Ympäristölupapäätös Nro 59/2010/2 Dnro ESAVI/240/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ympäristölupapäätös Nro 59/2010/2 Dnro ESAVI/240/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen"

Transkriptio

1 Etelä-Suomi Ympäristölupapäätös Nro 59/2010/2 Dnro ESAVI/240/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Päätös HSY Jätehuollon Konalan Sortti-aseman toimintaa koskevan ympäristölupapäätöksen No YS 680/ lupamääräysten tarkistamista koskevasta ympäristönsuojelulain 55 :n mukaisesta hakemuksesta. LUVAN HAKIJA HSY Jätehuolto ( saakka Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta (YTV), Jätehuolto) HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä PL HSY TOIMINTA JA SEN SIJAINTI ASIAN VIREILLETULO Konalan Sortti-asema Betonitie 3, Helsinki Kiinteistöt: ja Kiinteistöjen omistaja: Helsingin kaupunki Liike- ja yhteisötunnus: Toimialatunnus: Ympäristölupahakemus on tullut vireille Uudenmaan ympäristökeskukseen VIRANOMAISTA KOSKEVA MERKINTÄ Ympäristölupavirastot ja alueelliset ympäristökeskukset on lakkautettu Valtion aluehallinnon uudistamista koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annetun lain (903/2009) 4 :n mukaan alueellisissa ympäristökeskuksissa vireillä olevat asiat, jotka aluehallintovirastoista annetun lain (896/2009) nojalla kuuluvat aluehallintovirastoille, siirtyivät vastaavalle alueellisesti toimivaltaiselle aluehallintovirastolle. ETELÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTO puh fax kirjaamo.etela@avi.fi YMPÄRISTÖLUPAVASTUUALUE Helsingin toimipaikka Asemapäällikönkatu 14, Helsinki PL 115, Helsinki fax ymparistoluvat.etela@avi.fi

2 2 LUVAN HAKEMISEN PERUSTE Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentti kohta 4) Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f) Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta (YTV), Jätehuollon Konalan Sortti-kierrätysaseman toimintaa koskevassa toistaiseksi voimassa olevassa ympäristöluvassa No YS 680/ toiminnanharjoittaja on velvoitettu tekemään hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi mennessä. LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdan 13 g) nojalla ympäristölupa-asian ratkaisee aluehallintovirasto. TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE Uudenmaan ympäristökeskus on myöntänyt Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta (YTV), Jätehuollon Konalan Sorttikierrätysaseman toiminnalle ympäristönsuojelulain (86/2000) mukaisen ympäristöluvan No YS 680. Laitosaluetta ei ole asemakaavoitettu. Helsingin kaupungin hyväksymässä Helsingin yleiskaavassa 2002 Sortti-aseman alue on merkitty työpaikka-alueeksi (teollisuus/toimisto/satama). Sortti-asema rajautuu joka suunnassa teollisuusalueeseen. Vihdintien eteläpuolella on pientalovaltainen alue (asuminen) ja pohjoispuolella on virkistysalue. Sortti-aseman alue on ympäristöministeriön vahvistamassa Uudenmaan maakuntakaavassa merkitty taajamatoimintojen alueeksi. LAITOKSEN SIJAINTIPAIKKA JA SEN YMPÄRISTÖ Sortti-asema sijaitsee Helsingin kaupungin Konalan kaupunginosassa Helsingin kaupungin omistamilla tiloilla Kärras RN:o 2:383 ja Skyttas RN:o 3:249. Nykyinen vuokrasopimus on voimassa asti. Konalan Sortti-aseman pohjoispuolella sijaitsee Rudus Oy:n betoniasema ja luoteispuolella Lassila & Tikanoja Oyj:n siirtokuormausasema. Itäpuolella sijaitsee Lemminkäinen Infra Oy:n asfalttiasema. Kaakossa sijaitsevat Mapsuomi Oy:n myyntikonttori (ent. Amerpap) ja etelässä polttoaineenjakelupiste (Oy Teboil Ab). Välittömästi alueen lounaispuolella on Vihdintie.

3 3 Alue ei sijaitse vedenottoon soveltuvalla pohjavesialueella eikä alueella ole talousvesikaivoja. Lähin tärkeä pohjavesialue on koillisessa Vantaan kaupungin alueella sijaitseva Kaivokselan ( ) I luokan pohjavesialue. Kierrätysaseman alue ja sen lähiympäristö ovat useita vuosia käytössä ollutta teollisuusaluetta. Alueella ei ole merkittäviä luonnonarvoja. Alueen kaakkoispuolella on Malminkartanon käytöstä poistettu ylijäämämaiden läjitysalue. Teollisuusalueen pohjois- ja koillispuolella sijaitsevat virkistysalueiksi kaavoitetut Honkasuon metsäalue ja Honkasuonniityn niittyalue. Honkasuon metsäalueella on runsas metsälintukanta. Alueen pintavedet virtaavat luontaisesti etelä-kaakkoon. Ojia myöten vedet päätyvät Mätäjoen kautta Laajalahden Huopalahteen. Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat noin 200 metrin etäisyydellä kaakkoon Lehtovuorenkadulla. Lähimmän asuinalueen ja Sortti-aseman väliin jää Vihdintie. LAITOKSEN TOIMINTA Yleiskuvaus toiminnasta Konalan Sortti-aseman toiminta on alkanut vuonna Sortti-asemalla otetaan vastaan puuta, metallia, sähkö- ja elektroniikkaromua (SER), paperia, pahvia, lasia, puutarhajätteitä, ongelmajätteitä ja sekajätettä sekä ehjää käyttökelpoista tavaraa. Asemalla ei vastaanoteta biojätettä. Sortti-asema palvelee HSY:n alueen asukkaita sekä muita jätteen pienerien tuojia. Asemalle saa tuoda jätteiden pienkuormia enimmillään pakettiautokuormallisen tuontikertaa kohden. Suuremmat jäte-erät ohjataan suoraan hyötyjätteiden käsittelijöille tai HSY Jätehuollon Espoon Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen. Ongelmajätteitä vastaanotetaan ainoastaan yksityisiltä asukkailta. Kierrätysaseman asiakasmäärä on noin asiakaskäyntiä vuodessa ( asiakaskäyntiä vuonna 2008). Nykyisen ympäristöluvan mukaan Konalan Sortti-kierrätysasemalla saa ottaa vastaan, lajitella ja siirtokuormata jätettä maanantaista perjantaihin klo pois lukien arkipyhät sekä hakettaa risuja maanantaista perjantaihin klo pois lukien arkipyhät.

4 4 Vastaanotettavat jätteet Konalan Sortti-kierrätysasemalla saa nykyisen ympäristöluvan mukaan vuosittain vastaanottaa, lajitella ja siirtokuormata lähinnä pääkaupunkiseudulta peräisin olevaa sekajätettä ( ), ei biojätettä, tonnia, puuta ( ) tonnia, metallia ( ) tonnia, pahvia ( ) 60 tonnia, paperia ( ) 30 tonnia, puutarhajätettä ( ) tonnia, sähkö- ja elektroniikkaromua ( , , , ja ) 433 tonnia, muita ongelmajätteitä 50 tonnia sekä vähäisiä määriä kartonkitölkkejä ( ), pakkauslasia ( ) ja uudelleen käytettäviä tavaroita. Lisäksi asemalla saa vastaanottaa ja hakettaa risuja ( ) m 3 vuodessa. Jätteiden vastaanotto, varastointi ja käsittely Sekajäte Asiakkaat lajittelevat tuomansa jätteet annettujen ohjeiden mukaisesti jätejakeittain lavoille ja astioihin. Täydet jätelavat ja astiat kuljetetaan edelleen hyödynnettäviksi tai loppusijoitukseen HSY Jätehuollon Espoon Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen. Kierrätykseen toimitettavat materiaalit toimitetaan edelleen laitokseen, jonka ympäristöluvassa ko. jätteen vastaanotto on hyväksytty. Jätteiden viipymä alueella vaihtelee jätelajeittain. Seka-, puu- ja metallijätteet sekä sähkö- ja elektroniikkaromu (SER) viipyvät asemalla arviolta noin 1 2 päivää ja muut jätelajikkeet haketettavaa risujätettä lukuun ottamatta hieman pidempään, noin 1 4 viikkoa. Haketettu risujäte kuljetetaan alueelta 4 6 kertaa vuodessa. Sortti-asemalle toimitettava sekajäte koostuu pääasiallisesti HSY:n alueen kotitalouksien sekä pienten ja keskisuurten yritysten kiinteistökohtaiseen jätteiden keräilyyn sopimattomista jätteistä, kuten remonttityömailta tai muuton yhteydessä tuotavista jätteistä, jotka suuren määränsä tai isojen kappalekokojensa vuoksi eivät sovi kiinteistökohtaisen jätteenkeräykseen. Varsinaista yhdyskuntajätettä sekajätteen joukossa ei ole huomattavia määriä. Sekajäte otetaan vastaan omille lavoilleen ja kuljetetaan kolmen lavan moduuliyhdistelmäajoneuvoilla HSY Jätehuollon Espoon Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen. Kuljetusten tehostamiseksi ja kuljetuksesta tulevien päästöjen vähentämiseksi lavoja tiivistetään Roll-Pack laitteistolla. Tiivistäminen tapahtuu nivelletyn varren päässä olevan rullan avulla, jolla jäte tiivistetään ja osittain murskataan lavan pohjaa vasten. Laite on pyörillä varustettu ja sillä voidaan tiivistää kaikki alueen tiivistämistä tarvitsevat lavat.

