Kuinka Selviydyt Suomessa vähin varoin Vaaroja ja ansoja, joissa voit menettää rahasi ja neuvoja, joissa voit sitä säästää.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuinka Selviydyt Suomessa vähin varoin Vaaroja ja ansoja, joissa voit menettää rahasi ja neuvoja, joissa voit sitä säästää."

Transkriptio

1 Kuinka Selviydyt Suomessa vähin varoin Vaaroja ja ansoja, joissa voit menettää rahasi ja neuvoja, joissa voit sitä säästää. - Vie Kas Kettu

2 Johdanto Omnian nuorten työpajalla taidepajan sekä ruokapalvelupajan yhteisessä tilaisuudessa käsiteltiin rahankäyttöä ja sen viisasta kuluttamista. Vinkit, jotka nuoret löysivät, on koottuna tässä dokumentissa. Tämä opas on suunnattu nuorelle, kenellä ei ole paljoa rahaa, ja joiden toimeentulo on minimaalinen, taikka jopa olematon. Toivon, että tätä lukiessasi olen pystynyt helpottamaan elämääsi ja että olet entistä viisaampi rahan turvallisessa käytössä ja elämänlaadun parantamisessa. - Vie Kas Kettu Kirjoittaja on toiminut Kirkkonummen Taidepajan nuorena.

3 Kaupankäynti Katso kilohintaa, ei niinkään aina tuotteen hintaa. Älä kuitenkaan osta mitään liikaa, jos tuote ehtii pilaantua. Tuotteiden pisimmät eräpäivät löytyvät tuotteiden takimpana. Katso aina tarjouksia. Niistä voi löytyä hyvälaatuisia tuotteita edullisesti. Samalla voit myös antaa kaupan päättää, mitä syöt, ja säästyt aikaa miettimiseltä. Suosi tuotteita, joiden eräpäivä on lähellä. Nämä tuotteet ovat yleensä 30-50% alennuksessa, hintatarralla merkittynä. Pidä kuitenkin huoli, ettet osta ruokaa pilaantumaan. Vältä kaupankäyntiä nälkäisenä. Nälkäisenä helpommin ostaa enemmän turhaa ruokaa. Suosi First Price-tuotteita (K-kaupoissa K-Menu, Pirkka tai Euroshopper, S- kaupoissa Rainbow tai Xtra, Siwoissa Eldorado). First Price tuotteet ovat edullisia ja hyvin usein hyvälaatuisia ruokatuotteita. Pyydä aina kuitti. Mikäli joudut ikinä selittämään tilannettasi, voit todistaa kuitilla, että olet kyseiset tuotteet ostanut. (Esim. palautustapauksissa.) Tinkiminen suurissa ruokakaupoissa on haasteellista. Kuitenkin virheellisistä tuotteista voi pyytää alennusta. Jo myytäessään pilantuneet tuotteet voi palauttaa takaisin. Jos tupakoit tai käytät alkoholia, niin kannattaa miettiä kulutusta kuukausitasolla. Esim. 5,20 / tupakka-aski päivässä = 156 kuukaudessa. 5,20 / tupakka-aski kahdessa päivässä = 78. Valmisruoat ovat lähes aina kalliimpia kuin itse valmistaminen. Kuitenkin mikäli aika ei riitä, niin joissakin tuotteista valmisruokia voi suosia, esim. valmissalaatit. Mikroaterioiden ongelma on niiden suuri suolapitoisuus, joten pyri itse tekemään ruokaa. Suosi verkosta ruokien tilaamista. Pääkaupunkiseudulla voit tilata ruoat kotiovelle toimitushintaan 10. Ajansäästön kannalta tämä hinta voi olla sijoittamisen arvoinen. Mikäli lähdet tälle tielle, niin yritä myöskin tilata samalla tilauksella reilusti, jottei sinun tarvitse tilata joka päivä. Luo ostoslista, ja sitoudu siihen. Laita tähän ostoslistaan mitä tuotteita haluat ostaa, ja laita tuotteiden viereen se hyllykkö, josta tuote löytyy (Esim. säilykkeet ). Numeroi tuotteet sitten järjestykseen, kassan alusta takaisin kassalle. Näin nopeutat kauppareissua huomattavasti.

4 Vältä pikaruokien ostamista. Ei pelkästään sen takia, että nämä ruoat ovat epäterveellisimmästä päästä, mutta myös siksi, että pikaruoka on kalliimpaa kuin itse voisi kuvitella. Halvimmat tuotteet ovat myös ne pienimmät/vähäravinteisimmat, ja astetta parempi maksaakin paljon enemmän. Voit tehdä esim. itse tehdyn salaatin. Jos voit, niin sienestä ja marjasta. Kaikissa paikoissa tämä ei ole mahdollista. Vaikkakin työlästä, voi tämä olla liikunnan muoto. On olemassa sekä myrkyllisiä sieniä että marjoja, joten tutustu näihin huolella ennen syömistä. Kun ostat tuoreita yrttejä, niin yrttien elinaika pitenee huomattavasti, kun laitat ne ruukkuihin ja kastelet niitä säännöllisesti. Näin sinun ei tarvitse käyttää yrttejä yhden päivän aikana. Kotitalous Opettele kokkaamaan. Takaan, että tämä maksaa itsensä takaisin. Sanon, että kokkaamisen opetteleminen on haastavaa, mutta ei missään nimessä mahdotonta. Laita sähköt ja valot aina kiinni, kun poistut asunnosta. Älä lotraa vettä esim. tiskatessaan tai hampaita pestessäsi. Pyri käymään suihkussa nopeasti (5-15 minuutissa). Mikäli koet, että sinulla on tapana kuluttaa yli rajojesi, niin postilaatikkoon kannattaa siksi laittaa tarra/paperi teipillä, jossa lukee selkeästi ei mainoksia. Yksi hyvä sivusto etsiä reseptejä on Tämän sivuston kautta voit etsiä reseptejä sen mukaan, mitä jääkaapistasi löytyy. Opettele käyttämään sivuston filttereitä. Pakasta ruokaa. Aivan kaikkea ruokaa ei voi pakastaa (esim. salaatit eivät kestä), mutta monet pääruoat, erityisesti vuoat, säilyvät hyvin pakastimessa. Tee paljon ruokaa kerralla, ja pakasta siis loput. Mukavin tapa on tehdä sellaista ruokaa, joka mahtuu sellaisenaan yhteen astiaan (esim. risotot, padat, laatikot), jotta ei tarvitse aina ottaa useita astioita kun on nälkä, ja jotta ruokaa ei jäisi liikaa yli. Saat käytettyä elintarvikkeita loppuun kerralla. Tunnetaan englanniksi nimeltä batch cooking.

5 Budjetointi ja organisointi Luo itsellesi budjetti. Kirjaa budjettiin ylös kaikki tulonlähteesi ja kaikki menoeräsi. Näin pystyt seuraamaan rahaliikennettäsi paremmin ja pystyt helpommin tekemään päätöksiä rahankäyttösi suhteen. Luo myöskin kalenteri. Laita tähän ylös, milloin on ostospäivä, milloin on muita menoja, kaikki tarpeellinen. Esimerkiksi mikäli sinulla on tapahtuma, niin selvitä myös, miten järjestät ruokailusi, esim. eväät etukäteen. Hyvät suunnitelmat säästävät pitkällä juoksulla rahaa. Maksa käteisellä. Käteisellä maksaminen lisää rahanomistamisen tajua ja tuhlaat täten vähemmän. Laita kaikki saamasi tärkeät paperit järjestykseen (mm. laskut). Organisoi nämä siistiksi ja kategorisoi ne. Elämä helpottuu huomattavasti, kun etsittävän asian saa heti, eikä tunnin etsimiseen jälkeen. Lainat ja Pikavipit Lähtökohtaisesti missään tilanteessa ei kannata ottaa pikavippiä. Ei etenkään humalassa tai vaikka tuote olisi kuinka hyvä. Vältä myös kerryttämästä liikaa muita luottoja tai osamaksuja. Yksi hyvä sääntö on esim. vain yksi osamaksu kerrallaan. Pikavipit eivät toimi siksi, koska vaikka rahaa saakin suhteellisen nopeasti, ovat korot usein pahamaineisen korkeat. Ei ole tavatonta, että vuosikorko olisi satoja prosentteja. Mikäli olet velkaongelmassa, niin asioiden hoitamiseen löytyy paljon parempia tapoja kuin pikavipit, esim. valtion velkaneuvonta. Puhelinmyynti Puhelinmyynti kannattaa kieltää tekemällä ilmoitus Robinson-rekisteriin. Hae internetistä nimellä Robinson rekisteri. Mikäli puhelinmyyjä soittaa sinulle, on suositeltavaa, ettet tilaa sieltä mitään. Kerro kohteliaasti, ettet halua ottaa mitään, oli tarjous kuinka houkutteleva tahansa. Sinulla on myös oikeus lopettaa puhelu milloin tahansa. Puhelinmyynnin kautta tapahtuneesta myynnistä on myöhemmin vaikea päästä irti, jos olet sitoutunut johonkin määräaikaiseen sopimukseen. Sinulla on kuitenkin oikeus peruuttaa 14 päivän sisällä puhelinmyynnin aloitteesta lähteneet sopimukset. Tässä asiassa auttaa Kilpailu- ja Kuluttajavirasto.

6 Laskut Maksa aina laskusi. Mikäli ei pysty rahallisesti sitä tekemään, soita laskun antaneelle yritykselle, ja neuvottele asiasta. Selitä tilanne, ja pyydä siirtämään eräpäivää taikka muuten joustamaan tilannetta. Älä ota lainaa laskun maksamiseen. Pahoissa rahavaikeuksissa kannattaa suosia kaupungin/kunnan sosiaalitoimen velkaneuvojaa. Lähtökohtaisesti on hyvä muistaa, että yritykset eivät pääsääntöisesti jousta päivämääristä taikka summista. Poikkeuksena esim. Riittää, että lasku on maksettu eräpäivänä, vaikka yritys saisikin summan pari päivää myöhemmin. Puhelin Nykypäivänä paras tapa säästää puhelinkuluissa on kommunikoida internetin välityksellä. Sähköpostit ja pikaviestit ovat ilmaisia. Puheluja voi tehdä ilmaiseksi Skypen avulla. Mikäli kännykässäsi on kiinteä kuukautinen internet-liittymä, voit todellakin soittaa ilmaiseksi Skypellä, kunhan toisellakin osapuolella on Skype. Myös muita ohjelmia kuin Skype löytyy. Nykynuorten keskuudessa ilmainen vastine tekstiviestille on WhatsApp (edellyttää älypuhelinta). Myös sähköpostia käytetään hyvin usein tekstiviesteihin. Vältä kytkyliittymiä. Et pääse näistä pois, edes velkaantuessasi, ja maksamatta jättämisen ongelmat ovat huomattavasti pahempia kuin voisit aluksi kuvitella. Vaikka tietokonetabletti voisi kiinnostaa hintaan 20 /kk 3 vuoden ajan, on tässä useita ongelmia. Esim. jos itse hajotat tablettisi, et voi päästä maksuista irti. Tabletti voidaan myöskin periä takaisin maksamattomien laskujen vuoksi. Viihde Uusia pelejä ei välttämättä tarvitse ostaa. Jos pitää, ei ainakaan liian usein. Uusi konsolipeli voi maksaa 70. Löytyy myöskin halvemmalla, jos osaat etsiä. Internet on täynnä ilmaisia elokuvia ja pelejä. YouTube on täynnä videoita, joita voit katsoa maksuttomasti. Tietokoneen saa kiinni televisioon HDMI-kaapelilla (jos molemmissa on HDMI-reiät), ja voit katsoa sitten videoita televisiossa. Jotkut nuoret lataavat pelejä ja elokuvia laittomasti. Mikäli tähän lähtee, tämä tehdään omalla vastuulla ja asian eteen tulee opiskella huolellisesti. On kuitenkin kiistätön tosiasia, että tämä on auttanut velkaantuneita nuoria elämään paremmin, ja tämä laittomuus on täten ollut heille se ns. Pienempi paha. Internetissä on mahdollista liikkua anonyymisti, mikäli osaa, mutta on silti aina olemassa mahdollisuus, että jäät kiinni.

7 Mitä nopeammin pelaat videopelejä, sitä useammin tulee mieli ostaa uusia. Selvitä, jos voit käyttää pelaamiseen vähän vähemmän aikaa. Sosiaaliset tilanteet Jos käyt baareissa, niin pyydä juoman sijaan hanavettä. Hyvin monessa baarissa tämä on täysin ilmaista, kun olet seurassa. Voit myös suosia halvimpia vaihtoehtoja, kuten esim. kupin teetä. Sosiaaliset tapaamiset voivat tapahtua täysin ilmaiseksikin. Kävisitkö kaverisi kanssa vaikka kävelyllä? Entä vaikka yhteinen piirrosprojektil, lautapeli taikka tietovisa kaverisi tai sinun luona? Jos kuitenkin olette menossa kauppaan, menisisttekö vaikka yhdessä? Luovuutta kannattaa käyttää, ja olla avoin. Hauskaa voi pitää ilman, että siihen käyttää rahaa. KELA ja työvoimatoimisto KELAN sekä Työvoimatoimiston asiointi vaatii huolellisuutta ja valmistautumista. KELA toimii niin, että myöntää sinulle tukea, jos lain edellytykset täyttyvät. KELA ei juurikaan voi tehdä poikkeuspäätöksiä, joten muista olla huolellinen. Muista tutustua KELAn päivittyviin käytäntöihin oma-aloitteisesti. Esim. Työmarkkinatukea haetaan aina erikseen joka 3 viikon välein. Voi olla myös muita tukia, joita pitää hakea erikseen. KELA ei pääsääntöisesti maksa tukia takautuvasti. Jos KELAn päätös ei tyydytä sinua, siitä voi valittaa. Liikunta Kaupungin kuntosalit voivat olla hintaluokkaa 60 /6kk, eli huomattavasti edullisempia kuin yksityiset kuntosalit. Tarkista myös, jos oppilaitoksellasi tai työpaikallasi on ilmainen kuntosali. Perusliikunta on aina ilmaista, eli siis kävelyt ulkona. Erityisesti vähävaraisten kannattaa pitää omasta liikunnastaan hyvää huolta. Myöskin punnertamista ja muutenkin luovaa liikuntaa (esim. painavien tavaroiden nostamista) voi tehdä maksuttomasti omassa kodissaan.

