NUORISOKESKUS VILLA ELBA VUOSIKERTOMUS 2017

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "NUORISOKESKUS VILLA ELBA VUOSIKERTOMUS 2017"

Transkriptio

1 NUORISOKESKUS VILLA ELBA VUOSIKERTOMUS 2017 Tuntuu paremmalle lähtiessä mitä tullessa! Käynti Villa Elbassa vaikuttaa! Nuorisokeskus Ungdomscentra Youth Center Villa Elba Sannanrannantie - Sandstrandsvägen 60, Kokkola - Karleby elba@kokkola.fi

2 Sisällysluettelo 1. Toimitusjohtajan katsaus 2. Strategia Kävijämäärät 4. Talous 5. Yhtiön hallinto 6. Kauden toiminta 7. Youth Can DO It pitkospuu -hanke / NuottaGlobe 8. Alueellinen toiminta: Kotikansainvälistyminen Maailma maaseudulle Mobiili nuorisotiedotus Ute är Inne! hanke 1. Laatusertifioinnit Quality label for European Youth Centres Kansainvälinen ympäristösertifikaatti Green Key 9. Tulevaisuuden näkymät 2.

3 2. Toimitusjohtajan katsaus Villa Elban motto: Lähtiessä tuntuu paremmalle mitä tullessa Villa Elbassa käynti vaikuttaa! Viime vuoden nuorisobarometrissa nuoret nostivat esille mitä asioita he toivovat elämäänsä ja kolmen kärki oli kiinnostava työ, läheisiä ystäviä ja hyvä fyysinen kunto. Seuraavat tärkeysjärjestyksessä olivat pysyvä työsuhde, pysyvä parisuhde sekä mahdollisuus harrastaa. Nuorten tavoitteet elämälleen ei siis eroa paljonkaan aikuisväestön tavoitteista. Nuorisokeskuksen keskeinen tehtävä on tukea lapsia ja nuoria edellä mainittujen tavoitteiden etsinnässä. Mitkä tavoitteet ovat päällimmäisenä, riippuu mm. siitä minkä ikäisiä nuoret ovat. Jo se että yksi tai kaksi asiaa on kunnossa pitää nuoren toimintakykyisenä ja muiden tavoitteiden saavuttamiseen on suurempi mahdollisuus. Villa Elba tarjoaa lapsille ja nuorille sekä ammattilaisille erilaisia palveluja, jolla tuetaan nuorta hänen elämänpolullaan. Tarjotut palvelut ovat tavoitteellisia ja merkityksellisiä. Toimintaan osallistuneilla lapsilla ja nuorilla tulee olla tunne lähtiessään että tuntuu paremmalle mitä tullessa! Ohjelma, tapahtuma, leiri tai missä nuori sitten onkaan ollut osallistumassa, vaikuttaa hänen tulevaisuuteen, miten hän hahmottaa ympäristönsä, minkälaisia valintoja hän tekee jne. Piirustuksina annetut palautteet kuulostavat yksinkertaisilta asioilta mutta niillä voi olla suuri merkitys lapsen/nuoren tulevaisuudessa. Nuori voi myös itse arvioida mitä hän on oppinut ja missä hän on kehittynyt. Tässä on viiden viikon ajan Elbassa olleiden n. 18 vuotiaiden yhteenveto oppimastaan. Heidän oppimat asiat ovat kaikki sellaisia taitoja, joita tarvitaan koko elämän ajan, joten osallistuminen on antanut uusia eväitä löytää elämänsä polun. Nuori voi myös itse arvioida mitä hän on oppinut ja missä hän on kehittynyt. Tässä on viiden viikon ajan Elbassa olleiden n. 18 vuotiaiden yhteenveto oppimastaan. Heidän oppimat asiat ovat kaikki sellaisia taitoja, joita tarvitaan koko elämän ajan, joten osallistuminen on antanut uusia eväitä löytää elämänsä polun. 3.

4 Viime vuonna olemme tilastoineet nuorten toimintapäivää (minimi 4 tuntia), eli keskimäärin Villa Elba on tukenut, auttanut ja vaikuttanut 55 nuoreen joka päivä! Vuosi on siis ollut nuorisokeskustoiminnassa erittäin hyvä. Nuoria on liikkunut ja toimintaa on ollut. Liiketoiminnan puolella kävijämäärä on tippunut viimeisten parin vuoden aikana. Siihen on olemassa monta ulkoista syytä; kilpailutilanne, matalasuhdanne etc. Myös sisäisesti olemme identifioineet kehittämiskohteita, joita parantamalla voidaan hyvinkin saada kävijämäärä kasvamaan. Villa Elba on siis hyvinvoiva toimija joka tarjoaa ja kehittää edelleen erialisia palveluja eri asiakasryhmille. Tervetuloa Villa Elbaan! Catarina Silvander TJ 4.

5 3. Strategia 2020 Strategiatyö keskittyi lähinnä aikaisemmin tehtyjen valintojen tarkistamiseen ja viilaamiseen. Suurempiin muutoksiin ei ollut tarvetta. Prosessiin osallistui kaikki; koko henkilöstö, johtoryhmä ja hallitus. Nuorisokeskuksen strategia keskittyy edelleen kansainväliseen nuorisotyöhön, luontokoulutoimintaan, palvelutuotantoon sekä laadun varmistamiseen. Ensimmäisen kerran eriytettiin myös elinkeinotoiminnan strategia omaksi kokonaisuudeksi. Tarjottavat palvelut ovat edelleen samat; kokoukset, juhlat, tyhyt etc. Erityisesti tullaan keskittymään konseptin laadun ja tilojen kehittämiseen, jotta voidaan tarjota entistä elämyksellisemmät asiakaskokemukset! 5.

6 4. Kävijämäärät Kävijät tilastoidaan niin, että vähintään 4 tuntia/kävijä/päivä on yksi. Liiketoiminnan eriyttäminen on tuonut vähän muutosta tilastointiin, mikä myös näkyy nuorten ja aikuisten suhteessa. Majoittautumiset tilastoidaan vuorokausiksi. Sekä nuoriso- että muissa kävijöissä on pieni lasku. Vuosittaiset vaihtelut ovat alalla tavalliset. Muissa kävijöissä on ollut nähtävissä laskua pari viime vuoden aikana. 5. Talous Tilikauden tulos on euroa voitollinen ja vaikka se on hyvä, jäi siis vähän euron tulostavoitteesta. Tuloskehitys, sisältäen 2018 vuoden tulostavoite, näkyy alla olevassa kaaviossa: Keskeisiä havaintoja: - Sekä liikevaihto että liiketoiminnan muut tuotot kasvussa - Menopuolella on kasvupaineita, esim. erikoisammattitaidon ostopalvelut - Hyvä ja toimiva hankesalkku - Muu myynti ei päässyt tavoitteeseen 6. Yhtiön hallinto 6. Varsinaisen yhtiökokouksen pitivät kaupunginhallituksen puheenjohtajisto ja kaupunginjohtaja. Yhtiön hallituksen jäseninä ovat toimineet: Ronnie Djupsund puheenjohtaja Per-Olof Nyström varapuheenjohtaja Marjo Hukari jäsen Markku Pohjonen jäsen Johan Hassel jäsen Jonne Sandberg asiantuntijajäsen

7 Yhtiön toimitusjohtajana on toiminut Catarina Silvander. Tiimien vetäjinä ovat toimineet asiantuntijatiimissä kehittämispäällikkö Heli Lehto ja asiakaspalvelutiimissä asiakaspalvelupäällikkö Barbro Forsell. Vakinaisia työntekijöitä oli 15, määräaikaisia/projekteissa / ja - tai osa-aikaisia 11 ja kiireapulaisina noin 5 sekä sen lisäksi lukuisia harjoittelijoita, siviilipalvelumiehiä ym. Henkilötyövuosia on ollut Kesäkuun alusta kiinteistöhoitoa on ostettu toiselta konserniyhtiöltä, KIP Infralta. Kokemukset ovat hyvät. 7. Kauden toiminta Kansainvälinen nuorisotyö toteutetaan suurimmaksi osaksi yhteistyöverkostojen kautta hyödyntäen EU rahoitusta. Olemme aktiivisia 5 kansainvälisessä ja 5 kansallisessa verkostossa. Viime vuoden aikana toteutettiin 18 hanketta, joista 12 kansainvälistä ja oltiin 22 hankkeessa partnerina. Luontokoulutoiminta toteutetaan kummiluokkatoiminnan, leirikoulujen, leirien, kerhojen yms. kautta. Ohjaustunteja viime vuonna kertyi (v ja v ). Kaikki saapuvat ryhmät vaativat toiminnan luonteen vuoksi kohtuullisen määrän peruspalveluja: majoitusta, ateriapalveluja, kokoontumistiloja yms. Palvelutiimi hoitaa tämän kokonaisuuden. Majoituspaikkoja on sesonkivaihteluiden takia 60 80, muuntuvia ja erikokoisia kokoontumistiloja on kymmenkunta ja ruokasaliin mahtuu kerralla n. 60 hlö. Muutaman hanke Kaikki saapuvat ryhmät vaativat toiminnan luonteen vuoksi kohtuullisen määrän peruspalveluja: majoitusta, ateriapalveluja, kokoontumistiloja yms. Palvelutiimi hoitaa tämän kokonaisuuden. Majoituspaikkoja on sesonkivaihteluiden takia 60 80, muuntuvia ja erikokoisia kokoontumistiloja on kymmenkunta ja ruokasaliin mahtuu kerralla n. 60 hlö. 8. Youth Can DO It pitkospuu -hanke / NuottaGlobe Youth Can Do it -hanke oli Erasmus+ Youth In Action -ohjelman rahoittama lyhytkestoinen ryhmä EVS-hanke, jota toteutettiin kesällä viiden viikon ajan Villa Elbassa. Hankkeeseen osallistui 11 eurooppalaista vapaaehtoistyöntekijää kuudesta eri maasta. Rinnakkaisena hankkeena toteutettiin sosiaalisen nuorisotyön hanke NUOT- TA Kokkotyösäätiön kanssa. Ryhmät tekivät yhdessä töitä pitkospuiden rakentamisessa Villa Elban maastoon. Villa Elban ympäristössä on kaikille avoin ja tällä hetkellä noin 600 metrin pituinen pyörätuoleille soveltuva pitkospuureitti. Pitkospuut ovat vapaasti kaikkien käytettävissä ja tarjoavat esteettömän mahdollisuuden luontoretkeilyyn myös lapsiperheille, vanhuksille ja liikuntavammaisille, muiden suomalaisten vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa. Ryhmämuotoiseen EVS hankkeeseen osallistuu muita heikommassa asemassa olevat nuoret. Rahoittajan arvio hankkeesta oli erittäin positiivinen ja on nostettu best practice hankkeeksi 7.

8 8.

9 9. Alueellinen toiminta: - Kotikansainvälistyminen Kotikansainvälistymisellä tarkoitetaan kansainvälisten kokemusten hankkimista ja vieraisiin kulttuureihin tutustumista kotimaassa esim. lisäämällä paikallisten ja kansainvälisten nuorten vuorovaikutusta sekä lisäämällä kansainvälistä sisältöä ja näkökulmaa nuorten arjessa ja vapaa-ajalla. Yksi Villa Elban kehittämä työkalu on kansainvälisyysklubi. Haluamme innostaa alueemme nuoria ja nuorten kanssa toimijoita kansainvälisyyteen. Kansainväliset osaajat eivät ole enää pelkästään niitä ihmisiä, jotka lähtevät ulkomaille opiskelemaan tai työhön, vaan niitä, jotka ovat uteliaita ja kiinnostuneita ottamaan selvää kansainvälisistä asioista. Hanke on Pohjanmaan AVI`n rahoittama ja tavoitteena on tuoda Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sekä Pohjanmaan maakuntiin uusia kansainvälisiä tuulahduksia nuorten keskuuteen. Haluamme myös tässä yhteydessä taata kaikille alueemme nuorille yhdenvertaisen mahdollisuuden sekä tukea nuorten itsenäistymistä, yhteiskunnallista vastuullisuutta ja elämänhallintaa tarjoamalla tietoa, neuvontaa ja ohjausta. Osallistujamäärät hankkeen toimintoihin 2017 Tilaisuus määrä osallistujia Infotilaisuudet/messut/seminaarit Yhteistyötapaamiset KV alueellinen verkosto kokoukset 1 10 International Club ohjaajakoulutukset 3 30 Akreditointi klinikat 3 7 yhteensä Maailma maaseudulle Maailma maaseudulle! -nimisessä strategisessa EVS-hankkeessa vastaanotetaan eurooppalaisia nuoria vapaaehtoisprojekteihin pienille paikkakunnille. Nuoria työskentelee erilaisissa organisaatioissa nuorisokeskuksista ja kunnallisista nuorisotoimista pajatoimintaan, yhdistyksiin ja ratsastusseuroihin. Tavoitteena on tarjota pienten maaseutupaikkakuntien lapsille ja nuorille kontakteja eri kulttuureihin ja ihmisiin ja tukea näin kotikansainvälistymistä tuomalla kansainväliset kokemukset nuorten omaan elinympäristöön luonnolliseksi osaksi arkea. Tavoitteena on kolmen vuoden aikana vastaanottaa ja sijoittaa 60 nuorta vapaaehtoista. Strategisen työn tavoitteena on suunnitelmallisen työn rakentaminen pidemmälle aikavälille niin, että KV-toiminnasta tulisi luonteva osa vastaanottavassa tahossa tehtävää työtä. Tähän työkaluna on International Club -toiminta, jota hankkeessa pyritään levittämään paikkakunnille vapaaehtoisten avulla. International Club on kerho, jossa tarjotaan tietoa, neuvoa ja ohjausta kansainvälisyyteen liittyvistä asioista ja mahdollisuuksista. Nuorisokeskus Villa Elballa on International Club -toiminnan toteuttamiseen tarjolla ohjaajan opas sekä koulutusta. 9.

10 International Club toimintaa voi toteuttaa ja soveltaa monin tavoin organisaation ja paikkakunnan mukaan. Perinteisessä kerhomuotoisessa klubissa vapaaehtoinen voi toimia apuohjaajana ja voidaan kokoontua säännöllisesti nuorten ryhmän kanssa ja käydä läpi ohjaajan oppaassa esitettyjä valmiiden kerhokertojen sisältöjä, ehkä jopa suunnitella nuorisovaihtoa tai muuta projektia. Toimintaa voi myös sisällyttää olemassa oleviin toimintamuotoihin, kuten iltapäiväkerhoihin, harrastuskerhoihin, yhteisön kahvihetkiin, nuorten iltoihin, kouluvierailuihin tai tapahtumiin. Tällöin vapaaehtoinen voi esimerkiksi kertoa omasta maastaan, kielestään ja kulttuuristaan sekä omasta vapaaehtoiskokemuksestaan, esitellä erilaisia kansainvälistymismahdollisuuksia ja ohjelmia tai keskustella erilaisten ryhmien kanssa kulttuureista ja niiden kohtaamisesta ja globaaleista ilmiöistä. Materiaalia voi valikoida International Club oppaasta, etsiä internetistä tai tuottaa itse. Luovuus on sallittua ja jokainen voi kehittää toimintaympäristöönsä sopivimman tavan lisätä tietoisuutta kansainvälisyydestä ja innostaa nuoria tutustumaan mahdollisuuksiin. Ritva Saarikettu/ kotikansainvälisyyshankkeen vetäjä Mobiili nuorisotiedotus -hanke 10. Kolmivuotisen hankkeen tarkoituksena on luoda Keski-Pohjanmaan kuntiin toimiva ja innokas nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden verkosto, jolla on oma paikkansa osana nuorten jokapäiväistä elämää sekä kuntien nuorisotyötä. Haluamme taata kaikille keskipohjalaisnuorille yhdenvertaisen mahdollisuuden tieto- ja neuvontapalveluihin sekä tukea nuorten itsenäistymistä, yhteiskunnallista vastuullisuutta ja elämänhallintaa tarjoamalla tietoa, neuvontaa ja ohjausta. Nuorten vertaistiedottaminen on keskeinen toimintatapa hankkeessa. Nuorten ryhmää on koottu mm. nuorisovaltuustojen tiedotusvastaavista mutta myös muista kiinnostuneista. Vertaistiedottajat päivittävät aktiivisesti omaia Instagram-tilejään, jonka avulla tiedotetaan erilaisista tapahtumista ja nuorten elämään liittyvistä asioista muille nuorille. Vertaistiedottajat ovat kirjoittaneet paikallislehtiin juttuja ajankohtaisista asioista ja mielenterveysviikolla järjestettiin Mistä tulen hyvälle mielelle -valokuvakilpailu. Hankkeen puitteissa on kehitetty verkkotiedottamista ja markkinoitu nuortenelämä.fi/kenuti tietosivustoa alueen nuorille esimerkiksi kouluvierailujen ja messuosallistumisten avulla. Lisäksi on järjestetty koulutuksia nuorisotilaohjaajien osaamisen lisäämiseksi nuorten tieto- ja neuvontatyön saralla.

11 Ulkona on Sisällä! -hanke Hanketta rahoittaa Otto A. Malmin säätiö. Hankealueena on Kokkola, Kruunupyy, Larsmo, Pietarsaari, Pedersöre sekä Uusikaarlepyy. Hankkeen aikana järjestetään työpajaa, joihin osallistuu arviolta 130 kasvattajaa. Lukuvuonna toimivan Ute är inne-hankkeen puitteissa järjestämme kasvattajille ulko-opetuksen työpajoja koulujen ja päiväkotien lähiympäristöissä. Työpajat ohjataan yhden päiväkodin tai koulun henkilökunnalle kerralla. Tavoitteena on innostaa kasvattajia käyttämään ulko-opetusta sekä hyödyntämään ulko-opetusta uuden opetussuunnitelman tavoitteiden ja painopisteiden tueksi. Kun työpaja pidetään aina yhden päiväkodin tai koulun henkilökunnalle kerralla, kasvattajat pystyvät mahdollisesti paremmin tekemään keskenään yhteistyötä, valmistamaan uutta materiaalia oman toimipisteensä tarpeisiin jne. 10. Laatusertifioinnit - Quality label for European Youth Centres Euroopan Neuvosto on 2013 myöntänyt Nuorisokeskus Villa Elballe Eurooppalaisten Nuorisokeskusten laatuleiman. Silloin olimme ensimmäinen Suomessa (olemme edelleen) ja neljäs Euroopassa. Viime vuonna toteutetun auditoinnin yhteydessä laatuleimaa jatkettiin vuoteen Laatuleima vaatii jo hakuvaiheessa kriteerien tarkkaa täyttämistä. Eksperttiryhmä nosti esille erityisesti seuraavat asiat: Villa Elban - missio on selkeä: tarjotaan palveluja ja osaamista nuorisotyökentälle ja suurin osa kävijöistä on lapsia, nuoria ja heidän kanssa toimijoita - oma selkeä nuorisotyöllinen profiili - kansainvälinen nuorisotyö on keskeinen toimintamuoto ja siinä käytetyt menetelmät - on olemassa selkeät linkit nuorisotyön kentässä toimiviin viranomaisiin - asiantunteva peruspalveluja tuottava henkilöstö ja lisäksi huomattava määrä eri alojen ammattilaisia sekä pedagogista osaamista - erittäin hyvät majoitustilat - hyvä ja turvallinen työympäristö, jossa kunnioitetaan erilaisuutta - ollaan vahvasti mukana kehittämässä nuorisotyön laatua - nuorten osallisuus huomioidaan - osallistutaan nuorisopolitiikan kehittämiseen 11.

12 - keskus tukee toiminnallaan Euroopan Neuvoston arvoja ja toimintoja - toiminta ja talous ovat läpinäkyviä - tarjottava palvelu on asiakaslähtöistä Auditointitilaisuus 2017: Vasemmalta auditoija Gordana Berjan/executive director Council of Europe, Catarina Silvander/TJ Villa Elba, Barbro Forsell/palvelupäällikkö Villa Elba ja Heli Lehto kehittämispäällikkö Villa Elba Kansainvälinen ympäristösertifikaatti Green Key Green Key on kansainvälinen majoitusalan ympäristömerkki, joka on käytössä jo yli 50:ssä maassa. Maailmanlaajuisesti järjestelmää koordinoi kansainvälinen ympäristökasvatusjärjestö FEE (Federation of Environmental Education). Suomessa merkin myöntää ja sen käyttöä valvoo Suomen ympäristökasvatuksen seura ry:n omistama Suomen Ympäristökasvatus Oy. Green Key- sertifiointi alkoi Suomessa vuonna Villa Elballe se myönnettiin Prosessiin kuului Villa Elban ympäristöpolitiikan määritteleminen sekä ympäristötavoitteiden laatiminen seuraavalle kolmelle vuodelle. Yksi painopiste viime vuonna oli vedensäästö. Kiinnitettiin erityistä huomiota remontin yhteydessä tehtyihin hankintoihin veden kulutuksen vähentämiseksi. Vuoden aikana vedenkulutuksen säästö oli peräti 23 %! Puhtaanapidon osalta selvitettiin kaikkien käytössä olevien aineiden ympäristömerkit sekä vaihdettiin joitain aineita toisiin puhdistusaineisiin. Energiansäästöön pyrittiin vaihtamalla valaisimia sisällä ja ulkona vähemmän kuluttaviin malleihin. Sähkön kulutuksen vertailu on haastavaa eri vuosien lämmitystarpeiden eroista (talven keskilämpötila) mutta voidaan katsoa sähkönkulutuksen hieman las - keneen aiempien vuosien kulutukseen verrattuna. Jätteiden vähentäminen ja jätteistä huolehtiminen alueella on aloitettu. 12.

13 11. Tulevaisuuden näkymät Nuorten kohdalla tulevaisuuteen johtava polku on kuulemma päällystetty kivillä, kuten minkälaisia tulevaisuudenkuvia ovat yhteiskunnallisesti hyväksyttyjä ja minkälaisia valintoja nuoret loppujen lopuksi voivat tehdä. Nuorisokeskustoiminnan tulevaisuuteen johtava tie on, ehkä päällystetty kivillä kuten minkälaisia vaihtoehtoja annetaan tai ovat hyväksyttyjä ja kuka ne vaihtoehdot antavat ja rajaukset tekevät. Meidän vastaus on, että Villa Elba kulkee omia polkuja visiolla Eurooppalainen edelläkävijä. Kuulemme lapsia, nuoria ja asiantuntijoita ja yritämme pahaan kykymme mukaan vastata esiin nousseisiin tarpeisiin koko osaamisemme voimalla. Villa Elbassa tavataan! 13.

Nuorisokeskus Villa Elban vuosikertomus 2016

Nuorisokeskus Villa Elban vuosikertomus 2016 Nuorisokeskus Villa Elban vuosikertomus 2016 Nuorisokeskus Villa Elba luo madollisuuksia oppimiselle ja henkilökohtaiselle kehittymiselle! 25 of youth work Sisällysluettelo 1. Toimitusjohtajan katsaus

Lisätiedot

Toimitusjohtajan katsaus

Toimitusjohtajan katsaus Hyvä asiakas ja yhteistyökumppani! Kädessäsi on yhteenveto vuoden 2014 toiminnasta ja keskeisistä tuloksista. Kerromme mielellämme lisää, joten tervetuloa ottamaan yhteyttä! Catarina Silvander, toimitusjohtaja

Lisätiedot

Kansainvälisyys kotona ja kaukana - kansainvälistymisen mahdollisuuksia nuorisotyössä. Elisa Männistö

Kansainvälisyys kotona ja kaukana - kansainvälistymisen mahdollisuuksia nuorisotyössä. Elisa Männistö Kansainvälisyys kotona ja kaukana - kansainvälistymisen mahdollisuuksia nuorisotyössä Elisa Männistö 14.2.2016 Taustaa Nuorisolaki: 1 Tämän lain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä,

Lisätiedot

Suomen nuorisokeskukset Tuemme nuorten kasvua ja kehitystä

Suomen nuorisokeskukset Tuemme nuorten kasvua ja kehitystä Suomen nuorisokeskukset Tuemme nuorten kasvua ja kehitystä Eija Pietilä 16.1.2015 Oulu Yhteiskunnallinen tehtävä Suomen nuorisokeskukset edistävät lasten ja nuorten hyvinvointia tukemalla ja ohjaamalla

Lisätiedot

Löydämme tiet huomiseen

Löydämme tiet huomiseen Saimaan amk 1(5) Saimaan ammattikorkeakoulun strategia 2016-2020 Löydämme tiet huomiseen Osakeyhtiön hallitus hyväksynyt 9.2.2016 Saimaan amk 2(5) Saimaan ammattikorkeakoulun visio 2025 Vuonna 2025 Saimaan

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön lyhyt oppimäärä. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus

Nuorten tieto- ja neuvontatyön lyhyt oppimäärä. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Nuorten tieto- ja neuvontatyön lyhyt oppimäärä Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus 2014 Tieto on väline ja perusta elämänhallintaan Miten voi tietää, jos ei ole tietoa tai kokemusta siitä,

Lisätiedot

etwinning Opettajien eurooppalainen verkosto

etwinning Opettajien eurooppalainen verkosto etwinning Opettajien eurooppalainen verkosto Tervetuloa mukaan! etwinning on eurooppalainen kansainvälistymisen verkkotyökalu opettajille ja päiväkotien henkilökunnalle. etwinning soveltuu kaikkiin koulumuotoihin

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Alkusanat Visio Arvot. Toimintaympäristö. Sidosryhmät. Strategiset kehittämisen osa-alueet. Palvelualueet. Palvelulupauksemme Henkilöstö

SISÄLTÖ. Alkusanat Visio Arvot. Toimintaympäristö. Sidosryhmät. Strategiset kehittämisen osa-alueet. Palvelualueet. Palvelulupauksemme Henkilöstö Strategia 2018 2020 Alkusanat Visio Arvot Toimintaympäristö Sidosryhmät SISÄLTÖ Strategiset kehittämisen osa-alueet Palvelualueet Osaamisen vahvistaminen Viestintä Kehittäminen Asiantuntijuus Kumppanuus

Lisätiedot

Mitä nuorten tieto- ja neuvontatyö on? Kehittämispäivät 2.10.2014 Tampere koordinaattori Jaana Fedotoff

Mitä nuorten tieto- ja neuvontatyö on? Kehittämispäivät 2.10.2014 Tampere koordinaattori Jaana Fedotoff Mitä nuorten tieto- ja neuvontatyö on? Kehittämispäivät 2.10.2014 Tampere koordinaattori Jaana Fedotoff Koordinaatin toimintaa rahoitetaan opetus- ja kulttuuriministeriön tuella veikkausvoittomäärärahoista.

Lisätiedot

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla.

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. VISIO Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. MISSIO (TOIMINTA-AJATUS) Nuorten Suomi on palvelujärjestö, joka edistää nuorten toimijuutta

Lisätiedot

Erasmus+ Youth in Action Kansainvälisyyttä tekemällä oppien

Erasmus+ Youth in Action Kansainvälisyyttä tekemällä oppien Erasmus+ Youth in Action Kansainvälisyyttä tekemällä oppien Yhteistä kaikille hankkeille Nuoret aktiivisina toimijoina Tapahtuvat koulun ulkopuolella, nuorten vapaaajalla tai nivelvaiheissa Nonformaali

Lisätiedot

LISÄARVOA NUORISOTYÖLLE Valtakunnallinen nuorisokeskusverkosto uudisti strategiansa. Alueelliset nuorisotyöpäivät Helena Vuorenmaa 14.8.

LISÄARVOA NUORISOTYÖLLE Valtakunnallinen nuorisokeskusverkosto uudisti strategiansa. Alueelliset nuorisotyöpäivät Helena Vuorenmaa 14.8. LISÄARVOA NUORISOTYÖLLE Valtakunnallinen nuorisokeskusverkosto uudisti strategiansa Alueelliset nuorisotyöpäivät Helena Vuorenmaa 14.8.2014 Esityksen runko 1. Valtakunnalliset nuorisokeskukset ja Suomen

Lisätiedot

Vuonna 2017 Kanuuna. Kouvola

Vuonna 2017 Kanuuna. Kouvola 10.11.2016 www.nuorisokanuuna.fi 1 Vuonna 2017 Kanuuna Kouvola 10.-11.11.2016 10.11.2016 www.nuorisokanuuna.fi 2 Kanuuna 2017 Kanuuna-verkoston tavoitteena on kehittää tulevaisuudessa kunnallista nuorisotyötä

Lisätiedot

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 1. Johdanto Seuran ensimmäinen strategia on laadittu viisivuotiskaudelle 2013-2017. Sen laatimiseen ovat osallistuneet seuran hallitus sekä

Lisätiedot

Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO

Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Piilotettu Osaaminen - tunnistammeko kansainvälisen kokemuksen kautta saavutettua osaamista? Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Perustettu 1991 Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Oulun kaupunki, Sivistys- ja kulttuuripalvelut, nuorisopalvelut. Jaana Fedotoff 23.5.

Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Oulun kaupunki, Sivistys- ja kulttuuripalvelut, nuorisopalvelut. Jaana Fedotoff 23.5. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Oulun kaupunki, Sivistys- ja kulttuuripalvelut, nuorisopalvelut Jaana Fedotoff 23.5.2013 Helsinki Nuorten tieto- ja neuvontatyön tavoite: Nuorten sosiaalinen

Lisätiedot

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Myötätuulessa-laivaseminaari, 20.3.2012 Mika Saarinen, yksikön päällikkö, Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen koulutuksen kansainvälisyys uudessa KESUssa

Lisätiedot

Kansainvälisyys kilpailuetu! CIMOn tarjonta yrityksille

Kansainvälisyys kilpailuetu! CIMOn tarjonta yrityksille Kansainvälisyys kilpailuetu! CIMOn tarjonta yrityksille Anni Kallio CIMO 16.4.2015 CIMOn perustehtävä on edistää suomalaisen yhteiskunnan kansainvälistymistä. Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön

Lisätiedot

Mitä osaamista kansainvälinen kokemus tuottaa? Sanna Heliövaara ja Anne Valkeapää Maailmalle.net ja Euroguidance Opetushallitus

Mitä osaamista kansainvälinen kokemus tuottaa? Sanna Heliövaara ja Anne Valkeapää Maailmalle.net ja Euroguidance Opetushallitus Mitä osaamista kansainvälinen kokemus tuottaa? Sanna Heliövaara ja Anne Valkeapää Maailmalle.net ja Euroguidance Opetushallitus Mitä on kansainvälinen kokemus? Kansainvälistä liikkuvuutta esim. vaihto-opiskelu,

Lisätiedot

Etsivä ja ehkäisevä nuorisotyö

Etsivä ja ehkäisevä nuorisotyö Etsivä ja ehkäisevä nuorisotyö Nuorisotoimen monet mahdollisuudet Johtaja Georg Henrik Wrede 1 Nuorisotyön mahdollisuudet - nuorelle Nuorisotyö on harrastamista ja omaa tekemistä lukuisissa järjestöissä.

Lisätiedot

Itä-Suomen alueelliset nuorisotyöpäivät Mikkeli Heta Malinen

Itä-Suomen alueelliset nuorisotyöpäivät Mikkeli Heta Malinen Itä-Suomen alueelliset nuorisotyöpäivät Mikkeli 3.9.2015 Heta Malinen Nuorten tieto- ja neuvontatyö nuorisotyön tavoitteellisena peruspalveluna sisältää Ammattitaitoista tietoa, neuvontaa ja ohjausta kaikissa

Lisätiedot

Kuntastrategia Kh Liite 8 ( 105) Kv Liite 1 ( 23)

Kuntastrategia Kh Liite 8 ( 105) Kv Liite 1 ( 23) Kuntastrategia 2019-2025 Kh 20.5.2019 Liite 8 ( 105) Kv 10.6.2019 Liite 1 ( 23) Ihmisen kokoinen Marttila 2000 Asukasta 100 Työntekijää 11 Esimiestä 220 Yritystä 530 Työpaikkaa 41 Yhdistystä Kuntastrategia

Lisätiedot

Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosi 2016

Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosi 2016 Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosi 2016 Pyhtään Naisvoimistelijat ry 2 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2016 Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ... 3 2. SEURAN TOIMINTATAVOITTEET... 3 3. TOIMINNAN KESKEISET HAASTEET...

Lisätiedot

Kansainvälisty kanssamme

Kansainvälisty kanssamme MAAILMA ON LÄHELLÄSI Kansainvälisty kanssamme Kansainvälisyys kuuluu kaikille Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO on ennakkoluuloton suunnannäyttäjä suomalaisen yhteiskunnan kansainvälistymisessä

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VERSIONHALLINTA

SISÄLLYSLUETTELO VERSIONHALLINTA 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Kansainvälisen toiminnan arvot ja visio... 3 3. Kansainvälisen toiminnan Strategiset tavoitteet... 3 4. Kansainvälinen toiminta... 5 4.1 Kansainvälisen toiminnan

Lisätiedot

Kaiken maailman nuorille Erasmus+ Youth in Action

Kaiken maailman nuorille Erasmus+ Youth in Action Kaiken maailman nuorille Erasmus+ Youth in Action Kaiken maailman nuorille Erasmus+ Youth in Action EU:n Erasmus+ -ohjelman Youth in Action -osio on suunnattu 13 30-vuotiaille nuorille ja nuorisotyöntekijöille.

Lisätiedot

Suomen. Nuorisokeskukset

Suomen. Nuorisokeskukset Nuorisokeskukset Tuemme nuorten kasvua ja kehitystä valtakunnalliset Nuorisokeskukset 10 keskusta Koko kattava verkosto Yhteinen toimipiste ja yhdistys Helsingissä linnassa Taustaa ETYK-kokous 1975: miten

Lisätiedot

Kansainvälisyysstrategian virkistys työkalujen lanseeraus. Mika Saarinen, Kansainvälistymispalvelut, OPH Lauri Tuomi, Profitmakers Oy

Kansainvälisyysstrategian virkistys työkalujen lanseeraus. Mika Saarinen, Kansainvälistymispalvelut, OPH Lauri Tuomi, Profitmakers Oy Kansainvälisyysstrategian virkistys työkalujen lanseeraus Mika Saarinen, Kansainvälistymispalvelut, OPH Lauri Tuomi, Profitmakers Oy Kv-strategiaselvitys Faktaa 1A/2016: Kansainvälisyys strategiassa ja

Lisätiedot

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä.

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä. Yhteiset Lapsemme ry 25.10.2016 Strategia 2017-2020 Strateginen tavoite Monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytykset toteutuvat Suomessa. Kansainvälisesti tuemme haavoittuvassa asemassa olevien lasten

Lisätiedot

Vaalan kuntastrategia 2030

Vaalan kuntastrategia 2030 Vaalan kuntastrategia 2030 Mikä on kuntastrategia? Kuntastrategiassa kunnanvaltuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Strategisen suunnittelun tarkoituksena on etsiä

Lisätiedot

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä.

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä. Yhteiset Lapsemme ry 19.10.2017 Strategia 2017-2020 Strateginen tavoite Monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytykset toteutuvat Suomessa. Kansainvälisesti tuemme haavoittuvassa asemassa olevien lasten

Lisätiedot

Koonti työpajatyöskentelyistä Edustajiston kokouksessa Lahdessa

Koonti työpajatyöskentelyistä Edustajiston kokouksessa Lahdessa Edustajiston kokouksessa Lahdessa 21.03.2015 Suomen Nuorisovaltuustojen Edustajisto kokoontui vuoden 2015 ensimmäiseen kasvokkaintapaamiseen Lahdessa 21.03.2015. Kokouksen lisäksi paikalla olleet edustajat

Lisätiedot

Rural Youth Project must be the best thing in the world!

Rural Youth Project must be the best thing in the world! Rural Youth Project must be the best thing in the world! Toteutettiin ajalla 1.8.2012 31.12.2014 Yhteistyökumppaneina: *Järvi - Kuopion seurakunta * Espanjan Leader-ryhmän GAL -Sierra del Jarama + 17 muun

Lisätiedot

Kansainvälisyys maakunnissa. Siru Korkala

Kansainvälisyys maakunnissa. Siru Korkala Kansainvälisyys maakunnissa Siru Korkala 26.11.2012 Mitä tutkittiin? Miten kansainvälinen aktiivisuus jakautuu alueellisesti? Miten kansainvälisyys on huomioitu maakuntasuunnitelmissa? Mitä kansainvälisyys

Lisätiedot

Nuorisotyön laadun arviointi Nuorisotyön itsearviointi- ja auditointimalli

Nuorisotyön laadun arviointi Nuorisotyön itsearviointi- ja auditointimalli 7.2.2017 www.nuorisokanuuna.fi 1 Nuorisotyön laadun arviointi Nuorisotyön itsearviointi- ja auditointimalli Laatukriteerein tuotetaan yhteistä käsitystä siitä, millainen nuorisotyö on hyvää ja tavoiteltavaa

Lisätiedot

Kestävä kehitys. on päiväkodin yhteinen asia

Kestävä kehitys. on päiväkodin yhteinen asia Kestävä kehitys on päiväkodin yhteinen asia Kestävän kehityksen eli keken päämääränä on taata terveelliset, turvalliset ja oikeudenmukaiset elämisen mahdollisuudet nykyisille ja tuleville sukupolville

Lisätiedot

VIHREÄ LIPPU Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu

VIHREÄ LIPPU Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu VIHREÄ LIPPU Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu Suomen Ympäristökasvatuksen Seura ry Aino Alasentie ECO SCHOOLS OHJELMA Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco Schools ohjelmaa Eco Schools

Lisätiedot

Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto

Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto Euroguidance Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto Euroguidance Eurooppalainen Euroguidance-verkosto tukee ohjausalan ammattilaisia kansainväliseen liikkuvuuteen liittyvissä kysymyksissä ja vahvistaa

Lisätiedot

Nuotta-valmennus. toimiva työväline nuoren kohtaamiseen / Heljä Pitkänen, Suomen nuorisokeskusyhdistys ry

Nuotta-valmennus. toimiva työväline nuoren kohtaamiseen / Heljä Pitkänen, Suomen nuorisokeskusyhdistys ry Nuotta-valmennus toimiva työväline nuoren kohtaamiseen / Heljä Pitkänen, Suomen nuorisokeskusyhdistys ry Nuorisokeskukset Nuorisokeskustoiminnan lähtölaukaus oli Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokous

Lisätiedot

rotary tätä on rotary

rotary tätä on rotary rotary tätä on rotary Yhteystietoja RI:n keskushallinto One Rotary Center 1560 Sherman Avenue Evanston, IL 60201-3698 USA Puhelin +1 847 866 3000 Faksi +1 847 328 8554 tai +1 847 328 8281 www.rotary.org

Lisätiedot

Kokkolan kokemukset talotoiminnan kehittämishankkeen suhteen. Hanke osana strategista kehittämistä

Kokkolan kokemukset talotoiminnan kehittämishankkeen suhteen. Hanke osana strategista kehittämistä Kokkolan kokemukset talotoiminnan kehittämishankkeen suhteen Hanke osana strategista kehittämistä Ronnie Djupsund 27.1.2011 Kokkolassa tehty vuonna 2010 tulosalueen kehittämisstrategiaa. www.kokkola.fi/nuorisotyo

Lisätiedot

Talousarvioesitys Nuorisotyö

Talousarvioesitys Nuorisotyö 91. Nuorisotyö S e l v i t y s o s a : Opetus- ja kulttuuriministeriö vastaa nuorisotyön ja -politiikan yleisestä kehittämisestä ja nuorisopolitiikan yhteensovittamisesta valtakunnan tasolla. Tukenaan

Lisätiedot

Torstai 26.09.2013 klo 19.00 Kunnantalo, kokoushuone 2

Torstai 26.09.2013 klo 19.00 Kunnantalo, kokoushuone 2 Vapaa-aikalautakunta Torstai 26.09.2013 klo 19.00 Kunnantalo, kokoushuone 2 1 Kokouksen avaus 2 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 Pöytäkirjantarkastajien valinta 4 Asialistan hyväksyminen 5 Katselmuskäynti

Lisätiedot

Kansainvälisyysinfo opiskelijoille

Kansainvälisyysinfo opiskelijoille Kansainvälisyysinfo opiskelijoille CAREERIASSA KANNUSTETAAN KANSAINVÄLISYYTEEN, KOSKA SE: kehittää omaa osaamista ja itseluottamusta parantaa kielitaitoa ja laajentaa näkemystä opiskeltavasta alasta lisää

Lisätiedot

Yhteisöllisyyttä & kohtaamista

Yhteisöllisyyttä & kohtaamista koulu- nuorisotyö Yhteisöllisyyttä & kohtaamista Tavoitteena on turvallinen kouluyhteisö, jossa nuoret viihtyvät, oppivat ja tulevat toimeen keskenään. Koulunuorisotyö on ennalta ehkäisevää, ryhmien kanssa

Lisätiedot

Immo Parvianen NUOLI/NV. Nuorisokeskukset - nuorisolain uudistus 18.12.2014

Immo Parvianen NUOLI/NV. Nuorisokeskukset - nuorisolain uudistus 18.12.2014 Nuorisokeskukset - nuorisolain uudistus 18.12.2014 1 Nuorisokeskukset Nykylaissa 12 : valtionavustukset toiminta ja rakentaminen tulosperusteisuus: nuorisokäyttö ja toiminta-ajatus yleishyödyllisyys, ylijäämä

Lisätiedot

OECD Youth Forum Helsinki Arja Terho

OECD Youth Forum Helsinki Arja Terho OECD Youth Forum Helsinki 27.10.2015 Arja Terho Tieto Suomalaisten nuorten näkemyksiä Missä ollaan? Tiedon puute. Ei ole tietoa siitä, miten poliittinen päätöksenteko toimii. Tarvitaan enemmän tietoa ja

Lisätiedot

Kokemuksia hanketoiminnasta

Kokemuksia hanketoiminnasta Kokemuksia hanketoiminnasta Erasmus + -ohjelman infotilaisuus ammatilliselle ja yleissivistävälle koulutukselle Hakukierros 2015 Turku 22.10.2014/Hannu Koivisto, Kv-koordinaattori Kokemuksia hanketoiminnasta

Lisätiedot

Matka eurooppalaisuuteen - 20v eurooppalaista vapaaehtoispalvelua. Neulepuikot esiin, esitys alkaa!

Matka eurooppalaisuuteen - 20v eurooppalaista vapaaehtoispalvelua. Neulepuikot esiin, esitys alkaa! Matka eurooppalaisuuteen - 20v eurooppalaista vapaaehtoispalvelua Neulepuikot esiin, esitys alkaa! BUDJETTI HANKEMUODOITTAIN 2014-2017 2014 2015 2016 2017 1 400 000 1 200 000 1 000 000 800 000 600 000

Lisätiedot

Green Net Finland ry. Toimintasuunnitelma Green Net Finland ry, Elannontie 3, VANTAA Y-tunnus

Green Net Finland ry. Toimintasuunnitelma Green Net Finland ry, Elannontie 3, VANTAA Y-tunnus Green Net Finland ry Toimintasuunnitelma 2016 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Green Net Finlandin missio... 3 3 Green Net Finlandin visio 2020... 3 4 Green Net Finlandin toimintaympäristö... 3 5 Green Net Finlandin

Lisätiedot

Tuusulan kunta Pöytäkirja 6/ (7) Lapsi- ja perheasiainneuvosto Aika , klo 18:00-20:15. Lahelan Tertun nuorisotila

Tuusulan kunta Pöytäkirja 6/ (7) Lapsi- ja perheasiainneuvosto Aika , klo 18:00-20:15. Lahelan Tertun nuorisotila Tuusulan kunta Pöytäkirja 6/2017 1 (7) Aika 22.11.2017, klo 18:00-20:15 Paikka Lahelan Tertun nuorisotila Käsitellyt asiat 33 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 34 Pöytäkirjan tarkastus 35 Nuorisotyö

Lisätiedot

Grundtvig-ohjelma, Senioreiden vapaaehtoistyö. Hakijainfo 15.2.2012

Grundtvig-ohjelma, Senioreiden vapaaehtoistyö. Hakijainfo 15.2.2012 Grundtvig-ohjelma, Senioreiden vapaaehtoistyö Hakijainfo 15.2.2012 Grundtvig Senior Volunteering project Tarkoituksena: Tarjota senioreille uusia vaihtoehtoja aktiiviseen elämään ja yhteiskunnalliseen

Lisätiedot

Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta. Oulu

Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta. Oulu Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta Oulu 1.9.2016 1 Nuorisolaki 2 Lain tavoite Tämän lain tavoitteena on: 1) edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä kykyä ja edellytyksiä

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma TOIMINTAVUOSI 2015. Malliyhdistys Ry. Hallituksen ehdotus hyväksyttäväksi yhdistyksen vuosikokoukselle

Toimintasuunnitelma TOIMINTAVUOSI 2015. Malliyhdistys Ry. Hallituksen ehdotus hyväksyttäväksi yhdistyksen vuosikokoukselle Toimintasuunnitelma TOIMINTAVUOSI 2015 Hallituksen ehdotus hyväksyttäväksi yhdistyksen vuosikokoukselle Malliyhdistys Ry Puh. 040 123 4567 Y-tunnus 12345-6 Tiekatu 23 A 15 00120 PAIKKAKUNTA www.malliyhdistys.fi

Lisätiedot

Sanna Hiltunen, Itä-Lapin MAKO-verkosto , Kemijärvi

Sanna Hiltunen, Itä-Lapin MAKO-verkosto , Kemijärvi Sanna Hiltunen, Itä-Lapin MAKO-verkosto 23.3.2017, Kemijärvi Maahanmuutto- ja kotouttamistyön (MAKO) verkoston tausta kansalaisten määrä Lapissa 2001-2015 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 1863 2033 2361

Lisätiedot

LAPSEN JA NUOREN HYVÄ KUNTOUTUS. Seinäjoen osahanke

LAPSEN JA NUOREN HYVÄ KUNTOUTUS. Seinäjoen osahanke LAPSEN JA NUOREN HYVÄ KUNTOUTUS Seinäjoen osahanke Hankkeen toteuttajat Hanke toteutetaan yhteistyössä Seinäjoen kaupungin, Seinäjoen Vajaaliikkeisten Kunto ry:n asiantuntijatoimikunnan ja Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

Tutkimus- ja kehittämistoiminnan strategia Hallitus hyväksynyt

Tutkimus- ja kehittämistoiminnan strategia Hallitus hyväksynyt Tutkimus- ja kehittämistoiminnan strategia 2016 2020 Hallitus hyväksynyt 1.2.2016 Tutkimus-kehittämistoiminnan strategia kertoo 1) Toiminta-ajatuksemme (Miksi olemme olemassa?) 2) Arvomme (Mikä meille

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta 1. Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaaminen Tunnen nuorten tieto- ja neuvontatyöhön vaikuttavat lait ja suositukset Ymmärrän nuorten tieto- ja neuvontatyön

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden vertais- ja itsearviointimallit Anne-Mari Ikola

Nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden vertais- ja itsearviointimallit Anne-Mari Ikola Nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden vertais- ja itsearviointimallit Anne-Mari Ikola 19.5.2016 Taustaa Vuonna 2007 pääkaupunkiseudulla kehitettiin nuorisotyön avointen nuorteniltojen auditointi- ja itsearviointimalli

Lisätiedot

OHJELMA. Nuoret liikkeellä. Maailma kylässä / 26.-27. toukokuuta 2012. Nuoret liikkeellä. Osallistu EUROQUIZ kilpailuumme ja voita!

OHJELMA. Nuoret liikkeellä. Maailma kylässä / 26.-27. toukokuuta 2012. Nuoret liikkeellä. Osallistu EUROQUIZ kilpailuumme ja voita! Euroopan unionin aloite Nuoret liikkeellä EUROOPASSA Osallistu EUROQUIZ kilpailuumme ja voita! OHJELMA Nuoret liikkeellä Aamupäivä Lauantai 26. toukokuuta 2012 Kaikki osastomme hankkeet saivat rahoitusta

Lisätiedot

MITÄ HANKEALUEILLA ON TEHTY? Katsaus paikalliseen kehittämistyöhön Johanna Lång & Saara Perälä KAMPA-hanke

MITÄ HANKEALUEILLA ON TEHTY? Katsaus paikalliseen kehittämistyöhön Johanna Lång & Saara Perälä KAMPA-hanke MITÄ HANKEALUEILLA ON TEHTY? Katsaus paikalliseen kehittämistyöhön Johanna Lång & Saara Perälä KAMPA-hanke 12.2.2013 Kokkola ja Kruunupyy Kehittämisen painopistealueet: 1. Vuorovaikutuksen lisääminen sosiaali-

Lisätiedot

Tredun strateginen ohjelma. Tilaisuus yhteistyökumppaneille Tervetuloa!

Tredun strateginen ohjelma. Tilaisuus yhteistyökumppaneille Tervetuloa! Tredun strateginen ohjelma Tilaisuus yhteistyökumppaneille 18.1.2019 Tervetuloa! AMMATILLISTA ETUMATKAA ROHKEE, RETEE JA REILU TREDU TAUSTAA STRATEGISESTA OHJELMASTA Ohjelma luo suunnan Tredun toiminnalle,

Lisätiedot

Suomen Changemakerin säännöt

Suomen Changemakerin säännöt Suomen Changemakerin säännöt Hyväksytty jäsenkokouksessa 6.10.2012 1 Tavoitteet ja yleiset toimintaperiaatteet A) Tavoite Suomen Changemaker on nuorten vaikuttamisverkosto, jonka tavoitteena on globaali

Lisätiedot

Tietoa, neuvontaa ja ohjausta verkossa. Mika Pietilä,

Tietoa, neuvontaa ja ohjausta verkossa. Mika Pietilä, Tietoa, neuvontaa ja ohjausta verkossa Mika Pietilä, 14.04.2015 Koordinaatti Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus - Koordinaatin toiminta ja palvelut edistävät ja tukevat kuntien, järjestöjen,

Lisätiedot

on rahoitusta, neuvontaa & toimintaa paikkakunnan parhaaksi

on rahoitusta, neuvontaa & toimintaa paikkakunnan parhaaksi on rahoitusta, neuvontaa & toimintaa paikkakunnan parhaaksi Leader-ryhmät - Rekisteröityjä yhdistyksiä, jotka kannustavat asukkaita kehittämään omaa kotiseutuaan, lisäämään sen viihtyisyyttä sekä synnyttämään

Lisätiedot

Tervetuloa! Kaisli Syrjänen, Nina Hotma

Tervetuloa! Kaisli Syrjänen, Nina Hotma Tervetuloa! Kaisli Syrjänen, Nina Hotma Perheet Keskiöön! on STEAn rahoittama järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinaatiohanke 70 järjestön yhteisen hankkeen päätavoitteena on kiinnittää

Lisätiedot

Torstai 26.09.2013 klo 19.00 Kunnantalo, kokoushuone 2

Torstai 26.09.2013 klo 19.00 Kunnantalo, kokoushuone 2 Vapaa-aikalautakunta Torstai 26.09.2013 klo 19.00 Kunnantalo, kokoushuone 2 1 Kokouksen avaus 2 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 Pöytäkirjantarkastajien valinta 4 Asialistan hyväksyminen 5 Katselmuskäynti

Lisätiedot

Kysely TURBO-verkosto Yhteenvetoraportti, N=12, Julkaistu: Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat

Kysely TURBO-verkosto Yhteenvetoraportti, N=12, Julkaistu: Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Kysely TURBO-verkosto Yhteenvetoraportti, N=12, Julkaistu: 12012 Vertailuryhmä: Kaikki vastaat Minkälaisena näet TURBO-Turun seudun nuorisotoimen kuntien nuorisotoimesta vastaavien verkoston roolin?voit

Lisätiedot

NUORTEN ASIALLA EUROOPASSA #ACT4YOUTH!

NUORTEN ASIALLA EUROOPASSA #ACT4YOUTH! PES NUORTEN ASIALLA EUROOPASSA #ACT4YOUTH! SOCIALISTS & DEMOCRATS ACT FOR YOUTH! EUROOPAN NUORI- SOSUUNNITELMA 1 PES-AH-013-17 Kunde: PES Motiv: YouthPlan Leaflet, finnisch Format: 148 x 210 mm Farbprofil:

Lisätiedot

HYVÄN KASVUN OHJELMA ARVIOINTI 2018

HYVÄN KASVUN OHJELMA ARVIOINTI 2018 HYVÄN KASVUN OHJELMA 2015-2020 ARVIOINTI 2018 Palveluvaliokunta 29.5.2018 Toteutus Toteutettiin Wilman kyselytoiminnolla huhti-toukokuun 2018 aikana Vastauksia yht. 1055 kpl Perusopetuksen oppilaat (4.,6.,8.lk)

Lisätiedot

Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii!

Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii! Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii! Minna Koirikivi, Centria-ammattikorkeakoulu Reetta Leppälä, Centria-ammattikorkeakoulu Mari Myllylä, Alavieskan kunta Paula Santapakka, Centria-ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

ALUEHALLINTOVIRASTON HARKINNANVARAISET NUORISOTYÖN VALTIONAVUSTUKSET

ALUEHALLINTOVIRASTON HARKINNANVARAISET NUORISOTYÖN VALTIONAVUSTUKSET ALUEHALLINTOVIRASTON HARKINNANVARAISET NUORISOTYÖN VALTIONAVUSTUKSET Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart Pohjois-Suomen aluehallintovirasto Harkinnanvaraiset valtionavustukset Nuorten työpajatoiminta

Lisätiedot

TUKEA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN. Yhteistyöseminaari Lisätään ympäristövastuullisuutta yhdessä 3.12.2009

TUKEA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN. Yhteistyöseminaari Lisätään ympäristövastuullisuutta yhdessä 3.12.2009 TUKEA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN Yhteistyöseminaari Lisätään ympäristövastuullisuutta yhdessä 3.12.2009 Aino Alasentie, Vihreä lippu -päällikkö Suomen ympäristökasvatuksen Seura ry Taustalla Kansainväliset

Lisätiedot

Arvoja, asenteita, tietoa ja taitoa kansainvälisen toiminnan kautta

Arvoja, asenteita, tietoa ja taitoa kansainvälisen toiminnan kautta Arvoja, asenteita, tietoa ja taitoa kansainvälisen toiminnan kautta Kumi-instituutin syysseminaari, Nastopoli Nastola 10.11.2006 Tiina Pärnänen Kansainvälisen henkilövaihdon keskus CIMO Kansainvälisen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Sisältö Yleistä Toimintakulttuuri Leikki ja monipuoliset työtavat Toiminnan arviointi ja kehittäminen Ryhmän toiminnan arviointi Yhteistyö

Lisätiedot

E S I T T E L Y - J A K E S K U S T E L U T I L A I S U U S A I N E E N T A I D E M U S E O M O N I C A T E N N B E R G

E S I T T E L Y - J A K E S K U S T E L U T I L A I S U U S A I N E E N T A I D E M U S E O M O N I C A T E N N B E R G Lapin ilmastostrategia vuoteen 2030 asti E S I T T E L Y - J A K E S K U S T E L U T I L A I S U U S 1 0. 1 0. 2 0 1 2 A I N E E N T A I D E M U S E O M O N I C A T E N N B E R G TAUSTA Ilmastonmuutos

Lisätiedot

Kaupunkilaisista ympäristökansalaisia

Kaupunkilaisista ympäristökansalaisia Kaupunkilaisista ympäristökansalaisia Testattuja malleja ja menetelmiä Tuija Hyyrynen ja Katja Viberg Kaupunkitutkimuksen päivät 6.5.2010 4V-hanke 1.4.2008-31.3.2011 Etelä-Suomen EAKR-ohjelma, toimintalinja

Lisätiedot

Kiinteistöstrategia. Suunnitelmallinen kiinteistönpito turvaa kiinteistön arvon säilymisen YLIVIESKA

Kiinteistöstrategia. Suunnitelmallinen kiinteistönpito turvaa kiinteistön arvon säilymisen YLIVIESKA Kiinteistöstrategia Suunnitelmallinen kiinteistönpito turvaa kiinteistön arvon säilymisen YLIVIESKA 19.3. 2013 Pekka Luoto Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Pohjois-Suomen Kiinteistöyhdistys ry Neuvontapalvelut

Lisätiedot

Rattailla. Toimenpideohjelma ympäristötietoisuuden ja vastuun edistämiseksi Uudellamaalla

Rattailla. Toimenpideohjelma ympäristötietoisuuden ja vastuun edistämiseksi Uudellamaalla Rattailla Toimenpideohjelma ympäristötietoisuuden ja vastuun edistämiseksi Uudellamaalla 2018-2021 Taustaa ja tavoitteita Rattailla toimenpiteet uudistettiin keväällä 2018 korvaamaan aiempaa Rattailla

Lisätiedot

TOIVO-TOIMINTAMALLI TYÖPAJOJEN SUUNNITTELU- JA ARVIOINTIKEHIKKO!

TOIVO-TOIMINTAMALLI TYÖPAJOJEN SUUNNITTELU- JA ARVIOINTIKEHIKKO! SUUNNITELMA (LUONNOS) Työpajan/toiminnan järjestäjä/vastuutaho Nimi, organisaatio Turun ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelualan opiskelijat Satu Heikkinen, Kukka Olsoni ja Anna-Maija Saariaho

Lisätiedot

Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat

Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat Eeva Hiltunen Sivistystoimentarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Mikkeli 5.3.2014 Itä-Suomen aluehallintovirasto, Eeva Hiltunen, OKT-vastuualue

Lisätiedot

oppilaille ja kaikille koulussa työskenteleville.

oppilaille ja kaikille koulussa työskenteleville. etwinning on eurooppalainen kansainvälistymisen verk kotyökalu opettajille, oppilaille ja kaikille koulussa työskenteleville. Satojentuhansien opettajien joukosta löydät helposti kollegoita, joiden kanssa

Lisätiedot

HYVÄN KASVUN OHJELMA ARVIOINTI 2016

HYVÄN KASVUN OHJELMA ARVIOINTI 2016 HYVÄN KASVUN OHJELMA 2015-2020 ARVIOINTI 2016 Toteutus Toteutettiin Wilman kyselytoiminnolla huhtikuun 2016 aikana Vastauksia yht. 1118 kpl Perusopetuksen oppilaat (4.,6.,8.lk) oppilaat 610 kpl Lukion

Lisätiedot

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2018 ( )

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2018 ( ) Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2018 (28.11.2017) 1 Toiminta-ajatus Edistää Suomen kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista kansainvälisessä luonnonvarapolitiikassa.

Lisätiedot

Nostoja VAIKUTA lasten ja perheiden palveluihin kyselyn tuloksista LAPE Pirkanmaa

Nostoja VAIKUTA lasten ja perheiden palveluihin kyselyn tuloksista LAPE Pirkanmaa Nostoja VAIKUTA lasten ja perheiden palveluihin kyselyn tuloksista 2017-2018 LAPE Pirkanmaa Kyselyn perustiedot Pirkanmaan Lape-hankkeessa on ollut avoin kysely toimijoiden nettisivuilla koko hankkeen

Lisätiedot

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle Päivitetty

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle Päivitetty Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle 2019 Päivitetty 8.2.2019 Toiminta-ajatus Edistää Suomen kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista kansainvälisessä

Lisätiedot

Luova lava lapsille-leirit. Järjestäjän opas. Suomen Nuorisoseurat ry

Luova lava lapsille-leirit. Järjestäjän opas. Suomen Nuorisoseurat ry Luova lava lapsille-leirit Järjestäjän opas Suomen Nuorisoseurat ry Sisällys Nuorisoseuratoiminta... 3 Luova lava lapsille -päiväleirit... 4 Hetki Taiteilijana-esitykset... 5 Leirien ohjaajat... 6 Leirien

Lisätiedot

Arvoisa vastaaja. Vapaaehtoistoiminnan asiantuntemustasi ja paikallistietämystäsi tarvitaan!

Arvoisa vastaaja. Vapaaehtoistoiminnan asiantuntemustasi ja paikallistietämystäsi tarvitaan! Arvoisa vastaaja Vapaaehtoistoiminnan asiantuntemustasi ja paikallistietämystäsi tarvitaan! 1) Tämä on vapaaehtoistoiminnan paikalliseen infrastruktuuriin liittyvä kartoitus, joka toteutetaan joulutammikuun

Lisätiedot

Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu

Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu Vihreä lippu Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu KANSAINVÄLINEN ECO-SCHOOLS -OHJELMA Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools - ohjelmaa Eco-Schools -ohjelman kattojärjestö on

Lisätiedot

EU:n Luova Eurooppa -ohjelma (2014 2020) Kulttuurin alaohjelma. Pirkanmaan kulttuurifoorumi 4.12.2013. Riikka Koivula CIMOn Kulttuurin yhteyspiste

EU:n Luova Eurooppa -ohjelma (2014 2020) Kulttuurin alaohjelma. Pirkanmaan kulttuurifoorumi 4.12.2013. Riikka Koivula CIMOn Kulttuurin yhteyspiste EU:n Luova Eurooppa -ohjelma (2014 2020) Kulttuurin alaohjelma Pirkanmaan kulttuurifoorumi 4.12.2013 Riikka Koivula CIMOn Kulttuurin yhteyspiste Luova Eurooppa Yhdistää 3 nykyistä ohjelmaa: Kulttuuri,

Lisätiedot

Kansainvälisyyttä pienestä pitäen Erasmus+ yleissivistävälle koulutukselle

Kansainvälisyyttä pienestä pitäen Erasmus+ yleissivistävälle koulutukselle Kansainvälisyyttä pienestä pitäen Erasmus+ yleissivistävälle koulutukselle Erasmus+ yleissivistävälle koulutukselle Erasmus+ tukee hankkeita, joiden tavoitteena on kehittää yleissivistävää koulutusta eurooppalaisessa

Lisätiedot

Yksilöllistä mutta yhdenvertaista! Laadukasta nuorten tieto- ja neuvontatyötä Pohjanmaiden alueella

Yksilöllistä mutta yhdenvertaista! Laadukasta nuorten tieto- ja neuvontatyötä Pohjanmaiden alueella Yksilöllistä mutta yhdenvertaista! Laadukasta nuorten tieto- ja neuvontatyötä Pohjanmaiden alueella Anne-Mari Ikola, Ilmajoki 31.1.2017 Nuorten tieto- ja neuvontatyö Lähde: Fedotoff, Leppäkari & Timonen

Lisätiedot

Erasmus+ -ohjelma edistää laajoja tavoitteita

Erasmus+ -ohjelma edistää laajoja tavoitteita Erasmus+ -ohjelma edistää laajoja tavoitteita Työelämässä ja yhteiskunnassa tarvittava osaaminen ja ammattitaito Koulutuksen laadun parantaminen, innovointi ja kansainvälistäminen Eurooppalaisen elinikäisen

Lisätiedot

1. Oppilaitoksella on kansainvälisyysstrategia tai se on osa oppilaitoksen strategiaa.

1. Oppilaitoksella on kansainvälisyysstrategia tai se on osa oppilaitoksen strategiaa. Vertaisarviointikriteerit Arviointialue: Kansainvälisyystoiminta ja strategia versio 1.0./13.9.2016 Kansainvälisen toiminnan suunnittelu 1. Oppilaitoksella on kansainvälisyysstrategia tai se on osa oppilaitoksen

Lisätiedot

FINNISH SERVICE ALLIANCE TOIMINTASUUNNITELMA 2013. FSA:n vuosikokous 2.5.2013

FINNISH SERVICE ALLIANCE TOIMINTASUUNNITELMA 2013. FSA:n vuosikokous 2.5.2013 FINNISH SERVICE ALLIANCE TOIMINTASUUNNITELMA 2013 FSA:n vuosikokous 2.5.2013 TOIMINTASUUNNITELMAN PÄÄLINJAT Vuoden 2013 toimintasuunnitelma keskittyy: Jäsenlähtöisen toiminnan aktivoimiseen* FSA:n toiminnasta

Lisätiedot

SUVI TUOMINEN, DADAMEDIA KANSAINVÄLISYYS JA DIGIOPPIMINEN - NÄKÖKULMIA NUORISOTYÖSTÄ

SUVI TUOMINEN, DADAMEDIA KANSAINVÄLISYYS JA DIGIOPPIMINEN - NÄKÖKULMIA NUORISOTYÖSTÄ SUVI TUOMINEN, DADAMEDIA KANSAINVÄLISYYS JA DIGIOPPIMINEN - NÄKÖKULMIA NUORISOTYÖSTÄ TÄSSÄ TYÖPAJASSA Mitä on digitaalinen nuorisotyö? Tubeworks! & osaamismerkit: Esimerkki kansainvälisistä digitaalisen

Lisätiedot

TUTUSTUMISMATKA PORTUGALI

TUTUSTUMISMATKA PORTUGALI TUTUSTUMISMATKA PORTUGALI 30.3-3.4.2016 Kokoontuminen Santermen asemalle Villa da Marmeleira Villa da Marmeleira on pieni kylä 80 km Lissabonista pohjoiseen jossa asukkaita n. 500. Portugalissa on samankaltaisia

Lisätiedot

Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi

Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi 2017 10.8.2017 1 Kuntastrategia kuntalaki 37 Kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista.

Lisätiedot

Tähtiseurakahvit. Huhtikuu

Tähtiseurakahvit. Huhtikuu Tähtiseurakahvit Huhtikuu Seuratoiminnan malli 2.0 ja laatutekijät Kolmen kehän malli I urheilutoiminta II seuran toiminnan organisointi III seuran ulkoinen toiminta 23.4.2018 3 Miksi muutos? Halutaan

Lisätiedot