Euroopan unionin säädöksiä täydentävät lento- ja työaikarajoitukset

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Euroopan unionin säädöksiä täydentävät lento- ja työaikarajoitukset"

Transkriptio

1 1 (7) Antopäivä: XX Säädösperusta: Ilmailulain (1194/2009) 60 Voimaantulopäivä: XX Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: - Muutostiedot: Tällä määräyksellä kumotaan ilmailumääräys Euroopan yhteisön säädöksiä täydentävistä lento- ja työaikarajoituksista ( ). Euroopan unionin säädöksiä täydentävät lento- ja työaikarajoitukset SISÄLTÖ 1 SOVELTAMISALA YHDEN OHJAAJAN LENTOTOIMINTA KIIREELLISET LÄÄKINTÄLENNOT (EMS) KESKEYTYVÄ LENTOTYÖJAKSO PAIKALLISEN YÖN MÄÄRITTÄMINEN VIIKOITTAISTA VÄHIMMÄISLEPOAIKAA MÄÄRÄTTÄESSÄ LENNONAIKAISEN LEVON VAIKUTUS MAKSIMITYÖAIKOIHIN PÄIVYSTYS AIKAVYÖHYKE-EROJEN HUOMIOON OTTAMINEN LIIKELENTOTOIMINTA POIKKEUKSET SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET SOVELTAMISALA Tämä määräys koskee suomalaisen lentotoimintaluvan nojalla lentokoneilla harjoitettavaa kaupallista ilmakuljetusta. 2 YHDEN OHJAAJAN LENTOTOIMINTA Lentotoiminnassa, jossa ohjaamomiehistöön kuuluu vain yksi ohjaaja, päivittäinen lentotyöjakso saa olla enintään 10 tunnin pituinen, ellei tässä määräyksessä toisin määrätä. Lentotoiminnassa, jossa ohjaamomiehistöön kuuluu vain yksi ohjaaja, on muutoin noudatettava pisintä sallittua päivittäistä lentotyöjaksoa koskevia vaatimuksia, jotka Euroopan unionin säädösten ja tämän määräyksen mukaan koskevat usean ohjaajan ohjaamomiehistön jäsentä. Rajoituksia sovellettaessa on laskennassa käytettävä 10 tunnin päivittäistä lentotyöjaksoa. Vaadittujen vähennysten ja sallittujen pidennysten on oltava samanpituisia kuin toimittaessa usean ohjaajan ohjaamomiehistön jäsenenä. Liikenteen turvallisuusvirasto PL 320, Helsinki puh , faksi Y-tunnus / r

2 2 (7) 3 KIIREELLISET LÄÄKINTÄLENNOT (EMS) 3.1 Kiireellisen lääkintälennon määritelmä Kiireellisillä lääkintälennoilla (EMS, emergency medical service) tarkoitetaan tässä määräyksessä lentoja, joiden tehtävänä on järjestää lääkinnällistä apua hätätilanteessa silloin, kun on tarve kuljettaa nopeasti 1) lääkintähenkilöstöä 2) lääkintätarvikkeita (laitteita, verta, elimiä, lääkkeitä) tai 3) sairaita tai vammautuneita ja muita tapahtumaan suoraan liittyviä henkilöitä. 3.2 Yhden ohjaajan lentotoiminta Kiireellisillä lääkintälennoilla, joilla ohjaamomiehistöön kuuluu vain yksi ohjaaja, on noudatettava tämän määräyksen 2 kohdan vaatimuksia. Suunniteltua pisintä sallittua päivittäistä lentotyöjaksoa saadaan kuitenkin pidentää enintään kahdella tunnilla. Aloitettuun kiireelliseen lääkintälentotehtävään kuuluvat 3.1 kohdassa tarkoitetut lennot saadaan edellä sanotun estämättä suorittaa kiireellisen lääkintälentotehtävän loppuun saattamiseksi. 3.3 Usean ohjaajan lentotoiminta Kiireellisillä lääkintälennoilla, joilla ohjaamomiehistöön kuuluu enemmän kuin yksi ohjaaja, on noudatettava samoja pisintä sallittua päivittäistä lentotyöjaksoa koskevia vaatimuksia kuin muussakin kaupallisessa ilmakuljetuksessa. Suunniteltua pisintä sallittua päivittäistä lentotyöjaksoa saadaan kuitenkin pidentää enintään kahdella tunnilla. Aloitettuun kiireelliseen lääkintälentotehtävään kuuluvat 3.1 kohdassa tarkoitetut lennot saadaan edellä sanotun estämättä suorittaa kiireellisen lääkintälentotehtävän loppuun saattamiseksi. 4 KESKEYTYVÄ LENTOTYÖJAKSO 4.1 Jos lentotyöjaksoon kuuluvien työtehtävien välillä on etukäteen määrätty yhtäjaksoinen tauko, lentotoiminnan harjoittaja voi pidentää lentotyöjaksoa alla olevan taulukon mukaisesti, mikäli kohtien a), b) ja c) ehdot täyttyvät. EU-OPS kohtien , 1.4 ja 1.5, vaatimuksia on kuitenkin noudatettava. Taulukko 1 Yhtämittaisen tauon kesto Lentotyöjakson pidennys 0 h - 3 h 59 min ei pidennystä 4 h - 6 h 59 min 2 h 7 h - 9 h 59 min 6 h a) Yhteenlaskettu lentotyöjakso taulukon 1 mukaisesti pidennettynä ei saa ylittää 20 tuntia.

3 3 (7) b) Lentotyöjaksoa ei saa pidentää sen keskeytymisen nojalla silloin, kun ohjaamomiehistön lentotyöjaksoa on pidennetty ohjaamomiehistön lisäyksen perusteella tai matkustamomiehistön lentotyöjaksoa on pidennetty. c) Miehistölle on järjestettävä tarkoituksenmukainen majoitus, kun tauon pituus on kuusi tuntia tai enemmän tai tauosta kolme tuntia tai enemmän on kello 22:00:n ja 06:00:n välisenä aikana sen alueen paikallista aikaa, missä tauko pidetään. Kaikissa muissa tapauksissa on järjestettävä riittävä lepotila. Jos työpaikan ja riittävän lepotilan tai tarkoituksenmukaisen majoituksen välinen edestakainen matkustusaika on yhteensä yli tunnin, tauosta vähennetään yhden tunnin ylittävä matkustusaika pidennetyn lentotyöjakson laskemista varten. 4.2 Tauon pituus lasketaan kokonaisuudessaan mukaan kokonaistyöjaksoihin. Jos tauon pituus on kahdeksan tuntia tai enemmän, 50 prosenttia sen kestosta lasketaan mukaan edellä tarkoitettuihin kokonaistyöjaksoihin. Yhden lentotyöjakson aikana käytetään vain yhtä taukoa lentotyöjakson pidentämisen perusteena. 4.3 Keskeytyviä työjaksoja, jotka ovat tai joiden osia on kello 01:00:n ja 06:59:n välisenä aikana paikallista aikaa, ei käytetä peräkkäin eikä useammin kuin kaksi kertaa toisiaan seuraavien seitsemän vuorokauden aikana. Edellä tarkoitettu seitsemän vuorokauden ajanjakso lasketaan alkavaksi ilmoittautumisaikaa seuraavasta paikallisesta ajasta kello 00:00. 5 PAIKALLISEN YÖN MÄÄRITTÄMINEN VIIKOITTAISTA VÄHIMMÄISLEPOAIKAA MÄÄRÄTTÄ- ESSÄ Kun viikoittaisen lepojakson kesto on vähintään 40 tuntia, toinen viikoittaiseen lepojaksoon vaadittava paikallinen yö (kahdeksan tunnin pituinen ajanjakso) voi alkaa klo 20:00. 6 LENNONAIKAISEN LEVON VAIKUTUS MAKSIMITYÖAIKOIHIN 6.1 Yleistä Ilmoittautumisajalla ei ole vaikutusta tässä luvussa säädettyihin lentotyöajan tai lentotyöjakson pidennyksiin. Lentokoneessa on oltava viranomaisen hyväksymät lepotilat lepovuorossa oleville miehistön jäsenille. 6.2 Ohjaamomiehistö Kun vähintään kahden ohjaajan ohjaamomiehistöä on lisätty kaksinkertaiseksi, lentotyöjakso ei saa ylittää 18 tuntia. Jos ohjaamomiehistöä on lisätty edellä tarkoitettua vähemmän, lentotyöjakso ei saa ylittää 16 tuntia. Lisätyn ohjaamomiehistön lentotyöjaksoon saa kuulua enintään kaksi laskua. Suunniteltu laskujen lukumäärä saa kuitenkin olla enintään kolme, jos yhden yksittäisen lennon lentoaika on enintään kaksi tuntia ja lentotyöjaksoa välittömästi seuraavan lepojakson alkuperäiseen pituuteen lisätään kuusi tuntia.