5 5 Risut ja puutarhajäte Ongelmajätteet Risut ja puutarhajäte otetaan vastaan kierrätysaseman itäosassa, jossa kummallekin jätejakeelle on omat varastokenttänsä. Risut haketetaan erillisen urakoitsijan toimesta 4 6 kertaa vuodessa. Haketus kestää noin 1 2 päivää kerrallaan. Hake myydään tai kuljetetaan tukiaineeksi HSY Jätehuollon Espoon Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen kompostointilaitokseen, johon myös puutarhajäte kuljetetaan kompostoitavaksi. Ongelmajätteet otetaan vastaan omaan kaksoispohjalla varustettuun konttiinsa, jonka sisällä on jäteastiat eri ongelmajätejakeita varten. Konalasta ongelmajätteet kuljetetaan HSY Jätehuollon Kivikon Sortti-asemalle lajittelua, pakkausta ja välivarastointia varten. Kivikosta ongelmajätteet kuljetetaan jatkokäsittelyyn laitokseen, jonka ympäristöluvassa ko. jätteen vastaanotto on hyväksytty. Tulevan jätteen laaduntarkkailu Alueen hoito Asemalle vastaanotetaan ainoastaan jätteiden pieneriä. Ylärajana on pakettiautokuormallinen tuontikertaa kohden. Ongelmajätteitä otetaan vastaan ainoastaan asukkailta. Jätekuormat tarkastetaan alueelle saapumisen yhteydessä silmämääräisesti. Laaduntarkkailun tarkoituksena on estää asemalle kuulumattomien jätteiden tuominen alueelle. Asiakkaiden toimintaa alueella valvotaan alueella liikkuvan henkilökunnan ja valvontakameroiden avulla. Tuotujen kuormien määrä ja laatupoikkeamat kirjataan ylös raportointia ja seurantaa varten. Jätteiden tunnistettavuudesta on annettu tarkemmat ohjeet ympäristö- ja laatujärjestelmässä, joka koostuu ISO standardin mukaisesta ympäristöasioiden hallintajärjestelmästä ja ISO standardin mukaisesta laatujärjestelmästä. Laatujärjestelmä kattaa koko jätteenkäsittelytoiminnan. Jätteen synnyn ehkäisemiseksi ja lajittelun tehostamiseksi kierrätysasemalla sovelletaan ns. kannustavaa jätetaksaa, jossa lajitellusta ja hyödyntämiskelpoisesta jätteestä peritään pienempi maksu kuin lajittelemattomasta, hyödyntämiskelvottomasta jätteestä. Kierrätysasemalle kuulumattomien jätteiden tuomisesta ja muusta annettujen ohjeiden vastaisesta toiminnasta voidaan asiakkaalta periä korotettuja jätemaksuja. Alueelta poisvietyjen ongelma- ja hyötyjätteiden määrät kirjataan raportointia ja seurantaa varten. Alueelle on tieyhteys Vihdintieltä. Asiakasliikennöinti alueelle tapahtuu Betonitien kautta ja jätteitä poiskuljettava raskasliikenne käyttää Paperitietä. Aseman tulotien varressa on pääopastetaulu. Kierrätysasema on avoinna

6 6 arkisin klo Asemalla työskentelee kolme työntekijää työvuorossa. Työvuoroja on kaksi. Kierrätysaseman tukikohtarakennukseen on keskitetty asiakaspalvelutoiminta, valvomo sekä henkilökunnan toimisto- ja sosiaalitilat. Jätteiden vastaanottotoiminnot ja liikkuminen alueella on ohjattu valvomosta, josta on näköyhteys koko vastaanottoalueelle. Valvontaa tehostetaan lisäksi kameravalvonnalla. Sortti-aseman alue on aidattu panssariverkkoaidalla. Alueen yöaikaisesta valvonnasta vastaa vartiointiliike. Alueella on myös kameravalvontapisteitä. Alueen rakennukset on liitetty murtohälytysjärjestelmään. Piha- ja liikennöintialueet on asfaltoitu. Eri jätejakeille tarkoitetut lavat ja kontit sijaitsevat kahdessa katoksessa piha-alueella. Toisen katoksen yhteydessä on työkoneiden ja työkalujen varastointitila. Pihan kaakkoisreunassa on alue tyhjille ja kuljetusta odottaville täysille jätekonteille ja jäteastioille, jotka pyritään kuljettamaan saman päivän aikana jatkokäsittelyyn. Asema on liitetty sähkö-, vesijohto- ja viemäriverkkoon. Vesijohtovettä käytetään huolto- ja saniteettitiloissa sekä tarvittaessa myös sammutusvetenä. Viemäriverkkoon johdetaan ainoastaan toimisto- ja huoltotilojen saniteettijätevedet. Alueen öljynerotuskaivot tarkastetaan kerran vuodessa ja tyhjennetään tarvittaessa. Piha-alueelta poisjohdettavan veden laatua on tarkkailtu kerran vuodessa öljynerotuksen jälkeen. Kierrätysaseman ulkopuolisten pintavesien pääsy alueelle on estetty alueen ulkopuolisella ojituksella, kallistuksilla ja reunakiveyksillä. Haittaeläimistä jyrsijöitä torjutaan myrkyttämällä. Myrkytyksestä huolehtiva yritys on sijoittanut alueelle myrkkysyöttejä, jotka tarkastetaan ja huolletaan kerran kuukaudessa. Alueen siisteyttä hoidetaan urakoitsijan toimesta. Asemalla käy harjakone joka toinen päivä, jolloin samalla kerätään myös ympäristön irtonaiset roskat. Paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT) ja energiatehokkuus HSY Jätehuollolla on otettu vuonna 1997 käyttöön laatujärjestelmä ISO 9001:2000 ja ympäristöjärjestelmä ISO-14001:2004. Viimeisin auditointi on tehty kesäkuussa Palo- ja pelastussuunnitelma on sisällytetty laatujärjestelmään.

7 7 YMPÄRISTÖKUORMITUS JA SEN RAJOITTAMINEN Jätevedet ja päästöt vesiin ja viemäriin Sortti-aseman ylä- ja alapihan pintavedet ohjataan avo-ojaan hiekan- ja öljynerottimen kautta. Öljynerotin on varustettu automaattihälytyksellä. Ongelmajätekontin sijoituspaikan edustan vedet kerätään umpikaivoon. Ongelmajätekontti on varustettu kaksoispohjalla (valuma-altaalla), jolloin sen alueelta ei pääse poikkeustilanteissakaan haitta-aineita muualle aseman alueelle. Sadevesien joutuminen umpikaivoon pyritään estämään. Piha-alueet aurataan talvisin. Melu ja tärinä Konalan Sortti-aseman aiheuttama melu on mitattu marraskuussa 2004 ("Konalan Sortti-aseman melumittaus, Helsinki". Insinööritoimisto Paavo Ristola Oy, 2004). Melua mitattiin oksien ja risujen haketuksen aikana yhdeksässä mittauspisteessä (MP3 MP11) Sortti-aseman alueella ja kahdessa mittauspisteessä (MP1 MP2) sen ympäristössä. Sorttiaseman alueen mittauspisteissä keskiäänitasot (L Aeq ) olivat välillä db. Noin 200 metrin päässä olevassa mittauspisteessä (MP1) keskiäänitaso oli 56,1 db ja noin 300 metrin päässä olevassa pisteessä (MP2) 51,3 db. Mittaustulosten perusteella laskettiin murskaimen ja syötössä käytetyn työkoneen yhteenlasketuksi äänitehotasoksi (L WA ) 116 db. Ympäristön mittauspisteissä (MP1 MP2) Sortti-aseman aiheuttama melu ei ollut erotettavissa taustamelusta. Hallitsevin melunlähde oli Vihdintien liikenne. POIKKEUKSELLISET TILANTEET JA NIIHIN VARAUTUMINEN Riskiarviointi Konalan Sortti-aseman toimintaan ei arvioida liittyvän merkittäviä riskejä. Mahdolliset riskit liittyvät tulipaloihin, ongelmajätekontin vuotoihin sekä alueen liikenteen aiheuttamiin riskeihin asiakkaille ja henkilökunnalle. Toiminnan alusta lähtien (2004) asemalla on ollut yksi ympäristönsuojelulain 62 :ssä tarkoitettu poikkeuksellinen tilanne. Tuolloin kyseessä oli HSY Jätehuollosta riippumaton tilanne (AKT:n lakko) eikä tilanne aiheuttanut vaaraa ympäristölle. Vuonna 2007 asemalla oli yksi "läheltä piti" tilanne, kun jätelavalle heitetty kytevä materiaali aiheutti pienen tulipalon alun. Palo saatiin sammutettua nopeasti eikä se aiheuttanut vaaraa ihmisille tai ympäristölle.

8 8 Tulipalovaara Alueella varastoidaan jätteitä, jotka voivat syttyä kipinästä tai varomattomasta tupakoinnista. Erityisen vaarallisia ovat ongelmajätekontissa tai sen läheisyydessä sattuvat tulipalot. Palovaaran vuoksi tupakointi alueella on kielletty. Huolto- ja korjaustöitä tekeviltä vaaditaan voimassa olevaa tulityölupa. Palontorjuntaa varten alueella on saatavilla alkusammutusvälineistöä ja sammutusvettä. Ongelmajätekontissa tapahtuvat vuodot Liikenne Ongelmajätteitä sisältävät astiat voivat rikkoontua, kaatua tai alkaa vuotaa käsittelyn yhteydessä. Tulipalon yhteydessä syntyneet sammutusvedet voivat sisältää haitallisia aineita. Onnettomuuksien välttämiseksi nestemäiset ja jauhemaiset ongelmajätteet sijoitetaan tiiviisiin keräysastioihin kaksoispohjalla varustettuun ongelmajätekonttiin. Kontti on sijoitettu asfaltoidulle ja umpikaivolla varustetulle alueelle. Sammutusvedet voidaan ohjata tarvittaessa jätevesiviemäriin. Liikenteen riskejä pienennetään aseman alueella ajomerkinnöillä sekä opastus- ja varoituskyltein, joissa kerrotaan miten asemalla on tarkoitus toimia ja liikkua. TOIMINNAN MUUTOSHAKEMUS HSY Jätehuolto esittää nyt po. lupamääräysten tarkistamishakemuksessaan, että nyt voimassa olevan ympäristölupapäätöksen määräykset 2 (vastaanotettavat jätteet), 5 (toiminta-ajat) ja 21 (tarkkailu) muutettaisiin jäljempänä esitetyn mukaisiksi. Vastaanotettavat jätteet HSY Jätehuolto hakee Uudenmaan ympäristökeskuksen myöntämään ympäristölupaan No YS 680 muutosta siten, että Konalan sorttiasemalla saa ottaa vastaan seuraavia jätteitä:

9 9 Taulukko 1. Vastaanotettavat jätteet. Jätejae Jätenimike Jätemäärä (t/a) Kertavarastointimäärä (t) sekajäte energiajäte puu , metalli , pahvi paperi puutarhajäte kylmälaitteet sähkö- ja elektroniikkaromu (ser), tavan- omainen jäte sähkö- ja elektroniikkaromu (ser), ongelmajä- te kyllästetty puujäte muut ongelmajätteet kuten , , , , , , , , , , , , , , , haketettu risu m paperi ja kartonkipakkaukset pieniä määriä pakkauslasi pieniä määriä uudelleen käytettäviä tavaroita pieniä määriä Toiminta-aika Pääkaupunkiseudun Sortti-asemia on runsaan kysynnän vuoksi pidetty auki lauantaisin kevät- ja syyssiivoussesongin aikana. Näistä on ilmoitettu erikseen ympäristöviranomaiselle. HSY Jätehuollon käsityksen mukaan ympäristöluvalla ei ole tarpeen rajoittaa aukioloaikoja lauantaisin. Konalassa tehty melumittaus osoittaa, että Sortti-aseman aiheuttama melu ei lähimmillä asuinalueilla erotu taustamelusta. Asemalle tuleva liikenne ei häiritse lähimpiä asuinalueita. Jätteiden vastaanotto loppuu klo Nykyisen lupamääräyksen mukaan myös muun toiminnan tulee loppua klo HSY Jätehuollon käsityksen mukaan lavojen siirtely, välttämättömät huoltotoimet yms. toiminta tulee olla mahdollista vielä asiakkaiden vastaanoton sulkeuduttua. Toiminnan aiheut-

