PÄÄTÖS 1 (5)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PÄÄTÖS 1 (5)"

Transkriptio

1 PÄÄTÖS 1 (5) Dnro Fimea / /2016 Jakelussa mainitut Päätös apteekin perustamisesta Mäntsälän kuntaan Päätös Asian käsittely viranomaisessa Taustaa Kuuleminen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus (myöhemmin myös Fimea) on tänään tekemällään päätöksellä päättänyt perustaa Mäntsälän 2. apteekin. Samalla päätöksellä Fimea päättää apteekkien sijoittumisesta Mäntsälän kuntaan siten, että koko Mäntsälän kunta muodostaa yhden apteekkien sijaintialueen ja Mäntsälän 1. apteekki (entinen Mäntsälän apteekki) ja nyt perustettu Mäntsälän 2. apteekki määrätään sijoittumaan Mäntsälän kuntaan. Lisäksi Mäntsälän apteekin nimi muutetaan Mäntsälän 1. apteekiksi. Tämä ei estä Mäntsälän 1. ja 2. apteekkia käyttämästä muita nimiä markkinoinnissaan tai muissa yhteyksissä. Fimea käynnisti helmikuussa 2016 selvitystyön apteekkipalvelujen alueellisesta toimivuudesta kartoittaakseen uusien apteekkien perustamistarpeita (Uutinen Fimean verkkosivuilla : Fimea selvittää apteekkipalveluiden lisäämistarpeita). Selvitys koski ensi vaiheessa kuntia, joissa apteekkitiheys asukaslukuun verrattuna on koko maan keskiarvoa pienempi, tai joiden asukkailta on tullut yhteydenottoja apteekkipalveluihin liittyen. Fimea pyysi päivätyllä kuulemiskirjeellä Mäntsälän kunnalta ja Mäntsälän kunnassa apteekkiliikettä harjoittavalta apteekkarilta lausuntoa lääkkeiden saatavuudesta ja apteekkipalveluiden toimivuudesta Mäntsälässä. Kuulemiskirje lähetettiin tiedoksi myös Mäntsälän lähiympäristössä apteekkiliikettä harjoittaville apteekkareille. Lausunnot tuli toimittaa Fimean kirjaamoon viimeistään Kuulemiskirjeessä todettiin, että lausuntojen antamatta jättäminen ei estä asian ratkaisemista.

2 2 (5) Annetut lausunnot Lausuntonsa asiassa antoivat Mäntsälän kunta ja Mäntsälän apteekin apteekkari. Mäntsälän kunnan lausunto Mäntsälän kunnan lausunto on toimitettu Fimeaan Lausunnon mukaan Mustijoen perusturva/mäntsälän kunnan lääketyöryhmä on käsitellyt asiaa kokouksessaan Lääketyöryhmän mukaan nykyisen Mäntsälän apteekin palvelut on järjestetty hyvin, toimineet luotettavasti, palvelun laatu ollut hyvä ja lääkevalikoima ollut riittävä. Lisäksi yhteistyö kunnan ja Mäntsälän apteekin välillä on ollut hyvä ja toimiva. Lääketyöryhmän tietoon ei ole tullut asiakasvalituksia apteekin toiminnasta. Yhteenvetona lausunnossa todetaan, että Mäntsälässä apteekkipalveluiden toimivuus ja lääkkeiden saatavuus on hyvällä tasolla, eikä siten ole tarvetta lisätä näitä palveluita tällä hetkellä. Mäntsälän apteekin apteekkarin lausunto Mäntsälän apteekin apteekkari Leila Haukkalan lausunnon mukaan Mäntsälässä on yksi erinomaisesti toimiva iso apteekki, joka takaa kuntalaisille hyvän lääkkeiden saatavuuden ja laadukkaat apteekkipalvelut. Lausunnossa kuvataan apteekin toimintaan liittyviä seikkoja, kuten sijainti, aukioloajat, apteekista tarjottavat palvelut ja vuoden 2015 osalta reseptuuri eli apteekista toimitettujen lääkemääräysten lukumäärä. Apteekkari Haukkala kirjoittaa myös, että Mäntsälä on noin asukkaan kunta ja kunnan väkilukuun suhteutettuna hänen apteekkinsa reseptuuri voisi olla vieläkin suurempi. Haukkalan mukaan Mäntsälän asukasluku ei tule merkittävästi kasvamaan lähivuosina. Mäntsäläläiset työskentelevät ja asioivat paljon ympäristökunnissa sekä hoitavat samalla apteekkiasioita muualla kuin kotikunnassa. Haukkala toteaa, että apteekkipalvelut eivät parane apteekkien kokoa pienentämällä. Hänen mielestään apteekkipalveluiden toimivuus ja lääkkeiden saatavuus eivät ainakaan parane, mikäli Fimea päättäisi lisätä apteekkien määrää Mäntsälässä. Perustelut Sovellettava lainsäädäntö Lääkelain (395/1987) 39 :n mukaan apteekkeja tulee olla maassa siten, että väestö, mikäli mahdollista, voi vaikeudetta saada lääkkeitä. Lääkelain 41 :n 1 momentin mukaan kunnan tehtävänä on Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen pyynnöstä tarvittaessa arvioida alueen apteekkipalveluiden toimivuutta, sijoittumista ja riittävyyttä. Lääkelain 41 :n 2 momentin mukaan uuden apteekin perustamisesta kuntaan tai sen osaan päättää Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus

3 3 (5) lääkkeiden saatavuuden sitä edellyttäessä. Päätös tehdään keskuksen omasta tai asianomaisen kunnan aloitteesta. Lääkkeiden saatavuutta arvioitaessa on otettava huomioon alueen väestömäärä, alueella jo olevat apteekkipalvelut ja muiden terveydenhuollon palvelujen sijoittuminen. 41 :n 4 momentin mukaan Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen on kuultava asianomaista kuntaa ennen uuden apteekin perustamista koskevan päätöksen tekemistä. Lääkelain 40 :n 1 momentin mukaan apteekkilupa myönnetään tietyn apteekkiliikkeen harjoittamiseen kunnassa tai sen osassa. Apteekkipalveluiden tarve Mäntsälän kunnassa Alueen väestömäärä Mäntsälässä asuu noin asukasta (Mäntsälän kunnan verkkosivut, tilanne ). Kunnan väestömäärä on kasvanut vuosittain viimeisen 15 vuoden aikana. Väestönlisäys on ollut vuodesta 2001 vuoteen 2016 noin 4000 henkilöä. Vuonna 2016 väestönmuutos on ollut + 0,8 % (169 henkilöä). Mäntsälän kunnan tavoitteena on, että väestön määrä kasvaa vähintään 1 % vuosittain ja kasvu sijoittuu 70 % asemakaava-alueelle ja 30 % kyliin (Mäntsälän kuntastrategia ). Alueen apteekkipalvelut Kunnassa toimii yksi apteekki, joka voi valita sijaintinsa vapaasti koko kunnan alueella. Apteekkitiheys Mäntsälässä on pienin kaikista Suomen kunnista ollen tällä hetkellä noin asukasta apteekkitoimipistettä (apteekit ja sivuapteekit) kohden. Keskimääräinen apteekkitiheys koko maassa on noin 6700 asukasta/apteekkitoimipiste. Mäntsälän apteekista vuosittain toimitettujen lääkemääräysten lukumäärä eli reseptuuri on kasvanut viimeisen 10 vuoden aikana merkittävästi. Kaikista suomalaisista apteekeista toimitettiin keskimäärin noin lääkemääräystä itsenäistä apteekkia kohden vuoden 2016 aikana. Mäntsälän apteekin reseptuuri on ollut yli kymmenen vuoden ajan selvästi suurempi kuin suomalaisten apteekkien keskimääräinen vuotuinen reseptuuri. Terveydenhuollon palvelujen sijoittuminen Kunnan perusterveydenhuollosta huolehtii Mustijoen perusturvan terveyspalvelut. Mäntsälän terveysasema sijaitsee osoitteessa Kivistöntie 14, Mäntsälä. Ilta- ja yöpäivystysvastaanotto on järjestetty Hyvinkään sairaalassa päivittäin klo Lisäksi Mäntsälässä toimii hyvinvointineuvola osoitteessa Menninkäinen 4, Mäntsälä. Mäntsälässä toimii myös yksityisiä lääkäriasemia.

4 4 (5) Yhteenvetoa apteekin perustamisedellytyksistä Fimean näkemyksen mukaan Mäntsälään tulee perustaa apteekki, koska lääkkeiden saatavuus sitä edellyttää. Lääkkeiden saatavuutta arvioitaessa on otettu huomioon edellä kuvatulla tavalla alueen väestömäärä, alueella jo olevat apteekkipalvelut ja muiden terveydenhuollon palvelujen sijoittuminen. Fimea toteaa alueen väestömäärästä, että Mäntsälän kunnan asukasluku on kasvanut joka vuosi vähintään viimeisen 15 vuoden ajan. Väestöennusteen mukaan väestö tulee edelleen kasvamaan tasaisesti. Fimealla ei ole syytä epäillä väestöennustetta erityisesti jo toteutunut väestönkasvu huomioiden. Alueella jo olevista apteekkipalveluista Fimea toteaa, että Mäntsälässä on asukkaita apteekkitoimipistettä kohden enemmän kuin koko maassa keskimäärin ja apteekkitiheys kunnassa on pienin Suomessa. Esimerkkinä voidaan todeta, että Iisalmessa, Kurikassa ja Lempäälässä on kussakin kolme apteekkia ja Heinolassa, Pirkkalassa, Siilinjärvellä, Sipoossa ja Torniossa on kussakin kaksi apteekkia. Lisäksi Jämsässä, Kemissä, Varkaudessa ja Äänekoskella on apteekkitoimipisteitä (apteekit ja sivuapteekit) yhteensä enemmän kuin kolme. Kaikkien edellä mainittujen kuntien asukasluku on noin Uuden apteekin perustamisen jälkeen apteekkitiheys Mäntsälän kunnassa on noin asukasta per apteekkitoimipiste, mikä on edelleen selvästi pienempi kuin koko maan keskiarvo (6700 asukasta/apteekkitoimipiste). Ottaen huomioon edellä olevan apteekkien rajoittamista Mäntsälän kunnassa yhteen toimipisteeseen ei voida pitää lääkehuollollisilla syillä perusteltuna. Mäntsälän apteekista toimitettujen lääkemääräysten lukumäärä on kasvanut viime vuosina merkittävästi, mikä osaltaan osoittaa apteekkipalveluiden kysynnän kasvaneen viime vuosien aikana. Muiden terveydenhuollon palveluiden sijoittumisesta voidaan todeta, että Mäntsälän keskustan alueella toimii Mustijoen perusturvan ylläpitämä Mäntsälän terveysasema, jossa on vastaanotto päivittäin klo Lisäksi Mäntsälässä toimii yksityisiä lääkäriasemia. Fimea on kuullut lääkelain 41 :n 4 momentin mukaisesti Mäntsälän kuntaa ennen uuden apteekin perustamista koskevan päätöksen tekemistä. Kunnan lausunnon mukaan apteekkipalveluiden toimivuus ja lääkkeiden saatavuus on hyvällä tasolla, eikä siten ole tarvetta lisätä palveluita tällä hetkellä. Fimea katsoo, ettei palveluiden tämän hetkinen toimivuus ole este uuden apteekin perustamiselle ja palveluiden lisäämiselle. Näiden seikkojen perusteella Fimea katsoo lääkelain mukaisten edellytysten uuden apteekin perustamiselle täyttyvän ja Mäntsälän kunnassa olevan toimintaedellytykset kahdelle apteekille.

5 5 (5) Lainkohdat Täytäntöönpano Muutoksenhaku Lääkelaki (395/1987) 39, 40, 41 ja 102 Lääkelain 102 :n 5 momentin mukaan Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen päätöstä ei saa panna täytäntöön ennen kuin päätös on saanut lainvoiman. Tämän päätöksen saatua lainvoiman Fimea julistaa Mäntsälän 2. apteekin haettavaksi siten kuin lääkelain 43 :ssä säädetään. Tähän päätökseen tyytymätön voi vaatia siihen oikaisua Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskukselta. Oikaisuvaatimusosoitus liitteenä. Hyväksyjä Leinonen Eeva Rosenberg Pirjo Johtajan sijaisena, Yksikön päällikkö Yliproviisori Allekirjoitus Asiakirja on sähköisesti allekirjoitettu asianhallintajärjestelmässä. Fimea Allekirjoituksen oikeellisuuden voi todentaa kirjaamosta. Käsittelymaksu Maksutta Jakelu Tiedoksi Liitteet Mäntsälän kunta Mäntsälän apteekki Askolan apteekki ja Pukkilan sivuapteekki Porvoon 1. apteekki (Pornaisten sivuapteekki) Oikaisuvaatimusosoitus Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen päätöksestä Lisätiedot Tarvittaessa lisätietoja päätöksestä antaa yliproviisori Pirjo Rosenberg (puh , pirjo.rosenberg@fimea.fi) ja yliproviisori Noora Oinonen (puh , noora.oinonen@fimea.fi).

Päätös apteekin perustamisesta Valkeakosken kaupunkiin ja päätös apteekkien sijoittumisesta Valkeakosken kaupunkiin

Päätös apteekin perustamisesta Valkeakosken kaupunkiin ja päätös apteekkien sijoittumisesta Valkeakosken kaupunkiin PÄÄTÖS 1 (5) Apteekin perustaminen Lääkealan toimijoiden valvonta 30.11.2016 Dnro Fimea 004534/06.08.00.00/2016 Jakelussa mainitut Päätös apteekin perustamisesta Valkeakosken kaupunkiin ja päätös apteekkien

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5)

PÄÄTÖS 1 (5) PÄÄTÖS 1 (5) 05.01.2017 Dnro Fimea 004028/06.08.00.00/2016 Jakelussa mainitut Postitettu / 2016 Päätös apteekin perustamisesta Naantalin kaupunkiin Päätös Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus (myöhemmin

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (7) Päätös apteekin perustamisesta ja apteekkien sijoittumisesta Vihdin kuntaan

PÄÄTÖS 1 (7) Päätös apteekin perustamisesta ja apteekkien sijoittumisesta Vihdin kuntaan PÄÄTÖS 1 (7) 09.05.2018 Dnro Fimea 004067/06.08.00.00/2016 Jakelussa mainitut Postitettu / 20 Päätös apteekin perustamisesta ja apteekkien sijoittumisesta Vihdin kuntaan Päätös Asian käsittely viranomaisessa

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (4)

PÄÄTÖS 1 (4) PÄÄTÖS 1 (4) 23.12.2016 Dnro Fimea 000873/06.08.00.00/2016 Jakelussa mainitut Apteekkien sijaintialueiden määrääminen Kurikan kaupungissa Päätös Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus (Fimea) on tänään

Lisätiedot

Päätös apteekin perustamisesta Seinäjoelle ja apteekkien sijaintialueiden muuttamisesta

Päätös apteekin perustamisesta Seinäjoelle ja apteekkien sijaintialueiden muuttamisesta PÄÄTÖS Apteekin perustaminen ja apteekkien sijaintialueet 1 (6) 14.01.2019 Dnro Fimea 000707/06.08.00.00/2018 Jakelussa mainitut Postitettu / 2019 Päätös apteekin perustamisesta Seinäjoelle ja apteekkien

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (4)

PÄÄTÖS 1 (4) PÄÄTÖS 1 (4) 19.09.2016 Dnro Fimea 003824/06.08.00.00/2015 Jakelussa mainitut Apteekkien sijaintialueiden määrääminen Alavudella Päätös Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus (Fimea) on tänään tekemällään

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (4)

PÄÄTÖS 1 (4) PÄÄTÖS 1 (4) 13.12.2016 Dnro Fimea 002361/06.08.00.00/2016 Jakelun mukaan Apteekkien sijoittuminen Porin kaupunkiin Päätös Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus (jäljempänä myös Fimea) on tänään

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (6) Apteekin perustaminen. Dnro Fimea / / Lääkealan toimijoiden valvonta

PÄÄTÖS 1 (6) Apteekin perustaminen. Dnro Fimea / / Lääkealan toimijoiden valvonta PÄÄTÖS 1 (6) Apteekin perustaminen Lääkealan toimijoiden valvonta 23.08.2016 Dnro Fimea 001426/06.08.00.00/2016 Jakelussa mainitut Postitettu / 2016 Päätös apteekin perustamisesta Turun kaupungin pohjoiselle

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Apteekkien sijaintialueet. Dnro Fimea / / Jakelun mukaan. Apteekkien sijoittuminen Kuopion kaupunkiin

PÄÄTÖS 1 (5) Apteekkien sijaintialueet. Dnro Fimea / / Jakelun mukaan. Apteekkien sijoittuminen Kuopion kaupunkiin PÄÄTÖS 1 (5) Apteekkien sijaintialueet 19.04.2017 Dnro Fimea 002458/06.08.00.00/2017 Jakelun mukaan Apteekkien sijoittuminen Kuopion kaupunkiin Päätös Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus (jäljempänä

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5)

PÄÄTÖS 1 (5) PÄÄTÖS 1 (5) 18.12.2015 Dnro Fimea 005558/06.08.00.00/2015 Jakelussa mainitut Apteekkien sijaintialueiden määrääminen Kotkan kaupungissa Päätös Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus (Fimea) on tänään

Lisätiedot

Jakelun mukaan Postitettu / 2018

Jakelun mukaan Postitettu / 2018 PÄÄTÖS Apteekkien sijaintialueet 1 (5) 03.05.2018 Dnro Fimea 000072/06.08.00.00/2018 Jakelun mukaan Postitettu / 2018 Apteekkien sijoittuminen Loimaan kaupunkiin Päätös Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (7)

PÄÄTÖS 1 (7) PÄÄTÖS 1 (7) 24.06.2015 Dnro Fimea 000290/06.08.00.00/2015 Jakelussa mainitut Apteekkien sijaintialueiden määrääminen Mikkelissä Päätös Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus (Fimea) on tänään tekemällään

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Jakelussa mainitut Postitettu / 2016

PÄÄTÖS 1 (5) Jakelussa mainitut Postitettu / 2016 PÄÄTÖS 1 (5) 23.09.2016 Dnro Fimea 005923/06.08.00.00/2015 Jakelussa mainitut Postitettu / 2016 Apteekkien sijaintialueiden määrääminen Joensuun kaupungissa Päätös Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus

Lisätiedot

Päätös apteekin perustamisesta Hyvinkäälle ja apteekkien sijaintialueiden muuttamisesta

Päätös apteekin perustamisesta Hyvinkäälle ja apteekkien sijaintialueiden muuttamisesta PÄÄTÖS Apteekin perustaminen ja apteekkien sijaintialueet 1 (8) 14.01.2019 Dnro Fimea 004063/06.08.00.00/2016 Jakelussa mainitut Postitettu / 2019 Päätös apteekin perustamisesta Hyvinkäälle ja apteekkien

Lisätiedot

OTE PÖYTÄKIRJASTA. Lausunto lääkkeiden saatavuudesta ja apteekkipalveluiden toimivuudesta Nurmijärvellä

OTE PÖYTÄKIRJASTA. Lausunto lääkkeiden saatavuudesta ja apteekkipalveluiden toimivuudesta Nurmijärvellä NURMIJÄRVEN KUNTA OTE PÖYTÄKIRJASTA 1 Kunnanhallitus 8 16.01.2017 Lausunto lääkkeiden saatavuudesta ja apteekkipalveluiden toimivuudesta Nurmijärvellä 1015/06.07.02/2016 KH 8 Lääkealan turvallisuus ja

Lisätiedot

Päätös apteekin perustamisesta Kuopion kaupungin keskustan (1.) apteekkien sijaintialueelle

Päätös apteekin perustamisesta Kuopion kaupungin keskustan (1.) apteekkien sijaintialueelle PÄÄTÖS 1 (8) Apteekin perustaminen Lääkealan toimijoiden valvonta 01.06.2017 Dnro Fimea 002496/06.08.00.00/2017 Jakelussa mainitut Päätös apteekin perustamisesta Kuopion kaupungin keskustan (1.) apteekkien

Lisätiedot

Päätös apteekkien perustamisesta Vantaan kaupunkiin ja päätös apteekkien sijoittumisesta Vantaan kaupunkiin

Päätös apteekkien perustamisesta Vantaan kaupunkiin ja päätös apteekkien sijoittumisesta Vantaan kaupunkiin PÄÄTÖS 1 (11) Apteekkien perustaminen ja apteekkien sijaintialueet 16.02.2018 Dnro Fimea 006632/06.08.00.00/2016 Lääkealan toimijoiden valvonta Päätös apteekkien perustamisesta Vantaan kaupunkiin ja päätös

Lisätiedot

Paatos. Laakealan toimijoiden valvonta 28.4.2015 Dnro 1102/11.03.08/2014

Paatos. Laakealan toimijoiden valvonta 28.4.2015 Dnro 1102/11.03.08/2014 Paatos 1(3) Laakealan toimijoiden valvonta 28.4.2015 Dnro 1102/11.03.08/2014 Jakelussa mainitut postitettujzyj_ 2015 Apteekkien sijaintialueiden maaraaminen Oulun kaupungissa PSatos LSakealan turvallisuus-

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5)

PÄÄTÖS 1 (5) PÄÄTÖS 1 (5) 07.09.2015 Dnro Fimea 002117/06.08.00.00/2014 Apteekkien sijaintialueiden määrääminen Tampereen kaupungissa Päätös Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus (Fimea) on tänään tekemällään

Lisätiedot

Mihin apteekkilupa velvoittaa ja oikeuttaa?

Mihin apteekkilupa velvoittaa ja oikeuttaa? Mihin apteekkilupa velvoittaa ja oikeuttaa? Keskustelutilaisuus apteekkiluvista 4.12.2012 Yliproviisori Pirjo Rosenberg Lääkelaki (395/1987) Lääkeasetus (693/1987) Fimean määräys 5/2011 Lääkkeiden toimittaminen

Lisätiedot

Päätös apteekkien perustamisesta Espoon kaupunkiin ja päätös apteekkien sijoittumisesta Espoon kaupunkiin

Päätös apteekkien perustamisesta Espoon kaupunkiin ja päätös apteekkien sijoittumisesta Espoon kaupunkiin PÄÄTÖS 1 (12) Apteekkien perustaminen ja apteekkien sijaintialueet 04.10.2017 Dnro Fimea 006523/06.08.00.00/2016 Lääkealan toimijoiden valvonta Päätös apteekkien perustamisesta Espoon kaupunkiin ja päätös

Lisätiedot

Lausunto Fimealle apteekkipalvelujen saatavuudesta Naantalissa

Lausunto Fimealle apteekkipalvelujen saatavuudesta Naantalissa Kaupunginhallitus 294 19.09.2016 Kaupunginhallitus 303 26.09.2016 Lausunto Fimealle apteekkipalvelujen saatavuudesta Naantalissa 542/05.11.03/2016 Kaupunginhallitus 19.09.2016 294 Hallintojohtaja Riitta

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (7) Päätös apteekin perustamisesta Tampereelle ja sijaintialueen määräämisestä

PÄÄTÖS 1 (7) Päätös apteekin perustamisesta Tampereelle ja sijaintialueen määräämisestä PÄÄTÖS 1 (7) 03.04.2017 Dnro Fimea 007169/06.08.00.00/2016 Jakelussa mainitut Postitettu / 2017 Päätös apteekin perustamisesta Tampereelle ja sijaintialueen määräämisestä Päätös Lääkealan turvallisuus-

Lisätiedot

Apteekkilupaprosessi. Keskustelutilaisuus apteekkiluvista 4.12.2012. Yliproviisori Noora Oinonen

Apteekkilupaprosessi. Keskustelutilaisuus apteekkiluvista 4.12.2012. Yliproviisori Noora Oinonen Apteekkilupaprosessi Keskustelutilaisuus apteekkiluvista 4.12.2012 Yliproviisori Noora Oinonen Lupaprosessi viranomaisen näkökulmasta Vuosittain käsitellään n. 65 75 apteekkilupaa ja n. 1200 1400 apteekkilupahakemusta

Lisätiedot

Kunnanhallitus

Kunnanhallitus Kunnanhallitus 13.02.2017 13 Aika 13.2.2017 klo 16.00 16:30 Paikka Kunnanhallituksen kokoushuone Käsitellyt asiat: 10 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 11 Pöytäkirjan tarkastajien valitseminen 12

Lisätiedot

fimea Paatos 1 (7) Apteekkien sijaintialueiden Jakelussa mainitut

fimea Paatos 1 (7) Apteekkien sijaintialueiden Jakelussa mainitut fimea Paatos 1 (7) Apteekkien sijaintialueiden maarammen Jakelussa mainitut 18.12.2013 Dnrot 1641/11.03.08/2013 4723/03.02.05/2012 Apteekkien sijaintialueiden maaraaminen Turun kaupungissa Paatos Laakealan

Lisätiedot

Paatos 1(6) Laakealan toimijoiden valvonta Dnro 444/ /2012

Paatos 1(6) Laakealan toimijoiden valvonta Dnro 444/ /2012 Paatos 1(6) Laakealan toimijoiden valvonta 22.5.2012 Dnro 444/11.03.03/2012 Apteekkari Aini Paakki Parikkalan 1. apteekki Sahakuja 2 59100 Parikkala Postitettu if 2012 Paafos Parikkalan 2. (Saaren) apfeekin

Lisätiedot

Apteekkilupavalitukset Keskustelutilaisuus apteekkiluvista 04.12.2012. Paavo Autere Lakimies Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus

Apteekkilupavalitukset Keskustelutilaisuus apteekkiluvista 04.12.2012. Paavo Autere Lakimies Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Apteekkilupavalitukset Keskustelutilaisuus apteekkiluvista 04.12.2012 Paavo Autere Lakimies Apteekkilupavalituksia koskeva esitys Esityksessä käsittelen Apteekkiluvan myöntämisen perusteita Lupavalitukseen

Lisätiedot

Aloitteet Fimealle oli tehty kolme aloitetta, jotka koskivat Kuopion kaupungin apteekkipalveluita tai apteekkien sijaintialueita:

Aloitteet Fimealle oli tehty kolme aloitetta, jotka koskivat Kuopion kaupungin apteekkipalveluita tai apteekkien sijaintialueita: PAATOS 1 (6) Dnro Fimea 02.09.2015 000172/06.08.00.00/2015 Jakelussa mainitut Apteekkien sijaintialueiden maaraaminen Kuopion kaupungissa Paatos Laakealan turvallisuus-ja kehittamiskeskus Qaljempana myos

Lisätiedot

Lupaprosessi näinkö se tapahtuu?

Lupaprosessi näinkö se tapahtuu? Lupaprosessi näinkö se tapahtuu? Faktaa ja fiktioita keskustelutilaisuus apteekkiluvista 29.3.2010 Yliproviisori Sami Paaskoski Rattaiden on pyörittävä Vuosittain käsitellään n. 65 75 apteekkilupaa ja

Lisätiedot

HE 276/1998 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi lääkelain 42 ja 52 :n ja apteekkimaksusta annetun lain 6 :n muuttamisesta

HE 276/1998 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi lääkelain 42 ja 52 :n ja apteekkimaksusta annetun lain 6 :n muuttamisesta HE 276/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi lääkelain 42 ja 52 :n ja apteekkimaksusta annetun lain 6 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lääkelakia muutettavaksi

Lisätiedot

X/2019 APTEEKEILTA KERÄTTÄVÄT TALOUSTIEDOT JA LAADUNVALVONTAMAKSU. Määräys Dnro Fimea / /2019

X/2019 APTEEKEILTA KERÄTTÄVÄT TALOUSTIEDOT JA LAADUNVALVONTAMAKSU. Määräys Dnro Fimea / /2019 Määräys 08.02.2019 Dnro Fimea 000612/00.01.02/2019 X/2019 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys APTEEKEILTA KERÄTTÄVÄT TALOUSTIEDOT JA LAADUNVALVONTAMAKSU Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus

Lisätiedot

Valitanko? Faktaa ja fiktiota keskustelutilaisuus apteekkiluvista 29.3.2010. Lakimies Maarit Mikkonen

Valitanko? Faktaa ja fiktiota keskustelutilaisuus apteekkiluvista 29.3.2010. Lakimies Maarit Mikkonen Valitanko? Faktaa ja fiktiota keskustelutilaisuus apteekkiluvista 29.3.2010 Lakimies Maarit Mikkonen Lääkelain 43 Apteekkilupa voidaan myöntää Euroopan talousalueeseen kuuluvan valtion kansalaiselle, joka

Lisätiedot

LAUSUNTO 1 (5)

LAUSUNTO 1 (5) LAUSUNTO 1 (5) 21.05.2018 Dnro Fimea 004376/00.04.05/2017 Sosiaali- ja terveysministeriölle Lausuntopyyntö: STM/2791/2017; STM77:00/2017 Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi kliinisistä lääketutkimuksista

Lisätiedot

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi apteekkimaksusta annetun lain 1 a ja 2 :n muuttamisesta

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi apteekkimaksusta annetun lain 1 a ja 2 :n muuttamisesta Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi apteekkimaksusta annetun lain 1 a ja 2 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi apteekkimaksusta annettua lakia. Muutettavaksi

Lisätiedot

LAUSUNTO 1 (6)

LAUSUNTO 1 (6) LAUSUNTO 1 (6) 26.02.2018 Dnro Fimea 000737/00.04.05/2018 Sosiaali- ja terveysministeriö kirjaamo@stm.fi juliana.tenovuo@stm.fi Viite: Lausuntopyyntö STM095:00/2012 LÄÄKEALAN TURVALLISUUS- JA KEHITTÄMISKESKUKSEN

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 145/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi lääkelain muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely. Päätös

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 145/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi lääkelain muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely. Päätös EDUSKUNNAN VASTAUS 145/2010 vp Hallituksen esitys laiksi lääkelain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi lääkelain muuttamisesta (HE 94/2010 vp). Valiokuntakäsittely Sosiaali-

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Ympäristökeskus Ympäristöterveysosasto Terveydensuojelu Terveysinsinööri 3

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Ympäristökeskus Ympäristöterveysosasto Terveydensuojelu Terveysinsinööri 3 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) 45 Hakemus nikotiinivalmisteiden vähittäismyyntiin, 1487 Leena Hietala Oy, R-kioski Hki Länsi-Pakila, Pakilantie 56, 00660 Helsinki HEL 2016-006509 T 11 02 04 Päätös

Lisätiedot

Vastaus sosiaali ja terveysministeriön lausuntopyyntöön (STM095:00/2012)

Vastaus sosiaali ja terveysministeriön lausuntopyyntöön (STM095:00/2012) LAUSUNTO 9.9.2016 Sosiaali ja terveysministeriö PL 33 00023 VALTIONEUVOSTO kirjaamo@stm.fi merituuli.mahka@stm.fi Vastaus sosiaali ja terveysministeriön lausuntopyyntöön (STM095:00/2012) luonnoksesta hallituksen

Lisätiedot

OHJE 24.3.2015 LÄÄKEALAN TURVALLISUUS- JA KEHITTÄMISKESKUKSEN OHJE APTEEKIN TULOJEN JA MENOJEN ILMOITTAMISESTA APTEEKKIMAKSUN VAHVISTAMISTA VARTEN

OHJE 24.3.2015 LÄÄKEALAN TURVALLISUUS- JA KEHITTÄMISKESKUKSEN OHJE APTEEKIN TULOJEN JA MENOJEN ILMOITTAMISESTA APTEEKKIMAKSUN VAHVISTAMISTA VARTEN 1 (6) OHJE 24.3.2015 LÄÄKEALAN TURVALLISUUS- JA KEHITTÄMISKESKUKSEN OHJE APTEEKIN TULOJEN JA MENOJEN ILMOITTAMISESTA APTEEKKIMAKSUN VAHVISTAMISTA VARTEN 1 ILMOITUKSEN ANTAMINEN APTEEKIN TULOISTA JA MENOISTA

Lisätiedot

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje APTEEKIN LÄÄKEKAAPPI

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje APTEEKIN LÄÄKEKAAPPI Ohje xx.xx.2012 Dnro 3835/03.01.01/2012 x/2012 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje APTEEKIN LÄÄKEKAAPPI Kohderyhmät Apteekit Voimaantulo Ohje tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2013 ja

Lisätiedot

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys Määräys 13.01.2016 Dnro Fimea 004378/00.01.00/2015 1/2016 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys ELINLUOVUTUSTOIMINNASSA KIRJATTAVIS- TA LUOVUTTAJAA KOSKEVISTA LISÄTIE- DOISTA JA ELINIRROTUSPÖYTÄKIRJASTA

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Sosiaali- ja terveyslautakunnalle tiedoksi saapuneet asiat, päätökset, kirjelmät ja selvitykset 2017

Espoon kaupunki Pöytäkirja Sosiaali- ja terveyslautakunnalle tiedoksi saapuneet asiat, päätökset, kirjelmät ja selvitykset 2017 18.01.2017 Sivu 1 / 1 115/2017 00.02.02 15 terveyslautakunnalle tiedoksi saapuneet asiat, päätökset, kirjelmät ja selvitykset 2017 Valmistelijat / lisätiedot: Elina Yli-Koski, puh. 046 877 1962 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

LAUSUNTO 1 (5)

LAUSUNTO 1 (5) LAUSUNTO 1 (5) 09.03.2017 Dnro Fimea 001710/00.04.05/2017 Sosiaali- ja terveysministeriö kirjaamo@stm.fi maritta.korhonen@stm.fi Viite: STM015:00/2015 Luonnos hallituksen esitykseksi sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (13) Ympäristökeskus 8/2014 Ympäristöterveysosasto Terveysinsinööri

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (13) Ympäristökeskus 8/2014 Ympäristöterveysosasto Terveysinsinööri Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (13) 35 Hakemus nikotiinivalmisteiden vähittäismyyntiin, Helsinki Santahamina Sotilaskotiyhdistys ry, Sotilaskoti, Santahaminantie 15, 00860 Helsinki HEL 2014-009952 T 11

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (11) Ympäristökeskus 15/2014 Ympäristöterveysosasto Terveysinsinööri

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (11) Ympäristökeskus 15/2014 Ympäristöterveysosasto Terveysinsinööri Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (11) 53 Hakemus nikotiinivalmisteiden vähittäismyyntiin, tmi L. Zittling, K- market Eino Leinon katu, Töölönkatu 49, 00250 Helsinki HEL 2014-013052 T 11 02 04 Päätös Päätöksen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristöterveysosasto Terveydensuojelu Terveysinsinööri 3

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristöterveysosasto Terveydensuojelu Terveysinsinööri 3 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 10 Hakemus nikotiinivalmisteiden vähittäismyyntiin, 1554 Forsman ja Somoano Oy, R-kioski Helsinki Asema 1, Rautatieasema, lähtevät ja saapuvat junat, 00100 Helsinki

Lisätiedot

X/2013 LÄÄKKEIDEN TOIMITTAMINEN EUROOPPA- LAISEN LÄÄKEMÄÄRÄYKSEN PERUSTEELLA. Määräys pp.kk.vvvv Dnro

X/2013 LÄÄKKEIDEN TOIMITTAMINEN EUROOPPA- LAISEN LÄÄKEMÄÄRÄYKSEN PERUSTEELLA. Määräys pp.kk.vvvv Dnro Määräys pp.kk.vvvv Dnro X/2013 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys LÄÄKKEIDEN TOIMITTAMINEN EUROOPPA- LAISEN LÄÄKEMÄÄRÄYKSEN PERUSTEELLA Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Säkerhets-

Lisätiedot

AHVENANMAAN ITSEHALLINNON KEHITTÄMINEN AHVENANMAA-KOMITEAN 2013 LOPPUMIETINTÖ

AHVENANMAAN ITSEHALLINNON KEHITTÄMINEN AHVENANMAA-KOMITEAN 2013 LOPPUMIETINTÖ Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Lausunto 15.09.2017 Asia: OM 60/08/2013 AHVENANMAAN ITSEHALLINNON KEHITTÄMINEN AHVENANMAA-KOMITEAN 2013 LOPPUMIETINTÖ Lausuntopyyntö 1 luku Ahvenanmaan itsehallinto

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laeiksi lääkelain sekä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuskesta annetun lain muuttamisesta

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laeiksi lääkelain sekä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuskesta annetun lain muuttamisesta 1/7 Dnro 1002/260218 Sosiaali- ja terveysministeriö STM095:00/2012 Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laeiksi lääkelain sekä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuskesta annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

LAUSUNTO 1 (5) Sosiaali- ja terveysministeriö

LAUSUNTO 1 (5) Sosiaali- ja terveysministeriö LAUSUNTO 1 (5) 06.03.2018 Dnro Fimea 000737/00.04.05/2018 Sosiaali- ja terveysministeriö kirjaamo@stm.fi heidi.tahvanainen@stm.fi Viite: Lausuntopyyntö STM095:00/2012 LÄÄKEALAN TURVALLISUUS- JA KEHITTÄMISKESKUKSEN

Lisätiedot

Ohje. pp.kk.vvvv Dnro

Ohje. pp.kk.vvvv Dnro Ohje pp.kk.vvvv Dnro 004690/00.01.02/2016 /2017 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje VARASTOINTIVELVOITTEEN JÄRJESTÄMINEN ERITYISTAPAUKSISSA Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Säkerhets-

Lisätiedot

VIITE: Luonnos hallituksen esitykseksi laeiksi lääkelain sekä lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta annetun lain muuttamisesta

VIITE: Luonnos hallituksen esitykseksi laeiksi lääkelain sekä lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta annetun lain muuttamisesta LAUSUNTO 1 (5) Sosiaali- ja terveysministeriö Asianumero: STM095:00/2012 VIITE: Luonnos hallituksen esitykseksi laeiksi lääkelain sekä lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

- 58 (lääketaksan muodostuminen)

- 58 (lääketaksan muodostuminen) 26.2.2018 Dno 11/010/2018 Sosiaali- ja terveysministeriö kirjaamo@stm.fi, juliana.tenovuo@stm.fi Lausuntopyyntö 25.1.2018 (STM 095:00/2012) Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt Kansaneläkelaitokselta

Lisätiedot

KanTa. Liittyjät -ohje v. 1.0

KanTa. Liittyjät -ohje v. 1.0 1 (20) KanTa Liittyjät -ohje v. 1.0 2 (20) Sisältö Säädöstausta... 3 1 Liittymään velvoitetut terveydenhuollon organisaatiot ja apteekit... 4 2 Terveydenhuollon toimintayksikkö... 6 1. Kansanterveyslain

Lisätiedot

Laakealan turvallisuus-ja kehittamiskeskuksen ohje

Laakealan turvallisuus-ja kehittamiskeskuksen ohje Ohje 26.4.2017 Dnro Fimea 004690/00.01.02/2016 2/2017 Laakealan turvallisuus-ja kehittamiskeskuksen ohje HAKEMUSMENETTELYISTA VARASTOINTI- VELVOITTEEN JARJESTAMISEKSI ERITYISTA- PAUKSISSA Laakealan tun/allisuus-ja

Lisätiedot

Lääkelain 54 a :n mukainen hakemus liitteineen

Lääkelain 54 a :n mukainen hakemus liitteineen Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 5 Hakemus nikotiinivalmisteiden vähittäismyyntiin, Tmi Mikael Qvickström, K-Market Hämeentie 16, Hämeentie 16, 00530 Helsinki HEL 2017-008129 T 11 02 04 Päätös Päätöksen

Lisätiedot

Pöytäkirjanote Lausuntopyyntö sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta

Pöytäkirjanote Lausuntopyyntö sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta 1 32 Lausuntopyyntö sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta Kunnanhallitus 22.9.2014 Sosiaali- ja terveysministeriön asettama sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen

Lisätiedot

MARKKINA-ANALYYSI LAPPI 60 (PELKOSENNIEMI) -HANKEALUEEN TUKIKEL- POISUUDESTA

MARKKINA-ANALYYSI LAPPI 60 (PELKOSENNIEMI) -HANKEALUEEN TUKIKEL- POISUUDESTA Analyysi Korjattu markkina-analyysi, joka korvaa 28.10.2011 päivätyn markkina-analyysin. Dnro: 5.8.2015 1085/9520/2011 MARKKINA-ANALYYSI LAPPI 60 (PELKOSENNIEMI) -HANKEALUEEN TUKIKEL- POISUUDESTA 1 Hankealueen

Lisätiedot

HE 64/2014 vp. kemyynti; 2) sellaisten nikotiinikorvaushoitoon

HE 64/2014 vp. kemyynti; 2) sellaisten nikotiinikorvaushoitoon Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi apteekkimaksusta annetun lain 1 a ja 2 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi apteekkimaksusta annettua lakia. Muutettavaksi

Lisätiedot

HAKEMUS LÄÄKETUKKUKAUPPATOIMINNAN HARJOITTAMISEEN 1(11)

HAKEMUS LÄÄKETUKKUKAUPPATOIMINNAN HARJOITTAMISEEN 1(11) HAKEMUS LÄÄKETUKKUKAUPPATOIMINNAN HARJOITTAMISEEN 1(11) Hakemuksen käsittelymaksu määräytyy Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen mukaisesti. Jos toimilupakäsittelyyn sisältyy ennakkotarkastus, siitä

Lisätiedot

TULEVAISUUDEN LÄÄKEHUOLTO -TYÖSEMINAARI

TULEVAISUUDEN LÄÄKEHUOLTO -TYÖSEMINAARI TULEVAISUUDEN LÄÄKEHUOLTO -TYÖSEMINAARI AVOAPTEEKKIEN NÄKÖKULMA 4.10.2016 Apteekkari Marjo Rajamäki Sodankylän apteekki 10.10.2016 Marjo Rajamäki SUOMEN APTEEKIT 2016 Apteekkitoimipisteet Yksityiset apteekit

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 107/2011 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi apteekkimaksusta annetun lain 1 a ja :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi apteekkimaksusta annettua lakia. Apteekin mukaan määräytyvän

Lisätiedot

Ohje 6/2018 1(5) THL/1579/ /2018. Operatiivisen toiminnan ohjaus (OPER)

Ohje 6/2018 1(5) THL/1579/ /2018. Operatiivisen toiminnan ohjaus (OPER) Ohje 6/2018 1(5) LÄÄKKEEN MÄÄRÄÄMINEN RESEPTILLÄ LÄÄKEHOIDON KESTOAJALLE TULEE PERUSTUA HOIDOLLISEEN TARPEESEEN Valtuutussäännökset Sähköisestä lääkemääräyksestä annetun lain (61/2007) 24 :n 2 momentti

Lisätiedot

Fimea valvovana viranomaisena Eeva Leinonen Yksikön päällikkö (Luvat ja tarkastukset)

Fimea valvovana viranomaisena Eeva Leinonen Yksikön päällikkö (Luvat ja tarkastukset) Fimea valvovana viranomaisena Eeva Leinonen Yksikön päällikkö (Luvat ja tarkastukset) Laki Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta 24.7.2009 / 593 1 Toimiala on sosiaali- ja terveysministeriön

Lisätiedot

VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Ylitarkastaja VM/1497/ /2013 Suvi Savolainen

VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Ylitarkastaja VM/1497/ /2013 Suvi Savolainen VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Ylitarkastaja 11.6.2015 VM/1497/00.01.01.00/2013 Suvi Savolainen ESITYS KUNTAJAON MUUTTAMISESTA VIHDIN KUNNAN JA ESPOON KAUPUN- GIN VÄLILLÄ Esitys Esityksen perustelut

Lisätiedot

Apteekki II Kuulemistilaisuus

Apteekki II Kuulemistilaisuus Apteekki II Kuulemistilaisuus HALLITUKSEN APTEEKKITYÖRYHMÄN LINJAUSTEN TOIMEENPANOEHDOTUKSET 1. Itsehoitolääkkeiden saatavuutta parannetaan 2. Lääkkeiden toimittamisen sääntelyä tarkennetaan siten, että

Lisätiedot

MARKKINA-ANALYYSI POHJOIS-SAVO RAUTAVAARA (41) -HANKEALUEEN TU- KIKELPOISUUDESTA

MARKKINA-ANALYYSI POHJOIS-SAVO RAUTAVAARA (41) -HANKEALUEEN TU- KIKELPOISUUDESTA Analyysi Korjattu markkina-analyysi, joka korvaa 27.2.2015 päivätyn markkina-analyysin. Dnro: 1.12.2015 1355/9520/2010 MARKKINA-ANALYYSI POHJOIS-SAVO RAUTAVAARA (41) -HANKEALUEEN TU- KIKELPOISUUDESTA 1

Lisätiedot

www.hoitopaikanvalinta.fi uusi verkkopalvelu terveydenhuollon valinnanvapaudesta 30.9.2015

www.hoitopaikanvalinta.fi uusi verkkopalvelu terveydenhuollon valinnanvapaudesta 30.9.2015 www.hoitopaikanvalinta.fi uusi verkkopalvelu terveydenhuollon valinnanvapaudesta 30.9.2015 Noora Heinonen Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteen päällikkö 12.3.2015 Potilas tekee valinnan palveluntuottajastaan

Lisätiedot

Väestö, väestönmuutokset, perheet ja asuntokunnat

Väestö, väestönmuutokset, perheet ja asuntokunnat Toimintaympäristön tila Espoossa 2018 Väestö, väestönmuutokset, perheet ja asuntokunnat Konserniesikunta, Strategiayksikkö Lähde: Tilastokeskus 24.4.2018 Yhteenveto Väestömäärä ja väestönkasvu osatekijöittäin

Lisätiedot

Päätös nikotiinivalmisteiden vähittäismyynnistä/ lääkelaki 54a : K- Market Riistaherkku, Keskustie 15, Riistavesi

Päätös nikotiinivalmisteiden vähittäismyynnistä/ lääkelaki 54a : K- Market Riistaherkku, Keskustie 15, Riistavesi Kuopion kaupunki Päätöspöytäkirja 1 (7) J ja M Ikonen Ajurinkatu 16 70110 KUOPIO Lupa- ja ilmoitusasiat 16 / 2019 Päätös nikotiinivalmisteiden vähittäismyynnistä/ lääkelaki 54a : K- Market Riistaherkku,

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNNAN MIETINTÖ 22/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi lääkelain muuttamisesta JOHDANTO. Vireilletulo.

SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNNAN MIETINTÖ 22/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi lääkelain muuttamisesta JOHDANTO. Vireilletulo. SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNNAN MIETINTÖ 22/2010 vp Hallituksen esitys laiksi lääkelain muuttamisesta JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 15 päivänä kesäkuuta 2010 lähettänyt sosiaali- ja terveysvaliokuntaan

Lisätiedot

Lääkkeiden jakamisesta ja Ex-tempore valmisteista. Tarkastaja Johannes Pietiläinen, Proviisori, LuK (kemia)

Lääkkeiden jakamisesta ja Ex-tempore valmisteista. Tarkastaja Johannes Pietiläinen, Proviisori, LuK (kemia) Lääkkeiden jakamisesta ja Ex-tempore valmisteista Tarkastaja Johannes Pietiläinen, Proviisori, LuK (kemia) Ex-tempore- valmiste, osa 1 Muu kuin teollinen lääkkeiden valmistus, Lääkelain (395/1987) 12 mukaan

Lisätiedot

Helsingin seudun keskeiset tunnusluvut / Helsingin kaupungin tietokeskus

Helsingin seudun keskeiset tunnusluvut / Helsingin kaupungin tietokeskus Väestöennusteet Helsingin seudun väestöennuste Pääkaupunkiseudun ruotsinkielisen väestön ennuste Helsingin seudun vieraskielisen väestön ennuste Päivitetty 13.2.215 Helsingin seudun väestöennuste Väkiluku

Lisätiedot

ATMP-valmistus, Fimean tarkastukset. Pirkko Puranen FT, ylitarkastaja

ATMP-valmistus, Fimean tarkastukset. Pirkko Puranen FT, ylitarkastaja ATMP-valmistus, Fimean tarkastukset Pirkko Puranen FT, ylitarkastaja ATMP-valmistajat Fimean tarkastuskohteina Kotimaiset tarkastuskohteet - Teollinen myyntiluvallisen valmisteen valmistus - Valmistus

Lisätiedot

Palvelurakenneuudistuksesta & sosiaalihuoltoa koskevan lainsäädännön uudistuksesta

Palvelurakenneuudistuksesta & sosiaalihuoltoa koskevan lainsäädännön uudistuksesta Palvelurakenneuudistuksesta & sosiaalihuoltoa koskevan lainsäädännön uudistuksesta Palvelurakenneuudistuksesta Päivi Voutilainen STM/STO Uudistuksen keskeinen sisältö Integroidaan sosiaali- ja terveydenhuolto

Lisätiedot

Jakelun mukaan. Sisäministeriön asetus pysäköintivirhemaksusta; voimaan tuleva asetus ja pysäköintivirhemaksun korottaminen vuonna 2019

Jakelun mukaan. Sisäministeriön asetus pysäköintivirhemaksusta; voimaan tuleva asetus ja pysäköintivirhemaksun korottaminen vuonna 2019 Kirje SM1811001 1 (1) 00.00.01.00.01 SMDno-2018-784 23.04.2018 Jakelun mukaan Sisäministeriön asetus pysäköintivirhemaksusta; 1.5.2018 voimaan tuleva asetus ja pysäköintivirhemaksun korottaminen vuonna

Lisätiedot

MÄÄRÄYS 8/ Lääkelaki 52 4 mom. ja 57 2 mom.

MÄÄRÄYS 8/ Lääkelaki 52 4 mom. ja 57 2 mom. MÄÄRÄYS 8/2007 17.12.2007 LÄÄKEKAAPIT Valtuutussäännökset Lääkelaki 52 4 mom. ja 57 2 mom. Kohderyhmä Apteekit Voimassaoloaika 1.1.2008 31.12.2012 Kumottava normi Lääkelaitoksen määräys 6/2002; 5.12.2002

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Kaupunginmuseo

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Kaupunginmuseo Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) 25, digimarkkinoinnin hankinta Tulos Helsinki Oy:ltä HEL 2016-004304 T 02 08 01 01 Päätös Päätöksen perustelut päätti hankkia digitaalisen markkinoinnin kehittämistä

Lisätiedot

MARKKINA-ANALYYSI ITÄ-UUSIMAA LAPINJÄRVI (6) -HANKEALUEEN TUKI- KELPOISUUDESTA

MARKKINA-ANALYYSI ITÄ-UUSIMAA LAPINJÄRVI (6) -HANKEALUEEN TUKI- KELPOISUUDESTA Analyysi Korjattu markkina-analyysi, joka korvaa 26.11.2010 päivätyn markkina-analyysin. Dnro: 27.2.2015 1293/9520/2010 MARKKINA-ANALYYSI ITÄ-UUSIMAA LAPINJÄRVI (6) -HANKEALUEEN TUKI- KELPOISUUDESTA 1

Lisätiedot

1(5) Lisätietoja toimiluvista ja hakumenettelystä on nähtävillä valtioneuvoston verkkosivuilla osoitteessa xxx.

1(5) Lisätietoja toimiluvista ja hakumenettelystä on nähtävillä valtioneuvoston verkkosivuilla osoitteessa xxx. 1(5) ILMOITUS TOIMILUPIEN JULISTAMISESTA HAETTAVAKSI Verkkotoimiluvat yleiseen teletoimintaan taajuusalueilla 880 915 megahertsiä ja 925 960 megahertsiä (900 megahertsin taajuusalue), 1 710 1 785 megahertsiä

Lisätiedot

HE 126/2005 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi apteekkimaksusta

HE 126/2005 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi apteekkimaksusta HE 126/2005 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi apteekkimaksusta annetun lain 1 a ja 2 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi apteekkimaksusta annettua

Lisätiedot

HE xx/2013 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi apteekkimaksusta annettua lakia.

HE xx/2013 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi apteekkimaksusta annettua lakia. 1 HE xx/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi apteekkimaksusta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi apteekkimaksusta annettua lakia.

Lisätiedot