8 Muuttaminen Kun muutat asunnosta toiseen, niin perinteisin tapa on pyytää kavereitaan taikka perheitään avuksi. On ehdottomasti suositeltavaa käyttää tätä tapaa, mikäli mahdollista. Pakettiauton voi vuokrata, mikäli omistaa B-kortin. Myös henkilöautonkin voi vuokrata. Muista tehdä merkintä väestörekisteriin, mielellään kuukauden alusta alkavaksi. Esim. asumistuen saa kokonaisuudessaan vain, jos on muuttanut viimeistään kuukauden alusta. Ostokset Ota filosofiaksi sellainen, että ostat vain välttämättömät. Vältä minkään sellaisen tuotteen ostamista, jota et ehdottomasti tarvitse. Tässäkin tapauksessa ostoksia voi suunnitella etukäteen. Ns. impulsiivinen ostaminen, eli tuotteiden ostaminen heti kun ne näkee, voi olla rahankäytön kannalta haitaksi, joten voi olla palkitsevaa määritellä etukäteen ne asiat, joita, tarvitsee, ja pysyä sitten siinä ostamatta mitään ylimääräistä. Mieti aina useita kertoja, tarvitsetko tämän tuotteet. On suuri voitto olla ostamatta tuotetta jos et sitä tarvitse, varsinkin jos rahatilanteesi on tiukka. Uusia tilaisuuksia tulee aina, ja ostaminen on aina helpompaa tulevaisuudessa, kun rahaasiat ovat kunnossa. Yksi mahdollinen tapa säästää on ostaa harvoin, mutta kun ostat, voit ostaa laadukastakin. Epävirallisen teorian mukaan jos kestävin on 2x kalliimpi kuin halvin, niin joudut ostaa halvinta 3x ennen kuin kestävin hajoaa. Laadukkaat tuotteet ovat yleensä mukavimpia, mutta muista, että hinta ei aina takaa paremmuutta. Nykypäivänä internet-huutokauppojen suosio (suosituin Huuto.net) on mahdollistanut käytettyjen tavaroiden ostamisen ja myymisen helpommaksi. Tavaroiden hinnat voivat olla huomattavasti edullisempia kuin uutena. Esim. uuden sängyn voi saada hintaan 20, versus kaupasta, jossa halvin voi olla 110 tai yleensä aina 199. Miinuspuolena on se, että tavaroiden toimitus on yleensä kallista (n. 8 toimitus), ja isot tuotteet vaativat noudon. Kansainvälisyys tarjoaa vieläkin paremmat hinnat. Toistaiseksi suurin maailmanlaajuinen nettihuutokauppa on ebay, joissa jotkut tuotteet ovat hyvinkin edullisia. Kaupankäynti voi kuitenkin olla raskasta, sekä ebayn osalta, että myyjän kommunikaation kanssa. Tässä vaaditaan englanninkielen taitoa. Muista, että EU:n ulkopuolelta tilatut tavarat joutuvat tullimenettelyyn, ja tässä voi olla huomattaviakin piilokustannuksia (erityisesti kuljetusliikkeiden kanssa).

9 Uusissa tavaroissa jotkut suosivat Amazon-verkkokauppaa. Tilaukset ovat helpointa osoitteessa jotta tullisekaannuksia ei tule. Monet tuotteet täällä ovat paljon halvempia kuin Suomessa. Esimerkiksi kännykkälaturin voi saada hintaan 2, kun Suomessa vaatii hyvää onnea löytää sellainen alle 14. Tuotteita kannattaa tilata useampi kuin yksi, koska toimitus maksaa kuitenkin kymppejä, toisaalta toimituksen hinta on usein hyvin edullinen. Mikäli haluaa suosia kotimaisia tuotteita, niin käy katselemassa paikallisia sekä pienyrittäjien tekemiä tuotteita. Hinnat voivat näissäkin olla edullisimpia kuin luulet, ja on hyvinkin todennäköistä löytää jotain uniikkia. Esimerkiksi erilaiset secondhand kaupat tarjoavat hyvinkin ainutlaatuisia tuotteita halvalla. Koulut Suosi koulun ruokalaa. Kumiperunat ovat joissakin ruokaloissa fakta, ja se on syvältä. Muista kuitenkin, että ruoka on kuitenkin ilmaista taikka muutenkin edullista. Hyödynnä myöskin kaikki oppilaitoksista saatu ilmainen materiaali. Vaatteet Perinteinen tapa löytää vaatteita halvalla on käydä kirpputoreilla. Kirpputorit saattavat sijaita kuitenkin aika syrjässä, joten selvitä kirpputorien sijainnit etukäteen. On tavallista, että kirpputorit eivät aina tiedota niin aktiivisesti esim. internetissä. Internetin huutokaupat tarjoavat myöskin kauppapaikan käytetyille vaatteille. Pienet vaatteet mahtuvat kirjekuoreen, mutta suurien vaatteiden toimitus maksaa paljon. Kannattaakin siis harkita tilaavansa paljon vaatteita samalta ostajalta kerralla. Vaatekaupoissa on tietenkin aina silloin tällöin alennukset. Alennuksissa tuppaavat olemaan niitä vaatteita, joita ei ole myyty (eivät siis ole visuaalisesti välttämättä niin miellyttäviä). Tämä on kuitenkin tapa saada vaatteita halvalla. Liikenne Rahaa voi säästää myös pyöräilemällä. Polkupyörän sijoittaminen on aluksi kallista, mutta tämän jälkeen pystyt kulkemaan lyhyitä matkoja nopeasti. On kuitenkin tärkeää pitää polkupyörä lukittuna ja vakuutettuna. Itse ostan aina kaksi lukkoa polkupyörälleni. Polkupyörän voi myös laillisesti pysäköidä moneen paikkaan. Julkisissa liikenteissä kausiliput ovat edullisempia verrattuna kertalippuihin. Kannattaa laskea hintoja, vaikkei joka päivä julkisilla liikukaan.

10 Opiskelija-status oikeuttaa lähes aina 50% alennukseen kausilipuissa, ja joskus myöskin kertalipuissa. Muista, että työttömät eivät kyseistä alennusta saa. Joissakin paikoissa auton käyttö on välttämätöntä, tai muuten vain helpompaa. Jos on mahdollista, niin liityntäpysäköinti mahdollistaa joukkoliikenteen käytön loppupäässä. Tässä säästää rahaa, mutta myös vaivan etsiä pysäköintipaikka. Joissakin paikoissa mopokin riittää esim. olemattomien liikenneyhteyksien vuoksi. Mopon ylläpitäminen on halvempaa kuin auton. Haittana on se, että talvella ajaminen vaatii varovaisuutta. Pidäthän aina kypärää. Pidä huoli pysäköintisäännöistä. Todella moni nuori on kokenut katkeruutta pysäköintisakkojen maksamisessa. Mikäli epäröit, niin etsi toinen paikka vaikka kauempaa. Älä matkusta pummilla. Tulee pitkällä juoksulla halvemmaksi ostaa lippu normaalisti, koska tarkastusratsioita tulee Suomessa riittävän usein. Vakuutukset Selvitä aina vanhemmiltasi, onko sinulla olemassa olevia vakuutuksia. Jotkut vakuutukset ovat yllättävän kattavia, jotka säilyvät joka niin pitkälle, kunnes olet 25- vuotias. Vakuutusyhtiöillä on myös erityisesti nuorille suunnattuja pakettivakuutuksia, jotka ovat tavallisia vakuutuksia edullisimpia. Vakuutusyhtiöissä saa usein keskittämisalennuksia. Jos otat vakuutukset samasta paikasta, tietää se sinulle mahdollista säästöä. Vuokra-asunnot saattavat joskus edellyttää kotivakuutusta. Jos maksat hieman enemmän, niin kotivakuutus voi kattaa myös vahingot. Autoilussa on pakollinen liikennevakuutus, ja vapaaehtoinen kaskovakuutus. Jos autoilu on rakasta, niin kannattaa kaskovakuutus ottaa. Kaskovakuutus on kuitenkin huomattavasti kalliimpi kuin liikennevakuutus, joten jos varaa on vain liikennevakuutukseen, niin kannattaa ajamisessa noudattaa erityistä varovaisuutta. Lopuksi Suurin osa nuorista on jossain vaiheessa kokenut taloudellisia ongelmia. Et ole ainoa. Tilanteen kanssa on mahdollista opetella elämään, ja auttaa myöskin suuresti, jos keskustelet rahankäytöstä muiden nuorten kanssa. Kenen tahansa on kuitenkin mahdollista opetella elämään taloudellisesti mutta mukavasti. Älä lannistu siitä, että järkevän rahankäytön opetteleminen voi olla työlästä. Lopputulos on usein todella positiivinen.

PENNO Selvitä rahatilanteesi

PENNO Selvitä rahatilanteesi PENNO Selvitä rahatilanteesi TIEDÄTKÖ, KUINKA PALJON SINULLA ON RAHAA KÄYTÖSSÄSI? Kuuluuko arkeesi taiteilu laskujen ja välttämättömien menojen kanssa? Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? Tämän Penno-työkirjan

Lisätiedot

ASUMISPAKKI-koulutus Harkittu rahan käyttö. KOTILO-projekti

ASUMISPAKKI-koulutus Harkittu rahan käyttö. KOTILO-projekti ASUMISPAKKI-koulutus Harkittu rahan käyttö Harkittu rahankäyttö Omasta taloudellisesta tilanteesta on tärkeää olla tietoinen. On hyvä arvioida tulot ja menot. Pienillä tuloilla selviää, kun suunnittelee

Lisätiedot

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013 Nuukuusviikko 2013 LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ NUUKUUSVIIKOLLA NOSTETAAN TÄRKEÄÄ KESTÄVÄN

Lisätiedot

NUORTEN TALOUS- JA VELKANEUVONTA

NUORTEN TALOUS- JA VELKANEUVONTA NUORTEN TALOUS- JA VELKANEUVONTA YLEISTÄ Nuoruudessaan ihminen käy läpi enemmän muutoksia kuin missään muussa elämän vaiheessa. Suomen lainsäädännön mukaan 18 v. on täysi-ikäinen - vastaa itse varoistaan

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia?

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia? EKOLOGISUUS Ovatko lukiolaiset ekologisia? Mitä on ekologisuus? Ekologisuus on yleisesti melko hankala määritellä, sillä se on niin laaja käsite Yksinkertaisimmillaan ekologisuudella kuitenkin tarkoitetaan

Lisätiedot

Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen

Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Aikataulu 25.10. Energiaravintoaineiden kirjo: energian tarve ja hiilihydraatit

Lisätiedot

Viisas kuluttaa vähemmän 2011

Viisas kuluttaa vähemmän 2011 Viisas kuluttaa vähemmän 2011 www.kiertokapula.fi Ekotehokkuus Mitä ekotehokkuus tarkoittaa? Ekotehokkuus tarkoittaa sitä, että vähemmistä raaka-aineista ja energiasta tuotetaan enemmän. Luonnonvaroja

Lisätiedot

Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HUMAKO. Matkustusohjesääntö

Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HUMAKO. Matkustusohjesääntö Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HUMAKO Matkustusohjesääntö 11.11.2014 Sivu 1 / 4 Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan matkustusohjesääntö 1 Soveltaminen Sen lisäksi, mitä

Lisätiedot

KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU

KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU Tämä on Atalan koulun käytösaapinen. Hyvä käytös antaa sinusta myönteisen kuvan ja tuottaa hyvän mielen muille ihmisille. Auttamalla toisia ja olemalla kohtelias sekä noudattamalla

Lisätiedot

Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin. Oskari Lammi

Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin. Oskari Lammi Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin Oskari Lammi 1 Asiakastyytyväisyys mitä ja miksi Asiakas määrittelee hyvän ja huonon palvelun laadun. Jos palvelun laatu ei tyydytä asiakasta, on hänen

Lisätiedot

Työpapereiden hävittämisessä on hyvä muistaa, että jotkut asiakirjat pitää laittaa paperinkeräykseen silppurin kautta.

Työpapereiden hävittämisessä on hyvä muistaa, että jotkut asiakirjat pitää laittaa paperinkeräykseen silppurin kautta. Työhuone Työpaperit Työpapereiden hävittämisessä on hyvä muistaa, että jotkut asiakirjat pitää laittaa paperinkeräykseen silppurin kautta. Karsi pois sellainen materiaali: jossa on tietoa, joka löytyy

Lisätiedot

Mieti ennen kuin muutat

Mieti ennen kuin muutat Mieti ennen kuin muutat Millä rahoitat asumisen? vuokra (300-700 /kk) vuokravakuus (1-3 kk vuokra) kotivakuutus (alle 10 /kk) sähkö- ja vesilasku (40 /kk) huonekalut, astiat, ruoka, puhelin- ja nettiyhteydet

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

Yrityskaupan muistilista

Yrityskaupan muistilista Yrityskaupan muistilista Aloita ajoissa * Yleisemmin yrityksen myyntiprosessi kestää noin 10 kuukautta, mutta hyvin usein se venyy yli vuoden mittaiseksi. Valitettavasti kaikkein yleisintä on, että yrityskauppa

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

HYPPY KOHTI KAUPPOJEN KESKITTYMISTÄ

HYPPY KOHTI KAUPPOJEN KESKITTYMISTÄ Perustettu 2009 Kauppahalli24.fi-verkkoruokakauppa avattiin 11/2012 Ulkoistetut partnerit: Terminaalitoiminnot: LTP-logistics oy Kuljetukset: Itella Posti oy Suomalainen omistus Luonnollisesti tuorein

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

Fennian edut Suomen Yrittäjien jäsenille. Voimassa 1.1.2016 alkaen

Fennian edut Suomen Yrittäjien jäsenille. Voimassa 1.1.2016 alkaen Fennian edut Suomen Yrittäjien jäsenille Voimassa 1.1.2016 alkaen 2016 Fennialla on tyytyväisimmät yritysasiakkaat liity sinäkin joukkoon! Fennia-konserni on vakuutusten ja niihin liittyvien palveluiden

Lisätiedot

Lainaa voit hakea pankkitunnuksilla tai tekstiviestillä

Lainaa voit hakea pankkitunnuksilla tai tekstiviestillä hae lainaa Miten hakea lainaa? Kun ollaan tilanteessa, että edessä on lainan hakeminen niin ensimmäinen ajatus on, mistä ja miten lainaa voin hakea? Ensimmäisenä pitää miettiä millaista lainaa ollaan hakemassa.

Lisätiedot

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta.

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Tehtävä 1 Kertominen Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Kertominen Tehtävä 1 Millainen ajankäyttäjä olet? Miten suhtaudut aikaan? Oletko

Lisätiedot

Ajankohtaista kuluttaja-asioista. Lakimies Kristiina Vainio kkv.fi. kkv.fi

Ajankohtaista kuluttaja-asioista. Lakimies Kristiina Vainio kkv.fi. kkv.fi Ajankohtaista kuluttaja-asioista Lakimies Kristiina Vainio 16.6.2017 Kuluttajakasvatus koulussa Kuuluu moniin oppiaineisiin jokainen meistä on kuluttaja Kuluttajasopimukset ovat osa talouden hoitoa Esim.

Lisätiedot

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär (L&B) on tarjonnut ruotsalaista suunnittelua olevia laadukkaita vaatteita koko perheelle vuodesta 1996 lähtien. Tänä päivänä

Lisätiedot

Kaikki säästöt saavutettu? Valmistaudu toisinajattelemaan yrityksesi ratkaisut. Taru Keronen, Area.fi 3.6.2010

Kaikki säästöt saavutettu? Valmistaudu toisinajattelemaan yrityksesi ratkaisut. Taru Keronen, Area.fi 3.6.2010 Kokonaiskuva hallussa? Kaikki säästöt saavutettu? Valmistaudu toisinajattelemaan yrityksesi ratkaisut. Taru Keronen, Area.fi 3.6.2010 Näinkö teet säästöä matkustamisessa? Surfaamalla netissä löytyy parhaat

Lisätiedot

Nuorten talousosaaminen ja velkaongelmien ennaltaehkäisy. Järvenpää 10.4.2014. Kirjoita tähän nimesi 10.4.2014

Nuorten talousosaaminen ja velkaongelmien ennaltaehkäisy. Järvenpää 10.4.2014. Kirjoita tähän nimesi 10.4.2014 Kirjoita tähän nimesi 10.4.2014 Nuorten talousosaaminen ja velkaongelmien ennaltaehkäisy Järvenpää 10.4.2014 Takuu-Säätiö Valtakunnallinen sosiaalialan toimija Autamme talouskriisissä olevia ihmisiä velka-

Lisätiedot

JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO

JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO Keminmaan kunta 2 Kunnantie 3, 94400 Keminmaa 1. ASUMINEN JA ARKI Olen tyytyväinen asuntooni Kyllä En En ikinä Noudatan asumiseen liittyviä sääntöjä Viihdyn kotona

Lisätiedot

UUSASIAKASHANKINTA. Johdanto

UUSASIAKASHANKINTA. Johdanto HINTAVASTAVÄITTEE T TYÖKIRJA.docx UUSASIAKASHANKINTA Johdanto Laatu on paras liiketoimintasuunnitelma M iten löytää enemmän ja parempia uusia asiakkaita, on yksi myyjän ydintaidoista. Millainen strategia

Lisätiedot

Tämä on Atalan koulun käytösaapinen. Hyvä käytös antaa sinusta myönteisen kuvan ja tuottaa hyvän mielen muille ihmisille. Auttamalla toisia ja

Tämä on Atalan koulun käytösaapinen. Hyvä käytös antaa sinusta myönteisen kuvan ja tuottaa hyvän mielen muille ihmisille. Auttamalla toisia ja ATALAN KOULU Tämä on Atalan koulun käytösaapinen. Hyvä käytös antaa sinusta myönteisen kuvan ja tuottaa hyvän mielen muille ihmisille. Auttamalla toisia ja olemalla kohtelias sekä noudattamalla tämän käytösaapisen

Lisätiedot

Nuoret ulosotossa VALTAKUNNANVOUDINVIRAS TO / KF 2012

Nuoret ulosotossa VALTAKUNNANVOUDINVIRAS TO / KF 2012 Nuoret ulosotossa Ulosotto on.. Lakiin perustuvaa velkojen pakkoperintää Pakkotäytäntöönpanotehtäviä häädöt osamaksuesineen takaisinotto ja tilitys vankeusrangaistusten täytäntöönpano Lainkäyttöä ja puolueetonta

Lisätiedot

Jorma Lehtojuuri, rkm Omakotiliiton rakennusneuvoja Juuan Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja

Jorma Lehtojuuri, rkm Omakotiliiton rakennusneuvoja Juuan Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja Jorma Lehtojuuri, rkm Omakotiliiton rakennusneuvoja Juuan Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja Uusavuttomuus - uusi ilmiö Jorma Lehtojuuri Wikipedia määrittelee uusavuttomuuden varsinkin nuorten aikuisten

Lisätiedot

Liitekuviot. Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 75 89-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta. www.ikateknologia.fi

Liitekuviot. Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 75 89-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta. www.ikateknologia.fi www.ikateknologia.fi Liitekuviot Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 9-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta Nordlund, Marika; Stenberg, Lea; Lempola, Hanna-Mari. KÄKÄTE-projekti (Käyttäjälle

Lisätiedot

adminetin vastaavat tuotteet

adminetin vastaavat tuotteet adminetin vastaavat tuotteet Edullisimman tuotteen löytäminen eri valmistajien vaihtoehdoista on helppoa vastaavien tuotteiden avulla. Adminetin vastaavien tuotteiden rekisterillä saatte merkittävää kilpailuetua

Lisätiedot

Ennen asunnonhakua: Kun kiinnostava asunto löytyy: Kartoita omia tuloja ja menojasi Selvitä mihin asumisen tukiin ja etuuksiin sinulla on mahdollinen oikeus (ole tarvittaessa yhteydessä oman kuntasi sosiaalitoimeen

Lisätiedot

Millainen on Osuuspankin asuntopalvelu?

Millainen on Osuuspankin asuntopalvelu? Millainen on Osuuspankin asuntopalvelu? 1 Mistä asuntopalvelumme koostuu? Olitpa sitten hankkimassa ensimmäistä omaa kotia tai vaihtamassa nykyistä, saat meiltä juuri sinulle sopivan asuntolainan. Hoidamme

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

DNA:n kysely esikoulu- ja ala-asteikäisten matkapuhelinten käytöstä

DNA:n kysely esikoulu- ja ala-asteikäisten matkapuhelinten käytöstä DNA:n kysely esikoulu- ja ala-asteikäisten matkapuhelinten käytöstä Yhteenveto medialle 1 Yhteenveto Ala-asteikäiset lapset ovat jo hyvin aktiivisia puhelimen käyttäjiä. Kahdeksalla kymmenestä on oma puhelin

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Papuri.papunet.net Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Tiesitkö, että kuka tahansa voi tehdä itse oman radio-ohjelman internetiin? Tässä kirjassa kerrotaan, miten se onnistuu. Saat ohjeet

Lisätiedot

Helppo, Tuottoisa, Turvallinen

Helppo, Tuottoisa, Turvallinen Oletko mökkiomistaja? Haluaisitko vuokrata mökkisi venäläisille turisteille? Helposti Tuottoisasti Turvallisesti Me tarjoamme keinon! majapaikka.fi kallista.ru Se on Helppo Tuottoisa Turvallinen Me tarjoamme

Lisätiedot

Lainat, vipit ja rahapelit

Lainat, vipit ja rahapelit Lainat, vipit ja rahapelit 21.9.2012 1 1. Mikä on rahapelaamisen ikäraja? 2. Minkä ikäisenä saa itse avata pankkitilin ja käyttää sitä? 3. Minkä ikäisenä saa ottaa pikavipin? 21.9.2012 2 15-vuotiaan oikeudet

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 25.10.2011 Janne Rautiainen TH11K Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 2 / 7 5.9.2012 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Ensimmäinen ohjauskerta... 4 2.1 Ravintoanamneesi... 4 2.2

Lisätiedot

Kulutus ja ostopyynnöt lasten, nuorten ja perheiden arjessa. Terhi-Anna Wilska KoKoTuki-vanhempainilta 14.3.2012

Kulutus ja ostopyynnöt lasten, nuorten ja perheiden arjessa. Terhi-Anna Wilska KoKoTuki-vanhempainilta 14.3.2012 Kulutus ja ostopyynnöt lasten, nuorten ja perheiden arjessa Terhi-Anna Wilska KoKoTuki-vanhempainilta 14.3.2012 Lasten ehdoilla perheen taloudessa? Lapset yhä useammin perheen projekteja, ajankäyttö lasten

Lisätiedot

Talouspinko. (Tehtävä muokattu SAK:n Talouden ja työelämän bingosta)

Talouspinko. (Tehtävä muokattu SAK:n Talouden ja työelämän bingosta) Talouspinko 1. Ohjaaja valitsee 20 sanaa selitettäväksi. Nuori poimii itse haluamassaan järjestyksessä 16 sanaa taulukkoon ja kirjoittaa jokaiseen ruutuun yhden sanan. 2. Nuoret etsivät ohjaajan lukeman

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Kananmunien ostopäätökseen vaikuttavat tekijät

Kananmunien ostopäätökseen vaikuttavat tekijät Kananmunien ostopäätökseen vaikuttavat tekijät SIIPISEMINAARI Pasi Saarnivaara.10.017 Kananmunien kulutus 1 kg per henkilö EU 016: 1,6 kg (kuorimunat ja munatuotteet yhteensä) = noin 00 kananmunaa per

Lisätiedot

Agenda. Sähköpostimarkkinoinnin ongelmat Sähköpostimarkkinoinnin mahdollisuudet Automaattinen sähköpostimarkkinointi. Jari Juslén 2014 2

Agenda. Sähköpostimarkkinoinnin ongelmat Sähköpostimarkkinoinnin mahdollisuudet Automaattinen sähköpostimarkkinointi. Jari Juslén 2014 2 Jari Juslén 2014 1 Agenda Sähköpostimarkkinoinnin ongelmat Sähköpostimarkkinoinnin mahdollisuudet Automaattinen sähköpostimarkkinointi Jari Juslén 2014 2 Sähköpostimarkkinoijan pahimmat virheet Ajatus,

Lisätiedot

ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA

ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA Tiedosta hyvinvointia 1 ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA Salme Ahlström Tutkimusprofessori Alkoholi- ja huumetutkimus STAKES Päihdetiedotusseminaari "Päihteet ja väkivalta" Finnish-German Media

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen?

Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen? Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen? 1 Olet päättänyt perustaa yrityksen tai olet sen jo perustanut. Kertoaksesi potentiaalisille asiakkaillesi, että olet olemassa,

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

Onnittelut PC SpeedCAT perheeseen liittymisestä

Onnittelut PC SpeedCAT perheeseen liittymisestä Onnittelut PC SpeedCAT perheeseen liittymisestä Tulet hämmästymäät kaikista upeista asioista joita PC SpeedCAT pystyy tekemään: Optimoi tietokoneesi nopeuden tehden siitä Optimoi internetnopeutesi tehden

Lisätiedot

PALVELU ON KÄYTETTÄVISSÄ, OLKAA HYVÄ!

PALVELU ON KÄYTETTÄVISSÄ, OLKAA HYVÄ! PALVELU ON KÄYTETTÄVISSÄ, OLKAA HYVÄ! HENRI PIKKARAINEN p. 044 520 7709 & KIRSI HUOTARI p. 050 547 6566 Miksi Lähiruokadiili? Lähiruokadiili tarjoaa mahdollisuuden ostaa lähiruokaa suoraan tuottajalta.

Lisätiedot

Yrityksesi verkossa: Miksi ja miten. Mikael Alatalo, palvelutuotantojohtaja, Fonecta

Yrityksesi verkossa: Miksi ja miten. Mikael Alatalo, palvelutuotantojohtaja, Fonecta Yrityksesi verkossa: Miksi ja miten Mikael Alatalo, palvelutuotantojohtaja, Fonecta Asunnonvälitys Autokauppa Matka-ala Vaatekauppa Mitä verkossa ympärillämme Logistiset palvelut Pankki- ja vakuuttaminen

Lisätiedot

Julkisen hallinnon IT-markkinat ja kilpailu

Julkisen hallinnon IT-markkinat ja kilpailu Julkisen hallinnon IT-markkinat ja kilpailu Asiantuntija Jukka Lehtonen, EK ICT-hankintafoorumi 2.3.2012 Hankintasääntelyn vaikutus kilpailuun? Onnistuneen IT-hankinnan kannalta on haasteellista, jos ostoksen

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

FT Katja Koski 2 lapsen äiti. Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi.

FT Katja Koski 2 lapsen äiti. Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi. FT Katja Koski 2 lapsen äiti SELÄTÄ UHMA Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi. Arkea Ilman Taistelua Millaista arkesi olisi, jos sinun ei tarvisi

Lisätiedot

Kiloklubi.fi. SPOT-tutkimus Joulukuu 2013

Kiloklubi.fi. SPOT-tutkimus Joulukuu 2013 Kiloklubi.fi SPOT-tutkimus Joulukuu 2013 Vastaajien taustatiedot Sivustolla vierailutiheys Olen ensimmäistä kertaa 11% Kerran päivässä tai useammin 38% 69% 2-6 kertaa viikossa 13% 2 Noin kerran viikossa

Lisätiedot

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien Banana Split -peli Tavoite Esitellä banaanin tuotantoketju (mitä banaanille tapahtuu ennen kuin se on kuluttajalla) ja keskustella kuka saa mitä banaanin hinnasta. Kuinka peliä pelataan Jaa ryhmä viiteen

Lisätiedot

MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014

MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014 MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014 Mun talous -hanke teetti toukokuussa 2014 kyselyn porilaisilla toisen asteen opiskelijoilla (vuonna -96 syntyneille). Kyselyyn vastasi sata

Lisätiedot

Ammattiosaston nuorisovastaavan käsikirja

Ammattiosaston nuorisovastaavan käsikirja Ammattiosaston nuorisovastaavan käsikirja Ammattiosaston tehtävä ja tarkoitus 1. Koota palvelu- ja niitä lähellä olevilla aloilla työskenteleviä jäseniksi 2. Toimia palkka- ja työehtojen parantamiseksi

Lisätiedot

10 vinkkiä ympäristötietoisemmasta autoilusta

10 vinkkiä ympäristötietoisemmasta autoilusta FIA:n Make Cars Green kampanjan tavoite on vähentää autojen ympäristövaikutuksia ja auttaa kuljettajia valitsemaan ympäristöystävällisemmät vaihtoehdot autoilussaan. 10 vinkkiä ympäristötietoisemmasta

Lisätiedot

Useimmin kysytyt kysymykset

Useimmin kysytyt kysymykset Useimmin kysytyt kysymykset Versio 1.1 1 1. Mikä mobiilikortti on? Mobiilikortti on matkapuhelimessa toimiva sovellus ja www.mobiilikortti.com osoitteessa oleva palvelu. Sovelluksen avulla voit siirtää

Lisätiedot

EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN

EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN TYÖSSÄOPPIMINEN 1. Neuvottele ensin opettajan kanssa Kerro opettajalle minne työpaikkaan aiot soittaa. Työpaikka: Puhelinnumero: Varaa itsellesi - rauhallinen

Lisätiedot

Selvitys kuntosaliketjujen hinnoista

Selvitys kuntosaliketjujen hinnoista Selvitys kuntosaliketjujen hinnoista 1/2016 27.1.2016 Kuluttajaliitto tiedottaa: Treenaaja säästää satasia vertailemalla kuntosaliketjujen hintoja Kuluttajaliitto - Konsumentförbundet ry:n ja Kuluttaja-lehden

Lisätiedot

KUN TARVITSET APUA. Hätätilanne. Yleiset paikat

KUN TARVITSET APUA. Hätätilanne. Yleiset paikat KUN TARVITSET APUA Hätätilanne Kun tarvitset apua, soita hätäkeskuksen hätänumeroon 112. Kun soitat hätänumeroon, et tarvitse suuntanumeroa. Yleisestä puhelimesta voit soittaa hätänumeroon ilman rahaa

Lisätiedot

Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen

Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen Avainsanat: kulutus, kestävä kulutus, luonnonvara, millainen kuluttaja sinä olet?, halu ja tarve Mitä kulutus on? Kulutus on jonkin hyödykkeen käyttämistä

Lisätiedot

Sosiaalinen media markkinointivälineenä

Sosiaalinen media markkinointivälineenä Sosiaalinen media markkinointivälineenä Sosiaalinen media on hyvä apuväline brändin kannatuksen kasvattamiseksi ja tietoisuuden levittämiseksi. B2B-yrityksessä, jossa sosiaalista mediaa edelleen vain ihmetellään

Lisätiedot

Menaiset.fi. SPOT-tutkimus Joulukuu 2013

Menaiset.fi. SPOT-tutkimus Joulukuu 2013 Menaiset.fi SPOT-tutkimus Joulukuu 2013 Vastaajien taustatiedot Sivustolla vierailutiheys Olen ensimmäistä kertaa Kerran päivässä tai useammin 13% 11% 12% 38% 2-6 kertaa viikossa 25% 36% Noin kerran viikossa

Lisätiedot

Postinumero ja -toimipaikka

Postinumero ja -toimipaikka SOMERON KAUPUNKI VAMMAISPALVELU Turuntie 46 B 31400 SOMERO VAIKEAVAMMAISEN KULJETUSPALVELU HAKEMUS/TARKISTUS Saapumispäivä.. Vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelun hakeminen Täyttäkää hakemuslomake

Lisätiedot

Asiakastyöstä KuVa-projektissa

Asiakastyöstä KuVa-projektissa Asiakastyöstä KuVa-projektissa Seija Juntunen Projektin työvalmentaja Kuntouttavan vankityön seminaari Hämeenlinnassa 22.11.2006 Valmentaja KuVa-projektissa 1.6.2004-30.4.2006 Kesä 2004: KuVasta tiedottaminen

Lisätiedot

Talous- ja velkaneuvonta

Talous- ja velkaneuvonta Talous- ja velkaneuvonta Toiminta ja kehittäminen - 1 johtava talous- ja velkaneuvoja - 9 talous- ja velkaneuvojaa - 2,8 sihteeriä - asukaspohja n. 335 000 Toimintatavat - Talous- ja velkaneuvonta - Talous-

Lisätiedot

K-RYHMÄN RUOKAHÄVIKKITUTKIMUS

K-RYHMÄN RUOKAHÄVIKKITUTKIMUS K-RYHMÄN RUOKAHÄVIKKITUTKIMUS 1 TUTKIMUKSEN TAUSTA JA METODOLOGIA K-ryhmä kysyi ruokahävikkitutkimuksessaan K-Plussa-asiakkailtaan heidän kokemuksiaan ja ajatuksiaan ruokahävikistä. Tutkimus suoritettiin

Lisätiedot

Ensiasunnon osto TTY 2014

Ensiasunnon osto TTY 2014 Ensiasunnon osto TTY 2014 Pirkan OP- Kiinteistökeskus Oy Jaakko Simola Myyntineuvottelija 2 Esityksen sisältö 1. Op-Kiinteistökeskus 2. Vuokralle vai omaan 3. Sopiva ensikoti 4. Asuntonäyttö 5. Ensimmäisen

Lisätiedot

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneet)

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneet) Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneet) 31.5.2010 Yleistä Tämä tietopaketti ja ohjeistus on luotu selventämään joukkueen sisäisiä toimintatapoja sekä parantamaan informointia

Lisätiedot

PIKI-kirjastojen käyttösäännöt

PIKI-kirjastojen käyttösäännöt SELKOKIELI PIKI-kirjastojen käyttösäännöt Tervetuloa PIKI-kirjastojen asiakkaaksi. PIKI on lyhenne sanoista Pirkanmaan kirjastot. PIKI-kirjastoihin kuuluvat Tampere ja lähikunnat, yhteensä 22 kuntaa. PIKI-kirjastoilla

Lisätiedot

Perhe On Paras -liikuntakurssien palveluprosessi

Perhe On Paras -liikuntakurssien palveluprosessi Perhe On Paras -liikuntakurssien palveluprosessi Tässä raportissani visualisoin koko Perhekurssiprosessin kulun kurssin suunnittelusta jälkimarkkinointiin Kurssin suunnittelu ja kalenterointi Perhe On

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

NORDISKE ARBEJDSPAPIRER P OHJOISMAISET T YÖASIAKIRJAT

NORDISKE ARBEJDSPAPIRER P OHJOISMAISET T YÖASIAKIRJAT Ved Stranden 18 DK-1061 København K www.norden.org NORDISKE ARBEJDSPAPIRER P OHJOISMAISET T YÖASIAKIRJAT Kuluttajaopas Käytä vaatteitasi Käytä päätäsi Vaali ympäristöä! Rostra Kommunikation v/ David Zepernick,

Lisätiedot

Väittämä Jos jätteet lajitellaan oikein, niitä voidaan käyttää uusien tuotteiden valmistamiseen.

Väittämä Jos jätteet lajitellaan oikein, niitä voidaan käyttää uusien tuotteiden valmistamiseen. Väittämä Jos jätteet lajitellaan oikein, niitä voidaan käyttää uusien tuotteiden valmistamiseen. Voisin kuvitella ostavani tavaroita tai vaatteita kirpputorilta. Jos tarvitsen jonkin tavaran jota käytän

Lisätiedot

Tervetuloa Työnvälitykseen

Tervetuloa Työnvälitykseen Tervetuloa Työnvälitykseen Välkommen till Arbetsförmedlingen Finska Tämä on Työnvälitys Haetko työtä? Haluatko lisätietoja työmarkkinoista? Tarvitsetko vinkkejä ja neuvoja löytääksesi haluamasi työn?

Lisätiedot

Eväitä hyvän tarjouksen tekemiseen Iisalmi 4.6.2015

Eväitä hyvän tarjouksen tekemiseen Iisalmi 4.6.2015 Eväitä hyvän tarjouksen tekemiseen Iisalmi 4.6.2015 Minna Heikka Hankinta-asiamies p. 044 718 2921 minna.heikka@is-hankinta.fi Onnistuneen kaupankäynnin lähtökohtia: 2 Tunne tuotteesi Tunne kauppatapa

Lisätiedot

Haitallinen valikoituminen: Kahden tyypin malli

Haitallinen valikoituminen: Kahden tyypin malli Haitallinen valikoituminen: Kahden tyypin malli Mat-2.4142 Optimointiopin seminaari Mikko Hyvärinen 29.1.2008 Haitallinen valikoituminen kahden tyypin malli Haitallinen valikoituminen tarkoittaa että päämies

Lisätiedot

Global Pension Plan TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ!

Global Pension Plan TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ! TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ! GPP on ohjelma, missä hyvin toimeentulevat rahoittajat suunnittelevat investoivansa iäkkäiden ihmisten eläkevakuutuksiin. Siksi GPP etsii 100.000 henkilöä, jotka haluavat

Lisätiedot

Tietokilpailun tavoitteena on aktivoida oppilaat miettimään, miten kukin omalla toiminnallaan voisi vaikuttaa energiankulutukseen arkielämässä.

Tietokilpailun tavoitteena on aktivoida oppilaat miettimään, miten kukin omalla toiminnallaan voisi vaikuttaa energiankulutukseen arkielämässä. Mari Kyngäs OuLUMA, sivu 1 ENERGIANSÄÄSTÖVISA Avainsanat: energia, energiansäästö, energiankulutus Luokkataso: 5.-7. luokat Tavoitteet: Tietokilpailun tavoitteena on aktivoida oppilaat miettimään, miten

Lisätiedot

Nuorten talous- ja velkaneuvonta. Mun talous-hanke/ Helsingin talous- ja velkaneuvonta Anna-Maija Högström Tammikuu 2016

Nuorten talous- ja velkaneuvonta. Mun talous-hanke/ Helsingin talous- ja velkaneuvonta Anna-Maija Högström Tammikuu 2016 Nuorten talous- ja velkaneuvonta Mun talous-hanke/ Helsingin talous- ja velkaneuvonta Anna-Maija Högström Tammikuu 2016 Helsingin talous- ja velkaneuvonta Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto

Lisätiedot

SOPIMUSTEN MERKITYS OMISTAJANVAIHDOKSISSA

SOPIMUSTEN MERKITYS OMISTAJANVAIHDOKSISSA SOPIMUSTEN MERKITYS OMISTAJANVAIHDOKSISSA Sopimustyypit ja niiden valinta Kaksi päävaihtoehtoa ovat liiketoiminnan myynti (liiketoimintakauppa) ja yrityksen itsensä, eli ns. oikeushenkilön, myynti (osuus

Lisätiedot

Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015

Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015 Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015 Olen kokenut etätyön hyväksi työskentelytavaksi Saan etätyöpäivän aikana pääosin tehtyä suunnittelemani työt Ohjeistus etätyön tekemiseen on ollut riittävää

Lisätiedot

Tervetuloa SATOkotiin. Muuttajan usein kysytyt kysymykset

Tervetuloa SATOkotiin. Muuttajan usein kysytyt kysymykset Tervetuloa SATOkotiin Muuttajan usein kysytyt kysymykset SATOn Asiakaspalvelu p. 020 334 443 asiakaspalvelu@sato.fi sato.fi facebook.com/sato Milloin saan hakea avaimet? Uuden kotisi avaimet saat vuokrasopimuksen

Lisätiedot

Alkutesti. Kysymys 1: Lähdette kaveriporukalla laivalle juhlimaan peruskoulun päättymistä. Mitä vakuutuksia tarvitsette?

Alkutesti. Kysymys 1: Lähdette kaveriporukalla laivalle juhlimaan peruskoulun päättymistä. Mitä vakuutuksia tarvitsette? Vakuutukset Alkutesti Kysymys 1: Lähdette kaveriporukalla laivalle juhlimaan peruskoulun päättymistä. Mitä vakuutuksia tarvitsette? a) Ette mitään, koska ette aio poistua laivasta. b) Kaikille oman matkustajavakuutuksen,

Lisätiedot

Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista

Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista Eija Kuoppa-aho Opettaja Alajärven kaupunki Taina Mäntylä Ylitarkastaja Kuluttajavirasto Millainen peli on kyseessä? Kuluttajaviranomaisten

Lisätiedot

1) Ymmärrä - ja tule asiantuntijaksi askel askeleelta

1) Ymmärrä - ja tule asiantuntijaksi askel askeleelta Tarkkailuharjoitus 4..4. Tarkkailu- harjoitus Tarkkailuvihkotekniikka Alla on kuvattu askel askeleelta etenevät ohjeet siitä, kuinka kuluttajien tarpeita voidaan paljastaa. Tämä metodi auttaa sinua tekemään

Lisätiedot

3/2014. Tietoa lukijoista

3/2014. Tietoa lukijoista 3/2014 Tietoa lukijoista Kantri on Maaseudun Tulevaisuuden, Suomen 2. luetuimman päivälehden, kuukausiliite. Se on maaseudulla asuvalle ihmiselle tehty aikakauslehti. Lehti on onnistunut tehtävässään ja

Lisätiedot

Kansallisen verkkokauppatilaston julkistus

Kansallisen verkkokauppatilaston julkistus Kansallisen verkkokauppatilaston julkistus Verkkokauppa Suomessa tammi-kesäkuussa 2010 Seppo Roponen 30.9.2010 Johdanto Sähköisestä kaupankäynnistä on ollut pitkään saatavilla runsaasti tietoa. Tietoa

Lisätiedot

Opas tulostamisen kustannuksien vähentämiseen

Opas tulostamisen kustannuksien vähentämiseen Opas tulostamisen kustannuksien vähentämiseen Sisällysluettelo 1. Tulosta mustavalkoisena 2. Kaksipuoleinen tulostus 3. Käytä verkkotulostimia, mielellään monitoimilaitteita 4. Asemoi useampi sivu tulostettavaa

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi ensimmäinen luokka kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot