Kuinka Selviydyt Suomessa vähin varoin Vaaroja ja ansoja, joissa voit menettää rahasi ja neuvoja, joissa voit sitä säästää.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuinka Selviydyt Suomessa vähin varoin Vaaroja ja ansoja, joissa voit menettää rahasi ja neuvoja, joissa voit sitä säästää."

Transkriptio

1 Kuinka Selviydyt Suomessa vähin varoin Vaaroja ja ansoja, joissa voit menettää rahasi ja neuvoja, joissa voit sitä säästää. - Vie Kas Kettu

2 Johdanto Omnian nuorten työpajalla taidepajan sekä ruokapalvelupajan yhteisessä tilaisuudessa käsiteltiin rahankäyttöä ja sen viisasta kuluttamista. Vinkit, jotka nuoret löysivät, on koottuna tässä dokumentissa. Tämä opas on suunnattu nuorelle, kenellä ei ole paljoa rahaa, ja joiden toimeentulo on minimaalinen, taikka jopa olematon. Toivon, että tätä lukiessasi olen pystynyt helpottamaan elämääsi ja että olet entistä viisaampi rahan turvallisessa käytössä ja elämänlaadun parantamisessa. - Vie Kas Kettu Kirjoittaja on toiminut Kirkkonummen Taidepajan nuorena.

3 Kaupankäynti Katso kilohintaa, ei niinkään aina tuotteen hintaa. Älä kuitenkaan osta mitään liikaa, jos tuote ehtii pilaantua. Tuotteiden pisimmät eräpäivät löytyvät tuotteiden takimpana. Katso aina tarjouksia. Niistä voi löytyä hyvälaatuisia tuotteita edullisesti. Samalla voit myös antaa kaupan päättää, mitä syöt, ja säästyt aikaa miettimiseltä. Suosi tuotteita, joiden eräpäivä on lähellä. Nämä tuotteet ovat yleensä 30-50% alennuksessa, hintatarralla merkittynä. Pidä kuitenkin huoli, ettet osta ruokaa pilaantumaan. Vältä kaupankäyntiä nälkäisenä. Nälkäisenä helpommin ostaa enemmän turhaa ruokaa. Suosi First Price-tuotteita (K-kaupoissa K-Menu, Pirkka tai Euroshopper, S- kaupoissa Rainbow tai Xtra, Siwoissa Eldorado). First Price tuotteet ovat edullisia ja hyvin usein hyvälaatuisia ruokatuotteita. Pyydä aina kuitti. Mikäli joudut ikinä selittämään tilannettasi, voit todistaa kuitilla, että olet kyseiset tuotteet ostanut. (Esim. palautustapauksissa.) Tinkiminen suurissa ruokakaupoissa on haasteellista. Kuitenkin virheellisistä tuotteista voi pyytää alennusta. Jo myytäessään pilantuneet tuotteet voi palauttaa takaisin. Jos tupakoit tai käytät alkoholia, niin kannattaa miettiä kulutusta kuukausitasolla. Esim. 5,20 / tupakka-aski päivässä = 156 kuukaudessa. 5,20 / tupakka-aski kahdessa päivässä = 78. Valmisruoat ovat lähes aina kalliimpia kuin itse valmistaminen. Kuitenkin mikäli aika ei riitä, niin joissakin tuotteista valmisruokia voi suosia, esim. valmissalaatit. Mikroaterioiden ongelma on niiden suuri suolapitoisuus, joten pyri itse tekemään ruokaa. Suosi verkosta ruokien tilaamista. Pääkaupunkiseudulla voit tilata ruoat kotiovelle toimitushintaan 10. Ajansäästön kannalta tämä hinta voi olla sijoittamisen arvoinen. Mikäli lähdet tälle tielle, niin yritä myöskin tilata samalla tilauksella reilusti, jottei sinun tarvitse tilata joka päivä. Luo ostoslista, ja sitoudu siihen. Laita tähän ostoslistaan mitä tuotteita haluat ostaa, ja laita tuotteiden viereen se hyllykkö, josta tuote löytyy (Esim. säilykkeet ). Numeroi tuotteet sitten järjestykseen, kassan alusta takaisin kassalle. Näin nopeutat kauppareissua huomattavasti.

4 Vältä pikaruokien ostamista. Ei pelkästään sen takia, että nämä ruoat ovat epäterveellisimmästä päästä, mutta myös siksi, että pikaruoka on kalliimpaa kuin itse voisi kuvitella. Halvimmat tuotteet ovat myös ne pienimmät/vähäravinteisimmat, ja astetta parempi maksaakin paljon enemmän. Voit tehdä esim. itse tehdyn salaatin. Jos voit, niin sienestä ja marjasta. Kaikissa paikoissa tämä ei ole mahdollista. Vaikkakin työlästä, voi tämä olla liikunnan muoto. On olemassa sekä myrkyllisiä sieniä että marjoja, joten tutustu näihin huolella ennen syömistä. Kun ostat tuoreita yrttejä, niin yrttien elinaika pitenee huomattavasti, kun laitat ne ruukkuihin ja kastelet niitä säännöllisesti. Näin sinun ei tarvitse käyttää yrttejä yhden päivän aikana. Kotitalous Opettele kokkaamaan. Takaan, että tämä maksaa itsensä takaisin. Sanon, että kokkaamisen opetteleminen on haastavaa, mutta ei missään nimessä mahdotonta. Laita sähköt ja valot aina kiinni, kun poistut asunnosta. Älä lotraa vettä esim. tiskatessaan tai hampaita pestessäsi. Pyri käymään suihkussa nopeasti (5-15 minuutissa). Mikäli koet, että sinulla on tapana kuluttaa yli rajojesi, niin postilaatikkoon kannattaa siksi laittaa tarra/paperi teipillä, jossa lukee selkeästi ei mainoksia. Yksi hyvä sivusto etsiä reseptejä on Tämän sivuston kautta voit etsiä reseptejä sen mukaan, mitä jääkaapistasi löytyy. Opettele käyttämään sivuston filttereitä. Pakasta ruokaa. Aivan kaikkea ruokaa ei voi pakastaa (esim. salaatit eivät kestä), mutta monet pääruoat, erityisesti vuoat, säilyvät hyvin pakastimessa. Tee paljon ruokaa kerralla, ja pakasta siis loput. Mukavin tapa on tehdä sellaista ruokaa, joka mahtuu sellaisenaan yhteen astiaan (esim. risotot, padat, laatikot), jotta ei tarvitse aina ottaa useita astioita kun on nälkä, ja jotta ruokaa ei jäisi liikaa yli. Saat käytettyä elintarvikkeita loppuun kerralla. Tunnetaan englanniksi nimeltä batch cooking.

