RT METALLISET SADEVESIJÄRJESTELMÄT SISÄLLYSLUETTELO

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RT METALLISET SADEVESIJÄRJESTELMÄT SISÄLLYSLUETTELO"

Transkriptio

1 RT OHJEET helmikuu (12) korvaa RT METALLISET SADEVESIJÄRJESTELMÄT Tässä RT-ohjeessa esitetään ohjeita metallisista räystäskouruista ja syöksytorvista, niiden mitoituksesta ja asennuksesta. SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ 2 TARVIKKEET 2.1 Kiinnitystarvikkeet 3 RÄYSTÄSKOURUT 3.1 Muoto 3.2 Mitoitus 3.3 Kaltevuus 3.4 Etureuna 3.5 Merkintä 4 SYÖKSYTORVET 4.1 Mitoitus 4.2 Syöksytorven yläosa 4.3 Merkintä 5 KOURUJEN ASENNUS 5.1 Kannatinkoukut ja reunavahvistetanko 5.2 Yksinkertaisen kourun asennus 5.3 Kaksinkertaisen kourun asennus 6 SYÖKSYTORVIEN ASENNUS 6.1 Syöksytorvien sijoitus 6.2 Syöksytorven kiinnitys 6.3 Saumat 6.5 Syöksytorven alaosa KIRJALLISUUTTA 1 YLEISTÄ Rakennuksiin asennetaan räystäskourut ja syöksytorvet katolta tulevan veden keräämiseksi hallitusti vesiuomiin, sadevesiviemäriin tai sadeveden imeytykseen. Ohjekortissa RT Rakennuspohjan ja tonttialueen kuivatus esitetään ohjeita sadevesikaivoista ja -viemäröinnistä. Sadevesiä ei saa johtaa perustusten kuivatusta varten rakennettuun salaojaverkostoon. Räystäskourut ja syöksytorvet vähentävät perusmuurin vierustan kostumista sekä estävät veden roiskumisen sokkelille ja ulkoseinälle. Räystäskourujen ja syöksytorvien suunnittelussa, hankinnassa ja asennuksessa on otettava huomioon riittävä mitoitus, mikä on olennaista niiden toimivuuden kannalta riittävä lujuus, jotta ne kestävät lumen ja jään aiheuttamat rasitukset korroosionkestävyys asennustekniikka lämpölaajeneminen luollettavuus ja puhdistettavuus uusittavuus. Sadevesijärjestelmän tulee kestää asennus- ja huoltotöiden aiheuttamat rasitukset, standardit SFS-EN 612:en (räystäskourut ja syöksytorvet) ja SFS-EN 1462 (kourun kannakkeet). Kiinnityksen tulee olla asianmukainen. Uudisrakennuksissa räystäskourut tulisi sijoittaa räystäisiin seinälinjan ulkopuolelle. Kourujen ja syöksytorvien umpeenjäätymisen estämiseksi voidaan asentaa sulatuskaapeli vedenpoistoa varmistamaan. Kourut tulee suunnitella ja asentaa niin, että jäätymisen vuoksi ylivuotava vesi ei vahingoita rakennusta, vaan vesi valuu kourun etureunan yli. Peltityö- ja pintakäsittelyohjeita on ohjekortissa RT Rakennuksen pellitykset ja peltityöt, yleisiä ohjeita. Räystäskourut ja syöksytorvet ovat poikkileikkausmuodoltaan pyöreitä tai kulmikkaita.

2 RT ohjeet 2 Kuva 1. (CAD) Esimerkki peltisepän työnä tehtävän sadevesijärjestelman osista. Mittakaava 1:5 ja 1:10.

3 RT ohjeet 3 1 räystäskouru 2 kourun liitoskappale 3a ulkopuolinen kourunkannake 3b ulkopuolinen katteen alle ulottuva 4 kourun päätykappale 5 kourun kulma ulkokulma sisäkulma vino - kaatava 6a syöksytorven lähtökappale 6b syöksytorven liukulähtökappale 7 mutkasarja 7a alamutka 7b ylämutka 8 syöksytorvi 9 ulosheittäjä 10 syöksytorven kiinnike Kuva 2. Esimerkkejä teollisesti (koneellisesti) valmistettavan sadevesijärjestelmän osista. 2 TARVIKKEET Metalliset räystäskourut ja syöksytorvet voidaan valmistaa kuumasinkitystä teräspellistä muovipinnoitetusta kuumasinkitystä teräspellistä kuparipellistä ruostumattomasta teräspellistä alumiinipellistä. Räystäskourut ja syöksytorvet voidaan valmistaa myös muista metalleista ja metalliseoksista erillisten ohjeiden mukaan. Teräspelti Teräspellin paksuus on vähintään 0,6 mm. Korroosiosuojauksena on oltava vähintään 350 g/m 2 kuumasinkitys tai vähintään 275 g/m 2 kuumasinkitys ja pinnoite. Mikäli levy ei ole molemmin puolin pinnoitettu, säälle alttiiksi jäävät taustapinnoitetut pinnat tulee suojamaalata. Teräspellin tulee olla standardin SFS-EN Jatkuvatoimisella kuumaupotusmenetelmällä pinnoitetut ohutlevyteräkset. Tekniset toimitusehdot\r\n mukaista. Ainevaatimukset esitetään standardissa SFS-EN 612:en. Ruostumaton teräspelti Ruostumattoman teräspellin paksuus on vähintään 0,6 mm. Työteknisistä syistä voidaan käyttää 0,4 mm:n peltiä. Käytettävä pelti tehdään standardin SFS-EN mukaisista seoksista EN tai EN Seos EN vastaa likimäärin seosta AISI 304 ja EN likimäärin seosta AISI 316. Kuparipelti Kuparipellin paksuus on vähintään 0,6 mm. Pellin aineseos on fosforipitoista kuparia Cu-DHP, joka määritellään standardissa SFS-EN 1172 Kupari ja kupariseokset. Levyt ja nauhat rakennuskäyttöön. Alumiinipelti Alumiinipellin paksuus on vähintään 0,7 mm. Käytettävä pelti on yleensä standardin SFS-EN A1 Alumiini ja alumiiniseokset. Levyt ja nauhat. Osa 1: Yleiset tekniset toimitusehdot mukaista seosta. 2.1 Kiinnitystarvikkeet Kourujen kannatinkoukut ja syöksytorvien kiinnikkeet tehdään korroosionkestävyydeltään pellin kanssa yhteensopiviksi (galvaanisen korroosion estäminen). Kiinnikkeiden (ruuvit, niitit, pultit, aluslevyt ja vastaavat) tulee olla vähintään yhtä korroosionkestäviä kuin kiinnitettävät tarvikkeet, RT Kiinnikkeiden materiaalivalinnassa myös ulkonäköseikat tulee ottaa huomioon. Kourun kannatinkoukut Kannatinkoukkujen tulee kestää kourun mekaaniset rasitukset. Niiden tulee täyttää standardin SFS-EN 1462 mukainen kuorma.

4 RT ohjeet 4 Kuva 3. (CAD) Yksinkertainen puolipyöreä räystäskouru, saumattuun peltikatteeseen liittyvä. Peltisepän työnä tehtävä. Mittakaava 1:5. Kuva 4. (CAD) Yksinkertainen puolipyöreä räystäskouru. Koneellisesti valmistettava. Mittakaava 1:5. Kuva 5. (CAD) Yksinkertainen kulmikas räystäskouru, saumattuun peltikatteeseen liittyvä. Peltisepän työnä tehtävä. Mittakaava 1:5. Kuva 6. (CAD) Yksinkertainen kulmikas räystäskouru. Koneellisesti valmistettava. Mittakaava 1:5. Teräspeltikourujen kannatinkoukut Koukut tehdään standardin SFS-EN mukaisesta seoksesta S 235 JR G2 (Fe37B). Koukut kuumasinkitään (kastosinkitään) katkaisujen ja rei itysten jälkeen. Teräksisten kannatinkoukkujen poikkileikkausmitat: pienten kourujen koukut vähintään 5 mm x 25 mm suurten kourujen koukut vähintään 8 mm x 30 mm koneellisesti valmistettavien kourujen koukut vähintään 5 mm x 25 mm. Kuparipeltikourujen kannatinkoukut Kannatinkoukut tehdään kuparitangosta, standardi SFS-EN 1172, messinkitangosta (Ms 80) tai ruostumattomasta teräksestä, standardi SFS-EN Kupari- ja messinkikoukkujen poikkileikkausmitat: pienten kourujen koukut vähintään 6 mm x 30 mm suurten kourujen koukut vähintään 8 mm x 40 mm koneellisesti valmistettujen kourujen koukut vähintään 5 mm x 25 mm. Jos käytetään ruostumattomia teräskoukkuja, niiden poikkileikkausmitat ovat vähintään samat kuin teräspeltikouruilla. Ruostumattomasta teräspellistä tehtyjen kourujen kannatinkoukut Koukut tehdään kuparitangosta, standardi SFS-EN 1652 Kupari ja kupariseokset. Levyt, nauhat ja pyörylät yleiseen käyttöön, messinkitangosta (Ms 80) tai ruostumattomasta teräksestä, samoista seoksista kuin ruostumaton teräspelti, standardi SFS-EN Ruostumattomien teräskoukkujen poikkileikkausmitat ovat vähintään samat kuin teräksisten kannatinkoukkujen. Alumiinipeltikourujen kannatinkoukut Kannatinkoukkujen tulisi yleensä olla ruostumatonta terästä, standardi SFS-EN Poikkileikkausmitat ovat vähintään samat kuin teräspeltikourujen koukkujen. Jos käytetään alumiinikoukkuja, poikkileikkausmitat ovat vähintään samat kuin kuparikoukkujen. Alumiinikoukut tehdään profiili- tai levyseoksista, esimerkiksi seoksesta AlMgSi05.

5 RT ohjeet 5 Kourun reunavahvistetanko Peltisepän työnä tehtävissä suurissa kouruissa käytetään reunavahvistetankoa. Teräspeltikourujen reunavahvistetanko on kuumasinkittyä L-terästä. Sen mitat ovat 25 mm x 25 mm x mm. Muista metalleista valmistettujen kourujen reunavahvistetangot ovat mitoiltaan samat ja niiden tulee olla korroosionkestävyydeltään yhteensopivia. Kuva 7. (CAD) Kaksinkertainen räystäskouru, saumattuun peltikatteeseen liittyvä. Peltisepän työnä tehtävä. Mittakaava 1:5. Syöksytorven kiinnikkeet Syöksytorvet kiinnitetään siteillä. Siteet kiinnitetään seinään kuumasinkityillä läpimitaltaan mm:n karoilla. Koneellisesti valmistettavat syöksytorvet kiinnitetään vähintään 1,5...3 mm x 20 mm lattatangosta tehdyillä siteillä tai ohutlevystä valmistetuilla kiilakiinnikkeisillä siteillä. Siteet kiinnitetään seinään ruuveilla tai karoilla. Teräspeltiset peltisepän työnä tehtävät syöksytorvet kiinnitetään poikkileikkausmitoiltaan vähintään 3 mm x 20 mm kuumasinkitystä teräslattatangosta tehdyillä siteillä. Ruostumattomasta teräspellistä tehtävät syöksytorvet kiinnitetään samanmittaisilla ruostumattomasta teräksestä tehdyillä tarvikkeilla kuin kuumasinkitystä pellistä tehdyt syöksytorvet. Kuparipellistä peltisepän työnä tehtävät syöksytorvet kiinnitetään vähintään 3 mm x mm tai 4 mm x 25 mm kuparilattatangosta tehdyillä siteillä. Kiinnikkeen karan tulee olla messinkiä tai ruostumatonta terästä. Alumiinipellistä peltisepän työnä tehtävät syöksytorvet kiinnitetään vähintään 3 mm x mm tai 4 mm x 25 mm alumiinilattatangosta tehdyillä siteillä (tila T 6), jotka ovat alumiiniseosta AlMgSi (AA 6063), SFS-EN A1. Syöksytorven kiinnitys esitetään kuvassa 1. 3 RÄYSTÄSKOURUT 3.1 Muoto Räystäskouru voi olla puolipyöreä tai kulmikas. Kaksinkertaisen räystäskourun sisäkouru voi olla puolipyöreä tai kulmikas. Muodoltaan puolipyöreää sisäkourua suositellaan kourun korroosionkestävyyden ja toimivuuden vuoksi. Kourun tulee olla ylöspäin levenevä. Kuvissa esitetään kourun perusmuodot sekä kourun asennustapa pelti-, muotolevy-, kermi- ja tiilikaton räystääseen. 3.2 Mitoitus Kuva 8. (CAD) Kaksinkertainen räystäskouru, kermikatteeseen liittyvä. Kulmikas sisäkouru. Peltisepän työnä tehtävä. Mittakaava 1:5. Kouru mitoitetaan katon lappeen vaakasuoran projektion alan perusteella, taulukko 1. Poikkipinta-ala lasketaan kourun etureunan korkeuteen saakka. Kourun etureunan tulee olla vähintään 25 mm katteen ajatellun jatkeen alapuolella. Kourun takareunan tulee olla vähintään 10 mm korkeammalla kuin kourun etureuna.

6 RT ohjeet 6 Kuva 9. (CAD) Kaksinkertainen räystäskouru, tiilikaton räystääseen asennettu. Peltisepän työnä tehtävä. Mittakaava 1: Kaltevuus Räystäskourun tulee olla kalteva syöksytorveen päin. Kallistuksena käytetään yleensä 5 mm/m. Suunnittelussa tulee ottaa huomioon kourun kaltevuuden vaikutus rakennuksen ulkonäköön. 4.2 Syöksytorven yläosa Syöksytorvi liitetään räystäskouruun yhdystorvella (lähtökappaleella). Pystykourusta (jalkarännistä) vesi johdetaan vesiuoman (lotokan) kautta suppiloon, kuva Etureuna Kourun etureuna vahvistetaan tarvittaessa muototangolla, kuva 12. Kourun lujuuden lisäämiseksi voidaan käyttää kuvan esittämää reunan taivutusta eli onttolankausta tai muuta jäykistysmuotoa. 3.5 Merkintä Tässä RT-ohjekortissa esitetyistä räystäskouruista voidaan käyttää esimerkiksi seuraavaa merkintää, jossa on tämän RT-ohjekortin numero, kourutyyppi (tyyppikuvanumero) ja pellin laatu: Räystäskouru, kaksinkertainen RT /kuvan numero/ kuumasinkitty teräspelti PVF 2 väri... Lisäksi suunnittelijan on esitettävä kourun muoto ja koko. 4 SYÖKSYTORVET 4.1 Mitoitus Syöksytorvi mitoitetaan katon lappeen vaakasuoran projektion alan mukaan, taulukko 2. Pyöreä syöksytorvi nimetään halkaisijan mukaan. 4.3 Merkintä Tässä RT-ohjekortissa esitetystä pyöreästä syöksytorvesta voidaan käyttää merkintää, jossa on tämän RT-ohjekortin numero, syöksytorven halkaisija millimetreinä ja pellin laatu: Syöksytorvi, pyöreä RT /100/kuumasinkitty teräspelti. Suorakulmaisesta syöksytorvesta esitetään poikkileikkauksen mitat, esimerkiksi: Syöksytorvi RT /100 x 75/kuumasinkitty teräspelti. Taulukko 1. Räystäskourun ohjeellinen mitoitus. lappeen vaakasuoran projektion ala enintään (m 2 ) 1) räystäskourun poikkipinta-ala (mm 2 ) puolipyöreän kourun halkaisija (mm) 1) yhtä kourun kaatoa kohti. Kaadon matka on yleensä alle 10 m.

7 RT ohjeet 7 Kuva 10. (CAD) Esimerkki peltisepän työnä tehtävän syöksytorven suppilon mittasuhteesta. Suppilo kiinnitetään vesiuomaan tai räystäsrakenteeseen tukevasti. Leikkauspiirustus, mittakaava 1:5. Taulukko 2. Syöksytorven ohjeellinen mitoitus. lappeen vaakasuora projektion ala, enintään (m 2 ) 1) syöksytorven poikkipinta-ala (mm 2 ) pyöreän syöksytorven halkaisija (mm) kulmikkaan syöksytorven mittoja, esimerkkejä ) 100 x 75, 120 x x 100, 120 x x 150 1) yhtä syöksytorvea kohti. 2) alle 100 mm:n syöksytorvia ei yleensä tule käyttää. 5 KOURUJEN ASENNUS 5.1 Kannatinkoukut ja reunavahvistetanko Kannatinkoukut leikataan ja taivutetaan siten, että ne noudattavat kourun muotoa ja kaltevuutta (5 mm/m) syöksytorviin päin ja että ne soveltuvat katon ja räystäslaudan (otsalaudan) kaltevuuteen. Koukkutyypit esitetään kuvassa 11. Koukut kiinnitetään tasaisin, enintään 1000 mm:n välein. Syöksytorvien päätyjen ja taitteiden viereen sijoitetaan kannatinkoukku. Kannatinkoukku kiinnitetään vähintään kahdella kuumasinkityllä ruuvilla tai pultilla. Kiinnikkeiden lujuuden tulee vastata koukkujen lujuutta. Räystäslautaan kiinnitettäessä koukut tulisi ensisijaisesti kiinnittää kattotuolien kohdalle. Kourujen koukut kiinnitetään kattotuolien päälle upottaen kahdella kuumasinkityllä esimerkiksi 4,8 x 50 puuruuvilla tai kuumasinkityillä 3,4 x 100 lankanauloilla. Koukun varren pituudeksi suositellaan kattotuolin päästä mitattuna noin 200 mm. Kaksinkertaisten kourujen koukkujen ja räystään väliin tulee jäädä tilaa mm, jotta ulkokourun pelti voidaan työntää räystään ja koukkujen väliin. Reunavahvistetanko kiinnitetään kannatinkoukkuihin niittaamalla. 5.2 Yksinkertaisen kourun asennus Kourun muotoon taivutetut pellit liitetään toisiinsa lämpöliikkeen sallivilla kaksinkertaisilla hakasaumoilla (ns. veivisaumoilla), jotka on käsitelty tiivistysaineella, tai erillisellä liitoskappaleella. Saumaus saattaa aiheuttaa lievää tasomaisuuspoikkeamaa. Kourun sisäpuolella saumakohtien tulee olla mahdollisimman tasaisia. Kupari- ja alumiinipellistä tehtävät katteeseen liittyvät kourut tehdään suuren lämpölaajenemisen vuoksi levypellistä. Kourut päätetään syöksytorveen, umpinaiseksi tehtyyn päätyyn tai vedenheittäjään. Päätyihin tehdään vaakasuora tai kalteva yläreuna. Päädyt saumataan kouruun yksinkertaisella saumalla, tai kourun päähän kiinnitetään vesitiivis päätykappale. Syöksytorven yhdystorvi kiinnitetään kulmikkaaseen kouruun saumaamalla ja pyöreään kouruun niittaamalla, kuva 14. Liitoskohta käsitellään elastisella, sauman täyttävällä tiivistysaineella. 5.3 Kaksinkertaisen kourun asennus Ulkokouru Ulkokouru taivutetaan kuvien mukaan ja kiinnitetään räystääseen. Kourun etureuna kiinnitetään reunataivutuksella reunavahvistetankoon. Ulkokourun peltiosat liitetään toisiinsa niittaamalla tai penalisaumalla, kuva 14. Kondenssiveden poistamiseksi kourun etureunan takasivuun lävistetään kannatinkoukkuvälein 5 mm:n reiät, kuva 13.

8 RT ohjeet 8 Sisäkouru Kulmikas sisäkouru taivutetaan kuvien mukaan ottaen huomioon toisen pystysivun kaltevuus, noin 5:1. Ennen kulmikkaan sisäkourun kiinnittämistä kannatinkoukuille asetetaan kourun kaltevuuden mukainen lahosuojattu lauta. Kourun osat liitetään toisiinsa kaksinkertaisilla hakasaumoilla, kuva 14, ja kiinnitetään katteeseen tai sen alustaan. Kupari-ja alumiinipellistä valmistettavat kourut tehdään suuren lämpölaajenemisen vuoksi levypellistä, jolloin osien väliset saumat toimivat liikuntasaumoina. Kaikki saumat käsitellään tiivistysaineella. Kuva 11. Kannatinkoukkutyypit. Vastaavia koukkutyyppejä voidaan käyttää myös kulmikkaiden kourujen asennuksessa. Kuva 13. Ulko- ja sisäkourun kiinnitys sekä kourun pääty. Kourun pääty Kouru päätetään umpinaiseen päätyyn tai vedenheittäjään. Päätyyn tehdään vaakasuora tai kalteva yläreuna. Pääty saumataan kouruun yksinkertaisella saumalla, tai kourun päähän kiinnitetään vesitiivis päätykappale. Seinään rajoittuvan katon kouruun tehdään seinäpinnasta lähtevään päähän vedenohjain estämään veden valumista seinäpinnalle. Vedenohjain muodostetaan seinänvieruspellistä, tai se tehdään erillisestä peltikappaleesta, joka kiinnitetään seinänvieruspeltiin. Syöksytorven yhdystorvi ja lähtökappale Pyöreään kouruun syöksytorven yhdystorvi kiinnitetään niittaamalla ja kulmikkaaseen kouruun saumaamalla. Kaksinkertaisen kourun sisäkouruun yhdystorvi kiinnitetään saumaamalla, jos sisäkouru on kulmikas. Koneellisesti valmistetun syöksytorven lähtökappale kiinnitetään kouruun valmistajan ohjeen mukaan. Kuva 12. (CAD) Kourun etureunan vahviste.

9 RT ohjeet 9 Kuva 14. Syöksytorven liitos yksinkertaiseen ja kaksinkertaiseen räystäskouruun. Tasapohjaiseen kouruun liitos tehdään saumaamalla ja pyöreään kouruun niittaamalla. Mittakaava 1:5.

10 RT ohjeet 10 6 SYÖKSYTORVIEN ASENNUS 6.1 Syöksytorvien sijoitus Syöksytorvet ja niiden kannattimet tehdään siten, että syöksytorven osat voidaan sijoittaa paikoilleen ja irrottaa kannatinkoukkuja tai muita rakennusosia irrottamatta. Kannattimien tulee soveltua kiinnitysalustaan. Syöksytorvi sijoitetaan yleensä siten, että sen etäisyys alustasta on vähintään 30 mm. Suorakulmainen syöksytorvi voidaan upottaa seinäpintaan syvennykseen, joka koteloidaan samalla pellillä kuin mistä syöksytorvi tehdään, kuva Syöksytorven kiinnitys Syöksytorven kannattimet sijoitetaan yleensä siten, että syöksytorven etäisyys alustasta on vähintään 30 mm. Syöksytorvi kiinnitetään enintään 2000 mm:n välein. Kannattimet sijoitetaan syöksytorven mutkien lähelle saumojen sijainnin ja tukevan kiinnityksen vaatimalla tavalla. Kannattimen varren tulee kallistua seinästä alaspäin. 6.3 Saumat Syöksytorvet tehdään enintään 6000 mm pitkistä osista. Osat voidaan koota pienemmistä osista, jotka liitetään toisiinsa mm:n limisaumoilla tarvittaessa niitaten. Syöksytorven pituussuuntainen sauma on yksinkertainen lukkosauma, kuva Mutkat Pyöreiden syöksytorvien mutkat (polvet) tehdään poimutettuina tai sileinä, kuva 1. Suunnanmuutokset ovat yleensä enintään Syöksytorven alaosa Syöksytorven alaosan muotoa ja pellin paksuutta valittaessa tulee ottaa huomioon rakennuspaikan asettamat vaatimukset. Alaosa päätetään ulosheittäjään tai vinoleikkaukseen, kuva 16. Syöksytorven ulosheittäjään tai vinoleikkaukseen tulisi tehdä reunakäänne. Ulosheittäjään voidaan tehdä myös pyörövako. Suorakulmaisen syöksytorven ulosheittäjä tai vinoleikkaus vahvistetaan tarvittaessa metallikehyksellä. Syöksytorven alaosa tehdään paksuseinämäisestä putkesta noin 2 m:n korkeuteen paikoissa, joissa siihen voi kohdistua mekaanisia rasituksia. Kuva 15. Syöksytorvi a) seinään upotettu, b) ja c) seinäpinnasta ulkoneva.

11 RT ohjeet 11 Kuva 16. Syöksytorven alaosan muotovaihtoehtoja. Alaosan vinoleikkaus voi olla myös toisinpäin. Mittakaava 1:10. KIRJALLISUUTTA Standardit Suomen Standardisoimisliitto SFS ry SFS-EN 1172 Kupari ja kupariseokset. Levyt ja nauhat rakennuskäyttöön s. SFS-EN A1 Alumiini ja alumiiniseokset. Levyt ja nauhat. Osa 1: Yleiset tekniset toimitusehdot s. SFS-EN 612:en Eaves gutters with bead stiffened fronts and rainwater pipes with seamed joints made of metal sheet s. SFS-EN 1462:en Brackets for eaves gutters. Requirements and testing s. SFS-EN 1652 Kupari ja kupariseokset. Levyt, nauhat ja pyörylät yleiseen käyttöön s. SFS-EN Kuumavalssatut rakenneteräkset. Osa 1: Yleiset tekniset toimitusehdot s. SFS-EN Kuumavalssatut rakenneteräkset. Osa 2: Seostamattomat rakenneteräkset. Tekniset toimitusehdot s. SFS-EN Jatkuvatoimisella kuumaupotusmenetelmällä pinnoitetut ohutlevyteräkset. Tekniset toimitusehdot\r\n s. SFS-EN Ruostumattomat teräkset. Osa 2: Yleiseen käyttöön tarkoitetut korroosionkestävät levyt ja nauhat. Tekniset toimitusehdot s. RT-ohjekortit RT Kuparimetallit s. RT Rakennuksen pellitykset ja peltityöt, yleisiä ohjeita s. RT Alumiini s. RT Rakennuspohjan ja tonttialueen kuivatus s.

12 RT ohjeet 12

PUOLIPYÖREÄN SADEVESIJÄRJESTELMÄN ASENNUSOHJE

PUOLIPYÖREÄN SADEVESIJÄRJESTELMÄN ASENNUSOHJE PUOIPYÖREÄN SDEVESIJÄRJESTEMÄN SENNUSOHJE 1 6 5 8 7 10 3 11 14 9 2 4 12 13 11 14 17 Tuotelista Nro Tuote 1 Pisko kouru 2 Pisko ulkokulma 90 3 Pisko sisäkulma 90 4 Pisko tukkopää, oikea ja vasen 5 Pisko

Lisätiedot

K12 K9x9 KANTIKAS SADEVESIJÄRJESTELMÄ ASENNUS JA HUOLTO TA K U U 30 T A ISO

K12 K9x9 KANTIKAS SADEVESIJÄRJESTELMÄ ASENNUS JA HUOLTO TA K U U 30 T A ISO ASENNUS JA HUOLTO K12 K9x9 TA K U U 30 SADEVESIJÄRJESTELMÄ V U O T T A 07.11.2018 ISO 9001 1 MITOITUS JA TYÖKALUT MITOITUS Vakiomittainen syöksytorvisarja on mitoitettu noin 80 cm syvyiselle ja 3,5 m korkuiselle

Lisätiedot

Tuotelista Nro Tuote 1 Pisko kouru 2 Pisko ulkokulma 90 3 Pisko sisäkulma 90 4 Pisko tukkopää, oikea ja vasen

Tuotelista Nro Tuote 1 Pisko kouru 2 Pisko ulkokulma 90 3 Pisko sisäkulma 90 4 Pisko tukkopää, oikea ja vasen 8 1 7 6 5 10 9 2 3 4 11 12 14 13 11 14 Tuotelista Nro Tuote 1 Pisko kouru 2 Pisko ulkokulma 90 3 Pisko sisäkulma 90 4 Pisko tukkopää, oikea ja vasen 17 5 Pisko koukku - suora 6 Pisko koukku- vino 7 Pisko

Lisätiedot

30 V P13 P87 P10 PYÖREÄ SADEVESIJÄRJESTELMÄ ASENNUS JA HUOLTO U O T TA

30 V P13 P87 P10 PYÖREÄ SADEVESIJÄRJESTELMÄ ASENNUS JA HUOLTO U O T TA ASENNUS JA HUOLTO P13 P87 P10 TA KUU 30 S A D EV ES I J ÄR J E S TEL M Ä V U O T TA ISO 9001 No FIHSK10155078A 1 MITOITUS JA TYÖKALUT MITOITUS Vakiomittainen syöksytorvisarja on mitoitettu noin 80 cm syvyiselle

Lisätiedot

Markki pyöreän sadevesijärjestelmän asennus

Markki pyöreän sadevesijärjestelmän asennus Markki pyöreän sadevesijärjestelmän asennus 9 4 10 5 7 1 18 6 2 3 8 12 13 15 20 19 17 22 25 27 23 16 21 26 14 Sisältö Asennusruuvit... 4 Vesikourun ja kourukoukun asentaminen... 4 Asennus ulkokoukulla...

Lisätiedot

www.sheikki.fi KATTOSILLAN ASENNUSOHJEET

www.sheikki.fi KATTOSILLAN ASENNUSOHJEET www.sheikki.fi KATTOSILLAN ASENNUSOHJEET PISKO -KATTOSILLAT Kattosiltoja käytetään seinä- ja lapetikkaiden jatkeena turvallisten kulkuteiden rakentamiseen katoilla sijaitseville huoltokohteille esim. savupiipulle.

Lisätiedot

KANTTISEN SADEVESIJÄRJESTELMÄN ASENNUSOHJE

KANTTISEN SADEVESIJÄRJESTELMÄN ASENNUSOHJE KANTTISEN SADEVESIJÄRJESTELMÄN ASENNUSOHJE Taitetaan tästä Tuotelista Nro Tuote 1 Kouru 2 Ulkokulma, 90 3 Sisäkulma, 90 4 Tukkopää, oikea ja vasen 5 Koukku, suora 6 Koukku, vino 7 Koukku taitettava 8 Syöksytorven

Lisätiedot

www.sheikki.fi LUMIESTEIDEN ASENNUSOHJEET

www.sheikki.fi LUMIESTEIDEN ASENNUSOHJEET www.sheikki.fi LUMIESTEIDEN ASENNUSOHJEET PISKO -LUMIESTEET Lumiesteillä estetään vaaratilanteet, joita lumen ja jään katolta putoaminen saattaa aiheuttaa. Lisäksi lumiesteillä voidaan suojata katolla

Lisätiedot

KANTTISEN SADEVESIJÄRJESTELMÄN ASENNUSOHJE

KANTTISEN SADEVESIJÄRJESTELMÄN ASENNUSOHJE KANTTISEN SADEVESIJÄRJESTELMÄN ASENNUSOHJE Taitetaan tästä Tuotelista Nro Tuote 1 Kouru 2 Ulkokulma, 90 3 Sisäkulma, 90 4 Tukkopää, oikea ja vasen 5 Koukku, suora 6 Koukku, vino 7 Koukku taitettava 8 Syöksytorven

Lisätiedot

Lumieste tulee sijoittaa mahdollisimman lähelle räystästä siten, että lumikuormat siirtyvät kantaviin rakenteisiin.

Lumieste tulee sijoittaa mahdollisimman lähelle räystästä siten, että lumikuormat siirtyvät kantaviin rakenteisiin. PISKO LUMIESTEET Lumiesteillä estetään vaaratilanteet, joita lumen ja jään katolta putoaminen saattaa aiheuttaa. Lisäksi lumiesteillä voidaan suojata katolla sijaitsevia rakenteita. Lumiesteitä tulee käyttää

Lisätiedot

Tuotelista Nro Tuote 1 Pisko kouru 2 Pisko ulkokulma 90

Tuotelista Nro Tuote 1 Pisko kouru 2 Pisko ulkokulma 90 1 6 5 8 7 10 3 11 14 9 2 4 12 13 11 14 Tuotelista Nro Tuote 1 Pisko kouru 2 Pisko ulkokulma 90 17 3 Pisko sisäkulma 90 4 Pisko tukkopää, oikea ja vasen 5 Pisko koukku - suora 6 Pisko koukku- vino 7 Pisko

Lisätiedot

Sisällysluettelo NAKKE 20 3 NAKKE KONESAUMAKATE 4 NAKKE TIILI 5 NAKKE AALTO 5 NAKKE URA 6 NAKKE TRAPETSI 7 NAKKE LUKKOSAUMAT 8 NAKKE TARVIKKEET 9

Sisällysluettelo NAKKE 20 3 NAKKE KONESAUMAKATE 4 NAKKE TIILI 5 NAKKE AALTO 5 NAKKE URA 6 NAKKE TRAPETSI 7 NAKKE LUKKOSAUMAT 8 NAKKE TARVIKKEET 9 Nakke Teräskatteet Sisällysluettelo NAKKE 20 3 NAKKE KONESAUMAKATE 4 NAKKE TIILI 5 NAKKE AALTO 5 NAKKE URA 6 NAKKE TRAPETSI 7 NAKKE LUKKOSAUMAT 8 NAKKE TARVIKKEET 9 KANTTISET SADEVESIJÄRJESTELMÄT 10 PYÖREÄT

Lisätiedot

Asennusohje kesäkuu 2015. Icopal Green Viherkaton räystäspellit

Asennusohje kesäkuu 2015. Icopal Green Viherkaton räystäspellit Asennusohje kesäkuu 2015 Icopal Green Viherkaton räystäspellit 1 Asennusohje Icopal Green Viherkaton räystäspellit Viherkaton räystäspeltejä on saatavana kaksi eri mallia: alaräystäälle tarkoitettu rei

Lisätiedot

Levyjen pituus on yleensä yläparteen pituus + otsalauta / laudat + 30 mm. Katon vähimmäiskaltevuus 1:7.

Levyjen pituus on yleensä yläparteen pituus + otsalauta / laudat + 30 mm. Katon vähimmäiskaltevuus 1:7. Levyjen mitoitus Levyjen pituus on yleensä yläparteen pituus + otsalauta / laudat + 30 mm. Katon vähimmäiskaltevuus 1:7. Kiinnikkeet Lucciksen kiinnityksessä käytetään litteäkantaisia ruuveja 4,2*25mm.

Lisätiedot

Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä.

Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä. Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä. Tarkasta aina ennen asennuksen aloittamista, että toimitus sisältää oikean määrän tarvikkeita. Katso tarvikeluettelo seuraavalta sivulta. HUOM! Ruuvit ovat Torx-ruuveja.

Lisätiedot

(uudet laatat ja laatassa vesiura sekä loiskekuppi, ei tiivistysuraa)

(uudet laatat ja laatassa vesiura sekä loiskekuppi, ei tiivistysuraa) Vesivek Tul. 14.12.04 Rev. Sivu 1/6 PARVEKKEIDEN SADEVEDENPOISTOJÄRJESTELMÄ (uudet laatat ja laatassa vesiura sekä loiskekuppi, ei tiivistysuraa) 1. Tuotekuvat kuva 1: tuote asennettuna kuva 2: periaatekuva

Lisätiedot

VTP. Syöksy 100. Kouru 2. Kouru-ura. Syöksy 150. Kattoluukku, uusitaan. Lotokka. Syöksy 150. kouru2

VTP. Syöksy 100. Kouru 2. Kouru-ura. Syöksy 150. Kattoluukku, uusitaan. Lotokka. Syöksy 150. kouru2 VTP = Oleva viemärin tuuletusputki IV = Oleva IV-kone SK = Sisäänkäynti SK4 Lotokka Talotikas, uusitaan Kouru 3 SK Kouru 3 VTP VTP IV 9 m Kouru Kouru Kattoporras VTP IV Kouru-ura Talotikas, uusitaan SK1

Lisätiedot

3.2.4 229 Tuote: Trap

3.2.4 229 Tuote: Trap 8 3..4 Tuote: Trap 9 Reuna D Piilokiinnitteinen ripustettu T-4 kannatinjärjestelmä, avattava 3 5 A Gyptone levyt joissa on viistetty reuna D, kiinnitetään piilokiinnitteiseen kannatinjärjestelmään T-4.

Lisätiedot

KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3

KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3 KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3 Kuivakäymäläkomero täyttää sisäasiainministeriön antamissa määräyksissä esitetyt vaatimukset. VTT on myöntänyt kuivakäymäläkomerolle sen vaatimusten mukaisuuden osoittavan tuotesertifikaatin

Lisätiedot

Upean JL Tiilikuvion teräskatteen asennus käy näin helposti!

Upean JL Tiilikuvion teräskatteen asennus käy näin helposti! Upean JL Tiilikuvion teräskatteen asennus käy näin helposti! Asenna ensin aluskate. Aluskatteen tulee johtaa katteen alapinnalle kondensoitunut vesi seinälinjan ulkopuolelle ja sitoa tuuletusilman kosteutta

Lisätiedot

Ruukin sadevesijärjestelmä - asennusohje Ruukin sadevesijärjestelmä Asennusohjeet ruukin sadevesijärjestelmä

Ruukin sadevesijärjestelmä - asennusohje Ruukin sadevesijärjestelmä Asennusohjeet ruukin sadevesijärjestelmä www.ruukkikatot.fi Ruukin sadevesijärjestelmä - asennusohje Ruukin sadevesijärjestelmä Asennusohjeet ruukin sadevesijärjestelmä Ruukin vesikourut ja rännit - suunniteltu helpottamaan elämää. Onnittelut,

Lisätiedot

HINNASTO 1.1.2014 ( sis ALV24% )

HINNASTO 1.1.2014 ( sis ALV24% ) Pisko tuotteet: Puolipyöreät sadevesijärjestelmät, lumiesteet, tikkaat ja kattosillat HINNASTO 1.1.2014 ( sis ALV24% ) Tuoteryhmät sivu Puolipyöreät sadevesijärjestelmät....2 Tikastuotteet......4 Kattoturvatuotteet......6

Lisätiedot

lindab rakentamisen helppoutta Asennusohje InCapsa

lindab rakentamisen helppoutta Asennusohje InCapsa Asennusohje InCapsa Kuvaus Lindab InCapsa -järjestelmä on kehitetty helpottamaan kanavien asennusta, kannakointia ja kotelointia huonetiloissa. Lindab InCapsa -järjestelmä sisältää erilaisia tuotteita,

Lisätiedot

www.ruukkikatot.fi ASENNUSOHJEET RUUKIN SADEVESIJÄRJESTELMÄ

www.ruukkikatot.fi ASENNUSOHJEET RUUKIN SADEVESIJÄRJESTELMÄ www.ruukkikatot.fi RUUKIN SADEVESIJÄRJESTELMÄ ASENNUSOHJEET RUUKIN SADEVESIJÄRJESTELMÄ Ruukin vesikourut ja rännit - suunniteltu helpottamaan elämää. Onnittelut, olet juuri hankkinut laadukkaan Ruukin

Lisätiedot

RT 38713 tuotetieto 1. tuotetieto lokakuu 2015 voimassa 30.11.2017 1 (8)

RT 38713 tuotetieto 1. tuotetieto lokakuu 2015 voimassa 30.11.2017 1 (8) RT 38713 tuotetieto 1 RT tuotetieto RT CAD/BIM tuotetieto lokakuu 2015 voimassa 30.11.2017 1 (8) RT 38713 257.1 Talo 2000 486.4 Talo 90 X37 SfB F43.3 Hoito- ja huoltokoodi Sadevedenpoisto Peltitarvike

Lisätiedot

VEGA 2D Super VEGA 2D SUPER VERKKOAITAELEMENTIT

VEGA 2D Super VEGA 2D SUPER VERKKOAITAELEMENTIT VEGA 2D Super VEGA 2D SUPER VERKKOAITAELEMENTIT Käyttötarkoitus:VEGA 2D Super -verkkoaitaelementit sopivat yleisratkaisuiksi sekä teollisuus- että asuinalueille. Verkkoaitaelementit voidaan asentaa asuintalojen,

Lisätiedot

Kerabit Dual - asennusohjeet

Kerabit Dual - asennusohjeet Kerabit Dual - asennusohjeet Lue ohjeet huolellisesti ennen asennusta. Yleistä Alustaksi sopii raakaponttilaudoitus tai tarkoitukseen soveltuva rakennuslevy, esim. Kerabit OSB-kattolevy. Katon kaltevuus

Lisätiedot

PISKO KATTOSILLAT KATTOSILLAN ASENNUS

PISKO KATTOSILLAT KATTOSILLAN ASENNUS PISKO KATTOSILLAT Kattosiltoja käytetään seinä- ja lapetikkaiden jatkeena turvallisten kulkuteiden rakentamiseen katoilla sijaitseville huoltokohteille esim. savupiipulle. Standardi SFS-EN 516 antaa kattosilloille

Lisätiedot

ALUSRAKENTEET JA TERASSILAUTOJEN SUOSITELTU LINJAUS

ALUSRAKENTEET JA TERASSILAUTOJEN SUOSITELTU LINJAUS ALUSRAKENTEET JA TERASSILAUTOJEN SUOSITELTU LINJAUS 400 mm Suunnittele terassilautojen linjaus huolella etukäteen, sillä alusrakenne valitaan linjauksen mukaan. Sadeveden käyttö puhdistuksessa: asenna

Lisätiedot

Liukuovijärjestelmä PLK. Asennusohje. Polanor Oy

Liukuovijärjestelmä PLK. Asennusohje. Polanor Oy Liukuovijärjestelmä PLK Asennusohje Polanor Oy Liukuovijärjestelmä PLK on tarkoitettu sisäkäyttöön ja kevyiden liukuvien väliovien ripustukseen. Järjestelmän avulla voidaan korvata levystä tai puusta valmistetut

Lisätiedot

TUOTEKORTTI: RONDO L1

TUOTEKORTTI: RONDO L1 TUOTEKORTTI: RONDO L1 Tuotekoodi: Rondo L1-W-Fe RR40-1,0 (tyyppi, hyötyleveys=w, materiaali, väri, ainepaksuus) kuva 1: Rondo L1 seinäliittymä, pystyleikkaus TUOTEKUVAUS Käyttötarkoitus Raaka-aineet Värit

Lisätiedot

LUMIESTEEN, KATTOSILLAN JA TIILIKATTO - ASKELMAN ASENNUSOHJE TRADI NOVA TIILELLE

LUMIESTEEN, KATTOSILLAN JA TIILIKATTO - ASKELMAN ASENNUSOHJE TRADI NOVA TIILELLE SIVU 1(5) LUMIESTEEN, KATTOSILLAN JA TIILIKATTO - LUMIESTE A. SIJAINNIN SUUNNITTELU - Sisäänkäyntien ja kulkuväylien kohdat sekä talvella käytettävät leikki- ja oleskelualueet tulee suojata rakennuksen

Lisätiedot

RUUKKI SADEVESI- JÄRJESTELMÄT

RUUKKI SADEVESI- JÄRJESTELMÄT www.ruukkikatot.fi RUUKKI SAEVESI- JÄRJESTELMÄT TUOTEKUVASTO JA ASENNUSOHJEET Ruukki sadevesijärjestelmät Fiksut ja tyylikkäät ratkaisut sadeveden poistoon Ruukki sadevesijärjestelmät on suunniteltu sopiviksi

Lisätiedot

tuotetieto maaliskuu 2015 voimassa asti 1 (8)

tuotetieto maaliskuu 2015 voimassa asti 1 (8) tuotetieto maaliskuu 2015 voimassa 30.4.2017 asti 1 (8) Vesikaton turvavarusteet ja sadevesijärjestelmät Orima-Tuote Oy Orima-Tuote Oy on Orimattilassa sijaitseva metalliteollisuusyritys, jonka toiminta

Lisätiedot

HUNTON SARKET aluskate ASENNUSOHJEET. Astu vain kantavan VAROITUS! rakenne. www.hunton.fi

HUNTON SARKET aluskate ASENNUSOHJEET. Astu vain kantavan VAROITUS! rakenne. www.hunton.fi HUNTON SARKET aluskate ASENNUSOHJEET VAROITUS! rakenteen päälle! rakenne. Astu vain kantavan Aluskate ei ole kantava www.hunton.fi VARASTOINTI Hunton Sarket aluskatelevyt tulee varastoida ja säilyttää

Lisätiedot

Lasikatot. Katon kaltevuus vähintään 6 = 105 mm/m.

Lasikatot. Katon kaltevuus vähintään 6 = 105 mm/m. Lasikatot Katon kaltevuus vähintään 6 = 105 mm/m. Takuun voimassaolo edellyttää tämän ohjeen noudattamista. Tarkasta aina ennen asennuksen aloittamista, että toimitus sisältää oikean määrän tarvikkeita.

Lisätiedot

TYCROC SUIHKUALLAS JA LINEAARINEN LATTIAKAIVO

TYCROC SUIHKUALLAS JA LINEAARINEN LATTIAKAIVO TYCROC SUIHKUALLAS JA LINEAARINEN LATTIAKAIVO Tycroc suihkualtaat toimitetaan aina asianmukaisella lattiakaivolla varustettuina. Komponentit on kehitetty yhdessä käytettäväksi eivätkä sovi asennettavaksi

Lisätiedot

Vesiset. UP- kaivo. s.2 Parvekkeen vedenpoisto s.3 Kaivon sijoitus s.6 UP- kaivon asennus valumuottiin. UP- kaivo H.T. Piir.nro.

Vesiset. UP- kaivo. s.2 Parvekkeen vedenpoisto s.3 Kaivon sijoitus s.6 UP- kaivon asennus valumuottiin. UP- kaivo H.T. Piir.nro. Vesiset UP- kaivo s.2 Parvekkeen vedenpoisto s.3 Kaivon sijoitus s.6 UP- kaivon asennus valumuottiin Otsikko UP- kaivo Piir.nro. Tuotenro. Mittakaava Materiaali RST ainevahvuus 1,5 mm Lisätiedot Putkistot

Lisätiedot

RUUKKI SADEVESI- JÄRJESTELMÄT

RUUKKI SADEVESI- JÄRJESTELMÄT www.ruukki.fi RUUKKI SADEVESI- JÄRJESTELMÄT TUOTEKUVASTO JA ASENNUSOHJEET Sisällysluettelo Yleiskuvaus... 3 5 Komponentit...6 8 Asennusohjeet... 9 15 2 Ruukki sadevesijärjestelmät Ruukki sadevesijärjestelmät

Lisätiedot

KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3

KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3 KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3 Kuivakäymäläkomero KH-3/4 KÄYTTÖTARKOITUS Kuivakäymäläkomeroa KH-3 käytetään K- ja S1-luokan väestönsuojissa, joissa se sijoitetaan väestönsuojan sisäpuolelle käymälätilojen ilmanvaihtoa

Lisätiedot

Lindab sadevesijärjestelmän Asennusohjeet. Lindab RainlineTM. lindab rainline I asennusohjeet. Kouru R Kouruliitos tiivisteellä RSK Kouru R Pääty RG

Lindab sadevesijärjestelmän Asennusohjeet. Lindab RainlineTM. lindab rainline I asennusohjeet. Kouru R Kouruliitos tiivisteellä RSK Kouru R Pääty RG lindab rainline I asennusohjeet Kouru R Kouruliitos tiivisteellä RSK Kouru R Pääty RG Ylivuotosuoja, suora ÖSKR Suppilo OMV Peitelevy TB Kourun ulkokulma RVY Käyrä BK70 Kourun sisäkulma RVI Ylivuotosuoja,

Lisätiedot

PROMATECT -200 Asennusohje

PROMATECT -200 Asennusohje 1.1. Teräspilari 1. Teräspilari. 2. PROMATECT -200 levy. 3. PROMATECT -200 levy. 4. Kiinnitys hakain-nauloilla. 1.2. Levyjen asennusvaihtoehdot PROMATECT -200 levypaksuudet eri teräsprofiileille mitoitetaan

Lisätiedot

2. RAKENNETERÄKSET 2.2 RAKENNETERÄSTUOTTEET

2. RAKENNETERÄKSET 2.2 RAKENNETERÄSTUOTTEET 2. RAKENNETERÄKSET Luja, homogeeninen ja melkein isotrooppinen aine Hoikat ja ohuet rakenteet Epästabiiliusilmiöt Sitkeyden puute valssausta vastaan kohtisuorassa suunnassa Muut materiaaliominaisuudet

Lisätiedot

ASENNUSOHJE ALUSKATTEET

ASENNUSOHJE ALUSKATTEET Päivitetty 03.04.2014 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 6 Yleistä Monierin hengittävät aluskatteet Divoroll Universal ja Divoroll

Lisätiedot

KATTO- JA SEINÄTUOTTEET

KATTO- JA SEINÄTUOTTEET KATTO- JA SEINÄTUOTTEET 5/2014 1 93 LUKKOSAUMALEVY ELEGANTTI Weckmanin Elegantti on perinteistä konesaumakattoa muistuttava lukkosaumakate. Lappeen pituisina toimitettavien Elegantti-levyjen asennus on

Lisätiedot

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Käyttötarkoitus: ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Hormex T600 liekki piippu on lämpöä kestävä, kaksoisseinäinen savupiippujärjestelmä, joka on valmistettu 1.4828 lämpöä kestävästä teräksestä (ulkokuori - 1.4301)

Lisätiedot

FINNGARD Paksurappaus-eristejärjestelmä Korjausrakentaminen

FINNGARD Paksurappaus-eristejärjestelmä Korjausrakentaminen A) UUSI RAKENNE B) VANHA SEINÄRAKENNE Mineraalivilla - järjestelmän mukaan Pohjarappaus - Finnseco Paksurappauslaasti Täyttörappaus - Finnseco Paksurappauslaasti Pohjamaali - Finngard Silikonihartsimaali

Lisätiedot

Enkopoitu musta Nortegl-savikattotiili

Enkopoitu musta Nortegl-savikattotiili Enkopoitu musta Nortegl-savikattotiili ASENNUSOHJE Päivitetty 20.12.2012 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 6 Alkulause Ohjeet ja

Lisätiedot

Betonielementtidetaljit

Betonielementtidetaljit Betonielementtidetaljit Matti Turunen, rakennusinsinööri Osastopäällikkö, Finnmap Consulting Oy matti.turunen@finnmapcons.fi Artikkelissa käsitellään asuinrakennusten kiinnitysdetaljeja, mutta samat periaatteet

Lisätiedot

DETALJIT Konesaumattava ThermiSol-kattoelementti. S 200 Konesaumattava kattoelementti suunnitteluohjeita

DETALJIT Konesaumattava ThermiSol-kattoelementti.   S 200 Konesaumattava kattoelementti suunnitteluohjeita DETALJIT 09.02.2018 Konesaumattava ThermiSol-kattoelementti S 200 Konesaumattava kattoelementti suunnitteluohjeita TRAK201 konesaumattava ThermiSol-elementti kattokaavio TR200A konesaumattava ThermiSol-elementti

Lisätiedot

2.2 RAKENNETERÄSTUOTTEET

2.2 RAKENNETERÄSTUOTTEET 2. RAKENNETERÄKSET Luja, homogeeninen ja melkein isotrooppinen aine Hoikat ja ohuet rakenteet Epästabiiliusilmiöt Sitkeyden puute valssausta vastaan kohtisuorassa suunnassa Muut materiaaliominaisuudet

Lisätiedot

RT 38501. Pisko-vesikaton varusteet Lapuan Piristeel Oy

RT 38501. Pisko-vesikaton varusteet Lapuan Piristeel Oy Tuotetieto maaliskuu 0 voimassa 0..0 asti korvaa RT X/-9 () RT 50 5 Talo 000 Talo 90 X SfB Pisko-vesikaton varusteet Lapuan Piristeel Oy Lapuan Piristeel Oy on Suomen johtava sadevesijärjestelmien, tikas-

Lisätiedot

TARVIKETIETO huhtikuu 2011 voimassa 31.5.2014 asti 1 (6) Kiinnitys PRP20-julkisivukasetit kiinnitetään kateruuveilla. Kiinnitysruuvit jäävät piiloon.

TARVIKETIETO huhtikuu 2011 voimassa 31.5.2014 asti 1 (6) Kiinnitys PRP20-julkisivukasetit kiinnitetään kateruuveilla. Kiinnitysruuvit jäävät piiloon. TARVIKETIETO huhtikuu 2011 voimassa 31.5.2014 asti 1 (6) RT 38050 221.1 Talo 2000 321.1 Talo 90 M SfB Julkisivukasetit, julkisivulamellit, tikasjärjestelmät, turvakiskot, sadevesijärjestelmät, peltilistat,

Lisätiedot

25 v. Plastmo. Pohjoismaisiin oloihin tehty sadevesijärjestelmä. Plastmo sadevesijärjestelmä. Plastmo sadevesijärjestelmä

25 v. Plastmo. Pohjoismaisiin oloihin tehty sadevesijärjestelmä. Plastmo sadevesijärjestelmä. Plastmo sadevesijärjestelmä Muovi Plastmo sadevesijärjestelmä Plastmo 1 Plastmo sadevesijärjestelmä Pohjoismaisiin oloihin tehty sadevesijärjestelmä Plastmo sadevesijärjestelmä on kehitetty kestämään karua pohjoista ilmastoa annammekin

Lisätiedot

Teräsrakenteiden palosuojaus

Teräsrakenteiden palosuojaus PROMATECT -H Teräsrakenteiden palosuojaus Vers. 0-05 PROMATECT -H PROMATECT-H on palonkestävä levy, jolla voidaan suojata teräs- ja betonirakenteita kosteudelle altistuvissa ympäristöissä PROMATECT-H-levyjä

Lisätiedot

RT X37-37631. RT/KH 486-37631 25.7 Talo 2000. ORIMA- VESIKATON VARUSTEET Orima-Tuote Oy

RT X37-37631. RT/KH 486-37631 25.7 Talo 2000. ORIMA- VESIKATON VARUSTEET Orima-Tuote Oy Elokuu 2008 Voimassa syyskuuhun 20 (6) F4 RT X7-76 RT/KH 486-76 25.7 Talo 2000 ORIMA- VESIKATON VARUSTEET Orima-Tuote Oy SV/0000/RP Oy/Rakennustieto Oy www.rakennustieto.fi Rakennustietosäätiö RTS 2008

Lisätiedot

LaPROTECT. Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy. Suojaa röntgensäteilyltä

LaPROTECT. Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy. Suojaa röntgensäteilyltä LaPROTECT Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy Suojaa röntgensäteilyltä sivu 2 LAPROTECT -lyijylaminoitu kipsikartonkilevy LaProtect -Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy LaProtect -lyijylaminoitu kipsikartonkilevy

Lisätiedot

Taiter Oy. Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje

Taiter Oy. Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje Taiter-pistoansaan ja Taiter-tringaliansaan käyttöohje 17.3.2011 1 Taiter Oy Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje 17.3.2011 Liite 1 Betoniyhdistyksen käyttöseloste BY 5 B-EC2: nro 22

Lisätiedot

Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi

Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi Asennusohjeet Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi Valmispiippu Kerastar on tarkoitettu lähtemään tulisijan päältä. Siinä on haponkestävä, keraaminen sisähormi.

Lisätiedot

TUOTE & ASENNUS OPAS 2011

TUOTE & ASENNUS OPAS 2011 TUOTE & ASENNUS OPAS 2011 1 一 Asennusopas ulkolattiat 1 Malli: Asennus FINA021 1.1 Tuotteen lyhyt johdanto: 1.1.1 Tuotteen muoto: Kiillotettu 1.1.2 Tuoteen profiili: Sileä 1.1.3 Tuotteen soveltaminen:

Lisätiedot

TASKUKARMIN ASENNUSOHJE

TASKUKARMIN ASENNUSOHJE TASKUKARMIN ASENNUSOHJE Seinävahvuus 92 mm. Ovilehdille 625, 725, 825, 925X2040 HUOM. Seinään ei saa kiinnittää mitään taskukarmin kohtaan! 1) Tarkista toimitussisältö oheisen osaluettelon mukaan. Karmi

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet. SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R

Asennus- ja käyttöohjeet. SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R FI Asennus- ja käyttöohjeet SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R 00000000 00000000 0809 Misa-järjestelmäsavupiippu on testattu standardin EN 1856-1:2009 mukaisesti käytettäväksi

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä olevaan

Lisätiedot

SLH terä skäiteiden äsennusohje

SLH terä skäiteiden äsennusohje SLH terä skäiteiden äsennusohje SLH Teräskaiteet toimitetaan asennusvalmiina kaideosina. Toimitussisältö: Pystytolppa SLH 42 tai SLH 40 - Lattiaan kiinnitettävä pystytolppa - Pystytolpan kiinnityslaipan

Lisätiedot

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI 1 Perinteinen valesokkelirakenne Termotuote korjattu rakenne Asennus 2 Ennen työn aloittamista on aina tarkistettava päivitetyt viimeisimmät suunnitteluohjeet valmistajan kotisivuilta. Eristämisessä on

Lisätiedot

KUVULLISEN NUOTIOALUSTAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET

KUVULLISEN NUOTIOALUSTAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET KUVULLISEN NUOTIOALUSTAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET A Kupu, savupiippuputki ja -hattu Osat: A1. Savupiippuputki A2. Piippuhattu A3. Kupu B Nuotioalusta, tukiputki ja grillausritilä Osat: B1. Nuotioalusta,

Lisätiedot

PROMATECT -200 Teräsrakenteiden palosuojaus

PROMATECT -200 Teräsrakenteiden palosuojaus PROMATECT -00 Teräsrakenteiden palosuojaus Vers. 0-06 PROMATECT -00 PROMATECT -00 on palamaton levy teräsrakenteiden suojaukseen kuivassa tilassa. PROMATECT -00 on valmistettu kasiumsilikaatin ja kipsimassan

Lisätiedot

ASENNUSOHJE SISÄPUOLINEN PARVEKEVEDENPOISTO

ASENNUSOHJE SISÄPUOLINEN PARVEKEVEDENPOISTO VESISET Plus + ASENNUSOHJE SISÄPUOLINEN PARVEKEVEDENPOISTO 50/ 75/ 100 mm SANEERAUS Kaivon asennus laattaan s.2 Kaivon asennustuurna s.3 Muhvin ja putken asennus s.4 Ylin kerros ja mutkat s.6 Seinäkiinnikkeet

Lisätiedot

ASENNUSOHJE HT-SIILOT 7 m 3 JA 8 M 3

ASENNUSOHJE HT-SIILOT 7 m 3 JA 8 M 3 ASENNUSOHJE HT-SIILOT 7 m 3 JA 8 M 3 Siilon kokoonpano aloitetaan asettamalla siilon ylimmän vaippaosan levyt kehäksi lattialle (Kuva 1) Kuva 1, Vaippaosan levyt Yleensä siihen kuuluu kolme perussivua

Lisätiedot

Valintaopas EN 62305- standardin mukaiseen turvalliseen salamasuojaukseen. TBS Salamasuojaustarvikkeet

Valintaopas EN 62305- standardin mukaiseen turvalliseen salamasuojaukseen. TBS Salamasuojaustarvikkeet TBS Salamasuojaustarvikkeet Valintaopas EN 6230- standardin mukaiseen turvalliseen salamasuojaukseen. TBS Salamasuojaustarvikkeet Rakennusten salama- ja ylijännitesuojaus Vastuut Kiinteistön salamasuojauksesta

Lisätiedot

:: Suunnittelu- ja asennusohje. :: Suunnittelu- ja asennusohje

:: Suunnittelu- ja asennusohje. :: Suunnittelu- ja asennusohje :: Suunnittelu- ja asennusohje 1 2 :: Suunnittelu- ja asennusohje Muunto-järjestelmällä voit toteuttaa mitä erilaisimpia säilytysratkaisuja kodin eri tiloihin. Muunto perustuu seinäpanelointiin ja monipuoliseen

Lisätiedot

RONDO-LEVYJEN ASENNUSOHJE

RONDO-LEVYJEN ASENNUSOHJE RONDO-LEVYJEN ASENNUSOHJE rev. 23.11.2010 Teräselementti Oy, Marjamäentie 16, 37570 Lempäälä p.03-2536 200 YLEISTÄ: Rondolevyjä on kaikkiaan 6 tyyppiä. Levyt kiinnitetään seinään alumiinisten Rondonastojen

Lisätiedot

USS - Ulkosäleikkö. Halton USS. Ulkosäleikkö. Vakiomateriaali polyesterimaalattua sinkittyä terästä.

USS - Ulkosäleikkö. Halton USS. Ulkosäleikkö. Vakiomateriaali polyesterimaalattua sinkittyä terästä. Halton USS Ulkosäleikkö Ilmanottoon ja ilmanpoistoon tarkoitettu ulkosäleikkö, joka estää sadeveden, lumen, lehtien ja pieneläinten pääsyn järjestelmään. Estää sadeveden sisäänpääsyn noin 95 prosentin

Lisätiedot

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

PILHA PAVILJONKI ASENNUSOHJEET

PILHA PAVILJONKI ASENNUSOHJEET PILHA PAVILJONKI ASENNUSOHJEET Innoros Oy :: Paanakedonkatu 20 :: 28100 Pori :: Puh. 0424-852200 :: www.ultimatemarket.com Perustuksen teko Perustussuositus: Sorapatja, vähintään 20 cm paksu ja halkaisijaltaan

Lisätiedot

Enkolit Peltiliima Kaikille rakennusten suojapellityksille

Enkolit Peltiliima Kaikille rakennusten suojapellityksille Peltiliima Kaikille rakennusten suojapellityksille Peltiliima Pitkäaikaisille kestäville kiinnityksille! Enkolit peltiliimaa on käytetty yli 50 vuotta rakennusten suojapellitysten liimaukseen. Taloudellisesti

Lisätiedot

Kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2014. Aidon lämmön lähteillä.

Kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2014. Aidon lämmön lähteillä. Kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2014 Aidon lämmön lähteillä. Perinteikäs & moderni Aina ajankohtainen ja jäljittelemätön Aito vie saunojan aidon lämmön lähteille. Aito-kiukailla saunotaan

Lisätiedot

SADEVESIJÄRJESTELMÄT JA KATTOTURVATUOTTEET

SADEVESIJÄRJESTELMÄT JA KATTOTURVATUOTTEET SADEVESIJÄRJESTELMÄT JA KATTOTURVATUOTTEET SADEVESIJÄRJESTELMÄ Laadukkaan sadevesijärjestelmän tehtävä on huolehtia ja edelleen pois perustusten läheisyydestä. Kotimainen 7 6 5 3 4 3 8 9 8 2 1 10 SADEVESIJÄRJESTELMÄN

Lisätiedot

SUUNNITTELUOHJE LIBERTA JULKISIVUKASETIT

SUUNNITTELUOHJE LIBERTA JULKISIVUKASETIT www.ruukki.com SUUNNITTELUOHJE LIBERTA JULKISIVUKASETIT JULKISIVUVERHOUKSET Perusteet Ennen kasettien tilaamista on laadittava projektikohtaiset suunnitelmat, joissa otetaan huomioon taustarakenteet, kasettien

Lisätiedot

Hinnasto Suomi

Hinnasto Suomi Hinnasto 1.6.2017 Suomi Korvaa KESPET Hinnaston 15.01.2017 Suomi SUOJAPÄÄLLYSTEET JA ALUSRAKENTEET ASENNUSTARVIKKEET JA TYÖKALUT Sisältö Suojapäällysteet ja alusrakenteet 4-11 KESPET peltipäällystejärjestelmät,

Lisätiedot

LK Jakotukkikaappi UNI

LK Jakotukkikaappi UNI LK Jakotukkikaappi UNI LK Kaappiläpivienti 25 suojaputkeen, Tuote nro 187 44 83 (Tilattava erikseen) LK Jakotukkikaappi UNI 350, Tuote nro 187 44 77 LK Jakotukkikaappi UNI 550, Tuote nro 187 44 78 LK Jakotukkikaappi

Lisätiedot

Ripustaminen ja huolto-ohjeet

Ripustaminen ja huolto-ohjeet Ripustaminen ja huolto-ohjeet Kipsilevyrakenteisiin voidaan kiinnittää asumiseen ja sisustamiseen kuuluvia esineitä. Kipsilevyihin soveltuva kiinnikevalikoima on laaja ja siksi kiinnityskohteeseen tulee

Lisätiedot

RT 37631 X37-37631 ru / RT/KH 486-37631 tarviketiedosto 2

RT 37631 X37-37631 ru / RT/KH 486-37631 tarviketiedosto 2 RT 76 X7-76 ru / RT/KH 486-76 tarviketiedosto 2 ORIMA-SADEVESIJÄRJESTELMÄT Orima-sadevesijärjestelmiä valmistetaan sekä pyöreinä että kantikkaina muotoina. Materiaalina on vahva, kestävä ja huoltovapaa,

Lisätiedot

Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy. Suojaa röntgensäteilyltä

Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy. Suojaa röntgensäteilyltä Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy Suojaa röntgensäteilyltä sivu 2 X-RAY PROTECT: lyijylaminoitu kipsikartonkilevy X-RAY PROTECT Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy X-RAY PROTECT -lyijylaminoitu kipsikartonkilevy

Lisätiedot

Puurakentamisen RoadShow 2012

Puurakentamisen RoadShow 2012 Puurakentamisen RoadShow 2012 Puujulkisivujen pitkäaikaiskestävyys ja paloturvallisuus Tero Lahtela PINTALUOKAT Suuntaa-antavia esimerkkejä seinä- ja kattomateriaalien paloluokituksesta A1 A2 B C D E F

Lisätiedot

Tarkastettu omakotitalo

Tarkastettu omakotitalo Tarkastettu omakotitalo Asuinrakennuksen ja varastorakennuksen väli on pieni, jonka vuoksi varasto on tehty julkisivujen osalta kivirakenteisena (paloturvallisuus) Asuinrakennuksen parvekkeen pilareiden

Lisätiedot

Yläkantava liukuovi HUOM! Yläkantava liukuovi soveltuu erinomaisesti myös tilanjako-oveksi HUOM! Seinä- ja kattokiinnikkeiden asennus 15 cm välein

Yläkantava liukuovi HUOM! Yläkantava liukuovi soveltuu erinomaisesti myös tilanjako-oveksi HUOM! Seinä- ja kattokiinnikkeiden asennus 15 cm välein Yläkantava liukuovi U-tiiviste 4 mm U-tiiviste 6 mm Peitetulppa Alaohjain Koodi Kuvaus Pakkaus TR D0108225 U-TIIVISTE 4 MM 50M / RLL 0325 D0108818 U-TIIVISTE 6 MM 50M / RLL 0325 D0208212 PEITETULPPA Ø

Lisätiedot

lindab yksinkertaistamme rakentamista Lindab Rainline TM Rainline Sadevesijärjestelmä Vedenpitävää laatua

lindab yksinkertaistamme rakentamista Lindab Rainline TM Rainline Sadevesijärjestelmä Vedenpitävää laatua lindab yksinkertaistamme rakentamista Lindab Rainline TM Rainline Sadevesijärjestelmä Vedenpitävää laatua Värikäs järjestelmä Lindab Rainline sadevesijärjestelmä on saatavilla 11 eri värissä. Värien yhdisteleminen

Lisätiedot

» Valaisimen teho: 5W/m ± 5% (12V)» Valaisimen valomäärä: 300 lm/m» Elinikä: (L70) 25 000 tuntia 12V DC

» Valaisimen teho: 5W/m ± 5% (12V)» Valaisimen valomäärä: 300 lm/m» Elinikä: (L70) 25 000 tuntia 12V DC VALOA METREITTÄIN Meillä on useita valaisinvaihtoehtoja metritavarana. Voit valita erilaisten valolistojen ja -nauhojen väliltä. Tämäntyylinen valaistus antaa tasaisen valon ja sen voi asentaa melkein

Lisätiedot

Hinnasto Suomi

Hinnasto Suomi Hinnasto 15.01.2017 Suomi SUOJAPÄÄLLYSTEET JA ALUSRAKENTEET ASENNUSTARVIKKEET JA TYÖKALUT Sisältö Suojapäällysteet ja alusrakenteet 4-11 KESPET peltipäällystejärjestelmät, tekniset tiedot 12-16 KESPET

Lisätiedot

Ecophon Wall Panel C. Ääneneristys: Ei mittaustulosta Yksityisyys: AC=240 standardien ASTM E 1376 ja E 1110 mukaan. Wall Panel C -levyjen sauma

Ecophon Wall Panel C. Ääneneristys: Ei mittaustulosta Yksityisyys: AC=240 standardien ASTM E 1376 ja E 1110 mukaan. Wall Panel C -levyjen sauma Ecophon Wall Panel C Seinävaimentimia käytetään sisäkattovaimennuksen lisänä tai vaihtoehtona erityisesti suurissa tiloissa tärykaiun vaimentamiseksi. Ecophon Wall Panel C asennetaan piilolistalle, ja

Lisätiedot

HUOMAA! ON TÄRKEÄÄ, ETTÄ VÄLIT TIIVISTETÄÄN SILIKONILLA. MUUTEN VESI VOI TUNKEUTUA RAKENTEISIIN. Asennusohjeet Vinter-liukuovet

HUOMAA! ON TÄRKEÄÄ, ETTÄ VÄLIT TIIVISTETÄÄN SILIKONILLA. MUUTEN VESI VOI TUNKEUTUA RAKENTEISIIN. Asennusohjeet Vinter-liukuovet Lue asennusohjeet läpi ennen töiden aloittamista. Jotta kehykset eivät vaurioituisi kuljetuksen aikana, ne toimitetaan osina. Olemme kuitenkin testanneet koko järjestelmän paneeleineen ennen toimitusta

Lisätiedot

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN Turmalin-savikattotiili Minster-betonikattotiili ASENNUSOHJE Päivitetty 14.12.2012 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 9 Alkulause

Lisätiedot

33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet

33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet 33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet Raimo Keskinen Pekka Niemi - Tampereen ammattiopisto 33.1 Hihnakuljettimet Hihnakuljettimet ovat yleisimpiä valimohiekkojen siirtoon käytettävissä kuljetintyypeistä.

Lisätiedot

KESPET-PELTIPÄÄLLYSTEJÄRJESTELMÄT

KESPET-PELTIPÄÄLLYSTEJÄRJESTELMÄT -PELTIPÄÄLLYSTEJÄRJESTELMÄT Valmistusperusteet täyttävät standardin SFS 3282, SFS 3541 ja SFS 3978 vaatimukset. -LIITOSSIKIT Liitosvakojen mitat Putken halk. a b c... 3...5 2...3 3...4,5 200...500 5...8

Lisätiedot

ASENNUSOHJE SISÄPUOLINEN PARVEKEVEDENPOISTO. Sisällysluettelo

ASENNUSOHJE SISÄPUOLINEN PARVEKEVEDENPOISTO. Sisällysluettelo ASENNUSOHJE SISÄPUOLINEN PARVEKEVEDENPOISTO Sisällysluettelo Muhvisiiviläkaivot s.3 Puhdistusputken P75 asennus s.8 Seinäkiinnikkeen asennus s.9 Putken jatkaminen s.11 Rengassiiviläkaivot s.12 1 Muhvisiiviläkaivot

Lisätiedot

www.ruukkikatot.fi ruukin uusi, upea finnera Plus -teräskate

www.ruukkikatot.fi ruukin uusi, upea finnera Plus -teräskate ruukin uusi, upea finnera Plus -teräskate vuoden tekninen takuu Finnera Plus - viimeisteltyä muotoilua ja ainutlaatuista ulkonäköä Loppuun asti mietittyä muotoilua aina etureunaa myöten Ruukki Finnera

Lisätiedot

Liukuovijärjestelmä PLK. Asennusohje

Liukuovijärjestelmä PLK. Asennusohje Liukuovijärjestelmä PLK Asennusohje Liukuovijärjestelmä PLK on tarkoitettu sisäkäyttöön ja kevyiden liukuvien väliovien ripustukseen. Järjestelmän avulla voidaan korvata levystä tai puusta valmistetut

Lisätiedot

TYCROC SUIHKUALLAS JA LATTIAKAIVO

TYCROC SUIHKUALLAS JA LATTIAKAIVO TYCROC SUIHKUALLAS JA LATTIAKAIVO Tycroc suihkualtaat toimitetaan aina asianmukaisella lattiakaivolla varustettuina. Komponentit on kehitetty yhdessä käytettäväksi eivätkä sovi asennettavaksi muiden valmistajien

Lisätiedot

PEC -pilarikenkien asennus. PEC -pilarikenkien asentaminen elementtitehtaalla. Tuotteen tunnistaminen. Pilarikenkien asennus

PEC -pilarikenkien asennus. PEC -pilarikenkien asentaminen elementtitehtaalla. Tuotteen tunnistaminen. Pilarikenkien asennus PEC -pilarikenkien asentaminen elementtitehtaalla Tuotteen tunnistaminen PEC -pilarikenkiä valmistetaan vakiomalleina (30, 36, 39, 45 ja 52), jotka vastaavat korkealujuusteräksestä valmistettujen PPM -ankkurointipulttien

Lisätiedot