T y ttöjen pieni punainen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "T y ttöjen pieni punainen"

Transkriptio

1 T y ttöjen pieni punainen w w w.libressegirl.f i

2 Teksti ja toimitus: Ulla Rode ja Susanne Lindblad Ulkoasu: Charlotte Ikjaer Julkaisija: Libresse Puh ISBN: painos 00 Kopiointi sallittu, kunhan lähde mainitaan.

3 T y ttöjen pieni punainen

4 Hei! Tämä kirja on tarkoitettu sinulle, jonka murrosikä ja kuukautiset ovat juuri alkamassa. Ne ovat merkki siitä, että kehosi kehittyy ja että sinä olet kasvamassa aikuiseksi. Kuukautisesi ovat ehkä jo alkaneet, tai ne ovat vasta tulossa kysymyksiä herää joka tapauksessa, mitä kuukautiset oikein ovat, mistä ne tulevat, mitä jos vatsa tulee kipeäksi, ja mitä pitää tehdä, jotta vuoto ei tule läpi vaatteista. Olemme yrittäneet vastata muutamiin tavallisimpiin kysymyksiin voit myös lukea lisää sivuilta Monissa kulttuureissa järjestetään juhla, kun tyttö saa ensimmäiset kuukautisensa. Vaikka et ehkä juhlia järjestäisi, haluamme kuitenkin onnitella sinua päivänä, jolloin kuukautisesi alkavat! Kaikkea hyvää! ;-)

5 Miksi kuukautiseni alkavat? Milloin murrosikä alkaa? Joka kuukausi munasarjasta irtoaa yksi munasolu. Tätä kutsutaan ovulaatioksi, ja se tapahtuu noin kaksi viikkoa ennen kuin kuukautisesi alkavat. Munasolu kulkee pitkin munanjohdinta kohtuun, jossa se voi hedelmöityä, niin että tulet raskaaksi. munanjohdin emätin Jos munasolu ei hedelmöity, kohtu poistaa vuotona sen ja paksuuntuneen kohdun limakalvon, joka olisi suojannut sikiötä kohdussa. kohtu Tätä vuotoa sanotaan kuukautisvuodoksi. tältä näytät sisältäpäin munasarja Vain joka toisen -vuotiaan tytön kuukautiset ovat alkaneet. Jotkut voivat saada kuukautiset jo -vuotiaana, kun taas toiset ehtivät täyttää tai vuotta ennen kuukautisten alkamista. Murrosiän alkaessa joillakin tytöillä rintoja alkaa aristaa. Toisille voi tulla ihoon epäpuhtauksia ja finnejä. Joillakin on suuret rinnat ja toisilla pienet rinnat. Toinen rinta voi myös olla suurempi kuin toinen. Ja se, että on rinnat ovat jo kehittyneet, ei tarkoita, että myös kuukautiset ovat alkaneet. Kaikki vaihtoehdot ovat ihan yhtä normaaleja. Olet ihan normaali!

6 Ajattele, jos kuukautiset tulevat kesken jumppatunnin! Useimmat tytöt ovat huolissaan ensimmäisistä kuukautisista. Ajattele, jos ne alkavat, kun on syömässä tai keskellä jumppatuntia! Kuukautisten alkaminen ei melko varmasti tule sinulle yllätyksenä. Jotkut huomaavat, että rinnat ovat kasvaneet ja tuntuvat ehkä hieman aristavilta. Sinulla voi myös olla jo hieman valkovuotoa. Valkovuoto on vaaleahkoa eritettä, jota emättimen limakalvo erittää. Valkovuodon tarkoitus on pitää emätin Tavallisesti sanotaan, että kuukautiset alkavat - vuoden aikana siitä, kun valkovuotoa alkaa esiintyä. luonnollisen kosteana. Jotkut tytöt alkavat hikoilla murrosiässä enemmän, johon päivittäinen suihku ja deodorantti ovat hyvä apu.

7 Hyvä neuvo Pikkuhousunsuoja koululaukussa voi antaa turvallisuuden tunnetta. Jos laitat sen vaikka pieneen meikkipussiin, niin kukaan ei näe sitä. Pikkuhousunsuoja voi olla ihan riittävä, sillä kuukautiset eivät ole erityisen runsaita ensimmäisellä kerralla. Kuinka paljon vuotoa oikeastaan tulee? Joillakin tytöillä ensimmäiset kuukautiset ovat vain pientä ruskehtavaa vuotoa. Toisista tytöistä tuntuu, että he vuotavat paljon kuukautisverta, mutta tavallisesti on kysymys noin puolesta desilitrasta koko kuukautisten aikana. Vuotoa on eniten ensimmäisinä päivinä, jonka jälkeen se vähenee asteittain. Kuukautiset kestävät normaalisti - päivää. Sitten kuluu - päivää (kuukautisten ensimmäisestä päivästä laskien), kunnes kuukautiset alkavat seuraavan kerran. Voit myös huomata, että kuukautiset kestävät enemmän kuin päivää tai hyppäävät yli jonkun kuukauden silloin tällöin. Se johtuu siitä, ettei kehosi ole vielä löytänyt säännöllistä rytmiä, mutta se löytyy pikkuhiljaa. Kuukautisesi jatkuvat noin 0 vuoden ikään ja siinä ajassa ehdit kyllä tottua niihin! Miksi kuukautiset tummuvat loppua kohti? Se johtuu siitä, että kuukautisveri ei valu yhtä nopeasti ulos, kun vuotoa on vain vähän. Silloin vuoto ehtii tummua ennen ulos tuloa.

8 Tällainen olet Ulkoiset sukupuolielimet muodostuvat ulommista häpyhuulista, joihin kasvaa karvoja, sisemmistä häpyhuulista ja klitoris virtsaputki emätinaukko/ immenkalvo peräaukko venuskumpu ulommat häpyhuulet sisemmät häpyhuulet väliliha klitoriksesta. Jos levität sisempiä häpyhuulia sivuun, voit peilin avulla nähdä kaksi aukkoa. Etummaisena näkyy virtsaputken suu, taaempana emättimen aukko. Emätinaukon jälkeen tulee väliliha ja sitten peräaukko (katso kuva). Emätinaukossa on ihopoimu, joka on immenkalvo. Joiltakin tytöiltä se saattaa puuttua kokonaan. Immenkalvo repeytyy ensimmäisen yhdynnän aikana tai se on voinut venyä jo aikaisemmin, jos esimerkiksi harrastat paljon urheilua. Immenkalvossa on joustava aukko, josta kuukautisvuoto pääsee ulos. Immenkalvon myytti Immenkalvo on pieni kehä tai reunus elastista limakalvoa, joka sijaitsee emätinaukossa. Pienillä tytöillä immenkalvo on ohut ja jäykkä, mutta kun tulet murrosikään, siitä tulee huomattavasti löysempi ja joustavampi. Useimmilla tytöillä immenkalvo repeytyy yhdynnässä. Jotkut tytöt, mutta eivät kaikki, vuotavat verta ensimmäisen yhdynnän yhteydessä. Se ei koske kaikkia, vaan riippuu siitä, kuinka joustava tytön immenkalvo on. Tiesitkö MYYTTI = perätön tarina että useimmat nuoret tytöt voivat käyttää tamponia vaikka ovat neitsyitä, sillä immenkalvo on joustava ja siinä on aukko kuukautisvuodolle.

9 Mitä valitsen? Mitä valitsen? side? vai tamponi? Side: Siteitä on monia erilaisia sekä muodoltaan että kooltaan. Side asetetaan pikkuhousuihin, jossa se pysyy paikallaan itseliimautuvalla teipillä, joka estää sidettä liikkumasta. On olemassa myös siteitä, jotka pysyvät paikallaan siipien avulla. Siteet eivät näy vaatteiden läpi, ja ne ovat nykyään niin ohuita, että niitä tuskin huomaa. Pakkauksista voit lukea eri kokojen eroista, eli mikä sopii niukkojen, normaalien tai runsaiden kuukautisten aikana. Tamponi: Tamponin kanssa voit liikkua kuten haluat. Aloita aina pienimmällä koolla tamponilla. Tamponi imee kuukautisvuodon itseensä kehon sisällä, joten tunnet itsesi kuivaksi ja varmaksi. Jos tamponi on asetettu oikein, et huomaa sitä ollenkaan, eikä se liiku paikaltaan tai putoa.

10 Side Siteitä kehitetään koko ajan, jotta ne olisivat mahdollisimman miellyttäviä käyttää. Siteen tulee pysyä sillä paikalla, mihin sen asetat, ja imeä niin hyvin, ettei sinun tarvitse olla huolissasi, että vuoto tulisi vaatteiden läpi. Hyvä side on muotoiltu vartalon mukaan, se on mukava, miellyttävän tuntuinen ja melkein näkymätön. Se suojelee läpivuodoilta ja pikkuhousuja tahroilta. Tiesitkö??? että vielä isoisoäitisi ja isoäitisi aikaan naiset neuloivat itse kuukautissiteensä ja pesivät niitä uudelleen ja uudelleen? Erilaisia siteitä Siteitä on monia eri kokoja. Voit käyttää normaalikokoisia siteitä, jos vuotosi on keskimääräistä tai niukkaa, kuten yleensä kuukautisten viimeisinä päivinä. Kun ikää karttuu, voit tarvita runsaaseen vuotoon tarkoitettuja siteitä tai erityisiä yöllä käytettäviä Libresse Goodnight -siteitä. Tänä päivänä siteet ovat niin ohuita, etteivät ne tunnu tai näy lähes lainkaan. Se on hyvä, koska siten voit itse päättää, haluatko käyttää tiukkoja housuja tai lyhyttä hametta, kun sinulla on kuukautiset.

11 Side koostuu useasta kerroksesta. Pintamateriaali, joka on kehoasi vasten, antaa vuodon mennä tasaisesti läpi, joten side tuntuu ihollasi aivan kuivalta. Keskimmäinen kerros on sitä vastoin imevä kerros, niin että vuoto päätyy siteen sisälle. Sisus muodostuu imuytimestä, joka on valmistettu selluloosakuidusta. Ydin estää ohivuodon vaaraa myös pikkuhousun reunoilla. Siteen alapuolen tiivis, pehmeä muovikerros estää vielä läpivuotoa. PANIIKKI! punainen tahra, valkoiset housut! Jos saat vähän kuukautisvuotoa pikkuhousuihin, se lähtee helpoiten heti tuoreeltaan pesuaineella tai kylmällä vedellä käyttäen apuna vähän suolaa. Hieman pikkuhousunsuojista Pikkuhousunsuojat imevät valkovuotoa sekä niukkaa kuukautisvuotoa. Pikkuhousunsuojia on kahdenlaisia; ohuita ja hieman paksumpia. Kaupassa tunnistat ne pakkausmerkinnöistä Libresse Light (ohuet) ja Libresse Extra (hieman paksummat ja pidemmät). Ohuet pikkuhousunsuojat on tarkoitettu käytettäviksi kuukautisten välillä, kun haluat tuntea itsesi raikkaaksi ja suojata pikkuhoususi valkovuodolta. Näistä esimerkkinä on mm. Libresse Light So Slim.

12 Kuinka laitan tamponin paikalleen? Mikään ei ole helppoa, ensimmäisellä kerralla. Siksi ei auta kuin harjoitella lupaamme, että harjoittelu kannattaa. Tamponin asettaminen ei satu. Varaa riittävästi aikaa, sulje kylpyhuoneen ovi ja katso, että saat olla rauhassa. Pakkauksessa on pieni esite, joka neuvoo Tulee vielä päivä jolloin et edes huomaa, että sinulla on tamponi kohta kohdalta, mitä sinun tulee tehdä. Tamponi on helpointa asettaa niinä päivinä, kun vuotoa on eniten, sillä silloin tamponi liukuu helpoiten paikalleen. Aloita aina pienimmällä tamponilla. On selvää, että olet hieman hermostunut ja jännittynyt alussa. Siksi myös emättimen lihakset jännittyvät ja asettaminen on vaikeampaa. Yritä rentoutua ja ota rauhallisesti. Voit ehkä tuntea hieman vastusta. Se on immenkalvo, joka on hieman sitkeä. Voit rauhassa jatkaa, sillä immenkalvo on joustava ja antaa asteittain periksi, kun saat tamponin paikalleen. ota rauhallisesti... ota rauhallisesti... ota rauhallisesti... ja kuinka saan sen sitten ulos? On aivan helppoa ottaa tamponi pois. Vedät vain narusta, käärit tamponin vessapaperiin ja laitat sen roskakoriin. Älä huuhdo tamponia vessasta alas. Pese aina kädet, kun laitat tamponin paikalleen tai otat sen pois. Sinun ei tarvitse vaihtaa tamponia joka kerta, kun käyt pissalla, koska pissaa ei tule tamponiin. Vedä vain naru sivuun. Seuraavilla sivuilla saat lisää vihjeitä tamponin asettamisesta

13 Näin laitat tamponin paikalleen Suorista naru, ja nykäise vähän. pese kadet : NYKÄISE vähän Tartu tamponin alaosasta, ja poista suojakelmu tamponin päästä. Avaa päällys vetämällä repäisynauhasta. Tartu alaosasta! Levitä häpyhuulia vapaalla kädelläsi, niin tamponi on helpompi saada sisään. Emätinaukko on virtsaputken suun ja peräaukon välissä (katso sivu ). Huom! Rentoudu! Työnnä tamponi niin pitkälle ylös ja taaksepäin emättimeen kuin mahdollista. Jos jokin ottaa vastaan, muuta hiukan asentoa. Jos tunnet tamponin selvästi, työnnä se pidemmälle sisään (katso kuvat ja ). Naru jää ulos, mutta se on piilossa pikkuhousuissa. 0 seiso näin Ylös- ja TAAKSEPÄIN pese kadet uudelleen : JUURI NaIN! :

14 Voinko mennä vessaan vaihtamatta sidettä tai tamponia? Jos vuotosi on runsasta, on ehkä parasta, että vaihdat kuukautissuojan usein. Voit esimerkiksi vaihtaa sidettä joka kerta kun käyt vessassa. Tamponiin ei tule pissaa, joten päätä itse kuinka usein vaihdat sen. Kuinka usein tamponi tulee vaihtaa? Jos käytät oikeaa kokoa niukka vuoto, pieni tamponi; runsaampi vuoto, suurempi tamponi niin sinun ei tarvitse vaihtaa kovin usein. Noin - tuntia on sopiva vaihtoväli, kun kuukautiset ovat runsaimmillaan ensimmäisinä päivinä, ja - tuntia, kun vuoto on niukempaa. Kuinka tamponi toimii: Tamponi toimii kuin pieni sieni kehon sisällä. Se imee itseensä kuukautisvuodon ja jakaa sen tasaisesti tamponiin kunnes on aika vaihtaa suoja. Tamponit on valmistettu viskoosista, ja niissä on silkinpehmeä pinta. Voit tuntea itsesi varmaksi koko ajan. Sinun ei tarvitse vaihtaa tamponia yön aikana. Laita uusi tamponi juuri ennen nukkumaan menoa, ja vaihda se heti, kun nouset ylös. Mitä teen käytetyille siteille ja tamponeille? Älä missään tapauksessa heitä niitä vessanpönttöön. Ne voivat tukkia viemärin. Käytä vessan roskakoria tai pussia. Voit myös kiertää siteen rullalle ja laittaa sen siihen kääreeseen, johon se oli pakattu, ja heittää sen sitten roskakoriin. Hyvä neuvo Kun vaihdat tamponia, sen tulisi olla aivan punainen kuukautisvuodosta se on merkki siitä, että käytät oikeaa kokoa. Jos toinen pää jää valkoiseksi, kokeile seuraavalla kerralla pienempää kokoa.

15 Kysy Ullalta kysymys: Olen -vuotias, eikä minulla ole OLLEN K A AN rintoja. Olen ihan lauta. Se on hirveetä, ja pojat kiusaa, koska olen ainoa luokalla, jolla ei oo rintoja haluan vain kysyä, jos voi olla niin, että tytölle ei tule rintoja koko elämän aikana, eli säilyy lautana lopun elämää? vastaus: Hei ja kiitos meilistäsi. Joillakin on suuremmat rinnat kuin toisilla, mutta täysin litteänä ei meistä kukaan pysy. Olet varmaan yksi niistä, jotka joutuvat odottamaan hieman kauemmin. Terveisin U lla kysymys kysymys: Hei Ulla! Minulla oli tänään aivan mustaa vuotoa. Mitä se tarkoittaa? Kuukautiseni pitäisi luultavasti alkaa pian. Onko sillä jotain tekemistä sen kanssa? Terveisin minä vastaus: Hei ja kiitos meilistäsi. Luulen, että kuukautisesi ovat juuri alkaneet. Onnea. Terveisin U lla kysymys: Olen -vuotias tyttö. Kuukautiseni eivät ole vielä alkaneet. Mutta sitten haluaisin kysyä tuleeko myös valkovuotoa, ennen kuin kuukautiset alkavat? Ja minä en halua kysyä äidiltä. Itse haluaisin jotain suojaa valkovuotoon. Toivon, että vastaat. T: Liisa vastaus: Hei ja kiitos meilistäsi. On ihan tavallista, että valkovuotoa tulee muutaman kuukauden, jopa vuoden, ennen kuukautisia. Kerää rohkeutesi, ja puhu äitisi kanssa, hän tietää parhaiten, mikä suoja sopii valkovuotoon. Terveisin Ulla

16 »On jotain mitä en ymmärrä.. Mitä tarkoittaa, että joillain sisemmät häpyhuulet roikkuvat? Ja kuinka monella prosentilla?«tytöt ovat erilaisia. En tiedä, miten prosentit jakautuvat. Joillakin tytöillä sisemmät häpyhuulet saattavat olla suuremmat kuin uloimmat. Se on aivan normaalia. Terveisin Ulla VASTAUS Olenko mahdollisesti ainoa, joka on erilainen?»olen pahalla päällä ja väsyn helposti kuukautisia edeltävinä päivinä onko se normaalia?«kuukautisia edeltävistä päivistä on joidenkin hieman hankala selvitä. Kaikki on vähän tyhmempää kuin tavallisesti, ja haluat mieluiten olla piilossa peiton alla ja syödä karkkia. Kaikki eivät kärsi samalla tavalla, ja mieliala voi myös vaihdella eri kerroilla. Voit myös tuntea, että rintoja pingottaa, mieli on hapan ja hermostunut, ja voit saada enemmän finnejä kuin tavallista. Parasta, mitä voit tehdä, on hyväksyä olotilasi. Hemmottele itseäsi niinä päivinä, mene elokuviin kaverisi kanssa, lue hyvä kirja tai mene lenkille. Terveisin Ulla

17 On aivan tavallista, että kuukautiset ovat epäsäännölliset. Erityisesti alussa. Se tarkoittaa, etteivät kuukautisesi tule aina tai päivän välein. Ne voivat tulla myös useamman kerran kuukaudessa. Jonain kuukautena niitä ei ehkä tule ollenkaan. Se on ihan OK. Kehosihan on vasta harjoittelemassa aikuiseksi tuloa. Etkä ole yksin. Vain joka kolmannen - -vuotiaan tytön kuukautiset ovat säännölliset. Kun kuukautisesi ovat jatkuneet pari vuotta, ne muuttuvat säännöllisemmiksi. Voit myös käyttää online kalenteria, joka löytyy osoitteessa i Koska se nyt oli kun mulla oli viimeks?? Vihje Voi olla hyvä idea laittaa rasti kalenteriin, kun lasket milloin seuraavat kuukautisesi alkavat. Niin olet varustautunut. Laske - päivää edellisten kuukautisten alkamispäivästä. Jos kuukautisesi esimerkiksi alkoivat. maaliskuuta se tarkoittaa, että seuraavat kuukautiset tulevat suunnilleen. maaliskuuta. huhtikuuta välisenä aikana.

18 Haisevatko valkovuoto ja kuukautiset? Me ollaan menossa uimaan! Ja mulla on kuukautiset! Valkovuoto voi haista hieman happamalta, mutta se ei saa haista pahalta. Kuukautisvuoto voi haista hieman makealta, kun se joutuu kosketukseen ilman kanssa. Jos et kestä hajua, vaihda sidettä tai tamponia. Siksi on hyvä pitää muutama side tai tamponi laukussa. Pese alapääsi lämpimällä vedellä. Älä pese emätintä saippualla, koska se voi haitata emättimen luonnollista bakteerikantaa. Vihje Kylvyssä tai suihkussa käynti on aina hyvä idea! Kukapa ei haluaisi tuoksua hyvältä ja tuntea itseään raikkaaksi! Monet luulevat, etteivät voi osallistua jumppaan, treeneihin tai uimahalliretkeen kun heillä on kuukautiset. He ovat varmoja, että side näkyy, tai että vuoto tulee läpi. Sehän olisi tosi piinallista! Mutta voit todella jumpata, vaikka sinulla on kuukautiset. Voit myös uida, kun käytät tamponia. Jos menet uimahalliin, vaihda tamponi, kun tulet P.S. Liikunta ja jumppa voivat altaasta. todella auttaa kuukautiskivuissa. Lue lisää seuraavilta sivuilta! 0

19 Mitä voin tehdä, jos kuukautiset sattuvat? Ensimmäisinä kertoina kuukautiset eivät yleensä tunnu ollenkaan, mutta myöhemmin jotkut tytöt tuntevat kuukautiskipuja. Kivut tulevat yleensä kuukautisten alussa ja joskus ehkä hieman ennenkin. Ne voivat tuntua nipistyksinä vatsassa ja tuntua vielä alaselän puolellakin. Ne katoavat tavallisesti parin päivän kuluessa. Lämmin suihku, kevyt voimistelu, kävelylenkki, lämminvesipullo tai lämpötyyny vatsalla voivat tehdä hyvää Kokeile jotain näistä ehdotuksista, niin olosi helpottuu Voit myös kokeilla seuraavia harjoituksia Nojaa käsiin ja polviin. Anna selän kaartua, niin että vatsalihakset rentoutuvat. Köyristä sitten selkää niin, että vatsalihakset työntävät vatsan kunnolla sisään. Toista liike rauhallisessa tahdissa 0 kertaa. Venytä pohjelihaksia. Ota molemmilla käsillä kiinni pöydän laidasta, mene kyykkyyn jalkapohjat maassa ja nojaa hieman eteenpäin. Pysy asennossa minuutin a jan. Toista liike muutaman kerran. Asetu selälleen jalat suorina ja kädet sivuilla lattiassa kiinni. Älä anna olkapäiden nousta korvia kohden. Nosta vasen jalka suorana ylös taivuttamatta sitä ja käännä oikealle niin, että se koskettaa oikeata kättä. Toista liike muutaman kerran molempiin suuntiin. Venytä pitkiä selkälihaksia. Seiso, nosta toinen jalka pöydän kulmalle ja taivuta sitä niin, että pohje ja takareisi kohtaavat. Kumarru jalan päälle niin pitkälle kun pääset. Vaihda jalkaa.

20 Sanojen selityksiä: Kuukautiskierto Niiden päivien määrä, joka kuluu kuukautisten ensimmäisestä päivästä seuraavia kuukautisia edeltävään päivään saakka. Tavallisesti kuukautisten välillä kuluu - päivää, mutta kuukautiset eivät tule aina yhtä säännöllisesti varsinkaan ensimmäisinä vuosina. Syömishäiriöt, laihdutuskuurit, kova treenaus, stressi, matkat ja raskaus voivat aiheuttaa kuukauisten poisjäännin. Tamponitauti Sairauden nimi on oikeastaan TSS. Katso seuraavasta. TSS (Toxic Shock Syndrome) Hyvin harvinainen, mutta vakava sairaus, johon voivat sairastua miehet, naiset ja lapset. TSS:n aiheuttavat myrkyt, joita tuottaa ihmiskehossa luonnostaan esiintyvä bakteeri. Noin puolet tapauksista on todettu naisilla ja tytöillä, joilla on kuukautiset. TSS:n ilmeneminen liitettiin aikaisemmin tamponin käyttöön, mutta sitä voi esiintyä kuukautisten aikana, vaikka tamponia ei ole käytetty. TSS voi johtaa kuolemaan, joten on erittäin tärkeää, että tauti tunnistetaan ja hoidetaan heti alkuvaiheessa. Jos voit kuukautisten aikana yhtäkkiä erittäin huonosti, vaikka juuri äsken olit voinut aivan hyvin ja sinulla on seuraavia oireita: korkea kuume (yli C), pahoinvointi, ripuli, päänsärky, lihassärky, kurkkukipu, huimaus tai voimakas punoitus; aivan kuin olisit saanut liikaa aurinkoa (kaikki oireet eivät välttämättä esiinny samanaikaisesti), poista tamponi varmuuden vuoksi ja ota välittömästi yhteys lääkäriin tai sairaalaan. Muista mainita TSS:n mahdollisuus ja kerro, että sinulla on kuukautiset. TSS voi ilmetä riippumatta siitä käytätkö tamponia vai et. Jos sinulla on ollut TSS, kysy lääkärin neuvoa ennen kuin käytät tamponia uudelleen. Puberteetti Puberteetiksi (eli murrosiäksi) sanotaan sitä aikaa, jolloin kehosi muuttuu sukukypsäksi niin, että voit saada lapsia. Se on muutos lapsesta aikuiseksi. Muutoksia tapahtuu niin tytöissä kuin pojissakin, mutta tytöillä murrosikä alkaa usein aiemmin. Hormonit Hormonit ovat kemiallisia aineita, joita rauhaset tuottavat kehon eri osissa, mm. aivolisäkkeessä, kiveksissä ja munasarjoissa. Kehossamme on yli 0 hormonia. Olemme yrittäneet vastata tavallisimmin esiintyviin kysymyksiin, mutta voi olla, että olemme unohtaneet jotain. Voit lukea lisää kotisivultamme i. Voit myös puhua isosiskosi, äitisi, terveydenhoitajasi, opettajasi tai ystäväsi kanssa.

21 Jos haluat tietää lisää, katso sivustoja i DU SER INTA LIKADAN UT FRAM OCH BAK... FEEL SECURE. WEAR LIBRESSE.

22 Menkkakalenteri TAMMIKUU HELMIKUU MAALISKUU HUHTIKUU SYYSKUU LOKAKUU MARRASKUU JOULUKUU TOUKOKUU KESÄKUU HEINÄKUU ELOKUU Merkkaa tähän kuukautisesi. Katso myös kalenteri netissä osoitteessa i josta voit tilata muistutuksen kuukautisista.

23 w w w.libressegirl.f i

Gynekologinen tutkimus

Gynekologinen tutkimus Gynekologinen tutkimus Gynekologinen tutkimus tarkoittaa sisätutkimusta, jonka lääkäri tekee naiselle emättimen kautta. Sisätutkimuksen tekijä on yleislääkäri tai erikoislääkäri. Jos hän on erikoislääkäri,

Lisätiedot

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet:

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet: Niskahartiajumppa Useimmat meistä kärsivät jossain vaiheessa matkan varrella niskahartiaseudun vaivoista. Syitä vaivoihin voi olla useita, huonot tai toispuoleiset työasennot, huono tyyny, huono nukkuma-asento,

Lisätiedot

Infektio uusiutuu ainakin puolella kaikista niistä naisista, joilla se on kerran ollut.

Infektio uusiutuu ainakin puolella kaikista niistä naisista, joilla se on kerran ollut. 1 Kutinaa emättimessä? Näin hoidetaan emättimen sieni-infektiota. Pevaryl Ekonatsoli Emättimen sieni-infektiota pidetään usein liian arkaluontoisena puheenaiheena. Janssen-Cilagin tässä esittämät tiedot

Lisätiedot

Lihashuolto. Venyttely

Lihashuolto. Venyttely Lihashuolto Aina ennen harjoitusta huolellinen alkulämpö, joka sisältää lyhytkestoiset venytykset noin 5-7 sek (ei pitkäkestoisia venytyksiä, sillä muuten lihasten voimantuotto ja kimmoisuus heikentyy).

Lisätiedot

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet Miksi lapset tarvitsevat liikuntaa? Selviytyäkseen jokapäiväisen elämän tarpeista ja vaatimuksista Päivittäisen hyvinvoinnin tueksi Saavuttaakseen uusien asioiden oppimiseen vaadittavia edellytyksiä Terveyden

Lisätiedot

Raskauden ehkäisy. Jokaisella on oikeus raskauden ehkäisyyn. Siihen on monta keinoa eli menetelmää.

Raskauden ehkäisy. Jokaisella on oikeus raskauden ehkäisyyn. Siihen on monta keinoa eli menetelmää. Raskauden ehkäisy Jokaisella on oikeus raskauden ehkäisyyn. Siihen on monta keinoa eli menetelmää. Jokaisella on oikeus saada oikeaa tietoa ja neuvontaa raskauden ehkäisyn keinoista sekä niiden hyödyistä,

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

HANKI KESTÄVÄ KESKIVARTALO SELKÄSI TUEKSI!

HANKI KESTÄVÄ KESKIVARTALO SELKÄSI TUEKSI! Miesten jumppaopas HANKI KESTÄVÄ KESKIVARTALO SELKÄSI TUEKSI! TÄSMÄLIIKUNTAA KESKIVARTALOON 2-3 kertaa viikossa 15 min. päivässä HARJOITTELE KEHOLLESI HYVÄ PERUSTA rankasi pysyy hyvässä ryhdissä ja löydät

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

PhysioTools Online - ed set Sivu 1/7

PhysioTools Online -  ed set Sivu 1/7 PhysioTools Online - emailed set Sivu 1/7 Harjoitusohjelma FYS PKL SELKÄRYHMÄ 2/15 Keski-Suomen SHP Keski-Suomen keskussairaala Keskussairaalantie 19, 40620 Jyväskylä, Suomi ALKULÄMMITTELY Pyöräilyä. Aika:

Lisätiedot

Iloisia harjoitteluhetkiä!

Iloisia harjoitteluhetkiä! Tämä opas on tehty tukemaan kotona tapahtuvaa liikuntaharjoittelua. Se sisältää osiot lihaskunto-, liikkuvuus ja tasapainoharjoittelusta. Liikkeet ja harjoitteet on valittu siten, että ne pystytään suorittamaan

Lisätiedot

Spray Bark Controll Collar

Spray Bark Controll Collar Spray Bark Controll Collar Sitruunapannan käyttöohjeet JOHDANTO Haukkuminen on koiran normaalia käyttäytymistä. Joskus kuitenkin haukkuminen on ongelma omistajalle. Vastuuntuntoinen omistaja ei voi antaa

Lisätiedot

RASKAUDEN EHKÄISY SYNNYTYKSEN JÄLKEEN

RASKAUDEN EHKÄISY SYNNYTYKSEN JÄLKEEN RASKAUDEN EHKÄISY SYNNYTYKSEN JÄLKEEN Anneli Kivijärvi LKT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, vastaava lääkäri Turun Hyvinvointitoimiala 11.05.2016 Turku, Yleislääkäripäivät Mitkä asiat otetaan

Lisätiedot

Polven alueen harjoitukset. Ft-suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr

Polven alueen harjoitukset. Ft-suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr Polven alueen harjoitukset Ft-suoravastaanottoryhmä 2012-2013 SPT11/eh,jr 27.8.2013 Reisilihaksen aktivointi Selinmakuulla. SUORITUS Vedä nilkat koukkuun ja paina samanaikaisesti polvitaipeet tiukasti

Lisätiedot

treeniohjelma: Lämmittely

treeniohjelma: Lämmittely treeniohjelma: Lämmittely HARJOITTELE NÄIN: Treenaa kolmesti viikossa vaikkapa maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina, niin keho ehtii palautua treenien välillä. Harjoitus koostuu aina lämmittelystä

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

ZOELY -käyttäjäopas. nomegestroliasetaatti estradioli 2,5 mg/1,5 mg kalvopäällysteisiä tabletteja

ZOELY -käyttäjäopas. nomegestroliasetaatti estradioli 2,5 mg/1,5 mg kalvopäällysteisiä tabletteja ZOELY -käyttäjäopas nomegestroliasetaatti estradioli 2,5 mg/1,5 mg kalvopäällysteisiä tabletteja SISÄLLYS Tietoja ZOELY-valmisteesta... 2 Miten ZOELY toimii?... 3 ZOELY on tehty sinua varten... 4 5 Lisätietoja

Lisätiedot

Usein kysyttyjä kysymyksiä nielurisaleikkauksista

Usein kysyttyjä kysymyksiä nielurisaleikkauksista Tietoa nielurisaleikkauksesta Tämän tiedotteen tarkoituksena on auttaa potilasta voimaan mahdollisimman hyvin ja palaamaan normaaliin ruokavalioon ja normaaleihin aktiviteetteihin mahdollisimman nopeasti

Lisätiedot

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa?

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Materiaali hoitosuhdekeskusteluihin Selkomukautus Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Opas on tehty Arjen mieli -hankkeessa,

Lisätiedot

11. Lantion sivu Aseta putki lantion alle poikittain, ja rullaa pienellä liikkeellä reiden ulkosyrjän yläosasta lantion yläosaan asti.

11. Lantion sivu Aseta putki lantion alle poikittain, ja rullaa pienellä liikkeellä reiden ulkosyrjän yläosasta lantion yläosaan asti. Putkirullaus 1. Selän päivittäinen rankahuolto Asetu makuulle putken päälle, pidä kädet pään alla tukena ja lantio maassa. Päästä pää maahan ja anna selän venyä hetki. Nosta sitten yläkroppa ilmaan, ihan

Lisätiedot

Nainen ja seksuaalisuus

Nainen ja seksuaalisuus Nainen ja seksuaalisuus Kun syntyy tyttönä on Kela-kortissa naisen henkilötunnus. Onko hän nainen? Millaista on olla nainen? Naisen keho Kun tytöstä tulee nainen, naiseus näkyy monella tavalla. Ulospäin

Lisätiedot

HARJOITUSOHJELMA PUOLAPUILLA

HARJOITUSOHJELMA PUOLAPUILLA HARJOITUSOHJELMA PUOLAPUILLA Istumaan nousu Suora vatsalihas, suora reisilihas, leveä peitinkalvon jännittäjälihas. Suoritus: Laita jalat puolapuun alle ja kädet joko niskaan kevyesti (muista kyynärpäät

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh. 06 826 4355. Synnyttänyt

Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh. 06 826 4355. Synnyttänyt Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh. 06 826 4355 Synnyttänyt Synnyttänyt Sairaalasta kotiutuessasi ota itse yhteyttä oman neuvolan terveydenhoitajaan/ kätilöön

Lisätiedot

FITLANDIA-TREENIOPAS. - Juoksijan keskivartalotreeni -

FITLANDIA-TREENIOPAS. - Juoksijan keskivartalotreeni - FITLANDIA-TREENIOPAS - Juoksijan keskivartalotreeni - ASIANTUNTIJA Sanna Malinen Sanna Malinen on 27-vuotias viittä vaille valmis lääkäri. Sanna on harrastanut liikuntaa pikkutytöstä lähtien, ja urheilulajeista

Lisätiedot

TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet

TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet Miksi minun tulisi parantaa liikkuvuuttani? Hyvä liikkuvuus on valtavan tärkeä ominaisuus kaikille, jotka välittävät fyysisestä terveydestään ja/tai suorituskyvystään.

Lisätiedot

Vahva lihas on myös joustava lihas

Vahva lihas on myös joustava lihas Terve Urheilija iltaseminaari Vahva lihas on myös joustava lihas koulutuksen käytännön osuus Kouluttajana fysioterapeutti Jarmo Ahonen 10.5.2011 Varalan Urheiluopisto Tekstit Reetta Korkki ja Hannele Hiilloskorpi,

Lisätiedot

Street workout Aloittelijan opas

Street workout Aloittelijan opas Street workout Aloittelijan opas Street workout on liikuntamuoto, jossa käytetään omaa kehonpainoa vastuksena. Laji on vapaamuotoista kehonpainoharjoittelua. Kehonpainoharjoittelu sopii kaikille lähtötasosta

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMESSA 1985-86 SYNTYNEIDEN HYVINVOINTI- JA TERVEYSTUTKIMUSOHJELMA KYSELY OHJELMAAN KUULUVIEN TUTKITTAVIEN ÄIDEILLE

POHJOIS-SUOMESSA 1985-86 SYNTYNEIDEN HYVINVOINTI- JA TERVEYSTUTKIMUSOHJELMA KYSELY OHJELMAAN KUULUVIEN TUTKITTAVIEN ÄIDEILLE ID TERVEYSTIETEIDEN LAITOS POHJOIS-SUOMESSA 985-86 SYNTYNEIDEN HYVINVOINTI- JA TERVEYSTUTKIMUSOHJELMA KYSELY OHJELMAAN KUULUVIEN TUTKITTAVIEN ÄIDEILLE PL 5000, 9004 OULUN YLIOPISTO, PUH. 08-5750, FAX.

Lisätiedot

Puhtaus mies. Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle.

Puhtaus mies. Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle. Puhtaus mies Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle. Puhtaus ei ole vain oma asiasi. Puhtaus on tärkeää, kun olet tekemisissä muiden

Lisätiedot

Omat rajat ja turvaohjeet

Omat rajat ja turvaohjeet Omat rajat ja turvaohjeet Jokaisella ihmisellä on oikeus omaan kehoonsa. Se tarkoittaa, että myös sinä päätät itse, kuka saa koskettaa sinua. Sinä saat myös päättää, mihin paikkoihin toinen ihminen saa

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMESSA 1985-86 SYNTYNEIDEN HYVINVOINTI- JA TERVEYSTUTKIMUSOHJELMA KYSELY NUORILLE NAISILLE

POHJOIS-SUOMESSA 1985-86 SYNTYNEIDEN HYVINVOINTI- JA TERVEYSTUTKIMUSOHJELMA KYSELY NUORILLE NAISILLE ID TERVEYSTIETEIDEN LAITOS POHJOIS-SUOMESSA 985-86 SYNTYNEIDEN HYVINVOINTI- JA TERVEYSTUTKIMUSOHJELMA KYSELY NUORILLE NAISILLE PL 5000, 9004 OULUN YLIOPISTO, PUH. 08-53750, FAX. 08-537566 KYSELYLOMAKKEEN

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on?

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on? POTILAS: SYNTYMÄAIKA: TUTKIJA: PÄIVÄMÄÄRÄ: 1. Mikä vuosi nyt on? 2000 2017 2020 1917 EI MIKÄÄN NÄISTÄ 2. Mikä vuodenaika nyt on? KEVÄT KESÄ SYKSY TALVI 3. Monesko päivä tänään on? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Lisätiedot

Lajitekniikka: kuntopiiri

Lajitekniikka: kuntopiiri www.terveysverkko.fi/tietopankki/tyoikaisille Lihaskuntoharjoittelu on terveyden kannalta tärkeää ja sitä suositellaan tehtävän ainakin kaksi kertaa viikossa. Lihaskuntoharjoittelua voit tehdä kuntosalilla,

Lisätiedot

Kondomi. Kondomi on ehkäisyväline. Kondomi ehkäisee raskauden ja se ehkäisee myös seksitautien tarttumisen, kun käytät kondomia oikein.

Kondomi. Kondomi on ehkäisyväline. Kondomi ehkäisee raskauden ja se ehkäisee myös seksitautien tarttumisen, kun käytät kondomia oikein. Kondomi Kondomi on ehkäisyväline. Kondomi ehkäisee raskauden ja se ehkäisee myös seksitautien tarttumisen, kun käytät kondomia oikein. Kondomia kutsutaan myös kortsuksi tai kumiksi. Kondomeja myydään monessa

Lisätiedot

LIHASKUNTO-OHJELMA KPV TYTÖT 02

LIHASKUNTO-OHJELMA KPV TYTÖT 02 LIHASKUNTO-OHJELMA KPV TYTÖT 02 OHJELMAN TARKOITUS ON PARANTAA: TASAPAINOA POLVIKONTROLLIA KESKIVARTALON HALLINTAA ALARAAJOJEN LIHASVOIMAA NIVELLIIKKUVUUTTA KOORDINAATIOTA HYPYN ALASTULOTEKNIIKKAA SEKÄ

Lisätiedot

PLUS PÄIVÄ 1 PÄIVÄ 3 PÄIVÄ 4 PÄIVÄ 5 PÄIVÄ 6. Pidä 1 min tauko intervallien. Askelkyykky kävellen: 12 toistoa x 3 sarjaa

PLUS PÄIVÄ 1 PÄIVÄ 3 PÄIVÄ 4 PÄIVÄ 5 PÄIVÄ 6. Pidä 1 min tauko intervallien. Askelkyykky kävellen: 12 toistoa x 3 sarjaa 3 naista nipisti ajoistaan minuutteja näin se onnistui! Omaa ennätysaikaa voi parantaa vain 30 päivässä KUNTO -juoksuohjelmaa noudattamalla. Ohjelma sopii kaikille, sillä sen lähtökohtana on juoksijan

Lisätiedot

Ohjeita synnytyksen jälkeen

Ohjeita synnytyksen jälkeen Ohjeita synnytyksen jälkeen 2 3 4 5 1 6 Lantionpohja 1. Lantionpohjan lihaksisto 2. Selkäranka 3. Peräsuoli 4. Kohtu ja emätin 5. Virtsarakko 6. Häpyluu Lantionpohjan lihakset Loppuraskauden aikana ja

Lisätiedot

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä.

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä. OHJEET TUOKION TOTEUTTAMISTA VARTEN Tarvitset - tarinan ja kuvan - joko seinälle kiinnitettävät rastitehtävät ja niihin liittyvät materiaalit tai jokaiselle lapselle oman tehtäväpaperin - piirustuspaperia

Lisätiedot

Selkärangan ja lonkan liikkuvuusharjoituksia

Selkärangan ja lonkan liikkuvuusharjoituksia 1 Selkärangan ja lonkan liikkuvuusharjoituksia 1. Lantion rullaus Asetu selällesi ja vie polvet koukkuun. Jalkaterät ovat lantion leveydellä ja suoraan eteenpäin, kädet vartalon vierellä. Oikaise itsesi

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/14

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/14 KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14 Tervetuloa täyttämään kysely! Koulutunnus: Oppilaiden tilannekartoitussalasana: Kirjaudu kyselyyn KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14 Kukaan

Lisätiedot

Kyynärvarren ja ranteen vahvistaminen sekä vammojen ennaltaehkäisy

Kyynärvarren ja ranteen vahvistaminen sekä vammojen ennaltaehkäisy PS&V-MM 2011 Kyynärvarren ja ranteen vahvistaminen sekä vammojen ennaltaehkäisy Tärkein yksittäinen tekijä sulkapalloilijan kyynärvarren sekä ranteen vammojen ennaltaehkäisyssä on oikea mailaote. Muista

Lisätiedot

Keravan Kori-80 Pojat 04-05, Kontiot ja Vintiöt Kesäharjoittelu 2016

Keravan Kori-80 Pojat 04-05, Kontiot ja Vintiöt Kesäharjoittelu 2016 Keravan Kori-80 Pojat 04-05, Kontiot ja Vintiöt Kesäharjoittelu 2016 FYYSINEN HARJOITTELU & TUKITOIMET Seuraavassa on kuvattu (henkilökohtaisella tasolla) missä järjestyksessä fyysisiä harjoitteita voi

Lisätiedot

VAUVAN MOTORISTA KEHITYSTÄ TUKEVA KÄSITTELY - OHJEET VANHEMMILLE

VAUVAN MOTORISTA KEHITYSTÄ TUKEVA KÄSITTELY - OHJEET VANHEMMILLE VAUVAN MOTORISTA KEHITYSTÄ TUKEVA KÄSITTELY - OHJEET VANHEMMILLE Vauvan motorista kehittymistä voidaan edistää kiinnittämällä huomio lapsen asentoon sekä monipuoliseen ja tarkoituksenmukaiseen käsittelyyn.

Lisätiedot

F15 HIIT VOIMAA JA KUNTOA

F15 HIIT VOIMAA JA KUNTOA HARJOITUKSET F15 INTERMEDIATE (SIVU. 32) F15 HIIT VOIMAA JA KUNTOA DTARVITSET: TREENIKUMINAUHAN Reverse Lunge to Front Kicks Left Jackknife Shoulder Press Reverse Lunge to Front Kicks Right Chair Tricep

Lisätiedot

KYYNÄRNIVELEN-RANTEEN- SORMIEN ALUEEN HARJOITUKSET. Ft- suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr

KYYNÄRNIVELEN-RANTEEN- SORMIEN ALUEEN HARJOITUKSET. Ft- suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr KYYNÄRNIVELEN-RANTEEN- SORMIEN ALUEEN HARJOITUKSET Ft- suoravastaanottoryhmä 2012-2013 SPT11/eh,jr 27.8.2013 Ranne/sormi liikesarja 1 Alkuasento: Istu ryhdikkäästi selkä suorana ja kyynärpää tuettuna pöydän

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto KESKUSTELUJA KELASSA Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijät: Teksti: Mirja Manninen Ulkoasu/muokkaus: Sari Pajarinen Piirroskuvat:

Lisätiedot

Muistimoduulit Käyttöopas

Muistimoduulit Käyttöopas Muistimoduulit Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

Oppilas - Elev övrekropp2

Oppilas - Elev övrekropp2 Oppilas - Elev övrekropp2 Kirjoita ohje tähän 1. Polkupyöräergometri Säädä penkin korkeus niin että polvi on ala-asennossa pienessä koukussa Käynnistä laite ja säädä vastus laitteen ohjeiden mukaan Aloita

Lisätiedot

Mies ja seksuaalisuus

Mies ja seksuaalisuus Mies ja seksuaalisuus Kun syntyy poikana on Kela-kortissa miehen henkilötunnus. Onko hän mies? Millaista on olla mies? Miehen keho eli vartalo Kehon kehittyminen miehen kehoksi alkaa, kun pojan vartalo

Lisätiedot

KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003

KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003 Tiedustelut Timo Partio, puh. 020 434 1382 s-posti timo.partio@kela.fi KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003 Kaikki Tuki maksun vastaanottajan mukaan, 1 000 euroa 2003 Tammikuu 23 555 2 008 1 156 35 374 23 419

Lisätiedot

Kotihoito-ohje potilaalle. Päiväys: Sairaanhoitaja: Lääkäri: Muita hyödyllisiä puhelinnumeroita:

Kotihoito-ohje potilaalle. Päiväys: Sairaanhoitaja: Lääkäri: Muita hyödyllisiä puhelinnumeroita: Kotihoito-ohje potilaalle Päiväys: Sairaanhoitaja: Lääkäri: Muita hyödyllisiä puhelinnumeroita: 2 Johdanto Tämä potilaan ohjekirja sisältää tärkeää tietoa Smith & Nephew n valmistaman kertakäyttöisen alipainetta

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta Art. Nr. 22421 Move & Twist Iloinen toimintapeli, jossa pienet leppäkertut yrittävät kiivetä kukan vartta pitkin ylös päästäkseen kauniin kukan luo. Tehtävästä suoriutumiseen leppäkertut tarvitsevat kuitenkin

Lisätiedot

Käytä sitä kättä. Opas pareettisen yläraajan terapeuttiseen harjoitteluun. Lisätietoa: www.aivoliitto.fi www.sydänliitto.fi. www.kaypahoito.

Käytä sitä kättä. Opas pareettisen yläraajan terapeuttiseen harjoitteluun. Lisätietoa: www.aivoliitto.fi www.sydänliitto.fi. www.kaypahoito. Oppaan ovat tuottaneet fysioterapeuttiopiskelijat Lasse Hytönen ja Petteri Lemmetyinen opinnäytetyönä Mikkelin Ammattikorkeakoulussa Savonlinnassa yhteistyössä Kruunupuisto Punkaharjun Kuntoutuskeskuksen

Lisätiedot

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY 2007 Mary K. Rothbart, D. E. Evans. All Rights Reserved. Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland The Adult

Lisätiedot

1. Alkulämmittely kuntopyörällä 15min, josta viimeinen 5min aerobisen kynnyksen. 2. Keskivartalojumppa 15min jumppa kiertävänä, 30 työtä/ 1 palautus

1. Alkulämmittely kuntopyörällä 15min, josta viimeinen 5min aerobisen kynnyksen. 2. Keskivartalojumppa 15min jumppa kiertävänä, 30 työtä/ 1 palautus Pyöräilyvoimaa Lihaskunto- ohjelma pyöräilijälle Harjoituksilla on tarkoitus parantaa liikkuvuutta, nostaa jalkojen voimatasoa, harjoittaa tukilihaksia sekä parantaa keskivartalon lihaskestävyyttä. Keskity

Lisätiedot

Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää olkanivelen tähystysleikkauksen jälkeistä

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Muistimoduulit Käyttöopas

Muistimoduulit Käyttöopas Muistimoduulit Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE:

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: Harjoittele omatoimikauden aikana omia kehityskohteitasi tavoitteesi mukaisesti ja tee joukkueen omatoimiharjoitukset. Suunnittele viikon harjoittelu

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

ASEMAOHJELMA 1. Ohjelman liikkeet Huomio, esimerkki, kuva Kuvio. 1-2 paikallaan, katse kaveriin. 3-4 jalan ojennus aukikierrossa lattiaa pitkin

ASEMAOHJELMA 1. Ohjelman liikkeet Huomio, esimerkki, kuva Kuvio. 1-2 paikallaan, katse kaveriin. 3-4 jalan ojennus aukikierrossa lattiaa pitkin ASEMAOHJELMA 1 Ohjelma on asemaohjelma, jonka tavoitteena on harjoituttaa joukkuevoimistelun avainliikkeitä. Ohjelma vapaasti muokattavissa. Voit noudattaa ohjeita ja video mallia tai sommitella musiikkiin

Lisätiedot

INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS Intranasaalinen fentanyylisumute

INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS Intranasaalinen fentanyylisumute ETUKANSI INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS Intranasaalinen fentanyylisumute TÄRKEÄÄ TURVALLISUUSTIETOA INSTANYL -VALMISTEESTA Tutustu huolellisesti tähän oppaaseen ja lue lääkepakkauksessa oleva pakkausseloste

Lisätiedot

LÄÄKKEETTÖMÄT KIVUNLIEVITYSMETELMÄT

LÄÄKKEETTÖMÄT KIVUNLIEVITYSMETELMÄT LÄÄKKEETTÖMÄT KIVUNLIEVITYSMETELMÄT JOHDANTO Onneksi olkoon! Olette saamassa perheenlisäystä. Odotusaika on monien mielestä elämän onnellisinta aikaa. Raskauden edetessä on kuitenkin luonnollista, että

Lisätiedot

Pohdittavaa harjoituksenvetäjälle: Jotta harjoituksen tekeminen olisi mahdollista, vetäjän on oltava avoin ja osoitettava nuorille, että kaikkien

Pohdittavaa harjoituksenvetäjälle: Jotta harjoituksen tekeminen olisi mahdollista, vetäjän on oltava avoin ja osoitettava nuorille, että kaikkien Mitä seksi on? Tavoite: Harjoituksen tavoitteena on laajentaa näkemystä siitä, mitä seksi on. Monille seksi on yhtä kuin vaginaalinen yhdyntä/emätinseksi. Reilu seksi projektissa seksillä tarkoitetaan

Lisätiedot

Evran luonnollinen koko

Evran luonnollinen koko mielenrauhaa Evran luonnollinen koko Evra uudenlainen ehkäisyvalmiste Esitteestä lukemasi tiedon tarkoitus oli vastata yleisimmin kysyttyihin käytännön kysymyksiin Evrasta. Jos haluat lisää tietoa, käänny

Lisätiedot

Millainen maailmani pitäisi olla?

Millainen maailmani pitäisi olla? Millainen maailmani pitäisi olla? Luomme itsellemme huomaamattamme paineita keräämällä mieleen asioita joiden pitäisi olla toisin kuin ne ovat. Tällä aiheutamme itsellemme paitsi tyytymättömyyttä mutta

Lisätiedot

TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1

TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1 TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1 MAANANTAI 2 TIISTAI 3 KESKIVIIKKO 4 TORSTAI 5 PERJANTAI 6 Loppiainen LAUANTAI 7 SUNNUNTAI 8 1 TAMMIKUU 2017 VIIKKO 2 MAANANTAI 9 TIISTAI 10 KESKIVIIKKO 11 TORSTAI 12 PERJANTAI 13

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Pitääkö murtunut jalkani leikata? Mitä röntgenkuvissa näkyy? Mitä laboratoriokokeet osoittavat? Pitääkö minun olla syömättä ennen laboratoriokokeita?

Pitääkö murtunut jalkani leikata? Mitä röntgenkuvissa näkyy? Mitä laboratoriokokeet osoittavat? Pitääkö minun olla syömättä ennen laboratoriokokeita? '' Pitääkö murtunut jalkani leikata? Mitä röntgenkuvissa näkyy? Mitä laboratoriokokeet osoittavat? Pitääkö minun olla syömättä ennen laboratoriokokeita? Kuinka kauan kipsiä pidetään jalassa? Saako kipeälle

Lisätiedot

2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012*

2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012* Palkansaajien työmatkatapaturmat 28-212 (aiemman analyysin päivitys) 16.1.213 TVL/AH Analyysin aineistona on kaikki palkansaajille lakisääteisestä tapaturmavakuutuksesta korvatut työmatkatapaturmat. Vapaaehtoisesti

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=349 Julkaistu: /14

Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=349 Julkaistu: /14 Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=349 Julkaistu: 19.4.2010 1/14 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat 1. Kerro luokkasi 1. 1A 21 6,02% 2. 1B 17 4,87% 3. 1C 16 4,58% 4. 2A 22 6,30%

Lisätiedot

KIM VINKIT. Silmukkamerkki

KIM VINKIT. Silmukkamerkki KIM VINKIT Silmukkamerkki Kuten aikaisempienkin ohjeiden kohdalla, jos kokeilet ensimmäistä kertaa ohjettani tai olet aloittelija, suosittelen käyttämään silmukkamerkkiä (langanpätkäkin käy) merkitsemään

Lisätiedot

K6 ja K10G liittimien asennus S/FTP-kaapeliin. 3M Telecommunications

K6 ja K10G liittimien asennus S/FTP-kaapeliin. 3M Telecommunications K6 ja K10G liittimien asennus S/FTP-kaapeliin Tarvittavat työkalut Vaipankuorija Pieni ruuvitaltta Sivuleikkurit Liittimien avaaminen Avaa liitin painamalla salpaa alas ja kääntämällä sivu auki. Huom.

Lisätiedot

NÄIN JUOSTAAN OIKEIN. Virheitä korjaamalla kohti parempaa juoksutekniikkaa

NÄIN JUOSTAAN OIKEIN. Virheitä korjaamalla kohti parempaa juoksutekniikkaa NÄIN JUOSTAAN OIKEIN Virheitä korjaamalla kohti parempaa juoksutekniikkaa NÄIN JUOSTAAN OIKEIN Virheitä korjaamalla kohti parempaa juoksutekniikkaa Juoksutekniikan suhteen urheilija toimii kuin kone: vahvasta

Lisätiedot

MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT TERVE! S

MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT TERVE! S MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT TERVE! S. 100-108 (Mitä mielenterveys on?) Mieti parisi kanssa, miten määrittelisit mielenterveyden. Mielenterveys Raja mielen terveyden ja sairauden välillä on liukuva, sopimusvarainen

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

Tietoa ja vinkkejä yliaktiivisesta rakosta. Virtsarakko.fi

Tietoa ja vinkkejä yliaktiivisesta rakosta. Virtsarakko.fi Tietoa ja vinkkejä yliaktiivisesta rakosta Virtsarakko.fi VES-100974-1 02.2011 Relevans.net 7000 Arviolta noin 200 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii virtsarakon ongelmista. 2 ASTELLAS PHARMA, Falcon

Lisätiedot

Elev - Övre kroppen 1

Elev - Övre kroppen 1 Elev - Övre kroppen 1 Kirjoita ohje tähän 1. Polkupyöräergometri Säädä penkin korkeus niin että polvi on ala-asennossa pienessä koukussa Käynnistä laite ja säädä vastus laitteen ohjeiden mukaan Aloita

Lisätiedot

Tasa-arvo ja seksuaalisuus kotoutumisen tueksi. Väestöliitto

Tasa-arvo ja seksuaalisuus kotoutumisen tueksi. Väestöliitto Tasa-arvo ja seksuaalisuus kotoutumisen tueksi Väestöliitto 1. Luku Suomen laki, parisuhde ja seksuaalisuus Väestöliitto Sanasto: LAKI JA PARISUHDE Parisuhde Avoliitto Tasa-arvo Seksuaalioikeudet Vaitiolovelvollisuus

Lisätiedot

Oral-B Pohjoismainen tutkimus hampaiden hoidosta. Toukokuu 2010

Oral-B Pohjoismainen tutkimus hampaiden hoidosta. Toukokuu 2010 Oral-B Pohjoismainen tutkimus hampaiden hoidosta Toukokuu 2010 Hampaidenhoitotutkimus Tutkimuksen toteutti toukokuussa 2010 YouGov. Siihen otti osaa noin 3000 18-65 -vuotiasta miestä ja naista Suomesta,

Lisätiedot

Skitsofrenia. Mitä se tarkoittaa? Tietoa skitsofreniasta pidemmän aikaa sairastaneille. Materiaali hoitosuhdekeskusteluihin Selkomukautus

Skitsofrenia. Mitä se tarkoittaa? Tietoa skitsofreniasta pidemmän aikaa sairastaneille. Materiaali hoitosuhdekeskusteluihin Selkomukautus Skitsofrenia Mitä se tarkoittaa? Tietoa skitsofreniasta pidemmän aikaa sairastaneille Materiaali hoitosuhdekeskusteluihin Selkomukautus Skitsofrenia Mitä se tarkoittaa? Tietoa skitsofreniasta pidemmän

Lisätiedot

TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN

TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN HUOMIOI TURVASEIKAT harjoitteissa valmentajan selkeät komennot - pilli hammassuojat käyttöön harjoituksissa niska kiinni hartiasuojiin, jolloin katse on eteenpäin. Mahdollinen

Lisätiedot

Vinkkejä vanhemmille. Nuoret ja päihteet

Vinkkejä vanhemmille. Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille Päihteiden aiheuttamat terveysongelmat ovat vuosi vuodelta lisääntyneet. Mitä nuorempana päihteiden käyttö aloitetaan, sitä todennäköisemmin

Lisätiedot

Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen

Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen Infosheet 38 Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen Ymmärrettävä tieto Antamalla ihmisille tilaisuuden esittää kysymyksensä voit räätälöidä heidän tarpeisiinsa sopivaa tietoa. Jokaiseen keskusteluun

Lisätiedot

Tanssijat pareittain rinnakkain, tytön käsi lepää pojan ojennetun käden päällä. Pojan vapaa käsi selän takana, käden selkä selkää vasten.

Tanssijat pareittain rinnakkain, tytön käsi lepää pojan ojennetun käden päällä. Pojan vapaa käsi selän takana, käden selkä selkää vasten. 1 PROMOOTIOTANSSIT 2012, LAPIN YLIOPISTO POLONEESI Tanssijat pareittain rinnakkain, tytön käsi lepää pojan ojennetun käden päällä. Pojan vapaa käsi selän takana, käden selkä selkää vasten. Poloneesiaskel:

Lisätiedot

Dinox FitBars. - Harjoitusopas

Dinox FitBars. - Harjoitusopas Dinox FitBars - Harjoitusopas Tässä harjoitusoppaassa on pieni otos miten Dinox FitBareilla voi harjoitella. Liikkeitä ja erilaisia muunnelmia on kymmeniä. Oman kehonpainolla harjoittelu on todella tehokasta

Lisätiedot

Keventäjän kahvakuulatreeni

Keventäjän kahvakuulatreeni Keventäjän kahvakuulatreeni Kahvakuulaharjoittelu on saanut paljon viime vuosina suosiota ensin urheilijoiden ja sittemmin kuntoilijoiden keskuudessa. Keventäjälle kahvakuulailu sopii mainiosti, sillä

Lisätiedot

52 Michelle Kristensen Kuva: wichmann+bendtsen

52 Michelle Kristensen Kuva: wichmann+bendtsen 52 Michelle Kristensen Kuva: wichmann+bendtsen Katseletko kateellisena crossfit-harrastajia, jotka tekevät hetkessä kymmenen leuanvetoa? Kuivaa kyyneleet ja tartu toimeen, sillä sinäkin pystyt kyllä samaan!

Lisätiedot

INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS KERTA-ANNOSPAKKAUS Intranasaalinen fentanyylisumute

INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS KERTA-ANNOSPAKKAUS Intranasaalinen fentanyylisumute ETUKANSI INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS KERTA-ANNOSPAKKAUS Intranasaalinen fentanyylisumute TÄRKEÄÄ TURVALLISUUSTIETOA INSTANYL -VALMISTEESTA Tutustu huolellisesti tähän oppaaseen ja lue lääkepakkauksessa

Lisätiedot

Stressinhallintaa itsensä johtamisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin avulla Anne Karilahti

Stressinhallintaa itsensä johtamisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin avulla Anne Karilahti Stressinhallintaa itsensä johtamisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin avulla Anne Karilahti Valmennuksen sisältö Mitä stressi on? Mielen ja tunteiden johtaminen Itsensä johtaminen stressin hallinnan työkaluna

Lisätiedot

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Potilasohje Polven tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)epshp.fi Fysioterapia 2 (9) Lukijalle

Lisätiedot

SISÄLTÖ: Kliinisen neurofysiologian osaston henkilökunta. Anne Hjort Ullamari Vienonen. Valokuvissa Eetu 4v isänsä kanssa

SISÄLTÖ: Kliinisen neurofysiologian osaston henkilökunta. Anne Hjort Ullamari Vienonen. Valokuvissa Eetu 4v isänsä kanssa SISÄLTÖ: TERVETULOA KLIINISEN NEUROFYSIOLOGIAN OSASTOLLE 3 MITÄ TEHDÄ ENNEN KUIN TULET TUTKIMUKSENN 4 EEG ELI AIVOSÄHKÖTUTKIMUS 7 AIVOT OHJAAVAT SINUA 8 EETU JA NALLE EEG:SSÄ, MITÄ MEILLÄ TAPAHTUU 9 KARTTA

Lisätiedot

(Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.)

(Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.) 1 (Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.) 2 8.- ja 9.-luokkalaisista (14 16v) 5 % käyttää alkoholia kerran viikossa tai useammin ja 13 % käyttää alkoholia

Lisätiedot