5 Budjetointi ja organisointi Luo itsellesi budjetti. Kirjaa budjettiin ylös kaikki tulonlähteesi ja kaikki menoeräsi. Näin pystyt seuraamaan rahaliikennettäsi paremmin ja pystyt helpommin tekemään päätöksiä rahankäyttösi suhteen. Luo myöskin kalenteri. Laita tähän ylös, milloin on ostospäivä, milloin on muita menoja, kaikki tarpeellinen. Esimerkiksi mikäli sinulla on tapahtuma, niin selvitä myös, miten järjestät ruokailusi, esim. eväät etukäteen. Hyvät suunnitelmat säästävät pitkällä juoksulla rahaa. Maksa käteisellä. Käteisellä maksaminen lisää rahanomistamisen tajua ja tuhlaat täten vähemmän. Laita kaikki saamasi tärkeät paperit järjestykseen (mm. laskut). Organisoi nämä siistiksi ja kategorisoi ne. Elämä helpottuu huomattavasti, kun etsittävän asian saa heti, eikä tunnin etsimiseen jälkeen. Lainat ja Pikavipit Lähtökohtaisesti missään tilanteessa ei kannata ottaa pikavippiä. Ei etenkään humalassa tai vaikka tuote olisi kuinka hyvä. Vältä myös kerryttämästä liikaa muita luottoja tai osamaksuja. Yksi hyvä sääntö on esim. vain yksi osamaksu kerrallaan. Pikavipit eivät toimi siksi, koska vaikka rahaa saakin suhteellisen nopeasti, ovat korot usein pahamaineisen korkeat. Ei ole tavatonta, että vuosikorko olisi satoja prosentteja. Mikäli olet velkaongelmassa, niin asioiden hoitamiseen löytyy paljon parempia tapoja kuin pikavipit, esim. valtion velkaneuvonta. Puhelinmyynti Puhelinmyynti kannattaa kieltää tekemällä ilmoitus Robinson-rekisteriin. Hae internetistä nimellä Robinson rekisteri. Mikäli puhelinmyyjä soittaa sinulle, on suositeltavaa, ettet tilaa sieltä mitään. Kerro kohteliaasti, ettet halua ottaa mitään, oli tarjous kuinka houkutteleva tahansa. Sinulla on myös oikeus lopettaa puhelu milloin tahansa. Puhelinmyynnin kautta tapahtuneesta myynnistä on myöhemmin vaikea päästä irti, jos olet sitoutunut johonkin määräaikaiseen sopimukseen. Sinulla on kuitenkin oikeus peruuttaa 14 päivän sisällä puhelinmyynnin aloitteesta lähteneet sopimukset. Tässä asiassa auttaa Kilpailu- ja Kuluttajavirasto.

6 Laskut Maksa aina laskusi. Mikäli ei pysty rahallisesti sitä tekemään, soita laskun antaneelle yritykselle, ja neuvottele asiasta. Selitä tilanne, ja pyydä siirtämään eräpäivää taikka muuten joustamaan tilannetta. Älä ota lainaa laskun maksamiseen. Pahoissa rahavaikeuksissa kannattaa suosia kaupungin/kunnan sosiaalitoimen velkaneuvojaa. Lähtökohtaisesti on hyvä muistaa, että yritykset eivät pääsääntöisesti jousta päivämääristä taikka summista. Poikkeuksena esim. Riittää, että lasku on maksettu eräpäivänä, vaikka yritys saisikin summan pari päivää myöhemmin. Puhelin Nykypäivänä paras tapa säästää puhelinkuluissa on kommunikoida internetin välityksellä. Sähköpostit ja pikaviestit ovat ilmaisia. Puheluja voi tehdä ilmaiseksi Skypen avulla. Mikäli kännykässäsi on kiinteä kuukautinen internet-liittymä, voit todellakin soittaa ilmaiseksi Skypellä, kunhan toisellakin osapuolella on Skype. Myös muita ohjelmia kuin Skype löytyy. Nykynuorten keskuudessa ilmainen vastine tekstiviestille on WhatsApp (edellyttää älypuhelinta). Myös sähköpostia käytetään hyvin usein tekstiviesteihin. Vältä kytkyliittymiä. Et pääse näistä pois, edes velkaantuessasi, ja maksamatta jättämisen ongelmat ovat huomattavasti pahempia kuin voisit aluksi kuvitella. Vaikka tietokonetabletti voisi kiinnostaa hintaan 20 /kk 3 vuoden ajan, on tässä useita ongelmia. Esim. jos itse hajotat tablettisi, et voi päästä maksuista irti. Tabletti voidaan myöskin periä takaisin maksamattomien laskujen vuoksi. Viihde Uusia pelejä ei välttämättä tarvitse ostaa. Jos pitää, ei ainakaan liian usein. Uusi konsolipeli voi maksaa 70. Löytyy myöskin halvemmalla, jos osaat etsiä. Internet on täynnä ilmaisia elokuvia ja pelejä. YouTube on täynnä videoita, joita voit katsoa maksuttomasti. Tietokoneen saa kiinni televisioon HDMI-kaapelilla (jos molemmissa on HDMI-reiät), ja voit katsoa sitten videoita televisiossa. Jotkut nuoret lataavat pelejä ja elokuvia laittomasti. Mikäli tähän lähtee, tämä tehdään omalla vastuulla ja asian eteen tulee opiskella huolellisesti. On kuitenkin kiistätön tosiasia, että tämä on auttanut velkaantuneita nuoria elämään paremmin, ja tämä laittomuus on täten ollut heille se ns. Pienempi paha. Internetissä on mahdollista liikkua anonyymisti, mikäli osaa, mutta on silti aina olemassa mahdollisuus, että jäät kiinni.

7 Mitä nopeammin pelaat videopelejä, sitä useammin tulee mieli ostaa uusia. Selvitä, jos voit käyttää pelaamiseen vähän vähemmän aikaa. Sosiaaliset tilanteet Jos käyt baareissa, niin pyydä juoman sijaan hanavettä. Hyvin monessa baarissa tämä on täysin ilmaista, kun olet seurassa. Voit myös suosia halvimpia vaihtoehtoja, kuten esim. kupin teetä. Sosiaaliset tapaamiset voivat tapahtua täysin ilmaiseksikin. Kävisitkö kaverisi kanssa vaikka kävelyllä? Entä vaikka yhteinen piirrosprojektil, lautapeli taikka tietovisa kaverisi tai sinun luona? Jos kuitenkin olette menossa kauppaan, menisisttekö vaikka yhdessä? Luovuutta kannattaa käyttää, ja olla avoin. Hauskaa voi pitää ilman, että siihen käyttää rahaa. KELA ja työvoimatoimisto KELAN sekä Työvoimatoimiston asiointi vaatii huolellisuutta ja valmistautumista. KELA toimii niin, että myöntää sinulle tukea, jos lain edellytykset täyttyvät. KELA ei juurikaan voi tehdä poikkeuspäätöksiä, joten muista olla huolellinen. Muista tutustua KELAn päivittyviin käytäntöihin oma-aloitteisesti. Esim. Työmarkkinatukea haetaan aina erikseen joka 3 viikon välein. Voi olla myös muita tukia, joita pitää hakea erikseen. KELA ei pääsääntöisesti maksa tukia takautuvasti. Jos KELAn päätös ei tyydytä sinua, siitä voi valittaa. Liikunta Kaupungin kuntosalit voivat olla hintaluokkaa 60 /6kk, eli huomattavasti edullisempia kuin yksityiset kuntosalit. Tarkista myös, jos oppilaitoksellasi tai työpaikallasi on ilmainen kuntosali. Perusliikunta on aina ilmaista, eli siis kävelyt ulkona. Erityisesti vähävaraisten kannattaa pitää omasta liikunnastaan hyvää huolta. Myöskin punnertamista ja muutenkin luovaa liikuntaa (esim. painavien tavaroiden nostamista) voi tehdä maksuttomasti omassa kodissaan.

8 Muuttaminen Kun muutat asunnosta toiseen, niin perinteisin tapa on pyytää kavereitaan taikka perheitään avuksi. On ehdottomasti suositeltavaa käyttää tätä tapaa, mikäli mahdollista. Pakettiauton voi vuokrata, mikäli omistaa B-kortin. Myös henkilöautonkin voi vuokrata. Muista tehdä merkintä väestörekisteriin, mielellään kuukauden alusta alkavaksi. Esim. asumistuen saa kokonaisuudessaan vain, jos on muuttanut viimeistään kuukauden alusta. Ostokset Ota filosofiaksi sellainen, että ostat vain välttämättömät. Vältä minkään sellaisen tuotteen ostamista, jota et ehdottomasti tarvitse. Tässäkin tapauksessa ostoksia voi suunnitella etukäteen. Ns. impulsiivinen ostaminen, eli tuotteiden ostaminen heti kun ne näkee, voi olla rahankäytön kannalta haitaksi, joten voi olla palkitsevaa määritellä etukäteen ne asiat, joita, tarvitsee, ja pysyä sitten siinä ostamatta mitään ylimääräistä. Mieti aina useita kertoja, tarvitsetko tämän tuotteet. On suuri voitto olla ostamatta tuotetta jos et sitä tarvitse, varsinkin jos rahatilanteesi on tiukka. Uusia tilaisuuksia tulee aina, ja ostaminen on aina helpompaa tulevaisuudessa, kun rahaasiat ovat kunnossa. Yksi mahdollinen tapa säästää on ostaa harvoin, mutta kun ostat, voit ostaa laadukastakin. Epävirallisen teorian mukaan jos kestävin on 2x kalliimpi kuin halvin, niin joudut ostaa halvinta 3x ennen kuin kestävin hajoaa. Laadukkaat tuotteet ovat yleensä mukavimpia, mutta muista, että hinta ei aina takaa paremmuutta. Nykypäivänä internet-huutokauppojen suosio (suosituin Huuto.net) on mahdollistanut käytettyjen tavaroiden ostamisen ja myymisen helpommaksi. Tavaroiden hinnat voivat olla huomattavasti edullisempia kuin uutena. Esim. uuden sängyn voi saada hintaan 20, versus kaupasta, jossa halvin voi olla 110 tai yleensä aina 199. Miinuspuolena on se, että tavaroiden toimitus on yleensä kallista (n. 8 toimitus), ja isot tuotteet vaativat noudon. Kansainvälisyys tarjoaa vieläkin paremmat hinnat. Toistaiseksi suurin maailmanlaajuinen nettihuutokauppa on ebay, joissa jotkut tuotteet ovat hyvinkin edullisia. Kaupankäynti voi kuitenkin olla raskasta, sekä ebayn osalta, että myyjän kommunikaation kanssa. Tässä vaaditaan englanninkielen taitoa. Muista, että EU:n ulkopuolelta tilatut tavarat joutuvat tullimenettelyyn, ja tässä voi olla huomattaviakin piilokustannuksia (erityisesti kuljetusliikkeiden kanssa).

9 Uusissa tavaroissa jotkut suosivat Amazon-verkkokauppaa. Tilaukset ovat helpointa osoitteessa jotta tullisekaannuksia ei tule. Monet tuotteet täällä ovat paljon halvempia kuin Suomessa. Esimerkiksi kännykkälaturin voi saada hintaan 2, kun Suomessa vaatii hyvää onnea löytää sellainen alle 14. Tuotteita kannattaa tilata useampi kuin yksi, koska toimitus maksaa kuitenkin kymppejä, toisaalta toimituksen hinta on usein hyvin edullinen. Mikäli haluaa suosia kotimaisia tuotteita, niin käy katselemassa paikallisia sekä pienyrittäjien tekemiä tuotteita. Hinnat voivat näissäkin olla edullisimpia kuin luulet, ja on hyvinkin todennäköistä löytää jotain uniikkia. Esimerkiksi erilaiset secondhand kaupat tarjoavat hyvinkin ainutlaatuisia tuotteita halvalla. Koulut Suosi koulun ruokalaa. Kumiperunat ovat joissakin ruokaloissa fakta, ja se on syvältä. Muista kuitenkin, että ruoka on kuitenkin ilmaista taikka muutenkin edullista. Hyödynnä myöskin kaikki oppilaitoksista saatu ilmainen materiaali. Vaatteet Perinteinen tapa löytää vaatteita halvalla on käydä kirpputoreilla. Kirpputorit saattavat sijaita kuitenkin aika syrjässä, joten selvitä kirpputorien sijainnit etukäteen. On tavallista, että kirpputorit eivät aina tiedota niin aktiivisesti esim. internetissä. Internetin huutokaupat tarjoavat myöskin kauppapaikan käytetyille vaatteille. Pienet vaatteet mahtuvat kirjekuoreen, mutta suurien vaatteiden toimitus maksaa paljon. Kannattaakin siis harkita tilaavansa paljon vaatteita samalta ostajalta kerralla. Vaatekaupoissa on tietenkin aina silloin tällöin alennukset. Alennuksissa tuppaavat olemaan niitä vaatteita, joita ei ole myyty (eivät siis ole visuaalisesti välttämättä niin miellyttäviä). Tämä on kuitenkin tapa saada vaatteita halvalla. Liikenne Rahaa voi säästää myös pyöräilemällä. Polkupyörän sijoittaminen on aluksi kallista, mutta tämän jälkeen pystyt kulkemaan lyhyitä matkoja nopeasti. On kuitenkin tärkeää pitää polkupyörä lukittuna ja vakuutettuna. Itse ostan aina kaksi lukkoa polkupyörälleni. Polkupyörän voi myös laillisesti pysäköidä moneen paikkaan. Julkisissa liikenteissä kausiliput ovat edullisempia verrattuna kertalippuihin. Kannattaa laskea hintoja, vaikkei joka päivä julkisilla liikukaan.

10 Opiskelija-status oikeuttaa lähes aina 50% alennukseen kausilipuissa, ja joskus myöskin kertalipuissa. Muista, että työttömät eivät kyseistä alennusta saa. Joissakin paikoissa auton käyttö on välttämätöntä, tai muuten vain helpompaa. Jos on mahdollista, niin liityntäpysäköinti mahdollistaa joukkoliikenteen käytön loppupäässä. Tässä säästää rahaa, mutta myös vaivan etsiä pysäköintipaikka. Joissakin paikoissa mopokin riittää esim. olemattomien liikenneyhteyksien vuoksi. Mopon ylläpitäminen on halvempaa kuin auton. Haittana on se, että talvella ajaminen vaatii varovaisuutta. Pidäthän aina kypärää. Pidä huoli pysäköintisäännöistä. Todella moni nuori on kokenut katkeruutta pysäköintisakkojen maksamisessa. Mikäli epäröit, niin etsi toinen paikka vaikka kauempaa. Älä matkusta pummilla. Tulee pitkällä juoksulla halvemmaksi ostaa lippu normaalisti, koska tarkastusratsioita tulee Suomessa riittävän usein. Vakuutukset Selvitä aina vanhemmiltasi, onko sinulla olemassa olevia vakuutuksia. Jotkut vakuutukset ovat yllättävän kattavia, jotka säilyvät joka niin pitkälle, kunnes olet 25- vuotias. Vakuutusyhtiöillä on myös erityisesti nuorille suunnattuja pakettivakuutuksia, jotka ovat tavallisia vakuutuksia edullisimpia. Vakuutusyhtiöissä saa usein keskittämisalennuksia. Jos otat vakuutukset samasta paikasta, tietää se sinulle mahdollista säästöä. Vuokra-asunnot saattavat joskus edellyttää kotivakuutusta. Jos maksat hieman enemmän, niin kotivakuutus voi kattaa myös vahingot. Autoilussa on pakollinen liikennevakuutus, ja vapaaehtoinen kaskovakuutus. Jos autoilu on rakasta, niin kannattaa kaskovakuutus ottaa. Kaskovakuutus on kuitenkin huomattavasti kalliimpi kuin liikennevakuutus, joten jos varaa on vain liikennevakuutukseen, niin kannattaa ajamisessa noudattaa erityistä varovaisuutta. Lopuksi Suurin osa nuorista on jossain vaiheessa kokenut taloudellisia ongelmia. Et ole ainoa. Tilanteen kanssa on mahdollista opetella elämään, ja auttaa myöskin suuresti, jos keskustelet rahankäytöstä muiden nuorten kanssa. Kenen tahansa on kuitenkin mahdollista opetella elämään taloudellisesti mutta mukavasti. Älä lannistu siitä, että järkevän rahankäytön opetteleminen voi olla työlästä. Lopputulos on usein todella positiivinen.

PENNO Selvitä rahatilanteesi

PENNO Selvitä rahatilanteesi PENNO Selvitä rahatilanteesi TIEDÄTKÖ, KUINKA PALJON SINULLA ON RAHAA KÄYTÖSSÄSI? Kuuluuko arkeesi taiteilu laskujen ja välttämättömien menojen kanssa? Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? Tämän Penno-työkirjan

Lisätiedot

NUORTEN TALOUS- JA VELKANEUVONTA

NUORTEN TALOUS- JA VELKANEUVONTA NUORTEN TALOUS- JA VELKANEUVONTA YLEISTÄ Nuoruudessaan ihminen käy läpi enemmän muutoksia kuin missään muussa elämän vaiheessa. Suomen lainsäädännön mukaan 18 v. on täysi-ikäinen - vastaa itse varoistaan

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU

KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU Tämä on Atalan koulun käytösaapinen. Hyvä käytös antaa sinusta myönteisen kuvan ja tuottaa hyvän mielen muille ihmisille. Auttamalla toisia ja olemalla kohtelias sekä noudattamalla

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

UUSASIAKASHANKINTA. Johdanto

UUSASIAKASHANKINTA. Johdanto HINTAVASTAVÄITTEE T TYÖKIRJA.docx UUSASIAKASHANKINTA Johdanto Laatu on paras liiketoimintasuunnitelma M iten löytää enemmän ja parempia uusia asiakkaita, on yksi myyjän ydintaidoista. Millainen strategia

Lisätiedot

JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO

JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO Keminmaan kunta 2 Kunnantie 3, 94400 Keminmaa 1. ASUMINEN JA ARKI Olen tyytyväinen asuntooni Kyllä En En ikinä Noudatan asumiseen liittyviä sääntöjä Viihdyn kotona

Lisätiedot

Fennian edut Suomen Yrittäjien jäsenille. Voimassa 1.1.2016 alkaen

Fennian edut Suomen Yrittäjien jäsenille. Voimassa 1.1.2016 alkaen Fennian edut Suomen Yrittäjien jäsenille Voimassa 1.1.2016 alkaen 2016 Fennialla on tyytyväisimmät yritysasiakkaat liity sinäkin joukkoon! Fennia-konserni on vakuutusten ja niihin liittyvien palveluiden

Lisätiedot

Millainen on Osuuspankin asuntopalvelu?

Millainen on Osuuspankin asuntopalvelu? Millainen on Osuuspankin asuntopalvelu? 1 Mistä asuntopalvelumme koostuu? Olitpa sitten hankkimassa ensimmäistä omaa kotia tai vaihtamassa nykyistä, saat meiltä juuri sinulle sopivan asuntolainan. Hoidamme

Lisätiedot

DNA:n kysely esikoulu- ja ala-asteikäisten matkapuhelinten käytöstä

DNA:n kysely esikoulu- ja ala-asteikäisten matkapuhelinten käytöstä DNA:n kysely esikoulu- ja ala-asteikäisten matkapuhelinten käytöstä Yhteenveto medialle 1 Yhteenveto Ala-asteikäiset lapset ovat jo hyvin aktiivisia puhelimen käyttäjiä. Kahdeksalla kymmenestä on oma puhelin

Lisätiedot

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 25.10.2011 Janne Rautiainen TH11K Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 2 / 7 5.9.2012 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Ensimmäinen ohjauskerta... 4 2.1 Ravintoanamneesi... 4 2.2

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Nuoret ulosotossa VALTAKUNNANVOUDINVIRAS TO / KF 2012

Nuoret ulosotossa VALTAKUNNANVOUDINVIRAS TO / KF 2012 Nuoret ulosotossa Ulosotto on.. Lakiin perustuvaa velkojen pakkoperintää Pakkotäytäntöönpanotehtäviä häädöt osamaksuesineen takaisinotto ja tilitys vankeusrangaistusten täytäntöönpano Lainkäyttöä ja puolueetonta

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAISEN AVUN PALVELUSETELI

HENKILÖKOHTAISEN AVUN PALVELUSETELI HENKILÖKOHTAISEN AVUN PALVELUSETELI Mikä on palveluseteli? Palveluseteli on rahallinen avustus kunnalta. Palvelusetelillä voi ostaa palveluita, jotka kunnan kuuluu järjestää asukkailleen. Henkilökohtaisen

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Papuri.papunet.net Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Tiesitkö, että kuka tahansa voi tehdä itse oman radio-ohjelman internetiin? Tässä kirjassa kerrotaan, miten se onnistuu. Saat ohjeet

Lisätiedot

Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen?

Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen? Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen? 1 Olet päättänyt perustaa yrityksen tai olet sen jo perustanut. Kertoaksesi potentiaalisille asiakkaillesi, että olet olemassa,

Lisätiedot

adminetin vastaavat tuotteet

adminetin vastaavat tuotteet adminetin vastaavat tuotteet Edullisimman tuotteen löytäminen eri valmistajien vaihtoehdoista on helppoa vastaavien tuotteiden avulla. Adminetin vastaavien tuotteiden rekisterillä saatte merkittävää kilpailuetua

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien Banana Split -peli Tavoite Esitellä banaanin tuotantoketju (mitä banaanille tapahtuu ennen kuin se on kuluttajalla) ja keskustella kuka saa mitä banaanin hinnasta. Kuinka peliä pelataan Jaa ryhmä viiteen

Lisätiedot

Tervetuloa Työnvälitykseen

Tervetuloa Työnvälitykseen Tervetuloa Työnvälitykseen Välkommen till Arbetsförmedlingen Finska Tämä on Työnvälitys Haetko työtä? Haluatko lisätietoja työmarkkinoista? Tarvitsetko vinkkejä ja neuvoja löytääksesi haluamasi työn?

Lisätiedot

Asiakastyöstä KuVa-projektissa

Asiakastyöstä KuVa-projektissa Asiakastyöstä KuVa-projektissa Seija Juntunen Projektin työvalmentaja Kuntouttavan vankityön seminaari Hämeenlinnassa 22.11.2006 Valmentaja KuVa-projektissa 1.6.2004-30.4.2006 Kesä 2004: KuVasta tiedottaminen

Lisätiedot

Ammattiosaston nuorisovastaavan käsikirja

Ammattiosaston nuorisovastaavan käsikirja Ammattiosaston nuorisovastaavan käsikirja Ammattiosaston tehtävä ja tarkoitus 1. Koota palvelu- ja niitä lähellä olevilla aloilla työskenteleviä jäseniksi 2. Toimia palkka- ja työehtojen parantamiseksi

Lisätiedot

Talous- ja velkaneuvonta

Talous- ja velkaneuvonta Talous- ja velkaneuvonta Toiminta ja kehittäminen - 1 johtava talous- ja velkaneuvoja - 9 talous- ja velkaneuvojaa - 2,8 sihteeriä - asukaspohja n. 335 000 Toimintatavat - Talous- ja velkaneuvonta - Talous-

Lisätiedot

Lainat, vipit ja rahapelit

Lainat, vipit ja rahapelit Lainat, vipit ja rahapelit 21.9.2012 1 1. Mikä on rahapelaamisen ikäraja? 2. Minkä ikäisenä saa itse avata pankkitilin ja käyttää sitä? 3. Minkä ikäisenä saa ottaa pikavipin? 21.9.2012 2 15-vuotiaan oikeudet

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

Selvitys kuntosaliketjujen hinnoista

Selvitys kuntosaliketjujen hinnoista Selvitys kuntosaliketjujen hinnoista 1/2016 27.1.2016 Kuluttajaliitto tiedottaa: Treenaaja säästää satasia vertailemalla kuntosaliketjujen hintoja Kuluttajaliitto - Konsumentförbundet ry:n ja Kuluttaja-lehden

Lisätiedot

Nuorten talous- ja velkaneuvonta. Mun talous-hanke/ Helsingin talous- ja velkaneuvonta Anna-Maija Högström Tammikuu 2016

Nuorten talous- ja velkaneuvonta. Mun talous-hanke/ Helsingin talous- ja velkaneuvonta Anna-Maija Högström Tammikuu 2016 Nuorten talous- ja velkaneuvonta Mun talous-hanke/ Helsingin talous- ja velkaneuvonta Anna-Maija Högström Tammikuu 2016 Helsingin talous- ja velkaneuvonta Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto

Lisätiedot

Kun et saa heitä näkemään valoa, saa heidät tuntemaan sen lämpö

Kun et saa heitä näkemään valoa, saa heidät tuntemaan sen lämpö KAUPANPÄÄTÖS Tapio Joki Johdanto Kun et saa heitä näkemään valoa, saa heidät tuntemaan sen lämpö K aupanpäätös on usein sekä myyjille että asiakkaille stressaavin vaihe myyntikeskustelussa ja kaikki se

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1. RUTAKON KOULUN LIIKENNEKASVATUSSUUNNITELMA... 3 2. JALANKULKIJANA LIIKENTEESSÄ... 4

SISÄLLYSLUETTELO 1. RUTAKON KOULUN LIIKENNEKASVATUSSUUNNITELMA... 3 2. JALANKULKIJANA LIIKENTEESSÄ... 4 kuva SISÄLLYSLUETTELO 1. RUTAKON KOULUN LIIKENNEKASVATUSSUUNNITELMA... 3 2. JALANKULKIJANA LIIKENTEESSÄ... 4 3. PYÖRÄILIJÄNÄ LIIKENTEESSÄ... 5 3.1 PYÖRÄN VARUSTEET... 5 3.2. OHJEITA PYÖRÄIJÄLLE... 6 4.

Lisätiedot

TTER Teekkaritoiminnan edistämisrahasto. Yhdistyskoulutus Samu Nurmi

TTER Teekkaritoiminnan edistämisrahasto. Yhdistyskoulutus Samu Nurmi TTER Teekkaritoiminnan edistämisrahasto Yhdistyskoulutus Samu Nurmi Rahastosta Perustettu 2006 Alkupääoma (noin 5 miljoonaa ) Teekkaritoiminnan edistämisyhdistykseltä TTEY:ltä (nykyinen Pyöreän tornin

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi ensimmäinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Päihdeasenteet Hämeenlinnan seudulla v. 2015

Päihdeasenteet Hämeenlinnan seudulla v. 2015 Päihdeasenteet Hämeenlinnan seudulla v. 2015 Taustatiedot: 1. Sukupuoli * Mies Nainen 2. Ikä * 0-15 v. 15-17 v. 18-30 v. 31-45 v. 46-60 v. yli 60 v. Ympäristö 3. Käytetäänkö Hämeenlinnassa ja seutukunnissa

Lisätiedot

Lataa strategiset työkalut

Lataa strategiset työkalut Lataa strategiset työkalut Joiden avulla saavutat taloudellisen riippumattomuuden. Mitä sinä tekisit, jos pystyisit rakentamaan jopa 4.000,00 kuukaudessa tuottavan tulovirran? Entä miten pitkään olet valmis

Lisätiedot

Millainen on hyvä työhakemus?

Millainen on hyvä työhakemus? TYÖHAKEMUS- OPAS Millainen on hyvä työhakemus? Hyvä hakemus erottuu joukosta ja vastaa kysymykseen, miksi sinä olisit hyvä valinta tehtävään. Hakemuksessa voit tuoda omaa persoonaasi esiin, jopa ehkä enemmän

Lisätiedot

Mediakyselyn tulokset

Mediakyselyn tulokset Teetimme Tammikuussa 2016 kyselyn lasten mediakäyttäytymisestä Kankaan päiväkodin esikoululaisten ja Kankaan koulun 1-4- luokkalaisten vanhemmilla. Kyselyn avulla oli tarkoitus kartoittaa lasten sosiaalisen

Lisätiedot

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Rauhala on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Yrityksen perustiedot Omistajat: Ismo ja Miika Takkunen Ismo vastaa tilanjohtaminen

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

Kuluttajien välinen kirjamyynti kukoistaa. Tuula Loikkanen Kaupan liitto

Kuluttajien välinen kirjamyynti kukoistaa. Tuula Loikkanen Kaupan liitto Kuluttajien välinen kirjamyynti kukoistaa Tuula Loikkanen Kaupan liitto Vertaiskauppa verkossa - Marginaali-ilmiöstä ilmiöksi 24.11.2015 Tutkimuksen taustaa: tutkimusyhteistyö Tampereen yliopiston kanssa

Lisätiedot

Kansallisen verkkokauppatilaston julkistus

Kansallisen verkkokauppatilaston julkistus Kansallisen verkkokauppatilaston julkistus Verkkokauppa Suomessa tammi-kesäkuussa 2010 Seppo Roponen 30.9.2010 Johdanto Sähköisestä kaupankäynnistä on ollut pitkään saatavilla runsaasti tietoa. Tietoa

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

Tablettitietokoneen ostossa huomioitavia seikkoja. Tuulikki Paturi 28.1.2016

Tablettitietokoneen ostossa huomioitavia seikkoja. Tuulikki Paturi 28.1.2016 Tablettitietokoneen ostossa huomioitavia seikkoja Tuulikki Paturi 28.1.2016 Henkilökohtaiset tietokonelaitteet Älypuhelin mukaan Tabletti Mukaan ja kotiin Läppäri kotiin 2 Mikä on tabletti? Yleiskäyttöinen

Lisätiedot

HÄTÄTILANTEET. Vastaa kysymyksiin. Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa?

HÄTÄTILANTEET. Vastaa kysymyksiin. Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa? HÄTÄTILANTEET Vastaa kysymyksiin Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. HÄTÄNUMERO A. Mihin numeroon soitat, kun tarvitset nopeasti apua? HÄTÄNUMERO ON. B. Kuka auttaa

Lisätiedot

Leena Erola, 26.1.2016

Leena Erola, 26.1.2016 Leena Erola, 26.1.2016 Sisältö Liikeidea ja sen merkitys markkinoinnin päätöksiin Mitä markkinointi on? Markkinoinnin kilpailukeinot Mainonnan ABC Liikeidea Mitä? Kenelle? Miten? = näkemys ja päätös siitä,

Lisätiedot

Kysely kotona asuvien vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista

Kysely kotona asuvien vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista Valitse kohde. 1 (13) 28.3.2014 Kysely kotona asuvien 15-35 -vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista A. Taustatiedot Syntymävuosi? Sukupuoli? nainen mies Äidinkieli? suomi ruotsi muu Postinumero?

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

JYYn tapahtumanjärjestäjäkoulutus 2016. Anna Silvola Priska Pennanen Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

JYYn tapahtumanjärjestäjäkoulutus 2016. Anna Silvola Priska Pennanen Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYYn tapahtumanjärjestäjäkoulutus 2016 Anna Silvola Priska Pennanen Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Sisältö Tapahtuman suunnittelu ja valmistelu Vastuunjako Talousarvion laatiminen & avustukset Tiedottaminen

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

Luoton takaisinmaksuturva lainanottajan perusturva

Luoton takaisinmaksuturva lainanottajan perusturva Luoton takaisinmaksuturva lainanottajan perusturva Lainamäärät erityisesti asuntoluottojen määrät ovat vuosi vuodelta kasvaneet ja laina-ajat pidentyneet. Moni lainanottaja mitoittaa luottonsa melko tarkkaan

Lisätiedot

YHTEENVETO 1/3. Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma. Koulukyselyn tulokset 29.9.2014

YHTEENVETO 1/3. Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma. Koulukyselyn tulokset 29.9.2014 Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Koulukyselyn tulokset 29.9.2014 YHTEENVETO 1/3 Koulukysely suoritettiin 1. 19.9.2014 ja kysely onnistui erinomaisesti. Vastausmäärä oli 1299 kpl, mikä

Lisätiedot

Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys

Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys TYY 2017 Frida Pessi 20.12.2017 Viestintä eli kommunikaatio Sanomien siirtämistä Merkitysten tuottamista Mutta myös yhteisen ymmärryksen tuottamista (yhteisöllisyys)

Lisätiedot

LIMUVIINA. mitä valmistustaparajoitteesta luopuminen tarkoittaisi?

LIMUVIINA. mitä valmistustaparajoitteesta luopuminen tarkoittaisi? LIMUVIINA mitä valmistustaparajoitteesta luopuminen tarkoittaisi? HALLITUSPUOLUEIDEN EDUSKUNTA- RYHMÄT ESITTIVÄT, ETTÄ ALKOHOLILAIN UUDISTUKSEN MYÖTÄ LUOVUTTAISIIN KAUPOISSA MYYTÄVÄN ALKOHOLIN VALMISTUSTAPARAJOITTEESTA.

Lisätiedot

(Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.)

(Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.) 1 (Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.) 2 8.- ja 9.-luokkalaisista (14 16v) 5 % käyttää alkoholia kerran viikossa tai useammin ja 13 % käyttää alkoholia

Lisätiedot

TYÖHAASTATTELU- OPAS

TYÖHAASTATTELU- OPAS TYÖHAASTATTELU- OPAS Työhaastattelu Työhaastattelu on työnhakijan ja rekrytoivan tahon vuorovaikutteinen kohtaaminen. Haastattelussa käydään yleensä läpi sekä työnhakijan persoonaan että ammattitaitoon

Lisätiedot

VR laski hintoja pysyvästi. Uudet hinnat ja tuotteet 16.2.2016 alkaen

VR laski hintoja pysyvästi. Uudet hinnat ja tuotteet 16.2.2016 alkaen VR laski hintoja pysyvästi Uudet hinnat ja tuotteet 16.2.2016 alkaen Tärkeää tietoa uusista lipputuotteista matkatoimistoille Sisällysluettelo Uudet ja edulliset VR lipputuotteet Lipputuotteet matkatoimistoverkkokaupassa

Lisätiedot

Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät.

Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. Ohjeet Kulttuurikuntoilun tehtäviä varten Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. TEHTÄVÄT ENNEN KÄVELYÄ TEHTÄVÄ 1 Lue kävelyn

Lisätiedot

Tietokilpailu 3 Seksuaalirikoksen tunnistaminen ja avun hakemisen tärkeys

Tietokilpailu 3 Seksuaalirikoksen tunnistaminen ja avun hakemisen tärkeys Tietokilpailu 3 Seksuaalirikoksen tunnistaminen ja avun hakemisen tärkeys Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä seksuaalirikoksiin ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää pienryhmissä

Lisätiedot

10 vinkkiä kesätöiden hakuun

10 vinkkiä kesätöiden hakuun 10 vinkkiä kesätöiden hakuun Töihin kesäksi? Lue tästä parhaat vinkit kesätöiden hakuun. 1. Aloita nyt, ja jatka tarvittaessa aina heinäkuuhun saakka Suuret yritykset tekevät päätöksensä kesätyöpaikkojen

Lisätiedot

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat?

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat? GENETIIVI yksikkö -N KENEN? MINKÄ? monikko -DEN, -TTEN, -TEN, -EN YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian Minkä osia oksat ovat? puu

Lisätiedot

Kurssitusten tarve kipuaa

Kurssitusten tarve kipuaa Kurssitusten tarve kipuaa 9.11.2000 08:02 Muinoin tietotekniikkakurssilla opeteltiin ohjelmat läpikotaisin. Nyt niistä opetellaan vain työssä tarvittavat toiminnot. Niissäkin on työntekijälle tekemistä,

Lisätiedot

Opettajainkokous. 2.9.2010 Porin työväenopiston auditorio. Heikki Haaparanta 9/3/10. Porin kaupungin työväenopisto Ulvilan kansalaisopisto

Opettajainkokous. 2.9.2010 Porin työväenopiston auditorio. Heikki Haaparanta 9/3/10. Porin kaupungin työväenopisto Ulvilan kansalaisopisto Opettajainkokous 2.9.2010 Porin työväenopiston auditorio 1 Tuntiopettaja on opiston kasvot! Tuntiopettajat tekevät opiston kannalta äärettömän merkittävää työtä. Tuntiopettajien työpanos on sitä, mistä

Lisätiedot

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN Ransu ja Valtteri opastavat välttämään vaaratilanteita ja toimimaan oikein onnettomuuksissa. Valtteri Väyrynen on Tampereen aluepelastuslaitoksen koulutussuunnittelija. Tämä opas

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

Kansallisen verkkokauppatilaston julkistus. Verkkokauppa Suomessa tammi-kesäkuussa 2010 Seppo Roponen 30.9.2010

Kansallisen verkkokauppatilaston julkistus. Verkkokauppa Suomessa tammi-kesäkuussa 2010 Seppo Roponen 30.9.2010 Kansallisen verkkokauppatilaston julkistus Verkkokauppa Suomessa tammi-kesäkuussa 2010 Seppo Roponen 30.9.2010 Johdanto Sähköisestä kaupankäynnistä on ollut pitkään saatavilla runsaasti tietoa. Tietoa

Lisätiedot

DNA Digitaalinen asiointi ja digitaalinen palvelukokemus. Yhteenveto medialle

DNA Digitaalinen asiointi ja digitaalinen palvelukokemus. Yhteenveto medialle DNA Digitaalinen asiointi ja digitaalinen palvelukokemus Yhteenveto medialle 1 Tutkimusmenetelmä ja tiedonkeruu Kohderyhmä Näyte Tiedonkeruu Suomalaiset 15 4-vuotiaat Kohderyhmään kuuluvat vastaajat rekrytoitiin

Lisätiedot

ENSIASUNNON OSTAJAN ABC

ENSIASUNNON OSTAJAN ABC Unelmien koti kiikarissa? ENSIASUNNON OSTAJAN ABC Ensimmäisen oman asunnon ostaminen saattaa tuntua henkisesti ja rahallisesti isolta päätökseltä, johon liittyy paljon uutta ja tuntematonta. Tämä opas

Lisätiedot

Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen?

Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen? Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen? Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä väkivallasta perheessä ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

TOIMEENTULOTUKIOPAS 2014 - Tietoa toimeentulotuesta

TOIMEENTULOTUKIOPAS 2014 - Tietoa toimeentulotuesta TOIMEENTULOTUKIOPAS 2014 - Tietoa toimeentulotuesta Toimeentulotuki on toimeentulotukilain (1412/1997) nojalla myönnettävä viimesijainen taloudellinen tuki. Toimeentulotuki on tarkoitettu tilapäiseksi

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

ZA5558. Flash Eurobarometer 320 (European Contract Law in Business-to-Business Transactions) Country Questionnaire Finland

ZA5558. Flash Eurobarometer 320 (European Contract Law in Business-to-Business Transactions) Country Questionnaire Finland ZA5558 Flash Eurobarometer 320 (European Contract Law in Business-to-Business Transactions) Country Questionnaire Finland Fl320 FLASH EUROBAROMETER Business attitudes towards cross border business to business

Lisätiedot

Autolla ulkomaille. Voimassa 1.6.2015 alkaen

Autolla ulkomaille. Voimassa 1.6.2015 alkaen Autolla ulkomaille Voimassa 1.6.2015 alkaen Liikenteessä vahinko voi yllättää huolellisenkin matkalaisen Tästä oppaasta on apua, jos joudut ulkomailla liikenneonnettomuuteen. Opas sisältää toimintaohjeita

Lisätiedot

Pekka Lund 24.2.2015. Ikääntyneiden peliriippuvuus

Pekka Lund 24.2.2015. Ikääntyneiden peliriippuvuus Ikääntyneiden peliriippuvuus Ketä sinä ajattelet, kun alamme puhua ikäihmisten peliongelmista? Milloin pelaaminen on ongelmallista? Milloin pelaaminen on ongelmallista? Pelaamista ei tule ylipatologisoida:

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/1 1 JOUKKOLIIKENNELAUTAKUNTA 6.3.2008

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/1 1 JOUKKOLIIKENNELAUTAKUNTA 6.3.2008 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/1 1 1 LAUSUNTO VALTUUSTOALOITTEESTA (ANTTILA) KOSKIEN JOUKKOLIIKENTEEN VAPAA- TAI ALENNUSLIPPUJEN MYÖNTÄMISTÄ IKÄIHMISILLE HKL Halke 2007-2242 / 666 10.10.2007 (Määräaika

Lisätiedot

Käyttöohje Social News

Käyttöohje Social News Käyttöohje Social News 1.1. painos FI Social News Vapauta sisäinen uutistoimittajasi ja raportoi lähiseutusi kiinnostavat tapahtumat suurelle yleisölle ammattimediakumppaneiden kautta. Lataa ja asenna

Lisätiedot

2. Milloin psykiatrinen hoitotahto on pätevä? 3. Milloin psykiatrisesta hoitotahdosta voi poiketa?

2. Milloin psykiatrinen hoitotahto on pätevä? 3. Milloin psykiatrisesta hoitotahdosta voi poiketa? Psykiatrinen hoitotahto 30.8.2016 Saatteeksi Psykiatrinen hoitotahto on kehitetty vahvistamaan henkilön itsemääräämisoikeutta tilanteissa, joissa hän ei itse kykene osallistumaan hoitoaan koskevaan päätöksentekoon.

Lisätiedot

Tervetuloa Forssan Seudun Kehittämiskeskuksen Yritys-Suomi pilotointiin!

Tervetuloa Forssan Seudun Kehittämiskeskuksen Yritys-Suomi pilotointiin! Tervetuloa Forssan Seudun Kehittämiskeskuksen Yritys-Suomi pilotointiin! Olemme pilottikohteena koekäyttämässä Suomeen rakennettavaa Oma YritysSuomi.fi palvelua. YritysSuomi.fi- portaalia rakennetaan niin,

Lisätiedot

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?)

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) Lintujen täytyy muuttaa talveksi etelään. MONIKON GENETIIVIN KÄYTTÖ 1. OMISTUS (KENEN, KEIDEN?) Nämä sukset ovat noiden koululaisten. Tuossa kaupassa myydään vain lasten

Lisätiedot

Suomalaisten Some-käyttö monipuolistunut Instagram & Twitter nousussa

Suomalaisten Some-käyttö monipuolistunut Instagram & Twitter nousussa DNA Viihde- ja digitaalisten sisältöjen tutkimus 2: Suomalaisten Some-käyttö monipuolistunut Instagram & Twitter nousussa Yhteenveto medialle Viihde- ja digitaalisten sisältöjen tutkimus 2 Yhteenveto /

Lisätiedot

Nuori velkakierteessä. Paula Paloheimo, Takuu-Säätiö

Nuori velkakierteessä. Paula Paloheimo, Takuu-Säätiö Nuori velkakierteessä Paula Paloheimo, Takuu-Säätiö 21.1.2016 Käsiteltävät asiat Velkaongelmien laajuudesta Maksuhäiriömerkintä ja sen vaikutukset Maksuvaikeuksissa olevan asiakkaan kohtaaminen Tilanteen

Lisätiedot

Venäjän kaupan matkustajan muistilista. Elä matkusta Venäjälle!

Venäjän kaupan matkustajan muistilista. Elä matkusta Venäjälle! Venäjän kaupan matkustajan muistilista Elä matkusta Venäjälle! Elä lähde Venäjälle! Miksi? On helpompaa ja järkevämpää kutsua potentiaalinen asiakas ja tai/ammattimedia kotikentälle, jossa kaikki elementit

Lisätiedot

Miten hoidat ja istutat nurmikkoasi

Miten hoidat ja istutat nurmikkoasi Miten hoidat ja istutat nurmikkoasi Nurmikon käyttäminen Hemmanetin valmiit nurmikot kestävät heti että niitten päälle kävellään. Mutta alussa kannattaa olla vähän varovainen ettei rasita nurmikkoa liikaa

Lisätiedot

Rahaasiat. Riidelläänkö teillä rahasta?

Rahaasiat. Riidelläänkö teillä rahasta? Riidelläänkö teillä rahasta? Lasten kohtuulliset vaatimukset Kevään UUTUUS! muotitossut 149 Tarjoustossut 35 Hyvät perustossut 69 Mitä talouden suunnitteluun kuuluu? 1. Taloudellinen ajattelu, motivaatio

Lisätiedot

Ruokaratkaisuja. Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS. Kirsi Englund

Ruokaratkaisuja. Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS. Kirsi Englund Ruokaratkaisuja Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS Kirsi Englund Hyvän aterian malli Ateria on ravitsemuksellisesti laadukas, kun lautaseltasi löytyy nämä neljä osaa. Omaksu malli mieleesi,

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

10 teesiä verkko-opetuksen suunnittelusta. Leena Hiltunen Tutkijatohtori Tietotekniikan Aineenopettajankoulutus

10 teesiä verkko-opetuksen suunnittelusta. Leena Hiltunen Tutkijatohtori Tietotekniikan Aineenopettajankoulutus 10 teesiä verkko-opetuksen suunnittelusta Leena Hiltunen Tutkijatohtori Tietotekniikan Aineenopettajankoulutus Leena.r.k.Hiltunen@jyu.fi Teesi 1: Suunnittele! Aloita pienillä parannuksilla Mieti mikä on

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Työhyvinvointikysely 2014 Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 Yleistä Työhyvinvointikyselyyn 2014 vastasi 629 työntekijää (579 vuonna 2013) Vastausprosentti oli 48,7 % (vuonna

Lisätiedot

Kim Polamo T:mi Tarinapakki

Kim Polamo T:mi Tarinapakki Kim Polamo T:mi Tarinapakki Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Tässä esitteessä on konkreettisia esimerkkejä työnohjaus -formaatin vaikutuksista. Haluan antaa oikeaa tietoa päätösten

Lisätiedot

Infoa kevään 2017 kirjoituksiin osallistuville kahden tutkinnon opiskelijoille

Infoa kevään 2017 kirjoituksiin osallistuville kahden tutkinnon opiskelijoille Infoa kevään 2017 kirjoituksiin osallistuville kahden tutkinnon opiskelijoille Matematiikan, fysiikan ja kemia kirjoittajat Tuo laskin tyhjättynä ja taulukkokirja puhdistettuna koetta edeltävänä päivänä

Lisätiedot

Sohvalle vai lenkille?

Sohvalle vai lenkille? Sohvalle vai lenkille? 7.5.15 Aleksi Perkiö 8lk Isojoen Koulukolmio Sisällysluettelo Aleksi Perkiö, Sohvalle vai lenkille? 7.5.15 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Mikä satuolento haluaisit olla?...4

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Asukkaan puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä lehtinen näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin

Lisätiedot

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT Välitämme ja vastaamme lapsesta, asetamme rajat Ohjaamme lapsiamme omatoimisuuteen Pyrimme kasvattamaan lapsiamme terveisiin elämäntapoihin huom! Esimerkin voima :) Tarjoamme

Lisätiedot

Kuljetuselinkeino ja kunnallinen päätöksenteko

Kuljetuselinkeino ja kunnallinen päätöksenteko Kuljetuselinkeino ja kunnallinen päätöksenteko Elokuu 2012 * Puolue, jota edustan: Kansallinen Kokoomus Suomen Sosialidemokraattinen Perussuomalaiset Suomen Keskusta Vasemmistoliitto Vihreä liitto Suomen

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Sarjakuva- www.ransu.info

Sarjakuva- www.ransu.info Sarjakuva- ja puuhakirja Ransun Lue ja pelaa! Heippatirallaa! Tässä kirjassa on Ransun pelastuskoulu -sarjakuvia, joista lukemalla oppii tärkeitä turvallisuuteen liittyviä asioita. Ja sitten on vähän väliä

Lisätiedot

LIIKENNEVAKUUTETTAVIEN AJONEUVOJEN SEISONTA-AJAN KORVAUKSET

LIIKENNEVAKUUTETTAVIEN AJONEUVOJEN SEISONTA-AJAN KORVAUKSET LIIKENNEVAKUUTETTAVIEN AJONEUVOJEN SEISONTA-AJAN KORVAUKSET 1.1.2016 KORVAUKSEN MAKSAMINEN JA TAULUKON KÄYTTÖ KORVATTAVA VAHINKO Moottoriajoneuvon liikenteeseen käyttämisestä aiheutuneen liikennevahingon

Lisätiedot

Järjestystä kodin kaaokseen!

Järjestystä kodin kaaokseen! Järjestystä kodin kaaokseen! Kiire, ylimääräinen tavara ja sekamelska sano ei ja laita arkesi järjestykseen. Pienellä vaivalla saat aikaan suuren muutoksen. Kaiken A ja O järjestyksen hallinnassa on turhasta

Lisätiedot