10 10 tama haitta (melu) voidaan estää muilla määräyksillä (VNp:n mukaiset melun ohjearvot). Risujen haketus tapahtuu ulkopuolisen urakoitsijan toimesta. HSY Jätehuollon kokemuksen mukaan on tilanteita (ruuhkahuiput, urakoitsijan saatavuus), jolloin olisi tarpeen hakettaa myös lauantaina. Toiminnan aiheuttama haitta (melu) voidaan estää muilla määräyksillä (VNp:n mukaiset melun ohjearvot). HSY Jätehuolto ehdottaa, että Konalan Sortti-asemalla saa ottaa vastaan jätettä maanantaista perjantaihin klo ja lauantaisin klo pois lukien arkipyhät sekä hakettaa risuja maanantaista perjantaihin klo ja lauantaisin klo pois lukien arkipyhät. Tarkkailu Ympäristöluvassa (No YS 680/ ) annettu tarkkailua koskeva lupamääräys 21 kuuluu seuraavasti: Piha-alueelta poisjohdettavien vesien laatua avo-ojassa öljynerotuksen jälkeen on tarkkailtava. Vesinäyte on otettava kerran vuodessa. Näytteestä on analysoitava vähintään mineraaliöljypitoisuus. Vesien tarkkailu on aloitettava kierrätysaseman ensimmäisen toimintavuoden aikana. HSY Jätehuolto esittää vesien tarkkailun lopettamista. Tarkkailua on tehty vuosittain vuodesta Saadut tulokset olivat seuraavat: Taulukko 2. Mineraaliöljypitoisuus. Vuosi Mineraaliöljypitoisuus mg/l , < 0, , , < 0,5 Yhtä poikkeusta lukuun ottamatta tulokset ovat olleet pieniä. Kerran vuodessa hulevesistä otetun vesinäytteen informaatioarvo on varsin heikko. Tuloksiin voi aiheuttaa piikin esim. satunnainen öljyvuoto piha-alueella liikkuvasta autosta. Sortti-aseman toiminnan, liikennemäärien tms. syyn vuoksi tarkkailun jatkamista ei nähdä perusteltuna ja HSY Jätehuolto esittää vesien tarkkailun lopettamista. LUPAHAKEMUKSEN KÄSITTELY Lupahakemuksen täydennykset Lupahakemusta on täydennetty , ja

11 11 Lupahakemuksesta tiedottaminen Etelä-Suomen aluehallintovirasto on ympäristönsuojelulain 38 :n mukaisesti tiedottanut hakemuksesta kuuluttamalla Helsingin kaupungin ja Etelä- Suomen aluehallintoviraston ilmoitustauluilla Hakemuksesta on lisäksi ympäristönsuojelulain 38 :n mukaisesti erikseen annettu tieto niille asianosaisille, joita asia erityisesti koskee. Tarkastukset, neuvottelut ja katselmukset Lausunnot Konalan Sortti-asemalle on tehty tarkastus Tarkastuspöytäkirja on liitetty asiakirjoihin. Tarkastuksella HSY Jätehuolto esitti, Konalan Sorttiasemalla saisi ottaa vastaan jätettä maanantaista perjantaihin klo (hakemus maanantaista perjantaihin klo ). Hakemuksesta on pyydetty ympäristönsuojelulain 36 :n mukaisesti lausunnot Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta, Helsingin kaupungin ympäristönsuojelu- ja terveydensuojeluviranomaisilta sekä Helsingin kaupunginhallitukselta. Helsingin kaupungin ympäristölautakunta antoi hakemuksesta seuraavan lausunnon Ympäristölautakunta puoltaa HSY Jätehuollon Konalan Sortti-asemaa koskevan ympäristölupamääräysten tarkistamista koskevan hakemuksen hyväksymistä. Toiminnasta ei ole aiheutunut ympäristön pilaantumista. Aukioloaikojen laajentamisella pääkaupunkiseudun asukkaiden palvelu paranee. Myös haketusta on meluselvityksen mukaan mahdollista tehdä lauantaisin. Lisäksi ympäristölautakunta katsoo, että varsinaisten aukioloaikojen jälkeen lavojen siirtelyä ja huoltotoimia voi tehdä vielä klo saakka. Vesitarkkailun mukaan toiminnasta aiheutuva kuormitus alueen pienvesiin on kaikesta päätellen ollut vähäistä. Ympäristölautakunta katsoo, että nykymuodossaan tarkkailu voidaan lopettaa. Vesistöpäästöjen torjunnan kannalta tärkeämpää on riittävä onnettomuuksiin, esimerkiksi autoista tapahtuviin öljyvuotoihin, varautuminen. Lisäksi öljyerotuskaivojen tarkkailua voidaan lisätä niiden toimintakunnon turvaamiseksi. Helsingin kaupunginhallitus toteaa antamassaan lausunnossa, että Helsingin kaupungin ympäristölautakunta on kaupungin ympäristönsuojelu- ja terveydensuojeluviranomaisena antanut asiassa lausunnon Etelä-Suomen aluehallintovirastolle. Kaupunginhallitus viittaa ympäristölautakunnan lausunnossa esitettyyn ja toteaa lisäksi seuraavaa: Kaupunginhallitus katsoo, että Sortti-asema parantaa pääkaupunkiseudun jätehuollon palvelutasoa mahdollistamalla jätteiden pienerien tuonnin edel-

12 12 leen käsiteltäväksi ja käytettäväksi kierrätykseen. Sortti-aseman toiminnan lisäämisestä käyttöaikoja pidentämällä ei aiheudu kohtuutonta haittaa, koska alueelle on suora ajoyhteys Vihdintieltä. Toiminnasta ei aiheudu ilmaan, maaperään tai pohjaveteen päästöjä, joilla olisi merkittäviä vaikutuksia viihtyvyyteen tai ihmisten terveydelle haitallisia vaikutuksia. Kaupunginhallitus kannattaa Sortti-aseman jätemäärien vastaanoton lisäystä ja aseman aukioloa myös lauantaisin klo edellyttäen, että haketuksesta ei aiheudu liikaa melua tai muuta haittaa. Lauantain aukiolo edesauttaa Helsingin kaupungin yleisten alueiden siisteyttä vähentämällä mahdollisesti viheralueille vietyjen puutarhajätteiden sekä romun määrää. Kaupunginhallitus puoltaa HSY Jätehuollon Konalan Sortti-asemaa koskevan ympäristölupamääräysten tarkistamista koskevan hakemuksen hyväksymistä. Muistutukset ja mielipiteet Hakemuksesta ei ole jätetty muistutuksia tai esitetty mielipiteitä. Hakijan kuuleminen ja vastine Hakijaa on kuultu hallintolain 34 :n mukaisesti lähetetyllä kirjeellä. Hakija ilmoitti täydentäessään hakemusta, että ei esitä vastinetta. ETELÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTON RATKAISU Ratkaisu Etelä-Suomen aluehallintovirasto tarkistaa HSY Jätehuolto Konalan Sorttiasemalle annetulla päätöksellä No YS 680 myönnetyn ympäristöluvan lupamääräykset kuulumaan kokonaisuudessaan seuraavasti: Lupamääräykset pilaantumisen ehkäisemiseksi Vastaanotettavat jätteet 1. Konalan Sortti-asemalla saa vuosittain vastaanottaa ja lajitella seuraavia jätteitä ja jätteiden vuosittaiset vastaanottomäärät ja kertavarastointimäärät saavat olla seuraavat:

13 13 Melu Jätejae Jätenimike Jätemäärä (t/a) Kertavarastointi-määrä (t) sekajäte energiajäte puu , metalli , pahvi paperi puutarhajäte kylmälaitteet* sähkö- ja elektroniikkaromu (ser), tavanomai- nen jäte sähkö- ja elektroniikkaromu (ser), ongelmajä- te* kyllästetty puujäte* muut ongelmajätteet* kuten , , , , , , , , , , , , , , , haketettu risu m paperi ja kartonkipakkaukset pieniä määriä pakkauslasi pieniä määriä uudelleen käytettäviä tavaroita pieniä määriä *ongelmajäte 2. Konalan Sortti-asemalla ei saa ottaa vastaan muita kuin edellä määräyksessä 1 hyväksyttyjä jätteitä. Mikäli laitokselle tuodaan jätettä, jonka vastaanottoa ei ole määräyksessä 1 hyväksytty, on jäte viipymättä toimitettava laitokseen, jonka ympäristöluvassa tällaisen jätteen vastaanotto on huomioitu, tai jäte on palautettava sen haltijalle. 3. Konalan Sortti-asemalla saa ottaa vastaan jätteitä maanantaista perjantaihin klo ja lauantaisin klo pois lukien yleiset juhlapäivät sekä hakettaa risuja maanantaista perjantaihin klo ja lauantaisin klo pois lukien yleiset juhlapäivät. 4. Laitoksen toiminnasta aiheutuva melu toiminnan vaatima liikenne mukaan lukien ei saa ylittää päivällä klo ekvivalenttimelutasoa (L Aeq ) 55 db eikä yöllä klo ekvivalenttimelutasoa (L Aeq ) 50 db lähimpien asuinrakennusten piha-alueilla.

