T y ttöjen pieni punainen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "T y ttöjen pieni punainen"

Transkriptio

1 T y ttöjen pieni punainen w w w.libressegirl.f i

2 Teksti ja toimitus: Ulla Rode ja Susanne Lindblad Ulkoasu: Charlotte Ikjaer Julkaisija: Libresse Puh ISBN: painos 00 Kopiointi sallittu, kunhan lähde mainitaan.

3 T y ttöjen pieni punainen

4 Hei! Tämä kirja on tarkoitettu sinulle, jonka murrosikä ja kuukautiset ovat juuri alkamassa. Ne ovat merkki siitä, että kehosi kehittyy ja että sinä olet kasvamassa aikuiseksi. Kuukautisesi ovat ehkä jo alkaneet, tai ne ovat vasta tulossa kysymyksiä herää joka tapauksessa, mitä kuukautiset oikein ovat, mistä ne tulevat, mitä jos vatsa tulee kipeäksi, ja mitä pitää tehdä, jotta vuoto ei tule läpi vaatteista. Olemme yrittäneet vastata muutamiin tavallisimpiin kysymyksiin voit myös lukea lisää sivuilta Monissa kulttuureissa järjestetään juhla, kun tyttö saa ensimmäiset kuukautisensa. Vaikka et ehkä juhlia järjestäisi, haluamme kuitenkin onnitella sinua päivänä, jolloin kuukautisesi alkavat! Kaikkea hyvää! ;-)

5 Miksi kuukautiseni alkavat? Milloin murrosikä alkaa? Joka kuukausi munasarjasta irtoaa yksi munasolu. Tätä kutsutaan ovulaatioksi, ja se tapahtuu noin kaksi viikkoa ennen kuin kuukautisesi alkavat. Munasolu kulkee pitkin munanjohdinta kohtuun, jossa se voi hedelmöityä, niin että tulet raskaaksi. munanjohdin emätin Jos munasolu ei hedelmöity, kohtu poistaa vuotona sen ja paksuuntuneen kohdun limakalvon, joka olisi suojannut sikiötä kohdussa. kohtu Tätä vuotoa sanotaan kuukautisvuodoksi. tältä näytät sisältäpäin munasarja Vain joka toisen -vuotiaan tytön kuukautiset ovat alkaneet. Jotkut voivat saada kuukautiset jo -vuotiaana, kun taas toiset ehtivät täyttää tai vuotta ennen kuukautisten alkamista. Murrosiän alkaessa joillakin tytöillä rintoja alkaa aristaa. Toisille voi tulla ihoon epäpuhtauksia ja finnejä. Joillakin on suuret rinnat ja toisilla pienet rinnat. Toinen rinta voi myös olla suurempi kuin toinen. Ja se, että on rinnat ovat jo kehittyneet, ei tarkoita, että myös kuukautiset ovat alkaneet. Kaikki vaihtoehdot ovat ihan yhtä normaaleja. Olet ihan normaali!

6 Ajattele, jos kuukautiset tulevat kesken jumppatunnin! Useimmat tytöt ovat huolissaan ensimmäisistä kuukautisista. Ajattele, jos ne alkavat, kun on syömässä tai keskellä jumppatuntia! Kuukautisten alkaminen ei melko varmasti tule sinulle yllätyksenä. Jotkut huomaavat, että rinnat ovat kasvaneet ja tuntuvat ehkä hieman aristavilta. Sinulla voi myös olla jo hieman valkovuotoa. Valkovuoto on vaaleahkoa eritettä, jota emättimen limakalvo erittää. Valkovuodon tarkoitus on pitää emätin Tavallisesti sanotaan, että kuukautiset alkavat - vuoden aikana siitä, kun valkovuotoa alkaa esiintyä. luonnollisen kosteana. Jotkut tytöt alkavat hikoilla murrosiässä enemmän, johon päivittäinen suihku ja deodorantti ovat hyvä apu.

7 Hyvä neuvo Pikkuhousunsuoja koululaukussa voi antaa turvallisuuden tunnetta. Jos laitat sen vaikka pieneen meikkipussiin, niin kukaan ei näe sitä. Pikkuhousunsuoja voi olla ihan riittävä, sillä kuukautiset eivät ole erityisen runsaita ensimmäisellä kerralla. Kuinka paljon vuotoa oikeastaan tulee? Joillakin tytöillä ensimmäiset kuukautiset ovat vain pientä ruskehtavaa vuotoa. Toisista tytöistä tuntuu, että he vuotavat paljon kuukautisverta, mutta tavallisesti on kysymys noin puolesta desilitrasta koko kuukautisten aikana. Vuotoa on eniten ensimmäisinä päivinä, jonka jälkeen se vähenee asteittain. Kuukautiset kestävät normaalisti - päivää. Sitten kuluu - päivää (kuukautisten ensimmäisestä päivästä laskien), kunnes kuukautiset alkavat seuraavan kerran. Voit myös huomata, että kuukautiset kestävät enemmän kuin päivää tai hyppäävät yli jonkun kuukauden silloin tällöin. Se johtuu siitä, ettei kehosi ole vielä löytänyt säännöllistä rytmiä, mutta se löytyy pikkuhiljaa. Kuukautisesi jatkuvat noin 0 vuoden ikään ja siinä ajassa ehdit kyllä tottua niihin! Miksi kuukautiset tummuvat loppua kohti? Se johtuu siitä, että kuukautisveri ei valu yhtä nopeasti ulos, kun vuotoa on vain vähän. Silloin vuoto ehtii tummua ennen ulos tuloa.

8 Tällainen olet Ulkoiset sukupuolielimet muodostuvat ulommista häpyhuulista, joihin kasvaa karvoja, sisemmistä häpyhuulista ja klitoris virtsaputki emätinaukko/ immenkalvo peräaukko venuskumpu ulommat häpyhuulet sisemmät häpyhuulet väliliha klitoriksesta. Jos levität sisempiä häpyhuulia sivuun, voit peilin avulla nähdä kaksi aukkoa. Etummaisena näkyy virtsaputken suu, taaempana emättimen aukko. Emätinaukon jälkeen tulee väliliha ja sitten peräaukko (katso kuva). Emätinaukossa on ihopoimu, joka on immenkalvo. Joiltakin tytöiltä se saattaa puuttua kokonaan. Immenkalvo repeytyy ensimmäisen yhdynnän aikana tai se on voinut venyä jo aikaisemmin, jos esimerkiksi harrastat paljon urheilua. Immenkalvossa on joustava aukko, josta kuukautisvuoto pääsee ulos. Immenkalvon myytti Immenkalvo on pieni kehä tai reunus elastista limakalvoa, joka sijaitsee emätinaukossa. Pienillä tytöillä immenkalvo on ohut ja jäykkä, mutta kun tulet murrosikään, siitä tulee huomattavasti löysempi ja joustavampi. Useimmilla tytöillä immenkalvo repeytyy yhdynnässä. Jotkut tytöt, mutta eivät kaikki, vuotavat verta ensimmäisen yhdynnän yhteydessä. Se ei koske kaikkia, vaan riippuu siitä, kuinka joustava tytön immenkalvo on. Tiesitkö MYYTTI = perätön tarina että useimmat nuoret tytöt voivat käyttää tamponia vaikka ovat neitsyitä, sillä immenkalvo on joustava ja siinä on aukko kuukautisvuodolle.

9 Mitä valitsen? Mitä valitsen? side? vai tamponi? Side: Siteitä on monia erilaisia sekä muodoltaan että kooltaan. Side asetetaan pikkuhousuihin, jossa se pysyy paikallaan itseliimautuvalla teipillä, joka estää sidettä liikkumasta. On olemassa myös siteitä, jotka pysyvät paikallaan siipien avulla. Siteet eivät näy vaatteiden läpi, ja ne ovat nykyään niin ohuita, että niitä tuskin huomaa. Pakkauksista voit lukea eri kokojen eroista, eli mikä sopii niukkojen, normaalien tai runsaiden kuukautisten aikana. Tamponi: Tamponin kanssa voit liikkua kuten haluat. Aloita aina pienimmällä koolla tamponilla. Tamponi imee kuukautisvuodon itseensä kehon sisällä, joten tunnet itsesi kuivaksi ja varmaksi. Jos tamponi on asetettu oikein, et huomaa sitä ollenkaan, eikä se liiku paikaltaan tai putoa.

10 Side Siteitä kehitetään koko ajan, jotta ne olisivat mahdollisimman miellyttäviä käyttää. Siteen tulee pysyä sillä paikalla, mihin sen asetat, ja imeä niin hyvin, ettei sinun tarvitse olla huolissasi, että vuoto tulisi vaatteiden läpi. Hyvä side on muotoiltu vartalon mukaan, se on mukava, miellyttävän tuntuinen ja melkein näkymätön. Se suojelee läpivuodoilta ja pikkuhousuja tahroilta. Tiesitkö??? että vielä isoisoäitisi ja isoäitisi aikaan naiset neuloivat itse kuukautissiteensä ja pesivät niitä uudelleen ja uudelleen? Erilaisia siteitä Siteitä on monia eri kokoja. Voit käyttää normaalikokoisia siteitä, jos vuotosi on keskimääräistä tai niukkaa, kuten yleensä kuukautisten viimeisinä päivinä. Kun ikää karttuu, voit tarvita runsaaseen vuotoon tarkoitettuja siteitä tai erityisiä yöllä käytettäviä Libresse Goodnight -siteitä. Tänä päivänä siteet ovat niin ohuita, etteivät ne tunnu tai näy lähes lainkaan. Se on hyvä, koska siten voit itse päättää, haluatko käyttää tiukkoja housuja tai lyhyttä hametta, kun sinulla on kuukautiset.

11 Side koostuu useasta kerroksesta. Pintamateriaali, joka on kehoasi vasten, antaa vuodon mennä tasaisesti läpi, joten side tuntuu ihollasi aivan kuivalta. Keskimmäinen kerros on sitä vastoin imevä kerros, niin että vuoto päätyy siteen sisälle. Sisus muodostuu imuytimestä, joka on valmistettu selluloosakuidusta. Ydin estää ohivuodon vaaraa myös pikkuhousun reunoilla. Siteen alapuolen tiivis, pehmeä muovikerros estää vielä läpivuotoa. PANIIKKI! punainen tahra, valkoiset housut! Jos saat vähän kuukautisvuotoa pikkuhousuihin, se lähtee helpoiten heti tuoreeltaan pesuaineella tai kylmällä vedellä käyttäen apuna vähän suolaa. Hieman pikkuhousunsuojista Pikkuhousunsuojat imevät valkovuotoa sekä niukkaa kuukautisvuotoa. Pikkuhousunsuojia on kahdenlaisia; ohuita ja hieman paksumpia. Kaupassa tunnistat ne pakkausmerkinnöistä Libresse Light (ohuet) ja Libresse Extra (hieman paksummat ja pidemmät). Ohuet pikkuhousunsuojat on tarkoitettu käytettäviksi kuukautisten välillä, kun haluat tuntea itsesi raikkaaksi ja suojata pikkuhoususi valkovuodolta. Näistä esimerkkinä on mm. Libresse Light So Slim.

12 Kuinka laitan tamponin paikalleen? Mikään ei ole helppoa, ensimmäisellä kerralla. Siksi ei auta kuin harjoitella lupaamme, että harjoittelu kannattaa. Tamponin asettaminen ei satu. Varaa riittävästi aikaa, sulje kylpyhuoneen ovi ja katso, että saat olla rauhassa. Pakkauksessa on pieni esite, joka neuvoo Tulee vielä päivä jolloin et edes huomaa, että sinulla on tamponi kohta kohdalta, mitä sinun tulee tehdä. Tamponi on helpointa asettaa niinä päivinä, kun vuotoa on eniten, sillä silloin tamponi liukuu helpoiten paikalleen. Aloita aina pienimmällä tamponilla. On selvää, että olet hieman hermostunut ja jännittynyt alussa. Siksi myös emättimen lihakset jännittyvät ja asettaminen on vaikeampaa. Yritä rentoutua ja ota rauhallisesti. Voit ehkä tuntea hieman vastusta. Se on immenkalvo, joka on hieman sitkeä. Voit rauhassa jatkaa, sillä immenkalvo on joustava ja antaa asteittain periksi, kun saat tamponin paikalleen. ota rauhallisesti... ota rauhallisesti... ota rauhallisesti... ja kuinka saan sen sitten ulos? On aivan helppoa ottaa tamponi pois. Vedät vain narusta, käärit tamponin vessapaperiin ja laitat sen roskakoriin. Älä huuhdo tamponia vessasta alas. Pese aina kädet, kun laitat tamponin paikalleen tai otat sen pois. Sinun ei tarvitse vaihtaa tamponia joka kerta, kun käyt pissalla, koska pissaa ei tule tamponiin. Vedä vain naru sivuun. Seuraavilla sivuilla saat lisää vihjeitä tamponin asettamisesta

13 Näin laitat tamponin paikalleen Suorista naru, ja nykäise vähän. pese kadet : NYKÄISE vähän Tartu tamponin alaosasta, ja poista suojakelmu tamponin päästä. Avaa päällys vetämällä repäisynauhasta. Tartu alaosasta! Levitä häpyhuulia vapaalla kädelläsi, niin tamponi on helpompi saada sisään. Emätinaukko on virtsaputken suun ja peräaukon välissä (katso sivu ). Huom! Rentoudu! Työnnä tamponi niin pitkälle ylös ja taaksepäin emättimeen kuin mahdollista. Jos jokin ottaa vastaan, muuta hiukan asentoa. Jos tunnet tamponin selvästi, työnnä se pidemmälle sisään (katso kuvat ja ). Naru jää ulos, mutta se on piilossa pikkuhousuissa. 0 seiso näin Ylös- ja TAAKSEPÄIN pese kadet uudelleen : JUURI NaIN! :

14 Voinko mennä vessaan vaihtamatta sidettä tai tamponia? Jos vuotosi on runsasta, on ehkä parasta, että vaihdat kuukautissuojan usein. Voit esimerkiksi vaihtaa sidettä joka kerta kun käyt vessassa. Tamponiin ei tule pissaa, joten päätä itse kuinka usein vaihdat sen. Kuinka usein tamponi tulee vaihtaa? Jos käytät oikeaa kokoa niukka vuoto, pieni tamponi; runsaampi vuoto, suurempi tamponi niin sinun ei tarvitse vaihtaa kovin usein. Noin - tuntia on sopiva vaihtoväli, kun kuukautiset ovat runsaimmillaan ensimmäisinä päivinä, ja - tuntia, kun vuoto on niukempaa. Kuinka tamponi toimii: Tamponi toimii kuin pieni sieni kehon sisällä. Se imee itseensä kuukautisvuodon ja jakaa sen tasaisesti tamponiin kunnes on aika vaihtaa suoja. Tamponit on valmistettu viskoosista, ja niissä on silkinpehmeä pinta. Voit tuntea itsesi varmaksi koko ajan. Sinun ei tarvitse vaihtaa tamponia yön aikana. Laita uusi tamponi juuri ennen nukkumaan menoa, ja vaihda se heti, kun nouset ylös. Mitä teen käytetyille siteille ja tamponeille? Älä missään tapauksessa heitä niitä vessanpönttöön. Ne voivat tukkia viemärin. Käytä vessan roskakoria tai pussia. Voit myös kiertää siteen rullalle ja laittaa sen siihen kääreeseen, johon se oli pakattu, ja heittää sen sitten roskakoriin. Hyvä neuvo Kun vaihdat tamponia, sen tulisi olla aivan punainen kuukautisvuodosta se on merkki siitä, että käytät oikeaa kokoa. Jos toinen pää jää valkoiseksi, kokeile seuraavalla kerralla pienempää kokoa.

15 Kysy Ullalta kysymys: Olen -vuotias, eikä minulla ole OLLEN K A AN rintoja. Olen ihan lauta. Se on hirveetä, ja pojat kiusaa, koska olen ainoa luokalla, jolla ei oo rintoja haluan vain kysyä, jos voi olla niin, että tytölle ei tule rintoja koko elämän aikana, eli säilyy lautana lopun elämää? vastaus: Hei ja kiitos meilistäsi. Joillakin on suuremmat rinnat kuin toisilla, mutta täysin litteänä ei meistä kukaan pysy. Olet varmaan yksi niistä, jotka joutuvat odottamaan hieman kauemmin. Terveisin U lla kysymys kysymys: Hei Ulla! Minulla oli tänään aivan mustaa vuotoa. Mitä se tarkoittaa? Kuukautiseni pitäisi luultavasti alkaa pian. Onko sillä jotain tekemistä sen kanssa? Terveisin minä vastaus: Hei ja kiitos meilistäsi. Luulen, että kuukautisesi ovat juuri alkaneet. Onnea. Terveisin U lla kysymys: Olen -vuotias tyttö. Kuukautiseni eivät ole vielä alkaneet. Mutta sitten haluaisin kysyä tuleeko myös valkovuotoa, ennen kuin kuukautiset alkavat? Ja minä en halua kysyä äidiltä. Itse haluaisin jotain suojaa valkovuotoon. Toivon, että vastaat. T: Liisa vastaus: Hei ja kiitos meilistäsi. On ihan tavallista, että valkovuotoa tulee muutaman kuukauden, jopa vuoden, ennen kuukautisia. Kerää rohkeutesi, ja puhu äitisi kanssa, hän tietää parhaiten, mikä suoja sopii valkovuotoon. Terveisin Ulla

16 »On jotain mitä en ymmärrä.. Mitä tarkoittaa, että joillain sisemmät häpyhuulet roikkuvat? Ja kuinka monella prosentilla?«tytöt ovat erilaisia. En tiedä, miten prosentit jakautuvat. Joillakin tytöillä sisemmät häpyhuulet saattavat olla suuremmat kuin uloimmat. Se on aivan normaalia. Terveisin Ulla VASTAUS Olenko mahdollisesti ainoa, joka on erilainen?»olen pahalla päällä ja väsyn helposti kuukautisia edeltävinä päivinä onko se normaalia?«kuukautisia edeltävistä päivistä on joidenkin hieman hankala selvitä. Kaikki on vähän tyhmempää kuin tavallisesti, ja haluat mieluiten olla piilossa peiton alla ja syödä karkkia. Kaikki eivät kärsi samalla tavalla, ja mieliala voi myös vaihdella eri kerroilla. Voit myös tuntea, että rintoja pingottaa, mieli on hapan ja hermostunut, ja voit saada enemmän finnejä kuin tavallista. Parasta, mitä voit tehdä, on hyväksyä olotilasi. Hemmottele itseäsi niinä päivinä, mene elokuviin kaverisi kanssa, lue hyvä kirja tai mene lenkille. Terveisin Ulla

17 On aivan tavallista, että kuukautiset ovat epäsäännölliset. Erityisesti alussa. Se tarkoittaa, etteivät kuukautisesi tule aina tai päivän välein. Ne voivat tulla myös useamman kerran kuukaudessa. Jonain kuukautena niitä ei ehkä tule ollenkaan. Se on ihan OK. Kehosihan on vasta harjoittelemassa aikuiseksi tuloa. Etkä ole yksin. Vain joka kolmannen - -vuotiaan tytön kuukautiset ovat säännölliset. Kun kuukautisesi ovat jatkuneet pari vuotta, ne muuttuvat säännöllisemmiksi. Voit myös käyttää online kalenteria, joka löytyy osoitteessa i Koska se nyt oli kun mulla oli viimeks?? Vihje Voi olla hyvä idea laittaa rasti kalenteriin, kun lasket milloin seuraavat kuukautisesi alkavat. Niin olet varustautunut. Laske - päivää edellisten kuukautisten alkamispäivästä. Jos kuukautisesi esimerkiksi alkoivat. maaliskuuta se tarkoittaa, että seuraavat kuukautiset tulevat suunnilleen. maaliskuuta. huhtikuuta välisenä aikana.

18 Haisevatko valkovuoto ja kuukautiset? Me ollaan menossa uimaan! Ja mulla on kuukautiset! Valkovuoto voi haista hieman happamalta, mutta se ei saa haista pahalta. Kuukautisvuoto voi haista hieman makealta, kun se joutuu kosketukseen ilman kanssa. Jos et kestä hajua, vaihda sidettä tai tamponia. Siksi on hyvä pitää muutama side tai tamponi laukussa. Pese alapääsi lämpimällä vedellä. Älä pese emätintä saippualla, koska se voi haitata emättimen luonnollista bakteerikantaa. Vihje Kylvyssä tai suihkussa käynti on aina hyvä idea! Kukapa ei haluaisi tuoksua hyvältä ja tuntea itseään raikkaaksi! Monet luulevat, etteivät voi osallistua jumppaan, treeneihin tai uimahalliretkeen kun heillä on kuukautiset. He ovat varmoja, että side näkyy, tai että vuoto tulee läpi. Sehän olisi tosi piinallista! Mutta voit todella jumpata, vaikka sinulla on kuukautiset. Voit myös uida, kun käytät tamponia. Jos menet uimahalliin, vaihda tamponi, kun tulet P.S. Liikunta ja jumppa voivat altaasta. todella auttaa kuukautiskivuissa. Lue lisää seuraavilta sivuilta! 0

19 Mitä voin tehdä, jos kuukautiset sattuvat? Ensimmäisinä kertoina kuukautiset eivät yleensä tunnu ollenkaan, mutta myöhemmin jotkut tytöt tuntevat kuukautiskipuja. Kivut tulevat yleensä kuukautisten alussa ja joskus ehkä hieman ennenkin. Ne voivat tuntua nipistyksinä vatsassa ja tuntua vielä alaselän puolellakin. Ne katoavat tavallisesti parin päivän kuluessa. Lämmin suihku, kevyt voimistelu, kävelylenkki, lämminvesipullo tai lämpötyyny vatsalla voivat tehdä hyvää Kokeile jotain näistä ehdotuksista, niin olosi helpottuu Voit myös kokeilla seuraavia harjoituksia Nojaa käsiin ja polviin. Anna selän kaartua, niin että vatsalihakset rentoutuvat. Köyristä sitten selkää niin, että vatsalihakset työntävät vatsan kunnolla sisään. Toista liike rauhallisessa tahdissa 0 kertaa. Venytä pohjelihaksia. Ota molemmilla käsillä kiinni pöydän laidasta, mene kyykkyyn jalkapohjat maassa ja nojaa hieman eteenpäin. Pysy asennossa minuutin a jan. Toista liike muutaman kerran. Asetu selälleen jalat suorina ja kädet sivuilla lattiassa kiinni. Älä anna olkapäiden nousta korvia kohden. Nosta vasen jalka suorana ylös taivuttamatta sitä ja käännä oikealle niin, että se koskettaa oikeata kättä. Toista liike muutaman kerran molempiin suuntiin. Venytä pitkiä selkälihaksia. Seiso, nosta toinen jalka pöydän kulmalle ja taivuta sitä niin, että pohje ja takareisi kohtaavat. Kumarru jalan päälle niin pitkälle kun pääset. Vaihda jalkaa.

20 Sanojen selityksiä: Kuukautiskierto Niiden päivien määrä, joka kuluu kuukautisten ensimmäisestä päivästä seuraavia kuukautisia edeltävään päivään saakka. Tavallisesti kuukautisten välillä kuluu - päivää, mutta kuukautiset eivät tule aina yhtä säännöllisesti varsinkaan ensimmäisinä vuosina. Syömishäiriöt, laihdutuskuurit, kova treenaus, stressi, matkat ja raskaus voivat aiheuttaa kuukauisten poisjäännin. Tamponitauti Sairauden nimi on oikeastaan TSS. Katso seuraavasta. TSS (Toxic Shock Syndrome) Hyvin harvinainen, mutta vakava sairaus, johon voivat sairastua miehet, naiset ja lapset. TSS:n aiheuttavat myrkyt, joita tuottaa ihmiskehossa luonnostaan esiintyvä bakteeri. Noin puolet tapauksista on todettu naisilla ja tytöillä, joilla on kuukautiset. TSS:n ilmeneminen liitettiin aikaisemmin tamponin käyttöön, mutta sitä voi esiintyä kuukautisten aikana, vaikka tamponia ei ole käytetty. TSS voi johtaa kuolemaan, joten on erittäin tärkeää, että tauti tunnistetaan ja hoidetaan heti alkuvaiheessa. Jos voit kuukautisten aikana yhtäkkiä erittäin huonosti, vaikka juuri äsken olit voinut aivan hyvin ja sinulla on seuraavia oireita: korkea kuume (yli C), pahoinvointi, ripuli, päänsärky, lihassärky, kurkkukipu, huimaus tai voimakas punoitus; aivan kuin olisit saanut liikaa aurinkoa (kaikki oireet eivät välttämättä esiinny samanaikaisesti), poista tamponi varmuuden vuoksi ja ota välittömästi yhteys lääkäriin tai sairaalaan. Muista mainita TSS:n mahdollisuus ja kerro, että sinulla on kuukautiset. TSS voi ilmetä riippumatta siitä käytätkö tamponia vai et. Jos sinulla on ollut TSS, kysy lääkärin neuvoa ennen kuin käytät tamponia uudelleen. Puberteetti Puberteetiksi (eli murrosiäksi) sanotaan sitä aikaa, jolloin kehosi muuttuu sukukypsäksi niin, että voit saada lapsia. Se on muutos lapsesta aikuiseksi. Muutoksia tapahtuu niin tytöissä kuin pojissakin, mutta tytöillä murrosikä alkaa usein aiemmin. Hormonit Hormonit ovat kemiallisia aineita, joita rauhaset tuottavat kehon eri osissa, mm. aivolisäkkeessä, kiveksissä ja munasarjoissa. Kehossamme on yli 0 hormonia. Olemme yrittäneet vastata tavallisimmin esiintyviin kysymyksiin, mutta voi olla, että olemme unohtaneet jotain. Voit lukea lisää kotisivultamme i. Voit myös puhua isosiskosi, äitisi, terveydenhoitajasi, opettajasi tai ystäväsi kanssa.

21 Jos haluat tietää lisää, katso sivustoja i DU SER INTA LIKADAN UT FRAM OCH BAK... FEEL SECURE. WEAR LIBRESSE.

22 Menkkakalenteri TAMMIKUU HELMIKUU MAALISKUU HUHTIKUU SYYSKUU LOKAKUU MARRASKUU JOULUKUU TOUKOKUU KESÄKUU HEINÄKUU ELOKUU Merkkaa tähän kuukautisesi. Katso myös kalenteri netissä osoitteessa i josta voit tilata muistutuksen kuukautisista.

23 w w w.libressegirl.f i

Tietoa murrosiästä ja muuta mukavaa

Tietoa murrosiästä ja muuta mukavaa Kaikki, mitä olet aina halunnut tietää, mutta et ole kehdannut kysyä! Ota selvää kaikesta, mitä olet aina halunnut tietää oli sitten kyseessä sinä itse, kaverit, murrosikä tai kuukautiset! Tietoa murrosiästä

Lisätiedot

OlenNainen. Opas naisen terveydestä

OlenNainen. Opas naisen terveydestä OlenNainen Opas naisen terveydestä 1 Oppaan sisältö ja taitto: 2015 Virpi Lapinlampi, Kaisa Ylikerälä Oppaan kuvitus: 2015 Virpi Lapinlampi Julkaisija: Suomen Kätilöliitto - Finlands Barnmorskeförbund

Lisätiedot

Fiksua Seksiasiaa...Nuorille. Copyright 2007 kätilö ja neljän tyttären äiti Virpi Piippo

Fiksua Seksiasiaa...Nuorille. Copyright 2007 kätilö ja neljän tyttären äiti Virpi Piippo Fiksua Seksiasiaa..Nuorille Copyright 2007 kätilö ja neljän tyttären äiti Virpi Piippo Alkusanat kiitokset Haluan lausua kiitoksen äidilleni Margit Piipolle, joka on piirtänyt suurimman osan teoksen piirroksista.

Lisätiedot

AINO KARLA - HEIDI KYTÖAHO - MARIAM LAURÉN

AINO KARLA - HEIDI KYTÖAHO - MARIAM LAURÉN AINO KARLA - HEIDI KYTÖAHO - MARIAM LAURÉN Tytöstä naiseksi Vastauksia maahanmuuttajatyttöjen kysymyksiin SISÄLLYS Kehittämistyön ohjaajina ovat toimineet Metropolian lehtori Sirkka Pietiläinen sekä Helsingin

Lisätiedot

LÖYDÄ SINULLE SOPIVIN EHKÄISY MENETELMÄ Erilaisia vaihtoehtoja on paljon

LÖYDÄ SINULLE SOPIVIN EHKÄISY MENETELMÄ Erilaisia vaihtoehtoja on paljon LÖYDÄ SINULLE SOPIVIN EHKÄISY MENETELMÄ Erilaisia vaihtoehtoja on paljon TUNNETKO SUKUPUOLI ELIMESI? Tietoa naisen ja miehen anatomiasta SEKSI JA SEKSUAALISUUS Mitä ne ovat? 2 Sisältö On aika ottaa vastuu

Lisätiedot

Vauvamatkalla. - Opas synnyttäneelle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Vauvamatkalla. - Opas synnyttäneelle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Vauvamatkalla - Opas synnyttäneelle Toimitus Kuvaajat Taitto Heta Kolanen, Katja Koskinen, Niina Kauppinen, Mirkka Kujala Tero Hanski, Mikko Hinkkanen, Jarmo Nummenpää, Heta Kolanen Mirkka Kujala Painopaikka

Lisätiedot

Vauvamatkalla. - Opas synnyttäneelle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri / HYKS, Synnytykset

Vauvamatkalla. - Opas synnyttäneelle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri / HYKS, Synnytykset Vauvamatkalla - Opas synnyttäneelle Toimitus Kuvaajat Taitto Heta Kolanen, Katja Koskinen, Niina Kauppinen, Mirkka Kujala HUS/Kliininen valokuvaus: Tero Hanski, Mikko Hinkkanen, Jarmo Nummenpää HYKS Naisten-

Lisätiedot

Vauvamatkalla. Opas synnyttäneelle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Vauvamatkalla. Opas synnyttäneelle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Vauvamatkalla Opas synnyttäneelle Toimitus Kuvaajat Taitto Heta Kolanen, Katja Koskinen, Niina Kauppinen, Mirkka Kujala Tero Hanski, Mikko Hinkkanen, Jarmo Nummenpää, Heta Kolanen Mirkka Kujala Painopaikka

Lisätiedot

Ohutsuoliavanneopas. Tietoa ja neuvoja ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen

Ohutsuoliavanneopas. Tietoa ja neuvoja ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen Ohutsuoliavanneopas Tietoa ja neuvoja ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen SISÄLLYS Leikkaus Miten ruoansulatusjärjestelmä toimii? 4 Mikä on ohutsuoliavanne? 5 Miten elämä muuttuu ohutsuoliavanteen

Lisätiedot

ONKO RUOKA LOHTUSI? APUA! Tupakka tuhoaa naista. Liian runsaat kuukautiset. Hoida lantionpohjan lihakset kuntoon!

ONKO RUOKA LOHTUSI? APUA! Tupakka tuhoaa naista. Liian runsaat kuukautiset. Hoida lantionpohjan lihakset kuntoon! Naisen maksuton terveysopas, ota mukaasi! Ja tiedät mitä kehossasi tapahtuu! uuma2/2012 Tupakka tuhoaa naista ONKO RUOKA LOHTUSI? Mitä ensimmäisellä gynekologikäynnillä tapahtuu? APUA! Liian runsaat kuukautiset

Lisätiedot

Vaali voimaa! Miten säilytät intohimon parisuhteessa? Naiseus riski kulumille. Matkailijan terveyspaketti

Vaali voimaa! Miten säilytät intohimon parisuhteessa? Naiseus riski kulumille. Matkailijan terveyspaketti Naisen maksuton terveysopas, ota mukaasi! Ja tiedät mitä kehossasi tapahtuu! uuma1/2012 Matkailijan terveyspaketti Naiseus riski kulumille Vaali voimaa! Miten säilytät intohimon parisuhteessa? Tavallisimmat

Lisätiedot

MIKÄ ON KUMIKOULU? 2 Tietoa nuorilta nuorille 2 Miksi Kumikoulu on ajankohtainen? 2 Oppitunnin sisältö 3 Kuka voi toimia vetäjänä?

MIKÄ ON KUMIKOULU? 2 Tietoa nuorilta nuorille 2 Miksi Kumikoulu on ajankohtainen? 2 Oppitunnin sisältö 3 Kuka voi toimia vetäjänä? SISÄLTÖ MIKÄ ON KUMIKOULU? 2 Tietoa nuorilta nuorille 2 Miksi Kumikoulu on ajankohtainen? 2 Oppitunnin sisältö 3 Kuka voi toimia vetäjänä? 3 OPPITUNNIN ALKUVALMISTELUT 4 TUNNIN KULKU JA AIKATAULU 5 Tarinat

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN KESKUSSAIRAALA Synnytysvuodeosasto C1 Valto Käkelän katu 1 53130 Lappeenranta KOTIHOITO-OHJEITA

ETELÄ-KARJALAN KESKUSSAIRAALA Synnytysvuodeosasto C1 Valto Käkelän katu 1 53130 Lappeenranta KOTIHOITO-OHJEITA ETELÄ-KARJALAN KESKUSSAIRAALA Synnytysvuodeosasto C1 Valto Käkelän katu 1 53130 Lappeenranta KOTIHOITO-OHJEITA 1 SISÄLLYSLUETTELO KOTIUTUMINEN SAIRAALASTA... 3 TERVEYDENHOITO KOTONA... 4 Puhtaus... 4 Jälkivuoto...

Lisätiedot

Suomen Pyreneläiset ry. Oppaan koonnut Kirsti Silander PENTUOPAS

Suomen Pyreneläiset ry. Oppaan koonnut Kirsti Silander PENTUOPAS PENTUOPAS Suomen Pyreneläiset ry. Toimii pyreneittenkoirien ja pyreneittenpaimenkoirien etuja valvovana yhdistyksenä. Yhdistys julkaisee lehteä nimeltä Pyrriposti, lehti ilmestyy 4 kertaa vuodessa. Jotkut

Lisätiedot

1 Vanhemmaksi työkirja VANHEMMAKSI. työkirja VANHEMMAKSI. työkirja

1 Vanhemmaksi työkirja VANHEMMAKSI. työkirja VANHEMMAKSI. työkirja VANHEMMAKSI työkirja 1 Vanhemmaksi työkirja VANHEMMAKSI työkirja ISBN on 978-952-473-958-0 Helsingin kaupunki, Terveyskeskus ja Sosiaalivirasto Lapaset -perheverkosto hanke Toimittajat: Inga Klen, Ulla

Lisätiedot

MINDFULNESS JA STRESSI

MINDFULNESS JA STRESSI OPAS STRESSINHALLINTAAN - MITEN PÄÄSEN ALKUUN MINDFULNESS JA STRESSI OUTI RIKOLA Vapaudu.fi SISÄLLYS- LUETTELO Mikä tämä opas on? Siis tarkemmin? Miksi mindfulness kiinnostaisi minua? Miten pian huomaan

Lisätiedot

suomen nf-yhdistyksen

suomen nf-yhdistyksen suomen nf-yhdistyksen LASTENOPAS Suomen Neurofibromatoosiyhdistys ry. Kirjoittajat Esko Kandelin, Suomen NF-yhdistys, NF-lapsen isä Kaisu Kandelin, Suomen NF-yhdistys, NF-lapsen äiti Martti Komu, Suomen

Lisätiedot

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen.

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen. 1 Hei, haluaisin kiittää kirjasta. Se oli todella koskettava ja rehellinen. Olet varmaan saanut paljon samaa palautetta. Itkin hillittömästi kun luin sitä. Kiitos kun kirjoitit kirjan ja jaoit surusi meidän

Lisätiedot

Nuorten seksuaaliterveys

Nuorten seksuaaliterveys Nuorisotoimi 2006 Nuorten seksuaaliterveys www.nurmijarvi.fi Tämä NUORTEN SEKSUAALITERVEYS-kirjanen on tarkoitettu Sinulle NUORI. Kirjasesta löydät tietoa murrosiästä, seurustelusta, seksistä, raskauden

Lisätiedot

Ihosyöpä aiheutuu auringon säteistä suojaa ihosi hyvin!

Ihosyöpä aiheutuu auringon säteistä suojaa ihosi hyvin! Naisen maksuton terveysopas, ota mukaasi! Ja tiedät mitä kehossasi tapahtuu! 1/2015 MILLAISTA TYÖTÄ TERVEYDENHOITAJA TEKEE OPISKELIJOIDEN PARISSA? Ihosyöpä aiheutuu auringon säteistä suojaa ihosi hyvin!

Lisätiedot

Winkkejä ja Walistusta Wauvaperheille

Winkkejä ja Walistusta Wauvaperheille Winkkejä ja Walistusta Wauvaperheille Satakunnan sairaanhoitopiiri Satakunnan keskussairaalan synnytysvuodeosasto S0 2013 Taitto Taru Tolppo 2 SISÄLLYSLUETTELO Onneksi olkoon... 4 Meistä tulee vanhemmat...

Lisätiedot

SIISTEYDEN OPETUS... 8 SÄÄNNÖLLISET RUOKA-AJAT... 8 SANOMALEHDET... 8 ULKOILU... 8 KUPPI JA HUPPU... 9 KUPPI... 9 VESI... 9 HUPPU...

SIISTEYDEN OPETUS... 8 SÄÄNNÖLLISET RUOKA-AJAT... 8 SANOMALEHDET... 8 ULKOILU... 8 KUPPI JA HUPPU... 9 KUPPI... 9 VESI... 9 HUPPU... Pentuopas MINÄ OLEN AFGAANINVINTTIKOIRAPENTU... 4 MITÄ TULEE OTTAA HUOMIOON PENNUN, VARSINKIN AFGAANIN HOIDOSSA... 5 ELÄVÄ OLENTO... 5 KÄRSIVÄLLISYYTTÄ... 5 OIKEUDENMUKAISUUS... 5 KUULO... 6 RANKAISU...

Lisätiedot

05-06. maalivahdin opas

05-06. maalivahdin opas 05-06 maalivahdin opas maalivahdin opas suunnitteli ja toteutti jouni koponen aineisto jadberg laura tomatis kuvat laura tomatis: [p. 14-22] jadberg kansi jouni koponen Tämä opas on vain yksi näkemys maalivahtipelaamiseen.

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

EHKÄISYOPAS TIETOA RASKAUDEN EHKÄISYMENETELMISTÄ. www.parempaaelamaa.fi 1. www.parempaaelamaa.fi

EHKÄISYOPAS TIETOA RASKAUDEN EHKÄISYMENETELMISTÄ. www.parempaaelamaa.fi 1. www.parempaaelamaa.fi EHKÄISYOPAS TIETOA RASKAUDEN EHKÄISYMENETELMISTÄ www.parempaaelamaa.fi www.parempaaelamaa.fi 1 RASKAUDEN EHKÄISY ON TÄRKEÄ OSA NAISEN ELÄMÄÄ Nainen tulee normaalisti sukukypsäksi keskimäärin 12 13 ikävuoden

Lisätiedot

SEKSUAALIKASVATUSTA NUORILLE - OPETTAJAN OPAS - SARI MÄKI ERITYISTASON SEKSUAALITERAPEUTTI (NACS)

SEKSUAALIKASVATUSTA NUORILLE - OPETTAJAN OPAS - SARI MÄKI ERITYISTASON SEKSUAALITERAPEUTTI (NACS) SEKSUAALIKASVATUSTA NUORILLE - OPETTAJAN OPAS - SARI MÄKI ERITYISTASON SEKSUAALITERAPEUTTI (NACS) 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 OPPAAN KÄYTTÖ 4 1.1 SEKSUAALISUUS 4 1.2 SEKSUAALIOIKEUDET 4 1.3 SEKSUAALITERVEYS 5

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

EHKÄISYOPAS TIETOA RASKAUDEN EHKÄISYMENETELMISTÄ. www.parempaaelamaa.fi 1. www.parempaaelamaa.fi

EHKÄISYOPAS TIETOA RASKAUDEN EHKÄISYMENETELMISTÄ. www.parempaaelamaa.fi 1. www.parempaaelamaa.fi EHKÄISYOPAS TIETOA RASKAUDEN EHKÄISYMENETELMISTÄ www.parempaaelamaa.fi www.parempaaelamaa.fi 1 RASKAUDEN EHKÄISY ON TÄRKEÄ OSA NAISEN ELÄMÄÄ Nainen tulee normaalisti sukukypsäksi keskimäärin 12 13 ikävuoden

Lisätiedot