4 4 (7) 6.3 Matkustamomiehistö Matkustamomiehistön sallittuja lentotyöjaksoja voidaan pidentää enintään 18 tuntiin. Yksittäisen lepojakson pituuden tulee olla vähintään yksi tunti eikä lentotyöjakson aikana saa olla enempää kuin kolme laskua. 7 PÄIVYSTYS 7.1 Miehistön jäsenten päivystysjaksoilla tulee olla alla olevan taulukon 2 mukaiset rajat: Taulukko 2 Valmistautumisaika Päivystysaika enintään 0 h - 5 h 59 min 12 h 6 h tai yli 18 h Päivystysjaksoista lasketaan 50 prosenttia kokonaistyöaikaan, lukuun ottamatta kotona suoritetun päivystyksen neljää ensimmäistä tuntia. Välittömästi työjakson jälkeen seuraava päivystysjakso lisätään lentotyöjaksoon tai työjaksoon. Sellaisen päivystysjakson jälkeen, jolta ei ole kutsuttu työhön, on oltava vähintään 10 tunnin lepojakso. 7.2 Miehistön jäsenen katsotaan päivystävän alkuperäisen aikataulun mukaisesta ilmoittautumisajasta alkaen, jos tieto lennon viivästymisestä on annettu ennen kuin miehistön jäsen on lähtenyt lepopaikastaan. Tällöin tulee määrätä uusi valmistautumisaika. 8 AIKAVYÖHYKE-EROJEN HUOMIOON OTTAMINEN Kun työjakson alkamis- ja päättymispaikan välinen aikaero on neljä tuntia tai enemmän, on lentotyöjaksoa seuraavaa lepoaikaa pidennettävä. 9 LIIKELENTOTOIMINTA 9.1 Soveltamisala ja määritelmät Tätä määräyksen lukua sovelletaan suomalaiseen liikelentotoimintaan. Liikelentotoiminnaksi katsotaan ei-säännöllinen tarveperustainen kaupallinen ilmakuljetus (non-scheduled ondemand commercial air transport operations), jota lentotoiminnan harjoittaja suorittaa lentokoneella, jonka suurin sallittu operatiivinen matkustajapaikkaluku on 19 tai vähemmän. 9.2 Tavoitettavuusvelvoite liikelentotoiminnassa Liikelentotoiminnassa päivystyksen sijaan voidaan käyttää tavoitettavuusvelvoitetta kotona (home base) tai muussa tarkoituksenmukaisessa majoituksessa. Tavoitettavuusvelvoitetta ei lasketa työajaksi, vapaa-ajaksi eikä päivystysajaksi. Tavoitettavuusvelvoitteen aikaisesta vuorokaudesta lasketaan kokonaistyöjaksoihin neljä tuntia. Tätä lisäystä ei kuitenkaan tehdä sellaiseen vuorokauteen, jolloin ollaan työjaksolla.

5 5 (7) Tavoitettavuusvelvoite voi alkaa toteutuneen lepojakson jälkeen. Normaalisti pisin mahdollinen tavoitettavuusvelvoiteaika on 168 tuntia, jonka jälkeen miehistön jäsen on oikeutettu viikkolepoon Tavoitettavuusvelvoitteen aikana miehistön jäsenen vastausaika eli aika, jonka kuluessa pitää vastata yhteydenottoon, tulee olla operaattorin määrittelemä. Vastausaika ei saa olla virka-aikana vähempää kuin kaksi tuntia eikä virka-ajan ulkopuolella vähempää kuin neljä tuntia Mikäli tavoitettavuusvelvoitteen lopulla miehistön jäsenelle tarjotaan sellaista työjaksoa, joka ei mahdollista viikkolepoa, voidaan miehistön jäsenen ja lentotoiminnan harjoittajan välisellä sopimuksella todeta viikkolevon toteutuneen, jos ennen kyseistä työtarjousta edellisestä lentotyöjaksosta on kulunut EU-OPS kohdan 2.1. mukainen viikkolepo lisättynä 24 tunnilla Miehistön jäsenellä tulee olla vähintään seitsemän kaikesta työstä vapaata vuorokautta kuukaudessa tavoitettavuusvelvoitetta käytettäessä. 9.3 Odottamattomat tilanteet lentotoiminnassa lyhyen aikavälin uudelleensuunnittelu Suunniteltuja työvuoroja voidaan muuttaa juuri ennen ilmoittautumisaikaa tai ilmoittautumisajan jälkeen odottamattomissa tilanteissa seuraavasti: a) keskeytyvän lentotyöjakson tauon alkamisajankohta tulee ilmoittaa miehistön jäsenelle viimeistään ennen taukoa tai b) lyhennetyn lepoajan alkamisajankohta vastaavasti ennen lepoajan alkua. Lentotoiminnan harjoittajan tulee ilmoittaa Liikenteen turvallisuusvirastolle lyhyen aikavälin uudelleensuunnittelun käytöstä, kun käytetään kohdan a) mukaista keskeytyvää lentotyöjaksoa. Ilmoitus on tehtävä 28 päivän kuluessa. 9.4 Keskeytyvä lentotyöjakso liikelentotoiminnassa Jos lentotyöjaksoon kuuluvien työtehtävien välillä on etukäteen määrätty yhtäjaksoinen tauko, lentotoiminnan harjoittaja voi pidentää lentotyöjaksoa seuraavasti noudattaen kuitenkin EU- OPS kohtien , 1.4 ja 1.5 vaatimuksia: a) Lentotyöjaksossa olevan tauon tulee olla vähintään kolme peräkkäistä tuntia. Taukoon ei tule laskea lennon jälkeisiin toimenpiteisiin eikä lennon suunnitteluun kuluvaa aikaa, joihin on varattava vähintään puoli tuntia kumpaankin. b) Pisintä sallittua päivittäistä lentotyöjaksoa (FDP, flight duty period) voidaan pidentää 50 prosentilla tauon pituudesta. c) Jos tauon pituus on kuusi tuntia tai enemmän tai jos tauosta kolme tuntia tai enemmän on WOCL:n (window of circadian low) kanssa päällekkäin, tulee miehistölle järjestää tarkoituksenmukainen majoitus. Muissa tapauksissa pitää järjestää riittävä lepotila. d) Keskeytyvässä lentotyöjaksossa saa olla vain yksi sellainen tauko, joka otetaan huomioon pidennystä laskettaessa.

6 6 (7) e) Lyhennettyä lepojaksoa tai toista keskeytyvää lentotyöjaksoa ei saa käyttää ennen eikä jälkeen keskeytyvää lentotyöjaksoa. f) Keskeytyvää lentotyöjaksoa seuraavan lepojakson tulee olla pisin seuraavista: 1) kotiasemalla 12 tuntia tai ulkoasemalla 10 tuntia tai 2) FDP ennen taukoa + FDP tauon jälkeen tai 3) 8 tuntia tauon pituus + 10 tuntia. 9.5 Lennonaikaisen levon vaikutus maksimityöaikoihin Ilmoittautumisajalla ei ole vaikutusta tässä luvussa säädettyihin lentotyöajan tai lentotyöjakson pidennyksiin. Lentokoneessa on oltava viranomaisen hyväksymät lepotilat lepovuorossa oleville miehistön jäsenille Kun vähintään kahden ohjaajan ohjaamomiehistöä on lisätty kaksinkertaiseksi, lentotyöjakso ei saa ylittää 18 tuntia. Jos ohjaamomiehistöä on lisätty edellä tarkoitettua vähemmän, lentotyöjakso ei saa ylittää 16 tuntia. Suunniteltujen laskujen lukumäärä saa olla enintään neljä. Lennonaikaisen vähimmäislevon on oltava yhtäjaksoisesti 90 minuuttia jokaista ohjaajaa kohden. 9.6 Lepopaikoille asetettavat vaatimukset Lentokoneessa on oltava viranomaisen hyväksymät lepopaikat lepovuorossa oleville miehistön jäsenille. Lepopaikan viereisellä istuimella tai sen välittömässä läheisyydessä ei saa olla matkustajaa. Lennon aikana käytettävät lepopaikat jaetaan kolmeen luokkaan: Luokka 1:n mukaisella lepopaikalla tarkoitetaan vuodetta, makuulaveria tai sitä vastaavaa tasoa, joka mahdollistaa nukkumisen vaakasuorassa tai lähes vaakasuorassa makuuasennossa. Käytettäessä istuinta tulee istuimen selkänojaa voida kallistaa vähintään 80 astetta pystysuoraan nähden. Istuimen tulee sijaita muualla kuin ohjaamossa ja matkustamossa sellaisessa paikassa tai tilassa, jonka valaistusta voidaan säätää, joka on rajattu vähintään verholla ja joka antaa riittävän suojan melulta ja muilta esimerkiksi matkustajien tai muun miehistön aiheuttamilta häiriötekijöiltä. Luokka 2:n mukaisella lepopaikalla tarkoitetaan istuinta, jonka selkänojaa voidaan kallistaa vähintään 45 astetta pystysuoraan nähden, istuimen istumatila (seat pitch) on vähintään 137,5 cm (55 tuumaa), istuimen leveys vähintään 50 cm (20 tuumaa) ja joka antaa riittävän tuen jaloille. Istuimen tulee olla erotettuna matkustajista vähintään verholla, joka mahdollistaa valaistuksen hämärtämisen ja kohtuullisen rauhan muun miehistön tai matkustajien aiheuttamalta häiriöltä. Luokka 3:n mukaisella lepopaikalla tarkoitetaan istuinta koneen matkustamossa tai ohjaamossa, jonka selkänojaa voidaan kallistaa vähintään astetta pystysuoraan nähden ja joka voidaan erottaa verholla, joka mahdollistaa valaistuksen hämärtämisen ja kohtuullisen rauhan muun miehistön tai matkustajien aiheuttamalta häiriöltä.

7 7 (7) Yhdellä ohjaajalla lisätyn ohjaamomiehistön maksimilentotyöjakso on luokka 1 kohdalla 16 tuntia, luokka 2 kohdalla 15 tuntia ja luokka 3 kohdalla 14 tuntia. Kahdella ohjaajalla lisätyn ohjaamomiehistön maksimilentotyöjakso on luokka 1 kohdalla 18 tuntia, luokka 2 kohdalla 17 tuntia ja luokka 3 kohdalla 16 tuntia. 10 POIKKEUKSET Liikenteen turvallisuusvirasto voi hakemuksesta myöntää poikkeuksia tämän määräyksen vaatimuksista yllättävissä ja kiireellisissä tilanteissa tai ajallisesti rajattujen toiminnallisten tarpeiden vuoksi, jos ne eivät heikennä turvallisuutta. Hakijan on poikkeusta hakiessaan esitettävä selvitys siitä, miten vastaava turvallisuustaso saavutetaan. 11 SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET Lentotoiminnan harjoittaja saa halutessaan jatkaa tässä ilmailumääräyksessä määrätyn osalta toimintaansa saakka sen hyväksynnän mukaisesti, joka sillä on tämän määräyksen voimaan tullessa. Tuomas Routa ylijohtaja Maija Mansikkaniemi lakimies

ILMAILUMÄÄRÄYS OPS M3-15. PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898

ILMAILUMÄÄRÄYS OPS M3-15. PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 ILMAILUMÄÄRÄYS OPS M3-15 muutos 0 31.10.2002 PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 www.ilmailuhallinto.fi RASKAAN KAUPALLISEN LENTOLIIKENTEEN LENTO- JA TYÖAIKARAJOITUKSET

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS OPS M3-15. PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898

ILMAILUMÄÄRÄYS OPS M3-15. PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 ILMAILUMÄÄRÄYS OPS M3-15 muutos 0 5.6.2007 PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 www.ilmailuhallinto.fi RASKAAN KAUPALLISEN LENTOLIIKENTEEN LENTO- JA TYÖAIKARAJOITUKSET

Lisätiedot

KOMISSION ASETUS (EY) N:o /.. annettu

KOMISSION ASETUS (EY) N:o /.. annettu EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, XXX [ ]C KOMISSION ASETUS (EY) N:o /.. annettu [ ] Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 216/2008 mukaisesti lentotoimintaan liittyvistä teknisistä vaatimuksista

Lisätiedot

ULTRAKEVYTLENNONOPETTAJAN KELPUUTUS

ULTRAKEVYTLENNONOPETTAJAN KELPUUTUS LUO Määräys 1 (5) Asianumero Antopäivä: 10.10.2014 Säädösperusta: Ilmailulaki (1194/2009) 45 Voimaantulopäivä: 14.10.2014 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: - Muutostiedot: Tällä

Lisätiedot

Voimassa: toistaiseksi. Muutostiedot: Tällä määräyksellä kumotaan 2.12.2008 annettu lentotyötä koskeva ilmailumääräys OPS M1-23 LENTOTYÖ

Voimassa: toistaiseksi. Muutostiedot: Tällä määräyksellä kumotaan 2.12.2008 annettu lentotyötä koskeva ilmailumääräys OPS M1-23 LENTOTYÖ lu 1 (6) Antopäivä: 11.2.2015 Säädösperusta: Ilmailulaki (864/2014) 70 Voimaantulopäivä: 15.2.2015 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot: Tällä määräyksellä kumotaan 2.12.2008

Lisätiedot

Lentotyö nyt ja tulevaisuudessa

Lentotyö nyt ja tulevaisuudessa Lentotyö nyt ja tulevaisuudessa Laskuvarjohyppylennot www.ilmailu.fi Normihierarkia Lakien ja määräysten keskinäinen suhde Jos ei ristiriitaa määräys, normi tai päätös on yhtä sitova kuin laki 15.2.2013

Lisätiedot

Kansallisen ilma-aluksen miehitys

Kansallisen ilma-aluksen miehitys luonno Ilmailumääräys 1 (9) Antopäivä: 11.4.2013 Voimaantulopäivä: 12.4.2013 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Ilmailulain (1194/2009) 60 Muutostiedot: Tällä Liikenteen turvallisuusviraston määräyksellä

Lisätiedot

MIEHITTÄMÄTTÖMÄN ILMA-ALUKSEN JA LENNOKIN LENNÄTTÄMINEN

MIEHITTÄMÄTTÖMÄN ILMA-ALUKSEN JA LENNOKIN LENNÄTTÄMINEN al Määräysluonnos versio 5.5.2015 1 (6) Antopäivä: x.xx.2015 Voimaantulopäivä: x.xx.2015 Säädösperusta: Ilmailulaki (864/2014) 9, 57, 70 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöön pantava EU-lainsäädäntö: - Muutostiedot:

Lisätiedot

Voimassa: toistaiseksi

Voimassa: toistaiseksi Määräysluonnos 1 (1) Antopäivä: [pp.kk.vvvv] Voimaantulopäivä: 13.11.2014 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Tämä ilmailumääräys on annettu ilmailulain xx/2014 11 :n nojalla. Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö:

Lisätiedot

MÄÄRÄYSLUONNOS Poikkeukset kuljettajaopetuksen vähimmäismääristä ja pimeällä ajamisen opetukseen soveltuva ajankohta

MÄÄRÄYSLUONNOS Poikkeukset kuljettajaopetuksen vähimmäismääristä ja pimeällä ajamisen opetukseen soveltuva ajankohta 1 (5) Antopäivä: xx.xx.2013 Säädösperusta: Ajokorttilaki (386/2011) 37 Voimaantulopäivä: 10.6.2013 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: Tällä määräyksellä kumotaan Ajoneuvohallintokeskuksen ohje 19/2008

Lisätiedot

Kaupallisen ilmakuljetuksen lentotoimintamääräykset

Kaupallisen ilmakuljetuksen lentotoimintamääräykset Ilmailumääräys 1 (5) Antopäivä: 29.3.2011 Säädösperusta: Ilmailulain 69 Voimaantulopäivä: 15.4.2011 Voimassa: toistaiseksi Muutostiedot: Kumoaa ilmailumääräyksen, 3.6.2005 Soveltamisala: Tämä ilmailumääräys

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Aluepolitiikka-, liikenne- ja matkailuvaliokunta 7. kesäkuuta 2002 PE 314.705/2-5 TARKISTUKSET 2-5 Mietintöluonnos (PE 314.705) Brian Simpson Muutettu ehdotus Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Lennonjohtajan ja lennonjohtajaoppilaan lupakirja

Lennonjohtajan ja lennonjohtajaoppilaan lupakirja 1 (5) Antopäivä: 29.1.2013 Säädösperusta: Voimaantulopäivä: 1.2.2013 Voimassa: Toistaiseksi Tämä ilmailumääräys on annettu ilmailulain (1194/2009) 45, 46, 119 ja 120 :n nojalla ottaen huomioon lennonjohtajien

Lisätiedot

Rajavartiolaitoksen ilmailu

Rajavartiolaitoksen ilmailu luon Määräys 1 (5) Antopäivä: 19.8.2016 Voimaantulopäivä: 25.8.2016 Säädösperusta: Ilmailulaki (864/2014) 8, 33 ja 57 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: - Muutostiedot: Kumoaa Liikenteen

Lisätiedot

Trafin ohje matkailuauton luokitteluun liittyviin kysymyksiin

Trafin ohje matkailuauton luokitteluun liittyviin kysymyksiin 1 (5) Antopäivä: 29.6.2016 Voimaantulopäivä: 1.7.2016 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 863/2009 Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot: Kumoaa Trafin

Lisätiedot

Erikoisalusten turvallisuus

Erikoisalusten turvallisuus 1 (10) Antopäivä: x.x.2012 Voimaantulopäivä: [1.1.2013] Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä (1686/2009) 22 :n 2 ja 6 momentti Muutostiedot:

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ]

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ] EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Luonnos Bryssel... C KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ] Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 216/2008 mukaisesti lentotoimintaan liittyvistä teknisistä

Lisätiedot

ULTRAKEVYTLENNONOPETTAJAN KELPUUTUS

ULTRAKEVYTLENNONOPETTAJAN KELPUUTUS 1 (5) Antopäivä: x.x.2019 Voimaantulopäivä: x.x.2019 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Laki liikenteen palveluista (320/2017), II osan 13 luvun 2 Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: - Muutostiedot:

Lisätiedot

Ilma-aluksen miehitys

Ilma-aluksen miehitys luonno Määräysluonnos 1 (8) Antopäivä: [pp.kk.vvvv] Säädösperusta: Ilmailulain (1194/2009) 60 Voimaantulopäivä: 8.4.2013 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: Tällä Liikenteen turvallisuusviraston määräyksellä

Lisätiedot

Esteettömyys rautatiejärjestelmässä

Esteettömyys rautatiejärjestelmässä 1 (5) Antopäivä: 18.12.2014 Voimaantulopäivä: 1.1.2015 Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 74 ja 75 Voimassa: toistaiseksi EU-asetus, jonka avoimia kohtia ja erityistapauksia määräys koskee: Komission

Lisätiedot

ULTRAKEVYTLENNONOPETTAJAN KELPUUTUS

ULTRAKEVYTLENNONOPETTAJAN KELPUUTUS 1 (5) Antopäivä: 5.6.2019 Voimaantulopäivä: 6.6.2019 Säädösperusta: Laki liikenteen palveluista (320/2017) 131 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: - Muutostiedot: Tällä määräyksellä

Lisätiedot

Muistio MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN

Muistio MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN 14.12.2016 1 (5) MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN Työsopimuslaki muuttuu 1.1.2017 voimaantulevalla lailla seuraavasti: Määräaikainen työsopimus voidaan

Lisätiedot

KOULUTUS RAJOITETTUA RADIOPUHELIMENHOITAJAN KELPUUTUSTA VARTEN

KOULUTUS RAJOITETTUA RADIOPUHELIMENHOITAJAN KELPUUTUSTA VARTEN LUO Määräys 1 (5) Antopäivä: 22.5.2015 Säädösperusta: Ilmailulaki (864/2014) 71 Voimaantulopäivä: 25.5.2015 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: - Muutostiedot: Tällä määräyksellä

Lisätiedot

Rajavartiolaitoksen ilmailu GEN M1-12

Rajavartiolaitoksen ilmailu GEN M1-12 Perustelumuistio 1(5) 23.5.2016 Rajavartiolaitoksen ilmailu GEN M1-12 Määräyksen tausta ja säädösperusta Rajavartiolaitoksen ilmailua koskeva määräys annetaan ilmailulain (864/2014) 8, 33 ja 57 :n perusteella.

Lisätiedot

Uudet lentotoimintavaatimukset PART-NCC, -NCO ja -SPO

Uudet lentotoimintavaatimukset PART-NCC, -NCO ja -SPO Uudet lentotoimintavaatimukset PART-NCC, -NCO ja -SPO Ilmailun sääntelyn sidosryhmätilaisuus 9.10.2014 Yksikönpäällikkö Kirsi Lähteenmäki-Riistama Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Lentotoiminta-asetus

Lisätiedot

Tasotarkastajan valtuutus ja tasotarkastuksen suorittaminen

Tasotarkastajan valtuutus ja tasotarkastuksen suorittaminen 1 (5) Antopäivä: 29.1.2013 Voimaantulopäivä: 1.2.2013 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Tämä ilmailumääräys on annettu ilmailulain (1194/2009) 45, 46, 119 ja 120 :n nojalla ottaen huomioon lennonjohtajien

Lisätiedot

Vesikulkuneuvon rekisteröinti

Vesikulkuneuvon rekisteröinti 1 (5) Antopäivä: 23.8.2016 Voimaantulopäivä: 26.8.2016 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Laki vesikulkuneuvorekisteristä (424/2014): 8 :n 3 momentti, 11 :n 1 momentti, 12 :n 1 momentti, 13 :n 5 momentti,

Lisätiedot

Non-SOLAS-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaan matkoilla liikennöivien matkustaja-alusten turvallisuus

Non-SOLAS-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaan matkoilla liikennöivien matkustaja-alusten turvallisuus 1 (6) Antopäivä: 26.6.2014 Voimaantulopäivä: 1.8.2014 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Laki aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä (1686/2009), 15 :n 3 momentti ja 18 :n 1 momentti

Lisätiedot

Euroopan lentoturvallisuusvirasto

Euroopan lentoturvallisuusvirasto Lisäys 1 lausuntoon 4/2012 Asiakirjaan () liittyvä sääntelyn vaikutusten arviointi Sivu 1/30 Sisällysluettelo 1 Menettely ja kuuleminen... 3 2 Analyysi ja riskinarviointi... 3 2.1 Nykyinen oikeudellinen

Lisätiedot

Käyttötoiminta ja liikenteenhallinta rautatiejärjestelmässä

Käyttötoiminta ja liikenteenhallinta rautatiejärjestelmässä 1 (5) Antopäivä: 30.6.2015 Voimaantulopäivä: 1.7.2015 Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 75 :n kohta 1 Voimassa: toistaiseksi EU-asetus, jonka avoimia kohtia määräys koskee: Komission asetus (EU) 2015/995

Lisätiedot

TIELIIKENTEEN SOSIAALILAINSÄÄDÄNTÖ Asetus (EY) N:o 561/2006, direktiivi 2006/22/EY, asetus (EU) N:o 165/2014

TIELIIKENTEEN SOSIAALILAINSÄÄDÄNTÖ Asetus (EY) N:o 561/2006, direktiivi 2006/22/EY, asetus (EU) N:o 165/2014 OHJE 7 Asia: Mitä tarkoitetaan jokaisella 24 tunnin ajanjaksolla Artikla: Asetuksen (EY) N:o 561/2006 8 artiklan 2 ja 5 kohta Noudatettava menettely: Asetuksen 8 artiklan 2 kohdan mukaan jokaisen 24 tunnin

Lisätiedot

LIITE EASAn LAUSUNTOON 06/2012. KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../..

LIITE EASAn LAUSUNTOON 06/2012. KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../.. EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, XXX [...](2012) XXX luonnos LIITE EASAn LAUSUNTOON 06/2012 KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../.. annettu XXX Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 216/2008 mukaisesti

Lisätiedot

Soveltamisohje SPA.HEMS.130(e)(2)(ii) - Helikopterin vähimmäismiehistövaatimusten täyttäminen kiireellisillä lääkintähelikopterilennoilla (HEMS) yöllä

Soveltamisohje SPA.HEMS.130(e)(2)(ii) - Helikopterin vähimmäismiehistövaatimusten täyttäminen kiireellisillä lääkintähelikopterilennoilla (HEMS) yöllä 1 (7) 14 Antopäivä: 16.3.2016 Voimaantulopäivä: 16.3.2016 Säädösperusta: ARA.GEN.120 Vaatimusten täyttämisen menetelmät ARO.GEN.120 Vaatimusten täyttämisen menetelmät Muutostiedot: Uusi ohje Voimassa:

Lisätiedot

TIELIIKENTEEN SOSIAALILAINSÄÄDÄNTÖ Asetus (EY) N:o 561/2006, direktiivi 2006/22/EY, asetus (EU) N:o 165/2014

TIELIIKENTEEN SOSIAALILAINSÄÄDÄNTÖ Asetus (EY) N:o 561/2006, direktiivi 2006/22/EY, asetus (EU) N:o 165/2014 OHJE 7 Asia: Mitä tarkoitetaan jokaisella 24 tunnin ajanjaksolla Artikla: Asetuksen (EY) N:o 561/2006 8 artiklan 2 ja 5 kohta Noudatettava menettely: Asetuksen 8 artiklan 2 kohdan mukaan jokaisen 24 tunnin

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o / annettu [ ],

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o / annettu [ ], EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel, C Luonnos KOMISSION ASETUS (EU) N:o / annettu [ ], komission asetuksesta, jolla muutetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston antaman asetuksen (EY) N:o 216/2008 nojalla

Lisätiedot

Kalustoyksikön rekisteröinti

Kalustoyksikön rekisteröinti Määräys 1 (11) Antopäivä: 16.11.2011 Voimaantulopäivä: 16.11.2011 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 75 Komission päätös, 107/2011/EU, kansallista rekisteriä koskevasta yhteisestä

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D034508/02 Liitteet I ja II.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D034508/02 Liitteet I ja II. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. marraskuuta 2014 (OR. en) 15676/14 ADD 1 AVIATION 215 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 14. marraskuuta 2014 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia: Neuvoston

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 Istuntoasiakirja 2009 C6-0090/2006 2000/0069(COD) FI 16/03/2006 YHTEINEN KANTA Neuvoston 9 päivänä maaliskuuta 2006 vahvistama yhteinen kanta Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

Kielitaitotarkastajat ja kielitaitokokeelle asetettavat vaatimukset

Kielitaitotarkastajat ja kielitaitokokeelle asetettavat vaatimukset 1 (7) Antopäivä: 14.11.2013 Säädösperusta: Voimaantulopäivä: 29.11.2013 Voimassa: Toistaiseksi Ilmailulain (1194/2009) 45, 78, 119 ja 120, sellaisena kuin 45, 119 ja 120 on muutettu lailla ilmailulain

Lisätiedot

Käyttötoiminta ja liikenteenhallinta rautatiejärjestelmässä

Käyttötoiminta ja liikenteenhallinta rautatiejärjestelmässä 1 (5) Antopäivä: 18.12.2015 Voimaantulopäivä: 1.1.2016 Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 75 :n kohta 1 Voimassa: toistaiseksi EU-asetus, jonka avoimia kohtia määräys koskee: Komission asetus (EU)

Lisätiedot

Siviili-ilmailun turvaamiseen liittyvät palvelukseenottamis- ja koulutusvaatimukset

Siviili-ilmailun turvaamiseen liittyvät palvelukseenottamis- ja koulutusvaatimukset luonn Määräys 1 (6) Antopäivä: 3.3.2015 Säädösperusta: Ilmailulaki (864/2014) 95 Voimaantulopäivä: 6.3.2015 Voimassa: toistaiseksi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 300/2008 yhteisistä

Lisätiedot

Hyväksyttyjen luokituslaitosten antamia luokitusmerkintöjä vastaavat suomalaiset jääluokat ja jääluokan vahvistaminen

Hyväksyttyjen luokituslaitosten antamia luokitusmerkintöjä vastaavat suomalaiset jääluokat ja jääluokan vahvistaminen L MääräysLUONNOS 1 (11) Antopäivä: [pp.kk.vvvv] Voimaantulopäivä: [pp.kk.vvvv] Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Laki alusten jääluokista ja jäänmurtaja-avustuksesta (1121/2005) 4 :n 2 momentti ja

Lisätiedot

Lentolupakirjoja koskevia yleisiä määräyksiä

Lentolupakirjoja koskevia yleisiä määräyksiä LUONNOluonnluonn Määräys 1 (5) Antopäivä: 5.9.2018 Säädösperusta: Ilmailulaki (864/2014) 47 Voimaantulopäivä: 7.9.2018 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot: Tällä määräyksellä

Lisätiedot

Liikennepalvelulaki ja ilmailulain muutokset alkaen

Liikennepalvelulaki ja ilmailulain muutokset alkaen Liikennepalvelulaki ja ilmailulain muutokset 1.7.2018 alkaen Susanna Metsälampi 23.10.2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Noudatettavien säädösten kirjo on perinteisesti ollut laaja Ilmailulaki

Lisätiedot

Työneuvoston lausunto TN 1365-2000

Työneuvoston lausunto TN 1365-2000 1 (6) Työneuvoston lausunto TN 1365-2000 Työneuvoston lausunto työaikalain (605/1996) viikoittaisen vapaa-ajan tulkinnasta. Annettu Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK ry:n pyynnöstä 3 päivänä

Lisätiedot

Oppilaitosten ja näytön vastaanottajien hyväksymisvaatimukset sekä näyttöjen järjestäminen rautatieliikenteessä

Oppilaitosten ja näytön vastaanottajien hyväksymisvaatimukset sekä näyttöjen järjestäminen rautatieliikenteessä 1 (5) Antopäivä: 15.5.2018 Voimaantulopäivä: 1.7.2018 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki liikenteen palveluista (320/2017) II osan 8 luvun 1 :n 3 momentti, 2 :n 5 momentti, 3 :n 4 momentti ja 6

Lisätiedot

Ilmailuohje 1 (8) Soveltamisala: Helikopterilla harjoitettava kaupallinen ilmakuljetus, kiireelliset lääkintähelikopterilennot

Ilmailuohje 1 (8) Soveltamisala: Helikopterilla harjoitettava kaupallinen ilmakuljetus, kiireelliset lääkintähelikopterilennot Ilmailuohje 1 (8) Antopäivä: 10.3.2011 Voimaantulopäivä: 18.3.2011 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Ilmailulaki (1194/2009) 69, Ilmailumääräys OPS M3-14 kohta 2.1, JAR-OPS 3 -vaatimusten kohdan 3.005

Lisätiedot

Työneuvoston lausunto TN 1356-99 (ään.6-1-1, 14/98)

Työneuvoston lausunto TN 1356-99 (ään.6-1-1, 14/98) 1 (5) Työneuvoston lausunto TN 1356-99 (ään.6-1-1, 14/98) Työneuvoston lausunto työaikalain (505/1996) viikoittaista vapaa-aikaa koskevien säännösten tulkinnasta. Annettu AKAVA ry:n pyynnöstä 25 päivänä

Lisätiedot

OPS M5-7 Lentotoimintarajoitus meluisille suihkukoneille

OPS M5-7 Lentotoimintarajoitus meluisille suihkukoneille Perustelumuistio 1(5) 22.8.2018 OPS M5-7 Lentotoimintarajoitus meluisille suihkukoneille Määräyksen tausta ja säädösperusta Määräyksen säädösperusta on ilmailulain (864/2014) 157, jonka mukaan Liikenteen

Lisätiedot

Miehistöjen työ- ja lepoajat

Miehistöjen työ- ja lepoajat Miehistöjen työ- ja lepoajat Taustainfo medialle 26.10.2012 ylijohtaja Pekka Henttu Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. (FTL) Media mukana Komission säädösprosessi EASA Loka-/2012 EASAn esitys komissiolle

Lisätiedot

Voimassa: toistaiseksi

Voimassa: toistaiseksi luo Määräys 1 (6) Antopäivä: 9.10.2015 Voimaantulopäivä: 9.10.2015 Säädösperusta: Ilmailulaki (864/2014) 9, 57, 70 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: - Muutostiedot: - KAUKO-OHJATUN

Lisätiedot

SKOL 15.11.2000. Tähän SKOLin yksipuoliseen ohjeeseen YTN:n toimesta muutetut kohdat on merkitty sivuun pystyviivalla.

SKOL 15.11.2000. Tähän SKOLin yksipuoliseen ohjeeseen YTN:n toimesta muutetut kohdat on merkitty sivuun pystyviivalla. Tähän SKOLin yksipuoliseen ohjeeseen YTN:n toimesta muutetut kohdat on merkitty sivuun pystyviivalla. 1 JOUSTAVAN TYÖAJAN KÄYTTÖ SÄÄNNÖLLINEN TYÖAIKA LIUKUVA TYÖAIKA Liukuvan työajan käyttöönottaminen

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-46

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-46 .... ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-46 ILMAILUHALLINTO LUFHilRTS rörvrl.tni NGCN FINr

Lisätiedot

Työaika yleisiä määräyksiä

Työaika yleisiä määräyksiä Tekstimuutoksia Koulutustilaisuus Työajaksi luetaan koulutus, johon työnantaja määrää työntekijän/viranhaltijan osallistumaan Mikäli kyseessä on koulutus, johon työnantaja ei ole määrännyt ja jota ei lueta

Lisätiedot

Non-SOLAS-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaan matkoilla liikennöivien matkustaja-alusten turvallisuus

Non-SOLAS-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaan matkoilla liikennöivien matkustaja-alusten turvallisuus 1 (6) Antopäivä: [pp.kk.vvvv] Voimaantulopäivä: [pp.kk.vvvv] Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Laki aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä (1686/2009), 15 :n 3 momentti ja 18

Lisätiedot

KIRKON HENKILÖSTÖN AMMATILLISEN OSAAMISEN KEHITTÄMINEN. Sari Anetjärvi

KIRKON HENKILÖSTÖN AMMATILLISEN OSAAMISEN KEHITTÄMINEN. Sari Anetjärvi KIRKON HENKILÖSTÖN AMMATILLISEN OSAAMISEN KEHITTÄMINEN Sari Anetjärvi Kirkon henkilöstön ammatillisen osaamisen kehittämissopimus Kirkon henkilöstön kehittämissopimuksen tilalle on tullut voimaan Kirkon

Lisätiedot

YLEINEN OSA. Soveltamisohje KVTES:n V luvun 11 3 momentin soveltamisohjeeseen

YLEINEN OSA. Soveltamisohje KVTES:n V luvun 11 3 momentin soveltamisohjeeseen YLEINEN OSA KUNNALLINEN KUUKAUSIPALKKAISTEN MUUSIKKOJEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS 2014 2016 I LUKU YLEINEN OSA 1 Soveltamisala 1 mom. Tämä sopimus koskee toistaiseksi voimassa olevassa ja vähintään neljän

Lisätiedot

Työsopimuslain muutokset voimaan Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Työsopimuslain muutokset voimaan Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Työsopimuslain muutokset voimaan 1.1.2017 Määräaikaisen työsopimuksen tekeminen pitkäaikaistyöttömän kanssa TSL 1:3a Määräaikaisen työsopimuksen tekeminen ei edellytä TSL 3 :n 2 momentissa tarkoitettua

Lisätiedot

TYÖNEUVOSTO LAUSUNTO Nro 1437-10 Ratakatu 3 PL 32 00023 Valtioneuvosto puh. 09-645 593 18.3.2010 16/2009

TYÖNEUVOSTO LAUSUNTO Nro 1437-10 Ratakatu 3 PL 32 00023 Valtioneuvosto puh. 09-645 593 18.3.2010 16/2009 TYÖNEUVOSTO LAUSUNTO Nro 1437-10 Ratakatu 3 PL 32 00023 Valtioneuvosto puh. 09-645 593 18.3.2010 16/2009 Lausunnonpyytäjä: Asia: Työnantaja: Uudenmaan työsuojelupiirin työsuojelutoimisto (nyk. Etelä-Suomen

Lisätiedot

LENTOTOIMINNAN YLEISET TURVALLISUUS- VAATIMUKSET ILMA-ALUSTEN NOUSU- JA LAS- KUPAIKOILLE

LENTOTOIMINNAN YLEISET TURVALLISUUS- VAATIMUKSET ILMA-ALUSTEN NOUSU- JA LAS- KUPAIKOILLE SOTILASILMAILUN VIRANOMAISYKSIKKÖ SOTILASILMAILUMÄÄRÄYS 10.11.2016 SIM-To-Lnt-020 PL 30, 41161 TIKKAKOSKI, Puh. 0299 800, Faksi 0299 291 929 LENTOTOIMINNAN YLEISET TURVALLISUUS- VAATIMUKSET ILMA-ALUSTEN

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS AIR M1-2

ILMAILUMÄÄRÄYS AIR M1-2 ILMAILUMÄÄRÄYS AIR M1-2 muutos 1 6.2.1996 PL 50, 01531 VANTAA, FINLAND, Tel. 358 (0)9 82 771, Fax 358 (0)9 82 772499 www.lentoturvallisuushallinto.fi ILMA-ALUSTEN KANSALLISUUS- JA REKISTERITUNNUKSET Tämä

Lisätiedot

Keskimääräisessä työajassa on huomioitu Työehtosopimuksen 20 :n mukaiset työaikaa lyhentävät

Keskimääräisessä työajassa on huomioitu Työehtosopimuksen 20 :n mukaiset työaikaa lyhentävät 1(2) Paikallinen sopimus vuorotyötä tekevien ylempien toimihenkilöiden työaikajärjestelyistä ja niihin liittyvistä korvauksista Finnair Oyj:ssä ja sen tytäryhtiöissä 1. Sopimuksella on sovittu Finnair

Lisätiedot

MERITURVALLISUUS- MÄÄRÄYS

MERITURVALLISUUS- MÄÄRÄYS Antopäivä: 23.11.2010 Liikenteen turvallisuusvirasto TRAFI/31299/03.04.01.00/2010 MERITURVALLISUUS- MÄÄRÄYS Voimassaoloaika: 1.12.2010 - toistaiseksi Säädösperusta: Laki alusten jääluokista ja jäänmurtaja-avustuksesta

Lisätiedot

Välityömarkkinafoorumi. Ritva Sillanterä 6.3.2015

Välityömarkkinafoorumi. Ritva Sillanterä 6.3.2015 Välityömarkkinafoorumi Ritva Sillanterä 6.3.2015 Uudistunut palkkatuki Työttömän työnhakijan työllistymisen edistämiseksi tarkoitettu tuki, jonka TE-toimisto myöntää työnantajalle palkkauskustannuksiin

Lisätiedot

U 37/2014 vp. Työministeri Lauri Ihalainen

U 37/2014 vp. Työministeri Lauri Ihalainen U 37/2014 vp Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle ehdotuksesta neuvoston direktiiviksi (sisävesiliikenteen työaikadirektiivi) Perustuslain 96 :n 2 momentin perusteella lähetetään eduskunnalle Euroopan

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS AUTOGYROLENTÄJÄN LUPAKIRJA

ILMAILUMÄÄRÄYS AUTOGYROLENTÄJÄN LUPAKIRJA ... ILMAILUHALLINTO LUFHAAT5f0RVR,TNIN GEN FINNISH CNil fw,frjon AU"HORJTV ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-80 5.5.2009 PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 www.ilmailuhallinto.fi

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Raision seudun koulutuskuntayhtymä Yhtymähallitus 1.10.2015 Liite 10/4 Yhtymävaltuusto 25.11.2015 Liite 2/5 2 Palkkiosääntö 1. SOVELTAMISALA... 3 2. KOKOUSPALKKIOT...

Lisätiedot

Laki nuorista työntekijöistä

Laki nuorista työntekijöistä Laki nuorista työntekijöistä N:o 998/1993 Muutokset: 687/1995, 408/1996, 859/1996, 16/1997, 754/1998, 57/2001 ja 746/2002 1 luku Yleiset säännökset 1 Soveltamisala Tätä lakia sovelletaan työhön, jota alle

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 4/2018 liite 5 1 (10) TS-18 liitteen 8, määräaikainen kokeilumääräys ns. 24 t / 42 t työajasta

KT Yleiskirjeen 4/2018 liite 5 1 (10) TS-18 liitteen 8, määräaikainen kokeilumääräys ns. 24 t / 42 t työajasta KT Yleiskirjeen 4/2018 liite 5 1 (10) TS-18 liitteen 8, määräaikainen kokeilumääräys ns. 24 t / 42 t työajasta sopimuskauden loppuun asti (Liitteen 8 kokeilumääräyksen mukaista työaikaa voidaan soveltaa

Lisätiedot

Tullihallituksen määräys valtuutetun lähettäjän sineteistä

Tullihallituksen määräys valtuutetun lähettäjän sineteistä Tullihallituksen määräys valtuutetun lähettäjän sineteistä Tullihallitus Määräys Dnro Antopäivä 15/010/12 23.1.2012 Säädösperusta Tullilaki 4 Voimassaoloaika 1.3.2012 lukien toistaiseksi Kohderyhmät Tullitoimipaikat

Lisätiedot

Käyttötoiminta ja liikenteen hallinta osajärjestelmä

Käyttötoiminta ja liikenteen hallinta osajärjestelmä 1 (7) Antopäivä: 18.12.2013 Voimaantulopäivä: 01.01.2014 Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 74 ja 75 :n kohta 4 Voimassa: Toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Komission päätös 2012/757/EU

Lisätiedot

Lento- ja työaikarajoituksia sekä lepoaikavaatimuksia koskevat täytäntöönpanosäännöt lentokoneilla suoritettavassa kaupallisessa ilmakuljetuksessa

Lento- ja työaikarajoituksia sekä lepoaikavaatimuksia koskevat täytäntöönpanosäännöt lentokoneilla suoritettavassa kaupallisessa ilmakuljetuksessa Euroopan lentoturvallisuusvirasto 28. syyskuuta 2012 28. SYYSKUUTA 2012 asetuksesta, jolla vahvistetaan lentokoneilla suoritettavassa kaupallisessa ilmakuljetuksessa noudatettavia lento- ja työaikarajoituksia

Lisätiedot

Part-NCO ja sen vaikutukset lentokelpoisuuteen

Part-NCO ja sen vaikutukset lentokelpoisuuteen Part-NCO ja sen vaikutukset lentokelpoisuuteen Lentokelpoisuus-seminaari, Helsinki 21.3.2016 Erik Korpijärvi, Pertti Aaltio Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Ohjelma EASA OPS ja Part-NCO/Part NCC

Lisätiedot

Vuosittaisen työajan pidentäminen keskimäärin 24 tunnilla

Vuosittaisen työajan pidentäminen keskimäärin 24 tunnilla 1 (5) Vuosittaisen työajan pidentäminen keskimäärin 24 tunnilla Yleistä Kilpailukykysopimuksen mukaisesti vuosittaista säännöllistä työaikaa pidennetään keskimäärin 24 tunnilla ansiotasoa muuttamatta.

Lisätiedot

M-, N- ja O-luokan ajoneuvon valmistajan kilpi ja kokonaismassan määrääminen

M-, N- ja O-luokan ajoneuvon valmistajan kilpi ja kokonaismassan määrääminen Ohje 1 (5) Antopäivä: 27.5.2011 Voimaantulopäivä: 27.5.2011 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 863/2009 Voimassa: toistaiseksi Muutostiedot: Kumoaa ohjeen 759/208/2009, 26.6.2009 Soveltamisala:

Lisätiedot

Valtion työaikasopimuksen sisältämät joustot Eräitä muita joustomahdollisuuksia

Valtion työaikasopimuksen sisältämät joustot Eräitä muita joustomahdollisuuksia Valtion työaikasopimuksen sisältämät joustot Eräitä muita joustomahdollisuuksia HAUS kehittämiskeskus Oy Joustavat työaikajärjestelyt valtiolla -teemapäivä 31.10.2017 Anna Kaarina Piepponen Valtion työmarkkinalaitos

Lisätiedot

Voimassa: toistaiseksi

Voimassa: toistaiseksi ÖLUONNO MääräysLUONNOS 1 (5) Antopäivä: XX.4.2017 Voimaantulopäivä: XX.4.2017 Säädösperusta: Ilmailulaki (864/2014) 9 5 mom. Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot: Tällä

Lisätiedot

2002-2003 HYVÄKSYTYT TEKSTIT. Istunto. tiistai 3. syyskuuta 2002 P5_TA-PROV(2002)09-03 VÄLIAIKAINEN PAINOS PE 319.920

2002-2003 HYVÄKSYTYT TEKSTIT. Istunto. tiistai 3. syyskuuta 2002 P5_TA-PROV(2002)09-03 VÄLIAIKAINEN PAINOS PE 319.920 2002-2003 HYVÄKSYTYT TEKSTIT Istunto tiistai 3. syyskuuta 2002 P5_TA-PROV(2002)09-03 VÄLIAIKAINEN PAINOS PE 319.920 SISÄLTÖ PARLAMENTIN HYVÄKSYMÄT TEKSTIT P5_TA-PROV(2002)0382 Sokrates-toimintaohjelma

Lisätiedot

Ilmailumääräys OPS M6-1

Ilmailumääräys OPS M6-1 Liikenteen turvallisuusvirasto TRAFI/11541/03.04.00.00/2010 Ilmailumääräys OPS M6-1 Antopäivä: 9.7.2010 Voimassaoloaika: 15.7.2010 alkaen, toistaiseksi Säädösperusta: ilmailulaki (1194/2009) 6 :n 4 momentti

Lisätiedot

MAATALOUSLOMITTAJIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET

MAATALOUSLOMITTAJIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET LIITE 13 MAATALOUSLOMITTAJIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET 1 Soveltamisala ja sovellettavat määräykset Lomittajilla tarkoitetaan myös turkistuottajien lomituspalvelulaissa (1264/2009) tarkoitettuja paikallisyksikön

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN TALOUDELLISTEN ETUUKSIEN PERUSTEET

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN TALOUDELLISTEN ETUUKSIEN PERUSTEET LUOTTAMUSHENKILÖIDEN TALOUDELLISTEN ETUUKSIEN PERUSTEET Kaupunginhallitus 22.5.2017 Kaupunginvaltuusto 29.5.2017 1 (7) SISÄLLYS Luottamushenkilöiden taloudellisten etuuksien perusteet... 2 1 Soveltamisala...

Lisätiedot

OPS M6-1. Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen

OPS M6-1. Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen OPS M6-1 Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen YLEISTÄ Liikenteen turvallisuusvirasto (Trafi) on antanut 19.5. ilmailumääräyksen OPS M6-1, Laskuvarjohyppytoiminta. Määräys tulee voimaan 22.5. ja kumoaa aiemman

Lisätiedot

OPS M6-1. Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen

OPS M6-1. Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen OPS M6-1 Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen YLEISTÄ Liikenteen turvallisuusvirasto (Trafi) on antanut 19.5. ilmailumääräyksen OPS M6-1, Laskuvarjohyppytoiminta. Määräys tuli voimaan 22.5.2017 ja kumoaa

Lisätiedot

Uusi työaikalaki ja sen vaikutukset kunta-alan virka- ja työehtosopimuksiin. Kuntamarkkinat Neuvottelupäällikkö Anne Kiiski

Uusi työaikalaki ja sen vaikutukset kunta-alan virka- ja työehtosopimuksiin. Kuntamarkkinat Neuvottelupäällikkö Anne Kiiski Uusi työaikalaki ja sen vaikutukset kunta-alan virka- ja työehtosopimuksiin Kuntamarkkinat 12.9.2019 Neuvottelupäällikkö Anne Kiiski Uusi työaikalaki ja sen vaikutus KVTES:n määräyksiin: Uusi työaikalaki

Lisätiedot

Varainhoito-osasto 30.5.2014 Dnro 3637/54/2014 Tukien maksatusyksikkö

Varainhoito-osasto 30.5.2014 Dnro 3637/54/2014 Tukien maksatusyksikkö Varainhoito-osasto 30.5.2014 Dnro 3637/54/2014 Tukien maksatusyksikkö ELY-keskukset Vuoden 2014 maatalousyrittäjien opintorahaa (2521) koskevien hakemusten käsittelyssä noudatettavista menettelyistä Liitteenä

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.4.2016 COM(2016) 215 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 Vetoomusvaliokunta 2009 19.10.2007 ILMOITUS JÄSENILLE Aihe: Vetoomus nro 5/2007, Verena de Vries, Saksan kansalainen, (Die Frauen der Feurwehrbeamten -yhdistyksen puolesta,) (ja

Lisätiedot

Peruutusten, viivästymisten, matkustusluokan alempaan luokkaan muuttamisen tai koneeseen pääsyn äämisen johdosta

Peruutusten, viivästymisten, matkustusluokan alempaan luokkaan muuttamisen tai koneeseen pääsyn äämisen johdosta Apu ja hyvitys Peruutusten, viivästymisten, matkustusluokan alempaan luokkaan muuttamisen tai koneeseen pääsyn äämisen johdosta Tämä ilmoitus on pakollinen Euroopan parlamentin ja Euroopan unionin neuvoston

Lisätiedot

VAATIMUKSET PUOLUSTUSVOIMIEN TILAUKSESTA SIVIILI-ILMA-ALUKSELLA TEHTÄVÄÄN LENTOTYÖHÖN

VAATIMUKSET PUOLUSTUSVOIMIEN TILAUKSESTA SIVIILI-ILMA-ALUKSELLA TEHTÄVÄÄN LENTOTYÖHÖN SOTILASILMAILUN VIRANOMAISYKSIKKÖ SOTILASILMAILUMÄÄRÄYS 11.10.2016 SIM-To-Lnt-027 PL 30, 41161 TIKKAKOSKI, Puh. 0299 800, Faksi 0299 291 929 VAATIMUKSET PUOLUSTUSVOIMIEN TILAUKSESTA SIVIILI-ILMA-ALUKSELLA

Lisätiedot

Kieku-käyttäjäpäivä. Kilpailukykysopimus Kieku-ratkaisun näkökulmasta Markku Kivioja, Valtiokonttori

Kieku-käyttäjäpäivä. Kilpailukykysopimus Kieku-ratkaisun näkökulmasta Markku Kivioja, Valtiokonttori Kieku-käyttäjäpäivä Kilpailukykysopimus Kieku-ratkaisun näkökulmasta, Valtiokonttori Kilpailukykysopimuksen pääkohdat: Työajan pidennys (1/2) Neuvottelutulos 31.5.2016 valtion virka- ja työehtosopimuksista

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM LTY Kojo Veera(LVM) Eduskunta Suuri valiokunta

Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM LTY Kojo Veera(LVM) Eduskunta Suuri valiokunta Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM2013-00034 LTY Kojo Veera(LVM) 11.02.2013 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia EU; liikenne; lentäjien työ- ja lepoaikavaatimukset; EASA Opinion 04/2012 U/E-tunnus:

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0356/48. Tarkistus. József Nagy, Jeroen Lenaers PPE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0356/48. Tarkistus. József Nagy, Jeroen Lenaers PPE-ryhmän puolesta 21.11.2018 A8-0356/48 48 Johdanto-osan 4 kappale (4) Kokemus on kuitenkin osoittanut, että tietyt yleiseen järjestykseen tai sisäiseen turvallisuuteen kohdistuvat vakavat uhat, jotka ovat olleet perusteena

Lisätiedot

KILPAILUUN TAI VALINTAMENETTELYYN SISÄLTYVIIN KOKEISIIN TAIKKA

KILPAILUUN TAI VALINTAMENETTELYYN SISÄLTYVIIN KOKEISIIN TAIKKA Liite päätelmään No: 277/17 KILPAILUUN TAI VALINTAMENETTELYYN SISÄLTYVIIN KOKEISIIN TAIKKA TYÖHAASTATTELUUN TAI TYÖHÖNTULOA EDELTÄVÄÄN LÄÄKÄRINTARKASTUKSEEN KUTSUTTUJEN HENKILÖIDEN MATKA- JA OLESKELUKULUJEN

Lisätiedot

Luotsattavat väylät ja luotsipaikat

Luotsattavat väylät ja luotsipaikat 1 (37) Antopäivä: 6.3.2018 Voimaantulopäivä: 15.3.2018 Säädösperusta: Luotsauslaki (940/2003) 21 :n 3 momentti Voimassa: toistaiseksi Muutostiedot: Kumoaa Liikenteen turvallisuusviraston määräyksen luotsattavista

Lisätiedot

Varainhoito-osasto Dnro 3638/54/2014 Tukien maksatusyksikkö

Varainhoito-osasto Dnro 3638/54/2014 Tukien maksatusyksikkö Varainhoito-osasto 30.5.2014 Dnro 3638/54/2014 Tukien maksatusyksikkö Kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset Vuoden 2014 täydentävien ehtojen tilaneuvontatuen (1990) ensimmäisen hakukerran maksaminen Liitteenä

Lisätiedot

Moduulityöaikakokeilu

Moduulityöaikakokeilu Moduulityöaikakokeilu Hengellisen työn viranhaltijoiden siirtyminen moduulityöaikaan kokeilun ajaksi 1 Kokeilun perusta Erillinen VES moduulityöaikakokeilusta (KirVESTES Liite 21) Edellyttää paikallista

Lisätiedot

Ultrakevytlentäjän lupakirja PEL M2-70 Ultrakevytlennonopettajan kelpuutus PEL M2-71 Sidosryhmätilaisuus 9.10.2014

Ultrakevytlentäjän lupakirja PEL M2-70 Ultrakevytlennonopettajan kelpuutus PEL M2-71 Sidosryhmätilaisuus 9.10.2014 Ultrakevytlentäjän lupakirja PEL M2-70 Ultrakevytlennonopettajan kelpuutus PEL M2-71 Sidosryhmätilaisuus 9.10.2014 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Miksi uusi määräys annetaan? Ultramääräyksillä

Lisätiedot

Luotsin ohjauskirjan myöntämisen edellytykset ja merikapteeninkirjan uusiminen vastaavalla palvelulla luotsina

Luotsin ohjauskirjan myöntämisen edellytykset ja merikapteeninkirjan uusiminen vastaavalla palvelulla luotsina 1 (7) Antopäivä: 24.3.2014 Voimaantulopäivä: 24.3.2014 Voimassa: toistaiseksi Asiaan liittyvät säännökset ja määräykset: Luotsauslaki (940/2003), valtioneuvoston asetus luotsauksesta (246/2011), Liikenteen

Lisätiedot

Työneuvoston lausunto TN 1375-01 (10/2000 ja 24/2000)

Työneuvoston lausunto TN 1375-01 (10/2000 ja 24/2000) 1 (5) Työneuvoston lausunto TN 1375-01 (10/2000 ja 24/2000) Työneuvoston lausunto työaikalaissa säädetyn päivittäisen lepoajan lukemisesta työaikaan. Annettu Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK

Lisätiedot

HE 89/1998 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi nuorista työntekijöistä annetun lain muuttamisesta

HE 89/1998 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi nuorista työntekijöistä annetun lain muuttamisesta HE 89/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi nuorista työntekijöistä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi nuorista työntekijöistä annettua

Lisätiedot