Kuinka Selviydyt Suomessa vähin varoin Vaaroja ja ansoja, joissa voit menettää rahasi ja neuvoja, joissa voit sitä säästää.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuinka Selviydyt Suomessa vähin varoin Vaaroja ja ansoja, joissa voit menettää rahasi ja neuvoja, joissa voit sitä säästää."

Transkriptio

1 Kuinka Selviydyt Suomessa vähin varoin Vaaroja ja ansoja, joissa voit menettää rahasi ja neuvoja, joissa voit sitä säästää. - Vie Kas Kettu

2 Johdanto Omnian nuorten työpajalla taidepajan sekä ruokapalvelupajan yhteisessä tilaisuudessa käsiteltiin rahankäyttöä ja sen viisasta kuluttamista. Vinkit, jotka nuoret löysivät, on koottuna tässä dokumentissa. Tämä opas on suunnattu nuorelle, kenellä ei ole paljoa rahaa, ja joiden toimeentulo on minimaalinen, taikka jopa olematon. Toivon, että tätä lukiessasi olen pystynyt helpottamaan elämääsi ja että olet entistä viisaampi rahan turvallisessa käytössä ja elämänlaadun parantamisessa. - Vie Kas Kettu Kirjoittaja on toiminut Kirkkonummen Taidepajan nuorena.

3 Kaupankäynti Katso kilohintaa, ei niinkään aina tuotteen hintaa. Älä kuitenkaan osta mitään liikaa, jos tuote ehtii pilaantua. Tuotteiden pisimmät eräpäivät löytyvät tuotteiden takimpana. Katso aina tarjouksia. Niistä voi löytyä hyvälaatuisia tuotteita edullisesti. Samalla voit myös antaa kaupan päättää, mitä syöt, ja säästyt aikaa miettimiseltä. Suosi tuotteita, joiden eräpäivä on lähellä. Nämä tuotteet ovat yleensä 30-50% alennuksessa, hintatarralla merkittynä. Pidä kuitenkin huoli, ettet osta ruokaa pilaantumaan. Vältä kaupankäyntiä nälkäisenä. Nälkäisenä helpommin ostaa enemmän turhaa ruokaa. Suosi First Price-tuotteita (K-kaupoissa K-Menu, Pirkka tai Euroshopper, S- kaupoissa Rainbow tai Xtra, Siwoissa Eldorado). First Price tuotteet ovat edullisia ja hyvin usein hyvälaatuisia ruokatuotteita. Pyydä aina kuitti. Mikäli joudut ikinä selittämään tilannettasi, voit todistaa kuitilla, että olet kyseiset tuotteet ostanut. (Esim. palautustapauksissa.) Tinkiminen suurissa ruokakaupoissa on haasteellista. Kuitenkin virheellisistä tuotteista voi pyytää alennusta. Jo myytäessään pilantuneet tuotteet voi palauttaa takaisin. Jos tupakoit tai käytät alkoholia, niin kannattaa miettiä kulutusta kuukausitasolla. Esim. 5,20 / tupakka-aski päivässä = 156 kuukaudessa. 5,20 / tupakka-aski kahdessa päivässä = 78. Valmisruoat ovat lähes aina kalliimpia kuin itse valmistaminen. Kuitenkin mikäli aika ei riitä, niin joissakin tuotteista valmisruokia voi suosia, esim. valmissalaatit. Mikroaterioiden ongelma on niiden suuri suolapitoisuus, joten pyri itse tekemään ruokaa. Suosi verkosta ruokien tilaamista. Pääkaupunkiseudulla voit tilata ruoat kotiovelle toimitushintaan 10. Ajansäästön kannalta tämä hinta voi olla sijoittamisen arvoinen. Mikäli lähdet tälle tielle, niin yritä myöskin tilata samalla tilauksella reilusti, jottei sinun tarvitse tilata joka päivä. Luo ostoslista, ja sitoudu siihen. Laita tähän ostoslistaan mitä tuotteita haluat ostaa, ja laita tuotteiden viereen se hyllykkö, josta tuote löytyy (Esim. säilykkeet ). Numeroi tuotteet sitten järjestykseen, kassan alusta takaisin kassalle. Näin nopeutat kauppareissua huomattavasti.

4 Vältä pikaruokien ostamista. Ei pelkästään sen takia, että nämä ruoat ovat epäterveellisimmästä päästä, mutta myös siksi, että pikaruoka on kalliimpaa kuin itse voisi kuvitella. Halvimmat tuotteet ovat myös ne pienimmät/vähäravinteisimmat, ja astetta parempi maksaakin paljon enemmän. Voit tehdä esim. itse tehdyn salaatin. Jos voit, niin sienestä ja marjasta. Kaikissa paikoissa tämä ei ole mahdollista. Vaikkakin työlästä, voi tämä olla liikunnan muoto. On olemassa sekä myrkyllisiä sieniä että marjoja, joten tutustu näihin huolella ennen syömistä. Kun ostat tuoreita yrttejä, niin yrttien elinaika pitenee huomattavasti, kun laitat ne ruukkuihin ja kastelet niitä säännöllisesti. Näin sinun ei tarvitse käyttää yrttejä yhden päivän aikana. Kotitalous Opettele kokkaamaan. Takaan, että tämä maksaa itsensä takaisin. Sanon, että kokkaamisen opetteleminen on haastavaa, mutta ei missään nimessä mahdotonta. Laita sähköt ja valot aina kiinni, kun poistut asunnosta. Älä lotraa vettä esim. tiskatessaan tai hampaita pestessäsi. Pyri käymään suihkussa nopeasti (5-15 minuutissa). Mikäli koet, että sinulla on tapana kuluttaa yli rajojesi, niin postilaatikkoon kannattaa siksi laittaa tarra/paperi teipillä, jossa lukee selkeästi ei mainoksia. Yksi hyvä sivusto etsiä reseptejä on Tämän sivuston kautta voit etsiä reseptejä sen mukaan, mitä jääkaapistasi löytyy. Opettele käyttämään sivuston filttereitä. Pakasta ruokaa. Aivan kaikkea ruokaa ei voi pakastaa (esim. salaatit eivät kestä), mutta monet pääruoat, erityisesti vuoat, säilyvät hyvin pakastimessa. Tee paljon ruokaa kerralla, ja pakasta siis loput. Mukavin tapa on tehdä sellaista ruokaa, joka mahtuu sellaisenaan yhteen astiaan (esim. risotot, padat, laatikot), jotta ei tarvitse aina ottaa useita astioita kun on nälkä, ja jotta ruokaa ei jäisi liikaa yli. Saat käytettyä elintarvikkeita loppuun kerralla. Tunnetaan englanniksi nimeltä batch cooking.

5 Budjetointi ja organisointi Luo itsellesi budjetti. Kirjaa budjettiin ylös kaikki tulonlähteesi ja kaikki menoeräsi. Näin pystyt seuraamaan rahaliikennettäsi paremmin ja pystyt helpommin tekemään päätöksiä rahankäyttösi suhteen. Luo myöskin kalenteri. Laita tähän ylös, milloin on ostospäivä, milloin on muita menoja, kaikki tarpeellinen. Esimerkiksi mikäli sinulla on tapahtuma, niin selvitä myös, miten järjestät ruokailusi, esim. eväät etukäteen. Hyvät suunnitelmat säästävät pitkällä juoksulla rahaa. Maksa käteisellä. Käteisellä maksaminen lisää rahanomistamisen tajua ja tuhlaat täten vähemmän. Laita kaikki saamasi tärkeät paperit järjestykseen (mm. laskut). Organisoi nämä siistiksi ja kategorisoi ne. Elämä helpottuu huomattavasti, kun etsittävän asian saa heti, eikä tunnin etsimiseen jälkeen. Lainat ja Pikavipit Lähtökohtaisesti missään tilanteessa ei kannata ottaa pikavippiä. Ei etenkään humalassa tai vaikka tuote olisi kuinka hyvä. Vältä myös kerryttämästä liikaa muita luottoja tai osamaksuja. Yksi hyvä sääntö on esim. vain yksi osamaksu kerrallaan. Pikavipit eivät toimi siksi, koska vaikka rahaa saakin suhteellisen nopeasti, ovat korot usein pahamaineisen korkeat. Ei ole tavatonta, että vuosikorko olisi satoja prosentteja. Mikäli olet velkaongelmassa, niin asioiden hoitamiseen löytyy paljon parempia tapoja kuin pikavipit, esim. valtion velkaneuvonta. Puhelinmyynti Puhelinmyynti kannattaa kieltää tekemällä ilmoitus Robinson-rekisteriin. Hae internetistä nimellä Robinson rekisteri. Mikäli puhelinmyyjä soittaa sinulle, on suositeltavaa, ettet tilaa sieltä mitään. Kerro kohteliaasti, ettet halua ottaa mitään, oli tarjous kuinka houkutteleva tahansa. Sinulla on myös oikeus lopettaa puhelu milloin tahansa. Puhelinmyynnin kautta tapahtuneesta myynnistä on myöhemmin vaikea päästä irti, jos olet sitoutunut johonkin määräaikaiseen sopimukseen. Sinulla on kuitenkin oikeus peruuttaa 14 päivän sisällä puhelinmyynnin aloitteesta lähteneet sopimukset. Tässä asiassa auttaa Kilpailu- ja Kuluttajavirasto.

6 Laskut Maksa aina laskusi. Mikäli ei pysty rahallisesti sitä tekemään, soita laskun antaneelle yritykselle, ja neuvottele asiasta. Selitä tilanne, ja pyydä siirtämään eräpäivää taikka muuten joustamaan tilannetta. Älä ota lainaa laskun maksamiseen. Pahoissa rahavaikeuksissa kannattaa suosia kaupungin/kunnan sosiaalitoimen velkaneuvojaa. Lähtökohtaisesti on hyvä muistaa, että yritykset eivät pääsääntöisesti jousta päivämääristä taikka summista. Poikkeuksena esim. Riittää, että lasku on maksettu eräpäivänä, vaikka yritys saisikin summan pari päivää myöhemmin. Puhelin Nykypäivänä paras tapa säästää puhelinkuluissa on kommunikoida internetin välityksellä. Sähköpostit ja pikaviestit ovat ilmaisia. Puheluja voi tehdä ilmaiseksi Skypen avulla. Mikäli kännykässäsi on kiinteä kuukautinen internet-liittymä, voit todellakin soittaa ilmaiseksi Skypellä, kunhan toisellakin osapuolella on Skype. Myös muita ohjelmia kuin Skype löytyy. Nykynuorten keskuudessa ilmainen vastine tekstiviestille on WhatsApp (edellyttää älypuhelinta). Myös sähköpostia käytetään hyvin usein tekstiviesteihin. Vältä kytkyliittymiä. Et pääse näistä pois, edes velkaantuessasi, ja maksamatta jättämisen ongelmat ovat huomattavasti pahempia kuin voisit aluksi kuvitella. Vaikka tietokonetabletti voisi kiinnostaa hintaan 20 /kk 3 vuoden ajan, on tässä useita ongelmia. Esim. jos itse hajotat tablettisi, et voi päästä maksuista irti. Tabletti voidaan myöskin periä takaisin maksamattomien laskujen vuoksi. Viihde Uusia pelejä ei välttämättä tarvitse ostaa. Jos pitää, ei ainakaan liian usein. Uusi konsolipeli voi maksaa 70. Löytyy myöskin halvemmalla, jos osaat etsiä. Internet on täynnä ilmaisia elokuvia ja pelejä. YouTube on täynnä videoita, joita voit katsoa maksuttomasti. Tietokoneen saa kiinni televisioon HDMI-kaapelilla (jos molemmissa on HDMI-reiät), ja voit katsoa sitten videoita televisiossa. Jotkut nuoret lataavat pelejä ja elokuvia laittomasti. Mikäli tähän lähtee, tämä tehdään omalla vastuulla ja asian eteen tulee opiskella huolellisesti. On kuitenkin kiistätön tosiasia, että tämä on auttanut velkaantuneita nuoria elämään paremmin, ja tämä laittomuus on täten ollut heille se ns. Pienempi paha. Internetissä on mahdollista liikkua anonyymisti, mikäli osaa, mutta on silti aina olemassa mahdollisuus, että jäät kiinni.

7 Mitä nopeammin pelaat videopelejä, sitä useammin tulee mieli ostaa uusia. Selvitä, jos voit käyttää pelaamiseen vähän vähemmän aikaa. Sosiaaliset tilanteet Jos käyt baareissa, niin pyydä juoman sijaan hanavettä. Hyvin monessa baarissa tämä on täysin ilmaista, kun olet seurassa. Voit myös suosia halvimpia vaihtoehtoja, kuten esim. kupin teetä. Sosiaaliset tapaamiset voivat tapahtua täysin ilmaiseksikin. Kävisitkö kaverisi kanssa vaikka kävelyllä? Entä vaikka yhteinen piirrosprojektil, lautapeli taikka tietovisa kaverisi tai sinun luona? Jos kuitenkin olette menossa kauppaan, menisisttekö vaikka yhdessä? Luovuutta kannattaa käyttää, ja olla avoin. Hauskaa voi pitää ilman, että siihen käyttää rahaa. KELA ja työvoimatoimisto KELAN sekä Työvoimatoimiston asiointi vaatii huolellisuutta ja valmistautumista. KELA toimii niin, että myöntää sinulle tukea, jos lain edellytykset täyttyvät. KELA ei juurikaan voi tehdä poikkeuspäätöksiä, joten muista olla huolellinen. Muista tutustua KELAn päivittyviin käytäntöihin oma-aloitteisesti. Esim. Työmarkkinatukea haetaan aina erikseen joka 3 viikon välein. Voi olla myös muita tukia, joita pitää hakea erikseen. KELA ei pääsääntöisesti maksa tukia takautuvasti. Jos KELAn päätös ei tyydytä sinua, siitä voi valittaa. Liikunta Kaupungin kuntosalit voivat olla hintaluokkaa 60 /6kk, eli huomattavasti edullisempia kuin yksityiset kuntosalit. Tarkista myös, jos oppilaitoksellasi tai työpaikallasi on ilmainen kuntosali. Perusliikunta on aina ilmaista, eli siis kävelyt ulkona. Erityisesti vähävaraisten kannattaa pitää omasta liikunnastaan hyvää huolta. Myöskin punnertamista ja muutenkin luovaa liikuntaa (esim. painavien tavaroiden nostamista) voi tehdä maksuttomasti omassa kodissaan.

8 Muuttaminen Kun muutat asunnosta toiseen, niin perinteisin tapa on pyytää kavereitaan taikka perheitään avuksi. On ehdottomasti suositeltavaa käyttää tätä tapaa, mikäli mahdollista. Pakettiauton voi vuokrata, mikäli omistaa B-kortin. Myös henkilöautonkin voi vuokrata. Muista tehdä merkintä väestörekisteriin, mielellään kuukauden alusta alkavaksi. Esim. asumistuen saa kokonaisuudessaan vain, jos on muuttanut viimeistään kuukauden alusta. Ostokset Ota filosofiaksi sellainen, että ostat vain välttämättömät. Vältä minkään sellaisen tuotteen ostamista, jota et ehdottomasti tarvitse. Tässäkin tapauksessa ostoksia voi suunnitella etukäteen. Ns. impulsiivinen ostaminen, eli tuotteiden ostaminen heti kun ne näkee, voi olla rahankäytön kannalta haitaksi, joten voi olla palkitsevaa määritellä etukäteen ne asiat, joita, tarvitsee, ja pysyä sitten siinä ostamatta mitään ylimääräistä. Mieti aina useita kertoja, tarvitsetko tämän tuotteet. On suuri voitto olla ostamatta tuotetta jos et sitä tarvitse, varsinkin jos rahatilanteesi on tiukka. Uusia tilaisuuksia tulee aina, ja ostaminen on aina helpompaa tulevaisuudessa, kun rahaasiat ovat kunnossa. Yksi mahdollinen tapa säästää on ostaa harvoin, mutta kun ostat, voit ostaa laadukastakin. Epävirallisen teorian mukaan jos kestävin on 2x kalliimpi kuin halvin, niin joudut ostaa halvinta 3x ennen kuin kestävin hajoaa. Laadukkaat tuotteet ovat yleensä mukavimpia, mutta muista, että hinta ei aina takaa paremmuutta. Nykypäivänä internet-huutokauppojen suosio (suosituin Huuto.net) on mahdollistanut käytettyjen tavaroiden ostamisen ja myymisen helpommaksi. Tavaroiden hinnat voivat olla huomattavasti edullisempia kuin uutena. Esim. uuden sängyn voi saada hintaan 20, versus kaupasta, jossa halvin voi olla 110 tai yleensä aina 199. Miinuspuolena on se, että tavaroiden toimitus on yleensä kallista (n. 8 toimitus), ja isot tuotteet vaativat noudon. Kansainvälisyys tarjoaa vieläkin paremmat hinnat. Toistaiseksi suurin maailmanlaajuinen nettihuutokauppa on ebay, joissa jotkut tuotteet ovat hyvinkin edullisia. Kaupankäynti voi kuitenkin olla raskasta, sekä ebayn osalta, että myyjän kommunikaation kanssa. Tässä vaaditaan englanninkielen taitoa. Muista, että EU:n ulkopuolelta tilatut tavarat joutuvat tullimenettelyyn, ja tässä voi olla huomattaviakin piilokustannuksia (erityisesti kuljetusliikkeiden kanssa).

9 Uusissa tavaroissa jotkut suosivat Amazon-verkkokauppaa. Tilaukset ovat helpointa osoitteessa jotta tullisekaannuksia ei tule. Monet tuotteet täällä ovat paljon halvempia kuin Suomessa. Esimerkiksi kännykkälaturin voi saada hintaan 2, kun Suomessa vaatii hyvää onnea löytää sellainen alle 14. Tuotteita kannattaa tilata useampi kuin yksi, koska toimitus maksaa kuitenkin kymppejä, toisaalta toimituksen hinta on usein hyvin edullinen. Mikäli haluaa suosia kotimaisia tuotteita, niin käy katselemassa paikallisia sekä pienyrittäjien tekemiä tuotteita. Hinnat voivat näissäkin olla edullisimpia kuin luulet, ja on hyvinkin todennäköistä löytää jotain uniikkia. Esimerkiksi erilaiset secondhand kaupat tarjoavat hyvinkin ainutlaatuisia tuotteita halvalla. Koulut Suosi koulun ruokalaa. Kumiperunat ovat joissakin ruokaloissa fakta, ja se on syvältä. Muista kuitenkin, että ruoka on kuitenkin ilmaista taikka muutenkin edullista. Hyödynnä myöskin kaikki oppilaitoksista saatu ilmainen materiaali. Vaatteet Perinteinen tapa löytää vaatteita halvalla on käydä kirpputoreilla. Kirpputorit saattavat sijaita kuitenkin aika syrjässä, joten selvitä kirpputorien sijainnit etukäteen. On tavallista, että kirpputorit eivät aina tiedota niin aktiivisesti esim. internetissä. Internetin huutokaupat tarjoavat myöskin kauppapaikan käytetyille vaatteille. Pienet vaatteet mahtuvat kirjekuoreen, mutta suurien vaatteiden toimitus maksaa paljon. Kannattaakin siis harkita tilaavansa paljon vaatteita samalta ostajalta kerralla. Vaatekaupoissa on tietenkin aina silloin tällöin alennukset. Alennuksissa tuppaavat olemaan niitä vaatteita, joita ei ole myyty (eivät siis ole visuaalisesti välttämättä niin miellyttäviä). Tämä on kuitenkin tapa saada vaatteita halvalla. Liikenne Rahaa voi säästää myös pyöräilemällä. Polkupyörän sijoittaminen on aluksi kallista, mutta tämän jälkeen pystyt kulkemaan lyhyitä matkoja nopeasti. On kuitenkin tärkeää pitää polkupyörä lukittuna ja vakuutettuna. Itse ostan aina kaksi lukkoa polkupyörälleni. Polkupyörän voi myös laillisesti pysäköidä moneen paikkaan. Julkisissa liikenteissä kausiliput ovat edullisempia verrattuna kertalippuihin. Kannattaa laskea hintoja, vaikkei joka päivä julkisilla liikukaan.

10 Opiskelija-status oikeuttaa lähes aina 50% alennukseen kausilipuissa, ja joskus myöskin kertalipuissa. Muista, että työttömät eivät kyseistä alennusta saa. Joissakin paikoissa auton käyttö on välttämätöntä, tai muuten vain helpompaa. Jos on mahdollista, niin liityntäpysäköinti mahdollistaa joukkoliikenteen käytön loppupäässä. Tässä säästää rahaa, mutta myös vaivan etsiä pysäköintipaikka. Joissakin paikoissa mopokin riittää esim. olemattomien liikenneyhteyksien vuoksi. Mopon ylläpitäminen on halvempaa kuin auton. Haittana on se, että talvella ajaminen vaatii varovaisuutta. Pidäthän aina kypärää. Pidä huoli pysäköintisäännöistä. Todella moni nuori on kokenut katkeruutta pysäköintisakkojen maksamisessa. Mikäli epäröit, niin etsi toinen paikka vaikka kauempaa. Älä matkusta pummilla. Tulee pitkällä juoksulla halvemmaksi ostaa lippu normaalisti, koska tarkastusratsioita tulee Suomessa riittävän usein. Vakuutukset Selvitä aina vanhemmiltasi, onko sinulla olemassa olevia vakuutuksia. Jotkut vakuutukset ovat yllättävän kattavia, jotka säilyvät joka niin pitkälle, kunnes olet 25- vuotias. Vakuutusyhtiöillä on myös erityisesti nuorille suunnattuja pakettivakuutuksia, jotka ovat tavallisia vakuutuksia edullisimpia. Vakuutusyhtiöissä saa usein keskittämisalennuksia. Jos otat vakuutukset samasta paikasta, tietää se sinulle mahdollista säästöä. Vuokra-asunnot saattavat joskus edellyttää kotivakuutusta. Jos maksat hieman enemmän, niin kotivakuutus voi kattaa myös vahingot. Autoilussa on pakollinen liikennevakuutus, ja vapaaehtoinen kaskovakuutus. Jos autoilu on rakasta, niin kannattaa kaskovakuutus ottaa. Kaskovakuutus on kuitenkin huomattavasti kalliimpi kuin liikennevakuutus, joten jos varaa on vain liikennevakuutukseen, niin kannattaa ajamisessa noudattaa erityistä varovaisuutta. Lopuksi Suurin osa nuorista on jossain vaiheessa kokenut taloudellisia ongelmia. Et ole ainoa. Tilanteen kanssa on mahdollista opetella elämään, ja auttaa myöskin suuresti, jos keskustelet rahankäytöstä muiden nuorten kanssa. Kenen tahansa on kuitenkin mahdollista opetella elämään taloudellisesti mutta mukavasti. Älä lannistu siitä, että järkevän rahankäytön opetteleminen voi olla työlästä. Lopputulos on usein todella positiivinen.

Palvelemme numerossa 0800 9 3488 maanantaista torstaihin kello 10 12.

Palvelemme numerossa 0800 9 3488 maanantaista torstaihin kello 10 12. Talous- ja velkaneuvonta Jos sinulla on rahavaikeuksia, Talous- ja velkaneuvonta voi auttaa sinua. Sinulla voi olla paljon tai vähän velkaa. Maksat ehkä jo velkaa, tai sinulta peritään sitä. Voit joka

Lisätiedot

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura Verkkomarkkinointiopas Verkkomarkkinointiopas Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille Toni Haatainen Mika Heikura Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Liiketalouden koulutusohjelma Joulukuu 2011 Sisällysluettelo

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta Sisältö Lukijalle... 5 1 Ennen kuin vapaaehtoinen saapuu... 7 1.1. Koko yhteisö toimintaa

Lisätiedot

Koottuja viisauksia: elämäni TTVOlla

Koottuja viisauksia: elämäni TTVOlla Koottuja viisauksia: elämäni TTVOlla Forwarned is forarmed Nämä kootut viisaudet opastavat paitsi projekteista, myös TTVOsta ja media-alasta selviämiseen yleensä. Eivätkä vain selviämiseen vaan myös suoriutumiseen

Lisätiedot

Alkavalle yrittäjälle 2015. Perustamisopas. Varaa aika yritysneuvojalle lähelläsi: www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001

Alkavalle yrittäjälle 2015. Perustamisopas. Varaa aika yritysneuvojalle lähelläsi: www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001 Perustamisopas Alkavalle yrittäjälle 2015 CERTIFIED BY ISO 9001 Varaa aika yritysneuvojalle lähelläsi: www.uusyrityskeskus.fi 25 alkavien vuotta yrittäjien tukena CERTIFIED BY ISO 9001 Perustamisopas 2015

Lisätiedot

tietoa KULUTTAJAKAUPASTA

tietoa KULUTTAJAKAUPASTA marraskuu 2005 tietoa KULUTTAJAKAUPASTA Saanko purkaa tekemäni kaupan? Millä tavalla elinkeinonharjoittajan pitää korjata tai muuten hyvittää tavarassa tai palvelussa oleva virhe? Kuluttajansuojalaki antaa

Lisätiedot

NUORET, PELIT & NETTI. Kirja lasten ja nuorten netinkäytöstä, pelaamisesta ja verkkoyhteisöllisyydestä

NUORET, PELIT & NETTI. Kirja lasten ja nuorten netinkäytöstä, pelaamisesta ja verkkoyhteisöllisyydestä NUORET, PELIT & NETTI Kirja lasten ja nuorten netinkäytöstä, pelaamisesta ja verkkoyhteisöllisyydestä Nuoret, pelit ja netti 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto 2 2. Internet 3 a. Internet ennen 4 b. Internet

Lisätiedot

MAST. selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä. Työhön! selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä

MAST. selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä. Työhön! selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä MAST selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä Työhön! selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä Työhön! Selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä Kirjoittajat: Piia Virtanen ja Hanna Stenroos

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut?

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Opas läheisille sekä lasten ja nuorten parissa työskenteleville Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa ja Laimio Anne 1 Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa, Laimio

Lisätiedot

Kauppakamari. -lehti. Satakunnan. Satakuntalaisen talouselämän ykköslehti! 8 10 22 Tieverkon peruskunnostus pahasti myöhässä

Kauppakamari. -lehti. Satakunnan. Satakuntalaisen talouselämän ykköslehti! 8 10 22 Tieverkon peruskunnostus pahasti myöhässä Satakunnan 1 2014 Kauppakamari -lehti 6 Pöytä on katettu, kelpaako tarjonta vieläkään? 8 10 22 Tieverkon peruskunnostus pahasti myöhässä Mainoseurot uusjaossa Luontoisedut osa palkkaa Satakuntalaisen talouselämän

Lisätiedot

Vanhinta ei unohdeta. opas romanivanhusten omaishoidosta. Suomen Romaniyhdistys ry

Vanhinta ei unohdeta. opas romanivanhusten omaishoidosta. Suomen Romaniyhdistys ry Vanhinta ei unohdeta opas romanivanhusten omaishoidosta Suomen Romaniyhdistys ry Vanhinta ei unohdeta opas romanivanhusten omaishoidosta Suomen Romaniyhdistys ry Lämpimät kiitokset kaikille Vanhat-projektin

Lisätiedot

Oma tupa, oma lupa. Perustuu STM:n ja Suomen Kuntaliiton julkaisemaan Vammaisten ihmisten asumispalveluiden laatusuositukset -oppaaseen

Oma tupa, oma lupa. Perustuu STM:n ja Suomen Kuntaliiton julkaisemaan Vammaisten ihmisten asumispalveluiden laatusuositukset -oppaaseen Oma tupa, oma lupa Perustuu STM:n ja Suomen Kuntaliiton julkaisemaan Vammaisten ihmisten asumispalveluiden laatusuositukset -oppaaseen KEHITYSVAMMAISTEN TUKILIITTO RY. FDUV Sisältö Lukijalle... 3 Perustuslaki

Lisätiedot

Tuotteistamisen perusteet

Tuotteistamisen perusteet Jari Parantainen Tuotteistamisen perusteet 1 Tuotteista palvelusi, tuplaa katteesi DISTE Ediste tuotteistaa asiantuntijapalveluita Suomen kokenein tuotteistaja, DI Jari Parantainen perusti ensimmäisen

Lisätiedot

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihtokeskus - Georg Strien Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihdolla on pitkä perinne, vanhimmat viitteet löytyvät vuodesta 1694 Ranskasta.

Lisätiedot

18-30 vuotiaiden pikavipin käyttö

18-30 vuotiaiden pikavipin käyttö 18-30 vuotiaiden pikavipin käyttö Virtanen, Hanna 2009 Laurea Kerava Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Kerava 18-30 -vuotiaiden pikavipin käyttö Hanna Virtanen Liiketalouden koulutusohjelma Opinnäytetyö

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ 1 Oppaan suunnittelussa on ollut apuna työryhmä Kaisu Johansson Mika Niemelä Arja Mainio Kaisa-Mari Paananen Sami Räsänen Kuvat Tarja Paananen OPAS VANHEMMILLE LASTEN TUKEMISEEN,

Lisätiedot

Kehittyvä ihmiskunta

Kehittyvä ihmiskunta Kehittyvä ihmiskunta Kaj Sotala Kehittyvä ihmiskunta Kaj Sotala Kehittyvä ihmiskunta Uuden teknologian uhkaavat mahdollisuudet Finn Lectura ISBN 978-951-792-434-4 Copyright Kaj Sotala Finn Lectura Ulkoasu

Lisätiedot

KAUPPIAAN ABC - OPAS

KAUPPIAAN ABC - OPAS Torit - Markkinat - Messut - Festit KAUPPIAAN ABC - OPAS kaikille tori- ja tapahtumaelinkeinossa työskenteleville selkeästi osa-alueittain esitettynä sekä kattavasti huomioiden elintarvikkeiden ulkomyynnin

Lisätiedot

ALOITTAVAN OSAKESIJOITTAJAN OPAS. Tie osakesäästämisen maailmaan

ALOITTAVAN OSAKESIJOITTAJAN OPAS. Tie osakesäästämisen maailmaan ALOITTAVAN OSAKESIJOITTAJAN OPAS Tie osakesäästämisen maailmaan Ville Aho Opinnäytetyö Toukokuu 2011 Liiketalouden koulutusohjelma Tampereen ammattikorkeakoulu TIIVISTELMÄ 2 Tampereen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ

YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ Selkokieliversio YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ YHDISTYS ON YHTEISTOIMINTAA...2 Yhteinen asia, kaikki mukaan!... 2 Jäseneksi liittyminen...3 Tärkeä tiedonkulku... 4 Ero yhdistyksen jäsenyydestä...

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

OPAS VELKAJÄRJESTELYÄ HAKEVALLE

OPAS VELKAJÄRJESTELYÄ HAKEVALLE OPAS VELKAJÄRJESTELYÄ HAKEVALLE SISÄLLYS Yksityishenkilön velkajärjestely pähkinänkuoressa 3 Miten velkajärjestelyä haetaan ja miten hakeminen etenee? 4 Velkajärjestelyhakemuksen liitteet 6 Malli: Velkaantumishistoria

Lisätiedot

Teemu Malinen. teemu malinen - työtä on! www.tyonhakuopas.com

Teemu Malinen. teemu malinen - työtä on! www.tyonhakuopas.com 1 Teemu Malinen Oletko tuotteistanut itsesi ja osaamisesi? Miten annat itsestäsi positiivisen kuvan rekrytoijalle? Tiedätkö mitä sinulta saa kysyä työhaastattelussa? Mitä on A/B testaus? Miten se hyödyttää

Lisätiedot

ABC KIELI KIELIMATKAT KURSSIN. Tervetuloa!

ABC KIELI KIELIMATKAT KURSSIN. Tervetuloa! KIELI KURSSIN ABC Tervetuloa! STS Kielimatkat toivottaa sinut tervetulleeksi ensi kesän kielimatkalle. Toivottavasti odotat jo innolla kesän mahtavimpia viikkoja. Tähän oppaaseen olemme koonneet tietoja

Lisätiedot

Perustamisopas. Alkavalle yrittäjälle. www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001

Perustamisopas. Alkavalle yrittäjälle. www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001 Perustamisopas Alkavalle yrittäjälle CERTIFIED BY ISO 9001 www.uusyrityskeskus.fi Perustamisopas 2013 Alkusanat Yrittäjänä vapauden myötä lisääntyy vastuu omasta onnistumisesta. Menestyksekäs liiketoiminta

Lisätiedot