 kg per henkilö EU 016: 1,6 kg (kuorimunat ja munatuotteet yhteensä) = noin 00 kananmunaa per

Lisätiedot

Maitoa mahan täydeltä. Imevä vasikka ja vieroitus emolehmäkarjassa

Maitoa mahan täydeltä. Imevä vasikka ja vieroitus emolehmäkarjassa Maitoa mahan täydeltä Imevä vasikka ja vieroitus emolehmäkarjassa Imetys Vasikkapiilo Vieroitus Imetys Emänsä alla vasikat imevät n. 4-6 kertaa vuorokaudessa, yht. 10-12 l / vrk Ensimmäisten viikkojen

Lisätiedot

Jaloittelutarhat Naudan näkökulma

Jaloittelutarhat Naudan näkökulma Jaloittelutarhat Naudan näkökulma Tampere 2.2.2012 ELL Ulla Eerola Tuotantoeläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Mitä enemmän eläin voi vaikuttaa omaan oloonsa omalla käyttäytymisellään, sitä suuremmat

Lisätiedot

Lataa Syötäväksi kasvatetut - Miten ruokasi eli elämänsä (p) - Lappalainen Elina. Lataa

Lataa Syötäväksi kasvatetut - Miten ruokasi eli elämänsä (p) - Lappalainen Elina. Lataa Lataa Syötäväksi kasvatetut - Miten ruokasi eli elämänsä (p) - Lappalainen Elina Lataa Kirjailija: Lappalainen Elina ISBN: 9789523000018 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 24.11 Mb Suomalainen syö vuodessa

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Sanomalehtiviikko Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Esiopetukseen, 3. 7.2.2014 ala- ja yläkouluun sekä lukioon ja ammatilliseen oppilaitokseen Sanomalehtiviikko: esiopetus Vastatkaa vuoronperään

Lisätiedot

Villi vai kesy. Naudan ja vasikan luonnollinen käyttäytyminen

Villi vai kesy. Naudan ja vasikan luonnollinen käyttäytyminen Villi vai kesy Naudan ja vasikan luonnollinen käyttäytyminen Naudan käyttäytyminen Nauta on alun perin tasangolla elänyt saaliseläin Kesyyntymisestä ja jalostuksesta huolimatta lajille tyypilliset käyttäytymismallit

Lisätiedot

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia?

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia? EKOLOGISUUS Ovatko lukiolaiset ekologisia? Mitä on ekologisuus? Ekologisuus on yleisesti melko hankala määritellä, sillä se on niin laaja käsite Yksinkertaisimmillaan ekologisuudella kuitenkin tarkoitetaan

Lisätiedot

Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen

Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen Avainsanat: kulutus, kestävä kulutus, luonnonvara, millainen kuluttaja sinä olet?, halu ja tarve Mitä kulutus on? Kulutus on jonkin hyödykkeen käyttämistä

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 25 päivänä lokakuuta 2011. 1084/2011 Valtioneuvoston asetus. turkiseläinten suojelusta

Julkaistu Helsingissä 25 päivänä lokakuuta 2011. 1084/2011 Valtioneuvoston asetus. turkiseläinten suojelusta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 25 päivänä lokakuuta 2011 1084/2011 Valtioneuvoston asetus turkiseläinten suojelusta Annettu Helsingissä 20 päivänä lokakuuta 2011 Valtioneuvoston päätöksen

Lisätiedot

Lataa Syötäväksi kasvatetut - Lappalainen Elina. Lataa

Lataa Syötäväksi kasvatetut - Lappalainen Elina. Lataa Lataa Syötäväksi kasvatetut - Lappalainen Elina Lataa Kirjailija: Lappalainen Elina ISBN: 9789517968430 Sivumäärä: 357 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 12.44 Mb Suomalainen syö vuodessa keskimäärin 76 kiloa

Lisätiedot

Eläinsuojelulain uudistaminen käynnistynyt odotettavissa yhteiskunnallinen keskustelu

Eläinsuojelulain uudistaminen käynnistynyt odotettavissa yhteiskunnallinen keskustelu Eläinsuojelulain uudistaminen käynnistynyt odotettavissa yhteiskunnallinen keskustelu Asiantuntija, ELT Leena Suojala, Maatalouslinja leena.suojala@mtk.fi Eläinsuojelulain uudistaminen käynnistynyt syksyllä

Lisätiedot

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli SEISKALUOKKA Itsetuntemus ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat pohtivat sukupuolen vaikutusta kykyjensä ja mielenkiinnon kohteidensa muotoutumisessa. Tarkastelun kohteena

Lisätiedot

Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta? www.nuukuusviikko.net

Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta? www.nuukuusviikko.net Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta? Mikä ihmeen kulutus? Minä ja tavarat Mikä on turhin tavarasi? Mitä tavaraa toivoisit ja miksi? Mikä sinun tekemisistäsi on kuluttamista? Mikä ihmeen kaari? Tavaran

Lisätiedot

ROMANIT - vanha vähemmistö Romanit ovat lähteneet Intiasta 800-luvulla ja asettuneet Eurooppaan 1300-luvulta alkaen.

ROMANIT - vanha vähemmistö Romanit ovat lähteneet Intiasta 800-luvulla ja asettuneet Eurooppaan 1300-luvulta alkaen. Koulutusaineiston pohdintatehtäviä ROMANIT EUROOPASSA Ihmisoikeudet, liikkuvuus ja lapset 1. OSA: ROMANIT - Vähemmistönä Euroopassa ROMANIT - vanha vähemmistö Romanit ovat lähteneet Intiasta 800-luvulla

Lisätiedot

AINA KANNATTAA YRITTÄÄ

AINA KANNATTAA YRITTÄÄ AINA KANNATTAA YRITTÄÄ www.yrittajat.fi futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com AINA KANNATTAA YRITTÄÄ ohjeita esityksen pitäjälle futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com

Lisätiedot

Luomukotieläinehdot määrittelevät luomueläinten lääkintää Mitä sanoo EU:n luomuasetus ja Eviran eläintuotannon ehdot

Luomukotieläinehdot määrittelevät luomueläinten lääkintää Mitä sanoo EU:n luomuasetus ja Eviran eläintuotannon ehdot Luomukotieläinehdot määrittelevät luomueläinten lääkintää Mitä sanoo EU:n luomuasetus ja Eviran eläintuotannon ehdot Brita Suokas, Luomuinstituutti, Luomupäivät Mikkeli 12.11.2013 Luomuinstituutti / Suokas

Lisätiedot

Ryhmä 1. Sika tutkimustehtävä Elonkierrossa

Ryhmä 1. Sika tutkimustehtävä Elonkierrossa Ryhmä 1. Sika tutkimustehtävä Elonkierrossa Tehtävänne on tutkia Elonkierron sikoja, niiden käyttäytymistä ja ravintoa. Käyttäkää hyväksi 1 Tutkimus A: Sikojen aitaus (aitaukseen meno kielletty) 1. Tarkkailkaa

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta /2011 Valtioneuvoston asetus

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta /2011 Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta 2011 1382/2011 Valtioneuvoston asetus kansanterveyttä sekä eläinten ja kasvien terveyttä, taudeista ilmoittamista, eläinten hyvinvointia

Lisätiedot

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013 Nuukuusviikko 2013 LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ NUUKUUSVIIKOLLA NOSTETAAN TÄRKEÄÄ KESTÄVÄN

Lisätiedot

Minulleko lemmikkilintu?

Minulleko lemmikkilintu? Minulleko lemmikkilintu? Hyvin hoidettuna lintu sopii vastuuntuntoisen ihmisen lemmikiksi. Sen tulee kuitenkin saada elää linnun elämää kotona, eikä kyseessä ole ensisijaisesti sylilemmikki. Ennen oman

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

Poron lisääntyminen. Nimeni:

Poron lisääntyminen. Nimeni: Poron lisääntyminen Nimeni: Luonto on tarkoituksenmukainen ja sen tapahtumat mielekkäitä. Eläinten lisääntymiskierron eri vaiheet tapahtuvat kokonaisuuden kannalta parhaaseen aikaan. Mieti poron lisääntymistä

Lisätiedot

OPPITUNTIMATERIAALIT MEDIAKASVATUS Netiketti Säännöt

OPPITUNTIMATERIAALIT MEDIAKASVATUS Netiketti Säännöt OPPITUNNIN KUVAUS OPPITUNNIN NIMI Sisältö Luokka-aste Suositeltu ohjelmiston kokemustaso Tavoitteet Kesto Tarvikkeet Tehtävän sanastoa Petra s Planet for Schools -ohjelmiston pelisäännöt Käydään läpi netikettiä

Lisätiedot

2.1 Tuotantoeläinten hoidon ja hyvinvoinnin ammattitutkinnossa osoitettu osaaminen

2.1 Tuotantoeläinten hoidon ja hyvinvoinnin ammattitutkinnossa osoitettu osaaminen 2 TUOTANTOELÄINTEN HOIDON JA HYVINVOINNIN AMMATTITUTKINNON MUODOSTUMINEN 2.1 hyvinvoinnin ammattitutkinnossa osoitettu osaaminen 2.2 Tutkinnon osat muodostuu yhdestä pakollisesta ja kahdesta valinnaisesta

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 7 päivänä syyskuuta /2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 7 päivänä syyskuuta /2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 7 päivänä syyskuuta 2012 503/2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus eläinvahinkojen korvaamisessa käytettävistä käyvistä arvoista Annettu Helsingissä 5 päivänä

Lisätiedot

Opettajalle MAATILA TAVOITE TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ

Opettajalle MAATILA TAVOITE TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ Opettajalle TAVOITE Oppilas ymmärtää, että suuri osa kotimaisesta ruuasta tulee maatiloilta. Hän myös oppii, miksi on tärkeää, että ruokaa tuotetaan Suomessa. MAATILA TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ Pohtikaa

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset. Materiaali perustuu esityshetkellä käytettävissä oleviin tietoihin

Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset. Materiaali perustuu esityshetkellä käytettävissä oleviin tietoihin Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset Materiaali perustuu esityshetkellä käytettävissä oleviin tietoihin Eviran ohjaukseen kuuluvat täydentävät ehdot seuraavilta osaalueilta Eläinten

Lisätiedot

Vähänkö hyvää! -lautasella

Vähänkö hyvää! -lautasella Vähänkö hyvää! -lautasella Vastuullisen ruoan tuntomerkit Otetaan huomioon ruoan ympäristövaikutukset, ilmastovaikutukset, tuotanto-olosuhteet, terveysvaikutukset. Ruoantuotannon vaikutukset Ruoka kuormittaa

Lisätiedot

TÄYDENTÄVÄT EHDOT 2016. Muutoksia tulossa

TÄYDENTÄVÄT EHDOT 2016. Muutoksia tulossa TÄYDENTÄVÄT EHDOT 2016 Muutoksia tulossa Läänineläinlääkäri, Etelä-Suomen aluehallintovirasto 4.4.2016 1 Täydentävät ehdot= TE Täydentävät ehdot ovat joukko vaatimuksia, joiden noudattaminen on EU:n maksamien

Lisätiedot

ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET HEVOSTEN PIDOLLE 17.9.2011

ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET HEVOSTEN PIDOLLE 17.9.2011 ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET HEVOSTEN PIDOLLE 17.9.2011 Eläinten hyvinvointi Käyttäytymistarpeiden toteuttaminen liikkuminen, laumakäyttäytyminen lisääntymiskäyttäytyminen syömiskäyttäytyminen Muiden tarpeiden

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Työkaverina lehmä miten nauta toimii?

Työkaverina lehmä miten nauta toimii? Työkaverina lehmä miten nauta toimii? Tiina Karlström Kotieläinagrologi AMK ProAgria Huippuosaaja lypsykarjan ruokinta, terveys ja hyvinvointi Certified CowSignals Master (CowSignals, RobotMilking, YoungStock,

Lisätiedot

Vasikoita koskeva eläinsuojelulainsäädäntö

Vasikoita koskeva eläinsuojelulainsäädäntö Vasikoita koskeva eläinsuojelulainsäädäntö Ylitarkastaja Helena Hepola Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Eläinsuojelusäädökset Eläinsuojelusäädösten tarkoituksena on suojella eläimiä kärsimykseltä,

Lisätiedot

Lainsäädännön osaaminen elintarvikealalla, mukaan lukien teurastukseen liittyvä lainsäädäntö ja sen muutokset

Lainsäädännön osaaminen elintarvikealalla, mukaan lukien teurastukseen liittyvä lainsäädäntö ja sen muutokset Lainsäädännön osaaminen elintarvikealalla, mukaan lukien teurastukseen liittyvä lainsäädäntö ja sen muutokset Elintarvikealan tutkintojen kehittämispäivä ylitarkastaja EU:n eläinsuojelusäädökset Vain tuotanto-

Lisätiedot

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT 1 TUPAKOINTI ENNEN JA NYT Alla näkyvät viivadiagrammit kertovat tupakkaa kokeilleiden ja päivittäin tupakoivien osuudet 12 18-vuotiaista nuorista vuosina 1981 2015. Vastatkaa viivadiagrammeja tulkitsemalla

Lisätiedot

Naurulokki. Valkoinen lintu, jolla on harmaa selkä ja tummanruskea huppu päässä Jalat ja nokka punaiset. Elää lähes koko Suomessa

Naurulokki. Valkoinen lintu, jolla on harmaa selkä ja tummanruskea huppu päässä Jalat ja nokka punaiset. Elää lähes koko Suomessa Naurulokin pesintä Naurulokki Valkoinen lintu, jolla on harmaa selkä ja tummanruskea huppu päässä Jalat ja nokka punaiset Elää lähes koko Suomessa Missä naurulokit ovat talvella? Ulkomailta löydetyt suomalaiset

Lisätiedot

Luomumunantuotannon trendit eli mitä edessä

Luomumunantuotannon trendit eli mitä edessä Luomumunantuotannon trendit eli mitä edessä Katarina Rehnström Mitä alalla edessä? Faktoja 2012 kaikki yksimahaisten rehut luomua 2012 luomunuorikot Säännöt tiukentuvat! Yksikkökoot kasvavat Kerroslattiakanalat

Lisätiedot

Maatilalla. Opettajan ohjeet: Kysymyksiä tokaluokkalaisille: Bingo:

Maatilalla. Opettajan ohjeet: Kysymyksiä tokaluokkalaisille: Bingo: Maatilalla Opettajan ohjeet: Yhteystiedot: Tilastokeskus tilastokoulu@tilastokeskus.fi Luokka-aste: 1. 2. lk. Oppiaine: matematiikka Tarvikkeet: lyijykynä, värikynät, tehtäväpaperit monistettuna. Oppitunnin

Lisätiedot

Lihantuotanto SIANLIHA

Lihantuotanto SIANLIHA Hyvinvointi Tuotantoympäristö Rehut ja ruokinta Lihaketjun toimet Welfare Quality Kuljetukset Lihantuotanto SIANLIHA Mitä hyvinvointi on? Hyvinvointi on eläimen kokemus sen fyysisestä ja psyykkisestä olotilasta.

Lisätiedot

TIEDOKSI! Kaikkiin kysymyksiin ei välttämättä näyttelyssä löydy suoraa vastausta infokylteistä. Osa

TIEDOKSI! Kaikkiin kysymyksiin ei välttämättä näyttelyssä löydy suoraa vastausta infokylteistä. Osa Helpompi OPETTAJALLE Meret ja muut vesistöt ovat täynnä toinen toistaan ihmeellisempiä ja mahtavampia eläimiä. Näiden tehtävien avulla pääset tutustumaan näihin otuksiin paremmin. TIEDOKSI! Kaikkiin kysymyksiin

Lisätiedot

EETTISET VALINNAT IHMINEN, LUONTO JA TEKNIIKKA SP

EETTISET VALINNAT IHMINEN, LUONTO JA TEKNIIKKA SP EETTISET VALINNAT IHMINEN, LUONTO JA TEKNIIKKA SP Antaako Raamattu ihmiselle valtuudet tehdä luonnolle mitä haluaa? Voiko ihminen tuhota luonnon kokonaan? Voiko yksilö vaikuttaa maailman tilaan? Onko tekniikka

Lisätiedot

Kolikon tie Koululaistehtävät

Kolikon tie Koululaistehtävät Kolikon tie Koululaistehtävät I Tehtävät ennen Heureka-vierailua Rahojen ja Suomen Rahapajan historia 1. Ota selvää missä ja milloin raha otettiin ensimmäisen kerran käyttöön. 2. Minkälaisia ensimmäiset

Lisätiedot

Vasikoiden hyvinvointi Keski-Suomessa eläinsuojelusta ja vasikan elosta ja kuolosta

Vasikoiden hyvinvointi Keski-Suomessa eläinsuojelusta ja vasikan elosta ja kuolosta Vasikoiden hyvinvointi Keski-Suomessa eläinsuojelusta ja vasikan elosta ja kuolosta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Läänineläinlääkäri Taina Kingelin Jyväskylä 29.11.2011 Lihavasikka teemapäivä

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Laitumelta lautaselle- Voiko koko ketjun jäljittää?

Laitumelta lautaselle- Voiko koko ketjun jäljittää? Laitumelta lautaselle- Voiko koko ketjun jäljittää? Ravitsemusasiantuntija Mirva Lampinen Atria Suomi Oy 1 Mitä tarkoitetaan jäljitettävyydellä ruokaketjussa? Lakisääteinen velvoite on pystyä jäljittämään

Lisätiedot

Tallilehti Kavionkopse nro. 1

Tallilehti Kavionkopse nro. 1 Tallilehti Kavionkopse nro. 1 Sisällys: A osa Tallin säännöt. B osa Haluatko hoitajaksi? Kuvia tallin hevosista. C osa Hevosaiheisia tehtäviä ja kysymyksiä (hoitajille ja henkilökunnan jäsenille). D osa

Lisätiedot

Tunnista lajit ja logot

Tunnista lajit ja logot Tunnista lajit ja logot Tehtävässä testataan kuinka monta lähiympäristön eläin- tai kasviasukasta oppilaat tuntevat. Tarkoituksena on sen jälkeen miettiä, miksi näistä (ja muista) lajeista on syytä välittää.

Lisätiedot

TEHOTUOTANTO JA ELÄINTEN OIKEUDET

TEHOTUOTANTO JA ELÄINTEN OIKEUDET TEHOTUOTANTO JA ELÄINTEN OIKEUDET Lämpötilojen ja merenpinnan nousu, sulavat jäävuoret ja jäätiköt sekä muuttuvat merivirrat ja säämallit tekevät ilmastonmuutoksesta vakavimman uhan, joka ihmiskunnan on

Lisätiedot

Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi Neuvo 2020 -maatilojen neuvontajärjestelmän alkukoulutus neuvojille

Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi Neuvo 2020 -maatilojen neuvontajärjestelmän alkukoulutus neuvojille Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi Neuvo 2020 -maatilojen neuvontajärjestelmän alkukoulutus neuvojille ylitarkastaja Helena Hepola Täydentävät ehdot Täydentävät ehdot ovat joukko vaatimuksia, joiden

Lisätiedot

Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset

Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset Ympäristöneuvonnan neuvontapäivät Tampere 15.3.2016 Eläinten terveys ja hyvinvointi yksikkö Taina Mikkonen Täydentävät ehdot Täydentävät ehdot

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

38. Eettiset valinnat Ihminen, luonto ja tekniikka AK

38. Eettiset valinnat Ihminen, luonto ja tekniikka AK 38. Eettiset valinnat Ihminen, luonto ja tekniikka AK Raamattu kuvaa ensimmäisen ihmisen asuinpaikkaa paratiisina, jossa ihminen elää sopusoinnussa ympäristönsä kanssa. Raamatun mukaan kaikki on saanut

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

1) Ymmärrä - ja tule asiantuntijaksi askel askeleelta

1) Ymmärrä - ja tule asiantuntijaksi askel askeleelta Tarkkailuharjoitus 4..4. Tarkkailu- harjoitus Tarkkailuvihkotekniikka Alla on kuvattu askel askeleelta etenevät ohjeet siitä, kuinka kuluttajien tarpeita voidaan paljastaa. Tämä metodi auttaa sinua tekemään

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Evira Vasikoita koskeva eläinsuojelulainsäädäntö

Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Evira Vasikoita koskeva eläinsuojelulainsäädäntö Vasikoita koskeva eläinsuojelulainsäädäntö Eläinsuojelusäädökset Eläinsuojelusäädösten tarkoituksena on suojella eläimiä kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta sekä edistää eläinten terveyttä ja hyvinvointia

Lisätiedot

Lääkitsemislainsäädäntö: Tuotantoeläimet. Ylitarkastaja Henriette Helin-Soilevaara Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö

Lääkitsemislainsäädäntö: Tuotantoeläimet. Ylitarkastaja Henriette Helin-Soilevaara Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Lääkitsemislainsäädäntö: Tuotantoeläimet Ylitarkastaja Henriette Helin-Soilevaara Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Tuotantoeläimen määritelmä Eläimet, joita pidetään, kasvatetaan, hoidetaan, teurastetaan

Lisätiedot

Marjat maailmassa. Johdanto kansainvälisiin marjastrategiohin & trendeihin. Market intelligence for healthy profits

Marjat maailmassa. Johdanto kansainvälisiin marjastrategiohin & trendeihin. Market intelligence for healthy profits Market intelligence for healthy profits Marjat maailmassa Johdanto kansainvälisiin marjastrategiohin & trendeihin Projektin tavoitteet Löytää malleja marja-alan osaamisen tuotteistamiseksi korkean jalostusarvon

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

luonnos Tämä asetus tulee voimaan x päivänä x kuuta Sitä sovelletaan kuitenkin 1 päivästä tammikuuta 2017.

luonnos Tämä asetus tulee voimaan x päivänä x kuuta Sitä sovelletaan kuitenkin 1 päivästä tammikuuta 2017. 1 luonnos 6.7.2017 Valtioneuvoston asetus täydentävien ehtojen lakisääteisistä hoitovaatimuksista sekä niiden ja hyvän maatalouden ja ympäristön vaatimusten noudattamisen valvonnasta annetun valtioneuvoston

Lisätiedot

KESTÄVÄ KEHITYS IHMISEN VALINNAT JA VASTUU

KESTÄVÄ KEHITYS IHMISEN VALINNAT JA VASTUU Eettiset valinnat AL Ensimmäisen Mooseksen kirjan mukaan "Jumala loi ihmisen kuvakseen". Raamatussa kerrotaan, että kaikki elämä on saanut alkunsa Jumalasta, ja Jumala pitää yllä luomaansa elämää. Ihminen

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

Vierailu Malesian Langkawin saaren löytöeläinkodissa joulukuussa 2009

Vierailu Malesian Langkawin saaren löytöeläinkodissa joulukuussa 2009 Vierailu Malesian Langkawin saaren löytöeläinkodissa joulukuussa 2009 Vieraillessani Langkawin saarella viime vuonna kävin tutustumassa paikalliseen löytöeläinkotiin ja siihen miten kyseisellä saarella

Lisätiedot

Luomun kuluttajabarometri 2015. Anne Kallinen Suomen Gallup Elintarviketieto Oy

Luomun kuluttajabarometri 2015. Anne Kallinen Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Luomun kuluttajabarometri 2015 Anne Kallinen Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Luomuelintarvikkeiden aktiivikäyttäjiä entistä enemmän ja käyttö säännöllisempää 2012 2015 13 23 14 37 32 Aktiivit Käyttäjät

Lisätiedot

Mikä on kansainvälinen tyttöjen päivä?

Mikä on kansainvälinen tyttöjen päivä? Mikä on kansainvälinen tyttöjen päivä? Vuonna 2012 YK julisti lokakuun 11. päivän vuotuiseksi kansainväliseksi tyttöjen päiväksi (International Day of the Girl). Päivä on omistettu tyttöjen ihmisoikeuksien

Lisätiedot

Eläinsuojelulakiin liittyvät tarkastukset sikatiloilla. Jottei totuus unohtuisi. Säädökset 10.12.2012

Eläinsuojelulakiin liittyvät tarkastukset sikatiloilla. Jottei totuus unohtuisi. Säädökset 10.12.2012 Eläinsuojelulakiin liittyvät tarkastukset sikatiloilla Sikatilojen työnantajaosaaminen 13.12.2012 Hämeenlinna Outi Hälli ELT, Tuotantoeläinten terveyden-ja sairaanhoidon erikoiseläinlääkäri, Dipl. ECPHM

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015

Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015 Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015 Sisältö Sosiaalinen media järjestöissä Twitter Blogit Instagram Lähteet: Sosiaalinen media koulutus Oulussa 2.9.2015 sekä oma

Lisätiedot

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi MÄMMI Videovihko Mämmi on noin 10-vuotias ihan tavallinen koululainen, vaikka ulkomuodoltaan hän voi jonkun mielestä näyttääkin oranssilta läjältä. Mämmi pohtii kaikkien alakoululaisten tavoin elämän iloja

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Facebook koulutus. Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi

Facebook koulutus. Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi Facebook koulutus Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi Facebook, mikä se on? Facebook on Internetissä toimiva mainosrahoitteinen yhteisöpalvelu Sivusto tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden

Lisätiedot

Animalian kouluvierailijan taustamateriaali

Animalian kouluvierailijan taustamateriaali Animalian kouluvierailijan taustamateriaali Sisällys Johdanto materiaaliin ja tuntirunkoehdotukset...3 Alkuesittelyt, Animalian saavutukset ja nuorten omat vaikutusmahdollisuudet ( jokaiselle kouluvierailutunnille

Lisätiedot

Koe-eläimet. Lisää tietoa Animaliasta löydät Internet sivuilta www.animalia.fi.

Koe-eläimet. Lisää tietoa Animaliasta löydät Internet sivuilta www.animalia.fi. Kansalaisjärjestö Perustettu v. 1961 Toiminta keskittyi aluksi koe-eläinten suojeluun v. 1990 alkaen toiminut nimellä Animalia 3 pääkohdetta: tuotantoeläimet, koe-eläintoiminta sekä turkistarhaus N. 6000

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Ajankohtaista maataloudesta. Keski-Suomen Yrittäjien Kevätseminaari Tommi Lunttila 29.4.2015

Ajankohtaista maataloudesta. Keski-Suomen Yrittäjien Kevätseminaari Tommi Lunttila 29.4.2015 Ajankohtaista maataloudesta Keski-Suomen Yrittäjien Kevätseminaari Tommi Lunttila 29.4.2015 Ajankohtaista maa- ja metsätaloudessa Biotalous ja Ruoka Markkinat - Venäjän tuontikielto - Kaikki maataloustuotteet

Lisätiedot

Eläinten hyvinvointikorvaus

Eläinten hyvinvointikorvaus Eläinten hyvinvointikorvaus 2017 19.1.2017 1 Ei perusehtoja tai lisäehtoja, toimenpiteet samanarvoisia 1-vuotinen sitoumus Noudatettava kaikissa rakennuksissa (myös eri tiloilla) Korvaus maksetaan eläinryhmäkohtaisesti

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 12 päivänä tammikuuta 2015. 7/2015 Valtioneuvoston asetus

Julkaistu Helsingissä 12 päivänä tammikuuta 2015. 7/2015 Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 12 päivänä tammikuuta 2015 7/2015 Valtioneuvoston asetus täydentävien ehtojen lakisääteisistä hoitovaatimuksista sekä niiden ja hyvän maatalouden ja ympäristön

Lisätiedot

Eläinten hyvinvointikorvaus. Naudat 2015 9.4.2015 1

Eläinten hyvinvointikorvaus. Naudat 2015 9.4.2015 1 Eläinten hyvinvointikorvaus Naudat 2015 9.4.2015 1 Yleistä sitoumuksesta Sitoumus tehdään 1.5.2015 31.12.2016 väliseksi ajaksi Seuraava mahdollisuus hakea sitoumusta 11/2016, koskien vuotta 2017 (vuonna

Lisätiedot

Perustietoa luomusta VIESTI LUOMUSTA OIKEIN -HANKE LUOMUTUOTANTO METSÄN ANTIMET LUOMUELINTARVIKKEIDEN KULUTUS

Perustietoa luomusta VIESTI LUOMUSTA OIKEIN -HANKE LUOMUTUOTANTO METSÄN ANTIMET LUOMUELINTARVIKKEIDEN KULUTUS Perustietoa luomusta VIESTI LUOMUSTA OIKEIN -HANKE LUOMUTUOTANTO METSÄN ANTIMET LUOMUELINTARVIKKEIDEN KULUTUS LUOMUTUOTANTO VIESTI LUOMUSTA OIKEIN -HANKE Mitä luomu on? Luomuelintarvike on aina peräisin

Lisätiedot

Tarvikkeet: ruokakuvat, saatavilla WWF:n materiaalipankista

Tarvikkeet: ruokakuvat, saatavilla WWF:n materiaalipankista Tarvikkeet: ruokakuvat, saatavilla WWF:n materiaalipankista Muodosta tilaan jana, jonka toisessa päässä on samaa mieltä ja toisessa päässä eri mieltä. Anna jokaiselle oppilaalle ruoka-ainekortti, jonka

Lisätiedot

Tuotantoeläinten olennaiset käyttäytymistarpeet

Tuotantoeläinten olennaiset käyttäytymistarpeet 1 Tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta 16.9.2014 Tuotantoeläinten olennaiset käyttäytymistarpeet Käyttäytymistarpeella tarkoitetaan sellaista käyttäytymistä, joka on välttämätöntä yksilön normaalin

Lisätiedot

MIKSI kasvissyöjäksi?

MIKSI kasvissyöjäksi? MIKSI kasvissyöjäksi? Jos lihankulutus pienenisi edes puolet nykyisestä, miljardit eläimet säästyisivät kärsimykseltä ELÄIN TUOTANTOVÄLINEENÄ Nykyisin tuotantoeläimiä kasvatetaan hyvin teollisissa ja luonnottomissa

Lisätiedot

määrittää siemennysajankohdan oikea-aikaisesti suhteessa määrittäminen

määrittää siemennysajankohdan oikea-aikaisesti suhteessa määrittäminen 3.15 Tuotantoeläinten tilasiemennys Ammattitaitovaatimukset, arvioinnin kohteet ja kriteerit osaa kehittää eläinainesta jalostuksen avulla määrittää siemennysajankohdan siementää tuotantoeläimiä huolehtia

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Minkkejä Hillereitä Sinikettuja Hopeakettuja Muita Yhteensä turkiseläimiä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Minkkejä Hillereitä Sinikettuja Hopeakettuja Muita Yhteensä turkiseläimiä Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS TURKISELÄIMET Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot