T y ttöjen pieni punainen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "T y ttöjen pieni punainen"

Transkriptio

1 T y ttöjen pieni punainen w w w.libressegirl.f i

2 Teksti ja toimitus: Ulla Rode ja Susanne Lindblad Ulkoasu: Charlotte Ikjaer Julkaisija: Libresse Puh ISBN: painos 00 Kopiointi sallittu, kunhan lähde mainitaan.

3 T y ttöjen pieni punainen

4 Hei! Tämä kirja on tarkoitettu sinulle, jonka murrosikä ja kuukautiset ovat juuri alkamassa. Ne ovat merkki siitä, että kehosi kehittyy ja että sinä olet kasvamassa aikuiseksi. Kuukautisesi ovat ehkä jo alkaneet, tai ne ovat vasta tulossa kysymyksiä herää joka tapauksessa, mitä kuukautiset oikein ovat, mistä ne tulevat, mitä jos vatsa tulee kipeäksi, ja mitä pitää tehdä, jotta vuoto ei tule läpi vaatteista. Olemme yrittäneet vastata muutamiin tavallisimpiin kysymyksiin voit myös lukea lisää sivuilta Monissa kulttuureissa järjestetään juhla, kun tyttö saa ensimmäiset kuukautisensa. Vaikka et ehkä juhlia järjestäisi, haluamme kuitenkin onnitella sinua päivänä, jolloin kuukautisesi alkavat! Kaikkea hyvää! ;-)

5 Miksi kuukautiseni alkavat? Milloin murrosikä alkaa? Joka kuukausi munasarjasta irtoaa yksi munasolu. Tätä kutsutaan ovulaatioksi, ja se tapahtuu noin kaksi viikkoa ennen kuin kuukautisesi alkavat. Munasolu kulkee pitkin munanjohdinta kohtuun, jossa se voi hedelmöityä, niin että tulet raskaaksi. munanjohdin emätin Jos munasolu ei hedelmöity, kohtu poistaa vuotona sen ja paksuuntuneen kohdun limakalvon, joka olisi suojannut sikiötä kohdussa. kohtu Tätä vuotoa sanotaan kuukautisvuodoksi. tältä näytät sisältäpäin munasarja Vain joka toisen -vuotiaan tytön kuukautiset ovat alkaneet. Jotkut voivat saada kuukautiset jo -vuotiaana, kun taas toiset ehtivät täyttää tai vuotta ennen kuukautisten alkamista. Murrosiän alkaessa joillakin tytöillä rintoja alkaa aristaa. Toisille voi tulla ihoon epäpuhtauksia ja finnejä. Joillakin on suuret rinnat ja toisilla pienet rinnat. Toinen rinta voi myös olla suurempi kuin toinen. Ja se, että on rinnat ovat jo kehittyneet, ei tarkoita, että myös kuukautiset ovat alkaneet. Kaikki vaihtoehdot ovat ihan yhtä normaaleja. Olet ihan normaali!

6 Ajattele, jos kuukautiset tulevat kesken jumppatunnin! Useimmat tytöt ovat huolissaan ensimmäisistä kuukautisista. Ajattele, jos ne alkavat, kun on syömässä tai keskellä jumppatuntia! Kuukautisten alkaminen ei melko varmasti tule sinulle yllätyksenä. Jotkut huomaavat, että rinnat ovat kasvaneet ja tuntuvat ehkä hieman aristavilta. Sinulla voi myös olla jo hieman valkovuotoa. Valkovuoto on vaaleahkoa eritettä, jota emättimen limakalvo erittää. Valkovuodon tarkoitus on pitää emätin Tavallisesti sanotaan, että kuukautiset alkavat - vuoden aikana siitä, kun valkovuotoa alkaa esiintyä. luonnollisen kosteana. Jotkut tytöt alkavat hikoilla murrosiässä enemmän, johon päivittäinen suihku ja deodorantti ovat hyvä apu.

7 Hyvä neuvo Pikkuhousunsuoja koululaukussa voi antaa turvallisuuden tunnetta. Jos laitat sen vaikka pieneen meikkipussiin, niin kukaan ei näe sitä. Pikkuhousunsuoja voi olla ihan riittävä, sillä kuukautiset eivät ole erityisen runsaita ensimmäisellä kerralla. Kuinka paljon vuotoa oikeastaan tulee? Joillakin tytöillä ensimmäiset kuukautiset ovat vain pientä ruskehtavaa vuotoa. Toisista tytöistä tuntuu, että he vuotavat paljon kuukautisverta, mutta tavallisesti on kysymys noin puolesta desilitrasta koko kuukautisten aikana. Vuotoa on eniten ensimmäisinä päivinä, jonka jälkeen se vähenee asteittain. Kuukautiset kestävät normaalisti - päivää. Sitten kuluu - päivää (kuukautisten ensimmäisestä päivästä laskien), kunnes kuukautiset alkavat seuraavan kerran. Voit myös huomata, että kuukautiset kestävät enemmän kuin päivää tai hyppäävät yli jonkun kuukauden silloin tällöin. Se johtuu siitä, ettei kehosi ole vielä löytänyt säännöllistä rytmiä, mutta se löytyy pikkuhiljaa. Kuukautisesi jatkuvat noin 0 vuoden ikään ja siinä ajassa ehdit kyllä tottua niihin! Miksi kuukautiset tummuvat loppua kohti? Se johtuu siitä, että kuukautisveri ei valu yhtä nopeasti ulos, kun vuotoa on vain vähän. Silloin vuoto ehtii tummua ennen ulos tuloa.

8 Tällainen olet Ulkoiset sukupuolielimet muodostuvat ulommista häpyhuulista, joihin kasvaa karvoja, sisemmistä häpyhuulista ja klitoris virtsaputki emätinaukko/ immenkalvo peräaukko venuskumpu ulommat häpyhuulet sisemmät häpyhuulet väliliha klitoriksesta. Jos levität sisempiä häpyhuulia sivuun, voit peilin avulla nähdä kaksi aukkoa. Etummaisena näkyy virtsaputken suu, taaempana emättimen aukko. Emätinaukon jälkeen tulee väliliha ja sitten peräaukko (katso kuva). Emätinaukossa on ihopoimu, joka on immenkalvo. Joiltakin tytöiltä se saattaa puuttua kokonaan. Immenkalvo repeytyy ensimmäisen yhdynnän aikana tai se on voinut venyä jo aikaisemmin, jos esimerkiksi harrastat paljon urheilua. Immenkalvossa on joustava aukko, josta kuukautisvuoto pääsee ulos. Immenkalvon myytti Immenkalvo on pieni kehä tai reunus elastista limakalvoa, joka sijaitsee emätinaukossa. Pienillä tytöillä immenkalvo on ohut ja jäykkä, mutta kun tulet murrosikään, siitä tulee huomattavasti löysempi ja joustavampi. Useimmilla tytöillä immenkalvo repeytyy yhdynnässä. Jotkut tytöt, mutta eivät kaikki, vuotavat verta ensimmäisen yhdynnän yhteydessä. Se ei koske kaikkia, vaan riippuu siitä, kuinka joustava tytön immenkalvo on. Tiesitkö MYYTTI = perätön tarina että useimmat nuoret tytöt voivat käyttää tamponia vaikka ovat neitsyitä, sillä immenkalvo on joustava ja siinä on aukko kuukautisvuodolle.

9 Mitä valitsen? Mitä valitsen? side? vai tamponi? Side: Siteitä on monia erilaisia sekä muodoltaan että kooltaan. Side asetetaan pikkuhousuihin, jossa se pysyy paikallaan itseliimautuvalla teipillä, joka estää sidettä liikkumasta. On olemassa myös siteitä, jotka pysyvät paikallaan siipien avulla. Siteet eivät näy vaatteiden läpi, ja ne ovat nykyään niin ohuita, että niitä tuskin huomaa. Pakkauksista voit lukea eri kokojen eroista, eli mikä sopii niukkojen, normaalien tai runsaiden kuukautisten aikana. Tamponi: Tamponin kanssa voit liikkua kuten haluat. Aloita aina pienimmällä koolla tamponilla. Tamponi imee kuukautisvuodon itseensä kehon sisällä, joten tunnet itsesi kuivaksi ja varmaksi. Jos tamponi on asetettu oikein, et huomaa sitä ollenkaan, eikä se liiku paikaltaan tai putoa.

