ARVOPAPERIMARKKINOIDEN TOIMINTAA KOSKEVAT FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYKSET JA OHJEET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ARVOPAPERIMARKKINOIDEN TOIMINTAA KOSKEVAT FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYKSET JA OHJEET"

Transkriptio

1 1 (9) Finanssivalvonta Lausuntopyyntö 15/ ARVOPAPERIMARKKINOIDEN TOIMINTAA KOSKEVAT FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYKSET JA OHJEET Finanssivalvonta on pyytänyt lausuntoa otsikossa mainitusta asiasta. Lausuntonaan KHT-yhdistys esittää seuraavan. KHT-yhdistys keskittyy kommentoimaan arvopaperien tarjoamista ja listalleottoa sekä liikkeeseenlaskijan tiedonantovelvollisuutta koskevia määräyksiä ja ohjeita. Yleisenä kommenttina kaikkiin määräyksiin ja ohjeisiin toteamme, että luettavuuden ja selkeyden parantamiseksi olisi hyvä panna määräyksiin ja ohjeisiin suora lainaus laista tai hallituksen esityksestä, eikä pelkkää pykäläviittausta. Arvopaperien tarjoaminen ja listalleotto Kohta 1.2 Määritelmät Alakohta (3): Lauseeseen voisi täsmennyksenä lisätä sanan komission ennen sanaa esitedirektiiviä johdonmukaisuuden vuoksi, kuten esim. kohdassa (6) Alakohta (4): Sanaa notifioitu voisi harkita selkeytettävän suomenkielisellä vastineella (esim. annettu tiedoksi (notifioitu)), vaikka se esiintyy erimuotoisena muuallakin määräys- ja ohjekokoelmassa, ja jo aiemmissakin standardeissa. Alakohta (10) Monenkeskinen kaupankäyntijärjestelmä asian ymmärtämistä voisi helpottaa, jos kohdassa todettaisiin, että esim. First North Finland on tällainen Alakohtaan (12) voisi olla hyvä täsmentää, että taseen loppusumma ja vuosiliikevaihto lasketaan niiden tilinpäätösstandardien mukaisesti, joita yhtiö soveltaa tilinpäätöksessään/konsernitilinpäätöksessään. Kohta 5.3 Sijoituspalvelun tarjoajan vastuu tiedonantovelvollisuudesta Alakohta (44): pääjärjestäjä vs. muu järjestäjä olisi hyvä täsmentää, mitä pääjärjestäjällä ja muulla järjestäjällä tarkoitetaan.

2 2 (9) Kohta Yksi- tai kolmiosainen esite Alakohta (12): kohdassa todetaan, että voidaan voimassaolevaa rekisteröintiasiakirjaa käyttää, kun arvopapereita myöhemmin tarjotaan tai haetaan kaupankäynnin kohteeksi säännellylle markkinalle. Kohdassa ei kuitenkaan maininta aikarajaa, jonka puitteissa näin voidaan toimia. Kohtaa voisi täsmentää tältä osin. Kohta Keskeiset taloudelliset tiedot Alakohta (70): kohdassa todetaan: tiedot tulis esittää esitetään johdonmukaisesti onko tarkoitus sanoa tulisi esittää vai esitetään? Kohta Toiminnallinen ja taloudellinen asema Alakohta (75): Kohdassa todetaan: Esitteen ymmärrettävyyden ja helpon analysoitavuuden edistämiseksi kuvaus tulisi esittää yhtenä kokonaisuutena eikä esimerkiksi viittaamalla vain liikkeeseenlaskijan toimintakertomuksiin ja osavuosikatsauksiin. Kuvauksen sisältämiä tietoja voi sisältyä toimintakertomuksen lisäksi myös tilinpäätökseen, joten tässä olisi hyvä viitata myös tilinpäätökseen. Alakohta (76) Vertailukelpoisuus: tulisiko termin mittareita sijaan käyttää tunnuslukuja? Alakohta (77): Kuvauksessa tulisi esittää esitetään. Onko tarkoitus sanoa tulisi esittää vai esitetään? Kohta Tulosennusteet ja -arviot Kohta ei sisällä ohjeistuksia liittyen annetun Komission asetuksen N:o 862/2012 lisäyksiä/muutoksia esitteisiin sisällytettyihin edellisen tilikauden tilintarkastamattomiin tietoihin liittyen. Onko Finanssivalvonnalla erityisiä ohjeita näihin muutoksiin liittyen? Kohta Historialliset taloudelliset tiedot Alakohta (84): kohdassa todetaan, että kevennettyjen esitevaatimusten mukaisissa esitteissä esitetään lausunto siitä, että tilintarkastetut historialliset taloudelliset tiedot on laadittu tilinpäätösstandardien mukaisesti. Ohjeessa voisi täsmentää sitä, että lausunto edellytetään liikkeeseenlaskijalta. Alakohdan (84) toiseksi viimeisellä rivillä todetaan tiedot on laadittu tilinpäätösstandardien mukaisesti. Toisaalta kohdassa (90) mainitaan kansallisten tilinpäätösstandardien, kohdassa (92) mainitaan käytettyjen tilinpäätösstandardien ja kohdassa (93) mainitaan sovellettujen tilinpäätösstandardien. Tulisiko näitä täsmentää selväkielisemmäksi, jotta lukija ymmärtää mistä tilinpäätösstandardeista on kysymys, kansallisista, käytetyistä vai sovelletuista?

3 3 (9) Alakohta (86): kohdassa todetaan, että Tiedot joko esitetään vertailevan taulukon muodossa tai. Termi vertaileva taulukko ei ole tässä yhteydessä selkeä termi, sillä ymmärryksemme mukaan kohdassa tarkoitetaan sitä, että esitteessä voidaan esittää kaikkien esitettäväksi vaadittujen kausien konsernitilinpäätöstiedot (kaikki konsernitilinpäätökset liitetietoineen) koottuna yhteen kokonaisuuteen. Vrt. kohdassa (88) tarkoitettu vertaileva taulukko, joka sisältää vain päälaskelmat ja nekin voidaan esittää lyhennettynä. Alakohta (87): Kohdassa todetaan: Silloin, kun historialliset taloudelliset tiedot esitetään vertailevan taulukon muodossa, esitteeseen sisällytetään tilintarkastuskertomus siitä, antavatko historialliset taloudelliset tiedot rekisteröintiasiakirjaa varten oikean ja riittävän kuvan liikkeeseenlaskijan taloudellisesta asemasta. Koska nyt sekä alakohdassa (86) että (88) puhutaan vertailevasta taulukosta, voi ohjeesta saada sen kuvan, että kaikista vertailevista taulukoista vaaditaan tilintarkastajan lausunto. Ymmärryksemme mukaan tilintarkastuskertomus vaaditaan vain alakohdassa (86) tarkoitetuista historiallisista taloudellisista tiedoista. Kohtaa tulisi täsmentää. Alakohta (87): Kohdassa todetaan: Silloin, kun historialliset taloudelliset tiedot esitetään vertailevan taulukon muodossa, esitteeseen sisällytetään tilintarkastuskertomus siitä, antavatko historialliset taloudelliset tiedot rekisteröintiasiakirjaa varten oikean ja riittävän kuvan liikkeeseenlaskijan taloudellisesta asemasta. Mielestämme olisi hyvä yhdenmukaistaa terminologiaa tilintarkastuslain mukaiseksi. Tilintarkastuslain 15.2 :n mukaan tilintarkastuskertomuksessa on oltava lausunto siitä antavatko tilinpäätös ja toimintakertomus noudatetun tilinpäätössäännöstön mukaan oikeat ja riittävät tiedot yhteisön tai säätiön toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta. Myös komission esiteasetuksessa puhutaan tässä kohdin lausunnosta eikä tilintarkastuskertomuksesta. Alakohta (92): Lauseessa on tekninen virhe toisella rivillä kohdassa oikaista, tilinpäätösten esittämisessä Tulisi soveltaa. Kohta Pro forma -tiedot ja muut muokatut taloudelliset tiedot Alakohdat (97) ja (106): Alakohdassa (97) käytetään sanaa indikaattori ja alakohdassa (106) käytetään sanaa tunnusluku. Jos näillä tarkoitetaan samaa asiaa, olisi hyvä yhdenmukaistaa terminologiaa ja käyttää tunnusluku -sanaa molemmissa kohdissa. Alakohta (100): kohdassa olisi hyvä täsmentää, että se koskee vain kansallisia esitteitä. 9.2 Listautumista edeltä selvitystyö Finanssivalvonnan ( Fiva ) arvopaperien tarjoamiseen ja listalleottoon liittyvien määräysten ja ohjeiden liitteenä 1 on listautumista edeltävää selvitystyötä koskeva ohjeistus. Liitteenä oleva ohjeistus on vuodelta Tämän ohjeistuksen antamisen jälkeen on tapahtunut paljon muutoksia sekä Suomen että Eurooppa-tason lainsäädännössä, pörssiyhtiöiden hallinnointikoodi on muuttunut ja IFRS-standardien

4 4 (9) käyttöönotto on tullut pakollisiksi listatuille yhtiöille. Näin ollen näkisimme, että listautumista edeltävän selvitystyön laajuus ja siihen liittyvä ohjeistus tulisi arvioida uudelleen. Seuraavassa esitämme ehdotuksiamme siitä, miten listautumista edeltävää selvitystyötä koskevaa ohjeistusta voitaisiin muuttaa. 1. Ohjeistuksen rakenne jako kahteen osaan: Ohjeistus olisi mielestämme selkeämpi, jos se jaettaisiin osiin seuraavasti: Esitteessä annettavien tietojen oikeellisuus Laadullisten listautumisedellytysten kartoitus 2. Esitteessä yhtiöstä annettavien tietojen oikeellisuus 2.1. Pyydetään Fivalta ohjeistusta siitä, missä laajuudessa listautumista edeltävä selvitystyö esitteestä annettavista tiedoista on tehtävä. Ehdotamme, että vähintään seuraavat analyysit olisi hyvä suorittaa dokumentoidusti: Yhtiön tuloskehitysten analysointi listautumista edeltävän kolmen vuoden ajalta esitteessä esitettävän taloudellisen tiedon tueksi. Analyysi kertaluonteisista eristä, jotka vaikuttavat yhtiön listautumista edeltävien kolmen vuoden tuloskehitykseen Yhtiön tase-aseman analysointi viimeisimmän tilintarkastetun tilinpäätöksen ja viimeisimmän valmiin sisäisen raportin osalta Yhtiön kassavirran kehitys ja kassavirran pääasialliset ajurit, kuten esimerkiksi käyttöpääoman vaihteluväli, investoinnit 2.2. Pyydämme Fivaa harkitsemaan, tulisiko ohjeistukseen listautumista edeltävästä selvitystyöstä lisätä myös käyttöpääomalausunnon tueksi tehtävien kassavirtaennusteiden läpikäynti. Ohjeistuksen voisi näkemyksemme mukaan yhdistää budjetoinnista ja ennustamisesta tehtävän selvitystyön yhteyteen. Pyydämme Fivaa harkitsemaan ohjeistusta siitä, että käyttöpääomalausuntoa tukevien ennusteiden tulisi sisältää myös yhtiön ennustetut kovenanttitasot sekä ns. headroomit kovenanttien osalta. 3. Laadullisten listautumisedellytysten kartoitus Pyydämme Fivaa harkitsemaan laadullisten listautumisedellytysten osalta annettua ohjeistusta erityisesti siitä näkökulmasta, että edellisen ohjeen jälkeen Suomessa on otettu käyttöön listayhtiöiden hyvä hallintotapa koodi (jäljempänä Corporate Governance koodi) ja että pörssiyhtiöiltä on edellytetty IFRS-tilinpäätöksen laatimista vuodesta 2005 lähtien.

5 5 (9) 3.1. Ohjeistuksen ja Corporate Governance koodin yhteys Pyydämme Fivaa harkitsemaan ohjeistuksen muuttamista niin, että listautumista edeltävän selvitystyön kohdassa 1 viitataan Corporate Governance koodiin. Pyydämme Fivaa myös harkitsemaan koodin vaatimusten huomioon ottamista erityisesti suositusten (sisäinen valvonta ja riskienhallinta) osalta listautumista edeltävää selvitystyötä koskevassa ohjeistuksessa Sisäinen laskenta ja raportointi Corporate Governance koodin 54 mukaisesti yhtiöiden tulee antaa selvitys yhtiön hallinto- ja ohjausjärjestelmästä. Tähän kuvaukseen sisältyy yhtiön taloudelliseen raportointiprosessiin liittyvien sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestelmien pääpiirteiden kuvaus konsernitasolla. Pyydämme Fivaa harkitsemaan sisäisen laskennan ja raportoinnin ohjeistuksen täydentämistä esimerkiksi seuraavasti: Jotta tästä voidaan varmistua, sisäistä laskentaa ja raportointia koskevan selityksen tulisi sisältää kuvaus konsernin raportoinnissa käytettävistä järjestelmistä sekä kuvaus tulosraportoinnista ja seurannasta. Selvityksen tulisi sisältää myös kuvaus yhtiön taloudelliseen raportointiprosessiin liittyvien sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestelmien pääpiirteiden kuvaus konsernitasolla Ulkoinen laskenta Pyydämme Fivaa harkitsemaan yhtiön sisäisen ja ulkoisen laskennan ohjeistuksen yhdistämistä ohjeessaan listautumista edeltävässä selvitystyössä. Usein sisäisen ja ulkoisen laskennan prosesseissa käytettävät järjestelmät ovat pääosin yhtenevät ja näin ollen on usein myös luontevaa yhdistää näihin osa-alueisiin liittyvä selvitystyö. Ulkoisen laskennan selvitystyön osalta pyydämme Fivaa harkitsemaan ohjeistuksen päivittämistä seuraavilta osin: Yhtiön kyky tuottaa IFRS-tilinpäätökset ja niihin liittyvät liitetiedot. Erityisesti pyydämme Fivaa harkitsemaan ohjeistusta siitä, että selvitystyön tulisi sisältää kartoitus yhtiön IFRS-osaamisen tasosta. Silloin kun listautuva yhtiö on tehnyt varsin hiljattain IFRS-konversion, yhtiön taloushallinnon kokemuksen IFRS-raportoinnista tulisi olla riittävä, jotta voidaan varmistua yhtiön taloudellisen raportoinnin tasosta myös IFRS-osaamisen suhteen. Pyydämme Fivaa harkitsemaan tilintarkastajien raporttien läpikäyntiin liittyvän ohjeistuksen poistamista tai täsmentämistä. Varsin usein listautuvien yhtiöiden kohdalla on tehty esimerkiksi IFRS-konversio tai eriyttäminen suuremmasta kokonaisuudesta ja myös taloudellisen raportoinnin järjestelmien merkittäviä muutoksia listautumista edeltävän vuoden aikana, jolloin raportointiympäristö on niin merkittävästi erilainen kuin viimeisimmän kolmen vuoden aikana, että ko. raportoinnin läpikäynnillä ei saavuteta merkittävää lisäarvoa.

6 6 (9) 3.4. Riskien hallinta Pyydämme Fivaa harkitsemaan riskien hallintaa koskevaan ohjeistukseen lisäystä siitä, että selvitykseen tulisi myös lisätä ohjeistus, että kaikki selvitystyössä esille tulleet riskit tulee kuvata yhtiön listautumisesitteessä Budjetointi ja ennustaminen Pyydämme Fivaa harkitsemaan budjetteja koskevan herkkyysanalyysin osalta terminologian yhdenmukaistamista ESMAn käyttöpääomalausuntoon liittyvän ohjeistuksen kanssa, eli että yhtiöiltä edellytettäisiin ns. realistic worst casen laatimista worst casen sijasta Henkilöstö Yhtiöllä voi olla merkittävässä määrin ulkoistettuja toimintoja. Pyydämme Fivaa harkitsemaan, tulisiko listautuvia yhtiöitä ohjeistaa siitä, missä määrin ulkoistettujen palveluiden käyttäminen on mahdollista. Liikkeeseenlaskijan tiedonantovelvollisuus Vastaukset lausuntopyynnössä esitettyihin kysymyksiin: Kysymys 1 Mielestämme tiedonantopolitiikkojen laatiminen ja julkaiseminen yhdenmukaistaa toimintaperiaatteita ja -tapoja ja on siten kannatettavaa. Tiedonantopolitiikan tulee kuitenkin olla yrityskohtainen, sillä yleisluonteinen tiedonantopolitiikka ei paranna yhtiön sisäistä prosessia, jossa se arvioi tiedonantopolitiikkaa. Kysymys 2 Kysymys 3 Kohdassa (9) suositellaan, että liikkeeseenlaskija julkistaisi tiedottamisperiaatteissaan tapahtuneet olennaiset muutokset. Mielestämme yhtiön olisi hyvä määritellä, mikä on olennainen muutos. Luvun 5.6 kohdassa (48) on mielestämme asioita, joita tulisi selventää: o Mitä tarkoitetaan yksittäisillä tiedoilla? Tulisiko kuitenkin arvioida kokonaisuuden vaikutusta? o Kohdassa sanotaan tietoja, jotka poikkeavat olennaisesti tulevaisuudennäkymistä. Tulisiko olla tietoja, jotka vaikuttavat olennaisesti tulevaisuudennäkymiin? Selkeyden vuoksi olisi mielestämme hyvä muuttaa kohta Mikäli säännöllisen tiedonantovelvollisuuden raporttia laadittaessa muotoon Mikäli osavuosikatsausta tai tilinpäätöstiedotetta laadittaessa.

7 7 (9) Kysymys 4 Kysymys 5 Kysymys 7 Kysymys 8 Uudet ohjeet ovat mielestämme hyviä ja selventäviä. Mielestämme on hyvä painottaa asiaa. Kohta (16): Lukemisen helpottamiseksi olisi parempi kirjoittaa pykälä auki tekstiin kuin viitata pykälään eli tässä kohdassa voisi sanoa, että silloin, kun annetaan mukautettu tilintarkastuskertomus (AML 7:8.3 :ssä tarkoitetut tilanteet), tulee tilintarkastuskertomus julkistaa täydellisenä ja muokkaamattomana tiedotteella. Olemme samaa mieltä Finanssivalvonnan kanssa. Muut kommentit: Kohta 5.6 Tulosvaroitus Mielestämme olisi hyvä vielä arvioida, onko ohje riittävällä tasolla, jottei jää tulkinnanvaraa siihen, milloin tulosvaroitus tulee antaa. o o Alakohta (42): kohdassa todetaan, että "...tulosvaroituksena ilman aiheetonta viivytystä, jos muutos on omiaan olennaisesti vaikuttamaan liikkeellelaskijan arvopaperin arvoon." => Miten tulee toimia, jos tulosennuste muuttuu vähän? Onko selvää, että aina tulee antaa tulosvaroitus, ottamatta kantaa mahdollisiin vaikutuksiin? Edelliseen kommenttiin liittyen kohdassa 43 todetaan, että tulosvaroitus tulee antaa, jos on todennäköistä, että julkistetuista näkymistä poiketaan olennaisesti. => Voidaanko tämän perusteella päätyä siihen, että ei tarvitse antaa tulosvaroitusta, jos ollaan sitä mieltä, että julkistetuista näkymistä poiketaan vähän? Kohta 5.6 Tulosvaroitus Alakohta (46): Onko kaikille lukijoille selvää, mikä on ingressi? Olisiko parempi käyttää sanaa johdanto? Kohta Standardit ja tulkinnat, jotka on hyväksytty EU:ssa Alakohta (14): Lukijalle saattaa jäädä ao. kohdan tarkoitus hämärän peittoon. Ao. kohta tarvitsee selventävää tekstiä, mitä tällä tarkoitetaan ja missä yhteydessä tällainen voi esiintyä. Onko esim. yksi tilanne sellainen, jossa IFRSstandardi on tullut voimaan EU:n ulkopuolella aiemmin kuin EU:ssa, ja siten jos EU:n hyväksymisprosessin mukainen lainvoimaisuus on saatu tilinpäätöspäivän jälkeen, mutta ennen tilinpäätöksen hyväksymistä julkistettavaksi, niin yhtiö voi neljännellä osavuosikaudella vielä ottaa käyttöön tällaisen IFRS-standardin. Ohjeeseen olisi hyvä lisätä vielä esim. alaviitteellä, mihin ohje perustuu.

8 8 (9) Kohta 6.4 Tilinpäätöksen laatimisperiaatteiden esittäminen Alakohta (20): Onko tämä kohta tarpeen lainkaan? Entä jos liikkeeseenlaskija käyttää jotakin toista nimikettä tai termiä liikevoitto-sanan sijaan, soveltuuko tämä kohta myös silloin? Kohta Tilinpäätöksen täydentäminen ja selventäminen Kohta Viittaukset Alakohdat (14) ja (15): Tässä olisi hyvä tuoda esille se, että tilinpäätöksessä tulee antaa kaikki olennaiset tiedot, sillä toimintakertomus ei ole osa IFRStilinpäätöstä. Alakohta (31): Tässä kohdassa olisi ehkä hyvä muistuttaa, selventää, toistaa, tai muuten tuoda esille aiemmin 6.2 Tilinpäätöksen laatimisperusta ja sisältö (8)- kohdan sisältämä viesti, että IFRS-standardien nimenomaisesti edellyttämät tiedot esitetään tilinpäätöksessä. Alakohta (32): Olisiko hyvä lisätä maininta, että tilinpäätöksestä ei voida viitata toimintakertomukseen? Kohta 7.5 Arvio taloudellisesta asemasta ja tuloksesta Alakohta (40): mm. tässä kohdassa puhutaan kertaluontoisista eristä. Tulisiko liikkeeseenlaskijaa ohjeistaa määrittelemään kertaluontoinen erä? Alakohdat (39-40): Kohdissa mainitaan kertaluonteiset erät. Yhtiöt käyttävät myös muita nimityksiä määreistä, joilla kuvataan ja kerrotaan sijoittajille määrettä vääristävistä vaikutuksista, kuten vertailukelpoisuutta haittaavat tekijät, tms. Tulisiko tässä kohdin myös käsitellä muut vastaavantyyppiset määreet? Ja lisäksi todeta, että niistä olisi hyvä olla laatimisperiaatteen-tyyppinen kuvaus ja että ne sisältävät sekä positiivis- että negatiivis-merkkisiä eriä johdonmukaisuutta ja vertailukelpoisuutta unohtamatta. Kohta Tilauskanta ja siihen liittyvät olennaiset riskit Alakohta (82): kohdassa todetaan, että tilauskantana tulee ilmoittaa tilauksista se osa, jota ei ole vielä osatuloutettu IAS 11 mukaisesti. Eikö tilauskantaan pitäisi lukea myös IAS 18 mukaan tuloutettavat tilaukset? Kohta Osakeyhtiölain edellyttämät tiedot Alakohta (114): Pääomalainojen korot kirjataan pääsääntöisesti kuluksi IFRStilinpäätöksessä. Jos asiasta halutaan antaa ohjeistusta, tulisi kohtaa täsmentää, sillä lainan luokittelu velaksi tai omaksi pääomaksi tulee tehdä tapauskohtaisesti IAS 32 vaatimusten mukaisesti. Asia ei ole aina näin yksiselitteinen.

9 9 (9) Kohta Mahdollisuus julkistaa johdon osavuotinen selvitys Valtiovarainministeriön asetuksen arvopaperin liikkeeseenlaskijan säännöllisestä tiedonantovelvollisuudesta (153/2007) 4 :n mukaan johdon osavuotisen selvityksen edellytysten osalta on määritelty yhtiön markkina-arvon arviointihetki. Kyseisen asetuksen mukaan yhtiön liikkeeseen laskemien osakkeiden ja niihin rinnastettavien arvopaperien markkina-arvo on laskettava sen hetken mukaan, kun yhtiö päättää antaa johdon osavuotisen selvityksen ja julkistaa tiedon siitä. Vastaavaa määrittelyä arviointihetkestä ei ole sisällytetty uuteen asetukseen (Valtiovarainministeriön asetus arvopaperin liikkeeseenlaskijan säännöllisestä tiedonantovelvollisuudesta (1020/2012)). Johdon osavuotisen selvityksen antamisen edellytysten tulkinnan helpottamiseksi olisi hyvä, jos Fiva täsmentäisi markkina-arvon arviointihetken määrittelyä omassa ohjeistuksessaan. Helsingissä 14. helmikuuta 2013 KHT-YHDISTYS FÖRENINGEN CGR RY Tapani Vuopala puheenjohtaja

Määräykset ja ohjeet 6/2013

Määräykset ja ohjeet 6/2013 Määräykset ja ohjeet 6/2013 Arvopaperien tarjoaminen ja listalleotto Dnro FIVA 7/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Miten listayhtiön viestintää säännellään?

Miten listayhtiön viestintää säännellään? Miten listayhtiön viestintää säännellään? Markkinavalvoja Minna Toiviainen 26.5.2010 Minna Toiviainen Näkökulmia Tiedonantovelvollisuuden tavoitteena oikeat ja riittävät tiedot perustellun arvion tekemiseksi

Lisätiedot

Valvojan havaintoja listayhtiöiden tiedottamisesta- missä kohdin parannettavaa

Valvojan havaintoja listayhtiöiden tiedottamisesta- missä kohdin parannettavaa Valvojan havaintoja listayhtiöiden tiedottamisesta- missä kohdin parannettavaa Sijoittajaviestinnän aamiaisseminaari 6.3.2014 Anu Lassila-Lonka Tiedottamisen taso pääsääntöisesti hyvä Laajuudessa eroja

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet x/2013

Määräykset ja ohjeet x/2013 Määräykset ja ohjeet x/2013 Arvopaperien tarjoaminen ja listalleotto Dnro xx/01.00/2013 Antopäivä x.x.2013 Voimaantulopäivä x.x.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Standardin 5.2b muutokset. Listayhtiötilaisuudet 2008 Marjatta Virtanen

Standardin 5.2b muutokset. Listayhtiötilaisuudet 2008 Marjatta Virtanen Standardin 5.2b muutokset Listayhtiötilaisuudet 2008 Marjatta Virtanen RAHOITUSTARKASTUS FINANSINSPEKTIONEN FINANCIAL SUPERVISION 2 Standardi 5.2b Liikkeeseenlaskijan ja osakkeenomistajan tiedonantovelvollisuus

Lisätiedot

Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta 6.10.2011

Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta 6.10.2011 Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta 6.10.2011 markkinavalvoja Anu Lassila-Lonka ja markkinavalvoja Minna Toiviainen Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority 3.10.2011 Anu

Lisätiedot

SELVITYS HALLINTO- JA OHJAUSJÄRJESTELMÄSTÄ (CORPORATE GOVERNANCE STATEMENT)

SELVITYS HALLINTO- JA OHJAUSJÄRJESTELMÄSTÄ (CORPORATE GOVERNANCE STATEMENT) SELVITYS HALLINTO- JA OHJAUSJÄRJESTELMÄSTÄ (CORPORATE GOVERNANCE STATEMENT) Johdanto Listayhtiön on esitettävä selvitys hallinto- ja ohjausjärjestelmästään (jäljempänä selvitys) toimintakertomuksen yhteydessä.

Lisätiedot

OHJE JULKISEN KAUPANKÄYNNIN KOHTEENA OLEVAN SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN OSAVUOSIKATSAUKSESTA

OHJE JULKISEN KAUPANKÄYNNIN KOHTEENA OLEVAN SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN OSAVUOSIKATSAUKSESTA 1 (6) Sijoituspalveluyrityksille Omistusyhteisöille OHJE JULKISEN KAUPANKÄYNNIN KOHTEENA OLEVAN SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN OSAVUOSIKATSAUKSESTA Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain 4 :n 2 kohdan

Lisätiedot

Palaute määräyksistä ja ohjeista 4/2015 (Dnro FIVA 9/01.00/2015) Lausuntopyyntö 4/2017 Dnro FIVA 11/01.00/2017

Palaute määräyksistä ja ohjeista 4/2015 (Dnro FIVA 9/01.00/2015) Lausuntopyyntö 4/2017 Dnro FIVA 11/01.00/2017 Viittaus Kommentit perusteluineen (ja mahdollinen muotoiluehdotus) Finanssivalvonnan vastaus Sosiaali- ja terveysministeriö Valtiovarainministeriö Vakuutuskassat ry 4.3.1 (kohta 24) 4.3.1 (kohta 25) 4.3.1

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 6/2016

Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräyksiä ja ohjeita tiedonantovelvollisuudesta Dnro FIVA 6/01.00/2016 Antopäivä 7.6.2016 Voimaantulopäivä 3.7.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta

Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta Anu Lassila-Lonka, markkinavalvoja Esityksen sisältö 1 Sisäpiiritiedon julkistaminen ja julkistamisen lykkääminen 2 Tulosvaroitus vai ennakkotiedot 3 Säänneltyjen

Lisätiedot

10.6.2013. Julkinen. Tässä yhteenvedossa käytetty ohjeiden kohtien numerointi vastaa lausunnolla olleessa luonnoksessa käytettyä numerointia.

10.6.2013. Julkinen. Tässä yhteenvedossa käytetty ohjeiden kohtien numerointi vastaa lausunnolla olleessa luonnoksessa käytettyä numerointia. 1 (17) 10.6.2013 Julkinen Markkinavalvonta Määräykset ja ohjeet 6/2013 Arvopaperien tarjoaminen ja listalleotto Yhteenveto ja palaute lausunnoista Tässä yhteenvedossa käytetty ohjeiden kohtien numerointi

Lisätiedot

Arvopaperimarkkinalaki muuttui mikä muuttui listayhtiöiden tiedottamisessa?

Arvopaperimarkkinalaki muuttui mikä muuttui listayhtiöiden tiedottamisessa? Arvopaperimarkkinalaki muuttui mikä muuttui listayhtiöiden tiedottamisessa? Sijoitus-Invest 2013 Finanssivalvonta Suomen rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen Valvoo mm. pankkeja, vakuutus- ja eläkeyhtiöitä,

Lisätiedot

Markkinat Toukokuu 2008 2/2008

Markkinat Toukokuu 2008 2/2008 Tervetuloa lukemaan Rahoitustarkastuksen markkinavalvonnan Markkinat-tiedotetta Tässä tiedotteessa kerromme seuraavasta aiheesta: Säännöllisen tiedonantovelvollisuuden standardi 5.1 1 Säännöllistä tiedonantovelvollisuutta

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 6/2016

Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräyksiä ja ohjeita tiedonantovelvollisuudesta Dnro FIVA 6/01.00/2016 Antopäivä 7.6.2016 Voimaantulopäivä 3.7.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Säännöllistä tiedonantovelvollisuutta koskeva standardi 5.1. Listayhtiötilaisuudet 2008 Minna Toiviainen

Säännöllistä tiedonantovelvollisuutta koskeva standardi 5.1. Listayhtiötilaisuudet 2008 Minna Toiviainen Säännöllistä tiedonantovelvollisuutta koskeva standardi 5.1 Listayhtiötilaisuudet 2008 Minna Toiviainen RAHOITUSTARKASTUS FINANSINSPEKTIONEN FINANCIAL SUPERVISION 1 Esityksen sisältö Yleistä standardista

Lisätiedot

HE 11/2015 Avoimuusdirektiivin täytäntöönpano ja eräät muut muutokset. Marianna Uotinen, erityisasiantuntija Eduskunnan talousvaliokunta15.9.

HE 11/2015 Avoimuusdirektiivin täytäntöönpano ja eräät muut muutokset. Marianna Uotinen, erityisasiantuntija Eduskunnan talousvaliokunta15.9. HE 11/2015 Avoimuusdirektiivin täytäntöönpano ja eräät muut muutokset Marianna Uotinen, erityisasiantuntija Eduskunnan talousvaliokunta15.9.2015 Avoimuusdirektiivin muutosten täytäntöönpano - keskeisimmät

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Finanssiala ry:n lomakemuotoinen lausunto Finanssivalvonnalle pankkisektorin määräys- ja ohjeluonnoksista (2/2016)

Finanssiala ry:n lomakemuotoinen lausunto Finanssivalvonnalle pankkisektorin määräys- ja ohjeluonnoksista (2/2016) Finanssivalvonnan pyyntö määräyksistä ja ohjeista 2/2016 Organisaation/henkilön nimi: Finanssiala ry (jäljempänä FA) /Pirjo Saarelainen Ilmoita mikäli tulee merkitä salaiseksi: julkinen Finanssivalvonta

Lisätiedot

Markkinat Lokakuu 2006 3/2006

Markkinat Lokakuu 2006 3/2006 Tervetuloa lukemaan Rahoitustarkastuksen markkinavalvonnan Markkinat-tiedotetta. Tässä tiedotteessa kerromme seuraavista aiheista: Alkuvuoden tulosvaroitustiedotteet pääosin selkeitä 1 Tulosennusteet osin

Lisätiedot

Finanssivalvonnan lausuntopyyntö määräyksistä ja ohjeista 1/2011 (Dnro FIVA 8/01.00/2015)

Finanssivalvonnan lausuntopyyntö määräyksistä ja ohjeista 1/2011 (Dnro FIVA 8/01.00/2015) Finanssiala ry:n lomakemuotoinen lausunto Finanssivalvonnalle vakuutussektorin määräys- ja ohjeluonnoksista 1/2011, 4/2015 ja 14/2012 Organisaation/henkilön nimi: Finanssiala ry (jäljempänä FA) Ilmoita

Lisätiedot

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN 11.11.2011 1 (6) Finanssivalvonnalle Lausuntopyyntö 7.10.2011, Dnro 10/2011 FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN Finanssivalvonta (FIVA) on pyytänyt lausuntoa Finanssialan Keskusliitolta

Lisätiedot

Vaihtoehtoinen markkinapaikka osakkeiden ja joukkolainojen listaukseen miten eroaa pörssilistauksesta? Sijoitus-Invest 2014, Wanha Satama

Vaihtoehtoinen markkinapaikka osakkeiden ja joukkolainojen listaukseen miten eroaa pörssilistauksesta? Sijoitus-Invest 2014, Wanha Satama Vaihtoehtoinen markkinapaikka osakkeiden ja joukkolainojen listaukseen miten eroaa pörssilistauksesta? Sijoitus-Invest 2014, Wanha Satama Sisältö Yhtiöiden listautumisvaihtoehdot Suomessa Miksi vaihtoehtoinen

Lisätiedot

Markkinat Lokakuu /2008

Markkinat Lokakuu /2008 Tervetuloa lukemaan Rahoitustarkastuksen markkinavalvonnan Markkinat -tiedotetta Tässä tiedotteessa kerromme seuraavista aiheista: Selvitys Q1/2008 osavuosikatsauksen taulukko-osasta 1 Tulkintarekisterissä

Lisätiedot

ILKKA-YHTYMÄ OYJ. Tiedonantopolitiikka

ILKKA-YHTYMÄ OYJ. Tiedonantopolitiikka ILKKA-YHTYMÄ OYJ Tiedonantopolitiikka 2 Sisältö Tiedonantopolitiikka... 3 Tiedonantoperiaatteet ja niiden noudattaminen... 3 Viestintäperiaatteet ja -käytännöt... 3 Vastuut ja lausunnonantajat... 4 Taloudellista

Lisätiedot

Kamux Oyj:n tiedonantopolitiikka

Kamux Oyj:n tiedonantopolitiikka Kamux Oyj www.kamux.com Y-tunnus 2442327-8 Kamux Oyj:n tiedonantopolitiikka Omistaja: Viestintä- ja markkinointijohtaja Hyväksyjä: Hallitus Hyväksytty: 15.4.2016 Versio: 1.0 Sisältö 1. Yleistä 2. Viestinnän

Lisätiedot

Tiedonantopolitiikka eq Oyj

Tiedonantopolitiikka eq Oyj Tiedonantopolitiikka eq Oyj SISÄLTÖ 1. Johdanto... 1 1.1 Tarkoitus... 1 1.2 Soveltamisala... 1 1.3 Viestinnän periaatteet ja tavoitteet... 1 1.4 Viestinnän vastuualueet... 2 1.5 Tulkinnat ja poikkeamat...

Lisätiedot

Markkinat Helmikuu /2007

Markkinat Helmikuu /2007 Tervetuloa lukemaan Rahoitustarkastuksen markkinavalvonnan Markkinat-tiedotetta. Tässä tiedotteessa kerromme seuraavista aiheista: Arvopaperimarkkinalain muutokset tulevat voimaan 15.2.2007 1 Tietojen

Lisätiedot

Parempi sijoittajaviestintä

Parempi sijoittajaviestintä Parempi sijoittajaviestintä Virpi Haaramo, johtava tilinpäätösasiantuntija 29.11.2018 Markkina- ja menettelytapavalvonta Esityksen sisältö 1 Parempaan tilinpäätösraportointiin IASB:n sääntelyhankkeen keskeiset

Lisätiedot

OHJE JULKISEN KAUPANKÄYNNIN KOHTEENA OLEVAN LUOTTOLAITOKSEN OSAVUOSIKATSAUKSESTA

OHJE JULKISEN KAUPANKÄYNNIN KOHTEENA OLEVAN LUOTTOLAITOKSEN OSAVUOSIKATSAUKSESTA 1 (6) Luottolaitoksille Omistusyhteisöille OHJE JULKISEN KAUPANKÄYNNIN KOHTEENA OLEVAN LUOTTOLAITOKSEN OSAVUOSIKATSAUKSESTA Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain 4 :n 2 kohdan nojalla seuraavan

Lisätiedot

Olisi tärkeää, että vanhasta määräys- ja ohjekokoelmasta poistettaisiin nyt näillä määräyksillä kumotut osuudet.

Olisi tärkeää, että vanhasta määräys- ja ohjekokoelmasta poistettaisiin nyt näillä määräyksillä kumotut osuudet. 1 FINANSSIVALVONNALLE (Dnro 11/01.00/2012) Finanssivalvonnan pyydettyä yhdistyksemme lausuntoa eläkesäätiöiden ja eläkekassojen kirjanpitoa, tilinpäätöstä ja toimintakertomusta koskevista määräyksistä

Lisätiedot

GLASTON TIEDONANTOPOLITIIKKA

GLASTON TIEDONANTOPOLITIIKKA GLASTON TIEDONANTOPOLITIIKKA 1. Yleistä Glastonin tiedonantopolitiikassa kuvataan periaatteet ja menettelyt, joiden mukaisesti yhtiö tiedottaa pääomamarkkinoille. Glaston pyrkii varmistamaan, että kaikilla

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 7/2013

Määräykset ja ohjeet 7/2013 Määräykset ja ohjeet 7/2013 Liikkeeseenlaskijan tiedonantovelvollisuus Tunnusluvut LIITE Dnro FIVA 8/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 270/2006 vp. Hallituksen esitys laiksi arvopaperimarkkinalain muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 270/2006 vp. Hallituksen esitys laiksi arvopaperimarkkinalain muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely. EDUSKUNNAN VASTAUS 270/2006 vp Hallituksen esitys laiksi arvopaperimarkkinalain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi arvopaperimarkkinalain muuttamisesta (HE 174/2006

Lisätiedot

PALAUTE STANDARDIN 5.2B (LIIKKEESEENLASKIJAN JA OSAKKEENOMISTAJAN TIEDONANTOVELVOLLISUUS) MUUTOKSIIN SAADUISTA LAUSUNNOISTA

PALAUTE STANDARDIN 5.2B (LIIKKEESEENLASKIJAN JA OSAKKEENOMISTAJAN TIEDONANTOVELVOLLISUUS) MUUTOKSIIN SAADUISTA LAUSUNNOISTA Palaute 1 (6) PALAUTE STANDARDIN 5.2B (LIIKKEESEENLASKIJAN JA OSAKKEENOMISTAJAN TIEDONANTOVELVOLLISUUS) MUUTOKSIIN SAADUISTA LAUSUNNOISTA Rahoitustarkastus pyysi syyskuussa 2007 lausuntoja uudesta standardista

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.4.2015 COM(2015) 149 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE arvopapereiden yleisölle tarjoamisen tai kaupankäynnin kohteeksi ottamisen yhteydessä julkistettavasta

Lisätiedot

Palautelomake 1 (6) 22.5.2012. Julkinen

Palautelomake 1 (6) 22.5.2012. Julkinen Palautelomake 1 (6) Määräys ja ohje kiinnitysluottopankkitoimintaa koskevasta lupamenettelystä ja riskienhallinnasta sekä Määräys ja ohje kiinnitysluottopankkitoimintaa koskevasta raportoinnista Kooste

Lisätiedot

TIEDONANTOPOLITIIKKA. Versio 1.1. Hyväksytty: 17.2.2011 Hallitus. Päivitetty: 9.12.2013

TIEDONANTOPOLITIIKKA. Versio 1.1. Hyväksytty: 17.2.2011 Hallitus. Päivitetty: 9.12.2013 TIEDONANTOPOLITIIKKA Versio 1.1 Hyväksytty: 17.2.2011 Hallitus Päivitetty: 9.12.2013 ASPOCOMP GROUP OYJ, Keilaranta 1, FI-02150 Espoo, Finland. Phone: +358 20 775 6860. Fax:+358 20 775 6868. www.aspocomp.com

Lisätiedot

Valtiovarainministeriön asetus

Valtiovarainministeriön asetus VM/RMO/Luonnos 24.5.2012 Valtiovarainministeriön asetus arvopaperin liikkeeseenlaskijan säännöllisestä tiedonantovelvollisuudesta Annettu Helsingissä [xx] päivänä [xx]kuuta 2012 Valtiovarainministeriön

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 7/2013

Määräykset ja ohjeet 7/2013 Määräykset ja ohjeet 7/2013 Liikkeeseenlaskijan tiedonantovelvollisuus Dnro FIVA 8/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

10.6.2013 FIVA 8/01.00/2013. Julkinen

10.6.2013 FIVA 8/01.00/2013. Julkinen 1 (48) 10.6.2013 FIVA 8/01.00/2013 Julkinen Markkinavalvonta Määräykset ja ohjeet 7/2013 Liikkeeseenlaskijan tiedonantovelvollisuus Yhteenveto ja palaute lausunnoista Yhteenvedossa on käsitelty ensiksi

Lisätiedot

Luumäen kunta Loppuraportti 2013

Luumäen kunta Loppuraportti 2013 Luumäen kunta Loppuraportti 2013 Tarkastuslautakunta 10.4.2014 BDO Audiator Oy JHTT, KHT Ulla-Maija Tuomela Hallinnon tarkastus Valtuuston ja hallituksen pöytäkirjat 2013 Tarkastuksessa on käyty läpi pöytäkirjat

Lisätiedot

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET FI 8.8.2013 Euroopan unionin virallinen lehti L 213/1 II (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o 759/2013, annettu 30 päivänä huhtikuuta

Lisätiedot

Markkinat 1/2010. Helmikuu Selvitys listayhtiöiden taloudellisista raporteista

Markkinat 1/2010. Helmikuu Selvitys listayhtiöiden taloudellisista raporteista Markkinat-tiedotteessa käsitellään ajankohtaisia listayhtiön tiedonantovelvollisuuden, tilinpäätösvalvonnan, arvopaperikaupankäynnin sekä sisäpiiriasioiden tulkintoihin, standardeihin ja sääntelyyn liittyviä

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta /2012 Valtiovarainministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta /2012 Valtiovarainministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2012 1020/2012 Valtiovarainministeriön asetus arvopaperin liikkeeseenlaskijan säännöllisestä tiedonantovelvollisuudesta Annettu Helsingissä

Lisätiedot

Soveltaminen (luku 1)

Soveltaminen (luku 1) Palaute 1 (5) Palaute saaduista lausunnoista: Rahoituspalvelun tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat - standardi 2.1 sekä rahoituspalvelujen ja -välineiden markkinointi -standardi 2.2 Lausuntopyynnössä

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 4/2014

Määräykset ja ohjeet 4/2014 Määräykset ja ohjeet 4/2014 Vaihtoehtorahastojen hoitajat Dnro FIVA 6/01.00/2014 Antopäivä 1.7.2014 Voimaantulopäivä 22.7.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Suomen Tilintarkastajat ry luonnos kommentoitavaksi 2.5.2016

Suomen Tilintarkastajat ry luonnos kommentoitavaksi 2.5.2016 Tämä tilintarkastuskertomusmalli on laadittu uudistetun ISA 700:n liitteessä olevan esimerkin 1 ja hallituksen esityksen (HE 70/2016) tilintarkastuslain muuttamisesta pohjalta. Tässä mallissa toimintakertomus

Lisätiedot

Tilinpäätös ja toimintakertomus 2007. KTM Tapio Tikkanen Kirjurituote Oy

Tilinpäätös ja toimintakertomus 2007. KTM Tapio Tikkanen Kirjurituote Oy Tilinpäätös ja toimintakertomus 2007 KTM Tapio Tikkanen Kirjurituote Oy Toimintakertomuksen rooli Toimintakertomus eriytetty tilinpäätöksestä kirjanpitolaissa Kirjanpitolaki ei edellytä pieniltä kirjanpitovelvollisilta

Lisätiedot

ARVOPAPERIMARKKINOIDEN TOIMINTAA KOSKEVAT FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYKSET JA OHJEET

ARVOPAPERIMARKKINOIDEN TOIMINTAA KOSKEVAT FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYKSET JA OHJEET Hannu Ylänen kirjaamo@finanssivalvonta.fi LAUSUNTO 1 (8) 4.3.2013 ARVOPAPERIMARKKINOIDEN TOIMINTAA KOSKEVAT FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYKSET JA OHJEET Yleistä Finanssivalvonta on pyytänyt Listayhtiöiden neuvottelukunnalta

Lisätiedot

15.4.2014 FORTUMIN TIEDONANTOPOLITIIKKA

15.4.2014 FORTUMIN TIEDONANTOPOLITIIKKA Konserniohje 1 (7) Jakelu Tarkastettu Fortum-konserni Fortum Executive Management, 15.4. 2014 Voimassa: alkaen Hyväksytty Tapio Kuula, FORTUMIN TIEDONANTOPOLITIIKKA Konserniohje 2 (7) Sisältö 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

I 5-02- 2013 Kirjanpitolautakunta j-.^. / //,/ Oö bfint Työ-jaelinkeinoministeriö ^. (VM / / Ui. /^(Jf^J Nro 1900

I 5-02- 2013 Kirjanpitolautakunta j-.^. / //,/ Oö bfint Työ-jaelinkeinoministeriö ^. (VM / / Ui. /^(Jf^J Nro 1900 I 5-02- 2013 Kirjanpitolautakunta j-.^. / //,/ Oö bfint Työ-jaelinkeinoministeriö ^. (VM / / Ui. /^(Jf^J Nro 1900 ' Lausunto Finanssivalvonnan luonnoksista liikkeeseenlaskijan säännöllistä tiedonantovelvollisuutta

Lisätiedot

TERVEYSTALO OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA

TERVEYSTALO OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA TERVEYSTALO OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA Versio 1.0 Terveystalo Oyj:n hallituksen hyväksymä 16.8.2017 1. Johdanto Terveystalo Oyj:n ( Terveystalo tai Yhtiö ) tiedonantopolitiikassa kuvataan keskeisimmät toimintaperiaatteet

Lisätiedot

Standardi 5.1. Säännöllinen tiedonantovelvollisuus. Määräykset ja ohjeet

Standardi 5.1. Säännöllinen tiedonantovelvollisuus. Määräykset ja ohjeet Standardi 5.1 Säännöllinen tiedonantovelvollisuus Määräykset ja ohjeet dnro 1/120/2008 2 (67) Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai

Lisätiedot

Pörssiyhtiöiden tiedonantovelvollisuus ja sisäpiiriä koskevat säännökset

Pörssiyhtiöiden tiedonantovelvollisuus ja sisäpiiriä koskevat säännökset Pörssiyhtiöiden tiedonantovelvollisuus ja sisäpiiriä koskevat säännökset Pekka Loikkanen KHT Oy 22.2.2006 P C Säädöstausta Arvopaperimarkkinalaki Rikoslaki Valtiovarainministeriön asetukset ja päätökset

Lisätiedot

OP-Asuntoluottopankki Oyj LAUSUNTO 1 (7)

OP-Asuntoluottopankki Oyj LAUSUNTO 1 (7) OP-Asuntoluottopankki Oyj LAUSUNTO 1 (7) 20.1.2012 Finanssivalvonnalle KIINNITYSLUOTTOPANKKITOIMINTAA KOSKEVA LUPAMENETTELY JA RISKIENHALLINTA SEKÄ RAPORTOINTI Finanssivalvonta on 18.11.2011 pyytänyt lausuntoamme

Lisätiedot

LIITE. IFRS-standardien vuosittaiset parannukset

LIITE. IFRS-standardien vuosittaiset parannukset FI LIITE IFRS-standardien vuosittaiset parannukset 2011 2013 1 1 Kopiointi sallittu Euroopan talousalueella. Kaikki oikeudet pidätetään Euroopan talousalueen ulkopuolella lukuun ottamatta oikeutta kopioida

Lisätiedot

Standardi 5.1 I. Säännöllinen tiedonantovelvollisuus. Tunnusluvut

Standardi 5.1 I. Säännöllinen tiedonantovelvollisuus. Tunnusluvut Standardi 5.1 I Säännöllinen tiedonantovelvollisuus Tunnusluvut dnro 1/120/2008 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO 1 Taloudelliset tunnusluvut 4 1.1 Tunnuslukujen osatekijöiden määritelmät 4 1.1.1 Liikevoitto 4 1.1.2

Lisätiedot

Tiedonantopolitiikka

Tiedonantopolitiikka Tiedonantopolitiikka 2 ( 6) 1 Johdanto Technopoliksen tiedonantopolitiikan tarkoituksena on turvata kaikille markkinaosapuolille riittävä ja oikea tieto yhtiöstä, ja varmistaa, että julkistettava tieto

Lisätiedot

Finanssivalvonnan standardin 3.1 muutokset

Finanssivalvonnan standardin 3.1 muutokset Finanssivalvonnan standardin 3.1 muutokset Tilinpäätös ja toimintakertomus Esityksen rakenne Nykyisen 3.1 Tilinpäätös ja toimintakertomus laajuus ja rakenne Uudet Fivan sääntelyn ohjeet Esitystekniset

Lisätiedot

Maakuntahallitus 17 10.03.2014 Maakuntahallitus 46 05.05.2014 Maakuntavaltuusto 10 10.06.2014

Maakuntahallitus 17 10.03.2014 Maakuntahallitus 46 05.05.2014 Maakuntavaltuusto 10 10.06.2014 Maakuntahallitus 17 10.03.2014 Maakuntahallitus 46 05.05.2014 Maakuntavaltuusto 10 10.06.2014 Uudenmaan liiton tilinpäätös 2013; tilinpäätöksen hyväksyminen 69/00.00.03.00/2014 MHS 10.03.2014 17 Kuntalain

Lisätiedot

Viestintä- ja tiedonantopolitiikka

Viestintä- ja tiedonantopolitiikka Viestintä- ja tiedonantopolitiikka kuvaa Componentan viestinnän ja sijoittajasuhteiden linjaukset, roolit ja vastuut konsernissa. Componentan viestinnän tavoitteet ja julkisuuslinjaus Componentassa viestinnän

Lisätiedot

Tilinpäätöstiedotteen julkistamisesta johtuen Esitteen kohtaa Tiivistelmä täydennetään seuraavasti:

Tilinpäätöstiedotteen julkistamisesta johtuen Esitteen kohtaa Tiivistelmä täydennetään seuraavasti: ESITTEEN TÄYDENNYS 22.2.2017 Tätä täydennystä 16.12.2016 päivättyyn suomenkieliseen sulautumisesitteeseen ( Esite ) koskien Ahlstrom Oyj:n ( Ahlstrom ) sulautumista Munksjö Oyj:öön ( Munksjö ) ei saa lähettää

Lisätiedot

Nasdaq Helsinki markkinapaikan liikkeeseenlaskijat ja kaupankäynnin osapuolet

Nasdaq Helsinki markkinapaikan liikkeeseenlaskijat ja kaupankäynnin osapuolet Nasdaq Helsinki markkinapaikan liikkeeseenlaskijat ja kaupankäynnin osapuolet SÄÄNTÖTIEDOTE 22.5.2019 PÖRSSIN SÄÄNTÖJEN MUUTOKSET 3.6.2019 (tai sen jälkeen) Tässä sääntötiedotteessa selostetaan Pörssin

Lisätiedot

SISÄPIIRI JA TIEDOTTAMINEN. [pvm]

SISÄPIIRI JA TIEDOTTAMINEN. [pvm] SISÄPIIRI JA TIEDOTTAMINEN [pvm] SISÄPIIRINTIEDON VÄÄRINKÄYTTÖ SISÄPIIRILÄISYYS KAUPANKÄYNTI YHTIÖN OSAKKEILLA TIEDOTTAMISVELVOLLISUUS 2 MITÄ ON SISÄPIIRINTIETO? TÄSMÄLLISTÄ Huhut, spekulaatiot, epävarma

Lisätiedot

UUSI ARVOPAPERIMARKKINALAKI 1.1.2013

UUSI ARVOPAPERIMARKKINALAKI 1.1.2013 UUSI ARVOPAPERIMARKKINALAKI 1.1.2013 ASIANAJOTOIMISTO MERILAMPI OY 1 Uusi arvopaperimarkkinalaki 1.1.2013 (40128) 1. ARVOPAPERIMARKKINALAINSÄÄDÄNNÖN KOKONAISUUDISTUS Arvopaperimarkkinalainsäädännön kokonaisuudistuksen

Lisätiedot

arvopaperit ovat julkisen 6.02 Dnro 1243/8.9/89, 7.12.1989 kaupankäynnin kohteena

arvopaperit ovat julkisen 6.02 Dnro 1243/8.9/89, 7.12.1989 kaupankäynnin kohteena RAHOITUSTARKASTUS OHJE 204.2 1(5) Antopäivä: 14.1.1994 Vaihde (90) 18 351 Voimassaoloaika: 14.2.1994 lukien toistaiseksi Sijoitusyhtiöille, joiden Korvaa ohjeen: arvopaperit ovat julkisen 6.02 Dnro 1243/8.9/89,

Lisätiedot

Mitä paineita markkinakriisi on aiheuttanut tilinpäätösraportoinnille ja mitä pörssiyhtiöiden tulisi kertoa tulevaisuudesta?

Mitä paineita markkinakriisi on aiheuttanut tilinpäätösraportoinnille ja mitä pörssiyhtiöiden tulisi kertoa tulevaisuudesta? Mitä paineita markkinakriisi on aiheuttanut tilinpäätösraportoinnille ja mitä pörssiyhtiöiden tulisi kertoa tulevaisuudesta? Sijoitus-Invest 11. 12.11.2009 Tiina Visakorpi ja Minna Toiviainen Markkinakriisin

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Oikeudellisten ja sisämarkkina-asioiden valiokunta 19. marraskuuta 2002 PE 319.720/34-42 TARKISTUKSET 34-42 Mietintöluonnos (PE 319.720) Marianne L.P. Thyssen Ehdotus Euroopan

Lisätiedot

Lausunto luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi maakunnan tilinpäätöksessä esitettävistä tiedoista

Lausunto luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi maakunnan tilinpäätöksessä esitettävistä tiedoista Lausuntoluonnos 2.10.2017 Dnro 682/03/2017 Valtiovarainministeriö PL 28 00023 Valtioneuvosto valtiovarainministerio@vm.fi Lausuntopyyntönne 5.9.2017; VM 1731/03.01.00/2017 Lausunto luonnoksesta valtioneuvoston

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 7/2017

Määräykset ja ohjeet 7/2017 Määräykset ja ohjeet 7/2017 Keskusvastapuolten ja kauppapaikkojen tapahtumasyötteiden antamisesta arvopaperikeskusten saataville Dnro FIVA 10/01.00/2017 Antopäivä 8.8.2017 Voimaantulopäivä 8.8.2017 FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

Kamux Oyj:n tiedonantopolitiikka

Kamux Oyj:n tiedonantopolitiikka Kamux Oyj Y-tunnus 2442327-8 Kamux Oyj:n tiedonantopolitiikka Omistaja: Viestintä- ja markkinointijohtaja Hyväksyjä: Hallitus Hyväksytty: 27.4.2017 Versio: 2.0 Sisältö 1. Yleistä 2. Viestinnän periaatteet

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet x/2013

Määräykset ja ohjeet x/2013 Määräykset ja ohjeet x/2013 Liikkeeseenlaskijan tiedonantovelvollisuus Tunnusluvut LIITE Dnro x/01.00/2013 Antopäivä x.x.2013 Voimaantulopäivä x.x.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328

Lisätiedot

Exel Composites Oyj:n tiedonantopolitiikka. Taustaa

Exel Composites Oyj:n tiedonantopolitiikka. Taustaa Exel Composites Oyj:n tiedonantopolitiikka Taustaa Exel Composites Oyj:n hallintoelinten tehtävät perustuvat Suomen osakeyhtiölakiin, arvopaperimarkkinalainsäädäntöön ja muuhun asianomaiseen lainsäädäntöön.

Lisätiedot

Tiedonantopolitiikka eq Oyj

Tiedonantopolitiikka eq Oyj Tiedonantopolitiikka eq Oyj SISÄLTÖ 1. Johdanto... 1 1.1 Tarkoitus... 1 1.2 Soveltamisala... 1 1.3 Viestinnän periaatteet ja tavoitteet... 1 1.4 Viestinnän vastuualueet... 2 1.5 Tulkinnat ja poikkeamat...

Lisätiedot

Lisätietoja Finanssivalvonnassa antaa tilinpäätösasiantuntija Marketta Lindén, puhelin

Lisätietoja Finanssivalvonnassa antaa tilinpäätösasiantuntija Marketta Lindén, puhelin Organisaation/henkilön nimi: FINANSSIALA RY Ilmoita mikäli lausunto tulee merkitä salaiseksi: julkinen Finanssivalvonta pyytää lausuntoa määräyksistä ja ohjeista 14/2012, 15/2012 ja 16/2012. Lausunnot

Lisätiedot

TALOUDELLISTA KEHITYSTÄ KUVAAVAT JA OSAKEKOHTAISET TUNNUSLUVUT

TALOUDELLISTA KEHITYSTÄ KUVAAVAT JA OSAKEKOHTAISET TUNNUSLUVUT TALOUDELLISTA KEHITYSTÄ KUVAAVAT JA OSAKEKOHTAISET TUNNUSLUVUT 1 (6) Liitetietona on esitettävä sijoituspalveluyrityksen taloudellista kehitystä kuvaavat ja osakekohtaiset tunnusluvut viideltä viimeiseltä

Lisätiedot

Merkittäviä muutoksia tilintarkastuskertomukseen

Merkittäviä muutoksia tilintarkastuskertomukseen TILINTARKASTUSKERTOMUS UUDISTUU 30.8.2016 Merkittäviä muutoksia tilintarkastuskertomukseen Tilintarkastuskertomus uudistuu sekä sisällöllisesti että rakenteellisesti lainsäädännön ja kansainvälisten tilintarkastusstandardien

Lisätiedot

Merkittäviä muutoksia tilintarkastuskertomukseen

Merkittäviä muutoksia tilintarkastuskertomukseen UUDISTUVA TILINTARKASTUSKERTOMUS Toukokuu 2016 Merkittäviä muutoksia tilintarkastuskertomukseen Tilintarkastuskertomus uudistuu sekä sisällöllisesti että rakenteellisesti lainsäädännön ja kansainvälisten

Lisätiedot

Maksukyky-testi käytännön tilintarkastustyössä

Maksukyky-testi käytännön tilintarkastustyössä Yrityksen maksukyky ja strateginen johtaminen maksukykyosio 30.1.2009 Maksukyky-testi käytännön tilintarkastustyössä Tilintarkastaja maksukyvyn takuumiehenä? Tilintarkastajan mahdollisuudet ja työkalut

Lisätiedot

Basware Konsernitilinpäätös Forum Ajankohtaista pörssiyhtiön raportoinnissa

Basware Konsernitilinpäätös Forum Ajankohtaista pörssiyhtiön raportoinnissa Basware Knsernitilinpäätös Frum Ajankhtaista pörssiyhtiön raprtinnissa 16.5.2013 Samuli Perälä, KHT Ajankhtaista pörssiyhtiön raprtinnissa Arvpaperimarkkinalain muuts Mitä tieta tilinpäätöksessä n annettava

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 10/2014

Määräykset ja ohjeet 10/2014 Määräykset ja ohjeet 10/2014 Julkistettavat tiedot varojen vakuussidonnaisuudesta ja varoista, jotka eivät ole vakuuskäytössä Dnro FIVA 15/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 27.12.2014 FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kaupunginhallitus 156 03.04.2017 Tarkastuslautakunta 2013-2017 37 02.05.2017 Tarkastuslautakunta 2013-2017 44 15.05.2017 Kaupunginvaltuusto 32 22.05.2017 Tilinpäätös ja toimintakertomus 2016 149/02.06.01.03/2017

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2018

Määräykset ja ohjeet 2/2018 Määräykset ja ohjeet 2/2018 Kaupparaportointi, tarjouskirjanpito ja kellotahdistus MiFID II:n Dnro FIVA 20/01.00/2017 Antopäivä 12.12.2017 Voimaantulopäivä 3.1.2018 FINANSSIVALVONTA puh. 09 831 51 faksi

Lisätiedot

Nixu Oyj:n tiedonantopolitiikka

Nixu Oyj:n tiedonantopolitiikka Nixu Oyj:n tiedonantopolitiikka Politiikan hyväksyjä: Nixu Oyj:n hallitus Politiikan vastuuhenkilö: toimitusjohtaja Politiikka on hyväksytty: 13.11.2014 1 Yleistä Nixu Oyj:n ( Nixu, yhtiö ) osakkeet noteerataan

Lisätiedot

Aika kello Rapala VMC Oyj, Mäkelänkatu 91, Helsinki ESITYSLISTA

Aika kello Rapala VMC Oyj, Mäkelänkatu 91, Helsinki ESITYSLISTA Aika 29.3.2018 kello 10.00 Paikka Rapala VMC Oyj, Mäkelänkatu 91, 00610 Helsinki ESITYSLISTA 1. Kokouksen avaaminen 2. Kokouksen järjestäytyminen 3. Pöytäkirjantarkastajien ja ääntenlaskun valvojien valitseminen

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet x/2014

Määräykset ja ohjeet x/2014 Määräykset ja ohjeet x/2014 Vaihtoehtorahastojen hoitajat Dnro x/xxx/xxxx Antopäivä xx.xx.2014 Voimaantulopäivä xx.xx.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Standardi 5.1. Säännöllinen tiedonantovelvollisuus. Määräykset ja ohjeet

Standardi 5.1. Säännöllinen tiedonantovelvollisuus. Määräykset ja ohjeet Standardi 5.1 Säännöllinen tiedonantovelvollisuus Määräykset ja ohjeet dnro 1/120/2008 2 (68) Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai

Lisätiedot

DIGITALIST GROUP OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA

DIGITALIST GROUP OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA DIGITALIST GROUP OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA 1. Johdanto Tässä politiikassa kuvataan Digitalist Group Oyj:n ( Digitalist Group ) toimintaperiaatteet ja menettelytavat, joiden mukaan Digitalist Group viestii

Lisätiedot

Otsikko: Sopranon tiedonantopolitiikka päivämäärä: Laatinut: Panu Kauppinen päivitetty:

Otsikko: Sopranon tiedonantopolitiikka päivämäärä: Laatinut: Panu Kauppinen päivitetty: 1 Otsikko: Sopranon tiedonantopolitiikka päivämäärä: 22.11.2017 Laatinut: Panu Kauppinen päivitetty: 22.11.2017 Hyväksyntä: hallitus tila: hyväksytty SOPRANON TIEDONANTOPOLITIIKKA 1. Yleistä Tiedonantopolitiikassa

Lisätiedot

1. Tällä Täydennysasiakirjalla muutetaan ohjelmaesitteen ja edellä mainittujen lainakohtaisten ehtojen tiivistelmiä seuraavasti:

1. Tällä Täydennysasiakirjalla muutetaan ohjelmaesitteen ja edellä mainittujen lainakohtaisten ehtojen tiivistelmiä seuraavasti: OHJELMAESITTEEN TÄYDENNYS 6, 26.2.2019 (Dnro FIVA 8/02.05.04/2019) TÄYDENNYS 6, 26.2.2019 OP YRITYSPANKKI OYJ:N JOUKKOVELKAKIRJAOHJELMAAN 2018 (2.000.000.000 EUROA) SEKÄ OP YRITYSKORKO MAAILMA I/2019,

Lisätiedot

Markkinat-tiedote 1/2009

Markkinat-tiedote 1/2009 Markkinat-tiedotteessa käsitellään ajankohtaisia listayhtiön tiedonantovelvollisuuden ja tilinpäätösvalvonnan tulkintoihin, standardeihin ja sääntelyyn liittyviä asioita sekä valvonnan havaintoja. Tiedotteen

Lisätiedot

VALTION TILINTARKASTUSLAUTAKUNTA KANNANOTTO Annettu Helsingissä 31 päivänä elokuuta 2009 N:o 1/2009. Tilintarkastuskertomuksen sisältö.

VALTION TILINTARKASTUSLAUTAKUNTA KANNANOTTO Annettu Helsingissä 31 päivänä elokuuta 2009 N:o 1/2009. Tilintarkastuskertomuksen sisältö. VALTION TILINTARKASTUSLAUTAKUNTA KANNANOTTO Annettu Helsingissä 31 päivänä elokuuta 2009 N:o 1/2009 Asia Aloite Kannanotto Tilintarkastuskertomuksen sisältö Keskuskauppakamarin tilintarkastuslautakunnan

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet x/2013

Määräykset ja ohjeet x/2013 Määräykset ja ohjeet x/2013 Arvopaperien tarjoaminen ja listalleotto Dnro x/01.00/2013 Antopäivä x.x.2013 Voimaantulopäivä x.x.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Listayhtiön tiedonantovelvollisuuden sääntely

Listayhtiön tiedonantovelvollisuuden sääntely Listayhtiön tiedonantovelvollisuuden sääntely IR-yhdistyksen peruskurssi 5.6.2015 Markkinavalvoja Sääntelyn tavoite Tiedonantovelvollisuuden sääntelyn tavoitteena on varmistaa, että sijoittajalla on käytössään

Lisätiedot

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMALUONNOS:

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMALUONNOS: 8.11.2013 1 (9) Finanssivalvonnalle Lausuntopyyntö 7/2013 14.10.2013 FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMALUONNOS: Valtiovarainministeriön asetukseen (1478/2011) perustuvat rahoitussektorin tasetta

Lisätiedot

Finanssivalvonta pyytää lausuntoa työeläkevakuutusyhtiöiden hallintoa koskevien määräysten ja ohjeiden luonnoksesta.

Finanssivalvonta pyytää lausuntoa työeläkevakuutusyhtiöiden hallintoa koskevien määräysten ja ohjeiden luonnoksesta. Organisaation/henkilön nimi: Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo / Harri Christensen Ilmoita mikäli lausunto tulee merkitä salaiseksi: salainen/julkinen hallintoa koskevien määräysten ja ohjeiden luonnoksesta.

Lisätiedot

osakeyhtiölain kielenhuolto

osakeyhtiölain kielenhuolto Kotimaisten kielten tutkimuskeskus Kielitoimisto Asunto-osakeyhti osakeyhtiölain kielenhuolto Salli Kankaanpää, Aino Piehl ja Matti Räsänen 20.3.2008 Kielenhuoltajien kommenttien aiheita Saako lukija tarpeeksi

Lisätiedot

Markkinat 5/2010. Joulukuu 2010. Uusi soveltamisohje tiedotejakeluun

Markkinat 5/2010. Joulukuu 2010. Uusi soveltamisohje tiedotejakeluun Markkinat-tiedotteessa käsitellään ajankohtaisia listayhtiön tiedonantovelvollisuuden, tilinpäätösvalvonnan, arvopaperikaupankäynnin sekä sisäpiiriasioiden tulkintoihin, standardeihin ja sääntelyyn liittyviä

Lisätiedot