Kuluttajakäytössä olevien teollisuusakkujen keräyspilotti YHTEENVETO TRAFI SEMINAARI PILOTIN OHJAUSRYHMÄ, OLLI ALANEN, ERP FINLAND

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuluttajakäytössä olevien teollisuusakkujen keräyspilotti YHTEENVETO TRAFI SEMINAARI PILOTIN OHJAUSRYHMÄ, OLLI ALANEN, ERP FINLAND"

Transkriptio

1 Kuluttajakäytössä olevien teollisuusakkujen keräyspilotti YHTEENVETO TRAFI SEMINAARI PILOTIN OHJAUSRYHMÄ, OLLI ALANEN, ERP FINLAND

2 Lähtökohta akkujen keräyspilotille 2017 Teollisuusakuiksi luokitellut litiumakut yleistyvät jatkuvasti kuluttajien käytössä, etenkin kevyissä sähköisissä liikkumisvälineissä kuten sähköpyörissä ja tasapainoskoottereissa. Teollisuusakkujen palautusmääristä ei ollut mitään käytännön tietoa. Palautuvien akkujen käsittelylle tai kuljettamiselle ei ollut ohjeistusta. Muille kuin lyijypitoisille teollisuusakuille ei ole keräys ja kierrätysjärjestelmää Suomessa. Muille kierrätettäville jakeille tarkoitettuja keräysjärjestelmiä ei ole suunniteltu teollisuusakuiksi luokiteltujen litiumakkujen vastaanottamiseen, kuljettamiseen ja kierrättämiseen, eivätkä ne täytä akkujen kuljetusmääräyksiä.

3 Kokemuksia turvallisesta ja asianmukaisesta keräämisestä tarvitaan: Nykyisissä tuottajayhteisöjen vastaanottopisteissä (jätelaitokset, kauppakeräys) ei kokemuksien mukaan ole riittävää ammattitaitoa erilaisten akkujen tunnistamiseen ja vastaanottamiseen. Mikäli akkujen laskemista markkinoille vauhditetaan valtion tuella, myös niiden keräys on oltava asianmukaisesti järjestetty. Akkujen keräysverkostoon liittyvistä riskeistä ja keräysverkoston vaatimuksista ei ole ollut riittävästi tietoa. On esitetty epäilyjä, että teollisuusakuiksi luokiteltuja akkuja sisältävien laitteiden laatupoikkeamat olisivat aiheuttaneet muutamia vaaratilanteita kotitalouksissa akkujen lataamisen yhteydessä. Tiedossa ei ole pilottiin osallistuneiden toimijoiden tiloissa yhtään aiheutunutta vaaratilannetta näiden akkujen käytöstä poistamisen jälkeen, mikäli niiden kuljetus ja käsittely on ollut asianmukaista.

4 Pilottiprojektin organisaatio Pilottiprojektin käynnistivät kuusi tuottajayhteisöä, joiden keräysjärjestelmiin teollisuusakkuja on saattanut palautua Sähkö ja elektroniikkaromu SER: ERP Finland, SELT, SERTY Kannettavat akut ja paristot: Recser Ajoneuvojen lyijyakut: Akkukierrätys Pb Autot: Suomen Autokierrätys Nämä tuottajayhteisöt edustavat yhteensä noin kahta tuhatta sähkölaitteiden, kannettavien akkujen ja paristojen, lyijyakkujen sekä autojen tuottajaa. Projektipäällikkönä toimi Tuomas Räsänen / Elker Oy Projekti toteutettiin yhteistyössä STEK:n kanssa

5 Pilottiprojektin sisältö Pilottialueet Pääkaupunkiseutu ja Pirkanmaan seutu Viestintäsuunnitelma ja sen mukaiset viestintätoimenpiteet pilotin käynnistyessä ja sen aikana Alustava turvallisuus ja toimintaohje pilottipisteille, ohjetta päivitettiin pilotin aikana Akkutieto.fi sivuston perustaminen pilottiprojektista viestimiseen Vastaanottopisteiden kalustaminen keräys ja kuljetusastioilla Akkujen kerääminen 6 kuukauden ajan Keräyspilotin jälkeen toteutetut lisäselvitykset: Käytännön kokeet: Pilotin akkujen palotilanteet ja sammuttaminen Käytäntöjen kartoitus Eurooppaan lähetetyn kyselyn avulla

6 Akkukeräyspilotin käytännön toteutus Vastaanottopisteiksi valittiin pilottialueilta toimipaikkoja, joihin akkuja ennakoitiin palautuvan. Vastaanottopisteinä oli sekä kierrätysasemia että jakelijan toimipisteitä: Pääkaupunkiseutu HSY Vaarallisen jätteen varasto, Kivikko, Helsinki Motonet Espoo Tramel Virkatie, Vantaa BAIKS Tammisto, Vantaa Pirkanmaan seutu Akkumestari AkroPower, Ylöjärvi Tramel Nokia BAIKS Tampere Pisteet kalustettiin keräystynnyreillä, joita säilytettiin lukituissa metallikaapeissa.

7 Pilotin kuluttajaviestintä

8 Pilotin kuluttajaviestintä Toukokuun lopussa julkaistu mediatiedote läpäisi hyvin uutiskynnyksen sekä paikallisessa että valtakunnallisessa mediassa. Keräyspilotin aikana suoritettu aktivointi jäi huomioltaan selvästi vähäisemmäksi, mutta näkyi mm. yhteistyökumppanien some kanavissa. Akkujen palauttamisesta kiinnostuneita ohjattiin Akkutieto.fi sivustolle, joka on edelleen käytössä jatkoviestinnän tueksi.

9 Toiminta vastaanottopisteissä Vastaanottopisteille laadittiin toimintaohjeet ja pidettiin koulutus ennen pilotin käynnistymistä Suurin osa akkujen palauttajista haastateltiin, jotta saatiin tietoa akkujen alkuperästä Jokaiselle kerätylle akulle suoritettiin kuntotarkastus Jokaisen kerätyn akun osalta kirjattiin seurantaan seuraavat tiedot Paino Kunto Tyyppi (akkukemia) Käyttötarkoitus (jos tiedossa) Valmistaja (jos tiedossa) Sarjanumero (jos tiedossa)

10 Kerätyt kokemukset Akkuja palautui pilottipisteille yhteensä 53 kpl (106 kg) Akkujen painot vaihtelivat 0,5 kg 5 kg välillä 57 %:ssa akuista oli valmistajan tai maahantuojan tieto näkyvissä ja 30 %:ssa sarjanumero Kaikki pilottiin palautuneet akut luokiteltiin ehjiksi eikä yhtään vaaratilannetta aiheutunut Ilmasinkkiakku 2 % PALAUTUNEET AKKUTYYPIT Tunnistamaton akku 17 % Tunnistamaton käyttökohde 46 % AKKUJEN KÄYTTÖKOHTEET Sähköiset liikkumisvälinee t 32 % NiMh akut 13 % Litiumakut 68 % Muu tunnistettu käyttökohde 11 % Aurinkosähköjä rjestelmät 11 %

11 Jatkotutkimukset keräysvaiheen jälkeen Koska pilotissa kerättyjen akkujen määrä jäi hyvin pieneksi, niiden kierrättämisen kehittäminen jäi jatkotutkimuskohteeksi. Pilotin ohjausryhmä päätti testata pilotissa kerättyjen akkujen käyttäytymistä palotilanteessa sekä pilotissa käytettyjen keräysvälineiden toimimista palotilanteessa. Lisäksi pilotin ohjausryhmä toteutti kyselyn kuluttajakäytössä olevien teollisuusakkujen keräysjärjestelyistä muissa Euroopan maissa. Kysely lähetettiin kahdeksaan maahan, ja viidestä saatiin vastaukset.

12 Akkujen palotapahtumien simulointi Palotapahtumia simuloitiin kahdessa erillisessä testissä Meriturva / Upinniemi Nokian Palolaitos / Nokia Palotesteissä todetut asiat Akun varaustason olevan merkittävä tekijä akun oikosulun ja siitä aiheutuvan palon aikaansaamisessa. Päällisin puolin ehjien akkujen sytyttäminen ulkoisen palotekijän avulla osoittautui haasteelliseksi ja palot hallittaviksi. Pilotissa käytetyt keräysvälineet (tynnyrit ja metallikaapit) rajoittivat paloja merkittävästi ja olisivat estäneet niiden leviämisen tehokkaasti. Johtuen akkujen alhaisista varaustasoista palot pysyivät hallittuina ja niiden sammutus onnistui kokeilluilla sammuttimilla

13 Pilotin aikana kertynyttä tietoa Yksittäisten teollisuusakkutuottajien rekisteröitymispäätökset odottavat selkeitä jätehuollon järjestämisen ratkaisuja. Uutta sähköpyörää ja akkua hankittaessa kuluttaja ei välttämättä halua luopua vanhasta akusta vaan säilyttää se esim. vara akkuna. Akkujen uudelleenkennotukseen ja kennojen uudelleenkäyttömahdollisuuksiin liittyvä kiinnostus aiheutti yhteydenottoja. Kyselyyn vastanneissa Keski Euroopan maissa teollisuusakkuja koskevaa tuottajavastuuta on lähestytty ns. take back vaatimusten kautta eli mm. sähköpyöräliikkeet vastaanottavat käytettyjä sähköpyöränakkuja ja tuottajien valitsema palveluyhtiö huolehtii jatkokuljetuksesta ja kierrätyksestä.

14 Pilottiprojektin tuotokset Vastaanottopisteiden toimintaohjeet Akkutieto.fi sivusto Käytännössä testattu keräyskalusto Palo ja sammutuskokeiden tulokset Yhteenveto siitä, miten vastaavien akkujen keräys ja kierrätys on ratkaistu muissa Euroopan maissa Pilottiprojektin tuotokset ovat käyttökelpoista materiaalia tulevalle keräysjärjestelmälle, jolloin kynnys järjestelmän perustamiseksi on aiempaa matalampi.

15 Johtopäätöksiä 1) Kuluttajien käytössä olevia teollisuusakuiksi luokiteltuja litiumakkuja palautuu tällä hetkellä hyvin vähän, mutta määrien voidaan ennakoida kasvavan. 2) Palautuvien akkujen tunnistaminen ja luokittelu on haasteellista puutteellisten merkintöjen takia. 3) Akkujen vastaanottajalta vaaditaan ammattitaitoa arvioida akun kuntoa, ominaisuuksia ja alkuperää. 4) Pilotissa kerätyt kokemukset eivät osoita, että näihin akkuihin liittyisi riskejä tai vaaraa käytöstä poistamisen jälkeen keräys ja kuljetusketjussa, mikäli niiden käsittely on asianmukaista.

16 Toimenpidesuositukset pilotin kokemusten ja kerättyjen tietojen perusteella 1) Kuluttajien käytöstä poistamat teollisuusakut tulee keskittää sellaisiin miehitettyihin vastaanottopisteisiin, joiden henkilökunnalla on riittävä tietotaito akkujen tunnistamiseen ja kuntoarvion tekemiseen 2) Kuluttajakäytöstä poistuvat teollisuusakut suositellaan kerättäviksi suoraan VAKlainsäädännön edellyttämiin suljettaviin kuljetusastioihin, jolloin vältetään akkujen ylimääräinen liikuttelu ja mahdollinen vahingoittuminen 3) Akut tulee suojata ulkoisilta oikosuluilta yksittäin eristämällä niiden virtanavat. Keräysastiaan jäävä tyhjätila tulee täyttää soveltuvalla sulloaineella, kuten vermikuliitillä tai kuivalla hiekalla akkujen kuljetuksen aikaisen liikkumisen ehkäisemiseksi. 4) Keski Euroopassa käytössä oleva malli Joint industry take back system olisi yksinkertainen tapa pystyttää keräysjärjestelmä ottaen huomioon palautusvolyymi ja vastaanottopisteiden vaatimukset.

17 Jatkotutkimuksia tarvitaan: 1) Kuluttajien oman tuonnin laajuus tulisi selvittää ja yhteistyössä viranomaisten kanssa tiedottaa kuluttajille näihin akkuihin mahdollisesti liittyvistä riskeistä ja vastuista. Myös näihin akkuihin liittyvä tuottajavastuukysymys tulisi selvittää, miten voitaisiin välttää nykyinen tilanne, jossa muut maahantuojat joutuvat kustantamaan myös kuluttajien oman tuonnin kautta maahantuotujen akkujen kierrätyksen Kilpailun vääristyminen on estettävä. 2) Erilaisten litiumakkujen koostumuksista kierrätysteknologian kehittämiseksi 3) Uudelleenkäyttöä ja jatkettua käyttöä koskeviin tuote ja tuottajavastuukysymyksiin tarvitaan lainsäädäntöä ja virallisia ohjeita 4) Akkujen palosta ja vapautuvien palokaasujen vaarallisuudesta sekä akkujen varaustason merkityksestä akkujen syttymiseen ja palon voimakkuuteen. Pelastustoimi on toivonut lisää tietoa akkujen käyttäytymisestä ja mahdollisiin vaaratilanteisiin puuttumisesta. 5) Tuottajavastuuta koskevalle tiedolle on tarvetta, koska tuottajat ja muut tahot ovat hyvin huonosti tietoisia vastuistaan.

18

Tuottajavastuu tunnissa

Tuottajavastuu tunnissa Tuottajavastuu tunnissa Renkaan hyötykäyttö Risto Tuominen Suomen Rengaskierrätys Oy Suomen Rengaskierrätys Oy 400/3500/54000 Keskeisiä kierrätysrenkaan ominaisuuksia ja etuja Kierrätysrengasmateriaalit

Lisätiedot

Mitä tuottajavastuulla tarkoitetaan?

Mitä tuottajavastuulla tarkoitetaan? Mitä tuottajavastuulla tarkoitetaan? Litiumakut tulivat, olemmeko valmiit? seminaari 22.3.2018 Emmi Lehkonen Ylitarkastaja Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 22.3.2018 Mitä tuottajavastuu

Lisätiedot

TUOTTAJAVASTUU JÄTEHUOLLOSSA. Pirkanmaan ELY-keskus

TUOTTAJAVASTUU JÄTEHUOLLOSSA. Pirkanmaan ELY-keskus TUOTTAJAVASTUU JÄTEHUOLLOSSA Pirkanmaan ELY-keskus Jätehuollon vastuunjako Kunnat vastaavat asumisessa syntyneen jätteen sekä koostumukseltaan ja määrältään siihen rinnastettavan jätteen jätehuollosta

Lisätiedot

Tuottajavastuu. Sähkö ja elektroniikkalaitteet

Tuottajavastuu. Sähkö ja elektroniikkalaitteet Tuottajavastuu Sähkö ja elektroniikkalaitteet 1 Tuotteen elinkaari Valmistuksen raaka-aineet Suunnittelu RoHs: Ympäristölle vaarallisten aineiden käytön rajoitukset EuP: Tuotesuunnittelu ja valmistus Uudelleenkäyttö,

Lisätiedot

Litium-akut tulivat, olemmeko valmiit?

Litium-akut tulivat, olemmeko valmiit? Litium-akut tulivat, olemmeko valmiit? Miina Grönlund, Trafi 22.3.2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Ohjelma klo 12.00 12.45 klo 12.45 13.15 klo 13.15 14.00 klo 14.00 14.30 klo 14.30 15.00

Lisätiedot

SKKY Kevätseminaari 21.3.2013 SER -markkinat. Quide Lehtikuja

SKKY Kevätseminaari 21.3.2013 SER -markkinat. Quide Lehtikuja SKKY Kevätseminaari 21.3.2013 SER -markkinat Quide Lehtikuja Uusi SER -direktiivi (WEEE -direktiivi) julkaistiin Euroopan Unionin virallisessa lehdessä 24.7.2012 (2012/19/EU) Direktiivi tulee panna täytäntöön

Lisätiedot

Selvitys paristojen ja akkujen keräyksestä vähittäiskaupoissa Henna Kaunismaa

Selvitys paristojen ja akkujen keräyksestä vähittäiskaupoissa Henna Kaunismaa Selvitys paristojen ja akkujen keräyksestä vähittäiskaupoissa Henna Kaunismaa Hämeenlinnan ympäristöjulkaisuja 14 Lähdeviite: Kaunismaa Henna 2011: Selvitys paristojen ja akkujen keräyksestä vähittäiskaupoissa.

Lisätiedot

Tuottajavastuuiltapäivä

Tuottajavastuuiltapäivä Tuottajavastuuiltapäivä 3.11.2016 Tuottajayhteisön näkökulma Kyösti Pöyry / Suomen Keräyspaperi Tuottajayhteisö Oy Tuottajavastuu ja tuottajayhteisöt Tuottajavastuu on jätelaissa (6. luku) kohdistettu

Lisätiedot

Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019

Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019 Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019 Jätehuollon vastuut Jätelain mukaisen toiminnan yleinen ohjaus, seuranta ja kehittäminen kuuluu ympäristöministeriölle ELY-keskus ohjaa ja edistää jätelaissa ja sen

Lisätiedot

Jätehuollon tuottajavastuuvalvonta

Jätehuollon tuottajavastuuvalvonta Jätehuollon tuottajavastuuvalvonta Tuottajavastuuiltapäivä 2016 Tampere-talo 3.11.2016 Teemu Virtanen Johtava tuottajavastuuvalvoja Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 31.10.2016 Pakkaukset

Lisätiedot

Suomen Kiertovoiman vaarallisten jätteiden kampanja Kaupan liiton ympäristövaliokunta Anu Heikkilä, kampanjakoordinaattori

Suomen Kiertovoiman vaarallisten jätteiden kampanja Kaupan liiton ympäristövaliokunta Anu Heikkilä, kampanjakoordinaattori Suomen Kiertovoiman vaarallisten jätteiden kampanja 2018-2019 Kaupan liiton ympäristövaliokunta 28.9.2018 Anu Heikkilä, kampanjakoordinaattori Keitä me olemme? Suomen Kiertovoima ry KIVO Kuntien alueellisten

Lisätiedot

Ajoneuvojen romutus Trafin kumppaniseminaari 29-30.9.2011

Ajoneuvojen romutus Trafin kumppaniseminaari 29-30.9.2011 Ajoneuvojen romutus Trafin kumppaniseminaari 29-30.9.2011 Romuautojen kierrätys Suomessa Tuottajayhteisö Suomen Autokierrätys Oy hoitaa autojen valmistajien ja maahantuojien puolesta henkilö- ja pakettiautojen

Lisätiedot

PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUUN TILANNEKATSAUS

PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUUN TILANNEKATSAUS PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUUN TILANNEKATSAUS 29. Valtakunnalliset jätehuoltopäivät, 6.-7.10.2015, Tampere Juha-Heikki Tanskanen Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy www.rinkiin.fi SUOMEN PAKKAUSKIERRÄTYS

Lisätiedot

Kaupan ekopisteet tehostamaan pakkausten ja energiansäästölamppujen vastaanottoa kuluttajilta. Johtaja Ilkka Nieminen KAUPPA päivä,

Kaupan ekopisteet tehostamaan pakkausten ja energiansäästölamppujen vastaanottoa kuluttajilta. Johtaja Ilkka Nieminen KAUPPA päivä, Kaupan ekopisteet tehostamaan pakkausten ja energiansäästölamppujen vastaanottoa kuluttajilta Johtaja Ilkka Nieminen KAUPPA 2012 -päivä, 11.10.2011 Ekopiste on kuluttajan arvostama palvelu Tutkimuksen

Lisätiedot

Autojen kierrätys osina ja materiaaleina

Autojen kierrätys osina ja materiaaleina Autojen kierrätys osina ja materiaaleina Suomen Autokierrätys Oy Arto Silvennoinen Draivi tulevaisuusfoorumi09.10.2008 Velvollisuus romuajoneuvojen kierrätykseen äjtelain muutos syksyllä 2004 laajensi

Lisätiedot

VALTSU:n painopistealueetsähkö- elektroniikkalaiteromu (SER)

VALTSU:n painopistealueetsähkö- elektroniikkalaiteromu (SER) VALTSU:n painopistealueetsähkö- ja elektroniikkalaiteromu (SER) Tarja-Riitta Blauberg /YM VALTSUn sidosryhmätilaisuus 23.9.2015 SYKEssä 1 VALTSUn painopistealueet Yhdyskuntajäte Biohajoava jäte Rakennusjäte

Lisätiedot

Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu

Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu Tuotamme jätettä Yhdyskuntajätettä syntyy Suomessa vuosittain noin 2,4-2,8 miljoonaa tonnia Henkilöä kohden jätettä syntyy noin 500kg vuodessa Tällä hetkellä suurin osa

Lisätiedot

SER Keski-Suomessa. Outi Pakarinen Keski-Suomen liitto Outi Pakarinen

SER Keski-Suomessa. Outi Pakarinen Keski-Suomen liitto Outi Pakarinen SER Keski-Suomessa Keski-Suomen liitto 27.9.2019 outi.pakarinen@keskisuomi.fi @Outi_Pakarinen 1 Esityksen sisältö Valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoitteet ja toimenpiteitä SE-laitteiden ja SER:n osalta

Lisätiedot

Kierrätetään. www.tramel.fi

Kierrätetään. www.tramel.fi Kierrätetään. www.tramel.fi Tramel Oy tarjoaa yrityksille ja kotitalouksille taloudellisesti kannustavan palvelun metallien ja metallipitoisten materiaalien kierrätykseen. Tramel Oy Prosessit Tuotteet

Lisätiedot

Pakkausten tuottajavastuu

Pakkausten tuottajavastuu 8.10.2014, Tampere NordicFood 2014 Pakkausten tuottajavastuu Juha-Heikki Tanskanen Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy 1 Esityksen sisältö Pakkausjätteen määrä ja vastuutahot Tuottajavastuun kehitys

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintävaliokunta Toimitusjohtaja Arto Silvennoinen, Suomen Autokierrätys Oy

Liikenne- ja viestintävaliokunta Toimitusjohtaja Arto Silvennoinen, Suomen Autokierrätys Oy Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi romutuspalkkiosta ja sähkökäyttöisten henkilöautojen hankintatuesta sekä henkilöautojen kaasu- ja etanolikonversioiden tuesta Liikenne- ja viestintävaliokunta 21.11.2017

Lisätiedot

Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajan valtuutettu edustaja OHJE. Suomen jätelainsäädännön mukainen toimintamalli

Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajan valtuutettu edustaja OHJE. Suomen jätelainsäädännön mukainen toimintamalli Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajan valtuutettu edustaja OHJE Suomen jätelainsäädännön mukainen toimintamalli Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Tuottajan määritelmä 3. Valtuutettu edustaja 3.1. Pakollinen

Lisätiedot

Pelastustoimen laitteiden ajankohtaispäivät

Pelastustoimen laitteiden ajankohtaispäivät Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 3.10.2017 Karoliina Meurman Ajankohtaista tuotevalvonnasta Pelastustoimen laitteiden ajankohtaispäivät 3.-4.10.2017 1 Testausprojektit (palo- ja häkävaroittimet)

Lisätiedot

Miten Jyväskylän muovipakkausten

Miten Jyväskylän muovipakkausten Keski-Suomi kohti kiertotaloutta seminaari 29.8.2019 klo 12 16 Veturitallit, Kokoustila Kisko, Veturitallinkatu 6, Jyväskylä Miten Jyväskylän muovipakkausten kiinteistökeräyksessä onnistuttiin? Esko Martikainen

Lisätiedot

Litiumioniakkujen paloturvallisuus

Litiumioniakkujen paloturvallisuus Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 16.10.2018 Seppo Niemi, Karoliina Meurman Litiumioniakkujen paloturvallisuus Pelastustoimen laitteiden ajankohtaispäivät 16.- 17.10.2018 1 Litiumioniakut Yleisnimitys

Lisätiedot

Rauman kaupungin jäte- ja kiertotalousjärjestelmä Kiertotaloustori

Rauman kaupungin jäte- ja kiertotalousjärjestelmä Kiertotaloustori Rauman kaupungin jäte- ja kiertotalousjärjestelmä 24.4. 2018 Kiertotaloustori ??????????????????????????????????? Jätevirrat Raumalla Hyötyjäte Keräysfirmat: lajitellut paperit, pahvit, lasi, metalli,

Lisätiedot

Keräyspisteohjeistus 22.6.2015

Keräyspisteohjeistus 22.6.2015 Keräyspisteohjeistus 22.6.2015 1. Vastaanotto... 1 1.1. Vastaanottokelpoiset laitteet... 1 1.2. Palautusoikeus... 1 1.3. Lamppujen ja valaisimien palautusoikeus (tuoteryhmä 5)... 2 1.4. Laitteiden pakkaaminen

Lisätiedot

Haitallisten aineiden riskien. tunnistaminen, arviointi ja hallinta. materiaalien kierrättämisessä. - tarpeita ja mahdollisuuksia

Haitallisten aineiden riskien. tunnistaminen, arviointi ja hallinta. materiaalien kierrättämisessä. - tarpeita ja mahdollisuuksia Haitallisten aineiden riskien tunnistaminen, arviointi ja hallinta materiaalien kierrättämisessä - tarpeita ja mahdollisuuksia CIRCWASTE-hankkeen webinaari 28.5.2019 Ryhmäpäällikkö, TkT Jani Salminen Kulutuksen

Lisätiedot

LAUSUNTO HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUKSELLE VALTUUSTOALOITTEESTA KIERRÄTYKSEN EDISTÄMISEKSI

LAUSUNTO HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUKSELLE VALTUUSTOALOITTEESTA KIERRÄTYKSEN EDISTÄMISEKSI Hallitus 51 24.04.2015 LAUSUNTO HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUKSELLE VALTUUSTOALOITTEESTA KIERRÄTYKSEN EDISTÄMISEKSI 994/00.02.023.0230/2015 Hallitus 51 Esittelijä Toimialajohtaja Petri Kouvo Valmistelija

Lisätiedot

35 ja 39 Tuottajan järjestämä vastaanotto ja siitä tiedottaminen; Tuotteen jakelijan vastaanottovelvollisuus

35 ja 39 Tuottajan järjestämä vastaanotto ja siitä tiedottaminen; Tuotteen jakelijan vastaanottovelvollisuus LAUSUNTO 1 (5) Ympäristöministeriö kirjaamo.ym@ymparisto.fi Viite: Lausuntopyyntönne 9.3.2010, Dnro YM36:00/2007 LAUSUNTO EHDOTUKSESTA UUDEKSI JÄTELAIKSI 6 luku Tuottajavastuu SELT ry toteaa tuottajavastuuta

Lisätiedot

Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta - TYNK

Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta - TYNK Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta - TYNK Yleisesittely 08/2015 ekj TYNK: Organisointi Kaikkien tuottajavastuualojen ja tuottajayhteisöjen yhteistyö Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta (TYNK) -virallistettiin

Lisätiedot

1. Helpottamaan purkua ja romutusta. 2. Parantamaan materiaalien tunnistettavuutta. 3. Helpottamaan uudelleenkäyttöä. 4. Helpottamaan kierrätystä.

1. Helpottamaan purkua ja romutusta. 2. Parantamaan materiaalien tunnistettavuutta. 3. Helpottamaan uudelleenkäyttöä. 4. Helpottamaan kierrätystä. Hondan filosofia Honda on jo usean vuoden ajan ollut eturintamassa, kun on ollut kyse ympäristön huomioonottamisesta ja ottanut vakavasti vastuunsa maailmanlaajuisena ajoneuvojen valmistajana, sekä sitoutunut

Lisätiedot

VAKkia vai vapautettua? Erilaisten akkujen käsittelyä ja kuljetusta tapahtuu, joten osapuolten vastuistakin on hyvä olla selvillä!

VAKkia vai vapautettua? Erilaisten akkujen käsittelyä ja kuljetusta tapahtuu, joten osapuolten vastuistakin on hyvä olla selvillä! VAKkia vai vapautettua? Erilaisten akkujen käsittelyä ja kuljetusta tapahtuu, joten osapuolten vastuistakin on hyvä olla selvillä! Heli Hörkkö, Schenker Oy Järjestelmätuki, VAK-turvallisuusneuvonantaja

Lisätiedot

Pakkausten kuluttajakeräyksen järjestäminen Harri Patana Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy

Pakkausten kuluttajakeräyksen järjestäminen Harri Patana Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy Pakkausten kuluttajakeräyksen järjestäminen Harri Patana Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy 17.11.2014 www.pyr.fi 1 PYR OY Kaupan ja teollisuuden omistama palveluyhtiö:

Lisätiedot

Laki. jätelain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 25 päivänä huhtikuuta 2008. Eduskunnan päätöksen mukaisesti

Laki. jätelain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 25 päivänä huhtikuuta 2008. Eduskunnan päätöksen mukaisesti Annettu Helsingissä 25 päivänä huhtikuuta 2008 Laki jätelain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan 3 päivänä joulukuuta 1993 annetun jätelain (1072/1993) 18 b :n 1 momentin 5 kohta ja

Lisätiedot

Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset. KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi

Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset. KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi Aiempia kokemuksia energiahyötykäytöstä Keski- Savossa Poltettavaa muovijätettä kerättiin

Lisätiedot

Viisaan Liikkumisen projekti

Viisaan Liikkumisen projekti Viisaan Liikkumisen projekti Elisa Oyj 2018 Nina Karisalo Viisas työmatkaliikkuminen Elisalla haluamme löytää uusia tapoja tehdä asioita Elisa arvot: Vastuullisuus, yhteistyö, uusiutuminen, asiakaskeskeisyys

Lisätiedot

Vuoden 2011 jätelaki

Vuoden 2011 jätelaki Vuoden 2011 jätelaki Vanhat jätelait Jätehuoltolaki 1978 Vuoden 1993 jätelaki Vuoden 2011 jätelaki Huom. siirtymäsäännökset esim. lain 35 vuodelta 1993 ja asetuksen 4 luku jäävät voimaan (Valtion osallistuminen

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Keskinen Marika 21.11.2013. Sähkölaitteiden ympäristövaatimuksissa muutoksia

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Keskinen Marika 21.11.2013. Sähkölaitteiden ympäristövaatimuksissa muutoksia Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Keskinen Marika 21.11.2013 Sähkölaitteiden ympäristövaatimuksissa muutoksia Sähkö- ja elektroniikkalaitteita koskevat ympäristödirektiivit RoHS vaarallisten aineiden

Lisätiedot

TUOTTAJAVASTUUILTAPÄIVÄ TERVETULOA! Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta TYNK. J-P Salmi /Suomen Kuitukierrätys Oy, TYNK

TUOTTAJAVASTUUILTAPÄIVÄ TERVETULOA! Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta TYNK. J-P Salmi /Suomen Kuitukierrätys Oy, TYNK TUOTTAJAVASTUUILTAPÄIVÄ 1.11.2017 Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta TYNK TERVETULOA! J-P Salmi /Suomen Kuitukierrätys Oy, TYNK MELKEIN KAIKEN TIEDON PUU TUOTTAJAVASTUUILTAPÄIVÄ 2017 - OHJELMA 13:00 Tervetuloa,

Lisätiedot

Tuoteturvallisuuskysymykset verkkokaupassa - kuka vastaa ja valvoo. Markkinavalvontaviranomaisen havainnot ja toimenpiteet 27.10.

Tuoteturvallisuuskysymykset verkkokaupassa - kuka vastaa ja valvoo. Markkinavalvontaviranomaisen havainnot ja toimenpiteet 27.10. Tuoteturvallisuuskysymykset verkkokaupassa - kuka vastaa ja valvoo Markkinavalvontaviranomaisen havainnot ja toimenpiteet 27.10.2014 Tuiri Kerttula Johtaja Tuote- ja laitteistovalvonta 2 Markkinavalvonta

Lisätiedot

Pimeä Theseus & PAS kyselyn tuloksia

Pimeä Theseus & PAS kyselyn tuloksia 26. huhtikuuta 2016 Pimeä Theseus & PAS kyselyn tuloksia Minna Marjamaa, Tiina Tolonen Kuva: Holley and Chris Melton, CC BY 2.0 Pimeä Theseus & PAS-kysely Maaliskuussa 2016 tehtiin e-lomakekysely, jossa

Lisätiedot

STHS 40. koulutuspäivät Pentti Rantala Ex-tj, eläkkeellä

STHS 40. koulutuspäivät Pentti Rantala Ex-tj, eläkkeellä STHS 40. koulutuspäivät 16.2.2016 Pentti Rantala Ex-tj, eläkkeellä pentti.rantala@live.fi 1 Pirkanmaan Jätehuolto Oy kuntien omistama yhtiö toimialueella asuu noin 420 000 asukasta 2 jätteenkäsittelykeskusta

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Jari Tuomi Sähkötuotteiden markkinavalvonta Suomessa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Jari Tuomi Sähkötuotteiden markkinavalvonta Suomessa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Jari Tuomi 11.5.2011 Sähkötuotteiden markkinavalvonta Suomessa Sisältö - YLEISTÄ TUKESISTA - MARKKINAVALVONTA - TUKESIN SÄHKÖTUOTEVALVONTA - MARKKINAVALVONNAN

Lisätiedot

Ratkaisuja kierrätyksen lisäämiseksi kokeiluhankkeiden tuloksia. Sirje Stén, ympäristöministeriö Kiertotalous nyt Helsinki 15.2.

Ratkaisuja kierrätyksen lisäämiseksi kokeiluhankkeiden tuloksia. Sirje Stén, ympäristöministeriö Kiertotalous nyt Helsinki 15.2. Ratkaisuja kierrätyksen lisäämiseksi kokeiluhankkeiden tuloksia Sirje Stén, ympäristöministeriö Kiertotalous nyt Helsinki 15.2.2019 Yhdyskuntajätteen kierrätyksen kokeiluhankkeet Käytännön keinoja yhdyskuntajätteen

Lisätiedot

PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU. KOKOEKO -seminaari

PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU. KOKOEKO -seminaari Annukka Leppänen-Turkula PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU KOKOEKO -seminaari 16.2.2012 UUSI JÄTELAKI Aikataulu jätelaki tulee voimaan toukokuussa 2012 tuottajavastuuluku voimaan toukokuussa 2013 tuottajayhteisöt

Lisätiedot

Viisi kysymystä tuottajavastuun vapaamatkustuksesta

Viisi kysymystä tuottajavastuun vapaamatkustuksesta Viisi kysymystä tuottajavastuun vapaamatkustuksesta Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Teemu Virtanen 1.11.2017 Mitä vapaamatkustus tarkoittaa? Viranomaisvalvonnan kannalta vapaamatkustaja

Lisätiedot

Likaisen maatalousmuovijätteen keräys ja kierto hankkeen kokemuksia. ArvoBio-hanke Seinäjoki Leena Erälinna

Likaisen maatalousmuovijätteen keräys ja kierto hankkeen kokemuksia. ArvoBio-hanke Seinäjoki Leena Erälinna Likaisen maatalousmuovijätteen keräys ja kierto hankkeen kokemuksia ArvoBio-hanke 13.3.2019 Seinäjoki Leena Erälinna Lähtökohta hankkeelle Maatalousmuovien ohjaaminen materiaali-kierrätykseen on ollut

Lisätiedot

TAAJAMALIIKENTEEN JA SUOJATEIDEN TURVALLISUUDEN PARANTAMINEN -TUTKIMUS CASE TURENKI / HANNA REIHE

TAAJAMALIIKENTEEN JA SUOJATEIDEN TURVALLISUUDEN PARANTAMINEN -TUTKIMUS CASE TURENKI / HANNA REIHE TAAJAMALIIKENTEEN JA SUOJATEIDEN TURVALLISUUDEN PARANTAMINEN -TUTKIMUS CASE TURENKI 10.6.2015 / HANNA REIHE TUTKIMUS TOTEUTETTIIN, KOSKA Työn tarkoituksena on ollut taajamaliikenteen rauhoittaminen ja

Lisätiedot

Kyjäte Oheismateriaali asia 15

Kyjäte Oheismateriaali asia 15 Kyjäte 29.11.2018 Oheismateriaali asia 15 Kotkan kaupunki Kaupunginhallitus Asia: Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien Kotkan Vihreiden valtuustoaloitetta 8.4.2018 muovin kierrätyksen lisääminen Kotkassa

Lisätiedot

Uusi sähköturvallisuuslaki

Uusi sähköturvallisuuslaki Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 8.5.2017 Hannu Mattila Uusi sähköturvallisuuslaki - talouden toimijoiden vastuut ja velvollisuudet 1 Uusi sähköturvallisuuslaki mitä? Laki 1135/2016 Asetukset

Lisätiedot

Tätä asetusta sovelletaan liitteessä 1 mainittuihin luokkiin kuuluviin sähkö ja elektroniikkalaitteisiin.

Tätä asetusta sovelletaan liitteessä 1 mainittuihin luokkiin kuuluviin sähkö ja elektroniikkalaitteisiin. Annettu Helsingissä 9 päivänä syyskuuta 2004 Valtioneuvoston asetus sähkö ja elektroniikkalaiteromusta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty ympäristöministeriön esittelystä, säädetään 3

Lisätiedot

Mitä muutoksia tuo,ajavastuuseen? Tarja- Rii,a Blauberg, ympäristöministeriö 27. valtakunnalliset Jätehuoltopäivät Tampere 9.10.

Mitä muutoksia tuo,ajavastuuseen? Tarja- Rii,a Blauberg, ympäristöministeriö 27. valtakunnalliset Jätehuoltopäivät Tampere 9.10. Mitä muutoksia tuo,ajavastuuseen? Tarja- Rii,a Blauberg, ympäristöministeriö 27. valtakunnalliset Jätehuoltopäivät Tampere 9.10.2013 Esityksen sisältö - Tuo,ajavastuusäännösten keskeiset muutokset jätelaissa

Lisätiedot

PAKKAUSTEN EROT SUHTEESSA MUIHIN TUOTTAJAVASTUUJAKEISIIN

PAKKAUSTEN EROT SUHTEESSA MUIHIN TUOTTAJAVASTUUJAKEISIIN 1 (9) MUISTIO 10.2.2010 PAKKAUSTEN EROT SUHTEESSA MUIHIN TUOTTAJAVASTUUJAKEISIIN 1 Tausta Pakkausten tuottajavastuu on nykyisen jätelain 18 j :n mukaisesti osittainen. Osasta pakkausjätteen jätehuollosta

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Keskinen Marika 28.10.2013. Sähkölaitteiden ympäristövaatimuksissa muutoksia

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Keskinen Marika 28.10.2013. Sähkölaitteiden ympäristövaatimuksissa muutoksia Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Keskinen Marika 28.10.2013 Sähkölaitteiden ympäristövaatimuksissa muutoksia Sähkö- ja elektroniikkalaitteita koskevat ympäristödirektiivit RoHS vaarallisten aineiden

Lisätiedot

Kummikouluohjelman kehittäminen koulujen ympäristötyön edistämiseksi - KUKKO 2012

Kummikouluohjelman kehittäminen koulujen ympäristötyön edistämiseksi - KUKKO 2012 Kummikouluohjelman kehittäminen koulujen ympäristötyön edistämiseksi - KUKKO 2012 Kestävä kehitys - Hyvä ympäristö ja hyvä elämä - seminaari 29.8.2012 Sari Kemppainen, HSY:n jätehuolto 30.8.2012 HSY Helsingin

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätyksellä vauhtia kiertotalouteen JÄTEKIVA 2018

Yhdyskuntajätteen kierrätyksellä vauhtia kiertotalouteen JÄTEKIVA 2018 Yhdyskuntajätteen kierrätyksellä vauhtia kiertotalouteen JÄTEKIVA 2018 Helena Dahlbo Suomen ympäristökeskus SYKE Eduskunnan ympäristövaliokunta 8.3.2018 Perustiedot hankkeesta Rahoittaja VN Teas Toteuttajat:

Lisätiedot

KATSAUS KUNNAN ROOLIIN JÄTEHUOLLON OHJAUKSESSA

KATSAUS KUNNAN ROOLIIN JÄTEHUOLLON OHJAUKSESSA KATSAUS KUNNAN ROOLIIN JÄTEHUOLLON OHJAUKSESSA Circwaste-hankkeen tilaisuus 5.9.2018 Kohti yhdyskuntajätteiden parempaa lajittelua ja hyödyntämistä jätehuoltosuunnittelija Anna Kettunen 5.9.2018 1 JÄTEHUOLLON

Lisätiedot

PARIKKALAN, RAUTJÄRVEN JA RUOKOLAHDEN EKOPISTEVERKOSTON UUSIMINEN

PARIKKALAN, RAUTJÄRVEN JA RUOKOLAHDEN EKOPISTEVERKOSTON UUSIMINEN PARIKKALAN, RAUTJÄRVEN JA RUOKOLAHDEN EKOPISTEVERKOSTON UUSIMINEN Maakunnallinen jätehuoltoyhtiö Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy on yhdessä omistajakuntiensa kanssa päivittänyt toiminta-alueensa jätestrategian

Lisätiedot

Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta LAUSUNTOLUONNOS. teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta

Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta LAUSUNTOLUONNOS. teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta Euroopan parlamentti 2014-2019 Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta 2015/0276(COD) 17.5.2016 LAUSUNTOLUONNOS teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden

Lisätiedot

TAQ-70212K BLUE/PINK

TAQ-70212K BLUE/PINK TAQ-70212K BLUE/PINK Sinun tulee muodostaa Wifi-yhteys ja luoda Google play -tili (ladataksesi sovelluksia ja pelejä) ennen Kidoz-ohjelmiston käynnistämistä. Tärkeitä turvallisuustietoja HUOMAUTUS: Lue

Lisätiedot

1. YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU, ORGANISOINTI, ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN

1. YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU, ORGANISOINTI, ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN 1. YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU, ORGANISOINTI, ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN Oppilaitos: Yhteyshenkilö: Päivämäärä: 1.1 YMPÄRISTÖASIOIDEN HOIDON TILA KRITEERI 1: Oppilaitoksella on käsitys omaan toimintaansa

Lisätiedot

Uusi Ympäristöministeriön asetus tuottajan korvauksesta pakkausjätteen keräyksen kustannuksiin

Uusi Ympäristöministeriön asetus tuottajan korvauksesta pakkausjätteen keräyksen kustannuksiin 1 Liite A Olemassa olevan vastaanottoverkoston käyttäminen 1.5.2014 alkaen Jätelain 152. Eräitä velvoitteita koskevat siirtymäajat Säännös jää ennalleen. Pakkausjäteasetuksen 18. Voimaantulo - - - Tuottajan

Lisätiedot

Tukesin markkinavalvonta ja asumisen paloturvallisuus

Tukesin markkinavalvonta ja asumisen paloturvallisuus Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 29.8.2017 Karoliina Meurman Tukesin markkinavalvonta ja asumisen paloturvallisuus Palotutkimuksen päivät 2017 1 Palovaroittimet Tukes valvoo markkinoilla olevia

Lisätiedot

OHJE KOHDEKOHTAISILLE HANKINNOILLE JA MUUTOSTÖILLE

OHJE KOHDEKOHTAISILLE HANKINNOILLE JA MUUTOSTÖILLE OHJE KOHDEKOHTAISILLE HANKINNOILLE JA MUUTOSTÖILLE 1. YLEISTÄ Tätä ohjetta noudatetaan 1.4.2006 alkaen Asokotien kiinteistöissä asumisoikeuskohteen erillisellä rahoitusvastikkeella tai kohdekohtaisella

Lisätiedot

Pyydämme yritystänne täyttämään oheisen vuotta 2009 koskevan lomakkeen 15.3.2010 mennessä.

Pyydämme yritystänne täyttämään oheisen vuotta 2009 koskevan lomakkeen 15.3.2010 mennessä. VUOSIRAPORTIN KYSYMYKSET 1 (5) SE LAITTEIDEN VUOSIRAPORTTI 2009 SE laitteiden vuosiraportointi kuuluu kaikille sähkö ja elektroniikkalaitetuottajille Suomessa toimiva yritys, joka: valmistaa ja myy sähkö

Lisätiedot

Puujätteet kierrätykseen seminaari

Puujätteet kierrätykseen seminaari Puujätteet kierrätykseen seminaari 27.5.2015 Kyllästetyn puun Kerääminen ja hyödyntäminen Tommi Tähkälä, DEMOLITE Oy KESTOPUUTEOLLISUUS ry toimialajärjestö, perustettu 1950 TEHTÄVÄT viranomaisyhteistyö

Lisätiedot

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI PARISTOISTA JA AKUISTA

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI PARISTOISTA JA AKUISTA 1 YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistioluonnos 19.12.2013 EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI PARISTOISTA JA AKUISTA PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Asetus korvaisi nykyisen samannimisen valtioneuvoston asetuksen, joka on

Lisätiedot

Onnettomuuksista oppiminen ja turvallisuuden parantaminen

Onnettomuuksista oppiminen ja turvallisuuden parantaminen Onnettomuuksista oppiminen ja turvallisuuden parantaminen Johtava tutkija Kai Valonen Onnettomuustutkintakeskus www.turvallisuustutkinta.fi Tutkitaan Suuronnettomuudet Ilmailu, raideliikenne ja vesiliikenne

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätyksellä vauhtia kiertotalouteen JÄTEKIVA Jätealan strateginen yhteistyöryhmä

Yhdyskuntajätteen kierrätyksellä vauhtia kiertotalouteen JÄTEKIVA Jätealan strateginen yhteistyöryhmä Yhdyskuntajätteen kierrätyksellä vauhtia kiertotalouteen JÄTEKIVA 2018 Jätealan strateginen yhteistyöryhmä 18.9.2018 Hankkeen työpaketit 1-3, jotka nivoutuvat toisiinsa Early Warning ehdotusten kautta

Lisätiedot

HQ-CHARGER81 HQ ERIKOISNOPEA YLEISKÄYTTÖINEN LATURI PARISTOILLE AAA/AA/C/D/9V

HQ-CHARGER81 HQ ERIKOISNOPEA YLEISKÄYTTÖINEN LATURI PARISTOILLE AAA/AA/C/D/9V SUOMI KÄYTTÖOPAS HQ-CHARGER81 HQ ERIKOISNOPEA YLEISKÄYTTÖINEN LATURI PARISTOILLE AAA/AA/C/D/9V LUE OHJEET ENNEN LATURIN KÄYTTÖÄ Omistajan käyttöopas Lue tämä käyttöopas huolellisesti. Se sisältää tärkeitä

Lisätiedot

Jätelautakunnan tavoittaa tarvittaessa myös sähköpostitse:

Jätelautakunnan tavoittaa tarvittaessa myös sähköpostitse: Tiedote 1 (6) Porvoon alueellinen jätelautakunta Rihkamatori B 06100 Porvoo Kunnan järjestämään jätehuoltoon siirtyminen Porvoon alueellinen jätelautakunta toimii jätelain (646/2011) mukaisena jätehuoltoviranomaisena

Lisätiedot

VAK-velvollisuudet. Anu Häkkinen, Trafi Trafin VAK-päivä Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

VAK-velvollisuudet. Anu Häkkinen, Trafi Trafin VAK-päivä Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. VAK-velvollisuudet Anu Häkkinen, Trafi Trafin VAK-päivä 2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. www.trafi.fi/vak Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Vaarallisten aineiden kuljetus VAK Kuljetuksella

Lisätiedot

Sähkö- ja elektroniikkalaiteromun (SER) vastaanotto kaupoissa

Sähkö- ja elektroniikkalaiteromun (SER) vastaanotto kaupoissa KAUPPIAAN JA MYYMÄLÄPÄÄLLIKÖN OHJE Sähkö- ja elektroniikkalaiteromun (SER) vastaanotto kaupoissa Sanasto Sähkö- ja elektroniikkalaite Laite, joka tarvitsee toimiakseen sähkövirtaa, akkua tai paristoa.

Lisätiedot

EU:n jätesäädösten vaikutus Suomen jätehuoltoon. Erityisasiantuntija Tuulia Innala

EU:n jätesäädösten vaikutus Suomen jätehuoltoon. Erityisasiantuntija Tuulia Innala EU:n jätesäädösten vaikutus Suomen jätehuoltoon Erityisasiantuntija Tuulia Innala 12.9.2019 Jätelainsäädännön uudistus: kierrätys kuntoon ja vauhtia kiertotalouteen Jätteen määrä ja haitallisuus vähenevät

Lisätiedot

Pakkausten tuottajavastuu Suomessa

Pakkausten tuottajavastuu Suomessa Pakkausten tuottajavastuu Suomessa MIKÄ ON MIELEKÄSTÄ? Tavoitteena on hyödyntää ja kierrättää jätteitä mielekkäästi eli siihen määrään saakka, jossa ympäristölle koituu edelleen nettohyötyä ja kierrätys

Lisätiedot

Ympäristövaliokunta Toimitusjohtaja Arto Silvennoinen, Suomen Autokierrätys Oy

Ympäristövaliokunta Toimitusjohtaja Arto Silvennoinen, Suomen Autokierrätys Oy Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi romutuspalkkiosta ja sähkökäyttöisten henkilöautojen hankintatuesta sekä henkilöautojen kaasu- ja etanolikonversioiden tuesta Ympäristövaliokunta 22.11.2017 Toimitusjohtaja

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Hanna Mustonen Merkinnät, käyttöohjeet ja tiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Hanna Mustonen Merkinnät, käyttöohjeet ja tiedot Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Hanna Mustonen 28.10.2013 Merkinnät, käyttöohjeet ja tiedot Sähkölaitteen merkinnät, tiedot ja ohjeet ENNEN SÄHKÖLAITTEEN MARKKINOILLE SAATTAMISTA ON VARMISTETTAVA,

Lisätiedot

Työmatkaliikkumisen aktivointihanke Hinku-kunnille

Työmatkaliikkumisen aktivointihanke Hinku-kunnille Työmatkaliikkumisen aktivointihanke Hinku-kunnille Liikkumisen ohjauksen hanke Lappeenrannassa ja Loimaalla - Loppuraportti 16.11.2017 - Hankkeen lähtökohdat ja rahoitus Työmatkaliikkumisen aktivointihanke

Lisätiedot

YMPÄRISTÖVALIOKUNNAN MIETINTÖ 2/2008 vp. Hallituksen esitys laiksi jätelain muuttamisesta JOHDANTO. Vireilletulo. Asiantuntijat HALLITUKSEN ESITYS

YMPÄRISTÖVALIOKUNNAN MIETINTÖ 2/2008 vp. Hallituksen esitys laiksi jätelain muuttamisesta JOHDANTO. Vireilletulo. Asiantuntijat HALLITUKSEN ESITYS YMPÄRISTÖVALIOKUNNAN MIETINTÖ 2/2008 vp Hallituksen esitys laiksi jätelain muuttamisesta JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 6 päivänä helmikuuta 2008 lähettänyt ympäristövaliokuntaan valmistelevasti käsiteltäväksi

Lisätiedot

RAKENNUSLIIKKEIDEN 2020 KIERRÄTYSTAVOITE 70%

RAKENNUSLIIKKEIDEN 2020 KIERRÄTYSTAVOITE 70% RAKENNUSLIIKKEIDEN 2020 KIERRÄTYSTAVOITE 70% Laura Kemppainen, Lassila & Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj RAKENNUSTOIMINNAN JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN Rakennustoiminnan jätehuolto on järjestettävä jätelain

Lisätiedot

Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy SELVITYS - 2014 JÄTELAUTAKUNNAN PYYNTÖ TOIMITTAA HINTOJEN VERTAILUTIETOJA

Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy SELVITYS - 2014 JÄTELAUTAKUNNAN PYYNTÖ TOIMITTAA HINTOJEN VERTAILUTIETOJA Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy SELVITYS - 2014 JÄTELAUTAKUNNAN PYYNTÖ TOIMITTAA HINTOJEN VERTAILUTIETOJA Jätelautakunnan pyynnöstä alla on koottuna hintatietoja. Hintavertailuja Itä-Suomen alueella Hintatiedot

Lisätiedot

KOKOEKO Kuopio 24.2.2011. Jätelaki ja muutokset kuntien jätelaitoksille

KOKOEKO Kuopio 24.2.2011. Jätelaki ja muutokset kuntien jätelaitoksille KOKOEKO Kuopio 24.2.2011 Jätelaki ja muutokset kuntien jätelaitoksille Yhdyskuntajätehuollon vastuunjako Yhdyskuntajätteen kokonaismäärä on noin 2,8 milj.tonnia. Teollisuus 22 % Rakentaminen 31 % Yhdyskuntajäte

Lisätiedot

LIITE. ehdotukseen. Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi

LIITE. ehdotukseen. Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.7.2014 COM(2014) 397 final ANNEX 1 LIITE ehdotukseen Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi jätteistä annetun direktiivin 2008/98/EY, pakkauksista ja pakkausjätteistä

Lisätiedot

VOPS - Vastaanottava Pohjois-Savo 2008 2011

VOPS - Vastaanottava Pohjois-Savo 2008 2011 VOPS - Vastaanottava Pohjois-Savo 2008 2011 Projektin tavoitteet Projektin tavoitteet Monikulttuuristen tieto- ja neuvontapalvelumallien rakentaminen Pohjois-Savoon (10 hankekuntaa mukana) Hankkeen päämääränä

Lisätiedot

Telaketju-verkoston tuloksia ja tulevaisuuden suunnitelmia. Inka Mäkiö * Turun ammattikorkeakoulu *

Telaketju-verkoston tuloksia ja tulevaisuuden suunnitelmia. Inka Mäkiö * Turun ammattikorkeakoulu * Telaketju-verkoston tuloksia ja tulevaisuuden suunnitelmia Inka Mäkiö * Turun ammattikorkeakoulu * 26.3.2019 Telaketjun lähtökartoitus Telaketju-kokonaisuus 2017-2019 Telaketju on poistotekstiilin kiertoa

Lisätiedot

KouluSUMP koulujen kestävän liikkumisen edistämisen työkalu

KouluSUMP koulujen kestävän liikkumisen edistämisen työkalu KouluSUMP koulujen kestävän liikkumisen edistämisen työkalu Hankkeen tausta ja tavoitteet Tampereen kaupunkiseudulla on tavoitteena lisätä kestäviä liikkumistapoja arjen liikkumisessa Viime vuosikymmenten

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO YMPÄRISTÖASIOIDEN PÄÄOSASTO TIEDONANTO

EUROOPAN KOMISSIO YMPÄRISTÖASIOIDEN PÄÄOSASTO TIEDONANTO EUROOPAN KOMISSIO YMPÄRISTÖASIOIDEN PÄÄOSASTO Bryssel, 8. marraskuuta 2018 (REV1 - Korvaa 8. helmikuuta 2018 julkaistun tiedonannon) TIEDONANTO YHDISTYNEEN KUNINGASKUNNAN ERO EUROOPAN UNIONISTA JA EU:N

Lisätiedot

KRIITTISTEN RAAKA-AINEIDEN SELEKTIIVINEN TALTEENOTTO SE-ROMUSTA

KRIITTISTEN RAAKA-AINEIDEN SELEKTIIVINEN TALTEENOTTO SE-ROMUSTA KRIITTISTEN RAAKA-AINEIDEN SELEKTIIVINEN TALTEENOTTO SE-ROMUSTA 16.5.2018 Ari Väisänen Kriittisten metallien tuotanto Harvinaisten maametallien tuotanto 95% Kiinassa Pd ja Pt tuotanto keskittynyt Etelä-Afrikkaan

Lisätiedot

Ehdotuksia toimenpiteiksi tekstiilien kierrätyksen edistämiseksi

Ehdotuksia toimenpiteiksi tekstiilien kierrätyksen edistämiseksi Ehdotuksia toimenpiteiksi tekstiilien kierrätyksen edistämiseksi Hanna Salmenperä, SYKE, Tekstiilien kierrätyksellä toteuttamaan kiertotaloutta - TEXJÄTE-hankkeen loppuseminaari, 23.4.2015 Päämäärät käytettyjen

Lisätiedot

PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU- TILANNEKATSAUS

PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU- TILANNEKATSAUS PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU- TILANNEKATSAUS KOKOEKO-seminaari 2017, 7.2.2017, Savonia-ammattikorkeakoulu, Opistotie 2 Kuopio Jari Koivunen RINKI Oy www.rinkiin.fi 1 PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUUN ORGANISOINTI

Lisätiedot

Tuen tarpeen selvitys vammaisten ja kehitysvammaisten lasten perheille. Laura Alonen

Tuen tarpeen selvitys vammaisten ja kehitysvammaisten lasten perheille. Laura Alonen Tuen tarpeen selvitys vammaisten ja kehitysvammaisten lasten perheille Laura Alonen Opinnäytetyön taustaa Idea harjoittelussa Hyvinkään perusturvakeskuksen vammais- ja kehitysvammapalveluissa keväällä

Lisätiedot

Tuottajavastuuiltapäivä Antti Ruhanen Bassadone Automotive Nordic Oy

Tuottajavastuuiltapäivä Antti Ruhanen Bassadone Automotive Nordic Oy Tuottajavastuuiltapäivä 3.11.2016 Antti Ruhanen Bassadone Automotive Nordic Oy Bassadone Automotive Nordic Toiminut Suomessa ja Baltiassa vuodesta 1997 Yritysryhmä perustettu Gibraltarilla 1904 Yksityisessä,

Lisätiedot

MTÜ Viron Elektroniikkaromu. Elektronniikkaromun keräilyn ja uudellenkäytön järjestäminen

MTÜ Viron Elektroniikkaromu. Elektronniikkaromun keräilyn ja uudellenkäytön järjestäminen MTÜ Viron Elektroniikkaromu Elektronniikkaromun keräilyn ja uudellenkäytön järjestäminen Elokuun 13 päivä!!! 13. elokuuta astui voimaan Tasavallan Hallituksen määräys Nro 376. 1 13.elokuuta alkaen on voimassa

Lisätiedot

LAUSUNTO 1 (5) Ympäristöministeriö Viite: Lausuntopyyntönne , Dnro YM36:00/2007

LAUSUNTO 1 (5) Ympäristöministeriö Viite: Lausuntopyyntönne , Dnro YM36:00/2007 LAUSUNTO 1 (5) Ympäristöministeriö kirjaamo.ym@ymparisto.fi Viite: Lausuntopyyntönne 9.3.2010, Dnro YM36:00/2007 LAUSUNTO EHDOTUKSESTA UUDEKSI JÄTELAIKSI Pidämme lakiuudistusta pääosin oikeansuuntaisena

Lisätiedot

Pirkanmaan Jätehuolto Oy

Pirkanmaan Jätehuolto Oy Pirkanmaan Jätehuolto Oy Pirkanmaan Jätehuolto Oy 17 osakaskuntaa omistavat yhtiön asukaslukujensa mukaisessa suhteessa yhtiö toimii omakustannusperiaatteella n. 60 työntekijää Jätehuollon työnjako Pirkanmaan

Lisätiedot

Maatilan jätehuolto ja vaaralliset aineet

Maatilan jätehuolto ja vaaralliset aineet Maatilan jätehuolto ja vaaralliset aineet 1 Jätehuollon ajurit kohti kierrätysyhteiskuntaa Vahvimmat muutosajurit Uusi jätelaki ja siihen liittyvät asetukset Biohajoavan jätteen kaatopaikkaamiskielto Markkinatalouden

Lisätiedot

SAVE-hankkeen viljelijäkyselyt vuosina

SAVE-hankkeen viljelijäkyselyt vuosina SAVE-hankkeen viljelijäkyselyt vuosina 2016, 2017 ja 2018 Kipsi levitettiin syksyllä 2016 Ensimmäinen kysely lähetettiin viljelijöille kipsinlevityksen jälkeen joulukuussa 2016 Vastaukset saatiin 48 viljelijältä

Lisätiedot

Turvallisuuden ja toimintavarmuuden hallinta tieliikenteen kuljetusyrityksissä. Anne Silla ja Juha Luoma VTT

Turvallisuuden ja toimintavarmuuden hallinta tieliikenteen kuljetusyrityksissä. Anne Silla ja Juha Luoma VTT Turvallisuuden ja toimintavarmuuden hallinta tieliikenteen kuljetusyrityksissä Anne Silla ja Juha Luoma VTT Click to edit Master Tutkimuksen title style tavoitteet Click Selvittää to edit toimintatapoja

Lisätiedot

Muovien materiaalihyödyntämisen mahdollisuudet

Muovien materiaalihyödyntämisen mahdollisuudet Muovien materiaalihyödyntämisen mahdollisuudet 21.11.2018 Suomen Uusiomuovi Oy Perustettu 1992 toiminnan käynnistys 1997 Yleishyödyllinen osakeyhtiö Vuoden 2017 liikevaihto oli noin 5,3 milj. euroa Hoitaa

Lisätiedot