KUUKAUTISET JA TREENAAMINEN INFOMATERIAALI VALMENTAJILLE JA URHEILIJOILLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KUUKAUTISET JA TREENAAMINEN INFOMATERIAALI VALMENTAJILLE JA URHEILIJOILLE"

Transkriptio

1 KUUKAUTISET JA TREENAAMINEN INFOMATERIAALI VALMENTAJILLE JA URHEILIJOILLE

2 SISÄLTÖ VINKIT VALMENTAJILLE Näin puhut menkoista nuorille urheilijoille TIETOISKU URHEILIJOILLE Aloitus: Miksi puhumme kuukautisista? Tehtävä 1: Lämmittelykeskustelu Fakta: Mitä jokaisen urheilijan tulisi tietää kuukautisista? Mitkä menkat? Voiko kuukautisten aikana treenata? Miten kuukautiset tulisi huomioida harjoittelussa? Tehtävä 2: Yhteiset ohjeet

3 NÄIN PUHUT MENKOISTA NUORILLE URHEILIJOILLE KÄTILÖ MARI PÄIVÄNIEMEN NEUVOT VALMENTAJILLE

4 VINKIT VALMENTAJILLE 1. Kuukautiset ovat täysin normaali asia. Niistä ei tarvitse tehdä numeroa, mutta niihin liittyviä ongelmia ei tule myöskään vähätellä. Suhtaudu kuukautisvaivoihin vakavasti. Pidä huoli, että siteitä, tamponeita ja särkylääkettä on aina saatavilla (varmista, että tiedät mahdollisista lääkeaineallergioista). Kerro urheilijoille, mistä nämä tarvikkeet löytyvät. 2. Ymmärrä, että nuorella saattaa olla epämukava olo kuukautisten aikaan. Salli erilaiset tuntemukset kierron eri vaiheiden ja vuotopäivien aikana. Anna armoa niinä päivinä, kun nuori voi huonosti. Keskity antamaan positiivista palautetta.

5 VINKIT VALMENTAJILLE 3. Luo treeneihin avoin ja turvallinen ilmapiiri. Varmista, että nuori voi kertoa luottamuksellisesti esimerkiksi kuukautiskivuista samoin kuin muistakin treeniä hankaloittavista vaivoista. Tee selväksi, että nuorilla on lupa käydä vaihtamassa side tai tamponi kesken treenien. 4. Tunnista halventava tai ikävä tapa puhua kuukautisista. Tuo ilmi, että se ei ole ok. Kuukautisista vitsaileminen tai niiden vähätteleminen on kiusaamista. Pidä epäasialliseen puheeseen nollatoleranssi, ja osoita itse hyvää esimerkkiä.

6 VINKIT VALMENTAJILLE 5. Ole nuoren luottamuksen arvoinen. Kuukautisista puhuminen on joillekin nuorille helpompaa kuin toisille, ja niihin suhtaudutaan nuorten perheissä eri tavoin esimerkiksi kulttuuritaustasta tai uskonnosta riippuen. Sitoudu auttamaan nuorta, jos hän tuo sinulle esiin kuukautisiin liittyviä ongelmia. Ota selvää, mistä nuori voi hakea apua. Ensisijainen kontakti on yleensä oma kouluterveydenhoitaja. Vinkit antoi kätilö ja seksuaaliterapeutti Mari Päiväniemi.

7 MENKAT JA TREENAAMINEN TIETOISKU URHEILIJOILLE

8 MIKSI PUHUMME KUUKAUTISISTA? Kuukautisista puhutaan urheilun ja treenaamisen yhteydessä liian vähän, vaikka ne ovat naisille osa arkipäivää. On tärkeää, että urheilijat voivat puhua menkoista avoimesti sekä keskenään että valmentajan kanssa. Kuukautisista tulisi puhua avoimesti myös siksi, että ymmärtäisimme paremmin, mikä vaikutus niillä voi olla mielialaan, kehoon ja näin myös treenaamiseen.

9 Katso videolta, mitä Menkkahaaste-lähettiläät olympiauimari Jenna Laukkanen, koripallojoukkue HBA sekä valmentajat Pekka Salminen ja Lea Hakala ajattelevat menkoista ja miksi niistä on heidän mielestään tärkeää puhua juuri nyt.

10 TEHTÄVÄ 1: LÄMMITTELY Jakautukaa pareihin tai pieniin ryhmiin ja pohtikaa, millaisia kokemuksia teillä on kuukautisten ja urheilun yhdistämisestä: Miltä menkoista puhuminen tuntuu? Onko kuukautisista puhuminen helppoa? Oletko puhunut menkoista, keiden kanssa? Millaisista jutuista olet puhunut? Mitä hankaluuksia menkkoihin ja treenaamiseen voisi liittyä?

11 KUUKAUTISET

12 MITKÄ KUUKAUTISET? Munasarjoista irtoaa kerran kuussa munasolu, joka kulkee munanjohdinta pitkin kohti kohtua. Kohtu valmistautuu joka kuukausi raskauteen siten, että limakalvo paksuuntuu. Mikäli irronnut munasolu ei hedelmöity, kohdun limakalvo hajoaa ja siitä seuraa muutaman päivän kuluttua alkava verinen vuoto. Vuoto eli kuukautiset tulevat keskimäärin kerran kuussa.

13 4. LIMAKALVOA VUOTAA ULOS Jos munasolu ei hedelmöity, osa limakalvoa vuotaa ulos. Näitä kutsutaan kuukautisiksi! Kuukautiskierron aikana keho toimii eri tavoin, ja se vaikuttaa myös treenaamiseen! 1. MUNASOLU IRTOAA Joka kuukausi munasarjoissa kypsyy munasolu. 3. KOHTU VALMISTAUTUU Kohdun limakalvot paksuuntuvat ottaakseen vastaan hedelmöittyneen munasolun. Jos munasolu ei hedelmöity, se kuolee ja häviää. 2. OVULAATIO Munasolu odottaa hedelmöitymistä.

14 KUUKAUTISKIERTO 28 päivää Kuukautiskierron keskimääräinen pituus Kierto alkaa vuodon ensimmäisestä päivästä ja kestää siihen saakka, kunnes vuoto alkaa uudestaan. Kierron pituus voi vaihdella päivään. Kuukautisten alkamispäivä ja kierron pituus voivat vaihdella. Keho toimii eri tavalla kuukautiskierron eri vaiheissa. Kuukautisten ajankohtaa voi tarvittaessa siirtää tällöin kannattaa olla yhteydessä lääkäriin! Ovulaatio tapahtuu päivää ennen seuraavia kuukautisia. Hedelmöittyminen tapahtuu yleensä ovulaation aikana.

15 TIESITKÖ ETTÄ Useimpien kuukautiset alkavat vuotiaana ja loppuvat noin 51-vuotiaana. Ne kestävät yleensä 3 7 päivää. Kuukautisten aikana tulee keskimäärin 0,2 0,8 dl verta. Jos lasketaan yhteen naisen koko elämän ajan kuukautiset, ne kestävät yhteensä 8 vuotta!

16 KUUKAUTISIA EDELTÄVÄT OIREET Suurimalla osalla naisista on ennen kuukautisia joitakin oireita, kuten rintojen arkuus, päänsärky, mielialanvaihtelut, väsymys ja turvonnut olo. Joitakin saattaa kiukuttaa ja osa tuntee olonsa herkäksi. Oireita kutsutaan PMS-oireiksi. Osa kärsii monesta oireesta, osa muutamasta ja osa ei yhdestäkään oma vointi myös vaihdella kerrasta toiseen. Treeneissä oireet voivat näkyä muun muassa kärsimättömyytenä, uupumuksena tai pettymysten huonompana sietona.

17 KUUKAUTISKIVUT On tavallista, että kuukautisten aikana on erilaisia kipuja ja tuntemuksia. Kivut ovat yleisiä kuukautisten aikana ja juuri ennen niiden alkamista. Kuukautiskivut johtuvat siitä, että kohtu supistelee vuodon alkaessa. Se ei ole vaarallista, vaikka tuntuukin pahalta. Kuukautisten aikana voi olla ripulia, pahoinvointia sekä alavatsa- ja selkäkipuja. Yleensä oireet helpottavat, kun otat tulehduskipulääkkeen heti oireiden alkaessa. Liikunta voi helpottaa kuukautiskipuja. Mikäli oireina ovat myös huimaus ja oksentelu sekä erittäin kovat kivut, ota yhteyttä lääkäriin.

18 RUNSAAT KUUKAUTISET Joillakin naisilla saattaa olla runsaammat vuodot kuukautisten aikana, joihin liittyy tavallisesti kovemmat kivutkin. Runsaista kuukautisista kärsiville saattaa myös kehittyä helpommin raudan puutetta, joka voi aiheuttaa väsymyksen tunnetta. Pienellä osalla naisista voi olla niin runsaat kuukautiset, että ne haittaavat normaalia elämää ja treenaamista. Silloin kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Runsaita kuukautisia voidaan hoitaa esimerkiksi hormonaalisella ehkäisyllä.

19 KUUKAUTISET JA TREENAAMINEN

20 KUUKAUTISET JA TREENAAMINEN VOIKO KUUKAUTISTEN AIKANA TREENATA? Treenejä ei tarvitse jättää väliin kuukautisten takia. Päinvastoin, liikunta voi vähentää kuukautiskipuja. Vaihtoehtoiset harjoitukset voivat auttaa niitä, jotka tuntevat itsensä väsyneeksi tai pahoinvoivaksi. Löydät harjoitteluohjeita mm. menkkahaaste.fi-sivuilta. LIITTYYKÖ KUUKAUTISTEN AIKANA TREENAAMISEEN RISKEJÄ? Ei liity, treenaaminen menkkojen aikana on turvallista! Jos kuukautiset aiheuttavat paljon erilaisia oireita, kannattaa ehkä suosia hieman kevyempää liikuntaa. VOIVATKO KUUKAUTISET VAIKUTTAA TULOKSIIN? Kuukautiskierron vaikutuksista treenituloksiin on yhä vain vähän tutkimustietoa. Mitä enemmän tietoutta seuroilla ja joukkueilla on kuukautiskierron eri vaiheista, sitä paremmin on edellytyksiä treenata oikealla tavalla. PITÄÄKÖ VALMENTAJALLE KERTOA KUUKAUTISISTA? Kuukautiset ovat jokaisen henkilökohtainen asia, eikä niistä tarvitse kertoa valmentajalle tai joukkueelle, jos ei halua. Menkoista kertominen voi kuitenkin lisätä joukkueen avointa ilmapiiriä, ja valmentaja voi huomioida menkat paremmin.

21 LIIAN KOVA TREENAAMINEN VOI JOHTAA KUUKAUTISTEN POISJÄÄNTIIN Kuukautiset on terveen nuoren merkki: on aina epänormaalia, jos kuukautiset jäävät kokonaan pois. Epäsäännölliset tai poisjääneet kuukautiset voivat johtua monesta asiasta, kuten stressistä, puutteellisesta ruokavaliosta tai liian kovasta treenaamisesta. Jos kuukautiset ovat alkaneet vasta muutama vuosi sitten, on täysin normaalia, että ne ovat epäsäännölliset. Kannattaa kuitenkin ottaa yhteyttä lääkäriin, mikäli kuukautiset jäävät useiden kuukausien ajaksi pois.

22 FIGHT: PÄIVÄT Kevyt liikunta voi auttaa kuukautisia edeltäviä oireita ja myös lievittää samalla stressiä. Sisällytä treeneihin lempiliikkeitäsi, jotka tekevät sinut iloiseksi ja energiseksi. BLEED: PÄIVÄT 1-5 Venytysliikkeet ja kevyet liikuntalajit voivat helpottaa vatsakramppeja. Voimaharjoittelu on nyt tehokasta, sillä kehon proteiinitasot ovat koholla. BURN: PÄIVÄT Muista syödä hyvin, koska keho kuluttaa nyt paljon energiaa. Tämä on hyvä vaihe aerobisille treeneille tai kestävyystreeneille! KUUKAUTISKIERRON NELJÄ VAIHETTA PEAK: PÄIVÄT 6-13 Keho on vahvimmillaan ja tunnet olevasi huippukunnossa, joten voit kokeilla kovatehoisempaa harjoittelua. Ota kaikki hyöty irti kehon huippukunnosta: tee kunnon treeni koko kropalle! (yhteistyössä urheilututkija Georgie Bruinvelsin kanssa)

23 TEHTÄVÄ 2: OHJEET Rakentakaa joukkueellenne yhdessä ohjeet, joiden avulla voitte yhdessä huomioida kuukautiset harjoittelun ja pelireissujen yhteydessä paremmin. Rakentakaa ohjeet siten, että kaikkien on jatkossa helppoa toimia niiden mukaan. Ohjeet voivat koostua esimerkiksi viidestä kohdasta, joiden avulla kuukautiset huomioidaan jatkossa paremmin.

24 NYT TIEDÄT MENKOISTA JA TREENAMISESTA ENEMMÄN! Alkakaa noudattaa yhdessä laatimianne ohjeita. Ladatkaa osoitteesta nettisivuillenne ja someen Menkkahaasteen logo kertoaksenne, että olette mukana. Muistakaa käyttää tunnistetta #menkkahaaste! Haastakaa mukaan myös muut joukkueet ja urheilijat!

25 MENKKAHAASTE.FI

Tietoa murrosiästä ja muuta mukavaa

Tietoa murrosiästä ja muuta mukavaa Opetusmateriaali Tietoa murrosiästä ja muuta mukavaa Tietoa murrosiästä ja muuta mukavaa Tämän tarjoaa sinulle Always ja Tampax Sisältö Mitä oikein tapahtuu? Kasvua joka suuntaan Kuukautiset mitä ne oikein

Lisätiedot

Tutustu myös Jaydess -mobiilipalveluun: potilaspalvelu.ehkaisynetti.fi. > Katso video Jaydess-kierukan käytöstä tai kysy lisää asiantuntijalta.

Tutustu myös Jaydess -mobiilipalveluun: potilaspalvelu.ehkaisynetti.fi. > Katso video Jaydess-kierukan käytöstä tai kysy lisää asiantuntijalta. Käyttäjän opas 1 SISÄLTÖ Onneksi olkoon! Olet yhdessä lääkärisi tai hoitajasi kanssa valinnut sinulle Jaydess-kierukan raskauden ehkäisyyn. Toivotamme sinulle onnellista ja tyydyttävää seksielämää ilman

Lisätiedot

Käyttäjän opas 1 mirena_kayttajanopas_fin_2018.indd 1 25/09/

Käyttäjän opas 1 mirena_kayttajanopas_fin_2018.indd 1 25/09/ Käyttäjän opas 1 SISÄLTÖ Onneksi olkoon! Olet yhdessä lääkärisi tai hoitajasi kanssa valinnut sinulle Mirena-kierukan raskauden ehkäisyyn. Toivotamme sinulle onnellista ja tyydyttävää seksielämää ilman

Lisätiedot

SARAN JA TUOMAKSEN TARINA

SARAN JA TUOMAKSEN TARINA SARAN JA TUOMAKSEN TARINA Opettajalle Sara on 15-vuotias ja Tuomas 17. He ovat seurustelleet parisen kuukautta. He olivat olleet yhdynnässä ensimmäistä kertaa eräissä bileissä, joissa he olivat myös juoneet

Lisätiedot

Lapsille. Munasolujen pakastaminen. Tietoa munasarjan osan pakastamisesta.

Lapsille. Munasolujen pakastaminen. Tietoa munasarjan osan pakastamisesta. Lapsille Munasolujen pakastaminen Tietoa munasarjan osan pakastamisesta. Sisällysluettelo Miksi munasolujani pitäisi pakastaa? Millainen toimenpide on? Kuinka munasarjoista otetaan osa talteen? Mitä sitten

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh. 06 826 4355. Synnyttänyt

Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh. 06 826 4355. Synnyttänyt Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh. 06 826 4355 Synnyttänyt Synnyttänyt Sairaalasta kotiutuessasi ota itse yhteyttä oman neuvolan terveydenhoitajaan/ kätilöön

Lisätiedot

Keskenmeno - tietoa keskenmenon kokeneille alle 12 raskausviikkoa. www.pkssk.fi

Keskenmeno - tietoa keskenmenon kokeneille alle 12 raskausviikkoa. www.pkssk.fi POTILASOHJE 1 (7) Keskenmeno - tietoa keskenmenon kokeneille alle 12 raskausviikkoa POTILASOHJE 2 (7) Olit ehkä tiennyt raskaudesta jo jonkin aikaa ja odotit sen etenevän normaalisti. Mielessäsi on nyt

Lisätiedot

Tietoa murrosiästä ja muuta mukavaa

Tietoa murrosiästä ja muuta mukavaa Kaikki, mitä olet aina halunnut tietää, mutta et ole kehdannut kysyä! Ota selvää kaikesta, mitä olet aina halunnut tietää oli sitten kyseessä sinä itse, kaverit, murrosikä tai kuukautiset! Tietoa murrosiästä

Lisätiedot

ZOELY -käyttäjäopas. nomegestroliasetaatti estradioli 2,5 mg/1,5 mg kalvopäällysteisiä tabletteja

ZOELY -käyttäjäopas. nomegestroliasetaatti estradioli 2,5 mg/1,5 mg kalvopäällysteisiä tabletteja ZOELY -käyttäjäopas nomegestroliasetaatti estradioli 2,5 mg/1,5 mg kalvopäällysteisiä tabletteja SISÄLLYS Tietoja ZOELY-valmisteesta... 2 Miten ZOELY toimii?... 3 ZOELY on tehty sinua varten... 4 5 Lisätietoja

Lisätiedot

KUUKAUTISMIGREENI. Mikä se on? Kolmen päivän särkyputki. Päätä särkee, vatsaan koskee, turvottaa, oksettaa. Töihin menoa ei

KUUKAUTISMIGREENI. Mikä se on? Kolmen päivän särkyputki. Päätä särkee, vatsaan koskee, turvottaa, oksettaa. Töihin menoa ei NAISTEN MIGREENI KUUKAUTISMIGREENI Mikä se on? Kolmen päivän särkyputki. Päätä särkee, vatsaan koskee, turvottaa, oksettaa. Töihin menoa ei Ketä se koskee? voi ajatellakaan. Ja taas sama vaiva kuukauden

Lisätiedot

Naisella on vapaus valita SINULLE SOPIVIN EHKÄISY

Naisella on vapaus valita SINULLE SOPIVIN EHKÄISY Naisella on vapaus valita SINULLE SOPIVIN EHKÄISY Jos lasten hankinta ei ole ajankohtaista, on ehkäisyä käytettävä yhdyntöjen aloittamisesta vaihdevuosiin saakka. Niin hormonaalisia kuin muitakin ehkäisyvaihtoehtoja

Lisätiedot

Avuksi ehkäisyn valintaan

Avuksi ehkäisyn valintaan Opas synnytyksen jälkeiseen ja imetyksen aikaiseen raskauden ehkäisyyn Avuksi ehkäisyn valintaan Veera Korhonen & Reeta Minkkinen Sisällysluettelo Tietoa naisen hedelmällisyydestä... 1 Kehon palautuminen

Lisätiedot

Naisten migreeni www.migreeni.org

Naisten migreeni www.migreeni.org Naisten migreeni Kolmen päivän särkyputki. Päätä särkee, vatsaan koskee, turvottaa, oksettaa. Töihin menoa ei voi ajatellakaan. Ja taas sama vaiva kuukauden päästä. www.migreeni.org Kuukautismigreeni Mikä

Lisätiedot

OHJELMA 3, HCR-TAVOITE NOUSUJOHTEISELLA TREENILLÄ KOHTI PUOLIMARATONIA

OHJELMA 3, HCR-TAVOITE NOUSUJOHTEISELLA TREENILLÄ KOHTI PUOLIMARATONIA Tämä ohjelma sopii sinulle, joka: Haluat harjoitella kolme-neljä kertaa viikossa ja haluat harjoitteluun mukaan myös vauhtikestävyysharjoituksen Olet juossut aktiivisesti viikoittain, mutta kaipaat harjoitteluusi

Lisätiedot

Pudasjärven Urheilijat ry. Yhdessä PuU:n parhaaksi

Pudasjärven Urheilijat ry. Yhdessä PuU:n parhaaksi Pudasjärven Urheilijat ry Yhdessä PuU:n parhaaksi Toimintaedellytykset - yleisseura (8 jaostoa) - kasvattajaseura - yhteisiä tapahtumia (mm. Umpihanki, Kesäpilikki) - jaostojen juttuja Syöte-Suunnistus

Lisätiedot

Nuorille. Munasolujen pakastaminen. Tietoa munasolujen keräämisestä ja pakastamisesta tai munasarjan osan tai koko munasarjan pakastamisesta.

Nuorille. Munasolujen pakastaminen. Tietoa munasolujen keräämisestä ja pakastamisesta tai munasarjan osan tai koko munasarjan pakastamisesta. Nuorille Munasolujen pakastaminen Tietoa munasolujen keräämisestä ja pakastamisesta tai munasarjan osan tai koko munasarjan pakastamisesta. Hyvä tietää Tämä tietopaketti on suunnattu nuorille, jotka saattavat

Lisätiedot

OHJELMA 4, TAVOITTEENA HCM ( T):

OHJELMA 4, TAVOITTEENA HCM ( T): Tämä ohjelma sopii sinulle, joka: Tässä ohjelmassa on alusta alkaen 4-5 harjoitusta viikossa. Tämä ohjelma sopii niille, jotka ovat juosseet viime aikoina säännöllisesti, eivätkä ole aiemmin olleet taipuvaisia

Lisätiedot

Gynekologinen tutkimus

Gynekologinen tutkimus Gynekologinen tutkimus Gynekologinen tutkimus tarkoittaa sisätutkimusta, jonka lääkäri tekee naiselle emättimen kautta. Sisätutkimuksen tekijä on yleislääkäri tai erikoislääkäri. Jos hän on erikoislääkäri,

Lisätiedot

Valmistaudu vaihdevuosiin. 24.3.2011 Teija Alanko Gynekologi

Valmistaudu vaihdevuosiin. 24.3.2011 Teija Alanko Gynekologi Valmistaudu vaihdevuosiin 24.3.2011 Teija Alanko Gynekologi Menopaussi keskimäärin 45-58 v, keski-ikä 51v. aiemmin jos munasarjat poistettu, säde- tai solusalpaajahoidon jälkeen tupakointi varhentaa 1-2

Lisätiedot

OHJELMA 3, TAVOITTEENA HCM ( T) MONIPUOLISELLA TREENILLÄ KOHTI MARATONIA - HAASTAVA

OHJELMA 3, TAVOITTEENA HCM ( T) MONIPUOLISELLA TREENILLÄ KOHTI MARATONIA - HAASTAVA Tämä ohjelma sopii sinulle, joka: Haluat harjoitella (kolme-) neljä kertaa viikossa ja haluat harjoitteluun mukaan myös vauhtikestävyysharjoituksen Olet juossut aktiivisesti viikoittain, mutta kaipaat

Lisätiedot

MITÄ SINUN TULEE TIETÄÄ MURROSIÄSTÄ

MITÄ SINUN TULEE TIETÄÄ MURROSIÄSTÄ MITÄ SINUN TULEE TIETÄÄ MURROSIÄSTÄ TERVETULOA ALWAYSIN MURROSIKÄÄ KÄSITTELEVÄÄN OPETUSOHJELMAAN OHJELMAN SISÄLTÖ KESTO Moduuli 1 Itsetuntokeskustelun avaaminen 20 min Moduuli 2 Murrosiän fyysiset muutokset

Lisätiedot

Sinulle, joka tarvitset paikallista estrogeenihoitoa.

Sinulle, joka tarvitset paikallista estrogeenihoitoa. Sinulle, joka tarvitset paikallista estrogeenihoitoa. POTILASTIEDOTE 1 2 SISÄLLYS Vähentynyt estrogeenituotanto ja sukupuolielinten vaivat... 4 Oestring-hoito... 5 Kenelle Oestring sopii?... 7 Onko Oestringillä

Lisätiedot

Sovitut seuranta-ajat

Sovitut seuranta-ajat KUNTOKIRJA Sovitut seuranta-ajat Pvm/ klo paikka Huomioitavaa/ sovitut asiat Henkilötiedot Nimi: Osoite: Puhelin: Yhteystietoja Lääkäri KYS Puhelin Sairaanhoitaja, Sydänpoliklinikka Puhelin Fysioterapeutti

Lisätiedot

Raskauden ehkäisy. Jokaisella on oikeus raskauden ehkäisyyn. Siihen on monta keinoa eli menetelmää.

Raskauden ehkäisy. Jokaisella on oikeus raskauden ehkäisyyn. Siihen on monta keinoa eli menetelmää. Raskauden ehkäisy Jokaisella on oikeus raskauden ehkäisyyn. Siihen on monta keinoa eli menetelmää. Jokaisella on oikeus saada oikeaa tietoa ja neuvontaa raskauden ehkäisyn keinoista sekä niiden hyödyistä,

Lisätiedot

Myoomien embolisaatiohoito. Valmistautumis- ja kotihoito-ohje myoomaembolisaatioon tulevalle naiselle

Myoomien embolisaatiohoito. Valmistautumis- ja kotihoito-ohje myoomaembolisaatioon tulevalle naiselle Myoomien embolisaatiohoito Valmistautumis- ja kotihoito-ohje myoomaembolisaatioon tulevalle naiselle 1 Opas toteutettu kätilötyön opinnäytetyönä Nella Tiihonen & Tanja Toivari Savonia ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Lataa Nuoren urheilijan ravitsemus - Olli Ilander. Lataa

Lataa Nuoren urheilijan ravitsemus - Olli Ilander. Lataa Lataa Nuoren urheilijan ravitsemus - Olli Ilander Lataa Kirjailija: Olli Ilander ISBN: 9789519147611 Sivumäärä: 300 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 28.24 Mb Nuoren urheilijan ravitsemus -kirja auttaa ohjaamaan

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMESSA 1985-86 SYNTYNEIDEN HYVINVOINTI- JA TERVEYSTUTKIMUSOHJELMA KYSELY OHJELMAAN KUULUVIEN TUTKITTAVIEN ÄIDEILLE

POHJOIS-SUOMESSA 1985-86 SYNTYNEIDEN HYVINVOINTI- JA TERVEYSTUTKIMUSOHJELMA KYSELY OHJELMAAN KUULUVIEN TUTKITTAVIEN ÄIDEILLE ID TERVEYSTIETEIDEN LAITOS POHJOIS-SUOMESSA 985-86 SYNTYNEIDEN HYVINVOINTI- JA TERVEYSTUTKIMUSOHJELMA KYSELY OHJELMAAN KUULUVIEN TUTKITTAVIEN ÄIDEILLE PL 5000, 9004 OULUN YLIOPISTO, PUH. 08-5750, FAX.

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN SEKSI

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN SEKSI TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN SEKSI SEKSUAALITERVEYSTIETÄMYKSEN JA TUEN TARPEIDEN ARVIOINTI OSIO 5 EI JOO 1. Seksi Tavoite: Seksi ja yhdyntä käsitteiden ymmärtäminen. 1. Missä kuvassa

Lisätiedot

Toctino (alitretinoiini)

Toctino (alitretinoiini) POTILASESITE Toctino (alitretinoiini) Raskaudenehkäisyohjelma Tästä esitteestä Tässä esitteessä on tärkeää tietoa Toctino-hoidostanne ja lääkkeen käyttöön liittyvästä mahdollisesta sikiöepämuodostumien

Lisätiedot

LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA

LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA Lisa Salonen MIELEN HYVINVOINTI Mielen hyvinvointi tarkoittaa hyvää mielenterveyttä. Omat kokemuksemme vaikuttavat sen muovautumiseen.

Lisätiedot

Uutta lääkkeistä: Ulipristaali

Uutta lääkkeistä: Ulipristaali Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 3/2012 UUTTA LÄÄKKEISTÄ Uutta lääkkeistä: Ulipristaali Annikka Kalliokoski Esmya, 5 mg tabletti, PregLem France SAS. Ulipristaaliasetaattia voidaan käyttää kohdun myoomien

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMESSA 1985-86 SYNTYNEIDEN HYVINVOINTI- JA TERVEYSTUTKIMUSOHJELMA KYSELY NUORILLE NAISILLE

POHJOIS-SUOMESSA 1985-86 SYNTYNEIDEN HYVINVOINTI- JA TERVEYSTUTKIMUSOHJELMA KYSELY NUORILLE NAISILLE ID TERVEYSTIETEIDEN LAITOS POHJOIS-SUOMESSA 985-86 SYNTYNEIDEN HYVINVOINTI- JA TERVEYSTUTKIMUSOHJELMA KYSELY NUORILLE NAISILLE PL 5000, 9004 OULUN YLIOPISTO, PUH. 08-53750, FAX. 08-537566 KYSELYLOMAKKEEN

Lisätiedot

Harjoitusohjelma 21 kilometriä (aloittelija) BODOM TRAIL

Harjoitusohjelma 21 kilometriä (aloittelija) BODOM TRAIL Harjoitusohjelma 21 kilometriä (aloittelija) BODOM TRAIL 0 Viikko 1-4 Peruskestävyys TREENI VIIKKO MA TI KE TO PE LA SU 1 peruskestävyys 40-50 6-8 x 45sek kovaa ylämäkeen / kävely palautus 2min Syke: 80-90%

Lisätiedot

Harjoitusohjelma 21 kilometriä (kokenut juoksija) BODOM TRAIL

Harjoitusohjelma 21 kilometriä (kokenut juoksija) BODOM TRAIL Harjoitusohjelma 21 kilometriä (kokenut juoksija) BODOM TRAIL 0 Viikko 1-4 Peruskestävyys TREENI VIIKKO MA TI KE TO PE LA SU 1 8-10 x 45sek kovaa ylämäkeen / kävely palautus 2min Syke: 80-90% Juoksu Perukestävyys

Lisätiedot

Harjoitusohjelma 10/12 kilometriä (kokenut juoksija) BODOM TRAIL BODOM TEAM BODOM NIGHT

Harjoitusohjelma 10/12 kilometriä (kokenut juoksija) BODOM TRAIL BODOM TEAM BODOM NIGHT Harjoitusohjelma 10/12 kilometriä (kokenut juoksija) BODOM TRAIL BODOM TEAM BODOM NIGHT 0 Viikko 1-4 Peruskestävyys TREENI VIIKKO MA TI KE TO PE LA SU 1 Juoksu peruskestävyys 35-45 8-10 x 45sek kovaa ylämäkeen

Lisätiedot

Harjoitusohjelma 10/12 kilometriä (aloittelija) BODOM TRAIL BODOM TEAM BODOM NIGHT

Harjoitusohjelma 10/12 kilometriä (aloittelija) BODOM TRAIL BODOM TEAM BODOM NIGHT Harjoitusohjelma 10/12 kilometriä (aloittelija) BODOM TRAIL BODOM TEAM BODOM NIGHT 0 Viikko 1-4 Peruskestävyys TREENI VIIKKO MA TI KE TO PE LA SU 1 peruskestävyys 25-35 6-8 x 45sek kovaa ylämäkeen / kävely

Lisätiedot

Valmennusryhmät 2018

Valmennusryhmät 2018 Valmennusryhmät 2018 12 viikkoa 8 valmennettavaa ryhmässä 1 ohjattu ja 2-4 omatoimista treeniä viikossa 5 valmentajaa, 5 eri tyyliä Valitse ryhmäsi ja kehity Aloitus helmikuussa 2018 Kehonpainoharjoittelu

Lisätiedot

Steroidihormonimääritykset lapsettomuuden hoidossa ja diagnostiikassa

Steroidihormonimääritykset lapsettomuuden hoidossa ja diagnostiikassa Steroidihormonimääritykset lapsettomuuden hoidossa ja diagnostiikassa Helena Tinkanen LT Synnytys- ja naistentautien ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri TAYS Raskauden alkamiseen tarvitaan

Lisätiedot

Tervetuloa CrossFit Kidsvanhempainiltaan

Tervetuloa CrossFit Kidsvanhempainiltaan Tervetuloa CrossFit Kidsvanhempainiltaan 8.9.2014 Aiheet Mitä on CrossFit valmennettavien terveyteen liittyvät asiat, jotka valmentajan tulisi tietää/ ottaa huomioon harjoituksissa ja leireillä urheilevan

Lisätiedot

Ehkäisymenetelmät PP-PF--WHC-FI /

Ehkäisymenetelmät PP-PF--WHC-FI / Ehkäisymenetelmät Ehkäisyn aloitus & valinta Mikäli raskaus ei ole ajankohtainen toive ja seksistä haluaa nauttia huoletta, on syytä huolehtia luotettavasta raskauden ehkäisystä Keskustele terveydenhoitajan

Lisätiedot

Nuoren naisen ehkäisymenetelmät L.FI.MKT.11.2015.3751

Nuoren naisen ehkäisymenetelmät L.FI.MKT.11.2015.3751 Nuoren naisen ehkäisymenetelmät Pitkäaikaiset ehkäisymenetelmät Hormonikierukka 3 v ja 5 v Pitkäaikainen ehkäisy (pienempi 3 vuotta, isompi 5 vuotta) Sisältää paikallisesti vapautuvaa keltarauhashormonia

Lisätiedot

Toctino (alitretinoiini)

Toctino (alitretinoiini) POTILASESITE Toctino (alitretinoiini) Raskaudenehkäisyohjelma TOC-FI-004-051208-D Tästä esitteestä Tässä esitteessä on tärkeää tietoa Toctino-hoidostanne ja lääkkeen käyttöön liittyvästä mahdollisesta

Lisätiedot

AHDISTELUA JA VALLAN VÄÄRINKÄYTTÖÄ Häirintä urheilussa. Johanna Hentunen Tutkija SUEK / LIKES-tutkimuskeskus

AHDISTELUA JA VALLAN VÄÄRINKÄYTTÖÄ Häirintä urheilussa. Johanna Hentunen Tutkija SUEK / LIKES-tutkimuskeskus AHDISTELUA JA VALLAN VÄÄRINKÄYTTÖÄ Häirintä urheilussa Johanna Hentunen Tutkija SUEK / LIKES-tutkimuskeskus 1 2 HÄIRINNÄN MÄÄRITTELY 3 Häirinnän määrittely --- joka paikassa homotellaan ja sanotaan ämmäksi

Lisätiedot

LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA

LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA Lisa Salonen MIELEN HYVINVOINTI Mielen hyvinvointi tarkoittaa hyvää mielenterveyttä. Omat kokemuksemme vaikuttavat sen muovautumiseen.

Lisätiedot

Harjoite 5: Stressin tunnistaminen

Harjoite 5: Stressin tunnistaminen Harjoite 5: Stressin tunnistaminen Urheilija- tai joukkuepalaverin yhteydessä. Pituus riippuu palaverin pituudesta. Joukkuepalaverin pituus on noin 20 60 minuuttia. Jos aika loppuu kesken, voi harjoituksia

Lisätiedot

Raskauden alkaminen. Raskauden alkamisen edellytykset

Raskauden alkaminen. Raskauden alkamisen edellytykset 12 Raskauden alkaminen 1 Naisen elämässä on monenlaisia rajapyykkejä, jolloin elämä muuttuu ratkaisevasti. Yksi niistä on raskaaksi tulo. Monesti raskaus on toivottu, tarkkaankin suunniteltu, joskus vahinko,

Lisätiedot

Urheilijan terveyskysely

Urheilijan terveyskysely Urheilijan terveyskysely Nimi: Sukupuoli: M N Sotu: Laji(t): Valmentaja(t): Osoite: Sähköposti: Puhelin: Omalääkäri ja toimipaikka: Lähiomainen + puhelinnumero: Mitkä ovat mielestäsi parhaat saavutuksesi

Lisätiedot

MITEN SUOMALAISET HOITAVAT KIPUJAAN Riitta Ahonen, professori Kuopion yliopisto, sosiaalifarmasian laitos

MITEN SUOMALAISET HOITAVAT KIPUJAAN Riitta Ahonen, professori Kuopion yliopisto, sosiaalifarmasian laitos MITEN SUOMALAISET HOITAVAT KIPUJAAN Riitta Ahonen, professori Kuopion yliopisto, sosiaalifarmasian laitos Miten yleistä kipu on? Mitä kipuja suomalaiset kokevat? Miten suomalaiset hoitavat kipujaan? Käytetäänkö

Lisätiedot

URHEILIJAN TERVEYSKYSELY

URHEILIJAN TERVEYSKYSELY Sivu 1 / 6 URHEILIJAN TERVEYSKYSELY Nimi: Sotu: - Osoite: Puhelin: Lähiomainen ja puhelinnumero: Urheilulaji(t): Urheiluseura: Valmentaja: Mitkä ovat mielestäsi parhaat saavutuksesi urheilussa? Mitkä ovat

Lisätiedot

RASKAUDEN EHKÄISY SYNNYTYKSEN JÄLKEEN

RASKAUDEN EHKÄISY SYNNYTYKSEN JÄLKEEN RASKAUDEN EHKÄISY SYNNYTYKSEN JÄLKEEN Anneli Kivijärvi LKT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, vastaava lääkäri Turun Hyvinvointitoimiala 11.05.2016 Turku, Yleislääkäripäivät Mitkä asiat otetaan

Lisätiedot

JADELLE. JADELLE -valmisteen seuranta

JADELLE. JADELLE -valmisteen seuranta Käyttäjän opas JADELLE Olet valinnut ehkäisymenetelmäksesi JADELLE -ehkäisykapselit. Lue huolellisesti tämä vihkonen niin saat vastauksen useimpiin kysymyksiisi, jotka koskevat JADELLE -valmistetta. Tärkeää

Lisätiedot

Urheilijan terveyskysely

Urheilijan terveyskysely Urheilijan terveyskysely Nimi: Sukupuoli: M N Sotu: Laji(t): Valmentaja(t): Osoite: Sähköpostiosoite: Puhelin: Omalääkäri ja toimipaikka: Lähiomainen + puhelinnumero: Mitkä ovat mielestäsi parhaat saavutuksesi

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh Synnyttänyt

Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh Synnyttänyt Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh. 06 826 4355 Synnyttänyt Synnyttänyt Sairaalasta kotiutuessasi ota itse yhteyttä oman neuvolan terveydenhoitajaan/ kätilöön

Lisätiedot

19.2.2014, versio 1.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

19.2.2014, versio 1.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Femoston 1/10 tabletti, kalvopäällysteinen Femoston 2/10 tabletti, kalvopäällysteinen Femoston Conti 1/5 tabletti, kalvopäällysteinen Femoston Conti 0,5/2,5 tabletti, kalvopäällysteinen 19.2.2014, versio

Lisätiedot

Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi. Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015

Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi. Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015 Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015 Mentaaliharjoittelun perusta (hyvä tietää) Aivot ohjaavat - hermojärjestelmät, hormonit ja lihakset toimeenpanevat Omat

Lisätiedot

KEHO JA KEHITYS SEKSUAALITERVEYSTIETÄMYKSEN JA TUEN TARPEIDEN ARVIOINTI OSIO 1

KEHO JA KEHITYS SEKSUAALITERVEYSTIETÄMYKSEN JA TUEN TARPEIDEN ARVIOINTI OSIO 1 KEHO JA KEHITYS SEKSUAALITERVEYSTIETÄMYKSEN JA TUEN TARPEIDEN ARVIOINTI OSIO 1 EI JOO 1. Sukupuoli Tavoite: Oman biologisen sukupuolen tunnistaminen ja eri sukupuolien erottaminen. 1. Oletko sinä tyttö

Lisätiedot

Kooveen taitoluistelijoiden pelisäännöt kaudelle (Minä esikuvana ja minun esikuvani)

Kooveen taitoluistelijoiden pelisäännöt kaudelle (Minä esikuvana ja minun esikuvani) Kooveen taitoluistelijoiden pelisäännöt kaudelle 2016-2017 (Minä esikuvana ja minun esikuvani) T-ryhmä 1. En kiusaa 2. Olen kiltti toisille 3. Autan muita 4. Harjoittelen kunnolla 5. Kuuntelen aikuista

Lisätiedot

- LIHASKASVU / 5-PÄIVÄN 2 SPLIT/3 SPLIT HYBRIDIOHJELMA

- LIHASKASVU / 5-PÄIVÄN 2 SPLIT/3 SPLIT HYBRIDIOHJELMA TREENIOHJELMA - LIHASKASVU / 5-PÄIVÄN 2 SPLIT/3 SPLIT HYBRIDIOHJELMA JOHDANTO Tämä viiden päivän ohjelma aloittelijoille pohjautuu Layne Nortons PHAT-ohjelmaan mutta on suhteellisen yksinkertainen eikä

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

SYÖMISONGELMIEN HOITO URHEILIJOILLA

SYÖMISONGELMIEN HOITO URHEILIJOILLA SYÖMISONGELMIEN HOITO URHEILIJOILLA Urheilijalle enemmän terveitä harjoituspäiviä www.terveurheilija.fi HOITO Erityisen tärkeää on varhainen puuttuminen ja aktiivisen hoito-otteen luominen MITÄ TEHDÄÄN

Lisätiedot

JÄNNITTÄÄKÖ? Työkaluja jännityksen voittamiseen

JÄNNITTÄÄKÖ? Työkaluja jännityksen voittamiseen JÄNNITTÄÄKÖ? Työkaluja jännityksen voittamiseen Kuva: Hannele Salonen-Kvarnström Jännittääkö? Onko edessä vastaanotto, tutkimus tai toimenpide? Tuntuuko se epämiellyttävältä? Pelkäätkö jotain? - Kipua?

Lisätiedot

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset 2014-2015: Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisessa tärkeää: Katse, ääni, kehon kieli Älä pelkää ottaa vaikeita asioita puheeksi: puhu suoraan,

Lisätiedot

Apuaine, jonka vaikutus tunnetaan: yksi tabletti sisältää 43,3 mg laktoosimonohydraattia. Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta 6.

Apuaine, jonka vaikutus tunnetaan: yksi tabletti sisältää 43,3 mg laktoosimonohydraattia. Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta 6. 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Levodonna 1,5 mg tabletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi tabletti sisältää 1,5 mg levonorgestreeliä. Apuaine, jonka vaikutus tunnetaan: yksi tabletti sisältää 43,3

Lisätiedot

TERVEELLISET ELÄMÄNTAVAT

TERVEELLISET ELÄMÄNTAVAT Oikeat ruokailutottumukset Riittävä lepo Monipuolinen liikunta Miksi pitäisi liikkua? Liikunta pitää kuntoa yllä Liikkuminen on terveyden antaa mielihyvää ja toimintakyvyn kannalta ehkäisee sairauksia

Lisätiedot

MASENNUS. Terveystieto. Anne Partala

MASENNUS. Terveystieto. Anne Partala MASENNUS Terveystieto Anne Partala MITÄ ON MASENNUS? Masennus on sairaus Sairaus, joka voi tulla kenen tahansa kohdalle Sairaus, josta voi parantua Masennus eroaa normaalista tunteiden vaihtelusta Kannattaa

Lisätiedot

OHJELMA 2, HCR-TAVOITE T NOUSUJOHTEISELLA TREENILLÄ KOHTI PUOLIMARATONIA

OHJELMA 2, HCR-TAVOITE T NOUSUJOHTEISELLA TREENILLÄ KOHTI PUOLIMARATONIA Tämä ohjelma sopii sinulle, joka: Haluat harjoitella kolme kertaa viikossa ja haluat harjoitteluun mukaan myös vauhtikestävyysharjoituksen Et ole viime aikoina juossut kovinkaan paljon, mutta olet aiemmin

Lisätiedot

Nokian Palloseura. Joukkueiden yhtenäiset säännöt ja periaatteet

Nokian Palloseura. Joukkueiden yhtenäiset säännöt ja periaatteet Nokian Palloseura Joukkueiden yhtenäiset säännöt ja periaatteet Mistä on kyse Jokainen seuran pelaaja ja toimihenkilö edustaa oman itsensä lisäksi mitä suuremmissa määrin seuraa ja ikäluokkaa. Pelaajilta

Lisätiedot

T y ttöjen pieni punainen

T y ttöjen pieni punainen T y ttöjen pieni punainen w w w.libressegirl.f i Teksti ja toimitus: Ulla Rode ja Susanne Lindblad Ulkoasu: Charlotte Ikjaer Julkaisija: Libresse Puh. 00 000 ISBN: --00--0. painos 00 Kopiointi sallittu,

Lisätiedot

NUORET URHEILIJAT KEHITTYVÄT YLÄKOULUSSA

NUORET URHEILIJAT KEHITTYVÄT YLÄKOULUSSA NUORET URHEILIJAT KEHITTYVÄT YLÄKOULUSSA URHEILUAKATEMIAOHJELMAN YLÄKOULUSEMINAARI 12.-13.3.2015 #urheiluakatemia #yläkoulu Torstai 12.3.2015 11:30 Lounas + ilmoittautuminen, Varalan Urheiluopisto Tampere

Lisätiedot

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Sana kampanja on peräisin ranskalaisesta sanasta campagne ja tarkoittaa että, pyritään vaikuttamaan

Lisätiedot

URHEILIJAN TERVEYSKYSELY

URHEILIJAN TERVEYSKYSELY URHLIJAN TERVEYSKYSELY Nimi: Sukupuoli: Sotu: Osoite: Puhelin: Sähköposti: Lähiomainen+puhelinnro: Laji(t): Valmentaja(t): Omalääkäri ja toimipaikka: Mitkä ovat mielestäsi parhaimmat saavutukset urheilussa:

Lisätiedot

Nuori urheilija. Terveys ja kasvu Ravinto Levon ja unentarve Harjoittelu ja liikunta. Harjoittelu + ravinto + lepo = kehittyminen

Nuori urheilija. Terveys ja kasvu Ravinto Levon ja unentarve Harjoittelu ja liikunta. Harjoittelu + ravinto + lepo = kehittyminen Nuori urheilija Terveys ja kasvu Ravinto Levon ja unentarve Harjoittelu ja liikunta Harjoittelu + ravinto + lepo = kehittyminen Ei mitään absoluuttisia totuuksia eikäsuuria viisauksia, vaan ajatuksia ja

Lisätiedot

8 UNI JA LEPO. sivut 85-91

8 UNI JA LEPO. sivut 85-91 8 UNI JA LEPO sivut 85-91 Mene janalle oikeaan kohtaan Kuinka paljon nukuit viime yönä? Kuinka paljon nukuit la-su välisenä yönä? Minkälainen vireystilasi on juuri nyt? Oletko aamu- vai iltaihminen? ABC:

Lisätiedot

YTHS:n valtakunnallinen terveystyöryhmien koulutuspäivä 7.9.10

YTHS:n valtakunnallinen terveystyöryhmien koulutuspäivä 7.9.10 YTHS:n valtakunnallinen terveystyöryhmien koulutuspäivä 7.9.10 Punttijumppa ja hyvä ergonomia tehoaa Punttijumppatutkimus YTE- hanke: -tutkittiin YTHS:n Turun toimipisteen fysioterapian Ni-Ha-oireisten

Lisätiedot

Tietoa nielurisaleikkauksesta

Tietoa nielurisaleikkauksesta Aikuispotilaat >> Tietoa nielurisaleikkauksesta Tietoa nielurisaleikkauksesta Nielurisaleikkaus on nopea kirurginen toimenpide, joka suoritetaan nukutuksessa. Leikkaus voidaan suorittaa kahdella eri tavalla.

Lisätiedot

SINULLE, JOKA TARVITSET PAIKALLISTA ESTROGEENIHOITOA.

SINULLE, JOKA TARVITSET PAIKALLISTA ESTROGEENIHOITOA. SINULLE, JOKA TARVITSET PAIKALLISTA ESTROGEENIHOITOA. POTILASTIEDOTE 1 2 SISÄLLYS Vähentynyt estrogeenituotanto ja sukupuolielinten vaivat... 4 Oestring-hoito... 5 Kenelle Oestring sopii?... 7 Onko Oestringillä

Lisätiedot

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata LIIKUNTA Lämmittely Harrastatko liikuntaa? Miksi / miksi et? Millainen liikunta sopii sinulle? Mitkä asiat ovat tärkeitä, kun valitset kuntosalin / liikuntakeskuksen? Mitä liikuntapaikkoja tiedät sinun

Lisätiedot

OHJELMA 1, TAVOITTEENA HCR-PUOLIMARATON T: RAUHASSA LIIKKEELLE, TERVEENÄ MAALIIN

OHJELMA 1, TAVOITTEENA HCR-PUOLIMARATON T: RAUHASSA LIIKKEELLE, TERVEENÄ MAALIIN Tämä ohjelma sopii niille, jotka eivät ole aiemmin juosseet juuri ollenkaan tai ovat juosseet viime aikoina erittäin vähän. Tavoitteena on päästä turvallisesti liikkeelle ja lisätä juoksua nousujohteisesti

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Evran luonnollinen koko

Evran luonnollinen koko mielenrauhaa Evran luonnollinen koko Evra uudenlainen ehkäisyvalmiste Esitteestä lukemasi tiedon tarkoitus oli vastata yleisimmin kysyttyihin käytännön kysymyksiin Evrasta. Jos haluat lisää tietoa, käänny

Lisätiedot

Sportyplannerilla harjoitusohjelman tekeminen on helppoa ja nopeaa. Palvelussa on noin 600 liikettä. Kaikista liikkeistä kuva-, video ja

Sportyplannerilla harjoitusohjelman tekeminen on helppoa ja nopeaa. Palvelussa on noin 600 liikettä. Kaikista liikkeistä kuva-, video ja Sportyplannerilla harjoitusohjelman tekeminen on helppoa ja nopeaa. Palvelussa on noin 600 liikettä. Kaikista liikkeistä kuva-, video ja tekstiohjeet. Treenaa älypuhelimen tai tabletin avulla. Ohjelman

Lisätiedot

HYPOGLYKEMIAPÄIVÄKIRJANI

HYPOGLYKEMIAPÄIVÄKIRJANI Hypoglykemia tarkoittaa tilaa, jossa verensokerin taso on alle 3,9 mmol/l tai 70 mg/dl 1, tosin tarkka lukema voi vaihdella yksilöllisesti. Hypoglykemia voi johtua useista syistä, ja sen yleisin aiheuttaja

Lisätiedot

VAUVA TULEE PERHEESEEN

VAUVA TULEE PERHEESEEN VAUVA TULEE PERHEESEEN 1 LUKIJALLE Tämä opas kertoo raskaudesta ja synnytyksestä. Teksti on helposti ymmärrettävää suomen kieltä. Oppaan lopussa on hyödyllisiä yhteystietoja. Sieltä saat halutessasi lisätietoa.

Lisätiedot

LAPSI SAIRASTAA. Opas vanhemmille

LAPSI SAIRASTAA. Opas vanhemmille LAPSI SAIRASTAA Opas vanhemmille LUKIJALLE Tässä oppaassa kerrotaan lasten sairauksista. Oppaassa on ohjeita, miten hoidat lasta kotona. Lisäksi neuvotaan, milloin täytyy soittaa terveysasemalle, kun lapsi

Lisätiedot

Tervetuloa synnyttämään!

Tervetuloa synnyttämään! 1 Tervetuloa synnyttämään! Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tampereen yliopistollinen sairaala Naistentautien ja synnytysten vastuualue Hyvät vanhemmat! 2 Tässä vihkosessa saatte tietoa synnytykseen liittyvistä

Lisätiedot

RAVITSEMUS JA YLIKUNTO

RAVITSEMUS JA YLIKUNTO RAVITSEMUS JA YLIKUNTO Anna Ojala, ETM Ravitsemusasiantuntija Ravitsemuksellisia syitä ylikunnossa 1. Riittämätön kokonaisenergian ja HH- saanti 2. Epäsäännöllinen syöminen Energia ajoittain puutteellista

Lisätiedot

TIETOA MYOOMISTA JA ESMYA -HOIDOSTA

TIETOA MYOOMISTA JA ESMYA -HOIDOSTA TIETOA MYOOMISTA JA ESMYA -HOIDOSTA Olet saanut tämän esitteen lääkäriltäsi/sairaanhoitajaltasi Sisältö 3 Tietoa myoomista 6 Myoomien oireet 9 Myoomien hoito 10 Tietoa Esmyasta 13 Haittavaikutukset 14

Lisätiedot

Nuoren asiakkaan kohtaaminen motivoiva vuorovaikutus. Ulla Heimonen & Minna Piirainen

Nuoren asiakkaan kohtaaminen motivoiva vuorovaikutus. Ulla Heimonen & Minna Piirainen Nuoren asiakkaan kohtaaminen motivoiva vuorovaikutus Ulla Heimonen & Minna Piirainen Nuoret haluavat, että Aikuinen pysähtyy nuoria varten, vaikka tuntisikin asian sillä hetkellä vähemmän tärkeäksi. Aikuinen

Lisätiedot

Miten nuoret oireilevat? Tiia Huhto

Miten nuoret oireilevat? Tiia Huhto Miten nuoret oireilevat? Tiia Huhto Nuorten psyykkiset häiriöt Mielialahäiriöt Ahdistuneisuushäiriöt Tarkkaavaisuushäiriöt Käytöshäiriöt Todellisuudentajun häiriöt Syömishäiriöt Päihdeongelmat Mielialahäiriöt

Lisätiedot

Harjoite 5: Stressin tunnistaminen

Harjoite 5: Stressin tunnistaminen Harjoite 5: Stressin tunnistaminen Erikseen varattuna hetkenä 20-60 minuuttia Harjoituslomakkeet ja kynät Tavoitteet Harjoitella kiinnittämään ajoissa huomiota mahdollisen negatiivisen stressin kertymiseen

Lisätiedot

Harjoittelu vuotiaat

Harjoittelu vuotiaat Palautekyselyt 2019 Palautekyselyt 2019 Olympiakomitean laatima Toteutettiin erillisinä kyselyinä n. 10-13 vuotiaille harrastajille keväällä n. 13+ vuotiaille harrastajille keväällä Vanhemmille syksyllä

Lisätiedot

Hemodialyysihoitoon tulevalle

Hemodialyysihoitoon tulevalle Hemodialyysihoitoon tulevalle Potilasohje Olet aloittamassa hemodialyysihoidon eli keinomunuaishoidon. Tästä ohjeesta saat lisää tietoa hoidosta. Satakunnan sairaanhoitopiiri Dialyysi Päivitys 01/2016

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

Ovulaatiotesti Puikko

Ovulaatiotesti Puikko FI Ovulaatiotesti Puikko Käyttöopas Version 1.0 FI 17012017 Cat.No. W2-MII Babyplan Ovulaatiotesti on virtsatesti, joka mittaa LH-pitoisuuden virtsassa, ja jota voi tämän vuoksi käyttää apuvälineenä ovulaation

Lisätiedot

Tehoja ravinnosta ravitsemus voiman kehittämisen tukena. Terve Urheilija -iltaseminaari Varalan urheiluopisto 24.4.2014 ETM, Anna Ojala

Tehoja ravinnosta ravitsemus voiman kehittämisen tukena. Terve Urheilija -iltaseminaari Varalan urheiluopisto 24.4.2014 ETM, Anna Ojala Tehoja ravinnosta ravitsemus voiman kehittämisen tukena Terve Urheilija -iltaseminaari Varalan urheiluopisto 24.4.2014 ETM, Anna Ojala Anna Ojala 25/4/14 1 Palautuminen ja superkompensaatio Ravinto, neste,

Lisätiedot

Kosketa mua. Sähköinen opas seksuaalisuudesta raskauden aikana

Kosketa mua. Sähköinen opas seksuaalisuudesta raskauden aikana Kosketa mua Sähköinen opas seksuaalisuudesta raskauden aikana Lukijalle Onnea, perheeseenne on tulossa vauva! Keho muuttuu raskauden myötä, joten saatat kokea epätietoisuutta raskauden tuomien muutosten

Lisätiedot

- PAINONPUDOTUS / 5-PÄIVÄN 2-SPLIT/3- SPLIT HYBRIDIOHJELMA

- PAINONPUDOTUS / 5-PÄIVÄN 2-SPLIT/3- SPLIT HYBRIDIOHJELMA TREENIOHJELMA - PAINONPUDOTUS / 5-PÄIVÄN 2-SPLIT/3- SPLIT HYBRIDIOHJELMA JOHDANTO Tämä 5-päivän ohjelma seuraa 2-split/3-split -rakennetta. Ohjelmassa on huomattavasti korkeampi workload 3-päivän ja 4-päivän

Lisätiedot

ENDOMETRIOOSIN VAIKUTUS NAISEN ELÄMÄNLAATUUN -HOITONETTI

ENDOMETRIOOSIN VAIKUTUS NAISEN ELÄMÄNLAATUUN -HOITONETTI ENDOMETRIOOSIN VAIKUTUS NAISEN ELÄMÄNLAATUUN -HOITONETTI ja tavoite JOHDANTO Endometrioosi on sairaus, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy muualla kuin kohdussa, yleisimmin munasarjoissa,

Lisätiedot

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Kuolevan potilaan kohtaaminen Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Mikä tämän esityksen tavoite on? Saada neuvoja kuolevan ihmisen kohtaamiseen. Saada

Lisätiedot