Tuotantoeläimiä ja eläinetiikkaa kouluvierailijoiden materiaali. 1. Otsikkodia: Tuotantoeläimiä ja eläinetiikkaa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tuotantoeläimiä ja eläinetiikkaa kouluvierailijoiden materiaali. 1. Otsikkodia: Tuotantoeläimiä ja eläinetiikkaa"

Transkriptio

1 Tuotantoeläimiä ja eläinetiikkaa kouluvierailijoiden materiaali Tuotantoeläimiä ja eläinetiikkaa -kouluvierailumateriaali koostuu 17 kalvosta. Materiaali soveltuu hyvin yhden oppitunnin mittaiselle vierailulle. Pidemmälle vierailulle voit liittää esitykseen lisää dioja (löytyvät esityksen lopusta), näyttää videoita tai teettää oppilaille enemmän tehtäviä, joita löytyy tämän materiaalin lopusta. Vierailun tarkoituksena on herättää paljon keskustelua ja saada oppilaat pohtimaan eläinsuhdettaan. Joskus oppilaat ovat ujoja. Parhaiten keskustelua syntyy pareittain tai pienryhmissä tai vaikkapa käsiäänestyksellä. Vierailun aikana voit hyödyntää ns. ryhmämuistia, eli kirjoittaa ylös syntyneitä huomioita, kysymyksiä ja mielipiteitä. Parhaimmillaan ryhmämuisti toimii niin, että se on esillä kaiken aikaa (liitutaulu), mutta jos tämä ei ole mahdollista, voit kirjoittaa huomioita ylös paperin palalle ja hyödyntää tunnin lopussa esim. suuresta osasta luokkia löytyvää dokukameraa. Tässä materiaalipaketista löytyy jokaiselle dialle pohjatietoa. Lisää tietoa aiheesta saat teoksesta Ympäristön suojelu ja eläinten oikeudet sekä mm. Animalian nettisivuilta. 1. Otsikkodia: Tuotantoeläimiä ja eläinetiikkaa Pidä tämä dia esillä oppilaiden tullessa luokkaan. Voit kertoa oman nimesi ja hieman itsestäsi ( Olen Anna ja opiskelen Helsingin yliopistossa...). Kerro, että toimit Animalian vapaaehtoisena kouluvierailijana ja muutakin itsestäsi jos haluat. Voit kysyä onko järjestö ennestään tuttu. Voit johdatella aiheeseen ja selvittää yleisösi tietotason kysymällä lisää: Oletko pohtinut eläinten hyvinvointiin, eläinten hyödyntämiseen jne. liittyviä kysymyksiä? Pyritkö jo vaikuttamaan ostamalla esim. eläinkokeetonta kosmetiikkaa. Voit kertoa myös, että et näytä raakaa materiaalia, et tuomitse etkä käännytä. Otsikon sanan eläinetiikka voi myös selittää: etiikka on oppia oikeasta ja väärästä. Eläinetiikassa pohditaan mikä on oikein ja mikä on väärin suhteessa eläimiin. 2. Eläinsuojeluliitto Animalia ry perustettu pääkohdetta: tuotantoeläimet, koe-eläintoiminta sekä turkistarhaus vastustaa sellaista eläinten kohtelua, joka aiheuttaa eläimille kärsimystä tai estää olennaisesti niiden lajityypillistä käyttäytymistä toimii tiedottamalla, kampanjoimalla ja vaikuttamalla lainsäädäntöön. toimii laillisin keinoin Kerro lyhyesti Animaliasta.

2 Lisätietoa: Järjestön ikää voi painottaa, alun perin järjestö vastusti tuskallisia eläinkokeita tilanteessa, jossa ei ollut mitään lainsäädäntöä eläinten hyvinvointia turvaamaan. Muutos nykyiseen on suuri! Kerro myös Animalian toimintamuodoista: toimimme laillisesti tiedottamalla, kampanjoimalla ja vaikuttamalla lainsäädäntöön. Animalia järjestää kampanjoita, tapaa poliitikkoja, on erilaisissa neuvottelukunnissa, antaa lausuntoja mm. lainsäädäntöön liittyen. Mutta asiantuntijuuden lisäksi Animalia on myös kansalaisjärjestö, jossa toimii paljon vapaaehtoisia. Järjestö järjestää tempauksia ja esittelee eläinasiaa erilaisissa tapahtumissa. 3. Tällä tunnilla Kerrotaan miten eri tavoilla voidaan suhtautua eläimiin Tutustutaan maatalous- ja turkiseläinten oloihin Pohditaan, miten itse voit auttaa eläimiä ja vaikuttaa asioihin Kerro, että toivot tunnista tulevan keskustelevan. Sinut voi keskeyttää koska tahansa, jos tulee kysyttävää tai haluatte pohtia tarkemmin jotain aihetta Tehtävädiat 1. Suomessa tarhataan turkiksiksi (KAIKKIA) a) Kettuja b) Naaleja c) Hillereitä 2. Turkis on a) Todella ympäristöystävällinen luonnontuote b) Ympäristöystävällisempi kuin tekoturkki c) Haitallisempi ympäristölle kuin tekoturkki 3. Kuinka monta broileria teurastettiin Suomessa vuonna 2012 a) b) c) Kuka tai ketkä seuraavista kuuluisuuksista ovat kasvissyöjiä? (KAIKKI) a) Nyrkkeilijä Mike Tyson b) Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton c) Näyttelijä Natalie Portman d) Laulaja Avril Lavigne Jaa oppilaille eri väriset kyltit A, B ja C. Käykää läpi dioissa olevat kysymykset, pyydä oppilaita äänestämään kyltillä oikeaksi arvelemaansa vastausta. Vastauksista voi keskustella hetken, mutta asioihin perehdytään lisää myöhemmin, joten ei kannata kuluttaa liian pitkää aikaa tähän. Muista kerätä äänestyskyltit takaisin. Vaihtoehtoisesti käsiäänestys tms. Oikeat vastaukset on lihavoitu.

3 6. Eläinten luokittelu ja kohtelu sama eläin voi olla lemmikkieläin, turkiseläin, haittaeläin, tuotantoeläin, villieläin, koeeläin ENNEN KALVOA! Voit ennen kalvon näyttämistä kysyä oppilailta Millainen eläin on kani? Missä se elää sinun mielikuvassasi? Oppilaat kertovat erilaisia ympäristöjä kanille ja voit näyttää eri luokat lopuksi. Lisätietoa: Ihminen luokittelee eläimen sillä perusteella, mihin olosuhteisiin eläin on sattunut syntymään. Esimerkiksi rotta voi olla haittaeläin, villieläin, koe-eläin ja lemmikkieläin. Eläin ei kuitenkaan tunne eri tavalla, vaikka se olisi syntynyt eri olosuhteisiin. Kani luokitellaan kaikkiin yllä oleviin luokkiin. Lemmikkieläimenä kania pidetään aktiivisena eläimenä, jota pitää virikkeellistää, koe-eläimenä kaneja käytetään hyvin paljon, kaneja kasvatetaan niistä saatavan villan ja turkisten vuoksi, sen lihaa syödään, se on vahinkoeläin joka syö puistoissa pensaita ja villieläin, jonka jälkiä etsitään metsäretkillä. Esimerkiksi eräässä kokeessa eläinkokeissa käytetyt kesyrotat päästettiin laajalle pihamaalle. Rotat alkoivat käyttäytyä kuten villinä elävät lajitoverinsakin, vaikka olivat ikänsä eläneet pienessä häkissä. i Saman eläinlajin kohtelu ja sitä koskeva lainsäädäntö on erilaista riippuen eläimen käyttötarkoituksesta. Kanin lisäksi rotta on hyvä esimerkki. Luokittelu vaihtelee myös kulttuurien välillä, meillä koiraa ei syödä, jossain muualla sen syöminen on normaalia. Muslimit eivät syö sikaa, meille sen syöminen on arkipäivää. Eläinten kohtelu on hyvin erilaista. Esimerkiksi eläinsuojelulainsäädäntö antaa erilaisia ohjeita eläinten pidosta ja kohtelusta. Esimerkiksi kani voi olla lemmikki, turkiseläin ja koe-eläin. Eläintarhassa ketulla täytyy olla tilaa 600 m², Turkistarhalla saman lajin eläinyksilöllä on tilaa vain 0,8 m 2 Eläintarhassa ii : Koiraeläimillä (< 10 kg; esimerkiksi ketut, supikoirat, naalit) on oltava ulkotarha, jonka pintaala on vähintään 600 m². Lisäksi eläimillä on lajin tarpeiden niin vaatiessa oltava sisätilaa vähintään 5 m² eläintä kohden, kuitenkin siten, että pinta-alan on tällöin oltava aina vähintään 25 m². Sisätilan on lajin tarpeiden niin vaatiessa oltava lämmitettävä.

4 Turkistarhalla: Ketun häkissä on oltava tilaa vähintään: Pinta-ala (m²) Täysikasvuinen eläin 0,8 Emo pentueen kanssa 2,0 Kaksi vieroitettua pentua* 1,2 *Jos häkissä pidetään useampaa kuin kahta vieroitettua pentua, on lisätilaa oltava kutakin seuraavan pentua kohden vähintään 0,5 m². Häkin leveyden on oltava vähintään 75 cm ja pituuden vähintään 100 cm. Häkin korkeuden on oltava vähintään 70 cm. 7. Eläimen tunteet Eläimet tuntevat kipua, mielihyvää, pelkoa ja iloa. Ero lemmikin ja tuotantoeläimen välillä on vain ihmisen mielessä. ENNEN KALVOA! Kysy oppilailta kenellä on lemmikkejä tai eläinystäviä? Keskustelkaa siitä, mitä heidän tuntemansa eläimet (lemmikit, hevoset ratsastustalleilla, naapurin koira) tarvitsevat voidakseen hyvin. Voit tarvittaessa johdatella keskustelua lisäkysymyksillä: Mitä heidän tuntemansa eläimet osaavat, temppuja, käskyjä, jotain itse keksimiään jekkuja? Mitä tuntemasi tuntee ja ajattelee erilaisissa tilanteissa (yksin jäädessään, autoon mennessä, eläinlääkärillä, ruokaa saadessaan, lenkille lähdettäessä, kivan lelun saadessaan jne. Voit itse keksiä lisää esimerkkejä). Tuo esille se, että jokainen eläin on yksilö, jokaisella on oma persoonansa. Tehtävän tarkoitus on saada oppilaat miettimään omakohtaisia kokemuksiaan eläimistä, saada heidät pohtimaan mikä on tärkeää juuri heille ja kasvattaa tunneside eläimiin. Tee lyhyt kooste oppilaiden vastauksista keskustelun päätteeksi. Lisätietoa: Eläimille ei vaadita ihmisoikeuksia, vaan jokaiselle yksilölle sen tarvitsemat lajinmukaiset oikeudet. Esimerkiksi eläimille ei haluta oikeutta äänestää vaan sialle oikeus tehdä pesä, minkille uida ja kanalle elää lajille ominaisessa sosiaalisessa ryhmässä. Koira ei tarvitse oikeuttaa äänestää, jänikset eivät tarvitse oikeutta lapsien päivähoitoon, siat eivät tarvitse oikeutta balettitunteihin jne

5 8. Arvokkaan rajat Kuka tai mikä tarvitsee huolenpitoa ja suojelua? Ihminen Kehittyneempi eläin Kaikki eläimet Kasvit Kaikki, mikä elää Myös eloton luonto, kuten kallio Entä metsällä, maaperällä tai ilmakehällä? o Esimerkiksi vuorenrinteet ja meret ovat lukuisten kasvi- ja eläinlajien elinympäristöä ja jos niille annetaan itseisarvoa, tulee säilyttää myös niiden elinympäristöt. Elotonta luontoa ei voi erottaa niistä. TAI: Ketä sinä suojelet? Mihin luokka vetää huolenpidon rajat,? Voit myös kertoa, mihin itse vedät rajan ja selittää, miksi siihen rajanvetoon olet päätynyt. Voit myös todeta, ettei oikeaa vastausta rajan vetoon ole, vaan jokainen päättää itse rajansa. Lisätietoa: Arvot jaotellaan usein itseisarvoihin ja välinearvoihin. Asia, jolla on välinearvo, voidaan vaihtaa johonkin toiseen tai se on korvattavissa jollain muulla. Metsä on arvokas paperin raaka-aineena tai kettu turkkinsa vuoksi Esimerkiksi kauniin pöydän saa mitä luultavimmin ostettua jollakin hinnalla, vaikka niillä olisikin tunnearvoa. Sillä, mitä ei voi myydä millään hinnalla eikä vaihtaa mihinkään muuhun, on itseisarvoa. Jos jollakin on itseisarvoa, sillä on myös oikeus sitä kunnioittavaan kohteluun Vertailukohteeksi voi ottaa ihmisarvon. YK:n ihmisoikeuksien julistuksen mukaan ihmisarvoon kuuluu koskemattomuus, oikeus elämään, vapaus ja tasa-arvo. iii Kaikilla ihmisillä on ihmisarvo yksilöinä riippumatta henkilön ominaisuuksista tai kyvyistä. Riittää, että on ihminen. Ympäristöetiikka ulottaa itseisarvon myös luontoon ja eläimin: Kaikki elämä on arvokasta, ei vain ihmisen elämä Eläinoikeusajattelussa eläin nähdään itseisarvoisena olentona jolla on tiettyjä oikeuksia. Esimerkiksi lihansyöntiä pidetään eläinten oikeuksien loukkauksena. Esimerkkinä voi kertoa Lucy-simpanssin tarinan: Lucy kasvoi ihmisten kanssa ja oppi käyttämään viittomakieltä. Lucy osoitti mm. ymmärtävänsä kuoleman käsitteen sekä osasi valehdella. Molemmat asioita, joita on pidetty mahdollisena vain ihmisille.

6 9. Tuotantoeläimet: otsikkodia Kerro luokalle lyhyesti mitä tuotantoeläimellä/kotieläimellä tarkoitetaan. Tulevissa dioissa keskitytään vain muutamaan: kanoihin, sikoihin ja nautoihin. Lammas, vuohi, sika ja nauta ovat eläneet ihmisen kanssa n vuotta. iv Domestikaatio eli kesyyntyminen eläimet ovat muuttuneet perimältään villejä sukulaisiaan kesymmiksi sisältää myös toisen ulottuvuuden, opitun kesyyden. v Eläinten ulkonäkö on muuttunut jonkun verran domestikaation aikana, mutta perustavat käyttäytymistarpeet ovat edelleen pitkälti samoja kuin luonnonvaraisilla lajeilla Kotieläinten jalostuksessa on kiinnitetty huomiota enimmäkseen ulkoisiin ominaisuuksiin (turkin väri tai runsas poikasten tai maidon tuotanto), eikä niinkään käyttäytymispiirteisiin. vi Eläinten lajinmukaista käyttäytymistä voi tutkia seuraamalla eläinten villejä sukulaisia luonnossa tai päästämällä domestikoituneita eläimiä niiden lajityypilliseen ympäristöön Esimerkiksi kanojen esi-isiä punaisia viidakkokanoja on tutkittu niiden luontaisessa elinympäristössä Intiassa sekä San Diegon eläintarhan laajoilla alueilla. Domestikoituneiden kanojen käyttäytymistä on tutkittu vapauttamalla lintuja skotlantilaiselle saarelle. vii Lisätietoa runsaasti Eläinten oikeudet ja ympäristönsuojelu-oppaasta. 10. Sika ENNEN KALVOA! Ennen dian näyttämistä, pyydä oppilaita miettimään millaisissa oloissa siat elävät. Millaisia kuvia he ovat nähneet mainoksissa tai tuotepaketeissa? Voit johdatella heitä miettimään Totta vai tarua -leikillä: - lihasiat ulkoilevat - Suomen laki määrää sialle (vanhanaikaisen) Helsingin Sanomien aukeaman kokoisen tilan - Sika on yhtä älykäs kuin koira - jne. Tai johdatella heitä miettimään: - millaisessa paikassa siat elävät? - mitä siat tekevät? - ulkoilevatko siat? Näytä sitten dia kuvineen. Kuvissa on tavanomainen sikala, jossa emakko on porsimishäkissä ja luomusikala. Keskustelkaa hetki huomaamistanne eroista sekä siitä mitä sika tarvitsee lajinmukaiseen elämään. Lisätietoa saat alta ja Eläinten oikeudet ja ympäristönsuojeluoppaasta.

7 Lisätietoa sioista: Suomen eläinsuojelulainsäädännön mukaan satakiloisella sialla täytyy olla tilaa 0,65m² Eli vähän enemmän kuin sanomalehden aukeama. Käytännössä tiloilla kuitenkin on yhdellä sialla tilaa noin 0,9m² Virikkeitä on vähän tai ei ollenkaan Esimerkiksi sioille saatetaan heittää kerran päivässä sanomalehti revittäväksi tai kauhallinen sahapurua. viii Luonnossa siat ovat ahkeria tutkijoita, jotka tonkivat kärsällään maata pitkin päivää. ix Makuu-/poikimispesän rakentaminen Sekä sialle että kanalle on tärkeää rakentaa pesä ennen poikimista/munimista. Jos eläimille ei anneta pesäntekomateriaalia, ne eivät voi rakentaa pesää. Sika kuitenkin yrittää pakonomaisesti rakentaa pesää, vaikka pesäntekomateriaalia ei olisikaan. x Kehonhuolto (nuoleminen, sukiminen, rypeminen) Esimerkiksi siat eivät hikoile, vaan ne vilvoittelevat itseään rypemällä. Jos sikaloissa ei ole ulkoisia lämmönsäätelykeinoja, siat saattavat kieriskellä omassa ulosteessaan vilvoittaakseen itseään. Lajinmukaisissa olosuhteissa siat eivät koskaan kierisi omassa ulosteessaan. xi 11. Nauta ENNEN KALVOA! Ennen dian näyttämistä, pyydä oppilaita miettimään millaisissa oloissa lypsylehmät elävät. Millaisia kuvia he ovat nähneet mainoksissa tai tuotepaketeissa? Voit johdatella heitä miettimään Totta vai tarua -leikillä: - Suomen laki ei salli navetoita, joissa lehmät eivät voi kääntyä - Voit kysellä mm. lehmä tuottaa luontaisesti maitoa samoin kuin esim. kana munia - Lypsylehmät hoitavat vasikoitaan, kun ne ovat pieniä Tai johdatella heitä miettimään: - millaisessa paikassa lehmät elävät? - elävätkö lehmät ja vasikat yhdessä? - jne. Näytä sitten dia kuvineen. Kuvissa on tavanomainen parsinavetta ja ulkoileva lypsylehmä. Keskustelkaa hetki huomaamistanne eroista sekä siitä mitä nauta tarvitsee lajinmukaiseen elämään. Voit näyttää Dancing Cows-videon Youtubesta (linkki materiaalin alussa). Lisätietoa saat alta ja Eläinten oikeudet ja ympäristönsuojelu-oppaasta. Muutamia faktoja: Eläinten liikkumista saatetaan rajoittaa esim. kytkyillä tai häkeillä siten, etteivät ne voi aina toteuttaa edes perustarpeitaan Esimerkiksi 60 % lypsylehmistä elää parsinavetoissa eli kytkettynä xii suurimman osan vuodesta. (Lain mukaan parressa pidettävien nautojen on päästävä jaloittelemaan kesällä 60vrk. xiii ) Lypsylehmien pito parressa estää nautojen lajinmukaista käyttäytymistä, kuten liikkumista, kehonhoitoa ja sosiaalista kanssakäymistä. xiv

8 Eläimet teurastetaan selvästi entistä nuorempina nopeaan kasvuun keskittyneen jalostuksen ja toisaalta tuotantorasitussairauksien vuoksi Naudat teurastetaan keskimäärin noin viiden vuoden iässä. Vielä noin 30 vuotta sitten lehmiä pidettiin kaksi vuotta pidempään. Yleisimmät teurastussyyt ovat utaretulehdukset ja hedelmällisyyshäiriöt. xv Laiduntamiseen ja liikkumiseen laajoilla alueilla Esimerkiksi naudat vaeltavat päivässä luontaisesti noin neljä kilometriä xvi, parressa ne eivät voi liikkua juuri lainkaan. xvii 12. Kana ENNEN KALVOA! Ennen dian näyttämistä, pyydä oppilaita miettimään millaisissa oloissa munijakanat ja broilerit elävät. Millaisia kuvia he ovat nähneet mainoksissa tai tuotepaketeissa? Voit johdatella heitä miettimään Totta vai tarua -leikillä: - munijakanoille tyypillinen elintila Suomessa on A4-paperiarkin verran - vapaan kanan munat ovat oikeasti vapaina eläneiden kanojen munia - jos syntynyt kana on naaras, siitä tulee munijakana, kukonpjista tulee broilereita eli lihakanoja Tai johdatella heitä miettimään: - ulkoilevatko kanat ja broilerit? - millaisissa ryhmissä kanat elävät? - missä/minkä kokoisissa häkeissä munijakanat elävät? - jne Näytä sitten dia kuvineen. Kuvissa on tavanomainen virikehäkkikanala ja ulkoileva maatiaiskana sekä broilerihalli. Keskustelkaa hetki huomaamistanne eroista sekä siitä mitä kana tarvitsee lajinmukaiseen elämään. Lisätietoa saat alta ja Eläinten oikeudet ja ympäristönsuojelu-oppaasta. Muutamia faktoja: Esimerkiksi broilerit saavat kuljeskella vapaana hallissa, mutta suuri eläintiheys rajoittaa niiden liikkumisvapautta. Yhdellä broilerilla on tilaa reilusti alle yhden A4-paperiarkin verran (näytä paperiarkkia) ( cm²) xviii, xix Esimerkiksi broilerihallissa eläinlääkäri käy hyvin harvoin. Vaikka ihminen tekisi tauotta töitä 12 h vuorokaudessa, jäisi hänelle broileritilalla xx yhtä lintua kohti aikaa vain noin yksi sekunti. Broilereiden kasvatusaika oli vielä 1960-luvulla 63 vrk, kun se nyt on noin 36 vrk. Broilerin lihasmassan paino on kuitenkin melkein kolminkertaistunut (Lihasmassa on noussut grammasta 2000 grammaan). xxi Esimerkiksi lattiakanaloissa on tuhansia kanoja, jolloin kanat eivät pysty muodostamaan arvojärjestystä. Tällöin esiintyy mm. kannibalismia ja höyhenten nokkimista. Luonnossa kanat elävät noin 1-30 kanan parvissa. Parveen kuuluu myös muutama kukko. xxii

9 Ruoan etsiminen kuopsuttamalla, tonkimalla Esimerkiksi kanat etsivät ruokaa, vaikka niille tarjoaisi ruokaa suoraan eteen. xxiii Tavanomaisissa häkkikanaloissa ruoan etsimiskäyttäytyminen on vaikeaa. xxiv Makuu-/poikimispesän rakentaminen Sekä sialle että kanalle on tärkeää rakentaa pesä ennen poikimista/munimista. Jos eläimille ei anneta pesäntekomateriaalia, ne eivät voi rakentaa pesää. Sika kuitenkin yrittää pakonomaisesti rakentaa pesää, vaikka pesäntekomateriaalia ei olisikaan. xxv 13. Turkistarhaus Kuvia Suomessa tarhattavista turkiseläimistä vapaana ja häkissä. Ylh. vasemmalla supikoira, sen alla naali (eli sinikettu), alhaalla hilleri ja oikealla minkki. Kerro ryhmälle mitä eläimiä kuvissa näkyy. Pyydä ryhmää katsomaan kuvia ja miettimään: millainen eläin kettu on? Mitä se tarvitsee voidakseen hyvin? Entä hilleri? Onko jollain lemmikkinä fretti, mitä se tarvitsee voidakseen hyvin? Entä minkki? Kerro samalla vastauksia alhaalta: Voit johdatella heitä miettimään Totta vai tarua -leikillä: - 90 % turkiseläimistä teurastetaan somisteita varten - kaunis, tuuhea turkki kertoo hyvinvoivasta eläimestä - turkiskettu on kesyyntynyt kotieläin Voit näyttää Furcoat-videon Youtubesta. Suomalaistarhoilla yleisimmät lajit ovat: sinikettu (naali) hopeakettu (kettu) minkki Muita tarhattavia eläimiä ovat mm. suomensupi (supikoira), soopeli, chinchilla, hilleri, rämemajava eli nutria sekä kani. xxvi, xxvii Suomi on maailman suurin siniketun nahkojen tuottaja. xxviii Suomessa elää yli neljä miljoonaa turkiseläintä. xxix Yli 90 % ketunnahoista käytetään turkissomisteina: takinkauluksissa, hihansuissa, kengän koristeissa, jopa korvakoruissa xxx Suomessa on jalostettu turkiseläimiä (eläinlajista riippuen) vasta vuotta. xxxi Esimerkiksi nautaa on jalostettu 8000 vuotta ja koiraa yli vuotta. xxxii Vuoteen 1991 saakka otettiin siitoseläimiä myös suoraan luonnosta, jotta saataisiin eläinkantaan tuoretta verta. Vuonna 1991 tämä kiellettiin lailla. xxxiii Tarhattavat eläinlajit ovat luonnossa aktiivisia petoeläimiä, joilla on voimakas tarve liikkua. Liikunnantarve ei katoa ruokkimalla. xxxiv Jokainen koiranomistaja tietää, ettei liikunnantarve katoa sillä, että koiralle annetaan toinenkin kupillinen ruokaa. Luonnossa näiden eläinten elinympäristö on vaihteleva ja virikkeellinen xxxv

10 Luonnossa saalistus, pesäpaikan valinta, lisääntyminen ja sosiaaliset suhteet tuovat elämään sisältöä ja vaihtelevuutta Turkistarhoilla eläimen metalliverkkopohjainen häkki on ahdas ja eläinsuojelulainsäädäntö vaatii virikkeeksi vain puupalikoita. xxxvi Häkin koko voi olla miljoonasosa siitä liikkumaalueesta, jota eläin luonnossa käyttää xxxvii Eläimillä on luontaisia käyttäytymistarpeita, joita ne eivät voi toteuttaa tarhaolosuhteissa, kuten: eläminen lajille ominaisessa ympäristössä riittävä liikunta lajille tyypillisessä sosiaalisessa ryhmässä eläminen xxxviii pakeneminen vaaran uhatessa Käyttäytymistarpeiden estyminen aiheuttaa turhautumista, joka purkautuu usein häiriökäyttäytymisenä, kuten stereotypiana. Eläin voi muuttua passiiviseksi tai kehittää epänormaalin käyttäytymismuodon tai pakkoliikkeen Minkeille tyypillistä on esimerkiksi edestakaisin ravaaminen, ylävartalon huojuttaminen tai pään pyörittäminen vesikupin yläpuolella xxxix Esimerkki kettujen stereotypioista on niiden tapa seistä liikkumattomana etukäpälien varassa takaruumis häkin takaseinään painettuna. (kuva). Tämä on oletettavasti seurausta pelkoreaktiosta, jota eläin ei voi helpottaa pakenemalla. xl Tarhaeläinten, erityisesti hopeakettujen, stressaantuneet emot saattavat tappaa ja syödä poikasensa. Luonnossa tätä tapahtuu harvemmin. xli Siitoseläimiä lukuun ottamatta turkiseläimet tapetaan noin 6-8 kuukauden ikäisinä, syystalvella turkin ollessa parhaimmillaan. xlii Kuluttaja-asiamies kielsi turkisten (ja tekoturkisten) mainostamisen ekotuotteena Suomessa vuonna xliii, xliv - Turkistarhaus kuluttaa energiaa rehuntuotannossa, kuljetuksissa, turkisten muokkauksessa jne. - Jo rehuntuotannon energiakulutus ylittää tekoturkin tuottamisen energiakulutuksen - Turkin ja tekoturkin tuottamiseen käytetyn energiamäärän voi muuttaa öljylitroiksi - Tekoturkki kuluttaa 10 öljylitran verran energiaa, minkkiturkki 470 litraa ja kettuturkki 184 litraa - Kettuturkki vie siis energiaa vähintään 18 kertaa enemmän ja minkkiturkki vähintään 47 kertaa enemmän kuin tekoturkki. xlv

11 14. Eläinkokeet Kuvassa ns. elektrodikissa, jolla suoritetaan aivotutkimusta. Vastaavia kokeita on tehty Helsingin yliopistossa. Yleisin koe-eläin maailmassa on hiiri, sitten rotta ja muut jyrsijät. Hiirten suosiota kasvattaa geenimuuntelu. ENNEN KALVOA! Mikä yhdistää sohvaa, ripsiväriä, tietokonetta, lattiavahaa, tiskiainetta, rokotteita, äyriäisiä, teollisuuskemikaalia, tupakkaa, partavaahtoa, teetä, koiranruokaa ja ympäristömyrkkyjä? V: Eläinkokeet Onko totta, että eläimillä testaamisen sijaan voisi yhtä hyvin heittää kolikkoa? V: On. Parhaimmillaan vain alle puolet eläinkokeellisessa prekliinisessä vaiheessa vaarattomiksi havaituista kemikaaleista on ihmiselle vaarattomia. Lääkkeistä ja hoitomuodoista vain 10 % toimii myös ihmisellä. Keskeistä eläinkokeista: Eläinkokeita käytetään kaikilla elämänosa-alueilla. Lääketieteellistä tutkimusta on vain 1/5 kaikista eläinkokeista. Eläin on huono ihmisen malli sairauksien, lääkkeiden ja hoitomenetelmien kehittämisessä. Vaihtoehtomenetelmiä on runsaasti ja niitä kehitetään kaiken aikaa. Tampereella toimii yliopiston yhteydessä Vaihtoehtomenetelmien tutkimuskeskus Ficam. Mitä voit itse tehdä koe-eläinten hyväksi? Aina ei voi ostaa eläinkokeettomia tuotteita, mutta tee niin aina kuin mahdollista (Leaping Bunny -merkityt tuotteet). Eläinkokeettomien tuotteiden lista on kansainvälinen, Animalia ylläpitää sitä Suomessa. Jaa tietoa ystävillesi, osallistu keskusteluun ja kerro vaihtoehdoista. Pitkän aikavälin tapoja vaikuttaa: o Osta niin vähän uusia elektronisia laitteita ja huonekaluja kuin mahdollista. (Niiden pintakäsittely- ja palonestoaineet yms. testataan eläinkokein.) o Huolehdi terveydestäsi elämällä terveellisesti. Jos joku kysyy: Suosi rinnakkaislääkkeitä, jotka hyödyntävät eläimillä tutkittujen lääkkeiden rauenneita patentteja. Lisätietoa: Animalian tavoite on eläinkokeeton maailma. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tiede ei saisi kehittyä, lääkkeitä saisi kehittää tai tuotteet olisivat ihmisille vaarallisia. Eläinkokeille on olemassa modernimpia ja tieteellisempiä vaihtoehtoja, mutta ne tarvitsivat paljon enemmän rahoitusta. (Eläinkokeet olivat uutta tiedettä 1800-luvun alussa!) On myös eettisesti arvioitava, millä perustein

12 eläimille saadaan aiheuttaa lievästä vakavaan kipua, tuskaa, kärsimystä ja pitkäkestoista haittaa. Kenenkään ei kuitenkaan tule pidättäytyä määrätystä hoidosta tai lääkityksestä eläinkokeiden takia. Eläinkokeettomuus on tällä hetkellä utopiaa, lähes kaikki testataan tai on testattu eläimillä (veden myrkyllisyys suurina annoksina; ensiapu kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain; HIvirustartunta voi johtaa AIDSiin). Omilla valinnoillaan ja elämäntavoillaan voi vaikuttaa, mutta lisäksi tarvitaan asiantuntemus- ja poliittista lobbaustyötä, eli järjestöjä kuten Animalia. Erityisen vaikea kysymys on lääketieteellinen tutkimus, joka nousee eläinkoekeskusteluun lähes vääjäämättä joka kerta ja varhaisessa aiheessa. On tärkeää huomata, että eläinkokeita turvallisempia menetelmiä on olemassa ja niitä voidaan kehittää. Mikä yhdistää sohvaa, ripsiväriä, tietokonetta, lattiavahaa, tiskiainetta, rokotteita, äyriäisiä, teollisuuskemikaalia, tupakkaa, partavaahtoa, teetä, koiranruokaa ja ympäristömyrkkyjä? Miten testataan*: Sohva: pintakäsittelyaineet testataan. Toksisuus- eli myrkyllisyystesti. Kokeessa testattavaa ainetta joko pakkosyötetään, ruiskutetaan tai hierotaan ihon lävitse eläimeen. Kokeet pitävät sisällään kouristelua, halvaantumista, pahoinvointia ja tuskaa. Kokeet päättyvät joko eläimen kuolemaan tai lopetukseen. Ripsiväri: kosmetiikan eläinkoe. ** Silmänärsytyskoe eli Draizé-testi. Testattavaa ainetta injektoidaan metallitelineeseen liikkumattomaksi kytketyn kaniinin silmään ja jätetään sinne. Kaniini ei voi erittää kyynelnestettä, eli aine jää silmään. Tietokone: palonestoaine testataan. Toksisuustesti. Lattiavaha: toksisuustesti. Tiskiaine: ärsytyskokeita (dermatologisia kokeita). Toksisuustesti. Rokote: pienen määrän elävää taudinaiheuttajaa sisältävät rokotteet testataan jokaisen erän kohdalla toksisuustestillä. Äyriäiset/biotoksiinikoe. Poistuu käytöstä vuoden 2013 lopussa. Hienonnetuista äyriäisistä valmistettua massaa ruiskutetaan hiirten vatsaan. Mikäli kaksi kolmesta hiirestä kuolee, biotoksiiniarvot ovat liian korkeat. Jos vain yksi hiiri kuolee, äyriäiserä todetaan turvalliseksi. Teollisuuskemikaali: toksisuustesti. Tupakka: sekä kokeita tupakan aiheuttamien sairauksien hoitoon että tupakkateollisuuden omaa tutkimusta tuotekehittelyssä tai mainettaan parantaakseen. Tuotekehittely: makutupakan ainesosat testaan ihoärsytystestillä. Eläimen paljaaseen ihoon hierotaan testattavaa ainetta. Eläimen iho saatetaan etukäteen rikkoa hiekkapaperilla. Usein noin puolet eläimistä kuolee kasvaimiin. Markkinoinnin nimissä tehdyt kokeet: Tupakan vs. diesel-öljyn terveysvaikutukset. Kahden vuoden ajan kaniinien ja koirien muodostamaa ryhmää A altistettiin tupakansavulle ja ryhmää B

13 pakokaasulle neljä tuntia päivässä. Eläimet täytyy asettaa metallitelineeseen ja pakottaa liikkumattomaksi, sillä luonnostaan eläimet välttelisivät savua ja katkua. Kokeen päätteeksi suoritetaan ruumiinavaus. Lääketieteelliset kokeet: Tupakoinnin vaikutus sikiön kehitykseen raskauden viimeisellä kolmanneksella. Rhesusapinanaaraat tiineytettiin ja altistettiin tupakansavulle raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Pari päivää ennen arvioitua synnytystä poikaset abortoitiin ja niille suoritettiin ruumiinavaus. Partavaahto: dermatologinen testi. Eläimen paljaaseen ihoon hierotaan testattavaa ainetta. Eläimen iho saatetaan etukäteen rikkoa hiekkapaperilla. Tee ja koiranruoka: markkinointi- ja terveysvaikutustutkimusta. Syötetään kahdelle verrokkiryhmälle epäterveellistä ravintoa ja toiselle testattavaa tuotetta. Ruumiinavauksesta varmistetaan vaikutus. Ympäristömyrkyt: toksisuustestausta. Yleisiä koe-eläimiä ovat hiiret ja kalat. HUOM! Suuri osa yllä mainittuja tuotteita testataan myös ympäristövaikutusten osalta. * Testausmenetelmistä on melko vähän tarkkaa tietoa, etenkään Suomesta. Uuden direktiivin myötä luvan saaneet eläinkoelupahakemukset eli hankelupahakemukset ovat julkista tietoa, mutta niiden sisältämä informaatio tulee olemaan rajallista. Vielä hankelupa-asiakirjoja ei ole julkaistu Suomessa tai muuallakaan EU:ssa. ** Kosmetiikan eläinkokeet kiellettiin EU:n alueella alkaen. Kiellossa on kuitenkin kolme isoa puutetta: - ei valvontaa! - kielto ei koske kolmannen osapuolen suorittamia kokeita, eli esim. Kiinan valtion määräämiä eläinkokeita markkinoilleen tuleville tuotteille - kielto on helppo kiertää, jos uusi raaka-aine testataan jonkin muun teollisuuden alan nimissä tehdyissä kokeissa Lisäksi kielto ei tee kosmetiikka-alan yrityksistä globaalisti eläinkokeettomia. 15. Mitä voin itse tehdä Pyydä oppilaita miettimään pienryhmissä miten he voivat itse vaikuttaa. Kirjoita oppilaiden vastauksia ylös näkyviin taululle tai kalvolle, vinkkejä: Hanki lisää tietoa aiheesta kerro kavereille kirjoita aiheesta Facebookissa, blogissa jne. pidä esitelmiä tai päivänavauksia kouluissa anna palautetta kaupoille ja ravintoloille (myös positiivista hyvästä valikoimasta!) ja pyydä heitä lisäämään eläinystävällisiä tuotteita valikoimiinsa osta eläinkokeetonta kosmetiikkaa ja siivousaineita

14 kokeile kasvissyöntiä tai siirry kokonaan kasvissyöjäksi tai vegaaniksi (voit kertoa mitä eroa näillä on) tai käytä luomua liity eläinsuojelujärjestön jäseneksi ja vapaaehtoiseksi järjestä paikallisella nuorisotalolla leffailta ja näytä jokin eläinoikeushenkinen elokuva lähetä yksin tai yhdessä päättäjille postia, jossa kerrot toivovasi heitä olemaan eläinystävällisiä ja tekemään hyviä päätöksiä adoptoi koditon eläin

15 Lisää tehtäviä: 1. Tehtävävinkki: tehoeläintuotanto dia lihantuotannosta Lisätietoa: Vielä 1950-luvulla syötiin varsinkin köyhimmissä perheissä lihaa vain noin 1-2 kertaa viikossa, tosin varakkaammat söivät useammin. Nyt lihaa ja muita eläinkunnan tuotteita syödään joka päivä ja joka aterialla. Lihan suurkulutus on aiheuttanut sen, että maatalouseläintuotanto muuttunut yhä teollisemmaksi: Tuotanto yhä suuremmissa yksiköissä Eläinten määrä tilaa kohden on kasvanut huimasti Maatilat erikoistuneet yhteen lajiin Esimerkiksi ennen tiloilla oli muutamia kanoja ja lehmiä. Nyt yhdellä tilalla on useita tuhansia kanoja ja toisella tilalla kymmeniä tai satoja lehmiä Ennen ruoka viljeltiin itse tai ostettiin samalta kylältä. Nyt käytetään (lannan lisäksi) keinolannoitteita ja eläinten ruoka saatetaan ostaa muualta. Esimerkiksi Suomeen tuotavasta soijasta noin 80 % menee rehuksi. xlvi. Vilja viljeltiin ennen ihmisille ja eläimet söivät sitä, mitä ihmiset eivät pystyneet syömään, kuten ruohoa. Taulukko: 1950-luvulla suomalainen söi keskimäärin 29 kg lihaa vuodessa, vuonna 2010 noin 76 kg. Lihan kulutus on siis noin 2,6 kertaistunut 65 vuodessa. xlvii TEHTÄVÄVINKKI: pohdittavaksi Helsingin kaupunginvaltuusto päätti vuonna 2010 tarjota koululaisille kerran viikossa pelkästään kasvisruokaa. Aiemmin kasvisruoka oli ollut toisena vaihtoehtona jokapäiväisen liha- tai kalaruoan rinnalla. Kasvisruokapäivää perusteltiin ympäristösyillä ja terveellisyydellä: kasvisruoka kuormittaa liharuokaa keskimäärin vähemmän ympäristöä ja lihaa syödään muutenkin enemmän kuin olisi terveellistä. Monet kaupunginvaltuutetut ja koululaisten vanhemmat vastustivat päätöstä vetoamalla muun muassa valinnan vapauden ensisijaisuuteen. Voitte keskustella luokan kanssa esimerkiksi seuraavista kysymyksistä (pyydä oppilaita perustelemaan vastaukset): Mitä mieltä olette pakollisesta kasvisruokapäivästä? Pitäisikö kaikissa kouluissa olla pakollinen kasvisruokapäivä? Edistääkö pakollinen kasvisruokapäivä kasvissyöntiä? Onko jokaisen oma asia, mitä laittaa suuhunsa? Voit pohtia asiaa luokan kanssa esimerkiksi ensisijaisten ja toissijaisten tarpeiden näkökulmasta. Entä onko yksilön vapaus valita ruokansa suurempi kuin vastuu ruokavalintojen eläin- ja ympäristövaikutuksista?

16 2. TEHTÄVÄVINKKI: Mitä voisi olla tulevaisuus Olet nyt näyttänyt oppilaille miltä nykyisyys näyttää. Jos aikaa on runsaasti, voivat oppilaat yksin tai ryhmissä piirtää tai kirjoittaa ja ensin miettiä ja sitten sanallisesti kertoa millainen olisi kaikille onnellinen tulevaisuus: päästäänkö kivusta ja tuskasta eroon? Kirmaavatko lehmät laitumella vapaana? Väheneekö lihansyönti? 3. TEHTÄVÄVINKKI: Paneelikeskustelu tai näytelmä Jaa luokka kahtia. Toinen puoli puolustaa turkistarhausta, toinen vastustaa. Jaa molemmille osapuolille mielipiteensä mukaista materiaalia. Esimerkiksi turkistarhauksen puolestapuhujille Suomen Turkiseläinten Kasvattajainliiton materiaalia ja turkistarhauksen vastustajille Animalian materiaalia. Järjestä luokan eteen: a) paneelikeskustelu, johon tulee molemmista osapuolista kaksi ihmistä. b) Näytelmä: turkisten vastustajat ja turkistarhaaja kohtaavat kaupungilla, jossa turkisten vastustajat ovat pitämässä infopöytää. Molemmat luokanpuolikkaat valitsevat joukostaan sopivimmat ihmiset näyttelemään. Käykää läpi tilanteet tämän jälkeen: onko jollain luokassa aiheesta vielä jotain kommentoitavaa? 4. Tehtävävinkki: Dia Mitä oikeuksia sinä antaisit eläimille? TEHTÄVÄVINKKI YLÄASTEELLE: Hyödyllinen vai itsessään arvokas? Kouluvierailulla voi pyytää oppilaita kirjoittamaan paperille kolme asiaa, joilla on heille välinearvoa, ja kolme asiaa, joilla on itseisarvoa. TEHTÄVÄVINKKI LUKIOON: Mikä tekee asiasta tai oliosta itseisarvoisen? Pohtikaa millaisia oikeuksia eläimillä on? oikeus kivuttomaan elämään? Oikeus lajityypilliseen käyttäytymiseen (esimerkiksi hoitaa poikasiaan, elää lajityypillisessä sosiaalisessa ryhmässä tai ympäristössä?) Oikeus vapauteen? Oikeus elämään? Voit antaa kysymykset esimerkiksi paritehtäväksi. Pohdinta-aikaa 2 min. Anna jokin tietty eläin esimerkki, kuten lehmä. Oikeus elämään, jossa ihminen ei toiminnallaan aiheuttaa eläimelle kipua kuin eläimen itsensä edun vuoksi (esimerkiksi eläinlääkärin toimenpide voi olla hyväksi eläimelle) Nykymuotoinen broilerinkasvatus loppuisi, sillä tutkimusten mukaan huomattava osa broilereista kärsii kivuliaista jalkavaivoista ja sydänsairauksista. xlviii, xlix, l Oikeus lajityypilliseen käyttäytymiseen Kaikki nykymuotoinen tehoeläintuotanto loppuisi, sillä eläimet eivät nyt voi useinkaan esimerkiksi olla lajilleen ominaisessa sosiaalisessa ryhmässä eivätkä liikkua niin paljon kuin olisi niille tarpeellista. Oikeus hoitaa omia poikasiaan

17 Maidontuotanto muuttuisi, sillä lehmät erotetaan vasikoistaan yleensä pian syntymän jälkeen. li Myös siat erotetaan porsaistaan aikaisemmin kuin ne luontaisesti vieroittuisivat lii eivätkä kanat koskaan edes näe poikasiaan. liii Oikeus elää lajille tyypillisessä sosiaalisessa ryhmässä Lattiakanalat kiellettäisiin, sillä lattiakanaloissa lintuja pidetään tuhansien lintujen halleissa. liv, lv, kun ne muuten eläisivät 1-30 yksilön parvissa. lvi, lvii, lviii Oikeus elää lajille ominaisessa ympäristössä Vain harvalle tuotantoeläimelle Suomi on luonnollinen elinympäristö. Esimerkiksi kana on kotoisin Intiasta ja naudat ovat eläneet Kreikassa ja Vähä Aasiassa. lix Oikeus vapauteen? Ihminen voisi hyödyntää eläimiä vain metsästämällä ja kalastamalla Oikeus elämään Lihantuotanto loppuisi, koska eläimiä ei voisi tappaa ruoaksi. Toisaalta vielä voisi syödä eläimiä, jotka ovat kuolleet esim. sairauteen tai vanhuuteen. 5. Tehtävävinkki: käänteinen proteiinitehdas Keskustelua: Loppuuko maailmasta ruoka, jos kaikki ryhtyvät kasvissyöjiksi? Mitä kasvissyöjät syövät, onko se terveellistä? Eläinkunnan tuotteiden kasvattaminen vaatii enemmän proteiinia ja energiaa kuin niistä saadaan. Jotta saadaan kilo lihaa, pitää eläimelle syöttää rehua sellainen määrä, että siinä on keskimäärin kymmenen kertaa enemmän proteiinia ja energiaa kuin mitä lihassa lx Kasvikset voi syödä kahdella tavalla: sellaisenaan tai lihaksi muutettuina Eläimille syötetään paljon ihmisravinnoksi kelpaavaa ruokaa Noin 80 % Suomeen tuodusta soijasta menee rehuksi. lxi Kaikki viljely kuluttaa energiaa ja aiheuttaa päästöjä. Ympäristön kuormittumista voi vähentää kasvattamalla rehun tuotantoon käytettävillä mailla suoraan ihmisen ruuaksi sopivia kasveja Lihantuotanto vaatii myös paljon maapinta-alaa sekä eläinten laitumeksi että rehuntuotantoon Suomen maatalousmaasta 74,2 % rehun viljelyssä. lxii Tuotantoeläimet vievät yli 1/3 koko maapallon kokonaispinta-alasta ja ne käyttävät 2/3 maapallon maatalousmaasta. lxiii Amazonian sademetsän hävittämisen suurin syy on naudanlihan kasvanut kysyntä ulkomailla. Brasiliassa kaadetaan paljon sademetsää karjan laidunmaaksi. Sademetsä ei koskaan kasva takaisin, vaikka laidun jätettäisiinkin myöhemmin rauhaan. lxiv

18 Lähdeviitteet i Peplow, M Lab rats go wild in Oxfordshire. A documentary film proves that laboratory rats can still survive in the wild. Nature ii Eläintarhassa ja pysyvässä eläinnäyttelyssä pidettävien eläinten pidolle asetettavat eläinsuojeluvaatimukset (2/EEO/2003) iii Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus Suomen YK-liitto. [Viitattu ]. Saatavilla www-muodossa: iv Castrén, H Kotieläinten käyttäytyminen ja hyvinvointi. Helsingin yliopisto. v Castrén, H Kotieläinten käyttäytyminen ja hyvinvointi. Helsingin yliopisto. vi Castrén, H Kotieläinten käyttäytyminen ja hyvinvointi. Helsingin yliopisto. vii Lundqvist, E Miten eläinsuojelulainsäädäntö mahdollistaa kanojen (Gallus gallus) lajityypillisen käyttäytymisen nykypäivän tuotanto-oloissa? Pro gradu tutkielma. Helsingin yliopisto. viii Sikasukujen paremmuus selviää Längelmäen koeaseman hotellioloissa Helsingin Sanomat ix Castrén, H Kotieläinten käyttäytyminen ja hyvinvointi. Helsingin yliopisto. x Castrén, H Kotieläinten käyttäytyminen ja hyvinvointi. Helsingin yliopisto. xi Hörning, B., Raskopf, S., Simantje, C., Boehncke, E., Walter, J.& Schneider, M Sikojen lajinmukainen hoito. Helsingin yliopisto. maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskus. Mikkeli. xii Parsinavetassa lehmiä pidetään kytkettyinä. Eläinsuojeluliitto Animalian internetsivut. xiii Valtioneuvoston asetus (171/2005) xiv Tuotantoeläinten hyvinvointistrategia Työryhmämuistio 2006:20 maa- ja metsätalousministeriölle. xv Nousiainen, J Mansikin heikot kohdat. Nauta 3: Ss xvi Castrén, H Kotieläinten käyttäytyminen ja hyvinvointi. Helsingin yliopisto. xvii Rist, M., Schragel, I., Hörning, B., Raskopf, S., Simantke, C., Weiberg, P., Boehncke, E. & Schneider, M Nautojen lajinmukainen hoito. Helsingin yliopisto. Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskus. Mikkeli. xviii Runsten, K-L Broileridirektiivissä painotetaan tuotannon laatuketjua. Maaseudun Tulevaisuus

19 xix Ministeriön asetus (10/EEO/2000)) xx Suomalaisella broileritilalla on keskimäärin broileria (e) e) Broilerit Finfood. [Viitattu ]. Saatavilla www-muodossa: &lng=suomi&sh=kaikille&cat1=ylli&cat2=maatila&cat3=kotiel%e4imet&cat4=siipikarja&cat5 =Broilerit xxi Mikä on broileri? Eläinsuojeluliitto Animalian internetsivut. xxii Lundqvist, E Miten eläinsuojelulainsäädäntö mahdollistaa kanojen (Gallus gallus) lajityypillisen käyttäytymisen nykypäivän tuotanto-oloissa? Pro gradu tutkielma. Helsingin yliopisto. xxiii Dawkins, M.A Time budgets in red junglefowl as a baseline for the assessment of welfare in domestic fowl. Applied Animal Behaviour Science 24(1): xxiv Lundqvist, E Miten eläinsuojelulainsäädäntö mahdollistaa kanojen (Gallus gallus) lajityypillisen käyttäytymisen nykypäivän tuotanto-oloissa? Pro gradu tutkielma. Helsingin yliopisto. xxv Castrén, H Kotieläinten käyttäytyminen ja hyvinvointi. Helsingin yliopisto. xxvi Turkiseläimiä Suomen turkistuottajaliiton nettisivut. [viitattu ]. Saatavilla www-muodossa: xxvii Väinämö, R Kettujen stressinsieto tutkitaan Juankosken tutkimusasemalla selvitetään turkiseläinten viihtyvyyttä. Helsingin Sanomat xxviii Turkiseläimiä Suomen turkistuottajaliiton nettisivut. [viitattu ]. Saatavilla www-muodossa: xxix Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry Internetsivut. xxx Todd Oldham Encourages U.S. Students to: Design Against Fur! The Humane Society of the United States [Viitattu ]. Saatavilla www-muodossa: to_design_against_fur.html xxxi Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry Internetsivut. xxxii Castrén, H Kotieläinten käyttäytyminen ja hyvinvointi. Helsingin yliopisto. xxxiii Telkänranta, H Turkistarhaus. Tietoa turkiseläinten häkkikasvatuksesta, eläinten oloista turkistarhoilla ja turkistuotannon ympäristöongelmista. Eläinsuojeluliitto Animalia. xxxiv Naalin saattaa luonnossa kulkea yli tuhat kilometriä (f). Ketun reviiri vaihtelee hehtaarin välillä (g) elinalueesta riippuen ja minkin reviiri on sukupuolesta riippuen hehtaaria. (h)

20 f) Kauhala, K Koiran villit sukulaiset. WSOY g) Pitkänen, A. (toim). 1990a. Kettu. Teoksessa: Lehtimetsät. Ss h)pitkänen, A. (toim.) 1990b. Minkki. Teoksessa: Pohjoiset havumetsät. Ss xxxv Valste, J Nisäkkäät. WSOY xxxvi Maa- ja metsätalousministeriön asetus (16/EEO/1999) xxxvii Katso kohdasta Eläinten luokittelu ja kohtelu eläinsuojelulainsäädännön määräämä tila ketulle xxxviii Esimerkiksi minkit ovat luonnossa yksineläjiä, tarhalla samassa häkissä voi olla monta eläintä xxxix De Jonge, G., Carlstead, K., Wiepkema, P.R Das Wohlbefinden von Farmnerzen. Eine Studie der Velhaltensforschung zur intensiven Batteriehaltung von Nerzen. Centre for Poultry Research and Extension. Het Spelderholt, The Netherlands. xl Jensen, P Djurens beteende och orsakerna till det. Lts förlag. Stockholm. xli Jensen, P Djurens beteende och orsakerna till det. Lts förlag. Stockholm. xlii Turkistilan vuosi Suomen turkiseläinten kasvattajain liitto ry. [Viitattu ]. Saatavilla www-muodossa: xliii Telkänranta, H Turkistarhaus. Tietoa turkiseläinten häkkikasvatuksesta, eläinten oloista turkistarhoilla ja turkistuotannon ympäristöongelmista. Eläinsuojeluliitto Animalia. xliv TV2, Ekoisti xlv TV2, Ekoisti xlvi Ravintotase Tilastokeskus (TIKE). xlvii Lihatiedotus -internetsivusto. xlviii Griffin, H.D. & Goddard, C Rapidly growing broiler meat-type chickens their origin and use for comparative studies of the regulation of growth. International Journal of Biochemistry 26: xlix Thorp, B.H Skeletal disorders in the fowl - a review. Avian Pathology. 23: l Julian, R.J., Rapid growth problems: Ascites and skeletal deformities in broilers. Poultry Science 77: li Vasikoiden hoito Finfood. [Viitattu ]. Saatavilla www-muodossa: &lng=suomi&sh=kaikille&cat1=ylli&cat2=maatila&cat3=kotiel%e4imet&cat4=lypsykarja&cat 5=Vasikoiden%20hoito lii Emakko vieroittaa porsaansa luonnonoloissa viikon ikäisinä (c) kun tuotantotiloilla erotus tapahtuu viiden viikon iässä (d)

KOE-ELÄINTEN ASIALLA

KOE-ELÄINTEN ASIALLA KOE-ELÄINTEN ASIALLA Eläinkokeet ovat arkipäivää Maailmassa käytetään vuosittain eläinkokeisiin yli sata miljoonaa eläintä, joista EU:n osuus on runsaat 10 miljoonaa koe-eläintä. Suomessa käytettyjen koe-eläinten

Lisätiedot

Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset

Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset Susanna Ahlström Eläinlääkintöylitarkastaja Maa- ja metsätalousministeriö Elintarvike- ja terveysosasto Lopetusasetus Neuvoston asetus (EY) N:o 1099/2009

Lisätiedot

Eläinsuojelulain uudistaminen käynnistynyt odotettavissa yhteiskunnallinen keskustelu

Eläinsuojelulain uudistaminen käynnistynyt odotettavissa yhteiskunnallinen keskustelu Eläinsuojelulain uudistaminen käynnistynyt odotettavissa yhteiskunnallinen keskustelu Asiantuntija, ELT Leena Suojala, Maatalouslinja leena.suojala@mtk.fi Eläinsuojelulain uudistaminen käynnistynyt syksyllä

Lisätiedot

Poron lisääntyminen. Nimeni:

Poron lisääntyminen. Nimeni: Poron lisääntyminen Nimeni: Luonto on tarkoituksenmukainen ja sen tapahtumat mielekkäitä. Eläinten lisääntymiskierron eri vaiheet tapahtuvat kokonaisuuden kannalta parhaaseen aikaan. Mieti poron lisääntymistä

Lisätiedot

Ryhmä 1. Sika tutkimustehtävä Elonkierrossa

Ryhmä 1. Sika tutkimustehtävä Elonkierrossa Ryhmä 1. Sika tutkimustehtävä Elonkierrossa Tehtävänne on tutkia Elonkierron sikoja, niiden käyttäytymistä ja ravintoa. Käyttäkää hyväksi 1 Tutkimus A: Sikojen aitaus (aitaukseen meno kielletty) 1. Tarkkailkaa

Lisätiedot

Opettajalle MAATILA TAVOITE TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ

Opettajalle MAATILA TAVOITE TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ Opettajalle TAVOITE Oppilas ymmärtää, että suuri osa kotimaisesta ruuasta tulee maatiloilta. Hän myös oppii, miksi on tärkeää, että ruokaa tuotetaan Suomessa. MAATILA TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ Pohtikaa

Lisätiedot

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT 1 TUPAKOINTI ENNEN JA NYT Alla näkyvät viivadiagrammit kertovat tupakkaa kokeilleiden ja päivittäin tupakoivien osuudet 12 18-vuotiaista nuorista vuosina 1981 2015. Vastatkaa viivadiagrammeja tulkitsemalla

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

TÄYDENTÄVÄT EHDOT 2016. Muutoksia tulossa

TÄYDENTÄVÄT EHDOT 2016. Muutoksia tulossa TÄYDENTÄVÄT EHDOT 2016 Muutoksia tulossa Läänineläinlääkäri, Etelä-Suomen aluehallintovirasto 4.4.2016 1 Täydentävät ehdot= TE Täydentävät ehdot ovat joukko vaatimuksia, joiden noudattaminen on EU:n maksamien

Lisätiedot

Vasikoita koskeva eläinsuojelulainsäädäntö

Vasikoita koskeva eläinsuojelulainsäädäntö Vasikoita koskeva eläinsuojelulainsäädäntö Ylitarkastaja Helena Hepola Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Eläinsuojelusäädökset Eläinsuojelusäädösten tarkoituksena on suojella eläimiä kärsimykseltä,

Lisätiedot

Lihantuotanto SIANLIHA

Lihantuotanto SIANLIHA Hyvinvointi Tuotantoympäristö Rehut ja ruokinta Lihaketjun toimet Welfare Quality Kuljetukset Lihantuotanto SIANLIHA Mitä hyvinvointi on? Hyvinvointi on eläimen kokemus sen fyysisestä ja psyykkisestä olotilasta.

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta /2011 Valtioneuvoston asetus

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta /2011 Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta 2011 1382/2011 Valtioneuvoston asetus kansanterveyttä sekä eläinten ja kasvien terveyttä, taudeista ilmoittamista, eläinten hyvinvointia

Lisätiedot

2.1 Tuotantoeläinten hoidon ja hyvinvoinnin ammattitutkinnossa osoitettu osaaminen

2.1 Tuotantoeläinten hoidon ja hyvinvoinnin ammattitutkinnossa osoitettu osaaminen 2 TUOTANTOELÄINTEN HOIDON JA HYVINVOINNIN AMMATTITUTKINNON MUODOSTUMINEN 2.1 hyvinvoinnin ammattitutkinnossa osoitettu osaaminen 2.2 Tutkinnon osat muodostuu yhdestä pakollisesta ja kahdesta valinnaisesta

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 7 päivänä syyskuuta /2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 7 päivänä syyskuuta /2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 7 päivänä syyskuuta 2012 503/2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus eläinvahinkojen korvaamisessa käytettävistä käyvistä arvoista Annettu Helsingissä 5 päivänä

Lisätiedot

Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset. Materiaali perustuu esityshetkellä käytettävissä oleviin tietoihin

Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset. Materiaali perustuu esityshetkellä käytettävissä oleviin tietoihin Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset Materiaali perustuu esityshetkellä käytettävissä oleviin tietoihin Eviran ohjaukseen kuuluvat täydentävät ehdot seuraavilta osaalueilta Eläinten

Lisätiedot

EETTISET VALINNAT IHMINEN, LUONTO JA TEKNIIKKA SP

EETTISET VALINNAT IHMINEN, LUONTO JA TEKNIIKKA SP EETTISET VALINNAT IHMINEN, LUONTO JA TEKNIIKKA SP Antaako Raamattu ihmiselle valtuudet tehdä luonnolle mitä haluaa? Voiko ihminen tuhota luonnon kokonaan? Voiko yksilö vaikuttaa maailman tilaan? Onko tekniikka

Lisätiedot

38. Eettiset valinnat Ihminen, luonto ja tekniikka AK

38. Eettiset valinnat Ihminen, luonto ja tekniikka AK 38. Eettiset valinnat Ihminen, luonto ja tekniikka AK Raamattu kuvaa ensimmäisen ihmisen asuinpaikkaa paratiisina, jossa ihminen elää sopusoinnussa ympäristönsä kanssa. Raamatun mukaan kaikki on saanut

Lisätiedot

Ajankohtaista maataloudesta. Keski-Suomen Yrittäjien Kevätseminaari Tommi Lunttila 29.4.2015

Ajankohtaista maataloudesta. Keski-Suomen Yrittäjien Kevätseminaari Tommi Lunttila 29.4.2015 Ajankohtaista maataloudesta Keski-Suomen Yrittäjien Kevätseminaari Tommi Lunttila 29.4.2015 Ajankohtaista maa- ja metsätaloudessa Biotalous ja Ruoka Markkinat - Venäjän tuontikielto - Kaikki maataloustuotteet

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

TEHOTUOTANTO JA ELÄINTEN OIKEUDET

TEHOTUOTANTO JA ELÄINTEN OIKEUDET TEHOTUOTANTO JA ELÄINTEN OIKEUDET Lämpötilojen ja merenpinnan nousu, sulavat jäävuoret ja jäätiköt sekä muuttuvat merivirrat ja säämallit tekevät ilmastonmuutoksesta vakavimman uhan, joka ihmiskunnan on

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Tukisarka2015 koulutukset Nautatilat

Tukisarka2015 koulutukset Nautatilat Tukisarka2015 koulutukset Nautatilat 9.4.2015 Kotieläin- ja pinta-alatukien/korvausten muutos 2013-2020 Rahoitus Tukityyppi 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Muutos 2013-2015 EU CAP 545 530 524 524

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Onnellisten kanojen munia vai luomumunia?

Onnellisten kanojen munia vai luomumunia? Onnellisten kanojen munia vai luomumunia? Mikkeli 1.10.2016 Brita Suokas, projektisuunnittelija Luomuvalvonta pakollisesta rutiinista vahvuudeksi luomueläintiloilla-hanke HELSINGIN YLIOPISTO HELSINGFORS

Lisätiedot

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Kuolevan potilaan kohtaaminen Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Mikä tämän esityksen tavoite on? Saada neuvoja kuolevan ihmisen kohtaamiseen. Saada

Lisätiedot

Aloittelevalle ylämaankarjan kasvattajalle

Aloittelevalle ylämaankarjan kasvattajalle Aloittelevalle ylämaankarjan kasvattajalle Ylämaankarjan suosio on jatkuvasti nousussa. Ylämaankarjan lempeä luonne ja sympaattinen ulkomuoto ovat toki sen valtteja, mutta sen hoito on ei ole pelkästään

Lisätiedot

Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset

Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset Ympäristöneuvonnan neuvontapäivät Tampere 15.3.2016 Eläinten terveys ja hyvinvointi yksikkö Taina Mikkonen Täydentävät ehdot Täydentävät ehdot

Lisätiedot

Onni on rajaton Sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut Aiheet: Mitä onni on? Happy Planet Index BKT & onnellisuus Hyvän elämän osatekijät Mikä lisää onnellisuutta? Kestävä kulutus - rajat on Vastuulliset

Lisätiedot

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 25.10.2011 Janne Rautiainen TH11K Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 2 / 7 5.9.2012 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Ensimmäinen ohjauskerta... 4 2.1 Ravintoanamneesi... 4 2.2

Lisätiedot

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset 2014-2015: Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisessa tärkeää: Katse, ääni, kehon kieli Älä pelkää ottaa vaikeita asioita puheeksi: puhu suoraan,

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Pohdittavaa harjoituksenvetäjälle: Jotta harjoituksen tekeminen olisi mahdollista, vetäjän on oltava avoin ja osoitettava nuorille, että kaikkien

Pohdittavaa harjoituksenvetäjälle: Jotta harjoituksen tekeminen olisi mahdollista, vetäjän on oltava avoin ja osoitettava nuorille, että kaikkien Mitä seksi on? Tavoite: Harjoituksen tavoitteena on laajentaa näkemystä siitä, mitä seksi on. Monille seksi on yhtä kuin vaginaalinen yhdyntä/emätinseksi. Reilu seksi projektissa seksillä tarkoitetaan

Lisätiedot

Eläinten hyvinvointikorvaus

Eläinten hyvinvointikorvaus Eläinten hyvinvointikorvaus 2017 19.1.2017 1 Ei perusehtoja tai lisäehtoja, toimenpiteet samanarvoisia 1-vuotinen sitoumus Noudatettava kaikissa rakennuksissa (myös eri tiloilla) Korvaus maksetaan eläinryhmäkohtaisesti

Lisätiedot

10 yleistä kysymystä leivästä. Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?

10 yleistä kysymystä leivästä. Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin? 10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin? Onko leipä terveellistä? Kyllä Leipä sisältää paljon hyvää kuitua, hiilihydraattia,

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

LIHAKARJAN RUOKINTAOPAS

LIHAKARJAN RUOKINTAOPAS V a s i k a s t a p i h v i k s i LIHAKARJAN RUOKINTAOPAS TEHOKKAAT REHUT, TERVEET ELÄIMET. Rehuraisio Tehokas ruokinta parantaa kannattavuutta Tehokas ruokinta lyhentää lihanaudan kasvatusaikaa ja eläimet

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti

Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti 2012-2016 Teksti ja kansainvälisten seksuaalioikeuksien (World Association for Sexual Health, WAS 2014)

Lisätiedot

Abloy oy ympäristökatsaus 2016

Abloy oy ympäristökatsaus 2016 Abloy oy ympäristökatsaus 2016 PERIAATTEET Paras laatu = pitkä käyttöikä = pienimmät ympäristövaikutukset PERIAATTEET Paras laatu = pitkä käyttöikä = pienimmät ympäristövaikutukset Ympäristömyötäinen tuotanto

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla.

Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla. HIPPOS Nro 8/2010 Melkein paratiisissa Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla. Teksti ja kuvat TONY ILMONI Snappertuna 90 kilometrin

Lisätiedot

Tupakointi vähenee koko ajan

Tupakointi vähenee koko ajan TOSITIETOA Tupakka Tupakointi vähenee koko ajan Ennen vanhaan tupakoitiin paljon. Tupakointi oli sallittua ravintoloissa, junissa, lentokoneissa ja työpaikoilla. Nykyään tupakointia sisätiloissa rajoittaa

Lisätiedot

määrittää siemennysajankohdan oikea-aikaisesti suhteessa määrittäminen

määrittää siemennysajankohdan oikea-aikaisesti suhteessa määrittäminen 3.15 Tuotantoeläinten tilasiemennys Ammattitaitovaatimukset, arvioinnin kohteet ja kriteerit osaa kehittää eläinainesta jalostuksen avulla määrittää siemennysajankohdan siementää tuotantoeläimiä huolehtia

Lisätiedot

8. LAPSEN OIKEUDET JA KESTÄVÄ KEHITYS

8. LAPSEN OIKEUDET JA KESTÄVÄ KEHITYS 87 8. LAPSEN OIKEUDET JA KESTÄVÄ KEHITYS Lapsella on oikeus hänen ruumiillisen, henkisen, hengellisen, moraalisen ja sosiaalisen kehityksensä kannalta riittävään elintasoon. Artikla 27 Ihmisen erilaiset

Lisätiedot

Saako lasten seurassa juoda? Vanhempien alkoholinkäyttö ja siihen liittyvät asenteet Juomatapatutkimuksen valossa

Saako lasten seurassa juoda? Vanhempien alkoholinkäyttö ja siihen liittyvät asenteet Juomatapatutkimuksen valossa Saako lasten seurassa juoda? Vanhempien alkoholinkäyttö ja siihen liittyvät asenteet Juomatapatutkimuksen valossa Kirsimarja Raitasalo THL, Alkoholi ja huumeet 11.11.2011 1 Taustaa Alkoholinkulutus on

Lisätiedot

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet 1. Kysy Asiakkaalta: Tunnista elämästäsi jokin toistuva malli, jota et ole onnistunut muuttamaan tai jokin ei-haluttu käyttäytymismalli tai tunne, tai joku epämiellyttävä

Lisätiedot

Tuotantoeläinten olennaiset käyttäytymistarpeet

Tuotantoeläinten olennaiset käyttäytymistarpeet 1 Tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta 16.9.2014 Tuotantoeläinten olennaiset käyttäytymistarpeet Käyttäytymistarpeella tarkoitetaan sellaista käyttäytymistä, joka on välttämätöntä yksilön normaalin

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Papuri.papunet.net Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Tiesitkö, että kuka tahansa voi tehdä itse oman radio-ohjelman internetiin? Tässä kirjassa kerrotaan, miten se onnistuu. Saat ohjeet

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTO HELSINGFORS UNIVERSITET UNIVERSITY OF HELSINKI

HELSINGIN YLIOPISTO HELSINGFORS UNIVERSITET UNIVERSITY OF HELSINKI Luomukotieläinten olot ja valvonta Mikkeli 26.1.2016 Brita Suokas, projektisuunnittelija Luomuvalvonta pakollisesta rutiinista vahvuudeksi luomueläintiloilla-hanke HELSINGIN YLIOPISTO HELSINGFORS UNIVERSITET

Lisätiedot

Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi

Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi Viljelijätuki- infot kevät 2015 Läänineläinlääkäri Laura Haltia Läänineläinlääkäri Vuokko Puurula Etelä- Suomen aluehallintovirasto 17.3.2015 1 Täydentävät ehdot

Lisätiedot

Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi Tukihakukoulutus

Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi Tukihakukoulutus Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi Tukihakukoulutus Taina Mikkonen/Niina Pulkkinen Eläinten terveys - ja hyvinvointiyksikkö Täydentävät ehdot Täydentävät ehdot ovat joukko vaatimuksia, joiden noudattaminen

Lisätiedot

Keskeneräisten tarujen kirja

Keskeneräisten tarujen kirja Keskeneräisten tarujen kirja Tarve kokeilla jotain uutta Peliesittelyt ja digitarina Laadi peliesittely valitsemastasi pelistä. Sisällytä esittelyysi ainakin seuraavat asiat: Pelin nimi Lyhyt esittely

Lisätiedot

Lausunto: Tuotantoeläinten hyvinvointistrategia, työryhmämuistio mmm 2006:20

Lausunto: Tuotantoeläinten hyvinvointistrategia, työryhmämuistio mmm 2006:20 20.12.2006 Lausunto: Tuotantoeläinten hyvinvointistrategia, työryhmämuistio mmm 2006:20 Lausunto: Tuotantoeläinten hyvinvointistrategia, työryhmämuistio mmm 2006:20 Pyydettynä lausuntona Suomen Eläinsuojeluyhdistys

Lisätiedot

EETTISIÄ ONGELMIA. v Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä?

EETTISIÄ ONGELMIA. v Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä? Auktoriteetin hyvä EETTISIÄ ONGELMIA v 1.3 1. Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä? 2. Jos auktoriteetti on jumalolento, onko senkään hyvä aina hyvä? 3. Olet saanut tehtäväksesi

Lisätiedot

Linkkitekstit. Kaikkein vanhin WWW-suunnitteluohje:

Linkkitekstit. Kaikkein vanhin WWW-suunnitteluohje: Linkit Linkit ovat hypertekstin tärkein osa. Niiden avulla sivut liitetään toisiinsa ja käyttäjille tarjoutuu mahdollisuus liikkua muille kiinnostaville sivuille. Linkit Linkkejä on kolmea eri tyyppiä:

Lisätiedot

Mitä kuluttaja tuumii luomusta?

Mitä kuluttaja tuumii luomusta? Tervetuloa Mitä kuluttaja tuumii luomusta? Ohjelma klo 9.30 Luomubrunch klo 0.00 Luomun kuluttajabarometrin 203 tulokset, toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila/Pro Luomu ry klo 0.30 Luomun rooli suomalaisessa

Lisätiedot

Mistä eläinsuojelulain uudistuksessa on kyse?

Mistä eläinsuojelulain uudistuksessa on kyse? Mistä eläinsuojelulain uudistuksessa on kyse? Hallitusohjelmaan on kirjattu, ettei teollisuudelle ja maataloustuottajille saa määrätä sellaisia velvoitteita, jotka aiheuttavat lisäkustannuksia tälle hallituskaudelle.

Lisätiedot

Millainen maailmani pitäisi olla?

Millainen maailmani pitäisi olla? Millainen maailmani pitäisi olla? Luomme itsellemme huomaamattamme paineita keräämällä mieleen asioita joiden pitäisi olla toisin kuin ne ovat. Tällä aiheutamme itsellemme paitsi tyytymättömyyttä mutta

Lisätiedot

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat Maittavan lihaisat Jahti&Vahti -koiranruoat Täysravinto paljon liikkuville koirille 32% Premium-luokan ruokaa koirallesi Suositut, nyt koostumukseltaan entistäkin lihaisemmat, Jahti&Vahti -koiranruoat

Lisätiedot

KANOJA! Iloksi ja hyödyksi. Mu1a mitä pi6kään o1aa huomioon

KANOJA! Iloksi ja hyödyksi. Mu1a mitä pi6kään o1aa huomioon KANOJA! Iloksi ja hyödyksi. Mu1a mitä pi6kään o1aa huomioon KANAT OVAT YKSILÖITÄ, JOTKA ELÄVÄT PARVESSA Kanoja tulee hankkia kerralla useampi. Kukko ei ole väl1ämätön. Kukon kaitsema parvi *on puuhakkaampi

Lisätiedot

VETÄVÄ FACEBOOK KEVYESTI

VETÄVÄ FACEBOOK KEVYESTI VETÄVÄ FACEBOOK KEVYESTI Allergia- ja astmaliiton ja Iholiiton koulutus yhdistysaktiiveille ti 31.5. klo 17.30-18.15 Mira Airola ja Anu Sauliala TÄNÄÄN OPITAAN! Työkaluja yhdistyksesi Facebook-sivujen

Lisätiedot

Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset koottuna Taina Mikkosen 25.2.2016(Evira) esityksestä 18.3.2016 EM

Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset koottuna Taina Mikkosen 25.2.2016(Evira) esityksestä 18.3.2016 EM Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset koottuna Taina Mikkosen 25.2.2016(Evira) esityksestä 18.3.2016 EM Eviran ohjaukseen kuuluvat täydentävät ehdot Evira ohjeistaa sekä kirjoittaa

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

1. Lapsen oikeuksien julistus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita. Lapsen oikeuksien julistuksessa lapsiksi kutsutaan sekä lapsia että nuoria.

1. Lapsen oikeuksien julistus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita. Lapsen oikeuksien julistuksessa lapsiksi kutsutaan sekä lapsia että nuoria. Lapsen oikeuksien julistus Barnkonventionen på finska för barn och ungdomar YK:n lapsen oikeuksien julistus annettiin vuonna 1989. Lapsen oikeuksien julistuksessa luetellaan oikeudet, jotka jokaisella

Lisätiedot

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely:

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: 10-vuotias Tefik on kotoisin Kosovosta mutta asuu tällä hetkellä perheensä kanssa

Lisätiedot

Kartoituskäynnit. Location ID: Pesän rakennus. Päivämäärä: Vuodenaika. Eläimet. Rakenteet. Häkkien määrä. Kuivikkeet

Kartoituskäynnit. Location ID: Pesän rakennus. Päivämäärä: Vuodenaika. Eläimet. Rakenteet. Häkkien määrä. Kuivikkeet Location ID: Pesän rakennus Päivämäärä: Onko lämpötila varjotalossa/pesässä sopiva? Vuodenaika Eläimet Kevät Syksy Rakenteet Suomensupi Minkki Sinikettu Hopeakettu Varjotaloja (kpl): Halleja (kpl): Aita

Lisätiedot

Eviran ohje 16038/1. Ulkokanojen munien tuottaminen Suomessa

Eviran ohje 16038/1. Ulkokanojen munien tuottaminen Suomessa Eviran ohje 16038/1 Ulkokanojen munien tuottaminen Suomessa Sivu/sivut 1 / 7 Viranomaisen toiminnan tulee perustua laissa olevaan toimivaltaan ja viranomaistoiminnassa tulee tarkoin noudattaa lakia. Viranomaisohjeet

Lisätiedot

Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät.

Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. Ohjeet Kulttuurikuntoilun tehtäviä varten Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. TEHTÄVÄT ENNEN KÄVELYÄ TEHTÄVÄ 1 Lue kävelyn

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. toukokuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. toukokuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. toukokuuta 2016 (OR. en) 8823/16 ENER 146 ENV 279 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 10. toukokuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D044838/02 Asia:

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Jani Koivula, 21.11.2010 Kuka on se oikea? 23.11.2010 TULe urheiluseuraan liikkumaan 2 Ovatko sidosryhmänne sosiaalisessa mediassa? Oletteko te? Sosiaalisen

Lisätiedot

Muuttuva ruokakulttuuri ja kuluttajien valinnat

Muuttuva ruokakulttuuri ja kuluttajien valinnat Muuttuva ruokakulttuuri ja kuluttajien valinnat Saako tätä syödä? -seminaari 15.6.2016 klo 8.30-12.00 Lihaa vai soijaa, lohta vai silakkaa, lisää proteiinia vai vegeilyä? Mari Niva Kuluttajatutkimuskeskus

Lisätiedot

Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN. 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen

Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN. 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen Osa 2: ASKELEET PAREMPAAN ARKIRUOKAAN Panosta oikeisiin asioihin, ruokavalion perusteet kuntoon Arkiruoka kuntoon mikä on oleellista

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 1-2 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

KIPUKYSELY Suomen Kivuntutkimusyhdistys ry. 2003

KIPUKYSELY Suomen Kivuntutkimusyhdistys ry. 2003 KIPUKYSELY Suomen Kivuntutkimusyhdistys ry. 2003 Tämän kyselyn tarkoituksena on saada riittävän monipuolinen kuva kipuongelmastanne. Lomakkeessa on kysymyksiä, joihin pyydämme Teitä vastaamaan joko ympyröimällä

Lisätiedot

Käytösoireiden lääkkeetön hoito

Käytösoireiden lääkkeetön hoito Käytösoireiden lääkkeetön hoito Motivoinnin ja yksilökeskeisen hoidon mahdollisuudet Muistihoitaja Merete Luoto Turun Sosiaali- ja terveystoimi 24.1.2013 1 Käytösoireet Esiintyvyys; lähes jokaisella sairastuneella

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävävihko Tämän vihkon omistaa: Luokka: Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi opettajan kanssa minkä tehtävän

Lisätiedot

Animalian kouluvierailijan taustamateriaali

Animalian kouluvierailijan taustamateriaali Animalian kouluvierailijan taustamateriaali Sisällys Johdanto materiaaliin ja tuntirunkoehdotukset...3 Alkuesittelyt, Animalian saavutukset ja nuorten omat vaikutusmahdollisuudet ( jokaiselle kouluvierailutunnille

Lisätiedot

Suuret koe-eläimet biologia, hoito ja toimenpiteet

Suuret koe-eläimet biologia, hoito ja toimenpiteet Suuret koe-eläimet biologia, hoito ja toimenpiteet Eläinkokeiden ABC 5.10.-14.12.2012 Koe-eläinkeskus / Anna Meller / Suuret koe-eläimet biologia, hoito ja toimenpiteet 19.10.2012 1 Suuret eläimet koe-eläiminä

Lisätiedot

Päihdeilmiö-rastirata. Tehtävien purku

Päihdeilmiö-rastirata. Tehtävien purku Päihdeilmiö-rastirata Tehtävien purku Rasti 1. Totta vai tarua päihteistä 1. Yli 90 % tupakoivista aikuisista on aloittanut tupakoinnin alaikäisenä. Totta. Lähes kaikki nykyisin tupakoivat aikuiset ovat

Lisätiedot

Nainen ja seksuaalisuus

Nainen ja seksuaalisuus Nainen ja seksuaalisuus Kun syntyy tyttönä on Kela-kortissa naisen henkilötunnus. Onko hän nainen? Millaista on olla nainen? Naisen keho Kun tytöstä tulee nainen, naiseus näkyy monella tavalla. Ulospäin

Lisätiedot

Katsaus siipikarjatuotannon talouteen

Katsaus siipikarjatuotannon talouteen Katsaus siipikarjatuotannon talouteen Timo Karhula MTT Taloustutkimus Suomen Siipikarjaliiton vuosikokous- ja seminaaripäivä Tampereella 27. 3.2014 Tuotantomäärät ja ennusteet vuoteen 2020 Tuottaja- ja

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

Kotitehtävän tarkastus

Kotitehtävän tarkastus Kotitehtävän tarkastus Tarkistetaan edellisen tunnin kotitehtävä Kuidun saanti Ruuanvalmistus Tehtävä Keskustele parisi kanssa Kuka teidän perheessä kokkaa yleensä? Kuka päättää mitä syödään? Onko ruoka

Lisätiedot

Oppilaiden Vastanneita Vastaus-% Oppilaat 4. - 9.lk 570 108 18,9 % Vanhemmat 1061 33 3,1 %

Oppilaiden Vastanneita Vastaus-% Oppilaat 4. - 9.lk 570 108 18,9 % Vanhemmat 1061 33 3,1 % Oppilaiden lkm Vastanneita Vastaus-% Oppilaat 4. - 9.lk 570 108 18,9 % 1061 33 3,1 % Muu Oppilaan tausta ei ole taakka Vähemmistökulttuurien tuntemus Oman kulttuurin arvostaminen Yhteisen päätöksenteon

Lisätiedot

TW- EAV510/TW- EAV510AC: L2TP- OHJEISTUS

TW- EAV510/TW- EAV510AC: L2TP- OHJEISTUS TW- EAV510/TW- EAV510AC: L2TP- OHJEISTUS Esimerkki 1: L2TP- yhteys kahden TW- EAV510/TW- EAV510AC laitteen välille Esimerkki 2: L2TP- yhteys TW- EAV510/TW- EAV510 AC ja Windows 8/8.1 koneen välillä Esimerkki

Lisätiedot

Luonnontuotteet vientivaltteina & Luonnonyrttioppaan esittely. FT Anni Koskela Arktiset Aromit ry

Luonnontuotteet vientivaltteina & Luonnonyrttioppaan esittely. FT Anni Koskela Arktiset Aromit ry Luonnontuotteet vientivaltteina & Luonnonyrttioppaan esittely FT Anni Koskela Arktiset Aromit ry Arktiset Aromit ry Luonnontuotealan valtakunnallinen toimialajärjestö, perustettu v. 1993 Tavoitteena edistää

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

ELÄINMÄÄRÄILMOITUS 2015 sika- ja siipikarjatalouden tuki, luonnonhaittakorvauksen kotieläinkorotus ja luonnonmukaisen tuotannon korvaus

ELÄINMÄÄRÄILMOITUS 2015 sika- ja siipikarjatalouden tuki, luonnonhaittakorvauksen kotieläinkorotus ja luonnonmukaisen tuotannon korvaus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin ELÄINMÄÄRÄILMOITUS 2015 sika- ja siipikarjatalouden tuki, luonnonhaittakorvauksen kotieläinkorotus ja luonnonmukaisen

Lisätiedot

T U K E M A A N M A A I L M A N RUOKAOHJELMAA

T U K E M A A N M A A I L M A N RUOKAOHJELMAA T U K E M A A N M A A I L M A N RUOKAOHJELMAA Haluamme kertoa La La La (Brazil 2014) -videolla Maailman ruokaohjelmasta ja sen tärkeästä taistelusta nälkää vastaan. Shakira ja Activia tukevat yhdessä Maailman

Lisätiedot

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut?

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut? Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka Mikä on oranssi kana? Porkkana Mistä kalasta saa kasviskiusausta? Ruokalasta Mikä kaali voi syödä sinut? Shakaali Mitä pitsaa voi kasvattaa puutarhassa?

Lisätiedot

Kim Polamo T:mi Tarinapakki

Kim Polamo T:mi Tarinapakki Kim Polamo T:mi Tarinapakki Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Tässä esitteessä on konkreettisia esimerkkejä työnohjaus -formaatin vaikutuksista. Haluan antaa oikeaa tietoa päätösten

Lisätiedot

TUOTANTOTAPAEHDOT TUOTETTA TUKEMASSA Saara Rantanen, Nostetta Naaraista

TUOTANTOTAPAEHDOT TUOTETTA TUKEMASSA Saara Rantanen, Nostetta Naaraista TUOTANTOTAPAEHDOT TUOTETTA TUKEMASSA 19.4. 2011 Saara Rantanen, Nostetta Naaraista Eläinten hyvinvointi osana ruokaketjun vastuullisuutta Seitsemän määriteltyä ulottuvuutta Ravitsemus, eläinten hyvinvointi,

Lisätiedot

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA LÄHIRUOKA

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA LÄHIRUOKA KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020 LÄHIRUOKA http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia Kainuun ilmastostrategia 2020-projekti valmistellaan maakunnallinen strategia ilmastomuutoksen hillitsemiseksi ja siihen

Lisätiedot

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville?

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mikä on tutkimusohjelman tai hankkeen tulos? Tutkijoille työtä, opinnäytteitä, meriittejä

Lisätiedot

Kehitysvammaisena eläminen. Tuuli Patinen& Saara Tuomiranta

Kehitysvammaisena eläminen. Tuuli Patinen& Saara Tuomiranta Kehitysvammaisena eläminen Tuuli Patinen& Saara Tuomiranta Yleistä kehitysvammaisuudesta Vaikeus oppia ja ymmärtää uusia asioita Kehitysvammaisuudessa on asteita ja ne vaihtelevat lievästä syvään Syitä

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot