OPETUSSUUNNITELMA 2018

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OPETUSSUUNNITELMA 2018"

Transkriptio

1 OPETUSSUUNNITELMA Musiikkiopisto Juvenalian toiminta-ajatus 2 Musiikkiopisto Juvenalian arvot, oppimiskäsitys, oppimisympäristö ja työtavat 2.1 Arvot 2.2 Oppimiskäsitys 2.3 Oppimisympäristö 2.4 Työtavat 3 Musiikkiopisto Juvenalian toimintakulttuuri 4 Opetuksen rakenne ja laajuus 5 Opetuksen yleiset tavoitteet 6 Varhaisiän musiikinopetus 6.1 Musiikkileikkikoulu ja musiikkivalmennus 6.2 Soitinvalmennus 7 Perus- ja syventävien opintojen opintokokonaisuudet ja niiden laskennalliset laajuudet 8 Laajan oppimäärän arvioinnin kohteet ja arvioinnin kriteerit 9 Oppimisen arviointi 10 Todistukset ja niihin merkittävät tiedot 11 Oppimäärän yksilöllistäminen 12 Oppilaaksi ottamisen periaatteet 13 Yhteistyö huoltajan ja muiden tahojen kanssa 14 Toiminnan jatkuva kehittäminen

2 Musiikkiopisto Juvenalian opetussuunnitelma tasosuoritusmallin mukaan 1 1 Musiikkiopisto Juvenalian toiminta-ajatus Musiikkiopisto Juvenalia antaa taiteen perusopetusta musiikin laajan oppimäärän mukaan Espoossa. Musiikkiopisto Juvenalian järjestää varhaisiän musiikkikasvatusta pääasiassa alle kouluikäisille lapsille sekä taiteen perusopetukseen valmentavaa musiikkivalmennusta ja soitinvalmennusta. Taiteen perusopetuksen oppimäärää suorittavista suurin osa on kouluikäisiä lapsia ja nuoria. Heille annamme akustisten instrumenttien, yksinlaulun ja näyttämömusiikin opetusta sekä opetusta musiikin hahmottamistaidoissa. Myös aikuiset voivat hakeutua suorittamaan taiteen perusopetuksen oppimäärää. Musiikkiopisto Juvenaliassa annetaan opetusta myös erityislapsille. Toimintamme keskiössä ovat oppilaamme oppijoina ja kasvavina ihmisinä sekä musiikki inhimillisen kulttuurin yhtenä muotona. Annamme musiikillisia taitoja ja valmiuksia elinikäisen harrastuksen pohjaksi sekä ammattiin aikoville valmiudet hakeutua ammatillisiin ja korkea-asteen opintoihin. 2 Musiikkiopisto Juvenalian arvot, oppimiskäsitys, oppimisympäristö ja työtavat 2.1 Arvot Musiikkiopisto Juvenalian arvoja ovat laatu, läsnäolo ja kehittyminen. Laatu tarkoittaa meille tuen antamista ihmisenä kasvamiseen ja syvällistä oppimista sekä niiden edellytyksinä yksilöllisyyden huomioimista, monipuolisia sisältöjä, työtapoja ja arviointikäytäntöjä. Läsnäolo tarkoittaa meille yksilön huomioivaa ja yksilöä kunnioittavaa vuorovaikutusta, vaivatonta opetuksen saavutettavuutta sekä aktiivista osallistumista paikalliseen kulttuurielämään. Kehittyminen tarkoittaa meille huolenpitoa oppilaistamme heidän kasvunsa ja oppimisensa tueksi, oman toimintamme jatkuvaa eteenpäin katsovaa parantamista sekä toiminnassamme mukana olevien kuuntelua. Taiteen perusopetus rakentuu ihmisoikeuksien, tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja kulttuurien moninaisuuden kunnioitukselle. Jokainen toiminnassamme mukana oleva on arvokas ja ainutlaatuinen yksilönä ja yhteisömme jäsenenä. Edistämme tasa-arvoa ja kunnioitamme inhimillisen elämän moninaisuutta. Luomme pohjaa sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävälle tulevaisuudelle.

3 Musiikkiopisto Juvenalian opetussuunnitelma tasosuoritusmallin mukaan Oppimiskäsitys Oppilas on toimintamme keskipiste. Oppiminen etenee yksilöllisesti. Oppilas havainnoi maailmaa edellytystensä ja elämänhistoriansa pohjalta sekä kasvattaa ymmärrystään, taitojaan ja tietovarantoaan uutteran ja pohtivan työskentelyn ja harjoittelun kautta. Rakentavat tunnekokemukset, kaikkien aistien käyttö sekä monipuolinen vuorovaikutus ovat tärkeä oppimisen tuki. Yksilölliseen oppimisen etenemiseen annamme innostavaa ja moninaista ohjausta ja opetusta. Osa oppilaan saamaa tukea on monin tavoin ja monissa tilanteissa annettu palaute. 2.3 Oppimisympäristö Oppimisympäristö tarkoittaa sekä fyysisiä tiloja että vuorovaikutuskäytäntöjä. Opetustilamme ovat turvalliset ja tilat opetusvälineineen tukevat oppimista. Digitaalinen ympäristö on oppimisen tukena. Opettajillamme on taito käyttää opetusvälineitä monipuolisesti ja tarkoituksenmukaisesti. Vuorovaikutusyhteisönä olemme rakentava ja osallistava. Luomme vuorovaikutustilanteita tukemaan kasvua ja oppimista. Myös Musiikkiopisto Juvenalian ulkopuolella toteutuva musiikkikulttuuri tapahtumineen on osa oppimisympäristöä. Osa Musiikkiopisto Juvenalian toimintaa voi toteutua valtakunnallisesti tai kansainvälisesti. 2.4 Työtavat Käytössä ovat monipuoliset työtavat. Varhaisiän musiikkikasvatus on ryhmäopetusta. Yksilöopetus on instrumenttiopetuksen kulmakivi. Yksilöopetusta täydentävät vaihtelevat työmuodot: ryhmän arvo oppimisen tukena tunnistetaan myös solistisessa opetuksessa. Musiikin hahmotustaitojen oppimisessa keskiössä on yhdessä ja toisilta oppiminen. Digitaalinen ympäristö on palvelee oppimista. Työmuodot tukevat oppilaan oppimistaitoja: oppilas ottaa vastuuta omasta oppimisestaan. Juvenalian tarjoaman opetuksen osa -alueet linkittyvät toisiinsa: oppilas on oppimassa musiikkia. 3 Musiikkiopisto Juvenalian toimintakulttuuri Musiikkiopisto Juvenalian toimintakulttuuria rajaavat viranomaisohjeet, joihin sitoudumme. Arjessa toimintakulttuuri rakentuu ajattelu- ja toimintatapojemme sekä opetussuunnitelmasta kasvavien vuorovaikutuskäytäntöjen varaan. Oppimisen ilo on lähtökohtana, ja myös yhteisönä Juvenalia on houkutteleva, mukava ja kodikas: Juvenalia- kylä. Oppilas on aktiivinen, hän tarttuu toimeen ja heittäytyy musiikkiin, ja meillä on kykyä innostaa häntä. Meillä on taito ilmaista tavoitteita oppilaalle

4 Musiikkiopisto Juvenalian opetussuunnitelma tasosuoritusmallin mukaan 3 ymmärrettävällä kielellä. Lähitavoitteiden määrittely on aina dialogista. Myös oppilaiden huoltajat osallistuvat vuorovaikutukseen: musiikki on koko perheen harrastus. Taidon oppiminen, soittamisen ja laulamisen käsityöläistaito on vähittäin etenevä prosessi. Taidon oppiminen vaatii ponnistelua, ja meillä on taitoa kannustaa ponnisteluun. Oppilaalla on uutta luovia valmiuksia sekä intoa ja rohkeutta luoda uutta. Oppilaalla on taitoa ja innokkuutta soveltaa oppimaansa. Luomme tilanteita opitun soveltamiseen ja esille saamiseen. Tunnistamme ammattiin tähtäävien oppilaiden erityiset tarpeet ja luomme edellytykset heidän tuekseen. Musiikkiopisto Juvenalia toimii aktiivisesti yhdessä pääkaupunkiseudun musiikki- ja taideosaajien kanssa sekä levittää musiikin hyviä vaikutuksia toimintaympäristössään. Osa Musiikkiopisto Juvenalian toimintaa voi toteutua valtakunnallisesti tai kansainvälisesti. 4 Opetuksen rakenne ja laajuus Taiteen perusopetuksen musiikin laaja oppimäärä on laajuudeltaan 1300 tuntia, mistä 800 tuntia kuuluu perusopintoihin ja 500 tuntia syventäviin opintoihin. Laajan oppimäärän opintoja voi edeltää varhaisiän musiikkikasvatukseen osallistuminen tai enintään 3 vuoden ajan musiikkivalmennukseen osallistuminen. Laajan oppimäärän opintoja musiikkiteatteria ja klassista laulua lukuunottamatta edeltää osallistuminen soitinvalmennukseen, joka on laajuudeltaan enintään 3 vuotta. Pilotti-opetussuunnitelmassa on erilaiset opintopolut kansanmusiikille, musiikkiteatterille ja muille instrumenteille. Syventävissä opinnoissa oppilas tekee lopputyön. Muut syventävät opinnot suunnitellaan yksilöllisesti tukemaan lopputyön tekemistä.

5 Musiikkiopisto Juvenalian opetussuunnitelma tasosuoritusmallin mukaan 4 Ja sama vielä kuviona:

6 Musiikkiopisto Juvenalian opetussuunnitelma tasosuoritusmallin mukaan 5 5 Opetuksen yleiset tavoitteet Oppilaamme oppivat ajattelun ja vuorovaikutuksen taitoja. He kehittyvät oppimisen taidossa. He oppivat kriittisesti ja moniulotteisesti tarkastelemaan kulttuurituotteita. He oppivat näkemään musiikin ja yleisemmin taiteen arvon ihmisen elämässä sekä arvostamaan musiikkia ja taidetta. Oppilaamme saavat taitoja ja innostusta elinikäiseen, monipuoliseen musiikin harrastamiseen ja musiikkikulttuuriin osallistumiseen. Ammattiin tähtäävät saavat valmiudet hakeutua alan jatko-opintoihin. Oppilaamme saavat iloa soittamisesta ja laulamisesta yksin ja yhdessä sekä musiikin luomisesta ja musiikkitilaisuuksiin osallistumisesta.

7 Musiikkiopisto Juvenalian opetussuunnitelma tasosuoritusmallin mukaan 6 6 Varhaisiän musiikinopetus 6.1 Musiikkileikkikoulu ja musiikkivalmennus Pieni lapsi tajuaa ympäröivän maailman välittömästi kaikkien aistiensa kautta. Monipuolisella taidekasvatuksella, aistien herkistämisellä, voidaan syventää lapsen tunne-elämää ja rikastaa mielikuvistusta. Musiikkileikkikoulussa tavoitteina ovat - lapsen ja hänen perheensä myönteisen asenteen ja kiinnostuksen herättäminen ja ylläpitäminen musiikkia kohtaan - lapsen kokonaispersoonallisuuden tasapainoinen kehittäminen ja sosiaalisen kasvun edistäminen; lorut ja riimit, rytmi, liike ja laulu edistävät vauvan ja lapsen minäkuvan hahmottumista, kielellistä ja motorista kehitystä sekä koordinaatiota - musiikin tiedollisten ja taidollisten valmiuksien luominen ja kehittäminen - musiikillisen ja musikaalisen ilmaisutaidon kehittäminen ja valmiuksien luominen musiikkiopiston opintoja varten - musiikkileikkikoulun ja musiikkioppilaitoksen muun opetustoiminnan yhteistyön kehittäminen - musiikin integroiminen muihin taideaineisiin Musiikkileikkikoulussa opiskelevat pääsääntöisesti alle kouluikäiset lapset. Opetus on ryhmäopetusta. Musiikkileikkikoulutoiminta on tavoitteellista musiikkikasvatusta, joka opetus koostuu rytmin, melodian, harmonian, dynamiikan, sointivärin ja muodon alkeiden opettamisesta. Työtapojen keskeisin periaate on musiikin kokonaisvaltainen kokeminen ja opetuksen elämyksellisyys. Opetusta on useissa toimipisteissä ja yhteistyöpäiväkodeissa saavutettavuuden vahvistamiseksi.

8 Musiikkiopisto Juvenalian opetussuunnitelma tasosuoritusmallin mukaan 7 Musiikkivalmennuksessa tavoitteet, työtavat ja sisällöt ovat samat kuin musiikkileikkikoulussa. Oppilaat ovat alakouluikäisiä. Toiminnassa huomioidaan heidän kehitysvaiheensa. Sisällöt ja työtavat:

9 Musiikkiopisto Juvenalian opetussuunnitelma tasosuoritusmallin mukaan Soitinvalmennus Tavoitteet Soitinvalmennuksessa tavoitteena on päästä hyvään alkuun soitinopinnoissa: - oppilas saa musisoidessaan onnistumisen elämyksiä - oppilas oppii terveen äänen tuottamisen perusteita - oppilas omaksuu soittotavan, joka ei rasita kehoa tarpeettomasti - oppilas oppii ohjaamaan omaa soittoa kuulon avulla - oppilas oppii melodista ja rytmin hahmottamista - oppilas pääsee hyvään alkuun nuotinlukutaidoissa - oppilas oppii lavataitoja - oppilas oppii harjoittelun taitoja - oppilas oppii keskittymään - oppilas oppii ryhmässä toimimisen taitoja Sisällöt Oppilas soittaa tyyleiltään ja tunnelmaltaan erilaista musiikkia sekä erilaisia harjoituksia, jotka auttavat oppilasta tutustumaan omaan soittimeen. Oppilas esiintyy erilaisissa musiikkitilaisuuksissa yksin tai ryhmän jäsenenä. Oppilaan musisoinnista voidaan tehdä tallenteita. Oppilas osallistuu musiikkitilaisuuksiin myös kuulijana. Työtavat Opetuksessa käytetään tukena oppilaan mielikuvitusta ja luovuutta. Opetuksessa on tilaa soitolle, laululle, leikille ja tarinoille. Oppilas soittaa ja musisoi yksin sekä ryhmän jäsenenä. Opetus Valmennusaika on enintään kolme vuotta. Oppilas saa omaa opetusta 30 minuuttia viikossa tai pienryhmän jäsenenä minuuttia viikossa. Oppilaalla voi olla yhteismusisointiopetusta myös 8-12 oppilaan ryhmissä. Arviointi Oppilas, huoltaja ja opettaja käyvät lukukausittain tavoite- ja kannustuskeskustelun, jossa arvioidaan kauden monien tavoitteiden saavuttamista ja asetetaan tavoitteita uudelle kaudelle. Keskustelun tukena ja dokumentaationa voi olla taitotaulu. Oppilas saa esiintymisistä palautetta opettajalta, toisilta opettajilta, toisilta oppilailta ja yleisöltä.

10 Musiikkiopisto Juvenalian opetussuunnitelma tasosuoritusmallin mukaan 9 7 Perus- ja syventävien opintojen opintokokonaisuudet ja niiden laskennalliset laajuudet Taustaa Musiikkiopisto Juvenalian uusi tasosuoritusmalli on malli, jossa pohjana käytetään Suomen musiikkioppilaitosten liiton yhä valideja vuoden 2005 suosituksia ja sisältöjä. Suositukset käsitetään ohjeiksi, joiden mukaan on turvallista suunnitella opintoja ja tasosuorituksia. Ohjeita sovelletaan mielikuvituksellisesti, joustavasti ja oppilaslähtöisesti huomioon ottaen oppilaan yksilölliset ominaisuudet, mieltymykset ja yleistilanne. Oppilaat etenevät opinnoissaan tasosuoritusmallin mukaisesti tasolta toiselle (1-3). Jokainen etenee omassa tempossaan ja omalla tavallaan. Tasosuorituksen voi halutessaan jakaa osiin. Tarkoituksena kuitenkin on, että kaikki oppilaat oppisivat soittamaan instrumenttiaan mahdollisimman hyvin, koska se on turvallinen perusta onnistumisen elämyksille, esittipä oppilas mitä tahansa musiikkia. Opintojen rakenteena on perusopinnot 1, 2, 3 sekä syventävät opinnot ja lopputyö, joka voi olla monenlainen. Oppilas rakentaa lopputyön opettajan opastuksella omien kiinnostuksensa kohteiden mukaan. Lopputyön vaativuudelle emme aseta ylärajaa. Tasosuoritukset opintokokonaisuuksina: yleiset tavoitteet ja sisällöt - opintokokonaisuuksiin kuuluu selkeitä taitotavoitteita, jotka on kuvattu tasosuoritussuosituksissa - soitinkohtaiset kuvaukset ovat liitteinä: opintokokonaisuuksiin kuuluu oppilaan itsearviointia ja aina myös asiantuntijalautakunnan antama palaute - tasosuoritus-opintokokonaisuudet kattavat opetussuunnitelman perusteiden kaikki tavoitealueet - esittäminen ja ilmaisu - oppimaan oppiminen ja harjoittelu - kuuntelu ja hahmottaminen - säveltäminen ja improvisaatio - tasosuoritus-opintokokonaisuuksien keskeinen tavoite on rohkaista oppilasta monimuotoiseen luovuuteen ja oman musiikillisen identiteetin etsimiseen - ohjelmiston pitkäjännitteisellä harjoittelulla ja viimeistelyllä kehitetään oppilaan instrumentin hallintaa, oppimaan oppimista, esiintymistaitoa sekä luovaa ilmaisukykyä - suorituksesta saatu kokemus sekä opettajien (lautakunnan) kannustava ja rakentava palaute auttavat oppilasta asettamaan uusia tavoitteita

11 Musiikkiopisto Juvenalian opetussuunnitelma tasosuoritusmallin mukaan 10 - sävellys-, improvisaatio-, esiintymis- ja harjoittelutaitoja oppilas voi oppia sekä soittotunneilla, musiikin hahmotusaineiden tunneilla että mahdollisesti järjestettävillä ylimääräisillä kursseilla - ohjelman tulee noudattaa keskimäärin instrumenttikohtaisia sisältösuosituksia: katso ohjelmistoluettelo ja asteikkosuositukset - oppilas ja opettaja suunnittelevat tasosuorituksen ohjelman yhdessä - yhteismusisointi on olennainen osa opintoja ja voi esimerkiksi kamarimusiikin muodossa muodostaa osan tasosuorituksen ohjelmasta; yhteismusisointi voi sisältää eri tyylejä, esimerkiksi kansanmusiikkia, jazzia Oppimisen arviointi - oppilas ja opettaja käsittelevät oppimisprosessia jokaisella soittotunnilla - kannustavaa ja prosessia myönteisesti eteenpäin vievää palautetta annetaan - oppimisprosessia dokumentoidaan läksyvihkoon ja oppilashallintojärjestelmään sekä tekemällä tallenteita Tasosuoritustilaisuus - koostuu ohjelmistoon sisältyvistä tai vastaavan tasoisista sävellyksistä sekä asteikkosoitosta, etydeistä tai etydinomaisista teoksista - ohjelmisto-osuus on mahdollista esittää konsertissa tai konsertinomaisessa tilanteessa - oppilaalla on lisäksi mahdollisuus esittää oma sävellyksensä tai improvisoida annetusta aiheesta, motiivista tai sointupohjasta - tasosuorituksen voi jakaa osiin, tekninen osuus ja kappaleet joko kokonaisuutena tai oppilaan niin halutessa yhdessä tai useassa tilaisuudessa (tasosuorituksessa tai konsertissa) Asteikot - asteikkoja soitetaan oppilaitoksessa sovittavien ainekohtaisten käytänteiden mukaan siten, että ne tukevat oppilaan kehittymistä ja huomioivat instrumentin erityispiirteet - asteikoilla pyritään kehittämään instrumentin hallintaa, soittotekniikan notkeutta ja sujuvuutta sekä keskeisten musiikin rakennusainesten havaitsemista ja hallintaa soitettavassa ohjelmistossa Ohjelmisto Teosluettelot on tarkoitettu opettajille esimerkinomaisiksi ohjelmiston suunnittelun apuvälineiksi, joita voi luovasti ja joustavasti soveltaa. Harjoitettavan ohjelmiston tulee koostua erityylisistä, eri säveltäjien teoksista. Ohjelmiston tulee olla riittävän laaja tasosuorituksen ohjelmaan nähden (esimerkiksi kolminkertainen). Ohjelmistoluetteloihin tästä linkistä:

12 Musiikkiopisto Juvenalian opetussuunnitelma tasosuoritusmallin mukaan 11 Perusopinnot 1 -opintokokonaisuus Yleiset tavoitteet Oppilas - löytää luontevan soittotavan - saa valmiuksia fraseeraukseen sekä teknisiin että taiteellisiin perustaitoihin - oppii soittimensa äänenmuodostusta - saa valmiuksia ulkoa soittamiseen - saa valmiuksia yhteismusisointiin - osaa pitää hyvää huolta soittimesta OPPIMAAN OPPIMINEN JA HARJOITTELU - oppii harjoittelun peruselementtejä: säännöllisyyttä, monipuolisuutta ja itsenäisyyttä, apukeinoina esim. harjoittelupäiväkirja / harjoittelupassi - sitoutuu omaan itsenäiseen harjoitteluun yhdessä opettajan kanssa tehtävän suunnitelman mukaan - oppii lukemaan helppoa nuottitekstiä - oppii arvioimaan omaa oppimisprosessiaan - tutustuu ohjattuun oppimisprosessiin, jossa teos valmistetaan esityskuntoon ESITTÄMINEN JA ILMAISU - saa ohjausta esiintymiseen ja jännityksen käsittelyyn - harjoittelee esiintymistilannetta säännöllisesti - saa kokemusta esiintymistilanteista - kykenee tuomaan esiin kappaleen luonnetta ja tunnelmaa KUUNTELEMINEN JA HAHMOTTAMINEN - saa valmiuksia yksinkertaisten musiikillisten rakenteiden hahmottamiseen - kiinnostuu musiikin kuuntelusta - oppii käymään konserteissa IMPROVISOINTI JA SÄVELTÄMINEN - saa valmiuksia säveltämiseen ja improvisointiin Sisältö - asteikkoja - tekniikan eri osa-alueita harjoittavia etydejä tai etydinomaisia kappaleita - helppoja kappaleita, jotka edustavat eri tyylejä ja aikakausia sekä ovat tempoiltaan ja tunnelmiltaan erilaisia - suomalaista musiikkia - aikamme musiikkia - prima vista -soittoa - yhteismusisointia: orkesteri, kamarimusiikki, kuoro - musiikin luomista: improvisointia, säveltämistä - oppilas osallistuu vuosittain konsertteihin esiintyjänä ja kuulijana

13 Musiikkiopisto Juvenalian opetussuunnitelma tasosuoritusmallin mukaan 12 Suoritus - harjoitteluun ja oppimaan oppimisen taitojen osalta osaaminen todennetaan esimerkiksi oppimispäiväkirjojen tai taltiointien avulla - konserttivalmiuksien kehittymisen osalta oppimista osoitetaan ja todennetaan vuosittain kaikissa esiintymistilaisuuksissa - oppilas osallistuu vuosittain konsertteihin myös kuulijana - oppilas esiintyy vuosittain myös jossakin yhteismusisointikokoonpanossa - tasosuoritustilaisuudessa - esitettävä teosmäärä määräytyy Suomen musiikkioppilaitosten liiton soitinkohtaisten tasosuoritussuositusten mukaan - yksi tai kaksi etydiä tai etydinomaista kappaletta (ks. instrumenttikohtaiset sisällöt) - asteikkoja - on suositeltavaa, että ohjelmisto sisältää myös yhteismusisointia - oppilaalla on mahdollisuus oman sävellyksen esittämiseen tai improvisointiin Perusopinnot 2 -opintokokonaisuus Yleiset tavoitteet Oppilas - saa lisää valmiuksia fraseeraukseen sekä teknisiin ja taiteellisiin perustaitoihin - oppii etsimään aktiivisesti itse sopivaa ohjelmistoa OPPIMAAN OPPIMINEN JA HARJOITTELU - kehittää nuotinlukutaitoaan - oppii edelleen harjoittelun peruselementtejä: säännöllisyyttä, monipuolisuutta ja itsenäisyyttä; apukeinoina esimerkiksi harjoittelupäiväkirja - sitoutuu omaan itsenäiseen harjoitteluun yhdessä opettajan kanssa tehtävän suunnitelman mukaisesti - kykenee oppimaan uusia sävellyksiä itsenäisesti - oppii arvioimaan omaa oppimisprosessiaan - harjoittelee oppimisprosessia, jossa teos valmistetaan esityskuntoon - saa lisää valmiuksia ulkoa ja kuulonvaraisesti soittamiseen ESITTÄMINEN JA ILMAISU - saa lisää kokemusta erilaisista esiintymistilanteista: instrumenttiryhmien omat luokkakonsertit, kamarimusiikkikonsertit ja orkesterikonsertit sekä talon ulkopuoliset koululais-, hoivakoti-, päiväkoti- yms. konsertit - kehittää edelleen valmiuksia yhteismusisointiin KUUNTELEMINEN JA HAHMOTTAMINEN - kuuntelee musiikkia ja tutustuu eri tyylikausien musiikkiin itse soittamalla ja kuuntelemalla - oppii hahmottamaan harjoittelemiensa teosten musiikillisia rakenteita ja kokonaisuuksia - käy konserteissa, oppilaitoksen omissa sekä ulkopuolisissa (esimerkiksi oman opettajan suosittelemissa)

14 Musiikkiopisto Juvenalian opetussuunnitelma tasosuoritusmallin mukaan 13 IMPROVISOINTI JA SÄVELTÄMINEN - improvisoi ja säveltää oman instrumentin kehitysvaiheesta käsin Sisältö - asteikkoja - tekniikan eri osa-alueita harjoittavia etydejä tai etydinomaisia kappaleita - teoksia, jotka edustavat eri tyylejä ja aikakausia sekä ovat tempoiltaan ja tunnelmiltaan erilaisia - aikamme musiikkia - prima vista -soittoa - yhteismusisointia: orkesteri, kamarimusiikki, kuoro - musiikin luomista: improvisointia, säveltämistä - oppilas osallistuu vuosittain konsertteihin esiintyjänä ja kuulijana Suoritus - harjoitteluun ja oppimaan oppimisen taitojen osalta osaaminen todennetaan esimerkiksi oppimispäiväkirjojen tai taltiointien avulla - konserttivalmiuksien kehittymisen osalta oppimista osoitetaan ja todennetaan vuosittain kaikissa esiintymistilaisuuksissa - oppilas osallistuu vuosittain konsertteihin myös kuulijana - oppilas esiintyy vuosittain myös jossakin yhteismusisointikokoonpanossa - tasosuoritustilaisuudessa - esitettävä teosmäärä määräytyy Suomen musiikkioppilaitosten liiton soitinkohtaisten tasosuoritussuositusten mukaan - asteikkoja - on suositeltavaa, että ohjelmisto sisältää myös yhteismusisointia - oppilaalla on mahdollisuus oman sävellyksen esittämiseen tai improvisointiin Perusopinnot 3 -opintokokonaisuus Yleiset tavoitteet OPPIMAAN OPPIMINEN JA HARJOITTELU - kykenee ylläpitämään ja harjoittamaan soittotaitoaan itsenäisesti - saa valmiuksia elinikäiseen musiikin harrastamiseen - kykenee soittamaan ulkoa ja kuulonvaraisesti - oppii arvioimaan oppimisprosessiaan - oppii toteuttamaan oppimisprosessin, jossa teos valmistetaan esityskuntoon - oppii itse etsimään sopivaa ohjelmistoa - ottaa osaa yhteismusisointiin ja oppii toimimaan ryhmän jäsenenä sekä ottamaan vastuuta harjoitteluprosessista KUUNTELEMINEN JA HAHMOTTAMINEN - kykenee hahmottamaan harjoittelemiensa teosten musiikillisia rakenteita ja kokonaisuuksia - oppii eri aikakausien tyylejä ja kykenee tulkitsemaan niitä - oppii musiikin aktiiviseksi kuulijaksi, soittajana ja konsertissa kävijänä

15 Musiikkiopisto Juvenalian opetussuunnitelma tasosuoritusmallin mukaan 14 - tutustuu suomalaiseen musiikkikulttuuriin ja käy aktiivisesti konserteissa ESITTÄMINEN JA ILMAISU - oppii esiintymistilanteiden ja jännittämisen hallintaa - oppii löytämään persoonallisen äänensä ja oppii tuottamaan oman näköisiään tulkintoja teoksista IMPROVISOINTI JA SÄVELTÄMINEN - improvisoi ja säveltää kappaleita omista musiikillisista lähtökohdistaan Sisältö - asteikkoja - tekniikan eri osa-alueita harjoittavia etydejä tai etydinomaisia kappaleita - teoksia, jotka edustavat eri tyylejä ja aikakausia sekä ovat tempoiltaan ja tunnelmiltaan erilaisia - aikamme musiikkia - prima vista -soittoa - yhteismusisointia: orkesteri, kamarimusiikki, kuoro - musiikin luomista: improvisointia, säveltämistä - oppilas osallistuu vuosittain konsertteihin esiintyjänä ja kuulijana Suoritus - harjoitteluun ja oppimaan oppimisen taitojen osalta osaaminen todennetaan esimerkiksi oppimispäiväkirjojen tai taltiointien avulla - konserttivalmiuksien kehittymisen osalta oppimista osoitetaan ja todennetaan vuosittain kaikissa esiintymistilaisuuksissa - oppilas osallistuu vuosittain konsertteihin myös kuulijana - oppilas esiintyy vuosittain myös jossakin yhteismusisointikokoonpanossa - tasosuoritustilaisuudessa - oppilas suunnittelee ja ideoi aktiivisesti yhdessä opettajansa kanssa monipuolisen ohjelmakokonaisuuden, joka sisältää erityylisiä sävellyksiä eri aikakausilta. - on suositeltavaa, että ohjelma sisältää aikamme musiikkia - esitettävä teosmäärä tai suorituksen laajuus määräytyy Suomen musiikkioppilaitosten liiton soitinkohtaisten tasosuoritussuositusten mukaan - on suositeltavaa, että ohjelmisto sisältää myös yhteismusisointia - oppilaalla on mahdollisuus oman sävellyksen esittämiseen tai improvisointiin

16 Musiikkiopisto Juvenalian opetussuunnitelma tasosuoritusmallin mukaan 15 Musiikin hahmotustaidot: musiikin luku- ja kirjoitustaito = musiikkikorvan herättämisen kurssit 1-2 (entiset mupe 1a ja 1 b) = musiikkikorvan virittämisen kurssit 3-4 (entiset mupe 2a ja 2b) = musiikkikorvan kukoistus kurssi 5 (entinen mupe 3) Tavoitteet - oppilaalla on taitoa jäsentää harjoittelemaansa musiikkia laulaen, soittaen, kuunnellen, kirjoittaen, analysoiden - oppilaalla on kokemuksia sovittamisesta ja omien teoksien työstämisestä erilaisille kokoonpanoille, joissa hän musisoi - oppilas oppii monipuolista musiikkiohjelmistoa musiikin lukutaidon vahvistamiseksi - oppilas osaa hyödyntää musiikin jäsentämisen taitojaan ryhmän harjoittelun ja soittajien tai laulajien erilaisten roolien tueksi - oppilaat kirjoittavat musiikkia erilaisille kokoonpanoille ja soittavat kirjoittamansa musiikkia Sisältö - materiaalina käytetään opettajan ja ryhmän valitsemaa musiikkia, myös oppilaiden omia soittokappaleita Työtavat - teknologiaa voidaan käyttää oppimisen tukena Oppimisen arviointi - oppilas harjoittelee havainnoimaan omaa työskentelyään säännöllisesti - ryhmässä harjoitellaan arvioimaan yhteistä työskentelyä ja antamaan rakentavaa palautetta tuntitehtävien yhteydessä - yhdessä keskustellaan siitä, minkälainen palaute on rakentavaa ja oppimista eteenpäin vievää - oma opettaja antaa säännöllisesti palautetta siitä, miten oppilas osaa laulaa, kirjoittaa musiikkia kuulon perusteella analyysitaitojaan hyödyntäen Päättöarviointi - opettajakollega osallistuu suullisen ohjelmiston osaamisen arviointiin loppupuolella opintoja - arvioinnissa opettaja tuo esiin vahvuuksia ja kehitettäviä puolia - arvioinnin kriteerinä on, että ohjelmistoa hallitaan - arvioinnin kriteerinä on, että omaa soittotaitoa vastaavien nuottien lukeminen on sujuvaa - arvioinnin kriteerinä on, että kuulon kautta tapahtuva hahmottaminen on sujuvaa ja lähes virheetöntä - arvioinnin kriteerinä on, että musiikkia keksiessään oppilas käyttää monipuolisesti musiikin ilmaisumahdollisuuksia ja että oppilaan kirjoittamasta musiikista tulee eheä kokonaisuus

17 Musiikkiopisto Juvenalian opetussuunnitelma tasosuoritusmallin mukaan 16 Musiikin kuuntelu ja konserttikasvatus: musiikin kuuntelun kurssi Oppilas osallistuu perusopintojen aikana myös musiikkikorva-kursseilla konsertteihin esiintyjänä ja kuuntelijana. Tyylillisiin seikkoihin keskittyvän kuuntelun ja keskustelun harjoittelu painottuu musiikin kuuntelun kurssiin. Tavoitteet - oppilas harjoittelee jäsentelevän kuuntelemisen ja musiikista keskustelemisen taitoja Sisältö - musiikin kuuntelun kurssilla oppilas tutustuu kaikkien tyylikausien musiikkiin 1500-luvulta 2000-luvulle Oppimisen arviointi - musiikin kuuntelun kurssilla oppilas saa palautetta konserttiarvioista sekä kuuntelu- ja tunnistustaidoistaan - arvioinnin kriteerinä on osallistuminen sekä taito jäsentää kuultua perustellen tunneilla opittujen tyylillisten piirteiden avulla Syventävät opinnot Syventävät opinnot tähtäävät lopputyön tuottamiseen. Tavoitteet ja sisällöt Syventävissä opinnoissa oppilas joko monipuolistaa osaamistaan tai syventyy häntä kiinnostavaan osaamiseen. Syventävissä opinnoissa oppilas kehittää osaamistaan kaikilla opetussuunnitelman perusteissa määritellyillä tavoitealueilla: esittäminen ja ilmaiseminen, oppimaan oppiminen ja harjoittelu, kuunteleminen ja musiikin hahmottaminen, säveltäminen ja improvisointi. Syventäviin opintoihin sisältyy kaikilla oppilailla musiikin hahmottamista tukevia opintoja sekä yhteismusisointia. Syventävien opintojen suositeltava suoritusaika on 2-3 vuotta. Suuntautumisvaihtoehdot Syventävissä opinnoissa oppilas voi valita suuntautumisvaihtoehdoksi solistiset opinnot, yhteismusisoinnin, musiikin luomisen (musiikin kirjoittamisen) tai musiikkiteknologian. Kaikkiin suuntautumisvaihtoehtoihin sisältyy solistisia, yhteismusisoinnin sekä musiikin hahmottamisen opintoja. Lopputyö Syventävien opintojen ytimenä on lopputyö, ja muut opinnot palvelevat lopputyön valmistamista. Lopputyö on soivaa musiikkia sisältävä, ei siis yksinomaan kirjallinen tuotos. Opinnot rakennetaan tukemaan lopputyön tekemistä. Hahmottamista tukevien opintojen ytimenä on taito jäsentää ja ymmärtää lopputyön keskeisenä sisältönä olevaa musiikkia. Oppilas voi esittää lopputyönsä yhdessä tai useassa tilaisuudessa.

18 Musiikkiopisto Juvenalian opetussuunnitelma tasosuoritusmallin mukaan 17 Sisältö ja opetus - syventävien opintojen suositeltu suoritusaika on kahdesta kolmeen vuotta - oman instrumentin opinnot lopputyötä varten, instrumenttiopintojen laajuus vaihtelee suuntautumisvaihtoehdon mukaan - yhteismusisointi - lopputyötä tukeva musiikin hahmottamisen kurssi (1 vuosi) - kurssin sisältönä on tiivis musiikin teorian kertaus, klassisen muodon johdanto sekä omaan lopputyöhön keskittyvä osuus - lisäksi ammattiin aikoville järjestetään syventävää pääsykokeeseen valmentavaa opetusta (pro pro -kurssi) Osaamisen osoittaminen ja oppimäärän arviointi - syventävät opinnot arvioidaan suhteessa opinnoille asetettuihin tavoitteisiin - itsearviointi - oppilas kykenee suoriutumisensa varsin realistiseen arviointiin - apuna voi olla lopputyön tavoitteista koottu henkilökohtainen suunnitelma - oppilas voi koota työkansion lopputyön oppimisen vaiheista - asiantuntijapalaute - oppilas saa lopputyötä valmistaessaan asiantuntijapalautetta - oppilas saa lopputyöstä asiantuntijapalautteen - oppilas voi saada asiantuntijapalautteen lopputyöhön liittyvästä työkansiosta Musiikin hahmotustaidot syventävissä opinnoissa Lopputyötä tukeva musiikin hahmottamisen kurssi (1 vuosi) - kurssin sisältönä on tiivis musiikin teorian kertaus, klassisen muodon johdanto sekä omaan lopputyöhön keskittyvä osuus - lisäksi ammattiin aikoville järjestetään syventävää pääsykokeeseen valmentavaa opetusta (pro pro -kurssi)

19 Musiikkiopisto Juvenalian opetussuunnitelma tasosuoritusmallin mukaan 18 Opintokokonaisuuksien laskennalliset laajuudet tasosuoritusmalli, perusopinnot hahmotustaidot 200 oma instrumentti ja tasosuoritukset 1-3, orkesterisoittimet 280 yhteismusisointi, orkesterisoittimet 320 oma instrumentti ja tasosuoritukset 1-3, piano 300 yhteismusisointi, piano 300 yhteensä 800 syventävät / solistinen instrumenttiopinnot ja lopputyö 230 hahmotustaidot 70 yhteismusisointi 200 yhteensä 500 syventävät / yhteismusisointi instrumenttiopinnot 130 hahmotustaidot 70 yhteismusisointi ja lopputyö 300 yhteensä 500 syventävät / musiikin luominen instrumenttiopinnot 70 hahmotustaidot ja lopputyö 230 yhteismusisointi 200 yhteensä 500 syventävät / teknologia instrumenttiopinnot 70 teknologiataidot ja lopputyö 230 yhteismusisointi 200 yhteensä 500

20 Musiikkiopisto Juvenalian opetussuunnitelma tasosuoritusmallin mukaan 19 8 Laajan oppimäärän arvioinnin kohteet ja arvioinnin kriteerit Arvioinnin kohteina ovat tavoitealueiden mukaiset tavoitteet - esiintyminen ja ilmaisu - oppimaan oppiminen ja harjoittelu - kuunteleminen ja musiikin hahmottaminen - säveltäminen ja improvisaatio Laajan oppimäärän arvioinnin lähtökohtana ovat oppilaan suorittamat syventävät opinnot ja niiden tavoitteet. Arviointi kertoo, miten oppilas on saavuttanut syventävien opintojen tavoitteet. Lopputyön arviointi on vain osa oppimäärän arviointia. Syventävien opintojen aikana oppilas osoittaa osaamistaan monipuolisesti. Arvioinnin kohteet ovat kaikkien tavoitealueiden tavoitteet: esittäminen ja ilmaiseminen, oppimaan oppiminen ja harjoittelu, kuuntelu ja musiikin hahmottaminen, säveltäminen ja improvisointi. Sanallinen arvio kuvaa oppilaan edistymistä ja hänen saavuttamaansa osaamista suhteessa syventävien opintojen tavoitteisiin. Sanallisessa arviossa painotetaan oppilaan oppimisen ja osaamisen vahvuuksia. Arvioinnin kriteerinä syventävissä opinnoissa on oppilaan osaamiselle määriteltyjen tavoitteiden saavuttaminen: ehjä musiikillinen ilmaisu sekä oma ote ja näkemys esitettävään musiikkiin. 9 Oppimisen arviointi - oppilaalla on oikeus saada muutakin kuin oman opettajan antamaa palautetta vuosittain - oppimista voi arvioida monissa tilanteissa: oppitunnit, luokkatunnit, säestysluokkatunnit, yhteissoitto, matineat, konsertit, tasosuoritukset, kurssit, työpajat, yhteismusisointi, kilpailut, katselmukset, esitelmät, projektit, tallenteet, portfolio, improvisointi, sävellys, sovitus, opettajien vaihtoviikot, tallenteiden tekeminen - oppimisen arviointiin liittyvä palaute voi olla suullista tai kirjallista (kirjallista esim. eepos, portfolio, osallistumistodistukset, kunniakirjat, palkinnot) - oppimista voi dokumentoida opintopäiväkirjaan ja läksyvihkoon ja tallentein - oppilashallintojärjestelmään voidaan koota portfolio - opettaja opettaa arvioinnin kohteita ja työkaluja (esimerkiksi taitotasojen sisältökuvausten avulla, jotka sisältävät kaikki uuden ops:n tavoitealueet) - opettaja kirjaa lautakuntien antamat palautteet ja käy ne oppilaan kanssa läpi - oppilasta kannustetaan positiivisesti - opettaja keskustelee oppilaan kanssa opeteltavista asioista, opettaja selittää uusia asioita ja selittää syy-seuraussuhteita - opettaja nostaa oppilaan tietoisuuteen opittavat asiat, jotta oppilaat tietävät, mitä pitää tehdä

21 Musiikkiopisto Juvenalian opetussuunnitelma tasosuoritusmallin mukaan 20 - opettaja rohkaisee oppilasta aiempaa enemmän itsenäiseen ajatteluun ja opintojensa etenemisen hahmottamiseen - opettaja auttaa oppilasta näkemään harjoittelun osana oppimisprosessia - opettaja kertoo oppilaalle, missä kohtaa opintoja hän on menossa - opettaja herättää oppilaan arvioimaan ja kuuntelemaan omaa soittoaan suhteessa asetettuun tavoitteeseen - oppilaiden osallisuus: jatkuva rohkaisu jatkuvaan pohtimiseen - oppilaiden osallisuus: keskustellaan positiivisessa hengessä, kuunnellaan myös toisen mielipide ja pohditaan sen merkitystä - itse- ja vertaisarviointitatojen kehittäminen: käydään jälkikäteen läpi luokkakonserttien anti - oliko muilla mielenkiintoisia kappaleita - miten esitykset erosivat toisistaan - millaista oli soittaa tai kuunnella verrattuna edelliseen omaan esiintymiseen - motivoidutaan kohti seuraavaa esiintymistä - oppilaan itsearviointi on vuorovaikutteista - myös tasosuorituksessa on itsearviointiosuus - arvioidaan erilaisissa esiintymistilanteissa ja henkilökohtaisilla soittotunneilla, miten oppilas hallitsee oppimateriaalin, minkälainen vaikutus omalla harjoittelulla on edistymiseen - oppimisesta viestitään huoltajille esimerkiksi vanhempainvartissa

22 Musiikkiopisto Juvenalian opetussuunnitelma tasosuoritusmallin mukaan Todistukset ja niihin merkittävät tiedot Taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän perusopintojen todistus Oppilaalle annetaan taiteenalan taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän perusopintojen todistus sen jälkeen, kun hän on suorittanut laajaan oppimäärään sisältyvät perusopinnot. Taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän perusopintojen todistuksen tulee sisältää seuraavat asiat: todistuksen nimi koulutuksen järjestäjän nimi oppilaitoksen nimi taiteenala oppilaan nimi ja henkilötunnus opiskeluaika vuosina oppilaan suorittamat laajan oppimäärän perusopinnot o kunkin opintokokonaisuuden nimi ja laajuus sanallinen arvio oppilaan suorittamista taiteenalan laajan oppimäärän perusopinnoista rehtorin allekirjoitus ja oppilaitoksen leima jos koulutusta järjestetään opetus- ja kulttuuriministeriön luvalla, merkitään todistukseen ministeriön myöntämän koulutuksen järjestämisluvan päivämäärä sekä päivämäärä, jolloin koulutuksen järjestäjä on hyväksynyt taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetussuunnitelman kunnan omalla päätöksellään järjestämässä taiteen perusopetuksessa todistukseen merkitään taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetussuunnitelman hyväksymispäivämäärä jos kunta tai asianomaisen ministeriön myöntämän taiteen perusopetuksen järjestämisluvan saanut koulutuksen järjestäjä hankkii taiteen perusopetuksesta annetussa laissa tarkoitetut palvelut julkiselta tai yksityiseltä yhteisöltä tai säätiöltä, merkitään yhteisön tai säätiön tämän sopimuksen perusteella antaman taiteen perusopetuksen todistukseen sopimuksen päivämäärä sekä päivämäärä, jolloin kunta tai asianomaisen ministeriön myöntämän taiteen perusopetuksen järjestämisluvan saanut koulutuksen järjestäjä on hyväksynyt taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetussuunnitelman merkintä, että koulutus on toteutettu Opetushallituksen päättämien taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetussuunnitelman perusteiden 2017 mukaisesti. Taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän perusopintojen todistus voi sisältää liitteitä. Taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän päättötodistus

23 Musiikkiopisto Juvenalian opetussuunnitelma tasosuoritusmallin mukaan 22 Oppilaalle annetaan taiteenalan taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän päättötodistus sen jälkeen, kun hän on suorittanut laajaan oppimäärään sisältyvät perusopinnot ja syventävät opinnot. Taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän päättötodistuksen tulee sisältää seuraavat asiat: todistuksen nimi koulutuksen järjestäjän nimi oppilaitoksen nimi taiteenala oppilaan nimi ja henkilötunnus opiskeluaika vuosina oppilaan suorittamat laajan oppimäärän perusopinnot o kunkin opintokokonaisuuden nimi ja laajuus oppilaan suorittamat laajan oppimäärän syventävät opinnot o kunkin opintokokonaisuuden nimi ja laajuus o syventäviin opintoihin sisältyvän laajan oppimäärän lopputyön aihe sanallinen arvio oppilaan suorittamasta taiteenalan laajasta oppimäärästä rehtorin allekirjoitus ja oppilaitoksen leima jos koulutusta järjestetään opetus- ja kulttuuriministeriön luvalla, merkitään todistukseen ministeriön myöntämän koulutuksen järjestämisluvan päivämäärä sekä päivämäärä, jolloin koulutuksen järjestäjä on hyväksynyt taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetussuunnitelman kunnan omalla päätöksellään järjestämässä taiteen perusopetuksessa todistukseen merkitään taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetussuunnitelman hyväksymispäivämäärä jos kunta tai asianomaisen ministeriön myöntämän taiteen perusopetuksen järjestämisluvan saanut koulutuksen järjestäjä hankkii taiteen perusopetuksesta annetussa laissa tarkoitetut palvelut julkiselta tai yksityiseltä yhteisöltä tai säätiöltä, merkitään yhteisön tai säätiön tämän sopimuksen perusteella antaman taiteen perusopetuksen todistukseen sopimuksen päivämäärä sekä päivämäärä, jolloin kunta tai asianomaisen ministeriön myöntämän taiteen perusopetuksen järjestämisluvan saanut koulutuksen järjestäjä on hyväksynyt taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetussuunnitelman merkintä, että koulutus on toteutettu Opetushallituksen päättämien taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetussuunnitelman perusteiden 2017 mukaisesti. Taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän päättötodistus voi sisältää liitteitä. Osallistumistodistus oppilaan suorittamista taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opinnoista

24 Musiikkiopisto Juvenalian opetussuunnitelma tasosuoritusmallin mukaan 23 Oppilaalle annetaan pyydettäessä osallistumistodistus suorittamistaan taiteenalan laajan oppimäärän opinnoista, jos opinnot keskeytyvät tai oppilas tarvitsee niitä muusta syystä. Osallistumistodistus voi sisältää liitteitä. 11 Oppimäärän yksilöllistäminen Oppimäärää voidaan yksilöllistää vastaamaan oppilaan opiskelu- ja oppimisedellytyksiä. Näin oppilas voi kehittyä ja kehittää taitojaan omista lähtökohdistaan. Opettaja, oppilas ja huoltaja laativat yhdessä oppilaan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman. Suunnitelma dokumentoidaan oppilashallintojärjestelmään. Yksilöllistäminen voi koskea tavoitteita, sisältöjä, opiskeluaikaa, opetuksen toteuttamistapaa, tarvittavia tukitoimia ja arviointimenettelyä. 12 Oppilaaksi ottamisen periaatteet Musiikkileikkikouluun ja musiikkivalmennukseen oppilaat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Soitinvalmennukseen ja oppimäärää suorittavaksi oppilaaksi ottaminen perustuu pääsykoemenestykseen. Pääsykokeessa arvioidaan monipuolisesti hakijan soveltuvuutta hänen toivomaansa instrumenttiin. 13 Yhteistyö huoltajan ja muiden tahojen kanssa Huoltajayhteistyön ytimenä on oppilaan, opettajan ja huoltajan säännöllinen vuorovaikutus. Huoltajia osallistetaan lastensa opintojen suunnitteluun. Huoltajat saavat säännöllisesti tietoa lastensa opintojen sujumisesta. Huoltajia kuullaan sisäisen arvioinnin yhteydessä ja vanhempainilloissa. Heille tiedotetaan musiikkiopiston toiminnasta uutiskirjein. Huoltajat voivat osallistua musiikkiopiston orkestereiden tukiyhdistyksiin ja musiikkiopiston hallintoon luottamustehtävissä. Musiikkiopisto toteuttaa yhdessä muiden musiikkioppilaitosten kanssa konsertteja ja tapahtumia vuosittain. Kumppanit voivat olla kansainvälisiä. Musiikkiopistolla on kumppaniverkosto suuria produktioita varten myös muun alan oppilaitoksista ja muilta koulutusasteilta. Musiikkiopisto Juvenalia kehittää toimintaansa oppilaitosverkostoissa. Musiikkiopisto Juvenalia on jäsenenä Suomen musiikkioppilaitosten liitossa ja seuraa liiton kautta alan kehitystä.

25 Musiikkiopisto Juvenalian opetussuunnitelma tasosuoritusmallin mukaan Toiminnan jatkuva kehittäminen Musiikkiopisto Juvenalia kehittää toimintaansa jatkuvasti. Keräämme palautetta oppilailtamme ja huoltajilta. Kuulemme henkilöstöä. Sisäinen arviointi on säännöllistä. Sovellamme Virvatuli-mallia. Seuraamme musiikkialan ja pedagogiikan yleistä kehitystä. Toteutamme säännöllisesti kehittämishankkeita joko yksin tai oppilaitosverkostoissa. Järjestämme itse henkilöstökoulutusta tai tuemme henkilöstön osallistumista alan koulutuksiin kotimaassa ja kansainvälisesti.

HARMONIKKA. TASO 1 - laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas

HARMONIKKA. TASO 1 - laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas HARMONIKKA TASO 1 - laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET Oppilas löytää luontevan soittoasennon ja soittotavan oppii lukemaan helppoa nuottitekstiä oppii harjoittelun peruselementtejä: mm. säännöllisyyttä,

Lisätiedot

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Tuuba. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Tuuba. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry Tuuba Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005 www.musicedu.fi TUUBANSOITON TASOSUORITUSTEN SISÄLLÖT JA ARVIOINNIN PERUSTEET Suomen musiikkioppilaitosten

Lisätiedot

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Piano. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Piano. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry Piano Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005 www.musicedu.fi PIANONSOITON TASOSUORITUSTEN SISÄLLÖT JA ARVIOINNIN PERUSTEET Suomen musiikkioppilaitosten

Lisätiedot

KLASSINEN KITARA. TASO 1 laajuus 105 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas

KLASSINEN KITARA. TASO 1 laajuus 105 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas KLASSINEN KITARA TASO 1 laajuus 105 tuntia löytää luontevan soittoasennon ja soittotavan oppii lukemaan helppoa nuottitekstiä oppii harjoittelun peruselementtejä: mm. säännöllisyyttä, monipuolisuutta ja

Lisätiedot

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Cembalo. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Cembalo. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry Cembalo Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005 www.musicedu.fi CEMBALONSOITON TASOSUORITUSTEN SISÄLLÖT JA ARVIOINNIN PERUSTEET Suomen musiikkioppilaitosten

Lisätiedot

Osaavat luovat MAAILMOJA

Osaavat luovat MAAILMOJA Osaavat luovat MAAILMOJA SASKY koulutuskuntayhtymä YLÄ-SATAKUNNAN MUSIIKKIOPISTON OPETUSSUUNNITELMA (tiivistelmä) 1 Sisällysluettelo 1. Ylä-Satakunnan musiikkiopisto... 2 1.1. Oppilaitoksen toiminta-ajatus,

Lisätiedot

VASKISOITTIMET (TRUMPETTI, BARITONITORVI, KÄYRÄTORVI, PASUUNA, TUUBA)

VASKISOITTIMET (TRUMPETTI, BARITONITORVI, KÄYRÄTORVI, PASUUNA, TUUBA) VASKISOITTIMET (TRUMPETTI, BARITONITORVI, KÄYRÄTORVI, PASUUNA, TUUBA) Baritonitorvi Noudatetaan trumpetille tehtyjä sillä tavalla että transponointi korvataan f avaimen opiskelulla Käyrätorvi Noudatetaan

Lisätiedot

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Huilu. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Huilu. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry Huilu Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005 www.musicedu.fi HUILUNSOITON TASOSUORITUSTEN SISÄLLÖT JA ARVIOINNIN PERUSTEET Suomen musiikkioppilaitosten

Lisätiedot

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Laulu. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Laulu. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry Laulu Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005 www.musicedu.fi LAULUN TASOSUORITUSTEN SISÄLLÖT JA ARVIOINNIN PERUSTEET Suomen musiikkioppilaitosten

Lisätiedot

Taiteen perusopetuksen valmentavia opintoja antava musiikkileikkikoulu

Taiteen perusopetuksen valmentavia opintoja antava musiikkileikkikoulu Taiteen perusopetuksen valmentavia opintoja antava musiikkileikkikoulu Pähkinätie 6 01710 Vantaa Puh. (09) 530 1100 muskari.musike@kolumbus.fi www.kolumbus.fi/muskari.musike Hämeenkylän musiikkileikkikoulun

Lisätiedot

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Kitara. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Kitara. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry Kitara Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005 www.musicedu.fi KITARANSOITON TASOSUORITUSTEN SISÄLLÖT JA ARVIOINNIN PERUSTEET Suomen musiikkioppilaitosten

Lisätiedot

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Sello. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Sello. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry Sello Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005 www.musicedu.fi SELLONSOITON TASOSUORITUSTEN SISÄLLÖT JA ARVIOINNIN PERUSTEET Suomen musiikkioppilaitosten

Lisätiedot

Yleisten osien valmistelu

Yleisten osien valmistelu Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet Yleisten osien valmistelu Alustavien luonnosten tarkastelua Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen 15.4.2016 Opetushallitus

Lisätiedot

SAKSOFONI PERUSOPINNOT. "Klarinetti soimaan"

SAKSOFONI PERUSOPINNOT. Klarinetti soimaan SAKSOFONI PERUSOPINNOT "Klarinetti soimaan" TAVOITTEET Esittäminen ja ilmaiseminen löytää luonteva soittotapa saada valmiuksia musiikin ilmaisuun sekä teknisiin ja taiteellisiin perustaitoihin Äänenmuodostus,

Lisätiedot

Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Barokkisello. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet

Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Barokkisello. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet Barokkisello Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2008 www.musicedu.fi BAROKKISELLONSOITON TASOSUORITUSTEN SISÄLLÖT JA ARVIOINNIN PERUSTEET Suomen musiikkioppilaitosten liiton perustason ja

Lisätiedot

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Nokkahuilu. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Nokkahuilu. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry Nokkahuilu Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005 www.musicedu.fi NOKKAHUILUNSOITON TASOSUORITUSTEN SISÄLLÖT JA ARVIOINNIN PERUSTEET Suomen musiikkioppilaitosten

Lisätiedot

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Viulu. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Viulu. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry Viulu Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005 www.musicedu.fi VIULUNSOITON TASOSUORITUSTEN SISÄLLÖT JA ARVIOINNIN PERUSTEET Suomen musiikkioppilaitosten

Lisätiedot

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Lyömäsoittimet. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Lyömäsoittimet. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu. SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry Lyömäsoittimet Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005 www.musicedu.fi LYÖMÄSOITINTEN TASOSUORITUSTEN SISÄLLÖT JA ARVIOINNIN PERUSTEET Suomen

Lisätiedot

SML -Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry Harmonikka

SML -Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry Harmonikka SML - Harmonikka Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005 HARMONIKANSOITON TASOSUORITUSTEN SISÄLLÖT JA ARVIOINNIN PERUSTEET Suomen musiikkioppilaitosten liiton perustason ja musiikkiopistotason

Lisätiedot

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Urut. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Urut. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry Urut Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005 www.musicedu.fi URKUJENSOITON TASOSUORITUSTEN SISÄLLÖT JA ARVIOINNIN PERUSTEET Suomen musiikkioppilaitosten

Lisätiedot

AINEOPETUSSUUNNITELMA LAULU

AINEOPETUSSUUNNITELMA LAULU AINEOPETUSSUUNNITELMA LAULU Hyväksytty sivistyslautakunnassa ( 71/2011) 01.08.2012 OPETUKSEN PAINOPISTEALUEET (HTM)... 2 SUORITETTAVAT KURSSIT, NIIDEN TAVOITTEET JA SISÄLLÖT... 3 (OPS 6)... 3 TASOSUORITUSTEN

Lisätiedot

12. TOIMINNAN KEHITTÄMINEN 1. TOIMINTA-AJATUS. 1.1 Toiminta-alue ja ylläpitäjä 1.2 Tehtävät ja tavoitteet 1.3 Kulttuuripalvelujen tuottaminen

12. TOIMINNAN KEHITTÄMINEN 1. TOIMINTA-AJATUS. 1.1 Toiminta-alue ja ylläpitäjä 1.2 Tehtävät ja tavoitteet 1.3 Kulttuuripalvelujen tuottaminen 1. TOIMINTA-AJATUS 1.1 Toiminta-alue ja ylläpitäjä 1.2 Tehtävät ja tavoitteet 1.3 Kulttuuripalvelujen tuottaminen 2. ARVOT JA OPPIMISKÄSITYS 2.1. Oppilaitoksen arvot 2.2. Oppimiskäsitys 3. OPPIMISYMPÄRISTÖT

Lisätiedot

LYÖMÄSOITTIMIEN AINEOPETUSSUUNNITELMA

LYÖMÄSOITTIMIEN AINEOPETUSSUUNNITELMA VAKKA-SUOMEN MUSIIKKIOPISTO LYÖMÄSOITTIMIEN AINEOPETUSSUUNNITELMA Tämä aineopetussuunnitelma koskee Vakka-Suomen musiikkiopistossa annettavan musiikin taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän mukaista

Lisätiedot

LYÖMÄSOITTIMET PERUSOPINNOT

LYÖMÄSOITTIMET PERUSOPINNOT LYÖMÄSOITTIMET PERUSOPINNOT I TAVOITTEET Esittäminen ja ilmaiseminen löytää luonteva soittotapa saada valmiuksia fraseeraukseen sekä teknisiin ja taiteellisiin perustaitoihin kyetä tuomaan esiin kappaleen

Lisätiedot

Kanteleen vapaa säestys

Kanteleen vapaa säestys Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry Kanteleen vapaa säestys Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2013 Työryhmä: Anna-Karin Korhonen Päivi Ollikainen Satu Sopanen, Kanteleensoiton opettajat

Lisätiedot

KÄYRÄTORVI. TASO 1 laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas

KÄYRÄTORVI. TASO 1 laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas KÄYRÄTORVI TASO 1 laajuus 70 tuntia osaa ilmaista tunnistaa luonnollisen soinnin ja osaa tuottaa osaa toteuttaa äänen voimakkuuserot hallitsee perustempon, ylläpitää pulssin, osaa tempon hidastamisen ja

Lisätiedot

Tanssin yleinen ja laaja. oppimäärä. Eija Kauppinen, Opetushallitus

Tanssin yleinen ja laaja. oppimäärä. Eija Kauppinen, Opetushallitus Tanssin yleinen ja laaja oppimäärä Eija Kauppinen, Opetushallitus Aluehallintovirasto, Pohjois-Suomi Taiteen perusopetus ja uusi OPS Muhos, 20.10.2017 Tanssin laaja ja yleinen oppimäärä Perusteiden taiteenalakohtaisten

Lisätiedot

AINEOPETUSSUUNNITELMA. PIRKAN OPISTO Musiikin taiteen perusopetus / Pirkan musiikkiopisto

AINEOPETUSSUUNNITELMA. PIRKAN OPISTO Musiikin taiteen perusopetus / Pirkan musiikkiopisto AINEOPETUSSUUNNITELMA HARMONIKKA PIRKAN OPISTO Musiikin taiteen perusopetus / Pirkan musiikkiopisto Tämä aineopetussuunnitelma tarkentaa Pirkan opistossa annettavan musiikin taiteen perusopetuksen laajan

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA Taiteen perusopetuksen yleinen ja laaja oppimäärä. Musiikkiopisto Musike Musiikkikoulu Musiken kannatusyhdistys ry

OPETUSSUUNNITELMA Taiteen perusopetuksen yleinen ja laaja oppimäärä. Musiikkiopisto Musike Musiikkikoulu Musiken kannatusyhdistys ry OPETUSSUUNNITELMA 2018 Taiteen perusopetuksen yleinen ja laaja oppimäärä Musiikkiopisto Musike Musiikkikoulu Musiken kannatusyhdistys ry 1 1 MUSIIKKIOPISTO MUSIKE Musiikkiopisto Musike on Vantaan kaupungin

Lisätiedot

KANTELE. TASO 1 - laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas

KANTELE. TASO 1 - laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas KANTELE TASO 1 - laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET Oppilas löytää luontevan soittoasennon ja soittotavan oppii lukemaan helppoa nuottitekstiä oppii harjoittelun peruselementtejä: mm. säännöllisyyttä,

Lisätiedot

PIANO. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet Vantaan musiikkiopisto 2015

PIANO. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet Vantaan musiikkiopisto 2015 1 PIANO Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet Vantaan musiikkiopisto 2015 PIANONSOITON TASOSUORITUSTEN SISÄLLÖT JA ARVIOINNIN PERUSTEET 2 Suomen musiikkioppilaitosten liiton perustason ja musiikkiopistotason

Lisätiedot

AINEOPETUSSUUNNITELMA VARHAISIÄN MUSIIKKIKASVATUS

AINEOPETUSSUUNNITELMA VARHAISIÄN MUSIIKKIKASVATUS AINEOPETUSSUUNNITELMA VARHAISIÄN MUSIIKKIKASVATUS Hyväksytty sivistyslautakunnassa ( 71/2011) 01.08.2015 OPETUKSEN PAINOPISTEALUEET (HTM)... 2 SUORITETTAVAT KURSSIT (MUSIIKKILEIKKIKOULUN RYHMÄT), NIIDEN

Lisätiedot

PIANO. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet VMO

PIANO. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet VMO PIANO Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet VMO PIANONSOITON TASOSUORITUSTEN SISÄLLÖT JA ARVIOINNIN PERUSTEET Suomen musiikkioppilaitosten liiton perustason ja musiikkiopistotason tasosuoritusten

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA

OPETUSSUUNNITELMA OPETUSSUUNNITELMA 1.8.2018- Laki taiteen perusopetuksesta 633/1998 Asetus taiteen perusopetuksesta 813/1998 Taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetussuunnitelman perusteet 2017, Opetushallituksen

Lisätiedot

MUSIIKIN OPETUSSUUNNITELMA TIIVISTELMÄ OPPILAILLE JA HUOLTAJILLE

MUSIIKIN OPETUSSUUNNITELMA TIIVISTELMÄ OPPILAILLE JA HUOLTAJILLE 1 MUSIIKIN OPETUSSUUNNITELMA Muskari TIIVISTELMÄ OPPILAILLE JA HUOLTAJILLE Lukuvuosi 2014 2015 1.8.2018 2 SISÄLTÖ Johdanto... 3 Oppilaitoksen esittely, toiminta-ajatus, arvot ja toimintakulttuuri... 3

Lisätiedot

AINEOPETUSSUUNNITELMA KANTELE

AINEOPETUSSUUNNITELMA KANTELE AINEOPETUSSUUNNITELMA KANTELE Hyväksytty sivistyslautakunnassa ( 71/2010) 01.08.2015 OPETUKSEN PAINOPISTEALUEET (HTM)... 2 SUORITETTAVAT KURSSIT, NIIDEN TAVOITTEET JA SISÄLLÖT... 3 (OPS 6)... 3 TASOSUORITUSTEN

Lisätiedot

Opsista! Opetussuunnitelman uudistus VMO:ssa. Anna Villberg. MuM, Musiikkipedagogi AMK. Laulun lehtori, Vantaan musiikkiopisto 13.3.

Opsista! Opetussuunnitelman uudistus VMO:ssa. Anna Villberg. MuM, Musiikkipedagogi AMK. Laulun lehtori, Vantaan musiikkiopisto 13.3. Opsista! Opetussuunnitelman uudistus VMO:ssa Anna Villberg MuM, Musiikkipedagogi AMK Laulun lehtori, Vantaan musiikkiopisto 13.3.2018 Muutoksen asettaa opetushallitus Vantaan musiikkiopisto on taiteen

Lisätiedot

KARKKILAN MUSIIKKIKOULUN OPETUSSUUNNITELMA 22.03.2013

KARKKILAN MUSIIKKIKOULUN OPETUSSUUNNITELMA 22.03.2013 1 KARKKILAN MUSIIKKIKOULUN OPETUSSUUNNITELMA 22.03.2013 1.Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän tehtävä Karkkilan musiikkikoulu on yksityinen, kannatusyhdistyksen ylläpitämä oppilaitos. Musiikkikoulussa

Lisätiedot

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA HARMONIKKA

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA HARMONIKKA AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA HARMONIKKA Porvoon kaupungin sivistyslautakunta 12.3.2019 1 HARMONIKKA VALMENTAVA HARMONIKANSOITON OPETUS Tavoitteet Oppilas oppii soittimen käsittelyn perusteet ja luontevan

Lisätiedot

MUSIIKKI. Sari Muhonen Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi. Sari Muhonen

MUSIIKKI. Sari Muhonen Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi. Sari Muhonen MUSIIKKI Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ luoda edellytykset monipuoliseen musiikilliseen toimintaan ja aktiiviseen kulttuuriseen osallisuuteen ohjata

Lisätiedot

JOUSISOITTIMIEN AINEOPETUSSUUNNITELMA

JOUSISOITTIMIEN AINEOPETUSSUUNNITELMA LAITILAN KAUPUNKI VAKKA-SUOMEN MUSIIKKIOPISTO JOUSISOITTIMIEN AINEOPETUSSUUNNITELMA VAKKA-SUOMEN MUSIIKKIOPISTO Tämä aineopetussuunnitelma koskee Vakka-Suomen musiikkiopistossa annettavan musiikin taiteen

Lisätiedot

asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk löäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäz

asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk löäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäz qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå Taiteen perusopetus asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Lempäälä-opisto, Nokian Työväenopiston, Pirkkala-opisto

Lisätiedot

oppimäärä Musiikin yleinen ja laaja Aluehallintovirasto, Pohjois-Suomi Taiteen perusopetus ja uusi OPS Muhos,

oppimäärä Musiikin yleinen ja laaja Aluehallintovirasto, Pohjois-Suomi Taiteen perusopetus ja uusi OPS Muhos, Musiikin yleinen ja laaja oppimäärä Eija Kauppinen, Opetushallitus Aluehallintovirasto, Pohjois-Suomi Taiteen perusopetus ja uusi OPS Muhos, 20.10.2017 Musiikin laajan ja yleisen oppimäärän johdannoista

Lisätiedot

ILMAJOEN TANSSIKOULU

ILMAJOEN TANSSIKOULU ILMAJOEN TANSSIKOULU Ilmajoen tanssikoulu Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma, Tanssi 2018 1 SISÄLTÖ 1. Ilmajoen tanssikoulun toiminta, tehtävät ja arvot 2. Opetuksen tavoite, oppimisympäristö

Lisätiedot

Pohjois-Kymen musiikkiopisto Opetussuunnitelma lyhyesti

Pohjois-Kymen musiikkiopisto Opetussuunnitelma lyhyesti Pohjois-Kymen musiikkiopisto Opetussuunnitelma lyhyesti Sisällys 1 Oppilaitoksen toiminta-ajatus, arvot ja toimintakulttuuri... 1 2 Musiikkiopiston opintojen eteneminen... 2 3 Musiikkiopiston opintojen

Lisätiedot

Hyväksytty (hyvinvointilautakunta 98)

Hyväksytty (hyvinvointilautakunta 98) Hyväksytty 6.6.2018 (hyvinvointilautakunta 98) TAITEEN PERUSOPETUKSEN MUSIIKIN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA 1 YLEISTÄ Muhoksen Musiikkikoulu perustettiin 1986 ja se toimi Muhoksen kunnan ylläpitämänä.

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUKSEN MUSIIKIN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA

TAITEEN PERUSOPETUKSEN MUSIIKIN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA Muonion kansalaisopisto TAITEEN PERUSOPETUKSEN MUSIIKIN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA Sivistyslautakunta 12.10.2011 63 Sisällys 1. TOIMINTA-AJATUS... 3 2. ARVOT JA OPETUKSEN YLEISET TAVOITTEET...

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke

Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke 2008-2010 TeknoDida 5.2.2010 Eija Kauppinen Opetushallitus Eija.kauppinen@oph.fi Otteita opetussuunnitelmien perusteista 1 Oppimiskäsitys

Lisätiedot

Opetussuunnitelmajärjestelmä ja opetussuunnitelman perusteet

Opetussuunnitelmajärjestelmä ja opetussuunnitelman perusteet SISÄLTÖ 1. OPETUSSUUNNITELMA................................. 1 1.1. Opetussuunnitelmajärjestelmä ja opetussuunnitelman perusteet..... 2 1.2. Opetussuunnitelman laatiminen.......................... 2 1.3.

Lisätiedot

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA HARPPU

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA HARPPU AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA HARPPU Porvoon kaupungin sivistyslautakunta 12.3.2019 1 HARPPU HARPUN VALMENNUSOPINNOT Tavoitteet: Tutustutaan harpunsoiton perusteisiin Tutustutaan mm. soiton, leikin ja

Lisätiedot

Pohjois-Kymen musiikkiopisto Opetussuunnitelma lyhyesti

Pohjois-Kymen musiikkiopisto Opetussuunnitelma lyhyesti Pohjois-Kymen musiikkiopisto Opetussuunnitelma lyhyesti Sisällys 1 Oppilaitoksen toiminta-ajatus, arvot ja toimintakulttuuri... 1 2 Musiikkiopiston opintojen eteneminen... 2 3 Musiikkiopiston opintojen

Lisätiedot

AINEOPETUSSUUNNITELMA LYÖMÄSOITTIMET. PIRKAN OPISTO Musiikin taiteen perusopetus / Pirkan musiikkiopisto

AINEOPETUSSUUNNITELMA LYÖMÄSOITTIMET. PIRKAN OPISTO Musiikin taiteen perusopetus / Pirkan musiikkiopisto AINEOPETUSSUUNNITELMA LYÖMÄSOITTIMET PIRKAN OPISTO Musiikin taiteen perusopetus / Pirkan musiikkiopisto Tämä aineopetussuunnitelma koskee Pirkan opistossa annettavan musiikin taiteen perusopetuksen laajan

Lisätiedot

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Kantele. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Kantele. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry Kantele Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005 www.musicedu.fi KANTELEENSOITON TASOSUORITUSTEN SISÄLLÖT JA ARVIOINNIN PERUSTEET Suomen musiikkioppilaitosten

Lisätiedot

VALINNAINEN MUSIIKKI -OPPIAINEEN YLEINEN KUVAUS VUOSILUOKALLA 4-6

VALINNAINEN MUSIIKKI -OPPIAINEEN YLEINEN KUVAUS VUOSILUOKALLA 4-6 VALINNAINEN MUSIIKKI -OPPIAINEEN YLEINEN KUVAUS VUOSILUOKALLA 4-6 Oppiaineen tehtävä Syventää ja laajentaa oppilaiden musiikillista osaamista. Luoda edellytykset monipuoliseen musiikilliseen toimintaan

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän PORVOON KAUPUNKI Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Porvoon kaupunki / Sivistyslautakunta 4.9.2007 1. TOIMINTA-AJATUS... 2 2. ARVOT JA OPETUKSEN YLEISET TAVOITTEET, OPPIMISKÄSITYS,

Lisätiedot

Tampereen perusopetuksen musiikkiluokkien opetussuunnitelma

Tampereen perusopetuksen musiikkiluokkien opetussuunnitelma Tampereen perusopetuksen musiikkiluokkien 7.-9. opetussuunnitelma 7-9-luokkien kursivoidut lisätään valtakunnallisen OPS:n tavoitteiden perään Oppiaineen tehtävä Vuosiluokkien 7-9 painotetussa musiikinopetuksessa

Lisätiedot

Viitasaaren alueen musiikkiopiston opetussuunnitelma

Viitasaaren alueen musiikkiopiston opetussuunnitelma Viitasaaren alueen musiikkiopiston opetussuunnitelma 1.8.2018 Nimi Kunta Koulu Viitasaaren alueen musiikkiopiston opetussuunnitelma 1.8.2018 Viitasaari Hyväksymispäivämäärä 15.5.2018 Viitasaaren alueen

Lisätiedot

MUSIIKKI. Oppiaineen tehtävä

MUSIIKKI. Oppiaineen tehtävä 1 MUSIIKKI Oppiaineen tehtävä Musiikin opetuksen tehtävänä on luoda edellytykset monipuoliseen musiikilliseen toimintaan ja aktiiviseen kulttuuriseen osallisuuteen. Opetus ohjaa oppilasta tulkitsemaan

Lisätiedot

KESKISEN UUDENMAAN MUSIIKKIOPISTON OPETUSSUUNNITELMA perustuu opetushallituksen vahvistamaan määräykseen OPH taiteen

KESKISEN UUDENMAAN MUSIIKKIOPISTON OPETUSSUUNNITELMA perustuu opetushallituksen vahvistamaan määräykseen OPH taiteen OPETUSSUUNNITELMA 1.8.2018 1 KESKISEN UUDENMAAN MUSIIKKIOPISTON OPETUSSUUNNITELMA perustuu opetushallituksen 20.9.2017 vahvistamaan määräykseen OPH-2068-2017 taiteen perusopetuksen musiikin laajan oppimäärän

Lisätiedot

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA KANTELE

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA KANTELE AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA KANTELE Porvoon kaupungin sivistyslautakunta 12.3.2019 1 KANTELE KANTELEEN VALMENNUSOPINNOT Tavoitteet: Tutustutaan kanteleensoiton perusteisiin Tutustutaan mm. soiton,

Lisätiedot

VIULU PERUSOPINNOT ENSIMMÄISET SÄVELET

VIULU PERUSOPINNOT ENSIMMÄISET SÄVELET VIULU PERUSOPINNOT ENSIMMÄISET SÄVELET TAVOITTEET Esittäminen ja ilmaiseminen löytää luonteva soittotapa saada valmiuksia fraseeraukseen sekä teknisiin ja taiteellisiin perustaitoihin kyetä tuomaan esiin

Lisätiedot

AINEOPETUSSUUNNITELMA. PIRKAN OPISTO Musiikin taiteen perusopetus / Pirkan musiikkiopisto

AINEOPETUSSUUNNITELMA. PIRKAN OPISTO Musiikin taiteen perusopetus / Pirkan musiikkiopisto AINEOPETUSSUUNNITELMA PIANO PIRKAN OPISTO Musiikin taiteen perusopetus / Pirkan musiikkiopisto Tämä aineopetussuunnitelma koskee Pirkan opistossa annettavan musiikin taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän

Lisätiedot

KÄYRÄTORVI TAITOTAULU. Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia

KÄYRÄTORVI TAITOTAULU. Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia KÄYRÄTORVI TAITOTAULU Rakentava palaute -hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia JOHDANTO Tässä taitotaulussa kuvaamme käyrätorvensoiton eri osa-alueita musiikkiopistossa.

Lisätiedot

AINEOPETUSSUUNNITELMA. PIRKAN OPISTO Musiikin taiteen perusopetus / Pirkan musiikkiopisto

AINEOPETUSSUUNNITELMA. PIRKAN OPISTO Musiikin taiteen perusopetus / Pirkan musiikkiopisto AINEOPETUSSUUNNITELMA MUSIIKIN PERUSTEET PIRKAN OPISTO Musiikin taiteen perusopetus / Pirkan musiikkiopisto Tämä aineopetussuunnitelma koskee Pirkan opistossa annettavan musiikin taiteen perusopetuksen

Lisätiedot

TURUN SEUDUN MUSIIKKIOPISTO OPETUSSUUNNITELMA

TURUN SEUDUN MUSIIKKIOPISTO OPETUSSUUNNITELMA 2018 TURUN SEUDUN MUSIIKKIOPISTO OPETUSSUUNNITELMA Hyväksytty 12.06.2018 TURUN SEUDUN MUSIIKKIOPISTON OPETUSSUUNNITELMA JOHDANTO Turun seudun musiikkiopisto on Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistyksen

Lisätiedot

Kotkan seudun musiikkiopisto on musiikkiin erikoistunut taideoppilaitos, joka järjestää musiikin ja siihen liittyvien muiden taidemuotojen opetusta.

Kotkan seudun musiikkiopisto on musiikkiin erikoistunut taideoppilaitos, joka järjestää musiikin ja siihen liittyvien muiden taidemuotojen opetusta. 1 Oppilaitoksen toiminta-ajatus Kotkan seudun musiikkiopisto on musiikkiin erikoistunut taideoppilaitos, joka järjestää musiikin ja siihen liittyvien muiden taidemuotojen opetusta. Musiikkiopiston ensisijainen

Lisätiedot

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA KANSANMUSIIKKI HARMONIKKA

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA KANSANMUSIIKKI HARMONIKKA AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA KANSANMUSIIKKI HARMONIKKA Porvoon kaupungin sivistyslautakunta 12.3.2019 1 KANSANMUSIIKKI-HARMONIKKA KANSANMUSIIKKI-HARMONIKAN VALMENNUSOPETUS Soiton ilo, kiinnostuksen

Lisätiedot

PORVOONSEUDUN MUSIIKKIOPISTO BORGÅNEJDENS MUSIKINSTITUT OPETUSSUUNNITELMA. Taiteen perusopetuksen musiikin laaja oppimäärä

PORVOONSEUDUN MUSIIKKIOPISTO BORGÅNEJDENS MUSIKINSTITUT OPETUSSUUNNITELMA. Taiteen perusopetuksen musiikin laaja oppimäärä PORVOONSEUDUN MUSIIKKIOPISTO BORGÅNEJDENS MUSIKINSTITUT OPETUSSUUNNITELMA Taiteen perusopetuksen musiikin laaja oppimäärä Hyväksytty sivistyslautakunnassa ( 71/2011) 01.08.2014 1. TOIMINTA-AJATUS... 2

Lisätiedot

Huittisten musiikkiopiston opetussuunnitelma Liite 1

Huittisten musiikkiopiston opetussuunnitelma Liite 1 Huittisten musiikkiopiston opetussuunnitelma 13.6.2018 Liite 1 HUITTISTEN MUSIIKKIOPISTON MUSIIKIN PERUSOPINTOJEN SISÄLLÖLLISET TAVOITTEET TAVOITEALUEITTAIN EKAT SÄVELET myönteisten tunnekokemusten saaminen

Lisätiedot

Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO

Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO Opas oppilaille, opetusharjoittelijoille ja ohjaaville opettajille 2014-2015 Sisällys YLEISTÄ TIETOA HARJOITUSMUSIIKKIOPISTOSTA HAKU VALINTAPERUSTEET

Lisätiedot

AINEOPETUSSUUNNITELMA PIANO

AINEOPETUSSUUNNITELMA PIANO AINEOPETUSSUUNNITELMA PIANO Hyväksytty sivistyslautakunnassa ( 71/2011) 01.08.2012 OPETUKSEN PAINOPISTEALUEET (HTM)... 2 SUORITETTAVAT KURSSIT, NIIDEN TAVOITTEET JA SISÄLLÖT... 2 (OPS 6)... 2 TASOSUORITUSTEN

Lisätiedot

Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012

Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012 1 Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012 Taiteen perusopetus, lasten tanssi- ja balettiopetus Yleinen oppimäärä Limingan kunta Sivistyslautakunta Voimassa 1.8.2012 alkaen 2 1. Toiminta-ajatus

Lisätiedot

MUSIIKIN YKSILÖLLISTETTY OPETUS TASO 1. Sisällön kuvaus:

MUSIIKIN YKSILÖLLISTETTY OPETUS TASO 1. Sisällön kuvaus: MUSIIKIN YKSILÖLLISTETTY OPETUS TASO 1 Sisällön kuvaus: Oppilas tutustuu instrumenttinsa perustekniikkaan, opiskelee ohjelmistoa ja löytää musiikillisia ilmaisukeinoja henkilökohtaisten edellytystensä

Lisätiedot

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA VASKIPUHALTIMET

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA VASKIPUHALTIMET AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA VASKIPUHALTIMET Porvoon kaupungin sivistyslautakunta 12.3.2019 1 VASKIPUHALTIMET Käyrätorvi Trumpetti Pasuuna Alttotorvi Baritonitorvi Tuuba Tässä aineopetussuunnitelmassa

Lisätiedot

Musiikin perusteet ja taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen. Opetusneuvos Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS

Musiikin perusteet ja taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen. Opetusneuvos Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS Musiikin perusteet ja taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Opetusneuvos OPETUSHALLITUS Terveisiä Opetushallituksesta MUSIIKIN PERUSTEIDEN TEEMAVUOSISEMINAARIIN 12.2.2011 2

Lisätiedot

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA KANSANMUSIIKKI KANTELE

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA KANSANMUSIIKKI KANTELE AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA KANSANMUSIIKKI KANTELE Porvoon kaupungin sivistyslautakunta 12.3.2019 1 KANSANMUSIIKKI - KANTELE KANSANMUSIIKKI-KANTELEEN PERSUSOPINNOT Soiton ilo, kiinnostuksen herättäminen

Lisätiedot

Musiikkikoulu Ilonen. Opetussuunnitelma

Musiikkikoulu Ilonen. Opetussuunnitelma Musiikkikoulu Ilonen Opetussuunnitelma Sisällysluettelo Toiminta-ajatus... 3 Arvoperusta... 3 Oppimiskäsitys... 4 Oppimisympäristö... 4 Työtavat... 5 Toimintakulttuuri... 5 Yleiset tavoitteet... 6 Yhteisten

Lisätiedot

PUHALTIMIEN AINEOPETUSSUUNNITELMA

PUHALTIMIEN AINEOPETUSSUUNNITELMA VAKKA-SUOMEN MUSIIKKIOPISTO PUHALTIMIEN AINEOPETUSSUUNNITELMA Tämä aineopetussuunnitelma koskee Vakka-Suomen musiikkiopistossa annettavaa musiikin taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän mukaista puhallinsoittimien

Lisätiedot

Musiikkipainotuksen opetussuunnitelma Mainingin koulussa

Musiikkipainotuksen opetussuunnitelma Mainingin koulussa Musiikkipainotuksen opetussuunnitelma Mainingin koulussa Mainingin koulun musiikkipainotuksen opetussuunnitelman pohjana on musiikin yleisopetuksen opetussuunnitelma (Opetushallituksen perusopetuksen opetussuunnitelman

Lisätiedot

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA PUUPUHALTIMET

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA PUUPUHALTIMET AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA PUUPUHALTIMET Porvoon kaupungin sivistyslautakunta 12.3.2019 1 PUUPUHALTIMET Huilu Oboe Klarinetti Saksofoni Fagotti Nokkahuilu Tässä aineopetussuunnitelmassa esitellään

Lisätiedot

Musiikkikoulu Ilonen. Opetussuunnitelma

Musiikkikoulu Ilonen. Opetussuunnitelma Opetussuunnitelma Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Toiminta-ajatus... 3 2. Arvot... 3 3. Yleiset tavoitteet... 3 4. Oppimiskäsitys... 4 5. Opiskeluympäristö... 4 6. Oppilaaksi ottaminen... 4 7.

Lisätiedot

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA JOUSET

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA JOUSET AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA JOUSET Porvoon kaupungin sivistyslautakunta 12.3.2019 1 JOUSET JOUSTEN VALMENNUSOPINNOT Valmentavaa jousisoitinopetusta annetaan pienissä viulu-, alttoviulu- ja selloryhmissä

Lisätiedot

ALTTOVIULU TAITOTAULU Rakentava palaute hanke. Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia

ALTTOVIULU TAITOTAULU Rakentava palaute hanke. Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia ALTTOVIULU TAITOTAULU Rakentava palaute hanke Musiikkiopisto Avonia Musikinstitutet Kungsvägen Musiikkiopisto Juvenalia JOHDANTO Tässä taitotaulussa kuvaamme alttoviulunsoiton eri osa-alueita musiikkiopistossa.

Lisätiedot

Sivistyslautakunta 22.5.2013 38 ASIKKALAN SEUDUN MUSIIKKIOPISTON OPETUSSUUNNITELMA

Sivistyslautakunta 22.5.2013 38 ASIKKALAN SEUDUN MUSIIKKIOPISTON OPETUSSUUNNITELMA Sivistyslautakunta 22.5.2013 38 ASIKKALAN SEUDUN MUSIIKKIOPISTON OPETUSSUUNNITELMA 1. TOIMINTA-AJATUS Toiminta-alue ja ylläpitäjä Tehtävät Tavoitteet Kulttuuripalvelujen tuottaminen 2. OPPIMISKÄSITYS 3.

Lisätiedot

Osaavat luovat MAAILMOJA

Osaavat luovat MAAILMOJA Osaavat luovat MAAILMOJA SASKY koulutuskuntayhtymä YLÄ-SATAKUNNAN MUSIIKKIOPISTON OPETUSSUUNNITELMA Nimi: n opetussuunnitelma Kunta: Parkano Koulu: Hyväksymispäivämäärä: 14.06.2018 1 Sisällysluettelo 1....

Lisätiedot

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA KITARA

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA KITARA AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA KITARA Porvoon kaupungin sivistyslautakunta 12.3.2019 1 KITARA KITARAN VALMENNUSOPINNOT Tavoitteet: Tutustutaan kitaransoiton perusteisiin Tutustutaan mm. soiton, leikin

Lisätiedot

AINEOPETUSSUUNNITELMA VARHAISIÄN MUSIIKKIKASVATUS

AINEOPETUSSUUNNITELMA VARHAISIÄN MUSIIKKIKASVATUS AINEOPETUSSUUNNITELMA VARHAISIÄN MUSIIKKIKASVATUS Hyväksytty sivistyslautakunnassa ( 71/2011) 01.08.2014 OPETUKSEN PAINOPISTEALUEET (HTM)... 2 SUORITETTAVAT KURSSIT, NIIDEN TAVOITTEET JA SISÄLLÖT... 3

Lisätiedot

Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta. Uudistuva esiopetus Helsinki Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen

Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta. Uudistuva esiopetus Helsinki Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta Uudistuva esiopetus Helsinki 4.12.2014 Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen Uudistus luo mahdollisuuksia Pohtia omaa opettajuutta Pohtia

Lisätiedot

Luku 6 Oppimisen arviointi

Luku 6 Oppimisen arviointi Luku 6 Oppimisen arviointi Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen käsityksen oppilaat muodostavat itsestään oppijana ja ihmisenä. Arviointi ohjaa ja kannustaa oppilasta opiskelussa sekä kehittää

Lisätiedot

KIVALO-OPISTO Musiikin perusopetuksen opetussuunnitelma

KIVALO-OPISTO Musiikin perusopetuksen opetussuunnitelma KIVALO-OPISTO Musiikin perusopetuksen opetussuunnitelma Sisällysluettelo TAITEEN PERUSOPETUKSEN MUSIIKIN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN 1 OPETUSSUUNITELMA 1 Kivalo-opiston toiminta-ajatus 1 TAITEEN PERUSOPETUKSEN

Lisätiedot

OPPIMISEN ARVIOINTI kuvataiteen, arkkitehtuurin ja mediataiteiden opetuksessa

OPPIMISEN ARVIOINTI kuvataiteen, arkkitehtuurin ja mediataiteiden opetuksessa OPPIMISEN ARVIOINTI kuvataiteen, arkkitehtuurin ja mediataiteiden opetuksessa Mikko Hartikainen, opetusneuvos, Opetushallitus Kuvataiteen, arkkitehtuurin ja mediataiteiden koulutus Taiteen perusopetuksen

Lisätiedot

Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä

Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä Aktiivisuus, vuorovaikutus ja myönteiset kokemukset oppimiskäsityksen kuvauksessa Tampere 28.1.2015 Eija Kauppinen Oppimiskäsitys perusopetuksen opetussuunnitelman

Lisätiedot

Vuosiluokkien 1 2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteet

Vuosiluokkien 1 2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteet Vuosiluokkien 1 2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteet Niina Sinkko/Suomalais-venäläinen koulu Suomi-Venäjä-Seura, pääsihteeri https://www.youtube.com/watch?v=f8rq_iugejc Yleisesti Paikalliset opsit

Lisätiedot

Huilu 1. Harjoittelu. säännöllinen kotiharjoittelu rauhallisessa ympäristössä vanhempien kannustus ja tuki harjoittelupäiväkirjan täyttäminen

Huilu 1. Harjoittelu. säännöllinen kotiharjoittelu rauhallisessa ympäristössä vanhempien kannustus ja tuki harjoittelupäiväkirjan täyttäminen Huilu 1. Soittimeen tutustuminen huilun rakenne ja osien nimet osien kasaaminen ja purkaminen sekä puhdistaminen miten ääni syntyy luonteva ja ergonominen soittoasento äänen muodostaminen (ansatsi, tasainen

Lisätiedot

1. Oppimisen arviointi

1. Oppimisen arviointi 1. Oppimisen arviointi Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen käsityksen oppilaat muodostavat itsestään oppijana ja ihmisenä. Arviointi ohjaa ja kannustaa oppilasta opiskelussa sekä kehittää oppilaan

Lisätiedot

Opetussuunnitelmaluonnos 2018/ Sastamalan musiikkiopisto vol

Opetussuunnitelmaluonnos 2018/ Sastamalan musiikkiopisto vol Opetussuunnitelmaluonnos 2018/ Sastamalan musiikkiopisto vol. 10.4.2018 YLEINEN KUVAUS Musiikkiopiston toiminta-ajatus Sastamalan kaupungin ylläpitämän Sastamalan musiikkiopisto antaa Taiteen perusopetuslain

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA MUSIIKIN LAAJA OPPIMÄÄRÄ 2018

OPETUSSUUNNITELMA MUSIIKIN LAAJA OPPIMÄÄRÄ 2018 OPETUSSUUNNITELMA MUSIIKIN LAAJA OPPIMÄÄRÄ 2018 Johtokunta 26.9.2018 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. TOIMINTA-AJATUS 2 1.1. Musiikkikoulutuksen perustehtävä ja tavoitteet 2 1.2. Arvot ja oppimiskäsitys 2 1.3. Oppimisympäristö

Lisätiedot

Tampereen Suzukikoulu. Opetussuunnitelma. Taiteen perusopetuksen yleinen oppimäärä

Tampereen Suzukikoulu. Opetussuunnitelma. Taiteen perusopetuksen yleinen oppimäärä Tampereen Suzukikoulu Opetussuunnitelma Taiteen perusopetuksen yleinen oppimäärä 2 Sisällys 1. TOIMINTA-AJATUS... 3 2. ARVOT, YLEISET TAVOITTEET, OPPIMISKÄSITYS JA OPPIMISYMPÄRISTÖ... 4 2.1 ARVOT JA YLEISET

Lisätiedot

SALON MUSIIKKI- OPISTO LÄNSI- RANTA 4B 24100 SALO

SALON MUSIIKKI- OPISTO LÄNSI- RANTA 4B 24100 SALO SALON MUSIIKKI- OPISTO LÄNSI- RANTA 4B 24100 SALO SALON MUSIIKKIOPISTO Musiikkiopiston Nohterin ja Kärjen talot Musiikkiopiston kirjastotalon tilat Musiikkiopiston toimitilat sijaitsevat Salon keskustassa

Lisätiedot

OPS Minna Lintonen OPS

OPS Minna Lintonen OPS 26.4.2016 Uuden opetussuunnitelman on tarkoitus muuttaa koulu vastaamaan muun yhteiskunnan jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin. MINNA LINTONEN Oppilaat kasvavat maailmaan, jossa nykyistä suuremmassa määrin

Lisätiedot