14 14 Alueen hoito 5. Konalan Sortti-aseman toiminta ja siihen liittyvä jätteiden vastaanotto, lajittelu, käsittely, varastointi, kuormaus ja kuljetus on järjestettävä siten, että niistä ei aiheudu epäsiisteyttä, roskaantumista, pilaantumisvaaraa maaperälle, pinta- tai pohjavesien pilaantumista, haju- tai pölyhaittaa tai muuta haittaa tai vaaraa ympäristölle tai alueella työskenteleville ja että haittaeläinten ravinnonsaanti minimoidaan. Haittaeläinten hävittäminen on järjestettävä suunnitelmallisesti. 6. Aseman alueet, joilla työkoneet ja kuljetuskalusto liikkuvat on puhdistettava pölyyntymisen ja roskaantumisen ehkäisemiseksi säännöllisesti pesuharjauksella tai muulla vastaavan tehoisella menetelmällä. 7. Aseman pinnoitettujen alueiden kuntoa, kuten halkeilua, lohkeilua tai painumista, on tarkkailtava säännöllisesti ja havaitut viat on korjattava välittömästi. 8. Ulkopuolisten alueelle pääsyn estämiseksi asema-alue on oltava aidattu ja aidan kunnosta tulee huolehtia. Alueen portit on pidettävä lukittuina muina kuin aseman aukioloaikoina. 9. Hiekan- ja öljynerotuskaivot on tarkastettava säännöllisesti ja ne on tyhjennettävä niin usein, että normaali erotuskyky säilyy. 10. Luvan saajan on nimettävä henkilö, joka vastaa tämän päätöksen määräysten noudattamisesta sekä laitoksen hoidosta ja valvonnasta. Henkilön nimi ja yhteystiedot on toimitettava Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ja Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Mikäli vastaavan hoitajan yhteystiedot muuttuvat, on muutos saatettava tiedoksi edellä mainituille viranomaisille. Jätteiden kuljettaminen, käsitteleminen ja edelleen toimittaminen 11. Konalan Sortti-aseman toimintaan liittyvät kuljetukset on järjestettävä siten, että kuormauksista ja kuljetuksista ei aiheudu roskaantumista tai muuta haittaa ihmisille tai ympäristölle. Kaikki jätteet on kuljetettava kunkin jätteen kuljetukseen soveltuvilla asianmukaisilla kuljetusvälineillä kuten tiiviissä konteissa tai lavoilla kuormat tiiviisti peitettyinä roskaantumisen ehkäisemiseksi. Kuljetuskaluston puhtaudesta on huolehdittava siten, ettei jätteitä pääse leviämään ympäristöön. 12. Sortti-asemalle vastaanotetut ja lajitellut jätteet on toimitettava jätteen hyödyntäjälle tai käsittelijälle niin usein, ettei alueelle muodostu jätevarastoja eikä aseman toiminnasta aiheudu vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Suurimmat jätteiden kertavarastointimäärät on asetettu edellä lupamääräyksessä 1.

15 Jätteiden kuljettamisessa on käytettävä yrityksiä, joilla on alueellisen ympäristökeskuksen tai elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen päätös jätetiedostoon merkitsemisestä. Jätteet on toimitettava laitokseen, jonka ympäristöluvassa on hyväksytty tällaisen jätteen vastaanotto. 14. Hyödyntämiskelpoiset jätteet, kuten energia-, paperi-, pahvi-, puu- ja metallijätteet on kerättävä erilleen ja toimitettava hyödynnettäviksi asianmukaiseen käsittelyyn. Mikäli hyödyntäminen ei ole kohtuullisin kustannuksin mahdollista, jätteet on toimitettava sellaiselle vastaanottopaikalle, jolla on lupa ottaa vastaan ja käsitellä kyseisenlaista jätettä. Vain hyödyntämiseen kelpaamattomat jätteet saa toimittaa tavanomaisen jätteen kaatopaikalle, mikäli ne eivät ole ongelmajätteiksi luokiteltavia aineita. Hyödyntämiskelpoiset jätteet on ensisijaisesti pyrittävä toimittamaan laitokseen, jossa hyödynnetään jätteen sisältämä aine, ja toissijaisesti laitokseen, jossa hyödynnetään jätteen sisältämä energia. 15. Ongelmajätteet on toimitettava käsiteltäväksi laitokseen, jonka ympäristöluvassa tai sitä vastaavassa päätöksessä on hyväksytty kyseisen ongelmajätteen käsittely. Hyödyntämiskelpoiset jäteöljyt ja öljyä sisältävät jätteet on toimitettava hyödynnettäväksi laitokseen, jonka ympäristöluvassa tai sitä vastaavassa päätöksessä on hyväksytty kyseisen ongelmajätteen hyödyntäminen. Varastointi Ongelmajätteitä luovutettaessa on jätteiden siirrosta laadittava siirtoasiakirja, josta ilmenevät valtioneuvoston päätöksen 659/1996 mukaiset tiedot ongelmajätteistä. 16. Erilaiset ongelmajätteet on pidettävä erillään toisistaan ja ryhmiteltävä ja merkittävä ominaisuuksiensa mukaan. Öljyjätteeseen ei saa varastoinnin aikana sekoittaa muuta jätettä tai ainetta eikä öljyjätelaatuja saa tarpeettomasti sekoittaa keskenään. Sortti-asemalla vastaanotettavat ja sen toiminnassa syntyneet ongelmajätteet on varastoitava suljetuissa ja asianmukaisesti merkityissä astioissa tai säiliöissä aseman yhteydessä olevassa välivarastossa. Ongelmajätekonttien on oltava lukittavia tai niiden on oltava lukittavassa tilassa. Ongelmajätteiden pääsy maaperään tai viemäriin on estettävä. 17. Työkoneissa käytettävät polttoaineet, öljyt ja kemikaalit on varastoitava ja työkoneiden tankkaukset on tehtävä siten, että vuodot maaperään estetään. Polttoainesäiliöiden on oltava kaksoisvaipallisia tai varustettuja vähintään 100 %:n suoja-altaalla. 18. Vastaanotettavan sähkö- ja elektroniikkaromun varastointipaikassa on oltava asianmukainen nestetiiviiksi pinnoitettu alue, joka on varustettu nestevuotojen keräysjärjestelmällä sekä tarvittaessa öljyn ja rasvojen erottimella, ja vedenkestävä kate tarkoituksenmukaisilla alueilla.

16 16 Poikkeukselliset tilanteet 19. Poikkeuksellisiin tilanteisiin on varauduttava ennakolta. Vahingon tai onnettomuuden varalle on laitoksella oltava aina saatavilla riittävä määrä tarkoitukseen sopivaa imeyttämismateriaalia ja astioita kerätyille aineille. Laitoksella on myös oltava riittävä alkusammutuskalusto. Häiriötilanteissa ja muissa poikkeuksellisissa tilanteissa, joissa on aiheutunut tai uhkaa aiheutua määrältään tai laadultaan tavanomaisesta poikkeavia päästöjä, on ryhdyttävä välittömästi asianmukaisiin tarpeellisiin toimenpiteisiin tällaisten päästöjen ja niiden leviämisen estämiseksi ja päästöistä aiheutuvien vahinkojen torjumiseksi sekä tapahtuman toistumisen estämiseksi. Vuotoina ympäristöön päässeet kemikaalit, polttonesteet ja muut aineet on kerättävä välittömästi talteen. Laitteet on saatettava normaaliin toimintakuntoon niin pian kuin se on teknisesti mahdollista. 20. Määrältään tai laadultaan tavanomaisesta poikkeavia päästöjä aiheuttavista häiriötilanteista ja muista vahingoista ja onnettomuuksista on viipymättä ilmoitettava Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ja Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Kirjanpito ja raportointi Kirjanpito 21. Konalan Sortti-aseman toiminnasta ja toimintaan liittyvistä ympäristönsuojelun kannalta merkittävistä tapahtumista ja toimenpiteistä on pidettävä käyttöpäiväkirjaa. Kirjanpitoon on merkittävä jäljempänä määräyksessä 22. esitetyt raportointia varten tarvittavat tiedot (kuten vastaanotetut jätteet, edelleen toimitetut jätteet ja häiriötilanteet). Kirjanpito on pyydettäessä esitettävä ympäristöluvan valvontaviranomaisille. Raportointi 22. Luvan saajan on vuosittain helmikuun loppuun mennessä toimitettava Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ja Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle edellistä vuotta koskeva raportti, josta käyvät ilmi ainakin seuraavat tiedot: yhteenveto laitoksen toiminta-ajoista, vuotuinen käyntiaika ja haketuksen ajankohdat laitoksen työkoneissa käytetyn polttoaineen laatu- ja kulutustiedot ja niiden perusteella lasketut vuosipäästöt (NO 2, CO 2, hiukkaset) ilmaan yhteenveto öljynerotuskaivojen tarkkailusta ja tyhjennysajankohdat vastaanotettujen tavanomaisten jätteiden ja ongelmajätteiden määrät, laatu, alkuperä ja toimittajat sekä toimitusajankohdat käsittelyn ja/tai varastoinnin jälkeen edelleen toimitettujen hyödynnettävien tavanomaisten jätteiden ja ongelmajätteiden määrät, jätenimikkeet, toimittajat, toimituspaikat sekä toimitusajankohdat

17 17 laitoksen muussa toiminnassa syntyvien tavanomaisten jätteiden ja ongelmajätteiden määrät, jätenimikkeet, toimittajat, toimituspaikat sekä toimitusajankohdat raportointivuoden lopussa varastossa olevien tavanomaisten jätteiden ja ongelmajätteiden määrät ja jätenimikkeet tiedot ympäristönsuojelun kannalta merkittävistä häiriötilanteista ja onnettomuuksista (syy, kestoaika, arvio päästöistä sekä niiden ympäristövaikutuksista ja suoritetut toimenpiteet). Toiminnan lopettaminen 23. Luvan saajan on hyvissä ajoin, viimeistään kuusi kuukautta ennen toiminnan lopettamista, esitettävä Etelä-Suomen aluehallintovirastolle yksityiskohtainen suunnitelma jätehuoltoa ja maaperänsuojelua koskevista toiminnan lopettamiseen liittyvistä toimista. RATKAISUN PERUSTELUT Lupaharkinnan perusteet Edellä annetut lupamääräykset ovat tarpeen, jotta HSY Jätehuollon Konalan Sortti-aseman toiminta täyttää ympäristönsuojelulaissa ja jätelaissa sekä niiden nojalla annetuissa asetuksissa mainitunlaiselle toiminnalle asetetut vaatimukset sekä ne vaatimukset, jotka luonnonsuojelulaissa ja sen nojalla on säädetty. Tällä päätöksellä on tarkistettu Uudenmaan ympäristökeskuksen antaman HSY Jätehuollon Konalan Sortti-aseman toimintaa koskevan ympäristölupapäätöksen No YS 680 lupamääräykset vastaamaan tämän hetken lainsäädännön vaatimuksia. Päätöksessä on otettu huomioon, että kyseisen laitoksen toiminnasta nyt voimassa olevan luvan mukaisesti ei ole aiheutunut haittaa lähiympäristölle. Luvan myöntämisen edellytykset ja lupamääräysten yleiset perustelut Etelä-Suomen aluehallintovirasto katsoo, että suunnitellusta aiempaa laajemmasta toiminnasta asetetut lupamääräykset huomioon ottaen ei aiheudu yksinään tai yhdessä alueen muiden toimintojen kanssa terveyshaittaa, merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista tai erityisten luonnonolosuhteiden huonontumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta naapureille. Määräyksiä annettaessa on otettu huomioon toiminnan aiheuttama pilaantumisen todennäköisyys ja onnettomuusriski sekä alueen kaavamääräykset. Toiminnanharjoittajalla on toiminnan laajuus, laatu ja ympäristöluvan vaati-

18 18 mukset huomioon ottaen käytettävissä ympäristönsuojelulain 42 :n 4 momentissa tarkoitettu riittävä asiantuntemus. Ympäristönsuojelulain 43 :n mukaan lupamääräyksiä annettaessa on otettava huomioon toiminnan luonne, sen alueen ominaisuudet, jolla toiminnan vaikutus ilmenee, toiminnan vaikutus ympäristöön kokonaisuutena, pilaantumisen ehkäisemiseksi tarkoitettujen toimien merkitys ympäristön kokonaisuuden kannalta sekä tekniset ja taloudelliset mahdollisuudet toteuttaa nämä toimet. Päästöraja-arvojen ja päästöjen ehkäisemistä ja rajoittamista koskevien määräysten tulee perustua parhaaseen käyttökelpoiseen tekniikkaan. Lisäksi on tarpeen mukaan otettava huomioon energian käytön tehokkuus sekä varautuminen onnettomuuksien ehkäisemiseen ja niiden seurausten rajoittamiseen. Konalan Sortti-aseman toiminnasta aiheutuva melu on selvitetty vuonna 2004 tehdyssä mittauksessa. Mittaus tehtiin aikana, jolloin Sortti-asemalla haketettiin oksia ja risuja. Haketus on Konalan Sortti-aseman meluavin työvaihe. Lähiympäristön mittauspisteissä ei Sortti-aseman toiminta ollut tuolloin erotettavissa alueen taustamelusta, jonka aiheuttaa lähinnä Vihdintien liikenne. Melumittauksia ei ole nyt edellytetty tehtäväksi, koska toiminnassa ei melupäästön osalta tapahdu juurikaan muutosta ja tehdyn selvityksen perusteella melun arvioidaan jäävän annettujen raja-arvojen alapuolelle. Laitosalueelta poisjohdettavien vesien mineraaliöljypitoisuutta öljynerotuksen jälkeen on seurattu vuodesta 2004 lähtien kerran vuodessa otetuilla näytteillä. Mitatut öljypitoisuudet ovat olleet pieniä. HSY Jätehuolto on hakemuksessaan esittänyt, että kyseinen tarkkailu lopetettaisiin mm. sen vähäisen informaatioarvon takia. Tässä päätöksessä ei ole velvoitettu jatkamaan kyseistä tarkkailua. Lupapäätöksessä on hyväksytty toiminnan harjoittajan esitys vuosittaisten jätemäärien lisäämiseksi ja laitoksen toiminta-aikojen laajentamiseksi. Kyseiset muutokset lisäävät laitoksen toimintaa. Kyseisillä muutoksilla ei etukäteen arvioiden tämän lupapäätöksen määräyksiä noudatettaessa ole aiempaa enempää vaikutusta lähiympäristön tilaan. Toimittaessa tämän ympäristöluvan mukaisesti voidaan toiminnan katsoa edustavan parasta käyttökelpoista tekniikkaa (BAT). Lupamääräysten yksilöidyt perustelut Määräykset Ympäristönsuojelulain 43 :n mukaan ympäristöluvassa on annettava tarvittavat määräykset päästöistä, niiden ehkäisemisestä ja muusta rajoittamisesta sekä päästöpaikan sijainnista, jätteistä ja niiden synnyn ja haitallisuuden vähentämisestä, toimista häiriö- ja muissa poikkeuksellisissa tilanteissa, toiminnan lopettamisen jälkeisistä toimista, kuten alueen kunnostamisesta ja päästöjen ehkäisemisestä, ja muista toimista, joilla ehkäistään, vähennetään tai selvitetään pilaantumista, sen vaaraa tai pilaantumisesta aiheutuvia haittoja.

19 19 Määräys 1. Ympäristönsuojelulain 45 :n mukaan luvassa on annettava tarpeelliset määräykset jätteistä ja jätehuollosta jätelain ja sen nojalla annettujen säännösten noudattamiseksi. Jätteen laitos- ja ammattimaista hyödyntämistä tai käsittelyä koskeva lupa voidaan rajoittaa tietynlaisen jätteen hyödyntämiseen tai käsittelyyn. Määräyksessä 1 asetetut vastaanotettavat jätemäärät ja kertavarastointi määrät on asetettu hakemuksessa esitetyn mukaisina. (YSL 43, 45 ) Määräys 2. Tuotavien jätteiden laatua valvoo alueen henkilökunta. Jos alueelle tuodaan jätettä, jonka vastaanottoa ei ole hyväksytty ympäristöluvassa, on luvan saaja jätelain 15 :n perusteella velvollinen, jos kuormaa ei jätelain 9 :n mukaan palauteta takaisin, toimittamaan jätteen asianmukaiseen käsittelyyn. (YSL 43, 45, JL 6, 9, 15 ) Määräys 3. Lähimmille asuinkiinteistöille aiheutuvan kohtuuttoman rasituksen estämiseksi sekä ympäristö- ja terveyshaittojen ehkäisemiseksi on tarpeen rajoittaa toimintaa ajallisesti. Toiminta-aikoja on pidennetty aiemmasta hakemuksen mukaisesti. Lausunnoissa on puollettu toiminta-aikojen pidentämistä eikä laitoksen toiminnasta ole aiheutunut häiriötä lähialueella eikä laitoksen toiminnasta ole tehty valituksia viranomaisille. Aseman pitäminen auki myös lauantaisin palvelee lähialueen asukkaita ja helpottaa jätteiden hyötykäyttöön toimittamista. Risujen haketusta tapahtuu alueella melko vähän vain joitakin kertoja vuodessa. Yleisillä juhlapäivillä tarkoitetaan uudenvuodenpäivää, loppiaista, pitkäperjantaita, 1. ja 2. pääsiäispäivää, vappua, helatorstaita, helluntaipäivää, juhannusaattoa, juhannuspäivää, pyhäinpäivää, itsenäisyyspäivää, jouluaattoa, 1. ja 2. joulupäivää sekä uudenvuodenaattoa. (YSL 43, JL 6, JA 8, NaapL 17 ) Määräys 4. Valtioneuvoston päätöksessä melutason ohjearvoista (993/1992) on asumiseen käytettävillä alueilla, virkistysalueilla ja taajamien välittömässä läheisyydessä sekä hoito- tai oppilaitoksia palvelevilla alueilla ohjeena, että melutaso ei saa ylittää ulkona melun A-painotetun ekvivalenttitason (L Aeq ) päiväajan (klo 7 22) ohjearvoa 55 db eikä yöajan (klo 22 7) ohjearvoa 50 db. Määräyksessä 4 laitoksen toiminnasta aiheutuvia yö- ja päiväaikaisia melutasoja on rajoitettu kyseisen valtioneuvoston päätöksen ohjeiden mukaisesti. (YSL 43, NaapL 17, JL 6, JA 8, VNp 993/1992) Määräykset Jätelain 6 :n mukaan jätehuollosta ei saa aiheutua vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Jäteasetuksen 8 :n mukaan jätteiden hyödyntämis- tai käsittelypaikkaa on hoidettava siten, ettei siitä aiheudu vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle, haju- tai meluhaittaa, maaperän pilaantumista, ympäristön roskaantumista tai muuta siihen rinnastettavaa kyseiselle laitokselle ominaista haittaa. Määräykset 5 10 on annettu pääsääntöisesti aiemmassa lupapäätöksessä määrätyn mukaisina. (YSL 43, 45, JL 6, JL 19, JA 8, NaapL 17 ) Määräykset 5 6. Jäteasetuksen 8 :n mukaan jätteiden hyödyntämis- tai käsittelypaikka on suunniteltava, perustettava, rakennettava ja hoidettava siten, ettei siitä eikä sen käytöstä aiheudu vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Laitoksen on oltava sellainen ja sitä on hoidettava siten, ettei

20 20 siitä aiheudu haju- tai meluhaittaa eikä maaperän pilaantumista, pinta- ja pohjavesien pilaantumista, ympäristön roskaantumista tai muuta siihen rinnastettavaa kyseiselle laitokselle ominaista haittaa. Kyseisen laisessa toiminnassa roskaantumista ei voida kuitenkaan täysin välttää, joten alueen säännöllisestä siivouksesta on huolehdittava. Mikäli roskaantumista tapahtuu, on lähialue siivottava viivytyksettä. (YSL 7, 8, 43, JL 6, 19, JA 8, NaapL 17 ) Määräykset 7 9. Määräykset ovat tarpeen toiminnasta ympäristölle aiheutuvien haittojen ehkäisemiseksi ja minimoimiseksi. (YSL 7, 8, 43, JL 6, 19, JA 8, NaapL 17 ) Määräys 10. Jäteasetuksen 10 :n mukaan jätteiden hyödyntämis- tai käsittelypaikan asianmukaista hoitoa, käyttöä, käytöstä poistamista ja niihin liittyvää toiminnan tarkkailua varten on hyödyntämis- tai käsittelypaikan pitäjän määrättävä näistä tehtävistä vastuussa oleva hyödyntämis- tai käsittelypaikan vastaava hoitaja. (YSL 45, JA 10 ) Määräys 11. Määräys on tarpeen kuljetuksista aiheutuvan ympäristön pilaantumisen ja roskaantumisen ehkäisemiseksi. Jäteasetuksen 7 :n mukaan jätteen kuormaus ja kuljetus on tehtävä siten, että niistä aiheutuva melu tai muu häiriö ympäristölle jäävät mahdollisimman vähäisiksi. Jätteet on kuljetettava umpikorisessa kuljetusvälineessä tai kuljetusvälineessä olevassa pakkauksessa. Jätteet voidaan kuljettaa myös muilla tavoin, jos voidaan varmistua siitä, ettei jätteitä pääse ympäristöön kuormauksen tai kuljetuksen aikana. (YSL 43, 45, JL 6, 9, 19, JA 7, 8, NaapL 17 ) Määräys 12. Määräys on tarpeen Sortti-aseman toiminnasta aiheutuvien haittojen ehkäisemiseksi ja minimoimiseksi ja naapurustolle aiheutuvan kohtuuttoman rasituksen ehkäisemiseksi. Erityisesti sekajätteiden varastointiajan pitäminen mahdollisimman lyhyenä ja piha-alueiden ja kuljetuskaluston puhtaanapito vähentävät hajuhaittaa ja haittaeläimien esiintymistä alueella. Suurimmat jätteiden kertavarastointimäärät on asetettu määräyksessä 1. (YSL 45, JL 6, 19, JA 7 ) Määräys 13. Jätteen saa luovuttaa vain vastaanottajalle, jolla on oikeus ympäristöluvan nojalla ottaa jäte vastaan, tai sille, joka on merkitty ympäristönsuojelun tietojärjestelmään, tai vastaanottajalle, jolla on riittävät edellytykset huolehtia jätehuollon asianmukaisesta järjestämisestä. (YSL 43, 45, JL 8, 9, 15, JA 3 a ) Määräys 14. Jätelain 6 :n mukaan jätehuolto on järjestettävä muun muassa niin, että jätteistä tai jätehuollosta ei aiheudu vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Jätelain 6 :n mukaan jätteet on kerättävä ja pidettävä toisistaan erillään jätehuollon kaikissa vaiheissa siinä laajuudessa kuin se on terveydelle tai ympäristölle aiheutuvan vaaran tai haitan ehkäisemiseksi taikka jätehuollon asianmukaisen järjestämisen kannalta tarpeellista sekä teknisesti ja taloudellisesti mahdollista. (YSL 43, 45, JL 6 )

21 21 Määräys 15. Jätelain 3 :n mukaan ongelmajätteellä tarkoitetaan jätettä, joka kemiallisen tai muun ominaisuutensa takia voi aiheuttaa erityistä vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Muun muassa liuottimet, jäteöljyt, öljyiset jätevedet, öljyiset lietteet, muut öljyä sisältävät jätteet, loisteputket ja raskasmetalleja sisältävät paristot ja akut ovat jäteasetuksen 3 a :n mukaisia ympäristöministeriön asetuksen yleisimpien jätteiden sekä ongelmajätteiden luettelosta (1129/2001) tarkoittamia ongelmajätteitä, joiden asianmukainen hyödyntäminen tai hävittäminen edellyttää käsittelyä laitoksessa, jonka ympäristönsuojelulain mukaisessa luvassa tai sitä vastaavassa päätöksessä tällaisen jätteen käsittely on hyväksytty. Jätelain 6 :n nojalla ongelmajätteen tuottaja ja kuljettaja ovat vastuussa siitä, että ongelmajätteet kuljetetaan lain mukaiseen paikkaan. Siirtoasiakirjamenettelyn avulla voidaan seurata ongelmajätteen kulkua tuottajalta asianmukaiseen hyödyntämis- tai käsittelypaikkaan. Siirtoasiakirjamenettely helpottaa valvontaa. Valtioneuvosto on antanut päätöksen öljyjätehuollosta (101/1997). Päätöksen 2 :n mukaan öljyjäte on hyödynnettävä, jos se on teknisesti mahdollista ja siitä ei aiheudu kohtuuttomia lisäkustannuksia verrattuna muulla tavalla järjestettyyn öljyjätehuoltoon. Öljyjäte on pyrittävä hyödyntämään ensisijaisesti uudistamalla ja toissijaisesti energiana. (YSL 43, 45, JL 6, 15, JA 5, JA 6, VNp 659/1996, VNp 101/1997, YMA 1129/2001) Määräys 16. Jätelain 6 :n mukaan jätteet on kerättävä ja pidettävä toisistaan erillään jätehuollon kaikissa vaiheissa siinä laajuudessa kuin se on teknisesti ja taloudellisesti mahdollista. Erilaatuisia ongelmajätteitä ei saa sekoittaa keskenään eikä muihin jätteisiin tai aineisiin. Ongelmajätteen vastaanottopaikan on oltava sellainen ja sitä on käytettävä siten, ettei siitä aiheudu vaaraa tai haittaa ympäristön asutukselle, vastaanottopaikan käyttäjille tai yleiselle turvallisuudelle eikä maaperän pilaantumista ja että valumavesien pääsy ympäristöön on estetty asianmukaisesti. (YSL 43, 45, JA 3 a, 5, 6, 8, VNp 659/1996, VNp 101/1997) Määräys 17. Määräys on tarpeen ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi. Ympäristönsuojelulain 7 :n mukaan maaperään ei saa päästää jätettä eikä muutakaan ainetta, joka voi pilata maaperän tai aiheuttaa haittaa ympäristölle tai terveydelle. Laitoksessa käytettävä polttoaine on varastoitava siten, että päästöt maaperään ja pohjaveteen voidaan varmuudella estää. (YSL 7, 8, 43, YSA 37 ) Määräys 18. Valtioneuvoston asetuksen sähkö- ja elektroniikkaromusta (852/2004) liitteen 3 kohdan 1 mukaan sähkö- ja elektroniikkaromun varastointipaikoissa on oltava nestetiiviiksi pinnoitettu alue, joka on varustettu nestevuotojen keräysjärjestelmällä sekä tarvittaessa öljyn ja rasvojen erottimella. Lisäksi varastointipaikassa on oltava vedenkestävä kate tarkoituksenmukaisilla alueilla. (YSL 43, VNA 852/2004) Määräys 19. Määräys on tarpeen ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi ja haittojen rajoittamiseksi poikkeuksellisissa tilanteissa mahdollisimman

22 22 vähäisiksi. Alueella on oltava saatavilla riittävästi imeytysmateriaalia ja alkusammutuskalustoa. Vahinko- tai onnettomuustilanteessa voidaan esim. polttonesteiden ja öljyjen leviäminen ympäristöön estää tehokkaasti imeyttämällä ne siihen tarkoitukseen suunniteltuun materiaaliin. (YSL 5, 7, 8, 43, 46, JL 6, JA 8 ) Määräys 20. Häiriötilanteista tiedottaminen on tarpeen valvonnan toteuttamiseksi ja häiriötilanteista mahdollisesti aiheutuvien haittojen minimoimiseksi. Ympäristönsuojelulain 62 :n mukaan, jos esimerkiksi jätettä syntyy onnettomuuden tai muun siihen rinnastettavan tilanteen johdosta siten, että siitä voi aiheutua välitöntä ja ilmeistä ympäristön pilaantumisen vaaraa tai se edellyttää erityisiä toimia jätehuollossa, on jätteen haltijan viivytyksettä ilmoitettava siitä valvontaviranomaisille. (YSL 7, 8, 43, 46, 62, YSA 30, JL 6, JA 8 ) Määräykset 21 ja 22. Jätelain 51 :n nojalla jätteen haltijan on oltava riittävän hyvin selvillä hallinnassaan olevan jätteen määrästä, lajista, laadusta, alkuperästä ja jätehuollon kannalta merkityksellisistä ominaisuuksista sekä terveys- ja ympäristövaikutuksista. Jätelain 52 :n nojalla valvontaviranomaisella on oikeus saada toiminnan valvontaa varten tarpeellisia tietoja. Kirjanpitoa ja raportointia koskevat määräykset ovat tarpeen toimintaan liittyvien ympäristönsuojelun kannalta olennaisten tietojen saamiseksi ja toiminnan valvonnan järjestämiseksi ja suorittamiseksi. Jäteasetuksen 22 :n nojalla jätteitä ja jätehuoltoa koskevat tiedot on säilytettävä kolme vuotta. (YSL 43, 45, 46, JL 51, 52, JA 22 ) Määräys 23. Ympäristöluvassa on annettava ympäristönsuojelulain 43 :n mukaan tarpeelliset määräykset toiminnan lopettamisen jälkeisistä toimista, kuten alueen kunnostamisesta ja päästöjen ehkäisemisestä. Jäteasetuksen 9 :n mukaan jätteiden hyödyntämis- tai käsittelypaikka tai sen osa on viipymättä saatettava sellaiseen kuntoon, ettei siitä käytöstä poistamisen jälkeen aiheudu jäteasetuksen 8 :ssä tarkoitettu vaaraa tai haittaa. Ympäristönsuojelulain 90 :n mukaan suunnitelma tulee esittää asiassa toimivaltaiselle lupaviranomaiselle (YSL 43, 90, JL 6, JA 8, 9 ) Vastaus lausunnoissa esitettyihin yksilöityihin vaatimuksiin Helsingin kaupungin ympäristölautakunta ja Helsingin kaupunginhallitus ovat lausunnoissaan puoltaneet hakemuksessa esitettyä. Lausunnoissa esitetyt vaatimukset on otettu huomioon lupamääräyksistä ja niiden perusteluista ilmenevällä tavalla.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut

Helsingin seudun ympäristöpalvelut Helsingin seudun ympäristöpalvelut KONALAN SORTTI-ASEMAN TOIMINTA VUONNA 2012 Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä Opastinsilta 6 A 00520 Helsinki puhelin 09 156 11 faksi 09 1561 2011 www.hsy.fi

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 31/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Esityslista 31/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Esityslista 31/2013 1 (5) Päätöshistoria Ympäristölautakunta 27.08.2013 264 HEL 2013-009264 T 11 01 00 00 ESAVI/323/04.08/2012 Päätös Lupatilanne Ympäristölautakunta päätti antaa Etelä-Suomen

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 5.11.2007 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 204 115 No YS 1444 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/RANJIA OY Ranjia Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee romuajoneuvojen vastaanottamista ja varastointia Porin Tuorsniemen kylässä osoitteessa

Lisätiedot

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA ROMUNKÄSITTELYLAITOS Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA 28.4.2015 Raahen Romu Oy / Seuranta ja tarkkailusuunnitelma 28.4.2014 1/4 1. Laitokselle käsiteltäviksi hyväksyttävät materiaalit Raahen

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 13.5.2005 Annettu julkipanon jälkeen Dnro 0199Y0187 114 No YS 660 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. ILMOITUKSEN

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (7) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (7) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2014 1 (7) Asia tulisi käsitellä 15.4.2014 138 Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös Lassila & Tikanoja Oy:n ympäristölupa-asiassa HEL 2013-006632 T 11 01 00 00 ESAVI/292/04.08/2011

Lisätiedot

Päätös. Nro 7/2011/2 Dnro ESAVI/220/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

Päätös. Nro 7/2011/2 Dnro ESAVI/220/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen Päätös Etelä-Suomi Nro 7/2011/2 Dnro ESAVI/220/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.1.2011 ASIA Tramel Oy:n ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Lahden toimipisteen ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 2/ (6) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Esityslista 2/ (6) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Esityslista 2/2014 1 (6) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 09.09.2013 953 HEL 2013-009264 T 11 01 00 00 Viite: Dnro ESAVI/323/04.08/2012 Päätös Kaupunginhallitus päätti antaa Etelä-Suomen

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo.

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/2 Dnro ESAVI/233/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 23.3.2011 ASIA Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. LUVAN

Lisätiedot

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa. Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 21.12.2016 Ympäristölupa/Tilausliikenne Ola Mäensivu Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 Tilausliikenne Ola Mäensivu on 4.11.2016 toimittanut Pomarkun kunnan rakennus-

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Rajasampaanranta 2 c/o Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma PL 4 00098 Varma Y-tunnus: 1047504-2

Kiinteistö Oy Rajasampaanranta 2 c/o Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma PL 4 00098 Varma Y-tunnus: 1047504-2 Etelä-Suomi Päätös Nro 13/2010/2 Dnro ESAVI/288/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.4.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 28 :n mukaisen pilaantuneen maaperän kunnostamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 256/11.01.00.00/2016 13 Lausunto Energia- ja kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Terveystarkastaja Kirsi Puola 8.3.2016: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp)

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Turun kaupunki Kokouspvm Asia 1 11934-2012 (235) Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Tiivistelmä: - Ympkaalk 23 Ympäristönsuojelu 3.1.2013/

Lisätiedot

Helsingin seudun ympäristöpalvelut

Helsingin seudun ympäristöpalvelut Helsingin seudun ympäristöpalvelut KIVIKON JÄTEPALVELU- KESKUKSEN TOIMINTA VUONNA 2012 Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä Opastinsilta 6 A 00520 Helsinki puhelin 09 156 11 faksi 09 1561 2011

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 30.12.2004 No YS 1570 Dnro 0199Y0187 114 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta. ILMOITUKSEN TEKIJÄ JA TOIMINNAN SIJAINTI

Lisätiedot

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero.

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/3 Dnro ESAVI/400/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2011 ASIA Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. HAKIJA Antti ja Taru Välttilä Jaatilantie

Lisätiedot

Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet. Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto

Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet. Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto Ilmoituksenvaraisen toiminnan luvanvaraisuus YSL LIITE 4 YSL 89 :n muutos UUSI HANKE Olennainen muutos TOIMINTAKOKONAISUUS

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) No YS 535. Lassila & Tikanoja Oyj Tuusulan tuotantolaitos Konetie Tuusula. Ympäristötönsuojelulaki 61

PÄÄTÖS 1 (5) No YS 535. Lassila & Tikanoja Oyj Tuusulan tuotantolaitos Konetie Tuusula. Ympäristötönsuojelulaki 61 U U D E N M A A N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... N Y L A N D S M I L J Ö C E N T R A L PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 18.5.2004 Dnro 0199Y0187-114 No YS 535 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisesta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (5) 19 Vaasan hallinto-oikeuden päätös Helen Oy:n valituksesta Vuosaaren voimalaitosten ympäristöluvasta Nro 170/2014/1 HEL 2014-013602 T 03 01 01 Päätös Asia tulisi

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 586 05.09.2006 3 Ymp 10193-2006 (235) Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy Ympkaalk 586 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto 25.8.2006/Fredrik

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 6. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 6. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 21.01.2016 Sivu 1 / 1 4343/2014 11.01.00 6 Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupapäätös, maa-ainesten varastointi ja käsittely, Espoon kaupungin tekninen keskus, Hannus Valmistelijat

Lisätiedot

PÄÄTÖS. No YS 301. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

PÄÄTÖS. No YS 301. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta. PÄÄTÖS Helsinki 17.2.2006 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2005 Y 345 12 No YS 301 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

Lisätiedot

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA 1 (5) Lohjan kaupungin ympäristölautakunta ASIA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

South West Karting FIN ry Detmarinkuja 3 D 21 20610 Turku. Kartingradan toiminta ja sijainti

South West Karting FIN ry Detmarinkuja 3 D 21 20610 Turku. Kartingradan toiminta ja sijainti YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS: SOUTH WEST KARTING FIN RY. YMPLTK 44 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 39 :n mukaisesta South West Karting FIN ry:n ympäristölupahakemuksesta, joka koskee moottoriurheiluradalle myönnetyn

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi 1/YMPLA 24.6.2015 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 ALASTARO 29.6.2015 Asia Luvan hakija Ympäristölupahakemus

Lisätiedot

Jätelautakunnan tavoittaa tarvittaessa myös sähköpostitse:

Jätelautakunnan tavoittaa tarvittaessa myös sähköpostitse: Tiedote 1 (6) Porvoon alueellinen jätelautakunta Rihkamatori B 06100 Porvoo Kunnan järjestämään jätehuoltoon siirtyminen Porvoon alueellinen jätelautakunta toimii jätelain (646/2011) mukaisena jätehuoltoviranomaisena

Lisätiedot

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Kyseessä on uusi toiminta olemassa oleva

Lisätiedot

HE 51/2002 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia,

HE 51/2002 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia, Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia, jotta se vastaisi sanamuodoltaan voimassa olevaa lakia tarkemmin

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki.

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. Päätös Etelä-Suomi Nro 169/2013/1 Dnro ESAVI/170/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. LAITOS Auto-pläkkärit

Lisätiedot

YMPA , 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY

YMPA , 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY YMPA 09.12.2008, 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY (JK) Yj:n ehdotus: Elometalli Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa metalliromun käsittely-

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 125/2012/1 Dnro ESAVI/148/04.08/2012

Päätös. Etelä-Suomi Nro 125/2012/1 Dnro ESAVI/148/04.08/2012 Päätös Etelä-Suomi Nro 125/2012/1 Dnro ESAVI/148/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 14.8.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 115 :n mukainen hakemus, joka koskee Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa

Hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 8/2011/1 Dnro ESAVI/657/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2011 ASIA TTT-Aviation Oy Ltd:n Malmin lentoaseman autobensiinin jakelupaikan toimintaa koskeva ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/VEIKKO LEHTI OY Veikko Lehti Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee paperin/pahvin siirtokuormausaseman toimintaa ja hiekanerotuskaivojätteiden

Lisätiedot

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Lassila & Tikanoja Oyj:n Savion jätehuoltoalueen

Lisätiedot

MERKINTÄ. Päätös Nro 14/2010/1 Dnro ESAVI/133/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen ASIA

MERKINTÄ. Päätös Nro 14/2010/1 Dnro ESAVI/133/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen ASIA Etelä-Suomi Päätös Nro 14/2010/1 Dnro ESAVI/133/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.5.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukainen ympäristölupahakemus Santahaminan keskusampumarata-alueen

Lisätiedot

J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012

J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012 J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012 Etelä-Suomi 11.12.2013 Naantalin kaupunki Kaupunginhallitus PL 43 21101 NAANTALI!/. C:'.?('. ()(/ Viite Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen/

Lisätiedot

M. Uussaari Oy:n jätteen hyödyntämistoiminnan laajentamista ja muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen, Uusikaupunki.

M. Uussaari Oy:n jätteen hyödyntämistoiminnan laajentamista ja muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen, Uusikaupunki. Etelä-Suomi Päätös Nro 58/2011/2 Dnro ESAVI/119/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 29.6.2011 ASIA M. Uussaari Oy:n jätteen hyödyntämistoiminnan laajentamista ja muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen LAPPEENRANNAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen 1(6) I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA 1.

Lisätiedot

YMPA , 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY

YMPA , 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY YMPA 6.10.2010, 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY Sellueriste Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee sellueristeen valmistusta keräyspaperista Porin

Lisätiedot

Sikalan perustamista koskeva ympäristölupahakemus, Rusko.

Sikalan perustamista koskeva ympäristölupahakemus, Rusko. Etelä-Suomi Päätös Nro 71/2010/3 Dnro ESAVI/405/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 30.11.2010 ASIA Sikalan perustamista koskeva ympäristölupahakemus, Rusko. HAKIJA Arto Heikkilän perikunta Timo Heikkilä,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 1/2015 1 (8) Ympäristölautakunta Ysp/13 13.01.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 1/2015 1 (8) Ympäristölautakunta Ysp/13 13.01.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 1/2015 1 (8) 13 Kuusakoski Oy:n ympäristölupa-asia HEL 2014-012351 T 11 01 00 00 Päätösehdotus Hakija päättää Kuusakoski Oy:n ympäristölupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee Paperinkeräys

Ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee Paperinkeräys Etelä-Suomi Päätös Nro 6/2011/2 Dnro ESAVI/628/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.1.2011 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee Paperinkeräys Oy:n Lahden laitoksen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 6. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 6. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 12.01.2017 Sivu 1 / 1 1502/2015 11.01.00 6 Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupapäätös lupamääräysten tarkistamisesta, Kuljetus Team Virtanen Oy, Juvanmalmintie 21 A Valmistelijat

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Päätös. Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen jätevesilietteen kalkkistabilointia koskevan ympäristölupahakemuksen raukeamisesta, Kouvola

Päätös. Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen jätevesilietteen kalkkistabilointia koskevan ympäristölupahakemuksen raukeamisesta, Kouvola Etelä-Suomi Päätös Nro 75/2010/2 Dnro ESAVI/282/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 10.11.2010 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen jätevesilietteen kalkkistabilointia koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

Pohjankurun sataman ruoppausmassan kuivatusta koskeva ympäristönsuojelulain (86/2000) mukainen ympäristölupahakemus, Raasepori

Pohjankurun sataman ruoppausmassan kuivatusta koskeva ympäristönsuojelulain (86/2000) mukainen ympäristölupahakemus, Raasepori Etelä-Suomi Päätös Nro 23/2012/1 Dnro ESAVI/74/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2012 ASIA Pohjankurun sataman ruoppausmassan kuivatusta koskeva ympäristönsuojelulain (86/2000) mukainen ympäristölupahakemus,

Lisätiedot

Jätteiden kaatopaikkakelpoisuus

Jätteiden kaatopaikkakelpoisuus Jätteiden kaatopaikkakelpoisuus Jätelaki 1072/ 1993 VNP (861/1997) muutettu VNA:lla (202/2006) 1 Jätehuollon järjestämistä koskevat yleiset huolehtimisvelvollisuudet, Jätelaki 6 Jäte on hyödynnettävä,

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla

Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla 1/YMPLA 27.1.2016 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla 27.1.2016 3 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 Alastaro 29.1.2016 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Suomen

Lisätiedot

No YS 949. Fortum Power and Heat Oy PL Fortum

No YS 949. Fortum Power and Heat Oy PL Fortum PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMI- SESTA Helsinki 12.8.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2007-Y-639-111 No YS 949 ASIA Ympäristösuojelulain 55 mukainen lupamääräysten tarkistaminen, joka

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (7) Helsinki No YS 626

PÄÄTÖS 1 (7) Helsinki No YS 626 PÄÄTÖS 1 (7) Helsinki 26.4.2006 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2006 Y 133 11 No YS 626 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisesta koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta.

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 47/2011/2

Päätös. Etelä-Suomi Nro 47/2011/2 Päätös Etelä-Suomi Nro 47/2011/2 Dnro ESAVI/192/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.5.2011 ASIA Köyliön kunnan hakemus Kepolan jätevedenpuhdistamon ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi, Köyliö.

Lisätiedot

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku Etelä-Suomi Päätös Nro 29/2010/2 Dnro ESAVI/484/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.7.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukainen ympäristölupahakemus Biovakka Suomi Oy:n Topinojan jätevesilietteiden

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 88. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 88. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 06.10.2016 Sivu 1 / 1 1137/2013 11.01.00 88 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, Ekokem-Palvelu Oy:n ympäristölupahakemus koskien Juvanmalmin jätteenkäsittelylaitoksen toiminnan

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 23.8.2004 Kokouspvm 19.8.2004 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut alkaen

Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut alkaen Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut 1.9.2014 alkaen Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntöjen muutokset ovat olleet vireillä tätä suojelusuunnitelmaa laadittaessa. Suojelusuunnitelmassa

Lisätiedot

Novagro Oy:n ympäristölupahakemus, joka koskee lannoitteiden valmistusta orgaanisista jätteistä termisesti kuivaamalla, Köyliö

Novagro Oy:n ympäristölupahakemus, joka koskee lannoitteiden valmistusta orgaanisista jätteistä termisesti kuivaamalla, Köyliö Etelä-Suomi Päätös Nro 30/2010/2 Dnro ESAVI/152/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 2.7.2010 ASIA Novagro Oy:n ympäristölupahakemus, joka koskee lannoitteiden valmistusta orgaanisista jätteistä termisesti

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 99. Ympäristölautakunta 25.09.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 99. Ympäristölautakunta 25.09.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 25.09.2014 Sivu 1 / 1 1965/11.01.00/2014 Ympäristölautakunta 56 15.5.2014 99 Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupapäätös, Circulation Oy:n siirtokuormausasema, Arinatie 13,

Lisätiedot

3 0, Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna. Asiat:

3 0, Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna. Asiat: Etelä-suomen aluehallintovirasto Yrnpaistölupavaskaiakie Yinpäistaililarkastaja Kai Ratilainen SigerJaarfn katu 15 13100 Hätneenfma Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna 3 0, 05. 2013 DNRO ESAVI/

Lisätiedot

MERKINTÄ. Päätös. Nro 53/2010/2 Dnro ESAVI/540/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen

MERKINTÄ. Päätös. Nro 53/2010/2 Dnro ESAVI/540/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 53/2010/2 Dnro ESAVI/540/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.10.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukainen ilmoitus koeluonteisesta toiminnasta, joka koskee pilaantuneen

Lisätiedot

Vesihuoltolain ja ympäristönsuojelulain päällekkäisyydet sekä varautuminen häiriötilanteisiin ja raportointi

Vesihuoltolain ja ympäristönsuojelulain päällekkäisyydet sekä varautuminen häiriötilanteisiin ja raportointi Vesihuoltolain ja ympäristönsuojelulain päällekkäisyydet sekä varautuminen häiriötilanteisiin ja raportointi Yhdyskuntajätevedenpuhdistamoiden neuvottelupäivät 3.-4.4.2019 Kuopio Ari Kangas Ympäristöministeriö

Lisätiedot

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008.

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.4.2009 Dnro PPO 2003 Y 391 111 ASIA LUVAN HAKI JA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Haapaveden Ympäristöpalvelut Oy:n jätevesilietteen

Lisätiedot

Päätös. Ristenin pilaantuneiden maiden käsittelykeskuksen toimintaa koskeva ympäristönsuojelulain

Päätös. Ristenin pilaantuneiden maiden käsittelykeskuksen toimintaa koskeva ympäristönsuojelulain Etelä-Suomi Päätös Nro 3/2010/2 Dnro ESAVI/140/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.3.2010 ASIA Ristenin pilaantuneiden maiden käsittelykeskuksen toimintaa koskeva ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupahakemus,

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki Annettu julkipanon jälkeen. No YS 1529

PÄÄTÖS. Helsinki Annettu julkipanon jälkeen. No YS 1529 PÄÄTÖS Helsinki 31.10.2008 Dnro UUS 2007 Y 546 115 Annettu julkipanon jälkeen No YS 1529 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Päätös Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.12.2011 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Etelä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 48. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 48. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 21.05.2015 Sivu 1 / 1 1802/11.01.00/2015 48 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ympäristöluvan muutoshakemuksesta, Delete Finland Oy:n siirtokuormausasema, Juvanmalmintie 18

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 348 21.05.2002 3 Ymp 2731-2002 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) Ympkaalk 348 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1 (7) Helsinki Annettu julkipanon jälkeen. Dnro. No YS 1752

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1 (7) Helsinki Annettu julkipanon jälkeen. Dnro. No YS 1752 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1 (7) Helsinki 12.12.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2008 Y 528 111 No YS 1752 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee ThermiSol

Lisätiedot

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 165/2013/1 Dnro ESAVI/98/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 5.9.2013 ASIA Southwest Trade Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee Hämeenlinnan kaupungissa sijaitsevan

Lisätiedot

ASIA. LUVAN HAKIJA Huurinainen Oy Elementtitie Kajaani. LUPAPÄÄTÖS Nro 10/2014/1 Dnro PSAVI/8/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.2.

ASIA. LUVAN HAKIJA Huurinainen Oy Elementtitie Kajaani. LUPAPÄÄTÖS Nro 10/2014/1 Dnro PSAVI/8/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.2. 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 10/2014/1 Dnro PSAVI/8/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.2.2014 ASIA Betonitien rakennusjätteen varastointi, lajittelu ja käsittelylaitoksen ympäristölupapäätöksen lupamääräysten

Lisätiedot

Ampumaratojen ympäristölupaohjeistus OSA C Lupaviranomaiselle

Ampumaratojen ympäristölupaohjeistus OSA C Lupaviranomaiselle Ampumaratojen ympäristölupaohjeistus OSA C Lupaviranomaiselle Ampumaradat ja viranomaisohjauksen tulevaisuuden näkymät Messukeskus,11. maaliskuuta 2011 Outi Pyy/Suomen ympäristökeskus OSA C LUPAVIRANOMAISELLE

Lisätiedot

Kemikaalit jätteinä (Ongelmajätteet)

Kemikaalit jätteinä (Ongelmajätteet) Yritysneuvojakoulutus Gardenia 28.2.2008 Ympäristötarkastaja Hannu Arovaara Kemikaalit jätteinä (Ongelmajätteet) Ongelmajätteet Jätelaki (1072/1993) Jäte: aine tai esine, jonka sen haltija on poistanut

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

BCDE Group Waste Management Ltd Oy Sinikellonpolku Vantaa

BCDE Group Waste Management Ltd Oy Sinikellonpolku Vantaa Etelä-Suomi Päätös Nro 46/2011/2 Dnro ESAVI/708/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.5.2011 ASIA BCDE Group Waste Management Ltd Oy:n biologisen hapetuslaitoksen ympäristölupapäätöksen määräysten tarkistamista

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen 1(5) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 28 YLO LOS-2008-Y-1167-111 Annettu julkipanon jälkeen 11.5.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Suominen Kuitukankaat Oy:n ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.11.2010 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain 115 :n mukainen hakemus, joka koskee Vaskiluodon Voima Oy:n

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f Päätös Etelä-Suomi Nro 55/2013/1 Dnro ESAVI/78/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.3.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus ongelmajätteiden vastaanottokeskuksen toimintaa koskevan ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa. Etelä-Suomi Päätös Nro 206/2012/1 Dnro ESAVI/173/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 7.12.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

Tendac Oy, jätteiden käsittelylaitos Pronssitie 13, ORIMATTILA Kiinteistö RN:o M605 Toimialatunnus 38320

Tendac Oy, jätteiden käsittelylaitos Pronssitie 13, ORIMATTILA Kiinteistö RN:o M605 Toimialatunnus 38320 Etelä-Suomi Päätös Nro 163/2013/1 Dnro ESAVI/97/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 5.9.2013 ASIA. HAKIJA Tendac Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee Orimattilan kaupungissa sijaitsevan

Lisätiedot

Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa

Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 330 29.05.2001 1 Ymp 7289-2000 (662) Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Ympäristönsuojelulaki 28 :n 2 momentin kohta 4 sekä Ympäristönsuojeluasetus 1 :n 3 momentti

PÄÄTÖS. Ympäristönsuojelulaki 28 :n 2 momentin kohta 4 sekä Ympäristönsuojeluasetus 1 :n 3 momentti PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 8.10.2008 Dnro ESA 2008 Y 131 111 ASIA YMPÄRISTÖLUPA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee romuajoneuvojen vastaanottoa ja esikäsittelyä.

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Solvik Holdingsin autopurkamotoimintaa Tattarisuolla, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Solvik Holdingsin autopurkamotoimintaa Tattarisuolla, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 101/2013/1 Dnro ESAVI/26/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 29.5.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Solvik Holdingsin autopurkamotoimintaa Tattarisuolla,

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 110/2013/1 Dnro ESAVI/24/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031 PÄÄTÖS Helsinki 24.7.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2003 Y 96 119 No YS 1031 ASIA Päätös Neste Oil Oyj:n Porvoon jalostamon toiminnasta aiheutuvan melun tarkkailuohjelman muuttamisesta ja jalostamoalueen

Lisätiedot

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Vaalassa Liite 62,

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Vaalassa Liite 62, 1 VAALAN KUNTA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Vaalassa 31.5.2017 Liite 62, 29.5.2017 ASIA Ympäristönsuojelulain 27 :n mukainen YMPÄRISTÖLUPA, joka koskee Vaalan kunnan teknisen osaston

Lisätiedot

Helsinki No YS 1471

Helsinki No YS 1471 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Helsinki 25.11.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2004-Y-857-111 No YS 1471 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen, St1 Oy:n Helsingin keskusvaraston (Laajasalo) toimintaa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 21/2014 1 (5) Kaupunginhallitus Ryj/1 26.5.2014

Helsingin kaupunki Esityslista 21/2014 1 (5) Kaupunginhallitus Ryj/1 26.5.2014 Helsingin kaupunki Esityslista 21/2014 1 (5) Päätöshistoria Ympäristölautakunta 06.05.2014 154 ESAVI/555/04.08/2010 Lausunto Hakija Ympäristölautakunta päätti antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle

Lisätiedot

PERUSTE Ympäristönsuojeluasetuksen I 1 la kohta, yli 80 lihanaudan eläinsuoja.

PERUSTE Ympäristönsuojeluasetuksen I 1 la kohta, yli 80 lihanaudan eläinsuoja. KORPILAHDEN KUNTA YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 22.9.2005 5/2005 (1/5) Ympäristölautakunta Julkipanopäivä 3.10.2005 Pl 15 41801 KORPILAHTI Antopäivä 4.10.2005 ASIA Seppo Nirkkosen ympäristölupahakemus (YSL 35 )

Lisätiedot

Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen bariumin raja-arvon osalta, Kouvola.

Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen bariumin raja-arvon osalta, Kouvola. Etelä-Suomi Päätös Nro 218/2012/1 Dnro ESAVI/109/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.12.2012 ASIA Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.1.2014 ASIA Ruoppausmassa-alueen R809 sulkemista Kokkolan suurteollisuusalueella koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

Koskenheimo Ky, Louhijantie 10, 48220 KOTKA

Koskenheimo Ky, Louhijantie 10, 48220 KOTKA 1(6) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Dnro KAS-2005-Y-305-111 Annettu julkipanon jälkeen 25.10.2005 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta. LUVAN HAKIJA Koskenheimo Ky,

Lisätiedot

YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40

YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40 "s» Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40 Päätös jätehuoltorekisteriin hyväksymisestä LAPE LY/217/07.00/2013 Lappi 19.2.2014 ASIA Päätös jätelain 94 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot