JÄNNITETYÖN MUISTILISTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JÄNNITETYÖN MUISTILISTA"

Transkriptio

1 Martti Hallamäki Sivu 1/12 Päivitetty JÄNNITETYÖN MUISTILISTA 1. Onko jännitetyön teko tarpeen ja onko se luvallista. (Riskinarviointi) 2. Varmistu ettei laitteiston rakenne aiheuta rajoituksia kuten: nollajohdinta ei voi irrottaa kojeet on ketjutettu lukitus katkeaa virtapiirissä on virtamuuntaja kojeen irrotus JT-työnä ei onnistu valokaarivaara työkohteen hankala sijainti 3. Suunnittele työn tekeminen huolellisesti: - työryhmän kokoonpano ja koulutus - muut kuin sähkön aiheuttamat vaarat - työkohteen merkitseminen - tarvittavien osien jännitteettömäksi tekeminen - kytkimien lukinta ja varoituskilvet - jännitteettömyyden toteaminen - työmaadoitus tarvittaessa - lisäsuojuksien asentaminen tarvittaessa - oikeat työ- ja suojavälineet käytettävissä 4. Varmista ettei johdossa tai kojeessa ole kuormitusta 5. Selvitä mistä työkohde voidaan tehdä jännitteettömäksi, jos tähän on varauduttava 6. Estävätkö tai hankaloittavatko sää- tai muut ympäristötekijät JT-työn tekemistä 7. Tee vähintäänkin silmämääräinen käyttöönottotarkastus 8. Saata työkohde JT-työn päätyttyä normaaliin käyttötilaan ja tee tarvittavat ilmoitukset

2 Martti Hallamäki Sivu 2/ YKSITYISKOHTAISIA JÄNNITETYÖOHJEITA Liitosten jälkikiristys Yleensä kohteena pienehköt kohteet mutta kyseessä voi olla jopa kiskoliitosten jälkikiristys! Tällöin työ saattaa vaatia esimiehen ja työryhmän yhteisen pohdinnan ennen kuin työ tehdään JT-työnä tai jätetään toistaiseksi tekemättä. 1) Pitääkö tehdä JT-työnä, voidaanko tehdä JT-työnä. Työn aloituslupa käytöltä ja esimieheltä! 2) Tarkistetaan, että käytettävissä on tarpeelliset työ- ja suojavälineet ja tarkastetaan niiden kunto. Tässä työssä käytetään EN 531 mukaista suojavaatetusta, (huomioitava myös ihoa vasten olevat vaatteet) eristävää alustaa tai jännitetyöhön tarkoitettuja jalkineita, kasvojen suojainta, jännitetyökäsineitä ja tarvittavia jännitetyökaluja. Muistettava momenttiavain! 3) Tarkistetaan, mistä jännitteisenä olevat osat voidaan vahingon sattuessa tehdä nopeasti jännitteettömiksi. Tarvittaessa on oltava erillinen henkilö jännitteen katkaisuun, tiedon kulku! 4) Kiinnitetään tarvittaessa lisäsuojukset, joilla suojataan lähellä olevat jännitteiset osat ja tarvittaessa liittimen lähellä olevat maadoitetut osat sekä putoavien esineiden että lipsahdusten varalta. 5) Mikäli liittimissä on kosketussuojaus, poistetaan suojus yhdestä liittimestä kerrallaan, kiristetään liitinruuvit jännitetyökaluilla asianmukaiseen momenttiin ja asennetaan suojus jälleen paikalleen. Suoritetaan työt muissa liittimissä tarvittaessa ja saatetaan laitteisto turvalliseen tilaan. 6) Kun koko työ on saatu valmiiksi, ilmoitetaan siitä sähkön- ja prosessin käytöstä vastaaville henkilöille.

3 Martti Hallamäki Sivu 3/12 Päivitetty Ohjaus- ja mittauspiirien johdotusten muutostyöt Tämä yksityiskohtainen työohje täydentää perusvaatimuksia sellaisessa koekäytössä ja vian korjaamisessa, jossa ohjausvirtapiiri on asennettu päävirtapiiristä riittävästi erilleen. Ylivirtasuojan nimellisvirta saa olla enintään 25 A ja jännite pienjännite ja kyseessä on yksittäisen johtimen vaihtaminen riviliittimeltä toiselle tai yksittäisen johtimen kytkeminen tai irrottaminen. Valokaarivaaraa ei voi olla, joten siihen ei tarvitse varautua, mutta TTL vaatii kuitenkin sopivan vaatetuksen. 1) Tarkistetaan jännitetyön yleiset edellytykset. Työn aloituslupa käytöltä ja esimieheltä! 2) Tarkistetaan, että käytettävissä on tarpeelliset työ- ja suojavälineet ja tarkastetaan niiden kunto. Tässä työssä käytetään eristävää alustaa tai jännitetyöhön tarkoitettuja jalkineita, jännitetyökäsineitä ja tarvittavia jännitetyökaluja. 3) Kiinnitetään lisäsuojukset tarvittaessa, päävirtapiirien eristäminen / putoavat esineet. 4) Suoritetaan asennustyö käyttäen jännitetyökaluja. Asennustyö kohdistetaan kerrallaan vain yhteen johtimeen. Jos johdin jätetään irralleen, se suojataan ja tarkistetaan johdinmerkintä. 5) Suoritetaan tarvittaessa työt muissa laitteistoissa ja saatetaan laitteisto turvalliseen tilaan. 6) Kun koko työ on saatu valmiiksi, ilmoitetaan siitä sähkön ja prosessin käytöstä vastaaville henkilöille. 7) Jos on tehty muutoksia kytkentöihin, merkitään ne piirustuksiin ja toimitetaan muutokset myös arkistokuviin.

4 Martti Hallamäki Sivu 4/ Johdon tai johtimien liittäminen tai irrottaminen riviliittimeltä Tätä yksityiskohtaista työohjetta käytetään työssä, jossa johto tai johdin liitetään riviliittimeen tai irrotetaan riviliittimestä (tai vastaavasta kohteesta) jännitteisenä, tai läheisyydessä on jännitteisiä osia, joista aiheutuu sähköiskun tai valokaaren vaara. 1) Pitääkö tehdä JT-työnä, voidaanko tehdä JT-työnä. Työn aloituslupa esimieheltä ja käytöltä. 2) Tarkistetaan, että käytettävissä on tarpeelliset työ- ja suojavälineet ja tarkastetaan niiden kunto. Tässä työssä käytetään eristävää alustaa ja jännitetyöhön tarkoitettuja jalkineita, jännitetyökäsineitä ja mahdollisesta oikosulkuvirrasta riippuen kasvojen suojainta sekä standardin EN 531 mukaista suojavaatetusta muistaen myös ihoa vasten olevat vaatteet. 3) Tarkistetaan, mistä jännitteisenä olevat osat voidaan vahingon sattuessa tehdä nopeasti jännitteettömiksi. Lisähenkilö tarvitaan tarpeen vaatiessa. 4) Tarkistetaan, ettei virtapiiriin ole kytketty kuormitusta. 5) Kiinnitetään tarvittaessa lisäsuojukset joilla suojataan ympärillä olevia jännitteisiä osia ja tarvittaessa liittimen lähellä olevat kojeiston osat. 6) Suoritetaan asennustyö käyttäen kohteen mukaisia jännitetyökaluja. 7) Jos ollaan asentamassa uutta kaapelia jännitteiseen keskukseen, varmistetaan ettei kaapelia asennettaessa kohteeseen aiheuteta vahinkoja eikä vaaraa. 8) Jos irrotettua johdinta ei kytketä välittömästi uudelleen, sen pää eristetään ja tarkistetaan johdinmerkintä. 9) Suoritetaan tarvittaessa työt muissa laitteistoissa ja saatetaan laitteisto turvalliseen tilaan. 10) Kun työ on saatu valmiiksi, ilmoitetaan siitä esimiehelle ja käytölle.

5 Martti Hallamäki Sivu 5/12 Päivitetty Kaapelin lisääminen tai poistaminen Tätä yksityiskohtaista työohjetta käytetään työssä, jossa kiinteä tai tilapäinen kaapeli liitetään jännitteettömään lähtöön, mutta työskentelyalue ulottuu viereisten lähtöjen paljaiden jännitteisenä olevien osien jännitetyöalueelle. Samaa ohjetta voidaan käyttää soveltuvin osin kaapelia poistettaessa. Uudisasennuksia tehtäessä on syytä huomioida käyttöönottomittausten suoritus. 1. Tarkistetaan jännitetyön yleiset edellytykset. Työn aloituslupa käytöltä ja esimieheltä! 2. Tarkistetaan, että käytettävissä on tarpeelliset työ- ja suojavälineet ja tarkastetaan niiden kunto. Tässä työssä käytetään eristävää alustaa tai jännitetyöhön tarkoitettuja jalkineita, jännitetyökäsineitä ja tarvittavia jännitetyökaluja. Valokaarivaarallisessa kohteessa on käytettävä kasvosuojusta ja asianmukaista vaatetusta (EN 531). 3. Tarkistetaan, mistä viereiset jännitteisenä olevat osat voidaan vahingon sattuessa tehdä nopeasti jännitteettömiksi. 4. Avataan työkohteen virtapiiriin kuuluva kytkin, jos tällainen on.(esim. kuormana olevan työmaakeskuksen pääkytkin.) 5. Tarkistetaan, että kaapelilähtö on jännitteetön tai se erotetaan jännitteettömäksi. Ripustetaan erotuskohtaan kytkemisen kieltävä kilpi, johon kilven asettaja merkitsee nimensä ja puhelinnumeronsa sekä päiväyksen. Huolehditaan tarpeen mukaan erotuskohdan tai sen sijaintitilan lukitsemisesta. 6. Varmistutaan mittaamalla ettei kyseiseen lähtöön ole kytkettynä jännitettä. Huomioitava takajännitevaara. 7. Kiinnitetään tarvittaessa lisäsuojukset. 8. Asennetaan kaapeli paikalleen. 9. Kaapelin kuorinta suoritetaan siinä vaiheessa kun se kulloinkin on järkevää. Samoin käytetään sen mukaisesti tarvittavia suojateippauksia. 10. Johtimien suojukset poistetaan yksitellen kytkentäjärjestyksessä ja suoritetaan kytkeminen. Kytkentäjärjestys on suojajohdin tai PEN-johdin, nollajohdin ja vaihejohtimet alkaen hankalimmasta vaihejohtimesta. 11. Suoritetaan tarvittaessa työt muissa laitteistoissa ja saatetaan laitteisto turvalliseen tilaan. Kun koko työ on saatu valmiiksi, ilmoitetaan siitä sähkön ja prosessin käytöstä vastaaville henkilöille. HUOM. Johtimien irrottaminen aloitetaan vaihejohtimista ja sitten nollajohdin ja viimeisenä suoja- tai PEN-johdin. Irrotettu johdin eristetään välittömästi esim. muoviletkulla. Eristysvaatimus koskee myös nolla-, PEN- ja suojajohdinta.

6 Martti Hallamäki Sivu 6/ Yksittäisen kojeen vaihto Tätä yksityiskohtaista työohjetta käytetään työssä, jossa vaihdettava koje (esim. kontaktori) on tehty jännitteettömäksi, mutta työskentelyalue ulottuu viereisten kojeiden paljaiden jännitteisenä olevien osien välittömään läheisyyteen. Kyseessä voi olla myös tilanne, jolloin kaikkia apuvirtapiirejä ei saada jännitteettömiksi. 1. Tarkistetaan jännitetyön yleiset edellytykset. Pitääkö, saako, voiko? Työn aloituslupa käytöltä ja esimieheltä! 2. Tarkistetaan, että käytettävissä on tarpeelliset työ- ja suojavälineet ja tarkastetaan niiden kunto. Tässä työssä käytetään eristävää alustaa tai jännitetyöhön tarkoitettuja jalkineita, jännitetyökäsineitä ja tarvittavia jännitetyökaluja. Valokaarivaarallisessa kohteessa on käytettävä kasvosuojusta ja asianmukaista vaatetusta (EN 531). 3. Tarkistetaan, mistä jännitteisenä olevat osat voidaan vahingon sattuessa tehdä nopeasti jännitteettömiksi. 4. Avataan kyseiseen virtapiiriin kuuluva kytkin, jos sellainen on. 5. Virtapiiri joka syöttää vaihdettavaa kojetta erotetaan syötöstä luotettavasti esim. poistamalla sulakkeet päävirtapiiristä ja ohjausvirtapiiristä. Ripustetaan erotuskohtaan kytkemisen kieltävä kilpi, johon kilven asettaja merkitsee nimensä ja päiväyksen. Huolehditaan tilanteen mukaan erotuskohdan tai sen sijaintitilan lukitsemisesta. 6. Tarkistetaan vaihdettavaa kojetta syöttävän virtapiirin (mukaan lukien ohjaus-, hälytys- ja mittausvirtapiirit) jännitteettömyys. Merkitään kojeet siten ettei erehtymisen vaaraa ole. 7. Kiinnitetään tarvittaessa lisäsuojukset. 8. Irrotetaan kojeeseen liitetyt johtimet yksitellen käyttäen jännitetyökaluja. Irrotettu johdin eristetään välittömästi esim. muoviletkulla. 9. Mikäli joudutaan irrottamaan jännitteisiä apuvirtapiirien johtimia, huolehditaan siitä, ettei aiheuteta häiriöitä eikä vaaraa. 10. Vaihdetaan koje. 11. Johtimet kytketään yksitellen takaisin poistaen suojus vain yhdestä johtimesta kerrallaan. 12. Suoritetaan tarvittaessa työt muissa laitteistoissa ja saatetaan laitteisto lopuksi turvalliseen tilaan. 13. Kun koko työ on saatu suoritetuksi, ilmoitetaan siitä sähkön ja prosessin käytöstä vastaaville henkilöille.

7 Martti Hallamäki Sivu 7/12 Päivitetty Yleisohje kaapelijakokaappien jännitetöihin Tämän ohjeen pohjalta voidaan laatia vanhoille kosketussuojaamattomille kaappityypeille omat ohjeet. Työn turvalliseen suoritukseen on syytä kiinnittää erityistä huomiota. 1) Pitääkö tehdä JT-työnä, onko mahdollista tehdä JT-työnä. Tapauskohtainen lupa käytöstä vastaavalta henkilöltä ja omalta esimieheltä. 2) Työnsuoritukseen tarvitaan vähintään kaksi riittävän ammattitaidon omaavaa JTkoulutuksen saanutta henkilöä. 3) Varataan tarvittavat työ-ja suojavälineet: JT-käsineet, kasvosuojus, standardin EN 531 mukaiset haalarit, suositellaan että myös ihoa vasten on luonnonkuituiset vaatteet, riittävän eristävät jalkineet tai JT-matto, tarvittavat erikoistyökalut, huom. momenttiavain. 4) Tarkistetaan työkalujen ja suojavälineiden kunto. 5) Tarkistetaan mistä vaaran uhatessa voidaan katkaista sähköt, tarvittaessa erillinen henkilö, johon on reaaliaikainen puhelinyhteys. 6) Käytetään lisäsuojuksia tarpeen mukaan. 7) Ennen töiden aloittamista varmistetaan sopivin keinoin, ettei kohteessa ole kuormaa ja ettei tilanne voi muuttua kesken työn. 8) Suoritetaan asennustyö noudattaen kyseisen kaappimallin ohjeita. 9) Työn valmistuttua, ilmoitetaan siitä käytöstä vastaavalle henkilölle ja omalle esimiehelle.

8 Martti Hallamäki Sivu 8/ Jännitetyöohje kosketussuojattuille (IP 20) kaapelijakokaapeille Työohje työhön, jossa uusi kosketussuojattu kytkin, varoke-erotin tai kaapeli liitetään jännitteiseen kosketussuojattuun kaapelijakokaappiin tai irrotetaan siitä. Tällaisia kaapelijakokaappeja tarvikkeineen ovat esim Enston Triax ja Kabeldonin KSIP kaapit tai vastaavat. Aina on lisäksi huomioitava kaappi- ja liitinkohtaiset ohjeet. 1) Näihin keskuksiin on perusteltua antaa pysyväislupa. 2) Asennustyön saa suorittaa yksi pätevyydet omaava henkilö. 3) Varataan tarvittavat työ-ja suojavälineet: JT-käsineet, kasvosuojus, standardin EN 531 mukaiset haalarit, suositellaan että myös ihoa vasten on luonnonkuituiset vaatteet, riittävän eristävät jalkineet tai JT-matto, tarvittavat erikoistyökalut, huom. momenttiavain. Kasvosuojuksen käyttö ei ole pakollista, mutta suotavaa. 4) Tarkistetaan työkalujen ja suojavälineiden kunto. 5) Jännitteen katkaisuun ei tarvitse varautua. 6) Lisäsuojusten käyttö on harkittava tapauskohtaisesti, yleensä ei tarvita. 7) Ennen töiden aloittamista varmistetaan sopivin keinoin, ettei kohteessa ole kuormaa ja ettei tilanne voi muuttua kesken työn. 8) Suoritetaan asennustyö noudattaen kyseisen kaappimallin ohjeita. 9) Työn valmistuttua, ilmoitetaan siitä käytöstä vastaavalle henkilölle ja omalle esimiehelle.

9 Martti Hallamäki Sivu 9/12 Päivitetty AMKA-jännitetyöt eristyksen lävistävillä liittimillä Vanhoissa johdoissa on hyvin erilaisia liittimiä ja yleensä myös kosketeltavissa olevia paljaita jännitteisiä johtimen päitä tai liittimiä. Uudet liittimet sinällään ovat erittäin turvallisia käyttää, mutta vaara useinkin johtuu vanhemmista asennuksista. AMKA-jännitetöissä on aina huomioitavat sääolosuhteet; ukkonen, sade, sumu, pakkanen. 1) Onko lupa, koulutus ja työvälineet kunnossa. 2) Standardin ohjeiden mukaan voidaan työskennellä yksin. Pylväskengillä tapahtuvassa työskentelyssä edellytetään toisen miehen läsnäoloa näköetäisyydellä. Nostolavalta käsin tapahtuva yksintyöskentely on sallittua. 3) Tarvittavat työ- ja suojavälineet: JT-käsineet, tarvittavat erikoistyökalut huom. momenttiavain tarvittaessa. Mikäli kohteessa saattaa olla valokaarivaara (erityisesti vanhat riippukierrekaapelit) on käytettävä kasvosuojusta ja EN 531 mukaista suojavaatetusta, muistettava myös ihoa vasten oleva vaatetus, mieluusti luonnonkuitua, kesällä puuvillaa, talvella villaa. JT-käsineiden päällä on suotavaa käyttää nahkakäsineitä mekaanisena suojana. 4) Tarkistetaan työkalujen ja suojavälineiden kunto. 5) Käytetään lisäsuojuksia tarpeen mukaan, huomioi vanhat asennukset. 6) Ennen töiden aloittamista, varmistetaan sopivin keinoin, ettei kohteessa ole kuormaa ja ettei tilanne voi muuttua kesken työn. 7) Suoritetaan asennustyö noudattaen liitinmallin mukaisia ohjeita.

10 Martti Hallamäki Sivu 10/ Liitosten purkaminen 1) Onko lupa, koulutus ja työvälineet kunnossa. 2) Standardin ohjeiden mukaan voidaan työskennellä yksin. Pylväskengillä tapahtuvassa työskentelyssä edellytetään toisen miehen läsnäoloa näköetäisyydellä. Nostolavalta käsin tapahtuva yksintyöskentely on sallittua. 3) Tarvittavat työ- ja suojavälineet: JT-käsineet, tarvittavat erikoistyökalut. Mikäli kohteessa saattaa olla valokaarivaara (erityisesti vanhat riippukierrekaapelit) on käytettävä kasvosuojusta ja EN 531 mukaista suojavaatetusta, muistettava myös ihoa vasten oleva vaatetus, mieluusti luonnonkuitua, kesällä puuvillaa, talvella villaa. JTkäsineiden päällä on suotavaa käyttää nahkakäsineitä mekaanisena suojana. 4) Tarkistetaan työkalujen ja suojavälineiden kunto. 5) Käytetään lisäsuojuksia tarpeen mukaan, huomioi vanhat asennukset. 6) Ennen töiden aloittamista, varmistetaan sopivin keinoin, ettei kohteessa ole kuormaa ja ettei tilanne voi muuttua kesken työn. 7) Katkaistaan ensimmäinen haarajohtimen vaihe noin cm päästä liittimestä ja asennetaan suojatulppa liittimeen kiinnijäävään pätkään. 8) Toistetaan tämä muille vaiheille. 9) Viimeisenä avataan ja poistetaan PEN-johtimessa oleva liitin.

11 Martti Hallamäki Sivu 11/12 Päivitetty Liite 1 Työ- ja elinkeinoministeriön asetus N:o 351 sähköalan töistä annetun kauppa-ja teollisuusministeriön päätöksen muuttamisesta Annettu Helsingissä 6 päivänä toukokuuta 2010 Riittävän ammattitaitoiseksi valvomaan ja itsenäisesti tekemään koulutustaan ja työkokemustaan vastaavan alan sähkö- ja käyttötyötä se, joka on mainittuihin opastettu ja joka on: 1) suorittanut soveltuvan tekniikan alan korkeakoulututkinnon ja hankkinut kuuden kuukauden työkokemuksen sähkötöissä; 2) suorittanut soveltuvan sähköalan insinöörin tai teknikon tutkinnon ja hankkinut kuuden kuukauden työkokemuksen sähkötöissä; 3) suorittanut soveltuvan ammattitutkinnon, erikoisammattitutkinnon tai vastaavan aiemman koulutuksen tutkinnon ja hankkinut kuuden kuukauden työkokemuksen sähkötöissä; 4) suorittanut soveltuvan ammatillisen perustutkinnon tai vastaavan aiemman koulutuksen tai tutkinnon ja hankkinut vuoden työkokemuksen sähkötöistä;taikka 5) hankkinut kuuden vuoden kokemuksen sähkötöissä ja riittävät alan perustiedot. Edellä 1 momentissa mainitun työkokemuksen tulee olla riittävän laaja-alaista ja sähkötöihin perehdyttävää. Sen, joka antaa 1 momentissa opastuksen, tulee täyttää 1 ja 2 momentissa mainitut pätevyysvaatimukset. Edellä 1 momentissa tarkoitetun soveltuvan tutkinnon tai sitä vastaavan koulutuksen tarkempi oppisisältö määritellään liitteen kohdassa 1. Jos kyse on samankaltaisiin sähkölaitteisiin tai laitteeseen rinnastettaviin laitteistoihin kohdistuva sähkötyö, riittävän ammattitaitoisiksi tekemään itsenäisesti kyseisiä töitä katsotaan 1 momentista poiketen myös se, jolla on kahden vuoden työkokemus kyseisestä sähkötyöstä ja riittävät alan perustiedot tai liitteen kohdan 2 mukainen koulutus ja vuoden työkokemus kyseisistä sähkötöistä.

12 Martti Hallamäki Sivu 12/ Liite 2 Luonnos Oy Sähkö Ab JÄNNITETYÖPÄÄTÖS 1. Jännitetöitä saavat tehdä kaikki sähköalan ammattilaiset, jotka ovat hyväksytysti suorittaneet käytönjohtajan / sähkötöiden johtajan hyväksymän Jännitetyökurssin. 2. Mikäli jännitetyö vaatii kaksi asentajaa tai työtä suorittamassa on muuten kaksi tai useampia JT-koulutuksen saaneita asentajia, työnaikaisen sähköturvallisuuden valvojana toimii henkilö, joka on työnaikaisen sähköturvallisuuden valvojat luettelossa ylimpänä kyseisestä työryhmästä. Mikäli työhön on annettu erillinen suullinen tai kirjallinen työmääräin, esimies nimeää tällöin työstä ja sähköturvallisuudesta vastaavan henkilön. 3. Jännitetyöt tehdään noudattaen liitteenä olevia alle 1 kv jännitetyöohjeita. Mikäli kyseessä ei ole aivan liitteen ohjeiden mukainen, mutta vaatimustasoltaan vastaava työ, voidaan apuna käyttää myös liitteenä olevaa Jännitetyön muistilistaa. 4. Mikäli jännitetyö poikkeaa oleellisesti liitteenä olevista ohjeista, tai on muuten normaalia vaativampi, ei työtä saa suorittaa ilman esimiehen tapauskohtaista lupaa. Mikäli lähin esimies ei ole sähköalan ammattilainen, tulee ottaa yhteys ammatilliseen esimieheen. Tarvittaessa on etukäteen tehtävä kyseiseen työhön oma jännitetyöohje ja hyväksytettävä se sähkötöiden / käytön johtajalla. 5. Toiminnan periaatteet - jos kohteessa on valokaarivaara, on varusteiden oltava sen mukaiset - mikäli JT-kohteen yksikin johdin on jännitteinen, jokaista johdinta pidetään jännitteisenä - JT-käsineitä käytetään aina - matkapuhelimeen ei vastata kesken jännitetyön. Puhelin suljetaan tai laitetaan äänettömälle, ellei ole kyseiseen työhön liittyvää erityistä syytä menetellä toisin. Tuusulassa syyskuun 1 päivänä 2010 Varma Sähkö Sähkötöiden johtaja Kai Virtanen Käytön johtaja Liitteet ja työhjeet: löytyvät tästä monisteesta ja sähköisessä muokattavassa muodossa kohdasta Materiaalit

JÄNNITETYÖOHJE PEM279FIN

JÄNNITETYÖOHJE PEM279FIN JÄNNITETYÖOHJE ENSTON E-KSE KAAPELIJAKOKAAPEILLE YLEISTÄ - Tarkista, että olet valinnut oikean tuotteen ja että se sopii kyseiseen käyttöön. - Lue asennusohje huolellisesti ennen työn aloittamista. - Tee

Lisätiedot

JÄNNITETYÖOHJE PEM1764FIN 2015-09

JÄNNITETYÖOHJE PEM1764FIN 2015-09 JÄNNITETYÖOHJE ENSTO RAPID KAAPELIJAKOKAAPEILLE YLEISTÄ - Tarkista, että olet valinnut oikean tuotteen ja että se sopii kyseiseen käyttöön. - Lue asennusohje huolellisesti ennen työn aloittamista. - Tee

Lisätiedot

SFS 6002 mukainen sähkötyöturvallisuuskoulutus - sähkötyöturvallisuuskortti

SFS 6002 mukainen sähkötyöturvallisuuskoulutus - sähkötyöturvallisuuskortti SFS 6002 mukainen sähkötyöturvallisuuskoulutus - sähkötyöturvallisuuskortti SFS6002 - sähkötyöturvallisuuskoulutus SFS 6002 - sähkötyöturvallisuuskoulutus: on kaikille Suomessa sähkötöitä tekeville pakollinen.

Lisätiedot

Sähkötöiden tekeminen ja sähköpätevyystodistukset. Veli-Pekka Vitikka 3.11.2011

Sähkötöiden tekeminen ja sähköpätevyystodistukset. Veli-Pekka Vitikka 3.11.2011 Sähkötöiden tekeminen ja sähköpätevyystodistukset Veli-Pekka Vitikka 3.11.2011 Tästä säätely alkoi Antennityöoikeudet 1960 luvulla Sähköurakoitsijan rekisteröinti Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus sähkötyöstä ja käyttötyöstä Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään sähköturvallisuuslain (1135/2016) nojalla: 1 Soveltamisala Tässä asetuksessa säädetään sähköturvallisuuslain

Lisätiedot

Jännitetyöt SFS 6002 2.painos mukaan

Jännitetyöt SFS 6002 2.painos mukaan Martti Hallamäki Sivu 1/14 15.8.2013 Jännitetyöt SFS 6002 2.painos mukaan Yleistä Jännitetyö Jännitetyöllä tarkoitetaan työtä, jossa työn tekijä tarkoituksellisesti ja ennalta suunnitellusti koskettaa

Lisätiedot

MJS kaapelijakokaapin jännitetyöohje 344 MJS1E 2010_04

MJS kaapelijakokaapin jännitetyöohje 344 MJS1E 2010_04 MJS kaapelijakokaapin jännitetyöohje 344 MJS1E 2010_04 JÄNNITETYÖOHJE ABB MJS KAAPELIJAKOKAAPEILLE Tämä jännitetyöohje koostuu yleisestä osasta (kohta 1-2) sekä kaappikohtaisista asennusteknisistä työohjeista

Lisätiedot

Sähkötyöt turvallisesti SFS 6002 mukaan

Sähkötyöt turvallisesti SFS 6002 mukaan Sähkötyöt turvallisesti SFS 6002 mukaan 1/14 Sähkötyöt turvallisesti SFS 6002 mukaan Tavoite: Minä ja työkaverit terveinä kotiin työpäivän jälkeen! 2 Sähkötyöt turvallisesti SFS 6002 mukaan Sähkötapaturmien

Lisätiedot

Kaapelijakokaappien CDC - ja CDCM -jännitetyöohje

Kaapelijakokaappien CDC - ja CDCM -jännitetyöohje CDC - CDCM 1 1SCC320001M1801 34 KJK 1 A Kaapelijakokaappien CDC - ja CDCM -jännitetyöohje 1 Yleistä 1.1 JT -töihin kuuluvien yleisten ohjeiden, työryhmän ja koulutuksen, työvälineiden ja henkilösuojaimien

Lisätiedot

Kaapelijakokaappien CDC- ja CDCM-jännitetyöohje KJK 1

Kaapelijakokaappien CDC- ja CDCM-jännitetyöohje KJK 1 Kaapelijakokaappien CDC- ja CDCM-jännitetyöohje KJK 1 34 KJK 1 A 1SCC320001M1801 1 Yleistä 1.1 JT-töihin kuuluvien yleisten ohjeiden, työryhmän ja koulutuksen, työvälineiden ja henkilösuojaimien sekä turvallisuusohjeiden

Lisätiedot

SFS 6002 käytännössä. Hinta. Lisätietoja. Sisältö. Tuotenumero: ,00 (+ alv 10%) normaalihinta 24,00 (+ alv 10%) jäsenhinta

SFS 6002 käytännössä. Hinta. Lisätietoja. Sisältö. Tuotenumero: ,00 (+ alv 10%) normaalihinta 24,00 (+ alv 10%) jäsenhinta SFS 6002 käytännössä Tuotenumero: 411219 32,00 (+ alv 10%) normaalihinta 24,00 (+ alv 10%) jäsenhinta Sähkötyöturvallisuusstandardin SFS 6002 uudistettu 3. painos julkaistiin huhtikuussa 2015. Aikaisempi

Lisätiedot

SFS 6002 käytännössä. Hinta. Lisätietoja. Sisältö. Tuotenumero: ,00 (+ alv 10%) normaalihinta 24,00 (+ alv 10%) jäsenhinta

SFS 6002 käytännössä. Hinta. Lisätietoja. Sisältö. Tuotenumero: ,00 (+ alv 10%) normaalihinta 24,00 (+ alv 10%) jäsenhinta SFS 6002 käytännössä Tuotenumero: 411219 32,00 (+ alv 10%) normaalihinta 24,00 (+ alv 10%) jäsenhinta Kirja uudistettiin vuonna 2015 uuden standardin mukaiseksi. Samalla kirjan sisältö käytiin kokonaisuudessaan

Lisätiedot

Vastuu sähköalan töissä

Vastuu sähköalan töissä 1/18 Työnantajan yleinen huolehtimisvelvollisuus työturvallisuuslain mukaan Työnantaja tai työnantajan sijainen on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta

Lisätiedot

Jännitetyökurssi SFS 6002 2.painos 6.3 ja Liite Y Ammattitaito Asenne Huolellisuus

Jännitetyökurssi SFS 6002 2.painos 6.3 ja Liite Y Ammattitaito Asenne Huolellisuus Martti Hallamäki Sivu 1/40 15.10.2012 Jännitetyökurssi SFS 6002 2.painos 6.3 ja Liite Y Ammattitaito Asenne Huolellisuus Nimi: Martti Hallamäki Sivu 2/40 15.10.2012 Jännitetyöt Tämä moniste pohjautuu aiempiin

Lisätiedot

Sähköpätevyydet. Tapio Kallasjoki 1/2016. Tapio Kallasjoki 1/2016

Sähköpätevyydet. Tapio Kallasjoki 1/2016. Tapio Kallasjoki 1/2016 Sähköpätevyydet Tapio Kallasjoki 1/2016 Tapio Kallasjoki 1/2016 Sähköturvallisuuden säädösperusta Sähköturvallisuuslaki 410/96 Sähköturvallisuusasetus 498/96 Ministeriön päätökset (Ktm/TEM) Valvova viranomainen

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 23 päivänä toukokuuta 2011. 518/2011 Työ- ja elinkeinoministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 23 päivänä toukokuuta 2011. 518/2011 Työ- ja elinkeinoministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 23 päivänä toukokuuta 2011 518/2011 Työ- ja elinkeinoministeriön asetus sähköalan töistä annetun kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen muuttamisesta Annettu

Lisätiedot

SÄHKÖNMITTAUS PIENJÄNNITTEELLÄ

SÄHKÖNMITTAUS PIENJÄNNITTEELLÄ OHJE 1 (5) SÄHKÖNMITTAUS PIENJÄNNITTEELLÄ Yleistä Ohjeeseen on koottu Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n uusien ja saneerattavien pysyvien pienjännitteisten suora- ja virtamuuntaja liitäntäisten mittausten

Lisätiedot

BL10A3000 Sähköturvallisuus

BL10A3000 Sähköturvallisuus BL10A3000 Sähköturvallisuus Luento 11: Sähkötyöturvallisuus 19.2.2013 Tero Kaipia 1 Sähkötyöturvallisuus Standardin SFS 6002 mukaisesti Standardi sisältää kansainvälisen EN-standardin EN 50110-1:2004,

Lisätiedot

Työskentely jännitteettömänä

Työskentely jännitteettömänä Työskentely jännitteettömänä 1/44 Työskentely jännitteettömänä Tässä kalvosarjassa esitetään havainnollistettuna sähkötyöturvallisuusstandardin SFS 6002 kohdan 6.2 mukainen työskentely jännitteettömänä.

Lisätiedot

OHJE 1 24.1.2013 SÄHKÖNMITTAUS PIENJÄNNITTEELLÄ. Yleistä

OHJE 1 24.1.2013 SÄHKÖNMITTAUS PIENJÄNNITTEELLÄ. Yleistä OHJE 1 SÄHKÖNMITTAUS PIENJÄNNITTEELLÄ Yleistä Ohjeeseen on koottu Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n uusien ja saneerattavien pysyvien pienjännitteisten suora- ja virtamuuntaja liitäntäisten mittausten toteutusvaatimukset.

Lisätiedot

Käytönjohtajan tehtävät ja tehtävien jako standardin SFS 6002 mukaan

Käytönjohtajan tehtävät ja tehtävien jako standardin SFS 6002 mukaan Käytönjohtajan tehtävät ja tehtävien jako standardin SFS 6002 mukaan - Käyttötöiden vastuuhenkilöt ja ammattitaitovaatimukset - Käytönjohtajan tehtävät - Käyttöä valvovan henkilön tehtävät - Hätätoimenpiteet

Lisätiedot

Sähkötyöturvallisuusmääräykset

Sähkötyöturvallisuusmääräykset Sähköturvallisuus 2000 /2011 määräykset Alkuperäiset sähkötyöturvallisuusmääräykset on esitetty Sähkötarkastuskeskuksen julkaisussa A5 vuodelta 1993. Uusimmat määräykset on julkaistu toukokuussa 1999 standardina

Lisätiedot

SÄHKÖTYÖTURVALLISUUS KORJAUSRAKENTAMISESSA

SÄHKÖTYÖTURVALLISUUS KORJAUSRAKENTAMISESSA SÄHKÖTYÖTURVALLISUUS KORJAUSRAKENTAMISESSA Sähköturvallisuuden parantaminen rakennustyömaat 28.1.2014 Pentti Kaarakainen Sähkötyöturvallisuus korjausrakentamisessa Korjausrakentaminen voi olla luonteeltaan

Lisätiedot

SÄHKÖTYÖTURVALLISUUS. Turvallisia sähkötöitä! Martti Hallamäki Sivu 1 Päivitetty 1.9.2010. Martin teesit:

SÄHKÖTYÖTURVALLISUUS. Turvallisia sähkötöitä! Martti Hallamäki Sivu 1 Päivitetty 1.9.2010. Martin teesit: Martti Hallamäki Sivu 1 Päivitetty 1.9.2010 SÄHKÖTYÖTURVALLISUUS Tämä kirjoitus pohjautuu SFS 6002 2.painos standardiin. Olen pyrkinyt kirjoittamaan sen mahdollisimman selkeäksi ja luettavaksi. Olen yhdistänyt

Lisätiedot

Turvatekniikan keskus 1.2/2010 1 (9)

Turvatekniikan keskus 1.2/2010 1 (9) Turvatekniikan keskus 1.2/2010 1 (9) SÄHKÖTURVALLISUUSTUTKINTO 1 25.11.2010 VASTAUSSARJA Tutkinto on kaksiosainen. Tutkinnon läpäisy edellyttää molemmista osista erikseen noin 2/3 pistemäärää maksimipistemäärästä.

Lisätiedot

Turvatekniikan keskus 3.2/ (9)

Turvatekniikan keskus 3.2/ (9) Turvatekniikan keskus 3.2/2010 1 (9) SÄHKÖTURVALLISUUSTUTKINTO 3 25.11.2010 VASTAUSSARJA Tutkinto on kaksiosainen. Tutkinnon läpäisy edellyttää molemmista osista erikseen noin 2/3 pistemäärää maksimipistemäärästä.

Lisätiedot

SÄHKÖTURVALLISUUDEN ARVIOINTI

SÄHKÖTURVALLISUUDEN ARVIOINTI OPAS SÄHKÖTURVALLISUUDEN ARVIOINTI Tarkistuslista sähköalan ammattilaisille Sähköturvallisuuden arviointi Turvallisuudesta huolehtiminen on oleellinen osa sähköalan ammattilaisten toimintaa ja osaamista.

Lisätiedot

Käytönjohtajan päätös yli 1000 V jännitetöistä

Käytönjohtajan päätös yli 1000 V jännitetöistä Käytönjohtajan päätös yli 1000 V jännitetöistä Tämän päätöksen tarkoituksena on luoda Yhtiö Oy:n sähköverkossa toteutettaville jännitetöille turvallinen toimintaympäristö, määritellä Yhtiö Oy:n sähköverkossa

Lisätiedot

Sähköturvallisuuden oma-arviointi

Sähköturvallisuuden oma-arviointi Sähköturvallisuuden oma-arviointi Turvallisuudesta huolehtiminen on oleellinen osa kaikkien sähköalan ammattilaisten toimintaa ja osaamista. Sillä tähdätään yrityksen tehokkuuden, tuottavuuden ja laadun

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNKI RUUSUKVARTSINKATU, LUMIKVARTSINKATU TYÖTURVALLISUUSLIITE. No 53209 / 10

VANTAAN KAUPUNKI RUUSUKVARTSINKATU, LUMIKVARTSINKATU TYÖTURVALLISUUSLIITE. No 53209 / 10 VANTAAN KAUPUNKI 16UBS0001 1(5) VANTAAN KAUPUNKI TYÖTURVALLISUUSLIITE No 53209 / 10 25.05.2014 VANTAAN KAUPUNKI 16UBS0001 2(5) SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 3

Lisätiedot

Radioamatöörikurssi 2013

Radioamatöörikurssi 2013 Radioamatöörikurssi 2013 Polyteknikkojen Radiokerho Sähköturvallisuus 19.11.2013 Teemu, OH2FXN 1 / 14 Perusteet 230 V riittää tappamaan: järki mukaan kun säädetään verkkosähkön kanssa. Ylisuunnittelemalla

Lisätiedot

Turvatekniikan keskus 2.1/2010 1 (9)

Turvatekniikan keskus 2.1/2010 1 (9) Turvatekniikan keskus 2.1/2010 1 (9) SÄHKÖTURVALLISUUSTUTKINTO 2 22.4.2010 VASTAUSSARJA Tutkinto on kaksiosainen. Tutkinnon läpäisy edellyttää molemmista osista erikseen noin 2/3 pistemäärää maksimipistemäärästä.

Lisätiedot

SÄHKÖLABORATORIOIHIN JA -TYÖSALEIHIN PEREHDYTTÄMINEN

SÄHKÖLABORATORIOIHIN JA -TYÖSALEIHIN PEREHDYTTÄMINEN LIITE 5. SÄHKÖLABORATORIOIHIN JA -TYÖSALEIHIN PEREHDYTTÄMINEN Maallikolle annettava opastus ennen sähkölaboratoriotiloihin pääsyä Käyttäytyminen Ohjeiden noudattaminen Laitteisiin, kytkimiin yms. koskeminen

Lisätiedot

2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015

2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015 2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015 2238/752 2 (5) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 3 1.2 Päätoteuttaja...

Lisätiedot

Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy TURVALLISUUS RAIVAUS-JA METSÄTÖISSÄ SÄHKÖLINJOILLA OULUN ENERGIA SIIRTO JA JAKELU OY

Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy TURVALLISUUS RAIVAUS-JA METSÄTÖISSÄ SÄHKÖLINJOILLA OULUN ENERGIA SIIRTO JA JAKELU OY Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy TURVALLISUUS RAIVAUS-JA METSÄTÖISSÄ SÄHKÖLINJOILLA OULUN ENERGIA SIIRTO JA JAKELU OY SÄHKÖLINJAT TUNNISTAMINEN Suurjännite 110 400 kv. OESJ:llä omaa 110 kv:n alueverkkoa

Lisätiedot

KTMp 516 Sähköalan ammattilainen Sähköpätevyydet. Arto Kari 17.5.2011

KTMp 516 Sähköalan ammattilainen Sähköpätevyydet. Arto Kari 17.5.2011 KTMp 516 Sähköalan ammattilainen Sähköpätevyydet Arto Kari 17.5.2011 Sähköalan ammattilainen KTMp 516, 11 Riittävän ammattitaitoiseksi valvomaan ja itsenäisesti tekemään koulutustaan ja työkokemustaan

Lisätiedot

Sähkölaitteistojen tarkastukset

Sähkölaitteistojen tarkastukset Sähkölaitteistojen tarkastukset Tapio Kallasjoki 2017 Säädökset ja standardit Säädökset Sähköturvallisuuslaki (1135/2016) Valtioneuvoston asetus sähkölaitteiden turvallisuudesta (1437/2016) Valtioneuvoston

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, TUPALANKULMA VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 4.5.2015. Järvenpään kaupunki työ 5667 Eltel Networks Oy työ JK-U416

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, TUPALANKULMA VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 4.5.2015. Järvenpään kaupunki työ 5667 Eltel Networks Oy työ JK-U416 JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, TUPALANKULMA VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 4.5.2015 Järvenpään kaupunki työ 5667 Eltel Networks Oy työ JK-U416 SISÄLTÖ 1 VALAISTUS 1.1 Yleistä 1.2 Työselityksen käyttöalue 1.3

Lisätiedot

Maadoittaminen ja suojajohtimet

Maadoittaminen ja suojajohtimet Maadoittaminen ja suojajohtimet Tapio Kallasjoki 2/2016 Standardisarjan SFS 6000 ohjeita Kun sähköliittymää syötetään verkosta, joka sisältää PEN-johtimen on liittymään tehtävä maadoitus, jossa on maadoituselektrodi

Lisätiedot

Sähköturvallisuuden oma-arviointi

Sähköturvallisuuden oma-arviointi opas Sähköturvallisuuden oma-arviointi Tarkistuslista sähköalan ammattilaisille 1 Arvioijan nimi: Yritys / työmaa: Päivämäärä: sähkötöiden johtajan tehtävät ja vastuut Uusien työntekijöiden perehdyttäminen

Lisätiedot

ASENNUSOPAS. Digitaalinen painemittari BHGP26A1

ASENNUSOPAS. Digitaalinen painemittari BHGP26A1 ASENNUSOPAS Digitaalinen painemittari BHGP6A BHGP6A Digitaalinen painemittari Asennusopas SISÄLLYS Sivu ASENNUS Varusteet... Asennus... Asennustoimenpiteet... Käyttötarkistus... 3 Vianetsintä... 3 LUE

Lisätiedot

1 TAMPEREEN AUTONKUORMAUSRAITEEN PERIAATTEET... 2 2 AUTONKUORMAUSRAITEEN RYHMITYSKAAVIO... 3

1 TAMPEREEN AUTONKUORMAUSRAITEEN PERIAATTEET... 2 2 AUTONKUORMAUSRAITEEN RYHMITYSKAAVIO... 3 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 TAMPEREEN AUTONKUORMAUSRAITEEN PERIAATTEET... 2 2 AUTONKUORMAUSRAITEEN RYHMITYSKAAVIO... 3 3 SÄHKÖRATAMÄÄRÄYKSIÄ... 4 3.1 Jännitteiset rakenteet... 4 3.2 Työskentelyalue... 4 3.3 Sähköturvallisuuden

Lisätiedot

Muuttunut sähkötyöturvallisuusstandardi SFS 6002

Muuttunut sähkötyöturvallisuusstandardi SFS 6002 Muuttunut sähkötyöturvallisuusstandardi SFS 6002 Tapani Nurmi 4.12.2018 2 SFS 6002 lähtökohta CENELEC on julkaissut standardit EN 50110-1 Operation of electrical installations - Part 1: General requirements

Lisätiedot

Sähkötöiden johtajan tehtävät ja tehtävien jako standardin SFS 6002 mukaan

Sähkötöiden johtajan tehtävät ja tehtävien jako standardin SFS 6002 mukaan Sähkötöiden johtajan tehtävät ja tehtävien jako standardin SFS 6002 mukaan Lainsäädännössä määritellyt vastuuhenkilöt Sähkötöiden johtaja on säädöksissä määritelty toiminnanharjoittajan sähkötöitä varten

Lisätiedot

Pienjännitemittaroinnit

Pienjännitemittaroinnit 1 (9) Pienjännitemittaroinnit 230/400 V käyttöpaikkojen mittaus Suora mittaus, max. 63 A Suoraa mittausta käytetään, kun mittauksen etusulakkeiden koko on enintään 63 A. Kuormituksen kasvaessa voidaan

Lisätiedot

INFRASAUNAN ASENNUSOHJE. Lisätiedot: HL-Heat Oy Vesijärvenkatu 4 M 3 15100 Lahti 0400 871 611 03-734 5830 www.hl-heat.fi e-mail: info@hl-heat.

INFRASAUNAN ASENNUSOHJE. Lisätiedot: HL-Heat Oy Vesijärvenkatu 4 M 3 15100 Lahti 0400 871 611 03-734 5830 www.hl-heat.fi e-mail: info@hl-heat. INFRASAUNAN ASENNUSOHJE Lisätiedot: HL-Heat Oy Vesijärvenkatu 4 M 3 15100 Lahti 0400 871 611 03-734 5830 www.hl-heat.fi e-mail: info@hl-heat.fi INFRASAUNA + YHDISTELMÄSAUNA INFRASAUNAN ASENNUS JA KÄYTTÖOHJEET

Lisätiedot

Suojaus sähköiskulta Pekka Rantala

Suojaus sähköiskulta Pekka Rantala Suojaus sähköiskulta 15.9.2016 Pekka Rantala Lähtökohtana jännitteellinen johto Miten tilanne tehdään turvalliseksi, kun 1. Sähkölaite (asennus) on täysin ehjä tarvitaan perussuojaus 2. Kun sähkölaitteeseen

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, RESERVIKOMPPANIAN ASEMAKAAVA-ALUE

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, RESERVIKOMPPANIAN ASEMAKAAVA-ALUE JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, RESERVIKOMPPANIAN ASEMAKAAVA-ALUE VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 20.5.2013 Järvenpään kaupunki työ nro 5582 Eltel Networks Oy työ nro JK-U382 SISÄLTÖ 1 VALAISTUS 1.1 Yleistä

Lisätiedot

1 Hallamäki Oy Martti Hallamäki 17.8.2013

1 Hallamäki Oy Martti Hallamäki 17.8.2013 1 MARTIN TEESIT Olen vuosien varrella kirjoitellut Martin teesejä alkaen KTMP 1149 sisällön erittelystä eli mitä eri 29 suomeksi tarkoittavat. Niihin ei enää kannata palata, pikemminkin pitäisi koko KTMp

Lisätiedot

PIENJÄNNITELASKUTUSMITTARIN MITTAROINTIOHJEET

PIENJÄNNITELASKUTUSMITTARIN MITTAROINTIOHJEET Ohje SUM6 1 (9) PIENJÄNNITELASKUTUSMITTARIN MITTAROINTIOHJEET Ohje SUM6 2 (9) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 2 Vastuut... 3 2.1 Liittyjän vastuut... 3 2.2 Vantaan Energian vastuut... 3 3 Tekniset ohjeet...

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. HUSQVARNA QC325H http://fi.yourpdfguides.com/dref/834840

Käyttöoppaasi. HUSQVARNA QC325H http://fi.yourpdfguides.com/dref/834840 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

PYLVÄSTYÖ OSA 4. Pylväästä pelastaminen

PYLVÄSTYÖ OSA 4. Pylväästä pelastaminen PYLVÄSTYÖ OSA 4 Pylväästä pelastaminen Alustus Pylvästyöskentely on väärin toteutettuna erittäin vaarallista. Tavallisimmin vaaratilanteita aiheuttavat huonokuntoiset pylväät, pylvästyövarusteiden virheellinen

Lisätiedot

SÄHKÖTURVALLISUUSLAIN UUDISTAMINEN

SÄHKÖTURVALLISUUSLAIN UUDISTAMINEN SÄHKÖTURVALLISUUSLAIN UUDISTAMINEN Uudistuksen taustat Keskeiset muutokset Aikataulut SÄHKÖTURVALLISUUSLAIN UUDISTAMINEN Miksi laki uudistetaan? Keväällä 2014 annetut LVD-, EMC- ja hissidirektiivi on saatettava

Lisätiedot

Sähkötyöturvallisuusstandardi SFS 6002 uudistuu mikä muuttuu? 2015 SÄHKÖINFO OY

Sähkötyöturvallisuusstandardi SFS 6002 uudistuu mikä muuttuu? 2015 SÄHKÖINFO OY Sähkötyöturvallisuusstandardi SFS 6002 uudistuu mikä muuttuu? 2015 SÄHKÖINFO OY SFS 6002, 3. painoksen valmistelu 1. painos vuonna 1999 (EN 50110-1:1996) 2. p. vuonna 2005 (EN 50110-1:2004) 3. p. valmistelu

Lisätiedot

Sähköturvallisuustutkinto01,020ja03!

Sähköturvallisuustutkinto01,020ja03! Sähköturvallisuustutkinto01,020ja03! Kysymykset(ja(vastaukset,(kevät(2013( Tiedoston)rakenne) ensin siinä on kysymyssarjat järjestyksessä 1,2 ja 3, ja sitten vastaussarjat. irheet) STT2: Tehtävässä 11

Lisätiedot

10.2.2014. Tiina Salmela, Elisa Rinne, 2013

10.2.2014. Tiina Salmela, Elisa Rinne, 2013 Kun tehdään sähköasennusten muutos-, laajennus- tai uudistöitä, asennuksille on aina ennen niiden käyttöönottoa tehtävä käyttöönottotarkastus standardin SFS 6000-6-61 mukaisesti. 1 Käyttöönottotarkastuksesta

Lisätiedot

SFS 6002 Sähkötyöturvallisuus kolmas painos. Tapani Nurmi SESKO ry www.sesko.fi

SFS 6002 Sähkötyöturvallisuus kolmas painos. Tapani Nurmi SESKO ry www.sesko.fi SFS 6002 Sähkötyöturvallisuus kolmas painos Tapani Nurmi SESKO ry www.sesko.fi SFS 6002 Sähkötyöturvallisuus EN-standardin sisältö pitää ottaa sellaisenaan SFS 6002:ssa kansalliset vaatimukset on sisällytetty

Lisätiedot

Alkoholiltasuojausmenetelmät

Alkoholiltasuojausmenetelmät Alkoholiltasuojausmenetelmät Ohjeet alkoholijuomien turvalliseen käsittelyyn Holhousministeriön ohjekokoelma Saatesanat Alkoholijuomien nauttiminen on suosittu ja hauska harrastus erityisesti viikonloppuisin,

Lisätiedot

ISICOMPACT Uusi T- haara yhdellä ruuvilla.

ISICOMPACT Uusi T- haara yhdellä ruuvilla. Komponentit ISICOMPACT Uusi T- haara yhdellä ruuvilla. Nykytilanne. 70- lukuun mennessä PFISTERER COMPACT T-haaroittimesta oli jo tullut standardi saksassa tehdyissä haaroituksissa. Asennettu miljoona

Lisätiedot

Monet polut työelämään -hanke Maahanmuuttajan aiemmin hankitun ammatillisen osaamisen tunnistamisen toiminnallinen ja käytännön testi.

Monet polut työelämään -hanke Maahanmuuttajan aiemmin hankitun ammatillisen osaamisen tunnistamisen toiminnallinen ja käytännön testi. Sähköalan osaamisen testimallit Arvioinnissa noudatetaan valtakunnallisten tutkinnon perusteiden arviointikriteereitä, työhön soveltuvin osin. 1. vaihe Alkuhaastattelu lomake. Sähköalan perustutkinto Haastateltavan

Lisätiedot

Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS

Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS Tampere 27.08.2012 GRANLUND TAMPERE OY Arto Lehmus Työ 01762.P000 SISÄLLYSLUETTELO 0 SÄHKÖJÄRJESTELMÄT... 1 01 Yleistä... 1 02

Lisätiedot

Käyttötyöt ja käytönjohtajan tehtävät

Käyttötyöt ja käytönjohtajan tehtävät Käyttötyöt ja käytönjohtajan tehtävät Käyttötyöt: Käyttötyöllä tarkoitetaan sähkölaitteiston käyttötoimenpiteitä, niihin verrattavia korjaus- ja huoltotöitä sekä sähkölaitteistoon kohdistuvia tarkastustoimenpiteitä.

Lisätiedot

Sähkölaitteet saa asentaa vain valtuutettu sähköasentaja.

Sähkölaitteet saa asentaa vain valtuutettu sähköasentaja. Tilausnro.: 2688.. Käyttöohje 1 Turvallisuusohjeet Sähkölaitteet saa asentaa vain valtuutettu sähköasentaja. Vaikeat loukkaantumiset, tulipalo tai aineelliset vahingot ovat mahdollisia. Tutustu huolellisesti

Lisätiedot

Ennakoiva kunnossapito teollisuuden sähköverkoissa. Oulun Energia Urakointi Oy Veli-Pekka Lehtikangas

Ennakoiva kunnossapito teollisuuden sähköverkoissa. Oulun Energia Urakointi Oy Veli-Pekka Lehtikangas Ennakoiva kunnossapito teollisuuden sähköverkoissa Oulun Energia Urakointi Oy Veli-Pekka Lehtikangas 23.5.2018 Sähkölaitteiston käytönjohtajuus Milloin tarvitaan käytönjohtajaa? Sähköturvallisuuslaki,

Lisätiedot

Käytettäväksi 430TB pistokepään kanssa, 434TB pistokepäätteen kanssa tai 300PBM rinnankytkentäpäätteen kanssa Sisältö (1, 2 tai 3 kpl) :

Käytettäväksi 430TB pistokepään kanssa, 434TB pistokepäätteen kanssa tai 300PBM rinnankytkentäpäätteen kanssa Sisältö (1, 2 tai 3 kpl) : IS90832-ENG - 300SA-TB/Eq 15 Tammikuu 2014 - Revisio 5 - korvaa version 14 Helmikuu 2012 Sivu 1 / 5 HUOMIO: Lue ohjeet kokonaan ja huolellisesti ennen asennuksen aloittamista. Ylijännitesuojan asennusohje

Lisätiedot

TURVAVALAISTUSKESKUKSET TK31 JA TK41 ASENNUS- JA TESTAUSOHJE

TURVAVALAISTUSKESKUKSET TK31 JA TK41 ASENNUS- JA TESTAUSOHJE 03.10.-94 VR TURVAVALAISTUSKESKUKSET TK31 JA TK41 ASENNUS- JA TESTAUSOHJE Kun keskus on asennettu paikalleen ja verkkojännite 230V 50Hz kytketty liittimiin L,N ja PE, voidaan akut kytkeä niille varattuihin

Lisätiedot

SJK & SJKK PEM130FIN 02/08

SJK & SJKK PEM130FIN 02/08 PEM130FIN 02/08 1/8 Asennusohje PEM130FIN 02/08 1 kv JATKOSPAKKAUKSET 4-JOHDINKAAPELEILLE SEKÄ 4 VASTAAN 3+1 -JOHDINKAAPELEILLE SUOMI 2/8 PEM130FIN 02/08 YLEISTÄ - Tarkista, että olet valinnut oikean pakkauksen

Lisätiedot

MD-1 ASENNUSOHJE. 20 ma virtasilmukka / RS-232 muunnin

MD-1 ASENNUSOHJE. 20 ma virtasilmukka / RS-232 muunnin Labkotec Oy Myllyhaantie 6 33960 PIRKKALA Vaihde: 029 006 260 Fax: 029 006 1260 11.02.2010 Sähköposti: info@labkotec.fi Internet: www.labkotec.fi 1/5 20 ma virtasilmukka / RS-232 muunnin ASENNUSOHJE Copyright

Lisätiedot

Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy

Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy Perustettu 1996 Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy Nimetty 2.9.1996 sähköturvallisuuslaissa tarkoitetuksi arviointilaitokseksi FINAS akkreditoinut toiminnan ja tekee

Lisätiedot

TORNIONLAAKSON SÄHKÖ OY

TORNIONLAAKSON SÄHKÖ OY Reijo Mustonen, Jouni Koskenniemi 20.11.2017 TORNIONLAAKSON SÄHKÖ OY Yleisohjeet Sähköurakoitsijoille Ja Suunnittelijoille Sisällys Asiakkaan vastuut sähkönjakeluverkkoon liityttäessä... 3 Liittymissopimus...

Lisätiedot

1. Yleiset turvallisuusohjeet

1. Yleiset turvallisuusohjeet 309691 01 FI Liiketunnistin theluxa S150 WH 500 theluxa S150 BK 501 theluxa S180 WH 505 theluxa S180 BK 506 1. Yleiset turvallisuusohjeet VAROITUS Sähköisku tai tulipalo voivat aiheuttaa hengenvaarallisen

Lisätiedot

Uusi asunto-osakeyhtiölaki

Uusi asunto-osakeyhtiölaki OULUN LÄÄNIN KIINTEISTÖYHDISTYS Hyvän asumisen puolesta Uusi asunto-osakeyhtiölaki Osakkeenomistajan remontit Pakkalan Sali 2. 9 2010 Pekka Luoto Uusien määräysten tavoitteita, miksi uudet määräykset ovat

Lisätiedot

Turvallinen toiminta sähköverkkojen lähellä. Esittelijän nimi

Turvallinen toiminta sähköverkkojen lähellä. Esittelijän nimi Turvallinen toiminta sähköverkkojen lähellä Esittelijän nimi SISÄLTÖ 1. Tausta ja tavoitteet 2. Sähköverkon rakenteet 3. Vaaratilanteiden läpikäynti 4. Henkilövahingon sattuessa 5. Yhteenveto 1. TAUSTA

Lisätiedot

ASENNUSOPAS. 2-tieventtiilisarja lämpöpumppukonvektoria varten EKVKHPC

ASENNUSOPAS. 2-tieventtiilisarja lämpöpumppukonvektoria varten EKVKHPC ASENNUSOPAS -tieventtiilisarja lämpöpumppukonvektoria varten -tieventtiilisarja lämpöpumppukonvektoria varten Lue tämä opas huolellisesti ennen asennusta. Älä heitä sitä pois. Pidä se tallessa vastaisuuden

Lisätiedot

ASENNUSOHJE PEM1231FIN 2012-12 SUOMI

ASENNUSOHJE PEM1231FIN 2012-12 SUOMI ASENNUSOHJE PEM1231FIN 2012-12 SUOMI KYLMÄKUTISTE PÄÄTTEET YKSIJOHDIN MUOVIKAAPELEILLE KUPARILANKASUOJALLA Uo/U = 12.7/22 kv, Um = 24 kv SISÄPÄÄTE 2/9 PEM1231FIN 2012-12 YLEISTÄ - Tarkista, että olet valinnut

Lisätiedot

Jännitteisten johtojen alla ja rinnalla työskentely

Jännitteisten johtojen alla ja rinnalla työskentely Jännitteisten johtojen alla ja rinnalla työskentely 7.2.2018 Jani Rintala / TMV Line Oy Sähkötyöt Kaikilla työtä johtavilla henkilöillä sekä sähkötöitä ja työtä sähkölaitteistojen läheisyydessä tekevillä

Lisätiedot

Ohjauspyörä nahka lämmitettävä

Ohjauspyörä nahka lämmitettävä Installation instructions, accessories Ohje nro 31399385 Versio 1.3 Osa nro 31373745 Ohjauspyörä nahka lämmitettävä Volvo Car Corporation Ohjauspyörä nahka lämmitettävä- 31399385 - V1.3 Sivu 1 / 37 Varuste

Lisätiedot

Työturvallisuusohje STO 2/2009

Työturvallisuusohje STO 2/2009 Työturvallisuuskeskus TTK Sähköalojen työalatoimikunta Työturvallisuusohje STO 2/2009 8.10.2009 Korvaa: Laatija: Jukka Tamminen Liittyvä lainsäädäntö: Työturvallisuuslaki (738/2002), Sähköturvallisuuslaki

Lisätiedot

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO 1 Tutkintosuorituksen arviointiaineisto RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO Suorittaja: Järjestäjä: Rakennustuotealan tutkintotoimikunta 12/2009 1(9) Ohjeet tutkinnon osan suorittamiseen 2 1. Arvioijat Tutkinnon

Lisätiedot

Sähköasennusten suojaus osa1

Sähköasennusten suojaus osa1 Sähköasennusten suojaus osa1 Perussuojaus ja syötön automaattinen poiskytkentä Tapio Kallasjoki 9/2013 SUOJAUKSEN TARKOITUS SUOJAUS SÄHKÖ- ISKULTA SUOJAUS LÄMMÖN VAIKUTUKSILTA YLIVIRTA- SUOJAUS YLIJÄNNITE

Lisätiedot

TAC 2112. Asennusohje. 1. Asennus 0FL-3664-002

TAC 2112. Asennusohje. 1. Asennus 0FL-3664-002 TAC 2112 0FL-3664-002 Asennusohje 1. Asennus 1.1 Säädin Sijoita säädin sellaiseen paikkaan, että säätimen arvot on helppo lukea ja asetella ja että sen luukulle jää avautumistilaa. Sallittua ympäristönlämpötilaa

Lisätiedot

VARMISTA SÄHKÖTURVALLISUUS

VARMISTA SÄHKÖTURVALLISUUS V A R M I S T A S Ä H K Ö T U R V A L L I S U U S K Ä Y T Ä A S E N N U K S I S S A A M M A T T I L A I S T A VARMISTA SÄHKÖTURVALLISUUS KÄYTÄ ASENNUKSISSA AMMATTILAISTA Kiinteitä sähköasennuksia saavat

Lisätiedot

Devilink FT Lämmityksen kytkentäyksikön asennus- ja käyttöohje. Suomi

Devilink FT Lämmityksen kytkentäyksikön asennus- ja käyttöohje. Suomi Devilink FT Lämmityksen kytkentäyksikön asennus- ja käyttöohje Suomi 1. Applications and Functions Devilink FT lämmityksen kytkentäyksikkö Devilink FT kytkentäyksikkö kytkee lämmityksen päälle ja pois.

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, PÄIVÄPOLUN LEIKKIPUISTO VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS, TYÖ

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, PÄIVÄPOLUN LEIKKIPUISTO VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS, TYÖ JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, PÄIVÄPOLUN LEIKKIPUISTO VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS, TYÖ 5731-360-3 24.3.2016 SISÄLTÖ 1 VALAISTUS 1.1 Yleistä 1.2 Työselityksen käyttöalue ja turvallisuus 1.3 Muut ohjeet

Lisätiedot

Jännitetyöt on oppilaitoksen laboratoriossa ehdottomasti kielletty. Kaikki laboratorion kytkentä- ja muutostyöt tehdään jännitteettöminä.

Jännitetyöt on oppilaitoksen laboratoriossa ehdottomasti kielletty. Kaikki laboratorion kytkentä- ja muutostyöt tehdään jännitteettöminä. TECHNOBOTHNIA LABORATORION SÄHKÖVOIMA- JA AUTOMAATIOTEKNIIKAN (EP), ELEKTRONIIKKA- TIETOTEKNIIKAN (EC) SEKÄ ROBOTTILABORATORIOIDEN YLEISET TYÖSKENTELY- JA TURVALLISUUSOHJEET 4.2 TYÖTURVALLISUUDESTA 4.2.1

Lisätiedot

Asennusohje aurinkopaneeliteline

Asennusohje aurinkopaneeliteline Asennusohje aurinkopaneeliteline Sisällysluettelo 1. Kehikon kokoonpano ja kiinnitys kattoon...3 2. Aurinkopaneelien asennus...4 3. Aurinkopaneelien sähköinen kytkentä...7 3.1 Kytkentä pienjänniteverkkoon...7

Lisätiedot

Sa hko turvallisuustutkinto 1, ja 3

Sa hko turvallisuustutkinto 1, ja 3 Sa hko turvallisuustutkinto 1, ja 3 Kysymykset ja vastaukset, syksy 2013 Tiedoston rakenne ensin siinä on kysymyssarjat järjestyksessä 1,2 ja 3, ja sitten vastaussarjat. Tekijänoikeudellinen huomautus

Lisätiedot

Ylivirtasuojaus ja johdon mitoitus

Ylivirtasuojaus ja johdon mitoitus Ylivirtasuojaus ja johdon mitoitus Kaikki vaihejohtimet on varustettava ylivirtasuojalla Kun vaaditaan nollajohtimen poiskytkentää, se ei saa kytkeytyä pois ennen vaihejohtimia ja sen on kytkeydyttävä

Lisätiedot

Pientalorakentajan opas

Pientalorakentajan opas Pientalorakentajan opas 1. Ota rohkeasti yhteyttä Forssan Verkkopalvelut Oy:n henkilökuntaan Saat neuvoja ja opastusta sähköistyksen ja tarvittavan sähköliittymän toteuttamisesta. Samalla varmistat sähkön

Lisätiedot

Ennen mahdollista uusintakaivua on hankittava ajan tasalla oleva kartta.

Ennen mahdollista uusintakaivua on hankittava ajan tasalla oleva kartta. KAUKOLÄMPÖ-, KAUKOJÄÄHDYTYS- 1(5) JA KAASUJOHDOT YLEINEN OHJE 3 115-1 Luotu 16.12.2013 Korvaa ohjeen 10.02.2012 Voimassa toistaiseksi 1 Yleistä Sähkölaitoksen sijaintikartoilla on esitettynä maahan asennettuja

Lisätiedot

ASENNUSOHJE Lattialämmitystermostaatti A2015

ASENNUSOHJE Lattialämmitystermostaatti A2015 ASENNUSOHJE Lattialämmitystermostaatti A2015 KÄYTTÖKOHTEET Lattialämmityksen ohjaus Uppoasennettava termostaatti lattialämmityksen ohjaamiseen. Termostaatti pitää huolen, että huoneessa pysyy koko ajan

Lisätiedot

6.5 VALAISTUSASENNUKSET

6.5 VALAISTUSASENNUKSET 6.5 VAAISTUSASEUKSET imitys numero piirrosmerkki Periaate Valaistuskytkimet ja valaistuskytkennät Seuraavassa taulukossa etetään tavallimpien valaistuskytkimien nimitykset, piirrosmerkit ja johdotuskaaviot.

Lisätiedot

Turvallisuusohjeet. Vaarat. Turvatoimenpiteet kaikkien ajoneuvojen kanssa työskentelyyn. Erikoistoimenpiteet ilmajousitetuissa ajoneuvoissa VAROITUS!

Turvallisuusohjeet. Vaarat. Turvatoimenpiteet kaikkien ajoneuvojen kanssa työskentelyyn. Erikoistoimenpiteet ilmajousitetuissa ajoneuvoissa VAROITUS! Työskentely nostetun ajoneuvon ja päällirakenteen kanssa Työskentely nostetun ajoneuvon ja päällirakenteen kanssa Mekaaniset ja hydrauliset nostolaitteet voivat kaatua tai laskeutua vahingossa virheellisen

Lisätiedot

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje Aurinko-C20 laitetelineen asennus ja käyttö Laitetelineen osat ja laitteet:. Kääntyvillä pyörillä varustettu laiteteline. Laitteet on kiinnitetty ja johdotettu telineeseen (toimitetaan akut irrallaan).

Lisätiedot

ASENNUSOHJE. Tehovahti Effekt 103RX

ASENNUSOHJE. Tehovahti Effekt 103RX ASENNUSOHJE Tehovahti Effekt 103RX YLEISTÄ Toiminta: Tehovahti mittaa yksittäisten vaiheiden virrankulutusta virtamuuntimien avulla ja kytkee tarvittaessa päälle / pois päältä osan kuormasta, ettei säädetty

Lisätiedot

ASENNUSOHJE. SAFERA Siro IN-line -liesivahti. Virranhallintayksiköt PCU3 PCU5.1-U 20810 V4.5.0 FIN SIRO IN-LINE

ASENNUSOHJE. SAFERA Siro IN-line -liesivahti. Virranhallintayksiköt PCU3 PCU5.1-U 20810 V4.5.0 FIN SIRO IN-LINE ASENNUSOHJE SAFERA Siro IN-line -liesivahti Virranhallintayksiköt PCU PCU.-U 080 V..0 FIN SIRO IN-LINE SISÄLLYSLUETTELO VAROITUKSET. VALMISTELUT. Valmistelut. Asennus. Asennuksen vianmääritys. Lisävaruste:

Lisätiedot

Erotinhälytin idoil-20

Erotinhälytin idoil-20 Erotinhälytin idoil-20 DOC001713-FI-0 Pikaopas Toimitussisältö idoil-20 -erotinhälytin Kaapelijatkokset LCJ1-1, LCJ1-2 ja LCJ1-3 idoil-liq yläraja-anturi idoil-oil öljyanturi idoil-slu lieteanturi LMS-SAS5

Lisätiedot

Rakennusten sähköasennukset

Rakennusten sähköasennukset Rakennusten sähköasennukset Yleiset vaatimukset Ktmp 1193/99 Tapio Kallasjoki 2014 Ihmiset ja kotieläimet on suojattava vaaroilta, joita voi syntyä kosketettaessa sähkölaitteiston jännitteisiä osia tai

Lisätiedot

LÄMMINILMAPUHALLIN HKP

LÄMMINILMAPUHALLIN HKP ASENNUS- JA HUOLTO-OHJE LÄMMINILMAPUHALLIN HKP A. ASENNUSOHJE...1 Yleistä...1 Toimitus ja varastointi...1 Laitteiden sijoitus...1 Mittakuva...1 Lämmönsiirto-osa...1 HKP asennuskannake...2 Puhaltimet ja

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Sähkötyö- ja hissitapaturmista sekä niiden syistä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Sähkötyö- ja hissitapaturmista sekä niiden syistä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Sähkötyö- ja hissitapaturmista sekä niiden syistä sakari.hatakka@tukes.fi antti.savola@tukes.fi Tukesin Sähkölaitteistot ryhmä - Tukesin tuote- ja laitteistovalvontayksikön

Lisätiedot