Positiivi. Tässä numerossa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Positiivi. Tässä numerossa"

Transkriptio

1 SAIMAAN KAMERASEURAN JÄSENLEHTI 2 / 2008

2 Saimaan kameraseura ry Positiivi PL 49 (Huom! Uusi osoite) Lappeenranta Saimaan kameraseuran jäsenlehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Lehti postitetaan kaikille seuran jäsenille. Sitä jaetaan KaakkoisSuomen valokuvakeskuksessa (Snellmanink. 13) ja lappeenrantalaisissa valokuvaliikkeissä. saimaan.kameraseura/ Saimaan kameraseura on Suomen kameraseurojen liiton jäsenseura. Hallitus 2008 Puheenjohtaja Tatu Kosonen p Sihteeri Anu Kosonen p Taloudenhoitaja Maarit Välikauppi p Kilpailusihteeri Marko Taimela p Kalustonhoitaja Tommi Kähärä p Varapuheenjohtaja Aulikki Korpela-Taimela p Varajäsenet Matti Jalkanen ja Juha Turunen 2. Seuraava numero ilmestyy elo-syyskuussa. Tässä numerossa 3. Puheenjohtajalta 4. Teemanäyttely Vammalassa sekä muita uutisia 8. Aarne Mikonsaari im memoriam 10. Kilpolla on asiaa 12. Kerhopizzalla 16. Linssilude 19. Tapahtumakalenteri Kannet Tatu Kosonen, sarjasta Näinä aikoina

3 Puheenjohtajalta Vuosi on alkanut hyvin, ainakin näin Saimaan kameraseuran näkövinkkelistä. Jäseniltojen kovatasoiset esiintyjät ovat keränneet iltoihin kävijöitä mukavasti, jopa niin paljon, että kahvitarjoilukin on tullut kyseeseen. Vanhaa kerhopizza-perinnettäkin on jo ehditty lämmitellä, ja mikä parasta, illat ovat innostaneet kuvaamaan lisää. Kesän ja lomien lähestyessä on hyvä muistutella siitä, että valokuvausharrastusta on mahdollista kehittää myös kursseilla. SKsL:n entinen pj. Jorma Kytölä ihmetteli aikoinaan, että on kumma, kun laitteistoihin kyllä laitetaan rahaa tuhansia euroja, mutta niiden käytön opettelusta ei sitten enää halutakaan maksaa, vaan kursseja pidetään kalliina. Hyvin ihmetelty. Saimaan kameraseura sai Suomen kameraseurojen liitolta tukea kolmen kurssin järjestämiseen tänä vuonna, ja lisäksi koko SKsL:n kurssitarjonta on jäsenistömme saatavilla. Esimerkiksi pitkä kesäkurssi Ylöjärvellä tai Joutsenossa kannattaa kokea ainakin kerran - viikon intensiivinen kuvaus ja eristäytyminen ulkomaailmasta jättää jälkensä taatusti jokaiseen. Tämän voin kertoa näin nimimerkillä Kokemusta on. Joutsenon kurssi on suunnattu nuorille (noin vuotiaille). Jos lähipiiristä löytyy valokuvaukseen innokkaasti suhtautuvia kuvaajia, niin pimiöhuuruista huolimatta kannattaa vihjaista tästä mahdollisuudesta. Jo Joutsenon opiston täysihoito on kurssimaksun arvoinen, materiaalit ja koulutus tulevat sitten kaupan päälle. Kaisa ja Lasse opettelevat lataamaan metrifilmiä kasettiin. 3.

4 Linnoituksen yö 2008 Lappeenrannassa elokuuta järjestettävä Linnoituksen yö -tapahtuma on saanut tänä vuonna uudet järjestäjät. He toivottivat myös valokuvaajat tervetulleiksi tapahtumaan, ja niinpä olemme päättäneet osallistua siihen monipuolisesti. Kameraseura osallistuu tapahtumaan kuvaten. Tarkoituksena on järjestää ainakin lasten perinteinen kuvauspiste vanerimalleineen, jos sille löytyy tila. Vanhaa ja uutta Lappeenrantaa Kaakkois-Suomen valokuvakeskus on kutsunut kameraseuran mukaan yhteisprojektiin, joka on tarkoitus toteuttaa tämän ja ensi vuoden aikana. Projektin tarkoituksena on koota näyttely, jossa on historiallisia kuvia Lappeenrannasta nykyajan kuvien täydentämänä. Kameraseuran osuus olisi juuri tuo uuden tallentaminen, siis kuvata Lappeenrantaa eri vuodenaikoina Projektissa hyödynnetään myös yksittäisten kuvaajien kuva-arkistoja, sekä haetaan muita järjestöjä mukaan yhteistyöhön. Näyttelyn ajankohta on loppuvuodesta 2009, ja myös kirja on mahdollinen. 4. Projektiin mahtuu paljon vapaaehtoisia. Kuvausrekvisiittaa valmistellaan hyvissä ajoin etukäteen, sekä mietitään sopivat laitteistot paikalle. Kuvaajiakin tietysti tarvitaan. Lisäksi olemme lupautuneet avustamaan valokuvakeskusta mahd. näyttelyn valvonnassa, ja pitäähän aluetta myös kierrellä kamera kaulassa. Lisätietoja Tommilta (puh tai

5 Tänä vuonna kaksi kesäretkeä Saimaan kameraseura järjestää kesällä kaksi valokuvausaiheista retkeä yhteistyössä Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen kanssa. Lyhyempi retkistä tehdään su Lemille, kohteena erityisesti valokuvaan keskittynyt antikvariaattigalleria Taikalyhty (Lemin vanha kirjakauppa). Retkeen kuuluu paljon myös valokuvausta ja rentoa tutustumista paikkakuntaan, ja klo käymme syömässä särät. Matka alkaa valokuvakeskukselta klo 11.00, ja se suoritetaan joko yhteiskuljetuksella tai ainakin kimppakyydein. Omalla autolla saa tietysti lähteä. Säräpöytävarausten vuoksi ilmoittautumiset puheenjohtajalle (puh tai pyydetään viimeistään 6.6. (esim. seuran saunaillassa tuona päivänä) järjestetään kaksipäiväinen retki Kuopioon. Siellä itsestäänselvänä kohteena on kuvailun lisäksi Victor Barsokevitcsh -valokuvakeskus, mutta ajan ja motivaation salliessa on mahdollista poiketa paluumatkalla myös Jyväskylän ja/tai Mikkelin valokuvakeskuksissa. Yöpymiseen pyritään löytämään edullinen hotelli, mökki, tms. Valokuvausta suoritetaan tälläkin matkalla, ja ehkäpä jokin yhteinen illanviettokin järjestyy. Lähtö valokuvakeskukselta varhain lauantaiaamuna klo 6.30, ja paluu samaan paikkaan sunnuntai-iltana johonkin aikaan. Tällekin matkalle pyritään järjestämään yhteiskuljetus, mutta toki omatkin kyydit käyvät. Ilmoittautumiset mennessä. puheenjohtajalle Kursseja tulossa Seuramme sai Suomen kameraseurojen liitolta koulutustukea kolmen kurssin järjestämiseksi tänä vuonna. Kursseja tullaan markkinoimaan maakunnallisesti, ja ne ovat avoinna myös muille SKsL:n jäsenseuroille, joten mukaan haluavien kannattaa ilmoittautua ripeästi. Heti vapun jälkeen järjestämme digitaalisen kuvauksen työpajan Joutsenon opistolla viikonlopun aikana Yhteiskuljetuksia ainakin Lappeenrannasta saadaan varmasti järjestettyä. 20 euron kurssihinta ei päätä huimaa. Ilmoittautumiset sihteerille (p tai sähköp mennessä. Samalla voi esittää sisältötoiveita. Työpaja on suunnattu kuvankäsittelyn alkeet hallitseville, mutta mukaan mahtuu eri tasoisia tekijöitä. Oma (tai lainattu) digikamera tarvitaan. Kouluttajana toimii Juha Turunen. Syksymmällä on luvassa Marko Rantasen mainoskuvaus-/valaisukurssi valokuvakeskuksella, sekä puheenjohtajamme vetämä Hyvän mustavalkokuvan kurssi Lauritsalatalolla. Tarkemmin seuraavassa Positiivissa. 5.

6 Puutarhurinkadun pimiö suljettiin Jo 1970-luvulta asti kameraseuran tukikohtana ollut keskustan kerhokeskus Puutarhurinkadulla suljettiin keväällä, kun Lappeenrannan kaupunki ilmoitti irtisanoneensa sen vuokrasopimuksen taloudellisista syistä. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että myös pimiötila menetettiin. Pimiön täydellinen tyhjentäminen siitä syntyvine kuluineen on seuran vastuulla, onneksi talkooporukka löytyi.! Huhtikuun aikana pimiöltä puretaan pois kaikki kaapit ja pöydät. On tärkeää, että jokainen, jolla on omaisuutta pimiöllä, käy heti hakemassa omansa pois. Tänä vuonna suoritetut kaappimaksut luonnollisesti palautetaan. Kaikki kerhotilan avaimet tulee toimittaa valokuvakeskukselle mennessä. Sieltä ne toimitetaan edelleen takaisin kaupungille. Pimiötoimintaa voi Lappeenrannassa harjoittaa vielä kahdessa paikassa. Lauritsalatalon pimiö on jäsenistölle tuttu omilta kursseiltamme, ja varustetasoltaan myös ihan hyvä. Sammontorin pimiötä ovat viime vuosina käyttäneet teekkareiden kamerakerhon edustajat, mutta sekin on kaupungin tila ja siis meidänkin jäsenistömme käytettävissä. Silti on pakko kaiholla myöntää taas yhden aikakauden päättyneen kulturellissa kaupungissamme. :-(! Finland Digital Circuit 2009 SKsL järjestää vuonna 2009 FIAP:n näyttelyn. Se toteutetaan kiertonäyttelynä (circuit), eli siihen tarjotuista kuvista kootaan useita näyttelyitä. Tämä näyttely on tarkoitettu vain digitaalisille kuville. Järjestelyistä vastaavat paikalliset kameraseurat liiton valvonnassa, ja meidän seuramme on mukana järjestelyissä. Meidän osanäyttelymme nimi on Carelia Salon, ja sitä varten on sovittu tila valokuvakeskuksesta. Ajatuksena olisi, että kuvat pyörisivät videotykillä esitettyinä koko näyttelyn ajan. Etelä-Karjalan Kulttuurirahasto tukee valokuvaa Vielä näin hieman jälkikäteenkin on pakko mainita maakuntaamme helmikuussa kohdanneesta miellyttävästä valokuvataiteen uutisesta. Etelä-Karjalan Kulttuurirahasto myönsi euron apurahan KaakkoisSuomen valokuvakeskukselle. Keskuksen galleriahan on kameraseuralle tuttu paikka jo jäsenilloistamme. 6. Apuraha on myönnetty maakunnallisesti merkittävään hankkeeseen. Tuki on päätynyt taatusti oikeaan osoitteeseen, siitä todisteena keskuksen jo järjestämät yli 70 valokuvanäyttelyä, luentosarjoista ja kursseista puhumattakaan. Saimaan kameraseura onnittelee lämpimästi yhteistyökumppania!

7 Liiton vuosinäyttely Vammalassa Suomen kameraseurojen liiton vuosinäyttely järjestettiin maaliskuussa Vammalan Jaatsilla, eli Akseli GallenKallelan syntymäkodissa. Näyttelypaikka on miljööltään yksi hienoimmista, joissa liiton näyttelyitä on järjestetty. Näyttelyn raadin muodostivat kuvatoimittaja Jaakko Lampimäki, valokuvaaja Markku Mäkinen, mainosgraafikko Lauri Tyrvänen ja kuvanveistäjä Ari Virtanen. Avajaiset olivat hienot. Puheiden lisäksi kuultiin paikallisen pianistilaulajan, V.-P.Bäckmanin musisointia. Kaiken lisäksi niin avajaistarjoilut, kuin juhlaillallisen ruoka- ja juomalajit oli valittu aivan viimeisen päälle. Liiton syyskokous pidettiin 2.3. samoin Vammalassa. Kokouksen varsinaiset asiat käytiin läpi ennätysajassa, peräti varttitunnissa, mutta ilmoitusasiat (ja niihin liittyvä keskustelu) kestivätkin sitten tunnin. Suurimpana aiheena keskusteluissa oli liiton näyttelytoiminta, erityisesti näyttelysäännöt. Digitaalisten kuvien määrä on kasvanut roimasti aiemmista vuosista, ja varsinkin niiden osalta säännöt ovat vielä puutteelliset. Liiton näyttelytyöryhmä lupasi laatia uudet säännöt. Liitto aikoo panostaa kameraseuratoiminnan maineen parantamiseen. Tästä kuultaneen lisää myöhemmin. Kevätkokoukseen osallistui 17 jäsenseuraa. Kuvassa sihteeri Kari Tolonen (vas.), Janne Leppänen, Mikko Joona (kokouksen pj.) ja Raimo Paukku. 7.

8 Aarne A. Mikonsaari Marraskuussa saimme kuulla suruviestin. Seuramme entinen puheenjohtaja ja valokuvan monipuolinen vaikuttaja Aarne A. Mikonsaari oli kuollut. Hän oli kuollessaan 62 vuoden ikäinen. Saimaan kameraseuran toimintaan Aarne tuli mukaan 1960-luvun lopussa. Hän päätyi lähes heti seuran puheenjohtajaksi, jossa tehtävässä toimi neljä vuotta, vv Valintaan liittyi hieman kapinaa seuran vanhaa polvea kohtaan, mutta samalla seuran toiminta aktivoitui pienen hiljaiselon jälkeen. - Kyllä minulla varmaankin intoa oli siihen aikaan enemmän kuin taitoa, Aarne itse vähätteli ansioitaan. Seuran tuonaikaiset aktiivit kuitenkin muistavat, miten juuri innostus ja motivaatio olivat ne tekijät, jotka kannustivat myös muita tekemään ja osallistumaan. Aarnen puheenjohta- juusvuosien aikana seuran jäsenmäärän voidaan todeta tuplaantuneen ja toimintakertomusten pituuden vähintään kolminkertaistuneen. Vaikka Aarne siirtyikin jo vuosikausia sitten Haminaan, piipahti hän silloin tällöin myös Lappeenrannassa; jäsenilloissa tervehtimissä kavereita tai näyttelyissä katselemassa kuvia. Aarne kuvasi paljon ympäristöään, ja erityisesti katoavaa maisemaa. Lappeenrannan-vuosina tätä kuvattavaa riitti paljon, sillä aina kun Aarne sai vihiä jonkin talon purkamisesta, hän kävi dokumentoimassa sen. Tämän valtavan materiaalimäärän Aarne valtuutti perikuntansa lahjoittamaan Etelä-Karjalan museolle. Tätä voidaan pitää paikallisen kulttuurihistorian kannalta hyvin merkittävänä tekona. Muistamme Arskaa lämmöllä. Arskan ottama kuva, joka pääsi läpi Suomen kameraseurojen liiton vuosinäyttelyyn 2007 Haminassa. Kuvan nimi on Johdoton salama. 8.

9 Arska Ympyräkameroiden koskikuvausretkellä Kuva: Janne Leppänen 9.

10 10.

11 Kilpolla on asiaa GP-2: Etelä-Karjala ja kesä Lehden mennessä painoon ei GPkisamme ensimmäisen osakilpailun tuloksista ole vielä tietoa, mutta siitä huolimatta julistamme jo seuraavan osakilpailun. Vuoden toisen osakilpailun teemaksi on valittu Etelä-Karjala ja kesä, ja sillä haetaan tietysti tuoretta näkemystä kotiseudustamme. Käynnistyneen näyttelyprojektimme (s. 4) vuoksi erityisen kiinnostavia ovat kesäiset kuvat Lappeenrannasta, mutta ilman muuta koko maakunta kuuluu kilpailun aihealueeseen. Kilpailun aikataulu on seuraava: Kuvat voi tuoda jäseniltaan Tai toimittaa mennessä Kaakkois-Suomen valokuvakeskukseen (Snellmaninkatu 13 A, ti-pe 12-18, la-su 12-15) Tai postittaa viimeistään osoitteella Saimaan kameraseura ry, PL 49, Lappeenranta Tuloksia katsellaan ja arvosteluja kuunnellaan syyskuun jäsenillassa klo 18 keskuksella. SKsL:n teemanäyttely Luonto Helsingissä Huom! Liiton näyttelysäännöt ovat uudistuneet, tarkista Suurin muutos koskee kuvatiedostoja, joita jatkossa tarvitaan vain yksi (pidempi sivu 2500 pikseliä), ja jotka nimetään aiempaa yksilöllisemmin. Muutoin säännöt ovat kokeneet vain pelkistystä. Ne on kirjoitettu lähes kokonaan uudelleen, mutta sisältö on pysynyt suunnilleen ennallaan. Liiton tavoitteena on ollut saada säännöt ns. kansantajuiseen muotoon, joka onkin hyvä tavoite. Kuvat Luonto-näyttelyyn lähetetään syyskuun alussa, joten asiasta on syytä varoittaa jo nyt, koska seuraava jäsenlehti tulee vasta elokuussa. Yhteystiedot ja maksuosoitteet yms. tiedot julkaisemme vasta siinä, koska ne eivät vielä ole tiedossamme. Näyttelyssä on kolme sarjaa: A: mustavalkoiset ja värilliset kuvat ja kuvakokonaisuudet (maksimikoko 40x50 cm ja paksuus 3 mm sis. paspiksen), B: projisoitavat teokset (diat ja kuvatiedostot), C: vapaa sarja (teokset, jotka eivät kuulu muihin sarjoihin, esim. suuret kuvat). Kaakkois-Suomen valokuvakeskukseen ajoissa tuodut kuvat lähetetään yhteislähetyksenä, seura maksaa postikulut. Näyttelyn järjestää Laajasalon valokuvaajat ry, joka toimii ItäHelsingissä. Yhteyshenkilönä toimii SKsL:n entinen puheenjohtaja ja kansainvälisten asioiden hoitaja Maria Hakokorpi-Jumppanen, joten uskomme järjestelyjen olevan aivan viimeisen päälle hyvin hoidettu. 11.

12 Kerhopizzalla Maaliskuun jäsenillan jälkeen syntyi viimeisille paikallaolijoille idea elvyttää henkiin perinteinen kerhopizza. Sehän tarkoittaa sitä, että jäsenillan jälkeen siirrytään jatkamaan iltaa johonkin paikalliseen ravintolaan esim. pizzan ja valokuvauskeskustelun merkeissä. Jotta perinne säilyisi ja uusiakin kasvoja uskaltautuisi mukaan, päätti sihteerimme kerätä keskustelun antia talteen tajunnanvirtatekniikalla. Se, kuka sanoi mitä, ei ole olennaista. - Laajakulma on mielestäni sommittelun kannalta parempi kuin normaali. Oikeastaan lasken 50-millisen (kinofilmillä) jo teleobjektiiviksi, ja käytän sitä vain poikkeustapauksissa. Hyvälaatuinen ja valovoimainen 24-millinen on hyvä yleisobjektiivi lähes kaikkeen kuvaamiseen. - Olen melko samaa mieltä. Pidän siitä, kun kuvassa on syvyyttä ja runsaasti kaikenlaista, paljon sisältöä. Laajakulmalla tämä on mahdollista saavuttaa, mutta normaaliobjektiivilla kuvatessani minun täytyy usein siirtyä paljon kauemmaksi Minusta Tapani sanoi tänään jäsenillassa hyvin sen, miten vanhasta tottumuksesta sommittelee kuvan valmiiksi jo kuvaustilanteessa. Laajakulma oikeastaan pakottaa tähän, koska perspektiivi on täysin toinen osasuurennoksessa. - Laajakulman vääristely tuossa osasuurennustilanteessa on ongelma. - No minun mielestäni joka tapauksessa aivan liian usein joutuu kuvaamaan objektiivin ehdoilla. - Minäkään en ole tuosta ihan samaa mieltä, koska jos kohde ei ole aivan kuva-alan kulmassa, hyvän laajakilman vääristely on kuitenkin aika vähäistä. - Minä taas kuvaan vain normaaliobjektiivilla. Inhoan laajakulmaa. Hyvä valovoima on kyllä etu senkin kanssa, esimerkiksi lyhyen terävyysalueen tai vain tarkennuksen helppouden vuoksi. - Se on ihan totta. Harvaan kuvaan sopii pitkä syväterävyysalue, maisemakuvat taitavat olla ainoa poikkeus. - Joo, tota noin...

13 - Niin ja sellaiset miljöömuotokuvat, joissa malli ei ole pääosassa. - Minä kuvasin aikoinani yhden vuoden pelkästään yhdellä objektiivilla, se oli 1,2-valovoimainen 50millinen. Tuo vuosi oli todella opettava, ja sen jälkeen tiesin tarkasti, mitä haluan seuraavalta objektiivilta. Sen jälkeen 24-millinen onkin ollut suosikkini, teleobjektiivia en ole ostanut vieläkään. - Yhteen objektiiviin tottuminen on kyllä hyvä kouluttautumisen väline. Kun käyttää vain yhtä objektiivia, oppii näkemään kuvan jo ennen sen ottamista. - Ennakointi ylipäänsä on todella hyvä taito, jos yhtään joutuu kuvaamaan tilaisuuksia. Se on paljon parempi kuin yksikään automaattitarkennus tai -valotus. - Näin on. Ennakointia voi olla pelkästään se, että muistaa hääkeikalla vihkikaavan ulkoa niin, että voi välillä poistua alttarilta kuvailemaan kirkon takaosiin tai vaikkapa urkuparvelle. - Yksi 36-kuvainen kinofilmi riittää mainiosti koko vihkitoimituksen ajaksi. Tärkeimmät kuvat voi vielä ottaa kahteen kertaan. - Jollain digivehkeellä otettaisiin helposti yli 300 kuvaa, mutta mihin niitä kaikkia sitten käytettäisiin? Eipä niitä kaikkia albumiin laiteta. - Tuttu välineistö takaa laadun. Kun on pakko onnistua, on parempi, että laitteisto on tuttu. Minulla oli kerran unohtunut tehokas salama manuaaliasennolle, eli läväytin sen täysteholla. Onneksi tajusin, ettei ihan uusilla paristoilla salama lataudu näin kauan, ja säädin sen heti pienemmälle. 13.

14 14.

15 - Ehkä filmin kanssa tulee varottua turhia kuvia. Jos joku (esim. se hääkeikan pappi) puhuu 10 minuuttia, niin ei siitä tarvitse ottaa 20 kuvaa. Ei se ole draamallisesti kiinnostavaa. - Niin no, kun ajatellaan, että filmi on niin kallista, ettei sitä haluta haaskata. - Höpö höpö, Agfan APX taitaa maksaa Telefotossa 2,60 e / rulla, ei se minusta kallista ole. - Minä tarkoitinkin värifilmiä... - No voi senkin kehittää itse, parempi laatu siitä syntyy. - Mutta se on kyllä totta, että valokuvaaja on monissa tilanteissa aina jonkin verran tunkeilija. Huomaamattomuus on tärkeää, ja siksi korkea onnistumisprosentti on hyvä asia. - Toisethan käyttävät sen vuoksi mittaetsinkameroita. Suljinmeteli jää pieneksi. Itse tosin pidän peilikamerasta ja erityisesti siitä turvallisuudesta, ettei vahingossakaan voi unohtaa linssin suojusta eteen. - Luulin pitkään, että peilikamera on aika hiljainen sekin. Siskoni rippijuhlissa erehdyin kuitenkin kuvaamaan, ja jälkikäteen serkkuni pilkkasivat, että kyllä sen (kameran käyttämisen) kuuli aina kirkon toiseen päähän asti. - Tuo ei kuitenkaan muuttanut mitään. - Minulla on jännä juttu se, miten negatiivikoko vaikuttaa kuvausharrastukseen. Vaikka pimiössä pidänkin suuresta negasta, niin kuvaustilanteessa olen kokenut sen hieman rasitteeksi. Voisi jopa sanoa, että se estää kuvausta. - Minäkin otan aina varmistuskuvat kinarilla, vaikka kuvaisinkin suuremmalla filmikoolla. - Mutta filmissä on kyllä se etu, että voi vain kuvata, digillä sitä vaan selailisi otettuja kuvia, menikö kaikki oikein jne. Filmillä kuvaustilanne voi olla päällä koko ajan. - No tuo riippuu kyllä kuvaajastakin, voi digilläkin kuvata bulkkina. On digijärkkäreissä myös etsin. - Saisiko vielä olla jälkiruokaa? - Ei sen kummempaa, mutta pienet laskut voisit vielä tuoda. - Menipäs tämä keskustelu aika tekniikkapainotteiseksi, vaikka tarkoitus oli puhua valokuvista. - No sommittelustahan tämä lähti, ja laajakulmista. - Sopiiko laajakulma muuten mielestäsi henkilökuviin? - Tietysti, paitsi jos kuvaa liian läheltä niin että naama paisuu. Ihmiset pitää sommitella vähän kauempaa, pienemmiksi, silloin perspektiivi on lähellä normaalia, ja laajakulman etu jää ympäristön mukanaolemiseen. - Mutta kyllä se laajakulman suurin etu on silti tuki sommittelulle. Tähän on syynä juuri tuo etualan painotus. - No se. Ja kun on kuvannut ja nähnyt paljon kuvia, tietää paremmin, mitä itse haluaa. - Esa oli tuosta kyllä toista mieltä, ja sanoi, että toivoisi välillä, ettei olisi ikinä nähnyt yhtään valokuvaa. Perusteli sillä, että nyt aina omia kuvia katsellessaan ajattelee vain, että mistähän tämäkin taas on kopio. - Minusta kyllä tuntuu, että vasta nyt, noin 15 vuoden jälkeen, lopultakin tiedän, mitä ja miten haluan kuvata. - Mitäs sille Savolaisen Villelle muuten kuuluu? 15.

16 Linssilude Varoitus: sarjakuva sisältää voimakkaita kohtauksia Ai mitä, minustako valokuva, tämän näköisestä naisesta? Älä viitsi... Kuvaisit kauniimpia, hihi... No joo, niin kai sitten. Ei niinku väkisin niinku. Anteeksi nyt vaan kun häiritsin. Ai jaha, miten niin?! Minäkö en sitten yhtäkkiä kelpaakaan malliksi? Riistäjä! Mätkis Mätkis Mätkis 16.

17 Valokuvakeskuksessa tavataan! Huhtikuun näyttelyt 9.4. klo 18 huhtikuun näyttelyiden avajaiset Seppo Kiljunen: Kuvia ihmisistä (suuri tila) ja Tuuli Truhponen: Laivan kokoinen maailma (pieni tila) Seppo Kiljunen on savonlinnalaistamperelainen pitkän linjan valokuvaaja, joka työnsä ohessa on harrastanut valokuvausta toimien mm. pitkään Suomen kameraseurojen liiton koulutusvastaavana. Keskukseen tulevassa näyttelyssään Kuvia ihmisistä Kiljunen esittelee pääasiassa märkätekniikoilla tekemiään vedoksia, mutta mukana on myös digitaalisesti otettuja kuvia. Ne ovat kuitenkin manipuloimattomia, eikä Kiljunen ole pyytänyt ihmisiä asettumaan kuvaan tietyillä tavoin. Näyttelyn kuvat ovat siis realistisia näkemyksiä ihmisistä. Lappeenrantalais- ja joutsenolaistaustaisen Tuuli Truhposen näyttely Lavan kokoinen maailma on kuvaajansa opinnäytetyö, joka kertoo Mt Mastera -nimisellä raakaöljytankkerilla työskentelevien merimiesten elämästä. Töissä ollessaan merimies liikkuu laajoilla alueilla; laivasta hän seuraa merta ja ohi lipuvia maisemia. Merimiehen oma liikkumatila on kuitenkin hyvin suppea, sillä hän on kaiken näkemänsä ulkopuolella. Työjakson aikana merimiehen maailma todella on laivan kokoinen. Valokuvakeskus on avoinna huhtikuussa ke-pe klo ja la-su Näyttelyihin on vapaa pääsy. Naisten kesä Touko-elokuussa valokuvakeskus keskittyy valokuvauksen naisnäkökulmaan esittelemällä vain naistaiteilijoiden tuotantoa klo 18 toukokuun näyttelyiden avajaiset Sari Vennola (suuri tila) ja Pipa Nikula (pieni tila) 4.6. klo 18 kesäkuun näyttelyiden avajaiset Raakel Kuukka (suuri tila) ja Anu Kosonen (pieni tila) 2.7. klo 18 heinäkuun näyttelyiden avajaiset Carla Schubert (pieni tila; suuren tilan taiteilija avoin) klo 18 heinäkuun näyttelyiden avajaiset Marleena Liikkanen (suuri tila) ja nuorten valokuvauskurssin näyttely (pieni tila) Valokuvakeskus on kesän ajan avoinna laajennetuin aukioloajoin tipe klo ja la-su Näyttelyihin on vapaa pääsy. KAAKKOIS-SUOMEN VALOKUVAKESKUS Snellmaninkatu 13 A, Lappeenranta (käynti pihan puolelta) tj Anu Kosonen

18 Liity jäseneksi! Saimaan kameraseura ry etsii uusia jäseniä, koska vanhoja on niin vähän. Jäseneksi kelpaavat kaikki valokuvauksesta kiinnostuneet, niin ammattilaiset kuin harrastajatkin. Jäseneksi on helppo liittyä. Helpoiten liittyminen onnistuu ottamalla yhteyttä sihteeriin: Anu Kosonen, p , Toimintaan pääset heti mukaan ilman sen kummempia muodollisuuksia. Voit myös liittyä maksamalla jäsenmaksun seuran tilille Handelsbanken ja merkitsemällä viestiosaan tiedoksi nimesi ja yhteystietosi (ainakin postiosoite). Jäsenmaksua vastaan saat 3-5 kertaa vuodessa ilmestyvän jäsenlehden Positiivin, oikeuden käyttää seuran kalustoa ja tiloja, sekä mahdollisuuden ottaa osaa kaikkeen seuran toimintaan. Jäsenmaksu sisältää myös Suomen kameraseurojen liiton jäsenmaksun.

19 Tapahtumakalenteri Huhtikuu Heinäkuu Jäsenilta Kaakkois-Suomen (ei toimintaa) valokuvakeskuksella (Snellmaninkatu 13 A) klo 18. Elokuu Kevätkokous, GP-1 tulokset Linnoituksen yö. Osallistumme tapahtumaan luonnollisesti kuvaten, mutta autamme myös valokuvakeskuksen väkeä näyttelyn valvonnassa. Tarkemmin sivulla 4. Kahvitarjoilu. Touko kuu Digitaalisen kuvauksen työpaja Joutsenon opistolla, kouluttajana Juha Turunen. Hinta 20. llmoittautumiset sihteerille Retki Kuopioon. Ohjelmassa mennessä. Tark. s valokuvakeskusta, valokuvausta, hyvää seuraa ja Jäsenilta Kaakkois-Suomen tietysti jotain syödään ja valokuvakeskuksella (Snellmajuodaankin. ninkatu 13 A) klo 18. Illan vieraana nuori freelancelehtikuvaaja Vesa Laitinen teemalla Sekä työ, että huvi. Ilmoittautumiset puheenjohtajalle mennessä. Tarkemmin s. 5. Kahvitarjoilu. Lähtö valokuvakeskukselta aamulla klo Kesäkuu Saunailta valokuvakeskuksella. Saunominen mahdollista noin klo 17 alkaen. Omat juomat, pientä syömistä tarjolla Retki Lemille. Ohjelmassa kuvausta, Taikalyhty ja särää. Ilmoittautumiset puheenjohtajalle 6.6. mennessä. Tarkemmin s. 5. Jäsenilta Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksella (Snellmaninkatu 13 A) klo 18. Madeiralainen ilta, kuvia ja tarinoita, isäntänä Tatu. Kahvitarjoilu Kuvien viimeinen lähetys-/ toimituspäivä kesäkuvakilpailuun (GP-2). Kuvat joko jäseniltaan, valokuvakeskukselle tai seuran postilokeroon. Kesäinen intensiivikurssi nuorille Joutsenossa ks

20

Positiivi. Tässä numerossa. Kansi

Positiivi. Tässä numerossa. Kansi SAIMAAN KAMERASEURAN JÄSENLEHTI 3 / 2008 Saimaan kameraseura ry Positiivi PL 49 53101 Lappeenranta saimaan.kameraseura@sksl.fi Saimaan kameraseuran jäsenlehti ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa. Lehti

Lisätiedot

Meilivälähdys1/2010. Loviisan Kameraseura ry Lovisa Kameraklubb rf. Kuvakilpailuiden aiheet vuoden kuvailtoja varten

Meilivälähdys1/2010. Loviisan Kameraseura ry Lovisa Kameraklubb rf. Kuvakilpailuiden aiheet vuoden kuvailtoja varten Meilivälähdys1/2010 Loviisan Kameraseura ry Lovisa Kameraklubb rf Kuvakilpailuiden aiheet vuoden kuvailtoja varten Elokuu (29.8): Hetki (projisoitavat), Meren äärellä (mustavalkokuvat) Syyskuu (26.9):

Lisätiedot

Yhteystiedot Saimaan kameraseura ry PL 49 53101 Lappeenranta saimaan.kameraseura@sksl.fi www.sksl.fi/saimaan.kameraseura

Yhteystiedot Saimaan kameraseura ry PL 49 53101 Lappeenranta saimaan.kameraseura@sksl.fi www.sksl.fi/saimaan.kameraseura SAIMAAN KAMERASEURAN JÄSENLEHTI 4 / 2009 Saimaan Kameraseura ry Saimaan kameraseura ry on Lappeenrannan kaupungin ja Etelä-Karjalan maakunnan asukkaille tarkoitettu yhdistys. Sen tarkoitus on ylläpitää

Lisätiedot

Yhteystiedot Saimaan kameraseura ry PL 49 53101 Lappeenranta saimaan.kameraseura@sksl.fi www.sksl.fi/saimaan.kameraseura

Yhteystiedot Saimaan kameraseura ry PL 49 53101 Lappeenranta saimaan.kameraseura@sksl.fi www.sksl.fi/saimaan.kameraseura SAIMAAN KAMERASEURAN JÄSENLEHTI 1 / 2009 Saimaan Kameraseura ry Saimaan kameraseura ry on Lappeenrannan kaupungin ja Etelä Karjalan maakunnan asukkaille tarkoitettu yhdistys. Sen tarkoitus on ylläpitää

Lisätiedot

Jäsentiedote 2 / 2006 SUOMEN KAMERASEUROJEN LIITTO RY

Jäsentiedote 2 / 2006 SUOMEN KAMERASEUROJEN LIITTO RY Jäsentiedote 2 / 2006 SUOMEN KAMERASEUROJEN LIITTO RY Liiton hallituksen jäseniin saa ottaa yhteyttä Kesä alkaa olla lopuillaan, ja monet siirtyvät taas talveksi kameran takaa pimiöihin tai tietokoneiden

Lisätiedot

Jäsentiedote. ja kokouskutsu 4 / 2005 SUOMEN KAMERASEUROJEN LIITTO RY

Jäsentiedote. ja kokouskutsu 4 / 2005 SUOMEN KAMERASEUROJEN LIITTO RY Jäsentiedote ja kokouskutsu 4 / 2005 SUOMEN KAMERASEUROJEN LIITTO RY KUTSU Syyskokous Hämeenkyrössä 30.10.2005 Suomen Kameraseurojen Liitto ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään sunnuntaina 30.10.2005

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Suomen Kameraseurojen Liiton koulutukset syksyn 2014 aikana

Suomen Kameraseurojen Liiton koulutukset syksyn 2014 aikana Suomen Kameraseurojen Liiton koulutukset syksyn 2014 aikana VALOKUVAUS Valokuvauksen opettajana toimii pitkän linjan valokuvaaja ja kouluttaja Timo Ripatti. Kursseilla on mallit ja heidän kustannuksensa

Lisätiedot

Puheenjohtaja Teemu Laulajainen Sihteeri Sanna Kinnunen

Puheenjohtaja Teemu Laulajainen Sihteeri Sanna Kinnunen RAUMAN KAMERASEURA ry www.raumankameraseura.net Puheenjohtaja Teemu Laulajainen rkshallitus@gmail.com Sihteeri Sanna Kinnunen raumanksinfo@gmail.com Kiitos kaikille seuralaisille menneestä vuodesta 2017!

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

kirjattu 2010, pj. JÄSENTIEDOTE

kirjattu 2010, pj. JÄSENTIEDOTE kirjattu 2010, pj. JÄSENTIEDOTE KERHOTOIMINTA: Kannuksen kamerakerho kokoontuu kuukauskokoukseen aina kuukauden toinen maanantai, ellei vuosikokouksessa toisin sovita. Kokouspaikkana Takalon koulun käsityö-

Lisätiedot

Positiivi. Tässä numerossa. Kansi

Positiivi. Tässä numerossa. Kansi SAIMAAN KAMERASEURAN JÄSENLEHTI 1 / 2008 Saimaan kameraseura ry Positiivi PL 49 (Huom! Uusi osoite) 53101 Lappeenranta saimaan.kameraseura@sksl.fi Saimaan kameraseuran jäsenlehti ilmestyy neljä kertaa

Lisätiedot

Toimintakertomus vuodelta 2011

Toimintakertomus vuodelta 2011 Saimaan Kameraseura ry 1 (5) Toimintakertomus vuodelta 2011 1.Yleistä Saimaan kameraseura ry on perustettu vuonna 1946, joten vuosi 2011 oli sen 66. toimintavuosi. Seuran jäsenistö oli erittäin aktiivista

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Tammikuu. Huhtikuu. Helmikuu. Toukokuu

Tammikuu. Huhtikuu. Helmikuu. Toukokuu Porstua 1997-2016 Tammikuu KAIKILLE AVOIN VALOKUVAKILPAILU Kilpailun aiheena on tällä kertaa Yhdessä. Kilpailuun osallistumiseen ei tarvita aikaisempaa kokemusta tai arvokasta kuvauskalustoa. Kilpailun

Lisätiedot

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen OIKARISTEN sukuseura ry:n Toimintakertomus vuodelta Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen 2011 OIKARISTEN SUKUSEURA RY TOIMINTAKERTOMUS 30.11.2011 Oikaristen 11-vuotias sukuseura toimii

Lisätiedot

Körpäkkäsanomat 1/2006

Körpäkkäsanomat 1/2006 Körpäkkäsanomat 1/2006 Taustaa Puuveneiden perinneseura Körpäkkä on vuonna 2003 rekisteröity yhdistys, jonka toimintatarkoituksena on puuveneiden perinteiden vaaliminen. Alun perin yhdistyksen perustana

Lisätiedot

kevät 2016 Kuva: Anna Rytkönen Vuoden tunnus: Kaikki, minkä teette, tehkää rakastavin mielin! 1. Kor. 16:14

kevät 2016 Kuva: Anna Rytkönen Vuoden tunnus: Kaikki, minkä teette, tehkää rakastavin mielin! 1. Kor. 16:14 kevät 2016 Kuva: Anna Rytkönen Vuoden tunnus: Kaikki, minkä teette, tehkää rakastavin mielin! 1. Kor. 16:14 Tervehdys Turun NNKY jäsen Taas saimme käyntiin uuden toimintavuoden. Tämä vuosi on juhlavuotemme.

Lisätiedot

Soukan Kamerat ry. 2014 1. Soukan Kamerat r.y. TOIMINTAKERTOMUS 2014

Soukan Kamerat ry. 2014 1. Soukan Kamerat r.y. TOIMINTAKERTOMUS 2014 Soukan Kamerat ry. 2014 1 Soukan Kamerat r.y. TOIMINTAKERTOMUS 2014 Sisältö Johtokunta... 2 Tilintarkastajat... 2 Jäsenistö... 2 Jäsenmaksut... 2 Talous... 3 Projektit... 3 Koulutus... 3 Näyttelytoiminta...

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

Jäsentiedote. ja kokouskutsu 3 / 2007 SUOMEN KAMERASEUROJEN LIITTO RY

Jäsentiedote. ja kokouskutsu 3 / 2007 SUOMEN KAMERASEUROJEN LIITTO RY Jäsentiedote ja kokouskutsu 3 / 2007 SUOMEN KAMERASEUROJEN LIITTO RY KUTSU Syyskokous Valkeakoskella 11.11.2007 Suomen Kameraseurojen Liitto ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään sunnuntaina 11.11.2007

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Jäsentiedote 4/ 2006 SUOMEN KAMERASEUROJEN LIITTO RY

Jäsentiedote 4/ 2006 SUOMEN KAMERASEUROJEN LIITTO RY Jäsentiedote 4/ 2006 SUOMEN KAMERASEUROJEN LIITTO RY Jäsenkirjeet ovat julkisia Syyskokous Tampereella saatiin pidettyä. Minäkin sain taas vuoden jatkoaikaa liiton puheenjohtajana, kiitos vielä kerran

Lisätiedot

Oikaristen Sukuseura Ry:n. toimintakertomus 2013

Oikaristen Sukuseura Ry:n. toimintakertomus 2013 Oikaristen Sukuseura Ry:n toimintakertomus 2013 Kuva: Sirpa Heikkinen 2013 OIKARISTEN SUKUSEURA RY TOIMINTAKERTOMUS 30.11.2013 Oikaristen 13-vuotiaan sukuseuran toiminta jatkui edelleen aktiivisena. Seuran

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

SEURALAISEN KÄSIKIRJA

SEURALAISEN KÄSIKIRJA SEURALAISEN KÄSIKIRJA SAIMAAN KAMERASEURA RY PL 49 53101 Lappeenranta Sisällysluettelo Saimaan Kameraseura ry...4 Esittely...4 Sääntömääräiset kokoukset...4 Hallitus...5 Tilintarkastajat...5 Liittyminen

Lisätiedot

Tilanne: Olet sairaana. Keksi itse mikä sinua vaivaa. Soitat lääkäriin ja varaat ajan.

Tilanne: Olet sairaana. Keksi itse mikä sinua vaivaa. Soitat lääkäriin ja varaat ajan. KESKUSTELUJA Alla on yksi keskustelutilanne. Kaveri puhuu sinulle keskustelun toisen osan. Sinun puheenvuorosi kuvattu dialogiin tähdillä (esim. Puhuja : ********). Vastaa puheenvuoroihin. Näet vastausajan

Lisätiedot

Kehittyy itse valokuvaajana Opettaa kestämään vastoinkäymisiä Opettaa asettamaan pitkäjänteisiä tavoitteita Mahdollisuus voittaa palkintoja ja

Kehittyy itse valokuvaajana Opettaa kestämään vastoinkäymisiä Opettaa asettamaan pitkäjänteisiä tavoitteita Mahdollisuus voittaa palkintoja ja Kehittyy itse valokuvaajana Opettaa kestämään vastoinkäymisiä Opettaa asettamaan pitkäjänteisiä tavoitteita Mahdollisuus voittaa palkintoja ja kunniamainintoja Mahdollisuus hakea arvonimiä Saa vuosin saatossa

Lisätiedot

KAMERASEURAN SÄÄNNÖT SEURAN SÄÄNNÖT

KAMERASEURAN SÄÄNNÖT SEURAN SÄÄNNÖT KAMERASEURAN SÄÄNNÖT SEURAN SÄÄNNÖT 1. Yhdistyksen nimi on Heinolan Kameraseura ry ja kotipaikka Heinolan kaupunki. Yhdistyksen aatteellisena tarkoituksena on edistää valokuvausharrastusta Heinolassa ja

Lisätiedot

Yhteystiedot. Positiivi. Saimaan Kameraseura ry PL 49 53101 Lappeenranta

Yhteystiedot. Positiivi. Saimaan Kameraseura ry PL 49 53101 Lappeenranta SAIMAAN KAMERASEURAN JÄSENLEHTI 1/2010 Yhteystiedot Saimaan Kameraseura ry PL 49 53101 Lappeenranta saimaan.kameraseura@sksl.fi www.sksl.fi/saimaan.kameraseura Positiivi Saimaan Kameraseura ry:n jäsenlehti

Lisätiedot

Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli

Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli tilinpäätöksen tarkastus ja alllekirjoitus), Roby oli sihteerinä

Lisätiedot

TAMPEREEN NAVIGAATIOSEURA R.Y. 1/2019 SISÄLTÄÄ VUOSIKOKOUSKUTSUN!

TAMPEREEN NAVIGAATIOSEURA R.Y. 1/2019 SISÄLTÄÄ VUOSIKOKOUSKUTSUN! TAMPEREEN NAVIGAATIOSEURA R.Y. 1/2019 SISÄLTÄÄ VUOSIKOKOUSKUTSUN! 2 PÄÄKIRJOITUS Kommodori Heimo Valtonen Joulu on vietetty ja vuosi vaihdettu. Hyvää alkanutta vuotta kaikille! Vielä on kuitenkin aikaa

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

I AM YOUR 1 NIKKOR FINDER

I AM YOUR 1 NIKKOR FINDER I AM YOUR FINDER I AM VISUAL PERFECTION Nikon 1 -järjestelmäkameroilla elämäsi vauhdikkaimpien hetkien ikuistaminen onnistuu kätevästi. Vaihdettavalla objektiivilla varustetut Nikon 1 -kamerat ovat erittäin

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT Turvaympyrä i TUTUT IHMISET Sinun kehosi on tärkeä ja arvokas. Kukaan ei saa koskea siihen ilman sinun lupaa. Tärkeä tietää: Suorista käsi eteesi

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2016 Toimintasuunnitelman pääkohdat Järjestötoiminta JHL 103 edustaa Jyväskylän kaupungilla ja osakeyhtiöissä työskenteleviä,

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Jäsentiedote. ja kokouskutsu 3 / 2006 SUOMEN KAMERASEUROJEN LIITTO RY

Jäsentiedote. ja kokouskutsu 3 / 2006 SUOMEN KAMERASEUROJEN LIITTO RY Jäsentiedote ja kokouskutsu 3 / 2006 SUOMEN KAMERASEUROJEN LIITTO RY KUTSU Syyskokous Tampereella 12.11.2006 Suomen Kameraseurojen Liitto ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään sunnuntaina 12.11.2006

Lisätiedot

KUOPIO, TAMMIKUU 2013 PÄIVÄ AIKA TAPAHTUMA VAST.HLÖ PUHELIN Keskiviikko Klo

KUOPIO, TAMMIKUU 2013 PÄIVÄ AIKA TAPAHTUMA VAST.HLÖ PUHELIN Keskiviikko Klo KUOPIO, TAMMIKUU 2013 16.1.2013 18-19.15 24.1.2013 18 19.15 klo Teemailta 1 Voimaa ja valoa talven sihteeri 29.1.2013 18 20 pimeyteen, Pirkko Ulmanen 30.1.2013 18 19.15 PIELAVESI, TAMMIKUU 2013 Maanantai

Lisätiedot

Renkajärven valokuvauskilpailu 2011 jälleen upeita kuvia!

Renkajärven valokuvauskilpailu 2011 jälleen upeita kuvia! Renkajärven valokuvauskilpailu 2011 jälleen upeita kuvia! Suojeluyhdistyksen valokuvauskilpailu järjestettiin nyt kolmannen kerran. Kilpailuaika oli 13.2.-5.6.2011. Yhdistyksen hallitus oli antanut kilpailun

Lisätiedot

Joulu uusivuosi 2015. tulevaa tapahtumaa: JM--jäsentenväliset 18.10 Jäsensaunaillanistujaiset 18.10 Syyskokous 25.11 Joulukahvitus palkitseminen

Joulu uusivuosi 2015. tulevaa tapahtumaa: JM--jäsentenväliset 18.10 Jäsensaunaillanistujaiset 18.10 Syyskokous 25.11 Joulukahvitus palkitseminen Jäsenlehti, jäsenkirje, jäseneuutiset..ihan miten haluat. tulevaa tapahtumaa: JM--jäsentenväliset 18.10 Jäsensaunaillanistujaiset 18.10 Syyskokous 25.11 Joulukahvitus palkitseminen Joulu uusivuosi 2015

Lisätiedot

Laukaan Kalevalaiset Naiset ry Toimintasuunnitelma 2019

Laukaan Kalevalaiset Naiset ry Toimintasuunnitelma 2019 Sisältö 1. Yleistä... 3 2. Toiminnan tavoitteet vuonna 2019... 3 3. Toiminta... 3 4. Tiedotus... 4 5. Hallinto... 4 5.1. Vuosikokous... 4 5.2. Hallitus... 4 6. Yhteistyötahot... 5 7. Talous... 5 Liite:

Lisätiedot

Jäsentiedote. ja kokouskutsu 3 / 2008 SUOMEN KAMERASEUROJEN LIITTO RY

Jäsentiedote. ja kokouskutsu 3 / 2008 SUOMEN KAMERASEUROJEN LIITTO RY Jäsentiedote ja kokouskutsu 3 / 2008 SUOMEN KAMERASEUROJEN LIITTO RY KUTSU Syyskokous Helsingissä 12.10.2008 Suomen Kameraseurojen Liitto ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään sunnuntaina 12.10.2008

Lisätiedot

2/2010. Tässä numerossa: Elämys putki. Haastatteluja. Syksyisiä kuvia. Kamera esittely. Tulevia tapahtumia..

2/2010. Tässä numerossa: Elämys putki. Haastatteluja. Syksyisiä kuvia. Kamera esittely. Tulevia tapahtumia.. 2/2010. Tässä numerossa: Elämys putki. Haastatteluja. Syksyisiä kuvia. Kamera esittely. Tulevia tapahtumia.. Pääkirjoitus. Hei vaan kaikki lukijat, tässä olisi nyt toinen numero lehdestä jolla on nyt nimikin.

Lisätiedot

Haapaveden Opiston lyhytkurssit 2012 (maalis-kesäkuu)

Haapaveden Opiston lyhytkurssit 2012 (maalis-kesäkuu) Haapaveden Opiston lyhytkurssit 2012 (maalis-kesäkuu) Huom! Muutokset mahdollisia. Uusimmat tiedot löydät osoitteesta www.haapop.fi MAALISKUU 2012 SUOMI TUTUKSI -VIIKONLOPPUKURSSI: KIRJALLISUUS 30. 31.3.2012

Lisätiedot

Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä.

Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä. Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä JÄSENTIEDOTE 3/2019 16.4.2019 ylojarven@yrittajat.fi www.yrittajat.fi/ylojarvi www.facebook.com/yrittajat Puheenjohtajalta Erittäin jännittäväksi muodostuneet

Lisätiedot

Koulussamme opetetaan näppäilytaitoa seuraavan oppiaineen yhteydessä:

Koulussamme opetetaan näppäilytaitoa seuraavan oppiaineen yhteydessä: TypingMaster Online asiakaskyselyn tulokset Järjestimme toukokuussa asiakkaillemme asiakaskyselyn. Vastauksia tuli yhteensä 12 kappaletta, ja saimme paljon arvokasta lisätietoa ohjelman käytöstä. Kiitämme

Lisätiedot

Körpäkkäsanomat 2/2007

Körpäkkäsanomat 2/2007 Körpäkkäsanomat 2/2007 Taustaa Puuveneiden perinneseura Körpäkkä on vuonna 2003 rekisteröity yhdistys, jonka toimintatarkoituksena on puuveneiden perinteiden vaaliminen. Alun perin yhdistyksen perustana

Lisätiedot

Toimintakertomus vuodelta 2009

Toimintakertomus vuodelta 2009 TAMPEREEN KAMERASEURA RY PL 218 33101 TAMPERE Toimintakertomus vuodelta 2009 1 JOHDANTO Seuran tavoitteena on ollut valokuvausta, valokuvausharrastusta ja valokuvailmaisua edistävän toiminnan järjestäminen

Lisätiedot

STAALON TEATTERIFESTIT LAPIN MATKAILUPARLAMENTTI Veli Matti Hettula

STAALON TEATTERIFESTIT LAPIN MATKAILUPARLAMENTTI Veli Matti Hettula STAALON TEATTERIFESTIT LAPIN MATKAILUPARLAMENTTI 29.9.2011 Veli Matti Hettula MIKÄ ON STAALON TEATTERIFESTIT? Ketkä ovat mukana tapahtuman järjestämisessä? Järjestäjänä :Taideseura Staalo Kittilästä, Levin

Lisätiedot

Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa:

Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa: Turun Seudun Luonnonvalokuvaajat r.y. Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa: Helsingin ja Turun kaupunkien esittämä haaste toimiin Itämeren tilan parantamiseksi: Tietoisuuden

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

SEURALAISEN KÄSIKIRJA

SEURALAISEN KÄSIKIRJA SEURALAISEN KÄSIKIRJA SAIMAAN KAMERASEURA RY PL 49 53101 Lappeenranta Sisällysluettelo Saimaan Kameraseura ry...4 Esittely... 4 Sääntömääräiset kokoukset...4 Hallitus... 5 Tilintarkastajat... 5 Liittyminen

Lisätiedot

Jäsentiedote 3 / 2005 SUOMEN KAMERASEUROJEN LIITTO RY

Jäsentiedote 3 / 2005 SUOMEN KAMERASEUROJEN LIITTO RY Jäsentiedote 3 / 2005 SUOMEN KAMERASEUROJEN LIITTO RY Marinaa, purinaa ja nurinaa näyttelyistä Kahden liiton taloudellisella vastuulla järjestetyn näyttelyn: teemanäyttelyn "Romantiikka" syksyllä 2004

Lisätiedot

KAMERASEURA RY, TOIMINTASUUNNITELMA 2016

KAMERASEURA RY, TOIMINTASUUNNITELMA 2016 KAMERASEURA RY, TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Kameraseura ry edistää valokuvaharrastusta monipuolisesti ja laadukkaasti ja tarjoaa yhteisöllisen tavan harrastaa valokuvausta sekä kehittää luovuutta. Kameraseura

Lisätiedot

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68 Palaute orientaatioviikosta 19.9.1 Vastauksia yhteensä: Hakukohteeni on 1 1 1 11 Informaatioverkostot Teknillinen fysiikka ja matematiikka Tietotekniikka Tuotantotalous Mikä oli parasta orientaatioviikossa?

Lisätiedot

Vesteristen kesäretki Rautalammilla 1-3.7.2011. Photos from Vesterinen's summerhappenings 2011 1(56) Kuvat, photos Jorma A.

Vesteristen kesäretki Rautalammilla 1-3.7.2011. Photos from Vesterinen's summerhappenings 2011 1(56) Kuvat, photos Jorma A. 1(56) Vesteristen kesäretki Rautalammilla 1-3.7.2011 Photos from Vesterinen's summerhappenings 2011 Kuvat, photos Jorma A. Vesterinen Sukuseuramme lippu liehui Korholan kartanon lippusalossa koko kesätapahtumamme

Lisätiedot

Suomen Bridgeliitto ry:n kilpailukalenteri vuodelle

Suomen Bridgeliitto ry:n kilpailukalenteri vuodelle Suomen Bridgeliitto ry:n kilpailukalenteri vuodelle 2016 Saatteeksi: Kilpailukalenterista on varattu sitovasti viikonloput SM-kilpailuille. Niitä saatetaan pelata joko lyhyempinä tai pidempinä riippuen

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille Koulumaailman tehtäväpaketti alakoululaisille TEHTÄVÄ 1 Miltä sanomalehti tuntuu? Tuleeko kotiisi sanomalehti? Mihin se laitetaan lukemisen jälkeen? 1 Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2 Miltä

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

Pohjoismainen yhteistyö

Pohjoismainen yhteistyö Pohjoismainen yhteistyö Pohjoismainen valokuvausliitto / Nordiska Förbundet för fotografin NFFF Nordic Society of Photography Nordiska Förbundet för Fotografi Nordisk Forbund for Fotografi Pohjoismainen

Lisätiedot

SAUNASEURA /5 TOIMINTAKERTOMUS Perustettu TAPAHTUMAT 2018 KOKOUKSET + MUITA ASIOITA - Su KUNNIA

SAUNASEURA /5 TOIMINTAKERTOMUS Perustettu TAPAHTUMAT 2018 KOKOUKSET + MUITA ASIOITA - Su KUNNIA 1/5 TAPAHTUMAT 2018 KOKOUKSET + MUITA ASIOITA - Su 18.2.2018 KUNNIAKIRJA Saunaseura SaunaMafia ry täytti 9 vuotta ja samalla luovutimme savusaunojen lämmittäjälle Atte Salolle Saunamajurin kunniakirjan

Lisätiedot

nykyisyydestä ja kenties tulevastakin.

nykyisyydestä ja kenties tulevastakin. Tervepä teille! Kesä, syksy ja kohta jo talvikin on takana. Eli onko nyt tallikausi? Kaipa niin sitten. Pitänee yrittää sitäkin, mutta mutta Lienee tässä hieman muutakin asiaa kuin noista saamattomuuksistani

Lisätiedot

LATTOMERI 2/2009. Lattomeren Kyläyhdistys ry 2/2009

LATTOMERI 2/2009. Lattomeren Kyläyhdistys ry 2/2009 LATTOMERI :n sääntömääräinen Lattomeren koululla keskiviikkona 4.11.2009 klo 18.00 Käsitellään sääntöjen määräämät asiat. Kahvitarjoilu. TERVETULOA! Länsi-Porin seurakunnan perhekerho Lattomeren kirkko

Lisätiedot

puheenjohtaja /sihteeri Syyskokous Päätösten vahvistaminen hallitus marraskuu 300 yhdistyksen jäsenet Anneli Nikulainen, Oxana Tarasyuk ja Sanna Husu

puheenjohtaja /sihteeri Syyskokous Päätösten vahvistaminen hallitus marraskuu 300 yhdistyksen jäsenet Anneli Nikulainen, Oxana Tarasyuk ja Sanna Husu Järjestötoiminta Hallituksen kokoukset kuukausittain Edunvalvonnan varmistaminen ja yhdistyksen toiminnan suunnittelu, tiedon jakaminen. puheenjohtaja /sihteeri kerran kuukaudessa Kevätkokous Päätösten

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

Länsituuli 83 ry:n jäsenlehti 1/ /2006

Länsituuli 83 ry:n jäsenlehti 1/ /2006 Länsituuli 83 ry:n jäsenlehti 1/ 2005 1/2006 Kevään tunnelmia Maaliskuun alku on ollut 5-10 astetta keskilämpötilaa kylmempi, joten talvi on ollut länsirannikollakin hiihto- ja luistelusäiden puolesta

Lisätiedot

KOTIHARJUN SAUNAYHDISTYS ry

KOTIHARJUN SAUNAYHDISTYS ry To 17. Su 20.5.2012 Saunaretki Karjalaan Sivu 1 / 14 Kotiharjun Saunayhdistys ry:n perinteinen kevätretki Karjalan maisemiin ja sen saunoihin. Entistä Suomea. Heino Tours Finland, Kotka. Venäjän puolella.

Lisätiedot

TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 LOPPUTYÖ: Sosiodraama

TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 LOPPUTYÖ: Sosiodraama TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 LOPPUTYÖ: Sosiodraama Tekijät: Auli Siltanen, Vaajakosken päiväkoti, erityislastentarhanopettaja Eva Iisakka, Haapaniemen päiväkoti, lastenhoitaja Sanna Leppänen, Linnan päiväkoti,

Lisätiedot

Suomen Bridgeliitto ry:n kilpailukalenteri vuodelle

Suomen Bridgeliitto ry:n kilpailukalenteri vuodelle Suomen Bridgeliitto ry:n kilpailukalenteri vuodelle 2016 Saatteeksi: Kilpailukalenterista on varattu sitovasti viikonloput SM-kilpailuille. Niitä saatetaan pelata joko lyhyempinä tai pidempinä riippuen

Lisätiedot

Jäsentiedote 1 / 2005 SUOMEN KAMERASEUROJEN LIITTO RY

Jäsentiedote 1 / 2005 SUOMEN KAMERASEUROJEN LIITTO RY Jäsentiedote 1 / 2005 SUOMEN KAMERASEUROJEN LIITTO RY Tervehdys, ja hauska tutustua! Vuoden juuri vaihtuessa alkoi toimikauteni SKsL:n puheenjohtajana syyskokouksen näin päätettyä. Edellinen pj. Markku

Lisätiedot

Kiuruveden JHL ry toimintasuunnitelma 2016

Kiuruveden JHL ry toimintasuunnitelma 2016 Yhdistyksen toiminnallisen tilan kuvaus Yhdistyksen jäsenmäärä 311 Jäsenten työpaikat Kiuruveden kaupunki, Iisalmen kaupunki, Seurakunta, Yksityiset hoivakodit, Fysikaaliset hoitolaitokset, Toimi-säätiö

Lisätiedot

Kyu Cup 2015 SIJAINTI ALUSTAVA OHJELMA KENDO. Kendo, Iaido ja Jodo kilpailut Porissa 31.10. 1.11.2015

Kyu Cup 2015 SIJAINTI ALUSTAVA OHJELMA KENDO. Kendo, Iaido ja Jodo kilpailut Porissa 31.10. 1.11.2015 Kyu Cup 2015 Kendo, Iaido ja Jodo kilpailut Porissa 31.10. 1.11.2015 Pori Kendoseura järjestää Kyu Cup kendokilpailut lokakuun lopulla 31.10. 1.11.2015 Porissa. Kaikki kyu tasoiset kendon, iaidon ja jodon

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

TIINA PUPUTTI Y KSINKERTAISUUS. Davide Cerati on Pohjois-Italiassa toimiva ammattivalokuvaaja,

TIINA PUPUTTI Y KSINKERTAISUUS. Davide Cerati on Pohjois-Italiassa toimiva ammattivalokuvaaja, Cerati on innostunut henkilökohtaisesta projektistaan Enkelit. Kuvien ideat syntyvät usein kuvaustilanteessa inspiraatio tulee malleista ja tunnelmasta. TIINA PUPUTTI Davide Cerati on Pohjois-Italiassa

Lisätiedot

Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast

Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast KUOLEMAN KUNNIAKSI Pekka Ervast Oskar Merikanto Teoksen taustaa Tukholman kongressi 1913 ja Oskar Merikanto. Kuten lukijamme tietävät, pidetään ensi kesänä Tukholmassa

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 2/2015 salonseudunrauhanturvaajat@gmail.com http://koti.mbnet.fi/kuso

JÄSENTIEDOTE 2/2015 salonseudunrauhanturvaajat@gmail.com http://koti.mbnet.fi/kuso JÄSENTIEDOTE 2/2015 salonseudunrauhanturvaajat@gmail.com http://koti.mbnet.fi/kuso PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS Hyvät Rauhanturvaajat, Liiton uusi strategia 2016-2020 hyväksytään 17.10. liittokokouksessa Raumalla.

Lisätiedot

Nurmeksen kaupungin www-sivujen käyttäjäkysely 2015

Nurmeksen kaupungin www-sivujen käyttäjäkysely 2015 1 (8) Nurmeksen kaupungin www-sivujen käyttäjäkysely 2015 1. Kuinka usein käyt kaupunkimme www-sivuilla? 2. Mitä kautta päädyit verkkosivuillemme? 2 (8) Avoimet vastaukset: Toisella sivulla sijaitsevan

Lisätiedot

Kannuksen Kotiseutupäivät Kotiseutupäivillä yhdistystä edustivat Ritva Niemikorpi, Martti Määttä ja Leila Keski-Korpi.

Kannuksen Kotiseutupäivät Kotiseutupäivillä yhdistystä edustivat Ritva Niemikorpi, Martti Määttä ja Leila Keski-Korpi. Jäsentiedote 11.10.2010 Iloiset syksyn toivotukset jäsenistöllemme! Vaikka viimeiset lehdet putoilevatkin jo puista, ei yhdistyksemme siirry talviunille. Porhallamme iloisesti kohti joulua ja syksyn ja

Lisätiedot

ILMOITTAUDU: koulutus@interfoto.fi, (09) 530 8930. Ilmoittautuneille ja kurssimaksun maksaneille lähetetään vahvistus koulutuksen alkamisesta.

ILMOITTAUDU: koulutus@interfoto.fi, (09) 530 8930. Ilmoittautuneille ja kurssimaksun maksaneille lähetetään vahvistus koulutuksen alkamisesta. KEVÄÄN 2010 KURSSEJA Haluatko kuvistasi parempia? Haluatko oppia lisää digitaalisesta työnkulusta ja värienhallinnasta valokuvaajien omalla kielellä? Entä kiinnostaako sinua digitaalinen pimiö ja laadukas

Lisätiedot

SEURATIEDOTE TOUKOKUU 2016

SEURATIEDOTE TOUKOKUU 2016 SEURATIEDOTE TOUKOKUU 2016 Kesä on tullut, pääskyset ovat jälleen täällä! Suuret kiitokset kaikille ohjaajille menneestä kerhokaudesta. Olette tehneet arvokasta ja tärkeää työtä!! Kesä tuo tulleessaan

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Rauman Kameraseura ry ja sen kotipaikka on Rauma.

Yhdistyksen nimi on Rauman Kameraseura ry ja sen kotipaikka on Rauma. Rauman Kameraseura ry:n säännöt 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Rauman Kameraseura ry ja sen kotipaikka on Rauma. 2. Tarkoitus ja toiminnan laatu Yhdistyksen tarkoituksena on ylläpitää

Lisätiedot

ISSN 0784-2503 1/2007. 100. Monirunkovenelehti. Otteita vuosien varrelta. proaprojekti etenee

ISSN 0784-2503 1/2007. 100. Monirunkovenelehti. Otteita vuosien varrelta. proaprojekti etenee ISSN 0784-2503 6 1/2007 Kaikkien aikojen 100. Otteita vuosien varrelta proaprojekti etenee Martin Hildebrand PUHEENJOHTAJAN P A L S T A Monirunkovenelehdellä alkaa olla ikää. Käsissänne on lehtemme tasan

Lisätiedot

Linnolahti Jarno, puheenjohtaja Asikainen Lauri Lahti Anneli Loisa Kirsi Mikkonen Pasi 11 - Piipponen Mitja Sarola Riitta

Linnolahti Jarno, puheenjohtaja Asikainen Lauri Lahti Anneli Loisa Kirsi Mikkonen Pasi 11 - Piipponen Mitja Sarola Riitta Pöytäkirja 1(5) HALLITUKSEN KOKOUS 1/2018 AIKA Keskiviikko klo 18.30 PAIKKA LÄSNÄ Mäntyniementie 1, Karhu-sali Hallitus Linnolahti Jarno, puheenjohtaja Asikainen Lauri Lahti Anneli Loisa Kirsi Mikkonen

Lisätiedot

TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 Eeva Iisakka Haapaniemen päiväkoti, Auli Siltanen Vaajakosken päiväkoti, Sanna Leppänen Linnan päiväkoti

TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 Eeva Iisakka Haapaniemen päiväkoti, Auli Siltanen Vaajakosken päiväkoti, Sanna Leppänen Linnan päiväkoti TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 Eeva Iisakka Haapaniemen päiväkoti, Auli Siltanen Vaajakosken päiväkoti, Sanna Leppänen Linnan päiväkoti Lopputyö: sosiodraama Tekijät: Auli Siltanen, Vaajakosken päiväkoti,

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2006

TOIMINTAKERTOMUS 2006 TOIMINTAKERTOMUS 2006 YLEISTÄ Vuosi 2006 oli OuLVI:n 44. toimintavuosi. Vuoden aikana järjestetty toiminta oli edellisten vuosien mukaista.tapahtumissa keskityttiin laatuun ja panostettiin tapahtumaympäristöön

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Pöytäkirja ENERGIATEKNIIKAN KILTA Sivu 1 / ARMATUURI RY 2/2016 21.1.2016

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Pöytäkirja ENERGIATEKNIIKAN KILTA Sivu 1 / ARMATUURI RY 2/2016 21.1.2016 ENERGIATEKNIIKAN KILTA Sivu 1 / ENERGIATEKNIIKAN KILTA PÖYTÄKIRJA ARMATUURI ry Ylioppilastalo Laserkatu 10 53850 Lappeenranta HALLITUKSEN KOKOUS Aika: Torstai klo 19.30 Paikka: Skinnarilan sauna Skinnarilankatu

Lisätiedot

Yhdistystiedote 3/2015

Yhdistystiedote 3/2015 Yhdistystiedote 3/2015 Tervehdys yhdistysaktiivi, Kevät etenee hyvää vauhtia. Useimpien kanssa tapasimmekin jo liittokokouksessa. Tässä yhdistystiedotteessa on koottu tärkeimpiä liiton kuulumisia teille

Lisätiedot

Kiltauutiset 3/2016. Kaartin Jääkärirykmentin Kilta

Kiltauutiset 3/2016. Kaartin Jääkärirykmentin Kilta Kiltauutiset 3/2016 Kaartin Jääkärirykmentin Kilta Puheenjohtajalta Arvon jäsenet Muutoksen tuulet puhaltavat taas kerran Santahaminassa. Tällä kertaa vaikutuksia tulee myös meihin kiltalaisiin. Puolustusvoimissa

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Sanomalehti syntyy vuorovaikutuksesta

Sanomalehti syntyy vuorovaikutuksesta Sanomalehti syntyy vuorovaikutuksesta 1. Sähköpostilla 2. Puhelimella suoraan päätoimittajaan, toimitussihteeriin tai toimittajaan (numerot lehden viimeisellä aukeamalla) 3. Kirjeellä/kortilla 4. Facebookisssa,

Lisätiedot

Koulutapahtuma. Ampumaurheilun tietoisku koululaisille. Pohjois-Hämeen Ampujat

Koulutapahtuma. Ampumaurheilun tietoisku koululaisille. Pohjois-Hämeen Ampujat Koulutapahtuma Ampumaurheilun tietoisku koululaisille Koulutapahtuma miksi? Uusista nuorista harrastajista pulaa ampumaseuroissa Isät eivät enää tuo poikiaan automaattisesti radalle Ihmiset eivät oikein

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

Porin Keilailuliitto ry. KILPAILUKALENTERI Puinnintie 4, PORI puh , .

Porin Keilailuliitto ry. KILPAILUKALENTERI Puinnintie 4, PORI puh ,  . Porin Keilailuliitto ry. KILPAILUKALENTERI 2019-2020 Puinnintie 4, 28360 PORI puh. 02-631 6600, email. pkl@bowling4you.fi www.bowling4you.fi SYYSKAUSI 2019 HEINÄKUU KILPAILU SARJAA VALVOJA HUOM. 24.06.

Lisätiedot

PöYTÄKIRJA Hallituksen kokous 8 / 2012

PöYTÄKIRJA Hallituksen kokous 8 / 2012 15.5.2012 PL 1627 70211 KUOPIO hallitus@serveriry.fi serveriry.fi PöYTÄKIRJA Hallituksen kokous 8 / 2012 Aika: Maanantaina 14.5.2012 klo 14:15 Paikka: Malja, Kuopio Läsnä: Aappo Alamäki, hallituksen PJ

Lisätiedot

puheenjohtaja /sihteeri Kevätkokous Päätösten vahvistaminen hallitus maalis-huhtikuu 300 yhdistyksen jäsenet

puheenjohtaja /sihteeri Kevätkokous Päätösten vahvistaminen hallitus maalis-huhtikuu 300 yhdistyksen jäsenet Järjestötoiminta Edustajistovaalit - sähköinen tiedotus jäsenille vaaleista - mahd. yhdistyksen ehdokkaan oma alasivu yhdistyksen sivuilla Avustetaan yhdistyksen jäsentä vaalityössä tiedottamalla asiasta/mainostamalla

Lisätiedot

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA Lähdimme vappuaamuna 1.5.jännittävälle elokuvamatkalle Irlantiin Kitisenrannan koulun pihalta. Mukana olivat Taneli Juntunen (9b), Joonas Tuovinen (9b),

Lisätiedot