10 Side Siteitä kehitetään koko ajan, jotta ne olisivat mahdollisimman miellyttäviä käyttää. Siteen tulee pysyä sillä paikalla, mihin sen asetat, ja imeä niin hyvin, ettei sinun tarvitse olla huolissasi, että vuoto tulisi vaatteiden läpi. Hyvä side on muotoiltu vartalon mukaan, se on mukava, miellyttävän tuntuinen ja melkein näkymätön. Se suojelee läpivuodoilta ja pikkuhousuja tahroilta. Tiesitkö??? että vielä isoisoäitisi ja isoäitisi aikaan naiset neuloivat itse kuukautissiteensä ja pesivät niitä uudelleen ja uudelleen? Erilaisia siteitä Siteitä on monia eri kokoja. Voit käyttää normaalikokoisia siteitä, jos vuotosi on keskimääräistä tai niukkaa, kuten yleensä kuukautisten viimeisinä päivinä. Kun ikää karttuu, voit tarvita runsaaseen vuotoon tarkoitettuja siteitä tai erityisiä yöllä käytettäviä Libresse Goodnight -siteitä. Tänä päivänä siteet ovat niin ohuita, etteivät ne tunnu tai näy lähes lainkaan. Se on hyvä, koska siten voit itse päättää, haluatko käyttää tiukkoja housuja tai lyhyttä hametta, kun sinulla on kuukautiset.

11 Side koostuu useasta kerroksesta. Pintamateriaali, joka on kehoasi vasten, antaa vuodon mennä tasaisesti läpi, joten side tuntuu ihollasi aivan kuivalta. Keskimmäinen kerros on sitä vastoin imevä kerros, niin että vuoto päätyy siteen sisälle. Sisus muodostuu imuytimestä, joka on valmistettu selluloosakuidusta. Ydin estää ohivuodon vaaraa myös pikkuhousun reunoilla. Siteen alapuolen tiivis, pehmeä muovikerros estää vielä läpivuotoa. PANIIKKI! punainen tahra, valkoiset housut! Jos saat vähän kuukautisvuotoa pikkuhousuihin, se lähtee helpoiten heti tuoreeltaan pesuaineella tai kylmällä vedellä käyttäen apuna vähän suolaa. Hieman pikkuhousunsuojista Pikkuhousunsuojat imevät valkovuotoa sekä niukkaa kuukautisvuotoa. Pikkuhousunsuojia on kahdenlaisia; ohuita ja hieman paksumpia. Kaupassa tunnistat ne pakkausmerkinnöistä Libresse Light (ohuet) ja Libresse Extra (hieman paksummat ja pidemmät). Ohuet pikkuhousunsuojat on tarkoitettu käytettäviksi kuukautisten välillä, kun haluat tuntea itsesi raikkaaksi ja suojata pikkuhoususi valkovuodolta. Näistä esimerkkinä on mm. Libresse Light So Slim.

12 Kuinka laitan tamponin paikalleen? Mikään ei ole helppoa, ensimmäisellä kerralla. Siksi ei auta kuin harjoitella lupaamme, että harjoittelu kannattaa. Tamponin asettaminen ei satu. Varaa riittävästi aikaa, sulje kylpyhuoneen ovi ja katso, että saat olla rauhassa. Pakkauksessa on pieni esite, joka neuvoo Tulee vielä päivä jolloin et edes huomaa, että sinulla on tamponi kohta kohdalta, mitä sinun tulee tehdä. Tamponi on helpointa asettaa niinä päivinä, kun vuotoa on eniten, sillä silloin tamponi liukuu helpoiten paikalleen. Aloita aina pienimmällä tamponilla. On selvää, että olet hieman hermostunut ja jännittynyt alussa. Siksi myös emättimen lihakset jännittyvät ja asettaminen on vaikeampaa. Yritä rentoutua ja ota rauhallisesti. Voit ehkä tuntea hieman vastusta. Se on immenkalvo, joka on hieman sitkeä. Voit rauhassa jatkaa, sillä immenkalvo on joustava ja antaa asteittain periksi, kun saat tamponin paikalleen. ota rauhallisesti... ota rauhallisesti... ota rauhallisesti... ja kuinka saan sen sitten ulos? On aivan helppoa ottaa tamponi pois. Vedät vain narusta, käärit tamponin vessapaperiin ja laitat sen roskakoriin. Älä huuhdo tamponia vessasta alas. Pese aina kädet, kun laitat tamponin paikalleen tai otat sen pois. Sinun ei tarvitse vaihtaa tamponia joka kerta, kun käyt pissalla, koska pissaa ei tule tamponiin. Vedä vain naru sivuun. Seuraavilla sivuilla saat lisää vihjeitä tamponin asettamisesta

13 Näin laitat tamponin paikalleen Suorista naru, ja nykäise vähän. pese kadet : NYKÄISE vähän Tartu tamponin alaosasta, ja poista suojakelmu tamponin päästä. Avaa päällys vetämällä repäisynauhasta. Tartu alaosasta! Levitä häpyhuulia vapaalla kädelläsi, niin tamponi on helpompi saada sisään. Emätinaukko on virtsaputken suun ja peräaukon välissä (katso sivu ). Huom! Rentoudu! Työnnä tamponi niin pitkälle ylös ja taaksepäin emättimeen kuin mahdollista. Jos jokin ottaa vastaan, muuta hiukan asentoa. Jos tunnet tamponin selvästi, työnnä se pidemmälle sisään (katso kuvat ja ). Naru jää ulos, mutta se on piilossa pikkuhousuissa. 0 seiso näin Ylös- ja TAAKSEPÄIN pese kadet uudelleen : JUURI NaIN! :

14 Voinko mennä vessaan vaihtamatta sidettä tai tamponia? Jos vuotosi on runsasta, on ehkä parasta, että vaihdat kuukautissuojan usein. Voit esimerkiksi vaihtaa sidettä joka kerta kun käyt vessassa. Tamponiin ei tule pissaa, joten päätä itse kuinka usein vaihdat sen. Kuinka usein tamponi tulee vaihtaa? Jos käytät oikeaa kokoa niukka vuoto, pieni tamponi; runsaampi vuoto, suurempi tamponi niin sinun ei tarvitse vaihtaa kovin usein. Noin - tuntia on sopiva vaihtoväli, kun kuukautiset ovat runsaimmillaan ensimmäisinä päivinä, ja - tuntia, kun vuoto on niukempaa. Kuinka tamponi toimii: Tamponi toimii kuin pieni sieni kehon sisällä. Se imee itseensä kuukautisvuodon ja jakaa sen tasaisesti tamponiin kunnes on aika vaihtaa suoja. Tamponit on valmistettu viskoosista, ja niissä on silkinpehmeä pinta. Voit tuntea itsesi varmaksi koko ajan. Sinun ei tarvitse vaihtaa tamponia yön aikana. Laita uusi tamponi juuri ennen nukkumaan menoa, ja vaihda se heti, kun nouset ylös. Mitä teen käytetyille siteille ja tamponeille? Älä missään tapauksessa heitä niitä vessanpönttöön. Ne voivat tukkia viemärin. Käytä vessan roskakoria tai pussia. Voit myös kiertää siteen rullalle ja laittaa sen siihen kääreeseen, johon se oli pakattu, ja heittää sen sitten roskakoriin. Hyvä neuvo Kun vaihdat tamponia, sen tulisi olla aivan punainen kuukautisvuodosta se on merkki siitä, että käytät oikeaa kokoa. Jos toinen pää jää valkoiseksi, kokeile seuraavalla kerralla pienempää kokoa.

15 Kysy Ullalta kysymys: Olen -vuotias, eikä minulla ole OLLEN K A AN rintoja. Olen ihan lauta. Se on hirveetä, ja pojat kiusaa, koska olen ainoa luokalla, jolla ei oo rintoja haluan vain kysyä, jos voi olla niin, että tytölle ei tule rintoja koko elämän aikana, eli säilyy lautana lopun elämää? vastaus: Hei ja kiitos meilistäsi. Joillakin on suuremmat rinnat kuin toisilla, mutta täysin litteänä ei meistä kukaan pysy. Olet varmaan yksi niistä, jotka joutuvat odottamaan hieman kauemmin. Terveisin U lla kysymys kysymys: Hei Ulla! Minulla oli tänään aivan mustaa vuotoa. Mitä se tarkoittaa? Kuukautiseni pitäisi luultavasti alkaa pian. Onko sillä jotain tekemistä sen kanssa? Terveisin minä vastaus: Hei ja kiitos meilistäsi. Luulen, että kuukautisesi ovat juuri alkaneet. Onnea. Terveisin U lla kysymys: Olen -vuotias tyttö. Kuukautiseni eivät ole vielä alkaneet. Mutta sitten haluaisin kysyä tuleeko myös valkovuotoa, ennen kuin kuukautiset alkavat? Ja minä en halua kysyä äidiltä. Itse haluaisin jotain suojaa valkovuotoon. Toivon, että vastaat. T: Liisa vastaus: Hei ja kiitos meilistäsi. On ihan tavallista, että valkovuotoa tulee muutaman kuukauden, jopa vuoden, ennen kuukautisia. Kerää rohkeutesi, ja puhu äitisi kanssa, hän tietää parhaiten, mikä suoja sopii valkovuotoon. Terveisin Ulla

16 »On jotain mitä en ymmärrä.. Mitä tarkoittaa, että joillain sisemmät häpyhuulet roikkuvat? Ja kuinka monella prosentilla?«tytöt ovat erilaisia. En tiedä, miten prosentit jakautuvat. Joillakin tytöillä sisemmät häpyhuulet saattavat olla suuremmat kuin uloimmat. Se on aivan normaalia. Terveisin Ulla VASTAUS Olenko mahdollisesti ainoa, joka on erilainen?»olen pahalla päällä ja väsyn helposti kuukautisia edeltävinä päivinä onko se normaalia?«kuukautisia edeltävistä päivistä on joidenkin hieman hankala selvitä. Kaikki on vähän tyhmempää kuin tavallisesti, ja haluat mieluiten olla piilossa peiton alla ja syödä karkkia. Kaikki eivät kärsi samalla tavalla, ja mieliala voi myös vaihdella eri kerroilla. Voit myös tuntea, että rintoja pingottaa, mieli on hapan ja hermostunut, ja voit saada enemmän finnejä kuin tavallista. Parasta, mitä voit tehdä, on hyväksyä olotilasi. Hemmottele itseäsi niinä päivinä, mene elokuviin kaverisi kanssa, lue hyvä kirja tai mene lenkille. Terveisin Ulla

17 On aivan tavallista, että kuukautiset ovat epäsäännölliset. Erityisesti alussa. Se tarkoittaa, etteivät kuukautisesi tule aina tai päivän välein. Ne voivat tulla myös useamman kerran kuukaudessa. Jonain kuukautena niitä ei ehkä tule ollenkaan. Se on ihan OK. Kehosihan on vasta harjoittelemassa aikuiseksi tuloa. Etkä ole yksin. Vain joka kolmannen - -vuotiaan tytön kuukautiset ovat säännölliset. Kun kuukautisesi ovat jatkuneet pari vuotta, ne muuttuvat säännöllisemmiksi. Voit myös käyttää online kalenteria, joka löytyy osoitteessa i Koska se nyt oli kun mulla oli viimeks?? Vihje Voi olla hyvä idea laittaa rasti kalenteriin, kun lasket milloin seuraavat kuukautisesi alkavat. Niin olet varustautunut. Laske - päivää edellisten kuukautisten alkamispäivästä. Jos kuukautisesi esimerkiksi alkoivat. maaliskuuta se tarkoittaa, että seuraavat kuukautiset tulevat suunnilleen. maaliskuuta. huhtikuuta välisenä aikana.

18 Haisevatko valkovuoto ja kuukautiset? Me ollaan menossa uimaan! Ja mulla on kuukautiset! Valkovuoto voi haista hieman happamalta, mutta se ei saa haista pahalta. Kuukautisvuoto voi haista hieman makealta, kun se joutuu kosketukseen ilman kanssa. Jos et kestä hajua, vaihda sidettä tai tamponia. Siksi on hyvä pitää muutama side tai tamponi laukussa. Pese alapääsi lämpimällä vedellä. Älä pese emätintä saippualla, koska se voi haitata emättimen luonnollista bakteerikantaa. Vihje Kylvyssä tai suihkussa käynti on aina hyvä idea! Kukapa ei haluaisi tuoksua hyvältä ja tuntea itseään raikkaaksi! Monet luulevat, etteivät voi osallistua jumppaan, treeneihin tai uimahalliretkeen kun heillä on kuukautiset. He ovat varmoja, että side näkyy, tai että vuoto tulee läpi. Sehän olisi tosi piinallista! Mutta voit todella jumpata, vaikka sinulla on kuukautiset. Voit myös uida, kun käytät tamponia. Jos menet uimahalliin, vaihda tamponi, kun tulet P.S. Liikunta ja jumppa voivat altaasta. todella auttaa kuukautiskivuissa. Lue lisää seuraavilta sivuilta! 0

19 Mitä voin tehdä, jos kuukautiset sattuvat? Ensimmäisinä kertoina kuukautiset eivät yleensä tunnu ollenkaan, mutta myöhemmin jotkut tytöt tuntevat kuukautiskipuja. Kivut tulevat yleensä kuukautisten alussa ja joskus ehkä hieman ennenkin. Ne voivat tuntua nipistyksinä vatsassa ja tuntua vielä alaselän puolellakin. Ne katoavat tavallisesti parin päivän kuluessa. Lämmin suihku, kevyt voimistelu, kävelylenkki, lämminvesipullo tai lämpötyyny vatsalla voivat tehdä hyvää Kokeile jotain näistä ehdotuksista, niin olosi helpottuu Voit myös kokeilla seuraavia harjoituksia Nojaa käsiin ja polviin. Anna selän kaartua, niin että vatsalihakset rentoutuvat. Köyristä sitten selkää niin, että vatsalihakset työntävät vatsan kunnolla sisään. Toista liike rauhallisessa tahdissa 0 kertaa. Venytä pohjelihaksia. Ota molemmilla käsillä kiinni pöydän laidasta, mene kyykkyyn jalkapohjat maassa ja nojaa hieman eteenpäin. Pysy asennossa minuutin a jan. Toista liike muutaman kerran. Asetu selälleen jalat suorina ja kädet sivuilla lattiassa kiinni. Älä anna olkapäiden nousta korvia kohden. Nosta vasen jalka suorana ylös taivuttamatta sitä ja käännä oikealle niin, että se koskettaa oikeata kättä. Toista liike muutaman kerran molempiin suuntiin. Venytä pitkiä selkälihaksia. Seiso, nosta toinen jalka pöydän kulmalle ja taivuta sitä niin, että pohje ja takareisi kohtaavat. Kumarru jalan päälle niin pitkälle kun pääset. Vaihda jalkaa.

20 Sanojen selityksiä: Kuukautiskierto Niiden päivien määrä, joka kuluu kuukautisten ensimmäisestä päivästä seuraavia kuukautisia edeltävään päivään saakka. Tavallisesti kuukautisten välillä kuluu - päivää, mutta kuukautiset eivät tule aina yhtä säännöllisesti varsinkaan ensimmäisinä vuosina. Syömishäiriöt, laihdutuskuurit, kova treenaus, stressi, matkat ja raskaus voivat aiheuttaa kuukauisten poisjäännin. Tamponitauti Sairauden nimi on oikeastaan TSS. Katso seuraavasta. TSS (Toxic Shock Syndrome) Hyvin harvinainen, mutta vakava sairaus, johon voivat sairastua miehet, naiset ja lapset. TSS:n aiheuttavat myrkyt, joita tuottaa ihmiskehossa luonnostaan esiintyvä bakteeri. Noin puolet tapauksista on todettu naisilla ja tytöillä, joilla on kuukautiset. TSS:n ilmeneminen liitettiin aikaisemmin tamponin käyttöön, mutta sitä voi esiintyä kuukautisten aikana, vaikka tamponia ei ole käytetty. TSS voi johtaa kuolemaan, joten on erittäin tärkeää, että tauti tunnistetaan ja hoidetaan heti alkuvaiheessa. Jos voit kuukautisten aikana yhtäkkiä erittäin huonosti, vaikka juuri äsken olit voinut aivan hyvin ja sinulla on seuraavia oireita: korkea kuume (yli C), pahoinvointi, ripuli, päänsärky, lihassärky, kurkkukipu, huimaus tai voimakas punoitus; aivan kuin olisit saanut liikaa aurinkoa (kaikki oireet eivät välttämättä esiinny samanaikaisesti), poista tamponi varmuuden vuoksi ja ota välittömästi yhteys lääkäriin tai sairaalaan. Muista mainita TSS:n mahdollisuus ja kerro, että sinulla on kuukautiset. TSS voi ilmetä riippumatta siitä käytätkö tamponia vai et. Jos sinulla on ollut TSS, kysy lääkärin neuvoa ennen kuin käytät tamponia uudelleen. Puberteetti Puberteetiksi (eli murrosiäksi) sanotaan sitä aikaa, jolloin kehosi muuttuu sukukypsäksi niin, että voit saada lapsia. Se on muutos lapsesta aikuiseksi. Muutoksia tapahtuu niin tytöissä kuin pojissakin, mutta tytöillä murrosikä alkaa usein aiemmin. Hormonit Hormonit ovat kemiallisia aineita, joita rauhaset tuottavat kehon eri osissa, mm. aivolisäkkeessä, kiveksissä ja munasarjoissa. Kehossamme on yli 0 hormonia. Olemme yrittäneet vastata tavallisimmin esiintyviin kysymyksiin, mutta voi olla, että olemme unohtaneet jotain. Voit lukea lisää kotisivultamme i. Voit myös puhua isosiskosi, äitisi, terveydenhoitajasi, opettajasi tai ystäväsi kanssa.

21 Jos haluat tietää lisää, katso sivustoja i DU SER INTA LIKADAN UT FRAM OCH BAK... FEEL SECURE. WEAR LIBRESSE.

22 Menkkakalenteri TAMMIKUU HELMIKUU MAALISKUU HUHTIKUU SYYSKUU LOKAKUU MARRASKUU JOULUKUU TOUKOKUU KESÄKUU HEINÄKUU ELOKUU Merkkaa tähän kuukautisesi. Katso myös kalenteri netissä osoitteessa i josta voit tilata muistutuksen kuukautisista.

23 w w w.libressegirl.f i

Tietoa murrosiästä ja muuta mukavaa

Tietoa murrosiästä ja muuta mukavaa Opetusmateriaali Tietoa murrosiästä ja muuta mukavaa Tietoa murrosiästä ja muuta mukavaa Tämän tarjoaa sinulle Always ja Tampax Sisältö Mitä oikein tapahtuu? Kasvua joka suuntaan Kuukautiset mitä ne oikein

Lisätiedot

SARAN JA TUOMAKSEN TARINA

SARAN JA TUOMAKSEN TARINA SARAN JA TUOMAKSEN TARINA Opettajalle Sara on 15-vuotias ja Tuomas 17. He ovat seurustelleet parisen kuukautta. He olivat olleet yhdynnässä ensimmäistä kertaa eräissä bileissä, joissa he olivat myös juoneet

Lisätiedot

Tietoa murrosiästä ja muuta mukavaa

Tietoa murrosiästä ja muuta mukavaa Kaikki, mitä olet aina halunnut tietää, mutta et ole kehdannut kysyä! Ota selvää kaikesta, mitä olet aina halunnut tietää oli sitten kyseessä sinä itse, kaverit, murrosikä tai kuukautiset! Tietoa murrosiästä

Lisätiedot

Gynekologinen tutkimus

Gynekologinen tutkimus Gynekologinen tutkimus Gynekologinen tutkimus tarkoittaa sisätutkimusta, jonka lääkäri tekee naiselle emättimen kautta. Sisätutkimuksen tekijä on yleislääkäri tai erikoislääkäri. Jos hän on erikoislääkäri,

Lisätiedot

VAIPANVAIHTO. Muista aina tukea kunnolla vauvan päätä, ellei vauva sitä vielä kannattele kunnolla!

VAIPANVAIHTO. Muista aina tukea kunnolla vauvan päätä, ellei vauva sitä vielä kannattele kunnolla! VAIPANVAIHTO Muista aina tukea kunnolla vauvan päätä, ellei vauva sitä vielä kannattele kunnolla! HUOM! Tätä ohjetta ei toisteta joka välissä, tässä on asiasta yleishuomautus. 0. Milloin vaihdetaan? Kun

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Infektio uusiutuu ainakin puolella kaikista niistä naisista, joilla se on kerran ollut.

Infektio uusiutuu ainakin puolella kaikista niistä naisista, joilla se on kerran ollut. 1 Kutinaa emättimessä? Näin hoidetaan emättimen sieni-infektiota. Pevaryl Ekonatsoli Emättimen sieni-infektiota pidetään usein liian arkaluontoisena puheenaiheena. Janssen-Cilagin tässä esittämät tiedot

Lisätiedot

Liikuntaohjelma: viikot 1-6

Liikuntaohjelma: viikot 1-6 Liikuntaohjelma: viikot 1-6 Tässä on erinomainen koko kehoa hyödyntävä liikuntaohjelma, joka tarkoitettu aloittelijoille. Se sopii täydellisesti normaaliin elämäntyyliin, sillä voit harjoitella koska sinulle

Lisätiedot

Sinulle, joka tarvitset paikallista estrogeenihoitoa.

Sinulle, joka tarvitset paikallista estrogeenihoitoa. Sinulle, joka tarvitset paikallista estrogeenihoitoa. POTILASTIEDOTE 1 2 SISÄLLYS Vähentynyt estrogeenituotanto ja sukupuolielinten vaivat... 4 Oestring-hoito... 5 Kenelle Oestring sopii?... 7 Onko Oestringillä

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Raskauden ehkäisy. Jokaisella on oikeus raskauden ehkäisyyn. Siihen on monta keinoa eli menetelmää.

Raskauden ehkäisy. Jokaisella on oikeus raskauden ehkäisyyn. Siihen on monta keinoa eli menetelmää. Raskauden ehkäisy Jokaisella on oikeus raskauden ehkäisyyn. Siihen on monta keinoa eli menetelmää. Jokaisella on oikeus saada oikeaa tietoa ja neuvontaa raskauden ehkäisyn keinoista sekä niiden hyödyistä,

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Seksi ja Seurustelu Sanasto

Seksi ja Seurustelu Sanasto Seksi ja Seurustelu Sanasto Sisältö Ystävyys ja seurustelu 3 Kehonosat 4 Seksuaalisuus 6 Seksi ja itsetyydytys 8 Turvallinen seksi ja ehkäisy 10 Seksuaalinen hyväksikäyttö 12 2 Ystävyys ja seurustelu Poikakaveri

Lisätiedot

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet:

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet: Niskahartiajumppa Useimmat meistä kärsivät jossain vaiheessa matkan varrella niskahartiaseudun vaivoista. Syitä vaivoihin voi olla useita, huonot tai toispuoleiset työasennot, huono tyyny, huono nukkuma-asento,

Lisätiedot

VENYTTELYOHJE EVU - 00. Mika Laaksonen

VENYTTELYOHJE EVU - 00. Mika Laaksonen VENYTTELYOHJE EVU - 00 Mika Laaksonen MIKSI ON HYVÄ VENYTELLÄ PELIEN JA HARJOITUSTEN JÄLKEEN? Kova harjoittelu ja treeni kiristävät lihaksia, jos venyttely laiminlyödään. Näin lihakset väsyvät nopeammin

Lisätiedot

MITÄ SINUN TULEE TIETÄÄ MURROSIÄSTÄ

MITÄ SINUN TULEE TIETÄÄ MURROSIÄSTÄ MITÄ SINUN TULEE TIETÄÄ MURROSIÄSTÄ TERVETULOA ALWAYSIN MURROSIKÄÄ KÄSITTELEVÄÄN OPETUSOHJELMAAN OHJELMAN SISÄLTÖ KESTO Moduuli 1 Itsetuntokeskustelun avaaminen 20 min Moduuli 2 Murrosiän fyysiset muutokset

Lisätiedot

Lihashuolto. Venyttely

Lihashuolto. Venyttely Lihashuolto Aina ennen harjoitusta huolellinen alkulämpö, joka sisältää lyhytkestoiset venytykset noin 5-7 sek (ei pitkäkestoisia venytyksiä, sillä muuten lihasten voimantuotto ja kimmoisuus heikentyy).

Lisätiedot

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla!

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla! Selkä suoraksi Suomi TM Pidetään hauskaa harjoittelemalla! "Selkä suoraksi Suomi" ʺSelkä suoraksi Suomiʺ on helppo muutaman minuutin harjoitusohjelma, joka päivittäin tehtynä auttaa lapsia kehittämään

Lisätiedot

Lajitekniikka: venyttely

Lajitekniikka: venyttely Alaraajat Etureiden lihakset Seiso ryhdikkäästi. Ota yhdellä tai kahdella kädellä kiinni nilkastasi. Pidä jalat samansuuntaisena ja lantio suorassa. Työnnä lantiota hiukan eteenpäin jännittämällä pakaralihakset.

Lisätiedot

3. Kehittävä venyttely: Kehittävällä venyttelyllä kehitetään lihasten liikkuvuutta, joilla on suoria vaikutuksia mm.

3. Kehittävä venyttely: Kehittävällä venyttelyllä kehitetään lihasten liikkuvuutta, joilla on suoria vaikutuksia mm. Liikkuvuuden kehittäminen Venyttelyn merkitys koripalloilijalle voidaan jakaa karkeasti kolmeen osaan: Valmistava venyttely: suoritetaan ennen harjoitusta tai peliä! Valmistavassa venyttelyssä avataan

Lisätiedot

VENYTTELYOHJE B-juniorit

VENYTTELYOHJE B-juniorit VENYTTELYOHJE B-juniorit Venyttelyn perusteet: Toisin kuin yleensä uskotaan, lihasta voidaan venyttää myös ennen tai jälkeen raskaan suorituksen. Venyttelyn ja lihaksen venyttämisen kesto riippuu siitä,

Lisätiedot

HANKI KESTÄVÄ KESKIVARTALO SELKÄSI TUEKSI!

HANKI KESTÄVÄ KESKIVARTALO SELKÄSI TUEKSI! Miesten jumppaopas HANKI KESTÄVÄ KESKIVARTALO SELKÄSI TUEKSI! TÄSMÄLIIKUNTAA KESKIVARTALOON 2-3 kertaa viikossa 15 min. päivässä HARJOITTELE KEHOLLESI HYVÄ PERUSTA rankasi pysyy hyvässä ryhdissä ja löydät

Lisätiedot

Fyysinen kunto. Terveystieto. Anne Partala

Fyysinen kunto. Terveystieto. Anne Partala Fyysinen kunto Terveystieto Anne Partala Miksi liikuntaa? Keho voi hyvin Aivot voivat hyvin Mieliala pysyy hyvänä Keho ja mieli tasapainottuu Liikunta tuo tyydytystä Yksi hyvinvoinnin peruspilari Ihminen

Lisätiedot

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet Miksi lapset tarvitsevat liikuntaa? Selviytyäkseen jokapäiväisen elämän tarpeista ja vaatimuksista Päivittäisen hyvinvoinnin tueksi Saavuttaakseen uusien asioiden oppimiseen vaadittavia edellytyksiä Terveyden

Lisätiedot

PhysioTools Online - ed set Sivu 1/7

PhysioTools Online -  ed set Sivu 1/7 PhysioTools Online - emailed set Sivu 1/7 Harjoitusohjelma FYS PKL SELKÄRYHMÄ 2/15 Keski-Suomen SHP Keski-Suomen keskussairaala Keskussairaalantie 19, 40620 Jyväskylä, Suomi ALKULÄMMITTELY Pyöräilyä. Aika:

Lisätiedot

RASKAUDEN EHKÄISY SYNNYTYKSEN JÄLKEEN

RASKAUDEN EHKÄISY SYNNYTYKSEN JÄLKEEN RASKAUDEN EHKÄISY SYNNYTYKSEN JÄLKEEN Anneli Kivijärvi LKT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, vastaava lääkäri Turun Hyvinvointitoimiala 11.05.2016 Turku, Yleislääkäripäivät Mitkä asiat otetaan

Lisätiedot

KÄYTTÄJÄN OPAS. Yksityiskohtainen käyttöoppaasi. BYDUREON 2 mg injektiokuiva-aine ja liuotin depotsuspensiota varten

KÄYTTÄJÄN OPAS. Yksityiskohtainen käyttöoppaasi. BYDUREON 2 mg injektiokuiva-aine ja liuotin depotsuspensiota varten KÄYTTÄJÄN OPAS Yksityiskohtainen käyttöoppaasi BYDUREON 2 mg injektiokuiva-aine ja liuotin depotsuspensiota varten Jos sinulla on kysymyksiä BYDUREON-valmisteen käytöstä Katso Tavallisia kysymyksiä ja

Lisätiedot

HARJOITEPANKKI VOIMA

HARJOITEPANKKI VOIMA HARJOITEPANKKI VOIMA VOIMAHARJOITTELU / Jalkakyykky Vaihe 1. Avustettu jalkakyykky Pidä katse suoraan eteenpäin. Pidä hyvä ryhti ja selkä suorana. Seiso haara-asennossa jalat hartioiden leveydellä siten,

Lisätiedot

Poikien oma opas. Tietoa murrosiästä, seurustelusta, seksistä, ehkäisystä ja sukupuolitaudeista. Opas on opinnäytetyömme kehittämistehtävän osa.

Poikien oma opas. Tietoa murrosiästä, seurustelusta, seksistä, ehkäisystä ja sukupuolitaudeista. Opas on opinnäytetyömme kehittämistehtävän osa. Poikien oma opas Opas on opinnäytetyömme kehittämistehtävän osa. Seksuaaliterveyden ensiapupakkaus: Kunnioitus, Kumppani, Kumi Tietoa murrosiästä, seurustelusta, seksistä, ehkäisystä ja sukupuolitaudeista.

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

VARHAINEN PUUTTUMINEN

VARHAINEN PUUTTUMINEN VARHAINEN PUUTTUMINEN www.tasapainoa.fi MITÄ VARHAINEN PUUTTUMINEN ON? Varhaisella puuttumisella tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että autetaan kaveria tai ystävää jo silloin kun mitään vakavaa ei vielä

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kuinka saada lapsi selkään kantorepulla?

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kuinka saada lapsi selkään kantorepulla? Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys Kuinka saada lapsi selkään kantorepulla? On monia tapoja saada lapsi selkään kantorepulla. Kokeile erilaisia

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Vaikutus: etureisi Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa

Vaikutus: etureisi Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa Venyttelyohje: Jalat 1. Vaikutus: etureisi, lonkan koukistaja Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa. Paina lantiota eteen. 2. Vaikutus: etureisi, lonkan koukistaja

Lisätiedot

Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta kerroksesta.

Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta kerroksesta. Osastollamme tehdään paljon erilaisia tutkimuksia. Lääkärin pyynnöstä haluamme ottaa sinusta EEG- eli aivosähkötutkimuksen, joka tutkii aivojen toimintaa. Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

www.gains.fi/kotijumppa 1. Etukyykky 2-4 x 10-20

www.gains.fi/kotijumppa 1. Etukyykky 2-4 x 10-20 www.gains.fi/kotijumppa 1. Etukyykky 2-4 x 10-20 Ota isompi vesikanisteri tai vaikka matkalaukku syliin. Jalat hartianlevyiseen haaraasentoon, jalkaterät suoraan eteenpäin. Polven tulee ehdottomasti mennä

Lisätiedot

ZOELY -käyttäjäopas. nomegestroliasetaatti estradioli 2,5 mg/1,5 mg kalvopäällysteisiä tabletteja

ZOELY -käyttäjäopas. nomegestroliasetaatti estradioli 2,5 mg/1,5 mg kalvopäällysteisiä tabletteja ZOELY -käyttäjäopas nomegestroliasetaatti estradioli 2,5 mg/1,5 mg kalvopäällysteisiä tabletteja SISÄLLYS Tietoja ZOELY-valmisteesta... 2 Miten ZOELY toimii?... 3 ZOELY on tehty sinua varten... 4 5 Lisätietoja

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Laxabon. Kysymyksiä, vastauksia ja käytännön neuvoja. Suomi

Laxabon. Kysymyksiä, vastauksia ja käytännön neuvoja. Suomi Laxabon Kysymyksiä, vastauksia ja käytännön neuvoja Suomi Laxabon kysymyksiä, vastauksia ja käytännön neuvoja Vastaukset perustuvat Laxabon-oraaliliuosjauheen pakkausselosteeseen, päiväys 26.3.2010. Ota

Lisätiedot

Polven alueen harjoitukset. Ft-suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr

Polven alueen harjoitukset. Ft-suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr Polven alueen harjoitukset Ft-suoravastaanottoryhmä 2012-2013 SPT11/eh,jr 27.8.2013 Reisilihaksen aktivointi Selinmakuulla. SUORITUS Vedä nilkat koukkuun ja paina samanaikaisesti polvitaipeet tiukasti

Lisätiedot

Iloisia harjoitteluhetkiä!

Iloisia harjoitteluhetkiä! Tämä opas on tehty tukemaan kotona tapahtuvaa liikuntaharjoittelua. Se sisältää osiot lihaskunto-, liikkuvuus ja tasapainoharjoittelusta. Liikkeet ja harjoitteet on valittu siten, että ne pystytään suorittamaan

Lisätiedot

Hard Core Keskivartalo

Hard Core Keskivartalo Hard Core Keskivartalo Keskivartalo kuntopiiri kestävyysurheilijalle Keskity jokaisessa liikkeessä keskivartaloon ja siihen että paketti pysyy kasassa. Staattisissa liikkeissä lankkupito toimii perusasentona.

Lisätiedot

Nyt kesäksi voisi olla hyvä tilaisuus tehdä lupauksia omaan elämäntapaan ja siihen tehtäviin muutoksiin.

Nyt kesäksi voisi olla hyvä tilaisuus tehdä lupauksia omaan elämäntapaan ja siihen tehtäviin muutoksiin. LIIKUNTAVINKIT Nyt kesäksi voisi olla hyvä tilaisuus tehdä lupauksia omaan elämäntapaan ja siihen tehtäviin muutoksiin. Näin onnistut elämäntapamuutoksessa aloita elämäntapamuutoksen opettelu levänneenä

Lisätiedot

Usein kysyttyjä kysymyksiä nielurisaleikkauksista

Usein kysyttyjä kysymyksiä nielurisaleikkauksista Tietoa nielurisaleikkauksesta Tämän tiedotteen tarkoituksena on auttaa potilasta voimaan mahdollisimman hyvin ja palaamaan normaaliin ruokavalioon ja normaaleihin aktiviteetteihin mahdollisimman nopeasti

Lisätiedot

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla (voit käyttää peiliä apunasi harjoitellessasi sidontaa) 1.

Lisätiedot

LANKAKERÄ NEULOMINEN

LANKAKERÄ NEULOMINEN LANKAKERÄ NEULOMINEN LANKAKERÄLEIKKI Oppilaat seisovat luokassa ja heittelevät lankakerää ristiin rastiin. Ensimmäinen heittäjä sitoo langanpään sormeensa, heittää kerän seuraavalle. Tämä ottaa langasta

Lisätiedot

Perhevalmennus. Fysioterapian osuus

Perhevalmennus. Fysioterapian osuus Perhevalmennus Fysioterapian osuus Liikunta on tärkeää raskauden aikana Liikunta on osa synnytykseen valmentautumista Hyvä kunto auttaa jaksamaan paremmin raskauden aikana, synnytyksessä sekä synnytyksestä

Lisätiedot

SIVU 1. laittaa mikä tahansa geeli tai akryyli. TrendyNailWraps kynsikalvot ovat erittäin kestäviä ja saatavilla 50 erilaisena mallina.

SIVU 1. laittaa mikä tahansa geeli tai akryyli. TrendyNailWraps kynsikalvot ovat erittäin kestäviä ja saatavilla 50 erilaisena mallina. TrendyNailWraps kynsikalvot on valmis- tettu Yhdysvalloissa erityiselle laminoidulle pinnalle, joka on niin kestävä että sen pintaa voidaan karhentaa. TrendyNailWraps kynsikalvojen päälle voidaan laittaa

Lisätiedot

BONUSOHJELMAT TREENINAUaHOILLA

BONUSOHJELMAT TREENINAUaHOILLA BONUSOHJELMAT TREENINAUaHOILLA Pysy lomalla ja matkoillakin teräskunnossa, tekemällä 5 tehokasta ja nopeaa treeniohjelmaa Seuraavassa 2 bonustreeniohjelmaa artikkelista Treenaa kotona Muscle&Fitness Hers-lehden

Lisätiedot

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti.

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti. POLVIKONTROLLI Ohjelman tarkoitus on ennaltaehkäistä polvivammoja parantamalla polvikontrollia, tasapainoa, keskivartalon hallintaa, alaraajojen lihasvoimaa, nivelliikkuvuutta, koordinaatiota sekä hypyn

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

JES! Virtuaali juoksukoulu - Kuntopiiri

JES! Virtuaali juoksukoulu - Kuntopiiri JES! Virtuaali juoksukoulu - Kuntopiiri Lämmittele kuntopiirin ensimmäinen kierros eli tee liikkeet huomattavasti kevyemmin kuin kolme muuta kierrosta. -työ osuus per liike 30sek -Palautus liikkeiden välissä

Lisätiedot

Spray Bark Controll Collar

Spray Bark Controll Collar Spray Bark Controll Collar Sitruunapannan käyttöohjeet JOHDANTO Haukkuminen on koiran normaalia käyttäytymistä. Joskus kuitenkin haukkuminen on ongelma omistajalle. Vastuuntuntoinen omistaja ei voi antaa

Lisätiedot

Akne. totta ja tarua nuoruusiän näppylöistä

Akne. totta ja tarua nuoruusiän näppylöistä Akne totta ja tarua nuoruusiän näppylöistä LÄHES KAIKKI NUORET KÄRSIVÄT JOSSAKIN VAIHEESSA FINNEISTÄ KASVOISSA, RINNASSA JA SELÄSSÄ. NE OVAT NUORUUSIÄSSÄ NIIN TAVALLISIA, ETTÄ NIIDEN KATSOTAAN KUULUVAN

Lisätiedot

ALKUVERRYTTELY: KÄSIEN PYÖRITTELY, SELKÄRULLAUS JA POLVENNOSTOKÄVELY PAIKALLAAN

ALKUVERRYTTELY: KÄSIEN PYÖRITTELY, SELKÄRULLAUS JA POLVENNOSTOKÄVELY PAIKALLAAN KUNTOPIIRI- OHJELMA KUNTOPIIRITYYPPINEN LIHASKUNTOHARJOITUS Treeni 1 Ikäisesi nuoren suositellaan harrastavan vähintään 3 kertaa viikossa lihaskuntoa, liikkuvuutta ja luiden terveyttä edistävää liikuntaa

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Tervetuloa synnyttämään!

Tervetuloa synnyttämään! 1 Tervetuloa synnyttämään! Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tampereen yliopistollinen sairaala Naistentautien ja synnytysten vastuualue Hyvät vanhemmat! 2 Tässä vihkosessa saatte tietoa synnytykseen liittyvistä

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh. 06 826 4355. Synnyttänyt

Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh. 06 826 4355. Synnyttänyt Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh. 06 826 4355 Synnyttänyt Synnyttänyt Sairaalasta kotiutuessasi ota itse yhteyttä oman neuvolan terveydenhoitajaan/ kätilöön

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMESSA 1985-86 SYNTYNEIDEN HYVINVOINTI- JA TERVEYSTUTKIMUSOHJELMA KYSELY OHJELMAAN KUULUVIEN TUTKITTAVIEN ÄIDEILLE

POHJOIS-SUOMESSA 1985-86 SYNTYNEIDEN HYVINVOINTI- JA TERVEYSTUTKIMUSOHJELMA KYSELY OHJELMAAN KUULUVIEN TUTKITTAVIEN ÄIDEILLE ID TERVEYSTIETEIDEN LAITOS POHJOIS-SUOMESSA 985-86 SYNTYNEIDEN HYVINVOINTI- JA TERVEYSTUTKIMUSOHJELMA KYSELY OHJELMAAN KUULUVIEN TUTKITTAVIEN ÄIDEILLE PL 5000, 9004 OULUN YLIOPISTO, PUH. 08-5750, FAX.

Lisätiedot

KOTIKUNTOILUOPAS. Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat

KOTIKUNTOILUOPAS. Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat KOTIKUNTOILUOPAS Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat Tämä opas on tehty opinnäytetyönä aiheena Seniorit kuntoon kotikonstein. Oppaan ovat tehneet Kouvolan seudun ammattiopiston sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra Eija Saarinen. Opinnäytetyö: Mari Kopra ja Eija Saarinen

Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra Eija Saarinen. Opinnäytetyö: Mari Kopra ja Eija Saarinen Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra TASAPAINOHARJOITUKSIA VERTAISOHJAAJIEN KÄYTTÖÖN Tasapainoharjoitukset on suunniteltu vertaisohjaajien työkaluiksi, he voivat hyödyntää näitä kortteja omissa

Lisätiedot

ENSIAPUA NISKA-HARTIAKIPUUN

ENSIAPUA NISKA-HARTIAKIPUUN ENSIAPUA NISKA-HARTIAKIPUUN 1 Hyvä Nuori! Niska on kipeä, selkää särkee, päätä jomottaa Kuulostaako tutulta? Et ole yksin näiden ongelmien kanssa. Nuorten niska-hartiakivut ja päänsärky ovat yleistyneet

Lisätiedot

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA!

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! 1 Ulkona on kaunis ilma. Noah herää. Häntä eivät herätä auringonsäteet vaan herätyskello, joka vilkuttaa valoa ja tärisee. Noah on kuuro ja siksi hänen herätyskellonsa

Lisätiedot

11. Lantion sivu Aseta putki lantion alle poikittain, ja rullaa pienellä liikkeellä reiden ulkosyrjän yläosasta lantion yläosaan asti.

11. Lantion sivu Aseta putki lantion alle poikittain, ja rullaa pienellä liikkeellä reiden ulkosyrjän yläosasta lantion yläosaan asti. Putkirullaus 1. Selän päivittäinen rankahuolto Asetu makuulle putken päälle, pidä kädet pään alla tukena ja lantio maassa. Päästä pää maahan ja anna selän venyä hetki. Nosta sitten yläkroppa ilmaan, ihan

Lisätiedot

Taso 2: Haastavammat perusharjoitteet InnoSport

Taso 2: Haastavammat perusharjoitteet InnoSport 1 / 7 8.10.2009 19:29 Taso 2: Haastavammat perusharjoitteet Taso 2: Haastavammat perusharjoitteet 2. taso koostuu lattiatasossa tehtävistä perusharjoitteista. Kaikki harjoitteet tehdään oman kehon painoa

Lisätiedot

KOTIVENYTTELYOHJELMA REIDEN TAKAOSAN LIHAKSET REIDEN LÄHENTÄJÄT PAKARALIHAKSET

KOTIVENYTTELYOHJELMA REIDEN TAKAOSAN LIHAKSET REIDEN LÄHENTÄJÄT PAKARALIHAKSET KOTIVENYTTELYOHJELMA REIDEN TAKAOSAN LIHAKSET Ojenna toinen jalka suoraksi eteen ja pidä toinen jalka koukistettuna vieressä. Nojaa ylävartaloa eteen kohti venytettävää jalkaa. Pidä selkä suorana.tunne

Lisätiedot

Harjoittele selän liikehallintaa arkipäivän toimissa

Harjoittele selän liikehallintaa arkipäivän toimissa 1 Harjoittele selän liikehallintaa arkipäivän toimissa Opettele liiallisen keskivartalon jäykistämisen sijaan hallittua kehon käyttämistä. Arkiaskareet tarjoavat harjoitteluun mainiot puitteet. Samalla

Lisätiedot

Liikuntakoneiston huolto

Liikuntakoneiston huolto Liikuntakoneiston huolto Lihakset kaipaavat vahvistamisen lisäksi myös huoltoa. Huolla liikuntakoneistoasi säännöllisin venytyksin ja liikkuvuusharjoituksin. Sisällytä huoltoa jokaiseen harjoitukseesi

Lisätiedot

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa?

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Materiaali hoitosuhdekeskusteluihin Selkomukautus Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Opas on tehty Arjen mieli -hankkeessa,

Lisätiedot

treeniohjelma: Lämmittely

treeniohjelma: Lämmittely treeniohjelma: Lämmittely HARJOITTELE NÄIN: Treenaa kolmesti viikossa vaikkapa maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina, niin keho ehtii palautua treenien välillä. Harjoitus koostuu aina lämmittelystä

Lisätiedot

Loppuverryttelyn yhteydessä venytysten kesto 15-30 sekuntia per jalka/puoli. *Keskipitkä venytys

Loppuverryttelyn yhteydessä venytysten kesto 15-30 sekuntia per jalka/puoli. *Keskipitkä venytys Johdanto Tässä oppaassa on kuvattu ja esitetty jalkapalloilijan tärkeimpiin lihasryhmiin kohdistuvat venytykset. Tavoitteena on selkeyttää pelaajille ja valmentajille sekä pelaajien vanhemmille mitä venytyksiä

Lisätiedot

OHJE / PELIOHJE 1 (5) TUOTE: Tasapainokortit SISÄLTÖ KEHITTÄÄ PELAAMINEN

OHJE / PELIOHJE 1 (5) TUOTE: Tasapainokortit SISÄLTÖ KEHITTÄÄ PELAAMINEN OHJE / PELIOHJE 1 (5) Pelityyppi: tasapainoharjoitukset Pelaajat: 1+ pelaajaa Ikäsuositus: yli 3-vuotiaille Peliaika: - SISÄLTÖ 8 tasapainokorttia, joissa yksi asento molemmilla puolilla o 2 vihreää (aloittelijataso)

Lisätiedot

FITLANDIA-TREENIOPAS. - Juoksijan lihaskunto-

FITLANDIA-TREENIOPAS. - Juoksijan lihaskunto- FITLANDIA-TREENIOPAS - Juoksijan lihaskunto- ASIANTUNTIJA Sanna Malinen Sanna Malinen on 27-vuotias viittä vaille valmis lääkäri. Sanna on harrastanut liikuntaa pikkutytöstä lähtien, ja urheilulajeista

Lisätiedot

Prepared by: Tiina Kukonlehto Date: :59

Prepared by: Tiina Kukonlehto Date: :59 Prepared by: Tiina Kukonlehto Date: 10.05.2017 07:59 OULU-KOILLISMAAN PELASTUSLAITOS, - Istuen/seisten ilman kenkiä - Pyöritä nilkkaa ja vaihda välillä suuntaa - Heilauta rennosti jalkaa suorana eteen

Lisätiedot

TEHOKAS KOTIJUMPPA JOULUTAUOLLE!

TEHOKAS KOTIJUMPPA JOULUTAUOLLE! TEHOKAS KOTIJUMPPA JOULUTAUOLLE! Pysy kunnossa Tapiolan Voimistelijoiden ryhmäliikunnan joulutauon aikana. Helpot ja tehokkaat kotijumppaohjeet, ovat tauon aikana motivoimassa sinua liikkumaan. Kotijumppa

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT Turvaympyrä i TUTUT IHMISET Sinun kehosi on tärkeä ja arvokas. Kukaan ei saa koskea siihen ilman sinun lupaa. Tärkeä tietää: Suorista käsi eteesi

Lisätiedot

RATSASTAJAN VENYTTELYOHJEET. Riikka Kärsämä & Jonna Haataja Fysioterapian koulutusohjelma / OAMK Elokuu 2013

RATSASTAJAN VENYTTELYOHJEET. Riikka Kärsämä & Jonna Haataja Fysioterapian koulutusohjelma / OAMK Elokuu 2013 RATSASTAJAN VENYTTELYOHJEET Riikka Kärsämä & Jonna Haataja Fysioterapian koulutusohjelma / OAMK Elokuu 2013 MITEN VENYTELLÄ? MIKSI VENYTELLÄ? Ennen liikuntasuoritusta/ alkulämmittelyn jälkeen Lyhytkestoiset

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMESSA 1985-86 SYNTYNEIDEN HYVINVOINTI- JA TERVEYSTUTKIMUSOHJELMA KYSELY NUORILLE NAISILLE

POHJOIS-SUOMESSA 1985-86 SYNTYNEIDEN HYVINVOINTI- JA TERVEYSTUTKIMUSOHJELMA KYSELY NUORILLE NAISILLE ID TERVEYSTIETEIDEN LAITOS POHJOIS-SUOMESSA 985-86 SYNTYNEIDEN HYVINVOINTI- JA TERVEYSTUTKIMUSOHJELMA KYSELY NUORILLE NAISILLE PL 5000, 9004 OULUN YLIOPISTO, PUH. 08-53750, FAX. 08-537566 KYSELYLOMAKKEEN

Lisätiedot

Kenttäpäällikön liikuntavinkki HELMIKUUSSA PILATEKSELLA VAHVA KESKUSTA

Kenttäpäällikön liikuntavinkki HELMIKUUSSA PILATEKSELLA VAHVA KESKUSTA Kenttäpäällikön liikuntavinkki HELMIKUUSSA PILATEKSELLA VAHVA KESKUSTA Helmikuussa hiihto- ja ulkoilukelit ovat parhaimmillaan ja lunta riittää koko Suomessa. Innokkaat ulkoilijat täyttävät hiihtokeskukset

Lisätiedot

Taso 4: Kuntosaliharjoitteet InnoSport

Taso 4: Kuntosaliharjoitteet InnoSport 1 / 7 8.10.2009 20:38 Taso 4: Kuntosaliharjoitteet Taso 4: Kuntosaliharjoitteet 4. taso koostuu harjoitteista, jotka tehdään kuntosaliharjoitteluna ja toiminnallisena harjoitteluna. Kuntosaliharjoittelussa

Lisätiedot

HARJOITUSOHJELMA PUOLAPUILLA

HARJOITUSOHJELMA PUOLAPUILLA HARJOITUSOHJELMA PUOLAPUILLA Istumaan nousu Suora vatsalihas, suora reisilihas, leveä peitinkalvon jännittäjälihas. Suoritus: Laita jalat puolapuun alle ja kädet joko niskaan kevyesti (muista kyynärpäät

Lisätiedot

BAKASANA ELI KURKIASENTO ON YKSI TUNNETUIMMISTA SELÄN KIERTO, SAADAAN VÄHEMMÄN TUNNETTU PARSVA (SIVU) HALLINNAN JA SYVIEN VATSALIHASTEN TYÖSKENTELYN

BAKASANA ELI KURKIASENTO ON YKSI TUNNETUIMMISTA SELÄN KIERTO, SAADAAN VÄHEMMÄN TUNNETTU PARSVA (SIVU) HALLINNAN JA SYVIEN VATSALIHASTEN TYÖSKENTELYN KAKSITOISTA Sivuttainen kurki BAKASANA ELI KURKIASENTO ON YKSI TUNNETUIMMISTA KÄSITASAPAINOASENNOISTA. KUN BAKASANAAN LISÄTÄÄN SELÄN KIERTO, SAADAAN VÄHEMMÄN TUNNETTU PARSVA (SIVU) BAKASANA. KÄSITASAPAINOASANAT

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

Naisen intiimioireet

Naisen intiimioireet Naisen intiimioireet Suomen Apteekkariliitto 2010 Lukijalle Tästä esitteestä löydät tietoa naisen intiimioireista. Emättimen hiivatulehdus on yleisin oireiden aiheuttaja, mutta mahdollisuuksia on muitakin.

Lisätiedot

Polkuharjoituslaite Käyttöohje

Polkuharjoituslaite Käyttöohje Polkuharjoituslaite Käyttöohje Sisältö Turvallisuudesta huomioitavaa 2 Hajotuskuva ja osaluettelo. 3 Harjoittelu.. 4 Turvallisuudesta huomioitavaa Lue kaikki ohjeet ennen kuin alat käyttää laitetta. Säilytä

Lisätiedot

Kondroitiinisulfaatti 2% ITSEKATETROINTI

Kondroitiinisulfaatti 2% ITSEKATETROINTI Kondroitiinisulfaatti 2% ITSEKATETROINTI Tämän oppaan tarkoituksena on neuvoa Uracyst-hoitoa saaville potilaille, kuinka virtsarakon voi katetroida itse. Oppaan sivuilta löytyvät yksityiskohtaiset ohjeet.

Lisätiedot

FITLANDIA-TREENIOPAS. - Juoksijan keskivartalotreeni -

FITLANDIA-TREENIOPAS. - Juoksijan keskivartalotreeni - FITLANDIA-TREENIOPAS - Juoksijan keskivartalotreeni - ASIANTUNTIJA Sanna Malinen Sanna Malinen on 27-vuotias viittä vaille valmis lääkäri. Sanna on harrastanut liikuntaa pikkutytöstä lähtien, ja urheilulajeista

Lisätiedot

PIKAOPAS 1. Kellotaulun kulma säädetään sijainnin leveys- asteen mukaiseksi.

PIKAOPAS 1. Kellotaulun kulma säädetään sijainnin leveys- asteen mukaiseksi. Käyttöohje PIKAOPAS 1. Kellotaulun kulma säädetään sijainnin leveysasteen mukaiseksi. Kellossa olevat kaupungit auttavat alkuun, tarkempi leveysasteluku löytyy sijaintisi koordinaateista. 2. Kello asetetaan

Lisätiedot

Kondomi. Kondomi on ehkäisyväline. Kondomi ehkäisee raskauden ja se ehkäisee myös seksitautien tarttumisen, kun käytät kondomia oikein.

Kondomi. Kondomi on ehkäisyväline. Kondomi ehkäisee raskauden ja se ehkäisee myös seksitautien tarttumisen, kun käytät kondomia oikein. Kondomi Kondomi on ehkäisyväline. Kondomi ehkäisee raskauden ja se ehkäisee myös seksitautien tarttumisen, kun käytät kondomia oikein. Kondomia kutsutaan myös kortsuksi tai kumiksi. Kondomeja myydään monessa

Lisätiedot

Harjoituksia nivelrikkopotilaalle

Harjoituksia nivelrikkopotilaalle Harjoituksia nivelrikkopotilaalle www.parempaaelamaa.fi/kipu Lonkat ja polvet Lihasvoima Asetu kylkimakuulle Nosta hitaasti ylempi jalka ilmaan ja tuo se hitaasti takaisin alas Toista 5 10 kertaa kummallakin

Lisätiedot

POTILAAN HYGIENIAOPAS

POTILAAN HYGIENIAOPAS POTILAAN HYGIENIAOPAS Erikoissairaanhoito Hatanpään sairaala Sisältö SISÄLLYSLUETTELO Hygienia sairaalassa. 2 Käsihygienia.. 3 Käsien pesu 4 Käsien desinfektio... 5 Yskimishygienia.. 6 Henkilökohtainen

Lisätiedot

Naisella on vapaus valita SINULLE SOPIVIN EHKÄISY

Naisella on vapaus valita SINULLE SOPIVIN EHKÄISY Naisella on vapaus valita SINULLE SOPIVIN EHKÄISY Jos lasten hankinta ei ole ajankohtaista, on ehkäisyä käytettävä yhdyntöjen aloittamisesta vaihdevuosiin saakka. Niin hormonaalisia kuin muitakin ehkäisyvaihtoehtoja

Lisätiedot