Puh: (09) Faksi: (09) Front Capital Oy Aleksanterinkatu 48 A Helsinki Finland

Samankaltaiset tiedostot
Rahaston tuotto oli maaliskuussa -0,2 % ja tuotto vuoden alusta (YTD) + 4,92 %

Puh: (09) Faksi: (09) Front Capital Oy Aleksanterinkatu 48 A Helsinki Finland

MIKÄ MARKKINOITA HERMOSTUTTAA?

Puh: (09) Faksi: (09) Front Capital Oy Aleksanterinkatu 48 A Helsinki Finland

Puh: (09) Faksi: (09) Front Capital Oy Aleksanterinkatu 48 A Helsinki Finland

Puh: (09) Faksi: (09) Front Capital Oy Aleksanterinkatu 48 A Helsinki Finland

Rahaston kokonaistuotto oli huhtikuussa -2,66 % ja tuotto vuoden alusta (YTD) + 2,14 %

Rahaston arvon muutos oli heinäkuussa 0,34 % ja tuotto vuoden alusta on (YTD) -5,39%

Rahaston tuotto oli helmikuussa +3,95 % ja tuotto vuoden alusta (YTD) + 5,13 %

Rahaston arvo laski kesäkuussa 2,48 % ja tuotto vuoden alusta on nyt (YTD) -5,07%

Rahaston arvon muutos oli elokuussa -0,08% ja tuotto vuoden alusta on (YTD) -5,46%

Rahaston arvo laski toukokussa 4,55 % ja hyvän alkuvuoden jälkeen tuotto vuoden alusta (YTD ) painui miinukselle 2,65 %.

Joulukuu Sijoitustoiminta ja tuotto. Markkinatilanne

Rahaston arvon muutos oli syyskuussa -0,04 % ja tuotto vuoden alusta on (YTD) -5,5%

Markkinakatsaus 08 / 2018

Front Kuukausikatsaus

Front Kuukausikatsaus

Front Kuukausikatsaus

Markkinakatsaus, kesäkuu 2010

Markkinakatsaus Elokuu 2018

Front Kuukausikatsaus

Kuukausikatsaus

Kuukausikatsaus

Front Kuukausikatsaus

Kuukausikatsaus Myynnissä olevat tuotteet Kesäkuu 2011

Front Kuukausikatsaus

Kuukausikatsaus

Kuukausikatsaus

Kuukausikatsaus

Markkinakatsaus. Helmikuu 2016

Kuukausikatsaus

DANSKE BANK OYJ:N OSAKETALLETUS 2/2014

Kuukausikatsaus

Kuukausikatsaus Helmikuu 2016

Kuukausikatsaus. Kuukausikatsaus. Huhtikuu 2016

Kuukausikatsaus

Parempi suunnitelma varoillesi

Nordnetin luottowebinaari

Kuukausikatsaus

Optiot 2. Tervetuloa webinaariin!

Kuukausikatsaus

VERKKOPANKKIIRI SIJOITUSSTRATEGIAT

Markkinakatsaus. Maaliskuu 2018

Kuukausikatsaus

Sijoittamisen trendit

Kuukausikatsaus

Kuukausikatsaus

Kuukausikatsaus

Kuukausikatsaus

Osakekaupankäynti 1, peruskurssi

MAKROTALOUDEN NÄKYMÄT OSAKEMARKKINOIHIN S AM U L AN G, S I J O I T U S TO I M I N N O N J O H TAJ A

DANSKE BANK OYJ:N OSAKETALLETUS 1/2014

Markkinakatsaus. Marraskuu 2015

DANSKE BANK OYJ:N OSAKETALLETUS 6/2013

Korkosalkun rakentaminen matalan koron aikaan. lokakuu 2012

Kuukausikatsaus

Handelsbanken Rahastosalkku -

VIIKKORAPORTTI

Kuukausikatsaus

Kuukausikatsaus

Kuukausikatsaus

Markkinakatsaus. Kesäkuu 2015

Kuukausikatsaus

Kuukausikatsaus Heinäkuu 2017

Kuukausikatsaus Marraskuu 2016

Hajauttamisen perusteet

Viputuotteet yksityissijoittajan näkökulmasta. Pörssin avoimet ovet , Miikka Kuusi, Meklari

DANSKE BANK OYJ:N OSAKETALLETUS 3/2013

Kuukausikatsaus

Kallista vai halpaa? Myynkö vielä - vai joko ostan? Sijoitusristeily Tomi Salo Toiminnanjohtaja, Osakesäästäjien Keskusliitto

Osakekaupankäynti 2, jatkokurssi

Markkinakatsaus. Joulukuu 2015

Kuukausikatsaus

Kuukausikatsaus

Kuukausikatsaus

Kuukausikatsaus Elokuu 2016

Kuukausikatsaus Maaliskuu 2018

Markkinakatsaus. Toukokuu 2015

Kuukausikatsaus

Kansainvälinen sijoitusstrategia Ylös, alas vai vaakalentoa. Investment Strategy and Advice Syyskuu 2011

Markkinakatsaus. Elokuu 2016

Markkinakatsaus. Huhtikuu 2015

Kuukausikatsaus Toukokuu 2017

HEINOLAN KAUPUNKI ENERGIARAHASTON SIJOITUSPERIAATTEET KH , KH (esitys muutoksin)

Muutoksia sijoitusjakaumassa. Salkusta on kevennetty (viikolla 6) Nokiaa ja lisätty Fortumin osakkeita noin 10,2 prosentin painoon.

Tampereen sijoitustoiminnan vuosiraportti Konsernipankki Konsernihallinto

Syksyn 2007 sijoitusnäkymät Arvopaperilehti Vesa Ollikainen

Kuukausikatsaus Syyskuu 2016

Optiot 1. Tervetuloa webinaariin!

Kuukausikatsaus Tammikuu 2018

Kuukausikatsaus

Osingot. Webinaarin tavoitteena on käydä läpi osinkoihin liittyvät perusteet, jotta jokainen on valmis alkavaan osinkokauteen.

INSTITUUTIO RAHASTO KASVU ILMAN SUOMI-PAINOTUSTA Salkkukatsaus

Markkinakatsaus. Elokuu 2015

Markkinakatsaus Kesäkuu 2018

Markkinakatsaus. Lokakuu 2015

Kuukausikatsaus

VIIKKORAPORTTI

RAHASTO KASVU ILMAN SUOMI-PAINOTUSTA Salkkukatsaus

Suomi kyllä, mutta entäs muu maailma?

Transkriptio:

Signal Erikoissijoitusrahasto aloitti sijoitustoimintansa 1.7.2016. Rahasto on varainhoitorahasto, jonka allokaatio perustuu momentum- ja trendistrategiaan. Strategiassa sijoitetaan systemaattisesti ainoastaan omaisuusluokkiin ja markkinoihin, jotka täyttävät nousutrendin kriteerit ja joilla on kulloinkin vahvin momentum. Sijoitukset toteutetaan kustannustehokkaiden ETF-rahastojen kautta. Viime kuun katsauksessa uumoiltiin Signal -strategian luopuvan korkosijoituksista ja lisäävän osakepainoa. Tämä ennuste toteutui puolittain. Sijoitusstrategian mukaisesti rahastoi myi syyskuun aikana Investment Grade -korkorahaston sen tiputtua pois vahvimpien rahastojen joukosta. Tilalle allokaatioon on mallin mukaan nousemassa EM Latinalainen Amerikka (osakkeet), mutta koska sen lyhyen aikavälin momentum oli syyskuun aikana selkeästi heikentymässä, ei malli vielä antanut myöden uusille sijoituksille. Siten myyty osuus allokaatiosta on nyt käteisenä, kunnes tilanne tältä osin paranee. Allokaation muut sijoitukset ovat edelleen DM Pohjois-Amerikka (osakkeet) ja Arvometallit. Kurssikehitykseltään syyskuu ei ollut niin huono kuin historiallisen sijoituskalenterin perusteella olisi voinut odottaa (viimeisen n. 30 vuoden ajalta osakemarkkinoilla syyskuu kalenterikuukausista keskimäärin selvästi huonoin), mutta silti tuotoiltaan vaatimaton. Signal sijoituksista Pohjois- Amerikan osakemarkkinat laskivat (-0,43%) ja Arvometallit nousivat (+0,59%). Salkusta poistuneet Investment Grade korkosijoitukset pysyivät paikallaan (+0,03%). Rahaston tuotto oli syyskuussa -0,29 %. Rahaston laskennallinen tuotto vuoden alusta (eli mikäli rahasto olisi ollut toiminnassa heti vuoden alusta lähtien) oli syyskuun lopussa +4,57 % ja 1,7 aloituksesta lähtien -0,61%. Osake- ja korkomarkkinoilla momentum jatkoi syyskuussa heikkenemistään ja kurssiheilunta voimistui. Samalla helmikuun pohjilta alkanut nousu katkesi monilla markkinoilla, vaikka merkittävää kurssilaskua ei ainakaan vielä nähtykään. Puolen vuoden nousun jälkeen kysyntä näyttäisi tasaantuneen ja siten markkina on aiempaa alttiimpi myös negatiivisille uutisille. Maailman osakemarkkinoita seuraavan ETF:n kurssi (kuva 1 seuraavalla sivulla) notkahti kuun alussa hieman, mutta elpyi loppukuusta miltei ennalleen. Tilanne muistuttaa köydenvetoa osakepessimistien ja -optimistien välillä. Myyntihalukkuutta näyttää lähellä aikaisempia huipputasoja löytyvän, mutta ei vielä niin paljon, että kurssit laskisivat alle nousevan trendilinjansa (kuvassa vihreällä). Toisaalta kysyntäkään ei ole riittänyt nostamaan kursseja pitkän aikavälin trendilinjansa yläpuolelle (kuvassa punaisella). Jotta nousu voisi jatkua, pitäisi kysynnän olla rittävän vahvaa ylittämään tämä kynnys. löytyy Internet-sivuilta.

2 Kuva 1: Maailman osakemarkkinat ETF kurssikehitys 3 vuotta (euromääräinen viikkokuvaaja, lähde Stockcharts.com) Front Signal sijoituksista Pohjois-Amerikan osakemarkkinat ETF (kuva 2) katkaisi selkeämmin aiemman trendilinjansa (kuvassa vihreä katkoviiva). Nousutrendin voidaan edelleen olettaa olevan voimassa, mutta selkeästi aikaisempaa loivempana (havainnollistettu kuvassa vihreällä trendiviivalla), joten kovin merkittävää laskua nykytasosta ei nykyinen trendi enää kestä. Tarkasteltaessa tilannetta pidemmällä aikavälillä nähdään, että kurssit ovat edelleen vuoden 2015 kevään ja loppusyksyn tasolla, joten markkina on yhä lähes kaksi vuotta kestäneessä sivuttaisliikkeessä. Kuva 2: Pohjois-Amerikka ETF kurssikehitys 3 vuotta (euromääräinen viikkokuvaaja, lähde Stockcharts.com) Uutena Signal allokaatioon tarjolla oleva Latinalainen Amerikka ETF (osakkeet) laski syyskuun aikana huipuistaan miltei 8% elpyen kuitenkin hieman loppukuusta (Kuva 3 seuraavalla sivulla). Latinalaisen Amerikan osakemarkkinat katkaisivat tämän vuoden alussa laskutrendinsä, jonka jälkeen kurssit ovat nousseet voimakkaasti ja samalla valuutta vahvistunut. Syyskuun aikana nousu kuitenkin katkesi kurssien saavutettua n. vuoden 2015 alun tason. Sen jälkeen momentum on ollut heikentymässä ja hintojen heilunta kasvanut. Nousutrendi koostuu nousu- ja laskujaksoista, mutta säilyäkseen määritelmällisesti nousutrendissä markkinan tulisi laskun jälkeen kääntyä nousuun aiempaa kurssipohjaa korkeammalla tasolla. Edeltävät pohjat Latinalaisen Amerikan markkinoilla nähtiin kesäkuussa ennen Brexit äänestystä. Noilta tasoilta ollaan nyt noustu 10-15%, joten sen puolesta kurssit voivat nousutrendin sisällä korjata vielä 5-10%. Tätä suurempi pudotus antaisi jo aihetta epäillä positiivisen trendin hiipuneen. löytyy Internet-sivuilta.

3 Kuva 3: Latinalainen Amerikka ETF kurssikehitys 3 vuotta (euromääräinen viikkokuvaaja, lähde Stockcharts.com) Korkomarkkinoilla kehitys muistutti hyvin pitkälti osakemarkkinoita. Korkojen heiluessa korko ETF:ien kurssit laskivat kuun alkupuolella, mutta elpyivät kuun lopussa (kuva 4) Kuva 4: IG Yrityslainat ETF kurssikehitys 3 vuotta (euromääräinen viikkokuvaaja, lähde Stockcharts.com) Hyödykkeissä kehitys oli jälleen epäyhtenäistä. Maataloushyödykkeet jatkoivat edelleen laskuaan. Energiahyödykkeet (lähinnä öljy) heiluivat kuun aikana voimakkaasti päätyen lopulta nousuun. Myös teollisuus- ja arvometallit nousivat, mutta arvometallit laskivat loppukuusta takaisin lähelle lähtötasoaan. Huolimatta erilaisista markkinahuolista arvometallien (kulta ja hopea) kurssikehitys on jatkunut syyskuussa vaatimattomana ja kurssit ovat vain vaivoin pysyneet nykyisen nousevan trendilinjansa yläpuolella (kuva 5 seuraavalla sivulla). Jos sentimentti ei piakkoin muutu, saattaa Arvometallit ETF jatkaa korjausliikettään. löytyy Internet-sivuilta.

4 Kuva 5: Arvometallit ETF kurssikehitys 3 vuotta (euromääräinen viikkokuvaaja, lähde Stockcharts.com) Signal -strategia kelpuuttaa mahdolliseksi sijoituskohteeksi vain omaisuusluokat/markkinat, jotka ovat trendimallin mukaan potentiaalisessa, keskipitkän/pitkän aikavälin nousutrendissä. Itse allokaatioon otetaan näistä vain ne, joilla on samalla aikavälillä vahvin momentum. Syyskuun aikana Signal -mallissa ei tapahtunut isompia muutoksia. Viimeisenä osakemarkkinana malli kelpuutti heti syyskuun alussa myös Euroopan sijoitusvalikoimaan. Sen momentum on kuitenkin suhteellisesti heikko, joten se on vielä kaukana varsinaiseksi sijoituskohteeksi päätymisestä. Energia- ja maataloushyödykkeet jatkavat edelleen sijoitusvalikoiman ulkopuolella. Mallin kärkikolmikko on sama kuin aiemmin; Arvometallit, Latinalainen Amerikka (osakkeet) ja Pohjois-Amerikka (osakkeet). Verrattuna edellisen kuun tilanteeseen sekä EM osakemarkkinat yleisemmin että Aasia ovat listalla nousussa, Pohjois-Amerikan osakkeet ja korkosijoitukset hieman laskussa. Investment Grade korkorahasto putosi neljän vahvimman rahaston joukosta, jonka johdosta se myytiin pois. Sen tilalle uutena rahastona allokaatioon on tulossa Latinalainen Amerikka (osakkeet), mutta koska sen momentum oli syyskuun aikana selkeästi heikentymässä, ei malli vielä antanut myöden uusille sijoituksille. Näin ollen perusallokaatiosta peräti 50% on toistaiseksi käteisenä. Signal mallin valossa markinatilanne näyttää kaksijakoiselta. Positiivista on, että nyt peräti 10 laajaa rahastoa 12:sta täyttää sijoituskriteerit. Toisaalta suurin osa trendisignaaleista on varsin tuoreita ja lähemmässä tarkastelussa tilanne on syyskuussa heikentynyt momentumin hiipuessa laajalla rintamalla. Momentumin heikentyminen on aina ensimmäinen merkki nousutrendin mahdollisesta loppumisesta, mutta toisaalta se ei läheskään aina johda trendin loppumiseen saatikka laskutrendiin. Useimmiten nousevalla markkinalla se tarkoittaa kurssien heilumista sivusuunnassa tai jonkinlaista korjausliikettä ennen nousun jatkumista. Tyypillisesti tällainen markkinatilanne saattaa jatkua muutamista viikoista kuukausiin osapuolten sulatellessa aiempaa kurssinousua ja puntaroidessa tulevaisuuden näkymiä. Uuden, alkuvaiheessa olevan trendin osalta tilanne on kuitenkin aina hieman herkempi sijoittajien arvioidessa orastavan nousun perusteita. Niin tai näin, koko loppuvuosi voi olla markkinoilla varsin kuoppainen. Kurssit ovat monella markkinalla saavuttaneet laskua edeltäneet tasonsa, mutta eivät ole pystyneet ylittämään niitä. Momentumin hiipuessa kysynnän lisääntyminen uusiin kurssihuippuihin vaatii jostain uutta polttoainetta. löytyy Internet-sivuilta.

Tulevia toimenpiteitä on tässä tilanteessa vaikea arvioida. Signal -strategia on luonteeltaan reaktiivinen, eli toimenpiteet riippuvat markkinakehityksestä. Mikäli momentum kääntyy lähiaikoina uuteen nousuun, tulee malli lisäämään osakepainoa, näillä näkymin yhä enenevissä määrin EM markkinoille/aasiaan. Toisaalta jos momentumin heikentyminen ja kurssilasku jatkuu, tulee käteinen olemaan jatkossakin osa allokaatiota ja sen osuus voi jopa kasvaa. Aika näyttää. Mikäli Signal -sijoitusstrategia johtaa käteisosuuden pitämiseen allokaatiossa, mahdollistaa se jossain määrin myös valuuttapositiot (max 20%). Tällöin valuutan tulee täyttää kaikki Signal -mallin sijoituskriteerit (nousutrendi, positiivinen momentum). Mikäli rahaston käteisosuus markkinakehityksestä johtuen jatkuu pidemmän aikaa suurena, tullaan myös tätä vaihtoehtoa arvioimaan tarkemmin Alla olevassa taulukossa näkyy kaikki Signal- strategian seuraamat omaisuusluokat/markkinat järjestettynä momentumin mukaiseen järjestykseen. Taulukossa ylin (1) on momentumiltaan vahvin ja viimeinen (12) heikoin. Viimeisestä sarakkeesta näkyy lisäksi, ovatko ne trendinsä puolesta mukana sijoitusvalikoimassa (Vihreä = Kyllä/ Punainen = Ei) 5 Taulukko 1: Omaisuusluokat/markkinat Signal momentum mallin mukaisessa järjestyksessä LAAJAT RAHASTOT Sijoitus Muutos Edellinen Trendi Arvometallit 1 1 EM Lat. Amerikka 2 3 DM Pohjois-Amerikka 3 2 EM Aasia 4 7 DM Aasia 5 5 Investment Grade-lainat 6 4 High Yield -lainat 7 6 EM Itä-Eurooppa 8 9 Perusmetallit 9 8 DM Eurooppa 10 11 Maatalous 11 10 Energia 12 12 löytyy Internet-sivuilta.

6 VASTUUNRAJOITUS, TIETOSUOJA JA SUORAMARKKINOINTI Tämä asiakirja on tarkoitettu ainoastaan informaatiotarkoituksiin ja asiakkaan yksityiseen käyttöön. Mikään asiakirjassa esitetty aineisto ei ole tarjous ostaa tai myydä arvopapereita eikä kehotus ryhtyä muuhun sijoitustoimintaan tai sijoituspalvelun käyttöön. Asiakirjassa oleva tieto ei ole ei ole arvopaperimarkkinalain mukainen sijoitustutkimus, eikä myöskään tarkoitettu sijoitusneuvoksi taikka veroneuvoksi, eikä sen tarkoitus ole markkinoida palveluita tai tuotteita. Sijoitustoimintaan liittyy aina taloudellinen riski. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä asiakkaan on syytä tutustua huolellisesti sijoitusmarkkinoihin, rahoitusvälineisiin ja erityisesti niiden riskeihin, sijoitustoiminnan verotuksellisiin vaikutuksiin sekä sijoitustoimintaa koskevan sopimuksen tai ehtojen sisältöön. Asiakkaan tulee kiinnittää huomiota siihen, että sijoituspalveluun liittyvät kustannukset heikentävät sijoitustuottoa, että historiallinen arvonkehitys ei ole tae tulevasta vastaavasta kehityksestä ja että sijoituksesta voi koitua tappiota tai sijoituksen epälikvidisyys voi vaikeuttaa tai tiettynä aikana estää sijoituksen realisoinnin. Sijoittajan tulee tarvittaessa konsultoida sijoituspäätöksissään omaa vero- tai liiketoimintaneuvojaansa. Front Capital vastaa siitä, että asiakkaan sekä rahoitusvälineiden ja palveluiden soveltuvuusarviointi sekä tarjottavat sijoituspalvelut on toteutettu huolellisesti ja asiantuntevasti. Asiakas vastaa sijoitustoiminnan taloudellisesta tuloksesta sekä sijoitustoiminnan vaikutuksesta verotukseensa. Asiakas on tietoinen siitä, että sijoituspäätöstä ei voida perustaa pelkästään rahoitusvälinettä koskevaan yksittäiseen markkinointidokumenttiin, vaan rahoitusvälinettä koskeviin tietoihin kokonaisuudessaan. Asiakirjaa laadittaessa on pyritty varmentamaan siinä käytettyjen tietojen oikeellisuus ja tieto perustuu lähteisiin, joita pitää luotettavina. tai sen työntekijät eivät takaa asiakirjassa annettujen tietojen, mahdollisten mielipiteiden, arvioiden tai ennusteiden oikeellisuutta, tarkkuutta tai täydellisyyttä tai siinä esitettyjen asioiden soveltuvuutta lukijalle. Asiakirjassa mahdollisesti olevat viittaukset olemassa olevaan lainsäädäntöön ja sen tulkintaan, perustuvat :n käsitykseen lainsäädännöstä ja sen tulkinnasta sinä hetkenä, kun tiedot on julkaistu eikä Front Capital Oy voi antaa takuita laintulkinnan oikeellisuudesta tai pysyvyydestä. Lait ja laintulkinta voivat muuttua tulevaisuudessa. Tätä asiakirjaa tai sen osaa ei saa kopioida, jakaa tai julkaista ilman :n etukäteen antamaa kirjallista lupaa. Kaikki oikeudet pidätetään. Lisätietoa :stä: palvelee asiakkaitaan suomeksi ja soveltuvin osin ruotsiksi ja englanniksi. Lainsäädännön niin vaatiessa voidaan asiakkaalle tehdä asianmukaisuus- tai soveltuvuusarviointi ennen tuotteen tai palvelun tarjoamista. Front Capital Oy:n kanssa käydyt puhelinkeskustelut voidaan nauhoittaa. on sijoituspalveluyritys, jonka toimintaa valvoo Finanssivalvonta, Snellmaninkatu 6 ja Mikonkatu 8, PL 103, 00101 Helsinki, puhelin 010 831 51; www.finanssivalvonta.fi. on Sijoittajien Korvausrahaston jäsen. Lisää tietoa palveluntarjoajasta ja palveluista ovat saatavilla osoitteesta. Asiakasta kehotetaan tutustumaan näihin tietoihin. Mikäli asiakas haluaa lisää tietoa muulla tavalla kuin Internet-sivuilta, pyydetään asiakasta ottamaan yhteyttä Front Capital Oy:hyn. Tilaamalla Frontin tuoteen tai palvelun henkilö antaa suostumuksen Frontin sijoituspalveluihin liittyvään suoramarkkinointiin sähköisesti, puhelimitse tai postitse koskien Frontin nykyisiä ja tulevia tuotteita ja palveluita. Front noudattaa suoramarkkinoinnissa ja henkilötietojen käsittelyssä Henkilötietolain ja muun tietosuojasääntelyn vaatimuksia. Suoramarkkinoinnin vastaanottajalla on oikeus saada Frontilta informaatio henkilötiedoistaan ja niiden lähteestä sekä oikeus kieltää milloin tahansa suoramarkkinointi. löytyy Internet-sivuilta.